KONU: Yazıcı ve Tarayıcı HAZIRLAYANLAR: BİLGE NUR ERDOGAN DİLAN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KONU: Yazıcı ve Tarayıcı HAZIRLAYANLAR: BİLGE NUR ERDOGAN DİLAN"

Transkript

1 KONU: Yazıcı ve Tarayıcı HAZIRLAYANLAR: BİLGE NUR ERDOGAN DİLAN

2 YAZICI (PRINTER) NEDİR? Bilgisayarda hazırladığınız yazı, hesap tablosu, resim ve benzeri içerikleri kâğıda dökmek amacıyla kullanılır. Bazı ağ cihazlarının ve ADSL modemlerin üzerinde bulunan yazıcı bağlantı noktası ve cihazdaki yazıcı sunucusunu kullanarak bir yazıcıyı birden çok bilgisayarın aynı anda kullanabileceği ağ yazıcısı olarak da kurabilmektesiniz. Yazıcılar renkli ve siyah beyaz olarak yazı ve resim basabilmektedir.

3 Yazıcı bağlantı kabloları USB LPT(Paralel Port) RJ45

4 YAZICININ TARİHÇESİ Chester Carlson 1938 de elektrofotografi ya da daha çok bilinen adıyla Xerox denilen bir kuru baskılama tekniği icat etmiş. Bu icad daha sonra EARS denilen ve Xerox Palo Alto Araştırma Merkezi nde 1969 da geliştirilmeye başlanarak 1971 in Kasım ayında tamamlanan ilk lazer yazıcının temelini oluşturmuştur.

5 BİLGİSAYAR YAZICISI

6 YAZICI ÇEŞİTLERİ Nokta vuruşlu yazıcı Mürekkep püskürtmeli yazıcı Lazer yazıcı

7 Nokta Vuruşlu (Dot Matrix) Yazıcılar Nokta vuruşlu yazıcılar (Dot Matrix printers),matris şeklinde düzenlenmiş baskı iğnelerini bilgisayardan gelen veriler doğrultusunda elektromıknatıs yardımıyla kağıt ile yazıcı kafası arasında gergin duran şeride nokta vurarak baskı yapan yazıcılardır.

8 MÜREKKEP PÜSKÜRTMELİ (INK JET) YAZICILAR Bu yazıcılar renkli çıkış verebilmeleri sayesinde oldukça ilgi görüyorlar. Mürekkep püskürtmeli yazıcılar sahip oldukları çeşitli avantajlara rağmen çıktı maliyetinin yüksek olması ve kaliteli baskı için özel kâğıtlara ihtiyaç duyulması gibi dezavantajlara sahip. Mürekkep püskürtmeli yazıcılar çalışma prensibi genel olarak mürekkep püskürtme ucundan baskı yapılan kağıda yatay olarak hareket eden kafa yardımıyla püskürtülür

9 Lazer Yazıcı Günümüzde en çok tercih edilen yazıcı çeşitlerindendir. Temelde neredeyse fotokopi makinaları ile aynı mantıkta çalışırlar. Sadece fotokopi makinası bir belgeyi taratıp yazdırırken Lazer Yazıcılar bilgisayardan gelen veriyi okuyarak kağıda işlerler.

10 41 YIL ÖNCE LAZER YAZICI

11 KARŞILAŞTIRMA

12 GÜNCEL YAZICI FİYATLARI

13 Lazer Yazıcı

14 TARAYICI(SCANNER)NEDİR? Tarayıcı, bilgisayarlara USB yardımı ile bağlanarak istenilen dokümanları bilgisayara veri olarak aktarmaya yarayan bir harici donanımdır. Diğer adı Scanner olarak bilinir. Örneğin elinizdeki bir belgeyi bilgisayara aktarmak istiyorsanız o belgeyi oturup bilgisayarda baştan yazmanıza gerek yoktur.

15 TARAYICI (SCANNER) NE İŞE YARAR? Örneğin elinizdeki bir belgeyi bilgisayara aktarmak istiyorsanız o belgeyi oturup bilgisayarda baştan yazmanıza gerek yoktur. Tarayıcı yani scanner ile taratarak bilgisayara aktarabilirsiniz. Ardından da istediğiniz alanları düzeltebilirsiniz. Günümüzde tarayıcılar genellikle CCD veya CIS algılayıcı kullanmaktadır. Eski davul tarayıcılarda foto çoğaltıcı tüpler de kullanılmıştır.

16 Tarayıcı (Scanner) Türleri Nelerdir? El tarayıcıları (Handheld):Küçük olan fotoğraf ve yazıları hızlıca ve düşük tarayan tarayıcılardır. Normal tarayıcılardan daha küçük ve ucuz olan bu tarayıcılar elde taşınabildiği için kullanımı kolaydır. Barkod okuyucu cihazlar buna bir örnektir.

17 Düz yataklı tarayıcılar (Flatbed):Düz yataklı tarayıcı fotokopi makinesine benzer, taranacak olan belgeyi tarayıcının cam yüzeyine yerleştirmeniz gerekir.

18 Tamburlu Tarayıcılar (Drum):Bu tarayıcılar adını üstüne montelenen ve yazılı dokümanı aktarmaya yarayan şeffaf akrilik silindirden alır. Tamburlu tarayıcıların en önemli özelliği; aralık boyutunu ve taradığı yazılı doküman örneğinin büyüklüğünü kontrol yeteneğidir. Siyah-beyaz ve renkli negatif orijinalleri tararken aralık ve örnek büyüklüğünü ayrı ayrı kontrol etmesi film çizgisini düzgünleştirir.

19 Az Kullanılan Diğer Tarayıcı Çeşitleri; Film Tarayıcıları(dia ve negatifleri sayısallaştırmak için) Çoklu Doküman Tarayıcıları(ADF) Tekli Sayfa Beslemeli Tarayıcılar(Sheetfeed) Planeter Tarayıcı (Kitap Tarama Amaçlı) Robotik Tarayıcılar(Kitap Tarama Amaçlı)

20 Tarayıcıda Bulunan Bazı Parçalar 1 ) Lambalar: Parlak ışık veren bir lamba olmaksızın hiçbir tarayıcı iyi sonuçlar veremez. 2) Odaklar ve Lensler: Çok çeşitli lenbsler olabilmektedir. Camın üzerine konmuş cisme odaklanmış lensler günümüz ucuz tarayıcılarında kullanılmaktadır. 3) Sensörler: İki çeşidi Bulunur CCD ve CIS

21 Tarayıcı Özellikleri Çözünürlük: Optik ve interpolated olarak iki tür çözünürlük vardır Bit Derinliği: Bir görüntü de bulunan her bir piswel karşılığı olarak tarayıcı bir bit sayısı tutar Yazılım: İşletim sisteminin dos olduğu tarihlerde tarayıcı kendi özel uyguluması ile gelirdi. Yapılması gereken resmi taratıp diske kaydedip ve kullanacağın uygulamayı çalıştırmaktı. Daha sonra Twain ile bu sistem değişerek standart program bağlandırıcısı bu sistem oldu.

22 Tarayıcının Tarihçesi Bir bilgisayarla kullanılmak üzere geliştirilen ilk görüntü tarayıcı bir Tamburlu (drum) tarayıcıydı de Russell A. Kirsch tarafından yönetilen bir ekip tarafından ABD Ulusal Standartlar Bürosunda inşa edilmiştir. Bu makinede taranmış ilk görüntü, Kirsch in o zamanki üç aylık oğlu Walden ın 5 cm lik kare bir fotoğrafıydı. Siyah beyaz görüntü bir yanda 176 piksel çözünürlüğe sahipti. Modern tarayıcıların ataları, ilk telefoto ve faks giriş cihazları olarak değerlendirilebilir. Bu bağlamda Pantelegraph, Giovanni Caselli tarafından geliştirilen ve pratik olarak hizmete giren ilk cihazdır

23 Édouard Belin, 1913 yılında bir fotosell kullanarak tarama yapan ve normal telefon hatları üzerinden taradığını iletebilen Belinografı icat etti. Berlino 1920 lerden 1990 ların ortalarına kadar haber ajansları tarafından kullanıldı lı yılların başında, yerel bilgisayar ağı üzerinden profesyonel masaüstü tarayıcıları ortaya çıktı yılından itibaren hem küçük ofisler hem de tüketiciler için uygun, yazdırma, tarama, kopyalama ve faks özelliklerini barındıran, bir çalışma grubunun tüm üyeleri tarafından kullanılabilen, All in One çok amaçlı cihazlar piyasaya çıktı.

24 1990 lı yılların başında, yerel bilgisayar ağı üzerinden profesyonel masaüstü tarayıcıları ortaya çıktı yılından itibaren hem küçük ofisler hem de tüketiciler için uygun, yazdırma, tarama, kopyalama ve faks özelliklerini barındıran, bir çalışma grubunun tüm üyeleri tarafından kullanılabilen, All in One çok amaçlı cihazlar piyasaya çıktı.

25 Modern tarayıcılar, görüntü sensörü olarak CCD veya bir kontak görüntü sensörü CIS kullanmaktadırlar. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte 3d tarayıcılar da hızla yayılmaktadır. 3D tarayıcılar katı nesnelerin üç boyutlu yapısı hakkında bilgi üretmektedir yılı itibariyle tarama teknolojileri, 3 boyutlu tarayıcılarılar dijital kameralar ile birleştirerek nesnelerin tam renkli, foto-gerçekçi 3D modellerini oluşturmaktadır.

26 TARAYICI FİYAT ARALIĞI Tarayıcı fiyatı aralığı arasında değişmektedir.

27 Kaynakça Megep modülü yazicininhayatı

SORULAR (1-36) SORU -2 Aşağıdakilerden hangisi klavye ve farenin takıldığı portlardan biridir?

SORULAR (1-36) SORU -2 Aşağıdakilerden hangisi klavye ve farenin takıldığı portlardan biridir? SORULAR (-36) SORU - Aşağıdakilerden hangisi sadece giriş donanımıdır? A) Ses kartı B) Klavye C) Yazıcı D) Ekran SORU -2 Aşağıdakilerden hangisi klavye ve farenin takıldığı portlardan biridir? A) Paralel

Detaylı

TARAYICILAR VE YAZICILAR

TARAYICILAR VE YAZICILAR Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Elektrik ve Elektronik Teknolojisi TARAYICILAR VE YAZICILAR Tarayıcılar içlerindeki özel düzenek yardımıyla herhangi bir nesneyi optik olarak

Detaylı

Çıktı ve Çıkış Aygıtları

Çıktı ve Çıkış Aygıtları Çıktı ve Çıkış Aygıtları 1 Çıktı nedir? Çıktı, kullanıma uygun hale getirilecek şekilde işlenmiş veridir. 2 Çıktı nedir? Çıkış aygıtı, bilgiyi bir veya daha fazla insana aktaran donanım bileşeni tipidir.

Detaylı

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi Teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 9 TARAYICILAR VE YAZICILAR

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi Teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 9 TARAYICILAR VE YAZICILAR Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi Teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 9 TARAYICILAR VE YAZICILAR Tarayıcılar içlerindeki özel düzenek yardımıyla herhangi bir nesneyi

Detaylı

Bölüm 3. Donanım Dış Donanım NELER ÖĞRENECEĞİZ? Bilgisayar Donanımları: Komut Verenler. Dış Donanım Birimleri. Klavye Çeşitleri. Monitör Çeşitleri.

Bölüm 3. Donanım Dış Donanım NELER ÖĞRENECEĞİZ? Bilgisayar Donanımları: Komut Verenler. Dış Donanım Birimleri. Klavye Çeşitleri. Monitör Çeşitleri. Bölüm 3 Donanım Dış Donanım 2006 Prentice-Hall, Inc Slide 1 Dış Donanım Birimleri. NELER ÖĞRENECEĞİZ? Klavye Çeşitleri. Monitör Çeşitleri. Yazıcı Çeşitleri 2006 Prentice-Hall, Inc Slide 2 Bilgisayar Donanımları:

Detaylı

Bilgisayar en yavaş parçası kadar hızlıdır!

Bilgisayar en yavaş parçası kadar hızlıdır! Donanım Bilgisayar en yavaş parçası kadar hızlıdır! Merkezi İşlem Birimi Kavramı (CPU) Bilgisayar içerisinde meydana gelen her türlü aritmetiksel, mantıksal ve karşılaştırma işlemlerinden sorumlu olan

Detaylı

SORULAR. A) Ses kartı. SORU -1 Aşağıdakilerden hangisi sadece giriş donanımıdır? D) Ekran. B) Klavye. C) Yazıcı

SORULAR. A) Ses kartı. SORU -1 Aşağıdakilerden hangisi sadece giriş donanımıdır? D) Ekran. B) Klavye. C) Yazıcı SORULAR SORU -1 Aşağıdakilerden hangisi sadece giriş donanımıdır? A) Ses kartı B) Klavye C) Yazıcı D) Ekran SORU -2 Aşağıdakilerden hangisi klavye ve farenin takıldığı portlardan biridir? A) Paralel port

Detaylı

NOT: Bazı donanımlar giriş hemde çıkış donanımıdır. HEM GİRİŞ- HEM ÇIKIŞ BİRİMİ OLAN DONANIMLAR SABİT DİSK HAFIZA KARTLARI FLASH BELLEK

NOT: Bazı donanımlar giriş hemde çıkış donanımıdır. HEM GİRİŞ- HEM ÇIKIŞ BİRİMİ OLAN DONANIMLAR SABİT DİSK HAFIZA KARTLARI FLASH BELLEK ÇEVRE BİRİMLERİ Giriş ve çıkış donanımları Giriş donanımları Çıkış donanımları Klayve fare Tarayıcı HEM GİRİŞ- HEM ÇIKIŞ BİRİMİ OLAN DONANIMLAR SABİT DİSK HAFIZA KARTLARI FLASH BELLEK Monitör(ekran) Yazıcı

Detaylı

KARTUŞLARA VEDA EDİN. Epson Mürekkep Tanklı Yazıcılar

KARTUŞLARA VEDA EDİN. Epson Mürekkep Tanklı Yazıcılar KARTUŞLARA VEDA EDİN Epson Mürekkep Tanklı Yazıcılar ULTRA DÜŞÜK MALİYETLİ GÜNLÜK BASKI İster evde çalışın ister ofiste, bir Epson mürekkep tanklı (ITS) yazıcı, baskı ve iş maliyetlerinizi azaltacaktır.

Detaylı

Çıktı - Çıkış Aygıtları

Çıktı - Çıkış Aygıtları Çıktı - Çıkış Aygıtları Bilgisayarların Discovering Keşfi 2010 Computers 2010 Living in a Digital World Dijital Dünyada Yaşamak Hedefler Çıktı tiplerini tanımak Çeşitli görüntüleme aygıtlarının karakteristiklerini

Detaylı

BASKI GRAFİK MERKEZİNDE KULLANILAN CİHAZLAR VE ÖZELLİKLERİ. HP Designjet T1100ps Plotter ve T1100MFP Scanner

BASKI GRAFİK MERKEZİNDE KULLANILAN CİHAZLAR VE ÖZELLİKLERİ. HP Designjet T1100ps Plotter ve T1100MFP Scanner BASKI GRAFİK MERKEZİNDE KULLANILAN CİHAZLAR VE ÖZELLİKLERİ HP Designjet T1100ps Plotter ve T1100MFP Scanner Ulusal ve uluslararası projelerde kullanılacak poster, afiş ve benzeri dökümanları kaliteli ve

Detaylı

Merkezi İşlem Birimi Kavramı (CPU)

Merkezi İşlem Birimi Kavramı (CPU) Donanım Merkezi İşlem Birimi Kavramı (CPU) Bilgisayar içerisinde meydana gelen her türlü aritmetiksel, mantıksal ve karşılaştırma işlemlerinden sorumlu olan elektronik bir aygıttır. Başlıca üç bölümden

Detaylı

Kartuş Derdine Son. Kaliteden ödün vermeden düşük maliyetli baskı

Kartuş Derdine Son. Kaliteden ödün vermeden düşük maliyetli baskı Kartuş Derdine Son Kaliteden ödün vermeden düşük maliyetli baskı Ev ve küçük ofis kullanımı için idealdir. Hızlı ve düşük maliyetli, aynı zamanda kullanıcı dostu bir çok fonksiyonlu yazıcıya sahip olmanın

Detaylı

2 Ders Kodu: GSR3114 3 Ders Türü: Seçmeli 4 Ders Seviyesi Lisans

2 Ders Kodu: GSR3114 3 Ders Türü: Seçmeli 4 Ders Seviyesi Lisans DİJİTAL GÖRÜNTÜLEME TEKNİKLERİ 1 Ders Adi: DİJİTAL GÖRÜNTÜLEME TEKNİKLERİ 2 Ders Kodu: GSR3114 3 Ders Türü: Seçmeli 4 Ders Seviyesi Lisans 5 Dersin Verildiği Yıl: 3 6 Dersin Verildiği Yarıyıl 6 7 Dersin

Detaylı

Girdi ve Giriş Aygıtları

Girdi ve Giriş Aygıtları Girdi ve Giriş Aygıtları 1 Girdi nedir? Girdi, bilgisayarın belleğine girilen veri ve talimatlardır. 2 Giriş Aygıtları Nelerdir? Giriş aygıtı, kullanıcıların bir bilgisayara veri ve talimatları girmelerine

Detaylı

ozalit çekimi A0 renkli fotokopi A0 renkli tarayıcı pvc kaplama spiral-cilt-faks ofis kırtasiye

ozalit çekimi A0 renkli fotokopi A0 renkli tarayıcı pvc kaplama spiral-cilt-faks ofis kırtasiye ozalit çekimi A0 renkli fotokopi A0 renkli tarayıcı pvc kaplama spiral-cilt-faks ofis kırtasiye can_ ozalit@hotmail.com canozalitfotokopi@gmail.com Hakkımızda Can Ozalit çatısı altında Toplam Kalite Anlayışı

Detaylı

1 ) Yazıcım Kartuş Bitti Hatası Veriyor ve paneldeki " C " ile " B " ışığı yanıyor ne yapmalıım?

1 ) Yazıcım Kartuş Bitti Hatası Veriyor ve paneldeki  C  ile  B  ışığı yanıyor ne yapmalıım? 1 ) Yazıcım Kartuş Bitti Hatası Veriyor ve paneldeki " C " ile " B " ışığı yanıyor ne yapmalıım? Çözüm : Canon MP250 MP252 MP 280 MP 282 MX300 MX 320 MX 360 MG 2150 MP 495 Marka ve model yazıcılar için

Detaylı

Çıkış Birimleri. Çıkış Birimleri. Giriş Birimleri. İşlem Birimi. Bellek Birimleri

Çıkış Birimleri. Çıkış Birimleri. Giriş Birimleri. İşlem Birimi. Bellek Birimleri Çıkış Birimleri Giriş Birimleri İşlem Birimi Çıkış Birimleri Bellek Birimleri Çıkış Birimleri Çıkış birimleri; bilgisayardaki işlemlerin sonucunda elde edilen ve kullanıcıya ses ya da görüntü olarak aktarılacak

Detaylı

CPU çok güçlü bir hesap makinesi gibi çalışır. CPU lar çok zeki olmayabilirler ancak çok hızlıdırlar. Sadece 0 ve 1 değerleri üzerinden işlem

CPU çok güçlü bir hesap makinesi gibi çalışır. CPU lar çok zeki olmayabilirler ancak çok hızlıdırlar. Sadece 0 ve 1 değerleri üzerinden işlem Donanım CPU çok güçlü bir hesap makinesi gibi çalışır. CPU lar çok zeki olmayabilirler ancak çok hızlıdırlar. Sadece 0 ve 1 değerleri üzerinden işlem yaparlar. Güncel hızları GHz seviyeleri ile ifade

Detaylı

Ham Veri. İşlenmiş Veri Kullanıcı. Kullanıcı. Giriş İşleme Çıkış. Yazılı Çizili Saklama. Doç.Dr. Yaşar SARI-ESOGÜ-Turizm Fakültesi

Ham Veri. İşlenmiş Veri Kullanıcı. Kullanıcı. Giriş İşleme Çıkış. Yazılı Çizili Saklama. Doç.Dr. Yaşar SARI-ESOGÜ-Turizm Fakültesi Kullanıcı Ham Veri İşlenmiş Veri Kullanıcı Giriş İşleme Çıkış Yazılı Çizili Saklama Server PC Laptop PDA (Personal Digital Assitance) Netbook Tablet PC BİLGİSAYAR DONANIM YAZILIM Scanner (Tarayıcı)

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ HAKAN ÇETİNSAYA İYİ KLİNİK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ HAKAN ÇETİNSAYA İYİ KLİNİK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ HAKAN ÇETİNSAYA İYİ KLİNİK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Sayı : / 005 Konu : Teklif Mektubu Hakkında Merkezimizin ihtiyacı olan aşağıda cins ve miktarları belirtilen malzemelere

Detaylı

6. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI. KBUZEM Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

6. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI. KBUZEM Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 6. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 Konu Başlıkları Çıkış Birimleri Monitörler CRT Monitörler LCD Monitörler Gaz Plazma Monitörler Ekran

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME FORMU

TEKNİK ŞARTNAME FORMU BİLGİSAYAR VE BİLGİSAYAR BİLEŞENLERİ ALIMI TEKNİK ŞARTNAMESİ 1 - a) Masaüstü Bilgisayar 36 Adet 1. Intel Core i5-4.nesil ve işlemci hızı 2.6 Ghz veya üzeri olmalıdır. 2. İşlemci Önbelleği en az 3Mb olmalıdır.

Detaylı

Verimli siyah-beyaz çok işlevli cihazlar

Verimli siyah-beyaz çok işlevli cihazlar Verimli siyah-beyaz çok işlevli cihazlar Aficio SP 3500SF/SP 3510SF Çok özellikli performans Aficio SP 3500SF/SP 3510SF siyah-beyaz A4 Çok İşlevli Yazıcılar (MFP'ler) size baskı, fotokopi, tarama ve faksta

Detaylı

C) 19 inçlik CRT ile LCD monitörün görünebilir alanı farklıdır. D) Dijital sinyali, analog sinyale çevirmek için DAC kullanılır.

C) 19 inçlik CRT ile LCD monitörün görünebilir alanı farklıdır. D) Dijital sinyali, analog sinyale çevirmek için DAC kullanılır. 1(13) - Aşağıdaki yazıcı türlerinden hangisinde fotoğrafik resim kalitesinde çıktı elde edilebilinir? A) İğne Uçlu C) Lazer B) Nokta Vuruşlu D) Mürekkep Püskürtmeli 2(11) - Monitörlerle ilgili olarak verilen

Detaylı

1.Baskı Çözümleri: 2. Bilgisayar Bileşenleri: 1.Baskı Ürünleri. 1.1. Faks Cihazları. 1.2. Fotokopi Cihazları. 1.3. Tarayıcılar. 1.4.

1.Baskı Çözümleri: 2. Bilgisayar Bileşenleri: 1.Baskı Ürünleri. 1.1. Faks Cihazları. 1.2. Fotokopi Cihazları. 1.3. Tarayıcılar. 1.4. Yıldırım Bilişim - 2014 1.Baskı Çözümleri: 1.Baskı Ürünleri 1.1. Faks Cihazları 1.2. Fotokopi Cihazları 1.3. Tarayıcılar 1.4. Yazıcılar 2. Bilgisayar Bileşenleri: 2.1. Anakartlar 2.2. Bellekler 2.3. Ekran

Detaylı

T.C. HİTİT ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Genel Sekreterlik

T.C. HİTİT ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Genel Sekreterlik T.C. HİTİT ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Genel Sekreterlik 2012 MALİ YILI FAALİYET RAPORU ( Mart 2013 ) GENEL BİLGİLER Yetki, Görev Ve Sorumluluklar 1. Genel Sekreterlik, bir Genel Sekreter ile en çok iki Genel

Detaylı

UV Mürekkep, 5 Renk + Lak UV Yazıcı için mükemmel

UV Mürekkep, 5 Renk + Lak UV Yazıcı için mükemmel UV Mürekkep, 5 Renk + Lak UV Yazıcı için mükemmel * Zararsız, düşük içerikli arom-hidrokarbon zararlı metal elementlerden arınmış; * Yüksek hızda kuruma, yüksek baskı hızına uygun; * Yapışmayı önleyici

Detaylı

Ünite-2 Bilgisayar Organizasyonu. www.cengizcetin.net

Ünite-2 Bilgisayar Organizasyonu. www.cengizcetin.net Ünite-2 Bilgisayar Organizasyonu Bilgisayar Nedir? Belirli bir sonuç üretmek amacıyla; mantıksal kıyaslamalardan sonuç çıkarabilen, büyük miktarlarda bilgiyi depolayabilen ve gerektiğinde bu bilgileri

Detaylı

Temel giriş ve çıkış birimlerini tanımlamak. Farklı türlerdeki bilgisayar ekranlarını (monitör) listelemek ve açıklamak.

Temel giriş ve çıkış birimlerini tanımlamak. Farklı türlerdeki bilgisayar ekranlarını (monitör) listelemek ve açıklamak. Dersin Amacı 2 Temel giriş ve çıkış birimlerini tanımlamak. Farklı türlerdeki bilgisayar ekranlarını (monitör) listelemek ve açıklamak. Yazıcı türlerini ve çalışma mantıklarını açıklamak. 1 3 Giriş Birimleri

Detaylı

VEKTÖREL ÇİZİM DERSİ. Antetli Kâğıt/Zarf Röprodüksiyonu yapmak. Antetli Kâğıt/Zarf. Takvim röprodüksiyonu yapmak. Fatura/İrsaliye

VEKTÖREL ÇİZİM DERSİ. Antetli Kâğıt/Zarf Röprodüksiyonu yapmak. Antetli Kâğıt/Zarf. Takvim röprodüksiyonu yapmak. Fatura/İrsaliye VEKTÖREL ÇİZİM DERSİ Dersin Modülleri Antetli Kâğıt/Zarf Röprodüksiyonu Fatura/İrsaliye Röprodüksiyonu Takvim Röprodüksiyonu Broşür Röprodüksiyonu Kazandırılan Yeterlikler Antetli Kâğıt/Zarf Röprodüksiyonu

Detaylı

1. PS/2 klavye fare 2. Optik S/PDIF çıkışı 3. HDMI Giriş 4. USB 3.0 Port 5. USB 2.0 Port 6. 6 kanal ses giriş/çıkış 7. VGA giriş 8.

1. PS/2 klavye fare 2. Optik S/PDIF çıkışı 3. HDMI Giriş 4. USB 3.0 Port 5. USB 2.0 Port 6. 6 kanal ses giriş/çıkış 7. VGA giriş 8. İşlemci: İşlemci,kullanıcıdan bilgi almak, komutları işlemek ve sonuçları kullanıcıya sunmak gibi pek çok karmaşık işlemi yerine getirir. Ayrıca donanımların çalışmasını kontrol eder. İşlemci tüm sistemin

Detaylı

Dijital (Sayısal) Fotogrametri

Dijital (Sayısal) Fotogrametri Dijital (Sayısal) Fotogrametri Dijital fotogrametri, cisimlere ait iki boyutlu görüntü ortamından üç boyutlu bilgi sağlayan, sayısal resim veya görüntü ile çalışan fotogrametri bilimidir. Girdi olarak

Detaylı

MT - FP UV Dijital UV Flatbed Yazıcı

MT - FP UV Dijital UV Flatbed Yazıcı MT - FP4060 - UV Dijital UV Flatbed Yazıcı En çok baskılama alanı 60x40cm Herhangi bir materyal üzerine direk baskı Yüksek baskı hızı ile toplu üretim için ideal Bitmiş ürünler su geçirmez,uv korumalı

Detaylı

Donanımlar Hafta 1 Donanım

Donanımlar Hafta 1 Donanım Donanımlar Hafta 1 Donanım Donanım Birimleri Ana Donanım Birimleri (Anakart, CPU, RAM, Ekran Kartı, Sabit Disk gibi aygıtlar, ) Ek Donanım Birimleri (Yazıcı, Tarayıcı, CD-ROM, Ses Kartı, vb ) Anakart (motherboard,

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO103

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO103 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO103 2. HAFTA BİLGİSAYAR SİSTEMİ, BİLGİSAYARI OLUŞTURAN BİRİMLER VE ÇALIŞMA PRENSİPLERİ ANAKART, İŞLEMCİ VE BELLEKLER SABİT DİSKLER, EKRAN KARTLARI MONİTÖRLER VE DİĞER DONANIM BİRİMLERİ

Detaylı

Temel Bilgisayar Teknisyenlik Eğitimi Seminer Notları. Yazıcı Teknolojisi

Temel Bilgisayar Teknisyenlik Eğitimi Seminer Notları. Yazıcı Teknolojisi Temel Bilgisayar Teknisyenlik Eğitimi Seminer Notları Yazıcı Teknolojisi Nokta Vuruşlu Yazıcılar (Dot Matrix Printer) Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar (Inkjet-Deskjet-BubleJet Printer) Lazer Yazıcılar (Laser

Detaylı

Dijital Kaynak Oluşturma ve Sunum Çözümleri; Zeutschel, Qidenus Tarayıcı ve Hizmet Portalı. ANKOSLink 2014, 18-20 Nisan.

Dijital Kaynak Oluşturma ve Sunum Çözümleri; Zeutschel, Qidenus Tarayıcı ve Hizmet Portalı. ANKOSLink 2014, 18-20 Nisan. Dijital Kaynak Oluşturma ve Sunum Çözümleri; Zeutschel, Qidenus Tarayıcı ve Hizmet Portalı ANKOSLink 2014, 18-20 Nisan Merve OKUR İçerik 1. Dijitalleştirmenin Amacı 2.Dijitalleştirme Hazırlığı 3.Dijitalleştirme

Detaylı

Web kameranın genel özellikleri

Web kameranın genel özellikleri Web kameranın genel özellikleri Normal kameranın bir türevi olarak kullanılabilen web kamerası, bilgisayara kablolar ya da bluetooth aracılığıyla bağlanan kamera sistemleridir. Dış kaynaklı görüntüleri

Detaylı

Ofisinizin potansiyelini en üst seviyeye taşıyan güvenilir yardımcınız

Ofisinizin potansiyelini en üst seviyeye taşıyan güvenilir yardımcınız Çok Fonksiyonlu Mürekkep Püskürtmeli Ofis Yazıcısı Ofisinizin potansiyelini en üst seviyeye taşıyan güvenilir yardımcınız Küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik hızlı, güvenilir ve üst düzey performans

Detaylı

MÜREKKEP PÜSKÜRTMELĐ YAZICI ĐLE BAKIR PLAKET ÜZERĐNE BASKI DEVRE HAZIRLANMASI PREPARATION OF PRINTED CIRCUIT ON COPPER PLAQUE WITH AN INKJET PRINTER

MÜREKKEP PÜSKÜRTMELĐ YAZICI ĐLE BAKIR PLAKET ÜZERĐNE BASKI DEVRE HAZIRLANMASI PREPARATION OF PRINTED CIRCUIT ON COPPER PLAQUE WITH AN INKJET PRINTER MÜREKKEP PÜSKÜRTMELĐ YAZICI ĐLE BAKIR PLAKET ÜZERĐNE BASKI DEVRE HAZIRLANMASI PREPARATION OF PRINTED CIRCUIT ON COPPER PLAQUE WITH AN INKJET PRINTER Öğrenci Emre BAYRAK, Sinop Üniversitesi Meslek Yüksekokulu,

Detaylı

Makine. Kağıt Mürekke. Servis. rça Yedek P PLAN KOPYA RENKLİ SCANNER KATLAMA MAKİNASI İÇ MEKAN-DIŞ MEKAN BASKI MAKİNELERİ

Makine. Kağıt Mürekke. Servis. rça Yedek P PLAN KOPYA RENKLİ SCANNER KATLAMA MAKİNASI İÇ MEKAN-DIŞ MEKAN BASKI MAKİNELERİ Makine si Sarf eme z l a M Kağıt Mürekke p Servis rça a Yedek P İÇ MEKAN-DIŞ MEKAN BASKI MAKİNELERİ PLAN KOPYA RENKLİ SCANNER KATLAMA MAKİNASI : Rodin E6080UV Baskı Gen. / Uzunluk : 800mm X 550mm : 700

Detaylı

Ağınız üzerinde tarama yapmak için Web Hizmetleri'ni kullanma (Windows Vista SP2 veya üzeri, Windows 7 ve Windows 8)

Ağınız üzerinde tarama yapmak için Web Hizmetleri'ni kullanma (Windows Vista SP2 veya üzeri, Windows 7 ve Windows 8) Ağınız üzerinde tarama yapmak için Web Hizmetleri'ni kullanma (Windows Vista SP2 veya üzeri, Windows 7 ve Windows 8) Web Hizmetleri protokolü, Windows Vista (SP2 veya üstü), Windows 7 ve Windows 8 kullanıcılarının,

Detaylı

BÖLÜM 8 YAZICILAR (PRINTER) BİLGİSAYAR DONANIMI

BÖLÜM 8 YAZICILAR (PRINTER) BİLGİSAYAR DONANIMI BÖLÜM 8 YAZICILAR (PRINTER) Yazıcılar, basitçe bilgisayardaki bilgileri, yazıları, resimleri vs. kağıda dökmeye yarayan aletlerdir. Bilgisayar kullanımının günden güne yaygınlaşması ve neredeyse bütün

Detaylı

Bilgisayar (Computer) Bilgisayarın fiziksel ve elektronik yapısını oluşturan ana birimlerin ve çevre birimlerin tümüne "donanım" denir.

Bilgisayar (Computer) Bilgisayarın fiziksel ve elektronik yapısını oluşturan ana birimlerin ve çevre birimlerin tümüne donanım denir. Bilgisayar (Computer) Bilgisayarın fiziksel ve elektronik yapısını oluşturan ana birimlerin ve çevre birimlerin tümüne "donanım" denir. Bilgisayar ve Donanım Ana Donanım Birimleri Anakart (Motherboard,

Detaylı

Bilgisayarla Fotogrametrik Görme

Bilgisayarla Fotogrametrik Görme Bilgisayarla Fotogrametrik Görme Dijital Görüntü ve Özellikleri Yrd. Doç. Dr. Mustafa DİHKAN 1 Dijital görüntü ve özellikleri Siyah-beyaz resimler için değer elemanları 0-255 arasındadır. 256 farklı durum

Detaylı

Xerox ColorQube 8700 / 8900 Kontrol Paneli

Xerox ColorQube 8700 / 8900 Kontrol Paneli Kontrol Paneli Kullanılabilen hizmetler yazıcı ayarlarınıza bağlı olarak değişebilir. Hizmetler ve ayarlar hakkında bkz. Kullanım Kılavuzu. 3 5 Mürekkep Erişim Kapağı Düğmesi Menüler 7 İş kontrolleri Dokunmatik

Detaylı

YANSITILAN GÖRSEL MATERYALLER (Modern Öğretim Araç-Gereçleri)

YANSITILAN GÖRSEL MATERYALLER (Modern Öğretim Araç-Gereçleri) YANSITILAN GÖRSEL MATERYALLER (Modern Öğretim Araç-Gereçleri) Yansıtılan görsel materyaller, durağan resimlerin bir ekranda büyütülerek gösteriminden oluşan medya biçimleridir. 1 2 Modern Öğretim Araç-Gereçleri

Detaylı

Masaüstü Bilgisayarlar

Masaüstü Bilgisayarlar Bilgisayar Nedir? Girilen bilgileri alan işleyen, istenildiği takdirde saklayan veya kullanıcıya sunan çok maksatlı programlanabilen elektronik bir makinedir. Bilgisayar Nedir? İnsan beyni bilgi toplama,

Detaylı

MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU

MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU ANKARA MAMAK MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU BİLGİSAYAR DONANIM BİRİMLERİ Ankara, 2013 Hazırlayan: Mustafa KATLANÇ BİLGİSAYAR DONANIM BİRİMLERİ 1 Bilgisayar Donanım Birimleri Bilgisayar sistemleri, donanım birimlerinin

Detaylı

Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem / Sınıf Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları

Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem / Sınıf Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem / Sınıf Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim Ortamı

Detaylı

DONANIM VE YAZILIM. Ahmet SOYARSLAN biltek.info

DONANIM VE YAZILIM. Ahmet SOYARSLAN biltek.info DONANIM VE YAZILIM Ahmet SOYARSLAN biltek.info Donanım Nedir? Bilgisayarın gözle görülebilen ve elle tutulabilen kısımlarına donanım denir. Örneğin, ekran, klavye, sabit disk, fare, yazıcı gibi.. Bilgisayar

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU Ofis Makineleri Elektrik Elektronik Teknolojisi Büro Makineleri Teknik Servisçiliği

DERS BİLGİ FORMU Ofis Makineleri Elektrik Elektronik Teknolojisi Büro Makineleri Teknik Servisçiliği Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Sınıf / Dönem Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim Ortamı

Detaylı

XL KARTUŞLAR Daha fazla tasarruf ettiren kartuşlar

XL KARTUŞLAR Daha fazla tasarruf ettiren kartuşlar Yazıcı Kataloğu Neden orijinal sarf malzemeleri kullanılmalıdır? Güzel, uzun süreli baskı kalitesi için Canon mühendisliğiyle üretilen mürekkeplere güvenin Canon yazıcınızdan en yüksek verimi almanızı

Detaylı

AYVALIK ATATÜRK ANADOLU LİSESİ BİT. DERSİ ÇALIŞMA SORULARI YANLIŞLIK VE YAZIM HATALARI NEDENİYLE TEREDDÜTE DÜŞDÜĞÜNÜZ SORULARI SORUNUZ.

AYVALIK ATATÜRK ANADOLU LİSESİ BİT. DERSİ ÇALIŞMA SORULARI YANLIŞLIK VE YAZIM HATALARI NEDENİYLE TEREDDÜTE DÜŞDÜĞÜNÜZ SORULARI SORUNUZ. AYVALIK ATATÜRK ANADOLU LİSESİ BİT. DERSİ ÇALIŞMA SORULARI YANLIŞLIK VE YAZIM HATALARI NEDENİYLE TEREDDÜTE DÜŞDÜĞÜNÜZ SORULARI SORUNUZ. 1. Günümüz bilgisayarlarında yaygın olarak kullanılan RAM bellek

Detaylı

Optik Sürücüler CD/CD-ROM DVD HD-DVD/BLU-RAY DİSK Disket Monitör LCD LED Projeksiyon Klavye Mouse Mikrofon Tarayıcı

Optik Sürücüler CD/CD-ROM DVD HD-DVD/BLU-RAY DİSK Disket Monitör LCD LED Projeksiyon Klavye Mouse Mikrofon Tarayıcı 1 Donanım Bileşenleri ve Çalışma Prensipleri Anakart (Mainboard) İşlemci (Cpu) Ekran Kartı Bellekler Ram Rom Ses Kartı Ağ Kartı TV Kartı Sabit Diskler HDD HHD SSD Optik Sürücüler CD/CD-ROM DVD HD-DVD/BLU-RAY

Detaylı

Xerox ColorQube 9301 / 9302 / 9303 Kontrol Paneli

Xerox ColorQube 9301 / 9302 / 9303 Kontrol Paneli Xerox ColorQube 90 / 90 / 90 Kontrol Paneli Kullanılabilen hizmetler yazıcı ayarlarınıza bağlı olarak değişebilir. Hizmetler ve ayarlar hakkında bkz. Kullanım Kılavuzu.? Menüler GHI PRS 7 * ABC JKL TUV

Detaylı

Dijital (Sayısal) Fotogrametri

Dijital (Sayısal) Fotogrametri Dijital (Sayısal) Fotogrametri Dijital fotogrametri, cisimlere ait iki boyutlu görüntü ortamından üç boyutlu bilgi sağlayan, sayısal resim veya görüntü ile çalışan fotogrametri bilimidir. Girdi olarak

Detaylı

1970 yılında ise şimdilerde kullandığımız her iki tarafada yöne hareket edebilen mouse un patentini almıştır.

1970 yılında ise şimdilerde kullandığımız her iki tarafada yöne hareket edebilen mouse un patentini almıştır. NEDİR : Bilgisayar ekranındaki öğeleri(icon ları) seçme ve hareket ettirmemizi sağlayan bir giriş aygıtıdır. Mouseların üzerinde bir veya daha fazla tuş veya tekerlek bulunabilir. TARİHÇESİ : İlk fareyi

Detaylı

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar Bilgi Teknolojileri ve Uygulamalarına Giriş Dersin Konusu ve Amaçları: Bu dersin amacı daha önce bilgisayar ve bilgi teknolojileri alanında herhangi bir bilgi ve/veya deneyime sahip olmayan öğrenciye bilgi

Detaylı

Xerox WorkCentre 7220 / 7225 Kontrol Paneli

Xerox WorkCentre 7220 / 7225 Kontrol Paneli Xerox WorkCentre 70 / 7 Kontrol Paneli Kullanılabilen hizmetler yazıcı ayarlarınıza bağlı olarak değişebilir. Hizmetler ve ayarlar hakkında bkz. Kullanım Kılavuzu. ABC DEF Menüler GHI PQRS 7 JKL TUV 8

Detaylı

IF IT WORX, IT S. GÜÇLÜ DESTEK, KOLAY BAKIM, YÜKSEK ERGONOMi. www.utax.com.tr

IF IT WORX, IT S. GÜÇLÜ DESTEK, KOLAY BAKIM, YÜKSEK ERGONOMi. www.utax.com.tr IF IT WORX, IT S GÜÇLÜ DESTEK, KOLAY BAKIM, YÜKSEK ERGONOMi www.utax.com.tr P-3025 MFP A4 - SİYAH- BEYAZ FOTOKOPİ YAZICI FAKS TARAYICI SİYAH BEYAZ A4 ÇOK FONKSİYONLU FAKSLI CİHAZLAR A4 SİYAH BEYAZ ÇOK

Detaylı

Hazırlayan: Cihan Aygül BT Rehber ÖĞRETMENİ

Hazırlayan: Cihan Aygül BT Rehber ÖĞRETMENİ Hazırlayan: Cihan Aygül BT Rehber ÖĞRETMENİ 1 Düşünelim? * Bilişim teknolojisi günlük hayatta hangi alanlarda kullanılabilir? * Günlük hayatta gözlemlediğiniz bilgisayar çeşitlerini söyleyiniz. 2 Bilgisayar

Detaylı

Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü

Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü BİLGİSAYAR DONANIMI Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü Donanım Nedir? Giriş aygıtları İşlemci Depolama aygıtları Çıkış aygıtları Çevresel aygıtlar Giriş Aygıtları

Detaylı

IBAK Panoramo Serisi 3D Optik Boru Hattı Tarayıcılar

IBAK Panoramo Serisi 3D Optik Boru Hattı Tarayıcılar IBAK Panoramo Serisi 3D Optik Boru Hattı Tarayıcılar Son yıllarda boru hattı kontrol teknolojisinde en büyük yenilik, Panoramo sistemi, mühendisler daha iyi veri sağlayan operatörler için stresi azaltarak,

Detaylı

Xerox WorkCentre 5845 / 5855 / 5865 / 5875 / 5890 Kontrol Paneli

Xerox WorkCentre 5845 / 5855 / 5865 / 5875 / 5890 Kontrol Paneli 8 / 8 / 86 / 87 / 890 Kontrol Paneli Kullanılabilen hizmetler yazıcı ayarlarınıza bağlı olarak değişebilir. Hizmetler ve ayarlar hakkında bkz. Kullanım Kılavuzu. ABC DEF Menüler GHI PQRS 7 JKL TUV 8 MNO

Detaylı

İlk 500 Bİlİşİm Şİrketİ Araştırması Kategorİlerİ

İlk 500 Bİlİşİm Şİrketİ Araştırması Kategorİlerİ İlk 500 Bİlİşİm Şİrketİ Araştırması Kategorİlerİ 2www.bilisim500.com DONANIM Sunucu: Ağ yapısında, (thin client ve dumb terminal dahil) kendine bağlı bilgisayarların veri depolama ve iletişimini yönlendiren

Detaylı

T.C. MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü

T.C. MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü Evrak Tarih ve Sayısı: 11/11/2015-3770 T.C. Sayı : 81531349-934.01.11- Konu : TEKLİF MEKTUBU İLGİLİ FİRMALARA Üniversitemiz yerleşke alanındaki Müdürlüğümüz ihtiyacı olan ve aşağıda ayrıntılı özellikleri

Detaylı

Daha Fazlasını İsteyin

Daha Fazlasını İsteyin Daha Fazlasını İsteyin Hızlı ve güvenilir mono lazer yazıcı serisi. İşiniz için en akıllı çözüm. YAZICI FOTOKOPİ TARAYICI FAKS KABLOSUZ AĞ www.brother.com.tr İşiniz için her dakikanın değerli olduğunun

Detaylı

Giriş Çıkış Birimleri:

Giriş Çıkış Birimleri: DONANIM VE YAZILIM Giriş Çıkış Birimleri: Bilgisayara dış ortamdan bilgi girilmesini sağlayan ve girilen bu bilgilerin bilgisayar tarafından işlendikten sonra, tekrar dış ortama çıkarılması için kullanılan

Detaylı

SAĞLIK BİLGİ SİSTEMLERİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ

SAĞLIK BİLGİ SİSTEMLERİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ TANIM Sağlık hizmetlerinin bilgisayar aracılığı ile gerçekleştirilmesi, elektronik ortamda bilgi alışverişinin otomatik olarak yapılması gibi, tıbbi, finansal ve mali hizmetler açısından ortaya çıkan detaylı

Detaylı

BİLİŞİM ŞİRKETİ Türkiye 2014. Bilişim Pazarının Gelişimi. Eğilimler ve Beklentiler BİLGİ FORMU. www.bilisim500.com

BİLİŞİM ŞİRKETİ Türkiye 2014. Bilişim Pazarının Gelişimi. Eğilimler ve Beklentiler BİLGİ FORMU. www.bilisim500.com İLK 00 BİLİŞİM ŞİRKETİ Türkiye 2014 Bilişim Pazarının Gelişimi Eğilimler ve Beklentiler BİLGİ FORMU Bilişim 00 Araştırma Stratejik İş Ortağı www.m2s.com.tr bilisim00@m2s.com.tr Telefon: 0216 317 7730 KATEGORİLERİ

Detaylı

Bilgisayar, elektronik bir cihazdır ve kendi belleğinde depolanan talimatları sırasıyla uygulayarak çalışır. İşler. Bilgi İşlem Çevrimi

Bilgisayar, elektronik bir cihazdır ve kendi belleğinde depolanan talimatları sırasıyla uygulayarak çalışır. İşler. Bilgi İşlem Çevrimi Bilgisayar nedir? Bilgisayar, elektronik bir cihazdır ve kendi belleğinde depolanan talimatları sırasıyla uygulayarak çalışır. Veriyi toplar (girdi) İşler Bilgi üretir (çıktı) Bilgi İşlem Çevrimi 1 Bir

Detaylı

Ana Donanım Birimleri ve Disk Sürücüleri. Bilgisayarın çalışabilmesi için mutlaka var olması gereken donanım birimleridir.

Ana Donanım Birimleri ve Disk Sürücüleri. Bilgisayarın çalışabilmesi için mutlaka var olması gereken donanım birimleridir. Ana Donanım Birimleri ve Disk Sürücüleri Bilgisayar donanımı 2 ye ayrılır. Bunlardan birincisi bilgisayarın çalışması için gerekli olan zorunlu donanım birimleridir. Buna Ana Donanım Birimleri denir. İkincisi

Detaylı

BİLİŞİM ŞİRKETİ. Türkiye 2014. Bilişim Pazarının Gelişimi. Eğilimler ve Beklentiler BİLGİ FORMU. www.bilisim500.com

BİLİŞİM ŞİRKETİ. Türkiye 2014. Bilişim Pazarının Gelişimi. Eğilimler ve Beklentiler BİLGİ FORMU. www.bilisim500.com İLK 500 BİLİŞİM ŞİRKETİ Türkiye 2014 Bilişim Pazarının Gelişimi Eğilimler ve Beklentiler BİLGİ FORMU Bilişim 500 Araştırma Stratejik İş Ortağı www.m2s.com.tr bilisim500@m2s.com.tr Telefon: 0216 317 7730

Detaylı

BÖLÜM 3 DONANIM DIŞ DONANIM

BÖLÜM 3 DONANIM DIŞ DONANIM BÖLÜM 3 DONANIM DIŞ DONANIM Dış Donanım Birimleri: Bu kısımda klavye, monitör, mouse, yazıcı, plotter, tarayıcı, hoparlör, mikrofon, joystick, barkod okuyucular gibi harici donanım birimleri açıklanacaktır.

Detaylı

BÜRO MAKİNELERİ TEKNİK SERVİS ELEMANI

BÜRO MAKİNELERİ TEKNİK SERVİS ELEMANI TANIM Fotokopi, faks, yazıcı, ödeme kaydedici, çizici, para sayıcı, hesap makinesi, çok fonksiyonlu vb. cihazların kullanımını, her türlü elektrikelektronik, mekanik arızalarını tespit etme bakım ve onarım

Detaylı

LENTICULAR TEKNOLOJİSİ

LENTICULAR TEKNOLOJİSİ Bu doküman KUDAKA - Araştırma Planlama Birimi tarafından hazırlanmıştır. Dokümanın telif hakkı yoktur. Kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bu teknik dokümanın konuyla ilgili yatırım yapmak isteyen tüm

Detaylı

SAMSUNG CLP- 775ND SAMSUNG SCX-6545N. SAMSUNG SL-M4020ND Mono Lazer Yazıcı 40 Sayfa A4 Baskı Hızı,

SAMSUNG CLP- 775ND SAMSUNG SCX-6545N. SAMSUNG SL-M4020ND Mono Lazer Yazıcı 40 Sayfa A4 Baskı Hızı, 315.622.052 315.622.050 SAMSUNG CLP- 775ND SAMSUNG SCX-6545N RENKLİ LAZER DUBLEX, NETWORK AĞ YAZICI, Yazıcı üzerinde 3.500 sayfa (siyah,renkli) 33PPM, 384MB, 9600X600DPI, ÇOK FONKSİYONLU MONO LAZER DUBLEX

Detaylı

Dijital Baskı Makinaları İç Mekan / Dış Mekan Baskı Makinaları Bayrak / Tekstil Baskı Makinaları Endüstriyel UV Baskı Makinaları

Dijital Baskı Makinaları İç Mekan / Dış Mekan Baskı Makinaları Bayrak / Tekstil Baskı Makinaları Endüstriyel UV Baskı Makinaları Dijital Baskı Makinaları İç Mekan / Dış Mekan Baskı Makinaları Bayrak / Tekstil Baskı Makinaları Endüstriyel UV Baskı Makinaları Endüstriyel Kesim Sistemleri Malzemeler İç Mekan / Dış Mekan / UV Baskı

Detaylı

Masaüstü Bilgisayarlar

Masaüstü Bilgisayarlar Bilgisayar Nedir? Girilen bilgileri alan işleyen, istenildiği takdirde saklayan veya kullanıcıya sunan çok maksatlı programlanabilen elektronik bir makinedir. Bilgisayar Nedir? İnsan beyni bilgi toplama,

Detaylı

DOĞRU OLANI SEÇIN. EZ571 eşsiz bir baskı yaklaşımıdır. A3 130 sayfa/dakika. USB bellekten baskı Dokunmatik, geni ve kullanıcı dostu ekran

DOĞRU OLANI SEÇIN. EZ571 eşsiz bir baskı yaklaşımıdır. A3 130 sayfa/dakika. USB bellekten baskı Dokunmatik, geni ve kullanıcı dostu ekran DOĞRU OLANI SEÇIN EZ eşsiz bir baskı yaklaşımıdır A3 130 sayfa/dakika USB bellekten baskı Dokunmatik, geni ve kullanıcı dostu ekran Maliyetleri yükseltmeden, yüksek sayıda kopya. EZ baskı makinesi, kullanılabilirliği

Detaylı

Dijital Fotogrametri

Dijital Fotogrametri Dijital Fotogrametri 2016-2017, Bahar YY Fevzi Karslı (Prof. Dr.) Harita Mühendisliği Bölümü Mühendislik Fakültesi KTÜ 20 Mart 2017 Pazartesi Ders Planı ve İçeriği 1. Hafta Giriş, dersin kapsamı, kavramlar,

Detaylı

DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR (5)

DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR (5) DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR (5) 1. Dizüstü Bilgisayar en az Intel Core i5 2,3 GHz hızında işlemcisi olmalıdır. 2. Dizüstü bilgisayarın 4 GB DDR3 1333 MHz belleğe sahip olmalıdır. 3. Dizüstü bilgisayar ekran kartının

Detaylı

Araçlar Menü Haritası

Araçlar Menü Haritası Araçlar menüsündeki tüm seçeneklere erişebilmek için Yönetici olarak oturum açmalısınız. Aygıt Ayarları Genel Enerji Tasarrufu Akıllı Hazır İş Etkinliği Programlanan Tarih ve Saat Saat Dilimi (GMT Saat

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM Bilgisayar : Kullanıcıdan aldığı bilgiyi işleyip, tekrar kullanıcaya sunan teknolojik alete denir.üç çeşit bilgisayar vardır.bunlar ; Masaüstü,Dizüstü,Tablet. Bilgisayarın Özellikleri : 1. Hızlıdır. 2.Hatasızdır.

Detaylı

ineo 3300p ineo 4000p ineo 4700p SİYAH BEYAZ YAZICI Siyah Beyaz 33 kopya/dak. Siyah Beyaz 47 kopya/dak. D E V E L O P

ineo 3300p ineo 4000p ineo 4700p SİYAH BEYAZ YAZICI Siyah Beyaz 33 kopya/dak. Siyah Beyaz 47 kopya/dak. D E V E L O P SİYAH BYAZ YAZICI 3300p 33 kopya/dak. *Baskı hızı 33 A4/dk. *Yazıcı *128 MB Hafıza *ubleks baskı hızı 28 A4/dk. *A5-A4,60-163 g/m2 *Standart 250 sayfa kaset *50 sayfa Çoklu Bypass *ual Core32 / 800Mhz

Detaylı

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi Teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 8 GİRİŞ, ÇIKIŞ BİRİMLERİ

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi Teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 8 GİRİŞ, ÇIKIŞ BİRİMLERİ Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi Teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 8 GİRİŞ, ÇIKIŞ BİRİMLERİ Kullanıcının bilgisayara komut ve veri girişi yapılmasını, bilgisayarın

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri -1

Temel Bilgi Teknolojileri -1 Temel Bilgi Teknolojileri -1 Dr. Öğr. Üyesi Aslı Eyecioğlu Özmutlu aozmutlu@bartin.edu.tr 1 Konu Başlıkları Donanım Bileşenleri Harici Donanım Dahili Donanım 2 Donanım Bileşenleri Bilgisayarın fiziksel

Detaylı

Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011

Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011 Bölüm 1 Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011 Dijital Dünyada Yaşamak Hedefler Bilgisayar kullanabilmenin günümüzde başarılı olmak için neden son derece önemli olduğu Bilgisayar sözcüğünün tanımlanması

Detaylı

Bilgisayar Donanımı. Temel Birimler ve Çevre Birimler. Öğr.Gör.Günay TEMÜR / KAYNAŞLI MESLEK YÜKSEOKULU

Bilgisayar Donanımı. Temel Birimler ve Çevre Birimler. Öğr.Gör.Günay TEMÜR / KAYNAŞLI MESLEK YÜKSEOKULU Bilgisayar Donanımı Temel Birimler ve Çevre Birimler Öğr.Gör.Günay TEMÜR / KAYNAŞLI MESLEK YÜKSEOKULU İçerik Bilgisayarın birimleri; Giriş Çıkış Depolama İşlem Donanım Bileşenleri ve Çalışma Prensipleri

Detaylı

TEMEL BĐLGĐ TEKNOLOJĐLERĐ KULLANIMI BÜLENT TURAN

TEMEL BĐLGĐ TEKNOLOJĐLERĐ KULLANIMI BÜLENT TURAN 1 Bilgi Teknolojileri nedir? 2 TEMEL BĐLGĐ TEKNOLOJĐLERĐ KULLANIMI BÜLENT TURAN Bilgi ve iletişim teknolojileri bilginin meydana getirilmesi, yönetilmesi, saklanması, yayılması için kullanılan çeşitli

Detaylı

ESKİŞEHİR TİCARET ODASI

ESKİŞEHİR TİCARET ODASI Sayı : 9548 27.04.2015 Konu : Masaüstü Belge Tarayıcı Alımı İhalesi Sayın Üyemiz, Odamız üyesi firmalardan kapalı zarfta teklif almak sureti ile Masaüstü Belge Tarayıcı Alımı yapılacaktır. Tekliflerinizin

Detaylı

Dijital (Sayısal) Fotogrametri

Dijital (Sayısal) Fotogrametri Dijital (Sayısal) Fotogrametri Dijital fotogrametri, cisimlere ait iki boyutlu görüntü ortamından üç boyutlu bilgi sağlayan, sayısal resim veya görüntü ile çalışan fotogrametri bilimidir. Girdi olarak

Detaylı

www.airties.com YM.AP.4452.UM.TR.D00REV24032011

www.airties.com YM.AP.4452.UM.TR.D00REV24032011 www.airties.com Kolay kurulum CD si Üç yıl garanti 7/24 destek hattı 444 0 239 7/24 destek hattı 444 0 239 Üç yıl garanti YM.AP.4452.UM.TR.D00REV24032011 Kablosuz yaşam Hızlı kurulum kılavuzu Çok Fonksiyonlu

Detaylı

A4 / B4 130 sayfa/dakika

A4 / B4 130 sayfa/dakika DOĞRU OLANI SEÇIN EZ201/231 eşsiz bir baskı yaklaşımıdır 201 231 A4 / B4 130 sayfa/dakika Maliyetleri yükseltmeden, yüksek sayıda kopya. EZ201/231 baskı makinesi, kullanılabilirlik ve verimliliği birleştirmek

Detaylı

BASİT ÇOK YÖNLÜ FİLM YA DA KAĞIDA ÇOK YÖNLÜ BASKI. DRYVIEW CHROMA Görüntüleme Sistemi

BASİT ÇOK YÖNLÜ FİLM YA DA KAĞIDA ÇOK YÖNLÜ BASKI. DRYVIEW CHROMA Görüntüleme Sistemi DRYVIEW CHROMA Görüntüleme Sistemi FİLM YA DA KAĞIDA ÇOK YÖNLÜ BASKI Tıbbi baskı alanının en güvenilir ismi, şimdi doktor ve diğer sağlık profesyonellerini tamamen yeni yollarla güçlendiren çok yönlü bir

Detaylı

Xerox WorkCentre 3655 Çok İşlevli Yazıcı Kontrol Paneli

Xerox WorkCentre 3655 Çok İşlevli Yazıcı Kontrol Paneli Kontrol Paneli Kullanabileceğiniz hizmetler yazıcınızın ayarlarına bağlı olarak değişebilir. Hizmetler ve ayarlar hakkında ayrıntılı bilgi için Kullanım Kılavuzu'na bakın. 3 4 5 Dokunmatik ekran Menüler

Detaylı

Renk kalitesi kılavuzu

Renk kalitesi kılavuzu Sayfa 1 / 5 Renk kalitesi kılavuzu Bu kılavuz, renk çıktısını ayarlamak ve özelleştirmek için yazıcının mevcut işlemlerinin nasıl kullanılabileceğini anlamanıza yardımcı olur. Kalite menüsü Yazdırma Modu

Detaylı