Velilerin S n f Ö retmenlerinden Beklentileri ve S n f Ö retmenlerinin Bu Beklentilere Uygunlu u

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Velilerin S n f Ö retmenlerinden Beklentileri ve S n f Ö retmenlerinin Bu Beklentilere Uygunlu u"

Transkript

1 Velilerin S n f Ö retmenlerinden Beklentileri ve S n f Ö retmenlerinin Bu Beklentilere Uygunlu u Fatma Haz r-b kmaz*, Duygu S. Güler* Özet Bu araflt rman n amac, Ankara ilinde yer alan resmî ve özel ilkö retim okulu birinci kademeye devam eden ö rencilerin velilerinin s n f ö retmenlerinden beklentilerini belirlemek ve s n f ö retmenlerinin bu beklentileri ne derece karfl lad klar na iliflkin veli görüfllerini ortaya koymakt r. Tarama türü olan bu araflt rmada, 80 i özel ve 115 i resmî ilkö retim okul velisine araflt rmac lar taraf ndan gelifltirilen anket uygulanm flt r. Her iki gruptaki velilerin büyük ço unlu u ö retmenlerden sevecen, hoflgörülü ve flefkatli olmalar n beklemektedirler. Her iki grubun meslekî özellikler konusunda düflük beklentileri bulunmaktad r. Resmî okul velileri ö retmenlerin kendileri ile sürekli iletiflim kurmalar n beklerken di er grup ise ö retmenlerin kendilerine karfl samimi ve objektif davranmalar n beklemektedir. Her iki grubun ço unlu u tüm beklentilerinin karfl land na yönelik görüfl belirtmifltir. Anahtar Kelimeler Veli Beklentileri, Ö retmen Özellikleri, Veli-Ö retmen flbirli i. * Dr., Ankara Üniversitesi E itim Bilimleri Fakültesi lkö retim Bölümü Araflt rma Görevlisi Kuram ve Uygulamada E itim Bilimleri / Educational Sciences: Theory & Practice 2 (2) Kas m / November

2 Dr. FATMA HAZIR-BIKMAZ Ankara Üniversitesi E itim Bilimleri Fakültesi lkö retim Bölümü S n f Ö retmenli i Anabilim Dal Cebeci Kampüsü Ankara Elektronik Posta: bikmaz@education.ankara.edu.tr Yay n ve Di er Çal flmalar ndan Seçmeler B kmaz, F. (2002). lkö retim 4 ve 5. s n f yaz l s nav sorular n n soru düzeylerine ve türlerine göre analizi. E itim Araflt rmalar Dergisi, 8, B kmaz, F. (2001). lkö retim 4 ve 5. s n f ö rencilerinin fen bilgisi dersindeki baflar lar ile iliflkili çeflitli faktörler. Yay mlanmam fl doktora tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara. B kmaz, F. & Gürkan, T. (1996, Nisan). lkokul ders kitaplar n n cinsiyete iliflkin kal pyarg lar yönünden analizi ( ). III. Ulusal Psikolojik Dan flma Rehberlik Kongresinde sunulan bildiri, Adana. B kmaz, F., & Gürkan, T. (1994, July). Analysis of primary school textbooks for sex-role stereotyping. Paper presented at ICET World Assembly, Teacher Education: An Impretive for National Development. stanbul. B kmaz, F. (1993). Ortaö retimde yenileflme çal flmalar n n kritik analizi. Ankara Üniversitesi E itim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 1, Dr. DUYGU S. GÜLER Ankara Üniversitesi E itim Bilimleri Fakültesi lkö retim Bölümü Okulöncesi E itimi Anabilim Dal Cebeci Kampüsü Ankara Elektronik Posta: guler@education.ankara.edu.tr Yay n ve Di er Çal flmalar ndan Seçmeler Güler, D. S. (2001). 4-5 ve 6 yafl okulöncesi e itim programlar n n de erlendirilmesi. Yay mlanmam fl doktora tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara. Güler, D., & Kapç, E. G. (1999). Preschool education in Turkey: Policies and practices in their historical context. Early Child Development and Care, 156, Güler, D. (1997). Okulöncesi e itime ö retmen yetifltirme programlar n n analizi. 1.Ulusal Çocuk Geliflimi ve E itimi Kongresi Bildiriler Kitab içinde (Cilt. 2, s ). Ankara: MEB, Hacettepe Üniversitesi & UNICEF.

3 Velilerin S n f Ö retmenlerinden Beklentileri ve S n f Ö retmenlerinin Bu Beklentilere Uygunlu u Fatma Haz r-b kmaz, Duygu S. Güler lkö retim, çocu un beklenti ve umutlar n n flekillendi i, ilerideki ö renim yaflant s n n ilk tohumlar n n at ld ve ça dafl bir birey olarak sahip olmas gereken özelliklerin kazand r lmaya çal fl ld en önemli ö retim kademesidir. Bu sebeple, bu dönemde çocu a verilecek e itim nitelikli olmal d r. E itimin niteli ini etkileyen en önemli faktörler ise e itim program, ö retmen ve ö renci grubunun özelli idir. Bu üç faktör, kurulacak iyi bir okul-aile iflbirli i çerçevesinde ifle kofluldu u takdirde verimli ve etkili bir e itimden söz edilebilir. Bir e itim sisteminde ö renci grubunun özelliklerini dikkate alarak program yaflama geçirecek ve ailelerin e itim sürecine kat l m n gerçeklefltirecek kifli hiç kuflkusuz ö retmen olmaktad r. Ö retmenin bu süreci sa l kl ve gerekti i flekilde yürütebilmesi için hem kiflilik hem de mesle iyle ilgili bir tak m özelliklere sahip olmas gerekmektedir. S n f ö retmeninin sahip olmas gereken kiflilik özellikleri ile ilgili literatür incelendi inde flu özellikler ortaya ç kmaktad r: Sab rl, hoflgörülü, sevecen, aç k fikirli, anlay fll, cesaretlendirici ve destekleyici, objektif, demokratik, ça dafl ve yeniliklere aç k, enerjik, sa l kl, üretken ve özgüvene sahip (Gürkan & Gökçe,1999; Gökçe, 1999; Kellough, 1997; fiimflek, 2000). Ö rencilerin okula ve derslere iliflkin tutumlar nda ö retmenin kiflilik özelliklerinin önemli etkileri bulunmakta ve ayn zamanda ö retmenin ö reticilik becerilerinin niteli inin de belirleyicisi olmaktad r. Bu sebeple, ö renci baflar s n n art r lmas na ve ö retimin etkili olarak yürütülmesine yard mc olacak meslekî becerilerin incelenmesi yerinde olacakt r. Borich (1996, s ) ö retmenlik mesle ine iliflkin özellikleri flöyle belirlemektedir: Ö rencilerin ö renmeleri ile ilgili olarak bireysel sorumluluk üstlenme ve her ö renciden olumlu beklentilere sahip olma. Ö rencilerin yetenek düzeyleri ile derslerin güçlük düzeylerini uyumlu k lma.

4 448 KURAM VE UYGULAMADA E T M B L MLER Ö rencilere yeni ö rendikleri konu üzerinde uygulama yapmalar için f rsatlar yaratma ve onlar n performanslar ile ilgili olarak yeri geldi inde geri bildirimde bulunma. Ö rencilere genifl ö renme olanaklar sunma. Sorgulama, araflt rma ve yap land rma yoluyla ö rencilerin ö renmelerini kontrol etme ve yönlendirme yapma. Ö rencilerin fikirlerini beslemek ve ö renme sürecine dahil olmalar n sa lamak üzere birçok ö retim materyali, sözel ve görsel yard mlar kullanma. Bir baflka ö renciye ya da soruya geçmeden önce bir ö rencinin soruya verdi i cevab aç kça ortaya koyma. Uygulama için verilen f rsatlarla birlikte materyali küçük basamaklar halinde sunma. Düflünmeleri ve do ru cevap üzerinde özenle durmalar konusunda ö rencileri teflvik etme. Ö rencilerin sorular ve cevaplar ile ilgilenme Ö rencilerin ö renilen içerik üzerinde düflünmeleri, yorumlamalar ve bilgilerini geniflletmelerini sa lamak için do al s n f diyaloglar - n kullanma. Ö rencilerin ö renmeleri için baz ö renme sorumluluklar n de ifltirme ve ba ms z düflünme, problem çözme ve karar verme becerilerini teflvik etme. Ö retilen içeri in organizasyonu ve ö renilmesi için ö renenlere zihinsel stratejiler sa lama. Yukar da s ralanan meslekî özellikleri Kellough (1997); (a) etkili karar verme, (b) ö renciyi, mesle ini sevme ve okulun misyonuna ba l olma, (c) etkili bir ö retim sunma, ve (d) ö rencilerin özgeçmifllerini ve ilgilerini ö renme, okulu ve çevresini tan ma, ö renme ortamlar n düzenleme, meslekî toplant lara kat lma, ilgililerle toplant düzenleme (ö retmen-ö renci, ö retmen-ö retmen, ö retmen-veli vb.) gibi ö retimsel olmayan sorumluluklar yerine getirme olarak dört genel kategoride ele almaktad r. Etkili karar verme temel bir ö retim becerisidir. Ö retmen, ö rencilerin e itim ihtiyaçlar n belirleme ve bu ihtiyaçlar karfl lama, ö renci performans n de erlendirme ve sundu u ö retimin niteli ini gelifltirme gibi konularda karar verme durumundad r (Gözütok, 2000). Baflka bir deyiflle, ö retmenlerin planlama, ö retim, ö retimin analizi ve de erlendirilmesi, de erlendirme sonuçlar n n uygulamaya yans t lmas süreçlerinde önemli kararlar vermeleri gerekmektedir.

5 HAZIR-BIKMAZ, GÜLER / Velilerin S n f Ö retmenlerinden Beklentileri ve S n f Etkili bir ö retimde ise befl temel ö retmen davran fl ndan söz edilebilir (Borich, 1996): (a) çeri i basamaklar halinde, mant kl bir s rada, aç k ve anlafl l r olarak düzenleme, (b) ö retim stratejileri ve geribildirim türleri, ö retim materyalleri ve soru sorma tekniklerinde çeflitlilik sa lama, (c) ö retim sürecinde yap lacak ifllemler için ayr nt - l zamanlama yapma (bir ders süresinde ö rencileri ö renmeye haz rlamak, konu anlat m -ö rencilerin soru sorma ve ba ms z düflünmelerini sa lamak, ö renci performans n de erlendirmek için ayr lacak sürelerin planlanmas ), (d) ö rencilerin konuya tam anlam yla adapte olmalar n ve konu üzerinde çal flmalar n sa layacak f rsatlar verme, (e) ö rencilerin konuyla ilgili uygulamalar do ru olarak gerçeklefltirme oranlar n belirleme. Ayn zamanda, ö retmenin ö retim sürecinde etkili olabilmesi, farkl ö renci gruplar için hedefler ve stratejiler belirleme ve kullanma becerisini gerektirir ki bu da onun meslekî anlamda genifl bir portföye sahip olmas gerekti i anlam na gelmektedir (Kellough, 1997). Dolay s yla, yukar da tart fl lan özelliklerin yan s ra bir s n f ö retmeninin, teknolojik ve güncel geliflmeleri takip etme, demokratik bir s n f ortam yaratma ve etkili s n f yönetimi konusunda bilgi ve tecrübe sahibi olma, yönlendirici olma, bireysel farkl l klar dikkate alma gibi s n f içinde yürütülen etkinliklerin etkilili ini ve kalitesini do rudan etkileyen özelliklere de sahip olmas gerekmektedir. Görüldü ü gibi, bir ö retmenin ö retim sorumlulu unu etkili olarak yerine getirmesi onun bilgisi ve ö retim becerisinin niteli i ile do rudan iliflkilidir. Ö retmenlerin önemli ölçüde sorumlu olduklar bir di- er konu ise veli-ö retmen iflbirli idir. Sa l kl bir e itim hizmeti için çocuklar n e itiminden resmî olarak sorumlu olan velilerin ö retmenlerle gerekli olan konularda iflbirli i yapmalar kaç n lmazd r. Bu noktada velilerin beklentilerinin neler oldu unu tespit etmek ve bu yönde tedbirler almak ve eylem planlar haz rlamak gerekmektedir. Velilerin ö retmenlerle ve okulla ilgili görüflleri çocu un okul yaflant s nda ayr bir öneme sahiptir. Ö retmen hakk nda olumlu görüfllere sahip olan velilerin, okulu sevdirme, dersleri sevdirme ve okul kurallar na uyma konusunda çocuklar n daha çok teflvik ettikleri görülmektedir. Nitekim, Jones ve Jones (1995), okul ve ö retmen konusunda olumlu görüfllere sahip ana-babalar n çocuklar n arzu edilen okul davran fllar n sergilemeleri yönünde daha çok teflvik ettikleri ve bu davran fllar daha çok pekifltirdiklerini belirtmektedir. Veli ö retmen iflbirli i konusunda velilerin, çocuklar n n akademik baflar lar ve davran fllar konusunda sürekli olarak bilgilendirilmesi gerekmektedir. Bunun yan s ra, çocu un yaflad sorunlarla ilgili ola-

6 450 KURAM VE UYGULAMADA E T M B L MLER rak ö retmenlerin bir taraftan aileleri bilgilendirmesi, di er taraftan yol gösterici olarak ortak çözüm yolu bulma konusunda iletiflime aç k olmas gerekmektedir. Ailelerin okul çal flmalar n n desteklenmesi konusunda da önemli bir kaynak oldu u unutulmamal d r. Ö retmenler gerekli oldu u durumlarda, materyal oluflturma ve ö rencilere ö retici olarak kendi uzmanl k alanlar nda görüfllerini paylaflma gibi konularda velilerden yararlanma flans yakalayabilirler (Jones & Jones, 1995). Ö retmenler, ö retim y l boyunca aileleri ö retim hedefleri ile ilgili olarak telefon görüflmeleriyle, k sa mektup-notlarla, ö retmen-veli toplant lar yla ya da ö renci geliflim kartlar haz rlama yoluyla bilgilendirerek ailelerin evde okula paralel olarak destekleyici çal flmalar yapmalar na yard mc olabilirler (Eby, 1997; Lazar & Slostad, 1999). Bu sayede okulun, hedeflerine ulaflmas nda ailelerin de katk - da bulunmalar na olanak tan nabilir. Ailelerin okulda yürütülen faaliyetlere kat lmalar ve evde de bu faaliyetlere paralel çal flmalar yapmalar konusunda düzenli olarak bilgilendirilmeleri, aile-okul aras nda verimli bir iliflki kurulmas n, dolay s yla da iflbirli i içinde çal fl lmas n sa layacakt r. Böylesine bir iflbirli i çocuk hakk nda karfl l kl bilgi ak fl n gerektirece i için çocuklar n olumlu benlik geliflimi oluflturmalar na ve akademik baflar lar n n artmas na katk sa layacak, di er taraftan ö retmenlerin çocuklar n ev ortamlar n ö renmelerine olanak tan yacakt r (Robinson & Fine, 1994; Yavuzer,1995; Eby, 1997; Kellough, 1997; Lazar & Slostad, 1999; Lazar, Broderick, Mastrilli & Slostad,1999). Bu da çocu un okulda ya da evde yaflad sorunlar n sebeplerinin belirlenmesinde ve çözüme ulaflt r lmas nda kolayl k sa layacak, ayn zamanda s n fta gerçeklefltirilecek ö retimsel uygulamalar n çocuklar n ihtiyaçlar n n en iyi flekilde karfl lanmas yönünde ö retmene önemli ipuçlar verecektir (Lazar & Slostad, 1999). Okul-aile aras nda sürekli ve sa l kl bir iletiflim ve iflbirli i kurulabilmesi her fleyden önce ö retmenlerin bu konuda iyi bir e itim almalar na ba l d r. Oysa, Türkiye de ö retmen yetifltiren yüksek ö retim programlar incelendi inde aile, kifliler aras iletiflim ve okul-aile iflbirli i konular na yeterince yer verilmedi i dikkat çekmektedir. Türkiye de 1990 y l nda yap lan I. Aile fiuras Ailenin E itimi Komisyon Raporunda da bu konu önemle vurgulanm fl, ancak mevcut ö retmen yetifltirme programlar nda aile, iletiflim ve iflbirli ine yönelik derslerin yer ald - herhangi bir düzenlemeye gidilmedi i saptanm flt r (Baflbakanl k Aile Araflt rma Kurumu, 1990). Asl nda bu sorun sadece Türkiye için de il, baz geliflmifl ülkelerin de karfl karfl ya kald bir sorundur.

7 HAZIR-BIKMAZ, GÜLER / Velilerin S n f Ö retmenlerinden Beklentileri ve S n f Nitekim, Lazar ve Slostad n (1999) yapm fl oldu u bir çal flmada, ABD deki ö retmen yetifltirme programlar nda ö retmen adaylar n n ailelerle ve di er yetiflkinlerle birlikte çal flmalar na yönelik akademik bir e itime yeterince yer verilmedi i ortaya ç km flt r. Bu sebeple, ilkö retim kademesinde son derece önemli olan ö retmen-veli iflbirli ini nitelikli olarak yürütebilmek için ö retmenlerin hizmet öncesi e itimlerde ve hizmet içinde verilecek kurs ya da seminerlerle mutlaka desteklenmeleri bir zorunluluk olarak gündeme gelmektedir. Di er taraftan, okul-aile aras nda sa l kl iletiflim ve iflbirli inin oluflturulmas nda, yönetici ve ö retmenlerin, koflullar ve sosyo-ekonomik düzeyleri ne olursa olsun her aileyi okul ortam na çekebilmeleri ve birlikte çal flabilmelerine olanak tan yacak çal flmalar gerçeklefltirmeleri önemli olmaktad r. Okul ile aile aras nda bütünleflmeyi gerçeklefltirmek amac yla kurulan okul-aile birlikleri yukar da ifade edilen çal flmalar n planlanmas ve uygulanmas nda önemli bir iflleve sahiptir. Ancak, yönetici, ö retmen ve ailelere göre okul-aile birliklerinin çal flmalar n n yeterli düzeyde oldu undan söz etmek olanakl de- ildir (Aslan, 1990; Çay rl, 1998; Kazak, 1998; Yaylac, 1999; O an, 2000). lkö retim birinci kademede görev yapan ö retmenlerin bu ça çocuklar na nitelikli bir e itim hizmeti sunabilmesi onlar n kiflilik ve meslekî yönden nitelikli olarak yetiflmeleri ile mümkün olacakt r. Kiflilik ve meslekî özellikler bak m ndan örnek bir s n f ö retmeni, ailelerle kuraca etkili bir iflbirli i içinde ö rencilerini ça n gerektirdi i ve aile ile toplumun beklentileri do rultusunda yetifltirecektir. Bu noktada, toplumun en küçük ö esini oluflturan ailelerin, çocuklar n yetifltiren ö retmenlerden beklentilerinin neler oldu unu saptamak oldukça önemli görünmektedir. Aileler, okulöncesi e itimden sonra en önemli ö retim kademesi olan ilkö retim birinci kademeye çocuklar n göndermek için genellikle özen ve dikkatle okul ve ö retmen seçimi yapmaktad rlar. Bu durumda ailelerin gerek okul seçiminde gerekse çocuklar n n okul yaflant s süresince verecekleri kararlar ile tutum ve davran fllar nda etkili olabilecek bir tak m beklentilere sahip olmalar söz konusudur. Bu sebeple, ailelerin s n f ö retmenlerinden kiflilik, meslekî yeterlilik ve iflbirli i yapma konular nda ne gibi beklentileri oldu unu belirleyerek bu beklentilere kendi çocuklar n n ö retmenlerinin uygun olup olmad konusundaki düflüncelerini saptama ihtiyac ortaya ç km flt r. Bu araflt rmayla resmî ve özel okul düzeyinde ailelerin nas l bir s n f ö retmeni istedikleri ve bu isteklerinin karfl lanma durumunu belirleme imkan elde edilecektir. Di er taraftan, okul aile iliflkileri ve iflbirli i konusunda araflt rmalar bulunmas na ra men (Aslan, 1990; Do an, 1995; Kafl kç, 1996; Kazak, 1998; Ça-

8 452 KURAM VE UYGULAMADA E T M B L MLER y rl, 1998; Yaylac, 1999; O an, 2000), ailelerin s n f ö retmenlerinden beklentileri ve yine onlara göre ö retmenlerin bu beklentilere uygunlu una yönelik çal flmalar n oldukça yetersiz oldu u gerçe inden hareketle bu araflt rma önemli görülmektedir. Bu araflt rman n temel amac, Ankara ili içinde yer alan resmî ve özel ilkö retim okulu birinci kademeye devam eden ö rencilerin velilerinin, s n f ö retmenlerinden beklentilerini saptamak ve s n f ö retmenlerinin bu beklentileri ne derece karfl lad klar na iliflkin veli görüfllerini ortaya koymakt r. Bu temel amaç fl nda afla daki sorulara cevap aranm flt r: 1. Resmî ve özel ilkö retim okulu birinci kademeye devam eden ö rencilerin velilerinin s n f ö retmenlerinden beklentileri nelerdir? 2. Resmî ve özel ilkö retim okullar nda görev yapan s n f ö retmenlerinin veli beklentilerini ne derece karfl lad klar na iliflkin veli görüflleri nelerdir? Yöntem Resmî ve özel ilkö retim okullar nda birinci kademeye devam eden ö rencilerin velilerinin s n f ö retmenlerinden beklentilerini saptama ve s n f ö retmenlerinin bu beklentileri ne derece karfl lad klar na iliflkin veli görüfllerini ortaya koymay amaçlayan bu araflt rma, tarama türü bir çal flmad r. Çal flma Grubu Araflt rman n çal flma evrenini Ankara ilinde bulunan resmî ve özel ilkö retim okullar na devam eden 1-5. s n f ö rencilerinin velileri oluflturmaktad r. Ancak, araflt rmada evrenden bir örneklem alma yoluna gidilmeyerek, hedef kitleye kolay ulafl labilirlik ve sa l kl uygulanabilirlik gibi ilkeler göz önünde bulundurulmufl seçilen bir resmî ve bir özel ilkö retim okul velilerinden veri toplanmas yoluna gidilmifltir. Seçilen iki okuldaki ilk befl s n f içeren tüm flubelerden her s n f düzeyi için ( ve 5. s n f) birer flube yans z olarak seçilmifltir. Buna göre, her iki okuldan seçilen 10 flubede ö renim gören ö rencilerin velileri araflt rman n çal flma grubunu oluflturmufltur. Araflt rmada özel ilkö retim okulundan 80, resmî ilkö retim okulundan 115 olmak üzere toplam 195 ö rencinin velisine ulafl lm flt r. Çal flma grubundan elde edilen verilerin, çal flma evreni hakk nda bir genelleme olana vermemekle birlikte, bir fikir verebilece i söylenebilir. Araflt rmaya kat lan velilerin ö renim durumlar na göre da l mlar flöyledir: Resmî okula devam eden ö rencilerin velilerinin % 6.9 u ilkokul, % 5.2 si ortaokul, % 47 si lise, % 37.4 ü üniversite ve % 3.5 i

9 HAZIR-BIKMAZ, GÜLER / Velilerin S n f Ö retmenlerinden Beklentileri ve S n f de lisansüstü e itim mezunudur. Özel okula devam eden ö renci velilerinin ise % 2.5 i ortaokul, % 15.0 lise, % 62.5 i üniversite ve % 20 si de lisansüstü e itim mezunudur. Buna göre, resmî okula devam eden ö renci velilerinin yaklafl k % 41 i üniversite ve üzeri e itime sahipken bu oran özel okullara devam eden ö rencilerin velilerinde % 80 i geçmektedir. Veri Toplama Arac Resmî ve özel ilkö retim okullar nda birinci kademeye devam eden ö rencilerin velilerinin s n f ö retmenlerinden beklentilerini belirlemek ve s n f ö retmenlerinin bu beklentileri ne derece karfl lad klar - na iliflkin veli görüfllerini ortaya koymak amac yla araflt rmac lar taraf ndan ilgili literatür taranarak bir anket formu haz rlanm flt r. Haz rlanan taslak form yedi kiflilik ölçme-de erlendirme ve alan uzman n n görüfllerine sunulmufltur. Uzmanlardan anketteki maddelerin amaca hizmet etme durumu ve ölçülmek istenen durumlar ölçmede yeterli say da ve nitelikte olup olmad klar yönünden anketi elefltirmeleri istenmifltir. Taslak anket, uzman grubundan al nan elefltiriler do rultusunda düzeltmeleri yap larak uygulama için uygun hale getirilmifltir. Bu ba lamda, haz rlanan anket formunun nitelikçe ve say ca olmas gereken sorular evreninin iyi bir temsilcisi oldu u ve buna ba l olarak da kapsam geçerlili ine sahip oldu u kabul edilmifltir. Ankette yer alan tüm sorular aç k uçlu olarak düzenlenmifltir. Buna göre, anketin ilk bölümünde, bir s n f ö retmeninin kiflilik özellikleri, meslekî özellikleri ve veli-ö retmen iflbirli ine iliflkin veli beklentileri üç aç k uçlu soru yard m yla belirlenmeye çal fl lm flt r. Anketin ikinci bölümünde ise velilerin birinci bölümde ifade ettikleri beklentilerden, çocuklar n n ö retmenlerinin hangilerini karfl lad klar n belirtmeleri istenmifltir. Haz rlanan anketler okul idarelerinin iste i üzerine araflt rmac lar taraf ndan kendilerine b rak lm fl, okul idareleri anketleri velilerine ulaflt rmak üzere belirlenen flubelerdeki ö rencilere da tm fl ve bir hafta sonra ö rencilerden geri alarak araflt rmac - lara ulaflt rm flt r. fllem Ankette yer alan tüm sorular n aç k uçlu olmas sebebiyle, üç kategorideki veli görüflleri her iki araflt rmac taraf ndan incelenerek kodlanm fl ve araflt rmac lar aras nda kodlama farkl l n n olup olmad - n belirlemek üzere kodlama ifllemleri karfl laflt r lm flt r. Bu karfl - laflt rma, araflt rmac lar aras nda ortak bir anlay fla ulaflmak ve araflt rman n kodlama güvenirli ini sa lamak için gerekli görülmüfltür

10 454 KURAM VE UYGULAMADA E T M B L MLER (Y ld r m & fiimflek, 1999). Kiflilik özellikleri, meslekî özellikler ve ö retmenveli iflbirli i olmak üzere üç bafll k alt nda kodlanan görüfller tablolar halinde düzenlenmifltir. Analizlerde frekans ve yüzde kullan lm flt r. Bulgular S n f Ö retmenlerinin Kiflilik Özelliklerine liflkin Bulgular Tablo 1 incelendi inde, resmî ilkö retim okuluna devam eden ö renci velilerinin büyük ço unlu unun (% 93.9), bir s n f ö retmeninin sahip olmas gereken kiflilik özelliklerine iliflkin beklentilerinden öncelikli olarak sevecen, hoflgörülü ve flefkatli olma özelli ini vurgulad, bu velilerin tamam na yak n n n da (%93.5) kendi s n f ö retmenlerinin bu özelli e uygun oldu unu belirtti i görülmektedir. Velilerin yar ya yak n n n ise ça dafl, yeniliklere aç k ve yarat c olma (% 47.0), sab rl ve özverili olma (% 41.7) ve güler yüzlü, samimi, dürüst ve güvenilir olma (% 39.1) özelliklerini bekledi i ortaya ç km flt r. Bu özellikleri bekledi ini belirten resmî okul velilerinin hemen hemen tamam n n (% 88.9, %97.9, %93.3) bu özelliklerin s n f ö retmenlerinde var oldu unu belirttikleri saptanm flt r. Tablo 1 Velilerin S n f Ö retmenlerinin Kiflilik Özelliklerine liflkin Beklentileri ve Ö retmenlerin Bu Beklentilere Uygunlu una Yönelik Görüflleri Kiflilik Özellikleri Beklentiler Uygunluk Resmî Özel Toplam Resmî Özel Toplam f f f f f f % % % % % % Sevecen, hoflgörülü ve flefkatli olma Ça dafl, yeniliklere aç k ve yarat c olma Sab rl ve özverili olma Güler yüzlü, samimi, 45 dürüst ve güvenilir olma yi bir örnek olma Duyarl ve yap c olma

11 HAZIR-BIKMAZ, GÜLER / Velilerin S n f Ö retmenlerinden Beklentileri ve S n f Tablo 1 (Devam) Velilerin S n f Ö retmenlerinin Kiflilik Özelliklerine liflkin Beklentileri ve Ö retmenlerin Bu Beklentilere Uygunlu una Yönelik Görüflleri Kiflilik Özellikleri Beklentiler Uygunluk Resmî Özel Toplam Resmî Özel Toplam f f f f f f % % % % % % Demokratik ve elefltirilere aç k olma Mesle ini sevme Kararl ve planl olma Düzenli ve temiz olma Özgüveni geliflmifl olma Di er taraftan, mesle ini sevme (% 18.3), kararl ve planl olma (% 13.0), düzenli ve temiz olma (% 8.7) ve özgüveni geliflmifl olma (%7.8) özelliklerinin velilerin çok az bir bölümü taraf ndan beklendi i saptanm fl ve bu grubun büyük ço unlu unun da ö retmenlerin bu özelliklere uygun oldu u yönünde görüfl belirtti i ortaya ç km flt r. Tabloda görüldü ü gibi, sevecen, hoflgörülü ve flefkatli olma (% 88.7) özelli- i özel ilkö retim okuluna devam eden ö renci velilerinin büyük ço- unlu u taraf ndan bir s n f ö retmeninden beklenen kiflilik özelli idir ve bu velilerin tamam na yak n da (%95.8) kendi s n f ö retmenlerinin bu özelli e uygun oldu unu belirtmifltir. Özel okul velilerinin yar dan fazlas güler yüzlü, samimi, dürüst ve güvenilir olma (%57.5), yar ya yak n sab rl ve özverili olma (%40.0) ve 1/3 ü de ça dafl, yeniliklere aç k ve yarat c olma (%32.5) özelliklerini s n f ö retmeninden bekledikleri kiflilik özellikleri olarak s ralam fllard r. Güler yüzlü, samimi, dürüst ve güvenilir olma (%57.5) özelli ini bekledi ini belirten özel okul velilerinin hemen hemen tamam n n (%93.5) bu özelli in çocuklar n n s n f ö retmenlerinde var oldu unu belirttikleri dikkat çekmektedir. Velilerin yar ya yak n taraf ndan beklenen sab rl ve özverili olma özelli i ise bu

12 456 KURAM VE UYGULAMADA E T M B L MLER velilerin tamam taraf ndan uygun olarak belirtilmifltir. Ça dafl, yeniliklere aç k ve yarat c olma özelli i özel okul velilerinin 1/3 ü taraf ndan ö retmenlerden beklenmekte; ancak bu grubun sadece % 69.2 si ö retmenlerinin bu özelli e uygun oldu unu belirtmektedir. Özgüveni geliflmifl olma (%16.2), düzenli ve temiz olma (%11.2) ve mesle ini sevme (%8.7) özellikleri ise özel okul velileri taraf ndan s n f ö retmeninden en az beklenen özellikler olarak dikkat çekmekte ve bu grubun ço unlu u taraf ndan ö retmenlerin bu özelliklere uygun oldu u yönünde görüfl belirtti i görülmektedir. S n f Ö retmenlerinin Meslekî Özelliklerine liflkin Bulgular Tablo 2 de görüldü ü gibi meslekî özelliklerden, çocuk geliflimi ve psikolojisi alan nda bilgi sahibi olma (% 44.3) ve s n fa hâkim olma ve disiplini sa lama (% 44.3) özellikleri resmî okul velilerinin yar ya yak n taraf ndan beklenen özellikler olmaktad r. Teknolojik ve güncel geliflmeleri takip ederek çocuklara yans tma ve onlar hayata haz rlama (%35.6) ve iyi bir gözlemci olma ve bireysel farkl l klar dikkate alma (%35.6) özellikleri ise resmî okul velilerinin 1/3 den fazlas taraf ndan beklenen özelliklerdir. Bu dört özelli- in velilerin büyük ço unlu u taraf ndan çocuklar n n ö retmenlerinde var oldu unu ifade ettikleri görülmektedir (% 88.2, % 88.2, % 85.3, % 78). Tablo 2 Velilerin S n f Ö retmeninin Meslekî Özelliklerine liflkin Beklentileri ve Ö retmenlerin Bu Özelliklere Uygunlu una liflkin Görüflleri Meslekî Özellikler Beklentiler Uygunluk Resmî Özel Toplam Resmî Özel Toplam f f f f f f % % % % % % S n fa hâkim olma ve disiplini sa lama Çocuk geliflimi ve psikolojisi alan nda bilgi sahibi olma Teknolojik ve güncel geliflmeleri takip ederek çocuklara yans tma ve onlar hayata haz rlama yi bir gözlemci olma ve bireysel farkl l klar dikkate alma

13 HAZIR-BIKMAZ, GÜLER / Velilerin S n f Ö retmenlerinden Beklentileri ve S n f Tablo 2 (Devam) Velilerin S n f Ö retmeninin Meslekî Özelliklerine liflkin Beklentileri ve Ö retmenlerin Bu Özelliklere Uygunlu una liflkin Görüflleri Meslekî Özellikler Beklentiler Uygunluk Resmî Özel Toplam Resmî Özel Toplam f f f f f f % % % % % % Mesle inde tecrübeli olma Okulu ve dersleri sevdirme, ö rencilerin beceri ve ilgilerini gelifltirerek baflar y hedefleme Konuya ve ö rencinin aktif kat l m na uygun yöntem ve teknikleri seçme ve uygulama Programa uygun olarak dersi planlama ve eksiksiz uygulama Ö renciyi araflt rma, yarat c l k ve elefltirel düflünmeye teflvik etme Rehber olma Ö renci baflar s n de erlendirme konusunda bilgi sahibi olma Dili anlafl l r ve etkili kullanma Ö renci baflar s n de erlendirme konusunda bilgi sahibi olma, dili anlafl l r ve etkili kullanma, ö renciyi araflt rma, yarat c l k ve elefltirel düflünmeye teflvik etme ve rehber olma özelliklerinin resmî okul velilerinin çok az bir bölümü (% 13, % 11.3, % 7.8, % 6.1) taraf ndan beklendi i saptanm fl ve bu özelliklerden ilk ikisi için grubun tamam, di er ikisi için ( % 88.8, % 71.4) grubun ço unlu unun ö retmenlerin uygun oldu u yönünde görüfl belirtti i ortaya ç km flt r. Ayn tabloda, meslekî alanda bir s n f ö retmeninin sahip olmas gereken özelliklerden, s n fa hâkim olma ve disiplini sa lama (% 43.7), teknolojik ve güncel geliflmeleri takip ederek çocuklara yans tma ve onlar hayata haz rlama (% 41.2) özelliklerini özel okul velilerinin yar ya yak n n n, iyi bir gözlem-

14 458 KURAM VE UYGULAMADA E T M B L MLER ci olma ve bireysel farkl l klar dikkate alma (%38.7) ve konuya ve ö rencinin aktif kat l m na uygun yöntem ve teknikleri seçme ve uygulama (%37.5) özelliklerini ise özel okul velilerinin küçük bir bölümünün bekledi i görülmektedir. Bu velilerin de büyük ço unlu u taraf ndan çocuklar n n ö retmenlerinde bu özelliklerin var oldu u ifade edilmektedir (% 85.7, % 93.9, % 93.5, % 86.6). Programa uygun olarak dersi planlama ve eksiksiz uygulama, dili anlafl l r ve etkili kullanma, ö renci baflar s n de erlendirme konusunda b ilgi sahibi olma, ö renciyi araflt rma, yarat c l k ve elefltirel düflünmeye teflvik etme ve rehber olma özelliklerinin özel okul velilerinin çok az bir bölümü (% 18.7, %18.7, % 17.5, % 10, % 10) taraf ndan beklendi i görülmekte ve programa uygun olarak dersi planlama ve eksiksiz uygulama ve dili anlafl l r ve etkili kullanma özellikleri için grubun büyük ço unlu unun (% 93.3, % 86.6), di- er üç özellik için ise grubun tamam n n ö retmenlerin uygun oldu- u yönünde görüfl belirtti i görülmektedir. Ö retmen-veli flbirli ine liflkin Bulgular Tablo 3 de görüldü ü gibi, ö retmen-veli iflbirli i konusunda resmî okul velilerinin % 60.8 i s n f ö retmenlerinden velilerle sürekli iletiflim kurma becerisine sahip olmalar n bekledi ini belirtirken bu grubun sadece 2/3 ü ö retmenlerin bu beceriye sahip oldu u yönünde görüfl belirtmifltir. Dolay s yla, grubun 1/3 ünün s n f ö retmenlerinin bu beceriye sahip olamad n düflündü ü ortaya ç km flt r. Ayn tabloda, resmî okul velilerinin % 39.1 i velilere sorunlarla ilgili çözüm yollar önerme ve onlarla iflbirli i yapma ve % 34.8 i velilere karfl samimi ve objektif davranma becerilerine ö retmenlerin sahip olmalar n bekledi i, bu grubun tamam na yak n n n da ö retmenlerin bu becerilere sahip oldu- unu belirtti i görülmektedir. Ancak, veliyi tan mada istekli olma ve onlar n farkl görüfllerine hoflgörü ile yaklaflma becerisi velilerin çok az bir bölümü (% 8.7) taraf ndan beklenmekte ve an lan grubun ço unlu u taraf ndan da bu becerinin ö retmenlerde var oldu unu düflündükleri görülmektedir.

15 HAZIR-BIKMAZ, GÜLER / Velilerin S n f Ö retmenlerinden Beklentileri ve S n f Tablo 3 Velilerin Ö retmen-veli flbirli ine Yönelik Beklentileri ve Ö retmenlerin Bu Beklentilere Uygunlu una liflkin Görüflleri Ö retmen-veli flbirli i Beklentiler Uygunluk Resmî Özel Toplam Resmî Özel Toplam f f F f f f % % % % % % Velilerle sürekli iletiflim kurma Velilere sorunlarla ilgili çözüm yollar önerme ve onlarla iflbirli i yapma Velilere karfl samimi ve objektif davranma Veliyi tan mada istekli olma ve onlar n farkl görüfllerine hoflgörü ile yaklaflma Tablo 3 de özel okul velilerinde da l m n biraz farkl laflt görülmektedir. Buna göre, velilere karfl samimi ve objektif davranma becerisini velilerin % 61.2 si ö retmenlerden beklemekte ve bu grubun tamam - na yak n da ö retmenlerin bu beceriye sahip olduklar n belirtmektedir. Özel okul velilerinin yar ya yak n, velilere sorunlarla ilgili çözüm yollar önerme ve onlarla iflbirli i yapma (% 41.2) ve velilerle sürekli iletiflim kurma (% 40.0) becerilerine ö retmenlerin sahip olmas gerekti i yönünde görüfl belirtmekte ve tamam na yak n da ö retmenlerin bu becerilere sahip olduklar n düflünmektedir. Ancak resmî okul velilerinde oldu u gibi özel okul velilerinin de çok az bir bölümü (% 16.2) veliyi tan mada istekli olma ve onlar n farkl görüfllerine hoflgörü ile yaklaflma becerisini ö retmenlerden beklemektedir. Bu yönde görüfl belirten velilerin ço- unlu unun bu becerinin ö retmenlerde var oldu unu düflündükleri ortaya ç km flt r. Tart flma S n f ö retmenlerinin sahip olmas gereken kiflilik özelliklerinden sevecen, hoflgörülü ve flefkatli olma özelli i gerek resmî gerek özel okul velilerinin büyük bir bölümü taraf ndan beklenen bir özellik olarak ortaya ç km fl ve yine her iki grup veli taraf ndan da ö retmenlerin bu özelli e sahip olduklar belirtilmifltir. Bir s n f ö retmeninde bulunmas

16 460 KURAM VE UYGULAMADA E T M B L MLER gereken en önemli kiflilik özellikleri aras nda hoflgörü, sevecenlik, anlay fll olma özellikleri gelmektedir (Gürkan & Gökçe, 1999). Ayn zamanda, ilkö retim birinci kademe ö rencileri ile yap lan bir araflt rmada da ö rencilerin, öncelikli olarak ö retmenlerinden sevecen ve hoflgörülü olmalar n bekledikleri ortaya ç km flt r (Gökçe, 2001). Böylece, veli ve ö renci beklentilerinde birinci s rada yer alan bu özelli in her iki veli grubu taraf ndan da ö retmenlerde var oldu unu belirtmeleri bu beklentinin genelde karfl land n göstermektedir. Tablo 1 de verilen di er kiflilik özelliklerine iliflkin olarak her iki veli grubunun yar dan az n n beklenti içinde olmas, yar dan fazlas n n bu özellikleri ö retmenlerden beklemediklerini göstermektedir. Oysa an lan tabloda verilen kiflilik özellikleri etkili bir s n f ö retmeninde bulunmas gereken özelliklerdir. Bu sebeple, velilerin yar dan fazlas - n n sadece bir özellik d fl nda di er özellikleri beklemiyor olmas oldukça düflündürücüdür. Nitekim, Ka tç bafl (1970) taraf ndan yap lan karfl laflt rmal bir araflt rmada, Türk aile yap s n n sevgi içeren k s tlay c bir aile oldu u ortaya ç km fl; çocu un okul yaflam na geçti i dönemde ise bu sevgi ve k s tlay c yap n n okul ve dolay s yla ö retmene yöneltildi i öne sürülmüfltür. flte bu sebeple, ailelerin ö retmenlerden çocuklar na karfl sevgi, flefkat ve hoflgörü gösterme yönündeki beklentileri bu tür bir aile yap s n n do al sonucu olarak karfl m za ç kmaktad r. Ancak velilerin ço unlu unun, s n f ö retmeninin sahip olmas gereken di er kiflilik özelliklerini de belirtmeleri beklenirdi. Nitekim yukar da belirtilen türde bir aile yap s n n k s tlay c -s k kontrol boyutu çocu un d fl kontrole ba ml olmas n ve özerkli inin yeterince geliflmemesini sa lamaktad r (Ka tç bafl, 1989). Ayn zamanda, Türkiye de çocuk yetifltirme de erleri araflt r ld nda, bu de erlerin çocu un sosyal kiflilik geliflimi üzerinde önemli etkisi oldu u bulunmufltur. K rsal-kentsel ve sosyo-ekonomik farkl l klardan fazla etkilenmeyen genel bir de er, aile-içi karfl l kl ba ml - l klard r. Çocuktan beklenen ba ms z olmas de il, ana-babaya ba- ml olmas d r. S k aile ba lar ve beraberlik kültürü bir yandan kifliler aras dayan flma sa larken di er yandan da çocuklar üzerindeki ba- ml l k bask lar, de iflen sosyo-ekonomik gerekliliklere çocuklar n uymalar n sa layacak özerklik yönelimlerini engelleyebilmektedir. Bu sorun evlerde ve okullarda gözlemlenmifltir. Evde aileye olan ba- ml l k ve itaat, okulda ö retmene yöneltilmektedir (Ka tç bafl, 1996). Görüldü ü gibi, tipik Türk aile yap s ndan kaynaklanan ve çocu a yüklenen de er ve beklentiler evde bafllay p okulda süregelmekte; bu da yukar da tart fl ld üzere çocu un gelifliminde bir tak m sorunlara yol açabilmektedir. flte bu sebeple, aile içi beraberlik ve yak nl k gereksinimlerini özerklik ve bireysellik ile ba daflt rarak

17 HAZIR-BIKMAZ, GÜLER / Velilerin S n f Ö retmenlerinden Beklentileri ve S n f yeni bir senteze ulaflma gereklili inden hareketle ba ms z davran fl gösteren, kendine güvenen, karar verebilen, karar n n sorumlulu unu tafl yabilen ve içsel denetimin geliflti i çocuklar yetifltirebilmek için okulda ö retmenlerin bu de erlere inanmas ve öncelikle kendilerinin sahip olmas gerekir. Bu sebeple, ça dafl, yeniliklere aç k ve yarat c olma, demokratik ve elefltirilere aç k olma, duyarl ve yap c olma, dürüst, özverili, güvenilir ve özgüveni geliflmifl olma gibi ö retmen özellikleri gelece in ça dafl, yarat - c, duyarl, ba ms z ve demokratik bireylerini yetifltirmede son derece önemli olmaktad r. Tablo 2 de yer alan ö retmenin sahip olmas gereken meslekî özelliklerden çocuk geliflimi ve psikolojisi alan nda bilgi sahibi olma ve s n fa hâkim olma ve disiplini sa lama özellikleri resmî okul velilerinin yar ya yak n taraf ndan s n f ö retmeninden beklenen özellikler olarak ortaya ç km fl; di er tüm meslekî özellikler ise velilerin daha küçük bir bölümü taraf ndan istenen özellikler olmufltur. Özel okul velilerinde ise da l - m n çok farkl olmad görülmektedir. Özel okul velilerinin yar ya yak n taraf ndan ö retmenden s n fa hâkim olma ve disiplini sa lama ile teknolojik ve güncel geliflmeleri takip ederek çocuklara yans tma ve onlar hayata haz rlama özelliklerinin beklendi i, di er tüm meslekî özelliklerin ise grubun daha küçük bir bölümü taraf ndan beklendi i ortaya ç km flt r. Tabloda yer alan meslekî özelliklerin hiç birinin hem resmî hem de özel okul velilerinin yar s taraf ndan bile beklenen özellikler olmamas son derece ilginçtir. Bu durumda gerek resmî gerek özel okul velilerinin az bir bölümünün ö retmenin sahip olmas gereken meslekî özelliklerin fark nda oldu u söylenebilir. Dolay s yla, velilerin yar dan fazlas n n (resmî ve özel) çocuklar n n ö retmenlerinden ne tür meslekî özellikler bekleyecekleri konusunda çok fazla bir bilgiye sahip olmad klar düflünülebilir. Oysa resmî okul velilerinin % 40.9 u, özel okul velilerinin ise % 82.5 i üniversite ve üzeri mezuniyete sahiptir. Özellikle özel okul velilerinin meslekî özelliklere iliflkin beklentilerinin daha fazla olmas beklenebilirdi. Di er taraftan Tablo 1 de incelendi i üzere, ça dafl, yeniliklere aç k ve yarat c olma, duyarl ve yap c olma ve demokratik ve elefltirilere aç k olma gibi kiflilik özelliklerine sahip bir ö retmenin, teknolojik ve güncel geliflmeleri takip ederek çocuklara yans tma ve onlar hayata haz rlama, iyi bir gözlemci olma ve bireysel farkl l klar dikkate alma, okulu ve dersleri sevdirme, ö rencilerin beceri ve ilgilerini gelifltirerek baflar y hedefleme, ö renciyi araflt rma, yarat c l k ve elefltirel düflünmeye teflvik etme ve rehber olma gibi meslekî özelliklere de sahip olaca düflünülmektedir. Ancak yukar da belirtilen kiflilik özellikleri ile meslekî özelliklere iliflkin veli beklentilerinin (resmî ve özel) oldukça düflük oldu u dikkate al nd nda, velilerin genelde; bireysel farkl l klar dikkate alan, onlar n beceri ve ilgilerini gelifltirebilen, yenilik ve geliflmeleri takip ede-

18 462 KURAM VE UYGULAMADA E T M B L MLER rek ö rencilerine aktarabilen, iyi bir örnek olarak onlara rehberlik yapabilen, çocuklar araflt rma ve elefltirel düflünmeye teflvik ederek onlar n yarat c l klar n destekleyen ve olanaklar sunan bir ö retmen profili beklentisi içinde olmad klar fikrini uyand rsa da velilerin bu özellikleri tam olarak ifade etme konusunda bir zorluk yaflam fl olabileceklerini düflündürmektedir. Bunun bir baflka sebebi olarak da ailelerin e itim sistemi ve okulun iflleyifli konusunda yeterince bilgi sahibi olmamalar gösterilebilir. Nitekim 1990 y l nda yap lan I. Aile fiuras nda da Türkiye de yaflayan bir çok ailenin özellikle örgün e itim sistemi ve sistemin iflleyifli konusunda bilgi düzeylerinin yetersizli ine iflaret edilmifltir. Ayn flekilde son y llarda yap lan baz araflt rmalar da ailelerin okulla ilgili bilgilere yeterince sahip olmad klar n ortaya koymaktad r (Do an, 1995; O an, 2000). Tablo 2 de veliler taraf ndan ö retmenlerden beklenen meslekî özellikler genelde düflük bir orana sahipken (en yüksek oran % 44.3), çocuklar n n ö retmenleri taraf ndan bu özelliklerin karfl lanma durumuna iliflkin oranlar oldukça yüksektir. Velilerin ço unlu- unun olmasa bile bir bölümünün bekledikleri meslekî özelliklere çocuklar n n ö retmeninin sahip oldu u konusunda görüfl belirtmeleri oldukça sevindiricidir. Nitekim ö retmenin sahip oldu u özelliklerin velinin beklentileri ile paralellik göstermesi, tutarl l k içinde karfl l kl anlay fl ve dayan flma ile e itimin sürdürülmesi yönünde zemin haz rlayacakt r. Tablo 3 te hat rlanaca üzere, ö retmen-veli iflbirli i konusunda resmî okul velilerinin yar dan fazlas bir s n f ö retmeninin sürekli iletiflim kurma becerisine sahip olmas gerekti ini belirtmekte ve bu grubun yaklafl k 1/3 ü ise ö retmenin bu beceriye sahip olmad n ifade etmektedir. Resmî okullarda s n flardaki ö renci say s n n fazla olmas, ö retmenlerin velilerle sürekli iletiflim kurmalar n güçlefltiren önemli bir etken olabilir. Zira ö retmenin bu beceriye sahip olmad - yönünde görüfl belirten baz velilerin ankette ö retmenin neden uygun olmad na yönelik görüflleri istenmemesine ra men s n flar n afl r kalabal kl n ayr ca belirttikleri dikkat çekmifltir. Di er taraftan velilerin bu beceriye iliflkin bir beklenti içinde olmalar, ö retmenle kurulan sürekli iletiflim yoluyla çocu un hem akademik hem de bireysel geliflimine olumlu katk lar sa layaca yönündeki bir düflüncenin yans mas olabilir. Tablo 3 te ö retmen-veli iflbirli i konusunda özel okul velilerinin resmî okul velilerinden daha farkl görüfl belirttikleri görülmektedir. Özel okul velilerinin yar dan fazlas n n ö retmenlerden velilere karfl sa-

19 HAZIR-BIKMAZ, GÜLER / Velilerin S n f Ö retmenlerinden Beklentileri ve S n f mimi ve objektif davranma becerisini bekledi i, bu velilerin tamam na yak n n n da kendi çocuklar n n ö retmenlerinin bu beceriye sahip oldu u yönünde görüfl belirtti i ortaya ç km flt r. Velilere karfl samimi ve objektif davranma becerisinin özel okul velilerinde ön plana ç km fl olmas n n sebebi samimiyet ve objektifli in etkili bir iletiflimin ön koflulu olarak görülüyor olmas, di er taraftan sürekli iletiflim kurma ve iflbirli i yapma becerilerinin ancak bu ön koflul yerine getirildi inde sa lanabilece inin düflünülüyor olmas gösterilebilir. Nitekim bu iki beceriyi özel okul velilerinin yar ya yak n n n tercih etmesi de bunun bir göstergesi olarak kabul edilebilir. Tablo 3 te yer alan velilere sorunlarla ilgili çözüm yollar önerme ve onlarla iflbirli i yapma becerisini her iki grup velilerinin yar dan az - n n, veliyi tan mada istekli olma ve onlar n farkl görüfllerine hoflgörü ile yaklaflma becerisini ise yine her iki grup velilerinin çok az n n s n f ö retmenlerinden beklemesi veliler ile ö retmenler aras nda iletiflim konusunda baz sorunlar n oldu unu düflündürmektedir. Lazar ve arkadafllar (1999) ö retmenlerin velileri tan mada istekli olmalar ve onlar n farkl görüfl ve düflüncelerini dikkate almalar n n etkili bir iletiflim ve iflbirli i için zorunlu oldu unu belirtmektedirler. Ailelerin ve ö retmenlerin okula iliflkin alg lar ve okul-aile iflbirli i konusundaki görüflleri, içinde yaflan lan kültür, tarihsel özgeçmifl ve okulun mevcut uygulamalar yoluyla flekillenmektedir. Ailelerin okulla ve ö retmenle ilgili alg lar na iliflkin bilgiler onlarla kurulacak iletiflimin ve yap lacak iflbirli inin sa lam bir temele dayanmas n sa layacakt r. Sonuç olarak, velilerin s n f ö retmenlerinden kiflilik, meslekî ve ö retmen-veli iflbirli i konusundaki beklentilerini saptamak ve s n f ö retmenlerinin bu beklentileri ne derece karfl lad klar na iliflkin veli görüfllerini ortaya koymak amac yla yap lan bu çal flmada, resmî ve özel okul velilerinin s n f ö retmeninin kiflilik özellikleri konusundaki beklentilerinde paralellik görülmektedir. Her iki veli grubunda da sevecen, hoflgörülü ve flefkatli olma özelli i ön planda beklenen özellik olmufltur. Meslekî özellikler aç s ndan hem resmî hem de özel okul velilerinin bu özelliklere iliflkin beklenti oranlar - n n düflük oldu u, veli-ö retmen iflbirli i konusunda ise her iki grubun beklentilerinde tam bir paralellik olmad saptanm flt r. Resmî okul velilerinin öncelikli olarak ö retmenlerin kendileriyle sürekli iletiflim kurmalar n, özel okul velilerinin ise ö retmenlerin kendilerine karfl samimi ve objektif davranmalar n bekledikleri ortaya ç km flt r.

20 464 KURAM VE UYGULAMADA E T M B L MLER Araflt rmada velilerin her üç kategoride yer alan beklentilerine s n f ö retmenlerinin uygun olup olmad na iliflkin elde edilen sonuçlar incelendi inde, uygunluk yüzdelerinin her iki veli grubunda da benzerlik gösterdi i ve bu oranlar n oldukça yüksek oldu u bulunmufltur. Ancak velilerle sürekli iletiflim kurma becerisini, resmî okul velilerinin yar dan fazlas n n ö retmenlerden bekledi i, buna karfl l k grubun 1/3 ünün ö retmenlerin bu beceriye sahip olmad n belirtti- i saptanm flt r. Araflt rma bulgular, çal flma grubundaki velilerin ö retmenlerin sahip olmas gereken özellikler konusunda yeterli bilgi düzeyine sahip olmad klar na iflaret etmektedir. Bu sebeple, okulun yap s ve iflleyifli, ö retmenlerde bulunmas gereken özellikler ile aile-okul iflbirli i gibi konularda velilerin bilgi düzeylerini art rmak ve onlar n hem okulda hem de evde çocuklar yla daha verimli çal flmalar yapmalar - n desteklemek üzere MEB, üniversiteler ve okullarla ortaklafla aile destek programlar, seminer ve konferanslar düzenlemelidir. Ö retmen yetifltiren yüksek ö retim programlar nda etkili iletiflim kurma ve aile-okul iflbirli i konular na yer verilmelidir. Ayn zamanda, örgün e itim sistemi içinde görev yapan tüm ö retmenlere de bu konularda hizmet içi e itim kurslar verilmelidir. De iflik ö retim kademeleri dikkate al narak velilerin okul ve ö retmenle ilgili beklentilerini ortaya koyan daha kapsaml araflt rmalar yap lmal d r. Kaynakça Aslan, B. (1990). lkokullarda okul-aile iliflkileri. Yay mlanmam fl doktora tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara. Baflbakanl k Aile Araflt rma Kurumu (1990). I. Aile fluras : Raporlar, görüflmeler, kararlar. Ankara: Aile Araflt rma Kurumu Baflkanl Yay nlar. Borich, G. D. (1996). Effective teaching methods (3rd ed.). New Jersey: Prentice-Hall. Çay rl, E. (1998). lkö retim 1. kademedeki okul-aile iliflkisi ile ilgili ö retmen ve veli görüflleri. Yay mlanmam fl yüksek lisans tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyon. Do an, E. (1995). Ankara merkez ilçelerindeki ilkö retim okullar nda okul-aile iletifliminin engelleri. Yay mlanmam fl yüksek lisans tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

21 HAZIR-BIKMAZ, GÜLER / Velilerin S n f Ö retmenlerinden Beklentileri ve S n f Eby, J. W. (1997). Reflective planning, teaching, and evaluation for the elementary school (2nd ed.). New Jersey: Prentice-Hall. Gökçe, E. (1999). lkö retim ö retmenlerinin yeterlikleri. Yay mlanmam fl doktora tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara. Gökçe, E. (2001, Haziran). lkö retim ö rencilerinin ö retmenlerden beklentileri. X. E itim Bilimleri Kongresinde sunulan bildiri, Bolu. Gözütok, D. (2000). Ö retmenli imi gelifltiriyorum. Ankara: Siyasal Kitabevi. Gürkan, T. & Gökçe, E. (1999). Türkiye de ve çeflitli ülkelerde ilkö retim: Program-ö renci-ö retmen. Ankara: Siyasal Kitabevi. Jones, V. F., & Jones, L. S. (1995). Comprehensive classroom management, creating positive learning environments for all students (4th edition). Needham Heitghts, Mass.: Allyn & Bacon. Ka tç bafl, Ç. (1970). Social norms and authoritarianism: A Turkish American comparison. Journal of Personaliyst and Social Psychology, 16, Ka tç bafl, Ç. (1989). Aile içi etkileflim ve çocuk geliflimi. Türkiye de çocu un durumu içinde (s ). Ankara: Maya Matbaac l k Yay nc l k. Ka tç bafl, Ç. (1996). nsan, aile, kültür. stanbul: Remzi Kitabevi. Kafl kç, M. (1996). lkö retimde velilerle iflbirli i kurmada ö retmenlerin kendi yeterlilikleriyle ilgili görüfller. Yay mlanmam fl yüksek lisans tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara. Kazak, E. (1998). Okul-aile iflbirli i ve sorunlar. Yay mlanmam fl yüksek lisans tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adapazar. Kellough, R., D. (1997). A resource guide for teaching: K-12 (2nd ed.). New Jersey: Prentice-Hall. Lazar, A., & Slostad, F. (1999). Parent-teacher relationships: Interpersonal relations. Clearing House, 72, Lazar, A., Broderick, P., Mastrilli, T., & Slostad, F. (1999). Educating teachers for parent involvement. Contemporary Education, 70 (3), O an, M. (2000). Okul, okul aile birli i ile ana-baba iletiflimi ve velilerin e itim beklentisi. Yay mlanmam fl yüksek lisans tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara. Robinson, E. L., & Fine, M. J. (1994). Developing collaborative home-school relationships. Preventing School Failure, 39 (1), fiimflek, A. (2000). E itim iletiflimi. Eskiflehir: Anadolu Üniversitesi Yay nlar. Yavuzer, H. (1995). Ana-baba okulu. stanbul: Remzi Kitabevi. Yaylac, A. F. (1999). lkö retim okullar nda ailenin okula kat l m. Yay mlanmam fl yüksek lisans tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara. Y ld r m, A. & fiimflek, H. (1999). Sosyal bilimlerde nitel araflt rma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yay nevi.

22 What Parents Expect From Classroom Teachers and How Classroom Teachers Measure Up to Those Expectations Fatma B kmaz*, Duygu S. Güler** Ankara University Abstract The purpose of this research was to identify the expectations of parents from private and public primary classroom teachers and to determine how well teachers satisfy these expectations. A survey was administered to 195 parents (80 private and 115 public school parents). A vast majority of the both groups expected teachers to be loving, understanding, and compassionate. There were low expectations about teachers professional characteristics in both parent groups. While the public school parents expected that teachers establish continuing communication, private school parents expected teachers to behave sincerely and objectively. A majority of both groups have voiced opinions of satisfaction related to their expectations. Key Words Parents Expectation, Characteristics of Teachers, Parent-Teacher Cooperation. Primary education involves the shaping of children s expectations and hopes while supplying them necessary elements to create a modern individual. It is the most outstanding of all levels of schooling. It is for this reason that the education the child receives during this period should be one of quality. Therefore, teachers must be equipped with certain qualities regarding their personalities as well as their profession in order to meet the needs of their students. During the review of current literature regarding classroom teachers personality characteristics, the following characteristics were emphasized. Teachers should be: patient, loving, understanding, openminded, encouraging and supportive to students, objective, democratic, modern and open to innovation. In addition, teachers needs to have a well-developed sense of self-esteem, to be energetic, healthy and productive (Gökçe & Gürkan, 1999; Kellough, 1997; fiimflek, 2000). * Correspondence: Dr., Ankara Üniversitesi E itim Bilimleri Fakültesi, lkö retim Bölümü, Cebeci Kampüsü, Ankara. bikmaz@education.ankara.edu.tr ** Dr., Ankara Üniversitesi E itim Bilimleri Fakültesi, lkö retim Bölümü, Cebeci Kampüsü, Ankara. guler@education.ankara.edu.tr

Hiçbir zaman Ara s ra Her zaman

Hiçbir zaman Ara s ra Her zaman Ö RETMEN ÖZ DE ERLEND RME FORMU K fi L K ÖZELL KLER flimi seviyorum. Sab rl y m. Uyumluyum. fl birli ine aç m. Güler yüzlüyüm. yi bir gözlemciyim. yi bir planlamac y m. Çocuklara, ailelere, meslektafllar

Detaylı

Merkezi Sterilizasyon Ünitesinde Hizmet çi E itim Uygulamalar

Merkezi Sterilizasyon Ünitesinde Hizmet çi E itim Uygulamalar Merkezi Sterilizasyon Ünitesinde Hizmet çi E itim Uygulamalar Hmfl. Sevgili GÜREL Emekli, Ac badem Sa l k Grubu Ac badem Hastanesi, Merkezi Sterilizasyon Ünitesi, STANBUL e-posta: sgurkan@asg.com.tr H

Detaylı

Lima Bildirgesi AKADEM K ÖZGÜRLÜK VE YÜKSEK Ö RET M KURUMLARININ ÖZERKL

Lima Bildirgesi AKADEM K ÖZGÜRLÜK VE YÜKSEK Ö RET M KURUMLARININ ÖZERKL D ü n y a Ü n i v e r s i t e l e r S e r v i s i Lima Bildirgesi AKADEM K ÖZGÜRLÜK VE YÜKSEK Ö RET M KURUMLARININ ÖZERKL BAfiLANGIÇ nsan Haklar Evrensel Beyannamesinin 40. y ldönümünde 6-10 Eylül tarihleri

Detaylı

Tablo 2.1. Denetim Türleri. 2.1.Denetçilerin Statülerine Göre Denetim Türleri

Tablo 2.1. Denetim Türleri. 2.1.Denetçilerin Statülerine Göre Denetim Türleri 2 DENET M TÜRLER 2.DENET M TÜRLER Denetim türleri de iflik ölçütler alt nda s n fland r labilmektedir. En yayg n s n fland rma, denetimi kimin yapt na ve denetim sonunda elde edilmek istenen faydaya (denetim

Detaylı

YEDİNCİ KISIM Kurullar, Komisyonlar ve Ekipler

YEDİNCİ KISIM Kurullar, Komisyonlar ve Ekipler YEDİNCİ KISIM Kurullar, Komisyonlar ve Ekipler Kurul, komisyon ve ekiplerin oluşturulması MADDE 107- (1) Okullarda, eğitim, öğretim ve yönetim etkinliklerinin verimliliğinin sağlanması, okul ve çevre işbirliğinin

Detaylı

Türk Üniversite Mezunlar Birli i, Makedonya

Türk Üniversite Mezunlar Birli i, Makedonya 287 MAKEDONYA E T M S STEM NDE TÜRKLER N KADRO SORUNU VE GET R LEN ÖNER LER Bayramali LUfi Türk Üniversite Mezunlar Birli i, Makedonya Genel olarak Makedonya ve Nüfus Da l m Güneybat Avrupa da Balkan yar

Detaylı

Uygulama Önerisi 1110-2: ç Denetim Yöneticisi- Hiyerarflik liflkiler

Uygulama Önerisi 1110-2: ç Denetim Yöneticisi- Hiyerarflik liflkiler Uygulama Önerileri 59 Uygulama Önerisi 1110-2: ç Denetim Yöneticisi- Hiyerarflik liflkiler Uluslararas ç Denetim Meslekî Uygulama Standartlar ndan Standart 1110 un Yorumu lgili Standart 1110 Kurum çi Ba

Detaylı

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü 07.03.2012 06:18

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü 07.03.2012 06:18 http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/03/201203... 1 of 5 6 Mart 2012 SALI Resmî Gazete Sayı : 28225 Atatürk Üniversitesinden: YÖNETMELİK ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ASTROFİZİK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Olcay Bige AŞKUN. İşletme Yönetimi Öğretim ve Eğitiminde Örnek Olaylar ile Yazınsal Kurguları

Yrd. Doç. Dr. Olcay Bige AŞKUN. İşletme Yönetimi Öğretim ve Eğitiminde Örnek Olaylar ile Yazınsal Kurguları I Yrd. Doç. Dr. Olcay Bige AŞKUN İşletme Yönetimi Öğretim ve Eğitiminde Örnek Olaylar ile Yazınsal Kurguları II Yay n No : 2056 Hukuk Dizisi : 289 1. Bas Kas m 2008 - STANBUL ISBN 978-975 - 295-953 - 8

Detaylı

ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİ ÖĞRETMENİ

ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİ ÖĞRETMENİ TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda; öğrencilere eğitim ve öğretim teknikleri ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER Öğretmenlik meslek bilgisi dersleri ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların,

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (Değişik:RG-14/2/2014-28913) (1) Bu Yönetmeliğin amacı; yükseköğrenim

Detaylı

İlkadım Birey Tanıma Envanteri

İlkadım Birey Tanıma Envanteri İlkadım Birey Tanıma Envanteri İLKADIM Birey Tanıma Envanteri; Birey tanıma teknikleri kapsamında hazırlanmıştır. İlkokul 3. ve 4. sınıf ve Ortaokul 5.6.7.8.sınıf, ile Lise Haz.9.10.11. ve 12.sınıf aralığındaki

Detaylı

FELSEFE GRUBU ÖĞRETMENİ

FELSEFE GRUBU ÖĞRETMENİ TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere, felsefe, psikoloji, sosyoloji ve mantık ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Felsefe, psikoloji, sosyoloji ve mantık

Detaylı

OYUNCU SAYISI Oyun bir çocuk taraf ndan oynanabilece i gibi, farkl yafl gruplar nda 2-6 çocuk ile de oynanabilir.

OYUNCU SAYISI Oyun bir çocuk taraf ndan oynanabilece i gibi, farkl yafl gruplar nda 2-6 çocuk ile de oynanabilir. OYUNCA IN ADI Akl nda Tut YAfi GRUBU 4-6 yafl OYUNCU SAYISI Oyun bir çocuk taraf ndan oynanabilece i gibi, farkl yafl gruplar nda 2-6 çocuk ile de oynanabilir. GENEL KURALLAR Çocuklar n görsel belle inin

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ ÖĞRETMENİ

ÇOCUK GELİŞİMİ ÖĞRETMENİ TANIM Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda öğrencilere ya da yetişkinlere çocuk eğitimi ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Çocuk gelişimi ile ilgili hangi

Detaylı

3. SALON PARALEL OTURUM XII SORULAR VE CEVAPLAR

3. SALON PARALEL OTURUM XII SORULAR VE CEVAPLAR 3. SALON PARALEL OTURUM XII SORULAR VE CEVAPLAR 423 424 3. Salon Paralel Oturum XII - Sorular ve Cevaplar OTURUM BAfiKANI (Ali Metin POLAT) OTURUM BAfiKANI - Gördü ünüz gibi son derece demokratik bir yönetim

Detaylı

MUHASEBE GRUBU ÖĞRETMENİ

MUHASEBE GRUBU ÖĞRETMENİ TANIM Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, muhasebe ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Muhasebe ile ilgili hangi bilgi,

Detaylı

Uluslararası Durum. rkiye nin Dikkate Alması Gereken. Prof.Dr.Giray. .Giray Berberoğlu Orta Doğu u Teknik Üniversitesi

Uluslararası Durum. rkiye nin Dikkate Alması Gereken. Prof.Dr.Giray. .Giray Berberoğlu Orta Doğu u Teknik Üniversitesi Uluslararası Durum Belirleme Çalışmaları Kapsamında TürkiyeT rkiye nin Dikkate Alması Gereken Sonuçlar Prof.Dr.Giray.Giray Berberoğlu Orta Doğu u Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkiye nin Katıld

Detaylı

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Siirt Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama

Detaylı

Kaynaştırma Uygulamaları Yrd. Doç. Dr. Emre ÜNLÜ. eskemre@gmail.com

Kaynaştırma Uygulamaları Yrd. Doç. Dr. Emre ÜNLÜ. eskemre@gmail.com Kaynaştırma Uygulamaları Yrd. Doç. Dr. Emre ÜNLÜ eskemre@gmail.com Kaynaştırma Özel Gereksinimli Bireylerin Eğitim Ortamları Tam zamanlı genel eğitim sınıfı Öğretmene danışmanlık sağlandığı tam zamanlı

Detaylı

TÜRK YE B L MSEL VE TEKNOLOJ K ARAfiTIRMA KURUMU DESTEK PROGRAMLARI BAfiKANLIKLARI KURULUfi, GÖREV, YETK VE ÇALIfiMA ESASLARINA L fik N YÖNETMEL K (*)

TÜRK YE B L MSEL VE TEKNOLOJ K ARAfiTIRMA KURUMU DESTEK PROGRAMLARI BAfiKANLIKLARI KURULUfi, GÖREV, YETK VE ÇALIfiMA ESASLARINA L fik N YÖNETMEL K (*) TÜRK YE B L MSEL VE TEKNOLOJ K ARAfiTIRMA KURUMU DESTEK PROGRAMLARI BAfiKANLIKLARI KURULUfi, GÖREV, YETK VE ÇALIfiMA ESASLARINA L fik N YÖNETMEL K (*) Amaç ve Kapsam Madde 1- Bu Yönetmelik, Türkiye Bilimsel

Detaylı

YÖNETMELİK. a) Çocuk: Daha erken yaşta ergin olsa bile 18 yaşını doldurmamış kişiyi,

YÖNETMELİK. a) Çocuk: Daha erken yaşta ergin olsa bile 18 yaşını doldurmamış kişiyi, 27 Mart 2012 SALI Resmî Gazete Sayı : 28246 Bingöl Üniversitesinden: YÖNETMELİK BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ ÇOCUK ARAŞTIRMA VE REHBERLİK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi

Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi özcan DEMİREL 1750 Üniversiteler Yasası nın 2. maddesinde üniversiteler, fakülte, bölüm, kürsü ve benzeri kuruluşlarla hizmet birimlerinden oluşan özerkliğe ve kamu

Detaylı

1) Öğrenci kendi başına proje yapma becerisini kazanır. 1,3,4 1,2

1) Öğrenci kendi başına proje yapma becerisini kazanır. 1,3,4 1,2 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Bitirme Projesi BIL401 7 0+4 2 5 Ön Koşul Dersleri Yok Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Seçmeli / Yüz Yüze Dersin

Detaylı

MESLEK MENSUPLARI AÇISINDAN TÜRK YE DENET M STANDARTLARININ DE ERLEND R LMES

MESLEK MENSUPLARI AÇISINDAN TÜRK YE DENET M STANDARTLARININ DE ERLEND R LMES MESLEK MENSUPLARI AÇISINDAN TÜRK YE DENET M STANDARTLARININ DE ERLEND R LMES Ahmet AKIN / TÜRMOB Yönetim Kurulu Üyesi 387 388 Genel Oturum III - Meslek Mensuplar Aç s ndan Türkiye Denetim Standartlar n

Detaylı

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel Esaslar Amaç Madde 1- (1)Bu

Detaylı

Tasarım Psikolojisi (SEÇ356) Ders Detayları

Tasarım Psikolojisi (SEÇ356) Ders Detayları Tasarım Psikolojisi (SEÇ356) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Tasarım Psikolojisi SEÇ356 Seçmeli 2 0 0 2 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ)

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) HALKLA İLİŞKİLER VE ORGANİZASYON HİZMETLERİ ALANI ANKARA 2007 ÖĞRENME FAALİYETİ -19 HALKLA İLİŞKİLER VE

Detaylı

fen eğitim kurumları www.fenkoleji.com

fen eğitim kurumları www.fenkoleji.com fen eğitim kurumları www.fenkoleji.com K 8 Fen Koleji'nde, anas n f ndan 8. S n fa kadar bütünlük ve devaml l k arz eden bir e itim program uygulan r. Bu programla tüm s n f düzeylerinde ö rencilere temel

Detaylı

MATEMATİK ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda öğrencilere, matematik ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER

MATEMATİK ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda öğrencilere, matematik ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda öğrencilere, matematik ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Matematik ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların,

Detaylı

Ders 3: SORUN ANAL Z. Sorun analizi nedir? Sorun analizinin yöntemi. Sorun analizinin ana ad mlar. Sorun A ac

Ders 3: SORUN ANAL Z. Sorun analizi nedir? Sorun analizinin yöntemi. Sorun analizinin ana ad mlar. Sorun A ac Ders 3: SORUN ANAL Z Sorun analizi nedir? Sorun analizi, toplumda varolan bir sorunu temel sorun olarak ele al r ve bu sorun çevresinde yer alan tüm olumsuzluklar ortaya ç karmaya çal fl r. Temel sorunun

Detaylı

MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Muş Alparslan Üniversitesi Uzaktan

Detaylı

Animasyon Tabanl Uygulamalar n Yeri ve Önemi

Animasyon Tabanl Uygulamalar n Yeri ve Önemi Otomasyon Sistemleri E itiminde Animasyon Tabanl Uygulamalar n Yeri ve Önemi Murat Ayaz Kocaeli Üniversitesi Teknik E itim Fakültesi, Elektrik E itimi Koray Erhan Kocaeli Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi,

Detaylı

Araflt rma modelinin oluflturulmas. Veri toplama

Araflt rma modelinin oluflturulmas. Veri toplama 21 G R fi Araflt rman n amac na ba l olarak araflt rmac ayr ayr nicel veya nitel yöntemi kullanabilece i gibi her iki yöntemi bir arada kullanarak da araflt rmas n planlar. Her iki yöntemin planlama aflamas

Detaylı

önce çocuklar Türkiye için Önce Çocuklar önemlidir

önce çocuklar Türkiye için Önce Çocuklar önemlidir önce çocuklar Türkiye için Önce Çocuklar önemlidir 2002 May s ay nda yap lan Birleflmifl Milletler Çocuk Özel Oturumu öncesinde tüm dünyada gerçeklefltirilen Çocuklar çin Evet Deyin kampanyas na Türkiye

Detaylı

Seminer (MGMT 500) Ders Detayları

Seminer (MGMT 500) Ders Detayları Seminer (MGMT 500) Ders Detayları Ders AdıDers Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Seminer MGMT 500 Her İkisi 0 0 0 0 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin

Detaylı

BİREYSEL SES EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN GELENEKSEL MÜZİKLERİMİZİN DERSTEKİ KULLANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞ VE BEKLENTİLERİ

BİREYSEL SES EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN GELENEKSEL MÜZİKLERİMİZİN DERSTEKİ KULLANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞ VE BEKLENTİLERİ BİREYSEL SES EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN GELENEKSEL MÜZİKLERİMİZİN DERSTEKİ KULLANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞ VE BEKLENTİLERİ Dr. Ayhan HELVACI Giriş Müzik öğretmeni yetiştiren kurumlarda yapılan eğitim birçok disiplinlerden

Detaylı

KDU (Kazanım Değerlendirme Uygulaması) nedir?

KDU (Kazanım Değerlendirme Uygulaması) nedir? KDU (Kazanım Değerlendirme Uygulaması) nedir? Kazanım Değerlendirme Uygulaması (KDU), Vitamin Ortaokul Kurumsal üyesi olan özel okullarda, öğrencilerin bilgi ve beceri düzeylerinin bilişsel süreçler çerçevesinde

Detaylı

Akreditasyon Çal malar nda Temel Problemler ve Organizasyonel Bazda Çözüm Önerileri

Akreditasyon Çal malar nda Temel Problemler ve Organizasyonel Bazda Çözüm Önerileri Akreditasyon Çal malar nda Temel Problemler ve Organizasyonel Bazda Çözüm Önerileri Prof.Dr. Cevat NAL Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarl k Fakültesi Dekan Y.Doç.Dr. Esra YEL Fakülte Akreditasyon Koordinatörü

Detaylı

GRAFİK TASARIMCISI TANIM

GRAFİK TASARIMCISI TANIM TANIM Bir mesajı görsel yolla belirli bir hedef kitleye ulaştırmak amacıyla logo, afiş, büyük boy sokak afişi yani billboard, basın ilanı, ambalaj, kitap, dergi, tanıtım filmleri, çizgi film gibi iletişim

Detaylı

TMMOB FİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI 29. DÖNEM ÇALIŞMA PROGRAMI (TASLAK) (2014 2015)

TMMOB FİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI 29. DÖNEM ÇALIŞMA PROGRAMI (TASLAK) (2014 2015) TMMOB FİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI 29. DÖNEM ÇALIŞMA PROGRAMI (TASLAK) (2014 2015) ANKARA NİSAN-2014 GİRİŞ Dünyada ve ülkemizde yaşanan ekonomik, siyasal, sosyal ve kültürel gelişmelerin yaşam ve meslek alanlarımıza

Detaylı

202 Türk ve Afrikal Sivil Toplum Kurulufllar / Turkish and African Civil Society Organizations

202 Türk ve Afrikal Sivil Toplum Kurulufllar / Turkish and African Civil Society Organizations 201 B RLEfiM fi M LLETLER ÇOCUKLARA YARDIM FONU (UNICEF) Ertan KARABIYIK UNICEF Türkiye Türkiye Temsilcili i E itim Bölümünün Çal flmalar Türkiye nin E itimle lgili Temel Göstergeleri Okul Öncesi E itim

Detaylı

ARAMALI VERG NCELEMES NDE SÜRE. Adalet ilkin devletten gelmelidir Çünkü hukuk, devletin toplumsal düzenidir.

ARAMALI VERG NCELEMES NDE SÜRE. Adalet ilkin devletten gelmelidir Çünkü hukuk, devletin toplumsal düzenidir. ARAMALI VERG NCELEMES NDE SÜRE Adalet ilkin devletten gelmelidir Çünkü hukuk, devletin toplumsal düzenidir. ARISTO 88 ARAMALI VERG NCELEMES NDE SÜRE 1. KONU 213 say l Vergi Usul Kanunu nun (VUK) 142, 143,

Detaylı

1.3. NİTEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ... 2 1.1. GİRİŞ... 2 1.2. NİTEL ARAŞTIRMALARDA GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK SORUNLARI... 2

1.3. NİTEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ... 2 1.1. GİRİŞ... 2 1.2. NİTEL ARAŞTIRMALARDA GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK SORUNLARI... 2 İÇİNDEKİLER 1. NİTEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ... 2 1.1. GİRİŞ... 2 1.2. NİTEL ARAŞTIRMALARDA GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK SORUNLARI... 2 1.3. NİTEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ... 2 1.3.1. ÖRNEK OLAY (DURUM ÇALIŞMASI) YÖNTEMİ...

Detaylı

De iflen ve Farkl laflan E itim htiyaçlar n Karfl lamaya Yönelik Güncel Bir Müzik Ö retmeni Yetifltirme Modeli

De iflen ve Farkl laflan E itim htiyaçlar n Karfl lamaya Yönelik Güncel Bir Müzik Ö retmeni Yetifltirme Modeli Uluslararas Yüksekö retim Kongresi: Yeni Yönelifller ve Sorunlar (UYK-2011) 27-29 May s 2011, stanbul; 2. Cilt / Bölüm XI / Sayfa 1303-1311 De iflen ve Farkl laflan E itim htiyaçlar n Karfl lamaya Yönelik

Detaylı

Bir Müflterinin Yaflam Boyu De erini Hesaplamak çin Form

Bir Müflterinin Yaflam Boyu De erini Hesaplamak çin Form Bir Müflterinin Yaflam Boyu De erini Hesaplamak çin Form Bu formu, müflterilerinizden birinin yaflam boyu de erini hesaplamak için kullan n. Müflterinin ad : Temel formül: Yaflam boyunca müflterinin öngörülen

Detaylı

İKİNCİ BÖLÜM EKONOMİYE GÜVEN VE BEKLENTİLER ANKETİ

İKİNCİ BÖLÜM EKONOMİYE GÜVEN VE BEKLENTİLER ANKETİ İKİNCİ BÖLÜM EKONOMİYE GÜVEN VE BEKLENTİLER ANKETİ 120 kinci Bölüm - Ekonomiye Güven ve Beklentiler Anketi 1. ARAfiTIRMANIN AMACI ve YÖNTEM Ekonomiye Güven ve Beklentiler Anketi, tüketici enflasyonu, iflsizlik

Detaylı

MURAT YÜKSEL. FEM N ST HUKUK KURAMI VE FEM N ST DÜfiÜNCE TEOR LER

MURAT YÜKSEL. FEM N ST HUKUK KURAMI VE FEM N ST DÜfiÜNCE TEOR LER I MURAT YÜKSEL FEM N ST HUKUK KURAMI VE FEM N ST DÜfiÜNCE TEOR LER III DR. MURAT YÜKSEL Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ö retim Görevlisi FEM N ST HUKUK KURAMI VE FEM N ST DÜfiÜNCE TEOR LER IV Yay

Detaylı

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1. GİRİŞ Odamızca, 2009 yılında 63 fuara katılan 435 üyemize 423 bin TL yurtiçi fuar teşviki ödenmiştir. Ödenen teşvik rakamı, 2008 yılına

Detaylı

DR. NA L YILMAZ. Kastamonulular Örne i

DR. NA L YILMAZ. Kastamonulular Örne i I DR. NA L YILMAZ HEMfiEHR K ML Kastamonulular Örne i II Yay n No : 2039 Sosyoloji : 1 1. Bas - Ekim 2008 - STANBUL ISBN 978-975 - 295-936 - 1 Copyright Bu kitab n Türkiye deki yay n haklar BETA Bas m

Detaylı

YÖNTEM 1.1. ÖRNEKLEM. 1.1.1. Örneklem plan. 1.1.2. l seçim ölçütleri

YÖNTEM 1.1. ÖRNEKLEM. 1.1.1. Örneklem plan. 1.1.2. l seçim ölçütleri BÖLÜM 1 YÖNTEM Bu çal flma 11, 13 ve 15 yafllar ndaki gençlerin sa l k durumlar ve sa l k davran fllar n saptamay hedefleyen, kesitsel tan mlay c ve çok uluslu Health Behavior in School Aged Children,

Detaylı

Ö RENC LER N B YOLOJ LABORATUVAR DERSLER NDE Ö RETMENLER NDEN BEKLED KLER Ö RET M YÖNET M DAVRANIfiLARI *

Ö RENC LER N B YOLOJ LABORATUVAR DERSLER NDE Ö RETMENLER NDEN BEKLED KLER Ö RET M YÖNET M DAVRANIfiLARI * Hacettepe Üniversitesi E itim Fakültesi Dergisi 25 : 68-75 [2003] Ö RENC LER N B YOLOJ LABORATUVAR DERSLER NDE Ö RETMENLER NDEN BEKLED KLER Ö RET M YÖNET M DAVRANIfiLARI * THE TEACHING MANAGEMENT BEHAVIOR

Detaylı

Geleceğin Dersliğini Tasarlamak

Geleceğin Dersliğini Tasarlamak Geleceğin Dersliğini Tasarlamak Mehmet MUHARREMOĞL Ulusal Koordinatör mmuharremoglu@meb.gov.tr Zehra SAYIN Teknik Koordinatör zehrasayin@meb.gov.tr Projenin yasal çerçevesi itec Projesi 7. ÇP Bilgi ve

Detaylı

.. 95. Çeviren: Dr. Almagül sina

.. 95. Çeviren: Dr. Almagül sina .. 95 Türkiye ile Kazakistan: Karfl l kl Kazan mlara Dayal Bir flbirli i Bektas Mukhamejanov * Çeviren: Dr. Almagül sina Kazakistan ba ms zl n kazand ndan itibaren, d fl politika stratejisinde çok yönlü

Detaylı

Tesis ve Malzeme Kullanımı

Tesis ve Malzeme Kullanımı KAPANıŞTAN ÖNCE POLİTİKALAR Tesis ve Malzeme Kullanımı SORUNLAR -Yeterli tesis ve malzeme yok - Malzeme bilgisi sınırlı - Bakım, onarım, temizlik yetersizliği - Tesis ve malzemelerin amaç dışı kullanımı

Detaylı

Türkçe Ö retmeni Adaylar n n Görüfllerine Göre Türkçe E itimi Lisans Program

Türkçe Ö retmeni Adaylar n n Görüfllerine Göre Türkçe E itimi Lisans Program Uluslararas Yüksekö retim Kongresi: Yeni Yönelifller ve Sorunlar (UYK-2011) 27-29 May s 2011, stanbul; 2. Cilt / Bölüm XI / Sayfa 1480-1490 Türkçe Ö retmeni Adaylar n n Görüfllerine Göre Türkçe E itimi

Detaylı

Bulunduğu Kaynaştırma

Bulunduğu Kaynaştırma İşitme Engelli Öğrencilerin Bulunduğu Kaynaştırma Ortamlarında Fiziksel Düzenlemeler Araş. Gör. Duygu BÜYÜKKÖSE Araş. Gör. Hüseyin KOÇ Doç. Dr. Hasan GÜRGÜR ÖZEK 2015, Anadolu Üniversitesi Giriş İşitme

Detaylı

KAR YER GÜNLER PROJES. Murat F DAN

KAR YER GÜNLER PROJES. Murat F DAN KAR YER GÜNLER PROJES Murat F DAN 2012-2013 AYBASTI ANADOLU L SES KAR YER GÜNLER PROJES PROJE SAH OLAN OKUL AYBASTI ANADOLU L SES PROJEN N ADI KAR YER GÜNLER PROJEN N AMACI rencilerin meslekleri her yönüyle

Detaylı

İngilizce Öğretmenlerinin Bilgisayar Beceri, Kullanım ve Pedagojik İçerik Bilgi Özdeğerlendirmeleri: e-inset NET. Betül Arap 1 Fidel Çakmak 2

İngilizce Öğretmenlerinin Bilgisayar Beceri, Kullanım ve Pedagojik İçerik Bilgi Özdeğerlendirmeleri: e-inset NET. Betül Arap 1 Fidel Çakmak 2 İngilizce Öğretmenlerinin Bilgisayar Beceri, Kullanım ve Pedagojik İçerik Bilgi Özdeğerlendirmeleri: e-inset NET DOI= 10.17556/jef.54455 Betül Arap 1 Fidel Çakmak 2 Genişletilmiş Özet Giriş Son yıllarda

Detaylı

ÜN TE V SOSYAL TUR ZM

ÜN TE V SOSYAL TUR ZM ÜN TE V SOSYAL TUR ZM Bu ünitede turizmin çeflitlerinden biri olan sosyal turizmi daha ayr nt l bir flekilde ö renip, ülkemizdeki sosyal turizmin geliflimi hakk nda bilgiler edinece iz. Ç NDEK LER A. S

Detaylı

3 9 12 13 14 29 2 5 Tablo-2: Kat l m Öncesi Mali Yard m Kapsam nda Uygulanan Hibe Programlar (devam ) Tablo-2: Kat l m Öncesi Mali Yard m Kapsam nda Uygulanan Hibe Programlar (devam ) Tablo-4:

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Ölçme ve Değerlendirme MB 302 6 3+0 3 3

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Ölçme ve Değerlendirme MB 302 6 3+0 3 3 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Ölçme ve Değerlendirme MB 302 6 3+0 3 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Zorunlu / Yüz Yüze Dersin

Detaylı

Türk Dili II (TURK 102) Ders Detayları

Türk Dili II (TURK 102) Ders Detayları Türk Dili II (TURK 102) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Türk Dili II TURK 102 Her İkisi 2 0 0 2 2 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ÇELİK BORU TESİSATÇISI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ÇELİK BORU TESİSATÇISI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ÇELİK BORU TESİSATÇISI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Fransızca II BİS312 6 2+0 2 3

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Fransızca II BİS312 6 2+0 2 3 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Fransızca II BİS312 6 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Fransızca Lisans Yüz Yüze / Seçmeli Dersin Koordinatörü

Detaylı

9. Uluslararas Ceza Hukuku Kongresi (Lahey, 23-30 A ustos 1964)

9. Uluslararas Ceza Hukuku Kongresi (Lahey, 23-30 A ustos 1964) 9. Uluslararas Ceza Hukuku Kongresi (Lahey, 23-30 A ustos 1964) Çeviren Av. Aysun Dalk l ç * Konular: 1. Tekerrür ve birden fazla suç ifllenmesi d fl ndaki a rlat c nedenler 2. Aileye ve cinsel dokunulmazl

Detaylı

Amacımız Fark Yaratacak Makine Mühendisleri Yetiştirmek - OAIB Moment Expo

Amacımız Fark Yaratacak Makine Mühendisleri Yetiştirmek - OAIB Moment Expo Sayfa 1 / 6 OCAK 2016 SAYI: 92 Gelişen teknolojiye ayak uydurabilen, teknik bilgi ve becerilere sahip fark yaratacak lider makine mühendisleri yetiştirmek üzere yola çıktıklarını belirten MEF Üniversitesi

Detaylı

2. Projelerle bütçe formatlar n bütünlefltirme

2. Projelerle bütçe formatlar n bütünlefltirme 2. Projelerle bütçe formatlar n bütünlefltirme Proje bütçesi haz rlarken dikkat edilmesi gereken üç aflama vard r. Bu aflamalar flunlard r: Kaynak belirleme ve bütçe tasla n n haz rlanmas Piyasa araflt

Detaylı

TÜRK YE DE A LE Ç fi DDET Ülke Çap nda Kriminolojik-Viktimolojik Alan Araflt rmas ve De erlendirmeler

TÜRK YE DE A LE Ç fi DDET Ülke Çap nda Kriminolojik-Viktimolojik Alan Araflt rmas ve De erlendirmeler 1 TÜRK YE DE A LE Ç fi DDET Ülke Çap nda Kriminolojik-Viktimolojik Alan Araflt rmas ve De erlendirmeler stanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku ve Kriminoloji Araflt rma ve Uygulama Merkezi 2003

Detaylı

Halkla İlişkiler ve Organizasyon

Halkla İlişkiler ve Organizasyon Halkla İlişkiler ve Organizasyon A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ Halkla İlişkiler ve Organizasyon Hizmetleri alanı, küreselleşen dünya içinde kurum ve kuruluşlar için bir ihtiyaç olarak varlığını hissettirmektedir.

Detaylı

S STEM VE SÜREÇ DENET M NDE KARfiILAfiILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNER LER

S STEM VE SÜREÇ DENET M NDE KARfiILAfiILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNER LER S STEM VE SÜREÇ DENET M NDE KARfiILAfiILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNER LER Erol LENGERL / Akis Ba ms z Denetim ve SMMM A.fi. 473 474 2. Salon - Paralel Oturum VIII - Sistem ve Süreç Denetiminde Karfl lafl lan

Detaylı

Gelece in Bilgi flçilerini Do ru Seçmek: Araflt rma Görevlisi Al m Süreci Örne i

Gelece in Bilgi flçilerini Do ru Seçmek: Araflt rma Görevlisi Al m Süreci Örne i Uluslararas Yüksekö retim Kongresi: Yeni Yönelifller ve Sorunlar (UYK-2011) 27-29 May s 2011, stanbul; 2. Cilt / Bölüm XI / Sayfa 1359-1364 Gelece in Bilgi flçilerini Do ru Seçmek: Araflt rma Görevlisi

Detaylı

Ar. Gör. Cemil OSMANO LU Erciyes Üniversitesi lahiyat Fakültesi Din E itimi Anabilim Dal

Ar. Gör. Cemil OSMANO LU Erciyes Üniversitesi lahiyat Fakültesi Din E itimi Anabilim Dal K TAP TANITIMI Ar. Gör. Cemil OSMANO LU Erciyes Üniversitesi lahiyat Fakültesi Din E itimi Anabilim Dal Doç. Dr. Süleyman Akyürek, lkö retim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ö retmen Adaylar n n Yeterlikleri

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ATILIM ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1 Bu Yönergenin amacı Atılım Üniversitesinin eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri ile idarî

Detaylı

25 Nisan 2016 (Saat 17:00 a kadar) Pazartesi de, postaya veya kargoya o gün verilmiş olan ya da online yapılan başvurular kabul edilecektir.

25 Nisan 2016 (Saat 17:00 a kadar) Pazartesi de, postaya veya kargoya o gün verilmiş olan ya da online yapılan başvurular kabul edilecektir. Sıkça Sorulan Sorular Başvuru Başvuru ne zaman bitiyor? 25 Nisan 2016 (Saat 17:00 a kadar) Pazartesi de, postaya veya kargoya o gün verilmiş olan ya da online yapılan başvurular kabul edilecektir. Bursluluğun

Detaylı

İngilizce İletişim Becerileri II (ENG 102) Ders Detayları

İngilizce İletişim Becerileri II (ENG 102) Ders Detayları İngilizce İletişim Becerileri II (ENG 102) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS İngilizce İletişim Becerileri II ENG 102 Bahar 2 2 0 3 4 Ön Koşul

Detaylı

Hart Walker, gövde deste i ve dengeli tekerlek sistemi sayesinde, geliflim düzeyi uygun olan çocuklar n, eller serbest flekilde yürümesini sa lar.

Hart Walker, gövde deste i ve dengeli tekerlek sistemi sayesinde, geliflim düzeyi uygun olan çocuklar n, eller serbest flekilde yürümesini sa lar. Cerebral palsi gibi hareket ve postüral kontrol bozukluklar na yol açan hastal klar olan çocuklar, hastal klar n n derecesine ba l olarak yürüme güçlü ü çekmekte veya hiç yürüyememektedir. Hart Walker,

Detaylı

GÖRÜfiLER ÇOCUK ATATÜRK

GÖRÜfiLER ÇOCUK ATATÜRK GÖRÜfiLER ÇOCUK ATATÜRK Atatürk çocuktu: Yenili in, dönüflümün y lmadan ard nda koflabilen, düfl dünyas genifl, merakl, araflt ran. Atatürk çocuktu ve cumhuriyetin çocuk kalmas n istedi hep: Her dem taze,

Detaylı

Klinik Psikoloji (PSY 402) Ders Detayları

Klinik Psikoloji (PSY 402) Ders Detayları Klinik Psikoloji (PSY 402) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Klinik Psikoloji PSY 402 Bahar 3 0 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i PSY 301 Dersin Dili

Detaylı

Bir okul dü ündük, ça da e itim sunan...

Bir okul dü ündük, ça da e itim sunan... Bir okul dü ündük, ça da e itim sunan... M - Ö RET M 29 4- M-Ö RET M 4.1 Zaman Çizelgesi Okulumuzda e itim-ö retim kadrosu titizlikle seçilmi tir. 1.2. 3. 4. ve 5. flarda s f ö retmenleri, 6. s ftan 8.

Detaylı

30 > 35. nsan Kaynaklar. > nsan Kaynaklar Yönetimi > Personel E itimleri > Personel Otomasyonu

30 > 35. nsan Kaynaklar. > nsan Kaynaklar Yönetimi > Personel E itimleri > Personel Otomasyonu 30 > 35 nsan Kaynaklar > nsan Kaynaklar Yönetimi > Personel E itimleri > Personel Otomasyonu > nsan Kaynaklar Personele Göre fl De il, fle Göre Personel. stanbul Büyükflehir Belediyesi, Personele Göre

Detaylı

Bu doğrultuda ve 2104 sayılı Tebliğler dergisine göre Türkçe dersinde şu işlemlerin yapılması öğretmenden beklenir.

Bu doğrultuda ve 2104 sayılı Tebliğler dergisine göre Türkçe dersinde şu işlemlerin yapılması öğretmenden beklenir. Kök Kavramı Örneklerle Konu Anlatımı 1 TÜRKÇE DERSİNDE ATATÜRKÇÜLÜK 2104 sayılı Tebliğler dergisinde yayımlanan Temel Eğitim ve Orta Öğretim Kurumlarında Atatürk İlke ve İnkılaplarının Öğretim Esasları

Detaylı

Otizm lilerin eğitim hakkı var mıdır? Nedir ve nasıl olmalıdır?

Otizm lilerin eğitim hakkı var mıdır? Nedir ve nasıl olmalıdır? Nisan, 01.04.2013 OTĠZM, EĞĠTĠM HAKKI VE UYGULAMALARI Nisan ayı otizm farkındalık ayı olarak belirlenmiştir. Gün, ay ve yıl olarak belli amaçlara hasredilen tema lar, toplumda dikkat çekmek, konunun önemini

Detaylı

Öğretim Tasarımında ASSURE Modeli The Heinich, Molenda, Russell and Smaldino Model

Öğretim Tasarımında ASSURE Modeli The Heinich, Molenda, Russell and Smaldino Model 1 Öğretim Tasarımında ASSURE Modeli The Heinich, Molenda, Russell and Smaldino Model ASSURE modeli, öğretmenlerin sınıflarında kullanmaları için değiştirilmiş bir Öğretim Sistemi Tasarımı (ISD) sürecidir.

Detaylı

Medya ve Basın (ETI201) Ders Detayları

Medya ve Basın (ETI201) Ders Detayları Medya ve Basın (ETI201) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Medya ve Basın ETI201 Güz 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin

Detaylı

PATOLOJİ DERNEKLERİ FEDERASYONU ETİK YÖNERGE TASLAĞI. GEREKÇE: TTB UDEK kararı gereğince, Federasyon Yönetim

PATOLOJİ DERNEKLERİ FEDERASYONU ETİK YÖNERGE TASLAĞI. GEREKÇE: TTB UDEK kararı gereğince, Federasyon Yönetim PATOLOJİ DERNEKLERİ FEDERASYONU ETİK YÖNERGE TASLAĞI GEREKÇE: TTB UDEK kararı gereğince, Federasyon Yönetim Kurulunun önerileri doğrultusunda bu çalışma yapılmıştır. GENEL KONULAR: Madde 1.Tanım: 1.1.

Detaylı

Örgüt Psikolojisine Giriş (PSY 313) Ders Detayları

Örgüt Psikolojisine Giriş (PSY 313) Ders Detayları Örgüt Psikolojisine Giriş (PSY 313) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Kodu Saati Saati Saati Örgüt Psikolojisine Giriş PSY 313 Her İkisi 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

Mimari Anlatım Teknikleri I (MMR 103) Ders Detayları

Mimari Anlatım Teknikleri I (MMR 103) Ders Detayları Mimari Anlatım Teknikleri I (MMR 103) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Mimari Anlatım Teknikleri I MMR 103 Güz 2 2 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI DENEME SINAVI

İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI DENEME SINAVI İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI DENEME SINAVI A2 BÖLÜMÜ SORULARI Teorik Soru Sayısı: 30 İstenilen Başarı Oranı : % 70 ( 21 Soru ) 1 KONULAR İşe Alım Süreci İşyeri Ziyaretleri Personel İhtiyaç Analizi Meslek

Detaylı

İngilizce İletişim Becerileri I (ENG 101) Ders Detayları

İngilizce İletişim Becerileri I (ENG 101) Ders Detayları İngilizce İletişim Becerileri I (ENG 101) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS İngilizce İletişim Becerileri I ENG 101 Güz 4 0 0 4 4.5 Ön Koşul

Detaylı

ZİRVE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK ABD

ZİRVE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK ABD ZİRVE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK ABD. 2013 2014 GÜZ YARIYILI OKULLARDA GÖZLEM DERSİ UYGULAMALARI Dersin Sorumlusu: Yrd.Doç.Dr.Ramin ALİYEV

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Geleneksel Türk El Sanatları I Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (X) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (x ) Uzaktan

Detaylı

Ara rma, Dokuz Eylül Üniversitesi Strateji Geli tirme Daire Ba kanl na ba

Ara rma, Dokuz Eylül Üniversitesi Strateji Geli tirme Daire Ba kanl na ba 1.1 Ara rman n Amac Ara rmada, Dokuz Eylül Üniversitesi Strateji Geli tirme Daire Ba kanl na ba olarak hizmet vermekte olan; 1. Bütçe ve Performans Program ube Müdürlü ü 2. Stratejik Yönetim ve Planlama

Detaylı

Endüstri Mühendisliği'ne Giriş (IE 103) Ders Detayları

Endüstri Mühendisliği'ne Giriş (IE 103) Ders Detayları Endüstri Mühendisliği'ne Giriş (IE 103) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Kodu Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Endüstri Mühendisliği'ne Giriş IE 103 Güz 3 0 0 3 3 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

a) Birim sorumluları: Merkez çalışmalarının programlanmasından ve uygulanmasından sorumlu öğretim elemanlarını,

a) Birim sorumluları: Merkez çalışmalarının programlanmasından ve uygulanmasından sorumlu öğretim elemanlarını, NİĞDE ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu yönetmeliğin amacı, Niğde Üniversitesine bağlı olarak kurulan

Detaylı

KİTAP İNCELEMESİ. Matematiksel Kavram Yanılgıları ve Çözüm Önerileri. Tamer KUTLUCA 1. Editörler. Mehmet Fatih ÖZMANTAR Erhan BİNGÖLBALİ Hatice AKKOÇ

KİTAP İNCELEMESİ. Matematiksel Kavram Yanılgıları ve Çözüm Önerileri. Tamer KUTLUCA 1. Editörler. Mehmet Fatih ÖZMANTAR Erhan BİNGÖLBALİ Hatice AKKOÇ Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 18 (2012) 287-291 287 KİTAP İNCELEMESİ Matematiksel Kavram Yanılgıları ve Çözüm Önerileri Editörler Mehmet Fatih ÖZMANTAR Erhan BİNGÖLBALİ Hatice

Detaylı

Doç. Dr. Mehmet Durdu KARSLI Sakarya Üniversitesi E itim fakültesi Doç. Dr. I k ifa ÜSTÜNER Akdeniz Üniversitesi E itim Fakültesi

Doç. Dr. Mehmet Durdu KARSLI Sakarya Üniversitesi E itim fakültesi Doç. Dr. I k ifa ÜSTÜNER Akdeniz Üniversitesi E itim Fakültesi ÜN VERS TEYE G R SINAV S STEM NDEK SON DE KL E L K N Ö RENC LER N ALGILARI Doç. Dr. Mehmet Durdu KARSLI Sakarya Üniversitesi E itim fakültesi Doç. Dr. I k ifa ÜSTÜNER Akdeniz Üniversitesi E itim Fakültesi

Detaylı

YEN DÖNEM DE DENET M MESLE NE HAZIRMIYIZ?

YEN DÖNEM DE DENET M MESLE NE HAZIRMIYIZ? YEN DÖNEM DE DENET M MESLE NE HAZIRMIYIZ? Yahya ARIKAN* Günümüzde; finansal anlamda ülkeleraras s n r n ortadan kalkmas, teknolojinin geliflimi ve bilgi toplumunun s n rs z imkânlar ile zaman ve mekân

Detaylı

MOTORLU TAfiIT SÜRÜCÜLER KURSLARINDA KATMA DE ER VERG S N DO URAN OLAY

MOTORLU TAfiIT SÜRÜCÜLER KURSLARINDA KATMA DE ER VERG S N DO URAN OLAY MOTORLU TAfiIT SÜRÜCÜLER KURSLARINDA KATMA DE ER VERG S N DO URAN OLAY brahim ERCAN * 1- GENEL B LG : Motorlu tafl t sürücüleri kurslar, 5580 say l Özel Ö retim Kurumlar Kanunu kapsam nda motorlu tafl

Detaylı

Yeni Sınav Sistemi (TEOGES) Hakkında Bilgilendirme

Yeni Sınav Sistemi (TEOGES) Hakkında Bilgilendirme Yeni Sınav Sistemi (TEOGES) Hakkında Bilgilendirme 8. SINIF Sevgili Ö renciler, SBS nin kald r lmas ile bunun yerine yaz l s navlar n merkezî bir uygulamayla yap lmas n esas alan bir sistem getirilmifltir.

Detaylı