MEKANİK MEYVE HASADINDA KULLANILAN BAZI SARSICI SİSTEMLER Some of The Shaker Systems Used in Mechanical Fruit Harvesting.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MEKANİK MEYVE HASADINDA KULLANILAN BAZI SARSICI SİSTEMLER Some of The Shaker Systems Used in Mechanical Fruit Harvesting."

Transkript

1 Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 582 MEKANİK MEYVE HASADINDA KULLANILAN BAZI SARSICI SİSTEMLER Some of The Shaker Systems Used in Mechanical Fruit Harvesting İbrahim GEZER 1 ÖZET Son yıllarda meyveleri elle toplamanın zorluğu, artan işçilik masrafları, hasadın yapılmasında ortaya çıkan gecikmeler ve geleneksel yöntemle yapılan hasat çalışmalarının ürün zedelenmesini önemli ölçüde arttırması gibi zorluklar meyve ağaçlarının mekanik yöntemlerle hasat edilmesine duyulan ihtiyacı her geçen gün arttırmaktadır. Bu çalışmada meyve hasadında kullanılan el sarsıcısı, kablolu sarsıcı, eksantrik sarsıcı, alternatif hareketli ve döner hareketli kütle sarsıcılar gibi bazı sarsıcılar tanıtılarak bu husustaki son gelişmeler hakkında bilgi verilmiştir. ABSTRACT In recent years, as a result of difficulty in manual harvesting, increasing work cost, delayed harvesting and increased fruit damage due to conventional harvesting methods etc., the need for mechanical harvesting methods has been increasing day by day. In this study, manual shaker, cabled shaker, accentric shaker, alternatively mobile and rotating mass shakers etc. are presented and recent information about these systems is given. 1.GİRİŞ Türkiye nin toplam ha olan tarım alanlarının % 5.2 si ( ha) meyve bahçelerinden oluşmaktadır. Türkiye de meyve üretiminin % 34.3 ünü üzümsü meyveler (üzüm, çilek, dut, incir, muz, nar, vs.), % 21.8 ini yumuşak çekirdekli meyveler (elma, armut, ayva, muştula, yeni dünya), % 14.6 sını turunçgiller (portakal, mandalina, limon, altıntop, turunç), % 23.4 ü nü taş çekirdekli meyveler (kiraz, vişne, erik, kayısı, şeftali), % 5.8 inı sert kabuklu meyveler (fındık, antepfıstığı, badem, ceviz, kestane) oluşturmaktadır. Türkiye deki meyve ağaçlarının toplam sayısı (bunun ı meyve vermeyen yaştadır) olup, toplam meyve üretimi ise tondur (1). Özellikle sert çekirdekli meyvelerin hasat mekanizasyonu önem taşımaktadır. Zira bunlarda verim ağaç başına 1500 kg a kadar ulaşabilmektedir. Sınır değerler olarak 1 ha daki ağaç sayısı 10 (10x10x10m) ile (0.5x0.5x1m) arasında değişir (2). Meyve hasat mekanizasyonu fazla gelişmişlik göstermemektedir. Bunun nedenleri farklı zamanlarda olgunlaşma, meyvelerin dayanımlarının az oluşu, çok yıllık bitki oluşları, çeşit fazlalığı, ekiliş ve dikiliş yöntemlerinin farklı oluşlarıdır. Elle meyve hasadı, meyveden meyveye değişmekle birlikte ortalama olarak İÇS/ha gerektirmektedir. Bu rakam üretim için toplam toplam çalışma zamanının % ini, toplam üretim maliyetinin % ını oluşturmaktadır. Meyve hasadı tahıla göre iş gücü bakımından defa ve üretim masrafı bakımından ise yaklaşık 40 defa fazla olmaktadır (3). 1 Yrd.Doç.Dr. İnönü Üniversitesi Malatya MYO Tarım Alet ve Makinaları Programı, Malatya

2 Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 583 Meyve hasadında mekanizasyon ilkelerinin uygulanabilmesi, öncelikle hasat edilecek olan meyvenin temel biyoteknik özelliklerinin bilinmesi ve makinaların dizaynlarında bu özelliklere uyulmasına bağlıdır. Örneğin; koparma için; geometrik ölçüler, kütle, yoğunluk, kopma kuvveti; taşıma sırasında sürtünme ve akış katsayısı gibi değerler önemlidir (3). Günümüzde hasat mekanizasyonu açısından gelişmiş bazı ülkelerde meyve ağaçlarının % i makina ile hasat edilmektedir (4, 5). Bu çalışmanın amacı, mekanik meyve hasadında kullanılan bazı sarsıcı sistemleri tanıtarak, bu husustaki son gelişmeler hakkında bilgi vermektir. 2.MEKANİK HASAT Hasat, meyvelerin bitkiden ayrılması, bir araya toplanması ve taşınması işlemlerini kapsamaktadır. Derim, elle,yarı mekanize ve tam mekanize şeklinde üç farklı yöntemle yürütülmektedir. Yarı mekanize sistemde yalnız meyveler ve çalışan insanların taşınması için araç kullanılmaktadır. Tam mekanize sistemde ise meyvelerin daldan ayrılması ve toplanması da mekanik araçlarla yapılmaktadır. Taze tüketim ve fabrikasyon için meyve hasadı, meyvelerin zedelenebilirlik derecesine göre, farklı hasat yöntemleri, farklı plantasyon ve ağaç şekil budamasını gerektirmektedir. Taze tüketim için elle hasat ve bazı yardımcı aletler kullanılıp, dar sıra ve bodur anaç üretimi yapılırken, fabrikasyon amacıyla hasat için yüksek boylu ağaçlarda makina kullanılmaktadır (2). Meyvelerin ve ağaçların biyolojik teknik özellikleri hasat yöntemini etkilemektedir. Biyolojik materyalin morfolojik yapısının yanısıra, kimyasal, fiziksel ve bilhassa mekanik- dinamik özellikleri çok büyük önem kazanmaktadır ( 3). Meyvelerin ağaçtan topluca silkelenmelerini amaçlayan bu yöntem, meyve hasadında teknik ilerlemenin sağlandığı alanlardan biridir. Mekanik hasatta ağacın ana gövdesi ya da dallarını sarsan, ağaca dalgalı olarak hava ya da su püskürten, tırmık biçimindeki yakalama kollarıyla ağacın içerisine giren vb. makinalar kullanılmaktadır (6). Mekanik hasat yöntemi, elle toplamanın zor olduğu küçük taneli meyveler ve gıda endüstrisinde kullanılacak her türlü meyve ile sert kabuklu meyvelerin hasadına uygunluk göstermektedir. Sofralık meyvelerin mekanik hasadında da ümit verici gelişmeler görülmektedir. Mekanik hasat yöntemiyle iş verimi, elle toplamaya göre 60 katı kadar artış göstermektedir (6). Mekanik hasat alanındaki çalışmalar özellikle, meyvenin dalından koparılması, uygun platformlarla tutulması ya da toplanması, sarsıcı etkinliğinin arttırılması, sarsma süresinin kısaltılması ve tanelerdeki zedelenmelerin önlenmesi alanlarında yoğunlaşmaktadır. Meyve hasadında mekanizasyonun önemli ilkeleri şöyle sıralanabilir (Şekil 1) (6).

3 Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 584 Şekil 1. Mekanik hasat ilkeleri 1) Sarsma 2) Tutma 3) Taşıma 1.Sarsma : Bu işlem için ağacın tümü ya da bir bölümü sarsılır. Sarsılma ile meyvede oluşturulan salınım kuvvetleri sapın karşılayamayacağı düzeye ulaşınca meyve kopmaktadır. Ağaca hasar vermeden optimum hasat düzeyine ulaşmak için, uygun sarsma frekans ve genliğinin seçilmesi gereklidir. Düşme sırasında meyvelerin ağaç içerisinden geçerken dallara çarparak hasar görmemesi için, uygun ağaç yapısının elde edilmesi, yetiştirilmesi ve budanması yarar sağlamaktadır. 2.Tutma : Meyvelerin yere düşerek hasar görmelerini önlemek için, hasat edilen meyvenin duyarlılığına uygun tutma platformları geliştirilmelidir. Meyvelerin bu platform üzerinde de birbirlerine çarpmalarını önlemek için platforma uygun bir meyil verilmelidir. Çarpmaya duyarlı olmayan meyveler ise zemine düşürülebilir. 3.Taşıma : Meyveler birbirlerinden bağımsız olarak iletim bantları vb. vasıtalarla depolara taşınırken, temizleyici vantilasyon etkisiyle sap, yaprak gibi istenmeyen maddelerden ayrıldıktan sonra, bir sınıflayıcıdan geçirilerek standartlara uygun bir biçimde sınıflandırılmalıdır. Kısa sürede tüketilmeyecek olan meyveler, termik, optik ve fiziksel özelliklerine uygun depolarda saklanmalıdır. 3.MEKANİK MEYVE HASADINDA KULLANILAN SARSICILAR Meyvelerin daldan düşürülmesi titreşimli dal ve gövde sarsıcılarıyla sağlanmaktadır. Çok ender olarak sopalı, darbeli silkeleyiciler, su ve hava akımı ile meyveler düşürülmektedir. Sert çekirdekli yumuşak etli (kiraz,vişne,kayısı,zeytin vs.) meyveler tenteler yardımıyla tutulmakta, ceviz gibi ürünler ise yerden toplanmaktadır. Günümüzde dal ve gövdeyi sarsmak suretiyle meyve hasadında kullanılan sarsıcı sistemler ve bunların özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.

4 Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ El Sarsıcılar Meyvelerin makina ile sarsılmasında önceleri el sarsıcısı kullanılmıştır. Bu aletle ağaç kökten ya da dallardan sarsılmayıp küçük dallar sarsılmaktadır. Yapısı bakımından bu tip sarsıcı yol inşaatında kullanılan basınçlı hava çekiçlerine benzemektedir. Yüksek frekanslı titreşim hareketi, mekanik olarak tahrik edilen bir piston veya bir krank-biyel mekanizmasıyla sağlanmaktadır. Sarsıcıya bağlanan bir elektrik motoru veya bir benzin motoru kardan yada mafsallı bir mil üzerinden krank-biyel mekanizmasını tahrik etmektedir. Daha yukarıda bulunan dallara ulaşabilmek için ileri geri titreşim hareketi yapan kirişin uzunluğu 2-3 m olabilmektedir. Titreşimin zararsız olarak dala aktarılmasında kirişin dala temas eden ucuna, üzerine kauçuk kaplanmış bir çatal yerleştirilmektedir. Ancak bu tip silkeleyiciler küçük yapılı ağaçların mekanik hasadında kullanılmaktadır. İş verimi elle toplamaya göre 2-3 katı civarındadır (Şekil 2), (7,8). 3.2.Kablolu (Halatlı) Sarsıcılar Kablolu sarsıcının dizaynı basit ve satın alma fiyatı düşüktür. Bir ucu traktör kuyruk mili tarafından döndürülen bir eksantrik mekanizmaya bağlı olan kablonun diğer ucu sarsılacak olan dala bağlanmaktadır. Dal sükunet halinden saptırılınca elastikiyeti dolayısıyla geri gelmekte ve böylece titreşim sağlanmaktadır. Yani titreşim hareketi dalın geriye doğru esnemesiyle tamamlanmaktadır. Bu tip sarsıcılarda strok (genlik) mm, titreşim frekansı ise tabii frekansa bağlı olarak Hz dir. Ancak bu tip sarsıcıların bir sakıncası, kullanıcının ehliyetine bağlı olmakla beraber bir ön gerdirmeye ihtiyaç duyulmasından dolayı sık sık dal ya da ağaç kırılmaları görülmesidir. Ayrıca kablonun çekilmesinde oluşan reaksiyon kuvvetlerini karşılayabilmek için ağır bir taşıt aracına gerek vardır (Şekil 3), (3,7). 3.2.Eksantrik Sarsıcılar Bu tip sarsıcılarda bir kılavuz boru tarafından sarılmış bulunan sarsıcı kiriş bir krank-biyel ya da bir eksantrik mekanizması aracılığıyla ileri-geri titreşim hareketi yapmaktadır. Sarsıcı kiriş ya bir hidrolik motor ya da traktörün kuyruk mili tarafından tahrik edilmektedir. Kirişin ucuna saptanan bir kelepçe hidrolik yolla açılıp kapatılabilmektedir. Sarsıcının ayarlanabilir stroku m arasında değiştirilebilmektedir. Frekansı ise Hz. arasında ayarlanabilmektedir. Ayrıca, istenirse sarsıcı kiriş traktör üzerine yerleştirilebilen bir hidrolik silindirle kaldırılıp indirilebilmektedir. Bu tip sarsıcının en önemli sakıncası titreşimi traktöre aktarmasıdır. A.B.D de çok yaygındır (Şekil 4), (7) Kütle Sarsıcılar (Atalet Kuvvet Tipi Sarsıcılar) Kütle sarsıcılar, alternatif hareketli ve ayrılırlar. döner hareketli olmak üzere ikiye Alternatif hareketli (krank-biyel mekanizmalı) kütle sarsıcılarda, bir hidrolik motor tarafından hareket ettirilen krank-biyel mekanizması ve bir kirişten oluşan ünite, araç (örneğin traktör) üzerine sarkaçvari olarak asılmakta ve her yönde serbestçe kullanılabilmektedir. Kademesiz hidrolik tahrik mekanizması nedeniyle frekans kademesiz olarak değiştirilebilmektedir mm genlik ve Hz

5 Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 586 frekans uygulanabilmekte, 40 cm çapa kadar gövde ya da dalların silkelenmesinde kullanılabilmektedir. Güç gereksinimi kw olup, sarsıcı kütlesi kg ve kelepçe yüzeyi 2x30 cm 2 dir (Şekil 5), (3). Döner hareketli kütle sarsıcılarda ise dönme hareketi yapan balanslanmamış iki farklı kütlenin oluşturduğu titreşimlerden yararlanılmaktadır. İki adet döner kütlenin aynı ya da farklı dönme yönleri ve hızlarda hareket ettirilmeleri çeşitli sarsma etkileri oluşturmakta ve böylelikle en avantajlı titreşim durumu seçilebilmektedir. Bu tip sarsıcılarda genlik (strok) mm, frekans Hz, güç ihtiyacı kw, döner parçaların ağırlığı kgf, sarsıcı ağırlığı kgf, gövde çapı ise cm dir. Bu sarsıcılarda hidrolik varyatör yardımıyla istenen frekans elde edilmektedir. Genlik ise ağacın özelliğine göre kendisini ayarlamaktadır (Şekil 6), (3). Günümüzde hasat tekniği yönünden gelişmiş ülkelerde, endüstriyel çiftlik koşullarında kullanılan sarsıcılar çoğunlukla atalet tipindedir. Bunlar bir ya da daha çok yönde 33.3 Hz frekansa kadar ve değişen stroklarda titreşimler üretebilen makinalardır. Dal ya da gövde sarsıcı olarak dizayn edilebilirler. Dalları silkelemek üzere dizayn edilen sarsıcılar genellikle 16.6 Hz frekans ve mm strok dolaylarında çalışmaktadırlar. Bunların avantajları; güç gereksinmelerinin daha az, hasat yüzdelerinin yüksek, dizaynlarının kolay ve maliyetlerinin düşük olması şeklinde özetlenebilir. Dezavantajları ise; iş verimlerinin düşük, dallara hasar verme olasılıklarının yüksek, kullanımlarının güç olması ve ayrıca budama ve şekillendirmeyi gerektirmeleridir. Gövde silkeleyicilerinin avantajları; iş verimlerinin yüksek, bakım ve kullanımlarının kolay olması, özel ağaç şekillendirmesini gerektirmemeleri ve ağaç hasarının düşük düzeyde olmasıdır. Dezavantajları ise; büyük ağaçlarda kullanıldığında hasat yüzdesinin düşük olması ve satınalma fiyatlarının yüksek olmasıdır (6). Bazı araştırmacılar, atalet kütleli sarsıcı ve iyi hazırlanmış tutma patformu ile yapılan hasattaki mekanik zedelenmenin, el ile yapılan hasattaki mekanik zedelenmeden sadece % 3 daha fazla olduğunu ve özellikle meyvenin % 80 inin optimum olgunluğa ulaştığı ağaçlarda makinalı hasadın elle hasada nazaran daha uygun olacağını belirtmektedirler (9).

6 Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 587 Şekil 2. El sarsıcısı Şekil 3. Kablolu sarsıcı Şekil 4. Eksantrik sarsıcı hareketli kütle sarsıcı Şekil 5. Alternatif

7 Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 588 Şekil 6. Döner hareketli kütle sarsıcı 3.5.Havalı (Pnömatik) Sarsıcılar Bu tip sarsıcılarda sarsıcı motor, bir kompresör motoru grubunun (moto-kompresör), oluşturduğu basınçlı hava ile çalışan ve hareketi kelepçeye ileten bir silindirden ibarettir. Böylece sabit salınımlı, tek yönlü bir hareket elde edilir. Çok yüksek olmayan bir çalışma kapasitesine sahiptir. Bununla beraber engebeli alanlarda kullanılabilir (8). 3.6.Tam Teçhizatlı Kombine Hasat Makinaları Bu makinalar meyveleri döktükleri gibi, düşen meyvelerin toplanmasını ve depolanmasını da sağlarlar. Hasat mekanizasyonu açısından gelişmiş ülkelerde değişik tipleri mevcuttur. Bunlardan biri, düz ya da az meyilli arazilerde, ağaç ve bahçe boyutları önceden belirlenen ve belli sınırlarda tutulan alanlarda kullanılan üstten kapamalı tip hasat makinalarıdır. Bu hasat sisteminde, sarsılarak dökülen meyveler ya makinanın alt kısmındaki elevatörle çeşitleme düzenine iletilmekte ya da dökülen meyveler hava akımı ile emilerek makina üzerindeki biriktirme deposuna gönderilmektedir. Bu sistemde de sarsma işini döner hareketli bir kütle sarsıcı yapmaktadır (Şekil 7), (10). Şekil 7. Üsten kapamalı tip kombine hasat makinası Bir diğer tam teçhizatlı hasat makinası ise, İtalya da Bologna Üniversitesi tarafından dizayn edilen ve iki şirket tarafından imal edilen, pazarlanan ve teknik hizmetleri sunulan bir tam otomatik hasat makinasıdır (Şekil 8), (11,12). Kendi yürür iki üniteye sahip olan bu hasat makinası düşük maliyet ve yüksek hareket kabiliyetine sahiptir. Hidrolik tahrikli iki traktör kullanmayı gerektirir, bunlardan biri sarsıcıyı ve toplayıcı düzeneğin yarısını, diğeri de toplayıcı düzeneğin diğer yarısını ve bir boşaltma şeritli ayırma tablasını taşımaktadır. Her bir ünite 8.8 kw lık bir motorla ve iki kompleks yağ hattıyla beslenir. Her bir ünitenin ebatları 6.1x 2.2 m dir. Bu hasat makinası 50 m 2 lik bir tutma alanına sahip çift kanatlı bir tutma platformu ve güç kaynağı ile tek yönlü çalışan bir gövde sarsıcıya sahiptir. Bu sarsıcı makinanın hareketinden bağımsız olarak, ağaca doğru elle yönlendirilebilir ve üniteler değiştirilmeksizin aralarındaki mesafe 2.5 m den daha az olan iki ağacı silkeleyebilir özelliktedir. Sarsıcı yağını pompadan alan bir hidrolik motorla çalışır. Maksimum hızı 680 l/min. ve maksimum güç 11 kw dir. Titreşim uygulama süresi 6 sn ve ortalama frekans 10 Hz dir. Sarsıcının hidrolik silindiri içindeki hareketli pistonun yeri ya da stroku değiştirilerek titreşim düzenlenebilir. İş başarısı 30 ağaç/h

8 Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 589 olmasına rağmen, iyi tesis edilmiş genç bahçelerde bu değer ağaç/h a çıkabilmektedir. İtalya da son yıllarda değişik araştırmacılar tarafından incelemeye alınan, özellikle taş çekirdekli meyve hasadında kullanılan sarsıcılarla ilgili teknik özellikler, en yaygın kullanılan üç farklı model için Çizelge 1 de verilmiştir. Çizelge 1.İtalyada yaygın olarak kullanılan farklı üç model gövde sarsıcıya ait bazı özellikler (11) Özellkler Model ICA BO Model CNR BO/1 Model CNR BO/2 Ortalama ağırlık (kgf) Güç gereksinim (kw) Hidrolik basınç (bar) Pompa debisi (I/min) Sarsıcı gücü (kw) Mak. bağlama çapı(m) Frekans (Hz) Güç ünitesi ağırlığı (kgf) Şekil 8. Hidrolik kontrollü kombine hasat makinası 1.Silkeleyici güç bloğu, 2. Hidrolik güç hattı (boruları), 3. Güç kaynağı, 4.Birbirine geçmeli kollar ve baş, 5. Tekerleklerin tahriki için yağ pompası, 6. Platformun hareketini sağlayan özel motor, 7. Hidrolik kontrol tablası 8. Açılıp kapanabilen birleştirici sistem, 9. Yatay taşıyıcı, 10. Dikey Taşıyıcı, 11. Çatallı kaldırıcı, 12. Depo,13. Titreşim için yağ pompası ve yağ tankı,14. Yağ tankı, 15. Tutma platformu

9 Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ SONUÇ Meyve hasadı alanındaki teknik ilerlemenin sağlandığı alanlardan biri olan mekanik hasat uygulamalarının Türkiye de de yaygınlaştırılması ve böylece hasatla ilgili zorlukların en azından azaltılabilmesi için Türkiye de ki meyve alanlarının ve meyve ağaçlarının özellikleri ile meyvelerin biyo-teknik özellikleri tespit edilmeli ve tespit edilen bu özellikler esas alınarak ülke şartlarına uygun hasat sistemlerinin tasarım, imalat ve deneme çalışmalarına hız verilmelidir. 5.KAYNAKLAR 1.Anonymous., Tarımsal Yapı. Başbakanlık DİE, Yayın No. 2097, Ankara, DİE Matbaası, 1-10, Moser, E., Özgüven, F., Özel Bitkilerin Hasat Yöntemleri. Çukurova Üniv., Ziraat Fak., Tarım Makinaları Bölümü, Adana, Tunçer, İ.K., Özgüven, F., Bağ Bahçe Sebze ve Endüstri Kültürlerinde Mekanizasyon Uygulamaları (E. Moser den çeviri), TZDK Mesleki Yayınları. Yayın No:52, Ankara, Szenci, G., Posibilities of Improving Quality of Machine Harvested Apricot. Acta Horticulturae 192, Sansavini,S.,Costa,G., Grandi, M., Lunati, U., Performance and Suitability for Mechanical Harvesting of Processing Apricots: A Comparasion A Six Cultuvars, Two Training Systems and Prune Interstock. Acta Horticulturae, , Çetinkaya, S., Vişne Hasadında Mekanizasyon Olanakları Üzerinde Bir Araştırma (Doktora Tezi, Basılmamış), Ankara Üniv., Fen Bilimleri Enst., Tarım Makinaları Anabilim Dalı, Ankara, Keçecioğlu,G., Atalet Kuvvet Tipli Sarsıcı ile Zeytin Hasat İmkanları Üzerinde Bir Araştırma.Ege Üni.Zir.Fak.Yayaıları No:288,İzmir, Çavuşoğlu,A., Zeytinin Mekanik Hasadı(Milletlerarası Zeytinyağı Konseyi Dökümanlarından Çeviri)Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayın No:40,İzmir, Kader, A.A., Influence of Harvesting Methods on Quality of Decidous Tree Fruits. American Society Hortucultural Science, 18 (4), Ülger, P., Tarımsal Makinaların İlkeleri ve Projeleme Esasları. Atatürk Üniversitesi Yayınları, No: 605,Erzurum, 455, Sansavini,S.,Costa,G., Mechanical Harvesting and Pruning of Apricot Trees. Acta-Hoticulturae, No: 209, California, USA, , Costa, G., Biasi, R., Succi, F., Mechanical Harvesting of Apricots. IX. International Symposium on Apricot Culture, Caserta, , 1989.

10 Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 591

Ġbrahim GEZER 1. Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 599

Ġbrahim GEZER 1. Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 599 Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 599 KAYISIDA FARKLI HASAT YÖNTEMLERĠNĠN HASAT ETKĠNLĠĞĠ VE Ġġ BAġARISI AÇISINDAN KARġILAġTIRILMASI The Comparison of The Effect of Different Harvesting

Detaylı

Mekanik Titreşimli Zeytin Hasat Makinasının Performans Değerlerinin Belirlenmesi

Mekanik Titreşimli Zeytin Hasat Makinasının Performans Değerlerinin Belirlenmesi Ulud. Üniv. Zir. Fak. Derg., (2003) 17(2): 103-110 Mekanik Titreşimli Zeytin Hasat Makinasının Performans Değerlerinin Belirlenmesi Eşref IŞIK * Halil ÜNAL ** ÖZET Bu çalışmada, ülkemizin zeytin üretim

Detaylı

Fırtına 2019 B Profesyonel Zeytin hasat ve budama makinası

Fırtına 2019 B Profesyonel Zeytin hasat ve budama makinası Fırtına 2019 B Profesyonel Zeytin hasat ve budama makinası 2-3 adet zeytin çırpıcı çalıştırabilen 2019 B özel hava kompresörü sayesinde zeytin hasadında yüksek hasat kapasitesi ve performans sağlar. Uzun

Detaylı

Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 592

Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 592 Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 592 MEKANİK MEYVE HASADINDA KULLANILAN TOPLAMA SİSTEMLERİ VE TUTMA PLATFORMLARI Some of The Pick-up Systems and Catch-up Platforms Used in Mechanical

Detaylı

Badem Meyvesinin Mekanik Hasadı

Badem Meyvesinin Mekanik Hasadı 229 Badem Meyvesinin Mekanik Hasadı Refik Polat 1, Metin Güner 2, Ergin Dursun 2, Doğan Erdoğan 2, İbrahim Gezer 3, H.I.Cem Bilim 4 1 Harran Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Makineleri Bölümü, Şanlıurfa,

Detaylı

Erik Ağaçlarında Hasat Tekniği Açısından Meyve Tutunma Kuvveti ve Yaylanma Rijiditesinin Belirlenmesi

Erik Ağaçlarında Hasat Tekniği Açısından Meyve Tutunma Kuvveti ve Yaylanma Rijiditesinin Belirlenmesi Tarım Makinaları Bilimi Dergisi 2006, 2 (4), 329-335 Erik Ağaçlarında Hasat Tekniği Açısından Tutunma Kuvveti ve Yaylanma Rijiditesinin Belirlenmesi Refik POLAT 1, Poyraz Ülger 2, Cihangir Sağlam 2, İzzet

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1247

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1247 KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1247 KAHRAMANMARAŞ İLİNİN GENEL MEYVECİLİK DURUMU Mehmet SÜTYEMEZ*- M. Ali GÜNDEŞLİ" Meyvecilik kültürü oldukça eski tarihlere uzanan Anadolu'muz birçok meyve türünün anavatanı

Detaylı

KURU MEYVE VE ZEYT N TOPLAYICILARI HER GEÇEN GÜN TOPLAYICI DÜNYASINI GEL ST R YORUZ ARKADAN HASAT TOPLAMA MAKINASI YAN VERS YON VTL.

KURU MEYVE VE ZEYT N TOPLAYICILARI HER GEÇEN GÜN TOPLAYICI DÜNYASINI GEL ST R YORUZ ARKADAN HASAT TOPLAMA MAKINASI YAN VERS YON VTL. KURU MEYVE VE ZEYT N TOPLAYICILARI HER GEÇEN GÜN TOPLAYICI DÜNYASINI GEL ST R YORUZ ARKADAN HASAT TOPLAMA MAKINASI YAN VERS YON VTL www.agromelca.com HER GEÇEN GÜN TOPLAYICI DÜNYASINI GELİŞTİRİYORUZ 3

Detaylı

Balya Makineleri. w w w. a t e s. c o m. t r

Balya Makineleri. w w w. a t e s. c o m. t r Balya Makineleri w w w. a t e s. c o m. t r Balya Makineleri Haşbaysız Kare Balya Makinesi PK 4010 KOSTKA Agromaster Balya Makinesi buğday, arpa, yulaf ve çavdar gibi tahıl bitkilerinin hasattan sonra

Detaylı

Elektrikli Vibratör Sürücüleri

Elektrikli Vibratör Sürücüleri Elektrikli Vibratör Sürücüleri Tünkers elektrikli vibratör kazık çakıcıları self senkronizasyon prensibi ve doğru hizalanmış titreşimleri yaratmak ilkesine göre çalışır. Balanssız yük milli vibratör, zıt

Detaylı

Bazı Meyve Türlerinin Hasadında Meyve Hasat Platformu Performansının Belirlenmesi

Bazı Meyve Türlerinin Hasadında Meyve Hasat Platformu Performansının Belirlenmesi Araştırma Makalesi / Research Article Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. / Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 2(4): 73-78, 2012 Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Iğdır University Journal

Detaylı

Dolu Teminatı için Sigortaya Son Kabul Tarihleri

Dolu Teminatı için Sigortaya Son Kabul Tarihleri Dolu Teminatı için Sigortaya Son Kabul Tarihleri Ana Sınıf Ürün adı Alt Sınıf İL TARİH Tarla Ürünleri Buğday (Makarnalık) Tahıllar Adana, Osmaniye, Mersin, Antalya, Muğla 31.Mar Tarla Ürünleri Buğday (Makarnalık)

Detaylı

12.Patates.. Patates.. Patates yumru olarak ekildiğinden patates ekim makinaları da diğer makinalardan ayrı olarak tasarlanmış özel makinalardır.

12.Patates.. Patates.. Patates yumru olarak ekildiğinden patates ekim makinaları da diğer makinalardan ayrı olarak tasarlanmış özel makinalardır. 12.Patates.. Patates.. Patates yumru olarak ekildiğinden patates ekim makinaları da diğer makinalardan ayrı olarak tasarlanmış özel makinalardır. Patates yumrusunun en büyük özelliği dışardan gelen fiziksel

Detaylı

8. Silindirlerin Düzenleniş Şekline Göre

8. Silindirlerin Düzenleniş Şekline Göre 8. Silindirlerin Düzenleniş Şekline Göre 1/40 Sıra Motor 2/40 V- Motor 3/40 Ferrari V12 65 o motoru 375 kw (7000 devir/dakikada) D/H 86/75 mm 5474 cc 4/40 Boksör Motor 5/40 Yıldız Tip Motor 6/40 Karşı

Detaylı

BİYOLOLOJİK MALZEMENİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ PROF. DR. AHMET ÇOLAK

BİYOLOLOJİK MALZEMENİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ PROF. DR. AHMET ÇOLAK BİYOLOLOJİK MALZEMENİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ PROF. DR. AHMET ÇOLAK SÜRTÜNME Sürtünme katsayısının bilinmesi mühendislikte makina tasarımı ile ilgili çalışmalarda büyük önem taşımaktadır. Herhangi bir otun

Detaylı

SİLİNDİRİK BALYA BALYA. SARMA MAKİNElerİ. MAKİNElerİ PROFESYONEL OT TOPLAMA ÇAYIR BİÇME TIRMIKLARI. makineleri.

SİLİNDİRİK BALYA BALYA. SARMA MAKİNElerİ. MAKİNElerİ PROFESYONEL OT TOPLAMA ÇAYIR BİÇME TIRMIKLARI. makineleri. BALYA MAKİNElerİ SİLİNDİRİK BALYA SARMA MAKİNElerİ OT TOPLAMA TIRMIKLARI PROFESYONEL ÇAYIR BİÇME makineleri www.ates.com.tr 444 33 66 Firmamız, 1963 yılında yedek parça sektörüne toptan ve perakende cıvata

Detaylı

MEYVECİLİK. Mandarin (Mandalina) Asma Yetiştiriciliği. Dut yetiştirmek

MEYVECİLİK. Mandarin (Mandalina) Asma Yetiştiriciliği. Dut yetiştirmek MEYVECİLİK Dersin Modülleri Meyvecilik Elma Yetiştiriciliği Armut Yetiştiriciliği Erik Yetiştiriciliği Kiraz Yetiştiriciliği Şeftali Yetiştiriciliği Ceviz Yetiştiriciliği Antep Fıstığı Yetiştiriciliği

Detaylı

Yardımcı Hava Akımlı Tarla Ve Bahçe Pülverizatörlerinde Kullanılan Fanlar

Yardımcı Hava Akımlı Tarla Ve Bahçe Pülverizatörlerinde Kullanılan Fanlar Yardımcı Hava Akımlı Tarla Ve Bahçe Pülverizatörlerinde Kullanılan Fanlar Fanlar hareketlerini traktör kuyruk milinden yada pülverizatör üzerindeki ayrı bir motordan alırlar. Çoğunlukla hafif alaşımlı

Detaylı

BAHÇE ÜRÜNLERİNDE HASAT & DERİM PROF.DR.NURDAN TUNA GÜNEŞ

BAHÇE ÜRÜNLERİNDE HASAT & DERİM PROF.DR.NURDAN TUNA GÜNEŞ BAHÇE ÜRÜNLERİNDE HASAT & DERİM PROF.DR.NURDAN TUNA GÜNEŞ HASAT & DERİM Olgunlaşmış olan meyvenin ana bitkiden ayrılması, Nasıl yapılmalı???? Ürünün hassaslığı Hasadın hızı Hasat yönteminin maliyeti Hasat

Detaylı

Gübreleme makinaları Sınıflandırma: kullanılan gübrelerin özelliğine

Gübreleme makinaları Sınıflandırma: kullanılan gübrelerin özelliğine 1 Gübreleme makinaları Bitkisel üretimde bitkilerin büyümesi ve ürün vermesi için gerekli besin maddelerini içeren gübreleri toprağa veren makinalardır. Sınıflandırma: Gübreleme makinaları, kullanılan

Detaylı

Ekonomik Rapor Tablo 57. Kişi Başına Gayri Safi Yurt İçi Hasıla. Yıllar Nüfus (1) (000 Kişi) Türk Lirası ( )

Ekonomik Rapor Tablo 57. Kişi Başına Gayri Safi Yurt İçi Hasıla. Yıllar Nüfus (1) (000 Kişi) Türk Lirası ( ) Tablo 57. Kişi Başına Gayri Safi Yurt İçi Hasıla Yıllar Nüfus (1) (000 Kişi) Türk Lirası ( ) Cari Fiyatlarla (2) Sabit (1998 Yılı) Fiyatlarla Değişim ABD Doları ($) Değişim Türk Lirası ( ) Değişim 2009

Detaylı

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Bakım Alet ve Makinaları e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 2017 nde

Detaylı

Sulama makineleri. Bitkinin gereksinimi olan suyu kaynaktan alan, basınçlı olarak sulama sistemini besleyen ve bitkiye dağıtan makinalardır.

Sulama makineleri. Bitkinin gereksinimi olan suyu kaynaktan alan, basınçlı olarak sulama sistemini besleyen ve bitkiye dağıtan makinalardır. . 1 Sulama makineleri Bitkinin gereksinimi olan suyu kaynaktan alan, basınçlı olarak sulama sistemini besleyen ve bitkiye dağıtan makinalardır. Sınıflandırma: Basınçlı sulama makine ve araçları, aşağıdaki

Detaylı

Patateste hasat zamanının geldiği yaprak ve sapların sararıp kuruduğu, yumruların normal büyüklüğünü alarak bitkiden kolayca ayrıldığı ve kabuğun

Patateste hasat zamanının geldiği yaprak ve sapların sararıp kuruduğu, yumruların normal büyüklüğünü alarak bitkiden kolayca ayrıldığı ve kabuğun Patateste hasat zamanının geldiği yaprak ve sapların sararıp kuruduğu, yumruların normal büyüklüğünü alarak bitkiden kolayca ayrıldığı ve kabuğun kalınlaşıp sertleştiğinden anlaşılır. Kabuk tırnakla kolayca

Detaylı

Çanakkale İlinde Bazı Meyvelerin Elle Hasadının Teknik ve Ekonomik Analizi ve Meyvelerin Makineli Hasada Yönelik Bazı Özelliklerinin Belirlenmesi

Çanakkale İlinde Bazı Meyvelerin Elle Hasadının Teknik ve Ekonomik Analizi ve Meyvelerin Makineli Hasada Yönelik Bazı Özelliklerinin Belirlenmesi Çanakkale İlinde Bazı Meyvelerin Elle Hasadının Teknik ve Ekonomik Analizi ve Meyvelerin Makineli Hasada Yönelik Bazı Özelliklerinin Belirlenmesi H. Kocabıyık İ. Kavdır S. Özpınar Çanakkale Onsekiz Mart

Detaylı

VĠġNENĠN MEKANĠK HASADINA ĠLĠġKĠN BAZI PARAMETRELERĠN BELĠRLENMESĠ ÜZERĠNE BĠR ARAġTIRMA

VĠġNENĠN MEKANĠK HASADINA ĠLĠġKĠN BAZI PARAMETRELERĠN BELĠRLENMESĠ ÜZERĠNE BĠR ARAġTIRMA 575 VĠġNENĠN MEKANĠK HASADINA ĠLĠġKĠN BAZI PARAMETRELERĠN BELĠRLENMESĠ ÜZERĠNE BĠR ARAġTIRMA A Research on the Determination of Some Parameters Related to Mechanical Harvest of Sour Cherry Faruk ÖZGÜVEN

Detaylı

Zeytin Bahçelerinde Hasat Tüm zeytinci ülkelerde olduğu gibi, Türkiye de de zeytin üretim masrafları içerisinde hasat masrafları halen en yüksek paya

Zeytin Bahçelerinde Hasat Tüm zeytinci ülkelerde olduğu gibi, Türkiye de de zeytin üretim masrafları içerisinde hasat masrafları halen en yüksek paya Zeytin Bahçelerinde Hasat Tüm zeytinci ülkelerde olduğu gibi, Türkiye de de zeytin üretim masrafları içerisinde hasat masrafları halen en yüksek paya sahiptir. Bu nedenle hasat, zeytin yetiştiriciliğindeki

Detaylı

Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 187 KÜÇÜK GÜÇLÜ İÇTEN PATLAMALI MOTORLARIN KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ VE POMPA AKUPLASYONU

Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 187 KÜÇÜK GÜÇLÜ İÇTEN PATLAMALI MOTORLARIN KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ VE POMPA AKUPLASYONU Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 187 KÜÇÜK GÜÇLÜ İÇTEN PATLAMALI MOTORLARIN KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ VE POMPA AKUPLASYONU Characteristic Specifications of Low Power Internal Combustion

Detaylı

Toprak frezeleri. 15.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1

Toprak frezeleri. 15.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1 15.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1 Toprak frezeleri, titreşimli dipkazanlar ve kuyruk mili tırmıkları ile birlikte hareketini traktörün kuyruk milinden alarak çalışan toprak işleme aletlerindendir. Birçok

Detaylı

MADEN VE TÜNEL KAZILARINDA MEKANİZASYON

MADEN VE TÜNEL KAZILARINDA MEKANİZASYON MADEN VE TÜNEL KAZILARINDA MEKANİZASYON 2018 2019 Güz 10. HAFTA Dr. Serdar YAŞAR 10. Hafta İçeriği Hidrolik Kırıcılar Hidrolik Kırıcı Seçim Kriterleri Hidrolik Kırıcıların Teknik Özellikleri Hidrolik

Detaylı

HİDROLİK MAKİNALAR YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI

HİDROLİK MAKİNALAR YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI HİDROLİK MAKİNALAR YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI HİDROLİK TÜRBİN ANALİZ VE DİZAYN ESASLARI Hidrolik türbinler, su kaynaklarının yerçekimi potansiyelinden, akan suyun kinetik enerjisinden ya da her ikisinin

Detaylı

Pülverizatör Tipleri ve Çalışma İlkeleri

Pülverizatör Tipleri ve Çalışma İlkeleri Pülverizatör Tipleri ve Çalışma İlkeleri Pülverizatörler, depolarına konulan sıvı ilacı üzerlerindeki memeler yardımıyla damlalar şeklinde parçalayarak hedef yüzeylere (hastalık, zararlı veya yabancı ot)

Detaylı

Ön toplayıcı VM-JOV VERS YONU HER GEÇEN GÜN TOPLAYICI DÜNYASINI GEL ST R YORUZ VM-JOV CLASSIC DGH 80 PLUS

Ön toplayıcı VM-JOV VERS YONU HER GEÇEN GÜN TOPLAYICI DÜNYASINI GEL ST R YORUZ VM-JOV CLASSIC DGH 80 PLUS Ön toplayıcı VMJOV VERS YONU zeyt nler VMJOV CLASSIC PNH 80 PLUS VMJOV TRV (TURBO) PNH 80 PLUS zeyt n / badem (karma) VMJOV CLASSIC DGH 80 PLUS VMJOV TRV DGH 80 PLUS HER GEÇEN GÜN TOPLAYICI DÜNYASINI GEL

Detaylı

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GİRİŞ Sulamanın amacı kültür bitkilerinin ihtiyacı olan suyun, normal yağışlarla karşılanmadığı hallerde insan eliyle toprağa verilmesidir. Tarımsal

Detaylı

MÜHENDİSLİK YAPILARI ÇERÇEVELER VE MAKİNALAR

MÜHENDİSLİK YAPILARI ÇERÇEVELER VE MAKİNALAR MÜHENDİSLİK YAPILARI ÇERÇEVELER VE MAKİNALAR ÇERÇEVELER Çerçeveler kafesler gibi genellikle sabit duran taşıyıcı sistemlerdir. Bir çerçeveyi kafesten ayıran en belirgin özellik, en az bir elemanının çok

Detaylı

NEW HOLLAND BC 5000 Serisi Balya Makineleri bc 5040 bc 5040 Hb bc 5050 Hb bc 5060 bc 5070

NEW HOLLAND BC 5000 Serisi Balya Makineleri bc 5040 bc 5040 Hb bc 5050 Hb bc 5060 bc 5070 NEW HOLLAND BC 5000 Serisi Balya Makineleri bc 5040 bc 5040 Hb bc 5050 Hb bc 5060 bc 5070 BC Serisi Haşbaysız Balya Makineleri BC 5060 BC 5070 Çeki okunun doğrudan aksa bağlanması ile daima güvenli çalışabilme

Detaylı

Tarla Pülverizatörü Asılır & Çekilir Tip Modeller

Tarla Pülverizatörü Asılır & Çekilir Tip Modeller Tarla Pülverizatörü Asılır & Çekilir Tip Modeller www.untartarim.com.tr Teknik Özellikler - Fiberglas veya polietilen depo. - Makinelerimizdeki kol (boom iş genişliği 8 mt. - 12 mt. - 16 mt. - 16 mt. -

Detaylı

3. Biogas-Training. Bileşenler. Michael Köttner, International Biogas and Bioenergy Centre of Competence (IBBK) 13.09.2011

3. Biogas-Training. Bileşenler. Michael Köttner, International Biogas and Bioenergy Centre of Competence (IBBK) 13.09.2011 3. Biogas-Training Bileşenler Michael Köttner, International Biogas and Bioenergy Centre of Competence (IBBK) Nesta Boutique Hotel Ankara, 12.-13.09.2011 13.09.2011 1 Biyogaz Eğitim Semineri Bileşenler

Detaylı

BASINÇLI HAVANIN ENERJİSİNDEN FAYDALANILARAK GÜÇ İLETEN VE BU GÜCÜ KONTROL EDEN SİSTEMDİR.

BASINÇLI HAVANIN ENERJİSİNDEN FAYDALANILARAK GÜÇ İLETEN VE BU GÜCÜ KONTROL EDEN SİSTEMDİR. Pnömatik Nedir? BASINÇLI HAVANIN ENERJİSİNDEN FAYDALANILARAK GÜÇ İLETEN VE BU GÜCÜ KONTROL EDEN SİSTEMDİR. Tüm Endüstriyel tesisler herhangi bir tip akışkan ihtiva eden bir güç sistemi kullanır. Bu sistemde

Detaylı

ÜRÜN KATALOĞU. www.egefe.com.tr. ZEYTİN HASAT ve İLAÇLAMA MAKİNALARI TÜRKİYE DİSTRİBÜTÖRÜ TÜRKİYE DİSTRİBÜTÖRÜ TÜRKİYE DİSTRİBÜTÖRÜ.

ÜRÜN KATALOĞU. www.egefe.com.tr. ZEYTİN HASAT ve İLAÇLAMA MAKİNALARI TÜRKİYE DİSTRİBÜTÖRÜ TÜRKİYE DİSTRİBÜTÖRÜ TÜRKİYE DİSTRİBÜTÖRÜ. ZEYTİN HASAT ve İLAÇLAMA MAKİNALARI ÜRÜN KATALOĞU TÜRKİYE DİSTRİBÜTÖRÜ DÜŞÜK İŞÇİLİK MALİYETİ TÜRKİYE DİSTRİBÜTÖRÜ HIZLI TEKNİK SERVİS BOL YEDEK PARÇA TÜRKİYE DİSTRİBÜTÖRÜ Tüm Ürünlerimizi Tarım Kredi

Detaylı

Titreşim Deney Düzeneği

Titreşim Deney Düzeneği Titreşim Deney Düzeneği DENEY DÜZENEĞI PROJE SÜREÇLERI Kavramsal Tasarım Standart/Ürün Taraması Sistem Planlaması Geliştirme Süreci Test platformunun elektromekanik tasarımı Ölçüm/veri toplama sistemi

Detaylı

PAMUĞUN ÜLKE EKONOMİSİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ

PAMUĞUN ÜLKE EKONOMİSİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ PAMUK HASADI PAMUĞUN ÜLKE EKONOMİSİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ Pamuk, değişik kullanım alanlarıyla dünyada tarım, sanayi ve ticaret sektörlerinde önemli konumu olan ürünlerden birisidir. Artan dünya nüfusuna paralel

Detaylı

İŞ VE MAKİNA GÜVENLİĞİ

İŞ VE MAKİNA GÜVENLİĞİ İŞ VE MAKİNA GÜVENLİĞİ Prof. Dr. Ali İhsan ACAR Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü acar@agri.ankara.edu.tr Makinalı çalışma ortamlarında makina ve

Detaylı

Ekstra Güvenlik ve Anti-Terör Sistemleri METAXDOOR SECURITY. Security Geçiş Sistemleri. Kayar Kapılar. Döner Kapılar.

Ekstra Güvenlik ve Anti-Terör Sistemleri METAXDOOR SECURITY. Security Geçiş Sistemleri. Kayar Kapılar. Döner Kapılar. Döner Kapılar Kayar Kapılar Hastane Kapıları 90 Derece Kapılar Security Geçiş Sistemleri METAXDOOR SECURITY Ekstra Güvenlik ve Anti-Terör Sistemleri METAXDOOR RBK Road Blocker Metaxdoor RBK Road Blocker

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ

BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ MEYVE AĞAÇLARINDA TERBİYE SİSTEMİ VE BUDAMA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAHÇIVANLIK EĞİTİMİ KURSU Ankara MEYVE AĞACININ KISIMLARI 1- KÖK Toprak altı organıdır Meyve ağacının

Detaylı

Sezer Tarım Teknolojileri Tamburlu Sulama Makineleri

Sezer Tarım Teknolojileri Tamburlu Sulama Makineleri Sezer Tarım Teknolojileri Tamburlu Sulama Makineleri Sezer Tarım ve Sağım Teknolojileri Ltd.Şti. SEZER; yetiştiricilerin, sağım sistemleri, çiftlik ve hayvancılık ekipmanları ile tamburlu sulama makinesi

Detaylı

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Gübre Dağıtma Makinaları 1 e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 2017 nde

Detaylı

Yağmurlama Sulama Yöntemi

Yağmurlama Sulama Yöntemi SULAMA SİSTEMLERİNİN TASARIMI Yağmurlama Sulama Yöntemi Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Prof. Dr. Süleyman KODAL Prof. Dr. Yusuf Ersoy YILDIRIM Yağmurlama sulama

Detaylı

BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ

BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ Makine Elemanları 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ 1 Bu bölümden elde edilecek kazanımlar Güç Ve Hareket İletim Elemanları Basit Dişli Dizileri Redüktörler Ve Vites Kutuları : Sınıflandırma Ve Kavramlar Silindirik

Detaylı

KONDENSER ÜNİTESİ KATALOĞU

KONDENSER ÜNİTESİ KATALOĞU En Direk Soğutma!! İklimlendirme ve soğutma alanında hızla gelişen teknoloji bu alanda arge faaliyetleri yapılmasının önünü açmıştır. Kondanser ve evaparatör sistemlerinin daha efektif hale gelmesi ve

Detaylı

ÖZÇAĞDAŞ MAKİNA SANAYİ SHRİNK AMBALAJ MAKİNALARI

ÖZÇAĞDAŞ MAKİNA SANAYİ SHRİNK AMBALAJ MAKİNALARI K2 TAM OTOMATİK SHRİNK AMBALAJ MAKİNASI K1 YARI OTOMATİK SHRİNK AMBALAJ MAKİNASI K4 MABİLYA İÇİN TAM OTOMATİK SHRİNK AMBALAJ MAKİNASI K3 MABİLYA İÇİN YARI OTOMATİK SHRİNK AMBALAJ MAKİNASI K5 L-KESİM TÜNELİ

Detaylı

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Kompresör Deneyi Çalışma Notu

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Kompresör Deneyi Çalışma Notu YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Kompresör Deneyi Çalışma Notu Laboratuar Yeri: E1 Blok Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Laboratuvarı

Detaylı

Rulmanlı Yataklarla Yataklama. Y.Doç.Dr. Vedat TEMİZ. Esasları

Rulmanlı Yataklarla Yataklama. Y.Doç.Dr. Vedat TEMİZ. Esasları Rulmanlı Yataklarla Yataklama Y.Doç.Dr. Vedat TEMİZ Esasları Sabit bilyalı rulmanlar Normal uygulamalar dışında, tek rulmanın yük taşıma açısından yetersiz olduğu yerlerde veya her iki doğrultuda ön görülen

Detaylı

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 5 Zeytinyağı

Detaylı

ÜNİVERSAL TEST CİHAZLARI

ÜNİVERSAL TEST CİHAZLARI UTEST MARKA UTC-5740 MODEL 3000 kn Kapasiteli Servo Hidrolik Kontrollü Elektronik LCD Ekranlı FulI Otomatik Bilgisayardan Kumandalı Beton Basınç Dayanım Deney Presi Cihaz blokları, kolonları ve bütün yüzeyleri

Detaylı

MOTORLAR VE TRAKTÖRLER Dersi 10

MOTORLAR VE TRAKTÖRLER Dersi 10 MOTORLAR VE TRAKTÖRLER Dersi 10 Traktör Mekaniği Traktörlerde ağırlık merkezi yerinin tayini Hareketsiz durumdaki traktörde kuvvetler Arka dingili muharrik traktörlerde kuvvetler Çeki Kancası ve Çeki Demirine

Detaylı

(Mekanik Sistemlerde PID Kontrol Uygulaması - 1) SÜSPANSİYON SİSTEMLERİNİN PID İLE KONTROLÜ. DENEY SORUMLUSU Arş.Gör. Sertaç SAVAŞ

(Mekanik Sistemlerde PID Kontrol Uygulaması - 1) SÜSPANSİYON SİSTEMLERİNİN PID İLE KONTROLÜ. DENEY SORUMLUSU Arş.Gör. Sertaç SAVAŞ T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI 1 (Mekanik Sistemlerde PID Kontrol Uygulaması - 1) SÜSPANSİYON SİSTEMLERİNİN PID İLE KONTROLÜ DENEY

Detaylı

bivitec Işleme Teknolojisi Yüksek ayırt edici sistemde zor elenebilir dökme ürünler we process the future

bivitec Işleme Teknolojisi Yüksek ayırt edici sistemde zor elenebilir dökme ürünler we process the future bivitec Yüksek ayırt edici sistemde zor elenebilir dökme ürünler we process the future Işleme Teknolojisi AMAÇ 2 Işleme teknolojisinde, dairesel titreşimli veya doğrusal titreşimli makineler gibi konvansiyonel

Detaylı

ARILI DAMLA SULAMA SĐSTEMLERĐ

ARILI DAMLA SULAMA SĐSTEMLERĐ ARILI DAMLA SULAMA SĐSTEMLERĐ Bitki gelişimi için gerekli olan su ile suda eriyebilen besin maddelerinin, istenilen zamanda ve istenilen miktarda,kontrollü olarak bitki kök bölgesine damlalar halinde verilmesine

Detaylı

MAKİNA ELEMANLARI. İŞ MAKİNALARI (Vinç, greyder, torna tezgahı, freze tezgahı, matkap, hidrolik pres, enjeksiyon makinası gibi)

MAKİNA ELEMANLARI. İŞ MAKİNALARI (Vinç, greyder, torna tezgahı, freze tezgahı, matkap, hidrolik pres, enjeksiyon makinası gibi) MAKİNA ELEMANLARI Makina: Genel anlamda makina; enerji veya güç üreten, ileten veya değiştiren sistemdir. Örneğin; motor, türbin, jeneratör, ısı pompası, elektrik makinası, tekstil makinası, takım tezgâhı,

Detaylı

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası HİDROLİK SİSTEM KURMAK VE ÇALIŞTIRMAK 3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası Basınç hattından gelen hidrolik akışkan, 3/2 yön kontrol valfine basılınca valften geçer. Silindiri

Detaylı

/ Ocak Sayı : YÖNETMELİK. Tarımsal Üretici Birliklerinin Kuruluş. Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM

/ Ocak Sayı : YÖNETMELİK. Tarımsal Üretici Birliklerinin Kuruluş. Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM 16.01.2005 / 25702 16 Ocak 2005 Resmî Gazete Sayı : 25702 YÖNETMELİK Tarımsal Üretici Birliklerinin Kuruluş Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve

Detaylı

14.Şeker Pancarı Ekim Makinaları

14.Şeker Pancarı Ekim Makinaları Pancar tohumları büyüklükleri ve çimlenme yetenekleri farklı tohumlardır. İri tohumlar fazla embriyolu olup çimlenme yüzdeleri yüksektir. Küçük tohumlar ise tek embriyolu olup çimlenme yetenekleri düşüktür.

Detaylı

Canıtez Çeşidi Nohutta Aynı Yükleme Hızında Ezilme Direnci Değişiminin Neme Bağlı Olarak Belirlenmesi

Canıtez Çeşidi Nohutta Aynı Yükleme Hızında Ezilme Direnci Değişiminin Neme Bağlı Olarak Belirlenmesi Ulud. Üniv. Zir. Fak. Derg., (2004) 18(1): 25-31 Canıtez Çeşidi Nohutta Aynı Yükleme Hızında Ezilme Direnci Değişiminin Neme Bağlı Olarak Belirlenmesi Eşref IŞIK * Taner GÜLER ** ÖZET Tarım Ürünlerinin,

Detaylı

BÖLÜM 4 TEK SERBESTLİK DERECELİ SİSTEMLERİN HARMONİK OLARAK ZORLANMIŞ TİTREŞİMİ

BÖLÜM 4 TEK SERBESTLİK DERECELİ SİSTEMLERİN HARMONİK OLARAK ZORLANMIŞ TİTREŞİMİ BÖLÜM 4 TEK SERBESTLİK DERECELİ SİSTEMLERİN HARMONİK OLARAK ZORLANMIŞ TİTREŞİMİ Kaynaklar: S.S. Rao, Mechanical Vibrations, Pearson, Zeki Kıral Ders notları Mekanik veya yapısal sistemlere dışarıdan bir

Detaylı

www.ozkanlarmakina.com.tr www.ozkanlargrup.com

www.ozkanlarmakina.com.tr www.ozkanlargrup.com www.ozkanlarmakina.com.tr www.ozkanlargrup.com 1987 den Beri Tuzla Şantiyesi / İstanbul Özkanlar Hidrolik Makine İmalat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. 1987 yılında Türk sanayisine hizmet vermeye başlamıştır.

Detaylı

Güvenli Balya Makineleri İmalatında Gözönüne Alınacak Kriterler. Mesut Gölbaşı UTEM Antalya İmalatçı Eğitimi

Güvenli Balya Makineleri İmalatında Gözönüne Alınacak Kriterler. Mesut Gölbaşı UTEM Antalya İmalatçı Eğitimi Güvenli Balya Makineleri İmalatında Gözönüne Alınacak Kriterler Mesut Gölbaşı UTEM Antalya İmalatçı Eğitimi Ezme veya ezilme Makaslama Kesme veya koparma Dolanma veya takılma Kapma veya yakalama Daha geniş

Detaylı

BOZKURT MAKİNA. Çivi Üretim Makinaları, Yedek Parça ve Ekipmanları BF1 MODEL ÇİVİ ÜRETİM MAKİNASI

BOZKURT MAKİNA. Çivi Üretim Makinaları, Yedek Parça ve Ekipmanları BF1 MODEL ÇİVİ ÜRETİM MAKİNASI BOZKURT MAKİNA Çivi Üretim Makinaları, Yedek Parça ve Ekipmanları BF1 MODEL ÇİVİ ÜRETİM MAKİNASI ÇİVİ ÇAPI ÇİVİ BOYU KAPASİTE MOTOR GÜCÜ MAXİMUM ÇİVİ KAFA ÖLÇÜSÜ MAKİNA PARKURU ÖLÇÜLERİ (AxBxC) AĞIRLIK

Detaylı

Yönetmelik. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Yönetmelik. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Yönetmelik Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: Tarımsal Üretici Birliklerinin Kuruluş Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik Amaç ve kapsam BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1 Bu Yönetmeliğin

Detaylı

Rtop = Ry + R2 + R3 + Rm. R2 = k * A * sin

Rtop = Ry + R2 + R3 + Rm. R2 = k * A * sin Mekanik Özellikler Eğimli arazide çalışan bir greydere etki eden toplam direnç kuvvetleri aşağıdaki eşitlikle hesaplanabilir: Rtop = Ry + R2 + R3 + Rm Kesme direnci (R2 ) dan olarak aşağıdaki şekilde hesaplanır:

Detaylı

MEYVE AĞAÇLARINDA GÖZLER MEYVE AĞAÇLARINDA DALLAR

MEYVE AĞAÇLARINDA GÖZLER MEYVE AĞAÇLARINDA DALLAR MEYVE AĞAÇLARINDA GÖZLER Gözler, etrafı tüy ve pullarla çevrilerek dış etkilerden korunmuş büyüme noktalarıdır. Bunlar, meyve ağaçlarında dal, yaprak ve çiçekleri oluştururlar. Genellikle şekilleri ve

Detaylı

Güçlü Atık Parçalama ve Briketleme Presleri

Güçlü Atık Parçalama ve Briketleme Presleri Entsorgungstechnik Güçlü Atık Parçalama ve Briketleme Presleri ekonomik - sağlam - güçlü RB 20-60 SV Briketleme Presleri RB 100-200 S Briketleme Presleri RB 400 RS Briketleme Presleri Teknik Özellikler

Detaylı

Yeni YENİ AKTAŞ OTOMOTİV SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ ROPA MAKİNALARI TÜRKİYE DİSTRİBÜTÖRÜ

Yeni YENİ AKTAŞ OTOMOTİV SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ ROPA MAKİNALARI TÜRKİYE DİSTRİBÜTÖRÜ Yeni YENİ AKTAŞ OTOMOTİV SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ ROPA MAKİNALARI TÜRKİYE DİSTRİBÜTÖRÜ Söküm bıçağı, kademesiz hidrolik şanzıman tahriklidir. Tek sıralı, bağımsız şekilde söküm yapmak da mümkündür. (Söküm

Detaylı

3.KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI. 05.05.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1

3.KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI. 05.05.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1 3.KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI 05.05.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1 KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI Kabartılı direnç kaynağı, seri imalat için ekonomik bir birleştirme yöntemidir. Uygulamadan yararlanılarak, çoğunlukla

Detaylı

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Tahıl Ekim Makinaları 2 e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 2017 nde Yararlanılan

Detaylı

HAREKETLİ CEPHE PLATFORMLARI

HAREKETLİ CEPHE PLATFORMLARI HAREKETLİ CEPHE PLATFORMLARI Hareketli Cephe İskeleleri işçilerin 4,000 kg kadar yükle, ikili kurumda 30 metre genişlikteki bina cephesinde çalışabilmesi için dizayn edilmiş, iki ikiz motorun tahrik ettiği

Detaylı

M320D2. Caterpillar M320D2 Lastik Tekerlekli Ekskavatör. Cat C7.1 ACERT Net Beygir Gücü. Motor kw / 168 hp Kepçe Kapasitesi

M320D2. Caterpillar M320D2 Lastik Tekerlekli Ekskavatör. Cat C7.1 ACERT Net Beygir Gücü. Motor kw / 168 hp Kepçe Kapasitesi Motor Cat C7.1 ACERT Net Beygir Gücü 123.5 kw / 168 hp Kepçe Kapasitesi 0.35-1.18 m 3 M320D2 Çalısma Ağırlığı * 18 850-19 800 kg * Çalısma ağırlığı ve kepçe makine konfigürasyonuna göre değisebilir. Caterpillar

Detaylı

Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi

Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi Toprak Frezeleri e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 2017 nde Yararlanılan

Detaylı

Halit YAŞAR. Doç. Dr. Makina Mühendisliği Bölümü Otomotiv Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Halit YAŞAR. Doç. Dr. Makina Mühendisliği Bölümü Otomotiv Anabilim Dalı Öğretim Üyesi PROJECT MOTORLAR TITLE Doç. Dr. Halit YAŞAR Makina Mühendisliği Bölümü Otomotiv Anabilim Dalı Öğretim Üyesi 1/44 MOTORLAR DERS NOTLARINI FOTOKOPİDEN TEMİN EDEBİLİRSİNİZ 2/44 KAYNAKLAR 1) HEYWOOD, J.H.,

Detaylı

Kayış kasnak mekanizmaları metin soruları 1. Kayış kasnak mekanizmalarının özelliklerini, üstünlüklerini ve mahsurlarını açıklayınız. 2.

Kayış kasnak mekanizmaları metin soruları 1. Kayış kasnak mekanizmalarının özelliklerini, üstünlüklerini ve mahsurlarını açıklayınız. 2. Kayış kasnak mekanizmaları metin soruları 1. Kayış kasnak mekanizmalarının özelliklerini, üstünlüklerini ve mahsurlarını 2. Kayış kasnak mekanizmalarının sınıflandırılmasını yapınız ve kısaca her sınıfın

Detaylı

GRANUL (KIRIK) BUZ MAKİNASI HİJYENİK TEMİZ SU SOĞUTMA CİHAZI SU SOĞUTMA (CHİLLER) CİHAZLARI SOĞUK HAVA DEPOLARI KALIP BUZ MAKİNASI

GRANUL (KIRIK) BUZ MAKİNASI HİJYENİK TEMİZ SU SOĞUTMA CİHAZI SU SOĞUTMA (CHİLLER) CİHAZLARI SOĞUK HAVA DEPOLARI KALIP BUZ MAKİNASI GRANUL (KIRIK) BUZ MAKİNASI HİJYENİK TEMİZ SU SOĞUTMA CİHAZI SU SOĞUTMA (CHİLLER) CİHAZLARI SOĞUK HAVA DEPOLARI KALIP BUZ MAKİNASI www.eserteknik.com GRANÜL (KIRIK) BUZ MAKİNESİ Balıkçılar ve fırınlar

Detaylı

EW 100. EW100 mobil ekskavatör ile hızla yola koyulun. Tekerlekli Ekskavatörler

EW 100. EW100 mobil ekskavatör ile hızla yola koyulun. Tekerlekli Ekskavatörler EW 100 Tekerlekli Ekskavatörler EW100 mobil ekskavatör ile hızla yola koyulun 10 tonluk mobil ekskavatör EW100, güçlü bir çıkış, düşük yakıt tüketimi ve özellikle kullanıcı dostu özellikleriyle göz doldurur.

Detaylı

Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği. 04 Şubat 2014 İzmir

Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği. 04 Şubat 2014 İzmir Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği 04 Şubat 2014 İzmir Ajanda Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği (GMY) Modern Meyve Yetiştiriciliği (MMY) GMY ve MMY Farkları GMY Nasıl MMY Çevrilir 2 Geleneksel

Detaylı

Lastik Tekerlekli Mini Yükleyici 403. Maksimum Motor Gücü: 28kW (37.5BG) Maksimum Çalışma Ağırlığı: 2.115kg Maksimum Kova Kapasitesi: 0.

Lastik Tekerlekli Mini Yükleyici 403. Maksimum Motor Gücü: 28kW (37.5BG) Maksimum Çalışma Ağırlığı: 2.115kg Maksimum Kova Kapasitesi: 0. Lastik Tekerlekli Mini Yükleyici 403 Maksimum Motor Gücü: 28kW (37.5BG) Maksimum Çalışma Ağırlığı: 2.115kg Maksimum Kova Kapasitesi: 0.3m 3 PERFORMANS Her yer, her iş için kompakt performans Kompakt ölçüleri

Detaylı

SYM-300 Vibrasyon Konveyörlü SEBZE YIKAMA MAKİNESİ

SYM-300 Vibrasyon Konveyörlü SEBZE YIKAMA MAKİNESİ Konveyörlü Fritöz Sebze Yıkama Makinesi SYM-300 Vibrasyon Konveyörlü SEBZE YIKAMA MAKİNESİ Soğuksan SYM-300 Sebze yıkama makinesi büyük ölçekli mutfakların taze sebze ve meyve yıkama ihtiyaçlarını karşılamak

Detaylı

İSTİFLEME VE KALDIRMA EKİPMANLARI YENİ ÜRÜNLER RM-ECL1029 I RM-PS1550 I RM-EPT15 I RM-ESE20 I RM-TE10 I RM-T10. www.biglift.gen.tr

İSTİFLEME VE KALDIRMA EKİPMANLARI YENİ ÜRÜNLER RM-ECL1029 I RM-PS1550 I RM-EPT15 I RM-ESE20 I RM-TE10 I RM-T10. www.biglift.gen.tr İSTİFLEME VE KALDIRMA EKİPMANLARI YENİ ÜRÜNLER RM-ECL1029 I RM-PS1550 I RM-EPT15 I RM-ESE20 I RM-TE10 I RM-T10 www.biglift.gen.tr 1 RM-ECL1029 EKONOMİK TAM AKÜLÜ İSTİF MAKİNASI Kompak ve hafif tasarımı

Detaylı

MAK Makina Dinamiği - Ders Notları -1- MAKİNA DİNAMİĞİ

MAK Makina Dinamiği - Ders Notları -1- MAKİNA DİNAMİĞİ MAK 0 - Makina Dinamiği - Ders Notları -- MAKİNA DİNAMİĞİ. GİRİŞ.. Konunun Amaç ve Kapsamı Makina Dinamiği, uygulamalı mekaniğin bir bölümünü meydana getirir. Burada makina parçalarının hareket kanunları,

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Zeytin

Detaylı

CNC ABKANT PRES ULTIMATE SERİSİ STANDART ÖZELLİKLER. Kürsü tip Ergonomik Ayak pedalı. Arka Dayama Dili. Alt Dar Tabla CYBELEC TOUCH12 2D

CNC ABKANT PRES ULTIMATE SERİSİ STANDART ÖZELLİKLER. Kürsü tip Ergonomik Ayak pedalı. Arka Dayama Dili. Alt Dar Tabla CYBELEC TOUCH12 2D CNC ABKANT PRES ULTIMATE SERİSİ STANDART ÖZELLİKLER CYBELEC TOUCH12 2D 12 Dokunmatik Renkli Ekran. Otomatik büküm sekans ile 2D Grafik profil oluşturma Büküm sekansları ve programları hafızaya alınabilir.

Detaylı

HUSQVARNA DUVAR TESTERELERİ 2010

HUSQVARNA DUVAR TESTERELERİ 2010 HUSQVARNA DUVAR TESTERELERİ 2010 Kapı açma. Pencere açma. Havalandırma boşluğu açma. Merdiven kesme. Eğimli kesme. Duvara sıfır kesme. Simetrik yolu sayesinde rayın her iki yönünde kesim yapmak mümkündür.

Detaylı

Biber Hasat Mekanizasyonu. Gökhan ERAVCI Onur ERGÜN

Biber Hasat Mekanizasyonu. Gökhan ERAVCI Onur ERGÜN Biber Hasat Mekanizasyonu Gökhan ERAVCI 20090254037 Onur ERGÜN 20100254001 Hasat Zamanı Biberlerde hasat; çeşidin erkenciliği, yetiştirme ve bakım koşullarına göre değişir. Biber, uygun büyüklüğü aldığında

Detaylı

TAKIM TEZGAHLARI MAK 4462 SUNUM Bu sunumun hazırlanmasında ulusal ve uluslararası çeşitli yayınlardan faydalanılmıştır

TAKIM TEZGAHLARI MAK 4462 SUNUM Bu sunumun hazırlanmasında ulusal ve uluslararası çeşitli yayınlardan faydalanılmıştır TAKIM TEZGAHLARI MAK 4462 SUNUM 4 Bu sunumun hazırlanmasında ulusal ve uluslararası çeşitli yayınlardan faydalanılmıştır 1 Kademesiz devir mekanizmaları Devir sayılarının kademesiz olarak ayarlanmasıyla;..,..,..,,.

Detaylı

Endüstriyel Yüzey Sertleştirme

Endüstriyel Yüzey Sertleştirme INDUCTION Endüstriyel Yüzey Sertleştirme Makinaları I N D U CTI O N I N D U C T I ON www.homme-induction.com www.homme-induction.com I N D U C T IO N Misyonumuz Vizyonumuz Gelişmeyi ve büyümeyi sürekli

Detaylı

600MG Model Mercedes-Benz OM 926 LA (FAZ III A) Tip 4 zamanlı, turbo şarjlı, direk enjeksiyonlu, intercooler su soğutmalı dizel motor Silindir sayısı 6 Sıra Piston Çapı ve Stroku 106 mm x 136 mm Motor

Detaylı

Sıkıştırma enerjisi arttıkça optimum su muhtevası azalmakta, kuru birim hacim ağırlık artmaktadır. Optimum su muhtevasına karşılık gelen birim hacim

Sıkıştırma enerjisi arttıkça optimum su muhtevası azalmakta, kuru birim hacim ağırlık artmaktadır. Optimum su muhtevasına karşılık gelen birim hacim KOMPAKSİYON KOMPAKSİYON Zeminlerin stabilizasyonu için kullanılan en ucuz yöntemdir. Sıkıştırma, zeminin kayma mukavemetini, şişme özelliğini arttırır. Ancak yeniden sıkışabilirliğini, permeabilitesini

Detaylı

Eksenel pistonlu üniteler kendinden emişlidir. Bununla beraber bazı özel durumlarda emiş tarafı alçak basınçla beslenir.

Eksenel pistonlu üniteler kendinden emişlidir. Bununla beraber bazı özel durumlarda emiş tarafı alçak basınçla beslenir. Hidrolik devreler Hidrolikte 3 değişik devre vardır. o o o Açık hidrolik devreler Kapalı hidrolik devreler Yarı kapalı hidrolik devreler Açık ve kapalı çevrimli devreler aşağıda detaylı olarak anlatılacaktır.

Detaylı

MALTECH. İç ve dış cephe sıva uygulamalarında kullanılan, yenilikçi ve güçlü bir modeldir.

MALTECH. İç ve dış cephe sıva uygulamalarında kullanılan, yenilikçi ve güçlü bir modeldir. M5 EVOLUTION - GÜÇLÜ SUPERMIX - İDEAL İç ve dış cephe sıva uygulamalarında kullanılan, yenilikçi ve güçlü bir modeldir. Turbomix özellikli sıva makinesi Kolay müdahale edilebilen su armatürü D ve R tipi

Detaylı

Hidrostatik Güç İletimi. Vedat Temiz

Hidrostatik Güç İletimi. Vedat Temiz Hidrostatik Güç İletimi Vedat Temiz Tanım Hidrolik pompa ve motor kullanarak bir sıvı yardımıyla gücün aktarılmasıdır. Hidrolik Pompa: Pompa milinin her turunda (dönmesinde) sabit bir miktar sıvı hareketi

Detaylı

SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON

SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON 4 Yrd.Doç.Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları & Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Kaynak: Tarım Alet ve Makinaları, Ünite 3, Traktörler,

Detaylı

MEYVE HASADINDA KULLANILAN HASAT PLATFORMLARININ ÇALIŞMA KOŞULLARININ İYİLEŞTİRİLMESİ YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ

MEYVE HASADINDA KULLANILAN HASAT PLATFORMLARININ ÇALIŞMA KOŞULLARININ İYİLEŞTİRİLMESİ YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi 3(3), ÖS:Ergonomi2015, 233-238, 2015 ISSN: 1308-6693 Araştırma Makalesi 21. Ulusal Ergonomi Kongresi Özel Sayısı Suleyman Demirel

Detaylı