ADOBE CONNECT 8'e Taşıma, Kurma ve Konfigüre Etme

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ADOBE CONNECT 8'e Taşıma, Kurma ve Konfigüre Etme"

Transkript

1 ADOBE CONNECT 8'e Taşıma, Kurma ve Konfigüre Etme

2 Yasal bildirimler Yasal bildirimler Yasal bildirimler için, bkz.

3 iii İçindekiler Bölüm 1: Geçiş, kurulum ve konfigürasyon için hazırlama Kurulum gereksinimleri Desteklenen konfigürasyonlar Geçişe hazırlama Adobe Connect'i kurmaya hazırlanma Entegre telefon bağdaştırıcılarını kurmaya hazırlama Bölüm 2: Adobe Connect'i Yükleme Adobe Connect 8'i kurma Kurulumu doğrulama Adobe Connect Edge Server'ı yükleme Sunucuları kaldırma Bölüm 3: Adobe Connect'i dağıtma ve konfigüre etme Adobe Connect Server'ı konfigüre etmek için Uygulama Yönetimi Konsolu'nu kullanın Adobe Connect'i dağıtma Adobe Connect Edge Server'ı dağıtma Dizin hizmetiyle tümleştirme Universal Voice uygulamasını dağıtma Entegre telefon bağdaştırıcılarını dağıtma Paylaşılan depolama alanını konfigüre etme Yardım ve Kaynaklar bağlantılarını konfigüre etme Hesap bildirimi ayarlarını konfigüre etme Oturum zaman aşımı değerini konfigüre etme PDF'den SWF'ye dönüştürme işlemini konfigüre etme Microsoft Live Communications Server 2005 ve Microsoft Office Communications Server 2007'yi tümleştirme Tek kayıt (SSO) özelliğini konfigüre etme Adobe Connect'te ters bir proxy'yi konfigüre etme Adobe Connect Eklentisi'ni barındırma Bölüm 4: Güvenlik SSL (güvenli soketler katmanı) PKI (genel anahtar altyapısı) Altyapıyı güvenli hale getirme Güvenlik ipuçları ve kaynaklar Bölüm 5: Adobe Connect'i Yönetme Sunucuları başlatma ve durdurma Günlükleri yönetme ve izleme Disk alanını koruma Veri yedekleme Özel rapor oluşturma

4 1 Bölüm 1: Geçiş, kurulum ve konfigürasyon için hazırlama Adobe Connect 'i kurmak için kullandığınız teknikler gerçekleştirdiğiniz kurulum türüne bağlıdır. Adobe Connect'i ilk defa kuruyorsanız, bu bölümde kurulum gereksinimlerini, desteklenen konfigürasyonları ve teknik genel bakışı gözden geçirin. Ardından bkz. Adobe Connect 8'i kurma sayfa veya ya da 8.0 sürümünden 8.0 SP1 sürümüne yükseltiyorsanız, bu sürümdeki yeniliklerle ilgili aşağıdaki bilgileri gözden geçirin. Ardından bkz. Geçişe hazırlama sayfa 3. Kurulum gereksinimleri Donanım, yazılım ve kullanıcı gereksinimleri Adobe Connect ve Adobe Connect Edge Server gereksinimleri için bkz. Bağlantı noktası gereksinimleri Aşağıdaki tablo, kullanıcıların TCP bağlantıları kurabilmesi gereken bağlantı noktaları açıklanmaktadır. Sayı Bağlama Adresi Erişim Protokol 80 */Herhangi Bir Bağdaştırıcı Genel HTTP, RTMP 443 */Herhangi Bir Bağdaştırıcı Genel HTTPS, RTMPS 1935 */Herhangi Bir Bağdaştırıcı Genel RTMP Not: RTMP (Gerçek-Zamanlı Mesajlaşma Protokolü), bir Adobe protokolüdür. Aşağıdaki tablo, bir kümedeki açık bağlantı noktalarını açıklar. Bir kümedeki her Adobe Connect sunucusunun bu bağlantı noktalarındaki kümede bulunan diğer tüm hizmetlere TCP bağlantıları kurabilmesi gerekir. Not: Küme kullanmasanız da, bu bağlantı noktalarının genel olarak herkese açık olmaması gerekir. Sayı Kaynak Bağlantı Noktası Bağlama Adresi Erişim Protokol 8506 Herhangi Bir */Herhangi Bir Bağdaştırıcı Özel RTMP 8507 Herhangi Bir */Herhangi Bir Bağdaştırıcı Özel HTTP Bir kümedeki her Adobe Connect sunucusu, şu bağlantı noktasındaki veritabanı sunucusuna bir TCP bağlantısı kurabilmesi gerekir: Sayı Kaynak Bağlantı Noktası Erişim Protokol 1433 Herhangi Bir Özel TSQL

5 Geçiş, kurulum ve konfigürasyon için hazırlama 2 Aşağıdaki tabloda, Adobe Connect'in dahili olarak iletişim kurmak için kullandığı sunucu bağlantı noktaları açıklanmaktadır. Bu bağlantı noktaları, Adobe Connect'i barındıran bir sunucuda başka bir işlem veya program tarafından kullanılmamalıdır; aksi takdirde Adobe Connect başlatılamayabilir. Sayı Bağlama Adresi Erişim Protokol Dahili RTMP Dahili RMI 4111 */Herhangi Bir Bağdaştırıcı Dahili JMX Dahili HTTP Entegre veya özel telefon bağdaştırıcısı kuruyorsanız, kümedeki her Adobe Connect sunucusunda şu bağlantı noktası kullanılabilir olmalıdır: Sayı Bağlama Adresi Erişim Protokol 9080 */Herhangi Bir Bağdaştırıcı InterCall telefon bağdaştırıcısı kullanılıyorsa genel; aksi takdirde dahili. HTTP Bazı entegre telefon bağdaştırıcıları, yukarıdaki tablolarda listelenen bağlantı noktalarına ek olarak belirli bağlantı noktalarına da erişim gerektirir. Bu bağlantı noktaları, her bağdaştırıcının bilgilerinde listelenmektedir; bkz. Entegre telefon bağdaştırıcılarını kurmaya hazırlama sayfa 14. Flash Media Gateway bağlantı noktaları hakkında bilgi için, bkz. Flash Media Gateway bağlantı noktaları ve protokolleri sayfa 42. Desteklenen konfigürasyonlar Desteklenen sunucu-veritabanı konfigürasyonları Adobe Connect, kullanıcı ve içerikler hakkındaki bilgileri saklamak için bir veritabanı kullanır. Adobe Connect yükleyicisi Microsoft SQL Server 2005 Express Edition'ı içerir. Adobe Connect ayrıca Microsoft SQL Server 2005 Standard Edition ve Microsoft SQL Server 2008'i destekler. SQL Sunucusunun bu sürümleri Adobe Connect'e dahil edilmemiştir. Aşağıda, desteklenen Adobe Connect ve veritabanı konfigürasyonları yer almaktadır: Tümleşik veritabanı motoru ile tek sunucu Tek bir bilgisayara Adobe Connect'i kurun ve aynı bilgisayara tümleşik veritabanı motorunu da (Adobe Connect yükleyiciye dahil edilmiştir) kurun. Gömülü veritabanı motoru Microsoft SQL Server 2005 Express Edition'dır. Not: Bu konfigürasyonun üretim ortamlarında değil, yalnızca test ortamlarında kullanılması gerekir. SQL Server ile tek sunucu Adobe Connect'i tek bir bilgisayara kurun ve aynı bilgisayara Microsoft SQL Server 2005 Standard Edition'ı kurun. Harici SQL Server veritabanına sahip tek sunucu Tek bir bilgisayara Adobe Connect'i kurun ve başka bir bilgisayara SQL Server'ı kurun. Birden çok harici SQL Server veri tabanına sahip tek bir sunucu Tek bir bilgisayara Adobe Connect'i kurun ve Adobe Connect'e harici durumda olan birden çok bilgisayara da (ayrıca küme de denir) SQL Server'ı kurun. Adobe Connect, SQL Server veritabanlarının yansıtma ve kümeleme özelliklerini destekler.

6 Geçiş, kurulum ve konfigürasyon için hazırlama 3 Harici SQL Server veritabanına sahip birden çok sunucu Adobe Connect'i birden çok sunucuya (ayrıca küme de denir) kurun ve başka bir bilgisayara da SQL Server'ı kurun. Birden çok harici SQL Server veritabanına sahip birden çok sunucu Adobe Connect'i birden çok sunucuya (ayrıca küme de denir) kurun ve ayrı bir kümeye de SQL Server'ı kurun. Adobe Connect, SQL Server veritabanlarının yansıtma ve kümeleme özelliklerini destekler. Desteklenen Flash Media Gateway dağıtımları Universal Voice'u etkinleştirmek için Flash Media Gateway dağıtımı yapın. Desteklenen dağıtımlar aşağıdadır: Tek bilgisayar Adobe Connect, Flash Media Gateway ve SQL Server'ı aynı bilgisayara kurun. İki bilgisayar Adobe Connect ve Flash Media Gateway'i aynı, SQL Server'ı da ayrı bir bilgisayara kurun. Bilgisayar kümesi Adobe Connect sunucusunu ve her Flash Media Gateway'i kendi bilgisayarına kurun. Daha fazla Yardım konusu Adobe Connect sesli ve video konferansı seçenekleri sayfa 14 Universal Voice uygulamasını dağıtma sayfa 41 Desteklenen LDAP dizin sunucuları Kullanıcının kimliğini kuruluşunuzun LDAP dizin sunucusuna göre doğrulayabilir ve dizin bilgilerini kuruluşunuzun LDAP dizin sunucusundan Adobe Connect'e içe aktarabilirsiniz. Desteklenen LDAP dizinlerinin listesi için bkz. Not: Herhangi bir LDAP v.3 dizin sunucusu Adobe Connect ile entegre olabilir. Ancak, yalnızca Adobe tarafından test edilmiş dizin sunucuları desteklenir. Daha fazla Yardım konusu Dizin hizmetiyle tümleştirme sayfa 34 Desteklenen içerik depolama aygıtları Adobe Connect sisteminizi Ağa Bağlı Depolama Alanı (NAS) ve Depolama Alanı Ağı (SAN) aygıtlarında içerik saklayacak şekilde konfigüre edebilirsiniz. Desteklenen NAS ve SAN aygıtlarının listesi için bkz. Daha fazla Yardım konusu Paylaşılan depolama alanını konfigüre etme sayfa 52 Geçişe hazırlama Geçiş yolları Connect Pro 7.5, 7.5., Connect 8'den Adobe Connect 8.1'e yükseltmek için Adobe Connect 8.1 yükleyiciyi çalıştırın. Adobe Connect yükleyici, yükseltme boyunca size rehberlik eder. Yükseltmeyle ilgili daha fazla bilgi için Adobe Destek'e başvurun:

7 Geçiş, kurulum ve konfigürasyon için hazırlama 4 Adobe Connect 8'e taşıma işlemi için iş akışı Adobe Connect 8.1'e taşıma işlemi için bu iş akışını takip edin. 1. Geçişi üretim-dışında bir ortamda test edin. Üretim ortamınızda geçiş yapmadan önce, geçerli üretim ortamınızın anlık görüntüsünü çekip üretim-dışında bir ortamda geçişi test etmek iyi bir fikirdir. Test ortamında başarıyla taşıma işlemini gerçekleştirdikten sonra adım 2'ye ilerleyin. 2. Geçişle ilgili olarak kullanıcıları bilgilendirin. Bkz. Kullanıcıları geçiş hakkında bilgilendirme sayfa (İsteğe bağlı) İçerik ve konfigürasyon dosyalarını yedekleyin. Bkz. Dosyaları yedekleme sayfa Veritabanını yedekleyin. Bkz. Veri tabanını yedekleme sayfa Adobe Connect 8 yükleyicisini çalıştırın. Bkz. Adobe Connect 8'i kurma sayfa 20. Yükleyici Adobe Connect servislerini durdurur ve custom.ini dosyası da dahil olmak üzere varolan dosyaları yedekler. (İsteğe bağlı) Bir veya daha fazla entegre telefon bağdaştırıcısı kurmak için gerekli bilgileri toplama. Bkz. Entegre telefon bağdaştırıcılarını kurmaya hazırlama sayfa 14. Kurulumu doğrulayın. Bkz. Kurulumu doğrulama sayfa 23. Kullanıcıları geçiş hakkında bilgilendirme Her yazılım yükseltmesinde olduğu gibi özellikle de çalışma grubunu etkileyen bir yazılım yükseltmesinde iletişim ve planlama önemlidir. Geçiş veya Adobe Connect'e modüller ekleme işlemine başlamadan önce, Adobe şunları yapmanızı önerir: Başarılı bir geçişi güvence altına almak için yeterli zaman ayırın. Yükseltme, normal bakım sürenize sığmalıdır. Kullanıcıların geçiş sırasında Adobe Connect'i kullanamayacaklarını önceden bilmelerini sağlayın. Kullanıcıların geçiş işleminden sonra ne tür değişiklikler bekleyebileceklerini (örneğin, yeni özellikler veya gelişmiş performans) bilmesini sağlayın. Yeniliklerle ilgili bilgi için bkz. Dosyaları yedekleme Yükleyici, appserv ve comserv dizinlerinin ve custom.ini dosyasının yedek kopyalarını oluşturur ve yeni sürümleri kurar. Yükleyici, içerik dizinini silmez veya bu dizinin üzerine yazmaz. İsteğe bağlı olarak bu dizinlerin ve dosyaların yedek kopyalarını oluşturmayı seçebilirsiniz.

8 Geçiş, kurulum ve konfigürasyon için hazırlama 5 SQL Server 2005 Express Edition'dan yükseltme Gömülü veritabanını kullanarak farklı bir bilgisayarda SQL Server 2008 veya SQL Server 2005 Standard Edition'a geçiş işlemi yapmak için bu iş akışını izleyin. Not: Adobe Connect'e taşıma işlemi yaparken bu taşımayı gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca bu geçişi Adobe Connect'i kurduktan sonra istediğiniz zaman gerçekleştirebilirsiniz. 1. SQL Server'ı, Adobe Connect'i barındıran bilgisayardan farklı bir bilgisayara kurun. SQL Server'ı kurmak için Microsoft tarafından sağlanan talimatları izleyin. 2. Gömülü veri tabanını yedekleyin (SQL Server 2005 Express Edition). Bkz. Veri tabanını yedekleme sayfa BAK dosyasını Adobe Connect'i barındıran bilgisayardan SQL Server'ı barındıran bilgisayara kopyalayın. SQL Server Express Edition'ı yedeklediğinizde breeze.bak (burada breeze, veri tabanının adıdır) adlı bir dosya oluşturulur. 4. Veri tabanını SQL Server'ı barındıran bilgisayara geri yükleyin. SQL Server'ı geri yükleme hakkında daha fazla bilgi için bkz. Microsoft TechNet. 5. SQL Server veri tabanı bilgilerini, Adobe Connect'i barındıran sunucu üzerindeki Uygulama Yönetim Konsolu'na girin. Sırasıyla Başlat > Programlar > Adobe Connect Server > Connect Enterprise Server'ı Konfigüre Et seçeneklerini belirleyin. Adobe Connect'i kurmaya hazırlanma Adobe Connect' teknik genel bakış Adobe Connect kurulumu birkaç bileşenden oluşur: Adobe Connect Central Application Server, Adobe Flash Media Server, Adobe Connect Presence Service, Flash Media Gateway (Universal Voice), bir veritabanı, Adobe Connect Telephony hizmeti ve sesli konferans için telefon bağdaştırıcıları. Adobe Connect Central Uygulama Sunucusu Tomcat servlet motorunda çalışan bir J2EE web uygulaması olarak yapılandırılmıştır. Uygulama sunucusu olarak adlandırılır ve kullanıcıları, grupları, isteğe bağlı içeriği ve istemci oturumlarını yönetir. Uygulama sunucusunun bazı görevleri arasında, erişim denetimi, güvenlik, kotalar, lisans ve küme oluşturma, yük devretme ve yineleme gibi denetim ve yönetim işlevleri yer alır. Bu aynı zamanda Microsoft PowerPoint'i ve sesi Adobe Flash formatına dönüştürme gibi, ortamların kodlama yöntemini de değiştirir. Uygulama sunucusu bir HTTP veya HTTPS bağlantısı üzerinden toplantı isteklerini ve içerik aktarımı isteklerini (slaytlar, HTTP sayfaları, SWF dosyaları ve Dosya Paylaşımı bölmesindeki dosyalar) işler.

9 Geçiş, kurulum ve konfigürasyon için hazırlama 6 Toplantı sunucusu olarak da adlandırılan Flash Media Server'ın (FMS) belirli bileşenleri, Adobe Connect toplantı etkileşimleri de dahil olmak üzere, gerçek zamanlı ses ve video akışını, veri senkronizasyonunu ve zengin-ortam içeriği teslimini işlemek için Adobe Connect ile birlikte kurulur. Flash Media Server görevlerinden bazıları, toplantı kaydetme ve oynatma, ses ve video senkronizasyonunu zamanlama ve kodlama yöntemini değiştirmedir (gerçek-zamanlı ekran paylaşımı ve etkileşim için verileri dönüştürme ve paketleme). Flash Media Server ayrıca sık erişilen web sayfalarını, akışları ve paylaşılan verileri önbelleğe alarak sunucu yükünü ve gecikmeyi azaltır. Flash Media Server, Adobe nin yüksek performanslı Gerçek-Zamanlı Mesajlaşma Protokolü (RTMP veya RTMPS) üzerinden sesi, videoyu ve eşlik eden toplantı verilerini akışa alır. Adobe Connect Presence Service, Adobe Connect'i Microsoft Live Communications Server 2005 ve Microsoft Office Communications Server 2007 ile tümleştirir. IM varlığını Adobe Connect toplantı odalarında görebilir ve toplantı odasında bulunmayan kullanıcılara IM mesajları gönderebilirsiniz. Kurulum sırasında Presence Service'i kurup kurmamayı seçin. Flash Media Gateway, Adobe Connect'i SIP/RTP alt yapınızla entegre edilir. Flash Media Gateway, bir SIP sunucusundan sesi alır ve Adobe Connect toplantı odalarına gönderir. Flash Media Gateway ayrıca Video Konferansı aygıtlarından Video Telefon bölmesine video ve ses akışı sağlar. Bu çözüm Universal Voice olarak adlandırılır. Adobe Connect, kullanıcı, grup, içerik ve raporlama bilgileri gibi işlem ve uygulama meta verilerinin kalıcı olarak saklanması için bir veritabanı gerektirir. Adobe Connect yükleyicisinde bulunan tümleşik veri tabanı motorunu (SQL Server 2005 Express Edition) kullanabilirsiniz veya Microsoft SQL Server 2005 Standard Edition'ı satın alıp kurabilirsiniz. Adobe Connect, sesli konferansı etkinleştirmek için birçok telefon bağdaştırıcısını destekler. Kurulum işlemi sırasında bir veya daha fazla bağdaştırıcı kurmayı seçebilirsiniz.

10 Geçiş, kurulum ve konfigürasyon için hazırlama 7 Veri akışı Aşağıdaki diyagramda istemci uygulaması ile Adobe Connect arasındaki veri akışı gösterilmektedir. JDBC veya SSL ile JDBC İstemci uygulaması Adobe Connect SQL veritabanı sunucusu Web tarayıcı 1 A B WWeb Servisleri API'si Web/ uygulamasunucusu port 80 port 9080 Telephony integration server Flash Media Gateway port 8506 C RTMPS:443 D Flash Player 3 RTMP:1935 3a RTMPT:80 4 4a Flash Media Server RTMP:8506 SIP:5060 RTP:5000~5500 PSTN SIP sunucusu Sesli konferans katılımcıları Sesli konferans hizmeti Video konferans hizmeti Veri, şifrelenmemiş bir bağlantı veya şifrelenmiş bir bağlantı üzerinden akabilir. Şifrelenmemiş bağlantı Şifrelenmemiş bağlantılar HTTP ve RTMP üzerinden yapılır ve tabloda açıklanan yolları izler. Tablodaki numaralar, veri akışı diyagramındaki numaralara karşılık gelir. Sayı Açıklama 1 İstemci web tarayıcısı üzerinden bir toplantı veya içerik URL'si ister. 2 Web sunucusu yanıt verir ve içeriği aktarır veya istemciye toplantıya bağlanma bilgilerini sağlar. 3 İstemci Flash Player, RTMP:1935 üzerinden toplantıya bir bağlantı ister. 3a İstemci Flash Player, toplantıya bir bağlantı ister ancak yalnızca RTMP:80 üzerinden bağlanabilir. 4 Flash Media Server yanıt verir ve Adobe Connect akış trafiği için kalıcı bir bağlantı açar. 4a Flash Media Server yanıt verir ve Adobe Connect akış trafiği için tünel oluşturulmuş bir bağlantı açar.

11 Geçiş, kurulum ve konfigürasyon için hazırlama 8 Şifrelenmiş bağlantı Şifrelenmiş bağlantılar HTTPS ve RTMPS üzerinden yapılır ve tabloda açıklanan yolları izler. Tablodaki harfler, veri akışı diyagramındaki harflere karşılık gelir. Harf A B C D Açıklama İstemci web tarayıcısı, güvenli bir bağlantı üzerinden toplantı veya içerik URL'si ister. Web sunucusu yanıt verir ve güvenli bir bağlantı üzerinden içeriği aktarır veya istemciye toplantıya güvenli şekilde bağlanma bilgilerini sağlar. İstemci Flash Player, RTMPS:443 üzerinden Flash Media Server'a güvenli bir bağlantı ister. Flash Media Server yanıt verir ve Adobe Connect akış trafiği için güvenli ve kalıcı bir bağlantı açar. Telefon veri akışı Aşağıdaki diyagramda telefon hizmetleri ile Adobe Connect arasındaki veri akışı gösterilmektedir. Veritabanı sunucusu A Adobe Connect E Connect Central B F Telefon Hizmeti İşlemi D Flash Media Server Adaptör C G Konferans Köprüsü Adobe Connect toplantı istemcisi A. Devamlılık. B. Hizmet yönetimi ve yük devretme, hizmet bağlantısı ve oturum aracılığı ve kullanıcı verilerini sağlama ve bu verilere erişim. C. Konferans denetimi için özel sağlayıcı API'lerini kullanan yerel komutlar ve olaylar. D. RPC çağrılarını kullanan komutlar ve olaylar. E. Temel hazırlık. F. Telefon hizmeti isteği. G. Telefon komutları ve durumu.

12 Geçiş, kurulum ve konfigürasyon için hazırlama 9 Kurulum iş akışı Aşağıdaki adımlar, bir Adobe Connect sistemi tasarlamanıza, kurmanıza ve konfigüre etmenize yardımcı olur. Bazı adımlar bir karar vermenizi gerektirirken, bazı adımlar da bir görevi tamamlamanızı gerektirebilir. Her adım, karar veya görev hakkında arka plan bilgilerine başvurmanızı sağlar. 1. Kullanılacak veritabanını seçin. Daha fazla bilgi için bkz. Veritabanı seçme sayfa Adım 1'de SQL Server'ı seçtiyseniz, bunu kurun. Daha fazla bilgi için, SQL Server belgelerine bakın. Not: Tümleşik veritabanını kuruyorsanız bu adımı uygulamanız gerekmez. 3. (İsteğe bağlı) Telefon bağdaştırıcılarını kurmak için gerekli bilgileri seçin ve toplayın. Bir veya daha fazla entegre telefon adaptörü kuruyorsanız, yükleyicinin gerektirdiği bilgileri toplayın. Daha fazla bilgi için bkz. Entegre telefon bağdaştırıcılarını kurmayı seçme sayfa Adobe Connect 'i tek bir sunucuya kurun. Adobe Connect 8'in kurulumu sırasında, tümleşik veritabanı motorunu bir veya daha fazla telefon bağdaştırıcısını, Flash Media Gateway'i (Universal Voice) ve Presence Server'ı da kurabilirsiniz. Bkz. Adobe Connect 8'i kurma sayfa Adobe Connect'in düzgün şekilde kurulduğunu doğrulayın. Daha fazla bilgi için bkz. Kurulumu doğrulama sayfa Adobe Connect'i Dağıtma. Daha fazla bilgi için bkz. Adobe Connect'i dağıtma sayfa (İsteğe Bağlı) Adobe Connect'i altyapınızla entegre edin. Adobe Connect'in kuruluşunuzun varolan altyapısıyla entegre edilmesi için birçok olasılık vardır. Bu özelliklerin her birini konfigüre ettikten sonra, Adobe Connect'in çalışıyor durumda olduğunu doğrulamak iyi bir fikirdir. SIP sağlayıcısıyla tümleştirme Sorunsuz sesli konferans sunmak için Adobe Connect'î kuruluşunuzun SIP sunucusuyla veya üçüncü taraf SIP sağlayıcısıyla (VoIP sağlayıcısı olarak da bilinir) entegre edin. Bkz. Universal Voice uygulamasını dağıtma sayfa 41. LDAP Diziniyle tümleştirme Birden çok kullanıcı dizinini yönetmenize gerek kalmaması için, Adobe Connect'i kuruluşunuzun LDAP dizin sunucusuyla tümleştirin. Bkz. Dizin hizmetiyle tümleştirme sayfa 34. Güvenli soket katmanı konfigüre etme Tüm Adobe Connect iletişimini güvenli şekilde gerçekleştirin. Bkz. SSL (güvenli soketler katmanı) sayfa 72. NAS/SAN aygıtlarında içerik saklama İçerik depolama görevlerini paylaşmak için ağ aygıtları kullanın. Bkz. Paylaşılan depolama alanını konfigüre etme sayfa 52. Live Communications Server ve Office Communications Server'ı entegre etme Toplantı Sahiplerinin toplantı odalarında davetlilerin IM varlığını görmesini sağlamak için bir iletişim sunucusuyla tümleştirin. Toplantı Sahipleri, toplantı odasından IM kullanıcılarına mesajlar da gönderebilir. Bkz. Microsoft Live Communications Server 2005 ve Microsoft Office Communications Server 2007'yi tümleştirme sayfa 58 Genel bir anahtar altyapısı konfigüre etme Adobe Connect'i bir LDAP dizin sunucusuyla tümleştirdiyseniz, istemci sertifikaları gerektiren bir güvenlik katmanı ekleyin. Bkz. PKI (genel anahtar altyapısı) sayfa 72.

13 Geçiş, kurulum ve konfigürasyon için hazırlama 10 Adobe Connect Add-in'i barındırma Kullanıcılar Adobe sunucularından kolayca Adobe Connect Eklentisi'ni indirebilir. Ancak, kuruluşunuzun güvenlik politikası harici indirme işlemlerine izin vermiyorsa, add-in'i kendi sunucunuzda barındırın ve bu şekilde de üstün kullanıcı deneyimi elde edin. Bkz. Adobe Connect Eklentisi'ni barındırma sayfa (İsteğe Bağlı) Adobe Connect'in kurulup kurulmayacağını seçin. Daha fazla bilgi için bkz. Adobe Connect'i bir kümede dağıtmayı seçme sayfa (İsteğe Bağlı) Edge sunucularının kurulup kurulmayacağını seçin. Daha fazla bilgi için bkz. Adobe Connect Edge Server'ı dağıtmayı seçme sayfa 12. Adobe Connect'i bir kümede dağıtmayı seçme Veritabanı da dahil olmak üzere tüm Adobe Connect bileşenlerini tek bir sunucuya kurmak mümkündür ancak bu sistem tasarımı üretim için değil test için en iyi şekilde kullanılır. Her biri aynı işi yapan, bağlı sunucular grubuna genellikle küme denir. Bir Adobe Connect kümesinde, kümedeki her sunucuya Adobe Connect'in kopyasını kurabilirsiniz. Not: Adobe Connect'i bir kümeye kurduğunuzda, SQL Server 2005 Standard Edition kullanmanız ve bunu ayrı bir bilgisayara kurmanız gerekir. Kümedeki bir toplantı sahibi başarısız olursa kümedeki başka bir toplantı sahibi bu görevi üstlenebilir ve aynı toplantının ev sahipliğini yapabilir. Küme için yük dengeleme özelliği sağlamak üzere üçüncü taraf donanımı veya yazılımı kullanmanız gerekir. Genellikle yük dengeleme donanımı, SSL hızlandırıcı olarak da işlev gösterebilir. Not: İçeriğin harici aygıtlarda saklanmasını ve Adobe Connect sunucusunda önbelleğe alınmasını sağlamak için Uygulama Yönetimi Konsolu'nda paylaşılan depolama alanı konfigüre edebilirsiniz. Güvenilir ağ iletişimi sistemleri artıklı bileşenlerle tasarlanır; bir bileşen arızalanırsa başka bir aynı (artıklı) bileşen aynı işi devralabilir. Bir bileşen arızalanıp bileşenin eşdeğeri işi devraldığında, yük devralması gerçekleşmiş olur. İdeal olarak yalnızca Adobe Connect'in değil, bir sistemdeki her bileşenin artıklı olması gerekir. Örneğin, birden çok bilgisayarda birden çok donanım yükü dengeleme aygıtını (örn. F5 Networks tarafından üretilen BIG-IP), Adobe Connect'i barındıran sunucular kümesini ve SQL Server veritabanlarını kullanabilirsiniz. Olabildiğince fazla artıklı öğe içerecek şekilde sisteminizi oluşturun ve bu artıklı öğeleri zamanla ekleyin.

14 Geçiş, kurulum ve konfigürasyon için hazırlama 11 istemciler istemciler istemciler Yönlendirici Donanım yük dengeleme cihazları Adobe Connect kümesi Adobe Connect kümesi Adobe Connect kümesi Microsoft Ağ Yükü Dengeleme yazılımı SQL Sunucusu kümesi SQL Sunucusu kümesi SQL Sunucusu kümesi A B C Üç küme oluşturma seçeneği A. Ağ Yükü Dengeleme yazılımı ve iki harici veritabanı içeren bir küme B. BIG-IP donanım yükü dengeleme aygıtları, küme ve iki harici veritabanı C. İki BIG-IP yük dengeleme aygıtı, küme ve iki harici veritabanı Daha fazla Yardım konusu Adobe Connect sunucu kümesini dağıtma sayfa 29 Paylaşılan depolama alanını konfigüre etme sayfa 52 Veritabanı seçme Adobe Connect, kullanıcılar, içerik, dersler, toplantılar ve raporlar hakkındaki bilgileri saklamak için bir veritabanı kullanır. Tümleşik veritabanı motorunu (yükleyiciye dahil edilmiştir) kullanabilir veya Microsoft SQL Server 2005 Standard Edition'ı (ayrıca satın alınması gerekir) kurabilirsiniz. Not: Tümleşik veritabanı motoru, Microsoft SQL Server 2005 Express Edition'dır. Tümleşik veritabanı Tümleşik veritabanı motoru, test ve geliştirme için önerilir. Bu, SQL Server 2005 Standard Edition ile aynı veri yapılarını kullanır ancak onun kadar güçlü değildir. Tümleşik veritabanı motoru şu sınırlamaları içerir: Lisans sınırlamaları nedeniyle, tümleşik veritabanı motorunu Adobe Connect ile aynı bilgisayara kurmanız gerekir. Bilgisayar tek işlemcili bir bilgisayar olmalıdır. Maksimum veritabanı boyutu 2 GB'tır. Tümleşik veritabanı motorunda grafiksel kullanıcı arabirimi yerine bir komut satırı arabirimi bulunur.

15 Geçiş, kurulum ve konfigürasyon için hazırlama 12 Microsoft SQL Server 2005 Standard Edition Çok sayıda eşzamanlı kullanıcıyı desteklemek üzere tasarlanmış ölçeklenebilir bir veritabanı yönetim sistemi (DBMS) olduğundan, Microsoft SQL Server 2005 Standard Edition motorunu üretim ortamında kullanmak iyi bir fikirdir. SQL Server 2005 Standard Edition ayrıca veritabanının yönetimi ve sorgusu için grafiksel kullanıcı arabirimleri de sağlar. SQL Server 2005 Standard Edition'ı Adobe Connect ile aynı bilgisayara veya farklı bir bilgisayara kurabilirsiniz. Bunları farklı bilgisayarlara yüklerseniz, bilgisayarı aynı saat kaynağına senkronize edin. Daha fazla bilgi için, bkz. TechNote: SQL kimlik doğrulamasını kullanabilmeniz için SQL Server'ı karma oturum açma modunda kurun. Veritabanını büyük/küçük harf duyarlı olarak ayarlayın. SQL Server'ı şu dağıtım senaryolarında kullanmanız gerekir: Veritabanını Adobe Connect kurulmamış bir bilgisayara kurmak istediğinizde. Adobe Connect bir kümede dağıtıldığında. Adobe Connect, Hyper-Threading teknolojisine sahip çok işlemcili bilgisayarlara kurulduğunda. Daha fazla Yardım konusu Desteklenen sunucu-veritabanı konfigürasyonları sayfa 2 Entegre telefon bağdaştırıcılarını kurmayı seçme Adobe Connect kurulum işlemi sırasında, bir veya daha fazla telefon bağdaştırıcısı kurma seçeneğiniz vardır. Her bağdaştırıcı belirli bilgileri sağlamanızı gerektirir. Bilgilere sahipseniz, Adobe Connect'in başlangıç kurulumu sırasında bağdaştırıcıyı konfigüre edebilirsiniz. İsterseniz, bağdaştırıcıyı konfigüre etmeden de kurabilirsiniz. Bağdaştırıcıyı konfigüre etmeye hazır olduğunuzda, yükleyiciyi yeniden çalıştırın. Daha fazla bilgi için bkz. Entegre telefon bağdaştırıcılarını kurmaya hazırlama sayfa 14. Adobe Connect Edge Server'ı dağıtmayı seçme Ağınızda Adobe Connect Edge Server'ı dağıttığınızda, istemciler edge sunucusuna ve edge sunucusu da Adobe Connect'e (ayrıca origin sunucusu da denir) bağlanır. Bu bağlantı kullanıcılar için saydam şekilde gerçekleşir, kullanıcılara toplantıyı barındıran origin sunucusuna doğrudan bağlanıyorlarmış gibi görünür. Edge sunucuları şu avantajları sağlar: Düşük ağ gecikmesi Edge sunucuları, isteğe-bağlı içerikleri (örn. kayıtlı toplantılar ve sunumlar) önbelleğe alıp canlı akışları bölerek origin'e doğru daha az trafik oluşmasını sağlar. Edge sunucuları, kaynakları istemcilere daha çok yaklaştırır. Güvenlik Edge sunucuları, istemci İnternet bağlantısı ile origin arasında ek bir katmandır. Lisansınız izin veriyorsa, edge sunucuları kümesi kurabilir ve konfigüre edebilirsiniz. Edge sunucularını bir kümede dağıtmanın şu avantajları vardır: Yük devretme Edge sunucusu arızalandığında istemciler başka bir edge sunucusuna yönlendirilir. Büyük etkinlikler için destek Aynı toplantıya 500'den fazla eşzamanlı bağlantı gerekiyorsa, tek bir edge sunucusunun soketi yetersiz kalabilir. Küme, aynı toplantıya daha fazla bağlantı gerçekleşmesine izin verir. Yük dengeleme 100'den fazla eşzamanlı toplantı gerekiyorsa, tek bir edge sunucusunun belleği dolabilir. Edge sunucuları bir yük dengeleyicisinin ardında kümelendirilebilir.

16 Geçiş, kurulum ve konfigürasyon için hazırlama 13 Edge sunucularının çalışma şekli Edge sunucuları kullanıcıların kimliğini doğrular ve kullanıcıların Adobe Connect Meeting gibi web hizmetlerine yönelik her isteğini origin sunucusuna iletip bu görevlere yönelik kaynaklarını tüketmek yerine bu istekleri yetkilendirir. İstenen veri edge sunucusunun önbelleğinde bulunursa, Adobe Connect'i çağırmadan, istekte bulunan istemciye veriyi döndürür. İstenen veri edge sunucusunun önbelleğinde bulunmazsa, edge sunucusu istemcinin isteğini origin sunucusuna iletir, burada kullanıcının kimliği doğrulanır ve hizmet isteği yetkilendirilir. Origin sunucusu, istekte bulunan edge sunucusuna sonuçları döndürür ve edge sunucusu da bu sonuçları istekte bulunan istemciye döndürür. Ayrıca edge sunucusu bu bilgileri önbelleğinde saklar, diğer kimliği doğrulanan kullanıcılar da bu önbelleğe erişebilir. Örnek edge sunucusu dağıtımı Şu örnek edge sunucusu dağıtımını göz önünde bulundurun: Toplantı X Adobe Connect Edge Sunucusu BOSTON Toplantı X Adobe Connect kaynak sunucusu CHICAGO Toplantı X Adobe Connect Edge Sunucusu SAN FRANCISCO Chicago'daki yerleşik istemciler, Chicago'daki bir veri merkezinde bulunan origin sunucusunu kullanır. Boston ve San Francisco'daki edge sunucuları yerel istemci isteklerini toplar ve bunları origin sunucusuna iletir. Edge sunucuları, Chicago'daki origin'den gelen yanıtları alır ve bu yanıtları kendi bölgelerindeki istemcilere iletir. Daha fazla Yardım konusu Adobe Connect Edge Server'ı yükleme sayfa 26 Adobe Connect Edge Server'ı dağıtma sayfa 32 VMWare ortamı oluşturma ve optimize etme Adobe Connect'in VMWare uygulamasına kurulumu fiziksel bir bilgisayara kurulumundan farklı değildir. Donanım, yazılım ve konfigürasyon gereksinimleri hakkında bilgi için Adobe Connect'i sanal ortamda çalıştırmaya yönelik belgesine bakın.

17 Geçiş, kurulum ve konfigürasyon için hazırlama 14 Adobe Connect sesli ve video konferansı seçenekleri Adobe Connect sesli konferans sağlayıcılarına bağlanmak için iki yöntemi destekler: Universal Voice ve tümleşik telefon bağdaştırıcılar. Her çözümün farklı faydaları vardır. Tek bir sesli konferans sağlayıcısı için tek bir çözümü veya her iki çözümü konfigüre edebilirsiniz. Bir Adobe Connect hesabı için herhangi bir sayıda sesli konferans sağlayıcısını konfigüre edebilirsiniz. Universal Voice, Adobe Connect'in herhangi bir sesli konferans sağlayıcısına ses göndermesine ve buradan ses almasına olanak tanır. Ses web konferansınızla birlikte kaydedilebilir ve yalnızca VoIP katılımcılarına akışı yapılabilir. SIP/H.264 destekleyen telefon aygıtlarını entegre etmek için Universal Voice kullanın. Adobe Connect resmi olarak Tandberg 990MXP ve Edge 95 video aygıtlarını destekler. Ancak, diğer Tandberg H.264 aygıtları da aynı şekilde çalışmalıdır. Daha fazla bilgi için bkz. Tandberg web sitesi. Universal Voice çözümü, Adobe Connect ile birlikte kurulan Flash Media Gateway adlı bir bileşen kullanır. Flash Media Gateway, bir SIP sunucusundan sesi alır ve RTMP üzerinden Adobe Connect'e gönderir. Universal Voice uygulamasını kullanmak için kendi SIP sunucunuzu barındırmanız veya SIP sağlayıcısına sahip bir hesabınız olması gerekir. Flash Media Gateway'i konfigüre etme hakkında bilgi için, bkz. Universal Voice uygulamasını dağıtma sayfa 41. Universal Voice'u dağıttıktan sonra, hesap yöneticileri sesli konferans bilgilerini konfigüre etmek için Adobe Connect Central'ı kullanabilirler. Daha fazla bilgi için bkz. Universal voice için ses sağlayıcıları konfigüre etme. Tümleşik telefon bağdaştırıcıları, Adobe Connect ve belirli sesli konferans sağlayıcıları arasında iletişim sağlayan Java uzantılarıdır. Tümleşik telefon bağdaştırıcıları gelişmiş çağrı denetimi sağlar. Adobe Connect'i kurduğunuzda bir veya daha fazla telefon bağdaştırıcısı kurabilirsiniz. Daha fazla bilgi için bkz. Entegre telefon bağdaştırıcılarını kurmayı seçme sayfa 12. Adobe Connect Telephony Java API'sini ayrıca herhangi bir sesli konferans sağlayıcısı için entegre edilmiş telefon bağdaştırıcısı geliştirmek üzere kullanabilirsiniz. Aşağıdaki tabloda her iki çözümün özellikleri açıklanmaktadır. Universal Voice Ses Sağlayıcısı Tümleşik Telefon Bağdaştırıcı Yalnızca VoIP katılımcılarına ses yayını Evet Hayır (bağdaştırıcı Universal Voice için konfigüre edilmemişse) Genişletilmiş çağrı kontrolü. Örneğin, sesi kapatma, beklemeye alma ve diğerleri. Hayır Evet Adobe Connect toplantısıyla ses kaydetme Evet Evet Flash Media Gateway gerektirir (Adobe Connect yükleyiciyle birlikte gelir) Evet Hayır (bağdaştırıcı Universal Voice için konfigüre edilmemişse) Entegre telefon bağdaştırıcılarını kurmaya hazırlama Entegre edilmiş telefon bağdaştırıcıları, Adobe Connect ve belirli sesli konferans sağlayıcıları arasında iletişim sağlar. Tümleşik bağdaştırıcıların, toplantı sahiplerine ve sunum yapan kişilere toplantı sırasında sesli konferansı yönetme olanağı sunan gelişmiş çağrı özellikleri vardır. Tümleşik telefon bağdaştırıcılarını kurmak için Adobe Connect yükleyicisini çalıştırın. Her bağdaştırıcı kurulumu gerçekleştirilirken belirli bilgiler sağlamanızı gerektirir. Daha fazla bilgi için bkz: Avaya telefon bağdaştırıcısı sayfa 15

18 Geçiş, kurulum ve konfigürasyon için hazırlama 15 Cisco Unified MeetingPlace telefon bağdaştırıcısı sayfa 16 InterCall telefon bağdaştırıcısı sayfa 16 MeetingOne telefon bağdaştırıcısı sayfa 17 PGi (önceki adıyla Premiere Global) NA veya EMEA telefon bağdaştırıcısı sayfa 18 Not: Adobe Connect Server için birden fazla ses köprüsü etkinleştirebilirsiniz. Toplantı sahipleri Adobe Connect Central'da bir toplantı oluştururken hangi ses köprüsünün kullanılacağını seçerler. Her toplantının yalnızca bir ses köprüsü olabilir. Avaya telefon bağdaştırıcısı Avaya Meeting Exchange telefon bağdaştırıcısı, toplantı sahiplerinin, sunucuların ve katılımcıların, Adobe Connect toplantı odalarından sesli konferans özelliklerini denetlemesine olanak sağlar. Telefon bağdaştırıcısını etkinleştirmek için aşağıdaki iş akışını etkinleştirin. Avaya müşteri desteğiyle çalışma Avaya müşteri desteğinden daha başlardaki planlama sürecinde yararlanılması iyi bir fikirdir. Avaya hesap temsilcisi ve Avaya müşteri desteği için irtibat bilgilerini hazır bulundurduğunuzdan emin olun. Bağdaştırıcıyı kurduğunuzu ve kullandığınızı Avaya desteğine bildirmek ve köprüyle ilgili bilgi toplamak için Avaya desteğiyle irtibat kurun. Not: Avaya ile ses köprüsünü de kapsayan geçerli bir bakım sözleşmesi gerekir. 1 Avaya Müşteri Desteği ile irtibat kurun. 2 Şu bilgileri isteyin: Köprünün IP adresi Adobe Connect ile telefon bağdaştırıcısı arasındaki iletişim, Avaya köprüsü üzerinden gerçekleşir. Yönetici oturum açma adı Köprüyü konfigüre etmek ve yeniden başlatmak, operatör sayısını değiştirmek, yeni kullanıcılar eklemek ve istatistikleri görüntülemek için yönetici oturum açma adını kullanın. Not: Avaya, kök erişimi için ek bir oturum açma adı kullanır. Avaya genellikle bu oturum açma adını müşterilere sunmaz. Kök erişimi gerektiren işlemler için Avaya Müşteri Desteği ile irtibat kurun. Dosya erişimi oturum açma adı Kayıt dosyaları dizinine bağlanmak için dosya erişimi oturum açma adını kullanın. Bridge Talk kullanıcı adı ve parolası Bridge Talk, Avaya Meeting Exchange Ses Konferansı Köprüsü'nde konferansların ve arayanların yönetilmesine yönelik bir uygulamadır. Köprü veya bağdaştırıcıyla ilgili bir sorun olup olmadığını belirlemek için Bridge Talk uygulamasını kullanın. Telefon numaralarını aramak; yeni konferanslar oluşturmak, zamanlamak ve yönetmek; devam eden konferansları görüntülemek ve köprü etkinliğini izlemek için de bu programı kullanabilirsiniz. Kullanıcı Kılavuzu da dahil olmak üzere, daha fazla bilgi için bkz. 3 Bir FTP isteminden aşağıdakileri girerek kayıt dosyaları dizinine FTP erişiminiz olduğunu doğrulayın: ftp://bridgeipaddress ftp>dcbguest:abc123@machinenameoripaddress ftp>cd /usr3/confrp ftp>bye

19 Geçiş, kurulum ve konfigürasyon için hazırlama 16 Kurulum sırasında gerekli bilgiler Yıldız (*) işaretli alanların doldurulması gerekir. Dışarı Aramayı Etkinleştir Sistem genelinde dışarı aramayı etkinleştirmek için bu seçeneği belirleyin. Bu seçeneği belirlemezseniz, aşağıdaki dört giriş için yaptığınız tüm seçimler yok sayılır. Bu seçeneği belirlerseniz, dışarı aramanın nasıl uygulandığını belirtmek için aşağıdaki dört girişi kullanın. Ana Bilgisayar için Dışarı Aramayı Etkinleştir Toplantı sahibinin dışarıyı aramasına izin vermek için bu seçeneği belirleyin. Sunucu için Dışarıyı Aramayı Etkinleştir Sunucunun dışarıyı aramasına izin vermek için bu seçeneği belirleyin. Katılımcı için Dışarıyı Aramayı Etkinleştir Katılımcıların dışarıyı aramasına izin vermek için bu seçeneği belirleyin. Beni Ara İletişim Kutusunu Etkinleştir Dışarı arama etkinleştirilirse, katılımcılar bir toplantıya katıldığında "Beni Ara" iletişim kutusunu görüntülemek için bu seçeneği belirleyin. Meeting Exchange Ana Bilgisayar Adı* Avaya Meeting Exchange sunucusunun ana bilgisayar adı veya adresi. Telefon Operatörü Kimliği* Meeting Exchange sunucusuyla ilişkilendirmek için kullanılacak operatör kanalının kimliği. Oturum Açma Kimliği* Meeting Exchange Server ile bağlantı kurmak için kullanılan Oturum Açma Kimliği. Parola* Avaya Meeting Exchange sunucusuna bağlanmak için Oturum Açma Kimliği ile birlikte kullanılan parola. FTP Dizini* Avaya Köprüsü üzerinde ses dosyalarının FTP dizini. FTP Oturum Adı* FTP oturumunu açmak için kullanıcı adı. FTP Parolası* FTP oturumunu açmak için parola. Meeting Exchange Arama Numarası* Meeting Exchange sunucusuna ulaşmak için Adobe Connect tarafından aranan geçerli telefon numarası. Cisco Unified MeetingPlace telefon bağdaştırıcısı MeetingPlace telefon bağdaştırıcısı toplantı sahiplerinin, sunucuların ve katılımcıların Adobe Connect toplantı odalarındaki konferans özelliklerini kontrol etmelerini sağlar. Kurulum sırasında gerekli bilgiler Yıldız (*) işaretli alanların doldurulması gerekir. CISCO Unified MeetingPlace Sunucusu* MeetingPlace sunucusu URL'si CISCO Unified MeetingPlace Yöneticisi* MeeetingPlace sunucusuna yönetici olarak bağlanırken kullandığınız kimlik. CISCO Unified MeetingPlace Parolası* MeetingPlace yönetici hesabı parolası. Parolayı Onayla MeetingPlace yönetici hesabı parolasını yeniden yazın. InterCall telefon bağdaştırıcısı InterCall telefon bağdaştırıcısı, toplantı sahiplerinin, sunucuların ve katılımcıların, Adobe Connect toplantı odalarından sesli konferans özelliklerini denetlemesine olanak sağlar. Bu bağdaştırıcı, toplantıların kaydı için VoIP veya SIP sağlayıcısı ve Flash Media Gateway (Universal Voice) gerektirir. Telefon bağdaştırıcısını etkinleştirmek için aşağıdaki iş akışını etkinleştirin.

20 Geçiş, kurulum ve konfigürasyon için hazırlama 17 Dağıtım planlaması InterCall bağdaştırıcısını dağıtmak için, aşağıdaki tabloda gösterildiği gibi belirli bağlantı noktalarının kullanılabilir olması gerekir: Bağlantı Noktası Açıklama 80 InterCall, HTTP üzerinden Adobe Connect ile iletişim kurmak için 80 numaralı bağlantı noktasını kullanır. Bu bağlantı noktası, gelen iletişime açık olmalı ve InterCall'dan Adobe Connect'e geri aramaları alabilmelidir. 443 InterCall, HTTPS (SSL) üzerinden Adobe Connect ile iletişim kurmak için 443 numaralı bağlantı noktasını kullanır. Bu bağlantı noktası, gelen iletişime açık olmalı ve InterCall'dan Adobe Connect'e geri aramaları alabilmelidir Adobe Connect, HTTPS (SSL) üzerinden InterCall ile iletişim kurmak için 8443 numaralı bağlantı noktasını kullanır. Adobe Connect, CCAPI ve yetkilendirme hizmetleri için bu bağlantı noktasını kullanır. Giden iletilerin Adobe Connect'ten InterCall'a gönderilebilmesi için bu bağlantı noktasının açık olması gerekir Daha önce de belirtildiği gibi, bu bağlantı noktası genel olarak telefon için gereklidir. Ancak InterCall için, ayrıca kümedeki her düğüm için güvenlik duvarında açılmalıdır. Kurulum sırasında gerekli bilgiler Yıldız (*) işaretli alanların doldurulması gerekir. Dışarı Aramayı Etkinleştir Sistem genelinde dışarı aramayı etkinleştirmek için bu seçeneği belirleyin. Bu seçeneği belirlemezseniz, aşağıdaki dört giriş için yaptığınız tüm seçimler yok sayılır. Bu seçeneği belirlerseniz, dışarı aramanın nasıl uygulandığını belirtmek için aşağıdaki dört girişi kullanın. Ana Bilgisayar için Dışarı Aramayı Etkinleştir Toplantı sahibinin dışarıyı aramasına izin vermek için bu seçeneği belirleyin. Sunucu için Dışarıyı Aramayı Etkinleştir Sunucunun dışarıyı aramasına izin vermek için bu seçeneği belirleyin. Katılımcı için Dışarıyı Aramayı Etkinleştir Katılımcıların dışarıyı aramasına izin vermek için bu seçeneği belirleyin. Beni Ara İletişim Kutusunu Etkinleştir Dışarı arama etkinleştirilirse, katılımcılar bir toplantıya katıldığında "Beni Ara" iletişim kutusunu görüntülemek için bu seçeneği belirleyin. CCAPI Ana Bilgisayarı* InterCall CCAPI hizmetinin URL adresi CCAPI Kimlik Doğrulama Ana Bilgisayarı* InterCall CCAPI kimlik doğrulama hizmetinin URL adresi. İstemci Geri Arama URL Adresi* InterCall hizmetinin Adobe Connect'î geri aramak için kullandığı geri arama URL adresi. Bu URL adresinin genel olarak erişilebilir olması gerekir. Uygulama Simgesi* InterCall ses hizmeti ile bağlantınızı tanımlamak için kullanılan değer. Ülke Kodları* Adobe Connect'in kullanılabilir konferans hizmeti numaralarını görüntülediği ülke kodlarının listesi. Ücretsiz Numara Ülke Kodu Konferans numarası ücretsiz olan ülke kodu; örneğin, ABD. MeetingOne telefon bağdaştırıcısı MeetingOne telefon bağdaştırıcısı, toplantı sahiplerinin, sunucuların ve katılımcıların, Adobe Connect toplantı odalarından sesli konferans özelliklerini denetlemesine olanak sağlar.

ADOBE CONNECT 9'u Taşıma, Kurma ve Konfigüre Etme

ADOBE CONNECT 9'u Taşıma, Kurma ve Konfigüre Etme ADOBE CONNECT 9'u Taşıma, Kurma ve Konfigüre Etme Yasal bildirimler Yasal bildirimler Yasal bildirimler için, bkz. http://help.adobe.com/tr_tr/legalnotices/index.html. iii İçindekiler Bölüm 1: Bu belge

Detaylı

ADOBE CONNECT 7.5 SERVICE PACK 1'in Kurulumu ve Konfigürasyonu

ADOBE CONNECT 7.5 SERVICE PACK 1'in Kurulumu ve Konfigürasyonu ADOBE CONNECT 7.5 SERVICE PACK 1'in Kurulumu ve Konfigürasyonu Telif hakkı 2010 Adobe Systems Incorporated. All rights reserved. Windows için Adobe Connect 7.5 Service Pack 1'de Geçiş Yapma, Kurma ve Konfigüre

Detaylı

ADOBE ACROBAT CONNECT PRO SERVER'ın Geçişi, Kurulumu ve Konfigürasyonu

ADOBE ACROBAT CONNECT PRO SERVER'ın Geçişi, Kurulumu ve Konfigürasyonu ADOBE ACROBAT CONNECT PRO SERVER'ın Geçişi, Kurulumu ve Konfigürasyonu Telif hakkı 2009 Adobe Systems Incorporated. All rights reserved. Windows için Adobe Acrobat Connect Pro Server 7.5'ın Geçişi, Kurulumu

Detaylı

Kurulum ve Başlangıç Kılavuzu. DataPage+ 2012 için

Kurulum ve Başlangıç Kılavuzu. DataPage+ 2012 için DataPage+ 2012 için Son Güncelleme: 29 Ağustos 2012 İçindekiler Tablosu Önkoşul Olan Bileşenleri Yükleme... 1 Genel Bakış... 1 Adım 1: Setup.exe'yi Çalıştırın ve Sihirbazı Başlatın... 1 Adım 2: Lisans

Detaylı

Bağlantı Kılavuzu. Desteklenen işletim sistemleri. Yazıcı yükleme. Bağlantı Kılavuzu

Bağlantı Kılavuzu. Desteklenen işletim sistemleri. Yazıcı yükleme. Bağlantı Kılavuzu Sayfa 1 / 5 Bağlantı Kılavuzu Desteklenen işletim sistemleri Yazılım ve Belgeler CD'sini kullanarak, yazıcıyı aşağıdaki işletim sistemlerine kurabilirsiniz: Windows 8 Windows 7 SP1 Windows 7 Windows Server

Detaylı

Bu ürün WinXP, 2000, ME, Win98 de çalıştırılmak için tasarlanmıştır. Her işletim sistemi için yükleme yordamı yaklaşık olarak aynıdır.

Bu ürün WinXP, 2000, ME, Win98 de çalıştırılmak için tasarlanmıştır. Her işletim sistemi için yükleme yordamı yaklaşık olarak aynıdır. 78 Türkçe Hızlı Yükleme Kılavuzu Bu yükleme kılavuzu GW-7100U ve yazılımının yüklenmesinde size yol gösterecektir. Kablosuz ağ bağlantınızı kurmak için, aşağıdaki işlemleri sırayla uygulayın. 1. Yükleme

Detaylı

Scan Station Pro 550 Adminstration & Scan Station Service Araçları

Scan Station Pro 550 Adminstration & Scan Station Service Araçları Scan Station Pro 550 Adminstration & Scan Station Service Araçları Yapılandırma Kılavuzu A-61732_tr 7J4367 Kodak Scan Station Pro 550 Administration İçindekiler Farklılıklar... 1 Yükleme... 2 İş ayarları

Detaylı

E-postaya Tarama Hızlı Kurulum Kılavuzu

E-postaya Tarama Hızlı Kurulum Kılavuzu Xerox WorkCentre M118i E-postaya Tarama Hızlı Kurulum Kılavuzu 701P42712 Bu kılavuz, aygıtındaki E-postaya Tara özelliğini ayarlama hakkında hızlı başvuru sağlar. Aşağıdakiler için yordamlar içerir: E-postaya

Detaylı

Connection Manager Kullanım Kılavuzu

Connection Manager Kullanım Kılavuzu Connection Manager Kullanım Kılavuzu Baskı 1.0 2 İçindekiler Bağlantı yöneticisi uygulaması hakkında 3 Başlarken 3 Bağlantı yöneticisi uygulamasını açma 3 Geçerli bağlantı durumunu görüntüleme 3 Uygulama

Detaylı

Kurulum ve Başlangıç Kılavuzu. DataPage+ 2013 için

Kurulum ve Başlangıç Kılavuzu. DataPage+ 2013 için DataPage+ 2013 için En Son Güncellenme Tarihi: 25 Temmuz 2013 İçindekiler Tablosu Önkoşul Olan Bileşenleri Yükleme... 1 Genel Bakış... 1 Adım 1: Setup.exe'yi Çalıştırın ve Sihirbazı Başlatın... 1 Adım

Detaylı

Yükleme kılavuzu Fiery Extended Applications 4.2 ile Command WorkStation 5.6

Yükleme kılavuzu Fiery Extended Applications 4.2 ile Command WorkStation 5.6 Yükleme kılavuzu Fiery Extended Applications 4.2 ile Command WorkStation 5.6 Fiery Extended Applications Package (FEA) v4.2 Fiery Server ile ilişkili görevleri gerçekleştirmek için Fiery uygulamalarını

Detaylı

Kurulum ve Sistem Gereklilikleri 1

Kurulum ve Sistem Gereklilikleri 1 Kurulum ve Sistem Gereklilikleri 1 1 KURULUM VE SISTEM GEREKLILIKLERI...2 1.1 DONANIM VE YAZILIM GEREKLILIKLERI...2 1.2 KURULUM...3 1.3 LIFTDESIGNER 5 UYGULAMASINI İLK DEFA BAŞLATMA...6 1.4 DIGIPARA SUITE

Detaylı

Bağlantı Kılavuzu. Desteklenen işletim sistemleri. Yazıcıyı Yazılım ve Belgeler CD'sini kullanarak kurma. Bağlantı Kılavuzu

Bağlantı Kılavuzu. Desteklenen işletim sistemleri. Yazıcıyı Yazılım ve Belgeler CD'sini kullanarak kurma. Bağlantı Kılavuzu Sayfa 1 / 6 Bağlantı Kılavuzu Desteklenen işletim sistemleri Yazılım CD'sini kullanarak, yazıcıyı aşağıdaki işletim sistemlerine kurabilirsiniz: Windows 8.1 Windows Server 2012 R2 Windows 7 SP1 Windows

Detaylı

Fiery seçenekleri 1.3 yardımı (istemci)

Fiery seçenekleri 1.3 yardımı (istemci) 2015 Electronics For Imaging. Bu yayın içerisinde yer alan tüm bilgiler, bu ürüne ilişkin Yasal Bildirimler kapsamında korunmaktadır. 29 Ocak 2015 İçindekiler 3 İçindekiler...5 Bir Fiery seçeneğini etkinleştirme...6

Detaylı

Fiery seçenekleri 1.3 yardımı (sunucu)

Fiery seçenekleri 1.3 yardımı (sunucu) 2015 Electronics For Imaging. Bu yayın içerisinde yer alan tüm bilgiler, bu ürüne ilişkin Yasal Bildirimler kapsamında korunmaktadır. 29 Ocak 2015 İçindekiler 3 İçindekiler...5 Bir Fiery seçeneğini etkinleştirme...5

Detaylı

4. Sunucu ayarları veya ek sunucu türlerinı manüel olarak yapılandır'a tıklayın ve İleri'yi tıklayın.

4. Sunucu ayarları veya ek sunucu türlerinı manüel olarak yapılandır'a tıklayın ve İleri'yi tıklayın. Yalova Üniversitesi email adresini outlook ile kullanmak için, bilgisayarınızda kurulu Outlook sürümüne bağlı olarak ücretsiz olarak Microsoft Office Outlook Connector programını indirebilir veya POP3

Detaylı

Yazıcı camından veya otomatik belge besleyicisinden (ADF) taramaları başlatabilirsiniz. Posta kutusunda saklanan tarama dosyalarına erişebilirsiniz.

Yazıcı camından veya otomatik belge besleyicisinden (ADF) taramaları başlatabilirsiniz. Posta kutusunda saklanan tarama dosyalarına erişebilirsiniz. Fiery Remote Scan Fiery Remote Scan, uzak bir bilgisayardan Fiery server üzerindeki taramayı ve yazıcıyı yönetmenizi sağlar. Fiery Remote Scan'i kullanarak şunları yapabilirsiniz: Yazıcı camından veya

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Microsoft Access 2013 önceki sürümlerden farklı görünmektedir, dolayısıyla öğrenme eğrisini en aza indirmenize yardımcı olmak üzere bu kılavuzu hazırladık. Ekran boyutunu değiştirme

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu 1. Adım Windows Server 2012'yi Yükleme Bilgisayarınız Windows Server 2012 yüklenmiş olarak teslim edildiyse, 1. Adım'ı atlayabilirsiniz. Yükleme Yönergeleri Yükleme yönergeleri,

Detaylı

RightFax'e Tara. Yönetici Kılavuzu

RightFax'e Tara. Yönetici Kılavuzu RightFax'e Tara Yönetici Kılavuzu Kasım 2016 www.lexmark.com İçerikler 2 İçerikler Genel Bakış...3 Dağıtıma hazır olma denetim listesi... 4 Uygulamayı yapılandırma... 5 Uygulamanın yapılandırma sayfasına

Detaylı

EĞİTMENLER İÇİN UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ (MOODLE) eders.giresun.edu.tr KULLANIM KILAVUZU

EĞİTMENLER İÇİN UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ (MOODLE) eders.giresun.edu.tr KULLANIM KILAVUZU EĞİTMENLER İÇİN UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ (MOODLE) eders.giresun.edu.tr KULLANIM KILAVUZU İçindekiler Sisteme Giriş Yapma... 2 Sanal Ders Oluşturma... 3 Sisteme Materyal Yükleme... 13 Sisteme Sanal Ders Videosunu

Detaylı

Bağlantı Kılavuzu. Desteklenen işletim sistemleri. Yazıcıyı Yazılım ve Belgeler CD'sini kullanarak kurma. Bağlantı Kılavuzu

Bağlantı Kılavuzu. Desteklenen işletim sistemleri. Yazıcıyı Yazılım ve Belgeler CD'sini kullanarak kurma. Bağlantı Kılavuzu Sayfa 1 / 6 Bağlantı Kılavuzu Desteklenen işletim sistemleri Yazılım ve Belgeler CD'sini kullanarak, yazıcıyı aşağıdaki işletim sistemlerine kurabilirsiniz: Windows 7 Windows Server 2008 R2 Windows Server

Detaylı

Trend Micro Worry-Free Business Security 8.0 İlk Kez Kurulumla İlgili İpuçları ve Püf Noktaları

Trend Micro Worry-Free Business Security 8.0 İlk Kez Kurulumla İlgili İpuçları ve Püf Noktaları Trend Micro Worry-Free Business Security 8.0 İlk Kez Kurulumla İlgili İpuçları ve Püf Noktaları Casus Yazılımdan İstenmeyen E- Koruma Postadan Koruma Virüsten Koruma Kimlik Avından Koruma İçerik ve URL

Detaylı

McAfee epolicy Orchestrator Pre-Installation Auditor 2.0.0

McAfee epolicy Orchestrator Pre-Installation Auditor 2.0.0 Sürüm Notları McAfee epolicy Orchestrator Pre-Installation Auditor 2.0.0 McAfee epolicy Orchestrator ile birlikte kullanım içindir İçindekiler Bu sürüm hakkında Yeni özellikler Geliştirmeler Çözülen sorunlar

Detaylı

Google Cloud Print Kılavuzu

Google Cloud Print Kılavuzu Google Cloud Print Kılavuzu Sürüm 0 TUR ların açıklamaları Bu kullanıcı kılavuzunda aşağıdaki simgeyi kullanıyoruz: lar ortaya çıkabilecek durumu nasıl çözmeniz gerektiğini size bildirir veya işlemin diğer

Detaylı

NOT: LÜTFEN BU BELGEYİ OKUMADAN YAZILIMI YÜKLEMEYİ DENEMEYİN.

NOT: LÜTFEN BU BELGEYİ OKUMADAN YAZILIMI YÜKLEMEYİ DENEMEYİN. INSITE YÜKLEME BÜLTENİ Sayfa 2: INSITE yükleme Sayfa 8: INSITE kaldırma NOT: LÜTFEN BU BELGEYİ OKUMADAN YAZILIMI YÜKLEMEYİ DENEMEYİN. HATALI YÜKLEME VEYA KULLANIM YANLIŞ VERİLERE VEYA EKİPMANIN ARIZALANMASINA

Detaylı

V14xx Güncelleme İşlemleri

V14xx Güncelleme İşlemleri V14xx Güncelleme İşlemleri İnternet tarayıcınızdan www.mikro.com.tr web adresine giriş yapınız. Mikro web sayfasında arşivleri (exe) indirmek için MİKROCRM ikonunu mouse ise seçiniz. Açılan sayfada Kullanıcı

Detaylı

Kurulum ve Başlangıç Kılavuzu. WebRaporlayıcı için - 2013

Kurulum ve Başlangıç Kılavuzu. WebRaporlayıcı için - 2013 WebRaporlayıcı için - 2013 Son Güncelleme: 26 Temmuz, 2013 İçindekiler Tablosu Önkoşul Olan Bileşenleri Yükleme... 1 Genel Bakış... 1 Adım 1: Internet Information Services'ı Etkinleştirin... 1 Adım 2:

Detaylı

POP3 ve IMAP e-mail kurulumu

POP3 ve IMAP e-mail kurulumu POP3 ve IMAP e-mail kurulumu Nokia E71 iniz Google Mail gibi mevcut internet e-posta hesaplarının birçoğuna kolaylıkla erişme olanağı sunan bir E-posta istemcisi içerir. Diğer e-posta servislerinin birçoğu

Detaylı

LASERJET ENTERPRISE M4555 MFP SERIES. Yazılım Yükleme Kılavuzu

LASERJET ENTERPRISE M4555 MFP SERIES. Yazılım Yükleme Kılavuzu LASERJET ENTERPRISE M4555 MFP SERIES Yazılım Yükleme Kılavuzu HP LaserJet Enterprise M4555 MFP Series Yazılım Yükleme Kılavuzu Telif Hakkı ve Lisans 2011 Copyright Hewlett-Packard Development Company,

Detaylı

Microsoft Windows 7: Başlangıç Kılavuzu

Microsoft Windows 7: Başlangıç Kılavuzu Microsoft Windows 7: Başlangıç Kılavuzu Windows 7 Kurulumu Dell bilgisayarınız Microsoft Windows 7 işletim sistemiyle yapılandırılmış olarak gelir. Windows Vista işletim sistemini ilk kez kurmak için,

Detaylı

EKLER EK 12UY0106-5/A4-1:

EKLER EK 12UY0106-5/A4-1: Yayın Tarihi: 26/12/2012 Rev. :01 EKLER EK 12UY0106-5/A4-1: nin Kazandırılması için Tavsiye Edilen Eğitime İlişkin Bilgiler Bu birimin kazandırılması için aşağıda tanımlanan içeriğe sahip bir eğitim programının

Detaylı

Giriş. Memeo Instant Backup Hızlı Başlangıç Kılavuzu. 1. Adım: Ücretsiz Memeo hesabınızı oluşturun. 2. Adım: Depolama aygıtınızı bilgisayarınıza takın

Giriş. Memeo Instant Backup Hızlı Başlangıç Kılavuzu. 1. Adım: Ücretsiz Memeo hesabınızı oluşturun. 2. Adım: Depolama aygıtınızı bilgisayarınıza takın Giriş Memeo Instant Backup, karmaşık dijital dünya için basit bir yedekleme çözümüdür. Memeo Instant Backup, C sürücünüzdeki değerli dosyalarınızı otomatik ve sürekli olarak yedekleyerek verilerinizi korur

Detaylı

Bağlantı Kılavuzu. Yazıcıyı yerel olarak yükleme (Windows) Yerel yazdırma nedir? Yazıcıyı Yazılım ve Belgeler CD'sini kullanarak kurma

Bağlantı Kılavuzu. Yazıcıyı yerel olarak yükleme (Windows) Yerel yazdırma nedir? Yazıcıyı Yazılım ve Belgeler CD'sini kullanarak kurma Sayfa 1 / 6 Bağlantı Kılavuzu Yazıcıyı yerel olarak yükleme (Windows) Not: Yazılım ve Belgeler CD'si işletim sistemini desteklemiyorsa, Yazıcı Ekle Sihirbazı'nı kullanmanız gerekir. Yazıcı yazılımının

Detaylı

Genel Yazıcı Sürücüsü Kılavuzu

Genel Yazıcı Sürücüsü Kılavuzu Genel Yazıcı Sürücüsü Kılavuzu Brother Universal Printer Driver (BR-Script3) Brother Mono Universal Printer Driver (PCL) Brother Universal Printer Driver (Inkjet) Sürüm B TUR 1 Toplu bakış 1 Brother Universal

Detaylı

Ağ Bağlantısı Hızlı Kurulum Kılavuzu

Ağ Bağlantısı Hızlı Kurulum Kılavuzu Xerox WorkCentre M118/M118i Ağ Bağlantısı Hızlı Kurulum Kılavuzu 701P42720 Bu kılavuz aşağıdakilerle ilgili yordamlar sağlar: Ekranlarda Gezinme sayfa 2 DHCP Kullanarak Ağ Ayarları sayfa 2 Statik IP Adresi

Detaylı

Ağ Nedir? Birden fazla bilgisayarın iletişimini sağlayan printer vb. kaynakları, daha iyi ve ortaklaşa kullanımı sağlayan yapılara denir.

Ağ Nedir? Birden fazla bilgisayarın iletişimini sağlayan printer vb. kaynakları, daha iyi ve ortaklaşa kullanımı sağlayan yapılara denir. TEMEL AĞ TANIMLARI Ağ Nedir? Birden fazla bilgisayarın iletişimini sağlayan printer vb kaynakları, daha iyi ve ortaklaşa kullanımı sağlayan yapılara denir WAN ve LAN Kavramları Bilgisayarlar ve paylaşılan

Detaylı

ÖĞRENCİLER İÇİN UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ (MOODLE) KULLANIM KILAVUZU

ÖĞRENCİLER İÇİN UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ (MOODLE) KULLANIM KILAVUZU ÖĞRENCİLER İÇİN UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ (MOODLE) eders.giresun.edu.tr KULLANIM KILAVUZU İçindekiler Sisteme Giriş Yapma... 2 Derslere Erişim... 3 Ders Kayıtlarına Erişim... 9 Eğitmene Ulaşma/ Mesaj Gönderme...

Detaylı

GELİŞMİŞ AĞ İZLEME KUBBE KAMERASI KURULUM KILAVUZU

GELİŞMİŞ AĞ İZLEME KUBBE KAMERASI KURULUM KILAVUZU GELİŞMİŞ AĞ İZLEME KUBBE KAMERASI KURULUM KILAVUZU Lütfen çalıştırmadan önce talimatları dikkatle okuyunuz ve ileride başvuru kaynağı olarak bu talimatları saklayınız. 1. GENEL BAKIŞ 1.1 Ambalajın İçindekiler

Detaylı

Wi-Fi Ayarlama Rehberi

Wi-Fi Ayarlama Rehberi Wi-Fi Ayarlama Rehberi Yazıcı ile Wi-F- Bağlantıları Wi-Fi Yönlendirici üzerinden Bilgisayarla Bağlama Bilgisayarla Doğrudan Bağlanma Wi-Fi Yönlendirici üzerinden Akıllı Cihazla Bağlama Akıllı Cihazla

Detaylı

Yazılım Güncelleştirmeleri Kullanıcı Kılavuzu

Yazılım Güncelleştirmeleri Kullanıcı Kılavuzu Yazılım Güncelleştirmeleri Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows, Microsoft Corporation kuruluşunun ABD de tescilli ticari markasıdır. Ürünle ilgili not Bu

Detaylı

Linux Ubuntu Kurulumu

Linux Ubuntu Kurulumu Linux Ubuntu Kurulumu Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Bahar Yarıyılı https://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=kurulum https://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=ubuntu_linux_kurulum_rehberi Öğr.Gör.Murat

Detaylı

AÇIKHAVA IR AĞ KAMERASI Serisi

AÇIKHAVA IR AĞ KAMERASI Serisi AÇIKHAVA IR AĞ KAMERASI Serisi KURULUM KILAVUZU Lütfen çalıştırmadan önce talimatları dikkatle okuyunuz ve ileride başvuru kaynağı olarak bu talimatları saklayınız. 1. GENEL BAKIŞ 1.1 Ambalajın İçindekiler

Detaylı

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Sistem ve Ağ Uzmanlığı Eğitimi İçeriği

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Sistem ve Ağ Uzmanlığı Eğitimi İçeriği ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU Sistem ve Ağ Uzmanlığı Eğitimi İçeriği BÖLÜM 1 KİŞİSEL BİLGİSAYAR DONANIMI 1.1. Kişisel Bilgisayarlar ve Uygulamalar Bilgisayarların Kullanım Şekli ve Yeri Bilgisayar Tipleri (Sunucular,

Detaylı

2014 Electronics For Imaging. Bu yayın içerisinde yer alan tüm bilgiler, bu ürüne ilişkin Yasal Bildirimler kapsamında korunmaktadır.

2014 Electronics For Imaging. Bu yayın içerisinde yer alan tüm bilgiler, bu ürüne ilişkin Yasal Bildirimler kapsamında korunmaktadır. 2014 Electronics For Imaging. Bu yayın içerisinde yer alan tüm bilgiler, bu ürüne ilişkin Yasal Bildirimler kapsamında korunmaktadır. 23 Haziran 2014 İçindekiler 3 İçindekiler...5 'e erişme...5 Posta kutuları...5

Detaylı

AĞ HİZMETLERİ. Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ. Version 4.0

AĞ HİZMETLERİ. Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ. Version 4.0 AĞ HİZMETLERİ Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ Version 4.0 İSTEMCİ SUNUCU İLİŞKİSİ İnsanlar her gün başkalarıyla iletişim kurmak ve rutin görevlerini yerine getirmek için ağ ve İnternet üzerinden sağlanan hizmetleri

Detaylı

GELİŞMİŞ AĞ İZLEME KUBBE KAMERASI KURULUM KILAVUZU

GELİŞMİŞ AĞ İZLEME KUBBE KAMERASI KURULUM KILAVUZU GELİŞMİŞ AĞ İZLEME KUBBE KAMERASI KURULUM KILAVUZU Lütfen çalıştırmadan önce talimatları dikkatle okuyunuz ve ileride başvuru kaynağı olarak bu talimatları saklayınız. 1. GENEL BAKIŞ 1.1 Ambalajın İçindekiler

Detaylı

WEB E-POSTA AYARLARI. Outlook 2003 Ayarı ( Resimli Anlatım )

WEB E-POSTA AYARLARI. Outlook 2003 Ayarı ( Resimli Anlatım ) WEB E-POSTA AYARLARI Outlook 2003 Ayarı Outlook 2007 Ayarı Outlook 2010 Ayarı Gmail Ayarı Hotmail Ayarı Tüm Ayarlar İçin Gelen posta sunucusu (POP3) ve giden posta sunucusu (SMTP) ye bnposta.bingol.edu.tr

Detaylı

Wi-Fi Direct Rehberi. Wi-Fi Direct ile Kolay Kurulum. Sorun Giderme

Wi-Fi Direct Rehberi. Wi-Fi Direct ile Kolay Kurulum. Sorun Giderme Wi-Fi Direct Rehberi Wi-Fi Direct ile Kolay Kurulum Sorun Giderme İçindekiler Kılavuzlar Hakkında Bilgi... 2 Kılavuzlarda Kullanılan Semboller... 2 Feragatname... 2 1. Wi-Fi Direct ile Kolay Kurulum SSID'yi

Detaylı

Windows 8.1 Güncelleştirmesi Adım Adım Kılavuzu

Windows 8.1 Güncelleştirmesi Adım Adım Kılavuzu Windows 8.1 Güncelleştirmesi Adım Adım Kılavuzu Windows 8.1 Yükleme ve Güncelleştirme BIOS yazılımını, uygulamaları, sürücüleri güncelleştirme ve Windows Update'i çalıştırma Yükleme türünü seçme Windows

Detaylı

Quick Installation Guide. Central Management Software

Quick Installation Guide. Central Management Software Quick Installation Guide English 繁 中 簡 中 日 本 語 Français Español Deutsch Português Italiano Türkçe Polski Русский Česky Svenska Central Management Software Ambalajın İçindekileri Kontrol Edin Yazılım CD

Detaylı

Fiery Driver Configurator

Fiery Driver Configurator 2015 Electronics For Imaging, Inc. Bu yayın içerisinde yer alan tüm bilgiler, bu ürüne ilişkin Yasal Bildirimler kapsamında korunmaktadır. 16 Kasım 2015 İçindekiler 3 İçindekiler Fiery Driver Configurator...5

Detaylı

Android telefonunuzda Office 365'i kullanma

Android telefonunuzda Office 365'i kullanma Android telefonunuzda Office 365'i kullanma Hızlı Başlangıç Kılavuzu E-postayı denetleme Office 365 hesabınızdan e-posta göndermek ve almak için Android telefonunuzu ayarlayın. Takviminizi nerede olursanız

Detaylı

ProFTPD FTP Sunucusu. Devrim GÜNDÜZ. TR.NET Sistem Destek Uzmanı. devrim@gunduz.org

ProFTPD FTP Sunucusu. Devrim GÜNDÜZ. TR.NET Sistem Destek Uzmanı. devrim@gunduz.org Devrim GÜNDÜZ TR.NET Sistem Destek Uzmanı devrim@gunduz.org http://seminer.linux.org.tr http://belgeler.linux.org.tr http://lkd.belgeler.org http://www.linux.org.tr/belgeler.php http://www.gunduz.org/belgeler.php

Detaylı

Google Cloud Print Kılavuzu

Google Cloud Print Kılavuzu Google Cloud Print Kılavuzu Sürüm 0 TUR Notların tanımı Bu kullanım kılavuzunda aşağıdaki not stilini kullanıyoruz: Notlar ortaya çıkabilecek durumu nasıl çözmeniz gerektiğini size bildirir veya işlemin

Detaylı

Tek veya Çalışma Grubu İş İstasyonu için WorldShip Yükseltmesi

Tek veya Çalışma Grubu İş İstasyonu için WorldShip Yükseltmesi KURULUM ÖNCESİ TALİMATLARI: Bu belgede, WorldShip i yükseltmek için WorldShip DVD sinin nasıl kullanılacağı anlatılmaktadır. WorldShip i web den de yükleyebilirsiniz. Aşağıdaki web sayfasına gidin ve uygun

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Güvenli erişim, paylaşım ve dosya depolama sayesinde her yerde daha fazlasını yapın. Office 365 aboneliğinizde oturum açın ve uygulama başlatıcıdan SharePoint'i seçin. Arama Siteler,

Detaylı

Bu dokümanda Adobe Connect Sanal Sınıf uygulamalarının temel kullanımı anlatılacaktır.

Bu dokümanda Adobe Connect Sanal Sınıf uygulamalarının temel kullanımı anlatılacaktır. Adobe Connet Öğrenci Rehberi (v1.0) Bu dokümanda Adobe Connect Sanal Sınıf uygulamalarının temel kullanımı anlatılacaktır. Sanal Sınıfa Katılmak 1. Moodle sistemine giriş yaptıktan sonra ders içerikleri

Detaylı

Fiery Command WorkStation 5.8 ile Fiery Extended Applications 4.4

Fiery Command WorkStation 5.8 ile Fiery Extended Applications 4.4 Fiery Command WorkStation 5.8 ile Fiery Extended Applications 4.4 Fiery Extended Applications (FEA) 4.4 sürümü, Fiery Server kullanımıyla görevlerin gerçekleştirilmesi için gerekli Fiery software i içerir.

Detaylı

VHOPE ve VHOPE kitaplık dosyalarını kurma

VHOPE ve VHOPE kitaplık dosyalarını kurma VHOPE ve VHOPE kitaplık dosyalarını kurma Adım 1, VHOPE'yi kurma Bu USB sürücüsündeki sunum materyalini kullanabilmeniz için öncelikle VHOPE uygulamasının bilgisayarınıza yüklenmesi gerekir. Volvo Kurumsal

Detaylı

RICOH Smart Device Connector Kullanıcılarına: Makineyi Yapılandırma

RICOH Smart Device Connector Kullanıcılarına: Makineyi Yapılandırma RICOH Smart Device Connector Kullanıcılarına: Makineyi Yapılandırma İÇİNDEKİLER 1. Tüm Kullanıcılara Giriş...3 Kılavuz Hakkında Bilgi...3 Ticari Markalar...4 RICOH Smart Device Connector nedir?... 5 RICOH

Detaylı

RightFax'e Tara. Yönetici Kılavuzu

RightFax'e Tara. Yönetici Kılavuzu RightFax'e Tara Yönetici Kılavuzu Haziran 2017 www.lexmark.com İçerikler 2 İçerikler Genel Bakış...3 Dağıtıma hazır olma denetim listesi... 4 Uygulamayı yapılandırma... 5 Uygulamanın yapılandırma sayfasına

Detaylı

Hızlı Kurulum ve Yapılandırma Kılavuzu

Hızlı Kurulum ve Yapılandırma Kılavuzu Hızlı Kurulum ve Yapılandırma Kılavuzu İçindekiler SPX Özellikleri... 2 SPX Kurulum... 3 Hedef Oluşturma... 9 Yeni Görev Oluşturma... 12 Görüntü Zinciri Tarayıcısı... 15 Eposta Bildirimi Oluşturma... 16

Detaylı

Bu dokümanda Gmail e-posta hesabının Outlook programına kurulumu açıklanacaktır.

Bu dokümanda Gmail e-posta hesabının Outlook programına kurulumu açıklanacaktır. GMAİL & OUTLOOK 1) Outlook Hakkında Outlook e-posta göndermenizi, almanızı ve yönetmenizi sağlayan bir yazılımdır. Aynı zamanda takviminizi ve arkadaşlarınız, iş ilişkileriniz gibi kişileri de yönetmenizi

Detaylı

İNFOSET İNFOSET Ses Kayıt Sistemi v2.0. Sistem Kataloğu

İNFOSET İNFOSET Ses Kayıt Sistemi v2.0. Sistem Kataloğu İNFOSET İNFOSET Ses Kayıt Sistemi v2.0 Sistem Kataloğu İ N F O S E T S E S K A Y I T S İ S T E M İ V 2. 0 Sistem Kataloğu İnfoset Yazılım Marmara Cad.Yüksel Sok. 6/7 Pendik-İstanbul Telefon 216 379 81

Detaylı

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU Üniversitemiz Webmail servisi yenilenmiş olup Roundcube webmail üzerinden servis vermeye başlamıştır. Daha önce kullanılan SquirrelMail servisi https://oldwebmail.cankaya.edu.tr/

Detaylı

Plus500 Ltd. Gizlilik Politikası

Plus500 Ltd. Gizlilik Politikası Plus500 Ltd Gizlilik Politikası Gizlilik Politikası Plus500 Gizlilik Beyanı Müşterilerimizin ve web sitemizdeki ziyaretçilerin kişisel ve mali bilgilerinin gizliliği ve korunması en büyük önceliğimizdir.

Detaylı

Öğrenciler için Kablosuz İnternet Erişimi (Wi-Fi) Kullanım Kılavuzu

Öğrenciler için Kablosuz İnternet Erişimi (Wi-Fi) Kullanım Kılavuzu T.C. KIRŞEHİR AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı bidb@ahievran.edu.tr Sayfa 1 / 9 KABLOSUZ AĞ TEKNOLOJİLERİ Öğrencilerimizin taşınabilir cihazlarından

Detaylı

Web tabanlı altyapı sayesinde her cihazdan erişilebilir ve düzenlenebilir dokümanlar oluşturulup anında paylaşılabilir.

Web tabanlı altyapı sayesinde her cihazdan erişilebilir ve düzenlenebilir dokümanlar oluşturulup anında paylaşılabilir. Eğitimde Google Doküman Uygulamaları 1.1 Google Uygulamalarına Giriş Google Doküman uygulamaları, hem öğretmenler, hem öğrenciler, hem de veliler için birçok farklı özellik sağlar. Kelime işleme, elektronik

Detaylı

Yazıcı camından veya otomatik belge besleyicisinden (ADF) taramaları başlatabilirsiniz. Posta kutusunda saklanan tarama dosyalarına erişebilirsiniz.

Yazıcı camından veya otomatik belge besleyicisinden (ADF) taramaları başlatabilirsiniz. Posta kutusunda saklanan tarama dosyalarına erişebilirsiniz. Fiery Remote Scan Fiery Remote Scan, uzak bir bilgisayardan Fiery sunucusu üzerindeki taramayı ve yazıcıyı yönetmenizi sağlar. Fiery Remote Scan'i kullanarak şunları yapabilirsiniz: Yazıcı camından veya

Detaylı

Kurulum; Ana Bilgisayar ve Tahtalara ayrı ayrı yapılmaktadır. KURULUM ŞEMASI x.x x.x x.x x.

Kurulum; Ana Bilgisayar ve Tahtalara ayrı ayrı yapılmaktadır.  KURULUM ŞEMASI x.x x.x x.x x. KURULUM ŞEMASI 192.168.x.x 192.168.x.x 192.168.x.x 192.168.x.x ANA BİLGİSAYAR Kurulum; Ana Bilgisayar ve Tahtalara ayrı ayrı yapılmaktadır. KURULUM SİHİRBAZI adresine girerek aktahta_kur.exe dosyasını

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Microsoft Outlook 2013 önceki sürümlerden farklı bir görünüme sahiptir; bu nedenle, öğrenme eğrisini en aza indirmenize yardımcı olmak üzere bu kılavuzu hazırladık. Size özel hale

Detaylı

PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi

PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi Oluşturma 02.11.2015 Revizyon: 19.01.2016 Rev. No: 03 Yazan: Süleyman FAKİR Düzenleyen: F. DELİRİ PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi 1) PDKS Kurulumu, Lisans Onaylaması Ve Veri Tabanı Ayarları

Detaylı

Windows Đşletim Sistemleri AD Etki Alanı Grupları Đncelenmesi ve Güvenlik Ayarları

Windows Đşletim Sistemleri AD Etki Alanı Grupları Đncelenmesi ve Güvenlik Ayarları Windows Đşletim Sistemleri AD Etki Alanı Grupları Đncelenmesi ve Güvenlik Varsayılan yerel gruplar Domain Admins grup gibi varsayılan gruplar, Active Directory etki alanı oluştururken otomatik olarak oluşturulan

Detaylı

Temel Bilgi Teknlolojileri 1. Ders notları 5. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017

Temel Bilgi Teknlolojileri 1. Ders notları 5. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Temel Bilgi Teknlolojileri 1 Ders notları 5 Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Windows işletim sistemi Kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak, yazılımları çalıştırmak, komut vermek

Detaylı

Outlook 2010 a geçiş

Outlook 2010 a geçiş Bu Kılavuzda Microsoft Microsoft Outlook 2010 un görünüşü çok farklı olduğundan, öğrenme çabasını en aza indirmede size yardımcı olmak amacıyla bu kılavuzu hazırladık. Yeni arabirimin önemli bölümlerini

Detaylı

AirPrint Kılavuzu. Bu Kullanıcı Kılavuzu şu modeller içindir:

AirPrint Kılavuzu. Bu Kullanıcı Kılavuzu şu modeller içindir: AirPrint Kılavuzu Bu Kullanıcı Kılavuzu şu modeller içindir: HL-L340DW/L360DN/L360DW/L36DN/L365DW/ L366DW/L380DW DCP-L50DW/L540DN/L540DW/L54DW/L560DW MFC-L700DW/L70DW/L703DW/L70DW/L740DW Sürüm A TUR Not

Detaylı

Tarama Özellikleri Kurulum Kılavuzu WorkCentre M123/M128 WorkCentre Pro 123/128 701P42171_TR

Tarama Özellikleri Kurulum Kılavuzu WorkCentre M123/M128 WorkCentre Pro 123/128 701P42171_TR Tarama Özellikleri Kurulum Kılavuzu WorkCentre M123/M128 WorkCentre Pro 123/128 701P42171_TR 2004. Her hakkı saklıdır. Belirtilen telif hakkı koruması anayasa ve kanunlarla belirtilen ya da tanına her

Detaylı

Proticaret Exclusive Versiyon Yükseltme Dokümanı(v.3.0'dan v3.1.0'a)

Proticaret Exclusive Versiyon Yükseltme Dokümanı(v.3.0'dan v3.1.0'a) Proticaret Exclusive Versiyon Yükseltme Dokümanı(v.3.0'dan v3.1.0'a) Bu belge, Webmaster düzeyindeki kullanıcıların kurulu olan Proticaret Exclusive portalının versiyon v3.0'dan versiyon 3.1.0'a yükseltirken

Detaylı

Capture Pro Yazılımı. Başvuru Kılavuzu. A-61640_tr

Capture Pro Yazılımı. Başvuru Kılavuzu. A-61640_tr Capture Pro Yazılımı Başvuru Kılavuzu A-61640_tr Kodak Capture Pro Yazılımı'na Başlarken Bu kılavuz, kısa sürede başlamak için, Kodak Capture Pro Yazılımı'nın yüklenmesi ve başlatılmasına yönelik basit

Detaylı

Google Cloud Print Kılavuzu

Google Cloud Print Kılavuzu Google Cloud Print Kılavuzu Google Cloud Print hakkında bilgi Google Cloud Print ile yazdırma Appendix İçindekiler Kılavuzlar Hakkında Bilgi... 2 Kılavuzlarda Kullanılan Semboller... 2 Feragatname...

Detaylı

2008 Nokia telif hakkıdır. Tüm hakları mahfuzdur. Nokia, Nokia Connecting People ve Nseries, Nokia Corporation'ın ticari veya tescilli ticari

2008 Nokia telif hakkıdır. Tüm hakları mahfuzdur. Nokia, Nokia Connecting People ve Nseries, Nokia Corporation'ın ticari veya tescilli ticari Sohbet Baskı 1 2008 Nokia telif hakkıdır. Tüm hakları mahfuzdur. Nokia, Nokia Connecting People ve Nseries, Nokia Corporation'ın ticari veya tescilli ticari markalarıdır. Nokia tune, Nokia Corporation'ın

Detaylı

Yeni Nesil Ağ Güvenliği

Yeni Nesil Ağ Güvenliği Yeni Nesil Ağ Güvenliği Ders 6 Mehmet Demirci 1 Bugün Taşıma katmanı güvenliği (TLS, SSL) İnternet katmanı güvenliği (IPSec) Kablosuz bağlantı güvenliği Güvenlik duvarları 2 SSL/TLS SSL ilk olarak Netscape

Detaylı

http://www.fatihbasaran.com.tr

http://www.fatihbasaran.com.tr http://www.fatihbasaran.com.tr FmB Network Tools Kurulum ve Kullanım Rehberi 1) Kurulum a) Hazırlık Eğer indirmediyseniz, yazılımın bir kopyasını aşağıdaki adresten edinebilirsiniz. Kurulum öncesinde tüm

Detaylı

Seçenekler Menüsünden Genel Sekmesi

Seçenekler Menüsünden Genel Sekmesi Seçenekler Menüsünden Genel Sekmesi Word 2003 açtıktan sonra ARAÇLAR>SEÇENEKLER tıklanır. Karşımıza bu tür ekran çıkar. İlk komut Arka planda yeniden sayfalandır ; Siz çalışırken belgeleri otomatik olarak

Detaylı

HIZLI BAşVURU KILAVUZU

HIZLI BAşVURU KILAVUZU HIZLI BAşVURU KILAVUZU Windows Vista için İçindekiler Bölüm 1: Sistem Gereksinimleri...1 Bölüm 2:...2 Yerel Yazdırma Yazılımını Yükleme... 2 Ağdan Yazdırma Yazılımını Yükleme... 5 Bölüm 3: WIA Sürücüsünü

Detaylı

Formlar ve Sık Kullanılanlar

Formlar ve Sık Kullanılanlar Formlar ve Sık Kullanılanlar Sürüm 5.1 Yönetici Kılavuzu Temmuz 2016 www.lexmark.com İçerikler 2 İçerikler Değişiklik geçmişi... 3 Genel Bakış...4 Uygulamayı yapılandırma... 5 Yerleşik Web Sunucusu'na

Detaylı

Ev aletinizi geleceğe bağlayın. Quick Start Guide

Ev aletinizi geleceğe bağlayın. Quick Start Guide Ev aletinizi geleceğe bağlayın. Quick Start Guide Gelecek şimdiden evinize geliyor! Home Connect kullanıyor olmanız ne güzel * Geleceğin tam otomatik kahve pişirme makinelerinden birine sahip olduğunuz

Detaylı

İçindekiler. Giriş... 1. Kanuni Uyarılar... 3. IRISCompressor Yüklemesi ve Kurulumu... 5. Sistem Gereksinimleri... 5. Kurulum... 5. Etkinleştirme...

İçindekiler. Giriş... 1. Kanuni Uyarılar... 3. IRISCompressor Yüklemesi ve Kurulumu... 5. Sistem Gereksinimleri... 5. Kurulum... 5. Etkinleştirme... Kullanım Kılavuzu İçindekiler Giriş... 1 ÖNEMLİ NOTLAR... 1 Kanuni Uyarılar... 3 IRISCompressor Yüklemesi ve Kurulumu... 5 Sistem Gereksinimleri... 5 Kurulum... 5 Etkinleştirme... 7 Otomatik Güncelleme...

Detaylı

Hızlı Kurulum Kılavuzu

Hızlı Kurulum Kılavuzu Hızlı Kurulum Kılavuzu SG-1400 ADSL2+ Router Rev:1.0.0 710903642 1. Modem i bağlama Aygıtı kurmadan önce, lütfen mevcut İnternet Servis Sağlayıcınız aracılığıyla geniş bantlı hizmetinizin sağlandığından

Detaylı

SAP DocuSign İmza Sahibi Kılavuzu

SAP DocuSign İmza Sahibi Kılavuzu SAP DocuSign İmza Sahibi Kılavuzu İçindekiler 1. SAP DocuSign İmza Sahibi Kılavuzu... 2 2. E-posta Bildirimi Alma... 2 3. Belgeyi İmzalama... 3 4. Diğer Seçenekler... 4 4.1 Sonra bitir... 4 4.2 Yazdır,

Detaylı

XMail. Kurulum ve Senkronizasyon Ayarları Rehberi

XMail. Kurulum ve Senkronizasyon Ayarları Rehberi XMail Kurulum ve Senkronizasyon Ayarları Rehberi Yüksek Kapasiteli ve Profesyonel Özellikler Sunan XMail Mail Hosting Servisi ile Kurumsal Kimliğinizi Yansıtın Hosting Hesabına Eklenen XMail Hesapları

Detaylı

İstemci bilgisayardaki Fiery seçenekleri için lisansları yönetme

İstemci bilgisayardaki Fiery seçenekleri için lisansları yönetme İstemci bilgisayardaki Fiery seçenekleri için lisansları yönetme İstemci bilgisayara yüklenen Fiery seçeneğini kullanılabilir hale getirmek için lisansını etkinleştirmeniz gerekir. Fiery seçeneği benzersiz

Detaylı

Ek Uygulama 1: Windows 7 Güncelleme İşlemleri

Ek Uygulama 1: Windows 7 Güncelleme İşlemleri Ek Uygulama 1: Windows 7 Güncelleme İşlemleri Windows 7 Denetim Masası ndan (1) ve (2) numaralı ekranlardaki kırmızı işaretli komutları kullanarak işletim sisteminin güncelleştirme paketlerini denetleyerek

Detaylı

TL-WPS510U PRINT SERVER KURULUM DÖKÜMANI

TL-WPS510U PRINT SERVER KURULUM DÖKÜMANI TL-WPS510U PRINT SERVER KURULUM DÖKÜMANI 1 Başlarken Satın almış olduğunuz TL-WPS510U nun kullanım diagramı aşağıdaki gibidir. Cihazınızı bir ağ yazıcısı değilse veya kablolu ağ yazıcınızı kablosuz olarak

Detaylı

Google Cloud Print Kılavuzu

Google Cloud Print Kılavuzu Google Cloud Print Kılavuzu Sürüm A TUR Notların açıklamaları Bu kullanıcı kılavuzunda aşağıdaki not stilini kullanıyoruz: Notlar, ortaya çıkabilecek bir duruma nasıl yanıt vermeniz gerektiğini size söyler

Detaylı

TOSHIBA Windows PC'nizi veya Tabletinizi Windows 10'a Yükseltme

TOSHIBA Windows PC'nizi veya Tabletinizi Windows 10'a Yükseltme TOSHIBA Windows PC'nizi veya Tabletinizi Windows 10'a Yükseltme Sayın Müşterimiz, Bu belgedeki bilgiler Windows 7 veya Windows 8.x önyüklenmiş belirli TOSHIBA Windows PC veya Tabletlerinizi Windows 10'a

Detaylı

Tellcom.net.tr ve Quiknet.com.tr Eposta Servisleri Aktivasyonu

Tellcom.net.tr ve Quiknet.com.tr Eposta Servisleri Aktivasyonu Tellcom.net.tr ve Quiknet.com.tr Eposta Servisleri Aktivasyonu 1) http://webislem.superonline.net adresinden müşteri numarası ve şifresi ile giriş yapılır. Servislerim sekmesi altından Tellcom Posta menüsüne

Detaylı

Misafirler için Kablosuz İnternet Erişimi (Wi-Fi) Kullanım Kılavuzu

Misafirler için Kablosuz İnternet Erişimi (Wi-Fi) Kullanım Kılavuzu T.C. KIRŞEHİR AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı bidb@ahievran.edu.tr Sayfa 1 / 6 KABLOSUZ AĞ TEKNOLOJİLERİ Toplantı, seminer, eğitim, çalıştay,

Detaylı