TABİAT PARKLARINDA SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM PLANLAMASI; ABANT GÖLÜ TABİAT PARKI ÖRNEĞİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TABİAT PARKLARINDA SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM PLANLAMASI; ABANT GÖLÜ TABİAT PARKI ÖRNEĞİ"

Transkript

1 TABİAT PARKLARINDA SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM PLANLAMASI; ABANT GÖLÜ TABİAT PARKI ÖRNEĞİ Yrd. Doç.. Dr. Mehmet TOPAY SDU Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü,, Isparta, Araş.. Gör. G Nurhan KOÇAN EU Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, İzmir, Peyzaj Mimarı Ruken YAVUZ 3 BİB Tarım m ve Peyzaj, Antalya.

2 Tabiat parkları,, bitki örtüsü ve yaban hayatı özelliğine ine sahip, manzara bütünlb nlüğü içinde inde halkın dinlenme ve eğlenmesine e uygun doğa parçalar alarıdır. r.

3 Bu alanların n turizm amaçlı kullanımında nda planlama, uygulama, kullanım m ve bakım m aşamalara amalarında doğru plan kararlarının n alınm nmış olması,, kaynakların n akılc lcı ve sürds rdürülebilir kullanımı açısından ndan hayati önem taşı şımaktadır.

4 Çalışmanın Amacı Abant Gölü Tabiat Parkı nın sahip olduğu doğal ve kültürel değerler, turizm ve rekreasyon açısından da önemli kaynak değer özelliği taşımaktadır.

5 Çalışmada, tabiat parklarının n sahip olduğu u doğal ve kültürel kaynak değerlerinin erlerinin sürds rdürülebilirlik bağlam lamında turizm açısından a planlanmasında nda dikkat edilmesi gereken konular Abant GölüG Tabiat Parkı örneğinde özetlenmiştir. tir.

6 Tabiat Parkları nda gerçekleştirilecek fiziksel planlamaların temel amacı insanlar için kültürel, ekonomik, estetik ve işlev açısından olumlu ve verimli bir ortam sağlamakla birlikte, mevcut doğal dengenin korunması, doğal dengenin bozulduğu yerlerde yeniden oluşturulması ve bu prensipler doğrultusunda alanların peyzaj kalitelerinin yükseltilmesidir.

7 Turizm Planlaması,, bir dönemde d turizm sektöründe ulaşı şılmak istenen hedefleri, bu hedeflere varabilmek için i in yararlanılabilecek labilecek araçlar ları,, olanakları,, yapılacak işleri, i işi zamanlamasını ve işlerin i sorumlularını gösteren disiplinli bir düzenlemedir.

8 Turizm planlamasında nda temel amaç; ; ulusal kazancı en yüksek y düzeye d çıkarmak, dengeli bir gelişmeyi, düzenli bir büyümeyi b gerçekle ekleştirmektir.

9 Turizm planlamasında hedefler belirlenirken sürdürülebilirlik açısından şu esaslar göz önünde tutulmalıdır: Turizme neden teşkil eden ve telafisi olmayan değerlerin korunması, Politikaların kesintisiz ve uzun yıllar için oluşturulması, Yöre halkına iş olanağı sağlayan bu tesislerin kuruluş nedenlerinin, içerisinde bulundukları doğal ortam olduğunun anlatılması ve böylece çevrenin korunmasına katkıda bulunmalarının sağlanması,

10 Tesis sahiplerinin, bozulmanın ne şekilde başladığı ve ne tür tedbirler alınması gerektiğine dair eğitilmesi, Tesisler oluşturulmadan, kabul edilebilirliğinin bilimsel verilerle ortaya konulması, çevre halkına benimsetilmesi ve onaylarının alınması, Ülke bazında oluşturulan politikaların yanı sıra bölge ve hatta yöre koşullarına göre uygulanabilir politikaların oluşturulması, Kirleten öder mantığı yanı sıra kullandıranların da sorumlu davranmalarının sağlanması,

11 Bu tür t r alanların kullandırılma lma kararları verilirken aynı anda koruma kararlarının verilmesi, diğer bir deyişle kullanıcının sınırlarının n net bir şekilde belirlenmesi, Turizmin katkılar ları ile doğal ve kültk ltürel değerleri erleri zenginleştirerek sürekliliğinin inin sağlanmas lanması,

12 Oluşturulacak tesislerin hem yöre y halkının n kültk ltürel dokusuna hem de çevrenin peyzajına uygun olması, Tesis inşas asında öncelikli olarak, doluluk oranlarının n arttırılmas lması ve tesislerin yıl y l boyu kullanılmas lması hedeflenmelidir.

13 MATERYAL ve YÖNTEM Araştırma alanı olarak Bolu İli sınırları içinde bulunan Abant Gölü Tabiat Parkı: Zengin doğal ve kültürel kaynak değerleri ve İnsanlar tarafından iyi bilinen ve yoğun kullanılan bir alan olması nedenleri ile seçilmiştir. Alana ait verilerin elde edilmesi amacıyla Harita genel Komutanlığı ndan alınan 1986 yılına ait 1/25000 ölçekli memleket haritası, Bolu İl Özel İdare Müdürlüğü nden alınan, alana ait proje ve tanıtım broşürleri kullanılmıştır. Abant Gölü Tabiat Parkının doğal ve kültürel yapısını ortaya koymak için alandan fotoğraflar çekilmiş, yerinde gözlemler, sözlü görüşmelerden ve internet kaynaklarından yararlanılmıştır.

14 Çalışmada izlenen yöntemde birbirine bağlı olarak gelişen 3 aşama bulunmaktadır. Bu aşamalar Şekil 1 de verilmiştir. AŞAMA I AŞAMA II AŞAMA III Verilerin Toplanması Araştırma için gerekli temel bilgilerin sağlanabilmesi amacıyla Abant Gölü Tabiat Parkı ile ilgili daha önce yapılmış çalışmalardan alana ait doğal ve kültürel peyzaj değerleri ve mevcut durumu hakkında bilgiler toplanmıştır. Fotoğraf, yerinde gözlemler ve sözlü görüşmeler ve internet kaynaklarından mevcut durumla ilgili eksik bilgiler toplanmıştır. Veri Analizi ve Değerlendirme Araştırma için gerekli temel bilgilerin sınıflanması ve alanın sürdürülebilir turizm planlaması açısından değerlendirilmesi yapılmıştır. Öneriler Değerlendirmeler ışığında araştırma alanınızdaki eksiklikler belirlenmiş ve sürdürülebilirlik bağlamında öneriler geliştirilmiştir.

15 ABANT GÖLÜG TABİAT AT PARKI Abant GölüG Tabiat Parkı,, Batı Karadeniz Bölgesindeki B Bolu İlinin 31 14' 48'' ' 34'' doğu u boylamları ile 40 35' 32'' ' 36'' kuzey enlemleri arasında yer almaktadır. Kent merkezine 35 km. mesafe uzaklıktad ktadır. 570 hektar ormanlık k ve 467 hektar açık a k alan (yerleşim yerleri dahil) olmak üzere toplam 1197 hektar büyüklb klüğündedir.

16 Denizden yüksekliy ksekliği i 1328 m. olan Abant Gölü, G, tektonik oluşumlu, umlu, tabii karakterli bir göldg ldür.

17 Yüzölçümü 150 hektardır. r. Gölün G n büyük b k ekseni güneyg ney- batı,, kuzey-do doğu u istikametinde 1600 m, küçük üçük k ekseni ise kuzey-bat batı,, güneyg ney-doğu u istikametinde 1200 m. dir dir.

18 tarihli ve 5614 sayılı Abant Gölü çevresinin Bolu Özel İdaresine tahsisine dair kanunla İl Özel İdaresine devredilen saha, 1983 yılında yürürlüğe giren 2873 sayılı Milli Park Kanunun 23. maddesi ile Milli Parklar ve Av Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü nün faaliyet alanına dahil olmuş ve devlet ormanı statüsüne girerek, Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir.

19 Tabiat Parkının n Turizm Açısından Kaynak Değerleri erleri Jeolojik ve Jeomorfolojik Özellikleri Maden Tetkik ve Arama Kurumu tarafından hazırlanan 1/ ölçekli Türkiye Jeoloji Haritası na göre; Abant GölüG oluşum um yönünden nden öytrof karakterlidir. GüneydoG neydoğu kesiminde birikinti konileri ve turbalaşma oluşmaktad maktadır.

20 Tabiat Parkının n Turizm Açısından Kaynak Değerleri erleri İklim Özellikleri Tabiat Parkı, Batı Karadeniz coğrafi bölgesi dâhilinde bulunmakta olup; yazları serin, kışları oldukça sert geçen Karadeniz ardı iklim karakterine sahiptir. Bolu İli güneşlenme süresi bakımından yılda 2250 ile 2500 saat güneş alan iller arasında yer almaktadır. İlin güney kesimleri 2500 saatlik dilimlerde kalmaktadır. Yıl itibariyle son 52 yılın ortalaması günlük güneşlenme süresi 5 saat 49 dakikadır. Güneşlenmenin en kısa olduğu aylar Aralık ve Ocak; en uzun olduğu aylar ise Temmuz ve Ağustostur. Bolu da son 72 yılda en düşük sıcaklık -34 C ile şubat ayında yaşanmıştır.

21 Tabiat Parkının n Turizm Açısından Kaynak Değerleri erleri Hidrolojik Özellikleri Tabiat Parkı içerisinde en önemli su varlığı Abant Gölü dür. Bu gölün dışında başka su alanı bulunmamaktadır. Abant Gölü nün yüzölçümü 150 hektar ve en derin yeri 18 m dir. Gölü çevreleyen ve yükseklikleri 1800 m ye ulaşan dağlar birçok küçük akarsuyun açtığı vadilerle yarılmıştır. Sularını Abant Gölü ne boşaltan bu küçük akarsuların en önemlisi Beşpoyraz Deresi dir. Gölün ayağı, kuzeydoğu ucunda Abant Suyu adı ile çıkmakta ve Filyos Çayı nın kollarından biri olan Bolu Suyu nu oluşturmaktadır.

22 Tabiat Parkının n Turizm Açısından Kaynak Değerleri erleri Doğal Bitki Örtüsü Tabiat parkı iklim, arazi yapısı ve yükseklik y farkı gibi faktörler nedeniyle zengin bir floraya sahiptir.

23 Alanda Mevcut Bitki Türleri Ağaçlar Ağaççıklar Çok yıllık Kıyı Karasal Kesimlerde Su basan batak yerlerde Pinus nigra Crateagus oxycantha Pyteridum aquilineum Achille typha Potamogeton myriophyllum Pinus sylvestris Tamerix sp. Fragarica vesca Lysimachia, glyceria Hydrocharis sp. Abies bornmülleriana Corylus avellena Euphorbia amygdacides Rumexscirpus Ceratophyllum sp. Fagus orientalis Ilex aquifolium Mentha silvestris Polygonumphrag mites Callitriche sp. Quercus sessiliflora Juniperus nana Hedera helix Epilobium sp. Rananculus sp. Populus tremula Rosa canina Urtica dioica Carpinus betulus Rubus fruticosa Equisetum arvense Acer negundo Rhododendron ponticum Graminea sp Salix nigra

24 Tabiat Parkının n Turizm Açısından Kaynak Değerleri erleri Doğal Bitki Örtüsü Abant Gölü nde 300 ün üzerinde liken türünün yetiştiği belirtilmiştir.

25 Tabiat Parkının n Turizm Açısından Kaynak Değerleri erleri Doğal Bitki Örtüsü Alanda, nadir su bitkilerinden olan sarı ve beyaz nilüferler bulunmaktadır.

26 Tabiat Parkının n Turizm Açısından Kaynak Değerleri erleri Doğal Hayvan Varlığı Gölde bulunan Abant Alabalığı, Salmo trutta fario varyette abanticus olarak literatüre geçmiştir. Göl çevresindeki ormanlarda tavşan, tilki, çakal, kurt, ayı, domuz, geyik, karaca, sincap, gelincik yaşamaktadır. Yırtıcılardan; şahin, doğan, atmaca, baykuş ve diğer kuşlardan; toygar, alakabak, karatavuk, bülbül, ispinoz ve saka görülmektedir. Tabiat parkında su kuşlarından; gri ve beyaz balıkçıl, çeşitli ördekler, sakarmeke, karabatak, angıt, turna, gündüz yırtıcılarından; kızılçaylak, şahin, atmaca, doğan, gece yırtıcılarından; kızılçaylak, şahin, atmaca, doğan, gece yırtıcılarından; puhu, orman baykuşu, kukumav kuşları bulunmaktadır.

27 Tabiat Parkının n Turizm Açısından Kaynak Değerleri erleri Kültürel Özellikler Ulaşım Tabiat Parkına Ankara-İstanbul E-5 E 5 Devlet karayolunun 203. km.sinden Ömerler Madensuyu sapağı ğından ayrılan 22 km.lik yol ile ulaşı şılmaktadır.

28 Tabiat Parkının n Turizm Açısından Kaynak Değerleri erleri Kültürel Özellikler Ulaşım Park, Bolu ya 34 km. Ankara ya 225 km, İstanbul a 258 km uzaklıktadır.

29 Tabiat Parkının n Turizm Açısından Kaynak Değerleri erleri Kültürel Özellikler Mevcut Tesisler Göl çevresinde; Taksim İnternational Hotel & Resorts Abant Palace, Büyük Abant Oteli, Taksim İnternational Hotel & Resorts Abant Köşkü, Abant Evleri, Devlet Konukevi, Kartalyuvası, Köy Ürünleri Satış Ünitesi, Göl Cafe & Restaurant, Abant Göl Gazinosu ve Abant Çamlık Restoran Tesisleri bulunmaktadır.

30 Tabiat Parkının n Turizm Açısından Kaynak Değerleri erleri Kültürel Özellikler Mevcut Arazi Kullanımı Abant Gölü çevresinde bulunan yaylalarda mevcut yayla evlerinin gelişimi devam etmekte ve aslına uygun olmayan malzeme kullanılarak beton evler yapılmaktadır. Planlaması yapılan alanlarda piknik amaçlı ve düzensiz bir şekilde yoğun olarak kullanılmaktadır.

31 Tabiat Parkının n Turizm Açısından Kaynak Değerleri erleri Kültürel Özellikler Nüfus Tabiat Parkı sınırları içinde mevcut köy bulunmamaktadır. Ancak Parka en yakın köylere ait üç yayla vardır. Parkın güney batısında Sarıyer Örencik Yaylaları, kuzeydoğusunda Samat yaylası mevcuttur yılı verilerine göre Örencik Yaylasında 54 hanede kişi, Sarıyer yaylasında 41 Hanede kişi, Samat Yaylasında 101 Hanede kişi Nisan-Ekim ayları arasında yaylalarda bulunmaktadır.

32 Tabiat Parkının n Turizm Açısından Kaynak Değerleri erleri Kültürel Özellikler Ekonomi Yayla ve köy halkının geçim kaynakları, mücavir alanlarda yaşayan halkın bir kısmının orman işlerinde (kesim, sürütme, nakliyat, istifleme, yol yapısı, ağaçlandırma) çalışması, bir kısmının ise; tarım ve hayvancılıkla uğraşmaları ile sağlanmaktadır. Ayrıca park içerisinde oluşan turizm aktiviteleriyle mahalli ünitelerden süt, yoğurt, peynir, tereyağı, mantar, köy ekmeği, tarhana, mevsimsel yerli meyve ve sebzeleri satarak halk ek gelir sağlamaktadır.

33 Tabiat Parkı ndaki Turizm Aktiviteleri Yamaç Paraşütü

34 Tabiat Parkı ndaki Turizm Aktiviteleri Yamaç Paraşütü

35 Tabiat Parkı ndaki Turizm Aktiviteleri Yelken Kanat

36 Tabiat Parkı ndaki Turizm Aktiviteleri Faytonla Gezinti

37 Tabiat Parkı ndaki Turizm Aktiviteleri Faytonla Gezinti

38 Tabiat Parkı ndaki Turizm Aktiviteleri Atla Gezinti

39 Tabiat Parkı ndaki Turizm Aktiviteleri Sportif Etkinlikler

40 Tabiat Parkı ndaki Turizm Aktiviteleri Günübirlik Geziler ve Piknik

41 Tabiat Parkı ndaki Turizm Aktiviteleri Göl Kenarında ve Ormanda Yürüyüşler

42 Tabiat Parkı ndaki Turizm Aktiviteleri Dağ-Doğa Yürüyüşleri

43 Tabiat Parkı ndaki Turizm Aktiviteleri Kış Turizmi

44 Tabiat Parkı ndaki Turizm Aktiviteleri Bisiklet Turları

45 Tabiat Parkı ndaki Turizm Aktiviteleri Bisiklet Turları

46 Tabiat Parkı ndaki Turizm Aktiviteleri Kar Etkinlikleri

47 Tabiat Parkı ndaki Turizm Aktiviteleri Kar Etkinlikleri

48 Tabiat Parkı ndaki Turizm Aktiviteleri Çeşitli EğlencelerE

49 Tabiat Parkı ndaki Turizm Aktiviteleri Çeşitli EğlencelerE

50 Tabiat Parkı ndaki Turizm Aktiviteleri Doğa Fotoğrafçılığı

51 Tabiat Parkı ndaki Turizm Aktiviteleri Kuş Gözlem

52 Tabiat Parkı ndaki Turizm Aktiviteleri Bitki GözlemG zlem-botanik Turizmi

53 SONUÇ Abant GölüG Tabiat Parkı,, son yıllarda y yanlış planlamalar ve politikalara maruz kalmış ıştır. Bu durum göl g l ve çevresinde bozulmalara sebep olmuştur. Abant GölüG Tabiat Parkı sadece bir turizm merkezi değil, aynı zamanda ekolojisi ve biyolojisiyle de zengin bir tabiat parkıdır. r. Ekolojik, biyolojik zenginliği i açısından, a gelecek nesillerin de bu zenginlikten yararlanabilmeleri açısından a kaynak değerlerinin erlerinin korunması gerekmektedir.

54 Taşıma kapasitesi aşılmamalıdır. Koruma ve kullanma dengesi içerisinde dinlenme ve rekreasyon gereksinimlerinin karşılamasını sağlayacak planlamalar yapılmalıdır.

55 Tabiat Parkı eğitimde ve bilimde bir çok araştırman rmanın yapılabilece labileceği, i, flora ve fauna bakımından zengin bir yerdir. Bu nedenle mutlak koruma bölgelerinin b özenle korunması gerekmektedir.

56 İhtiyaç olarak görülüp yapılan yollar, otopark alanları, planlanan golf alanları ve futbol sahaları bazı canlıların yaşam alanlarını yok etmektedir. Biyolojik zenginlikleri yok olmaktadır. Yapılacak planlamalarda türlerin yaşam alanları dikkate alınmalıdır.

57 Göl çevresinde bulunan oteller Temmuz ve Ağustos aylarında futbol takımlarının kamp için geldikleri yerlerdir. Otel çevresinde bulunan çayır ve meralar tahrip edilmektedir. Aktivitelerin bu alanlara verdiği zararın önüne geçilmeli, zarar vermeyecek düzeyde sınırlandırmalar getirilmelidir.

58 Göl çevresinde bulunan oteller, lokantaların atıkları, günü birlik ziyaretçilerin atıkları, doğal çevrenin bozulmasına neden olmaktadır.

59 Yasak olmasına rağmen Abant Gölü Tabiat Parkı na gelen ziyaretçiler parkın taşıma kapasitesini dikkate almamaktadır. Öncelikle alanın ekolojik açıdan taşıma kapasiteleri belirlenmeli ve bu doğrultuda gerekli önlemler alınıp, yoğun kullanımdan kaynaklanan sorunlar çözümlenmelidir. Bu konuda yerel halk bilinçlendirilme ve kurallara uymaları konusunda denetlenmelidir. Yöre halkına iş olanağı sağlayan bu tesislerin kuruluş nedenlerinin içerisinde bulundukları doğal ortam olduğunun anlatılması ve böylece çevrenin korunmasına katkıda bulunmaları sağlanmalıdır. Tesis sahipleri, bozulmanın ne şekilde başladığı ve ne tür tedbirler alınması gerektiği konusunda eğitilmelidir.

60 Abant Gölü Tabiat Parkı yönetimi ve kaynak değerleriyle ilgili bilgilendirme hizmetlerine ihtiyaç vardır. Bilgilendirme hizmetlerinde; görsel, işitsel ve panaromik bilgilendirme yöntemleri kullanılmalıdır. Böylece Abant a gelen halkın çevreye olan olumsuz etkilerinin de önüne geçinmiş olur.

61 Plan dışı yapılaşmalar durdurulmalı, çevreye zarar veren tesislerle ağır metal kirliliğine neden olan diğer aktiviteler için çözümler geliştirilmeli ve uygulamaya konulmalıdır. Kirleten öder mantığı yanı sıra kullandıranların da sorumlu davranmalarının sağlanması, tesisler oluşturulmadan, kabul edilebilirliği bilimsel verilerle ortaya konulmalı, çevre halkına benimsetilmeli ve onayları alınmalıdır.

62 Yaylalardaki çarpık yapılaşmalar ve betonlaşmanın artışı doğal güzelliklerin tahribine ve kötü görünümlere sebep olması nedeniyle, bu çarpık yapılaşmalara ve betonlaşmaya bir son verilmelidir. Bu tür alanların kullandırılma kararları verilirken aynı anda koruma kararlarının verilmeli, diğer bir deyişle kullanıcının sınırları net bir şekilde belirlenmelidir.

63 SONUÇ SON SÖZ OLARAK: Kaynak değerlerinin korunmasında, sorumluluklar, yetki ve sınırlamalar net bir şekilde ortaya konulmalı, iyi bir yönetim planlaması yapılmalıdır. Politikalar kesintisiz ve uzun yıllar için oluşturulmalıdır. Ülke bazında oluşturulan politikaların yanı sıra bölge ve hatta yöre koşullarına göre uygulanabilir politikaların oluşturulmalıdır.

64 Turizmin katkıları ile doğal ve kültürel değerleri zenginleştirerek süreklilik sağlanmalı, oluşturulacak tesisler hem yöre halkının kültürel dokusuna hem de çevrenin peyzajına uygun olmalı, tesis inşasında öncelikli olarak, doluluk oranlarının arttırılması ve tesislerin yıl boyu kullanılması hedeflenmelidir.

65 TEŞEKK EKKÜRLER

Düzenlenmesi. Mehmet TOPAY, Nurhan KOÇAN BARTIN.

Düzenlenmesi. Mehmet TOPAY, Nurhan KOÇAN BARTIN. Ekonomik Ömrünü Tamamlamıs s Açık A k Maden Ocaklarının n Rekreasyonel Amaçlarla Düzenlenmesi Mehmet TOPAY, Nurhan KOÇAN ZKÜ,, Bartın n Orman Fakültesi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü, BARTIN. Teknolojik gelismelere

Detaylı

COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701

COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701 COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701 Türkiye de Arazi Kullanımı Türkiye yüzey şekilleri bakımından çok farklı özelliklere sahiptir. Ülkemizde oluşum özellikleri birbirinden farklı

Detaylı

ETÜT SAFHASI. Hazırlayan Raci SELÇUK Peyzaj Y. Mimarı

ETÜT SAFHASI. Hazırlayan Raci SELÇUK Peyzaj Y. Mimarı ETÜT SAFHASI Hazırlayan Raci SELÇUK Peyzaj Y. Mimarı ETÜT SAFHASI NİÇİN PEYZAJ? Estetik.. Erezyon önleme.. Rüzgar yada kar izolasyonu.. Rekreasyon alanı oluşturma.. Mülkünüze artı bir değer katma.. DİZAYN

Detaylı

YEDİGÖLLER MİLLİ PARKI

YEDİGÖLLER MİLLİ PARKI YEDİGÖLLER MİLLİ PARKI Ülkemizin nadide şehirlerinden birisi olan Bolu alanlarında bulunan ve yedi adet gölden oluşan Yedigöller milli parkı adeta bir saklı cennet köşesi gibidir.. Gerçek huzur ve doğa

Detaylı

T.C. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Düzce Yatırım Destek Ofisi Yatırıma Uygun Turizm Alanları Raporu Sektörel Raporlar Serisi IX

T.C. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Düzce Yatırım Destek Ofisi Yatırıma Uygun Turizm Alanları Raporu Sektörel Raporlar Serisi IX T.C. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Düzce Yatırım Destek Ofisi Yatırıma Uygun Turizm Alanları Raporu Sektörel Raporlar Serisi IX AĞUSTOS 2014 DÜZCE TURİZM YATIRIM ALANLARI T.C. DOĞU MARMARA KALKINMA AJANSI

Detaylı

YAYLALARDAKİ ARAZİ KULLANIM DEĞİŞİMİNİN CBS İLE İZLENMESİ: TRABZON ÖRNEĞİ. Yrd. Doç. Dr. Mustafa ATASOY

YAYLALARDAKİ ARAZİ KULLANIM DEĞİŞİMİNİN CBS İLE İZLENMESİ: TRABZON ÖRNEĞİ. Yrd. Doç. Dr. Mustafa ATASOY YAYLALARDAKİ ARAZİ KULLANIM DEĞİŞİMİNİN CBS İLE İZLENMESİ: TRABZON ÖRNEĞİ Yrd. Doç. Dr. Mustafa ATASOY AKSARAY ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü TMMOB Harita

Detaylı

128 ADA 27 VE 32 PARSEL NUMARALI TAŞINMAZLARA YÖNELİK 1/5000 ÖLÇEKLİ AÇIKLAMA RAPORU

128 ADA 27 VE 32 PARSEL NUMARALI TAŞINMAZLARA YÖNELİK 1/5000 ÖLÇEKLİ AÇIKLAMA RAPORU AKÇAKALE KÖYÜ (MERKEZ/GÜMÜŞHANE) 128 ADA 27 VE 32 PARSEL NUMARALI TAŞINMAZLARA YÖNELİK 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU 2016 AKÇAKALE KÖYÜ-MERKEZ/GÜMÜŞHANE 128 ADA 27 VE 32 NUMARALI PARSELLERE

Detaylı

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI V. Hafta Yrd. Doç. Uzay KARAHALİL Uzun Devreli Gelişme Planı-Uludağ MP Uludağ, 6831 sayılı Orman Kanunu nun 25. maddesi gereğince, 20.09.1961 tarih ve 6119-5 sayılı Bakanlık

Detaylı

BÖLÜM 3. Artvin de Orman Varlığı

BÖLÜM 3. Artvin de Orman Varlığı BÖLÜM 3 Artvin de Orman Varlığı Özgür EMİNAĞAOĞLU Orman, oldukça geniş bir alanda kendine özgü bir iklim oluşturabilen, belirli yükseklik, yapı ve sıklıktaki ağaçlar, ağaçcık, çalı ve otsu bitkiler, yosun,

Detaylı

İlgi Grupları ve Yerel Organizasyon. Samsun İli Doğa Turizmi Değerleri

İlgi Grupları ve Yerel Organizasyon. Samsun İli Doğa Turizmi Değerleri 1 Sürdürülebilir Doğa Turizmi İlgi Grupları ve Yerel Organizasyon Samsun İli Genel Özellikleri Samsun İli Doğa Turizmi Değerleri Doğa Turizmi Stratejileri Sonuç ve Öneriler 2 Nispeten bozulmamış, dokunulmamış

Detaylı

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI IV. Hafta Yrd. Doç. Uzay KARAHALİL İşletme Amaçları Biyolojik çeşitliliği korumak, Rekreasyon ve estetik değerleri topluma sunabilmek, Yangın riskini azaltmak, Net karbon

Detaylı

ARAZİ KULLANIM PLANLAMASI

ARAZİ KULLANIM PLANLAMASI ARAZİ KULLANIM PLANLAMASI ön koşul kavramsal uzlaşı niçin planlama? toplumsal-ekonomikhukuksal gerekçe plan kapsam çerçevesi plan yapımında yetkiler planın ilkesel doğrultuları ve somut koşulları plan

Detaylı

PEYZAJ, PEYZAJ İLE İLGİLİ TANIMLAR, PEYZAJ TASARIMI VE ÖRNEKLER

PEYZAJ, PEYZAJ İLE İLGİLİ TANIMLAR, PEYZAJ TASARIMI VE ÖRNEKLER PEYZAJ, PEYZAJ İLE İLGİLİ TANIMLAR, PEYZAJ TASARIMI VE ÖRNEKLER PEYZAJ NEDİR? PEYZAJ SÖZLÜK ANLAMI GÖRÜNÜM, MANZARA OLAN FRANSIZCA PAYSAGE KELİMESİNDEN DİLİMİZE GİRMİŞTİR. İNGİLİZCEDE LANDSCAPE, ALMANCADA

Detaylı

UZUN DEVRELİ GELİŞME PLANI HAZIRLAMA SÜRECİ VE BÖLGELEME

UZUN DEVRELİ GELİŞME PLANI HAZIRLAMA SÜRECİ VE BÖLGELEME UZUN DEVRELİ GELİŞME PLANI HAZIRLAMA SÜRECİ VE BÖLGELEME DOĞA KORUMA VE MİLLİ PARKLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Milli Parklar Daire Başkanlığı Cihad ÖZTÜRK Orman Yüksek Mühendisi PLANLAMA NEDİR? Planlama, sorun

Detaylı

Travertine Bridges In Turkey

Travertine Bridges In Turkey TÜRKİYE DE TRAVERTEN KÖPRÜLERİ Travertine Bridges In Turkey Selahattin POLAT Selahattin POLAT Uşak Üniversitesi, Fen Edebiyat Fak. Cografya Bölümü, USAK, spolat@usak.edu.tr Traverten Birikim şekillerinin

Detaylı

YABANI MEYVELER ve KULLANıM ALANLARı. Araş. Gör. Dr. Mehmet Ramazan BOZHÜYÜK

YABANI MEYVELER ve KULLANıM ALANLARı. Araş. Gör. Dr. Mehmet Ramazan BOZHÜYÜK YABANI MEYVELER ve KULLANıM ALANLARı Araş. Gör. Dr. Mehmet Ramazan BOZHÜYÜK Dünyada kültüre alınıp yetiştirilmekte olan 138 meyve türünden, yaklaşık 16'sı subtropik meyve türü olan 75'e yakın tür ülkemizde

Detaylı

Muhteşem Bir Tabiat Harikası SULTAN SAZLIĞI MİLLİ PARKI

Muhteşem Bir Tabiat Harikası SULTAN SAZLIĞI MİLLİ PARKI Muhteşem Bir Tabiat Harikası SULTAN SAZLIĞI MİLLİ PARKI Harikulade bir tabii oluşum olan Milli Park, eşine az rastlanan tatlı ve tuzlu su ekosistemlerini bir arada bulundurması ve Afrika ile Avrupa arasındaki

Detaylı

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ:

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ: TARİHİ : Batı Toroslar ın zirvesinde 1288 yılında kurulan Akseki İlçesi nin tarihi, Roma İmparatorluğu dönemlerine kadar uzanmaktadır. O devirlerde Marla ( Marulya) gibi isimlerle adlandırılan İlçe, 1872

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI DOĞA KORUMA VE MİLLİ PARKLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Tanıtım Ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI DOĞA KORUMA VE MİLLİ PARKLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Tanıtım Ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI DOĞA KORUMA VE MİLLİ PARKLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Tanıtım Ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü SAYI : B.18.0.DMP.0.00.02.010.01.../09/2007 KONU : Doğa Turları G E N E L G

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Sunuş... iv İçindekiler...v Tablolar Listesi...xi Şekiller Listesi... xii Kısaltmalar Listesi... xiii GİRİŞ...

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Sunuş... iv İçindekiler...v Tablolar Listesi...xi Şekiller Listesi... xii Kısaltmalar Listesi... xiii GİRİŞ... v İÇİNDEKİLER Önsöz... iii Sunuş... iv İçindekiler...v Tablolar Listesi...xi Şekiller Listesi... xii Kısaltmalar Listesi... xiii GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM GENEL TURİZM KAVRAMLARI 1. GENEL TURİZM KAVRAMLARI...5

Detaylı

POLONEZKÖY Ü TAHRİP EDECEK İMAR PLANLARINA İTİRAZ EDİYORUZ

POLONEZKÖY Ü TAHRİP EDECEK İMAR PLANLARINA İTİRAZ EDİYORUZ POLONEZKÖY Ü TAHRİP EDECEK İMAR PLANLARINA İTİRAZ EDİYORUZ İstanbul İli, Beykoz İlçesi, Polonezköy Köy Yerleşik Alanı 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama

Detaylı

Murat TÜRKEŞ ve Telat KOÇ Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü, Çanakkale

Murat TÜRKEŞ ve Telat KOÇ Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü, Çanakkale (*)Türkeş, M. ve Koç, T. 2007. Kazdağı Yöresi ve dağlık alan (dağ sistemi) kavramları üzerine düşünceler. Troy Çanakkale 29:18-19. KAZ DAĞI YÖRESİ VE DAĞLIK ALAN (DAĞ SİSTEMİ) KAVRAMLARI ÜZERİNE DÜŞÜNCELER

Detaylı

MANİSA İLİ SARUHANLI İLÇESİ

MANİSA İLİ SARUHANLI İLÇESİ MANİSA İLİ SARUHANLI İLÇESİ UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU ÖLÇEK:1/1000 Pafta No: K19-d-02-a-3a / K19-d-02-a-4b PİM PLANLAMA BÜROSU Yılmaz Şevket KOCATUĞ / Şehir Plancısı Yarhasanlar

Detaylı

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-2. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-2. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-2 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Marjinal ekolojik şartlardaki gevşek kapalı bir Ardıç ormanı, ana amacı odun üretimi ise bu orman verimsiz kabul edilmektedir. Ancak işletme amacı

Detaylı

ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE KOMİSYONU

ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE KOMİSYONU ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE KOMİSYONU KARAR 1. Çölleşme ve erozyonla etkin mücadele edilmeli, etkilenen alanların ıslahı ve sürdürülebilir yönetimi sağlanmalıdır. a) Çölleşme ve erozyon kontrolü çalışmaları

Detaylı

2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ATATÜRK ARBORETUMU GEZİSİ RAPORU

2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ATATÜRK ARBORETUMU GEZİSİ RAPORU 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ATATÜRK ARBORETUMU GEZİSİ RAPORU Gezinin Yapıldığı Tarih-Saat : 17/05/2013---09:30-13:00 Geziye Katılan Öğrenci Sayısı : 20 Geziden Sorumlu Öğretmen : Duygu AYDEMİR Gezinin

Detaylı

ve 20 Tekne Kapasiteli Yüzer İskele

ve 20 Tekne Kapasiteli Yüzer İskele MUĞLA İLİ, FETHİYE İLÇESİ, GÖCEK MAHALLESİ, 265 ADA 1 PARSEL, 266 ADA 1 PARSEL 433 ADA 1 PARSEL ve 20 Tekne Kapasiteli Yüzer İskele 1 İÇİNDEKiLER BÖLUM -1: TAŞINMAZLARA YÖNELiK MEVCUT DURUM ANALiZi...

Detaylı

İzmir İli Enerji Tesislerinin Çevresel Etkileri - RES

İzmir İli Enerji Tesislerinin Çevresel Etkileri - RES TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi İzmir İli Enerji Tesislerinin Çevresel Etkileri - RES Hasan Sarptaş, Yrd. Doç. Dr. Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Ens. Türkiye de Rüzgar Enerjisinin Görünümü

Detaylı

Kentsel Donatı Alanları

Kentsel Donatı Alanları Kentsel Donatı Alanları Açık yeşil alanların konumlanma politikaları Rekreasyon planlamasında, kentte bir sistem içinde ele alınmayan yeşil alanların yapı gruplan arasında parçalı, dağınık ve düşük nitelikli

Detaylı

Şekil 1: Planlama Alanının Bölgedeki Konumu

Şekil 1: Planlama Alanının Bölgedeki Konumu EDİRNE İLİ 1/25 000 ÖLÇEKLİ 1. PLANLAMA ALANININ GENEL TANIMI Planlama alanı, Edirne İli, Merkez İlçe, Tayakadın Köyü, Karakoltepe Mevkii, 34 Pafta, 164 Ada, 27 Parselin bulunduğu alanı kapsamaktadır.

Detaylı

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI IV. Hafta Yrd. Doç. Uzay KARAHALİL Ödev Konuları Gelibolu Tarihi Yarımadası MP ında statü konusunda yeni gelişmeler Altındere Vadisi MP Uzun Devreli Gelişme Planının irdelenmesi

Detaylı

Orman Fonksiyonları -Zonlama Biyoçeşitlilik Koruma Alanları Estetik-Ekotuirzm İğneada: Fonksiyonlar: Ölçüt, Gösterge ve Aktiviteler Fonksiyonlar: Ölçüt, Gösterge ve Aktiviteler (Camili) Fonksiyonlar Ölçüt

Detaylı

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI I. Hafta Yrd. Doç. Uzay KARAHALİL Sunum Akışı Tanışma Ders İçeriği Derste Uyulacak Kurallar Ödev ve Sınavlar Derse Giriş Ders Akışı Dünya da ve Türkiye de Doğa Korumanın Tarihsel

Detaylı

Alanın Gelişimi ile İlgili Kriterler

Alanın Gelişimi ile İlgili Kriterler KORUNAN ALANLAR Korunan alanlar incelenip, değerlendirilirken ve ilan edilirken yalnız alanın yeri ile ilgili ve ekolojik kriterler değil, onların yanında tarih, kültürel ya da bilimsel değerleri de dikkate

Detaylı

BALIKESİR de. Yatırım Yapmak İçin 101 Neden

BALIKESİR de. Yatırım Yapmak İçin 101 Neden BALIKESİR de Yatırım Yapmak İçin 101 Neden Coğrafi Konum 1. Türkiye nin ekonomik hareketliliğinin en yüksek olduğu Marmara Bölgesi nde yer alması, 2. Marmara ve Ege Denizi ne kıyılarının bulunması, 3.

Detaylı

BOLU İLİ 2016-2019 TABİAT TURİZMİ

BOLU İLİ 2016-2019 TABİAT TURİZMİ BOLU İLİ -2019 TABİAT TURİZMİ UYGULAMA EYLEM PLANI Bolu, EYLEM PLANINI HAZIRLAYANLAR: Erdem KARAAĞAÇ, ürü Ahmet USTA, ür Yardımcısı Kemal CAN, Bolu Şube ürü Koray SUNAMAK, Milli Parklar Şube ürü Nasip

Detaylı

BATI İÇEL KIYI KESİMİ - MERSİN MELLEÇ TURİZM MERKEZİ 1/ ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU

BATI İÇEL KIYI KESİMİ - MERSİN MELLEÇ TURİZM MERKEZİ 1/ ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU 1 BATI İÇEL KIYI KESİMİ - MERSİN MELLEÇ TURİZM MERKEZİ 1/25.000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU Mersin ili 321 km sahil şeridi ile Türkiye'nin önemli bir sahil kentleri arasında

Detaylı

COĞRAFİ KONUM ÖZEL KONUM TÜRKİYE'NİN ÖZEL KONUMU VE SONUÇLARI

COĞRAFİ KONUM ÖZEL KONUM TÜRKİYE'NİN ÖZEL KONUMU VE SONUÇLARI COĞRAFİ KONUM Herhangi bir noktanın dünya üzerinde kapladığı alana coğrafi konum denir. Özel ve matematik konum diye ikiye ayrılır. Bir ülkenin coğrafi konumu, o ülkenin tabii, beşeri ve ekonomik özelliklerini

Detaylı

ANTALYA İLİ, AKSU İLÇESİ, ATATÜRK MAHALLESİ, ADA 2 PARSELİN BİR KISMINI KAPSAYAN ALANDA HAZIRLANAN 1/5.000 ÖLÇEKLİ İLAVE NAZIM İMAR PLANI

ANTALYA İLİ, AKSU İLÇESİ, ATATÜRK MAHALLESİ, ADA 2 PARSELİN BİR KISMINI KAPSAYAN ALANDA HAZIRLANAN 1/5.000 ÖLÇEKLİ İLAVE NAZIM İMAR PLANI ANTALYA İLİ, AKSU İLÇESİ, ATATÜRK MAHALLESİ, 13322 ADA 2 PARSELİN BİR KISMINI KAPSAYAN ALANDA HAZIRLANAN 1/5.000 ÖLÇEKLİ İLAVE NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU EKİM.2016 1 İçindekiler 1 PLANLAMA ALANININ

Detaylı

BALIKESİR-ÇANAKKALE PLANLAMA BÖLGESİ 1/100.000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI 3. FAALİYET RAPORU

BALIKESİR-ÇANAKKALE PLANLAMA BÖLGESİ 1/100.000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI 3. FAALİYET RAPORU BALIKESİR-ÇANAKKALE PLANLAMA BÖLGESİ 1/100.000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI 3. FAALİYET RAPORU TEMMUZ 2012 YÜKLENİCİ: DOĞUKAN & BHA İŞ ORTAKLIĞI 1 "Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100 000 Ölçekli

Detaylı

Ağaç Fizyolojisi (2+0)

Ağaç Fizyolojisi (2+0) Ağaç Fizyolojisi (2+0) Prof. Dr. Ünal AKKEMİK İ.Ü.Orman Faku ltesi Orman Botaniği Anabilim Dalı Ağaç Fizyolojisi neden önemlidir? Orman; geniş bir alanda, kendine özgu bir iklim yaratabilen, belirli bir

Detaylı

Karadeniz Teknik Üniversitesi, GISLab Trabzon. www.gislab.ktu.edu.tr

Karadeniz Teknik Üniversitesi, GISLab Trabzon. www.gislab.ktu.edu.tr Planlamada Uygulama Araçları Yrd. Doç. Dr. Volkan YILDIRIM,yvolkan@ktu.edu.tr Karadeniz Teknik Üniversitesi, GISLab Trabzon www.gislab.ktu.edu.tr II. Ders_İçerik 6. Planlamada Veri Yönetimi Coğrafi Bilgi

Detaylı

İHALE TARİHİ : 05.07.2012 İŞE BAŞLAMA : 31.08.2012

İHALE TARİHİ : 05.07.2012 İŞE BAŞLAMA : 31.08.2012 1/2 İŞİN ADI : Spil Dağı Milli Parkı Alt Yapı Yapım İşi İDARE : Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü YÜKLENİCİ : As İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti. İHALE BEDELİ : 11.890.000,00

Detaylı

TRABZON İLİ SÜRMENE İLÇESİ ÇAMBURNU YÖRESİNDE ÇIKAN ORMAN YANGINI HAKKINDA RAPOR

TRABZON İLİ SÜRMENE İLÇESİ ÇAMBURNU YÖRESİNDE ÇIKAN ORMAN YANGINI HAKKINDA RAPOR TRABZON İLİ SÜRMENE İLÇESİ ÇAMBURNU YÖRESİNDE ÇIKAN ORMAN YANGINI HAKKINDA RAPOR 1. Giriş Türkiye Ormancılar Derneği genel merkezinin talebi ve görevlendirmesi üzerine TOD KTÜ Orman Fakültesi temsilcisi

Detaylı

ÇANAKKALE NİN GELİŞME ALANLARINDA EKOLOJİK YAKLAŞIMLAR. İsmail ERTEN

ÇANAKKALE NİN GELİŞME ALANLARINDA EKOLOJİK YAKLAŞIMLAR. İsmail ERTEN ÇANAKKALE NİN GELİŞME ALANLARINDA EKOLOJİK YAKLAŞIMLAR İsmail ERTEN Çanakkale bölgesi düz damlı ve kırma çatılı yapılar dağılım Çanakkale kentinin yerleşim alanlarının 1. dönem dağılışı 1462-1500 Çanakkale

Detaylı

Çankaya Belediyesi Uygulamaları

Çankaya Belediyesi Uygulamaları Çankaya Belediyesi Uygulamaları İklim Değişikliğine Yerel Çözümler: Yağmur Hasadı Konferansı Ekim 2016 Yağmur Hasadı Planlaması Yapılacak Alanlar Köylerimiz-Kırsal Alanlarımız Parklarımız - Yaşar Kemal

Detaylı

TÜRKİYE TURİZM STRATEJİSİ 2023 VE MALATYA İLİ TURİZMİ

TÜRKİYE TURİZM STRATEJİSİ 2023 VE MALATYA İLİ TURİZMİ TÜRKİYE TURİZM STRATEJİSİ 2023 VE MALATYA İLİ TURİZMİ Dr. ADNAN ASLAN 27 MART 2013 ANKARA KÜLTÜR ve TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM ve İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇERİK 1.Dünyada ve Türkiye de Turizm 2. Türkiye

Detaylı

WWW.KAYNASLİKONAKLARİ.COM PROJE HAKKINDA Şaheser Grup Güvencesiyle inşaa edilen Kaynaşlı konakları Bölgenin Turizm cenneti yakın Karadeniz Kaynaşlı sloganıyla çıtayı her geçen gün yükselen Düzce kaynaşlıda

Detaylı

DOĞA - İNSAN İLİŞKİLERİ VE ÇEVRE SORUNLARININ NEDENLERİ DERS 3

DOĞA - İNSAN İLİŞKİLERİ VE ÇEVRE SORUNLARININ NEDENLERİ DERS 3 DOĞA - İNSAN İLİŞKİLERİ VE ÇEVRE SORUNLARININ NEDENLERİ DERS 3 İnsan yaşamı ve refahı tarihsel süreç içinde hep doğa ve doğal kaynaklarla kurduğu ilişki ile gelişmiştir. Özellikle sanayi devrimine kadar

Detaylı

1.Turizm Coğrafyası ve Planlama. 2.Doğal Coğrafi Kaynaklar ve Turizm Türleri. 3.Beşeri Kaynaklar ve Turizm Türleri

1.Turizm Coğrafyası ve Planlama. 2.Doğal Coğrafi Kaynaklar ve Turizm Türleri. 3.Beşeri Kaynaklar ve Turizm Türleri 1.Turizm Coğrafyası ve Planlama 2.Doğal Coğrafi Kaynaklar ve Turizm Türleri 3.Beşeri Kaynaklar ve Turizm Türleri 4.Uluslararası Turizm Ulaştırması ve Turist Akışı 5.Dünya Turizm Bölgeleri 6.Türkiye nin

Detaylı

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü KORUNAN ALAN İSTATİSTİKLERİ METAVERİLERİ

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü KORUNAN ALAN İSTATİSTİKLERİ METAVERİLERİ KORUNAN ALAN İSTATİSTİKLERİ METAVERİLERİ I. Analitik Çerçeve ve Kapsam, Tanımlamalar ve Sınıflamalar a) Analitik Çerçeve ve Kapsam: Korunan alan istatistikleri; korunan alanlar (milli park, tabiat parkı,

Detaylı

Kıyı turizmi. Kıyı turizminin gelişiminde etkili olan etmenler; İklim Kıyı jeomorfolojisi Bitki örtüsü Beşeri etmenler

Kıyı turizmi. Kıyı turizminin gelişiminde etkili olan etmenler; İklim Kıyı jeomorfolojisi Bitki örtüsü Beşeri etmenler Kıyı turizmi Kıyı turizmi denizden çok çeşitli rekreasyonel faaliyetlerle büyük ölçüde yararlanan ve konaklama, ağırlama gibi hizmetleri kıyıya bağlı bir turizm çeşididir. Kıyı turizminin gelişiminde etkili

Detaylı

Akhisar nüfusu (2012),Akhisar ilçe merkezi , Beldeler ( 9 adet) Köyler (86 adet) , İlçe toplam nüfusu kişidir.

Akhisar nüfusu (2012),Akhisar ilçe merkezi , Beldeler ( 9 adet) Köyler (86 adet) , İlçe toplam nüfusu kişidir. PLANLAMA ALANININ KONUMU ve TANITIMI Çalışma alanı, Manisa İli Akhisar İlçesi Akhisar Belediyesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Manisa İli Akhisar ın doğusunda Gördes, güneyinde Gölmarmara, batısında

Detaylı

Peyzaj ; bir yörenin. fiziksel, kültürel ve sosyo-ekonomik yapısının. ortaya çıkardığı bir bütündür. Giriş

Peyzaj ; bir yörenin. fiziksel, kültürel ve sosyo-ekonomik yapısının. ortaya çıkardığı bir bütündür. Giriş Peyzaj ; bir yörenin fiziksel, kültürel ve sosyo-ekonomik yapısının ortaya çıkardığı bir bütündür. Giriş Dolayısıyla bir arazinin jeolojik, jeomorfolojik, hidrolojik, ekolojik, estetik, kültürel ve sosyal

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DÜNYA İÇİN, ÇEVREYE DUYARLI PROJELER

SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DÜNYA İÇİN, ÇEVREYE DUYARLI PROJELER SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DÜNYA İÇİN, ÇEVREYE DUYARLI PROJELER Biz Alman Yapı olarak hem bugün hemde gelecek için tasarlanmış yüksek kaliteli yaşam alanları inşa ediyoruz ve projelerimizin altına imzamızı atmaktan

Detaylı

ANTALYA İLİ, AKSU İLÇESİ, ATATÜRK MAHALLESİ, ADA 2 PARSELİN BİR KISMINI KAPSAYAN ALANDA HAZIRLANAN 1/1.000 ÖLÇEKLİ İLAVE UYGULAMA İMAR PLANI

ANTALYA İLİ, AKSU İLÇESİ, ATATÜRK MAHALLESİ, ADA 2 PARSELİN BİR KISMINI KAPSAYAN ALANDA HAZIRLANAN 1/1.000 ÖLÇEKLİ İLAVE UYGULAMA İMAR PLANI ANTALYA İLİ, AKSU İLÇESİ, ATATÜRK MAHALLESİ, 13322 ADA 2 PARSELİN BİR KISMINI KAPSAYAN ALANDA HAZIRLANAN 1/1.000 ÖLÇEKLİ İLAVE UYGULAMA İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU EKİM.2016 1 İçindekiler 1 PLANLAMA ALANININ

Detaylı

COĞRAFYA BÖLÜMÜ NDEN EDREMİT KÖRFEZİ KUZEY KIYILARINA ARAZİ ÇALIŞMASI

COĞRAFYA BÖLÜMÜ NDEN EDREMİT KÖRFEZİ KUZEY KIYILARINA ARAZİ ÇALIŞMASI COĞRAFYA BÖLÜMÜ NDEN EDREMİT KÖRFEZİ KUZEY KIYILARINA ARAZİ ÇALIŞMASI Fen Edebiyat Fakültesi, Coğrafya Bölümü 4. Sınıf öğrencilerine yönelik olarak Arazi Uygulamaları VII dersi kapsamında Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI TABİAT VARLIKLARINI KORUMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Büyükşehir Belediye Alanlarında Tabiat Varlıklarının Yönetimi

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI TABİAT VARLIKLARINI KORUMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Büyükşehir Belediye Alanlarında Tabiat Varlıklarının Yönetimi T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI TABİAT VARLIKLARINI KORUMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Büyükşehir Belediye Alanlarında Tabiat Varlıklarının Yönetimi Osman İYİMAYA Genel Müdür 12-13 Mayıs Karadeniz Teknik Üniversitesi

Detaylı

KENT ORMANLARINDA REKREASYONEL ETKİNLİKLER AÇISINDAN ZİYARETÇİ PROFİLİNİN BELİRLENMESİ (Gölcük Tabiat Parkı Örneği)

KENT ORMANLARINDA REKREASYONEL ETKİNLİKLER AÇISINDAN ZİYARETÇİ PROFİLİNİN BELİRLENMESİ (Gölcük Tabiat Parkı Örneği) KENT ORMANLARINDA REKREASYONEL ETKİNLİKLER AÇISINDAN ZİYARETÇİ PROFİLİNİN BELİRLENMESİ (Gölcük Tabiat Parkı Örneği) Ahmet TOLUNAY * Hasan ALKAN * Mehmet KORKMAZ * Özet Bu bildiride; Isparta kent merkezine

Detaylı

Tablo 37 - İllerdeki Konaklama Tesislerinin Kapasiteleri

Tablo 37 - İllerdeki Konaklama Tesislerinin Kapasiteleri TURİZM Manisa ili tesis sayısı ve yatak kapasitesi bakımından çevresinde bulunan illerin gerisinde kalmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı nın 2011 yılı konaklama istatistikleri incelendiğinde Manisa ilinin

Detaylı

MANİSA İLİ ŞEHZADELER İLÇESİ KARAAĞAÇLI MAHALLESİ TEKNİK TARIM ÜRÜNLERİ İTH. İHR. SAN. TİC. LTD. ŞTİ.

MANİSA İLİ ŞEHZADELER İLÇESİ KARAAĞAÇLI MAHALLESİ TEKNİK TARIM ÜRÜNLERİ İTH. İHR. SAN. TİC. LTD. ŞTİ. MANİSA İLİ ŞEHZADELER İLÇESİ KARAAĞAÇLI MAHALLESİ TEKNİK TARIM ÜRÜNLERİ İTH. İHR. SAN. TİC. LTD. ŞTİ. UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU ÖLÇEK:1/1000 Pafta No: 23 - O - I c Parsel No:

Detaylı

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-3. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-3. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-3 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Fonksiyonlar: Ölçüt, Gösterge ve Aktiviteler Fonksiyonlar Ölçüt Gösterge Silvikültürel Müdahale Odun Ürünleri Üretimi Yetişme ortamı özellikleri,

Detaylı

Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası:

Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası: Başkale nin Tarihçesi: Başkale Urartular zamanında Adamma olarak adlandırılan bir yerleşme yeriydi. Ermeniler buraya Adamakert ismini vermişlerdir. Sonraları Romalılar ve Partlar arasında sınır bölgesi

Detaylı

PEYZAJ MİMARLIĞI ANABİLİM DALI

PEYZAJ MİMARLIĞI ANABİLİM DALI PEYZAJ MİMARLIĞI ANA Doç. Dr. Selma ÇELİKYAY ( Bilim Başkanı ) İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Ens./Anabilim / Bilim Mimar Sinan Şehir ve Bölge Planlama Kentsel

Detaylı

MANİSA İLİ SARUHANLI İLÇESİ

MANİSA İLİ SARUHANLI İLÇESİ MANİSA İLİ SARUHANLI İLÇESİ UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU ÖLÇEK:1/1000 Pafta No: K19-d-01-b-3b / K19-d-02-a-4a PİM PLANLAMA BÜROSU Yılmaz Şevket KOCATUĞ / Şehir Plancısı Yarhasanlar

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır.

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. PLATO: Çevresine göre yüksekte kalmış, akarsular tarafından derince yarılmış geniş düzlüklerdir. ADA: Dört tarafı karayla

Detaylı

MUĞLA-BODRUM-MERKEZ ESKİÇEŞME MAHALLESİ-BARDAKÇI MEVKİİ 9 PAFTA 14 ADA 70 ve 90 PARSELLER KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU

MUĞLA-BODRUM-MERKEZ ESKİÇEŞME MAHALLESİ-BARDAKÇI MEVKİİ 9 PAFTA 14 ADA 70 ve 90 PARSELLER KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU İÇİNDEKİLER TABLOSU 1. PLANLAMA ALANININ TANIMI... 1 2. MEVCUT PLAN DURUMU... 2 3. PLANLAMA GEREKÇESİ-PLANLAMA KARARLARI... 5 4. EKLER... 9 i 1. PLANLAMA ALANININ TANIMI Plan değişikliği yapılan alan;

Detaylı

Çaldıran daha önceleri Muradiye İlçesinin bir kazası konumundayken 1987 yılında çıkarılan kanunla ilçe statüsüne yükselmiştir.

Çaldıran daha önceleri Muradiye İlçesinin bir kazası konumundayken 1987 yılında çıkarılan kanunla ilçe statüsüne yükselmiştir. Çaldıran Tarihçesi: İlçe birçok tarihi medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Medler, Bizanslılar, Urartular, İranlılar ve son olarak Osmanlı devleti bu ilçede hâkimiyet sürmüşlerdir. İlçenin tarih içerisindeki

Detaylı

Madde 1 - Bu Yönetmeliğin amacı, 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu ile 6831 sayılı Orman Kanununun 25 inci maddesinin uygulanmasını düzenlemektir.

Madde 1 - Bu Yönetmeliğin amacı, 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu ile 6831 sayılı Orman Kanununun 25 inci maddesinin uygulanmasını düzenlemektir. MİLLİ PARKLAR YÖNETMELİĞİ Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığından: R.G. Tarihi: 12/12/1986 R.G. Sayısı: 19309 BİRİNCİ BÖLÜM : Amaç, Kapsam ve Tanımlar Amaç Madde 1 - Bu Yönetmeliğin amacı, 2873 sayılı Milli

Detaylı

1/1000 UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU

1/1000 UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU 1/1000 UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU Bu çalışma Isparta İli Eğirdir İlçesi, Balkırı köyü 157 ada 19 nolu parsel içerisinde kalan alanı kapsamaktadır. Çalışma alanı, M25-C-3-A nolu

Detaylı

KORUNAN ALANLAR ULUSAL SINIFLANDIRMASI

KORUNAN ALANLAR ULUSAL SINIFLANDIRMASI KORUNAN ALANLAR ULUSAL SINIFLANDIRMASI 01a Mutlak Koruma Alanı 01a.01 Kesin Korunacak Hassas Alan Kaynak değerlerinin korunması için alan kullanımı ve alana tüm etkilerin sınırlandırıldığı, gerektiğinde

Detaylı

İnce Burun Fener Fener İnce Burun BATI KARADENİZ BÖLGESİ KIYI GERİSİ DAĞLARI ÇAM DAĞI Batıdan Sakarya Irmağı, doğudan ise Melen Suyu tarafından sınırlanan ÇAM DAĞI, kuzeyde Kocaali; güneyde

Detaylı

BATI İÇEL KIYI KESİMİ - MERSİN KARGICIK KÜLTÜR VE TURİZM KORUMA VE GELİŞİM BÖLGESİ 1/ ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU

BATI İÇEL KIYI KESİMİ - MERSİN KARGICIK KÜLTÜR VE TURİZM KORUMA VE GELİŞİM BÖLGESİ 1/ ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU BATI İÇEL KIYI KESİMİ - MERSİN KARGICIK KÜLTÜR VE TURİZM KORUMA VE GELİŞİM BÖLGESİ 1/25.000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU Mersin ili 321 km sahil şeridi ile Türkiye'nin önemli

Detaylı

Ö:1/5000 25/02/2015. Küçüksu Mah.Tekçam Cad.Söğütlü İş Mrk.No:4/7 ALTINOLUK TEL:0 533 641 14 59 MAİL:altinoluk_planlama@hotmail.

Ö:1/5000 25/02/2015. Küçüksu Mah.Tekçam Cad.Söğütlü İş Mrk.No:4/7 ALTINOLUK TEL:0 533 641 14 59 MAİL:altinoluk_planlama@hotmail. ÇANAKKALE İli, AYVACIK İLÇESİ, KÜÇÜKKUYU BELDESİ,TEPE MAHALLESİ MEVKİİ I17-D-23-A PAFTA, 210 ADA-16 PARSELE AİT REVİZYON+İLAVE NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU Ö:1/5000 25/02/2015 Küçüksu Mah.Tekçam

Detaylı

1972 Dünya Miras Sözleşmesi

1972 Dünya Miras Sözleşmesi 1972 Dünya Miras Sözleşmesi Dünyada kültürel ve çevresel açıdan evrensel üstün değer taşıyan tarihsel alan ve doğal bölgelerin korunması Dünya Miras Listesi 745 Kültürel 188 Doğal 29 Karma (Doğal ve kültürel)

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

- Sorumluluk bölgesinde her türlü dere ve akarsuların kirlilik düzeyinin kontrolünü yapmak.

- Sorumluluk bölgesinde her türlü dere ve akarsuların kirlilik düzeyinin kontrolünü yapmak. Çevre Koruma Faaliyetleri - Sorumluluk bölgesinde her türlü dere ve akarsuların kirlilik düzeyinin kontrolünü yapmak. - Orman envalinin izinsiz tahribatının önüne geçilmesi ve kaçak yapılaşmanın engellenmesini

Detaylı

b) Tabiat parkları; bitki örtüsü ve yaban hayatı özelliğine sahip, manzara bütünüğü içinde halkın dinlenme ve eğlenmesine uygun tabiat parçalarını,

b) Tabiat parkları; bitki örtüsü ve yaban hayatı özelliğine sahip, manzara bütünüğü içinde halkın dinlenme ve eğlenmesine uygun tabiat parçalarını, MİLLİ PARKLAR KANUNU KANUN NO : 2873 Kabul Tarihi : 9 Ağustos 1983 Resmi Gazete ile Neşir ve İlânı : 11 Ağustos 1983 - Sayı: 18132 BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ VE TANIMLAR AMAÇ MADDE 1 - Bu Kanunun amacı, yurdumuzdaki

Detaylı

ERZURUM KONAKLI BÖLGESİ KIŞ TURİZM MERKEZİ RAPORU

ERZURUM KONAKLI BÖLGESİ KIŞ TURİZM MERKEZİ RAPORU KUZEYDOĞU ANADOLU KALKINMA AJANSI ERZURUM KONAKLI BÖLGESİ KIŞ TURİZM MERKEZİ RAPORU Turizm Raporları No:2 Süleyman TOY Emine Bilgen EYMİRLİ Murat KARAPINAR Erzurum 2010 KUZEYDO U ANADOLU KALKINMA AJANSI

Detaylı

BİTKİSEL TASARIM. Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN,

BİTKİSEL TASARIM. Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN, BİTKİSEL TASARIM Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN, Peyzaj Mimarlığının önemli amaçlarından biri, insanlar için sanat değeri yüksek ve işlevsel açıdan yeterli dış mekanlar düzenlemektir. Bunu gerçekleştirirken

Detaylı

Doğu Anadolu Turizm Geliştirme Projesi (DATUR)

Doğu Anadolu Turizm Geliştirme Projesi (DATUR) Doğu Anadolu Turizm Geliştirme Projesi (DATUR) 1. Dönem İlerlemesi ve 2. Dönem Önerileri Proje neyi hedefledi? Temel vurgu Çoruh vadisinde turizm aracılığıyla yerel ekonomik kalkınmanın sağlanması için

Detaylı

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MANİSA TURGUTLU URGANLI TERMAL TURİZM MERKEZİ 1/25000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI PLAN NOTU İLAVESİ AÇIKLAMA RAPORU 2017-ANKARA 1 ALAN TANIMI

Detaylı

Analitik Etütlerin Mekansal Planlamadaki Yeri ve Önemi

Analitik Etütlerin Mekansal Planlamadaki Yeri ve Önemi Analitik Etütlerin Mekansal Planlamadaki Yeri ve Önemi 3.ULUSAL TAŞKIN SEMPOZYUMU 29-30 NİSAN 2013 Haliç Kongre Merkezi, İSTANBUL Cemal KAYNAK Teknik Uzman -Y.Şehir Plancısı İller Bankası A.Ş. Mekansal

Detaylı

Sürdürülebilir turizmin uygulanmasında Türk turizminin avantajları olarak nitelendirilen unsuları şu şekilde sıralayabiliriz.

Sürdürülebilir turizmin uygulanmasında Türk turizminin avantajları olarak nitelendirilen unsuları şu şekilde sıralayabiliriz. TÜRKİYE DE EKOTURİZM UYGULAMALARI VE EKONOMİYE KATKILARI Kalkınma, gelişme ve kentleşme kavramları sürdürülebilirlikle beraber kullanılarak; kavramsal ve anlamsal olarak birbirini bütünlemektedir. Sürdürülebilir

Detaylı

1/1000 UYGULAMALI ve 1/5000 NAZIM İMAR PLANI PLAN AÇIKLAMA RAPORU

1/1000 UYGULAMALI ve 1/5000 NAZIM İMAR PLANI PLAN AÇIKLAMA RAPORU 1/1000 UYGULAMALI ve 1/5000 NAZIM İMAR PLANI PLAN AÇIKLAMA RAPORU Bu çalışma Isparta İli Gelendost İlçesi, Avşar köyü 17-18 pafta 1917, 7342, 7346, 7250 nolu parseller içerisinde kalan alanı kapsamaktadır.

Detaylı

BİNA BİLGİSİ 2 ÇEVRE TANIMI - İKLİM 26 ŞUBAT 2014

BİNA BİLGİSİ 2 ÇEVRE TANIMI - İKLİM 26 ŞUBAT 2014 BİNA BİLGİSİ 2 ÇEVRE TANIMI - İKLİM DOÇ. DR. YASEMEN SAY ÖZER 26 ŞUBAT 2014 1 19.02.2014 TANIŞMA, DERSLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER, DERSTEN BEKLENTİLER 2 26.02.2014 ÇEVRE TANIMI - İKLİM 3 05.03.2014 DOĞAL

Detaylı

Denizlerimizi ve Kıyılarımızı Koruyalım

Denizlerimizi ve Kıyılarımızı Koruyalım Denizlerimizi ve Kıyılarımızı Koruyalım Denizlerimiz ve kıyılarımız canlı çeşitliliği bakımından çok zengin yerler. Ancak günümüzde bu çeşitlilik azalma tehlikesiyle karşı karşıya. Bunun birçok nedeni

Detaylı

Yayla Turizmi, doğayla iç içe yaşamayı sevenler veya macera tutkunlarının genellikle günübirlik kullanım veya kısa süreli konaklama amacıyla yüksek

Yayla Turizmi, doğayla iç içe yaşamayı sevenler veya macera tutkunlarının genellikle günübirlik kullanım veya kısa süreli konaklama amacıyla yüksek Yayla Turizmi, doğayla iç içe yaşamayı sevenler veya macera tutkunlarının genellikle günübirlik kullanım veya kısa süreli konaklama amacıyla yüksek rakımlı yerlerde yaptıkları turizm faaliyetidir. YAYLA

Detaylı

DÜZCE ŞEHRİ ; YÜZ ÖLCÜMÜ VE KONUMU İTİBARİ İLE YIL IN 4 MEVSİMİNİ EN GUZEL EN DOĞAL EN POZİTİF SAATLER GEÇİRENİLMEK İÇİN İDEAL BİR ŞEHİRDİR.

DÜZCE ŞEHRİ ; YÜZ ÖLCÜMÜ VE KONUMU İTİBARİ İLE YIL IN 4 MEVSİMİNİ EN GUZEL EN DOĞAL EN POZİTİF SAATLER GEÇİRENİLMEK İÇİN İDEAL BİR ŞEHİRDİR. DÜZCE ŞEHRİ ; YÜZ ÖLCÜMÜ VE KONUMU İTİBARİ İLE YIL IN 4 MEVSİMİNİ EN GUZEL EN DOĞAL EN POZİTİF SAATLER GEÇİRENİLMEK İÇİN İDEAL BİR ŞEHİRDİR. KIŞ MEVİSİMİ : KARTALKAYA KAYAK MERKEZİ İLK BAHAR : YEDİ GÖLLER

Detaylı

BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ

BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ Doğal, beşerî ve ekonomik özellikler bakımından çevresinden farklı; kendi içinde benzerlik gösteren alanlara bölge denir. Bölgeler, kullanım amaçlarına göre birbirine benzeyen

Detaylı

Bölge Alt Bölge Ölçeğindeki Peyzaj Karakter Analizi Ve Değerlendirmesi Yaklaşımının Sürdürülebilir Peyzajlar ve Ekonomi Açısından İrdelenmesi

Bölge Alt Bölge Ölçeğindeki Peyzaj Karakter Analizi Ve Değerlendirmesi Yaklaşımının Sürdürülebilir Peyzajlar ve Ekonomi Açısından İrdelenmesi Bölge Alt Bölge Ölçeğindeki Peyzaj Karakter Analizi Ve Değerlendirmesi Yaklaşımının Sürdürülebilir Peyzajlar ve Ekonomi Açısından İrdelenmesi Prof. Dr. Şükran ŞAHİN Ankara Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı

Detaylı

KORUNAN ALANLAR. Şekil 1. Korunan Alanlar Haritası (1)

KORUNAN ALANLAR. Şekil 1. Korunan Alanlar Haritası (1) KORUNAN ALANLAR 1. Ülkemizde yasal olarak koruma altına alınmış, milli parklar, tabiat parkları, tabiat anıtları, tabiat koruma alanları, uluslararası öneme sahip sulak alanlar, yaban hayatı geliştirme

Detaylı

PROJE I DERSİ UYGULAMA VE TESLİM ASGARİ STANDARTLARI

PROJE I DERSİ UYGULAMA VE TESLİM ASGARİ STANDARTLARI PROJE I DERSİ UYGULAMA VE TESLİM ASGARİ STANDARTLARI Çalışma Konusu : Tek Konut Çevresi Peyzaj Tasarımı Ölçek : 1/100 Çalışma Alanı Büyüklüğü : 70x100 cm Çizim Tekniği : Bristol kağıdına el çizimi Devam

Detaylı

TEKİRDAĞ- MALKARA. G-17-b-13-b PAFTA. Kültür Merkezi Alanı Oluşturulması ve Yeşil Alan Yer Değişikliği NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU

TEKİRDAĞ- MALKARA. G-17-b-13-b PAFTA. Kültür Merkezi Alanı Oluşturulması ve Yeşil Alan Yer Değişikliği NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU TEKİRDAĞ- MALKARA G-17-b-13-b PAFTA Kültür Merkezi Alanı Oluşturulması ve Yeşil Alan Yer Değişikliği NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU 1. PLANLAMA ALANININ GENEL TANIMI İlçemiz Yenimahalle,

Detaylı

SİNOP SIRA NO İLÇESİ MEVKİİ STATÜ 1 BOYABAT KURUSARAY KÖYÜ

SİNOP SIRA NO İLÇESİ MEVKİİ STATÜ 1 BOYABAT KURUSARAY KÖYÜ SİNOP DOĞAL SİT ALANLARI SIRA NO İLÇESİ ADI SİT TÜRÜ 1 MERKEZ HAMSİLOS-AKLİMAN 1. VE 2. DERECE DOĞAL SİT ALANI 2 MERKEZ SARIKUM GÖLÜ 1. VE 3. DERECE DOĞAL SİT ALANI 3 ERFELEK TATLICAK ŞELALELERİ 1. DERECE

Detaylı

Düzce ve Batı Karadeniz Bölgesindeki Endemik ve Nadir Bitki Taksonlarının Ex-situ Korunması Amacıyla

Düzce ve Batı Karadeniz Bölgesindeki Endemik ve Nadir Bitki Taksonlarının Ex-situ Korunması Amacıyla Düzce ve Batı Karadeniz Bölgesindeki Endemik ve Nadir Bitki Taksonlarının Ex-situ Korunması Amacıyla Küçük Ölçekli Botanik Bahçesi Oluşturulması ve Süs Bitkisi Olarak Kullanım Olanaklarının Belirlenmesi

Detaylı

Tarım Tarihi ve Deontolojisi Dersi 14.Hafta SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM VE GİRDİ KULLANIMI. Dr. Osman Orkan Özer

Tarım Tarihi ve Deontolojisi Dersi 14.Hafta SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM VE GİRDİ KULLANIMI. Dr. Osman Orkan Özer Tarım Tarihi ve Deontolojisi Dersi 14.Hafta SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM VE GİRDİ KULLANIMI Dr. Osman Orkan Özer SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM VE GİRDİ KULLANIMI Sürdürülebilir tarım; Günümüz kuşağının besin gereksinimi

Detaylı

BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA

BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA EKOSİSTEM İLE BİYOM ARASINDA İLİŞKİ Canlıların yeryüzünde dağılışını etkileyen abiyotik ve biyotik faktörlere bağlı olarak bitki ve hayvan topluluklarını barındıran

Detaylı

ORMAN KAYNAKLARININ TURİZM AMAÇLI TAHSİSİNE İLİŞKİN SORUNLAR VE ÇÖZÜMLERİ ODC: 906

ORMAN KAYNAKLARININ TURİZM AMAÇLI TAHSİSİNE İLİŞKİN SORUNLAR VE ÇÖZÜMLERİ ODC: 906 ISBN: 978-605-4610-19-8 ORMAN KAYNAKLARININ TURİZM AMAÇLI TAHSİSİNE İLİŞKİN SORUNLAR VE ÇÖZÜMLERİ ODC: 906 The Determinition of The Problems and Solution ways, Interested in Allocated Forest Resources

Detaylı

ANTALYA İLİ, KEPEZ İLÇESİ, ŞAFAK VE ÜNSAL MAHALLELERİ 1/ ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI REVİZYONU AÇIKLAMA RAPORU

ANTALYA İLİ, KEPEZ İLÇESİ, ŞAFAK VE ÜNSAL MAHALLELERİ 1/ ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI REVİZYONU AÇIKLAMA RAPORU ANTALYA İLİ, KEPEZ İLÇESİ, ŞAFAK VE ÜNSAL MAHALLELERİ 1/25.000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI REVİZYONU AÇIKLAMA RAPORU MAYIS 2016 1 İçindekiler 1 PLANLAMA ALANININ GENEL TANIMI... 2 2 MEVCUT PLAN DURUMU...

Detaylı