DORITOS A LA TURCA Gıda / Altın EFFIE

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DORITOS A LA TURCA Gıda / Altın EFFIE"

Transkript

1 DORITOS A LA TURCA Gıda / Altın EFFIE Mizah Doğru Kullanıldığında Sattırır da... Atıştırmalık ürünler pazarında geleneksel tatların yanında yer bulmak isteyen Doritos A la Turca nın, ürün geliştirme ve bütünleşik pazarlama iletişimini etkili kullanmasının öyküsü... Araştırma sonuçlarının Türk insanının atıştırmalık ürünlere olan yatkınlığını, özellikle geleneksel tatlara olan düşkünlüğünü ortaya koyması ve yerel tatların yanı sıra yeniliklere de açık olduğunu göstermesi nedeniyle, Doritos A la Turca bölgesel tatlarla üretilecek bir mısır cipsi yaratmaya karar verdi. Yerel ürününü yine Türk gelenekleriyle vurgulayan bir reklam kampanyasıyla Doritos A la Turca, lansman kampanyasını takip eden bir yılda %12,1 pazar payına ulaştı. Doritos A la Turca bu sonuçla yetinmedi ve hedefini büyüterek herkesin diline dolanan relansman kampanyasıyla kısa sürede de %21 lik pazar payına ulaştı.

2 Doritos A la Turca, Dünyada Eşi Yok Aldılar ellerine kumandayı, başladılar kanalları zaplamaya. Ama bu sefer ne film arıyorlardı, ne de spor programı... her zamankinin aksine reklamları yakalamaya çalıştılar. Karşılarına Oscarlı filmler çıktı, dünya ağır sıklet boks şampiyonası, dünyadan deprem, kasırga, seçim haberleri çıktı ama zaplamaya devam ettiler; ta ki Doritos A la Turca reklam filmini bulana kadar. Defalarca izlemişlerdi ama yine de aynı zevki aldılar. Reklam filmi bitti yine aldılar kumandayı ellerine başladılar zaplamaya. Ayy, inşallah bir daha yakalarız dediler. Keşke bütün kanalları aynı anda görebilsek diyenler oldu. Annee! Bizim eski video duruyo mu? Çıkarsak da çeksek şu filmleri bi kasete! Ben bi Ceren i arayayım, hiç görmemiş çok merak ediyordu! Koş koş kaçırma kısa versiyonu çıkmış... Türk damak tadına uygun bir şekilde doğal malzemelerle üretilmiş Doritos A la Turca Dünyada Eşi Yok sloganıyla hayatımıza girdi. Ürünün sadece Türkiye ye özel olması yalnızca Türkiye de görülebilecek, Türkler e has durumların hicvedilmesi stratejisini ortaya çıkarttı. Kampanya bu strateji üzerine şekillendirildi. Herkes ya kendi hayatından ya tanıdıklarınınkinden, televizyonda görüp gazetelerde her gün karşılaştıkları olaylardan bir parça buldu hicvedilenlerde... Bu yüzden insanlar favori programlarıymış gibi Doritos A la Turca filmlerini seyretmeye çalıştı. İnternet bağlantısı olanlar birbirlerine filmlerin mpeg lerini gönderdi. Kampanya hem kampanyayı şekillendirenler hem de ürünün hedef kitlesi için keyifli başladığı kadar keyifli bir biçimde de devam etti... Türk insanının sevdiği tatlar, sadece Türk insanının anlayıp, sıcaklık duyacağı bir dille sunulmaya çalışıldı. Daha önce deneyenlerin tekrar A la Turca yiyesi geldi, denemeyenlerinse deneyesi! Sohbetlerde, toplantılarda, evde, ofiste A la Turca reklam filmi konuşulurken, A la Turca ikram edildi. Filmi izleyenler izlemeyenlere anlattı, A la Turca yı tadanlar tatmayanlara tattırdı. Cem Yılmaz yeşil çuhalı masalarda sahte Doritos A la Turca üretmek için planlar yaptı, satış dehasını ortaya koyarak Şermin Hanım ın teknesine jet ski ile A la Turca paketleri taşıdı, insanlar filmlerde bir yandan kendi hayatlarından parçalar bulup güldüler, öte yandan A la Turca yediler. Doktor bu ne? yi Eğitim şart ı dillere dolayan, sadece güldürmekle kalmayıp ürünü de pazarda başarılı kılan bu kampanyanın hikâyesi neydi?

3 Trakya dan Susamlı ve Beyaz Peynir Çeşnili, İç Anadolu dan Haşhaşlı ve Kurutulmuş Domates Çeşnili Türkiye, 70 milyona yaklaşan nüfusuyla cips pazarı için büyük fırsatlar barındırmaktaydı. Ancak cips pazarı arzu edilen büyüklüğe henüz ulaşmış değildi. Cipsler diğer atıştırmalık çeşitleriyle karşılaştırıldığında oldukça küçük bir pazar payına sahipti. Pazarda bulunan cips çeşitleriyse çok çeşitli değildi. Yapılan araştırmalar Türk insanının atıştırmalık ürünlere olan yatkınlığını ortaya koymaktaydı. Özellikle geleneksel ve yerel tatlar son derece kabul görüyordu. Simit, börek, çörek ve benzeri unlu mamullerden oluşan geleneksel atıştırmalık çeşitlerinin pazarı oldukça genişti. Türk insanı bu geleneksel atıştırmalıkları hem ev yapımı hem de hazır olarak sıkça tüketmekteydi. çikolata %4 şekerleme %4 tuzlu bisküvi %13 sakız %6 tatlı bisküvi %42 pasta/kek %8 tuzlu atıştırmalık %7 çikolata kaplamalı %16 Kaynak: AC Nielsen 2003 Türk insanının geleneksel tatlara düşkün olmasının yanı sıra yeniliklere de açık olduğu düşünülüyordu. Bundan dolayı bir yandan Türk cips pazarının uzun yıllardır en önemli oyuncularından olan Doritos un marka mirasını sahiplenip, öte yandan yerel tatlarla üretilecek bir mısır cipsi yaratılmasına karar verildi. Ürünün yerel tatlardan, sadece Türkiye ye özel olarak üretilmesi fikrinden yola çıkarak markanın adı Doritos A la Turca olarak belirlendi. Neydi Doritos A la Turca yı özel kılan? İnsanımızın aşina olduğu geleneksel tatları, mısır cipsiyle birleştiren Doritos A la Turca, büyüme potansiyeli olan cips pazarımız için bambaşka ve cazip bir üründü. Doritos A la Turca nın Dünyada eşi yok tu, Türkiye nin geleneksel tatlarıyla harmanlanmış bir mısır cipsiydi. Daha önce hiçbir cips çeşidinde kullanılmamış olan susam ve beyaz peynirli, haşhaş ve kurutulmuş domatesli içeriğiyle kendini farklı ve özel kılmıştı.

4 A la Turca nın bu ayrıştırıcı ürün özellikleri marka için farkındalık yaratılması konusunda bir fırsattı. Cips pazarının yerel tatlar konusundaki bu eksikliği ve tüketicilerin yerel ürünlere yatkınlığı, A la Turca nın tüketiciyi kalbinden vuracak özellikleriyle bastırılmak istendi. A la Turca, rakiplerinden doğal içeriği ve yerel tatlarla harmanlanmasıyla ayrılırken, ürünün Türk damak tadına uygun bir şekilde üretilmesi özellikle vurgulanmalıydı. Modern bir ürünün, aynı zamanda Türk geleneksel tatlarını, doğallığını ve Türk gelenekselliğini barındırması marka yöneticilerine göre vurucu bir özellikti. Ürünün bu önemli özellikleri doğru bir iletişim stratejisiyle hedef kitlelere aktarılabilirse markanın pazarda başarılı olmaması için hiçbir sebep yoktu. Hedef Kitlemiz Doritos A la Turca lansmanı öncesinde yapılan araştırmalar genç yetişkinlerin çocuklara ve gençlere göre daha az atıştırmalık ürün tükettiklerini gösteriyordu. Ulaşılmak istenen genç yetişkinlerin oluşturduğu kitle, misafire ikram etmek, akşamüstü çayını ya da soğuk içeceklerin yanında yemek, akşam yemeğine kadar açlığını bastırmak ya da bir takım ev işlerini tamamladıktan sonra kendini ödüllendirmek için özellikle öğleden sonra ve akşam saatlerinde atıştırmalıkları tercih etmekteydi. Komşu ve arkadaş toplantılarıyla ofiste ya da akşam televizyon karşısında tüketilen atıştırmalık ürünler Türk toplumunun atıştırmalık ürün tüketimi tarzları hakkında bize ipuçları veriyordu. Genç Yetişkinlerde Atıştırmalık Tüketim Saatleri Sabah Öğle Akşam üstü Akşam Akşam yemeği Gece Kadın Erkek Kaynak: Millward Brown 5W s 2000 Doritos A la Turca geleneksel yeme alışkanlıklarına sahip olan Türk toplumu için geleneksel atıştırmalıklar ve modern atıştırmalıklar arasında bir köprü oluşturmalıydı. Üretime geçilmeden önce, ürün geliştirme ve çeşit belirleme sürecinde, çalışan erkek ve kadınlar, lise ve üniversite öğrencileri ve ev hanımlarının katıldığı grup tartışmaları yürütüldü.

5 Akşamüstü Atıştırma Alışkanlıkları Komşularla çay toplantıları (2-5 kişi) Arkadaş toplantıları (6-15 kişi) Televizyon seyrederken Ofiste açlık bastırmak Kaynak: Millward Brown 5W s 2000 Ürün özellikleri, içeriği ve doğallığı grup tartışmalarına katılanlara anlatıldığında en olumlu tepki yaş grubuna mensup ev hanımları ve evli çalışan hanımlardan geldi. Markanın mesajlarının iletileceği hedef kitlenin belirlenmesine bu araştırmalar temel oluşturdu yaşları arasında, açlığını geçiştirmek ve sosyalleşmek amacıyla akşamüstleri evde ya da ofiste geleneksel atıştırmalık çeşitlerini tüketen; orta sosyoekonomik sınıfa mensup ve modern; alaturkalığından gizli ya da açık bir şekilde keyif duyan herkes ürünün hedef kitlesi içinde yer almaktaydı. Ana hedef kitlesiyse 30 yaşında, C1 SES grubuna mensup ev hanımı ya da çalışan kadın olarak belirlendi. Geleneksel değerlere önem verdiği kadar modern yaşam tarzının getirdiği yeniliklere de açık olan bu grup akşamüstleri bolca atıştırmalık tüketmekteydi. Ayrıca ev için yapılan alışverişten de sorumlu olmaları nedeniyle marka açısından son derece önemli bir kitleydi. A la Turca Türk Pazarında Doritos A la Turca mısır cipsleri, Türk atıştırmalık kültürünün önemli tatları ve Doritos markasının uzmanlığının birleştirilmesiyle Türkiye pazarına özel olarak yaratıldı. Güçlü geleneksel atıştırmalık kültürü, Türkiye de kişi başı cips tüketiminin artmasının önündeki engeller arasında bulunmaktaydı. Simit, bisküvi gibi yerel atıştırmalıklar ağırlıkla akşamüstünde özellikle çay la birlikte tüketilmekteydi. Çay ve simit bir nevi Türklük sembolüydü. Açlığı bastırmak için alınan simidin Şöyle iyi demli bir bardak çay yanında ne güzel gider! dedirtmesi sıklıkla karşılaşılan bir şeydi. Bu anlamda A la Turca yerel tadı, doğal içeriği ve çıtırlığıyla geleneksel atıştırmalıkları çağrıştırarak benzer bir duygusal bağı kuracak fırsatı kendiliğinden sunuyordu. Gelenekselle moderni bir bünyede buluşturan bu yepyeni atıştırmalığı, Ah keşke şu çayın yanında çıtır çıtır bir Doritos A la Turca olsa da yesek! diyerek benimseyecek bir tüketici kitlesi oluşturulması amaçlanmaktaydı. İlk aşamada, Doritos A la Turca nın beş çaylarının yanında tüketilen böreklerin, çöreklerin ya da pastaların yerini alması değil, sofralarda bu geleneksel atıştırmalıkların yanında yer alması hedeflendi. Markayla tüketici arasında kuvvetli bir duygusal bağ kurulsun, börekli, pastalı, poğaçalı sofralarda Doritos A la Turca nın da yeri olsun istendi. Geleneksel atıştırmalıkların baskın olduğu, aynı zamanda modern atıştırmalıklar arasında yer alan mısır ve patates cipsleriyle aynı makroçerez pazarına giren Doritos A la Turca, bu iki grubun da olumlu özelliklerini bünyesinde barındırmaktaydı. İçeriği ve doğallığı nedeniyle geleneksel ürünleri anımsatıyor, bu olumlu özelliklere ek olarak cipslerin modern atıştırmalık tarzını sahipleniyordu. Dolayısıyla atıştırmalık kültürüne yeni bir soluk getirmesi A la Turca ya pazarda önemli bir avantaj sağlamaktaydı.

6 Marka, Mayıs 2003 te Trakya dan Susamlı ve Beyaz Peynir Çeşnili ve İç Anadolu dan Haşhaşlı ve Kurutulmuş Domates Çeşnili çeşitleriyle pazara girdi. Ürün, akşamüstleri çayla tüketilen geleneksel atıştırmalıkların tanıdık tatlarını mısır cipsiyle birleştiriyor, tüketicilere yeni ve yaratıcı bir seçenek sunuyordu. Alaturkalıktan Keyif Duymak Marka hedef kitlesine sesini nasıl duyuracaktı? Öncü ürün özelliklerini Doritos A la Turca ya özgü bir farklılıkla. Türk lük ve geleneksellikle bağdaşan sembollerle pekiştirmek gerekiyordu. Türk insanının alaturka hallerini aslında sevdiği, herkesin içinde alaturkalık olmasına rağmen bunu dışa vurmaktan çekindiği içgörüsünden yola çıkarak alaturka halleri kabullenip bunlarla tatlı tatlı dalga geçmek üzerine kurulu bir iletişim stratejisi belirlendi. Kıskananlar Çatlasın Doritos A la Turca nın Kıskananlar Çatlasın filmiyle hayata geçen lansman kampayasında, ürünün Türkiye ye özel, ilk ve tek olduğu aktarılmaya çalışıldı; markanın Türklük ile barışık kimliği tüketicilere yansıtıldı. Reklam filminde, araştırmalar sırasında Doritos A la Turca ya en olumlu tepkileri veren ve esas hedef kitle olarak belirlenen ev hanımları kullanıldı. Reklam filminde alaturka lığından keyif alan bayanlar bir kadınlar günü sırasında hareketli Türk ezgileri eşliğinde çayın yanında Doritos A la Turca yemekte ve dans etmekteydi. Ürünün sadece Türkiye ye özel olarak yerel tatlarla üretildiği, benzersiz ve keyifli bir atıştırmalık olduğu mesajı mizahi bir şekilde iletilmeye çalışıldı. Atıştırmalık ürünlerin sıklıkla çay yanında tüketiliyor olması gerçeğinden yola çıkılarak Doritos A la Turca nın da çay yanında tüketimini artırmak fikri yan mesaj olarak verildi. Doritos un güvenilir marka kişiliği ve aynı zamanda muzip ve hareketli karakteri, Türk çizgileriyle birleştirildi ve daha önce bir cips çeşidi için kullanılmayan bir stratejiyle tüketicilere sunuldu.

7 Markanın lansman kampanyası sırasında Ocak-Ağustos 2003 boyunca yürütülen halkla ilişkiler çalışmalarıyla çeşitli mecralarda dolar tutarında yansıma alındı. Bütünleşik pazarlama anlayışı çerçevesinde marka mesajının tutarlı bir şekilde her noktada tekrar edilip tüketicilerin zihnine kazınması amaçlandı. Satış noktalarında marka mesajını taşıyan yaratıcı POP malzemeleri ve kalıcı teşhir stantları kullanıldı. Markanın geleneksel atıştırmalıkların yanında da teşhir edilmesi yoluyla tüketicilerin karşısına alışılmadık yerlerde çıkıldı; ürünün geleneksel atıştırmalıkların yeni bir alternatifi olarak benimsenmesi hedeflendi.

8 Lansman kampanyasının ertesinde Doritos A la Turca nın 2003 yılı satışları planın %94 üzerinde gerçekleşti hedeflenen satış 2003 satışlar Nis.03 May.03 Haz.03 Tem.03 Eyl.03 Eki.03 Kas.03 Ara.03 Kaynak: Frito Lay AC Nielsen ın 2003 yılı perakende ölçüm araştırma sonuçlarına göre markanın mısır cipsleri kategorisindeki 2003 yılı pazar payı %12,1 oldu.

9 Türkiye Pazar Payları (%) Toplam Frito Lay Doritos Dippas A La Turca Panço Toplam Kraft Patos Pekos Diğerleri Türkiye Pazar Payları (%) ,9 80,1 4,6 12,1 0,8 16,1 10,7 4,6 3 Kaynak: AC Nielsen Pazar Payları Raporu 2003 Ağustos 2003 te TNS Piar Araştırma Şirketi tarafından, ABC1 SES grubuna mensup yaşlarında %59 u bayanlardan oluşan tüketicilerin baz alınıp yapıldığı araştırmaların da gösterdiği üzere, Doritos A la Turca nın Kıskananlar Çatlasın adlı lansman filmi reklamın inandırıcılığı ve hatırlanırlığı gibi konularda başarılı sonuçlar aldı.

10 İnandırıcılık çok inandırıcı %8 kararsız %14 hiç inandırıcı değil %8 pek inandırıcı değil %12 oldukça inandırıcı %58 Kaynak: TNS Piar Safir Projesi Niteliksel Araştırma Hatırlanma 50 0 Kendiliğinden Marka ismi söylendiğinde Marka/Çeşit ismi Görsel yardımıyla Hatırlamıyor Hatırlanma Kaynak: TNS Piar Safir Projesi Niteliksel Araştırma 2003

11 Eğitim Şart Lansman kampanyasının sonuçları son derece başarılıydı. AC Nielsen tarafından yapılan, 2003 yılına dair pazar payı ve satış araştırmasının sonuçları Doritos A la Turca nın iyi bir yere konumlandığını işaret ediyordu. Türkiye Toplam Pazar Payları Toplam Frito Lay Toplam Doritos Doritos Dippas A La Turca Aralık 2003 (%) 83,4 83,1 61,3 7 14, (%) 80,9 80,1 63,3 4,6 12,1 Oysa ki, ürünün çok daha geniş kitlelere ulaşması gerektiği, ciddi bir potansiyeli olduğu düşünülüyordu. Kişi başına düşen tüketim miktarını artırmanın yanı sıra daha fazla kişiye ulaşmak ve daha fazla kişiyi sadık A la Turca tüketicisi haline getirmek oldukça önemliydi. Doritos A la Turca nın pazar payını daha da artırmanın, lansman kampanyasında kullanılan stratejinin korunup, bu stratejinin daha çok kişiye ulaşmasını sağlayacak güçlü bir işbirliği desteklenmesi yoluyla gerçekleşebileceği düşünülüyordu. Büyük bir makroçerez tüketicisi olan ülkemizdeki atıştırmalık ürünler, ev yapımı ya da hazır börek, çörek, kurabiye, bisküvi ve cips tüketim alışkanlıklarına dair gerçekler Doritos A la Turca nın daha da geniş kitlelere ulaştırılabileceğine işaret ediyordu. 24 saatlik zaman dilimi içerisinde Türkiye de ölçülen 2,5 defalık atıştırma sıklığı oldukça yüksek bir orandı.

12 24 Saate Düşen Makroçerez Tüketimi (Atıştırma Sıklığı) 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0 Kaynak: 5W s 2000 ABD İngiltere Şili Türkiye Brezilya Meksika Çin Hollanda Peru İspanya Belçika Kolombiya Batı Avrupa İş Bölgesi Polonya Avustralya 24 Saatlik Makroçerez Tüketimi Arjantin Portekiz Porto Riko Yunanistan Hindistan meyve fınfık/fıstık/çerez Kaynak: 5W s 2000 dondurma kurabiye börek simit sakız çikolata açma/poğaça tuzlu/atıştırmalık kek kraker şekerleme patlamış mısır Son 24 saatte tüketilen (%)

13 Cips genelde gençlere yönelik bir atıştırmalık ürün olarak algılanmaktaydı. Doritos A la Turca iletişimi cips tüketicilerinin yaşını büyütmeli, fakat gençleri de kaybetmemeliydi. A la Turca her yaşın ürünü olarak algılanmaktaydı. Cem Yılmaz ın rol aldığı reklam filmleri ve kımıl kımıl, janjanlı paketiyle A la Turca, hem mevcut cipssever gençleri kazanmalı hem de doğallığı ve Türkiye ye özel yerel tatları sayesinde tüm Türk tüketicilerinin özellikle de genç yetişkinlerin ve yetişkinlerin gönlünde yer edinmeliydi. A la Turca nın diğer cipslerden ayrılan bambaşka, benzersiz bir kişiliği vardı ve Türkiye ye has bu ürünün sadece sıklıkla cips tüketen çocuklar ve gençler tarafından değil, tüm genç yetişkinler ve yetişkinler tarafından da farklı ve eşsiz bir cips olarak algılanması istendi. Ürünün bilinirliği ve popülerliğini artırmak amacıyla 2003 yılı sonunda kampanyaya yeni bir solukla devam edilmesi hedeflendi. Lansman kampanyasını şekillendiren strateji, kullanılan mizahi dil ve sembollerin korunması gerekiyordu. Relansman kampanyasına gidilirken, belirlenen strateji aynıydı, yalnız bu sefer daha da geniş kitlelere ulaşılması hedefleniyordu. A la Turca nın gelenekselliğini, yerel tatlarını, doğallığını ve sadece Türkiye ye özel olması mesajını tüketicinin kafasında pekiştirmek isteniyordu; bunu yaparken de yine mizahi bir dil kullanmasına devam edildi. Aralık 2003 ün sonunda, tüketicilerle ürünün duygusal bağını daha da kuvvetlendirmek için marka değerlerini başarıyla taşıyacak bir ünlü ile kampanyaya devam edilmesi gündeme geldi. Marka stratejisi Alaturka davranışlarının farkında olup onları kabullenme ve alaturka olmaktan keyif alma; aynı zamanda bu durumlarla tatlı bir şekilde dalga geçme üzerine olduğunu göstermekteydi. Alaturka durumları hicvederek tüketicilerin kalbini kazanmak için ünlü stand-up sanatçısı Cem Yılmaz biçilmiş kaftandı. Doritos A la Turca nın Türklük halleriyle tatlı tatlı dalga geçen mizahi dilini en iyi, Türkiye de mizah denince akla gelen ilk isim olan Cem Yılmaz ın konuşacağına karar verildi. Tüm gösterileri dolup taşan ünlü standup çı bizi, hem ana hedef kitlemize hem de ulaşmak istediğimiz tüm diğer potansiyel Doritos A la Turca tüketicilerine giden yolda sağlam adımlarla taşıyabilecek nitelikteydi. Doritos A la Turca muzip bir marka kimliğine sahipti ve Doritos A la Turca marka stratejisi çerçevesinde Cem Yılmaz oyunculuğuyla markanın muzip yönünü hedef kitleye rahatlıkla aktarabilecek bir yetenekti. Markanın relansman kampanyası sırasında A la Turca nın ilk reklam filminde çizilmiş olan sadece Türkler e has, Türkiye den başka hiçbir yerde karşılaşılamayacak durumlarla tatlı tatı dalga geçen karakteri korundu. Cem Yılmaz ın başrolü oynadığı reklam filmlerinin Doritos A la Turca ya kattığı muziplik, markayı istenilen geniş kitlelere taşıyacak, ürünün bilinirliği ve popülerliğini artıracaktı. Geleneksel olduğu kadar yenilikçi olan Doritos A la Turca bir anlamda geleneklerine bağlı, fakat yeniliklere açık Türk insanının ta kendisiydi ve insanların reklamlarda kendi hayatından bir şeyler bulmaktan hoşlandıkları bir gerçekti. Tüm bu sebeplerden dolayı Cem Yılmaz ile markanın tüm iletişim faaliyetlerini kapsayacak bir anlaşma imzalanmasına karar verildi. Doritos A la Turca markası ve Cem Yılmaz arasında kurulan işbirliğiyle yaratılacak marka farkındalığının yanı sıra markanın fırlama, zeki, belli ölçüde cüretkâr, eğlenceli, kendine güvenen ve içimizden biri kimliği de içtenlikle yansıtılabilecekti.

14 Bu işbirliğine yazılı ve görsel basının büyük ilgi göstereceği tahmin ediliyordu. Dolayısıyla bütünleşik iletişim anlayışı çerçevesinde kampanya döneminde Halkla İlişkiler faaliyetleri de marka farkındalığı yaratmak amaçlı olarak etkili bir şekilde kullanıldı. Cem Yılmaz ile yapılan işbirliği bir basın toplantısı aracılığıyla kamuoyuna açıklandı ve dolar tutarında televizyon, dolar tutarında basın yansıması alındı. Ocak-Şubat 2004 döneminde alınan toplam yansımaysa dolar tutarında gerçekleşti. Türk pazarındaki hiçbir cips çeşidi Doritos A la Turca nın doğallığını ve yerel tatlarını içermiyordu. Kampanyada, sadece Türkiye ye özel, Anadolu nun tatları ından esinlenen Doritos A la Turca mısır cipsleriyle, sadece Türkler e özel alaturka durumlar arasında mizahi bir dille bağ kuruldu. Türk topraklarında yetiştirilen mısır, susam, beyaz peynir, domates ve haşhaş gibi Türkler e özgü tatları bünyesinde barındıran farklı bir mısır cipsiyle aynı kampanyada bir araya geldi. Bu geleneksel tatlar şimdi modern bir atıştırmalıkta, büyük ve güvenilir bir marka olan Doritos un A la Turka sında Türk tüketicisiyle buluşuyordu. Ürünün yerel, geleneksel, hareketli ve muzip Türk kişiliği Cem Yılmaz ın oyunculuğuyla ele alındı. Böylece A la Turca kullanılan ince mizahın da güçlü Türk insanına, Türk tarzıyla, Türkiye den yerel tatlar mesajıyla hitap etmekteydi. Hem Türk pazarında baskın olan geleneksel atıştırmalık ürünlerle hem de diğer cips çeşitleriyle girdiği rekabette elinde yaratıcı stratejinin sağlam bir avantajını tutmaktaydı. Dünyada Eşi Yok! Dünyada eşi yok mesajı tutarlı bir şekilde tüketicilere iletildi. Tüketici, sabah gazetesini okurken ürünün basın ilanlarını gördü, işine giderken sokakta açık hava ilanlarını, market alışverişini yaparken POP malzemelerini gördü. Televizyonunu açtı, sinemaya gitti, A la Turca nın reklam filmini seyretti. Lansman kampanyasıyla beraber iletilmeye başlanan Dünyada eşi yok mesajı relansmanda da kuvvetli bir şekilde iletilmeye devam edildi. Lansmanda kullanılan mizahi dil, Cem Yılmaz ile kuvvetleniyor ve ulaşılan kitleler genişliyordu. A la Turca iletişim stratejisi ürünü her yaştan insan için sempatik kılıyordu. Pazarın durumuna ve rakip kabul edilen geleneksel atıştırmalık ürünlere bakıldığında. çay işlenmesi gereken bir fırsattı. Geleneksel atıştırmalık ürünler günün hangi saatinde olursa olsun çayla tüketilmekteydi. Ürünün akşamüstlerinde çayla tüketilmesi de bir fırsat olduğu için, bu fikir, lansman filminde de olduğu gibi, yan mesaj olarak verilmeye çalışıldı. Çay tüm filmlerde bir sembol olarak gösterildi, Doritos A la Turca ve çay birlikteliği yan mesaj olarak verildi.

15 3 çay Şöyle iyi demli bir çay ve Doritos A la Turca ya ne dersiniz?

16 Ağustos 2004 sonuna kadar yayınlanan Plan, Baskın ve Jet Ski filmlerinin gösterim saatlerini haber veren basın ilanları, çay saatlerinde tüketimi artırmayı amaçlayan açık hava ve P.O.P. malzemeleri tasarlandı. Satış noktalarında dikkat çekici ve satın almaya yönlendirici P.O.P. malzemeleri ve stantlar kullanıldı. Basın Açıkhava POP

17 Ayrıca Cem Yılmaz ın katılımıyla üniversitelerde bir road show gerçekleştirildi.

18 Medya Stratejisi 2003 te cips kategorisinde tarife üzerinden Doritos A la Turca nın harcama payı %20 idi. Ocak-Ağustos 2004 harcamasıysa %43,8 olarak gerçekleşti. Bu %118,8 lik bir değişikliğe işaret ediyordu. Hem markanın reklam etkinliğini artırmakta en etkili mecra olması hem de Cem Yılmaz ın markanın yeni yüzü olduğunun hedef kitleye duyurulup marka bilinirliğinin artırılması için 2004 yılında ana mecra olarak televizyon seçildi. Medya aktivitelerinin toplam bütçesinin %90 kadarlık bölümü televizyon mecrasına ayrıldı. Ocak-Ağustos 2004 döneminde yayınlanmak üzere hazırlanan 3 ana reklam filmi toplam 4 burst halinde yüksek frekans, yüksek erişim hedefiyle yayınlandı. Televizyon kampanyaları gazete, açık hava ve sinema mecralarında taktiksel kullanımlarla desteklendi. Ana mecra televizyon olduğundan, gazete için ayrılmış sınırlı bütçenin etkin kullanılması gerekiyordu. Bu durum yaratıcılığın medya kullanımına da yansımasına yol açtı. Relansman kampanyasını başlatan ilk iki spotun ilk yayına girdiği dönemde reklamı seyrettirmeye yönlendiren kutu ilanlar gazetelerin ön kapaklarında ve televizyon köşelerinde yayınlandı. Gazete planı, bütçe sebebiyle ilan ebadının küçük olması ve bu ilanların gazetelerin reklam açısından en temiz sayfaları olan ön kapak ve televizyon sayfalarındaki kutu yerlerinin değerlendirilmesi rasyoneliyle hazırlandı. Ayrıca markanın filmlerinden alınmış görseller OnCard adı verilen ve İstanbul da kafelerde ücretsiz dağıtılan kartpostallara girildi. Bu taktiksel mecra çok başarılı oldu: 3 haftada tüketilmesi hedeflenen OnCard lar daha ilk hafta tükendi. Açık hava mecrasında televizyonla eş zamanlı raket kullanımı gerçekleştirildi. Hedef kitleyi sokakta da yakalayarak marka mesajını iletmek amaçlandı. Yaz döneminde yayınlanan Jet Ski televizyon spotunun uzun versiyonu, hedef kitleye ulaşmak için ayrı bir mecra olan sinemalarda da televizyonla aynı anda yayınlandı. Raket

19 Açık hava Kampanya Sonuçları Relansman kampanyası da son derece başarılı oldu ve basında yankı buldu.

20 Doritos A la Turca nın 2003 te mısır cipsleri kategorisindeki pazar payı %12,1 olmuştu. AC Nielsen verilerine göre relansman kampanyasıyla Ocak-Ağustos 2004 sonuna kadar ortalama pazar payı %18,8 oldu A La Turca Mısır Cipsi Pazar Payı Ocak-Ağustos 2004 Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Pazar Payı (%) 15, ,3 21,2 17,7 16,5 16,3 17,6 Kaynak: AC Nielsen Pazar Payları Raporu 2004

21 2003 yılı satışları planlananın %94 üzerinde gerçekleşmişti. Ağustos 2004 ün sonuna kadarsa gerçekleşen miktar hedeflenenin %112 üzerinde oldu. HTP, Salty Snacks Ağustos 2004 araştırmasına göre 2004 ün ilk yarısında Doritos A la Turca hanelerin %12 sine ulaştı ve bu hanelerin %35 i satın alımlarını tekrarladı. Hane başına satın alınan ortalama miktar 2003 ün son çeyreğinde 156 gramdan, 2004 ün ilk çeyreğinde 185 grama, 2004 ün ikinci çeyreğinde de 222 grama ulaştı. Baskın ın yayında olduğu Şubat-Nisan 2004 döneminde markanın yeni tüketici kazanma oranı arttı. Marka daha çok AB&C1 SES grupları tarafından tercih edildi. Millward Brown, Lay s Postacı Post Test, Ağustos 2004 çalışmasının ortaya koyduğu reklam farkındalığı verilerine göre Doritos A la Turca Cem Yılmaz reklamlarının hatırlanma değeri %40 ile en üst düzeyde gerçekleşirken, markanın en yakın takipçisi marka %12 oranında hatırlanmıştı. Hatırlanma (%) Doritos A la Turca Ülker Golf Panda Lay's Doritos Avea Arçelik CocaCola ColaTurca Hatırlanma (%) Kaynak: Millward Brown Lay s Postacı Post Test 2004 Millward Brown ın Nisan ayları ATP sonuçlarına göre Doritos A la Turca relansman kampanyası çok etkiliydi. Araştırmanın Farkındalık Endeksi sonuçlarına göre Doritos A la Turca Baskın filmi 11, Jet Ski filmi 8, ile ülke araştırma ortalamasının çok üstünde farkındalık yarattı.

22 Aynı araştırma sonuçlarında araştırma ortalaması 62 iken Baskın ve Jet Ski nin tanınma oranı 99 oldu. Araştırma ortalaması hangi markanın reklamı olduğunu hatırlama oranı için 53 iken Baskın da 90, Jet Ski de 93; beğeni değerlendirmesinde kesinlikle beğendim diyenler araştırma ortalaması olan 79 a karşı Baskın da 96, Jet Ski de 91 oldu. Ortalamanın çok üzerinde bir şekilde iki filmin de; yeni bir haber verdiği, tüketicilerin karakterlerle bağ kurabildiği, markaya başka gözle bakmasını sağladığı, markayı cazip kıldığı, satın alma isteği uyandırdığı, markanın diğer markalardan farklı olduğunu düşündürttüğü, ilginç olduğu, kendinden bahsettirdiği anlaşıldı. Baskın ın bıktırmadan kendini izlettirme değeri de çok yüksekti. Tüketicinin Favorisi "Baskın" Mayıs Reklamı hatırlama Markayı hatırlama Seyir zevki Markayı daha çekici kılma Diğer markalardan farklı A la Turca ortalaması Türkiye ortalaması Kaynak: Millward Brown 2004

23 Ayrıca kesinlikle katılıyorum denen izlenimler arasında Türkiye ye özel tat, Doritos A la Turca ile Türk olmaktan zevk almak, çayla iyi gitmesi ve akşamüstü atıştırmalığı olması yer alıyordu. Cem Yılmaz ın markaya uygun olduğuna kesinlikle katılanlar %78 oranındaydı. Baskın Jet Ski Ürün özellikleri Toplam 157 kişi Toplam 75 kişi Akşamüstü atıştırmalığı Çayla iyi gider Türkiye ye özel tat Doritos A la Turca ile Türk olmaktan zevk almak Kaynak: Millward Brown ATP Araştırması 2005 Millward Brown, ATP araştırması 2004 üçüncü çeyrek sonuçlarına göre, marka çok popüler ve iyi reklamlara sahip olma yönüyle araştırmanın en iyi sonuçlarına sahipti. Doritos A la Turca nın yaratıcı stratejisi sektörel ödüllere de layık bulundu. A la Turca Reklamcılar Derneği 16. Kristal Elma Türkiye Reklam Ödülleri Yarışması nda En iyi televizyon kampanyası ve Baskın filmiyle de Bisküvi ve Çikolata kategorisinin En iyi televizyon filmi dallarında iki Kristal Elma aldı.

24 Doktor un Maceraları Devam Etti... Doritos A la Turca güçlü ürün özellikleri ve iletişim stratejisiyle sahip olduğu fırsatları çok iyi değerlendirerek makroçerez pazarındaki yerini sağlamlaştırdı. Ağustos 2004 tarihli Doritos A la Turca Jet Ski filminden sonra yayına giren Fidye ve Veda filmleriyle kampanya başarıyla devam etti. Fidye filmi iki Frito Lay markasının Lay s ve Doritos A la Turca nın ana kahramanlarını, Ayşe Teyze ve doktoru bir araya getirdi yılında yılbaşı öncesinde yayına giren Veda filminin jingle ı dillere dolandı, toplumun tüm kesimlerini bir araya getirdi.

25 AC Nielsen tarafından Aralık 2004 te yapılan araştırmanın sonuçlarına göre Aralık 2004 te yayınlanan Veda filmiyle beraber Doritos A la Turca Türkiye pazarında %21,9 pazar payına yükseldi. 27 Aralık-31 Aralık 2004 tarihleri arasında yoğun bir internet kampanyası gerçekleştirildi. Web sitesi Ocak 2005 ten itibaren sürekli güncellenmeye devam etti. Temmuz 2004-Ocak 2005 dönemi arasında toplam medya yansıması dolar tutarında gerçekleşerek toplam 45,7 milyon kişiye ulaşım sağlandı.

26 Kampanya boyunca yayınlanan 5 ana reklam filmi Plan, Baskın, Jet Ski, Fidye ve Veda toplam 10 burst halinde yüksek frekans, yüksek erişim hedefiyle yayınlandı. AC Nielsen tarafından Ocak 2005 te yapılan araştırmasının sonuçlarına göre Aralık 2004 te yayınlanan Veda filmi sonunda Doritos A la Turca Türkiye pazarında %21 lik paya sahip oldu in ilk 8 ayında Doritos A la Turca hanelerin %16 sına girdi. Millward Brown ATP Araştırması Farkındalık Endeksi sonuçlarına göre Veda filmi 10 ile ülke ve araştırma ortalamasının çok üstünde farkındalık yarattı. Araştırma ortalaması 62 iken Veda nın tanınma oranı 93 oldu. Araştırma ortalaması hangi markanın reklamı olduğunu hatırlama oranı için 53 iken Veda da 60; beğeni değerlendirmesinde kesinlikle beğendim diyenler araştırma ortalaması olan 79 a karşı, Veda da 95 oldu. Doritos A la Turca satışları trendin 2 katına çıktı ve bu seviyeyi korudu. A la Turca mısır cipsi pazar payı 8 puan arttı. A la Turca kampanyası toplam Doritos mısır cipsi satış ve pazar payının artmasına yol açtı. 17. Kristal Elma Türkiye Reklam Ödülleri Yarışması nda televizyon dalında, Doritos A la Turca kampanyasının Veda filmi Kristal Elma, Fidye filmiyle başarı belgesine layık görüldü. Yeni reklam filmleri de dilden dile dolaştı, ürünün bilinirliği ve popülerliği artmaya devam etti. Cem Yılmaz Ayşe Teyze yi kaçırdı, ev hanımlarını, doktorları, öğrencileri bir araya toplayıp beyaz atkısıyla şarkı söyledi. İnsanlar filmlerde bir yandan kendi hayatlarından parçalar bulup güldüler, öte yandan A la Turca yediler. Yine aldılar ellerine kumandayı, Doritos A la Turca reklamlarını yakalamaya çalıştılar. Yine defalarca seyrettiler. Aliii, buldum videoyu, hadi gel kaydedelim! dediler.

TİCARETTE KAZANMA REHBERİ

TİCARETTE KAZANMA REHBERİ TİCARETTE KAZANMA REHBERİ MAHALLE MARKETLERİNE ÖZEL SAYI-1 TİCARETTE KAZANMA REHBERİ NEDİR? Ticarette Kazanma Rehberi dünyanın lider yiyecek-içecek şirketlerinden PepsiCo nun, Türkiye deki en büyük iş

Detaylı

Baykuş Ödülleri 2013 -Ödül Alan Projeler

Baykuş Ödülleri 2013 -Ödül Alan Projeler Baykuş Ödülleri 2013 -Ödül Alan Projeler Proje Adı: Lezzet Safarisi: Sıcağı Sıcağına Aksiyona Dönüşen Bulgular Araştırma Şirketi: TNS Piyasa Araştırma Danışmanlık ve Ticaret AŞ Araştırma Veren: Frito Lay

Detaylı

Ülker Çikolata ya Yeni Bir Lezzet Kat, Fikirlerinle Fark Yarat!!!

Ülker Çikolata ya Yeni Bir Lezzet Kat, Fikirlerinle Fark Yarat!!! Ülker Çikolata ya Yeni Bir Lezzet Kat, Fikirlerinle Fark Yarat!!! Ülker Çikolata ya yeni bir lezzet katarak fark yaratmaya var mısın? Bu çalışmada sizlerden Ülker Çikolata ya yeni bir lezzet katacak yepyeni

Detaylı

LAY S Gıda / Altın EFFIE

LAY S Gıda / Altın EFFIE LAY S Gıda / Altın EFFIE Yidik Gari Doğal Cips konumlandırmasıyla önyargıları yıktı, altın EFFIE yi kazandı. Lays in önündeki en büyük iki engel; patates cipsinin Türk halkının benimsediği atıştırmalık

Detaylı

Kendi Biskrem ini Hayal Et!!!

Kendi Biskrem ini Hayal Et!!! Kendi Biskrem ini Hayal Et!!! Bir Biskrem versem benim için yeni bir ürün geliştirir misiniz? Bu çalışmada sizlerden yepyeni bir ürün geliştirmenizi bekliyoruz. Bisküvi pazarı ve Biskrem ile ilgili detayları,

Detaylı

MediaCat Felis 2013 Ödülleri ne Başvurular Başlıyor!

MediaCat Felis 2013 Ödülleri ne Başvurular Başlıyor! BASIN BÜLTENİ MediaCat Felis 2013 Ödülleri ne Başvurular Başlıyor! MediaCat dergisi tarafından bu yıl 8. düzenlenen Felis Ödülleri medya planlama stratejilerini ödüllendirmesinin yanı sıra bu yıl genişleyen

Detaylı

MediaCat Felis 2013 Ödülleri ne Başvurular Başlıyor!

MediaCat Felis 2013 Ödülleri ne Başvurular Başlıyor! BASIN BÜLTENİ MediaCat Felis 2013 Ödülleri ne Başvurular Başlıyor! MediaCat dergisi tarafından bu yıl sekizincisi düzenlenen Felis Ödülleri ne başvurular 8 Temmuz Pazartesi günü başlıyor. Başvuruda bulunmak

Detaylı

MARKA YÖNETİMİ VİZE SORU VE CEVAPLARI 2015-2016

MARKA YÖNETİMİ VİZE SORU VE CEVAPLARI 2015-2016 MARKA YÖNETİMİ VİZE SORU VE CEVAPLARI 2015-2016 1 ) Aşağıdakilerden hangisi marka sponsorluğu seçenekleri arasında yer almaz? Aracı markası Lisans Üretici markası Çeşitlendirilmiş marka Ortak marka 2 )

Detaylı

Online Video Reklamcılığında Başarı İçin Medya Planlamasıyla İlgili 4 İpucu

Online Video Reklamcılığında Başarı İçin Medya Planlamasıyla İlgili 4 İpucu Online Video Reklamcılığında Başarı İçin Medya Planlamasıyla İlgili 4 İpucu Yazan: Kate Stanford Yayınlanma tarihi: Eylül 2016 Konular Reklamcılık Yayın içi video Reklam Öğesi Tüketiciler, tüm cihazlarının

Detaylı

PROJE ADI: Bu Akşam Müsaitseniz Akşama Paylaşmaya Bekliyoruz

PROJE ADI: Bu Akşam Müsaitseniz Akşama Paylaşmaya Bekliyoruz PROJE ADI: Bu Akşam Müsaitseniz Akşama Paylaşmaya Bekliyoruz Araştırmanın Künyesi Kullanılan yöntem (ler) Kalitatif Kantitatif Diğer (açıklayınız) Evet Araştırmanın evreni/ hedef kitlesi A, B, C1, C2 SES

Detaylı

Medya Paylaşım Toplantıları 15

Medya Paylaşım Toplantıları 15 Medya Paylaşım Toplantıları 15 Gündemdeki Konular Reklam Yatırımları - Metodoloji - 2013 Reklam Yatırımları ve Analizler Gündemdeki Konular Reklamcılar Derneği 30. Yılı Reklamcılar Derneği kuruluşundan

Detaylı

BKM 2018 yılı ilk altı aylık verileri açıkladı Kartlı ödemeler yılın ilk yarısında yüzde 20 büyüdü

BKM 2018 yılı ilk altı aylık verileri açıkladı Kartlı ödemeler yılın ilk yarısında yüzde 20 büyüdü BKM yılı ilk altı aylık verileri açıkladı Kartlı ödemeler yılın ilk yarısında yüzde 20 büyüdü Finansal okuryazarlıktaki artış, kartlı ödemelerin sağladığı avantajlar ve e-ticaret kullanımının yaygınlaşmasına

Detaylı

ÜNİTE:1. Reklam Nedir? ÜNİTE:2. Bütünleşik Pazarlama İletişimi ve Reklam ÜNİTE:3. Reklamın İletişim Etkileri ÜNİTE:4. Reklamcılık Sektörü ve Kurumlar

ÜNİTE:1. Reklam Nedir? ÜNİTE:2. Bütünleşik Pazarlama İletişimi ve Reklam ÜNİTE:3. Reklamın İletişim Etkileri ÜNİTE:4. Reklamcılık Sektörü ve Kurumlar ÜNİTE:1 Reklam Nedir? ÜNİTE:2 Bütünleşik Pazarlama İletişimi ve Reklam ÜNİTE:3 Reklamın İletişim Etkileri ÜNİTE:4 1 Reklamcılık Sektörü ve Kurumlar ÜNİTE:5 Reklam ve Tüketiciler ÜNİTE:6 Reklam Planlama

Detaylı

Çocukların Medya Tüketimleri ve Yaşam Tarzları. Nobody s Unpredictable

Çocukların Medya Tüketimleri ve Yaşam Tarzları. Nobody s Unpredictable Çocukların Medya Tüketimleri ve Yaşam Tarzları 1 Nobody s Unpredictable Çocukluk Affan Dede ye para saydım,. Havuzda su şırıl şırıldır Zıpzıplarım pırıl pırıldır. Ne güzel güzel dönüyor çemberim; Hiç bitmese

Detaylı

Ürünü tüketmesini/satın almasını/kullanmasını ne tetikledi?

Ürünü tüketmesini/satın almasını/kullanmasını ne tetikledi? Alkollü İçecek: 18.12.2011 Gün içinde ürünü ne zaman satın aldı/tüketti/kullandı? -Akşam yemeğinden sonra saat 20:00 civarında. Ürünü kendisi mi satın aldı, başkası mı? Kim? -Kendim satın almadım. Kız

Detaylı

Birinci Medya Reklam. Markanıza Değer KATALIM. Yeni Nesil TV - GençTVExpress Apple Ipad Online SMS EXPRESS CEP ABONE 2399

Birinci Medya Reklam. Markanıza Değer KATALIM. Yeni Nesil TV - GençTVExpress Apple Ipad Online SMS EXPRESS CEP ABONE 2399 HABER PORTALINIZ www.kibrisgenctv.com Kıbrıs ta Birinci, Akdeniz de bir inci 90.0* 96.6 Mağusa Yeni Nesil TV - GençTVExpress Apple Ipad Online SMS EXPRESS CEP ABONE 2399 Birinci Medya Reklam Markanıza

Detaylı

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ TÜKETİCİ ALGI ARAŞTIRMASI Özet Bulgular. GfK 2012 AVM Algı Araştırması 2012

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ TÜKETİCİ ALGI ARAŞTIRMASI Özet Bulgular. GfK 2012 AVM Algı Araştırması 2012 ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ TÜKETİCİ ALGI ARAŞTIRMASI Özet Bulgular 1 Araştırma Künyesi Kalitatif ve kantitatif tekniklerden birlikte faydalanılan araştırmada; kantitatif araştırma kapsamında Türkiye nin 20 kentinde

Detaylı

Dijital Markanıza İYİ Gelir: Dijital Reklamın Markaya Etkisi Araştırması

Dijital Markanıza İYİ Gelir: Dijital Reklamın Markaya Etkisi Araştırması Dijital Markanıza İYİ Gelir: Dijital Reklamın Markaya Etkisi Araştırması Türkiye dijital ekosistemi büyümeye devam ediyor. NÜFUS İNTERNET SOSYAL MEDYA AKILLI TELEFON 80 Milyon kişi* 49 Milyon kişi** 48

Detaylı

8. Araştırmacılar Zirvesi, 9-10 Kasım 2004

8. Araştırmacılar Zirvesi, 9-10 Kasım 2004 , Biz araştırmacılar müşterilerimizin pazarlama, satış çabalarına destek olmak için varız... Tüketiciye odaklanma : Davranışlarının ardındaki nedenleri anlamak Onlara doğru mesajları iletmek Onları etkilemek

Detaylı

Pazarlama İletişimi-3

Pazarlama İletişimi-3 Pazarlama İletişimi-3 Reklamın Makro Ekonomik Rolü Ad=Market Power Ad=Information Sentezci görüş Reklam Türleri Doğrudan harekete geçirici Dolaylı olarak etkili Birincil talep yaratan reklamlar Seçici

Detaylı

HP, Y Kuşağına Ulaşmak için İlgi Çekici YouTube Reklamları Kullanıyor

HP, Y Kuşağına Ulaşmak için İlgi Çekici YouTube Reklamları Kullanıyor HP, Y Kuşağına Ulaşmak için İlgi Çekici YouTube Reklamları Kullanıyor Yayınlanan Mayıs ayı 2016 Konular Video Reklâm HP artık dijital video ile tek bir platform üzerinden tüm Y kuşağı kitlesine ulaşabiliyor.

Detaylı

Ülker Çikolata ya Yeni Bir Lezzet Kat, Fikirlerinle Fark Yarat!!!

Ülker Çikolata ya Yeni Bir Lezzet Kat, Fikirlerinle Fark Yarat!!! Ülker Çikolata ya Yeni Bir Lezzet Kat, Fikirlerinle Fark Yarat!!! Ülker Çikolata nın yeni lezzeti için fark yaratacak bir kampanya yapmaya var mısın? Bu çalışmada sizlerden hayal ettiğiniz ürününüzle ilgili

Detaylı

ÜRÜN KATEGORİSİYLE İLGİLİ:

ÜRÜN KATEGORİSİYLE İLGİLİ: ÜRÜN KATEGORİSİYLE İLGİLİ: 1. Gün içinde ürünü ne zaman satın aldı/tüketti/kullandı? (Hangi saatlerde) 2. Ürünü kendisi mi satın aldı, başkası mı? Kim? 3. Ürünü tüketmesini/satın almasını/kullanmasını

Detaylı

OBEZİTE DİYABET VE METABOLİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI

OBEZİTE DİYABET VE METABOLİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI OBEZİTE DİYABET VE METABOLİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI Dr. Sabahattin KOCADAĞ Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanlığı Dünyada her yıl 2,8 milyon insan, fazla kilolu (obezite de dahil) olmak nedeniyle

Detaylı

Dijital Pazarlama Türkiye de ve dünya çapında markanızın tüm dijital platformlarda yapılacak pazarlama faaliyetlerinin tümü SEO (arama motoru optimizasyonu), SEM (arama motoru pazarlaması), influencer

Detaylı

«Pek çok küçük şey, doğru reklamla devleşmiştir.» Mark Twain

«Pek çok küçük şey, doğru reklamla devleşmiştir.» Mark Twain Video Reklamlar «Pek çok küçük şey, doğru reklamla devleşmiştir.» Mark Twain 1 2 3 4 Türkiye deki Arama Türkiye Pazarında Arama Hacmi Türkiye de Beyazperde Nerede? Rakip Analizi, Yıllık Analiz YouTube

Detaylı

GIDA ZİNCİR MARKETLER SEKTÖRÜ

GIDA ZİNCİR MARKETLER SEKTÖRÜ Native Media iletişim bültenidir. GIDA ZİNCİR MARKETLER SEKTÖRÜ Native Media bu ay Gıda Zincir Marketler sektörünün medya iletişimlerini mercek altına aldı. Bu raporda, pazarda yer alan markaların medya

Detaylı

Baykuş Ödülleri 2013 -Ödül Alan Projeler

Baykuş Ödülleri 2013 -Ödül Alan Projeler Baykuş Ödülleri 2013 -Ödül Alan Projeler Proje Adı: DEODORANT KATEGORİSİ KEŞİF VE MARKA YAPILANDIRMA ARAŞTIRMASI Araştırma Şirketi: SİA INSIGHT Araştırma Veren: BEIERSDORF Ödül Alınan Kategori: İÇGÖRÜLÜ

Detaylı

Birinci Medya Reklam. Markanıza Değer KATALIM. Yeni Nesil TV - GençTVExpress Apple Ipad Online SMS EXPRESS CEP ABONE 2399

Birinci Medya Reklam. Markanıza Değer KATALIM. Yeni Nesil TV - GençTVExpress Apple Ipad Online SMS EXPRESS CEP ABONE 2399 HABER PORTALINIZ www.kibrisgenctv.com Kıbrıs ta Birinci, Akdeniz de bir inci 90.0* 96.6 Mağusa Yeni Nesil TV - GençTVExpress Apple Ipad Online SMS EXPRESS CEP ABONE 2399 Birinci Medya Reklam Birinci Medya

Detaylı

REKLAM VE REKLAM YAZARLIĞI VİZE SORU VE CEVAPLARI

REKLAM VE REKLAM YAZARLIĞI VİZE SORU VE CEVAPLARI REKLAM VE REKLAM YAZARLIĞI VİZE SORU VE CEVAPLARI 2015-2016 1 ) Daha samimi, daha şahsi ve nazik bir hitap şekline sahip ve bireysel ziyaretler kadar etkili olan doğrudan postalama reklam aracı Mektup

Detaylı

Doğruların buluştuğu adres...

Doğruların buluştuğu adres... M E D I A Doğruların buluştuğu adres... İletişim Sanattır Firmaların kıyasıya rekabet ettikleri Etnik Pazar sürekli yeniliklere açıktır. Reklam stratejileri yapılırken hedef kitlenin doğru bir şekilde

Detaylı

KURUMSAL REKLAMIN ANLATTIKLARI. Prof. Dr. Müge ELDEN Araş. Gör. Sinem YEYGEL

KURUMSAL REKLAMIN ANLATTIKLARI. Prof. Dr. Müge ELDEN Araş. Gör. Sinem YEYGEL I KURUMSAL REKLAMIN ANLATTIKLARI Prof. Dr. Müge ELDEN Araş. Gör. Sinem YEYGEL II Yay n No : 1668 flletme Ekonomi : 186 1. Bask - A ustos 2006 - STANBUL ISBN 975-295 - 561-4 Copyright Bu kitab n bu bas

Detaylı

Marketing Anadolu Mektep Eğitimleri. Yerel Ajanslar

Marketing Anadolu Mektep Eğitimleri. Yerel Ajanslar Marketing Anadolu Mektep Eğitimleri Yerel Ajanslar Marketing Anadolu Platformu, üretici Anadolu sanayicisine satışı artırıcı bir fonksiyon olarak pazarlama ve bileşenleri konusunda yön göstermek amacıyla

Detaylı

Ülker Çikolatalı Gofret e bir yenilik katarak fark yaratmaya var mısın?

Ülker Çikolatalı Gofret e bir yenilik katarak fark yaratmaya var mısın? Ülker Çikolatalı Gofret e bir yenilik katarak fark yaratmaya var mısın? Ülker Çikolatalı Gofret için yepyeni bir ürün tasarla, fikirlerinle fark yarat! Bu çalışmada sizlerden Ülker Çikolatalı Gofret için

Detaylı

Kreatif yaklașımımız, profesyonel bakıș açımız, dinamik fikirlerimiz ile emek ve zamanımızı da harmanlayarak sizlere hizmet vermeyi hedefliyoruz.

Kreatif yaklașımımız, profesyonel bakıș açımız, dinamik fikirlerimiz ile emek ve zamanımızı da harmanlayarak sizlere hizmet vermeyi hedefliyoruz. Tanıtım Kataloğu Kreatif yaklașımımız, profesyonel bakıș açımız, dinamik fikirlerimiz ile emek ve zamanımızı da harmanlayarak sizlere hizmet vermeyi hedefliyoruz. www.janrmedya.com 05 07 09 11 13 15 17

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii 1. BÖLÜM İLETİŞİM VE PAZARLAMA İLETİŞİMİ

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii 1. BÖLÜM İLETİŞİM VE PAZARLAMA İLETİŞİMİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii 1. BÖLÜM İLETİŞİM VE PAZARLAMA İLETİŞİMİ İletişim Kavramı ve Önemli Konular... 1 İletişim Kavramı... 1 İletişim Kavramı İçindeki Unsurlar... 2 İletişim Süreci Modeli... 3 Pazarlama

Detaylı

HÜRRİYET GAZETESİ OKUR PROFİLİ 01.09.2011 31.08.2012

HÜRRİYET GAZETESİ OKUR PROFİLİ 01.09.2011 31.08.2012 HÜRRİYET GAZETESİ OKUR PROFİLİ 01.09.2011 31.08.2012 1.8 MİLYON KİŞİ her gün Hürriyet okur... AB sosyo-ekonomik statü grubunda 650 bin kişi ile en yüksek erişim (SES 2012) Yüksek eğitimli okurlarda en

Detaylı

18-21 Nisan 2019 İstanbul Kongre Merkezi

18-21 Nisan 2019 İstanbul Kongre Merkezi TÜRKİYE'NİN PEYNİRİ GÖRÜCÜYE ÇIKIYOR Tespit edilen 193 çeşit peynir üretimiyle adeta bir peynir cenneti olan Türkiye nin peynir çeşitliliğini ülkemizde ve dünyada tanıtılmasına vesile olarak, sektörün

Detaylı

UMEM Projesini Tanıtım Kampanyalarının Etkinliğinin Değerlendirilmesi:* Deneysel Kayseri Pilot Uygulamasından Sonuçlar

UMEM Projesini Tanıtım Kampanyalarının Etkinliğinin Değerlendirilmesi:* Deneysel Kayseri Pilot Uygulamasından Sonuçlar UMEM Projesini Tanıtım Kampanyalarının Etkinliğinin Değerlendirilmesi:* Deneysel Kayseri Pilot Uygulamasından Sonuçlar Prof. Dr. Serdar SAYAN TOBB ETÜ SPM Direktörü 30 Kasım 2011 * TOBB KOBİ Müdürlüğü

Detaylı

Dijital Pazarlama Ajansı

Dijital Pazarlama Ajansı Ocak 2018 Strateji ve Hizmetler Dijital Pazarlama Ajansı Eda Kara Marketing Director Reklam taktikleri ve dijital çözümler İçindekiler 4 01 Hakkımızda Naapsak Sosyal Medya Ajansı hakkında merak 04 Müşteriler

Detaylı

İletişim: Bir düşüncenin, bilginin, haberin veya mesajın kişiler, gruplar ve örgütler arasında karşılıklı değiş tokuş sürecidir.

İletişim: Bir düşüncenin, bilginin, haberin veya mesajın kişiler, gruplar ve örgütler arasında karşılıklı değiş tokuş sürecidir. PAZARLAMA İLETİŞİMİ İLETİŞİM NEDİR? İletişim: Bir düşüncenin, bilginin, haberin veya mesajın kişiler, gruplar ve örgütler arasında karşılıklı değiş tokuş sürecidir. -SÖZLÜ -SÖZSÜZ *İletişimden Söz Edebilmek

Detaylı

İnteraktif Pazarlama Stratejimiz. www.grafiketinteractive.com

İnteraktif Pazarlama Stratejimiz. www.grafiketinteractive.com İnteraktif Pazarlama Stratejimiz amaç Neden İnteraktif Pazarlama? Günümüz Dünyasında internet, hızlı bilgi paylaşımı ve iletişimin yanısıra, pazarlama ve satış alanında çok ciddi avantajlar geliştirmiştir.

Detaylı

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği AİFD Türkiye 2006 Yılı İlaç Harcamaları Değerlendirmesi. bilgilendirme notu. Sayfa 1

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği AİFD Türkiye 2006 Yılı İlaç Harcamaları Değerlendirmesi. bilgilendirme notu. Sayfa 1 Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği AİFD Türkiye 2006 Yılı İlaç Harcamaları Değerlendirmesi bilgilendirme notu Sayfa 1 İçindekiler: Konu Sayfa Genel Değerlendirme: Türk ilaç piyasasında neler oldu?... 3

Detaylı

Tecrübelerimizi gelecek vizyonuyla harmanladığımız Zirve Fuar ile organizasyon sektörüne yeni bir bakış açısı, farklı bir heyecan ve özgün içerikler

Tecrübelerimizi gelecek vizyonuyla harmanladığımız Zirve Fuar ile organizasyon sektörüne yeni bir bakış açısı, farklı bir heyecan ve özgün içerikler Tecrübelerimizi gelecek vizyonuyla harmanladığımız Zirve Fuar ile organizasyon sektörüne yeni bir bakış açısı, farklı bir heyecan ve özgün içerikler kazandırıyoruz. Bugüne kadar onlarca başarılı organizasyonu

Detaylı

İnteraktif Türkler 2009 İnteraktif Mecra Kullanım Araştırması

İnteraktif Türkler 2009 İnteraktif Mecra Kullanım Araştırması İnteraktif Türkler 2009 İnteraktif Mecra Kullanım Araştırması Türkiye nin ilk ve öncü dijital ajansı adinteractive in Türk internet kullanıcısının davranış alışkanlıklarına ışık tuttuğu araştırması İnteraktif

Detaylı

Biliyor muydunuz? Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu günlük enerjinin %60 ı tahıl ürünlerinden sağlanmaktadır.

Biliyor muydunuz? Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu günlük enerjinin %60 ı tahıl ürünlerinden sağlanmaktadır. Biliyor muydunuz? Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu günlük enerjinin %60 ı tahıl ürünlerinden sağlanmaktadır. Çinliler için pirinç, Perulular için mısır neyse Anadolu insanı için de un odur. Dünyada buğday üretimin

Detaylı

RAKAMLARLA TÜRKİYE EKONOMİ

RAKAMLARLA TÜRKİYE EKONOMİ RAKAMLARLA TÜRKİYE EKONOMİ Giriş Türkiye de hemen her sektör son yıllarda önemli bir gelişim gösterdi. Sağlıktan enerji sektörüne, eğitimden yatırımlara, ulaştırmadan tarım sektörüne kadar bu değişimin

Detaylı

BAŞARI İÇİN GERÇEKLER

BAŞARI İÇİN GERÇEKLER BAŞARI İÇİN GERÇEKLER Kitlesel medya kampanyaları çok yönlü tütün kontrol programının başlıca bölümlerinden biridir. Sigara bırakma, sigarasız ortamlar için uygulanan yasal düzenleme kampanyalarının reklamını

Detaylı

Baykuş Ödülleri 2013 -Ödül Alan Projeler

Baykuş Ödülleri 2013 -Ödül Alan Projeler Baykuş Ödülleri 2013 -Ödül Alan Projeler Proje Adı: TÜKETİCİ İÇGÖRÜSÜ VE MARKA KONUMLANDIRMA ARAŞTIRMASI Araştırma Şirketi: ERA RESEARCH & CONSULTANCY Araştırma Veren: İNCİ DERİ MAMULLERİ SAN. VE TİC.

Detaylı

8kek neden Kek dünyasında tek?

8kek neden Kek dünyasında tek? 8kek neden Kek dünyasında tek? İlk olarak bu bilgiyi vererek başlamak istedik, çünkü aslında bilmeniz gereken en önemli bilgi bu. 2008 yılındaki lansman kampanyasıyla birlikte kek dünyasına bomba gibi

Detaylı

Büyük düşün... İstanbul da Yaklaşan Etkinlik Büyük düşün ve Pazarını Küresel Olarak Genişlet! 195 ülke potansiyel pazarınızdır

Büyük düşün... İstanbul da Yaklaşan Etkinlik Büyük düşün ve Pazarını Küresel Olarak Genişlet! 195 ülke potansiyel pazarınızdır Büyük düşün... David Avrin Bugün dünyada en çok talep gören İş Dünyası Pazarlama/Markalaştırma Konuşmacısı olan DAVİD AVRİN, Görünürlük Koçu olarak tanınır. Şaşırtıcı derecede eğlenceli bir tarzı olan

Detaylı

Bütünleşik Pazarlama İletişimi. Melis Çetinkaya Keşan 4 Ağustos 2012

Bütünleşik Pazarlama İletişimi. Melis Çetinkaya Keşan 4 Ağustos 2012 Bütünleşik Pazarlama İletişimi Melis Çetinkaya Keşan 4 Ağustos 2012 Melis... Ya siz? Eğer... Tüketici bizi aynen anlasaydı, Dünyada bir tek biz olsaydık, Sonsuz para olsaydı... Ama Tüketicinin anladığı

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Nisan 2013, No: 57

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Nisan 2013, No: 57 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Nisan 2013, No: 57 i Bu sayıda; Şubat ayı sanayi üretim verileri ve diğer öncü göstergeler değerlendirilmiştir. i 1 Toparlanma Başladı mı? Büyüme 2012 de,

Detaylı

Video Reklamcılığında, Daha Uzun Videolar Daha Güçlü Videolar mıdır?

Video Reklamcılığında, Daha Uzun Videolar Daha Güçlü Videolar mıdır? Video Reklamcılığında, Daha Uzun Videolar Daha Güçlü Videolar mıdır? Yayınlanan Aralık 2015 Konular Video Çekirdek kitlenizde kaç oyun meraklısı olduğunu biliyor musunuz? MediaVest te Grup Kıdemli Başkan

Detaylı

Serüvenimiz 1919 yılında Bayan Maruşya ile kurukahvecilikle başladı. 1929 yılında Burhanettin Koçer ve 1949 yılında Nurettin Tunçay ile gelişimini

Serüvenimiz 1919 yılında Bayan Maruşya ile kurukahvecilikle başladı. 1929 yılında Burhanettin Koçer ve 1949 yılında Nurettin Tunçay ile gelişimini Serüvenimiz 1919 yılında Bayan Maruşya ile kurukahvecilikle başladı. 1929 yılında Burhanettin Koçer ve 1949 yılında Nurettin Tunçay ile gelişimini sürdürdü. 1987 de şirketleşti. 1996 da hem Türk kahvesini

Detaylı

OBEZİTENİN ÖNLENMESİNDE BESİN SANAYİNİN ROLÜ

OBEZİTENİN ÖNLENMESİNDE BESİN SANAYİNİN ROLÜ OBEZİTENİN ÖNLENMESİNDE BESİN SANAYİNİN ROLÜ Türkiye Obezite ile Mücadele ve Kontrol Programı Eğiticilerin Eğitimi Toplantısı 4 8 Ekim 2010, Antalya Dr. Dyt. Zehra Büyüktuncer Hacettepe Üniversitesi Sağlık

Detaylı

Basın Sohbet Toplantısı. 14 Temmuz 2009, İstanbul

Basın Sohbet Toplantısı. 14 Temmuz 2009, İstanbul Basın Sohbet Toplantısı 14 Temmuz 2009, İstanbul Kuruluş : 7 Ocak 2009 Internet Adresi : www.tuyid.org Posta Adresi : Nispetiye Cad. Levent İşhanı No: 6/2 34330 Levent - İstanbul Telefon : (212) 278 30

Detaylı

DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMETLER

DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMETLER DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMETLER Ali DİKİLİ Devlet Yardımları ve Ar-ge Dairesi Başkanı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler G.M. 2. DÜNYA TİCARET MÜŞAVİRLERİ KONFERANSI Ankara 5 Haziran 2012 1 DÖVİZ

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Sunuş Bölüm I: Küresel İletişim, Değişen Paradigmalar ve Reklamın Yeni Rolü Küreselleşme Sürecinin İletişime Yansımaları

İÇİNDEKİLER. Sunuş Bölüm I: Küresel İletişim, Değişen Paradigmalar ve Reklamın Yeni Rolü Küreselleşme Sürecinin İletişime Yansımaları İÇİNDEKİLER Sunuş... 13 Bölüm I: Küresel İletişim, Değişen Paradigmalar ve Reklamın Yeni Rolü... 15 1. Küreselleşme Sürecinin İletişime Yansımaları 1.1. Küreselleşme Kavramı... 15 1.1.1. Küreselleşme Sürecinin

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 1. REKLAMIN TANIMI, KAPSAMI VE TARİHSEL GELİŞİMİ... 5 1.1. Reklamın Pazarlamadaki Yeri... 5 1.2. Reklamın Tanımı... 6 1.2.1. Üretici Açısından Reklam... 7 1.2.2. Tüketici Açısından

Detaylı

ANA SINIFI PYP VELİ BÜLTENİ. (19 Aralık Şubat 2017)

ANA SINIFI PYP VELİ BÜLTENİ. (19 Aralık Şubat 2017) ANA SINIFI PYP VELİ BÜLTENİ (19 Aralık 2016-10 Şubat 2017) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca

Detaylı

Marka İletişimi ve Pazarlama

Marka İletişimi ve Pazarlama Marka İletişimi ve Pazarlama F. Meriç Dirik Mikro Bilgi Kayıt ve Dağıtım A.Ş. meric.dirik@mikrobilgi.com.tr Marka: Ürünün ruhu Marka İletişimi: Ürünün hayatı Pazarlama: Ürünün sosyal hayatı Reklam: Ruhunu

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ HALKLA İLİŞKİLER VE REKLAMCILIK BÖLÜMÜ AYDIN DOĞAN VAKFI 27. GENÇ İLETİŞİMCİLER YARIŞMASI

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ HALKLA İLİŞKİLER VE REKLAMCILIK BÖLÜMÜ AYDIN DOĞAN VAKFI 27. GENÇ İLETİŞİMCİLER YARIŞMASI KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ HALKLA İLİŞKİLER VE REKLAMCILIK BÖLÜMÜ AYDIN DOĞAN VAKFI 27. GENÇ İLETİŞİMCİLER YARIŞMASI TÜRKİYE ORGAN NAKLİ VAKFI (TONV) SEN HAYAT DOLUSUN, YAŞATABİLİRSİN!

Detaylı

İçindekiler. Hakkımızda Misyon Vizyon TKYD Üyelik Ayrıcalıkları Faaliyetler

İçindekiler. Hakkımızda Misyon Vizyon TKYD Üyelik Ayrıcalıkları Faaliyetler w İçindekiler Hakkımızda Misyon Vizyon TKYD Üyelik Ayrıcalıkları Faaliyetler Çalışma Grupları Eğitim Programları İhtisas Programları Anadolu Seminerleri Kurumsal Yönetim Kütüphanesi Yayınlar Zirve ve Paneller

Detaylı

Sponsorluğunuzu Ölçmeye Hazır mısınız?

Sponsorluğunuzu Ölçmeye Hazır mısınız? Sponsorluğunuzu Ölçmeye Hazır mısınız? Burçin Bakkaloğlu KMG YK Üyesi Koordinatör Türk Sporu Sponsoruyla Buluşuyor 5 Aralık 2006, Hilton Convention Center, İstanbul Tüketiciye Sponsorluk Nedir Sorusu Anlamlı

Detaylı

Şirketinizin çalışma konusunu veya ürününüz ile ilgili çalışmayı MARKANIZI YÖNETMEK olarak algılıyoruz

Şirketinizin çalışma konusunu veya ürününüz ile ilgili çalışmayı MARKANIZI YÖNETMEK olarak algılıyoruz 1 ÖNSÖZ İşimiz; Kurumunuz için gerçekleştirilecek tüm kurumsal yenilenme, reklam, PR, basın ilişkileri, tanıtım materyalleri, strateji oluşturma, yeni müşteri ilişkileri ve marka yönetimi hizmetlerini

Detaylı

LÜTFEN KAYNAK GÖSTEREREK KULLANINIZ 2013

LÜTFEN KAYNAK GÖSTEREREK KULLANINIZ 2013 OECD 2013 EĞİTİM GÖSTERGELERİ RAPORU: NE EKERSEN ONU BİÇERSİN (4) Prof. Dr. Hasan Şimşek İstanbul Kültür Üniversitesi (www.hasansimsek.net) 5 Ocak 2014 Geçtiğimiz üç hafta boyunca 2013 OECD Eğitim Göstergeleri

Detaylı

Ülker Çikolatalı Gofret e bir yenilik katarak fark yaratmaya var mısın?

Ülker Çikolatalı Gofret e bir yenilik katarak fark yaratmaya var mısın? Ülker Çikolatalı Gofret e bir yenilik katarak fark yaratmaya var mısın? Ülker Çikolatalı Gofret için yepyeni bir ürün tasarla, fikirlerinle fark yarat! Bu çalışmada sizlerden Ülker Çikolatalı Gofret için

Detaylı

KADINLAR ve Demografik Büyüklükler Hedef Kitle Tanımlamaları Yaşam Trendleri

KADINLAR ve Demografik Büyüklükler Hedef Kitle Tanımlamaları Yaşam Trendleri KADINLAR ve Demografik Büyüklükler Hedef Kitle Tanımlamaları Yaşam Trendleri 14 Haziran 2005, Salı A company of Pazarlama yönetimini geliştirmek için ilerleyebileceğimiz alanlar Hedef kitleyi geleneksel

Detaylı

YouTube Türkiye Verileri

YouTube Türkiye Verileri YouTube REKLAMLARI YouTube Türkiye Verileri Aralık 2013 verilerine göre; Türkiye de YouTube tekil kullanıcı sayısı 24.9 milyon kişi İzlenen video sayısı 3,5 milyar video İzleyici başına video 142,4 adet

Detaylı

İKONCAN TV PROGRAMI İKONCAN PROGRAMI. Potansiyel Hedef Kitle. 14 yaş ve üstü A,B,C,D,E özellikle kadın-erkek genel TV. izleyicisi

İKONCAN TV PROGRAMI İKONCAN PROGRAMI. Potansiyel Hedef Kitle. 14 yaş ve üstü A,B,C,D,E özellikle kadın-erkek genel TV. izleyicisi İKONCAN TV PROGRAMI HEDEF KİTLE Potansiyel Hedef Kitle 14 yaş ve üstü A,B,C,D,E özellikle kadın-erkek genel TV. izleyicisi Programın Hedef Kitlesi 14-65 yaş A,B,C,D,E özellikle kadın genel TV. izleyicisi

Detaylı

TURİZM PAZARLAMASI REKLAM

TURİZM PAZARLAMASI REKLAM TURİZM PAZARLAMASI Turizm Pazarlamasında Tutundurma REKLAM Reklâm; belirli bir ücret karşılığında ve ücretin kimin tarafından ödendiği bilinecek biçimde; bir turizm işletmesinin ve turizm bölgesinin ürünlerinin

Detaylı

DERS: REKLAMDA ANLATI TÜRLERİ KONU: REKLAM KAMPANYASI SÜRECİ HAZIRLAYAN: MERYEM MERVE ÖZKAN ÖĞRENCİ NO:

DERS: REKLAMDA ANLATI TÜRLERİ KONU: REKLAM KAMPANYASI SÜRECİ HAZIRLAYAN: MERYEM MERVE ÖZKAN ÖĞRENCİ NO: DERS: REKLAMDA ANLATI TÜRLERİ KONU: REKLAM KAMPANYASI SÜRECİ HAZIRLAYAN: MERYEM MERVE ÖZKAN ÖĞRENCİ NO: 150402012 İÇİNDEKİLER -REKLAM KAMPANYASI ÖN BİLGİ -TARİHÇEMİZ -VİZYONUMUZ VE MİSYONUMUZ -İSİM HİKÂYEMİZ

Detaylı

0216 693 08 08 info@ph1istanbul.com

0216 693 08 08 info@ph1istanbul.com 0216 693 08 08 info@ph1istanbul.com Adını aldığı Ph1 gezegenin sahip olduğu 4 güneşi Kalite, Uzmanlık, Güven ve Yenilikçi olarak yörüngesine koyarak, markanızı 4 koldan saracak ve sizi gezegen savaşlarına

Detaylı

MARKA İLETİŞİM SÜRECİ. Brif Toplantısı. Analiz ve Araştırma Süreci. İletişim Stratejisi. Konumlandırma ve İletişim Çalışmaları

MARKA İLETİŞİM SÜRECİ. Brif Toplantısı. Analiz ve Araştırma Süreci. İletişim Stratejisi. Konumlandırma ve İletişim Çalışmaları Brif Toplantısı Ürün / Hizmet Tanımı, Mevcut Konum, Güçlü ve Zayıf Yönler, Hedefler,Rakipler, Fırsatlar ve Tehditler Analiz ve Araştırma Süreci Kurum İçi İletişim Analizi Hedef Kitle Analizi Rakip Analizi

Detaylı

DESKPORT. Bilișim Hizmetleri. 2014 Yılı Hizmet Tanıtım Kataloğu

DESKPORT. Bilișim Hizmetleri. 2014 Yılı Hizmet Tanıtım Kataloğu 2014 Yılı Hizmet Tanıtım Kataloğu info@deskport.net BİZ KİMİZ? Biz Kimiz? Deskport Bilişim ekibinin karakteristik özellikleri olan; özgüven, çalısma azmi, tecrübe ve liderlik vasıflarımızla amacımız, müşterilerimizi

Detaylı

İletişim Fakültesi Reklamcılık Lisans 2011 Yılı Müfredatı (Reklamcılık) Genel Toplam Ders Adedi : 55 T : 142 U : 5 Kredi : 97 ECTS : 240 T+U : 147

İletişim Fakültesi Reklamcılık Lisans 2011 Yılı Müfredatı (Reklamcılık) Genel Toplam Ders Adedi : 55 T : 142 U : 5 Kredi : 97 ECTS : 240 T+U : 147 11 Yılı Müfredatı () YABANCI DİL HAZIRLIK T U 1 HAZ1 HAZIRLIK SINIFI 1. YARIYIL T U L 1 8511 9 TÜRK DİLİ I 851 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP 9 TARİHİ I 851 9 EKONOMİYE GİRİŞ 8515 9 İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ

Detaylı

Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - Kotler, Philip & Armstrong, Gary (2014), Principles of Marketing,

Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - Kotler, Philip & Armstrong, Gary (2014), Principles of Marketing, Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - Kotler, Philip & Armstrong, Gary (2014), Principles of Marketing, Prentice Hall, Inc., New Jersey, 15 th Edition Konumlandırma

Detaylı

1 )Herhangi bir iletişim kanalı yardımıyla farklı ortamlarda bulunan kaynak ve alıcının gerçekleştirdiği iletişime ne ad verilir?

1 )Herhangi bir iletişim kanalı yardımıyla farklı ortamlarda bulunan kaynak ve alıcının gerçekleştirdiği iletişime ne ad verilir? 1 )Herhangi bir iletişim kanalı yardımıyla farklı ortamlarda bulunan kaynak ve alıcının gerçekleştirdiği iletişime ne ad verilir? Görsel iletişim Yüz yüze iletişim Sözsüz iletişim Sözlü iletişim Araçlı

Detaylı

PINAR ENTEGRE ET VE UN SAN. A.Ş. 2014 Yılı 3. Çeyrek Finansal Sunumu

PINAR ENTEGRE ET VE UN SAN. A.Ş. 2014 Yılı 3. Çeyrek Finansal Sunumu PINAR ENTEGRE ET VE UN SAN. A.Ş. 2014 Yılı 3. Çeyrek Finansal Sunumu Pınar Et in Gücü Yenilikçi ve öncü kimlik 300 den fazla SKU AR-GE deneyimi En itibarlı markalar içerisinde ilk 10 da* Türkiye nin en

Detaylı

Türkiye nin En Fazla İzlenen Çizgi Filmi. Türkiye nin En Sevilen Çizgi Filmi. Türkiye nin En Kaliteli Çizgi Filmi

Türkiye nin En Fazla İzlenen Çizgi Filmi. Türkiye nin En Sevilen Çizgi Filmi. Türkiye nin En Kaliteli Çizgi Filmi Rafadan Tayfa, iyi kötü şeklinde sınıflandırmadan, olaylar, yaşantılar içinde öğrenmeye ve problem çözmeye odaklıdır. Karşısındakine duyarlı, etkili insan ilişkileri edinmeye yöneliktir. Yalnızlaşma, dünyaya

Detaylı

REKABET. Tüketicinin rekabetteki kaldıraç etkisi. Fulya DURMUŞ, GfK Türkiye

REKABET. Tüketicinin rekabetteki kaldıraç etkisi. Fulya DURMUŞ, GfK Türkiye REKABET Tüketicinin rekabetteki kaldıraç etkisi Fulya DURMUŞ, GfK Türkiye 1 Hemen her ürüne, markaya her yerden ulaşabiliyoruz Ben yine çarşıdaki ayakkabıcıya gideyim Biliyorum o telefonu istiyorsun ama

Detaylı

Dijital Pazarlama Türkiye de ve dünya çapında markanızın tüm dijital platformlarda yapılacak pazarlama faaliyetlerinin tümü SEO (arama motoru optimizasyonu), SEM (arama motoru pazarlaması), influencer

Detaylı

Enerjide alternatif bir yaklaşım

Enerjide alternatif bir yaklaşım alternatifenerji.com temiz enerji, enerji verimliliği, eko binalar, yeşil ulaşım, enerji mevzuatı konularında çalışma yapan profesyoneller, yatırımcılar ve bu konularda bilgi sahibi olmak isteyen herkes

Detaylı

Sakız ve şekerlemeyle ördük kasa önlerini en baştan...

Sakız ve şekerlemeyle ördük kasa önlerini en baştan... Sakız ve şekerlemeyle ördük kasa önlerini en baştan... Araştırmanın Künyesi BÖLÜM 1 ARAŞTIRMANIN KÜNYESİ Kullanılan Yöntem (ler) Kalitatif Kantitatif Diğer (Açıklayınız) Araştırmanın Evreni/ Hedef Kitlesi

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2013, No: 72

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2013, No: 72 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2013, No: 72 i Bu sayıda; Haziran İşgücü ve İstihdam gelişmeleri; Ocak-Ağustos Bütçe verileri değerlendirilmiştir. i 1 Gerçek işsizlikte ciddi artış

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 AĞUSTOS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU EYLÜL 2018 İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 AĞUSTOS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU EYLÜL 2018 İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 AĞUSTOS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU EYLÜL 2018 İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ İçindekiler Yılın İlk Sekiz Ayında %4 Artış Gerçekleşti...

Detaylı

İ.Ü. AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ Tanıtım Faaliyetleri Standartları Standardı

İ.Ü. AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ Tanıtım Faaliyetleri Standartları Standardı Dök. No: AUZEF-SS-2.1-10 Yayın Tarihi:30.06.2014 Rev.No:00 Rev Tarihi: Sayfa 1 / 8 1. AMAÇ... 3 2. KAPSAM... 3 3. SORUMLULAR... 3 4. TANIMLAR... 3 5. AUZEF Tanıtım Faaliyetlerin Standartları... 3 5.1.

Detaylı

Yerel Ürünlerin Tüketiminin Modellenmesi; Çoklu Bir Yöntem Yaklaşımı. Arş. Gör. Ayça Nur ŞAHİN

Yerel Ürünlerin Tüketiminin Modellenmesi; Çoklu Bir Yöntem Yaklaşımı. Arş. Gör. Ayça Nur ŞAHİN Yerel Ürünlerin Tüketiminin Modellenmesi; Çoklu Bir Yöntem Yaklaşımı Arş. Gör. Ayça Nur ŞAHİN Sunumun İçeriği GİRİŞ Yerel tarımsal ürün; yaşadığınız il, ülke ya da bölgeye yakın yerlerde yetiştirilmiş

Detaylı

Toplam Perakende 2016

Toplam Perakende 2016 www.pwc.com.tr/toplamperakende Toplam Perakende 2016 Orhan Öztürk Yusuf Bulut 20 Toplam perakende 2016 raporunda önemli noktalar Araştırmanın 6. yılı Asya nın genişlemiş katılımı: Tayland, Singapur & Malezya

Detaylı

2016 MÜKEMMELLİK SERTİFİKASI TANITIM ARAÇLARI

2016 MÜKEMMELLİK SERTİFİKASI TANITIM ARAÇLARI 2016 MÜKEMMELLİK SERTİFİKASI TANITIM ARAÇLARI Tüm Dünyadan Gezginler TripAdvisor'a Bakıyor Dünya genelindeki oteller, restoranlar ve gezilecek yerler hakkında 320 milyonu aşkın yorum ve görüşün bulunduğu

Detaylı

HALKLA İLİŞKİLER. HALKLA İLİŞKİLER ve SPONSORLUK. Yrd.Doç.Dr. Özgür GÜLDÜ

HALKLA İLİŞKİLER. HALKLA İLİŞKİLER ve SPONSORLUK. Yrd.Doç.Dr. Özgür GÜLDÜ HALKLA İLİŞKİLER HALKLA İLİŞKİLER ve SPONSORLUK Günümüzün bilgi ve iletişim çağında, ulusal ve uluslar arası rekabet ortamında rakipler arasında ön plana çıkmak, farkındalık yaratmak, hedef kitlelerle

Detaylı

sosyal & dijital pazarlama

sosyal & dijital pazarlama sosyal & dijital pazarlama en sağlıklı iletişim dijital dünya üzerinde gerçekleşir. gerçek kişilere eriştiğinizi görmek harika bir deneyim. bir müşterimiz diyor ki; İnternet ve Sosyal Medya benim için oldukça

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 EKİM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği. Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi.

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 EKİM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği. Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi. HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 EKİM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi Kasım 2017 Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi 1 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017

Detaylı

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ TÜKETİCİ ALGI ARAŞTIRMASI AVM Ziyaretçisi Büyüteç Altında Özet Bulgular

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ TÜKETİCİ ALGI ARAŞTIRMASI AVM Ziyaretçisi Büyüteç Altında Özet Bulgular ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ TÜKETİCİ ALGI ARAŞTIRMASI AVM Ziyaretçisi Büyüteç Altında Özet Bulgular 1 Araştırmanın amacı Araştırma kapsamında saptanması hedeflenen konular Alışveriş alışkanlıkları & davranışları

Detaylı

SOCIAL ADS ALICILARINIZI FACEBOOK TA HEDEFLEYİN. ÇOK KANALLI PAZARLAMA YAPIN

SOCIAL ADS ALICILARINIZI FACEBOOK TA HEDEFLEYİN. ÇOK KANALLI PAZARLAMA YAPIN SOCIAL ADS ALICILARINIZI FACEBOOK TA HEDEFLEYİN. ÇOK KANALLI PAZARLAMA YAPIN SOCIAL ADS ALICILARINIZI FACEBOOK TA HEDEFLEYİN. ÇOK KANALLI PAZARLAMA YAPIN Social Ads Social ads mevcut müşterilerinizi facebook

Detaylı

ÖNEMLİ ANLARI KAZANMAK: Her zaman doğru zamanda doğru mesajla doğru insana ulaşmak.

ÖNEMLİ ANLARI KAZANMAK: Her zaman doğru zamanda doğru mesajla doğru insana ulaşmak. ÖNEMLİ ANLARI KAZANMAK: Her zaman doğru zamanda doğru mesajla doğru insana ulaşmak. Bugün bildiğimiz anlamıyla online olma dönemi sona erdi. Artık online olmuyoruz, online yaşıyoruz ; her zaman açığız,

Detaylı

SPONSORLUK DOSYASI 14 Ocak 2015 / Sabancı Center

SPONSORLUK DOSYASI 14 Ocak 2015 / Sabancı Center SPONSORLUK DOSYASI 14 Ocak 2015 / Sabancı Center Kurumsal yönetime inancınızı paylaşmak, sürdürülebilir kalkınma hedefiyle ilerlemek için VIII. Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi nde yerinizi alın!

Detaylı

Elif Öven Esra Akkan. Özge Aytekin Seda Buz

Elif Öven Esra Akkan. Özge Aytekin Seda Buz Elif Öven Esra Akkan Özge Aytekin Seda Buz 1 durum analizi 2 problem 3 analizi hedef kitle 4 strateji 5 yaratıcı işler 6 medya planlama durum analizi 500 marka, %80 i yabancı Uzakdoğu ülkelerinin fiyat

Detaylı

biz kimiz? Kuzey Kıbrıs'ta faaliyet gösteren yeni nesil EVENT ajansıyız!

biz kimiz? Kuzey Kıbrıs'ta faaliyet gösteren yeni nesil EVENT ajansıyız! denebirkere biz kimiz? 2 biz kimiz? Kuzey Kıbrıs'ta faaliyet gösteren yeni nesil EVENT ajansıyız! Marka ve kurumlar için her projede yenilikçi olmayı ve yeni fikirler üretmeyi hedefler, müşterilerimizin

Detaylı