AŞIK OYUNU AŞIK OYUNU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "AŞIK OYUNU AŞIK OYUNU"

Transkript

1

2 Teknolojik gelişmelerle birlikte hepimiz daha az hareket eder olduk. Şehirleşmenin de etkisiyle, zaman geçirdiğimiz bütün mekanlar da hareketi asgari düzeye indirecek şekilde tasarlanmaya başladı. Bu hareketsiz yaşamdan en çok etkilenen çocuklar. Oysa fiziksel aktiviteye dayalı aktif yaşam 1 tarzı, her yaştan insanın hem fiziksel hem de ruhsal sağlığının korunması ve geliştirilmesinde önemli bir yere sahip. Genç yaşlarda aktif bir yaşam biçiminin benimsenmesi, ileri yaşlarda daha sağlıklı, daha keyifli ve kaliteli bir yaşam sürmede önemli bir yere sahip. Bu noktadan hareketle proje, çocukların dünyasını hareketlendiren en önemli aracı, yani oyunu kullanıyor. 1. Aktif yaşam günlük yaşantımızın mümkün olabilen her anında fiziksel olarak aktif olmayı ifade eder. Planlı ve düzenli yapılan egzersizler ve plansız aktivitelerle günlük yaşamı elden geldiğince fiziksel olarak aktif geçirmektir. 01

3 AŞIK OYUNU AŞIK OYUNU Kişi Sayısı: 5-40 Malzemeler: Oyuncu sayısı kadar top, taş, aşık Süre: 20 dakika Aşık oyunu, aşık kemiği ile oynanan birkaç türlü oyunun genel adıdır. Balıkesir de fes kapama, Hakkari de kemik, Kayseri de Enek Dövmeli ve Katmalı isimleriyle çeşitli şekillerde oynanamaktadır. Her oyuncuya bir taş (aşık) verin. Oyun alanının en uzak atış çizgisinde sıralanın. Oyuncu sayısı kadar taşı en içteki çemberin içerisine yerleştirin (taşların eşit büyüklükte olmasına dikkat edin). kimin başlayacağını belirleyin. İlk oyuncu aşığını çemberin içindeki taşlara doğru atar ve taşları çemberin dışına çıkarmaya çalışır. Oyuncu aşığıyla vurarak çember dışına çıkardığı taşı alır. Oyuncu eğer taşı çıkaramazsa sıra diğer oyuncuya geçer. Oyunda amaç daire içindeki tüm taşları daire dışına çıkarmaktır. Kolaylaştır Hareket Kat Daha Fazla Hareket Kat Oyunculardan, attıkları taşları oyun alanının en küçük çemberinin içerisine isabet ettirmeye çalışmalarını isteyebilrisiniz. Oyuncuların oyun alanına olan uzaklığını arttırabilir, oyunu 2 veya daha fazla gruba ayrılarak oynayabilirsiniz. Oyun için kullandığınız taşları daha küçük seçebilirsiniz.

4 KEMİK Kişi Sayısı:5-40 Malzemeler: KEMİK OYUNU Süre: 20 dakika Oyuncu sayısı kadar taş, hedef olacak bir nesne, top, taş, kiremit vb. gibi Oyunculardan birini ebe olarak belirleyin. Ebeye çemberin içerisinde durmasını söyleyin. Ebeye bir taş verin ve dairenin merkezine yerleştirmesini isteyin. (Dairenin ortasına yerleştirilen taşa micoz diyoruz) Her oyuncuya bir yassı taş verin. Oyunculardan en uzaktaki atış çizgisinde sıralanmalarını isteyin. Oyuncular sırayla ellerindeki yassı taşla atış çizgisinden atış yaparak micozu uzağa sürüklemeye çalışır. Micoz vurulduğu anda ebe micozu eski yerine koymaya çalışır. Ebe micozu yerine koymaya çalışırken diğer oyuncular da, oyun alanına dağılan taşlarını toplayarak tekrar atış çizgisinin arkasına kaçmaya çalışır. Atış çizgisinden uzaklaşıp kendi taşlarını toplamaya çalışırken ebeye yakalanan oyuncu ebe ile yer değiştirir. Kolaylaştır Hareket Kat Daha Fazla Hareket Kat Oyuncuların atış çizgisine olan uzaklığını azaltabilirsiniz. Oyuncuların atış çizgisine olan uzaklığını arttırabilirsiniz. Ebe ve micoz sayısını arttırabilirsiniz. Oyunu 9 taş oyununa uyarlayarak oynabilirsiniz.

5 YAĞ SATARIM BAL SATARIM YAĞ SATARIM BAL SATARIM Kişi Sayısı:5-40 Malzemeler: Mendil, bez parçası veya taş Süre:10 dakika Yağ satarım, bal satarım, tekerleme eşliğinde oynanan geleneksel çocuk oyunlarından biridir. Balıkesir de Tura, Aydın da Koy Kaç Oyunu, Antalya da Mendil Sende, Kırşehir de Mendil Saklamaç isimleriyle çeşitli şekillerde oynanmaktadır. Oyunculardan birini ebe olarak belirleyin. Diğer oyunculardan en dıştaki dairenin üzerinde halka şeklinde dizilmelerini ve yere çökmelerini isteyin. Ebe elinde bir mendille ile yağ satarım bal satarım tekerlemesini söyleyerek oyuncuların arkasında dolaşır. Tekerlemeyi söylerken mendili bir oyuncunun arkasına bırakır ve koşmaya başlar. Mendili arkasına bıraktığı kişi kalkıp ebeyi kovalamaya başlar. Ebe, eğer yakalanmadan arkasına mendil koyduğu oyuncunun yerine geçebilirse, oyuncu yeni ebe olur. Eğer yakalanırsa ebe oyunu tekrar eder.

6 MENDİL KAPMACA Kişi Sayısı:5-4 Malzemeler: MENDİL KAPMACA Mendil veya bez parçası Kişi sayısı eşit iki ekip oluşturun. Oyunculardan birini oyun lideri olarak belirleyin. Oyun liderine bir mendil ya da bez parçası verin. Süre:20 dk Oyun liderinden dairenin ortasında durmasını ve mendili yukarı doğru kaldırmasını isteyin. Ekiplerden dairenin iki tarafında sıralanmalarını ve eşit büyüklükte olmak üzere kendilerine birer güvenli alan belirlemelerini isteyin. Oyun liderinin başla komutuyla birlikte ekiplerin ilk sırasında bulunan oyuncular dairenin iki tarafından çıkış yaparlar ve dairenin ortasına koşarak mendili kapmaya çalılşır. Mendili oyun liderinin elinden kapan oyuncu, diğer ekibin oyuncusuna yakalanmadan kendi ekibinin olduğu güvenli alana girmeye çalışır. Mendili kapan oyuncu, diğer ekibin oyuncusuna yakalanmadan güvenli alana girebilirse ekibinin hanesine 1 puan yazılır. Mendili kapan oyuncu, güvenli alana giremeden diğer ekibin oyuncusuna yakalanırsa puan karşı ekibin hanesine yazılır. Oyun diğer oyuncularla devam eder.

7 SALYANGOZ Kişi Sayısı:5-40 SALYANGOZ Süre: 20 dk. Oyunculardan ok yönünde sıralanmalarını isteyin. Oyuncular oyun alanında bulunan rakamları bulmak için uygun toplama, çıkarma, çarpma ve bölme işlemlerini, belirlenen dört işlem hareketini kullanarak yapmaya çalışırlar. Oyunculara dört işlem için belirlenen hareketleri anlatın. - Çarpma işlemi için bir kareden diğerine ayaklar çapraz şekilde atlanır. - Bölme işlemi için bir kareden diğerine kollar iki yana açılarak atlanır. - Çıkarma işlemi için bir kareden diğerine kollar havaya kaldırılarak atlanır. - Toplama işlmi için bir kareden diğerine kollar önde birleştirilerek atlanır. Oyuncular başlama noktasında durur, birinci ve ikinci kutucuktaki numaraları kullanarak nasıl üçüncü kutucuktaki numarayı elde edebileceklerini düşünür. Oyuncular bölme, çarpma, toplama ve çıkarma işlemlerini kullanarak problemi çözer ve bir kareden diğerine atlayarak oyun alanının ortasına doğru ilerlemeye çalışır. Oyuncular bir kareden diğerine atlarken, işlem için belirlenen hareketi de yapmak zorundadır.

8 Örneğin; ilk kare olan 6 ve 7 yi kullanarak 13 rakamına nasıl ulaşabileceğimizi düşünelim. 6 ve 7 rakamlarının toplamı 13 rakamını verir. Bu durumda toplama işlemini kullanmak doğru olacaktır. Oyuncu, 6 karesinden 7 karesine, kollarını önde birleştirerek atlar ve 13 karesine gelir. Her oyuncu en kısa sürede ve doğru işlemleri kullanarak, 50 rakamının bulunduğu kareye ulaşmaya çalışır. Hareket Kat Oyun alanının ortasına bir nesne koyabilirsiniz. Oyunculardan bu nesneyi alıp, işlemleri tekrar ederek başlangıç noktasına geri getirmesini isteyebilirsiniz. Daha Fazla Hareket Kat Oyunculardan her matematik işlemi için birden çok hareket yapmalarını isteyebilirsiniz. Örneğin; Toplama: bir kareden diğerine iki el omuz hizasında yanlara doğru açık olarak atla. Çıkarma: bir kareden diğerine iki el omuz hizasında öne doğru açık olarak atla. Çarpma: bir kareden diğerine eller çapraz göğüs bölgesinde bağlanı olarak atla. Bölme: bir kareden diğerine bir el omuz hizasında yana doğru açık, diğer el yukarı doğru açık şekilde atla.

9 HEDEF DÖRT İŞLEM Kişi Sayısı: 2-20 Malzemeler: Taş HEDEF DÖRT İŞLEM Oyun alanında sıralanın. ilk başlayacak oyuncuyu belirleyin. Her oyuncuya birer taş verin. Süre: 10 dk. İlk oyuncu, dört işlem hanesindeki bir işlem simgesinin üzerinde durarak elindeki taşı oyun alanı içerisindeki hanelere atar ve bir matematik işlemi yaparak en yüksek puanı toplamaya çalışır. Örneğin; oyuncu artı işlemi üzerinde durarak sırasıyla 10 ve 16 hanelerine taşı atar. Eğer üçüncü atışında 26 numaralı haneye (10+16=26) isabet ettirebilirse puan hanesine 26 yazılır. Oyuncu dilerse atış yapmaya 26 numaralı hane üzerinden devam edebilir. Her oyuncunun bir seferde üç atış hakkı vardır.

10 SALYANGOZ SEK SEK Kişi Sayısı: 2-20 Malzemeler Taş SALYANGOZ SEK SEK Süre: 10dk. Her oyuncuya birer taş verin ve oyunculardan ok yönünde sıralanmalarını isteyin. ilk başlayacak oyuncuyu belirleyin. Oyuncu taşı ok yönündeki ilk kutucuğa atar ve ayağıyla taşı hareket ettirerek oyun alanının ortasına kadar gelmeye çalışır. Bütün oyuncular sırayla sekerek ve taşı sürükleyerek oyun alanının ortasına gelmeye çalışır. Oyunu iki ekip halinde de oynayabilirsiniz Hareket Kat Oyunculardan sadece tek sayılar veya sadece çift sayıların olduğu kutucuklara atış yapmalarını isteyebilirsiniz. Daha Fazla Hareket Kat Oyuncular iki gruba ayrılır. Oynatıcı, oyun alanından bir rakam seçer, her gruba bir işlem ve sonucunu verir. Örneğin; 3 hamlede 50 ye nasıl ulaşılır? Ekipler kendi aralarında hesaplamaları yaparak oyun alanı üzerinde işlemi çözmeye çalışır.

11 TEK VE ÇİFT SAYILAR Kişi Sayısı:2-20 TEK VE ÇİFT SAYILAR Kolaylaştır Kişi sayısı eşit iki ekip oluşturun. Ekiplerdan biri tek sayılar, diğeri çift sayılar grubu olacaktır. Tek sayılar ekip oyuncularından oyun alanının 1 numaralı kutucuğun önünde sıralanmasını isteyin. Çift sayılar ekip oyuncularından oyun alanının 36 ya da 50 numaralı kutucuğun önünde sıralanmasını isteyin. Tek sayılar grubundaki oyuncular 1 numaralı kutucuktan başlayarak, tek ayakları üzerinde sadece tek sayılara basarak 35 ya da 50 numaralı kutucuğa giderek yine aynı şekilde geri gelir. Çift sayılar grubundaki oyuncular 36 ya da 50 numaralı kutucuktan başlayarak, tek ayakları üzerinde sadece çift sayılara basarak 2 numaralı kutucuğa giderek yine aynı şekilde geri gelir. Tek ve çift sayılar grubundan turu tamamlayan ilk oyuncu diğer ekip arkadaşının eline dokunur ve sıradaki ekip oyuncusu aynı şekilde turu tamamlayıp geri döner. Oyunda amaç, ekip olarak en fazla sayıda turu yapmaktır. Hareket Kat Oyunculardan bir turda sadece bir ya da iki sırayı tamamlamalarını isteyebilirsiniz. Bir oyuncunun atacağı tur sayısını artırabilirsiniz. Böylece oyuncular daha fazla efor sarfedecektir.

12 MERDİVENLER YILANLAR HEDEF TAHTASI MERDİVENLER YILANLAR HEDEF TAHTASI Kişi Sayısı: 2-30 Malzemeler Top Süre: 10 dk. Oyunculardan bir hakem belirleyin. Oyunculardan kağıttan toplar hazırlamalarını isteyin Oyunculardan oyun alanının yanında olmak üzere, kağıttan topları koyacakları bir alan belirlemelerini ve kağıttan toplarını bu alana koymalarını isteyin Oyunculardan oyun alanının 1 metre (3 adım) uzağında sıralanmalarını isteyin. Oyuncular sırasıyla kağıttan topları alır ve kutucukların üzerine atış yapar Hakem topun isabet ettiği kutucuk üzerindeki puanı oyuncuların puan hanelerine yazar. Her oyuncunun beş atış hakkı vardır. Oyunda amaç, en yüksek puanı toplamaktır. Hareket Kat Atış hakkını artırabilirsiniz. Böylece oyuncu daha fazla efor sarfedecektir. YÖN BULMA OYUNU

13 Kişi Sayısı: YÖN BULMA OYUNU 4-30 Kişi sayısı eşit iki ekip oluşturun. Her ekip için bir oyun lideri ve bir de oyuncu belirleyin. Oyunculardan birini hakem olarak belirleyin. Her ekibin oyun lideri bir seferde en fazla beş yön söyleyerek, oyuncunun 1 numaralı kutucuktan başlayarak 36 ya da 50 numaralı kutucukta sonlanacak rotasını tamamlamaya çalışır. Yön söylerken kullanılacak adım sayısı 1-5 arasında olmalıdır. Oyun lideri arka arkaya aynı yönleri söyleyemez. Her ekip sırayla beş yön komutunu kullanarak en kısa sürede son kutucuğa ulaşmaya çalışır. Hakem oyuncuların komutlarının doğruluğunu takip eder ve süre tutar. Oyunda amaç; en hızlı şekilde oyun alanının son kutucuğuna ulaşabilmektir. Tur bittikten sonra ekibin diğer oyuncuları ile oynamaya devam edilebilir. *Örneğin; oyun lideri 2 batı der ve oyuncu batı yönünde 2 kutu ilerler. Oyun lideri dört komut daha verir ve sıra diğer ekibe geçer. Hareket Kat Bir oyuncunun oynacağı tur sayısını artırabilirsiniz.

14 TEK VE ÇİFT SAYILAR Kişi Sayısı:2-20 TEK VE ÇİFT SAYILAR Süre: 10 dk. Kişi sayısı eşit iki ekip oluşturun. Ekiplerdan biri tek sayılar, diğeri çift sayılar grubu olacaktır. Tek sayılar ekip oyuncularından oyun alanının 1 numaralı kutucuğun önünde sıralanmasını isteyin. Çift sayılar ekip oyuncularından oyun alanının 36 ya da 50 numaralı kutucuğun önünde sıralanmasını isteyin. Kolaylaştır Tek sayılar grubundaki oyuncular 1 numaralı kutucuktan başlayarak, tek ayakları üzerinde sadece tek sayılara basarak 35 ya da 50 numaralı kutucuğa giderek yine aynı şekilde geri gelir. Çift sayılar grubundaki oyuncular 36 ya da 50 numaralı kutucuktan başlayarak, tek ayakları üzerinde sadece çift sayılara basarak 2 numaralı kutucuğa giderek yine aynı şekilde geri gelir. Tek ve çift sayılar grubundan turu tamamlayan ilk oyuncu diğer ekip arkadaşının eline dokunur ve sıradaki ekip oyuncusu aynı şekilde turu tamamlayıp geri döner. Oyunda amaç, ekip olarak en fazla sayıda turu yapmaktır. Hareket Kat Oyunculardan bir turda sadece bir ya da iki sırayı tamamlamalarını isteyebilirsiniz. Bir oyuncunun atacağı tur sayısını artırabilirsiniz. Böylece oyuncular daha fazla efor sarfedecektir.

15 PUSULA Kişi Sayısı: 9-27 Pusula Oyunculardan birini ebe olarak belirleyin. Ebe, " kaptanı olacaktır. Kaptandan oyun alanının ortasında durmasını isteyin. Diğer oyunculardan yönlerin üzerinde yerlerini almalarını isteyin. Oyuncularla yönler üzerinde konuşun. Kaptan aynı anda iki yön ismi söyler Yön ismi söylenen noktalarda duran oyuncular kaptana yakalanmadan birbirleriyle yer değiştirmeye çalışır. Eğer yer değiştirme esnasında bir oyuncu kaptan tarafından yakalanırsa oyunun yeni ebesi olur. Hareket Kat Oyunculara hak tanıyabilirsiniz. Böylece yakalanan oyuncu ve dolayısıyla ebe dafa fazla efor sarfedecektir. Daha Fazla Hareket Kat Bir oyuncunun atacağı tur sayısını artırabilirsiniz. Böylece oyuncular daha fazla efor sarfedecektir.

16 PUSULA TOPU Malzemeler: top Kişi Sayısı: 8-24 Pusula Topu Oyunculardan yarısının en dış çemberde, Kuzey- Güney- Doğu- Batı noktaları üzerinde sıralanmalarını isteyin. Oyunculara diğer yarısının ise, en iç çemberde Kuzeydoğu- Kuzeybatı- Güneydoğu- Güneybatı üzerinde sıralanmalarını isteyin. Dışarıdaki çemberde olan oyuncuların ellerine birer top verin. İçerideki çemberde olan oyuncular saat yönünde dönmeye başlar. Dışarıdaki çemberde olan oyuncular ellerindeki topları karşılarına gelen en yakın oyuncuya atarlar. İçerideki oyuncular ise topu tutup tekrar dışarıdaki oyunculara atarlar. Oyunda amaç, topu yere düşürmemektir. Top yere düştüğünde oyun yeniden başlar. Hareket Kat Dışarıdaki dairede kalan oyunculardan ellerindeki topu dairenin merkezine doğru atmalarını isteyebilirsiniz. Bu durumda, diğer oyuncular topu yakalamak için daha fazla efor sarfedecektir.

17 YÖNÜNÜ BUL Kişi Sayısı: 9-27 Yönünü Bul Oyunculardan birini oyun lideri olarak belirleyin. Sekiz oyuncuya ana yön ve ara yönlerin isimlerini verin. (Sekiz ve katları sayısında oyuncu ile oynanabilir) Oyunculardan oyun alanın içerisinde dağınık olarak durmalarını isteyin. Oyuncularla yönler üzerinde konuşun. Oyun lideri bir yön ismi söyler. Yön ismi söylenen oyuncu yönün bulunduğu noktaya gider ve diğer oyuncular ismi söylenen oyuncunun arkasında sıraya girmeye çalışırlar. *Örneğin oyun lideri kuzey derse, kuzey olan oyuncu kuzey noktasına gelir ve diğer oyuncular kuzeyin arkasında sıralanırlar. En sona kalan/en son olarak sıraya giren oyuncu yeni oyun lideri olur. Hareket Kat Daha Fazla Hareket Kat Oyun lideri aynı anda iki yön ismi söyleyebilir. Bu durumda oyuncular iki oyuncunun arkasında kişi sayısı eşit olacak şekilde sıralanmaya çalışırlar. Oyun liderinden arka arkaya dört yön söylemesini isteyebilirsiniz. Bu durumda oyuncular, sırasıyla söylenen ilk iki/üç yöne koşar ve ardından liderin en son söylediği yönde sıralanmaya çalışırlar.

18 MEYVE SALATASI Kişi Sayısı: 5-27 Meyve Salatası Oyunculardan kişi sayısı eşit olacak şekilde yönlerin bulunduğu noktalarda durmalarını isteyin. Oyunculardan birini ebe olarak belirleyin. Ebeden oyun alanının ortasında durmasını isteyin. Oyunculardan birer meyve ismi seçmelerini isteyin (elma,armut,kiraz vb.gibi. ) Oyunculardan sırasıyla sesli bir şekilde seçtikleri meyveyi söylemelerini isteyin. Oyuncular ebenin verdiği komutlara göre hareket ederler. Ebe, iki tane meyve ismi söyler ve söylenen meyveleri seçen iki oyuncu birbiriyle yer değiştirmeye çalışır. Ebe, "meyve salatası" derse tüm oyuncular yanındaki oyuncuyla olmamak kaydıyla bir başka oyuncuyla yer değiştirir. Bu esnada, ebe boş kalan yerlerden birini kapmaya çalışır. Kapar ise, açıkta kalan oyuncu yeni ebe olur. Her turun sonunda hatırlatma amaçlı, oyunculardan kimin hangi meyveyi seçtiğini tekrarlamasını isteyin. Hareket Kat Oyunculara hak tanıyabilirsiniz. Böylece açıkta kalan oyuncu ve dolayısıyla ebe dafa fazla efor sarfedecektir.

19 DÜMEN Kişi Sayısı: 5 25 Dümen Oyunculardan fırtınalı bir günde bir gemide olduklarını hayal etmelerini isteyin. Oyunculardan birini ebe olarak belirleyin.ebe, geminin kaptanı olacaktır. Ebeden oyun alanını ortasında geçmesini isteyin. Burası geminin dümeni olacaktır. Diğer oyunculardan yönlerin üzerinde yerlerini almalarını isteyin. Oyuncularla yönler üzerinde konuşun. Ebe bir yön söyler Oyuncular ebenin söylediği yöne doğru eğilirler Eğer oyuncu/oyuncular söylenen yön üzerinde duruyor ise bulunduğu yerde bir kere zıplar. Ebe sadece dört ana yönü kullanır. Söylenen yönden başka bir yöne eğilen oyuncu ebe olur. Söz konusu yön üzerinde birden fazla oyuncu var ise ebe belirleme oyunlarından yararlanabilirsiniz. Hareket Kat Daha Fazla Hareket Kat Ebeden yönleri seri bir şekilde söylenmesini isteyebilirsiniz. Böylece oyuncular daha fazla efor sarfedecektir. Ebeden en ara yönleri de kullanmasını isteyebilirsiniz.

20 EL ÇIPRMA Kişi Sayısı: 9-27 El Çırpma Oyunculardan birini ebe olarak belirleyin Ebeden oyun alanının ortasında durmasını isteyin. Diğer oyunculardan yönlerin üzerinde yerlerini almalarını isteyin. Kuzey yönü üzerinde duran oyuncu/oyuncular elini bir kez çırpar. Elini bir kez çırpan oyuncunun/oyuncuların solundaki oyuncu iki kez çırpar İki kez çırpan oyuncunun/oyuncuların solundaki oyuncu/oyuncular üç kez çırpar. (Kişi sayısına göre devam eder.) Eğer bir oyuncu/oyuncular şaşırırsa, yönler üzerinde duran her oyuncu solundaki oyuncuyla ebeye yakalanmadan yer değiştirir. Ebeye yakalanan oyuncu yeni ebe olur. Söz konusu yön üzerinde birden fazla oyuncu var ise ebe belirleme oyunlarından yararlanabilirsiniz. Hareket Kat Oyunculardan tek ayakları üzerinde ve ellerini arkalarında bağlayarak yer değiştirmelerini isteyebilirsiniz.

21 RÜZGAR OYUNU Rüzgar Oyunu Malzemeler: Kağıttan top Kişi Sayısı: 9-23 Oyunculardan birini oyun lideri olarak belirleyin. Oyunculardan oyun alanının ortasında durmalarını isteyin. Oyun alanınızdaki yönlerin üzerine yerleştirmek üzere nesneler seçin veya nesneleri kendiniz hazırlayın. Her yön noktasına bir çeşitten nesneler gelecek şekilde nesneleri yerleştirin. Yerleştirdiğiniz nesnelerin oyuncu sayınızdan 2 eksik olmasına dikkat edin. Örneğin oyuncu sayınız 12 ise yön noktalarına 10 tane nesne yerleştirin. (Kuzey yönü için taş, güneybatı yönü için kağıttan top vb.) Oyuncularla rüzgar isimleri üzerine konuşun. Oyun lideri rüzgar isimlerinden birini söyler. (Yıldız, Poyraz, Gündoğuşu, Keşişleme, Kıble, Lodos, Günbatısı, Karayel) Oyun alanının ortasında bekleyen tüm oyuncular oyun liderinin söylediği rüzgarın estiği yöne gider ve o yönde duran nesnelerden alıp oyun alanının ortasına geri döner. Oyunda amaç, doğru rüzgar-yön eşleştirmesini yapıp, en fazla sayıda nesneyi toplamaktır. Hareket Kat Oyunculardan tek ayakları üzerinde ve ellerini arkalarında bağlayarak hareket etmelerini isteyebilirsiniz. TOPLU SEK SEK

22 Toplu Sek Sek Malzemeler: kağıttan top Kişi Sayısı: 4-40 Kişi sayısı eşit dört ekip oluşturun. Her ekipten birer renk seçmelerini isteyin (Örneğin; kırmızı,mavi vb.) Her ekipten seçtikleri renkten en az 6 adet kağıttan top hazırlamalarını isteyin. Ekiplerden oyun alanının başlangıç noktalarında dizilmelerini isteyin. Ekiplerden hazırladıkları kağıttan topları kendi bitiş noktalarına koymalarını isteyin. Her ekibin ilk oyuncuları aynı anda başlamak üzere,her haneye basacak şekilde tek ayakları üzerinde sekerek bitiş noktalarına gider. Oyuncular bitiş noktası üzerindeki topları alır ve yine her haneye basacak şekilde tek ayak üzerinde sekerek başlangıç noktalarına geri gelirler. Oyuncular her defasında yalnızca bir top alabilirler. Oyuncu başlangıç noktasına geri döndüğünde sıra, sıradaki oyuncuya geçer Oyunda amaç, ekibe ait (renkteki) topların tamamını en kısa sürede toplayabilmektir. SEK SEK MENDİL KAPMACA

23 Sek Sek Mendil Kapmaca Malzemeler: Mendil Bez Parçası Kişi Sayısı: 3-33 Kişi sayısı eşit üç ekip oluşturun. Oyunculardan birini hakem olarak belirleyin. Hakeme bir mendil/bez parçası vererek oyun alanının ortasında durmasını isteyin. Hakem kolu havada olacak şekilde mendili tutar. Her ekipten oyun alanının başlangıç noktalarında dizilmelerini isteyin. Her ekibin ilk oyuncuları aynı anda başlamak üzere,her haneye basacak şekilde tek ayakları üzerinde sekerek oyun alanın ortasına gelir Oyun alanının ortasına ilk gelen oyuncu ebenin tuttuğu mendili alır ve yine her haneye basacak şekilde tek ayağı üzerinde sekerek başlangıç noktasına geri döner. Hakem, elinde mendille başlangıç noktasına gelen ilk oyuncunun ekip hanesine 1 puan yazar. Sıra diğer oyunculara geçer. Oyunda amaç, en fazla puanı toplamaktır. ÜÇGEN SEK SEK

24 Üçgen Sek Sek Malzemeler: Kağıttan top Kişi Sayısı: 3-33 Her ekipten birer renk seçmelerini isteyin (Örneğin; kırmızı,mavi vb.) Oyunculardan kağıttan toplar hazırlamalarını isteyin. Ekiplerden oyun alanının 1 numaralı kutucklarında arka arkaya dizilmelerini isteyin. Ekiplerden hazırladıkları kağıttan topları ortadaki yuvarlak alana koymalarını isteyin. Her ekibin ilk oyuncuları aynı anda başlamak üzere,her haneye basacak şekilde tek ayakları üzerinde sekerek bitiş noktalarına gider. Oyuncular 2 3, numaralı kutucuklarda birer ayaklarını koyarlar. Oyuncular bitiş noktası üzerindeki topları alır ve yine her haneye basacak şekilde tek ayak üzerinde sekerek başlangıç noktalarına geri gelirler. Oyuncular her defasında yalnızca bir top alabilirler. Oyuncu başlangıç noktasına geri döndüğünde sıra, sıradaki oyuncuya geçer Oyunda amaç, ekibe ait (renkteki) topların tamamını en kısa sürede toplayabilmektir. TWİSTER

25 Twister Malzemeler: Kağıttan top Kişi Sayısı: 5-30 Oyunculardan birini oyun lideri olarak belirleyin. Oyunculardan oyun alanının etrafında rastgele konumlanmalarını isteyin. Oyun lideri, oyunculara, sağ el kırmızıya, sol ayak mora gibi yönlendirmeler verir. Bir renk/ yuvarlak içerisine sadece bir oyuncu ayağını ya da elini oyabilir. Oyun öğrenciler dengelerini yitirinceye ya da yönlendirme verilmesi imkansızlaşıncaya kadar devam eder. DAMA

26 Kişi Sayısı: 16 Dama Kişi sayısı eşit iki ekip oluşturun. Oyunculardan oyun alanının iki tarafında karşılıklı olarak konumlanmalarını isteyin. Her ekipten oyun alanının başındaki alandan bir sıra atlayarak, diğer sıra üzerinde dizilmelerni isteyin Boş bırakılan sıra diğer ekibin dama alanıdır. Hangi grubun oyuna başlayacağını belirleyin. Ekipler her tur öncesinde turda oynayacak oyuncuyu kendi aralarında belirler. başlayacak ekipteki belirlenen oyuncu istediği yöne doğru bir kare ilerler. Sıra diğer ekibin oyuncusuna geçer. Oyuncular, sadece bir kare ilerleyebilir ve ilerleme yönleri ileri,sağ,soldur. Oyuncular her hamle öncesi ekip arkadaşları ile tartışıp, hamleye karar verirler. Karar için 10 saniye süreleri vardır. 10 saniye bitiminde oyuncu hamlesini yapmak zorundadır. Oyuncuların önündeki veya yanındaki karşı ekibin oyuncusununarkasında eğer boş bir kare varsa, oyuncu karşı ekip oyuncusunun üzerinden atlar ve oyuncuyu eler. Oyunculardan biri karşı ekip oyuncularının arkasındaki dama alanına gelince o oyuncu dama (taşı)olur Dama olan oyuncu kendisi ile aynı doğrultudaki oyuncunun üzerinden atlayarak oyuncuyu eleyebilir. ÖRÜMCEK AĞI

27 Malzemeler: top Kişi Sayısı: 2-30 Örümcek Ağı Oyunculardan birini hakem olarak belirleyin. Oyun alanına 1.5 metre (2 adım) mesafede olacak şekilde bir atış çizgisi belirleyin. Oyunculardan atış çizgisinde sıralanmalarını isteyin. Oyun alanı hedef tahtasıdır. Hedef tahtası 1 den 24 e kadar numaralandırılmıştır. Oyuncular sırayla atış çizgisinden ellerindeki topları hedef tahtasına atarlar. Her oyunucunun üç atış yapma hakkı vardır. Hakem her oyuncunun topu isabet ettirdiği rakamı oyuncu ismi ile birlikte yazar Bir oyuncu atışlarını bitirdiğinde ( 3 atış) rakamlar toplanıp, oyuncu isminin olduğu haneye yazılır. Tüm oyuncular atışlarını bitirdiğine tur biter ve en az puanı alan oyuncu oyunu kazanır. LABİRENT

28 Malzemeler: zil Kişi Sayısı: 5-40 Labirent Oyunculardan birini hakem olarak belirleyin. Hakeme zil veya benzeri bir nesne verin ve oyun alanını ortasında durmasını isteyin. Oyunculardan kişi sayısı eşit dört ekip oluşturun Her bir ekipten oyun alanının farklı renkteki başlangıç noktalarında durmalarını isteyin. Oyunculara çizgilerin üzerinden geçemeyecekleri kuralını açıklayın. Farklı renkteki başlangıç noktalarında duran oyuncular en hızlı şekilde oyun alanının ortasına ulaşıp başlangıç noktasına geri dönmeye çalışırlar. Oyun alanının ortasına ulaştıklarında zili çalmak zorundadırlar. Başlangıç noktasına en hızlı şekilde dönen ekip oyunu kazanır. LABİRENT OYUNU

29 Labirent Oyunu Malzemeler: kağıttan top/objeler Kişi Sayısı: 5-40 Oyunculardan kağıttan toplar yapmalarını isteyin. Oyunculardan kişi sayısı eşit dört ekip oluşturun Her bir ekipten oyun alanının farklı renkteki başlangıç noktalarında durmalarını isteyin. Oyunculara çizgilerin üzerinden geçemeyecekleri ve adım alarak ilerleyecekleri kuralını açıklayın. Hazırladığınız kağıttan topları oyun alanınızın içerisine yerleştirin. Farklı renkteki başlangıç noktalarında duran oyuncular en hızlı şekilde oyun alanının ortasına ulaşıp başlangıç noktasına geri dönmeye çalışırlar. Oyuncular oyun alanının ortasına varmaya çalışırken aynı zamanda oyun alanı içerisindeki kağıttan topları almaya çalışırlar. Oyunda amaç en hızlı şekilde başlangıç noktasına dönmek en çok topu toplamaktır. KAPLUMBAĞA

30 Malzemeler: taş, top Kişi Sayısı: 2-30 Kaplumbağa Oyunculardan kağıttan toplar hazırlamalarını isteyebilirsiniz. Oyunculardan birini hakem olarak belirleyin. Oyun alanına 1.5 metre (2 adım) mesafede olacak şekilde bir atış çizgisi belirleyin. Oyunculardan atış çizgisinde sıralanmalarını isteyin. Oyun alanı hedef tahtasıdır. Hedef tahtası 1 den 10 a kadar numaralandırılmıştır. Oyuncular sırayla atış çizgisinden ellerindeki topları hedef tahtasına atarlar. Her oyuncunun üç atış yapma hakkı vardır. Hakem her oyuncunun topu isabet ettirdiği rakamı oyuncu ismi ile birlikte yazar Bir oyuncu atışlarını bitirdiğinde ( 3 atış) rakamlar toplanıp, oyuncu isminin olduğu haneye yazılır. Tüm oyuncular atışlarını bitirdiğine tur biter ve en az puanı alan oyuncu oyunu kazanır. KAYDIRAK

31 Kaydırak Malzemeler: top, yassı taş Kişi Sayısı: 2-30 Oyunculardan kullanacakları malzeme olarak kağıttan top yapmalarını isteyebilirsiniz. Oyunculardan birini hakem olarak belirleyin. Hakem süre tutacaktır. Oyunculardan oyun alanı etrafında konumlanmalarını isteyin. Oyunculara çizgilerin üzerinden geçemeyecekleri ve kağıttan top/yassı taş/kiremitin çizgiye gelmemesi gerektiği kuralını açıklayın. ilk başlayacak oyuncuyu belirleyin. başlayan oyuncu elindeki kağıttan topu/yassı taşı/kiremiti oyun alanının başındaki 1 numaralı haneye atar. Sırasıyla 2,3,4... numaraları üzerinden tek ayağı üzerinde taşı sürükleyerek 10 numaralı haneye gelmeye çalışır.. Oyuncu 10 numaralı haneye geldiğinde hakem süreyi oyuncunun ismi ile birlikte not düşer. Tüm oyuncular sırayla aynı şekilde oynar. Oyunda amaç; en hızlı şekilde 10 numaralı haneye gelmektir. KELİME YAP

32 Kişi Sayısı: 2-30 Kelime Yap Oyunculardan birini oyun lideri olarak belirleyin. Oyunculardan oyun alanının dışında, oynama sırasına göre yan yana dizilmelerini isteyin. Oyuncular oynama sırasını kendi aralarında belirler. Oyun lideri oyunculara çeşitli kelimeler söyler. (elma, defter, zürafa vb.) Oyuncular, liderin söylediği kelimeleri tek ayakları ile harfler üzerinde ilerleyerek yazmaya çalışırlar. Kelimeyi yazan oyuncu sıranın sonuna geçer. Oyunda amaç, en kısa sürede en fazla sayıda kelime yazmaktır. BİL BAKALIM

33 Bil Bakalım Kişi Sayısı: 2-30 Oyunculardan birini oyun lideri olarak belirleyin. Oyunculardan oyun alanının dışında, oynama sırasına göre yan yana dizilmelerini isteyin. Oyuncular oynama sırasını kendi aralarında belirler. Oyun lideri aklından en fazla beş harfli bir kelime tutar. Oyuncuların üç harf seçme hakkı vardır. Oyuncular seçtikleri bir harfin üzerine atlar. Eğer oyuncunun seçtiği/atladığı harf oyun liderinin aklından tuttuğu kelimenin içerisinde var ise, oyuncu bir harf üzerine daha atlama hakkı kazanır. Eğer oyuncunun atladığı seçtiği/atladığı harf oyun liderinin aklından tuttuğu kelimenin içerisinde yok ise, oyun sırası sıradaki oyuncuya geçer. Oyuncular kelimeyi buluncaya kadar oyun devam eder.

34 Koşuyolu Mahallesi İsmail Paşa Sokak No.76 Koşuyolu, Kadıköy, İstanbul T F E-Posta. info@aktifyasam.org.tr

AŞIK OYUNU AŞIK OYUNU

AŞIK OYUNU AŞIK OYUNU Teknolojik gelişmelerle birlikte hepimiz daha az hareket eder olduk. Şehirleşmenin de etkisiyle, zaman geçirdiğimiz bütün mekanlar da hareketi asgari düzeye indirecek şekilde tasarlanmaya başladı. Bu hareketsiz

Detaylı

ÇOCUK OYUNLARI OYNAMAYA VAR MISINIZ?

ÇOCUK OYUNLARI OYNAMAYA VAR MISINIZ? ÇOCUK OYUNLARI OYNAMAYA VAR MISINIZ? Neden oyun? Eğlendirerek öğretmek Saldırganlığı önlemek Serbest etkinlik zamanlarını etkili değerlendirmek Oyun çağını doldurmamış çocukların Bu dönemi sağlıklı atlatmaları

Detaylı

İSTANBUL PROF.FAİK SOMER SPOR LİSESİ 2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YETENEK SINAV KILAVUZU

İSTANBUL PROF.FAİK SOMER SPOR LİSESİ 2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YETENEK SINAV KILAVUZU İSTANBUL PROF.FAİK SOMER SPOR LİSESİ 2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YETENEK SINAV KILAVUZU Okulumuza öğrenci seçiminde; yetenek sınavı ( 1.Fiziksel uygunluk, 2.Ritim, 3.Sporcu geçmişi ) puanının %70 i ile

Detaylı

İçerik X 10 X 4 X 10 X 13 X 14 X 14 X 14 EDULUDO 1,2,3 Sayılar, SAYILARI OYUNLA KEŞFET EDULUDO, çocuğunuza erken öğreniminde eşlik eden eğlenceli, eğitsel bir koleksiyondur. EDULUDO SAYILAR, artan zorluk

Detaylı

SOKAK OYUNLARI NEDİR?

SOKAK OYUNLARI NEDİR? Eve girmek için akşam ezanının okunmasını bekleyen çocuklar olarak günümüz çocuklarının evden çıkmamasını teknolojinin ilerlemesine bağlıyoruz. Evlerde tek başlarına oynadıkları bilgisayar oyunlarından

Detaylı

SHAPYY. HEDEF 2. Belirtilen şekillere ait kartı bulur

SHAPYY. HEDEF 2. Belirtilen şekillere ait kartı bulur SHAPYY HEDEF -1. Oyunu ve kurallarını tanır. 1-1 Oyunun adını doğru söyler 1-2 Oyunun bir grup uygulaması olduğunu belirtir. 1-3 Oyuna ait parçaları tanır. 1-4 Uygulamaya başlamak için gerekli parçaları

Detaylı

Mantıksal çıkarım yapmak. 9 ve üzeri

Mantıksal çıkarım yapmak. 9 ve üzeri Aktivite 6 Savaş gemileri Arama algoritmaları Özet Bilgisayarların sıklıkla bir yığın verinin içerisinde bilgi bulmaları gerekir. Hızlı ve verimli yöntemler kullanarak bunu becerirler. Bu aktivitede 3

Detaylı

TEKRAR. Genç Brezilyalılar topla yatıp topla kalkar. Kazanmak için yaşarlar. Köklerine inerek orijinal futsal hız hareketlerinin bazılarını öğren.

TEKRAR. Genç Brezilyalılar topla yatıp topla kalkar. Kazanmak için yaşarlar. Köklerine inerek orijinal futsal hız hareketlerinin bazılarını öğren. Genç rezilyalılar topla yatıp topla kalkar. Kazanmak için yaşarlar. Köklerine inerek orijinal futsal hız hareketlerinin bazılarını öğren. antrenman DRILE D VÇ 360 ELÁSTICO lambreta TEKRR Çözene kadar Çözene

Detaylı

VOLEYBOL OYUNUNUN ÖZELLİKLERİ PRATİK BİLGİLER

VOLEYBOL OYUNUNUN ÖZELLİKLERİ PRATİK BİLGİLER VOLEYBOL OYUNUNUN ÖZELLİKLERİ PRATİK BİLGİLER HAZIRLAYAN CELALETTİN LÜTFİ BEKTAŞ 2017 1 Voleybol,File ile ikiye bölünmüş bir Oyun Alanı üzerinde İki (2) Takım tarafından oynanan bir Spordur. Voleybol Oyununun

Detaylı

8 Haftalık Fit Beyin Tembel Göz Egzersiz Programı

8 Haftalık Fit Beyin Tembel Göz Egzersiz Programı 8 Haftalık Fit Beyin Tembel Göz Egzersiz Programı Çocuk Grubu Çalışmaları 8 Haftalık Fit Beyin Tembel Göz Egzersiz Programı Çocuk Grubu Çalışmaları ile İlgili Bilgilendirme Katılımcılar egzersiz programına

Detaylı

E l e m e S i s t e m i 2

E l e m e S i s t e m i 2 ELEME SİSTEMİ Ana Kurallar ve Eşlendirme TÜRKİYE SATRANÇ FEDERASYONU ELEME SİSTEMİ Sistem, düzenlenen satranç etkinliklerinin eşlendirme sistemi olarak kullanılacağı gibi, eş puan durumunda ek maçların

Detaylı

OKUL ÖNCESİ 1 VE 2 GRUBU ARTS&CRAFT ATÖLYESİ 2. DÖNEM HAFTASONU ÇALIŞMALARI

OKUL ÖNCESİ 1 VE 2 GRUBU ARTS&CRAFT ATÖLYESİ 2. DÖNEM HAFTASONU ÇALIŞMALARI OKUL ÖNCESİ 1 VE 2 GRUBU ARTS&CRAFT ATÖLYESİ 2. DÖNEM HAFTASONU ÇALIŞMALARI TARİH ARTS&CRAFT ATÖLYE ÇALIŞMALARI 18.02.2017 MOZAİK ÇALIŞMASI 1.HAFTA Küçük kas motor becerilerimizi geliştiriyoruz. Malzemeler:

Detaylı

HADİ BAKALIM KOLAY GELSİN ORTAK ÖZELLİK. O halde, A, B, C, D, E, F sayılarını kolayca bulacağınızı sanıyoruz. 3 A 6 B 2 6 C 10 5 D E F MUZİP BİR SORU

HADİ BAKALIM KOLAY GELSİN ORTAK ÖZELLİK. O halde, A, B, C, D, E, F sayılarını kolayca bulacağınızı sanıyoruz. 3 A 6 B 2 6 C 10 5 D E F MUZİP BİR SORU HADİ BAKALIM KOLAY GELSİN ORTAK ÖZELLİK Eskişehir, Balıkesir, Diyarbakır ve Adana, birbirinden güzel 4 ilimizdir. Eskişehir de hiç olmayan bir özellikten, Balıkesir de 1, Diyarbakır da 2, Adana da 3 tane

Detaylı

BİREYSELLEŞTİRLMİŞ EĞİTİM PLANI (B.E.P)

BİREYSELLEŞTİRLMİŞ EĞİTİM PLANI (B.E.P) UZUN DÖNEMLİ HEDEFLER BİREYSELLEŞTİRLMİŞ EĞİTİM PLANI (B.E.P) KISA DÖNEMLİ HEDEFLER 1. Sesleri tanır. 1. sesleri verilişlerine göre tanıyarak çıkartır. 2.Sesleri birbirinden ayırt eder. 3.Sesleri tanımada

Detaylı

Eğitsel Oyun Projesi Raporu

Eğitsel Oyun Projesi Raporu Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü 2016-2017 Güz Dönemi - Bilişim Teknolojileri ve Öğretmen Yeterlikleri Dersi Eğitsel Oyun Projesi Raporu Betül ÖZEV 160805059 ozevbetul@gmail.com 1. Özet

Detaylı

Language: English / Turkish

Language: English / Turkish Rules of Coerceo by Coerceo Company Erhan Turkish translation by Erhan Çubukcuoğlu Türkçe Language: English / Turkish Copyright (Ticari haklar) Bu döküman Coerceo şirketinin resmi yazılı izni olmaksızın

Detaylı

İki kişi bir Top çalışmalar

İki kişi bir Top çalışmalar İki kişi bir Top çalışmalar 20 x 20 metre alan 2 Oyuncuya bir top 1. Oyuncular alan içinde hafif koşuyla dolaşmaya başlarlar. 2. Bu koşu sırasında yaklaşık 5 metre mesafedeki eşleri ile paslaşırlar. 3.

Detaylı

C Emlak Ticareti Oyunu C

C Emlak Ticareti Oyunu C YAŞ 8+BRAND C Emlak Ticareti Oyunu C 2010 Hasbro. Tüm hakları saklıdır. Üretici Firma Bilgileri: Hasbro SA, Route de Courroux 6, 2800 Delemont İsviçre Tel: +41 324210800. Hasbro Oyuncak San. ve Tic. A.Ş.

Detaylı

OYUNUN ÇOCUĞUN GELİŞİMİNE OLAN ETKİLERİ

OYUNUN ÇOCUĞUN GELİŞİMİNE OLAN ETKİLERİ Ünite 8 OYUNUN ÇOCUĞUN GELİŞİMİNE OLAN ETKİLERİ Öğr. Gör. Hatice Elif ALTUNTAŞLI OYUNUN ÇOCUĞUN GELİŞİMİNE OLAN ETKİLERİ Oyun, çocuk için gerçek dünya ve hayal dünyası arasındaki bir köprüdür. Oyun oynayan

Detaylı

EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU ÖZEL YETENEK SINAVI BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KOORDİNASYON PARKURU

EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU ÖZEL YETENEK SINAVI BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KOORDİNASYON PARKURU 2017-2018 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU ÖZEL YETENEK SINAVI BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KOORDİNASYON PARKURU 1. İstasyon: Çıkış çizgisinden parkura başladıktan sonra aday

Detaylı

ANAOKULU BİRİMİ AY: MART YIL:2017

ANAOKULU BİRİMİ AY: MART YIL:2017 AY: MART YIL:2017 ANAOKULU BİRİMİ ÖZLEM KAYA(Kurucu müdür) HÜLYA ÖNDER(Kurucu müdür) FATMA KIVRAK(Lider öğretmen) BAHAR ÇALIK(Lider öğretmen) ŞİRİN GÖK(Lider öğretmen) EZGİ ATEŞ(Lider öğretmen) HİLAL BİNALİ(Lider

Detaylı

Madde 2. Takımlar Her takım 4 oyuncudan oluşur (3 oyuncu sahada, bir oyuncu yedek).

Madde 2. Takımlar Her takım 4 oyuncudan oluşur (3 oyuncu sahada, bir oyuncu yedek). 3x3 Resmi Oyun Kuralları Ocak 2015 Resmi FIBA Basketbol oyun kuralları sadece bu belgede belirtilen 3x3 oyun kuralları için değil bütün oyun durumları için geçerlidir. Madde 1. Saha ve Top Müsabaka 3x3

Detaylı

Örnek...5 : A = { a, b, c, d, e, f } kümesinin 4 lü perm ütas yonlarının kaç tanesinde,

Örnek...5 : A = { a, b, c, d, e, f } kümesinin 4 lü perm ütas yonlarının kaç tanesinde, PERMÜTASYON ( SIRALAMA OLAYI ) Birbirinden farklı n tane nesnenin r tanesinin farklı her dizilişine (sıralanışına) n nesnenin r li permütasyonları denir ve P(n,r)= n! (r n) (n r)! biçim inde gösterilir.

Detaylı

Gökyüzü Hakkında Neler Biliyorum? Sorusuna arkadaşlarımızın verdiği cevaplar.

Gökyüzü Hakkında Neler Biliyorum? Sorusuna arkadaşlarımızın verdiği cevaplar. 04.12.2015 Denizyıldızı Sınıfı ndan Merhaba; Bu hafta, Gökyüzü ve Uzay konusuna giriş yaptık. Konumuzu Gökyüzü ve Uzay olarak iki başlığa ayırdık, bu hafta Gökyüzü konusunu işledik. İlk olarak gökyüzü

Detaylı

ÖĞRETMENLER İÇİN FİZİKSEL AKTİVİTE YÖNERGELERİ

ÖĞRETMENLER İÇİN FİZİKSEL AKTİVİTE YÖNERGELERİ ÖĞRETMENLER İÇİN FİZİKSEL AKTİVİTE LERİ ÖĞRETMENLER İÇİN FİZİKSEL AKTİVİTE LERİ Komisyon Doç. Dr. Mehmet İNAN Prof. Dr. Aysel PEHLİVAN Dr. Saime ÇAĞLAK SARI Dr. Bülent ÖZDEN Değerli Öğretmenlerimiz,

Detaylı

T.C ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ

T.C ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ T.C ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ 2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU KURUMLARARASI GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL VE YURTDIŞI KONTENJANI İÇİN MÜRACAAT EDEN ÖĞRENCİLER İÇİN ÖZEL YETENEK

Detaylı

OKU, ÇALIŞ, EĞLEN, GEZ, OYNA

OKU, ÇALIŞ, EĞLEN, GEZ, OYNA OKU, ÇALIŞ, EĞLEN, GEZ, OYNA Yaz tatili öğrencilerimizin değerlendirebileceği büyük bir fırsattır. Özellikle bir üst öğrenim kurumu olan liseler için hedefleri olan öğrenciler için mutlaka değerlendirilmesi

Detaylı

Cezalı Kart. Hazırlayan: Rahmi İyilikci

Cezalı Kart. Hazırlayan: Rahmi İyilikci Cezalı Kart Hazırlayan: Rahmi İyilikci Bir defans oyuncusunun, oyunun normal akışı veya yasanın uygulanması (ör. Yasa 47E) dışında ortağının görebileceği pozisyona getirdiği veya elinde olduğunu belirttiği

Detaylı

Aktivite 8. Saati Yen Sıralama ağları

Aktivite 8. Saati Yen Sıralama ağları Aktivite 8 Saati Yen Sıralama ağları Özet Bilgisayarlar hızlı olsalar da, problemleri çözme hızları sınırlıdır. Bu işleri hızlandırmanın bir yolu birkaç bilgisayar kullanarak problemin her bir parçasını

Detaylı

PERMÜTASYON, KOMBİNASYON. Örnek: Örnek: Örnek:

PERMÜTASYON, KOMBİNASYON. Örnek: Örnek: Örnek: SAYMANIN TEMEL KURALLARI Toplama Kuralı : Sonlu ve ayrık kümelerin eleman sayılarının toplamı, bu kümelerin birleşimlerinin eleman sayısına eşittir. Mesela, sonlu ve ayrık iki küme A ve B olsun. s(a)=

Detaylı

Arzu Güngören & Erkan Altıntaş -2013 ETKİNLİK PLANI

Arzu Güngören & Erkan Altıntaş -2013 ETKİNLİK PLANI ETKİNLİK PLANI 1.Etkinliğin Adı: KELİME AVI Yaş gurubu: 7-14 yaş (çocuğun düzeyine göre değişebilir) Etkinliğin hedefi: okuma 2.Materyaller: İki adet masa 16 adet 20x20 kesilmiş mukavva üzerinde (E,Ş,E,K-K,U,Z,U-K,E,D,İ-

Detaylı

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI TAKIM ŞAMPİYONASI TALİMATI

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI TAKIM ŞAMPİYONASI TALİMATI TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI TAKIM ŞAMPİYONASI TALİMATI İlk Yayın Tarihi Değişiklik Tarihi Talimat Seri Numarası 18.08.2011 28.07.2013 Doğu_Takım_Şmp_1001 TTF Doğu Kulüpleri Arası Takım

Detaylı

KISA MESAFEDE SONUÇLANDIRMA(FINISHING)

KISA MESAFEDE SONUÇLANDIRMA(FINISHING) KISA MESAFEDE SONUÇLANDIRMA(FINISHING) Isınma:guruptaki oyuncular kalp atış hızını hızlandırmak için hafif koşuya başlarlar.daha sonra değişik açılı koşular,diz çekme,topukta yürüme,stretching vs.. ile

Detaylı

1. Saha dört eşit parçaya bölünmüş durumdadır.ancak oyuncular bu bölumlerin sadece üçünü kullanabilirler.

1. Saha dört eşit parçaya bölünmüş durumdadır.ancak oyuncular bu bölumlerin sadece üçünü kullanabilirler. DAR ALAN OYUNU (4 BÖLGELİ GEÇİŞ OYUNU) YAŞ GURUBU: 10-14 1. Saha dört eşit parçaya bölünmüş durumdadır.ancak oyuncular bu bölumlerin sadece üçünü kullanabilirler. 2. Takımlar pozisyonlarına göre sahayı

Detaylı

FUTBOLTENİSİ OYUN KURALLARI

FUTBOLTENİSİ OYUN KURALLARI FUTBOLTENİSİ OYUN KURALLARI A.Tüm kategorilerde ki (tekler, çiftler ve üçlüler) ortak kurallar 1. Oyun Kortu ve Oyun Alanı 1.1 Oyun kortunun boyutları: a) tekler için 8.2 x 12.8 m b) çiftler ve üçlüler

Detaylı

1- Kurnazlık: Oyunun stratejisini planlamak ve oyun kurallarını kendi çıkarları doğrultusunda kullanabilmek.

1- Kurnazlık: Oyunun stratejisini planlamak ve oyun kurallarını kendi çıkarları doğrultusunda kullanabilmek. Mangala Türk zeka ve strateji oyunu ile ilgili tarihi araştırmalar oyunun Sakalar, Hunlar ve Göktürkler döneminde oynandığını göstermektedir. Günümüzde pek çok Türk halkında unutulan bu oyun, konargöçer

Detaylı

sürünerek, hızlı, yavaş şekillerde geçerler.

sürünerek, hızlı, yavaş şekillerde geçerler. ÖĞRETĐMDE TAVSĐYELER 1 Açıklamaları kısa ve basit yapınız. 2 Hareketi mümkün olduğu kadar çabuk başlatınız. 3 Çocukları cesaretlendirmek için teşvik edici olunuz. 4 Değişik çocukları seçerek onları kendilerine

Detaylı

ÖZEL ÜLKEM ANAOKULU OCAK-ŞUBAT AYI BÜLTENİ 3 YAŞ

ÖZEL ÜLKEM ANAOKULU OCAK-ŞUBAT AYI BÜLTENİ 3 YAŞ ÖZEL ÜLKEM ANAOKULU OCAK-ŞUBAT AYI BÜLTENİ 3 YAŞ Ocak Ayında Temamız MASALLAR Şubat Ayında Temamız TAŞITLAR Ocak ayında masallar, Şubat ayında taşıtlar temalarımızı işledik. Çeşitli masallar sunumlarımızı

Detaylı

BİZE KATILIR MISINIZ?

BİZE KATILIR MISINIZ? BİZE KATILIR MISINIZ? ŞARKILAR FARECİK Bizim mutfakta bir yuvası var. Ben bilemem ki kaç yavrusu var. Her şeyi kemirdi. Her şeyi dağıttı. Annemi babamı çıldırttı. Farecik farecik, Döktün saçtın farecik,

Detaylı

GİRİŞ... 1 ATLETİZM OYUNLARI... 9 DÜZ KOŞU OYUNLARI...

GİRİŞ... 1 ATLETİZM OYUNLARI... 9 DÜZ KOŞU OYUNLARI... İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1 ATLETİZM OYUNLARI... 9 DÜZ KOŞU OYUNLARI... 11 Bayrak Yarışı I... 12 Bayrak Yarışı II... 14 Bayrak Yarışı III... 16 Mekik Koşusu... 18 Numaralı Koşu Oyunu... 20 Alçak Çıkıştan Koşu...

Detaylı

Ürün numarası: Petank seti. Oyun kılavuzu. Tchibo GmbH D Hamburg 95091AB2X3VIII

Ürün numarası: Petank seti. Oyun kılavuzu. Tchibo GmbH D Hamburg 95091AB2X3VIII Ürün numarası: 358 480 Petank seti tr Oyun kılavuzu Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 950912X3VIII 2017-10 Değerli Müşterimiz! Petank Fransa'da oule (Pétanque) olarak bilinir güney Fransa'nın çok popüler oyunlarındandır.

Detaylı

ELEME SİSTEMİ. A- Ana Kurallar

ELEME SİSTEMİ. A- Ana Kurallar ELEME SİSTEMİ Sistem, düzenlenen satranç etkinliklerinin eşlendirme sistemi olarak kullanılacağı gibi, eş puanlı oyuncuların olması durumunda eşitliklerin bozulması için ek maçların oynanmasında da kullanılabilir.

Detaylı

5.5. MANTIKLI DÜŞÜNÜYORUM

5.5. MANTIKLI DÜŞÜNÜYORUM 5.5. MANTIKLI DÜŞÜNÜYORUM GENEL BAKIŞ Problem çözümünde kullanılabilecek operatörlere örnek verir. Problem çözümünde ifade ve eşitliklere örnek verir. Problem çözümünde işlem önceliğine örnek verir. Verilen

Detaylı

YEŞMATYA 2 4.SINIF. ABaşarılar Dileriz. Yeşilgiresun İlkokulu 2.Matematik Olimpiyatı Yarışması Sınav Kitapçığı. Kitapçık Türü:

YEŞMATYA 2 4.SINIF. ABaşarılar Dileriz. Yeşilgiresun İlkokulu 2.Matematik Olimpiyatı Yarışması Sınav Kitapçığı. Kitapçık Türü: Yeşilgiresun İlkokulu 2.Matematik Olimpiyatı Yarışması Sınav Kitapçığı Kitapçık Türü: YEŞMTY 2 Başarılar Dileriz 90 30 5. Çözüm için kitapçıktaki boşluklurı kullanınız. 2016 YEŞMTY-2016 Soru: 1 Bir sayı

Detaylı

ARI GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ 2015-2016

ARI GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ 2015-2016 ARI GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ 2015-2016 ÇOCUKLAR YARININ BÜYÜKLERİDİR. GELECEĞİN YÖNETİCİSİ VE GÜVENCESİDİRLER. BAŞÖĞRETMEN ATATÜRK 10 KASIM ATATÜRK Ü ANMA HAFTASI, KIZILAY HAFTASI, DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ,

Detaylı

OYUN GELİŞTİRME AŞAMALARI-I

OYUN GELİŞTİRME AŞAMALARI-I Adı Soyadı : TAYFUN KARACA OYUN GELİŞTİRME AŞAMALARI-I Oyununuzun senaryosunu kısaca tanıtınız/ amacınıda belirtiniz: Oyunda bulunan karakterimizin adı mörfi, oyunda bir robosikletin içinde olduğu için

Detaylı

Y N G. Kris Burm G I P F

Y N G. Kris Burm G I P F ris Burm G I P F Bir birleşimin ürünü Son söz: GIPF projesinin yedinci oyunu. 2 oyuncu için. GIPF projesi başlarken 6 oyundan oluşması planmış olsa da yedinci oyun olan LYNG, projenin bir sentezi olarak

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI OKULU BEDEN EĞİTİMİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK BİREYSEL DERS PLANI

2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI OKULU BEDEN EĞİTİMİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK BİREYSEL DERS PLANI 2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI OKULU EYLÜL 3. DÜZEN ALIŞTIRMALARI Ayakta duruşlarla ilgili beceriler geliştirir Çeşitli şekillerde diziliş 1. Rahat ol duruşu 2. Hazır ol duruşu 1. Yan yana birerli dizilir.

Detaylı

Rasyonel Sayılarla İşlemler. takip edilir.

Rasyonel Sayılarla İşlemler. takip edilir. Matematik Bir Bakışta Matematik Kazanım Defteri Rasyonel Sayılarla İşlemler Özet bilgi alanları... RASYONEL SAYILARLA ÇOK ADIMLI İŞLEMLER Çok adımlı işlemlerde şu sıra takip edilir : Parantez içindeki

Detaylı

ÖNYÜKLEME 1 ÖĞRENCİ İŞ DEFTERİ

ÖNYÜKLEME 1 ÖĞRENCİ İŞ DEFTERİ Öğrenci İsmi: ÖNYÜKLEME 1 ÖĞRENCİ İŞ DEFTERİ 1 Ünite 1 Tersine Mühendislik: NinjaKedi nasıl çalışır? Oyundaki şeyler Neleri Değişiyor? Daha Detaylı bulut pozisyon x-koordinatı 2 Oyunun Bölümleri - NinjaKedi!

Detaylı

PAMUKKALE İLÇE GENELİ İLKOKULLAR ARASI ZEKA OYUNLARI YARIŞMASI

PAMUKKALE İLÇE GENELİ İLKOKULLAR ARASI ZEKA OYUNLARI YARIŞMASI PAMUKKALE İLÇE GENELİ İLKOKULLAR ARASI ZEKA OYUNLARI YARIŞMASI 2019 T.C. PAMUKKALE KAYMAKAMLIĞI TEKNOLOJİNİN BİLİNÇLİ VE GÜVENLİ KULLANIMIPROJESİ PAMUKKALE GENELİ İLKOKULLAR ARASI ZEKA OYUNLARI YARIŞMASI

Detaylı

MATEMATİK TESTİ CEVAP :

MATEMATİK TESTİ CEVAP : 1. Bu testte toplam 20 soru vardır. MATEMATİK TESTİ 2. Cevaplarınızı cevap kâğıdının Matematik Testi için ayrılan bölümüne işaretleyiniz. 1. Sarı Kırmızı Pembe Mavi 1. Sıra 2. Sıra 3. Sıra 4. Sıra Farklı

Detaylı

HADİ BAKALIM KOLAY GELSİN DİJİTAL İŞLEM NE UYGULANDI? SİNEMA - TİYATRO - KONSER

HADİ BAKALIM KOLAY GELSİN DİJİTAL İŞLEM NE UYGULANDI? SİNEMA - TİYATRO - KONSER DİJİTAL İŞLEM HADİ BAKALIM KOLAY GELSİN Hesap makinelerini hepimiz kullanmışızdır. O makenilerdeki sayıların yazılışlarını biliyorsunuz. O rakamlarla yapılmış iki işlem bulacaksınız yanda. Ama işlemlerin

Detaylı

Satranç, Tavla & Dama

Satranç, Tavla & Dama Satranç, Tavla & Dama tr Oyun talimatları Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 92630AB6X6VII 2017-07 Değerli Müşterimiz! Üç klasik oyun pratik ve dekoratif bir ahşap kutunun içerisinde. Yüzyıllardır bu oyunlar

Detaylı

Oyunun Adı: BARIS TOPU. Plastik top, Ek 1

Oyunun Adı: BARIS TOPU. Plastik top, Ek 1 Oyunun Adı: BARIS TOPU Uygulanacak Tarih: 03.04.2017 Katılan Öğretmen Sayısı: Katılan Öğrenci Sayısı: Oyunun Tamamlandığı Süre: Oyunun Uygulandığı Yer: Uygulanacak Yaş Grubu: 48 Ay ve üzeri Malzemeler:

Detaylı

Görme Yetersizliği Olan Bireyler: EK 3 GİK 4

Görme Yetersizliği Olan Bireyler: EK 3 GİK 4 Görme Yetersizliği Olan Bireyler: EK 3 ADI KOD ÖZELLİK BRAILLE YAZI TABLETİ -27 SATIRLIK BRAILLE PARMAK ARASI YAZI KALEMİ BRİSTOL YAZI KAĞIDI -160 GR. 100'LÜK BRAILLE İLK OKUMA VE YAZMA TABLETİ GİK 1 GİK

Detaylı

D V O N N Kris Burm G I P F

D V O N N Kris Burm G I P F D V O Kris Burm G I P F D V O Bağlantıyı Kesme! GIPF projesinin 4. oyunu. 2 oyuncu için. Yığınları oluşturun, rakibinizin taşlarını kontrol etmeye çalışın ve hepsinden önemlisi kırmızı DVO taşlarıyla bağlantılı

Detaylı

OSD SATRANÇ DERS NOTLARI

OSD SATRANÇ DERS NOTLARI OSD SATRANÇ DERS NOTLARI Üzerinde 8 yatay ve 8 dikey oluşan satranç tahtası, toplam 64 karedir. Tahtadaki taşlar sol alt baştan sırasıyla; Kale, At, Fil, Vezir, Şah ve 2. yatayda olanlar ise piyon olarak

Detaylı

OCAK AYINDA NELER YAPTIK?

OCAK AYINDA NELER YAPTIK? OYUN ETKİNLİĞİ Çocukların kendilerini, duygu ve düşüncelerini rahatça ifade edebildikleri oyun etkinliklerine yer verildi. Eğitici oyuncak merkezi, evcilik merkezi, kukla merkezi, blok merkezi, müzik merkezi,

Detaylı

ADI SOYADI : OKUL NO : SINIFI : 4/ NOTU : FEVZİ ÖZBEY İLKOKULU FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 1. DÖNEM 1. YAZILISI

ADI SOYADI : OKUL NO : SINIFI : 4/ NOTU : FEVZİ ÖZBEY İLKOKULU FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 1. DÖNEM 1. YAZILISI FEVZİ ÖZBEY İLKOKULU FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 1. DÖNEM 1. YAZILISI 1. Aşağıdaki iskeletin temel bölümlerinin isimlerini yazınız. İskeletin temel bölümlerinin görevlerini belirtiniz. ( 10 puan) Bölümleri

Detaylı

Doğal Sayılar Doğal Sayılarla Toplama İşlemi Doğal Sayılarla Çıkarma İşlemi

Doğal Sayılar Doğal Sayılarla Toplama İşlemi Doğal Sayılarla Çıkarma İşlemi Doğal Sayılar Doğal Sayılarla Toplama İşlemi Doğal Sayılarla Çıkarma İşlemi Üç Basamaklı Doğal Sayılar Basamak Adı ve Basamak Değeri Doğal Sayıları Yuvarlama Doğal Sayıları Karşılaştırma Ritmik Saymalar

Detaylı

OYUN GELİŞTİRME AŞAMALARI-I

OYUN GELİŞTİRME AŞAMALARI-I Adı-Soyad : Meliha ERTEN-Nuriye TUNÇ-Erkan ERKAN-Yunus ÖZKÖK OYUN GELİŞTİRME AŞAMALARI-I Oyununuzun senaryosunu kısaca tanıtınız/ Oyunun amacını belirtiniz: Yapılacak olan oyunun amacı; Oyunda başkarakterimiz

Detaylı

İlmihal 1 Siyer 1 Ahlak 1 İlmihal 2 Siyer 2 Ahlak 2 İlmihal 3 Siyer 3 Ahlak 3 İlmihal 1 Siyer 1 Ahlak 1 İlmihal 2 Siyer 2 Ahlak 2 İlmihal 2 Siyer 3

İlmihal 1 Siyer 1 Ahlak 1 İlmihal 2 Siyer 2 Ahlak 2 İlmihal 3 Siyer 3 Ahlak 3 İlmihal 1 Siyer 1 Ahlak 1 İlmihal 2 Siyer 2 Ahlak 2 İlmihal 2 Siyer 3 İçindekiler İlmihal 1 Öğretici Notları...4 Siyer 1 Öğretici Notları... 38 Ahlak 1 Öğretici Notları... 56 İlmihal 2 Öğretici Notları... 98 Siyer 2 Öğretici Notları...114 Ahlak 2 Öğretici Notları...148 İlmihal

Detaylı

TAM SAYILARDA ÇARPMA BÖLME İŞLEMLERİ ESRA ÇAKIR

TAM SAYILARDA ÇARPMA BÖLME İŞLEMLERİ ESRA ÇAKIR Kazanım: Tam sayılarla çarpma ve bölme işlemleri yapar. Tam sayılarla işlemler yapmayı gerektiren problemleri çözer. HATIRLATMA :TAM SAYILARDA TOPLAMA İŞLEMİ Aynı işaretli tam sayılar toplanırken işaretleri

Detaylı

5. SINIF EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SENE BAŞI SEVİYE TESPİT SINAVI

5. SINIF EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SENE BAŞI SEVİYE TESPİT SINAVI 5. SINIF 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SENE BAŞI SEVİYE TESPİT SINAVI 1. 3. 22 Mart Dünya Su Günü 20 Kasım Çocuk Hakları Günü 5 Haziran Dünya Çevre Günü 1 Eylül Dünya Barış Günü Yukarıda verilen günler

Detaylı

27.01.2016 Bünyamin ÖZDEŞ

27.01.2016 Bünyamin ÖZDEŞ 1 b)- KOŞMACA OYUNLARI 2 01_Saklambaç Oyunu Bir ebe seçilir. Ebe oyun alanının önceden belirlenmiş bir yerinde durur, yumulur. Burası ebenin kalesidir. Çocuklar saklanırlar. Ebe belirli bir sayıya kadar

Detaylı

Ö.Ç BİLFEN ANAOKULU 5 YAŞ GRUBU GÜNLÜK EĞİTİM PROGRAMI

Ö.Ç BİLFEN ANAOKULU 5 YAŞ GRUBU GÜNLÜK EĞİTİM PROGRAMI 13 NİSAN PAZARTESİ Ö.Ç BİLFEN ANAOKULU 5 YAŞ GRUBU GÜNLÜK EĞİTİM PROGRAMI 13-17 NİSAN 2015 SERBEST ZAMAN ETKİNLİĞİ: Çocuklarla selamlaşıldı ve istedikleri ilgi köşelerinde evden getirdikleri oyuncaklarla

Detaylı

SATRANÇ EĞİTİM & BOYAMA KİTABI. Dr. Olgun Kulaç

SATRANÇ EĞİTİM & BOYAMA KİTABI. Dr. Olgun Kulaç SATRANÇ EĞİTİM & BOYAMA KİTABI Dr. Olgun Kulaç 2 SATRANÇ OYUNUNUN KURALLARI Madde 1: Satrancın Esasları Satranç oyunu, kare şeklindeki, Satranç Tahtası üzerinde, iki rakip arasında taşların sıra ile oynatılması

Detaylı

2014-2015 DEDELER İLKOKULU

2014-2015 DEDELER İLKOKULU 2014-2015 DEDELER İLKOKULU PROJE ADI: MANGALA OYUNU HEDEF KİTLE: 4-5 ve 6-7-8. Sınıf Öğrencileri PROJE SÜRESİ Başlama : 01 ARALIK 2014 Bitiş : 01 OCAK 2015 KATILIM: 4-5 ve 6-7-8. Sınıf Öğrencileri PROJENİN

Detaylı

ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU EYLÜL EKİM AYI BÜLTENİ 3 YAŞ SINIFI

ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU EYLÜL EKİM AYI BÜLTENİ 3 YAŞ SINIFI ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU EYLÜL EKİM AYI BÜLTENİ 3 YAŞ SINIFI SINIF ETKİNLİKLERİ Eylül Ekim ayı etkinliklerimiz Oyun teması ile başladı. TÜRKÇE DİL Türkçe Dil Etkinliklerimizde ilk bir haftalık süreçte;

Detaylı

TEST. Tam Sayılar 1. ( 36) : (+12).( 3) : ( 2) 3 + [( 6) ( 2)] işleminin sonucu kaçtır? işleminin sonucu kaçtır? A) 9 B) 1 C) 1 D) 9

TEST. Tam Sayılar 1. ( 36) : (+12).( 3) : ( 2) 3 + [( 6) ( 2)] işleminin sonucu kaçtır? işleminin sonucu kaçtır? A) 9 B) 1 C) 1 D) 9 Tam Sayılar 1. ( 6) : (+12).( ) 7. Sınıf Matematik Soru Bankası 5. 4 2 : () + [( 6) ()] TEST 1 A) 9 B) C) 1 D) 9 A) B) 4 C) D) 2. 6. Yukarıdaki sayı doğrusu üzerinde modellenen işlem aşağıdakilerden (

Detaylı

MATEMATİK TESTİ. A) Sarı B) Kırmızı C) Pembe D) Mavi. Buna göre, ilk yanlışı bu beş arkadaştan hangisi yapmıştır?

MATEMATİK TESTİ. A) Sarı B) Kırmızı C) Pembe D) Mavi. Buna göre, ilk yanlışı bu beş arkadaştan hangisi yapmıştır? 1. Bu testte toplam 20 soru vardır. MATEMATİK TESTİ 2. Cevaplarınızı cevap kâğıdının Matematik Testi için ayrılan bölümüne işaretleyiniz. 1. Sarı Kırmızı Pembe Mavi 1. Sıra 2. Sıra 3. Sıra 4. Sıra Farklı

Detaylı

Olasılık Föyü KAZANIMLAR

Olasılık Föyü KAZANIMLAR Olasılık Föyü KAZANIMLAR Bir olaya ait olası durumları belirler. Daha fazla, eşit, daha az olasılıklı olayları ayırt eder, örnek verir. Eşit şansa sahip olan olaylarda her bir çıktının olasılık değerinin

Detaylı

DERS PLANI 1. DERS: Matematik. ÜNİTE: Bölünebilme Kuralları ve Kesirler. KONU: Bölünebilme Kuralları. SINIF: 6. Sınıf.

DERS PLANI 1. DERS: Matematik. ÜNİTE: Bölünebilme Kuralları ve Kesirler. KONU: Bölünebilme Kuralları. SINIF: 6. Sınıf. DERS PLANI 1 DERS: Matematik ÜNİTE: Bölünebilme Kuralları ve Kesirler KONU: Bölünebilme Kuralları SINIF: 6. Sınıf MEKÂN: Derslik SÜRE: 1 Ders Saati KAZANIM: Bölünebilme kurallarını açıklar. Herhangi bir

Detaylı

FAZ (FArklı Zar) Temmuz 2011. Umut & Yeşim Uludağ FAZ V. 1.0. Kişi Sayısı: 3 Yaş grubu: 8 yaş ve üstü Oyun Türü: Taş hareketi, strateji, olasılık

FAZ (FArklı Zar) Temmuz 2011. Umut & Yeşim Uludağ FAZ V. 1.0. Kişi Sayısı: 3 Yaş grubu: 8 yaş ve üstü Oyun Türü: Taş hareketi, strateji, olasılık FAZ (FArklı Zar) Kişi Sayısı: 3 Yaş grubu: 8 yaş ve üstü Oyun Türü: Taş hareketi, strateji, olasılık FAZ oyununda, kırmızı (birinci oyuncu), beyaz (ikinci oyuncu), ve mavi (üçüncü oyuncu) renkli, 3 adet

Detaylı

sosyal ve zihinsel olarak sağlıklı gelişmeleri için hayati önem taşımaktadır. çocuklar için mükemmel yeteneklere dönüşebilir ve çoğalarak

sosyal ve zihinsel olarak sağlıklı gelişmeleri için hayati önem taşımaktadır. çocuklar için mükemmel yeteneklere dönüşebilir ve çoğalarak Sevgili anne ve babalar Çocuklarımız için en önemli yaratıcı etkinliklerden biri hiç şüphesiz oyundur. Oyun çocuklar için en önemli işlerden biridir ve onlara tanınan özgürce oynama fırsatları, fiziksel,

Detaylı

TAM SAYILARLA TOPLAMA İŞLEMİ

TAM SAYILARLA TOPLAMA İŞLEMİ . Sınıf Matematik AD SOYAD C E V A P L A R I M NUMARAM A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D TAM SAYILARLA TOPLAMA İŞLEMİ.

Detaylı

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI TENİS LİGİ TALİMATI

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI TENİS LİGİ TALİMATI TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI TENİS LİGİ TALİMATI İlk Yayın Tarihi Değişiklik Tarihi Talimat Seri Numarası 18.08.2011 20.07.2012 Doğu_Lig_1001 TTF Doğu Kulüpleri Arası Tenis Ligi Talimatı

Detaylı

ÖZEL EFDAL ERENKÖY ANAOKULU PENGUEN GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ

ÖZEL EFDAL ERENKÖY ANAOKULU PENGUEN GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ ÖZEL EFDAL ERENKÖY ANAOKULU PENGUEN GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ 1 SONBAHAR VE YAPRAKLAR Sonbahar Mevsimin de gözlemlediğimiz hava olaylarını isimlendirdik. Sonbahar mevsimine ait giysileri ayırt ettik. Rüzgâr

Detaylı

ÖNYÜKLEME 1 ÖĞRENCİ İŞ DEFTERİ

ÖNYÜKLEME 1 ÖĞRENCİ İŞ DEFTERİ Öğrenci İsmi: ÖNYÜKLEME 1 ÖĞRENCİ İŞ DEFTERİ 1 Ünite 1 Tersine Mühendislik: NinjaKedi nasıl çalışır? Oyundaki şeyler Neleri Değişiyor? Daha Detaylı bulut pozisyon x-koordinatı 2 Oyunun Bölümleri - NinjaKedi!

Detaylı

DOUBLE SQUEEZE (Çift Sıkıştırma)

DOUBLE SQUEEZE (Çift Sıkıştırma) OULE SQUEEZE (Çift Sıkıştırma) olay olmasına rağmen, Çift Sıkıştırma tekniğini tam olarak anlamış oyuncu sayısı azdır. Halbuki bütün Çift Sıkıştırma lar bir kaç basit ana prensibe dayanır; aşağıdaki çalışmayı

Detaylı

2. Masada düzgün şartlar ve yöntemin sağlanmasından Kuzey de oturan oyuncu öncelikle sorumludur. O Doğru O Yanlış ( Madde =...

2. Masada düzgün şartlar ve yöntemin sağlanmasından Kuzey de oturan oyuncu öncelikle sorumludur. O Doğru O Yanlış ( Madde =... 1 Adı : Soyadı : PUAN: ( ) 1. Kuzey 1 açar ve hemen 1 SA ile değiştirir. Bunun üzerine Doğu ben 1 i kabul ediyorum diyerek 1 deklaresini masaya koyar. 1SA deklaresi cezasız olarak kalkar. 2. Masada düzgün

Detaylı

Matematik ders ve çalışma kitabımız. defterimiz

Matematik ders ve çalışma kitabımız. defterimiz Öğrencinin Adı: Uzun Dönemli Amaç 1- RİTMİK SAYMALAR Kısa Dönemli Amaç Davranışlar Araç-Gereçler Başlama-Bitiş Tarihleri Değerlendirme 100 e kadar beşer ritmik sayar. 1. 5 ten başlayarak 20 (30, 40, 50,

Detaylı

QWİRKLE HEDEF KAZANIMLARI

QWİRKLE HEDEF KAZANIMLARI QWİRKLE HEDEF I Hedef-1 Qwirkle oyununu ve kutu içeriğini tanır. 1. Oyunun adını doğru söyler. 2. Oyunun kaç farklı taşlardan oluştuğunu belirtir. 3. Taşlarda farklı kaç renk olduğunu sıralar. 4. Taşlar

Detaylı

INDOOR CUP 2014 TEKNİK KURALLAR

INDOOR CUP 2014 TEKNİK KURALLAR INDOOR CUP 2014 TEKNİK KURALLAR 1. BRANŞLAR Yarışmalar aşağıdaki branşlarda düzenlenecektir: 1.1. Pist yarışmaları: 60m, 200m, 400m, 800m, 1000m, 2000m, 4x200m bayrak. 1.2. Alan yarışmaları: Uzun atlama,

Detaylı

Go taşı ve tahtası. - Oyunun başında tahta boştur. - Oyuna önce siyah başlar. - Oyuncular sırayla taşlarını tahtaya

Go taşı ve tahtası. - Oyunun başında tahta boştur. - Oyuna önce siyah başlar. - Oyuncular sırayla taşlarını tahtaya Go Şimdi Go oyununun kurallarını öğrenmeye başlıyoruz. Kurallar dediğimize bakmayın, aslında pek kuralı da yok. Pekçok kaynak Go'nun aslında bir tek temel kuraldan oluştuğunu söyler. Go oyunu 19 yatay,

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü Özel Yetenek Sınavı Koordinasyon Test Parkuru

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü Özel Yetenek Sınavı Koordinasyon Test Parkuru BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü Özel Yetenek Sınavı Koordinasyon Test Parkuru Özel Yetenek Sınavı; adaylardaki esneklik, denge, kuvvet,

Detaylı

LOKAL KATI TENEFFÜS DEĞERLENDİRME ETKİNLİĞİ

LOKAL KATI TENEFFÜS DEĞERLENDİRME ETKİNLİĞİ 05 ŞUBAT 2018 ADI: DON-ATEŞ 1) Oyun bir ebeleme oyunudur. 2) Ebe kaçan oyuncuları yakalayıp don dediğinde, o kişi hareketsiz bir şekilde kalır. 3) Diğer oyunculardan biri donan kişiye dokunup ateş derse

Detaylı

EĞİTİM DÖNEMİ DENİZYILDIZI GRUBU ŞUBAT AYI BÜLTENİ

EĞİTİM DÖNEMİ DENİZYILDIZI GRUBU ŞUBAT AYI BÜLTENİ 2012-2013 EĞİTİM DÖNEMİ DENİZYILDIZI GRUBU ŞUBAT AYI BÜLTENİ 1 BU AY ÖĞRENDİKLERİMİZ Okulumuzun 100. Günü için ailemizle 100 parçalı ürünler hazırladık. Okulumuzda 100.gün sergimizi hazırladık. Okulumuzda

Detaylı

AYLIK BÜLTEN - 1 SANAT ANA SINIFI A. Ekim Ekim tacı yaptık. Renkli maskelerimizi yaptık. 29 Ekim kravatı yaptık.

AYLIK BÜLTEN - 1 SANAT ANA SINIFI A. Ekim Ekim tacı yaptık. Renkli maskelerimizi yaptık. 29 Ekim kravatı yaptık. ANA SINIFI A AYLIK BÜLTEN - 1 SANAT Ekim 2016 29 Ekim tacı yaptık. Renkli maskelerimizi yaptık. 29 Ekim kravatı yaptık. Cumhuriyet yıldızı hazırladık. Kesme yapıştırma tekniği ile kurbağa yaptık. Makarnalarımızı

Detaylı

Eğitsel Oyun Projesi Raporu. ÖĞRENEREK EĞLENİYORUM Berkay Bekaroğlu

Eğitsel Oyun Projesi Raporu. ÖĞRENEREK EĞLENİYORUM Berkay Bekaroğlu Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü 2016-2017 Güz Dönemi - Bilişim Teknolojileri ve Öğretmen Yeterlikleri Dersi Eğitsel Oyun Projesi Raporu ÖĞRENEREK EĞLENİYORUM Berkay Bekaroğlu 150805040

Detaylı

ŞKULU BİR ATMOSFERDE HIZLI REFLEKSLERİN OYUNU - 2-8 OYUNCU - 6 YAŞ VE ÜZE

ŞKULU BİR ATMOSFERDE HIZLI REFLEKSLERİN OYUNU - 2-8 OYUNCU - 6 YAŞ VE ÜZE COŞKULU BİR ATMOSFERDE HIZLI REFLEKSLERİN OYUNU - 2-8 OYUNCU - 6 YAŞ VE ÜZERİ Oyunun Kuralları Dobble, nedir? Dobble her bir kartta 50 sembolden 8 inin yer aldığı 55 karttan oluşan bir oyundur. Her bir

Detaylı

TUNCELİ SPOR LİSESİ ÖZEL YETENEK SINAVI KILAVUZU 2015

TUNCELİ SPOR LİSESİ ÖZEL YETENEK SINAVI KILAVUZU 2015 TUNCELİ SPOR LİSESİ ÖZEL YETENEK SINAVI KILAVUZU 2015 SINAV TARİHİ : 01-3 TEMMUZ.2015 SINAV SAATİ : 09 : 00 SINAV YERİ : TUNCELİ SPOR LİSESİ SPOR SALONU TUNCELİ SPOR LİSESİ 2015-2016 YETENEK SINAVI BAŞVURU

Detaylı

PROJE GÖREVİ BEKLENEN BECERİLER. Problem çözme Akıl yürütme İletişim İlişkilendirme Araştırma

PROJE GÖREVİ BEKLENEN BECERİLER. Problem çözme Akıl yürütme İletişim İlişkilendirme Araştırma Doğadaki Matematik Bu görevde sizden: Arılar ve hayvanlardaki matematiksel beceriler hakkında araştırma yapmanız, peteklerin hangi geometrik şekle benzediklerinin ve bu şeklin sağladığı avantajların araştırılması,

Detaylı

Kiralanabilir Oyun İçerikleri

Kiralanabilir Oyun İçerikleri Kiralanabilir Oyun İçerikleri UÇMA SİMÜLATÖRÜ UÇMA SİMÜLATÖRÜ Kullanıcılar kol ve bacak güçleri ile simülatör üzerinde tutunurlar ve dengeleri ile VR gözlük üzerinde yayınlanan 360 deneyim oyununu oynarlar.

Detaylı

THE ENGLISH SCHOOL GİRİŞ SINAVI 2014. Süre: 1 saat ve 30 dakika

THE ENGLISH SCHOOL GİRİŞ SINAVI 2014. Süre: 1 saat ve 30 dakika THE ENGLISH SCHOOL GİRİŞ SINAVI 2014 MATEMATİK BİRİNCİ SINIF Süre: 1 saat ve 30 dakika Tüm soruları cevaplayınız. Tüm işlemlerinizi gösteriniz ve cevaplarınızı soru kâğıdında bırakılan uygun yerlere yazınız.

Detaylı

BİRİNCİ ADIYAMAN ZEKA OYUNLARI YARIŞMASI BİRİNCİ SEVİYE SORU KİTAPÇIĞI ADI SOYADI: SINIFI: 5 6 7 OKULUNUN ADI: 20 SAYFANIN 1.

BİRİNCİ ADIYAMAN ZEKA OYUNLARI YARIŞMASI BİRİNCİ SEVİYE SORU KİTAPÇIĞI ADI SOYADI: SINIFI: 5 6 7 OKULUNUN ADI: 20 SAYFANIN 1. ADI SOYADI: OKULUNUN ADI: SINIFI: 5 6 7 20 SAYFANIN 1. SAYFASI Sevgili öğrenciler... Bu sınavda toplam 24 soru vardır ama sizin tüm soruları çözmeniz şart değildir. 90 dakika süreniz vardır ve bu süreyi

Detaylı

HEDEF-2 Renk uyumuna göre grup içi uygulama yapabilme. KAZANIMLAR

HEDEF-2 Renk uyumuna göre grup içi uygulama yapabilme. KAZANIMLAR DİZİOS HEDEF-1 Dizios oyunu tanır. Kurallarını uygulayabilme. 1. Dizios oyununu tanır ve adını söyler. 2. Kutu içeriğini ve oyun kurallarını bilir. 3. Kartların üzerindeki renkleri belirtir. 4. Oyunun

Detaylı

İLKOKUL 3. ve 4. SINIFLAR SOMPO JAPAN ZEKA OYUNLARI TURNUVASI YÖNERGE KİTAPÇIĞI

İLKOKUL 3. ve 4. SINIFLAR SOMPO JAPAN ZEKA OYUNLARI TURNUVASI YÖNERGE KİTAPÇIĞI YÖNERGE KİTAPÇIĞI TURNUVA PROGRAMI 09:30-10:00 Kayıt ve Kahvaltı 10:00-10:45 Açılış ve Yönerge Açıklamaları 11:00-11:15 1.Bölüm - Akıl Oyunları Zinciri (15 Dakika - Takım) 11:30-11:40 2.Bölüm - Ekran Testi

Detaylı