MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ OTOMATİK VİTES/DİŞLİ KUTUSU (ŞANZIMAN, TRANSMİSYON)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ OTOMATİK VİTES/DİŞLİ KUTUSU (ŞANZIMAN, TRANSMİSYON)"

Transkript

1 Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ OTOMATİK VİTES/DİŞLİ KUTUSU (ŞANZIMAN, TRANSMİSYON)

2 Otomatik Vites Kutusu- Dişli Sistemi (Planet Dişli Sistemi) Planet dişli sistemleri küçük hacimde yüksek hız oranları elde etmeyi sağlayan bir dişli düzenidir. Sistem iki serbestlik derecelidir. Not: Çember/Çevre /Yörünge Dişli Bir mekanizmanın serbestlik derecesi, bir mekanizmada bulunan tüm uzuvların konumunu belirlemek için gerekli olan parametre sayısıdır.

3 Planet dişli ünitesi Bu ünite ile değişik vitesler elde edilir. Pinyon dişli, güneş dişli veya çevre dişliyi tutmak için hidrolik basınç kullanılır. Böylece yavaşlama, sürüş ve geri vites elde edilir Ara mil Planet taşıyıcı Ön güneş dişli Arka güneş dişli Çevre dişli Pinyon dişli (kısa) Pinyon dişili (uzun)

4 Otomatik Vites Kutusu (Planet Dişli Sistemi) Planet dişli sistemi, otomatik transmisyon içinde farklı dişli oranları elde etmek için kullanılır. Tork konverterin çıkışı (türbin) planet dişli sisteminin girişi olarak düşünülür. Güç akışı tork konverterinden planet dişli sistemine gelir. Planet dişli sistemi hız düşürme, arttırma veyahut ta geri sürüşün oluşumunu sağlamak için kullanılır. Buna ilaveten, tam otomatik transmisyonlar D1, D2, D3 ve yüksek hız vitesine (overdrive = O.D) sahip olabilir. Otomatik transmisyonlarda birden daha çok planet dişli sistemleri daha çok dişli oranları üretmek için kullanılabilir. Planet Dişli Sisteminin Temel Parçaları: Bir planet dişli sistemi 4 önemli parçaya sahiptir. Bunlar: Güneş dişli, pinyon dişlileri, çember dişli ve taşıyıcıdır. Güneş dişli merkez dişlidir. Planet (Pinyon) dişliler planet taşıyıcısı vasıtasıyla belli bir pozisyonda tutulur. Çember dişli planet dişlilerin tamamını çevreleyen bir iç dişlidir. Bütün dişliler helisel dizayn edilmiş ve hepsi sürekli kavraşmış durumdadır. Planet Dişli Sisteminin Çalışması Farklı dişli oranları oluşturmak için, üç dişliden birisinin (güneş, çember ve planet taşıyıcısı) sabit tutulması gerekir. Örneğin; eğer çember dişli sabit tutulur, hareket güneş dişliden verilip taşıyıcıdan alınırsa bir hız düşüşü meydana gelir. Alçak vites için en genel düzenleme güneş dişlisinin sabit tutulması ve hareketin çember dişliden verilip taşıyıcıdan alınmasıdır.

5

6

7

8 Bir planet dişli sistemiyle oluşturulabilecek vites kademeleri: Bir planet dişli sistemiyle sekiz vites kademesi oluşturulabilir. Tabloda bir planet dişli ünitesiyle oluşturulabilecek vites durumları ve hızlardaki değişim gösterilmiştir. 1. Hız Artışı: Güneş dişli sabit tutulup, planet taşıyıcısı döndürüldüğünde hız artışı olur. Taşıyıcı dönerken, planet dişlilerde taşıyıcıyla birlikte döner. Bu durumda çember dişli taşıyıcıdan daha hızlı döner. Yani hız artar. Bu durum bazı otomatik transmisyonlarda ve transakslarda dördüncü vitesi yani overdrive oluşturur. Planet pinyon taşıyıcısı ve çember dişli arasındaki dişli oranı, dişli ebatlarının değiştirilmesiyle değiştirilebilir. 2. Hız Artışı II: Eğer çember dişli sabit tutulur ve taşıyıcı döndürülürse güneş dişli taşıyıcıdan daha hızlı döner. Bu vites durumu normal olarak otomatik transmisyonlarda ve transakslarda kullanılmaz. 3. Hız Azaltması I: Eğer güneş dişli sabit tutulur ve çember dişli döndürülürse planet pinyon taşıyıcısı çember dişliden daha yavaş döner. Bu düzenleme ikinci vitesi oluşturur.

9 4. Hız Azaltması II: Eğer çember dişli sabit tutulur ve güneş dişli döndürülürse, taşıyıcı düşük hızda döner. Planet pinyonları taşıyıcı üzerinde döner fakat taşıyıcı güneş dişliden daha yavaş döner. Bu vites durumu en büyük tork artışı sağlar. Bu birinci vitesi oluşturmak için kullanılır. 5. Geri Vites I: Taşıyıcı sabit tutulur ve çember dişli döndürülür. Planet pinyon dişlileri avare olarak hareket eder. Onlar güneş dişliyi ters yönde ve çember dişliden daha büyük bir hızla döndürürler. Geri viteste yüksek bir hıza ihtiyaç olmadığından dolayı normal olarak bu birleştirme geri vitesi oluşturmak için kullanılmaz. 6. Geri Vites II: Taşıyıcı sabit tutulur ve hareket güneş dişliden verilirse bu durumda çember dişli ters yönde ve güneş dişliden daha yavaş bir biçimde döner. Bu vites kademesi geri vitesi oluşturur. 7. Prizdirek Vites : Şayet planet dişlinin herhangi iki üyesi birlikte tutulursa veyahut ta aynı hızda döndürülürse, planet dişli seti bir katı mil gibi hareket eder. Dişli setinin giriş ve çıkış milleri arasında, hızda veyahut ta yönde bir değişme olmaz. Dönüştürme oranı 1:1 dir. Bu vites kademesi üçüncü vites veyahut ta prizdirek olarak isimlendirilir. 8. Nötr Vites : Kavramalar hizmete alınmadığı ve bantlara uygulanmadığı zaman planet dişli setinin hiçbir üyesi tutulmamış olur. Üç üyenin hepsi serbesttir. Bu durumda dişli seti vasıtasıyla güç iletilmez. Bu boş vites kademesidir. Bu durum motor üzerindeki yükü kaldır ve motorun çalışmasını temin eder [18:s.628].

10 Otomatik Vites Kutusu (Planet Dişli Sistemi) Vites Çember dişli Planet taşıyıcısı Güneş dişli Hızdaki değişim Muhtemel vites durumları 1 H.A. H.V. T. Artma 4. Vites (Overdrive) 2 T. H.A. H.V. Azalma Kullanılmıyor 3 H.V. H.A. T. Azalma 2. Vites 4 T. H.A. H.V. Azalma 1. Vites 5 H.V. T. H.A. Azalma (Geri Kullanılmıyor vites) 6 H.A. T. H.V. Azalma Geri vites 7 Herhangi iki dişli tutulursa 1:1 Prizdrekt 3. Vites 8 Bütün dişliler serbest kalırsa Nötr Nötr Tablo: Bir Planet Dişli Seti ile Oluşturulabilecek Vites Durumları H.A. = Hareket Alan (Çıkış), H.V. = Hareket Veren (Giriş), T. = Tutulan Dişlidir.

11 Otomatik Vites Kutusu (Planet Dişli Sistemi)

12

13 FIGURE: The Type 1 gearset is a three-speed Simpson gear train that uses bands to hold the sun gear and reaction carrier. Note that the reaction carrier can also be held by a one-way clutch.

14 FIGURE: Common symbols used in the transmission schematics to illustrate the various parts.

15 Otomatik Vites Kutusu (Planet Dişli Sistemi) O = A/(S+A)

16 Otomatik Vites Kutusu (Planet Dişli Sistemi)

17 Otomatik Vites Kutusu (Planet Dişli Sistemi) Soru 2: Birleşik planet (epicycle gear train) Soru 1: Basit planet

18 Değişik Planet Dişli Sistemleri Temel planet dişli sistemlerinin birkaç çeşidi vardır. Otomatik transmisyonlarda ve transakslarda Simpson ve Revigneaux planet dişli sistemleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Simpson Gearset Has two separate planetary gearsets with a common sun gear. Simpson Planet Dişli Sistemi: Bu planet dişli sistemi iki planet pinyon setine sahiptir. Bunlar genel olarak bir güneş dişli etrafında döner. Her bir planet pinyon seti onun kendi çember dişlisiyle kavraşır. The Simpson gear train is a compound gearset commonly used in many threespeed transmission/transaxles.

19 Ravigneaux Gearset Has two separate sun gears, two separate planetary gears, and a common ring gear. Ravigneaux (Raveno) Planet Dişli Sistemi: Bu planet dişli sistemi; bir tane çember dişliye, iki tane planet pinyon setine (uzun ve kısa), iki güneş dişliye (ön ve arka) ve bir planet taşıyıcısına sahiptir. Bu planet dişli sistemi bileşik planet dişli sistemi olarak isimlendirilir. Başka tür planet dişli çalışma mekanizmaları da mümkündür. Bununla beraber temel durumlar ve güç akışları benzerdir.

20 FIGURE: The Type 9,10,11,and 12 gearsets illustrate the different three- and four-speed gear train arrangements that use a single Ravigneaux gearset.

21 Planet Dişli Sisteminin Kontrolü Planet dişli sistemleri; bantlarla, tek yön kavramalarıyla veya çok diskli kavramalarla kontrol edilir. Bu kavrama statordaki tek yön kavraması gibi çalışır. Çok diskli kavramalar planet dişli sistemindeki bir üyenin tutulmasını veya serbest bırakılmasını kontrol eder. Çok diskli kavramalar planet dişli sistemindeki iki üyenin kilitlemesini sağlayabilir. Bu durum prizdirek vites kademesini oluşturur. Kavramalar ve bantlar akışkan basıncıyla çalıştırılır. Elektronik Kontrol Modülü/Ünitesi (ECM/ECU) Bazı transmisyon ve transakslar elektronik olarak kumanda edilir. Sensörler çalışma şartlarını kontrol ederler. Örneğin; araç hızı, motor yükü ve soğutma suyu sıcaklığı gibi. Bu bilgiler elektronik kontrol modüle [ECM] gönderilir. ECM ayrı bir transmisyon veyahut ta transaks denetleyicisi olabilir. Diğer otomatik dişli kutusuna sahip araçlar bir transmisyon kontrol modüle [PCM] sahiptir. Bu hem motoru hem de transmisyonu kontrol eder. Değişik girdilerden kullanılan bilgiler ile ECM, vites değiştirmek için vites değişim zamanına ve vites değişimin nasıl algılanacağına karar verir. Sinyaller valf gövdesi üzerindeki elektrikli vites değiştirme selenoidlerine gönderilir. Selenoidler akışkan kanallarını açar veyahut ta kapatır.

22 Elektronik Kontrol Modülü/Ünitesi (ECM/ECU) [dvm.] Bunlardan; 2 tanesi vites değiştirme selenoidi, üçüncü selenoid valf; hat basıncını kontrol eder ve governor valf, modüler valf veyahut ta gaz kelebeği konum valfi ve ilişkili bağlantıları ayırmak için kullanılır. Çıkış sensörü veyahut da araç hız sensöründeki sinyal governor basıncını meydana getirir. Dördüncü selenoid valf, tork konverter kavramasını kilitlemeyi kontrol eder. PCM; soğutma suyu sıcaklık sensörü, gaz kelebeği konum sensörü, manifolt mutlak basınç sensörü ve diğer sensörlerdeki girdileri değerlendirerek selenoidleri kontrol eder. Bunlar PCM`ye, sürücünün istediği güç ve motor yükü hakkındaki bilgileri verir. Bazı araçlarda, PCM vites değiştirme esnasında yakıt akışını azaltır ve ateşleme zamanını geciktirir. Vites değişimi tamamlanır tamamlanmaz, motor gücü eski haline döndürülür. Bu yetenek, eğer yüksek hızdayken vites değiştirilecek olursa PCM transmisyonun zarar görmesini önlemeye yardım eder [18:ss ].

23 ECU / PTM Girdileri: PCM ye veyuhut ta ECU ya gelen değişik bilgiler, otomatik transmisyonun kontrolünü temin etmeye yardım eder. 1. Araç Hız Sensörü [VSS]: Bu sensör vites değişim noktalarını tanımlamak için gerekli olan araç hızını algılar. 2. Gaz Kelebeği Konum Sensörü [TPS]: Vites değişim zamanlarını tanımlamak için gerekli olan gaz pedalı durumunu algılamak için kullanılır. 3. Soğutma Sıvısı Sensörü: Tork konvörter kavramasının (TCC) çalışma zamanlarını tanımlamak için, motor soğutma sıvısındaki değişimleri algılamak için kullanılır. 4. Birinci Vites Basınç Şalteri: Birinci vitesteki transmisyon yağ basıncını algılayan bu şalter vites değişim noktalarını tanımlamak için kullanılır. 5. Dördüncü Vites Basınç Şalteri: Dördüncü vitesteki transmisyon yağ basıncını algılar. Bu şalter vites değişim noktalarını tanımlamak için kullanılır. 6. Frenleme Şalteri: Frenlere uygulanıp uygulanmadığını algılayarak, frenlere uygulandığı zaman TCC nin serbest bırakılmasını temin etmek için kullanılır. 7. Seyir Hızı Kontrol Şalteri: TCC sisteminin kontrolü için aracın seyir hızında olup olmadığını algılar. 8. Manifolt Mutlak Basınç Sensörü [MAT]: Vites değişim noktalarını tanımlamak için gaz kelebeği açıklık miktarını algılar. 9. Elektronik Ateşleme Zamanı [EST]: Vites değiştirme zamanını tanımlamak için ateşleme zamanını algılar.

24 Sensörler Motor kontrol ünitesi Motor devri Yakıt tüketimi Gaz kelebeği konumu Şanzıman giriş devri Sensörü Şanzıman devri sensörü Kickdown şalteri Kontrol ünitesi, Otomatik şanzıman Aktüatorlar Hidrolik ünite selenoid valflara sahip Motor kontrol ünitesi Motor müdahalesi Büyültme / küçültme bilgisi Selenoid, vites kolu kilidi Fren lambası şalteri Şanzıman yağ sıcaklık sensörü Çok fonksiyonlu şalter Klima Teşhis soketi Sürüş kademesi göstergesi gösterge tablosu Hız sabitleme sistemi Röle, otomatik şanzıman Fren kontrol ünitesi Geri vites lambası AB 332, Bölüm 2, Kademeli otomatik; Tork konvertörü Kaynak: Audi

25 ECU / PTM Çıktıları Bu girdiler ışığında PCM; 1. A Vites Değiştirme Selenoidini, 2. B Vites Değiştirme Selenoidini, 3. Tork Konverter Kavrama Selenoidini kontrol eder. TCC valfi önceden tanımlanan valflerle aynı çalışma prensibine sahiptir. Vites değiştirme selenoidleri, valf gövdesi içerisindeki hidrolik valflerle birleştirilmiştir. Bu valfler planet dişli sistemiyle birlikte çalışan değişik bant ve kavramalara hidrolik akışını kontrol etmek için kullanılır. A ve B selenoidleri; ECU / PCM tarafından açılıp kapatıldığında, vites değiştirme selenoidleri dört ileri vitesi oluşturmak için birlikte çalışır. Bir vites seçimi, ECU / PCM ye giren belirli bilgiler esasına göre yapılır. Bu durumda A ve B selenoidleri hidrolik valf gövdesindeki farklı hidrolik devreleri kontrol etmek için kullanılır. Örneğin; ECU / PCM, transmisyonun birinci vitesten ikinci vitese geçmesini istediği zaman B selenoidini açarken A selenoidini kapatır [16:s.592]. Her bir selenoid; ECM nin, selonoidi ON/OFF konumuna alışına göre yukarı aşağı hareket eden bir plancıra sahiptir. Bu plancır ucunda bulunan bir valf vasıtasıyla akışkan kanalındaki portun açılıp kapanmasını sağlar.

26 ECU / PTM Çıktıları (Dvm.) ECU, selenoidi ON konumuna aldığı zaman plancır yukarı çekilir. Bu durum portu açar ve vites değiştirme valfinin üzerine etkiyen akışkan basıncını tahliye eder. Bunun neticesinde vites değiştirme valf yayı, vites değiştirme valfini hareket etmesi için zorlar. Vites değiştirme valfi hareket ederken, vites değiştirmek için uygun servo bantlara ve kavramalara giden akışkan kanallarını açar. ECU selenoidi OFF konumuna aldığında selenoid yayı plancırı aşağı doğru zorlar. Bu hareket portu kapatır. Bu durumda akışkan basıncı, vites değiştirme valfinin itilmesine karşı kullanılır. Bu basınç yay kuvvetini yenerek sola hareket eder. Bu hareket neticesinde, akışkan basıncını vites değiştirme valfinden diğer bir kanal vasıtasıyla uygun bantlara ve kavramalara gönderir. Diğer vites büyütmeler ve vites küçültmeler aynı yöntemle yapılır. ECU vites değişimini ve selenoidlerin uygun bağlantı sinyallerini tanımlar. Seçici kolun pozisyonu ile manuel valfin; park (park), boş (neutral) ve geri vitesteki (reverse) hidrolik kontrolünü sağlar.

27 Typical Ratio Set Kaynak: Julian Happian-Smith, An Introduction to Modern Vehicle Design, 2002

28 ÖRNEK UYGULAMALAR

29

30

31

32 SANZIMAN KUMANDASINA YÖNELİK ÖRNEK UYGULAMALAR

33 Sensörler Sinyaller- Motor Kontrol Ünitesi Şanzıman kontrol ünitesi Motor kontrol ünitesi Motor devir sensörü Enjektörler E-Gaz Gaz kelebeği potansiyometresi AB 332, Bölüm 2, Kademeli otomatik; Tork konvertörü Kaynak: Audi

34 Resimde, motor kontrol ünitesi ile şanzıman kontrol ünitesi (ZF şanzımanı 01V) iletişimini gösterilmektedir. Motor devri sinyali: Motor devri sinyali vites basıncı hesaplaması için gereklidir. Bu yumuşak bir vites değiştirme için ön koşuldur. Sinyal olmadığında, kontrol ünitesi bir yedek değer hesaplar. Vites basıncı yükselir ve vites değiştirme daha sert gerçekleşir. CAN hattı ile donatılmış araçlarda, bilgiler CAN hattı üzerinden aktarılır. Sinyal kendi kendine teşhis tarafından denetlenir. Yakıt tüketimi sinyali: Yakıt tüketimi sinyali, motor kontrol ünitesi tarafından, enjektörlerin enjeksiyon süresinden hesaplanır. Şanzıman kontrol ünitesi, yakıt tüketimi sinyalinden o anda var olan motor torkunu hesaplar. Şanzıman kontrol ünitesi, vites değiştirme zamanını sabit belirlemek ve kavrama silindirlerindeki basıncı ortaya çıkarmak için motor torkundan faydalanır. Motor kontrol ünitesinden şanzıman kontrol ünitesine giden motor momenti fiili sinyalinin doğrudan belirlenmesi de diğer bir çözüm şeklidir. Burada, o anda var olan motor torku, motor kontrol ünitesinin kendisi tarafından yakıt tüketimi sinyalinden hesaplanır. CAN hattı ile donatılmış araçlarda, bilgiler CAN hattı üzerinden aktarılır. Sinyal olmadığında, şanzıman kontrol ünitesi gaz kelebeği sinyali ve motor devrinden yedek değer hesaplar. Sinyal kendi kendine teşhis tarafından denetlenir. AB 332, Bölüm 2, Kademeli otomatik; Tork konvertörü Kaynak: Audi

35 Gaz kelebeği konumu: Gaz kelebeği konumu, motorun yükü hakkında bilgi veren bir ölçüdür. Konum, gaz kelebeği potansiyometresi tarafından motor kontrol ünitesine bildirilir. Motor kontrol ünitesi bilgileri şanzıman kontrol ünitesine gönderir. Şanzıman kontrol ünitesi, vites değiştirme zamanını sabit belirlemek ve kavrama silindirlerindeki basıncı ortaya çıkarmak için motor yükünden faydalanır. CAN hattı ile donatılmış araçlarda, bilgiler CAN hattı üzerinden aktarılır. Sinyal olmadığında, şanzıman kontrol ünitesi sabit bir vites programına, dinamik vites programı olmadan, geçer. Sinyal kendi kendine teşhis tarafından denetlenir. AB 332, Bölüm 2, Kademeli otomatik; Tork konvertörü

36 Sensörler / Sinyaller Çok Fonksiyonlu Şalter Otomatik şanzıman rölesi Hız sabitleme sistemi Geri vites lambası rölesi Şanzıman kontrol ünitesi AB 332, Bölüm 2, Kademeli otomatik; Tork konvertörü

37 Çok fonksiyonlu şalter şanzıman muhafazasında yerleşmiştir ve mekanik olarak vites kolu teli üzerinden kumanda edilir. Kontrol ünitesine vites kolu konumu (P, R, N, D, 4, 3, 2) hakkında bilgi verir. Vites kolu konumları "4", "3", "2" olduğunda bu bilgi sonucunda büyültme işlemi önlenir. Bu bilgilerin geçerliliği kendi kendine teşhis tarafından kontrol edilir. Otomatik şanzıman J60 rölesi / marş motoru kilit rölesi J207 için voltaj sağlar. Böylece araç "P" ve "N" vites kolu konumlarına geçirilebilir. Bu fonksiyon için kendi kendine teşhis kontrolü gerekmez. Hız sabitleme sisteminin, "D", "4" ve "3" vites kolu konumlarında voltaj beslemesini sağlar. Voltaj beslemesinin kesildiği durumlarda hız sabitleme sistemi fonksiyonunu yitirir. Bu fonksiyon için kendi kendine teşhis kontrolü gerekmez. Geri vites takılı olduğunda, geri vites lambası rölesinin voltaj beslemesini sağlar. Bu fonksiyon için kendi kendine teşhis kontrolü gerekmez. Sinyal kesilmesi durumunda, sürüşe D ve R vites kolu konumunda devam etmek mümkündür, fakat vites kalitesi düşüktür. AB 332, Bölüm 2, Kademeli otomatik; Tork konvertörü Kaynak: Audi

38 Sensörler / Sinyaller Fren kontrol ünitesi Fren kontrol ünitesi Şanzıman kontrol ünitesi Motor kontrol ünitesi AB 332, Bölüm 2, Kademeli otomatik; Tork konvertörü Kaynak: Audi

39 Şanzıman kontrol ünitesi Bir sensör sinyali iptal olduğunda, aşağıdakiler ortaya çıkar Şanzıman kontrol ünitesi, diğer sensörlerin sinyalinden bir yedek sinyal oluşturur. Bir yedek sinyal oluşturulabildiğinde, şanzıman fonksiyonları büyük ölçüde yerindedir. Yedek sinyal değerlendirmesinde, arızanın durumuna göre bazı kısıtlamalar yapılması gerekebilir. Bir yedek sinyal oluşturulamaz ise, sistem acil durum işletimine geçer. Tüm selenoid valfların akım beslemesi kesilir ve yaylar vasıtasıyla bekleme konumuna bastırılır. Şanzıman sadece 4. viteste ileri gider. Geri vitese geçiş mümkün olur. Hidrolik sistem maksimum basınç ile çalışır. Bu durumda sert vites geçişleri ortaya çıkar. Acil durum çalışması vites göstergesi içinde gösterge tablosunda belirir. Kaynak: Audi

40 Mekatronik modül, hidrolik modül ile elektronik modülü birleştirmektedir. Şanzıman kontrol ünitesi şanzımana entegredir. Bu şekilde ağırlıktan tasarruf edilmiştir. Daha güvenilir olması, arayüzlerin (temaslar) azaltılması ile sağlanmıştır. Mekatronik tekniği, 6 vitesli otomatik şanzımanlar 09E ile 09L, elektromekanik şanzıman 02E ve multitronik şanzıman 01J modellerinde kullanılmaktadır. Mekatronik Kontrol ünitesi J217 Şanzıman çıkış devri sensörü G195 Hidrolik modül Elektronik modül Şanzıman yağı sıcaklık sensörü Sürüş kademesi sensörü F125 Şanzıman giriş devri sensörü G182 AB 332, Bölüm 2, Kademeli otomatik; Tork konvertörü

Otomatik Şanzımanlar

Otomatik Şanzımanlar Otomatik Şanzımanlar Taşıtın hızına, gaz kelebeği pozisyonuna, yol ve yük şartlarına bağlı olarak viteslerin otomatik olarak değişmelerine imkan veren bir sistemdir. Hız ve tork ihtiyacına göre gerekli

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR HİDROLİK KAVRAMALAR OTOMATİK ŞANZIMAN/TRANSMİSYON

Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR HİDROLİK KAVRAMALAR OTOMATİK ŞANZIMAN/TRANSMİSYON Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR MARMARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HİDROLİK KAVRAMALAR OTOMATİK ŞANZIMAN/TRANSMİSYON TAM (İDROLİK KONTROLLÜ OTOMATİK ŞANZ)MAN YAP)S) Bu şanzımanda vites değişimi,

Detaylı

Vites Kutusu (Şanzıman) Nedir?

Vites Kutusu (Şanzıman) Nedir? MANUEL ŞANZIMAN Vites Kutusu (Şanzıman) Nedir? Vites kutusu (şanzıman); hız ve tork değiştirici bir dişli kutusudur. Motorda üretilen güç iki temel parametre içerir; bunlar devir sayısı (hız) ve torktur

Detaylı

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ Prof. Dr. Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü, Erzurum Bu bölümde Aktarma Organları Sistem Tanımı Mekanik Kavramalar Manuel Transmisyon ve Transaxle

Detaylı

Otomatik moment değiştiriciler

Otomatik moment değiştiriciler Otomatik moment değiştiriciler ANA FONKSİYON GRUPLARI 1. Hidrodinamik moment değiştirici (Trilok moment değiştirici), 2. Gereken sayıda kademeleri olan dişli grubu (genel olarak lamelli kavramalarla ve

Detaylı

Seçime bağlı çıkış sinyalleri (UF 356) Seçime bağlı çıkış sinyalleri. Ters sinyal

Seçime bağlı çıkış sinyalleri (UF 356) Seçime bağlı çıkış sinyalleri. Ters sinyal Seçime bağlı çıkış sinyalleri Seçime bağlı çıkış sinyalleri Bu belge C493 konektörü pim 8-12 için opsiyonel çıkış sinyallerini açıklamaktadır (uzatılmış fonksiyonelliğe sahip konektör). Bu sinyaller SDP3

Detaylı

Yeni Ürün Tanıtımı TN S

Yeni Ürün Tanıtımı TN S Teknik Servis Eğitimi 2002.50 Mondeo Yeni Ürün Tanıtımı TN7002133S 5 Vitesli Otomatik Diferansiyelli Vites Kutusu Öğrenci Bilgileri CG7998/S tr 02/2002 Bu yayın içerisindeki resimler, teknik bilgiler veriler

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HİDROLİK KAVRAMALAR OTOMATİK ŞANZIMAN/TRANSMİSYON

MARMARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HİDROLİK KAVRAMALAR OTOMATİK ŞANZIMAN/TRANSMİSYON Abdullah DEMİR, Dr. MARMARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HİDROLİK KAVRAMALAR OTOMATİK ŞANZIMAN/TRANSMİSYON Rest of World (RoW) Figure 1: Forecast of quantities for automatic transmissions worldwide

Detaylı

Basınç farkı=çalışma basıncı (PA,B)-Şarj basıncı (PSp)+Güvenlik payı Ayar Diyagramı

Basınç farkı=çalışma basıncı (PA,B)-Şarj basıncı (PSp)+Güvenlik payı Ayar Diyagramı 1 Pistonlu pompa ve motorlarla sağlanacak hidrostatik tahrik aracın sürüşünde birçok avantaj getirmektedir. İyi bir sürüş konforu ve yüksek çalışma hızı yönündeki talepler hidrostatik tahrikle çalışan

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ Vites/Dişli Kutusu (Şanzıman/Transmisyon) 1. Bölüm HAZIRLAYAN: Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Vites Kutusu (Şanzıman) - Görevi Transmisyon sisteminin başlıca görevleri;

Detaylı

Retarder kullanımı ve sürüş tarzı ile Güvenli ulaşın.

Retarder kullanımı ve sürüş tarzı ile Güvenli ulaşın. G 1853 tr ak / WA 1 000 2013-07 Ölçü ve Resimler bağlayıcı değil,değişkenlik hakkımız mahfuzdur. Retarder kullanımı ve sürüş tarzı ile Güvenli ulaşın. Voith Turbo Güç Aktarma Teknigi Ltd. Sti. Altıntepe

Detaylı

COK-0240K Otomobil Elektrik Sistemi Deney Seti

COK-0240K Otomobil Elektrik Sistemi Deney Seti COK-0240K Otomobil Elektrik Sistemi Deney Seti Otomobil Elektrik Sistemi Deney Seti, gerçek bir otomobildeki elektrik tesisatını incelemeye, oluşturulacak arızaları gözlemlemeye uygun yapıdadır. Tüm modüller

Detaylı

MOTORLU ARAÇLARDA ARIZA TEŞHİSİ

MOTORLU ARAÇLARDA ARIZA TEŞHİSİ MOTORLU ARAÇLARDA ARIZA TEŞHİSİ OTOMOTİV YÖNETİM SİSTEMLERİ 1 1. Belirlenmiş sınırlar içerisinde her türlü değeri alabilen sinyallere ne denir? A) Dijital sinyal B) Analog sinyal C) Radyo sinyalleri D)

Detaylı

GÜÇ AKTARMA ORGANLARI

GÜÇ AKTARMA ORGANLARI GÜÇ AKTARMA ORGANLARI DEBRİYAJ ŞANZIMAN ŞAFT VEYA TAHRİK MİLİ DİFRANSİYEL AKS TEKERLEK 1.1. Hareket İletim Türleri Motor Trans aks Şanzıman Tahrik Şaftı Şaft (kardan mili) Diferansiyel Aks mili Aks Lastik

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ OTOMATİK VİTES/DİŞLİ KUTUSU (ŞANZIMAN, TRANSMİSYON)

MARMARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ OTOMATİK VİTES/DİŞLİ KUTUSU (ŞANZIMAN, TRANSMİSYON) Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR MARMARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ OTOMATİK VİTES/DİŞLİ KUTUSU (ŞANZIMAN, TRANSMİSYON) TAM HİDROLİK KONTROLLÜ OTOMATİK ŞANZIMAN YAPISI Bu şanzımanda vites değişimi,

Detaylı

OTOMATİK TRANSMİSYONLAR

OTOMATİK TRANSMİSYONLAR OTOMATİK TRANSMİSYONLAR Taşıtın hızına, gaz kelebeği pozisyonuna yük ve yol şartlarına bağlı olarak viteslerin otomatik olarak değişmelerine imkan veren bir sistemdir. Otomatik transmisyonla,mekanik ve

Detaylı

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ Prof. Dr. Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü, Erzurum Bu bölümde Aktarma Organları Sistem Tanımı Mekanik Kavramalar Manuel Transmisyon ve Transaxle

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1 GİRİŞ

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1 GİRİŞ İÇİNDEKİLER Bölüm 1 GİRİŞ 1.1 TAŞITLAR VE SOSYAL YAŞAM... 1 1.2 TARİHSEL GELİŞİM... 1 1.2.1 Türk Otomotiv Endüstrisi... 11 1.3 TAŞITLARIN SINIFLANDIRILMASI... 14 1.4 TAŞITA ETKİYEN KUVVETLER... 15 1.5

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1 GİRİŞ

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1 GİRİŞ İÇİNDEKİLER Bölüm 1 GİRİŞ 1.1 TAŞITLAR VE SOSYAL YAŞAM... 1 1.2 TARİHSEL GELİŞİM... 1 1.2.1 Türk Otomotiv Endüstrisi... 5 1.3 TAŞITLARIN SINIFLANDIRILMASI... 8 1.4 TAŞITA ETKİYEN KUVVETLER... 9 1.5 TAŞIT

Detaylı

OTOMATİK TRANSMİSYONLAR

OTOMATİK TRANSMİSYONLAR OTOMATİK TRANSMİSYONLAR 1. VİTES KUTUSU İHTİYACI VE GÖREVİ İçten yanmalı motorların tabiatı gereği, araçların vites kutusuna ihtiyacı vardır. Öncelikle, her motorun bir tehlikeli devir bölgesi vardır,

Detaylı

NEW HOLLAND. TR6 Serisi

NEW HOLLAND. TR6 Serisi NEW HOLLAND TR6 Serisi New Holland markası, çiftçilerimizden aldığı desteği kendi tecrübesi ile birleştirerek yüksek teknolojiye sahip traktörler üretiyor. NEW HOLLAND TR6 Serisi TR6 Serisi 4 Silindirli

Detaylı

PATĐNAJ ÖNLEME SĐSTEMĐ(ASR)

PATĐNAJ ÖNLEME SĐSTEMĐ(ASR) PATĐNAJ ÖNLEME SĐSTEMĐ(ASR) Mustafa YAZICI, H. Mehmet DEMĐREL TCK Patinaj Önleme Sistemi, harekete geçme ve hızlanma sırasında döndürülen tekerleklerin patinaj yaparak dönmesini engeller. Bu şekilde ASR,

Detaylı

TR6 Serisi TR6.120 TR6.130 TR6.140 TR6.135 TR6.150

TR6 Serisi TR6.120 TR6.130 TR6.140 TR6.135 TR6.150 TR6 Serisi TR6.120 TR6.130 TR6.140 TR6.135 TR6.150 Yerli Devler Gücüne Güç Katıyor... En güçlü yerli traktörler olarak bilinen New Holland TR6 serisi, performans ve yüksek teknolojinin yanı sıra üstün

Detaylı

ELEKTRONİK KONTROLLÜ YÖNLENDİRME SİSTEMİ

ELEKTRONİK KONTROLLÜ YÖNLENDİRME SİSTEMİ ELEKTRONİK KONTROLLÜ YÖNLENDİRME SİSTEMİ Ali ÇAVDAR 1 Abdullah DEMİR 2 ÖZET Otomobil üreticileri gelişmiş yönlendirme kontrollü, sürüş ve yol tutum özelliklerine sahip direksiyon sistemlerini üretmek için

Detaylı

TARIM TRAKTÖRLERİ 21.07.2015. Tarım Traktörleri. Traktör Tipleri. Tarım traktörlerindeki önemli gelişim aşamaları

TARIM TRAKTÖRLERİ 21.07.2015. Tarım Traktörleri. Traktör Tipleri. Tarım traktörlerindeki önemli gelişim aşamaları TARIM TRAKTÖRLERİ Tarım Traktörleri Traktör, kelime olarak çekici veya hareket ettirici anlamına gelmektedir Traktörler, tarımsal işletmelerde çeşitli iş makinelerinin çalıştırılması için kullanılan kuvvet

Detaylı

BWS üzerinden bir EK PTO'sunun etkinleştirilmesi. Genel bilgiler. Güvenlik koşulları. Değişmez güvenlik koşulları. Seçilebilir güvenlik koşullar:

BWS üzerinden bir EK PTO'sunun etkinleştirilmesi. Genel bilgiler. Güvenlik koşulları. Değişmez güvenlik koşulları. Seçilebilir güvenlik koşullar: Genel bilgiler Genel bilgiler EK PTO Etkinleştirme işlevinin amacı; volan tahrikli PTO'yu sürücü alanından ve/ veya kabinin dışından, tercihen motorun uzaktan çalıştırılması ve kapatılması işlevleriyle

Detaylı

15H. 17 Otomatik şerit algılama sistemi, durum. 18 Uyarı mesajları çıkışı, talep 14K. 3 Kombi şalter, durum

15H. 17 Otomatik şerit algılama sistemi, durum. 18 Uyarı mesajları çıkışı, talep 14K. 3 Kombi şalter, durum Uç 5, durum 3E 0 Direksiyon kolonu ayarı şalteri, durum 0 Direksiyon kolonu ayarı şalteri, durum TEMPOMAT kolu, sinyal 4G TEMPOMAT kolu, sinyal 4H 4J J 4G 23D 22D 24D 22D 6 Direksiyon simidi titreme motoru,

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) MOTORLU ARAÇLAR TEKNOLOJİSİ OTOMATİK TRANSMİSYON 2 ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

4. ELEKTRONİK YAKIT SİSTEMLERİ

4. ELEKTRONİK YAKIT SİSTEMLERİ 4. ELEKTRONİK YAKIT SİSTEMLERİ Elektroniğin ve bu arada bilgisayarların gelişmesi ile son yıllarda elektronik bilgisayar kontrollü yakıt enjeksiyon sistemleri ortaya çıkmış ve hızla gelişmişlerdir. Bugün

Detaylı

OTOMATİK KLİMA SİSTEMİ

OTOMATİK KLİMA SİSTEMİ OTOMATİK KLİMA SİSTEMİ Kabin içerisinin serinletilmesi ve ısıtılması işlemi, klima kontrol ünitesi tarafından kontrol edilir.klima kontrol ünitesi; kendisi ile bağlantılı olan parçaların sürat ve hareketleri

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI RÜZGAR ENERJİSİ SİSTEMLERİ Eğitim Merkezi Projesi

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI RÜZGAR ENERJİSİ SİSTEMLERİ Eğitim Merkezi Projesi YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI RÜZGAR ENERJİSİ SİSTEMLERİ Eğitim Merkezi Projesi Konu Başlıkları Enerjide değişim Enerji sistemleri mühendisliği Rüzgar enerjisi Rüzgar enerjisi eğitim müfredatı Eğitim

Detaylı

EG PTO'ların etkinleştirilmesi. İşlev. PTO'ların nasıl birleştirilebileceği ile ilgili bilgiler PTO kombinasyonları belgesinde bulunabilir.

EG PTO'ların etkinleştirilmesi. İşlev. PTO'ların nasıl birleştirilebileceği ile ilgili bilgiler PTO kombinasyonları belgesinde bulunabilir. İşlev Fonksiyon PTO'nun sürücü alanından ve kabinin dışından etkinleştirilmesi için kullanılır. PTO, BCI kontrol ünitesi tarafından kontrol edilmektedir (Bodywork Communication Interface). PTO'nun ne zaman

Detaylı

XSet. Lorem Ipsum is simply dummy text. Lorem Ipsum is simply dummy text.

XSet. Lorem Ipsum is simply dummy text. Lorem Ipsum is simply dummy text. XSet Xset, araç ve yönetim sistemleri arasında doğrudan veri iletişimini kuran ve yöneten bir arabirimdir. Araçtan aldığı verileri yönetim sistemine aktarır ve ihtiyaç duyulan raporların sağlanabilmesi

Detaylı

BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ

BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ Makine Elemanları 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ 1 Bu bölümden elde edilecek kazanımlar Güç Ve Hareket İletim Elemanları Basit Dişli Dizileri Redüktörler Ve Vites Kutuları : Sınıflandırma Ve Kavramlar Silindirik

Detaylı

010 SİSTEMİ. TEKNOSİSTEM MÜHENDİSLİK - Gazcılar Cad. Anafarta Sok. No:1/A BURSA, Tel:(224)272 37 34 Faks:272 40 19

010 SİSTEMİ. TEKNOSİSTEM MÜHENDİSLİK - Gazcılar Cad. Anafarta Sok. No:1/A BURSA, Tel:(224)272 37 34 Faks:272 40 19 010 SİSTEMİ 1 VOLUMETRİK DAĞITICILAR US ve USM Serisi volumetrik yağlama blokları endirek yağlama için tasarlanmıştır. Pompa basıncının düşmesinden sonra yağlama bloklarına gönderilen yağ yaylar vasıtasıyla

Detaylı

T7000 Auto Command Serisi T7040 T7070

T7000 Auto Command Serisi T7040 T7070 T7000 Auto Command Serisi T7040 T7070 T7000 AC Serisi CVT Sürekli Değişken Transmisyon KONTROL SENDE... Sidewinder II Yönetim Paneli, dokunmatik ekranı, CVT transmisyonu, ve daha fazlası ile T7000 Auto

Detaylı

DIKKAT. Geri besleme oranları Maks. %65 Maks. %25 Maks. %50 (kademeli yük için) Maks. %30 (homojen çalışma için) Diğer

DIKKAT. Geri besleme oranları Maks. %65 Maks. %25 Maks. %50 (kademeli yük için) Maks. %30 (homojen çalışma için) Diğer 1/5 SERVICEINFORMATION BENZINLI VE DIZEL MOTORLARIN EGZOZ GAZI RESIRKÜLASYON SISTEMLERINDE HATA ARAMA Egzoz gazı resirkülasyonu (EGR), zararlı madde azaltması için onaylanmış ve test edilmiş bir yöntemdir:

Detaylı

AGRI PIVOT T50 AGRI PIVOT T80 AGRI PIVOT T40 AGRI PIVOT T60 AGRI PIVOT T70 AGRI PIVOT. Dieci Türkiye Distribütörü

AGRI PIVOT T50 AGRI PIVOT T80 AGRI PIVOT T40 AGRI PIVOT T60 AGRI PIVOT T70 AGRI PIVOT. Dieci Türkiye Distribütörü AGRI PIVOT T40 AGRI PIVOT T50 AGRI PIVOT T60 AGRI PIVOT T70 AGRI PIVOT AGRI PIVOT T80 Dieci Türkiye Distribütörü AgriPivot.indd 1 11/04/18 12:16 AgriPivot.indd 2 11/04/18 12:16 PERFORMANS Standart kova

Detaylı

434F2. Caterpillar 434F2 Kazıcı Yükleyici. Motor CAT C 4.4 Beygir Gücü kw / 101 hp Çalışma Ağırlığı

434F2. Caterpillar 434F2 Kazıcı Yükleyici. Motor CAT C 4.4 Beygir Gücü kw / 101 hp Çalışma Ağırlığı Motor CAT C 4.4 Beygir Gücü 74.5 kw / 101 hp Çalışma Ağırlığı 8400-10 900 kg Beko Kazı Derinliği Uzatmalı Stik (SAE) 4353-5330 mm 434F2 Çalışma ağırlığı ve diğer özellikler makina konfigürasyonuna göre

Detaylı

EG PTO'ların etkinleştirilmesi. İşlev

EG PTO'ların etkinleştirilmesi. İşlev İşlev EG PTO'ların etkinleştirilmesi Fonksiyon PTO'nun sürücü alanından ve kabinin dışından etkinleştirilmesi için kullanılır. PTO, BCI kontrol ünitesi tarafından kontrol edilmektedir (Bodywork Communication

Detaylı

Herkes arada bir durmak zorundadır. Sizinki lastik arızası için olmasın. ContiPressureCheck. Lastik basınç takip sistemi

Herkes arada bir durmak zorundadır. Sizinki lastik arızası için olmasın. ContiPressureCheck. Lastik basınç takip sistemi Herkes arada bir durmak zorundadır. Sizinki lastik arızası için olmasın. ContiPressureCheck Lastik basınç takip sistemi ContiPressureCheck Arıza istatistiklerini azaltmak için kaybedecek zaman yok. ADAC

Detaylı

Boşaltma sırasında motor devri kontrolü. Arkaplan

Boşaltma sırasında motor devri kontrolü. Arkaplan Arkaplan Arkaplan Kana kaldıraçlı kamyonu veya damperli gövdeyi kullanırken aracın manevra yapmasını kolaylaştırmak için, motor devrini geçici olarak arttırmak olumlu olabilir. Sürüş modu boş vites haricindeki

Detaylı

H04 Mekatronik Sistemler. Yrd. Doç. Dr. Aytaç Gören

H04 Mekatronik Sistemler. Yrd. Doç. Dr. Aytaç Gören H04 Mekatronik Sistemler MAK 3026 - Ders Kapsamı H01 İçerik ve Otomatik kontrol kavramı H02 Otomatik kontrol kavramı ve devreler H03 Kontrol devrelerinde geri beslemenin önemi H04 Aktüatörler ve ölçme

Detaylı

Başlıca ürün özellikleri

Başlıca ürün özellikleri Darbeli matkap AdvancedImpact 900 Yenilikçi Bosch Kickback Control ve 2 vitesli şanzımana sahip yeni AdvancedImpact 900 performans ve kontrol konusunda en yüksek taleplerle gelen hafif hizmet kullanıcıları

Detaylı

1 Nem Kontrol Cihazı v3

1 Nem Kontrol Cihazı v3 NEM KONTROL CİHAZI v5.0 Nem Kontrol Cihazı v3.0 1 Nem Kontrol Cihazı v3 NEM Havada bulunan su buharı miktarına nem denir. Nem ölçümlerinde mutlak nem, bağıl nem ve spesifik nem hesaplanır. Mutlak nem birim

Detaylı

PEGASUS 360. Dieci Türkiye Distribütörü. Pegasus360.indd 1 11/04/18 12:19

PEGASUS 360. Dieci Türkiye Distribütörü. Pegasus360.indd 1 11/04/18 12:19 360 40.25 360 50.19 360 50.21 360 60.16 PEGASUS 360 Dieci Türkiye Distribütörü Pegasus360.indd 1 11/04/18 12:19 Pegasus360.indd 2 11/04/18 12:19 PERFORMANS PEGASUS 40.25 PEGASUS 50.19 PEGASUS 50.21 PEGASUS

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Hüseyin BULGURCU Prof. Dr. Cemal OKUYAN 25-27 MAYIS 2012 ÇANKIRI

Yrd. Doç. Dr. Hüseyin BULGURCU Prof. Dr. Cemal OKUYAN 25-27 MAYIS 2012 ÇANKIRI Yrd. Doç. Dr. Hüseyin BULGURCU Prof. Dr. Cemal OKUYAN 25-27 MAYIS 2012 ÇANKIRI 1 1. Ev tipi soğutma 2. Ticari tip soğutma 3. Endüstriyel soğutma 2 1. Bireysel iklimlendirme (Split, paket, vb.) 2. Ticari

Detaylı

Redüktör Seçimi: Astana Stadyumu 232 bin 485 metrekarelik alana kurulmuştur. Stadyumun ana formu

Redüktör Seçimi: Astana Stadyumu 232 bin 485 metrekarelik alana kurulmuştur. Stadyumun ana formu Kazakistan'ın başkenti Astana'da Türk mimarlar tarafından tasarlanan ve bir Türk inşaat şirketi tarafından inşa edilen Astana Arena Stadyumunun en büyük özelliği olan kapanan çatı hareket sistemi Yılmaz

Detaylı

SÜRÜCÜ MAHALLİ

SÜRÜCÜ MAHALLİ 4 - ELE ALIŞ SÜRÜCÜ MAHALLİ 1. Hız sabitleyici / sınırlayıcı kumandası. 2. Direksiyon ayarlama kumandası. 3. Aydınlatma ve sinyal lambaları kumandası. 4. Gösterge tablosu. 5. Sürücü Airbag'i. Korna. 6.

Detaylı

VSI-2.0 OTOGAZ DÖNÜŞÜM KİTİ

VSI-2.0 OTOGAZ DÖNÜŞÜM KİTİ VSI-2.0 OTOGAZ DÖNÜŞÜM KİTİ Prins Otogaz Dönüşüm Kiti ile Üstün Performans Yüksek Sürüş Keyfi Kıymet bilenlerin otogaz dönüşüm kiti, Prins! Kıymet Bilenlerin Otogaz Dönüşüm Kiti, Prins! Dünyada sıralı

Detaylı

Marka, Model PERKINS Tip 1104D - 44TA dizel motor Emisyon Sınıfı Faz III - A (Tier 3) Silindir Adedi 4 adet sıra Çap x Strok 105 x 127 mm Hacim 4.400 cc Max. Güç 74,5 kw, 100 hp (2200 d/dk) Max. Tork 410

Detaylı

DIRECT LIQUIMAX (DLM) OTOGAZ DÖNÜŞÜM KİTİ

DIRECT LIQUIMAX (DLM) OTOGAZ DÖNÜŞÜM KİTİ DIRECT LIQUIMAX (DLM) OTOGAZ DÖNÜŞÜM KİTİ Prins Otogaz Dönüşüm Kiti ile Üstün Performans Yüksek Sürüş Keyfi Kıymet bilenlerin otogaz dönüşüm kiti, Prins! Kıymet Bilenlerin Otogaz Dönüşüm Kiti, Prins! Dünyada

Detaylı

Temel Semboller. Sürekli Çizgi - Akış hattını gösterir. Kesik Çizgi - Pilot veya drenaj hattını gösterir

Temel Semboller. Sürekli Çizgi - Akış hattını gösterir. Kesik Çizgi - Pilot veya drenaj hattını gösterir Çizgi Temel Semboller Sürekli Çizgi - Akış hattını gösterir Kesik Çizgi - Pilot veya drenaj hattını gösterir Bir ünitedeki iki veya daha fazla fonksiyonu gösterir Daire - Yarımdaire Daire - Enerji çevrim

Detaylı

Hidrolik devre sembolleri Hidrolik Devre Kontrol ve Ekipman Sembolleri

Hidrolik devre sembolleri Hidrolik Devre Kontrol ve Ekipman Sembolleri Hidrolik devre sembolleri Hidrolik Devre Kontrol ve Ekipman Sembolleri Çizgi Temel Semboller Sürekli Çizgi - Akış hattını gösterir Daire - Yarımdaire Kare - Dikdörtgen Dörtgen Çeşitli Semboller Üçgen Pompa

Detaylı

Hidrolik Devre Kontrol ve Ekipman Sembolleri Çizgi Temel Semboller Sürekli Çizgi - Akış hattını gösterir Kesik Çizgi - Pilot veya drenaj hattını gösterir Daire - Yarımdaire Bir ünitedeki iki veya daha

Detaylı

Yavru şanzıman, genel görünüm. Genel bilgiler. Tanımlama EK 730 P

Yavru şanzıman, genel görünüm. Genel bilgiler. Tanımlama EK 730 P Genel bilgiler Bu belge Scania yavru şanzıman hakkındaki en önemli teknik ayrıntıların bir derlemesini içerir. Tanımlama Yavru şanzımanların tanımlanması, aşağıdaki örnekte olduğu gibi bir karakter kombinasyonundan

Detaylı

OTOMOTİV ELEKTROMEKANİK TEKNOLOJİSİ DERSİ

OTOMOTİV ELEKTROMEKANİK TEKNOLOJİSİ DERSİ OTOMOTİV ELEKTROMEKANİK TEKNOLOJİSİ DERSİ MODÜL ADI SÜRESİ ELEKTRONİK ATEŞLEME SİSTEMLERİ 40/32 ELEKTRONİK ATEŞLEMELİ YAKIT ENJEKSİYON SİSTEMLERİ 40/32 MOTOR İŞLETİM SİSTEMLERİ 40/24 ARAÇ YÖNETİM SİSTEMLERİ

Detaylı

Elektronik Koruma Sistemi neden gereklidir?

Elektronik Koruma Sistemi neden gereklidir? Elektronik Koruma Sistemi neden gereklidir? Elektronik Koruma Sistemi yapısı itibarı ile harmonik dalga filtresi görevi ve voltaj dengeleyici görevi yürüterek voltajı ve anlık enerji ihtiyacını optimize

Detaylı

Her 2 teknolojide de, hem ankastre programlama hem de merkezi programlama kullanılır.

Her 2 teknolojide de, hem ankastre programlama hem de merkezi programlama kullanılır. Programlama Programlama nedir? Programlama; ısıtmanın otomatik, gözle görülür biçimde ve kullanıcının ortamda bulunduğu sürelere göre yönetilmesidir. Isıtma süreleri, 7 günlük veya 24 saatlik zaman dilimlerinde

Detaylı

ELITE PR DİKKAT. O ayar sıvısı seti M) Enjektör valfi için redüksiyon. Duvara Montajı

ELITE PR DİKKAT. O ayar sıvısı seti M) Enjektör valfi için redüksiyon. Duvara Montajı ELITE PR Paket İçindekiler: A) "ELITE PR" ph ve REDOX kontrol cihazı B) PVC Crystal 4x6 ile emme cihazı (2 m) C) Polietilen hortum (3m) D) Bağlantı vidası (φ=6 mm) E) Emme çekvalfi F) FPM basma çekvalf

Detaylı

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVAR DERSİ. Yakıt Püskürtme Sistemleri Deneyi

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVAR DERSİ. Yakıt Püskürtme Sistemleri Deneyi BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVAR DERSİ Yakıt Püskürtme Sistemleri Deneyi Laboratuvar Tarihi: Laboratuvarı Yöneten: Laboratuvar Yeri: Laboratuvar Adı: Öğrencinin Adı-Soyadı

Detaylı

GRAFİK EKRAN STOKERLİ KAZAN KONTROL ÜNİTESİ KULLANIM KILAVUZU V1.0

GRAFİK EKRAN STOKERLİ KAZAN KONTROL ÜNİTESİ KULLANIM KILAVUZU V1.0 GRAFİK EKRAN STOKERLİ KAZAN KONTROL ÜNİTESİ KULLANIM KILAVUZU V1.0 1 1. TUŞLAR : YUKARI/AŞAĞI TUŞLARI: Cihaza yeni değer girişi bu tuşlar ile yapılır. SICAKLIK AYARI: Kazan sıcaklık set değeri bu tuş ile

Detaylı

600MG Model Mercedes-Benz OM 926 LA (FAZ III A) Tip 4 zamanlı, turbo şarjlı, direk enjeksiyonlu, intercooler su soğutmalı dizel motor Silindir sayısı 6 Sıra Piston Çapı ve Stroku 106 mm x 136 mm Motor

Detaylı

530.07.026 Pronti LINEA Turchia:603.83.240 Pronti LINEA IT

530.07.026 Pronti LINEA Turchia:603.83.240 Pronti LINEA IT 15:13 Pagina 1 ÖN PANEL 1 Sol kumanda kolu: d ş ayd nlatma kumandas - 2 Gösterge paneli - 3 Sağ kumanda kolu: ön cam silecek kumandas, yol bilgisayar 4 Ses sistemi - 5 Torpido gözü - 6 Ön panel kumandalar

Detaylı

Analog Kontrol Sistemleri

Analog Kontrol Sistemleri Kontrol Sistemleri Gemi Tahriklerinde Kümelerinde Çift-yakıtlı Uygulamalarda Lokomotif Kontrolünde Dizel ve Gaz motorları Kümeleri Gemicilik Uygulamaları Lokomotifler Motor & Türbin kontrolü Kontrol Sistemleri

Detaylı

ERA 02... GAZ YAKICILAR İÇİN KONTROL RÖLESİ

ERA 02... GAZ YAKICILAR İÇİN KONTROL RÖLESİ ERA 02... GAZ YAKICILAR İÇİN KONTROL RÖLESİ 02... Serisi Gaz yakma ve kontrol röleleri; pilot ateşlemeli yada iki kademeli gaz bekleri için 24 saat içersinde en az bir defa otomatik yapan, veya elle durdurulan

Detaylı

Boşaltma sırasında motor devri kontrolü. Arkaplan

Boşaltma sırasında motor devri kontrolü. Arkaplan Arkaplan Arkaplan Kanca kaldıraç dişlisi veya damper gövdesi kullanıldığında, araç sabit iken gövdenin çalışmasını kolaylaştırmak için motor devrinin geçici olarak arttırılması önerilebilir. Sürüş modu

Detaylı

PTO'ların kontrolü. Genel bilgiler. Farklı tür PTO ların kontrolü hakkında daha fazla bilgi aşağıdaki belgelerde bulunur:

PTO'ların kontrolü. Genel bilgiler. Farklı tür PTO ların kontrolü hakkında daha fazla bilgi aşağıdaki belgelerde bulunur: Genel bilgiler Araçları fabrikada PTO takılı şekilde sipariş etmek mümkündür. Araçları fabrikada takılı PTO için elektrik tesisatı ile sipariş etmek de mümkündür. PTO lar mesela üstyapı imalatçısı tarafından

Detaylı

M320D2. Caterpillar M320D2 Lastik Tekerlekli Ekskavatör. Cat C7.1 ACERT Net Beygir Gücü. Motor kw / 168 hp Kepçe Kapasitesi

M320D2. Caterpillar M320D2 Lastik Tekerlekli Ekskavatör. Cat C7.1 ACERT Net Beygir Gücü. Motor kw / 168 hp Kepçe Kapasitesi Motor Cat C7.1 ACERT Net Beygir Gücü 123.5 kw / 168 hp Kepçe Kapasitesi 0.35-1.18 m 3 M320D2 Çalısma Ağırlığı * 18 850-19 800 kg * Çalısma ağırlığı ve kepçe makine konfigürasyonuna göre değisebilir. Caterpillar

Detaylı

Küçük terminal ünitelerin kontrolü ve balanslanması için kombine vanalar

Küçük terminal ünitelerin kontrolü ve balanslanması için kombine vanalar TA-COMPACT-T Küçük terminal ünitelerin kontrolü ve balanslanması için kombine vanalar Soğutma sistemleri için geri dönüş suyu sıcaklık kontrollü kontrol vanası IMI TA / Kontrol vanaları / TA-COMPACT-T

Detaylı

MIDEA TRİ-THERMAL ISI POMPASI TEKNİK KILAVUZ- 2014

MIDEA TRİ-THERMAL ISI POMPASI TEKNİK KILAVUZ- 2014 MIDEA TRİ-THERMAL ISI POMPASI TEKNİK KILAVUZ- 2014 Modern Klima Isı Pompası Teknik Yayınlar 2014/5 MCAC-RTSM-2014-1 Tri-Thermal İçindekiler 1. Bölüm Genel Bilgiler... 1 2. Bölüm Teknik Özellikler ve Performans...

Detaylı

9S-75 ZF ORİJİNAL YEDEKLERİ

9S-75 ZF ORİJİNAL YEDEKLERİ 9S-75 ZF 1308 304 111 SENKROMEÇ GÖBEĞİ 3/4 (607) (107) 22935 EURO 63,65-1308 304 110 SENKROMEÇ GÖBEĞİ 1/2 (608) (106) 18098 EURO 72,20-1308 304 077 SENKROMEÇ FLANŞI 1/2 18095 EURO 52,50-1308 304 078 SENKROMEÇ

Detaylı

OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ II (AKTARMA ORGANLARI)

OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ II (AKTARMA ORGANLARI) OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ II (AKTARMA ORGANLARI) Taşıtlarda farklı tahrik tipleri a ve b: motor ve tahrik önde c: motor ön, tahrik arka d:motor ve tahrik arka e:4 çeker a, Günümüzde otomobillerde yaygın kullanılan

Detaylı

Yüksek verimli içme suyu pompası. Rio-Eco Therm N. Tip Kitapçığı

Yüksek verimli içme suyu pompası. Rio-Eco Therm N. Tip Kitapçığı Yüksek verimli içme suyu pompası Rio-Eco Therm N Tip Kitapçığı Baskı Tip Kitapçığı Rio-Eco Therm N Tüm hakları saklıdır. Bu kitabın içeriği üreticinin izni olmadan dağıtılamaz, çoğaltılamaz, düzenlenemez

Detaylı

Otomatik bir şanzımandaki PTO'nun etkinleştirilmesi

Otomatik bir şanzımandaki PTO'nun etkinleştirilmesi İşlevle ilgili genel bilgiler İşlevle ilgili genel bilgiler Otomatik vites kutusundaki (Allison) PTO etkinleştirmesi işlevi sürücü alanı ve kabinin dışından PTO etkinleştirmesi için tasarlanmıştır. Bu

Detaylı

CARS GUIDE. New functionality Regeneration of the Diesel particulate filter is added for

CARS GUIDE. New functionality Regeneration of the Diesel particulate filter is added for CARS New models Ford B-Max (2013 ->), Kia Venga (2010 ->) and Opel Ampera (2012- >) are new car models added in 2013 release 3. Light commercial vehicles added to the CARS database are Nissan NV200 (2011->)

Detaylı

5GL Serisi 57 kw (75 HP) 65 kw (85 HP) (97/68 EC) Düşük Profil i Bağ-Bahçe Traktörleri

5GL Serisi 57 kw (75 HP) 65 kw (85 HP) (97/68 EC) Düşük Profil i Bağ-Bahçe Traktörleri 5GL Serisi 57 kw (75 HP) 65 kw (85 HP) (97/68 EC) Düşük Profilli Bağ-Bahçe Traktörleri 2 5GL Serisi Traktörler Genel Bakış 5GL Düşük Profil, Alçak Bağ-Bahçe Uygulamaları için Yeni Çözüm Yeni John Deere

Detaylı

01 SERİSİ OTOMATİK KAYAR KAPILAR ÇOK YÖNLÜ KAPI ÇÖZÜMLERİ

01 SERİSİ OTOMATİK KAYAR KAPILAR ÇOK YÖNLÜ KAPI ÇÖZÜMLERİ 01 SERİSİ OTOMATİK KAYAR KAPILAR ÇOK YÖNLÜ KAPI ÇÖZÜMLERİ EL / AL ÇOK YÜKSEK VE AĞIR KAPILAR İÇİN ZİNCİRLİ MEKANİZMA Standart boyutların üzerindeki kapılarınız için mükemmel bir çözüm. Yeni nesil zincirli

Detaylı

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ Prof. Dr. Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü, Erzurum Bu bölümde Aktarma Organları Sistem Tanımı Mekanik Kavramalar Manuel Transmisyon ve Transaxle

Detaylı

Otomatik boş vites. Genel PGRT

Otomatik boş vites. Genel PGRT Genel Genel Bu fonksiyon aşağıdaki fonksiyonlara sahip araçlarda bulunur: Otomatik şanzıman Tam otomatik Opticruise (debriyaj pedalsız araçlar) Sürücü konforunu arttırmak amacıyla, el freni uygulandıktan

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3 Enerji Kaynakları MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3 Enerji kaynakları Yakıtlar Doğa kuvvetleri Özel doğa kuvvetleri Yrd. Doç. Dr. Yüksel HACIOĞLU Katı Sıvı Gaz Odun Petrol Doğal Gaz Hidrolik Güneş Rüzgar

Detaylı

FC100 FC220 FC330. 2 Borulu Fan Coil Termostat

FC100 FC220 FC330. 2 Borulu Fan Coil Termostat 2 Borulu Fan Coil Termostat Isıtma ya da soğutma modu için manuel ve dijital anahtarlı ve fan fonksiyonlu oda termostatı 2 pozisyon kontrol Manuel 3 kademe fan düğmesi AC 230 V ON/OFF Isıtma modunda fan

Detaylı

Üç nokta kontrollü vana motorları

Üç nokta kontrollü vana motorları Teknik föy Üç nokta kontrollü vana motorları emniyet fonksiyonsuz SU, SD emniyet fonksiyonlu (yay yukarı/yay aşağı tipi) Açıklama Motorlar aşağıdaki vanalarla birlikte herhangi bir adaptör olmadan kullanılabilmektedir:

Detaylı

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ Prof. Dr. Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü, Erzurum Otomotivde Isıtma, Havalandırma ve Amaç; - Tüm yolcular için gerekli konforun sağlanması,

Detaylı

Hidrostatik Güç İletimi. Vedat Temiz

Hidrostatik Güç İletimi. Vedat Temiz Hidrostatik Güç İletimi Vedat Temiz Tanım Hidrolik pompa ve motor kullanarak bir sıvı yardımıyla gücün aktarılmasıdır. Hidrolik Pompa: Pompa milinin her turunda (dönmesinde) sabit bir miktar sıvı hareketi

Detaylı

şimdi birkaç saniye içerisinde doğru modelin, motor kodunun seçilmesi mümkündür. Bu fonksiyona Arşiv menüsünden ulaşabilirsiniz.

şimdi birkaç saniye içerisinde doğru modelin, motor kodunun seçilmesi mümkündür. Bu fonksiyona Arşiv menüsünden ulaşabilirsiniz. Yeni modeller Abarth, modele özel teşhis özellikleri ile yeni bir marka olarak CARS ştir. Güncellenen modeller model için teş güncellenmiştir. İ güncellenmiş toplam 22 model güncellenmiştir. ş şimdi birkaç

Detaylı

Fen Bilimleri Enstitüsü Mekatronik Mühendisliği A.B.D. Mekatronikte İleri Kontrol Yöntemleri. Doktora Dersi. 2015 2016 Bahar Dönemi Final Ödevi

Fen Bilimleri Enstitüsü Mekatronik Mühendisliği A.B.D. Mekatronikte İleri Kontrol Yöntemleri. Doktora Dersi. 2015 2016 Bahar Dönemi Final Ödevi Fen Bilimleri Enstitüsü Mekatronik Mühendisliği A.B.D Mekatronikte İleri Kontrol Yöntemleri Doktora Dersi 2015 2016 Bahar Dönemi Final Ödevi Konu : ABS Sistemi Ders Danışmanı: Doç. Dr. İsmail SARITAŞ Hazırlayan:

Detaylı

2- NO Alarm Çıkış Rölesi 3- Fark Basınç Girişleri mA çıkış 5- Çoklu çalışma için bağlantı giriş çıkışı 6- Beklemeye Alma Girişi

2- NO Alarm Çıkış Rölesi 3- Fark Basınç Girişleri mA çıkış 5- Çoklu çalışma için bağlantı giriş çıkışı 6- Beklemeye Alma Girişi Kontrol Paneli 1- Kapak cıvataları 2- Anahtar 3- Selenoid in aktif olduğunu belirten uyarı ışığı 4- LCD Ekran 5- Set tuşu 6- Yukarı tuşu 7- Aşağı tuşu Kullanıcı Parametrelerine ulaşmak için SET (=) tuşuna

Detaylı

OPEN ADVANCE V.1.1 FOTOSELLİ OTOMATİK KAPI SİSTEMİ KULLANMA KILAVUZU

OPEN ADVANCE V.1.1 FOTOSELLİ OTOMATİK KAPI SİSTEMİ KULLANMA KILAVUZU OPEN ADVANCE V.. FOTOSELLİ OTOMATİK KAPI SİSTEMİ KULLANMA KILAVUZU Adres : SAKARYA. ORG.SAN.BÖL. 964 ADA PARSEL NO: HENDEK/SAKARYA Tel No : 009 064 64 8 0 Fax No : 009 064 64 8 3 www.alkur.com.tr info@alkur.com.tr

Detaylı

Keşke Kelimesini Unutun!

Keşke Kelimesini Unutun! OPTUM CVX Serisi Keşke Kelimesini Unutun! Yeni Case IH Optum CVX Serisi; yeni, sınıfında fark oluşturan kaporta dizaynı, farklı tasarımı, güçlü ve ekonomik motor gücü seçenekleri, her türlü koşulda etkin

Detaylı

M642 TEKNİK ÖZELLİKLER

M642 TEKNİK ÖZELLİKLER MOTOR M642 TEKNİK ÖZELLİKLER İmalatçı Firma : PERKINS Model : 1104D-44AT (Tier-3A) Euro IIIA Azami Gücü : 74.5 kw / 99 HP (ISO/TR 14396) Silindir Hacmi : 4.4. lt. Silindir Sayısı : 4 Silindir Çapı : 105

Detaylı

3 YIL GARANTĠ YÜKSEK KALĠTE SERİ KUMANDA KUTUSU RPB

3 YIL GARANTĠ YÜKSEK KALĠTE SERİ KUMANDA KUTUSU RPB SERİ ÇÖZÜMLER Seri çözümler, orta ve büyük ölçekli tesisler için en iyi sistemlerdir. Bu aletle, kontrol ve kumanda cihazlarına valfların bağlantı maliyetlerinin azalmasını hatta neredeyse tamamen yok

Detaylı

ELEKTRİKSEL EYLEYİCİLER

ELEKTRİKSEL EYLEYİCİLER ELEKTRİKSEL EYLEYİCİLER Eyleyiciler (Aktuatörler) Bir cismi hareket ettiren veya kontrol eden mekanik cihazlara denir. Elektrik motorları ve elektrikli sürücüler Hidrolik sürücüler Pinomatik sürücüler

Detaylı

NEW HOLLAND. 56s Serisi

NEW HOLLAND. 56s Serisi NEW HOLLAND 56s Serisi NEW HOLLAND 56s Serisi Yılların vazgeçilmeyen bir klasiği haline gelen 56s Serisi, yenilenmiş Tier 3 emisyon değerine sahip motoruyla, atalarından aldığı mirası geleceğe taşıyor.

Detaylı

Rio Eco Z N. Rio-Eco Z N 32-120

Rio Eco Z N. Rio-Eco Z N 32-120 lfd. no. Parça sayısı Nesne Birim başına ücret Rio-Eco Z N 32-120 Miktar Bakım gerektirmeyen, ikiz pompa olarak kullanılan, flanş bağlantısına, entegre edilmiş, kademesiz, fark basıncı kontrolü ve ErP

Detaylı

NEW HOLLAND T4 F/N/V Serisi

NEW HOLLAND T4 F/N/V Serisi NEW HOLLAND T4 F/N/V Serisi t4.75f/n/v t4.85f/n/v t4.95f/n/v Bağ ve bahçe uygulamaları için tasarlanmış, her biri kendi alanının uzmanı modellerimizle tanışın New Holland T4 F/N/V serisi traktörler kompakt

Detaylı

Traktör AXION 900-800 ARION 600-500 - 400 AXOS 300

Traktör AXION 900-800 ARION 600-500 - 400 AXOS 300 Traktör AXION 900-800 ARION 600-500 - 400 AXOS 300 XERION 5000 / 4500 / 4000 TRAC / TRAC VC 2 0 7 4 8 3 5 6 9 Mercedes-Benz Motor OM 47 LA 5 Şase (XERION 5000 / 4500), maks. 530/490 bg OM 470 LA (XERION

Detaylı

DİŞLİ VERİMLİLİĞİ BELİRLEME DENEYLERİ OMG -414/3

DİŞLİ VERİMLİLİĞİ BELİRLEME DENEYLERİ OMG -414/3 DİŞLİ VERİMLİLİĞİ BELİRLEME DENEYLERİ OMG -414/3 DENEY DÜZENEĞİ Deney Düzeneğinin Genel Yapısı Deney düzeneği dişli sistemi veriminin kuvvet, moment, mil dönüş hızı gibi teorik büyüklüklere dayanarak belirlenmesine

Detaylı

NEW HOLLAND. TTB Serisi

NEW HOLLAND. TTB Serisi NEW HOLLAND TTB Serisi NEW HOLLAND TTB Serisi Türk çiftçisinin bahçe segmentindeki vazgeçilmezi TTB Serisi, yenilenmiş Tier3 emisyon değerine sahip turbo-intercooler motoruyla artık daha da performanslı...

Detaylı

Aktarma organları OTOMATİK VİTES KUTUSU HAZİRAN 2001 EDITION TURQUE. RenaulT 2001

Aktarma organları OTOMATİK VİTES KUTUSU HAZİRAN 2001 EDITION TURQUE. RenaulT 2001 Aktarma organları 77 11 304 388 HAZİRAN 2001 EDITION TURQUE "İşbu dokümanda, üretici tarafından öngörülen Onarım Metodları, dokümanın düzenlenme tarihinde yürürlükte olan teknik spesifikasyonlar doğrultusunda

Detaylı