Halil ÖZTÜRKCİ Microsoft MVP CISSP, CISA, CEH, CHFI, CCNP ADEO Bilişim Danışmanlık Hizmetleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Halil ÖZTÜRKCİ Microsoft MVP CISSP, CISA, CEH, CHFI, CCNP ADEO Bilişim Danışmanlık Hizmetleri"

Transkript

1 Halil ÖZTÜRKCİ Microsoft MVP CISSP, CISA, CEH, CHFI, CCNP ADEO Bilişim Danışmanlık Hizmetleri

2 The Threat Ecosystem Underground Sunucular ve Bu Sunucular Üzerindeki İllegal Aktiviteler Zararlı Kodlar Zararlı Kod Analiz ve Temizleme Yöntemleri Bir Saldırının Anatomisi (Tüm Bileşenleriyle Bir Saldırının Adımları)- Demo

3 Microsoft Security Intelligence Report (July through December 2007) Symantec Report on the Underground Economy (July 07 June 08)

4

5

6

7

8

9 Underground Economy

10 Online dünyadaki illegal aktivitelere ilişkin detaylı bilgiler içerir. Bunlar; Online dünyada ün salmış illegal gruplar İllegal olarak sunulan servisler ve ürünler Bu aktivitelerin hangi sunucular üzerinden nasıl gerçekleştiği gibi bilgilerdir. 1 Temmuz Haziran 2009 arasında toplanan veriler ışığında oluşturulmuştur.

11 Forum siteleri IRC kanallar

12

13

14 CC (Credit Card) : Kredi Kartı Cvv/CVV2: Card Verification Value 2 (CVV2), kredi kartı üzerinde yer alan 3 veya 4 rakamdan oluşan bir sayıdır ve kredi kartının fiziksel olarak ibraz edilmediği alışverişlerde kullanılır (örneğin internet üzerinden alışverişte yada telefonla alışverişte.) Dump: dump veya full stripe olarak adlandırılan bu terim kredi kartı üzerindeki manyetik şerit üzerinde tutulan bilgileri ifade eder. Bu manyetik şerit üzerinde Track1 ve Track2 olmak üzere iki iz yer alır. Kart sahibinin ismi sadece Track1'de yer alır. Track 1, 2 Track 1 de: KARTNOSU^SOYISIM/ISIM^CVV KODU + SON KULLANM.T. + KART IMZASI Track 2 de: KARTNOSU=CVV KODU+SON KULLANM.T.+KART IMZASI)

15 Fresh: Fresh ele geçirilen bilginin yada satılan bilginin yeni olduğunu ve henüz iptal edilmediğini ifade eder. Payment Options :Undergroud da illegal ürün yada servis alımlarında tercih edilen ödeme sistemleri MG (MoneyGram): 180 ülke ve bölgede yer alan yerel aracıdan oluşan bir ağ. Türkiye de MoneyGram hizmetlerini, Yapi Kredi ve Kuveyt Türk Evkaf Bankası sunuyor. LR (Liberty Reserve) : Kostarika da faaliyet gösterine bir offshore şirket. Sunduğu hizmetler arasında Amerika dolarına, Euro ya ve altının onsuna endeksli elektronik para hizmetleri bulunuyor. WU (Western Union):Western Union dünya çapında yaklaşık 200 ülkede ' i aşan acenta ağı para transferi sağlayan Amerikan kökenli bir şirkettir. Bir kerede 1$' dan $ ve karşılığı Euro ya kadar belge ibrazına gerek olmaksızın gönderim yapılabiliyor. E-gold : E-gold Amerika'da hizmet veren Gold & Silver Reserve Inc. firmasının hizmetidir ve bu hizmet sayesinde sistem kullanıcıları arasında dijital altın paralar el değiştirebiliyor. WebMoney (WMZ/WME ) : 4.5 milyon'dan fazla kullanıcısı bir elektronik para ve online ödeme sistemidir. Bu sistemdeki her bir hesabın farklı birimlerde karşılığı vardır, örneğin altın karşılığı olan hesaplar WMG, dolar karşılığ olan hesaplar WMZ, Euro karşılığı olan hesaplar WME olarak bilinirler. Bu sistemde de diğer elektronik para sistemlerinde olduğu gibi bir kere para hesaba transfer edildimi herne sebeple olursa olsun geri ödemesi yapılmaz.

16 Ripper: Ripper undergroud ekonomi sunucularında sahte işlemler yapan (örneğin sattığı illegal ürünleri teslim etmeyen yada geçersiz bilgiler (geçersiz yada sahte kredi kartı bilgisi) satan) kişilere verilen isim. Undergroud ekonomi kendi içinde bu tarz insanları raporlayacak va başka kişilerin bu insanlarla alışveriş yapmamasını öneren bir mekanizmaya sahip. Scam Page : Sahte siteler Skimmed Dump: Kredi kartı kopyalama cihazları ile kopyalanmış kart bilgisi.

17 Cash Out:Cash Out olarak adlandırılan işlem, çalınan banka hesabı bilgileri yada kredi kartı bilgilerinden gerçek para elde etme işlemidir. Underground sunucularda ellerinde çalıntı banka hesabı bulunan kişiler cach out hizmeti veren kişiler ile belirli bir komisyon karşılığında (genelde cash'e dönüştürülen paranın belirli bir yüzdesi oranında) anlaşıp ellerindeki bilgileri gerçek paraya dönüştürürler. Shopadmin : Underground sunucularda online alışveriş sitelerine yönetici erişimlerini ifade etmek için kullanılır. Bu tür online alışveriş sitelerine yönetici erişimi sağlayan açıklıklar da underground ekonomi sunucularda satılıyor. Drop/Dropper: Drop, çalıntı bilgiler ile alınan ürünlerin teslim edileceği ve izlenmesi pek mümkün olmayan yer(örneğin boş bir daire, yada bu ürünleri asıl hedef adresine yollayacak aradaki bir kişinin adresi) yada içi boşaltılan hesaplardaki paraların transfer edileceği başka bir hesap olarak bilinir. Undergroud sunucularda güvenli ve izlenemez bu tarz drop lokasyonları da belirli bir ücret karşılığında satılıyor.

18 18 ay süren bir uluslararası çapta bir operasyon. ShadowCrew, Carderplanet ve Darkprofit forumları kapatıldı ve forum yöneticileri tutuklandı.

19

20 Asıl adı, Çağatay Evyapan 5 yılda 500 milyon dolar vurgun yaptığı iddia ediliyor. Tuzladaki villasına yapılan baskında yakalandı. FBI tarafından da aranıyordu ve bir ABD bankasından 5 milyar dolarlık soygun yapma hazırlığında olduğu iddia ediliyordu.

21 200 milyon dolarlık bir çete First National Bank, Bank Oklahama, American Bank, Old National Bank başta olmak üzere Amerika, Avrupa ve Asyadaki bir çok banka müşterilerine ait yaklaşık hesap ele geçirilmiş FBI ın dünyadaki en iyi ikinci hacker olarak gösterdiği Ercan F. ortaokul mezunu Zanlılardan Ercan F.'nin, ABD bankalarından dolandırdığı paralarla, 500 bin dolarlık yat, Land Rover cip ve Rusya'da 300 bin dolarlık malikâne aldığı bildirildi. Ercan F., 11 Ocak 2008'de ağabeyi Engin F.'ye, "Yeni ev alalım ağabey. Başkasının oturduğu yere girmek istemiyorum" diyor. Ağabeyi de "Tamam bakalım kardeşim. Ama sen de artık beni Umre'ye gönderirsin değil mi?" diye soruyor. Ercan F. de "Yollayacağımı söyledim ya abi zaten" cevabını veriyor. Ercan F., çete üyesi arkadaşı Gökhan B. ile 27 Temmuz 2007'da yaptığı telefon konuşmasında bankaya yatırdığı parayı "manita" olarak adlandırdı. Ercan F., "Yeni manitalarla ilgili mail attım. Bankadan bugün içinde çek" dedi. Gökhan B. ise "Dolar zengini oldun lan. Bugün içinde çekerim manitaları" yanıtını verdi.

22 Credit card information: Kredi kartı numaraları, CVV2 ile birlikte kredi kartları, kredi kartlarına ilişkin dump lar. Financial accounts: Banka hesap bilgileri, kart kopyalama cihazları, online ödeme servisleri, elektronik para hesapları Spam and phishing information: adresleri, hesaplarına ilişkin şifreler, sahte siteler ve mail yollama programları ve servisleri Withdrawal services: Çalıntı hesaplardan yada kartlardan para çıkarmak için kullanılan servisler( örneğin cash out ve drop gibi) Identity theft: Bütün kimlik bilgileri, sosyal güvenlik numaraları, anne kızlık soyadı, adres ve telefon bilgileri Server accounts : Dosya trasnferi yada VPN bağlantısı için kullanılacak sunuculara ilişkin hesaplar. Compromised computers:ele geçirilmiş bilgisayarlar, bot bulaşmış istemciler ve shell yerleştirilmiş sunucular Website accounts :Özel sitelere erişim için kullanılan hesap bilgileri Malicious tools : Zararlı kodlar, Web tabanlı saldırı kitleri Retail accounts : Online alışveriş siteleri için hediye kupon bilgileri

23

24 Türkiye Bankalar Birliği nin Eylül 2008 de yayınladığı istatistiklere göre Türkiyede internet bankacılığı müşteri sayısı 10,951,231. Aktif internet bankacılığı kullanıcı sayısı

25 CVV2 numarası kartın üzerindeki manyetik şerit içinde tutulmaz ve bu bilginin hiç bir şekilde bir veritabanında yada başka bir yerde satıcılar tarafından tutulmasına izin verilmez. Bir çok online alışveriş sitesinde alışveriş yapmak için kredi kartına ilişkin CVV2 bilinmek zorundadır. Undergroud sunucularda kredi kartlarının CVV2'leri ile birlikte satıldığı ve bu bilgileri satan kişinin bu CVV2 bilgilerini bu bilgileri doğrulamak adına özel yazılmış yazılımlar ile elde ettiklerini iddaa ettiklerini görüyoruz. Bu yazılımlar brute-force tekniğini kullanarak kredi kartları üzerinden çok ufak tutarlı işlemler deneyerek doğru CVV2'yi bulmayı sağlıyorlar. Bu hizmet underground'da belirli bir ücret karşılığında satın da alınabiliyor. (her 1000 kredi kartı için CVV2 doğrulama ücreti toplamda 10$ gibi)

26 Saldırı Kitleri Spam ve Phishing Araçları Zararlı Kodlar Exploit ler

27 Saldırı kitleri diğer illegal aktivilere ortam hazırlayan, bu aktivitelrein çok daha kolay ve daha fazla kişiyi etkileyecek şekilde gerçekleştirilmesine imkan tanıyon uygulamalardır. Bu uygulamalar belli bir açığı kullanarak bir network üzerindeki bilgisayarların tamamını bir botnet üyesi yapmaya yarayan yazılımdan, başka sistemlere dağıtık servis dışı bırakma saldırısı yapılmasına imkan tanıyan DDoS araçlarına kadar uzanır. Autorooter: Bu yazılımların temel özellikleri bulundukları networkleri belirli zafiyetler için taramak ve sonrasında o zafiyetleri kullanıp bilgisayarları ele geçirmektir. Otomatik olarak herhangi bir kullanıcı etkileşimine gerke kalmadan işler yürütülür.

28 Underground ekonomi sunucularında bu kalem başlığı altında spam için kullanılan yazılımlar, spam mailleri relay edebilecek sunucular, sahte siteleri host etmek için kullanılacak hosting hizmeti yer alır. Scam sayfalar gerçek sitenin birebir taklitidir. Bu tür sahte sitelerin birçoğu yine gerçek sitedeki ilgili içeriğe link verilerek yapılır ve kullanıcının mümkün mertebe dikkatini çekmeyecek değişiklikler yapılır.

29 Malicious code: Zararlı kodlar, örneğin bankaları hedef alan Truva atları, arka kapılar, şifre çalıcılar Binders: Birleştirici (joiner) olarak da bilinirler ve birden fazla çalıştırılabilir dosyayı birleştirip tek bir çalıştırılabilir dosya yapmak için kullanılırlar. Bu sayede zararlı bir programcık zararsız bir programcık ile birleştirilip dikkat çekmeyecek şekilde dağıtılabilir. Packer: Oluşturulan zararlı kodun kod karıştırma teknikleri kullanılarak encode edilmesine imkan tanıyan yazılımlardır. Zararlı kodun özelliklerini bozmadan dosya boyutunu düşürmeye de imkan tanırlar. Bu sayede bu zararlı kodların network üzerinden transfer işlemi de daha kolay gerçekleşebilir. Kullanılan tekniklere bağlı olarak bir çalıştırılabilir dosyanın bir Packer ile paketlenmesi o dosyanın analiz işlemini de zorlaştırır. Uygun analiz için unpacking işleminin yapılması zorunludur.

30

31

32 Underground sunucu yaşam süreleri Undergroud sunucuların bulunduğu ülkeler

33

34 Virüsler İlk kötü niyetli yazılım türüdür. Var olan çalıştırılabilir kodlara çeşitli teknik yöntemlerle eklenir ve onların çalıştırılması ile hayata geçerler Solucanlar (Worms) Servis açıklıklarını kullanarak yayılma yeteneğine sahiptir. Herhangi bir kullanıcının aktivitesine muhtaç olmadan kendilerini çoğaltabilir ve ulaşılabilen bilgisayarlara yerleşebilirler Kötü Niyetli Mobil Yazılımlar Sunucudan tarayıcıya aktarılan ve tarayıcının açıklıklarını, uygulanan güvenlik kontrollerinin zayıflıklarını veya kullanıcı bilgisinin yetersizliğini kullanılarak zarar veren yazılımlardır Arka Kapılar (Backdoors) Yerleştikleri bilgisayarlarda saldırganlara normal güvenlik kontrollerine takılmadan erişim imkanı sağlarlar

35 Truva Atları (Trojan) Bu tür kötü niyetli yazılımlar işe yarayan ya da zararsız görünümlü bir programın içinde fark edilmeden bilgisayarınızda yerini alır Rootkit ler Temelde uygulamaların veya işletim sistemi çekirdeğinin dosya, proses ve ağ servisi sorgularına verdiği yanıtlarda kötü niyetli yazılımın varlığının ve aktivitelerinin gizlenmesini sağlar Casus Yazılımlar (Spyware) Tam anlamıyla ayrı bir sınıf olmasa da sıkça kullanılan bir terim olan casus yazılımlar bahsedilen yöntemleri kullanarak yerleştikleri bilgisayardaki bilgileri veya kullanıcısının aktivitelerini uzaktaki bir bilgisayara aktarır Çok Özellikli Kötü Niyetli Yazılımlar (Combo Malware) Şimdiye dek sayılan sınıfların 2 veya daha fazlasının özelliklerini taşıyan kötü niyetli yazılımlardır

36 İnternet'den indirilen ve içinde adware yada spyware bulunan uygulamalar vasıtasıyla İstemdışı açılan Pop-up yada banner mesajlarına tıklandığında İstemci tarafındaki zafiyetleri exploit ederek zararlı kodları yükleyen siteleri ziyaret ederek. Güncel olmayan işletim sistemleri ve bunların barındırdıkları açıkları kullanarak Herhangi bir antivirüs&firewall kullanılmıyordur ya da kullanılan yazılım güncel değildir

37

38 İzlenecek Adımlar Bilgisayarın ağ bağlantısını kesin Çalışan prosesleri listeleyin ve şüpheli gördüklerinizi tanımlayın Şüpheli proses'i sonlandırın Zararlı kodun bilgisayarın her açılışında yeniden çalışmasını sağlayacak startup registry değerlerini bulun ve silin. Zararlı dosyaları disk üzerinde bulun ve silin Bilgisayarı yeniden başlatın ve proses'leri gözleyin

39 Zararlı Proseslerin Özellikleri İcon'ları yoktur Açıklama ve şirket ismi kısımlarına herhangi birşey yazılmamıştır Microsoft tarafından sayısal olarak doğrulanmazlar Windows klasörünün yada System32 klasörünün altında yer alırlar Daha az yer tutmak ve reverse engineering işlemini zorlandırmak adına packer kullanırlar. İnternetdeki bazı adreslere bağlantı kurmaya çalışırlar Gerçek Windows dosyalarının isimlerini taklit ederler

40

41

42

43 Process Explorer (Sysinternals) Autoruns (Sysinternals) TcpView (Sysinternals) RootkitRevealer (Sysinternals) İnctrl5 (Ziff Davis Media, Inc.) Regshot

44 Tüm Bileşenleriyle Bir Saldırının Adımları- Demo

45 İLETİŞİM

Zararlı Kodlar& Analiz Temelleri ve Bir Saldırının Anatomisi

Zararlı Kodlar& Analiz Temelleri ve Bir Saldırının Anatomisi Zararlı Kodlar& Analiz Temelleri ve Bir Saldırının Anatomisi Page: 1 Ajanda Page: 2 Kaynaklar Page: 3 The Threat Ecosystem Page: 4 The Threat Ecosystem Page: 5 The Threat Ecosystem Page: 6 Slide 7 Page:

Detaylı

ŞEHİT FEHMİ BEY ORTAOKULU

ŞEHİT FEHMİ BEY ORTAOKULU ŞEHİT FEHMİ BEY ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1 VE YAZILIM 2 3 İÇİNDEKİLER Bilgisayar virüsü nedir? Virüslerin zararı nelerdir? Virüsler bilgisayara nasıl bulaşır? Bilgisayarda virüs olduğu nasıl anlaşılır?

Detaylı

BÖLÜM 8. Bilişim Sistemleri Güvenliği. Doç. Dr. Serkan ADA

BÖLÜM 8. Bilişim Sistemleri Güvenliği. Doç. Dr. Serkan ADA BÖLÜM 8 Bilişim Sistemleri Güvenliği Doç. Dr. Serkan ADA Bilişim Sistemleri Güvenlik Açıkları Güvenlik bilişim sistemlerine yönelik yetkisiz erişimi, değiştirmeyi, hırsızlığı veya fiziksel hasarları engellemek

Detaylı

BİLGİ VE VERİ GÜVENLİĞİ VİRÜSLER VE DİĞER ZARARLI YAZILIMLAR KİŞİSEL MAHREMİYET VE TACİZ

BİLGİ VE VERİ GÜVENLİĞİ VİRÜSLER VE DİĞER ZARARLI YAZILIMLAR KİŞİSEL MAHREMİYET VE TACİZ BİLGİ VE VERİ GÜVENLİĞİ VİRÜSLER VE DİĞER ZARARLI YAZILIMLAR KİŞİSEL MAHREMİYET VE TACİZ VERİ: İşletme içinde oluşan olayları temsil eden belirli bir işe yarayan ya da yaramayan ham gerçekler, görüntüler,

Detaylı

Malware Analizi Yöntem ve Araçları. Huzeyfe ÖNAL Huzeyfe.onal@bga.com.tr Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ Twitter: @bgakademisi @huzeyfeonal

Malware Analizi Yöntem ve Araçları. Huzeyfe ÖNAL Huzeyfe.onal@bga.com.tr Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ Twitter: @bgakademisi @huzeyfeonal Malware Analizi Yöntem ve Araçları Huzeyfe ÖNAL Huzeyfe.onal@bga.com.tr Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ Twitter: @bgakademisi @huzeyfeonal Huzeyfe ÖNAL Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ Eğitmen, Pentester, Danışman,

Detaylı

Avira AntiVir Premium Security Suite www.antivir.com.tr

Avira AntiVir Premium Security Suite www.antivir.com.tr Bu kılavuz Avira AntiVir Premium Security Suite ürününü hızlı bir şekilde kurmanız için hazırlanmıştır. Ürün ile ilgili ayrıntılı kullanım kılavuzuna www.antivir.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Sıkça

Detaylı

ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI. Güvenlik ve Virüsler. ODTÜ BİDB İbrahim Çalışır, Ozan Tuğluk, Cengiz Acartürk 04.04.

ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI. Güvenlik ve Virüsler. ODTÜ BİDB İbrahim Çalışır, Ozan Tuğluk, Cengiz Acartürk 04.04. Güvenlik ve Virüsler ODTÜ BİDB İbrahim Çalışır, Ozan Tuğluk, Cengiz Acartürk 04.04.2005 Bilgi güvenliği neden gerekli? Kişisel bilgi kaybı Üniversiteye ait bilgilerin kaybı Bilgiye izinsiz erişim ve kötüye

Detaylı

KURUM AĞLARINI ÖNEMLĠ ZARARLI YAZILIM SALDIRILARINDAN KORUMA. Osman PAMUK

KURUM AĞLARINI ÖNEMLĠ ZARARLI YAZILIM SALDIRILARINDAN KORUMA. Osman PAMUK KURUM AĞLARINI ÖNEMLĠ ZARARLI YAZILIM SALDIRILARINDAN KORUMA Osman PAMUK Ġçerik Giriş Örnek Zararlı Yazılımlar Conficker Stuxnet Önemli zararlı yazılım sızma noktaları ve korunma yöntemleri Taşınabilir

Detaylı

BİLGİ GÜVENLİĞİ. Ahmet SOYARSLAN biltek.info. Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar Alınacak Tedbirler Güvenlik Yazılımları

BİLGİ GÜVENLİĞİ. Ahmet SOYARSLAN biltek.info. Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar Alınacak Tedbirler Güvenlik Yazılımları BİLGİ GÜVENLİĞİ Ahmet SOYARSLAN biltek.info Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar Alınacak Tedbirler Güvenlik Yazılımları BİLGİYE ULAŞMAK ÇOK KOLAY! Teknolojinin sürekli gelişmesi, bilgi ve iletişim

Detaylı

KÖTÜ AMAÇLı YAZıLıMLAR VE GÜVENLIK

KÖTÜ AMAÇLı YAZıLıMLAR VE GÜVENLIK KÖTÜ AMAÇLı YAZıLıMLAR VE GÜVENLIK GIRIŞ Kötü amaçlı programlar bilgisayar kullanıcılarını en çok tedirgin eden günlük sorunların başında geliyor. Bu tür yazılımlar genellikle kullanıcının bilgisi olmadan

Detaylı

BİLGİ GÜVENLİĞİ. Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar Alınacak Tedbirler Güvenlik Yazılımları

BİLGİ GÜVENLİĞİ. Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar Alınacak Tedbirler Güvenlik Yazılımları BİLGİ GÜVENLİĞİ Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar Alınacak Tedbirler Güvenlik Yazılımları BİLGİYE ULAŞMAK ÇOK KOLAY! Teknolojinin sürekli gelişmesi, bilgi ve iletişim teknolojisi araçlarının

Detaylı

Bilgisayar Ağları ve Ağ Güvenliği DR. ÖĞR. ÜYESİ KENAN GENÇOL HİTİT ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜH.

Bilgisayar Ağları ve Ağ Güvenliği DR. ÖĞR. ÜYESİ KENAN GENÇOL HİTİT ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜH. Bilgisayar Ağları ve Ağ Güvenliği DR. ÖĞR. ÜYESİ KENAN GENÇOL HİTİT ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜH. TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) Bilgisayarlar arasında veri haberleşmesini

Detaylı

Güvenlik, Telif Hakları ve Hukuk

Güvenlik, Telif Hakları ve Hukuk Güvenlik, Telif Hakları ve Hukuk Güvenlik Dosyaların taşınabilir kayıt ortamlarına yedeklenmesi Elektrik kesintisinde veri kaybı Dosyaların dışarıdan erişilmesinin engellenmesi Gizlilik Hakkı Bilgisayarın

Detaylı

Internet / Network Güvenlik Sistemleri

Internet / Network Güvenlik Sistemleri Internet / Network Güvenlik Sistemleri v.5 11/2007 Internet den gelen tehditlerin ve Internet güvenliğinin önemini ve ciddiyetini vurgulamak maksadıyla, birkaç çarpıcı tesbit yapalım ; Internet artık Vahşi

Detaylı

(Bilgisayar ağlarının birbirine bağlanarak büyük bir ağ oluşturmasıdır)

(Bilgisayar ağlarının birbirine bağlanarak büyük bir ağ oluşturmasıdır) İnternet ve WWW İnternet Dünyadaki en büyük bilgisayar ağı, (Bilgisayar ağlarının birbirine bağlanarak büyük bir ağ oluşturmasıdır) İnternet teki web site sayısının yüksek bir hızla artması ve beraberinde

Detaylı

Mobil Güvenlik ve Denetim

Mobil Güvenlik ve Denetim Mobil Güvenlik ve Denetim IV. Bilgi Teknolojileri Denetim ve Yönetişim Konferansı Ümit Şen, Ernst & Young 14 Mart 2013 Gündem Mobil veri üretimi ve kullanımına ilişkin sayısal bilgiler Mobil cihazlara

Detaylı

BİLGİ GÜVENLİĞİ. M.Selim EKEN Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar Alınacak Tedbirler Güvenlik Yazılımları

BİLGİ GÜVENLİĞİ. M.Selim EKEN  Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar Alınacak Tedbirler Güvenlik Yazılımları BİLGİ GÜVENLİĞİ M.Selim EKEN www.orta1.com Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar Alınacak Tedbirler Güvenlik Yazılımları BİLGİYE ULAŞMAK ÇOK KOLAY! Teknolojinin sürekli gelişmesi, bilgi ve iletişim

Detaylı

BioAffix Ones Technology nin tescilli markasıdır.

BioAffix Ones Technology nin tescilli markasıdır. BioAffix Ones Technology nin tescilli markasıdır. ? NEDEN BİYOMETRİK DOĞRULAMA SUNUCU TABANLI BİYOMETRİK MICROSOFT WINDOWS OTURUM AÇMA UYGULAMASI Biyometrik veri taklit edilemez, şifre gibi unutulamaz!

Detaylı

Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğümüz, ilimiz Derince ilçesinde bulunan İl Emniyet Müdürlüğü yerleşkesinde faaliyet göstermektedir.

Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğümüz, ilimiz Derince ilçesinde bulunan İl Emniyet Müdürlüğü yerleşkesinde faaliyet göstermektedir. Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğümüz, ilimiz Derince ilçesinde bulunan İl Emniyet Müdürlüğü yerleşkesinde faaliyet göstermektedir. Telefon & Faks : 0(262) 229 0706 e-posta:kocaeli155@egm.gov.tr siber.kocaeli@egm.gov.tr

Detaylı

Bilgi Güvenliği Nedir? Bilgi Güvenliğinde Saldırı Kavramı. Bilgi Güvenliğinde Saldırı Örneği : SPAM Mail

Bilgi Güvenliği Nedir? Bilgi Güvenliğinde Saldırı Kavramı. Bilgi Güvenliğinde Saldırı Örneği : SPAM Mail BİLGİ GÜVENLİĞİ Bilgi Güvenliği Nedir? Bilgi Güvenliği: Bilişim ürünleri/cihazları ile bu cihazlarda işlenmekte olan verilerin bütünlüğü ve sürekliliğini korumayı amaçlayan çalışma alanıdır. Bilgi Güvenliğinin

Detaylı

Güvenlik, Telif Hakları ve Hukuk

Güvenlik, Telif Hakları ve Hukuk Güvenlik, Telif Hakları ve Hukuk Güvenlik Dosyaların taşınabilir kayıt ortamlarına yedeklenmesi Elektrik kesintisinde veri kaybı Dosyaların dışarıdan erişilmesinin engellenmesi Gizlilik Hakkı Bilgisayarın

Detaylı

http://www.mertsarica.com http://twitter.com/mertsarica mert.sarica@gmail.com

http://www.mertsarica.com http://twitter.com/mertsarica mert.sarica@gmail.com mert.sarica@gmail.com Neden zararlı yazılım analizi? Klasik zararlı yazılım analizi Ofansif zararlı yazılım analizi Araçlar üzerine Sonuç http://www.mertsarica.com http://twitter.com/mertsarica Mesai saatlerinde...

Detaylı

Akademik Bilişim 2009 LOSTAR Bilgi Güvenliği A.Ş. Teknoloji: Kontrol Kimde?

Akademik Bilişim 2009 LOSTAR Bilgi Güvenliği A.Ş. Teknoloji: Kontrol Kimde? Akademik Bilişim 2009 LOSTAR Bilgi Güvenliği A.Ş. Teknoloji: Kontrol Kimde? İçerik Kötü Amaçlı Yazılımlar Kötü Niyetli Davranışlar Kötü Amaçlı Donanımlar Bilgisayar Kullanıcıları için 11 Altın Kural guvenlik.info

Detaylı

BİLGİSAYAR BİLİMLERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ BİLGİ GÜVENLİĞİ

BİLGİSAYAR BİLİMLERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ BİLGİ GÜVENLİĞİ BİLGİSAYAR BİLİMLERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ BİLGİ GÜVENLİĞİ Nisan 2017 BİLGİ GÜVENLİĞİ e-posta Güvenliği Bilinçli Internet Kullanımı Bilgisayarı Koruyacak Yardımcı Programlar Bilgi ve Destek için

Detaylı

: 36 milyon Euro çalan malware Eurograbber

: 36 milyon Euro çalan malware Eurograbber Olay : 36 milyon Euro çalan malware Eurograbber Tarih :17/12/2012 Geçtiğimiz aylarda Avrupa genelinde yaklaşık 30.000 internet bankacılığı kullanıcısını hedef alan zararlı bir yazılımla ilgili bulgular

Detaylı

BioAffix Ones Technology nin tescilli markasıdır.

BioAffix Ones Technology nin tescilli markasıdır. BioAffix Ones Technology nin tescilli markasıdır. ? NEDEN BİYOMETRİK DOĞRULAMA SUNUCU TABANLI BİYOMETRİK MICROSOFT WINDOWS OTURUM AÇMA UYGULAMASI Biyometrik veri taklit edilemez, şifre gibi unutulamaz!

Detaylı

İnternet te Bireysel Güvenliği Nasıl Sağlarız? Rauf Dilsiz Bilgi Güvenliği Uzmanı

İnternet te Bireysel Güvenliği Nasıl Sağlarız? Rauf Dilsiz Bilgi Güvenliği Uzmanı İnternet te Bireysel Güvenliği Nasıl Sağlarız? Rauf Dilsiz Bilgi Güvenliği Uzmanı İçerik Kişisel Bilgilerin Korunması İnternet üzerinden saldırganların kullandığı yöntemler Virüsler Trojan (Truva Atı)

Detaylı

Bilgisayar Yazılımları

Bilgisayar Yazılımları Bilgisayar Yazılımları Yazılım Türleri Programlama Dilleri Bir işi bilgisayara yaptırmak ancak belirli kodların belirli bir sıra doğrultusunda kullanılması ile olanaklıdır. Kullanılan bu koda programlama

Detaylı

aselsan Güvenli Bilgi Paylaşımı ve SAHAB aselsan Ali YAZICI Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı nın bir AZERBAYCAN-Temmuz kuruluşudur.

aselsan Güvenli Bilgi Paylaşımı ve SAHAB aselsan Ali YAZICI Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı nın bir AZERBAYCAN-Temmuz kuruluşudur. Güvenli Bilgi Paylaşımı ve SAHAB Ali YAZICI Ağ Destekli Yetenek (NEC) Tanımı Stratejik seviyeden taktik seviyeye kadar, bir bilgi ve ağ altyapısı kullanılarak, askeri / sivil harekat ortamının yönetilmesi

Detaylı

Windows Temelli Zararlı Yazılımlarla Mücadele

Windows Temelli Zararlı Yazılımlarla Mücadele Windows Temelli Zararlı Yazılımlarla Mücadele Zararlı Yazılım Analiz ve Mücadele Merkezi TÜBİTAK BİLGEM Siber Güvenlik Ens7tüsü Giriş Zararlı yazılımlar neden oldukları ekonomik zararlar nedeniyle önemli

Detaylı

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE VERİTABANLARINA ÜNİVERSİTE DIŞINDAN ERİŞİM

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE VERİTABANLARINA ÜNİVERSİTE DIŞINDAN ERİŞİM Celal Bayar Üniversitesi kütüphane veritabanlarına üniversite dışından erişebilmek için kullandığınız internet tarayıcısına uygun olarak bazı ayarlar yapmanız gerekmektedir. Aşağıda tanımlanan ayarlar

Detaylı

Bilgi Güvenliği Farkındalık Eğitimi

Bilgi Güvenliği Farkındalık Eğitimi NECMETTİN ERBAKAN Ü N İ V E R S İ T E S İ Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Bilgi Güvenliği Farkındalık Eğitimi Ali ALAN Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Bilgi İşlem Merkezi 444

Detaylı

BİLGİSAYAR GÜVENLİĞİ BİLGİSAYAR GÜVENLİĞİ BİLGİSAYAR GÜVENLİĞİ

BİLGİSAYAR GÜVENLİĞİ BİLGİSAYAR GÜVENLİĞİ BİLGİSAYAR GÜVENLİĞİ SUNUM 14 Bilgisayarların Fiziki Güvenliği Bilgisayarların Veri Güvenliği Politika ve Prosedürler Donanım ve Yazılım Araçları Bağlayıcı Mevzuat Pearson kaynakları kullanılarak Öğr. Gör. Mustafa ÇETİNKAYA

Detaylı

Linux Temelli Zararlı Yazılımların Bulaşma Teknikleri, Engellenmesi ve Temizlenmesi

Linux Temelli Zararlı Yazılımların Bulaşma Teknikleri, Engellenmesi ve Temizlenmesi Linux Temelli Zararlı Yazılımların Bulaşma Teknikleri, Engellenmesi ve Temizlenmesi Zararlı Yazılım Analiz ve Mücadele Merkezi TÜBİTAK BİLGEM Siber Güvenlik Enstitüsü Sunum İçeriği Zararlı Yazılım Bulaşma

Detaylı

BioAffix Ones Technology nin tescilli markasıdır.

BioAffix Ones Technology nin tescilli markasıdır. BioAffix Ones Technology nin tescilli markasıdır. NEDEN BİYOMETRİK?DOĞRULAMA Biyometrik veri taklit edilemez, şifre gibi unutulamaz! Şifre olmadığı için, casus yazılımlara karşı güvenlidir! Biyometrik

Detaylı

ProTicaret Exclusive 4.05 E-Ticaret Yazılımı Kurulum Dokümanı

ProTicaret Exclusive 4.05 E-Ticaret Yazılımı Kurulum Dokümanı Döküman Numarası 2350 Döküman Hazırlanma Tarihi 01.01.2019 Dökümanın Konusu Proticaret Versiyon Exclusive v4.0.5 Kurulum Kurulumu Dokümanı Hazırlayan Teknik Destek Ekibi ProTicaret Exclusive 4.05 E-Ticaret

Detaylı

Özgür Yazılımlar ile Kablosuz Ağ Denetimi

Özgür Yazılımlar ile Kablosuz Ağ Denetimi Özgür Yazılımlar ile Kablosuz Ağ Denetimi Fatih Özavcı fatih.ozavci@gamasec.net Afşin Taşkıran afsin.taskiran@avea.com.tr Konular Kablosuz Ağ Güvenliği Kablosuz Ağ Güvenlik Denetim Süreci Denetim Kapsamının

Detaylı

Coslat Monitor (Raporcu)

Coslat Monitor (Raporcu) Coslat Monitor (Raporcu) Coslat Monitor, Coslat Firewall, Hotspot ve Mirror uygulamalarında oluşturulan zaman damgalı kayıtların analiz edilmesini ve raporlanmasını sağlayan uygulamadır. Coslat Monitor

Detaylı

Bilgisayar Güvenliği Etik ve Gizlilik

Bilgisayar Güvenliği Etik ve Gizlilik Bilgisayar Güvenliği Etik ve Gizlilik Bilgisayar Güvenliği Riskleri Bilgisayar güvenliği bilgi, donanım ve yazılım gibi kaynakların etkin şekilde korunmasıdır. Bilgisayar virüsleri, solucanlar, Truva atları,

Detaylı

EkoPC Bilişim Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Güvenli İnternet Kullanımı

EkoPC Bilişim Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Güvenli İnternet Kullanımı Güvenli İnternet Kullanımı Mahir B. Aşut Şirket Müdürü EkoPC Bilişim Hizmetleri www.ekopc.com Gündem İnternet vazgeçilmez; problem ne? İnternet'te Çocuk Güvenliği Çevrimiçi ( Online ) Bankacılık İnternet

Detaylı

DNS Nedir? HİKMET TÜYSÜZ

DNS Nedir? HİKMET TÜYSÜZ DNS Nedir? 14545568 HİKMET TÜYSÜZ DNS DNS, Domain Name System in kısaltılmış şeklidir. Türkçe karşılığı ise Alan İsimlendirme Sistemi olarak bilinir. DNS, 256 karaktere kadar büyüyebilen host isimlerini

Detaylı

MINELAB GPX ÜRÜNLERİ için Sahteciliğe karşı geliştirilen SON Yöntem

MINELAB GPX ÜRÜNLERİ için Sahteciliğe karşı geliştirilen SON Yöntem MINELAB GPX ÜRÜNLERİ için Sahteciliğe karşı geliştirilen SON Yöntem Gerçek Minelab ürünleriyle gerçek performans kampanyasının bir parçası olarak, GPX serisi dedektörlere yönelik SMS ile cihazın orijinalliğini

Detaylı

Bilgi Sistemlerinde Merkezi Kayıt Yönetimi ve Olay İlişkilendirme

Bilgi Sistemlerinde Merkezi Kayıt Yönetimi ve Olay İlişkilendirme Bilgi Sistemlerinde Merkezi Kayıt Yönetimi ve Olay İlişkilendirme Burak Bayoğlu Ağ Güvenliği Grubu Başuzman Araştırmacı CISM, CISA, CISSP bayoglu@uekae.tubitak.gov.tr 06 Haziran 2008, Ankara Gündem Merkezi

Detaylı

BİLGİ GÜVENLİĞİ DERSİ 2015-2016 GÜZ

BİLGİ GÜVENLİĞİ DERSİ 2015-2016 GÜZ BİLGİ GÜVENLİĞİ DERSİ 2015-2016 GÜZ Öğr.Gör.İnan ÜNAL Tunceli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Öğr.Gör.İnan ÜNAL www.inanunal.com 1 Kötücül yazılım (malware) bulaştığı bir bilgisayar sisteminde veya

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu 1. Adım Windows Server 2012'yi Yükleme Bilgisayarınız Windows Server 2012 yüklenmiş olarak teslim edildiyse, 1. Adım'ı atlayabilirsiniz. Yükleme Yönergeleri Yükleme yönergeleri,

Detaylı

Proticaret Exclusive v3.2.0 E-Ticaret Yazılımı Kurulum Dokümanı

Proticaret Exclusive v3.2.0 E-Ticaret Yazılımı Kurulum Dokümanı Proticaret Exclusive v3.2.0 E-Ticaret Yazılımı Kurulum Dokümanı Doküman Exclusive Ver 3.2.0 Bu belge, Webmaster düzeyindeki kullanıcılar için, Proticaret e-ticaret portalının kurulumunda izlenecek adımları

Detaylı

Ebeveyn kontrolü EBEVEYNLER İÇİN NOT. Çocuğunuzun oynamasına izin vermeden önce PlayStation Vita sisteminde ebeveyn kontrolü ayarlarını yapın.

Ebeveyn kontrolü EBEVEYNLER İÇİN NOT. Çocuğunuzun oynamasına izin vermeden önce PlayStation Vita sisteminde ebeveyn kontrolü ayarlarını yapın. Ebeveyn kontrolü EBEVEYNLER İÇİN NOT Çocuğunuzun oynamasına izin vermeden önce Vita sisteminde ebeveyn kontrolü ayarlarını yapın. 4-419-422-01(1) Vita sistemi ebeveynlere ve koruyuculara, çocuklarının

Detaylı

5. Sınıflar Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Çalışma Soruları 2

5. Sınıflar Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Çalışma Soruları 2 5. Sınıflar Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Çalışma Soruları 2 1- Şükran kendi bilgisayarında bulunan özel yazılarını kardeşinin görmesini istememektedir. Bu durumda Şükran nın aşağıdakilerden hangisini

Detaylı

Bilişim Teknolojileri

Bilişim Teknolojileri Bilişim Teknolojileri Dünyada İnternet Kullanımı 2 milyardan fazla kişi internet kullanıyor. 1 milyardan fazla kişi sosyal ağ sitelerine üye. 5 milyardan fazla cep telefonu kullanıcısı var. Türkiye de

Detaylı

KULLANICI KILAVUZU: UEA FİX KULLANICILARININ SSLVPN ERİŞİMİ İMKB İÇİNDEKİLER

KULLANICI KILAVUZU: UEA FİX KULLANICILARININ SSLVPN ERİŞİMİ İMKB İÇİNDEKİLER KULLANICI KILAVUZU: UEA FİX KULLANICILARININ SSLVPN ERİŞİMİ İMKB Tarih: 29/01/2013 Versiyon Tarih Açıklama 1.0 29-01-13 İlk yazımı İÇİNDEKİLER 1. AMAÇ... 1-2 2. SSLVPN BAĞLANTI ADIMLARI... 2-2 2.1 Linux

Detaylı

VERİ GÜVENLİĞİ. Ağ Güvenliği. Özer Çelik Matematik-Bilgisayar Bölümü

VERİ GÜVENLİĞİ. Ağ Güvenliği. Özer Çelik Matematik-Bilgisayar Bölümü VERİ GÜVENLİĞİ Ağ Güvenliği Özer Çelik Matematik-Bilgisayar Bölümü Ağ Saldırı Riskleri İnternet üzerindeki bu tür güvenlik açıklıkları kullanıcıları İnternete karşı güvensizleştirebilir. Saldırıyı gerçekleştirenler,

Detaylı

Kurumlarda Siber Güvenlik. Hasan Hüseyin SUBAŞI

Kurumlarda Siber Güvenlik. Hasan Hüseyin SUBAŞI Kurumlarda Siber Güvenlik Hasan Hüseyin SUBAŞI Siber Güvenliğe Kısa Bir Bakış Kurumlarda Siber Güvenlik 2 Kurumsal Seviyede Siber Güvenlik Kurumsal bilgi güvenliği/siber güvenlik politikaları Kurumsal

Detaylı

ProTicaret yazılımının, en son sürüm dosyasını indirin.(http://www.proticaret.org/eticaretucretsizindir.aspx)

ProTicaret yazılımının, en son sürüm dosyasını indirin.(http://www.proticaret.org/eticaretucretsizindir.aspx) ProTicaret Exclusive v3.3.1 E-Ticaret Yazılımı Kurulum Dokümanı Bu belgede, Webmaster düzeyindeki kullanıcılar için ProTicaret E-ticaret portalının kurulumunda izlenecek adımlar anlatılmaktadır. İçindekiler

Detaylı

Ajanda ; Fatih KARAALİOĞLU Kurucu Üye Portal Yöneticisi

Ajanda ; Fatih KARAALİOĞLU Kurucu Üye Portal Yöneticisi Ajanda ; Güvenlik Tehditlerimiz 2 Eylul 2009 Çarşamba Güvenlik Çözüm İhtiyaçlarımız Forefront Güvenlik Ürün Ailesi Forefront Security for Exchange 16 Eylul 2009 Çarşamba Forefront for Client Security 7

Detaylı

Örnek bir kullanım ve bilgisayar ağlarını oluşturan bileşenlerin özeti

Örnek bir kullanım ve bilgisayar ağlarını oluşturan bileşenlerin özeti Bu sayfaları okuduğunuza göre bir şekilde bilgisayarlar ve bilgisayar ağlarıyla ilişkiniz olduğunu biliyorum. Ancak yine de en başta niçin bilgisayar ağı kullanıyoruz sorusunun cevabını vermekle işe başlayabiliriz.

Detaylı

e-imzatr Kurulum Klavuzu

e-imzatr Kurulum Klavuzu e-imzatr Kurulum Klavuzu Sürüm 0.0.1 İçindekiler İşletim Sistemi Sistem Türü Öğrenme Java yükleme Akis Kurulum Kullanıcı Doğrulama İşletim Sistemi Sistem Türü Öğrenme Bu başlıkta bilgisayarımızın mevcut

Detaylı

Ağ Bağlantısı Hızlı Kurulum Kılavuzu

Ağ Bağlantısı Hızlı Kurulum Kılavuzu Xerox WorkCentre M118/M118i Ağ Bağlantısı Hızlı Kurulum Kılavuzu 701P42720 Bu kılavuz aşağıdakilerle ilgili yordamlar sağlar: Ekranlarda Gezinme sayfa 2 DHCP Kullanarak Ağ Ayarları sayfa 2 Statik IP Adresi

Detaylı

2008 Yılı Kritik Güvenlik Açıkları

2008 Yılı Kritik Güvenlik Açıkları 2008 Yılı Kritik Güvenlik Açıkları Bahtiyar BİRCAN Uzman Araştırmacı bahtiyar @ uekae.tubitak.gov.tr www.bilgiguvenligi.gov.tr 5Haziran 2009 Gündem 2008 Güvenlik Olayları Özeti Conficker virüsü Sahte SSL

Detaylı

KAMU SİBER GÜVENLİK GÜNÜNE HOŞGELDİNİZ

KAMU SİBER GÜVENLİK GÜNÜNE HOŞGELDİNİZ KAMU SİBER GÜVENLİK GÜNÜNE HOŞGELDİNİZ SİBER GÜVENLİK FARKINDALIĞI 01.11.2013 Koray ATSAN korayatsan@kamusgd.org.tr Derneğimiz hakkında Kamu Siber Güvenlik Derneği 2013 yılında kuruldu. Temel Amaç : Ülkemizde

Detaylı

Sisteminiz Artık Daha Güvenli ve Sorunsuz...

Sisteminiz Artık Daha Güvenli ve Sorunsuz... Sisteminiz Artık Daha Güvenli ve Sorunsuz... Asistek Firewall kullanmanın pek çok yararı vardır: Asistek Firewall, tamamen web tabanlı ve esnek yapıya sahip Güvenlik Duvarı servislerini barındırarak çeşitli

Detaylı

Finans Sektörüne Yönelik Yeni Nesil Tehditler. Burç Yıldırım Mart 2015

Finans Sektörüne Yönelik Yeni Nesil Tehditler. Burç Yıldırım Mart 2015 Finans Sektörüne Yönelik Yeni Nesil Tehditler Burç Yıldırım Mart 2015 Gündem Tehdit Belirleme Güncel Tehditler Kullanıcı Ödeme Sistemleri ATM 2 Tehdit Belirleme 3 Neden? Sayısallaşan teknoloji iş yapış

Detaylı

BİLGİ GÜVENLİĞİ VE ZARARLI YAZILIMLAR. Bilgi Güvenliği: Kendimize ait olan bilginin başkasının eline geçmemesidir.

BİLGİ GÜVENLİĞİ VE ZARARLI YAZILIMLAR. Bilgi Güvenliği: Kendimize ait olan bilginin başkasının eline geçmemesidir. BİLGİ GÜVENLİĞİ VE ZARARLI YAZILIMLAR Bilgi Güvenliği: Kendimize ait olan bilginin başkasının eline geçmemesidir. Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi İstiklal Ortaokulu www.istiklalorta.meb.k12.tr Bilgi

Detaylı

BioAffix Ones Technology nin tescilli markasıdır.

BioAffix Ones Technology nin tescilli markasıdır. BioAffix Ones Technology nin tescilli markasıdır. NEDEN BİYOMETRİK?DOĞRULAMA Biyometrik veri taklit edilemez, şifre gibi unutulamaz! Şifre olmadığı için, casus yazılımlara karşı güvenlidir! Biyometrik

Detaylı

WINDOWS SERVER 2008 R2-SERVER 2012 DE IP SANALLAŞTIRMA

WINDOWS SERVER 2008 R2-SERVER 2012 DE IP SANALLAŞTIRMA WINDOWS SERVER 2008 R2-SERVER 2012 DE IP SANALLAŞTIRMA IP Sanallaştırma Nedir? Windows Server işletim sistemlerinde Remote Desktop Host Services (önceki ismi Terminal Services) teknolojisini kullanarak

Detaylı

Web Application Penetration Test Report

Web Application Penetration Test Report Web Application Penetration Test Report Sızma testleri (Pentest) ve zayıflık tarama (Vulnerability Assessment) birbirine benzeyen iki aşamadan oluşur. Zayıflık tarama hedef sistemdeki güvenlik açıklıklarının

Detaylı

Sistem Güvenliği? BT Güvenliği? Bilgi Güvenliği? A.Levend Abay MSc, MBA, CISM, 8211013. Mart 2014 Yıldız Teknik Üniversitesi. Levend Abay?

Sistem Güvenliği? BT Güvenliği? Bilgi Güvenliği? A.Levend Abay MSc, MBA, CISM, 8211013. Mart 2014 Yıldız Teknik Üniversitesi. Levend Abay? Sistem Güvenliği? BT Güvenliği? Bilgi Güvenliği? A.Levend Abay MSc, MBA, CISM, 8211013 Mart 2014 Yıldız Teknik Üniversitesi Levend Abay? Eğitim : 1986 - Yıldız Teknik Uni./ Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği

Detaylı

VPN NEDIR? NASıL KULLANıLıR?

VPN NEDIR? NASıL KULLANıLıR? VPN NEDIR? NASıL KULLANıLıR? VPN NEDIR? VPN, Virtual Private Network, yani Sanal Özel Ağ ın kısaltılmasıdır. VPN sayesinde ağlara uzaktan erişim sağlanır. VPN sanal bir ağ uzantısı oluşturduğu için ağa

Detaylı

Öğrenciler için Kablosuz İnternet Erişimi (Wi-Fi) Kullanım Kılavuzu

Öğrenciler için Kablosuz İnternet Erişimi (Wi-Fi) Kullanım Kılavuzu T.C. KIRŞEHİR AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı bidb@ahievran.edu.tr Sayfa 1 / 9 KABLOSUZ AĞ TEKNOLOJİLERİ Öğrencilerimizin taşınabilir cihazlarından

Detaylı

SOME niz SOC unuz} siber olaylara hazır mı? VOLKAN ERTÜRK C EO & C O F O U N D E R 3.6.2015. BARİKAT 2015 - II : Güvenliğin Temelleri

SOME niz SOC unuz} siber olaylara hazır mı? VOLKAN ERTÜRK C EO & C O F O U N D E R 3.6.2015. BARİKAT 2015 - II : Güvenliğin Temelleri SOME niz SOC unuz} siber olaylara hazır mı? VOLKAN ERTÜRK C EO & C O F O U N D E R 3.6.2015 1 Siber Olaylara Müdahale Ekibi Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezinin (USOM/TRCERT) koordinasyonunda güvenlik

Detaylı

(... GÜÇLÜ KORUMA, DÜŞÜK SİSTEM KAYNAĞI KULLANIMI...)

(... GÜÇLÜ KORUMA, DÜŞÜK SİSTEM KAYNAĞI KULLANIMI...) (... GÜÇLÜ KORUMA, DÜŞÜK SİSTEM KAYNAĞI KULLANIMI...) Programın Özellikleri; En son online tehditlere karşı korunun Endişelenmeden e-posta alıp gönderin, sohbet edin ve web'de gezinin - Norton İtibar Hizmeti:

Detaylı

KABLOSUZ AĞ GÜVENLİĞİNE KURUMSAL BAKIŞ

KABLOSUZ AĞ GÜVENLİĞİNE KURUMSAL BAKIŞ KABLOSUZ AĞ GÜVENLİĞİNE KURUMSAL BAKIŞ Battal ÖZDEMİR Uzman Araştırmacı 15 Mart 2007, İstanbul Sunum İçeriği Kablosuz Ağlar Tehditler Riskler Kurumsal Yaklaşım 2 Neden Kablosuz Esneklik Mobil Veri Erişimi

Detaylı

INFORMATION & SECURITY TECHNOLOGIES. BOA - Trend Micro. Zararlı Yazılım Analizi ve APT. Yasin SÜRER yasin.surer@boateknoloji.com

INFORMATION & SECURITY TECHNOLOGIES. BOA - Trend Micro. Zararlı Yazılım Analizi ve APT. Yasin SÜRER yasin.surer@boateknoloji.com INFORMATION & SECURITY TECHNOLOGIES BOA - Trend Micro Zararlı Yazılım Analizi ve APT Yasin SÜRER yasin.surer@boateknoloji.com Zararlı Yazılımlar Virüsler Solucanlar Ransomware Bot Arka Kapılar Fork Bomb

Detaylı

Dünyada Veri Kaçağı ve Veri Kaçağı Önleme (DLP) Sistemleri Tahsin TÜRKÖZ Bilişim Sistemleri Güvenliği Grubu

Dünyada Veri Kaçağı ve Veri Kaçağı Önleme (DLP) Sistemleri Tahsin TÜRKÖZ Bilişim Sistemleri Güvenliği Grubu Dünyada Veri Kaçağı ve Veri Kaçağı Önleme (DLP) Sistemleri Tahsin TÜRKÖZ Bilişim Sistemleri Güvenliği Grubu Mart, 2010 İçerik Veri Kaçağı Önleme Nedir? Dünyada ve Türkiye de Veri Kaçağı Teknoloji Ne Durumda?

Detaylı

Sunum İçeriği. 1. Siber Savaş (Siber Terör) 2. Siber Savunma 3. USOM

Sunum İçeriği. 1. Siber Savaş (Siber Terör) 2. Siber Savunma 3. USOM Sunum İçeriği 1. Siber Savaş (Siber Terör) 2. Siber Savunma 3. USOM Siber Savaş Siber Savaş Siber Saldırı Casusluk Sabotaj Servis Dışı Bırakma (DDOS) Siber Savaş Estonya 2007: DDOS saldırılarıyla ülkenin

Detaylı

Başlangıç Ayarları. www.trippersoft.com

Başlangıç Ayarları. www.trippersoft.com Başlangıç Ayarları www.trippersoft.com Tripper > Kullanıcı Ayarları 1 LOGO Sys de TRİPPER kullanacaklar için birer kullanıcı açıyoruz. (Bu kullanıcıların her biri için LOGO programı içinde SATIŞ ELEMANI

Detaylı

Sistem Nasıl Çalışıyor: Araç İzleme ve Filo Yönetim Sistemi

Sistem Nasıl Çalışıyor: Araç İzleme ve Filo Yönetim Sistemi arvento Araç Takip ve Filo Yönetim Sistemleri ile araçlarınızı 7 gün 24 saat on-line ve geçmişe yönelik olarak izleyebilir, hızlarını, izlemiş oldukları güzergahı, duraklama yaptıkları yerleri uzaktan

Detaylı

BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015

BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015 BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015 Ders- 14 Bilgisayar Güvenliği Yrd. Doç. Dr. Burcu Can Buğlalılar Bilgisayar Mühendisliği Bölümü İçerik Bilgi güvenliği Tehdit türleri Dahili tehdit unsurları

Detaylı

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ (EBYS KOORDİNATÖRLÜĞÜ) ELEKTRONİK İMZA KURULUM AŞAMALARI VE EBYS PROGRAMI SİSTEM GEREKSİNİMLERİ

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ (EBYS KOORDİNATÖRLÜĞÜ) ELEKTRONİK İMZA KURULUM AŞAMALARI VE EBYS PROGRAMI SİSTEM GEREKSİNİMLERİ ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ (EBYS KOORDİNATÖRLÜĞÜ) ELEKTRONİK İMZA KURULUM AŞAMALARI VE EBYS PROGRAMI SİSTEM GEREKSİNİMLERİ E-İMZA KURULUM AŞAMALARI Birimimizden almış olduğunuz e-imzanızı

Detaylı

İNTERNETİN FIRSATLARI

İNTERNETİN FIRSATLARI 1 İNTERNETİN FIRSATLARI 2 TÜRKİYE DE İNTERNET KULLANIMI 25 20 Genişbant Abone Sayısı (milyon) 20,03 15 10 5 0 14,05 8,56 6,78 5,99 4,61 2,86 1,59 0,02 0,51 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011

Detaylı

E-Mükellef Kontrol Programı Kullanım Kılavuzu

E-Mükellef Kontrol Programı Kullanım Kılavuzu E-Mükellef Kontrol Programı Kullanım Kılavuzu E-Mükellef Kontrol programı bir Windows Servis Uygulaması olarak çalışmaktadır. Sistem gereksinimleri; 1..Net Framework 4.6.2 veya üzeri 2. Microsoft Windows

Detaylı

İnternet ve BİT Kullanım Kuralları

İnternet ve BİT Kullanım Kuralları ANKARA MAMAK MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU 1.6. BİT Nİ KULLANIRKEN 1.6. BİT Nİ KULLANIRKEN ETİK ve SOSYAL DEĞERLER Ankara, 2014 ETİK ve SOSYAL DEĞERLER Hazırlayan: Mustafa KATLANÇ www 1.6.1. İNTERNET ve BİT KULLANIM

Detaylı

Mehmet Fatih Zeyveli CISSP fatih@beyaz.net. Kullanıcı Tarafı Güvenliği

Mehmet Fatih Zeyveli CISSP fatih@beyaz.net. Kullanıcı Tarafı Güvenliği Mehmet Fatih Zeyveli CISSP fatih@beyaz.net Kullanıcı Tarafı Güvenliği Giriş Güvenlik Kuralı : Client Side Security does not Work Neden? Bilgisayarların kullanıcıların kontrolünde olması, Çok sayıda kullanıcı

Detaylı

Bilgi ve Bilgisayar Sistemleri Güvenliği (Information and Computer Systems Security)

Bilgi ve Bilgisayar Sistemleri Güvenliği (Information and Computer Systems Security) Bilgi ve Bilgisayar Sistemleri Güvenliği (Information and Computer Systems Security) Bu bölümde; Bilgi Güvenliği ve Önemi Güvenliğin Sınıflandırılması, Bilgi Güvenliği Tehditleri, İhtiyaç Duyulan Alanlar,

Detaylı

Dünyanın bilgisine açılan pencere... Ya da sadece yeni çağın eğlencesi...

Dünyanın bilgisine açılan pencere... Ya da sadece yeni çağın eğlencesi... Dünyanın bilgisine açılan pencere... Ya da sadece yeni çağın eğlencesi... Bilgisayar Ağı (Network) Nedir? Bir ana bilgisayarın denetiminde birbirlerine bağlı olarak çalışan bilgisayarların oluşturduğu

Detaylı

Bilgi Ve İletişim Teknolojisi

Bilgi Ve İletişim Teknolojisi Bilgi Ve İletişim Teknolojisi Adı Soyadı : Doğukan Taşdemir Sınıfı No : 10-B 13123 Ders : Bilgi Ve İletişim Teknolojisi Konu : Bilgisayar Virüsleri ve Virüslerden Korunma Yolları. VİRÜS NEDİR? VİRÜS ÇEŞİTLERİ

Detaylı

Hastalık nasıl ilerler ya da bulaşır? Hastalıktan vücudumuz nasıl etkilenir? Hastalıktan nasıl kurtuluruz?

Hastalık nasıl ilerler ya da bulaşır? Hastalıktan vücudumuz nasıl etkilenir? Hastalıktan nasıl kurtuluruz? ZARARLI YAZILIMLAR Düşünelim, bir arkadaşımız ya da kardeşimiz hasta oldu ve ondan kısa bir süre sonra hastalık bize bulaştı. Bildiğimiz bulaşıcı hastalıklar üzerinden düşünerek... Hastalık nasıl ilerler

Detaylı

Kategori:Allplan->Teknik Destek ve Kurulum->SSS_Allplan_2016_Server_Lisans_Kurulumu

Kategori:Allplan->Teknik Destek ve Kurulum->SSS_Allplan_2016_Server_Lisans_Kurulumu Lisans Serverin Kurulumu ve Konfigürasyonu SSS Teknik Destek Kategori:Allplan->Teknik Destek ve Kurulum->SSS_Allplan_2016_Server_Lisans_Kurulumu Program: Allplan 2016 Tarih: 10.12.2015 Döküman-TN: İnternet:

Detaylı

Google Chrome Kullanıyorsanız; Microsoft Internet Explorer Kullanıyorsanız;

Google Chrome Kullanıyorsanız; Microsoft Internet Explorer Kullanıyorsanız; Öncelikle şöyle kısaca değinelim Proxy (Vekil sunucu) Nedir? Zaman zaman yetkili sunucu veya proxy olarak da anılan Vekil sunucu, internete erişim sırasında kullanılan bir ara sunucudur. Bu durumda, örneğin

Detaylı

18/09/2013. Sayın Av. Kemal Yener SARAÇOĞLU,

18/09/2013. Sayın Av. Kemal Yener SARAÇOĞLU, 18/09/2013 Sayın Av. Kemal Yener SARAÇOĞLU, İnceleme taleplerinize ilişkin, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2010/xxx numaralı soruşturmasına delil olan sabit disk imajındaki dosya disteminin 2. bölümü

Detaylı

Güvenliğin Görüntülenmesi, Verilerin Analizi ve Atakların Eş Zamanlı Olarak Durdurulması. Akademik Bilişim Şubat 2006

Güvenliğin Görüntülenmesi, Verilerin Analizi ve Atakların Eş Zamanlı Olarak Durdurulması. Akademik Bilişim Şubat 2006 Güvenliğin Görüntülenmesi, Verilerin Analizi ve Atakların Eş Zamanlı Olarak Durdurulması Akademik Bilişim Şubat 2006 Hakan Tağmaç htagmac@cisco.com Sistem Müh. 1 Bildiri Konusu Günümüzde klasik veri toplama

Detaylı

Dünyanın bilgisine açılan pencere... Ya da sadece yeni çağın eğlencesi...

Dünyanın bilgisine açılan pencere... Ya da sadece yeni çağın eğlencesi... Dünyanın bilgisine açılan pencere... Ya da sadece yeni çağın eğlencesi... Bilgisayar Ağı (Network) Nedir? Bir ana bilgisayarın denetiminde birbirlerine bağlı olarak çalışan bilgisayarların oluşturduğu

Detaylı

Çocuklar ve Ebeveynler için İnternet Güvenliği. halil.ozturkci@adeo.com.tr www.adeo.com.tr www.halilozturkci.com www.twitter.

Çocuklar ve Ebeveynler için İnternet Güvenliği. halil.ozturkci@adeo.com.tr www.adeo.com.tr www.halilozturkci.com www.twitter. Çocuklar ve Ebeveynler için İnternet Güvenliği @ADEO Security Labs, 2014 halil.ozturkci@adeo.com.tr www.adeo.com.tr www.halilozturkci.com www.twitter.com/halilozturkci ADEO Kurucu Ortak&Güvenlik Birimi

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ İNTERNET VE AĞLAR İnternet Nedir? Dünya genelindeki bilgisayar ağlarını ve kurumsal bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağıdır. İnternetin

Detaylı

ÇOK ÖNEMLİ GÜVENLİK VE YEDEKLEME UYARISI

ÇOK ÖNEMLİ GÜVENLİK VE YEDEKLEME UYARISI ÇOK ÖNEMLİ GÜVENLİK VE YEDEKLEME UYARISI Bir müşterimizin server sistemine kötü niyetli bir "hacker" girerek kayıtları şifrelemiş ve "3500 $ para öderseniz bilgilerinizi kurtarırız" şeklinde bir mail göndermiş.

Detaylı

BotNet vs Kurumsal Güvenlik. 15 Şubat 2011 Volkan ERTÜRK volkan@barikat.com.tr

BotNet vs Kurumsal Güvenlik. 15 Şubat 2011 Volkan ERTÜRK volkan@barikat.com.tr BotNet vs Kurumsal Güvenlik 15 Şubat 2011 Volkan ERTÜRK volkan@barikat.com.tr İçindekiler Bir Saldırının Anatomisi Night Dragon 10 Şubat 2011 Night Dragon Anatomisi 1. adım: SQL Injection yaparak, web

Detaylı

------------------------------------------------- [SUB-TITLE 1] Özellikler

------------------------------------------------- [SUB-TITLE 1] Özellikler [TITLE] CitiDirect CitiDirect Online Bankacılık sistemi birçok alanda ödül almış, çok uluslu şirketlere ve finansal kuruluşlara sorunsuz, verimli ve web-tabanlı global bankacılık hizmetlerine güvenli erişim

Detaylı

Ders İ zlencesi. Ders Başlığı. Dersin amacı. Önceden sahip olunması gereken beceri ve bilgiler. Önceden alınması gereken ders veya dersler

Ders İ zlencesi. Ders Başlığı. Dersin amacı. Önceden sahip olunması gereken beceri ve bilgiler. Önceden alınması gereken ders veya dersler Ders Başlığı İnternette Güvenliğinizi Arttırın Dersin amacı Ders İ zlencesi Bu dersin amacı, katılımcıların İnternet'te karşılaşılabilecek kullanıcı, donanım ve bilgisayar ağı kaynaklı tehditler ve bu

Detaylı

Şekil 1- CryptoLocker Tarafından Kullanıcılara Gönderilen Eposta

Şekil 1- CryptoLocker Tarafından Kullanıcılara Gönderilen Eposta CryptoLocker Virüsü Nedir? Fidyeci (ransomware) truva atıdır [1]. Microsoft Windows işletim sistemlerini hedef alır. İnternet üzerinde ilk olarak 5 Eylül 2013 tarihinde görülmüştür [2]. CryptoLocker, virüslü

Detaylı