Vitalitec tarafından imal edilen yeni nesil göğüs kemiği kapatma aleti önemli geliģmeler sunmaktadır.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Vitalitec tarafından imal edilen yeni nesil göğüs kemiği kapatma aleti önemli geliģmeler sunmaktadır."

Transkript

1 Bilgi için, lütfen 1993 yılında yayınlanmış bilimsel bir belge bulunuz Bu klinik araştırma ilk nesil gögüs kemiği ürünü olan «Cotrel-Dubousset - tel» ile gerçekleştirilmiştir. Vitalitec tarafından imal edilen yeni nesil göğüs kemiği kapatma aleti önemli geliģmeler sunmaktadır.

2 Cotrel-Dubousset ürünlerle Sternotomi kapanması J.M. Combes 1, J.M. Carrie 1, Ph. Soula 1, J.L. Tricoire 2 and A. Cerene 1 Ann Chir: Chir thorac kardio-vask, 1993, 47 No. 2, ÖZET: Yazarlar orta sternotomi kapanmasının, iki ya da üç Cotrel-Dubousset tel kullanılarak oluģturulan ani kompresyon esasına dayanan basit bir yöntemini açıklarlar. Bu yöntem kemik kaynaması gerçekleģtirilmiģ 100 hasta üzerinde kullanılmıģtır. Bu yöntem öncelikle 9 çeģit (%9) septik gögüs kemiği pseudarthrosisinde ve yüksek risk taģıyan hastalarda ( yaģ, ağır gögüs kemiği osteoporosisi, obezite, diyabet kronik solunum yetmezliğine bağlı olarak) veya iç meme yollarının reseksiyonu için ameliyatın gerekli olması durumunda kullanılır. ANAHTAR KELİMELER: Sternotomi; risk faktörleri; göğüs kemiği pseudarthrosisi; Cotrel- Dubousset ürünler; kompresyon. GİRİŞ Orta sternotomiden sonra göğüs kemiğinin yarma ya da delme suretiyle açılması (dehiscence), özellikle de sepsis durumunda, ölüme ve enfeksiyona neden olduğundan, ciddi bir problemdir. GiriĢ noktası olan akciğerler arası boģlukta katlanılmaz acılara neden olduğundan yalnızca tedavi uygulamaları değil, önleyici uygulamalar da sorunludur. Komplike olmayan, aseptik göğüs kemiği yarma veya delme iģleminin (dehiscence) gerçekleģtirilmesi çok düģük bir ihtimaldir. Literatüre girmiģ bir inceleme göstermektedir ki, göğüs kemiği enfeksiyonları ister yüzeysel, ister derinden (mediastinitis) olsun %0.2 ile % 8.4 oranında komplikasyon yaratmaktadır [1-7]. ġekiller göğüs kemiğini delme ya da yarma iģleminin ciddiyetini göstermektedir. Kompresyon ve göğüs kemiği konsodilasyonu uygulamalarında Cotrel-Dubousset ürünlerini kullanma konusunda tecrübeli olduğumuzu beyan ederiz. Bu, öncelikle göğüs kemiği iltihabının tedavisinde ve göğüs kemiğinin yarma ya da delme suretiyle açılması riskini taģıyan hastalarda sternotomi kapanmasında kullanılır. 1 Kardiyovasküler Operasyon Departmanı (Prof. A. Cerene) 2 Travmatoloji ve Ortopedi Departmanı (Prof. Utheza) CHR Rangueil, Jean-Poulhes Bulvarı, Toulouse Cedex.

3 MATERYAL VE METOD Ameliyat tekniği Harrington telleri esasına dayanarak geliģtirilmiģ olan bu metal alet oldukça sağlamdır ve omurga ameliyatlarında çok uzun zamandır kullanılagelmiģtir. GeniĢ çeneli iki tel lifli bir Ģaft ile bağlanmıģtır. Tellerden birisi tabanıyla bir uca sabitlenmiģken, diğeri de Ģaftın üzerinde gelip gidebilmektedir. Kayabilen tel bir vida somunuyla kilitlenebilmektedir. Bu tel, telin tabanına tutturulmuģ bir cıvata yardımıyla Ģaftın üstünde kilitlenebilir, böylelikle çıkıntı oluģturmaz. 2 ya da 3 teli yerleģtirmek 10 ile 15 dakika zaman alır (birisi göğüs kemiğinin manibruyumuna, bir ya da ikisi, uzunluğuna bağlı olarak, vücuda yerleģtirilebilir. Kenar kancalar iki benzer interkostal telin ayrılmasından (ICS) sonra sokulur. ICS, eğer operasyon sırasında ayrılmamıģsa, alttaki kanalın (IMA) zarar görmemesine dikkat edilerek bir elektrik bistürisiyle ayrılmaktadır. ġaftın üzerine bağlanan kancalar yakınlaģtırılır, sonra da kompresyonun altına yerleģtirilir ve kilitlenir. ġaftın geri kalan kısmı ayırma pensleriyle kesilir. ICS, eğer hemostatis gerekliyse, telle temas edecek Ģekilde yerleģtirilir. Tekrarlanan ameliyat durumunda, iki telin arasındaki Ģaft ayırma pensleriyle derhal kesilir. Bu yöntemin kullanımıyla gerçekleģen göğüs kemiğinin osteosentezi kısa zamanda kesin sabitlik sağlar. Bu kompresyon yöntemi, konsolidasyondan öncesi süreci çok uzun olan enfeksiyon söz konusu değilse, kemik konsolidasyonunu ortalama 45 günde sağlar. Teller hastanın lokal rahatsızlığına sebep oluyorsa, çıkarılmaları için en az üç ay beklenmesini tavsiye ederiz. YÖNTEMĠN DENENDĠĞĠ HASTALAR Yöntemin denendiği hastalar 97 si erkek olmak üzere, 100 kiģiydiler(97%). Hastaların ortalama yaģı 66 ydı (48 ile 79 yaģ arası). 29 vakada (29%) 70 üzeri yaģ, 26 vakada obezite (26%), 26 vakada diyabet (26%), ve 17 (17%) vakada ise kronil solunum yetersizliği risk faktörleri olarak ortaya çıkmıģtır. 11 hastada ise (11%) iki risk faktörü birden görülmüģtür. Ameliyat belirtisi 8 vakada (8%) kalp valfi, 12 vakada (12%) tek damarda yapılan aortokoroner bypass, single aortocoronary bypasses with the IMA in 22 vakada (22%) IMA ile yapılan tek aortokoroner bypass ve 58 vakada (58%) ise karıģık aortakoroner bypasslar (IMA ve damar(lar) olarak ortaya çıkmıģtır. Yöntemin denendiği hastalar arasında her iki IMA yı da kullanan hasta yoktur.

4 Cotrel-Dubousset telleri ikinci-hat uygulamalarında tedavi amaçlı olarak, örn. 11 (%11) hastanın ilk kardiyak operasyonlarında aralıklarla kullanılmıģtır; bu hem iltihaplanma hem de fistülleģmiģ kemik pseudarthrosisi dolayısıyla oluģan ağrılı septik kemik pseudarthrosisi olan 9 hastadan (%9) yalnızca 1 (%1) vaka tarafından katlanılmaz bir acı halini almıģtır. Osteoporotik kemikli önceki bir ameliyat sonrası tekrar edilen hemostatis operasyonuna bağlı olarak geliģen mümkün ikincil bir dehissens yalnız 1 (%1) vakada söz konusu olmuģtur. Tel enfeksiyonu durumlarında, teller, kemikle temas eder Ģekilde yerleģtirilen ve ameliyattan 15 gün sonra çıkarılan genta yuvarlar eģliğinde kullanılır. Hasta 4 aydan 2 yıla varan bir süre içinde klinik check-upa girmiģtir. SONUÇLAR Her vakada kemik sağlamlığı sağlanmıģtır. Bu konuda klinik olarak da fikir birliğine varılmıģtır, x-ıģını veya görüntülemenin rutin olarak gerekli olduğunu düģünmemekteyiz. Septik göğüs kemiği pseudarthrosis rahatsızlığı olan 9 hastada göğüs kemiği kısımlarında tellerle durdurulması ve kemik konsolidasyonu eksizsiz olarak sağlanmıģtır. 20 (%20) vakada teller çevresinde oluģan ve kendiliğinden iyileģen bir kaç deri enfeksiyonu durumu gözlemlenmiģtir. Omuzlara kadar varan kemik orta dereceli ağrılarından dolayı 6 (%6) hastadan teller çıkarılmıģtır. Aletler çıkarıldığında bu ağrılar ortadan kalmıģtır. Her vakada kemik konsolidasyonu sağlanmıģtır. Tellerin gerek çnleyici gerekse de tedavi amaçlı kullanıldığı hiçbir hastada enfeksiyona rastlanmamıģtır.

5 TARTIŞMA Orta sternotomiden sonra uygulanan göğüs kemiğinin yarılması veya delinmesi iģlemi (dehiscence) ciddi ve kompleks bir iģlemdir ve kalp operasyonlarında belirtiler daha da fazlalaģmaktadır.geçmiģteki karģıt belirtiler bu gün risk faktörü halini almıģtır : yaģ, obezite, kronik solunum yetmezliği ve göğüs kemiği osteoporosis artık artan sıklıkla karģılaģılmaktadır. Koroner bypass için yaygın IMA ve hatta iki IMA kullanımı, sonuç olarak ortaya çıkan gögüs kemiği devaskülerleģmesine bağlı göğüs kemiğinin yarılmasının önemli bir faktörüdür [8-13]. YayınlanmıĢ çeģitli araģtırmalar [2, 12, 14-18] risk faktörlerinin olduğu göğüs kemiği komplikasyonlarını iģaret etmektedir. Ġltihap yatıģtırıcılı veya iltihap yatıģtırıcısız tellerin (sentetik, çelik) kullanılmasıyla gerçekleģtirilen alıģılagelmiģ kapatma yöntemleri kemiğin iyi birleģmesi için göğüs kompresyonunu garanti edemez. Teller sıkıldığında, öksürme ve üst organların hareket etmesi gibi göğüs kemiği üzerinde büyük bir baskı yapan durumlarda kemiğe batabilir. Ancak, göğüs kemiğinin yapısına uyum gösteren teller kemiği destekler ve etkili bir kompresyon sağlar. Kompleks kapatma ve mediastinitisin tedavisi için pek az vakada çeģitli sistemlerden bahsedilmektedir : çelik telli sekiz kapanma Ģekli (19), düğme deliği kapanması. [20], metal yakalar, perikostal metal teller [21], ve Knodt kompresyon sistemi; Miller [22] 1988 yılında, obez bir hastada göğüs kafesi uygulaması için Cotrel-Dubousset sistemini ilk olarak kullanmıģtır. Biz de Cotrel-Dubousset telleri 2 yıldan uzun bir süredir kullanmaktayız. Kullanım süremiz boyunca, göğüs kafesinin sabitliğinin her zaman sağlandığını ve ölüm ve enfeksiyon oranlarının düģtüğünü görmekteyiz. Dahası, bu sistemin biyomekanik alanında kullanılması göğüs kemiği bölümlerinin birleģtirilmesi ve kompresyonuna olanak sağlamıģtır. Bu yöntem, aynı zamanda, septic durumlarda bile kemiğin tam olarak konsolidasyonunu sağlamaktadır ki bu alıģılagelmiģ hiçbir kapatma tekniğiyle bu kadar kesin sağlanamamaktadır. SONUÇ Bu bakımdan, Cotrel-Dubousset ürünleri, bize göre, aşağıdaki gibi belirtilmiştir: - Göğüs kafesinin yarılması ya da delinmesinin (dehiscence )tedavisinde kullanılır. Bu tedavi ürünlerin yerleģtirilmesiyle gerçekleģir veya göğüs kafesi delinmesiyle beraber iltihaplanma ortaya çıkmıģsa, gentayuvarlar göğüs kafesiyle temas edecek Ģekilde yerleģtirilir; - Göğüs kemiğinin yarılması ya da delinmesinin (dehiscence) önleyici uygulamalarında :yüksek risk taģıyan hastalarda, örn. Ağır göğüs kemiği osteoporosisi olanlarda ve iç meme yollarını rutin olarak kullanarak bypass geçirmiģ olanlarda kapatma tellerine ek olarak Cotrel-Duboussetürünleri de kullanılır. Sonuç olarak, the Cotrel-Dubousset ürünleri kompresyon sistemi orta sternotomilerin kapatılmasında kullanılan, pek az yan etkisi olan ve her koģulda kemik konsolidasyonuna ulaģtıran güvenilir, basit ve etkili bir yöntemdir.

6 REFERANSLAR

7