2014 YENİ ACENTELER YÖNETMELİĞİNİN GETİRDİKLERİ. Dr. Ahmet Genç Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "2014 YENİ ACENTELER YÖNETMELİĞİNİN GETİRDİKLERİ. Dr. Ahmet Genç Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü"

Transkript

1 2014 YENİ ACENTELER YÖNETMELİĞİNİN GETİRDİKLERİ Dr. Ahmet Genç Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü

2 Genel Olarak - Amaç ve kapsam genişletilmiş acentelik faaliyetlerinin sektöre olan güveni artırıcı biçimde sürdürülmesi, acentelik sisteminin kurumsallaşmasının sağlanması hususları ilave edilmiştir. - Tanımlara Malvarlığı tanımı ilave edilmiştir. - Gerçek kişi acentelik için diğer şartlar korunmuş, 2 yıllık sigortacılık tecrübesi süresi, dört yıllık yüksek öğrenim görenler için 1,5 yıla indirilmiş, sigortacılıkla ilgili 4 yıllık yüksek öğrenim görenler için bu süre tamamen kaldırılmıştır. - Tüzel kişi acente müdürlüğü için de, aranan sigortacılık tecrübesi süreleri gerçek kişi acente ile paralel hale getirilmiştir. - Tüzel kişi acentelerde müdür dışında en az bir teknik personel istihdamı zorunlu kılınmıştır. - İflas etmemiş ve konkordato ilan etmemiş olma şartı hem tüzel hem gerçek kişi acentelikte kaldırılmıştır.

3 Acente Büyüklükleri Prim üretimi 10 Milyon ve Üstü Milyon TL Arası milyon TL arası bin 1 milyon TL arası bin 500 bin TL arası bin ve daha aşağı 4862 Üretimi olmayan 4258 Toplam Üretimi olmayan (-)4258 Kalan bin üstü bin ve üstü milyon ve üstü 3.543

4 Teknik Personel - Teknik personel için aranan 2 yıllık deneyim süresi 1 yıla indirilmiştir. Bu süreler; müfredatında sigortacılık bulunan liseler ile iki yıllık yüksekokullar ve kamu istihdam projeleri için 6 aya indirilmiş, iki yıllık sigortacılıkla ilgili yüksekokullar ve dört yıllık yüksekokullar için tamamen kaldırılmıştır. - Yardımcı teknik personelin görevi tanımlanmıştır. - BES aracılarının teknik personel olma şartları açıklığa kavuşturulmuştur. - Sigorta branşlarına göre teknik personel lisanslaması yapmaya Hazine Müsteşarlığı yetkili kılınmıştır. - Teknik personel olmayan kişilerin kullanıcı adı ve şifreleri kullanmamaları için sigorta şirketleri ve acentelere yükümlülük getirilmiştir. - Teknik personelin işlemleri nedeniyle verecekleri zararlardan yalnızca acenteler değil, teknik personel de sorumlu tutulmuştur. - Teknik personelin Kanunun 32. Maddesine aykırı davranması da müeyyideye bağlanmıştır. - Üç yılda bir yenileme eğitimi şartı kaldırılmıştır. Bunun yerine, zamana bağlı olmaksızın bu konuda Müsteşarlığa yetki verilmiştir.

5 Altyapı/Fiziki Mekan - Levha kaydı bulunmayanlara sigorta şirketlerince acentelik yetkisinin verilmeyeceğine açık olarak yer verilmiştir. - Levha kaydını takip eden 6 ay içinde en az bir sigorta şirketiyle sözleşme yapılmamış ise faaliyete başlanılmamış olarak kabul edileceği hükme bağlanmıştır sayılı Kanunda yapılan değişiklik ile kaldırılmış bulunduğundan, sınırlı yetkili acentelerle ilgili hükümlere yer verilmemiştir. - Acente fiziki ve teknik altyapısı tanımlanmıştır. - Bilgi işlem altyapılarının Müsteşarlıkça belirlenecek esaslara uygun olması kuralı getirilmiştir. - Teşkilatlanma ve şube ile ilgili hükümler daha açık ve net hale getirilmiş, şubenin merkezle aynı yeterlik şartlarına sahip olması hükme bağlanmıştır. - Şubelerin başka bir acente ile mekan paylaşımı yasaklanmıştır.

6 - Birden fazla acentenin aynı mekanı paylaşması (kendi bölümleri ve personeli ayrı olmak şartıyla) imkanı getirilmiştir. - Acentelik sözleşmelerinin asgari çerçevesi bir madde ile düzenlenmiştir. Kayıt Düzeni/Sermaye/Sorumluluk Sigortası - Mesleki sorumluluk sigortası zorunluluğu kaldırılmış, ancak bu sorumluluğu karşılayacak bir teminat ya da sigorta istemeye Müsteşarlık yetkili kılınmıştır. - Üç aylık dönemler itibariyle dönemi takip eden bir ay içerisinde hesap mutabakat zorunluluğu getirilmiştir. - Tahsil edilen primlerin acenteler tarafından şirket bazında ayrı kayıtlarda tutulması hükmü getirilmiştir. - Tek Düzen Hesap Planına uygun hesap düzeni getirilmiştir. - Öz kaynakla ilgili aracılık edilen primin %4 ü şartı kaldırılmıştır. - Ödemiş sermayenin %50 sinin nakit ve benzeri varlıklardan oluşması şartı getirilmiştir.

7 Diğer Kuruluşlar - Teknik personel zorunluluğu diğer kuruluşlar (bankalar ve kendi özel kanunlarına göre acentelik yapanlar) için de uygulamaya konulmuştur. (Pazarlama, bilgilendirme, satış) - Diğer kuruluşlar için TOBB dan kayıt numarası alma zorunluluğu getirilmiştir. - Diğer kuruluşlar için de teknik personel kimliği uygulaması getirilmiştir. Faaliyete Son Verme/Tasfiye - Kendi isteğiyle acentelik faaliyetine son vermek isteyen acenteler için düzenleme yapılmıştır. - Yetkileri iptal edilen acentelerin, mevcut portföyleri ile ilgili olarak, hak sahipleri ve acentelerin menfaatlerinin korunması için sigorta şirketlerince tedbir alınması hükmü getirilmiştir. - Teknik personelin de Kanunun 32. maddesine aykırı fiilleri nedeniyle yetkisinin geçici veya kalıcı olarak iptali düzenlenmiştir. - İade edilmeyen kimliklerden acente yerine ilgili teknik personel sorumlu tutulmuştur.

8 Geçiş süresi - Yönetmelik hükümlerine uyum için en son tarih 22 Ekim 2014 tür. - TDHP ise, hesap yılının başında de uygulanmaya başlanacaktır.

9 Teşekkürler