HİDROLİK SİSTEMLERDE ENERJİ KAYIPLARI VE YÜK DUYARLI SİSTEMLERE GEÇİŞ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "HİDROLİK SİSTEMLERDE ENERJİ KAYIPLARI VE YÜK DUYARLI SİSTEMLERE GEÇİŞ"

Transkript

1 17 HİDROLİK SİSTEMLERDE ENERJİ KAYILARI VE YÜK DUYARLI SİSTEMLERE GEÇİŞ İmail OBUT ÖZET Hidrolik itemlerde ea olu itenen; yükü hareket ettirmek için kullanılan gücün, hidrolik omayı tahrik eden elektrik motorundan çekilen güçle aynı olmaını ağlamaktadır.(erim hariç). Bu da omanın tüm debiini iteme göndermei e oma çıkışında da yük direncine karşılık gelen baıncın görülmei durumudur. Halbuki hidrolik itemlerde; kullanıcıda hız ayarlarını yamak için kullanılan debi ayar alfleri itenmeyen güç kayılarını dolayııyla enerji kayılarını ortaya çıkarmaktadır. Burada çeşitli durumlar için güç kayılarının analizi yaılacak olu, bu güç kayılarını azaltabilmek için değişken debili omaların naıl kullanılabileceği incelenecektir. GİRİŞ Hidrolik itemlerde oluşan itenmeyen enerji kayıları e dolayııyla ortaya çıkan ıının önlenmei için yaılan çalışmalar uzun enelerden beri deam etmektedir. Bu oluşan enerji kayıları çoğu zaman büyük güç kayılarına neden olmakta; bu da büyük işletme giderlerini beraberinde getirmektedir. Ayrıca enerji kayılarının bir onucu olarak açığa çıkan ıı yağın aşırı ıınmaına ebe olarak, yağın zaman içinde özelliğini kaybetmeine neden olmaktadır. GÜÇ (ENERJİ) KAYILARI Bu enerji kayıları naıl oluşmaktadır? Şekil 1.

2 18 Şekil 1 de oluşturulan hidrolik dere şemaında en ideal hal öz konuudur.. Sabit debili bir oma, debiini direkt olarak ilindire göndermektedir. Silindirin iterek tahrik ettiği yük, ilindirin iton tarafında yük direncini (baıncını) oluşturmaktadır. Burada hiçbir zaman unutulmamaı gereken bir nokta; baıncın etki-teki renibine göre oluşmaıdır. Yani yük direncinin yarattığı etkiye ( baıncı) teki olarak oma çıkışında oluşan baınç öz konuudur. Dolayııyla direnç ara baınç ardır. oma tüm debiini ilindire gönderdiği için Q Q e olmaktadır. (Burada borulardaki kayılar ihmal edilmektedir.) Bu durumda tolam güç kullanımı yazılıra : S QS Q Kullanılan güç Burada kayı güç görüldüğü gibi hiç ortaya çıkmamaktadır. omanın elektrik motorundan çektiği güç herhangi bir kayba uğramadan itemde aynen kullanılmaktadır. Bu ulaşılmak itenen en ideal haldir. Sitem bu şekilde çalışırken Şekil 2 de görüldüğü gibi oma ile ilindir araına, keit daralmaını ağlayacak bir orifi yerleştirilin. Acaba bu durumda ne gibi değişiklikler meydana gelecektir? Şekil 2. Eğer Şekil 2 de göterilen derede, baıncın yükelmei durumu için gerekli önlemler alındıya (yani oma, boru e dere elemanları oluşacak baınca mukaim, elektrik motoru da yükek baıncın meydana getirdiği gücü karşılayabilecek özelliklere ahi); oma da abit debili bir oma olduğu için, oma tüm debiini gene ilindire gönderecektir. Ama Şekil : 1 den farklı olarak, konulan orifite bir baınç kaybı Δ oluşacaktır. Burada hidroliğin bir diğer temel renibi hatırlanıra ; Hidrolik itemlerde, belirli bir keitten belirli bir Δ baınç kaybında belirli bir debide yağ geçer. İşte burada hidrolik itemlerin en büyük olguu e her zaman göz önüne alınmaı zorunlu olan bir Δ baınç kaybı karamı ile karşılaşılıyor. oma tüm debiini ilindire; ancak, yük direncini e orifite oluşan Δ

3 19 baınç kaybını yenebilire gönderir. Burada da her türlü önlemin alındığı kabul edildiğine göre oma tüm debiini ilindire göndermektedir. Yani, Q Q Q h e +Δ olmaktadır. Tolam güç kaybı incelenire: + h Q 600 η Qh Δ S h Kullanılan güç Kayı güç Buradan da görüldüğü gibi, hidrolik itemlerde kullanılan hız ayar alfleri kayı güce, dolayııyla da ııya neden olmaktadırlar. eki burada keit küçültülmeine rağmen; oma halen tüm debiini iteme gönderiyora; hidrolik ilindirde hız ayarı yamak naıl mümkün olacaktır? Ayrıca oma çıkış baıncının da kontrol altına alınmaı gerekiyor. İşte bu iki gerekinimden yola çıkarak, Şekil 3 de görüldüğü gibi oma çıkış hattına bir baınç emniyet alfi yerleştirilin. Şekil 3. Bu baınç emniyet alfinde, itemde ihtiyaç duyulan baıncın bir miktar ütünde bir değer ayarlanıyor. Böylelikle hız ayar alfinde oluşan Δ baınç kaybı da kontrol altına alınmış oluyor. Bu durumda hız ayar alfindeki keit değiştirilmediği ürece bu oluşan Δ baınç kaybına karşılık gelen debi hız ayar alfinden geçecektir. Geri kalan debi ie baınç emniyet alfinden, ayarlanan baınç değeri üzerinden deoya geri dönecektir. İşte burada amaca ulaşılmış oldu. Artık hız ayar alfi üzerinden keit değiştirmek ureti ile debi ayarı yamak mümkün olacaktır. Bu durumda oma debiininin bir kımı hız ayar alfi üzerinden ilindire geri kalan kımı da baınç emniyet alfi üzerinden deoya gitmektedir. Yani :

4 20 Q Q h + Q b e Q h Q olduğu gözönüne alınıra; Q Q +Q b e + Δ b olmaktadır. Tolam güç kaybı incelenire: + h + b ortaya çıkmaktadır. Q 600 η Qh Δ η Qb ( h b Kullanılan güç Tolam kayı güç Yukarıdaki bu formül incelendiğinde ie; hidrolik itemlerde özellikle; a)hız ayar alfleri b)baınç emniyet alflerinin kayı güce, dolayııyla ııya ebe olduğu görülmektedir. Eğer; hız ayarı yaılan herhangi bir itemde, hız ayar alfi e baınç emniyet alfine elle bir tema ağlandığı takdirde bu alflerin diğer elemanlara göre çok daha fazla ıınmış olduğu derhal hiedilecektir. Kullanılan güç e kayı güçlerin daha iyi bir anlam ifade edebilmei için yukarıda özü geçen formül aşağıda bir hidrolik iteme uygulanmaktadır. Verilen örnekte bir takım tezgah uygulamaında kızak hareketi incelenmektedir. )

5 21 3,2 40 3, , ,25 Kw 0,53 Kw 4,12 Kw + h + b + 4,9 Kw %5 * %11 * %84 * Kullanılan güç Hız ayar alfinde Baınç emniyet alfinde kayı güç kayı güç Bu formülde ortaya çıkan onuçlar incelenecek olura; en fazla güç kullanımının baınç emniyet alfinden geçen debinin oluşturduğu görülmektedir. Arkaından da hız ayar alfinden geçen debinin oluşturduğu güç kaybı gelmektedir. Verilen örnekte omanın elektrik motorundan çektiği güç 4,9 Kw iken, ihtiyaç duyulan güç kullanımı 0,25 Kw, bu da tolam çekilen gücün adece %5 ini oluşturmaktadır. Dolayııyla hidrolik itemlerde; a)baınç emniyet alfinden tanka yaılan boşaltmalarda b)hız ayar alflerinden yükek baınç kayılarında geçirilen debilerde Önemli güç kayıları meydana gelmektedir. Bu güç kayıları da ııya dönüşerek yağın ıınmaına neden olmakta, yağın ıınmaı yağın ikoziteinin azalmaına, ikozitenin azalmaı hidrolik elemanlardaki baınç kayılarının artmaına, baınç kayılarının artmaı da yukarıdaki örneklerde görüldüğü gibi güç kayılarına neden olmaktadır. BASINÇ DUYARLI DEĞİŞKEN DEBİLİ OMALARA GEÇİŞ: İncelenen örnekte de görüldüğü gibi güç kayılarının en önemli bölümü, baınç emniyet alflerinden boşalan debilerin oluşturduğu güç kayıları idi. İşte hidrolik malzeme üreticii firmalar enelerce bu güç kaybını azaltmak eya yok etmek için araştırmalar yatılar. Sonunda, itemlerde kullanılan baınç emniyet alflerini omaların üzerine almaya karar erdiler. Şekil 4.

6 22 Burada omanın regülayon yaıı incelendiği zaman 3 ana eleman göze çarmaktadır. 1- Baınç ayarının yaıldığı ero alf 2- omanın delaman açıını küçültmeye çalışan ilindir. 3- omanın delaman açıını büyültmeye çalışan yay 1 nolu ero alf, 3 yollu 2 konumlu baınç dengeiyle çalışan bir alftir. Bir tarafında ayarlanan baınç değeri, diğer tarafında ie oma baıncı etkili olmaktadır. Dikkat edilire; oma çıkış baıncı ( ) ayarlanan baınç değerinden ( ayar ) küçük olduğu ürece, ilindirin arkaı tanka bağlı, dolayııyla 3 nolu yay max delaman açıını oluşturmaktadır. Bu durumda da oma max debiini iteme göndermektedir. Elektrik motoru çalıştırıldığında; oma max debiini iteme göndermek iteyecektir. Fakat hız ayar alfindeki keit daralmaından dolayı, omanın çıkışındaki baınç artmaya başlayacaktır. Bu baınç aynı zamanda 1 nolu ero alfe de etki etmektedir. Artan baınç ero alfde ayarlanan. ayar değerine ulaştığı zaman ero alf ürgüü konum değiştirecek, değişen konumdan dolayı da 2 nolu ilindire, oma çıkış hattından baınçlı yağ gelecektir. Bu baınçlı yağ, ilindiri hareket ettirerek omanın delaman açıını yani debiini azaltmaya başlayacaktır. eki debi azalmaı nereye kadar deam edecektir? Bu debi azalmaı, omanın gönderdiği debi, hız ayar alfinden geçen debiye eşit olduğu anda ona erecektir. Yalnız hız ayar alfinden geçen debinin; hız ayar alfinde oluşan baınç kaybı e alfin keitine bağımlı olduğu unutulmamalıdır. Özet olarak; baınç duyarlı omalar, itemin ihtiyaç duyduğu debiyi iteme gönderirler. Bu regülayonun gerçekleşebilmei içn omanın çıkışındaki baıncın ayar baıncına (. ayar ) ulaşmaı gerekmektedir. Yani olmaktadır. Q Q h Q e +Δ.ayar Tolam güç kaybı incelenire Q Qh Δ + h h Kullanılan güç Tolam kayı güç Yukarıdaki formül incelendiğinde; abit debili omalı itemlerdeki, baınç emniyet alfinden baınç altında geçen debinin oluşturduğu güç kaybının ortadan kalktığı görülmektedir. İşte hidrolik itemlerde baınç duyarlı omaların kullanımıyla, en önemli güç kayılarından biri bertaraf edilmiş olmaktadır. Değişken debili oma uygulamalarında; baınç duyarlı omalar kendilerine çok iyi bir yer edinmişlerdir. YÜK DUYARLI (LOAD SENSİNG) DEĞİŞKEN DEBİLİ OMALARA GEÇİŞ : Baınç duyarlı omaların kullanımıyla, en büyük güç kaybı faktörü dere dışı bırakılmış oluyor. Ama hala itemde, Δ baınç kaybından kaynaklanan güç kaybı durumunu muhafaza etmektedir. Bunun da en büyük ebebi; oma, hız ayar alfinden onra itemde ne gibi baınç değişimleri olduğunu algılayamamaktadır. Bu da Δ baınç farkının, item baıncına bağlı olarak deamlı değişen bir eyir izlemeine neden olmaktadır. İşte hız ayar alfinden onra, itemde oluşan baınç değişimlerinin bir şekilde omaya ulaştırılmaı gerekmektedir.

7 23 Şekil 5. Yük duyarlı omalarda da, baınç duyarlı omalarda kullanılan düzenek kullanılmaktadır. Yalnız buradaki fark; 1 nolu ero alfdeki baınç dengei değişikliğidir. Sero alfin bir tarafında oma baıncı, diğer tarafında da item baıncı e Δ ayar değeri etkili olmaktadır. Burada baınç dengei kurulduğu zaman: + Δ ayar eya - Δ ayar oluşmaktadır. Δ - olduğu da göz önünde bulundurulura: Δ Δ ayar ortaya çıkmaktadır. Böylelikle; bir türlü kontrol altına alınamayan hız ayar alfindeki Δ baınç kaybı belli bir değere abitlenmiş oluyor. Burada da elektrik motoru çalıştırıldığında oma max debiini iteme göndermek iteyecektir. Fakat hız ayar alfindeki keit daralmaından dolayı, omanın çıkışındaki baınç artmaya başlayacaktır. Bu baınç; item baıncı ile Δ ayar değerinin tolamına ulaştığı zaman, 1 nolu ero alf ürgüü konum değiştirecek, değişen konumdan dolayı da 2 nolu ilindire baınçlı yağ gelmeye başlayacaktır. Bu baınçlı yağ, ilindiri hareket ettirerek omanın delaman açıını yani debiini azaltmaya başlayacaktır. Bu debi azalmaı, baınç duyarlı omalarda olduğu gibi; omanın gönderdiği debi, hız ayar alfinden Δ ayar değerinde geçen debiye eşit olana kadar deam edecektir.

8 24 Özet olarak; yük duyarlı omalar, itemin ihtiyaç duyduğu debiyi önceden belirlenmiş e abitlenmiş bir baınç kaybında iteme gönderirler. Yani; Q Q h Q e S +Δ + Δ ayar olmaktadır. Tolam güç kaybı incelenire Q Qh Δayar + h h Kullanılan güç Tolam kayı güç Burada da bir kayı güç gözükmeine rağmen, bu kontrol altına alınmış e abitlenmiş bir Δ baınç kaybına bağlı olduğu için ihmal edilebilecek mertebelerde kalmaktadır. SONUÇ Hidrolik itemlerde güç kayılarının neden olduğu iki türlü maliyet öz konuudur.. Birincii; güç kayıları ortaya çıktığı zaman direkt elektrik motorundan çekilen fazla güç, ikincii de; bu kayı güçlerin onucunda ortaya çıkan ııyı oğutmak için harcanan güç, Buradan da; ortaya çıkan güç kayılarının ne kadar önemli olduğu açıkça anlaşılabilmektedir. Büyük baınç değişimlerinin olduğu e farklı debilere ihtiyaç duyulan itemlerde yük duyarlı değişken debili omaların; Büyük baınç değişimlerinin olmadığı, fakat farklı debilere ihtiyaç duyulan itemlerde de baınç duyarlı değişken değişken debili omaların, kullanılmaı önemli miktarlarda enerji taarrufu ağlanmaına katkıda bulunacaktır. KULLANILAN KISALTMALAR F : Sitem direnci ( kg) : Silindir ilerleme hızı (mm/n) D : Silindir iton çaı (mm) A : Silindir iton alanı (cm 2 ) : Sitem baıncı (direnci) ( bar) Q : Silindire gelen debi (lt/dak) : Sitemde kullanılan güç (Kw) : oma çıkış baıncı (bar) Q : oma debii (lt/dak) ayar : omanın elektrik motorundan çektiği güç (Kw/h) : Baınç duyarlı değişken debili omada ayarlanan baınç değeri (bar) Δ ayar : Debi duyarlı değişken debili omada ayarlanan Δ değeri ( bar) Δ h : Hız ayar alfinde oluşan baınç kaybı (bar) d h : Hız ayar alfinde ayarlanan keit çaı (mm) Q h : Hız ayar alfi üzerinden geçen debi (lt/dak)

9 25 h T h b Q b b T b η : Hız ayar alfinde oluşan güç kaybı ( Kw/h) : Hız ayar alfinde oluşan güç kaybının neden olduğu ıı (kkal/h) : Baınç emniyet alfi baınç ayar değeri (bar) : Baınç emniyet alfi üzerinden geçen debi (lt/dak) : Baınç emniyet alfinde oluşan güç kaybı (Kw/h) : Baınç emniyet alfinde oluşan güç kaybının neden olduğu ıı (kkal/h) : oma ile elektrik motoru araındaki tolam erim faktörü; 0,85 alınabilir. GEREKLİ FORMÜLLER Silindir iton alanı : A 2 Π D 400 Silindir ilerleme hızı: 500 Q 3 A Elektrik motorunun çektiği güç Q 600 η Hız ayar alfinden geçen debi Q h D 2 0,5 [( 0,7 ( Δh) )] 1,44 Oluşan ıı T h h 860 Elde edilen kuet FA ÖZGEÇMİŞ 1959 yılı İtanbul doğumludur. İlk e orta tahilini İtanbul da tamamladıktan onra 1981 yılında İtanbul Teknik Ünieriteinden Makina Mühendii olarak mezun oldu. Akerlik hizmetini Kara Kuetleri Komutanlığı Teknik Daire Başkanlığında yıllarında yerine getirdi yılında Dizel Magnet firmaında Hidrolik roje Satış Mühendii olarak göree başladı yılları araında Rexroth Hidroar firmaında çalıştı 1991 yılında Hidroer firmaının kuruluşunda kurucu ortak olarak göre aldı. Halen Hidroer firmaında firma ortağı olarak göreini ürdürmektedir. Eli e bir kız çocuğu babaıdır.

LOJİK VALF TEKNİĞİ VE UYGULAMALARI

LOJİK VALF TEKNİĞİ VE UYGULAMALARI 283 LOJİK VALF TEKNİĞİ VE UYGULAMALARI İsmail OBUT ÖZET Günümüzde Endüstriyel ve Mobil hidrolik sektörlerinde kendine önemli bir yer edinen 2/2 Lojik valfler, özellikle yüksek debili uygulamalarda sıkça

Detaylı

LPG DEPOLAMA TANKLARININ GAZ VERME KAPASİTELERİNİN İNCELENMESİ

LPG DEPOLAMA TANKLARININ GAZ VERME KAPASİTELERİNİN İNCELENMESİ 825 LPG DEPOLAMA TAKLARII GAZ VERME KAPASİTELERİİ İCELEMESİ Fehmi AKGÜ 1. ÖZET Sunulan çalışmada, LPG depolama tanklarının gaz verme kapaitelerinin belirlenmei amacına yönelik zamana bağlı ve ürekli rejim

Detaylı

PRES ĐŞLERĐNDE HĐDROPNÖMATĐK OLARAK ÇALIŞAN YÜKSEK GÜÇ ARTIRICI ÜNĐTELER

PRES ĐŞLERĐNDE HĐDROPNÖMATĐK OLARAK ÇALIŞAN YÜKSEK GÜÇ ARTIRICI ÜNĐTELER atölyeden PRES ĐŞLERĐNDE HĐDROPNÖMATĐK OLARAK ÇALIŞAN YÜKSEK GÜÇ ARTIRICI ÜNĐTELER A. Turan GÜNEŞ Pres işlerinde zaman zaman yüksek güçlü ve kısa kurslu alt ve üst baskı düzenlerine ihtiyaç duyulur. Đki

Detaylı

Mukavemet Hesabı . 4. d 4. C) Vidanın zorlanması. A) Öngerilmesiz cıvatalar. B) Öngerilme ile bağlanan cıvatalar. d 4

Mukavemet Hesabı . 4. d 4. C) Vidanın zorlanması. A) Öngerilmesiz cıvatalar. B) Öngerilme ile bağlanan cıvatalar. d 4 ç A) Öngerilmeiz cıvatalar iş. d ç.d ön Boyutlandırma için ç Statik zorlanmada To. d i) Sıkma ıraında ; M 3.d ; B 6 c b ön : ç. d Mukavemet Heabı B) Öngerilme ile bağlanan cıvatalar a) Dış kuvvet ekenel

Detaylı

MAK 212 - TERMODİNAMİK (CRN: 20662, 20664, 20667, 20669)

MAK 212 - TERMODİNAMİK (CRN: 20662, 20664, 20667, 20669) MA - ERMODİNAMİ (CRN: 066, 066, 0667, 0669) 006-007 BAHAR YARIYILI - ARA SINAV 70007 Soru -) Şekilde örülen yalıtılmış piton-ilindir düzeneğinin vanaı piton en üt konumda iken aılmakta (V0 m ) ve acim

Detaylı

Silindir Taban Kalınlığı Hesabı: . kabul edildi. Taban et kalınlığı ise şöyle hesaplanır. alındı Alt Tesir İçin Hesaplama. St için.

Silindir Taban Kalınlığı Hesabı: . kabul edildi. Taban et kalınlığı ise şöyle hesaplanır. alındı Alt Tesir İçin Hesaplama. St için. 6.1.10. Silindir Taban Kalınlığı Hesabı: d a 84mm S S (1.6,...,5) AK 3daN / mm 35 St için. P 315Bar. R 0,8.d a r 0,15.d a R 0,8.84 r 0,15. 84 R 7mm r 36mm. kabul edildi. Taban et kalınlığı ise şöyle hesaplanır.

Detaylı

ZTM 431 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER Prof. Dr. Metin Güner

ZTM 431 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER Prof. Dr. Metin Güner ZTM 431 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER Prof. Dr. Metin Güner HİDROLİK SİSTEMLER 12. HİDROLİK DEVRELER ve TASARIMI 12.1. Giriş Hidrolik sistemi meydana getiren elemanların standart sembolleri kullanılarak

Detaylı

DİELEKTRİK ÖZELLİKLER

DİELEKTRİK ÖZELLİKLER 0700 ENEJİ HATLAINDA ÇAPAZLAMA! zun meafeli enerji taşıma hatlarında iletkenler belirli meafelerde (L/) çarazlanarak direğe monte edilirler! Çarazlama yaılmadığı durumlarda: Fazların reaktan ve kaaiteleri

Detaylı

Soğutma ve ticari makineleri bölümü

Soğutma ve ticari makineleri bölümü Donetk Milli Mikhail Tugan Baranovkogo Ekonomi ve Ticaret Üniveritei (DETÜ) Soğutma ve ticari makineleri bölümü Derin konuu: Termodinamiğin İkinci Yaaı ve onu uygulamaı Öğt. Doç. Karnaukh Viktoriia Donetk-Adana

Detaylı

Ankara ve Kastamonu yöneticilerinin Mesleki Eğilime Göre Yönlendirme ve Kariyer. Rehberliği Projesinin Değerlendirme Sonuçları

Ankara ve Kastamonu yöneticilerinin Mesleki Eğilime Göre Yönlendirme ve Kariyer. Rehberliği Projesinin Değerlendirme Sonuçları Ankara ve Katamonu Yöneticilerinin Meleki Eğilime Göre Yönlendirme ve Kariyer Rehberliği Projeinin Değerlendirme Sonuçları Ankara ve Katamonu yöneticilerinin Meleki Eğilime Göre Yönlendirme ve Kariyer

Detaylı

DEĞİŞKEN DEBİLİ HİDROLİK SİSTEMLERDE EMME HATTI SORUNLARI

DEĞİŞKEN DEBİLİ HİDROLİK SİSTEMLERDE EMME HATTI SORUNLARI 343 DEĞİŞKEN DEBİLİ HİDROLİK SİSTEMLERDE EMME HATTI SORUNLARI M. Semih KUMBASAR ÖZET Hidrolik sistemlerde güç kaynağı olarak kullanılan pompaların - özellikle değişken deplasmanlı pompalarının- çok ciddi

Detaylı

H03 Kontrol devrelerinde geri beslemenin önemi. Yrd. Doç. Dr. Aytaç Gören

H03 Kontrol devrelerinde geri beslemenin önemi. Yrd. Doç. Dr. Aytaç Gören H03 ontrol devrelerinde geri belemenin önemi Yrd. Doç. Dr. Aytaç ören MA 3026 - Der apamı H0 İçerik ve Otomatik kontrol kavramı H02 Otomatik kontrol kavramı ve devreler H03 ontrol devrelerinde geri belemenin

Detaylı

Eksenel pistonlu üniteler kendinden emişlidir. Bununla beraber bazı özel durumlarda emiş tarafı alçak basınçla beslenir.

Eksenel pistonlu üniteler kendinden emişlidir. Bununla beraber bazı özel durumlarda emiş tarafı alçak basınçla beslenir. Hidrolik devreler Hidrolikte 3 değişik devre vardır. o o o Açık hidrolik devreler Kapalı hidrolik devreler Yarı kapalı hidrolik devreler Açık ve kapalı çevrimli devreler aşağıda detaylı olarak anlatılacaktır.

Detaylı

OREN3005 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER

OREN3005 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER ÖRNEK PROBLEMLER Boru çapı hesabı: Q: Debi litre/dak. A: Boru kesit alanı cm2 V: Ortalama akış hızı m/sn d: Boru iç çapı Örnek Problem: Pompa debisi 3 lt/sn olan bir hidrolik sistemde akışkan hızı ortalama

Detaylı

5. MODEL DENEYLERİ İLE GEMİ DİRENCİNİ BELİRLEME YÖNTEMLERİ

5. MODEL DENEYLERİ İLE GEMİ DİRENCİNİ BELİRLEME YÖNTEMLERİ 5. MODEL DENEYLEİ İLE GEMİ DİENİNİ BELİLEME YÖNTEMLEİ Gei projeinin değişik erelerinde iteatik odel deneylerine dayalı yaklaşık yöntelerle gei topla direnci e dolayııyla gei ana akine gücü belirlenektedir.

Detaylı

Bileşen Formüller ve tarifi Devre simgesi Hidro silindir tek etkili. d: A: F s: p B: v: Q zu: s: t: basitleştirilmiş: basitleştirilmiş:

Bileşen Formüller ve tarifi Devre simgesi Hidro silindir tek etkili. d: A: F s: p B: v: Q zu: s: t: basitleştirilmiş: basitleştirilmiş: Hidrolik tesislerin planlaması ve boyutlandırılması çeşitli açılardan yapılmak zorundadır ve hidrolik elemanlar istenen işlevsel akışlara göre seçilmelidir. Bunun için en önemli önkoşul, ilgili tüketim

Detaylı

DEĞĐŞKEN DEBĐLĐ SĐRKÜLASYON POMPALARI

DEĞĐŞKEN DEBĐLĐ SĐRKÜLASYON POMPALARI DEĞĐŞKEN DEBĐLĐ SĐRKÜLASYON POMPALARI M. Bülent Vural 1953 yılında doğdu. 1976 yılında Berlin Teknik Üniversitesinden Makina Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. Halen Wilo Pompa Sistemleri A.Ş. Genel Müdürü

Detaylı

HİDROLİK-PNÖMATİK Prof.Dr.İrfan AY 9.BÖLÜM PROBLEMLER

HİDROLİK-PNÖMATİK Prof.Dr.İrfan AY 9.BÖLÜM PROBLEMLER Problem1: 9.BÖLÜM PROBLEMLER a) Tek yönlü kapalı bir hidrolik tahrip devresi çiziniz. b) Φ pom =5 cm 3 /rad, Φ mot =0 cm 3 /rad olsun. Motora bağlı tambur çapı D=30cm dir. Bu tambur 500 kg lık yükü t=14

Detaylı

Kontrol Sistemleri. Kontrolcüler. Yrd. Doç. Dr. Aytaç GÖREN

Kontrol Sistemleri. Kontrolcüler. Yrd. Doç. Dr. Aytaç GÖREN ontrol Sitemleri ontrolcüler Doğrual Sitemlerin Sınıflandırılmaı: Birinci Mertebeden Gecikmeli BMG Sitemler: x a T 1 x a t x e t Son değer teoremi : x x x adr adr adr lim xa 0 lim 0 T 1 t T t 2T t 3T t

Detaylı

Bileşen Formüller ve tarifi Devre simgesi Hidro silindir tek etkili. d: A: F s: p B: v: Q zu: s: t: basitleştirilmiş:

Bileşen Formüller ve tarifi Devre simgesi Hidro silindir tek etkili. d: A: F s: p B: v: Q zu: s: t: basitleştirilmiş: Fomüller ve birimler Fomüller ve birimler Hidrolik tesislerin planlaması ve boyutlandırılması çeşitli açılardan yapılmak zorundadır ve hidrolik elemanlar istenen işlevsel akışlara göre seçilmelidir. Bunun

Detaylı

BÖLÜM 1 GİRİŞ, TERMODİNAMİK HATIRLATMALAR

BÖLÜM 1 GİRİŞ, TERMODİNAMİK HATIRLATMALAR BÖLÜM GİİŞ, EMODİNAMİK HAILAMALA.-ermodinamik hatırlatmalar..- Mükemmel gaz..- İç enerji e antali..3- ermodinamiğin. kanunu..4- Antroi e termodinamiğin. kanunu..5- Antroinin healanmaı..6- İzantroik bağıntılar.-

Detaylı

Frekans Analiz Yöntemleri I Bode Eğrileri

Frekans Analiz Yöntemleri I Bode Eğrileri Frekan Analiz Yöntemleri I Bode Eğrileri Prof.Dr. Galip Canever 1 Frekan cevabı analizi 1930 ve 1940 lı yıllarda Nyquit ve Bode tarafından geliştirilmiştir ve 1948 de Evan tarafından geliştirilen kök yer

Detaylı

SORU 1) ÇÖZÜM 1) UYGULAMALI AKIŞKANLAR MEKANİĞİ 1

SORU 1) ÇÖZÜM 1) UYGULAMALI AKIŞKANLAR MEKANİĞİ 1 SORU 1) Şekildeki sistemde içteki mil dönmektedir. İki silindir arasında yağ filmi vardır. Sistemde sızdırmazlık sağlanarak yağ kaçağı önlenmiştir. Verilen değerlere göre sürtünme yolu ile harcanan sürtünme

Detaylı

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır.

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. HİDROLİK SİSTEMLER Hidroliğin Tanımı Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. Enerji Türleri ve Karşılaştırılmaları Temel Fizik Kanunları

Detaylı

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası HİDROLİK SİSTEM KURMAK VE ÇALIŞTIRMAK 3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası Basınç hattından gelen hidrolik akışkan, 3/2 yön kontrol valfine basılınca valften geçer. Silindiri

Detaylı

MAK-LAB007 AKIŞKAN YATAĞINDA AKIŞKANLAŞTIRMA DENEYİ

MAK-LAB007 AKIŞKAN YATAĞINDA AKIŞKANLAŞTIRMA DENEYİ MAK-LAB007 AKIŞKAN YATAĞINDA AKIŞKANLAŞTIRMA DENEYİ 1.GİRİŞ Deney tesisatı; içerisine bir ısıtıcı,bir basınç prizi ve manometre borusu yerleştirilmiş cam bir silindirden oluşmuştur. Ayrıca bu hazneden

Detaylı

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ SANTRĠFÜJ POMPA DENEY FÖYÜ HAZIRLAYANLAR. Prof. Dr.

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ SANTRĠFÜJ POMPA DENEY FÖYÜ HAZIRLAYANLAR. Prof. Dr. T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ SANTRĠFÜJ POMPA DENEY FÖYÜ HAZIRLAYANLAR Prof. Dr. Aydın DURMUŞ EYLÜL 2011 SAMSUN SANTRĠFÜJ POMPA DENEYĠ 1. GĠRĠġ Pompa,

Detaylı

ÇÖZÜM 1) konumu mafsallı olup, buraya göre alınacak moment ile küçük pistona etkileyen kuvvet hesaplanır.

ÇÖZÜM 1) konumu mafsallı olup, buraya göre alınacak moment ile küçük pistona etkileyen kuvvet hesaplanır. SORU 1) Şekildeki (silindir+piston) düzeni vasıtası ile kolunda luk bir kuvvet elde edilmektedir. İki piston arasındaki hacimde yoğunluğu olan bir akışkan varıdr. Verilenlere göre büyük pistonun hareketi

Detaylı

YAĞLAMA VE KAYMALI YATAKLAR

YAĞLAMA VE KAYMALI YATAKLAR YAĞLAMA TĐPLERĐ YAĞLAMA VE KAYMALI YATAKLAR Yağlamanın beş farklı şekli tanımlanabilir. 1) Hidrodinamik ) Hidrotatik 3) Elatohidrodinamik 4) Sınır 5) Katı-film VĐSKOZĐTE τ F du = = A µ dy du U = dy h τ

Detaylı

GÜZ YARIYILI CEV3301 SU TEMİNİ DERSİ TERFİ MERKEZİ UYGULAMA NOTU

GÜZ YARIYILI CEV3301 SU TEMİNİ DERSİ TERFİ MERKEZİ UYGULAMA NOTU 2018-2019 GÜZ YARIYILI CEV3301 SU TEMİNİ DERSİ TERFİ MERKEZİ UYGULAMA NOTU Su alma kulesinin dip kısmında çıkılacak olan iletim borusuyla Q max 1,31 m 3 /sn olan su, kıyıdaki pompa istasyonuna getirilecektir.

Detaylı

2.5 Boru Sistemleri Seri Bağlı Borular

2.5 Boru Sistemleri Seri Bağlı Borular .5 oru Sistemleri.5. Seri ağlı orular,, n, n n... n, i, i i m, i i,,..., n Seri bağlı borularda debi aynıdır değişme .5. Parelel ağlı orular al al al i al n,, i, i, i..., m, i n..., i..., n i,,..., n Paralel

Detaylı

Hidrostatik Güç İletimi. Vedat Temiz

Hidrostatik Güç İletimi. Vedat Temiz Hidrostatik Güç İletimi Vedat Temiz Tanım Hidrolik pompa ve motor kullanarak bir sıvı yardımıyla gücün aktarılmasıdır. Hidrolik Pompa: Pompa milinin her turunda (dönmesinde) sabit bir miktar sıvı hareketi

Detaylı

HAYVAN BARINAKLARINDA TİMFOG

HAYVAN BARINAKLARINDA TİMFOG HAYVAN BARINAKLARINDA TİMFOG Yapılan araştırmalar da yüksek sıcaklıklarda hayvanların streslerinin arttığı verimlerinin azaldığı hastalık olasılıklarının çoğaldığı tespit edilmiştir. Örneğin süt ineklerinde

Detaylı

Temel Yasa. Kartezyen koordinatlar (düz duvar) Silindirik koordinatlar (silindirik duvar) Küresel koordinatlar

Temel Yasa. Kartezyen koordinatlar (düz duvar) Silindirik koordinatlar (silindirik duvar) Küresel koordinatlar Temel Yaa Fourier ıı iletim yaaı İLETİMLE ISI TRANSFERİ Ek bağıntı/açıklamalar k: ıı iletim katayıı A: ıı tranfer yüzey alanı : x yönünde ıcaklık gradyanı Kartezyen koordinatlar (düz duvar Genel ıı iletimi

Detaylı

KUVVET GERİBESLEMELİ BİR TEST DÜZENEĞİNİN TASARIMI, ANALİZİ VE SİSTEM ELEMANLARININ SEÇİMİ

KUVVET GERİBESLEMELİ BİR TEST DÜZENEĞİNİN TASARIMI, ANALİZİ VE SİSTEM ELEMANLARININ SEÇİMİ KUVVET GERİBESLEMELİ BİR TEST DÜZENEĞİNİN TASARIMI, ANALİZİ VE SİSTEM ELEMANLARININ SEÇİMİ Mesut ŞENGİRGİN İbrahim YÜKSEL ÖZET Bu bildiride, elekrohidrolik alf denetimli bir kuet geribeslemeli test düzeneğinin

Detaylı

AKIŞKANLAR. 8. 1 Giriş 8. 2 Basınç, Basıncın Derinlikle Değişimi

AKIŞKANLAR. 8. 1 Giriş 8. 2 Basınç, Basıncın Derinlikle Değişimi 8 AKIŞKANLAR 8. 1 Giriş 8. Baınç, Baıncın Derinlikle Değişimi 8. Archimede Prenibi ve Kaldırma Kuvveti 8. 4 ikozluk 8. 5 Süreklilik Denklemi 8. 6 Yüzeyel Gerilim Akışkan ortam; durgun halde iken veya ideal

Detaylı

900*9.81*0.025*61.91 19521.5 Watt 0.70

900*9.81*0.025*61.91 19521.5 Watt 0.70 INS 61 Hidrolik İnşaat Müendisliği ölümü Hidrolik nabilim alı Uygulama 5 Soru 1 : Şekildeki sistemle aznesinden aznesine Q = 5 l/s, özgül kütlesi = 900 kg/m, kinematik viskozitesi =10 - m /s olan yağ akmaktadır.

Detaylı

HİDROLİK-PNÖMATİK Prof.Dr.İrfan AY BÖLÜM 8

HİDROLİK-PNÖMATİK Prof.Dr.İrfan AY BÖLÜM 8 HİDROLİK-PNÖMATİK BÖLÜM 8 HİDROLİK DEVRELER Bir hidrolik devre şeması, HİDROLİK DEVRE nin nasıl oluştuğunu gösterir.devrenin her bir elamanı simgelerle gösterilir ve birbirine bağlanır.boru bağlantıları

Detaylı

Ders #9. Otomatik Kontrol. Kararlılık (Stability) Prof.Dr.Galip Cansever. 26 February 2007 Otomatik Kontrol. Prof.Dr.

Ders #9. Otomatik Kontrol. Kararlılık (Stability) Prof.Dr.Galip Cansever. 26 February 2007 Otomatik Kontrol. Prof.Dr. Der #9 Otomatik Kontrol Kararlılık (Stability) 1 Kararlılık, geçici rejim cevabı ve ürekli hal hataı gibi kontrol taarımcıının üç temel unurundan en önemli olanıdır. Lineer zamanla değişmeyen itemlerin

Detaylı

Selçuk Üniversitesi. Mühendislik-Mimarlık Fakültesi. Kimya Mühendisliği Bölümü. Kimya Mühendisliği Laboratuvarı. Venturimetre Deney Föyü

Selçuk Üniversitesi. Mühendislik-Mimarlık Fakültesi. Kimya Mühendisliği Bölümü. Kimya Mühendisliği Laboratuvarı. Venturimetre Deney Föyü Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Kimya Mühendisliği Laboratuvarı Venturimetre Deney Föyü Hazırlayan Arş.Gör. Orhan BAYTAR 1.GİRİŞ Genellikle herhangi bir akış

Detaylı

HİDROLİK/ELEKTROHİDROLİK DEĞERLENDİRME SORULARI LÜTFEN TEST ÜZERİNDE İŞARETLEME YAPMAYINIZ

HİDROLİK/ELEKTROHİDROLİK DEĞERLENDİRME SORULARI LÜTFEN TEST ÜZERİNDE İŞARETLEME YAPMAYINIZ HİDROLİK/ELEKROHİDROLİK DEĞERLENDİRME SORULRI LÜFEN ES ÜZERİNDE İŞRELEME YMYINIZ Lütfen soruları yanıtlamaya başlamadan önce cevap kâğıdının üstündeki ilgili boşluklara adınızı, soyadınızı, seminer kodunu

Detaylı

ZTM 431 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER Prof. Dr. Metin Güner

ZTM 431 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER Prof. Dr. Metin Güner ZTM 431 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER Prof. Dr. Metin Güner HİDROLİK SİSTEMLER HİDROLİK SEMBOLLER 11.1.Giriş Hidrolik sistemde kullanılan elemanlar fonksiyonlarına uygun olarak standart sembollerle gösterilir.

Detaylı

dir. Periyodik bir sinyalin örneklenmesi sırasında, periyot başına alınmak istenen ölçüm sayısı N

dir. Periyodik bir sinyalin örneklenmesi sırasında, periyot başına alınmak istenen ölçüm sayısı N DENEY 7: ÖRNEKLEME, AYRIK SİNYALLERİN SPEKTRUMLARI VE ÖRTÜŞME OLAYI. Deneyin Amacı Bu deneyde, ürekli inyallerin zaman ve rekan uzaylarında örneklenmei, ayrık inyallerin ektrumlarının elde edilmei ve örtüşme

Detaylı

Daire Isıtma Üniteleri. Daire İçi Isı Dağıtımı ve Kullanma Suyu Isıtması İçin

Daire Isıtma Üniteleri. Daire İçi Isı Dağıtımı ve Kullanma Suyu Isıtması İçin Daire Isıtma Üniteleri Daire İçi Isı Dağıtımı ve Kullanma Suyu Isıtması İçin Daha İyi Bir Gelecek İçin: Techem Çevre dostu ve ekonomik Doğal kaynakların hızla tükendiği günümüzde, enerjiye olan ihtiyaç

Detaylı

HİDROLİK VALF. Montaj ve Kullanma Kılavuzu AH-KUT-129 UYARI

HİDROLİK VALF. Montaj ve Kullanma Kılavuzu AH-KUT-129 UYARI HİDROLİK VALF Montaj ve Kullanma Kılavuzu AH-KUT-129 UYARI AKON HIDROLIK tarafından üretilen ürünlerin size en iyi performansı sunması amacıyla valfinizi monte etmeden önce kılavuzun tamamını dikkatle

Detaylı

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ LABORATUVARI

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ LABORATUVARI T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ LABORATUVARI BORULARDA VE HİDROLİK ELEMANLARDA SÜRTÜNME KAYIPLARI DENEY FÖYÜ 1. DENEYİN AMACI Borularda

Detaylı

F oranı nedir? Tarih.../.../... ADI: SOYADI: No: Sınıfı: ALDIĞI NOT:...

F oranı nedir? Tarih.../.../... ADI: SOYADI: No: Sınıfı: ALDIĞI NOT:... ADI: OADI: No: ınıfı: ari.../.../... ADIĞI NO:... r r. aban yarıçapları r ve r olan ilindirik kaplarda bulunan ve ıvıların kütleleri m ve m dir. Buna göre kapların tabanlardaki F ıvı baınç kuvvetlerin

Detaylı

CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik. Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ

CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik. Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ Hafta 4 Pnömatik Sistemler Çankırı Karatekin Üniversitesi 2 Bu Derste İşlenecek Konular Pnömatiğin Tanımı Ve Özellikleri Pnömatik İş Elemanlarının

Detaylı

AKM 205 BÖLÜM 8 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ

AKM 205 BÖLÜM 8 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ AKM 205 BÖLÜM 8 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut 1. Yoğunluğu 850 kg/m 3 ve kinematik viskozitesi 0.00062 m 2 /s olan yağ, çapı 5 mm ve uzunluğu 40

Detaylı

TEMEL HİDROLİK BİLGİLER ŞEMSETTİN IŞIL

TEMEL HİDROLİK BİLGİLER ŞEMSETTİN IŞIL TEMEL HİDROLİK BİLGİLER ŞEMSETTİN IŞIL ROTA TEKNİK A.Ş. Basit bir hidrolik devre tasarımı Yandaki resimde basınç yükü karşılayacak seviyeye kadar yükselebilir. Silindir haraket yön kontrolü (yön valfi)

Detaylı

TEST 3-1 KONU BASINÇ. Çözümlerİ ÇÖZÜMLERİ

TEST 3-1 KONU BASINÇ. Çözümlerİ ÇÖZÜMLERİ OU 3 BÇ Çözümler TT 3-1 ÇÖÜR 7. Bıçaklardan birinin peyniri kemei yüzey alanının küçük olmaı ile ilgilidir. iğeri ie yüzey alanı büyük olduğu için peyniri keememektedir. 1. - Ördeklerin bataklıkta batmamaı

Detaylı

12.7 Örnekler PROBLEMLER

12.7 Örnekler PROBLEMLER 2. 2.2 2.3 2.4 Giriş Bir Kuvvetin ve Bir Momentin İşi Virtüel İş İlkei Genelleştirilmiş Koordinatlar Örnekler Potaniyel Enerji 2.5 Sürtünmeli Makinalar ve Mekanik Verim 2.6 Denge 2.7 Örnekler PROBLEMLER

Detaylı

Direnç ALIŞTIRMALAR

Direnç ALIŞTIRMALAR 58 2.10. ALIŞTIRMALAR Soru 2.1 : Direnci 7 olan alüminyumdan yapılmış bir iletim hattının kesiti 0.2cm 2 dir. Buna göre, hattın uzunluğu kaç km.dir (KAl = 35 m/ mm 2 ). (Cevap : L = 52.5 km) Soru 2.2 :

Detaylı

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METOTLAR-II BORU ve DİRSEKLERDE ENERJİ KAYBI DENEYİ 1.Deneyin Adı: Boru ve dirseklerde

Detaylı

1. Aşağıda verilen fiziksel büyüklüklerin dönüşümünde? işareti yerine gelecek sayıyı bulunuz.

1. Aşağıda verilen fiziksel büyüklüklerin dönüşümünde? işareti yerine gelecek sayıyı bulunuz. Şube Adı- Soyadı: Fakülte No: NÖ-A NÖ-B Kimya Mühendisliği Bölümü, 2016/2017 Öğretim Yılı, 00323-Akışkanlar Mekaniği Dersi, 2. Ara Sınavı Soruları 10.12.2016 Soru (puan) 1 (20) 2 (20) 3 (20) 4 (20) 5 (20)

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Özet... 2. Çalışma özellikleri... 2. Ayar diyagramı... 3. Boyutlar... 4. Montaj talimatı... 5. Deneme-kontrol talimatı...

İÇİNDEKİLER. Özet... 2. Çalışma özellikleri... 2. Ayar diyagramı... 3. Boyutlar... 4. Montaj talimatı... 5. Deneme-kontrol talimatı... Sayfa 1 / 7 İÇİNDEKİLER Özet... 2 Çalışma özellikleri... 2 Ayar diyagramı... 3 Boyutlar... 4 Montaj talimatı... 5 Deneme-kontrol talimatı... 5 Ç Sayfa 2 / 7 Giriş Kopma valfi hidrolik hortumun kopması-delinmesi

Detaylı

TAKIM TEZGAHLARI MAK 4462 SUNUM Bu sunumun hazırlanmasında ulusal ve uluslararası çeşitli yayınlardan faydalanılmıştır

TAKIM TEZGAHLARI MAK 4462 SUNUM Bu sunumun hazırlanmasında ulusal ve uluslararası çeşitli yayınlardan faydalanılmıştır TAKIM TEZGAHLARI MAK 4462 SUNUM 4 Bu sunumun hazırlanmasında ulusal ve uluslararası çeşitli yayınlardan faydalanılmıştır 1 Kademesiz devir mekanizmaları Devir sayılarının kademesiz olarak ayarlanmasıyla;..,..,..,,.

Detaylı

Dinamik dersinde eğik düzlem üzerinde bir cismi hareket ettirmek için gerekli kuvveti aşağıda belirtildiği gibi hesaplamıştık;

Dinamik dersinde eğik düzlem üzerinde bir cismi hareket ettirmek için gerekli kuvveti aşağıda belirtildiği gibi hesaplamıştık; 1- VAGON HAREKET DİNAMİĞİ Dinamik derinde eğik düzlem üzerinde bir cimi hareket ettirmek için gerekli kuvveti aşağıda belirtildiği gibi heaplamıştık; Şekil 1- Eğik düzlemde hareket = G µ Coα ± G Sinα ±

Detaylı

İNVERTER ENTEGRELİ MOTORLAR

İNVERTER ENTEGRELİ MOTORLAR İNVERTER ENTEGRELİ MOTORLAR ENTEGRE MOTOR ÇÖZÜMLERİ Günümüzde enerji kaynakları hızla tükenirken enerjiye olan talep aynı oranda artmaktadır. Bununla beraber enerji maliyetleri artmakta ve enerjinin optimum

Detaylı

200 SERİSİ NOKTA DÖNÜŞLÜ MİNİ YÜKLEYİCİLER

200 SERİSİ NOKTA DÖNÜŞLÜ MİNİ YÜKLEYİCİLER 200 SERİSİ NOKTA DÖNÜŞLÜ MİNİ YÜKLEYİCİLER super boom nokta dönüşlü mini yükleyici teknik özellilkler boyutlar L G C J A B D H R T V W Q U P M E F K S üstten görünüş boyutlar L218 L220 L223 L225 L230 Genel

Detaylı

Ana Boru Çapı ve Pompa Birimi

Ana Boru Çapı ve Pompa Birimi BASINÇLI BORU SİSTEMLERİNİN TASARIMI (POMPAJ VE CAZİBE İÇİN) (TEK HAT VE DALLI SİSTEMLER İÇİN) (KRİTİK HAT VE YAN DALLAR İÇİN) (DOĞRUSAL PROGRAMLAMA YÖNTEMİ, KELLER YÖNTEMİ, İZİN VERİLEN YÜK KAYBI YAKLAŞIMI,

Detaylı

P u, şekil kayıpları ise kanal şekline bağlı sürtünme katsayısı (k) ve ilgili dinamik basınç değerinden saptanır:

P u, şekil kayıpları ise kanal şekline bağlı sürtünme katsayısı (k) ve ilgili dinamik basınç değerinden saptanır: 2.2.2. Vantilatörler Vantilatörlerin görevi, belirli bir basınç farkı yaratarak istenilen debide havayı iletmektir. Vantilatörlerde işletme karakteristiklerini; toplam basınç (Pt), debi (Q) ve güç gereksinimi

Detaylı

SANTRİFÜJ POMPA DENEYİ

SANTRİFÜJ POMPA DENEYİ 1 SANTRİFÜJ POMPA DENEYİ 1. Giriş Deney düzeneği tank, su dolaşımını sağlayan boru sistemi ve küçük ölçekli bir santrifüj pompadan oluşmaktadır. Düzenek, üzerinde ölçümlerin yapılabilmesi için elektronik

Detaylı

www.ogenmakina.com HİDROLİK EĞİTİM SETİ ÖRNEK DEVRE UYGULAMALARI

www.ogenmakina.com HİDROLİK EĞİTİM SETİ ÖRNEK DEVRE UYGULAMALARI HİDROLİK EĞİTİM SETİ ÖRNEK DEVRE UYGULAMALARI www.ogenmakina.com Ogen-2010 HİDROLİK VE ELEKTRO-HİDROLİK DEVRE UYGULAMALARI TEMEL VE ORTA SEVİYE UYGULAMA 1 KİLİTLİ ÇİFT ETKİLİ SİLİNDİR KONTROLÜ 1 adet 4/2

Detaylı

BASİT EĞİLME ETKİSİNDEKİ ELEMANLARIN TAŞIMA GÜCÜ

BASİT EĞİLME ETKİSİNDEKİ ELEMANLARIN TAŞIMA GÜCÜ BÖLÜM 5 BASİT EĞİLME ETKİSİNDEKİ ELEMANLARIN TAŞIMA GÜCÜ Giriş Betonarme yapılardaki kiriş ve döşeme gii yatay taşıyıcı elemanlar, yapıya etkiyen düşey ve yatay yükler nedeniyle eğilmeye çalışırlar. Bu

Detaylı

Bir Uçağın Yatış Kontrol Sistem Tasarımında Klasik ve Bulanık Denetleyici Etkileri

Bir Uçağın Yatış Kontrol Sistem Tasarımında Klasik ve Bulanık Denetleyici Etkileri Makine Teknolojileri Elektronik Dergii Cilt: 7, No: 1, 010 (31-4) Electronic Journal of Machine Technologie Vol: 7, No: 1, 010 (31-4) TENOLOJĐ ARAŞTIRMALAR www.teknolojikaratirmalar.com e-issn:1304-4141

Detaylı

b. Gerek pompajlı iletimde, gerekse yerçekimiyle iletimde genellikle kent haznesine sabit bir debi derlenerek iletilir (Qil).

b. Gerek pompajlı iletimde, gerekse yerçekimiyle iletimde genellikle kent haznesine sabit bir debi derlenerek iletilir (Qil). 4. GÜNLÜK DÜZENLEME HAZNESİ TASARIMI 4.1. Düzenleme İhtiyacı: a. Şebekeden çekilen debiler, iletimden gelen debilerden günün bazı saatlerinde daha büyük, bazı saatlerinde ise daha küçüktür. b. Gerek pompajlı

Detaylı

ESM 406 Elektrik Enerji Sistemlerinin Kontrolü 4. TRANSFER FONKSİYONU VE BLOK DİYAGRAM İNDİRGEME

ESM 406 Elektrik Enerji Sistemlerinin Kontrolü 4. TRANSFER FONKSİYONU VE BLOK DİYAGRAM İNDİRGEME . TRNSFER FONKSİYONU VE BLOK DİYRM İNDİREME. Hedefler Bu bölümün amacı;. Tranfer fonkiyonu ile blok diyagramları araındaki ilişki incelemek,. Fizikel itemlerin blok diyagramlarını elde etmek, 3. Blok diyagramlarının

Detaylı

Termodinamik. Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Lütfullah Kuddusi. Bölüm 2 Problemler. Problem numaraları kitabın «5 th Edition» ile aynıdır.

Termodinamik. Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Lütfullah Kuddusi. Bölüm 2 Problemler. Problem numaraları kitabın «5 th Edition» ile aynıdır. Termodinamik Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Lütfullah Kuddusi Bölüm 2 Problemler Problem numaraları kitabın «5 th Edition» ile aynıdır. 1 2-26 800 kg kütlesi olan bir arabanın yatay yolda 0 dan 100 km/h hıza

Detaylı

ELEKTRĐK MOTORLARI SÜRÜCÜLERĐ EELP212 DERS 04

ELEKTRĐK MOTORLARI SÜRÜCÜLERĐ EELP212 DERS 04 EELP1 DERS 04 Özer ŞENYURT Nian 10 1 ELEKTRĐK MOTORLARI Özer ŞENYURT Nian 10 ELEKTRĐK MOTORLARI Özer ŞENYURT Nian 10 3 ASENKRON MOTORLAR Endütride en azla kullanılan motorlardır. Doğru akım motorlarına

Detaylı

Akışkanların Dinamiği

Akışkanların Dinamiği Akışkanların Dinamiği Akışkanların Dinamiğinde Kullanılan Temel Prensipler Gaz ve sıvı akımıyla ilgili bütün problemlerin çözümü kütlenin korunumu, enerjinin korunumu ve momentumun korunumu prensibe dayanır.

Detaylı

9. PNÖMATİK SEMBOLLER

9. PNÖMATİK SEMBOLLER PNÖMATİK SİSTEMLER 9. PNÖMATİK SEMBOLLER 9.1. Enerji Dönüştürme Elemanları Kompresör Vakum pompası Tek yönlü, sabit debili pnömatik motor Çift yönlü, sabit debili pnömatik motor Tek yönlü, değişken debili

Detaylı

VENTURİ, ORİFİS VE ROTAMETRE İLE DEBİ ÖLÇÜMÜ

VENTURİ, ORİFİS VE ROTAMETRE İLE DEBİ ÖLÇÜMÜ VENTURİ, ORİFİS VE ROTMETRE İLE DEİ ÖLÇÜMÜ Ölçüm Cihazı Deney cihazı debi ölçümünü sağlayan bir cihazdır metre gittikçe daralan ve bunu takiben bir boğaz ve gittikçe genişleyen uzun bir bölümden meydana

Detaylı

Hidrolik pompalar ile ilgili temel kavramlar

Hidrolik pompalar ile ilgili temel kavramlar HDROLK POMPALAR Hidrolik pompalar ile ilgili temel kavramlar akıkanının sisteme / kullanıcılara iletilmesini salar. Mekanik enerjiyi hıza DEB ye dönütürler Pompalar basınç oluturmazlar Sistemde kullanılacak

Detaylı

Sulama makineleri. Bitkinin gereksinimi olan suyu kaynaktan alan, basınçlı olarak sulama sistemini besleyen ve bitkiye dağıtan makinalardır.

Sulama makineleri. Bitkinin gereksinimi olan suyu kaynaktan alan, basınçlı olarak sulama sistemini besleyen ve bitkiye dağıtan makinalardır. . 1 Sulama makineleri Bitkinin gereksinimi olan suyu kaynaktan alan, basınçlı olarak sulama sistemini besleyen ve bitkiye dağıtan makinalardır. Sınıflandırma: Basınçlı sulama makine ve araçları, aşağıdaki

Detaylı

NÖ-A NÖ-B. Şube. Alınan Puan. Adı- Soyadı: Fakülte No: 1. Aşağıda verilen fiziksel büyüklüklerin eşit olduğunu gösteriniz. 1/6

NÖ-A NÖ-B. Şube. Alınan Puan. Adı- Soyadı: Fakülte No: 1. Aşağıda verilen fiziksel büyüklüklerin eşit olduğunu gösteriniz. 1/6 Şube NÖ-A NÖ-B Adı- Soyadı: Fakülte No: Kimya Mühendisliği Bölümü, 2015/2016 Öğretim Yılı, 00323-Akışkanlar Mekaniği Dersi, Bütünleme Sınavı Soru ve Çözümleri 20.01.2016 Soru (puan) 1 (20) 2 (20) 3 (20)

Detaylı

ÇATILARDAKİ YAĞMUR SULARININ NEGATİF BASINÇ SİSTEMİ İLE DRENAJI VE HESAPLAMA YÖNTEMLERİ

ÇATILARDAKİ YAĞMUR SULARININ NEGATİF BASINÇ SİSTEMİ İLE DRENAJI VE HESAPLAMA YÖNTEMLERİ 1 ÇATILARDAKİ YAĞMUR SULARININ NEGATİF BASINÇ SİSTEMİ İLE DRENAJI VE HESAPLAMA YÖNTEMLERİ T.Fikret GENÇGEL ÖZET Bu çalışmada ; binaların çatılarına düşen yağmurun rogarlara iletilmesi yöntemlerinden vakumlu

Detaylı

KIZGIN SU KAZANI KULLANMA VE BAKIM TALİMATI EL KİTABI

KIZGIN SU KAZANI KULLANMA VE BAKIM TALİMATI EL KİTABI KIZGIN SU KZNI KULLNM VE KIM TLİMTI EL KİTI İ Ç İ N D E K İ L E R - SİSTEMİN N PRENSİİ - SİSTEMİN KIŞ ŞEMSI - SİSTEMİN N TESİST ĞLNMSI - KPLI GENLEŞME DEPOSU VE KSESURLRI 5- SİSTEMDE KULLNILCK SU VE ÖZELLİKLERİ

Detaylı

ÖRNEK PROJENİN HİDROLİK HESAPLARI: HİDROLİK BOYUTLANDIRMAYA ESAS KAPASİTE DEĞERLERİ. DİZAYN KAPASİTESİ m 3 /gün. Havalandırma 42 500 0,492 -

ÖRNEK PROJENİN HİDROLİK HESAPLARI: HİDROLİK BOYUTLANDIRMAYA ESAS KAPASİTE DEĞERLERİ. DİZAYN KAPASİTESİ m 3 /gün. Havalandırma 42 500 0,492 - Pnömatik Sistem Hava Kompresörü Tesisteki tüm pnömatik kapak ve vanaların operasyonunda kuru ve temiz havayı temin edecektir. Tank basıncına göre otomatik olarak devreye girip çıkacaktır. Gerekli emniyet

Detaylı

Marka, Model PERKINS Tip 1104D - 44TA dizel motor Emisyon Sınıfı Faz III - A (Tier 3) Silindir Adedi 4 adet sıra Çap x Strok 105 x 127 mm Hacim 4.400 cc Max. Güç 74,5 kw, 100 hp (2200 d/dk) Max. Tork 410

Detaylı

Kaynak: Steam Trapping Principles, TLV Çeviri : VENKAVA A.Ş 2009 İzinsiz Kullanılamaz

Kaynak: Steam Trapping Principles, TLV Çeviri : VENKAVA A.Ş 2009 İzinsiz Kullanılamaz BUHAR KAPANLARI NASIL BOYUTLANDIRILIR Özel bir uygulama için doğru tip buhar kapanı seçildikten sonra yapılması gereken buhar kapanının boyutlandırılmasıdır. Bir buhar kapanını boyutlandırmak için, prensip

Detaylı

5.4 Sıcak su ve kalorifer destekli sistemler

5.4 Sıcak su ve kalorifer destekli sistemler 5.4 Sıcak su ve kalorifer destekli sistemler 5.4.1 Tank içinde Tank sistemler Daha önce de oldukça detaylı bir şekilde açıklamış olduğumuz gibi, dış tankın içine monte edilen içi emaye kaplı ve Mg koruma

Detaylı

ISI POMPASI DENEY FÖYÜ

ISI POMPASI DENEY FÖYÜ ONDOKUZ MAYIS ÜNĐVERSĐTESĐ MÜHENDĐSLĐK FAKÜLTESĐ MAKĐNA MÜHENDĐSLĐĞĐ BÖLÜMÜ ISI POMPASI DENEY FÖYÜ Hazırlayan: YRD. DOÇ. DR HAKAN ÖZCAN ŞUBAT 2011 DENEY NO: 2 DENEY ADI: ISI POMPASI DENEYĐ AMAÇ: Isı pompası

Detaylı

Otomatik Kontrol. Fiziksel Sistemlerin Modellenmesi. Prof.Dr.Galip Cansever. Elektriksel Sistemeler Mekaniksel Sistemler. Ders #4

Otomatik Kontrol. Fiziksel Sistemlerin Modellenmesi. Prof.Dr.Galip Cansever. Elektriksel Sistemeler Mekaniksel Sistemler. Ders #4 Der #4 Otomatik Kontrol Fizikel Sitemlerin Modellenmei Elektrikel Sitemeler Mekanikel Sitemler 6 February 007 Otomatik Kontrol Kontrol itemlerinin analizinde ve taarımında en önemli noktalardan bir tanei

Detaylı

BASINÇLI HAVANIN ENERJİSİNDEN FAYDALANILARAK GÜÇ İLETEN VE BU GÜCÜ KONTROL EDEN SİSTEMDİR.

BASINÇLI HAVANIN ENERJİSİNDEN FAYDALANILARAK GÜÇ İLETEN VE BU GÜCÜ KONTROL EDEN SİSTEMDİR. Pnömatik Nedir? BASINÇLI HAVANIN ENERJİSİNDEN FAYDALANILARAK GÜÇ İLETEN VE BU GÜCÜ KONTROL EDEN SİSTEMDİR. Tüm Endüstriyel tesisler herhangi bir tip akışkan ihtiva eden bir güç sistemi kullanır. Bu sistemde

Detaylı

BASINÇ ( SIVILARIN BASINCI )

BASINÇ ( SIVILARIN BASINCI ) BAINÇ ( IVIARIN BAINCI ) 1. Düşey kesiti verilen kap, özkütlesi 4 g/cm 3 olan sıvısıyla 60 cm çizgisine kadar dolduruluyor. Buna göre, kabın tabanındaki bir noktaya etki eden sıvı basıncı kaç N/m 2 dir?

Detaylı

SOĞUTMA ÇEVRİMLERİ 1

SOĞUTMA ÇEVRİMLERİ 1 SOĞUTMA ÇEVRİMLERİ 1 SOĞUTMA MAKİNALARI VE ISI POMPALARI Soğutma makinesinin amacı soğutulan ortamdan ısı çekmektir (Q L ); Isı pompasının amacı ılık ortama ısı vermektir (Q H ) Düşük sıcaklıktaki ortamdan

Detaylı

VANA VE SÜZGEÇLERĐN BĐRLĐKTE KULLANILMASI DURUMUNDA BASINÇ DÜŞÜŞÜNÜN BELĐRLENMESĐ

VANA VE SÜZGEÇLERĐN BĐRLĐKTE KULLANILMASI DURUMUNDA BASINÇ DÜŞÜŞÜNÜN BELĐRLENMESĐ VANA VE SÜZGEÇLERĐN BĐRLĐKTE KULLANILMASI DURUMUNDA BASINÇ DÜŞÜŞÜNÜN BELĐRLENMESĐ Y. Doç Dr. Đbrahim GENTEZ 1949 yılında Đstanbul'da doğdu. 1972 yılında ĐTÜ Makina Fakültesi'nden mezun oldu. 1973 yılından

Detaylı

ELPC 222 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLERİ

ELPC 222 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLERİ ELPC 222 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLERİ Perşembe Perşembe Ders Kodu Dersin Adı Z/S Te Uy. Krd. D.S. AKTS ELPC 222 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER S 3 1 4 4 4 28.02.2017 Yrd. Doç. Dr. Seyfi ŞEVİK 1 *Yön

Detaylı

Taşınım Olayları II MEMM2009 Akışkanlar Mekaniği ve Isı Transferi bahar yy. borularda sürtünmeli akış. Prof. Dr.

Taşınım Olayları II MEMM2009 Akışkanlar Mekaniği ve Isı Transferi bahar yy. borularda sürtünmeli akış. Prof. Dr. Taşınım Olayları II MEMM009 Akışkanlar Mekaniği ve Isı Transferi 07-08 bahar yy. borularda sürtünmeli akış Prof. Dr. Gökhan Orhan istanbul üniversitesi / metalurji ve malzeme mühendisliği bölümü Laminer

Detaylı

HİDROLİK VE PNÖMATİK KARŞILAŞTIRMA

HİDROLİK VE PNÖMATİK KARŞILAŞTIRMA PNÖMATİK SİSTEMLERİN KULLANIM ALANLARI Pnömatik sistemler, Hızlı fakat küçük kuvvetlerin uygulanması istenen yerlerde; temizlik ve emniyet istenen tasarımlarda da kullanılır. Pnömatik sistemler aşağıda

Detaylı

Soru No Puan Program Çıktısı 1,3,10 1,3,10 1,3,10

Soru No Puan Program Çıktısı 1,3,10 1,3,10 1,3,10 OREN000 Final Sınavı 0.06.206 0:30 Süre: 00 dakika Öğrenci Nuarası İza Progra Adı ve Soyadı SORU. Bir silindir içerisinde 27 0 C sıcaklıkta kg hava 5 bar sabit basınçta 0.2 litre haciden 0.8 litre hace

Detaylı

BÖLÜM 3 ALTERNATİF AKIMDA SERİ DEVRELER

BÖLÜM 3 ALTERNATİF AKIMDA SERİ DEVRELER BÖÜM 3 ATENATİF AKMDA SEİ DEVEE 3.1 - (DİENÇ - BOBİN SEİ BAĞANMAS 3. - (DİENÇ - KONDANSATÖÜN SEİ BAĞANMAS 3.3 -- (DİENÇ-BOBİN - KONDANSATÖ SEİ BAĞANMAS 3.4 -- SEİ DEVESİNDE GÜÇ 77 ATENATİF AKM DEVE ANAİİ

Detaylı

ÇÖZÜMLER ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Uygulama VII

ÇÖZÜMLER ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Uygulama VII Soru 1 : Şekildeki hazne boru sisteminde; a- 1, 2, 3 noktalarındaki akışkanın basınçlarını bulunuz. b- Rölatif enerji ve piyezometre çizgilerini çiziniz. Sonuç: p 1=28.94 kn/m 2 ; p 2=29.23 kn/m 2 ; p

Detaylı

5.BÖLÜM. Valf Konumları

5.BÖLÜM. Valf Konumları HİDROLİK-PNÖMATİK 5.BÖLÜM ENDÜSTRİYEL HİDROLİK DEVRE ELEMANLARI VALFLER 5.1 YÖN DENETİM VALFLERİ VALF: İçinde akan sıvıyı yeniden yönlendirme, serbest bırakma, durdurma gibi işlevleri, dışarıdan mekanik,

Detaylı

İZMİR MMO MEKANİK TESİSATLARDA ENERJİ TASARRUFU. Nurettin KÜÇÜKÇALI

İZMİR MMO MEKANİK TESİSATLARDA ENERJİ TASARRUFU. Nurettin KÜÇÜKÇALI İZMİR MMO MEKANİK TESİSATLARDA ENERJİ TASARRUFU Nurettin KÜÇÜKÇALI 1 POMPALAR 2 3 4 5 Sirkülasyon Pompalarını Kim Kontrol Edecek 6 7 8 9 10 11 12 13 Nominal çap 6" mm. 150 İç çap mm. 150 R basınç kaybı

Detaylı

ORANSAL VALF TEMEL MODÜLÜ (TRANSMİSYON MODÜLÜ)

ORANSAL VALF TEMEL MODÜLÜ (TRANSMİSYON MODÜLÜ) Bu bir MMO yayınıdır ORANSAL VALF TEMEL MODÜLÜ (TRANSMİSYON MODÜLÜ) Kubilay KILIÇ 1 1 Mert Teknik A.Ş. 819 ORANSAL VALF TEMEL MODÜLÜ (TRANSMİSYON MODÜLÜ) Kubilay KILIÇ Mert Teknik A.Ş. Organize Sanayi

Detaylı

ZEMİN ETÜT SONDAJ MAKİNALARINDA AÇIK VE KAPALI ( HİDROSTATİK ) DEVRE HİDROLİK SİSTEM UYGULAMASI

ZEMİN ETÜT SONDAJ MAKİNALARINDA AÇIK VE KAPALI ( HİDROSTATİK ) DEVRE HİDROLİK SİSTEM UYGULAMASI 301 ZEMİN ETÜT SONDAJ MAKİNALARINDA AÇIK VE KAPALI ( HİDROSTATİK ) DEVRE HİDROLİK SİSTEM UYGULAMASI Mustafa Onur İNCE ÖZET Zemin etüdünde kullanılan sondaj makinaları, yapıların temel zemininin mühendislik

Detaylı

ASİSTAN ARŞ. GÖR. GÜL DAYAN

ASİSTAN ARŞ. GÖR. GÜL DAYAN ASİSTAN ARŞ. GÖR. GÜL DAYAN VİSKOZİTE ÖLÇÜMÜ Viskozite, bir sıvının iç sürtünmesi olarak tanımlanır. Viskoziteyi etkileyen en önemli faktör sıcaklıktır. Sıcaklık arttıkça sıvıların viskoziteleri azalır.

Detaylı

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BİYOSİSTEM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BİYOSİSTEM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ^\\VMVN 2006 NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BİYOSİSTEM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JAİN - JTL SERİSİ 16, 0.90 mm Et Kalınlığı, 2, 3.5 ve 4 L/h Debili Basınç Düzenleyicisiz Yuvarlak Damla Sulama Borusu

Detaylı