Risk Yönetimi ve Değerlendirmesi A) I-II-III-IV-V B) II-I-IV-III-V C) I-III-II-V-IV D) II-III-I-IV-V

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Risk Yönetimi ve Değerlendirmesi A) I-II-III-IV-V B) II-I-IV-III-V C) I-III-II-V-IV D) II-III-I-IV-V"

Transkript

1 Risk Yönetimi ve Değerlendirmesi 1- Risk değerlendirme aşağıdaki beş temel adımda oluşmaktadır. Riski doğru değerlendirebilmek için aşağıdaki beş temel faktör nasıl sıralanmalıdır? I-Riskleri değerlendirme, II-Tehlikeleri tanımlama, III-Kontrol tedbirlerini tamamlama, IV-Kontrol Tedbirlerine karar verme V-İzleme ve tekrar etme A) I-II-III-IV-V B) II-I-IV-III-V C) I-III-II-V-IV D) II-III-I-IV-V Cevap: B 1

2 Risk Yönetimi ve Değerlendirmesi 2) Ülkemiz 6331 sayılı yasaya göre hangi işletmeler risk analizi yapmalıdır A) kanununa tabi tüm işletmeler B) Yalnızca 50 den fazla işçisi olan işletmeler C) Yalnızca sanayiden sayılan işletmeler D) 6 aydan fazla iş sürecek işletmeler Cevap: A 2

3 3-Aşağıdakilerden hangisi iş sağlığı ve güvenliği açısından en uygun tehlike tanımıdır? a) Büyük zarara yol açabilecek durum b) Malın, malzemenin ya da işyeri ortamının zarar görmesine yol açabilecek durum, işlem c) İnsanların yaralanması veya sağlığının bozulmasına sebep olabilecek kaynak, durum veya işlem d) İnsanların yaralanması veya sağlığının bozulması ihtimali C 3

4 4-Aşağıdakilerden hangisi iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi açısından en uygun risk tanımıdır? a) Zarara uğrama tehlikesi b) Tehlikeli bir olayın meydana gelmesi olasılığı c) Sağlık bozulmasının ciddiyet derecesi d) Tehlikeli bir olayın olasılığı ile meydana geldiğinde oluşturacağı sağlık bozulmasının ciddiyet derecesinin birleşimi D 4

5 5-İş sağlığı ve güvenliği risk değerlendirme faaliyetlerindeki kontrol tedbirlerinin uygulanmasında öncelik aşağıdakilerden hangisindedir? a) Mühendislik önlemlerini uygulamak b) Ergonomik yaklaşımlardan yararlanmak c) Riskleri kaynağında yok etmeye çalışmak d) Tehlikeli olanı, daha az tehlikeli olanla değiştirmek C 5

6 6- Risk değerlendirmesinin aşağıdaki hangi soruya cevap vermesi beklenmez? a) Yetkili makamlar önünde kusursuzluğun ispat edilmesi b) Tehlikelerin potansiyel etki ve sonuçlarının meydana gelme ihtimali c) Riskin kabul edilebilir durumunun devam ettirilebilmesi için kontrol ölçümlerinin yeterliliği d) Tehlikelerin potansiyel etki ve sonuçlarının neler olduğu ve bunların kabul edilebilir olup olmadığının araştırılması A 6

7 7- Aşağıda belirtilenlerden hangisi, risk değerlendirmesinde olası hata türleri ve etkileri analizini ifade etmektedir? a) HAZOP b) FMEA c) FTA d) PRA B 7

8 8- Aşağıda önce tehlike sonra risk yazılmıştır. Bu sıralamada aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? a) Kişinin düşmesi yüksekte çalışma b) Gürültülü ortam işitme kaybına yol açması c) Kapalı ortamda çalışma zehirli gazlardan etkilenme d) Elektrik enerjisi izolesi bozuk iletkene dokunma ile elektrik çarpması A 8

9 9- Türkiye de en yaygın şekilde benimsenen ve uygulanan iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi hangisidir? a) OHSAS b) NPR 5001 c) OSHA d) BS 8800 A 9

10 10-Bir şoförün kaza yapmadığı sürece algıladığı risk düzeyinin düşmesi aşağıdaki kavramlardan hangisiyle açıklanabilir? a) Kazanın korkutuculuk düzeyinin düşmesi b) Kazanın anlaşılabilirlik düzeyinin düşmesi c) Kazanın etkileyeceği kişi sayının az olacağı düşüncesi d) Kaza olayları ve haberlerine maruziyet nedeniyle kanıksama D 10

11 11- Aşağıdaki terimlerden hangisi bir kuruluşun, yasal zorunluluklara ve kendi İSG politikasına göre, tahammül edebileceği düzeye indirilmiş riski ifade eder? a) Hafif kazalı risk b) Kabul edilebilir risk c) Kıl payı kaza riski d) Tahmin edilebilir risk B 11

12 12-Aşağıdakilerden hangisi İSG de tehlike tanımına uymaz? a) Yüksekte çalışma b) Forklift çarpması sonucu yaralanma c) Kaynak işlemi d) Vinç operasyon alanında baretsiz dolaşma B 12

13 13-Aşağıdakilerden hangisi risk yönetimi çerçevesinde yapılacak temel faaliyetlerden değildir? a) Risklerin tanımlanması b) Risklerin değerlendirilmesi c) Risk önleyici ve azaltıcı tedbirlerin uygulanması d) İş kazası istatistiklerinin üretilmesi D 13

14 14-Risk yönetiminde sürekli iyileştirme neyi hedefler? a) İşyerinde risklerin belli bir düzeyin altına indirilmesi b) İşyerinde tehlikeler belirlenerek öncelikli yüksek tehlike Unsurlarına önlem alınması c) İşyerinde risklerin öncelikli olanlardan başlanarak sürekli azaltılması d) İşyerinde tüm risklerin ortadan kaldırılması C 14

15 15-Risk iletişiminde iletişimi gerçekleştiren tarafları aşağıdakilerden hangisi en iyi ve kapsamlı şekilde ifade eder? a) İşyeri yönetimi - çalışanlar b) Çalışanlar - çalışanlar c) İş güvenliği uzmanları - çalışanlar d) Mühendis ve ustalar - çalışanlar A 15

16 16- Aşağıdakilerden yönetmeliklerden hangisinde işçilerin iş yerinde maruz kalabilecekleri risklerin belirlemesi ve değerlendirmesi içeren sağlık ve güvenlik dokümanı hazırlanması ve güncellenmesi bir gereklilik olarak yer alır? a) Biyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik b) Asbestle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik c) Yeraltı ve Yerüstü Maden İşletmelerinde Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği d) Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik C 16

17 17-Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? a) Makine ve donanımların bakımsızlık ve eskiliğiyle orantılı şekilde bunlarla ilişkili risklerin düzeyi artar b) Bir işyerinde kullanılan zararlı kimyasal sayısı ile orantılı şekilde bunlarla ilişkili risklerin sayısı artar c) Tavlama gibi bir sıcak işle görevlendirilen bir işçinin tezgahın başında geçirdiği gün sayısı arttıkça terleme kaynaklı sağlık risklerinin düzeyi artar d) İşyeri ortamında çalışanların stres düzeyi ile orantılı şekilde risklerin sayısı ve düzeyi artar C 17

18 18-Aşağıdakilerden hangisi risk yönetiminde proaktif yaklaşım prensibinin uygulamalarıyla ilişkili kabul edilmemelidir? a) Kaza raporları b) İsg kurul toplantı raporları c) Sağlık gözetim raporları d) İş güvenliği talimatları A 18

19 19-Bir işyerinde ramak kala raporlamasına başlanmış ve rapor edilen ramak kala sayısında artış gözlenmiştir. Bu süreçte aşağıdakilerden hangisinin gerçekleşmesi beklenmez? a)kişisel koruyucu donanım kullanımında artış b)kaza sayısında artış c)belirlenen yeni risklerin sayısında artış d) Temizlik, tertip ve düzene riayette artış B 19

20 20- Risk değerlendirmesinin yenilenmesi tehlikeli sınıfa giren bir iş yerinde hangi aralıklarla yapılmalıdır? a) 2 yıl b) 4 yıl c) 6 yıl d) 1 yıl b 20

21 21-Aşağıdakilerden hangisi İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Yönetiminin genel prensiplerinden değildir? a)risk değerlendirme çalışmaları işe başlamadan önce başlanmalıdır b) Risklerin kabul edilebilirliği hakkındaki değer yargıları algılamaya dayanır. c) Risk yönetimi proaktif bir yaklaşımla ihtiyaç duyar d) Risklerin en etkin kontrolü çalışanların algılamasını değiştirmekle sağlanır. D 21

22 22-Mevzuatımıza göre risk değerlendirmesiyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? a)risk değerlendirmesi işçinin görevidir yapılmalıdır. b)risk değerlendirmesine işyeri hekimi isterse katılabilir c)çalışanların mekanik titreşime maruziyetten kaynaklanan riskleri değerlendirmesi yapılmalıdır. d)sağlık ve güvenlik dokümanı ile beraber hazırlanmalıdır. C 22

23 23-Aşağıda verilen risk değerlendirme tekniklerinden hangisinde risk formüle edilirken olasılık ve şiddete ilave olarak fark edilebilirlik bir öğe olarak kullanılır? a)ön Tehlike Analizi b)olay Ağacı Analizi c)tehlike ve İşletilebilirlik Analizi d)hata Türleri ve Etkileri Analizi D 23

24 24- Makine Donanım odaklı Risk değerlendirme yöntemlerinin değişmez parametreleri nelerdir? a) Olasılık ve tekrar b) Olasılık ve şiddet c) Şiddet ve tekrar d) Tekrar b 24

25 25- Etkin bir değerlendirmede aşağıdakilerden hangisi önemlidir? a) Kontrol ve ölçüm metodunun seçimi b) Her dakika değerlendirme c) İnsanlardan bağımsız olarak değerlendirme d) Her fırsatta değerlendirme a 25

26 26-Aşağıdakilerden hangisi tehlikedir? a) Kimyasallar b) Yangın-Patlama c) Yüksekten düşme d) Hepsi a 26

27 27 - Aşağıdaki durumların hangisinde risk değerlendirilmesinin yeniden tekrarlanmasına gerek yoktur? a) Bir iş kazası veya meslek hastalığı yaşandığında b) İşyerindeki kullanılan makine, ekipman ve donanımda herhangi bir değişiklik yoksa c) Üretim metodu değiştiğinde d) Forklift kullanan çalışanın yerine işe yeni bir çalışan alındığında b 27

28 28 TS OHSAS Yönetim sistemine göre Yaralanmaya, sağlığın bozulmasına veya ölüme sebep olmadan gerçekleşen olaylara ne denir? a) Sağlığın bozulması b) Hasarsız olay c) Kaza d) Risk b 28

29 sayılı yasaya göre risk tanımı en doğru şekilde yapılmıştır. a) Kaza olasılığı ve şiddetinin ortalaması b) Tehlikeden kaynaklanacak kayıp, yaralanma ya da başka zararlı sonuç meydana gelme ihtimali c) Tehlikeli bir olayın meydana gelme olasılığı ile olayın yol açabileceği yaralanma veya sağlık bozulmasının ciddiyet derecesinin birleşimi. d) Bir olayın frekansı ve sıklığının bileşkesi b 29

30 30 Aşağıdakilerden hangisi Risk değerlendirme çalışmalarında proaktif yaklaşıma bir örnek değildir? a) Çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili eğitim verilmesi b) İş sağlığı ve güvenliği kurulunun mevzuatta belirtilen düzenli aralıklarla toplanması c) Bir iş kazası sonrasında tutulan bir kaza tutanağı d) Sağlık gözetimi ve denetimi çalışmaları c 30

31 31 Aşağıda verilen Risk değerlendirmesinin 5 temel adımını öncelik sırasına göre sıralayınız. I -Gözden geçir ve tekrar et II- kontrol tedbirlerine karar ver III- Tehlikeleri tanımla IV- Riskleri belirle ve derecelendir V- Kontrol tedbirlerini Tamamla a) II- I III- IV- V b) III- IV -II- V- I c) III- II -IV- V- I d) III- II -V- IV- I b 31

32 32 Risk değerlendirmesinde tehlikelerin tespit edilmesinde aşağıdakilerden hangisi geçmiş kayıtlardan biri değildir? a) İş kazası ve ramak kaldı raporlarının incelenmesi, b) Ortam ölçüm raporlarının incelenmesi c) Teknik periyodik kontrol raporlarının incelenmesi d) İSG mevzuatının incelenmesi d 32

33 33 Risk analiz metotlarından matris metoduna göre İş saati kaybı olmayan bir kazanın şiddeti ile ilgili hangisi doğrudur? a) Çok hafif şiddetli olaydır b) Önemsiz bir olaydır c) Hafif şiddetli olaydır d) Orta şiddetli bir olaydır a 33

34 34 Risk analiz metotlarından matris metoduna göre İşin yapıldığı sürece bir kazanın her an olma olasılığı ile ilgili hangisi doğrudur? a) Orta derece olasılık b) küçük olasılık c) Çok yüksek olasılık d) yüksek olasılık c 34

35 35 Aşağıda verilen Risklerle mücadele metotlarını en etkiliden etkisiz olana göre sıralayınız I Mühendislik önlemleri almak II- Tehlikeleri Kaynağında azaltmak III- Tehlikeleri Kaynağında yok etmek IV- Çalışana Kişisel koruyucu donanım vermek V- İdari uygulamalar ile önlem almak a) II- III I- V- IV b) III- IV -II- V- I c) III- II -I- V- IV d) III- II -V- IV- I c 35

36 36 Aşağıdakilerden hangisi Risk kontrol tedbirlerinden mühendislik önlemlerinden biri değildir? a) Ortam havalandırılmasının işyerine ve standartlara göre yeniden düzenlenmesi b) Ortam ölçüm raporlarını sonrasında aydınlatmanın yeniden düzenlenmesi c) Ortam ölçüm sonuçları sonrasında mühendislere yeni koruyucu donanım verilmesi d) Gürültü çıkaran bir makinenin kapalı ortama alınması c 36

37 37 Aşağıdakilerden hangisi Risk kontrol tedbirlerinden İkame metoduna bir örnektir? a) Titreşim değeri mevzuat sınır değerlerini aşan bir makinenin kapalı bir ortam içine alınması b) Basınçlı işlerde çalışan işçilerin çalışma sürelerinin düzenlenmesi c) 85 db (A) gürültü şiddetinde çalışan bir makinenin 60 db(a) gürültü şiddetinde bir makine ile değiştirilmesi d) Gürültü çıkaran bir makinenin makine koruyucusunun değiştirilmesi c 37

38 38 Aşağıdakilerden hangisi Risk kontrol tedbirlerinden idari metotlara bir örnektir? a) Titreşim değeri mevzuat sınır değerlerini aşan bir makinenin kapalı bir ortam içine alınması b) Gürültülü işlerde çalışan işçilerin çalışma sürelerinin yeniden düzenlenmesi c) 85 db (A) gürültü şiddetinde çalışan bir ortamda çalışanlara kulaklık verilmesi d) Gürültü çıkaran bir makinenin yerine daha az gürültülü bir makine alınması b 38

39 39 Aşağıdakilerden hangisi kalitatif bir risk analiz metodudur? a) Fine Kinney metodu b) Hata modu ve etkileri analizi c) 5X 5 matris metodu d) Ön tehlike analizi d 39

40 40 Aşağıdakilerden hangisi Fine Kinney risk analiz metodunun bir bileşeni değildir? a) Olayın ihtimali b) Olay yaşandıktan sonra şiddetinin derecesi c) Olayın frekansı d) Olayın tespit edilebilirliği d 40

41 41 Aşağıdakilerden hangisi Olası Hata Türleri ve Etki Analizi metodunu için doğru kabul edilmez. a) Otomotiv endüstrisinde yaygın uygulanır b) Bu metot makine ve ekipman için uygun değildir c) Bu metot kantitatif verileri kullanır d) Olayın tespit edilebilirliği derecesi metodun bir bileşenidir b 41

42 42 Aşağıdakilerden hangisi Olası Hata Türleri ve Etki Analizi metodunun çeşitlerinden değildir? a) Sistem b) Tasarım c) Uygulama d) Proses c 42

43 43 Aşağıdakilerden hangisi Hata ağacı Analizi metodunu için doğru kabul edilmez? a) Kalitatif bir metot olarak bilinir b) Tümden gelen bir metodolojisi vardır c) Bu metot kalitatif ve kantitatif verileri kullanır d) Bir tepe olayın gerçekleşmesi veya gerçekleşmemesi için alınması gereken önlemler ayrıntılı bir şekilde analiz edilir. a 43

44 44 Aşağıdakilerden hangisi HAZOP risk analiz metodu için doğru kabul edilmez? a) Metodun ismi Risk ve Uygulanabilirlik Analizi olarak da bilinir b) Kimya endüstrisi tarafından, bu sanayinin özel tehlike potansiyelleri dikkate alınarak geliştirilmiştir. c) Bu metot kantitatif verileri kullanır d) Bir sistemde veya proseste, ham maddelerin, ara maddelerin, mamul maddelerin, enerji, su ve havalandırma gibi destekleyici sistem veya maddelerin akısını analiz eder. a 44

45 45 Aşağıdakilerden hangisi Olay ağacı analizi metodu için doğru kabul edilmez? a) Bu metot kullanılarak kazaların sıklığı belirlenebilir. b) İdeal olarak, birden fazla proses ve koruma sistemlerinin olduğu tesislerde kullanılır. c) Bu metot yalnızca kalitatif verileri kullanır d) Hata ağacı analizi ile birlikte kullanılarak Neden sonuç analiz metoduna da kaynak teşkil eder. c 45

46 46 Aşağıdakilerden hangisi HACCP metodu için doğru kabul edilmez? a) Tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları analizi olarak da bilinir b) Özel olarak yiyecek ve içecek endüstrileri için geliştirilmiş bir metottur c) Bu metot içinde kalitatif veriler kullanılır d) Bu metot uygulanırken Tehlikeleri ortadan kaldırmak veya azaltmak amacı ile kritik kontrol noktaları belirlenir c 46

47 47 Aşağıda verilen Hangisi iki risk analiz metodu yalnızca kalitatif değerleri kullanarak riskleri analiz eder? a) Ön tehlike analizi- Fine Kinney b) Kontrol listeleri - HAZOP c) HACCP Kontrol Listeleri metodu d) Ön tehlike analizi - Kontrol listeleri metodu d 47

48 48 Aşağıdakilerden hangisi Ön tehlike analiz metodu için doğru kabul edilmez? a) Bu metot olayın sıklığını sayısal değerler vererek sonuç alır. b) Daha sonra Hangi analiz metotlarının uygulanmasının gerektiğini belirlemede de kullanılır. c) Bu metot yalnızca kalitatif verileri kullanılır d) Bu metot tesisin tasarım aşamasında yada daha detaylı çalışmalara model olarak kullanılabilir a 48

49 49- Aşağıdakilerden hangisi risk analiz yöntemidir? A) OHSAS B) ISO C) HAZOP D) BS8800 Cevap: C 49

50 50- Aşağıdakilerden hangisi Job SAFETY Analysis risk analiz yönteminin özelliklerinden değildir? A)Bu metot içinde İşçilere risk analizi yaptırılan soru listeleri vardır B) Bu metot kalitatif verileri kullanır C) Bu metot olayların sıklığını dikkate alır D) Bu metot iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesinde çalışan odaklı kullanılır Cevap: C 50

51 51- Risk kontrol hiyerarşisini sırasını belirleyiniz? 1- Yok et 2- Tehlikeli ortamı izole et 3- Daha zararsız ile değiştir 4- Kişisel koruyucu kullan 5- Yönetimsel düzenlemelerle tehlike ve kişileri ayır A) 1, 2, 3, 4, 5 B) 2, 1, 5, 3, 4 C) 2, 1, 3, 5,4 D) 1, 3, 2, 5, 4 Cevap: D 51

52 İSG Yönetim Sistemleri 1- Aşağıdakilerden hangisi TS OHSAS İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sisteminde son adımdır? A) Planlama B) Uygulama C) Yönetimin Gözden Geçirmesi D) Kontrol ve Düzeltici Faaliyet Cevap: C 52

53 2-Bir işletmenin İSG Politikası hangisini içermez? a) İSG politikasının amaçlarını hazırlamak ve işletme içi yöneticilerin bilgilenmesine yönelik yayınlamak b) İSG yönetimine birinci derecede öncelik vermek c) İSG politikasının işletmede tüm seviyelerde anlaşılmasını, uygulanmasını ve yerleştirilmesini sağlamak d) İSG politikasına uymak ve uygulanmasını sağlamak konusunda çalışanlarla işbirliğini sağlamak a 53

54 3- Aşağıdakilerden hangisi İSG Yönetim Sistemlerinde Planlama kapsamına dahildir? a) Rutin olan ve olmayan tüm faaliyetler b) Tüm personel c) Taşeron ve ziyaretçiler d) Hepsi d 54

55 4- Aşağıdakilerden hangisi İSG Yönetim Sistemleri Planlama aşaması kapsamında değildir? a) Tehlikelerin belirlenmesi b) Risklerin tanımlanması ve risk derecelerinin belirlenmesi c) Mevcut kontrol önlemleri değerlendirilmeli, d) Yazılan Önlemlerin uygulanması d 55

56 5-Hangisi İSG Yönetim Sistemlerinin ortak noktalarından değildir? a) Odaklılık (Müşteri-Çevre-Çalışan) b) Varsayımlara Dayalı Karar Verme c) Liderlik d) Çalışanların Katılımı b 56

57 6- TS e göre Tehlikelerden kaynaklanan riskin büyüklüğünü tahmin etmek ve mevcut kontrollerin yeterliliğini dikkate alarak riskin kabul edilebilir olup olmadığına karar vermek için kullanılan proses aşağıdakilerden hangisinin tanımıdır? a) Risk Değerlendirmesi b) Risk analizi c) Tehlike analizi d) Tehlike değerlendirmesi a 57

58 7-aşağıdakilerden hangisi İSG Yönetim sistemi değildir? a) TS EN ISO b) TS (OHSAS) c) OHSAS d) ILO OHS 2001 a 58

59 8- Yönetim sistemleri için hangisi yanlıştır? a) çalışan odaklıdır b) çevre odaklıdır c) 9001 müşteri odaklıdır d) OHSAS Bir ISO standardıdır. d 59

60 9- TS e göre; ilk adım hangisidir? a) Yönetimin gözden geçirmesi b) Uygulama ve işletme c) İSG Politikası d) Planlama c 60

61 10- TS e göre; Sistem Yaklaşımı Yönetimin Adımlarını önceliklerine göre sıralayınız. I- Uygula II-Kontrol Et III- Planla IV- Önlem Al a) III-II-IV-I b) II- IV- I- III c) III- I- II- IV d) III-II-I- IV c 61

62 11- TS e göre; birince derece dokümanlar nelerdir? a) Talimatlar b) Prosedürler c) Uyarılar d) Mevzuat b 62

63 12- TS İSG Yönetim sisteminin uygulama Rehberi Hangisidir? a) b) c) d) c 63

64 13- Tüm standartlarda başarıyı getirecek olan birim neresidir? A) Üst Yönetim B) Çalışanlar ve sendika C) Taşeronlar D) Üst yönetim, çalışanlar ve sendika, taşeronlar Cevap: D 64

65 14- Aşağıdakilerden hangisi OHSAS yönetim sisteminde ilk aşamadır? A) Uygulama B) Politika C) Kontrol D) Planlama Cevap: B 65

66 İş Kazaları 1- Sosyal Çevre, İstenmeyen İnsan Davranışları, Güvensiz Davranış ve Şartlar, Kaza ve Yaralanma.. Bunlar hangi kaza teorisine aittir? a) Kaza halkaları teorisi b) Kaza piramidi teorisi c) Domino teorisi d) Kaza nedenleri teorisi c 66

67 2- Aşağıdaki yasaların hangisinde iş kazası tanımlanmıştır? a) İş kanunu b) Borçlar kanunu c) Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu d) 4703 sayılı kanun c 67

68 3- Aşağıdakilerden hangisi 16. Uluslar arası İstatistikçiler Konferansında hesaplanması karara bağlanan istatiksel oranlardan değildir? a) Kaza Sıklık Oranı b) Kaza Öngörülebilirlik Oranı c) Kaza Ağırlık Oranı d) Kaza Olabilirlik Oranı b 68

69 4- Toplam Kaza sayılarının sayısı ile çarpılıp toplam işçi sayısına bölünerek bulunan istatiksel oran hangisidir? a) Kaza Sıklık Oranı b) Kaza Frekans Oranı c) Kaza Ağırlık Oranı d) Kaza Olabilirlik Oranı d 69

70 sayılı yasaya göre, işverenler, işyerlerinde meydana gelen iş kazasını ve tespit edilecek meslek hastalığını en geç kaç iş günü içinde SGK ya bildirmek zorundadır. a) 3 iş günü b) 2 iş günü c) 4 iş günü d) aynı gün içinde a 70

71 sayılı kanuna göre işverenler, işyerlerinde meydana gelen iş kazasını ve tespit edilecek meslek hastalığını en geç kaç iş günü içinde SGK ya bildirmek zorundadır. a) 3 iş günü b) 2 iş günü c) 4 iş günü d) aynı gün içinde a 71

72 7- Aşağıdakilerden hangisi iş kazaları sonucunda oluşacak dolaylı maliyetlerden birisidir? a) Tıbbi maliyetler b) Sigortaya ödenen maliyetler c) Mahkeme masrafları d) Kazalı işçinin yerine alına işçiye verilen eğitim maliyeti d 72

73 8- Ülkemizde iş kazalarının en çok yaşandığı 3 sektör hangisidir a) Maden- İnşaat- Turizm b) Tekstil- İnşaat- Turizm c) Maden- İnşaat- Metal d) Metal- Tekstil -Turizm c 73

74 9- Aşağıdaki durumlardan hangisi mevzuatımıza göre iş kazası değildir? a) Sigortalının iş yerinde bulunduğu sırada kaza geçirmesi b) Çocuğunu Emziren kadın sigortalının, çocuğunu işyerinde emzirdiği sırada kaza geçirmesi c) Çalışanların kendilerinin sağladığı servis taşıması sırasında kaza geçirmesi d) İşveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle sigortalının kaza geçirmesi c 74

75 10- Ülkemizdeki mevzuata göre iş kazalarıyla ilgili hangisi yanlıştır? a) Ülkemiz mevzuatına göre çoğu kez kişisel yaralanmalara, makinelerin, araç ve gereçlerin zarara uğramasına yol açan her türlü durum İş kazası olarak tanımlanır. b) İş kazalarının tanımı 5510 sayılı yasada yapılmıştır. c) 4857 sayılı İş kanununa göre işveren, iş kazasını en geç 2 iş günü içinde bölge müdürlüğüne bildirmek zorundadır. d) İş kazalarını önlemek için her türlü önlemi almak işverenin görevidir. a 75

76 11- Toplam Kaza sayılarının sayısı ile çarpılıp fiili çalışma süresine bölünmesi ile bulunan istatiksel oran hangisidir? a) Kaza Sıklık Oranı b) Kaza Frekans Oranı c) Kaza Ağırlık Oranı d) Kaza Olabilirlik Oranı a 76

77 12- Toplam Kayıp iş günü sayısının sayısı ile çarpılıp fiili çalışma süresine bölünmesi ile bulunan istatiksel oran hangisidir? a) Kaza Sıklık Oranı b) Kaza Frekans Oranı c) Kaza Ağırlık Oranı d) Kaza Olabilirlik Oranı c 77

78 13- Aşağıdakilerden hangisi tehlikeli davranış değildir? A) Makine ve tezgahların hatalı yerleşimi B) Talimatlara uymama C) Koruyucu tertibatı kullanmama D) Alet ve makineleri tehlikeli şekilde kullanma Cevap: A 78

79 14- Aşağıdakilerden hangisi İş sağlığı ve güvenliği mevzuatının en öncelikli yaklaşımıdır? A) İş kazaları ve meslek hastalıklarını %20 azaltmak B) Çalışanların sağlığının ve güvenliğinin korunması C) İş kazaları ve meslek hastalıklarının sebeplerini araştırmak D) İş kazaları ve meslek hastalıklarında kusurluları cezalandırmak Cevap: B 79

80 15- Türkiye de iş kazaları sonucu ölüm en çok hangi sektörde olur? A) Metal B) İnşaat C) Kimya D) Maden Cevap: B 80

81 16- Ülkemiz İş Kazaları istatistiklerine göre iş kazaları iş saatlerin en fazla kaçıncı saatinde olur? A) 1. saat B) 2. saat C) Öğleden sonra D) Vardiyalı çalışmalarda Cevap: A 81

82 Yangın 1- Yanma olayı ile ilgili hangisi yanlıştır? a)bir kimyasal olaydır b)yanıcı maddelerin belirli bir ısı seviyesinde oksijen (O 2 ) ile birleşmesidir c)yangın, kontrol dışı yanma olayıdır. d)yakıcı maddenin % 5 konsantrasyonunun altında yanma olmaz 82 d

83 Yangın 2- Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru değildir? a) Parlama kolayca ateş alan maddelerde görülen bir olaydır b) Yanıcı bir sıvıya ilişkin buharın, hava ile yanıcı bir karışım oluşturması halinde, sıvı yüzeyine yakın bir tutuşturucu kaynağın etkisiyle, bu karışımın yanmaya başladığı en düşük sıcaklık "parlama noktası" olarak adlandırılır c) Genel olarak bir sıvının parlama noktası ne denli büyükse, yangına neden olma riski o denli büyüktür d) Kolayca ateş alan maddelerin yangın ve patlama riski katı maddelerden daha yüksektir 83 c

84 Yangın 3- Katı haldeki yanıcı maddeler için hangisi doğru değildir? a) Bu sınıftaki maddeler, genel olarak ısı etkisi ile yanıcı buhar veya gaz çıkartmakta ve oksijen ile birleşmeleri halinde yanma meydana gelmektedir b) Parafin, mum, katı yağlar gibi bazı yanıcı maddeler ise önce eriyerek sıvı hale geçmekte daha sonra buhar haline geçerek yanmaktadır c) Bazıları ise Naftalin gibi doğrudan buhar haline geçerek yanmaktadır. d) Bazı maddeler ise katı halde iken yanmaya başlar 84 d

85 Yangın 4- Sıvı haldeki yanıcı maddeler için hangisi doğru değildir? a) Sıvı yanıcı maddeler buharlaştıktan sonra yanarlar. Bunların pek çoğu normal havada buharlaşırlar b) Sıvı haldeki yanıcıların parlama noktalarında ısı uzağa çekilirse yanma kendi kendine devam etmez c) Bu gruptaki yanıcılar, katı yanıcı maddelere göre daha kolay ve hızlı yanarlar d) Sıvı yanıcı maddelerin çoğunluğunun buharı (Benzin, mazot, tiner vs.) havadan hafiftir 85 d

86 Yangın 5- Gaz haldeki yanıcı maddeler için hangisi doğru değildir? a) Diğer yanıcı maddelere oranla daha kolay ve daha hızlı yanarlar b) Gaz halindeki yanıcıların zehirleme özelliği bulunmaz c) Oksijenle temasa getirilmeleri çok küçük kütleler halinde olmalıdır. Aksi halde yanmaları patlama şeklinde olacaktır. d) Gaz halindeki yanıcı maddeler çoğu zaman çeşitli gazların karışımından meydana gelmektedir 86 b

87 Yangın 6- Binaların yangından korunması hakkında yönetmeliğe göre hangisi bir yangın sınıfı değildir? a) A sınıfı katı madde yangını b) B sınıfı sıvı madde yangın c) C sınıfı gaz madde yangın d) E sınıfı elektrik yangınları 87 d

88 Yangın 7- TS EN 2 VE TS EN 2/A1 göre hangisi bir yangın sınıfı değildir? a) A sınıfı katı madde yangını b) B sınıfı sıvı madde yangın c) E sınıfı elektrik yangınları d) F sınıfı pişirme yağlarının yangını 88 c

89 Yangın 8- B sınıfı sıvı madde yangınlarını söndürmek için aşağıdakilerden hangisi en etkisizdir? a) Kuru kimyevi toz içerikli yangın söndürücü b) Su c) Karbondioksit içerikli yangın söndürücü d) Köpük ihtiva eden yangın söndürücü 89 b

90 Yangın 9- D sınıfı metal yangınlarını söndürmek için aşağıdakilerden hangisi en etkili yangın söndürme cihazıdır? a) Kuru metal toz içerikli yangın söndürücü b) Su c) Karbondioksit içerikli yangın söndürücü d) Köpük ihtiva eden yangın söndürücü 90 a

91 Yangın 10- C sınıfı gaz madde yangınlarını söndürmek için aşağıdakilerden hangisi en etkisiz yangın söndürücü maddedir? a) Sodyum bi karbonat tozlu yangın söndürücü. b) Kuru kimyevi toz c) Karbondioksit d) Köpük 91 d

92 Yangın 11- Elektrik kontağından çıkan yangınlarını söndürmek için aşağıdakilerden hangisi en etkili yangın söndürücü maddedir? a) Kuru metal toz b) C02 c) Su d) Köpük 92 b

93 Yangın 12- Binaların yangından korunması hakkında yönetmelikte belirtilen özelliklerde konut ve sitelerde hangi ekibin kurulmasına gerek yoktur? a) Söndürme ekibi b) Koruma ekibi c) Haberleşme ekibi d) İlk yardım ekibi 93 c

94 Yangın 13- Binaların yangından korunması hakkında yönetmeliğe göre hangisi doğrudur? a) Sesli uyarı cihazlarının 3 m. uzaklıkta en az 65 dba ve en çok 130 dba ses seviyesi elde edilecek özellikte olması şarttır. b) Acil anons sistemi hoparlörü olan hacimlerde ayrıca siren sistemi konulması gereklidir c) Düşük tehlike sınıfında her 500 m2 için 1 adet uygun tipte 2 kg lık kuru kimyevî tozlu veya eşdeğeri gazlı yangın söndürme cihazları bulundurulması gerekir. d) Taşınabilir söndürme cihazlarında 4 kg dan daha ağır ve 12 kg dan hafif olan cihazların zeminden olan yüksekliği yaklaşık 90 cm yi aşmayacak şekilde montaj yapılır. 94 d

95 Yangın 14- Binaların yangından korunması hakkında yönetmeliğe göre hangisi doğrudur? a) Söndürme cihazlarının yılda bir kez yerinde genel kontrolleri yapılır ve dördüncü yılın sonunda içindeki söndürme maddeleri yenilenerek hidrostatik testleri yapılır b) 6 ayda bir yangın tatbikatları yapılmalıdır c) Yüksek tehlike sınıfında her 250 m2 için 1 adet uygun tipte 2 kg lık kuru kimyevî tozlu veya eşdeğeri gazlı yangın söndürme cihazları bulundurulması gerekir d) Söndürme cihazlarına ulaşma mesafesi en fazla 30 metre olmalı 95 a

96 15- ABC ve BC Kuru Kimyevi Tozlu Portatif yangın söndürme cihazlarında kullanılan püskürtücü/itici gaz aşağıdakilerden hangisidir? A) Hava (4N2+O2) B) N2 C) H2 D) O2 Cevap: B 96

97 16- Petrol sondaj kule yangınlarında kullanılan en etkin söndürme maddesi aşağıdakilerden hangisidir? A) Köpük B) Kuru Kimyevi Toz C) Halo Karbonlar (Halon Alternatifi Gazlar) D) Nitrogliserin Cevap: D 97

98 17- Hafif közlenmiş ve sönmeye yüz tutmuş bir kömür ile çalışan buhar kazanını söndürme amaçlı aşağıdaki hangi işlev uygulanmaz? A) Kum Dökmek B) Toprak Dökmek C) Su Dökmek D) Çimento Dökmek Cevap: C 98

99 18- Yanmakta olan çok katlı bir binada aşağıdaki işlevlerden hangisini yapmak risklidir? A) Yangın merdiveni kullanmak B) Teras katına çıkmak C) Asansör kullanmak D) Bir odada tüm boşlukları kapatarak yere uzanıp beklemek Cevap: C 99

100 19- Parlama noktasındaki yanıcı bir maddeyi; yanma noktasındaki diğer bir yanıcı maddeden ayıran en önemli özellik hangisidir? A) Parlama noktasındaki maddenin yanmasını sürdürmesi B) Isı kaynağına bağlı olmaksızın yanıp sönmesi (bir yanıp-bir sönmesi) C) Isı kaynağı uzaklaştığında sönmesi D) Birbirini ayıran özelliği yoktur Cevap: C 100

101 20- İyi bakım ve kontrolü yapılmış modern yangın algılama-alarm ve söndürme sistemleri karşısında; manüel sistemin (elle müdahale) en büyük dezavantajı aşağıdakilerden hangisidir? A) Algılama ve ihbar kapasitesinin sınırlı olması B) Yangın söndürme kapasitesinin yetersizliği C) Yangından kurtuluş ihtimalinin zayıflığı D) Günün 24 saatinde tam kapasite çalışamaması Cevap: D 101

102 21- Yanma olayının yangına dönüşmesi için aşağıdakilerden hangisi gereklidir? A) Hava (Oksijen) B) Zincirleme reaksiyon C) Yanıcı madde D) Isı (Kıvılcım) Cevap: B 102

103 22- Demirin paslanması aşağıdakilerden hangisine en iyi örnektir? A) Yavaş yanma B) Kendi Kendine Yanma C) Hızlı Yanma D) Çok hızlı Yanma Cevap: A 103

104 23- Özellikle akaryakıt yangınlarında renk değişimi önemdir. İnfilak aşamasına gelmiş olan akaryakıt tankı yangınında alevin rengi aşağıdakilerden hangisidir? A) Kızıl B) Mavi C) Sarı D) Mor Cevap: B 104

105 24- Alüminyum, Magnezyum, Titan vb. hafif metaller & bunların yanabilen alaşımlarının oluşturduğu yangınlar hangi sınıfa girer? A) A B) B C) C D) D Cevap: D 105

106 25- Kapalı bir tankta meydana gelen sızıntı ile yanmaya başlayan tank giderek ısınır ve tank içinde ısınarak kaynamaya başlayan sıvı tank basıncını yenerek tankı yırtar ve patlama ile birlikte. olayı gerçekleşir. Cümlesinde noktalı yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir? A) Jet B) Bleve C) Havuz D) Sönme Cevap: B 106

107 26- Bilgisayar vb. elektronik hassas cihazları yangınlarının söndürülmesinde kuru kim. tozlu söndürme cihazlarının tercih edilmemesinin sebebi aşağıdakilerden hangisidir? A) Cihazlara zarar vermesi B) Kuru kimyasal tozun elektrik iletmesi C) Yangını geç söndürmesi D) Bu tür yangınları söndürmede etkili olması Cevap: A 107

108 27- Yanma olayının yangına dönüşmesinde önemli bir faktör olan ısının ortama yayılması aşağıdakilerden hangisi ile olur? I- Kondüksiyon II- Konveksiyon III- Radyasyon A) I-II B) I-III C) II-III D) I-II-III Cevap: D 108

Risk Yönetimi ve Değerlendirmesi ALIŞTIRMALAR

Risk Yönetimi ve Değerlendirmesi ALIŞTIRMALAR Risk Yönetimi ve Değerlendirmesi ALIŞTIRMALAR Aşağıdakilerden hangisi iş sağlığı ve güvenliği açısından en uygun tehlike tanımıdır? a) Büyük zarara yol açabilecek durum b) Malın, malzemenin ya da işyeri

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RİSK YÖNETİMİ VE DEĞERLENDİRMESİ DOÇ. DR. İBRAHİM OCAK DOÇ. DR. ALİ İSMET KANLI

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RİSK YÖNETİMİ VE DEĞERLENDİRMESİ DOÇ. DR. İBRAHİM OCAK DOÇ. DR. ALİ İSMET KANLI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RİSK YÖNETİMİ VE DEĞERLENDİRMESİ DOÇ. DR. İBRAHİM OCAK DOÇ. DR. ALİ İSMET KANLI Konu Başlıkları 1. Temel Kavramlar ve Tanımlar 2. İlgili Mevzuat 3. Risklerden Korunma Yöntemleri

Detaylı

SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ

SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden - levha, - renk, - sesli ve/veya ışıklı sinyal, - sözlü iletişim ya da el kol işareti yoluyla

Detaylı

7.Hafta: Risk ve Risk Analizi. DYA 114 Çevre Koruma. BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ

7.Hafta: Risk ve Risk Analizi. DYA 114 Çevre Koruma. BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ 7.Hafta: Risk ve Risk Analizi DYA 114 Çevre Koruma BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ RİSK ve RİSK ANALİZİ Risk Belirli bir tehlikeli olayın meydana gelme olasılığı

Detaylı

GENEL RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÖRNEK FORMU

GENEL RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÖRNEK FORMU GENEL RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÖRNEK FORMU Risk Değerlendirme No: Tarih: İşveren: İşyeri Adresi: Yapılan İş Nedir? (Kısaca açıklayınız) İşçi sayısı: Erkek Kadın Çocuk Çırak Öğrenci RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPILMASININ

Detaylı

Kapalı Alanlarda Çalışmalarda Güvenlik

Kapalı Alanlarda Çalışmalarda Güvenlik Kapalı Alanlarda Çalışmalarda Güvenlik Eğitimin Amacı Eğitimin amacı, işyerlerinde sağlıklı güvenli bir ortamı temin etmek, iş kazalarını ve meslek hastalıklarını %0 a indirmek, çalışanları yasal hak ve

Detaylı

MAYIS 2014 ÇALIŞMA SORU BANKASI 7 Hazırlayan:HAKAN ERDOĞAN http://www.isgfrm.com

MAYIS 2014 ÇALIŞMA SORU BANKASI 7 Hazırlayan:HAKAN ERDOĞAN http://www.isgfrm.com 1 P a g e MAYIS 2014 ÇALIŞMA SORU BANKASI 7 Hazırlayan:HAKAN ERDOĞAN http://www.isgfrm.com 4. 1. Solunumla akciğerlere ulaşmasına rağmen akciğerlerde yapısal ve/veya fonksiyonel bozukluk yapmayan tozlara

Detaylı

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden levha, renk, sesli ve/veya ışıklı sinyal, sözlü iletişim ya da el - kol işareti

Detaylı

Çalışma Ortamı Gözetiminin Tanımı

Çalışma Ortamı Gözetiminin Tanımı Çalışma Ortamı Gözetiminin Tanımı Çalışma ortamı gözetimi; işyerlerinde çalışanların maruz kalabilecekleri endüstriyel kirlenmelerin (Ör: gürültü, kimyasal gazlar, tozlar vb.) iş sağlığı ve güvenliği mevzuatları

Detaylı

Risk Değerlendirmesi ve Yönetimi

Risk Değerlendirmesi ve Yönetimi Risk Değerlendirmesi ve Yönetimi 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İşveren, iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapmak veya yaptırmakla yükümlüdür. 6331 sayılı İş Sağlığı ve

Detaylı

X X İl Milli Eğitim Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezleri X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X. X X X X X X Okul/Kurum Müdürlükleri

X X İl Milli Eğitim Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezleri X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X. X X X X X X Okul/Kurum Müdürlükleri A 1 B 2 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ SORUMLULARININ TESPİTİ İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ve Bağlı bulunan Okul/Kurumların işveren vekillerinin tespit edilerek, makam onayının alınması İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜKLERİ

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ 1. Yıl - GÜZ DÖNEMİ ZORUNLU DERSLER İş Sağlığı Epidemiyolojisi ISG701 1 3 + 0 6 İş sağlığı ve epidemiyoloji kavramlarının

Detaylı

GÜNDEM. Risk Analizi Yasal Durum Adım Bazlı Risk Analizi Rutin Olmayan İşler için Risk Analizi

GÜNDEM. Risk Analizi Yasal Durum Adım Bazlı Risk Analizi Rutin Olmayan İşler için Risk Analizi 1 GÜNDEM Risk Analizi Yasal Durum Adım Bazlı Risk Analizi Rutin Olmayan İşler için Risk Analizi 2 RİSK ANALİZİNDE YASAL DURUM 6311 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, Risk değerlendirmesi, kontrol,

Detaylı

3. İşyerinde risk değerlendirmesi yapıldıktan sonra önlemlere karar verilirken, hangi öncelik sıralamasının yapılması doğrudur?

3. İşyerinde risk değerlendirmesi yapıldıktan sonra önlemlere karar verilirken, hangi öncelik sıralamasının yapılması doğrudur? ÇALIŞMA SORULARI-İŞ KAZALARI-Bilal ÇOLAK 1. Aşağıda verilenlerden hangisi tehlikeli kimyasal maddelerle yapılan çalışmalarda riskin elimine edilmesi ya da azaltılması adına diğerlerine göre önceliğe sahiptir?

Detaylı

EĞĠTĠM NOTLARI DETAM YAYINLARI

EĞĠTĠM NOTLARI DETAM YAYINLARI GÜVENLĠK VE SAĞLIK ĠġARETLERĠ EĞĠTĠM NOTLARI YAYINLARI GÜVENLĠK VE SAĞLIK ĠġARETLERĠ Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden levha, renk, sesli ve/veya ışıklı sinyal, sözlü iletişim ya da el kol

Detaylı

PATLAMADAN KORUNMA DOKÜMANI - (İşyerinin Unvanı Yazılacaktır) -

PATLAMADAN KORUNMA DOKÜMANI - (İşyerinin Unvanı Yazılacaktır) - GENEL BİLGİLER TABLO İşyeri Unvanı : İşyerinin Adresi : İşveren : İşveren Vekili (Adı, Soyadı, Unvanı) : Faaliyetin Yapıldığı Yerin Adresi* : Tehlike Sınıfı : SGK Sicil No. : Ticaret Sicil No : Vergi No.

Detaylı

AVUKAT BÜROSU RİSK DEĞERLENDİRME FORMU

AVUKAT BÜROSU RİSK DEĞERLENDİRME FORMU AVUKAT BÜROSU RİSK DEĞERLENDİRME FORMU İşveren Büro Adresi Yapılan İş Çalışan Sayısı Toplam: Hukuki Danışmanlık, Dava ve İcra İşlemleri Takibi Erkek Kadın Çocuk Stajyer Öğrenci RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPILMASININ

Detaylı

Periyodik Test ve Kontroller

Periyodik Test ve Kontroller Periyodik Test ve Kontroller İş Güvenliği yönünden; Buhar Kazanı Periyodik Kontrolü, Kalorifer Kazanı Periyodik Kontrolü, Hava Tankı Periyodik Kontrolü, Kompresör Periyodik Kontrolü, Hidrofor Periyodik

Detaylı

Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri

Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana, Mersin 2014 Sunum Amacı Cephe iskelelerinin güvenli bir şekilde kurulum ve söküm işlerinin

Detaylı

İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ VE ÇOKKATLI OTOPARK PROJESİ. İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ve ÇEVRE ZİYARETÇİ SAHA GİRİŞ EĞİTİMİ

İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ VE ÇOKKATLI OTOPARK PROJESİ. İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ve ÇEVRE ZİYARETÇİ SAHA GİRİŞ EĞİTİMİ İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ VE ÇOKKATLI OTOPARK PROJESİ İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ve ÇEVRE ZİYARETÇİ SAHA GİRİŞ EĞİTİMİ HOŞGELDİNİZ İŞ KAZALARI Önlenebilir nedenlere bağlı olarak

Detaylı

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK İçerik Patlayıcı Ortamlar ATEX Nedir? İlgili Mevzuat Temel Kavramlar Patlamadan Korunma Dokümanı 2 3 ATEX Nedir? ATEX Atmosphères

Detaylı

YÖNETMELİK. MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 10 uncu ve 30 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

YÖNETMELİK. MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 10 uncu ve 30 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır. DAYANAK 29 Aralık 2012 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28512 YÖNETMELİK MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 10 uncu ve 30 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır. Risk değerlendirmesi

Detaylı

Sağlık ve Güvenlik İşleri

Sağlık ve Güvenlik İşleri Sağlık ve Güvenlik İşleri Güvenlik ve Sağlık İşaretleri Yönetmeliği R. Gazete no:25325 Tarih. 23.12.2003 Bu Yönetmelik 24/6/1992 tarihli ve 92/58/EEC sayılı Avrupa Birliği Konsey Direktifi esas alınarak

Detaylı

23 MAYIS 2015 C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI SORULARI

23 MAYIS 2015 C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI SORULARI 1)Duyma eşiği kaç desibeldir?.0.87.80. 30.50 23 MAYIS 2015 C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI SORULARI 2)işveren kulaklık almakla almamak arasında kalmıştır işyerinde gürültü seviyesi kaç db(a) ise

Detaylı

RİSK ANALİZİ TALİMATI

RİSK ANALİZİ TALİMATI AĞRI İL AMBULANS SERVİSİ BAŞHEKİMLİĞİ RİSK ANALİZİ TALİMATI DÖK. KOD NO : AĞRI-112-YÖN-TL- 22 YAY. TRH: 31.02.2014 REV.TRH: REV.NO: SA YFA NO: 5 1. AMAÇ: Ağrı İl Ambulans Servisi Başhekimliğinde hizmet

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 23.12.2003 Resmi Gazete Sayısı: 25325

Resmi Gazete Tarihi: 23.12.2003 Resmi Gazete Sayısı: 25325 Resmi Gazete Tarihi: 23.12.2003 Resmi Gazete Sayısı: 25325 GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, işyerlerinde kullanılacak

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ SIKÇA SORULAN SORULAR. 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Temel Amacı Nedir? CEVAP:

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ SIKÇA SORULAN SORULAR. 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Temel Amacı Nedir? CEVAP: İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ SIKÇA SORULAN SORULAR 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Temel Amacı Nedir? 1 İş Sağlığı ve Güvenliğinin Tanımı. 2 İş Sağlığı ve Güvenliği faaliyetlerinin yürütülmesi.

Detaylı

ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ. İş güvenliği uzmanlarının çalışmarındaki yeri ve önemidir.

ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ. İş güvenliği uzmanlarının çalışmarındaki yeri ve önemidir. ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ Eğitimin Amacı Çalışma ortamı gözetiminin tanımı ve kapsamı, İş güvenliği uzmanlarının çalışmarındaki yeri ve önemidir. Çalışma Ortamı Gözetiminin Tanımı Çalışma ortamı gözetimi;

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRMESİ ve ÇALIŞANLARIN İSG EĞİTİMLERİ. Ali Kaan ÇOKTU

RİSK DEĞERLENDİRMESİ ve ÇALIŞANLARIN İSG EĞİTİMLERİ. Ali Kaan ÇOKTU T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ RİSK DEĞERLENDİRMESİ ve ÇALIŞANLARIN İSG EĞİTİMLERİ Ali Kaan ÇOKTU İSG Uzman Yardımcısı Endüstri Mühendisi Giriş Genel

Detaylı

İşyeri Risk Değerlendirmesi için Prosedürler ve Araçlar

İşyeri Risk Değerlendirmesi için Prosedürler ve Araçlar Risk Değerlendirmesi ve İSG-YS konulu İSGİP Semineri 1 9 Temmuz 2010, Ankara İşyeri Risk Değerlendirmesi için Prosedürler ve Araçlar Heikki Laitinen Tehlike, kaza ve hastalıklara örnekler Yaralanma/hastalığın

Detaylı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan Patlamadan Korunma Dokümanı hiçbir şekilde ticari amaçla kullanılamaz. Her hakkı saklıdır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan Patlamadan Korunma Dokümanı hiçbir şekilde ticari amaçla kullanılamaz. Her hakkı saklıdır. İşyerlerinde oluşabilecek patlayıcı ortamların tehlikelerinden çalışanların sağlık ve güvenliğini korumak için alınması gerekli önlemleri belirlemek amacıyla hazırlanan ve 6//00 tarih ve 58 sayılı Resmi

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü

Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği AMAÇ ve KAPSAM AMAÇ:, Kazaların en sık görüldüğü iş kollarından biri olan İNŞAAT SEKTÖRÜNDE, meydana

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRMESİ. Necati İLHAN Makina Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

RİSK DEĞERLENDİRMESİ. Necati İLHAN Makina Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı RİSK DEĞERLENDİRMESİ Necati İLHAN Makina Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı YASAL DAYANAK İşyerinde Çalışanların Sağlık ve Güvenliklerini İyileştirmeye Yönelik Tedbirler Alınmasına İlişkin 12.06.1989

Detaylı

kurumsal Necati ALOĞLU Entepe OSGB En Tepe Sağlık ve İş Güvenliği Hiz. Tic. Ltd. Şti

kurumsal Necati ALOĞLU Entepe OSGB En Tepe Sağlık ve İş Güvenliği Hiz. Tic. Ltd. Şti kurumsal 2001 yılından beri kurumsal firmalara Kalite, İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri başta olmak üzere Eğitim, Yönetim ve Danışmanlık hizmetleri sunduk. MEB onaylı mesleki eğitimler verdik.

Detaylı

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI UYGULAMA RAPORU

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI UYGULAMA RAPORU İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI UYGULAMA RAPORU A. STAJYER BİLGİLERİ B. İŞYERİ BİLGİLERİ Adı ve Soyadı:. Mesleği: Kimyager Staj süresi:5 gün(40 saat) 14-15-16-19-20 Mart 2012 Adresi:.. Telefon:0236 Faks:0236 E-posta...

Detaylı

TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ

TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ Dr. Fatma IŞIK COŞKUNSES İSG Uzmanı / İSGÜM Kimyasal maddeler sanayimizin ve günlük yaşantımızın içinde bir çok alanda

Detaylı

29 Aralık 2012 CUMARTESİ. Resmî Gazete. Sayı : 28512 YÖNETMELİK. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:

29 Aralık 2012 CUMARTESİ. Resmî Gazete. Sayı : 28512 YÖNETMELİK. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: 29 Aralık 2012 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28512 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ RİSK DEĞERLENDİRMESİ YÖNETMELİĞİ 1 / 14 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

MADDELERE SOLUNUM İLE MARUZİYETTE RİSK DERECESİ BELİRLENMESİ

MADDELERE SOLUNUM İLE MARUZİYETTE RİSK DERECESİ BELİRLENMESİ TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERE SOLUNUM İLE MARUZİYETTE RİSK DERECESİ BELİRLENMESİ BASİT RİSK DEĞERLENDİRMESİ METODU (HSE/COSHH-Control of substances hazardous to health ) 1 TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERE SOLUNUM

Detaylı

c) Avrupa Birliğinin 29/5/1990 tarihli ve 90/270/EEC sayılı Konsey Direktifine paralel olarak,

c) Avrupa Birliğinin 29/5/1990 tarihli ve 90/270/EEC sayılı Konsey Direktifine paralel olarak, 16 Nisan 2013 SALI Resmî Gazete Sayı : 28620 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

RİSK ANALİZ PROSEDÜRÜ

RİSK ANALİZ PROSEDÜRÜ 1.AMAÇ Karacabey Devlet Hastanesi faaliyetleri sırasında oluşabilecek potansiyel tehlikelerin ve bunlara ilişkin risklerin belirlenmesi, böylelikle beklenen veya olası risklerin kontrol altına alınmasına

Detaylı

İstanbul Sağlık Müdürlüğü. Güvenlik ve Sağlık İşaretlerinin Kullanımı

İstanbul Sağlık Müdürlüğü. Güvenlik ve Sağlık İşaretlerinin Kullanımı İstanbul Sağlık Müdürlüğü Güvenlik ve Sağlık İşaretlerinin Kullanımı İkaz ve Uyarı İşaretleri Parlayıcı madde veya yüksek ısı Toksik (Zehirli) madde IŞIKLI İŞARET : Saydam veya yarı saydam malzemeden

Detaylı

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ RİSK ANALİZİ PROSEDÜRÜ

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ RİSK ANALİZİ PROSEDÜRÜ Sayfa 1 / 6 1. AMAÇ 2. KAPSAM Nazilli Devlet Hastanesinde bölüm bazında risk değerlendirmeleri yaparak çalışanların çalıştıkları alanlardan kaynaklı risklerini belirlemek ve gerekli önlemlerin alınmasını

Detaylı

7. İGY Zirve Ankara 2014. Ali Şahin Eğitim Satış Koordinatörü Yüksekte Çalışma ve Kurtarma Eğitmeni IOSH Tek./Irata L3/KKD Kontrolörü

7. İGY Zirve Ankara 2014. Ali Şahin Eğitim Satış Koordinatörü Yüksekte Çalışma ve Kurtarma Eğitmeni IOSH Tek./Irata L3/KKD Kontrolörü 7. İGY Zirve Ankara 2014 Ali Şahin Eğitim Satış Koordinatörü Yüksekte Çalışma ve Kurtarma Eğitmeni IOSH Tek./Irata L3/KKD Kontrolörü Yüksekte Çalışmanın Temel Prensipleri Yüksekte Çalışma Kontrol Hiyerarşisi

Detaylı

AHMET DEMİR ÖRTÜN GENEL RİSK DEĞERLENDİRME RAPORU FULYA MAH.MEVLUT PEHLİVAN.SOK.NO8/1 D.10 ŞİŞLİ-İSTANBUL

AHMET DEMİR ÖRTÜN GENEL RİSK DEĞERLENDİRME RAPORU FULYA MAH.MEVLUT PEHLİVAN.SOK.NO8/1 D.10 ŞİŞLİ-İSTANBUL Risk Değerlendirme No: 1 S.M.M.M AHMET DEMİR ÖRTÜN GENEL RİSK DEĞERLENDİRME RAPORU Tarih: 31.12.2012 İşveren: Risk Değerlendirilmesinin Geçerlilik Tarihi İşyeri Adresi: Yapılan İş Nedir? AHMET DEMİR ÖRTÜN

Detaylı

Yönetmelikler. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik

Yönetmelikler. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik Yönetmelikler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1

Detaylı

SONDAJLA MADEN ÇIKARILAN İŞLERİN YAPILDIĞI İŞYERLERİNDE UYGULANACAK ASGARİ ÖZEL HÜKÜMLER

SONDAJLA MADEN ÇIKARILAN İŞLERİN YAPILDIĞI İŞYERLERİNDE UYGULANACAK ASGARİ ÖZEL HÜKÜMLER SONDAJLA MADEN ÇIKARILAN İŞLERİN YAPILDIĞI İŞYERLERİNDE UYGULANACAK ASGARİ ÖZEL HÜKÜMLER Denizler ve Karalarda Yapılacak Çalışmalar İçin Ortak Hükümler 1. Acil durumlarda uzaktan kumanda 1.1. Sağlık ve

Detaylı

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Burhanettin KURT, İSG Uzmanı

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Burhanettin KURT, İSG Uzmanı T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Burhanettin KURT, İSG Uzmanı Mayıs, 2013 Büyük zarar veya yok olmaya yol açabilecek durum; gerçekleşme ihtimali bulunan

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR (KKE) EĞİTİMİ

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR (KKE) EĞİTİMİ KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR (KKE) EĞİTİMİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN GENEL PRENSİPLERİ İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ? ÇALIŞANI KORUMAK ÜRETİM GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK İŞLETME GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK. KİŞİSEL KORUYUCU

Detaylı

Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik (*) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik (*) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik (*) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, ekranlı araçlarla çalışmalarda alınacak

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Kanserojen ve Mutajen Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik* (*26/12/2003 tarih ve 25328 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır)

Detaylı

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ KODU: YÖN.PR.09 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:05 1. AMAÇ:

Detaylı

HAZİRAN 2013 MEVZUAT BÜLTENİ. Çevre & İş Güvenliği

HAZİRAN 2013 MEVZUAT BÜLTENİ. Çevre & İş Güvenliği HAZİRAN 2013 MEVZUAT BÜLTENİ Çevre & İş Güvenliği MEVZUATIN ADI : ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE GÖREVLENDİRİLEBİLECEK (C) SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARI HAKKINDA TEBLİĞ R. G. TARİHİ / SAYISI : 14.06.2013 / 28677

Detaylı

www.ankaraisguvenligi.com

www.ankaraisguvenligi.com I.BÖLÜM www.ankaraisguvenligi.com TEHLİKE: İşyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek, çalışanı veya işyerini etkileyebilecek zarar veya hasar verme potansiyeli. (6331 sayılı İSG Kan.) TEHLİKE: Bir

Detaylı

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Mevzuatta Yüksekte Çalışma ve Cephe İskeleleri

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Mevzuatta Yüksekte Çalışma ve Cephe İskeleleri T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Mevzuatta Yüksekte Çalışma ve Cephe İskeleleri Sabit Yasin BOSTANCI İSG Uzman Yardımcısı Gaziantep, 2014 Sunum İçeriği

Detaylı

ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK TASLAĞI. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK TASLAĞI. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK TASLAĞI BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 -

Detaylı

GÜRÜLTÜ YÖNETMELİĞİ TASLAĞI

GÜRÜLTÜ YÖNETMELİĞİ TASLAĞI Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: GÜRÜLTÜ YÖNETMELİĞİ TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, çalışanların gürültüye maruz kalmaları sonucu

Detaylı

Çalışan Sağlığının Korunmasında Kişisel Koruyucu Donanımın Yeri ve Önemi. Prof. Dr. Nazmi Bilir Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi

Çalışan Sağlığının Korunmasında Kişisel Koruyucu Donanımın Yeri ve Önemi. Prof. Dr. Nazmi Bilir Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çalışan Sağlığının Korunmasında Kişisel Koruyucu Donanımın Yeri ve Önemi Prof. Dr. Nazmi Bilir Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Sunum planı İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) kavramı Çalışanların sağlığının

Detaylı

Halil CANTÜRK İbrahim Halil NURDAĞ. Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü

Halil CANTÜRK İbrahim Halil NURDAĞ. Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü Halil CANTÜRK İbrahim Halil NURDAĞ Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü Genel olarak kaynak teknolojisinden, bina kurulmasından, cihaz onarımlarına, ağır sanayiden

Detaylı

EYLÜL 2013 MEVZUAT BÜLTENĠ. Çevre & ĠĢ Güvenliği

EYLÜL 2013 MEVZUAT BÜLTENĠ. Çevre & ĠĢ Güvenliği EYLÜL 2013 MEVZUAT BÜLTENĠ Çevre & ĠĢ Güvenliği MEVZUATIN ADI : AĞIR VE TEHLĠKELĠ ĠġLERDE ÇALIġTIRILACAK ĠġÇĠLERĠN MESLEKĠ EĞĠTĠMLERĠNE DAĠR TEBLĠĞĠN YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMASI HAKKINDA TEBLĠĞ R. G. TARĠHĠ

Detaylı

Aksu Caddesi 9/9 Shhiye/ANKARA info@pozitifisguvenligi.com

Aksu Caddesi 9/9 Shhiye/ANKARA info@pozitifisguvenligi.com SORU 1: 7,5 saat çalışılacak işler yönetmeliğine göre Cıva izabe fırınlarında görülen işler ile elementer cıva bulunan ocaklarda görülen işlerde çalışma süresi en çok kaç saattir? A.6 B.6,5 C.7 D.7,5 E.8

Detaylı

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Y r d. D o ç. D r. Fu a t Y I L MAZ G a z iantep Ü n i versitesi M a k ine M ü h endi sliği B ö lümü PATLAYICI ORTAM Patlayıcı

Detaylı

. RĠSK DEĞERLENDĠRME ÖN FORMU

. RĠSK DEĞERLENDĠRME ÖN FORMU Analiz Ekibi: Sıra No Tehlikeli Durum/DavranıĢ Olası Sonuç/RĠSK Mevcut Önlemler Olasılık RĠSK BĠLEġENLERĠ ġiddet Derecesi Risk Derecesi Önlem 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Sıra No 1 ĠĢ Sağlığı ve Güvenliği Organizasyonu

Detaylı

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 8 OCAK 2013 ÖNDER KAHVECİ

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 8 OCAK 2013 ÖNDER KAHVECİ 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 8 OCAK 2013 ÖNDER KAHVECİ T Ü R K İ Y E K A M U - S E N G E N E L S E K R E T E R İ T Ü R K S A Ğ L I K - S E N G E N E L B A Ş K A N

Detaylı

PERİYODİK KONTROL NEDİR?

PERİYODİK KONTROL NEDİR? PERİYODİK NEDİR? 25 Nisan 2013 perşembe tarihinde yayınlanan İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ gereğince 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren

Detaylı

Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 15.05.

Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 15.05. MESGEMM İSG/Mevzuat/ler İçindekiler Birinci Bölüm - Amaç, Kapsam ve Dayanak Madde 1- Amaç Madde 2 - Kapsam Madde 3 - Dayanak Madde 4 - Tanımlar İkinci Bölüm - Genel Hükümler Madde 5 -İşverenin Yükümlülükleri

Detaylı

İŞ GÜVENLİĞİ MÜHENDİSİ. Yrd. Doç. Dr. Fuat YILMAZ Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

İŞ GÜVENLİĞİ MÜHENDİSİ. Yrd. Doç. Dr. Fuat YILMAZ Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü İŞ GÜVENLİĞİ MÜHENDİSİ Yrd. Doç. Dr. Fuat YILMAZ Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü İş Güvenliğinin Tanımı İş güvenliği; bir işin yapılması sırasında, işyerindeki fiziki çevre şartlarından

Detaylı

Çalışanların İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik

Çalışanların İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Tarihi: 15.05.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28648 Çalışanların İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

MAYIS 2014 ÇALIŞMA SORU BANKASI 6 Hazırlayan:HAKAN ERDOĞAN http://www.isgfrm.com

MAYIS 2014 ÇALIŞMA SORU BANKASI 6 Hazırlayan:HAKAN ERDOĞAN http://www.isgfrm.com 1 P a g e MAYIS 2014 ÇALIŞMA SORU BANKASI 6 Hazırlayan:HAKAN ERDOĞAN http://www.isgfrm.com 1. 4. İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği'ne göre; "İşyerinde meydana gelen; çalışan, işyeri

Detaylı

İş Sağlığı Ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği Resmi Gazete de Yayımlandı

İş Sağlığı Ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği Resmi Gazete de Yayımlandı İş Sağlığı Ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği Resmi Gazete de Yayımlandı İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği yönünden yapılacak risk değerlendirmesinin usul ve esaslarını düzenleme k üzere

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ G Ü R Ü L T Ü

İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ G Ü R Ü L T Ü İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ G Ü R Ü L T Ü GÜRÜLTÜ, GENEL OLARAK İSTENMEYEN VE RAHATSIZ EDEN SES OLARAK TANIMLANIR. Ses; Hava basıncındaki dalgalanmaların kulaktaki etkisinden ileri gelen fiziksel bir

Detaylı

3T Risk Değerlendirmesi

3T Risk Değerlendirmesi This project is co financed by the European Union and the Republic of Turkey 3T Risk Değerlendirmesi ECBOHS PROJESİ ERDEMİR ÇALIŞTAYI 29-30.9.2011 Doç. Dr. Heikki Laitinen ME S S 1 İşyerinde 3 Seviyede

Detaylı

İş Güvenliği, Çevre Ve Sağlık

İş Güvenliği, Çevre Ve Sağlık İş Güvenliği, Çevre Ve Sağlık KAZA Beklenmedik bir anda ortaya çıkan ve maddi manevi zarar veren olaydır. Bir kazanın iş kazası sayılabilmesi için gerekli olan koşullar yasayla belirlenmiştir. (506 sayılı

Detaylı

PATLAYICI ORTAMLAR VE PATLAMADAN KORUNMA DOKÜMANI

PATLAYICI ORTAMLAR VE PATLAMADAN KORUNMA DOKÜMANI PATLAYICI ORTAMLAR VE PATLAMADAN KORUNMA DOKÜMANI İşyerlerinde; yanıcı kimyasal maddelerin gaz, buhar, sis ve tozlarının atmosferik şartlar altında hava ile oluşturduğu ve herhangi bir tutuşturucu kaynakla

Detaylı

Alperen Fatih DURSUN İSG Uzman Yardımcısı İnşaat Mühendisi

Alperen Fatih DURSUN İSG Uzman Yardımcısı İnşaat Mühendisi T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Alperen Fatih DURSUN İSG Uzman Yardımcısı İnşaat Mühendisi Güvenli İskele Projesi 2014 T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK

Detaylı

14.05.2015 www.ankaraisguvenligi.com

14.05.2015 www.ankaraisguvenligi.com Fazıl ÖLMEZ Makine Mühendisi A Sınıfı İSG Uzmanı İşyeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Eğiticisi fazilolmez@gmail.com 14.05.2015 www.ankaraisguvenligi.com 1. Adım Çalışma planı yapın (Çalışmalar bir

Detaylı

Toz Patlaması ve Tozdan Kaynaklanan Güvenlik Risklerinin Yönetimi

Toz Patlaması ve Tozdan Kaynaklanan Güvenlik Risklerinin Yönetimi Toz Patlaması ve Tozdan Kaynaklanan Güvenlik Risklerinin Yönetimi Serdar GÜLTEK Makine Müh., FPE, M.Sc. İş Güvenliği Uzmanı (A) Serkan KÜÇÜK Kimya Müh., M.Sc. İş Güvenliği Uzmanı (A) Toz Patlaması Parametreleri

Detaylı

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU Burhanettin KURT Genel Müdür Yardımcısı 23 Aralık 2014 6331 sayılı İş Sağlığı

Detaylı

Periyodik Teknik Kontrol

Periyodik Teknik Kontrol Periyodik Teknik Kontrol www.uzmanis.com.tr iş güvenliği, - 1 - uzmanlık ister... PERİYODİK TEKNİK KONTROL HİZMETLERİ Uzman İş Güvenliği; işletmelerde kullanılan tüm makine ve ekipmanların muayenesi konusunda

Detaylı

PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN ÇALIŞANLARIN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK (*) BİRİNCİ BÖLÜM

PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN ÇALIŞANLARIN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK (*) BİRİNCİ BÖLÜM PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN ÇALIŞANLARIN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK (*) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, işyerlerinde oluşabilecek patlayıcı

Detaylı

SÖZLEŞME VE TAVSİYE KARARNAMESİ İLO TERMİNOLOJİSİNDE VARDIR. YOKTUR.

SÖZLEŞME VE TAVSİYE KARARNAMESİ İLO TERMİNOLOJİSİNDE VARDIR. YOKTUR. 1. aşağıdakilerden hangileri işverenin sorumluluklarından değildir. iş yerindeki araç gereci doğru kullanmak Çünkü bu sorumluluk çalışanındır. 2. hangisi ilo araçlarındandır? sözleşme-tavsiye- yönerge-tebliğ

Detaylı

DIŞ KAYNAKLI GÜNCEL DOKÜMAN LİSTESİ

DIŞ KAYNAKLI GÜNCEL DOKÜMAN LİSTESİ 5393 Belediye Kanunu 03.07.25 Arşiv Sorumlusu www.basbakanlik.gov.tr 5216 Büyükşehir Belediyesi Kanunu 10.07.24 Arşiv Sorumlusu 6331 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 20.06.2012 Arşiv Sorumlusu TS 12174 Şehir

Detaylı

KİMYASAL MADDE ÜRETEN, DEPOLAYAN TESİSLERDE İŞ KAZASI, YANGIN VE PATLAMALARI ÖNLEMENİN EN ÖNEMLİ MEDODU RİSK BAZLI İŞ VE ATEŞ İZNİ FORMU DÜZENLENMESİ

KİMYASAL MADDE ÜRETEN, DEPOLAYAN TESİSLERDE İŞ KAZASI, YANGIN VE PATLAMALARI ÖNLEMENİN EN ÖNEMLİ MEDODU RİSK BAZLI İŞ VE ATEŞ İZNİ FORMU DÜZENLENMESİ KİMYASAL MADDE ÜRETEN, DEPOLAYAN TESİSLERDE İŞ KAZASI, YANGIN VE PATLAMALARI ÖNLEMENİN EN ÖNEMLİ MEDODU RİSK BAZLI İŞ VE ATEŞ İZNİ FORMU DÜZENLENMESİ Celal TOPRAKÇI Kimya Mühendisi, İş Güvenliği Uzmanı

Detaylı

Kaynakların Derslere Göre Dağılımı

Kaynakların Derslere Göre Dağılımı pozitifakademi.org Uzaktan Eğitim Sitesi Kaynak Listesi Görsel materyaller, e-dokümanlar, Pozitif Ltd. Şti. Eğitmenlerince hazırlanmış olup, telif hakları Pozitif Ltd. Şti.ne aittir. Dokümanların hazırlanmasında,

Detaylı

İşçi sağlığı ve güvenliğine (İSAGÜ) yönelik önlemlerin alınması ve etkin bir şekilde uygulanması, İSAGÜ bilincinin oluşması ile ilgilidir.

İşçi sağlığı ve güvenliğine (İSAGÜ) yönelik önlemlerin alınması ve etkin bir şekilde uygulanması, İSAGÜ bilincinin oluşması ile ilgilidir. 1. GİRİŞ İşçi sağlığı ve güvenliğine (İSAGÜ) yönelik önlemlerin alınması ve etkin bir şekilde uygulanması, İSAGÜ bilincinin oluşması ile ilgilidir. 1 Limanlar, Türkiye ekonomisinin en önemli destek üniteleridir.

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HUKUKU. Arş. Gör. Yusuf GÜLEŞCİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HUKUKU. Arş. Gör. Yusuf GÜLEŞCİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HUKUKU Arş. Gör. Yusuf GÜLEŞCİ Çalışanların Eğitimi, Bilgilendirilmesi ve Katılımların Sağlanması Yükümlülüğü Çalışanların bilgilendirilmesi (m. 16) (1) İşyerinde iş sağlığı ve

Detaylı

İş Sağlığı Ve Güvenliği Yasası (35/2008 sayılı Yasa) 44 üncü Madde Altında Yapılan Tüzük

İş Sağlığı Ve Güvenliği Yasası (35/2008 sayılı Yasa) 44 üncü Madde Altında Yapılan Tüzük İş Sağlığı Ve Güvenliği Yasası ( sayılı Yasa) 44 üncü Madde Altında Yapılan Tüzük Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası nın 44 üncü maddesinin kendisine verdiği yetkiye

Detaylı

İŞYERLERİNDE ACİL DURUMLAR HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI

İŞYERLERİNDE ACİL DURUMLAR HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: İŞYERLERİNDE ACİL DURUMLAR HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı, işyerlerinde acil

Detaylı

AKM-F-193 / 10.04.2014 / Rev:00

AKM-F-193 / 10.04.2014 / Rev:00 AKM-F-193 / 10.04.2014 / Rev:00 YANMA NEDİR? Maddenin ısı ( sıcaklık ) ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir olaydır. Bir yangının başlayabilmesi için gerekenler : 1- OKSİJEN ( HAVA ) 2- SICAKLIK

Detaylı

TİTREŞİM YÖNETMELİĞİ TASLAĞI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TİTREŞİM YÖNETMELİĞİ TASLAĞI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: TİTREŞİM YÖNETMELİĞİ TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, çalışanların mekanik titreşime maruz kalmaları

Detaylı

ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK. Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı:28.07.2013/28721 www.bilgit.

ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK. Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı:28.07.2013/28721 www.bilgit. ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı:28.07.2013/28721 www.bilgit.com BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

Sağlıklı ve güvenli alandasınız!

Sağlıklı ve güvenli alandasınız! Sağlıklı ve güvenli alandasınız! Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi nedir? İş yerlerine iş sağlığı ve güvenliği hizmeti sunan T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı nca yetkilendirilen birimdir. OSGB ler,

Detaylı

İSG PLANLAMA RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

İSG PLANLAMA RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ SAYFA NO 1/6 1. AMAÇ KAPSAM: Hastanede yeni bir bölüm açarken veya devam eden bölümlerin tehlikelerinin belirlenmesi, risklerin değerlendirilmesi, İSG programlarının oluşturulması ve gerekli kontrol ölçümlerinin

Detaylı

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK 30 Nisan 2013 SALI Resmî Gazete Sayı : 28633 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

30 Nisan 2013 SALI Resmî Gazete Sayı : 28633 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN

30 Nisan 2013 SALI Resmî Gazete Sayı : 28633 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN 30 Nisan 2013 SALI Resmî Gazete Sayı : 28633 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı