Güvenlik Bilgi Formu 1907/2006/AT uyarınca, Madde 31 / ISO 11014

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Güvenlik Bilgi Formu 1907/2006/AT uyarınca, Madde 31 / ISO 11014"

Transkript

1 Sayfa: 1/7 1: Maddenin/karışımın ve şirketin/dağıtıcının kimliği 1.1 Madde/Karışım kimliği Içerik 330 ml, 500 ml 1.2 Madde veya karışımın belirlenmiş kullanımları ve tavsiye edilmeyen kullanımları Kullanıldığı sektör Building and construction work Maddenin Kullanımı / Hazırlanması Adhesive anchoring system for rebar and anchor fastenings in concrete. 1.3 Güvenlik bilgi formu tedarikçisinin bilgileri Üretici / Teslimatı yapan: Hilti İnşaat Malz. Tic. A.Ş. Şerifali Mh. Şehit Sk. Form Plaza No: Ümraniye İstanbul Telefon : 44Hilti ( ) Faks: 0(216) hizmet@hilti.com Güvenlik hakkında bilgiler veren kesim: anchor.hse@hilti.com madde 16 'den bakınız 1.4 Acil durum telefon numarası Schweizerisches Toxikologisches Informationszentrum - 24 h Service Tel.: 0041 / (international). Hilti İnşaat Malz. Tic. A.Ş. Telefon : 44Hilti ( ) Faks: 0(216) * 2: Zararlılık tanımlanması 2.1 Madde veya karışımın sınıflandırılması Düzenlemeye göre sınıflandırma (EC) No 1272/2008 Aquatic Acute 1 H400 Sucul ortamda çok toksiktir. Eye Irrit. 2 H319 Ciddi göz tahrişine yol açar. Skin Sens. 1 H317 Alerjik cilt reaksiyonlarına yol açar. Directif 67/548/EEC veya Directif 1999/45/EC'ye göre sınıflandırma Xi; Hassaslaştırmak R43: Cilt ile temasında hassasiyet oluşturabilir. O; Yangını teşvik edici niteliktedir R7: Yangına neden olabilir. N; Çevre için tehlikelidir R50: Sucul organizmalar için çok toksiktir. İnsan ve çevre için özel tehlike uyarıları: Üründe en son yayımlanmış "Avrupa Birliğinde Hazırlama Malzemeleri Genel Sıralandırma Talimatnamesinin" Hesaplama Yöntemine bağlı olarak tanıtıcı etiket olması zorunludur. Klasifikasyon sistemi: Sınıflandırma güncel Avrupa Topluluğu listelerine uygun olup, ihtisas literatüründen alınan ve firmalarca verilen bilgilerle takviye edilmiştir. 2.2 Etiket unsurları Yönetmelik (EC) No 1272/2008'e göre etiketleme Ürün CLP yönetmeliğine göre sınıflandırılmış ve etiketlenmiştir. Zararlılık İşaretleri GHS07 GHS09 Uyarı Kelimesi Dikkat Etiketlendirme için tehlikeyi belirleyici bileşenler: Hidroksipropil metakrilat Dibenzoilperoksit Zararlılık İfadesi H319 Ciddi göz tahrişine yol açar. (Devamı sayfa 2 'da)

2 Sayfa: 2/7 (Sayfa 1 'nın devamı) H317 Alerjik cilt reaksiyonlarına yol açar. H400 Sucul ortamda çok toksiktir. Önlem İfadesi P280 Koruyucu eldiven/koruyucu kıyafet/göz koruyucu/yüz koruyucu kullanın. P262 Gözle, ciltle veya kıyafetle temas ettirmeyin. P305+P351+P338 GÖZ İLE TEMASI HALİNDE: Su ile birkaç dakika dikkatlice durulayın. Takılı ve yapması kolaysa, kontak lensleri çıkartın. Durulamaya devam edin. P333+P313 Ciltte tahriş veya kaşıntı söz konusu ise: Tıbbi yardım/müdahale alın. P337+P313 Göz tahrişi kalıcı ise: Tıbbi yardım/bakım alın. P302+P352 DERİ İLE TEMAS HALİNDE İSE: Bol sabun ve su ile yıkayın. 2.3 Diğer zararlar PBT ve vpvb değerlendirmesi sonuçları PBT: Uygulanamaz. vpvb: Uygulanamaz. Ek bilgiler: Hilti HIT İnsan ve çevre için özel tehlike uyarıları: A H317 Allerjik deri reaksiyonuna sebep olabilir.. İnsan ve çevre için özel tehlike uyarıları: B H319 Ciddi göz tahrişine sebep olur. H317 Allerjik deri reaksiyonuna sebep olabilir. H400 Sucul ortamda çok toksiktir. * 3: Bileşimi/İçindekiler hakkında bilgi 3.2 Karışımlar Tarifi: 2-Component-foilpack, contains: Component A: Urethane methacrylate resin, inorganic filler Component B: Dibenzoyl peroxide, phlegmatized Tehlikesiz katkılar ihtiva eden ve aşağıda belirtilen maddelerden oluşan karışım. İhtiva ettiği tehlikeli maddeler:. İhtiva ettiği tehlikeli maddeler A: CAS: EINECS: Reg.nr.: Hidroksipropil metakrilat Xi R36; Xi R43 Eye Irrit. 2, H319; Skin Sens. 1, H317 CAS: tetramethylene dimethacrylate EINECS: Reg.nr.: İhtiva ettiği tehlikeli maddeler B: CAS: EINECS: Reg.nr.: SVHC yoktur Xi R43 Skin Sens. 1B, H317 Dibenzoilperoksit Xi R36; Xi R43; E R3; O R7; N R50 Org. Perox. B, H241; Aquatic Acute 1, H400 (M=10); Eye Irrit. 2, H319; Skin Sens. 1, H317 %5-10 %10-15 % : İlk yardım önlemleri 4.1 İlk yardım önlemlerinin açıklaması Genel uyarılar: Ürünün bulaşmış olduğu giyim eşyalarını derhal uzaklaştırınız. Teneffüs ettikten sonra: Kazazedeyi temiz havaya çıkararak sakin bir yere bırakınız. Cilde temas ettikten sonra: Derhal su ve sabunla yıkayarak iyice durulayınız. Gözlere temas ettikten sonra: Gözleri, gözkapakları açık bir şekilde birkaç dakika süreyle akan suyun altına tutunuz ve doktora başvurunuz. (Devamı sayfa 3 'da)

3 Sayfa: 3/7 Yaralanmamış gözü koruyunuz. Yuttuktan sonra: Ağzını çalkalayınız ve bolca su içiriniz. Derhal doktora başvurunuz. 4.2 Akut ve sonradan görülen önemli belirtiler ve etkiler Alerjik belirtiler 4.3 Tıbbi müdahale ve özel tedavi gereği için ilk işaretler Daha başka önemli bilgi mevcut değildir. (Sayfa 2 'nın devamı) 5: Yangınla mücadele önlemleri 5.1 Yangın söndürücüler Elverişli söndürücü maddeler: CO2, söndürme tozu ya da püskürtme su. Daha büyük yangınlarla püskürtme su ve alkole mukavim köpükle mücadele ediniz. Kum Güvenlik açısından elverişli olmayan söndürücü maddeler: Sıkma su 5.2 Madde veya karışımdan kaynaklanan özel zararlar Bir yangında şu maddeler oluşabilir: Karbon monoksit (CO) (CO2) Nitrojen oksiti (NOx) Bazı yangın şartları altında diğer zehirli maddelerin izlerine de rastlanabilir. 5.3 Yangın söndürme ekipleri için tavsiyeler Özel koruyucu teçhizat: Çevre havasına bağımlı olmayan nefes koruyucu takınız. 6: Kaza sonucu yayılmaya karşı önlemler 6.1 Kişisel önlemler, koruyucu donanım ve acil durum prosedürleri Kişisel koruyucu giyim giyiniz. Yeterli havalandırma sağlayınız. 6.2 Çevresel önlemler Yeraltına/toprağa karışmasını önleyiniz. 6.3 Muhafaza etme ve temizleme için yöntemler ve materyaller Mekanik olarak toplayınız. Kaza yerini itinalı bir şekilde temizleyiniz; bunu için elverişli olan şunlardır: Organik çözücü madde Yeterli havalandırma sağlayınız. Zararlı madde karışmış malzemeyi çöp olarak madde 13 'e göre tasfiye ediniz. 6.4 Diğer bölümlere atıflar Güvenli kullanım ile ilgili bilgileri 7. bölümden alınız. Kişisel koruyucu teçhizat ile ilgili bilgileri 8. bölümden alınız. Tasfiye ile ilgili bilgileri 13. bölümden alınız. 7: Elleçleme ve depolama 7.1 Güvenli kullanim önlemleri Son kullanma tarihi: bkz. bağlantı parçasının üzerindeki baskı (Ay/Yıl). Son kullanma tarihi geçtikten sonra folyo tüp artık kullanılmamalıdır! Kimyevi maddelerle çalışılırken geçerli ihtiyati önlemler dikkate alınmalıdır. Yangın ve patlamadan korunmak için uyarılar: Özel önlemlerin alınması gerekmez. Tutuşturucu cisimlerden uzak tutunuz - sigara içmeyiniz. 7.2 Uyuşmazlıkları da içeren güvenli depolama için koşullar Depolama: Depolarda ve kaplarda aranan özellikler: arasında serin, kuru ve karanlık bir yerde depolayınız, +5 C - 25 C Birarada depolama ile ilgili uyarılar: Gıda maddelerinden ayrı muhafaza ediniz. Depolama şartları ile ilgili diğer bilgiler: Sıcaktan ve güneş ışınlarından koruyunuz. Depolama sınıfı: As per VCI (1991) storage classification concept Belirli son kullanımlar Dübel ve destek çubuğu sabitlemeleri için yapıştırma harcı (Devamı sayfa 4 'da)

4 Sayfa: 4/7 (Sayfa 3 'nın devamı) * 8: Maruz kalma kontrolleri/kişisel korunma Teknik tesisatların şekillendirilmesi ile ilgili ek bilgiler: Başka bilgi yoktur, madde 7 'den bakınız. 8.1 Kontrol parametreleri Çalışma yeri ile ilgili, kontrol edilmesi gereken sınır değerleri olan bileşenler: Ürün, çalışılan mahal ile ilgili ve kontrol edilmesi gereken sınır değerleri olan maddeleri önemli miktarda ihtiva etmemektedir. Ürün macun kıvamındadır. Solukla ciğere kaçabilen tozlar için olan maruz kalma sınır değerleri bu ürün için geçerli değildir. Ek uyarılar: Düzenlendiği tarihte geçerli listeler esas alınmıştır. 8.2 Maruz kalma kontrolleri Kişisel koruyucu teçhizat: Genel koruyucu ve sıhhi önlemler: Kimyevi maddelerle çalışılırken geçerli ihtiyati önlemler dikkate alınmalıdır. Çalışma sırasında yemek yemeyiniz, birşey içmeyiniz, sigara içmeyiniz ve burnunuzdan birşey çekmeyiniz. Gıda maddelerinden, içeceklerden ve yem maddelerinden uzak tutunuz. Molalardan önce ve mesai sonunda ellerinizi yıkayınız. Gözlerinize ve cildinize değmesinden kaçınınız. Nefes koruyucu önlemler: Gerekli değildir. Elleri koruyucu: Koruyucu eldivenler Sadece CE işareti taşıyan Kategori III'e dahil olan kimyasal maddeden koruma eldivenleri kullanılmalıdır. EN 374 Kimyasal madde / ürün / hazırlanmış malzeme ile doğrudan temas organizasyon önlemleri almak sureti ile engellenmelidir. Eldiven malzemesi ürün / malzeme / hazırlanan madde ile ilgili olarak geçirmez ve dayanıklı olmalıdır. Eldiven malzemesi Nitril kauçuk Tavsiye edilen malzeme kalınlığı: 0,12 mm Eldiven malzemesine nüfuz etme süresi Kesin delinme (aşınma) süresi eldiven imalatçısından öğrenilmeli ve bu sürelere riayet edilmelidir. Aşağıdaki malzemelerden imal edilmiş olan eldivenlerin kullanımı uygun değildir: Doğal kauçuk (lateks) Deri eldivenler Kalın kumaştan eldivenler Gözleri koruyucu: Kenarları tam kapatan koruyucu gözlük EN 166 / EN 170 Vücut koruyucu: Koruyucu iş giyimi 9: Fiziksel ve kimyasal özellikler 9.1 Temel fiziksel ve kimyasal özellikler hakkında bilgi Genel bilgiler Görünüm Biçim: Renk: Macun gibi Bileşen A: Gri Bileşen B: Beyaz Koku: Ester gibi (Devamı sayfa 5 'da)

5 Sayfa: 5/7 Koku eşiği belirli değil ph - değeri: Bileşen A: uygulanamaz Bileşen B: ~ 7 Durum değişikliği Erime ısısı / Erime ısı alanı: Kaynama ısısı / Kaynama ısı alanı: Belirlenmemiştir. Belirlenmemiştir. Alev alma ısısı: Bileşen A: > 109 C (DIN EN ISO 1523) Bileşen B: uygulanamaz Tutuşabilme özelliği (katı, gaz şeklinde): belirli değil Tutuşma ısısı: 355 C Çözülme ısısı: Bileşen A: ilgili değil Bileşen B: SADT 65 C UN test H4 Kendiliğinden tutuşabilme özelliği: Ürün kendiliğinden tutuşmaz niteliktedir. Patlama tehlikesi: Ürünün patlama tehlikesi yoktur. Patlama sınırları: Alt: Üst: belirli değil belirli değil Buhar basıncı 20 C'de: < 0,1 hpa Yoğunluk 20 C'de: 1,8 g/cm³ (DIN 51757) Nisbi yoğunluk belirli değil Buhar yoğunluğu belirli değil Buharlaşma hızı belirli değil Çözülme kabiliyeti / karışma kabiliyeti suyla: Dağılım katsayısı (n-octanol/su): belirli değil Viskozitesi: Dinamik 20 C'de: 50 Pa.s (DIN 53019) Kinematik 20 C'de: > 20 s (ISO 2431) Çözücü madde ayırım testi: belirli değil Karıştırılamaz ya da düşük ölçüde karıştırılabilir. Çözücü madde oranı: Organik çözücü madde: yoktur Su: Bileşen B: ~ 20% 9.2 Diğer bilgiler Daha başka önemli bilgi mevcut değildir. (Sayfa 4 'nın devamı) 10: Kararlılık ve tepkime 10.1 Tepkime 10.2 Kimyasal kararlılık Termik ayrışma / kaçınılması gereken şartlar: Termik ayrışmayı önlemek için aşırı derecede ısıtmayınız. Usulüne uygun muhafaza edildiğinde ve kullanıldığında ayrışma olmaz Zararlı tepkime olasılığı Tehlikeli reaksiyonları duyulmamıştır Kaçınılması gereken durumlar Daha başka önemli bilgi mevcut değildir Kaçınılması gereken maddeler Daha başka önemli bilgi mevcut değildir Bozulma tehlikesi olan ürünler: Ayrışımda oluşan tehlikeli ürünler duyulmamıştır. 11: Toksikolojik bilgiler 11.1 Toksik etkiler hakkında bilgi Akut toksisite: Asli tahriş edici etkisi: ciltte: Uyarıcı tesiri yoktur gözde: Tahriş edici tesiri vardır. Duyarlılık yaratma: Cilde temasla duyarlılığı arttırabilir. (Devamı sayfa 6 'da)

6 Sayfa: 6/7 (Sayfa 5 'nın devamı) Ek toksikolojik uyarılar: Ürün, AT 'nin hazırlanan maddeler için Genel tasnif yönetmeliklerinin hesaplama yönteminin en son geçerli metnine göre aşağıda belirtilen tehlikelere haizdir: Tahriş edicidir 12: Ekolojik bilgiler 12.1 Toksisite Su toksisitesi: Daha başka önemli bilgi mevcut değildir Kalıcılık ve bozunabilirlik Daha başka önemli bilgi mevcut değildir Biyobirikim potansiyeli Daha başka önemli bilgi mevcut değildir Toprakta hareketlilik Daha başka önemli bilgi mevcut değildir. Diğer ökolojik uyarılar: Tarifesine göre 2006/11/EC nolu AT nizamnamesinin şu ağır madenleri ve bileşimlerini ihtiva eder: yoktur Genel uyarılar: Ürün organik olarak bağlı halojenlerden aridir (AOX'den ari) 12.5 PBT ve vpvb değerlendirmesinin sonuçları PBT: Uygulanamaz. vpvb: Uygulanamaz Diğer olumsuz etkiler Daha başka önemli bilgi mevcut değildir. 13: Bertaraf etme bilgileri 13.1 Atık işleme yöntemleri Tavsiye: Full or only partially emptied cartridges must be disposed of as special waste in accordance with official regulations. Atık listesi * Organik çözücüler ya da diğer tehlikeli maddeler içeren atık yapışkanlar ve dolgu macunları * Tehlikeli maddeler içeren boya, mürekkepler, yapıştırıcılar ve reçineler Temizlenmemiş ambalajlar: Tavsiye: Empty packs: May be disposed via the local Green Dot collecting system (ÇEVKO) or EAK waste material code (plastic packaging materials) Tasfiyesi resmi makamların yönetmeliklerine göre yapılır. 14: Taşımacılık bilgileri 14.1 UN numarası ADR, ADN, IMDG, IATA kalkmıştır 14.2 Uygun UN taşımacılık adı ADR kalkmıştır ADN, IMDG, IATA kalkmıştır 14.3 Taşımacılık zararlılık sınıf(lar)ı ADR, IMDG, IATA sınıfı kalkmıştır Tehlike pusulası kalkmıştır ADN/R - sınıfı: kalkmıştır 14.4 Ambalajlama grubu ADR, IMDG, IATA kalkmıştır 14.5 Çevresel zararlar Marine pollutant: Hayır Etiketleme özel (ADR): yoktur Etiketleme özel (IATA): yoktur 14.6 Kullanıcı için özel önlemler Uygulanamaz. Kemler (tehlike) sayısı: kalkmıştır EMS - numarası: kalkmıştır Segregation groups kalkmıştır (Devamı sayfa 7 'da)

7 Sayfa: 7/ MARPOL 73/78 ek II ve IBC koduna göre dökme taşımacılık Uygulanamaz. (Sayfa 6 'nın devamı) Nakliyat/diğer bilgiler: Yukardaki yönetmeliklere göre tehlikeli mal değil. available oxygen content < 1 % UN "Model Düzenleme": - HS-Code: : Glaziers' putty, grafting putty, resin cements, caulking compounds and other mastics 15: Mevzuat bilgileri 15.1 Madde veya karışıma özgü güvenlik, sağlık ve çevre mevzuatı Ulusal hükümler: Ürün tehlikeli madde yönetmeliğinin en son geçerli metnine göre işaretleme yükümlülüğüne tabidir. Çalıştırma tahdidi ile ilgili uyarılar: Gençleri çalıştırma sınırlamalarını dikkate alınız Kimyasal güvenlik değerlendirmesi: Zorunlu değildir. * 16: Diğer bilgiler Veriler bugünkü bilgi durumumuza istinat etmektedir, ancak ürün özellikleri ile ilgili teminat teşkil etmezler ve akdî bir hukuki ilişki tesis etmezler. Önemli Risk İfadeleri R3 Şok, sürtünme, alev ve diğer tutuşturucu kaynakları ile temasında çok ciddi patlama riski. R7 Yangına neden olabilir. R36 Gözleri tahriş eder. R43 Cilt ile temasında hassasiyet oluşturabilir. R50 Sucul organizmalar için çok toksiktir H241 Isıtma yangına veya patlamaya yol açabilir. H317 Alerjik cilt reaksiyonlarına yol açar. H319 Ciddi göz tahrişine yol açar. H400 Sucul ortamda çok toksiktir. Veri pusulasını düzenleyen bölüm: Hilti Entwicklungsgesellschaft mbh Hiltistrasse 6 D Kaufering Tel.: Fax: anchor.hse@hilti.com yoktur Başvurulacak kişi ya da yer: Mechthild Krauter Kısaltmalar ve: RID: Règlement international concernant le transport des marchandises dangereuses par chemin de fer (Regulations Concerning the International Transport of Dangerous Goods by Rail) ICAO: International Civil Aviation Organisation ADR: Accord européen sur le transport des marchandises dangereuses par Route (European Agreement concerning the International Carriage of Dangerous Goods by Road) IMDG: International Maritime Code for Dangerous Goods IATA: International Air Transport Association GHS: Globally Harmonised System of Classification and Labelling of Chemicals EINECS: European Inventory of Existing Commercial Chemical Substances ELINCS: European List of Notified Chemical Substances CAS: Chemical Abstracts Service (division of the American Chemical Society) Eye Irrit. 2: Serious eye damage/eye irritation, Hazard Category 2 Skin Sens. 1: Sensitisation - Skin, Hazard Category 1 Aquatic Acute 1: Hazardous to the aquatic environment - AcuteHazard, Category 1 * Bundan önceki basıma göre değiştirilmiş olan veriler