Bilimsel Alan Bazlı URAP Ünivestite Sıralaması ve Küresel Ölçekte Türk Ünivesitelerinin Yeri 5 Ağustos 2014

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bilimsel Alan Bazlı URAP Ünivestite Sıralaması ve Küresel Ölçekte Türk Ünivesitelerinin Yeri 5 Ağustos 2014"

Transkript

1 Bilimsel Alan Bazlı URAP Ünivestite Sıralaması ve Küresel Ölçekte Türk Ünivesitelerinin Yeri 5 Ağusts 2014 Özellikle küresel pazara yönelik faaliyetlerin karşılaştırmalı değerlendirmelerini anlamlı ve güdüleyici bularak vediğim önemi daha önce de belirtmiş ve özellikle sn ay içerisinde, Savunma sanayi faaliyetleri ile ilgili larak Türkiye - İsveç - "Bir açıdan... Savunma Sanayilerinin Karşılaştırma Özeti (Türkiye ve İsveç)", ve Araştırma-Geliştirme faaliyetleri ile ilgili larak da Türkiye Güney Kre Küresel (Endüstriyel & Ticari) Faaliyetlerde Türkiye'nin Knumu ve Yenileşim Yetisi Gelişimine Dair..., karşılaştırmalı değerlendirme özetlerini paylaşmıştım. Ardından, yaz tatilim sırasında, değerli dstum Prf. Dr. Kenan TAŞ tan aldığım URAP Matematik Alan Sıralaması knulu değerlendirme özetinde, University Ranking by Academic Perfrmance (URAP) tarafından yapılan Wrld Ranking değerlendirmesinde, Matematik alanında Dünya sıralamasında Harvard ın 1 inci, MIT nin 2 nci, Cambridge in 3 üncü,..., Çankaya Üniversitesi nin 572 inci lduğunu, ODTÜ Infrmatics Institute içinde yapılandırılmış URAP Türkiye Özel Bölümü tarafından hazırlanan Matematik Alanında Üniversitelerin Sıralaması değerlendirmesinde, Türkiye deki Devlet ve Vakıf bütün üniversitelerin Matematik Alanında birlikte değerlendirildiği listede Çankaya Üniversitesi nin Türkiye sıralamasında 9 uncu lduğu, Sıralamanın bu hali ile, Vakıf Üniversiteleri arasında Türkiye deki en iyi knuma Çankaya Üniversitesi - Matematik ve Bilgisayar Bölümü nün sahip lduğunu, Vakıf Üniversiteleri açısından listede Atılım Üniversitesi nin 10 uncu, Bilkent Üniverstesi nin 15 inci, Kç Üniversitesi nin 18 inci lduğu, Türkiye de ilk 20 üniversitenin ilan edildiği sıralamaya Matematik alanında vakıf üniversitelerinden sadece 5 üniversitemizin girebildiğini, Matematik alanında Dünya sıralamasında Harvard ın 1 inci, MIT nin 2 nci, Cambridge in 3 üncü,..., Çankaya Üniversitesi nin 572 inci lduğunu,

2 öğrendim. Sayın Dr. TAŞ ın, şahsında matematik alanındaki başarıya katkı sağlayanlara tebriklerimi bildirirken bu knuyu temelinden ele alarak ilgili lduğum alanlar özelinde zamanımın elverdiğince incelemek ve bazı değerlendirmeler yapmak ve daha detaylı öğrenmek isteği duydum.... Daha önce kitabım ve bazı makalelerimde de paylaşmıştım; çağdaş dünyada "geçmişin bilgi birikimini krumak ve kilisenin dktrinine itaati sağlamak" amacı ile öğretmek istedikleri şeyleri lan yetenekli insanlarla öğrenmek isteyen gençlerin bir araya gelmesi ile başlayan üniversite kurumu, Hakikati savunma rlüne sahip "Eğitim Üniversitesi, Dğayı keşif rlüne sahip "Eğitim Araştırma Üniversitesi, Değer yaratma rlüne sahip "Eğitim - Araştırma ve Uygulama Bilgisinden Yararlanma Üniversitesi, aşamaları ile tanımlanan süreçte hızla gelişiyr. Ülkemizde tüm iç yapı ve süreçleri tamamlanmış üçüncü aşamada bir üniversitemiz lmasa da, bireyi dağa alan değer yaratma ve bu değerle dakta lan bireyi yüceltme anlayışının küresel ölçekte kazandığı önem ve öncelik ulusal mevzuat ve süreçlere yansıdıkça bugün görülen bazı tekil çabaların sistematize larak ve bir bütünlük içinde tüm üniversitelerimize yayılacağını ve bu küresel gelişmeye uyum sağlayacağı umudunu hep kruyrum. Üniversitenin temel işlevleri, Öğrencileri iyi bir ssyal birey (vatandaş) ve iyi bir meslek insanı (uzman) yetiştirecek şekilde eğitmek, Bilimsel ve uygulamalı araştırma yapmak ve araştırma süreçleri ile bilginin gelişimine katkı sağlamak ve yeni bilgi üretmek, Kendi ürettikleri veya başka kişi ve kurumlarca üretilen bilgiyi tpluma yaymak, Üniversite eğitimi dil ve kavramlara dayandığı için, resmi dili kadar yabancı dil öğretmek, Devlet ve özel kuruluşlar için fikir ve insan gücü kaynağı lmak, 2/7 ( )

3 Kişi, kurum ve kuruluşların ihtiyaçlarını sağlamak üzere tplum ve devletle işbirliği yapmak, şeklinde bilinse de dünya üniversitelerin karşılaştırmaları değerlendirmeleri genelde araştırma temel işlevine yğunlaşarak yapılmaktadır. Bu karşılaştırmalı üniversite değerlendirmeleri, Çin de Arwu-Jia Tng, İspanya da Webmetrics, İngiltere de Times, Hllanda da Leiden larak anılan sıralama sistemleri kapsadıkları farklı kriterlerle gerçekleştirilmektedir. Snra, dünyadaki yaklaşık 3000 universite ile ilgili Infrmatin Sciences Institute (ISI) gibi uluslararası açık kaynaklar ile knu ile ilgili ulusal trite kurumların yayınladığı verileri esas alarak değerlendiren uluslararası URAP ın yöntemini ve dönemine ait larak yayınlanan bazı indeksleri inceledim, anladımki; Bu değerlendirme, Üniversitenin sadece bilimsel ve uygulamalı araştırma yapmak ve araştırma süreçleri ile bilginin gelişimine katkı sağlamak ve yeni bilgi üretmek temel işlevi ile ilgili, Bu işlevin de sadece yayın alt elemanını uluslararası işbirliğine de ağırlık vererek ele alıyr, Diğer araştırma ve bilgi üretmenin diğer alt elemanları ve üniversitenin (eğitimi bilginin yayılması, yabancı dil öğretimi, fikir ve insan gücü kaynağı lunması, tplum ve devletle işbirliği gibi) diğer temel işlevlerini kapsamıyr, Mevcut hali ile, 23 farklı (Mathematical Sciences, Physical Sciences, Chemical Sciences, Earth Sciences, Envirnmental Sciences, Bilgical Sciences, Agricultural and Veterinary Sciences, Infrmatin & Cmputing Sciences, Engineering, Technlgy, Medical and Health Sciences, Built Envirnment and Design, Educatin, Ecnmics, Cmmerce - Management - Turism and Services, Studies in Human 3/7 ( )

4 Sciety, Psychlgy and Cgnitive Sciences, Law and Legal Studies, Studies in Creative Arts and Writing, Language - Cmmunicatin and Culture, Histry and Archaelgy, Philsphy and Religius Studies, Multidisciplinar) alanda küresel, bölgesel ve ülke bazında genel (verall) değerlendirmeler mevcut, Bu değerlendirmede sıralamalar, tplam skr 600 lacak şekilde, Number f Articles - ağırlığı % 21, Ttal Dcument Cunt - ağırlığı % 10, Citatin - ağırlığı %21, Jurnal Impact Ttal - ağırlığı %18, Jurnal Citatin Impact Ttal - ağırlığı %15, Cllabratin - ağırlığı %15, kıstasları(*) esas alınarak yapılıyr. Bu değerlendirme üniversitenin genel tplamları dikkate alınarak yapılmış; yani büyük/kalabalık öğretim elemanına sahip üniversitenin avantajı var. Türkiye deki yükseköğretim kurumlarını akademik başarıları dğrultusunda değerlendirebilmek için bilimsel metdlar geliştirmek ve yapılan çalışmaların snuçlarını kamuyu ile paylaşma amacına sahip larak ODTÜ Infrmatics Institute içinde yapılandırılmış uluslararası URAP ın Türkiye Özel Bölümü de ISI (Infrmatin Sciences Institute) gibi uluslararası açık kaynaklar ile YÖK ve ÖSYM gibi ulusal kurumların yayınladığı veriler kullanarak benzer bir çalışmayı ülke içindeki üniversitelere yönelik yapmış ve beenzer kategrilerde yayınlamış. URAP ın Türkiye Özel Bölümü de uluslararası URAP gibi araştırma ağırlıklı değerlendirmeyi benzer veri kaynaklarını kullansa da; Değerlendirmede esas alınan (Makale Sayısı, Öğretim Üyesi Başına Düşen Makale Sayısı, Atıf Sayısı, Öğretim Üyesi Başına Düşen Atıf Sayısı, Tplam Bilimsel Dküman Sayısı, Öğretim Üyesi Başına Düşen Tplam Bilimsel Dküman Sayısı, Dktra Öğrenci Sayısı, Dktra Öğrenci Oranı, Öğretim Üyesi Başına Düşen Öğrenci Sayısı) kıstasları ve bu kıstasların ağırlıkları farklı, Değerlendirme yöntemi farklı, Ve dlayısı ile ülke adına yapıldığı belirtilen snuçlar dünya snuçlarından farklı çıkıyr. Örneğin 2013 Tüm Üniversitelerin Genel Puan Tablsu nda dünya sıralamasında ülkemizin en önde görünen üniversitesi ulusal sıralamada üçüncü, dünya sıralamasında ülkemizden ikinci sırada görünen üniversitesi ulusal sıralamada ilk sırada görülebiliyr. Şanssızlık Bu ulusal sıralama yapılırken farklı kriter ve yönteme dayalı lan URAP küresel sıralamasının ilgili üniversite satırında gösteriliyr lması... 4/7 ( )

5 URAP ın Türkiye Özel Bölümünün Bilimsel Alan sıralamalarında öğretim üyesi başına düşen makale sayısı da dikkate alındığı için, yani rakamlar üzerinde nrmalleştirme işlemi yapıldığı için, uluslararası URAP ın dünya sıralaması listesinde listesinde büyük/ kalabalık üniversiteleri lehine görülen avantaj rtadan kalkıyr ve atıf alabilen yayınları üretebilrn öğretim üyesine sahip üniversite ve bölüm lmak önem kazandığı da lumlu yönde dikkati çekiyr. Bu tespitler ışığında, daha çk ilgi alanıma giren iki knuya uluslararası URAP indekslerinde göz attım: Mühendislik (Engineering) Alanı: Ülkelerarası mühendislik sıralamasında ilk 250 üniversiteyi (1-250) alan tablda Türkiye'den üniversite yk; ikinci 250 üniversite ( ) tablsunda, 303. Ortadğu Teknik Üniversitesi 349. İstanbul Teknik Üniversitesi var... Üzücü! Ülkelerarası Genel (Overall) Sıralama: Ülkelerarası genel sıralamada ilk 250 üniversiteyi (1-250) alan tablda Türkiye yine yk (!); ikinci ve üçüncü 250 üniversiteler tablsunda görebildim Türk Bayrağı nı... Categry A 417. İstanbul Üniversitesi 458. Hacettepe Üniversitesi 474. Ortadğu Teknik Üniversitesi 486. Ege University Categry B Ankara Üniversitesi 519. Gazi Üniversitesi 589. İstanbul Teknik Üniversitesi 734. Bğaziçi Üniversitesi 784. Çukurva Üniversitesi 818. İhsan Dğramacı Bilkent Üniversitesi Bu değerlendirmelerin üniversitenin genel tplamları dikkate alınarak yapıldığını belirtmiştim; halbuki genel verimlilik karşılaştırmalarında lduğu gibi, durum birim öğretim üyesi başına yayın incelenerek yapılır ise durumun çk daha farklı ve düşündürücü labileceğini de değerlendiriyrum. Düşündüm... Bu tip karşılaştırmaları değerlendirmeler, Üniversitenin araştırma yapmak, bilginin gelişimine katkı sağlamak ve yeni bilgi üretmek temel işlevinin, 5/7 ( )

6 Yayın haricindeki diğer alt elemanlarına, Dışında kalan temel işlevlerine, yönelik de yapılıyr mu? Yapılmıyr ise, en azından üniversitenin öğretim / eğitim temel işlevi için Türkiye de yapılamaz mı? Türkiye deki yükseköğretim kurumlarını akademik başarıları dğrultusunda değerlendirebilmek için bilimsel metdlar geliştirmek ve yapılan çalışmaların snuçlarını kamuyu ile paylaşma amacına sahip bir kurum larak ululararası URAP ın Türkiye Özel Bölümü nün de değerlendirilen nir taraf lduğu için, ODTÜ Infrmatics Institute içinde yapılandırılmış lması da temel denetim ilkelerine uyum açısından yeniden değerlendirme gereken bir başka önemli husus değil midir? Ayrıca, Üniversite öğretim üyelerinin gelirlerini eğitim ve araştırma perfrmansına dayalı geliştirmek yerine nları özel girişim ve serbest çalışma yönlendirmenin ve bu güdüyü Teknpark larla zirveye çıkarmanın, Endüstri prfesynellerine üniversitede ders vermelerinin (dktra ve üstü akademik ünvan arayarak, bu ünvanların dil ve genel yetenek sınavları ardına saklanması ile) kısıtlanması, Genel larak, işe almada yaygın lan eş dst kanka önceliğinin yerine burada aranılan kriterlerde daha fazla yayına sahip öğretim üyesi transferine dönüştürülmesinin (özellikle de işletme mantığı ile yönetilmesini umut ettiğim Vakıf Üniversitelerince), Üniversitelerimiz ve öğretim üyelerinin uluslararası rtak araştırma prjelerinde yer almaları, uluslararası değişim prgramlarına katılmaları akademik kariyer gelişiminde özendirilmesinin, Araştırma kapsamına eskiden -lduğu gibi- "Teknik Araştırma"nın alınması, endüstri prfesynellerinin yğun yer alacağı "Teknik Araştırma"ya da "Bilimsel Araştırma" kadar önem atfedilmesinin, bu değerlendirmeye nasıl ve ne şekilde etkisi vardır? Bunlar kurum başına ve kişi başına karşılaştırmalarla nasıl ölçülüyr, değerlendiriliyr ve uygulanabiliyr?...ki gerekli bu tip düzenlemelerle yükseköğretim kurumlarımızda kurumsal ve dlayası ile ülkesel knumumuzun yükseltilmesine katkısı lsun, gelecek nesil daha daha iyi şartlarda yetişsin. En iyi dileklerimle, Kaynakça : 1. C. EREL, Uçak Mühendisi; Can Ca Türkiye'de, Endüstrinin Gelişiminde İz Bırakanlar ; Ankara, C. EREL, Uçak Mühendisi; Rl Mdeller Üniversiteye Katkı Sağlar ; İTÜ Dergisi, Sayı #64, İstanbul, Nisan - Haziran /7 ( )

7 3. URAP; "University Ranking by Academic Perfrmance (URAP) Center Field Based Ranking"; Temmuz Prf. Dr. E. ERKUT; "Üniversitelerden Nasıl Daha Fazla Girişimci Çıkabilir?", Ankara Kalkınma Ajansı Semineri; Ankara, Nisan * İlave Açıklama Number f Articles is the measure f current scientific prductivity which includes the articles published between and indexed by Web f Science. The weight f this indicatr n the verall ranking is %21. Ttal Dcument Cunt is the measure f sustainability and cntinuity f scientific prductivity and presented by the ttal dcument cunt which cvers all schlarly literature including cnference papers, reviews, letters, discussins, scripts in additin t jurnal articles published in Data is btained frm Web f Science and the cntributin f this indicatr t verall ranking is %10. Citatin is the measure f research impact and scred accrding t the ttal number f citatins received in 2012 fr the articles published in and indexed by Web f Science. Self-citatins are excluded. The effect f citatin n the verall ranking is %21. Jurnal Impact Ttal is a measure f scientific impact which is derived by aggregating the impact factrs f jurnals in which a university published articles between 2008 and Jurnal impact factr values are btained frm the 2012 editin f the Jurnal Citatin Reprts. The weight f this indicatr is %18. Jurnal Citatin Impact Ttal is the measure f received citatin quality which is based n the impact factrs f jurnals where the citing articles are published. Jurnal impact factr values are btained frm the 2012 editin f the Jurnal Citatin Reprts. The cntributin f this indicatr t the verall ranking is %15. Internatinal Cllabratin is a measure f glbal acceptance f a university. Internatinal cllabratin data, which is based n the ttal number f publicatins made in cllabratin with freign universities, is btained frm the Web f Science database fr the years The weight f this indicatr is %15 in the verall ranking. 7/7 ( )

ÜNİVERSİTE SIRALAMALARINDA TÜRK ÜNİVERSİTELERİNİN 2011 YILI DURUM RAPORU

ÜNİVERSİTE SIRALAMALARINDA TÜRK ÜNİVERSİTELERİNİN 2011 YILI DURUM RAPORU ÜNİVERSİTE SIRALAMALARINDA TÜRK ÜNİVERSİTELERİNİN 2011 YILI DURUM RAPORU Dünya üniversite sıralamalarında hangi Türk üniversitelerinin ilk 500 e girdiği son yıllarda çok tartışılmaya başladı. Dünya üniversitelerini

Detaylı

2014 YILINDA ÜNİVERSİTELERİMİZİN DÜNYA SIRALAMALARINDA GENEL VE ALAN BAZINDAKİ DURUMU 2 TEMMUZ 2014

2014 YILINDA ÜNİVERSİTELERİMİZİN DÜNYA SIRALAMALARINDA GENEL VE ALAN BAZINDAKİ DURUMU 2 TEMMUZ 2014 2014 YILINDA ÜNİVERSİTELERİMİZİN DÜNYA SIRALAMALARINDA GENEL VE ALAN BAZINDAKİ DURUMU 2 TEMMUZ 2014 [Metni 02/05/2014 yazın] URAP (University Ranking by Academic Performance) Sayfa 0 www.urapcenter.org

Detaylı

ALTIN TERAZI LERIN SAHIPLERI BELLI OLDU

ALTIN TERAZI LERIN SAHIPLERI BELLI OLDU ALTIN TERAZI LERIN SAHIPLERI BELLI OLDU Portal Adres : www.caferuj.com.tr İçeriği : Gündem Tarih : 13.11.2014 : http://www.caferuj.com.tr/magazin/2014/11/13/altin-terazilerin-sahipleri-belli-oldu 1/2 ALTIN

Detaylı

QS in DÜNYA ÜNİVERSİTE SIRALAMASI VE ÜNİVERSİTELERİMİZİN YERİ 14 EYLÜL 2013

QS in DÜNYA ÜNİVERSİTE SIRALAMASI VE ÜNİVERSİTELERİMİZİN YERİ 14 EYLÜL 2013 QS in DÜNYA ÜNİVERSİTE SIRALAMASI VE ÜNİVERSİTELERİMİZİN YERİ 14 EYLÜL 2013 Üniversitelerimiz 2013 yılında yapılan dünya sıralamalarında genel sıralamalarda olduğu gibi bilim alanlarında da dünyanın en

Detaylı

TÜRKİYE ÜNİVERSİTELERİNİN AKADEMİK PERFORMANS SIRALAMASI ve ERCİYES ÜNİVERSİTESİ NİN DURUMU

TÜRKİYE ÜNİVERSİTELERİNİN AKADEMİK PERFORMANS SIRALAMASI ve ERCİYES ÜNİVERSİTESİ NİN DURUMU TÜRKİYE ÜNİVERSİTELERİNİN AKADEMİK PERFORMANS SIRALAMASI ve ERCİYES ÜNİVERSİTESİ NİN DURUMU Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi Nisan 2013 URAP URAP (University Ranking by Academic Performance)

Detaylı

URAP 2014-2015 ALAN SIRALAMASI 28 MAYIS 2015 URAP (University Ranking by Academic Performance)

URAP 2014-2015 ALAN SIRALAMASI 28 MAYIS 2015 URAP (University Ranking by Academic Performance) URAP 2014-2015 ALAN SIRALAMASI 28 MAYIS 2015 URAP (University Ranking by Academic Performance) ODTÜ Enformatik Enstitüsü URAP Laboratuvarı nın, üniversitelerin güçlü ve geliştirmeye açık yönlerine dikkat

Detaylı

URAP ALAN SIRALAMASI 9 EYLÜL 2016 URAP (University Ranking by Academic Performance)

URAP ALAN SIRALAMASI 9 EYLÜL 2016 URAP (University Ranking by Academic Performance) URAP 2015-2016 ALAN SIRALAMASI 9 EYLÜL 2016 URAP (University Ranking by Academic Performance) ODTÜ Enformatik Enstitüsü URAP Laboratuvarı, üniversitelerin güçlü ve geliştirmeye açık yönlerini belirlemelerine

Detaylı

2015-2016 URAP TÜRKİYE SIRALAMASI BASIN BİLDİRİSİ 26 EKİM 2015

2015-2016 URAP TÜRKİYE SIRALAMASI BASIN BİLDİRİSİ 26 EKİM 2015 2015-2016 URAP TÜRKİYE SIRALAMASI BASIN BİLDİRİSİ 26 EKİM 2015 ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan University Ranking by Academic Performance (URAP) Laboratuvarı 2009 yılından bu yana Türkiye

Detaylı

ÜNİVERSİTELERİMİZİN 2009-2013 DÖNEMİNDEKİ 5 YILLIK PERFORMANS RAPORU 9 MAYIS 2014

ÜNİVERSİTELERİMİZİN 2009-2013 DÖNEMİNDEKİ 5 YILLIK PERFORMANS RAPORU 9 MAYIS 2014 ÜNİVERSİTELERİMİZİN 2009-2013 DÖNEMİNDEKİ 5 YILLIK PERFORMANS RAPORU 9 MAYIS 2014 [Metni yazın] 09/05/2014 URAP (University Ranking by Academic Sayfa 0 Performance) www.urapcenter.org info@urapcenter.org

Detaylı

DÜNYA ÜNİVERSİTE SIRALAMALARI

DÜNYA ÜNİVERSİTE SIRALAMALARI DÜNYA ÜNİVERSİTE SIRALAMALARI ARWU: Dünyadaki üniversitelerin ilk çok amaçlı sıralaması Academic Ranking of Worldwide Universities (Dünya Üniversitelerinin Akademik Sıralaması) adı altında Çin de Şanghay

Detaylı

URAP TÜRKİYE SIRALAMASI BASIN BİLDİRİSİ 15 HAZİRAN 2016

URAP TÜRKİYE SIRALAMASI BASIN BİLDİRİSİ 15 HAZİRAN 2016 2016-2017 URAP TÜRKİYE SIRALAMASI BASIN BİLDİRİSİ 15 HAZİRAN 2016 ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan University Ranking by Academic Performance (URAP) Laboratuvarı 2009 yılından bu yana Türkiye

Detaylı

Webometrics (İspanya, Cybermetrics Laboratuvarı) NTU (HEEACT) (Tayvan, National Taiwan Üniversitesi)

Webometrics (İspanya, Cybermetrics Laboratuvarı) NTU (HEEACT) (Tayvan, National Taiwan Üniversitesi) Dünya Üniversiteleri 8 Sıralama Kurumu ARWU (Çin) Times (İngiltere) Webometrics (İspanya, Cybermetrics Laboratuvarı) NTU (HEEACT) (Tayvan, National Taiwan Üniversitesi) Leiden (Hollanda, Leiden Üniversitesi

Detaylı

ALAN SIRALAMASI BASIN BİLDİRİSİ 15 Mayıs 2017 URAP (Üniversitesi Ranking by Academic Performance)

ALAN SIRALAMASI BASIN BİLDİRİSİ 15 Mayıs 2017 URAP (Üniversitesi Ranking by Academic Performance) 2016-2017 ALAN SIRALAMASI BASIN BİLDİRİSİ 15 Mayıs 2017 URAP (Üniversitesi Ranking by Academic Performance) ODTÜ Enformatik Enstitüsü URAP Laboratuvarı, üniversitelerin güçlü ve geliştirmeye açık yönlerini

Detaylı

LEIDEN 2013 TURKIYE SIRALAMA TABLOLARI

LEIDEN 2013 TURKIYE SIRALAMA TABLOLARI LEIDEN 2013 TURKIYE SIRALAMA TABLOLARI Web of Science veri tabanından 2008 2011 yılları arasında yayınlanan makale (article) ve inceleme(review) ler esas alınarak hazırlanan Leiden si (Hollanda) 2013 sıralaması

Detaylı

T.C. NEVŞEHİR ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ 2011 2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI İLANI

T.C. NEVŞEHİR ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ 2011 2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI İLANI T.C. NEVŞEHİR ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ 2011 2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI İLANI Ssyal Bilimler Enstitüsü lisansüstü öğretimi için 2011 2012 eğitim-öğretim yılında açılacak prgramlar,

Detaylı

URAP DÜNYA SIRALAMASI BASIN BİLDİRİSİ (30 EKİM 2017)

URAP DÜNYA SIRALAMASI BASIN BİLDİRİSİ (30 EKİM 2017) 2017-2018 URAP DÜNYA SIRALAMASI BASIN BİLDİRİSİ (30 EKİM 2017) Giriş URAP (University Ranking by Academic Performance) Araştırma Laboratuvarı; 2009 yılında ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde Türk ve

Detaylı

Ygs-Lys. 2010 dan itibaren üniversitelere öğrenci seçimi iki aşamalı sınav uygulanarak yapılacaktır.

Ygs-Lys. 2010 dan itibaren üniversitelere öğrenci seçimi iki aşamalı sınav uygulanarak yapılacaktır. Ygs-Lys 2010 dan itibaren üniversitelere öğrenci seçimi iki aşamalı sınav uygulanarak yapılacaktır. 1.Aşama : Yükseköğretime Geçiş Sınavı () 2.Aşama : Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) larak adlandırılmıştır.

Detaylı

Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Bölüm Tanıtımı

Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Bölüm Tanıtımı Gazi Üniversitesi Teknlji Fakültesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Bölüm Tanıtımı Sunum İçeriği 1. Bölümün Amacı 2. Tarihçesi ve Genel Yeri 3. Eğitim Durumu a. Akademik Kadr b. Fiziki İmkanlar c. Ders

Detaylı

Dünyayı İTÜ leyelim!

Dünyayı İTÜ leyelim! www.canerel.com.tr Dünyayı İTÜ leyelim! H Hanım; Selamlar Talebinize Can-ı gönülden teşekkür ederim Böyle bir konunda düşünce ve değerlendirmelerimi ifade edebilceğim bir fırsat gördüğüm bu yazıyı, ülkemizin

Detaylı

ÜNİVERSİTELERİMİZİN 23 BİLİM ALANINA VE DÜNYA GENEL SIRALAMALARINA GÖRE DURUMLARI 20 TEMMUZ 2016 URAP (University Ranking by Academic Performance)

ÜNİVERSİTELERİMİZİN 23 BİLİM ALANINA VE DÜNYA GENEL SIRALAMALARINA GÖRE DURUMLARI 20 TEMMUZ 2016 URAP (University Ranking by Academic Performance) ÜNİVERSİTELERİMİZİN 23 BİLİM ALANINA VE DÜNYA GENEL SIRALAMALARINA GÖRE DURUMLARI 20 TEMMUZ 2016 URAP (University Ranking by Academic Performance) Dünya üniversiteleri, 10 sıralama sistemi tarafından her

Detaylı

T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ İSTATİSTİK BÖLÜMÜ LİSANS DERS TANITIM FORMU

T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ İSTATİSTİK BÖLÜMÜ LİSANS DERS TANITIM FORMU T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ İSTATİSTİK BÖLÜMÜ LİSANS DERS TANITIM FORMU Dersin Adı İnsan Kaynakları Yönetimi Kdu Dönemi Zrunlu/Seçmeli MSGSÜ Kredi AKTS İST 373 3

Detaylı

UYGULAMAYA DAYALI ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI BECERİLERİ ÖLÇEĞİ GELİŞTİRME

UYGULAMAYA DAYALI ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI BECERİLERİ ÖLÇEĞİ GELİŞTİRME M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi Yıl: 2009, Sayı: 29, Sayfa: 173-185 UYGULAMAYA DAYALI ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI BECERİLERİ ÖLÇEĞİ GELİŞTİRME ÖZET İlhan VARANK 1*

Detaylı

Webometrics Sıralaması Türk Üniversiteleri

Webometrics Sıralaması Türk Üniversiteleri DÜNYA SIRALAMALARINDA TÜRK ÜNİVERSİTELERİ Webometrics Sıralaması- 2009 435 Middle East Technical University 330 817 300 354 510 Bogazici University 1,597 281 543 931 630 Bilkent University 559 1,182 409

Detaylı

Milliyet Gazetesi (ODTÜ) üniversiteler sıralaması üzerine bilgilendirme notu

Milliyet Gazetesi (ODTÜ) üniversiteler sıralaması üzerine bilgilendirme notu Milliyet Gazetesi (ODTÜ) üniversiteler sıralaması üzerine bilgilendirme notu Sürüm no. 1.0 Öğr. Gör. Özcan KONUR Namık Kemal Üniversitesi Rektörlüğü Tekirdağ, Ağustos 2009 Konur, Ö. (2009) Milliyet Gazetesi

Detaylı

Uluslararası Sıralamalarda Türk Üniversiteleri. Atılım Üniversitesi Deneyimleri M. Hasan Atasoy

Uluslararası Sıralamalarda Türk Üniversiteleri. Atılım Üniversitesi Deneyimleri M. Hasan Atasoy Uluslararası Sıralamalarda Türk Üniversiteleri Atılım Üniversitesi Deneyimleri M. Hasan Atasoy Atılım Üniversitesi - Strateji ve İş Geliştirme Müdürlüğü Aralık 2016 Uluslararası Sıralamaların Gelişimi

Detaylı

2011 yılı abone olunan veritabanlarımız WEB Sayfası düzenlenme işlemi devam ettiğinden aşağıda

2011 yılı abone olunan veritabanlarımız WEB Sayfası düzenlenme işlemi devam ettiğinden aşağıda 2011 yılı abne lunan veritabanlarımız WEB Sayfası düzenlenme işlemi devam ettiğinden aşağıda kullanıcılarımızın hizmetine sunulmuştur. En kısa zamanda Kütüphane ve Dkümantasyn Daire Başkanlığı web sayfamızdan

Detaylı

DEVLET ÜNİVERSİTELERİ ve FAKÜLTELERİ SIRALAMASINDA (DÜS) HARRAN ÜNİVERSİTESİ

DEVLET ÜNİVERSİTELERİ ve FAKÜLTELERİ SIRALAMASINDA (DÜS) HARRAN ÜNİVERSİTESİ Önsöz Üniversitemiz Devlet Üniversiteleri ve Fakülteleri Sıralamaları (DÜS) ve Akademik Performansa göre Üniversite (URAP) sıralamasında başarılı bir performans sergilemiştir. Üniversitemiz öğretim elemanlarının

Detaylı

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ DIŞ PAYDAŞ ANKET FORMU

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ DIŞ PAYDAŞ ANKET FORMU Sayın Paydaşımız; T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ DIŞ PAYDAŞ ANKET FORMU Bu anketin amacı, Mezunlarımızın Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümünden

Detaylı

URAP TÜRKİYE SIRALAMASI BASIN BİLDİRİSİ (27 EYLÜL 2018)

URAP TÜRKİYE SIRALAMASI BASIN BİLDİRİSİ (27 EYLÜL 2018) 2018-2019 URAP TÜRKİYE SIRALAMASI BASIN BİLDİRİSİ (27 EYLÜL 2018) University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarı; ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde 2009 da kurulmuştur. Kâr

Detaylı

Turkiye Cumhuriyeti Akademik Performans Analizi ( ) 21 Subat 2017

Turkiye Cumhuriyeti Akademik Performans Analizi ( ) 21 Subat 2017 Turkiye Cumhuriyeti Akademik Performans Analizi ( 2011-2016) 21 Subat 2017 TAYFUN BASAL Bolge Direktoru Türkiye, Iran, Orta Dogu& Orta Asya t.basal@elsevier.com GLOBAL OLCEKTE BILIMSEL YAYIN GOSTERGELERI

Detaylı

2013 YILI FAALİYET RAPORU

2013 YILI FAALİYET RAPORU 2013 YILI FAALİYET RAPORU FİNANSAL OKURYAZARLIK VE ERİŞİM DERNEĞİ Kuruluş tarihi : 4 Ekim 2012 Kurucu üye sayısı: 7 Resmi faaliyetlere başlama tarihi: 14 Kasım 2012 Dernek merkezi : Ayazağa (Ocak 2013

Detaylı

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI TENİS LİGİ TALİMATI. İlk Yayın Tarihi Değişiklik Tarihi Talimat Seri Numarası 18.08.

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI TENİS LİGİ TALİMATI. İlk Yayın Tarihi Değişiklik Tarihi Talimat Seri Numarası 18.08. TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI TENİS LİGİ TALİMATI İlk Yayın Tarihi Değişiklik Tarihi Talimat Seri Numarası 18.08.2011 Dğu_Lig_1001 TTF Dğu Kulüpleri Arası Tenis Ligi Talimatı 1. Kapsam

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ UZMANLIK SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ UZMANLIK SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ UZMANLIK SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİMİ EĞİTİM ADI İnsan Kaynakları Yönetimi Uzmanlık Sertifika Prgramı Eğitimi EĞİTİMİN AMACI İşletmelerin sahip ldukları en önemli kaynaklardan birisi,

Detaylı

Kentsel Planlama ve Kentsel Altyapı İlişkisinde Yeni bir Dönem; Kentsel Dönüşüm

Kentsel Planlama ve Kentsel Altyapı İlişkisinde Yeni bir Dönem; Kentsel Dönüşüm Kentsel Planlama ve Kentsel ltyapı İlişkisinde Yeni bir Dönem; Kentsel Dönüşüm.Faruk GÖKSU Kentsel Strateji td.şti. nahtar Kelimeler: Kentsel Planlama, Kentsel ltyapı, kıllı Büyüme (smart grwth), Kentsel

Detaylı

10. Yılında MÜDEK A. Erbil PAYZIN MÜDEK Yönetim Kurulu Başkanı

10. Yılında MÜDEK A. Erbil PAYZIN MÜDEK Yönetim Kurulu Başkanı 10. Yılında MÜDEK A. Erbil PAYZIN MÜDEK Yönetim Kurulu Başkanı 28 Eylül 2012, İSO Odakule Tplantı Salnu, İstanbul MÜDEK Kimdir, Nedir? Türkiye ve KKTC deki mühendislik eğitim prgramlarının akreditasynu

Detaylı

Uluslararası Sıralamalarda Sağlık Üniversitelerinin Yeri ve Önemi

Uluslararası Sıralamalarda Sağlık Üniversitelerinin Yeri ve Önemi 1. Sağlıkta Bilgi ve Belge Yönetimi Sempozyumu 22 23 Kasım 2018 Uluslararası Sıralamalarda Sağlık Üniversitelerinin Yeri ve Önemi M. Hasan Atasoy Atılım Üniversitesi Strateji ve İş Geliştirme Koordinatörü

Detaylı

MIM_TKY_ARAÇLAR_BN/2: KIYASLAMA ( benchmarking )

MIM_TKY_ARAÇLAR_BN/2: KIYASLAMA ( benchmarking ) MIM_TKY_ARAÇLAR_BN/2: KIYASLAMA ( benchmarking ) Yrd.Dç.Dr. Emrah ACAR 1 Ocak 2009 (Rev.18. 02/01/2009) 1. NEDİR? Benchmarking sözcüğüne yerli kaynaklarda kıyaslama, örnek edinme/alma, nirengileme gibi

Detaylı

EK 1: MALTEPE ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK YÜKSELTME VE ATAMA YÖNERGESİ

EK 1: MALTEPE ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK YÜKSELTME VE ATAMA YÖNERGESİ GEREKÇE VE AMAÇ EK 1: MALTEPE ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK YÜKSELTME VE ATAMA YÖNERGESİ Madde 1. Akademik Yükseltme ve Atama Ölçütleri (AYAÖ), Maltepe Üniversitesi nin yüksek öğretim kurumları arasında yüklenmiş

Detaylı

URAP 2015-2016 DÜNYA SIRALAMASI BASIN AÇIKLAMASI 20 ARALIK 2015

URAP 2015-2016 DÜNYA SIRALAMASI BASIN AÇIKLAMASI 20 ARALIK 2015 URAP 2015- Sıralaması 20 Aralık 2015 2016 Dünya Basın Açıklaması URAP 2015-2016 DÜNYA SIRALAMASI BASIN AÇIKLAMASI 20 ARALIK 2015 Dünya üniversite sıralamaları, 2003 ten bu yana tüm dünyada ilgiyle izlenmektedir.

Detaylı

SCIMAGO VE ARWU 2012 DÜNYA SIRALAMALARINDA TÜRK ÜNİVERSİTELERİNİN DURUM RAPORU

SCIMAGO VE ARWU 2012 DÜNYA SIRALAMALARINDA TÜRK ÜNİVERSİTELERİNİN DURUM RAPORU SCIMAGO VE ARWU 2012 DÜNYA SIRALAMALARINDA TÜRK LERİNİN DURUM RAPORU üniversite sıralamalarında hangi üniversitelerimizin ilk 500 e girdiği çok tartışılmaktadır. üniversitelerini sıralayan 8 kurumun kullandığı

Detaylı

URAP BİLİM VE TEKNOLOJİ RAPORU 12 ARALIK 2012

URAP BİLİM VE TEKNOLOJİ RAPORU 12 ARALIK 2012 URAP BİLİM VE TEKNOLOJİ RAPORU 12 ARALIK 2012 TÜRKİYE, TEMEL BİLİM VE MÜHENDİSLİKTE DOKTORA SAYILARIYLA İLK 15 E VE AR-GE PAYIYLA İLK 16 YA GİRDİ Scientific American Dergisi nin sıraladığı, Bilimde Dünyanın

Detaylı

URAP TÜRKİYE SIRALAMASI BASIN BİLDİRİSİ (18 EYLÜL 2017)

URAP TÜRKİYE SIRALAMASI BASIN BİLDİRİSİ (18 EYLÜL 2017) 2017-2018 URAP TÜRKİYE SIRALAMASI BASIN BİLDİRİSİ (18 EYLÜL 2017) ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarı; 2009 yılında Türk

Detaylı

SCIMAGO VE ARWU 2012 DÜNYA SIRALAMALARINDA TÜRK ÜNİVERSİTELERİNİN DURUM RAPORU

SCIMAGO VE ARWU 2012 DÜNYA SIRALAMALARINDA TÜRK ÜNİVERSİTELERİNİN DURUM RAPORU SCIMAGO VE ARWU 2012 DÜNYA SIRALAMALARINDA TÜRK ÜNİVERSİTELERİNİN DURUM RAPORU Dünya üniversite sıralamalarında hangi üniversitelerimizin ilk 500 e girdiği çok tartışılmaktadır. Dünya üniversitelerini

Detaylı

YÖK tarafından ülkemizdeki yükseköğretim kurumlarının akademik ve idari hizmetlerinin kalite düzeylerinin iyileştirilmesine yönelik olarak

YÖK tarafından ülkemizdeki yükseköğretim kurumlarının akademik ve idari hizmetlerinin kalite düzeylerinin iyileştirilmesine yönelik olarak YÖK tarafından ülkemizdeki yükseköğretim kurumlarının akademik ve idari hizmetlerinin kalite düzeylerinin iyileştirilmesine yönelik olarak Yükseköğretim Kurumlarında Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme

Detaylı

MÜDEK ve lar. MÜDEK DENEYİM PAYLAŞIMI ve TEŞEKKÜR PLAKETİ TÖRENİ 27 Eylül 2014, İstanbul

MÜDEK ve lar. MÜDEK DENEYİM PAYLAŞIMI ve TEŞEKKÜR PLAKETİ TÖRENİ 27 Eylül 2014, İstanbul MÜDEK ve Hısım Kuruluşlar lar MÜDEK DENEYİM PAYLAŞIMI ve TEŞEKKÜR PLAKETİ TÖRENİ 27 Eylül 2014, İstanbul Sınıflandırma Sunum İçeriği YÖK Yükseköğretim Kurulu MYK Mesleki Yeterlilik Kurumu ENAEE Avrupa

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU İNGİLİZCE HAZIRLIK BİRİMİ 2013-2014 AKADEMİK YILI ÖĞRENCİ BİLGİLENDİRME EL KİTABI

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU İNGİLİZCE HAZIRLIK BİRİMİ 2013-2014 AKADEMİK YILI ÖĞRENCİ BİLGİLENDİRME EL KİTABI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU İNGİLİZCE HAZIRLIK BİRİMİ 2013-2014 AKADEMİK YILI ÖĞRENCİ BİLGİLENDİRME EL KİTABI 1. YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU 2013-2014 AKADEMİK TAKVİMİ GÜZ YARIYILI

Detaylı

ÜNİVERSİTEYE YOLCULUK TERCİH YAPIYORUM /2017

ÜNİVERSİTEYE YOLCULUK TERCİH YAPIYORUM /2017 2017 ÜNİVERSİTEYE YOLCULUK TERCİH YAPIYORUM http://lalasahinpasamtal.meb.k12.tr 2016/2017 Sevgili öğrencilerimiz, Tercih stresinin hâkim lduğu şu günlerde sizlere yl göstermek istiyruz ve uzman görüşü

Detaylı

LOJİSTİK MESLEK ELEMANI

LOJİSTİK MESLEK ELEMANI LOJİSTİK MESLEK ELEMANI TANIM Müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere her türlü ürün, hizmet ile hammaddenin; nakliyesi, dağıtımı, barkdlaması (etiketleme) stklanması, paketlenmesi, deplanması ve tüketileceği

Detaylı

T.C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ HEDEF YÖNETİM TABLOSU

T.C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ HEDEF YÖNETİM TABLOSU T.C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ 2018 2019 HEDEF YÖNETİM TABLOSU STRATEJİK AMAÇ 1: Eğitim Öğretim Süreçlerini Evrensel Bilim Anlayışına Uygun Olarak Geliştirmek HEDEF 1.1. Öğrenci Niteliğini Geliştirmek

Detaylı

MÜDEK ve Akreditasyon Süreci Özeti

MÜDEK ve Akreditasyon Süreci Özeti MÜDEK ve Akreditasyn Süreci Özeti 10 Mayıs 2014 Mövenpick Htel, Ankara Sunum İçeriği MÜDEK - Kuruluş, Temel Özellikler, Yapı Değerlendirme ve Akreditasyn Süreci Özeti Değerlendirme Bulguları ve Snuçları

Detaylı

T.C. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ ULUSLARARASI İLİŞKİLER OFİSİ ERASMUS+ PROGRAMI 2014/2015 AKADEMİK YILI PERSONEL HAREKETLİLİĞİ İLANI

T.C. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ ULUSLARARASI İLİŞKİLER OFİSİ ERASMUS+ PROGRAMI 2014/2015 AKADEMİK YILI PERSONEL HAREKETLİLİĞİ İLANI T.C. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ ULUSLARARASI İLİŞKİLER OFİSİ ERASMUS+ PROGRAMI 2014/2015 AKADEMİK YILI PERSONEL HAREKETLİLİĞİ İLANI Yükseköğretimde 2014-2020 yılllarında tüm prgramlar Erasmus+

Detaylı

1.2.4 Fayda-Maliyet Analizi & ilgili analiz yöntemleri

1.2.4 Fayda-Maliyet Analizi & ilgili analiz yöntemleri AB eşleştirme Prjesi Türkiye Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Perfrmans Yönetimi KURS PROGRAMI 1.2.4 Fayda-Maliyet Analizi & ilgili analiz yöntemleri TARİH : Kursun 1. kısmı: 30.5 17.6.2011 2. kısmı 04.07

Detaylı

İSTİHDAMI UZMANLARI İÇİN ARAÇLAR. Destekli iş istihdamı uzmanlarının yetkinlik profilii için kalite ve eğitici araçlar tasarlama

İSTİHDAMI UZMANLARI İÇİN ARAÇLAR. Destekli iş istihdamı uzmanlarının yetkinlik profilii için kalite ve eğitici araçlar tasarlama DESTEKLİ İŞ İSTİHDAMI UZMANLARI İÇİN ARAÇLAR Destekli iş istihdamı uzmanlarının yetkinlik prfilii için kalite ve eğitici araçlar tasarlama BİRLEŞTİRİLMİŞ ANKET BULGULARI RAPORU ÖZET GİRİŞ Destekli iş istihdamı;

Detaylı

Bilgin ARDA *, Oðuz Reþat sýpahý*, Tansu YAMAZHAN*, Hilal SÝPAHÝ**. Sercan ULUSOY*

Bilgin ARDA *, Oðuz Reþat sýpahý*, Tansu YAMAZHAN*, Hilal SÝPAHÝ**. Sercan ULUSOY* ;]eri ve Tratur f an 1teers lgy ;nql J )rkers Jatitis ancet Bilgin ARDA *, Oðuz Reþat sýpahý*, Tansu YAMAZHAN*, Hilal SÝPAHÝ**. Sercan ULUSOY* JB.A hagic : and.ege Üniversitesi Týp Fakültesi, ýnfeksiyn

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ

MARMARA ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ MARMARA ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ TARİHÇE Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi 20 Temmuz 1982 tarihinde, Prf. Dr. Hakkı Dursun Yıldız'ın kurucu dekanlığında; Matematik, Türk Dili ve Edebiyatı

Detaylı

Düzenleme Paneli-02 Öneriler Mehmet Yakut 28.01.2015 1

Düzenleme Paneli-02 Öneriler Mehmet Yakut 28.01.2015 1 Düzenleme Paneli-02 Öneriler Mehmet Yakut 28.01.2015 1 Düzenleme Paneli-02 Paydaşlar Başbakanlık Afet İşleri ve Acil Durum (AFAD) Başkanlığı TSE-Standart Hazırlama Başkanlığı Türk Akreditasyn Kurumu Uygunluk

Detaylı

Heterojen Katalizörler. Sürdürülebilir Teknolojiler. Yeşil Süreçler Eylül 2017 Angora Beach Resort Seferihisar İZMİR

Heterojen Katalizörler. Sürdürülebilir Teknolojiler. Yeşil Süreçler Eylül 2017 Angora Beach Resort Seferihisar İZMİR Heterjen Katalizörler Sürdürülebilir Teknljiler Yeşil Süreçler 11-14 Eylül 2017 Angra Beach Resrt Seferihisar İZMİR Değerli Sanayicimiz, Türkiye Kataliz Derneği adına, Yeşil ve Sürdürülebilir Teknljiler

Detaylı

IV. Genç Beyinler Yeni Fikirler

IV. Genç Beyinler Yeni Fikirler IV. Genç Beyinler Yeni Fikirler Prje Pazarı ve Bitirme Prjeleri Ortak Sergisi 23 Mayıs 2015, İzmir Uluslararası Fuar Alanı - Kültürpark BİTİRME PROJELERİ SERGİSİ Ege Bölgesi Üniversitelerinin Bilgisayar

Detaylı

URAP DÜNYA ALAN SIRALAMASI BASIN BİLDİRİSİ 12 Haziran 2018 URAP (University Ranking by Academic Performance)

URAP DÜNYA ALAN SIRALAMASI BASIN BİLDİRİSİ 12 Haziran 2018 URAP (University Ranking by Academic Performance) URAP 2017-2018 DÜNYA ALAN SIRALAMASI BASIN BİLDİRİSİ 12 Haziran 2018 URAP (University Ranking by Academic Performance) Son yılarda; tüm dünyada üniversite sıralamaları yakından izlenmektedir. Dünya sıralamalarında;

Detaylı

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ 18.04.2019 2015 2016 2017 2018 1- Kuruma Ait Bilgiler 1- Birim Sayıları 1- Fakülte Sayısı 5 5 5 5 2- Enstitü Sayısı 2 2 2 2 3- Yüksekokul Sayısı - - - 1 4- Meslek Yüksekokulu Sayısı

Detaylı

KAMU İÇ DENETİM PLANI ve PROGRAMI HAZIRLAMA REHBERİ

KAMU İÇ DENETİM PLANI ve PROGRAMI HAZIRLAMA REHBERİ KAMU İÇ DENETİM PLANI ve PROGRAMI HAZIRLAMA REHBERİ I. GİRİŞ Bu rehber, iç denetim birimlerince hazırlanacak iç denetim planı ve prgramının temel esaslarını belirlemek üzere, İç Denetçilerin Çalışma Usul

Detaylı

MÜDEK. Değerlendirme erlendirme ve Akreditasyon Derneği. 1. Genel Kurul Toplantısı 23 Haziran 2007 İstanbul

MÜDEK. Değerlendirme erlendirme ve Akreditasyon Derneği. 1. Genel Kurul Toplantısı 23 Haziran 2007 İstanbul MÜDEK Mühendislik Eğitim E Prgramları Değerlendirme erlendirme ve Akreditasyn Derneği 1. Genel Kurul Tplantısı 23 Haziran 2007 İstanbul SUNUM İÇERİĞİ Mühendislik Eğitim Prgramları Değerlendirme ve Akreditasyn

Detaylı

Başvuru Tarihleri 23 Aralık 2015 13 Ocak 2016 Başvuru Sonuçlarının Açıklanması 18 Ocak 2016 Pazartesi

Başvuru Tarihleri 23 Aralık 2015 13 Ocak 2016 Başvuru Sonuçlarının Açıklanması 18 Ocak 2016 Pazartesi YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ 2015-2016 Akademik Yılı Erasmus+ Prgram Ülkeleri ile Ortak Ülkeler Arasında Persnel Ders Verme Hareketliliği Başvuru İlanı Ülkemiz, 2007-2013 döneminde Avrupa Birliği Eğitim

Detaylı

Demokrasi Kusagi Aylik Bülten, Ekim 2012

Demokrasi Kusagi Aylik Bülten, Ekim 2012 Demkrasi Kusagi Aylik Bülten, Ekim 2012 Değerli meslektaşlarım, Eylül ayı Demkratik Vatandaşlık ve İnsan Hakları Prjesi için ldukça yğun geçti. Gözden geçirilerek yeniden tasarlanan seçmeli ders öğretim

Detaylı

14. BURA (Bogazici University Reunion Association) Boğaziçi Üniversiteliler Derneği Olağan Genel Kurulu Prof. Dr.

14. BURA (Bogazici University Reunion Association) Boğaziçi Üniversiteliler Derneği Olağan Genel Kurulu Prof. Dr. 14. BURA (Bogazici University Reunion Association) Boğaziçi Üniversiteliler Derneği Olağan Genel Kurulu 7-1-2018 Prof. Dr. Mehmed Özkan Boğaziçi Universitesi Kampüs Alanları m2 Güney 267.115 Kuzey 56.680

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ'NE

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ'NE A K PARTİ Sayı: Ar-Ge-81-11-2016/414 25/04/2016 Knu: AK Parti Ar-Ge Başkanlığı 5. Ssyal Bilimler Teşvik Ödülü KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ'NE AK Parti Araştırma

Detaylı

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin Amaçları

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin Amaçları Rehberlik ve Psikljik Danışma Hizmetlerinin Amaçları Psikljik danışma ve rehberlik uygulamalarının amacını rtaya kyabilmek için öncelikle, "kendini gerçekleştirme" (self-actualizing) kavramından hareket

Detaylı

Görevde Yükselme Sınavı Başvuru Kılavuzu 2017 GÖREVDE YÜKSELME SINAVI BAŞVURU KILAVUZU

Görevde Yükselme Sınavı Başvuru Kılavuzu 2017 GÖREVDE YÜKSELME SINAVI BAŞVURU KILAVUZU GÖREVDE YÜKSELME SINAVI BAŞVURU KILAVUZU 2017 E r z i n c a n Ü n i v e r s i t e s i P e r s n e l D a i r e s i B a ş k a n l ı ğ ı Sayfa 0 İ Ç İ N D E K İ L E R İÇERİK SAYFA NUMARASI Açıklamalar 2 Sınav

Detaylı

Merkez de girişimcilere eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunulan bir Kamp sürecini,

Merkez de girişimcilere eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunulan bir Kamp sürecini, ARI Çekirdek İnvasyn Atölyesi prjesi, İTÜ ve ARI Teknkent in yanı sıra tüm ARI Çekirdek İştirakçileri (küçük ve rta ölçekli maddi/manevi destekçiler) ve tüm ARI Çekirdek Ana İştirakçileri (büyük ölçekli

Detaylı

2016-2017. Aday Öğrenci Bilgilendirme Kitapçığı

2016-2017. Aday Öğrenci Bilgilendirme Kitapçığı 2016-2017 Aday Öğrenci Bilgilendirme Kitapçığı FAKÜLTE VE BÖLÜMLER FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Matematik Bölümü Mütercim Tercümanlık Bölümü Psikoloji Bölümü GÜZEL SANATLAR,

Detaylı

"Sivil Havacılık Komisyonu"na Öneriler

Sivil Havacılık Komisyonuna Öneriler 1 Nasıl? 2 3 "Sivil Havacılık Kmisynu"na Öneriler Önerileri Kaynağı: "ihtiyaç" ile değişim/gelişim düşüncesi luşur gelişir, ancak dğru "ihtiyaç" ile ilişkilendirilmiş değişim/gelişim in sürdürülebilirliği

Detaylı

Đsveç. Temel Göstergeler Anayasal Monarşi

Đsveç. Temel Göstergeler Anayasal Monarşi Đsveç Temel Göstergeler 1990 1995 2000 2005 2006 Yönetim Şekli Anayasal Mnarşi Nüfus (OECD MSTI (2007/2)) 8.559.000 8.827.000 8.872.000 9.030.000 9.081.000 GSYĐH (milyn cari SAGP $, OECD MSTI (2007/2))

Detaylı

DÜNYA BİLİM ALANI VE GENEL SIRALAMALARINDA TÜRK ÜNİVERSİTELERİ 23 TEMMUZ 2018

DÜNYA BİLİM ALANI VE GENEL SIRALAMALARINDA TÜRK ÜNİVERSİTELERİ 23 TEMMUZ 2018 DÜNYA BİLİM ALANI VE GENEL SIRALAMALARINDA TÜRK ÜNİVERSİTELERİ 23 TEMMUZ 2018 URAP Araştırma Laboratuvarı 2009 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitüsü bünyesinde kurulmuştur. URAP'ın

Detaylı

Aday Öğrenci Bilgilendirme Kitapçığı

Aday Öğrenci Bilgilendirme Kitapçığı 20162017 Aday Öğrenci Bilgilendirme Kitapçığı FAKÜLTE VE BÖLÜMLER FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Matematik Bölümü Mütercim Tercümanlık Bölümü Psikoloji Bölümü GÜZEL SANATLAR, TASARIM

Detaylı

Değerlendirme erlendirme Süreci: S

Değerlendirme erlendirme Süreci: S Değerlendirme erlendirme Süreci: S Değerlendirici erlendirici Bilgileri MÜDEK Prgram Değerlendiricileri erlendiricileri Eğitim E Sunum İçeriği Değerlendiricilerin Yükümlülükleri Değerlendirme Süreci Evreleri

Detaylı

İnsan Kaynakları Yönetimine İş Süreçleri Yaklaşımı

İnsan Kaynakları Yönetimine İş Süreçleri Yaklaşımı İnsan Kaynakları Yönetimine İş Süreçleri Yaklaşımı Giriş Hatırlanacağı gibi 1980 ler tmasyn dönemiydi. Üretimde rbt kullanımı özellikle Batı ülkelerinde çk yaygındı. 1990 larda ise Tplam Kalite Yönetimi

Detaylı

2013 YILI PERFORMANS PROGRAMI

2013 YILI PERFORMANS PROGRAMI 2013 YILI PERFORMANS PROGRAMI 2013 YILI PERFORMANS PROGRAMI 2013 PERFORMANS PROGRAMI 1 BAKAN SUNUŞU Medeniyetin simgesi lan su, günümüze kadar sadece miktar larak değerlendirilmiş lup, kalite açısından

Detaylı

MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları. MÜDEK Eğitim Çalıştayı 12 Mayıs 2018, İstanbul

MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları. MÜDEK Eğitim Çalıştayı 12 Mayıs 2018, İstanbul MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları MÜDEK Eğitim Çalıştayı 12 Mayıs 2018, İstanbul Sunum İçeriği Değerlendirme Sürecinin Üç Evresi Ziyaret Öncesi Evresi Başvuru Aşaması Özdeğerlendirme Rapru Teslimi

Detaylı

2015-2016 Erasmus+ Konsorsiyumu Staj Hareketliliği Başvuru İlanı

2015-2016 Erasmus+ Konsorsiyumu Staj Hareketliliği Başvuru İlanı 2015-2016 Erasmus+ Knsrsiyumu Staj Hareketliliği Başvuru İlanı Değerli Öğrencilerimiz, Erasmus+ Prgramı kapsamında, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Krdinatörlüğü nde TÜMSİAD, Hitit Üniversitesi ve Kastamnu

Detaylı

MÜDEK. 11. MDK Toplantısı 2-3 Aralık 2005 Anadolu Üniversitesi, Eskişehir

MÜDEK. 11. MDK Toplantısı 2-3 Aralık 2005 Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Mühendislik Değerlendirme erlendirme Kurulu 11. MDK Tplantısı 2-3 Aralık 2005 Anadlu Üniversitesi, Eskişehir 2 Mühendislik Dekanları Knseyi 11. Tplantısı 2-3 Aralık 2005, Anadlu Üniversitesi, Eskişehir

Detaylı

MÜDEK Program Değerlendiricileri Eğitim Çalıştayı 03-04 Ekim 2015, Ankara

MÜDEK Program Değerlendiricileri Eğitim Çalıştayı 03-04 Ekim 2015, Ankara MÜDEK ve Akreditasyn Süreci Özeti MÜDEK Prgram Değerlendiricileri Eğitim Çalıştayı 03-04 Ekim 2015, Ankara Sunum İçeriği MÜDEK - Kuruluş, Temel Özellikler, Yapı Değerlendirme ve Akreditasyn Süreci Özeti

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı ve Soyadı: CEM DOĞAN. 2. Doğum Tarihi: Unvanı: DOÇENT. 4. Öğrenim Durumu: Sanatlar Üniversitesi. Sanatlar Üniversitesi

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı ve Soyadı: CEM DOĞAN. 2. Doğum Tarihi: Unvanı: DOÇENT. 4. Öğrenim Durumu: Sanatlar Üniversitesi. Sanatlar Üniversitesi ÖZGEÇMİŞ 1. Adı ve Soyadı: CEM DOĞAN 2. Doğum Tarihi: 07.04.1967 3. Unvanı: DOÇENT 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Sanatta Yeterlik İÇ MİMARLIK Yüksek Lisans İÇ MİMARLIK Lisans İÇ MİMARLIK 5. Akademik Ünvanlar

Detaylı

Dünya Sıralamalarında Türk Üniversiteleri Erhan Erkut, Eylül 2017

Dünya Sıralamalarında Türk Üniversiteleri Erhan Erkut, Eylül 2017 Dünya Sıralamalarında Türk Üniversiteleri Erhan Erkut, Eylül 2017 Times Higher Education ın (THE) dünya üniversiteleri sıralamalarında ilk 200 e, 2015 te Türkiye den 4 üniversite girmişti. Son sıralamada

Detaylı

URAP Dünya Sıralaması Basın Açıklaması

URAP Dünya Sıralaması Basın Açıklaması URAP 2016-2017 Dünya Sıralaması Basın Açıklaması 14 Ekim 2016 Giriş İlki 2003 tarihinde yayınlanan dünya üniversite sıralamaları aralarında akademisyenlerin, üniversite idarecilerinin, basın mensuplarının,

Detaylı

Doğrudan Havacılık - Uzay İlişkili Yükseköğretimde 2016 Yılı (Öğretim, Öğretim Kurumları & Öğretim Kontenjanları)

Doğrudan Havacılık - Uzay İlişkili Yükseköğretimde 2016 Yılı (Öğretim, Öğretim Kurumları & Öğretim Kontenjanları) Dğrudan Havacılık - Uzay İlişkili Yükseköğretimde 2016 Yılı (Öğretim, Öğretim Kurumları & Öğretim Kntenjanları) Can EREL 1 Uçak Mühendisi can.erel@canerel.cm.tr Dğrudan havacılık ve uzay alanları sayesinde

Detaylı

BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR Yrd. Doç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY

BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR Yrd. Doç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR 2016 Yrd. Dç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY 3. HAFTA: PLANLAMA Yazılım geliştirme sürecinin ilk aşaması, planlama aşamasıdır. Başarılı bir prje geliştirebilmek için prjenin

Detaylı

Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Bölümü Tanışma ve Tanıtım Toplantısı

Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Bölümü Tanışma ve Tanıtım Toplantısı Gazi Üniversitesi Teknlji Fakültesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Bölümü Tanışma ve Tanıtım Tplantısı 16.07.2017 1 SUNU İÇERİĞİ (1) Bölümüm Amacı (2) Tarihçesi ve Genel Yeri (3) Eğitim Durumu (a) Akademik

Detaylı

MÜDEK ve Akreditasyon SüreciS Özeti. MÜDEK Eğitim Çalıştayı 16 Mayıs 2015, İstanbul

MÜDEK ve Akreditasyon SüreciS Özeti. MÜDEK Eğitim Çalıştayı 16 Mayıs 2015, İstanbul MÜDEK ve Akreditasyn SüreciS Özeti MÜDEK Eğitim Çalıştayı 16 Mayıs 2015, İstanbul Sunum İçeriği MÜDEK - Kuruluş, Temel Özellikler, Yapı Değerlendirme ve Akreditasyn Süreci Özeti Değerlendirme Bulguları

Detaylı

T. C. Y E D Đ T E P E Ü N Đ V E R S Đ T E S Đ R E K T Ö R Y A R D I M C I L I Ğ I EUA KURUMSAL DEĞERLENDĐRME PROGRAMI

T. C. Y E D Đ T E P E Ü N Đ V E R S Đ T E S Đ R E K T Ö R Y A R D I M C I L I Ğ I EUA KURUMSAL DEĞERLENDĐRME PROGRAMI T. C. Y E D Đ T E P E Ü N Đ V E R S Đ T E S Đ R E K T Ö R Y A R D I M C I L I Ğ I EUA KURUMSAL DEĞERLENDĐRME PROGRAMI EUA Kurumsal Değerlendirme Prgramı EUA: Eurpean Universities Assciatin Avrupa Üniversiteler

Detaylı

ODTÜ Kütüphanesi Performans Bütçeleme Projesi ve Toplam Kalite Çalışmaları

ODTÜ Kütüphanesi Performans Bütçeleme Projesi ve Toplam Kalite Çalışmaları ODTÜ Kütüphanesi Perfrmans Bütçeleme Prjesi ve Tplam Kalite Çalışmaları Bülent Karasözen ve Ebru Gürbüz ODTÜ Kütüphane ve Dkümantasyn Daire Başkanlığı Üniversitedeki araştırmaların ve eğitimin en önemli

Detaylı

Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi

Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Uluslararası Rekabetçi Olmak Uluslararası rekabetçi endüstriler, rekabetçi üstünlük yaratmak ve sürdürülebilir kılmak için firmalarının yeterli

Detaylı

Duyuru. Başvuru şartları

Duyuru. Başvuru şartları Duyuru Mevlana Değişim Programı, yurtiçinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurtdışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimini gerçekleştirmeyi amaçlayan

Detaylı

TÜRKİYE VE DÜNYA YUVARLAK ODUN VE ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİNİN ÜRETİM, DIŞ TİCARET VE EKONOMİK POTANSİYEL ANALİZİ

TÜRKİYE VE DÜNYA YUVARLAK ODUN VE ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİNİN ÜRETİM, DIŞ TİCARET VE EKONOMİK POTANSİYEL ANALİZİ Bartın Orman Fakültesi Dergisi 2011, Cilt: 13, Sayı: 20, 1-9 ISSN: 1302-0943 EISSN: 1308-5875 TÜRKİYE VE DÜNYA YUVARLAK ODUN VE ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİNİN ÜRETİM, DIŞ TİCARET VE EKONOMİK POTANSİYEL ANALİZİ

Detaylı

MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları. MÜDEK Eğitim Çalıştayı 13 Mayıs 2017, İstanbul

MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları. MÜDEK Eğitim Çalıştayı 13 Mayıs 2017, İstanbul MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları MÜDEK Eğitim Çalıştayı 13 Mayıs 2017, İstanbul Sunum İçeriği Değerlendirme Sürecinin Üç Evresi Ziyaret Öncesi Evresi Başvuru Aşaması Özdeğerlendirme Rapru Teslimi

Detaylı

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ 3. NESİL ÜNİVERSİTE. Prof. Dr. Tamer ŞANLIDAĞ Rektör Yardımcısı

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ 3. NESİL ÜNİVERSİTE. Prof. Dr. Tamer ŞANLIDAĞ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tamer ŞANLIDAĞ Rektör Yardımcısı EĞİTİM AR-GE / İNOVASYON TOPLUMU DÖNÜŞTÜRME Süregelen birikimi ve yükseköğretimde oluşturduğu kültürüne dayanarak yaptığı bütün eylemlerinde bilimsel akıl, bilimsel

Detaylı

Görevde Yükselme Eğitimi Başvuru Kılavuzu 2010 GÖREVDE YÜKSELME EĞİTİMİ BAŞVURU KILAVUZU

Görevde Yükselme Eğitimi Başvuru Kılavuzu 2010 GÖREVDE YÜKSELME EĞİTİMİ BAŞVURU KILAVUZU GÖREVDE YÜKSELME EĞİTİMİ BAŞVURU KILAVUZU 2010-2011 E r z i n c a n Ü n i v e r s i t e s i P e r s n e l D a i r e s i B a ş k a n l ı ğ ı Sayfa 0 İÇİNDEKİLER İçerik Sayfa Numarası Açıklamalar 2 Başvuru

Detaylı

MÜDEK ve Akreditasyon SüreciS Özeti. MÜDEK Program Değerlendiricileri Eğitim Çalıştayı Ocak 2014, İstanbul

MÜDEK ve Akreditasyon SüreciS Özeti. MÜDEK Program Değerlendiricileri Eğitim Çalıştayı Ocak 2014, İstanbul MÜDEK ve Akreditasyn SüreciS Özeti MÜDEK Prgram Değerlendiricileri Eğitim 25-26 Ocak 2014, İstanbul Sunum İçeriği MÜDEK - Kuruluş, Temel Özellikler, Yapı Değerlendirme ve Akreditasyn Süreci Özeti Değerlendirme

Detaylı

65.IFMSA Mart Genel Kurulu Tıp Eğitimi Çalışma Kolu Ayrılmış Oturum Raporları 1.GÜN

65.IFMSA Mart Genel Kurulu Tıp Eğitimi Çalışma Kolu Ayrılmış Oturum Raporları 1.GÜN 65.IFMSA Mart Genel Kurulu Tıp Eğitimi Çalışma Klu Ayrılmış Oturum Raprları 1.GÜN Tarih : 03.03.2016 Raprtörler : Cemre Çelebi Ömer Gürlek Açılış-Tanışma IFMSA/SCOME Tanıtımı Müfredat Dışı Eğitim (Nn-Frmal

Detaylı

NÜKLEER ENERJİ MÜHENDİSİ

NÜKLEER ENERJİ MÜHENDİSİ TANIM Atom çekirdeğinin çeşitli süreçler sonunda parçalanması ile ilgili enerjinin kontrollü ve güvenli bir şekilde elde edilmesi ve ilgili teknolojilerin geliştirilmesi için gerekli tasarım, işletme ve

Detaylı