Özet. Etiket ve İşaretlemenin Tanımı ve Kapsamı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Özet. Etiket ve İşaretlemenin Tanımı ve Kapsamı"

Transkript

1 Etiket ve İşaretlemenin Tanımı ve Kapsamı Özet Bir firmanın ürünlerinin tercih sebeplerinin başında profesyonel olarak yapılan etiketleme sistemi gelmektedir. Bu şekilde tüketicinin tüketim amacına en uygun ürünü bulabilmesi sağlanmaktadır ki etiketlemenin en önemli avantajının da bu olduğu söylenebilir. Etiketler, ihtiyaç duyulan alan çeşitliliği sebebiyle çok farklılık gösterirler. Genel bir sınıflandırma yaparsak, termal ve termal transfer etiketler olmak üzere ikiye ayırabiliriz. Ribon, termal transfer baskı yönteminde kullanılan, rulo hâlindeki şerit filmlerdir. Bir yüzeyinde belirli ısıda eriyen mürekkep ( model ve özelliğine bağlı oranda reçine ve balmumu) bulunur, diğer yüzeyinde ise koruyucu ve taşıyıcı katman vardır. İstatistiklere göre verilerin klavyeden girilmesi sırasında ortalama 300 karakterden birisi kesinlikle hatalı olmakta, bu oran borkod da 3 milyonda birdir. Veri girişi sekiz on kat daha hızlı olur. Bu özellikleri barkodu, süpermarketler, depolar gibi çok yüksek hacimli verilerin izlendiği yerlerde oldukça popüler kılmaktadır. Radyo Frekanslı Tanıma (Radio Frequency Identification- RFID) teknolojisi, canlı ve cansız her türlü nesnenin dokunmadan belirli bir mesafeden tanınmasında ve izlenmesinde kullanılır. RFID etiket (tag), tanınmak istenen nesnelerin (ürün, paket, taşıt, insan, hayvan, vd.) üzerine veya içine doğrudan yerleştirilir. Özel bir davranış yapılmasını gerektiren, ışıklandırılmış yüzey yada işaret levhası üzerinde kullanılan şekillere sembol yada piktogram(yazısı olmayan resim) denir. Veya herhangi bir nesne, mekan, kavram, işaret ve işleyişin resmedilerek sembol haline getirilmesine piktogramdenir. İşaretlerin en temel özelliği, evrensel nitelikler taşımasıdır. Yaş ve kültür grupları her ne olursa olsun, bu işaretleri rahatlıkla anlamalıdır. Ne olursa olsun tabular kullanılmaz. Yalın hâlde olan grafiksel çizimler ya da semboller, olmazsa olmazdır. Uluslararası anlamlar taşıması için, her ülkede aynı renkte ve şekilde olması gereklidir. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 13

2 Etiket ve İşaretlemenin Tanımı ve Kapsamı DEĞERLENDİRME SORULARI Değerlendirme sorularını sistemde ilgili ünite başlığı altında yer alan bölüm sonu testi bölümünde etkileşimli olarak cevaplayabilirsiniz. 1. Ürünün, markasını, kullanım şeklini, amacını, miktarını, ağırlığını, özelliklerini, imal ve son kullanma tarihini, gerekiyorsa fiyatını üzerine gösteren tüketiciyi bilgilendiren grafik tasarımlara ne denir? a) Etiket b) Hamur c) İşaret d) Lamine e) Barkod 2. Aşağıdakilerden hangisi Termal Transfer etiketlerden biri değildir? a) Vellum Etiket b) Kuşe etiket c) Rfid etiket d) Saten etiket e) CareLabel(Japon Akmaz) etiket 3. Radyo dalgalarıyla çalışan, mikroçipli etiket türüne ne denir? a) Chromolux Etiket b) Data PE Etiket c) Slwmat Etiket d) Rfid Etiket e) Tyvek Etiket 4. Canlılar arasındaki iletişimi sağlayan semboller topluluğuna ne denir? a) Dil b) İşaret c) Barkod d) İma e) Levha 5. Özel bir davranış yapılmasını gerektiren, ışıklandırılmış yüzey ya da işaret levhası üzerinde kullanılan şekillere ne denir? a) Data(veri) b) Etiketleme c) Sembol (piktogram) d) İşaretleme e) İşaret Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 14

3 Etiket ve İşaretlemenin Tanımı ve Kapsamı 6. Barkod üzerindeki referans numarasında aşağıdaki kodlardan hangisi yer almaz? a) Ülke kodu b) Ürün kodu c) Firma kodu d) Kontrol kodu e) Fiyat kodu 7. Aşağıdakilerden hangisi piktogram değildir? a) b) c) d) e) 8. Çevre için tehlike uyarısının sembolü ve işareti aşağıdakilerden hangisidir? a), Xn b), C c), F+ d), N e), T 9. Türkiye nin borkod ülke kodu kaçtır? a) 720 b) 869 c) 224 d) 44 e) 52 Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 15

4 Etiket ve İşaretlemenin Tanımı ve Kapsamı 10. Aşağıdakilerden hangisi kendinden yapışkanlı etiketin katmanlarından birisi değildir? a) Flex katmanı b) Üst Yüzey c) Tutkal d) Silikon e) Taşıyıcı Cevap Anahtarı 1.A, 2.C, 3.D, 4.B, 5.C, 6.E, 7.E, 8.D, 9.B, 10.A Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 16

5 Etiket ve İşaretlemenin Gerekliliği ve Önemi Özet İş yerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin önceden belirlenmesi, bu tehlikelerin riske dönüşmesine yol açan faktörler ile tehlikelerden kaynaklanan risklerin analiz edilmesi, zamanında ve doğru olarak değerlendirilmesi ve derecelendirilmesi ve kontrol tedbirlerinin tespit edilmesi amacıyla yapılması gerekli risk değerlendirmesi çalışmalarının yapılabilmesi ve önleyici faaliyetlerin doğru ve zamanında gerçekleştirilebilmesi için tüm çalışanların doğru bilgiye ulaşma ihtiyaçları vardır. Üretimden satışa, depolamadan taşımaya, bakım onarım faaliyetlerinden kalite kontrol çalışmalarına kadar yapılan her türlü çalışmada görev alan çalışanların kullandıkları tüm malzeme, ekipman ve kimyasalların insan ve çevre sağlığı üzerindeki etkilerini bilme hakları vardır. İşte bu nedenle İşaretleme, Etiketleme ve Malzeme Güvenlik Bilgi Formları, kimyasallardan etkilenme durumunda çevre ve insan sağlığının olumsuz etkilerden korunmasında ve olumsuz etkilerin kontrol altına alınmasında çok önemli unsurlardır. Kimyasal madde ambalajları üzerindeki etiketler, çok önemli bilgi kaynaklarıdır. Etiketler daima ambalajların üzerinde bulunmalı ve etikette belirtilen madde ile kabın içindeki kimyasal maddeler aynı olmalıdır. Etiketleme, reklam amacıyla kullanılmamalıdır. Tüm kimyasalların özelliğini (kimyasal formülü, fiziksel özelliği ve ticari ismi) açıkça belirtecek şekilde etiketlenmesi; tehlikeli kimyasalların etiketlerinde ayrıca zararlı, zehirli, patlayıcı vb. özelliğini belirten sembolün, güvenlik ve risk numarasının bulunması da gereklidir. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 13

6 Etiket ve İşaretlemenin Gerekliliği ve Önemi DEĞERLENDİRME SORULARI Değerlendirme sorularını sistemde ilgili ünite başlığı altında yer alan bölüm sonu testi bölümünde etkileşimli olarak cevaplayabilirsiniz. 1. Doğal hâlde bulunan üretilen, herhangi bir işlem sırasında kullanılan veya atıklar da dâhil olmak üzere ortaya çıkan, bizzat üretilmiş olup olmadığına ve piyasaya arz olunup olunmadığına bakılmaksızın her türlü element, bileşik veya karışımlara ne ad verilir? a) Tehlikeli madde b) Kanserojen madde c) Kimyasal madde d) Teratojen madde e) Kırılgan madde 2. Ambalajın içeriği kaç ml den fazla değilse, tahriş edici, kolay alevlenir, alevlenir ve oksitleyici maddeler için R ibareleri ve S ibarelerinin kullanılması gerekmez? a) 250 b) 125 c) 25 d) 100 e) Madde ve karışımların (mixture) sınıflandırma, etiketleme ve paketlemesi hakkındaki Avrupa Birliği Tüzüğü nün kısaltılmışı nedir? a) MSDS b) GHS c) OHSAS d) CLP e) GDO 4. Özel bir nesne, faaliyet veya durumu işaret eden levha, renk, sesli veya ışıklı sinyal sözlü iletişim ya da el - kol işareti yoluyla iş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi ya da talimat veren veya tehlikelere karşı uyaran işaretlere ne denir? a) Sağlık ve güvenlik işaretleri b) Tanımlayıcı işaretler c) Korunma işaretleri d) Tamamlayıcı işaretler e) Depolama işaretleri Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 15

7 Etiket ve İşaretlemenin Gerekliliği ve Önemi 5. Tehlikeli duruma sebep olabilecek hareket ve davranışları yasaklayan yasak işaretleri hangi renktir? a) Sarı b) Yeşil c) Mavi d) Kırmızı e) Beyaz 6. Dikkatli olunması ve önlem alınması gerekliliğini vurgulayan uyarı işaretleri hangi renktir? a) Sarı b) Yeşil c) Mavi d) Kırmızı e) Beyaz 7. GHS hangi kuruluş tarafından düzenlenmiştir? a) Avrupa Birliği b) Birleşmiş Milletler c) İngiltere d) NATO e) Fransa 8. Etiketlerin üzerinde bulunan O harfi hangi tehlikeyi gösterir? a) Toksik b) Oksitleyici c) Yakıcı d) Tahriş edici e) Kanserojen 9. Etikette bulunması gereken sembol, etiketin en az... birini kaplamalı ve... cm2 den küçük olamaz. Cümlesinde boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisi sırasıyla getirilmelidir? a) 5 / 2 b) 5 / 1 c) 10 / 1 d) 10 / 2 e) 5 / 5 Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 16

8 Etiket ve İşaretlemenin Gerekliliği ve Önemi 10. Etiketlerin üzerinde bulunan n harfi hangi tehlikeyi gösterir? a) Yanıcı b) Mutajen c) Çevre için zararlı d) Kanserojen e) Hiçbiri Cevap Anahtarı 1.C, 2.B, 3.D, 4.A, 5.D, 6.A,7.B,8.B,9C,10.E Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 17

9 Etiket ve İşaretlemenin Türleri ve Kullanıldığı Yerler Özet Tehlikelerin uyarılar yolu ile iletilmesi giderek önem kazandığından, etiketler ve uyarı levhalarının kullanımı da göreceli olarak ağırlık kazanmıştır. Ancak işverenin sorumluluğu etiket ve levhaları asmakla bitmemekte ve işverenin tümleyici önlemler alması gerekmektedir. Tehlikenin türü ve nitelikleri çok geniş olduğu hâlde, tehlike uyarıları konusunda yerleşik uygulamalar çok sınırlıdır. Söz konusu sınırlamanın başlıca nedenleri; Şekilsel/simgesel anlatım güçlüğü Uyarılan hedef kitlenin tehlikeyi algılayabilmesindeki farklılıklardır. Bu nedenle, her uyarının geçmesi gereken iki türlü sınaması vardır; kavrama ve davranış. Kavrama, bir uyarının işaret ve metninin, tehlikeyi ne ölçüde iletebildiğidir. Bir uyarının gerçek yararı, kişilerin davranış biçimi ile anlaşılır. ADR ( Tehlikeli Malların Kara Yolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşması ), tehlikeli maddelerin insan sağlığına ve çevreye zarar vermeden, güvenli ve düzenli şekilde kamuya açık kara yolu ile taşınmasını sağlayan bir yönergedir. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 14

10 Etiket ve İşaretlemenin Türleri ve Kullanıldığı Yerler DEĞERLENDİRME SORULARI Değerlendirme sorularını sistemde ilgili ünite başlığı altında yer alan bölüm sonu testi bölümünde etkileşimli olarak cevaplayabilirsiniz. 1. İş güvenliği levhaları ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır? a) Levhalar anlaşılır olmalıdır. b) Gerekliliği ortadan kalkmış levhalar kaldırılmalıdır. c) Eskimiş levhalar değiştirilmemelidir. d) Mesajın ilgi çekiciliği sürekli kılınmalıdır. e) Levhalar uluslararası renk, biçim ve boyut standartlarına uygun olmalıdır. 2. Uyarı ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır? a) Uyarı, kişilerin dikkatini tehlike olabilecek davranış üzerinde toplamamalıdır. b) Uyarı, gereklerin yerine getirilmesi için gereken güdüyü sağlamalıdır. c) Uyarının iletisi, hedef kitleye ulaşmalıdır. d) Uyarı, kişileri uyarının gereklerini yerine getirecek doğrultuda davranış ve tutum içinde olmaya yöneltmelidir. e) Yazılı uyarı levhaları iş yerinde dikkati çekmeyen levhalardır. 3. Etiketin üzerinde aşağıdaki bilgilerden hangisi bulunmaz? a) Üretici firmanın adresi b) Kimyasal maddenin bileşimi c) Kimyasal maddenin ismi d) Üretici firma sahibinin adı e) Gerekli uyarı işareti 4. Kavramanın tanımı aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru verilmiştir? a) Gerekenlerin yerine getirilmesi için sağlanan güdüdür. b) Bir uyarının işaret ve metninin, tehlikeyi ne ölçüde iletebildiğidir. c) Davranış değişikliğidir. d) Bilinçli veya bilinçsiz olarak davranışı doğuran, sürekliliğini sağlayan ve ona yön veren herhangi bir güçtür. e) Duyu organları yolu ile çevrede var olan nesne ve olayların bilincine varmaktır. 5. Aşağıdakilerden hangisi uyarı levhaları için doğru bir ifadedir? a) Yazılar fon ile aynı renkte olmalıdır. b) Uyarı levhaları gelişigüzel asılabilir. c) Kişilerin genelde baktıkları ve uyarıyı hemen görebilecekleri doğrultular ve yerler seçilmelidir. d) Işık durumu çok önemli değildir. e) Sesli uyarılar, fondaki ses ve gürültüden daha yüksek olmalıdır. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 16

11 Etiket ve İşaretlemenin Türleri ve Kullanıldığı Yerler 6. Aşağıdakilerden hangisi uyarı levhalarının etkili olabilmesi için gereken hususlardan biri değildir? a) Uyarı levhaları davranışa yönelmelidir. b) Levhalar hedef kitleye uygun olmalıdır. c) Değişkenlik sağlanmayabilir. d) Tehlike iyi bilinmediğinde, sonuçlara işaret edilmelidir. e) Davranışa yönlendirmelidir. 7. İş güvenliği levhaları ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez? a) Uyarı ile tehlike noktasının birbirine yakın olması gerekmemektedir. b) Mesajın ilgi çekiciliği sürekli kılınmalıdır. c) Levhalar anlaşılır olmalıdır. d) Bir uyarının işlevinin yerine getirebilmesi için dikkati çekebilmesi gerekmektedir. e) Yazılar fon ile zıtlık oluşturmalıdır. 8. Tehlike tanımlama numaralarından 22 nin anlamı aşağıdakilerden hangisidir? a) Soğutularak sıvılaştırılmış gaz b) Aşırı yanıcı gaz c) Yanıcı sıvı d) Alevlenir gaz kıran sıvı e) Alevlenir gaz çıkaran katı 9. Yukarıdaki etiketin anlamı aşağıdakilerden hangisidir? a) Yükseltgen madde b) Patlayıcı madde c) Yanıcı sıvı d) Bulaşıcı madde e) Radyoaktif madde Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 17

12 Etiket ve İşaretlemenin Türleri ve Kullanıldığı Yerler 10. Yukarıdaki etiketin anlamı aşağıdakilerden hangisidir? a) Yanıcı katı madde b) Yanıcı gaz c) Yanıcı sıvı d) Muhtelif tehlikeli maddeler e) Zehirli gazlar Cevap Anahtarı 1.C, 2.A, 3.D, 4.B, 5.C, 6.C, 7.A, 8.A, 9.B, 10.C Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 18

13 Kimyasal Maddelerde Etiket ve işaretleme Özet Kimya sanayinin faaliyet alanı doğal maddelerin kimyasal yapısını değiştirerek diğer endüstrilerde veya günlük yaşamda kullanılmak üzere yeni maddeler üretmektir. Kimyasalların üretilmesi ve kullanımı gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun tüm ülkelerin ekonomik gelişmelerinde temel faktördür, yaşamımızın bir parçası hâline gelmişlerdir. Beslenmemizi, sağlığımızı, yaşam kalitemizi doğrudan ve dolaylı olarak etkilerler. Kimyasal madde önce isimlendirilmelidir. Kimyasalların isimlendirilmesi uluslararası kriterlere göre birkaç şekilde yapılmaktadır. Özellikle organik maddelerin isimlendirilmesinde farklı isimlendirme sistemleri vardır. Ayrıca kimyasalların yaygın kullanılan ticari isimleri de bulunmaktadır ve ticari isimler her zaman değişebilir, bu nedenle kimyasalların malzeme güvenlik bilgi formları ve etiketleri büyük önem kazanmaktadır. Tehlikeli kimyasalların sınıflandırılması ile ilgili pek çok uluslararası ve ulusal düzenlemeler bulunmaktadır. Uluslararası sınıflandırma sistemlerinin yarıdan fazlası, kimyasal ürünün miktarı veya çevredeki emisyonu esas alınarak düzenlenmiştir. Etiketin rengi ve görünümü, tehlike sembolleri ile üzerinde yer aldığı fon, açık olarak fark edilecek şekilde olmalı. Etikette bulunması gerekli bilgiler, fondan açıkça göze çarpacak ve kolaylıkla okunabilecek büyüklükte ve aralıkta olmalı. Etiket dili Türkçe olmalıdır. Etikette bulunması gereken sembol, etiketin en az onda birini kaplamalı ve 1 cm 2 den küçük olmamalıdır. Toksik değildir, zararsızdır, kirletici değildir, ekolojiktir gibi, madde veya müstahzarın tehlikesiz olduğunu göstermeyi amaçlayan ifadeler veya madde veya müstahzarın tehlikelerinin önemsenmemesine yol açabilecek diğer ifadeler, tehlikeli madde veya müstahzarın ambalajı veya etiketi üzerinde yer almamalıdır. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 20

14 Kimyasal Maddelerde Etiket ve işaretleme DEĞERLENDİRME SORULARI Değerlendirme sorularını sistemde ilgili ünite başlığı altında yer alan bölüm sonu testi bölümünde etkileşimli olarak cevaplayabilirsiniz. 1. Etiketleme ve Malzeme Güvenlik bilgi formlarındaki R sembolü neyin kısaltmasıdır? a) Güvenlik tavsiyeleri b) Kullanım şartları c) Risk durumları d) Radyoaktivite e) Kimyasalın rengi 2. Malzeme Güvenlik Bilgi Formları ndaki S1 aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir? a) Kilit altında muhafaza ediniz. b) Deriyle temastan sakınınız. c) Gözle temastan sakınınız. d) Su ile temastan sakınınız. e) Uygun koruyucu elbise ile çalışınız. 3. Tehlikeli maddelerin etiketlendirilmesinde kullanılan aşağıdaki işaret ve sembollerin hangisi yanlıştır? a) Patlayıcı b) Çevre için tehlikeli c) Aşındırıcı d) Parlayıcı e) Alevlenir 4. LD50 nin anlamı aşağıdakilerden hangisidir? a) Öldürücü doz b) Zehirlenme süresi c) Yarılanma zamanı d) Öldürücü konsantrasyon e) Etkileyici konsantrasyon Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 21

15 Kimyasal Maddelerde Etiket ve işaretleme 5. Tehlikeli kimyasal maddelerin ambalajları üzerinde bulunan etiketlerde aşağıdaki ibarelerden hangisinin yer almasında bir yasaklama bulunmamaktadır? a) Toksik değildir. b) Her ortamda saklanmalıdır. c) Zararlı etkisi yoktur. d) Çevreye etkisi yoktur. e) Bilgi temin edilemedi. 6. Malzeme Güvenlik Bilgi Formlarındaki bulunan S sembolü hangi ifadeyi tanımlamaktadır? a) Solventlerin zararlı durumunu b) Sıvı kimyasalların konsantrasyonunu c) Güvenlik durumunu d) Servis kayıt numarası e) Kimyasalın Stabilizatörü 7. Aşağıdakilerden hangisi kimyasal madde etiketlerinde bulunması gerekenlerden biri değildir? a) Maddenin Ticari adı b) Maddenin formülü c) İthalatçının telefon numarası ve tam adresi d) Tehlike sembolü işareti e) Kimyasalın R ve S ibareleri 8. Kimyasal ambalaj boyutu 3 litreden küçükse etiket boyutu hangi değerlerde olmalıdır? a) En az 52 x 74 b) En az 62 x 74 c) En az 52 x 84 d) En az 64 x 72 e) En az 74 x Aşağıdakilerden hangisi, tehlikeli kimyasal maddelerin ambalajlanması ve etiketlenmesi ile ilgili mevzuatımızda, ambalajlama ve etiketleme zorunluluğu kapsamındadır? a) İnsan sağlığı veya veterinerlikle ilgili amaçlar için kullanılan tıbbi ürünler b) Kozmetik ürünler c) Gıda maddeleri d) Bitki koruma ürünleri e) Hayvan yemleri Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 22

16 Kimyasal Maddelerde Etiket ve işaretleme 10. Kimyasalların denetimi ve kontrollü kullanılmasının sağlanması için yönetmelik hükümlerinin uygulanmasında, aşağıdaki kuruluşlardan hangisi biyosidal ürünler ve deterjanlar için yetkilendirilmiştir? a) Tarım ve Köyişleri Bakanlığı b) Sağlık Bakanlığı c) İçişleri Bakanlığı d) Çevre ve Orman Bakanlığı e) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Cevap Anahtarı 1.C, 2.A, 3.D, 4.A, 5.E, 6.C, 7.B, 8.A, 9.D, 10.B, Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 23

17 Malzeme Güvenlik Bilgi Formu ve İçeriği Özet Güvenlik bilgi formu, tehlikeli maddelerin ve müstahzarların; özelliklerine ilişkin ayrıntılı bilgileri, bulunduğu iş yerlerinde madde ve müstahzarın tehlikeli özelliklerine göre alınacak güvenlik önlemlerini insan sağlığı ve çevrenin, tehlikeli maddelerin ve müstahzarların olumsuz etkilerinden korunmasına yönelik gerekli bilgileri içeren belgedir. Yasalara göre Türkçe olarak hazırlanır. İthal edilen ürünlere ait yabancı dildeki formların mutlaka Türkçe olarak ve yerel yönetmeliklere göre tekrar yeniden düzenlenmesi gerekir. Müstahzar, en az iki veya daha çok maddeden oluşan karışım veya çözeltileri ifade eder. Tehlikeli maddeler ve müstahzarlar, patlayıcı, oksitleyici, çok kolay alevlenir, kolay alevlenir, alevlenir, çok toksik, toksik, zararlı, tahriş edici, hassaslaştırıcı, kanserojen, mutajen, üreme için toksik ve çevre için tehlikeli özelliklerden en az birine sahip maddeler ve müstahzarları ifade eder. Güvenlik bilgi formlarında, formlarda bulunması gereken bilgilerin yanı sıra profesyonel kullanıcılar tarafından, iş yerinde kullanılan kimyasallardan kaynaklanabilecek risklerin ve olası risklere karşı insan sağlığının ve çevrenin korunması için alınacak güvenlik önlemlerini uygulamaya yönelik olarak sağlıklı bir şekilde tespitini teminen, hedef kullanıcıların özel gereksinimleri/durumları da dikkate alınarak belirlenen bazı özel ve detay bilgilere de yer verilmesine özen gösterilir. Güvenlik bilgi formunda yer alması gereken bilgiler aşağıdadır: a) Madde/Müstahzar ve Şirket/İş Sahibinin Tanıtımı b) Bileşimi/İçeriği Hakkında Bilgi c) Tehlikelerin Tanıtımı ç) İlk Yardım Tedbirleri d) Yangınla Mücadele Tedbirleri e) Kaza Sonucu Yayılmaya Karşı Tedbirler f) Elleçleme ve Depolama g) Maruziyet Kontrolleri/Kişisel Korunma ğ) Fiziksel ve Kimyasal Özellikler h) Kararlılık ve Tepkime ı) Toksikolojik Bilgi i) Ekolojik Bilgi j) Bertaraf Bilgileri k) Taşımacılık Bilgileri l) Mevzuat Bilgileri m) Diğer Bilgiler Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 21

18 Malzeme Güvenlik Bilgi Formu ve İçeriği DEĞERLENDİRME SORULARI Değerlendirme sorularını sistemde ilgili ünite başlığı altında yer alan Bölüm Sonu Testi bölümünde etkileşimli olarak cevaplayabilirsiniz. 1. Aşağıdakilerden hangisi MGBF standart maddeleri arasında yer almaz? a) Taşımacılık bilgisi b) Bertaraf etme bilgileri c) Ekoloji bilgisi d) Toksikoloji bilgisi e) Karar bilgisi 2. Müstahzar ne demektir? a) En az iki veya daha çok maddeden oluşan karışım veya çözelti b) Satıcı veya pazarlamacı c) Toksit madde d) Bir form çeşidi e) Güncel bilgi 3. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? a) Güvenlik bilgi formları, revize edilmelidir. b) Güvenlik Bİlgi Formları, Türkçe veya yabancı bir dille hazırlanmalıdır c) Güvenlik Bilgi Formları, müşterinizin ürününüzü kullanırken karşılaşacağı her tür maruziyet senaryosunu ve güvenlik raporunu içermelidir d) Güvenlik Bilgi Formları, şirketinizdeki Kimyasal Güvenlik Yönetiminizin en önemli parçasıdır e) Güvenlik bilgi formu, elektronik ortamda ve yazılı metin halinde iletilir. 4. Tehlikeli maddelerin ve müstahzarların; özelliklerine ilişkin ayrıntılı bilgileri, bulunduğu iş yerlerinde madde ve müstahzarın tehlikeli özelliklerine göre alınacak güvenlik önlemlerini insan sağlığı ve çevrenin, tehlikeli maddelerin ve müstahzarların olumsuz etkilerinden korunmasına yönelik gerekli bilgileri içeren belgeye ne ad verilir? a) Güvenlik bilgi formu b) IUPAC c) CAS formu d) Taşımacılık formu e) EC formu Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 23

19 Malzeme Güvenlik Bilgi Formu ve İçeriği 5. Kaç adet standart MGBF maddeleri bulunmaktadır? a) 12 b) 14 c) 16 d) 18 e) Maddenin veya müstahzarın asli niteliklerini değiştirmeden istiflenmesi, yerinin değiştirilmesi, büyük kaplardan küçük kaplara aktarılması, kapların yenilenmesi veya tamiri, havalandırılması, kalburlanması, karıştırılması ve benzeri işlemlerini ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir? a) Elleçleme b) Depolama c) Taşıma d) Şartlandırma e) Fiksaj 7. Aşağıdakilerden hangisi mesleki maruziyet kontrolleri içinde yer almaz? a) Solunum sisteminin korunması b) Ellerin korunması c) Gözlerin korunması d) Cildin korunması e) Saçların korunması 8. Tehlikeli Maddeler ve Müstahzarlara ilişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik hükümlerinin uygulanmasında aşağıdakilerden hangisi ilgili kuruluşlardan değildir? a) Tarım ve Köyişleri Bakanlığı b) Sağlık Bakanlığı c) Her türlü tehlikeli madde ve müstahzarlar d) Çevre ve Orman Bakanlığı e) Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 9. EC nedir? a) Kimyasal Kuramlar Servisi tarafından verilen numara b) Maddenin yapısal özelliğine göre Avrupa Komisyonunca verilmiş olan numara c) Müstahzar numarası d) Taşımacılık bilgi numarası e) MGBF numarası Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 24

20 Malzeme Güvenlik Bilgi Formu ve İçeriği 10. Tehlikeli Maddeler ve Müstahzarlara ilişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik aşağıda yer alan ve son kullanıcıya nihai ürün olarak ulaşan hangi maddeleri ve müstahzarları kapsar? a) İnsan sağlığı veya veterinerlikle ilgili amaçlar için kullanılan tıbbi ürünler b) Kozmetik ürünler c) Atık niteliğindeki madde karışımları d) Gıda maddeleri e) Bina boya ürünleri Cevap Anahtarı 1.E, 2.A, 3.B, 4.A, 5.C, 6.A, 7.E, 8.A, 9.B, 10.E Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 25

21 Etiketlerde Uluslararası Standartlar Şekil, Boyut ve Renk Özellikleri Özet Emniyet renkleri ve emniyet işaretlerinin amacı emniyeti ve sağlığı etkileyen nesneler ve durumlara hızlı bir şekilde dikkat çekmek ve belirli bir mesajın hızlı bir şekilde anlaşılmasını sağlamaktadır. Eski ve yeni renk kodlamalarının kargaşa yaratmaması ve meydana gelebilecek zararlara sebebiyet vermemesi için, yeni standartta uygun hale getirilen tüplerin omuzlarına karşılıklı gelecek şekilde iki adet (N) harfi konulması zorunlu hale getirilmiştir. Gazın cinsine göre tüp renkleri de farklıdır. NFPA 704, kimyasalların işaretlenmesine yönelik basit bir yöntem tanımlayarak, tehlike iletişimini kolaylaştıran bir sistemdir. HMIS sistemi ise kimyasallardan korunmak için bilgiler vermektedir. Boru hattından geçen sıvının/ gazın tanıtımı için boru hatları renklendirilir. Kimyasal alanlarda seçilen filtreye bağlı olarak solunum maskesi partiküllere, gazlara, buharlara ve bunların kombinasyonlarına karşı koruyabilir. Gaz ve buhar filtrelerinde de renk standardı uygulanmaktadır. Çalışanlar iş yerlerindeki görevlerinegöre farklı renkte baret kullanırlar. KKD lerin üzerinde hangi tür tehlikelere karşı korunma sağladığını ifade eden işaretler bulunmaktadır. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 18

22 Etiketlerde Uluslararası Standartlar Şekil, Boyut ve Renk Özellikleri Değerlendirme sorularını sistemde ilgili ünite başlığı altında yer alan bölüm sonu testi bölümünde etkileşimli olarak cevaplayabilirsiniz. DEĞERLENDİRME SORULARI 1. Kişisel koruyucularda kullanılan yukarıdaki işaretin anlamı aşağıdakilerden hangisidir? a) Sıcağa karşı koruma b) Radyasyona karşı koruma c) Hava kirliliğine karşı koruma d) Biyolojik risklere karşı koruma e) Soğuğa karşı koruma 2. Bir fabrikada mavi baret takan kişinin görevi aşağıdakilerden hangisidir? a) Sağlık personeli b) Bakımcı c) Ustabaşı d) İşçi e) Mühendis 3. Sanayide kullanılan argon ve helyum tüplerinin renkleri aşağıdakilerden hangisidir? a) Yeşil sarı b) Koyu yeşil kahverengi c) Kahverengi beyaz d) Kırmızı açık mavi e) Açık mavi yeşil 4. İki ayrı borunun içinden su ve hava iletiliyorsa, borular aşağıdaki renklerden hangisine boyanmalıdır? a) Sarı mavi b) Mavi kahverengi c) Kırmızı kahverengi d) Yeşil gri e) Sarı beyaz Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 20

23 Etiketlerde Uluslararası Standartlar Şekil, Boyut ve Renk Özellikleri 5. Tehlikeli madde tanımlama sistemi HMIS ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? a) Sağlık tehlikesinin rengi mavidir. b) Dikdörtgen şeklindedir. c) Tehlike dereceleri için 0 dan 4 e kadar rakamlar bulunmaktadır. d) Kaza sonrası olay yerine gelenler ve tanklarda temel bilgileri vermek için kullanılan sistemdir. e) KKD ler ile ilgili bilgi verir. 6. Gaz buhar filtrelerindeki kırmızı renk aşağıdaki gazlardan hangisini ifade eder? a) Civa buharları b) Asit gaz / buharları c) Amonyak d) Karbonmonoksit e) Azot oksit gazları 7. NFPA704 tehlikeli madde etiketleme sisteminde sarı renk hangi tehlikeyi ifade eder? a) Sağlık tehlikesi b) Yangın tehlikesi c) Reaksiyon tehlikesi d) Radyoaktif bilgileri e) Söndürme ile ilgili bilgileri 8. NFPA tehlikeli madde etiketleme sisteminde W işareti aşağıdakilerden hangisini ifade eder? a) Oksitlenir madde b) Suyla reaksiyona giren madde c) Toksik madde d) Korrosiv madde e) Radyoaktif madde Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 21

24 Etiketlerde Uluslararası Standartlar Şekil, Boyut ve Renk Özellikleri 9. Kişisel koruyucularda kullanılan yukarıdaki işaretin anlamı aşağıdakilerden hangisidir? a) Sıcağa karşı koruma b) Radyasyona karşı koruma c) Hava kirliliğine karşı koruma d) Biyolojik risklere karşı koruma e) Soğuğa karşı koruma 10. Mavi renk aşağıdaki şekillerden hangisinde kullanılırsa emredici işaretler olarak kullanılır? a) Çember şeklinde b) Silindir şeklinde c) Kare şeklinde d) Üçgen şeklinde e) Dikdörtgen şeklinde Cevap Anahtarı 1.C, 2.B, 3.B, 4.D, 5.D, 6.A, 7.C, 8.B, 9.E, 10.A Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 22

25 Etiketleme ve İşaretlemede Eğitim ve Uygulama Özet İş güvenliğinde eğitimin başlıca amacı, çalışanları korumak ve iş yerinde işletme güvenliğini sağlamaktır. Çalışanların, iş yerinde iş kazası ve meslek hastalıkları gibi olumsuz koşullardan korunmasıyla, beden ve ruh bütünlükleri açısından rahat ve güvenli bir ortamda çalışmak üzere eğitilmeleri sağlanmalıdır. İş yerinde alınacak tedbirlerle iş kazalarından, güvensiz ve sağlıksız çalışma ortamlarından doğabilecek makine ve motor arızaları ile kayıplar ve işletmeyi tehlikeye düşürebilecek ortamlar çalışanların iş güvenliği konusunda eğitilmeleri ile ortadan kaldırılabilir. Gerçekte işçi sağlığı ve iş güvenliğinde eğitim iş yerlerinde; işin yürütülmesi sırasında çeşitli nedenlerden kaynaklanıp, çalışanların sağlığı ve güvenliklerine zarar verecek koşullardan korunmaları için; çalışanlara yönelik olarak yapılan, sistemli bilinç ve eğitim çalışmalarıdır. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) kayıtlarına göre ülkemizde sigortalı her bir işçinin iş kazası sebebiyle ölüm riski ortalama 0.5 iken Avrupa da bu oran 0.1 dir. Ülkemizde çalışanların hizmet öncesi ve hizmet içindeki iş güvenliğindeki eğitim eksikliği; o derece bilinçsiz bir seviyededir ki, çalışanlar ve işverenler iş güvenliği eğitim çalışmalarını gereksiz görerek yadırgamaktadırlar. Etiket ve işaretlerin içerikleri ve verdikleri mesajlar hakkında eğitim düzenlenirken yetişkinlerin eğitimi özelliklerine dikkat etmekte yarar vardır. Örneğin aşağıda, verilen söz M.Ö yılları arasında yaşamış ünlü düşünür Confucious a aittir. "Duyduğumu unuturum, gördüğümü hatırlarım, yaptığımı anlarım." ifadeleri yetişkinlerin öğrenme yöntemleri için önemli bir açıklamadır.çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 11/09/2013 tarih ve sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Sağlık ve Güvenlik İşaretleri Yönetmeliği'nde sözü edilen işaretler özellikle iş yerlerinde oluşabilecek tehlikeler karşı düzenlendiğinden, çalışanların bu işaretlerin renklerinin temsil ettiği anlamları iyice kavramaları son derece önemlidir. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 17

26 Etiketleme ve İşaretlemede Eğitim ve Uygulama DEĞERLENDİRME SORULARI 1. Risk değerlendirmesi yapılırken aşağıdaki aşamalardan hangisi yanlıştır? Değerlendirme sorularını sistemde ilgili ünite başlığı altında yer alan bölüm sonu testi bölümünde etkileşimli olarak cevaplayabilirsiniz. a) Dokümantasyon b) Tehlikelerin tanımlanması c) Risk kontrol adımları d) Risklerin belirlenmesi ve analizi e) Talimatların hazırlanması 2. Güvenlik tavsiyelerinin amacı aşağıda verilen amaçlardan hangisidir? a) Verimin arttırılması b) Güvenlik tavsiyelerinin amacı işyerlerindeki muhtemel risklere karşı, riskin oluşmasını engellemek veya risklerin getireceği sonuçları en aza indirmektir c) Güvenlik tavsiyelerinin amacı işyerlerindeki muhtemel tehlikelere karşı, tehlikenin oluşmasını engellemek veya risklerin getireceği sonuçları en aza indirmektir d) İş sağlığı ve güvenliğinde çevresel faktörlerin göz özününde bulundurulması e) Talimatların hazırlanması 3. İşyerlerinde güvenlik tavsiyesi olarak kabul edilebilecek girişimlerden hangisi doğrudur? a) Risk ibareleri b) S Cümleleri c) Sağlık raporları d) Kişisel donanım kullanılması e) Bakım ve onarım 4. Mesleki maruziyet sınır değerlerinin amacı nedir? a) Kişisel koruyucu donanımın kullanılması konusunda ikaz etmek b) İş yeri ortamının havalandırılmasını sağlamak c) Maliyetleri azaltmak d) Çalışanların iklimlendirme konusunda refahlarını sağlamak e) Çalışma ortamındaki psikolojik etkenleri önlemek 5. Talimatların güvenlik konusundaki katkısı nedir? a) İşin doğru yapılmasını sağlamak b) Vardiya değişiminde bilgi aktarımını sağlamak c) Çalışanları yaptıkları işin risklerine karşı uyarmak d) Makine bakım periyotlarını belirlemek e) Günlük mesai zamanlarını belirlemek Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 19

Biyosidal Ürün Etiketlerinin İncelenmesi

Biyosidal Ürün Etiketlerinin İncelenmesi Biyosidal Ürün Etiketlerinin İncelenmesi Selim ATAK Çevre Mühendisi Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Biyosidal Ürün Etiketlerinin İncelenmesi - Selim Atak 1 Biyosidal ürünlerin etiketlenmesi Yönetmeliğin «Etiketleme»

Detaylı

TEHLİKELİ MADDELERİN VE MÜSTAHZARLARIN SINIFLANDIRILMASI, AMBALAJLANMASI VE ETİKETLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK

TEHLİKELİ MADDELERİN VE MÜSTAHZARLARIN SINIFLANDIRILMASI, AMBALAJLANMASI VE ETİKETLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK TEHLİKELİ MADDELERİN VE MÜSTAHZARLARIN SINIFLANDIRILMASI, AMBALAJLANMASI VE ETİKETLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK 26 ARALIK 2008 Mükerrer R.G. Sayı:27092 Haydar HAZER Uzman Kimyager GAZİANTEP 12 MAYIS 2010

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MSDS

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MSDS MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MSDS MSDS KANUNİ SORUMLULUK Malzeme Güvenlik Bilgi Formları 26 Aralık 2008 tarih ve 27092 sayılı Remi Gazetede yayınlanan Tehlikeli Maddeler ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik

Detaylı

YÖNETMELİK. 13 Aralık 2014 SAYI: 29204. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: ZARARLI MADDELER VE KARIŞIMLARA İLİŞKİN GÜVENLİK

YÖNETMELİK. 13 Aralık 2014 SAYI: 29204. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: ZARARLI MADDELER VE KARIŞIMLARA İLİŞKİN GÜVENLİK YÖNETMELİK Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: ZARARLI MADDELER VE KARIŞIMLARA İLİŞKİN GÜVENLİK BİLGİ FORMLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç MADDE

Detaylı

KELİ MADDELER VE MÜSTAHZARLARA

KELİ MADDELER VE MÜSTAHZARLARA TEHLİKEL KELİ MADDELER VE MÜSTAHZARLARA M İLİŞKİN GÜVENLİK K BİLGB LGİ FORMLARININ HAZIRLANMASI VE DAĞITILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Müfide DEMİRURAL Tehlikeli Kimyasallar Yönetimi Y Şube MüdürüM ÇOB, Çevre

Detaylı

TEHLİKELİ MADDELER VE MÜSTAHZARLARA İLİŞKİN GÜVENLİK BİLGİ FORMLARININ HAZIRLANMASI VE DAĞITILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

TEHLİKELİ MADDELER VE MÜSTAHZARLARA İLİŞKİN GÜVENLİK BİLGİ FORMLARININ HAZIRLANMASI VE DAĞITILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK TEHLİKELİ MADDELER VE MÜSTAHZARLARA İLİŞKİN GÜVENLİK BİLGİ FORMLARININ HAZIRLANMASI VE DAĞITILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Müfide DEMİRURAL Tehlikeli Kimyasallar Yönetimi Şube Müdürü ÇOB, ÇYGM, Kimyasallar

Detaylı

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden levha, renk, sesli ve/veya ışıklı sinyal, sözlü iletişim ya da el - kol işareti

Detaylı

Tehlikeli Maddeler ve Kimyasallarla Çalışma

Tehlikeli Maddeler ve Kimyasallarla Çalışma Tehlikeli Maddeler ve Kimyasallarla Çalışma 1 Mustafa BAĞAN 1 Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği e-posta: mustafa.bagan@tksd.org.tr Öz Kimyasal maddeler tehlikeli olsun veya olmasın günlük yaşamımızın

Detaylı

SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ

SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden - levha, - renk, - sesli ve/veya ışıklı sinyal, - sözlü iletişim ya da el kol işareti yoluyla

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU (MGBF)

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU (MGBF) 1. ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANIMI Ürünü Tanıtıcı Bilgiler Ürün Kodu 1202 Ürün Adı FIXCRETE (A Bileşeni) Tanımlama/ Kullanım MGBF Düzenleyen Hakkında Bilgiler Acil Durum telefon numarası İKİ BİLEŞENLİ, ÇİMENTO

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1 nin 5 BÖLÜM 1: Madde/Müstahzar Ve Şirket/İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzarın tanıtılması 1.2. Madde/Müstahzarın kullanımı Maddenin/Karışımın kullanımı Su Analizi 1.3. Şirket/İş sahibinin

Detaylı

Zararlı Maddeler ve Karışımlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formları Hakkında TASLAK Yönetmelik

Zararlı Maddeler ve Karışımlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formları Hakkında TASLAK Yönetmelik Zararlı Maddeler ve Karışımlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formları Hakkında TASLAK Yönetmelik 17 Haziran 2014, İSTANBUL İMMİB Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kimyasallar Yönetimi Dairesi Başkanlığı Işıl ORHAN

Detaylı

Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı

Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzar, Kimyasalın /Malzemenin Tanıtılması Ürün Adı : CAS No : 71-36-3 Kullanım alanları : N-Butanol ağırlıklı olarak boya ve

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ 1. Yıl - GÜZ DÖNEMİ ZORUNLU DERSLER İş Sağlığı Epidemiyolojisi ISG701 1 3 + 0 6 İş sağlığı ve epidemiyoloji kavramlarının

Detaylı

1 1: LOJİSTİK KAVRAMI...

1 1: LOJİSTİK KAVRAMI... İÇİNDEKİLER Giriş:... 1 Bölüm 1: LOJİSTİK KAVRAMI... 3 1.1. Lojistiğin Tanımı ve Tarihsel Gelişimi... 4 1.1.1. Lojistik Kavramı... 4 1.1.2. Lojistiğin Tarihsel Gelişimi... 6 1.2. Lojistikle İlgili Genel

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC 91/155/EC ve ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik Yayın tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR F 10 Ürün Tanımı Konsantre

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Basım tarihi: 21.12.2012 Ürün kodu: 2352449 Sayfa 1 nin 5 BÖLÜM 1: Madde/Müstahzar Ve Şirket/İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzarın tanıtılması 1.2. Madde/Müstahzarın kullanımı Maddenin/Karışımın

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1 nin 5 BÖLÜM 1: Madde/Müstahzar Ve Şirket/İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzarın tanıtılması 1.2. Madde/Müstahzarın kullanımı Maddenin/Karışımın kullanımı Su Analizi 1.3. Şirket/İş sahibinin

Detaylı

Madde/Müstahzar Adı: SUMA TOZ Hazırlama Tarihi: 11.01.2011 Yeni Düzenleme Tarihi: 11.01.2011 Versiyon: 3 Form No: MSDS0770 Sayfa No: 1 / 6

Madde/Müstahzar Adı: SUMA TOZ Hazırlama Tarihi: 11.01.2011 Yeni Düzenleme Tarihi: 11.01.2011 Versiyon: 3 Form No: MSDS0770 Sayfa No: 1 / 6 Form No: MSDS0770 Sayfa No: 1 / 6 1 Madde/Müstahzar ve Şirket/Đş Sahibinin Tanıtımı Madde/Müstahzarın tanıtılması Müstahzarın adı: SUMA TOZ Madde/Müstahzarın kullanımı Önerilen kullanım alanı: Profesyonel

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1 nin 5 BÖLÜM 1: Madde/Müstahzar Ve Şirket/İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzarın tanıtılması 1.2. Madde/Müstahzarın kullanımı Maddenin/Karışımın kullanımı Su Analizi 1.3. Şirket/İş sahibinin

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU (MGBF)

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU (MGBF) 1. ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANIMI Ürünü Tanıcı Bilgiler Ürün Kodu 1103 Ürün Adı HYFIX FLEXIL (A Bileşeni) İKİ BİLEŞENLİ, LİF TAKVİYELİ, ÇİMENTO BAZLI KİMYASAL VE FİZİKSEL Tanımlama/ Kullanım SU YALITIM MALZEMESİ

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1/6 ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU Düzenlenme tarihi: 05.10.2009 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: SEWER LINE Biyolojik Atık Su Arıtma Sistemleri İçin Ön Arıtma ve Koku Giderme Ürünün uygulama alanı:

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre Düzenleme tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR CARP Ürün Tanımı Kuru Köpük Halı Yıkama Maddesi Ürün Kodu GH-011 Üretici/Tedarikçi Bayer Kimya Temizlik Hijyen ve Kozmetik Ürünleri

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU (MGBF)

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU (MGBF) 1. ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANIMI Ürünü Tanıtıcı Bilgiler Ürün Kodu 1503 Ürün Adı INTERFLEX PRIMER (A Bileşeni) Tanımlama/ Kullanım MGBF Düzenleyen Hakkında Bilgiler Acil Durum telefon numarası İKİ BİLEŞENLİ,

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre Düzenleme tarihi 1/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR DAİLY MAT Ürün Tanımı Otomatlar için Günlük Temizlik ve Bakım Maddesi Ürün Kodu ZH-008 Ürünün Uygulama Alanı Zemin Hijyeni Üretici/Tedarikçi

Detaylı

Yıkanabilir tüm yüzeylerin ve nesnelerin günlük temizliğinde kullanılır.

Yıkanabilir tüm yüzeylerin ve nesnelerin günlük temizliğinde kullanılır. BÖLÜM 1: MADDE/MÜSTAHZAR VE ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1.1. Madde/Müstahzarın Tanıtılması Ürün Adı Ürün Özelliği Öncesinde dezenfekte edilen tüm yüzeylerin ve zeminlerin, hastaneler ve bakımevleri gibi

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU 2226995 Buffer Powder Pillows ph 4.01 Sayfa 1 nin 5 BÖLÜM 1: Madde/Müstahzar Ve Şirket/İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzarın tanıtılması 2226995 Buffer Powder Pillows ph 4.01 1.2. Madde/Müstahzarın

Detaylı

Madde/Müstahzar Adı: ROOM CARE R5 Hazırlama Tarihi: 11.01.2011 Yeni Düzenleme Tarihi: 11.01.2011 Versiyon: 4 Form No: MSDS4768 Sayfa No: 1 / 6

Madde/Müstahzar Adı: ROOM CARE R5 Hazırlama Tarihi: 11.01.2011 Yeni Düzenleme Tarihi: 11.01.2011 Versiyon: 4 Form No: MSDS4768 Sayfa No: 1 / 6 Form No: MSDS4768 Sayfa No: 1 / 6 1 Madde/Müstahzar ve Şirket/İş Sahibinin Tanıtımı Madde/Müstahzarın tanıtılması Müstahzarın adı: ROOM CARE R5 Madde/Müstahzarın kullanımı Önerilen kullanım alanı: Profesyonel

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC 91/155/EC ve ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik Yayın Tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR KT-34 L Ürün Tanımı Sebze

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC 91/155/EC ve ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik Yayın Tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR POLISH Ürün Tanımı Paslanmaz

Detaylı

Sağlık ve Güvenlik İşleri

Sağlık ve Güvenlik İşleri Sağlık ve Güvenlik İşleri Güvenlik ve Sağlık İşaretleri Yönetmeliği R. Gazete no:25325 Tarih. 23.12.2003 Bu Yönetmelik 24/6/1992 tarihli ve 92/58/EEC sayılı Avrupa Birliği Konsey Direktifi esas alınarak

Detaylı

TEHLİKELİ MADDE VE MÜSTAHZARLARIN ETİKETLENMESİNDE KULLANILACAK TEHLİKE SEMBOL VE İŞARETLERİ

TEHLİKELİ MADDE VE MÜSTAHZARLARIN ETİKETLENMESİNDE KULLANILACAK TEHLİKE SEMBOL VE İŞARETLERİ EKIV TEHLİKELİ MADDE VE MÜSTAHZARLARIN ETİKETLENMESİNDE KULLANILACAK TEHLİKE SEMBOL VE İŞARETLERİ TEHLİKE ÖZELLİĞİ İŞARETİ SEMBOLÜ (Turuncu zemin üzerine siyah baskı) PATLAYICI E OKSİTLEYİCİ O ALEVLENİR

Detaylı

: SOFTES GÜVENLİK BİLGİ FORMU

: SOFTES GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1- Madde/Müstahzar ve Şirket / İş Sahibinin Tanıtımı Ürün Adı : Ürün Kodu : AK10006 Kullanım Alanı : Evsel temizlik malzemesi, Çamaşır yumuşatıcısı Üretici Firma : ACAR KİMYA - HALİT ACAR Adres : 8780/22

Detaylı

Cas No Kimyasal Maddeler % Konsantrasyon Sınıf R ibareleri 64-17-5 Ethanol %15-30 F R 11 7173-51-5 Dideclydimethylammonıum chlorıde <%1 C R 22,R 34

Cas No Kimyasal Maddeler % Konsantrasyon Sınıf R ibareleri 64-17-5 Ethanol %15-30 F R 11 7173-51-5 Dideclydimethylammonıum chlorıde <%1 C R 22,R 34 91/155/EC ve ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik Yayın Tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR ALCOHOL 100 Ürün Tanımı

Detaylı

ZAMANKİ GİBİ, LÜTFEN ETİKETİ OKUYUN. VERİLEN TALİMATLARA UYUN.

ZAMANKİ GİBİ, LÜTFEN ETİKETİ OKUYUN. VERİLEN TALİMATLARA UYUN. Etiketi Okuyun! Deterjan ve Temizlik Ürünlerinin Endüstriyel ve Kurumsal Kullanıcıları İçin Hazırlanan Bilgilendirme Kitapçığı Kimyasalların sınıflandırılması ve etiketlenmesi ile ilgili güncellenen Yönetmeliğin

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1 nin 5 BÖLÜM 1: Maddenin/karışımın ve şirketin/dağıtıcının kimliği 1.1. Madde/Karışımın kimliği 1.2. Madde veya karışımın belirlenmiş kullanımları ve tavsiye edilmeyen kullanımları Maddenin/Karışımın

Detaylı

Madde/Müstahzar Adı: SUMA INOX D7 Hazırlama Tarihi: 11.01.2011 Yeni Düzenleme Tarihi: 11.01.2011 Versiyon: 5 Form No: MSDS1979 Sayfa No: 1 / 7

Madde/Müstahzar Adı: SUMA INOX D7 Hazırlama Tarihi: 11.01.2011 Yeni Düzenleme Tarihi: 11.01.2011 Versiyon: 5 Form No: MSDS1979 Sayfa No: 1 / 7 Form No: MSDS1979 Sayfa No: 1 / 7 1 Madde/Müstahzar ve Şirket/Đş Sahibinin Tanıtımı Madde/Müstahzarın tanıtılması Müstahzarın adı: SUMA INOX D7 Madde/Müstahzarın kullanımı Önerilen kullanım alanı: Profesyonel

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1/6 ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU Düzenlenme tarihi: 07.04.2010 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: FLOOR PREPP Sert Polimer Cila Ürünün uygulama alanı:genel Temizlik/Bakım/Hijyen Ürünü Tedarikçi Firma

Detaylı

Hazırlama Tarihi: 11.01.2011 Yeni Düzenleme Tarihi: 11.01.2011 Versiyon: 5 Form No: MSDS1977 Sayfa No: 1 / 7

Hazırlama Tarihi: 11.01.2011 Yeni Düzenleme Tarihi: 11.01.2011 Versiyon: 5 Form No: MSDS1977 Sayfa No: 1 / 7 Form No: MSDS1977 Sayfa No: 1 / 7 1 Madde/Müstahzar ve Şirket/Đş Sahibinin Tanıtımı Madde/Müstahzarın tanıtılması Müstahzarın adı: SUMA CRYSTAL A8 Madde/Müstahzarın kullanımı Önerilen kullanım alanı: Profesyonel

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1 nin 5 BÖLÜM 1: Maddenin/karışımın ve şirketin/dağıtıcının kimliği 1.1. Madde/Karışımın kimliği 1.2. Madde veya karışımın belirlenmiş kullanımları ve tavsiye edilmeyen kullanımları Maddenin/Karışımın

Detaylı

Madde/Müstahzar Adı: SUMA DIS D4 Hazırlama Tarihi: 11.01.2011 Yeni Düzenleme Tarihi: 11.01.2011 Versiyon: 2 Form No: MSDS3352 Sayfa No: 1 / 6

Madde/Müstahzar Adı: SUMA DIS D4 Hazırlama Tarihi: 11.01.2011 Yeni Düzenleme Tarihi: 11.01.2011 Versiyon: 2 Form No: MSDS3352 Sayfa No: 1 / 6 Form No: MSDS3352 Sayfa No: 1 / 6 1 Madde/Müstahzar ve Şirket/Đş Sahibinin Tanıtımı Madde/Müstahzarın tanıtılması Müstahzarın adı: SUMA DIS D4 Madde/Müstahzarın kullanımı Önerilen kullanım alanı: Profesyonel

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU (MGBF)

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU (MGBF) 1. ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANIMI MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU (MGBF) Ürünü Tanıtıcı Bilgiler Ürün Kodu 2302 Ürün Adı EPOLEVEL (A Bileşeni) ÜÇ BİLEŞENLİ, SOLVENT İÇERMEYEN, KENDİ YÜZEYİNİ DÜZELTEN Tanımlama/

Detaylı

Madde/Müstahzar Adı: CLAX DURASOFT 5LL1 Hazırlama Tarihi: 11.01.2011 Yeni Düzenleme Tarihi: 11.01.2011 Versiyon: 2 Form No: MSDS6017 Sayfa No: 1 / 6

Madde/Müstahzar Adı: CLAX DURASOFT 5LL1 Hazırlama Tarihi: 11.01.2011 Yeni Düzenleme Tarihi: 11.01.2011 Versiyon: 2 Form No: MSDS6017 Sayfa No: 1 / 6 Form No: MSDS6017 Sayfa No: 1 / 6 1 Madde/Müstahzar ve Şirket/Đş Sahibinin Tanıtımı Madde/Müstahzarın tanıtılması Müstahzarın adı: CLAX DURASOFT 5LL1 Madde/Müstahzarın kullanımı Önerilen kullanım alanı:

Detaylı

GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU. 1 Madde/Müstahzar ve Şirket/Đş Sahibinin Tanıtımı

GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU. 1 Madde/Müstahzar ve Şirket/Đş Sahibinin Tanıtımı Form No: MSDS0855 Sayfa No: 1 / 7 1 Madde/Müstahzar ve Şirket/Đş Sahibinin Tanıtımı Madde/Müstahzarın tanıtılması Müstahzarın adı: CLAX SPOTLESS BOYA VE YAĞ ÇÖZÜCÜ Madde/Müstahzarın kullanımı Önerilen

Detaylı

Madde/Müstahzar Adı: SUMA LIGHT D1.2 Hazırlama Tarihi: 11.01.2011 Yeni Düzenleme Tarihi: 11.01.2011 Versiyon: 5 Form No: MSDS3436 Sayfa No: 1 / 7

Madde/Müstahzar Adı: SUMA LIGHT D1.2 Hazırlama Tarihi: 11.01.2011 Yeni Düzenleme Tarihi: 11.01.2011 Versiyon: 5 Form No: MSDS3436 Sayfa No: 1 / 7 Form No: MSDS3436 Sayfa No: 1 / 7 1 Madde/Müstahzar ve Şirket/Đş Sahibinin Tanıtımı Madde/Müstahzarın tanıtılması Müstahzarın adı: SUMA LIGHT D1.2 Madde/Müstahzarın kullanımı Önerilen kullanım alanı: Profesyonel

Detaylı

EĞĠTĠM NOTLARI DETAM YAYINLARI

EĞĠTĠM NOTLARI DETAM YAYINLARI GÜVENLĠK VE SAĞLIK ĠġARETLERĠ EĞĠTĠM NOTLARI YAYINLARI GÜVENLĠK VE SAĞLIK ĠġARETLERĠ Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden levha, renk, sesli ve/veya ışıklı sinyal, sözlü iletişim ya da el kol

Detaylı

Cas No Kimyasal Maddeler % Konsantrasyon Sınıf R ibareleri 64-17-5 Ethyl Alcohol >%30 F R 11 67-63-0 2- Propanol <%5 F,Xi R11,R36,R67

Cas No Kimyasal Maddeler % Konsantrasyon Sınıf R ibareleri 64-17-5 Ethyl Alcohol >%30 F R 11 67-63-0 2- Propanol <%5 F,Xi R11,R36,R67 91/155/EC ve Maddeler ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik Yayın Tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR AİRFRESH FANTASTİK

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU Sayfa 1/7 ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU Düzenlenme tarihi: 26.09.2007 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: DONA KLOR 90 Ürünün uygulama alanı: Havuz Kimyasalı Üretici/Tedarikçi:UKM Uğur Kimya Makina Bilgi merkezi:

Detaylı

Madde/Müstahzar Adı: SUMA CHLOR D4.4 Hazırlama Tarihi: 11.01.2011 Yeni Düzenleme Tarihi: 11.01.2011 Versiyon: 4 Form No: MSDS3350 Sayfa No: 1 / 7

Madde/Müstahzar Adı: SUMA CHLOR D4.4 Hazırlama Tarihi: 11.01.2011 Yeni Düzenleme Tarihi: 11.01.2011 Versiyon: 4 Form No: MSDS3350 Sayfa No: 1 / 7 Form No: MSDS3350 Sayfa No: 1 / 7 1 Madde/Müstahzar ve Şirket/Đş Sahibinin Tanıtımı Madde/Müstahzarın tanıtılması Müstahzarın adı: SUMA CHLOR D4.4 Madde/Müstahzarın kullanımı Önerilen kullanım alanı: Profesyonel

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU Sayfa 1/6 ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU 91/155/ /EEC, 93/112/EC, 2001/58/EC ye göre Düzenlenme tarihi: 26.09.2007 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: NX 402 Hijyenik Genel Temizlik Ürünü Ürünün uygulama alanı:

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1 nin 5 BÖLÜM 1: Madde/Müstahzar Ve Şirket/İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzarın tanıtılması CAS No.: EC No.: 7440-44-0 231-153-3 1.2. Madde/Müstahzarın kullanımı Maddenin/Karışımın kullanımı

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC 91/155/EC ve ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik Yayın Tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR GT-520 Ürün Tanımı Asidik

Detaylı

Hazırlanma Tarihi :02.11.2007 Yeni Düzenlenme ve Yayın Tarihi: 01.01.2014 : OXY OTOMATLAR İÇİN AĞIR KİR VE YAĞ SÖKÜCÜ

Hazırlanma Tarihi :02.11.2007 Yeni Düzenlenme ve Yayın Tarihi: 01.01.2014 : OXY OTOMATLAR İÇİN AĞIR KİR VE YAĞ SÖKÜCÜ ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC ve Tehlikeli Maddeler ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik (26.12.2008-27092 Mük) uyarınca hazırlanmıştır.

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1. MADDE/MÜSTAHZAR VE ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITIMI Ürün bilgisi Ürünün ticari ismi : Emülsiyon polimer içeren su izolasyon malzemesidir. :Yurtbay AquaLatex Sıvı Üretici/Şube 1 Şirket ünvanı : Yurtbay Seramik

Detaylı

Zehirlenme durumunda UZEM in 114 no lu telefonunu arayın.

Zehirlenme durumunda UZEM in 114 no lu telefonunu arayın. Yeni Düzenleme Tarihi : Kaçıncı Düzenleme Olduğu : Form No : RFM018 Sayfa No : 1 / 6 1.Madde / müstahzar ve Şirketin Tanıtımı : TOMCAT 2 4 MEVSİM BLOK YEM Kullanım Amacı : Rodentisit Üretici Firma : Bell

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1 nin 5 BÖLÜM 1: Madde/Müstahzar Ve Şirket/İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzarın tanıtılması CAS No.: EC No.: 7790-28-5 232-197-6 1.2. Madde/Müstahzarın kullanımı Maddenin/Karışımın kullanımı

Detaylı

MADDELERİN VE KARIŞIMLARIN SINIFLANDIRILMASI, ETİKETLENMESİ VE AMBALAJLANMASI YÖNETMELİĞİ. Şeref YILMAZ Şube Müdürü

MADDELERİN VE KARIŞIMLARIN SINIFLANDIRILMASI, ETİKETLENMESİ VE AMBALAJLANMASI YÖNETMELİĞİ. Şeref YILMAZ Şube Müdürü MADDELERİN VE KARIŞIMLARIN SINIFLANDIRILMASI, ETİKETLENMESİ VE AMBALAJLANMASI YÖNETMELİĞİ Şeref YILMAZ Şube Müdürü 10 Kasım 2015 SUNUMUN İÇERİĞİ 1. Yönetmelik Hakkında Genel Bilgiler 2. Yönetmelik ile

Detaylı

Ürün Güvenlik Bilgi Formu Ante Bulaşık Makinası Parlatıcısı

Ürün Güvenlik Bilgi Formu Ante Bulaşık Makinası Parlatıcısı Sayfa No : 1/4 Bölüm 1. Madde / Müstahzar ve Şirket / İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde / Müstahzar Tanıtılması Ürün Adı : Kimyasal Aile : Karışım CAS No : - 1.2. Madde / Müstahzarın Kullanımı Bulaşık makinaları

Detaylı

: NESTA MATİK GÜVENLİK BİLGİ FORMU

: NESTA MATİK GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1- Madde/Müstahzar ve Şirket / İş Sahibinin Tanıtımı Ürün Adı : Ürün Kodu : AK10008 Kullanım Alanı : Endüstriyel temizlik malzemesi, bulaşık makinesi deterjanı Üretici Firma : ACAR KİMYA - HALİT ACAR Adres

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1 nin 5 BÖLÜM 1: Maddenin/karışımın ve şirketin/dağıtıcının kimliği 1.1. Madde/Karışımın kimliği Ürünün ticari ismi Takibi malzeme numaraları için de geçerlidir: 1001389; 791437; 506253; 150536 1.2.

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1 nin 5 BÖLÜM 1: Maddenin/karışımın ve şirketin/dağıtıcının kimliği 1.1. Madde/Karışımın kimliği 1.2. Madde veya karışımın belirlenmiş kullanımları ve tavsiye edilmeyen kullanımları Maddenin/Karışımın

Detaylı

TEHLİKELİ MADDE YÖNETİM PROSEDÜRÜ. KOD:STK.PR.02 Y. Tarihi: 31.05.2013 Sayfa No: 5/5 Rev. T.:15.07.2013 Rev. No: 01

TEHLİKELİ MADDE YÖNETİM PROSEDÜRÜ. KOD:STK.PR.02 Y. Tarihi: 31.05.2013 Sayfa No: 5/5 Rev. T.:15.07.2013 Rev. No: 01 1. AMAÇ: Tehlikeli Maddelerin Güvenli Taşınması, Depolanması, Kullanılması, Dökülmesi ile Tehlikeli Maddelere Maruz Kalınması Durumunda yapılması Gerekenler ve Eğitimi İçin Standart Bir Yöntem Belirlemektir.

Detaylı

: Telefon : +90 212 875 77 50 (3 hat) Fax : +90 212 875 08 22 web : www.anadolukimya.com e-mail : info@anadolukimya.com

: Telefon : +90 212 875 77 50 (3 hat) Fax : +90 212 875 08 22 web : www.anadolukimya.com e-mail : info@anadolukimya.com 1. ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Sayfa : 1/5 Ticari İsmi Kullanım Alanı : : Endüstriyel Tekstil Baskı Uygulamaları Firma Adı : Anadolu Kimya San.Tic.Ltd.Şti. Firma Adresi : Akçaburgaz Mah. 109. Sokak No: 8-12 Esenyurt

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa No : 1/5 1. MADDE/MÜSTAHZAR ve ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1.1 Madde / Müstahzarın Tanıtılması Ürün Adı FUGAMATİK 1.2 Madde / Müstahzarın Kullanımı Kullanımı Çimento esaslı flex derz dolgusu 1.3

Detaylı

1. ÜRÜN VE FİRMA TANITIMI KİMYASAL ADI SODYUM HİPOKLORİT KAPALI FORMULÜ NaOCl TİCARİ ADI HYPO

1. ÜRÜN VE FİRMA TANITIMI KİMYASAL ADI SODYUM HİPOKLORİT KAPALI FORMULÜ NaOCl TİCARİ ADI HYPO 1. VE FİRMA TANITIMI KİMYASAL ADI SODYUM HİPOKLORİT KAPALI FORMULÜ NaOCl TİCARİ ADI HYPO KULLANIM ALANI Textil ağartılması, ev ve çamaşırhanelerde beyazlatıcı olarak, su klorlanması ve genel dezenfektasyon

Detaylı

Malzeme Güvenlik Bilgi Formu 1907/2006/AB sayılı Yönerge Madde 31 uyarınca Sayfa 1 / 5

Malzeme Güvenlik Bilgi Formu 1907/2006/AB sayılı Yönerge Madde 31 uyarınca Sayfa 1 / 5 Malzeme Güvenlik Bilgi Formu 1907/2006/AB sayılı Yönerge Madde 31 uyarınca Sayfa 1 / 5 Yayın tarihi: 15.01.2008 Güncelleme tarihi: 15.01.2008 * 1. Madde/Müstahzar ve İşletme Hakkında Bilgiler Ürünle ilgili

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre Düzenleme tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR GRİPİX Ürün Tanımı Alkol Bazlı El Temizleme Jeli Ürün Kodu KH-008 Ürünün Uygulama Alanı Kişisel Hijyen Üretici/Tedarikçi Bayer Kimya

Detaylı

: NESTA HANDY GÜVENLİK BİLGİ FORMU

: NESTA HANDY GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1- Madde/Müstahzar ve Şirket / İş Sahibinin Tanıtımı Ürün Adı : Ürün Kodu : AK10011 Kullanım Alanı : Evsel temizlik malzemesi, sıvı el sabunu Üretici Firma : ACAR KİMYA - HALİT ACAR Adres : 8780/22 Sokak

Detaylı

Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı

Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzar, Kimyasalın /Malzemenin Tanıtılması Ürün Adı : CAS No : 57-55-6 Kullanım alanları : Polyester üretiminde, kozmetik sanayisinde,

Detaylı

02 Ağustos 2013 Resmi Gazete Sayı :28726 AKTİF MADDE İÇERMEYEN BİYOSİDAL ÜRÜNLER TEBLİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

02 Ağustos 2013 Resmi Gazete Sayı :28726 AKTİF MADDE İÇERMEYEN BİYOSİDAL ÜRÜNLER TEBLİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 02 Ağustos 2013 Resmi Gazete Sayı :28726 AKTİF MADDE İÇERMEYEN BİYOSİDAL ÜRÜNLER TEBLİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, halk sağlığı alanında biyosidal

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1/6 ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU Düzenlenme tarihi: 05.10.2009 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: MAGIC STAR Yağ Tutucu ve Drenaj Hattı için Biyolojik Yağ Giderme Ürünü Ürünün uygulama alanı: Bıo Chem

Detaylı

Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı

Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzar, Kimyasalın /Malzemenin Tanıtılması Ürün Adı : CAS No : 78-93-3 Kullanım alanları : Kullanım alanı çok yaygın olan keton

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 23.12.2003 Resmi Gazete Sayısı: 25325

Resmi Gazete Tarihi: 23.12.2003 Resmi Gazete Sayısı: 25325 Resmi Gazete Tarihi: 23.12.2003 Resmi Gazete Sayısı: 25325 GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, işyerlerinde kullanılacak

Detaylı

ECOFLEX F Fiksatör Güvenlik Bilgi Formu

ECOFLEX F Fiksatör Güvenlik Bilgi Formu ECOFLEX F Fiksatör Güvenlik Bilgi Formu İlk Hazırlama Tarihi: Şubat 2013 Düzenleme No : 00 Uras Tekstil Kimya Turizm San. Ve Tic. A.Ş. Bağlar Mah. Fidan Sok. No:2/C Bağcılar/İstanbul Tel : +90 212 489

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 26.12.2008 Resmi Gazete Sayısı: 27092 Mükerrer

Resmi Gazete Tarihi: 26.12.2008 Resmi Gazete Sayısı: 27092 Mükerrer Resmi Gazete Tarihi: 26.12.2008 Resmi Gazete Sayısı: 27092 Mükerrer KİMYASALLARIN ENVANTERİ VE KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

1272/2008/EC Sayılı Kimyasalların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması (CLP) Tüzüğü

1272/2008/EC Sayılı Kimyasalların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması (CLP) Tüzüğü 1272/2008/EC Sayılı Kimyasalların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması (CLP) Tüzüğü Eylem Özlem Nalbantoğlu Çevre ve Şehircilik Uzmanı, Kimya Mühendisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1 nin 5 BÖLÜM 1: Maddenin/karışımın ve şirketin/dağıtıcının kimliği 1.1. Madde/Karışımın kimliği 1.2. Madde veya karışımın belirlenmiş kullanımları ve tavsiye edilmeyen kullanımları Maddenin/Karışımın

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1 nin 5 BÖLÜM 1: Maddenin/karışımın ve şirketin/dağıtıcının kimliği 1.1. Madde/Karışımın kimliği Ürünün ticari ismi Takibi malzeme numaraları için de geçerlidir: : 791442; 505534; 505532 1.2. Madde

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1/6 ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU Düzenlenme tarihi: 24.04.2010 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: CHEF RINSE Endüstriyel Bulaşık Makinesi Durulama Ürünü Ürünün uygulama alanı: Mutfak Hijyen Sistemleri

Detaylı

91/155/EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esasları'na (11/03/2002-24692) göre hazırlanmıştır.

91/155/EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esasları'na (11/03/2002-24692) göre hazırlanmıştır. Sayfa No : 1/5 Bölüm 1. Madde / Müstahzar ve Şirket / İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde / Müstahzar Tanıtılması Ürün Adı : ANA YIKAMA DETERJANI Kimyasal Aile : Karışım CAS No : Yok EINECS No : Yok 1.2.

Detaylı

Güvenlik Bilgi Formu (91/155 EEC)

Güvenlik Bilgi Formu (91/155 EEC) Sayfa 1/6 1. Madde/Müstahzar ve Firma Tanıtımı Ürünün adı: Üretici / Dağıtıcıya ait bilgiler: DESOMED EURO Kimya San. Ve Ticaret A.Ş. Yazıbaşı Beldesi Balkan Cad. No:33 Torbalı / ĐZMĐR Tel: 0.232.853 97

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1 nin 6 BÖLÜM 1: Madde/Müstahzar Ve Şirket/İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzarın tanıtılması 1.2. Madde/Müstahzarın kullanımı Maddenin/Karışımın kullanımı Su Analizi 1.3. Şirket/İş sahibinin

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1 nin 5 BÖLÜM 1: Madde/Müstahzar Ve Şirket/İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzarın tanıtılması Ürünün ticari ismi Takibi malzeme numaraları için de geçerlidir: 1035481 1.2. Madde/Müstahzarın

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC 91/155/EC ve ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik Düzenleme tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR FİNAL-P Ürün Tanımı

Detaylı

Üretici / Dağıtıcıya ait bilgiler: Dr. Schumacher GmbH Posta kutusu 11 62, D-34201 Melsungen Telefon ++49 5664/9496-0, Fax ++49 5664/9496-8444

Üretici / Dağıtıcıya ait bilgiler: Dr. Schumacher GmbH Posta kutusu 11 62, D-34201 Melsungen Telefon ++49 5664/9496-0, Fax ++49 5664/9496-8444 Sayfa 1/5 1. Madde/Müstahzar ve Firma Tanıtımı Ürünün adı: Üretici / Dağıtıcıya ait bilgiler: Dr. Schumacher GmbH Posta kutusu 11 62, D-34201 Melsungen Telefon ++49 5664/9496-0, Fax ++49 5664/9496-8444

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Hazırlama Tarihi:05.08.2015

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Hazırlama Tarihi:05.08.2015 BÖLÜM 1: MADDE/MÜSTAHZAR VE ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1.1. Madde/Müstahzarın Tanıtılması Ürün Adı Ürün Özelliği Zemin temizleyici 1.2. Madde/Müstahzarın Kullanımı Kullanım Alanı 1.3. Şirket/İş sahibinin

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre Düzenleme tarihi 1/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR GT-510 Ürün Kodu FH-002 Ürünün Uygulama Alanı Gıda hijyeni Üretici/Tedarikçi Bayer Kimya Temizlik Hijyen ve Kozmetik Ürünleri San. Tic.

Detaylı