3 065 say l Katma De er Vergisi Kanununun 28. maddesine ba l I say l

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "3 065 say l Katma De er Vergisi Kanununun 28. maddesine ba l I say l"

Transkript

1 mali ÇÖZÜM 175 NET ALANI 150 M 2 YE KADAR KONUT TESL MLER LE KONUT YAPI KOOPERAT FLER NE YAPILAN NfiAAT TAAHHÜT filer NDE KDV UYGULAMASI Bilal KOCABAfi * I- G R fi say l Katma De er Vergisi Kanununun 28. maddesine ba l I say l listenin; 11. s ras nda, (2006/10620 say l Kararla De iflen Bent) ( tarihinden geçerli olmak üzere) Net alan 150 m2 ye kadar konut teslimleri ile belediyeler, il özel idareleri, Toplu Konut daresi Baflkanl ve bunlar n % 51 veya daha fazla hissesine ya da yönetiminde oy hakk na sahip olduklar iflletmeler taraf ndan konut yap lmak üzere projelendirilmifl arsalar n (sosyal tesisler için ayr lan bölümler dahil) net alan 150 m2 nin alt ndaki konutlara isabet eden k sm, s ras nda; Konut Yap Kooperatiflerine yap lan inflaat taahhüt iflleri, 13. s ras nda; Kanunla kurulmufl sosyal güvenlik kurulufllar ve belediyelere yap lan sadece 150 m2 ye kadar konutlara iliflkin inflaat taahhüt iflleri, fleklinde düzenleme yap larak 150 m2 nin alt ndaki konut teslimlerinde ve listede belirtilen kurumlara yap lan inflaat taahhüt ifllerinde katma de- er vergisinin % 1 olarak uygulanaca belirtilmifltir. Geçmifl y llarda ise net alan 150 m_ ye kadar olan konutlar n teslimi, konut * Devlet Bütçe Uzman /10620 say l Kararla De iflmeden önceki flekli ise Net alan 150M2 ye kadar olan konut teslimleri fleklindedir. 2006/10620 say l Bakanlar Kurulu Karar 8 Temmuz 2006 tarih ve say l Resmi Gazete de yay mlanm flt r.

2 176 mali ÇÖZÜM yap kooperatiflerine yap lan inflaat taahhüt iflleri ile sadece 150 m_ yi aflmayan konutlara münhas r olmak üzere kanunla kurulmufl sosyal güvenlik kurulufllar ve belediyelere yap lan inflaat taahhüt iflleri Katma De- er Vergisi Kanunu na eklenmifl olan geçici 8. ve 9. maddelerle katma de- er vergisinden istisna tutulmufltu 2. Ancak Katma De er Vergisi Kanununa 4369 say l Kanunun maddesiyle eklenen geçici 15. maddesiyle Kanun un yay m tarihi olan 29 Temmuz 1998 den önce bina inflaat ruhsat al nm fl olan inflaatlara iliflkin olarak; konut yap kooperatiflerine yap - lan inflaat taahhüt iflleri ile sadece 150 m_ yi aflmayan konutlara münhas r olmak üzere kanunla kurulmufl sosyal güvenlik kurulufllar ve belediyelere yap lan inflaat taahhüt iflleri, 1 Ocak 1998 tarihinden geçerli olmak üzere katma de er vergisinden müstesna tutulmufl dolay s yla 29 Temmuz 1998 tarihinden sonra bina inflaat ruhsat al nm fl olan inflaatlar için istisna uygulamas na son verilmifltir. Konu geçmifl ve günümüz düzenlemeleri aktar larak aç klanmaya çal fl - lacakt r. II- NET ALANI 150 M2 YE KADAR KONUT TESL MLER 3065 say l KDV Kanunu na 4369 say l Kanun un 62. maddesiyle eklenen geçici 15. maddesi aynen flöyledir: Bu Kanun un yay mland tarihten önce bina inflaat ruhsat al nm fl olan inflaatlara iliflkin olarak; a- Konut yap kooperatiflerine yap - lan inflaat taahhüt iflleri, b- Sadece 150 m_ yi aflmayan konutlara münhas r olmak üzere kanunla kurulmufl sosyal güvenlik kurulufllar ve belediyelere yap lan inflaat taahhüt iflleri, Katma de er vergisinden müstesnad r. Katma De er Vergisi Kanununun Geçici 8. maddesinde yap lan düzenleme 31 Aral k 1997 tarihine kadar geçerli oldu undan büyüklü ü 150 m2 ye kadar olan konutlar n teslimle- 2 GEÇ C MADDE 8- ( tarih ve 3393 say l Kanun un 4. maddesiyle eklenmifltir tarih ve 3858 say l Kanun un 1. maddesiyle de ifltirilmifltir.) Net alan 150 m2 ye kadar konutlar n teslimi ile konut yap kooperatiflerine yap lan inflaat taahhüt iflleri, tarihine kadar katma de er vergisinden müstesnad r. GEÇ C MADDE 9- ( tarih ve 3505 say l Kanun un geçici 3. maddesiyle eklenmifltir tarih ve 3858 say l Kanun 1. maddesiyle de ifltirilmifltir.) Sadece 150 m2 yi aflmayan konutlar için yap lan inflaat taahhüt ifllerine münhas r olmak üzere, Kanunla kurulmufl sosyal güvenlik kurulufllar ile belediyelere yap lan inflaat taahhüt iflleri tarihine kadar katma de er vergisinden müstesnad r Temmuz 1998 tarih ve say l Resmi Gazete de yay mlanm flt r.

3 mali ÇÖZÜM 177 ri tarihine kadar katma de er vergisinden müstesnad r. 29 Temmuz 1998 tarihinden önce bina inflaat ruhsat al nm fl olan inflaatlara iliflkin olarak; konut yap kooperatiflerine yap lan inflaat taahhüt iflleri ile sadece 150 m_ yi aflmayan konutlara münhas r olmak üzere kanunla kurulmufl sosyal güvenlik kurulufllar ve belediyelere yap lan inflaat taahhüt iflleri, katma de er vergisinden müstesnad r. Yani bina inflaat ruhsat 29 Temmuz 1998 tarihinden önce al nm fl olsa bile net alan 150 m_ ye kadar konut teslimleri %1 oran nda katma de er vergisine tabi tutulacakt r. Çünkü bu konudaki istisna 31 Aral k 1997 tarihinde son bulmufl olup Geçici 15. madde hükmü 150 m_ ye kadar konut teslimlerini kapsamamaktad r. Ancak belirtelim ki bu durum özel inflaatlar için geçerlidir. Çünkü Katma De er Vergisi Kanununun 17. maddesine (k) bendi olarak 4369 say l Kanun un 60. maddesiyle eklenen hüküm uyar nca konut yap kooperatiflerinin üyelerine konut teslimleri 1 A ustos 1998 tarihinden itibaren katma de er vergisinden istisna edilmifltir. Bu istisnan n uygulanmas bak m ndan ise kooperatifler taraf ndan teslim edilen konutlar n net alan na iliflkin bir s n rlama söz konusu de ildir. Bugün itibariyle 3065 say l Kanunun 28. maddesine ba l I say l listenin 11. s ras uyar nca net alan 150 m2 ye konut teslimlerinde katma de- er vergisi oran %1 150 m2 den büyük konut teslimlerinde ise katma de- er vergisi oran %18 dir. 4 Katma De er Vergisi Kanununun uygulanmas nda "net alan" deyimi, faydal alan ifade etmektedir. Faydal alandan maksat, konut içerisinde duvarlar aras nda kalan temiz aland r. (Katma, 1984) Maliye Bakanl na intikal eden olaylardan balkon, kömürlük, garaj, asansör bofllu u gibi yerlerin istisna karfl - s ndaki durumu konusunda tereddüte düflüldü ü anlafl ld ndan Net Alan hesab konusunda 30 seri no.lu Katma De er Vergisi Genel Tebli inde (Katma, 1988) belirtilen 4 1 Ocak 1998 tarihinden önce muafiyet nedeniyle indirim konusu yap lamayan ve yüklenilen katma de er vergisi inflaat n maliyetine at larak maliyet unsuru olarak dikkate al nm flt r say l Kanunla 1 Ocak 1998 tarihinden itibaren muafiyetin kald r lmas nedeniyle inflaat n yap m nda yüklenilen katma de er vergisi indirim konusu yap lmaya bafllan lm fl ve Katma De er Vergisi Kanununun 29. maddesinin 2. bendi kapsam nda de erlendirilerek indirim konusu yap lamayan katma de er vergisinin iade veya mahsup talep edilmesi imkan getirilmifltir. 1 Ocak 1998 tarihinden itibaren inflaat ifli ile ilgili al nan mal ve hizmet teslimlerinde yüklenilen katma de er vergisinin maliyete at lmas fleklindeki uygulamaya son verilmifltir.

4 178 mali ÇÖZÜM flekilde hareket edilmesi Bakanl kça uygun görülmüfltür. Sözkonusu Tebli le belirlenen esaslar flu flekildedir. 1. Balkon, kömürlük, garaj, asansör bofllu u ve benzeri yerler, konutlardan ayr olarak kullan lmalar mümkün olmad ndan prensip olarak istisna kapsam içinde mütalaa edilecektir. 2. Bu yerlerin 150 m2'lik s n r n hesab nda ne ölçüde dikkate al naca ise 3 Seri No.lu "Konut nflaat ve Yat - r mlarda Vergi, Resim, Harç Muafiyet ve stisnas " Genel Tebli inin 4. bölümündeki aç klamalara göre belirlenecektir. "Halk konutu standartlar "n n de iflik 3 ve 4. maddelerine at fta bulunan bu aç klamalara göre; a) Faydal alan konut içerisinde, duvarlar aras nda kalan temiz aland r. b) Faydal alan genel olarak duvar yüzlerinde 2,5 cm s va bulundu u kabul edilerek, proje üzerinde gösterilmifl bulunan kaba yap boyutlar n n her birinden 5'er cm. düflülmek suretiyle hesaplan r. Ancak konutlarda kap ve pencere fleritleri, duman ve çöp bacas ç k nt - lar, fl kl klar ve hava bacalar ; karkas binalardaki kolonlar n duvarlardan taflan diflleri; bir konuttaki balkonlar n veya arsa zemininden 0,75 m.den yüksek teraslar n toplam n n 2 m2'si çok katl binalarda yap lan çekme katlar n etraf nda kalan ve ticaret bölgelerinde zemin katlar n komflu hududuna kadar uzamas ile meydana gelen teraslar; çok katl binalarda genel girifl, merdiven, sahanl klar ve asansörler; iki katl tek ev olarak yap lan konutlarda iç merdivenlerin alt nda 1,75 m. yüksekli inden az olan yerler; bodrumlarda konut bafl na bir adet, konutun bulundu u bina d fl nda konut bafl na 4 m2'den büyük olmamak üzere yap - lan kömürlük veya depo; kalorifer dairesi, yak t deposu, s nak, kap c ve kalorifer dairesi, müflterek hizmete ayr lan depo, çamafl rl k; bina içindeki garajlar ile bina d fl nda konut bafl na 18 m2'den büyük olmamak üzere yap lan garajlar, faydal alan d fl ndad r. Bina d fl ndaki kömürlük ve depolar n 4 m2'yi, garajlar n 18 m2'yi aflan k sm, ait olduklar konutun faydal alan na dahil edilirler. III - KONUT YAPI KOOPERAT FLER NE YAPILAN NfiAAT TAAHHÜT filer A - 29 Temmuz 1998 Tarihinden Önce nflaat Ruhsat Al nm fl nflaatlara liflkin Olarak Konut Yap Kooperatiflerine Yap lan nflaat Ve Taahhüt flleri Katma De er Vergisi Kanununun 28. maddesine ba l I say l listenin 12 nci s ras nda konut yap koopera-

5 mali ÇÖZÜM 179 tiflerine yap lan inflaat taahhüt ifllerinin % 1 katma de er vergisine tabi oldu u belirtilmifltir. Katma De er Vergisi Kanununun geçici 8. maddesi uyar nca tarihine kadar konut yap kooperatiflerine yap lan inflaat taahhüt iflleri katma de er vergisinden müstesnad r say l Kanunla 3065 say l Katma De er Vergisi Kanununa eklenen Geçici 15 inci maddesinde 29 Temmuz 1998 tarihinden önce inflaat ruhsat al nm fl inflaatlara iliflkin olarak konut yap kooperatiflerine yap lan inflaat ve taahhüt ifllerinin katma de er vergisinden istisna oldu u hükme ba lanm fl Katma De er Vergisi Kanununun geçici 8. maddesi dolay s yla geçici 15. maddelerinin uygulanmas ile ilgili aç klamalar 49 ve 66 seri no.lu Katma De er Vergisi Genel Tebli lerinde yap lm flt r (Katma, 1995). 1 - stisnan n Kapsam Katma De er Vergisi Kanununun geçici 8. maddesinde düzenlenen istisnan n uygulanabilmesi için; Kooperatifin konut yap kooperatifi olmas, flin konut yap kooperatifine yap lmas, Yap lan iflin inflaat ifli olmas ve taahhüde dayanmas gerekmektedir. Bu nedenle, söz konusu istisnadan konut yap kooperatifleri d fl nda kalan veya faaliyeti konut d fl nda inflaat ifli olan di er kooperatiflerin yararlanmalar mümkün bulunmamaktad r. Konut yap kooperatiflerine yap lan ve istisna kapsam na giren inflaat taahhüt iflleri afla da say lm flt r Alt yap iflleri (yol, su kanalizasyon, kuyu açma gibi), duvar örülmesi, s - va, boya, badana yap lmas, cam tak lmas, bilumum do rama iflleri (demir do rama iflleri dahil), parke döflenmesi, mutfak dolap ve tezgahlar - n n yap lmas, çevre düzeni iflleri, elektrik tesisat, s hhi tesisat, kalorifer, karo ve fayans iflleri, kooperatife ait arazi dahilinde kalan ara yollar n betonlanmas, saha tanzim faaliyetleri, pis su ar tma tesisi, televizyon, anteni, merkezi kollektif uydu anten sistemi, günefl enerjili s tma sistemi, su basman, temel kazma-düzeltme, yol aç p çak l serme, asansör imalat ve montaj ifli, malzeme hariç iflçilik, spor e lence tesisleri, otopark, tüm sahan n yeflillendirilmesi, do algaz sayaç kabini, enerji nakil hatt, derinkuyu su sondaj, dalg ç kuyu pompas, hidrofor montaj, jeneratör montaj gibi ifller. Konut yap kooperatiflerine yap lan ve yukar da ismen belirtilmeyen inflaat taahhüt ifllerinin istisna kapsam na girip girmedi i hususunda Maliye Bakanl ndan görüfl al nmas gerekmektedir.

6 180 mali ÇÖZÜM Bu ifllerin hepsinin veya kapsam nda birkaç n n de erlendirilebilece i veya ayr ayr her birinin müteahhitler anlafl lan ifller afla da belirtilmifltir; veya tafleronlarca konut yap kooperatiflerine yap lmas, istisna uygula- Ahflap taban rab tas Alüminyum do rama, alç pan tavan (alüminyum, polikarbon levha mas na engel de ildir. Müteahhitlerin konut yap kooperatiflerine karfl vb.) çat kaplama, çat trapez, alüminyum cephe giydirme ayd nlatma üstlentileri inflaat taahhüt ifllerinin bir k sm n tafleronlara yapt rmalar halinde, tafleronun müteahhide verdi i armatür ve spotlar hizmet katma de er vergisine tabi Amerikan panel kap, mutfak dolab ve PVC pencere yap m olacak, müteahhidin kooperatife yapt inflaat taahhüt ifli vergiden Artezyen kuyusu ve elektrik trafosu müstesna olacakt r. Bahçe içi do algaz servis hatt Ayr ca, müteahhitler taraf ndan konut yap kooperatiflerine yap lan inflaat taahhüt ifllerinde, infla edilen konutlar n net alan 150 m2'nin alt nda veya üstünde olmas veya iflyeri niteli inde bulunmas istisnan n uygulanmas na engel teflkil etmemektedir. Ancak kooperatiflerin, üyelerine iflyeri veya net alan 150 m2'yi geçen konutlar n teslimleri katma vergisine tabi olacak, net alan 150 m2'yi geçmeyen konut teslimlerinde ise vergi uygulanmayacakt r. stisna kapsam na giren ifller ilaveten 5 no.lu Katma De er Vergisi Sirkülerinde aç klanm flt r.(katma, 1998) Sirkülerin 2. bölümündeki aç klama flöyledir: stisna kapsam na girip girmedi i konusunda yukar daki genel tebli lerde say lmayan ve Bakanl m zca Bay nd rl k ve skan Bakanl n n görüflü çerçevesinde inflaat taahhüt ifli Bahçe ve çim ayd nlatma armatürleri teslim ve montaj Bahçe yollar na kilitli parke tafl döflenmesi Balkon veranda ve korkuluklar n n imalat ve yerine montaj Barbekü yap m ifli Bekçi ve flantiye evi inflaat Box yap m Cam mozaik kaplama ifli Çat kat yan duvar üstü, pencere ve balkon üstlerine mermer, baca dibi güvercinlik dereleri, su oluklar Çelik kap imalat,montaj ve pres kap yap m ifli Çevre düzeni iflleri Çocuk park, plastik d fl cephe kaplama malzeme montaj ifli Duflakabin montaj yap m ifli Eco therm tipi garaj kap lar ve motorlar n n teslimi ve montaj ifli

7 mali ÇÖZÜM 181 Elektrik temini ve direk tipi trafo Fayans ve karo yerine ikame edilen duvardan duvara rafting makine hal s döflenmesi Ferforje demir iflleri Gazbeton elemanlar Has r çelik yap m Haz r beton imal edilip mikserlerle götürülerek kal plara dökülmesi ifli (çimento, çak l, kum ve suyun transmikserlerle kar flt r larak ve flantiyeye nakledilerek pompalarla daha önce haz rlanm fl betonarme kal plara bas lmas ) Haz r demir imalat (betonarme demirlerinin projesine göre imalatç taraf ndan fabrikada kesilip etriye, çiroz, pilye, gönye ve di er bükme ifllerinin haz rlan p inflaat sahas na nakli ve kal b haz r katlara ç kar l p yine projesine göre yerine monte edilerek beton atmaya haz r hale getirilmesi ifllemi) Hoparlör tesisat nce s va, kör kasa Is merkezi pompa gruplar, s tma eflanjörü, s tma flebekesi, boru tesisatlar n n izalasyon malzeme ve montaj Is ve su ve s nak izolasyon ifli Is cam teslimi ve montaj n n ayr ayr taahhüt edilmemesi flart yla s - cam n konutlara monte edilmesi stinat duvarlar n n yap m, ara yollar n yap m, yan duvarlar n yap m ve fens teli ile çevrilmesi ifli Kamelya yap m ifli Kartonpiyer alç ve montaj iflleri Kap kolu teslimi ve montaj ifli Kap zilleri, kap görüflmeli kat telefonlar Klima tesisat yap m (split klima tesisat ) Kombi ve tesisat ifli Kombi makinesi al m -montaj iflleri Konutlara bilgisayar sistemli elektronik elektrik sayac tak lmas Konutlar n mermer, do rama ve pencerelerin pen cinsinden yap m Kooperatifin arsas na getirilecek yüksek gerilim hatt ile yüksek gerilim trafolar n n sat n al nmas ve sat - c taraf ndan monte edilmesi Kooperatiflerin kalorifer bacalar - n n yap m ve yap lm fl bacalar n tadil edilmesi Kooperatiflerin konut inflaatlar na bafllamak üzere arazilerinde yaya ve trafik yollar n n aç larak, maki ve bitkilerin temizlenmesi, buna ba l olarak kayalar n k r larak yaya ve trafik yollar n n aç lmas Kum ç karma ve nakli Makine alç s va, alç dekorasyon Manyetik tip su ar tma cihaz n n, içinden geçirilen sert suyun yumuflat lmas ndan sonra kullan c lara verilmesini sa layan cihaz

8 182 mali ÇÖZÜM Merkezi s tma sistemlerinin Temel kazma, do algaza dönüfltürülmesi ve do algaz çak l serme ifli düzeltme, yol aç p hatt döflenmesi Tesfiye tabakas (flap yap m ifli) Merkezi kilit, zil sistemi ve diyafon Toprakalt betonarme perde duvarlar n n su yal t m ifli sistemi (görüntülü diyafon cihaz ve tesisat yap m ifli dahil) Mermer merdiven, sahanl k, limonluk, süpürgelik ve eflik yap m Mermer yap m ve tafl flömine ifli Mermer merdiven d fl cephe tafl kaplama ifli Mutfak aspiratörü ve montaj ifli Paratöner yap m ifli Park ve sokak elektrik iflleri (PDK) Prefabrik döfleme kiriflleri yap m ifli Pencere ve balkon denizliklerinin yapt r lmas ifli Ponzablok hafif yal t m sistemleri Prefabrik trafo istasyon inflaat ve bina içindeki hücre inflaatlar PTT telefon flebekesi hafriyat, menol ve büz imalat ifli Saçak beton at lmas ve bloklar n d fl kap girifllerinin mermer kaplanmas ifli S nak inflas ifli Su yal t m ifllemi Subasman ve binan n kaba inflaat Telefon flebekeleri ankastralar yapt r lmas, çöp toplama kaplar (konteyn r) yap m Temel duvarlar n beton ile desteklenmesi ifli Trafo binas yap m ifli Tranfle-tesisat ba lama yap m ifli Ya mur suyu oluklar ile indirme borular montaj ifli Yang n merdiveni Yol ve sanat yap lar inflaat ifli Bu ifllerin hepsinin veya birkaç n n veya ayr ayr her birinin müteahhitler veya tafleronlarca konut yap kooperatiflerine yap lmas, istisna uygulamas na engel de ildir. Müteahhitlerin konut yap kooperatiflerine karfl üstlendikleri inflaat taahhüt ifllerinin bir k sm n tafleronlara yapt rmalar halinde, tafleronun müteahhide verdi i hizmet katma de er vergisine tabi olacak, müteahhidin kooperatife yapt inflaat taahhüt ifli ise vergiden müstesna olacakt r. 2 - stisna Kapsam na Girmeyen fllemler Konut yap kooperatiflerine yap lan ve inflaat ifli niteli inde olmayan veya taahhüde dayanmayan hizmet ifalar ile her türlü mal teslimleri, istisnadan yararlanamayacakt r. Dolay s yla bu teslim ve hizmetler genel hükümlere göre katma de er vergisine tabi olacakt r.

9 mali ÇÖZÜM 183 Buna göre, tek bafl na hafriyat ifli, muhasebecilik, plan-proje çizimi, anayoldaki refüj-lerin a açland r lmas ve buralarda toprak üstünün bitki ile kapat lmas, kooperatife ait arazinin çevresini kafes ve dikenli tel ile kapatma ifli, parselasyon, aplikasyon (araziye uygulama) ve benzeri hizmetlerde istisna uygulanmayacakt r. Öte yandan, kooperatiflere yap lan teslimler tamam yle genel hükümler çerçevesinde katma de er vergisine tabi bulunmaktad r. Buna göre kooperatiflere yap lan demir, çimento, kereste, cam, k rtasiye malzemesi ve benzeri teslimlerde genel hükümler çerçevesinde katma de er vergisi uygulanacakt r. Kooperatiflerin arsa al mlar nda da genel hükümler geçerlidir. Buna göre özel mülk konusu bir arsan n (müzayede mahallinde yap lan sat fl d fl nda) do rudan kooperatiflere teslimi katma de er vergisinin konusuna girmemektedir. Ancak konut yap kooperatiflerinin ticari bir iflletmeye dahil olan veya özel mülk konusu olmakla beraber müzayede mahallinde sat lan bir arsay sat n almalar ifllemi, katma de er vergisine tabi olacakt r. Konut yap kooperatiflerinin emanet usulüyle inflaat ifli yapt rmalar halinde, tafleron ve müteahhitler taraf ndan konut yap kooperatiflerine yap - lan malzeme hariç iflçilik hizmetleri katma de er vergisinden istisna olacak, bunun d fl nda inflatta kullan lmak üzere piyasadan sat n al nan mal ve hizmetler yukar da da belirtildi i gibi vergiye tabi tutulacakt r. B - 29 Temmuz 1998 Tarihinden Sonra nflaat Ruhsat Al nm fl nflaatlara liflkin Olarak Konut Yap Kooperatiflerine Yap lan nflaat Ve Taahhüt flleri tarihinden sonra kurulmufl veya inflaat ruhsat alm fl konut yap kooperatiflerine yap lan inflaat taahhüt ifllerinin Katma De er Vergisinden istisna olmas mümkün olmay p 2002/4480 say l Bakanlar Kurulu Karar do rultusunda konut yap kooperatiflerine yap lan inflaat taahhüt iflleri % 1 oran nda Katma De er Vergisine tabi olacakt r. KAYNAKÇA Katma De er Vergisi Genel Tebli i (9 seri no.lu) Resmi Gazete 31 Aral k 1984 tarih ve say Katma De er Vergisi Genel Tebli i Resmi Gazete 16 Aral k 1988 tarih ve say.. Katma De er Vergisi Genel Tebli i (49 seri no.lu) Resmi Gazete 20 Temmuz 1995 tarih ve say Katma De er Vergisi Genel Tebli i (66 seri no.lu) Resmi Gazete 3 Mart 1998 tarih ve say

10 184

- 1997 sonuna kadar bu işler geçici 8 inci madde uyarınca KDV'den istisna edilmişti.

- 1997 sonuna kadar bu işler geçici 8 inci madde uyarınca KDV'den istisna edilmişti. GEÇİCİ MADDE 15 MADDE METNİ : "Geçici Madde 15 (4369 sayılı Kanun un 62 nci maddesi ile eklenen ve 01.01.1998 tarihinden geçerli olmak üzere 29.07.1998 tarihinden itibaren yürürlüğe giren geçici madde)

Detaylı

Sirküler no: 056 İstanbul, 25 Haziran 2010

Sirküler no: 056 İstanbul, 25 Haziran 2010 Sirküler no: 056 İstanbul, 25 Haziran 2010 Konu: Maliye Bakanlığı, taşınmaz (gayrimenkul) satışında katma değer vergisi uygulaması ile ilgili açıklamalar yaptı. Özet: 23 Haziran 2010 tarihinde Gelir İdaresi

Detaylı

3 065 say l Katma De er Vergisi Kanununun 28. maddesinde Katma De er

3 065 say l Katma De er Vergisi Kanununun 28. maddesinde Katma De er mali ÇÖZÜM 211 KONUT YAPI KOOPERAT FLER NE YAPILAN NfiAAT VE TAAHHÜT filer NDE ND R ML ORANA TAB filemlerden DO AN KDV ADES Memifl KÜRK* G R fi: 3 065 say l Katma De er Vergisi Kanununun 28. maddesinde

Detaylı

T ürk Gelir Vergisi Sisteminde, menkul sermaye iratlar n n ve özellikle de

T ürk Gelir Vergisi Sisteminde, menkul sermaye iratlar n n ve özellikle de KURUMLARDAN ELDE ED LEN KAR PAYLARININ VERG LEND R LMES VE BEYANI Necati PERÇ N Gelirler Baflkontrolörü I.- G R fi T ürk Gelir Vergisi Sisteminde, menkul sermaye iratlar n n ve özellikle de flirketlerce

Detaylı

2- Konut Yapı Kooperatiflerinde KDV İstisnası

2- Konut Yapı Kooperatiflerinde KDV İstisnası II. KOOPERATİFLERDE VERGİ İSTİSNALARI A- A- KOOPERATİFLERDE KDV İSTİSNASI 1-1- Genel Olarak Kooperatiflerde KDV İstisnası Bilindiği üzere, kooperatifler, eğer muafiyet şartlarını taşımıyorlarsa kurumlar

Detaylı

3 218 say l Serbest Bölgeler Kanunu nun 6 nc maddesinde 5084 say l

3 218 say l Serbest Bölgeler Kanunu nun 6 nc maddesinde 5084 say l SERBEST BÖLGELERDE KATMA DE ER VERG S Erkan GÜRBO A Gelirler Baflkontrolörü I- GENEL B LG : 3 218 say l Serbest Bölgeler Kanunu nun 6 nc maddesinde 5084 say l Kanun un 8 nci maddesi ile yap lan de ifliklik

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME 1- BETONARME

TEKNİK ŞARTNAME 1- BETONARME 1- BETONARME 1.1- Binada kullanılacak malzemeler Bayındırlık Bakanlığı teknik şartnamesine uygun olacaktır. Yapılacak her türlü imalat Bayındırlık Bakanlığı Genel Şartnamesinde tarif edilen şartlara uygun

Detaylı

1. NET ALANI 150 M² yi AŞSIN AŞMASIN KONUT YAPI KOOPERATİFLERİNE YÖNELİK TAAHHÜT İŞLERİ :

1. NET ALANI 150 M² yi AŞSIN AŞMASIN KONUT YAPI KOOPERATİFLERİNE YÖNELİK TAAHHÜT İŞLERİ : GEÇİCİ MADDE 15 MADDE METNĠ : "Geçici Madde 15 (4369 sayılı Kanun un 62 nci maddesi ile eklenen ve 01.01.1998 tarihinden geçerli olmak üzere 29.07.1998 tarihinden itibaren yürürlüğe giren geçici madde)

Detaylı

KDV Kanununun 17/4-ı maddesi ile serbest bölgelerde verilen hizmetler KDV'den müstesnadır.

KDV Kanununun 17/4-ı maddesi ile serbest bölgelerde verilen hizmetler KDV'den müstesnadır. Tarih 08/08/2011 Sayı KDVK-60/2011-1 Kapsam T.C. MALĠYE BAKANLIĞI Gelir Ġdaresi Başkanlığı KATMA DEĞER VERGĠSĠ SĠRKÜLERĠ/60 Konusu : Tarihi : 8/8/2011 Sayısı : KDVK-60/2011-1.. 3.6. Diğer Ġstisnalar 3.6.1.

Detaylı

KDV BEYAN DÖNEM, TAKV M YILININ ÜÇER AYLIK DÖNEMLER OLAN MÜKELLEFLER

KDV BEYAN DÖNEM, TAKV M YILININ ÜÇER AYLIK DÖNEMLER OLAN MÜKELLEFLER KDV BEYAN DÖNEM, TAKV M YILININ ÜÇER AYLIK DÖNEMLER OLAN MÜKELLEFLER Bülent SEZG N* 1-G R fi Katma de er vergisinde vergilendirme dönemi, 3065 Say l Katma De- er Vergisi Kanununun 39 uncu maddesinin 1

Detaylı

ALTIN, GÜMÜfi VE PLAT N LE LG L ARAMA, filetme, ZENG NLEfiT RME VE RAF NAJ FAAL YETLER NE YÖNEL K TESL M VE H ZMETLERDE ST SNA UYGULAMASI

ALTIN, GÜMÜfi VE PLAT N LE LG L ARAMA, filetme, ZENG NLEfiT RME VE RAF NAJ FAAL YETLER NE YÖNEL K TESL M VE H ZMETLERDE ST SNA UYGULAMASI ALTIN, GÜMÜfi VE PLAT N LE LG L ARAMA, filetme, ZENG NLEfiT RME VE RAF NAJ FAAL YETLER NE YÖNEL K TESL M VE H ZMETLERDE ST SNA UYGULAMASI Memifl KÜRK* I-GENEL B LG : 3065 say l Katma De er Vergisi Kanununun

Detaylı

3 0.12.2007 tarih ve 26742 say l Resmi Gazetede yay mlanan 2007/13033

3 0.12.2007 tarih ve 26742 say l Resmi Gazetede yay mlanan 2007/13033 mali ÇÖZÜM 151 B NEK OTOMOB L K RALAMA fi RKETLER NDE (RENT A CAR) KULLANILMIfi B NEK OTOMOB L TESL MLER NDE KDV ORANI %18 OLDU I-G R fi: Memifl KÜRK* 3 0.12.2007 tarih ve 26742 say l Resmi Gazetede yay

Detaylı

Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri. Su izolasyonu BTM veya muadili Isı izolasyonu Arfa Ses izolasyonu Arfa

Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri. Su izolasyonu BTM veya muadili Isı izolasyonu Arfa Ses izolasyonu Arfa Paket Ürün Grubu Arfa-Magu Yalıtımlı Kaba İnşaat Yapım Paketleri (Uygulamalı) MODEL:HAUS EXSTRA-15001-213,00+24,00 TEKNİK ŞARTNAME 1 Taşıyıcı Strüktür Donanımlı Paket Ürün Adı EKOLOJİK-İDEAL SİSTEM YALITIMLI

Detaylı

KONUTLARDA NET FAYDALI ALAN HESABI VE KDV ORANLARI

KONUTLARDA NET FAYDALI ALAN HESABI VE KDV ORANLARI Tarih: 15.10.2015 Sayı : 2015/194 KONUTLARDA NET FAYDALI ALAN HESABI VE KDV ORANLARI 3065 sayılı KDV kanunun 28. maddesi 6322 Sayılı Kanun un 22. maddesiyle kısmen değiştirilmiştir. Bu değişiklikle Bakanlar

Detaylı

KATMA DE ER VERG S NDE PANAYIR VE FUAR ST SNASI DOLAYISIYLA ADE ED LECEK KDV N N KARfiILIKLI OLMA fiarti, UYGULAMA USUL VE ESASLARI

KATMA DE ER VERG S NDE PANAYIR VE FUAR ST SNASI DOLAYISIYLA ADE ED LECEK KDV N N KARfiILIKLI OLMA fiarti, UYGULAMA USUL VE ESASLARI KATMA DE ER VERG S NDE PANAYIR VE FUAR ST SNASI DOLAYISIYLA ADE ED LECEK KDV N N KARfiILIKLI OLMA fiarti, UYGULAMA USUL VE ESASLARI Ali GÜL* 1.G R fi 3065 Say l Katma De er Vergisi Kanunu nun 11/1-b maddesine

Detaylı

1. BU MADDENİN YÜRÜRLÜK SÜRESİ de SONA ERMİŞTİR : Sadece 150 m2 yi aşmayan konutlar için yapılan taahhüt işlerine münhasır olmak üzere;

1. BU MADDENİN YÜRÜRLÜK SÜRESİ de SONA ERMİŞTİR : Sadece 150 m2 yi aşmayan konutlar için yapılan taahhüt işlerine münhasır olmak üzere; GEÇİCİ MADDE 9 MADDE METNİ : "Geçici Madde 9 - (3505 sayılı Kanun'un Geçici 3 üncü maddesiyle eklenen ve 3858 sayılı Kanun'un 1 inci maddesiyle uygulama süresi uzatılan madde). Sadece 150 m2 yi aşmayan

Detaylı

Vezin Sirküler

Vezin Sirküler Vezin Sirküler 2017 002 Sirkülerimizin konusunu Yargı Kararı Işığında Konutlarda uygulanacak KDV oranı ve KDV İadesi Sürecinde 150 m2 lik Net Alan Tespitinde Son Durum oluşturmaktadır. KAPSAM : Danıştay

Detaylı

B anka ve sigorta flirketlerinin yapm fl olduklar ifllemlerin özelli i itibariyle

B anka ve sigorta flirketlerinin yapm fl olduklar ifllemlerin özelli i itibariyle B anka ve sigorta flirketlerinin yapm fl olduklar ifllemlerin özelli i itibariyle bu ifllemlerin üzerinden al nan dolayl vergiler farkl l k arz etmektedir. 13.07.1956 tarih 6802 say l Gider Vergileri Kanunu

Detaylı

YAPIM HALELER NDE KATMA DE ER VERG S TEVK FATINDA SON DURUM

YAPIM HALELER NDE KATMA DE ER VERG S TEVK FATINDA SON DURUM YAPIM HALELER NDE KATMA DE ER VERG S TEVK FATINDA SON DURUM Altar Ömer ARPACI* I - G R fi Katma De er Vergisi Kanununun 9. maddesinin 1 numaral f kras ndan ald yetkiye istinaden Maliye Bakanl vergi alaca

Detaylı

B ilindi i üzere 3065 say l Katma De er Vergisi Kanunun 13 üncü maddesine

B ilindi i üzere 3065 say l Katma De er Vergisi Kanunun 13 üncü maddesine mali ÇÖZÜM 165 F NANSAL K RALAMA fi RKETLER NE YAPILAN MAK NE -TEÇH ZAT TESL MLER NDE KATMA DE ER VERG S ST SNASI Hakk YILDIRIM * I. G R fi B ilindi i üzere 3065 say l Katma De er Vergisi Kanunun 13 üncü

Detaylı

1 6/01/2004 tarihli say l Resmi Gazete de yay mlanan ve 01/05/2004

1 6/01/2004 tarihli say l Resmi Gazete de yay mlanan ve 01/05/2004 NfiAAT TAAHHÜT filer NDE VE ÖZEL NfiAATLARDA ASGAR fiç L K B LD R M UYGULAMASINDA SON DURUM ( L fi KS ZL K BELGES ) Recep SEL MO LU Yeminli Mali Müflavir 1 6/01/2004 tarihli 25348 say l Resmi Gazete de

Detaylı

YATIRIM ND R M HAKKINDAK ANAYASA MAHKEMES KARARININ DE ERLEND R LMES

YATIRIM ND R M HAKKINDAK ANAYASA MAHKEMES KARARININ DE ERLEND R LMES YATIRIM ND R M HAKKINDAK ANAYASA MAHKEMES KARARININ DE ERLEND R LMES mral DURAN* I- G R fi Anayasa Mahkemesi taraf ndan verilen bir Karar ile 5479 say l Gelir Vergisi Kanunu, Amme Alacaklar n n Tahsil

Detaylı

2464 BELED YE GEL RLER KANUNU BELEDİYE GELİRLERİ

2464 BELED YE GEL RLER KANUNU BELEDİYE GELİRLERİ 2464 BELED YE GEL RLER KANUNU 213 BELEDİYE GELİRLERİ KANUN N N ESK fiekl KANUN N N YEN fiekl 41 ÇEVRE TEM ZL K VERG S : (5035 Say l Kanun ile de iflen madde. Yürürlük Mükerrer Madde 44--3914 say l kanunun

Detaylı

MOTORLU TAfiIT SÜRÜCÜLER KURSLARINDA KATMA DE ER VERG S N DO URAN OLAY

MOTORLU TAfiIT SÜRÜCÜLER KURSLARINDA KATMA DE ER VERG S N DO URAN OLAY MOTORLU TAfiIT SÜRÜCÜLER KURSLARINDA KATMA DE ER VERG S N DO URAN OLAY brahim ERCAN * 1- GENEL B LG : Motorlu tafl t sürücüleri kurslar, 5580 say l Özel Ö retim Kurumlar Kanunu kapsam nda motorlu tafl

Detaylı

S on y llarda özel e itim kurumlar na sa lanan vergisel teflviklerin artmas yla

S on y llarda özel e itim kurumlar na sa lanan vergisel teflviklerin artmas yla mali ÇÖZÜM 171 E T M TES SLER VE REHAB L TASYON MERKEZLER NE L fik N KURUMLAR VERG S ST SNASI Fatih GÜNDÜZ* I-G R fi S on y llarda özel e itim kurumlar na sa lanan vergisel teflviklerin artmas yla birlikte

Detaylı

K atma de er vergisi, harcamalar üzerinden al nan vergilerin en geliflmifl ve

K atma de er vergisi, harcamalar üzerinden al nan vergilerin en geliflmifl ve ÖZEL MATRAH fiekl NE TAB ALKOLLÜ ÇK SATIfiLARINDA SON DURUM H.Hakan KIVANÇ Serbest Muhasebeci Mali Müflavir I. G R fi K atma de er vergisi, harcamalar üzerinden al nan vergilerin en geliflmifl ve modern

Detaylı

G ümrük Müsteflarl Gümrükler Genel Müdürlü ünün yay mlam fl oldu-

G ümrük Müsteflarl Gümrükler Genel Müdürlü ünün yay mlam fl oldu- mali ÇÖZÜM 147 SERBEST BÖLGELERE SERBEST BÖLGE filem FORMU DÜZENLENMEK SURET YLE TÜKET M VE KULLANIM AMAÇLI OLARAK GÖNDER LEN MALLARLA LG L HRACAT ST SNASI UYGULAMASI Burak Ali Han TEC M* G R fi G ümrük

Detaylı

KULLANILMIfi B NEK OTOMOB L TESL MLER N N KDV KANUNU KARfiISINDAK DURUMU

KULLANILMIfi B NEK OTOMOB L TESL MLER N N KDV KANUNU KARfiISINDAK DURUMU KULLANILMIfi B NEK OTOMOB L TESL MLER N N KDV KANUNU KARfiISINDAK DURUMU Bülent SEZG N* 1-G R fi: Bilindi i üzere 3065 say l Katma De er Vergisi Kanununun Verginin konusunu teflkil eden ifllemler bafll

Detaylı

Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri. Su izolasyonu BTM veya muadili Isı izolasyonu Arfa Ses izolasyonu Arfa

Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri. Su izolasyonu BTM veya muadili Isı izolasyonu Arfa Ses izolasyonu Arfa Paket Ürün Grubu Arfa-Magu Yalıtımlı Kaba İnşaat Yapım Paketleri (Uygulamalı) MODEL: KAMELYA- FNR189-138,49 + 40,25 TEKNİK ŞARTNAME-1 Taşıyıcı Strüktür Donanımlı Paket Ürün Adı EKOLOJİK-İDEAL SİSTEM YALITIMLI

Detaylı

PROMOSYON VE EfiANT YON ÜRÜNLER N GEL R VE KURUMLAR VERG S LE KATMA DE ER VERG S KANUNLARI KARfiISINDAK DURUMU

PROMOSYON VE EfiANT YON ÜRÜNLER N GEL R VE KURUMLAR VERG S LE KATMA DE ER VERG S KANUNLARI KARfiISINDAK DURUMU PROMOSYON VE EfiANT YON ÜRÜNLER N GEL R VE KURUMLAR VERG S LE KATMA DE ER VERG S KANUNLARI KARfiISINDAK DURUMU Aytaç ACARDA * I G R fi flletmeler belli dönemlerde sat fllar n artt rmak ve iflletmelerini

Detaylı

İNŞAAT PROJELERİNİN YAPIM SÜRECİNDE KEŞİF VE METRAJ. Ülkemizde yaygın olarak kullanılan yöntemdir.

İNŞAAT PROJELERİNİN YAPIM SÜRECİNDE KEŞİF VE METRAJ. Ülkemizde yaygın olarak kullanılan yöntemdir. İNŞAAT PROJELERİNİN YAPIM SÜRECİNDE KEŞİF VE METRAJ Yapı Maliyetinin Belirlenmesi Ön Keşif (Burada amaç projeden dolayı firmamızın kazık yememesi ve verilen teklifin ne derece geçerli olduunun belirlenmesi).

Detaylı

G ünümüzde bir çok firma sat fllar n artt rmak amac yla çeflitli adlar (Sat fl

G ünümüzde bir çok firma sat fllar n artt rmak amac yla çeflitli adlar (Sat fl 220 ÇEfi TL ADLARLA ÖDENEN C RO PR MLER N N VERG SEL BOYUTLARI Fatih GÜNDÜZ* I-G R fi G ünümüzde bir çok firma sat fllar n artt rmak amac yla çeflitli adlar (Sat fl Primi,Has lat Primi, Y l Sonu skontosu)

Detaylı

MAHAL LİSTESİ VE TEKNİK ÖZELLİKLER

MAHAL LİSTESİ VE TEKNİK ÖZELLİKLER MAHAL LİSTESİ VE TEKNİK ÖZELLİKLER MEVKİİ : YAPI NİZAMI : BLOK : KAT : DAİRE : ARSA ALANI : Projedeki ölçülere uygun olarak inşaat yapılacaktır. TAŞIYICI SİSTEM : Betonarme karkas sistemi ile yapılacaktır.

Detaylı

Do an n Suyla Buluflma Noktas. Perge Su Konutlar

Do an n Suyla Buluflma Noktas. Perge Su Konutlar Konutkent Mah. 42. Cad. No: 66 06810 Çayyolu / Ankara T: 0.312 241 0 444 F: 0.312 241 2 212 www.arteinsaat.com SU KONUTLARI PERGE SU KONUTLARI PERGE SU KONUTLARI PERGE SU KONUTLARI PERGE 30 Mart 2001 tarihinde

Detaylı

G elir Vergisi Kanunu'nun 40/2. maddesinde hizmetli ve iflçilerin iflyerinde

G elir Vergisi Kanunu'nun 40/2. maddesinde hizmetli ve iflçilerin iflyerinde 657 say l Devlet Memurlar Kanununun Yiyecek Yard m bafll kl 212. maddesinde, Devlet memurlar n n hangi hallerde yiyecek yard m ndan ne flekilde faydalanacaklar ve bu yard m n uygulanmas ile ilgili esaslar

Detaylı

Yukardaki görsel tanıtım amaçlı hazırlanmış olup, Müteahhit Firma teknik gereklilikler dahilinde her türlü değişikliği yapma hakkına sahiptir.

Yukardaki görsel tanıtım amaçlı hazırlanmış olup, Müteahhit Firma teknik gereklilikler dahilinde her türlü değişikliği yapma hakkına sahiptir. Yukardaki görsel tanıtım amaçlı hazırlanmış olup, Müteahhit Firma teknik gereklilikler dahilinde her türlü değişikliği yapma hakkına sahiptir. Yukardaki görsel tanıtım amaçlı hazırlanmış olup, Müteahhit

Detaylı

TEŞVİK BELGELİ MAKİNA VE TEÇHİZAT TESLİMLERİNE UYGULANAN KDV İSTİSNASINDA BİR SORUN

TEŞVİK BELGELİ MAKİNA VE TEÇHİZAT TESLİMLERİNE UYGULANAN KDV İSTİSNASINDA BİR SORUN Emre KARTALOĞLU Gelirler Kontrolörü TEŞVİK BELGELİ MAKİNA VE TEÇHİZAT TESLİMLERİNE UYGULANAN KDV İSTİSNASINDA BİR SORUN GİRİŞ Bilindiği gibi, 4842 sayılı Kanunla 1 vergi kanunlarında köklü değişiklik ve

Detaylı

AKGUL GROUP STANDART PREFABRİK YAPILAR www.akgul-group.com

AKGUL GROUP STANDART PREFABRİK YAPILAR www.akgul-group.com AKGUL GROUP STANDART PREFABRİK YAPILAR www.akgul-group.com 1 STANDART PREFABRİK YAPILAR Prefabrike hazır yapılar amacına göre geniş ve uzunlukları değişken, istenilen her türlü yerleşim alanına uygulanabilecek

Detaylı

AMME ALACAKLARI TAHS L USULÜ HAKKINDA KANUNU (6183) NUNDA YAPILAN DE fi KL KLER 6183 SAYILI A.A.T.U

AMME ALACAKLARI TAHS L USULÜ HAKKINDA KANUNU (6183) NUNDA YAPILAN DE fi KL KLER 6183 SAYILI A.A.T.U AMME ALACAKLARI TAHS L USULÜ HAKKINDA KANUNU (6183) NUNDA YAPILAN DE fi KL KLER 6183 SAYILI A.A.T.U 173 174 Hususi Ödeme fiekilleri: Madde 41- Maliye vekaletinin tayin edece i yerlerde, nev'ileri mezkur

Detaylı

Soru ve Cevap. ÇÖZÜM Say : 93-2009 SORU 1:

Soru ve Cevap. ÇÖZÜM Say : 93-2009 SORU 1: Soru ve Cevap SORU 1: Hisse devir sözleflmesinin noterde onaylanmas aflamas nda al nacak noter harc n n flirket sermayesinin tamam üzerinden mi yoksa sat n al - nan toplam hisse bedeli üzerinden mi tahsil

Detaylı

m a l i Ç Ö Z Ü M 139 S M M M O Yay n Organ

m a l i Ç Ö Z Ü M 139 S M M M O Yay n Organ m a l i Ç Ö Z Ü M 139! 1. GENEL B LG Dursun Ali TURANLI * nflaat ifllerinin tan mlanmas hem muhasebe hem de vergi aç s ndan önem tafl maktad r. nflaat n türüne göre farkl muhasebelefltirme ve vergilendirme

Detaylı

G elir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerince yap lan ba fl ve yard mlarla ilgili

G elir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerince yap lan ba fl ve yard mlarla ilgili 262 mali ÇÖZÜM GEL R, KURUMLAR VE KATMA DE ER VERG S AÇISINDAN BA Ifi VE YARDIMLARIN ND R M Bora YARGIÇ Serbest Muhasebeci Mali Müflavir 1. G R fi G elir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerince yap lan ba

Detaylı

Soru ve Cevap. ÇÖZÜM Say : SORU 1

Soru ve Cevap. ÇÖZÜM Say : SORU 1 Soru ve Cevap SORU 1 flyeri Kira sözleflmesini iki örnek olarak düzenledik, birini kirac di erini kiralayan ald.kirac olarak kira kontrat n n damga vergisini tahakkuk ettirmek için vergi dairesine gitti

Detaylı

1319 SAYILI EMLAK VERG S KANUNU

1319 SAYILI EMLAK VERG S KANUNU 1319 EMLAK VERG S U 173 MADDES N N ESK fiekl MADDES N N YEN fiekl Madde 43/4 Geçici Muafl klar Geçici Muafl klar Madde 5- (1610 say l Kanunun 2'nci maddesiyle de iflen Madde 5- (1610 say l Kanunun 2'nci

Detaylı

Yeninlenen Eskiflehir de, yeni bir yaflam...

Yeninlenen Eskiflehir de, yeni bir yaflam... Yeninlenen Eskiflehir de, yeni bir yaflam... Sevdiklerinizin de erini biliyoruz, onlara yakıflır bir yaflam sunuyoruz. Kurulan düflleri yaflama dönüfltürüyoruz; Düfl kadar hofl bir ev, bir site kuruyoruz.

Detaylı

ORHAN YILMAZ (*) B- 3095 SAYILI YASADA YAPILAN DE fi KL KLER:

ORHAN YILMAZ (*) B- 3095 SAYILI YASADA YAPILAN DE fi KL KLER: YASAL TEMERRÜT FA Z ORHAN YILMAZ (*) A- G R fi: Bilindi i üzere, gerek yasal kapital faizi ve gerekse yasal temerrüt faizi yönünden uygulanmas gereken hükümler, 19.12.1984 gün ve 18610 say l Resmi Gazete

Detaylı

VAKIFLARA VERG MUAF YET TANINMASI HAKKINDA KANUNDA YAPILAN DE fi KL K VAKIFLARA VERGİ MUAFİYETİ

VAKIFLARA VERG MUAF YET TANINMASI HAKKINDA KANUNDA YAPILAN DE fi KL K VAKIFLARA VERGİ MUAFİYETİ VAKIFLARA VERG MUAF YET TANINMASI HAKKINDA KANUNDA YAPILAN DE fi KL K 243 VAKIFLARA VERGİ MUAFİYETİ 244 VAKIFLARA VERG MUAF YET TANINMASI MADDE 20. - Gelirlerinin en az üçte ikisini nev i itibar yla genel,

Detaylı

Resmi Gazete No : 28264 Resmi Gazete Tarihi : 14/04/2012 Yürürlük Tarihi : 01/05/2012

Resmi Gazete No : 28264 Resmi Gazete Tarihi : 14/04/2012 Yürürlük Tarihi : 01/05/2012 Resmi Gazete No : 28264 Resmi Gazete Tarihi : 14/04/2012 Yürürlük Tarihi : 01/05/2012 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu Madde 9 Vergi Sorumlusu Gerekli görülen hallerde Maliye Bakanlığı, vergi alacağının

Detaylı

KOOPERAT FLERDE MAL B LD R M NDE BULUNMA YÜKÜMLÜLÜ Ü( 1 )

KOOPERAT FLERDE MAL B LD R M NDE BULUNMA YÜKÜMLÜLÜ Ü( 1 ) KOOPERAT FLERDE MAL B LD R M NDE BULUNMA YÜKÜMLÜLÜ Ü( 1 ) Kadir ÖZDEM R* 1-G R fi 3628 say l Mal Bildiriminde Bulunulmas, Rüflvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanununun, Mal Bildiriminde Bulunacaklar bafll

Detaylı

SĐRKÜLER : 2009-08 24.12.2008 KONU : 2009 Yılında Uygulanacak Hadler ve MSĐ Đndirim Oranı

SĐRKÜLER : 2009-08 24.12.2008 KONU : 2009 Yılında Uygulanacak Hadler ve MSĐ Đndirim Oranı SĐRKÜLER : 2009-08 24.12.2008 KONU : 2009 Yılında Uygulanacak Hadler ve MSĐ Đndirim Oranı 23.12.2008 tarih ve 27089 no.lu Resmi Gazete de yayınlanan 270 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yer alan

Detaylı

YABANCI PARALAR LE YABANCI PARA C NS NDEN ALACAK VE BORÇLARIN DÖNEM SONLARI T BAR YLE DE ERLEMES

YABANCI PARALAR LE YABANCI PARA C NS NDEN ALACAK VE BORÇLARIN DÖNEM SONLARI T BAR YLE DE ERLEMES YABANCI PARALAR LE YABANCI PARA C NS NDEN ALACAK VE BORÇLARIN DÖNEM SONLARI T BAR YLE DE ERLEMES brahim ERCAN* 1- G R fi Bilindi i üzere, yabanc paralar n de erlemesi, 213 Say l Vergi Usul Kanunu nun (VUK)

Detaylı

KALE Danismanlik 0232-4454842 0555-9730689

KALE Danismanlik 0232-4454842 0555-9730689 1 278 SERĐ NO'LU GELĐR VERGĐSĐ GENEL TEBLĐĞĐ Resmi Gazete Sayısı 27800 (6. Mükerrer) Resmi Gazete Tarihi 29/12/2010 Kapsam 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 21, 23/8, 31, 47, 48, mükerrer 80, 82, 86 ve

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2010/33 TARİH:

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2010/33 TARİH: VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2010/33 TARİH: 25.06.2010 KONU KDV / 58 Nolu Sirküler; Taşınmaz ve taşınmaz niteliği taşıyan mal ve hakların satışında katma değer vergisi uygulaması. Gelir İdaresi Başkanlığı nca 23.06.2010

Detaylı

VERG NCELEMELER NDE MAL YET TESP T ED LEMEYEN GAYR MENKUL SATIfiLARININ, MAL YET N N TESP T NDE ZLEN LEN YÖNTEM

VERG NCELEMELER NDE MAL YET TESP T ED LEMEYEN GAYR MENKUL SATIfiLARININ, MAL YET N N TESP T NDE ZLEN LEN YÖNTEM VERG NCELEMELER NDE YET TESP T ED LEMEYEN GAYR MENKUL SATIfiLARININ, YET N N TESP T NDE ZLEN LEN YÖNTEM Fatih GÜNDÜZ* I-G R fi Son y llarda ekonomide meydana gelen olumlu geliflmelerle gayrimenkul piyasas

Detaylı

4691 SAYILI TEKNOLOJ GEL fit RME KANUNU 4691 SAYILI KANUN

4691 SAYILI TEKNOLOJ GEL fit RME KANUNU 4691 SAYILI KANUN 4691 SAYILI TEKNOLOJ GEL fit RME KANUNU 4691 SAYILI KANUN 253 4691 SAYILI TEKNOLOJ GEL fit RME KANUNU 5035 SAYILI KANUNDAK MADDES KANUN MADDES N N ESK fiekl KANUN MADDES N N YEN fiekl 49/7 Destek ve muafiyetler

Detaylı

5520 SAYILI KANUNA GÖRE KOOPERAT FLERDE VERG MUAF YET

5520 SAYILI KANUNA GÖRE KOOPERAT FLERDE VERG MUAF YET mali ÇÖZÜM 259 5520 SAYILI KANUNA GÖRE KOOPERAT FLERDE VERG MUAF YET Kürflat ÖDEN* I-G R fi T icaret flirketleri ticari bir organizasyon içinde kar sa lamak amac ile kurulup, elde ettikleri kar ortaklar

Detaylı

DEVREDEN YATIRIM İNDİRİMİNİN KULLANIMI HAKKINDA GENEL TEBLİĞ YAYIMLANDI:

DEVREDEN YATIRIM İNDİRİMİNİN KULLANIMI HAKKINDA GENEL TEBLİĞ YAYIMLANDI: SİRKÜLER TARİHİ : 01/10/2010 SİRKÜLER NO : 2010/81 DEVREDEN YATIRIM İNDİRİMİNİN KULLANIMI HAKKINDA GENEL TEBLİĞ YAYIMLANDI: Bilindiği üzere, Anayasa Mahkemesi nin iptal kararı üzerine, 01 Ağustos 2010

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME-1. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri. Su izolasyonu BTM veya muadili Isı izolasyonu Arfa Ses izolasyonu Arfa

TEKNİK ŞARTNAME-1. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri. Su izolasyonu BTM veya muadili Isı izolasyonu Arfa Ses izolasyonu Arfa Paket Ürün Grubu Arfa-Magu Yalıtımlı Kaba İnşaat Yapım Paketleri (Uygulamalı) MODEL:HERA-20388-130,00+13,60 Taşıyıcı Strüktür Donanımlı Paket Ürün Adı EKOLOJİK-İDEAL SİSTEM YALITIMLI KABA İNŞAAT PAKETİ

Detaylı

Paket Ürün İçindeki İnşaat İmalatları. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri

Paket Ürün İçindeki İnşaat İmalatları. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri Paket Ürün Grubu Arfa-Magu Yalıtımlı Kaba İnşaat Yapım Paketleri (Uygulamalı) MODEL: FREZYA- FNR205-198,75 + 86,20 TEKNİK ŞARTNAME-1 Yapının Taşıyıcı Strüktür Donanımlı Paket Ürün EKOLOJİK-İDEAL SİSTEM

Detaylı

Y eni 5520 say l Kurumlar Vergisi Kanunumuz ile yeni bir kavram Kontrol

Y eni 5520 say l Kurumlar Vergisi Kanunumuz ile yeni bir kavram Kontrol mali ÇÖZÜM 115 5520 SAYILI YEN KURUMLAR VERG S KANUNU LE GET R LEN KONTROL ED LEN YABANCI KURUM KAZANCI NE DEMEKT R? Mesut KOYUNCU Maliye Bakanl Eski Hesap Uzman A-Genel Bilgi: Y eni 5520 say l Kurumlar

Detaylı

BELGES Z MAL BULUNDURULMASI VEYA H ZMET SATIN ALINMASI NEDEN YLE KDV SORUMLULU U

BELGES Z MAL BULUNDURULMASI VEYA H ZMET SATIN ALINMASI NEDEN YLE KDV SORUMLULU U BELGES Z MAL BULUNDURULMASI VEYA H ZMET SATIN ALINMASI NEDEN YLE KDV SORUMLULU U Cengiz SAZAK* 1.G R fi Bilindi i üzere Katma De er Vergisi harcamalar üzerinden al n r ve nihai yüklenicisi, (di er bir

Detaylı

KOOPERAT F GENEL KURUL TOPLANTISINA KATILMA VE OY HAKKI BULUNAN K MSELER

KOOPERAT F GENEL KURUL TOPLANTISINA KATILMA VE OY HAKKI BULUNAN K MSELER KOOPERAT F GENEL KURUL TOPLANTISINA KATILMA VE OY HAKKI BULUNAN K MSELER Merdan ÇALIfiKAN* I. G R fi 1163 say l Kooperatifler Kanunu na göre kooperatiflerin zaruri 3 organ bulunmaktad r. Bunlardan en yetkili

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/82

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/82 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/82 KONU: Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Hakkında Kanun Yayımlandı. 6327 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde

Detaylı

41 Seri No.lu Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebli i Yay mland

41 Seri No.lu Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebli i Yay mland stanbul, 28.02.2012 41 Seri No.lu Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebli i Yay mland DUYURU NO:2012/19 28.02.2012 tarih ve 28218 Say l Resmi Gazete de yay mlanan 41 Seri No.lu Belediye Gelirleri Kanunu

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı Katma Değer Vergisi Sirküleri/58

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı Katma Değer Vergisi Sirküleri/58 Sayı: YMM.03.2010-49 Konu: Katma Değer Vergisi Sirküleri/58 Taşınmaz ve Taşınmaz Niteliği Taşıyan Mal ve Hakların Satışında Katma Değer Vergisi Uygulaması Hakkında İZMİR. 30.6.2010 Muhasebe Müdürlüğüne,

Detaylı

KONU: KATMA DEĞER VERGİSİNDE İNDİRİMLİ ORANA TABİ İŞLEMLERDE, KONUTLARA İLİŞKİN NET ALAN VE ORTAK ALAN HESABINDA SON DURUM

KONU: KATMA DEĞER VERGİSİNDE İNDİRİMLİ ORANA TABİ İŞLEMLERDE, KONUTLARA İLİŞKİN NET ALAN VE ORTAK ALAN HESABINDA SON DURUM VERGİ SİRKÜLERİ KONU: KATMA DEĞER VERGİSİNDE İNDİRİMLİ ORANA TABİ İŞLEMLERDE, KONUTLARA İLİŞKİN NET ALAN VE ORTAK ALAN HESABINDA SON DURUM SAYI: 2017/3 Danıştay 4. Dairesi 02.03.2017 Tarih 2014/4835 Esas

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO : 2008/16 TARİH : 24/08/2008. 2009 Yılında Uygulanacak Bina Metrekare Normal İnşaat Maliyet Bedelleri Belirlendi.

VERGİ SİRKÜLERİ NO : 2008/16 TARİH : 24/08/2008. 2009 Yılında Uygulanacak Bina Metrekare Normal İnşaat Maliyet Bedelleri Belirlendi. Abide-l Hurriyet Cad Bolkan Center No 285 C Blok, Kat 2 34381 Sisli Istanbul T +90 (0) 212 373 00 00 F +90 (0) 212 291 77 97 E infoist@gtturkey.com VERGİ SİRKÜLERİ NO : 2008/16 TARİH : 24/08/2008 KONU

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME 1-BETONARME 2-DUVARLAR VE CEPHELER 3- BİNA GİRİŞ VE MERDİVENLERİ 4- ÇATI, BACALAR VE İNİŞ BORULARI

TEKNİK ŞARTNAME 1-BETONARME 2-DUVARLAR VE CEPHELER 3- BİNA GİRİŞ VE MERDİVENLERİ 4- ÇATI, BACALAR VE İNİŞ BORULARI TEKNİK ŞARTNAME 1-BETONARME Binada kullanılacak malzemeler Bayındırlık Bakanlığı teknik şartnamesine uygun olacaktır. Yapılacak her türlü imalat Bayındırlık Bakanlığı Genel Şartnamesinde tarif edilen şartlara

Detaylı

SORU - YANIT YANIT SORU VE

SORU - YANIT YANIT SORU VE SORU - YANIT YANIT SORU VE??? 316 MAL ÇÖZÜM Say : 96-2009 Soru - Yanıt SORU 1 Sabit k ymetlerimizin icradan zarar na sat lmas durumunda sat fl zararlar n gider yazabilirmiyiz? YANIT 1 5520 Say l Kurumlar

Detaylı

287 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

287 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ 287 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ Resmi Gazete No 29221 Resmi Gazete Tarihi 30/12/2014 Kapsam 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 21, 23/8, 31, 47, 48, mükerrer 80, 82, 86

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi ktisadi ve dari Bilimler Fakültesi Ö retim Üyesi. 4. Bas

Kocaeli Üniversitesi ktisadi ve dari Bilimler Fakültesi Ö retim Üyesi. 4. Bas 1 Prof. Dr. Yunus Kishal Kocaeli Üniversitesi ktisadi ve dari Bilimler Fakültesi Ö retim Üyesi Tekdüzen Hesap Sistemi ve Çözümlü Muhasebe Problemleri 4. Bas Tekdüzen Muhasebe Sistemi Uygulama Tebli leri

Detaylı

Paket Ürün İçindeki İnşaat İmalatları. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri

Paket Ürün İçindeki İnşaat İmalatları. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri Paket Ürün Grubu Arfa-Magu Yalıtımlı Kaba İnşaat Yapım Paketleri (Uygulamalı) MODEL: MİMOZA - 08437-185,65 + 29,30 TEKNİK ŞARTNAME-1 Yapının Taşıyıcı Strüktür Donanımlı Paket Ürün EKOLOJİK-İDEAL SİSTEM

Detaylı

M ükelleflerin vergiye tabi ifllemleri üzerinden hesaplad klar katma de-

M ükelleflerin vergiye tabi ifllemleri üzerinden hesaplad klar katma de- mali ÇÖZÜM 103 G DER YAZILAB LEN KATMA DE ER VERG S Altar Ömer ARPACI * I G R fi M ükelleflerin vergiye tabi ifllemleri üzerinden hesaplad klar katma de- er vergisi, gelir ve kurumlar vergisi matrahlar

Detaylı

5603 m² alan üzerinde toplam 5 blok, 54 daire ve 14 dükkandan oluşmaktadır. Papatya Evlerinde 14 Adet 2+1 (89,83-101,37-101,90 m²), 20 Adet 3+1

5603 m² alan üzerinde toplam 5 blok, 54 daire ve 14 dükkandan oluşmaktadır. Papatya Evlerinde 14 Adet 2+1 (89,83-101,37-101,90 m²), 20 Adet 3+1 Kocaeli nin gözde ilçesi Başiskele de yer alan doğanın içinde yer alan 0 m² alan üzerinde toplam blok, daire ve dükkandan oluşmaktadır. Papatya Evlerinde Adet + (89,8-0, - 0,90 m²), 0 Adet + (,0 m²), Adet

Detaylı

K atma De er Vergisi Kanununun 9'uncu maddesi ile mükellefin Türkiye'de

K atma De er Vergisi Kanununun 9'uncu maddesi ile mükellefin Türkiye'de m a l i Ç Ö Z Ü M 147! Memifl KÜRK* I-G R fi: K atma De er Vergisi Kanununun 9'uncu maddesi ile mükellefin Türkiye'de ikametgah n n, iflyerinin, kanuni ve ifl merkezinin bulunmamas hallerinde ve gerekli

Detaylı

F inans sektörleri içinde sigortac l k sektörü tüm dünyada h zl bir büyüme

F inans sektörleri içinde sigortac l k sektörü tüm dünyada h zl bir büyüme S GORTA KOM SYON G DER BELGES mali ÇÖZÜM 171 Memifl KÜRK* I-G R fi: F inans sektörleri içinde sigortac l k sektörü tüm dünyada h zl bir büyüme göstermifltir. Geliflmifl ekonomilerde lokomotif rol üstlenen

Detaylı

SERBEST BÖLGELERE L fik N MAL VE H ZMETLERDE KDV ST SNASI

SERBEST BÖLGELERE L fik N MAL VE H ZMETLERDE KDV ST SNASI mali ÇÖZÜM 123 SERBEST BÖLGELERE L fik N MAL VE H ZMETLERDE KDV ST SNASI Mehmet MAÇ Yeminli Mali Müflavir 1. GENEL AÇIKLAMA : Bilindi i üzere 3218 say l Serbest Bölgeler Kanunu kapsam nda yap lan ifllemler

Detaylı

TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI

TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI TESİSAT BİLGİSİ DERSİ DERS NOTLARI 9.HAFTA Hazırlayan: Öğr. Gör. Tuğberk ÖNAL MALATYA 2016 1.YAĞMUR SUYU TESİSATI Yağmur suyu tesisatı, konut çatısı üzerine düşen yağmur sularını çatı olukları vasıtası

Detaylı

H ZMET AKD LE ÇALIfiANLARIN T BAR H ZMET SÜRES NE OLACAK?

H ZMET AKD LE ÇALIfiANLARIN T BAR H ZMET SÜRES NE OLACAK? H ZMET AKD LE ÇALIfiANLARIN T BAR H ZMET SÜRES NE OLACAK? Cevdet CEYLAN* I-G R fi tibari hizmet süresi; a r, riskli ve sa l a zararl ifllerde fiilen çal flan ve bu ifllerin risklerine maruz kalan sigortal

Detaylı

SİRKÜLER 2009 / 32. 1- İşsizlik Ödeneği Almakta Olan İşsizleri İşe Alan İşverenlere Yönelik Sigorta Primi Desteği

SİRKÜLER 2009 / 32. 1- İşsizlik Ödeneği Almakta Olan İşsizleri İşe Alan İşverenlere Yönelik Sigorta Primi Desteği KONU SİRKÜLER 2009 / 32 Sigorta Primi Desteklerine Yönelik Yeni Düzenlemeler (5921 Sayılı Kanun) Genel Olarak İşsizlikle mücadeleye yönelik bir yasal düzenleme olarak nitelendirilebilecek olan 5921 Sayılı

Detaylı

İNDİRİMLİ ORANA TABİ KONUT SATIŞLARINDAN KAYNAKLANAN KDV İADESİNİN DANIŞTAY IN İPTAL KARARI IŞIĞINDA DEĞERLENDİRİLMESİ

İNDİRİMLİ ORANA TABİ KONUT SATIŞLARINDAN KAYNAKLANAN KDV İADESİNİN DANIŞTAY IN İPTAL KARARI IŞIĞINDA DEĞERLENDİRİLMESİ İNDİRİMLİ ORANA TABİ KONUT SATIŞLARINDAN KAYNAKLANAN KDV İADESİNİN DANIŞTAY IN İPTAL KARARI IŞIĞINDA DEĞERLENDİRİLMESİ 1) KONU Bilindiği gibi gerçek veya tüzel kişilerin kâr elde etmek amacıyla kendilerine

Detaylı

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Büyükdere Cd. Nevtron İşhanı No:119 K /6 Gayrettepe-İST TEL: 0212/ 211 99 01-02-04 FAX: 0212/ 211 99 52 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO : 2008/8 İstanbul, 02 Ocak 2008 KONU : 2008 Yılında Uygulanacak

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/31 TARİH: 26.03.2009. Ar-Ge ve Destek Personeline Yönelik Gelir Vergisi Stopaj Teşviki Uygulamasında Yapılan Değişiklik

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/31 TARİH: 26.03.2009. Ar-Ge ve Destek Personeline Yönelik Gelir Vergisi Stopaj Teşviki Uygulamasında Yapılan Değişiklik VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/31 TARİH: 26.03.2009 KONU Ar-Ge ve Destek Personeline Yönelik Gelir Vergisi Stopaj Teşviki Uygulamasında Yapılan Değişiklik Maliye Bakanlığı 24.03.2009 tarih 27179 Sayılı resmi

Detaylı

K atma De er Vergisi Kanunu nun (KDVK) 11/1. maddesi (c) bendinde

K atma De er Vergisi Kanunu nun (KDVK) 11/1. maddesi (c) bendinde HRAÇ KAYITLI TESL MLER N 24 SAYILI KDV S RKÜLER VE 95 SER NO.LU KDV GENEL TEBL SONRASINDA KDV BEYANNAMES NDEK filey fi Naz m ANIL Yeminli Mali Müflavir Mehmet ÇEL K Serbest Muhasebeci Mali Müflavir I G

Detaylı

T evsik zorunlulu u Maliye Bakanl taraf ndan kay t d fl ekonomi ile

T evsik zorunlulu u Maliye Bakanl taraf ndan kay t d fl ekonomi ile mali ÇÖZÜM 133 ALACA IN TEML K HAL NDE VE AYNI ÖDEMELERDE TEVS K ZORUNLULU U Memifl KÜRK* I-G R fi: T evsik zorunlulu u Maliye Bakanl taraf ndan kay t d fl ekonomi ile mücadele amac yla getirilen uygulamalardan

Detaylı

Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri. Su izolasyonu BTM veya muadili Isı izolasyonu Arfa Ses izolasyonu Arfa

Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri. Su izolasyonu BTM veya muadili Isı izolasyonu Arfa Ses izolasyonu Arfa Paket Ürün Grubu Arfa-Magu Yalıtımlı Kaba İnşaat Yapım Paketleri (Uygulamalı) MODEL: ARMİNA - 05705-126,40 + 7,50 TEKNİK ŞARTNAME-1 Taşıyıcı Strüktür Donanımlı Paket Ürün Adı EKOLOJİK-İDEAL SİSTEM YALITIMLI

Detaylı

B ilindi i üzere Gelir Vergisi Kanunu nun ve 44 üncü maddelerinde

B ilindi i üzere Gelir Vergisi Kanunu nun ve 44 üncü maddelerinde YILLARA SAR NfiAAT VE ONARIM filer VE MUHASEBELEfiT R LMES Bora YARGIÇ Serbest Muhasebeci Mali Müflavir G R fi B ilindi i üzere Gelir Vergisi Kanunu nun 42-43 ve 44 üncü maddelerinde düzenlenen ve Kurumlar

Detaylı

Paket Ürün İçindeki İnşaat İmalatları. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri

Paket Ürün İçindeki İnşaat İmalatları. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri Paket Ürün Grubu Arfa-Magu Yalıtımlı Kaba İnşaat Yapım Paketleri (Uygulamalı) MODEL: DORA - 07666-129,60 + 12,85 TEKNİK ŞARTNAME-1 Yapının Taşıyıcı Strüktür Donanımlı Paket Ürün EKOLOJİK-İDEAL SİSTEM YALITIMLI

Detaylı

01.01.2016-31.12.2016 TARİHLERİ ARASI ASGARİ ÜCRETE UYGULANACAK DEVLET DESTEĞİ HAKKINDA BİLGİ NOTU

01.01.2016-31.12.2016 TARİHLERİ ARASI ASGARİ ÜCRETE UYGULANACAK DEVLET DESTEĞİ HAKKINDA BİLGİ NOTU 01.01.2016-31.12.2016 TARİHLERİ ARASI ASGARİ ÜCRETE UYGULANACAK DEVLET DESTEĞİ HAKKINDA BİLGİ NOTU EMİNE ERDEM MEVZUAT ANALİZ - ŞUBAT 2016 - İSTANBUL TİCARET ODASI 1 01.01.2016 31.12.2016 TARİHLERİ ARASI

Detaylı

Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri. Su izolasyonu BTMveya muadili Isı izolasyonu Arfa Ses izolasyonu Arfa

Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri. Su izolasyonu BTMveya muadili Isı izolasyonu Arfa Ses izolasyonu Arfa Paket Ürün Grubu Arfa-Magu Yalıtımlı Kaba İnşaat Yapım Paketleri (Uygulamalı) MODEL: AKASYA - 10888-122,40 + 2,70 TEKNİK ŞARTNAME-1 Taşıyıcı Strüktür Donanımlı Paket Ürün Adı EKOLOJİK-İDEAL SİSTEM YALITIMLI

Detaylı

YARGITAY 15. HUKUK DA RES

YARGITAY 15. HUKUK DA RES YARGITAY 15. HUKUK DA RES YARGITAY 15. HUKUK DA RES E: 2005/6631 K: 2007/710 T: 08.02.2007 MARA AYKIRI NfiAAT ECR M S L UYGULAMASI Ö z e t : mara ayk r olarak yap lan ve y k lmas gereken tafl nmaz n ekonomik

Detaylı

114 SERİ NO LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI

114 SERİ NO LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI Sirküler Rapor 04.01.2011/ 12-1 114 SERİ NO LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI ÖZET : Bu Tebliğe İle Türkiye'de ikamet etmeyenlere yapılan teslimlerde kullanılan özel faturanın dizaynında

Detaylı

Levent Cad. Tekirler Sok. No:4 1. LEVENT/İSTANBUL Tel:0 212 281 29 29 Fax: 0 212 280 01 80

Levent Cad. Tekirler Sok. No:4 1. LEVENT/İSTANBUL Tel:0 212 281 29 29 Fax: 0 212 280 01 80 SİRKÜLER NO: POZ-2010 / 48 İST, 28.06.2010 ÖZET: Taşınmaz (gayrimenkul) satışında KDV uygulaması hakkında açıklamalar yapıldı. TAŞINMAZ (GAYRİMENKUL) SATIŞLARINDA KDV UYGULAMASI HAKKINDA AÇIKLAMALAR YAPILDI

Detaylı

Şekil 5.1 de Tam silindirik kalorifer kazanı, Şekil 5.2 de Prizmatik paket kazanın şekli görülmektedir.

Şekil 5.1 de Tam silindirik kalorifer kazanı, Şekil 5.2 de Prizmatik paket kazanın şekli görülmektedir. 5. KAZANLAR VE KAZAN DAİRESİ YERLEŞİMİ 5.1 Kazanların Sınıflandırılması Isıtma tesislerinde kullanılan kazanların sınıflandırılması çeşitli kriterlere bağlı olmak üzere aşağıdaki gibi yapılır. 1. Kazan

Detaylı

ALÇI DEKORASYON VE KARTONPİYER

ALÇI DEKORASYON VE KARTONPİYER ALÇI DEKORASYON VE KARTONPİYER Aşağıdaki soruları dikkatlice okuyunuz ve doğru seçeneği işaretleyiniz. 1. Aşağıdakilerden hangisi alçı dekorasyon ve kartonpiyer yapma araçlarından biri değildir? A) Mala

Detaylı

BİNALARDA ENERJİ PERFORMANSI YÖNETMELİĞİ Bayındırlık ve İskan Bakanlığı

BİNALARDA ENERJİ PERFORMANSI YÖNETMELİĞİ Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yayınlanma tarihi: 05.12.2008 Yürürlüğe girme tarihi: 05.12.2009 Vorlage 1 09/2006 Viessmann Werke Kapsam Mevcut ve yeni yapılacak konut, ticari ve hizmet amaçlı kullanılan

Detaylı

Türev Ürünlerin Vergilendirilmesiyle lgili Olarak Yay nlanan Tebli ler Hakk nda. BFS - 2012/03 stanbul, 30.01.2012

Türev Ürünlerin Vergilendirilmesiyle lgili Olarak Yay nlanan Tebli ler Hakk nda. BFS - 2012/03 stanbul, 30.01.2012 Türev Ürünlerin Vergilendirilmesiyle lgili Olarak Yay nlanan Tebli ler Hakk nda BFS - 2012/03 stanbul, 30.01.2012 Türev ürünlerin vergilendirilmelerine iliflkin aç klamalar n yap ld Maliye Bakanl Genel

Detaylı

SĐRKÜLER Đstanbul, 29.12.2011 Sayı: 2011/228 Ref: 4/228

SĐRKÜLER Đstanbul, 29.12.2011 Sayı: 2011/228 Ref: 4/228 SĐRKÜLER Đstanbul, 29.12.2011 Sayı: 2011/228 Ref: 4/228 Konu: 2012 YILI ĐÇĐN BĐNALARIN METREKARE NORMAL ĐNŞAAT MALĐYET BEDELLERĐNĐ GÖSTERĐR CETVEL YAYINLANMIŞTIR 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 29

Detaylı

KONU: Gelir Vergisi Kanununda Yer Alan Had ve Tutarların 2013 Yılı Değerleri Belirlendi

KONU: Gelir Vergisi Kanununda Yer Alan Had ve Tutarların 2013 Yılı Değerleri Belirlendi MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO: 09/2013 İstanbul, 02.01.2013 KONU: Gelir Vergisi Kanununda Yer Alan Had ve Tutarların 2013 Yılı Değerleri Belirlendi ÖZET: Gelir Vergisi Kanununun 21, 23/8, 31, 47, 48, mükerrer

Detaylı

Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri. Su izolasyonu BTM veya muadili Isı izolasyonu Arfa Ses izolasyonu Arfa

Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri. Su izolasyonu BTM veya muadili Isı izolasyonu Arfa Ses izolasyonu Arfa Paket Ürün Grubu Arfa-Magu Yalıtımlı Kaba İnşaat Yapım Paketleri (Uygulamalı) MODEL:HAUS CORNER-15002-79,10 TEKNİK ŞARTNAME-1 Yapının Arfa- Taşıyıcı Magu Strüktür Yapı Donanımlı Sistemini Paket Ürün n

Detaylı