LEKELER SUSUZ ÇIKAR MI?

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "LEKELER SUSUZ ÇIKAR MI?"

Transkript

1 LEKELER SUSUZ ÇIKAR MI?

2 Günlük k Yaşam am Olayı: Kuru temizleme nasıl l yapılır? Kimya Konusu : Kimyasal Bağlar Çözeltiler Kimya Konusu Đle Đlişkisi: Çözünme olayında kimyasal bağlar ların n rolü ve günlg nlük k yaşamda amda kullanılan lan çözücülerin seçiminde kimyasal bağlar ların önemi

3 HEDEFLER VE DAVRANIŞLAR 1. HEDEF : Kuru temizlemeyi kavrayabilme. DAVRANIŞLAR : 1.Kuru temizlemenin hangi amaçlarla yapıld ldığını açıklar. 2.Kuru temizlemenin özelliklerini belirtir. 3.Kuru temizlemede kullanılan lan çözücülere örnekler verir. 4.Kuru temizlemenin avantajlarını sıralar.

4 2. HEDEF : Atomları bir arada tutan kuvvetleri kavrayabilme DAVRANIŞLAR : 1-Atomları bir arada tutan kuvvetlerin varlığı ığını bilir ve kimyasal bağ olarak adlandırır. r. 2-Kimyasal bağlar ların n kurulmasının n nedenlerini açıklar. 3-Kimyasal bağ çeşitlerini açıklar. a

5 3. HEDEF: Đyonik bağı ve özelliklerini kavrayabilme. DAVRANIŞLAR : 1.Đyonik bağı ğın n tanımını yapar. 2.Đyonik bağı ğın özelliklerini açıklar. a 3.Đyonik bağı ğın n oluşumunu umunu açıklar. a 4.Đyonik bağlı bileşiklere iklere örnekler verir.

6 4. HEDEF : Kovalent bağı ve özelliklerini kavrayabilme. DAVRANIŞLAR : 1. Kovalent bağı ğın n tanımını yapar. 2. Kovalent bağı ğın özelliklerini açıklar. a 3. Kovalent bağı ğın n oluşumunu umunu açıklar. a 4. Kovalent bağlı bileşiklerin iklerin özelliklerini açıklar. 5-Kovalent bağlı bileşiklere iklere örnekler verir.

7 5. HEDEF : Polar kovalent bağı ve özelliklerini kavrayabilme. DAVRANIŞLAR: 1. Polar kovalent bağı ğın n tanımını yapar. 2. Hibritleşmeyi açıklar. 3. Polar kovalent bağı ğın özelliklerini açıklar. a 4. Polar kovalent bağı ğın n oluşumunu umunu açıklar. a 5. Polar kovalent bağlı bileşiklere iklere örnekler verir. 6. Polar kovalent bağlı bileşiklerin iklerin özelliklerini açıklar.

8 6. HEDEF: Apolar kovalent bağı ve özelliklerini kavrayabilme. DAVRANIŞLAR : 1. Apolar kovalent bağı ğın n tanımını yapar. 2. Apolar kovalent bağı ğın özelliklerini açıklar. a 3. Apolar kovalent bağı ğın n oluşumunu umunu açıklar. a 4. Apolar kovalent bağlı bileşiklerin iklerin özelliklerini açıklar. 5. Apolar kovalent bağlı bileşiklere iklere örnekler verir.

9 ÇÖZELT ZELTĐLERLER 7. HEDEF : Çözelti ve özelliklerini kavrayabilme. DAVRANIŞLAR: 1- Çözünme kavramını açıklar. 2- Çözeltiyi homojen bir karışı ışım m olarak açıklar. a 3- Çözeltinin bileşenlerini enlerini açıklar. a 4- Çözeltilerin özelliklerini açıklar. a

10 8. HEDEF: Suyun yapısal özelliklerini kavrayabilme. DAVRANIŞLAR: 1- Suyun fiziksel özelliklerini açıklar. a 2- Suyun molekül l yapısını açıklar. 3- Suyun neden iyi bir çözücü olduğunu unu açıklar. a 4- Suyun iyi bir çözücü olarak yaşam amımızdaki önemini örneklerle açıklar. a

11 9. HEDEF:Çö Çözelti çeşitlerini kavrayabilme. DAVRANIŞLAR: 1- Çözeltileri hallerine göre g sınıflands flandırır r ve açıklar. a 2- Çözünm nmüş olan madde miktarına göre g çözeltileri sınıflandırır r ve açıklar. a 3- Doygunluk durumuna göre g çözeltileri sınıflandırır r ve açıklar. a 4- Elektrik iletkenliğine ine göre g çözeltileri sınıflands flandırır ve açıklar. a 5- Tüm çözelti çeşitlerine günlg nlük k yaşamdan amdan örnekler verir.

12 10. HEDEF:Maddelerin çözünürl rlüklerini kavrayabilme. DAVRANIŞLAR: 1- Çözünürl rlük k kavramını açıklar. 2- Gazların n sudaki çözünürl rlüğünün n canlılar lar için i in önemini belirtir. 3- Maddelerin sudaki çözünürl rlüklerini karşı şılaştırır. r. 4- Sulu çözeltilerde maddelerin çözünürl rlüğünü ifade eden uygun birimleri kullanır.

13 11. HEDEF:Çö Çözünürlüğe e etki eden faktörleri kavrayabilme. DAVRANIŞLAR: 1- Sıcaklığın çözünürl rlüğe e etkisini açıklar. a 2- Basınc ncın çözünürl rlüğe e etkisini açıklar. a 3- Çözücü türünün çözünürl rlüğe e etkisini açıklar. a 4- Çözünenin türünün t çözünürl rlüğe e etkisini açıklar. a 5- Ortak iyon içeren i bir çözeltideki çözünürl rlüğü örneklerle açıklar. a

14 KURU TEMĐZLEME

15 KURU TEMĐZLEME NEDĐR?

16 HANGĐ AMAÇLARLA KURU TEMĐZLEMEY ZLEMEYĐ KULLANIRIZ?

17 NEDEN KURU TEMĐZLEME DENĐLMEKTED LMEKTEDĐR?

18 KURU TEMĐZLEMEDE HANGĐ MADDELER KULLANILIR?

19 KURU TEMĐZLEME NEDĐR R VE NASIL YAPILIR?

20 Kuru temizlemede leke türlerine t göre g çeşitli çözücüler kullanılır. Bunlar : Apolar yapılı lekeler (Yağ,mürekkep,mum,zift lekesi) Apolar yapılı leke çıkarıcılar CCl4,C,C2Cl4,C2HCl3 Polar yapılı lekeler (oje,kan lekesi) Polar yapılı leke çıkarıcılar Gliserin (C3H8O3 ), aseton (C3H6O ) Đyonik yapılı lekeler (Beyaz şarap,salça,ketçap,ter lekeleri ) Đyonik yapılı leke çıkarıcılar Anyonik,katyonik yüzey aktif maddeler

21 Kuru temizleme işleminde i kullanılan lan leke çıkarıcılar çeşitli çözücülerdir.bu çözücüler apolar,polar ya da iyonik yapılar larına göre g lekelere etki eder ve kendilerine benzer yapıdaki lekeleri çözerek giysi yüzeyinden y lekelerin uzaklaşmalar malarını sağlar.

22 KURU TEMĐZLEME Kazara giysisinin üzerine kerosen döken Joly Belin adında bir Fransız, hayretle bunun giysisinin üzerindeki lekeyi temizlediğini ini görür. g r. Bu işin i in üzerine giden Belin, 1840'lı yıllarda Paris'te ilk kuru temizleme işletmesini i açar. a ar. Bu temizlemeye her ne kadar kuru temizleme deniyorsa da kuru olarak yapılmayan; ancak su, sabun, deterjan v.b. çözücüler kullanılmadan; lmadan; perkloretilen kimyasal çözücüsünün kullanılmas lmasıyla yapılan temizlemedir.

23 Başlang langıçta kuru temizlemede çözücü madde olarak gaz ve kerosen kullanılıyordu. Günümüzde ise hemen hemen tüm t m dünyada d perkloroetilen veya kısaca k perk diye tanımlanan bir çözücü kullanılmakta. lmakta. C2Cl4 Giysilerinizi evde çamaşır r makinesinde yıkarken y kirleri çözen madde sudur.

24 Ancak örneğin yünly nlü kumaşlarda olduğu u gibi, birçok kumaş türünde su etkili olmayabilir. Kuru temizlemede suyun yerine bir petrol ürünü kullanılır. Đnsanlarda ıslaklık, k, suyla temas anlamında nda algıland landığından bu işleme i kuru temizleme denilir. Aslında olay kuru ortamda yapılmaz.

25 Elbiseler, kuru temizleyicide su yerine bu çözücü ile temizlenir. Çözücü buharlaşmas masın, havayı kirletmesin ve tekrar kullanılabilsin labilsin diye her seferinde bir yerde toplanır. Bu şekilde temizlenen giysiler, ütülenince yeni gibi dururlar.

26 Kuru temizlemenin avantajlarından ndan biri de kumaşlar ların çekmelerine ve şekillerini kaybetmelerine yol açmamasıdır.

27 Bu temizlemede kullanılan lan perkloroetilen, HĐDROFĐLĐK özelliğe e sahip (su emerek şişen, kısalan kumaşlar) tekstil liflerini bozmaz. Kumaş liflerinin temizleme sırass rasında aldıklar kları bu kimyasal madde, kurutma esnasında nda uçar. u Çünk nkü perkloroetilen,, 70 derecede buharlaşarak, arak, kumaşı bozmadan, kumaş üzerinde ve bünyesinde b su gibi nemlilik bırakmadan, suda olduğu u gibi kumaşı şişirip irip kısaltmadan ve çektirmeden kumaşı kendi normal boyutunda bırakarak b buhar olarak terk eder.

28 KĐMYASAL BAĞLAR

29 KĐMYASAL BAĞLAR Kimyasal bağ, moleküllerde llerde atomları bir arada tutan kuvvettir. Bir bağı ğın oluşabilmesi için i in atomlar tek başı şına bulundukları zamankinden daha kararlı (az enerjiye sahip) olmalıdırlar. Genelleme yapmak gerekirse bağlar oluşurken urken dışarıya enerji verirler.

30 Atomlar bağ yaparken, elektron dizilişlerini lerini soygazlara benzetmeye çalışırlar. Bir atomun yapabileceği i bağ sayısı,, sahip olduğu u veya az enerji ile sahip olabileceği yarı dolu orbital sayısına eşittir. e Soygazların bileşik ik oluşturamamas turamamasının sebebi bütün b orbitallerinin dolu olmasındand ndandır

31 Suyun molekül l içi i i bağlar ları :

32 Suyun molekülleri lleri arası bağlar ları :

33 ĐYONĐK K BAĞLAR Elektronegatiflikleri farklı olan iki atom arasındaki elektron alış verişi i sonucunda oluşan (+) ve (-)) yükly klü iyonlar birbirlerine iyonik bağlarla bağlan lanır. Bu iyonlar arasındaki bağ elektrostatik çekim kuvvetidir. Metaller elektron vererek (+) değerlik, erlik, ametaller elektron alarak ( )( ) değerlik erlik alırlar. Bu şekilde oluşan (+) ve ( )( yükler birbirini büyük b k bir kuvvetle çekerler. Bu çekim iyonik bağı ğın n oluşumuna umuna sebep olur. Onun için i in iyonik bağlı bileşikleri ikleri ayrış ıştırmak zordur. Elektron aktarımıyla oluşan bileşiklerde, iklerde, kaybedilen ve kazanılan elektron sayılar ları eşit olmalıdır.

34 Örnek olarak NaCl verecek olursak Na (sodyum) bir elektron vererek Na+ katyonunu oluşturur ve bu elektron Cl (klor) tarafından alınır r ve Cl- anyonunu oluşturur. Đki zıt z t yükly klü iyon arasındaki elektrostatik çekim nedeniyle iyonik bir bağ oluşur. ur. Bu kuvvetli çekim kuvvetinden dolayı erime noktaları yüksektir.

35

36 Đyonik katılar belirli bir kristal yapı oluştururlar. Đyonik bağlı bileşikler ikler oda sıcakls caklığında katı halde bulunurlar. Đyonik bileşikler ikler katı halde elektriği i iletmez. Sıvı halde ve çözeltileri elektriği i iletir.

37 NaCl, MgS,, BaCl2 bileşikleri ikleri iyonik bağlı bileşiklere iklere örnek olarak verilebilir.

38 KOVALENT BAĞLAR Elektronegatiflikleri birbirine yakın veya aynı olan atomların n elektronlarını ortaklaşa a kullanmaları sonucunda oluşan bağa kovalent bağ denir. H2, H F2,, Cl2,, O2, O, P4, P, S8S kovalent bağlı moleküllerdir. llerdir. Lewis kuralına göreg

39 Cl ile Cl birer elektronlarını ortaklaşa kullanarak kovalent bağ oluşturur. Bu elektron çifti bağ olarak çizgi şeklinde gösterilir. Cl-Cl Aynı iki atom arasında bir elektron çiftinden daha fazla elektron ortaklaşa kullanılabilir. labilir. Buna çoklu kovalent bağ ismi verilir. Çift bağda, iki atom arasında iki elektron çifti, üç bağda ise üç elektron çifti bulunur.

40 Kovalent Bağlı Moleküllerden llerden Oluşan Maddelerin Özellikleri Kovalent bağlı moleküllerden llerden oluşan maddeler, iyonik ve metalik bağlı maddelere nazaran daha düşük k kaynama ve erime noktasına na ve ayrıca daha düşük d k erime ve buharlaşma ısılarına sahiptirler. Çünk nkü bir iyonik bileşiği i eritirken çok kuvvetli olan iyonik bağlar ları kırmak için i in yüksek y sıcakls caklığa ısıtmak gereklidir.

41 Halbuki moleküllerden llerden oluşan bir katı maddeyi eritmek için i in iyonik bağa a göre g çok daha zayıf f olan moleküller ller arası çekim kuvvetlerini yenmek, gerekeceğinden daha düşük d k bir sıcakls caklığa ısıtmak kafi olacaktır. Düşük k yoğunlukludurlar, gaz sıvıs ve katı haldedirler. Katı halde iken kırılgank ve zayıf f yumuşak veya mumsu bir yapılar ları vardır. r. Elektrik ve ısıyı çok az iletirler. Genellikle organik çözücülerle çözünebilirler.

42 Hidrojen atomları arasında oluşan kovalent bağ :

43 Hidrojen ve Oksijen atomları arasında oluşan kovalent bağ :

44 Şekil :H2 ve HI de Bağ Uzunlukları

45 Tablo : Bazı Yaygın Tekli, Çiftli ve Üçlü Bağların Ortalama Bağ Uzunlukları Bağ türü Bağ uzunluğu (A ) C H 1.07 C O 1.43 C=O 1.21 C C 1.54 C=C 1.33 C C 1.20 C N 1.43 C=N 1.38 C N 1.16 N O 1.36 N=O 1.22 O H 0.96

46

47 POLAR KOVALENT BAĞ

48 POLAR KOVALENT BAĞ Elektronegatiflikleri birbirinden farklı iki atomun oluşturdu turduğu kovalent bağlarda ortak kullanılan lan elektron çifti eşit e olarak paylaşı şılmaz. Daha elektronegatif olan atom tarafından bu elektron çifti daha fazla çekilir ve böyleceb polar kovalent bağ oluşur. ur. Bazı atomlar arasındaki elektronegatiflik sırass rası aşağıda verilmiştir. F>O>N>Cl Cl>Br>C>I>H

49 Cl (klor) atomunun elektronegatifliği i H (hidrojen) atomundan çok fazla olduğu u için i in ortak elektronlar klor atomu tarafından daha çok çekilir ve hidrojen kısmi k pozitif yükle y yüklenirken, klor kısmi k negatif yükle y yüklenir. y Böylelikle dipol moment oluşur. ur. Dipol momenti olan moleküller ller polardır. H+δ - Cl-δ

50

51

52 HĐBRĐTLEŞME Kovalent bağlar, orbitallerin örtüşmesi sonucunda gerçekle ekleşirler. Orbitallerinde örtüşebilmesi için, i in, örtüşmeye katılan orbitallerin birer elektron içermesi i gerekmektedir.her atom çiftleşmemiş elektron sayısı kadar bağ yapabilir. Đki veya daha fazla atom orbitallerini,, birbirleri ile hibritleşmeye uygun simetriye getiriler. Böylelikle B oluşan yeni orbitallere hibrit orbitalleri denir. Hibirtleşmenin gerçekle ekleşebilmesi ebilmesi için i in orbitallerin enerjileri birbirine yakın n olmalıdır.

53 Sigma bağı )

54 pi Bağı P orbitallerinin dikey olarak örtüşmesi ile olur.

55 sp Hibritleşmesi BeF2 örneği i verilerek sp hibritleşmesi açıklanabilir. Öncelikle atomların n elektron dizilimleri yazılır. 4Be : 1s2 2s2

56 9F :1s2 2s2 2p5 Be nin 2 tane bağ yapabilmesi için i in 2 tane yarı dolu orbitalinin olması gerekiyor. Bu nedenle 2s2 deki 2 elektronundan birini bir sonraki kabuğa a uyarır. r. AşağıA ğıdaki gibi bağ yapmaya hazır r 2 tane yarı dolu orbital oluşturur.

57 2 tane F atomunun 2pz deki elektronları bu orbitallere yerleşerek erek sp hibritleşmesi gerçekle ekleştirirler.. BeCl2 bağ açıları 180 olan doğrusal sp hibriti yapar.

58

59

60 sp2 Hibritleşmesi BH3 örneği i verilerek sp2 hibritleşmesi açıklanabilir. Öncelikle atomların n elektron dizilimleri yazılır 5B : 1s2 2s2 2p1

61 1H : 1s1 B nin 3 tane bağ yapabilmesi için i in 3 tane yarı dolu orbitalinin olması gerekiyor. Bu nedenle 2s2 deki 2 elektronundan birini bir sonraki kabuğa a uyarır. r. AşağıA ğıdaki gibi bağ yapmaya hazır r 3 tane yarı dolu orbital oluşturur.

62 3 tane H atomunun da 1s1 deki elektronları bu orbitallere yerleşerek sp2 hibritleşmesini gerçekleştirirler.

63 BH3 molekülü bağ açıları 120 olan üçgen düzlem yapıya sahip sp2 hibritini oluştururlar.

64

65 sp3 Hibritleşmesi H atomunu elektron dağı ğılımı 1H : 1s1 Karbon atomunun elektron dağı ğılımı 6C :1s2 2s2 2p2 şeklindedir.

66 Bu durumda karbon atomunun bağ yapabilecek 2 tane eşlee leşmemiş elektronu gözüküyor. Fakat 4 hidrojen atomu ile bağ yapması bekleniyor. Bu durumda 2s2 deki iki elektrondan biri 2pz orbitaline uyarılır. r. Böylece karbon atomunu 4 tane bağ yapabilecek yarı dolu orbitali oluşur. ur.

67 Böylelikle hidrojen atomu 4 tane yarı dolu orbitale birer elektronunu vererek bağlanma yapar. C bir tane s ve 3 tane p orbitalini kullanarak bağ açıları olan tetrahedral sp3 hibritleşmesini gerçekle ekleştirdi.

68

69 Bu örnekle karbon atomunun her zaman 4 bağ yaptığı ığını gördük. Diğer bir gösterig steriş şekliyle C değerlik erlik bağ elektron sayısı 4 tür r (2s2 2p2) ) Buradaki 4 tane elektron C atomu üzerine tek tek yerleştirilir. H atomunun değerlik erlik elektron sayısı 1 (1s1) olduğundan undan ve 4 tane H atomu bulunduğu için in her bir H atomunun elektronu C atomunun elektronu ile eşlee leşir.

70 Ortaklanmamış elektronlarda sigma bağı gibi düşünülür. d Buna da örnek olarak NH3 (amonyak) verebiliriz. 7N: 1s2 2s2 2p3 Normalde N (azot) H (hidrojen) ile 3 bağ yapıyor yor gibi gözüküyor g ama eğer e er lewis yapısını çizecek olursak, 7N: 1s2 2s2 2p3

71 N nin 3 tane bağ yapabilecek elektronu bulunmaktadır. Buda H atomunun 1 s1 orbitalindeki bir elektron ile 3 tane bağ yapabileceğini gösteriyor.

72 N üzerindeki bağa a katılmayan ortaklanmamış elektronlarda bağ gibi sayılaca lacağından sp3 hibritleşmesi yapacaktır. Ortaklanmamış elektron çifti çekirdeğe e daha yakınd ndır. Bu yüzden y s karakteri artar dolayısıyla yla bağ açısı artar. Bağ elektronları birbirini iter. Ortaklanmamış elektron çiftinin itme kuvveti bağ elektronlarınkinden nkinden daha fazladır. Ortaklanmamış elektronların n itme kuvveti fazla olduğu u için i in beklenen açıdan sapma gösterir.

73 APOLAR KOVALENT BAĞ

74 APOLAR KOVALENT BAĞLAR Aynı elektronegativiteye sahip atomlar arasında kurulan kovalent bağdır.ayn r.aynı ametal atomları arasında bulunur. Örneğin; Đki hidrojen atomu elektronları ortaklaşa kullanarak bağ oluştururlar.

75

76 Benzer şekilde H2, H, F2, F, Cl2,, O2, O, N2, N P4, S8S kovalent bağlı moleküllerdir. llerdir.

77 Su molekülü polardır.. Polar poları çözer prensibine uygun olarak da su, polar molekülleri lleri çözer.bu yüzden y polar moleküllere llere hidrofilik (suyu seven) denir. Apolar moleküllere llere ise suda çözülmedi lmediğinden inden hidrofobik (suyu sevmeyen) denir.örne rneğin yağ bileşiği i suda çözülmez ve hidrofobiktir. Bazı moleküllerde llerde ise bir ucunda polar veya iyonlaşmış bir bölge b, diğer ucunda ise apolar bir bölge bulunur. Yani hem polar hem de apolar özellik gösterirler, g böyle b moleküllere llere ampifatik moleküller ller denir.örne rneğin bu özelliği i hücre h zarının n yapısında görürüz: g Hücre H zarındaki fosfolipidlerin baş kısmı hidrofilik iken kuyruk kısmı hidrofobiktir.

78

79 ÇÖZELT ZELTĐLERLER

80 ÇÖZELT ZELTĐLERLER ÇÖZÜNME OLAYI Bir maddenin başka bir madde içinde gözle görülmeyecek kadar küçük parçacıklar hâlinde dağılmasına çözünme; elde edilen homojen karışıma çözelti denir. Çözünme olayı sırasında örneğin yemek tuzu (NaCl) suda Na+, Cl- iyonlarına ayrılır ve bu iyonlar su içinde homojen olarak dağılır. Çay şekeri suda iyon oluşturmadan moleküller hâlinde çözünür. Maddeler çeşitli fiziksel özelliklerde çözeltiler oluşturabilirler. Genel olarak bir çözelti çözücü ve çözünenden oluşmaktadır.

81

82 Çözeltiler kendi aralarında üçe e ayrılırlar; rlar; a. Doygun çözelti Çözebilece zebileceği i maksimum maddeyi çözm zmüş olan çözeltiye denir. b. Doymamış çözelti Çözebilece zebileceği i kadar maddeyi çözmemi zmemiş olan çözeltiye denir. c. AşıA şırı doymuş çözelti Bazı durumlarda çözeltinin derişikli ikliği i doygunluk sınırını aşabilir. abilir. Bu gibi çözeltilere aşıa şırı doymuş çözeltiler denir. Bu çözeltiler oldukça a kararsızd zdır. Küçük k bir etki ile fazlalıklar çöker ve doygun bir çözelti elde edilir.

83 Çözeltiler çözünenin miktarına göre g ikiye ayrılırlar; rlar; a. Derişik ik çözelti Belli bir miktar çözücüde, fazla miktarda çözünen içeren i çözeltilere derişik ik çözelti denir. b. Seyreltik çözelti Belli bir miktar çözücüde, az miktarda çözünen içeren i çözeltilere seyreltik çözelti denir.

84 Çözeltiler elektrik iletkenliklerine göre ikiye ayrılır: a. Elektrolit olmayan çözeltiler Suda çözündüğünde iyon oluşturmayan maddelerin çözeltileri elektrik akımını iletmez. Bu maddeler elektrolit olmayan maddelerdir. Elektrik ak mını iletmeyen çözeltilere elektrolit olmayan çözeltiler denir. b.elektrolit çözeltiler Suda çözünd ndüğünde nde iyonlar oluşturan ve elektrik akımını ileten çözeltilerdir.

85 ÇÖZÜNÜRL RLÜK Belli bir s caklıkta 100g veya 100 cm3 suda doymuş bir çözelti oluşturmak için çözünebilen madde miktarına çözünürlük denir. Çözünürlüğün birimi g madde/100 g çözücü veya g madde/100cm3 çözücü olarak ifade edilir. Örneğin,25 C de KNO3'ün çözünürl rlüğü, (60 gram/100 ml su dur dur). Yani 25 C de 100 ml su en fazla 60 gram KNO3 çözebilir.

86 ÇÖZÜNÜRL RLÜGE ETKI EDEN FAKTÖRLER 1.Çö Çözünen ve çözücü maddenin türüt 2.Sıcakl caklık 3.Basınç 4.Ortak iyon etkisi

87 Çözücünün türü: Çözünürlük, çözücü ve çözünen maddenin türüne bağlıdır. Örneğin; su (H2O) polar bir çözücüdür. iyonik bir madde olan yemek tuzu (NaCl) suda çok çözünür,apolar bir çözücü olan karbon tetraklorürde (CCl4) çözünmez. Apolar olan moleküller apolar olan çözücülerde çok çözünür. Örneğin, apolar iyot (I2), yine apolar karbontetraklorür içinde oldukça çok çözünür.

88 Genellikle çözücü olarak su kullanılır.su molekülleri lleri bir oksijen atomuna bağli iki hidrojen atomundan meydana gelmiştir ve molekülerin lerin sekli bir V harfine benzer.molekülde lde oksijenin bulunduğu kısım m pozitif yükly klüdür.

89 Bir molekül l farklı atomlardan meydana gelmişse her bir atomun elektronlara karşı ilgisi farklı olur.bunun sonucu olarak molekülün n bir kısmk smında elektron fazlalığı ve bunun sonucu olarak da kısmk smı negatif yük,bir kısmk smında ise elektron noksanlığı ve bunun sonucu olarak da kısmi k pozitif yük y görülür. r. Bu şekildeki moleküllere llere POLAR moleküller ller denir.

90 Su bir polar moleküld ldür,oksijen atomu bölgesi kısmen k negatif,hidrojen atomlari bölgesi ise kısmen k pozitif yük y k gösterir. g Öte yandan elektron dağı ğılımı kutuplaşma göstermeyen veya kısaca k APOLAR moleküller ller denir. Ayni tür t r atomlardan meydana gelen moleküller ller apolar özelliktedir. Örneğin;H2 apolar özellik gösterir. g

91 Çözeltiler için i in genel olarak su kural söylenebilir; Benzer benzeri çözer.yani polar çözücüler polar çözünenleri, nenleri,apolar çözücüler ise apolar çözünenleri çözer. Bunun nedeni şu şekilde açıklanabilir.polar bileşiklerde iklerde moleküller ller arası çekim kuvveti oldukça kuvvetlidir.molekülün n negatif yükly klü kısmı öteki molekülün n pozitif yükly klü kısmı tarafından çekilir.

92

93 Böylece bütün b n moleküller ller arasında bir bağ yapısı kurulur.apolar bir molekül l polar bir moleküldeki ldeki bağ yapısını bozarak çözemez. zemez.karbontetraklorür (CCI4) bir apolar moleküld ldür r ve polar bir molekül olan suda çözünmez. Çünk nkü su molekülleri lleri arasındaki çekim kuvveti karbontetraklorür ile su molekülü arasındaki çekim kuvvetinden çok daha fazladır.

94 Bu iki sıvıs birbiri ile karış ışmaz,iki fazli bir sistem meydana getirir. Đyot(I2) ) bir apolar moleküld ldür r ve yine apolar bir molekül l olan karbontetraklorür(cci (CCI4)) de çözünür. Kati haldeki I2I molekülleri lleri arasındaki çekim kuvveti ile saf CCI4 molekülleri lleri arasındaki çekim kuvveti hemen hemen ayni büyüklüktedir. ktedir. Dolayısıyla yla iyot- karbontetraklorür çekimi mümkm mkündür.bu çekim sonunda iyot molekülleri lleri CCI4 molekülleri lleri ile karişabilir abilir.

95 Bir katının n sıvıs da çözünmesi olay da aynı şekilde açıklanabilir.burada a da polar çözücü için in polar özelliğe e sahip bir katının olması gerekir.buna en iyi örnek sodyum klorürün(naci) suda çözünmesidir. Sodyum klorür r kristalinde pozitif yükly klü sodyum iyonları (NA+) ve negatif yükly klü klorür r iyonları vardır. r. Çözücünün n su olduğu u sistemlerde su molekülleri lleri ile çevrilmiş pozitif veya negatif yüklü iyonlara HIDRATE IYON denir.

96 Örneğin;NACI çözünmesinde etrafı su molekülleri lleri ile çevrilmiş olan NA+ ve CI- iyonları birer hidrate iyondur.pozitiflik veya negatiflik yükly klü iyonların n suda çözünmesi sırass rasında etrafında yer alacak su moleküllerinin llerinin sayısı gelişi i güzel g olmayıp çoğunlukla önceden bellidir.

97 Molekül l Yapısının n Etkisi Yukarıda polarlıklar kları benzeyen maddelerin birbirinde çözünd ndüklerini gördük. Moleküllerin llerin polarlıklar klarını ise molekül l yapılar ları belirlemektedir. Bu nedenle molekül l yapısı ile çözünürl rlük arasında bir ilişki olmalıdır. Vitaminler, moleküllerin llerin yapılar ları ile polarlık ve çözünürl rlük k arasındaki ilişki için i in verilebilecek uygun bir örnektir.

98 A Vitamini H CH3 CH 3 H C C H H C C C H C C H C CH H H 3 CH 3 C C H H C C H H C C H H C O H H O H O C C C Vitamini O O C C H H C O H H H C H O H A ve C vitaminlerinin molekül l yapılar ları.. C vitaminin polar bağ sayısı oldukça a fazladır. A vitamininde ise polar bağlar çok azdır.

99 Vitaminler çözünürl rlüklerine göre g yağda çözünen (A, D, E ve K) vitaminler ve suda çözünen (B ve C) vitaminler olmak üzere iki gruba ayrılırlar. rlar. A vitamini çoğunlukla C ve H atomlarından oluşmu muş apolar bir moleküld ldür. Dolayısıyla yla benzer yapıdaki vücut v yağlar larında çözünebilirler ve suda çözünmezler. Diğer taraftan C vitamini birçok O-H O H ve C-O C O bağlar larını içermektedir. Molekül l yapılar ları polar olanlar suda çözünürler ve yağlarda çözünmezler. Çoğunlukla A vitamini gibi apolar maddelere hidrofob (suyu sevmeyen), C vitamini gibi polar maddelere hidrofil (suyu seven) maddeler de denilir.

100 Sıcaklığın etkisi Maddelerin çözünürlükleri sıcaklıkla değişir. Çözünme olayının ekzotermik veya endotermik oluşuna göre sıcaklık çözünürlüğe etki eder. Isı alarak çözünen maddelerin çözünürlüğü sıcaklıkla artar. Katıların çözünürlüğü genellikle sıcaklıkla artar. Gazların çözünürlü ü ise sıcaklıkla azalır.

101

102 Basınc ncın n etkisi Katılar ların n ve sıvılars ların çözünürl rlükleri üzerine basınc ncın n etkisi çok azdır. Ancak gazların sıvılardaki çözünürl rlüğüne basınc ncın n etkisi oldukça a fazladır. Basınç arttıkça a gazların sıvılardaki çözünürl rlüğü de artar. Örneğin gazoz ve soda üretiminde yüksek y konsantrasyonlarda CO2 ancak yüksek y basınç altında sağlanmaktad lanmaktadır. Soda veya gazoz şişesinin kapağı açıldığında (üzerindeki basınç kaldırıld ldığında) CO2 gazı kabarcıklar klar halinde çıkar ve sıvıs içindeki indeki CO2 konsantrasyonu azalır.

103 Ortak iyon etkisi Bir katıyı saf su yerine, bu katıya ait iyonu veya iyonları içeren bir çözeltide çözersek bu katının çözünürlüğü saf suya göre oldukça azalır. Çözünürlüğün azalmasını bir örnekle açıklayalım. Örneğin sodyum klorür çözeltisi (NaCl (k) Na+1 + Cl-1) içerisinde AgCl(k) katısını çözersek AgCl(k) Ag+ + Cl- şeklinde iyonlaşır. AgCl çözeltisinde NaCl'den gelen Cl- iyonlar Clderişimini arttırdığından sistem bunu azaltmak için geri tepkimeyi hızlandırır. Yani Ag+ ve Cliyonları birleşerek AgCl katısının çökmesine sebep olur. Dolayısıyla AgCl nin çözünürlüğü azalmış olur.

104 5E MODELĐNE GÖRE G DERS EVRELERĐ GÜDÜLEME: Dersin güdüleme g evresinde öğrencilere kuru temizleme günlük k yaşam am olayını vererek ilgilerini konuya çekmeyi amaçlar larım.günlük k yaşam am olayını anlatırım,soru cevap yöntemini y kullanarak öğrencilerin fikir yürütmelerini y sağlamaya çalışırım.

105 KEŞFETME: Öğrencilerin kuru temizleme olayındaki kimyasal bağlar ların çözünürl rlüğe e etkisini keşfedebilmeleri için i in onlara benzer örnekler vererek (asetonunun ojeyi çıkarması; ; suyun içinde inde alkolün çözünmesi gibi) bu maddelerin özelliklerini düşünmelerini d sağlamaya çalışırım.soru cevap yöntemini y kullanırım,onlara yol göstermeye g çalışırım.bundan başka öğrencilere çeşitli çözücülerin özelliklerini araştıracaklar racakları poster çalışması yaptırabilirim.

106 AÇIKLAMA: Öğrencilere sunum yaparak konuyu anlatabilirim.bilgisayarda kimyasal bağlar ları gösterebilecek modeller seçerek erek öğrencilere farklı molekül l modelleri gösteririm. Kavram haritası kullanarak ayrı ayrı kimyasal bağlar ve çözeltiler konularını kısaca gösterebilirim. g

107

108 KĐMYASAL BAĞLAR ĐYONĐK BAĞ KOVALENT BAĞ POLAR KOVALENT BAĞ APOLAR KOVALENT BAĞ

109 UYARLAMA: Farklı tür çözeltilere ve çözücülerin kullanım m alanlarına na günlg nlük k hayattan örnekler verilmesini isteyebilirim.

110 DEĞERLEND ERLENDĐRME: RME: Öğrencilere çoktan seçmeli sorular sorabilirim.kavram haritası ve yapıland landırılmış gridden yararlanabilirim.bundan başka soru cevap yönteminden yararlanabilirim.

111 Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A. NH3 'ın geometrisi, üçgen piramittir. B. CH4 'ın geometrisi düzgün dörtyüzlüdür. C. CO2 'in geometrisi doğrusaldır. D. H2O 'un geometrisi üçgen piramittir. E. BeCl2 'ün geometrisi doğrusaldır.

112 Aşağıdaki bileşiklerden hangisi iyonik bağa sahiptir? A. BeCl2 B. NH3 C. NaCl D. CO2 E. NO2

113 Azot molekülünde (N2) aşağıdakilerden hangisi atomları birarada tutar? A. Tekli kovalent bağ B. Çiftli kovalent bağ C. Üçlü kovalent bağ D. Đyonik bağ E. Magnetik dipol bağ

114 Aşağıdaki moleküllerden hangisinde bağ daha polardır? (Elementlerin elektronegativite değerleri; H = 2,1 F = 4,0 Cl = 3,0 Br = 2,8 ve I = 2,5) A. H F B. H Cl C. H H D. H Br E. H I

115 SONUÇ: Sonuç olarak öğrencilere kimyasal bağlar ların n maddelerin yapılar larında ve özelliklerinde büyük b k etkiye sahip olduğunu unu çözünürl rlük,kaynama noktası gibi özellikleri belirleyebildiklerini ve kuru temizleme günlük k olayında da apolar maddelerin apolar yapılı çözücülerde çözünd ndüğünü,polar yapılı maddelerin de polar yapılı çözücülerde örneğin suda çözünebilece nebileceğini ini söyleyebilirim. s

116 KAYNAKLAR 1. kimyaegitimi.com 2. kimyaevi.com 3. chemgapedia.de 4. netchemie.de wsg.musin.de 7. uni-bielefeld.de meine-molekuele.de

117 HAZIRLAYAN : ELVĐN N ERTÜRK RK

Soygazların bileşik oluşturamamasının sebebi bütün orbitallerinin dolu olmasındandır.

Soygazların bileşik oluşturamamasının sebebi bütün orbitallerinin dolu olmasındandır. KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal bağ, moleküllerde atomları birarada tutan kuvvettir. Bir bağın oluşabilmesi için atomlar tek başına bulundukları zamankinden daha kararlı (az enerjiye sahip) olmalıdırlar. Genelleme

Detaylı

Bir atomdan diğer bir atoma elektron aktarılmasıyla

Bir atomdan diğer bir atoma elektron aktarılmasıyla kimyasal bağlar Kimyasal bağ, moleküllerde atomları bir arada tutan kuvvettir. Atomlar daha düşük enerjili duruma erişmek için bir araya gelirler. Bir bağın oluşabilmesi için atomlar tek başına bulundukları

Detaylı

Fiziksel özellikleri her yerde aynı olan (homojen) karışımlara çözelti denir. Bir çözeltiyi oluşturan her bir maddeye çözeltinin bileşenleri denir.

Fiziksel özellikleri her yerde aynı olan (homojen) karışımlara çözelti denir. Bir çözeltiyi oluşturan her bir maddeye çözeltinin bileşenleri denir. GENEL KİMYA 1 LABORATUARI ÇALIŞMA NOTLARI DENEY: 8 ÇÖZELTİLER Dr. Bahadır KESKİN, 2011 @ YTÜ Fiziksel özellikleri her yerde aynı olan (homojen) karışımlara çözelti denir. Bir çözeltiyi oluşturan her bir

Detaylı

ÇÖZÜNME ve ÇÖZÜNÜRLÜK

ÇÖZÜNME ve ÇÖZÜNÜRLÜK ÇÖZÜNME ve ÇÖZÜNÜRLÜK Prof. Dr. Mustafa DEMİR M.DEMİR 05-ÇÖZÜNME VE ÇÖZÜNÜRLÜK 1 Çözünme Olayı Analitik kimyada çözücü olarak genellikle su kullanılır. Su molekülleri, bir oksijen atomuna bağlı iki hidrojen

Detaylı

ELEKTRONLARIN DĠZĠLĠMĠ

ELEKTRONLARIN DĠZĠLĠMĠ ELEKTRONLARIN DĠZĠLĠMĠ Eğer bu üç elementin birer elektronu daha olsaydı, her birinde yeni bir katman oluşacaktı. Çünkü her üçünün de en dıştaki katmanları tamamen dolu durumdadır. 1.Katmanda en çok 2

Detaylı

Serüveni 3. ÜNİTE KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİM GÜÇLÜ ETKİLEŞİM. o İYONİK BAĞ o KOVALENT BAĞ o METALİK BAĞ

Serüveni 3. ÜNİTE KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİM GÜÇLÜ ETKİLEŞİM. o İYONİK BAĞ o KOVALENT BAĞ o METALİK BAĞ Serüveni 3. ÜNİTE KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİM GÜÇLÜ ETKİLEŞİM o İYONİK BAĞ o KOVALENT BAĞ o METALİK BAĞ KİMYASAL TÜR 1. İYONİK BAĞ - - Ametal.- Kök Kök Kök (+) ve (-) yüklü iyonların çekim kuvvetidir..halde

Detaylı

Paylaşılan elektron ya da elektronlar, her iki çekirdek etrafında dolanacaklar, iki çekirdek arasındaki bölgede daha uzun süre bulundukları için bu

Paylaşılan elektron ya da elektronlar, her iki çekirdek etrafında dolanacaklar, iki çekirdek arasındaki bölgede daha uzun süre bulundukları için bu 4.Kimyasal Bağlar Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle meydana gelmiştir. İyonik bağ

Detaylı

KİMYASAL BAĞLAR İYONİK BAĞ KOVALANT BAĞ POLAR KOVALENT BAĞ APOLAR KOVALENT BAĞ

KİMYASAL BAĞLAR İYONİK BAĞ KOVALANT BAĞ POLAR KOVALENT BAĞ APOLAR KOVALENT BAĞ KİMYASAL BAĞLAR İYONİK BAĞ KOVALANT BAĞ POLAR KOVALENT BAĞ APOLAR KOVALENT BAĞ Atomlar bağ yaparken, elektron dizilişlerini soy gazlara benzetmeye çalışırlar. Bir atomun yapabileceği bağ sayısı, sahip

Detaylı

KİMYASAL BAĞLAR İYONİK BAĞLAR KOVALENT BAĞLAR

KİMYASAL BAĞLAR İYONİK BAĞLAR KOVALENT BAĞLAR KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal bağ, moleküllerde atomları bir arada tutan kuvvettir. Atomlar daha düşük enerjili duruma erişmek için bir araya gelirler. Bir bağın oluşabilmesi için atomlar tek başına bulundukları

Detaylı

KĐMYA EĞĐTĐMĐ DERSĐ PROF.DR.ĐNCĐ MORGĐL

KĐMYA EĞĐTĐMĐ DERSĐ PROF.DR.ĐNCĐ MORGĐL KĐMYA EĞĐE ĞĐTĐMĐ DERSĐ PROF.DR.ĐNC NCĐ MORGĐL SINIF:11 DERS SAATĐ:4 KĐMYASAL REAKSĐYONLAR Sulu çözeltilerde olan reaksiyonlar Sulu çözeltilerde çökelme ve çözünme ile ilgili kurallar Gaz çıkışıışı olan

Detaylı

Aşağıda verilen özet bilginin ayrıntısını, ders kitabı. olarak önerilen, Erdik ve Sarıkaya nın Temel. Üniversitesi Kimyası" Kitabı ndan okuyunuz.

Aşağıda verilen özet bilginin ayrıntısını, ders kitabı. olarak önerilen, Erdik ve Sarıkaya nın Temel. Üniversitesi Kimyası Kitabı ndan okuyunuz. KİMYASAL BAĞLAR Aşağıda verilen özet bilginin ayrıntısını, ders kitabı olarak önerilen, Erdik ve Sarıkaya nın Temel Üniversitesi Kimyası" Kitabı ndan okuyunuz. KİMYASAL BAĞLAR İki atom veya atom grubu

Detaylı

Bir maddenin başka bir madde içerisinde homojen olarak dağılmasına ÇÖZÜNME denir. Çözelti=Çözücü+Çözünen

Bir maddenin başka bir madde içerisinde homojen olarak dağılmasına ÇÖZÜNME denir. Çözelti=Çözücü+Çözünen ÇÖZÜCÜ VE ÇÖZÜNEN ETKİLEŞİMLERİ: Çözünme olayı ve Çözelti Oluşumu: Bir maddenin başka bir madde içerisinde homojen olarak dağılmasına ÇÖZÜNME denir. Çözelti=Çözücü+Çözünen Çözünme İyonik Çözünme Moleküler

Detaylı

ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐSĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME ÇÖZELTĐLER

ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐSĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME ÇÖZELTĐLER ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐSĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME ÇÖZELTĐLER Ders Sorumlusu: Prof. Dr. Đnci MORGĐL HAZIRLAYAN: NAZLI KIRCI ANKARA,2008 KONU ANLATIMI ÇÖZELTĐLER Đki ya da daha fazla kimyasal maddenin herhangi

Detaylı

ÇÖZÜNME OLGUSU VE ÇÖZELTĐLER SÜRE : 2 DERS SAATĐ

ÇÖZÜNME OLGUSU VE ÇÖZELTĐLER SÜRE : 2 DERS SAATĐ ÇÖZÜNME OLGUSU VE ÇÖZELTĐLER SÜRE : 2 DERS SAATĐ HAZIRLAYANLAR: NAZLI KIRCI ESRA N.ÇECE SUPHĐ SEVDĐ HEDEF VE DAVRANIŞLAR. HEDEF 1 : ÇÖZELTĐ VE ÖZELLĐKLERĐNĐ KAVRAYABĐLME DAVRANIŞLAR : 1. Çözünme kavramını

Detaylı

GENEL KİMYA. 4. Konu: Kimyasal türler, Kimyasal türler arasındaki etkileşimler, Kimyasal Bağlar

GENEL KİMYA. 4. Konu: Kimyasal türler, Kimyasal türler arasındaki etkileşimler, Kimyasal Bağlar GENEL KİMYA 4. Konu: Kimyasal türler, Kimyasal türler arasındaki etkileşimler, Kimyasal Bağlar Kimyasal Türler Doğada bulunan bütün maddeler tanecikli yapıdadır. Maddenin özelliğini gösteren küçük yapı

Detaylı

GENEL KİMYA. 4. Konu: Kimyasal türler, Kimyasal türler arasındaki etkileşimler, Kimyasal Bağlar

GENEL KİMYA. 4. Konu: Kimyasal türler, Kimyasal türler arasındaki etkileşimler, Kimyasal Bağlar GENEL KİMYA 4. Konu: Kimyasal türler, Kimyasal türler arasındaki etkileşimler, Kimyasal Bağlar Kimyasal Türler Doğada bulunan bütün maddeler tanecikli yapıdadır. Maddenin özelliğini gösteren küçük yapı

Detaylı

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1 BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK Atom yapısı Bağ tipleri 1 Atomların Yapıları Atomlar başlıca üç temel atom altı parçacıktan oluşur; Protonlar (+ yüklü) Nötronlar (yüksüz) Elektronlar (-yüklü) Basit bir atom

Detaylı

Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı

Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere sahip milyonlarca yani madde yani bileşik

Detaylı

GENEL KİMYA. Yrd.Doç.Dr. Tuba YETİM

GENEL KİMYA. Yrd.Doç.Dr. Tuba YETİM GENEL KİMYA KİMYASAL BAĞLAR Lewis Kuramı Kimyasal bağlanmada esas rolü dış kabuk elektronları (değerlik) oynar. Bazı durumlarda elektronlar bir atomdan diğerine aktarılır. Böylece oluşan (+) ve (-) yüklü

Detaylı

Lewis Nokta Yapıları ve VSEPR

Lewis Nokta Yapıları ve VSEPR 6 DENEY Lewis Nokta Yapıları ve VSEPR 1. Giriş Bu deneyde moleküllerin Lewis Nokta yapıları belirlenecek ve VSEPR kuralları ile molekülün geometrisi ve polaritesi tayin edilecektir. 2. Lewis Nokta Yapıları

Detaylı

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOM

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOM MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOM ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sa-hiptir. Atomda bulunan yükler; negatif

Detaylı

İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA

İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR Her tarafında aynı özelliği gösteren, tek bir madde

Detaylı

İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR

İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR KARIŞIMLAR İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR Her tarafında aynı özelliği gösteren, tek

Detaylı

3. Merkez atomu orbitallerinin hibritleşmesi

3. Merkez atomu orbitallerinin hibritleşmesi 3. Merkez atomu orbitallerinin hibritleşmesi Bir atomun yapa bileceği kovalent bağ sayısı taşıdığı ya da az bir enerjiyle taşıyabileceği (hibritleşme) yarı dolu orbital sayısına eşittir. Farklı enerji

Detaylı

Günlük yaşamda su dışında kullanılan çözücülere dikkat çekmek AMAÇ. Kimya Đle Đlişkisi Çözünme Kavramı Polar ve Apolar Çözücüler

Günlük yaşamda su dışında kullanılan çözücülere dikkat çekmek AMAÇ. Kimya Đle Đlişkisi Çözünme Kavramı Polar ve Apolar Çözücüler SU HER ŞEYĐ ÇÖZER MĐ? Günlük yaşamda su dışında kullanılan çözücülere dikkat çekmek AMAÇ Kimya Đle Đlişkisi Çözünme Kavramı Polar ve Apolar Çözücüler DERS SÜRESĐ 2 DERS SAATĐ ÖĞRENCĐYĐ GÜDÜLEME Sorularıyla

Detaylı

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur). Bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere

Detaylı

Chemistry, The Central Science, 10th edition Theodore L. Brown; H. Eugene LeMay, Jr.; and Bruce E. Bursten. Kimyasal Bağlar.

Chemistry, The Central Science, 10th edition Theodore L. Brown; H. Eugene LeMay, Jr.; and Bruce E. Bursten. Kimyasal Bağlar. Chemistry, The Central Science, 10th edition Theodore L. Brown; H. Eugene LeMay, Jr.; and Bruce E. Bursten Kimyasal Bağlar Kimyasal Bağlar 3 temel tip bağ vardır: İyonik İyonlar arası elektrostatik etkileşim

Detaylı

Đyonik Bağ Kovalent Bağ Elementlerin Bağ Yapma Özellikleri Hibritleşme. Elementlerin Oluşturdu. Etkileşimleri

Đyonik Bağ Kovalent Bağ Elementlerin Bağ Yapma Özellikleri Hibritleşme. Elementlerin Oluşturdu. Etkileşimleri KONU: KĐMYASAL BAĞLAR Kimyasal Bağlar Ve TürleriT Đyonik Bağ Kovalent Bağ Đkinci Sıra S Elementlerin Bağ Yapma Özellikleri Hibritleşme Đkili Ve Üçlü Bağlar Đkinci Sıra S Elementlerin Oluşturdu turduğu

Detaylı

EYVAH ŞEKERĐM KAYBOLDU!!!!! 9. SINIF 4. ÜNĐTE KARIŞIMLAR

EYVAH ŞEKERĐM KAYBOLDU!!!!! 9. SINIF 4. ÜNĐTE KARIŞIMLAR EYVAH ŞEKERĐM KAYBOLDU!!!!! 9. SINIF 4. ÜNĐTE KARIŞIMLAR KĐMYA ĐLE ĐLĐŞKĐSĐ ve GÜNLÜK HAYATLA ĐLĐŞKĐSĐ ŞEKERĐN ÇAYDA YA DA BAŞKA BĐR SIVIDA KARIŞTIRILDIĞINDA KAYBOLMASI, KĐMYADA ÇÖZÜNME OLGUSUYLA AÇIKLANABĐLĐR.

Detaylı

BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ

BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ Bileşikler ve Formülleri Bilinen yaklaşık 120 çeşit element vardır. Bu elementlerin yaklaşık % 90 ı tabiatta bulunur. Ancak bugün bilinen yaklaşık 30 milyon bileşik vardır. Buna

Detaylı

SU VE KİMYASAL BAĞLAR. Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ

SU VE KİMYASAL BAĞLAR. Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ SU VE KİMYASAL BAĞLAR Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ Kimyasal Bağlar ve Çeşitleri Nelerdir? Kimyasal bağ, çekirdekteki atomları bir arada tutan kuvvettir. İki ya da daha fazla atom arasında elektron alışverişi

Detaylı

FARMASÖTİK TEKNOLOJİ I «ÇÖZELTİLER»

FARMASÖTİK TEKNOLOJİ I «ÇÖZELTİLER» FARMASÖTİK TEKNOLOJİ I «ÇÖZELTİLER» Uygun bir çözücü içerisinde bir ya da birden fazla maddenin çözündüğü veya moleküler düzeyde disperse olduğu tektür (homojen: her tarafta aynı oranda çözünmüş veya dağılmış

Detaylı

Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır:

Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır: Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır: İyonik bağlar, elektronlar bir atomdan diğerine aktarıldığı zaman

Detaylı

TURUNCU RENGĐN DANSI NASIL OLUR?

TURUNCU RENGĐN DANSI NASIL OLUR? KĐMYA EĞĐE ĞĐTĐM M SEMĐNER NERĐ PROF. DR. ĐNCĐ MORGĐL TURUNCU RENGĐN DANSI NASIL OLUR? HAZIRLAYAN: GÜLÇĐN YALLI KONU: ÇÖZELTĐLER KONU BAŞLIĞI: TURUNCU RENGĐN DANSI NASIL OLUR? ÇÖZELTĐLER Fiziksel özellikleri

Detaylı

MOLEKÜL GEOMETRİSİ ve HİBRİTLEŞME. (Kimya Ders Notu)

MOLEKÜL GEOMETRİSİ ve HİBRİTLEŞME. (Kimya Ders Notu) MOLEKÜL GEOMETRİSİ ve HİBRİTLEŞME (Kimya Ders Notu) MOLEKÜL GEOMETRİSİ ve HİBRİTLEŞME Periyodik cetvelde A gruplarında bulunan elementler bileşik oluştururken kendilerine en yakın olan soygazın elektron

Detaylı

Her madde atomlardan oluşur

Her madde atomlardan oluşur 2 Yaşamın kimyası Figure 2.1 Helyum Atomu Çekirdek Her madde atomlardan oluşur 2.1 Atom yapısı - madde özelliği Elektron göz ardı edilebilir kütle; eksi yük Çekirdek: Protonlar kütlesi var; artı yük Nötronlar

Detaylı

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri :

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri : Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere sahip milyonlarca yani

Detaylı

KOVALENT BAĞLARDA POLARLIK. Bileşikler 5. Bölüm

KOVALENT BAĞLARDA POLARLIK. Bileşikler 5. Bölüm KOVALENT BAĞLARDA POLARLIK Bileşikler 5. Bölüm Ametallerin Bağ Elektronlarına Sahip Çıkma Ġsteği Aynı periyottaki elementlerin soldan sağa: Çekirdek yükü artar Son katmandaki elektronların çekirdeğe uzaklığı

Detaylı

Atomlar ve Moleküller

Atomlar ve Moleküller Atomlar ve Moleküller Madde, uzayda yer işgal eden ve kütlesi olan herşeydir. Element, kimyasal tepkimelerle başka bileşiklere parçalanamayan maddedir. -Doğada 92 tane element bulunmaktadır. Bileşik, belli

Detaylı

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1 BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK Atom yapısı Bağ tipleri 1 Atomların Yapıları Atomlar başlıca üç temel atom altı parçacıktan oluşur; Protonlar (+ yüklü) Nötronlar (yüksüz) Elektronlar (-yüklü) Basit bir atom

Detaylı

I. POLAR KOVALENT BAĞLAR/POLAR MOLEKÜLLER

I. POLAR KOVALENT BAĞLAR/POLAR MOLEKÜLLER 5.111 Ders Özeti #13 Bugün için okuma: Bölüm 3.1 (3. veya 4. Baskıda) Temel VSEPR Modeli, Bölüm 3.2 (3. ve 4. Baskıda) Merkez Atomu üzerinde Yalın Çiftli Moleküller. Ders #14 için okuma: Bölüm 3.8 (3.

Detaylı

5) Çözünürlük(Xg/100gsu)

5) Çözünürlük(Xg/100gsu) 1) I. Havanın sıvılaştırılması II. abrika bacasından çıkan SO 3 gazının H 2 O ile birleşmesi III. Na metalinin suda çözünmesi Yukardaki olaylardan hangilerinde kimyasal değişme gerçekleşir? 4) Kütle 1

Detaylı

PERİYODİK CETVEL

PERİYODİK CETVEL BÖLÜM4 W Periyodik cetvel, elementlerin atom numaraları esas alınarak düzenlenmiştir. Bu düzenlemede, kimyasal özellikleri benzer olan (değerlik elektron sayıları aynı) elementler aynı düşey sütunda yer

Detaylı

ÖĞRETĐMDE PLANLAMA VE DEĞERLEND ERLENDĐRMERME DERS SORUMLUSU: PROF.DR.ĐNC NCĐ MORGĐL HAZIRLAYAN: PINAR ECE 20140165

ÖĞRETĐMDE PLANLAMA VE DEĞERLEND ERLENDĐRMERME DERS SORUMLUSU: PROF.DR.ĐNC NCĐ MORGĐL HAZIRLAYAN: PINAR ECE 20140165 ÖĞRETĐMDE PLANLAMA VE DEĞERLEND ERLENDĐRMERME DERS SORUMLUSU: PROF.DR.ĐNC NCĐ MORGĐL HAZIRLAYAN: PINAR ECE 20140165 MUMUM NEDEN BU KADAR ÇABUK ERĐDĐ? KĐMYA KONUSU ĐLE ĐLĐŞKĐ Mum, parafin, donyağı ya da

Detaylı

MADDE NEDİR? Çevremize baktığımızda gördüğümüz her şey örneğin, dağlar, denizler, ağaçlar, bitkiler, hayvanlar ve hava birer maddedir.

MADDE NEDİR? Çevremize baktığımızda gördüğümüz her şey örneğin, dağlar, denizler, ağaçlar, bitkiler, hayvanlar ve hava birer maddedir. MADDE NEDİR? Çevremize baktığımızda gördüğümüz her şey örneğin, dağlar, denizler, ağaçlar, bitkiler, hayvanlar ve hava birer maddedir. Her maddenin bir kütlesi vardır ve bu tartılarak bulunur. Ayrıca her

Detaylı

Elementlerin büyük bir kısmı tabiatta saf hâlde bulunmaz. Çoğunlukla başka elementlerle bileşikler oluşturmuş şekilde bulunurlar.

Elementlerin büyük bir kısmı tabiatta saf hâlde bulunmaz. Çoğunlukla başka elementlerle bileşikler oluşturmuş şekilde bulunurlar. Elementlerin büyük bir kısmı tabiatta saf hâlde bulunmaz. Çoğunlukla başka elementlerle bileşikler oluşturmuş şekilde bulunurlar. Elementlerin bileşik oluşturma istekleri onların kararlı yapıya ulaşma

Detaylı

Bölüm 10: Kimyasal Bağ (I)

Bölüm 10: Kimyasal Bağ (I) Bölüm 10: Kimyasal Bağ (I) Bu bölümde kimyasal bağı gösteren en basit yöntem olan Lewis Yapıları incelenecektir. 1. Lewis Kuramı: a) Elektronlar, özellikle dış kabuk (değerlik) elektronları kimyasal bağlarda

Detaylı

Böyle molekülün negatif ve pozitif uçlarının birbirinden ayrıldığı moleküllere polar moleküller denir.

Böyle molekülün negatif ve pozitif uçlarının birbirinden ayrıldığı moleküllere polar moleküller denir. Sayfa 1 / 6 01. Moleküllerin Polaritesi ve Dipol Moment 02. İyon-Dipol Etkileşimi 03. Dipol-Dipol Etkileşimi 04. İndüklenme ile Elektriklenme 04.01. İyon- İndüklenmiş Dipol (Apolar) Etkileşimi 04.02. Dipol-İndüklenmiş

Detaylı

5.111 Ders Özeti #12. Konular: I. Oktet kuralından sapmalar

5.111 Ders Özeti #12. Konular: I. Oktet kuralından sapmalar 5.111 Ders Özeti #12 Bugün için okuma: Bölüm 2.9 (3. Baskıda 2.10), Bölüm 2.10 (3. Baskıda 2.11), Bölüm 2.11 (3. Baskıda 2.12), Bölüm 2.3 (3. Baskıda 2.1), Bölüm 2.12 (3. Baskıda 2.13). Ders #13 için okuma:

Detaylı

PROBLEM 1.1 a ) Örnek Çözüm b ) 9 F; 1s 2 2s 2 2p 5 (Değerlik elektronları: 2s 2 2p 5 ) c ) 16 S; 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 4 (Değerlik elektronları: 3s

PROBLEM 1.1 a ) Örnek Çözüm b ) 9 F; 1s 2 2s 2 2p 5 (Değerlik elektronları: 2s 2 2p 5 ) c ) 16 S; 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 4 (Değerlik elektronları: 3s PROBLEM 1.1 b ) 9 F; 1s 2 2s 2 2p 5 (Değerlik elektronları: 2s 2 2p 5 ) c ) 16 S; 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 4 (Değerlik elektronları: 3s 2 3p 4 ) ç ) 14 Si; 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 2 (Değerlik elektronları:

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ DERS 4 DR. FATİH AY.

MALZEME BİLGİSİ DERS 4 DR. FATİH AY. MALZEME BİLGİSİ DERS 4 DR. FATİH AY www.fatihay.net fatihay@fatihay.net GEÇEN HAFTA TEMEL KAVRAMLAR ATOMLARDA ELEKTRONLAR PERİYODİK TABLO BÖLÜM II ATOM YAPISI VE ATOMLARARASı BAĞLAR BAĞ KUVVETLERİ VE ENERJİLERİ

Detaylı

ÇÖZÜNÜRLÜK DENGESİ (Kçç)

ÇÖZÜNÜRLÜK DENGESİ (Kçç) ÇÖZÜNÜRLÜK DENGESİ (Kçç) ÇÖZELTİLERDE ÇÖZÜNME VE ÇÖKELME OLAYLARI Çözeltiler doymuşluklarına göre üçe ayrılırlar: 1- Doymamış çözeltiler: Belirli bir sıcaklıkta ve basınçta çözebileceğinden daha az miktarda

Detaylı

Genel Kimya. Bölüm 7: ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK. Yrd. Doç. Dr. Mustafa SERTÇELİK Kafkas Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü

Genel Kimya. Bölüm 7: ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK. Yrd. Doç. Dr. Mustafa SERTÇELİK Kafkas Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü Genel Kimya Bölüm 7: ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK Yrd. Doç. Dr. Mustafa SERTÇELİK Kafkas Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü ÇÖZELTİ VE TÜRLERİ Eğer bir madde diğer bir madde içinde molekül, atom veya iyonları

Detaylı

KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİMLER

KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİMLER KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİMLER 1.Kimyasal Türler Atomlar, moleküller, iyonlar ve radikaller genel olarak kimyasal tür adıyla bilinir. ATOM: Bir elementin bütün özelliklerini taşıyan en küçük birimine

Detaylı

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi. Genel Kimya 101. Yrd.Doç.Dr.Zeynep OBALI e-mail: zobali@etu.edu.tr Ofis: z-83/2

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi. Genel Kimya 101. Yrd.Doç.Dr.Zeynep OBALI e-mail: zobali@etu.edu.tr Ofis: z-83/2 Genel Kimya 101 Yrd.Doç.Dr.Zeynep OBALI e-mail: zobali@etu.edu.tr Ofis: z-83/2 İyonik Bağ; İyonik bir bileşikteki pozitif ve negatif iyonlar arasındaki etkileşime iyonik bağ denir Na Na + + e - Cl + e

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Atomsal Yapı ve Atomlararası Bağ1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin

Detaylı

6.PPB (milyarda bir kısım) Kaynakça Tablo A-1: Çözelti Örnekleri... 5 Tablo B-1:Kolloidal Tanecikler... 8

6.PPB (milyarda bir kısım) Kaynakça Tablo A-1: Çözelti Örnekleri... 5 Tablo B-1:Kolloidal Tanecikler... 8 İçindekiler A. ÇÖZELTİLER... 2 1.Çözünme... 2 2.Homojenlik... 4 3.Çözelti... 5 4.Çözünürlük... 5 Çözünürlüğe Sıcaklık Ve Basınç Etkisi... 6 B. KARIŞIMLAR... 7 1.Çözeltiler... 7 2.Kolloidal Karışımlar...

Detaylı

KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal bağlar, Moleküllerde atomları birarada tutan

KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal bağlar, Moleküllerde atomları birarada tutan KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal bağlar, Moleküllerde atomları birarada tutan kuvvettir. Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Atomun sembolünün

Detaylı

ÇÖZÜNÜRLÜK ÇÖZÜNÜRLÜĞE ETKİ EDEN FAKTÖRLER

ÇÖZÜNÜRLÜK ÇÖZÜNÜRLÜĞE ETKİ EDEN FAKTÖRLER ÇÖZÜNÜRLÜK ÇÖZÜNÜRLÜĞE ETKİ EDEN FAKTÖRLER ÇÖZÜNÜRLÜK Belirli sıcaklık ve basınçta genelde 100 g suda çözünen maksimum madde miktarına çözünürlük denir. Çözünürlük t C de X gr / 100 gr su olarak ifade

Detaylı

Nötr (yüksüz) bir için, çekirdekte kaç proton varsa çekirdeğin etrafındaki yörüngelerde de o kadar elektron dolaşır.

Nötr (yüksüz) bir için, çekirdekte kaç proton varsa çekirdeğin etrafındaki yörüngelerde de o kadar elektron dolaşır. ATOM ve YAPISI Elementin özelliğini taşıyan en küçük parçasına denir. Atom Numarası Bir elementin unda bulunan proton sayısıdır. Protonlar (+) yüklü olduklarından pozitif yük sayısı ya da çekirdek yükü

Detaylı

ATOMLAR ARASI BAĞLAR Doç. Dr. Ramazan YILMAZ

ATOMLAR ARASI BAĞLAR Doç. Dr. Ramazan YILMAZ ATOMLAR ARASI BAĞLAR Doç. Dr. Ramazan YILMAZ Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Esentepe Kampüsü, 54187, SAKARYA Atomlar Arası Bağlar 1 İyonik Bağ 2 Kovalent

Detaylı

ASİTLER- BAZLAR. Suyun kendi kendine iyonlaşmasına Suyun Otonizasyonu - Otoprotoliz adı verilir. Suda oluşan H + sadece protondur.

ASİTLER- BAZLAR. Suyun kendi kendine iyonlaşmasına Suyun Otonizasyonu - Otoprotoliz adı verilir. Suda oluşan H + sadece protondur. ASİTLER- BAZLAR SUYUN OTONİZASYONU: Suyun kendi kendine iyonlaşmasına Suyun Otonizasyonu - Otoprotoliz adı verilir. Suda oluşan H + sadece protondur. H 2 O (S) H + (suda) + OH - (Suda) H 2 O (S) + H +

Detaylı

İÇERİK. Lewis Kuramı. Kovalent Bağlar. Polar Kovalent Bağlar. Lewis Yapılarının Yazımı. Oktet Kuralının Istisnaları.

İÇERİK. Lewis Kuramı. Kovalent Bağlar. Polar Kovalent Bağlar. Lewis Yapılarının Yazımı. Oktet Kuralının Istisnaları. İÇERİK Lewis Kuramı Kovalent Bağlar Polar Kovalent Bağlar Lewis Yapılarının Yazımı Oktet Kuralının Istisnaları Molekül Şekilleri Prentice-Hall 2002 LEWIS KURAMI Lewis Kuramı kimyasal bağı gösteren en basit

Detaylı

KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİMLER

KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİMLER KİMYASAL TÜRLER KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİMLER Atom: Molekül: İyon: Bir elementin tüm kimyasal özelliklerini gösteren yapı taşıdır... : :.. He Ne H.... : Ar : N. Ȯ.. :.. Cl.. Kararlı atomlar (Soygazlar)

Detaylı

HEDEF VE DAVRANIŞLAR:

HEDEF VE DAVRANIŞLAR: HEDEF VE DAVRANIŞLAR: 1) Çözünürlük konusuna giriş yapılır ve günlük hayattan örnekler vererek anlaşılmasının sağlanır. 2) Çözünürlüğe etki eden faktörlerin anlatılır ve örneklerle pekiştirilir. 3) Çözünürlüğe

Detaylı

ELEMENT Aynı tür atomlardan oluşmuş saf maddelere element denir. ELEMENTLERİN ÖZELLİKLERİ 1. Aynı tür atomlardan oluşurlar. 2. Saf ve homojendirler.

ELEMENT Aynı tür atomlardan oluşmuş saf maddelere element denir. ELEMENTLERİN ÖZELLİKLERİ 1. Aynı tür atomlardan oluşurlar. 2. Saf ve homojendirler. SAF MADDE: Aynı cins atom ya da moleküllerden oluşmuş maddelere, saf medde ÖR. Elementler saf maddelerdir. Çünkü; hepsi aynı cins atomlardan oluşmuşlardır. Bileşikler saf maddelerdir. Çünkü; hepsi aynı

Detaylı

ÇÖZELTİLER VE ÇÖZELTİ KONSANTRASYONLARI 3.1. Çözeltiler için kullanılan temel kavramlar

ÇÖZELTİLER VE ÇÖZELTİ KONSANTRASYONLARI 3.1. Çözeltiler için kullanılan temel kavramlar 1.10.2015. ÇÖZELTİLER VE ÇÖZELTİ KONSANTRASYONLARI.1. Çözeltiler için kullanılan temel kavramlar Homojen karışımlardır. Çözelti iki veya daha fazla maddenin birbiri içerisinde homojen olarak dağılmasından

Detaylı

MADDENİN SINIFLANDIRILMASI

MADDENİN SINIFLANDIRILMASI MADDENİN SINIFLANDIRILMASI MADDE Saf madde Karışımlar Element Bileşik Homojen Karışımlar Heterojen Karışımlar ELEMENT Tek cins atomlardan oluşmuş saf maddeye element denir. ELEMENTLERİN ÖZELLİKLERİ Elementler

Detaylı

ORGANĠK BĠLEġĠKLER. 2. ÜNİTE 6. Bölüm

ORGANĠK BĠLEġĠKLER. 2. ÜNİTE 6. Bölüm ORGANĠK BĠLEġĠKLER 2. ÜNİTE 6. Bölüm Organik ve Anorganik BileĢiklerin Ayırt Edilmesi Kimya bilimi temelde organik ve anorganik olmak üzere ikiye ayrılır. * Karbonun oksitleri (CO, CO 2 ) * Karbonatlar

Detaylı

Çözelti iki veya daha fazla maddenin birbiri içerisinde homojen. olarak dağılmasından oluşan sistemlere denir.

Çözelti iki veya daha fazla maddenin birbiri içerisinde homojen. olarak dağılmasından oluşan sistemlere denir. 3. ÇÖZELTİLER VE ÇÖZELTİ KONSANTRASYONLARI Çözelti: Homojen karışımlardır. Çözelti iki veya daha fazla maddenin birbiri içerisinde homojen olarak dağılmasından oluşan sistemlere denir. Çözelti derişimi

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : MADDE VE DEĞİŞİM ÜNİTE 4 : MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ

ÖĞRENME ALANI : MADDE VE DEĞİŞİM ÜNİTE 4 : MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ÖĞRENME ALANI : MADDE VE DEĞİŞİM ÜNİTE 4 : MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ E BİLEŞİKLER VE FRMÜLLERİ (4 SAAT) 1 Bileşikler 2 Bileşiklerin luşması 3 Bileşiklerin Özellikleri 4 Bileşik Çeşitleri 5 Bileşik

Detaylı

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ FARMASÖTİK KİMYA ANABİLİMDALI GENEL KİMYA II DERS NOTLARI (ORGANİK KİMYAYA GİRİŞ)

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ FARMASÖTİK KİMYA ANABİLİMDALI GENEL KİMYA II DERS NOTLARI (ORGANİK KİMYAYA GİRİŞ) ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ FARMASÖTİK KİMYA ANABİLİMDALI GENEL KİMYA II DERS NOTLARI (ORGANİK KİMYAYA GİRİŞ) Hazırlayan: Doç. Dr. Yusuf ÖZKAY 1. Organik bileşik kavramının tarihsel gelişimi

Detaylı

Değerlik Kabuğu Elektron Çiftleri İtmesi (VSEPR) (Valence Shell Electron Pair Repulsion Theory)

Değerlik Kabuğu Elektron Çiftleri İtmesi (VSEPR) (Valence Shell Electron Pair Repulsion Theory) Moleküler Geometri Bir molekülde; atomlar arası oluşan bağlar, çevre atomların merkez atom etrafında üç boyutlu yerleşme düzeni, bağlar arası açılar molekülün geometrisini (şekliniyapısını) belirler. Molekül

Detaylı

Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır.

Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır. Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır. 1-İyonik bağlar, elektronlar bir atomdan diğerine aktarıldığı zaman

Detaylı

Moleküllerarası Etkileşimler, Sıvılar ve Katılar - 11

Moleküllerarası Etkileşimler, Sıvılar ve Katılar - 11 Moleküllerarası Etkileşimler, Chemistry, The Central Science, 10th edition Theodore L. Brown; H. Eugene LeMay, Jr.; and Bruce E. Bursten Sıvılar ve Katılar - 11 Maddenin Halleri Maddenin halleri arasındaki

Detaylı

Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen maddelere karışım denir.

Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen maddelere karışım denir. Anahtar Kavramlar Çözelti çözücü çözünen homojen hetorojen derişik seyreltik Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen maddelere karışım denir. Solduğumuz hava;

Detaylı

KİM-117 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha HAYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü

KİM-117 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha HAYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü KİM-117 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha AYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler ve örnek çözümleri derste verilecektir. BÖLÜM 6 KİMYASAL BAĞLAR

Detaylı

ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla

ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden farklı atomlara dönüşemezler. Atomda (+) yüklü

Detaylı

KİMYASAL TÜRLER VE ETKİLEŞİMLER. Kimya Ders Notu

KİMYASAL TÜRLER VE ETKİLEŞİMLER. Kimya Ders Notu KİMYASAL TÜRLER VE ETKİLEŞİMLER Kimya Ders Notu KİMYASAL TÜRLER Atomlar, moleküller iyonlar ve radikaller genel olarak kimyasal tür adı ile bilinirler. Atom: Bir elementin bütün özelliğini taşıyan en küçük

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : MADDE VE DEĞĐŞĐM ÜNĐTE 3 : MADDENĐN YAPISI VE ÖZELLĐKLERĐ

ÖĞRENME ALANI : MADDE VE DEĞĐŞĐM ÜNĐTE 3 : MADDENĐN YAPISI VE ÖZELLĐKLERĐ ÖĞRENME ALANI : MADDE VE DEĞĐŞĐM ÜNĐTE 3 : MADDENĐN YAPISI VE ÖZELLĐKLERĐ C- BĐLEŞĐKLER VE BĐLEŞĐK FORMÜLLERĐ (4 SAAT) 1- Bileşikler 2- Đyonik Yapılı Bileşik Formüllerinin Yazılması 3- Đyonlar ve Değerlikleri

Detaylı

PERİYODİK SİSTEM VE ELEKTRON DİZİLİMLERİ#6

PERİYODİK SİSTEM VE ELEKTRON DİZİLİMLERİ#6 PERİYODİK SİSTEM VE ELEKTRON DİZİLİMLERİ#6 Periyodik sistemde yatay sıralara Düşey sütunlara.. adı verilir. 1.periyotta element, 2 ve 3. periyotlarda..element, 4 ve 5.periyotlarda.element 6 ve 7. periyotlarda

Detaylı

1. ÜNİTE: MODERN ATOM TEORİSİ İyon Yükleri ve Yükseltgenme Basamakları

1. ÜNİTE: MODERN ATOM TEORİSİ İyon Yükleri ve Yükseltgenme Basamakları 1. ÜNİTE: MODERN ATOM TEORİSİ 1.7. İyon Yükleri ve Yükseltgenme Basamakları Yüksüz bir atomun yapısındaki pozitif (+) yüklü protonlarla negatif () yüklü elektronların sayıları birbirine eşittir. Yüksüz

Detaylı

Katılar. MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN. Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi 2006

Katılar. MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN. Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi 2006 Katılar Tüm maddeler, yeteri kadar soğutulduğunda katıları oluştururlar. MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Oluşan katıların doğası atom, iyon veya molekülleri birarada tutan kuvvetlere

Detaylı

Su ve çevrenin canlılar için uygunluğu

Su ve çevrenin canlılar için uygunluğu Su ve çevrenin canlılar için uygunluğu Su ve çevrenin canlılar için uygunluğu Yeryüzündeki yaşam su içinde ortaya çıkmış ve canlıların karalar üzerine yayılışından önceki 3 milyar yıl boyunca su içinde

Detaylı

ATOMİK YAPI VE ATOMLAR ARASI BAĞLAR. Aytekin Hitit

ATOMİK YAPI VE ATOMLAR ARASI BAĞLAR. Aytekin Hitit ATOMİK YAPI VE ATOMLAR ARASI BAĞLAR Aytekin Hitit Malzemeler neden farklı özellikler gösterirler? Özellikler Fiziksel Kimyasal Bahsi geçen yapısal etkenlerden elektron düzeni değiştirilemez. Ancak diğer

Detaylı

ÇÖZÜNÜRLÜĞE ETKİ EDEN FAKTÖRLER

ÇÖZÜNÜRLÜĞE ETKİ EDEN FAKTÖRLER ÇÖZÜNÜRLÜĞE ETKİ EDEN FAKTÖRLER 1- SICAKLIK 2- ORTAK İYON ETKİSİ 3- ÇÖZÜCÜ ÇÖZÜNEN CİNSİ 4- BASINCIN ETKİSİ 1- SICAKLIK ETKİSİ Sıcaklık etkisi Le Chatelier prensibine bağlı olarak yorumlanır. ENDOTERMİK

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU. hasanyolcu.wordpress.com

Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU. hasanyolcu.wordpress.com Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU hasanyolcu.wordpress.com En az iki atomun belli bir düzenlemeyle kimyasal bağ oluşturmak suretiyle bir araya gelmesidir. Aynı atomda olabilir farklı atomlarda olabilir. H 2,

Detaylı

KĠMYASAL ÖZELLĠKLER VE KĠMYASAL BAĞ

KĠMYASAL ÖZELLĠKLER VE KĠMYASAL BAĞ Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Özellikler Atomların katmanlarında belirli sayılarda elektron bulunmaktadır. Ancak bir atom, tek katmanlıysa ve bu katmanda iki elektronu varsa kararlıdır. Atomun iki

Detaylı

KARIŞIM NEDİR? YANDAKİ RESİMDE GÖRÜLEN SALATA KARIŞIM MIDIR?

KARIŞIM NEDİR? YANDAKİ RESİMDE GÖRÜLEN SALATA KARIŞIM MIDIR? KARIŞIMLAR KARIŞIM NEDİR? YANDAKİ RESİMDE GÖRÜLEN SALATA KARIŞIM MIDIR? Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen maddelere karışım denir. Karışımlar görünümlerine

Detaylı

MOLEKÜLLERİN ŞEKİLLERİ

MOLEKÜLLERİN ŞEKİLLERİ MOLEKÜLLERİN ŞEKİLLERİ Moleküllerin ve İyonların Lewis Yapısıyla Gösterimi 1- Oktet Kuralı Kullanılarak Lewis Yapılarının Yazımı: - Tek Bağlı Moleküller için Lewis Yapıları - Çok Katlı Bağ Moleküller için

Detaylı

PERİYODİK CETVEL Mendeleev Henry Moseley Glenn Seaborg

PERİYODİK CETVEL Mendeleev Henry Moseley Glenn Seaborg PERİYODİK CETVEL Periyodik cetvel elementleri sınıflandırmak için hazırlanmıştır. İlkperiyodik cetvel Mendeleev tarafından yapılmıştır. Mendeleev elementleri artan kütle numaralarına göre sıralamış ve

Detaylı

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 ATOMİK YAPI Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 Elektron Kütlesi 9,11x10-31 kg Proton Kütlesi Nötron Kütlesi 1,67x10-27 kg Bir kimyasal elementin atom numarası (Z) çekirdeğindeki

Detaylı

Çözeltiler. MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN. Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi 2006

Çözeltiler. MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN. Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi 2006 Çözeltiler Çözelti, iki veya daha fazla maddenin homojen bir karışımı olup, en az iki bileşenden oluşur. Bileşenlerden biri çözücü, diğeri ise çözünendir. MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

Periyodik Tablo(sistem)

Periyodik Tablo(sistem) Periyodik Tablo(sistem) Geçmişten Günümüze Periyodik Tablo Bilim adamları elementlerin sayısı arttıkça bunları benzer özelliklerine göre sıralamaya çalışmışlardır.(bunu süpermarketlerdeki ürünlerin dizilişlerine

Detaylı

ASİTLER VE BAZLAR ASİT VE BAZ KAVRAMLARI M.DEMİR ASİT VE BAZ KAVRAMLARI 1

ASİTLER VE BAZLAR ASİT VE BAZ KAVRAMLARI M.DEMİR ASİT VE BAZ KAVRAMLARI 1 ASİTLER VE BAZLAR ASİT VE BAZ KAVRAMLARI M.DEMİR ASİT VE BAZ KAVRAMLARI 1 Asit ve baz, değişik zamanlarda değişik şekillerde tanımlanmıştır. Bugün bu tanımların hepsi de kullanılmaktadır. Hangi tanımın

Detaylı

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 ATOMİK YAPI Atom, birkaç türü birleştiğinde çeşitli molekülleri, bir tek türü ise bir kimyasal öğeyi oluşturan parçacıktır. Atom, elementlerin özelliklerini taşıyan en küçük yapı birimi olup çekirdekteki

Detaylı

BileĢiklerin formülleri atom sayıları oranını yansıtan en basit formüldür.

BileĢiklerin formülleri atom sayıları oranını yansıtan en basit formüldür. KATILAR KRĠSTAL KATI Sert SıkıĢtırılmayan Tanecikleri belirli geometrik Ģekle sahiptir. ĠYONĠK KRĠSTAL Anyon- katyonlar arasında elektrostatik çekim kuvveti sonucu oluģur (iyonik bağ içerir). Sert-sağlam-

Detaylı

KİMYA-IV. Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş

KİMYA-IV. Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş KİMYA-IV Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş Organik Kimyaya Giriş Kimyasal bileşikler, eski zamanlarda, elde edildikleri kaynaklara bağlı olarak Anorganik ve Organik olmak üzere, iki sınıf altında toplanmışlardır.

Detaylı

Element ve Bileşikler

Element ve Bileşikler Element ve Bileşikler Aynı cins atomlardan oluşan, fiziksel ya da kimyasal yollarla kendinden daha basit ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddelere element denir. Bir elementi oluşturan bütün atomların

Detaylı

ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ

ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ Elementi oluşturmak için aynı tip atomlar bir araya gelir. Bir elementin bütün atomları birbiriyle aynı iken, farklı elementlerin atomları birbirinden farklıdır. Bazı elementleri

Detaylı