GENEL İLK YARDIM BİLGİLERİ VE HASTA VE YARALI DEĞERLENDİRİLMESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GENEL İLK YARDIM BİLGİLERİ VE HASTA VE YARALI DEĞERLENDİRİLMESİ"

Transkript

1 1 GENEL İLK YARDIM BİLGİLERİ VE HASTA VE YARALI DEĞERLENDİRİLMESİ Genel anlamda ilk yardım esnasında yapacağımız, öncelik sırasıyla 3 şey vardır. Her türlü durumda bu sıralamaya uygun davranmalıyız. 1- Koruma/korunma: Olay yerindeki tehlikeleri ve riskli durumları belirlemek, ortamı güvenli hale getirmek. Olay yeri değerlendirmesi mutlaka yapılmalıdır. Öncelikle ilk yardımcının kendisini koruması gerektiği unutulmamalıdır. 2- Bildirme: Yardım birimlerine en kısa süre içerisinde haber verilmelidir. Bilindiği üzere ülkemizde bu 112 dir. Yardım birimleriyle irtibata geçildiğinde, haber verilirken neler söylemeliyiz: - Olay yerinin kesin adresi - Arayan kişinin kimliği ve numarası - Olayın tanımı - Hasta/yaralı sayısı - Yaralıların durumu - Yapılan veya yapılması düşünülen yardımlar. 3- Müdahale: Yaralıya müdahale etme OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Bu değerlendirmeyi yapmaktaki amaç, devem eden ya da yeni herhangi bir tehlike oluşturan durum var mı belirlemek ve yeni bir olumsuz duruma yol açabilecek sebepleri ortadan kaldırmaktır. Ayrıca olay yerindeki hasta ve yaralıların sayısı ve durumları hakkında bilgi sahibi olunmak için de yine bu değerlendirme yapılmalıdır. Unutulmamalıdır ki; Her kazanın kendine göre bir oluş şekli ve yapısı vardır. Yine her olay yerinin de kendine özgü riskleri vardır. Dolayısı ile bu konuda bilinmesi gereken şey: Kaza olan çevreye ya da hasta/yaralının çevresine bir bakmak ve burada devam eden riskler var mı? diye sorgulamak gerekir. Her olayın risk durumu birbirinden farklıdır Kendimiz ve yaralı için muhakkak güvenli bir bölge oluşturulmalıdır. Trafik kazası ise mutlaka trafik kesilmeli, çevre işaretleri konulmalıdır. Kaza bölgesi mutlaka uzaktan görülür hale getirilmelidir. Kaza izleyicileri, meraklı kalabalık olay yerinden uzak tutulmalıdır. Kaza yapan aracın kontağı muhakkak kapatılmalıdır. Asla ve asla sigara içilmemeli/içirtilmemelidir. Araçtan yakıt ya da gaz sızıntısına karşı oldukça dikkatli olunmalıdır.

2 2 Ya da kapalı mekanda gerçekleşen bir zehirlenme durumunu örnek veriri isek, gaz varlığı düşünülerek mutlaka gaz vanalarını kapatılmasını sağlamalıyız. Elektrik düğmeleriyle oynamamalıyız. Çamları muhakkak açıp ortamı havalandırmalıyız. Örnekler çoğaltılabilir. Ayrıca hasta ve yaralı için bir risk yok ise yaralı yerinden kıpırdatılmamalıdır. Yaralı hayati fonksiyonları açısından değerlendirilmelidir. HASTA YA DA YARALIYI İLK DEĞERLENDİRMEDE YAPILACAK İŞLEMLER Kaza bölgesinde birden çok hasta var ise kimden başlamalıyız? Sessiz hasta veya yaralılar her zaman riskli olanlardır. GENEL OLARAK ÖNCELİK SIRASI: 1.derece öncelikli olanlar (durumu ağır): Bilinci kapalı olanlar, nefes alma problemi olanlar, şiddetli kanaması olanlar. 2. derecede öncelikli olanlar: Orta derece kanaması olanlar 3. derece öncelikli olanlar: Kırık, çıkık, hafif kanama. Yalnız burada belirtilen kırık, küçük kemik kırıklarıdır (el, kol, ayak gibi). Büyük ve yaygın kemikleri genelde bilinç bozukluğuna yol açar. Öncelikle, hasta/yaralıyı örneğin omuzlarına dokunarak ve seslenerek, bilinç kontrolü sağlanır. iyi misin?. Bilinç yok ise öncelikle 112 aranır ve sırasıyla şunlar yapılır: 1- Hava yolu değerlendirmesi: Hava yolunun açıklığı sağlanmalıdır. Eğer ki hava yolunu tıkayan, nefes girişini engelleyen bir cisim tespit edilir ya da bundan şüphelenilirse, bundan kurtulmak gerekmektedir. Bildiğimiz gibi hava yolları burundan başlamaktadır ancak ağzımız sindirim sistemimizin başlangıç yolu olmasına rağmen, solunum sistemimiz için de başlangıç sayılabilir ve burada olabilecek yabancı cisimler, hastanın nefes almasına izin vermemektedir. ( anatomik yapı) Ağız bölgesinde yabancı cisim varlığı tespit edilirse mutlaka çıkarılması gerekmektedir. Yetişkinlerde ve çocuklarda ağıza kör dalış yapılabilir, yani parmaklarla ağız içi, cisimler görülmeden temizlenebilir. Ancak bu bebeklerde yapılmamalıdır. Bebeklerde cisim görülerek, 2 parmak ile alınmalıdır. Çünkü bebeklerin hava yolu girişi zaten çok ufak ve hassastır.

3 3 Daha sonra kişiye baş-çene pozisyonu verilmelidir. Bir el alına, diğer elin 3 parmağı çeneye konularak bu pozisyon verilir. Böylece dilin geriye kaçarak boğaz girişini kapamasına engel olunur. Ya da eğer bu durum oluşmuşsa, yani dil yüzünden hava yolu girişi kapandıysa, bu pozisyon ile hava yolu açılır. Eğer ki, bilinci kapalı kişini ağız içinde kusmuk ya da sıvı cisim varlığı tespit edilirse, duruma göre baş ya da kişi yan tarafa doğru yaklaşık en az 45 derece olacak şekilde döndürülebilinir. 2- Solunumun değerlendirilmesi: Her türlü kaza ya da hastalık durumunda yapacağımız ilk yardımda 1. Öncelik daima solunumun sağlanmasıdır. Normal yetişkinde solunum sayısı istirahat halindeyken /dk. dır. Normal solunum ne yüzeyel, ne hızlı, ne derin, ne de seslidir. (kendi solunumumuz). Solunum olup olmadığını nasıl anlayabiliriz? Bak-dinle-hisset yöntemi: Başımızı yaralının göğsüne bakar şekle getirir ve kulağımızı yaralının ağzına yaklaştırırız. Göğüs ve karın hareketlerinden solunum varlığını görmeye, kulağımız ile solunum sesini duymaya ve hissetmeye çalışırız. Bu yöntem kişide solum olup olmadığını anlamamızı sağlayan en iyi yöntemdir.

4 4 Ayrıca yapılabilecek bir uygulama daha vardır. Artık pek uygulanmasa dahi yine de oldukça fikir veren bir yöntemdir. Hastanın ağzına ayna tutularak, aynada buharlaşma olup olmadığı kontrol edilebilir. En ufak solunum varlığında ayna üzerinde kısa süreli dahi olsa bir buhar oluşmaktadır. Solunumun olduğu durumlarda, solunumun şekli de önem arz etmektedir. - Yüzeyel ve hızlı solunum bize şoku düşündürür. - Derin ya da zorlayıcı ya da sesli solunum bize soluk yollarında darlık, tıkanma ya da akciğer içi oluşabilecek olumsuz durumları düşündürür. ( AC de sıvı toplanma, pnömothorax, yabancı cisim ) - Solunum yollarının bir salgısı olan balgam, travma ya da akciğer hastalıkları varlığında görülebilir. - Kanlı balgam, boğaz ya da solunum yolu ya da akciğer yaralanmalarında görülebilir. Akciğer yaralanmalarında özellikle kanlı-köpüklü balgam görülür. - Kalp yetmezliklerinde de köpüklü bir balgam görülür. Akciğerde sıvı toplanmasına bağlı olarak köpük oluşabilir, sesli, fokurtulu bir solunum vardır, hasta yatamaz, dik durmak ister. - Astım krizlerinde de, hava yolları son derece daraldığından, sesli, hışırtılı, ıslık çalar gibi bir solunum sesi duyulabilir. - Solunum sıkıntısına giren bilinci yerinde hasta, konuşamaz, panik halindedir, ellerini devamlı boğazına götürür. Hiçbir pozisyonda duramaz. - Bazen bak-dinle-hisset yöntemi bize kişinin hastalığı ya da bilinç kaybı sebepleri hakkında bilgi de verir. Örneğin alkol kokusu alınması durumun alkol koması olduğunun belirtecidir. Şeker yükselmesine bağlı hiperglisemi komasında ise kişinin ağzı çürük elma gibi kokar. Yine şeker düşmesi yani hipoglisemi komasında kişinin ağzı asetona benzer şekilde kokabilir. 3- Dolaşımın değerlendirilmesi: Dolaşımın değerlendirilmesi demek kişide kalp atımının olup olmadığını değerlendirmek demektir. Bu, direkt elimizi kişinin kalbi üzerine konularak anlaşılamaz. Kalp atımı böyle alınamaz. Bunun için asıl yöntem olan nabız kontrollerini yapmak gerekmektedir. NABIZ: kalbin kasılması ve kan pompalaması ile atardamarlarda duyulan basıncın hissedilmesidir. Bu amaçla vücudumuzun belli başlı bölgelerinde yüzeyelleşen arterleri palpe ederek ( 2 ya da 3 parmak ile hafifçe dokunarak) nabız alabiliriz. Nabzın hızını, düzenini, ritmini anlayabiliriz. Nabız noktaları:

5 -Boyun ( şah damarı, carotis nabzı): Genel olarak canlı kişilerde bu nabız bakılmaz. Bu nabzı kontrol ederken kalp atım hızını düşürebiliriz. Ayrıca bu nabız kontrolü 2 taraftan asla yapılmamalıdır. Çünkü bu damar, beyne giden ana damardır. Bastırarak dolaşımı kesebiliriz. 5

6 6 - El bileği ( radial nabız ) kontrolü: El bilek bölgesi dış yan kısımdan bakılır. -Kasık (femoral arter) nabzı: Kasık bölgemizde ana damarlardan olan femoral arter olduğu ve bu bölge yaralanmalarında risk teşkil ettiği anlatılmıştı. Kasık bölge orta kısımda bu nabzı alabiliriz ancak genelde pratikte uygulanmaz. - Dirsek içi (brachial arter nabzı) : Dirsek içi bölgemizde hissedilir. Ancak şişman kişilerde az hissedilebilir. -Diz arkası (popliteal arter) nabzı: Dizin arka iç tarafında hissedilen nabızdır. Kilolu kişilerde zor hissedilir.

7 7 -Ayak bileği ( posterior tibial arter) nabzı: Ayak bileği iç tarafındaki malleol kemik çıkıntısının arka-alt tarafında hissedilir. -Ayak üzeri (dorsalis pedis) nabzı: Bu nabız ayak sırt bölgesinde ilk 3 parmak hizasında bileğe yakın bölgede çok rahat hissedilir. El bilek nabzı gibi bu nabız da en iyi hissedilendir. Özellikle bilek nabzına bakamadığımız durumlarda bu nabza rahatlıkla bakabiliriz. Ayrıca bu nabız noktalarından başka kulak kepçesi önü ve şakak bölgesinde de nabız hissedebiliriz. Nabız alınırken, çok hafif ya da çok fazla bastırmamalıyız. Çok hafif bastırırsak vurumu duyamayabiliriz, çok fazla bastırırsak da kendi parmak ucu nabzımızı hissedebiliriz. Nabız alan kişinin deneyimi çok önemlidir. Bu yüzden ilk yardımcı sık sık kendisi ve yakınları üzerinde nabız alma egzersizleri yapmalıdır.. Periferik nabızların (el bileği, ayak) alınamaması durumu, kan kaybından ya da şok durumundan olabilir. Bu çok önemli bir durumdur. Bilinç açık/yarı açık dahi olsa nabız kontrolü muhakkak yapmalıyız.

8 8 Normal nabız sayıları: Yetişkin /dk Çocuk /dk Bebek /dk Nabız sayarken 1 dakika boyunca saymaya gerek yoktur.. 15 saniye sayıp, sonucu 4 ile çarparsak zamandan tasarruf yapmış oluruz. Kanama, sıvı kaybı, şok gibi durumlarda nabız sayısı artar. Bu durumlarda nabız sayısı hızlı ve vurum hafiftir. Normal nabız vurusu şiddetine ve ritmine alışmak için mutlaka kendimiz ve yakınlarımız üzerinde çalışma yapmalıyız. Unutulmamalıdır ki normali bilmeyen, anormali anlayamaz. Nabzın hızlı ve dolgun olması, güçlü olması genelde yüksek tansiyonda görülür. Nabız ritmini düzensiz olması kalp hastalıklarında görülür. Unutulmaması gereken önemli bir nokta da korku ve heyecan içindeki sağlam kişilerin nabız sayıları artmaktadır. Bu gibi durumlarda nabız sayıları yani kalp atım hızı 150 lere kadar çıkabilir. (hormonlar/adrenalin) Bundan başka bir dolaşım kontrolü de kapiller dolum kontrolüdür. Tırnaklardan anlaşılır. Tırnak ucuna bastırılır, böylece tırnak yatağı beyazlar. Bası sonlandırılınca, tırnak yatağı eski normal pembemsi rengine döner. (maksimum 2 sn.de). Böylece anlarız ki, kapillerde dolaşım var, bunların bağlı olduğu arterlerde dolaşım var. KAN BASINCI (tansiyon): Kalbin pompaladığı kanın, damar duvarına yapmış olduğu basınç demektir. Normali: / dir. Tansiyon değerindeki büyük sayı sistolik kan basıncını yani kalp kasılırken oluşan basıncı, küçük sayı ise diastolik kan basıncını yani kalp gevşerken oluşan basıncı gösterir. Kanama, sıvı kaybı, şok durumlarında kan basıncı düşer. Kan basıncı düşen kişilerde solukluk, soğuk terleme, huzursuzluk gibi belirtiler oluşur. Yine kan basıncı çok yükselen kişilerde ise özellikle yüz ve boyunda kızarma oluşabilir. Ayrıca ense yanması, ense ağrısı, baş ağrısı görülebilir. 4-KANAMA: Kaza ya da yaralanmalarda damar duvarının zarar görmesi sonucu kanın damar dışına çıkması. Oluş yerine göre 3 çeşit kanama vardır: 1-Dış kanama: Doku bütünlüğü kaybolmuş, vücut dışına kan çıkıyor 2-İç kanama: Vücut boşlukları içine kan akıyor, vücut dışına çıkma yok.

9 9 3-Vücut deliklerinden (burun, kulak) kanama: Doğal deliklerden kan sızıyor. Ayrıca zedelenen damar çeşidine göre de 3 çeşittir: 1-Arter kanaması: Genelde fışkırır tarzdadır. 2-Ven kanaması: Sürekli akıntı şeklindedir. 3-Kapiller kanaması: İnce sızıntı şeklindedir. Kanama şiddetine göre kişiyi ölüme götürebilir. Vücudumuzda 5-6 lt. kadar kan vardır. Bunun %20 sini kaybı kişiyi ölüme götürebilir (1 lt). SOLUNUMUN DEĞERLENDİRİLMESİ VE SAĞLANMASINI TAKİBEN KİŞİNİN BİLİNÇ DEĞERLENDİRİLMESİ YAPILMALIIDIR. 5-BİLİNÇ DURUMU TAYİNİ: Bir an önce, saniyeler içinde yapılması gereken bir işlemdir. Özellikle kafa travmalarında çok önemlidir. Yaralıya yapılacak ilk değerlendirme ve ilk yardımı takiben, bilinç kontrolü, seviye ölçümü yapılmalıdır. Bu amaçla A V P U skalası kullanılır. Ayrıca kişilerin bilinç durumu ölçüldükten sonra da 10 dk. da bir tekrar kontrol edilmelidir. Çünkü başta normal olan bir bilinç, birkaç dakika sonra kaybolabilir. Unutulmamalıdır ki, özellikle kaza ve yaralanmalarda kişilerin durumu her an daha kötüleşebilir. AVPU skalasına göre hastalar 4 gruba ayrılır: 1-) Uyanık hasta (alert): Bilinç açık, oryante, koopere,(kendini biliyor, yer, zaman, durum bilgisi var) 2-) Sesli uyarılara cevap veriyor (respond to voice) : Bilinç bulanık, gözler kapalı ya da yarı kapalıdır. Hasta sesli uyarılara cevap verir, kooperasyon bozukluğu olabilir ( kendisini bilme, yer, zaman, durum bilgisi bozuk olabilir). 3-) Ağrılı uyarılara cevap veriyor ( respond to pain): Bilinç bulanık. Sesli uyarıya cevap yok. Ağrılı uyarılara bağırarak ya da hareket ederek cevap verir. Dürterek ya da çimdikleyerek kontrol edilir. 4-) Cevap yok (unresponsive): Bilinç kapalıdır, hiçbir uyarana cevap vermez. Bilinci kapalı hasta öncelikli hastadır. 6- SEMPTOMLAR: Bilinç durumu açık ise, hasta ya da yaralıya yapılacak ilk yardımı takiben, şikayetleri de dinlenilmelidir. Semptom = hastanın şikayetleri

10 10 Ancak muayene ile kendimizin bulacağı bulgular, hastanın şikayetlerinden daha güvenilirdir. Kazaya uğrayan kişi genelde ilk esnada bir şeyin farkında olmaz (sıcağı sıcağına anlamadım). Ancak hastadan kendisi hakkında alacağımız bazı bilgiler de önem taşır, alerjisi var mı, hastalıkları, kullandığı ilaçlar, ameliyatları gibi. 7- MUAYENE BULGULARI Solunum, nabız, kan basıncı, vücut ısısı, deri, pupillalar, hareket kontrolüdür. Nabız, solunum ve kan basıncı üzerinde duruldu. Vücut ısısı: Normal bir kişinin vücut ısısı 36.7 derecedir. Bu ısıda artma ya da azalma bir takım sağlık sorunlarıyla ilgilidir. Deri: - Soğuk, soluk, terli bir cilt tansiyon düşmesini gösterebilir. - Soğuk terleme kan şekeri düşmesi (hipoglisemi) göstergesi olabilir - Soğuk, nemli bir cilt ŞOK belirtisi olabilir. - Kan kayıplarında vücut ısısı düşer - Kan şekeri yükselmelerinde vücut ısısı artabilir - Yine çok yüksek ateş havale göstergesidir Derinin normal renginden daha farklı bir renk alması bazı özel durumlar için belirti olabilir. Deri, ateş, yüksek tansiyon ve kalp krizi durumlarında kızarmış olabilir.( Kalp krizlerinde genelde boyun ve yüz bölgesi). Karbon monoksit zehirlenmelerinde deri parlak kiraz pembesi renginde olur. Kanamaya bağlı olarak gelişen durumlarda, özellikle şok ta deri soluk renkli görülür. Solunum ve dolaşım yetmezliği olan kişilerde deri rengi mor renk almaya başlar. Özellikle dudaklar, parmak uçları ve dil mor renk alır. Bu çok önemli bir bulgudur. Kan yeterince oksijenlenemediğinden durum kötüdür. PUPİLLALAR (göz bebekleri): Gözler beynin aynasıdır. Göz bebeği gözün orta kısmındaki yuvarlak, siyah renkli kısımdır. Normalde her 2 gözde de eşit büyüklüktedir. Büyüklüğü ışığa göre büyür ya da azalır (ışık refleksi) Işınların gözümüz içine girdiği yerdir. Karanlıkta, daha fazla ışın alabilmek için genişler = midriasis Yoğun ışıkta da fazla ışın girmesine engel olmak için küçülür = miosis

11 11 MİOSİS MİDRİASİS Gözler açıkken pupillaların her 2 gözde de eşit genişlikte olması gerekmektedir. Özellikle kafa travmalarında olay ciddi ise 2 göz arasında pupilla genişliğinde fark olabilir (anizokori), beyin kanaması riskidir. Pupillalar ışığa küçülerek cevap verir. Göze ışık tutularak küçülmesi kontrol edilmelidir. (pupilla refleksi) Her 2 göz de eşit olarak küçülüyor ve ışığı çekince eşit olarak genişliyor ise bu durum genelde beyin fonksiyonları açısından iyilik göstergesidir. Arada fark var ise ya da olması gerektiği tepkiyi vermiyor ise beyin içi kötü bir durum söz konusudur. Uyuşturucu madde bağımlılarında pupillalar küçüktür. Ölen kişilerde pupillalar maksimum genişliktedir ve ışığa hiç bir cevap vermez. Hareket kabiliyeti: Bilinci açık hasta/yaralı istediği halde vücudunun bir kısmını hareket ettiremiyor ise aklımıza hemen felç (paralizi) gelmelidir. Aksi ispat edilene kadar felç düşülmelidir. Hareket ettirememe sebebi o bölgede oluşabilecek bir kırık da olabilmektedir. Bunun için, hareket ettiremediği bölgenin ya da travma bölgesinin muhakkak kırık-çıkık açısından değerlendirilmesi gereklidir. Hareket kaybı kırıktan olabilir. Kırık kendini şekil bozukluğu ve genelde ağrı ile belli eder. Ancak ağrı duyusuna fazla güvenmemek gerekir, bazen uyuşma sebebiyle ağrı olmayabilir. Muayene edilen vücut bölgesi mutlaka yaralının normal benzer bölgeleri ile kıyaslanmalıdır. Kırık şüphesi var ise bölge stabil hale getirilmelidir. Vücudun bir yarısını hareket ettiremeyen (hemipleji) kişilerde beyin kanaması, ya da beyin damar tıkanması ya da beyin içi kötü bir durum düşünülmelidir. Yaralı belden aşağısını hareket ettiremiyor ise (parapleji), medulla spinalis (omurilik) zedelenmeleri düşünülmelidir.

12 12 Kol ya da bacak kısmını hareket ettiremeyen yaralılarda da öncelikle medulla spinalis zedelenmesi düşünülmelidir. Unutulmamalıdır ki, omurilik nerden zedelenir ise, alt bölgelerinde his kaybı ve felç olacaktır. Yaralı çok acil olarak bulunduğu bölgeden çekilmek zorunda ise, şüpheli bölge hareket ettirilmeden, stabilleştirilerek taşınmalıdır. Kaza ya da herhangi bir olayda bazı durumların ilkyardımcı tarafından kayda alınması gerekmektedir. Olayın saati, yeri, yaralılar, varsa ölü.. Mümkünse kazazededeki bulgular ve yapılanlar da kaydedilmelidir. Genel muayene - Bilinç düzeyi - Solunum sayısı - Nabız sayı ve ritmi - Vücut nemi, rengi SIRASIYLA YARALI MUAYENESİ Baş muayenesi - Saç, saçlı deri, baş, yüz, yara bere, travma izi. - Ağız içi yabancı cisim kontrolü - Kulak, burun kanama, sıvı kontrolü Boyun muayenesi - Ağrı, hassasiyet, şişlik, şekil bozukluğu var mı bakılır. - Travmalarda aksi ispat edilene kadar boyun omurga zedelenmesi düşünülür - Ağrı var ise muayene durdurulur - Mutlaka atel takılır. Göğüs kafesi muayenesi - Yara, şekil bozukluğu, kanama, ağrı, hassasiyet, renk değişikliği kontrol edilir. - Kesici/delici cisim yaralanması var mı kontrol edilir - Solunum ile göğüs kafesi eşit genişleyip daralıyor mu kontrol edilir - Anormallik aranır - Sırt üstü yatan hastada el, bel boşluğundan sokularak sırt kontrol edilir (çevirme riskli ise)

13 13 Bel muayenesi/karın muayenesi: - Açık yara, kesici/delici cisim yarası aranır - Kanama, morarma, renk değişikliği aranır - Karın sert, gergin, tahta gibi ise iç kanama vardır denilir - Kalça kontrol edilir, ağrı, kanama var mı bakılır. - Kasık bölgesi kanama açısından değerlendirilir. Kol-bacak değerlendirmesi: - His kaybı, hareket kaybı var mı kontrol edilir. - Şekil bozukluğu var mı kontrol edilir. - Ağrı, şişlik var mı bakılır - Nabız noktaları kontrol edilir. - Her hangi bir anormal bulgu yok ise hastaya kuvvet kontrolü yaptırılır, her 2 eliyle de elimizi sıkması istenir. Yine bacaklarda problem görülmedi ise önce her iki ayağını oynatması istenir. Sorun yok ise bu sefer her iki bacağı hareket ettirmesi istenir. Kaynaklar: İLK YARDIM Ders Kitabı Afyon Kocatepe Ün Editör: Prof. Dr. Osman Nuri Dilek - Hasta ve yaralı değerlendirmesi Prof. Dr. Osman Nuri Dilek

İLK YARDIM EĞİTİMİNE HOŞGELDİNİZ

İLK YARDIM EĞİTİMİNE HOŞGELDİNİZ İLK YARDIM EĞİTİMİNE HOŞGELDİNİZ 1 İLK YARDIMIN TANIMI Herhangi bir kaza yada yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar; hayatın kurtarılması, durumun

Detaylı

2-HASTA/YARALININ OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

2-HASTA/YARALININ OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ 2-HASTA/YARALININ OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ İlkyardımcının bilmesi gereken ve vücudu oluşturan sistemler nelerdir? İlkyardımcının insan vücudu, yapısı ve işleyişi konusunda bazı temel kavramları bilmesi,

Detaylı

İLK YARDIM DENEME SINAVI Aşağıdakilerden hangisi yaşam bulgusu değildir? A) Bilinç. B) Solunum ve dolaşım. C) Vücut ısısı kan basıncı

İLK YARDIM DENEME SINAVI Aşağıdakilerden hangisi yaşam bulgusu değildir? A) Bilinç. B) Solunum ve dolaşım. C) Vücut ısısı kan basıncı İLK YARDIM DENEME SINAVI 4 1. Aşağıdakilerden hangisi yaşam bulgusu değildir? A) Bilinç B) Solunum ve dolaşım C) Vücut ısısı kan basıncı D) Boşaltım 2. Aşağıdaki hastalardan hangisine ilk önce ilkyardım

Detaylı

14)Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın temel uygulamaları arasında yer almaz? A) Koruma. B) Bildirme. C) Kurtarma. D) İyileştirme.

14)Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın temel uygulamaları arasında yer almaz? A) Koruma. B) Bildirme. C) Kurtarma. D) İyileştirme. ÇALIŞMA SORULARI 1) Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın tanımıdır? A) Acil tedavi ünitelerinde yapılan ilk tedavidir. B) Hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesi amacıyla, olay yerinde tıbbı araç

Detaylı

İNSAN VÜCUDUNUN İŞLEYİŞİ. kazazedenin değerlendirilmesi önemlidir. Çok kısa. olmadığına yaralanmasının

İNSAN VÜCUDUNUN İŞLEYİŞİ. kazazedenin değerlendirilmesi önemlidir. Çok kısa. olmadığına yaralanmasının İNSAN VÜCUDUNUN İŞLEYİŞİ Olay yerinde kazazedenin değerlendirilmesi önemlidir. Çok kısa sürede yaralının canlı olup olmadığına ve yaralanmasının VÜCUT SİSTEMLERİ İlk yardım herkesin; yapacak 1) Kazazedeyi

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KANAMALARDA İLKYARDIM BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ? Kanama

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-2

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-2 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-2 1) Aşağıdakilerden hangisi kafatası ve omurga yaralanması nedenlerinden değildir? a) Spor ve iş kazaları b) Şeker hastalığı c) Otomobil kazaları d) Yıkıntı

Detaylı

1.Türkiye de hastanın en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlamak amacıyla hangi telefon numarası aranmalıdır? A) 110 B) 155 C) 114 D) 112

1.Türkiye de hastanın en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlamak amacıyla hangi telefon numarası aranmalıdır? A) 110 B) 155 C) 114 D) 112 ÇALIŞMA SORULARI 10 1.Türkiye de hastanın en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlamak amacıyla hangi telefon numarası aranmalıdır? A) 110 B) 155 C) 114 D) 112 2.112 nin aranması sırasında aşağıdakilerden

Detaylı

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar YARALANMALAR YARA NEDİR? Bir travma sonucu deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar etkilenebilir. Derinin koruma özelliği bozulacağından enfeksiyon

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: İLKYARDIMIN TEMEL İLKELERİ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: İLKYARDIMIN TEMEL İLKELERİ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: İLKYARDIMIN TEMEL İLKELERİ I. İLKYARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...3 A. İLKYARDIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR...3 1. İlkyardımın Tanımı...3 2. Acil Tedavinin Tanımı...3 3. İlkyardım ve

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1 1) Aşağıdaki durumlardan hangisinde turnike uygulanır? a) Çok sayıda yararı varsa ilkyardımcı tek ise b) Yaralının güç koşullarda bir yere taşınması gerekiyorsa

Detaylı

Hava Yolu Tıkanıklığı

Hava Yolu Tıkanıklığı Hava Yolu Tıkanıklığı Hava yolunun, solunumu gerçekleştirmek için gerekli havanın geçişine engel olacak şekilde tıkanmasıdır. Tıkanma, tam tıkanma ve kısmi tıkanma şeklinde görülür. Hava Yolu Tıkanıklığı

Detaylı

C-Ç E-F G-Ğ 248 İLKYARDIM

C-Ç E-F G-Ğ 248 İLKYARDIM İNDEKS A A-B-C, 6 Acil taşıma yöntemleri, 55 Acil tedavi, 3,4 Açık kırık, 177 Akciğer, 41 Akrep sokması, 213 Altın beşik Dört elle altın beşik, 62 Üç elle altın beşik, 64 İki elle altın beşik, 66 Ana damara

Detaylı

Hastanın Değerlendirilmesi

Hastanın Değerlendirilmesi Hastanın Değerlendirilmesi Semptom Hasta tarafından dile getirilen şikayettir Belirti Paramediğin gözleyebildiği birşeydir Nabız, Solunum, Kan basıncı, Vücut ısısı Vital Bulgular Nabız Kalbin kasılması

Detaylı

1-GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ

1-GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ 1-GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ Ne zaman değil 2 Nerede değil 3 Her zaman ve her yerde Herkes için ilkyardım 4 İLKYARDIM HAYAT KURTARIR TÜM KAZALARDA ÖLÜMLERİN YÜZDE 10 U İLK BEŞ DAKİKADA, YÜZDE 50 Sİ İLK

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM V KANAMALARDA İLK YARDIM

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM V KANAMALARDA İLK YARDIM Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU Mart 2014 BÖLÜM V KANAMALARDA İLK YARDIM KANAMA NEDİR? Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına

Detaylı

İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...1

İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...1 İÇİNDEKİLER Bölüm I: İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...1 A. İLK YARDIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR...1 1. İlk Yardım ve Acil Bakımın Özellikleri...2 B. KORUMA...12 1. Olay Yerinin Değerlendirilmesi...12 2. Olay

Detaylı

KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM. Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP

KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM. Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP Kırık Nedir? Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu yada kendiliğinden oluşabilir. Büyük kemiklerin kırılması sonucu

Detaylı

İNSAN VÜCUDU TEMEL BİLGİLER

İNSAN VÜCUDU TEMEL BİLGİLER İNSAN VÜCUDU TEMEL BİLGİLER Vücudu Oluşturan Sistemler Nelerdir? Hareket sistemi Dolaşım Sistemi Sinir Sistemi Solunum Sistemi Boşaltım sistemi Dolaşım Sistemi Hareket sistemi: Vücudun hareket etmesini,

Detaylı

BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLKYARDIM DERS NOTLARI

BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLKYARDIM DERS NOTLARI BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLKYARDIM DERS NOTLARI Yrd. Doç.Dr. Vesile ŞENOL Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Böl. Bşk Paramedik Program Koordinatörü E.Ü. H.B.S.H.M.Y.O 1 Bilinç Bozukluğu/Bilinç Kaybı Beynin normal

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU Ocak 2014 SOLUNUM ve KALP DURMASI NEDİR? BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Solunum durması: Solunum hareketleri durunca, vücuda yaşamak için

Detaylı

İLK YARDIM AMAÇ. Katılımcılar, ilkyardım kavramı, ilkeleri ve uygulama teknikleri konusunda bilgi sahibi olabilecek.

İLK YARDIM AMAÇ. Katılımcılar, ilkyardım kavramı, ilkeleri ve uygulama teknikleri konusunda bilgi sahibi olabilecek. İLK YARDIM AMAÇ Katılımcılar, ilkyardım kavramı, ilkeleri ve uygulama teknikleri konusunda bilgi sahibi olabilecek. 1 Eğitimin Kazanımları Bu eğitimin sonunda katılımcılar; İlkyardım kavramını tanımlar

Detaylı

5) Çeşitli sebeplerle beyine giden oksijen miktarının azalmasıyla oluşan tabloya ne denir? A) Kusma B) Bayılma C) Kalp krizi D) Beyin felci

5) Çeşitli sebeplerle beyine giden oksijen miktarının azalmasıyla oluşan tabloya ne denir? A) Kusma B) Bayılma C) Kalp krizi D) Beyin felci ÇALIŞMA SORULARI 2 1) Yutkunma ve öksürük gibi reflekslerin ve dışarıdan gelen uyarılara karşı tepkinin azalması yada yok olması ileortaya çıkan uzun süreli bilinç kaybına ne denir? A) Şok B) Düşme C)

Detaylı

1. Aşağıdakilerden hangisi kırık, çıkık, burkulmalarda ilkyardım uygulamalarından biri değildir?

1. Aşağıdakilerden hangisi kırık, çıkık, burkulmalarda ilkyardım uygulamalarından biri değildir? İLK YARDIM DENEME SINAVI 3 1. Aşağıdakilerden hangisi kırık, çıkık, burkulmalarda ilkyardım uygulamalarından biri değildir? A) Tespit sadece kırığın olduğu kemiğe yapılmalıdır B) Yara varsa üzeri üzeri

Detaylı

2. Aşağıdakilerden hangisi göze yabancı cisim batmasında yapılan ilkyardım uygulamalarından biri değildir?

2. Aşağıdakilerden hangisi göze yabancı cisim batmasında yapılan ilkyardım uygulamalarından biri değildir? İLKYARDIM DENEME SINAVI 7 1. Aşağıdaki durumlardan hangisinde turnike uygulanır? A) Çok sayıda yaralının bulunduğu ortamda ilkyardımcı tek ise B) Yaralının güç koşullarda bir yere taşınması gerekiyorsa

Detaylı

Beyin kan dolaşımının bozulması sonucu, dokunma ve sesli uyarılara cevap verememe haline BİLİNÇ KAYBI denir. KOMA UYKU

Beyin kan dolaşımının bozulması sonucu, dokunma ve sesli uyarılara cevap verememe haline BİLİNÇ KAYBI denir. KOMA UYKU Beyin kan dolaşımının bozulması sonucu, dokunma ve sesli uyarılara cevap verememe haline BİLİNÇ KAYBI denir. UYKU KOMA 03.01.2013 10:18 1 Bilinç Bozukluğuna Neden Olan Durumlar? Bayılma, Ateşe bağlı Havale

Detaylı

VİTAL BULGULAR. Dr.Mine SERİN FÜ Çocuk Nöroloji

VİTAL BULGULAR. Dr.Mine SERİN FÜ Çocuk Nöroloji VİTAL BULGULAR Dr.Mine SERİN FÜ Çocuk Nöroloji Cilt : Isı, renk, görünüm Solunum : Hızı ve sayısı Nabız : Hızı ve şekli Kan basıncı : Vücut Isısı Hastanın ateşine bakma şeklinde ifade edilir Ateş vücut

Detaylı

9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği 7.Ünite Yaşam Bulguları NABIZ. 17.18.19. Hafta ( 6-24 / 01 / 2014 )

9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği 7.Ünite Yaşam Bulguları NABIZ. 17.18.19. Hafta ( 6-24 / 01 / 2014 ) 9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği 7.Ünite Yaşam Bulguları NABIZ 17.18.19. Hafta ( 6-24 / 01 / 2014 ) NABIZ 2 Kalbin sol ventrikülünün kasılmasıyla aorta gönderilen kanın neden olduğu basınç artışına karşı,

Detaylı

5- YARALANMALARDA İLKYARDIM

5- YARALANMALARDA İLKYARDIM 5- YARALANMALARDA İLKYARDIM YARALANMALARDA İLKYARDIM Yara nedir? Bir travma sonucu deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar etkilenebilir.

Detaylı

Solunum ve Kalp Durması Nedir?

Solunum ve Kalp Durması Nedir? TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum durması: Solunum hareketlerinin durması nedeniyle vücudun yaşamak için ihtiyacı olan oksijenden yoksun kalmasıdır. Hemen yapay solunum ile hasta

Detaylı

Temel Yaşam Desteği. Yetişkinlerde, çocuklarda ve bebeklerde farklı uygulamalar yapılır.

Temel Yaşam Desteği. Yetişkinlerde, çocuklarda ve bebeklerde farklı uygulamalar yapılır. Hayat kurtarmak amacıyla, bilinç kontrolü yapılıp hava yolu açıklığı sağlandıktan sonra solunumu ve kalbi durmuş kişiye suni solunum ile akciğerlere oksijen gitmesini, dış kalp masajı ile de kalpten kan

Detaylı

Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım

Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım Kırık Nedir? Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu ya da kendiliğinden oluşabilir. Yaşlılık ile birlikte kendiliğinden kırık oluşma riski

Detaylı

Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum Durması: Kalp Durması: Temel YaĢam Desteği Nedir? ilaçsız 112 112 Hayat Kurtarma Zinciri Nedir?

Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum Durması: Kalp Durması: Temel YaĢam Desteği Nedir? ilaçsız 112 112 Hayat Kurtarma Zinciri Nedir? Temel Yaşam Desteği Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum Durması: Solunum hareketlerinin durması nedeniyle vücudun, yaşamak için ihtiyacı olan oksijenden yoksun kalmasıdır. Hemen yapay solunuma başlanmaz

Detaylı

Yaralanmalar. Bölüm 5

Yaralanmalar. Bölüm 5 Yaralanmalar Bölüm 5 Kapsam: Yara nedir? Kaç çeşit yara vardır? Yaraların ortak belirtileri nelerdir? Yaralanmalarda ilkyardım nasıl olmalıdır? Ciddi yaralanmalar nelerdir? Ciddi yaralanmalarda ilkyardım

Detaylı

1. Aşağıdakilerden hangisi kırık çıkık burkulmalarda uygulanan ilkyardım uygulamalarından biri değildir?

1. Aşağıdakilerden hangisi kırık çıkık burkulmalarda uygulanan ilkyardım uygulamalarından biri değildir? İLK YARDIM DENEME SINAVI 6 1. Aşağıdakilerden hangisi kırık çıkık burkulmalarda uygulanan ilkyardım uygulamalarından biri değildir? A) Açık yara varsa önce yaranın üzeri kapatılır B) Atele alınır C) Atele

Detaylı

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar Kemik bütünlüğünün bozulmasına kırık denir. Kırıklar darbe sonucu veya kendiliğinden oluşur. Kapalı ve açık kırık çeşitleri vardır. Kapalı Kırık: Kemik bütünlüğü bozuktur, ancak deri sağlamdır. Açık Kırık:

Detaylı

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUMUN SAĞLANMASI

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUMUN SAĞLANMASI TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUMUN SAĞLANMASI İnsanın soluk alıp vermesine solunum denir. Solunum, solunum sistemi organları ile sağlanır. Solunum sistemi burun yutak, soluk borusu, akciğer ve gırtlaktan meydana

Detaylı

KANAMA. Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar. dıģına (vücut içine veya dıģına doğru) boģalmasıdır.

KANAMA. Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar. dıģına (vücut içine veya dıģına doğru) boģalmasıdır. KANAMALAR KANAMA Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dıģına (vücut içine veya dıģına doğru) boģalmasıdır. KANAMANIN CĠDDĠYETĠNĠ BELĠRLEYEN DURUMLAR Kanamanın ciddiyetini belirleyen durumlar

Detaylı

3.ÜNĠTE TEMEL YAġAM DESTEĞĠ

3.ÜNĠTE TEMEL YAġAM DESTEĞĠ 3.ÜNĠTE TEMEL YAġAM DESTEĞĠ 1. Bilinci kapalı olan hastaya, solunum yolunu açmak için ilkyardımcı hangi müdahaleyi yapmalıdır? A) Hasta oturtularak oksijen verilir. B) Hasta yan yatırılır. C) Hastaya koma

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM VII KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM VII KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN OKULLARI Mayıs 2014 BÖLÜM VII KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM Kırık nedir? Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu ya da kendiliğinden

Detaylı

Editörler. Doç.Dr.Hicran Yıldız & Dr.Emine Çatal İLK YARDIM

Editörler. Doç.Dr.Hicran Yıldız & Dr.Emine Çatal İLK YARDIM Editörler Doç.Dr.Hicran Yıldız & Dr.Emine Çatal İLK YARDIM Yazarlar Prof. Dr. Sakine Boyraz Doç.Dr.Hicran Yıldız Doç.Dr.Neriman Akansel Yrd.Doç.Dr. Evrim Çelebi Yrd.Doç.Dr. Funda Çetinkaya Yrd.Doç.Dr.

Detaylı

ÜNİTE-5. Hasta/Yaralının ve Olay Yerinin Değerlendirilmesi

ÜNİTE-5. Hasta/Yaralının ve Olay Yerinin Değerlendirilmesi 1 ÜNİTE-5 Hasta/Yaralının ve Olay Yerinin Değerlendirilmesi KONU BAŞLIKLARI 2 Giriş Hasta/Yaralının Değerlendirilmesi Triyaj Olay Yerinin Değerlendirilmesi GİRİŞ 3 Hastanın/yaralının yaşamını kurtarmak

Detaylı

SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI VE BOĞULMALARDA İLK YARDIM

SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI VE BOĞULMALARDA İLK YARDIM SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI VE BOĞULMALARDA İLK YARDIM AMAÇ Solunum yolu tıkanması ve boğulmada ilk yardım konularında bilgi, tutum ve beceri kazandırmak. HEDEFLER-1 Solunum yolu tıkanıklığının tanımını söyleyebilme,

Detaylı

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum durması: Solunum hareketlerinin durması nedeniyle vücudun yaşamak için ihtiyacı olan oksijenden yoksun kalmasıdır. Hemen yapay solunum ile hasta

Detaylı

5. Aşağıdakilerden hangisi dış kanamalarda ilkyardım uygulamalarından biri değildir?

5. Aşağıdakilerden hangisi dış kanamalarda ilkyardım uygulamalarından biri değildir? İLK YARDIM DENEME SINAVI 5 1. Aşağıdakilerden hangisi buruna yabancı cisim kaçmasında ilkyardım uygulamalarından biridir? A) Burun su ile yıkanır B) Burun pensi ile çıkarılır C) Burun duvarına bası yapılarak

Detaylı

Yaralanmalarda Ve Göze, Kulağa, Buruna Yabancı Cisim Kaçmalarında İlk Yardım

Yaralanmalarda Ve Göze, Kulağa, Buruna Yabancı Cisim Kaçmalarında İlk Yardım Yaralanmalarda Ve Göze, Kulağa, Buruna Yabancı Cisim Kaçmalarında İlk Yardım Yara Nedir? Bir travma sonucu deri ya da mukoza bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar

Detaylı

İLK YARDIMIN TEMEL İLKELERİ

İLK YARDIMIN TEMEL İLKELERİ 1 İLK YARDIMIN TEMEL İLKELERİ İLK YARDIM NEDİR? Herhangi bir kaza veya yaşamı tehdit eden bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması veya durumun daha kötüleşmesini

Detaylı

KANAMALARDA İLKYARDIM

KANAMALARDA İLKYARDIM KANAMALARDA LKYARDIM Kanama Nedir? Damar bütünlüğünün bozulması ile kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına doğru) akmasıdır. Kanamanın ciddiyeti aşağıdaki durumlara bağlıdır: 1- Kanamanın hızına

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI 4. 5) Bulantı, kusma, ishal şikâyetleri olan kişi hangi yolla zehirlenmiştir? A) Hareket B) Solunum C) Sinir D) Sindirim

ÇALIŞMA SORULARI 4. 5) Bulantı, kusma, ishal şikâyetleri olan kişi hangi yolla zehirlenmiştir? A) Hareket B) Solunum C) Sinir D) Sindirim ÇALIŞMA SORULARI 4 1) Boğulmalarda aşağıdakilerden hangisi yapılır? A) Ciğerlerindeki su boşaltılır. B) Suya atlayarak boğulan kişi kurtarılır. C) ABC si değerlendirilir. doğru. 2) Aşağıdakilerden hangisi

Detaylı

İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ

İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ İlkyardım Nedir? Herhangi bir hastalık veya kaza sonucu sağlığı tehlikeye girmiş olan kişiye, Olay yerinde Sağlık personeli gelinceye kadar Durumun kötüleşmesini önlemek

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM I

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM I Sağlık Bülteni ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU Kasım 2013 İLK YARDIM BÖLÜM I Hayatımız boyunca çeşitli nedenlerle yaralanmalar veya hastalıklarla karşılaşmamız kaçınılmazdır. Yaşamımızın çeşitli

Detaylı

İLKYARDIM. www.hiasd.org

İLKYARDIM. www.hiasd.org İLKYARDIM www.hiasd.org Misyon & Vizyon Plan İlkyardım tanımı İlkyardım malzemeleri Haberleşme Kırık-çıkık Kanama Yanık Sara Hayvan dostlarımız Zehirlenme Duman zehirlenmesi Elektrik çarpması Kalp krizi

Detaylı

BOĞULMALAR. Suda boğulmalar özellikle yaz aylarında çok fazla görülen kaza ile ölüm nedenlerindendir.

BOĞULMALAR. Suda boğulmalar özellikle yaz aylarında çok fazla görülen kaza ile ölüm nedenlerindendir. 1 BOĞULMALAR A- SUDA BOĞULMALAR Suda boğulmalar özellikle yaz aylarında çok fazla görülen kaza ile ölüm nedenlerindendir. Su ile temasta olan kişi havaya göre çok daha fazla ve hızlı olarak ısı kaybeder.

Detaylı

13. Gerektiren bir durumda Türkiye de aranması gereken numara hangisidir? A) 112 B) 110 C) 118 D) 155

13. Gerektiren bir durumda Türkiye de aranması gereken numara hangisidir? A) 112 B) 110 C) 118 D) 155 ÇALIŞMA SORULARI 6 1. Aşağıdakilerden hangisi akrep sokmasında yapılan doğru ilkyardım uygulamasıdır? A) Zehrin kana karışmasını önlemek için kan dolaşımını engelleyecek turnike yapılır B) Sokmanın olduğu

Detaylı

1-Kendisinin ve hasta/yaralının güvenliğinden emin olunur,

1-Kendisinin ve hasta/yaralının güvenliğinden emin olunur, YETİŞKİNLERDE DIŞ KALP MASAJI VE YAPAY SOLUNUMUN BİRLİKTE UYGULANMASI 1-Kendisinin ve hasta/yaralının güvenliğinden emin olunur, 2- Hasta/yaralının omuzlarına dokunup iyi misiniz? diye sorularak bilinci

Detaylı

Baş ağrısı, başta ve bâzen de boyun veya sırtın üst kısmında gerçekleşen ağrılara verilen ortak isimdir. Yaygın ağrı şikâyetlerinden biridir ve hemen

Baş ağrısı, başta ve bâzen de boyun veya sırtın üst kısmında gerçekleşen ağrılara verilen ortak isimdir. Yaygın ağrı şikâyetlerinden biridir ve hemen Baş ağrısı, başta ve bâzen de boyun veya sırtın üst kısmında gerçekleşen ağrılara verilen ortak isimdir. Yaygın ağrı şikâyetlerinden biridir ve hemen hemen tüm insanlar değişik nedenlerle baş ağrısından

Detaylı

3.TEMEL YAŞAM DESTEĞİ NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ SMYO İLKYARDIM

3.TEMEL YAŞAM DESTEĞİ NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ SMYO İLKYARDIM 3.TEMEL YAŞAM DESTEĞİ NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ SMYO İLKYARDIM ÖĞRT.GRV.HÜLYA ER 30.10.2015 1 TYD Solunum ve kalp durması nedir? Temel yaşam desteği nedir? Hava yolunu açmak için baş çene pozisyonu nasıl

Detaylı

Zehirlenmelerde İlkyardım. Zehirlenmeler. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD

Zehirlenmelerde İlkyardım. Zehirlenmeler. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD Zehirlenmelerde İlkyardım Zehirlenmeler Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD Zehirlenmeler Zehirlenmeler 1 Zehirlenme nedir? Zehirlenme hangi yollarla meydana gelir? Vücuda zehirli (toksik) bir maddenin

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI Aşağıdakilerden hangisi ilk önce yapılmalıdır? A) Hava yolunun açılması B) Suni solunum C) Kalp masajı D) Kanama kontrolü

ÇALIŞMA SORULARI Aşağıdakilerden hangisi ilk önce yapılmalıdır? A) Hava yolunun açılması B) Suni solunum C) Kalp masajı D) Kanama kontrolü ÇALIŞMA SORULARI 8 1. Aşağıdakilerden hangisi sıcak çarpmalarında ilk yardım uygulamalarından değildir? A) Hasta serin ve havadar bir yere alınır B) Üzeri örtülür C) Sırt üstü yatırılarak, kol ve bacaklar

Detaylı

TRAVMATOLOJİK ACİLLER

TRAVMATOLOJİK ACİLLER 1 TRAVMATOLOJİK ACİLLER Herhangi bir enerjiye maruziyet sonrasında vücudumuzda oluşan yaralanmalar travma olarak adlandırılabilir. İnsan vücudunun yoğun enerjiye ve bunun hasarına karşı direnci son derece

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-5

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-5 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-5 1) Trafik kazası geçiren bir yaralıda burun ve kulaktan kan veya açık renkli bir sıvı gelmesi bize neyi düşündürmelidir? a) Kafatası ve omurga yaralanması

Detaylı

TRAFİK KAZALARI, DÜŞMELER, DARP OLGULARI ve İŞ KAZALARINDA ADLİ SÜREÇ ÖRNEK OLGU DEĞERLENDİRMESİ

TRAFİK KAZALARI, DÜŞMELER, DARP OLGULARI ve İŞ KAZALARINDA ADLİ SÜREÇ ÖRNEK OLGU DEĞERLENDİRMESİ TRAFİK KAZALARI, DÜŞMELER, DARP OLGULARI ve İŞ KAZALARINDA ADLİ SÜREÇ ÖRNEK OLGU DEĞERLENDİRMESİ İbrahim TEMİZ Acıbadem Atakent Üniversitesi Hastanesi Acil servis sorumlusu Hazırlanma Tarihi: 01/09/2015

Detaylı

VİTAL BULGULAR. Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı

VİTAL BULGULAR. Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı VİTAL BULGULAR Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Vital? vital Lat. Canlı, hayati, yaşamsal, yaşamla ilgili. Kalp tepe atımı O2 Satürasyonu Kan basıncı Solunum

Detaylı

KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI. Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü

KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI. Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü KALP KRıZINDE ILK MÜDAHALE Kalp krizi tıbbi bir acil durumdur. Erken tanı ve hızlı tedavi oldukça hayati

Detaylı

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI D.P.Ü. KÜTAHYA EVLİYA ÇELEBİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR PROF. DR. AHMET HAKAN VURAL OP. DR. GÜLEN SEZER ALPTEKİN ERKUL OP. DR. SİNAN ERKUL

Detaylı

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü 18 EYLÜL 2014 1 GENEL MÜDÜRLÜĞÜMÜZE BAĞLI FAALİYETTE BULUNAN KURUMLAR Özel Okullar Okul öncesi İlkokul Ortaokul Lise MTSK (3.437) Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri

Detaylı

BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLKYARDIM Bilinç bozukluğu/ bilinç kaybı nedir? Beynin normal faaliyetlerindeki bir aksama nedeni ile uyku halinden başlayarak (=bilinç bozukluğu),, hiçbir uyarıya cevap vermeme

Detaylı

Havale. Havale Nedenleri: Beyin yaralanmaları, Beyin enfeksiyonları, Yüksek ateş, Bazı hastalıklar.

Havale. Havale Nedenleri: Beyin yaralanmaları, Beyin enfeksiyonları, Yüksek ateş, Bazı hastalıklar. Havale Sinir merkezindeki bir tahriş (irritasyon) yüzünden beyinde elektriksel boşalmalar sonucu vücudun kas yapısında kontrol edilemeyen kasılmalardır. Havale Nedenleri: Beyin yaralanmaları, Beyin enfeksiyonları,

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM VIII BOĞULMALARDA İLKYARDIM

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM VIII BOĞULMALARDA İLKYARDIM Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN OKULLARI Haziran 2014 BÖLÜM VIII BOĞULMALARDA İLKYARDIM BOĞULMA NEDİR? Boğulma, vücuttaki dokulara yeterli oksijen gitmemesi sonucu dokularda bozulma meydana

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI Hangisi ilkyardımın temel uygulamalarından birisi değildir? A) Koruma B) Bildirme C) Kurtarma D) Rentek

ÇALIŞMA SORULARI Hangisi ilkyardımın temel uygulamalarından birisi değildir? A) Koruma B) Bildirme C) Kurtarma D) Rentek ÇALIŞMA SORULARI 9 1. İlkyardım Nedir? A) Olay yerinde ilaç vererek yapılan müdahaledir. B) Hastanedeki hekimler tarafından yapılan ilk müdahaledir. C) Olay yerinde, tıbbi araç ve gereç aranmaksızın mevcut

Detaylı

Beklenmeyen bir anda, plan dışı gelişen, yaralanma ya da ölüm ile birlikte maddi zarara da neden olan durum ancak Çoğu durumda önceden görülebilecek ya da önlenebilecek ve böylece kaçınılabilece k olaylardır.

Detaylı

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Dr. Ayşegül Bayır Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D.

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Dr. Ayşegül Bayır Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D. TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Dr. Ayşegül Bayır Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D. AMAÇ Hastane dışında gelişen kardiyo-pulmoner arrest durumunda TYD ilkelerini bilmek. Recovery (iyileşme) pozisyonunu

Detaylı

Yaşamsal fonksiyonların devamını sağladıktan sonra ilk yardımcı, hasta/yaralının diğer yaralarıyla (Kanama, yanıklar, kırıklar v.

Yaşamsal fonksiyonların devamını sağladıktan sonra ilk yardımcı, hasta/yaralının diğer yaralarıyla (Kanama, yanıklar, kırıklar v. HASTA/YARALININ İKİNCİL DEĞERLENDİRİLMESİ Yaşamsal fonksiyonların devamını sağladıktan sonra ilk yardımcı, hasta/yaralının diğer yaralarıyla (Kanama, yanıklar, kırıklar v.s) ilgilenebilir. Olası 1) Görüşerek

Detaylı

ÜNİTE-6. Temel Yaşam Desteği

ÜNİTE-6. Temel Yaşam Desteği 1 ÜNİTE-6 Temel Yaşam Desteği KONU BAŞLIKLARI 2 Giriş Temel Yaşam Desteği Temel Yaşam Desteği Bileşenleri (CAB) Erişkin, Çocuk ve Bebeklerde Temel Yaşam Desteği GİRİŞ 3 Solunumu ve/ veya kalbi durmuş kişide,

Detaylı

İLKYARDIMCININ İNSAN VÜCUDU KONUSUNDA BİLMESİ GEREKENLER

İLKYARDIMCININ İNSAN VÜCUDU KONUSUNDA BİLMESİ GEREKENLER V İÇİNDEKİLER BÖLÜM I İLKYARDIM KONUSUNDA GENEL BİLGİLER İlkyardımın tanımı 3 İlkyardımın öncelikleri 5 İlkyardımda temel uygulamalar 8 Kaza ortamının değerlendirilmesi 18 Yaralı ve hastaların muayenesi,

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1 1) Aşağıdakilerden hangisi kalp krizi belirtilerindendir? A. Ağrı kısa sürelidir ve şiddetlidir B. Ağrı genellikle omuzlara boyuna çeneye ve sol kola yayılmaktadır

Detaylı

2. Aşağıdakilerden hangisi kafatası ve omurga yaralanması nedenlerinden değildir?

2. Aşağıdakilerden hangisi kafatası ve omurga yaralanması nedenlerinden değildir? İLK YARDIM DENEME SINAVI 8 1. Solunumun değerlendirilmesi nasıl yapılır? A) Ağız ve buruna ayna tutulur B) Islak bir parmak hasta/yaralının ağız ve burnuna yaklaştırılır C) Kulak hasta/yaralının göğsüne

Detaylı

T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü. Mesleki Gelişim Programı ALAN ALT ALAN KODU. (Özel)

T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü. Mesleki Gelişim Programı ALAN ALT ALAN KODU. (Özel) T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Mesleki Gelişim Programı ALAN ALT ALAN KODU Yönetim Bilimleri Ġdari Ġşler (Özel) 4.02.02.0.09. ETKĠNLĠĞĠN ADI İş Sağlığı ve

Detaylı

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Bebek -Çocuk-Erişkin

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Bebek -Çocuk-Erişkin EĞİTİM BİRİMİ TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Bebek -Çocuk-Erişkin 2 HEDEFLER İnfant, çocuk ve erişkin hasta ayırımı yapabilmek Temel yaşam desteği(tdy) basamaklarını uygulayabilmek İnfant, çocuk ve erişkin hastalarda

Detaylı

TRİAJ UYGULAMA TALİMATI

TRİAJ UYGULAMA TALİMATI 1. AMAÇ: Bu talimatın amacı; ciddi yaşamsal tehlikesi olan hastanın zaman geçirmeden değerlendirilmesini ve müdahalesini sağlamak için hastanın ilk değerlendirmesini yaparak hasta akışını sürdürmek, birim

Detaylı

Dr. Armağan EREN 18 Ocak 2013

Dr. Armağan EREN 18 Ocak 2013 Dr. Armağan EREN 18 Ocak 2013 İlk önemli bilgi Kaza ölümlerinin %10 u ilk 5 dakika içinde, %54 ü ilk yarım saat içinde meydana gelmektedir. Yani; Kaza yerinde İlk 5 dakika içerisinde uygulanacak Etkili

Detaylı

Boğulma. Vücut dokularına yeterli oksijen gitmemesi sonucu dokularda bozulma meydana gelmesine boğulma denir. Nedenleri: Dilin geriye kaçması,

Boğulma. Vücut dokularına yeterli oksijen gitmemesi sonucu dokularda bozulma meydana gelmesine boğulma denir. Nedenleri: Dilin geriye kaçması, Boğulma Vücut dokularına yeterli oksijen gitmemesi sonucu dokularda bozulma meydana gelmesine boğulma denir. Nedenleri: Dilin geriye kaçması, Nefes borusuna sıvı dolması, Boğaz sıkılması, Boğulma Akciğerlerin

Detaylı

KANAMA VE ŞOKTA İLK YARDIM

KANAMA VE ŞOKTA İLK YARDIM KANAMA VE ŞOKTA İLK YARDIM AMAÇ Kanama ve şokta ilk yardım konusunda bilgi, tutum ve beceri kazandırmak. HEDEFLER-1 Kanamanın tanımını ve çeşitlerini söyleyebilme, Dış kanamanın tanımını ve çeşitlerini

Detaylı

Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı

Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı 17 MAYIS 2013 Dünya Hipertansiyon Ligi Girişimidir. 17 MAYIS 2013 Dünya Hipertansiyon Ligi Girişimidir. Hipertansiyon Nedir? Çoğunlukla yüksek kan basıncı olarak

Detaylı

ACİL HEMŞİRELER DERNEĞİ

ACİL HEMŞİRELER DERNEĞİ ACİL HEMŞİRELER DERNEĞİ İÇERİK Acil nedir? Acil Hasta nedir? Acil hemşireliği nedir? Riskli hasta nedir? Acil serviste riskli hastalar hangileridir? Neler risk düşündürmeli? Ne yapılmalı? ACİL NEDİR? Acil

Detaylı

2. Solunum yoluyla gaz zehirlenmelerinde yapılması doğru olan uygulama nedir?

2. Solunum yoluyla gaz zehirlenmelerinde yapılması doğru olan uygulama nedir? İLK YARDIM DENEME SINAVI 9 1. Aşağıdakilerden hangisi diğerlerinden önce yapılmalıdır? A) Hava yolunun açılması B) Suni solunum C) Kalp masajı D) Kanama kontrolü 2. Solunum yoluyla gaz zehirlenmelerinde

Detaylı

KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMA Kırık: Kemik dokusunun bütünlüğünün bozulmasına kırık denir. Çeşitleri: Kapalı kırık: Deri bütünlüğünün bozulmadığı, çevre dokularının ve organların çok fazla zarar görmediği kırıklardır.

Detaylı

Kanama Ve Şokta İlk Yardım

Kanama Ve Şokta İlk Yardım Kanama Ve Şokta İlk Yardım Kanama Nedir? Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına) doğru akmasıdır. Kanamanın ciddiyeti aşağıdaki durumlara bağlıdır: Kanamanın

Detaylı

İnsanlar nsanlar çevrelerindeki uyarılar duyu ile algılay uygun tepkiler gösterirler. Bu duyular görme, g koklama, dokunma duyularıdır.

İnsanlar nsanlar çevrelerindeki uyarılar duyu ile algılay uygun tepkiler gösterirler. Bu duyular görme, g koklama, dokunma duyularıdır. Kaynak: Forum Media Yayınc ncılık; İş Sağlığı ve GüvenliG venliği i için i in Eğitim E Seti İnsanlar nsanlar çevrelerindeki uyarılar ları beş duyu ile algılay layıp p bazı olaylara uygun tepkiler gösterirler.

Detaylı

İLK YARDIM YRD. DOÇ. DR. Kadri

İLK YARDIM YRD. DOÇ. DR. Kadri İLK YARDIM YRD. DOÇ. DR. Kadri İLK YARDIMIN TEMEL İLKELERİ İLK YARDIMIN TANIMI: Herhangi bir hastalık, kaza veya yaşamın tehlikeye girmesi durumunda; kişinin hayatını kurtarmak yada durumunun kötüye gitmesini

Detaylı

YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMASINDA İLKYARDIM

YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMASINDA İLKYARDIM YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMASINDA İLKYARDIM Yanık nedir? Herhangi bir ısıya maruz kalma sonucu oluşan doku bozulmasıdır. Yanık, genellikle sıcak su veya buhar teması sonucu meydana geldiği gibi, sıcak

Detaylı

YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMASINDA İLKYARDIM Yanık nedir? Herhangi bir ısıya maruz kalma sonucu oluşan doku bozulmasıdır. Yanık, genellikle sıcak su veya buhar teması sonucu meydana geldiği gibi, sıcak

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü SAĞLIK ALANI İLK YARDIM KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü SAĞLIK ALANI İLK YARDIM KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü SAĞLIK ALANI İLK YARDIM KURS PROGRAMI Ankara, 2016 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI... 1 PROGRAMA GİRİŞ KOŞULLARI... 1 EĞİTİMCİLERİN

Detaylı

Travma. Ülkemizde travma nedeniyle ölümlerde trafik kazaları birinci sırada yer alırken; iş kazaları 2. sırada yer almaktadır.

Travma. Ülkemizde travma nedeniyle ölümlerde trafik kazaları birinci sırada yer alırken; iş kazaları 2. sırada yer almaktadır. Doç. Dr. Onur POLAT Travma Ülkemizde travma nedeniyle ölümlerde trafik kazaları birinci sırada yer alırken; iş kazaları 2. sırada yer almaktadır. 2 Altın Saat Ölümlerin yaklaşık %30 u ilk birkaç saat içinde

Detaylı

SICAK ÇARPMASI ELEKTRİK-YILDIRIM ÇARPMASI. Dr. Mehmet TUĞRUL İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji AD.

SICAK ÇARPMASI ELEKTRİK-YILDIRIM ÇARPMASI. Dr. Mehmet TUĞRUL İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji AD. SICAK ÇARPMASI ELEKTRİK-YILDIRIM ÇARPMASI Dr. Mehmet TUĞRUL İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji AD. SICAK BİTKİNLİĞİ-Etyoloji Sıcak ve nemli havaya uzun süre maruz kalma Yaşlı, çocuk Bilinçsiz diyet

Detaylı

Sigaranın Vücudumuza Zararları

Sigaranın Vücudumuza Zararları Sigaranın Vücudumuza Zararları Sigaranın vücudumuza olan zararları ve sigarayı bıraktıktan sonra vücudumuzdaki değişimler burada anlatılmaktadır. Sırt ve Bel Ağrısı: Sigara içmek bel ile ilgili hastalıkların

Detaylı

GLASKOW KOMA SKALASI HAZIRLAYAN: NURTEN ŞİŞMAN

GLASKOW KOMA SKALASI HAZIRLAYAN: NURTEN ŞİŞMAN GLASKOW KOMA SKALASI HAZIRLAYAN: NURTEN ŞİŞMAN TANIM Glaskow koma skalası genel olarak kişinin nörolojik değerlendirmesini yapmak için geliştirilmiş bir kriterdir. Hastanın şuur seviyesinin derecesi belirlenir

Detaylı

İLK YARDIM Nedir? Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması

İLK YARDIM Nedir? Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması İLK YARDIM Nedir? Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesini önleyebilmek amacı ile

Detaylı

İLKYARDIM SINAV SORULARI -1

İLKYARDIM SINAV SORULARI -1 İLKYARDIM SINAV SORULARI -1 SORU- 1--Aşağıdaki durumlardan hangisinde turnike uygulanır? a) ilkyardımcı tek ise ve çok sayıda yaralı varsa b) Yaralının güç koşullarda bir yere taşınması gerekiyorsa c)

Detaylı

YARALANMALARDA İLKYARDIM

YARALANMALARDA İLKYARDIM YARALANMALARDA İLKYARDIM Deri bütünlüğünün bozulması neticesinde yaralanma oluşur. Kanamalar görülebilir Çarpma, vurma, düşme, kesme vb. durumlarda deri bütünlüğü bozulduğu gibi deri altı dokular da yaralanabilir.

Detaylı