DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTALARI SİSTEMİ TARIM SİGORTALARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTALARI SİSTEMİ TARIM SİGORTALARI"

Transkript

1

2 DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTALARI SİSTEMİ TARIM SİGORTALARI

3 Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi Tarım Sigortaları 1 Resmi Gazete 18/05/2006 sayı Devlet Bakanlığından: TARIM SİGORTALARI UYGULAMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı, 14/6/2005 tarihli ve 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu çerçevesinde akdedilecek tarım sigortası sözleşmelerinin tabi olacağı esasların belirlenmesidir.

4 Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi Tarım Sigortaları 2 Kapsam MADDE 2 - (1) Bu Yönetmelik, 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında akdedilecek tarım sigortası sözleşmelerinin tabi olacağı esaslar çerçevesinde, sigorta poliçeleri, tarife ve talimatlar, sigorta ettirenin bilgilendirilmesi ve sözleşmelere ilişkin bilgilerin toplanmasına ilişkin hususları kapsar. Dayanak MADDE 3 - (1) Bu Yönetmelik, 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 18 inci maddesine dayanarak hazırlanmıştır.

5 Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi Tarım Sigortaları 3 Devlet Destekli Tarım Sigortaları kapsamında hangi riskler teminat altına alınmaktadır? a) Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortası Bu sigorta ile Dolu ana teminatına ek olarak Fırtına, Hortum, Yangın, Heyelan, Deprem, Dolu ya Bağlı Kalite Kaybı, Sel ve Su Baskını riskleri paket olarak verilmektedir. Ana teminat paketinde yer alan riskler tek başına alınamaz. Sadece meyveler için paket içinde bulunan risklere ilave olarak, Don teminatı isteğe bağlı olarak alınabilmektedir.

6 Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi Tarım Sigortaları 4 b) Devlet Destekli Sera Sigortası Bu sigorta ile sağlanan teminat paketi; Dolu, Fırtına, Hortum, Yangın, Heyelan, Deprem, Taşıt Çarpması, Sel ve Su Baskını, Kar ve Dolu Ağırlığı risklerinden oluşmaktadır. Risk incelemedeğerlendirme sonucuna göre, gerekli kriterleri taşımayan seralara kısmen veya tamamen teminat verilmemektedir.

7 Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi Tarım Sigortaları 5 c) Devlet Destekli Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortası Bu sigorta, sigortalı büyükbaş hayvanlarda; a) Sığır vebası, tüberküloz, bruselloz, şap ve BSE hastalıkları ile 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu na göre ihbarı mecburi tüm bulaşıcı hastalıklar hariç olmak üzere, her türlü hayvan hastalıkları ve gebelik, doğum veya cerrahi müdahale sonucu ölüm ile yavru atma ve yavru ölümü, b) Her türlü kazalar, yılan ve böcek sokması, c) Zehirli çayır otları ve yem'e bağlı zehirlenmeler, d) Her türlü doğal afetler ve güneş çarpması, e) Yangın veya infilâk sebebiyle meydana gelen ölümler ve mecburi kesimler, nedenleriyle sigortalının doğrudan doğruya uğradığı maddi zararı temin eder.

8 Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi Tarım Sigortaları 6 d) Devlet Destekli Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortası Bu sigorta, sigortalı küçükbaş hayvanlarda; a) Koyun ve keçi vebası (PPR), koyun ve keçi brucellozu, şap, mavi dil, koyun-keçi çiçeği hastalıkları ile 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu na göre ihbarı mecburi, tüm bulaşıcı hastalıklar hariç olmak üzere, her türlü hayvan hastalıkları ve gebelik, doğum veya cerrahi müdahale sonucu ölüm ile, b) Her türlü kazalar, vahşi hayvan saldırısı, yılan ve böcek sokması, c) Zehirli çayır otları ve yem'e bağlı zehirlenmeler, d) Her türlü doğal afetler ve güneş çarpması, e) Yangın veya infilâk sebebiyle meydana gelen ölümler ve mecburi kesimler, nedenleriyle sigortalının doğrudan doğruya uğradığı maddi zararı temin eder.

9 Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi Tarım Sigortaları 7 e) Devlet Destekli Su Ürünleri Hayat Sigortası Bu sigorta, sigortaya kabul edilen su ürünlerinde; a) Sigortanın başlangıcından önce mevcut olan hastalıklar ile poliçe başlangıç tarihinden itibaren, 14 günlük bekleme süresi içinde, ortaya çıkan (paraziter, bakteriyel, mikrobiyel, viral ve mantari) hastalıklar hariç olmak üzere, her türlü hastalık, b) Yetiştiricinin kontrolü dışındaki kirlenme ve zehirlenmeler, c) Her türlü doğal afet, d) Kazalar, e) Predatörler, f) Alg patlaması, nedenleriyle meydana gelen ölümler ve fiziksel kayıplar sonucu sigortalının doğrudan doğruya uğradığı maddi zararı temin eder.

10 Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi Tarım Sigortaları 8 f) Devlet Destekli Kümes Hayvanları Hayat Sigortası Bu sigorta, sigortaya kabul edilen kümes hayvanlarında; a) 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu na göre, ihbarı mecburi bulaşıcı hastalıklar hariç olmak üzere, her türlü kanatlı hayvan hastalıklar, b) Her türlü kaza ve zehirlenmeler, c) Her türlü doğal afetler, ç) Yangın veya infilâk, sebebiyle meydana gelen ölüm, itlaf ve mecburi kesimler nedeniyle, sigortalının doğrudan doğruya uğradığı maddi zararı temin eder.

11 DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTASI YAPTIRMAK İÇİN KAYIT VE GÜNCELLEME İŞLEMLERİ NEREDE YAPILIR?

12 Devlet Destekli Tarım Sigortası yaptırmak için kayıt ve güncelleme işlemleri nerede yapılır? 9 Bitkisel ürünler için Çiftçi Kayıt Sistemi güncelleme işlemleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl veya İlçe Müdürlükleri nde yaptırılmaktadır. (Güncelleme işlemlerinin her yıl yaptırılması gerekmektedir.) Seralar için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl veya İlçe Müdürlükleri nde Kontrollü Örtü Altı Kayıt Sistemi ne kayıt yaptırılmaktadır. Su Ürünleri için; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl- İlçe Müdürlükleri nezdinde tutulan Su Ürünleri Kayıt Sistemi nde kayıt güncellemesi yapılmaktadır.

13 Devlet Destekli Tarım Sigortası yaptırmak için kayıt ve güncelleme işlemleri nerede yapılır? 10 Hayvan Kayıt güncellemeleri; (TÜRKVET'te); Süt Sığırları ve Mandalar; Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği nden ve/veya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl İlçe Müdürlükleri nde, Erkek Besi Sığırları ve Mandalar; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl İlçe Müdürlükleri nde, Küçükbaş Hayvanlar (Koyun, Keçi, Koç ve Tekeler) için; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl İlçe Müdürlükleri nde, yaptırılmaktadır.

14 3Muafiyet ve müşterek sigorta nedir, tazminat hesaplamasında nasıl uygulanmaktadır? 11 Muafiyet ve Müşterek Sigorta, Sigortacının üstlendiği riskleri belirli bir oranda kısıtlayarak, riskin sigortalı ile paylaşımıyla sigorta priminin ucuzlatılmasını hedefleyen uygulamalardır. Sigortalı açısından hasarın kendisine eksik ödenmesi gibi algılandığı için başlangıçta aleyhte bir uygulama olarak görünse bile, bu uygulamalar poliçe primini çok ciddi bir oranda düşürdüğü için sigortalının lehine uygulamalardır. Muafiyet: Poliçede yazılı önceden belirlenmiş bir miktara kadar olan hasarların sigortacı tarafından ödenmemesi ve/veya belirlenmiş o miktardan daha yüksek hasarların o miktar tenzil edildikten sonra ödenmesi şekline muafiyet uygulaması denir.

15 3Muafiyet ve müşterek sigorta nedir, tazminat hesaplamasında nasıl uygulanmaktadır? 12 Müşterek Sigorta: Teminat kapsamındaki risklerin gerçekleşmesi sonucunda meydana gelen bir hasarın belli bir bölümünün veya belli bir yüzdesinin sigortalı tarafından karşılanmasıdır. Muafiyet ve müşterek sigorta oranlarının tazminat hesaplamasında nasıl uygulandığına ilişkin örnekleri Mevzuat - Müşterek Sigorta ve Muafiyetler bölümünde görülebilmektedir.

16 4) Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortası nda kalite kaybı teminatı hangi risklere ve hangi ürünlere verilmektedir? 13 Sadece dolu riskinden kaynaklanan kalite kaybı teminatı yaş meyve, sebze ve kesme çiçeklere verilmektedir. Diğer riskler ve diğer ürünler için kalite kaybı teminatı verilmemektedir.

17 BİTKİSEL ÜRÜN SİGORTASI

18 Bitkisel Ürün Sigortası 14 Sigorta Kapsamı ve Sigortalanan Tehlikeler Tüm bitkisel ürünler için; Dolu, Fırtına, Hortum, Yangın, Heyelan, Deprem, Sel ve Su Baskını risklerinin neden olduğu miktar kaybı ile yaş meyve, sebze ve kesme çiçekler için doludan kaynaklanan Kalite Kaybı sigorta kapsamındadır. Ayrıca; Meyvelerde Don riskinin neden olduğu Miktar Kaybı, teminatı isteğe bağlı olarak, Dolu Paket teminatlarına ek olarak, Meyve bahçeleri ve bağlarda, Dolu Ağı ve Örtü sistemleri, isteğe bağlı olarak, Dolu Paket teminatları için, sigorta kapsamına alınabilir.

19 Bitkisel Ürün Sigortası 15 Primlerin Ödenmesi Bitkisel Ürün Sigortasında, poliçede yazılı primin %50'si Devlet tarafından karşılanacaktır. Meyve ürünlerinde, Dolu paket teminatına ek olarak don teminatı alınmış ise, sadece Don teminatında primin 2/3'ü Devlet tarafından karşılanır. Sigortalı tarafından ödenecek olan primin % 25'i peşin alınır; kalan prim tutarı da en geç poliçe bitiş tarihinden itibaren 1 ay içinde tahsil edilir. Hasar İhbarları Sigortalı/Sigorta ettiren; hasar ihbarını, sigortacı ya da acentesi aracılığıyla, sistem üzerinden, rizikonun gerçekleştiği tarihten itibaren, en kısa sürede Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM'e) yapar

20 Bitkisel Ürün Sigortası 16 İşleyiş ve Hasar Organizasyonu Çiftçi, sigorta işlemlerini gerçekleştirebilmesi için öncelikle o yıla ait arazi ve ürün bilgilerine dair ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) kayıtlarının güncel olması gerekir. ÇKS kayıtlarını güncellemiş olan çiftçi ürününü sigortalatmak için Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM'e) üye sigorta şirketine veya acentesine başvurur. Sigorta şirketi veya acente Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM'in) sistemine girerek çiftçi bilgilerinin sorgulanmasını yapar. Onaylanan bilgilere ait poliçeyi düzenleyerek çiftçiye verir.

21 Bitkisel Ürün Sigortası 17

22 Bitkisel Ürün Sigortası 18 Hasar tespitleri Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından görevlendirilen eksperler tarafından yapılır. Hasar dosyasının tamamlanmasından sonra, kesinleşmiş tazminat miktarları, en geç 30 gün içinde yine Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından sigortalıya, banka kanalıyla ödenir.

23 SERA SİGORTASI

24 Sera Sigortası 19 Sigorta Kapsamı ve Sigortalanan Tehlikeler Sera yapı malzemeleri, içindeki teknik donanım ve serada yetiştirilen bitkisel ürünler için risk inceleme-değerlendirme sonucuna göre Dolu, Deprem, Taşıt çarpması ile Fırtına, Hortum, Yangın, Heyelan, Sel ve Su Baskını, Kar ve Dolu Ağırlığı riskleri, teminat kapsamına alınabilmektedir. Primlerin Ödenmesi Sera Sigortasında, poliçede yazılı primin %50'si Devlet tarafından karşılanacaktır. Sigortalı tarafından ödenecek olan primin %25'i peşin alınır; kalan %75'i de vadeli olarak (1 Ağustos - 31 Aralık tarihleri arası tanzim eden poliçelerde takip eden yılın MAYIS ayı sonu; 01 Ocak - 31 Temmuz tarihleri arası tanzim eden poliçelerde ise KASIM ayı sonu) tahsil edilir.

25 Sera Sigortası 20 Hasar İhbarları Sera Sigortasında, en geç 24 saat içinde acente ya da sigortacı aracılığı ile Tarım Sigortaları Havuzuna (TARSİM'e) yapılır.

26 Sera Sigortası 21 İşleyiş ve Hasar Organizasyonu Çiftçi, sigorta işlemlerini gerçekleştirebilmesi için öncelikle Örtü Altı Kayıt Sistemindeki o yıla ait sera ve içindeki ürün bilgilerinin güncel olması gerekir. Kayıtlarını güncellemiş olan çiftçi ürününü sigortalatmak için TARSİM'e üye sigorta şirketine veya acentesine başvurur. Sigortacı, sigorta ettirenin beyanı ile düzenlenen önbilgi formunun sisteme kayıt edilmesiyle risk inceleme organizasyonunu başlatır. Yapılacak risk incelemesi ile sigortalanacak seraya ait özellikler belirlenir ve sisteme kayıt edilir. Seranın özellikleri ile belirlenen risk grubuna göre Devlet Destekli Sera Sigortası Genel Şartlar ile Tarife Ve Talimatlar doğrultusunda poliçe, sigorta şirketi tarafından düzenlenir.

27 Sera Sigortası 22 Poliçeleşme Aşaması İş Akışı

28 Sera Sigortası 23 Hasar tespitleri Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından görevlendirilen eksperler tarafından yapılır. Hasar dosyasının tamamlanmasından sonra, kesinleşmiş tazminat miktarları, en geç 30 gün içinde yine TARSİM tarafından sigortalıya banka kanalıyla ödenir. Hasar İhbar / Ekspertiz / Ödeme İş Akışı

29 BÜYÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI

30 Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortası 24 Sigorta Kapsamı ve Sigortalanan Tehlikeler Veteriner Bilgi Sistemine (TÜRKVET' e) kayıtlı olan süt ve erkek besi sığırları ile mandalar, yapılacak risk değerlendirmesi sonucunda, sigortaya kabul edilir. Bu sigorta, sigortalı büyükbaş hayvanlarda; Genel Şartların A.3 maddesinin (a) fıkrasında belirtilen hastalıklar hariç olmak üzere, her türlü hayvan hastalıkları ve gebelik, doğum veya cerrahi müdahale (Dar Kapsamlı Tarifede, tüm hastalıklar teminat dışıdır.)

31 Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortası 25 Her türlü doğal afetler ve güneş çarpması, Yangın veya infilâk sebebiyle, meydana gelen ölümler ve mecburi kesim riskleri ile Tarife ve Talimatlar çerçevesinde süt sığırları için yavru atma riski, Sigorta kapsamındadır. Primlerin Ödenmesi Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortasında, poliçede yazılı primin %50'si Devlet tarafından karşılanacaktır. Sigortalı tarafından ödenecek olan primin %25'i peşin alınır, kalan prim tutarı da en fazla 5 taksitle tahsil edilir.( Dar Kapsamlı Tarifede, prim peşin tahsil edilir.)

32 Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortası 26 Hasar İhbarları Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortasında; en geç 24 saat içinde doğrudan ya da acente aracılığı ile TARSİM ÇAĞRI MERKEZİNE ( ) yapılır. İşleyiş ve Hasar Organizasyonu Çiftçi; Veteriner Bilgi Sistemine (TÜRKVET' e) kayıtlı hayvanlarını sigortalatmak için Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM'e) üye sigorta Şirketine veya acentesine başvurur. Acente, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından yaptırılan risk inceleme işleminden sonra poliçeyi düzenler.

33 Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortası 27 Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortasında; Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından görevlendirilen Veteriner Hekim hasar ihbarı yapılan hayvanı en kısa süre içerisinde görüp, gerekli incelemesini yaparak "Çiftlik Hayvanları Sigortaları Büyükbaş Hayvan Hasar Raporu'nu düzenler. Hasar dosyası tamamlanarak, kesinleşmiş olan tazminat miktarları, en geç 30 gün içinde yine Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından sigortalıya banka kanalıyla ödenir. Hasar İhbar / Ekspertiz / Ödeme İş Akışı

34 KÜÇÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI

35 Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortası 28 Sigorta Kapsamı ve Sigortalanan Tehlikeler Veteriner Bilgi Sistemine (TÜRKVET'e) kayıtlı olan koyun ve keçi ile koç ve tekeler, yapılacak risk değerlendirmesi sonucunda, sigortaya kabul edilir. Bu sigorta, sigortalı küçükbaş hayvanlarda; Genel Şartların A.3 maddesinin (a) fıkrasında belirtilen hastalıklar hariç olmak üzere, her türlü hayvan hastalıkları ve gebelik, doğum veya cerrahi müdahale, Her türlü kaza, vahşi hayvan saldırısı, yılan ve böcek sokması, Zehirli çayır otları ve yem'e bağlı zehirlenmeler, Her türlü doğal afetler ve güneş çarpması, Yangın veya infilâk, sebebiyle meydana gelen ölümler ve mecburi kesim riskleri Genel Şartlar ile Tarife ve Talimatlar çerçevesinde sigorta kapsamındadır.

36 Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortası 29 Primlerin Ödenmesi Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortasında, poliçede yazılı primin %50'si Devlet tarafından karşılanacaktır. Sigortalı tarafından ödenecek olan primin %25'i peşin alınır, kalan prim tutarı da en fazla 5 taksitle tahsil edilir. Hasar İhbarları Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortasında; en geç 24 saat içinde doğrudan ya da acente aracılığı ile TARSİM ÇAĞRI MERKEZİNE ( ) yapılır. İşleyiş ve Hasar Organizasyonu Çiftçi; Veteriner Bilgi Sistemine (TÜRKVET)'e kayıtlı olan koyun ve keçi ile koç ve tekelerini, sigortalatmak için Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM'e) üye sigorta Şirketine veya acentesine başvurur. Acente, Tarım Sigortaları Havuzu (Tarsim) tarafından yaptırılan risk inceleme işleminden sonra poliçeyi düzenler.

37 Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortası 30

38 Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortası 31 Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortasında; Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından görevlendirilen Veteriner Hekim, hasar ihbarı yapılan hayvanı en kısa süre içerisinde görüp, gerekli incelemesini yaparak "Çiftlik Hayvanları Sigortaları Küçükbaş Hayvan Hasar Raporu'nu düzenler. Hasar dosyası tamamlanarak, kesinleşmiş tazminat miktarları en geç 30 gün içinde yine Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından sigortalıya banka kanalıyla ödenir. Hasar İhbar / Ekspertiz / Ödeme İş Akışı

39 KÜMES HAYVANLARI HAYAT SİGORTASI

40 Kümes Hayvanları Hayat Sigortası 32 Sigorta Kapsamı ve Sigortalanan Tehlikeler Kapalı sistemde üretim yapan, bio-güvenlik ve hijyen tedbirleri alınmış tesislerde yetiştirilen kümes hayvanları için; 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununa göre, ihbarı mecburi bulaşıcı hastalıklar hariç olmak üzere, her türlü kanatlı hayvan hastalıkları (Dar Kapsamlı Tarifede, tüm hastalıklar teminat dışıdır.), Her türlü kazalar ve zehirlenmeler, Her türlü doğal afetler, Yangın veya infilâk, sebebiyle meydana gelen ölüm, itlaf ve mecburi kesim riskleri sigorta kapsamındadır.

41 Kümes Hayvanları Hayat Sigortası 33 Primlerin Ödenmesi Kümes Hayvanları Hayat Sigortasında, poliçede yazılı primin %50'si Devlet tarafından karşılanacaktır. Sigortalı tarafından ödenecek olan primin %25'i peşin alınır, kalan prim tutarı da en fazla 5 taksitle tahsil edilir. Broiler sigortalarında primin tamamı peşin tahsil edilir. Hasar İhbarları Kümes Hayvanları Hayat Sigortasında; en geç 24 saat içinde, sigorta şirketine, acentesine, Tarım Sigortaları Havuzuna (TARSİM'e) yapılır. İşleyiş ve Hasar Organizasyonu Çiftçi, bio-güvenlik ve hijyen kuralları sağlanmış kapalı sistemde yetiştirilen kümes hayvanlarını sigortalatmak için TARSİM'e üye sigorta şirketine veya acentesine başvurur. Acente, Tarsim tarafından yaptırılan risk inceleme işleminden

42 Kümes Hayvanları Hayat Sigortası 34

43 Kümes Hayvanları Hayat Sigortası 35 Kümes Hayvanları Hayat Sigortasında; Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından görevlendirilen Veteriner Hekim hasar ihbarı yapılan hayvanları / kümesi en kısa süre içerisinde görüp, gerekli incelemesini yaparak "Çiftlik Hayvanları Sigortaları Kanatlı Hayvan Hasar Raporu" nu düzenler. Hasar dosyası tamamlanarak kesinleşmiş tazminat miktarları en geç 30 gün içinde yine Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından sigortalıya banka kanalıyla ödenir. Hasar İhbar/ Ekspertiz / Ödeme İş Akışı

44 SU ÜRÜNLERİ HAYAT SİGORTASI

45 Su Ürünleri Hayta Sigortası 36 Sigorta Kapsamı ve Sigortalanan Tehlikeler Denizlerde ve iç sularda yetiştirilen su ürünlerine, Su Ürünleri Kayıt Sistemine (SKS) kayıtlı mevcut bilgiler ve yapılacak risk incelemesi dikkate alınarak, ölüm riski teminatı; Su Ürünleri Sigortası Genel Şartları ile Tarife Ve Talimatlar kapsamında Tarım Sigortaları Havuzu tarafından verilir. Sigortaya kabul edilen su ürünleri tesislerindeki; Su Ürünlerinde; Genel şartlarda yazılı istisnalar dışında kalan her türlü hastalık, Yetiştiricinin kontrolü dışındaki kirlenme ve zehirlenmeler, Her türlü doğal afet, Kazalar, Predatörler, Alg patlaması. sebebiyle su ürünleri stokunda meydana gelen

46 Su Ürünleri Hayta Sigortası 37 Kafes ve Ağlarında; Her türlü doğal afet,kazalar,predatörler,alg patlaması nedeniyle, meydana gelen maddi zararı, temin eder. Primlerin Ödenmesi Su Ürünleri Hayat Sigortasında, poliçede yazılı primin %50'si Devlet tarafından karşılanacaktır. Yetiştirme planında beyan edilen aylık ortalama stok değeri üzerinden hesaplanan depo-geçici- prim tutarının Sigortalı tarafından ödenecek kısmının %25'i peşin alınır, kalan prim tutarı da en fazla 5 taksitle tahsil edilir. Poliçe bitiminde; yetiştirme süresi boyunca gerçekleşmiş olan aylık ortalama stok değerleri esas alınarak yapılan prim hesabına göre gerekli prim ayarlaması yapılır.

47 Su Ürünleri Hayta Sigortası 38 Hasar İhbarları Su Ürünleri Hayat Sigortasında hasar ihbarı en geç 24 saat içinde Tarım Sigortaları Havuzuna (TARSİM'e), sigorta şirketine, acentesine yapılır. İşleyiş ve Hasar Organizasyonu Su ürünleri yetiştiricisi, su ürünlerini sigortalatmak için Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM'e) üye sigorta şirketlerinden birinin acentesine başvurur. Acente, Tarsim tarafından yaptırılan risk inceleme işleminden sonra poliçeyi düzenler.

48 Su Ürünleri Hayta Sigortası 39 Poliçeleşme Aşaması İş Akışı

49 Su Ürünleri Hayta Sigortası 40 Su Ürünleri Hayat Sigortasında; Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından görevlendirilen Tarım Sigortaları Havuz Eksperi, hasar ihbarı yapılan su ürünleri stoklarını en kısa süre içerisinde görüp, gerekli incelemesini yaparak "Su Ürünleri Sigortaları Hasar Raporu'nu düzenler. Hasar dosyası tamamlanarak, kesinleşmiş olan tazminat miktarları en geç 30 gün içinde yine Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından sigortalıya banka kanalıyla ödenir. Hasar İhbar / Ekspertiz / Ödeme İş Akışı

50 ARICILIK (ARILI KOVAN) SİGORTASI

51 Arıcılık (Arılı Kovan) Sigortası 41 Sigorta Kapsamı ve Sigortalanan Tehlikeler TÜRKVET ve Arıcılık Kayıt Sistemine (AKS) kayıtlı olan, plakalı, modern ve aktif (içinde arı olan) kovanlar sigorta kapsamındadır. Bu sigorta, aktif (içinde arı olan) kovanların; Fırtına,Hortum,Yangın, Heyelan, Deprem, Taşıt çarpması, Sel ve Su Baskını, Vahşi Hayvan Saldırısı, Kovanların nakliyesi esnasında; çarpma, çarpışma, devrilme, yanma vb. (Sadece Gezginci Arıcılık için geçerlidir.), nedenler sonucu meydana gelen zararlar, Genel Şartlar ile Tarife ve Talimatlar çerçevesinde sigorta kapsamındadır.

52 Arıcılık (Arılı Kovan) Sigortası 42 Primlerin Ödenmesi Arıcılık (Arılı Kovan) Sigortalarında, poliçede yazılı primin %50'si Devlet tarafından karşılanacaktır. Sigortalı tarafından ödenecek olan primin %25'i peşin alınır, kalan prim tutarı da en fazla 5 taksitle tahsil edilir. Hasar İhbarları Arıcılık (Arılı Kovan) sigortasında; en geç 24 saat içinde doğrudan ya da acente aracılığı ile TARSİM ÇAĞRI MERKEZİNE ( ) yapılır. İşleyiş ve Hasar Organizasyonu AKS kayıtlarını güncellemiş olan sigorta ettiren/sigortalı, ürününü sigortalatmak için Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM'e) üye sigorta şirketine veya acentesine başvurur. Acente Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM)'in sistemine girerek üretici bilgilerinin sorgulanmasını yapar. Onaylanan bilgilere ait poliçeyi düzenleyerek sigorta ettirene/sigortalıya verilir.

53 Arıcılık (Arılı Kovan) Sigortası 43

54 Arıcılık (Arılı Kovan) Sigortası 44 TÜRKVET ve Arıcılık Kayıt Sistemine (AKS) kayıtlı, aktif (İçinde arı olan), plakalı, modern kovan niteliğindeki kovanlarda meydana gelen hasarın; nedeni, niteliği ve miktarı Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından görevlendirilecek Tarım Sigortaları Havuz eksperleri tarafından yapılır. Hasar dosyasının tamamlanmasından sonra, kesinleşmiş tazminat miktarları, en geç 30 gün içinde yine Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından sigortalıya banka kanalıyla ödenir. Hasar İhbar / Ekspertiz / Ödeme İş Akışı

55 TARIM SİGORTALARININ HEDEFİ

56 Tarım Sigortalarının Hedefi 45 Tarım Sigortalarında Hedefimiz Uygulamanın, sürdürülebilir ve sağlıklı bir şekilde büyümesi ilkesinden sapmamak kaydıyla; ürün, risk ve bölge bazında, Tarım Sigortalarının kapsamını genişletmek amacıyla; 1- Bakanlığımızın, önemli bir diğer projesi olan, Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi (TARBİL) kapsamında; parsel bazlı arazi tanımlamasının devreye girmesi ile birlikte, her bir parselin, tarım sigortası verileri sisteme işlenecek ve parsel bazlı risk hesaplanabilecektir. Böylece; her parselin, kendi riski oranında, prim ödenmesi sağlanmaya çalışılacaktır.

57 Tarım Sigortalarının Hedefi 46 Tarım Sigortalarında Hedefimiz 2- Gelişmiş ülkelerde, bitkisel ürünlerde, tüm risklere karşı uygulanan bir sigorta sistemi olan MPCI (Multiple Peril Crop Insurance) (Çoklu Risk ve Verim Sigortası) sistemi ile bitkisel ürünlere ve risklere verilen teminatların, kademeli olarak, ülkemiz Tarım Sigortaları Modelinde de uygulanmasını sağlamaktır.

58 Tarım Sigortalarının Hedefi 47 Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi SON SÖZ; - Hasar gören; üreticinin, çiftçinin ve yetiştiricinin hakkını aldığı; hak etmediği halde, hasar tazminatı almak isteyenlerin de engellendiği, bir sigorta sistemi kurulmaya çalışılmaktadır. - Zira; Sigortacılık!... - "Doğruluk, - Dürüstlük ve - Güven işidir" diyor ve!

59

NEDEN TARIM SİGORTASI YAPTIRMALIYIZ?

NEDEN TARIM SİGORTASI YAPTIRMALIYIZ? Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız 2015 yılında üreticilerin yaptıracakları Tarım Sigortaları şartları yayınlandı. Bakanlığımız, her yıl üreticilerin ürünlerini doğal afetlerden koruması amacıyla yapmasını

Detaylı

Devlet Destekli Tarım Sigortaları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular;

Devlet Destekli Tarım Sigortaları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular; Devlet Destekli Tarım Sigortaları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular; 1. Devlet Destekli Tarım Sigortaları kapsamında hangi riskler teminat altına alınmaktadır? a) Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortası Tüm

Detaylı

TARIM SİGORTALARININ ÖNEMİ VE TARSİM Öğr.Gör.Erdinç CESUR Sakarya Üniversitesi, Sapanca Meslek Yüksekokulu

TARIM SİGORTALARININ ÖNEMİ VE TARSİM Öğr.Gör.Erdinç CESUR Sakarya Üniversitesi, Sapanca Meslek Yüksekokulu TARIM SİGORTALARININ ÖNEMİ VE TARSİM Öğr.Gör.Erdinç CESUR Sakarya Üniversitesi, Sapanca Meslek Yüksekokulu GİRİŞ Sigorta, her şey yolunda giderken, ileride ortaya çıkması muhtemel bir takım risklere karşı

Detaylı

2) Hangi acenteler Devlet Destekli Tarım Sigortalarında poliçe düzenleyebilir?

2) Hangi acenteler Devlet Destekli Tarım Sigortalarında poliçe düzenleyebilir? 1) Devlet Destekli Tarım Sigortası poliçesi nasıl yaptırılır? Bitkisel Ürünler için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl veya İlçe Müdürlükleri nden Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)'ne kaydının yaptırılarak veya güncellenerek,

Detaylı

TÜRKİYE DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ MERKEZ BİRLİĞİ SOYKÜTÜĞÜ, ÖNSOYKÜTÜĞÜ VE DÖL KONTROLÜ PROJELERİ TOPLANTISI ANTALYA 25.11.

TÜRKİYE DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ MERKEZ BİRLİĞİ SOYKÜTÜĞÜ, ÖNSOYKÜTÜĞÜ VE DÖL KONTROLÜ PROJELERİ TOPLANTISI ANTALYA 25.11. TÜRKİYE DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ MERKEZ BİRLİĞİ SOYKÜTÜĞÜ, ÖNSOYKÜTÜĞÜ VE DÖL KONTROLÜ PROJELERİ TOPLANTISI ANTALYA 25.11.2015 HAYVAN HAYAT SİGORTALARI BÜYÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI KÜÇÜKBAŞ HAYVAN

Detaylı

TÜRKİYE DE SİGORTACILIK

TÜRKİYE DE SİGORTACILIK TÜRKİYE DE SİGORTACILIK Sigortacılıkla ilgili kanunlar; 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu (2007), 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu (2005), 6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu DASK (2012) Toplam sigorta

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTASI (DDTS)

DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTASI (DDTS) DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTASI (DDTS) Tarım sektörünü tehdit eden risklerin belirli bir kısmının teminat altına alınabilmesi amacıyla, sigorta sisteminin devreye sokulması düşünülerek 21.06.2005 tarihinde

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTALARI SİSTEMİ- I

DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTALARI SİSTEMİ- I 1 DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTALARI SİSTEMİ- I Devlet Destekli Tarım Sigortalarında asıl amaç: - Doğal afet ve hastalıkların, tarım ve hayvancılıkta neden olduğu zararları; - Kâr amacı olmadan, sigorta

Detaylı

TÜRKİYE TARIM SİGORTALARI SİSTEMİ 2015 YILI SUNUMU

TÜRKİYE TARIM SİGORTALARI SİSTEMİ 2015 YILI SUNUMU TÜRKİYE TARIM SİGORTALARI SİSTEMİ 2015 YILI SUNUMU DÜNYA DA ve TÜRKİYE DE, TARIM SİGORTALARININ (RİSK YÖNETİMİNİN) BAŞLANGICI Avrupa da ilk Tarım Sigortası, Bitkisel ürünlerde Dolu Riski poliçesi olarak,

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ KÜÇÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI TARİFE VE TALİMATLAR 2017

DEVLET DESTEKLİ KÜÇÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI TARİFE VE TALİMATLAR 2017 1. Amaç ve Kapsam DEVLET DESTEKLİ KÜÇÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI TARİFE VE TALİMATLAR 2017 (1) 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden, Bakanlar Kurulu kararı ile kapsamı belirlenen,

Detaylı

DEVLET DESTEKLĠ TARIM SĠGORTALARI SĠSTEMĠ (TARSĠM) Kapsam ve Cari Uygulamalar (2014)

DEVLET DESTEKLĠ TARIM SĠGORTALARI SĠSTEMĠ (TARSĠM) Kapsam ve Cari Uygulamalar (2014) DEVLET DESTEKLĠ TARIM SĠGORTALARI SĠSTEMĠ (TARSĠM) Kapsam ve Cari Uygulamalar (2014) 1 SĠGORTA BRANġLARI BĠTKĠSEL ÜRÜN SĠGORTALARI SERA SĠGORTASI BÜYÜKBAġ HAYVAN HAYAT SĠGORTASI KÜÇÜKBAġ HAYVAN HAYAT SĠGORTASI

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTALARI SİSTEMİ. Dr. Ramazan KADAK Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Yönetim Kurulu Başkanı

DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTALARI SİSTEMİ. Dr. Ramazan KADAK Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Yönetim Kurulu Başkanı DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTALARI SİSTEMİ Dr. Ramazan KADAK Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Yönetim Kurulu Başkanı 2014 İ Ç İ N D E K İ L E R - TARIM IN TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ YERİ - TARIM SEKTÖRÜNDE

Detaylı

Devlet Destekli Tarım Sigortaları (TARSİM) Zeki KARAKURT TARSİM A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı

Devlet Destekli Tarım Sigortaları (TARSİM) Zeki KARAKURT TARSİM A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Devlet Destekli Tarım Sigortaları (TARSİM) Zeki KARAKURT TARSİM A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı İÇİNDEKİLER ü Dünya da Tarım Sigortaları ü Türkiye de Tarım Sigortalarının Kurumsal Yapısı ü Türkiye de Tarım

Detaylı

Bu genel şartların uygulanmasında, ekli tanımlamalar ile Tarife ve Talimatlar dikkate alınır.

Bu genel şartların uygulanmasında, ekli tanımlamalar ile Tarife ve Talimatlar dikkate alınır. A. SİGORTANIN KAPSAMI A.1. Sigortanın Konusu Bu sigorta ile 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden, Bakanlar Kurulu kararı ile kapsama alınan büyükbaş hayvanlarda, A.2 maddesinde

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ SERA SİGORTASI TARİFE VE TALİMATLAR 2015

DEVLET DESTEKLİ SERA SİGORTASI TARİFE VE TALİMATLAR 2015 DEVLET DESTEKLİ SERA SİGORTASI TARİFE VE TALİMATLAR 2015 Bu sigorta ile 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden, Bakanlar Kurulu kararı ile kapsama alınan risklerin, Örtü Altı

Detaylı

(1) Tazminatın hesabında, aşkın sigorta ve eksik sigorta uygulamaları saklı kalmak kaydıyla, poliçede yazılı olan birim fiyatlar esas alınır.

(1) Tazminatın hesabında, aşkın sigorta ve eksik sigorta uygulamaları saklı kalmak kaydıyla, poliçede yazılı olan birim fiyatlar esas alınır. Devlet Destekli Su Ürünleri Sigortası Teknik Şartları, Tarife ve Talimatları Yayınlanan Resmin Gazete: Yayınlanan Tarih: 1.1.2013 00:00:00 Yayınlayan Kurum: 1. Amaç ve Kapsam (1)5363 sayılı Tarım Sigortaları

Detaylı

TÜRKİYE DE TARIM SİGORTALARI UYGULAMALARI. Zeki KARAKURT Genel Müdür Yardımcısı Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi AŞ.

TÜRKİYE DE TARIM SİGORTALARI UYGULAMALARI. Zeki KARAKURT Genel Müdür Yardımcısı Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi AŞ. TÜRKİYE DE TARIM SİGORTALARI UYGULAMALARI Zeki KARAKURT Genel Müdür Yardımcısı Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi AŞ. ÜRETİM DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTALARI: BRANŞLAR Bitkisel Ürün Sigortası 1.311.373

Detaylı

DEVLET DESTEKLĠ TARIM SĠGORTALARI SĠSTEMĠ (TARSĠM) Kapsam ve Cari Uygulamalar (2016)

DEVLET DESTEKLĠ TARIM SĠGORTALARI SĠSTEMĠ (TARSĠM) Kapsam ve Cari Uygulamalar (2016) DEVLET DESTEKLĠ TARIM SĠGORTALARI SĠSTEMĠ (TARSĠM) Kapsam ve Cari Uygulamalar (2016) SĠGORTA BRANġLARI BĠTKĠSEL ÜRÜN SĠGORTALARI SERA SĠGORTASI BÜYÜKBAġ HAYVAN HAYAT SĠGORTASI KÜÇÜKBAġ HAYVAN HAYAT SĠGORTASI

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ SU ÜRÜNLERİ SİGORTASI TEKNİK ŞARTLAR, TARİFE ve TALİMATLAR

DEVLET DESTEKLİ SU ÜRÜNLERİ SİGORTASI TEKNİK ŞARTLAR, TARİFE ve TALİMATLAR DEVLET DESTEKLİ SU ÜRÜNLERİ SİGORTASI TEKNİK ŞARTLAR, TARİFE ve TALİMATLAR 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen kapsam dâhilinde, Çiftçi

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ SU ÜRÜNLERİ SİGORTASI. TEKNİK ŞARTLAR, TARİFE ve TALİMATLAR

DEVLET DESTEKLİ SU ÜRÜNLERİ SİGORTASI. TEKNİK ŞARTLAR, TARİFE ve TALİMATLAR DEVLET DESTEKLİ SU ÜRÜNLERİ SİGORTASI TEKNİK ŞARTLAR, TARİFE ve TALİMATLAR 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen kapsam dâhilinde, Çiftçi

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ HAYVAN HAYAT SİGORTASI GENEL ŞARTLARI

DEVLET DESTEKLİ HAYVAN HAYAT SİGORTASI GENEL ŞARTLARI DEVLET DESTEKLİ HAYVAN HAYAT SİGORTASI GENEL ŞARTLARI A. SİGORTANIN KAPSAMI A.1. Sigortanın Konusu Bu sigorta ile, 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden Bakanlar Kurulu kararı

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ SERA SİGORTASI TEKNİK ŞARTLAR, TARİFE VE TALİMATLAR

DEVLET DESTEKLİ SERA SİGORTASI TEKNİK ŞARTLAR, TARİFE VE TALİMATLAR DEVLET DESTEKLİ SERA SİGORTASI TEKNİK ŞARTLAR, TARİFE VE TALİMATLAR Bu sigorta, 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden Bakanlar Kurulu kararı ile kapsama alınan risklerin, Bakanlıkça

Detaylı

Devlet Destekli Sera Sigortası Teknik Şartları, Tarife ve Talimatları Cuma, 15 Ekim :28

Devlet Destekli Sera Sigortası Teknik Şartları, Tarife ve Talimatları Cuma, 15 Ekim :28 Bu sigorta, 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden Bakanlar Kurulu kararı ile kapsama alınan risklerin, Bakanlıkça uygulanan Çiftçi Kayıt Sistemine entegre olarak çalışan Kontrollü

Detaylı

Bu genel şartların uygulanmasında, ekli tanımlamalar ile Teknik Şartlar, Tarife ve Talimatlar dikkate alınır.

Bu genel şartların uygulanmasında, ekli tanımlamalar ile Teknik Şartlar, Tarife ve Talimatlar dikkate alınır. Devlet Destekli Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortası Genel Şartları A. SİGORTANIN KAPSAMI A.1. Sigortanın Konusu Bu sigorta ile, 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden Bakanlar Kurulu

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ BÜYÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI GENEL ŞARTLARI Yürürlük Tarihi 01.01.2013

DEVLET DESTEKLİ BÜYÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI GENEL ŞARTLARI Yürürlük Tarihi 01.01.2013 DEVLET DESTEKLİ BÜYÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI GENEL ŞARTLARI Yürürlük Tarihi 01.01.2013 A. SİGORTANIN KAPSAMI A.1. Sigortanın Konusu Bu sigorta ile 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine

Detaylı

DEVLET DESTEKLĠ SERA SĠGORTASI TARĠFE VE TALĠMATLAR 2016

DEVLET DESTEKLĠ SERA SĠGORTASI TARĠFE VE TALĠMATLAR 2016 DEVLET DESTEKLĠ SERA SĠGORTASI TARĠFE VE TALĠMATLAR 2016 Madde 1. Amaç ve Kapsam 5363 Sayılı Tarım Sigortaları Kanununa istinaden yapılacak Devlet Destekli Sera Sigortasına aşağıdaki tarife ve talimatlar

Detaylı

Bu genel şartların uygulanmasında, ekli tanımlamalar ile Tarife ve Talimatlar dikkate alınır.

Bu genel şartların uygulanmasında, ekli tanımlamalar ile Tarife ve Talimatlar dikkate alınır. A. SİGORTANIN KAPSAMI A.1. Sigortanın Konusu Bu sigorta ile 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden, Bakanlar Kurulu kararı ile kapsama alınan aktif (içinde arı olan), plakalı,

Detaylı

DEVLET DESTEKLĠ TARIM SĠGORTALARI SĠSTEMĠ (TARSĠM) Tarifeler 2014

DEVLET DESTEKLĠ TARIM SĠGORTALARI SĠSTEMĠ (TARSĠM) Tarifeler 2014 DEVLET DESTEKLĠ TARIM SĠGORTALARI SĠSTEMĠ (TARSĠM) Tarifeler 2014 1 DEVLET DESTEKLĠ BĠTKĠSEL ÜRÜN SĠGORTASI 2 BĠTKĠSEL ÜRÜN SĠGORTASI PRĠMLERĠN UYGULANMASINDA DĠKKATE ALINAN KRĠTERLER Risk Ürün Hassasiyet

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ KÜÇÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI GENEL ŞARTLAR

DEVLET DESTEKLİ KÜÇÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI GENEL ŞARTLAR DEVLET DESTEKLİ KÜÇÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI GENEL ŞARTLAR A. SİGORTANIN KAPSAMI A.1. Sigortanın Konusu Bu sigorta ile 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden, Bakanlar Kurulu

Detaylı

Madde 4 - Sovtaj Hasarlı hayvanın derisinden yararlanılması halinde, sigorta bedelinin en az % 4 ü, hasarlı

Madde 4 - Sovtaj Hasarlı hayvanın derisinden yararlanılması halinde, sigorta bedelinin en az % 4 ü, hasarlı 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12nci maddesine istinaden Bakanlar Kurulu kararı ile kapsamı belirlenen, Çiftçi Kayıt Sistemine entegre edilmiş ön soy kütüğü ve soy kütüğüne kayıtlı olan süt sığırları,

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ ARICILIK (ARILI KOVAN) SİGORTASI GENEL ŞARTLAR 2016

DEVLET DESTEKLİ ARICILIK (ARILI KOVAN) SİGORTASI GENEL ŞARTLAR 2016 A. SİGORTANIN KAPSAMI A.1. Sigortanın Konusu DEVLET DESTEKLİ ARICILIK (ARILI KOVAN) SİGORTASI GENEL ŞARTLAR 2016 Bu sigorta ile 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden, Bakanlar

Detaylı

Başa Dön TİCARİ PAKET SİGORTASI

Başa Dön TİCARİ PAKET SİGORTASI Başa Dön TİCARİ PAKET SİGORTASI İÇERIK Yangın Sigortalarında Bedel Esası & Sigorta Bedelinin Belirlenmesi Poliçe Türleri Yangın & Oto dışı Sigorta Poliçelerinde Brüt Prim Detayı Ana Teminatlar İsteğe Bağlı

Detaylı

KOBİLER İÇİN DEVLET DESTEKLİ ALACAK SİGORTASI SİSTEMİ 28 ARALIK 2018

KOBİLER İÇİN DEVLET DESTEKLİ ALACAK SİGORTASI SİSTEMİ 28 ARALIK 2018 KOBİLER İÇİN DEVLET DESTEKLİ ALACAK SİGORTASI SİSTEMİ 28 ARALIK 2018 KAPSAM İşbu çalışma, 24.12.2018 tarih ve 30635 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere Yönelik Ticari Alacak

Detaylı

A. SİGORTANIN KAPSAMI A.1. Sigortanın Konusu Bu sigorta, 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden Bakanlar Kurulu kararı

A. SİGORTANIN KAPSAMI A.1. Sigortanın Konusu Bu sigorta, 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden Bakanlar Kurulu kararı DEVLET DESTEKLİ KÜMES HAYVANLARI HAYAT SİGORTASI GENEL ŞARTLARI A. SİGORTANIN KAPSAMI A.1. Sigortanın Konusu Bu sigorta, 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden Bakanlar Kurulu

Detaylı

HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ

HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ HAKKINDA UYGULAMA ESASLARI TEBLİĞİ (tebliğ 2016/26) *BUZAĞI DESTEKLEMESİ *MALAK DESTEKLEMESİ *ANAÇ KOYUN VE KEÇİ DESTEKLEMESİ *ÇİĞ SÜT DESTEKLEMESİ

Detaylı

Devlet Destekli Kümes Hayvanları Hayat Sigortası Genel Şartları

Devlet Destekli Kümes Hayvanları Hayat Sigortası Genel Şartları Devlet Destekli Kümes Hayvanları Hayat Sigortası Genel Şartları A. SİGORTANIN KAPSAMI A.1. Sigortanın Konusu Bu sigorta, 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden Bakanlar Kurulu

Detaylı

a) Hayvanların bulunduğu yerlerin (ahırlar, mera - sundurma, depo, silo, vb.) hayvan yetiştiriciliğine uygun, fiziki şartları taşıması.

a) Hayvanların bulunduğu yerlerin (ahırlar, mera - sundurma, depo, silo, vb.) hayvan yetiştiriciliğine uygun, fiziki şartları taşıması. Bu sigorta ile 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden, Bakanlar Kurulu kararı ile kapsamı belirlenen, Veteriner Bilgi Sistemine (TÜRKVET e) kayıtlı olan süt ve erkek besi sığırları

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ KÜMES HAYVANLARI HAYAT SİGORTASI GENEL ŞARTLARI Yürürlük Tarihi 01.01.2013

DEVLET DESTEKLİ KÜMES HAYVANLARI HAYAT SİGORTASI GENEL ŞARTLARI Yürürlük Tarihi 01.01.2013 DEVLET DESTEKLİ KÜMES HAYVANLARI HAYAT SİGORTASI GENEL ŞARTLARI Yürürlük Tarihi 01.01.2013 A. SİGORTANIN KAPSAMI A.1. Sigortanın Konusu Bu sigorta ile 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine

Detaylı

TÜRKİYE DE TARIM SİGORTALARI UYGULAMALARI

TÜRKİYE DE TARIM SİGORTALARI UYGULAMALARI TÜRKİYE DE TARIM SİGORTALARI UYGULAMALARI Ali KARACA 1 Adnan GÜLTEK 2 Ahmet Savaş İNTİŞAH 3 Bekir ENGÜRÜLÜ 4 Ahmet KARLIOĞLU 5 ÖZET Tarımsal teknolojide meydana gelen gelişmeler, doğal risklerin etkilerini

Detaylı

(1) 5363 Sayılı Tarım Sigortaları Kanununa istinaden yapılacak Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortasına aşağıdaki Tarif uygulanır.

(1) 5363 Sayılı Tarım Sigortaları Kanununa istinaden yapılacak Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortasına aşağıdaki Tarif uygulanır. Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortası Teknik Şartları, Tarife ve Talimatları Yayınlanan Resmin Gazete: Yayınlanan Tarih: 14.3.2013 00:00:00 Yayınlayan Kurum: 1. Amaç ve Kapsam (1) 5363 Sayılı Tarım Sigortaları

Detaylı

Devlet Destekli Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortası Genel Şartları

Devlet Destekli Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortası Genel Şartları Devlet Destekli Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortası Genel Şartları A. SİGORTANIN KAPSAMI A.1. Sigortanın Konusu Bu sigorta ile 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden, Bakanlar Kurulu

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ SU ÜRÜNLERİ SİGORTASI GENEL ŞARTLARI

DEVLET DESTEKLİ SU ÜRÜNLERİ SİGORTASI GENEL ŞARTLARI DEVLET DESTEKLİ SU ÜRÜNLERİ SİGORTASI GENEL ŞARTLARI A. SİGORTANIN KAPSAMI A.1. Sigortanın Konusu 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ BÜYÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI TARİFE VE TALİMATLAR 2017

DEVLET DESTEKLİ BÜYÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI TARİFE VE TALİMATLAR 2017 DEVLET DESTEKLİ BÜYÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI TARİFE VE TALİMATLAR 2017 1. Amaç ve Kapsam (1) Bu sigorta ile 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden, Bakanlar Kurulu kararı

Detaylı

-Çelik, betonarme, karkas yapılar

-Çelik, betonarme, karkas yapılar 587 sayılı "Zorunlu Deprem Sigortasına Dair Kanun Hükmünde Kararname"ye istinaden yapılacak Zorunlu Deprem Sigortasına aşağıdaki tarife ve talimatlar uygulanır. 1.Tarife ve İndirimler* Yapı Tarzı I. Bölge

Detaylı

DÜNYADA TARIM SİGORTALARI UYGULAMALARI VE TARSİM

DÜNYADA TARIM SİGORTALARI UYGULAMALARI VE TARSİM Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 18/1 (2016) 236-263 DÜNYADA TARIM SİGORTALARI UYGULAMALARI VE TARSİM Gökhan SÜMER 1 ÖZ Yunus POLAT 2 Tarım, ülkelerin beslenme, istihdam ve

Detaylı

Tarım ürünleri sigortası;

Tarım ürünleri sigortası; DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTALARI SİSTEMİ (TARSİM) 23-26 26 Şubat 2017 SUYMERBİR - ANTALYA TARIM ÜRÜNLERİ SİGORTASININ GENEL ÖZELLİKLERİ Tarım ürünleri sigortası; Üstü açık fabrika olarak kabul edilen

Detaylı

A.2. Teminatın Başlangıcı ve Teminat Kapsamındaki Haller ve Kayıplar

A.2. Teminatın Başlangıcı ve Teminat Kapsamındaki Haller ve Kayıplar DEVLET DESTEKLİ SU ÜRÜNLERİ SİGORTASI GENEL ŞARTLARI Yürürlük Tarihi 01.01.2013 A. SİGORTANIN KAPSAMI A.1. Sigortanın Konusu Bu sigorta ile 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden,

Detaylı

BİTKİSEL ÜRÜN VE HAYVAN HAYAT SİGORTALARI BRANŞLARI SERA SİGORTASI

BİTKİSEL ÜRÜN VE HAYVAN HAYAT SİGORTALARI BRANŞLARI SERA SİGORTASI BİTKİSEL ÜRÜN VE HAYVAN HAYAT SİGORTALARI BRANŞLARI BİTKİSEL ÜRÜN SİGORTALARI SERA SİGORTASI BÜYÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI KÜÇÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI KÜMES HAYVANLARI HAYAT SİGORTASI SU ÜRÜNLERİ

Detaylı

2013 Yılı Faaliyet Raporu

2013 Yılı Faaliyet Raporu 2013 Yılı Faaliyet Raporu İçindekiler Mesajlar 4 T.C. Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan ın Mesajı 5 T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Dr. M. Mehdi Eker in Mesajı Yönetim Kurulu 6 Tarım Sigortaları

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ ARICILIK (ARILI KOVAN) SİGORTASI GENEL ŞARTLAR

DEVLET DESTEKLİ ARICILIK (ARILI KOVAN) SİGORTASI GENEL ŞARTLAR DEVLET DESTEKLİ ARICILIK (ARILI KOVAN) SİGORTASI GENEL ŞARTLAR - 2017 A. SİGORTANIN KAPSAMI A.1. Sigortanın Konusu (1) Bu sigorta ile 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden,

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ KÜÇÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI GENEL ŞARTLAR-2016

DEVLET DESTEKLİ KÜÇÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI GENEL ŞARTLAR-2016 A. SİGORTANIN KAPSAMI A.1. Sigortanın Konusu DEVLET DESTEKLİ KÜÇÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI GENEL ŞARTLAR-2016 Bu sigorta ile 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden, Bakanlar

Detaylı

X-L (501) KONUT SİGORTA POLİÇESİ BİLGİLENDİRME FORMU

X-L (501) KONUT SİGORTA POLİÇESİ BİLGİLENDİRME FORMU X-L (501) KONUT SİGORTA POLİÇESİ BİLGİLENDİRME FORMU En az iki nüsha olarak düzenlenen bu form, sigorta sözleşmesine taraf olmak isteyen ve sigortadan menfaat sağlayacak diğer kişilere, yapacak sözleşmeye

Detaylı

TARIM SİGORTALARI KANUNU

TARIM SİGORTALARI KANUNU 9445 TARIM SİGORTALARI KANUNU Kanun Numarası : 5363 Kabul Tarihi : 14/6/2005 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 21/6/2005 Sayı : 25852 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 44 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ KÜÇÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI GENEL ŞARTLAR-2017

DEVLET DESTEKLİ KÜÇÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI GENEL ŞARTLAR-2017 DEVLET DESTEKLİ KÜÇÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI GENEL ŞARTLAR-2017 A. SİGORTANIN KAPSAMI A.1. Sigortanın Konusu (1) Bu sigorta ile 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden, Bakanlar

Detaylı

Devlet Destekli Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortası Genel Şartları

Devlet Destekli Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortası Genel Şartları Devlet Destekli Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortası Genel Şartları A. SİGORTANIN KAPSAMI A.1. Sigortanın Konusu (1) Bu sigorta ile 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden, Bakanlar

Detaylı

Teminat, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen kapasite ile sınırlıdır.

Teminat, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen kapasite ile sınırlıdır. 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden, Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen kapsam dâhilinde, Su Ürünleri Kayıt Sistemine (SKS) kayıtlı olan, deniz ve iç su tesislerinde yetiştirilen

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ BÜYÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI GENEL ŞARTLAR 2016

DEVLET DESTEKLİ BÜYÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI GENEL ŞARTLAR 2016 A. SİGORTANIN KAPSAMI A.1. Sigortanın Konusu DEVLET DESTEKLİ BÜYÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI GENEL ŞARTLAR 2016 Bu sigorta ile 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden, Bakanlar

Detaylı

Devlet Destekli Su Ürünleri Sigortası Teknik Şartları, Tarife ve Talimatları Cuma, 15 Ekim 2010 12:24

Devlet Destekli Su Ürünleri Sigortası Teknik Şartları, Tarife ve Talimatları Cuma, 15 Ekim 2010 12:24 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen kapsam dâhilinde, Çiftçi Kayıt Sistemine entegre edilmiş, Su Ürünleri Kayıt Sistemine (SKS) kayıtlı

Detaylı

BİRİNCİ SEVİYE ÖRNEK SORULARI TEMEL SİGORTACILIK. Aşağıdakilerden hangisi sigorta sözleşmesinin asli unsurlarından birisi değildir?

BİRİNCİ SEVİYE ÖRNEK SORULARI TEMEL SİGORTACILIK. Aşağıdakilerden hangisi sigorta sözleşmesinin asli unsurlarından birisi değildir? BİRİNCİ SEVİYE ÖRNEK SORULARI TEMEL SİGORTACILIK SORU 1: Aşağıdakilerden hangisi sigorta sözleşmesinin asli unsurlarından birisi değildir? a) Para ile ölçülebilir menfaatin varlığı b) Sigorta himayesi

Detaylı

21.06.2005 / 25852. Kanun. Tarım Sigortaları Kanunu. Kanun No. 5363 Kabul Tarihi : 14.6.2005 BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam ve Tanımlar.

21.06.2005 / 25852. Kanun. Tarım Sigortaları Kanunu. Kanun No. 5363 Kabul Tarihi : 14.6.2005 BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam ve Tanımlar. 21.06.2005 / 25852 Kanun Tarım Sigortaları Kanunu Kanun No. 5363 Kabul Tarihi : 14.6.2005 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar Amaç MADDE 1. Bu Kanunun amacı; üreticilerin bu Kanunda belirtilen riskler

Detaylı

MESAJLAR KURUMSAL YAPI. 1 Misyon, Vizyon 6 Tarım Sigortaları Havuzu Yönetim Kurulu

MESAJLAR KURUMSAL YAPI. 1 Misyon, Vizyon 6 Tarım Sigortaları Havuzu Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu 2012 2 TARIM SİGORTALARI HAVUZU 2012 FAALİYET RAPORU MESAJLAR 1 Misyon, Vizyon 6 Tarım Sigortaları Havuzu Yönetim Kurulu KURUMSAL YAPI 10 Tarım Sektörünün Ekonomideki Önemi 11 Kurumsal

Detaylı

1- Ticari Alacak Sigortasına İlişkin Devlet Destekli Sistem Hakkında Genel Bilgi

1- Ticari Alacak Sigortasına İlişkin Devlet Destekli Sistem Hakkında Genel Bilgi BILGILENDIRME NOTU KONU>> 04.06.2018 tarih ve 2018/11892 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı (22.06.2018 Tarih ve 30456 Sayılı R.G. de yayımlanan) ile yürürlüğe konulan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere Yönelik

Detaylı

2014 YILI FAALİYET RAPORU

2014 YILI FAALİYET RAPORU Kümes Hayvanları Hayat Sigortası Arıcılık (Arılı Kovan) Sigortası 2014 YILI FAALİYET RAPORU Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortası Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortası Bitkisel Ürün Sigortası Sera Sigortası Su Ürünleri

Detaylı

Ana Teminatlar : Ek Teminatlar: Yangın, Yıldırım, İnfilak

Ana Teminatlar : Ek Teminatlar: Yangın, Yıldırım, İnfilak KONUT POLİÇESİ Ana Teminatlar : Yangın, Yıldırım, İnfilak Ek Teminatlar: Dahili Su Sel / Su Baskını Fırtına Yer Kayması Kara, Hava, Deniz Taşıtları Çarpması Kar Ağırlığı Hırsızlık Enkaz Kaldırma Duman

Detaylı

YANGIN SİGORTASI BİLGİLENDİRME FORMU

YANGIN SİGORTASI BİLGİLENDİRME FORMU YANGIN SİGORTASI BİLGİLENDİRME FORMU En az iki nüsha olarak düzenlenen bu form, sigorta sözleşmesine taraf olmak isteyen ve sigortadan menfaat sağlayacak diğer kişilere, yapılacak sigorta sözleşmesine

Detaylı

TARIM SİGORTACILIĞI; DÜNYA VE TÜRKİYE DEKİ UYGULAMALARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

TARIM SİGORTACILIĞI; DÜNYA VE TÜRKİYE DEKİ UYGULAMALARIN DEĞERLENDİRİLMESİ KÜRESEL KRİZ VE TARIM SEKTÖRÜ TARIM SİGORTACILIĞI; DÜNYA VE TÜRKİYE DEKİ UYGULAMALARIN DEĞERLENDİRİLMESİ Kenan KESKİNKILIÇ İzmir Ticaret Borsası Ar-Ge Müdürlüğü Nisan 2013 İZMİR TİCARET BORSASI Sayfa 0

Detaylı

YÖNETMELİK. (2) Ülkemizde meydana gelen trafik kazaları bu yönetmeliğin kapsamındadır.

YÖNETMELİK. (2) Ülkemizde meydana gelen trafik kazaları bu yönetmeliğin kapsamındadır. 27 Ağustos 2011 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28038 Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: YÖNETMELİK TRAFİK KAZALARI NEDENİYLE İLGİLİLERE SUNULAN SAĞLIK HİZMET BEDELLERİNİN TAHSİLİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTALARI SİSTEMİ

DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTALARI SİSTEMİ DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTALARI SİSTEMİ BİTKİSEL ÜRÜN SİGORTALARI PAKET OLARAK ALINAN TEMİNATLAR DEVLET DESTEKLİ BİTKİSEL ÜRÜN SİGORTALARI TEMİNAT KAPSAMINDAKİ ÜRÜN VE RİSKLER - 2013 TEMİNAT KAPSAMINDAKİ

Detaylı

TARIM SİGORTASI KANUNU

TARIM SİGORTASI KANUNU TARIM SİGORTASI KANUNU Yayımlandığı R.Gazete: 21.06.2005-25852 Kanun No: 5363 Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar Madde 1- Bu Kanunun amacı; üreticilerin bu Kanunda belirtilen riskler nedeniyle

Detaylı

DEVLET DESTEKLĠ TARIM SĠGORTALARI SĠSTEMĠ (TARSĠM) Tarifeler 2015

DEVLET DESTEKLĠ TARIM SĠGORTALARI SĠSTEMĠ (TARSĠM) Tarifeler 2015 DEVLET DESTEKLĠ TARIM SĠGORTALARI SĠSTEMĠ (TARSĠM) Tarifeler 2015 DEVLET DESTEKLĠ BĠTKĠSEL ÜRÜN SĠGORTASI 2 BĠTKĠSEL ÜRÜN SĠGORTASI PRĠMLERĠN UYGULANMASINDA DĠKKATE ALINAN KRĠTERLER Risk Ürün Hassasiyet

Detaylı

TARIM SİGORTALARI KANUNU. Kanun Numarası : Kabul Tarihi : 14/6/2005. Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 21/6/2005 Sayı : 25852

TARIM SİGORTALARI KANUNU. Kanun Numarası : Kabul Tarihi : 14/6/2005. Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 21/6/2005 Sayı : 25852 TARIM SİGORTALARI KANUNU Kanun Numarası : 5363 Kabul Tarihi : 14/6/2005 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 21/6/2005 Sayı : 25852 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 44 Sayfa: BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam

Detaylı

TÜRKİYE DE TARIM SİGORTALARININ GELECEK 10 YILI 2013-2023

TÜRKİYE DE TARIM SİGORTALARININ GELECEK 10 YILI 2013-2023 TÜRKİYE DE TARIM SİGORTALARININ GELECEK 10 YILI 2013-2023 Devlet Destekli Su Ürünleri Sigortaları Ankara 10-11-12 Nisan 2013 TÜRKİYE DE TARIMSAL KATMA DEĞERİN DAĞILIMI Bitkisel üretim, % 65 Hayvansal üretim,

Detaylı

TARIM SİGORTALARI VE UYGULAMALARI

TARIM SİGORTALARI VE UYGULAMALARI TARIM SİGORTALARI VE UYGULAMALARI Tarım, nüfusun temel ihtiyaç maddelerini üreten bir kesim olması nedeni ile stratejik bir öneme sahiptir ve diğer sektörler içerisinde doğal, ekonomik, sosyal ve kişisel

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ SU ÜRÜNLERİ HAYAT SİGORTASI TARİFE ve TALİMATLAR - 2015

DEVLET DESTEKLİ SU ÜRÜNLERİ HAYAT SİGORTASI TARİFE ve TALİMATLAR - 2015 DEVLET DESTEKLİ SU ÜRÜNLERİ HAT SİGORTASI TARİFE ve TALİMATLAR - 2015 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden, Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen kapsam dâhilinde, Su Ürünleri

Detaylı

Başa Dön FERDİ KAZA SİGORTASI

Başa Dön FERDİ KAZA SİGORTASI Başa Dön FERDİ KAZA SİGORTASI Ferdi Kaza Sigortası Nedir? Ferdi Kaza sigortası, Sigortalının sigorta süresi içerisinde kaza sonucu; kalıcı sakatlık, ölüm ve yaralanma durumunda, geleceklerini poliçe üzerinde

Detaylı

1. Aşağıdaki sigorta dallarından hangisi zorunlu sigorta değildir?

1. Aşağıdaki sigorta dallarından hangisi zorunlu sigorta değildir? ÜNİTE 1 1. Aşağıdaki sigorta dallarından hangisi zorunlu sigorta değildir? a. Tehlikeli Maddeler Sorumluluk b. Tüp Gaz Sorumluluk c. İşveren Mali Sorumluluk d. Kıyı Tesisleri Deniz Kirliliği Sorumluluk

Detaylı

TRAFİK KAZALARI NEDENİYLE İLGİLİLERE SUNULAN SAĞLIK HİZMET BEDELLERİNİN TAHSİLİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK

TRAFİK KAZALARI NEDENİYLE İLGİLİLERE SUNULAN SAĞLIK HİZMET BEDELLERİNİN TAHSİLİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK TRAFİK KAZALARI NEDENİYLE İLGİLİLERE SUNULAN SAĞLIK HİZMET BEDELLERİNİN TAHSİLİNE İLİŞK Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: TRAFİK KAZALARI NEDENİYLE İLGİLİLERE SUNULAN SAĞLIK HİZMET BEDELLERİNİN TAHSİLİNE

Detaylı

Dr. Şuayyip Doğuş DEMİRCİ

Dr. Şuayyip Doğuş DEMİRCİ Dr. Şuayyip Doğuş DEMİRCİ Kasko Sigortaları Sigortalının poliçede belirtilen ve karayolunda kullanma izni olan motorlu ve motorsuz kara araçlarından, römork veya karavanlardan iş makinelerinden, lastik

Detaylı

a) Dolu, Fırtına, Hortum, Yangın, Deprem, Heyelan, Sel ve Su Baskınının ürünlerde verdiği miktar kaybı,

a) Dolu, Fırtına, Hortum, Yangın, Deprem, Heyelan, Sel ve Su Baskınının ürünlerde verdiği miktar kaybı, Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortası Teknik Şartları, Tarife ve Talimatları Yayınlanan Resmin Gazete: Yayınlanan Tarih: 14.3.2013 00:00:00 Yayınlayan Kurum: Bu sigorta ile 5363 sayılı Tarım Sigortaları

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ SERA SİGORTASI GENEL ŞARTLAR 2016

DEVLET DESTEKLİ SERA SİGORTASI GENEL ŞARTLAR 2016 DEVLET DESTEKLİ SERA SİGORTASI GENEL ŞARTLAR 2016 A. SİGORTANIN KAPSAMI A.1. Sigortanın Konusu Bu sigorta ile 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden, Bakanlar Kurulu kararı

Detaylı

410- TRAFİK SİGORTASI BİLGİLENDİRME FORMU

410- TRAFİK SİGORTASI BİLGİLENDİRME FORMU 410- TRAFİK SİGORTASI BİLGİLENDİRME FORMU En az iki nüsha olarak düzenlenen bu form, sigorta sözleşmesine taraf olmak isteyen ve sigortadan menfaat sağlayacak diğer kişilere, yapılacak sigorta sözleşmesine

Detaylı

Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortası Genel Şartları

Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortası Genel Şartları Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortası Genel Şartları DEVLET DESTEKLİ BİTKİSEL ÜRÜN SİGORTASI GENEL ŞARTLARI A. SİGORTANIN KAPSAMI A.1. Sigortanın Konusu Bu sigorta ile 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ BÜYÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI TEKNİK ŞARTLAR, TARİFE VE TALİMATLAR

DEVLET DESTEKLİ BÜYÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI TEKNİK ŞARTLAR, TARİFE VE TALİMATLAR DEVLET DESTEKLİ BÜYÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI TEKNİK ŞARTLAR, TARİFE VE TALİMATLAR 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden Bakanlar Kurulu kararı ile kapsamı belirlenen, Çiftçi

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ İLÇE BAZLI KURAKLIK VERİM SİGORTASI GENEL ŞARTLAR 2017

DEVLET DESTEKLİ İLÇE BAZLI KURAKLIK VERİM SİGORTASI GENEL ŞARTLAR 2017 DEVLET DESTEKLİ İLÇE BAZLI KURAKLIK VERİM SİGORTASI GENEL ŞARTLAR 2017 A. SİGORTANIN KAPSAMI A.1. Sigortanın Konusu (1) Bu sigorta ile Tarım Sigortaları Havuzu, 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun

Detaylı

Yangın Sigortası, Hırsızlık Sigortası ve Cam Kırılması Sigortası Genel Şartları ve

Yangın Sigortası, Hırsızlık Sigortası ve Cam Kırılması Sigortası Genel Şartları ve TİCARİ PAKET SİGORTASI BİLGİLENDİRME FORMU En az iki nüsha olarak düzenlenen bu form, sigorta sözleşmesine taraf olmak isteyen ve sigortadan menfaat sağlayacak diğer kişilere, yapacak sözleşmeye ilişkin

Detaylı

Sağlık Sigortası Bilgilendirme Formu

Sağlık Sigortası Bilgilendirme Formu En az iki nüsha olarak düzenlenen bu form, sigorta sözleşmesine taraf olmak isteyen ve sigortadan menfaat sağlayacak diğer kişilere, yapılacak sigorta sözleşmesine ilişkin önemli bazı hususlarda genel

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ BÜYÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI GENEL ŞARTLAR -2017

DEVLET DESTEKLİ BÜYÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI GENEL ŞARTLAR -2017 DEVLET DESTEKLİ BÜYÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI GENEL ŞARTLAR -2017 A. SİGORTANIN KAPSAMI A.1. Sigortanın Konusu (1) Bu sigorta ile 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden, Bakanlar

Detaylı

ÇEKMEKÖY İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI. 1- Başvuru formu ve taahhütname (Ek1)

ÇEKMEKÖY İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI. 1- Başvuru formu ve taahhütname (Ek1) ÇEKMEKÖY İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO HİZMETİN ADI İSTENEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) 1- Başvuru formu ve taahhütname (Ek1) 2- Nüfus cüzdanının

Detaylı

A. SİGORTACIYA İLİŞKİN BİLGİLER 1. Sözleşmeye aracılık eden sigorta acentesinin; 2. Teminatı veren sigortacının; B. UYARILAR

A. SİGORTACIYA İLİŞKİN BİLGİLER 1. Sözleşmeye aracılık eden sigorta acentesinin; 2. Teminatı veren sigortacının; B. UYARILAR YANGIN SİGORTASI BİLGİLENDİRME FORMU En az iki nüsha olarak düzenlenen bu form, sigorta sözleşmesine taraf olmak isteyen ve sigortadan menfaat sağlayacak diğer kişilere, yapacak sözleşmeye ilişkin hususlarda

Detaylı

TEMEL SİGORTACILIK. Gerçekleşen hasar oranı, sigorta tarifesinde öngörülen hasar oranından daha düşük olursa aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğrudur?

TEMEL SİGORTACILIK. Gerçekleşen hasar oranı, sigorta tarifesinde öngörülen hasar oranından daha düşük olursa aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğrudur? TEMEL SİGORTACILIK SORU 1: Gerçekleşen hasar oranı, sigorta tarifesinde öngörülen hasar oranından daha düşük olursa aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğrudur? A) Toplam Risk Primi, Toplam Ödenen Tazminat

Detaylı

İlgili Sigorta Şirketlerine,

İlgili Sigorta Şirketlerine, İlgili Sigorta Şirketlerine, 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu çerçevesinde akdedilecek tarım sigortaları sözleşmelerinde uygulanan Genel Şartlar ile Tarife ve Talimatların, 01/01/2015 tarihinden itibaren

Detaylı

( tarihli Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik)

( tarihli Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik) Tarım Sigortaları Havuzu Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik (22.09.2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik) Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu

Detaylı

Devlet Destekli Su Ürünleri Hayat Sigortası Genel Şartları

Devlet Destekli Su Ürünleri Hayat Sigortası Genel Şartları Devlet Destekli Su Ürünleri Hayat Sigortası Genel Şartları A. SİGORTANIN KAPSAMI A.1. Sigortanın Konusu (1) Bu sigorta ile 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu nun 12 nci maddesine istinaden, Bakanlar

Detaylı

Devlet Destekli Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortası Genel Şartları

Devlet Destekli Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortası Genel Şartları Devlet Destekli Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortası Genel Şartları A. SİGORTANIN KAPSAMI A.1. Sigortanın Konusu (1) Bu sigorta ile 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden, Bakanlar

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ BÜYÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI TARİFE VE TALİMATLAR 2016

DEVLET DESTEKLİ BÜYÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI TARİFE VE TALİMATLAR 2016 Madde 1. Amaç ve Kapsam DEVLET DESTEKLİ BÜYÜKBAŞ HAYVAN HAYAT SİGORTASI TARİFE VE TALİMATLAR 2016 Bu sigorta ile 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden, Bakanlar Kurulu kararı

Detaylı

DEVLET DESTEKLİ BİTKİSEL ÜRÜN SİGORTASI GENEL ŞARTLARI

DEVLET DESTEKLİ BİTKİSEL ÜRÜN SİGORTASI GENEL ŞARTLARI DEVLET DESTEKLİ BİTKİSEL ÜRÜN SİGORTASI GENEL ŞARTLARI A. SİGORTANIN KAPSAMI A.1. Sigortanın Konusu Bu sigorta ile 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 12 nci maddesine istinaden Bakanlar Kurulu kararı

Detaylı

Tarım Sigortalarının Devlet Tarafından Desteklenmesi ve Tarım Sigortaları Havuzu Sistemi*

Tarım Sigortalarının Devlet Tarafından Desteklenmesi ve Tarım Sigortaları Havuzu Sistemi* HAKEMLİ Tarım Sigortalarının Devlet Tarafından Desteklenmesi ve Tarım Sigortaları Havuzu Sistemi* Arş. Gör. Tuğba ÇİFTÇİ** * Bu makale hakem incelemesinden geçmiştir ve TÜBİTAK ULAKBİM Veri Tabanında indekslenmektedir.

Detaylı

TAMAMLAYICI SAĞLIK SİGORTASI

TAMAMLAYICI SAĞLIK SİGORTASI TAMAMLAYICI SAĞLIK SİGORTASI HANGİ SAĞLIK KURUMLARINDA OLAN TEDAVİ ÖDENİR ALLİANZ İLE VE SGK İLE ANLAŞMALI SAĞLIK KURULUŞU ALLİANZ İLE ANLAŞMASIZ SGK İLE ANLAŞMALI SAĞLIK KURULUŞU SAĞLIK KURULUŞU SGK İLE

Detaylı

KORU MAKİNE KIRILMASI SİGORTASI BİLGİLENDİRME FORMU

KORU MAKİNE KIRILMASI SİGORTASI BİLGİLENDİRME FORMU En az iki nüsha olarak düzenlenen bu form, sigorta ettiren kişiye, yapılacak sözleşmeye ilişkin önemli bazı hususlarda genel bilgi vermek amacıyla, 28.10.2007 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Sigorta

Detaylı

23 Ekim 2013 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : YÖNETMELİK. Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: ÖZEL SAĞLIK SİGORTALARI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

23 Ekim 2013 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : YÖNETMELİK. Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: ÖZEL SAĞLIK SİGORTALARI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM 23 Ekim 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28800 YÖNETMELİK Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: ÖZEL SAĞLIK SİGORTALARI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu

Detaylı