Kaynak İşleminde Isı Oluşumu

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Kaynak İşleminde Isı Oluşumu"

Transkript

1 Kaynak İşleminde Isı Oluşumu Kaynak tekniklerinin pek çoğunda birleştirme işlemi, oluşturulan kaynak ısısı sayesinde gerçekleştirilir. Kaynak ısısı, hem birleştirilecek parçaların yüzeylerinin hem de ilave dolgu metalinin ergitilmesini sağlar. Kaynak ısısı, kaynak tekniğinin türüne bağlı olarak aşağıda ifade edildiği gibi farklı tarzda oluşturulur. 1) Kaynak ısısı, elektrot ile iş parçası arasında meydana gelen ark sayesinde oluşur. Örneğin, elektrik ark kaynak tekniği. 2) Kaynak ısısı, birleştirilecek parçalardan elektrik akımının geçirilmesi sonucu, iş parçalarının elektrik akımına karşı gösterdiği direnç neticesinde elde edilir. Örneğin, elektrik direnç kaynak teknikleri.

2 3) Kaynak ısısı, yanıcı ve yakıcı iki gazın bir torç ucunda karıştırılıp yakılmasıyla oluşturulan yüksek sıcaklığa sahip alev sayesinde meydana gelir. Örneğin, oksi-gaz kaynağı. 4) Kaynak ısısı, birleştirilecek parçaların birbirlerine sürtünmeleri sonucu meydana gelir. Örneğin, sürtünme kaynağı. 5) Kaynak ısısı, birleştirilecek parçalar üzerinde patlayıcı patlatılması sonucu meydana gelir. Örneğin, patlamalı kaynak tekniği. 6) Kaynak ısısı, ekzotermik reaksiyonlar sonucu oluşturulur. Örneğin, termit kaynak tekniği.

3 7) Kaynak ısısı, yüksek enerjiye sahip elektron demetinin hızlandırılarak bir noktaya gönderilmesi sonucu meydana gelir. Örneğin, elektron ışın kaynağı. 8) Kaynak ısısı, belli bir enerjiye sahip atomların enerji düzeylerinin değiştirilmesi sonucu ortaya çıkan ışının belirli bir noktaya odaklanması ile elde edilir. Örneğin, lazer kaynak tekniği. 9) Kaynak ısısı, bir gazı elektrik arkından geçirerek elde edilen iyonlaşmış ışıklı gazın belirli bir noktaya odaklandırılması sonucu elde edilir. Örneğin, plazma kaynak tekniği.

4 Elektrik arkı, kaynak ısısını oluşturmada en yayın kullanılan metottur. Elektrik arkının sıcaklığı, C arasındadır. Kaynak ısısı, parçaların birleştirilmesinde gerekli olmasına rağmen, eğer önlem alınmazsa birleştirilen parçalar üzerinde zararlı etkilere de yol açar. Bu zararlı etkilerden bazıları şunlardır: 1) Malzemede bölgesel bir ısıtma sonucu meydana gelen kalıntı gerilmeler, parçaların şekil değiştirmesine sebep olabilir. 2) Isıdan tesiri altında kalan bölge içerisinde sertlik artışı meydana gelmesinden dolayı, çatlama oluşumu söz konusu olabilir. 3) Isıdan tesiri altında kalan bölgenin sünekliğinin azalması sonucu, malzemenin mekanik özellikleri zayıflayabilir. 4) Soğuk şekillendirme ile mukavemeti arttırılmış ve tavlanmış malzemelerin birleştirilmesinde, ısıdan tesiri altında kalan bölgede (ITAB) mukavemet kaybı meydana gelebilir.

5 Kaynak işleminde ısı girdisi, zaman ve sıcaklık arasındaki ilişkilerin net bir şekilde belirlenmesi oldukça zordur. Çünkü bu ilişkiyi etkileyen pek çok faktör vardır. Bu faktörlerin etkilerini aynı anda değerlendirip, bu ilişkiyi açıklamak çok zordur. Bununla birlikte kaynak parametreleri, kaynak tekniği ve malzeme özellikleri biliniyorsa, kaynak ısı girdisi hakkında bazı tahminler ve hesaplamalar yapılabilir. Kaynak işleminde mutlaka ilave dolgu metalinin ergitilebilmesi için, yeterli ısı miktarının oluşturulabilmesi gerekir. Bir çeliğin birleştirilmesinde meydana gelen kaynak banyosunun sıcaklığı 1930 C cıvarındadır. İlave dolgu metalinin ve birleştirilecek parça yüzeylerinin ergitilebilmesi için mutlaka ilave bir ısıya gerek vardır. Bundan dolayı birleştirme işleminde ısı girdisinin miktarı kontrol altında tutulmalıdır.

6 Her bir kaynak yönteminde ısı girdi miktarı farklı olduğu için, ısı girdisini kontrol etmek ve en uygun ısı girdi miktarını tespit edebilmek, kaynak yönteminin seçiminde oldukça önemlidir.

7 Koruyucu gaz kaynak yöntemi ile elektro-curuf kaynak yöntemi karşılaştırıldığında, her iki yöntemde de ısı artış oranı, ulaşılan maksimum sıcaklık değeri, maksimum sıcaklığa ulaşma zamanı ve soğuma hızı birbirinden farklıdır. Koruyucu kaynak yöntemi ile yapılan birleştirmelerde, maksimum sıcaklığa çok kısa zamanda ulaşıldığı ve çok kısa zamanda da metalin soğuduğu görülmektedir. Buna karşılık elektro-curuf kaynak yönteminde ise, maksimum sıcaklığa daha uzun bir zamanda ulaşılır ve metalin soğuma hızı da oldukça yavaştır.

8 Kaynak Arkı Oluşumu ve Kaynak Bölgesindeki Isı Girdisi Kaynak esnasında malzemeye verilen ark ısısını daha iyi anlayabilmek için elektrik arkı, ark esnasında meydana gelen toplam ark ısı enerjisi ve kaynak esnasında kullanılan ark ısısı hakkında bilgi vermek gerekir. Şekil 1.1 de gösterildiği gibi, elektrik arkında elektrotlar arasındaki gerilim dağılımını; 1) katodik düşüş, 2) anodik düşüş ve 3) ark sütunundaki düşüş olmak üzere üç bölgeye ayırabiliriz. Anot ve katot uçlarına komşu olan bölgeler, soğuk olduğundan gerilim düşüşü hızlıdır. Ark demetinde ise hemen hemen doğrusaldır. Yani gerilim düşüşü çok azdır. Anodik düşüş, katodik düşüşe göre daha büyük olduğundan, anotta ısıya dönüşen enerji daha fazla olmaktadır. Bu nedenle anodun sıcaklığı katoda göre daha yüksektir. Metal arkında, anotta sıcaklık 3600 K (Kelvin = C) civarında iken katottaki sıcaklık 3000 K seviyesinde olduğu tespit edilmiştir. Anot ve katot arasındaki ark sütununun sıcaklığı ise 5500 K civarındadır.

9 ark esnasında meydana gelen toplam ark ısı enerjisi (Qt) Kaynak arkının oluşturulmasında yüksek akım şiddeti ve düşük gerilim gereklidir. Elektrotlar arasında (anot ile katot arasında) kaynak gerilimine (V) ve çekilen akım şiddetine (I) bağlı olarak, ark esnasında meydana gelen toplam ark ısı enerjisi (Qt) şu şekilde ifade edilir: Qt (Watt) = V (Volt). I (Amper)

10 kaynak esnasında kullanılan ark ısısı Kaynak yöntemine bağlı olarak elektrik arkından elde edilen toplam ark ısı enerjisinin (Qt) belli bir kısmı, kaynak esnasında kullanılmaktadır. Buna göre malzemeye verilen yani kaynak esnasında kullanılan ark ısısı şu şekilde ifade edilir: Qe (Watt) = V. I. η Burada; V: kaynak gerilimi (Volt) I : kaynak akımı (Amper) η : ark verimi (sabit katsayı)

11 Ergitme kaynak yöntemlerinde, arkta oluşan ısı enerjisinin (Qt), kaynak için harcanan ısı enerjisine (Qe) oranına ark verimi [(Qe / Qt) = η] adı verilir. Ark verimi sabit bir değer olup kaynak yöntemlerine göre faklı değer alır. Çeşitli kaynak yöntemlerine ait ark verimi değerleri Çizelge 1.4 de verilmiştir. Çizelgeden de görüleceği gibi, tozaltı kaynağında ark verimliliği % civarındadır. %1-10 arasındaki verimlilik kaybı ise, kaynak esnasında ergimeden kalan toz miktarına bağlı olan bir kayıptır. TIG yöntemindeki düşük verimlilik ise, elektrot torcundaki ısı kaybı miktarı ile ilişkilidir.

12 Çizelge 1.4 Çeşitli kaynak yöntemlerine ait ark verimi değerleri Kaynak Yöntemi Ark verimi (η) Elektrik kaynağı ark Ark verimi (η) BS EN 1011 standardına göre 0,7 0,85 0,8 TIG 0,22 0,48 0,6 MIG/MAG (çıplak ve özlü tel) Tozaltı kaynağı (tek elektrotlu) 0,66 0,75 0,8 0,90 0,99 1,0 Plazma 0,6

13 Isı girdisi Kaynak işlemi, hareketli bir ısı membaı şeklinde düşünüldüğünde, ısı girdisinin hesaplanmasında kaynak hızının da dikkate alınması gerekir. Kaynak hızının dikkate alındığı ısı girdisi şu şekilde ifade edilir: H V. I..60 S H : Kaynak ısı girdisi (Joul/mm) V : Kaynak gerilimi (Volt) I : Kaynak akımı (Amper S : Kaynak hızı (mm/dakika) η : ark verimi (sabit katsayı)

14 ÖRNEK 1.1 Düşük karbonlu bir çelik levha küt alın şeklinde MIG yöntemiyle birleştirilmiştir. Birleştirme işleminde kaynak akımı 250 amper ve kaynak gerilimi 35 volt olduğuna göre, kaynak esnasında kullanılan ark ısısını hesaplayınız. Ark verimi (η), 0,7 dir. ÇÖZÜM 1.1 Q e (Watt) = V. I. η Q e = ,7 Q e = 6125 Watt

15 ÖRNEK 1.2 Düşük alaşımlı bir çelik levha küt alın şeklinde TIG yöntemiyle birleştirilmiştir. Birleştirme işleminde 120 amper kaynak akımı ve kaynak gerilimine bağlı olarak arak esnasında meydana gelen toplam ark ısı enerjisi 7440 watt tır. TIG yönteminin bu birleştirme esnasındaki ark verimi(η) 0,3 olduğuna göre, kaynak esnasında kullanılan ark ısısını hesaplayınız. ÇÖZÜM 1.2 Q t (Watt) = V. I 7440 = V. 120 V = 62 Volt Q e (Watt) = V. I. η Q e = ,3 Q e = 2232 Watt

16 ÖRNEK 1.3 Çelik bir levha küt alın şeklinde tozaltı kaynak yöntemiyle birleştirilmiştir. Birleştirmede kaynak esnasında kullanılan ark ısısı 8201,5 watt olduğuna göre, ark esnasında meydana gelen toplam arak ısı enerjisini hesaplayınız. Tozaltı kaynağında ark verimi (η) 0,94 dür. ÇÖZÜM 1.3 Q Q e t 8201,5 Q t 0.94 Q t = 8725 Watt

17 ÖRNEK 1.4 2,5 mm kalınlığındaki 312 östenitik paslanmaz çelik bir levha, TIG ve plazma kaynak yöntemleri kullanılarak birleştirilmek isteniyor. TIG kaynak yönteminde kaynak akımı 125 amper, kaynak gerilimi 12 volt ve kaynak hızı 260 cm/dak ölçülüyor. Plazma kaynak yönteminde ise kaynak akımı 75 amper, kaynak gerilimi 18 volt ve kaynak hızı 340 mm/dak ölçülüyor. Her iki yönteme ait kaynak ısı girdisini hesaplayınız. Elde ettiğiniz sonuçları yorumlayınız. TIG yöntemi ve plazma kaynağı için ark verimi 0.6 alınacaktır. ÇÖZÜM 1.4

18 TIG kaynak yöntemi için kaynak ısı girdisi şu şekilde hesaplanır: H V. I..60 S , ,6Joul / mm Plazma kaynak yöntemi için kaynak ısı girdisi şu şekilde hesaplanır: H V. I..60 S , Joul / mm

19 Yorum: Plazma kaynak yöntemi ile paslanmaz çeliğin birleştirilmesinde, TIG kaynak yönteminden hem çok daha hızlı hem de kaynak bölgesine daha az ısı girdisi sağlayarak kaynak işlemini gerçekleştirmek mümkün olduğu görülmektedir. Böylece plazma kaynak tekniği sayesinde, kaynak bölgesinde daha az gerilim oluşumu, daha az çarpılma ve aşırı ısının oluşturacağı zararlı etkenlerin minimuma indirilmesi sağlanabilmektedir.

20 Kaynak Bölgesindeki Sıcaklık Dağılımı Kaynaklı birleştirme esnasında meydana gelen ısı enerjisi, birleştirilecek metalin ergimesine sebep olur ve levha içerisinde yayınır. Kaynak işlemi esnasında hem kaynak metalinin hem de ısının tesiri altında kalan bölgenin (ITAB) özelliklerini önceden tahmin edebilmek ve sıcaklığın birleştirilecek metal özelliklerine yaptığı etkiyi değerlendirebilmek için kaynak işlemi esnasında meydana gelen ısınma ve soğuma şartlarının bilinmesi gerekir.

21 Malzeme özelliklerini belirleyen en önemli ısıl işlem parametreleri; (a) ısınma hızı, (b) ulaşılan maksimum sıcaklık derecesi, (c) maksimum sıcaklıkta kalma süresi ve (d) soğuma hızıdır. Bu parametrelerin bütününe endüstriyel anlamda ısıl çevrim adı verilir. Kaynak işlemi endüstriyel anlamda kullanılan ısıl işlem uygulamalarında farklıdır. Bu parametreleri, kaynak işlemi esnasında kontrol altına almak da çok zordur. Kaynak işlemi esnasında ısınma hızının kaynak bölgesi üzerinde önemli etkiye sahip olmadığı tespit edilmiştir. Maksimum sıcaklıkta kalma süresinin çok dar olması nedeniyle, kaynak işleminde çok fazla dikkate alınmayabilir. Bu iki parametrenin dışında kalan ve kaynak işlemi esnasında birleştirilecek metal özelliklerini etkileyen en önemli parametreler, ulaşılan maksimum sıcaklık derecesi ve soğuma hızıdır. Kaynak işleminde önemli olan bu iki parametre, kaynakta ısıl çevrim olarak adlandırılır.

22 Kaynak işlemi esnasında, sıcaklığın ana metalin ergime sıcaklığına hatta daha da üzerine çıkması gerekir. Fakat ana metalin ergime sıcaklığının üzerine ne kadar çıkılması gerektiğini bilmek oldukça önemlidir. Verimli bir birleştirme için ana metalin ergime sıcaklığının çok üzerlerine çıkmamak gerekir. Elektron ışın demeti veya lazer ışını ile oldukça yüksek sıcaklıklara çıkmak mümkündür. Dolayısıyla bu yöntemlerde ısı girdi miktarını ayarlamak suretiyle hem kaynak işlemi hem de kesme işlemi yapmak mümkündür. İnce metalik bir levhanın birleştirilmesi esnasında ısı girdi miktarı çok fazla olursa, metal aşırı ısınır ve çok hızlı ergime olur ve metal delinebilir. Ana metalde ulaşılacak maksimum sıcaklık, ısı giriş ve ısı kaybı miktarları arasındaki ilişkiye bağlıdır. Isı giriş miktarı, ısı kaybı miktarından daha fazla ise, metal ısınmaya devam eder ve birleştirilecek metal yüzeylerinin ergitilmesi gerçekleşir.

23 Soğuma hızı, kaynak sıcaklığından oda sıcaklığına düşüş hızını ifade eder. Soğuma hızı mutlaka kontrol edilmelidir. Soğuma hızı, ısı transferine, ısı kaybı miktarına, kaynak yöntemine, ana metalin ısıl iletkenliği gibi faktörlere bağlıdır. En önemli noktalardan bir tanesi, kaynak öncesi ana metalin sıcaklığıdır. Kaynak öncesi ne kadar yüksek bir ön tavlam sıcaklığına çıkılırsa, soğuma hızı o kadar yavaş olur. Kaynak sonrası çatlama, sert bölge oluşumunun önüne geçebilmek için, soğuma hızının yavaş olması gerekir. Çünkü sert bölge oluşumu metalin sünekliğini azaltır. Soğuma hızını azaltmak için uygulanan bir yöntem, birleştirilen parçaların fırında soğutulmasıdır.

24 Kaynak ısı membaı x min Kaynak yönü Sıcaklık dağılım çizgisi sınırı y r x Ergime bölgesi x ma Kaynak levhası x Noktasal ısı membaına dayanılarak oluşturulan şematik kaynak modeli

25 Kaynaktaki ısı dağılımı, kalın parçalarda üç boyutlu olup, ince parçalarda ise iki boyutludur. (a) İki boyutlu ısı dağılımı (2D) (b) Üç boyutlu ısı dağılımı (3D) (c) İki buçuk boyutlu ısı dağılımı (2.5D)

26 Rosenthal ın geliştirdiği üç boyutlu ısı dağılım denklemi (kalın parçalar) şu şekildedir: T T o 2 H r e rx 2

27 Rosenthal ın geliştirdiği iki boyutlu ısı dağılım denklemi (ince parçalar) şu şekildedir: T T o H 2d e x 2 K o r / 2 Burada; T o : Ön tavlama sıcaklığı, (oda sıcaklığında 23 C alınacak), ( C) T : Sıcaklık dağılım çizgisi üzerinde ulaşılan maksimum sıcaklık değeri ( C) r : Sıcaklığı bulunmak istenen nokta ile ısı membaı merkezi arasındaki mesafe (m); üç boyutlu denklem için, r = (x 2 + y 2 + z 2 ) 1/2 alınır. İki boyutlu denklem için, r = (x 2 + y 2 ) 1/2 alınır. λ : Isı iletim katsayısı (Jm -1 s -1 C -1 ) H : kaynak ısı girdisi (Joul/m) υ : Kaynak hızı (m/s) d : Malzeme kalınlığı (m) α : Isıl yayınım katsayısı (m 2 s -1 ) K o : İkinci tip sıfırıncı mertebe düzeltilmiş Bessel fonksiyonu x : x ekseninde (kaynak ekseni) sabitlenmiş bir noktadan sıcaklığı bulunmak istenen noktaya olan uzaklık y : y ekseninde sabitlenmiş bir noktadan sıcaklığı bulunmak istenen noktaya olan uzaklık z : z ekseninde sabitlenmiş bir noktadan sıcaklığı bulunmak istenen noktaya olan uzaklık

28 İki boyutlu ve üç boyutlu sıcaklık dağılım denklemleri ile tespit edilen sıcaklık dağılım alanı Şekil 1.4 de gösterilmektedir. Şekilde de görüleceği gibi, aşırı kaynak ısı girdisinin varlığı durumunda ve birleştirilen levhanın ısıyı verimli bir şekilde yayması halinde, aşırı dik bir sıcaklık dağılım profili oluşacaktır. Bu sıcaklık profili ark etrafındaki sıcaklık dağılımını gösterir. Profilin en üst tepe noktası ark sıcaklığını ifade eder.

29

30 İnce ve kalın levhalardaki sıcaklık dağılım profilleri (a) ince levha (b) kalın levha

31 Değişik kaynak yöntemlerine ait kaynak dikişi kesit alanının büyüklüğü hakkında elde edilen tahmini ve deneysel sonuçlar karşılaştırılması

32 Kaynak ısı dağılımını etkileyen faktörler Kaynak bölgesindeki ısı dağılım profilinin geometrik şeklini etkileyen en önemli faktörler şunlardır: (1)malzeme özellikleri, (2) kaynak hızı, (3) birleştirilecek levha kalınlığı, (4) katılaşma aralığının büyüklüğü

33

34

35

36

37 t y t o y t d Q T T / exp / 2

38 Sıcaklığın 800 C den 500 C ye düşmesi için geçen süre ( t 8/5 ), birleştirilecek levhanın kalınlığı ve malzemenin özelliklerine bağlı olarak değişir. Andrichen ve Kas, sıcaklığın 800 C den 500 C ye düşmesi için geçen süreyi ( t 8/5 ), şu şekilde ifade etmiştir: 2 1 Q e 1 1 t8 / 5 2 4c d T 800 o To Burada; T o : Ön tavlama sıcaklığı, (oda sıcaklığında 23 C alınacak), ( C) T : Sıcaklık dağılım çizgisi üzerinde ulaşılan maksimum sıcaklık değeri ( C) Q e : Kaynak esnasında kullanılan ark ısısını (Watt) (Q e = V. I. η) λ : Isı iletim katsayısı (Jm -1 s -1 C -1 ) d : Malzeme kalınlığı (m) c : Özgül ısı ( kj/kgc) ρ : Yoğunluk (kg/m 3 ) υ : Kaynak hızı (m/s) α : Isıl yayınım katsayısı (m 2 s -1 )

39

40

41

42 SORU: 5 mm kalınlığındaki çelik bir levha, TIG yöntemi kullanılarak birleştiriliyor. Kaynak akımı 80 amper, kaynak gerilimi 12 volt ve kaynak hızı 120 mm/dak ölçülüyor. Birleştirme işleminden önce, 100 C bir ön tavlama yapılıyor. Ark verimi 0.6 alınacaktır. Çeliğin yoğunluğu 7830 kg/m3, özgül ısısı 0.67 kj/kg- C ve ısı iletim katsayısı 42 W/m- K dir. Kaynak bölgesinin 800 C den 500 C ye düşmesi için geçen süreyi ( t8/5) hesaplayınız.

Kaynak yöntemleri ile birleştirilen bir malzemenin kaynak bölgesinin mikroyapısı incelendiğinde iki ana bölgenin var olduğu görülecektir:

Kaynak yöntemleri ile birleştirilen bir malzemenin kaynak bölgesinin mikroyapısı incelendiğinde iki ana bölgenin var olduğu görülecektir: Kaynak Bölgesinin Sınıflandırılması Prof. Dr. Hüseyin UZUN Kaynak yöntemleri ile birleştirilen bir malzemenin kaynak bölgesinin mikroyapısı incelendiğinde iki ana bölgenin var olduğu görülecektir: 1) Ergime

Detaylı

YTÜMAKiNE * A305teyim.com

YTÜMAKiNE * A305teyim.com YTÜMAKiNE * A305teyim.com KONU: Kalın Sacların Kaynağı BİRLEŞTİRME YÖNTEMLERİ ÖDEVİ Kaynak Tanımı : Aynı veya benzer cinsten iki malzemeyi ısı, basınç veya her ikisini birden kullanarak, ilave bir malzeme

Detaylı

KAYNAK BÖLGESİ HESAPLAMALARI HOŞGELDİNİZ

KAYNAK BÖLGESİ HESAPLAMALARI HOŞGELDİNİZ KAYNAK BÖLGESİ HESAPLAMALARI PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ 1 KAYNAKTA ISI GİRDİ MİKTARININ HESAPLANMASI Q = Isı girdi miktarı (J/mm) Q U I ν η = Isı girdi miktarı (kj/mm veya J/mm) = kaynak gerilimi

Detaylı

HOŞGELDİNİZ MIG-MAG GAZALTI KAYNAK PARAMETRELERİ. K ayna K. Sakarya Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi. Teknolojisi. Teknolojisi

HOŞGELDİNİZ MIG-MAG GAZALTI KAYNAK PARAMETRELERİ. K ayna K. Sakarya Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi. Teknolojisi. Teknolojisi MIG-MAG GAZALTI KAYNAK PARAMETRELERİ K ayna K K ayna K Teknolojisi Teknolojisi HOŞGELDİNİZ Doç. Dr. Hüseyin UZUN Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı 1 /27 KAYNAK PARAMETRELERİ VE SEÇİMİ Kaynak dikişinin

Detaylı

Kaynak nedir? Aynı veya benzer alaşımlı maddelerin ısı tesiri altında birleştirilmelerine Kaynak adı verilir.

Kaynak nedir? Aynı veya benzer alaşımlı maddelerin ısı tesiri altında birleştirilmelerine Kaynak adı verilir. 1 Kaynak nedir? Aynı veya benzer alaşımlı maddelerin ısı tesiri altında birleştirilmelerine Kaynak adı verilir. 2 Neden Kaynaklı Birleşim? Kaynakla, ilave bağlayıcı elemanlara gerek olmadan birleşimler

Detaylı

HOŞGELDİNİZ MIG-MAG GAZALTINDA KAYNAĞINADA KULLANILAN KAYNAK AĞIZLARI VE HAZIRLANMASI. K ayna K. Teknolojisi. Teknolojisi

HOŞGELDİNİZ MIG-MAG GAZALTINDA KAYNAĞINADA KULLANILAN KAYNAK AĞIZLARI VE HAZIRLANMASI. K ayna K. Teknolojisi. Teknolojisi MIGMAG GAZALTINDA KAYNAĞINADA KULLANILAN KAYNAK AĞIZLARI VE HAZIRLANMASI K ayna K K ayna K Teknolojisi Teknolojisi HOŞGELDİNİZ Doç. Dr. Hüseyin UZUN Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı 1 /27 KAYNAK AĞZI

Detaylı

Prof. Dr. HÜSEYİN UZUN KAYNAK KABİLİYETİ

Prof. Dr. HÜSEYİN UZUN KAYNAK KABİLİYETİ KAYNAK KABİLİYETİ Günümüz kaynak teknolojisinin kaydettiği inanılmaz gelişmeler sayesinde pek çok malzemenin birleştirilmesi artık mümkün hale gelmiştir. *Demir esaslı metalik malzemeler *Demirdışı metalik

Detaylı

Paslanmaz Çeliklerin. kaynak edilmesi. Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi

Paslanmaz Çeliklerin. kaynak edilmesi. Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi Paslanmaz Çeliklerin kaynak edilmesi Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi İçerik Kaynak Yöntemleri Östenitik Paslanmaz Çeliklerin Kaynağı Ferritik Paslanmaz Çeliklerin Kaynağı

Detaylı

METAL KAYNAĞI METALİK MALZEMELERİ,

METAL KAYNAĞI METALİK MALZEMELERİ, METAL KAYNAĞI METALİK MALZEMELERİ, ISI, BASINÇ veya HERİKİSİ BİRDEN KULLANILARAK, AYNI yada FAKLI BİR MALZEMEDEN ANCAK KAYNATILACAK MALZEME İLE YAKIN ERGİME SICAKLIĞINDA İLAVE BİR METAL KULLANARAK veya

Detaylı

HOŞGELDİNİZ MIG-MAG GAZALTI KAYNAKNAĞINDA ARK TÜRLERİ. K ayna K. Sakarya Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi. Teknolojisi.

HOŞGELDİNİZ MIG-MAG GAZALTI KAYNAKNAĞINDA ARK TÜRLERİ. K ayna K. Sakarya Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi. Teknolojisi. MIG-MAG GAZALTI KAYNAKNAĞINDA ARK TÜRLERİ K ayna K K ayna K Teknolojisi Teknolojisi HOŞGELDİNİZ Doç. Dr. Hüseyin UZUN Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı 1 /47 ELEKTRİK ARKI NASIL OLUŞUR MIG-MAG gazaltı

Detaylı

ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİM ARAÇLARI

ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİM ARAÇLARI ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİM ARAÇLARI Çelik yapılarda kullanılan birleşim araçları; 1. Bulon ( cıvata) 2. Kaynak 3. Perçin Öğr. Gör. Mustafa EFİLOĞLU 1 KAYNAKLAR Aynı yada benzer alaşımlı metallerin yüksek

Detaylı

2.2 KAYNAKLI BİRLEŞİMLER

2.2 KAYNAKLI BİRLEŞİMLER 2.2 KAYNAKLI BİRLEŞİMLER Aynı veya benzer alaşımlı metal parçaların ısı etkisi altında birleştirilmesine kaynak denir. Kaynaklama işlemi sırasında uygulanan teknik bakımından çeşitli kaynaklama yöntemleri

Detaylı

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METOTLAR II DOĞRUSAL ISI İLETİMİ DENEYİ 1.Deneyin Adı: Doğrusal ısı iletimi deneyi..

Detaylı

3. 3 Kaynaklı Birleşimler

3. 3 Kaynaklı Birleşimler 3. 3 Kaynaklı Birleşimler Aynı ya da benzer alaşımlı metallerin ısı etkisi yardımıyla birleştirilmesine kaynak denir. Lehimleme ile karıştırılmamalıdır. Kaynakla birleştirmenin bazı türlerinde, benzer

Detaylı

Elektron ışını ile şekil verme. Prof. Dr. Akgün ALSARAN

Elektron ışını ile şekil verme. Prof. Dr. Akgün ALSARAN Elektron ışını ile şekil verme Prof. Dr. Akgün ALSARAN Elektron ışını Elektron ışını, bir ışın kaynağından yaklaşık aynı hızla aynı doğrultuda hareket eden elektronların akımıdır. Yüksek vakum içinde katod

Detaylı

MIG-MAG GAZALTI KAYNAĞINDA KAYNAK PAMETRELERİ VE SEÇİMİ

MIG-MAG GAZALTI KAYNAĞINDA KAYNAK PAMETRELERİ VE SEÇİMİ MIG-MAG GAZALTI KAYNAĞINDA KAYNAK PAMETRELERİ VE SEÇİMİ Prof. Dr. Ramazan YILMAZ Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Esentepe Kampüsü, 54187, SAKARYA Kaynak

Detaylı

KAZAN ÇELİKLERİNİN KAYNAK KABİLİYETİ 1. Kazan Çeliklerinin Özellikleri

KAZAN ÇELİKLERİNİN KAYNAK KABİLİYETİ 1. Kazan Çeliklerinin Özellikleri KAZAN ÇELİKLERİNİN KAYNAK KABİLİYETİ 1. Kazan Çeliklerinin Özellikleri Buhar kazanlarının, ısı değiştiricilerinin imalatında kullanılan saclara, genelde kazan sacı adı verilir. Kazan saclarının, çekme

Detaylı

Yüksek Mukavemetli Düşük Alaşımlı Çeliklerin Kaynağı. Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi

Yüksek Mukavemetli Düşük Alaşımlı Çeliklerin Kaynağı. Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi Yüksek Mukavemetli Düşük Alaşımlı Çeliklerin Kaynağı Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi Yüksek Mukavemetli Düşük Alaşımlı Çelikler Yüksek mukavemetli ince taneli çelikler, yani

Detaylı

Paslanmaz Çeliklerin Kaynak İşlemi Esnasında Karşılaşılan Problemler ve Alınması Gereken Önlemler Paslanmaz çeliklerin kaynak işlemi esnasında

Paslanmaz Çeliklerin Kaynak İşlemi Esnasında Karşılaşılan Problemler ve Alınması Gereken Önlemler Paslanmaz çeliklerin kaynak işlemi esnasında Paslanmaz Çeliklerin Kaynak İşlemi Esnasında Karşılaşılan Problemler ve Alınması Gereken Önlemler Paslanmaz çeliklerin kaynak işlemi esnasında karşılaşılan ve kaynak kabiliyetini etkileyen problemler şunlardır:

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM KURSU RAPORU

UZAKTAN EĞİTİM KURSU RAPORU Amaç Bu rapor, GSI SLVTR tarafından kısmen uzaktan eğitim şeklinde verilen programların nasıl ve ne kapsamda uygulandığını anlatmaktadır. 1. Kapsam Bu rapor aşağıda sıralanan ve içeriği Uluslararası Kaynak

Detaylı

formülü zamanı da içerdiği zaman alttaki gibi değişecektir.

formülü zamanı da içerdiği zaman alttaki gibi değişecektir. Günümüz endüstrisinde en yaygın kullanılan Direnç Kaynak Yöntemi en eski elektrik kaynak yöntemlerinden biridir. Yöntem elektrik akımının kaynak edilecek parçalar üzerinden geçmesidir. Elektrik akımına

Detaylı

BÖLÜM 4 KAYNAK METALURJİSİ

BÖLÜM 4 KAYNAK METALURJİSİ BÖLÜM 4 KAYNAK METALURJİSİ Kaynakta Oluşan Metalurjik Bölgeler Kaynakta Oluşan Metalurjik Bölgeler Kaynak Metalinin Katılaşması Kaynak Metalinin Katılaşması Kaynak Metalinin Katılaşması Tek pasoda yapılmış

Detaylı

BAZI KAYNAK PARAMETRELERİNİN SIÇRAMA KAYIPLARINA ETKİSİ

BAZI KAYNAK PARAMETRELERİNİN SIÇRAMA KAYIPLARINA ETKİSİ BAZI KAYNAK PARAMETRELERİNİN SIÇRAMA KAYIPLARINA ETKİSİ ÖZET CO 2 kaynağında tel çapının, gaz debisinin ve serbest tel boyunun sıçrama kayıpları üzerindeki etkisi incelenmiştir. MIG kaynağının 1948 de

Detaylı

BÖLÜM 3 DİFÜZYON (YAYINIM)

BÖLÜM 3 DİFÜZYON (YAYINIM) BÖLÜM 3 DİFÜZYON (YAYINIM) 1 Mürekkebin suda yayılması veya kolonyanın havada yayılması difüzyona örnektir. En hızlı difüzyon gazlarda görülür. Katılarda atom hareketleri daha yavaş olduğu için katılarda

Detaylı

ATOM HAREKETLERİ ve ATOMSAL YAYINIM

ATOM HAREKETLERİ ve ATOMSAL YAYINIM ATOM HAREKETLERİ ve ATOMSAL YAYINIM 1. Giriş Malzemelerde üretim ve uygulama sırasında görülen katılaşma, çökelme, yeniden kristalleşme, tane büyümesi gibi olaylar ile kaynak, lehim, sementasyon gibi işlemler

Detaylı

İMPLUSLU ARKA MIG/MAG KAYNAĞI

İMPLUSLU ARKA MIG/MAG KAYNAĞI İMPLUSLU ARKA MIG/MAG KAYNAĞI MİG/MAG Kaynağı oldukça yeni olmasına rağmen bu konuda birçok gelişmeler ortaya çıkmaktadır. Kaynak olayının kendisi ise çok karmaşıktır. Elektrik Enerjisi arkta ısıya dönüşür

Detaylı

KAYNAK BÖLGESİNİN METALURJİK YAPISI HOŞGELDİNİZ

KAYNAK BÖLGESİNİN METALURJİK YAPISI HOŞGELDİNİZ KAYNAK BÖLGESİNİN METALURJİK YAPISI PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ 1 KAYNAK DİKİŞ FORMU ERGİTME KAYNAK TEKNİKLERİ Elektrik Ark Kaynağı (Çok pasolu elektrik ark kaynağı, X kaynak ağzı) Elektrik Ark

Detaylı

3.KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI. 05.05.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1

3.KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI. 05.05.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1 3.KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI 05.05.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1 KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI Kabartılı direnç kaynağı, seri imalat için ekonomik bir birleştirme yöntemidir. Uygulamadan yararlanılarak, çoğunlukla

Detaylı

MAK-205 Üretim Yöntemleri I. (6.Hafta) Kubilay Aslantaş

MAK-205 Üretim Yöntemleri I. (6.Hafta) Kubilay Aslantaş MAK-205 Üretim Yöntemleri I Gazaltı Kaynağı ğı, Tozaltı Kaynağı Direnç Kaynağı (6.Hafta) Kubilay Aslantaş Gazaltı Ark Kaynağı Kaynak bölgesinin bir koruyucu gaz yardımıyla korunduğu kaynak yöntemler gurubudur.

Detaylı

1. Giriş 2. Yayınma Mekanizmaları 3. Kararlı Karasız Yayınma 4. Yayınmayı etkileyen faktörler 5. Yarı iletkenlerde yayınma 6. Diğer yayınma yolları

1. Giriş 2. Yayınma Mekanizmaları 3. Kararlı Karasız Yayınma 4. Yayınmayı etkileyen faktörler 5. Yarı iletkenlerde yayınma 6. Diğer yayınma yolları 1. Giriş 2. Yayınma Mekanizmaları 3. Kararlı Karasız Yayınma 4. Yayınmayı etkileyen faktörler 5. Yarı iletkenlerde yayınma 6. Diğer yayınma yolları Sol üstte yüzey seftleştirme işlemi uygulanmış bir çelik

Detaylı

METAL KAYNAĞI METALİK MALZEMELERİ,

METAL KAYNAĞI METALİK MALZEMELERİ, METAL KAYNAĞI METALİK MALZEMELERİ, ISI, BASINÇ veya HERİKİSİ BİRDEN KULLANILARAK, AYNI yada FAKLI BİR MALZEMEDEN ANCAK KAYNATILACAK MALZEME İLE YAKIN ERGİME SICAKLIĞINDA İLAVE BİR METAL KULLANARAK veya

Detaylı

Hareket halindeki elektrik yüklerinin oluşturduğu bir sistem düşünelim. Belirli bir bölgede net bir yük akışı olduğunda, akımın mevcut olduğu

Hareket halindeki elektrik yüklerinin oluşturduğu bir sistem düşünelim. Belirli bir bölgede net bir yük akışı olduğunda, akımın mevcut olduğu Akım ve Direnç Elektriksel olaylarla ilgili buraya kadar yaptığımız tartışmalar durgun yüklerle veya elektrostatikle sınırlı kalmıştır. Şimdi, elektrik yüklerinin hareket halinde olduğu durumları inceleyeceğiz.

Detaylı

DENEYİN ADI: Çeliklerin Isıl İşlemi. AMACI: Çeliklerde ısıl işlem yoluyla mikroyapı ve mekanik özelliklerin değişiminin öğretilmesi.

DENEYİN ADI: Çeliklerin Isıl İşlemi. AMACI: Çeliklerde ısıl işlem yoluyla mikroyapı ve mekanik özelliklerin değişiminin öğretilmesi. DENEYİN ADI: Çeliklerin Isıl İşlemi AMACI: Çeliklerde ısıl işlem yoluyla mikroyapı ve mekanik özelliklerin değişiminin öğretilmesi. TEORİK BİLGİ: Metal ve alaşımlarının, faz diyagramlarına bağlı olarak

Detaylı

TAŞINIMIN FİZİKSEL MEKANİZMASI

TAŞINIMIN FİZİKSEL MEKANİZMASI BÖLÜM 6 TAŞINIMIN FİZİKSEL MEKANİZMASI 2 or Taşınımla ısı transfer hızı sıcaklık farkıyla orantılı olduğu gözlenmiştir ve bu Newton un soğuma yasasıyla ifade edilir. Taşınımla ısı transferi dinamik viskosite

Detaylı

K A Y N A K Y Ö N T E M L E R İ OKSİ-GAZ KAYNAK YÖNTEMLERİ

K A Y N A K Y Ö N T E M L E R İ OKSİ-GAZ KAYNAK YÖNTEMLERİ K A Y N A K Y Ö N T E M L E R İ OKSİ-GAZ KAYNAK YÖNTEMLERİ 1- Oksi-asetilen kaynağı 2- Oksi-hidrojen kaynağı 3- Oksi-propan kaynağı 4- Gaz basınç kaynağı BASINÇ KAYNAK YÖNTEMLERİ 1- Sürtünme kaynağı 2-

Detaylı

Birleşim Araçları Prof. Dr. Ayşe Daloğlu Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Birleşim Araçları Prof. Dr. Ayşe Daloğlu Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Birleşim Araçları Birleşim Araçları Çelik yapılar çeşitli boyut ve biçimlerdeki hadde ürünlerinin kesilip birleştirilmesi ile elde edilirler. Birleşim araçları; Çözülebilen birleşim araçları (Cıvata (bulon))

Detaylı

ÖSTENİTİK PASLANMAZ ÇELİKLERİN KAYNAĞI

ÖSTENİTİK PASLANMAZ ÇELİKLERİN KAYNAĞI ÖSTENİTİK PASLANMAZ ÇELİKLERİN KAYNAĞI Östenitik paslanma çeliklerin kaynağı, alaşımlı karbonlu çeliklerden nispeten daha kolaydır. Çünkü östenitik paslanmaz çeliklerin kaynağında, hidrojen çatlağı problemi

Detaylı

Metalik malzemelerdeki kaynakların tahribatlı muayeneleri-kaynaklı yapıların soğuk çatlama deneyleri-ark kaynağı işlemleri Bölüm 2: Kendinden ön gerilmeli deneyler ISO 17642-2:2005 CTS TESTİ Hazırlayan:

Detaylı

Şekilde görüldüğü gibi Gerilim/akım yoğunluğu karakteristik eğrisi dört nedenden dolayi meydana gelir.

Şekilde görüldüğü gibi Gerilim/akım yoğunluğu karakteristik eğrisi dört nedenden dolayi meydana gelir. Bir fuel cell in teorik açık devre gerilimi: Formülüne göre 100 oc altinda yaklaşık 1.2 V dur. Fakat gerçekte bu değere hiçbir zaman ulaşılamaz. Şekil 3.1 de normal hava basıncında ve yaklaşık 70 oc da

Detaylı

Isıl işlem, katı haldeki metal ve alaşımlarına belirli özellikler kazandırmak amacıyla bir veya daha çok sayıda, yerine göre birbiri peşine uygulanan

Isıl işlem, katı haldeki metal ve alaşımlarına belirli özellikler kazandırmak amacıyla bir veya daha çok sayıda, yerine göre birbiri peşine uygulanan ISIL İŞLEMLER Isıl işlem, katı haldeki metal ve alaşımlarına belirli özellikler kazandırmak amacıyla bir veya daha çok sayıda, yerine göre birbiri peşine uygulanan ısıtma ve soğutma işlemleridir. İşlem

Detaylı

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METOTLAR II ZAMANA BAĞLI ISI İLETİMİ 1.Deneyin Adı: Zamana bağlı ısı iletimi. 2. Deneyin

Detaylı

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METOTLAR-II GENİŞLETİLMİŞ YÜZEYLERDE ISI TRANSFERİ DENEYİ 1.Deneyin Adı: Genişletilmiş

Detaylı

EŞANJÖR (ISI DEĞİŞTİRİCİSİ) DENEYİ FÖYÜ

EŞANJÖR (ISI DEĞİŞTİRİCİSİ) DENEYİ FÖYÜ EŞANJÖR (ISI DEĞİŞTİRİCİSİ) DENEYİ FÖYÜ Giriş Isı değiştiricileri (eşanjör) değişik tiplerde olup farklı sıcaklıktaki iki akışkan arasında ısı alışverişini temin ederler. Isı değiştiricileri başlıca yüzeyli

Detaylı

GAZ ALTI KAYNAK YÖNTEMİ MIG/MAG

GAZ ALTI KAYNAK YÖNTEMİ MIG/MAG GENEL KAVRAMLAR Metalleri, birbirleri ile çözülemez biçimde birleştirme yöntemlerinden biri kaynaklı birleştirmedir. Kaynak yöntemiyle üretilmiş çelik parçalar, döküm ve dövme yöntemiyle üretilen parçalardan

Detaylı

MIG-MAG KAYNAK METODUNDA KULLANILAN KAYNAK ELEKTROTLARI VE ELEKTROT SEÇİMİ

MIG-MAG KAYNAK METODUNDA KULLANILAN KAYNAK ELEKTROTLARI VE ELEKTROT SEÇİMİ MIG-MAG KAYNAK METODUNDA KULLANILAN KAYNAK ELEKTROTLARI VE ELEKTROT SEÇİMİ Prof. Dr. Ramazan YILMAZ Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Esentepe Kampüsü,

Detaylı

MAKİNE VE TEÇHİZAT İŞLERİNDE İSG

MAKİNE VE TEÇHİZAT İŞLERİNDE İSG MAKİNE VE TEÇHİZAT İŞLERİNDE İSG 10.HAFTA Hazırlayan: Öğr. Gör. Tuğberk ÖNAL MALATYA 2017 KAYNAKLA BİRLEŞTİRME YÖNTEMLERİ Bilindiği gibi bütün kaynaklı birleştirmelerde bir ısıya ihtiyaç vardır ve bu ısı

Detaylı

BARA SİSTEMLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

BARA SİSTEMLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER BARA SİSTEMLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER Günümüzde bara sistemlerinde iletken olarak iki metalden biri tercih edilmektedir. Bunlar bakır ya da alüminyumdur. Ağırlık haricindeki diğer tüm özellikler bakırın

Detaylı

1. Güç Kaynağı (Kaynak Makinesi)

1. Güç Kaynağı (Kaynak Makinesi) Sürekli tel ile koruyucu atmosfer altında yapılan gazaltı kaynağı M.I.G (metal inter gaz), M.A.G (metal aktif gaz) veya G.M.A.W (gaz metal ark kaynağı) olarak tanımlanır. Sürekli tel ile gazaltı kaynağında,

Detaylı

GAZALTI TIG KAYNAĞI A. GİRİŞ

GAZALTI TIG KAYNAĞI A. GİRİŞ A. GİRİŞ Soy gaz koruması altında ergimeyen tungsten elektrot ile yapılan ark kaynak yöntemi ( TIG veya GTAW olarak adlandırılır ) kaynak için gerekli ergime ısısının ana malzeme ile ergimeyen elektrot

Detaylı

TIG GAZALTI KAYNAK YÖNTEMİNDE KULLANILAN GAZLAR VE ÖZELLİKLERİ PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ

TIG GAZALTI KAYNAK YÖNTEMİNDE KULLANILAN GAZLAR VE ÖZELLİKLERİ PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ TIG GAZALTI KAYNAK YÖNTEMİNDE KULLANILAN GAZLAR VE ÖZELLİKLERİ PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ 1 NİÇİN KORUYUCU GAZ KULLANILIR? 1- Ergimiş kaynak banyosunu, havada mevcut olan gazların zararlı etkilerinden

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

KILAVUZ. Perçin Makineleri KILAVUZ

KILAVUZ. Perçin Makineleri KILAVUZ 2016 Perçin Makineleri 1. PERÇİNLEME NEDİR? Perçin, sökülemeyen bir bağlantı elemanıdır. İki parça bir birine birleştirildikten sonra tahrip edilmeden sökülemiyorsa, bu birleştirmeye sökülemeyen birleştirme

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ. Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Makine Mühendisliği

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ. Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Makine Mühendisliği MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Makine Mühendisliği KAYNAK İki malzemenin, ısı veya basınç veya her ikisini kullanarak, bir malzemeye ilave ederek veya etmeden birleştirmedir.

Detaylı

MIG-MAG GAZALTI KAYNAK ELEKTROTLARI. K ayna K. Teknolojisi. Teknolojisi HOŞGELDİNİZ. Doç. Dr. Hüseyin UZUN Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı 1 /27

MIG-MAG GAZALTI KAYNAK ELEKTROTLARI. K ayna K. Teknolojisi. Teknolojisi HOŞGELDİNİZ. Doç. Dr. Hüseyin UZUN Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı 1 /27 K ayna K MIG-MAG GAZALTI KAYNAK ELEKTROTLARI K ayna K Teknolojisi Teknolojisi HOŞGELDİNİZ Doç. Dr. Hüseyin UZUN Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı 1 /27 KAYNAK ELEKTROTLARI 1- MASİF MIG-MAG GAZALTI

Detaylı

PLASTİK ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ

PLASTİK ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ PLASTİK ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ Metalik malzemelerin geriye dönüşü olmayacak şekilde kontrollü fiziksel/kütlesel deformasyona (plastik deformasyon) uğratılarak şekillendirilmesi işlemlerine genel olarak

Detaylı

ELEKTROD NEDİR? Kaynak işlemi sırasında ; Üzerinden kaynak akımının geçmesini sağlayan, İş parçasına bakan ucu ile iş parçası arasında kaynak arkını

ELEKTROD NEDİR? Kaynak işlemi sırasında ; Üzerinden kaynak akımının geçmesini sağlayan, İş parçasına bakan ucu ile iş parçası arasında kaynak arkını ELEKTROD NEDİR? Kaynak işlemi sırasında ; Üzerinden kaynak akımının geçmesini sağlayan, İş parçasına bakan ucu ile iş parçası arasında kaynak arkını oluşturan, Gerektiğinde ergiyerek kaynak ağzını dolduran

Detaylı

3. AKIŞKANLARDA FAZ DEĞİŞİKLİĞİ OLMADAN ISI TRANSFERİ

3. AKIŞKANLARDA FAZ DEĞİŞİKLİĞİ OLMADAN ISI TRANSFERİ 1 3. AKIŞKANLARDA FAZ DEĞİŞİKLİĞİ OLMADAN ISI TRANSFERİ (Ref. e_makaleleri) Isı değiştiricilerin büyük bir kısmında ısı transferi, akışkanlarda faz değişikliği olmadan gerçekleşir. Örneğin, sıcak bir petrol

Detaylı

ÇELİK YAPILAR. Hazırlayan: Doç. Dr. Selim PUL. KTÜ İnşaat Müh. Bölümü

ÇELİK YAPILAR. Hazırlayan: Doç. Dr. Selim PUL. KTÜ İnşaat Müh. Bölümü ÇELİK YAPILAR Hazırlayan: Doç. Dr. Selim PUL KTÜ İnşaat Müh. Bölümü BİRLEŞİM ARAÇLARI SÖKÜLEBİLİR BİRLEŞİMLER : CIVATALI BİRLEŞİMLER SÖKÜLEMEZ BİRLEŞİMLER : KAYNAK LI BİRLEŞİMLER CIVATALAR (BULONLAR) Cıvata

Detaylı

DENEYİN ADI: KAYNAK DENEYİ

DENEYİN ADI: KAYNAK DENEYİ DENEYİN ADI: KAYNAK DENEYİ Doç. Dr. A. Fatih YETİM 1. DENEYİN AMACI Öğrencilerin lisan eğitimleri süresi içerisinde Makina Bilgisi, Atölye, İmal Usulleri başta olmak üzere değişik derslerde teorisini gördükleri

Detaylı

14. ÜNİTE GERİLİM DÜŞÜMÜ

14. ÜNİTE GERİLİM DÜŞÜMÜ 14. ÜNİTE GERİLİM DÜŞÜMÜ KONULAR 1. GERİLİM DÜŞÜMÜNÜN ANLAMI VE ÖNEMİ 2. ÇEŞİTLİ TESİSLERDE KABUL EDİLEBİLEN GERİLİM DÜŞÜMÜ SINIRLARI 3. TEK FAZLI ALTERNATİF AKIM (OMİK) DEVRELERİNDE YÜZDE (%) GERİLİM

Detaylı

KOROZYON DERS NOTU. Doç. Dr. A. Fatih YETİM 2015

KOROZYON DERS NOTU. Doç. Dr. A. Fatih YETİM 2015 KOROZYON DERS NOTU Doç. Dr. A. Fatih YETİM 2015 v Korozyon nedir? v Korozyon nasıl oluşur? v Korozyon çeşitleri nelerdir? v Korozyona sebep olan etkenler nelerdir? v Korozyon nasıl önlenebilir? Korozyon

Detaylı

ELEKTROD NEDİR? Kaynak işlemi sırasında ; Üzerinden kaynak akımının geçmesini sağlayan, İş parçasına bakan ucu ile iş parçası arasında kaynak arkını

ELEKTROD NEDİR? Kaynak işlemi sırasında ; Üzerinden kaynak akımının geçmesini sağlayan, İş parçasına bakan ucu ile iş parçası arasında kaynak arkını ELEKTROD NEDİR? Kaynak işlemi sırasında ; Üzerinden kaynak akımının geçmesini sağlayan, İş parçasına bakan ucu ile iş parçası arasında kaynak arkını oluşturan, Gerektiğinde ergiyerek kaynak ağzını dolduran

Detaylı

MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1

MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1 MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1 5.BÖLÜM Bağlama Elemanları Kaynak Bağlantıları Doç.Dr. Ali Rıza Yıldız 1 BU SLAYTTAN EDİNİLMESİ BEKLENEN BİLGİLER Bağlama Elemanlarının Tanımı ve Sınıflandırılması Kaynak Bağlantılarının

Detaylı

Uygulanan akım şiddeti, ark gerilimi koruyucu gaz türü ve elektrod metaline bağlı olarak bu işlem saniyede 20 ilâ 200 kere tekrarlanır.

Uygulanan akım şiddeti, ark gerilimi koruyucu gaz türü ve elektrod metaline bağlı olarak bu işlem saniyede 20 ilâ 200 kere tekrarlanır. ARK TİPLERİ KISA ARK Kısa ark yöntemi ince elektrodlarla (0.6 ilâ 1.2 mm) kısa ark boyu yani düşük ark gerilimi ve düşük akım şiddeti ile kaynak yapıldığında karşılaşılan bir ark türüdür. Burada ark oluşunca

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK - 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 4

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK - 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 4 BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK - 0 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY İÇİNDE SABİT SICAKLIKTA SİLİNDİRİK ISITICI BULUNAN DİKDÖRTGEN PRİZMATİK SAC KUTU YÜZEYLERİNDEN ZORLANMIŞ TAŞINIM

Detaylı

ZIRH ÇELİKLERİN KAYNAĞINDA KAYNAK AĞZI GEOMETRİSİ VE İLAVE TEL OPTİMİZASYONU Kaynaklı İmalatta İyileştirme Çalışmasına Örnek

ZIRH ÇELİKLERİN KAYNAĞINDA KAYNAK AĞZI GEOMETRİSİ VE İLAVE TEL OPTİMİZASYONU Kaynaklı İmalatta İyileştirme Çalışmasına Örnek ZIRH ÇELİKLERİN KAYNAĞINDA KAYNAK AĞZI GEOMETRİSİ VE İLAVE TEL OPTİMİZASYONU Kaynaklı İmalatta İyileştirme Çalışmasına Örnek Çağrı ÇELİK Makina ve Kaynak Mühendisi NUROL Makina Sanayi A.Ş / Ankara cagri.celik@nurolmakina.com.tr

Detaylı

Makine Elemanları. Sökülemeyen Bağlantı Elemanları

Makine Elemanları. Sökülemeyen Bağlantı Elemanları Makine Elemanları Sökülemeyen Bağlantı Elemanları Perçin En az iki parçayı sökülemeyecek şekilde birleştirmek için kullanılan bir ucu hazır diğer ucu ise birleştirme sırasında oluşturulan makine elamanlarına

Detaylı

MAK-LAB007 AKIŞKAN YATAĞINDA AKIŞKANLAŞTIRMA DENEYİ

MAK-LAB007 AKIŞKAN YATAĞINDA AKIŞKANLAŞTIRMA DENEYİ MAK-LAB007 AKIŞKAN YATAĞINDA AKIŞKANLAŞTIRMA DENEYİ 1.GİRİŞ Deney tesisatı; içerisine bir ısıtıcı,bir basınç prizi ve manometre borusu yerleştirilmiş cam bir silindirden oluşmuştur. Ayrıca bu hazneden

Detaylı

Dislokasyon hareketi sonucu oluşan plastik deformasyon süreci kayma olarak adlandırılır.

Dislokasyon hareketi sonucu oluşan plastik deformasyon süreci kayma olarak adlandırılır. Dislokasyon hareketi sonucu oluşan plastik deformasyon süreci kayma olarak adlandırılır. Bütün metal ve alaşımlarda bulunan dislokasyonlar, katılaşma veya plastik deformasyon sırasında veya hızlı soğutmadan

Detaylı

Kaynak Hataları Çizelgesi

Kaynak Hataları Çizelgesi Kaynak Hataları Çizelgesi Referans No Tanıtım ve Açıklama Resimli İzahı 1 2 3 Grup No: 1 Çatlaklar 100 Çatlaklar Soğuma veya gerilmelerin etkisiyle ortaya çıkabilen katı halde bir mevzii kopma olarak meydana

Detaylı

KONUTLARDA VE SANAYİDE ISI YALITIMI İLE ENERJİ TASARRUFU - SU YALITIMI EĞİTİMİ VE GAP ÇALIŞTAYI

KONUTLARDA VE SANAYİDE ISI YALITIMI İLE ENERJİ TASARRUFU - SU YALITIMI EĞİTİMİ VE GAP ÇALIŞTAYI MARDİN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ (PROJE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ) KONUTLARDA VE SANAYİDE ISI YALITIMI İLE ENERJİ TASARRUFU - SU YALITIMI EĞİTİMİ VE GAP ÇALIŞTAYI TS 825 in Bina Yaklaşımı Her hacim ayrı ayrı

Detaylı

BÖLÜM III METAL KAPLAMACILIĞINDA KULLANILAN ÖRNEK PROBLEM ÇÖZÜMLERİ

BÖLÜM III METAL KAPLAMACILIĞINDA KULLANILAN ÖRNEK PROBLEM ÇÖZÜMLERİ BÖLÜM III METAL KAPLAMACILIĞINDA KULLANILAN ÖRNEK PROBLEM ÇÖZÜMLERİ Faraday Kanunları Elektroliz olayı ile ilgili Michael Faraday iki kanun ortaya konulmuştur. Birinci Faraday kanunu, elektroliz sırasında

Detaylı

KAYNAKTA UYUMLULUK ORANI (MISMATCH) HOŞGELDİNİZ

KAYNAKTA UYUMLULUK ORANI (MISMATCH) HOŞGELDİNİZ KAYNAKTA UYUMLULUK ORANI (MISMATCH) PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ Prof. Dr. Hüseyin UZUN-Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü 1 /94 KAYNAKTA UYUMLULUK ORANI (MISMATCH) Kaynaklı konstrüksiyonların

Detaylı

T. C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ DENEYLER 2

T. C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ DENEYLER 2 T. C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ DENEYLER 2 DOĞAL VE ZORLANMIŞ TAŞINIMLA ISI TRANSFERİ DENEYİ ÖĞRENCİ NO: ADI SOYADI:

Detaylı

KURS VE SERTİFİKALANDIRMA FAALİYETLERİ

KURS VE SERTİFİKALANDIRMA FAALİYETLERİ KURS VE SERTİFİKALANDIRMA FAALİYETLERİ İTÜ Makine Fakültesi tarafından, Uluslar arası standartlara (EN 287-1; AWS; MIL-STD 1595) göre kaynakçı ve sert lehimci sertifikaları verilmektedir. Sertifika verilen

Detaylı

SINAV VE BELGELENDİRME ÜCRET LİSTESİ

SINAV VE BELGELENDİRME ÜCRET LİSTESİ VE BELGELENDİRME ÜCRET LİSTESİ ALÜMİNYUM KAYNAKÇISI- 11UY0014-3 A1: Kaynak İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği 237.4 TL 11UY0014-3 B1: Metal-Ark Asal Gaz Kaynağı (MIG Kaynağı)- 400 TL Alüminyum (131) 11UY0014-3

Detaylı

PERSONEL BELGELENDİRME HİZMET LİSTESİ

PERSONEL BELGELENDİRME HİZMET LİSTESİ PLST.04 2015.09.11 2017.02.06/03 1 / 8 Sınav Adı ve Metodu Akreditasyon ve Yetki Durumu Sınav Ücreti t 1-11UY0010-3 ÇELİK KAYNAKÇISI (SEVİYE 3) 1 Zorunlu 11UY0010-3/A1 Kaynak İşlemlerinde İş Sağlığı Ve

Detaylı

KONU: KAYNAK İŞLERİNDE GÜVENLİK

KONU: KAYNAK İŞLERİNDE GÜVENLİK KONU: KAYNAK İŞLERİNDE GÜVENLİK Kaynak : İki malzemenin, ısı veya basınç veya her ikisini kullanarak, bir malzemeye ilave ederek veya etmeden birleştirmedir. KAYNAK ÇAŞİTLERİ SOĞUK BASINÇ KAYNAĞI SICAK

Detaylı

Isı transferi (taşınımı)

Isı transferi (taşınımı) Isı transferi (taşınımı) Isı: Sıcaklık farkı nedeniyle bir maddeden diğerine transfer olan bir enerji formudur. Isı transferi, sıcaklık farkı nedeniyle maddeler arasında meydana gelen enerji taşınımını

Detaylı

TEKNİK KILAVUZ : QUARD VE QUEND KAYNAK

TEKNİK KILAVUZ : QUARD VE QUEND KAYNAK TEKNİK KILAVUZ : QUARD VE QUEND KAYNAK Distributed by Duferco GİRİŞ Quard, aşınmaya dayanıklı çelik ve Quend, yüksek akma dayanımlı yapı çeliği eşsiz performanslarının yanında mükemmel kaynaklanabilirliğe

Detaylı

HT-350 ISIL İLETKETLİK EĞİTİM SETİ DENEY FÖYLERİ

HT-350 ISIL İLETKETLİK EĞİTİM SETİ DENEY FÖYLERİ HT-350 ISIL İLETKETLİK EĞİTİM SETİ DENEY FÖYLERİ DENEYSAN EĞİTİM CİHAZLARI SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ. Küçük Sanayi sitesi 12 Ekim Cad. 52.Sok. No:18/ABALIKESİR Tel:0266 2461075 Faks:0266 2460948http://www.deneysan.com

Detaylı

ISI TRANSFERİ LABORATUARI-1

ISI TRANSFERİ LABORATUARI-1 ISI TRANSFERİ LABORATUARI-1 Deney Sorumlusu ve Uyg. Öğr. El. Prof. Dr. Vedat TANYILDIZI Prof. Dr. Mustafa İNALLI Doç. Dr. Aynur UÇAR Doç Dr. Duygu EVİN Yrd. Doç. Dr. Meral ÖZEL Yrd. Doç. Dr. Mehmet DURANAY

Detaylı

BÖLÜM 2. FOTOVOLTAİK GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ (PV)

BÖLÜM 2. FOTOVOLTAİK GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ (PV) BÖLÜM 2. FOTOOLTAİK GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ (P) Fotovoltaik Etki: Fotovoltaik etki birbirinden farklı iki malzemenin ortak temas bölgesinin (common junction) foton radyasyonu ile aydınlatılması durumunda

Detaylı

KBM0308 Kimya Mühendisliği Laboratuvarı I ISI İLETİMİ DENEYİ. Bursa Teknik Üniversitesi DBMMF Kimya Mühendisliği Bölümü 1

KBM0308 Kimya Mühendisliği Laboratuvarı I ISI İLETİMİ DENEYİ. Bursa Teknik Üniversitesi DBMMF Kimya Mühendisliği Bölümü 1 ISI İLETİMİ DENEYİ Bursa Teknik Üniversitesi DBMMF Kimya Mühendisliği Bölümü 1 1. Amaç Isı iletiminin temel ilkelerinin deney düzeneği üzerinde uygulanması, lineer ve radyal ısı iletimi ve katıların ısı

Detaylı

KAYNAKLI BİRLEŞTİRME

KAYNAKLI BİRLEŞTİRME KAYNAKLI BİRLEŞTİRME Döküm parçaların üretimi tekniklerinde ilerlemelere rağmen istenen tasarım özelliklerini karşılayamadığı görülmektedir. Yapının gevrek ve dövme parçalarla karşılaştırıldığında mukavemetinin

Detaylı

GAZALTI VE TİG KAYNAK MAKİNELERİMİZ HİDROLİK ŞERİT TESTERE VE PROFİL BÜKME MAKİNELERİMİZ SİLİNDİR BÜKME VE DAİRE KESME MAKİNELERİMİZ PROFİL KESME VE SÜTUNLU MATKAP TEZGÂHIMIZ ATÖLYEMİZİN GENEL GÖRÜNÜŞÜ

Detaylı

Yeniden Kristalleşme

Yeniden Kristalleşme Yeniden Kristalleşme Soğuk şekillendirme Plastik deformasyon sonrası çarpıtılmış ise o malzeme soğuk şekillendirilmiş demektir. Kafes yapısına göre bütün özelikler değişir. Çekme gerilmesi, akma gerilmesi

Detaylı

KARARLI HAL ISI İLETİMİ. Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü

KARARLI HAL ISI İLETİMİ. Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü KARARLI HAL ISI İLETİMİ Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü Sürekli rejim/kararlı hal (steady-state) & Geçici rejim/kararsız hal (transient/ unsteady state) Isı transferi problemleri kararlı hal

Detaylı

PERÇİN BAĞLANTILARI. Bu sunu farklı kaynaklardan derlemedir.

PERÇİN BAĞLANTILARI. Bu sunu farklı kaynaklardan derlemedir. PERÇİN BAĞLANTILARI Perçin çözülemeyen bağlantı elemanıdır. Kaynak teknolojisindeki hızlı gelişme sonucunda yerini çoğunlukla kaynaklı bağlantılara bırakmıştır. Sınırlı olarak çelik kazan ve kap konstrüksiyonlarında

Detaylı

ÇELİK YAPI UYGULAMALARINDA KULLANILAN KAYNAK YÖNTEMLERİ, ÜSTÜNLÜKLERİ VE SAKINCALI YÖNLERİ

ÇELİK YAPI UYGULAMALARINDA KULLANILAN KAYNAK YÖNTEMLERİ, ÜSTÜNLÜKLERİ VE SAKINCALI YÖNLERİ 1. Giriş ÇELİK YAPI UYGULAMALARINDA KULLANILAN KAYNAK YÖNTEMLERİ, ÜSTÜNLÜKLERİ VE SAKINCALI YÖNLERİ Yrd. Doç. Dr. Yavuz Selim TAMA (Pamukkale Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1. Y. Doç. Dr. Güray Doğan

ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1. Y. Doç. Dr. Güray Doğan ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1 Y. Doç. Dr. Güray Doğan 1 Kinematik Kinematik: akışkanların hareketlerini tanımlar Kinematik harekete sebep olan kuvvetler ile ilgilenmez. Akışkanlar mekaniğinde

Detaylı

METAL OKSİT KAPLI TİTANYUM ANOTLARIN GENEL ŞARTNAMESİ. Anotlar, kablolar, bağlantı ve kalite kontrol işlemleri bu şartnamede verilmiştir.

METAL OKSİT KAPLI TİTANYUM ANOTLARIN GENEL ŞARTNAMESİ. Anotlar, kablolar, bağlantı ve kalite kontrol işlemleri bu şartnamede verilmiştir. 1.AMAÇ: METAL OKSİT KAPLI TİTANYUM ANOTLARIN GENEL ŞARTNAMESİ Anotlar, kablolar, bağlantı ve kalite kontrol işlemleri bu şartnamede verilmiştir. 2.AÇIKLAMA: 2.1.LIDA (Lineer Dağılımlı Anot) manasına gelen

Detaylı

KANUNLAR : Bir iletkenin iki ucu arasındaki potansiyel farkının,iletkenden geçen akım şiddetine oranı sabittir.

KANUNLAR : Bir iletkenin iki ucu arasındaki potansiyel farkının,iletkenden geçen akım şiddetine oranı sabittir. KANUNLAR : Elektrik ve elektronikle ilgili konuları daha iyi anlayabilmek için, biraz hesap biraz da kanun bilgisine ihtiyaç vardır. Tabii bunlar o kadar zor hasaplar değil, yalnızca Aritmetik düzeyinde

Detaylı

2.ELEKTRİK DİRENÇ DİKİŞ KAYNAĞI. 20.10.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1

2.ELEKTRİK DİRENÇ DİKİŞ KAYNAĞI. 20.10.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1 2.ELEKTRİK DİRENÇ DİKİŞ KAYNAĞI 20.10.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1 ELEKTRİK DİRENÇ DİKİŞ KAYNAĞI Direnç dikiş kaynağı, eletrodlarla gerçekleştirilen, seri bir nokta kaynağı olarak tanımlanabilir. İnce saclardan

Detaylı

Dielektrik malzeme DİELEKTRİK ÖZELLİKLER. Elektriksel Kutuplaşma. Dielektrik malzemeler. Kutuplaşma Türleri 15.4.2015. Elektronik kutuplaşma

Dielektrik malzeme DİELEKTRİK ÖZELLİKLER. Elektriksel Kutuplaşma. Dielektrik malzemeler. Kutuplaşma Türleri 15.4.2015. Elektronik kutuplaşma Dielektrik malzeme DİELEKTRİK ÖZELLİKLER Dielektrik malzemeler; serbest elektron yoktur, yalıtkan malzemelerdir, uygulanan elektriksel alandan etkilenebilirler. 1 2 Dielektrik malzemeler Elektriksel alan

Detaylı

2.5. İletkenlerde R, L, C Hesabı İletim Hatlarında Direnç (R) İletim hatlarında gerilim düşümüne ve güç kaybına sebebiyet veren direncin doğru

2.5. İletkenlerde R, L, C Hesabı İletim Hatlarında Direnç (R) İletim hatlarında gerilim düşümüne ve güç kaybına sebebiyet veren direncin doğru 2.5. İletkenlerde R, L, C Hesabı 2.5.1. İletim Hatlarında Direnç (R) İletim hatlarında gerilim düşümüne ve güç kaybına sebebiyet veren direncin doğru hesaplanması gerekir. DA direnci, R=ρ.l/A eşitliğinden

Detaylı

ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1. Y. Doç. Dr. Güray Doğan

ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1. Y. Doç. Dr. Güray Doğan ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1 Y. Doç. Dr. Güray Doğan 1 Kinematik Kinematik: akışkanların hareketlerini tanımlar Kinematik harekete sebep olan kuvvetler ile ilgilenmez. Akışkanlar mekaniğinde

Detaylı

HOŞGELDİNİZ TIG KAYNAK TEKNİĞİNDE ALTERNATİF AKIM KULLANIMI. K ayna K. Teknolojisi. Teknolojisi

HOŞGELDİNİZ TIG KAYNAK TEKNİĞİNDE ALTERNATİF AKIM KULLANIMI. K ayna K. Teknolojisi. Teknolojisi TIG KAYNAK TEKNİĞİNDE ALTERNATİF AKIM KULLANIMI K ayna K K ayna K Teknolojisi Teknolojisi HOŞGELDİNİZ Prof. Dr. Hüseyin UZUN Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı 1 /38 AC- ALTERNATİF AKIM ÖZELLİKLERİ

Detaylı

YETERLİLİKLER LİSTESİ

YETERLİLİKLER LİSTESİ 1. Ağır Vasıta Tecrübe Sürücüsü 10UY0004-5 5 5 yıl 24 ay Tecrübe sürüşü öncesi test işlemleri Tecrübe sürüşü test işlemleri Tecrübe sürüşü sonrası test işlemleri 2. Makine Bakımcı 10UY0002-3 3 5 yıl 24

Detaylı