ED TÖR VE YAZARLARIN ÖZGEÇM filer

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ED TÖR VE YAZARLARIN ÖZGEÇM filer"

Transkript

1 356

2 Ders Kitaplar nda nsan Haklar II 357 ED TÖR VE YAZARLARIN ÖZGEÇM filer AYfiE GÜL ALTINAY Sabanc Üniversitesi nde antropoloji, kültürel çal flmalar ve toplumsal cinsiyet dersleri veren Ayfle Gül Alt nay n araflt rmalar militarizm, milliyetçilik, cinsellik ve kad na yönelik fliddet üzerine yo unlaflmaktad r. Vatan, Millet, Kad nlar (der., letiflim Yay nlar, 2000, 2004), The Myth of the Military-Nation: Militarism, Gender and Education (Palgrave Macmillan, 2004), Ebru: Kültürel Çeflitlilik Üzerine Yans malar (der., Attila Durak, Metis, 2007), Türkiye de Kad na Yönelik fiiddet (Yeflim Arat ile birlikte, Punto, 2007) ve iflte böyle güzelim... (Hülya Adak, Esin Düzel ve Nilgün Bayraktar ile birlikte, Sel, 2008) yay nlar ndan baz lar d r. MEL KE TÜRKÂN BA LI 1992'de Ankara Üniversitesi E itim Bilimleri Fakültesi E itimde Psikolojik Hizmetler Bölümü'nden mezun oldu. Yüksek lisans ve doktoras n da bu bölümde tamamlad. 1996'dan beri insan haklar ve yurttafll k e itimiyle ilgilenmektedir. Yurttafl Olmak çin...'in (1998) ve Ben nsan m: nsan Haklar çin E itim Dizisi'nin (2001) yazarlar ndand r. nsan haklar ve yurttafll k e itimi ve etkileflimsel ö retim yöntemleri konusunda düzenlenen e itimlerde e itici olarak görev almaktad r. Yasemin Esen le birlikte, ilk Ders Kitaplar nda nsan Haklar projesi kapsam nda yay mlanan Ders Kitaplar nda nsan Haklar : nsan Haklar na Duyarl Ders Kitaplar çin (2003) bafll kl kitab derlemifltir. Ayr ca Toplum Gönüllüleri Vakf 'n n yürüttü ü "Demokrasi ve Haklar m z" projesi çerçevesinde çocuklar için haz rlanan "Rengârenk" oyununun tasar m ekibinde yer alm flt r ( ). Halen Ankara Üniversitesi E itim Bilimleri Fakültesi'nde görevlidir.

3 358 Özgeçmifller TANIL BORA 1963 te Ankara da do an Tan l Bora, stanbul Erkek Lisesi ni ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ni bitirdi aras nda haftal k haber dergisi Yeni Gündem de gazeteci olarak çal flt den beri letiflim Yay nlar nda araflt rma-inceleme dizisi editörü, 1993 ten bu yana da üç ayl k sosyal bilimler dergisi Toplum&Bilim Dergisi nin yay n yönetmenidir. Tan l Bora dokuz ciltlik Modern Türkiye de Siyasi Düflünce kitap dizisinin efl-editörlü ünü de yürütmüfltür. Ayl k sosyalist kültür dergisi Birikim de makaleler yazan Bora n n a rl kl çal flma alan Türkiye de siyasal düflünceler, özellikle sa ideoloji ve milliyetçiliktir. Bu konularda çok say da kitab yay mlanm flt r. DEN Z TARBA CEYLAN 1992 y l nda Bo aziçi Üniversitesi nde ngiliz Edebiyat doktoras n tamamlad ktan sonra 2006 y l na kadar ayn üniversitede Bat Dilleri ve Edebiyatlar Bölümü nde çal flt y l ndan bu yana Sabanc Üniversitesi Temel Gelifltirme Program nda yar zamanl olarak ders vermektedir. lk Ders Kitaplar nda nsan Haklar projesi tarama sonuçlar n Türkçe ve Edebiyat ders kitaplar için de erlendirmifl, ayr ca ayn proje kapsam nda Gürol Irz k la birlikte Nas l E itiliyoruz? nsan Haklar E itimi ve Ders Kitab Araflt rmalar Uluslararas Sempozyumu Bildirileri (2004), Human Rights Issues in Textbooks: The Turkish Case (2004) ve How Are We Educated? Proceedings of the International Symposium on Human Rights Education and Textbook Research (2005) kitaplar n n editörlü ünü üstlenmifltir. KENAN ÇAYIR 1969 da stanbul do an Kenan Çay r, lisans ve yüksek lisans e itimini Bo aziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü nde tamamlad. Doktora derecesini Bo aziçi Üniversitesi Kamu Yönetimi ve Uluslararas liflkiler Bölümü nden ald y l ndan bu yana stanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü nde ö retim üyesi olarak çal flmaktad r. slami hareketler ve insan haklar e itimi alanlar nda yaz lar yay mlanm flt r. Yazar n Islamic Literature in Contemporary Turkey: From Epic to Novel (New York: Palgrave-Macmillan, 2007) ve Türkiye de slamc l k ve slami Edebiyat: Toplu Hidayet Söyleminden Yeni Bireysel Müslümanl klara ( stanbul Bilgi Üniversitesi Yay nlar, 2008) bafll kl iki kitab ile Yeni Sosyal Hareketler: Teorik Aç l mlar ( stanbul: Kaknüs Yay nlar, 1999) bafll kl bir derleme çal flmas da vard r.

4 Ders Kitaplar nda nsan Haklar II 359 SEV M Ç ÇEK Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih, Co rafya Fakültesi Tarih Bölümü nden mezunu olduktan sonra çeflitli okullarda ö retmenlik yapt y l ndan bu yana Tarih Vakf projeler bölümünde çal flmakta olan Sevim Çiçek, Mardin in nsan Manzaras ve Ders Kitaplar nda nsan Haklar II projelerinde görev alm flt r. BETÜL ÇOTUKSÖKEN 1950 de stanbul da do an Betül Çotuksöken, stanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü nü bitirdi te doktora derecesini ald. Ayn üniversitede 2000 y l na kadar çal flt. O tarihten bu yana Maltepe Üniversitesi nde görev yapmaktad r. Ayn zamanda Türkiye Felsefe Kurumu ile Uluslararas Felsefe Kurulufllar Federasyonu baflkan yard mc s d r. Çotuksöken felsefenin bir söylem olarak kuruluflu üzerinde durmakta ve bu bak mdan, insan, varl k, zihin, dil, bilgi felsefesi ba lam nda etik ve insan haklar konusunda çal flmaktad r. Çok say da kitab ve makalesi yay mlanm flt r. fitar GÖZAYDIN 1959 y l nda stanbul da do an fltar Gözayd n, 1977 de Üsküdar Amerikan K z Lisesi nden, 1981 de stanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi nden mezun oldu y l nda ayn fakültenin dare Hukuku Anabilim Dal nda araflt rma görevlisi olarak çal flmaya bafllad y llar nda Fulbright Bursu yla ABD de lisansüstü çal flmalar na devam etti da Georgetown Üniversitesi Uluslararas Hukuk Enstitüsü nde ABD hukuk sistemi üzerine sertifika program ndan sonra, 1987 de New York Üniversitesi nde tamamlad "Employment Discrimination Against Persons with Acquired Immunity Deficiency Syndrome (AIDS) : A Prediction of the Supreme Court s Response [AIDS Hastalar na Karfl Çal flma Alan ndaki Ayr mc l k: Yüksek Mahkeme nin Muhtemel Yaklafl m na liflkin Bir Öngörü]" bafll kl çal flmas yla yüksek lisans (MCJ: Master of Comperative Jurisprudence); 1991 de stanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi nde tamamlad "Diyanet flleri Baflkanl " bafll kl çal flmas yla doktora derecesini ald de doçent, 2006 da profesör unvanlar n alan Gözayd n, din ve devlet iliflkileri üzerinde yo unlaflan akademik çal flmalar n halen stanbul Teknik Üniversitesi nsan ve Toplum Bilimleri Bölümü nde sürdürüyor. Türkiye de kurumsallaflm fl slam üzerine iki kitab 2009 y l nda letiflim Yay nlar ve University of Utah Press taraf ndan yay nlanacakt r.

5 360 Özgeçmifller GÜLSÜN GÜVENL Galatasaray Üniversitesi (GSÜ) letiflim Fakültesi'nde ö retim görevlisi olarak çal flmaktad r. Galatasaray Lisesi'nden mezun olduktan sonra Paris 8-St Denis Üniversitesi Sosyoloji Bölümü nde lisans ve Paris 7-Jussieu Üniversitesi nde Co rafya, Tarih ve Toplum Bilimleri yüksek lisans diplomalar n alm flt r. Galatasaray Lisesi ( ), Bir Ö retim Kurumunun Sosyolojik Tarihi konulu çal flmas yla Paris, Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales de Tarih ve Uygarl klar doktora program n tamamlam flt r. Halen GSÜ letiflim Fakültesi'nde Sosyolojiye Girifl, Ça dafl Sosyoloji Kuramlar, letiflim Sosyolojisi ve Bas n Tarihi derslerini vermektedir. TU BA ASRAK HASDEM R Lisans derecesini Orta Do u Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü nden ald. Yüksek lisans ve doktora çal flmalar n da ayn bölümde tamamlad aras nda Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi nde araflt rma görevlisi olarak çal flt de nsan Haklar Kurumu nda uzman olarak çal flt aras nda Dil ve Tarih-Co rafya Fakültesi nde misafir ö retim üyesi olarak bulundu y l ndan bu yana Gazi Üniversitesi letiflim Fakültesi Halkla liflkiler ve Tan t m Bölümü nde ö retim üyesi olarak görev yapmaktad r. Çal flma alanlar aras nda, siyasal sistemler, kamusal alan, iletiflim özgürlü ü, siyasal iletiflim ve propaganda konular yer almaktad r. Makale ve çevirilerinin yan s ra, Kamusal letiflimde Bilgi Edinme Hakk (2007) bafll kl bir de kitab bulunmaktad r. GÜROL IRZIK Gürol Irz k lisans derecesini 1977 de Bo aziçi Üniversitesi (BÜ) Elektrik Mühendisli i Bölümü nden, yüksek lisans derecesini 1979 da BÜ Matematik Bölümü nden, doktora derecesini de 1986 da Indiana Üniversitesi Bilim Tarihi ve Felsefesi Bölümü nden ald. Bir süre ABD de ö retim üyesi olarak çal flan Irz k, 1988 de Bo aziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü ne yard mc doçent olarak atand. Halen ayn bölümde profesör olarak görev yapan ve 2004 y l nda TÜBA üyeli ine seçilen Irz k n araflt rma alanlar bilim felsefesi ve metodolojisi, nedensellik kuramlar, sosyal ve politik felsefe ile bilim e itimidir.

6 Ders Kitaplar nda nsan Haklar II 361 D LARA KAHYAO LU stanbul Üniversitesi Tarih Bölümü nü bitirdi. Yaklafl k 25 y ld r tarih ö retmenli i yapan Dilara Kahyao lu, Tarih Vakf Sosyal Bilimler Ö retmenleri Platformu üyesi ve 20. yüzy l Dünya ve Türkiye Tarihi Ö retmen Kitab n n (2007) yazarlar ndand r. De iflik projelerde görev ald, nsan Haklar ve Demokrasi alan nda e itici e itimcisi olarak çal flt, çeflitli dergi ve gazetelerde yaz lar yay mland, sempozyumlarda bildiri sundu. E itimcili in yan s ra E itim-sen Kad nlar Sahnesi tiyatro grubunda yönetmen ve yazar olarak çal flmaktad r. MUTLU ÖZTÜRK 1965'te Keban'da do an Mutlu Öztürk, Galatasaray Lisesi ile Bo aziçi Üniversitesi Tarih Bölümü nü bitirdi. Tarih ö retmeni olarak çeflitli okullarda çal flt ve halen çal flmakta. Tarih Vakf mütevellisi ve Toplumsal Tarih dergisi Yay n Kurulu üyesidir. GAMZE REZAN SARIfiEN Bo aziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararas liflkiler Bölümü nde ö renim gördü. Yüksek lisans ö renimini Marmara Üniversitesi Avrupa Birli i Enstitüsü nde tamamlad y l ndan bu yana ayn Enstitü de doktora ö renimine devam etmektedir y l ndan beri Tarih Vakf projeler bölümünde çal flan Sar flen, en son Ders Kitaplar nda nsan Haklar II projesi koordinatörlü ünü üstlenmifltir. HÜLYA U UR TANRIÖVER Siyaset ve iletiflim sosyologu, Galatasaray Üniversitesi letiflim Fakültesi ö retim üyesi ve ayn üniversitede MEDIAR (Medya Çal flmalar Araflt rma ve Uygulama Merkezi ) müdür yard mc s d r. Toplumsal cinsiyet, popüler kültür, medya ve sinema sosyolojisi alanlar nda çal flmaktad r. Bu alanlarda befl kitab ve çok say da makalesi yay mlanm flt r. Akademik faaliyetlerinin yan s ra Filmmor Kad n Filmleri Festivali dan flman ve MED Z, Kad nlar n Medya zleme Grubu kurucu üyesidir.

7 362 Özgeçmifller TURGUT TARHANLI stanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi nde, Uluslararas Hukuk ve nsan Haklar Hukuku ö retim üyesidir de ayn üniversitede, kuruluflunda yer ald nsan Haklar Hukuku Uygulama ve Araflt rma Merkezi nin müdürlü üne atanm flt r. Ayr ca, 2002 y l ndan beri Hukuk Fakültesi Dekanl görevini sürdürmektedir y l nda, mülteci haklar n n korunmas na iliflkin katk lar nedeniyle, Birleflmifl Milletler Mülteciler Yüksek Komiserli i nce Onur Belgesi ne lay k bulunmufltur. Ayn y l, Baflbakanl k nsan Haklar Dan flma Kurulu üyeli ine atanm fl, 2005 y l na kadar bu görevi sürdürmüfltür y l nda, Avrupa y temsilen, Swedish NGO Foundation for Human Rights adl örgütün Uluslararas Dan flma Kurulu üyeli ine seçilmifltir. Harvard Üniversitesi nde çat flma çözümü ve müzakere teknikleri, Princeton Üniversitesi nde evrensel yarg yetkisi konulu araflt rma projelerine davet edilmifltir. Yay mlanm fl alt kitab aras nda Ne Hukuk Ne De Ahlak: Yeryüzü Cehennemi; nsans z Yönetim: Türkiye de nsan ve Haklar ve Türkiye de Ço unluk ve Az nl k Politikalar : AB Sürecinde Yurttafll k Tart flmalar (der., Ayhan Kaya ile birlikte) bulunmaktad r. GÜREL TÜZÜN 1964 te Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi nden mezun oldu. Yüksek lisans ve doktora e itimini 1971 de New York Üniversitesi nde tamamlad aras nda ODTÜ Ekonomi Bölümü nde ö retim üyesi olarak çal flt te üniversiteden ayr ld ktan sonra baflta AnaBritannica ve Temel Britannica olmak üzere çeflitli ansiklopedilerin genel yay n yönetmenli ini üstlendi ( ) aras nda BM Habitat II Konferans n n ev sahibi ülke koordinatörü olarak çal flt. Daha sonra yeniden yay nc l a döndü y llar nda Tarih Vakf genel müdürlü ünde bulundu dan bu yana gönüllü olarak Tarih Vakf Projeler Koordinatörü görevini yürütmektedir.