2547 saylli Yiiksekog'retim Kan~inun~ln 40'inci rnnddesinin deg'ijik (b) fikrasi :

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "2547 saylli Yiiksekog'retim Kan~inun~ln 40'inci rnnddesinin deg'ijik (b) fikrasi :"

Transkript

1 KONU Olaganustii Hal Bolge Valiligi Ihdasl Hakkinda Kanun Hukmiinde Karmamenin 5'inci maddesi hiikmu uymnca bolgeye dahil iller ile miicavir illerde bulunan surekli kanu gorevlilerine odenmekte olan ek tazminata hangi hallerde hak kazanllacagl ve bu odemelerin hangi hallerde yapllamayacagi hususunda ortaya q~kan tereddut. KONU ~ LE ILG~L~ MEVZUAT 832 Sayili Kan~~n~in 31 'inci maddesinin sonfikrasi : Bu kanun geregince yapilacak inceleme ve denetlemeler siras~nda harcamalmn ili~kin bulundugu mevzuat yoruma musait goriildiigu takdirde keyfiyet Sayi~tay goru~u tespit edilmek iizere Birinci Ba~kanliia bildirilir ve alinacak sonuca gore i~lem yapllir saylli Yiiksekog'retim Kan~inun~ln 40'inci rnnddesinin deg'ijik (b) fikrasi : 0gretim uyeleri, ihtiyaci olan iiniversitenin istegi ve kendi arzusu uzerine ve ilgili yonetim kurullannln gorii?il, rektorun onerisi ile Y iiksekogretim kurullannln gorugu,.rektorun onerisi ile Yuksekogretim Kurulu tarafindan, istekte bulunan un~versitenin birimlerinden en az bir egitim-ogretim yili iqin gorevlendirilebilirler. Bu 2ekilde gorevlendirilenlerin kadrolan be^ yll sure ile sakll tutulur. Aqlk bulunan bir oe;retim uyeliki kadrosuna yapllacak atamada adaylann niteliklerinde egitlik oldugu durumlarda geli~mekte olan bolgelerdeki yukseko@etim kurumlannda toplam en az beg yil bu gekilde veya kadrolu olarak hizmet yapan ogretim iiyelerine oncelik verilir. Deg'ijik 41 'inci maddesi : Yiiksek 0j$retim Kurulunca; bu kanun kapsamindaki Devlet Yuksek O~etim Kurumlmin, qegitli bilim ve sanat dallanndaki ogretim iiyesi ihtiyaqlan ve obetim iiyesi ihtiyaqlannin hangi yuksek o@etim kurumlanndan karglanacagi, oj$retim iiyesi mevcutlan dikkate alinarak tespit edilir ve ihtiyaqlar kargilanmak iizere ilgili iiniversitelere bildirilir. Bu universite!erin rektorleri Yiiksek ~$jretim Kurulunca ihtiya~ listelerinin kendilerine intikal ettirilrnesi tarihinden itibaren en ~ ok iki hafta iqinde ihtiyaglan kargilamak uzere hangi obetim iiyelerini gorevlendirdiklerini Yiiksek O$jretim Kuruluna bildirirler. Bu gorevlendirmeler bir yan yildan az, diirt yan ylldan fazla olmamak iizere kadrolan kendi iiniversitelerinde kalmak kaydiyla yapihr.

2 Bu madde hiikiimlerine gore veya 40 inci maddenin (b) filcrasi hiikrniine gore yapilan gorevlendirmelerde tebligat, igten aynlma, mehil miiddeti ve ige baglama konulannda Devlet memurlanna iligkin hiikiimler uygulanlr. Bu madde veya bu Kanunun 40 inci maddesinin (b) fikrasi hiikurnlerine gore yapilan gorevlendirmelerde, gorevlendirme karannda gorev siireleri belirtilir. Bunlara ozliik haklan kurumlmnda devam etmek kaydiyla gorev yapaca& kurumun bulundugu yer ve ozelliklerine gore o kurum kadrolannda qaliganlann yara.lan&klan iidenek ve diger haklar ve 6245 sayili Harclrah Kanununa gore geqici gorev yollugu, gorev yapacagi iiniversite biit~esinden odenir. Bu maddede veya bu Kanunun 40 inci maddesinin(b) fikrasinda belirtildigi gekilde gorevlendirildikleri kendilerine teblig edilenlerden kanuni siiresi iqinde goreve baglamayanlar istifa etmig sayilirlar. Bu gekilde istifa etmig sayilanlar, bu hizmeti yerine getinnedik~e herhangi bir yuksek ogretim kurumunda yeniden gorevlendirilemezler ve dijjer kamu kuruluglannda ~aligtinlamazlar. 285 sayrl~ Kanun Hiihiinde Kararnamenin deg'ijik S'inci maddesinin b'rnczfikrasr : Tazrninatin miktan : Gorev yerinin ozelligi, gorevin onemi ve gii~liigii dikkate alinarak ve fl'lere gore, Bakanlar Kurulunca belirlenecek esaslar qerqevesinde Olaganustii Hal Bolge Valisi tarafindan tesbit edilerek odeme yapilu. 87fI1989 sayrlr Bakanlar Kurulu Kararz'na ekli "Esas1ar"in l'inci rnaddesi : A. Bingol, Diyarbalur, Elaug, Hakkari, Mardin, Siirt, Tunceli ve Van illeri ile Bitlis, Mug ve Ahyaman illerinde : a) 12/3/1986 tarih ve 3268 saylli Kanunun degigik 2 nci maddesinde yazlli kanunlarla kanun hiikrniinde kararnameler hiikiimleri uyannca siirekli gorevle pligtmlrnakta olan Devlet memurlm ile digen kamu gorevlilerine b) Kamu kurum ve kuruluglannda igqi statiisiinde qaligtmlanlara; c) Geqici koy koruculmna; d) 233 say111 Kanun Hiikmiinde Kararname ve 2333 saylli Kanuna g& re sozlegmeli olarak qaligmlan personele; agagidaki esaslar dairesinde ek tazminat odenir. B. Her aya ait tazminat o ayi takip eden aybaginda ayhkla birlikte denir ve iidenecek tazminat rniktannin hesabinda en yiiksek Devlet memuru ayli&na esas olan ( = 4700) gosterge rakarmnin memur ayllk katsayisi ile qarpim sonucu bulunacak miktar esas alinir.

3 Bu iidemeler herhangi bir vergiye tabi tutulmaz. aemelerde ve hak kazanmada ayliga iligkin diger hiikiimler uygulann. C. Tazminattan yararlandlnlanlara odenecek tazrninat miktanna egit bir miktar Kurumlarca aynca tahakkuk ettirilerek ilgililer adma nemalan&- nlmak uzere T. Emlak Kredi Bankasi nezdinde Toplu Konut ve Kamu Ortakligi fdaresi narnina "Ola&niistfi Hal Tazminat Hesabz" adiyla a~ilacak bir hesaba tahakkuk bordrolannin tasdikli birer iirnegi ile birlikte gonderilir. D. Tazminahn iidenmesinde hizmetin fiilen ifa edildigi mahal dikkate alinir. E. Olaganiistii Hal Uygulamasinin kaldinldlgi mahallerde tazminat odenmesine son verilir. I- Olaganiistii Hal Bolge Valiligi hdasi Hakiundaki 285 sayili Kanun Hiikmiinde Kararnamenin 287 sayili Kanun Hiikmunde Kararname ile degigik 5. maddesi ile bolgeye dahil Il'ler ile miicevir illerde bulunan siirekli kamu gorevlilerine en yuksek Devlet memuru ayliglnin (Ek g!sterge dahil) %30'una kadar belirlenecek tazminatln ek olarak odeneceni, tazminatin miktannin gorev yerinin ozelligi, gorevin onemi ve giicliigiildikkate alinarak ve illere gore Bakanlar Kurulunca belirlenecek esaslar qer~evesinde 0laii;aniistii Hal Bolge Valisi tarafindan tesbit edilecegi hiikme baglanmigtir. 28 Temmuz 1987 tarih ve say111 Resmi Gazete'de yayinlanan sayili Bakanlar Kurulu Karanna ekli "Esaslarl'da bu tazminatin; olagan ustii ha1 bolgesinde siirekli gorevle qaligtmlan devlet memurlan ile kararda belirtilen diger kamu gorevlilerine odenecegi, odemelerde ve hak kazanmada ise ayliga iligkin hiikumleri uygulamak ve hizmetin fiilen yap& madigi mahal dikkate alinmak gamyla yapilacagi belirtilmigtir. Bu esaslara gore tazminatin iidenmesinde diiate alinmasi gereken ana ilkeleri : 1- Olaganustii ha1 Wlgesinde ve bu illere miicavir illerde siirekli gorevle gallghdmak, 2- Tazminata hak kazanmada ve iidemede ayhk hiikiimlerini uygulamak, 3- Giirevin fiilen yaplkdgi "mahal" dikkate alinarak bu mahal igin ongoriilen oranda odeme yapmak, ~eklinde belirlemek miimkiindur. 0te yandan, sayili Bakanlar Kurulu Karan ile belirlenen "Esaslar"1a ilgili olarak Olaganiistii Hal Bolge Valiligince yayinlanan , 1988/748 sayih Genelgelerde 285 sayili Kanun Hiikmiinde Ka-

4 rarname geregince Menmekte olan ek tazminatln 657 saydi Devlet Memur- Ian Kanununun ayhklarla ilgili hiikiimlerine gore iideme esaslna tabi oldu& belirtilmekle birlikte, bu tazminatln gegici giirev ile olaganiistii ha1 uygulanan iller diglnda giirevlendirme, bu iller &pnda aqllacak slnav, hizmetiqi egitim, seminer ve kurslara kahlma, hastallk izni kullanllmasi hallerinde kesilecegi, ydhk izin ve mazeret izni kullandrnasi hallerinde ise kesilrneyecegi belirtilmiptir. 285 say111 Kanun Hiikmiinde Kararnamenin degigik S'inci maddesinde ve buna bag11 olarak +lan sayih Bakanlar Kurulu Karanna ekli "Esaslart'da yer alan ilkeler ile birlikte degerlendirildiginde, kadrolan olaganiistii ha1 bolgesine dahil iller ile bu illere miicavir illerde olan ve siirekli bir kamu gorevinin yiiriitiilmesi iqin bu illerde qaligan kamu gorevlilerine, olaganustii ha1 illerine gore asgari ve azami nisbetleri belirlenmi~ olan tazminatln fiilen giirev yapilan mahal dikkate allnmak ve 657 sayill Devlet Memurlan Kanununa gore ayllga uygulanan diger hiikiirnler uygulanmak suretiyle Menmesi sonucuna vanlmaktad~r. Vanlan bu sonuca gore, olaganiistii ha1 biilgesine dahil iller ile bu illere miicavir iller dlglna q~kllmasi ve hastallk izni gibi anzi sebeplerle gorevin fiilen yapilmadigi hallerde, 285 saylli Kanun Hiikmiinde Kararnameye ait "Esaslarda yer alan "ddemelerde ve hak kazanmada ayliga iliskin hiikiimler uygulanir." ifadesi tazminnhn ancak ayligin kesildigi hallerde kesilmesi, gorevin fiilen yapil&gi "rnahal" konugulandan ise, Bakanlar Kurulunca qegitli ola&iniistii ha1 illerine gcire asgari ve azami nisbeti belirlenmi~ olan tazminatin fiilen gorev yapilan mahal dikkate alinmak suretiyle iidenmesi gerektigi anlaplmalidir. II- Siirekli giirevle qahgtmlma konusunda 657 saydl Devlet Memurlan Kanununa 1327 sayili Kanunun 74. maddesi ile eklenen Ek maddelerle diizenlenen "Ge~ici siirekli g6revlendinne" ile 2547 sayili Kanununun 40/b ve 4l'inci maddelerine giire yapilan atamalar Qzellikle arzetmektedii. Bu tiir atamalarda gene1 olarak kadrolan kendi kurumlannda kalmak iizere bagka bir kurumda veya iiniversiteye geqici olarak gorevlend i e 562 konusudur. Ancak, bu giirevlendixmede giirevin siiresi (bir yll, iki yll veya bir Q&retim ve egitim ylll gibi) atama tarihinde belli oldugu gibi, siirekli bir kamu gorevinin yapllman iqin geqici siireli olarak gorevlendirilenlerin, gittikleri yerde kadrolu olarak giirev yapanlarur faydalandklan biitiin haklardan faydalanacaklanna dair hiikiim oldugundan ek tazrninat Memelerinde bu tiir atamalann da siirekli giirevle atama gibi diigiiniilmesi gerekmektedir.

5 285 say111 Kanun Hiikmiinde Kararnamenin S'inci maddesi geregince, olaganiistii ha1 bolgesine dahil illerde ile miicavir illerde siirekli gorevli olarak qaligan Devlet memurlan ile diger kamu gorevilerine ve aynca 2547 saylli Kanunun 40'inci maddesinin (b) fikrasi ile 4l'inci maddeleri geregi gorevlendirilen ogretim iiyelerine ek tazminat odenirken; Aq~kqa hiikme baglanmamlg konularda ayliga uygulanan "haketme" ve "odeme" kurallannin esas alinmas~, bolge i ~i gorevlendirmelerde ise bu "mahal" iqin tesbit olunan oranlann uygulanmasi gerektigine qogunlukla karar verildi.

6 SAYISTAY TEMYIZ KURULU KARARLARI Derleyen : Bayram Barun Sayrjtay Denet~isi Tutanak No : Tarih : OZET~ : Belli bir parayl ihtiva eden sozlejmelerin deg'ijtirilmesi halinde artan miktann aynl oranda vergiye tabi tutulmasz gerekecefi hk. 488 sayili Darnga Vergisi Kanunu'nun 14. maddesinin ikinci frkrasinda "Belli bir parayr ihtiva eden mukavelenamelerin defijtirilmesi halinde artan miktar aynz nispette vergiye tabidir" denilmekte olup, i~ arti~lan nedeniyle mukavele miktannda meydene gelen arti~lardan ayni yasaya ekli I sayili Tablonun I. bolumunun l/a lusmnda belli parayi ihtiva eden mukavelenamelere iligkin %50 oranlnda damga vergisinin alinmasi gerekmektedir. Dilek~i, ig artigina ili~kin karann ihale karan oldugunu ve bundan Damga Verqisi Kanunu'na gore %30 oraninda damga vergisi alind~gin~ iddia etmekte ise de; Damga Vergisi Kanunu'nun 6. maddesinde, bir kagitta toplanan akit ve i~lemler birbirine bag11 ve bir asildan dogma olduklan takdirde, damga vergisinin, en yuksek vergi alinmasini gerektirir akit veya islem uzerinden hesaplanacagi hukrne baglandigindan 18 art121 nedeniyle duzenlenen kagit, hem mukaveleyi degigtinmitellkte, hem de ihale karan niteliginde bulundugundan soz konusu verginin daha yuksek olan mukavele pulu nispetinde alinmasi yasa geregidir. Tutanak No : Tarih : OZET~ : Temyize bajvurma siiresinin son giiniiniin cal~jrnay ara verilen 20 Temmuz-4 Eylul tarihlerine rastlamasl durum~inda H.M.U.K. nun 177. rnaddesi hiikmiine gore ilgililere 7 giinliik ek sure verilmesi gerekeceg'i hk. 832 sayili Sayigtay Kanunu'nun 68. maddesinin son fkasinda belirtilen 90 gunliik temyiz siiresinin son guniinniin, aym Yasanin 101. maddesinde belirlenen galigmaya ara verilen giinler olan 20 Ternmuz-4 Eylul tarihlerine rastlamasi durumunda ne yapilacagina iligkin, Sayigtay Kanununda herhangi bir hiikum bulunmamaktadlr. 832 sayili kanunun, kanunda hiikiim bulunmayan hallerle ilgili 79. maddesinde, aynen "Kanun yollarznu bajvurma hallerinde bu kanunda yer almamzj olan hususlar hakkznda Hukuk Mahkeme Usulleri Kanununun ilgili hiikiimleri uygulanzr." denilmekte olup; Hukuk Mahkeme Usulleri Kanununun 177. maddesinde de, "Bu kanunun tayin ettig'i miihletlerin bitmesi

7 tatil zamanzna tesad~if ederse bu miiddetler ayrzca bir karar vermeye liizum olmakszzrn tatilin bittiti giinden itibaren yedi gun uzatzlmz~ addolunur. " denilmektedir. Caligmaya ara verilen gunlerde, temyiz suresinin dolmasi durumunda, yukanda a~lklanan yasal nedenlerle, H.M.U.K. nun 177. maddesinin uygulanmasi suretiyle, ilgililere ~aligmayara vermenin bitim tarihinden itibaren 7 giinliik ek bir siirenin verilmesi gerektigine. Tutanak No : Tarih : OZE~ : Kamu idare ve miiesseselerinin kiralad~klar~ yerlerin kira bedellerini oderken ancak Gelir Vergisi miikelleflerinin Gelir Vergilerine mahuben tevkifat yapabilecekleri hk. Temyiz dilekgesinde, Kururnlar Vergisi miikellefi olan firmaya kira bedeli odenirken gelir vergisi kesintisi yapilmamasi gerektigi belirtilmigtir. 193 say111 Gelir Vergisi Kanununun 1. maddesi uyannca, Gelir Vergisinin mevzuu, gergek kigilerin gelirleri olup, Kururnlar Vergisi mukelleflerinin kurum olarak elde ettikleri gelirleri kapsamamaktadlr. Bu kuralin iki istisnas~ Gelir Vergisi Kanununun 42. maddesi kapsam~na giren iglerle ilgili odenen istihkak bedelleri ve 9416-b maddesi hiikmu uyannca valuf ve derneklere ait gayrimenkullerin kiralanmasl kargil~glnda, yapilan kira odemelerinden kesinti yapilacagidir. Apklanan nedenlerle, ilgili firmanin kurumlar vergisi miikellefi olmas1 nedeniyle gelir vergisi tevkifat~ yapllmaslna olanak bul~nmam~aktad~r. Tutanak No : Tarih : OZET~ : Belediye meclisi iiyelerine, meclis veya heyet toplant~ln nna Jiilen katzldlklnn giinler i~in huzur iicreti iidenmesi gerekeceti hk sayili Belediye Kanunu'nun 15 inci maddesinde niifus den yukan belediyelerde liizum goriildiigu takdirde meclis iiyelerine, fqigleri Bakanli&'nin onayl ile kesinlegen miktarda huzur iicreti odenecegi hiikrne baglanmighr. Gerek Belediye Meclisi toplantllanna kahlan iiyelere gerekse ayni yasanln 62 nci ve 63 ncii maddelerine gore tegkil edilen komisyonlarda gorev alarak kornisyon toplantilanna katllan meclis iiyelerine huzur ucreti odenmesi gerekli bulunmakta ise de; Huzur ucretine hak kazanma, isminden de anlagilacagl uzere bahse konu toplantllarda haw bulunmakla mumkiin oldu@ndan, ancak bu toplanhlara veya kornisyonlara katlhnan giinler iqin huzur iicreti odenmesi gerekmektedir.

8 Bu nedenle, Belediye Meclisi Uyelerine huzur ucreti Menirken, Belediye Meclisi yoklarna ve imza cetvelleri ile Kornisyon karar defterleri esas almarak duzenlenecek puantaj cetvellerinin esas alinmasi ve bu suretle tesbit edilecek oturumlara katilma gunleri uzerinden ilgililere huzur ucreti odenmesi gerekecektir. Tutanak No: &ET~: Dar miikellefiyete tabi kijilerden alinan ma1 ve hizmetlerin bor~ taksitlerine tahakkuk eden faiz tutarlarznzn odenmesinde % 30 oraninda Kurumlar Vergisi tevkifati yapllmusl gerekecegi hk say111 Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 1 ve 11 inci maddeleri hiikmune gore dar mukllefiyete tabi olanfranslz ve Romen Sirketlerinden kredili olarak satln alman ig makinalannin borq taksitlerine tahakkuk eden faiz tutarlan Menirken, ayni Kanunun 24 uncu maddesi (A) frkrasi 4 iincii bendine ve ayni maddenin "Kurumlar Vergisi tevkikatl" baglikli bolumuniin "(d) menkul Sermaye katlanndan" ba$likli fikrasinln (bb) bendine gore % 30 oraninda Kurumlar Vergisi tevkifati yapilmasi gerekmekte ve ayni maddenin (B) fikrasma gore dar miikellet durumunda olan kurumlara (A) fikrasinda yazili kazan~ ve iratlan (borg faizleride dahil) saglayanlar bu kazang ve icatlardan kururnlar vergisi tevkifatlni yapmaya mecbur olduklanndan Belediye bu ~irketlere borq faizlerini ijderken % 30 oraninda tevkifat yaparak muhtasar beyanname ile Vergi Dairesine yatirrnasi gerekmektedir. Tutanak No: ~ Z E T ~ : Milli Emlak Miidiiriinu Sayytay'a hesap vermekle yiikiimlii sayman olarak nitelendirip, mali sorumluluk tazminatz tidenemeyecegi' hk. Gene1 anlamda saymanin tanimi, 1050 sayili Muhasebe-i Umumiye Konunu'nun 9 uncu maddasinde; "Gelirleri toplama, nakit ve mallan saklama, giderleri hak sahiplerine odeme ve teslim ve bu iglerle ilgili her tiirlu gondenneler ile bunlara bag11 biitiin nakit ve ma1 iglemlerini yapan ve Saylgtay'a yonetim donemi hesabi verenlere saymen denir." bigirninde yapilmgtlr. Maliye ve Gumriik Bakanli&nca 9 Mart 1988 tarihinde yaylrnlanan Ayniyat iglemlerinin yuriitiilmesinde uyulacak esas ve usullere iligkin genelgede aglkca belirtildib iizere, ayniyat hesaplan Saylgtay'a iller itibariyle ayn ayn verilmekte, illerden gonderilen cetvellere gore merkezde diizenlenen ayniyat idare hesabi Bakanllk tarafindan Sayigtay'a verilmektedir.

9 Ustelik, fl Ayniyat Saymanligi gorevinin gerek 178 sayili KHK nin Gegici 5 inci maddesi hiikmu ile, yiiriirliikte bulunan 2996 say111 Maliye Vekaleti te~kilat ve Vazifeleri Hakkinda kanun'un 25 inci maddesi hiikmune gore, gerekse Maliye Vekaleti Tegkilat ve Vazifeleri Haklunda Nizarn namenin 51 inci maddesi hiikmiine gore Milli Emlak Miidurleri tarafindan degil Milli emlak memuru yada katiplerinden biri tarafindan yapilmasi icap etmektedir. Apklanan mevzuat hiikumleri kargisrnda Sayigtay'a idare hesabi vermeyen ve ayniyat mutemedi durumunda bulunan Milli Emliik Miidiirune, sayman tanrmi iqinde miitaliia ederek... puan mali sorumluluk tazminan odenmesi miimkiin bulunmamaktadir. Tutanak No : OZET~ : Memur olan kijinin ~~cuklann~n tedavi giderinin odenebilmesi &in, bu ~ocuklann 657 say111 Kanunun 204 ve 206 zncl maddelerine gore aile yardlml odeneg'ine miistehak olmas~ gerektigi hk. Devlet Memurlannin Tedavi Yardimi ve Cenaze Giderlerin Yonetmeli3nin deggik 3 uncii maddesinde Devlet memurunun ail yardimi ijdenegine hak kazanan gocuklannrn, tedavi ve yo1 giderlerinden yararlanacaklan hukrne baglanmig olup bu odenege hak kazanmayan qocuklar iqin tedavi yardiminin yapilmasi miimkun bulunmamaktadir. 657 say111 Devlet Memurlan Kanunu'nun 204 uncu maddesinde, aile yardimi onedegine nasll hak kazanilacagi belirtildikten sonrrl. 206 inci maddesinde, gocuklar igin aile yardim odenegnin verilemeyecegi haller sayilmigtlr. Buna gore 19 yagini doldurup yuksek ogrenime devam etmeyen erkek qocuklar iqin aile yardimi Meneginin verilmemesi gerekmektedir. Tutanak No : ~ZETI' : Kendinden oncekinden devren aldzgi hesabin eksikliklerini gostermeyen saymanzn, bunlara gelecek mali sorumlulug'u borglulara ve sebep olanlara riicu hakk~ bulunmak iizere iistlenmij olacag'~ hk. Saymanin kendinden evvlki saymandan hesabi devralirken takipteki alacaklan ve bunlann neden tahsil edilemedigini gosteren belgeyi gorerek hesabi devralmalan bunlar yoksa veya yapilmayan tahsilata iligkin gerekqe mevzuata uygun degilse bunu belirten gerh koyarak hesabi devralmalan gerekir. Bu yapilmamigsa evvelki saymanlar zamaninda yaprlmayan iglemler

10 dolayslyla tahsildheyen gelire iligkin sorumluluk yeni saymana ait olur say111 Muhasebe-i Umimiye Kanununun 19. ve 20. maddelerindeki bu konuyb ilgili hiikiider apktar. Hal btiyle olunca... yllinda gerekli takibat iglernleri yapilrmg olsa bile daha ewelki 4 yllda takibati yapilmayan iglemlerden dolayi zarnanagimma uwayan kamu alaca&na iligkin sorumluluk, kendinden ewelki saymandan hesabl devrdrken dosyada bu konuda herhangi bir kayit konduguna dair beige bulunhglndan saymana ait olacaktir. ~ z E T : Herhangi ~ bir sebeple gorevinden ayrzlan veya alznan Belediye Baskartmzn verine vekalet eden Baskan Vekiline, bajkart odenetinin verilebilmesi i~in Belediye Meclisi Karannm var olmasz gerehtiti hk. Belediye Bqkaru 657 saylh Devlet Memurlan Kanununa tabi bir kamu g6revlisi olmad~gl ve Belediye Bagkanl~gi kadrosuda yine bu kanunda iingoriilen kadrolardan olmadlgi i~in, herhangi bir sebeple gorevden aynlma veya alinma hafinde y e ~ vekalet e eden Bagkan Vekiline odenecek iidenekler konusunda ad men kanunda bir diizenleme bulunmad@ gibi bagka bir yasai diizenlemede uygulamada mevcut degildir. Ancak bu bo9lugu dolduran yargi ictihatlan ve f~igleri Bakanligi Ge- nelgeleri mevcuttur. Bunlardan anlagilan, Baskan Vekiline, bagkan iideneginin verilebilmesi i~in Belediye Meclisi Karamin mevcudiyeti gereklidir. Bu durumda bu mecburiyet yerine getirilmeksizin Belediye Bagkan Vekiline, Bagkana verilen isdenegin verilebilecegine dair herhangi bir yasal dayanak o l m a d bu ~ Memenin ~ yapilrnasi mumkiin bulunmarnaktadrr.

11 DAIRELER KURULU KARARLARI Derleyen : Sema ERTEM Say ytay Uzman Denetqisi Karar No : Karar Tarihi : &ET/ : Sayytay'a gonderilen yonetmeliklerin Sayytay'ca incelenmek miitalaa verilebilmesi i~in oncelikle, bir bakanlik ve a Sayytay denetimine tabi diger idare ve kurumlar tarafin d" an hazirlanmasi ve kamu maliyesi ve istihdama iliskin hiikiimler i~ermesi,yarn aranmakta oldug'u hk. Geregi Goriigiildii :... ~onfederas~onunca hazirlanip 832 Say111 Kanunun 105. maddesi hiikmii uyannca... Bakanligi taraf~ndan Sayi~tay'a gonderilmi~ bulunan "Uretilen Ma1 ve Hizmetlerin Ucret Tarifelerinin Diizenlenme Usul ve Esaslmnin Tespitine iligkin Yonetrnelik" taslagi hakkinda, Daireler Kurulunun tarih ve Say111 karan ile Sayi~tay goriigii belinlenmigtir. Taslagln maddelerinin goriigiilmesine geqilmeden once, taslak hakkinda 832 sayili Kanunun 105 nci maddesi hiikmii uyannca goriig bildirilmesinin miimkiin olup olmadigl hususu iizerinde durulanak yapilan goriigmeler sonucunda; 832 sayili Sayigtay Kanununun 105 nci maddesinde; "Bakanliklar ve Sayigtay'in denetimine goren diger idare ve kurumlarca mali konularda diizenlenecek yonetmelikler Sayigtay'in istigari miitalaas~ alindlktan sonra yiiriirliige konulabilir. Sayigtay bu miitalaayi isternin yapilmasi tarihinden baglayarak iki ay i~inde bildirir." denilmek suretiyle, Sayigtay'ca istigari goriig bildirilecek yonetmeliklerin, Bakanliklar veya Sayigtay denetimine tabi olan diger idare ve kurumlarca hazirlanmasi ve mali konulara iligkin olmasi esasi getirilmigtir. Bagka bir deyigle, bir yonetmelik hamanda Sayigtay'ca goriig bildirilebilmesi i~in yonetmeligi diizenleyici mercii esas alinmi~ ve yonetmeligin mali konulan ihtiva etmesi ama~lanmigtir. Nitekim 3280/2 sayili Saylgtay Gene1 Kurul Karannda da anilan 105 nci maddenin yorumu yapilarak, bir yonetmelik taslagi hakkinda 105 nci rnadde uyamca goriig verilebilmesi igin Bakanhklar ve Sayigtay'in denetim alanina giren diger idare ve kurumlarca hamlanmig olmaa ve kamu maliyesi ve istihdama iligkin konulan kapsamasi gerektigine karar verilmigtir.

12 ... Bakanligindan alinan... tarih ve... sayili yazida, taslagin, 507 sayili Esnaf ve Sanatkklar Kanunu'nun 3741 say111 Kanunla 125 nci maddesi geregince,... Konfedersayonunca hazirlandigl ve Bakanllkla- nnca onaylandigi belirtilmigtir. Taslagin Dairede goriigiilmesi sirasinda toplantiya katilan temsilciler tarafindan yapilan a~iklamalarda; Sozkonusu yonetmelik tasla&nm... Konfederasyonunca hazlrlandigi, Sanayi ve Ticaret BakanllMln hazlrlamada bir katlusinin ve yardmunin olmadigi, esasen; Bakanligln ilgisinin, Esnaf ve Sanatkarlar Kanununun 125. maddesinde belirtilen "Konfederasyonca qikanlacak yonetmelik Bakanllkqa onaylanlr." hiikrnii geregi onaylamakla slnlrli oldugu, diger taraftan, gonderilen yonetmelik taslamin ilk diizenleme olmadgi, daha once, tarih ve 91/55 sayili Bakanllk onaylna istinaden ayni ad altinda yiiriirliige konuldub, bu defa, sozkonusu taslagin Resmi Gazetede yayinlanmasi iqin, Bagbakanllga gonderildig, ancak, Bagbakanlik~a Sayi~tay goriigii alinmasinin gerekli oldugu vurgulanarak, tarih ve sayili yazilanyla iade olundugu, ger~ekte, buna benzer birkag yonetmeligin Sayi~tay goriigii aranmaksizin BagbakanlNa Resmi Gazetede Yayirnlanmaslna miisaade edildigi, ozetle; yonetmelik tasla&n~n Sanayi ve Ticaret Bakanli; mca hazirlanmadlgi, goriigii ileri siiriilmiigtiir. Bu durumda, anllan 105 nci madde hiikrnii geregi ve konuyla ilgili tarih ve 3280 nunarali Sayigtay Gene1 Kurul Karari ile daha once verilmig Daireler Kurulu Kararlannda; gonderilen taslaklann Sayigtay'ca incelenerek miitalaa verilebilmesi iqin oncelikle, bir Bakanllk veya Sayigtay denetimine tabi diger idare ve kurumlar tarafindan hazirlanmasi ve kamu maliyesi ve istihdama iligkin hiikiimler iqermesi garti aranmakta oldugundan;... Konfederasyonu tarafindan hazirlanan siizkonusu taslak hakhnda 832 sayill Kanunun 105 nci maddesi hiikrnii uyannca istigari goriig bildirilmesine mahal bulunmadi& ve tasla&n Dairesine iadesi uygun olacadna oybirligiyle karar verildi. Karar No : 808/1 Karar Tarihi : ~ z E T : 2547 ~ sayzh Yiiksek aretim Kanununun 58. maddesine gore ~zkanlan Esaslann 7. maddesinde sayzlan ijler dzgznda, tesislerin yapzm, bakzm ve onarzmlann Katma Biitgeden yaptrnlmasl, mevcut mevzuat hiikiimlerine gore doner sermaye gelirlerinden odeme yapilmasznzn miimkiin olamzyaca~z hk. Geregi Goriiguldii :... Universitesi... Fakiiltesi ile Miiteahhit arasinda aktedilen... ihale bedelli... igine iligkin sozlegmenin tescilinde hasil olan tereddiit iize~e 4. Dairece verilen tarih ve 31-13/16502 say111 karara itirazen ~niversitesi Rektorliigiinden alinan tarih ve 2878 say111 yazida;

13 ilgi : tarih /16502 say111 yazl nlz. Fakultemiz Ortopedi ameliyathanesi ve Geropsikiyatri Klinitjinin onarlmlarl ile ilgili tarihinde ihalesi yap~lan TL Kegif Bedelli Sozle~me Dosyasl Ba~kanllglnlza vize edilmek uzere gonderilmig fakat ilgi yazlnlzda 4. Dairede incelenmesi sonucunda tarih 31-13/16502 saylll kararda a~lklanan nedenlerden vize edilmeyerek taraflmlza iade edilmigtir tarih say111 Resmi Gazetede yaylnlanan Doner Sermaye f~letme Yonetmelitjinde Faaliyet Alanlarl bagllkll 3. Maddesine aften dosyalarln vize edilmeditji belirtilditjinden; Yaptlglrnlz tetkik ve inceleme neticesinde, Bakanlar Kurulunun tarih ve say111 Resmi Gazetede 84/8213 say111 Doner Sermayeli Kuruluqlar fhale Yonetmeligi yaylnlanmlg ve bu yonetmeligin Ama~ ve kapsam baglikll 1. Maddesine gore Katma But~eye Dahi1 ~niversitemize batjll Doner Sermayeli Kuruluqlara bu yonetmelikte yazlll hukumlere uyulmasl gerektigi belirtilmigtir. Ad1 gecen 1. Maddede yaplm igi de belirtilmigtir. Aynl yonetmeligin 71. Maddesine gore Kuruluglarln bu yonetmelige ayklrl hukumleri yururliikten kaldlrlldlgl belirtilmig ve 73. Maddeye gore Resmi Gazetede yaylm tarihinden itibaren yonetmelige uyulmak zorunlulugu has11 olmugtur. Ad1 gecen iglere ait ~artnameler de tamamen bu yonetmelige uygun hazlrlanmlq onay belgelerinde bu husus belirtilmigtir. Sozleqmenin bu gorugler dogrultusunda tekrar gozden ge~irilmesi ve vize edilmesi hususunda geregini arz ederim. denilerek sozlegmenin tescili istenmigtir. Rektor

14 Dosya uzerinde yapilan incelemede;... Fakiiltesi Hastanesi... Klinigi Reorganizasyonu igi 1991 ve 1992 yillan y a m prograrnlannda yer almadlgi halde, sozkonusu ige ait ihalenin tarih ve tarihli Resmi Gazetede yay~mlanan Doner sermayeli Kuruluglar hale Yonetmeliginin 30. maddesine gore kapali teklif usulu ile yapildib, ihaleye diirt fmanin katlldlb, bunlardan, % 6,l indirim teklifmde bulunan... ait teklifin uygun teklif kabul edilerek, igin ihale edildigi goriilmiigtiir. Bu konuda 4. Dairece verilip red iglemine esas tutulan Kararda ozetle, "2547 sayili Kanunun 58. maddesinin 2880 sayili Kanunun 31. maddesi ile degigtirilmesi uzerine, esas yonetmeligin 7 nci maddesinin de Sayigtay'dan gofig alinarak degigtirildij$i ve bu degiglklik sonucu" balam ve onanm" i$ennin maddeden ~lkanldlb ve soz konusu madde gereb doner sermaye gelirlerinin en az % 30 nun bu doner semaye igletmelerinin arag, gereq, aragtma ve diger ihtiya~lmna harcanabilecegi, ihale konusu olan bakim, onanm tefrig ve muhtelif tesisahn yenilenmesine iligkin giderlerin diger ihtiya~lar meyanlnda kabul edilemiyecegi, diger taraftan da anilan onanm igi 1991 ve 1992 yillm yatinm programlmnda bulunsabile, bu ige ili5kin odemelerin yap~lmasina imkan veren bir mevzuat hiikmu de bulunmadi~indan,... Fakiiltesi Doner Sermaye fgletmesince yaptinlmasi diigiiniilen... lira ihale bedelli... Klinigi onanmina iligkin sozlegmenin tesciline imkan olmadigi" belirtilmigtir. Bu tespitlerden sonra yapilan goriigmeler sonucunda; 2547 saydl Kanunun 50. maddesi 260 sayili Kanun Hiikmunde Kararname ile debgtirilmig ve bunun iizerine anilan maddeye gore qlkanlan Cerqeve Yonetmeliginin 7. maddesi de degigtirilerek maddede "Her egitimiigretim, aragtinna veya uygulama birimi veya bolumu ile ilgili odetim elemmlmnin katlusi ile toplanan doner sermaye gelirlerinin en az yiizde otuzu o kurulug veya birimin araq, gereq aragtirma ve diger ihtiya~lanna,... aymlir." denilmek suretiyle doner sermaye gelirlerinin en az yuzde otuzunun o kurulug veya birimin anq, gereg, aragma ve diger ihtiyaqlmna, harcanabilecegi ongoriilrnugtur. fhale konusu olabilecek bakim, onanrn gibi hususlarla ilgili harcarnalara yeni metinde yer verilmiyerek, soz konusu iglerin doner sermaye gelirlerinden kargilanmasi istenilmemigtir. Kanun koyucu, 2547 say& Kanunun 58. maddesinde yaptigi degigiklikle, doner sermaye gelirlerinden, sadece araq, gerq, arqtma ve diger ihtiyaqlar iqin kaynak aynlmasmi hiikme baglamigtlr. Bqka bir anlatlrnla, sayilan igler dlginda yapllacak harcamalm mevcut mevzuat hiikurnlerine gore ademek miirnkiin degildir.. Y.

15 Diger taraftan, ayni Kanunun 58. maddesine gore qikanlan ve Sayigtay'dan goriig alinarak, tarih ve sayili Resrni Gazetede yayirnlanan... Fakiiltesi Doner Sermaye fgletmesi Yonetmeliginin, "Faaliyet Alani" baglikli 3. maddesinin; "Doner Sermaye ile agagidaki ig ve hizmetler yapilir. a) Klinik, poliklinik, ameliyathane ve laboratuvarlarda yapilacak muayene, tetkik, tahlil, tedavi, ameliyat, bakim ve iiretimle ilgili ig ve benzeri hizmetlerin yapilmasi. b) Yiiksek 0 ~etim Kururnlan dqindaki kuruluglar ile gergek ve tiizel kigiler tarafindan istenilecek bilimsel gorii~, angnrma ve benzeri hizmetler ile bunlara iligkin raporlarin diizenlenmes~." geklindeki diizenlemesinden, doner sennaye isletmesinin faaliyetlerinip, ancak muayene, tetkik, tahlil, tedavi, ameliyat, balum ve iiretimle ilgili is ve hizmetlerin, dogidan tedaviyle algkali is ve hizmetlerin yapllmasi oldugu, kliniklerin onanm, boya, badnna, tefrig ve muhtelif tesisatlannin yaplm iglerinin ise, miimkiin olmadigi a&a anlagilmaktadir. 0te yandan, ayni maddenin (a) ffikrsinda yer alan "bnlum ve iiretirnle ilgili i~ ve benzeri hizmetlerin yap~lmasi" ifadesine dayanarak onanm iginin yaptlnlabilecegi ileri siiriilebilir ise de; ifade soz konusu iglerin, iicret kargiliginda geqek ve tiizel kigilere fakiiltece yapilmasina izin vern~ektedir. Oysa, ~niversitece yaptlnlmak istenen i~ ise Fakiilteye ait onanrnin miiteahhit tarafindan yapilmasidir. Bunun da fikra ile ilgisi bulunmamaktadir. Yapilacak isin sadece cihazlann montesi ile ilzili bakim, onarim iginden ibaret olmadig dosya iizerinde yapilan incelemelerden anlagilmaktadir. Sozle~mekleri arasinda bulunan kegif ozetlerinde Ingaat igleri... -, Sihhi Tesisat fgleri... -, Miigterek Tesisat... -, Elektirik igleri... -, Kalorifer igleri ise... -, lira olarak yer almaktadir. Bu tabloda en biiyiik imalat kalemini ingaat igleri olugturmaktadir. Bu da gosteriyorki, yapilacak igi alinan araq ve gereqlerin monte edilmesinden dogan, zmri onanm olarak nitelemek miimkiin degildir. Yapilacak ig baghbagina miistakil bir ingaat i ~i olacaktir. Yine anilan onanm 1991 ve 1992 yillan prograrnlannda yer almadigi gibi, programlarda yapilacak iglere yer verilsebile, iidemelerin yapilmasina irnkan sagliyan ayn bir mevzuahn olmasi, bagka bir ifadeyle iidemeye dayanak tegkil edecek bir mevzuatin bulunmasi gerekmektedir. Oysa, igin iiniversitenin izledigi yo1 dahilinde gergeklegtirilmesine ve bedelinin Doner Sermayeden Menmesine izin veren bir hiikiim bulunmamaktadir.

16 ~niversitenin gonderdigi itiraz yavsinda ileri siiriilen iddiaya gelince, Doner sermayeli Kurulu~lar fhale Yonetmeligi bir odemeye veya harcamaya dayanak te~kil etrnemektedir. A& gegen Yonetmelik doner sermayeli kurulu~lann yapacaklan alim, sanm, hizmet, yapim, kira, trampa, miilkiyetin gari ayni hak tesisi ve tagima i~leri ihalelerinde usul ve esaslan belirlemektedir. Yoksa doner sermayeli bir kurulugun mevzuatinda bu tiir harcamaya cevaz veren bir hiikiim yokken ona miisaade eden veya harcamalara dayanak olan bir yonetrnelik degildir. fhalelerde sadece usul ve esaslarla ilgili gekil.prtlmni belirlemektedir. Bu nedenlerle, 2547 sayili Yiikseko&-etim Kanunu ile Yiikseko3etim Kurumlanna verilmig olan gorevlerin ger~eklegtirilmesic;in gerekli olan tesislerin yapim, bakim ve onanmlannin Katma Biit~e imkanlan ile yaptmlmasi, doner sermaye imkanlannin da kendi mevzuah dahilinde belirlenen arnaqlan do~ltusunda kull&ilmasi gerekmektedir. Yukanda apklanan mevzuat hiikiimleri karpsinda,... Fakiiltesi Doner Sermaye fgletmesi tarafindan yapt~rilmasi dii~iiniilen.".... -lira ihale bedelli... Klinig~ onanmina iligkin sozlegmenin tescilinin miirnkiin goriilemedigine, ~ogunlukla karar verildi.

17 DMRE KARARLARI h3.l~ MEVZUATI Derleyenler : Cengiz AYTAR Sayytay Uzman Denerghi Bayram BARUN Sayytay Denefgisi hbi DA~P(E KARARLARI Daire : 4 Tarih : Tutanak No: 27354/7-a ~niversite El ile genig derin kazi ve Makina ile genig derin kazi fiyatlannin "pagal" olarak tespit edildi@ halde poz numarasi ile toprak dolgu silugtlrma iicreti odenmig oldugu goriilmiigtiir. Yap1 fgleri Genel Miidiirliigiiniin paqal kazi ve Nakli ile ilgili gun ve B.06/ Bagbakanllk 199-2/370-B sayili pagal kazi fiyatlannin Saglikli olarak tespiti konulu Genelgesinde de belirtildigi iizere; Pagal kazilara ait birim fiyat tarifelerinde kazinin "... tokmaklanmas1 ve sikigtinlmasi" iglemleri de yer aldigindan aynca poz nolu imalat birim fiyatinin uygulanmamasi gerekmektedir. Daire : 8 Tarih : Tutanak No: 2471 Ozel Idare Sozlegme hiikiimlerine gore ihale bedelinin % 30'u iizerinde yapilan igin bedelinin odenmesi miirnkiin degildir. Ancak Yargitay Hukuk Genel Kurulunun gun ve E 16, K 33 nolu kararmda "Akit 1gi yaprlan igler hwnda Bor~lar Kanununun 413. maddesi hiikiimleri uygulanir. Bu durumda sozlegme ile belirlenen hiikiimlere gore bulunan kargiligin degil, bilirkigilerin igin yapildigi tarihteki rayice gore taktir edeceklere ig bedeline gore tesbit yapilmalidir. Miiteahhit Ticaret Kanununa gore iicret isteyebilir ancak miiteahhitlik kiin isteyemez" denilmektedir. Bu hale gore miiteahhit, miiteahhitlik kh hariq yapngi masraflan isteyebilir; yapilan ihale tenzilati miiteahhitlik kbnin iizerinde olmasi nedeniyle de fazla odeme olmahgi anlagilmakta&r. Bu itibarla iligik yoktur. Daire : 8 Tarih : Tutanak No: zel Idare Ayniyat Talimatnamesine gijre demirbag niteligi tagiyan ve Bayindirhk BakanliB birim fiyat listelerinde bulunmayan kalin perdelik kumag, hall, tiil perde, telefon makinasi gibi taginabilir egyalann hakedige dahil edilerek, egyalann bedellerinin % 25 khli olarak iistenciye odenmesi sonucu fuzulen odenen... liranin sorumlulara odettirilmesi gerekir.

18 Daire : 8 Tarih : Tutanak No: 2488 Askeri Saymanhk Siire uzahm karmndan sonra ya ilacak istihkak ijdemelerinden 193 say111 Gelir Ver si Kanununun 42 ve 9. madde hiikumlerine gore % 5 gelir vergi kesintisi, f esaplanan gelir vergisi tutan matrah olmak uzere de 3238 say111 Kanunun 1315 maddesi hukrnu uymnca % 5 oraninda Savunma Sanayi Destekleme Fonu kesintisi yapilmasl gerekmektedir. Daire : 3 Tarih : Tutanak No : Deft. Mimar Sinan ~niversitesi Turk Guzel Sanat Vakfina yaptmlan... bedelli... igine ai t protokolde KDV ne iligkin bir duzenleme bulunma- maslna ragmen Vakif adina hareket etrnekle gorevli Prof.... tarafindan i ~i yaptlran daireye hitaben yazllan yazlda i~ bedeline KDV tutannln dahil oldugunun belirtilmesi karglsinda i~ bedeline ilaveten KDV odennlesi miikerrer odemedir. Daire : 3 Tarih : Tutanak No : Deft tarihinden oeqerli olmak uzere ayimlanan yili fiat farki kammamesinin "falzeme fiyat farh 6 esabina esas alinacak fiyatrar" i diizenleyen (9.2.) maddesinin (b) fikms~ndaynen "... haslrqelik i~in ise E) 8 mm duz beton gelik qubugun Turkiye Dernir Celik Ijletmelerindeki (...) fabrika Sahg fiyatlm KDV'siz olarak esas almlr. ' denilmektedir. Soz konusu hakedi~te 8 rnrn. duz beton qelik ~ubugun tarihindeki zamli fiyahnin yilbagindaki baz fiyatma oranl, haslr geligin baz fiyatlna uygulanarak Menecek iiyat farki tesbit edilmigtir. Oysa, yukanda yazill hiikiiim uyannca, 8 rnrn. duz beton gelik gubu@n Turkiye Demir ve Celik fgletmelerindeki fabrika satig fiyatlnda meydana gelen artiglar hasir gelik fiyat farki olarak odenmelidir. Daire : 3 Tarih Tutanak No : Bayindirllk ve fskan Bakanliginln (Yapi igleri genel mudiirlugu) Bayindirlik f~leri Gene1 Sartnamesinin 6. maddesinin uygulanmasi ile ilgili giin ve B-06B- 10 BagbakanliW B sayili genelgesinin 3 numarali bendinde "malzeme sahipli ocaklardan alindigi takdirde; 4. madde geregince tesbit edilmig sabnalma bedeli ile uygulama yilina ait Bayindlrlik ve lskan Bakanlig rayiq fiyati arasindaki fark; miiteahhit kan ve genel gider pay1 eklenmeksizin ve eksiltme indirimi hesaba katilmaksiwn muteahhide Wenecektir" denilmek suretiyle kum ~akil fiyat farkinin ne gekilde odenecegi konusunda a~iklik getirilmigtir. B

19 Istanbul ilinde kum qalul oca& bulunma&&ndan ingaatlar i~in gerekli kum qakll kumcular dernegi tarafindan denizden q~kanlip depolanan kum depolanndan temin edilmektedir. Bu depolardan sadan kum qalul ylkanmig ve elenmig olarak degil tuvenan olarak satilmakta ve satis fiyati mugteri kamyonuna yiikleme bedelini de iqennektedir. Dolayisiyla nakliye analizlerinde yogunluk 1.8 olarak alinmakta ve yiikleme bedeli verilmemektedir. Hakedige ekli kum qakil naklipe analizleri iqerisinde "deniz n'akli" ifadesiyle odenen kum ~alul fiyat farkina % 25 miiteahhit kan eklenmig buna kargillk hakedig dlg kapab uzerinde de ihale indirimine tabi tutulmugtur. Bu nedenle de ihale indirimi % 20 nin alhnda olan bu igte fazla iidemeye neden olunmugtur. Daire : 3 Tarih : Tutanak No : Deft. A) Molozlann gantiye nizamiyesinden alinarak atig alani mevkiine nakli iqin iidenecek bedelin tesbitinde yogunlugun 2000 ton/m3 yerine ton/m3 olarak nakliye analizine konuldugu goriilmiigtiir. Tagima gene1 teknik gartnamesinin 8 nci maddesinde yer alan ILI. numarali cetvel sonundaki not kisminda; "2- Her cins malzemeden kargir enkaz iqin yogunluk ton/m3 (Imalattaki olqiiye gore) kabul edilir" hiikmu yer almigtir. Sozkonusu hiikiim uyannca , , poz numarall sokiim ve yilam igleri ile YFZ. 18 fayans ve mozaik sokiimiinden qikan enkaz iqin yogunlugun 2000/ton/m3 kabul edilmesi gerekir. Daire : 3 Tarih : Tutanak No : Deft. Demir kutiik ve saq fiyat farklanna, her iki malzemenin de fabrikadan temin edilmig olmasina kargin, depo fiyat farki ilave edildigi gorulmugtur. Yuksek Fen Kurulu Bagkanliginin Betonarme ve Profil Demirlerin Depo Fiyat Farki Konulu Yazisinda da aqiklandigi gibi Tiirkiye Demir ve Celik fgletmeleri urettigi madde mamiillerinin satig fiyatlmni listeler diizenlemek suretiyle yaymlamakta, aynca bir liste halinde de bu fiyatlar bunyesinde yer almayan merkez ve diger bazi illerdeki mevcut saag depolanna ait depo fiyat farklanni belirtrnektedir. Mamiillerin satig fiyatlanni gosteren listedeki fiyatlar baz fiyat olup, gerqek satig fiyati bu fiyatlara depolann fabrikalara olan uzakmama gore tesbit edilrnig olan fiyat farklmin ilavesiyle bulunur. Tiirkiye Dernir ve Celik f gletmeleri Kurumu Gene1 Miidurliigiinun tarih ve sayih yavsinda da belirtildia gibi depo fiyat farlu ad1 altinda aqiklanan bedel, stoklama istifleme, tahmil-tahliye ve nakliye hizmetlerinden ileri gelmektedir yllindan itibaren uygulan-

20 maya baglayan "merkez depo fiyat farla ise 1980 ylina kadar rayiqlere ilave edilmig, dolaysiyle birim fiyatlmn bunyesine girmig, yilindan bu yana ise rayiq ve birim fiyatlara yansitilmarmg~r. Yukandaki aqlklarnalardan da anlagilacagi gibi demirin sang fiyauni olugturan unsurlardan birini temsil eden ve depo fiyat farh olarak adlandnlan bedelin uygulanmasinda soz konusu kurum tarafindan yayidanan listelerin esas alinmasi gerekmektedir. Hakedig raporu ekleri arasinda bulunan, depo fiyat farklmna iligkin tarihli Tiirkiye Demir ve Celik rgletmeleri yazlslnda merkez depo fiyat farki ad1 altinda bir bedel yer almadigindan, fabrikadan temin edilen demir kiitiik ve saq iqin depo fiyat farki odenmesi mumkiin degildir. Daire : 3 Tarih : Tutanak No : Deft. fgine ait 1 numarali hakedig igyeri teslim tarihi olan ile tarihleri arasindaki 12 giinliik sureyi kapsamaktadlr. Ancak, bu tarihler arasinda tarihinde akaryakita zam gelmig olup ile tarihleri arasindaki 4 giinluk sure ieerisinde yapilan imalat ve ihzarata akaryakit fiyat farlu odenebilir. fgyeri teslim tarihi olan ile akaryaluta zam tarihi olan tarihleri aras~ndaki 8 giinluk siirede yapilan imalat ve ihzarata akaryalut fiyat farlu iidenmemesi gerekir. Yani 1 no.lu hakedigteki imalat ve ihzaratin 4/12'si iqin akaryakit fiyat farki odenmemek suretiyle fazla iidemede bulunulmugtur. Daire : 3 Tarih : Tutanak No : A Deft. fginde /A pozundan metrekiip ropriz bedeli odenmigtir. (not poz numarasi hakedigte /A yerine /A olarak yazllmgtr) Ropriz bedeli iidenen m3 kau iqin, k- 1 poz numarali Ariyet oca&ndan getirilecek veya depoya gidecek kazinin taginmasi ( m'ye kadar) F=1.25 x k Vm k formulii ile tagima bedeli odenmesi gerekirken buna uyulmayarak arazi klas durumuna gore (tabi zemin) kazi nakliye bedeli odenmek suretiyle agabda hesabi gosterildigi iizere TL fazla odemede bulunuldugu gorulmiigtiir. " /k poz numarah kayadan bagka bir cins zeminin roprizi ve kullanilrnasi" birirn fiyanna ait tarifte aynen "ldarece degigtirilen yeni yo1 ekseninin projede belirtilen eski yo1 ekseninden 25 metreden gok aynldigi yo1 kesirnlerinde depo yerindeki kayadan bagka her cins ve klastaki zeminin poz 2200 deki esaslar ve gartlar dahilinde tekrar kazilmasi ve kullanilmasi. Birim fiyata dahil olan masraflar poz 2300 deki gibidir.

21 Birim fiyata dahil olmayan masraflar poz 2200 deki gibidir denilmektedir. Burada sozii edilen poz 2300 e ait birim fiyata dahil olan masraflar boliimiinde aynen "Depo yerindeki her cins ve klastaki zeminin kaz~lmasi kazi malzemesinin vasitalara yiiklenmesi, nihai onalama 100 metre mesafeye kadar taginmasi bogaltilmasi, serilmesi, diizeltilmesi suretiyle ropriz yapilmasi, agagida birim fiyata dahil olmayan masraflar bagligi altlnda sayllanlar dginda kalan diger biitiin iglerin yapilmasi iqin liizumlu her tiirlii iggilik malzeme makina, alet ve edavat masraflan ile muteahhit kan ve gene1 masraflar denilmekte olup 2200 poza ait birim fiyata dahil olmayan masraflar boliimiinde ise "Dolgu veya depoya gidecek beher metrekiip kazinin nihai ortdama 100 metreden fazla mesafeye taginmasi, yol, kamula~tirma sahasi ile ariyet ve ocak yerlerinde yapilacak aga~ kesme igleri, dolgu altlarinda yapilan zayif bitkisel toprak vs. ve oynak (bat,& ve balpk) zemin kazilan, dolgu altlarlndaki mevcut yo1 yiizeylerinin siiriilerek kabartilmasi igleri kazilmi~ malzeinelerin dolgularda kullanilmasi siraslnda yaptirilan sulnma ve sikigtirma igleri" denilmekte oliip olqii boliimiinde ise yukanda sayilan malzenielerin kazlltnadan once yerinde olqiilen ve sahalar ortalamasi tnetodu ile hesabedilen tnetrekiip cinsinden hacmidir" denilmektedir. Yukanya alinan tariflerin incelenn~esinde; 1- Ropriz isinin depodaki kazi malzemesinin tekrar kazllmasi ve kullanilmasi anlamina geldigi, 2- Ropriz bedelinin onalatna 100 mt illesafeye tngima bedelini iqerdiki, 3- Ropriz olqiisiiniin depodaki malzetnenin kazlltnadan once yerinde olqiilen metrekiip cinsinden hacmi oldugu, aglkca anlagilmaktadlr. Bu nedenle de ropriz yapilan kazi malzemesi iqin "07.005/k-1 Ariyet ocagindan getirilerek veya depoya gidecek kazinin taginrnasi (10000 m.ye kadar) pozuna ait F= 1.25 x KV-n K forrniiliine gore taginla bedelinin odenmesi gerekrnektedir. Zira sozkonusu poza ait birinl fiyat tarifinde "Tagima mesafeleri taglma yolu iizerinden olgiilen ariyet ocagindan getirilecek veya depoya gidecek kazl malzemelerinin birim fiyatina ortalama 100 mt'ye kadar tagima bedeli dahil edilrnig olup nihai ortalama mesafesinin 100 mt'den fazla olmasi halinde bu kazi malzemelerinin Y.F.S.nin 15. kismindaki esaslar dahilinde taginmasi" denilmektedir. Yukanda izah edilen gerekgeler geregince ropriz naklinin lk-1 pozu iizerinden odenmesi gerekmektedir.

22 Daire : 3 Tarih : Tutanak No : D Deft. dzel : 5 stablize dolgu yaphasi" pozuna ait birim fiyat analizinin incelenmesinde, stabilizenin temini ile birlikte yiikleme, bogaltma ve figiire bedelinin de bu birim fiyat igerisinde mevcut oldugu goriilmektedir. Buna ragmen aynca /k pozu ile stablize iqin yiikleme, bogaltma ve figiire bedeli Wenmig tir. Oysa b pozun analizine ait not hsminda "Bu birim fiyatin mustakilen uygulanabilmesi igin; yiikleme, bogaltma ve figure iginin gerekip gerekmedigine, gerektigi takdirde bu malzemelerin ilgili diger analizlerde bedelinin odenip Wenmedighe dikkat edilecektir" denilmek suretiyle bu bedelin Menebilmesi isin ilgili diger analizlerde iidenip Menmediginin aragtlnlmasi gerektigi a@qa belirtilmektedir. 0zel: 5 poz numamh birim fiyat iqerisinde yiikleme bogaltma ve figiire bedeli iidenmig oldugundan aynca k poz numarasi ile yiikleme, bopltma ve figiire bedeli iidenemez. Daire : 7 Tarih : Tutanak No : Koy Hizmetleri say111 Bakanlar Kurulu Karan eki fiyat farki esaslannin maddesi b) fhsinda; kalip, iskele, dodma, qau ve iksalarda kullanllan kereste iqin uygulanacak fiyat farlanin hesabinda, In. sinif normal boy Sam tornru@un ig yerine en yakm Orrnan f gletrnesinin uygulama yili bagindaki ve ayni orman igletrnesinin uygulama yili iqinde degigen onayli satig protokolundaki tahsis fiyatlmnin esas alinacagi belirtilmig olup 111. sinif normal boy qam tomruk, orman igletmeleri tarafindan (hzilqam) ve (karaam) olarak ayn isimler alanda fiyatlanhlmgtlr. fn~aatlarda (karagam) tomruk fiyatlan uzerinden fiyat farki iidenebilmesi igin, Sartname ve projelerde kara~am kerestenin kullaniminin zorunlu tutulmasi veya idarenin yazh musaadesi ile fden kaqam kerestenin kulladm9 olmasi gerekmektedir. Belirtilen gartlann gerseklegmedigi iglerde kizilgam yerine kaqam tomruk fiyatlan esas aharak fiyat farkt iidenmesi mumkiin bulunmamaktadlr. Daire : 7 Tarih : Tutanak No : Koy Hizmetleri... Cimento Fabrikasinin rayig bildirrne yazilmnda, diikme ve torbali simentoya, den itibaren 2.000,-/Ton tarihinden itibaren / Ton ve tarihinden itibaren TL / Ton iskonto yapllacagi belirtilmigtir.

23 Cimentoya ait malzeme fiyat farki odemelerinde iskontolu fiyatin esas alinmasi gerekir. Daire : 4 Tarih : Tutanak No : D.S.1. Hakedig raporunu olugturan ig kalernlerinin hiq birisinin analizlerinde "Benzin" yer $mad& iqin tagaronun ibraz ettigi faturalara dayanilarak Benzine malzeme fiyat farki verilmez. Daire : 5 Tarih : Tutanak No : Merkez Saym. Ihzar edilen malzemeler imalata girdiklerinde, ilgili poz i~inde sozlegme yili ile uygulama yili arasindaki fark kadar kararnarne fiyat farkina tabi tutulmug olmaktadirlar. Bu prensip do~.rultusunda sozkonusu igte liralik ihzarat malzemesi de 1989 yilinda imalata dahil olmug ve 1987 ile 1989 yili fiyatlan arasindaki fark kadar fiyat farkina tabi tutulmugtur yili fiyatlanyla devlet mali olan ihzarat malzemeleri iqin yillan arasindaki fiyat farkl kadar ihzarat kesintisi yapild~dnda imalat iqinde yer alan ihzar malzemelerinin bedeli 1988 yilina qekilmig ve bu mai-~rne ler kar~iliginda muteahhide odenmesi gereken tutara ulagilmig olunmdctadlr. Bu meblaga ilaveten ~egmig yillar fiyat farki iqinde yeniden ihznrata ait fiyat farkina yer verilmes~ miikerrer odemeye sebebiyet vermektedir. Diger bir ifadeyle 1988 yill fiyatlanyla Devlet mali olan ihzar malzemeleri isin imalata doniigtuklerinde fiyat farki verilmesine ragmen geqmig y11- lar (1988) fiyat farh iqinde de ylli fiyat farh veriliyor ise ihzarat kesintisinin 1987 ilri 1989 yill,u~ arasindaki fiyat farki kadar yapilmasi gerekmekte ya da ihzarat kesintisi yili arasinda yapillyor ise ge5rnig yillar fiyat farklan arasinda ihzarata ait fiyat farkina yer verilinemelidir. Daire : 7 Tarih : Tutanak No : Koy Hizmetleri idarece verilen patlayici madde bedelinin istihkaktan dugulmesinde muteahhit khnin dikkate alinmadigi goriilmiigtiir. Birim fiyat analizleri hesaplanirken yapilan iglere ait birim fiyatlann tespitinde butiin malzemeler miiteahhit kin olarak hesaba kahldigindan, bu malzemelerin idarece verilmesi halinde muteahhit alacagindan, Makina ve Kimya Endustrisi Kurumu'nca belinlenen fiyatlann istihkak tarihindeki rayici iizerinden ve % 25 zamli olarak dugiilmesi gerekmektedir. Daire : 5 Tarih : Tutanak No : Merkez Saym. ngili siire uzaurn karannln (d) i~aretli boliimiinde mevcut ig programna gore lira& igin tarihine kadar geqecek 181 giin- 8 1

24 de yapilabilecegi kabul edilerek bu 181 gun zarfmda hava muhalefeti nedeniyle 45 giin ~aligma yapilamadigi belirtilmig ve bu 45 gune tekabul eden lira tutmndaki iglerin de ilave olarak ertesi yila aktanlmasi tingoriilmiigtiir. Siire uzatim karanna esas olan ig programina gore; muteahhidin lirallk igi tarihinde tamamlanmasi ve bu tarihten sonra tarihine kadar geqecek 174 gunde biitqe geneginin tiikenmig olmasi nedeniyle faaliyetine ara vermesi gerekmektedir tarihinden once meydana gelmig mucbir sebeple qaligilmayan 45 giinliik sure dikkate muteahhidin lirallk izi tarihinde tamamlamas miimkiindiir. Bu durumda da hava muhalefeti nedeniyle qali~ilmayan 45 giinliik siirenin ig bitimine eklenmesine luzum kalmamakta ve lira tutanndaki igler iqin aktarma yapilmasina gerek kalmamaktadlr. HARCIRAH MEVZUATI f LE f LGf Lf DAIRE KARARLARI Daire : 8 Tarih : Tutanak No: Def. Muh. Mud. Konu ile ilgili olarak 6245 sayh Harclrah Kanununun "Muvakkat Vazife Harcirahi" baglikli 14. maddesinde, yalnizca, "ikametgah veya vazife mahalli ile istasyon, iskele veya durak msindaki nakil vasitasi masraflannin odenecegi" hiikme baglandigmdan, ad geqene ikametgah ile gorev yeri arasindaki nakil vasitasi masraflannin odenemesine irnkiin bulunmamaktadir. Daire : 8 Tarih : Tutanak No: 2419 Def. Muh. Miid say111 Harclrah Kanununun degigik 37. maddesinde, mesleki bilgilerini arbrrnak amaciyla memuriyet mahalli diginda aqilan kurs ve okullara gonderilenlere ge~ici gorev gundeligi odenecegi belirtilmek suretiyle, devlet memurlanndan kurs veya okullara kahlanlara geqici gorev giindeligi iidenebilmesi bu kurs ya da okullann, katilan memurlmn mesleki bilgilerinin arhnlmasina yonelik egitim ve o@etim vermeleri koguluna baglanmig; devlet memurlannin mesleki bilgilerinin artmlmasina, bir bagka deyigle yetigtirilmelerine iligkin esas ve usullere de 657 saydl Kanunun 214. maddesinde diizenlenmigtir. Memurlann mesleki bilgilerinin artlnlmasina yonelik faaliyetler sozii edilen Kanunun 214. maddesinde "Hizmet igi egitim" olarak adlandinlmg ve devlet memurlannin yeti$tirilmelerini saglamak, verimliligini artirmak ve daha ileriki gorevlere hazlrlamak amaciyla uygulanacak egitim biqiminde tanlrnlanan hizmet igi egitimin, Devlet Personel Dairesi tarafindan ilgili kurumlarla birlikte hawlanacak yonetmelikler dahilinde yiiriitiilecegi ifade edilmig tir.

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukukî Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukukî Dayanak ve Tanımlar SAĞLIK BAKANLIĞINA BAĞLI DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİNDEN MERKEZE AKTARILAN TUTARIN DAĞILIM VE SARFI İLE BU TUTARDAN BAKANLIK MERKEZ TEŞKİLATINDA GÖREVLİ PERSONELE EK ÖDEME YAPILMASINA DAİR YÖNERGE BİRİNCİ

Detaylı

GÖRÜŞ BİLDİRME FORMU

GÖRÜŞ BİLDİRME FORMU Konusu: Ġlgili Mevzuat: 657 sayılı Kanunun 4/A maddesine göre Mühendis ve Veteriner Hekimlere ödenecek Seyyar Görev Tazminatı ile Mühendislere ödenecek arazi tazminatı (ek özel hizmet tazminatı) ve geçici

Detaylı

st sinulan, ilgili yil But~e Kanununyla saptanan tutardalu avans sinulanni UNIVERSITELER'DE YURTDISI SATINALMA USUL VE ESASLARI

st sinulan, ilgili yil But~e Kanununyla saptanan tutardalu avans sinulanni UNIVERSITELER'DE YURTDISI SATINALMA USUL VE ESASLARI UNIVERSITELER'DE YURTDISI SATINALMA USUL VE ESASLARI Erdal OZGOR~ Suy~gtay Uzmiln Denetqisi Genel Olarak : 2547 Sayili Yuksekogretim Kanunu'nun 3.maddesi (c) fkrasinda tanimlanan Yukseko@etim Kurumlan

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI. Konya Vergi Dairesi Başkanlığı. Sayı :

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI. Konya Vergi Dairesi Başkanlığı. Sayı : T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI Konya Vergi Dairesi Başkanlığı Sayı : 31435689-120.03.05.01-101471 29.12.2016 Konu : Geçici olarak görevlendirilen personele ödenen gündeliklerin vergilendirilmesi İlgide

Detaylı

SAUIQTAY GENEL KURUL KARARI

SAUIQTAY GENEL KURUL KARARI SAUIQTAY GENEL KURUL KARARI KONU 657 sayili Devlet Memurlan Kanununun 78'inci maddesi uyannca mesleklerine iligkin hizmetlerde yetigtirilmek, egitilmek, bilgilerini artirmak ya cia staj yapmak iizere dig

Detaylı

SAYMANLIK YETK VE SORUMLULUKLARININ DEVR Hamdi Mete TU RUL Sayı tay Ba denetçisi

SAYMANLIK YETK VE SORUMLULUKLARININ DEVR Hamdi Mete TU RUL Sayı tay Ba denetçisi SAYMANLIK YETK VE SORUMLULUKLARININ DEVR Hamdi Mete TU RUL Sayı tay Ba denetçisi G R 1050 sayılı Kanunun 9 uncu maddesine göre, en genel anlamıyla gelirleri toplama, giderleri hak sahiplerine ödeme ve

Detaylı

23 Ekim 2008 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 27033 SAYIŞTAY KARARI SAYIŞTAY GENEL KURULU İÇTİHADI BİRLEŞTİRME KARARI

23 Ekim 2008 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 27033 SAYIŞTAY KARARI SAYIŞTAY GENEL KURULU İÇTİHADI BİRLEŞTİRME KARARI 23 Ekim 2008 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 27033 SAYIŞTAY KARARI Sayıştay Başkanlığından: SAYIŞTAY GENEL KURULU İÇTİHADI BİRLEŞTİRME KARARI Esas No. : 2008/1 Karar No. : 5229/1 KONU Yapım işlerinde sözleşme

Detaylı

TEMYİZ KURULU KARARI

TEMYİZ KURULU KARARI SAYIŞTAY KARARLARI Temyiz Kurulu Kararları Tarih : 7.2.2006 No : 28353 Ö TEMYİZ KURULU KARARI zelleştirme İdaresinde çalışan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi personele yapılan fazla çalışma ücretlerinden

Detaylı

GÖRÜŞ BİLDİRME FORMU

GÖRÜŞ BİLDİRME FORMU Konusu: İlgili Mevzuat: İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli personele Sakarya İlinin Büyükşehir Belediyesi olması ve İl Müdürlüğü ile bazı ilçelerin Büyükşehir Belediye sınırları içinde yer

Detaylı

TUTAN AKTIR. Recep Ali ER İşveren Vekili Genel Müdür Yardımcısı Kurum İdari Kurulu Başkanı. Firuzan KARACAOGLU İşveren Vekili 1.

TUTAN AKTIR. Recep Ali ER İşveren Vekili Genel Müdür Yardımcısı Kurum İdari Kurulu Başkanı. Firuzan KARACAOGLU İşveren Vekili 1. TUTAN AKTIR 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu ile bu Kanuna dayanılarak çıkartılan Toplu Sözleşme Görüşmelerinin Yapılma Usul ve Esasları ile Kamu Görevlileri Hakem Kurulu,

Detaylı

Harcırah Unsurları. Gündelik Yol gideri Aile gideri Yer değiştirme gideri Bunlardan birini, birkaçını veya tamamına müstahak olabilir.

Harcırah Unsurları. Gündelik Yol gideri Aile gideri Yer değiştirme gideri Bunlardan birini, birkaçını veya tamamına müstahak olabilir. Harcırah Nedir? Harcırah asıl görevli bulundukları yerden başka yerlere geçici veya sürekli görevle naklen atanan memur ve hizmetlilere görevlendirildikleri yerlerde veya yeni görev yerlerine taşınmalarından

Detaylı

4735 SAYILI KAMU İHALE SÖZLEŞMELERİ KANUNU KAPSAMINDAKİ YAPIM İŞLERİNDE BEKLENMEYEN FİYAT ARTIŞLARI NEDENİYLE UYGULANACAK İLAVE FİYAT FARKI ESASLARI

4735 SAYILI KAMU İHALE SÖZLEŞMELERİ KANUNU KAPSAMINDAKİ YAPIM İŞLERİNDE BEKLENMEYEN FİYAT ARTIŞLARI NEDENİYLE UYGULANACAK İLAVE FİYAT FARKI ESASLARI 4735 SAYILI KAMU İHALE SÖZLEŞMELERİ KANUNU KAPSAMINDAKİ YAPIM İŞLERİNDE BEKLENMEYEN FİYAT ARTIŞLARI NEDENİYLE UYGULANACAK İLAVE FİYAT FARKI ESASLARI Mustafa BAŞARAN Sayıştay Denetçisi GİRİŞ: 26.12.2008

Detaylı

GENELGE. 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 3 üncü Maddesi Uyarınca Yapılacak Ek Ödemenin Uygulanmasına İlişkin Genelge

GENELGE. 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 3 üncü Maddesi Uyarınca Yapılacak Ek Ödemenin Uygulanmasına İlişkin Genelge Sayı Konu T.C. MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü : B.07.0.BMK.0.15-115456-6 : Ek ödeme 22/10/2008*16352 GENELGE 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 3 üncü Maddesi Uyarınca Yapılacak

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı STANDART NO: 2

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı STANDART NO: 2 T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı Sayı: B.18.0.SGB.0.04.848.06/ 132-471 05.05.2008 Konu: Yurtdışı gündelikleri STANDART NO: 2 Bilindiği üzere; 17.01.2007 tarihli ve B.02.0.PPG.0.12-010-06-542

Detaylı

EĞİTİM, ÖĞRETİM VE BİLİM HİZMET KOLUNA İLİŞKİN TOPLU SÖZLEŞME. Akademik jüri ücreti

EĞİTİM, ÖĞRETİM VE BİLİM HİZMET KOLUNA İLİŞKİN TOPLU SÖZLEŞME. Akademik jüri ücreti EĞİTİM, ÖĞRETİM VE BİLİM HİZMET KOLUNA İLİŞKİN TOPLU SÖZLEŞME Akademik jüri ücreti Madde 1- (1) 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Kanunun 24 üncü maddesi uyarınca yapılan doçentlik sınavlarında jüri üyesi

Detaylı

SAYIŞTAYA VERİLEN HER ÇEŞİT GiDER VE GELİR EVRAKI İLE HER ÇEŞİT BELGELERİN SAKLANMA SÜRELERİ VE YOKEDİLME USULLERİ HAKKINDA TÜZÜK

SAYIŞTAYA VERİLEN HER ÇEŞİT GiDER VE GELİR EVRAKI İLE HER ÇEŞİT BELGELERİN SAKLANMA SÜRELERİ VE YOKEDİLME USULLERİ HAKKINDA TÜZÜK 1891 SAYIŞTAYA VERİLEN HER ÇEŞİT GiDER VE GELİR EVRAKI İLE HER ÇEŞİT BELGELERİN SAKLANMA SÜRELERİ VE YOKEDİLME USULLERİ HAKKINDA TÜZÜK Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi : 16.11.1970, No : 7/1564 Dayandığı

Detaylı

V. : 4/7/2001, : 631 : 10/4/2001, : 4639 : 13/7/2001, : 24461 : V

V. : 4/7/2001, : 631 : 10/4/2001, : 4639 : 13/7/2001, : 24461 : V 973 MEMURLAR VE DİĞER KAMU GÖREVLİLERİNİN MALİ VE SOSYAL HAKLARINDA DÜZENLEMELER İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME Kanun Hük. Kar. nin

Detaylı

GÖRÜŞ BİLDİRME FORMU

GÖRÜŞ BİLDİRME FORMU Konusu: İlgili Mevzuat: Bakanlık İl Müdürlükleri ile Eğitim Merkezi Müdürlüklerinde düzenlenen çiftçi eğitim kurslarında teknik ve sağlık hizmetleri sınıfındaki personelden öğretici/uzman öğretici veya

Detaylı

İÇİNDEKİLER SÖZLEŞME AŞAMASINA KADAR UYGULAMA REHBERİ DEVLET ÎHALE KANUNU TASARISI GEREKÇESİ... 1-9

İÇİNDEKİLER SÖZLEŞME AŞAMASINA KADAR UYGULAMA REHBERİ DEVLET ÎHALE KANUNU TASARISI GEREKÇESİ... 1-9 İÇİNDEKİLER Madde Sayfa SÖZLEŞME AŞAMASINA KADAR UYGULAMA REHBERİ XVII - XXXVIII DEVLET ÎHALE KANUNU TASARISI GEREKÇESİ... 1-9 MİLLÎ GÜVENLİK KONSEYİ BÜTÇE-PLÂN KOMİSYONU RAPORU...... 10-20 2886 SAYILI

Detaylı

SİRKÜLER. TARİH 01.07.2015 KONU Çalışanlara ramazan paketi verilmesi hk. ÖZET ÇALIŞANLARA RAMAZAN PAKETİ VERİLMESİNİN VERGİSEL BOYUTU

SİRKÜLER. TARİH 01.07.2015 KONU Çalışanlara ramazan paketi verilmesi hk. ÖZET ÇALIŞANLARA RAMAZAN PAKETİ VERİLMESİNİN VERGİSEL BOYUTU SİRKÜLER TARİH 01.07.2015 KONU Çalışanlara ramazan paketi verilmesi hk. ÖZET ÇALIŞANLARA RAMAZAN PAKETİ VERİLMESİNİN VERGİSEL BOYUTU - Çalışanlara Verilen Ramazan Paketlerinin Gelir Vergisi Kanunu Açısından

Detaylı

KATĠP ÇELEBĠ ÜNĠVERSĠTESĠ ARASINDA ĠZMĠR ATATÜRK EĞĠTĠM

KATĠP ÇELEBĠ ÜNĠVERSĠTESĠ ARASINDA ĠZMĠR ATATÜRK EĞĠTĠM ĠZMĠR VALĠLĠĞĠ yle ĠZMĠR KATĠP ÇELEBĠ ÜNĠVERSĠTESĠ ARASINDA ĠZMĠR ATATÜRK EĞĠTĠM ve ARAġTIRMA HASTANESĠ'nin BĠRLĠKTE KULLANIMI ve ĠġBĠRLĠĞĠNE ĠLĠġKĠN USUL ve ESASLAR HAKKINDA PROTOKOL Amaç MADDE 1 Bu protokol

Detaylı

GÖRÜŞ BİLDİRME FORMU

GÖRÜŞ BİLDİRME FORMU Konusu: İlgili Mevzuat: Bakanlığımız 4/B Sözleşmeli Personellerine ödenen Ek Ödemeden sigorta prim kesintisi kesilip kesilmeyeceği, 31.05.2006 tarihli 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası

Detaylı

T.C. ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ M E C L İ S Sayı: 67597785-050.01.04-306 09.12.2013 Özü: Ödenek aktarılması K A R A R

T.C. ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ M E C L İ S Sayı: 67597785-050.01.04-306 09.12.2013 Özü: Ödenek aktarılması K A R A R T.C. ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ M E C L İ S Sayı: 67597785-050.01.04-306 09.12.2013 Özü: Ödenek aktarılması K A R A R Büyükşehir Belediye Meclisinin 09.12.2013 tarihli oturumunda okunan, Başkanlığın 09.12.2013

Detaylı

TEMYİZ KURULU KARARI

TEMYİZ KURULU KARARI SAYIŞTAY KARARLARI Temyiz Kurulu Kararları Tarih : 5.10.2005 No : 28119 D TEMYİZ KURULU KARARI emir nakliyesinde, fabrikaca yapılan ve demir fiyatına dahil olan yükleme bedelinin 07.D/2 pozu ile ödenmesi

Detaylı

Damga Vergisine Tabi Olup Olmadığı Tartışmalı Olan Kurumların Damga Vergisi Karşısındaki Durumları

Damga Vergisine Tabi Olup Olmadığı Tartışmalı Olan Kurumların Damga Vergisi Karşısındaki Durumları www.mevzuattakip.com.tr Damga Vergisine Tabi Olup Olmadığı Tartışmalı Olan Kurumların Damga Vergisi Karşısındaki Durumları Bu bölümde özellikle Damga Vergisi Kanunundan sonra kurulan ve Damga vergisine

Detaylı

- GENEL KURUL KARARLARI

- GENEL KURUL KARARLARI - GENEL KURUL KARARLARI - TEMYfZ KURULU RARARLARI - DA~RELER KURULU KARARLARX - DA~RE KARARLAItI GENEL KURUL KARARI Derleyen Erdogan DEDEO~LU - Karar No: 4725/1 Karar Tarihi : 27.4.1992 KONU I- Belediye

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü GENELGE

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü GENELGE T.C. MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Sayı : 27998389.115913 03.01.14 * 54 Konu : Mali ve sosyal haklar GENELGE A) Toplu sözleşmede yer alan hükümler Bilindiği üzere, 14/8/2013 tarihli

Detaylı

ASGARİ ÜCRET PRİME ESAS KAZANÇ TABAN VE TAVAN MATRAHLARI SAKATLIK (ENGELLİ) İNDİRİM ORANLARI

ASGARİ ÜCRET PRİME ESAS KAZANÇ TABAN VE TAVAN MATRAHLARI SAKATLIK (ENGELLİ) İNDİRİM ORANLARI ASGARİ ÜCRET 16 Yaşından Büyükler için (01.01.2018 31.12.2018) 2.029,50 TL PRİME ESAS KAZANÇ TABAN VE TAVAN MATRAHLARI Taban (01.01.2018-31.12.2018 Tarihleri arası) Tavan(01.01.2018-31.12.2018 Tarihleri

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sayı : B.10.0.THG.0.70.00.04/3360 23 Ocak 2012 Konu : Ek Ödeme GENELGE 2012/7

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sayı : B.10.0.THG.0.70.00.04/3360 23 Ocak 2012 Konu : Ek Ödeme GENELGE 2012/7 Konu : GENELGE 212/7 İlgi : 15/4/211 tarihli ve 1748 sayılı 211/32 Nolu Genelge. Bilindiği üzere, 12/5/26 tarihli ve 26166 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında

Detaylı

İstanbul, DUYURU NO:2013/15

İstanbul, DUYURU NO:2013/15 İstanbul, 02.01.2013 Bazı Vergi Kanunlarında Yer Alan Tevkifat Nispetleri, Damga Vergisi ve Harç Oranları ile Bazı Mal ve Hizmetlere Uygulanan Çeşitli Vergi, Fon ve Kesintilere İlişkin Oran ve Tutarların

Detaylı

2014 YILI BÜTÇE KARARI

2014 YILI BÜTÇE KARARI 2014 YILI KARARI 1 2014 YILI KARARI 2 2014 YILI KARARI 3 2014 YILI KARARI 4 2014 YILI KARARI 2014 MALİ YILI KARARI Sosyal Güvenlik Kurumu Ziyabey Caddesi No:6 06520 Balgat / ANKARA Telefon : 0312 207 80

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü T.C. MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Sayı : B.07.0.BMK.0. 19-115708-184 Konu : Belediyelerde Sözleşmeli Personel Ücret Tavanları GENELGE 2008 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun

Detaylı

2011 YILINDA MALİ TATİL 1-20 TEMMUZ 2011 GÜNLERİ ARASINDA UYGULANACAKTIR

2011 YILINDA MALİ TATİL 1-20 TEMMUZ 2011 GÜNLERİ ARASINDA UYGULANACAKTIR Sirküler Rapor 30.06.2011/ 88-1 2011 YILINDA MALİ TATİL 1-20 TEMMUZ 2011 GÜNLERİ ARASINDA UYGULANACAKTIR ÖZET : 5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre meslek mensuplarına

Detaylı

SAYI : 2014 / 26 İstanbul,21.04.2014

SAYI : 2014 / 26 İstanbul,21.04.2014 SİRKÜLER SAYI : 2014 / 26 İstanbul,21.04.2014 KONU : Özel Tüketim Vergisi 34 Seri Nolu Genel Tebliğ yayımlandı. 19 Nisan 2014 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği Seri

Detaylı

Tebliğ. Gümrük Genel Tebliği (Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi Seri No: 2

Tebliğ. Gümrük Genel Tebliği (Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi Seri No: 2 Gümrük Müsteşarlığından: Tebliğ Gümrük Genel Tebliği (Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi Seri No: 2 Amaç ve Kapsam Madde 1 Bu tebliğ, işlenmiş tarım ürünlerinin tahlili ve vergilendirilmesi ile bu ürünlerin

Detaylı

Tebliğ. Damga Vergisi Kanunu. Genel Tebliği. (Seri No: 44)

Tebliğ. Damga Vergisi Kanunu. Genel Tebliği. (Seri No: 44) Maliye Bakanlığından: Tebliğ Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 44) 5281 sayılı Vergi Kanunlarının Yeni Türk Lirasına Uyumu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun[1] ile 488

Detaylı

Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği (Seri, Sıra Numarası, No: 50 sayılı) 26 Aralık 2007

Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği (Seri, Sıra Numarası, No: 50 sayılı) 26 Aralık 2007 Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği Seri, Sıra Numarası, No: 50 sayılı 26 Aralık 2007 ÇARŞAMBA Resmi Gazete Sayı : 26738 TEBLİĞ Maliye Bakanlığından: DAMGA VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 50) 488

Detaylı

T.C. SAGLIK BAKANLIGI Müsteşarlık. : 39608046/ 2.ol~.48'b'}-.1.2 1 2 SUBAT 2014 GENELGE 201413

T.C. SAGLIK BAKANLIGI Müsteşarlık. : 39608046/ 2.ol~.48'b'}-.1.2 1 2 SUBAT 2014 GENELGE 201413 .. T.C. Sayı : 39608046/ 2.ol~.48'b'}-.1.2 1 2 SUBAT 2014 GENELGE 201413 ilgi: 06/06/2012 tarihli ve 71 sayılı ve 2012/24 Nolu Genelge. 14/8/2013 tarihli ve 28735 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Kamu

Detaylı

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Büyükdere Cd. Nevtron İşhanı No:119 K /6 Gayrettepe-İST TEL: 0212/ 211 99 01-02-04 FAX: 0212/ 211 99 52 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO : 2008/67 İstanbul, 15 Temmuz 2008 KONU : 5766 sayılı Kanunla

Detaylı

Konu: 2010 YILINDA UYGULANMASI GEREKEN DAMGA VERGİSİ ORANLARI. 2010 Yılında Uygulanması Gereken Damga Vergisi Oranlarının tamamı değiģmiģtir.

Konu: 2010 YILINDA UYGULANMASI GEREKEN DAMGA VERGİSİ ORANLARI. 2010 Yılında Uygulanması Gereken Damga Vergisi Oranlarının tamamı değiģmiģtir. Sayın MeslektaĢımız; 08.01.2010 Sirküler, 2010/1 Konu: 2010 YILINDA UYGULANMASI GEREKEN DAMGA VERGİSİ ORANLARI 2010 Yılında Uygulanması Gereken Damga Vergisi Oranlarının tamamı değiģmiģtir. Ücretlerde

Detaylı

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Büyükdere Cd. Nevtron İşhanı No:119 K /6 Gayrettepe-İST TEL: 0212/ 211 99 01-02-04 FAX: 0212/ 211 99 52 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO : 2006/95 İstanbul,13 Kasım 2006 KONU : 2006 Yılına İlişkin Arsa

Detaylı

Orhan BULUTLAR Fisun DURGUN Esra TOPRAK Belediye Meclis Başkanı Kâtip Üye Kâtip Üye

Orhan BULUTLAR Fisun DURGUN Esra TOPRAK Belediye Meclis Başkanı Kâtip Üye Kâtip Üye Karar No : 44 Mülkiyeti Belediyemize ait Erzurum İli Palandöken İlçesi Yunus Emre (Osman Bektaş) Mahallesi Kadastronun Ada 6090, Parsel 5 de kayıtlı 2381.17 m² den ibaret konut arsası 2886 sayılı Devlet

Detaylı

Kabul Tarihi: 31/12/2004 Resmi Gazete Tarihi : 31/12/2004

Kabul Tarihi: 31/12/2004 Resmi Gazete Tarihi : 31/12/2004 Kanun No : 5281 Resmi Gazete No : 25687 (3. Mük.) Kabul Tarihi: 31/12/2004 Resmi Gazete Tarihi : 31/12/2004 VERGİ KANUNLARININ YENİ TÜRK LİRASINA UYUMU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü. Sayı : 11395140-019.

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü. Sayı : 11395140-019. Özelge: SMS yolu ile banka hesabına yatan üyelik bedelleri karşılığında aylık fatura düzenleyip düzenleyemeyeceği ile yabancı ülke internet sitelerinin üyelere kullandırılması durumunda elde edilecek gelirin

Detaylı

86 SERİ NO'LU GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI

86 SERİ NO'LU GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI 86 SERİ NO'LU GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI 4/6/2008 tarihli ve 5766 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun[1] 25 inci maddesi

Detaylı

Sirkülerimizin konusunu 6824 Sayılı Vergi Kanunlarında Gerçekleştirilen Düzenlemeler oluşturmaktadır.

Sirkülerimizin konusunu 6824 Sayılı Vergi Kanunlarında Gerçekleştirilen Düzenlemeler oluşturmaktadır. Vezin Sirküler 2017 016 Sirkülerimizin konusunu 6824 Sayılı Vergi Kanunlarında Gerçekleştirilen Düzenlemeler oluşturmaktadır. KAPSAM : 8/3/2017 tarihli ve 30001 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe

Detaylı

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Büyükdere Cd. Nevtron İşhanı No:119 K /6 Gayrettepe-İST TEL: 0212/ 211 99 01-02-04 FAX: 0212/ 211 99 52 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO : 2005/18 İstanbul, 07 Şubat 2005 KONU : Damga Vergisi Ödeme Şekilleri

Detaylı

SON DEĞİŞİKLİKLERE GÖRE 5510 SAYILI KANUNDA İDARİ PARA CEZALARINDAKİ İNDİRİMLERİN UYGULAMASI

SON DEĞİŞİKLİKLERE GÖRE 5510 SAYILI KANUNDA İDARİ PARA CEZALARINDAKİ İNDİRİMLERİN UYGULAMASI SON DEĞİŞİKLİKLERE GÖRE 5510 SAYILI KANUNDA İDARİ PARA CEZALARINDAKİ İNDİRİMLERİN UYGULAMASI Ersin UMDU * 1. GİRİŞ 5510 sayılı Kanunda sosyal güvenlik uygulamalarına yönelik müeyyideler, 5510 Sayılı Kanun

Detaylı

miigtereken tespit olunur. Bu kadrolara tayin edilecek elemanlmn her tiirlii istihkaki ve giderleri doner odenir.

miigtereken tespit olunur. Bu kadrolara tayin edilecek elemanlmn her tiirlii istihkaki ve giderleri doner odenir. SA~LIK BARANLIGINA A~T DONER SERMAYEL~ KURUM VE KU- RULUeLARDA GOREVL~ PERSONELE DONER SERMAYEDEN YAPILACAK EK ODEME HAKKINDA* KANUN VE UYGULAMADA GORULEN AKSAKLIKUR Mustafa Kemer Sayijtay Uzman Denetcisi

Detaylı

ORMAN ÜRÜNLERİNİN TAHSİSLİ SATIŞLARI HAKKINDA ESASLAR

ORMAN ÜRÜNLERİNİN TAHSİSLİ SATIŞLARI HAKKINDA ESASLAR T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İşletme ve Pazarlama Dairesi Başkanlığı ORMAN ÜRÜNLERİNİN TAHSİSLİ SATIŞLARI HAKKINDA ESASLAR ANKARA 2012-1- 6831 SAYILI ORMAN KANUN UNUN İLGİLİ

Detaylı

49 SERİ NO'LU EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ

49 SERİ NO'LU EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ 49 SERİ NO'LU EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ Resmi Gazete No: 26340 Resmi Gazete Tarihi: 08/11/2006 1. Kapsam 5538 sayılı Kanunun(1) 7 nci maddesi ile 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa(2) eklenen

Detaylı

DURSUN AKTAĞ DAİRE BAŞKANI

DURSUN AKTAĞ DAİRE BAŞKANI DURSUN AKTAĞ DAİRE BAŞKANI PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARINDA UYGUN GÖRÜŞ ALINMASI, GÖREVLİLERİN SORUMLULUKLARI İLE YAPTIRIMLAR HAKKINDA YÖNETMELİK 6 ŞUBAT 2015 CUMA R.G SAYI: 29259 AMAÇ

Detaylı

Levent Cad. Tekirler Sok. No:4 1. LEVENT/İSTANBUL Tel:0 212 281 29 29 Fax: 0 212 280 01 80

Levent Cad. Tekirler Sok. No:4 1. LEVENT/İSTANBUL Tel:0 212 281 29 29 Fax: 0 212 280 01 80 SİRKÜLER NO: POZ-2009 / 28 İST, 24.02.2009 ÖZET: 5225 Sayılı Kültür Yatırımları ve Girişimlerini Teşvik Kanunu Genel Tebliği yayımlandı 5225 SAYILI KÜLTÜR YATIRIMLARI VE GİRİŞİMLERİNİ TEŞVİK KANUNU GENEL

Detaylı

Arkan & Ergin Uluslararası Denetim ve Y.M.M. A.Ş.

Arkan & Ergin Uluslararası Denetim ve Y.M.M. A.Ş. İstanbul, 09.02.2009 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu nun 15. ve 30. Maddeleri Uyarınca Yapılacak Vergi Kesintilerine İlişkin 15 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Kanunu Sirküleri Yayımlandı DUYURU NO:2009/21

Detaylı

SERBEST MUHASEBECÝ MALÎ MÜÞAVÝRLER ÝLE YEMÝNLÝ MALÎ MÜÞAVÝRLERCE ÝÞY KAYITLARININ Cumartesi, 27 Eylül 2008

SERBEST MUHASEBECÝ MALÎ MÜÞAVÝRLER ÝLE YEMÝNLÝ MALÎ MÜÞAVÝRLERCE ÝÞY KAYITLARININ Cumartesi, 27 Eylül 2008 SERBEST MUHASEBECÝ MALÎ MÜÞAVÝRLER ÝLE YEMÝNLÝ MALÎ MÜÞAVÝRLERCE ÝÞY KAYITLARININ Cumartesi, 27 Eylül 2008 27 Eylül 2008 CUMARTESÝ Resmî Gazete Sayý : 27010 YÖNETMELÝK Sosyal Güvenlik Kurumundan: SERBEST

Detaylı

1. Aylık ve Ücretlerinin Ödenme Zamanı Değiştirilen Personel :

1. Aylık ve Ücretlerinin Ödenme Zamanı Değiştirilen Personel : Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği (Seri No 100) Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri ile kamu kesiminde çalışan işçilerin aylık ve ücret ödemelerinin ödeme zamanlarının değiştirilmesine dair

Detaylı

T.C. KARTAL BELEDİYE BAŞKANLIĞI İSTANBUL

T.C. KARTAL BELEDİYE BAŞKANLIĞI İSTANBUL KARARIN ÖZÜ : Sivil Savunma Uzmanlığı nın Görev ve ÇalıĢma Yönetmeliği. TEKLİF : Sivil Savunma Uzmanlığı nın 31.03.2010 tarih, 2010/1043 sayılı teklifi. BAġKANLIK MAKAMI NA; Ġlgi: 18.03.2010 tarih ve 129

Detaylı

Damga Vergisi Kanunu. Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği. Seri, Sıra Numarası, No: 45 sayılı. Resmi Gazete: 26036-27 Mayıs 2005.

Damga Vergisi Kanunu. Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği. Seri, Sıra Numarası, No: 45 sayılı. Resmi Gazete: 26036-27 Mayıs 2005. Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği Seri, Sıra Numarası, No: 45 sayılı Resmi Gazete: 26036-27 Mayıs 2005 Tebliğ Maliye Bakanlığından: Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği (Seri No:45) 488 sayılı Damga Vergisi

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat 07.07.2015/130-2 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

Sirküler Rapor Mevzuat 07.07.2015/130-2 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 1.7.2015-31.12.2015 tarihinden arasında geçerli olmak üzere uygulanacak Gelir Vergisinden istisna

Detaylı

HAKKARİ ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI HİZMET ENVANTERİ

HAKKARİ ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI HİZMET ENVANTERİ HAKKARİ ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI HİZMET ENVANTERİ HİZMETİ SUNMAKLA GÖREVLİ/YETKİLİ KURUMLARIN/BİRİMLERİN ADI HİZMETİN SUNUM SÜRECİNDE SIRA NO KURUM KODU STANDART DOSYA PLANI

Detaylı

EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 49)

EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 49) Maliye Bakanlığından: 1. Kapsam EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 49) 5538 Sayılı Kanunun (1) 7 nci maddesi ile 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa (2) eklenen geçici 22 nci madde ile takdir

Detaylı

Arkan&Ergin Uluslararası Denetim ve Y.M.M. A.Ş.

Arkan&Ergin Uluslararası Denetim ve Y.M.M. A.Ş. İstanbul, 14.07.2008 56 Seri No.lu Harçlar Kanunu Genel Tebliği Yayımlandı DUYURU NO:2008/72 12.07.2008 tarih ve 26934 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 56 Seri No.lu Harçlar Kanunu Genel Tebliği nde,

Detaylı

RASYO YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ.

RASYO YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ. T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu Sirküleri/15 Konusu : Bakanlar Kurulu Kararlarıyla Belirlenen Vergi Kesintisi Uygulamaları Tarihi : /02/2009 Sayısı İlgili

Detaylı

Maliye Bakanlığı, istisna kapsamına girecek teslim ve hizmetleri tanımlamaya, istisna ve iadeye ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.

Maliye Bakanlığı, istisna kapsamına girecek teslim ve hizmetleri tanımlamaya, istisna ve iadeye ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir. Geçici Md.29 GEÇİCİ MADDE 29 MADDE METNİ : 8/6/1994 tarihli ve 3996 sayılı Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanuna göre yap-işlet-devret modeli çerçevesinde

Detaylı

MEMURLARA YAPILACAK GİYECEK YARDIMI YÖNETMELİĞİ

MEMURLARA YAPILACAK GİYECEK YARDIMI YÖNETMELİĞİ MEMURLARA YAPILACAK GİYECEK YARDIMI YÖNETMELİĞİ Bakanlar Kurulu Kararı : 14/9/1991-1991/2268 Resmî Gazete : 9.10.1991/21016 Ek ve Değişiklikler: 1) 6/12/1993-1993/5103 B.K.K 14.1.1994/21818 RG 2) 21/8/1996-1996/8518

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR. Sirküler Tarihi: 02.01.2009 Sirküler No: 2009/6

SİRKÜLER RAPOR. Sirküler Tarihi: 02.01.2009 Sirküler No: 2009/6 SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi: 02.01.2009 Sirküler No: 2009/6 51 SERİ NO'LU DAMGA VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ Resmi Gazete No 27089 Resmi Gazete Tarihi 23/12/2008 Kapsam 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun(1)

Detaylı

HARCIRAH UYGULAMASI HARÇLAR

HARCIRAH UYGULAMASI HARÇLAR H H HARCIRAH UYGULAMASI HARÇLAR 80 q HARCIRAH UYGULAMASI YURT İÇİ GÜNDELİKLER 193 sayılı GVK nun 40/4, 57/8-c ve 68/3 üncü maddelerinde ticari, zirai ve mesleki faaliyetle ilgili seyahat giderlerinin,

Detaylı

Özelge: Mükelle yet Tesisi hk.

Özelge: Mükelle yet Tesisi hk. Özelge: Mükelle yet Tesisi hk. Sayı: 73903997-120[94-2012/2]-157 Tarih: 13/08/2013 T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ESKİŞEHİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü) Sayı : 73903997-120[94-2012/2]-157

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü. Sayı : 64597866-KDV-29-107 14/07/2014

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü. Sayı : 64597866-KDV-29-107 14/07/2014 T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü Sayı : 64597866-KDV-29-107 14/07/2014 Konu: DİR. kararına istinaden DİİB lerinin revize işlemlerinin

Detaylı

VERGİ AFFI TAKVİMİ. Bildirme/ Beyan Tarihi. Konu

VERGİ AFFI TAKVİMİ. Bildirme/ Beyan Tarihi. Konu VERGİ AFFI TAKVİMİ Konu Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, İl Özel İdareleri ve Belediyelere olan ve kapsama giren kesinleşmiş borçlar Aşağıdaki Kanunlar gereğince kesilen idari para cezaları,

Detaylı

01.01.2016-31.12.2016 TARİHLERİ ARASI ASGARİ ÜCRETE UYGULANACAK DEVLET DESTEĞİ HAKKINDA BİLGİ NOTU

01.01.2016-31.12.2016 TARİHLERİ ARASI ASGARİ ÜCRETE UYGULANACAK DEVLET DESTEĞİ HAKKINDA BİLGİ NOTU 01.01.2016-31.12.2016 TARİHLERİ ARASI ASGARİ ÜCRETE UYGULANACAK DEVLET DESTEĞİ HAKKINDA BİLGİ NOTU EMİNE ERDEM MEVZUAT ANALİZ - ŞUBAT 2016 - İSTANBUL TİCARET ODASI 1 01.01.2016 31.12.2016 TARİHLERİ ARASI

Detaylı

Sözkonusu Maddede; yurtdışındaki kıymetlerin beyanına imkan sağlanmış, yurtiçindeki varlıklarla ilgili bir düzenlemeye yer verilmemiştir.

Sözkonusu Maddede; yurtdışındaki kıymetlerin beyanına imkan sağlanmış, yurtiçindeki varlıklarla ilgili bir düzenlemeye yer verilmemiştir. SĠRKÜLER SAYI : 2013 / 38 İstanbul, 29.05.2013 KONU : Yurtdışındaki bazı varlıklarla ve yurtdışında elde edilen bazı kazançlarla ilgili vergi avantajları sağlayan Kanun yayımlandı 29 Mayıs 2013 tarihli

Detaylı

VERGİ AFFI TAKVİMİ sayılı Askerlik Kanunu, - Mülga 5539 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğü Kuruluş ve

VERGİ AFFI TAKVİMİ sayılı Askerlik Kanunu, - Mülga 5539 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğü Kuruluş ve VERGİ AFFI TAKVİMİ Konu Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, İl Özel İdareleri Ve Belediyelere Olan Kesinleşmiş Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması (Md.2) Bildirim /Beyan Tarih Ödeme Tarihi

Detaylı

HARÇLAR KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 59) Resmî Gazete: 14 Mart 2009/ 27169

HARÇLAR KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 59) Resmî Gazete: 14 Mart 2009/ 27169 Sayı: YMM.03.2009-025 Konu: 59 Seri No.lu Harçlar Genel Tebliği İZMİR. 16.3.2009 Muhasebe Müdürlüğüne, 14.03.2009 tarih ve 27169 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 59 Seri No.lu Harçlar Genel Tebliğinde;

Detaylı

A. VERGİLENDİRME DÖNEMİ

A. VERGİLENDİRME DÖNEMİ A. VERGİLENDİRME DÖNEMİ Özel Tüketim Vergisi Kanununun 14 üncü maddesine göre (I) sayılı listede yer alan malların teslimlerinde vergilendirme dönemi, her ayın ilk 15 günlük birinci ve kalan günlerinden

Detaylı

ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ

ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ ANAHTAR TESLİMİ (GÖTÜRÜ BEDEL) İHALE TEKNİK ŞARTNAMESİ TANIMLAR VE KISALTMALAR: KIZILAY : TÜRK KIZILAYI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İSTEKLİ(LER) : İhaleye katılan gerçek kişi veya tüzel kişi YÜKLENİCİ : Üzerine ihale

Detaylı

Harcırah nedir? Harcırah unsurları

Harcırah nedir? Harcırah unsurları Harcırah nedir? 6245 sayılı harcırah kanununa göre harcırah ödenmesi gereken yol masrafı, gündelik, aile masrafı ve yer değiştirme masrafından birini, birkaçını veya tamamını ifade etmektedir. Uygulamada

Detaylı

MALİ TATİL UYGULAMASI HAKKINDA GENEL TEBLİĞ (SIRA NO: 1) DE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SIRA NO: 2)

MALİ TATİL UYGULAMASI HAKKINDA GENEL TEBLİĞ (SIRA NO: 1) DE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SIRA NO: 2) İstanbul,19.04.2016 Sirküler No: 2016/010 MALİ TATİL UYGULAMASI HAKKINDA GENEL TEBLİĞ (SIRA NO: 1) DE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SIRA NO: 2) 27 Ocak 2016 tarih ve 29606 sayılı Resmi Gazete'de

Detaylı

Özelge: Şirket hissedarlarına ait arsanın kiralanarak arsa üzerine yapılacak binanın inşaasına ilişkin harcamaların GV ve KDV karşısındaki durumu.

Özelge: Şirket hissedarlarına ait arsanın kiralanarak arsa üzerine yapılacak binanın inşaasına ilişkin harcamaların GV ve KDV karşısındaki durumu. Özelge: Şirket hissedarlarına ait arsanın kiralanarak arsa üzerine yapılacak binanın inşaasına ilişkin harcamaların GV ve KDV karşısındaki durumu. Sayı: Tarih: 28/05/2014 39044742-KDV.29-1496 T.C. GELİR

Detaylı

Sosyal Güvenlik Kurumu Ön Mali Kontrol İşlemleri Yönergesi. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Sosyal Güvenlik Kurumu Ön Mali Kontrol İşlemleri Yönergesi. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Sosyal Güvenlik Kurumu Ön Mali Kontrol İşlemleri Yönergesi BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Kurumumuz harcama birimleri ve Strateji Geliştirme

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 20.02.2009 Resmi Gazete Sayısı: 27147

Resmi Gazete Tarihi: 20.02.2009 Resmi Gazete Sayısı: 27147 Resmi Gazete Tarihi: 20.02.2009 Resmi Gazete Sayısı: 27147 5225 SAYILI KÜLTÜR YATIRIMLARI VE GİRİŞİMLERİNİ TEŞVİK KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SERİNO: 1) 1. Giriş 5225 sayılı Kültür Yatırımları ve Girişimlerini

Detaylı

- GENEL KURUL KARARLARI - TEMYIZ KURULU KARARLARI - DAIRELER KURULU KARARLARI - DAIRE KARARLARI

- GENEL KURUL KARARLARI - TEMYIZ KURULU KARARLARI - DAIRELER KURULU KARARLARI - DAIRE KARARLARI - GENEL KURUL KARARLARI - TEMYIZ KURULU KARARLARI - DAIRELER KURULU KARARLARI - DAIRE KARARLARI GENEL KURUL KARARLARI - - Karar No : 4758 Karar Tarihi :24.12.1992 KONU 6772 sayili Devlet ve Ona Bag11 Muesseselerde

Detaylı

Döner sermaye : (2) Madde 58 (Değişik: 21/1/ /5 md.)

Döner sermaye : (2) Madde 58 (Değişik: 21/1/ /5 md.) Döner sermaye : (2) Madde 58 (Değişik: 21/1/2010-5947/5 md.) a) Yükseköğretim kurumlarında üniversite yönetim kurulunun önerisi ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile döner sermaye işletmesi kurulabilir.

Detaylı

4325 sayılı, numaralı, nolu, kanun, yasa OLAĞANÜSTÜ HAL BÖLGESİNDE VE KALKINMADA ÖNCELİKLİ YÖRELERDE İSTİHDAM YARATILMASI VE YATIRIMLARIN

4325 sayılı, numaralı, nolu, kanun, yasa OLAĞANÜSTÜ HAL BÖLGESİNDE VE KALKINMADA ÖNCELİKLİ YÖRELERDE İSTİHDAM YARATILMASI VE YATIRIMLARIN Olağanüstü Hal bölgesinde ve kalkınmada öncelikli yörelerde istihdam yaratılması ve yatırımların teşvik edilmesi ile 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununda değişiklik yapılması hakkında kanunu, yasası 4325

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü) T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü) Sayı : B.07.1.GİB.4.06.16.01-120[40-11/9]-249 20/02/2012 Konu : Bedelsiz kiralanan otomobile

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2017/033 Ref: 4/033

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2017/033 Ref: 4/033 SİRKÜLER İstanbul, 15.02.2017 Sayı: 2017/033 Ref: 4/033 Konu: GELİR VE KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMELERİ ÜZERİNDEN VERGİ İNDİRİMİ, YABANCILARA KONUT SATIŞINDA KDV İSTİSNASI DÜZENLEMELERİNİ DE İÇEREN BİR KANUN

Detaylı

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDEN İSTİSNA SINIRI

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDEN İSTİSNA SINIRI VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDEN İSTİSNA SINIRI Özet: 01.01.2015 30.06.2015 ile 01.07.2015 31.12.2015 tarihleri arasında geçerli olmak üzere uygulanacak

Detaylı

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER TARAFINDAN DÜZENLENMESİ GEREKEN SERBEST BÖLGE FAALİYET TASDİK RAPORU NA İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER TARAFINDAN DÜZENLENMESİ GEREKEN SERBEST BÖLGE FAALİYET TASDİK RAPORU NA İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI Sirküler Rapor 04.01.2010 / 9-1 YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER TARAFINDAN DÜZENLENMESİ GEREKEN SERBEST BÖLGE FAALİYET TASDİK RAPORU NA İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI ÖZET : 42 seri No lu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik

Detaylı

YATIRIMCI TAZMİN MERKEZİ TARAFINDAN YATIRIMCILARA YAPILACAK ÖDEMELERDE DAMGA VERGİSİ İSTİSNASI

YATIRIMCI TAZMİN MERKEZİ TARAFINDAN YATIRIMCILARA YAPILACAK ÖDEMELERDE DAMGA VERGİSİ İSTİSNASI Sirküler Rapor Mevzuat 19.09.2016/110-1 YATIRIMCI TAZMİN MERKEZİ TARAFINDAN YATIRIMCILARA YAPILACAK ÖDEMELERDE DAMGA VERGİSİ İSTİSNASI ÖZET : 7/9/2016 tarihli ve 2016/9153 sayılı BKK ile konutlara ilişkin

Detaylı

BAZI VERGI KANUNLARINDA DEGISIKLIK YAPILMASINA DAIR KANUN Kanun No Kabul Tarihi :

BAZI VERGI KANUNLARINDA DEGISIKLIK YAPILMASINA DAIR KANUN Kanun No Kabul Tarihi : BAZI VERGI KANUNLARINDA DEGISIKLIK YAPILMASINA DAIR KANUN Kanun No. 4697 Kabul Tarihi : 28.6.2001 MADDE 1. 31.12.1960 tarihli ve 193 sayili Gelir Vergisi Kanununun degisik 21 inci maddesinden sonra gelmek

Detaylı

SAKATLIK İNDİRİMİNDEN YARARLANACAK HİZMET ERBABININ SAKATLIK DERECELERİNİN TESBİT ŞEKLİ İLE UYGULANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

SAKATLIK İNDİRİMİNDEN YARARLANACAK HİZMET ERBABININ SAKATLIK DERECELERİNİN TESBİT ŞEKLİ İLE UYGULANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK 1059 SAKATLIK İNDİRİMİNDEN YARARLANACAK HİZMET ERBABININ SAKATLIK DERECELERİNİN TESBİT ŞEKLİ İLE UYGULANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi : 18/3/1981, No: 8/2620 Dayandığı Kanunun

Detaylı

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI 15.01.2019/31-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : Sirkülerde 1.1.2019-30.06.2019 tarihleri arasında geçerli olmak üzere uygulanacak

Detaylı

Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Bankalar Kanunu Hükümlerine İstinaden Bankacılık İşlemleri Yap

Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Bankalar Kanunu Hükümlerine İstinaden Bankacılık İşlemleri Yap Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Bankalar Kanunu Hükümlerine İstinaden Bankacılık İşlemleri Yapma ve Mevduat Kabul Etme İzni Kaldırılan Türkiye İmar Bankası Türk Anonim Şirketi Hakkında Tesis Edilecek

Detaylı

VERGİ AFFI TAKVİMİ. Bildirme/ Beyan Tarih, Ekim 2016 ayı sonuna kadar. sonuna kadar

VERGİ AFFI TAKVİMİ. Bildirme/ Beyan Tarih, Ekim 2016 ayı sonuna kadar. sonuna kadar Konu VERGİ AFFI TAKVİMİ Bildirme/ Beyan Tarih, Ödeme Tarihi Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, İl Özel İdareleri Ve Belediyelere Olan Kesinleşmiş Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması (Md.2)

Detaylı

BAKIŞ MEVZUAT. KONU: Limited Şirket Pay Devirlerinde Damga Vergisi Ve Harç Uygulaması Değişikliği

BAKIŞ MEVZUAT. KONU: Limited Şirket Pay Devirlerinde Damga Vergisi Ve Harç Uygulaması Değişikliği BAKIŞ MEVZUAT KONU: Limited Şirket Pay Devirlerinde Damga Vergisi Ve Harç Uygulaması Değişikliği SAYI: 2012/88 ÖZET: Türkiye Noterler Birliğinin 20.07.2012 tarihli ve 14 sayılı Genelgede Genelgesinde Danıştay

Detaylı

İŞVERENİN İHALELİ KONUSU İŞLERDE VE ÖZEL BİNA İNŞAATI İŞYERLERİNE İLİŞKİN ASGARİ İŞÇİLİK BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ

İŞVERENİN İHALELİ KONUSU İŞLERDE VE ÖZEL BİNA İNŞAATI İŞYERLERİNE İLİŞKİN ASGARİ İŞÇİLİK BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ İŞVERENİN İHALELİ KONUSU İŞLERDE VE ÖZEL BİNA İNŞAATI İŞYERLERİNE İLİŞKİN ASGARİ İŞÇİLİK BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ 5510 S.K.MD. 85 İşverenin, işin emsaline, niteliğine, kapsam ve kapasitesine göre işin yürütümü

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR 5225 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ. ( Seri No : 1 )

SİRKÜLER RAPOR 5225 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ. ( Seri No : 1 ) SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi: 24.02.2009 Sirküler No: 2009/28 5225 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ ( Seri No : 1 ) 20.02.2009 tarih ve 27147 sayılı Resmi Gazete de Yayımlanan 5225 sayılı Kültür Yatırımları

Detaylı

AKADEMİK PERSONEL MAAŞ HESABI. HAZIRLAYAN Emel POSTACI Mali Hizmetler Uzmanı 2017

AKADEMİK PERSONEL MAAŞ HESABI. HAZIRLAYAN Emel POSTACI Mali Hizmetler Uzmanı 2017 AKADEMİK PERSONEL MAAŞ HESABI HAZIRLAYAN Emel POSTACI Mali Hizmetler Uzmanı 2017 GÖSTERGE AYLIĞI 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 36, 43/a, 149, 150, 154, ve 155.nci maddeleri ile 2914 sayılı Yükseköğretim

Detaylı

2016 Yılı Mali Takvim Uygulamaları

2016 Yılı Mali Takvim Uygulamaları 2016 Yılı Mali Takvim Uygulamaları Duyuru No: 2016/52 İstanbul, 01.07.2016 1. Mali tatilin uygulanacağı tarihler 5604 sayılı Kanunun 1. maddesinin (1) numaralı fıkrasında, Her yıl temmuz ayının birinden

Detaylı

DEVLET OPERA ve BALESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ön Mali Kontrol İşlemleri Yönergesi. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

DEVLET OPERA ve BALESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ön Mali Kontrol İşlemleri Yönergesi. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar DEVLET OPERA ve BALESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ön Mali Kontrol İşlemleri Yönergesi BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam Madde 1- Bu Yönergenin amacı, Genel Müdürlük harcama birimleri

Detaylı