ÜLKEMİZ JEOTERMAL SEKTÖRÜNE VE GELECEĞİNE GENEL BİR BAKIŞ. Adil ÖZDEMİR Jeoloji Yüksek Mühendisi (Doktorant)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÜLKEMİZ JEOTERMAL SEKTÖRÜNE VE GELECEĞİNE GENEL BİR BAKIŞ. Adil ÖZDEMİR Jeoloji Yüksek Mühendisi (Doktorant)"

Transkript

1 ÜLKEMİZ JEOTERMAL SEKTÖRÜNE VE GELECEĞİNE GENEL BİR BAKIŞ Adil ÖZDEMİR Jeoloji Yüksek Mühendisi (Doktorant)

2 ÜLKEMİZ JEOTERMAL SEKTÖRÜ Ülkemizde profesyonel jeotermal çalışmalar MTA Genel Müdürlüğü tarafından 1962 yılında başlatılmıştır. Bugüne kadar 287,5 C sıcaklığa kadar ulaşan birçok yüksek, orta ve düşük sıcaklıklı jeotermal kaynak keşfedilmiştir yılı sonu itibariyle MTA tarafından m sondajlı arama yapılarak 227 adet jeotermal saha keşfedilmiştir. Bu sahalardan 10 tanesi elektrik üretimine (Aydın Sultanhisar (146 C), Aydın - Bozköy - Çamur (146 C), Aydın - Atça (124 C), Aydın - Umurlu (150 C), Aydın - Nazilli - Bozyurt (127 C), Aydın Pamukören (188 C) Kütahya - Şaphane (181 C), Manisa - Alaşehir - Kavaklıdere (287 C), Aydın- Buharkent (147 C) Nevşehir - Güre (183 C)), diğerleri ısıtma ve termal turizme vb. uygun olmak üzere jeotermal sahalar keşfedilmiştir yılından itibaren durma noktasına gelen jeotermal enerji arama çalışmaları; 2005 yılından itibaren hızlanmış, sondajlı aramalar m lerden m ye çıkarılmıştır. Bu yoğun arama çalışmaları sonucu; yılları arasında görünür hale getirilen (sondaj + doğal çıkış (600 MWt) jeotermal kaynak ısı kapasitesi 3300 MWt iken, yılları döneminde yaklaşık % 46 arttırılarak 4813 MWt e yükseltilmiştir.

3 2007 yılında yürürlüğe giren 5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunuyla beraber özel sektörde bu çalışmalarda yer almaya başlamıştır. Ülke görünür ısı kapasitesi özel sektörce yapılan sondajlarla birlikte 2012 yılında toplam 7000 MWt e çıkmış olup % 130 artış sağlanmıştır.

4 5686 SAYILI JEOTERMAL KAYNAKLAR VE DOĞAL MİNERALLİ SULAR KANUNU Yerli kaynakların ülkemiz enerji üretimindeki çeşitlilik ve payını artırmak için en büyük eksiklik olarak görülen bu alanlardaki uygulamalara ilişkin mevzuat boşluğunu gidermek için, jeotermal ve doğal mineralli su kaynaklarının etkin bir şekilde aranması, araştırılması, geliştirilmesi, üretilmesi, korunması, bu kaynaklar üzerinde hak sahibi olunması ve hakların devredilmesi çevre ile uyumlu olarak ekonomik şekilde değerlendirilmesi ve terk edilmesi ile ilgili usul ve esasları düzenleyen 5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu Haziran 2007 de yürürlüğe girmiştir. Bu kanun ile sektörel mevzuat eksikliği giderilmiştir. Çeşitli yıllarda çıkartılan jeotermal yönetmeliklerle kanunun uygulama eksiklikleri giderilme çalışmaları devam etmektedir. Kamu yararı doğrultusunda entegre kullanım ve kaynakların korunması ilkesi getirilmiştir. Jeotermal kaynaktan üretim ve dağıtım yapan şirketlere, sanayi ve atık arıtma kuruluşlarının yararlandığı başta elektrik tarifesi olmak üzere tüm teşvik ve haklardan yararlanma imkanı getirilmiştir. Hazine nin özel mülkiyetinde olan veya devletin hüküm ve tasarrufundaki yerlerden, bu faaliyetler için kira alınmama hükmü getirilmiştir.

5 ÜLKEMİZDE JEOTERMAL KAYNAKLARIN KULLANIMI Ülkemizde jeotermal kaynaklardan ilk elektrik üretimi 1984 yılında 0,5 MWe güce sahip Kızıldere Jeotermal Santrali ile başlatılmıştır. İlk ısıtma uygulaması ise, 1983 yılında İzmir Balçova da Özel İdare ve Belediye ortaklığı ile başlatılmıştır yılından itibaren jeotermal enerji arama çalışmalarının artırılması ve olumlu sonuçlar alınması, Yenilenebilir Enerji (YEK) Kanunu ve 5686 Sayılı Jeotermal Kanunu ile yatırım güvenliğinin sağlanması, getirilen teşvikler ve MTA tarafından keşfedilen ve ön çalışmaları tamamlanan jeotermal sahaların yatırımcıya ihale yolu ile devri vb. gibi önemli gelişmeler sayesinde jeotermal enerji kullanımında önemli artışlar olmuştur.

6 Elektrik üretimine uygun saha sayısı 2002 yılında 16 iken 2012 yılında 25 adede çıkmıştır. Elektrik üretimi 2002 yılında 15 MWe iken 2013 yılı sonu itibarı ile 310,8 MW elektriğe çıkmıştır. Sahalardaki geliştirme çalışmaları tamamlandığında bu kapasitenin 1000 MWe e çıkması öngörülmektedir. Bu sahalarda hali hazırda elektrik üreten, projelendirilmiş ve yapım aşamasında olan yatırımların 2013 yılı itibari ile toplamı 706,4 MWe ulaşmıştır. Bu rakamın 2018 yılı sonuna kadar MWe'e ulaşması beklenmektedir. Ülkemizde bugün 13 adet jeotermal enerji santralı mevcuttur. Ülkemizin jeotermal enerji ile üretilebilecek elektrik potansiyeli ise, teorik olarak MWe olarak tahmin edilmektedir (Konuşmacı bu potansiyeli, yakın gelecekte orta sıcaklıklı ( derece) sahalardan da elektrik üretimi yapılacağı için 3500 MWe olarak tahmin etmektedir). Konut Isıtması 2002 yılında konuttan 2013 yılında konuta çıkmıştır. Sera ısıtması 2002 yılında 500 dönüm iken 2012 yılında 2924 dönüme çıkmıştır. (

7 yılları için Türkiye deki jeotermal uygulamaların karşılaştırılması (MTA, 2013)

8 Elektrik üretimine uygun jeotermal sahalar ve durumları (MTA, 2013)

9 Türkiye de konut ısıtmasında mevcut durum (MTA, 2013)

10 Jeotermal kaynaklardan yararlanmada 2015 hedefleri ve yapılacak yatırım fırsatı büyüklüğü (MTA, 2013)

11 Türkiye de Sera Isıtmasında Mevcut Durum ve 2015 Projeksiyonu (MTA, 2013)

12 Jeotermal enerji sektöründe, son yıllarda gerçekleştirilen arama çalışmalarının artırılması, Yenilenebilir Enerji (YEK) Kanunu ve 5686 Sayılı Jeotermal Kanunu ile getirilen teşvikler ve MTA tarafından keşfedilen ve ön çalışmaları tamamlanan jeotermal sahaların yatırımcıya ihale yolu ile devri vb. gibi önemli gelişmeler sayesinde yaklaşık 3 milyar dolarlık yatırım portföyüne ulaşılmıştır. Bu gelişmelerin devam ettirilebilmesi için jeotermal sektöründeki güçlü ve zayıf yönlerin dikkatli bir şekilde ele alınması ve ileriye dönük iyileştirme ve geliştirme politikalarının izlenmesi gerekmektedir.

13 Ülkemizde Jeotermal Enerjinin Güçlü Yanları Yenilenebilir ve temiz enerji kaynağı Zengin kaynak potansiyeli Ekonomik derinlikte elde edilebilirlik Yatırım güvenliği (mevzuat varlığı) Teşvikler (elektrik alım garantisi + kamu arazisi tahsisi) Dinamik yatırımcı varlığı ve ilgisi Yerinde istihdam ve ekonomiye katkısı nedeniyle yerel ilgi ve destek Diğer yenilebilir enerji kaynaklarına göre işletimde kullanım süresi (8400 saat/yıl) ve risk azlığı avantajı

14 Jeotermal Enerjinin Zayıf Yanları Artan Yetişmiş uzman eleman ihtiyacı Sondaj yapacak girişimci ihtiyacı Sondaj makine parkı yetersizliği Kaynakların korunması, sürdürülebilir üretim, reenjeksiyon (geri basma) konularında bilgi düzeyinin artırılması ihtiyacı Sektörde Ar-Ge çalışmalarının ve edinilen tecrübelerin yeterince paylaşılamaması Teknoloji geliştirme amaçlı Ar-Ge çalışmaları yetersizliği Arama döneminde proje finansmanı zorlukları

15 Fırsatlar TÜBİTAK proje destekleri EN AR ARGE destekleme yönetmeliği (8 Haziran 2010) Elektrik, sera ve konut uygulamalarında yerli teknoloji üretimi ve küçük-orta ölçekli sektör oluşum fırsatı 2018 yılı sonuna kadar projeksiyon hedefini gerçekleştirmek için yaklaşık m sondajı (ortalama 2000 m derinlikte) gerçekleştirmek için sondajcılık girişim fırsatı. Jeotermal kaynaklarla ilgili güçlü-zayıf yönler ve fırsatlar dikkate alınarak uygulanacak politika ve yapılacak uygulamalar neticesinde, bu kaynaklarla ilgili hızlı yatırım büyümesi ve buna bağlı uygulama artışı, beraberinde farklı yan sektörlerin de gelişimini sağlayacaktır. Böylece jeotermal kaynaklarımız etkin ve verimli bir şekilde değerlendirilmiş olacaktır.

16 Orta Sıcaklıklı Jeotermal Kaynaklardan Elektrik Üretmek İçin Yeni Saha Arama ve Geliştirmenin Teknolojik ve Ekonomik Zorunluluğu

17

18 Batı Anadolu nun Rejyonal Gravite Anomalileri Renk Kontur Haritası (Harita, MTA reyonal gravite verilerinden hazırlanmıştır)

19 Menderes ve Gediz Grabenleri üzerindeki Jeotermal Alanların Rejyonal Gravite Anomalileri Renk Kontur Haritası Üzerindeki dağılımı (Harita, MTA rejyonal gravite verileri kullanılarak hazırlanmıştır)

20

21 Ülkemiz Jeotermal Ruhsatlarının Google Earth görüntüsü

22

23

24

25

26 Türkiye nin Jeotermal Kaynaklarının Google Earth Görüntüsü Ülkemizde yapılan jeotermal enerji araştırmalarına göre; Anadolu da graben sistemlerinin, aktif fay zonlarının, genç volkanik bölgelerin, açılma-çökelme havzalarının ve masif kenar kuşaklarının önemli jeotermal potansiyel taşıdığı ortaya konulmuştur.

27 Türkiye nin Termal Otellerinin Google Earth Görüntüsü

28 Türkiye Diri Fay Haritasının Google Earth görüntüsü

29 Türkiye nin Volkanik Alanlarının Google Earth Görüntüsü

30 Türkiye nin Kraterlerinin Google Earth görüntüsü

31 Genel olarak jeotermal yatırımlar üretim aşamasına gelene kadar doğaları gereği belirsizlikleri yüksek sistemler olarak nitelendirilmektedir. Bu tip belirsizliklerin olduğu jeotermal sektöründe, en sağlıklı jeotermal saha arama ve yatırım modeli, havza bazlı çalışma modelidir. Bu modelin en büyük üstünlüğü; detay jeolojik (özellikle yapısal jeolojitektonik ağırlıklı), jeokimyasal etüt (özellikle hidrotermal alterasyon zon haritalaması) ve az sayıda jeofizik ölçümle (kurulan derin jeolojik modeli sınamak ve araştırma kuyusu açılacak lokasyonu belirlemek amaçlı) geniş alanlardan dar alanlara doğru riski azaltarak ilerlemek ve detay/derin jeofizik ölçümleri ve araştırma kuyularını bu yüksek potansiyelli alanda yapmaktır. Geniş alanda yapılan detay jeoloji ve jeokimya, az sayıda jeofizik ölçümle daha az sürede ve daha az harcama ile elektrik üretimine uygun olabilecek yüksek potansiyelli saha üretmeye başlayan sistem sonraki aşamalar içinde destek mekanizması oluşturabilmektedir. Bu şekilde bir arama programı tasarlanıp uygulanırken, sahanın olası riskleri belirlenip çözümlenebilir. Arama sırasında yürütülecek 1.aşama gözlem, analiz, ölçüm ve sığ araştırma kuyusu çalışmaları, daraltılan yüksek potansiyelli alanda detay ve yüksek maliyetli arama yapılması yönünde bir performans gösterirse detay arama yapılması kararı alınabilir. Bu detay aramalara, daraltılan sahanın potansiyelinin izin verdiği ölçüde devam edebilir.

32 Pahalı alınan sahaların ve büyük ölçekli arama projelerinin, büyük ölçekli (geniş yayılımlı ve yüksek sıcaklı) jeotermal alanlar olacağı görüşü yatırımcıları bu yönde teşvik etse de, konuşmacı havza bazlı çalışmanın (geniş alanlardan yüksek potansiyelli dar alanlara yoğunlaşma) daha güvenilir olduğu inancındadır. Ülkemizde, elektrik üretimine uygun yüksek sıcaklıklı (> 150 o C) jeotermal sahalar, MTA tarafından araştırılmış ve bu sahaların özel sektöre ihalesi tamamlanmıştır. Bilindiği kadarıyla MTA stoğunda bu özellikte saha yok denecek kadar azalmış veya kalmamıştır. Bu süreçte bu alanda yatırım yapacak kişi/kuruluşların geliştirilebilecek alanlarda çalışması ve yeni sahalar geliştirmesi kaçınılmazdır. Bölgesel Jeolojik, Jeofizik, Jeotermal ve Sondaj verilerin bütünleşik olarak değerlendirilmesi sonucunda, özellikle elektrik üretimine uygun olabilecek potansiyele sahip birçok yüksek ve orta sıcaklıklı yeni jeotermal saha geliştirilebilir.

33

34 Kozaklı (Nevşehir) Jeotermal Sondajlarının Teknik Özellikleri MTA Jeotermal Envanteri (2005)

35

36

37

38

39 Ülkemizde 88 ile 149 o C arasında elde edilebilecek, büyük kapasitede elektrik üretimine uygun olmayan birçok saha olduğu bilinmektedir (özellikle Batı, Orta ve Doğu Anadolu da). Bu şekilde, daha önceki yıllarda elektrik enerjisi üretmek amacıyla değerlendirilmesi uygun bulunmayan bu sahaların veya civarında yeni belirlenecek alanların Organik Rankin Çevrimi (ORÇ) kullanılarak elektrik üretim sistemine dolayısıyla ekonomiye kazandırılması gerekmektedir. Teknik anlamda zor ve ekonomik olmadığından dolayı, geleneksel olarak düşük sıcaklıktaki ısıdan faydalanmak çeşitli zorluklar içermektedir. Isıdan elektrik üretiminde kullanılan geleneksel teknoloji buhar türbünüdir. Ancak, uygun işletim için yüksek sıcaklık ve basınç gerektirmektedir. Düşük sıcaklıklarda (< 150 o C) tercih edilen teknoloji Organik Rankin Çevrimidir (ORÇ). Su ve yüksek basınçlı buhar yerine, organik akışkan kullanıldığı için böyle adlandırılmaktadır. ORÇ teknolojisinde sudan daha düşük sıcaklıkta kaynayan, yüksek moleküler ağırlıklı sıvılar kullanmaktadır. Bu özellik, ekonomik enerji üretimi için geleneksel olarak çok düşük kabul edilen ısı kaynaklarından ısı elde eden Rankin Çevrimine imkan tanımaktadır.

40 ORÇ teknolojisi ilk olarak yaklaşık 50 yıl önce 1961 de İsrail de geliştirilmiş ve ikili jeotermal enerji santrali olarak tanımlanmış ve hızlı gelişen bir teknoloji haline gelmiştir. Geleneksel olarak, kuru ve flaş buhar teknolojileri, jeotermal kuyularda elektrik üretimi için kullanılan ana teknolojilerdir. Fakat, ORC teknolojisi jeotermal sektöründe giderek büyümektedir yılında bütün jeotermal enerji üretim pazarının %50 sine hakimiyet öncü teknoloji olacağı tahmin edilmektedir.

41 Pazar çekişi, Kazanan düşük sıcaklıktaki ikili teknoloji

42 Pazar çekişi, Kazanan düşük sıcaklıktaki ikili teknoloji Emerging Energy Research, Mayıs 2009

43 Bir ORÇ jeotermal elektrik üretim santrali tasarımı Bu tasarımda, Nominal Şartlar : İhtiyaç Duyulan Termal Güç 160 MWt Brüt Güç 22.5 MWe İç Tüketim 3.3 MWe Net Güç 19.2 MWe Brüt Verimliiği 14.1 % Net Güç 12.0 %

44 Örnekteki santral tasarım hava soğutmalıdır. Eğer bu tasarım, su soğutmalı olursa yukarıdaki ACC ünitesine gerek kalmamakta ve hem sistemin İç Tüketimi % 50 azalmakta ve hem de Net Güç artmaktadır. Aynı zamanda santral maliyeti azalmakta ve inşaat süresi ve devreye alma süresi hızlanmaktadır. Jeotermal alanlarda yapılan jeolojik ve jeofizik etütler sonucunda soğuksu akiferlerinin yayılım ve derinliklerinin belirlenmesi de bu açıdan önemlidir. Nominal Şartlar : İhtiyaç Duyulan Termal Güç 160 MWt Brüt Güç 22.5 MWe İç Tüketim 1.7 MWe Net Güç 20.8 MWe Brüt Verimlilik 14.1 % Net Güç 13.0 %

45 Jeotermal Projelerde Finansman ve Risk Sorunu Jeotermal bir projenin finansman ihtiyacını hesaplarken, jeotermal faaliyetlerin özelliklerini bilmek gerekmektedir. Riskin normal kabul edildiği Proje Uygulama ve İşletme aşamaları için normal koşulları taşıyan finansman aranacaktır. Jeotermal Arama ve Rezerv Tespiti aşamalarında ise, Yüksek Riskli özel koşullar taşıyan finansman kaynakları bulmak gerekmektedir. Bu belirgin niteliğe göre jeotermal finansman, riskli ve normal yatırım finansmanı olarak ikiye ayrılabilir. Jeotermal Arama ile Rezerv Tespiti ve Proje Geliştirme Aşamalarında Riskli Yatırım Finansmanı Bu aşamanın başlıca finansman kaynaklarını, ülke içi kaynaklar oluşturur. Bunların başında, kamu fonları ve yerli özel sermaye gelir. Uluslararası kuruluşların küçük yardımları da sağlanabilir. Ülkemizde en güçlü jeotermal arama fonlarını oluşturan kamu, bu fonları ulusal bütçeden ayırarak, Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü (MTA) eliyle kullanmaktadır. Dünyada birçok ülkede, jeotermal arama için kullanılan kamu fonlarına özkaynak katkısı zorunlu görülmekte, kamu kuruluşlarının arama faaliyetleri jeolojik altyapı bilgileri türetmek ile sınırlı tutulmaktadır.

46 Proje Uygulama ve İşletme Aşamalarında Normal Yatırım Finansmanı Dünya genelinde, jeotermal yatırımlara olan ihtiyacın yüzyılın sonuna kadar iki kat artacağı tahmin edilmektedir. Bu ise, arama faaliyetlerinin artması gereğini ve proje uygulama ve işletme yatırım finansmanının da daha büyük boyutlara çıkacağını gösterir. Jeotermal gelişmenin büyük payının gelişmekte olan ülkelerde gerçekleşeceği tahmin edilmekte, yatırım hacminin bu ülkelerde yüzyılımızın sonuna kadar dört katına çıkacağı tahmin edilmektedir. Bu yatırım miktarının büyük kısmı, ithal aksam ve teçhizat olarak gelişmiş ülkelerden sağlanacaktır. Bu çerçevede, Türkiye nin mevcut jeotermal potansiyelini değerlendirmesi ve genişletmesi için, zamanı iyi kullanması ve derhal harekete geçmesi gerekmektedir. Dünyadaki tüm finansman kuruluşlarının, ancak iyi hazırlanmış bir jeotermal projeyi değerlendirmeye alacağı düşünülürse, iyi bir proje geliştirmek ülkemizde hedef alınacak en önemli konudur.

47 Jeotermal Bir Projenin Finansman Kaynakları Normal ve riskli yatırım finansmanı için mevcut kaynaklarının yapısında önemli farklılıklar görülmektedir. Riskli yatırım finansmanı için kıt olan finansman kaynakları, ancak riskin normal düzeye indirilmesinden sonra çeşitlilik göstermektedir. Riskin normal düzeye indirilmesi, arama ile rezerv tespiti ve proje geliştirme aşamalarındaki faaliyetlerin tamamlanmasına bağlıdır. Bu dönem, riskli yatırım dönemidir. Özellikle rezerv tespiti ve proje geliştirme aşamasında, riskin hızla düştüğü gözlenmektedir. Jeotermal arama faaliyeti başında, jeotermal özkaynağına kamu fonlarıyla katkı sağlanabilir. Dünyada % arasında değişen kamu katkısı vardır. Jeotermal arama faaliyetlerinin belli aşamasında diğer girişimcilerden sermaye girdisi olarak kaynak sağlanması mümkündür. Bu kaynağın, rezerv tespiti ve proje geliştirme aşamasında daha da genişlemesi beklenebilir. Rezerv tespiti ile ilgili çalışmaların, ciddi olarak bir proje geliştirmeyi hedef alabilmesi halinde uluslararası finansman kuruluşlarının katkısı sağlanabilmektedir. Bu katkı, proje uygulama aşamasına geçildiğinde daha da artmakta ve kalkınma bankalarının katkıları da başlamaktadır. Ticari bankaların bu aşamadaki katkısı, tesis yatırımı ile başlar. Ticari bankalarının katkılarının, işletme aşamasında genişlediği görülmekte ve kalkınma bankaları ile uluslararası finansman kuruluşlarının katkılarının doğal olarak sona erdiği gözlenmektedir.

48 Sondaj Kuyusu Riski Türkiye de jeotermal kuyusu açan şirketlerin, kuyuda problem olması durumunda veya kuyunun herhangi bir sebeple kaybedilmesi durumunda sorumluluğun kime ait olacağı konusunda sorunlar olduğu bilinmektedir. İşverenler, böyle bir durumda sondaj müteahhidininde riskin bir kısmını üstlenmesi gerektiğini düşünmektedir. Ancak, genelde uygulanan günlük ücret bazlı sondaj sözleşmelerinde müteahhit denetiminin işverende olması nedeniyle uygulanabilir bir yöntem olmamaktadır. Bu soruna çözüm olarak, Amerika da uygulanmakta olan kuyu sigortasının ülkemizde henüz uygulaması bulunmamaktadır. Amerika da bir jeotermal kuyu için 2011 yılı sigorta ücreti 3,5 $/ft olarak verilmektedir.

49 JEOTERMAL SONDÖR EĞİTİMİ JEODER Yönetimi, Sondaj Teknolojisi ve uygulamalarının da arama, üretim ve yatırım konuları kadar önemli olduğunu ve jeotermal enerji sektörünün gelişimini olumlu yönde etkileyeceğini benimsemiş ve Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte yaklaşık 2 yıl süren çalışmalar sonucunda ülkemizde ilk kez MEB belgeli Jeotermal Sondör eğimini başlatmıştır. amlar/programlar/yer_bilimleri/t%c3% 87T%C4%B0%20Jeotermal%20Sond%C3 %B6rl%C3%BC%C4%9F%C3%BC.pdf

50 ÜLKEMİZ JEOTERMAL SAHALARINDA YAPILACAK SONDAJLAR İÇİN YASAL DÜZENLEME ÖNERİSİ tarihinde yayınlanan Jeotermal Kanunda ve 11 Aralık 2007 tarihinde yayınlanan Jeotermal Yönetmelikte, Jeotermal sahalarda yapılacak sondajlar hakkında yasal düzenlemelere yer verilmediği görülmektedir. Bu metinden anlaşılacağı gibi jeotermal sondajlar bütün sondaj çalışmaları arasında en zor, en pahalı ve en tehlikeli olanıdır. Oluşabilecek zorluklar sondaj ekibine zarar verebileceği gibi çevre üzerinde de olumsuz ve kalıcı bir etki yaratabilmektedir. Bu açıdan, bütün jeotermal kuyular, çevresel etkileri en az olacak ve faydalı olarak kullanılabilecek yeraltısularını kirletmeyecek, jeotermal rezervuar kaynak alanını, insan yaşamı ve sağlığını koruyacak şekilde usulüne uygun olarak inşa edilmelidir.

51

52 Türkiye nin Milli Enerjisi ; Jeotermal Enerjidir İlgi ve sabrınıza teşekkür ederim.

TÜRKİYE JEOTERMAL KAYNAK ARAMALARI, KULLANIMI VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİN SAĞLANMASI

TÜRKİYE JEOTERMAL KAYNAK ARAMALARI, KULLANIMI VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİN SAĞLANMASI TÜRKİYE JEOTERMAL KAYNAK ARAMALARI, KULLANIMI VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİN SAĞLANMASI Hayrullah DAĞISTAN* GİRİŞ Jeotermal Enerji, yerli, yenilenebilir, çevre dostu, yerinde değerlendirilebilen yerel ekonomiye

Detaylı

GÜRMAT GERMENCİK JEOTERMAL ENERJİ SANTRAL PROJELERİ

GÜRMAT GERMENCİK JEOTERMAL ENERJİ SANTRAL PROJELERİ GÜRMAT GERMENCİK JEOTERMAL ENERJİ SANTRAL PROJELERİ ŞİRKET PROFİLİ GÜRİŞ İNŞAAT VE MÜHENDİSLİK A.Ş. 1958 yılında kurulmuş ve kurulduğu tarihten bu yana yurtiçi ve yurtdışında birçok alanda hizmet vermektedir.

Detaylı

MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. KONYA İLİ JEOTERMAL ENERJİ POTANSİYELİNİN TURİZM AMAÇLI DEĞERLENDİRİLMESİ ve YATIRIM OLANAKLARI

MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. KONYA İLİ JEOTERMAL ENERJİ POTANSİYELİNİN TURİZM AMAÇLI DEĞERLENDİRİLMESİ ve YATIRIM OLANAKLARI MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KONYA İLİ JEOTERMAL ENERJİ POTANSİYELİNİN TURİZM AMAÇLI DEĞERLENDİRİLMESİ ve YATIRIM OLANAKLARI MAYIS-2012 İÇİNDEKİLER KONYA İLİ JEOTERMAL ENERJİ ARAMALARI... 3 1.

Detaylı

JEOTERMAL ENERJİYE İLİŞKİN YASAL DÜZENLEME ve DESTEKLER

JEOTERMAL ENERJİYE İLİŞKİN YASAL DÜZENLEME ve DESTEKLER JEOTERMAL ENERJİYE İLİŞKİN YASAL DÜZENLEME ve DESTEKLER S a f f e t D u r a k Enerji Uzmanı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Haziran 2011 ICCI Bu sunumda; Türkiye de ve Dünya da jeotermal enerjinin son

Detaylı

Jeotermal Enerji ve Türkiye

Jeotermal Enerji ve Türkiye Jeotermal Enerji ve Türkiye Jeotermal Enerji Yatırımları Açısından Değerlendirme Adnan ŞAHİN asahin@mb.com.tr Elk. Y. Müh. Enerji Grup Başkanı Mayıs-2013 SUNUM İÇERİĞİ Jeotermal enerji hakkında genel bilgi,

Detaylı

TÜRKİYE NİN RÜZGAR ENERJİSİ POLİTİKASI ZEYNEP GÜNAYDIN ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI ENERJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TÜRKİYE NİN RÜZGAR ENERJİSİ POLİTİKASI ZEYNEP GÜNAYDIN ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI ENERJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE NİN RÜZGAR ENERJİSİ POLİTİKASI ZEYNEP GÜNAYDIN ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI ENERJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GİRİŞ POTANSİYEL MEVZUAT VE DESTEK MEKANİZMALARI MEVCUT DURUM SONUÇ Türkiye Enerji

Detaylı

JEOTERMAL KAYNAKLAR İÇİN İŞLETME/REVİZE İŞLETME PROJESİ FORMATI İLÇE (İL). NUMARALI ARAMA RUHSATINA İLİŞKİN İŞLETME PROJESİ

JEOTERMAL KAYNAKLAR İÇİN İŞLETME/REVİZE İŞLETME PROJESİ FORMATI İLÇE (İL). NUMARALI ARAMA RUHSATINA İLİŞKİN İŞLETME PROJESİ JEOTERMAL KAYNAKLAR İÇİN İŞLETME/REVİZE İŞLETME PROJESİ FORMATI İLÇE (İL). NUMARALI ARAMA RUHSATINA İLİŞKİN İŞLETME PROJESİ HAZIRLAYAN (Jeoloji Mühendisi) Adı Soyadı : Oda Sicil No (*) : AY-YIL Ruhsat

Detaylı

Türkiye de Jeotermal Enerjinin Bugünü ve Geleceği Paneli

Türkiye de Jeotermal Enerjinin Bugünü ve Geleceği Paneli Türkiye de Jeotermal Enerjinin Bugünü ve Geleceği Paneli Panelistler: Abdurrahman Satman (İstanbul Teknik Üniversitesi) Gürşat Kale (İncirliova Belediye Başkanı) Ali Kındap (Zorlu Enerji) Mehmet Şişman

Detaylı

Ülkemizde Jeotermal Enerji Uygulamalarında Jeoloji Mühendislerince Yapılan Çalışmalar

Ülkemizde Jeotermal Enerji Uygulamalarında Jeoloji Mühendislerince Yapılan Çalışmalar Ülkemizde Jeotermal Enerji Uygulamalarında Jeoloji Mühendislerince Yapılan Çalışmalar Kemal AKPINAR İller Bankası Makina ve Sondaj Dairesi Başkanı 88 JEOTERMAL ENERJİNİN HER SAFHASINDA JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ

Detaylı

ENERJİ YATIRIMLARI VE TEŞVİK TEDBİRLERİ

ENERJİ YATIRIMLARI VE TEŞVİK TEDBİRLERİ ENERJİ YATIRIMLARI VE TEŞVİK TEDBİRLERİ TEŞVİK UYGULAMA ve YABANCI SERMAYE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ANKARA - Nisan 2012 1 TEŞVİK NEDİR? Ekonomik literatürde teşvik kavramı, belirli ekonomik ve sosyal faaliyetlerin

Detaylı

2018 Dokuz Aylık Finansal Sonuçlar Sunumu

2018 Dokuz Aylık Finansal Sonuçlar Sunumu 2018 Dokuz Aylık Finansal Sonuçlar Sunumu 2018 9 Aylık Finansal Sonuçlar- İlk Bakış Turcas Petrol UFRS Konsolide Net Kar / Zarar Etkenleri (9A18) 200 100 0-100 -200 23 56 44 18 18 18 289 TP Net Zarar -184

Detaylı

JEOTERMAL ENERJİ VE JEOTERMAL KAYNAK ÇALIŞMALARINDA JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ

JEOTERMAL ENERJİ VE JEOTERMAL KAYNAK ÇALIŞMALARINDA JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ JEOTERMAL ENERJİ VE JEOTERMAL KAYNAK ÇALIŞMALARINDA JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ Arzu ÇAĞLAYAN* Ekonomik ve sosyal kalkınmanın en önemli girdilerinden olan enerji, temel ihtiyaçların karşılanması ve yaşamın sürdürülebilmesi

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARIMIZ VE ELEKTRİK ÜRETİMİ. Prof. Dr. Zafer DEMİR --

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARIMIZ VE ELEKTRİK ÜRETİMİ. Prof. Dr. Zafer DEMİR -- YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARIMIZ VE ELEKTRİK ÜRETİMİ Prof. Dr. Zafer DEMİR -- zaferdemir@anadolu.edu.tr Konu Başlıkları 2 Yenilenebilir Enerji Türkiye de Politikası Türkiye de Yenilenebilir Enerji Teşvikleri

Detaylı

2013 SEKTÖR RAPORU TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

2013 SEKTÖR RAPORU TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DÜNYADA ELEKTRİK ENERJİSİ SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ Bilindiği üzere, elektrik enerjisi tüketimi gelişmişliğin göstergesidir. Bir ülkedeki kişi başına düşen

Detaylı

2018 Yıllık Finansal Sonuçlar Sunumu

2018 Yıllık Finansal Sonuçlar Sunumu 2018 Yıllık Finansal Sonuçlar Sunumu 2018 Yıllık Finansal Sonuçlar- İlk Bakış Turcas Petrol UFRS Konsolide Net Kar / Zarar Etkenleri (2018 Yıllık) 200 100 0 30 26 37 12 24 19 193 TP Net Zarar -131 Milyon

Detaylı

T.C. ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI Petrol İşleri Genel Müdürlüğü GENEL GÖRÜNÜM. Selami İNCEDALCI Genel Müdür

T.C. ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI Petrol İşleri Genel Müdürlüğü GENEL GÖRÜNÜM. Selami İNCEDALCI Genel Müdür T.C. ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI Petrol İşleri Genel Müdürlüğü PETROL ARAMA - ÜRETİM SEKTÖRÜ GENEL GÖRÜNÜM PETROL ARAMA - ÜRETİM SEKTÖRÜ I. İSTİŞARE TOPLANTISI 10 Mart 2012 Selami İNCEDALCI Genel

Detaylı

Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı

Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Enerji verimliliği / Sanayide enerji verimliliği Türkiye de enerji yoğunluğu Enerji tüketim verileri Türkiye de enerji verimliliği projeleri

Detaylı

TÜRKİYE'DE YENİLENEBİLİR ENERJİ

TÜRKİYE'DE YENİLENEBİLİR ENERJİ TÜRKİYE'DE YENİLENEBİLİR ENERJİ Enerji İşleri Genel Müdürlüğü 18 Haziran 2009, Ankara YEK Potensiyeli Yenilenebilir Enerji Üretimi Yenilenebilir Kurulu Güç Kapasitesi YEK Hedefleri YEK Mevzuatı YEK Teşvik

Detaylı

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ YENİLENEBİLİR ENERJİ VE JEOTERMAL KAYNAKLARMIZ

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ YENİLENEBİLİR ENERJİ VE JEOTERMAL KAYNAKLARMIZ Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ YENİLENEBİLİR ENERJİ VE JEOTERMAL KAYNAKLARMIZ Hayrullah Dağıstan MTA Genel Müdürlüğü Enerji Dairesi 06520/ANKARA hayrullah@mta.gov.tr

Detaylı

ENERJİ. KÜTAHYA www.zafer.org.tr

ENERJİ. KÜTAHYA www.zafer.org.tr ENERJİ 2011 yılı sonu itibarıyla dünyadaki toplam enerji kaynak tüketimi 12.274,6 milyon ton eşdeğeri olarak gerçekleşmiştir. 2011 yılı itibarıyla dünyada enerji tüketiminde en yüksek pay %33,1 ile petrol,

Detaylı

Hidroelektrik Enerji Yatırımlarında Teşvik Uygulamaları ve Özel Sektör Tarafından Karşılaşılan Zorluklar. Mustafa Gürbüz

Hidroelektrik Enerji Yatırımlarında Teşvik Uygulamaları ve Özel Sektör Tarafından Karşılaşılan Zorluklar. Mustafa Gürbüz Hidroelektrik Enerji Yatırımlarında Teşvik Uygulamaları ve Özel Sektör Tarafından Karşılaşılan Zorluklar Mustafa Gürbüz Sunum Planı Hidroelektrik Santrallerin Avantajları Türkiye nin Hidroelektrik Potansiyeli

Detaylı

Potansiyel. Alan Verileri İle. Hammadde Arama. Endüstriyel. Makale www.madencilik-turkiye.com

Potansiyel. Alan Verileri İle. Hammadde Arama. Endüstriyel. Makale www.madencilik-turkiye.com Makale www.madencilik-turkiye.com Seyfullah Tufan Jeofizik Yüksek Mühendisi Maden Etüt ve Arama AŞ seyfullah@madenarama.com.tr Adil Özdemir Jeoloji Yüksek Mühendisi Maden Etüt ve Arama AŞ adil@madenarama.com.tr

Detaylı

2012 SEKTÖR RAPORU TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

2012 SEKTÖR RAPORU TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DÜNYADA ELEKTRİK ENERJİSİ SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ Bilindiği üzere, elektrik enerjisi tüketimi gelişmişliğin göstergesidir. Bir ülkedeki kişi başına düşen

Detaylı

TAŞOCAKÇILIĞI *BU RAPOR KAYNAKÇADA BELİRTİLEN GÖSTERGELERDEN VE YAYINLARDAN DERLENMİŞTİR.

TAŞOCAKÇILIĞI *BU RAPOR KAYNAKÇADA BELİRTİLEN GÖSTERGELERDEN VE YAYINLARDAN DERLENMİŞTİR. TAŞOCAKÇILIĞI *BU RAPOR KAYNAKÇADA BELİRTİLEN GÖSTERGELERDEN VE YAYINLARDAN DERLENMİŞTİR. 1 İÇİNDEKİLER TAŞOCAKÇILIĞI SEKTÖR RAPORU SEKTÖR 2023 HEDEFLERİ 2 TAŞOCAKÇILIĞI SEKTÖR RAPORU Türkiye, jeolojik

Detaylı

RPM de Jeotermal aramanın Teknik Gereklilikleri DADI THORBJORNSON, RPM DANIŞMANI ÇALIŞTAY SWİSS HOTEL IZMIR 5 TEMMUZ 2018

RPM de Jeotermal aramanın Teknik Gereklilikleri DADI THORBJORNSON, RPM DANIŞMANI ÇALIŞTAY SWİSS HOTEL IZMIR 5 TEMMUZ 2018 RPM de Jeotermal aramanın Teknik Gereklilikleri DADI THORBJORNSON, RPM DANIŞMANI ÇALIŞTAY SWİSS HOTEL IZMIR 5 TEMMUZ 2018 Ortak Girişim Üyeleri 10,000 çalışanı ve mühendislikte yüz yirmi yıllık tecrübesi

Detaylı

BÖLGEMİZİN YENİLENEBİLİR ENERJİ POTANSİYELİNİN KULLANILMASI İÇİN YAPILAN ÇALIŞMALAR

BÖLGEMİZİN YENİLENEBİLİR ENERJİ POTANSİYELİNİN KULLANILMASI İÇİN YAPILAN ÇALIŞMALAR BÖLGEMİZİN YENİLENEBİLİR ENERJİ POTANSİYELİNİN KULLANILMASI İÇİN YAPILAN ÇALIŞMALAR 1 Enerji de Politika ve Hedefler Vizyon 2023 Hedefleri 10. Kalkınma Planı (2014-2018) TR32 Düzey 2 Bölgesi (Aydın, Denizli,

Detaylı

TÜRKİYE NİN YENİLENEBİLİR ENERJİ STRATEJİSİ VE POLİTİKALARI. Ramazan USTA Genel Müdür Yardımcısı

TÜRKİYE NİN YENİLENEBİLİR ENERJİ STRATEJİSİ VE POLİTİKALARI. Ramazan USTA Genel Müdür Yardımcısı TÜRKİYE NİN YENİLENEBİLİR ENERJİ STRATEJİSİ VE POLİTİKALARI Ramazan USTA Genel Müdür Yardımcısı 27-03-2015 1 Sunum İçeriği YEGM Sorumlulukları ve Enerji Politikalarımız YENİLENEBİLİR ENERJİ POTANSİYELİ

Detaylı

Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Yönetmeliği Hakkında

Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Yönetmeliği Hakkında Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Yönetmeliği Hakkında Bilindiği üzere, 17 Haziran 2016 Tarihli, 29745 Sayılı Resmi Gazete ile yayımlanarak yürürlüğe giren 6719 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu İle Bazı

Detaylı

EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI PROJE BAZLI DESTEK SİSTEMİ YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI PROJE BAZLI DESTEK SİSTEMİ YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ PROJE BAZLI DESTEK SİSTEMİ Yatırım Teşvik Sistemi (2012/3305) BÖLGESEL TEŞVİKLER ÖNCELİKLİ YATIRIMLAR BÜYÜK ÖLÇEKLİ YATIRIMLAR STRATEJİK YATIRIMLAR

Detaylı

Türkiye de Jeotermal Enerji ve Potansiyeli

Türkiye de Jeotermal Enerji ve Potansiyeli Temiz Enerji Günleri İTÜ Elektrik Mühendisliği Kulübü 6-7 Mart 2013 Türkiye de Jeotermal Enerji ve Potansiyeli Abdurrahman SATMAN İTÜ Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü İTÜ Enerji Enstitüsü Konvansiyonel

Detaylı

Yenilenebilir olmayan enerji kaynakları (Birincil yahut Fosil) :

Yenilenebilir olmayan enerji kaynakları (Birincil yahut Fosil) : Günümüzde küresel olarak tüm ülkelerin ihtiyaç duyduğu enerji, tam anlamıyla geçerlilik kazanmış bir ölçüt olmamakla beraber, ülkelerin gelişmişlik düzeylerini gösteren önemli bir kriterdir. İktisadi olarak

Detaylı

ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI. ÖMÜRHAN A. SOYSAL ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSİ

ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI. ÖMÜRHAN A. SOYSAL ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSİ ÖMÜRHAN A. SOYSAL ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSİ omurhan.soysal@emo.org.tr İÇEF KAYSERİ İLİ ENERJİ FORUMU 5 MAYIS 2007 ALTERNATİF: Seçenek (Türk Dil Kurumu Sözlüğü) Bir durumun veya cismin olabilecek diğer

Detaylı

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarımız ve Mevzuat. Hulusi KARA Grup Başkanı

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarımız ve Mevzuat. Hulusi KARA Grup Başkanı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarımız ve Mevzuat Hulusi KARA Grup Başkanı Sunum Planı Yenilenebilir Enerji Kaynakları Potansiyelimiz ve Mevcut Durum İzmir ve Rüzgar Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına İlişkin

Detaylı

TEMATİK COĞRAFİ HARİTALARIN VERİMLİLİK AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

TEMATİK COĞRAFİ HARİTALARIN VERİMLİLİK AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ TEMATİK COĞRAFİ HARİTALARIN VERİMLİLİK AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Cihan Yalçın 1, * Edirne Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü Engin Bişar 1 Edirne Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü Seda Yalçın

Detaylı

Dr. Rüstem KELEŞ SASKİ Genel Müdürü ADASU Enerji AŞ. YK Başkanı

Dr. Rüstem KELEŞ SASKİ Genel Müdürü ADASU Enerji AŞ. YK Başkanı Dr. Rüstem KELEŞ SASKİ Genel Müdürü ADASU Enerji AŞ. YK Başkanı Konunun önemi Belediyelerin enerji kaynakları; Hidrolik Bio kütle Bu kaynaklardan belediyeler nasıl yararlanabilir, Yenilenebilir enerji

Detaylı

SULTANHİSAR-AYDIN 260 ADA 1,2,3,4 PARSEL JEOTERMAL ENERJİ SANTRALİ İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU

SULTANHİSAR-AYDIN 260 ADA 1,2,3,4 PARSEL JEOTERMAL ENERJİ SANTRALİ İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU SULTANHİSAR-AYDIN 260 ADA 1,2,3,4 PARSEL JEOTERMAL ENERJİ SANTRALİ İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU PLANLAMA ALANININ KONUMU: Planlama Alanı Türkiye'nin Batısında Ege Bölgesinde Aydın ili,sultanhisar ilçesi

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI OFFSET (SİP) UYGULAMALARI

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI OFFSET (SİP) UYGULAMALARI T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI OFFSET (SİP) UYGULAMALARI 02.04.2015 1 OFFSET E İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 663 sayılı KHK nın 13. ve 50. maddeleri, 6518 sayılı Kanunun 45. ve 52. Maddelerine istinaden Bilim, Sanayi

Detaylı

JEOTERMAL SEKTÖR DEĞERLENDİRME RAPORU

JEOTERMAL SEKTÖR DEĞERLENDİRME RAPORU JEOTERMAL SEKTÖR DEĞERLENDİRME RAPORU Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği HAZİRAN 2017 Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER); Türkiye de yenilenebilir enerji kaynaklarının

Detaylı

TTGV Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Destekleri

TTGV Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Destekleri TTGV Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Destekleri Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliğinin Finansmanı Bilgilendirme Toplantısı Ferda Ulutaş Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Odakule-İstanbul,

Detaylı

JEOTERMAL SONDAJ ÇALIŞMALARINDA İZİN SÜREÇLERİ ve YATIRIMCI SIKINTISI. Çetin KARAHAN Megapol Enerji

JEOTERMAL SONDAJ ÇALIŞMALARINDA İZİN SÜREÇLERİ ve YATIRIMCI SIKINTISI. Çetin KARAHAN Megapol Enerji JEOTERMAL SONDAJ ÇALIŞMALARINDA İZİN SÜREÇLERİ ve YATIRIMCI SIKINTISI Çetin KARAHAN Megapol Enerji ARAMA VE İŞLETME RUHSATLARINA SAHİP JEOTERMAL YATIRIMCILARIN KARŞILAŞTIĞI SORUNLARI 2 GRUPTA İNCELEYEBİLİRİZ.

Detaylı

Sayın Arsuz Belediye Başkanım,/ Saygıdeğer Konuşmacılar,/

Sayın Arsuz Belediye Başkanım,/ Saygıdeğer Konuşmacılar,/ Sayın Arsuz Belediye Başkanım,/ Saygıdeğer Konuşmacılar,/ Değerli Katılımcılar,/ Arsuz Belediyesi nin ev sahipliğinde düzenlenen/ bölgemizin enerji sektöründeki durumu/ ve geleceği hakkında görüşmeler

Detaylı

Kurulu Kapasite (MW) Denizli, Kızıldere 15,00 82.500.000 Faaliyette

Kurulu Kapasite (MW) Denizli, Kızıldere 15,00 82.500.000 Faaliyette TÜRKİYE DE JEOTERMAL KAYNAKLI ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİM TESİSİ KURULMASI 1. Türkiye de Jeotermal Potansiyel Türkiye jeotermal potansiyel açısından Avrupa da birinci, Dünyada ise yedinci sırada yer almaktadır.

Detaylı

MENDERES GRABENİNDE JEOFİZİK REZİSTİVİTE YÖNTEMİYLE JEOTERMAL ENERJİ ARAMALARI

MENDERES GRABENİNDE JEOFİZİK REZİSTİVİTE YÖNTEMİYLE JEOTERMAL ENERJİ ARAMALARI MENDERES GRABENİNDE JEOFİZİK REZİSTİVİTE YÖNTEMİYLE JEOTERMAL ENERJİ ARAMALARI Altan İÇERLER 1, Remzi BİLGİN 1, Belgin ÇİRKİN 1, Hamza KARAMAN 1, Alper KIYAK 1, Çetin KARAHAN 2 1 MTA Genel Müdürlüğü Jeofizik

Detaylı

JEOTERMAL KAYNAKLAR İÇİN ARAMA/REVİZE ARAMA PROJE FORMATI İLÇE (İL) ARAMA/REVİZE ARAMA PROJESİ

JEOTERMAL KAYNAKLAR İÇİN ARAMA/REVİZE ARAMA PROJE FORMATI İLÇE (İL) ARAMA/REVİZE ARAMA PROJESİ JEOTERMAL KAYNAKLAR İÇİN ARAMA/REVİZE ARAMA PROJE FORMATI İLÇE (İL) ARAMA/REVİZE ARAMA PROJESİ HAZIRLAYAN/TEKNİK SORUMLU (1) (Jeoloji Mühendisi) : Adı Soyadı : Oda Sicil No (*) : AY-YIL Talep/Ruhsat Sahibinin:

Detaylı

... NO'LU RUHSATA İLİŞKİN (... DÖNEM) ARAMA FAALİYET RAPORU

... NO'LU RUHSATA İLİŞKİN (... DÖNEM) ARAMA FAALİYET RAPORU ARAMA FAALİYET RAPOR FORMATI İLÇE... (İL)... NO'LU RUHSATA İLİŞKİN (... DÖNEM) ARAMA FAALİYET RAPORU HAZIRLAYAN TEKNİK SORUMLU Adı Soyadı JEOLOJİ MÜHENDİSİ Oda Sicil No AY-YIL 1 İLETİŞİM İLE İLGİLİ BİLGİLER

Detaylı

BSBEEP Karadeniz Havzası Binalarda Enerji Verimliliği Planı. Faaliyet GA1.3

BSBEEP Karadeniz Havzası Binalarda Enerji Verimliliği Planı. Faaliyet GA1.3 ENPI-Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı 2007-2013 BSBEEP Karadeniz Havzası Binalarda Enerji Verimliliği Planı GA1: Mevcut Dış Durumun Analizi Veri ve Bilgi Toplanması ve Dağıtılması Faaliyet

Detaylı

TÜRKİYE DE GÜNEŞ ENERJİSİ

TÜRKİYE DE GÜNEŞ ENERJİSİ TÜRKİYE DE GÜNEŞ ENERJİSİ ALİ BÜLENT KAPCI Elektrik-Elektronik Mühendisi ETKB - Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (YEGM) Muhtelif sektör/alanlarda gelişimin takip

Detaylı

Hidroelektrik Enerji. Enerji Kaynakları

Hidroelektrik Enerji. Enerji Kaynakları Hidroelektrik Enerji Enerji Kaynakları Türkiye de kişi başına yıllık elektrik tüketimi 3.060 kwh düzeylerinde olup, bu miktar kalkınmış ve kalkınmakta olan ülkeler ortalamasının çok altındadır. Ülkemizin

Detaylı

İL: Yalova İLÇE: Merkez KÖY/MAH: Bahçelievler MEVKİİ: Baltacı Çiftliği

İL: Yalova İLÇE: Merkez KÖY/MAH: Bahçelievler MEVKİİ: Baltacı Çiftliği İL: Yalova İLÇE: Merkez KÖY/MAH: Bahçelievler MEVKİİ: Baltacı Çiftliği K KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ - 81 - İL: Yalova İLÇE: Merkez KÖY/MAH: Bahçelievler MEVKİİ: Baltacı

Detaylı

DOĞAL MİNERALLİ SULAR İÇİN İŞLETME / REVİZE İŞLETME PROJESİ FORMATI İLÇE (İL). NUMARALI ARAMA RUHSATINA İLİŞKİN İŞLETME PROJESİ

DOĞAL MİNERALLİ SULAR İÇİN İŞLETME / REVİZE İŞLETME PROJESİ FORMATI İLÇE (İL). NUMARALI ARAMA RUHSATINA İLİŞKİN İŞLETME PROJESİ DOĞAL MİNERALLİ SULAR İÇİN İŞLETME / REVİZE İŞLETME PROJESİ FORMATI İLÇE (İL). NUMARALI ARAMA RUHSATINA İLİŞKİN İŞLETME PROJESİ HAZIRLAYAN (Jeoloji Mühendisi) Adı Soyadı : Oda Sicil No (*) : AY-YIL Ruhsat

Detaylı

TMMOB JEOTERMAL KONGRE PROGRAMI

TMMOB JEOTERMAL KONGRE PROGRAMI TMMOB JEOTERMAL KONGRE PROGRAMI 21 KASIM 2007 ÇARŞAMBA 09:00-10:00 KAYIT 10:00-10:45 AÇILIŞ 10:45-11:00 ARA I.OTURUM 11:00-11:20 Yenilenebilir Enerji ve Jeotermal Kaynaklarımız Hayrullah Dağıstan-Enerji

Detaylı

TTGV Enerji Verimliliği. Desteği

TTGV Enerji Verimliliği. Desteği Enerjiye Yönelik Bölgesel Teşvik Uygulamaları Enerji Verimliliği 5. Bölge Teşvikleri Enerjiye Yönelik Genel Teşvik Uygulamaları Yek Destekleme Mekanizması Yerli Ürün Kullanımı Gönüllü Anlaşma Desteği Lisanssız

Detaylı

Yatırımcı Sunumu Ağustos 2014

Yatırımcı Sunumu Ağustos 2014 Yatırımcı Sunumu Ağustos 2014 Yasal Uyarı İşbu Belge deki bilgilerin doğruluğu, güvenilirliği ve güncelliği hakkında (gerekli özen gösterilmiş olmakla birlikte) hiçbir garanti verilmemektedir. İlgili yasal

Detaylı

AFD Sürdürülebilir bir gelecek için

AFD Sürdürülebilir bir gelecek için AFD Sürdürülebilir bir gelecek için TSKB Önceliğimiz Çevre Konferansı 5 aralık 2007 AGENCE FRANCAISE DE DEVELOPPEMENT Misyonumuz 1. Kalkınmanın finansmanı Birleşmiş Milletlerin Bin Yıl Kalkınma Hedefleri

Detaylı

DOĞAL MİNERALLİ SULAR İÇİN ARAMA/REVİZE ARAMA PROJE FORMATI İLÇE (İL) ARAMA/REVİZE ARAMA PROJESİ

DOĞAL MİNERALLİ SULAR İÇİN ARAMA/REVİZE ARAMA PROJE FORMATI İLÇE (İL) ARAMA/REVİZE ARAMA PROJESİ DOĞAL MİNERALLİ SULAR İÇİN ARAMA/REVİZE ARAMA PROJE FORMATI İLÇE (İL) ARAMA/REVİZE ARAMA PROJESİ HAZIRLAYAN/TEKNİK SORUMLU (1) (Jeoloji Mühendisinin) : Adı Soyadı : Oda Sicil No (*) : AY-YIL Talep/Ruhsat

Detaylı

Türkiye Elektrik Piyasası Yapısı, YEK Elektrik Üretimi ve İlgili Mevzuat Mustafa SEZGİN

Türkiye Elektrik Piyasası Yapısı, YEK Elektrik Üretimi ve İlgili Mevzuat Mustafa SEZGİN Türkiye Elektrik Piyasası Yapısı, YEK Elektrik Üretimi ve İlgili Mevzuat Mustafa SEZGİN Strateji ve Sektörel Politikalar Grup Başkanı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu 18.11.2015 Enerji Piyasası Düzenleme

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ VE ATIK YÖNETİMİ DESTEKLERİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ VE ATIK YÖNETİMİ DESTEKLERİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ VE ATIK YÖNETİMİ DESTEKLERİ Ahmet GÜNEŞ Dış Ticaret Uzmanı ANKARA 21/10/2015 1 SUNUM PLANI 1. Teşvik Sisteminin

Detaylı

Rüzgar Enerji Santralleri Yatırım Deneyimleri. Kenan HAYFAVİ Genel Müdür Yardımcısı

Rüzgar Enerji Santralleri Yatırım Deneyimleri. Kenan HAYFAVİ Genel Müdür Yardımcısı Rüzgar Enerji Santralleri Yatırım Deneyimleri Kenan HAYFAVİ Genel Müdür Yardımcısı TÜREK Kasım 2014 1 İçerik Türkiye de Rüzgar Enerjisi Lisanslama Teşvikler - Finansman Sonuç 2 Türkiye de Enerji Talebi

Detaylı

Jeotermal Enerji ÖZET

Jeotermal Enerji ÖZET Jeotermal Enerji ÖZET Artan enerji ihtiyacı, fosil enerji kaynaklarının gün geçtikçe azalması ve bunların kullanımından kaynaklanan çevre sorunları nedeniyle jeotermal kaynakların aranması ve geliştirilmesine

Detaylı

TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ POTANSİYELİ. Mustafa ÇALIŞKAN EİE - Yenilenebilir Enerji Kaynakları Şubesi Müdür Vekili

TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ POTANSİYELİ. Mustafa ÇALIŞKAN EİE - Yenilenebilir Enerji Kaynakları Şubesi Müdür Vekili TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ POTANSİYELİ Mustafa ÇALIŞKAN EİE - Yenilenebilir Enerji Kaynakları Şubesi Müdür Vekili Dünya nüfusunun, kentleşmenin ve sosyal hayattaki refah düzeyinin hızla artması, Sanayileşmenin

Detaylı

Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı. Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015

Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı. Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015 Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015 KOBİ lere Yönelik Destekler -Kalkınma Ajansları -KOSGEB -TÜBİTAK -Bilim Sanayi

Detaylı

YATIRIM DESTEK PROGRAMI

YATIRIM DESTEK PROGRAMI T.C. Bilim, Sanayi & Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge, İnovasyon ve Teknoloji Projeleri Ar-Ge ve Yatırım Destek Programları Bilgi Notu T E K N O L O J İ K Ü R Ü N YATIRIM DESTEK PROGRAMI www.eydem.com 0312 385

Detaylı

JEOTERMAL ELEKTRİK SANTRALLERİ İÇİN TÜRKİYE DE EKİPMAN ÜRETİM İMKANLARI VE BUHAR JET EJEKTÖRLERİ ÜRETİMİ

JEOTERMAL ELEKTRİK SANTRALLERİ İÇİN TÜRKİYE DE EKİPMAN ÜRETİM İMKANLARI VE BUHAR JET EJEKTÖRLERİ ÜRETİMİ JEOTERMAL ELEKTRİK SANTRALLERİ İÇİN TÜRKİYE DE EKİPMAN ÜRETİM İMKANLARI VE BUHAR JET EJEKTÖRLERİ ÜRETİMİ Karbonsan ın fabrikası, Orhangazi Bursa da bulunmaktadır. Karbonsan ın ürün çeşitlerini genel çerçevesiyle

Detaylı

JEOTERMAL KAYNAKLAR İÇİN ARAMA FAALİYET RAPOR FORMATI İLÇE (İL)... NUMARALI RUHSATA İLİŞKİN... DÖNEM(*) ARAMA FAALİYET RAPORU

JEOTERMAL KAYNAKLAR İÇİN ARAMA FAALİYET RAPOR FORMATI İLÇE (İL)... NUMARALI RUHSATA İLİŞKİN... DÖNEM(*) ARAMA FAALİYET RAPORU JEOTERMAL KAYNAKLAR İÇİN ARAMA FAALİYET RAPOR FORMATI İLÇE (İL)... NUMARALI RUHSATA İLİŞKİN... DÖNEM(*) ARAMA FAALİYET RAPORU TEKNİK SORUMLUNUN (Jeoloji Mühendisi) Adı Soyadı : Oda Sicil No (**) : AY-YIL

Detaylı

Rüzgar ın Tarihçesi. 1970 lerde Rüzgar enerjisi sektörü ivme kazandı Petrol krizi. Yelkenli gemiler kullanılmaya başlandı.

Rüzgar ın Tarihçesi. 1970 lerde Rüzgar enerjisi sektörü ivme kazandı Petrol krizi. Yelkenli gemiler kullanılmaya başlandı. Rüzgar ın Tarihçesi Yelkenli gemiler kullanılmaya başlandı. İngiliz J. Semeaton rüzgar hızı ve enerji arasında bir bağlantı kurdu. Danimarka'da 10.000 kadar yel değirmeni kuruldu. Amerika'da su pompalamak

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ (2012) YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ (2012) YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ (2012) YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI 1 YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI T.C. Ekonomi Bakanlığı, Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Müdürlüğü tarafından 01 Ocak 2012

Detaylı

ŞİRKET HAKKINDA Şirket: Ortaklar: Yönetim / Ekip Toplam Çalışan Sayısı: Açıklama:

ŞİRKET HAKKINDA Şirket: Ortaklar: Yönetim / Ekip Toplam Çalışan Sayısı: Açıklama: ŞİRKET HAKKINDA Şirket: Z & S Yenilenebilir Enerji Sist. San. Ve Tic. Ltd. Şti. Ortaklar: Zeki KÜÇÜKYARMA, Yönetim / Ekip: Zeki KÜÇÜKYARMA / Genel Müdür Stephan RİNDİSBACKER / Avrupa Temsilcisi Ufuk UĞUR

Detaylı

PROJE BAZINDA YATIRIM TEŞVİK MEVZUATI.

PROJE BAZINDA YATIRIM TEŞVİK MEVZUATI. PROJE BAZINDA YATIRIM TEŞVİK MEVZUATI www.ayaz.av.tr Sunum Planı Sayfa 3 Sayfa 4 Sayfa 5 Sayfa 6 Sayfa 7 Sayfa 8 Sayfa 9 Sayfa 10 Sayfa 11 Sayfa 12 Sayfa 13 Sayfa 14 Sayfa 15 Sayfa 16 Açıklama Projelerde

Detaylı

TÜRKİYE DE GÜNEŞ ENERJİSİ GÜNCEL DURUM VE GELECEK BEKLENTİLERİ

TÜRKİYE DE GÜNEŞ ENERJİSİ GÜNCEL DURUM VE GELECEK BEKLENTİLERİ TÜRKİYE DE GÜNEŞ ENERJİSİ GÜNCEL DURUM VE GELECEK BEKLENTİLERİ PİYASADA ÖNGÖRÜLEBİLİRLİK SAĞLANMALIDIR 2017 yılında Milli Enerji Strateji Belgesi kapsamında taahhüt edilen yılda 1000 MW (10 yılda 10 GW)

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAK ALANLARI YÖNETMELİĞİ YAYIMLANDI

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAK ALANLARI YÖNETMELİĞİ YAYIMLANDI YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAK ALANLARI YÖNETMELİĞİ YAYIMLANDI Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının (Bakanlık); kamu ve hazine taşınmazları ile özel mülkiyete konu taşınmazlarda büyük ölçekli yenilenebilir

Detaylı

TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ KONGRESİ 2014

TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ KONGRESİ 2014 TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ KONGRESİ 2014 "Türkiye de Rüzgar Enerjisi Projelerinin Finansmanında Yaşanan Sorunlar" Cem Gökmen GÖKKAYA Finans Müdürü 1 Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Türkiye İçin Önemi 48,000

Detaylı

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Doç. Dr. Turan EROL un

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Doç. Dr. Turan EROL un Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Doç. Dr. Turan EROL un Şirket Finansmanı ve Halka Açılmada Yeni Yol Haritası: Girişim Sermayesi ve Özel Sermaye Şirketleri Panelinde Yaptığı Konuşma 21.03.2008 Oditoryum,

Detaylı

JEOTERMAL MERKEZİ ISITMA VE JEOTERMAL ELEKTRİK SANTRALLERİ YATIRIMLARININ TEŞVİK İHTİYACININ İNCELENMESİ Orhan MERTOĞLU, Nilgün BAŞARIR

JEOTERMAL MERKEZİ ISITMA VE JEOTERMAL ELEKTRİK SANTRALLERİ YATIRIMLARININ TEŞVİK İHTİYACININ İNCELENMESİ Orhan MERTOĞLU, Nilgün BAŞARIR JEOTERMAL MERKEZİ ISITMA VE JEOTERMAL ELEKTRİK SANTRALLERİ YATIRIMLARININ TEŞVİK İHTİYACININ İNCELENMESİ Orhan MERTOĞLU, Nilgün BAŞARIR KONUŞMACI - (F) Prof. ORHAN MERTOĞLU And sokak 8/2, Çankaya/Ankara

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ Ahmet GÜNEŞ Dış Ticaret Uzmanı BURSA 21/05/2015 1 SUNUM PLANI 1. Yeni Teşvik Sisteminin Hazırlık Süreci

Detaylı

T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Mehmet TEZYETİŞ OSTİM Hizmet Merkezi Müdürü

T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Mehmet TEZYETİŞ OSTİM Hizmet Merkezi Müdürü KOSGEB T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Mehmet TEZYETİŞ OSTİM Hizmet Merkezi Müdürü KOSGEB VE KURULUŞ AMACI KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile

Detaylı

GES Yatırımlarında Finansman. 23 OCAK 2015 İstanbul

GES Yatırımlarında Finansman. 23 OCAK 2015 İstanbul GES Yatırımlarında Finansman 23 OCAK 2015 İstanbul Enerji Sektörü ne Kısa Bir Bakış Son yıllarda Türkiye yüksek büyüme oranı ile dünyada en hızlı büyüyen ülkelerden biri olarak dikkat çekmektedir 2001

Detaylı

GES Yatırımlarında Finansman

GES Yatırımlarında Finansman GES Yatırımlarında Finansman Örnek Projeler 4 MW / Maraş Örnek Projeler 7 MW / Konya Örnek Projeler 750 KW / Isparta Enerji Sektörü ne Kısa Bir Bakış Son yıllarda Türkiye yüksek büyüme oranı ile dünyada

Detaylı

TÜRKİYE NİN DOĞALGAZ POTANSİYELİ

TÜRKİYE NİN DOĞALGAZ POTANSİYELİ TÜRKİYE NİN DOĞALGAZ POTANSİYELİ Murat Sungur BURSA Enerji Grubu Başkanı Zorlu Holding (CEO Zorlu Holding Energy Group) 11 Ocak 2010 ANKARA SUNUM İÇERİĞİ 1. Türkiye nin doğalgaz üretim ve tüketim durumu

Detaylı

TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ SEKTÖR TOPLANTISI HATAY / 15.02.2103

TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ SEKTÖR TOPLANTISI HATAY / 15.02.2103 TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ SEKTÖR TOPLANTISI HATAY / 15.02.2103 RES PROJELERİNE İLİŞKİN KARŞILAŞILAN SORUNLAR 1) TEŞVİKLER 2) İZİNLER 3) ÖLÇÜMLER 4) YENİ BAŞVURULARIN ALINMASI 5) KAPASİTE ARTIŞI 6) BAĞLANTI

Detaylı

Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015

Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015 Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015 Dünya Enerji Genel Görünümü Genel Görünüm Dünya Birincil Enerji Tüketimi 2013-2035 2013 2035F Doğalgaz %24 Nükleer %4 %7 Hidro %2 Yenilenebilir Petrol %33 Kömür

Detaylı

ÖZELLEŞTİRME UYGULAMALARI ve ALTYAPI YATIRIMLARININ FİNANSMANI: ALTERNATİF YATIRIM FON VE ORTAKLIKLARI İLE DİĞER SERMAYE PİYASASI ARAÇLARI

ÖZELLEŞTİRME UYGULAMALARI ve ALTYAPI YATIRIMLARININ FİNANSMANI: ALTERNATİF YATIRIM FON VE ORTAKLIKLARI İLE DİĞER SERMAYE PİYASASI ARAÇLARI ÖZELLEŞTİRME UYGULAMALARI ve ALTYAPI YATIRIMLARININ FİNANSMANI: ALTERNATİF YATIRIM FON VE ORTAKLIKLARI İLE DİĞER SERMAYE PİYASASI ARAÇLARI KONULU ÇALIŞTAY AÇILIŞ KONUŞMASI Dr. Vahdettin ERTAŞ SPK Başkanı

Detaylı

Yenilebilir Enerji Kaynağı Olarak Rüzgar Enerjisi

Yenilebilir Enerji Kaynağı Olarak Rüzgar Enerjisi Yenilebilir Enerji Kaynağı Olarak Rüzgar Enerjisi İbrahim M. Yağlı* Enerji üretiminde Rüzgar Enerjisinin Üstünlükleri Rüzgar enerjisinin, diğer enerji üretim alanlarına göre, önemli üstünlükleri bulunmaktadır:

Detaylı

DOĞAL MİNERALLİ SULAR İÇİN ARAMA FAALİYET RAPOR FORMATI İLÇE (İL)... NUMARALI RUHSATA İLİŞKİN... DÖNEM (*) ARAMA FAALİYET RAPORU

DOĞAL MİNERALLİ SULAR İÇİN ARAMA FAALİYET RAPOR FORMATI İLÇE (İL)... NUMARALI RUHSATA İLİŞKİN... DÖNEM (*) ARAMA FAALİYET RAPORU DOĞAL MİNERALLİ SULAR İÇİN ARAMA FAALİYET RAPOR FORMATI İLÇE (İL)... NUMARALI RUHSATA İLİŞKİN... DÖNEM (*) ARAMA FAALİYET RAPORU TEKNİK SORUMLUNUN (Jeoloji Mühendisi) Adı Soyadı : Oda Sicil No (**) : AY-YIL

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE ÇEVRE MEVZUATI

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE ÇEVRE MEVZUATI YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE ÇEVRE MEVZUATI Dr. Gülnur GENÇLER ABEŞ Çevre Yönetimi ve Denetimi Şube Müdürü Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 06/02/2016 YENİLENEBİLİR ENERJİ NEDİR? Sürekli devam eden

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ M E H M E T A Ş K E R, 2 5. 0 9. 2 0 1 3 I S T A N B U L TÜRKİYE'NİN YENİLENEBİLİR ENERJİ POLİTİKALARI : Elektrik enerjisi üretmek için yenilenebilir kaynakların kullanımını

Detaylı

TOKAT İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

TOKAT İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI TOKAT İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Tokat ili, Karadeniz Bölgesinde Orta Karadeniz bölümünün iç kısımlarında yer alır. Tokat ili Devecidağ ile Köroğlu Dağı arasında uzanan tektonik hattın kuzey ve güneyinde

Detaylı

Şirketin kuruluşundan bugüne kadar geçirdiği evreler ve yurtdışı ve yurtiçinde gerçekleştirilen yatırımlar

Şirketin kuruluşundan bugüne kadar geçirdiği evreler ve yurtdışı ve yurtiçinde gerçekleştirilen yatırımlar Esen Bulca, Trakya Cam Pazarlama Müdürü Şirketin kuruluşundan bugüne kadar geçirdiği evreler ve yurtdışı ve yurtiçinde gerçekleştirilen yatırımlar Şişecam Grubu bünyesinde düzcam üretim ve pazarlama faaliyetleri,

Detaylı

TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ KONFERANSI 2014 06.11.2014

TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ KONFERANSI 2014 06.11.2014 TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ KONFERANSI 2014 06.11.2014 879 Şube 3 Yurtdışı Şube 23 Bölge Müdürlüğü ~15.000 Çalışan 138,5 Milyar TL Aktif Büyüklük 91,5 Milyar TL Nakdi Krediler 60,5 Milyar TL Ticari Krediler

Detaylı

ORGANİK RANKİN ÇEVRİM TEKNOLOJİSİYLE DÜŞÜK SICAKLIKTAKİ KAYNAKTAN FAYDALANILARAK ELEKTRİK ÜRETİMİ. ÖRNEK ÇALIŞMA: SARAYKÖY JEOTERMAL SANTRALİ

ORGANİK RANKİN ÇEVRİM TEKNOLOJİSİYLE DÜŞÜK SICAKLIKTAKİ KAYNAKTAN FAYDALANILARAK ELEKTRİK ÜRETİMİ. ÖRNEK ÇALIŞMA: SARAYKÖY JEOTERMAL SANTRALİ 101 ORGANİK RANKİN ÇEVRİM TEKNOLOJİSİYLE DÜŞÜK SICAKLIKTAKİ KAYNAKTAN FAYDALANILARAK ELEKTRİK ÜRETİMİ. ÖRNEK ÇALIŞMA: SARAYKÖY JEOTERMAL SANTRALİ Hasan ÖZDEN David PAUL ÖZET Ülkemizde 90 ile 125 derece

Detaylı

Türkiye nin Enerji Teknolojileri Vizyonu

Türkiye nin Enerji Teknolojileri Vizyonu Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu 26. Toplantısı Türkiye nin Enerji Teknolojileri Vizyonu Prof. Dr. Yücel ALTUNBAŞAK Başkanı Enerji İhtiyacımız Katlanarak Artıyor Enerji ihtiyacımız ABD, Çin ve Hindistan

Detaylı

2014 SEKTÖR RAPORU TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

2014 SEKTÖR RAPORU TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DÜNYADA ELEKTRİK ENERJİSİ SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ Gelişmekte olan ülkelerdeki sanayileşme enerjiye olan talebin hızla artmasına neden olmaktadır. Enerji,

Detaylı

Ön Değerlendirme Raporu 16/04/2010. halka arz

Ön Değerlendirme Raporu 16/04/2010. halka arz Ön Değerlendirme Raporu 16/04/2010 halka arz 1 Özet Bilgiler HALKA ARZ VE ORTAKLIK YAPISI Afken Holding in altyapı yatırımları konularında uzmanlaşmış tecrübesi 1976 yılına dayanmaktadır. Günümüzde ana

Detaylı

Ek Form 9 DETAY ARAMA FAALİYET RAPORU. RAPORUN BAŞLIĞI: Başlık raporun konusunu ve içeriğini kısaca, açık ve yeterli bir biçimde ifade edecektir.

Ek Form 9 DETAY ARAMA FAALİYET RAPORU. RAPORUN BAŞLIĞI: Başlık raporun konusunu ve içeriğini kısaca, açık ve yeterli bir biçimde ifade edecektir. Ek Form 9 DETAY ARAMA FAALİYET RAPORU RAPORUN BAŞLIĞI: Başlık raporun konusunu ve içeriğini kısaca, açık ve yeterli bir biçimde ifade edecektir. HAZIRLAYAN MÜHENDİS/MÜHENDİSLERİN: Adı ve Soyadı : Unvanı

Detaylı

Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü

Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü YENİLENEBİLİR ENERJİ KOOPERATİFLERİ Çanakkale, Mayıs 2016 Sunum İçeriği I- Genel Olarak Kooperatifler II- Dünyada Yenilenebilir Enerji Kooperatifleri III- Türkiye de Yenilenebilir

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI ENERJİ Artan nüfus ile birlikte insanların rahat ve konforlu şartlarda yaşama arzuları enerji talebini sürekli olarak artırmaktadır. Artan enerji talebini, rezervleri sınırlı

Detaylı

Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji KASIM 2014 KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ

Detaylı

GÜNEY EGE BÖLGE PLANI 2010-2013

GÜNEY EGE BÖLGE PLANI 2010-2013 GÜNEY EGE BÖLGE PLANI 2010-2013 SUNUM AKIŞI Bölge Planı Hazırlık Süreci Paydaş Analizi Atölye Çalışmalarının Gerçekleştirilmesi Mevcut Durum Analizi Yerleşim Yapısı ve Yerleşmeler Arası İlişki Analizi

Detaylı

Tarımın Anayasası Çıktı

Tarımın Anayasası Çıktı Tarımın Anayasası Çıktı Günnur BİNİCİ ALTINTAŞ Tarım sektörünün anayasası olan 5488 sayılı Tarım Kanunu iki yıllık yoğun bir çalışmanın ardından 18.04.2006 tarihinde kabul edildi. Resmi Gazete de 25.04.2006

Detaylı

Türkiye nin Enerji Politikalarına ve Planlamasına Genel Bakış

Türkiye nin Enerji Politikalarına ve Planlamasına Genel Bakış Türkiye nin Enerji Politikalarına ve Planlamasına Genel Bakış Yrd. Doç. Dr. Vedat GÜN Enerji Piyasası İzleme ve Arz Güvenliği Daire Başkanı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 28-29-30 Haziran 2007, EMO-İÇEF,

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ 2012

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ 2012 YENİ TEŞVİK SİSTEMİ 2012 Önceki Teşvik Sisteminin Değerlendirilmesi Yeni Teşvik Sisteminin Değerlendirilmesi TR32 Düzey 2 Bölgesi Değerlendirmesi Hazırlayan: Emrah ÇELİK Aydın Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü

Detaylı