1. KONU: 2. YAPILAN DÜZENLEME VE AÇIKLAMALAR: 2.1. YASAL DÜZENLEME

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "1. KONU: 2. YAPILAN DÜZENLEME VE AÇIKLAMALAR: 2.1. YASAL DÜZENLEME"

Transkript

1 6552 SAYILI KANUNLA KAYITLARDA YER ALDIĞI HALDE İŞLETMEDE MEVCUT OLMAYAN KASA MEVCUDU VE ORTAKLARDAN ALACAKLARIN BEYANI KONUSUNDA YAPILAN DÜZENLEMELER VE BU DÜZENLEMELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ 1. KONU: Kamuoyunda Torba Kanun olarak adlandırılan 6552 Sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun, tarih ve (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış ve pek çok hükmü yayımı tarihi ile yürürlüğe girmiştir. Anılan Kanunun 74 üncü maddesinde, kayıtlarda yer aldığı hâlde işletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacakların düzeltilmesine ilişkin hükümler yer almakta olup, konuyla ilgili olarak 27 Eylül 2014 Tarihli ve Sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Bazı Alacakların 6552 Sayılı Kanun Kapsamında Yeniden Yapılandırılmasına Dair 1 seri No.lu Genel Tebliğ de (çalışmamızın sonraki bölümlerinde Tebliğ ya da Genel Tebliğ olarak adlandırılacaktır) de açıklamalar yapılmıştır. Bu çalışmamızda; önce, tarihinde yürürlüğe giren söz konusu hükümlerin uygulaması ile ilgili düzenlemeler açıklanacak ve sonra da konuyla ilgili olarak Mali İdarenin uygulamaları değerlendirilecektir. 2. YAPILAN DÜZENLEME VE AÇIKLAMALAR: 2.1. YASAL DÜZENLEME 6552 sayılı Kanunun 74 üncü maddesinin birinci fıkrasında, kayıtlarda yer aldığı hâlde işletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar hakkında aşağıdaki hükümler uygulanacağı belirtilmiştir. a) Bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükellefleri, 31/12/2013 tarihi itibarıyla düzenledikleri bilançolarında görülmekle birlikte işletmelerinde bulunmayan kasa mevcutları ve işletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısıyla (ödünç verme ve benzer nedenlerle ortaya çıkan) ortaklarından alacaklı bulunduğu tutarlar ile ortaklara borçlu bulunduğu tutarlar arasındaki net alacak tutarlarını bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar vergi dairelerine beyan etmek suretiyle kayıtlarını düzeltebilirler. b) (a) bendi kapsamında beyan edilen tutarlar üzerinden %3 oranında hesaplanan vergi, beyanname verme süresi içinde ödenir. c) Bu fıkra kapsamında ödenen vergiler, gelir veya kurumlar vergisinden mahsup edilmez; beyan edilen tutarlar ve ödenen vergiler, kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak kabul edilmez. Bu fıkra uyarınca beyan edilen tutarlar nedeniyle ilave bir tarhiyat yapılmaz. Bu fıkra kapsamında beyanda bulunan kurumlar vergisi mükelleflerinin bu beyanları nedeniyle 2014 yılı geçici vergi beyannamelerinde düzeltme gerektiği takdirde, düzeltme

2 işlemleri bu fıkrada öngörülen beyanname verme süresi içinde yapılır ve düzeltme işlemleri nedeniyle herhangi bir ceza veya faiz aranmaz. Bu düzenleme ile bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükelleflerine, kayıtlarında yer aldığı halde işletmede bulunmayan kasa mevcudu ile ortaklardan alacak tutarlarını maddede belirtilen vergisel yükümlülükleri yerine getirmek şartıyla kayıtlarından çıkarabilmelerine imkan sağlanmıştır UYGULAMANIN KAPSAMI VE ESASLARI Uygulama Kapsamına Giren Mükellefler: 6552 sayılı Kanunun 74 üncü maddesinde yer alan kasa mevcudu ve ortaklardan alacakların düzeltilmesi ile ilgili uygulama sadece bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükelleflerini kapsamaktadır. Bilanço esasına göre defter tutsa bile gelir vergisi mükelleflerinin (şahıs şirketleri dahil) uygulamadan faydalanması mümkün değildir Uygulamanın Yapılacağı Dönem (Bilanço): Kasa ve ortaklardan net alacaklar hesabına ilişkin olarak beyanda bulunacak mükelleflerin, kurumlar vergisi beyannamesi ekinde vermiş oldukları 31/12/2013 tarihli bilançolarını dikkate almaları gerekmektedir. Özel hesap dönemi kullanan mükellefler ise 2013 yılı içerisinde sona eren hesap dönemlerine ilişkin olarak vermiş oldukları kurumlar vergisi beyannamesi ekinde yer alan bilançolarını esas alacaklardır. Mükelleflerin kanuni süresinden sonra verdikleri düzeltme beyannamelerinin ekinde yer alan bilançoları dikkate alınmayacaktır 2.3. Düzeltme Yapılacak Hesapların Mahiyet ve Tanımı: Kasa Mevcutları: İlgili Kanun maddesi kapsamında düzeltmeye esas alınacak olan kasa mevcudu, işletmelerin Kasa Hesabı nda yer alan kasa mevcududur. Kasa mevcutları arasında gösterilen tutarların TL veya döviz cinsinden olmasının bir önemi bulunmamaktadır Ortaklardan Alacaklar: Kanunda yapılan düzenlemeye göre düzeltmeye esas olacak ortaklardan alacak tutarı, işletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısıyla (ödünç verme ve benzer nedenlerle ortaya çıkan) ortaklarından alacaklı bulunduğu tutarlar ile ortaklara borçlu bulunduğu tutarlar arasındaki net alacak tutarlarıdır. Net alacak tutarının belirlenmesi sırasında hangi hesapların dikkate alınacağı konusunda Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan Tebliğ de; işletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısıyla (ödünç verme ve benzer nedenlerle ortaya çıkan) ortaklarından alacaklı bulunduğu tutarlar ile ortaklara borçlu bulunduğu tutarlar arasındaki net alacak tutarlarının belirlenmesinde, tek düzen hesap planında yer alan "131. Ortaklardan Alacaklar" ve "231. Ortaklardan Alacaklar" toplamından "331. Ortaklara Borçlar" ve "431. Ortaklara Borçlar" toplamının çıkarılması sonucunda kalan net tutar dikkate alınacaktır şeklinde açıklama yapılmış bulunmaktadır.

3 Ancak konuyla ilgili olarak farklı görüşler de bulunmakta olup, konu izleyen bölümlerde tartışılacak ve değerlendirilecektir Beyan ve Vergisel Yükümlülükler: Bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükellefleri, 31/12/2013 tarihi itibarıyla düzenledikleri bilançolarında görülmekle birlikte işletmelerinde bulunmayan - Kasa mevcutlarını, - İşletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısıyla (ödünç verme ve benzer nedenlerle ortaya çıkan) ortaklarından alacaklı bulunduğu tutarlar ile ortaklara borçlu bulunduğu tutarlar arasındaki net alacak tutarlarını, 6552 sayılı Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü ayın son günü olan 31/12/2014 tarihine (bu tarih dahil) kadar vergi dairelerine beyan etmek suretiyle kayıtlarını düzeltebileceklerdir Kanunun 74 üncü maddesi hükmü uyarınca verilmesi gereken ve elektronik ortamda gönderilebilen beyannamenin, kurumlar vergisi beyannamelerini elektronik ortamda göndermek zorunda olan mükellefler tarafından 340 ve 346 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde belirtilen usul ve esaslar doğrultusunda elektronik ortamda gönderilmesi zorunludur. Elektronik ortamda beyanname ve bildirim verme zorunluluğu bulunmayanlarca, söz konusu beyan kurumlar vergisi mükellefiyeti yönünden bağlı olunan vergi dairelerine kağıt ortamında yapılabilecektir. Bilançolarında görülmekle birlikte işletmelerinde bulunmayan kasa mevcutları ve ortaklardan alacaklar tutarlarını düzeltmek için beyanda bulunan mükellefler, beyan edilen tutarlar üzerinden %3 oranında vergi hesaplayacak ve hesaplanan vergiyi beyanname verme süresi içinde ödeyeceklerdir. Bu süre içerisinde ödenmeyen bu vergiler 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre gecikme zammıyla birlikte takip edilecektir. 3. MUHASEBE KAYITLARI Bilançolarında görülmekle birlikte işletmelerinde bulunmayan kasa mevcutları ve ortaklardan alacaklar tutarlarını düzeltmek için beyanda bulunan mükelleflerin, söz konusu tutarların beyanı üzerine, defter kayıtlarını da düzeltilmeleri gerekmektedir. Bu düzeltme işlemine yönelik muhasebe kayıtları ise aşağıdaki gibi yapılacaktır. a) Kasa Hesabının Düzeltilmesi: -(A) Anonim Şirketinin, 31/12/2013 tarihi itibarıyla düzenlediği bilançosunda kasa hesabında TL görülmekle birlikte fiilen kasada bulunmayan tutar TL'dir. Şirketin dönem içindeki faaliyetleri sonucunda, beyan tarihi olan 31/12/2014 tarihi (beyanın daha önce yapılması halinde bu tarih) itibarıyla kasa hesabının mevcudu TL olarak görülmektedir.

4 Anılan mükellef, her ne kadar beyan tarihi itibarıyla kasa mevcudu TL olsa da, 31/12/2013 tarihli bilançosunu baz almak suretiyle bu tarih itibarıyla var olan kasa mevcudu içinde fiilen kasada bulunmayan tutarları esas alacak, bu tutarın TL olması nedeniyle, bu tutarı beyan edecek ve beyan edilen tutar üzerinden hesaplanan vergiyi beyanname verme süresi sonuna (31/12/2014 tarihine) kadar ödeyecektir. Bu çerçevede; - Beyan tutarı : TL - Hesaplanan vergi : ( x%3=) TL Kasa mevcudunun, kasa hesabından düşülmesi: 31/12/ DİĞER OLAĞANDIŞI GİDER VE ZARARLAR TL (6552 sayılı Kanunun 74. maddesi) (Kanunen Kabul Edilmeyen Gider) 100 KASA TL / - Verginin hesaplanması: 31/12/ DİĞER OLAĞANDIŞI GİDER VE ZARARLAR TL (Kanunen Kabul Edilmeyen Gider) 360 ÖDENECEK VERGİ VE FONLAR TL / - Bilançoda görülmekle birlikte işletmede bulunmayan kasa mevcudundan kaynaklanan giderlerin nazım hesaplara (kanunen kabul edilmeyen gider olarak) kaydı: 31/12/ KANUNEN KABUL EDİLMEYEN GİDERLER TL 951 KANUNEN KABUL EDİLMEYEN GİDERLER ALACAKLI HESABI TL / b) Ortaklar Cari Hesabının Düzeltilmesi: (C) Anonim Şirketinin, 31/12/2013 tarihli bilançosunda ortaklardan alacak ve ortaklara borç tutarları, bilanço hesapları itibarıyla aşağıdaki gibi olup, beyan tarihi olan 31/12/2014 tarihi (beyanın daha önce yapılması halinde bu tarih)tarihi itibarıyla bu tutarların değişmediği varsayılmıştır.

5 -131. Ortaklardan Alacaklar hesabı TL Ortaklardan Alacaklar hesabı TL Ortaklara Borçlar hesabı ( )TL Ortaklara Borçlar hesabı ( ) TL Bu çerçevede; Beyan tutarı : [( ) - ( ) =] TL Hesaplanan vergi: ( x %3=) TL olacaktır. Anılan mükellef, söz konusu tutarı beyan edecek ve beyan edilen tutar üzerinden hesaplanan vergiyi beyanname verme süresinde ödeyecektir. Beyanla ilgili muhasebe kayıtları aşağıdaki şekilde olacaktır. - Bilançoda görülmekle birlikte işletmede bulunmayan ortaklardan alacakların düşülmesi: 31/12/ DİĞER OLAĞANDIŞI GİDER VE ZARARLAR TL (6552 sayılı Kanunun 74. maddesi) (Kanunen Kabul Edilmeyen Gider) 131 ORTAKLARDAN ALACAKLAR TL 231 ORTAKLARDAN ALACAKLAR TL / - Verginin hesaplanması: 31/12/ DİĞER OLAĞANDIŞI GİDER VE ZARARLAR TL (Kanunen Kabul Edilmeyen Gider) 360 ÖDENECEK VERGİ VE FONLAR TL / - Bilançoda görülmekle birlikte işletmede bulunmayan ortaklardan alacaklardan kaynaklanan giderlerin nazım hesaplara (kanunen kabul edilmeyen gider olarak) kaydı: 31/12/ KANUNEN KABUL EDİLMEYEN GİDERLER TL 951 KANUNEN KABUL EDİLMEYEN GİDERLER ALACAKLI HESABI TL /

6 4. ORTAK HÜKÜMLER VE DİĞER HUSUSLAR Kayıtlarda yer aldığı hâlde işletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacakların düzeltilmesine ilişkin uygulama ile ilgili olarak dikkate alınması gereken ortak hususlar ile diğer hükümler aşağıdaki gibi olacaktır sayılı Kanunun 74 üncü maddesi kapsamında ödenen vergiler, gelir veya kurumlar vergisinden mahsup edilmeyecektir. Bu kapsamda beyan edilen tutarlar ile ödenen vergiler, kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak kabul edilmeyecektir. Beyan tarihinde kasada mevcut olan tutarın 31/12/2013 tarihli bilançoda yer alan tutardan daha az olması halinde, fiilen kasada bulunmayan kısım esas alınmak suretiyle en fazla beyan tarihindeki tutar esas alınacak ve bu tutar kadar beyanda bulunabilecektir. Örneğin, 31/12/2013 tarihi itibarıyla düzenlediği bilançosunda kasa hesabında TL görülmekte olan bir şirketin, dönem içindeki faaliyetleri sonucunda, beyan tarihi olan 31/12/2014 tarihi itibarıyla kasa mevcudu TL olması halinde, fiilen kasada bulunmayan kısım esas alınmak suretiyle en fazla bu tutar ( TL) kadar beyanda bulunabilecektir. Kurumlar vergisi mükelleflerince 6552 sayılı Kanunun 74 üncü maddesi hükmü uyarınca, yapılan beyanla ilgili olarak, söz konusu tutarların ortaklara dağıtılıp dağıtılmadığına bakılmaksızın kar dağıtımına bağlı vergi kesintisine yönelik ilave bir tarhiyat yapılmayacaktır sayılı Kanunun 74 üncü maddesi hükmü kapsamında beyanda bulunan kurumlar vergisi mükelleflerinin bu beyanları nedeniyle 2014 yılı geçici vergi beyannamelerinde düzeltme gerektiği takdirde beyanname verme süresi içinde gerekli düzeltme işlemlerinin yapılması mümkün bulunmaktadır. Bu çerçevede, hesap dönemi olarak takvim yılını kullanan kurumlar vergisi mükelleflerinin anılan madde kapsamında yapacakları beyanları nedeniyle, ilgili dönem matrahlarında bir düzeltme ihtiyacı doğması halinde, 2014 hesap döneminin beyan tarihi itibarıyla sona ermiş bulunan geçici vergilendirme dönemlerine ait geçici vergi beyanlarını 31/12/2014 tarihine (bu tarih dahil) kadar düzeltebilmeleri mümkün bulunmaktadır. Özel hesap dönemi kullanan mükelleflerin ise anılan madde kapsamında yapacakları beyanları nedeniyle düzeltme gerekmesi halinde, cari hesap döneminin beyan tarihi itibarıyla sona ermiş bulunan geçici vergi beyanlarını aynı tarihe kadar düzeltebilmeleri mümkündür. Bu kapsama giren düzeltme işlemleri nedeniyle vergi dairelerince yapılacak ek tarhiyatlar için herhangi bir ceza veya faiz aranmayacaktır. Tam tasdik sözleşmesi çerçevesinde daha önceki dönemlerine ilişkin rapor düzenlenmiş bulunan kurumlar vergisi mükelleflerinin, 6552 sayılı Kanunun 74 üncü maddesi hükmünden yararlanmaları halinde, raporu düzenleyen yeminli mali müşavirlerin bu işlemlerle sınırlı olarak sorumluluğu aranmayacaktır.

7 5. YAPILAN DÜZENLEME VE AÇIKLAMALARIN DEĞERLENDİRİLMESİ Çalışmamızın önceki bölümlerinde; 6552 sayılı Kanunun 74 üncü maddesi kapsamında, kayıtlarda yer aldığı hâlde işletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacakların düzeltilmesine ilişkin hükümlerle ilgili olarak Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalar doğrultusunda, konunun uygulamasına ilişkin usul ve esaslar açıklanmıştı. Çalışmamızın bu bölümünde ise hem Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan genel tebliğde değinilmeyen bazı konular ele alınacak hem de bazı konularda Bakanlığın uygulaması değerlendirilecektir Düzeltmeye Esas Alınacak Bilanço İle İlgili Eleştiriler: Tebliğin (II/A-4) numaralı bölümünde; Kanunun 74 üncü maddesi kapsamında beyanda bulunacak mükelleflerin, kurumlar vergisi beyannamesi ekinde vermiş oldukları 31/12/2013 tarihli bilançolarını dikkate almaları gerekmektedir. Özel hesap dönemi kullanan mükellefler ise 2013 yılı içerisinde sona eren hesap dönemlerine ilişkin olarak vermiş oldukları kurumlar vergisi beyannamesi ekinde yer alan bilançolarını esas alacaklardır. Dolayısıyla, mükelleflerin kanuni süresinden sonra verdikleri düzeltme beyannamelerinin ekinde yer alan bilançoları dikkate alınmayacaktır şeklinde açıklama yapılmıştır. Platformda yapılan değerlendirmeler sırasında; Yasada tarihinin açıkça yazılı olduğu, dolayısıyla bu tarihin esas alınması ve sonradan yapılan düzeltmelerin dikkate alınmamasını gerektiğini savunan azınlık görüşüne karşılık; mevcut açıklamanın yanlış olduğu ve kanuni dayanağının bulunmadığı yönündeki görüş çoğunlukla benimsenmiştir. Bu görüşü benimseyenlerin dayanakları ise şu şekildedir. Kanunda tarihi yer almakta ancak süresinde verilen beyanname ekindeki bilançolar gibi bir belirleme bulunmamaktadır. Mükellefler tarafından çok farklı nedenlerle düzeltme beyannamesi verilebilir ve buna bağlı olarak da daha önce sunulmuş olan mali tablolar değişebilir. Hatta bazı durumlarda bu husus yasal zorunluluktan bile kaynaklanabilir. Bu nedenle verilen her düzeltme beyannamesini kötü niyetli olarak yorumlamamak gerekir. Kanun da öngörülmemesine rağmen Tebliğ düzenlemesi ile getirilen bu sınırlama hem hukuk hiyerarşisine aykırıdır hem de VUK 3 üncü maddesinde yer alan ve vergi hukukumuzda çok önemli bir temeli olan gerçek mahiyetin esas olduğu ilkesine aykırıdır. Örneğin, 2013 hesap dönemine ilişkin olarak süresinde kurumlar vergisi beyannamesini vermiş bir mükellefin sonradan ortaya çıkan ve bilançonun da düzeltilmesini gerektiren bir nedenden dolayı düzeltme beyannamesi vermesi ve hatta defterlerini de bu düzeltme kayıtlarına uygun olarak bastırması halini düşündüğünüzde, vergi idaresi Kanun la getirilmemiş bir sınırlamayı Tebliğ ile getirerek sadece süresinde verilen beyannamenin ekindeki bilançonun esas alınabileceğini belirterek mükellefin hakkını kısıtlamış olmaktadır sayılı Kanun un getiriliş gayelerinden biri de mükelleflerin fiktif olarak Kasa veya Ortaklardan Alacaklar Hesaplarında yer alan tutarların beyan edilerek gerçek duruma uyumlu

8 hale getirilmeye çalışmaktır. Vergi idaresinin düzeltme beyannamelerinin ekindeki bilançoyu esas almaması hem Kanunun amaçladığı hedefe ulaşmasına engel olmakta hem de belki de güncelliği kalmamış bir bilançonun esas alınmasını zorlayarak gerçek durumdan uzaklaşılmasına neden olmaktadır. Ayrıca YMM ler tarafından yapılan denetimler sırasında tespit edilen hususlarla ilgili olarak da düzeltme beyannamesi verilmesi durumu söz konusu olabilmektedir. Bütün bu hususların dikkate alınmasıyla, 6552 sayılı Kanunun yayım tarihinden önce verilen düzeltme beyannameleri ekindeki bilançoların uygulamaya esas alınması; hem düzenlemenin amacın ve hem de işin özüne daha uygun olacaktır Düzeltmeye Esas Alınacak Ortaklar Cari Hesaplarının Mahiyeti: Düzeltmeye esas alınacak ortaklar cari hesabı konusunda Tebliğde; İşletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısıyla (ödünç verme ve benzer nedenlerle ortaya çıkan) ortaklarından alacaklı bulunduğu tutarlar ile ortaklara borçlu bulunduğu tutarlar arasındaki net alacak tutarlarının belirlenmesinde, tek düzen hesap planında yer alan "131. Ortaklardan Alacaklar" ve "231. Ortaklardan Alacaklar" toplamından "331. Ortaklara Borçlar" ve "431. Ortaklara Borçlar" toplamının çıkarılması sonucunda kalan net tutar dikkate alınacaktır şeklinde açıklama yapılmıştır. Dolayısıyla bu düzenleme uyarınca, yukarıda belirtilen hesaplar dışındaki hesaplarda takip edilen ortaklardan alacaklar ve borçların düzeltme işleminde dikkate alınması söz konusu olmayacaktır. Platformda yapılan değerlendirmelerde, bu düzenlemenin de yanlış olduğu, işin özüne ve düzenlemenin amacına aykırı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Şöyle ki; Her ne kadar doğru bir uygulama olduğu söylenemese de mükelleflerin Kasa ve Ortaklardan Alacaklar Hesaplarının aşırı şişkin gözükmesini istemedikleri için bu hesapları Hesap Kodları altında veya başka hesap kodları altında izlemelerine uygulamada sıklıkla rastlanabilmektedir. Tebliğde yapılan düzenleme uyarınca bu şekilde başka hesaplarda izlenen ortaklardan alacak ve borçlar düzeltmeye konu olamamaktadır. Oysa Kanun un bir amacı da aslında Kasa veya Ortaklardan Alacaklar Hesapları altında izlenmesi gerekirken başka hesap adlar altında izlenmiş hesapların düzeltme yoluyla gerçek duruma uygun hale getirilmeye çalışılmasıdır. Dolayısıyla bu yönüyle de esas alınacak bilançoda Tebliğin öngördüğü şekilde bir sınırlama getirilmesi hedeflenen amacın gerçekleşmesini engelleyici mahiyettedir. İşletmelerin 131, 231, 331 ve 431 hesap kodlarında izlemeleri gereken işlemleri değişik gerekçelerle başka hesaplarda izlemeleri, mevzuata uygun olmayabilir hatta suç teşkil edebilir. Bu açıdan bakıldığında yasal düzenlemelerin konusu suç olan işlemleri korumaması gerektiği de savunulabilir. Ancak unutulmamalıdır ki, 6552 sayılı Kanunun 74 üncü maddesi ile yapılan düzenleme de zaten yine suç olan bir işlemin düzeltilmesini amaçlamaktadır. Kanun metninde yer alan bilançolarında görülmekle birlikte işletmelerinde bulunmayan kasa mevcutları ve ortaklarından alacaklı bulunduğu tutarlar ibaresi, vergi ve muhasebe

9 uygulamaları açısından mevzuata aykırı ve suç olan bir fiili tanımlamakta ve Kanunda bu işlemin düzeltilmesi öngörülmektedir. Yani fiilen mevcut olmayan kasa mevcudu ile ortaklardan alacakların 100 hesap kodundaki Kasa Hesabına ya da 131 hesap kodundaki Ortaklardan Alacaklar Hesabına kaydedilmesi ile başka herhangi bir hesaba kaydedilmesi arasında bir fark bulunmamaktadır. Hangi hesaba kaydedilirse kaydedilsin, sonuçta olmayan bir işlem kayıtlarda gösterilmektedir. Kanunun aynı mahiyetteki bazı suçları koruyup, bazılarını korumayacağı düşünülemeyeceğine göre, konuyla ilgili Tebliğde yapılan Maliye Bakanlığı yorumu amaca hizmet etmemekte ve Kanunda verilmeyen bir yetkiyi kullanma mahiyeti taşımaktadır. Konuyla ilgili olarak kanunda aranan şart, bilançoda görünmek şartıdır ve söz konusu işlemler başka bir hesapta da olsa bu şartı taşımaktadır. Dolayısıyla, kasa mevcutları ya da ortaklardan alacaklar, bilançoda hangi hesapta görünürse görünsün, kanunla yapılan düzenleme kapsamında değerlendirilmeli ve düzeltme işlemine esas alınabilmelidir Ortaklardan Alacakların Netleştirilmesinden Ne Anlaşılmalı: Tebliğde yapılan açıklamalardan düzeltmeye esas alınacak ortaklardan alacaklar ve ortaklara borçlar hesaplarının bütün halinde dikkate alınması gerektiği, ortak bazında işlem yapılmasının mümkün olmayacağı anlaşılmaktadır. Konunun Platformda tartışılmasında ise denkleştirme işleminin hesap bazında değil, ortak bazında yapılması gerektiği, çünkü ortaklar cari hesabı içinde yer alan tutarların bir kısmının gerçek bir işleme dayanıyor olabileceği, her şeyden önce ortaklar hesabı içinde yer alan tutarlardan öncelikle gerçek olan ve olmayan borç ve alacakların belirlenmesi ve daha sonra gerçek olmayan alacak ve borçların dikkate alınmasının daha doğru ve amaca hizmet eden bir uygulama olacağı ifade edilmiştir Özel Hesap Dönemine Tabi Olan Mükelleflerde Düzeltme İşlemleri: 6552 sayılı Kanunun 74/1-c maddesinde; Bu fıkra kapsamında beyanda bulunan kurumlar vergisi mükelleflerinin bu beyanları nedeniyle 2014 yılı geçici vergi beyannamelerinde düzeltme gerektiği takdirde, düzeltme işlemleri bu fıkrada öngörülen beyanname verme süresi içinde yapılır ve düzeltme işlemleri nedeniyle herhangi bir ceza veya faiz aranmaz hükmü yer almaktadır. Buna göre, Kanunun yayımlanmasından sonra kanun kapsamında kasa ve ortaklardan alacaklarını düzelten mükellefler, 2014 yılı geçici vergi beyannamelerinde de düzeltme yapılmasını gerektiren bir durum olması halinde herhangi bir ceza veya gecikme faizi ödemeden bu beyannamelerini de düzeltebileceklerdir. Ancak hem Kanunda ve hem de Tebliğde, özel hesap dönemine tabi olan ve Kanunun yayımlandığı tarihte veya buna yakın zamanlarda Kanunun 74 üncü maddesine göre vermeleri gereken beyannameyi vermeden önce özel hesap dönemine ilişkin kurumlar vergisi

10 beyannamesini veren mükelleflerin, bu beyannameleri üzerinde de herhangi bir düzeltme yapıp yapmayacakları konusunda bir düzenleme ya da açıklama yer almamaktadır. Bilindiği üzere Kanunun 74 üncü maddesi kapsamında beyanda bulunacak mükelleflerin, kurumlar vergisi beyannamesi ekinde vermiş oldukları 31/12/2013 tarihli bilançolarını dikkate almaları gerekmektedir. Özel hesap dönemi kullanan mükellefler ise 2013 yılı içerisinde sona eren hesap dönemlerine ilişkin olarak vermiş oldukları kurumlar vergisi beyannamesi ekinde yer alan bilançolarını esas alacaklardır. Beyanların düzeltilmesi konusunda Tebliğde yapılan açıklamada; Özel hesap dönemi kullanan mükelleflerin ise anılan madde kapsamında yapacakları beyanları nedeniyle düzeltme gerekmesi halinde, beyan tarihi itibarıyla cari hesap döneminin sona ermiş bulunan geçici vergi beyanlarını aynı tarihe kadar düzeltebilmeleri mümkündür denilmiştir. Ancak bu açıklama, sadece geçici vergi beyannamelerini kapsamakta olup, kurumlar vergisi beyannamesi için yapılacak işlemi belirlememektedir. Dolayısıyla kurumlar vergisi beyannamesi için de düzeltme yapılıp yapılamayacağı hususu belirsiz bir durumdadır. Örneğin, 1 Haziran 31 Mayıs özel hesap dönemine tabi olan bir mükellef, 31 Mayıs 2013 tarihli bilançosundaki rakamları düzeltmeye esas alacaktır. Söz konusu mükellef, 1 Haziran Mayıs 2014 özel hesap dönemine ilişkin KV beyannamesini ise 30 Eylül 2014 tarihine kadar verecektir. Oysa bu mükellefin Kanunun 74 üncü maddesi uyarınca 31 Aralık 2014 tarihine kadar başvurma imkanı bulunmaktadır. Bu durumda 31 Mayıs 2013 tarihli bilançoda yer alan ancak işletmede bulunmayan kasa mevcudu ile ortaklardan alacaklar düzeltilebilecektir. Ancak 31 Mayıs 2013 tarihli bilançoda yer alan söz konusu tutarlar, aynı zamanda 31 Mayıs 2014 tarihli bilançoda da yer alacaktır. Hatta bu bilançoda yer alan rakamlar üzerinden adat yöntemi ile faiz hesaplanmış, bu faiz tutarı kurum kazancına eklendiği gibi üzerinden KDV de hesaplanmış olabilir. Çünkü 31 Mayıs 2014 tarihli bilançonun düzenlenme tarihinde henüz 6552 sayılı Kanun yasalaşmadığı için, mükellefin genel hükümlere göre işlem yapması doğaldır. Burada çözümlenmesi gereken ve Kanun ya da Tebliğde açıklığa kavuşturulmamış olan sorun, bu şekilde 31 Mayıs 2014 tarihli bilançoda yer alan ve daha sonra düzeltilecek olan tutarlar üzerinden hesaplanan faiz nedeniyle ödenmiş olan KV ve KDV nin de düzeltilip düzeltilemeyeceği konusudur. Platformda oluşan görüşe göre, bu gibi durumlarda sadece geçici vergi beyannamelerinin değil, daha önce verilmiş olan beyannameler üzerinde vergilenmiş olan ancak daha sonra konusu kalmamış olan vergilerin de (KV ve KDV) düzeltilebilmesine imkan sağlanmalıdır Daha Sonra Kar Dağıtımı Yapılması Durumunda Yapılacak İşlemler: Bilançoda yer alan ancak işletmede bulunmayan kasa mevcudu ile ortaklardan alacakların düzeltilmesi konusunda uygulamada karşılaşılan sorunlardan bir tanesi de işletmelerin daha sonra kar dağıtımı yapmaları halinde, düzeltilen kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar

11 nedeniyle kayıtlarda önce "Diğer Olağan Dışı Gider ve Zararlar" hesabına sonra da kanunen kabul edilmeyen gider olarak yazılan tutarların ne şekilde dikkate alınacağı hususudur. Konu ayrıca daha önce de Platformda tartışılmış ve görüşümüz, Kasım 2013 sayısında 13/36 sayılı Raporda açıklanmış olmasına rağmen, son gelişmeler ışığında tekrar ele alınmış ve değerlendirilmiştir. Önceki yıllarda yürürlüğe giren benzer yasal düzenlemeler nedeniyle de gündeme gelen bu konuya Mali İdare genellikle özelgelerle yön vermeye çalışmış ve kar dağıtımı halinde kanunen kabul edilmeyen gider olarak kayıtlarda yer alan söz konusu tutarlar üzerinden de kar dağıtımına bağlı stopaj yapılması gerektiği belirtilmiştir. Örneğin 6111 sayılı Kanunla yapılan benzer düzenlemeyle ilgili olarak İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından verilen 21/05/2013 tarih ve [9-2012/125]-748 sayılı Özelgede; şirketinizce 6111 sayılı Kanunun 11 inci maddesi kapsamında kasa mevcudunuzun düzeltilerek "Diğer Olağan Dışı Gider ve Zararlar" hesabına kaydedilen tutar gerçek anlamda ticari bir zarar niteliği taşımadığından kurum kazancından indirilmesi mümkün olmadığı gibi geçmiş yıl kârlarına mahsup edilmesi halinde söz konusu mahsup işlemi kar dağıtımı olarak değerlendirilerek bu tutar üzerinden kar dağıtımına bağlı vergi kesintisi yapılacaktır şeklinde görüş açıklanmıştır. Konuyla ilgili olarak yayımlanan Genel Tebliğin (II/A-3) numaralı bölümünde; Öte yandan, mükelleflerce kâr dağıtımı yapılması halinde, ticari bilanço açısından dağıtılabilir ticari kâr tutarı, 6552 sayılı Kanunun 74 üncü maddesi kapsamında beyan edilen ve "689 Diğer Olağandışı Gider ve Zararlar" hesabı altında muhasebeleştirilen tutarlar dikkate alınmaksızın tespit olunacaktır denilmek suretiyle, benzer mahiyetteki görüş bu sefer genel tebliğ bazında açıklanmıştır. Konunun Platformda tartışılması sırasında, Maliye Bakanlığı nın görüş ve uygulamasının doğru olduğu yönünde görüş açıklayanlar da olmakla birlikte, Bakanlığın uygulamasının yanlış ve yasal düzenlemenin özüne aykırı olduğu şeklindeki görüş ağırlıklı olarak kabul görmüştür. Bu görüşü savunanların gerekçesi aşağıda açıklanmıştır. Kar dağıtımına ilişkin esas düzenlemeler Türk Ticaret Kanunu da yer almakta ve kar dağıtımının usul ve esasları bu Kanuna göre yürütülmektedir. Anılan Kanun hükümlerine göre işletmelerin kar dağıtımı yapabilmesi için dağıtıma konu karın fiilen yaratılmış olması ve işletmede bulunması gerekmektedir. Fiilen işletmede bulunan karların dağıtıma konu olması da söz konusu olamaz. Bu nedenle, vergi kanunları uyarınca gider olarak kabul edilmeyen ve kanunen kabul edilmeyen gider olarak kayıtlara intikal ettirilen tutarların, dağıtılacak karın tespitinde, oluşan ticari kardan indirilmesi, genel kabul görmüş bir ilkedir ve kar dağıtımı müessesesinin amacına da uygundur. Konuya bu açıdan baktığımızda, kayıtlarda yer aldığı halde fiilen işletmede bulunmadığı için 6552 sayılı Kanun veya daha önceki diğer düzenlemeler uyarınca düzeltmeye konu edilen ve kayıtlara kanunen kabul edilmeyen gider olarak yansıtılan tutarları da bu doğrultuda değerlendirmek gerekir. Kaldı ki, söz konusu tutarların işletmede mevcut olmadığı, kanun koyucu tarafından da kabul edilmekte ve esasen bu özellikleri nedeniyle düzeltmeye konu

12 edilmektedirler. Dolayısıyla, fiilen işletmede bulunmadığı kabul edilen tutarların dağıtılması da mümkün olamayacağından, bu tutarların dağıtıldığı kabul edilerek stopaja tabi tutulması da söz konusu olmamalıdır. Böyle bir durum, hem kar dağıtımı uygulamasının ve hem de stopaj uygulamasının amacına da aykırıdır. Bilindiği üzere, kar dağıtımına bağlı stopaj, kar payı elde edenlerin ödeyecekleri gelir vergisine mahsuben yapılmaktadır. İşletmede mevcut olmadığı kabul edilen tutarların fiilen dağıtılması da mümkün değildir. Dolayısıyla, bu tutarlar için ortaklar tarafından fiilen elde edilen bir tutar da söz konusu olamaz. Ortakların fiilen elde etmedikleri bir kar payını beyan etmeleri de söz konusu olamayacağına göre, bu tutar üzerinden ödenecek bir vergi de bulunmayacaktır. Dolayısıyla bu tutarlar üzerinden stopaj yapılmasının bir anlamı da kalmayacaktır. Öte yandan, işletmelerin cari dönem faaliyet sonuçları zararla sonuçlansa bile, geçmiş dönem karlarının dağıtılması TTK hükümlerine göre mümkündür. Dolayısıyla, olayımıza konu düzeltme işlemleri nedeniyle ortaya bir zarar çıkacak olması, geçmiş dönem karlarının dağıtımına engel değildir. Bu şekilde dağıtılacak karın hesabında, geçmiş yıl karlarının oluşan cari dönem zararına mahsup edilmesine ve bu şekilde mahsup edilen tutarın mahsubundan sonra kalan kısmın dağıtılmasına yasal bir engel bulunmamaktadır sayılı Kanunun 74 üncü maddesi ile yapılan düzenleme, kurumların işletmede bulunmadığı halde kayıtlarda yer alan kasa mevcudu ve ortaklardan alacakların % 3 oranında vergi ödenmek suretiyle düzeltilmesini öngörmektedir. Yani düzenleme uyarınca düzeltme yapan işletmelerin bunun dışında ilave bir vergi yükü ile karşılaşmamaları gerekmektedir. Böyle bir durum karşısında, düzeltilen ve kanunen kabul edilmeyen gider olarak kayıtlara intikal ettirilen tutarlar nedeniyle işletmeler başka bir vergi yükü ile karşı karşıya kalmamalıdırlar. Aksi halde düzenleme amacının dışına çıkılmış olacaktır. Şöyle ki; Mevcut yasal düzenlemeler doğrultusunda işletmeler; kar dağıtımı kararı almak ve ortaklardan alacaklar hesabında yer alan tutarları dağıtılması öngörülen kara mahsup etmek ve hali hazırda geçerli olan % 15 oranındaki kar dağıtımı stopajını da yapmak suretiyle kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan ortaklardan alacaklar hesabını tasfiye edebilirler. Böyle bir durumda işletmelerin karşılaşacağı azami vergi yükü % 15 oranındaki stopaj yükü olacaktır. Oysa Mali İdarenin yorumuna göre işlem yapılırsa işletmeler hem % 15 oranındaki kar dağıtımı stopaj yükü ve hem de 6552 sayılı Kanuna göre ödeyecekleri % 3 vergi yüküne muhatap olacaklardır. Böyle bir sonuç ise hem çok anlamsız olacak ve hem de ortaya çıkan ilave vergi yükü nedeniyle işletmeleri anılan Kanun hükümlerinden faydalanmaktan vazgeçirebilecektir. Kanun koyucunun böyle bir amacı olabileceği ve yanlışa yol açabileceği düşünülemeyeceğine göre, ortada eğer bir yanlış varsa o da Maliye Bakanlığı nın konuya ilişkin yorumudur ve Bakanlığın bu yorumu, anılan düzenlemelerin amacını da dikkate alarak tekrar gözden geçirmesinde fayda bulunmaktadır.

6736 Sayılı Kanun Kapsamında Kasa Mevcudu ve Ortaklardan Alacakların Beyanı Sirküler

6736 Sayılı Kanun Kapsamında Kasa Mevcudu ve Ortaklardan Alacakların Beyanı Sirküler 6736 Sayılı Kanun Kapsamında Kasa Mevcudu ve Ortaklardan Alacakların Beyanı Sirküler 2016-042 02.09.2016 PRECISE. PROVEN. PERFORMANCE. 6736 Sayılı Kanun Sirküleri (Kasa Mevcudu ve Ortaklardan Alacakların

Detaylı

KAYITLARDA YER ALDIĞI HÂLDE İŞLETMEDE BULUNMAYAN KASA MEVCUDU VE ORTAKLARDAN ALACAKLARIN BEYANI

KAYITLARDA YER ALDIĞI HÂLDE İŞLETMEDE BULUNMAYAN KASA MEVCUDU VE ORTAKLARDAN ALACAKLARIN BEYANI KAYITLARDA YER ALDIĞI HÂLDE İŞLETMEDE BULUNMAYAN KASA MEVCUDU VE ORTAKLARDAN ALACAKLARIN BEYANI 6736 sayılı Kanunun 6/3 Maddesinin ile bazı mükelleflere; kayıtlarında yer aldığı hâlde fiilen işletmede

Detaylı

KASA MEVCUDU VE ORTAKLARDAN ALACAKLARA İLİŞKİN HAKLARINDA VERGİ İNCELEMESİ YAPILAN MÜKELLEFLERLE İLGİLİ 6552 SAYILI KANUN KAPSAMINDA DEĞERLENDİRME

KASA MEVCUDU VE ORTAKLARDAN ALACAKLARA İLİŞKİN HAKLARINDA VERGİ İNCELEMESİ YAPILAN MÜKELLEFLERLE İLGİLİ 6552 SAYILI KANUN KAPSAMINDA DEĞERLENDİRME KASA MEVCUDU VE ORTAKLARDAN ALACAKLARA İLİŞKİN HAKLARINDA VERGİ İNCELEMESİ YAPILAN MÜKELLEFLERLE İLGİLİ 6552 SAYILI KANUN KAPSAMINDA DEĞERLENDİRME İbrahim ERCAN* 23 1. GİRİŞ Bilindiği üzere, 6552 Sayılı

Detaylı

Bu hüküm, sadece bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükelleflerini kapsamaktadır.

Bu hüküm, sadece bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükelleflerini kapsamaktadır. Sirküler No : 2016 / 19 Sirküler Tarihi : 02.09.2016 Konusu : 6736 Sayılı Kanun Kapsamında Kayıtlarda Yer Aldığı Halde İşletmede Mevcut Olmayan Kasa Mevcudu ve Ortaklardan Alacakların Beyanı Hakkında Bazı

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2014/180 Ref: 4/180

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2014/180 Ref: 4/180 SİRKÜLER İstanbul, 02.10.2014 Sayı: 2014/180 Ref: 4/180 Konu: 6552 SAYILI KANUNUN 74. MADDESİ KAPSAMINDA KASA MEVCUDU VE ORTAKLARDAN ALACAKLAR HESAPLARIN DÜZELTİLMESİNE DAİR UYGULAMA USUL VE ESASLARINI

Detaylı

Kasa/Ortaklardan Alacaklara Vergi Affı

Kasa/Ortaklardan Alacaklara Vergi Affı Bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükellefleri, 31122015 tarihi itibarıyla düzenleyecekleri bilançolarında görülmekle birlikte işletmelerinde bulunmayan -Kasa mevcutlarını ve -İşletmenin

Detaylı

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2016/20

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2016/20 Ö z e t B ü l t e n Tarih : 29.08.2016 Sayı : 2016/20 Değerli Müşterimiz, BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN 6736 SAYILI KANUNUN İŞLETME KAYITLARININ DÜZELTİLMESİNE İLİŞKİN HÜKÜMLERİ 19.08.2016

Detaylı

6111 SAYILI YASA KAPSAMINDA OLUŞAN TİCARİ ZARARLARIN GEÇMİŞ YIL KARLARINDAN MAHSUBU

6111 SAYILI YASA KAPSAMINDA OLUŞAN TİCARİ ZARARLARIN GEÇMİŞ YIL KARLARINDAN MAHSUBU 6111 SAYILI YASA KAPSAMINDA OLUŞAN TİCARİ ZARARLARIN GEÇMİŞ YIL KARLARINDAN MAHSUBU 1. KONU: 25 Şubat 2011 tarih 27857 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ve TORBA YASA olarak bilinen 6111 sayılı Kanun, işletmelere

Detaylı

Sirküler Tarihi : Sirküler No : 2011/24 : Stok Beyanları, Kasa Mevcudu ve Ortaklardan Alacaklar Hk.

Sirküler Tarihi : Sirküler No : 2011/24 : Stok Beyanları, Kasa Mevcudu ve Ortaklardan Alacaklar Hk. AKKOR SİRKÜLER Akkor YMM LTD.ŞTİ. Tel: (216) 467 10 73 Bağdat Cad. No.353 D:8 Fax: (216) 467 01 73 34728 Caddebostan E-mail:info@akkorymm.com Kadıköy / İstanbul web:www.akkorymm.com.tr Sirküler Tarihi

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2016/155 Ref: 4/155. Konu: İŞLETME KAYITLARININ (KASA, ORTAKLAR CARİ, STOKLAR VE SABİT KIYMETLER) DÜZELTİLMESİ

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2016/155 Ref: 4/155. Konu: İŞLETME KAYITLARININ (KASA, ORTAKLAR CARİ, STOKLAR VE SABİT KIYMETLER) DÜZELTİLMESİ SİRKÜLER İstanbul, 22.08.2016 Sayı: 2016/155 Ref: 4/155 Konu: İŞLETME KAYITLARININ (KASA, ORTAKLAR CARİ, STOKLAR VE SABİT KIYMETLER) DÜZELTİLMESİ 19.08.2016 tarih ve 29806 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan

Detaylı

MATRAH ARTIRIMINA İLİŞKİN MUHASEBE İŞLEMLERİ

MATRAH ARTIRIMINA İLİŞKİN MUHASEBE İŞLEMLERİ MATRAH ARTIRIMINA İLİŞKİN MUHASEBE İŞLEMLERİ ÖZET; Bilindiği üzere Vergi ve Diğer Bazı ların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 7143 Sayılı Kanuna göre, mükelleflerin 2013-2017 yıllarında beyan ettikleri;

Detaylı

BİLGİ NOTU: /

BİLGİ NOTU: / BİLGİ NOTU: 20.09.2016/2016-15 6736 SAYILI KANUN İŞLETME KAYITLARININ DÜZELTİLMESİ 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun 19.08.2016 tarihli ve 29806 sayılı Resmi Gazete

Detaylı

: Matrah Arttırımı ve İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi

: Matrah Arttırımı ve İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi Sirküler No : 2016-67 Sirküler Tarihi : 15.08.2016 Konu : Matrah Arttırımı ve İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi Resmi Gazete'de henüz yayınlanmayan ancak 3 Ağustos 2016 tarihinde kabul edilen 6736 sayılı

Detaylı

İŞLETME KAYITLARININ DÜZELTİLMESİNE İLİŞKİN HÜKÜMLER. Ali ÇAKMAKCI. Yeminli Mali Müşavir. Tel:

İŞLETME KAYITLARININ DÜZELTİLMESİNE İLİŞKİN HÜKÜMLER. Ali ÇAKMAKCI. Yeminli Mali Müşavir. Tel: İŞLETME KAYITLARININ DÜZELTİLMESİNE İLİŞKİN HÜKÜMLER Ali ÇAKMAKCI Yeminli Mali Müşavir Tel:0212 777 66 30 Email: cakmakciali@taxauditingymm.com Giriş: 7143 Sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden

Detaylı

6736 SAYILI KANUN İLE İŞLETME KAYITLARININ DÜZELTİLMESİNE İLİŞKİN HÜKÜMLER

6736 SAYILI KANUN İLE İŞLETME KAYITLARININ DÜZELTİLMESİNE İLİŞKİN HÜKÜMLER Ertan YAMALI, SMMM Bağımsız Denetçi 6736 SAYILI KANUN İLE İŞLETME KAYITLARININ DÜZELTİLMESİNE İLİŞKİN HÜKÜMLER 6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun 19.08.2016 tarihli ve

Detaylı

AF KANUNU NEDENİYLE KAYITLARDAN SİLİNEN TUTARLARIN YARATTIĞI ZARARIN KÂRDAN MAHSUBU KÂR DAĞITIMI SAYILMAKTADIR!!

AF KANUNU NEDENİYLE KAYITLARDAN SİLİNEN TUTARLARIN YARATTIĞI ZARARIN KÂRDAN MAHSUBU KÂR DAĞITIMI SAYILMAKTADIR!! AF KANUNU NEDENİYLE KAYITLARDAN SİLİNEN TUTARLARIN YARATTIĞI ZARARIN KÂRDAN MAHSUBU KÂR DAĞITIMI SAYILMAKTADIR!! Hülya YAVUZCAN ÇOLAK MAZARS/DENGE Vergi Bölümü, Müdür Yardımcısı www.muhasebenet.net sitesinde

Detaylı

alfa ymm İstanbul, 17/05/2018 ALFA GENELGE 2018/23 Konu : Stok Affı ve Kasa, Ortaktan Alacaklar Affı

alfa ymm İstanbul, 17/05/2018 ALFA GENELGE 2018/23 Konu : Stok Affı ve Kasa, Ortaktan Alacaklar Affı alfa ymm Alfa YMM Ltd. Şti. Halaskargazi Cad. Çankaya Apt. No.150 Kat. 5 Şişli - İstanbul Ofis : (0212) 343 65 65 (Pbx) Fax : (0212) 343 31 41 İstanbul, 17/05/2018 ALFA GENELGE 2018/23 Konu : Stok Affı

Detaylı

BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM LTD. ŞTİ.

BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM LTD. ŞTİ. S İ R K Ü L E R R A P O R TARİH 23.08.2016 SAYI 2016/015 6736 SAYILI BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA KONU İLİŞKİN KANUN KAPSAMINDA MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI HAKKINDA SİRKÜLER 19.08.2016 tarih

Detaylı

: Matrah Arttırımı ve İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi

: Matrah Arttırımı ve İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi Sirküler No : 2018-31 Sirküler Tarihi : 21.05.2018 Konu : Matrah Arttırımı ve İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi 18.05.2018 tarih ve 30425 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7143 sayılı Kanun kapsamında

Detaylı

Matrah Ve Vergi Artırımı (Madde: 5)

Matrah Ve Vergi Artırımı (Madde: 5) 09.06.2018/23 Matrah Ve Vergi Artırımı (Madde: 5) Açıklamalar: 18 Mayıs 2018 tarih ve 30425 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan 7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı

Detaylı

MEVZUAT SİRKÜLERİ /

MEVZUAT SİRKÜLERİ / VERGİ KARNESİ İYİ OLAN MÜKELLEFLERE GETİRİLEN İNDİRİMLİ VERGİ UYGULAMASI 23.02.2017 tarih ve 6824 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik

Detaylı

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/34

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/34 Değerli Müşterimiz; Ö z e t B ü l t e n Tarih : 30.05.2018 Sayı : 2018/34 Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin 7143 sayılı Kanun 18.05.2018

Detaylı

86 SERİ NO'LU GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI

86 SERİ NO'LU GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI 86 SERİ NO'LU GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI 4/6/2008 tarihli ve 5766 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun[1] 25 inci maddesi

Detaylı

STOK AFFI İLE İLGİLİ ÖRNEK - I (A) Ltd. Şti., stoklarında bulunan ancak kayıtlarında yer almayan (X) malına ilişkin envanter listesini hazırlamıştır. Genel oranda katma değer vergisine tabi olan bu malın

Detaylı

ALFA GENELGE 2010/30. Konunun önemine binaen, bu yazımızda, yasa tasarısının Stok Affı ve Kasa Affı hükümleri değerlendirilecektir.

ALFA GENELGE 2010/30. Konunun önemine binaen, bu yazımızda, yasa tasarısının Stok Affı ve Kasa Affı hükümleri değerlendirilecektir. İstanbul, 08/12/2010 ALFA GENELGE 2010/30 Konu : Stok Affı Ve Kasa Affı Bilindiği üzere, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Ve Diğer Bazı Kanun

Detaylı

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/60

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/60 Ö z e t B ü l t e n Tarih : 27.07.2018 Sayı : 2018/60 Değerli Müşterimiz; Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 7143 Sayılı Kanun Genel Tebliği (Seri No:1) 26.05.2018 tarih

Detaylı

/101-1 MÜCBİR SEBEP HALİ DOLAYISIYLA VERİLMEYEN BEYAN VE BİLDİRİMLERİN, 31 AĞUSTOS 2018 TARİHİNE KADAR VERİLMESİ GEREKMEKTEDİR

/101-1 MÜCBİR SEBEP HALİ DOLAYISIYLA VERİLMEYEN BEYAN VE BİLDİRİMLERİN, 31 AĞUSTOS 2018 TARİHİNE KADAR VERİLMESİ GEREKMEKTEDİR 13.06.2018/101-1 MÜCBİR SEBEP HALİ DOLAYISIYLA VERİLMEYEN BEYAN VE BİLDİRİMLERİN, 31 AĞUSTOS 2018 TARİHİNE KADAR VERİLMESİ GEREKMEKTEDİR ÖZET : Van İlinin tamamı ile Ağrı İli Patnos ve Bitlis İli Adilcevaz

Detaylı

İstanbul, SiRKÜLER 2016/05 KONU : 1-KAMU ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI

İstanbul, SiRKÜLER 2016/05 KONU : 1-KAMU ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI İstanbul, 22.08.2016 SiRKÜLER 2016/05 KONU : 1-KAMU ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI A-YENİDEN YAPILANDIRMA B-MATRAH ARTIRIMI C-STOK BEYANI D-KASA VE ORTAKLAR C/H %3 VERGİLEME İLE DÜZELTİLME E-VARLIK

Detaylı

6111 SAYILI KANUNLA İLGİLİ MUHASEBE KAYITLARI:

6111 SAYILI KANUNLA İLGİLİ MUHASEBE KAYITLARI: 6111 SAYILI KANUNLA İLGİLİ MUHASEBE KAYITLARI: 1- Ortaklardan Alacakların Düzeltilmesi; Örnek; İşletmenin 31.12.2010 tarihli bilançosunda görünmekle birlikte gerçekte olmayan ortaklardan alacak ve borç

Detaylı

VERGİ VE DİĞER BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN 7143 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 2)

VERGİ VE DİĞER BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN 7143 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 2) VERGİ VE DİĞER BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN 7143 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 2) Resmi Gazete No: 30448 Resmi Gazete Tarihi: 11/06/2018 Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğin

Detaylı

/90-1 VERGİ VE DİĞER BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN 7143 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 1) YAYIMLANDI

/90-1 VERGİ VE DİĞER BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN 7143 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 1) YAYIMLANDI 29.05.2018/90-1 VERGİ VE DİĞER BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN 7143 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 1) YAYIMLANDI ÖZET : Tebliğde kesinleşmiş alacaklar, kesinleşmemiş veya dava

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2018/66

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2018/66 TARİH : 11.06.2018 NUMARA : 2018/66 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2018/66 Konu : 7143 Sayılı Kanunun 2 Seri No.lu Genel Tebliği 11.06.2018 tarihli ve 30448 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan; 7143 Sayılı Kanunun

Detaylı

6111 SAYILI KANUNA GÖRE STOK BEYANI VE BİLDİRİMİ İLE MUHASEBE KAYITLARI

6111 SAYILI KANUNA GÖRE STOK BEYANI VE BİLDİRİMİ İLE MUHASEBE KAYITLARI Mustafa ŞİMŞEK Yeminli Mali Müşavir antalya@ankaymm.com 6111 SAYILI KANUNA GÖRE STOK BEYANI VE BİLDİRİMİ İLE MUHASEBE KAYITLARI 13.02.2011 TARİH VE 6111 SAYILI BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI

Detaylı

Sirküler Tarihi : Sirküler No : 2011/23 : Matrah Artırımı Hk.

Sirküler Tarihi : Sirküler No : 2011/23 : Matrah Artırımı Hk. AKKOR SİRKÜLER Akkor YMM LTD.ŞTİ. Tel: (216) 467 10 73 Bağdat Cad. No.353 D:8 Fax: (216) 467 01 73 34728 Caddebostan E-mail:info@akkorymm.com Kadıköy / İstanbul web:www.akkorymm.com.tr Sirküler Tarihi

Detaylı

Sirküler, 2016/26. Sayın Meslektaşımız; Konu : Gelir ve Kurumlar Vergisinde Matrah Artırımı Hakkında.

Sirküler, 2016/26. Sayın Meslektaşımız; Konu : Gelir ve Kurumlar Vergisinde Matrah Artırımı Hakkında. 05.09.2016 Sirküler, 2016/26 Sayın Meslektaşımız; Konu : Gelir ve Kurumlar Vergisinde Matrah Artırımı Hakkında. 6736 sayılı Kanunun 5 inci maddesinde yer alan gelir vergisi ve kurumlar vergisi matrah ve

Detaylı

Varlık Barışında Süre Uzatımı

Varlık Barışında Süre Uzatımı Varlık Barışında Süre Uzatımı 31.05.2018 ve 26 Temmuz 2018 tarihli Dünya Gazetesinde yayımlanan yazılarımızda 7143 sayılı Kanunun 10 ncu maddesinin 13 nolu fıkrasında yer alan Varlık Barışı na ilişkin

Detaylı

7143 VERGİ VE DİĞER BAZI ALACAKLARIN YAPILANDIRMASI KANUNU MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI

7143 VERGİ VE DİĞER BAZI ALACAKLARIN YAPILANDIRMASI KANUNU MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI 7143 VERGİ VE DİĞER BAZI ALACAKLARIN YAPILANDIRMASI KANUNU MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI Ataşehir Bulvarı Ata 2-3 Plaza Kat 10 No: 88 Ataşehir-İSTANBUL Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Yasemin TAŞKIN - Maliye Bölümü - Mali Hukuk Anabilim Dalı

Yrd. Doç. Dr. Yasemin TAŞKIN - Maliye Bölümü - Mali Hukuk Anabilim Dalı YENİ TORBA ÖZET KANUNDAKİ VERGİ AVANTAJLARINA GENEL BAKIŞ 11.11.2014 HAZIRLAYAN Yrd. Doç. Dr. Yasemin TAŞKIN - Maliye Bölümü - Mali Hukuk Anabilim Dalı GİRİŞ Kısaca Torba Kanun olarak bilinen ve 11 Eylül

Detaylı

10 Eylül 2014 tarihli Meclis Genel Kurulu toplantısında kabul edilerek 6552 kanun numarasıyla yasalaşan "Torba Kanun" olarak da bilinen İş Kanunu ile

10 Eylül 2014 tarihli Meclis Genel Kurulu toplantısında kabul edilerek 6552 kanun numarasıyla yasalaşan Torba Kanun olarak da bilinen İş Kanunu ile 1 10 Eylül 2014 tarihli Meclis Genel Kurulu toplantısında kabul edilerek 6552 kanun numarasıyla yasalaşan "Torba Kanun" olarak da bilinen İş Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapılması ile

Detaylı

İŞLETME KAYITLARININ DÜZELTİLMESİ

İŞLETME KAYITLARININ DÜZELTİLMESİ İŞLETME KAYITLARININ DÜZELTİLMESİ İŞLETME KAYITLARININ DÜZELTİLMESİ İşletmede Mevcut Olduğu Halde Kayıtlarda Yer Almayan Emtia, Makine, Teçhizat Ve Demirbaşlar (Md.6/1) Kayıtlarda Yer Aldığı Halde İşletmede

Detaylı

6736 SAYILI BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN KANUNDA YER ALAN BAZI SÜRELERİN UZATILMASI HAKKINDA KARAR YAYIMLANDI

6736 SAYILI BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN KANUNDA YER ALAN BAZI SÜRELERİN UZATILMASI HAKKINDA KARAR YAYIMLANDI Sirküler Rapor Mevzuat 27.10.2016/130-1 6736 SAYILI BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN KANUNDA YER ALAN BAZI SÜRELERİN UZATILMASI HAKKINDA KARAR YAYIMLANDI ÖZET : - 6736 sayılı Kanunun

Detaylı

SİRKÜLER 2017/ yılının Ocak ayından itibaren ödenmesi gereken taksitler 4 er ay ertelenmiştir.

SİRKÜLER 2017/ yılının Ocak ayından itibaren ödenmesi gereken taksitler 4 er ay ertelenmiştir. SİRKÜLER 2017/17 30/01/2017 Sayın Yetkili; 6736 sayılı Kanun (Af Kanunu) kapsamında yapılandırılan borçların taksit ödeme süreleri 4 er ay uzatıldı. Ayrıca Kanun dan yararlanma hakkını kaybedenler için

Detaylı

I- İŞLETMEDE MEVCUT OLDUĞU HALDE, KAYITLARDA YER ALMAYAN EMTİA, MAKİNE, TEÇHİZAT VE DEMİRBAŞLARIN KAYDA ALINMASI Kimler yararlanabilir?

I- İŞLETMEDE MEVCUT OLDUĞU HALDE, KAYITLARDA YER ALMAYAN EMTİA, MAKİNE, TEÇHİZAT VE DEMİRBAŞLARIN KAYDA ALINMASI Kimler yararlanabilir? Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 6736 sayılı Kanunla; I- İşletmede mevcut olduğu halde, kayıtlarda yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşların, II- Kayıtlarda yer aldığı halde,

Detaylı

İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi (Madde: 6)

İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi (Madde: 6) 09.06.2018/24 İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi (Madde: 6) Açıklamalar: 18 Mayıs 2018 tarih ve 30425 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan 7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması

Detaylı

DENET DUYURU. BDO Yayıncılık A.Ş. CARİ HESAP AFFI KAPSAMINDA BORCUNDAN KURTULAN ŞİRKETİN VERGİSEL DURUMU

DENET DUYURU. BDO Yayıncılık A.Ş. CARİ HESAP AFFI KAPSAMINDA BORCUNDAN KURTULAN ŞİRKETİN VERGİSEL DURUMU Duyuru Tarihi : 02.12.2014 Duyuru No : 2014/125 Yayımlandığı Yer : LEBİB YALKIN DERGİSİ Aralık 2014, Sayı : 132 CARİ HESAP AFFI KAPSAMINDA BORCUNDAN KURTULAN ŞİRKETİN VERGİSEL DURUMU Mehmet MAÇ mehmet.mac@bdo.com.tr

Detaylı

Muhasebe Müdürlüğü ne

Muhasebe Müdürlüğü ne Muhasebe Müdürlüğü ne Tarih : 16.09.1998 SİRKÜ -1998 /13 Bilindiği üzere 29.07.1998 tarih ve mükerrer 23417 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 4369 sayılı kanunun 54. maddesi ile G.V.K.

Detaylı

BAZI ALACAKLARIN 6552 SAYILI KANUN KAPSAMINDA YENİDEN YAPILANDIRILMASINA DAİR 1 SERİ NOLU GENEL TEBLİĞ YAYIMLANMIŞTIR.

BAZI ALACAKLARIN 6552 SAYILI KANUN KAPSAMINDA YENİDEN YAPILANDIRILMASINA DAİR 1 SERİ NOLU GENEL TEBLİĞ YAYIMLANMIŞTIR. Tarih: 08.10.2014 Sayı: 2014/1178 Değerli Müşterimiz, BAZI ALACAKLARIN 6552 SAYILI KANUN KAPSAMINDA YENİDEN YAPILANDIRILMASINA DAİR 1 SERİ NOLU GENEL TEBLİĞ YAYIMLANMIŞTIR. Bilindiği üzere, 6552 sayılı

Detaylı

SAYI : 2014 / 26 İstanbul,21.04.2014

SAYI : 2014 / 26 İstanbul,21.04.2014 SİRKÜLER SAYI : 2014 / 26 İstanbul,21.04.2014 KONU : Özel Tüketim Vergisi 34 Seri Nolu Genel Tebliğ yayımlandı. 19 Nisan 2014 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği Seri

Detaylı

6736 SAYILI KANUN RESMİ GAZETE Tarih : 19/8/2106 Sayı : 29806

6736 SAYILI KANUN RESMİ GAZETE Tarih : 19/8/2106 Sayı : 29806 6736 SAYILI KANUN RESMİ GAZETE Tarih : 19/8/2106 Sayı : 29806 SUNUM KONUSU İŞLETME KAYITLARININ DÜZELTİLMESİ Haydar ÇAMALAN Yeminli Mali Müşavir Alâattin KÜREN Mali Müşavir Eylül 16 1 6736 SAYILI KANUNUN

Detaylı

BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA DAİR 7020 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 2)

BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA DAİR 7020 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 2) BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA DAİR 7020 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 2) Resmi Gazete No: 30085 Resmi Gazete Tarihi: 03/06/2017 Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, 27/5/2017

Detaylı

Ayrıntılı Bilgi İçin; Vergi İletişim Merkezi (VİMER)

Ayrıntılı Bilgi İçin; Vergi İletişim Merkezi (VİMER) www.gib.gov.tr 1 Ayrıntılı Bilgi İçin; Vergi İletişim Merkezi (VİMER) 444 0 189 www.gib.gov.tr Bu rehber, yayın tarihinde yürürlükte olan mevzuat dikkate alınarak hazırlanmıştır. Başkanlığımızın internet

Detaylı

A. VERGİLENDİRME DÖNEMİ

A. VERGİLENDİRME DÖNEMİ A. VERGİLENDİRME DÖNEMİ Özel Tüketim Vergisi Kanununun 14 üncü maddesine göre (I) sayılı listede yer alan malların teslimlerinde vergilendirme dönemi, her ayın ilk 15 günlük birinci ve kalan günlerinden

Detaylı

SİRKÜLER 2018/66. c) Yurt dışından elde edilen bazı kazançların gelir veya kurumlar vergisinden istisna edilmesine

SİRKÜLER 2018/66. c) Yurt dışından elde edilen bazı kazançların gelir veya kurumlar vergisinden istisna edilmesine SİRKÜLER 2018/66 11.07.2018 KONU : Varlık Barışı Genel Tebliği Yayımlandı. 4 Temmuz 2018 tarihli ve 30468 sayılı Resmi Gazete de Varlık Barışı na ilişkin 3 Seri No.lu Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden

Detaylı

SİRKÜLER (2018/60) İşletmelerinde fiilen bulunduğu halde kayıtlarında görülmeyen, Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede fiilen bulunmayan,

SİRKÜLER (2018/60) İşletmelerinde fiilen bulunduğu halde kayıtlarında görülmeyen, Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede fiilen bulunmayan, İSTANBUL, 17.08.2018 Konu: 7143 Sayılı Kanuna Göre Stok Affı SİRKÜLER (2018/60) 18.05.2018 tarih 30425 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması

Detaylı

VERGİYE UYUMLU BAZI MÜKELLEFLERE GELİR/KURUMLAR VERGİSİ İNDİRİMİ GETİRİLDİ:

VERGİYE UYUMLU BAZI MÜKELLEFLERE GELİR/KURUMLAR VERGİSİ İNDİRİMİ GETİRİLDİ: SİRKÜLER TARİHİ : 09 /03/2017 SİRKÜLER NO : 2017/40 VERGİYE UYUMLU BAZI MÜKELLEFLERE GELİR/KURUMLAR VERGİSİ İNDİRİMİ GETİRİLDİ: 8 Mart 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 6824 sayılı Kanunun 4. Maddesiyle

Detaylı

Konu: 17 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile Yapılan Açıklamalar.

Konu: 17 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile Yapılan Açıklamalar. Sayı: 2018/16 Konu: 17 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile Yapılan Açıklamalar. 31 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

Detaylı

SİRKÜLER: 2014/021 BURSA, Konu: E-Beyanname Sistemindeki 2013 Yılı Kurumlar Vergisi Bildirimindeki Yenilikler Hakkında

SİRKÜLER: 2014/021 BURSA, Konu: E-Beyanname Sistemindeki 2013 Yılı Kurumlar Vergisi Bildirimindeki Yenilikler Hakkında SİRKÜLER: 2014/021 BURSA, 07.04.2014 Konu: E-Beyanname Sistemindeki 2013 Yılı Kurumlar Vergisi Bildirimindeki Yenilikler Hakkında Sayın Mükellefimiz, Gelir İdaresi Başkanlığı nın www.gib.gov.tr internet

Detaylı

C-İşletme Kayıtlarının

C-İşletme Kayıtlarının İşletme kayıtlarının düzeltilerek gerçek duruma uygun hale getirilmesinden faydalanmak isteyen mükelleflerin en geç 30 Kasım 2016 tarihine kadar bağlı oldukları vergi dairelerine başvurmaları gerekmektedir.

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2016/ Sayılı Kanun un İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesine İlişkin Hükümleri.

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2016/ Sayılı Kanun un İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesine İlişkin Hükümleri. DRT Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. Deloitte Values House Maslak No1 34398 İstanbul Tel: + 90 (212) 366 60 00 Fax: + 90 (212) 366 60 15 www.deloitte.com.tr www.verginet.net VERGİ SİRKÜLERİ

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞİ. ( Seri No : 86 ) Sirküler Tarihi: 01.08.2008 Sirküler No: 2008/87

SİRKÜLER RAPOR GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞİ. ( Seri No : 86 ) Sirküler Tarihi: 01.08.2008 Sirküler No: 2008/87 SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi: 01.08.2008 Sirküler No: 2008/87 GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞİ ( Seri No : 86 ) 26.07.2008 tarih ve 26948 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 86 seri No.lu Gider Vergileri

Detaylı

Torba Kanunda Yer Alan Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Bilgi Notları

Torba Kanunda Yer Alan Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Bilgi Notları SGK, VERGİ ve DİĞER KAMU ALACAKLARININ TAHSİLİ İLE İLGİLİ TORBA KANUNA AİT BAŞVURULAR Torba Kanunda Yer Alan Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Bilgi Notları Tarih: 13.09.2014 1. Giriş:

Detaylı

KATMA DEĞER VERGİSİ KISMİ TEVKİFAT UYGULAMASINDA KDV İNDİRİMİ VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR

KATMA DEĞER VERGİSİ KISMİ TEVKİFAT UYGULAMASINDA KDV İNDİRİMİ VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR KATMA DEĞER VERGİSİ KISMİ TEVKİFAT UYGULAMASINDA KDV İNDİRİMİ VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR Selim TUNA* Öz Katma Değer Vergisinde kısmi tevkifata tabi işlemlerde, işlem bedeli üzerinden hesaplanan KDV nin alıcı

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2014/96. Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında 6552 Sayılı Kanun Genel Tebliği Yayımlandı.

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2014/96. Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında 6552 Sayılı Kanun Genel Tebliği Yayımlandı. DRT Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. Maslak No/1 Plaza Eski Büyükdere Cad. Maslak/İstanbul, Türkiye Tel: + 90 (212) 366 60 00 Fax: + 90 (212) 366 60 15 www.deloitte.com.tr www.verginet.net

Detaylı

SİRKÜLER 2014/19 6552 SAYILI TORBA KANUNDA AF VE BORÇLARIN YAPILANDIRILMASI İLE İLGİLİ YAPILAN DÜZENLEMELER

SİRKÜLER 2014/19 6552 SAYILI TORBA KANUNDA AF VE BORÇLARIN YAPILANDIRILMASI İLE İLGİLİ YAPILAN DÜZENLEMELER 16/09/2014 SİRKÜLER 2014/19 6552 SAYILI TORBA KANUNDA AF VE BORÇLARIN YAPILANDIRILMASI İLE İLGİLİ YAPILAN DÜZENLEMELER 6552 sayılı İş Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması

Detaylı

YURT DIŞI FAALİYETLERE İLİŞKİN OLARAK MATRAHTAN İNDİRİLEN GÖTÜRÜ GİDERLERİN TEVSİK ZORUNLULUĞU VAR MI?

YURT DIŞI FAALİYETLERE İLİŞKİN OLARAK MATRAHTAN İNDİRİLEN GÖTÜRÜ GİDERLERİN TEVSİK ZORUNLULUĞU VAR MI? YURT DIŞI FAALİYETLERE İLİŞKİN OLARAK MATRAHTAN İNDİRİLEN GÖTÜRÜ GİDERLERİN TEVSİK ZORUNLULUĞU VAR MI? 1. GİRİŞ: Bilindiği üzere, mükelleflerin vergi matrahının tespitine ilişkin olarak yaptıkları gider

Detaylı

VERGİLERİNİ ZAMANINDA ÖDEYEN MÜKELLEFLERE 1 OCAK 2018 TARİHİNDEN İTİBAREN VERGİ İNDİRİMİ UYGULAMASI BAŞLIYOR

VERGİLERİNİ ZAMANINDA ÖDEYEN MÜKELLEFLERE 1 OCAK 2018 TARİHİNDEN İTİBAREN VERGİ İNDİRİMİ UYGULAMASI BAŞLIYOR 25.12.2017/158-1 VERGİLERİNİ ZAMANINDA ÖDEYEN MÜKELLEFLERE 1 OCAK 2018 TARİHİNDEN İTİBAREN VERGİ İNDİRİMİ UYGULAMASI BAŞLIYOR ÖZET : 301 sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliği ile vergiye uyumlu mükelleflere

Detaylı

Konu : Yurt Dışından Getirilen Varlıklar ile Yurt İçinde Bulunan Varlıklara İlişkin Uygulama Esasları

Konu : Yurt Dışından Getirilen Varlıklar ile Yurt İçinde Bulunan Varlıklara İlişkin Uygulama Esasları İHSAN AKAR YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR ULUDAĞ BAĞIMSIZ DENETİM VE Y.M.M A.Ş 23 Nisan Mh. 242 Sk. Rızvanoğlu-Paçacı Sit. No:12/A Blok Kat: 2 D: 3 Nilüfer/Bursa Tel: 0 541 3966882-0 224 2401329(pbx.) 0224 2401379

Detaylı

7143 Sayılı yasayla Getirilenler

7143 Sayılı yasayla Getirilenler 2018 2018-11 SİRKÜLER 7143 Sayılı yasayla Getirilenler Nevzat ERDAĞ Mali Müşavir,Eğitimci,Yazar 18.06.2018 İçindekiler Tablosu GİRİŞ... 2 7143 Sayılı Yeniden Yapılandırma Kanunu ile,... 2 A- YAPILANDIRMA

Detaylı

alfa ymm İstanbul, 17/08/2009 ALFA GENELGE 2009/32 Konu : Varlık Barışı İçin Yeniden Tanınan İmkan

alfa ymm İstanbul, 17/08/2009 ALFA GENELGE 2009/32 Konu : Varlık Barışı İçin Yeniden Tanınan İmkan alfa ymm Alfa YMM Ltd. Şti. Halaskargazi Cad. Çankaya Apt. No.266 Kat 5 Şişli - İstanbul Ofis : (0212) 343 65 65 (Pbx) Fax : (0212) 343 31 41 İstanbul, 17/08/2009 ALFA GENELGE 2009/32 Konu : Varlık Barışı

Detaylı

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI PRİMLERİNİN İNDİRİM KONUSU YAPILIP YAPILMAYACAĞI SORUNU

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI PRİMLERİNİN İNDİRİM KONUSU YAPILIP YAPILMAYACAĞI SORUNU MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI PRİMLERİNİN İNDİRİM KONUSU YAPILIP YAPILMAYACAĞI SORUNU 1. GİRİŞ Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı İzmir Vergi Dairesi Başkanlığınca verilmiş bulunan ve örneği Mevzuattaki

Detaylı

2012 KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMESİ ÜZERİNDEN HE- SAPLANAN VERGİDEN DÖNEM İÇİNDE ÖDENEN VERGİLERİN MAHSUBU

2012 KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMESİ ÜZERİNDEN HE- SAPLANAN VERGİDEN DÖNEM İÇİNDE ÖDENEN VERGİLERİN MAHSUBU 2012 KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMESİ ÜZERİNDEN HE- SAPLANAN VERGİDEN DÖNEM İÇİNDE ÖDENEN VERGİLERİN MAHSUBU Murat ALTUNSABAK * 1.GİRİŞ: Kurumlar Vergisi Kanunu nun 3. maddesinde; tam ve dar mükellefiyet kavramları

Detaylı

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/59

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/59 Ö z e t B ü l t e n Tarih : 26.07.2018 Sayı : 2018/59 Değerli Müşterimiz; Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 7143 Sayılı Kanun Genel Tebliği (Seri No:1) 26.05.2018 tarih

Detaylı

TRANSFER FİYATLANDIRMASINDA HAZİNE ZARARI. Ramazan BİÇER. I. Giriş

TRANSFER FİYATLANDIRMASINDA HAZİNE ZARARI. Ramazan BİÇER. I. Giriş TRANSFER FİYATLANDIRMASINDA HAZİNE ZARARI Ramazan BİÇER I. Giriş Bilindiği üzere, 5520 sayılı yeni Kanunu 2006 yılı başından itibaren yürürlüğe girerken, diğer bazı hükümler gibi Transfer Fiyatlaması Uygulaması

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/24 TARİH: Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanuna İlişkin 2 Seri Numaralı Genel Tebliğ

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/24 TARİH: Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanuna İlişkin 2 Seri Numaralı Genel Tebliğ VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/24 TARİH: 10.02.2009 KONU Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanuna İlişkin 2 Seri Numaralı Genel Tebliğ Maliye Bakanlığı 20 Şubat 2009 tarih 27147 sayılı

Detaylı

Konu: VERGİ VE PRİM ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI İLE İŞLETME KAYITLARININ DÜZELTİLMESİ HAKKINDA ÖZET BİLGİLENDİRME

Konu: VERGİ VE PRİM ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI İLE İŞLETME KAYITLARININ DÜZELTİLMESİ HAKKINDA ÖZET BİLGİLENDİRME DUYURU Sayı: 2018/052 BURSA, 15.05.2018 Konu: VERGİ VE PRİM ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI İLE İŞLETME KAYITLARININ DÜZELTİLMESİ HAKKINDA ÖZET BİLGİLENDİRME TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu nda kabul

Detaylı

6111 SAYILI KANUN İLE YAPILAN DÜZENLEMELER (2) (Madde 6-9)

6111 SAYILI KANUN İLE YAPILAN DÜZENLEMELER (2) (Madde 6-9) YOUR GLOBAL NETWORK OF LEADING TAX ADVISORS 01.03.2011 Vergi Gazetesi 2011-19 6111 SAYILI KANUN İLE YAPILAN DÜZENLEMELER (2) (Madde 6-9) www.taxand.com 1 MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI Gelir ve Kurumlar Vergisinde

Detaylı

6736 Sayılı Kanun Kapsamında Varlık Barışı Sunumu Sirküler

6736 Sayılı Kanun Kapsamında Varlık Barışı Sunumu Sirküler 6736 Sayılı Kanun Kapsamında Varlık Barışı Sunumu Sirküler 2016-041 02.09.2016 PRECISE. PROVEN. PERFORMANCE. 6736 Sayılı Kanun Sirküleri (Varlık Barışı) 6736 sayılı Kanunun 7 nci maddesi uyarınca, yurt

Detaylı

Torba kanun, fiktif kasa, ortaklardan alacaklar, ticari zarar, kâr dağıtımı, tevkifat matrahı,

Torba kanun, fiktif kasa, ortaklardan alacaklar, ticari zarar, kâr dağıtımı, tevkifat matrahı, 6552 Sayılı Torba Kanun İle Fiktif Kasa Mevcudu İle Ortaklardan Alacakların Gider Yazılması Nedeniyle Yıl Sonu Bilançosunda Ticari Zarar Oluşacak Mükellefleri Kâr Dağıtımı Sırasında Bekleyen Vergisel Risk

Detaylı

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER TARAFINDAN DÜZENLENMESİ GEREKEN SERBEST BÖLGE FAALİYET TASDİK RAPORU NA İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER TARAFINDAN DÜZENLENMESİ GEREKEN SERBEST BÖLGE FAALİYET TASDİK RAPORU NA İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI Sirküler Rapor 04.01.2010 / 9-1 YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER TARAFINDAN DÜZENLENMESİ GEREKEN SERBEST BÖLGE FAALİYET TASDİK RAPORU NA İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI ÖZET : 42 seri No lu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik

Detaylı

Stok ve Kasa Affından Yararlanmak için Son Günler

Stok ve Kasa Affından Yararlanmak için Son Günler Stok ve Kasa Affından Yararlanmak için Son Günler Daha önceki yazılarımızda da açıklandığı üzere; 25/2/2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması

Detaylı

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2017/14

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2017/14 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2017/14 31.01.2017 KONU: 29 Ocak 2017 tarihli ve 29963 sayılı Resmi Gazete de konuya ilişkin olarak 5 Seri No.lu Bazı Alacakların Yeniden

Detaylı

TEBLİĞ GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 301)

TEBLİĞ GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 301) 23 Aralık 2017 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 30279 Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: TEBLİĞ GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 301) 1. Amaç ve kapsam Bu Tebliğin amacı, 8/3/2017 tarihli

Detaylı

6736 SAYILI KANUN İLE BAZI VARLIKLARIN MİLLİ EKONOMİYE KAZANDIRILMASINA İLİŞKİN HÜKÜMLER

6736 SAYILI KANUN İLE BAZI VARLIKLARIN MİLLİ EKONOMİYE KAZANDIRILMASINA İLİŞKİN HÜKÜMLER Serkan ADALIOĞLU, PhD.c SMMM 6736 SAYILI KANUN İLE BAZI VARLIKLARIN MİLLİ EKONOMİYE KAZANDIRILMASINA İLİŞKİN HÜKÜMLER 3 Ağustos 2016 tarihinde TBMM Genel Kurul unda kabul edilen 6736 sayılı Bazı Alacakların

Detaylı

2018/ Sayılı Kanun Kapsamında "Varlık Barışı" Uygulamasıyla İlgili Tebliğ Yayımlandı

2018/ Sayılı Kanun Kapsamında Varlık Barışı Uygulamasıyla İlgili Tebliğ Yayımlandı Mali Bülten Vergi 2018/57 7143 Sayılı Kanun Kapsamında "Varlık Barışı" Uygulamasıyla İlgili Tebliğ Yayımlandı 04.07.2018 Özet: 4 Temmuz 2018 ve 30468 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Vergi ve Bazı Alacakların

Detaylı

VERGİYE UYUMLU MÜKELLEFLERE VERGİ İNDİRİMİ UYGULAMASI.

VERGİYE UYUMLU MÜKELLEFLERE VERGİ İNDİRİMİ UYGULAMASI. VERGİYE UYUMLU MÜKELLEFLERE VERGİ İNDİRİMİ UYGULAMASI. 23.12.2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 301 Nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile Vergiye Uyumlu Mükelleflere vergi indirimi uygulamasına ilişkin

Detaylı

BİLGİ NOTU 17.03.2011/2011-05. Bu bilgi notumuzda anılan kanunun vergi alacakları ile ilgili düzenlemelerine yer verilecektir.

BİLGİ NOTU 17.03.2011/2011-05. Bu bilgi notumuzda anılan kanunun vergi alacakları ile ilgili düzenlemelerine yer verilecektir. BİLGİ NOTU 17.03.2011/2011-05 6111 SAYILI KANUN STOK BEYANI Kamuoyunda Af Kanunu olarak bilinen 6111 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Ġle Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü. Sayı : 64597866-KDV-29-107 14/07/2014

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü. Sayı : 64597866-KDV-29-107 14/07/2014 T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü Sayı : 64597866-KDV-29-107 14/07/2014 Konu: DİR. kararına istinaden DİİB lerinin revize işlemlerinin

Detaylı

S İ R K Ü L E R : 2 0 1 5 / 16 19.02.2015

S İ R K Ü L E R : 2 0 1 5 / 16 19.02.2015 S İ R K Ü L E R : 2 0 1 5 / 16 19.02.2015 BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI HAKKINDAKİ KANUN KAPSAMINDA UYGULAMAYA İLİŞKİN EK AÇIKLAMALAR YAPILMIŞTIR. 11 Eylül 2014 tarihli(mükerrer) Resmi Gazete'de

Detaylı

ANKARA BAROSU EĞİTİM SEMİNERİ 6552 SAYILI TORBA KANUN

ANKARA BAROSU EĞİTİM SEMİNERİ 6552 SAYILI TORBA KANUN ANKARA BAROSU EĞİTİM SEMİNERİ 6552 SAYILI TORBA KANUN (Kasa-Ortaklar Cari Hesapları ve Yeniden Yapılandırma) Yrd.Doç.Dr.Mehmet Ali AKTAŞ maktas978@gmail.com KANUN BAŞLIĞI Torba Kanun olarak adlandırılan

Detaylı

DENET VERGİ DUYURU. Duyuru Tarihi : Duyuru No : 2018/095 Yayımlandığı Yer : LEBİB YALKIN DERGİSİ HAZİRAN 2018 Sayı : 174

DENET VERGİ DUYURU. Duyuru Tarihi : Duyuru No : 2018/095 Yayımlandığı Yer : LEBİB YALKIN DERGİSİ HAZİRAN 2018 Sayı : 174 DENET VERGİ DUYURU Duyuru Tarihi : 31.05.2018 Duyuru No : 2018/095 Yayımlandığı Yer : LEBİB YALKIN DERGİSİ HAZİRAN 2018 Sayı : 174 Mehmet Emek KURT YMM, Eski Hesap Uzmanı emek.kurt@bdo.com.tr 7143 SAYILI

Detaylı

Kapsam Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti.

Kapsam Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti. Sirküler No : 2017-73 Sirküler Tarihi : 26.12.2017 Konu : Vergiye Uyumlu Mükelleflere Vergi İndirimi 23/12/2017 tarihli ve 30279 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 301 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde;

Detaylı

6111 SAYILI YASA İLE 5811 SAYILI YASADA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERE İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI

6111 SAYILI YASA İLE 5811 SAYILI YASADA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERE İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI Sirküler Rapor 11.04.2011/ 46-1 6111 SAYILI YASA İLE 5811 SAYILI YASADA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERE İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI ÖZET : 6111 sayılı Yasanın geçici 3 üncü maddesiyle 5811 sayılı Bazı Varlıkların

Detaylı

alfa ymm İstanbul, 19/09/2016 ALFA GENELGE 2016/30 Konu : Stok Affı ve Kasa, Ortaktan Alacaklar Affı-2

alfa ymm İstanbul, 19/09/2016 ALFA GENELGE 2016/30 Konu : Stok Affı ve Kasa, Ortaktan Alacaklar Affı-2 alfa ymm Alfa YMM Ltd. Şti. Halaskargazi Cad. Çankaya Apt. No.150 Kat. 5 Şişli - İstanbul Ofis : (0212) 343 65 65 (Pbx) Fax : (0212) 343 31 41 İstanbul, 19/09/2016 ALFA GENELGE 2016/30 Konu : Stok Affı

Detaylı

GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ TASLAĞI (SERİ NO: )

GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ TASLAĞI (SERİ NO: ) Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ TASLAĞI (SERİ NO: ) 1. Amaç ve kapsam Bu Tebliğin amacı, 8/3/2017 tarihli ve 30001 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 23/2/2017

Detaylı

VERGİ AFFI TAKVİMİ sayılı Askerlik Kanunu, - Mülga 5539 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğü Kuruluş ve

VERGİ AFFI TAKVİMİ sayılı Askerlik Kanunu, - Mülga 5539 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğü Kuruluş ve VERGİ AFFI TAKVİMİ Konu Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, İl Özel İdareleri Ve Belediyelere Olan Kesinleşmiş Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması (Md.2) Bildirim /Beyan Tarih Ödeme Tarihi

Detaylı

FİNANSAL KİRALAMADA SAT GERİ KİRALA İŞLEMLERİNİN VERGİ UYGULAMALARI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ (II)

FİNANSAL KİRALAMADA SAT GERİ KİRALA İŞLEMLERİNİN VERGİ UYGULAMALARI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ (II) FİNANSAL KİRALAMADA SAT GERİ KİRALA İŞLEMLERİNİN VERGİ UYGULAMALARI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ (II) 1. KONU: 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu ile uygulamaya konulan

Detaylı

KASA MEVCUTLARI, ORTAKLARDAN ALACAKLAR, EMTİA VE BAZI MADDİ DURAN VARLIKLARIN DÜZELTİLMESİ İMKANI:

KASA MEVCUTLARI, ORTAKLARDAN ALACAKLAR, EMTİA VE BAZI MADDİ DURAN VARLIKLARIN DÜZELTİLMESİ İMKANI: TARİH : 23/08/2016 SİRKÜLER NO : 2016/100 KASA MEVCUTLARI, ORTAKLARDAN ALACAKLAR, EMTİA VE BAZI MADDİ DURAN VARLIKLARIN DÜZELTİLMESİ İMKANI: Vergi ve diğer bazı kamu alacaklarını yeniden yapılandıran 6736

Detaylı

T.C. HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı

T.C. HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı T.C. HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı Sayı : 84958988-130[5420-294]-E.97317-25.07.2018 Konu : 7143 Sayılı Kanun Uygulamaları Başkanlığımıza intikal ettirilen ilgi yazınız ve ekinin incelenmesi

Detaylı

İTHALATTA FAZLA VEYA YERSİZ OLARAK ÖDENEN KDV'NİN İADESİNDE SON DURUM

İTHALATTA FAZLA VEYA YERSİZ OLARAK ÖDENEN KDV'NİN İADESİNDE SON DURUM İTHALATTA FAZLA VEYA YERSİZ OLARAK ÖDENEN KDV'NİN İADESİNDE SON DURUM KEMAL AKMAZ ZÜBEYİR BAKMAZ YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR BAĞIMSIZ DENETÇİ GİRİŞ 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu nun 8. maddesinin 2.

Detaylı

İNDİRİMİ BAKIŞ MEVZUAT VERGİSİNİ ZAMANINDA ÖDEYEN MÜKELLEFLERE VERGİ BAŞLIK. Sayı 2017/39

İNDİRİMİ BAKIŞ MEVZUAT VERGİSİNİ ZAMANINDA ÖDEYEN MÜKELLEFLERE VERGİ BAŞLIK. Sayı 2017/39 BAKIŞ MEVZUAT BAŞLIK VERGİSİNİ ZAMANINDA ÖDEYEN MÜKELLEFLERE VERGİ İNDİRİMİ Sayı 2017/39 ÖZET 1 Ocak 2018 tarihinden verilecek beyannamelere uygulanmak üzere vergisini zamanında ödeyen mükelleflere vergi

Detaylı