KENT ORMANCILIĞI PROF. DR. ĠBRAHĠM TURNA (KENTSEL ALANLARIN BĠTKĠLENDĠRĠLMESĠ) KTÜ ORMAN FAKÜLTESĠ 2012 TRABZON

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KENT ORMANCILIĞI PROF. DR. ĠBRAHĠM TURNA (KENTSEL ALANLARIN BĠTKĠLENDĠRĠLMESĠ) KTÜ ORMAN FAKÜLTESĠ 2012 TRABZON"

Transkript

1 KENT ORMANCILIĞI (KENTSEL ALANLARIN BĠTKĠLENDĠRĠLMESĠ) PROF. DR. ĠBRAHĠM TURNA KTÜ ORMAN FAKÜLTESĠ 2012 TRABZON

2 KENTSEL ALANLARIN BİTKİLENDİRİLMESİ

3 GĠRĠġ Dünyada yaşanan değişim ve gelişim süreci ile ülkemizdeki ekonomik ve sosyal gelişmeler insanımızın kentsel yeşil alanlardan beklentilerini değiştirmiş ve çeşitlendirmiştir. Günümüzde toplumun bu taleplerdeki değişimine paralel olarak çok çeşitli yeşillendirme çalışmaları yapılmaya başlanmıştır. Ancak bu çalışmaların yapıldığı yeşil alanların ekolojik, ekonomik ve sosyal değerleri giderek daha da önemli hale gelmiştir. Ormancılık, genellikle kentsel alanların dışındaki doğal yeşil alanlar içerisindeki alanlarda gerçekleştirilmektedir. Ormanlık alanlardaki ormancılık faaliyetlerinde odun dışında çok çeşitli fonksiyonlar da dikkate alınmaktadır. Bunlardan birisi de rekreasyon amacı yani estetiklik olup kırsal peyzaj olarak da isimlendirilmektedir. Kırsal peyzajın gün geçtikçe artan önemine karşılık, kentsel alanlardaki artan hava kirliliği, iklim değişikliği ve şehirleşme baskısı, gibi özellikler nedeniyle kent içi ve çevresindeki yeşil alanlar bozulmakta yada yok edilmektedir. Dolayısıyla kentsel alanlar içerisindeki yeşil alanların önemi dikkat çekici bir şekilde giderek artmaktadır. Son yıllarda Sürdürülebilir Orman Yönetimi ni hedefleyen uluslar arası ormancılık sürecinde de ormanların ekolojik, ekonomik ve sosyal işlevlerini dengelemek ve geliştirmek için yoğun çaba sarf edilmekte, yeşil alanların devamlılığı üzerinde durulmaktadır.

4 Dünyanın çok büyük bir bölümünde kentleģme oranı artmakta ve halkın büyük bir kısmı kentlerde yada kasabalarda yaģamaktadır. Bu durum kentlerde yeģil alanlar üzerine olan baskıyı artırmaktadır yılında dünya nüfusunun yalnızca %9 u kentlerde yaģamını sürdürürken bu değer 1980 lerde %40 a, 2000 yılında %50 ye çıkmıģtır yılında da %60 olması düģünülmektedir. GeliĢmiĢ ülkelerde nüfusun %80-90 ı kentlerde yaģarken, geri kalmıģ ülkelerde yalnızca %20 dir. Bu değer Avrupa birliği ülkelerinde ise yaklaģık %85 oranındadır. Kent halkının 15 dakika içerisinde ulaģabileceği yeģil alan miktarı ortalaması ise sadece %7 dir. Zira Brüksel (Belçika), Kopenhag (Hollanda), Glasgov, Madrid, Milano ve Paris gibi kentlerde halk 15 dakika içerisinde yeģil alanlara yürüyerek ulaģabilmektedir. Benzer Ģekilde Prag ve Zürih de halkın %90 ı, Sofya da %85 i, Bratislava da %63 ü, Venedik te %90 ı ve Kiev de %47 si yeģil alanlara ulaģabilmektedir. Bu durum Avrupa kentlerinin büyük bir kısmında %50 nin üzerindedir.

5 GeliĢmiĢ ülkelerde kentsel yeģil alanlar (Münih, Tokyo, Montreal ve Pekin)

6 Avrupa kentlerindeki yeģil alanlar üzerinde yapılan bir araģtırmaya göre de yeģil alan miktarları ile kentler arasında önemli farklılıkların olduğu belirlenmiģtir. Avrupa da yeģil alanların kapladığı alanlar bazı kentlerde %5 iken, bazı kentlerde %60 lara kadar çıkmaktadır. Avrupa kentlerinde yeģil alan miktarı ortalama %30 civarındadır. KiĢi baģına düģen yeģil alan miktarları m 2 arasında değiģmektedir. Büyük oranlı bu farklılığın ana nedeni kentlerdeki yeģil alan miktarlarının birbirinden önemli farklılıklar göstermesinden kaynaklanmaktadır. Örnek olarak Ġspanya nın Madrid kentinin %5 i yeģil alanlarla kaplı iken Slovenya nın Bratislava kentinin %60 ı yeģil alandır. Benzer Ģekilde kent alanlarının oranı Ġngiltere de yaklaģık %15, Belçika da %9, Atina (Yunanistan) da %4, BudapeĢte (Macaristan) de %53, Hollanda da ise %19-22 (228 m 2 /kiģi) arasında değiģim gösterdiği anlaģılmaktadır (Konijnendijk, 2003).

7 Ülkemizin demografik yapısına bakıldığında nüfus sayımlarına göre Ģehir nüfusunun %38 den %65 e çıktığı, yine nüfusumuzun %44 ünün il merkezlerinde, ilçe ve beldelerdekilerle birlikte %70 lere çıktığı anlaģılmaktadır yılında nüfusun %60 olan Ģehir nüfusu 2000 yılında %65 e çıkmıģtır. Bu değerin 2025 yılında %89 e çıkması beklenmektedir (AtmıĢ vd. 2007, AtmıĢ 2004). Örneğin Trabzon da kentsel nüfusun oranı 1960 da %42 iken 2000 yılında %50 olduğu belirtilmektedir. Hızlı nüfus artıģına paralel olarak hızlı, düzensiz ve plansız kentleģmenin ortaya çıkardığı sorunlar, diğer taraftan hava kirliliği, gürültü ve trafik gibi olumsuzluklar, insanların beden ve ruh sağlığını olumsuz yönde etkileyen faktörlerin baģında yer almıģtır. Sanayi toplumuna geçiģ sürecini yaģayan ülkemizde hızlı kentleģmenin sonucu çevre kirliliği artmakta, kiģi baģına düģen yeģil alan miktarı azalmakta, yeģile özlem artmaktadır. Bu durum her geçen gün artarak devam etmektedir. GeliĢmiĢ ülkelerde kiģi baģına düģen yeģil alan miktarı m 2 iken bu değer ülkemiz kentlerinde ortalama 1 9 m 2 arasında değiģmektedir. Dünya sağlık örgütünün yapmıģ olduğu bir araģtırmada sağlıklı bir toplum için kiģi baģına en az 9 m 2 yeģil alan düģmesi önerilmektedir.

8 Isparta kentindeki yeģil alan miktarları üzerine yapılan bir çalıģmada kiģi baģına düģen yeģil alan miktarı 2001 yılında 1.9 m 2 iken 2003 de 2.7 m 2, 2007 de 5.4 m 2 ve 2008 yılında ise 6.03 m 2 olarak tespit edilmiģtir (Yılmaz, Eraslan 2009). Bir baģka araģtırmada Isparta kenti için mevcut düzenlenmiģ açık yeģil alanlar (kent ve mahalle parkları, çocuk bahçeleri ve oyun alanları) ile yol, cadde, meydan ve mezarlık alanları yanı sıra düzenlenmemiģ veya potansiyel yeģil alanlarda dikkate alındığında kiģi baģına düģen yeģil alan miktarının en az 14.6 m 2 olduğu ileri sürülmektedir (Gül ve Küçük 2001). Kentsel açık yeģil alanlar dikkate alındığında kiģi baģına düģen yeģil alan miktarları Erzurum da 0.9, Erzincan da 4.25, Ġzmir de 2.6, Ankara da 8.27, Edirne de 0.7, Aydın da 0.34 ve Kars ta ise 1.02 m 2 /kiģi olarak belirlenmiģtir (Demircioğlu 2001). Bu rakamlara kamu kurumlarına ait yeģil alanlar (Üniversite, Askeri tesisler, vb.) dahil edildiğinde oranlar daha da yükselecektir. Kentlerimiz arasındaki farklılıkların bir nedeni de kent nüfusu ile ilgilidir. Nitekim ormanlık alan miktarı oldukça yüksek (%60) olan Ġstanbul ilinde kiģi baģına düģen yeģil alan miktarı ise 1.13 m 2 olarak hesaplanmıģtır. Zira kent ülke nüfusunun yaklaģık %15 inden fazlasını oluģturmakta olup hızlı nüfus artıģı ile birlikte yeģil alan miktarında azalmalar görülmektedir (Alparslan ve DönerbaĢ 2004).

9

10 Kentsel yeģil alanların çok çeģitli faydaları nedeniyle gittikçe artan duyarlılık söz konudur. Bunun bir sonucu olarak T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı, kentlerimizde yaģayan insanlarımızın kent yaģamının stresinden uzak, doğayla iç içe yaģaması, orman gerçeğini yakından tanıması, doğal ortamlarda dinlenmesini sağlamak amacıyla ormanları kent insanının hizmetine sunmak amacıyla Her Ġlde Bir Kent Ormanı projesini uygulamaya koymuģtur. Bu projelerle toplum ihtiyaçlarından kaynaklanan kent ormancılığı kavramı, Ģehir plancılarının ve yönetiminin önemli bir unsuru haline gelmiģtir. Bunun dıģında kentsel yeģil alanlar üzerinde de büyük geliģmeler kaydedilmiģtir. Ülkemize bakıldığında kent içi ve çevresinde yer alan yeģil alanlar kentsel yaģam kalitesini artırmaktadır. Bilindiği gibi bu çeģit yeģil alanlar doğal ve genellikle yapay olarak tesis edilmektedir. Son dönemlerde kent çevresindeki yeģil kuģak ağaçlandırmaları adı altında yapılmıģ ormanlık alanlarda estetik, psikolojik ve ekolojik iģlevleri ile ekonomik öneminden ziyade kent insanına hizmet eder konuma getirilmeye çalıģılmaktadır yılında çıkarılan Ġmar yönetmeliğinde, özellikle ayrık nizam yapı alanlarındaki uygulamalarda, binanın oturduğu sahanın dıģında kalan alanın asgari %30 unun ağaç ve ağaççıklarla yeģillendirilmesi zorunluluğu getirilmiģtir. Benzer Ģekilde belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde kiģi baģına düģen yeģil alan miktarı ise 10 m 2 dir.

11 Kentler için güzellik, estetik, ferahlık ve canlılık meydana getiren kent ağaçları ve yeģil alanlar; kent insanı için sağlık, huzur, yaģama sevinci, mutluluk, tabiattan kopmama ve bir ölçüde de tabiatla iç içe yaģama demektir. Kent içi ve çevresindeki yeģil alanlar baģta kent ormanları olmak üzere kent insanının yeni akciğerleri olmaktadır (ġekil 1).

12 Tarihi süreçte kentleģmenin olduğu yerler ya yeģil alanlar içerisine kurulmuģlar yada bunların koruması altında tesis edilmiģlerdir. Doğası gereği yeģil alan (orman) olmayan yerleģim yerleri de, Ģehirlerin kurulması ile parkların, bahçelerin tesisi, Ģehir korulukları, mezarlıklar, vb. yeģil alanlar oluģturularak kentsel alanların oranı artırılmaya çalıģılmıģtır. Dolayısıyla kentsel alanların daha da yaģanabilir olması sağlanmaktadır. Gerçekten bugün Ģehirlere havadan yada uydudan bakıldığında adeta ağaçlar arasına yuvalanmıģ bir manzara oluģturduğunu görürüz. Fakat yerden bakıldığında görünüm daha farklıdır. YeĢil örtü bölük pörçük oraya buraya dağılmıģ bir görünüm arz eder; pek az kimse ise buraları yeģil alan olarak tanımlayabilecek konumdadır. Bu durum özellikle geliģmiģ ülke kentlerinde rahatlıkla görülebilmekte (ġekil 2), ülkemiz kentlerinde ise bu çeģit manzaralara çok az yada hiç rastlanılmamaktadır.

13 GeliĢmiĢ ülke kentlerinde kent içi yeģil alanlar (Pekin ve Münih)

14 kentsel yeģil alan kavramı ülkemiz kentlerinin birçoğunda söz konusu değildir. Zira ülkemiz Ģehir planlamacıları ve yerel yönetimler yeģil alan olgusunu yeni yeni kavramaya baģlamıģtır. yeģil Ģehircilik kavramı büyük halk topluluklarınca benimsenmeye baģlanmıģtır. Bunun bir sonucu olarak birçok kentte yerel yönetimler yeģil alan tesisi yoluna gitmekte, kent içi park-bahçe, yol ve konut çevrelerinde çok sayıda bitkilendirme çalıģmalarına devam etmektedir. Ancak çok büyük hatalar yapılmakta olup, bazı yerlerde yeģil alan için uygun veya yeterli alan bulmak imkânsız hale gelmiģtir (Resim 3).

15 1985 yılında çıkarılan imar yönetmeliğinde, özellikle ayrık nizam yapı alanlarındaki uygula malarda, binanın oturduğu sahanın dıģında kalan alanın asgari %30 unun ağaç ve ağaççıklarla yeģillendirilmesi zorunluluğu getirilmiģtir.

16 Kentler için güzellik, estetik, ferahlık ve canlılık meydana getiren kent ağaçları ve yeģil alanlar; kentli için sağlık, huzur, yaģama sevinci, mutluluk, tabiattan kopmama ve bir ölçüde de tabiatla iç içe yaģama demektir.

17 Kent Ormancılığının Tarihçesi Tarihsel süreçte hüküm süren birçok medeniyetler Anadolu toprakları üzerinde sayısız yerleģim merkezleri kurmuģlardır. Bu merkezlerin son yıl öncesine ait olanları halen Türkiye nin çeģitli bölgelerinde kalıntılar halinde görülebilmektedir. Eski çağlarda ağaçlar insan ve toplum hayatında; sembol olma, kutsallık, meyve, gölgeleme, barınma gibi yönleri ile ön plana çıkmıģtır. Ancak insan ve toplum hayatındaki geliģmelere paralel olarak ağaçların önemi ve değeri daha da artmıģ, görsel ve iģlevsel etkileri ağırlık kazanmıģtır. Ağaçların kentsel peyzajdaki görsel ve iģlevsel etkilerinin anlaģılması da esasen antik çağlar kadar eskilere dayanır. Mısır da milattan önce binlerce kilometre uzaklıklardan taģınan ağaçların kentlere dikildiği ve yine milattan önce Theophrastus ( M.Ö.) ve Pling (23-79) in ağaçların dikimi ve bakımı ile ilgili kapsamlı bilgiler verdiği tarihi yazıtlarda belirtilmektedir.

18 Tarihsel süreç içerisinde, yol ağaçlandırmalarının geliģimine bakacak olursak; yol ağaçlarının ilk kullanımı 15. yüzyıl Rönesans bahçeleri nde gerçekleģtirilmiģtir. 17. yüzyılda yol ağaçları Fransa, Ġngiltere ve Ġtalya da asaletin bir simgesi olarak değerlendirilmiģtir. Bu dönemlerde ağaçlandırma tekniği ve büyük ağaçların nakli konusunda önemli aģamalar kaydedilmemiģtir. Ancak ağaçların yollar üzerindeki gerçek rolü anlaģılamamıģtır. Yol ağaçlarının günümüz düģüncesine uygun olarak ortaya çıkıģı 19. yüzyılın ikinci yarısında Rönesans Avrupası nda olmuģtur. Türkiye de ise kentlerdeki ağaç kültürü konusundaki en eski kayıtlar 500 yıl öncesine ait dönemleri kapsamaktadır. Bu kayıtlarda gerek önceden yapılmıģ, gerekse yapılmakta olan kent ağaçlandırmaları konusunda bilgiler bulunmaktadır.

19 Ülkemizde bu alandaki bilinçli ve sistemli çalıģmalar, Türkiye Cumhuriyeti Devleti nin kuruluģu ile baģlamıģtır. Bugün, geliģmiģ modern yerleģim alanlarına baktığımızda yol düzenlemeleri içinde, kent içi yol ağaçlandırmalarının önemi çok yoğun olarak ortaya çıkmaktadır. Bu uygulama aynı zamanda bir kentin prestiji açısından da çok önemlidir. BaĢta Ġstanbul olmak üzere birçok kentte kentsel yeģil alanlar ve kent ağaçları, Cumhuriyet öncesi ve sonrası olmak üzere 2 ana baģlıkta açıklanacaktır.

20 Cumhuriyet Öncesi (Osmanlı) Kent Ağaçları (Bizans ve Erken Osmanlı Dönemi) Bu dönemde dikimi en çok yapılan egzotik ağaç türü Cupressus sempervirens var. pyramidalis (Ehrami Servi), Pinus pinea dır. Bunun yanında; Aesculus hippocastanum (Atkestanesi), Salix babylonica (Salkım söğüt), Biota orientalis (Doğu mazısı) olmuģtur de Fatih Sultan Mehmet in Beykoz da Tokad bahçesi ile Boğaziçi nin ilk bahçesi kurulmuģtur.1562 tarihinde Kanuni Sultan Süleyman ın diktirdiği Serviler bugün anıtsal niteliktedir. Osmanlı Ġmparatorluğu döneminde ilk kent ormanı ise yılları arasında Ġstanbul da Haliç sırtlarında kurulmuģtur. Fatih Sultan Mehmed KasımpaĢa-Hasköy arasındaki tersane bahçesine adet satrançvari servi ağacı diktirmiģtir.

21 Osmanlı Ġmparatorluğu nun YükseliĢ Dönemi 1722 de Sultan III. Ahmed, 1745 de Sultan I. Mahmud un buyrukları ile Boğaziçi ve Kağıthane ye Ihlamur, Karaağaç, MeĢe, KocayemiĢ, DiĢbudak, Gürgen, Çınar, Defne, Erguvan ve Ahlat fidanlarının dikimleri emredilmiģtir. Ġstenen bu fidanlar mevcut su kenarı ve ormanlardan elde edilen yabani nitelikteki fidanlardı. Bu arada egzotik olarak Taxodium distichum, Zelkova carpinifolia (Zelkova) ile Fraxinus angustifolia (Sivri meyveli DiĢbudak) ında mevcudiyeti görülür. Bunu benzer nitelikli münferit çalıģmalar takip etmiģtir.

22 Esas geliģmeler, XVII. yüzyılın sonlarında ve XVIII. yüzyılın baģlarında (Lale devri) Ġstanbul un çeģitli yerlerinde estetik ve rekreasyonel amaçlarla kurulan koruluklar ile köģk, saray ve kasırların bahçelerinde yapılan plantasyonların kurulması ile gerçekleģmiģtir. Benzer çalıģmalar diğer büyük Anadolu kentlerinde de kısmen uygulanmıģtır.

23 Gerek bu süreçte, gerekse bir önceki dönemde özellikle dinsel mekânlarda (cami, kilise, medrese, türbe, havra, sinagog avluları) çoğunlukla Çınar, Servi, Çitlembik, Sakız gibi türlerle yapılan ağaçlandırmaların 500 yaģına ulaģmıģ örneklerine günümüzde birçok tarihi Türk kentinde (özellikle; Ġstanbul, Bursa, Edirne, Ġzmir) rastlamak mümkündür. Bu ağaçlar halen kentlerin yeģil dokusuna katkıda bulunmanın ötesinde 500 yıl öncesi dönemle günümüz arasında bağ kuran anıt nitelikli eģsiz doğal ve kültürel varlıklar olarak olağanüstü değerler taģımaktadırlar. İSTANBUL

24 Tanzimat (1839) ve Islahat Fermanı (1856) sonrası (Son Osmanlı) Dönemi Bu dönemlerde sarayların, kasırların, yüzlerce yalı, köģk, konak ve evlerin bahçeleri Avrupa Fidanlıklarından sağlanan süs ağaç ve çalıları ile bezeniyordu. Süs bitkileri üretmek için ilk fidanlığın 1900 yıllarının baģlarında, birinin Ortaköy (bir Alman), diğerinin ise Kadıköy HaydarpaĢa da (Fransız) olduğunu biliyoruz. Bu dönemde; Taxus baccata (Konik porsuk), Cephalotaxus harringtonia (Japon yalancı porsuğu), Ginkgo biloba (Mabet ağacı), Cedrus atlantica, Cedrus deodora, Cedrus libani, Calocedrus decurens (Kaliforniya Su Sediri), Sequoia sempervirens (Sahil sekoyası), Abies pinsapo (Ġspanyol Göknarı), Quercus suber (Mantar meģesi), Quercus ilex (Pırnal meģesi), Magnolia grandiflora (Büyük çiçekli manolya), Sophora japonica Pendula (Sarkık dallı japon soforası), Liriodendron tulipifera (Amerikan lale ağacı), Pinus pinaster (Sahil çamı), Pinus halepensis (Halep çamı), Platanus x acerifolia (Londra çınarı), Robinia pseudoacacia (Yalancı akasya), Ailanthus altissima (Kokar ağaç), Pinus nigra subsp. nigra (Avusturya karaçamı) en çok kullanılan türlerdir. XVIII. yüzyılın sonlarına doğru Ġstanbul ile birlikte diğer Anadolu kentlerinde de kent ve kent çevresi ağaçlandırmaları kapsamında yapılan çalıģmalar yaygınlaģmaya baģlamıģtır.

25 Ġstanbul da yol ağaçlandırmalarına örnek teģkil edebilecek en önemli çalıģmalar ise 1856 yıllarında Dolmabahçe-BeĢiktaĢ yolu, ikinci yol 1870 yıllarında Beykoz- AbrahampaĢa Korusu, üçüncü yol ise 1873 yılında uygulanan Büyükdere ve Belgrad Ormanı arasında uygulanmıģtır (Londra Çınarı (Platanus x acerifolia) tüm fidan materyalinin Ġtalya dan getirilmiģtir.

26 Bu dönemde Ġstanbul Halkalı da (1892) Halepçamı, Servi, Karaçam, Mazı, Sedir, DiĢbudak türleri ile büyük bir kent koruluğu kurulmuģtur. Yine 1916 da Ġstanbul da Haliç in sahilinde ve yamaçlarında bugün de mevcudiyetini koruyan bir Fıstıkçamı koruluğu kurulmuģtur. Bu çalıģmalar aģama aģama Ġstanbul un diğer kesimlerine yaygınlaģtırılmıģtır. Ġstanbul da bu süreçte gerçekleģtirilmiģ bitkilendirme ve düzenlemelerin etüt ve envanteri yılları arasında yapılmıģ ve Ġstanbul da 902 adet egzotik ağaç ve çalı taksonu saptanmıģtır. Bu sayı Ġstanbul daki bitki türü zenginliği ve çeģitliliği açısından önemlidir. Bu bitkilerden 285 adedi tek veya ender olarak Ġstanbul da kullanılan bitkilerdir.

27 1.2. Cumhuriyet Dönemindeki Kent Ağaçları Cumhuriyet döneminin ilk önemli çalıģması 1930 lu yıllarda Ġç Anadolu da step rejyonda yer alan baģkent Ankara da gerçekleģtirilmiģtir. Atatürk ün direktifleri ile kentin kuzeybatısında Gazi koruluğu kurulmuģtur. Aynı dönemde Ġstanbul-Florya da Atatürk Ormanı, Yalova-Termal de Termal koruluğu kurulmuģtur. Cumhuriyet dönemindeki kapsamlı çalıģmalar II. Dünya SavaĢı sonrasında gerçekleģtirilmiģtir.

28 1949 yılında Ġ.Ü. Orman Fakültesi ve Orman Bakanlığı iģbirliği ile, bitki türü çeģitliliğinin kent halkına tanıtılması ve kentlerde kullanımı mümkün olabilecek olanların denenmesi amaçlarına yönelik olarak Ġstanbul da Türkiye nin ilk Arboretumu (Atatürk Arboretumu) kurulmuģtur

29 1960 yılı Türkiye de diğer sektörlerde olduğu gibi kent ormanı ve Ağaçlandırmaları çalıģmalarında da kapsamlı planlama ve uygulamalar gerçekleģtirilmiģtir. Bu çalıģmalar hem OGM, AGM, hem de Belediyeler tarafından kent ormanı tesisi, yeģil kuģak projeleri, yol ağaçlandırmaları, erozyon kontrol ağaçlandırmaları, hatıra ormanı tesisleri gibi çok değiģik kapsamlarda kent çevresinde gerçekleģtirilmiģtir.

30 Kent içindeki ağaçlandırmalar ise esasen Belediyeler tarafından gerçekleģtirilmektedir. Bu çalıģmalarla kentlerde, kiģi baģına düģen yeģil alan miktarlarında önemli düzeylere ulaģılmıģtır. Ülke genelinde çok yüksek miktarlara ulaģan fidan ihtiyacını karģılayabilmek için baģta Ġtalya olmak üzere çeģitli Avrupa ülkesi fidanlıklarından ithal fidan getirilme yoluna gidilmiģtir.

31 Kent ağaçlandırmaları, günümüzde resmi kurumlar yanında sivil toplum örgütleri tarafından da sahiplenilmiģ durumdadır. Bu ihtiyaçlara paralel olarak ülke genelinde kent ağacı fidanlıklarının sayıları ve kapasiteleri de artmıģtır.

32 Özellikle son dönemlerde süs bitkilerine verilen önemden dolayı yerli fidan üretimi çalıģmaları hız kazanmıģtır. BaĢta Sakarya, Yalova, Ġzmir ve Antalya olmak üzere ülkenin birçok yerinde özel sektör fidan üretimi gerçekleģtirilmeye baģlanmıģtır.

33 ġehirlerdeki bütün park, bahçeler, yol (alle) ağaçları, kamu binaları çevresindeki ağaçlar, özel ve devlete ait mülklerdeki ağaç veya ağaç toplulukları, doğal ormanlardan kalan korular ve yapay olarak kurulan park, bahçe ve ormanlar hep kent ormanı ve kent ağacı kavramı içinde yer alır

KENT ORMANCILIĞI PROF. DR. ĠBRAHĠM TURNA KTÜ ORMAN FAKÜLTESĠ 2012 TRABZON (KENTSEL ALANLARIN BĠTKĠLENDĠRĠLMESĠ)

KENT ORMANCILIĞI PROF. DR. ĠBRAHĠM TURNA KTÜ ORMAN FAKÜLTESĠ 2012 TRABZON (KENTSEL ALANLARIN BĠTKĠLENDĠRĠLMESĠ) KENT ORMANCILIĞI (KENTSEL ALANLARIN BĠTKĠLENDĠRĠLMESĠ) PROF. DR. ĠBRAHĠM TURNA KTÜ ORMAN FAKÜLTESĠ 2012 TRABZON Kent Ormanı ġehirlerdeki bütün park, bahçeler, yol (alle) ağaçları, kamu binaları çevresindeki

Detaylı

KENT ORMANCILIĞI GİRİŞ PROF. DR. İBRAHİM TURNA 2017 TRABZON

KENT ORMANCILIĞI GİRİŞ PROF. DR. İBRAHİM TURNA 2017 TRABZON KENT ORMANCILIĞI GİRİŞ PROF. DR. İBRAHİM TURNA 2017 TRABZON GİRİŞ Dünyada yaşanan değişim ve gelişim süreci ile ülkemizdeki ekonomik ve sosyal gelişmeler insanımızın kentsel yeşil alanlardan beklentilerini

Detaylı

Orman ve Av. Yıl: 2016 / Kasım - Aralık / Sayı:6

Orman ve Av. Yıl: 2016 / Kasım - Aralık / Sayı:6 Yıl: 2016 / Kasım - Aralık / Sayı:6 Orman ve Av TOD 92. Kuruluş Yıldönümü Etkinlikleri Trabzon İli Sürmene İlçesi Çamburnu Yöresinde Çıkan Orman Yangını Hakkında Rapor COP22: Dönüşüm Rüzgârı İstanbul un

Detaylı

2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ATATÜRK ARBORETUMU GEZİSİ RAPORU

2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ATATÜRK ARBORETUMU GEZİSİ RAPORU 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ATATÜRK ARBORETUMU GEZİSİ RAPORU Gezinin Yapıldığı Tarih-Saat : 17/05/2013---09:30-13:00 Geziye Katılan Öğrenci Sayısı : 20 Geziden Sorumlu Öğretmen : Duygu AYDEMİR Gezinin

Detaylı

02 Nisan 2012. MĠMARLIK BÖLÜM BAġKANLIĞINA,

02 Nisan 2012. MĠMARLIK BÖLÜM BAġKANLIĞINA, 02 Nisan 2012 MĠMARLIK BÖLÜM BAġKANLIĞINA, Amasra Teknik Gezisi 12-13 Mart 2012 tarihleri arasında, ARCH 222 - Arhitectural Design 4 dersi için Bir Sanatçı İçin Konut, ARCH 221 - Arhitectural Design 3

Detaylı

BÖLÜM 3. Artvin de Orman Varlığı

BÖLÜM 3. Artvin de Orman Varlığı BÖLÜM 3 Artvin de Orman Varlığı Özgür EMİNAĞAOĞLU Orman, oldukça geniş bir alanda kendine özgü bir iklim oluşturabilen, belirli yükseklik, yapı ve sıklıktaki ağaçlar, ağaçcık, çalı ve otsu bitkiler, yosun,

Detaylı

Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Karpelli Sedir Ekim Ağaçlandırması Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Rehabilitasyon çalışması da denilmektedir 2 Ağaçlandırma Çalışması-Mersin Karpelli Sedir ekimi ile kazanılan sahalar

Detaylı

Sayfa 1 İBRELİLER (BOY CM.)

Sayfa 1 İBRELİLER (BOY CM.) İBRELİLER (BOY CM.) T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Ardıç Altuni (50-75 cm) - 8,00 Çam Fıstık (50-100 cm) 3,00 5,00 Çam Fıstık (100-150 cm) 5,00 8,00 Çam Fıstık (150-200 cm) - 10,00 Çam Fıstık

Detaylı

YENİŞEHİR FİDANLIK ŞEFLİĞİ FİDAN FİYATLARI( 12.01.2015)

YENİŞEHİR FİDANLIK ŞEFLİĞİ FİDAN FİYATLARI( 12.01.2015) Sıra No Türkçe Adı Latince Adı Orijini Yaş Ambalaj Hacim Boy Çevre Fiyat Kdv 1 Ahlat Pyrus elaeagrifolia 2 Ahlat Pyrus elaeagrifolia 3 Akçaağaç(Çınar Yapraklı) Acer platanoides 4 Akçaağaç(Çınar Yapraklı)

Detaylı

Normal (%) 74 59 78 73 60. Bozuk (%) 26 41 22 27 40. Toplam (Ha) 889.817 192.163 354.526 1.436.506 17.260.592. Normal (%) - - - - 29

Normal (%) 74 59 78 73 60. Bozuk (%) 26 41 22 27 40. Toplam (Ha) 889.817 192.163 354.526 1.436.506 17.260.592. Normal (%) - - - - 29 1.1. Orman ve Ormancılık Türkiye yaklaşık olarak 80 milyon hektar (ha) yüzölçümüyle dağlık ve eko-coğrafya bakımından zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Bu ekolojik zenginliğe paralel olarak ormanlar da

Detaylı

T.C. Sağlıklı Kentler Birliği. 2008 Faaliyet Raporu

T.C. Sağlıklı Kentler Birliği. 2008 Faaliyet Raporu T.C. Sağlıklı Kentler Birliği 2008 Faaliyet Raporu SAĞLIKLI KENTLER BİRLİĞİ FAALİYETLERİ MECLĠS TOPLANTILARI EĞĠTĠM ÇALIġMALARI KONFERANSLAR DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ AVRUPA SAĞLIKLI ġehġrler ULUSAL AĞLARI ÇALIġMALARI

Detaylı

1.2. Acacia dealbata (Mimoza,Hakiki Akasya, Gümüşi Akasya)

1.2. Acacia dealbata (Mimoza,Hakiki Akasya, Gümüşi Akasya) DIŞ MEKAN SÜS BİTKİLERİ 1. YAPRAĞINI DÖKEN AĞAÇ VE AĞAÇÇIKLAR 1.1. Acacia cyanophylla (Kıbrıs Akasyası) 1.2. Acacia dealbata (Mimoza,Hakiki Akasya, Gümüşi Akasya) 353 BAHÇIVANLIK EL KİTABI 1.3. Acer campestre

Detaylı

Cumhuriyet Dönemi nde ;

Cumhuriyet Dönemi nde ; O Orta Asya Türklerinin bahçe düzenlemeleri hakkındaki bilgilerimiz oldukça kısıtlıdır. Bunun en büyük nedeni belki de Türklerin mekan olusturmada toprak, kerpic gibi cabuk dağılan malzeme kullanmalarının

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Bölge geniş ovalar ve alçak platolardan

Detaylı

Ġspanya da üniversite Sistemi

Ġspanya da üniversite Sistemi Ġspanya da üniversite Sistemi NEDEN ĠSPANYA DA YURT DIġI EĞĠTĠM? Avrupa ile Afrika arasında önemli bir geçiģ yolu olan Ġspanya, günümüzde geleneksel ve modern yaģam tarzlarını bir arada bulunduran önemli

Detaylı

Faydalanmanın düzenlenmesi

Faydalanmanın düzenlenmesi Faydalanmanın düzenlenmesi Tüm Ormanlarda ortaklaşa Düzenleme Süresi Tesviye (Denkleştirme) Süresi Değişiklik (Tahvil=İntikal) Süresi Amenajman Planı Süresi Kesim Planı Süresi Tüm Ormanlarda Düzenleme

Detaylı

BARAJ HAVZALARI YEŞİL KUŞAK AĞAÇLANDIRMA EYLEM PLANI

BARAJ HAVZALARI YEŞİL KUŞAK AĞAÇLANDIRMA EYLEM PLANI T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI BARAJ HAVZALARI YEŞİL KUŞAK AĞAÇLANDIRMA EYLEM PLANI 2013-2017 Elazığ - Keban Barajı Kapak Fotoğrafları: Sivas - 4 Eylül Barajı Karaman - Ermenek Barajı Mersin - Karakızderesi

Detaylı

Konut Sektörüne BakıĢ

Konut Sektörüne BakıĢ Konut Sektörüne BakıĢ Nurel KILIÇ Konut sektörü, inģaat sektörünün %60 ını oluģturmakta ve 250 den fazla yan sektörü ile istihdam yapısını ciddi bir Ģekilde etkilemektedir. 1999 yılında yaģanan büyük deprem

Detaylı

Ağaçlandırma Tekniği (2+1) Bahar yarıyılı Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

Ağaçlandırma Tekniği (2+1) Bahar yarıyılı Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Ağaçlandırma Tekniği (2+1) 2015-2016 Bahar yarıyılı Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Ülkenin %27.3'si ormanlarla kaplıdır. Bu da 21.403.805 hektar ormana karşılık gelmektedir. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 Ağaçlandırma

Detaylı

Yaşayan ve Yaşatan Kentler için. Renklerin Her Tonuna. Etkisi

Yaşayan ve Yaşatan Kentler için. Renklerin Her Tonuna. Etkisi Yaşayan ve Yaşatan Kentler için Renklerin Her Tonuna Etkisi YEŞİLİ YAŞAT Kİ, ŞEHİR DE YAŞASIN! Çalı Grubu Milli ve Yerli Üretim anlayışı, kaliteden asla taviz vermemekle anlam kazanır. Sera Park bunun

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA Tarım Agro silvikültürel Agro silvipastoral Ormancılık Agropastoral Silvipastoral Hayvancılık Agroforestry de ağaçların çok tabakalı kuruluşu

Detaylı

DOĞA - İNSAN İLİŞKİLERİ VE ÇEVRE SORUNLARININ NEDENLERİ DERS 3

DOĞA - İNSAN İLİŞKİLERİ VE ÇEVRE SORUNLARININ NEDENLERİ DERS 3 DOĞA - İNSAN İLİŞKİLERİ VE ÇEVRE SORUNLARININ NEDENLERİ DERS 3 İnsan yaşamı ve refahı tarihsel süreç içinde hep doğa ve doğal kaynaklarla kurduğu ilişki ile gelişmiştir. Özellikle sanayi devrimine kadar

Detaylı

Bitkilerle Alan Oluşturma -1

Bitkilerle Alan Oluşturma -1 Bitkilerle Alan Oluşturma -1 Peyzaj Mekanlarının 3 Temel Elemanı Yüzey Zemin Düzlemi: Mekanın tabanını oluşturur. Mekanın diğer elemanları bu tabanın üzerinde yer alır.örneğin üstünde hiçbir bitki veya

Detaylı

KENTLERE SU SAĞLANMASINDA ĠLBANK IN VĠZYON VE MĠSYONUNDAKĠ YENĠ YAKLAġIMLAR MEHMET TURGUT DEDEOĞLU GENEL MÜDÜR

KENTLERE SU SAĞLANMASINDA ĠLBANK IN VĠZYON VE MĠSYONUNDAKĠ YENĠ YAKLAġIMLAR MEHMET TURGUT DEDEOĞLU GENEL MÜDÜR KENTLERE SU SAĞLANMASINDA ĠLBANK IN VĠZYON VE MĠSYONUNDAKĠ YENĠ YAKLAġIMLAR MEHMET TURGUT DEDEOĞLU GENEL MÜDÜR Suyun insan hayatındaki önemi herkesçe bilinen bir konudur. Ġnsan yaģamı açısından oksijenden

Detaylı

AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARINA NASIL BAŞLANDI?

AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARINA NASIL BAŞLANDI? AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARINA NASIL BAŞLANDI? BİR GÜN REKTÖRÜMÜZ SAYIN PROF. DR. M. LÜTFÜ ÇAKMAKÇI YA BİR MİSAFİR GELİR. PENCEREDEN KAMPÜSÜ İNCELERLERKEN MİSAFİR ÜNİVERSİTEYİ KASTEDEREK GÜZEL BİR B R ESER

Detaylı

SABANCI ÜNİVERSİTESİ AĞAÇLANDIRMA VE ÇEVRE DÜZENLEMELERİ

SABANCI ÜNİVERSİTESİ AĞAÇLANDIRMA VE ÇEVRE DÜZENLEMELERİ SABANCI ÜNİVERSİTESİ AĞAÇLANDIRMA VE ÇEVRE DÜZENLEMELERİ İçindekiler I. GİRİŞ II. III. ÜNİVERSİTE KONUMU İNŞAAT ÖNCESİ VE SONRASI GÖRÜNTÜLER a. 1998-İnşaat öncesi b. 2013-Kampusun bugünü Sabancı Üniversitesinin

Detaylı

BİTKİSEL TASARIMDA FORM ÖZELLİĞİ

BİTKİSEL TASARIMDA FORM ÖZELLİĞİ BİTKİSEL TASARIMDA FORM ÖZELLİĞİ Genel olarak bitkinin formu iki faktörün kombine etkisi sonucunda oluşur. Birincisi bitkinin sahip olduğu genetik özelliklerini ortaya koyduğu orjinal formu, diğeri modifikasyonlar

Detaylı

Ağaç Fizyolojisi (2+0)

Ağaç Fizyolojisi (2+0) Ağaç Fizyolojisi (2+0) Prof. Dr. Ünal AKKEMİK İ.Ü.Orman Faku ltesi Orman Botaniği Anabilim Dalı Ağaç Fizyolojisi neden önemlidir? Orman; geniş bir alanda, kendine özgu bir iklim yaratabilen, belirli bir

Detaylı

TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk)

TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk) TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk) Çoğunlukla boylu çalı ender 20 m boy, sık dallı, yuvarlak tepeli, kırmızı_kahverengi kabuk gelişi güzel çatlar ve dökülür İğne yapraklar 1-2.5

Detaylı

T.C. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI

T.C. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI T.C. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI KAHRAMANMARAŞ TAKİ KENT ORMANLARININ MİLLİ PARKÇILIK VE ORMAN PEYZAJI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ ADEM

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA 6.3.2.4. Akdeniz Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Akdeniz kıyıları boyunca uzanan Toros

Detaylı

ORMAN BOTANİĞİ. 2- Aşağıdaki bitki türlerinden hangisi hızlı gelişen türlerdendir? a) Şimşir b) Karayemiş c) Kermez meşesi d) Kavak e) Gürgen

ORMAN BOTANİĞİ. 2- Aşağıdaki bitki türlerinden hangisi hızlı gelişen türlerdendir? a) Şimşir b) Karayemiş c) Kermez meşesi d) Kavak e) Gürgen DİKKAT: 1- Sorular çoktan seçmeli test şeklinde olup, cevap kağıdındaki doğru cevaba ait kare kutunun içi X (çarpı) şeklinde işaretlenerek cevaplanacaktır. 2- Cevaplandırmada siyah kurşun kalem ve yumuşak

Detaylı

PEYZAJ MĠMARLIĞI MESLEĞĠ VE KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ PEYZAJ MĠMARLIĞI BÖLÜMÜ

PEYZAJ MĠMARLIĞI MESLEĞĠ VE KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ PEYZAJ MĠMARLIĞI BÖLÜMÜ PEYZAJ MĠMARLIĞI MESLEĞĠ VE KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ PEYZAJ MĠMARLIĞI BÖLÜMÜ BU DOSYADA ULAġABĠLECEĞĠNĠZ BĠLGĠLER 1. PEYZAJ MĠMARLIĞI NIN TANIMI 2. PEYZAJ MĠMARLIĞI Ġġ OLANAKLARI VE ÇALIġMA

Detaylı

KENTSEL YEŞİL ALANLARDA BİTKİSEL TASARIM VE BİTKİLERİN KULLANIM OLANAKLARI

KENTSEL YEŞİL ALANLARDA BİTKİSEL TASARIM VE BİTKİLERİN KULLANIM OLANAKLARI KENTSEL YEŞİL ALANLARDA BİTKİSEL TASARIM VE BİTKİLERİN KULLANIM OLANAKLARI Prof. Dr. Hakan ALTINÇEKİÇ * Araş. Gör. Nilüfer KART İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü 1. YEŞİL ALAN

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 3-TASARIM BİTKİLERİNİN SINIFLANDIRILMASI a) Ömürlerine

Detaylı

PROF. DR. ĠBRAHĠM TURNA KTÜ ORMAN FAKÜLTESĠ 2012 TRABZON

PROF. DR. ĠBRAHĠM TURNA KTÜ ORMAN FAKÜLTESĠ 2012 TRABZON KENT ORMANCILIĞI (KENT ORMANLARININ PLANLANMASI ve YÖNETĠMĠ) PROF. DR. ĠBRAHĠM TURNA KTÜ ORMAN FAKÜLTESĠ 2012 TRABZON 5. KENTSEL YEŞİL ALANLARIN PLANLANMASI ve DİZAYNI Planlamada;» En kötü planın plansızlıktan

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA Ege Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Bölgede doğu-batı yönünde uzanan dağlar ve bunların

Detaylı

YUNUSEMRE (MANİSA) TİCARET ALANI

YUNUSEMRE (MANİSA) TİCARET ALANI YUNUSEMRE (MANİSA) KEÇİLİKÖY MAHALLESİ, 2687 ADA 6 PARSEL E AİT TİCARET ALANI NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ A Ç I K L A M A R A P O R U H AZI RLAYAN DENGE PLAN ġehġr PLANLAMA OFĠSĠ Hakan ORHAN ġehir Plancısı

Detaylı

KÜLTÜR VARLIKLARI, ANITSAL YAPILAR, SİTLER vb. ÇEVRE VE PEYZAJ TASARIMI

KÜLTÜR VARLIKLARI, ANITSAL YAPILAR, SİTLER vb. ÇEVRE VE PEYZAJ TASARIMI KÜLTÜR VARLIKLARI, ANITSAL YAPILAR, SİTLER vb. ÇEVRE VE PEYZAJ TASARIMI Kültür varlıkları ; tarih öncesi ve tarihi devirlere ait bilim, kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan veya tarih öncesi

Detaylı

Ağaçlandırma Tekniği. Prof. Dr. İbrahim TURNA

Ağaçlandırma Tekniği. Prof. Dr. İbrahim TURNA Ağaçlandırma Tekniği 1 İÇERİK TEMEL KAVRAMLAR AĞAÇLANDIRMALARDA UYGULAMA ÖNCESİ ÇALIŞMALAR AĞAÇ TÜRÜ SEÇİMİ-YETİŞME ORTAMI VE AMAÇ İLİŞKİSİ AĞAÇLANDIRMA ALANLARINDA İÇ BÖLÜMLEME AĞAÇLANDIRMA ALANLARININ

Detaylı

4-TÜRKĠYE DE VE DÜNYA DA KĠMYASAL GÜBRE ÜRETĠMĠ VE TÜKETĠMĠ

4-TÜRKĠYE DE VE DÜNYA DA KĠMYASAL GÜBRE ÜRETĠMĠ VE TÜKETĠMĠ 4-TÜRKĠYE DE VE DÜNYA DA KĠMYASAL GÜBRE ÜRETĠMĠ VE TÜKETĠMĠ Yakın zamana kadar gübre üretimi ve tüketimine iliģkin değerlendirmelerde ÜRETĠLEN VEYA TÜKETĠLEN GÜBRELERĠN FĠZĠKSEL MĠKTARLARI dikkate alınmaktaydı

Detaylı

ORMANCILIKTA SOSYO-EKONOMĠK SORUNLAR KONGRESĠ MAYIS 2006

ORMANCILIKTA SOSYO-EKONOMĠK SORUNLAR KONGRESĠ MAYIS 2006 ii iii ENDÜSTRĠYEL AMAÇLI AĞAÇLANDIRMA YATIRIMLARININ EKONOMĠK ANALĠZĠ: BARTIN ÖRNEĞĠ Ġsmet DAġDEMĠR - Asuman ġahġn ZKÜ Bartın Orman Fakültesi, Bartın. ÖZET Ülkemizde odun hammaddesi arz açığını kapatmak

Detaylı

Kentsel Yeşil Alanların Faydaları

Kentsel Yeşil Alanların Faydaları KENT ORMANCILIĞI Kentsel Yeşil Alanların Faydaları PROF. DR. ĠBRAHĠM TURNA KTÜ ORMAN FAKÜLTESĠ 2009 TRABZON Kentsel yeşil alanlar yaşam kalitemizi arttırır Kentsel yeģil alanlarını çok sayıda çevresel,

Detaylı

ORMAN VE SU ĠġLERĠ BAKANLIĞI ÇÖLLEġME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAġTIRMA PROJESĠ

ORMAN VE SU ĠġLERĠ BAKANLIĞI ÇÖLLEġME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAġTIRMA PROJESĠ ORMAN VE SU ĠġLERĠ BAKANLIĞI ÇÖLLEġME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAġTIRMA PROJESĠ Kuraklık ve Ekstrem ġartlara Dayanıklı Türlerin Tespiti ve Adaptasyonu Projesi (Kavak Türleri Örneği) Teoman

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA 5.3. Tarımsal Ormancılıkta Kullanılabilecek Bazı Önemli Odunsu Çok Yıllık Bitkiler ve Özellikleri 1. KAVAK (Populus ssp.) Daha sonraki yıllarda

Detaylı

: https://ekap.kik.gov.tr/ekap/ a) Niteliği, türü ve miktarı : İhalenin niteliği, türü ve miktarına ilişkin ayrıntılı bilki EK1 de belirtilmiştir.

: https://ekap.kik.gov.tr/ekap/ a) Niteliği, türü ve miktarı : İhalenin niteliği, türü ve miktarına ilişkin ayrıntılı bilki EK1 de belirtilmiştir. BĠTKĠ SATIN ALINACAKTIR TEPEBAġI BELEDĠYESĠ DESTEK HĠZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ Bitki Alımı İşi alımı 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 19 uncu maddesine göre açık ihale usulü ile ihale edilecektir. İhaleye ilişkin

Detaylı

CUPRESSUS L. Serviler

CUPRESSUS L. Serviler CUPRESSUS L. Serviler Bu cinsin Kuzey Amerika, Oregon, Meksika, Akdeniz den Himalaya ve Çin e kadar yaklaşık 20 türü var. Herdem Yeşil ağaç ve çalılar. Sürgünler dört köşeli, yahut yuvarlakça. Yapraklar

Detaylı

T.C. KOCAELĠ ÜNĠVERSĠTESĠ

T.C. KOCAELĠ ÜNĠVERSĠTESĠ T.C. KOCAELĠ ÜNĠVERSĠTESĠ DERBENT TURĠZM ĠġLETMECĠLĠĞĠ VE OTELCĠK YÜKSEKOKULU KONAKLAMA ĠġLETMECĠLĠĞĠ BOTANĠK TURĠZMĠ'NĠN KARTEPE'DE UYGULANABĠLĠRLĠĞĠ GĠZEM BARUT 082201055 AMAÇ Sanayinin artıģı ve küresel

Detaylı

ağaç arbor belli bitkilerin yetiştirildiği alan - etum

ağaç arbor belli bitkilerin yetiştirildiği alan - etum Arboretum Arboretum terimi Latince "ağaç" anlamına gelen arbor sözcüğü ile "belli bitkilerin yetiştirildiği alan" anlamındaki - etum son ekinin birleşmesinden oluşur. Bilimsel araştırma ve gözlem amacıyla

Detaylı

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03 NELER GÖRECEĞİZ DİŞBUDAKLAR AKASYALAR KOKARAĞAÇ ATKESTANELERİ ÖKALİPTUS SOFORA GLADİÇYA KARABİBER AĞACI DİŞBUDAKLAR

Detaylı

AĞAÇ TÜRLERİMİZ. SARIÇAM Pinus sylvestris L.

AĞAÇ TÜRLERİMİZ. SARIÇAM Pinus sylvestris L. AĞAÇ TÜRLERİMİZ SARIÇAM Pinus sylvestris L. Sarıçam, Kuzey Anadolu'nun yüksek dağlık kesimlerinde saf yada karışık ormanlar kurmakla birlikte, küçük adacıklar halinde iç ve güney bölgelerimize kadar ulaşır.

Detaylı

C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i

C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i 1 BİTKİ TANIMA I PEP101_H03 C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i Sakarya Üniversitesi İbreliler 2 C

Detaylı

ARAZİ VERİLERİ 2006 Planlama ve Yönetim Grubu

ARAZİ VERİLERİ 2006 Planlama ve Yönetim Grubu ARAZİ VERİLERİ 2006 Grup Koordinatörü: Prof. Dr. Melih Ersoy : Doç. Dr. Tarık ġengül Öğr. Gör. Dr. Bahar Gedikli Osman Balaban Kommagene-Nemrut Alanı için yönetim alanı nın sınırlarının belirlenmesi; bu

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 18.04.2016

Detaylı

T.C. GEBZE BELEDİYESİ PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV TANIMLARI. Karar Tarihi: 07/03/2008 Karar No: 84 Sayfa No: 1/10 BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ:

T.C. GEBZE BELEDİYESİ PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV TANIMLARI. Karar Tarihi: 07/03/2008 Karar No: 84 Sayfa No: 1/10 BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ: GÖREV TANIMLARI Karar Tarihi: 07/03/2008 Karar No: 84 Sayfa No: 1/10 AMAÇ: BİRİNCİ BÖLÜM Madde 1) Bu yönetmeliğin amacı 5393 Sayılı Belediye Kanunu nun 48 nci maddesi, ISO 9001-2000 kapsamında, Görev,

Detaylı

Namık Kemal Üniversitesi YerleĢke Bilgi Sisteminin OluĢturulması

Namık Kemal Üniversitesi YerleĢke Bilgi Sisteminin OluĢturulması Namık Kemal Üniversitesi YerleĢke Bilgi Sisteminin OluĢturulması M. Özyavuz E. E. ġiģman A. B. Korkut Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Tekirdağ Günümüzde Coğrafi bilgi

Detaylı

T.C YÜKSEKOVA BELEDİYE BAŞKANLIĞI PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ GÖREV ÇALIŞMA ESASLARI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

T.C YÜKSEKOVA BELEDİYE BAŞKANLIĞI PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ GÖREV ÇALIŞMA ESASLARI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM T.C YÜKSEKOVA BELEDİYE BAŞKANLIĞI PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ GÖREV ÇALIŞMA ESASLARI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK, İLKELER ve TANIMLAR Amaç MADDE 1- Bu Yönetmeliğin amacı, Yüksekova

Detaylı

10. SINIF TARİH DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

10. SINIF TARİH DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 0. SINIF TARİH DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI. OSMANLI DEVLETİ NİN KURULUŞU (00-5). XIV. yüzyıl başlarında Anadolu, Avrupa ve Yakın

Detaylı

Kent Orman Kavramı ve Planlama Örnekleri

Kent Orman Kavramı ve Planlama Örnekleri Kent Orman Kavramı ve Planlama Örnekleri Serhun SAĞLAM 1, UlaĢ Yunus ÖZKAN 1, 1 Ġstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi, Orman Amenajmanı Anabilim Dalı nuhres@istanbul.edu.tr, uozkan@istanbul.edu.tr Özet

Detaylı

SEL KONTROLUNDA AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROL ÇALIġMALARININ ÖNEMĠ

SEL KONTROLUNDA AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROL ÇALIġMALARININ ÖNEMĠ T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROLU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SEL KONTROLUNDA AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROL ÇALIġMALARININ ÖNEMĠ Hanifi AVCI Genel Müdür ġubat-2011 SEL AFETĠNĠN SEBEBĠ

Detaylı

10 cins; Sciadopitys Metasequoia Cunninghamia Taiwania Athrotaxis. Glyptostrobus Sequoia Sequoiadendron Cryptomeria Taxodium

10 cins; Sciadopitys Metasequoia Cunninghamia Taiwania Athrotaxis. Glyptostrobus Sequoia Sequoiadendron Cryptomeria Taxodium TAXODIACEAE TAXODIACEAE 10 cins ve bunlara bağlı 16 değişik tür ve varyeteleri vardır. Cinsler arasında akrabalık ilişkisi yoktur Bu nedenle ayırdım anahtarı yapılmamıştır 10 cins; Sciadopitys Metasequoia

Detaylı

2010 YILI OCAK-HAZĠRAN DÖNEMĠ

2010 YILI OCAK-HAZĠRAN DÖNEMĠ MADEN TETKĠK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Sondaj Dairesi Başkanlığı 21 Yılı Ocak-Haziran Dönemi Faaliyet Raporu 21 YILI OCAK-HAZĠRAN DÖNEMĠ 1 ÜST YÖNETĠM SUNUMU SONDAJ DAĠRESĠ BAġKANLIĞI 21 YILI 1. 6 AYLIK

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA Ülkemizde Tarımsal Ormancılık Çalışmaları Ülkemizde tarımsal ormancılık çalışmalarını anlayabilmek için ülkemiz topraklarının yetişme ortamı özellikleri

Detaylı

06.11.2013 2013 toplantı döneminin 10. birleşiminin 1. oturumunun yapılması için toplandı.

06.11.2013 2013 toplantı döneminin 10. birleşiminin 1. oturumunun yapılması için toplandı. KAPAKLI BELEDĠYESĠ MECLĠS KARAR ÖZETLERĠ -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Karar Tarihi: 06.11.2013 Toplantı No:

Detaylı

ORMANCILIK VE SU ALANLARINDA MAKEDONYA CUMHURİYETİ NE YAPILAN ÇALIŞMA ZİYARETİNE AİT RAPOR

ORMANCILIK VE SU ALANLARINDA MAKEDONYA CUMHURİYETİ NE YAPILAN ÇALIŞMA ZİYARETİNE AİT RAPOR ORMANCILIK VE SU ALANLARINDA MAKEDONYA CUMHURİYETİ NE YAPILAN ÇALIŞMA ZİYARETİNE AİT RAPOR Makedonya Tarım, Ormancılık ve Su Ekonomisi Bakanı Sayın Ljupcho DĠMOVSKĠ nin 27-28 Haziran ayında Sayın Bakanımız

Detaylı

Dr. Nejat ÇELİK. Eğitim

Dr. Nejat ÇELİK. Eğitim Dr. Nejat ÇELİK Eğitim 2001 2006 İstanbul Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Toprak İlmi ve Ekoloji A.B.D. Doktor 1990 1994 İstanbul Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Peyzaj Mimarlığı A.B.D. Peyzaj

Detaylı

TÜRKİYE PEYZAJI (FAKÜLTE)

TÜRKİYE PEYZAJI (FAKÜLTE) TÜRKİYE PEYZAJI (FAKÜLTE) YRD.DOÇ.DR.IŞIL KAYMAZ, 2017, ANKARA ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BU SUNUMU KAYNAK GÖSTERMEDEN KULLANMAYINIZ YA DA ÇOĞALTMAYINIZ! Türk Bahçesi Günümüze kadar gelen bazı

Detaylı

TÜRK PLASTĠK SEKTÖRÜ SEKTÖR ĠZLEME RAPORU ( 2010 Yılı 2 Aylık Dönem ) Barbaros Demirci Genel Müdür

TÜRK PLASTĠK SEKTÖRÜ SEKTÖR ĠZLEME RAPORU ( 2010 Yılı 2 Aylık Dönem ) Barbaros Demirci Genel Müdür 1 PLASTĠK HAMMADDE Plastik Hammadde Üretimi : TÜRK PLASTĠK SEKTÖRÜ SEKTÖR ĠZLEME RAPORU ( 2010 Yılı 2 Aylık Dönem ) Barbaros Demirci Genel Müdür 2010 yılının ilk 2 ayında plastik hammadde üretiminin 111.667

Detaylı

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA KULLANILAN TÜRLER. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA KULLANILAN TÜRLER. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA KULLANILAN TÜRLER Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 Temel Kabuller 1-idare süresi sonunda, yıllık ortalama kabuksuz gövde odunu artımı 10 m3/ha ve daha fazla olan ağaç türleri, hızlı

Detaylı

İLLER ARASI GÖÇLERDE AFYONKARAHİSAR İLİ. Afyonkarahisar Province in Inter Provincial Migration

İLLER ARASI GÖÇLERDE AFYONKARAHİSAR İLİ. Afyonkarahisar Province in Inter Provincial Migration İLLER ARASI GÖÇLERDE AFYONKARAHİSAR İLİ Afyonkarahisar Province in Inter Provincial Migration Mustafa YAKAR * ÖZET Sosyo-ekonomik geliģmiģlik seviyesinin çeģitli ölçeklerde farklılaģması, iç göçler yoluyla

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLİMSEL VE TEKNİK GEZİ RAPORU

BARTIN ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLİMSEL VE TEKNİK GEZİ RAPORU BARTIN ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLİMSEL VE TEKNİK GEZİ RAPORU Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Bilimsel ve Teknik Gezisi 20/05/2013-24/05/2013

Detaylı

milyon ton Dünya LPG Arz ve Talep Dengesi

milyon ton Dünya LPG Arz ve Talep Dengesi LPG SEKTÖRÜ 1 milyon ton Dünya LPG Arz ve Talep Dengesi 350 300 250 200 150 100 50 0 1990 1995 1998 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2010 2020 Arz Talep 2 Dünya LPG Tüketiminin Dağılımı 2001 Asya 28% Avustralya

Detaylı

SAĞLIKLI ŞEHİRLER EN İYİ UYGULAMA ÖDÜLÜ / 2010

SAĞLIKLI ŞEHİRLER EN İYİ UYGULAMA ÖDÜLÜ / 2010 SAĞLIKLI ŞEHİRLER EN İYİ UYGULAMA ÖDÜLÜ / 2010 S A Ğ L I K L I K E N T L E R B Ġ R L Ġ Ğ Ġ B A ġ K A N L I Ğ I SAĞLIKLI ŞEHİRLER EN İYİ UYGULAMA ÖDÜLÜ / 2010 ÖDÜLÜN AMACI Bugün Avrupa da ve dünyada birçok

Detaylı

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L.

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Porsuk Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Genel olarak 15-20 m boylanır. 2-2.5 m çap yapabilir. Yenice - Karakaya (Karabük)

Detaylı

AKHİSAR (MANİSA) DURASIL MAHALLESİ, 2 PAFTA 6, 7, 8, 9, 22, 25, 26, 27, 28, 29, 30 PARSELLER ENERJİ ÜRETİM ALANI (GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ)

AKHİSAR (MANİSA) DURASIL MAHALLESİ, 2 PAFTA 6, 7, 8, 9, 22, 25, 26, 27, 28, 29, 30 PARSELLER ENERJİ ÜRETİM ALANI (GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ) AKHİSAR (MANİSA) DURASIL MAHALLESİ, 2 PAFTA 6, 7, 8, 9, 22, 25, 26, 27, 28, 29, 30 PARSELLER ENERJİ ÜRETİM ALANI (GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ) N A Z I M İ M A R P L A N I A Ç I K L A M A R A P O R U HAZIRLAYAN

Detaylı

ETÜT SAFHASI. Hazırlayan Raci SELÇUK Peyzaj Y. Mimarı

ETÜT SAFHASI. Hazırlayan Raci SELÇUK Peyzaj Y. Mimarı ETÜT SAFHASI Hazırlayan Raci SELÇUK Peyzaj Y. Mimarı ETÜT SAFHASI NİÇİN PEYZAJ? Estetik.. Erezyon önleme.. Rüzgar yada kar izolasyonu.. Rekreasyon alanı oluşturma.. Mülkünüze artı bir değer katma.. DİZAYN

Detaylı

Küllüoba 2004 yılı Kazı Çalışmaları

Küllüoba 2004 yılı Kazı Çalışmaları kulluobakazisi.bilecik.edu.tr 1 Küllüoba 2004 yılı Kazı Çalışmaları Prof. Dr. Turan Efe Bilecik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü GİRİŞ 13.07.2004 tarihinde baģlanılmıģ olan kazı çalıģmaları

Detaylı

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞLETME VE PAZARLAMA DAİRE BAŞKANLIĞI. ÜLKEMİZ ORMAN VARLIĞI ve ODUN ÜRETİMİ

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞLETME VE PAZARLAMA DAİRE BAŞKANLIĞI. ÜLKEMİZ ORMAN VARLIĞI ve ODUN ÜRETİMİ ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞLETME VE PAZARLAMA DAİRE BAŞKANLIĞI ÜLKEMİZ ORMAN VARLIĞI ve ODUN ÜRETİMİ Kenan AKYÜZ İşletme ve Pazarlama D. Başkanı kenanakyuz@ogm.gov.tr AHŞAP NEDİR? AHŞAP; ağaçtan üretilmiş

Detaylı

Türkiye nin Bitki Zenginliği. Hazırlayan: Hakan ULUTAġ

Türkiye nin Bitki Zenginliği. Hazırlayan: Hakan ULUTAġ Türkiye nin Bitki Zenginliği Hazırlayan: Hakan ULUTAġ Avrupa:10.523.000 km2 Türkiye: 814.000 km2 AVRUPA: 12 000 TÜR Türkiye, Bitki türleri bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biridir! Avrupa kıtasında:

Detaylı

T.C. ORTA KARADENİZ KALKINMA AJANSI GENEL SEKRETERLİĞİ. YURT ĠÇĠ VE DIġI EĞĠTĠM VE TOPLANTI KATILIMLARI ĠÇĠN GÖREV DÖNÜġ RAPORU

T.C. ORTA KARADENİZ KALKINMA AJANSI GENEL SEKRETERLİĞİ. YURT ĠÇĠ VE DIġI EĞĠTĠM VE TOPLANTI KATILIMLARI ĠÇĠN GÖREV DÖNÜġ RAPORU YURT ĠÇĠ VE DIġI EĞĠTĠM VE TOPLANTI KATILIMLARI ĠÇĠN GÖREV DÖNÜġ RAPORU Adı Soyadı : Doç. Dr. Mustafa GÜLER, Dilem KOÇAK DURAK, Fatih ÇATAL, Zeynep GÜRLER YILDIZLI, Özgür Özden YALÇIN ÇalıĢtığı Birim :

Detaylı

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI V. Hafta Yrd. Doç. Uzay KARAHALİL Uzun Devreli Gelişme Planı-Uludağ MP Uludağ, 6831 sayılı Orman Kanunu nun 25. maddesi gereğince, 20.09.1961 tarih ve 6119-5 sayılı Bakanlık

Detaylı

Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5.

Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5. Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5.Arkensis, 6.Kapensis Flora alemleri flora bölgelerine (region), flora

Detaylı

T.C. RĠZE BELEDĠYE BAġKANLIĞI Ġmar ve ġehircilik Müdürlüğü Mimari Estetik Komisyonu Toplantı Kararları

T.C. RĠZE BELEDĠYE BAġKANLIĞI Ġmar ve ġehircilik Müdürlüğü Mimari Estetik Komisyonu Toplantı Kararları T.C. RĠZE BELEDĠYE BAġKANLIĞI Ġmar ve ġehircilik Müdürlüğü Mimari Estetik Komisyonu Toplantı ları Tarih : 16.10.2015 No : 2015-10-16 Toplantı Yeri : Rize Belediyesi Ġmar ve ġehircilik Müdürlüğü Toplantı

Detaylı

hizmet sınıfı, alt grupları

hizmet sınıfı, alt grupları PEYZAJ MİMARLIĞI PROJE/PLANLAMA YAKLAŞIK UYGULAMA MALİYETİ T.M.M.O.B. PEYZAJ MİMARLARI ODASI PEYZAJ MİMARLIĞI PROJE / PLANLAMA HİZMET SINIFLARINA GÖRE BİRİM (m²), YAKLAŞIK UYGULAMA MALİYETLERİ (YUM m²/ytl)

Detaylı

Bu sorunun doğru cevabını verebilmek için öncelikli olarak bazı kavramların iyi bilinmesi gerekir. Zira bu kavramların anlaşılabilmesi neticesinde

Bu sorunun doğru cevabını verebilmek için öncelikli olarak bazı kavramların iyi bilinmesi gerekir. Zira bu kavramların anlaşılabilmesi neticesinde Bu sorunun doğru cevabını verebilmek için öncelikli olarak bazı kavramların iyi bilinmesi gerekir. Zira bu kavramların anlaşılabilmesi neticesinde orman mühendisinin sadece ağaç mı kesip kesmediği belli

Detaylı

SABANCI ÜNİVERSİTESİ PEYZAJ PROJESİ

SABANCI ÜNİVERSİTESİ PEYZAJ PROJESİ SABANCI ÜNİVERSİTESİ PEYZAJ PROJESİ İçindekiler I. GİRİŞ II. III. ÜNİVERSİTE PLANI KAMPÜS İNŞAATI ÖNCESİ ve SONRASI ARAZİ GÖRÜNTÜLERİ; DÜNDEN BUGÜNE a. Ana kapı çevresi b. Ana Binalar c. Lojmanlar d. Yurtlar

Detaylı

AR&GE BÜLTEN 2010 ġubat EKONOMĠ ĠZMĠR FĠNANS ALTYAPISI VE TÜRKĠYE FĠNANS SĠSTEMĠ ĠÇĠNDEKĠ YERĠ

AR&GE BÜLTEN 2010 ġubat EKONOMĠ ĠZMĠR FĠNANS ALTYAPISI VE TÜRKĠYE FĠNANS SĠSTEMĠ ĠÇĠNDEKĠ YERĠ ĠZMĠR FĠNANS ALTYAPISI VE TÜRKĠYE FĠNANS SĠSTEMĠ ĠÇĠNDEKĠ YERĠ Erdem ALPTEKĠN Türk finans sistemi incelendiğinde en büyük payı bankaların, daha sonra ise sırasıyla menkul kıymet yatırım fonları, sigorta

Detaylı

Yıl: 4, Sayı: 14, Eylül 2017, s

Yıl: 4, Sayı: 14, Eylül 2017, s Yıl: 4, Sayı: 14, Eylül 2017, s. 421-430 Ahmet ARSLAN 1 TÜRKİYE'NİN DEMOGRAFİK GEÇİŞ SÜRECİNE GENEL BİR BAKIŞ Özet Türkiye bugün 79 milyonu aģan nüfusa sahip ve 2025 yılı öngörüsü ile 85 milyon nüfuslu

Detaylı

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısiyle Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (Deprem

Detaylı

YEREL MEDYA SEKTÖRÜ VE GLOBALLEġEN MEDYAYA GÖRE KONUMU

YEREL MEDYA SEKTÖRÜ VE GLOBALLEġEN MEDYAYA GÖRE KONUMU YEREL MEDYA SEKTÖRÜ VE GLOBALLEġEN MEDYAYA GÖRE KONUMU Gizem ARABACI Hande UZUNOĞLU Türkiye de medya ulusal ve yerel medya tabanlı olmak üzere temel iki Ģekilde iģlemektedir. Bu iģleyiģ bazen daha kapsamlı

Detaylı

Pinus halepensis te Glaf (Kın)

Pinus halepensis te Glaf (Kın) Pinus (Çam) Bu cins Gymnospermler içerisinde en fazla türe sahip olandır. 112 türle temsil edilmektedir. Herdemyeşildir. Hem uzun hem de kısa sürgünleri vardır. Pinus (Çam) Sürgünler: Uzun sürgünlerle

Detaylı

TARİH: REVIZYON: 0 SAYFA : 1/7 ISPARTAKULE KOZA EVLERĠ-2 01 MAYIS MAYIS 2017 AYLIK FAALĠYET RAPORU

TARİH: REVIZYON: 0 SAYFA : 1/7 ISPARTAKULE KOZA EVLERĠ-2 01 MAYIS MAYIS 2017 AYLIK FAALĠYET RAPORU SAYFA : 1/7 PROJE ADI KONU ve TARİH ISPARTAKULE KOZA EVLERĠ-2 01 MAYIS 2017 30 MAYIS 2017 AYLIK FAALĠYET RAPORU 1. GİRİŞ Ġstanbul ili, Avcılar Ġlçesi, Tahtakale Mahallesi Petunya Sokak üzerinde kurulu

Detaylı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Pediatri Bölümü nde Tedavi Gören Çocuklarla HAYAT BĠR ARMAĞANDIR PROJESĠ

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Pediatri Bölümü nde Tedavi Gören Çocuklarla HAYAT BĠR ARMAĞANDIR PROJESĠ Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Pediatri Bölümü nde Tedavi Gören Çocuklarla HAYAT BĠR ARMAĞANDIR PROJESĠ Amaç ve Ġçerik Projenin temel amacı hastanede tedavi gören çocuklar ve bu dersi seçen öğrenciler

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA İç Anadolu Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Çok fazla engebeli bir yapıya sahip olmayan

Detaylı

YEŞİL ALANI YÜZDE 55 ARTTIRDIK.

YEŞİL ALANI YÜZDE 55 ARTTIRDIK. YEŞİL ALANI YÜZDE 55 ARTTIRDIK. İstanbul a 5 yılda 17 milyon metrekare yeni yeşil alan kazandırdık. 30 milyon metrekareden, 47 milyon metrekareye çıkardık. 180 166 160 140 120 145 114 YILLARA GÖRE İSTANBUL

Detaylı

ENER TARTIŞMAYA AÇIYOR OLTU VE HINIS İL OLMALI MI?

ENER TARTIŞMAYA AÇIYOR OLTU VE HINIS İL OLMALI MI? ENER TARTIŞMAYA AÇIYOR OLTU VE HINIS İL OLMALI MI? Erzurum, COĞRAFİ VE İDARİ KÜÇÜLMEYİ EKONOMİK BÜYÜMEYE dönüştürebilir mi? TARTIŞMA ÖNERİSİNİN GEREKÇESİ Kamu hizmetlerinin ülke seviyesinde daha verimli

Detaylı

Türk Hazır Giyim ve Tekstil Sektörünün 2008 Yılı Rekabet Durumu (II)

Türk Hazır Giyim ve Tekstil Sektörünün 2008 Yılı Rekabet Durumu (II) Türk Hazır Giyim ve Tekstil Sektörünün 2008 Yılı Rekabet Durumu (II) 2- Tekstil ve Hazır Giyim Ticaretinde Kotalar ve Çin in Sektöre Etkisi Hande UZUNOĞLU Dünyada tekstil ve hazır giyim ticaretinde kota

Detaylı

Fonksiyon ve Amaçlar 3. Hafta

Fonksiyon ve Amaçlar 3. Hafta Fonksiyon ve Amaçlar 3. Hafta Emin Zeki BAŞKENT KTÜ Orman Fakültesi Konu Başlıkları Orman fonksiyonları İşletme amaçları Koruma hedefleri Orman formları ve işletme şekilleri Orman formu-fonksiyon ilişkileri

Detaylı

Çıralı: Farklı Bir Yaşam Mümkün*

Çıralı: Farklı Bir Yaşam Mümkün* Çıralı: Farklı Bir Yaşam Mümkün* Tarih boyunca pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış, efsanelere konu olmuş Olimpos Çıralı, Antalya nın 70 km batısında yer alan, Kemer ilçesine bağlı Ulupınar Köyü nün

Detaylı

TMMOB PEYZAJ MİMARLARI ODASI ANTALYA KENT ANKETİ BASIN RAPORU 25 Mart 2009

TMMOB PEYZAJ MİMARLARI ODASI ANTALYA KENT ANKETİ BASIN RAPORU 25 Mart 2009 TMMOB PEYZAJ MİMARLARI ODASI ANTALYA KENT ANKETİ BASIN RAPORU 25 Mart 2009 Araştırma, Antalya Merkez İlçe sınırları içinde kalan alanda gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın amacı, Antalya Merkez İlçesi nde

Detaylı