MİKROBİYOLOJİDE KULLANILAN ALET VE MALZEMELER MİKROSKOBUN KULLANILIŞI DEZENFEKSİYON STERİLİZASYON

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MİKROBİYOLOJİDE KULLANILAN ALET VE MALZEMELER MİKROSKOBUN KULLANILIŞI DEZENFEKSİYON STERİLİZASYON"

Transkript

1 MİKROBİYOLOJİDE KULLANILAN ALET VE MALZEMELER MİKROSKOBUN KULLANILIŞI DEZENFEKSİYON STERİLİZASYON Dr. Müjde Eryılmaz

2 MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARINDA KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 1.) CAM MALZEMELER: Petri Kutusu: Petri kutusu; birbirinin içine girebilen iki parçadan oluşmaktadır. Cam veya plastikten yapılmış olabilir. Uygun yöntemlerle steril edildikten sonra, içine steril katı besiyeri dökülerek mikroorganizmaların inkübasyonunda kullanılır yılında ilk kez PETRİ tarafından tanımlandığı için bu ad ile anılır.

3 Tüpler: Farklı boy ve çapta, bir ucu açık, cam veya plastikten yapılmış silindir şeklindeki malzemedir. İçlerine sıvı besiyeri veya çeşitli solüsyonlar konularak kullanılabilir. Kullanım amacına göre çok çeşitli tipleri vardır. Deney Tüpleri (15x160 mm.-20x200 mm.) Seroloji Tüpleri Aglütinasyon Tüpü (10x120 mm.) Kahn Tüpü (8x120 mm.) Hemoliz Tüpü (5x100 mm.) Santrifüj Tüpleri

4 Balon: Alt kısmı balon, üst kısmı silindir şeklindedir. Besiyeri veya çeşitli solüsyonların hazırlanmasında, sterilizasyonunda ve saklanmasında kullanılır ( ml) Erlenmayer: Kısa silindir şeklinde boynu, koni şeklinde vücudu, geniş ve düz tabanı bulunan, çeşitli hacimlerde cam malzemedir. Besiyeri veya çeşitli solüsyonların hazırlanmasında, sterilizasyonunda ve saklanmasında kullanılır ( ml)

5 Beherglas: Silindir şeklindeki düz cam malzemedir. Değişik hacimlerde olup, çeşitli amaçlar için kullanılır ( ml) Mezür: Çeşitli boyutlarda ve hacimde, silindir şeklinde, üzeri dereceli malzemedir. Sıvı madde ölçmek için kullanılır. ( ml.) Balon joje: Çeşitli hacimlerde ve boyutlarda olabilen, alt kısmı balon, üst kısmı silindir şeklindeki boğazında hacim çizgisi bulunan cam malzemedir. Çözelti hazırlanmasında kullanılır. ( ml.)

6 Roux şişesi: Doku kültürü hazırlamak amacıyla, virolojide kullanılır. ( ml) Pipet: Belli miktardaki sıvıyı, istenilen yere aktarmak için kullanılan, üzeri dereceli, ince, uzun, silindir şeklindeki cam malzemedir. Ağız kısmından emilerek sıvı materyal pipet içine alınır, ölçülür ve istenilen yere aktarılır. (0,1-0,2-0, ml) Pastör Pipeti: Az miktardaki sıvının aktarımı için kullanılan, uç kısmı oldukça ince, boru şeklinde olan, derecesiz cam malzemedir.

7 Lam: Objenin; direkt veya boyalı olarak, mikroskopta incelenmesi için preparat hazırlanırken kullanılan, dikdörtgen şeklindeki cam malzemedir. Lamel: Objenin mikroskobik olarak incelenmesinde lam üzerine kapatılarak kullanılan, çok ince camdan yapılmış, genellikle kare şeklindeki cam malzemedir. Desikatör: Mikrobiyolojide anaerobik özellikteki mikroorganizmaların inkübasyonunda %5-10 CO2 li ortamı sağlamak için kullanılan, kapaklı, cam malzemedir.

8 2.) EKİM İÇİN KULLANILAN MALZEMELER: Öze: Platin ve okside olmayan tel malzemeden hazırlanan halka şeklinde kıvrılmış bir uç kısmı bulunan, sıvı veya katı besiyerlerine materyal ve mikroorganizmaların ekilmesinde kullanılan malzemedir. İğne Öze: Platin ve okside olmayan tel malzemeden hazırlanan iğne şeklindeki bir uç kısmı bulunan ve bunun bağlandığı sap kısmından oluşan malzemedir. Özellikle tek koloniden örnek alıp, sıvı veya katı besiyerine ekim ve batırma kültür yapmak için kullanılır.

9 Eküvyon: Uç kısmına hidrofil pamuk veya dakron sarılmış olan, ince çubuk şeklindeki malzemedir. Vücudun çeşitli bölgelerinden, incelenmek amacıyla örnek almak için ve ekim yapmak için kullanılır. 3.) STERİLİZASYON İÇİN KULLANILAN MALZEMELER: Otoklav: Basınçlı buharla sterilizasyonda kullanılan, büyük iç içe iki kazan şeklindeki alettir. Elektrikle veya gazla çalışan ısıtıcı sistemi ve kapağı buhar sızdırmayacak şekilde kapanan kazan kısmından oluşur. Üzerinde basınç (manometre) ve ısı göstergesi (termometre), alt kısmında da buhar boşaltma vanası bulunur.

10 Pastör Fırını: Kuru sıcak hava ile sterilizasyonda kullanılan, fırın şeklindeki alettir. Yüksek ısıda bozulmayan malzemelerin sterilizasyonunda kullanılır. Cam malzemeler C de 3 saat, C de 2 saat ya da C de 1 saat tutularak kuru ısı ile sterilize edilir. UV. Lambası: Ultraviyole ışınlarıyla sterilizasyonda kullanılan lamba sistemidir. Genellikle yüzeylerin ve havanın sterilizasyonunda kullanılır. Sterilizasyon 253,7 nm dalga boyundaki U.V. ışınları ile gerçekleştirilir.

11 Filtreler: Isı, kimyasallar ve ışınlarla steril edilemeyen çözeltilerin, sıvıların ve besiyerlerinin sterilizasyonunda kullanılır. Günümüzde en çok selüloz nitrat ve selüloz asetattan yapılmış kollodyon membran filtreler kullanılır. 0,45 µm açıklıklı olanlar bakterileri tutar. 0,22 µm açıklıklı olanlar virüsleri tutar.

12 4.) KULLANILAN DİĞER ALET VE MALZEMELER Etüv (İnkübatör): Isı kaybını önleyecek şekilde üretilmiş, belli ısı derecesini uzun süre koruyarak, mikroorganizmaların üretilmeleri için uygun ortamı sağlayan fırın benzeri araçtır. Benmari (Su Banyosu): Paslanmaz çelikten imal edilmiş, içindeki suyu istenilen ısı derecesinde tutan, elektrik enerjisi veya hava gazı ile çalışan alettir. Çalkalamalı olanları da vardır. Sürekli sabit ısıda tutma işleminde kullanılır. Buzdolabı: Besiyerleri ve mikroorganizma kültürlerinin daha uzun süre taze kalmasını sağlar.

13 Santrifüj: Tüp içerisinde bulunan sıvı maddeleri, istenilen devirlerde çevirerek, içerisinde bulunan çeşitli partikülleri tüpün dibinde çökeltmeye yarayan alettir. Santrifüj kullanılarak, yoğunluk farkından dolayı solüsyonlardaki farklı birimler birbirinden ayrılır. Örneğin; solüsyonda bakteri varsa merkez kaç kuvvetinin etkisi ile bakteriler yoğunlukları nedeniyle dibe çökerek sıvıdan ayrılır. Yüksek devirli soğutmalı santrifüjlerin yanı sıra masa üstü tipte küçük santrifüjler laboratuvarlarda yaygın olarak kullanılmaktadır

14 Mikropipet (Otomatik Pipet): Çok küçük hacimlerdeki sıvıların aktarımında kullanılan aletlerdir. Mikropipetlerin değişik hacimler için kullanılan farklı renklerde uçları vardır. Anaerobik Jar: Anaerobik mikroorganizmaların inkübasyonunda uygun CO2 li ortamı sağlamak için kullanılan kavanoz benzeri aletlerdir. Terazi: Laboratuvarlarda gerekli kimyasalların, besiyerlerinin v.b. tartımında kullanılan alettir. Laboratuvarda kullanılan terazilerin kaba, hassas tipleri vardır.

15 ph Metre: Besiyerleri ve çözeltilerin ph larını ölçmekte kullanılır. Cam Kalemi: Cam malzeme üzerine yazı yazmada kullanılan, ısıya dayanıklı, değişik renk ve kalınlıklardaki kalemlerdir. Yukarıdaki malzemeler dışında mikrobiyoloji laboratuvarında; parafilm, ambalaj kağıdı, ip ve pamuk gibi malzemeler kullanılır.

16 MİKROSKOP Çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük cisimleri incelemek amacıyla, mercek dizisi ve mekanik kombinasyon yoluyla geliştirilmiş bir araçtır. Mikroskopların Yapısı Tüm mikroskoplar genel olarak iki kısımdan oluşur. 1.) Mekanik Kısım 2.) Aydınlatma Sistemi 3.) Optik Kısım

17 1.Mekanik Kısım: Mikroskobun optik kısmının dengeli çalışmasını sağlayan, ana gövde (mikroskop ayağı, mikroskop gövdesi (kolu), mikroskop tablası, şaryo, mikroskop tüpü, objektif taşıyıcı (revolver)) ve görüntü ayarlarının yapıldığı parçalardan (makrovida, mikrovida) oluşur. Mekanik kısmın temel görevi; optik birimlerin aynı eksen üzerinde birbirleri ile uyumlu olarak çalışmasını sağlamaktır.

18 Mikroskop Ayağı: Mikroskobun dik olarak dengede durmasını sağlamak amacıyla zeminle temas eden kısımdır. Mikroskop Gövdesi (Kolu): Mikroskobun tüm parçalarını üzerinde taşıyan ve mikroskobun tutularak taşınmasında kullanılan bölümdür. Mikroskop Tablası: Objektif ile ışık kaynağı arasında yer alır. Preparatın üzerine yerleştirildiği, ortası delik kısımdır. Işık kaynağından gelen ışık, bu delikten ve preparattan geçerek objektife ulaşır.

19 Şaryo: Preparatın mikroskop tablası üzerinde, sağa-sola ve ileri-geri yer değiştirerek, değişik alanlarının incelenmesini sağlayan düzenektir. Preparat, şaryonun vidaları sayesinde istenilen yönde milimetrik olarak hareket ettirilebilir. Mikroskop Tüpü: Uzunluğu belirli (genellikle 160 mm.) boru şeklinde bir parçadır. Üst ucuna oküler(ler) (monoküler veya binoküler), alt ucuna ise revolver üzerinde objektifler takılır. Revolver (Objektif Taşıyıcı): Mikroskop tüpünün alt ucuna takılı, her iki yönde de sınırsız dönebilen, üzerine objektifler takılı olan kısımdır.

20 Makrovida: Net görüntü için, mikroskop tüpünü ya da mikroskop tablasını, görüş ekseni boyunca hareket ettirerek preparat ile objektif arasındaki uzaklığı ayarlayan hareket mekanizmasının kaba ayar koludur. Mikrovida: Preparat ile objektif arasındaki uzaklığı, milimetrenin onda biri ya da yüzde biri kadar yaklaşıp uzaklaştırarak ayarlayan hareket mekanizmasının ince ayar koludur.

21 2. Aydınlatma Sistemi: İncelenmek istenen preparatın, uygun biçimde aydınlatılmasını sağlayan aydınlatma düzeneği (kondansatör) ile diyafram, ayna ve ışık kaynağından oluşur. Kondansatör: Işık kaynağından gelen ışınları toplayıp, optik sisteme yoğun olarak ileten mercek sistemidir. Diyafram: Gelen ışığın miktarını ayarlayan bir sistemdir. Birbiri üzerinde kayarak hareket eden ay şeklindeki ince plaklardan oluşmuştur.

22 Ayna: Işık kaynağından aldığı ışığı, kondansatöre iletir. Bir yüzü düz, diğer yüzü iç bükeydir. Işık Kaynağı: Mikroskobun ayak kısmı üzerine monte edilmiş bir lambadan oluşur. Ancak eski tip mikroskoplarda ışık kaynağı mikroskop üzerinde bulunmaz. Mikroskop dışındaki bir ışık kaynağından faydalanılır.

23 3. Optik Kısımlar: Objektifler: İlk büyütmenin gerçekleştiği kısımdır. Mikroskop tüpünün alt kısmında bulunan revolver adı verilen döner sisteme bağlanmışlardır. Cismi büyüterek ters görüntü sağlar. Genellikle 10 luk, 40 lık ve 100 lük objektifler bulunur. 10 luk ve 40 lık objektifler genellikle parazit ve mantar incelenmesinde, 100 lük objektif ise bakterilerin incelenmesinde kullanılır.

24 100 lük objektif ile inceleme yapılırken; lam ile objektif arasına kırma indeksi camın kırma indeksine yakın olan bir madde konur. Bu amaçla genellikle sedir yağı kullanılır. Okülerler: Mikroskop tüpünün üst kısmında bulunur. Objektiflerin oluşturduğu ters görüntüyü daha da büyüterek, gerçek görüntüye dönüştürür ve göze ulaştırır. Genelde monoküler mikroskoplarda 10 luk okülerler kullanılır. Mikroskobun büyütme gücü, objektif ile okülerin büyütme gücünün çarpımına eşittir.

25 Mikroskop Kullanımı: Boyasız Preparat İnceleme: Protozoon trofozoitleri ve kistleri, helmint yumurtaları, mikolojik preparatlar ve hareket muayenesi boyasız olarak incelenir. Boyasız preparat incelenirken; çukur ayna kullanılır. Kondansatör aşağı konumda, diyafram yarı açık olmalıdır. Preparat şaryo üzerine yerleştirildikten sonra önce 10 luk objektif kullanılarak makrovida ile görüntü ayarlanır. Daha ayrıntılı görüntü için 40 lık objektif kullanılır.

26 Mikroskop Kullanımı: Boyalı Preparat İnceleme: Bakteriler gibi çok küçük mikroorganizmalar mikroskopta boyalı preparat hazırlanarak incelenir. Boyalı preparat incelenirken; düz ayna kullanılır. Kondansatör yukarı konumda, diyafram tam açık olmalıdır. Preparat şaryo üzerine yerleştirildikten sonra önce 40 lık objektif kullanılarak makrovida ile görüntü ayarlanır. Daha sonra preparat üzerine immersiyon yağı dökülerek, ayrıntılı görüntü için 100 lük objektif kullanılır.

27 Mikroskop Kullanımından Sonra Yapılacaklar: İncelenen preparat saklanmayacaksa, dezenfektan içeren atık kabına atılır. Kullanılan 100 lük objektif üzerine %70 lik alkol dökülmüş mermerşahi ile dikkatlice silinerek temizlenir. Mikroskopun fişi çekilerek, üzerine örtüsü örtülür.!!! Mikroskop kullanıldıktan sonra mutlaka 100 lük objektif temizlenmelidir. Aksi halde immersiyon yağı objektifin merceği üzerinde kurur ve daha sonra temizlenirken objektifin merceği zarar görür.

28 STERİLİZASYON VE STERİLİZASYON YÖNTEMLERİ Sterilizasyon: Bir madde veya cisimde bulunan bütün canlı mikroorganizmaların vejetatif veya spor formlarının öldürülmesi, inaktive edilmesi veya ortamdan uzaklaştırılması işlemidir. Sterilizasyon işlemi fiziksel ya da kimyasal metotlarla gerçekleştirilir. Sterilizasyon işlemine en dayanıklı formlar; sporlardır.

29 Dezenfeksiyon: Bir cismin veya maddenin patojen mikroorganizmalardan arındırılması işlemidir. Yani cisimde bulunan patojen mikroorganizmaların öldürülmesi veya üremelerinin durdurulması işlemidir. Antisepsi: Özellikle vücudun yüzeysel doku (deri, mukoza...) ve lezyonlarında (yara vb.) bulunan patojen mikroorganizmaların kimyasal maddeler kullanılarak öldürülmesi için yapılan işlemdir. Dezenfektan: Dezenfeksiyon işleminde kullanılan maddelere dezenfektan denir. Cansız maddelere uygulanır.

30 Antiseptik: Vücut ve doku ile ilgili uygulamalarda antisepsi işlemi için kullanılan maddelere antiseptik denir. Hijyenik Maddeler: Hijyenik maddeler, mikroorganizma sayısını halk sağlığı standartlarınca emniyetli kabul edilen düzeylere düşürürler. Örneğin; deterjanlar. Bakterisit: Bakteriler üzerine öldürücü etkinlik gösteren maddelere bakterisit maddeler denir. Bakteriostatik: Bakteriler üzerine üremeyi durdurucu etki yapan maddelere bakteriostatik maddeler denir.

31 STERİLİZASYON ISI İLE STR. SÜZME İLE STR. KİMYASAL MADDELERLE IŞINLARLA STR. STR. NEMLİ ISI İLE STR. KURU SICAK HAVA İLE STR. YAKMA VE ALEVDEN GEÇİRME İLE STR. BUHARLA STR. BASINÇLI BUHARLA BASINÇSIZ BUHARLA SICAK SU İLE STR. KAYNATMA TİNDALİZASYON

YTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Çevre Mikrobiyolojisi 1 Laboratuarı

YTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Çevre Mikrobiyolojisi 1 Laboratuarı UYGULAMA 1- MİKROBİYOLOJİDE KULLANILAN MALZEME VE CİHAZLAR 1. İnkübatör (Bakteriyolojik Etüv) Mikroorganizmalar kültür ortamlarına ekildikten sonra çoğalmalarını temini için, muayyen bir ısı derecesinde

Detaylı

3. ÇEVRE MİKROBİYOLOJİSİ LABORATUARINDA KULLANILAN CİHAZLAR VE MALZEMELER

3. ÇEVRE MİKROBİYOLOJİSİ LABORATUARINDA KULLANILAN CİHAZLAR VE MALZEMELER 3. ÇEVRE MİKROBİYOLOJİSİ LABORATUARINDA KULLANILAN CİHAZLAR VE MALZEMELER Bu kısımda mikrobiyoloji laboratuarı çalışmalarında kullanılan çeşitli cam malzeme, alet ve cihazların özellikleri kısaca anlatılacaktır

Detaylı

IĞDIR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU MEVCUT LABORATUVAR OLANAKLARI

IĞDIR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU MEVCUT LABORATUVAR OLANAKLARI IĞDIR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU MEVCUT LABORATUVAR OLANAKLARI Iğdır Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda kurulan Teknoloji sınıfında; Bebek maketi pediatrik bakım,

Detaylı

STERİLİZASYON. Sterilizasyon Yöntemleri. Sterilizasyonu Etkileyen Faktörler

STERİLİZASYON. Sterilizasyon Yöntemleri. Sterilizasyonu Etkileyen Faktörler STERİLİZASYON Tüm canlı mikroorganizmaların tam olarak uzaklaştırılması veya öldürülmesi işlemidir. Türk Gıda Kodeksi Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş Sütleri Tebliği ne göre sterilizasyon; oda sıcaklığında

Detaylı

2. HAFTA MİKROSKOPLAR

2. HAFTA MİKROSKOPLAR 2. HAFTA MİKROSKOPLAR MİKROSKOPLAR Hücreler çok küçük olduğundan (3-200 µm) mikroskop kullanılması zorunludur. Soğan zarı, parmak arası zarlar gibi çok ince yapılar, kesit almadan ve mikroskopsuz incelenebilir.

Detaylı

STERİLİZASYON ALETLERİ

STERİLİZASYON ALETLERİ STERİLİZASYON ALETLERİ 1. Otoklav: Doymuş basınçlı su buharı ile 100 C 'nin üstünde çalışan bir sterilizasyon aletidir. Genellikle yüksek ısıya dayanıklı maddelerin sterilizasyonunda kullanılır. Örneğin:

Detaylı

YTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Çevre Mikrobiyolojisi 1 Laboratuarı

YTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Çevre Mikrobiyolojisi 1 Laboratuarı UYGULAMA 2- CAM MALZEMELERİN TEMİZLENMESİ VE STERİLİZASYON Bir mikroorganizmanın teşhisi ancak saf kültür halinde üretilmesi ile mümkündür. Bu da, besi yeri cam eşya ve diğer aletlerle aseptik şartlarda

Detaylı

2. MİKROORGANİZMALARIN KONTROLÜNÜN ÖNEMİ VE STERİLİZASYON

2. MİKROORGANİZMALARIN KONTROLÜNÜN ÖNEMİ VE STERİLİZASYON 2. MİKROORGANİZMALARIN KONTROLÜNÜN ÖNEMİ VE STERİLİZASYON Bir ülkenin insanlarının sağlık durumunu, büyük ölçüde o ülkenin mikrobial topluluklarının etkili bir şekilde kontrol edebilmeleri ile tayin edilir.

Detaylı

I. Histoloji nedir? II. Niçin Histoloji öğreniyoruz? III. Histolojik inceleme nasıl yapılır?

I. Histoloji nedir? II. Niçin Histoloji öğreniyoruz? III. Histolojik inceleme nasıl yapılır? Histolojiye Giriş I. Histoloji nedir? II. Niçin Histoloji öğreniyoruz? III. Histolojik inceleme nasıl yapılır? Histology (Eski Yunanca,Grekçe ): /histo- doku /logia- bilim Histoloji DOKU BİLİMİ demektir

Detaylı

DEZENFEKTANLARA DİRENÇ TANIMLAR TANIMLAR STERİLİZASYON YAPMADAN TEMİZLİK YAPABİLİRSİNİZ TEMİZLİK YAPMADAN STERİLİZASYON YAPAMAZSINIZ DEZENFEKSİYON:

DEZENFEKTANLARA DİRENÇ TANIMLAR TANIMLAR STERİLİZASYON YAPMADAN TEMİZLİK YAPABİLİRSİNİZ TEMİZLİK YAPMADAN STERİLİZASYON YAPAMAZSINIZ DEZENFEKSİYON: Hidrojen peroksit sterilizasyon DEZENFEKSİYON EL ANTİSEPSİSİ iyod formaldehit gluteraldehit Perasetik asit fenol Çamaşır suyu Etilen oksit klor zefiran alkol ozon ppm Dr. Melda SINIRTAŞ TANIMLAR Hipokrat

Detaylı

Mikroskop ayağı Genellikle ağır ve iyi denge sağlayacak nal şeklinde olup, mikroskobun bütün ağırlığını taşıyan kısmıdır.

Mikroskop ayağı Genellikle ağır ve iyi denge sağlayacak nal şeklinde olup, mikroskobun bütün ağırlığını taşıyan kısmıdır. MİKROSKOP KULLANIM FÖYÜ Bugünkü mikroskobun temellerini 17. asırda Hollandalı Anton Van Leeuwenhoek ve İngiliz Robert Hooke atmışlardır. Oküler Gövde Kolu Hareketli Revolver Kaba Ayar İnce Ayar Alt Kaide

Detaylı

STERİLİZASYON DERSİ 4. HAFTA DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. KADRİ KULUALP

STERİLİZASYON DERSİ 4. HAFTA DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. KADRİ KULUALP STERİLİZASYON DERSİ 4. HAFTA DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. KADRİ KULUALP STERİLİZASYON YÖNTEMLERİ SÜZME YÖNTEMİ FİLTRASYON İLE STERİLİZASYON Süzme mekanizmalarına göre; a) Absorbsiyonla mikroorganizmaları

Detaylı

UYGULAMA 3- MİKROSKOP KULLANIMI

UYGULAMA 3- MİKROSKOP KULLANIMI UYGULAMA 3- MİKROSKOP KULLANIMI 1. MİKROSKOP Bakteriler çok küçük olduklarından çıplak gözle görülmezler. Görülebilmeleri için, çok fazla büyütülmeleri lazımdır. Bu büyütmeyi bize temin eden mikroskop,

Detaylı

DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I HÜCRE BİLİMLERİ 2 KOMİTESİ MİKROSKOP ÇEŞİTLERİ ÇALIŞMA PRENSİPLERİ. Doç.Dr. Engin DEVECİ MİKROSKOP KULLANIMI

DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I HÜCRE BİLİMLERİ 2 KOMİTESİ MİKROSKOP ÇEŞİTLERİ ÇALIŞMA PRENSİPLERİ. Doç.Dr. Engin DEVECİ MİKROSKOP KULLANIMI DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I HÜCRE BİLİMLERİ 2 KOMİTESİ MİKROSKOP ÇEŞİTLERİ ÇALIŞMA PRENSİPLERİ Doç.Dr. Engin DEVECİ MİKROSKOP KULLANIMI Histoloji: Dokuların yapısını inceleyen bilim dalı olduğu

Detaylı

ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ TALİMATLAR

ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ TALİMATLAR 10.04.2013 00-1-5 KYS.20 TE 11 1.0 AMAÇ Eker Süt Ürünleri, Kalite yönetim sisteminde mikrobiyoloji laboratuvarının, üretimi yapılan son ürün yoğurt ve ayranların kültür aktivasyon kontrolünün mikroskop

Detaylı

BİYO 251 SİTOLOJİ LABORATUVARI (1.HAFTA) DENEY NO

BİYO 251 SİTOLOJİ LABORATUVARI (1.HAFTA) DENEY NO BİYO 251 SİTOLOJİ LABORATUVARI (1.HAFTA) DENEY NO 1 DENEYİN ADI MİKROSKOP ÇEŞİTLERİ DENEYİN Çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük cisimlerin görüntüsünün mercekler AMACI yardımıyla büyütülerek incelenmesini

Detaylı

STERİLİZASYON Sterilizasyon: Bir üründeki tüm yaşayan mikroorganizmaların ve sporları ile virüslerin öldürülmesi veya uzaklaşerılmasıdır.

STERİLİZASYON Sterilizasyon: Bir üründeki tüm yaşayan mikroorganizmaların ve sporları ile virüslerin öldürülmesi veya uzaklaşerılmasıdır. STERİLİZASYON 1 STERİLİZASYON Sterilizasyon: Bir üründeki tüm yaşayan mikroorganizmaların ve sporları ile virüslerin öldürülmesi veya uzaklaşerılmasıdır. Hücre kültüründe; kullanılan besi yeri, malzeme,

Detaylı

IŞIK MİKROSKOBUNU TANIMA VE KULLANMA İLKELERİ

IŞIK MİKROSKOBUNU TANIMA VE KULLANMA İLKELERİ A.Ü. Tıp Fakültesi, Dönem 1, Uygulama-3 IŞIK MİKROSKOBUNU TANIMA VE KULLANMA İLKELERİ Prof. Dr. Alp Can AÜTF Histoloji-Embriyoloji ABD Doğadaki cisimler yapılarındaki ince ayrıntılar nedeniyle bizlere

Detaylı

Mikroskoplar, Mikrobiyolojide Kullanılan Diğer Araç Gereç ve Cihazlar

Mikroskoplar, Mikrobiyolojide Kullanılan Diğer Araç Gereç ve Cihazlar 2 ÜNİTE Mikroskoplar, Mikrobiyolojide Kullanılan Diğer Araç Gereç ve Cihazlar Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra, Mikrobiyoloji laboratuvarında en çok kullanılan malzemelerin neler olduğunu ve kısaca

Detaylı

Asepsi - Antisepsi Tarihçesi Sterilizasyon Yöntemleri

Asepsi - Antisepsi Tarihçesi Sterilizasyon Yöntemleri Asepsi - Antisepsi Tarihçesi Sterilizasyon Yöntemleri Prof.Dr.Hasan BESİM YDÜ Tıp Fak. Genel Cerrahi 1 Medikal aktivitelerin başlangından bu yana infeksiyonun tedavisi cerrahi pratiğin temelini oluşturmaktadır.

Detaylı

EVDE BİYOTEKNOLOJİ. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü 4. Ders

EVDE BİYOTEKNOLOJİ. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü 4. Ders EVDE BİYOTEKNOLOJİ Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü 4. Ders Laboratuar Malzemeleri ve Evde Kullanılabilecek Alternatifleri Beher Katı

Detaylı

MİKROSKOP ÇEŞİTLERİ. Doç.Dr.Engin DEVECİ

MİKROSKOP ÇEŞİTLERİ. Doç.Dr.Engin DEVECİ MİKROSKOP ÇEŞİTLERİ Doç.Dr.Engin DEVECİ MİKROSKOP KULLANIMI Histoloji: Dokuların yapısını inceleyen bilim dalı olduğu için kendine özgü teknik ve araçlara gereksinim duyar. Kullanılan araçların en önemlisi

Detaylı

Laboratuvara Giriş. Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü TBT 109 Çiğdem YAMANER (Yrd. Doç. Dr.)

Laboratuvara Giriş. Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü TBT 109 Çiğdem YAMANER (Yrd. Doç. Dr.) Laboratuvara Giriş Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü TBT 109 Çiğdem YAMANER (Yrd. Doç. Dr.) 10. Hafta (21.11.2013) Derslik B301 ADÜ Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü 1 LABORATUVARDA

Detaylı

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Biyoloji Bölümü Araştırma Laboratuarları ve Üniteleri

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Biyoloji Bölümü Araştırma Laboratuarları ve Üniteleri Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Biyoloji Bölümü Araştırma Laboratuarları ve Üniteleri Biyoloji Bölümünde Merkezi Araştırma Laboratuarlarının Kurulumu Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Biyoloji Bölümü

Detaylı

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU 1 Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü CİHAZLAR: Analitik Terazi (DENVER).3 Analitik Terazi (AND GX600)..3 Biyogüvenlik Kabini (NUAIRE)

Detaylı

EVDE BİYOTEKNOLOJİ. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ 5. DERS

EVDE BİYOTEKNOLOJİ. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ 5. DERS EVDE BİYOTEKNOLOJİ Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ 5. DERS STERİLİZASYON; BİTKİ DOKU KÜLTÜRLERİNDE KULLANILAN STERİLİZASYON YÖNTEMLERİ VE BU STERİLİZASYON

Detaylı

Mustafa ayar Biyoloji Öğretmeni Uzman Öğretmen MİKROSKOP KULLANIMI

Mustafa ayar Biyoloji Öğretmeni Uzman Öğretmen MİKROSKOP KULLANIMI 1 MİKROSKOP KULLANIMI 2 MİKROSKOP KULLANIMI DENEYİN AMACI : Mikroskobun kısımlarını tanımak ve mikroskop kullanımını öğrenmek KULLANILAN MALZEMELER: Mikroskop, lam, lamel, gazete kağıdı, saç teli, makas,

Detaylı

HASTANE ENFEKSİYONLARININ EPİDEMİYOLOJİSİ. Yrd. Doç. Dr. Müjde ERYILMAZ

HASTANE ENFEKSİYONLARININ EPİDEMİYOLOJİSİ. Yrd. Doç. Dr. Müjde ERYILMAZ HASTANE ENFEKSİYONLARININ EPİDEMİYOLOJİSİ Yrd. Doç. Dr. Müjde ERYILMAZ Epidemiyoloji Toplumdaki hastalık, kaza ve sağlıkla ilgili durumların dağılımını, görülme sıklıklarını ve bunları etkileyen belirteçleri

Detaylı

Dekontaminasyon. Manuel Dekontaminasyon. Temizlik. Bir nesnenin mikroorganizmalardan arındırılarak güvenli hale getirilmesi için yapılan işlemler

Dekontaminasyon. Manuel Dekontaminasyon. Temizlik. Bir nesnenin mikroorganizmalardan arındırılarak güvenli hale getirilmesi için yapılan işlemler Dekontaminasyon Manuel Dekontaminasyon Dr. Aydan Özkütük Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji AD Bir nesnenin mikroorganizmalardan arındırılarak güvenli hale getirilmesi

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/9) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/9) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/9) Kalibrasyon Laboratuvarı Adresi : ÇİLEK MAH. 63125 SOK. NO : 14 / A AKDENİZ / MERSİN 33020 MERSİN/TÜRKİYE Tel : 0324 361 07 05 Faks : 0324 361 07 65 E-Posta : info@kalmer.com.tr

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Tuba ŞANLI

Yrd. Doç. Dr. Tuba ŞANLI Yrd. Doç. Dr. Tuba ŞANLI Genel olarak gözle net olarak görülemeyecek kadar küçük canlıları inceleyen ve onları konu olarak ele alan bilim dalıdır. Gözle ayırt edilemeyen canlılar; Virüsler, bakteriler,

Detaylı

GENEL MĠKROBĠYOLOJĠ LABORATUARI

GENEL MĠKROBĠYOLOJĠ LABORATUARI GENEL MĠKROBĠYOLOJĠ LABORATUARI 2016 MĠKROBĠYOLOJĠ LABORATUVARINDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR Mikrobiyoloji uygulamalarında mikroorganizmalardan uzak ve arındırılmış koşullarda çalışmak ancak aseptik teknik

Detaylı

Belli dalga boylarındaki analizlerde kullanılır.

Belli dalga boylarındaki analizlerde kullanılır. LABORATUVAR PROFİLİ UV Lamba Belli dalga boylarındaki analizlerde kullanılır. LABORATUVAR PROFİLİ Mantolu Isıtıcı Damıtma balonu içerisindeki numunenin homojen ısıtılmasını sağlar. LABORATUVAR PROFİLİ

Detaylı

T:C: UŞAK ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı

T:C: UŞAK ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı T:C: UŞAK ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü için aşağıda belirtilen malzemelerin alınması düşünülmektedir. Firmanız tarafından

Detaylı

8. Sınıf II. Ünite Deneme Sınavı Farklılık Ayrıntılarda Gizlidir

8. Sınıf II. Ünite Deneme Sınavı Farklılık Ayrıntılarda Gizlidir 1. Bir öğrenci sıvının kaldırma kuvveti ile ilgili aşağıdaki deney düzeneğini kurarak K cismi bağlanmış dinamometrenin havada 100N, suda 60N gösterdiğini gözlemliyor. 3. Taşma seviyesine kadar su dolu

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ 1/01/019 00:00:00 Döner Sermaye İşletmesi Teklif No: 0191 İLAN HASTANEMİZİN İHTİYACI OLAN AŞAĞIDA YAZILI MALZEME(LER) TEKLİF ALMA SURETİYLE SATIN ALINACAKTIR. İLGİLENEN FİRMALARIN 18/01/019 TARİHİ, SAAT

Detaylı

GIDA MİKROBİYOLOJİSİ LABORATUVAR UYGULAMASI

GIDA MİKROBİYOLOJİSİ LABORATUVAR UYGULAMASI 1. MİKROBİYOLOJİK ÖRNEK ALMA VE KÜLTÜR YAPMA Kültür Tipleri Saf kültür: Tek bir mikroorganizma türü üretilmiş kültürlerdir. Karışık Kültür: iki yada daha fazla çeşitte mikroorganizma türü aynı besiyerinde

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Laboratuvarı Laboratuvarı Adresi : Orta Mah. latife hanım Sokak No: 12/1 Pendik 34896 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 0 216 598 12 12 Faks : 0 216 598 12 14 E-Posta :

Detaylı

BAGETLER Baget cam ( çubuk ) 6*200mm 0,28 Euro Baget cam ( çubuk ) 8*250mm 0,30 Euro. Balon kısa boyunlu dibi düz 250 ml 2,16 Usd

BAGETLER Baget cam ( çubuk ) 6*200mm 0,28 Euro Baget cam ( çubuk ) 8*250mm 0,30 Euro. Balon kısa boyunlu dibi düz 250 ml 2,16 Usd EMIR KIMYA 2016 AÇIKLAMA HACİM AYIRMA HUNİLERİ FİYAT Ayırma Hunisi Armudi Tip Cam Musluklu 50 ml 3,53 Euro Ayırma Hunisi Armudi Tip Cam Musluklu 100 ml 3,67 Euro Ayırma Hunisi Armudi Tip Cam Musluklu 250

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Uzmanlar Merkezi Laboratuvarı Akreditasyon No: Adresi : Fevzi Çakmak Mah. 10564 Sok. No:44 42050 KONYA / TÜRKİYE Tel : 0 332 342 70 20 Faks : 0 332 342 70 23 E-Posta

Detaylı

- Fiyatlar brüt liste fiyatları olup ambalaj fiyatlarıdır - Fiyatlara KDV ve ÖTV dahil değildir - İskonto oranınız için lütfen şirketimizle irtibat

- Fiyatlar brüt liste fiyatları olup ambalaj fiyatlarıdır - Fiyatlara KDV ve ÖTV dahil değildir - İskonto oranınız için lütfen şirketimizle irtibat KARTELL P.013.0050.KAR BALON JOJE - PMP (TPX) - 50 ML 7,44 KARTELL P.013.0100.KAR BALON JOJE - PMP (TPX) - 100 ML 8,56 KARTELL P.013.0250.KAR BALON JOJE - PMP (TPX) - 250 ML 11,56 KARTELL P.013.0500.KAR

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Laboratuvarı Akreditasyon No: Adresi : Fevzi Çakmak Mah. 10564 Sok. No:44 42050 KONYA / TÜRKİYE Tel : 0 332 342 70 20 Faks : 0 332 342 70 23 E-Posta : ukm@ukm.com.tr

Detaylı

Sıkça kullanılan terimler

Sıkça kullanılan terimler MİKROORGANİZMALARIN FİZİKSEL VE KİMYASAL YÖNTEMLERLE KONTROLÜ Mikroorganizmaların kontrolünün amacı Gıdaları mikrobiyal bozulmaya karşı korumak Bulaşmış konakçıyı mikroorganizmalardan arındırmak Hastalıkların

Detaylı

8. BÖLÜM MİKROORGANİZMALARIN FİZİKSEL VE KİMYASAL YÖNTEMLERLE KONTROLÜ

8. BÖLÜM MİKROORGANİZMALARIN FİZİKSEL VE KİMYASAL YÖNTEMLERLE KONTROLÜ 8. BÖLÜM MİKROORGANİZMALARIN FİZİKSEL VE KİMYASAL YÖNTEMLERLE KONTROLÜ 1 Mikroorganizmaların kontrolünün amacı Hastalıkların engellenerek halk sağlığının korunması Bulaşmış konakçıyı mikroorganizmalardan

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/13) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/13) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/13) Uzmanlar Merkezi Laboratuvarı Adresi : Fevzi Çakmak Mah. 10564 Sok. No:44 42050 KONYA/TÜRKİYE Tel : 0 332 342 70 20 Faks : 0 332 342 70 23 E-Posta : ukm@ukm.com.tr

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) VE DIŞ TİC. LTD. ŞTİ. Laboratuvarı Adresi : Osmaniye mah. Ümraniye Sok. No:11/B Bakırköy 34144 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 0 212 660 87 81 Faks : 0 212 660 87 51 E-Posta

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Kalibrasyon Laboratuvarı Akreditasyon No: Adresi : Osmaniye mah. Ümraniye Sok. No:11/B Bakırköy 34144 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 0 212 660 87 81 Faks : 0 212 660

Detaylı

MİKROBİYOLOJİ LABORATUARINDA SIK KULLANILAN BAZI BESİYERLERİNİN HAZIRLANMASI VE MUHAFAZASI

MİKROBİYOLOJİ LABORATUARINDA SIK KULLANILAN BAZI BESİYERLERİNİN HAZIRLANMASI VE MUHAFAZASI MİKROBİYOLOJİ LABORATUARINDA SIK KULLANILAN BAZI BESİYERLERİNİN HAZIRLANMASI VE MUHAFAZASI Çevre Mühendisliği Laboratuarlarında yaptığımız mikrobiyolojik deneylerde en çok buyyon ve jeloz besiyerlerini

Detaylı

Malzemenin Adı Özelliği Miktarı Birimi. Isıya ve kimyasallara dayanıklı Borosilikat 3.3 camdan üretilmiş, DIN standartına

Malzemenin Adı Özelliği Miktarı Birimi. Isıya ve kimyasallara dayanıklı Borosilikat 3.3 camdan üretilmiş, DIN standartına Sayfa 1 / 16 KİT-ARGEM kapsamında yapılacak çalışmalarda kullanılacak aşağıda adı, özelliği ve miktarı belirtilen cam ve sarf malzemelerle ilgili verilecek tekliflerde mutlaka, marka, kod numarası ve ambalaj

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Kalibrasyon Laboratuvarı Adresi : Yeni Cami Mah. Sakarya Cad. No: 30/301 54100 SAKARYA/TÜRKİYE Tel : 0 264 281 99 66 Faks : 0 264 281 99 66 E-Posta : info@testkal.com

Detaylı

SARF MALZEMELERE İLİŞKİN TEKNİK ŞARTNAME

SARF MALZEMELERE İLİŞKİN TEKNİK ŞARTNAME SARF MALZEMELERE İLİŞKİN TEKNİK ŞARTNAME 1. FİLTRELİ TORBA (vakuma dayanıklı) Kalem no: 1 Tüm gövde filtreli torbalarda iç hacim 2 eşit bölmeye bölünm üştür. Homojenleştirme işlemi sonunda katı örnek bulunduğu

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Kalibrasyon Laboratuvarı Adresi : Nilüfer Ticaret Merkezi 2.kısım 635 sokak Otomasyon plaza No:7 Nilüfer 16120 BURSA / TÜRKİYE Tel : 0 224 441 55 77 Faks : 0 224

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) TEKNOLOJİK Ve Danışmanlık Hizmetleri Sanayi Ve Dış Laboratuvarı Adresi : Osmaniye mah. Ümraniye Sok. No:11/B Bakırköy 34144 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 0 212 660 87

Detaylı

CAMGEN CAM MALZEMELER

CAMGEN CAM MALZEMELER CAMGEN CAM MALZEMELER MALZEME CİNSİ AYIRMA HUNİSİ ARMUDİ TEFLON MUSLUKLU AYIRMA HUNİSİ ARMUDİ CAM MUSLUKLU AZOT YAKMA (KELTEK) TÜPÜ BAGET BAĞLANTI PARÇASI NS ŞİLİFLİ 90 AÇILI BAĞLANTI PARÇASI İKİ UCU ERKEK

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK - 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 4

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK - 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 4 BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK - 0 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY İÇİNDE SABİT SICAKLIKTA SİLİNDİRİK ISITICI BULUNAN DİKDÖRTGEN PRİZMATİK SAC KUTU YÜZEYLERİNDEN ZORLANMIŞ TAŞINIM

Detaylı

CAMGEN CAM MALZEMELER

CAMGEN CAM MALZEMELER CAMGEN CAM MALZEMELER MALZEME CİNSİ AYIRMA HUNİSİ ARMUDİ TEFLON MUSLUKLU AYIRMA HUNİSİ ARMUDİ CAM MUSLUKLU AZOT YAKMA (KELTEK) TÜPÜ BAGET (BOROSİLİKAT) BAĞLANTI PARÇASI NS 90 AÇILI BAĞLANTI PARÇASI İKİ

Detaylı

Toprakta Kireç Tayini

Toprakta Kireç Tayini Toprakta Kireç Tayini Toprakta kireç tayininde genellikle kalsimetre düzeneği kullanılır ve % kireç miktarı CaCO 3 cinsinden ifade edilir. Elde edilen veriler doğrultusunda toprakların kireç içeriğine

Detaylı

Ġ.Ü. MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ

Ġ.Ü. MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ Ġ.Ü. MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ Çevre Mikrobiyolojisi Dersi Laboratuvar Uygulama 6 BOYAMA TEKNİKLERİ Mikrobiyolojide çeşitli organizmaları ve bunların farklı bölgelerini boyamak için

Detaylı

BEHER PP BEHER PP KULPLU BÜRET PENS PP BÜRET PENS PP HUN PP

BEHER PP BEHER PP KULPLU BÜRET PENS PP BÜRET PENS PP HUN PP BEHER PP Mat Kal p Üzerine Bask l. Propilen kal pta bas lan bu ürünler; net, otoklavlanabilir ve kimyasallara karfl dayan kl d r. 11110 25 11111 50 11112 100 11113 250 11114 500 11115 1000 11116 2000 11117

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) MÜHENDİSLİK EĞİTİM SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. Laboratuvarı Adresi : Kayabaşı Mah. 6364. Sok. No :43 KocaSinan KAYSERİ/TÜRKİYE Tel : 0352 2244490 Faks : 0352 2244499

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Kalibrasyon Laboratuvarı Akreditasyon No: Adresi : Alınteri Bulvarı Gül 86 Toplu İşyerleri Sitesi No:1/51 Ostim ANKARA / TÜRKİYE Tel : 0312 386 25 86 Faks : 0312

Detaylı

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARINDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARINDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARINDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR Kurallar Laboratuvar saatinde geç kalan öğrenciler, eğitim başladıktan sonra laboratuvara alınmayacaktır. Laboratuvarlar devamlılık arzettiği için

Detaylı

I. Buharlı Sterilizatörler

I. Buharlı Sterilizatörler I. Buharlı Sterilizatörler ERYİĞİT buharlı sterilizatörleri; tekstil malzemelerin, cerrahi ve pansuman aletlerin, plastik ve cam malzemelerin, şişelenmiş sıvıların, sterilizasyonunu gerçekleştirmek amacıyla

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/19) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/19) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/19) TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ Laboratuvarı Adresi : Orta Mah. Latife Hanım Sokak No: 12/1 Pendik 34896 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 0 216 598 12 12 Faks : 0 216 598 12 14

Detaylı

Bu metotta, toprak bir miktar su ile karıştırılarak süspansiyon hâline getirilir.

Bu metotta, toprak bir miktar su ile karıştırılarak süspansiyon hâline getirilir. Bouyoucos Hidrometre Yöntemi Bu metotta, toprak bir miktar su ile karıştırılarak süspansiyon hâline getirilir. Süspansiyonun hazırlanmasından sonra topraktaki her bir fraksiyon için belirli bir süre beklendikten

Detaylı

TAŞINIMLA ISI AKTARIMI DENEYİ

TAŞINIMLA ISI AKTARIMI DENEYİ TAŞINIMLA ISI AKTARIMI DENEYİ Bursa Teknik Üniversitesi DBMMF Kimya Mühendisliği Bölümü 1 1. Amaç Doğal ve zorlanmış taşınımla ısı aktarımının temel ilkelerinin deney düzeneği üzerinde uygulanması. Öğrenme

Detaylı

AMELİYATHANEDE KULLANILAN DEZENFEKTAN SOLÜSYONLARIN KULLANIM TALİMATI

AMELİYATHANEDE KULLANILAN DEZENFEKTAN SOLÜSYONLARIN KULLANIM TALİMATI AH.TL.02 01.08.2011 01 Nisan-2013 1/6 1.0 AMAÇ Fethiye Devlet Hastanesi Biriminde kullanılan dezenfektan solüsyonların kullanım şeklini ve amacını açıklar. 2.0 KAPSAM Tüm ameliyathane çalışanlarını kapsar.

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI. (2014-2015 Bahar Dönemi) BÖHME AŞINMA DENEYİ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI. (2014-2015 Bahar Dönemi) BÖHME AŞINMA DENEYİ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI (2014-2015 Bahar Dönemi) BÖHME AŞINMA DENEYİ Amaç ve Genel Bilgiler: Kayaç ve beton yüzeylerinin aşındırıcı maddelerle

Detaylı

AYIRMA HUNİLERİ. armudi. > Isıya ve hemen hemen tüm kimyasallara dayanıklı borosilikat 3.3 camdan ISO 4800 standardına uygun olarak üretilirler.

AYIRMA HUNİLERİ. armudi. > Isıya ve hemen hemen tüm kimyasallara dayanıklı borosilikat 3.3 camdan ISO 4800 standardına uygun olarak üretilirler. 2016 HUNİLER 049 laboratuvarürünleri AYIRMA HUNİLERİ konik > Alternatif 2 ürün: ^ r e ^ s ^ > dereceli > Gövde baskıları beyaz renklidir. P.P kapakları ile teslim edilirler. armudi > Alternatif 2 ürün:

Detaylı

Uludağ Üniversitesi Mikroskopi Çalıştayı. 9 Aralık Optik Bilgisi ve Mikroskop

Uludağ Üniversitesi Mikroskopi Çalıştayı. 9 Aralık Optik Bilgisi ve Mikroskop Uludağ Üniversitesi Mikroskopi Çalıştayı 9 Aralık 2017 Optik Bilgisi ve Mikroskop Mikroskop ; 1590 lı yıllarda Hollandalı gözlükçü Zaccharias Janssen in buluşudur. 1655 İngiliz Robert Hooke ilk birleşik

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) TRK-TÜRKKAL İç Ve Dış Ticaret Eğitim San. Ve Tic. Ltd. Laboratuvarı Adresi : Kemeraltı Mah. Çifteönü Cad. Somtaş Konağı Apt. No:10/ B Melikgazi 38040 KAYSERİ /

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ

BASINÇLI KAPLARDA ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ 1 Basınçlı kaplarda temel prensip olarak hidrostatik test yapılması esastır. Bu testler, standartlarda aksi belirtilmediği sürece işletme basıncının 1,5 katı ile ve bir yılı aşmayan sürelerle yapılır.

Detaylı

DOĞAL MĠNERALLĠ SULARIN ĠNSAN SAĞLIĞINA UYGUNLUĞUNUN MĠKROBĠYOLOJĠK YÖNDEN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ

DOĞAL MĠNERALLĠ SULARIN ĠNSAN SAĞLIĞINA UYGUNLUĞUNUN MĠKROBĠYOLOJĠK YÖNDEN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ DOĞAL MĠNERALLĠ SULARIN ĠNSAN SAĞLIĞINA UYGUNLUĞUNUN MĠKROBĠYOLOJĠK YÖNDEN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ Bil.Uz.Sevinç ERTAġ Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüketici Güvenliği Laboratuvarları Daire BaĢkanlığı Su ve Gıda

Detaylı

STERİLİZASYON SİSTEMLERİ

STERİLİZASYON SİSTEMLERİ STERİLİZASYON SİSTEMLERİ Ürün kodu için seçeneklerine bakınız. 110 LT TEK KAPILI PLAZMA STERiLiZASYON CiHAZI Düşük ışılı hidrojen peroksit (H2O2) plazma sterilizasyon cihazı Diğer düşük ısılı cihazlara

Detaylı

BORUCAM SAYFA 1. Laboratuar Malzemeleri San. ve Tic. Ltd. Şti. Kod. No. Cinsi Ölçüsü. 5, 1, 25 Borucam BEHER - Kısa form 25 ml 5, 1, 50 Borucam 50 ml

BORUCAM SAYFA 1. Laboratuar Malzemeleri San. ve Tic. Ltd. Şti. Kod. No. Cinsi Ölçüsü. 5, 1, 25 Borucam BEHER - Kısa form 25 ml 5, 1, 50 Borucam 50 ml BORUCAM Laboratuar Malzemeleri San. ve Tic. Ltd. Şti. Kod. No. Cinsi Ölçüsü 5, 1, 25 Borucam BEHER - Kısa form 25 ml 5, 1, 50 Borucam 50 ml 5, 1, 100 Borucam 100 ml 5, 1, 150 Borucam 150 ml 5, 1, 250 Borucam

Detaylı

EK I-C TEÇHİZAT. Anadolu Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü MÜDEK Özdeğerlendirme Raporu-2013.

EK I-C TEÇHİZAT. Anadolu Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü MÜDEK Özdeğerlendirme Raporu-2013. EK I-C TEÇHİZAT MÜDEK Özdeğerlendirme Raporu-0 Sayfa 57 EK I.C. TEMEL İŞLEMLER LABORATUVARI DONANIM LİSTESİ Aerobik Çürütücü Anaerobik Çürütücü Geçirgenlik ve Akışkanlaştırma Seti Sedimentasyon Test Ünitesi

Detaylı

ÇEVRE MİKROBİYOLOJİSİ LABORATUAR NOTLARI. Yrd. Doç. Dr. Dr. Süleyman ŞAKAR

ÇEVRE MİKROBİYOLOJİSİ LABORATUAR NOTLARI. Yrd. Doç. Dr. Dr. Süleyman ŞAKAR ÇEVRE MİKROBİYOLOJİSİ LABORATUAR NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Dr. Süleyman ŞAKAR İstanbul - 2018 GİRİŞ Çevre Mühendisliği Bölümü nde okutulan Çevre Mikrobiyolojisi dersinin Laboratuar uygulamaları için, hazırlanmış

Detaylı

ERLAB L I M I T E D LABORATUVAR CAM ÜRÜNLERİ

ERLAB L I M I T E D LABORATUVAR CAM ÜRÜNLERİ L I M I T E D LABORATUVAR CAM ÜRÜNLERİ w w w. e r l a b l i m i t e d. co m MİSYON VE VİZYONUMUZ ; Elektrik ve bilişim dallarında faaliyet gösteren grup şirketimizden ayrılarak, sektöre yeni bir soluk

Detaylı

2)Subatomik parçacıklardan oluşan radyasyon. α, β ışınları

2)Subatomik parçacıklardan oluşan radyasyon. α, β ışınları B) RADYASYON UYGULAMALARI Radyasyon = enerji yayılması 1)Elektromanyetik radyasyon. UV, X ve γ ışınları 2)Subatomik parçacıklardan oluşan radyasyon. α, β ışınları İyonizan ışınların canlı hücreler üzerine

Detaylı

Hücre Biyoloji Laboratuarı Güz dönemi Alıştırma Soruları (Dr.Selcen Çelik)

Hücre Biyoloji Laboratuarı Güz dönemi Alıştırma Soruları (Dr.Selcen Çelik) Hücre Biyoloji Laboratuarı 2014-2015 Güz dönemi Alıştırma Soruları (Dr.Selcen Çelik Konular: ph ve tamponlar, hücre kültür tekniği, mikrometrik ölçüm ph ve Tamponlar 1. ph sı 8.2 olan 500 ml. 20mM Tris/HCl

Detaylı

1) HOLDING PIPET TEKNIK SARTNAMESI

1) HOLDING PIPET TEKNIK SARTNAMESI 1) HOLDING PIPET TEKNIK SARTNAMESI 1. Pipet insan oosit mikromanipulasyonlarında, oositi zarar vermeden tutma işleminde kullanılmaya uygun 2. Mikropipet borosilika camından imal edilmiş olmalıdır ve gamma

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/15) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/15) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/15) Laboratuvarı Adresi : 5748 SOK. NO:39/1-2-3 ÇAMDİBİ BORNOVA 35090 İZMİR/TÜRKİYE Tel : 0232 4310040 Faks : 0232 4310016 E-Posta : info@batimet.com.tr Website :

Detaylı

STERİLİZASYON DERSİ 5. HAFTA DERS NOTLARI. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP

STERİLİZASYON DERSİ 5. HAFTA DERS NOTLARI. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP STERİLİZASYON DERSİ 5. HAFTA DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Kimyasal Maddelerle 1) ETİLEN OKSİT (EO) Sterilizasyon 2) HİDROJEN PEROKSİT 3) PERASETİK ASİT 4) OZON 5) KLORİN DİOKSİT (ClO2) 6) DÜŞÜK

Detaylı

Enfeksiyon Kontrol Hekimi Kalite Direktörü Başhekim

Enfeksiyon Kontrol Hekimi Kalite Direktörü Başhekim 1. AMAÇ Hastane genelindeki sterilizasyon/dezenfeksiyon uygulamaları için sterilizasyon yöntemlerini, dezenfektan seçimi ve dezenfektanların kullanım ilkelerini belirlemektir. 2. KAPSAM Hastanede uygulanan

Detaylı

MAK-204. Üretim Yöntemleri. (8.Hafta) Kubilay Aslantaş

MAK-204. Üretim Yöntemleri. (8.Hafta) Kubilay Aslantaş MAK-204 Üretim Yöntemleri Vidalar-Vida Açma Đşlemi (8.Hafta) Kubilay Aslantaş Kullanım yerlerine göre vida Türleri Bağlama vidaları Hareket vidaları Kuvvet ileten vidaları Metrik vidalar Trapez vidalar

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUVVET VE HAREKET

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUVVET VE HAREKET ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUVVET VE HAREKET A BASINÇ VE BASINÇ BİRİMLERİ (5 SAAT) Madde ve Özellikleri 2 Kütle 3 Eylemsizlik 4 Tanecikli Yapı 5 Hacim 6 Öz Kütle (Yoğunluk) 7 Ağırlık 8

Detaylı

İLAÇLARIN AMBALAJLANMASI 14. HAFTA

İLAÇLARIN AMBALAJLANMASI 14. HAFTA İLAÇLARIN AMBALAJLANMASI 14. HAFTA Tanım Ambalaj malzemesi; ürünü dış etkilerden korumak, depolamak ve nakletmek amacıyla kullanılan materyallerdir. İlaç kapları ise farmasötik kullanıma yönelik olarak

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/17) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/17) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/17) UKL Uzmanlar Laboratuvarı Serv. Ve Dan. Hiz. Tic. Ltd. Laboratuvarı Akreditasyon No: Adresi : Arsin Organize Sanayi Bölgesi Yavuz Selim Mah. 9.Cadde 2/4 OSB Yönetim

Detaylı

Sterilbag OTOKLAV STERİLİZASYONU İÇİN STERILBAG VE STERILBAG INDICATOR TORBALARI

Sterilbag OTOKLAV STERİLİZASYONU İÇİN STERILBAG VE STERILBAG INDICATOR TORBALARI Sterilbag OTOKLAV STERİLİZASYONU İÇİN STERILBAG VE STERILBAG INDICATOR TORBALARI bu torbalar, patojenik etkenlerle kontamine olmuş polistiren kap ve diğer malzemelerin (Petri kapları, microtitre plakalar,

Detaylı

mercek ince kenarlı (yakınsak) mercekler kalın kenarlı (ıraksak) mercekle odak noktası odak uzaklığı

mercek ince kenarlı (yakınsak) mercekler kalın kenarlı (ıraksak) mercekle odak noktası odak uzaklığı MERCEKLER Mercekler mikroskoptan gözlüğe, kameralardan teleskoplara kadar pek çok optik araçta kullanılır. Mercekler genelde camdan ya da sert plastikten yapılan en az bir yüzü küresel araçlardır. Cisimlerin

Detaylı

Maddeyi Oluşturan Tanecikler

Maddeyi Oluşturan Tanecikler Maddeyi Oluşturan Tanecikler a) Saf Madde : Kendine özgü fiziksel ve kimyasal özellikleri olan, ayırt edici özellikleri bulunan ve bu ayırt edici özellikleri sabit olan maddelere saf madde denir. Elementler

Detaylı

w w w. a s m k a l i b r a s y o n. c o m. t r ASM Kalibrasyon ve Ölçüm Laboratuvarı Kalibrasyon Hizmet Kapsamı

w w w. a s m k a l i b r a s y o n. c o m. t r ASM Kalibrasyon ve Ölçüm Laboratuvarı Kalibrasyon Hizmet Kapsamı BASINÇ KALİBRASYONU KALİBRASYON HİZMETİ Manometre / Vakummetre (Kl.1-4) Manometre / Vakummetre (Kl.

Detaylı

NUMUNE ALMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR

NUMUNE ALMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR Kimyasal Su Numunesi Alınması NUMUNE ALMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR Kimyasal analizler, nitelik ve miktar olarak insan sağlığını bozabilen, suyu içilmez bir hale getiren veya kirlenmenin ikinci derecede etkilerini

Detaylı

- Fiyatlar brüt liste fiyatları olup ambalaj fiyatlarıdır - Fiyatlara KDV ve ÖTV dahil değildir - İskonto oranınız için lütfen şirketimizle irtibat

- Fiyatlar brüt liste fiyatları olup ambalaj fiyatlarıdır - Fiyatlara KDV ve ÖTV dahil değildir - İskonto oranınız için lütfen şirketimizle irtibat C.009.0050.INTRO AYIRMA HUNİSİ - ARMUDİ TİP - TEFLON MUSLUKLU - 50 ML 6,56 29 stokla sınırlı C.009.0100.INTRO AYIRMA HUNİSİ - ARMUDİ TİP - TEFLON MUSLUKLU - 100 ML 7,23 78 stokla sınırlı C.009.0250.INTRO

Detaylı

LABORATUVAR DONANIMI

LABORATUVAR DONANIMI LABORATUVAR DONANIMI «Tüberküloz laboratuvarlarında kullanılan donanımın takibi ve bakımı uygulamaları» Hülya ŞİMŞEK Ulusal Tüberküloz Referans Laboratuvarı 08-10 Mayıs 2015-Mersin Sunum İçeriği Laboratuvar

Detaylı

A- Sıvı veya katı kültürlerden plak Ģeklindeki besiyerlerine yapılan ekimler:

A- Sıvı veya katı kültürlerden plak Ģeklindeki besiyerlerine yapılan ekimler: 10. EKĠM VE KÜLTÜR YÖNTEMLERĠ Ġçerisinde mikroorganizmaların bulunduğu bilinen ya da bulunup bulunmadığı araģtırılacak olan ortamdan ekim aletleri ile alınan örneğin belirli kurallar altında besiyerlerine

Detaylı

ORTA ÖĞRETİM PROJESİ

ORTA ÖĞRETİM PROJESİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTA ÖĞRETİM PROJESİ LABORATUVAR HİZMETLERİ MİKROSKOBİK İNCELEME 524LT0021 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında

Detaylı

LABORATUVAR MALZEMELERİ TEKNİK ŞARTNAME

LABORATUVAR MALZEMELERİ TEKNİK ŞARTNAME LABORATUVAR MALZEMELERİ TEKNİK ŞARTNAME 1. BALON JOJE (25ML) (10 Adet) 1. Borosilikat j.j cam dan üretilmiş olmalıdır. 4. Polıpropılen kapakları ile birlikte teslim edilmelidir. 5. 25ml hacm inde olmalıdır.

Detaylı

Bu listedeki fiyatlar değişmiş olabilir. Lütfen mail ile teyit alınız... altanlab@altanlab.com

Bu listedeki fiyatlar değişmiş olabilir. Lütfen mail ile teyit alınız... altanlab@altanlab.com Marka Model Ürün Adı ve Açıklaması Özellikleri Amba laj Mikta rı Liste Fiyatı Miktar Birimi Vitlab 1620506 Dijital Elektronik Büret - E Model 25 ml 1 607,11 Adet Vitlab 1620507 Dijital Elektronik Büret

Detaylı

BASINCA SEBEP OLAN ETKENLER. Bu bölümü bitirdiğinde basınca sebep olan kuvvetin çeşitli etkenlerden kaynaklanabileceğini fark edeceksin.

BASINCA SEBEP OLAN ETKENLER. Bu bölümü bitirdiğinde basınca sebep olan kuvvetin çeşitli etkenlerden kaynaklanabileceğini fark edeceksin. BASINCA SEBEP OLAN ETKENLER Bu bölümü bitirdiğinde basınca sebep olan kuvvetin çeşitli etkenlerden kaynaklanabileceğini fark edeceksin. Basınca neden olan kuvvetler çeşitli etkenlerden kaynaklanır. Balon

Detaylı