Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu ORGANİK TARIMDA KONTROL VE SERTİFİKASYON

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu www.orser.com.tr ORGANİK TARIMDA KONTROL VE SERTİFİKASYON"

Transkript

1 Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu ORGANİK TARIMDA KONTROL VE SERTİFİKASYON

2 Denetim Mekanizması Organik tarım, kanunlar ile yetkilendirilmiş ve güvenilirlik ve bağımsızlıkları ISO 65 (EN45011) belgesi ile belgelenmiş kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarının tüketici için garantör olan bir sistemdir. Denetim Mekanizasyonu Çiftçi ve/veya İşletme Yetkili kontrol ve Sertifikasyon kuruluşu ISO 65 belgelendirmesi yapan yetkili kuruluşu (Türkak, DAR, Sincert) Devlet İlgili Birimi

3 Kontrol Sertifikasyon Kuruluşları ve Akreditasyonları Dünya Bölgelerine Göre Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşlarının Dağılımı Bölge Toplam ISO 65 EU ABD - NOP Afrika 7 1 Japonya - JAS IFOAM Asya Avrupa Latin Amerika Kuzey Amerika Okyanusya TOPLAM

4 KONTROL SERTİFİKASYON KURULUŞU? Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı adına organik tarım yapan müteşebbislerin kontrol ve sertifikasyon işlerini gerçekleştiren yasal bir kuruluştur. Bakanlık müteşebbis kontrolüne ilişkin yetkisinin yetkilendirilmiş kuruluşa devretmiştir. Kontrol yetkisi verilen kuruluşlar ve kontrolörler yetkilerini başka bir kurum veya kuruluşa / kişiye devredemezler.

5 Yetki Alma Bir sertifikasyon kuruluşunun Türkiye de faaliyet gösterebilmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı yetkili birimden (çalışma izni) alması gerekmektedir. Bu amaçla yaptığı başvuruda makam tarafından; - istenilen aranılan şartlar (madde 39) - istenilen belgeler (madde 40) belirtilmiştir.

6 Kontrolör Sertifiker Olma Şartları Yönetmeliğe göre kontrolör ve sertifiker (madde 45-1) olma şartları: 1) Ziraat, veteriner, su ürünleri ve gıda mühendisliği fakültelerinin birinden mezun olmak, 2) Deneyim belgesi: Organik tarım konusunda bir yıllık bilgi ve deneyim sahibi olduğunu gösterir resmi belgeye, Konu ile ilgili yurtiçi veya yurtdışı üniversite veya enstitüden alınan yüksek lisans diploması, Bakanlıkça açılacak veya açtırılacak kurslardan kontrolörlük eğitimi aldığına dair resmi bir belgeye sahip olmak, 3) Kimlik Belgesi, 4) Noter onaylı imza sirküleri, 5) Lisansına uygun meslek odası üyelik kaydı.

7 Çalışma Şartları Kontrol ve sertifikasyon kuruluşunun yöneticileri, çalışanları, ortakları (yetkilendirilmiş kuruluş çalışanları) ile bunların 1. dereceden yakın akrabaları kontrol edilemez sertifikalanamaz. Yetkilendirilmiş kuruluş çalışanları aynı anda başka bir yetkilendirilmiş kuruluşda görev alamaz. Yetkilendirilmiş kuruluş danışmanlık yapamaz. Kontrolör yıllık çalışma süresi 100 gün ve bu süre içerisinde maksimum 800 müteşebbis dir (çiftçiler dahil). Yetkilendirilmiş kuruluş çalışanları müteşebbisin ticari faaliyetlerine müdahil ve/veya yardımcı olmamalı.

8 ORGANİK TARIM MEVZUATLARI

9 Organik Tarım Kanunu 3 Aralık 2004 No: (Resmi Gazete) Yönetmelik No:27676(Resmi Gazete)

10 A.B. YÖNETMELİĞİ tarihinde 2092/91 sayılı Organik Tarım AB Yönetmeliği ve düzenli yapılan değişiklik ekleri. Artık kalkmıştır. 834/07 sayılı yönetmelik tarihinden itibaren geçerlidir. İlgili ekleri 2009 yılı içinde Yayınlanmıştır. Teknik kısmı içeren 889/08.

11 AB T.C. Yönetmeliği Farklılıkları AB yönetmeliği değişikleri takip edilerek gerekli düzenlemeler zamanında yapılmaktadır Tarımsal ürün yetiştiriciliğinde geçiş süreci kısaltılması farklıdır. Logosunda Türkiye haritası bulunmakta Ülke içi ve AB ülkeleri arasında organik ürünlerin pazarlanmasında ürün sertifikalama uygulaması yoktur.

12 İsviçre (Avrupa Birliği Ülkesi olmadığı için) İsviçre Bio-üreticileri Organizasyonu Birliği tarafından ortaya çıkarılmış bir yönetmelik. Knospe (gonca) simgesine sahip olması Farkları: Paralel üretim yasak, tüm arazilerde organik üretim yapılması, dokumantasyonlar.

13 Kuzey Amerika Kıtası ABD - Amerika tarihinde yayınlanan National Organic Program Farkları: Kullanılan girdiler, dokümantasyonlar, kompost ve gübre uygulamasında zaman kısıtlaması, tampon bölge, paralel üretim, geçiş periyodu süreleri. Ekim 2002 den sonra hasat edilmiş tüm ürünler Amerika için NOP sertifikasına sahip olma zorunluluğu getirilmiştir. KANADA

14 Japonya (JAS) Yönetmeliği tarihinde Japon Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığının 59 ve 60 Sayılı Organik Tarım Ürünleri için Japon Tarım Standartları ve tarihi ile 818,819 ve 820 sayılı yönetmeliklerle teknik kriterlerin belirlenmesi 2006 yılı Mart ayından itibaren yeni yönetmelik ve buna göre kontrol kuruluşlarının akreditasyonu zorunluluğu Farkları: Dokümantasyon. AB yönetmeliği ile uyumludur.

15 Özel Standartlar - 1 Bunlardan en önemlisi IFOAM (International Federation of Organic Agriculturel Movement Uluslararası OrganikTarım Hareketleri Federasyonu) dur. Merkezi Almanya da olan bu kurum birçok özel üreticiyi de üyesi olarak grubunda barındırmakta ve dünyadaki organik tarımdaki en fazla üyeye sahip kuruluştur. IFOAM e göre belgelendirme yapabilmek için kontrol ve sertifikasyon kuruluşunun sadece üye olması yeterli değildir aynı zamanda bu kurumdan akredite olması gereklidir. IFOAM standartları içinde su ürünleri yönetmeliği de bulunmaktadır. IFOAM ın temel hedeflerinden biri globalleşmedir. Yani tek bir dünya tek bir organik tarım standardı şeklinde.

16 Özel Standartlar - 1 Demeter: Dünya da ilk kurulmuş olan organik tarım derneğidir. Organik tarımdan farklı olarak biyo dinamik uygulamaları savunmaktadır. Tarımsal uygulamalar içinde Demeter in öngördüğü kimi preparatlar uygulanmalıdır. Diğerleri: Özellikle organik tarımın gerek gelişiminde gerekse Pazar açısından en önemli ülkelerden biri olan Almanya da yöresel olarak oluşmuş kimi gruplar ve bunlara ait standartlar. Bu standartlara göre Almanya dışındaki üretimler için kontrol ve sertifikasyon genelde talep edilmemektedir. Örnekler: Naturland, Bioland vb.

17 ORGANİK TARIMDA KONTROL

18 Tanımlar Kontrol ve sertifikasyon kuruluşu: Organik ürünün veya girdinin, üretiminden tüketiciye ulaşıncaya kadar olan tüm aşamalarını kontrol etmek ve sertifikalandırmak üzere Bakanlık tarafından yetki verilmiş gerçek veya tüzel kişileri, Kontrol: Organik tarım faaliyetlerinin bu Yönetmeliğe uygun olarak yapılıp yapılmadığının belirlenmesi, düzenli kayıtların tutulması, sonuçların rapor edilmesi, gerek görülmesi halinde ürünün organik niteliğinin laboratuvar analizleri ile test edilmesini, Kontrolör: Kontrol ve sertifikasyon kuruluşu adına veya kontrol kuruluşu adına, organik tarım faaliyetlerinin her aşamasının ilgili mevzuata göre uygulanmasını kontrol etmek üzere, Bakanlık tarafından yetki verilmiş gerçek kişiyi,

19 Bir ürünün ekim dikimden rafa kadar olan tüm aşamaların kontrol edilmesidir. Tüm ürün değişikliği (işleme) ve el değiştirmede dahildir.

20 KONTROL SERTİFİKASYON KURULUŞU? Tarım bakanlığı adına organik tarım yapan müteşebbislerin kontrol ve sertifikasyon işlerini gerçekleştiren yasal bir kuruluştur. Bakanlık müteşebbis kontrolüne ilişkin yetkisinin yetkilendirilmiş kuruluşa devretmiştir. Kontrol yetkisi verilen kuruluşlar ve kontrolörler yetkilerini başka bir kurum veya kuruluşa / kişiye devredemezler.

21 Müteşebbisin Organik Tarıma Girişi Organik tarım metoduyla üretim yapmak isteyen herhangi bir müteşebbis, bireysel yada proje dahilinde faaliyette bulunabilir. Öncelikle herhangi bir kontrol ve/veya sertifikasyon kuruluşuna gerekli bilgi ve belgelerle başvurur ve işletmesinden elde edeceği ürünlerin organik olarak değerlendirebilmesi için gerekli çalışmanın yapılmasını talep eder.

22 ORGANİK TARIMA BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER Müteşebbise ait kimlik bilgileri İşletmenin yeri ve konumu Kadastro çalışması tamamlanmış alanlarda tapu kaydı, tamamlanmamış alanlarda ise araziye ait kroki ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) Gıda işleyen iş yeri için gıda yasası kapsamında alınması gereken belgeler.

23 BAŞVURU Sertifikasyon kuruluşu bu başvuruyu değerlendirir ve sertifikasyonu mümkün olmayacağı durumlarda herhangi bir faaliyette bulunmadan bu başvuruyu geri çevirir. Bu durumlar: Çevresel kirlilik açısından riskli olan durumların söz konusu olması Teknik imkansızlıklar ve kontrolör için risk söz konusu olması Müteşebbisin daha önce önemli ihlaller yapması ve cezalandırılmasının söz konusu olması Başvuranın finansal açıdan güvenilir olmaması Sertifikasyon kuruluşunca başvurunun kabulü bir sertifikasyonu garanti etmez.

24 FİYAT TEKLİFİ Kontrol ve sertifikasyon firması başvuruyu inceledikten sonra ortaya konan projenin kontrol ve sertifikasyonu için bir fiyat teklifini müteşebbise iletir. Fiyatlandırma kontrol ve sertifikasyon sürecinde arazide ve büroda harcanan zaman dikkate alınarak belirlenir.

25 SÖZLEŞME Müteşebbisin ilgili standartlar kapsamında organik üretim yapacağını taahüt eden bir sözleşme karşılıklı olarak imzalanır. Sözleşme imzalanmasıyla müteşebbis genel olarak şunları kabul eder: Organik üretim standartlarına uymayı, Tüm organik ve eğer varsa konvansiyonel üretim birimlerinin haberli ve habersiz kontrol edilmesini, Kalıntı analizleri için gerektiğinde örnek alınmasını, Tüm üretim yerleri, muhasebe ve ilgili tüm kayıt ve dokümanlara kontrolörün erişmesini sağlamayı, Organik kurallara uygunsuzluk durumunda yaptırım uygulamasını ve ilave kontrollerin yürütülmesini.

26 KONTROL Kontrol Planı Üretimdeki tüm aşamalara ve bu aşamadaki risklere göre bir kontrol programı hazırlanır, Bakanlık tarafından yetki almış bir kontrolör tayin edilir ve müteşebbise bildirilir. Yılda en az bir kez kontrol yapılması zorunludur. Ancak bu sayı ürün ve üretim ile ilgili riskler değerlendirilerek arttırılabilir. Bununla birlikte habersiz kontroller de yapılır.

27 KONTROL AŞAMALARI Üretici ile görüşme Arazi gözlem ve incelemeleri Numune alımı ve analiz

28

29 2.1 Üretici ile görüşme İyi bir diyalog kurulur ve baskı altında kalmazlarsa üreticilerin %95 inin doğru beyan verdiği görülmüştür. 2.2 Arazi gözlem ve incelemeleri Çelişki, şüphe ve sorgulamalar *-Parsel içi yada çevresinde atılmış yada saklanmış tarımsal ilaç ve gübre ambalajları. *- Depo ve ardiyedeki stoklar. *- Parsel içi yada çevresindeki tekerlek izleri. *- Yabancı otlarda belirgin akut kurumalar var. *- Hiçbir ilaçlama yapılmadığı beyan ediliyor ancak hiçbir zararlı ve hastalık etkisi görünmüyor. (çevrede olmasına rağmen)

30 BİTKİSEL ÜRETİM KONTROLÜ Daha önce verilen bilgilerin arazide doğrulanması Toprak koruma Geçiş süreci Üretim materyallerinin uygunluğu Parelel üretim Gübreleme, münavebe planı Yabancı ot,hastalık ve zararlı kontrolü Hasat, depolama, taşıma şartları Kayıtlar (şikayet ve üretim)

31

32

33 HAYVANSAL ÜRETİM KONTROLÜ Barınak durumu, İlk sürü tesisi, Hayvan Besleme,Yem kaynakları, Hayvan sağlığı ve Veteriner müdahaleleri, Kontrol edilmektedir. Arıcılıkta : Kovanların konaklama yerleri, Kovan ve balmumu, Arı hastalıkları ve yapılan müdahaleler Besleme.

34 İŞLEME VE PAKETLEME Birimin Tanımlanması İşlemenin tanımlanması Kullanılan girdiler ve işleme yardımcı maddelerin uygunluğu Temizlik ve pest kontrol faaliyetleri Etiketleme Depolama Koşulları Kayıtlar ve İzlenebilirlik

35 Habersiz Kontrol Özellikle şüpheli durumlarda kontrol ve sertifikasyon firmasının insiyatifiyle her hangi bir aşamada yapılabilmektedir. İlave Kontroller Uygunsuzluk tespitinde daha önce belirtilmiş kontrol programı dışında ek kontroller yapılarak düzeltme faaliyetleri takip edilir.

36 Kontrol Raporu Hazırlanması Kontrolör yaptığı kontrolün sonuçlarını belirten detaylı bir rapor hazırlayarak sertifikasyon birimine iletir. Sertifikasyon Kararı Kontrol raporunu inceleyen sertifikasyon komitesi rapordaki tespitler doğrultusunda bir sertifikasyon kararı alır. Bu kararda faaliyetin sertifikalanıp sertifikalandırılmayacağı ve sertifikalandırma statüsü belirtilir.

37 Sertifika Hazırlanması Sertifikasyon kararında belirtilen koşulların yerine getirilmesinin ardından Organik Tarım Müteşebbis Sertifikası (master sertifika) hazırlanarak müteşebbise iletilir. Yönetmelikte belirtilen şartlarda ürün sertifikası hazırlanır.

38

39 557 ÜRÜN SERTİFİKASI PRODUCT CERTİFİCATE ORGANİK ÜRÜNLER KONTROL VE SERTİFİKASYON LTD.ŞTİ Adres: Cemal Nadir Sokak No:10/ Çankaya/ ANKARA Tel: Fax: Mail: or_ser@hotmail.com Sertifika Numarası Number of Certificate Gönderen Firmanın (Müteşebbisin) Adı, Adresi ve Kod Numarası Code Number, Name and Address of Operator Sertifikalanma Statüsü Certification Status Ürünün Adı ve Özelliği Name and Speciality of Product Toplam Net Ürün Miktarı (Kg)- Total Net Weight(kg) Hasat Yılı Year of Harvest Ürünün Kaynağı Source of Product Fatura/İrsaliye No su ve Tarihi Number and Date of Invoice/ Delivery Slip Ambalaj Tipi ve Adedi- Type and Number of Packing Parti No su ve Kalibresi Number of Lot and Calibrate G.T.İ.P No su Number of Custom Tariff Alıcı Ülke Country of Destination Alıcı Firmanın (Müteşebbisin)Adı ve Adresi- Consignee of the Goods(address) Gönderen Ülke Country of Dispatch KSK KOD NO : TR-OT-011 MSR-261 / ÜSR-121 KALEAĞASI GIDA VE GIDA KATKI MADDELERİ ÜRETİM DANIŞMANLIK İTH. İHR. SAN. TİC LTD. ŞTİ. Kurtuluş Mah. İnönü Cad. No:280/A Pozantı/ADANA TR-OT-011- İ Organik (Organic) Organik Şalgam Suyu ( Turnip Juice ) LİTRE - MSR-261/ İ lt lik cam şişe 25 cc lik cam şişe P006 - Türkiye Cumhuriyeti (Republic of Turkey) Türkiye Bu belge ile yukarıda belirtilen ürünlerin, EU 834/2007 sayılı AB Tüzüğü ile TR-5262 Sayılı Organik Tarım Kanunu ve tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Organik Tarımın Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümleri kapsamında üretilmiş, ORSER Organik ürünler Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşunca kontrol edilerek sertifikalandırılmıştır. Bu belge, Tarım ve Köyişleri Bakanlık Makamının Tarih ve 1639 sayılı Olurları ile verilen yetkiye istinaden düzenlenmiştir. The products mentioned above has been inspected and certified as organic by ORSER on the basis of the regulations of EU- 834/07, TR-5262, on organic farming. This certification has been issued according to the official document as published by the Ministry of Agriculture and Rural Affairs on under the approval number Tarih ve Yer (Date and Place) : 10/02/2011 ANKARA Dok.No:SR-02/Rev:01/04-07 ONAY Hanife ÖZLER Sertifiker

40 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yetkilendirilmiş ORSER (TR-OT-011) tarafından Organik Tarım Kanunu ve sayılı Organik Tarım Yönetmeliği uyarınca sertifikalandırılmıştır. Müteşebbis Kodu: Ürün Sert. No:

EKOLOJİK TARIM Ekolojik Tarım; Ekolojik sistemde hatalı uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmayı hedefleyen. İnsana ve çevreye dost üretim sistemlerini içeren Sentetik ilaçlar ve gübrelerin

Detaylı

Türkiye de Organik Tarım

Türkiye de Organik Tarım Türkiye de Organik Tarım Ülkemizde organik tarım, 1984-85 sezonunda geleneksel ihraç ürünlerimizden kuru üzüm ve kuru incir ihracatı ile başlamış ve daha sonraki yıllarda hızla gelişme göstererek 2008

Detaylı

MAGENTA Control and certification COMPANY

MAGENTA Control and certification COMPANY SAYFA NO : 1 / 10 Müteşebbis / Firma Adı : T.C.Kimlik No : Vergi Dairesi ve No su : Adresi (İletişim Adresi) : Organik Tarım Faaliyetinin yapılacağı İl / İlçe (ler) : Tel Faks GSM GERÇEK KİŞİ E-posta TÜZEL

Detaylı

TITRE. ECOCERT Denetim ve Belgelendirme Ltd. Şti. Organik Tarım (TR) Sertifikasyon Programı

TITRE. ECOCERT Denetim ve Belgelendirme Ltd. Şti. Organik Tarım (TR) Sertifikasyon Programı TR-TD01(ORG) v03tr TITRE ECOCERT Denetim ve Belgelendirme Ltd. Şti. Organik Tarım (TR) Sertifikasyon Programı TR-TD01 v03tr ORGANİK TARIM KANUNU ve YÖNETMELİĞİ Organik üretimle ilgili kurallar T.C. 5262

Detaylı

ORGANİK TARIM BELGELENDİRME BAŞVURU FORMU

ORGANİK TARIM BELGELENDİRME BAŞVURU FORMU Sayın Yetkili, ORGANİK TARIM BELGELENDİRME BAŞVURU FORMU Organik Tarım kapsamında projenize uygun Fiyat Teklifini hazırlayabilmemiz için lütfen bu formu eksizsiz doldurup, imzalayarak ve gerekli dokümanları

Detaylı

YÖNETMELİK. aa) Alt kapsam: Bitkisel üretim, hayvansal üretim ve su ürünleri yetiştiriciliği kapsamlarında yer alan ürün gruplarını,

YÖNETMELİK. aa) Alt kapsam: Bitkisel üretim, hayvansal üretim ve su ürünleri yetiştiriciliği kapsamlarında yer alan ürün gruplarını, 28 Mayıs 2014 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29013 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: YÖNETMELİK İYİ TARIM UYGULAMALARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 7/12/2010

Detaylı

EGETAR ORGANĐK TARIM SERTĐFĐKASYON ŞARTLARI REHBER DÖKÜMAN

EGETAR ORGANĐK TARIM SERTĐFĐKASYON ŞARTLARI REHBER DÖKÜMAN 1. Başvuru; Yapılan Đşlemin Tanımlanması 2 Fiyat Teklifi ve Sözleşmenin Đmzalanması 3. Ödeme ve Faturalandırma 4. Kontrol Hizmeti ve Raporlandırma 5. Karar Verme ve Sertifikasyon 6.Sertifikasyon Kapsamında

Detaylı

GAPCERT OrganikTarım MüracaatFormu PR.01(B)-F.01

GAPCERT OrganikTarım MüracaatFormu PR.01(B)-F.01 Sayfa No 1/5 ORGANİK TARIM KONTROL VE SERTİFİKASYON MÜRACAAT FORMU MÜTEŞEBBİS Üretici Üretici Grubu Ürün İşleme Başvuru Sahibi Kişi Adı- Soyadı/ Firma Adı Adres TC No/Vergi D./Vergi No Tel/Fax/Cep telefonu

Detaylı

İYİ TARIM UYGULAMALARI SERTİFİKASI

İYİ TARIM UYGULAMALARI SERTİFİKASI Ek 1 Yetkilendirilen Kuruluşun Logosu Akreditasyon Kurumunun Logosu İYİ TARIM UYGULAMALARI SERTİFİKASI Kuruluş Kodu : TR.İTU. Sertifika Numarası : TR.İTU. - Üretici/Üretici Örgütü/Müteşebbis Adı (Sertifikasyon

Detaylı

TITRE. ECOCERT Denetim ve Belgelendirme Ltd. Şti. Organik Tarım (TR) Sertifikasyon Programı

TITRE. ECOCERT Denetim ve Belgelendirme Ltd. Şti. Organik Tarım (TR) Sertifikasyon Programı TR-TD01(ORG) v06tr TITRE ECOCERT Denetim ve Belgelendirme Ltd. Şti. Organik Tarım (TR) Sertifikasyon Programı ECOCERT 184 Sok. No:60/3 Bornova-İZMİR www.ecocert.com.tr Tel: +90 232 343 43 60 - Fax: +90

Detaylı

Organik Tarım Uygulama Prosedürü

Organik Tarım Uygulama Prosedürü Organik Tarım Uygulama Prosedürü P-60, Revizyon 00, 04.06.2014 KALİTEST BELGELENDİRME ve EĞİTİM HİZMETLERİ LTD. ŞTİ. Zorlu Center, Teras Evler, Daire:11, BBN:309 Levazım-Beşiktaş/İSTANBUL www.kalitest.com.tr

Detaylı

Ziraat. Müh. Fatma MAMAK

Ziraat. Müh. Fatma MAMAK IV.ULUSLARARASI ORTA/DOĞU AVRUPA VE ORTA ASYAORGANİK SEKTÖRDEKİ GELİŞMELER KONFERANSI AB VE TÜRKİYE ORGANİK TARIM MEVZUATININ UYUMLAŞTIRILMASI Ziraat. Müh. Fatma MAMAK 13-14 14 NİSAN 2012 AB VE TÜRKİYE

Detaylı

(Değişik:RG-28/5/2014-29013) KSK Logosu

(Değişik:RG-28/5/2014-29013) KSK Logosu (Değişik:RG-28/5/2014-29013) Ek 1 KSK Logosu Akreditasyon Kurumunun Markası İYİ TARIM UYGULAMALARI SERTİFİKASI Kuruluş Kodu : TR.İTU. Sertifika Numarası : TR.İTU. - Revizyon no ve tarih : Üretici/Üretici

Detaylı

ECOCERT ORGANİK SERTİFİKASYON BAŞVURU FORMU

ECOCERT ORGANİK SERTİFİKASYON BAŞVURU FORMU ECOCERT ORGANİK SERTİFİKASYON BAŞVURU FORMU Lütfen bu formu mümkün olduğunca detaylı doldurunuz: Ürünlerinizin sertifikasyonu için hazırlanacak olan fiyat teklifinde burada verdiğiniz bilgiler kullanılacaktır.

Detaylı

TITRE. ECOCERT Denetim ve Belgelendirme Ltd. Şti. Organik Tarım (TR) Sertifikasyon Programı

TITRE. ECOCERT Denetim ve Belgelendirme Ltd. Şti. Organik Tarım (TR) Sertifikasyon Programı TR-TD01(ORG) v05tr TITRE ECOCERT Denetim ve Belgelendirme Ltd. Şti. Organik Tarım (TR) Sertifikasyon Programı ECOCERT 184 Sok. No:60/3 Bornova-İZMİR www.ecocert.com.tr Tel: +90 232 343 43 60 - Fax: +90

Detaylı

TITRE. ECOCERT Denetim ve Belgelendirme Ltd. ġti. Organik Tarım (TR) Sertifikasyon Programı

TITRE. ECOCERT Denetim ve Belgelendirme Ltd. ġti. Organik Tarım (TR) Sertifikasyon Programı TR-TS01(ORG) v01tr TITRE ECOCERT Denetim ve Belgelendirme Ltd. ġti. Organik Tarım (TR) Sertifikasyon Programı TR-TS01 v01tr ORGANĠK TARIM KANUNU ve YÖNETMELĠĞĠ Organik üretimle ilgili kurallar T.C. 5262

Detaylı

ORGANİK TARIM BAŞVURU FORMU

ORGANİK TARIM BAŞVURU FORMU Firmanın / Müteşebbisin Tam Adı Firmanın / Müteşebbisin Adresi Firmanın Yasal Yetkilisi (İmza Sirküleri olan Yetkili) İletişim Kurulacak Kişi İletişim Bilgileri Vergi Dairesi ve Vergi Numarası Telefon

Detaylı

İYİ TARIM UYGULAMALARI SERTİFİKASI

İYİ TARIM UYGULAMALARI SERTİFİKASI Ek 1 Yetkilendirilen Kuruluşun Logosu Akreditasyon Kurumunun Logosu İYİ TARIM UYGULAMALARI SERTİFİKASI Kuruluş Kodu : TR.İTU. Sertifika Numarası : TR.İTU. - Üretici/Üretici Örgütü/Müteşebbis Adı (Sertifikasyon

Detaylı

PROCEDURE MANUAL Logo, Sertifika ve İşaretlemelerin Kullanılması Prosedürü

PROCEDURE MANUAL Logo, Sertifika ve İşaretlemelerin Kullanılması Prosedürü Sayfa No 1 / 7 9.a Kapsam EKOTAR ın kullandığı Sertifika ve Logolar; EKOTAR, TÜRKAK, IOAS, GOTS, TR ve EU Organik için kullanılan alanlardır. 9.b Amaç Sertifika ve logo kullanım kurallarının, kurallara

Detaylı

ÜCRET TARİFESİ TALİMATI

ÜCRET TARİFESİ TALİMATI ÜCRET TARİFESİ TALİMATI ÜBPR 03 TL01, Revizyon 01, 30.03.2016 De Control Denetim ve Belgelendirme Limited Şirketi Camikebir Mah. 48. Sk. No:4 İç Kapı No:8 35460 Seferihisar - İzmir, Türkiye Tel : +90-232

Detaylı

ORGANİK TARIM SERTİFİKASYON PROGRAMI

ORGANİK TARIM SERTİFİKASYON PROGRAMI 1 NAVIGA ULUSLARASI BELGELENDIRME VE EGITIM HIZMETLERI LTD. STI SERTİFİKASYON PROGRAMLARI NAVİGA ULUSLARARASI BELGELENDİRME VE EĞİTİM HİZMETLERİ LTD. ŞTİ. ORGANİK TARIM SERTİFİKASYON PROGRAMI 2 AMAÇ :

Detaylı

ORGANİK TARIM BELGELENDİRME BAŞVURU FORMU

ORGANİK TARIM BELGELENDİRME BAŞVURU FORMU Sayın Yetkili, ORGANİK TARIM BELGELENDİRME BAŞVURU FORMU Organik Tarım kapsamında projenize uygun Fiyat Teklifini hazırlayabilmemiz için lütfen bu formu eksizsiz doldurup, imzalayarak ve gerekli dokümanları

Detaylı

ORGANİK TARIM KANUNU

ORGANİK TARIM KANUNU 9085 ORGANİK TARIM KANUNU Kanun Numarası : 5262 Kabul Tarihi : 1/12/2004 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 3/12/2004 Sayı :25659 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 44 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar

Detaylı

ORGANİK TARIM SERTİFİKASYON PROGRAMI

ORGANİK TARIM SERTİFİKASYON PROGRAMI 1 NAVIGA ULUSLARASI BELGELENDIRME VE EGITIM HIZMETLERI LTD. STI SERTİFİKASYON PROGRAMLARI NAVİGA ULUSLARARASI BELGELENDİRME VE EĞİTİM HİZMETLERİ LTD. ŞTİ. ORGANİK TARIM SERTİFİKASYON PROGRAMI 2 AMAÇ :

Detaylı

BIO SUISSE, onaylı Tomurcuk etiketli önemli ürünler için gerekli teknik, ekolojik ve pazarlamayı siyasal olarak özenle bağlar:

BIO SUISSE, onaylı Tomurcuk etiketli önemli ürünler için gerekli teknik, ekolojik ve pazarlamayı siyasal olarak özenle bağlar: Bio-Suisse Bio Suisse Nedir / Kimdir? Bio Suisse özel organizasyonu, İsviçre organik çiftçilerinin şemsiye (koruyucu güç) organizasyonudur. 6500 İsviçre organik çiftçilerinin hemen hemen tamamı (bütün

Detaylı

ORGANİK MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ. Vet. Hek. Ümit Özçınar

ORGANİK MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ. Vet. Hek. Ümit Özçınar ORGANİK MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ Vet. Hek. Ümit Özçınar ORGANİK TARIM VE HAYVANCILIK NEDİR? Organik tarımın temel stratejisi, kendine yeterli bir ekosistem oluşturarak, bu ekosistemdeki canlıların optimum

Detaylı

ORGANİK TARIM KANUNU

ORGANİK TARIM KANUNU Kanun No: 5262 Kabul Tarihi : 1.12.2004 ORGANİK TARIM KANUNU BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar Amaç MADDE 1. Bu Kanunun amacı; tüketiciye güvenilir, kaliteli ürünler sunmak üzere organik ürün ve girdilerin

Detaylı

FRG ULUSLARARASI BELGELENDİRME LTD.ŞTİ. MÜŞTERİ BAŞVURU VE BELGELENDİRME SÜRECİ PROSEDÜRÜ

FRG ULUSLARARASI BELGELENDİRME LTD.ŞTİ. MÜŞTERİ BAŞVURU VE BELGELENDİRME SÜRECİ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 4 MÜŞTERİ BAŞVURU ve Sayfa No 2 / 4 1) AMAÇ : Kontrol ve sertifikasyon için başvuruda bulunan müşteriler tarafından yapılan başvuruların FRG Uluslararası Belgelendirme, Kontrol, Eğitim ve

Detaylı

Organik Tarım Kontrol ve Sertifikasyon Sözleşmesi

Organik Tarım Kontrol ve Sertifikasyon Sözleşmesi Tarih:.. Sözleşme No: TR.OT.014.. Taraflar: - Kontrol ve sertifikasyon kuruluşu: NİSSERT Uluslararası Sertifikasyon ve Denetim Hizmetleri Ltd. Şti. GİMAT 3. Blok No:29 Macunköy- Ankara Tel:0312-397 60

Detaylı

DENETİM ÜCRETİ VE DENETİM GÜN SAYISI BELİRLEME TALİMATI

DENETİM ÜCRETİ VE DENETİM GÜN SAYISI BELİRLEME TALİMATI SAYFA 1 / 5 Doküman Adı : DENETİM ÜCRETİ VE Doküman No.: Revizyon Revizyon No Tarihi Revizyon Formu Yayın Tarihi : 02.01.2009 Yayın No. Revizyon Sebebi ve Yeri Revize Edilen Bölüm: İlk Revizyon No: 0 04

Detaylı

03.12.2004 / 25659 ORGANİK TARIM KANUNU. Kanun Numarası : 5262. Kabul Tarihi : 1/12/2004. Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 3/12/2004 Sayı :25659

03.12.2004 / 25659 ORGANİK TARIM KANUNU. Kanun Numarası : 5262. Kabul Tarihi : 1/12/2004. Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 3/12/2004 Sayı :25659 03.12.2004 / 25659 ORGANİK TARIM KANUNU Kanun Numarası : 5262 Kabul Tarihi : 1/12/2004 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 3/12/2004 Sayı :25659 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 44 Sayfa: BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

İTU BAŞVURU FORMU (BİTKİSEL ÜRETİM)

İTU BAŞVURU FORMU (BİTKİSEL ÜRETİM) 1.Başvuru Başvuru Sahibi Adres Yasal Yetkili İrtibat Kurulacak Kişi Tel / Faks e-posta / web TC Kimlik / Vergi Dairesi / No 2. Talep Edilen Sertifikasyon Programları 2.1 Başvuru Şekli İlk Başvuru Yeniden

Detaylı

ECOCERT İyi Tarım Uygulamaları (İTU) Sertifikasyonu Bilgi Formu

ECOCERT İyi Tarım Uygulamaları (İTU) Sertifikasyonu Bilgi Formu 1 İyi Tarım Uygulamaları (İTU) Sertifikasyonu Bilgi Formu Projeniz için bir teklif hazırlayabilmemiz için lütfen bu formu doldurup imzalayarak 0 232 343 39 59 no lu faksa veya office.turkey@ecocert.com

Detaylı

ORGANİK TARIM KANUNU

ORGANİK TARIM KANUNU ORGANİK TARIM KANUNU Kanun No: 5262 Kabul Tarihi : 1.12.2004 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar Amaç MADDE 1. Bu Kanunun amacı; tüketiciye güvenilir, kaliteli ürünler sunmak üzere organik ürün ve girdilerin

Detaylı

İTU BELGELENDİRME BAŞVURU FORMU

İTU BELGELENDİRME BAŞVURU FORMU Sayın Yetkili, İTU BELGELENDİRME BAŞVURU FORMU İyi Tarım Uygulamaları kapsamında projenize uygun Fiyat Teklifini hazırlayabilmemiz için lütfen bu formu eksizsiz doldurup, imzalayarak ve gerekli dokümanları

Detaylı

BAŞVURU VE SÖZLEŞME YAPILMASI PROSEDÜRÜ

BAŞVURU VE SÖZLEŞME YAPILMASI PROSEDÜRÜ 1. Amaç Kontrol ve sertifikasyon hizmeti için, müteşebbislerin başvurularının alınması ve kendileri ile sözleşme yapılması aşamasına kadar olan kısımdaki yapılacakları kayıt altına almak 2. Kapsam LİKYA

Detaylı

ORGANIC FARMING IN TURKEY

ORGANIC FARMING IN TURKEY Republic of Turkey Ministry of Food Agriculture and Livestock General Directorate of Plant Production ORGANIC FARMING IN TURKEY By Vildan KARAARSLAN Head of Department Agronomist and Food Science Expert

Detaylı

İYİ TARIM UYGULAMALARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

İYİ TARIM UYGULAMALARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK İYİ TARIM UYGULAMALARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmelik; çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin yapılması,

Detaylı

ECOCERT. İYİ TARIM UYGULAMALARI (İTU TR) Sertifikasyon Programı. Ecocert Denetim ve Belgelendirme Ltd. Şti.

ECOCERT. İYİ TARIM UYGULAMALARI (İTU TR) Sertifikasyon Programı. Ecocert Denetim ve Belgelendirme Ltd. Şti. ECOCERT İYİ TARIM UYGULAMALARI (İTU TR) Sertifikasyon Programı Ecocert Denetim ve Belgelendirme Ltd. Şti. 184 Sokak No:60 Daire:3 Bornova İZMİR Tel : (232).343 43 60-343 55 50 Fax : (232).343 39 59 office.turkey@ecocert.com

Detaylı

FRG ULUSLARARASI BELGELENDİRME LTD.ŞTİ. MÜŞTERİ BAŞVURU VE BELGELENDİRME SÜRECİ PROSEDÜRÜ

FRG ULUSLARARASI BELGELENDİRME LTD.ŞTİ. MÜŞTERİ BAŞVURU VE BELGELENDİRME SÜRECİ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 5 MÜŞTERİ BAŞVURU ve Sayfa No 2 / 5 1) AMAÇ : Kontrol ve sertifikasyon için başvuruda bulunan müşteriler tarafından yapılan başvuruların FRG Uluslararası Belgelendirme, Kontrol, Eğitim ve

Detaylı

İYİ TARIM UYGULAMALARINA İLİŞKİN YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

İYİ TARIM UYGULAMALARINA İLİŞKİN YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK İYİ TARIM UYGULAMALARINA İLİŞKİN YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 8/9/2004 tarihli ve 25577 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan İyi Tarım Uygulamalarına İlişkin Yönetmeliğin 11

Detaylı

FRG ULUSLARARASI BELGELENDİRME LTD.ŞTİ.

FRG ULUSLARARASI BELGELENDİRME LTD.ŞTİ. Sayfa No 1 /6 1) AMAÇ : FRG Uluslararası Belgelendirme, Kontrol, Eğitim ve Tarımsal Üretim Hizmetleri Limited Şirketi tarafından yayınlanan ITU sertifikalarının; Belgelendirilen müşterinin İTU sertifikasının,

Detaylı

MYK tarafından kabul edilen ulusal yeterliliklere göre sınav ve belgelendirme faaliyetleri, yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından

MYK tarafından kabul edilen ulusal yeterliliklere göre sınav ve belgelendirme faaliyetleri, yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından MYK YETKİLENDİRMESİ MYK tarafından kabul edilen ulusal yeterliliklere göre sınav ve belgelendirme faaliyetleri, yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından gerçekleştirilir. Yetkilendirilmiş

Detaylı

Organik Meyve Yetiştiriciliğinin Temel Esasları

Organik Meyve Yetiştiriciliğinin Temel Esasları Yayın No: 42 Yayın Tarihi: 15.11.2011 Organik Meyve Yetiştiriciliğinin Temel Esasları Adem ATASAY Organik Tarım, doğadaki dengeyi koruyan, toprak verimliliğinde devamlılığı sağlayan, hastalık ve zararlıları

Detaylı

KADIKÖY İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER

KADIKÖY İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER KADIKÖY İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO 1 HİZMETİN ADI PERAKENDE İŞLETME KAYIT NUMARASI BAŞVURUSU BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER 1-Başvuru matbu dilekçesi 2-İşyeri Açma

Detaylı

BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ. 1-Dilekçe 2-Ödeme

BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ. 1-Dilekçe 2-Ödeme Ek - 2 AYDIN İL GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ SIRA NO HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (İŞ GÜNÜ,

Detaylı

İZMİR İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ BİTKİSEL ÜRETİM ve BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ ( EN GEÇ)

İZMİR İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ BİTKİSEL ÜRETİM ve BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ ( EN GEÇ) İZMİR İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ BİTKİSEL ÜRETİM ve BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA

Detaylı

İYİ TARIM UYGULAMALARI SERTİFİKASYON PROGRAMI

İYİ TARIM UYGULAMALARI SERTİFİKASYON PROGRAMI 1 NAVIGA ULUSLARASI BELGELENDIRME VE EGITIM HIZMETLERI LTD. ŞTİ SERTİFİKASYON PROGRAMLARI NAVİGA ULUSLARARASI BELGELENDİRME VE EĞİTİM HİZMETLERİ LTD. ŞTİ. İYİ TARIM UYGULAMALARI SERTİFİKASYON PROGRAMI

Detaylı

ŞİKAYET VE İTİRAZ PROSEDÜRÜ

ŞİKAYET VE İTİRAZ PROSEDÜRÜ SAYFA 1 / 7 1. AMAÇ ve KAPSAM Bu Prosedür, TS EN ISO/IEC 17065:2012 Standardı ve İyi Tarım Uygulamaları Hakkında Yönetmelik ile Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik şartları kapsamında

Detaylı

USB - Ulusal Sistem Belgelendirme İTU (İYİ TARIM UYGULAMALARI) NESRİN SERİN Genel Müdür

USB - Ulusal Sistem Belgelendirme İTU (İYİ TARIM UYGULAMALARI) NESRİN SERİN Genel Müdür USB - Ulusal Sistem Belgelendirme İTU (İYİ TARIM UYGULAMALARI) NESRİN SERİN Genel Müdür 13 Aralık 2012 TARİHSEL SÜREÇ 1 MÖ 8000 Tarımın Başlangıcı MÖ 1200 İlk Herbisid Kullanımı MÖ 1000 İlk Kükürt Kullanımı

Detaylı

SERTİFİKA VE USB LOGO KULLANIM KURALLARI PROSEDÜRÜ

SERTİFİKA VE USB LOGO KULLANIM KURALLARI PROSEDÜRÜ 1.0 AMAÇ USB tarafından TS EN ISO 17065 Standardına göre uygulanan programlara ait Sertifikaların, Program ve USB logolarının ve reklam dilinin kullanım prosedürünü tanımlamaktır. Bu prosedürün amacı için

Detaylı

ECOCERT. İYİ TARIM UYGULAMALARI (İTU TR) Sertifikasyon Programı

ECOCERT. İYİ TARIM UYGULAMALARI (İTU TR) Sertifikasyon Programı ECOCERT İYİ TARIM UYGULAMALARI (İTU TR) Sertifikasyon Programı ECOCERT Denetim ve Belgelendirme Ltd. Şti. 184 Sokak No:60 Daire:3 Bornova İZMİR Tel : (232).343 43 60-343 55 50 Fax : (232).343 39 59 office.turkey@ecocert.com

Detaylı

ÇAT İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ

ÇAT İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ 1 ADI Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Desteklemesi 1 Başvuru formu ve taahhütname, (EK 1) 2 Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik kapsamında alınan yetki belgesinin il/ilçe

Detaylı

İYİ TARIM UYGULAMALARI

İYİ TARIM UYGULAMALARI ECOCERT IMO İYİ TARIM UYGULAMALARI (İTU TR) Sertifikasyon Programı ECOCERT IMO Denetim ve Belgelendirme Ltd. Şti. office.turkey@ecocert.com 1- İTU sertifikasyonunun amaçları: Güvenli ve sürdürülebilir

Detaylı

(Resmi Gazete Tarihi: 07.12.2010 Resmi Gazete Sayısı: 27778) İYİ TARIM UYGULAMALARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

(Resmi Gazete Tarihi: 07.12.2010 Resmi Gazete Sayısı: 27778) İYİ TARIM UYGULAMALARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK 07.12.2010 Tarih 27778 sayılı (Resmi Gazete Tarihi: 07.12.2010 Resmi Gazete Sayısı: 27778) İYİ TARIM UYGULAMALARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete nin Tarihi Sayısı 7/12/2010

Detaylı

Sertifikasyon Müracaat Formu

Sertifikasyon Müracaat Formu Uluslararası Sertifikasyon ve Teknik Denetim Müracaat no: Başvuruyu yapan kişi Üretici/ Üretici Örgütü /Müteşebbis tanımı: Seçenek Bireysel ( ) Üretici Grubu ( )* Üretici Üretici Örgütü Müteşebbis Adı

Detaylı

TSE den Aldığınız Helal Gıda Uygunluk Belgesi İle Tüketicilere Güvenle Ulaşın. TSE Helal Gıda Belgeli Ürünleri Güvenle Tüketin STANDARD ÇALIŞMALARI

TSE den Aldığınız Helal Gıda Uygunluk Belgesi İle Tüketicilere Güvenle Ulaşın. TSE Helal Gıda Belgeli Ürünleri Güvenle Tüketin STANDARD ÇALIŞMALARI TSE ve HELAL GIDA Gıdaların, helal hassasiyeti taşıyan insanlara; hammaddenin üretiminden başlayarak, tüm üretim süreçleri dahil olmak üzere, ambalajlama, nakil, depolama ve sunum zincirinde sürdürülebilir

Detaylı

ECOCERT ORGANİK SERTİFİKASYON BAŞVURU FORMU

ECOCERT ORGANİK SERTİFİKASYON BAŞVURU FORMU ECOCERT ORGANİK SERTİFİKASYON BAŞVURU FORMU Lütfen bu formu mümkün olduğunca detaylı doldurunuz: Ürünlerinizin sertifikasyonu için hazırlanacak olan fiyat teklifinde burada verdiğiniz bilgiler kullanılacaktır.

Detaylı

(Resmi Gazete Tarihi: 08.09.2004 Resmi Gazete Sayısı: 25577) ĐYĐ TARIM UYGULAMALARI A ĐLĐŞKĐ YÖ ETMELĐK (1)

(Resmi Gazete Tarihi: 08.09.2004 Resmi Gazete Sayısı: 25577) ĐYĐ TARIM UYGULAMALARI A ĐLĐŞKĐ YÖ ETMELĐK (1) (Resmi Gazete Tarihi: 08.09.2004 Resmi Gazete Sayısı: 25577) ĐYĐ TARIM UYGULAMALARI A ĐLĐŞKĐ YÖ ETMELĐK (1) BĐRĐ CĐ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmelik; çevre, insan

Detaylı

Organik Tarım Belgelendirme Kılavuzu

Organik Tarım Belgelendirme Kılavuzu Sayfa 1/9 ORGANİK TARIM BELGELENDİRME KILAVUZU De Control Organik Tarım Uygulamalarına yönelik başvuru, değerlendirme (kontrol) ve belgelendirme ( sertifikasyon ) sürecinin idari ve teknik yönlerinin tanımlanması;

Detaylı

İYİ TARIM UYGULAMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK

İYİ TARIM UYGULAMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi: 07.12.2010 Resmi Gazete Sayısı: 27778 İYİ TARIM UYGULAMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; çevre, insan

Detaylı

Resmi Gazete: 7 Aralık 2010 SALI, Sayı : Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: İYİ TARIM UYGULAMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK

Resmi Gazete: 7 Aralık 2010 SALI, Sayı : Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: İYİ TARIM UYGULAMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete: 7 Aralık 2010 SALI, Sayı : 27778 Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: İYİ TARIM UYGULAMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

T.C. YÜREĞİR KAYMAKAMLIĞI İlçe Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

T.C. YÜREĞİR KAYMAKAMLIĞI İlçe Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU T.C. YÜREĞİR KAYMAKAMLIĞI İlçe Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO HİZMETİN ADI İSTENİLEN BELGELER 1-Nüfus Cüzdanı Fotokopisi 1 2 3 4 5 ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ İLK

Detaylı

İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP. Prof. Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü

İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP. Prof. Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP Prof. Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü TARIMDA DEĞİŞİM Dünyada 1970 li yıllarda; Tüketicilerin bilinçlenmesi, 1990 lı yıllarda

Detaylı

ANKA GLOBAL A.Ş. FORM

ANKA GLOBAL A.Ş. FORM : 1 / 5 Bilgilendirme kılavuzu başvuru aşamasından sertifikalandırmaya kadar tüm aşamalarda müşterilerin bilgilendirilmesi amacıyla hazırlanmıştır. 1. Belgelendirme Süreci Belgeyi kazanmak ve sahip olmak

Detaylı

DÖKÜMAN NO:P17F01 İLK YAYIN TARİHİ:01.03.2012 REVİZYON NO:03 REVİZYON TAR:15.11.2013. E-Posta. Web Adresi

DÖKÜMAN NO:P17F01 İLK YAYIN TARİHİ:01.03.2012 REVİZYON NO:03 REVİZYON TAR:15.11.2013. E-Posta. Web Adresi TMENA ULUSLARARASI DENETİM GÖZETİM SERTİFİKASYON HİZMETLERİ LTD.ŞTİ. Adres:Adalet Mah.Haydar Aliyev Cad.No:36/B Kat:3/10 Manavkuyu /Bayraklı/İZMİR Tel: 0 232 436 53 73-74 Fax: 0 232 436 53 75 e-posta:agro@tmena.com

Detaylı

ITU BİREYSEL/GRUP SERTİFİKASYONU İÇİN BAŞVURUNUN ELE ALINMASI PROSEDÜRÜ

ITU BİREYSEL/GRUP SERTİFİKASYONU İÇİN BAŞVURUNUN ELE ALINMASI PROSEDÜRÜ 1.0 AMAÇ Bu prosedür bireysel ve grup sertifikasyonu kapsamında ITU belgelendirmesi için USB ye yapılan başvurunun nasıl değerlendirileceğini açıklar. Olası kontrol ve sertifikasyon başvurusundan alınacak

Detaylı

GLOBALG.A.P. Logo ve Sertifika Kullanımı Talimatı

GLOBALG.A.P. Logo ve Sertifika Kullanımı Talimatı 1.0 Amaç SAYFA NO 1/1 AGFOCERT logosunun kullanım kurallarının, kurallara uyumun takibinin ve aykırı davranılması durumunda yapılacak işlemlerin dokümante edilmesidir. 2.0 Sorumlular Prosedürün uygulamasından

Detaylı

ÜRETİM TESİSİ İMALAT KONTROL DEFTERİ

ÜRETİM TESİSİ İMALAT KONTROL DEFTERİ Ek- 1 ÜRETİM TESİSİ İMALAT KONTROL DEFTERİ İLAÇ ADI: Sıra no İmalat Partisinin Tarih Şarj No Miktar Form. şekli Vardiye Aktif madde miktarı Fiziksel analiz değerleri Kimyasal analiz değerleri Tarih Kontrol

Detaylı

TOHUMCULUK HİZMETLERİNDE YETKİ DEVRİ YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

TOHUMCULUK HİZMETLERİNDE YETKİ DEVRİ YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Resmi Gazete Tarihi: 13.01.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26755 TOHUMCULUK HİZMETLERİNDE YETKİ DEVRİ YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç MADDE 1 (Değişik:RG-3/4/2012-28253) (1)

Detaylı

İYİ TARIM UYGULAMALARI GAP-TEYAP KEREM AKDOĞAN

İYİ TARIM UYGULAMALARI GAP-TEYAP KEREM AKDOĞAN İYİ TARIM UYGULAMALARI GAP-TEYAP KEREM AKDOĞAN İyi Tarım Uygulamaları (GAP) İyi Tarım Uygulamaları (GAP- Good Agricultural Practices); bitkisel ve hayvansal ürünlerin mikrobiyolojik gıda zararlarını en

Detaylı

Logo ve Sertifika Kullanım Talimatı

Logo ve Sertifika Kullanım Talimatı Sayfa 1/5 S/N 1 Revizyon İçeriği Rev. No 2 Tarih 1 İlk yayın 00 05.02.2015 Sayfa 2/5 1. AMAÇ Bu doküman ile Organik tarım belgelendirme faaliyetlerinde sertifikalandırılan ürünün etiketlenmesi ve pazarlanmasında;

Detaylı

BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER

BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER İZMİR İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ SÜRE)

Detaylı

ÇEKMEKÖY İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI. 1- Başvuru formu ve taahhütname (Ek1)

ÇEKMEKÖY İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI. 1- Başvuru formu ve taahhütname (Ek1) ÇEKMEKÖY İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO HİZMETİN ADI İSTENEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) 1- Başvuru formu ve taahhütname (Ek1) 2- Nüfus cüzdanının

Detaylı

SERTİFİKA VE LOGO KULLANIM TALİMATI

SERTİFİKA VE LOGO KULLANIM TALİMATI Sayfa numarası 1/9 0. İçindekiler Bölüm No Konu 0 İçindekiler 1 1 Revizyon Bilgileri 2 2 Amaç 3 3 Kapsam 3 4 Sorumluluklar 3 5 Tanımlar 3 6 Sertifika ve Logo 4 6.1 Sertifika(Belge) 4 6.2 Logo 4 6.3 Sertifika

Detaylı

SERTİFİKASYON UYGULAMA REHBERİ RH-01 Rev:10/ Sayfa 1 / 5

SERTİFİKASYON UYGULAMA REHBERİ RH-01 Rev:10/ Sayfa 1 / 5 SERTİFİKASYON UYGULAMA REHBERİ RH-01 Rev:10/10-2018 Sayfa 1 / 5 1.GİRİŞ ORSER, bir kontrol ve sertifikasyon şirketi olup, kontrol ve sertifikasyon programı; ürünlerin istenen standartlarda ve ilgili mevzuatlar

Detaylı

EKOLOJİK TARIM KONTROL ORGANIZASYONU

EKOLOJİK TARIM KONTROL ORGANIZASYONU ETKO EKOLOJİK TARIM KONTROL ORGANIZASYONU 160 Sokak No: 13/7 35040 Bornova-İZMİR/TÜRKİYE Tel: 0232-3397606, 3430501 Fax: 0232-3397607 info@etko.org www.etko.org IFOAM Üyesi Sertifikasyon Kapsamları Organik

Detaylı

17.10.2006 / 26322. 17 Ekim 2006 SALI. Sayı : 26322 YÖNETMELİK. Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: ORGANİK TARIMIN ESASLARI VE UYGULANMASINA İLİŞKİN

17.10.2006 / 26322. 17 Ekim 2006 SALI. Sayı : 26322 YÖNETMELİK. Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: ORGANİK TARIMIN ESASLARI VE UYGULANMASINA İLİŞKİN 17.10.2006 / 26322 17 Ekim 2006 SALI Resmî Gazete Sayı : 26322 YÖNETMELİK Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: ORGANİK TARIMIN ESASLARI VE UYGULANMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

Detaylı

İYİ TARIM UYGULAMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

İYİ TARIM UYGULAMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar İYİ TARIM UYGULAMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin

Detaylı

KONTROL VE SERTİFİKASYON PROSEDÜRÜ

KONTROL VE SERTİFİKASYON PROSEDÜRÜ Sayfa No 1/7 1. Amaç TS EN ISO / IEC 17065, Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik ve talep edildiğinde AB- Konsey Yönetmeliği Organic Production and Labelling of Organic Products

Detaylı

İYİ TARIM UYGULAMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK

İYİ TARIM UYGULAMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi: 07.12.2010 Resmi Gazete Sayısı: 27778 İYİ TARIM UYGULAMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; çevre, insan

Detaylı

KONTROL İŞLEMLERİ PROSEDÜRÜ

KONTROL İŞLEMLERİ PROSEDÜRÜ PR.03 4 01.10.2014 30.04.2018 1 / 7 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı; kontrol işlemlerinin yürütülmesi için uygulanacak yöntemleri ve sorumlulukları belirlemektir. 2. TANIMLAR Kontrol: İyi tarım uygulamaları

Detaylı

SEBZE FİDESİ ÜRETİM VE PAZARLAMASI YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SEBZE FİDESİ ÜRETİM VE PAZARLAMASI YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Resmi Gazete Tarihi: 17.01.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26759 SEBZE FİDESİ ÜRETİM VE PAZARLAMASI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmelik, ticari amaçla üretilen,

Detaylı

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMLARI MÜFREDATLARI BÖLÜM I

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMLARI MÜFREDATLARI BÖLÜM I Versiyon Tarih Hazırlayanlar Tanımlama Taslak 24.11.2014 Mesut GÖLBAŞI Ersin AKILLI Hüseyin AYDIN Antalya-Alanya Hizmet İçi Değerlendirme Toplantısında düzenlenmiştir. BÖLÜM I Hizmet İçi Eğitim Programının

Detaylı

DOKÜMANTE EDİLMİŞ KONTROL SİSTEMİ

DOKÜMANTE EDİLMİŞ KONTROL SİSTEMİ MUHAFAZA ZİNCİRİ Nº Uygunluk Kriteri Seviye MUHAFAZA ZİNCİRİ (Muhafaza zinciri standartları, hasat sonrası üretim süreci boyunca sertifikasyon durumu ile ilgili olarak İTU Sertifikalı üretim sürecinden

Detaylı

İTU SERTİFİKALARIN ASKIYA ALINMASI, GERİ ÇEKİLMESİ VE İPTALİ PROSEDÜRÜ

İTU SERTİFİKALARIN ASKIYA ALINMASI, GERİ ÇEKİLMESİ VE İPTALİ PROSEDÜRÜ 1.0 AMAÇ İTU Yönetmeliği ve kriterleri kapsamında bitkisel üretim, hayvansal üretim, su ürünleri kapsamında ve ilgili alt kapsamlarda belgeli firmaların belgesinin askıya alınması, geri çekilmesi, kapsamının

Detaylı

ORGANİK TARIMDA ÖNCÜ KENT: İZMİR

ORGANİK TARIMDA ÖNCÜ KENT: İZMİR 2015 KASIM-ARALIK- SEKTÖREL ORGANİK TARIMDA ÖNCÜ KENT: İZMİR Şebnem BORAN Dünya da ve Türkiye de organik tarım hızla gelişmekte ve yaygınlaşmaktadır. Son 20 yılda Avrupa, Kuzey Amerika ve Japonya da organik

Detaylı

GÜMRÜK İŞLEMLERİNİN KOLAYLAŞTIRILMASI YÖNETMELİĞİ DEĞİŞİKLİK TASLAĞI VE ISO 27001 BGYS E ETKİSİ

GÜMRÜK İŞLEMLERİNİN KOLAYLAŞTIRILMASI YÖNETMELİĞİ DEĞİŞİKLİK TASLAĞI VE ISO 27001 BGYS E ETKİSİ GÜMRÜK İŞLEMLERİNİN KOLAYLAŞTIRILMASI YÖNETMELİĞİ DEĞİŞİKLİK TASLAĞI VE ISO 27001 BGYS E ETKİSİ *Bu yazı nin taslak değişikliğinin Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi ne olası etkilerini paylaşmak için hazırlanmıştır.

Detaylı

IĞDIR İL GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM / DENEYİM TABLOSU

IĞDIR İL GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM / DENEYİM TABLOSU İl Müdürü İl Müdürü Yardımcısı (Teknik) İl Müdürü Yardımcısı (İdari) Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürü Bitkisel Üretim ve Sağlığı Şube Müdürü Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri

Detaylı

GIDA İLE TEMAS EDEN MADDE VE MALZEME ÜRETEN İŞLETMELERİN KAYIT İŞLEMLERİ İLE İYİ ÜRETİM UYGULAMALARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM

GIDA İLE TEMAS EDEN MADDE VE MALZEME ÜRETEN İŞLETMELERİN KAYIT İŞLEMLERİ İLE İYİ ÜRETİM UYGULAMALARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM GIDA İLE TEMAS EDEN MADDE VE MALZEME ÜRETEN İŞLETMELERİN KAYIT İŞLEMLERİ İLE İYİ ÜRETİM UYGULAMALARINA DAİR YÖNETMELİK Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı,

Detaylı

EĞİTİMDE FATİH PROJESİ KAPSAMINDA 700

EĞİTİMDE FATİH PROJESİ KAPSAMINDA 700 EĞİTİMDE FATİH PROJESİ KAPSAMINDA 700.000 (YEDİYÜZBİN) ADET TABLET BİLGİSAYAR SETİ (TABLET BİLGİSAYAR, ŞARJ ADAPTÖRÜ, DAHİLİ KALEM, KORUYUCU KILIF) ALIMI İHALESİ İLANI 1. İdarenin; a) Adı: Milli Eğitim

Detaylı

YEM BİTKİLERİ VE YEMEKLİK TANE BAKLAGİL TOHUMLUĞU YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

YEM BİTKİLERİ VE YEMEKLİK TANE BAKLAGİL TOHUMLUĞU YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM 5 Haziran 2015 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29377 YÖNETMELİK Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: YEM BİTKİLERİ VE YEMEKLİK TANE BAKLAGİL TOHUMLUĞU YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. İyi Tarım Uygulamaları İşlem Basamakları

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. İyi Tarım Uygulamaları İşlem Basamakları Trakya Kalkınma Ajansı www.trakyaka.org.tr İyi Tarım Uygulamaları İşlem Basamakları İYİ TARIM UYGULAMALARI İŞLEM BASAMAKLARI Başvurulacak Merci Kimler Başvurabilir : Sertifikasyon Kuruluşu : Örtü Altı

Detaylı

Eco new farmers. Modül 1- Organik Tarıma Giriş. Bölüm 1- Organik Tarımın Tarihçesi

Eco new farmers. Modül 1- Organik Tarıma Giriş. Bölüm 1- Organik Tarımın Tarihçesi Eco new farmers Modül 1- Organik Tarıma Giriş Bölüm 1- Organik Tarımın Tarihçesi Module 1- Organik Tarıma Giriş Section 1 Organik Tarımın Tarihçesi www.econewfarmers.eu 1. Giriş Bu bölümde organic tarım

Detaylı

GAPCERT Sertifika Ve Logo Kullanım Talimatı PR.01 - T.03

GAPCERT Sertifika Ve Logo Kullanım Talimatı PR.01 - T.03 Sayfa No 1/5 1 Amaç Bu talimat, kontrol ve sertifikasyon hizmeti alanların ( üretici / üretici grubu / müteşebbis) GAPCERT Belgelendirme ve Eğitim Hizmetleri Limited Şirketinine ait belge ( Sertifika )

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Personel Akreditasyon Başkanlığı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Personel Akreditasyon Başkanlığı TÜRK AKREDİTASYON KURUMU Personel Akreditasyon Başkanlığı Personel Belgelendirme Kuruluşlarının Akreditasyonu Uygunluk Değerlendirmesi; Ürünlerin veya hizmetlerin istenilen şartlara uygunluğunu göstermek

Detaylı

İZMİR ZİRAİ KARANTİNA MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI

İZMİR ZİRAİ KARANTİNA MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI ZİRAİ KARANTİNA MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER MEVZUATIN ADI HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) HİZMET YERİ İNSPEKTÖRLÜK İŞLEMLERİ HİZMET

Detaylı

T.C. ADANA VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü. Sayı: / /01/2016 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi

T.C. ADANA VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü. Sayı: / /01/2016 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi Sayı: 90438820-155/58303 14/01/2016 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi HELMED SAĞLIK ÜRÜNLERİ GIDA İTH. İHR. ÜR. PAZ. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. SARIHAMZALI MAH. 47011 SOKAK, NO:15/A SEYHAN / ADANA İlgi: (a)

Detaylı

[u] exo8r. eko8r. ffif 4.6-) MUTE$EBBIS SERTiFiraSr (MASTER CERTIFICATE)

[u] exo8r. eko8r. ffif 4.6-) MUTE$EBBIS SERTiFiraSr (MASTER CERTIFICATE) exo8r K{)rrtrol!t Siiii,l!k,i\,, on EKoTAR EKor.o.rix rn nru UnUnlrni tnnrina KoNTROL spnririx,l san. ve Tic. LTD. $Ti. Gazi Mah. A.Menderes Bulvan Denis Apt. 36/1 33130 Mersin Tel: +90 324 325 49 64 Faks:

Detaylı

İSTANBUL İLİ ARNAVUTKÖY İLÇESİ HİZMET STANDARTLARI

İSTANBUL İLİ ARNAVUTKÖY İLÇESİ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI 1 İşletme Kayıt Belgesi 2 Sertifikalı Fide/Fidan Kullanım Desteği İSTANBUL İLİ ARNAVUTKÖY İLÇESİ HİZMET STANDARTLARI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER 2- Meslek odası

Detaylı