HAZIRLAYANLAR EDİTÖR AYIN SORUSU BRANŞ ETKİNLİKLERİ. İngilizce Müzik MONTESSORI FELSEFESİ ŞUBAT AYINDA ÇALIŞTIĞIMIZ MONTESSORI MATERYALLERİNDEN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "HAZIRLAYANLAR EDİTÖR AYIN SORUSU BRANŞ ETKİNLİKLERİ. İngilizce Müzik MONTESSORI FELSEFESİ ŞUBAT AYINDA ÇALIŞTIĞIMIZ MONTESSORI MATERYALLERİNDEN"

Transkript

1 BRANŞ ETKİNLİKLERİ MONTESSORI FELSEFESİ ŞUBAT AYINDA ÇALIŞTIĞIMIZ MONTESSORI MATERYALLERİNDEN ÖRNEKLER Pratik Yaşam Materyalleri Duyusal Materyaller Matematik Materyalleri Dil Materyalleri Kültürel Çalışmalar MART AYI KÜLTÜREL KONULARI AYIN SORUSU İngilizce Müzik HAZIRLAYANLAR MELEK Bilgisayar KÖKSALAN ESİN Beden ALPER Eğitimi AMELİTA Görsel Sanatlar AKYAR Satranç Bale /Modern Dans EDİTÖR ZEYNEP Mind ENGİN Lab DOĞUMGÜNLERİMİZ KİTAP ÖNERİLERİ REHBERLİK BİRİMİ SEVGİ MENÜSÜ MART 2012

2 BRANŞ ETKİNLİKLERİ MONTESSORI FELSEFESİ ŞUBAT AYINDA ÇALIŞTIĞIMIZ MONTESSORI MATERYALLERİNDEN ÖRNEKLER Pratik Yaşam Materyalleri Duyusal Materyaller Matematik Materyalleri Dil Materyalleri Kültürel Çalışmalar MART AYI KÜLTÜREL KONULARI AYIN SORUSU İngilizce Müzik Bilgisayar Beden Eğitimi Görsel Sanatlar Satranç Bale /Modern Dans Mind Lab DOĞUMGÜNLERİMİZ KİTAP ÖNERİLERİ REHBERLİK BİRİMİ SEVGİ MENÜSÜ

3

4 Hareketin sözlük anlamı: Organize olmuş fiildir. Düzenin sözlük anlamı: Kesin plan, sistemdir. Hareketin Mekanizması: 3 bölümdür: Kaslar, beyin ve duyular. Hareket, kasların hareketi ile sonuçlanır. Kasların hareketleri sinirler denilen kablolarla beyinden kaslara aktarılan enerji yoluyla başlatılır ve kontrol edilir.

5 >>3 bölümden bahsettik: Kaslar, beyin ve duyu organları. Buna İlişkiler Sistemi denir. Bu sistem insanı çevresiyle ve çevresindeki insanlara bağlantıya sokar. Bu sistem olmaksızın insanı çevresi ile bağlantı kurması olanaksızdır. Bu, Merkezi Sinir Sistemi adını alır. Vücudun diğer sistemleri ise Otonom Sisteme bağlıdır. Bu sistem insanın varlığından ve mutluluğundan sorumludur. Diğer yanda İlişkiler Sistemi insan kendisinden başkalarına doğru hareketinden sorumludur. >> İlişkiler Sistemi bölümleri olmasına karşın bir bütündür. Bir bütün olması nedeniyle ancak bir bütün olarak çalıştığında mükemmel hale gelir. Bugün yaptığımız en büyük hata hareketi izole ederek düşünmemizdir. Onu, birtakım ileri fonksiyonlardan farklı düşünüyor ve hareketi ile düşünceyi birbirinden ayırıyoruz. Ancak unutulmamalıdır ki yaşam kendisini hareket yoluyla ifade eder. Çocuğun zihinsel gelişiminin hareket yoluyla olduğu çok aşikardır.

6 >> Hareket zihnin gelişmesine yardım eder. Ve bu durum daha fazla hareket ve etkinlik ile kendini gösterir. Duyusal etkinliği az olan bir çocuğun zihinsel düzeyi düşük olur. >> Hareketi sağlayan istemli kaslar çok çeşitlidir. Bazıları kalın, bazıları çok ince ve hassastır. Bazıları kısadır, bazıları uzundur. Farklı şekilleri ve farklı amaçları vardır. Ancak bir tek ortak yanları vardır : Eğer bir kas bir yöne doğru çekerse mutlaka bir diğeri bunun karşıt yönüne çekecek şekilde yaratılmıştır. Karşıt güçler arasındaki bu oyun ne kadar kuvvetli ve tam ise ortaya konan o hareket o denli zarif olur. >> Pratik yaptığımız zaman elde etmeye çalıştığımız şey bu karşıt güçler arsındaki uyumdur. Sonuç uyumlu zıtlıktır. Başka bir deyişle kas koordinasyonudur. Ve bu ancak, harekete beyin de dahil ise mümkündür. Hareket beynin yöntemi altında gelişmelidir, yoksa gelişi güzel olur. Bütün hareketleri çok karışık ve çok nazik bir mekanizması vardır. Henüz psişik bir embriyo olan bebekte bu doğumda oluşmaz

7 >> Yeni doğan bir bebekte kas koordinasyonu yoktur. Çocuk bütün bu hareketler için yapıyı kurmak ve mükemmelleştirmek zorundadır. Ve bu, zihin tarafından başlatılan etkinliklerle olur. Çocukta koordinasyonu sağlamak için iç güçler vardır ve bunlar ortaya çıkmaya başladıktan sonra çocuk onları mükemmelleştirmek için çalışır. >> Beyinin hareketi kontrol eden ve yönlendiren bölümüne beyincik denir. >> Bebek doğduğunda beyincik gelişmemiştir. Beyincik en hızlı olarak 6 ayla 1 yaş 3 ay arasında gelişir. >> Hayvanlarda 4 uzuv aynı şekilde gelişir ancak insanlarda kollar ve bacaklar ayrı yolla gelişir. Yürüme için denge insanlarda az çok aynı yolla gelişir. Bütün normal bebekler belli bir aşamada aynı diğerleri gibi yürümeye başlar. Yürüme belli bir biyolojik süreç izler. Bebek sağlıklı ve normal olduğu taktirde bir gün aynı diğer insanlar gibi yürümeye başlar.

8 İlk 3 ayda beyin hızla gelişmektedir. Bu noktada eğer bebek sırt üstü yatırılırsa başını kaldırır. Eğer yüzükoyun yatırılırsa başını ve omuzlarını kaldırır. Burada baş kontrolü kurulmaya başlamıştır. 6 aydan 1 yaş 3 aya kadar: Denge çeşitli aşamalarla kazanılır: 1. 6 ay-yardımla oturur ay-kendi başına oturur ay-kendisini dik tutabilir. Emekler. Yardımla yürüme hareketi yapar. Parmakları üzerinde durur yaş- yardımla yürüyebilir. Ayaklarını yere dümdüz koyar yaş 3 ay- Yardımsız yürür. Daha özgür hale gelir ve kendi başına yürümek ister yaş 4 ay- Merdiven inip çıkmak ister. Yeni kazandığı bu yeteneği ağır objeler taşıyarak test etmek ister yaştan sonra- Artık yeterince gelişmiştir ve uzun yürüyüşler yapmasına izin verilmelidir. Dengesini ve kalça hareketlerini kazanmıştır. Bu dönemde yürümeye hassasiyet zayıflar.

9 Beyinin gelişimine bağlıdır ve zekanın gelişimi için en büyük yardımcıdır. Eller ayaklardan bağımsız olarak hareket eder ve diğer elden ayrı ve / veya onun yardımı ile çalışır. Çocuk ellerini kullanmaya hazır olduğu zaman yeni tecrübelere de hazırdır. 1.ay - Hareketten önce gözlemle meşguldür. 1.aydan sonra - Başlangıç belirtileri: Bir şeyleri tutma ihtiyacı gözlenir. Çocuk tutabileceğini fark edince ellerini gözlemeye başlar. 6.ay - Daha önceki aylardaki gelişi güzel tutmanın yerine objeleri kasıtlı tutma görülür. Sürekli olarak tutar ve bırakır. Bu onun hareketini koordine etme yoludur. Bundan sonra tutma amaçlı hale gelir. 10. ay- Seçtiği herhangi bir şeyi tutar.

10 1yaş 3 ay - Elin çalışmaya yönelik ilk etkinlikleri görülür. Bu dönemde bağımsız olarak yürür. Kapıları, çekmeceleri, şişeleri açmaktan hoşlanır. Objeleri taşımak ister çünkü elleri ile ayakları arasında ilişki kurma ihtiyacındadır. 2yaş - Abla, ağabey veya yetişkinleri taklit etmekten hoşlanır. Çocuk başkalarının ne yaptığını gözler. Mükemmellik kazanmak için sürekli tekrar eder. Mükemmellik eğer bütün hareketler koordine ise kazanılır. Bütün etkinlikler bilinçsiz olarak bağımsızlık kazanmaya yöneliktir. Çocuğun sloganı şu olur: KENDİM YAPABİLMEM İÇİN BANA YARDIM ET!!! Özetlersek: Kasların hareket edebilmeleri için her şeyden önce gelişmiş olmaları, her zaman aktif halde olmaları ve egzersiz yapmaları gerekir. Çocuk elleri ile egzersiz yaptıkça objeleri maksatlı olarak hareket ettirir. Yüksekteki bir rafta bulunan objeye ulaşabilmek için üzerine çıkabileceği bir tabure getirir. Engeller çocuğun önünde kaldırılmalıdır. Aksi takdirde aşırı hareketlilik, amaçsız hareketler ve kendine güvenmede gecikmeler ortaya çıkar. Çocuk üzerine giyinmek, yemeğini yemek ve hatta yalnız yürümek gibi fiziksel etkinlikleri reddeder.

11 Çocuğun gördükleri, duydukları ve bizim ona öğrettiklerimiz yeterli değildir. Bütün bunlar hareket ile birlikte sunulmalıdır. Eğer çocuk duyularının birinden mahrum olarak büyürse zihinsel gelişiminde belli ölçüde gerilik olacaktır. Aynı şey hareket için de söz konusudur. Eğer çocuk hareketten mahrum kalırsa zihinsel açıdan gene geri olacaktır. Duyulardan birinin yokluğu bir başkası ile bir ölçüde giderilebilir. Ancak, hareket eksikliğinde bu söz konusu değildir. Hareket mahrumiyetinin yerine geçecek başka bir şey yoktur. Çocuk hazırlanmış çevreye yetiştirildiğinde özgürce kendi normal rutininde davranmaya başlar, çünkü ne yapacağını kendisi seçer. O zaman tüm egosu aktiftir ve kişiliği bir bütün varlık olarak çalışır. Kişiliğin bir bütün olarak uygun bir çevredeki faaliyetine biz "çalışma" diyoruz. Teneffüs yada dinlenme ise bir çalışmadan diğerine geçiştir. Çalışmada hareket vardır. Hareketin kendiliğinden, içten gelerek olması esastır. Eğer çocuk sürekli olarak bir yetişkine göre davranırsa onun kendi psişik aktivitesi bir başkasının güçlü iradesi altında azalıp yok olabilir. Kişiliği bastırılır ve anormal davranışlar ortaya çıkabilir.

12 Çocuğun ilk çalışması çevreyi devamlı ve tekrar tekrar derinlemesine gözlemlemesidir. Gözlem hareketten önce gelir. İnsan iki ayağı üzerinde çalışan tek memelidir. Denge bir kez kazanıldığında insan dik pozisyonda durabilir. Bu da elleri, çalışmak için özgür bırakır. El insanın kendi varlığı ile doğrudan bağlantılıdır. İnsanın el yeteneği zihinsel yeteneğine bağlantılıdır. İnsanın el yeteneği zihinsel gelişimine bağlıdır. Bu durumu tarih boyunca medeniyetlerin gelişmeleri sırasında görebiliriz. Montessori, ellerini kullanmayan bir çocuğu gözlediğinde, onun karakterinin alt düzeylerde kaldığını, itaat etme yeteneksizliğini, kendi başına karar verme güçlülüğünü, tembel ve üzgün görüntüsünü tespit etmiştir. Diğer taraftan elleri ile çalışabilen çocuklar gözle görülür şekilde güçlü bir karakter yapısına sahip oluyorlar.

13 Eğitimin temel tekniği şu olmalıdır: Çocuk daima aktif olmalıdır. Yapmak istediği etkinliği kendisinin seçmesine olanak tanımalıdır. Çocuğun sadece görmesi, duyması ve dinlemesi yeterli değildir. Ellerini kullanarak çalışmasına izin verilmelidir. Eğer çocuğa öğretmek istiyorsak, ona mutlaka ellerini kullanabileceği bir şeyler sunmalıyız. Göstermek ve anlatmak mutlaka yaratıcı hareketle birlikte olmalıdır. Okullarda çocuklara yaptırılan jimnastik dersleri, zihinsel etkinlik bir kenara bırakılarak sadece motor aktivite olarak yapılmaktadır. Birbirini tamamlaması gereken zihinsel etkinlik ile motor etkinliğin birbirinden ayrı tutulması yorgunluk ile sonuçlanır. Bu tarz jimnastik çalışmaları adeta yorgunluk üstüne yorgunluk yaratır. Montessori bu durumu, yolun yarısını önce tek ayak üzerinde zıplayarak, sonrasını da diğer ayak üzerinde zıplayarak yürümeye çalışan bir insanın durumu ile karşılaştırır. Bunun yerine her iki ayak birlikte kullanılsa ilerlemek kolay olacak ve yormayacaktır. Montessori eğitim sisteminde jimnastik pratik yaşam egzersizleri yoluyla yapılmaktadır. Montessori ye göre, çocuklar eğer engellenmezlerse, daima harekat ederler. Ancak, eğer doğru yönlendirme yoksa bu hareketin büyük bir bölümünün eğitimsel açıdan bir değeri yoktur. Hareketin eğitimsel değeri hedefe ve hareketin sonucuna bağlıdır. Hareket, çocukta, herhangi bir şeyi mükemmel hale getirmeye yönelik olmalıdır-bu kas sistemi olabilir (koordinasyon, esneklik kazandırma gibi),bazı zihinsel yetenekleri geliştirme olabilir veya her ikisi de olabilir.

14 Eğitimsel hareket daima kişiliği kuran ve onu güçlendiren bir etkinlik olmalıdır. Çocuğa yeni bir güç vermeli ve onu olduğu yerde bırakmamalıdır. Yaratıcı, yapıcı ve tamamlayıcı harekette zeka hareketin kendisine değil amacına sabitlenir. Hareket, çocuğun motor güçlerini ve ruhsal yaşamını tamamlıyorsa yaratıcıdır. Bu motor güçleri duyusal organları çocuğun dairesi olarak isimlendirelim ve çocuğun ruhsal hayatı da merkezi oluştursun. Motor organlar ve duyu organlar Ruhsal Hayat Ruhsal hayat(zihin) Birçok metot bu merkeze doğrudan ulaşmayı amaçlar. Bunun sonucunda öğretmen nesneleri basitleştirmeyi çabalar, çünkü ona göre bu olgunlaşmamış zihin ancak normal düzeyde çaba sarf edebilir. Montessori Eğitim Sistemi ise çevre ve çevrede dikkatle planlanmış nesneler yoluyla daireyi beslemeyi amaçlar. Çünkü merkezden kaynaklanan ruhsal güçler çocuğu çeşitli gönüllü etkinliklere yönlendirir ve böylece çocuk kendi zihnini geliştirir ve kişiliğini kurar.

15 Burada yetişkinin ekleyeceği unsurları Montessori şöyle adlandırır: 1. İlişki Noktası 2. İlgi Noktası 3. Bilinçlik Noktası İlişki noktası kurulmadan önce çocuğun zihni başıboş durumdadır. Gerçek bir konsantrasyon yoktur, hareketler aceleci ve dağınıktır. İlişki noktasının kurulmasıyla zihin gerçekliğin belirli bir alanına konsantre olur ve böylece hareketler daha net ve zarif hale gelir. Örnek: Pirinç kaşıklama egzersizinde olduğu gibi. Bu tarz bir eğitim için Montessori yeni, özel bir öğretmen eğitiminden söz eder. Bu eğitim: 1. İnsan kişiliğinin yüceliğini kabul etmeyi içermelidir. Yani çocuğun beden içinde bir ruh olduğunu kabul etmelidir. 2. Belirli bir disiplin kazandırmalıdır. Öğretmen, çok sayıda ve çeşitli materyallerin nasıl kullanıp sunulacağını öğrenmek, her bir materyali kendisinin bir parçası haline getirmek için uzun saatler çalışmalıdır. Pratik yaşam egzersizlerini ve nezaket ve zarafet derslerini verebilmek için kendi ülkesini, kültürünü çok iyi tanımalıdır.

16 Evrende Düzen(Makro Kozmik Düzey)-Yaşam ile ilgili zaman şeridinde çocuklara yaşamın evrimi ve her canlının rolü gösterilir. Bu zaman şeridinde çocuklara zeka, irade, muhakeme ve özgür seçim ile ödüllendirilen tek canlının insan olduğu öğretilir. İnsan, bilinçli iradesini kullandığı zaman hem yıkıcı hem de yaratıcı güçleri olduğunun farkına varmıştır. Yaratıcı Güç- Yaratmak, kurmak, evrensel görevleri yerine getirmek, doğru kararlar vermektir. Yıkıcı Güç-Yanlış kararlar vermektir. Eğer insan gerçekten üstün bir yaratıksa bu, onun doğru kararlar verebilme yeteneğinden ötürüdür. Bu evrenin bir parçası olan insan evrendeki düzene uyacak şekilde yaratılmıştır. Çocuklar doğal olarak düzene yatkındırlar ve bu, çok erken yaşlarda görülür. Çocuğun dış çevresinin uyumlu ve durağan olması çok önemlidir. Bu düzen bozulduğu zaman çocuk huzursuzlaşır. Düzen, çevre deki nesneleri, onların yerlerini ve birbirleri ile olan ilişkilerini kapsar. Düzen aynı zamanda onun içindeki insanları da içerir. Düzen, çocuğun yaşamında önemli bir ihtiyaçtır. Çocuk çevrede ilişki kurabileceği insanlar görmek ve bu insanlar arasındaki ilişkileri tanımak ister(anne, baba, amca, dayı, hala, teyze). Küçük çocuklar yabancılarla ilişki kurmak için zorlanmamalı veya acele ettirilmemelidirler. Herhangi bir ilişki kurulmadan önce bu yabancıyı gözlemleme olanağına sahip olmalıdırlar.

17 Çevredeki düzenin bozulması çocuğu bazen hastalık düzeyine varacak kadar rahatsız eder. Ruhsal rahatsızlık fiziksel hastalı olarak kendini gösterir. Düzen merakı ilk kez çocuk 2 yaşına geldiğinde görülür ve 2 yıl sürer. En çok 3 yaşında görülür. Bu dönemde çocuk nesnelerin düzeni konusunda tutku düzeyinde bir ilgi gösterir. Yetişkinler mümkünn olduğunca çevredeki düzeni, durağanlığı ve çocuğun yaşamındaki genel rutinleri korumalıdırlar. Yemek, uyku, tuvalet saatleri gibi. 2,5-5 yaş arası için mutlak düzen sağlanmalıdır. Bu yaşlarda düzene hassastırlar ve sınıfların zihinsel bir resmini çizerler. Aynı zamanda her şeyin yerli yerinde olduğunu görmekten büyük keyif alırlar. Çocuklar her materyalin yerini bilirler, düzen değişse bile materyali götürüp eski yerine koyarlar. Çevredeki bu düzen çocuğa sükunet ve rahatlık duygusu verir. 1,5 yaşındaki bir çocuk düzeninin, rutininin, yerinin değişmesine saldırganlıkla reaksiyon verir. 3 yaşında sakin ve barış sever hale gelirler ve düzensizliğe tepkileri saldırganca olmaz. Düzen için hassasiyet 4 yaşına kadar sürer, ancak üst nokta 3 yaştır.

18 3-6 yaş arasındaki çocuklar çevreden izlenimler toplayıp bunları zihinlerinde organize etme alanında hassastırlar, ve bunu bilinçli olarak yaparlar. Bu aşamada çocuklara, pratik yaşamının yanında duyusal materyaller verilir. Bu materyaller önemlidir, çünkü çocuğa zihninde düzen kurmasında yardımcı olurlar. Daha önce toplanan izlenimler artık duyusal materyallerin kullanımı ile organize olacaktır yaşlarına geldiğinde artık hareket ve düzen zihinsel çalışma ile bağlantılı hale gelir. Eller artık zihnin gelişmesi büyümesine yardım için çalışır. Çocuk elleriyle çalışmalı ve yaratmalıdır. Böylece, hareket ve düzen zihninde daha üst düzeyde kurulur. Koordinasyonu, ilişkileri, görmek ve yorumlamak ihtiyacındadır.

19

20

21 Amaçlar: Küçük kas ve el göz koordinasyonu sağlama. Huni yardımıyla dökme.

22 Amaçlar: El göz koordinasyonu, konsantre yeteneği ve düzen duygusunu geliştirmek. Küçük kas gelişimini desteklemek.

23

24 Amaç: Çocukların birbirleriyle şiddet ve savaş yerine, iletişim ve dayanışma ile anlaşabilmesini kavraması için somut ve değerli bir araç verir.

25

26 Direk Amaç: Şekil, boyut ve renkleri olarak Pisagor kareleri kur. Dolaylı Amaç: Çarpmaya hazırlık. Cebire Hazırlık ( )² = (a+b+c+d+e+f+g+h+i+j)²

27

28 Direk Amaç: Stereognostik duyu eğitimi Dolaylı Amaç: Zihinsel olarak görselleştirme egzersizi. Hafızayı çalıştırma

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43 Amaç: Saniye, dakika ve saat kavramlarını öğretmek.

44

45

46 Amaçlar: Grafiksel zamanı gösteren bir araç olarak zaman çizgisini çocuğa tanıtmak. Çocuğa normal bir okul gününde etkinliklerin sırası ile ilgili net bir izlenim vermek.

47

48

49 Coğrafya Tarih Biyoloji Botanik / Zooloji Fen Bilgisi Çevre Keşfi Kuzey Amerika Kıtası Çocuğun Hayatının Şeridi Hayvanlarda büyük ve küçük kavramı Bitkilerde büyük ve küçük kavramı Doğal çevrede büyük ve küçük kavramı İnsan eli ile inşa edilen çevrede büyük ve küçük kavramı Büyük ve Küçük

50 M SINIFI Cemil GÜZEL: Oyuncaktır. Yaz olmasını merak ederiz. Çiğdem Su ÇETİNSOY: Herkesin merak ettiği bir şeydir. Ne zaman eve gideceğimizi merak ederiz. Tara GÖRKEN: Doğum gününün ne zaman olacağı meraklı bir şeydir. Ne zaman bir hayvanat bahçesi görebileceğimi merak ederim. Atlas ÇİMENOĞLU: Neleri merak ediyorsundur. Dinozorların kemiklerinin nerede olduklarını merak ederim. Bade Yağmur GÜLER: Merak ettiğin bir şey demektir. Lunaparka ne zaman gideceğini merak edersin. Zeynep Pelin ALPCAN: Arkadaşın bir şey söyleyince ona meraklanırım. Ne zaman tatile çıkacağımı merak ederim. Sıla TANJU: Bir şeyleri görmeye heyecanlanmaktır. Fosilleri merak ederim. Mehmet Özgür PARLU: Çocuğun meraklandığı, bir yere gitmek istediği şeydir. 6 yaş olmayı beklemeyi merak ederim. Dilan ASLAN: Birisinin sevgisini anlatmak demektir. Bir balığımın olmasını merak ederim. Aksel YÜCEL: Bilmiyorum. Oyun oynamayı, yemek yemeği, annemi, babamı, öğretmenlerimi sevmeyi merak ederim. Celal Efe DURMUŞOĞLU: Mesela bir şeyi merak etmektir. At yarışlarını merak ederim. Ege UYGUR: Bilmiyorum. Araba yarışlarına gitmeyi merak ediyorum. Lütfiye Bahar ŞEN: Şaşırmak. Annemin bana süt dilimi almasına çok şaşırırım. İdil ÖZGÖNÖNEL: Bu nedir acaba? demektir. Hayvanların yaşamı nedir? Nasıl bir şeydir? Merak ederim. Ömer NAMYETER: Bir şeyi merak etmektir. Annem bana bir şeyi söylemediği zaman merak ederim. Cem İnan TARMUR: O şeyin adını merak etmek demektir. Arabanın motorunu merak ederim. İnci ÇELİK: Bilmiyorum. Kıyafetlerin nasıl yapıldığını merak ediyorum. Berk ÇAPÇI: Sormak demektir. Arabanın motorunu merak ederim. Efe YÖRÜK: Gezegendir. Neptün'ü merak ediyorum. Aslı DALLI: Bir şeyi çok istemek demektir. En çok dağları merak ederim.

51 N SINIFI Zeynep ÇETİN: Bir şeyi araştırmak demektir. Kuşların nasıl uçabildiğini merak ediyorum. Poyraz KAVLAKOĞLU: Bir şeyi araştırmak demektir. Ben en çok ağaçların nasıl yetiştiğini merak ediyorum. Ağaçlar tohumdan oluyor ama tohum nasıl oluyor? Bir de dünyamız nasıl taştan olduğu halde bu kadar güzel! Alperen SEVÜKTEKİN: Merak etmek düşünmektir. Ben insanı merak ediyorum. İçini, kemiklerini öğrenmek istiyorum. Arat Yılmaz DEMİREL: Düşünmek demektir. Ben en çok dev ekran televizyonları merak ederim bu yüzden izlerim. Arabaları merak ederim, öğrenmek isterim. Can AYGÜL: Ben her şeyi merak ederim. En çok merak ettiğim şey araba. Arabaların yarışını merak ediyorum. Araba ve motor yarışını merak ediyorum. Araba yarışına ve motor yarışına katılıp, araba ve motor kullanmak istiyorum. Efe AKSOY: Merak etmek bir şeyin nasıl yapılacağını öğrenmek istemektir. Japonyalıların nasıl rokete bindiğini, roketlerin nasıl bomba attığını ve ateş ettiğini merak ediyorum. Bir de büyüteçlerin nasıl yapıldığını merak ediyorum. Onun camı gözlük camı gibi, ama nasıl oluyor da gözlükten daha büyük gösteriyor.? Mehmet GÜZEL: Düşünmektir. İstinye Park ta bir oyuncak araba görmüştüm. Onun nerden atıldığını çok merak ediyorum. Ekrem CEVAHİR: Onu görmek istemektir, icat etmek, gitmek istemektir. Ben uzayda ne olduğunu, dünyanın çekirdeğinin içinde ne var, onu merak ediyorum. Can Martanda ÖZKAYA: Bir şeyler yapmak, soru sormaktır. Arabaları merak ediyorum. Hep arabaları görmek istiyorum. Can KURT: Bir şeye bakmak istemektir. Ben filleri merak ediyorum. En çok fillerin hortumunu merak ediyorum. Mustafa Kemal TAPLAMACI: Bir şeyi göremezsin, baban seni götürür, şaşırıp kalırsın, böyle kalırsın, aaaa diye. Ben en çok uzayda neler olduğunu merak ediyorum. Dünyanın nasıl yuvarlak olduğunu merak ediyorum. Maya Devrim TANYILMAZ: Yavuz Efe KÖSE:

52

53 BEDEN EĞİTİMİ *Voleybol topu ile duvarda parmak pası çalışması *Topu engelin üzerinden karşıya geçirebilme *Futbol topu ile paslaşma çalışması *Top taşıma oyunu MIND LAB *Büyük, küçük, eşit kavramlarının öğrenilmesi. *Kıyaslama ve sıralama becerisinin geliştirilmesi. *'Domino' oyununun öğrenilmesi. *Soru sorma becerisinin geliştirilmesi. *Kesin ve net cevaplı sorular sorulması. *'Seeking Dodo' oyununun öğrenilmesi. *Bilgi toplamaya yönelik olarak soru sorma. *'Pet Squares' oyununun öğrenilmesi MÜZİK-ORFF Elele Verelim adlı şarkı (piyano eşliği ile) Çocuk Kalbimle Atatürk adlı şarkı (piyano eşliği ile) Kulak Çalışmaları Do ve Re notasının ses ayrımı Doğaçlama Çalışmalar Orff Çalgıları ve Özellikleri Müzik Eşliğinde Oyunlar GÖRSEL SANATLAR *Renkli çalışmalar (Masal kahramanları) *Renkli çalışmalar (Masal kahramanları) *Renkli çalışmaları (Ormanlar) *El kaslarını geliştirici çalışmalar yapma SATRANÇ *Taşların birbirini koruması, *Merkezin önemi ve kullanımı, *Taşların geliştirilmesi, *Kısa oyunlar BALE VE MODERN DANS *Kol-bacak koordinasyonu çalışması *Koreografinin parçalarını oluşturma *Grupla birlikte uyumlu hareket edebilme BİLGİSAYAR *Sayma sayıları içeren oyunlar oynama *Bu oyunlarla toplama, çıkarma gibi basit matematiksel işlemler

54 İNGİLİZCE The children enjoyed learning these songs this month. (Çoçuklar aşağıda yer alan şarkıları çok sevdiler.) PATCH SONG: PLEASE DON T EAT ME Deep in the jungle,what can you see? What can you hear? What can it be? A tiger! A tiger! Come with me! Repeat A snake! A snake! A monkey! A monkey! An elephant! An elephant! A crocodile! A crocodile! Please don t eat me!

55 İNGİLİZCE WIGGLES SONG: DO THE MONKEY We re gonna do the monkey, Do the monkey, Monkey, monkey That s alright. Do the elephant, Do the elephant. Do the elephant, That s alright. Jump to the front and back x2 Come on and jump to the front and back Thats alright. Now do the tiger, Do the tiger. Tiger,tiger Thats alright. Jump to the front and back x2 Come on and jump to the front and back Thats alright. We re going to do the monkey, Do the monkey, Do the monkey, tiger, tiger

56 İNGİLİZCE PM LIBRARY: AT THE ZOO At the zoo. Come and see the monkeys. Come and see the elephants. Come and see the kangaroos. Come and see the tiger. Come and see the giraffe. Come and see the zebra. Come and see the hippopotamus. DANCE: JUNGLE DANCE Tiger. (Make sounds and movement like a tiger). Snake. (Make sounds and movement like a snake). Elephant. (Make sounds and movement like a elephant). Crocodile. (Make sounds and movement like a crocodile). Monkey. (Make sounds and movement like a monkey). Repeat all.

57 ZOO ANIMAL VOCABULARY: Lion Tiger Bear Zebra Monkey Hippo Snake Giraffe Crocodile Elephant Seal Kangaroo İNGİLİZCE We have also learned the following: (Pek çok yeni kelimeler öğrendik). SEA CREATURES VOCABULARY: Dolphin Whale Starfish Octopus Jellyfish Lobster Crab Shark Snail Fish FOREST/FARM ANIMAL VOCABULARY: Deer Owl Sheep Pig Horse Cow Duck Dog Cat Snail Chicken

58 İNGİLİZCE In March, we will be focusing on: Review animal vocabulary from February. Simple adjective, for example The big blue fish. and The small boy. Simple verbs with can/can t for example The planes can fly. and The kangaroo can jump. Start Mini Magic book. The elephant song:

59

60 ZUZU NUN ORMANI Zuzu hayvanları ve resim yapmayı çok seven bir çocuktur. Bir çiftliği olması hayaliyle yaşar. Derken bir gün, boya kalemlerinden biri önüne atlayıp ona bir sır verir ve Zuzu nun hayatı, bu Sihirli Kalem ile hayal bile edemeyeceği biçimde değişir. Zuzu nun çizdiği bütün hayvanlar kâğıttan fırlayıp gerçek birer hayvana dönüştükçe, kasabada büyük bir kargaşa yaşanmaya başlanır. Zuzu nun Ormanı nı Görkem K. Arsoy yazdı, Simeon Tennant resimledi.

61 KEŞKE BEN YAPSAYDIM DEDİĞİNİZ 101 BULUŞ İngiltere'de en çok satanlar listesindeki Bilmeniz Gereken 101 Şey serisinden Anestezi olmadan ameliyata girmek, müziksiz bir parti ya da dişlerinizi bir çubukla temizlemek hoşunuza gider miydi? Muhtemelen hayır. Belki de buluşların büyülü dünyasına girmenizin zamanı gelmiştir. İnsanlar Mors Alfabesini Tuvalet Kâğıdını X-ışınını nasıl icat ettiler? Bir şeyler yapın. Bir şeyler icat edin. En masum görünen aletlerin çoğunun ardındaki şansın ya da saf dehanın büyüsüne kapılın. Hafta sonları artık eskisi gibi olmayacak... Uyarı: Bu kitap kendiliğinden oluşan bir beyin dalgası tetikleyebilir. Ateşin yanında okumayın.

62 ÇOCUKLARDA SORUMLULUK BİLİNCİ Her birimiz her şey ve herkese karşı sorumluyuz. Dostoyevski Sorumluluk bir kimsenin kendi davranışlarını veya üzerine aldığı işlerin neticesini üstlenmesi halidir. Özgürlükten ayrı düşünülmeyecek bir kavram olan sorumluluk yapılan işin sonuçlarını doğrudan üstlenme bilincidir. Sorumluluk almak bir işi en iyi biçimde yapmayı yüklenmektir. Kişi hiç kimseye hesap vermek zorunda olmasa bile kendi vicdanına karşı hesap verme zorunluluğu duyar. Çocuklar sorumluluk taşımayı; karşılıkla değil (maddi şeylerle ödüllendirme) işe yarama duygusuyla, mantıklı ve anlamlı bir katkıda bulunma durumu ile öğrenir. Bu nedenle çocukları sadece basit işlerle değil, onların etkinliklerini gerçekten ortaya koyabilecekleri işlerle görevlendirmek gerekir. Sorumluluğu öğretmek için sorumluluk vermeye istekli olmak gerekir. Bazen anne babalar çocuklarının yorulmasına dayanamadıkları için birçok şeyi onların yerine yapmaktadırlar. Bu tarz bir yaklaşım ileride büyük sorunların ortaya çıkmasına ve çatışmaların artmasına neden olur. Çünkü bir süre sonra anne baba için de çocuğun sorumluluklarını takip etmek güçleşmeye başlar. Her zaman çocuğun içinde bulunduğu yaş grubunu ve gelişimsel özelliklerini düşünerek sorumluluk verilmelidir. Her çocuğun farklı yetenekleri, farklı kişisel özellikleri ve farklı bir fiziksel yapısı olduğu göz önünde bulundurulursa aynı yaştaki her çocuğun aynı sorumlu davranışları yerine getirmesini beklenemez. Sorumluluğun gelişimi çocuktan çocuğa farklılık gösterir. Ancak genel gelişim özellikleri açısından değerlendirildiğinde, çocukların evde yerine getirebilecekleri sorumluluklarını bilmek beklentilerin ayarlanabilmesi açısından yardımcı olabilir.

63 3 4 YAŞTA; Basit giysilerini giyip-çıkarabilmesi Bardağı tutup dökmeden içebilmesi ve yerine koyması Tuvalet alışkanlığı kazanmış olması Ayakkabılarını ters olsa da giyebilmesi Eşyalarını toplayıp ufak tefek işlerde yetişkinlere yardımcı olabilmesi 5-6 YAŞTA; Tek başına giyinip soyunması Masada tek başına yemeğini yemesi Oyuncaklarını toplayabilmesi Üzerinden çıkardığı kıyafetleri yardımla katlayabilmesi El yüz temizliğini yapabilmesi Dişlerini fırçalaması 7 YAŞTA; (YUKARIDAKİLERE EK OLARAK) Çantasını hazırlaması Başladığı işi bitirmesi Kuş, balık gibi hayvanları beslemesi Proje ve ödevlerini hazırlaması 8 YAŞTA; (YUKARIDAKİLERE EK OLARAK) Hatırlatmadan öz bakımını yapması ve odasını toplaması Okuldan gelen mesajları iletebilmesi Dersleri ile ilgili sorumlulukları alabilmesi Okuldan gönderilen yazışmaların takibini yapabilmesi 9 11 YAŞTA; (YUKARIDAKİLERE EK OLARAK) İlgilerini belirleyip, zaman planlaması ve günlük programlar yapabilmesi Zamanını iyi kullanması Ev dışı yakın yerlere gidip gelmesi Alışveriş yapması Kendisine salata, tost, sandviç gibi basit yemekler hazırlayabilmesi Kardeşinin bakımı ile ilgilenmesi Evdeki bitkilerin suyunu vermesi Kirlileri sepete koyabilmesi Masa kurulmasına yardım edebilmesi

64 SORUNUN ÖNLENMESİ Mantıklı Hedefler Belirleyin: Çocuğunuzun sorumluluğuna vereceğiniz işleri belirlerken onun fiziksel özelliklerini göz önünde bulundurun. Çocuğunuza Verdiğiniz Görevlerin Önemini Hissettirin: Kendisinin ev içi etkinliklerde önemli bir rolü olduğunu anlayan çocuk hem yaptığı işi sever hem de işe yaradığını hisseder. Düzenli Olma Konusunda Örnek Olun: Anne ve babasının ev içinde düzensiz olduğunu gören bir çocuğun kendi eşyalarını toplamasının gerekliliğini anlaması çok güçtür. Temizliği Övün: Çocuğunuz boşalan bardağını mutfağa götürmeyi hatırladığında onun bu çabasını övün. Sahip Olduğunuz Eşyaları Değerlendirin: Ev içinde karmaşaya ve düzensizliğe engel olmak için, kullanılmayan eşyaları düzenli olarak gözden geçirip gereksinimi olanlara verin. İş Listesi Kullanın: Ev içinde yapılacak işleri önceliklerine göre listeleyin. Böylece çocuğunuz neyi ne zaman yapacağı konusunda kararsızlık yaşamayacaktır. Eşyaları Temiz Tutmasını Alışkanlık Haline Getirin: Temizliğin kendisinden beklenen bir davranış olduğunu her fırsatta dile getirin. Sorumluluklarını Yerine Getirdiği Zaman Çocuğunuzun Bu Davranışını Övün: Takdir edilmek sorumlulukların sürdürülmesini sağlar.

65 SORUNUN ÇÖZÜMÜ NE YAPMALI? Cumartesi Kutusu Kullanın: Çocuğunuz kişisel eşyalarını ait olmadıkları yerlere bırakıyorsa dağınıklığı önlemek için bu eşyaları kaldırıp Cumartesi Kutusu na koyun, Cumartesi günü bu eşyaları verin. Temizlik Kuralları Koyun: Çocuğunuzun anlayabileceği açık kurallar belirleyin. Titizlik Gösterin: Temizlemek çocuklara düzenli olmanın gerekliliğini öğreteceği gibi temizlediği alan için hak iddia etmesini de sağlar. Dağınıklık Baş Gösterdiği Zaman İş Listesi Kullanın: Ondan beklediğiniz düzeni sağlayabilmesinde yardımcı olacak bir iş listesi hazırlayın. İlginizi Çocuğunuzun Yaptıkları Üzerine Odaklayın: Çocuğunuz kendisinden beklenen sorumlulukları yerine getirmekte zorlandığı zaman, ilginizi yaptığı işler üzerinde yoğunlaştırın. Yapmadıkları yerine başardıkları üzerinde dikkatinizi toplarsanız çocuğunuz çok daha iyi tepkiler verecektir. Büyükanne Kuralını Uygulayın: Çocuğunuza İş listesindeki işler bitince televizyon izleyebilirsin diyebilirsiniz.

66 NE YAPMAMALI? Çocuğunuzu Sınıflandırmayın: Genellikle sorumluluklarını yerine getirmeyen çocuklara tembel denir. Çocuğunuz tembel değildir, yalnızca henüz sorumluluk duygusu kazanmamıştır ve ev içi görevlerini yerine getirmesi ona öğretilmelidir. Çocuğunuza Aşırı Yük Yüklemeyin: Çocuklar ya yaşına uygun sorumluluklar verilmediği için ya da başa çıkabileceklerinden fazlası beklendiği için böyle davranabilirler. Dağınıklık Konusunda Söylenmeyin: Söylenmek yalnızca karşımızdakinin kızmasını ve küsmesini sağlar. Söylenmek, aynı zamanda bir işin yapılması için çocuğa anne babasının sürekli hatırlatması gerekliliğini doğurur. Düzensizlik Konusunda Yapılan Küçük Hatalara Büyük Cezalar Vermeyin: Çocuklar cezalar sonucunda düzenli olmayı değil, yalnızca cezalandırılmayı öğrenirler. Mükemmellik Beklemeyin: İşlerin sizin yaptığınız düzende yapılmasını beklemeyin. Unutmayın Mükemmellik Ulaşılması Olanaksız Bir Hedeftir. KAYNAK: İyi çocuk, zor çocuk, Bridget Beil. Karakter okulu aile el kitabı, sorumluluk, Helik

67 Çocuğunuza EVET yada HAYIR demeden once iyice düşünün, kararlılığınız sizi güvenilir kılacaktır. Unutmayın, Çocuklar ebeveynlerini ikna etme konusunda güçlü psikolojik silahlarla donatılmışlardır. Çocuğunuza kendi çocukluğunuzu ve çocukluk anılarınızı anlatın. Aile büyükleriniz hayatta ise onlardan yararlanın Eğer tüm aile evde ise yemek saatlerinde mutlaka beraberce yemek yiyin. Bir meyvenin suyu, püresi, salatası, rendesi vb. arasındaki farkı vurgulamak için çocuğunuzla bu mutfak deneyimini yaşayın. Ağaçlardaki değişikliklere dikkat çekin. Okula geliş yolunuzdan kendiniz için bir ağaç seçin. O sizin ağacınız olsun. Her gün ona ulaşmak, onu bulmak hedefiniz olsun, gözlemlediğiniz değişiklikleri konuşun. İsterseniz önünde fotoğraf bile çektirebilirsiniz. Çocuğunuzun yanında eşinize bugün neler yaptın? merak ediyorum deyin ve birbirinizi dinleyin. Çocuğunuzun günü hakkında da merakınızı dile getirin. Bu birbirinize duyarlılığınızı geliştirir. Başkalarının yanında çocuğunuzu ve eşinizi övün, güzel yaptığı şeylerden bahsedin. Bu özgüveni geliştirmeye destek sağlar ve sosyal prestij kazandırır. Çocuğunuz size bir teklifte bulunduğu zaman (size göre makul ise) buna sadece olur demekle yetinmeyin. Tamam olur, bence harika bir fikir, çok güzel düşündün diyerek önemli bir şey yaptığını hissettirin. Taneli yiyecekleri bir bana bir sana şeklinde birebir eşleyerek paylaştırın. Sonra aynısını çocuğunuz aile üyeleri arasında yapsın. Çocuğunuzdan sizin için bir şey yapmasını isteyin. Bu çocuğun başkalarının ihtiyaçlarını anlamasını güçlendirir. Alışverişe çıktığınızda yiyeceklerin paketlenmesine dikkat çekin. Farklı özelliklerdeki yiyecek ve Içeceklerin paketlenmesindeki farklılıklar, yiyeceklerin özelliklerini keşfetmesi açısından önemlidir. Çocuğunuzu, eşinizi planınızdan haberdar edin. Gününüzü özellikle tatil günlerinizi beraber planlayın. Ailece dışarı çıkmak her zaman yeterli değildir. Çocukların sokağa çıkarken nereye gidileceğini, ne yapılacağını bilmeye ihtiyaçları vardır. Aile Etkileşim Programı Prof. Dr. Belma TUĞRUL

68 MART AYINDA DOĞANLAR LÜTFİYE BAHAR ŞEN ÇİĞDEM SU ÇETİNSOY ATLAS ÇİMENOĞLU EKREM CEVAHİR ZEYNEP ÇETİN

HAZIRLAYANLAR MELEK KÖKSALAN EBRU SÖYÜK ESİN ALPER EDİTÖR ZEYNEP ENGİN

HAZIRLAYANLAR MELEK KÖKSALAN EBRU SÖYÜK ESİN ALPER EDİTÖR ZEYNEP ENGİN HAZIRLAYANLAR MELEK KÖKSALAN EBRU SÖYÜK ESİN ALPER EDİTÖR ZEYNEP ENGİN MART 2012 ŞUBAT AYINDA NELER YAPTIK? AYIN SORUSU MART AYI ETKİNLİK ÖRNEKLERİ BRANŞ ETKİNLİKLERİ İngilizce Müzik-Orff Beden Eğitimi

Detaylı

HAZIRLAYANLAR MELEK KÖKSALAN NURÇİN DOĞAN ESİN ALPER EDİTÖR ZEYNEP ENGİN

HAZIRLAYANLAR MELEK KÖKSALAN NURÇİN DOĞAN ESİN ALPER EDİTÖR ZEYNEP ENGİN HAZIRLAYANLAR MELEK KÖKSALAN NURÇİN DOĞAN ESİN ALPER EDİTÖR ZEYNEP ENGİN MART 2012 ŞUBAT AYINDA NELER YAPTIK? AYIN SORUSU MART AYI ETKİNLİK ÖRNEKLERİ BRANŞ ETKİNLİKLERİ İngilizce Müzik-Orff Bilgisayar

Detaylı

ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu 5 Yaş Ana Sınıfı Bülteni

ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu 5 Yaş Ana Sınıfı Bülteni ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu 5 Yaş Ana Sınıfı Bülteni Mart 7. Sayı 2016 Nisan 2017 UZAY SINIFI İsim tanıma çalışmaları yaptık. İsimlerimizdeki harf sayısını öğrendik, artırma çalışması gerçekleştirdik.

Detaylı

HAZIRLAYANLAR MELEK KÖKSALAN ÜMİT YÜCEL ESİN ALPER EDİTÖR ZEYNEP ENGİN

HAZIRLAYANLAR MELEK KÖKSALAN ÜMİT YÜCEL ESİN ALPER EDİTÖR ZEYNEP ENGİN HAZIRLAYANLAR MELEK KÖKSALAN ÜMİT YÜCEL ESİN ALPER EDİTÖR ZEYNEP ENGİN MART 2012 ŞUBAT AYINDA NELER YAPTIK? AYIN SORUSU MART AYI ETKİNLİK ÖRNEKLERİ BRANŞ ETKİNLİKLERİ İngilizce Müzik-Orff Görsel Sanatlar

Detaylı

İSTEK ÖZEL BARIŞ ANAOKULU Şubat-Mart Ayı Bülteni 2017

İSTEK ÖZEL BARIŞ ANAOKULU Şubat-Mart Ayı Bülteni 2017 İSTEK ÖZEL BARIŞ ANAOKULU Şubat-Mart Ayı Bülteni 2017 İSTEK ÖZEL BARIŞ ANAOKULU 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 19 ŞUBAT-6 NİSAN BİTKİLER BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? Bitkiler canlılar için temel yaşam kaynaklarındandır

Detaylı

Kendi sorumluluklarımızı taşımayı öğrendikçe de gelişiriz. Burada karşılıklı bir ilişki söz konusudur.

Kendi sorumluluklarımızı taşımayı öğrendikçe de gelişiriz. Burada karşılıklı bir ilişki söz konusudur. SAYIN VELİ; Okul olarak amacımız, ruhsal, duygusal, fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden sağlıklı, kendine güvenen, sorumluluk sahibi, milli ve manevi değerlere sahip başarılı bireyler yetiştirmektir. Bu

Detaylı

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Çocukları günlük bakımcıya veya kreşe gidecek olan vede başlamış olan ebeveynlere Århus Kommune Børn og Unge Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Tyrkisk, Türkçe 9-14 aylık çocuklar hakkında durum ve

Detaylı

ŞUBAT AYI BÜLTENİMİZ

ŞUBAT AYI BÜLTENİMİZ ŞUBAT AYI BÜLTENİMİZ BÜLTENİMİZDE NELER VAR? SINIF ETKİNLİKLERİMİZ TİYATRO 100.GÜN ETKİNLİKLERİMİZ 100.GÜN PARTİMİZ BRANŞ DERSLERİMİZ ECO SCHOOLS ÇALIŞMALARIMIZ SOSYAL ETKİNLİKLERİMİZ AİLE KATILIMIMIZ

Detaylı

Öğr. Gör. Özlem BAĞCI

Öğr. Gör. Özlem BAĞCI Öğr. Gör. Özlem BAĞCI Çocuğun kas gelişimini sağlayan, enerjisinin boşalmasına yol açan oyun, arkadaşları ile iletişimi ve işbirliğini de sağlayarak onun dünyasını biçimlendirir. Piaget e göre oyun, çocuğun

Detaylı

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Çocukları çocuk bakım evi yolunda olan ebeveynlere Århus Kommune Børn og Unge Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Tyrkisk, Türkçe 2-3 yaşındaki çocuk hakkında durum ve gelişim görüşmesi Çocuk bakım

Detaylı

İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU PDR BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU PDR BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU PDR BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU Yaş Dönem Özellikleri BÜYÜME VE GELİŞME Gelişme kavramı düzenli, sürekli ve uyumlu bir ilerlemeyi dile

Detaylı

ÖZEL ASÇAY ANAOKULU PAMUK ŞEKERLER SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ. Hazırlayan: MELTEM DÖKÜLMEZ

ÖZEL ASÇAY ANAOKULU PAMUK ŞEKERLER SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ. Hazırlayan: MELTEM DÖKÜLMEZ ÖZEL ASÇAY ANAOKULU PAMUK ŞEKERLER SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ Hazırlayan: MELTEM DÖKÜLMEZ BU HAFTA NELER ÖĞRENDİK * 10-16 Mayıs Engelliler haftası hakkında sohbet edildi. *Alçak-Yüksek kavramlarını öğrendik.

Detaylı

Mavi Pupa Montessori Anaokulu nun Sevgili Anne ve Babaları,

Mavi Pupa Montessori Anaokulu nun Sevgili Anne ve Babaları, Mavi Pupa Montessori Anaokulu nun Sevgili Anne ve Babaları, Hep beraber başladığımız yolculuğun iki haftasını geride bırakmış bulunuyoruz. Zamanın Mavi Pupa içinde bizim için daha ayrıcalıklı aktığını

Detaylı

10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK

10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK 10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK İnsanoğlu yaşam boyu farklı gelişme dönemleri yaşar. Çocukları daha iyi tanımak için onların içinde bulundukları gelişme döneminin özelliklerinin bilinmesi aileyi rahatlatır,

Detaylı

ÇOCUKLARDA SORUMLULUK BİLİNCİNİ NASIL GELİŞTİREBİLİRİZ?

ÇOCUKLARDA SORUMLULUK BİLİNCİNİ NASIL GELİŞTİREBİLİRİZ? ÇOCUKLARDA SORUMLULUK BİLİNCİNİ NASIL GELİŞTİREBİLİRİZ? Okulda unutulan çantalar, evde unutulan kitaplar ve ödevler... Bu çocuklar biraz sorumluluk sahibi olmayı ne zaman öğrenecekler? diye sorarız zaman

Detaylı

ÖZEL EFDAL ERENKÖY ANAOKULU PENGUEN GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ

ÖZEL EFDAL ERENKÖY ANAOKULU PENGUEN GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ ÖZEL EFDAL ERENKÖY ANAOKULU PENGUEN GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ 1 SONBAHAR VE YAPRAKLAR Sonbahar Mevsimin de gözlemlediğimiz hava olaylarını isimlendirdik. Sonbahar mevsimine ait giysileri ayırt ettik. Rüzgâr

Detaylı

EĞİTİM SEVGİYLE BAŞLAR...

EĞİTİM SEVGİYLE BAŞLAR... EĞİTİM SEVGİYLE BAŞLAR... Bütün insanlığı sevgiyle kucaklayabilecek hoşgörüye sahip, geleceğin dünyasına şekil verecek, çalışkan, ufku geniş, sahip olduğu değerleri paylaşabilen, huzurun ve güvenin teminatı

Detaylı

Okuma- Yazmaya Hazırlık. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim. Fen Ve Doğa Etkinlikleri

Okuma- Yazmaya Hazırlık. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim. Fen Ve Doğa Etkinlikleri Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim Sohbetler *Tatilde neler yaptık? *Hava nedir? Hangi duyu organımızla hissederiz? *Tatildeyken hava nasıl değişimler oldu? *Müzik dendiğinde

Detaylı

KIRKPABUÇ ÜRÜN KATALOĞU 2013

KIRKPABUÇ ÜRÜN KATALOĞU 2013 KIRKPABUÇ ÜRÜN KATALOĞU 2013 Eğitici Oyuncak Dr. Özlem ALKAN ERSOY Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanında Öğretim Üyesi Eğitici oyuncak, çocuk için hem oyuncak hem de oyun anlamına gelmektedir. Çocuk, oyuncağı

Detaylı

GELİŞİM DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ

GELİŞİM DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ GELİŞİM DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ 3-6 yaş arasını kapsayan ve okul öncesi dönem adını verdiğimiz süreç çocukların gelişimi açısından oldukça önemlidir. Okul öncesi dönem çocukta büyümenin ve gelişimin en hızlı

Detaylı

ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI

ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI ANAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK SERVİSİ VELİ BÜLTENİ MAYIS -2012 ÇOCUK VE KİTAP "EĞİTİM YAŞAM İÇİNDİR" 2 ÇOCUK VE KİTAP Önceleri çocuk için kitap bir oyuncaktır.

Detaylı

NÖROMOTOR GELİŞİM Prof. Dr. Sevin Altınkaynak. Prenatal motor gelişim-1: Prenatal motor gelişim-3. Prenatal motor gelişim-2

NÖROMOTOR GELİŞİM Prof. Dr. Sevin Altınkaynak. Prenatal motor gelişim-1: Prenatal motor gelişim-3. Prenatal motor gelişim-2 NÖROMOTOR GELİŞİM Prof. Dr. Sevin Altınknak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Prenatal motor gelişim-1: İlk hareketler, gebeliğin 7.-8. haftasında uyarıya konturlateral kaba fleksiyon şeklinde olur. 9. haftada

Detaylı

ŞUBAT AYI BÜLTENİMİZ

ŞUBAT AYI BÜLTENİMİZ ŞUBAT AYI BÜLTENİMİZ BÜLTENİMİZDE NELER VAR? SINIF ETKİNLİKLERİMİZ TİYATRO ETKİNLİĞİMİZ OKUMA-YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARIMIZ BRANŞ DERSLERİMİZ SOSYAL ETKİNLİKLERİMİZ SINIF İÇİ ETKİNLİKLERİMİZ SINIFIMIZDAKİ

Detaylı

ÖZEL ASÇAY ANAOKULU SİHİRLİ ELLER SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ

ÖZEL ASÇAY ANAOKULU SİHİRLİ ELLER SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ ÖZEL ASÇAY ANAOKULU SİHİRLİ ELLER SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ Hazırlayan: Ebru BAHADIR ÖĞRETMENİN MESAJI: MERHABA; 11.05.2015-15.05.2015 tarihleri arasında uygulanan etkinliklerin özetini sizlere sunmaktayım.

Detaylı

EYLÜL AYI BÜLTENİMİZ

EYLÜL AYI BÜLTENİMİZ EYLÜL AYI BÜLTENİMİZ BÜLTENİMİZDE NELER VAR? ORYANTASYON ETKİNLİKLERİMİZ BAHÇE ETKİNLİKLERİMİZ SINIF ETKİNLİKLERİMİZ OKUMA-YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARIMIZ BRANŞ DERSLERİMİZ MATEMATİK ETKİNLİKLERİMİZ FEN

Detaylı

MATEMATİĞİ SEVİYORUM OKUL ÖNCESİNDE MATEMATİK

MATEMATİĞİ SEVİYORUM OKUL ÖNCESİNDE MATEMATİK MATEMATİĞİ SEVİYORUM OKUL ÖNCESİNDE MATEMATİK Matematik,adını duymamış olsalar bile, herkesin yaşamlarına sızmıştır. Yaşamın herhangi bir kesitini alın, matematiğe mutlaka rastlarsınız.ben matematikten

Detaylı

SORUMLULUK Değerli Velilerimiz, Sorumluluk Nedir? Sorumluluk Sahibi Bireyler;

SORUMLULUK Değerli Velilerimiz, Sorumluluk Nedir? Sorumluluk Sahibi Bireyler; SORUMLULUK "Bir meselenin tartışmasına katılan kimse düşündüğünü, kanaatini açık söylemeli, yaptıklarını da kendi namına yapmalı, yaptığının sorumluluğunu da kendi üzerine almalıdır". M.K.ATATÜRK Değerli

Detaylı

3-6 YAŞ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ

3-6 YAŞ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ 3-6 YAŞ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ GELİŞİM NEDİR? Gelişim, Çocuğun hareket etmeyi, Düşünmeyi, Hissetmeyi, Başkalarıyla ilişki kurmayı öğrendiği, ileriye doğru giden bir değişim sürecidir. Gelişim ana rahminde

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SORGULAMA PROGRAMI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SORGULAMA PROGRAMI 3-4 Aile bireyleri birbirlerine yardımcı olurlar. Anahtar kavramlar: şekil, işlev, roller, haklar, Aileyi aile yapan unsurlar Aileler arasındaki benzerlikler ve farklılıklar Aile üyelerinin farklı rolleri

Detaylı

İSTEK ÖZEL BARIŞ ANAOKULU Şubat-Mart Ayı Bülteni 2017

İSTEK ÖZEL BARIŞ ANAOKULU Şubat-Mart Ayı Bülteni 2017 İSTEK ÖZEL BARIŞ ANAOKULU Şubat-Mart Ayı Bülteni 2017 BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? Bitkiler canlılar için temel yaşam kaynaklarındandır ana fikrinden yola çıkarak; Bitkileri gruplama şekilleri Bitkilerin bölümleri

Detaylı

ÖZEL ASÇAY ANAOKULU SİHİRLİ ELLER SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ

ÖZEL ASÇAY ANAOKULU SİHİRLİ ELLER SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ ÖZEL ASÇAY ANAOKULU SİHİRLİ ELLER SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ Hazırlayan: Ebru BAHADIR ÖĞRETMENİN MESAJI: MERHABA; 18.05.2015-22.05.2015 tarihleri arasında uygulanan etkinliklerin özetini sizlere sunmaktayım.

Detaylı

4B SINIFI MART AYI BÜLTENİ

4B SINIFI MART AYI BÜLTENİ 4B SINIFI MART AYI BÜLTENİ GİRİŞ Sayın Velimiz, Sizlere öğrenci ve öğretmenlerimiz tarafından yapılmış olan çalışmalar / etkinlikler hakkında bilgi vermek üzere hazırlanan bu bülteni her ay için web sayfasında

Detaylı

Dünyayı Değiştiren İnsanlar

Dünyayı Değiştiren İnsanlar Dünyayı Değiştiren İnsanlar MARIA MONTESSORI Hayatın en önemli dönemi üniversite çalışmaları değil, doğumdan altı yaşa kadar olan süredir. Çünkü bu, bir çocuğun gelecekte olacağı yetişkini inşa ettiği

Detaylı

Deniz Kantarcıoğlu Anaokulu Rehber Öğretmeni. «Okula Uyum»

Deniz Kantarcıoğlu Anaokulu Rehber Öğretmeni. «Okula Uyum» Deniz Kantarcıoğlu Anaokulu Rehber Öğretmeni «Okula Uyum» Hayatımızda yeni bir sayfa daha açılıyor. Bu başlangıç hem çocuğunuzun hem de sizlerin hayatında yepyeni bir dönemin başlangıcı... Çocuklar, okula

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI ANAOKULLARI BÜLTENİ

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI ANAOKULLARI BÜLTENİ ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI ANAOKULLARI BÜLTENİ Sayı : 1 Yaş Grubu : 5-6 EYLÜL 2014 İÇİNDEKİLER Merhaba, KGP etkinlikleri YGP Etkinlikleri Düşünme Becerileri Etkinlikleri 2014-2015 Eğitim ve Öğretim Yılı

Detaylı

4-6 YAŞ ÇOCUĞUNUN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ GELİŞİM ALANLARI 1- PSİKOMOTOR GELİŞİM 2- SOSYAL-DUYGUSAL GELİŞİM 3-ZİHİNSEL ALAN VE DİL GELİŞİMİ

4-6 YAŞ ÇOCUĞUNUN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ GELİŞİM ALANLARI 1- PSİKOMOTOR GELİŞİM 2- SOSYAL-DUYGUSAL GELİŞİM 3-ZİHİNSEL ALAN VE DİL GELİŞİMİ 4-6 YAŞ ÇOCUĞUNUN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ GELİŞİM ALANLARI 1- PSİKOMOTOR GELİŞİM 2-3-ZİHİNSEL ALAN VE DİL GELİŞİMİ 4-4 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUNUZ NELER YAPABİLİR? PSİKOMOTOR GELİŞİM Top oyunlarında iyice ustalaşmıştır..

Detaylı

O Oyunların vazgeçilmez öğeleri olan oyuncaklar çocuğun bilişsel, bedensel ve psikososyal gelişimlerini destekleyen, hayal gücünü ve yaratıcılığını

O Oyunların vazgeçilmez öğeleri olan oyuncaklar çocuğun bilişsel, bedensel ve psikososyal gelişimlerini destekleyen, hayal gücünü ve yaratıcılığını EĞİTİCİ OYUNCAKLAR O Oyunların vazgeçilmez öğeleri olan oyuncaklar çocuğun bilişsel, bedensel ve psikososyal gelişimlerini destekleyen, hayal gücünü ve yaratıcılığını geliştiren en değerli araçlardır.

Detaylı

ÖZEL ASÇAY ANAOKULU ÇALIŞKAN ARILAR SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ

ÖZEL ASÇAY ANAOKULU ÇALIŞKAN ARILAR SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ ÖZEL ASÇAY ANAOKULU ÇALIŞKAN ARILAR SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ Hazırlayan: ZEYNEP TEKİN ÖĞRETMENİN MESAJI: MERHABA;23.03.2015-27.03.2015 tarihleri arasında uygulanan etkinliklerin özetini sizlere sunmaktayım.

Detaylı

TERAKKİ VAKFI ÖZEL ŞİŞLİ TERAKKİ ANAOKULU 2031-2014 EĞİTİM YILI Bilgi Bülteni Sayı:7 4 5 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM BASAMAKLARI

TERAKKİ VAKFI ÖZEL ŞİŞLİ TERAKKİ ANAOKULU 2031-2014 EĞİTİM YILI Bilgi Bülteni Sayı:7 4 5 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM BASAMAKLARI TERAKKİ VAKFI ÖZEL ŞİŞLİ TERAKKİ ANAOKULU 2031-2014 EĞİTİM YILI Bilgi Bülteni Sayı:7 4 5 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM BASAMAKLARI Okul öncesi dönem genel anlamda tüm gelişim alanları açısından temellerin atıldığı

Detaylı

4 YAŞ YUNUSLAR GRUBU HAFTALIK VELİ BÜLTENİ SAYI :1

4 YAŞ YUNUSLAR GRUBU HAFTALIK VELİ BÜLTENİ SAYI :1 Sayfa 2 4 YAŞ YUNUSLAR GRUBU HAFTALIK VELİ BÜLTENİ SAYI :1 DUYU ORGANLARIMIZ 31 EKİM 04 KASIM 4 YAŞ Empati duygusu, sosyallik ve rol model almanın geliştiği bu dönemde; empati duygusunu geliştirici hikayeler

Detaylı

FMV ÖZEL AYAZAĞA IŞIK ANAOKULU 4 YAŞ SINIFI BÜLTENİ

FMV ÖZEL AYAZAĞA IŞIK ANAOKULU 4 YAŞ SINIFI BÜLTENİ KAVRAMLAR Renk Kavramı; Kırmızı Boyut Kavramı; Büyük-Küçük Şekil Kavramı; Daire FEN-MATEMATİK ETKİNLİKLERİ Yaprak ve dal toplama-inceleme etkinliği Kaç yaprak/dal topladık? Sayalım,gruplayalım GEMS- AĞAÇ

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ DENİZYILDIZI GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ DENİZYILDIZI GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ DENİZYILDIZI GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ EKİM AYINDA ÖĞRENDİKLERİMİZ Hayvanları Koruma Günü nedeniyle okul bahçemizde yürüyüş yaptık. Hayvanlar sergisini oluşturduk ve inceledik.

Detaylı

ÖĞRENCİ GÖZLEM VE DEĞERLENDİRME RAPORU

ÖĞRENCİ GÖZLEM VE DEĞERLENDİRME RAPORU ÖĞRENCİ GÖZLEM VE DEĞERLENDİRME RAPORU PSİKOMOTOR GELİŞİM: RİTME UYGUN DANS ETME GİBİ KABA MOTOR BECERİLERİNDE BAŞARILI. JİMNASTİK DERSLERİNDE İSTEKLİ VE DAYANIKLILIĞI ARTIŞ GÖSTERİYOR. YUVARLAK ÇİZME,

Detaylı

OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI Okulöncesi eğitim çevresini merak eden, öğrenmeye ve düşünmeye güdülenmiş çocuğun bu özelliklerini yönetme, teşvik etme ve geliştirme gibi çok önemli bir görevi üstlenmiştir.

Detaylı

NİSAN AYINDA NELER ÖĞRENDİK? Hayvanları isimlendirdik. Suda yaşayan hayvanları gösterdik. Ormanda yaşayan hayvanlara örnek verdik. Çiftlik hayvanların

NİSAN AYINDA NELER ÖĞRENDİK? Hayvanları isimlendirdik. Suda yaşayan hayvanları gösterdik. Ormanda yaşayan hayvanlara örnek verdik. Çiftlik hayvanların KELEBEK VE UĞUR BÖCEĞİ GRUPLARI NİSAN AYI BÜLTENİ NİSAN AYINDA NELER ÖĞRENDİK? Hayvanları isimlendirdik. Suda yaşayan hayvanları gösterdik. Ormanda yaşayan hayvanlara örnek verdik. Çiftlik hayvanlarını

Detaylı

ÖZEL EFDAL ERENKÖY ANAOKULU PENGUEN GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ

ÖZEL EFDAL ERENKÖY ANAOKULU PENGUEN GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ ÖZEL EFDAL ERENKÖY ANAOKULU PENGUEN GRUBU EKİM AYI BÜLTENİ 1 SONBAHAR VE YAPRAKLAR Sonbahar Mevsimin de gözlemlediğimiz hava olaylarını isimlendirdik. Sonbahar mevsimine ait giysileri ayırt ettik Sonbahar

Detaylı

İYİ Kİ VARIZ SAĞLIKLIYIZ EVLİYİZ VE SAĞLIKLI BİR ÇOCUĞUMUZ VAR

İYİ Kİ VARIZ SAĞLIKLIYIZ EVLİYİZ VE SAĞLIKLI BİR ÇOCUĞUMUZ VAR GÜNDEM MADDELERİ 1. OKULUMUZUN YIL SONU ETKİNLİKLERİ -KERMES VE BİLİM ŞENLİĞİ, OKUL GECESİ 2. ÖĞRENCİLERİN DURUMU 3. DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARI 4. OKULUMUZA GELİŞ GİDİŞLERDE İZLENECEK YOL- ÖĞRETMEN VE

Detaylı

ÇOKLU ZEKA ÖZELLİKLERİ

ÇOKLU ZEKA ÖZELLİKLERİ ÇOKLU ZEKA ÖZELLİKLERİ I- Açıklama Sizi tam olarak tanımladığına inandığınız her cümlenin yanına 1 yazın. Eğer ifade size uygun değilse, boş bırakın. Sonra her bölümdeki sayıları toplayın. Bölüm 1 Nesneleri

Detaylı

FMV ÖZEL AYAZAĞA IŞIK ANAOKULU 4 YAŞ SINIFI BÜLTENİ

FMV ÖZEL AYAZAĞA IŞIK ANAOKULU 4 YAŞ SINIFI BÜLTENİ KAVRAMLAR Renk Kavramı; Kırmızı-Sarı-Mavi Zıt Kavramlar; Büyük-Küçük, Sıcak-Soğuk, Kirli-Temiz Duyu Kavramı; Pürüzlü-Pürüzsüz Şekil Kavramı; Daire-Kare-Üçgen Miktar; Ağır-Hafif GELİŞİMSEL ARŞİV (Portfolyo)

Detaylı

HAYAT BİLGİSİ. Nükhet YILMAZ İlkokul Akademik Koord.

HAYAT BİLGİSİ. Nükhet YILMAZ İlkokul Akademik Koord. Değerli Velilerimiz, Bu hafta, Dünya Çocuk Hakları gününü ve Öğretmenler Gününü kutladık. Bu günlerin anlam ve önemi için farklı etkinlikler yaptık. Pankartlarımızla okul turu yaparak ortaokul ve Liseli

Detaylı

ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR

ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR Akıl Oyunları çocukların ve yetişkinlerin strateji geliştirme, planlama, mantık yürütmemantıksal bütünleme, görsel-uzamsal düşünme, yaratıcılık, dikkat - konsantrasyon, hafıza

Detaylı

alan Lawrance Hall of Science adlı bir fen merkezi tarafından oluşturulmuş, sürekli gelişen bir programdır.

alan Lawrance Hall of Science adlı bir fen merkezi tarafından oluşturulmuş, sürekli gelişen bir programdır. GEMS (GREAT EXPLORATION IN MATHS AND SCIENCE) MATEMATİK VE FEN DE BÜYÜK BULUŞLAR Matematikte ve Bilimde Büyük Keşifler GEMS (Great Explorations in Math and Science) : California Üniversitesi bünyesinde

Detaylı

YUNUS GRUBU MART AYI BÜLTENİ

YUNUS GRUBU MART AYI BÜLTENİ YUNUS GRUBU MART AYI BÜLTENİ MART AYINDA NELER ÖĞRENDİK? Bitkileri tanıdık. Bitkileri gözlemledik. Bitki türlerini isimlendirdik. Bitkilerin birer canlı olduğunu öğrendik. Farklı bitkilerin bakımını üstlendik.

Detaylı

UYGULAMA 1 1. Aşama Şimdi bir öykü okuyacağım, bakalım bu öykü neler anlatıyor?

UYGULAMA 1 1. Aşama Şimdi bir öykü okuyacağım, bakalım bu öykü neler anlatıyor? ALAY ETME Amaç : Başkalarına saygı duymayı öğrenme.alay etme ile baş edebilme becerisini kazandırma Düzey : 1. sınıf ve üstü Materyal: Uygulama 1 için:yazı tahtası, kağıt, kalem, Uygulama 2 : Kuklalar,oyuncak

Detaylı

Çocuğumuza Etkili Ve Verimli Ders Çalışma Alışkanlığını Kazandırma Konusunda Nasıl Destek Olabiliriz?

Çocuğumuza Etkili Ve Verimli Ders Çalışma Alışkanlığını Kazandırma Konusunda Nasıl Destek Olabiliriz? Çocuğumuza Etkili Ve Verimli Ders Çalışma Alışkanlığını Kazandırma Konusunda Nasıl Destek Olabiliriz? Aile, sağlıklı nesillerin yetiştirilmesinde,toplumsal birlik ve beraberliğin sağlanmasında en önemli

Detaylı

Çoklu Zekâ Teorisi Ek 2

Çoklu Zekâ Teorisi Ek 2 ÇOCUKLAR İÇİN ÇOKLU ZEKÂ GÖZLEM FORMU Öğrencinin Adı Soyadı: Cinsiyeti: Tarih: Sınıfı: Lütfen formda yer alan her ifadenin sizin için ne derece uygun olup olmadığını aşağıdaki beşli dereceleme ölçeği üzerinde

Detaylı

CAN KARDEŞ KREŞİ REHBERLİK SERVİSİ

CAN KARDEŞ KREŞİ REHBERLİK SERVİSİ CAN KARDEŞ KREŞİ REHBERLİK SERVİSİ EKİM 2014 AYLIK REHBERLİK BÜLTENİ Çocuğumla Nasıl Oyun Oynayacağım? Oyun nedir? Oyun, çocukların dünyayı algılamalarını, hayal ile gerçek dünya arasında köprü kurmalarını

Detaylı

PENGUENLER ANAOKULU OCAK AYI BÜLTENİ

PENGUENLER ANAOKULU OCAK AYI BÜLTENİ PENGUENLER ANAOKULU OCAK AYI BÜLTENİ GİRİŞ Sayın Velimiz, Sizlere öğrenci ve öğretmenlerimiz tarafından yapılan ve yapılacak olan çalışmalar / etkinlikler hakkında bilgi vermek üzere hazırlanan bu bülteni

Detaylı

ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU KASIM AYI BÜLTENİ 3 YAŞ SINIFI

ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU KASIM AYI BÜLTENİ 3 YAŞ SINIFI ÖZEL MANİSA ÜLKEM ANAOKULU KASIM AYI BÜLTENİ 3 YAŞ SINIFI SINIF ETKİNLİKLERİ TÜRKÇE DİL Öğrencilerimiz kendilerini tanıtan oyuncaklar, giysiler, sevdiği eşyalarını anlatarak paylaşımlarda bulundular. Öğrenciler

Detaylı

YILDIZ ve KELEBEK GRUPLARI MART AYI BÜLTENİ

YILDIZ ve KELEBEK GRUPLARI MART AYI BÜLTENİ YILDIZ ve KELEBEK GRUPLARI MART AYI BÜLTENİ MART AYINDA NELER ÖĞRENDİK? Hayvanlar hakkında neler bildiğimizi ifade ettik. Hayvanları isimlendirdik. Suda yaşayan hayvanları gösterdik. Ormanda yaşayan hayvanlara

Detaylı

OYUN ETKİNLİĞİ Çocukların okula geldikleri ilk saatlerde ve günün farklı saatlerinde sınıflarda bulunan öğrenme merkezlerinde (evcilik, kitap, kukla,

OYUN ETKİNLİĞİ Çocukların okula geldikleri ilk saatlerde ve günün farklı saatlerinde sınıflarda bulunan öğrenme merkezlerinde (evcilik, kitap, kukla, OYUN ETKİNLİĞİ Çocukların okula geldikleri ilk saatlerde ve günün farklı saatlerinde sınıflarda bulunan öğrenme merkezlerinde (evcilik, kitap, kukla, blok, fen-doğa, yapılandırılmamış oyuncak, müzik, sanat)

Detaylı

Eğitim Dizisi. Hazırlayanlar: Dr. Seçil Yücelyiğit - Bil. Uzm. Sibel Güler

Eğitim Dizisi. Hazırlayanlar: Dr. Seçil Yücelyiğit - Bil. Uzm. Sibel Güler Oyun gemisi Eğitim Dizisi Her cilt 24 cm x 30 cm - 110 gr. 1. hamur Bu eğitim dizisinde okul öncesi dönem çocuklarının hem bilişsel gelişimlerini, hem de sosyal ve duygusal gelişimlerini destekleyen zengin

Detaylı

EĞİTİME İLK ADIM MODERN PDR

EĞİTİME İLK ADIM MODERN PDR EĞİTİME İLK ADIM MODERN PDR HAYATIMIZDA YENİ BİR SAYFA AÇILIYOR Bu başlangıç hem çocuğunuzun hem de sizlerin hayatında yepyeni bir dönemin başlangıcı... Okul öncesi ve ilkokula başlama döneminde çocuk

Detaylı

GELİŞİMİN EN HIZLI OLDUĞU DÖNEMİ 0-3 YAŞTIR Fakat 0-6 yaşın her döneminde çocuğun öğreneceği fiziksel, sosyal, zihinsel, cinsel, duygusal ve ahlaki gö

GELİŞİMİN EN HIZLI OLDUĞU DÖNEMİ 0-3 YAŞTIR Fakat 0-6 yaşın her döneminde çocuğun öğreneceği fiziksel, sosyal, zihinsel, cinsel, duygusal ve ahlaki gö 0-6 YAŞ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ KÜÇÜK ADIMLAR ANAOKULU Mehmet Gökay İÇEL. Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen GELİŞİMİN EN HIZLI OLDUĞU DÖNEMİ 0-3 YAŞTIR Fakat 0-6 yaşın her döneminde çocuğun öğreneceği

Detaylı

Özgüven Nedir? Özgüven Eksikliği Nedir?

Özgüven Nedir? Özgüven Eksikliği Nedir? Özgüven Nedir? Özgüven; kendimiz ve yeteneklerimiz hakkında pozitif ve gerçekçi bir anlayışa sahip olduğumuz anlamına gelmektedir. Diğer taraftan, özgüven eksikliği ise; kendinden şüphe duymak, pasiflik,

Detaylı

ARKADAŞ SEÇİMİNİN ÖNEMİ

ARKADAŞ SEÇİMİNİN ÖNEMİ ARKADAŞ SEÇİMİNİN ÖNEMİ Değerli anne babalar; Her insan, yaşamını sürdürmek ve gelişmek için başka insanlara ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaçları karşılamak için arkadaşlık ilişkileri, sosyal alandaki en önemli

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3 YAŞ GRUBU MAYIS AYI EĞİTİM PROGRAMI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3 YAŞ GRUBU MAYIS AYI EĞİTİM PROGRAMI 2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3 YAŞ GRUBU MAYIS AYI EĞİTİM PROGRAMI Beni de bir ana doğurmadı mı? Türk anaları daha nice Mustafa Kemal'ler doğurur. TÜM ANNELERİMİZİN ANNELER GÜNÜ KUTLU OLSUN 2016-2017

Detaylı

TÜRKÇE DİL ETKİNLİKLERİ

TÜRKÇE DİL ETKİNLİKLERİ TÜRKÇE DİL ETKİNLİKLERİ ŞİİR Gördün mü anneciğim Yatağımı düzelttim Sen bana öğrettikçe Çok işler yapacağım PARMAK OYUNLARI Sar sar sar makarayı Çöz çöz çöz makarayı On kilo pekmez Yala yala bitmez Ayşe,Fatma,boncuk

Detaylı

KAVRAMLARIMIZ. Sayılar(10-11) -Şekiller(Daire-Üçgen-Kare) -Önce-Sonra. -Renk Tonları -İnce Kalın Taze-Bayat. -Canlı -Cansız -Uzun - Kısa -Duygularımız

KAVRAMLARIMIZ. Sayılar(10-11) -Şekiller(Daire-Üçgen-Kare) -Önce-Sonra. -Renk Tonları -İnce Kalın Taze-Bayat. -Canlı -Cansız -Uzun - Kısa -Duygularımız MART AYI BÜLTENİ KAVRAMLARIMIZ Sayılar(10-11) -Şekiller(Daire-Üçgen-Kare) -Önce-Sonra -Renk Tonları -İnce Kalın Taze-Bayat -Canlı -Cansız -Uzun - Kısa -Duygularımız -Aynı-Farklı-Benzer -Altında-Üstünde

Detaylı

KASIM AYI 4 YAŞ GRUBU AYLIK BÜLTENİ

KASIM AYI 4 YAŞ GRUBU AYLIK BÜLTENİ KASIM AYI 4 YAŞ GRUBU AYLIK BÜLTENİ 10 KASIM ATATÜRK Ü ANMA ŞİİRLER 10 Kasım geldi işte Üzgünüz biz milletçe Atatürk! ü anarız O bizim kalbimizde 10 Kasım geldi işte Koşarız Anıtkabir e Atatürk ü anarız

Detaylı

İnsanlar ve hayvanlar arasında bir etkileşim vardır.

İnsanlar ve hayvanlar arasında bir etkileşim vardır. 2016-2017 EĞİTİMÖĞRETİM YILI ŞUBAT-MART AYI BÜLTENİ 3-4 YAŞ İnsanlar ve hayvanlar arasında bir etkileşim vardır. DİSİPLİNLER ÜSTÜ TEMAMIZ: GEZEGENİ PAYLAŞMAK ANA FİKİR: İnsanlar ve hayvanlar arasında bir

Detaylı

3-6 YAŞ ARASI ÇOCUKLARIN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ

3-6 YAŞ ARASI ÇOCUKLARIN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ 3-6 YAŞ ARASI ÇOCUKLARIN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ 3-6 yaş aralığı çocuğun kişiliğinin ana hatlarının oluşması sebebiyle önemli bir yaş dilimidir. Bundan dolayı bu dönemdeki çocukların yaş özelliklerini bilmek

Detaylı

BÜLTENİMİZDE NELER VAR?

BÜLTENİMİZDE NELER VAR? MART AYI BÜLTENİMİZ BÜLTENİMİZDE NELER VAR? SINIF ETKİNLİKLERİMİZ BRANŞ DERSLERİMİZ PORTFOLYO SUNUMUMUZ SİNEMA ETKİNLİĞİMİZ TİYATRO ETKİNLİĞİMİZ SOSYAL ETKİNLİKLERİMİZ DEMOKRASİ SEÇİMİMİZ MART AYI ECO

Detaylı

Otizm Spektrum Bozukluğu. Özellikleri

Otizm Spektrum Bozukluğu. Özellikleri Otizm Spektrum Bozukluğu Özellikleri Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocukların büyük bir bölümünde duyusal uyaranlara karşı abnormal tepki (örn. aşırı hassasiyet ya da tepkisizlik) gözlemlenmektedir. Yaygın

Detaylı

PSİKOMOTOR GELİŞİM - 2

PSİKOMOTOR GELİŞİM - 2 PSİKOMOTOR GELİŞİM - 2 PSİKO-MOTOR GELİŞİMİ DESTEKLEMEYE YÖNELİK ETKİNLİKLER HEDEFLENEN BECERİLER Kendi vücudunu ve yeteneklerini keşfedebilme Duygu ve düşüncelerini psikomotor hareketler yolu ile ifade

Detaylı

ADIGÜZEL REHBERLİK. Rehberlik Postası. 2015/Sayı:2

ADIGÜZEL REHBERLİK. Rehberlik Postası. 2015/Sayı:2 1 VERİMLİ DERS ÇALIŞMASI KONUSUNDA VELİLERE ÖNERİLER Anne, baba ve öğretmenlerin öğrenciden genel beklentisi, onların "derslerine çok çalışıp, başarılı olmaları" yönündedir. Beklenti böyle olunca başarısızlığın

Detaylı

1. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ ( 18 Aralık 09 Şubat 2018 )

1. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ ( 18 Aralık 09 Şubat 2018 ) 1. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ ( 18 Aralık 09 Şubat 2018 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

TANIM. Aşağıdaki gelişim alanlarının bir kaçında ağır ve yaygın yetersizlik ile karekterize edilir;

TANIM. Aşağıdaki gelişim alanlarının bir kaçında ağır ve yaygın yetersizlik ile karekterize edilir; OTİZM TANIM Aşağıdaki gelişim alanlarının bir kaçında ağır ve yaygın yetersizlik ile karekterize edilir; Sosyal etkileşim becerileri, İletişim becerileri Basma kalıp ilgiler, aktiviteler ya da davranışların

Detaylı

Medeniyet Okulları REHBERLİK SERVİSİ SUNAR..

Medeniyet Okulları REHBERLİK SERVİSİ SUNAR.. Medeniyet Okulları REHBERLİK SERVİSİ SUNAR.. ÖĞRENCİLERDE PERFORMANS, MOTİVASYON VE BAŞARI GELİŞTİRME TEKNİKLERİ Skeçler, Testler, Video çekimleri Başarıya Ulaşmak İçin HEDEF BELİRLEMEK PLAN OLUŞTURMAK

Detaylı

İSTEK ÖZEL ACIBADEM ANAOKULU EYLÜL AYI BÜLTENİMİZ

İSTEK ÖZEL ACIBADEM ANAOKULU EYLÜL AYI BÜLTENİMİZ İSTEK ÖZEL ACIBADEM ANAOKULU EYLÜL AYI BÜLTENİMİZ BÜLTENİMİZDE NELER VAR? ORYANTASYON SINIF ETKİNLİKLERİMİZ PARTİ ETKİNLİKLERİMİZ YÜZME ETKİNLİĞİMİZ OKUMA-YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARIMIZ BRANŞ DERSLERİMİZ

Detaylı

OKULA HAZIR MISINIZ? VELİ BÜLTENİ EYLÜL - 2012 ATA KOLEJİ REHBERLİK SERVİSİ

OKULA HAZIR MISINIZ? VELİ BÜLTENİ EYLÜL - 2012 ATA KOLEJİ REHBERLİK SERVİSİ OKULA HAZIR MISINIZ? VELİ BÜLTENİ EYLÜL - 2012 ATA KOLEJİ REHBERLİK SERVİSİ OKULA HAZIR MISINIZ? ÇOCUĞUNUZU KOLLARINIZA ALDIĞINIZ AN SANKİ DÜN GİBİ AKLINIZDAYKEN, MİNİK BEBEĞİNİZ BÜYÜDÜ VE BEBEĞİNİZİN

Detaylı

2011 2012 Eğitim Öğretim Yılı Ders Programı

2011 2012 Eğitim Öğretim Yılı Ders Programı 2011 2012 Eğitim Öğretim Yılı Ders Programı Dersin Adı: Türkçe Dil Bilgisi Yaş Grubu: 1-3 yaş Ögretmen: İmge Şahin Email: sahin_imge@hotmail.com Değerli Veliler, Bu yıl okul öncesi (1-3 yaş) sınıfını beraber

Detaylı

ÖZEL ASÇAY ANAOKULU PAMUK ŞEKERLER SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ. Hazırlayan:MELTEM DÖKÜLMEZ

ÖZEL ASÇAY ANAOKULU PAMUK ŞEKERLER SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ. Hazırlayan:MELTEM DÖKÜLMEZ ÖZEL ASÇAY ANAOKULU PAMUK ŞEKERLER SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ Hazırlayan:MELTEM DÖKÜLMEZ BU HAFTA NELER ÖĞRENDİK Bu hafta sıcak-ılık-soğuğu,boş-dolu kavramı,diş temizliği,kışlık kıyafetlerimizi,enerji tasarrufu

Detaylı

Nasıl Bir Zekâya Sahipsiniz? - Genç Gelişim Kişisel Gelişim. Ayın Testi

Nasıl Bir Zekâya Sahipsiniz? - Genç Gelişim Kişisel Gelişim. Ayın Testi Ayın Testi Prof. Gardner yıllar boyu hâkimiyetini sürdüren, insanların tek bir zekâya sahip oldukları IQ denen zekâ anlayışını kırdı. Gardner'a göre insanların sahip oldukları çoklu zekâların her biri

Detaylı

Okuma- Yazmaya Hazırlık. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim. Fen Ve Doğa Etkinlikleri

Okuma- Yazmaya Hazırlık. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim. Fen Ve Doğa Etkinlikleri Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim Sohbetler *Aile nedir? *Ailemizi tanıyalım. *Ailemizdeki büyüklerin isimlerini öğrenelim. *Akraba ne demek öğrenelim. *Arkadaşlık nedir?

Detaylı

EĞİTİM VE ÖĞRETİM DÖNEMİ DENİZYILDIZI GRUBU MART AYI BÜLTENİ

EĞİTİM VE ÖĞRETİM DÖNEMİ DENİZYILDIZI GRUBU MART AYI BÜLTENİ 2012 2013 EĞİTİM VE ÖĞRETİM DÖNEMİ DENİZYILDIZI GRUBU MART AYI BÜLTENİ MART AYINDA NELER ÖĞRENDİK? Bitkileri tanıdık. Bitkileri gözlemledik. Bitki türlerini isimlendirdik. Bitkilerin birer canlı olduğunu

Detaylı

PSİKOLOJİK REHBERLİK BÖLÜMÜ DANIŞMANLIK VE. Gamze EREN Anaokulu Uzman Psikoloğu

PSİKOLOJİK REHBERLİK BÖLÜMÜ DANIŞMANLIK VE. Gamze EREN Anaokulu Uzman Psikoloğu PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BÖLÜMÜ Gamze EREN Anaokulu Uzman Psikoloğu İÇERİK Rehberlik Birimi Tanıtımı Gelişim Dönemleri ve Okula Uyum Süreçleri Öğrencilerimizin; Zihinsel, bedensel, sosyal ve

Detaylı

ÖZEL YUMURCAK ANAOKULU

ÖZEL YUMURCAK ANAOKULU BRANŞ DERSLERİMİZ ÖZEL YUMURCAK ANAOKULU eğitiminde uygulanan programda Milli Eğitim Bakanlığı okul öncesi eğitim ve öğretim müfredatında yer alan çalışmalar ve bu çalışmalara ek olarak çağın gerekleri

Detaylı

FORUM EGE GÜNESI ANAOKULU 3-4 YAS GRUBU AYLIK PROGRAMI

FORUM EGE GÜNESI ANAOKULU 3-4 YAS GRUBU AYLIK PROGRAMI FORUM EGE GÜNESI ANAOKULU 3-4 YAS GRUBU AYLIK PROGRAMI DIL BECERILERIM VE BEN Hikaye / Öykü / Masal Tekerlemeler: Skinner tekniği ile okulum,tik tak,her sabah,çocuklar adli tekerlemelerini öğreniyorum.

Detaylı

ÇOCUĞUMUN OKUMA ALIġKANLIĞINI VE DÜġÜNME BECERĠSĠNĠ DESTEKLĠYORUZ

ÇOCUĞUMUN OKUMA ALIġKANLIĞINI VE DÜġÜNME BECERĠSĠNĠ DESTEKLĠYORUZ Sayfa1 ÇOCUĞUMUN OKUMA ALIġKANLIĞINI VE DÜġÜNME BECERĠSĠNĠ DESTEKLĠYORUZ Çocuğunuzun Planlı ÇalıĢmasını Destekleyiniz. Bu amaçla, oyun ve çalışma saatlerini önceden düzenleyiniz. Çalışma kadar dinlenmenin

Detaylı

KELEBEK VE YILDIZ GRUBU OCAK AYI BÜLTENİ

KELEBEK VE YILDIZ GRUBU OCAK AYI BÜLTENİ KELEBEK VE YILDIZ GRUBU OCAK AYI BÜLTENİ OCAK AYINDA NELER ÖĞRENDİK? KIŞ MEVSİMİ Kışa ait bir resmi inceleyerek mevsimler ve özellikleri hakkında konuştuk. Neler öğrenmek istediğimizi ifade ettik. Sınıfımızda

Detaylı

YARATICI ÖĞRENCİ GÜNLERİ Her Öğrenci Yaratıcıdır

YARATICI ÖĞRENCİ GÜNLERİ Her Öğrenci Yaratıcıdır YARATICI ÖĞRENCİ GÜNLERİ Her Öğrenci Yaratıcıdır Öğrencinin ilgi alanları, becerileri ve yetenekleri düşünüldüğü zaman kendi öğrenme yöntemlerine göre akademik ve/veya kültürel alanda başarılı olabilir.

Detaylı

FORUM EGE GÜNEŞİ ANAOKULU 5-6 YAŞ GRUBU YILDIZLAR SINIFI AYLIK PROGRAMI.,ellerim parmakları, sar makarayı tekerlemelerini

FORUM EGE GÜNEŞİ ANAOKULU 5-6 YAŞ GRUBU YILDIZLAR SINIFI AYLIK PROGRAMI.,ellerim parmakları, sar makarayı tekerlemelerini FORUM EGE GÜNEŞİ ANAOKULU 5-6 YAŞ GRUBU YILDIZLAR SINIFI AYLIK PROGRAMI DİL BECERİLERİM VE BEN Hikaye / Öykü / Masal Tekerlemeler: Aç kapa,ellerim parmakları, sar makarayı tekerlemelerini öğreniyorum.

Detaylı

AYLIK BÜLTEN - 2 SANAT TÜRKÇE DİL ETKİNLİĞİ ANA SINIFI C. Aralık Katlama tekniğinde ''balık'' yaptık.

AYLIK BÜLTEN - 2 SANAT TÜRKÇE DİL ETKİNLİĞİ ANA SINIFI C. Aralık Katlama tekniğinde ''balık'' yaptık. ANA SINIFI C AYLIK BÜLTEN - 2 SANAT Aralık 2016 Çocuklar ne ister afişini hazırladık ve çok mutlu olduk. Katlama tekniğinde ''balık'' yaptık. Atatürk çalışmamızı yuvarlama tekniğini kullanarak tamamladık.

Detaylı

Eğitim, sevgi Özel Önsöz Anaokulu

Eğitim, sevgi Özel Önsöz Anaokulu Başarının Önsöz ü 1 2 Eğitim, sevgi Özel Önsöz Anaokulu 1200 m² kullanım alanı, oyun salonları, çalışma sınıfları, sınıfların dışında açık ve kapalı oyun bahçesi, kum havuzu, bilim atölyesi, spor salonu,

Detaylı

NASIL ÇALIŞILIR? NASIL BAŞARILI OLUNUR?

NASIL ÇALIŞILIR? NASIL BAŞARILI OLUNUR? NASIL ÇALIŞILIR? NASIL BAŞARILI OLUNUR? BEYNİ ÖĞRENMEYE HAZIRLAMAK 1. Fizyolojik Hazırlık Duruşunuzu Düzeltin İyi Beslenin Sağlığınıza Dikkat Edin Olumlu Yüz İfadesi Oluşturun Hareket Edin Gerginlikten

Detaylı

Rutinler temamız kapsamında sabah sporu yaptık, grup sohbetleri ile paylaşımlarda bulunduk. Sabah sporunda reçel yaptık, hayali reçellerimizi

Rutinler temamız kapsamında sabah sporu yaptık, grup sohbetleri ile paylaşımlarda bulunduk. Sabah sporunda reçel yaptık, hayali reçellerimizi Rutinler temamız kapsamında sabah sporu yaptık, grup sohbetleri ile paylaşımlarda bulunduk. Sabah sporunda reçel yaptık, hayali reçellerimizi pişirdik. Topla tanışma oyunları oynadık. Heykel ol, adını

Detaylı

ARILAR OCAK AYI BÜLTENİ

ARILAR OCAK AYI BÜLTENİ ARILAR OCAK AYI BÜLTENİ GİRİŞ Sayın Velimiz, Sizlere öğrenci ve öğretmenlerimiz tarafından yapılan ve yapılacak olan çalışmalar / etkinlikler hakkında bilgi vermek üzere hazırlanan bu bülteni her ay için

Detaylı

SINIF İÇİ ETKİNLİKLER

SINIF İÇİ ETKİNLİKLER ARALIK 2014 Sevgili Veliler; Bizler Aralık ayını da dolu dolu yaşadık. Önemli gün ve haftaları büyük bir coşku, sevinçle yaşadık. Sınıf içi etkinliklerimize tüm çocuklarımız keyifle katıldılar. Etkinliklerimizle

Detaylı

SORUMLULUKLARINI ERTELEYEN ÇOCUKLAR

SORUMLULUKLARINI ERTELEYEN ÇOCUKLAR SORUMLULUKLARINI ERTELEYEN ÇOCUKLAR SORUMLULUK Kimse bu dünyaya bağımsız, kendinden sorumlu olarak gelmez; ancak gelişimle bu yetilere sahip olabiliriz. Hepimiz geliştikçe hayatla başetme yetilerimiz artar,

Detaylı