BankPozitif Suç Gelirlerinin Aklanması ve Terörün Finansmanının Önlenmesi Politikası

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BankPozitif Suç Gelirlerinin Aklanması ve Terörün Finansmanının Önlenmesi Politikası"

Transkript

1 BankPozitif Suç Gelirlerinin Aklanması ve Terörün Finansmanının Önlenmesi Politikası 1. AMAÇ ve KAPSAM Bankacılık mesleğinin temeli güven, itibar ve istikrardır. Türk bankacılık sektörünü oluşturan bankalar; birbirleri, müşterileri ve çalışanları ile diğer kurumlar arasındaki her türlü iş ve işlemlerde uygulamak üzere, Bankpozitif Yönetim Kurulu tarafından da onaylanan Bankacılık Etik İlkelerini belirlemiştir. Bu ilkeler Dürüstlük, Tarafsızlık, Güvenirlik, Saydamlık, Toplumsal Yararın Gözetilmesi ve Çevreye Saygı ile Suç Gelirlerinin Aklanması ile Mücadele den oluşmaktadır. Bankpozitif, bu çerçevede, yukarıda sayılan ilkelerin yanında, suç gelirlerinin aklanmasının ve terörün finansmanının önlenmesi ile ilgili yasal düzenlemelere tam olarak uyumu hedeflemiştir. Bu yönetmelik, tüm Bankpozitif çalışanlarının suç gelirlerinin aklanmasının ve terörün finansmanının önlenmesi konusundaki 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun ve ilgili yasal düzenlemeler çerçevesinde görev, yetki ve sorumluluklarının belirlenmesi amacıyla hazırlanmıştır. 2. GÖREV VE SORUMLULUKLAR Bankanın her seviyedeki tüm personeli Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında 5549 sayılı Kanun ve ilgili yasal düzenlemeler ile bu konu ile ilgili bütün banka içi düzenlemeleri öğrenmek ve bunlara uymakla, Müşteri tanımlamaları ve tüm banka işlemlerinde, bu yönetmelikte açıklanan müşterinin tanınması ilkeleri çerçevesinde hareket etmekle, Banka tarafından konuyla ilgili olarak düzenlenecek eğitim faaliyetlerine katılmakla, Bankacılık işlemlerini yerine getirirken gereken dikkat ve özeni göstererek şüpheli işlem bildirim sistemi çerçevesinde, banka Uyum Görevlisi ne şüpheli işlem bildirimlerini yapmakla görevli ve sorumludur. 3. GENEL PRENSİP VE KURALLAR Bankanın aklama ve terörün finansmanının önlenmesine ilişkin yükümlülüklerine uyumuna yönelik tedbirler aşağıdaki unsurlardan oluşmaktadır: Aklama ve terörün finansmanına ilişkin yönetmelik ve uygulama talimatları, iç düzenlemeler Risk temelli bir yaklaşımla belirlenmiş olan müşteri kabul politikası ve risk yönetimi tedbirleri İzleme ve kontrol uygulamaları Eğitim Denetim

2 3.1 Yönetmelik ve Uygulama Talimatları Bankanın aklama ve terörün finansmanının engellenmesine yönelik yükümlülüklerin yerine getirilmesine esas olmak üzere temel politika ve kurallar Yönetim Kurulu tarafından belirlenmiş, bu politikalar çerçevesinde uygulamaya yönelik süreçler Uyum Bölümü tarafından oluşturulmuştur. 3.2 Risk Yönetimi Programı Risk Yönetimi programı, aklama ve terörün finansmanı amaçlı işlemlere ilişkin tedbirler konusunda bankanın temel yaklaşımını ortaya koymaktadır. Banka, ilgili yasal düzenlemeler, grup politikası ve uluslararası uygulamalar kapsamında, risk temelli bir yaklaşım izlemektedir. Bankanın risk yönetimi programı aşağıdaki unsurları kapsamaktadır. Müşteri kabul politikası Müşterinin tanınması Müşteri Risk Sınıflandırması Riskli İşlem ve Ürünler Müşteri Kabul Politikası Temel ilke olarak, müşterinin tanınması aşamalarından geçmemiş kişi ve kurumlara bankacılık hizmetleri sunulmayacaktır. Banka, aşağıda belirtilen kişi ve kuruluşları müşteri olarak kabul etmez: Gerçek kimlikleri ve adresleri belirlenemeyen kişiler Resmi kurumların suç gelirlerinin aklanması ve terörizm konusunda yayımladıkları kara listelerde adı geçen kişi ve kurumlar (Bu kapsamda OFAC listesi, Avrupa Birliği Listesi, Birleşmiş Milletler listesi ve Banka tarafından belirlenmiş diğer listeler dikkate alınacaktır.) Tabela bankaları (Shell Banks) Türkiye de yasa dışı olması nedeniyle internet üzerinden işletilenler de dahil olmak üzere doğrudan veya dolaylı olarak kumar oynatılması ile bağlantılı olan kişi ve kurumlar Müşterinin Tanınması (KYC-Know Your Customer) Müşterinin tanınması ilkesi, aklama riskini azaltmakta ve kontrol etmekte, ayrıca yasadışı faaliyetlerle bağlantılı işlemlerin tespit edilmesini kolaylaştırmaktadır. Müşterinin tanınmasında amaç, müşterinin işlemlerinde ve bilgilerinde açıklığın sağlanması, karşılıklı güven unsuruna dayalı bir ilişki kurulması ve sürdürülmesidir.

3 Müşterinin tanınması süreci kapsamında, bankada hesap açılacak müşterilerle ilgili olarak; Gerçek kimlik ve adreslerinin tespiti Belge ve bilgilerin kendi içerisinde tutarlılığı Bankayı tercih etme ve hesap açma amacı Müşterinin mesleği, gelir getiren ana iş konusu, Müşterinin servetinin kaynağı Müşterinin işlem profili ve kapasitesi Alıcı ve satıcıları İşyeri veya faaliyet yeri konularında yeterli bilgi sahibi olunması ve mümkün olduğu durumlarda bu bilgilerin belgelendirilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte müşterinin yukarıda belirtilen hususlara ilişkin olarak bilgilerinin ve buna bağlı belgelerin alınması müşterinin tanınması bakımından yeterli olmayabilir. Başta riskli sektörlerde faaliyet gösteren müşteriler ve ağırlıklı olarak nakit esasına göre çalışan müşteriler olmak üzere, müşterinin faaliyetleri ile ilgili herhangi bir şüphenin varlığı halinde müşteri, ilgili müşteri temsilcilerince bizzat yerinde ziyaret edilerek müşteri tanıma işlemi yapılmalıdır. Müşterinin tanınmasına yönelik işlemlerin doğru ve eksiksiz olarak yerine getirilmesi müşterinin, bankanın müşteri kabul politikası çerçevesinde doğru olarak değerlendirilebilmesi bakımından büyük önem taşımaktadır. a) Kimlik Tespiti Suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesi bakımından, müşterinin tanınması sürecinin en önemli adımı kimlik tespitidir. Yasal düzenlemeler uyarınca kimlik tespitine ilişkin yükümlülükler yerine getirilmeden müşteri ilişkisi kurulamaz. Kimlik tespitinin, yasal düzenlemelerde izin verilen durumlar hariç olmak üzere, yüz yüze yapılması esastır. b) Müşteri Tanımlaması Bütün Bankpozitif bölüm ve şube çalışanları, müşteri tanımlaması sırasında yasalarla belirlenmiş geçerli belge türleri ile işlem yapmakla yükümlüdür. Müşterinin kimlik tespitinin yanında müşterinin hesabı kullanma amacı, başkası namına veya hesabına hareket edip etmediği, uygun olduğunda hesapta değerlendirmeyi düşündüğü miktar ve yatırımın kaynağı gibi detay kriterler bazında müşteri işlem profili ve mali profilinin belirlenmesi ve müşteri ilişkisinin yaratılması sırasında bu bilgilerin sisteme girilmesi zorunludur. c) Gerçek Faydalanıcının Belirlenmesi Banka, müşteri kabulü ve banka nezdinde veya aracılığıyla gerçekleştirilen kimlik tespitini gerektiren işlemlerde, başkası hesabına hareket edilip edilmediğinin belirlenmesi amacıyla yasal mevzuatta belirtilen tedbirleri alır. Kimlik tespitini gerektiren bir işlemde, başkası hesabına hareket edildiğinin müşteri tarafından beyan edilmesi veya bunun banka tarafından tespit edilmesi durumunda, işlemi yapan kişinin dışında, hesabına işlem yapılan kişinin de yasal düzenlemelere uygun bir şekilde kimliğinin tespit edilmesi gerekmektedir. Müşteri tarafından başkası hesabına hareket edildiğine ilişkin bir beyanda bulunulmasa dahi, böyle bir durumun varlığından şüphelenilmesi halinde, gerçek faydalanıcının belirlenmesine yönelik tedbirler uygulanır.

4 d) Müşteri Kabulü/Müşterinin Tanınması Bakımından Özellikli Durumlar Bankaya müşteri kabulü sürecinde, aşağıdaki özellikli hususların da ilgili personelce göz önünde bulundurulması gerekmektedir: Servetlerinin ve fonlarının yasal yollardan kazanıldığına dair şüphe olan kişi ve kurumlar ile toplumsal itibarı hakkında olumsuzluklar bulunan (ismi çevre kirliliği, rüşvet, yolsuzluk, kaçakçılık gibi suç faaliyetlerinde geçen) kişileri müşteri olarak kabul etmek için azami dikkat ve özen gösterilir. Gerçek sahibinden farklı üçüncü kişiler adına, anonim bir adla veya rumuzla hesap açılamaz. Öte yandan hisseleri hamiline yazılı şirketler veya hamiline yazılı hale dönüştürülebilir şirketler, ancak Yönetim Komitesi nin veya kredili müşteriler için Kredi Komitesi onayı ile müşteri olarak kabul edilebilir. (Bu tür firmalarda da mevcut ortaklar tespit edilerek, yasal yükümlülükler kapsamında kimlik tespiti yapılır.) Müşteri tarafından açıkça yasal olarak yetkilendirildiği belgelenmedikçe, hesap açma amacı ve gerekliliği açıklanmadıkça, üçüncü kişilerin vekaletle bir veya birden fazla kişi adına (küçük hesapları hariç olmak üzere) hesap açma talepleri yerine getirilmez. Vekaletname ve genel talimatlar mutlaka noter onaylı olmalı, şüphe duyulan durumlarda belgeyi düzenleyen kurumlardan teyit alınmalıdır. Off-shore merkezlerde kurulu bankalar ancak Yönetim Kurulu nun onayı ile müşteri olarak kabul edilebilir. e) Müşteri Bilgilerinin Güncellenmesi Müşterinin tanınması bir defada yapılan ve tamamlanan bir süreç olmayıp, müşteri ilişkisi devam ettiği sürece müşteriye ilişkin bilgilerin güncelliğinin sağlanması gerekmektedir. Bunun sağlanması ise ancak müşterini tanı ilkesi kapsamında yapılan değerlendirmelerin düzenli olarak gözden geçirilmesi ve varsa eksikliklerin tespit edilerek tamamlanması ile mümkündür. Bu konudaki etkinliği artırmak amacıyla, gözden geçirme ihtiyacının belirlenmesinde de müşteri kabulünde olduğu gibi risk bazlı bir yaklaşım sergilenir. Bu yaklaşım kapsamında, yüksek riskli müşterilere yönelik daha sıkı kontrol prosedürlerinin uygulanması gerekmektedir. f) FATCA Uygulamaları Banka, Türkiye deki yasal düzenlemeleri de dikkate almak suretiyle, FATCA düzenlemesine uyma kararı almıştır. Bu amaçla Amerikan gelir idaresi nezdinde gerekli kayıt işlemleri yaptırılmıştır. Banka nın FATCA uyum süreci ile ilgili olarak müşterinin tanınması ve raporlama süreçlerinde yapılması gereken değişiklik ve güncellemeler Uyum Bölümü tarafından belirlenir.

5 FATCA kuralları kapsamında tüm çalışan ve yöneticilerin, müşterilere Amerikan vergi düzenlemeleri konusunda tavsiyelerde bulunması yasaktır. Müşterilerin FATCA düzenlemeleri uyarınca Amerikan kişisi veya vergi mükellefi olarak tespitinden kaçınabilmek konusunda, yönlendirilmesi, cesaretlendirilmesi veya bu amaçla kendilerine tavsiyelerde bulunulması, yardımcı olunması kesinlikle yasaktır Müşteri Risk Sınıflandırması Banka, müşteri olarak kabul edeceği kişi ve kuruluşları, aklama ve terörün finansmanı riskleri bakımından çeşitli risk unsurları bakımından değerlendirmeye tabi tutar. Bu değerlendirmeler sonucunda, daha yüksek risk seviyesinde olduğu belirlenen müşteriler için, müşteri kabulü ile işlemlerin izlenmesine ilişkin süreçlerde geliştirilmiş tedbirler uygulanır. Buna karşın, yasal düzenlemelerde izin verilen belirli müşteri ve işlem grupları için ise yine bu düzenlemelerde tarif edilmiş ölçüde basitleştirilmiş müşteri kabulü ve izleme tedbirlerinin uygulanması da mümkündür. a) Müşteri Risk Skorlama Sistemi Banka, müşteri risk seviyelerinin belirlenmesinde, bir risk skorlama sistemi kullanır. Bununla birlikte bazı risk unsurlarının varlığı durumunda, risk skorundan bağımsız olarak, müşteri en yüksek risk grubunda değerlendirilir. Bu tür durumlar aşağıda listelenmiştir: Siyasi nüfuz sahibi kişiler ile bu kişilerin birinci derece yakınları, bu kişilerin kontrolünde bulundurdukları şirketler ve ismi bu kişilerle birlikte anılan kişiler, Hisseleri hamiline yazılı şirketler veya hamiline yazılı hale dönüştürülebilir şirketler, FATF in aklama ve terörün finansmanı ile mücadele konusunda işbirliği yapmayan veya riskli ülkeler olarak ilan ettiği (kara listedeki ülkeler) ülkelerde yerleşik gerçek kişi ve kuruluşlar, bu gerçek kişilerin nihai faydalanıcısı olduğu tüzel kişi ve tüzel kişiliği olmayan teşekküller, Dernek ve vakıflar Casino, kumarhane ve diğer talih oyunları işletmeleri Off-Shore finansal kuruluşlar Siyasi nüfuz sahibi kişilerin belirlenmesi için uluslararası veritabanlarından faydalanılır. Risk skorlama sisteminde asgari olarak aşağıdaki risk unsurları dikkate alınır: Ülke riski Müşteri riski Ürün riski

6 Uyum Görevlisi tarafından gerekli görülmesi durumunda, müşterinin işlem profili de risk sınıflandırmasının bir unsuru olarak kullanılabilir. Genel bir ilke olarak yüksek risk grubunda değerlendirilen müşteriler için daha sıkı risk yönetimi ve kontrol faaliyetleri uygulanır. Kullanılan skorlama sistemi tarafından belirlenen risk seviyesinin müşterinin gerçek risk seviyesini yansıtmadığı durumlarda, müşteri risk skoru Uyum Bölümü tarafından artırılabilir veya azaltılabilir. Risk skorunun hangi durumlarda artırılabileceği, Uyum Görevlisi tarafından alt düzenlemelerle belirlenir. Risk skorunun azaltımı ise çok istisnai bir uygulama olarak değerlendirilmelidir. Böyle bir işlemin olması halinde, Uyum Görevlisi tarafından, faaliyet raporunda Denetim Komitesi ne bilgili verilir. b) Risk Sınıflandırma Sisteminin Gözden Geçirilmesi Uyum Görevlisi, kullanılan risk sınıflandırma sisteminin tutarlılığını ve etkinliğini, gerçekleşen olaylar, manuel veya otomatik izleme araçları ile yürütülen izleme ve kontrol sonuçlarını da dikkate alarak yılda bir kez değerlendirir ve gerekmesi durumunda sınıflandırma sisteminde değişiklik yapar. Değerlendirme sonuçları ve yapılan değişiklikler, Uyum Bölümünün olağan faaliyet raporları dahilinde Denetim Komitesi ve Yönetim Kurulu na raporlanır. c) Risk Sınıflandırması Kapsamında Geliştirilmiş Müşteri Kabul Kuralları Bankanın uygulamış olduğu risk sınıflandırma sistemi çerçevesinde yüksek risk grubunda değerlendirilen müşteriler için, standart müşteri kabul uygulamalarından daha gelişmiş kontroller uygulanır. Bu uygulamalar, asgari olarak müşteri kabulünün, bir üst düzey yönetici veya Uyum Bölümü nün onayına tabi tutulmasını içermelidir. Geliştirilmiş müşteri kabul kontrollerinin detayları ve uygulamanın şekli Uyum Bölümü tarafından alt düzenlemeler ile belirlenir. d) Basitleştirilmiş Tedbirler Basitleştirilmiş tedbirler, bankanın risk skorlama sisteminden bağımsız olarak, ancak yasal düzenlemelerde izin verilen müşteri ve işlem türleri için, yine yasal düzenlemelerde belirtilen çerçevede uygulanabilir. Basitleştirilmiş tedbirlerin uygulanması ile ilgili esaslar, Uyum Bölümü tarafından alt düzenlemeler ile belirlenir Riskli İşlem ve Ürünler Belirli ürün ve işlemler, aklama ve terörün finansmanı riski bakımından, diğer ürün ve hizmetlere göre farklılık gösterebilmektedir. Bu kapsamda riskli faaliyet, işlem ve ürün türleri aşağıda açıklanmıştır. Muhabir Bankacılık (Banka, fiziksel bir varlığı bulunmayan bankalara (Shell bank-tabela bankası) ve bu tür bankalara hizmet veren bankalara muhabirlik hizmeti vermeyecektir. Riskli ülkelerle yapılan işlemler (İran, Irak, Lübnan, Suriye, Afganistan, Küba, Malezya, Libya, Kuzey Kore, Somali, Sudan, Yemen) Nakit Karakterli İşlemler

7 Elektronik Transferler Yabancı Bankalar Üzerine Keşideli Şahıs Çeklerinin Tahsili Teknolojik Kanallar, İnternet, Çağrı Merkezi işlemleri Nakit karşılıklı işlemler ve çekli ödemeler Yüksek Riskli Müşterilerin hesaplarından yapılan işlemler 3.3 İzleme ve Kontrol Banka, işlem ve faaliyetlerinin, yasal düzenlemeler, grup politikası ve bankanın iç düzenlemeleri kapsamında, aklama ve terörün finansmanının önlenmesi ile ilgili yükümlülüklere uygun bir şekilde yerine getirildiğinin teyidi için gerekli ve uygun bir izleme ve kontrol mekanizması tesis eder. Bu amaçla asgari unsurları aşağıda tarif edilmiş olan izleme ve kontrol faaliyetleri gerçekleştirilir. Müşteri kabulü, müşterinin tanınması ve müşteri işlemlerinin yerine getirilmesi süreçlerinde, kimlik tespiti, müşterinin tanınmasına ilişkin bilgi ve belgelerin temin edilmesi, müşteri bilgilerinin güncel tutulmasına yönelik kontrol mekanizmaları, ilgili iş birimleri ve Uyum Bölümü tarafından belirlenir. Bu konulardaki kontrol mekanizmaları mümkün olduğunca manuel kontroller içermeyen otomatik sistemler olarak dizayn edilir. Uyum Bölümü, Bankamız denetim birimlerinin gerçekleştirmiş olduğu denetim çalışmalarının sonuçlarından da faydalanarak, geliştirilen kontrol mekanizmaları, erken uyarı sistemleri ile raporlama sistemlerinin etkinliğini değerlendirir ve gerekmesi durumunda, ilgili diğer bölümlerin de görüşlerini almak suretiyle bu mekanizmaların iyileştirilmesi, yeni erken uyarı mekanizmaları geliştirilmesi için çalışmalar yapar Yeni Ürün ve Faaliyetler Bankanın sunmayı veya başlamayı planladığı yeni ürün veya faaliyetlerin, aklama ve terörün finansmanı riskleri bakımından değerlendirilmesi zorunludur. Bu kapsamda, yeni ürün ve faaliyetlere ilişkin bankanın yazılı süreçleri çerçevesinde, ürün/faaliyetin onaylanması öncesinde, Uyum Bölümü tarafından aklama ve terörün finansmanına ilişkin riskler bakımından değerlendirilmesi gerekmektedir. Banka, yenilikçi teknolojik araçların kullanıldığı hizmetlerinden yararlanan kişiler için uygun ve yeterli bir kimlik tespitinin yapılabilmesi için gereken tedbirleri alır. Alınan tedbirlerin yeterliliği hizmetin sunulmaya başlanmasından önce Uyum Bölümü tarafından kontrol edilir Şüpheli İşlem Bildirim Sistemi Müşteri işlemlerinde şüpheli durumların tespiti amacıyla, işlemler düzenli olarak izlenir. Bu izleme sürecinde, müşterinin işlemlerinin banka tarafından bilinen müşteri profiline ve işlem profiline uygun olup olmadığı hususu değerlendirilmelidir. İzleme faaliyetlerinde, riskli işlem grupları olarak belirlenen işlemler ve bankanın oluşturduğu risk sınıflandırması çerçevesinde risk bazlı bir yaklaşım sergilenir Tüm personel, dahil oldukları, bankamız nezdinde veya aracılığı ile yapılan veya yapılmaya teşebbüs edilen işlemlerde şüpheli bir durum görmeleri halinde, bu durumu Uyum Bölümü ne yazılı olarak (e-posta dahil) bildirmekle yükümlüdür.

8 Bildirimi yapılan işlemlerin değerlendirilerek MASAK a raporlanıp raporlanmamasına karar verilmesi Uyum Görevlisi nin yetki ve sorumluluğundadır. Uyum Görevlisi işlemin mahiyetini değerlendirirken gerek görmesi durumunda ilgili bölüm veya şubeden müşteri evrakını veya bir kopyasını talep edebilir. Şüpheli işlem bildiriminin yasal düzenlemelerde belirtilen süre içinde yapılması zorunludur. Gecikmeye neden olmamak için işlem bildirimine ilişkin işler ilgili personel açısından öncelikli işlerden kabul edilir. Gecikmesinde sakınca bulunulan hallerde MASAK a yapılacak bildirimin dışında, en kısa zamanda yetkili ve görevli Cumhuriyet Savcılığı na da Uyum Görevlisi tarafından bildirim yapılır. Uyum Görevlisi, işlemin şüpheli işlem olmadığına karar vermesi durumunda, gerekçesini yazılı olarak belirtmek zorundadır. Şüpheli işlem, tanımı uyarınca işlem ile ilgili sübjektif bir değerlendirme yapılmasını gerektirmektedir. Bu nedenle, banka çalışanlarının aklama veya terörün finanse edildiğine yönelik şüpheli işlem tiplerini bilmeleri gerekmektedir. Bu amaçla banka çalışanlarına düzenli eğitimler verilir. Banka şüpheli işlemlerin tespiti konusunda MASAK tarafından belirlenmiş olan şüpheli işlem tiplerini esas alır. Bununla birlikte söz konusu işlem tiplerinin örnek niteliğinde olduğunu ve bunların dışında da şüpheli işlemlerle karşılaşılabileceğini göz önünde bulundurur Bilgi ve Belge Verme Yükümlülüğü Banka, MASAK Başkanlığı tarafından suç gelirlerinin aklanmasının ve terörün finansmanının önlenmesine ilişkin yükümlülükleri kapsamında talep edilecek her türlü bilgi, belge ve bunlara ilişkin her türlü ortamdaki kayıtları, bu kayıtlara erişimi sağlamak veya okunabilir hale getirmek için gerekli tüm bilgi ve şifreleri tam ve doğru olarak vermek ve gerekli kolaylığı sağlamakla yükümlüdür Sır Saklama Yükümlülüğü Bankpozitif çalışanları görevleri dolayısıyla müşterilerin ve müşterilerle ilgili kimselerin şahıslarına, muamele ve hesap durumlarına, işlerine, işletmelerine, servetlerine veya mesleklerine ilişkin olarak öğrendikleri sırları veya gizli kalması lazım gelen diğer hususları yasalarda açıkça yetkilendirilmiş kişi ve kurumlar hariç olmak üzere ifşa edemezler ve kendilerinin veya üçüncü şahısların yararına kullanamazlar. Şüpheli işlem bildiriminde bulunulduğu, yükümlülük denetimi yapan denetim elemanları ile yargılama sırasında mahkemeler dışında işleme taraf olanlar dahil kimseye açıklanamaz. Bu yükümlülükler, Bankpozitif çalışanları görevlerinden ayrılsalar dahi devam eder Kayıt ve Belgelerin Saklanması Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun ile getirilen yükümlülükler ve işlemlere ilişkin her türlü ortamdaki belgeler düzenleme tarihinden, defter ve kayıtlar son kayıt tarihinden, kimlik tespitine ilişkin belgeler ise son işlem tarihinden itibaren 8 yıl süreyle muhafaza edilir. Diğer mevzuattan kaynaklanan daha uzun saklama sürelerine ilişkin kurallar saklıdır.

9 3.4 Eğitim Bankamız personelinin Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi ve Müşterini Tanı İlkeleri konusunda eğitilmesi, bilgilerinin güncel tutulması zorunludur. Başta, doğrudan müşteri kabul işlemi yapan veya şüpheli işlemlerle karşılaşma riski daha yüksek olan personel olmak üzere, personele düzenli aralıklarla eğitim verilir ve sınava tabi tutulur. Yeni başlayan personelin, görev tanımları uyarınca, müşteriler ve müşteri işlemleri ile ilgili olmaları halinde, en geç bir ay içinde konuyla ilgili eğitimi ve devamında uygulanacak testi alması zorunludur. Eğitimler, en az yasal mevzuatta belirtilen asgari konuları içerecek şekilde yapılandırılır. Banka personelinin konuya ilişkin bilgi seviyesi her sene yapılacak bir test uygulaması ile düzenli olarak ölçülür. Personelin bu testte 100 üzerinden 80 puan alması beklenmektedir. Uyum Görevlisi, test sonuçlarını da dikkate alarak, personelin eğitim ihtiyacını belirler ve uygun eğitim yöntemleri ile eğitimlerin verilmesini temin eder. 3.5 Denetim Bu yönetmelik ile genel çerçevesi belirlenen aklama ve terörün finansmanına ilişkin yükümlülüklere uyum programının uygulanması, Banka nın İç Denetim Bölümü tarafından, risk bazlı bir yaklaşımla düzenli olarak denetlenir. Denetimin kapsamı ve sıklığı, izlenecek denetim yöntemi ve raporlamaya ilişkin hususlar İç Denetim Bölümü nün mevcut düzenleme ve prosedürlerine uygun olarak yerine getilir ve raporlanır. Uyum Bölümü, İç Denetim in diğer denetimlerinin raporlarını da inceleyerek, bu yönetmelik kapsamındaki hususlar bakımından bir aksaklık olup olmadığını değerlendirir ve gerekmesi durumunda önleyici/düzeltici tedbirler alır. Bu amaçla Uyum Bölümü, Bankanın İç Denetim Bölümü ile yakın temas halinde çalışır.

Risk Yönetimi Programı

Risk Yönetimi Programı BANKPOZİTİF KREDİ VE KALKINMA BANKASI A.Ş. SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASI VE TERÖRÜN FİNANSMANI İLE MÜCADELE POLİTİKASI Bankacılık mesleğinin temeli güven, itibar ve istikrardır. Türk bankacılık sektörünü

Detaylı

SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASININ ve TERÖRÜN FİNANSMANININ ÖNLENMESİNE DAİR UYUM YÖNETMELİĞİ

SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASININ ve TERÖRÜN FİNANSMANININ ÖNLENMESİNE DAİR UYUM YÖNETMELİĞİ SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASININ ve TERÖRÜN FİNANSMANININ ÖNLENMESİNE DAİR UYUM YÖNETMELİĞİ Bankacılık mesleğinin temeli güven, itibar ve istikrardır. Pasha Yatırım Bankası A.Ş. bu çerçevede, suç gelirlerinin

Detaylı

Risk Yönetimi Programı

Risk Yönetimi Programı BANKPOZITIF KREDI VE KALKINMA BANKASI A.S. UYUM RİSKİ POLİTİKASI Bankacılık mesleğinin temeli güven, itibar ve istikrardır. Türk bankacılık sektörünü oluşturan bankalar; birbirleri, müşterileri ve çalışanları

Detaylı

ING BANK A.Ş. SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASININ VE TERÖRÜN FİNANSMANININ ÖNLENMESİ POLİTİKASI

ING BANK A.Ş. SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASININ VE TERÖRÜN FİNANSMANININ ÖNLENMESİ POLİTİKASI ING BANK A.Ş. SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASININ VE TERÖRÜN FİNANSMANININ ÖNLENMESİ POLİTİKASI ING Bank A.Ş. politikasının temelinde müşteri kaynaklı uyum riskinin yönetimi bulunmakta, ayrıca; Sürekli olarak

Detaylı

Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesi Politikası

Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesi Politikası Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesi Politikası Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Hakkında 1944 yılında Türkiye nin perakende bankacılık odaklı ilk ulusal çaplı özel bankası olarak

Detaylı

ANKARA ANONİM TÜRK SİGORTA ŞİRKETİ

ANKARA ANONİM TÜRK SİGORTA ŞİRKETİ ANKARA ANONİM TÜRK SİGORTA ŞİRKETİ Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesi Hakkında KURUM POLİTİKASI Bu politika, Ankara Anonim Türk Sigorta Şirketi Yönetim Kurulu nun 11.12.2017

Detaylı

SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASININ VE TERÖRÜN FİNANSMANININ ÖNLENMESİ POLİTİKASI

SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASININ VE TERÖRÜN FİNANSMANININ ÖNLENMESİ POLİTİKASI SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASININ VE TERÖRÜN FİNANSMANININ ÖNLENMESİ POLİTİKASI ZİRAAT KATILIM BANKASI A.Ş. SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASININ VE TERÖRÜN FİNANSMANININ ÖNLENMESİ POLİTİKASI Suç gelirlerinin aklanması

Detaylı

NADİR METAL RAFİNERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASININ VE TERÖRÜN FİNANSMANININ ÖNLENMESİ HAKKINDAKİ ŞİRKET POLİTİKASI VE UYGULAMA

NADİR METAL RAFİNERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASININ VE TERÖRÜN FİNANSMANININ ÖNLENMESİ HAKKINDAKİ ŞİRKET POLİTİKASI VE UYGULAMA NADİR METAL RAFİNERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASININ VE TERÖRÜN FİNANSMANININ ÖNLENMESİ HAKKINDAKİ ŞİRKET POLİTİKASI VE UYGULAMA İLKELERİ 1 NADİR METAL RAFİNERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Detaylı

TÜRKİYE KALKINMA BANKASI ANONİM ŞİRKETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASI VE TERÖRİZMİN FİNANSMANI İLE MÜCADELEDE BANKAMIZ POLİTİKASI

TÜRKİYE KALKINMA BANKASI ANONİM ŞİRKETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASI VE TERÖRİZMİN FİNANSMANI İLE MÜCADELEDE BANKAMIZ POLİTİKASI TÜRKİYE KALKINMA BANKASI ANONİM ŞİRKETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASI VE TERÖRİZMİN FİNANSMANI İLE MÜCADELEDE BANKAMIZ POLİTİKASI MART 2014 1.GİRİŞ.1 1.1.AMAÇ...1 1.2.KAPSAM...1 2.RİSK YÖNETİMİ

Detaylı

İÇİNDEKİLER TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş. SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASI VE TERÖRÜN FİNANSMANI İLE MÜCADELE POLİTİKASI

İÇİNDEKİLER TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş. SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASI VE TERÖRÜN FİNANSMANI İLE MÜCADELE POLİTİKASI İÇİNDEKİLER TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş. SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASI VE TERÖRÜN FİNANSMANI İLE MÜCADELE POLİTİKASI 1. POLİTİKANIN TEMEL DAYANAKLARI... 1 2. TANIMLAR... 1 3. POLİTİKANIN AMACI... 2 4. POLİTİKANIN

Detaylı

SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASININ ve TERÖRİZMİN FİNANSMANININ ÖNLENMESİNE DAİR UYUM YÖNETMELİĞİ

SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASININ ve TERÖRİZMİN FİNANSMANININ ÖNLENMESİNE DAİR UYUM YÖNETMELİĞİ SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASININ ve TERÖRİZMİN FİNANSMANININ ÖNLENMESİNE DAİR UYUM YÖNETMELİĞİ İÇİNDEKİLER 1. AMAÇ VE KAPSAM --------------------------------------------------------------------------------

Detaylı

Sayfa 1 G İ R İ Ş A M A Ç

Sayfa 1 G İ R İ Ş A M A Ç G İ R İ Ş T.Vakıflar Bankası T.A.O nun güçlü sermaye yapısına sahip iştiraklerinden biri olan, Bireysel Emeklilik ve Hayat Sigortacılığı branşlarında güvenilir ve dürüst ilkelere dayalı olarak sürdürdüğü

Detaylı

Suç Gelirlerinin Aklanması ve Terörizmin Finansmanı ile Mücadele Politikası

Suç Gelirlerinin Aklanması ve Terörizmin Finansmanı ile Mücadele Politikası İçindekiler 1. Politikanın Temel Dayanakları... 2 2. Tanımlar... 2 3. Politikanın Amacı... 3 4. Politikanın Kapsamı... 3 5. Görev, Yetki ve Sorumluluklar... 3 6. Müşterini Tanı İlkesi... 4 7. Müşteri Kabul

Detaylı

Yüksek riskli müşteri olarak kabul edilirler. Bu kategorideki müşterilerin sürekli takibi aşağıdaki kurallar çerçevesinde gerçekleştirilir.

Yüksek riskli müşteri olarak kabul edilirler. Bu kategorideki müşterilerin sürekli takibi aşağıdaki kurallar çerçevesinde gerçekleştirilir. EK: 2 SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASI VE TERÖRÜN FİNANSMANI İLE MÜCADELEDE AMAÇ Suç gelirlerinin aklanmasının ve terörün finansmanının önlenmesi ile ilgili yükümlülüklere uyumun sağlanmasına, şüpheli işlemlerin

Detaylı

MASAK Şüpheli. Tebliğ 14.01.2014. www.gsghukuk.com

MASAK Şüpheli. Tebliğ 14.01.2014. www.gsghukuk.com MASAK Şüpheli İşlem Bildirimine İlişkin Taslak 14.01.2014 www.gsghukuk.com Şüpheli İşlem Bildirimine İlişkin Taslak 5337 sayılı Suç Gelirleri nin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair

Detaylı

Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine İlişkin Yükümlülüklere Uyum Programı Hakkında Yönetmelik

Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine İlişkin Yükümlülüklere Uyum Programı Hakkında Yönetmelik Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine İlişkin Yükümlülüklere Uyum Programı Hakkında Yönetmelik Ömer Lütfi YALÇIN AKLAMA SUÇU İNCELEME ŞUBE MÜDÜRÜ İçerik 1. SGA ve TF ile Mücadelede

Detaylı

TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş. SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASI VE TERÖRÜN FİNANSMANI İLE MÜCADELE POLİTİKASI

TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş. SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASI VE TERÖRÜN FİNANSMANI İLE MÜCADELE POLİTİKASI 1 TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş. SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASI VE TERÖRÜN FİNANSMANI İLE MÜCADELE POLİTİKASI BÖLÜM I GENEL ESASLAR 1- POLİTİKANIN TEMEL DAYANAKLARI Suç gelirlerinin aklanmasının ve terörün finansmanının

Detaylı

Suç Gelirlerinin Aklanması ve Terörizmin Finansmanı İle Mücadelede KURUM POLİTİKAMIZ

Suç Gelirlerinin Aklanması ve Terörizmin Finansmanı İle Mücadelede KURUM POLİTİKAMIZ Suç Gelirlerinin Aklanması ve Terörizmin Finansmanı İle Mücadelede KURUM POLİTİKAMIZ Hazırlayanlar: Sn.Ertuğrul ÖZDEMİR / MASAK Uyum Görevlisi Sn.Yusuf Emre GÖÇMEN / İç Denetim Direktörü Sn.Necla AKSOY

Detaylı

TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş.

TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş. TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş. SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASI VE TERÖRÜN FİNANSMANININ ÖNLENMESİ UYUM POLİTİKASI UYUM BİRİMİ İÇİNDEKİLER A. AMAÇ... 3 B. KAPSAM... 3 C. HUKUKİ DAYANAK... 3 D. UYUM PROGRAMI... 4

Detaylı

Hayat sigortaları ve/veya emeklilik sözleşmeleri kapsamında iş ilişkisi kurulan müşteriler ile ilgili olarak,

Hayat sigortaları ve/veya emeklilik sözleşmeleri kapsamında iş ilişkisi kurulan müşteriler ile ilgili olarak, EK: 1 AMAÇ SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASI VE TERÖRÜN FİNANSMANI İLE MÜCADELEDE Bu prosedür ile, Suç Gelirlerinin Aklanması ve Terörün Finansmanı İle Mücadele kapsamında yayımlanan ilgili yasal düzenlemeler

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1-(1)Bu Tebliğin amacı, şüpheli işlem bildirimine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir. Dayanak MADDE 2-(1)Bu Tebliğ, Suç Gelirlerinin

Detaylı

Mali Suçları Araştırma Kurulu Genel Tebliği (Sıra No: 13) (25.08.2014)

Mali Suçları Araştırma Kurulu Genel Tebliği (Sıra No: 13) (25.08.2014) Mali Suçları Araştırma Kurulu Genel Tebliği (Sıra No: 13) (25.08.2014) 25 Ağustos 2014 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29099 TEBLİĞ Maliye Bakanlığından: MALİ SUÇLARI ARAŞTIRMA KURULU GENEL TEBLİĞİ (SIRA

Detaylı

MALİ SUÇLARI ARAŞTIRMA KURULU ŞÜPHELİİŞLEM BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ

MALİ SUÇLARI ARAŞTIRMA KURULU ŞÜPHELİİŞLEM BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ MALİ SUÇLARI ARAŞTIRMA KURULU ŞÜPHELİİŞLEM BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ 1 ŞÜPHELİ İŞLEM BİLDİRİMDE BULUNMANIN ÖNEMİ ŞÜPHELİ İŞLEM BİLDİRİMİ, ORGANİZE SUÇLARLA VE TERÖRLE MÜCADELENİN ÖNEMLİ BİR PARÇASIDIR. ŞÜPHELİ

Detaylı

RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI

RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI 1 RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI 1. Amaç Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikasının ( Politika ) amacı Nadir Metal Rafineri San. Ve Tic. A.Ş. nin

Detaylı

IŞIK SİGORTA A.Ş. SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASI VE TERÖRÜN FİNANSMANININ ÖNLENMESİNE DAİR KURUM POLİTİKASI

IŞIK SİGORTA A.Ş. SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASI VE TERÖRÜN FİNANSMANININ ÖNLENMESİNE DAİR KURUM POLİTİKASI IŞIK SİGORTA A.Ş. SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASI VE TERÖRÜN FİNANSMANININ ÖNLENMESİNE DAİR KURUM POLİTİKASI 1 İÇİNDEKİLER 1. Giriş... 5 2. Dayanak... 5 3. Amaç... 5 4. Kapsam... 5 5. Tanımlar ve Kısaltmalar...

Detaylı

Suç Gelirlerinin Aklanması ve Terörizmin Finansmanı İle Mücadelede Uyum Birimi ve Uyum Görevlisinin Yetki ve Sorumlulukları

Suç Gelirlerinin Aklanması ve Terörizmin Finansmanı İle Mücadelede Uyum Birimi ve Uyum Görevlisinin Yetki ve Sorumlulukları Suç Gelirlerinin Aklanması ve Terörizmin Finansmanı İle Mücadelede Uyum Birimi ve Uyum Görevlisinin Yetki ve Sorumlulukları Hazırlayan: Sn.Ertuğrul ÖZDEMİR / Uyum Görevlisi Onaylayan: Sn.Serdar Gül / Yönetim

Detaylı

T.C. Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı. Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Đlişkin

T.C. Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı. Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Đlişkin T.C. Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Đlişkin Kurum Politikaları Sigorta ve Emeklilik Şirketleri Đçin Rehber

Detaylı

- Alım ve/veya satım işlemine konu deniz, hava veya kara nakil vasıtalarının değeri yirmibin TL (20.000 TL) veya üzerinde olduğunda,

- Alım ve/veya satım işlemine konu deniz, hava veya kara nakil vasıtalarının değeri yirmibin TL (20.000 TL) veya üzerinde olduğunda, T.C. MALİYE BAKANLIĞI Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı 1. İLGİLİ MEVZUAT İlgili kanun, yönetmelik ve tebliğlere www.masak.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz. işlem yapılan şahısların da) kimlik

Detaylı

MALİ SUÇLARI ARAŞTIRMA KURULU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 5) DE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

MALİ SUÇLARI ARAŞTIRMA KURULU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 5) DE DEĞİŞİKLİK YAPILDI Sirküler Rapor 20.11.2013/199-1 MALİ SUÇLARI ARAŞTIRMA KURULU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 5) DE DEĞİŞİKLİK YAPILDI ÖZET : Mali Suçları Araştırma Kurulu Genel Tebliği (Sıra No: 10) ile Mali Suçları Araştırma

Detaylı

Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı. Müşterini Tanı-3

Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı. Müşterini Tanı-3 Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı Müşterini Tanı-3 Müşteri kabul Müşteriye gerekli dikkatin gösterilmesi Customer due diligence - CDD Müşteriye gerekli dikkatin gösterilmesi Ne

Detaylı

MÜŞTERİ TANIMA VE KİMLİK TESPİTİ PROSEDÜRÜ

MÜŞTERİ TANIMA VE KİMLİK TESPİTİ PROSEDÜRÜ MÜŞTERİ TANIMA VE KİMLİK TESPİTİ PROSEDÜRÜ İÇİNDEKİLER 1. AMAÇ... 3 2. RİSK ANALİZİ... 3 2.1 OPERASYONEL RISK... 3 2.2 KREDI RISKI... 4 2.3 İTIBAR RISKI... 4 3. TANIMLAR... 4 4. GÖREV VE SORUMLULUKLAR...

Detaylı

Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikası nın oluşturulması, uygulanması ve güncellenmesinin sağlanmasından Banka nın Yönetim Kurulu sorumludur.

Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikası nın oluşturulması, uygulanması ve güncellenmesinin sağlanmasından Banka nın Yönetim Kurulu sorumludur. Yönetim Kurulu Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikası nın oluşturulması, uygulanması ve güncellenmesinin sağlanmasından Banka nın Yönetim Kurulu sorumludur. Denetim Komitesi Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele

Detaylı

YSEK / Uyum Politikası

YSEK / Uyum Politikası 1.0 AMAÇ VE KAPSAM Bu politika; Şirketin, iç ve dış mevzuata uyumunu sağlamayı bu sayede suiistimalin önlenmesi, Gurup davranış kurallarına uyarak etik gerekliliklerin yerine getirilmesi, paydaşların menfaatleri

Detaylı

R.G. 108 09.06.2008 SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASININ ÖNLENMESİ YASASI (4/2008)

R.G. 108 09.06.2008 SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASININ ÖNLENMESİ YASASI (4/2008) R.G. 108 09.06.2008 SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASININ ÖNLENMESİ YASASI (4/2008) Bakan, 4/2008 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Yasası nın 10(2). maddesinin kendisine vermiş olduğu yetkiyi kullanarak

Detaylı

GİRİŞ. A. İç Kontrolün Tanımı, Özellikleri ve Genel Esasları:

GİRİŞ. A. İç Kontrolün Tanımı, Özellikleri ve Genel Esasları: GİRİŞ 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile kamu da mali yönetim ve kontrol sisteminin bütünüyle değiştirilerek, uluslararası standartlara ve Avrupa Birliği Normlarına uygun hale getirilmesi

Detaylı

ETİK İLKELER POLİTİKASI

ETİK İLKELER POLİTİKASI 1. GENEL BİLGİLER 1.1 Amaç Bu politikanın amacı, Albaraka Türk Katılım Bankası A.Ş. nin faaliyetlerinde uyulması gereken etik ilkelerin tanımlanması, sorumlulukların ve ilkelere uyumda gözetilecek esasların

Detaylı

çelebi eğitim danışmanlık mühendislik dış ticaret çelebi EĞİTİM DANIŞMANLIK MÜHENDİSLİK DIŞ TİCARET LTD. ŞTİ. GİZLİLİK İLKESİ

çelebi eğitim danışmanlık mühendislik dış ticaret çelebi EĞİTİM DANIŞMANLIK MÜHENDİSLİK DIŞ TİCARET LTD. ŞTİ. GİZLİLİK İLKESİ çelebi EĞİTİM DANIŞMANLIK MÜHENDİSLİK DIŞ TİCARET LTD. ŞTİ. GİZLİLİK İLKESİ İÇİNDEKİLER Gizlilik İlkesi... 3 Genel Kurallar... 4 Mesleki Gizlilik... 4 Müşteri Çıkarlarının Üstünlüğü ve Önceliği... 5 Yasal

Detaylı

BANKALAR BİRLİĞİ TOPLANTISI

BANKALAR BİRLİĞİ TOPLANTISI BANKALAR BİRLİĞİ TOPLANTISI Mürsel Ali KAPLAN MASAK Başkanı 11 Ağustos 2010 İstanbul SUNUM İÇERİĞİ Aklama ve Terörün n Finansmanı Suçlar ları MASAK Başkanl kanlığının n Yapısı ve Fonksiyonları Şüpheli

Detaylı

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2014/106

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2014/106 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2014/106 Konu: Şüpheli İşlem Bildirimine İlişkin Usul Ve Esasları Yeniden Belirlemek Amacıyla İhdas Edilen 13 Sıra No lu MASAK Genel Tebliği

Detaylı

Nüfus Cüzdanı No: Sürücü Belgesi No: Pasaport No: İkamet Tezkeresi No: Diğer (Adı ve Numarası): Ev:

Nüfus Cüzdanı No: Sürücü Belgesi No: Pasaport No: İkamet Tezkeresi No: Diğer (Adı ve Numarası): Ev: KARA PARA ŞÜPHELİ İŞLEM DAHİLİ BİLDİRİM FORMU GİZLİDİR Gönderilecek Adres: Uyum Birimi Groupama Genel Müdürlük Eski Büyükdere Caddesi No:2 Groupama Plaza Maslak - İstanbul A- FORMU DÜZENLEYEN PERSONELİN

Detaylı

5549 Sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun İle Getirilen Temel Değişiklikler

5549 Sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun İle Getirilen Temel Değişiklikler Bankacılar Dergisi, Sayı 64, 2008 5549 Sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun İle Getirilen Temel Değişiklikler Oktay ÜSTÜN * Değerli katılımcılar, Bankalar Birliği nin değerli temsilcileri,

Detaylı

SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASININ VE TERÖRİZMİN FİNANSMANININ ÖNLENMESİNE İLİŞKİN YÜKÜMLÜLÜKLERE UYUM HAKKINDA BANKAMIZ POLİTİKASI

SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASININ VE TERÖRİZMİN FİNANSMANININ ÖNLENMESİNE İLİŞKİN YÜKÜMLÜLÜKLERE UYUM HAKKINDA BANKAMIZ POLİTİKASI SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASININ VE TERÖRİZMİN FİNANSMANININ ÖNLENMESİNE İLİŞKİN YÜKÜMLÜLÜKLERE UYUM HAKKINDA BANKAMIZ POLİTİKASI ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş. İSTANBUL - TURKİYE 1 ALBARAKA TÜRK KATILIM

Detaylı

Para Aklama Riskinin Yönetimi ve Türk Bankacılık Sisteminde Uygulama Kılavuzu

Para Aklama Riskinin Yönetimi ve Türk Bankacılık Sisteminde Uygulama Kılavuzu Bankacılar Dergisi, Sayı 60, 2007 Para Aklama Riskinin Yönetimi ve Türk Bankacılık Sisteminde Uygulama Kılavuzu TBB-MASAK Çalışma Grubu * Türkiye Bankalar Birliği koordinasyonunda çalışmalarını sürdüren

Detaylı

Maliye Bakanlığından: MALİ SUÇLARI ARAŞTIRMA KURULU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 5)

Maliye Bakanlığından: MALİ SUÇLARI ARAŞTIRMA KURULU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 5) 9 Nisan 2008 ÇARŞAMBA Sayı : 26842 Maliye Bakanlığından: MALİ SUÇLARI ARAŞTIRMA KURULU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 5) 1. Konu 9/1/2008 tarihli ve 26751 sayılı Resmî Gazete de yayımlanarak 1/4/2008 tarihinde

Detaylı

Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine İlişkin Uyum Programı ve Kurum Politikaları

Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine İlişkin Uyum Programı ve Kurum Politikaları Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine İlişkin Uyum Programı ve Kurum Politikaları 1. UYUM PROGRAMI 1.1. Kapsam 1.2. Uyum Görevlisi 2. KURUM POLİTİKASI VE PROSEDÜRLERİ 2.1.

Detaylı

Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine İlişkin Uyum Programı ve Kurum Politikaları

Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine İlişkin Uyum Programı ve Kurum Politikaları Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine İlişkin Uyum Programı ve Kurum Politikaları ARALIK 2009 1. UYUM PROGRAMI 1.1. Kapsam 1.2. Uyum Görevlisi 2. KURUM POLİTİKASI VE PROSEDÜRLERİ

Detaylı

SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASININ VE TERÖRİZMİN FİNANSMANININ ÖNLENMESİ KAPSAMINDA İŞLEMLERİN ERTELENMESİNE DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI

SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASININ VE TERÖRİZMİN FİNANSMANININ ÖNLENMESİ KAPSAMINDA İŞLEMLERİN ERTELENMESİNE DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI Sirküler Rapor Mevzuat 01.08.2016/93-1 SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASININ VE TERÖRİZMİN FİNANSMANININ ÖNLENMESİ KAPSAMINDA İŞLEMLERİN ERTELENMESİNE DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI finansmanının önlenmesi ve bu suçlarla

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2010 / 18 İST, 15.01.2010

SİRKÜLER NO: POZ-2010 / 18 İST, 15.01.2010 SİRKÜLER NO: POZ-2010 / 18 İST, 15.01.2010 ÖZET: Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik ve bununla ilgili tebliğde değişiklik yapıldı. SUÇ

Detaylı

VERGİ İNCELEME VE DENETİM PLANININ HAZIRLANMASI, UYGULANMASI VE SONUÇLARININ İZLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI

VERGİ İNCELEME VE DENETİM PLANININ HAZIRLANMASI, UYGULANMASI VE SONUÇLARININ İZLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI Sirküler Rapor 04.01.2011/ 3-1 VERGİ İNCELEME VE DENETİM PLANININ HAZIRLANMASI, UYGULANMASI VE SONUÇLARININ İZLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI ÖZET : 31/ 12/ 2010 tarihli

Detaylı

YATIRIM FİNANSMAN MENKUL DEĞERLER A.Ş. YATIRIM DANIŞMANLIĞI FAALİYETİ ÇIKAR ÇATIŞMASI POLİTİKASI

YATIRIM FİNANSMAN MENKUL DEĞERLER A.Ş. YATIRIM DANIŞMANLIĞI FAALİYETİ ÇIKAR ÇATIŞMASI POLİTİKASI YATIRIM FİNANSMAN MENKUL DEĞERLER A.Ş. YATIRIM DANIŞMANLIĞI FAALİYETİ ÇIKAR ÇATIŞMASI POLİTİKASI 02.02.2015 A. Amaç Yatırım Finansman Menkul Değerler A.Ş. (Kurum) Sermaye Piyasası Kanunu çerçevesinde yatırım

Detaylı

SUÇ GELĠRLERĠNĠN AKLANMASININ VE TERÖRÜN FĠNANSMANININ ÖNLENMESĠNE ĠLĠġKĠN ANADOLU HAYAT EMEKLĠLĠK POLĠTĠKASI

SUÇ GELĠRLERĠNĠN AKLANMASININ VE TERÖRÜN FĠNANSMANININ ÖNLENMESĠNE ĠLĠġKĠN ANADOLU HAYAT EMEKLĠLĠK POLĠTĠKASI SUÇ GELĠRLERĠNĠN AKLANMASININ VE TERÖRÜN FĠNANSMANININ ÖNLENMESĠNE ĠLĠġKĠN ANADOLU HAYAT EMEKLĠLĠK POLĠTĠKASI I. GĠRĠġ... 2 II. KISALTMALAR VE TANIMLAR... 2 III. AMAÇ... 3 IV. KAPSAM... 3 V. YETKĠ VE SORUMLULUKLAR...

Detaylı

COFACE SİGORTA A.Ş. SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASI VE TERÖRİZMİN FİNANSMANI İLE MÜCADELE POLİTİKASI

COFACE SİGORTA A.Ş. SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASI VE TERÖRİZMİN FİNANSMANI İLE MÜCADELE POLİTİKASI COFACE SİGORTA A.Ş. SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASI VE TERÖRİZMİN FİNANSMANI İLE MÜCADELE POLİTİKASI BÖLÜM I GENEL HÜKÜMLER 1.1. Amaç ve Kapsam Bu politikanın amacı; COFACE Sigorta A.Ş. nin, suç gelirlerinin

Detaylı

Mali Suçları Araştırma Kurulu. Genel Tebliği. Sıra No : 9 (RG: 02.01.2010-27450)

Mali Suçları Araştırma Kurulu. Genel Tebliği. Sıra No : 9 (RG: 02.01.2010-27450) Maliye Bakanlığından: Mali Suçları Araştırma Kurulu Genel Tebliği Sıra No : 9 (RG: 02.01.2010-27450) 9/1/2008 tarihli ve 26751 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak 1/4/2008 tarihinde yürürlüğe giren Suç

Detaylı

SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASI VE TERÖRÜN FİNANSMANI İLE MÜCADELE PROSEDÜRÜ

SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASI VE TERÖRÜN FİNANSMANI İLE MÜCADELE PROSEDÜRÜ Genel Doküman Bilgisi Versiyon: [2.0] Versiyon durumu: [FİNAL] Versiyon tarihi: [16.05.2016] Doküman referans no: [PRS.SATFM.01] Doküman ile ilgili her türlü soru, değişiklik talebi için lütfen aşağıdaki

Detaylı

TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş.

TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş. TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş. Doküman No: Y19-1124-2.0.0 02.05.2018 İÇİNDEKİLER A. TANIMLAR VE KISALTMALAR... 3 B. AMAÇ... 7 C. KAPSAM... 7 D. HUKUKİ ÇERÇEVE... 8 E. GRUP İÇİ UYUM SÜRECİ VE SORUMLULUKLAR...

Detaylı

Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine

Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik Bakanlar Kurulu Kararı -BKK Tarih: 09 Ocak 2008 - Çarşamba Resmi Gazete Sayısı: 26751 Karar Sayısı:

Detaylı

RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI YÜNSA YÜNLÜ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI YÜNSA YÜNLÜ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI YÜNSA YÜNLÜ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 1 1. Amaç Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikasının ( Politika ) amacı Yünsa Yünlü Sanayi ve Ticaret A.Ş. nin Yünsa da da

Detaylı

Ürün ve hizmet başvurularını işleme alma, ödeme ve işlemler gerçekleştirme, talimatları ya da talepleri tamamlama

Ürün ve hizmet başvurularını işleme alma, ödeme ve işlemler gerçekleştirme, talimatları ya da talepleri tamamlama Gizlilik Politikası Bu Gizlilik Politikası, Standard Chartered Grup un ( SCB, biz veya bizim ) herhangi bir üyesi tarafından Kişisel Verilerin toplanması, kullanılması ve ifşa edilmesi hakkındadır. Kişisel

Detaylı

Mali Suçları Araştırma Kurulu. Genel Tebliği. Sıra No : 7 (RG: 02.12.2008-27072)

Mali Suçları Araştırma Kurulu. Genel Tebliği. Sıra No : 7 (RG: 02.12.2008-27072) Mali Suçları Araştırma Kurulu Genel Tebliği Sıra No : 7 (RG: 02.12.2008-27072) 1. Konu 9/1/2008 tarihli ve 26751 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak 1/4/2008 tarihinde yürürlüğe giren Suç Gelirlerinin

Detaylı

TÜRKĠYE Ġġ BANKASI A.ġ. SUÇ GELĠRLERĠNĠN AKLANMASI VE TERÖRĠZMĠN FĠNANSMANI ĠLE MÜCADELE POLĠTĠKASI

TÜRKĠYE Ġġ BANKASI A.ġ. SUÇ GELĠRLERĠNĠN AKLANMASI VE TERÖRĠZMĠN FĠNANSMANI ĠLE MÜCADELE POLĠTĠKASI TÜRKĠYE Ġġ BANKASI A.ġ. SUÇ GELĠRLERĠNĠN AKLANMASI VE TERÖRĠZMĠN FĠNANSMANI ĠLE MÜCADELE POLĠTĠKASI 2017-1 ĠÇĠNDEKĠLER 1- GĠRĠġ... 1 2- TANIMLAR... 1 3- AMAÇ VE KAPSAM... 3 4- GÖREV, YETKĠ VE SORUMLULUKLAR...

Detaylı

Aracı Kurumlar İçin Uyum Programı Hazırlama Rehberi

Aracı Kurumlar İçin Uyum Programı Hazırlama Rehberi Aracı Kurumlar İçin Uyum Programı Hazırlama Rehberi Ocak 2009 Yayın Adı : Aracı Kurumlar İçin Uyum Programı Hazırlama Rehberi Hazırlayan : Av. Aslı Özkan Yayın No. : 40 Bu kitap Türkiye Sermaye Piyasası

Detaylı

SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri

SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri www..pwc.com.tr SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri Bilgi Sistemleri Yönetimi Tebliği ve Bilgi Sistemleri Bağımsız Denetim Tebliği 05.01.2018 tarih 30292 sayılı Resmi Gazete

Detaylı

TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş.

TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş. TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş. Doküman No: Y28-1124-3.0.0 02.05.2018 İÇİNDEKİLER A. TANIMLAR VE KISALTMALAR... 3 B. AMAÇ...7 C. KAPSAM... 8 D. HUKUKİ ÇERÇEVE... 8 E. UYUM PROGRAMI... 8 F. RİSK YÖNETİMİ... 9

Detaylı

Arkan & Ergin Uluslararası Denetim ve Y.M.M. A.Ş.

Arkan & Ergin Uluslararası Denetim ve Y.M.M. A.Ş. İstanbul, 02.12.2008 7 Sıra No.lu Mali Suçları Araştırma Kurulu Genel Tebliği Yayımlandı DUYURU NO:2008/128 02.12.2008 tarih ve 27072 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 7 Sıra No.lu Mali Suçları Araştırma

Detaylı

TİCARÎ SIR, BANKA SIRRI VE MÜŞTERİ SIRRI HAKKINDA KANUN TASARISI

TİCARÎ SIR, BANKA SIRRI VE MÜŞTERİ SIRRI HAKKINDA KANUN TASARISI TİCARÎ SIR, BANKA SIRRI VE MÜŞTERİ SIRRI HAKKINDA KANUN TASARISI Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu Kanunun amacı; kamu kurum ve kuruluşları ile iktisadî, ticarî ve malî sektörlerde üretim, tüketim ve hizmet

Detaylı

RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI AKBANK T.A.Ş.

RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI AKBANK T.A.Ş. RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI AKBANK T.A.Ş. 1 1. Amaç Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikasının (Politika) amacı AKBANK T.A.Ş nin ( Banka ) faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde geçerli rüşvet

Detaylı

SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASI VE TERÖRÜN FİNANSMANI İLE MÜCADELEDE KURUM POLİTİKALARI

SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASI VE TERÖRÜN FİNANSMANI İLE MÜCADELEDE KURUM POLİTİKALARI SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASI VE TERÖRÜN FİNANSMANI İLE MÜCADELEDE KURUM POLİTİKALARI Onaylayan : Dominique UZEL (İç Sistemlerden Sorumlu YK Üyesi) Onay Tarihi : 30.11.2016 İçindekiler 1 GİRİŞ... 5 2 TANIM

Detaylı

MALİ SUÇLARI ARAŞTIRMA KURULU ŞÜPHELİ İŞLEM BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ

MALİ SUÇLARI ARAŞTIRMA KURULU ŞÜPHELİ İŞLEM BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ MALİ SUÇLARI ARAŞTIRMA KURULU ŞÜPHELİ İŞLEM BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ 1 ŞÜPHELİ İŞLEM BİLDİRİMDE BULUNMANIN ÖNEMİ Amaçlar Suç ve suç bağlantılı gelirler ile mücadelede finansal kuruluşlarla işbirliği Mali sektörün

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET İÇİ EĞİTİM SUNUMU 02 MAYIS 2014

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET İÇİ EĞİTİM SUNUMU 02 MAYIS 2014 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET İÇİ EĞİTİM SUNUMU 02 MAYIS 2014 İÇ KONTROL SİSTEMİ VE KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI DERLEYEN CUMALİ ÇANAKÇI Şube Müdürü SUNUM PLANI İç Kontrol

Detaylı

Suç Gelirlerinin Aklanması ve Terörün Finansmanı ile Mücadelede Önleyici Tedbirler

Suç Gelirlerinin Aklanması ve Terörün Finansmanı ile Mücadelede Önleyici Tedbirler T.C. MALİYE BAKANLIĞI Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı Suç Gelirlerinin Aklanması ve Terörün Finansmanı ile Mücadelede Önleyici Tedbirler -Müşterinin Tanınmasına İlişkin Esaslar- Çağatay USLUOĞLU

Detaylı

EFES HAVLU TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.

EFES HAVLU TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş. RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI DOK.NO YAYIN TARİHİ : EEK.02 :02.11.2015 EFES HAVLU TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş. ANKARA ASF.ÜZERİ 26. KM. CUMHURİYET MAH.NO.31 HONAZ-DENİZLİ TELEFON: 0.258.814 50

Detaylı

GERÇEK FAYDALANICININ TANINMASI

GERÇEK FAYDALANICININ TANINMASI Müşterinin Tanınması Yükümlülüğü Çerçevesinde GERÇEK FAYDALANICININ TANINMASI Nisan 2016 Yayın No: 28 Rehber BU BİLGİLENDİRME REHBERİNDE ESAS OLARAK; ÖNLEYİCİ TEDBİRLERDEN MÜŞTERİNİN TANINMASI YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Detaylı

MEHMET ŞİRİN DENETİM STANDARTLARI DAİRESİ BAŞKANI

MEHMET ŞİRİN DENETİM STANDARTLARI DAİRESİ BAŞKANI MEHMET ŞİRİN DENETİM STANDARTLARI DAİRESİ BAŞKANI Bağımsız Denetim Standartları 1. Kilit Terimlerin Belirlenmesi 2. Metnin Çevrilmesi 3. İlk Uzman Kontrolü 4. Çapraz Kontrol İkinci Uzman Kontrolü 5. Metnin

Detaylı

Bilgi Sistemleri Risk Yönetim Politikası

Bilgi Sistemleri Risk Yönetim Politikası POLİTİKASI Sayfa :1/7 Bilgi Sistemleri Risk Yönetim Politikası Doküman Bilgileri Adı: Bilgi Sistemleri Risk Yönetim Politikası Doküman No: 01 Revizyon No: İlk yayındır Doküman Tarihi: 01.10.2014 Referans

Detaylı

TAKASBANK BORSA İSTANBUL A.Ş. KIYMETLİ MADENLER VE TAŞLAR PİYASASI TAKAS VE TEMİNAT İŞLEMLERİ ÜYELİK SÖZLEŞMESİ

TAKASBANK BORSA İSTANBUL A.Ş. KIYMETLİ MADENLER VE TAŞLAR PİYASASI TAKAS VE TEMİNAT İŞLEMLERİ ÜYELİK SÖZLEŞMESİ TAKASBANK BORSA İSTANBUL A.Ş. KIYMETLİ MADENLER VE TAŞLAR PİYASASI TAKAS VE TEMİNAT İŞLEMLERİ ÜYELİK SÖZLEŞMESİ Bu sözleşme; Şişli Merkez Mahallesi Merkez Cad. No:6, 34381 Şişli İSTANBUL adresinde faaliyet

Detaylı

REPO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ (III-45.2) (6/12/2015 tarihli ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.)

REPO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ (III-45.2) (6/12/2015 tarihli ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.) ARACI KURUMLAR TARAFINDAN YAPILACAK REPO VE TERS REPO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ (III-45.2) (6/12/2015 tarihli ve 29554 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASININ VE TERÖRÜN FİNANSMANININ ÖNLENMESİNE DAİR TEDBİRLER HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASININ VE TERÖRÜN FİNANSMANININ ÖNLENMESİNE DAİR TEDBİRLER HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 9 Ocak 2008 ÇARŞAMBA Sayı : 26751 Karar Sayısı : 2007/13012 Ekli Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik in yürürlüğe konulması; Maliye Bakanlığının

Detaylı

1- Neden İç Kontrol? 2- İç Kontrol Nedir?

1- Neden İç Kontrol? 2- İç Kontrol Nedir? T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI KİHBİ Dairesi Başkanlığı 10 SORUDA İÇ KONTROL MAYIS 2014 ANKARA 1- Neden İç Kontrol? Dünyadaki yeni gelişmeler ışığında yönetim anlayışı da değişmekte ve kamu yönetimi kendini sürekli

Detaylı

ÇIKAR ÇATIŞMASI POLİTİKALARI v1

ÇIKAR ÇATIŞMASI POLİTİKALARI v1 İŞ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. ÇIKAR ÇATIŞMASI POLİTİKALARI 02.12.2014 149.v1 Mevzuat Uygunluk Müdürlüğü Onaylayan: Yönetim Kurulu İçindekiler 1. Amaç... 2 2. Dayanak... 2 3. Kapsam... 2 4. Tanımlar Ve

Detaylı

VERBİS. Kişisel Verileri Koruma Kurumu. Veri Sorumluları Sicili. Nedir?

VERBİS. Kişisel Verileri Koruma Kurumu. Veri Sorumluları Sicili. Nedir? VERBİS Kişisel Verileri Koruma Kurumu Veri Sorumluları Sicili 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanun un Veri Sorumluları Sicili başlıklı 16.maddesine göre Kurulun gözetiminde, Başkanlık tarafından

Detaylı

10 SORUDA İÇ KONTROL

10 SORUDA İÇ KONTROL T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı 10 SORUDA İÇ KONTROL 1 Neden İç Kontrol? Dünyadaki yeni gelişmeler ışığında yönetim anlayışı da değişmekte ve kamu yönetimi kendini

Detaylı

Revizyon_3_17.12.2012 YAPI KREDİ SİGORTA A.Ş. SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASI ve TERÖRÜN FİNANSMANI İLE MÜCADELEDE KURUM POLİTİKAMIZ

Revizyon_3_17.12.2012 YAPI KREDİ SİGORTA A.Ş. SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASI ve TERÖRÜN FİNANSMANI İLE MÜCADELEDE KURUM POLİTİKAMIZ YAPI KREDİ SİGORTA A.Ş. SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASI ve TERÖRÜN FİNANSMANI İLE MÜCADELEDE KURUM POLİTİKAMIZ 1 İSTANBUL - 2012 İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ 1 2. AMAÇ 2 3. KAPSAM 2 4. KISALTMALAR ve TANIMLAR 2 5.

Detaylı

ETHICA SİGORTA A.Ş. SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASI ve TERÖRÜN FİNANSMANI İLE MÜCADELEDE KURUM POLİTİKAMIZ

ETHICA SİGORTA A.Ş. SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASI ve TERÖRÜN FİNANSMANI İLE MÜCADELEDE KURUM POLİTİKAMIZ ETHICA SİGORTA A.Ş. SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASI ve TERÖRÜN FİNANSMANI İLE MÜCADELEDE KURUM POLİTİKAMIZ 1 İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ 4 2. AMAÇ 4 3. KAPSAM 4 4. KISALTMALAR ve TANIMLAR 5 5. RİSK YÖNETİMİ 5 5.1.

Detaylı

TÜRKİYE DENETİM STANDARTLARI RİSKİN ERKEN SAPTANMASI SİSTEMİ VE KOMİTESİ HAKKINDA DENETÇİ RAPORUNA İLİŞKİN ESASLARA YÖNELİK İLKE KARARI

TÜRKİYE DENETİM STANDARTLARI RİSKİN ERKEN SAPTANMASI SİSTEMİ VE KOMİTESİ HAKKINDA DENETÇİ RAPORUNA İLİŞKİN ESASLARA YÖNELİK İLKE KARARI TÜRKİYE DENETİM STANDARTLARI RİSKİN ERKEN SAPTANMASI SİSTEMİ VE KOMİTESİ HAKKINDA DENETÇİ RAPORUNA İLİŞKİN ESASLARA YÖNELİK İLKE KARARI 18 Mart 2014 SALI Resmî Gazete Sayı : 28945 KURUL KARARI Kamu Gözetimi,

Detaylı

AKTİF AKADEMİ EĞİTİM MERKEZİ

AKTİF AKADEMİ EĞİTİM MERKEZİ DAR KAPSAMLI SERMAYE PİYASASI MEVZUATI VE MESLEK KURALLARI DENEME SINAVI 1. 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu na göre aşağıdakilerden hangisi yatırım fonu kurucusu olabilir? A) Yatırım Ortaklıkları B)

Detaylı

SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASI VE TERÖRÜN FİNANSMANI İLE MÜCADELEDE KURUM POLİTİKALARI

SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASI VE TERÖRÜN FİNANSMANI İLE MÜCADELEDE KURUM POLİTİKALARI SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASI VE TERÖRÜN FİNANSMANI İLE MÜCADELEDE KURUM POLİTİKALARI Onaylayan : Dominique Uzel (İç Sistemlerden Sorumlu YK Üyesi) Onay Tarihi : 13.02.2013 İçindekiler 1 GİRİŞ... 5 2 TANIM

Detaylı

MALİ SUÇLARI ARAŞTIRMA KURULU

MALİ SUÇLARI ARAŞTIRMA KURULU T.C. Maliye Bakanlığı MALİ SUÇLARI ARAŞTIRMA KURULU TSB-MASAK ÇALIŞTAYI 05.11.2014 Revza ERDOĞAN Maliye Uzmanı İÇERİK Mevzuatımızda Yapılan Değişiklikler (2014 değişiklikleri) Yükümlülük Denetimleri Şüpheli

Detaylı

SAF GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI

SAF GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI SAF GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI 1. Amaç: Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikasının (Politika) amacı SAF GYO A.Ş nin ( Şirket ) faaliyet gösterdiği sektörde

Detaylı

SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASI VE TERÖRÜN FİNANSMANI İLE MÜCADELEDE KURUM POLİTİKALARI

SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASI VE TERÖRÜN FİNANSMANI İLE MÜCADELEDE KURUM POLİTİKALARI SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASI VE TERÖRÜN FİNANSMANI İLE MÜCADELEDE KURUM POLİTİKALARI Onaylayan : Dominique UZEL (İç Sistemlerden Sorumlu YK Üyesi) Onay Tarihi : 13.02.2013 İçindekiler 1 GİRİŞ... 5 2 TANIM

Detaylı

T.C. AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE

T.C. AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE T.C. AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam Madde(1)- (1)Bu yönergenin amacı,

Detaylı

DENETİM KOMİTESİ ÇALIŞMA ESASLARI Madde 1: Kapsam ve Yasal Dayanak Bu çalışma esasları ( Çalışma Esasları ) Mavi Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş.

DENETİM KOMİTESİ ÇALIŞMA ESASLARI Madde 1: Kapsam ve Yasal Dayanak Bu çalışma esasları ( Çalışma Esasları ) Mavi Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş. DENETİM KOMİTESİ ÇALIŞMA ESASLARI Madde 1: Kapsam ve Yasal Dayanak Bu çalışma esasları ( Çalışma Esasları ) Mavi Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş. ("Şirket") Yönetim Kurulu Denetim Komitesi'nin ("Komite") görev

Detaylı

MEKSA YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.

MEKSA YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. MEKSA YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. SUÇ GELĐRLERĐNĐN AKLANMASININ VE TERÖRĐZMĐN FĐNANSMANININ ÖNLENMESĐ PROGRAMI KURUM POLĐTĐKALARI Amaç :Meksa Yatırım Menkul Değerler A.Ş nin, suç gelirlerinin aklanmasının

Detaylı

İSTANBUL TAKAS VE SAKLAMA BANKASI A.Ş. NİN BORSA İSTANBUL A.Ş KIYMETLİ MADENLER PİYASASINDA YÜRÜTECEĞİ NAKİT TAKAS VE TEMİNAT

İSTANBUL TAKAS VE SAKLAMA BANKASI A.Ş. NİN BORSA İSTANBUL A.Ş KIYMETLİ MADENLER PİYASASINDA YÜRÜTECEĞİ NAKİT TAKAS VE TEMİNAT İSTANBUL TAKAS VE SAKLAMA BANKASI A.Ş. NİN BORSA İSTANBUL A.Ş KIYMETLİ MADENLER PİYASASINDA YÜRÜTECEĞİ NAKİT TAKAS VE TEMİNAT işlemleri HİZMETİ VE BU HİZMETE İLİŞKİN ESASLAR YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Genel

Detaylı

SERA GAZI EMİSYON AZALTIMI SAĞLAYAN PROJELERE İLİŞKİN SİCİL İŞLEMLERİ TEBLİĞİ

SERA GAZI EMİSYON AZALTIMI SAĞLAYAN PROJELERE İLİŞKİN SİCİL İŞLEMLERİ TEBLİĞİ SERA GAZI EMİSYON AZALTIMI SAĞLAYAN PROJELERE İLİŞKİN SİCİL İŞLEMLERİ TEBLİĞİ Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; iklim değişikliği ile mücadele kapsamında sera gazı emisyonlarının azaltılması, sınırlandırılması

Detaylı

Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik Kapsamında Getirilen Temel Değişiklikler

Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik Kapsamında Getirilen Temel Değişiklikler Bankacılar Dergisi, Sayı 64, 2008 Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik Kapsamında Getirilen Temel Değişiklikler Aysel YILDIRIM * Sayın Başkan,

Detaylı

SONRADAN KONTROL VE RİSKLİ İŞLEMLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ

SONRADAN KONTROL VE RİSKLİ İŞLEMLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ SONRADAN KONTROL VE RİSKLİ İŞLEMLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ Başbakanlık (Gümrük Müsteşarlığı) tan:27.10.2008 tarih ve 27037 sayılı R.G. Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu

Detaylı

KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI

KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI 1. AMAÇ Petkim Petrokimya Holding A.Ş. Yönetim Kurulu bünyesinde 22/01/2010 tarih ve 56-121 sayılı Yönetim Kurulu kararı ile kurulan Kurumsal Yönetim

Detaylı

KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI REHBERİ. Ramazan ŞENER Mali Hizmetler Uzmanı. 1.Giriş

KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI REHBERİ. Ramazan ŞENER Mali Hizmetler Uzmanı. 1.Giriş KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI REHBERİ 1.Giriş Ramazan ŞENER Mali Hizmetler Uzmanı Kamu idarelerinin mali yönetimini düzenleyen 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu 10.12.2003

Detaylı

İstanbul, 16 Nisan 2008 2008/1557. Konu: Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mevzuat hk.

İstanbul, 16 Nisan 2008 2008/1557. Konu: Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mevzuat hk. TSPAKB TÜRKİYE SERMAYE PİYASASI ARACI KURULUŞLARI BİRLİĞİ Büyükdere Cad.No:173 1. Levent Plaza A-Blok Kat:4 34394 1. Levent-İstanbul Tel : (212) 280 85 67 Faks : (212) 280 85 89 www.tspakb.org.tr İstanbul,

Detaylı

Gümrük Kanunu-Genel Hükümler (Amaç, Kapsam ve Temel Tanımlar) (Md.1-4) 4458 Sayılı GÜMRÜK KANUNU. 4/11/1999 tarihli ve sayılı Resmi Gazete

Gümrük Kanunu-Genel Hükümler (Amaç, Kapsam ve Temel Tanımlar) (Md.1-4) 4458 Sayılı GÜMRÜK KANUNU. 4/11/1999 tarihli ve sayılı Resmi Gazete Gümrük Kanunu-Genel Hükümler (Amaç, Kapsam ve Temel Tanımlar) (Md.1-4) Amaç, Kapsam ve Temel Tanımlar 4458 Sayılı GÜMRÜK KANUNU 4/11/1999 tarihli ve 23866 sayılı Resmi Gazete 4/11/1999 tarihli ve 23866

Detaylı