FEASIBILITY ANALIYSIS FOR WIND POWER PLANT INSTALLATION AROUND ÇATALCA METEOROLOGY RADAR PERFORMED BY USING RETScreen AND HOMER ENERGY MODELS

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "FEASIBILITY ANALIYSIS FOR WIND POWER PLANT INSTALLATION AROUND ÇATALCA METEOROLOGY RADAR PERFORMED BY USING RETScreen AND HOMER ENERGY MODELS"

Transkript

1 FEASIBILITY ANALIYSIS FOR WIND POWER PLANT INSTALLATION AROUND ÇATALCA METEOROLOGY RADAR PERFORMED BY USING RETScreen AND HOMER ENERGY MODELS E. Tuncay Özdemir 1, Bihter Yerli 2, Bahtiyar Efe 2, Mustafa K. Kaymak 3, İsmail Sezen 1 and Ahmet Duran Şahin 2 1 General Directorate of Meteorology, Atatürk Airport Meteorology Office, Yeşilköy, İstanbul, Turkey. 2 İstanbul Technical University, Department of Meteorology, Maslak, İstanbul, Turkey. 3 General Directorate of Meteorology, Sabiha Gökçen Airport Meteorology Office, Pendik, İstanbul, Turkey. ABSTRACT Wind Power Plants (WPP) are advisable for making profit in short and medium periods. Therefore, commercial recovery period and amount of income must be put in planning procedure depending on calculating the amount of the net energy that can be obtained for the planed WPP. In this study, it s considered to establish 10 turbines has 20MW power in the vicinity of Çatalca Meteorology Radar in Istanbul/Turkey to contribute to the electricity demand of Istanbul. The micro sitting of wind turbines are evaluated by using Wind Atlas Analysis and Application Program (WAsP). Furthermore, capacity factors, feasibility analysis, generation of greenhouse gasses are completed by using Renewable Energy Technology Screen (RETScreen) and The Hybrid Optimization Model for Electric Renewables (HOMER) softwares for this WPP. Keywords: RETScreen, HOMER, WAsP, Wind Energy, Çatalca Meteorology Radar.

2 ÇATALCA METEOROLOJİ RADARI ÇEVRESİNDE RÜZGÂR ENERJİ SANTRALİ KURULUMU İÇİN RETScreen ve HOMER ENERJİ MODELLERİ KULLANILARAK GERÇEKLEŞTİRİLEN FİZİBİLİTE ANALİZİ E. Tuncay Özdemir 1, Bihter Yerli 2, Bahtiyar Efe 2, Mustafa K. Kaymak 3, İsmail Sezen 1 ve Ahmet Duran Şahin 2 1 Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Atatürk Havalimanı Meteoroloji Müdürlüğü, Yeşilköy, İstanbul, Türkiye. 2 İstanbul Teknik Üniversitesi, Meteoroloji Mühendisliği Bölümü, Maslak, İstanbul, Türkiye. 3 Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Sabiha Gökçen Havalimanı Meteoroloji Müdürlüğü, Pendik, İstanbul, Türkiye ÖZET Rüzgâr Enerjisi Santralleri (RES), kısa ve orta vadede kâr sağlamaya müsait işletmelerdir. Dolayısıyla kurulması planlanan RES için, elde edilebilecek net enerji miktarının hesaplanmasına bağlı olarak, ticari olarak geri kazanım süresi ve bu zaman diliminden sonra sağlayacağı gelir miktarı planlama aşamasında ortaya konulmalıdır. Bu çalışmada, İstanbul un enerji ihtiyacına katkı sağlamak ve yenilenebilir enerji kaynaklarından (YEK) rüzgâr enerjisinin değerlendirilmesi için, İstanbul da bulunan Çatalca Meteoroloji Radarı civarında 20 MW toplam kurulu güce sahip 10 türbin için RES kurulması planlanmıştır. Türbinlerin mikro konuşlandırması Wind Atlas Analysis and Application Program (WAsP) yazılımı ile yapılmıştır. Ayrıca bu çalışma kapsamında Çatalca Meteoroloji Radarı çevresindeki RES için Renewable Energy Technology Screen (RETScreen) ve The Hybrid Optimizition Model for Electric Renewables (HOMER) yazılımları kullanılarak kapasite faktörleri karşılaştırılmış ve fizibilite analizleri yapılmıştır. Anahtar Kelimeler: RETScreen, HOMER, WAsP, Rüzgâr Enerjisi, Çatalca Meteoroloji Radarı. GİRİŞ Global Wind Energy Council (GWEC) hazırladığı Global Wind Report 2011 raporunda, 1996 dan bu yana küresel toplam rüzgâr kurulu gücünün logaritmik olarak arttığını ortaya koymuştur (Şekil 1) yılında MW, 2011 yılında da MW güce sahip RES nin devreye alınmasıyla küresel rüzgâr enerjisi kurulu gücü 2010 da MW a ve 2011 yılında da MW a yükselmiştir (Şekil 1). Dünyadaki 10 büyük pazarın ilk iki sırasını Çin ve ABD almaktadır. Bu iki ülkenin sırasıyla; 2011 yılı Ocak-Aralık döneminde üretimlerine ekledikleri ek kapasiteleri MW ve MW dır ve Aralık 2011 verilerine göre toplam rüzgâr kurulu güçleri MW ve MW dır. Şubat 2012 tarihinde European Wind Energy Association (EWEA, 2012) yayınladığı rapora göre Avrupa Birliği (AB) Ülkelerinin 2011 yılının sonuna göre toplam kurulu kapasiteleri MW dır Aday ülkelerin (Türkiye ve Hırvatistan) toplam kapasiteleri MW ve EFTA ülkelerinin 565 MW olmak üzere toplam Avrupa Ülkelerinin toplam kapasitesi MW dır.

3 Şekil 1: Küresel Toplam Rüzgâr Kurulu Gücü ( )(Kaynak: GWEC). Türkiye çapında rüzgâr kaynağının mevsime bağlılığı ülkeyi etkileyen sinoptik sistemlere bağlıdır. Birçok mevkide, özellikle sahil boyunca ve doğudaki dağlarda kışları daha güçlü rüzgâr hızları tecrübe edilir. Termal sirkülasyonların önemli olduğu diğer yerlerde rüzgâr hızları yazları daha şiddetli olma eğilimindedir. Türkiye nin orta kesimleri boyunca çoğu yerde rüzgâr hızı değerleri mevsimden mevsime nispeten sabittir (Malkoç, 2008). Rüzgâr enerjisi uygulamalarını etkileyen tüm parametrelerin dikkate alınması (kullanılamaz alanlar) ve yapılan bazı kabuller sonucunda rüzgâr sınıfı orta ile sıra dışı arasında olan rüzgârlı arazilerin MW rüzgâr enerjisi potansiyelini desteklediği görülmüştür. Potansiyel içerisinde derinliği 50 m ye kadar olan deniz alanları da bulunmaktadır. Bu araziler Türkiye toplamının %3.57 lik kısmına denk gelmektedir (Malkoç, 2008). Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği in Şubat 2012 de yayınladığı Türkiye Rüzgâr Enerjisi İstatistik Raporuna göre (TÜREB, 2012) Türkiye de işletme halindeki rüzgâr enerjisi santrallerinin kapasitesi MW ve inşa halindeki santrallerin kapasitesi ise MW dır. İZLENEN YOL YEK ndan biri olan rüzgâr enerjisinin elde edilmesinde önemli olan iki konu verimli rüzgâr türbinlerinin tasarımı (doğru aerodinamik ve yapısal analizleri) ve bu rüzgâr türbinlerinin uygun rüzgâr dağılımı olan bölgelere kurulumudur (Sezer Uzol ve Uzol, 2009). Mikro yerleştirme denilen analizlerle bir topografya üzerinde rüzgâr dağılımının detaylı hesaplanması ile rüzgâr türbinlerinin seçilen bu topografyada nasıl yerleştirileceğinin belirlenmesi oldukça önemlidir (Uzol, 2009). RES proje analizi için santrallerin kurulması planlanan alanlardaki meteorolojik parametrelerin ölçülmüş olması gerçekçi bir analiz için önemlidir. Bu çalışma kapsamında İstanbul un merkez ve ilçelerinde bulunan MGM ne ait 16 adet meteoroloji istasyonunda ölçülmüş meteorolojik parametreler değerlendirilmiş; ayrıca alana gidilerek arazi incelemesi yapılmıştır. Bu istasyonlarda yapılan rüzgâr hız ölçümleri 10 metre yükseklikte yapılmaktadır. 375 m yüksekliğindeki Çatalca Meteoroloji Radarı İstasyonunda (ÇMRİ) yılları arasında ölçülen ortalama rüzgâr şiddeti 7.2 m/s ile en yüksek değere sahiptir. ÇMRİ nunda en yüksek ortalama rüzgar şiddeti Aralık ayında 8.1 m/s, en düşük ortalama rüzgar şiddeti haziran ayında 5.8 m/s ölçülmüştür.

4 ÇMRİ nda tarihlerinde 10 metrede ölçülen ortalama rüzgâr şiddeti 7.2 m/s dir. ÇMRİ civarı enerji nakil hatlarına ve trafolara yakındır ve Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğünün RES kurulamayacak alanları gösteren haritasının kapsama alanında değildir. Bütün bu bilgilerin değerlendirilmesi sonucunda RES kurulumu için en uygun alanlardan biri olarak ÇMRİ çevresi olduğu kabul edilmiştir ve İstanbul Şehir Merkezine uzaklığı yaklaşık 62.2 km dir. Ayrıca, alan ziyareti yapılarak uygunluk teyidi gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma kapsamında ÇMRİ na ait meteorolojik parametreler kullanılmıştır (Tablo 1). ÇMRİ nda ortalama basınç değeri hpa, ortalama sıcaklığı 12.2 C ve ortalama nem %83.6 dır. Tablo 1: Yıllarına Ait ÇMRİ nun aylara göre meteorolojik parametrelerin değişimi. METEOROLOJİK PARAMETRELER Ortalama Basınç (hpa) Maksimum Basınç (hpa) Minimum Basınç (hpa) Ortalama Sıcaklık ( C) Maksimum Sıcaklıkların Ortalaması ( C) Minimum Sıcaklıkların Ortalaması ( C) Ortalama Nem (%) Minimum Nem (%) OCA ŞUB MAR NİS MAY HAZ TEM AĞU EYL EKİ KAS ARA ORT Meteorolojik Parametrelerin Değerlendirilmesi Bu çalışmada, MGM den temin edilen ÇMRİ nun 10 metre yükseklikte ölçülen Ocak Kasım 2012 arasındaki saatlik ortalama rüzgâr bilgileri kullanılmıştır. Çatalca Meteoroloji Radar ve çevresine ait meteorolojik veriler ve yükseklik bilgileri WAsP ile işlenmiştir. Ölçüm yüksekliğine ait frekans dağılım tablosu elde edilmiştir. Bu tablo yardımıyla ölçüm yüksekliğindeki rüzgârın yönlere göre esme sıklığı, hâkim rüzgâr yönü, ortalama rüzgâr hızı, ortalama enerji yoğunluğu ve rüzgâr hız verilerine ait Weibull parametreleri gibi istatistiksel değerler belirlenmiştir. Frekans dağılım tablosundaki bilgiler kullanılarak frekans histogramı ve yön histogramı elde edilmiştir. RETScreen ve HOMER Enerji Modellerinin Kullanılması Bu çalışma kapsamında RETScreen 4 ve HOMER enerji model yazılımları kullanılarak ÇMRİ çevresindeki RES için kapasite faktörlerinin karşılaştırılması ve aynı yazılımlar kullanılarak fizibilite analizleri yapılmıştır. RETScreen 4 Excel tabanlı temiz enerji proje analiz yazılım aracı olup karar mercilerine potansiyel yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve kojenerasyon projelerinde teknik ve finansal sürdürülebilirliğin çabuk ve düşük masrafla belirlenmesine yardımcı olur (RETScreen, 2013). HOMER geleneksel ve yenilenebilir enerji teknolojilerinin bir arada kullanılabildiği aynı zamanda ekonomik analiz de yapabilen bir yazılımdır. Yazılımın en önemli özelliği çeşitli kurulum alternatiflerini ve bunların maliyetlerini karşılaştırarak listeleme yapmasıdır.

5 Frekans ANALİZ ÇMRİ nun 10 metre yükseklikte ölçülen Ocak Kasım 2012 arasındaki saatlik ortalama rüzgâr şiddeti ve rüzgâr yönü bilgileri kullanılarak WAsP programı tarafından hesaplanan rüzgârgülü Şekil 2 de rüzgâr şiddeti histogramı Şekil 3 de verilmiştir. Şekil 2: ÇMRİ nun 2007 ile Kasım 2012 Yıllarına Ait Rüzgâr Gülü. 0,15 Şiddet Histogramı 0,1 0, Rüzgâr Şiddeti (ms -1 ) Şekil 3: Rüzgâr Şiddeti Histogramı. Buna göre A Ölçek Parametresi, k Şekil Parametresi, U Ortalama Rüzgâr Şiddeti, E Ortalama Güç Yoğunluğu ve f Sıklık (Frekans) ı temsil etmektedir. Hata! Başvuru kaynağı bulunamadı. e göre ortalama rüzgâr şiddeti ve ölçek parametresinin en fazla olduğu sektör 210 o sektörü iken, şekil parametresinin en fazla olduğu sektör 300 o sektörüdür. Hâkim rüzgâr yönü ise kuzeydoğudur. Türbin Seçimi ve Türbin Özellikleri WAsP yazılımı kullanılarak elde edilen bilgiler doğrultusunda RETScreen ürün veri tabanı bölümünden hub yüksekliği 78 m olan 2 MW lık Enercon E-82 modeli türbin seçilmiştir. Ayrıca türbin modeli özel bir fırtına kontrol sistemiyle işletilmektedir. Bu sayede çok yüksek rüzgâr hızlarında, önemli getiri kayıplarına yol açan ve normalde uygulanan durdurma işlemlerine gerek kalmadan, türbinin düşük güçte çalıştırılması mümkün olmaktadır. Rüzgâr

6 türbini 3 m/s rüzgâr şiddetinde MWh elektrik üretmeye başlayacak ve rüzgâr şiddeti 15 m/s değerine ulaştığında maksimum kapasitede MWh elektrik üretmeye devam edecektir. Türbinlerin Yerleşimi ve Yerleşim Özellikleri Rüzgâr kaynak bölgesi için WAsP yazılımında 78 m (agl) yüksekliğinde ortalama rüzgâr hızı ve güç yoğunluğu incelendi. En yüksek ortalama rüzgâr şiddeti ve en yüksek güç yoğunluğu değerine sahip olan bölgelere rüzgâr türbinleri yerleştirildi (Şekil 4, Şekil 5). Şekil 4: Türbinlerin Yerleşim Haritası. Şekil 5: Ortalama Rüzgâr Şiddetinin Alansal Dağılımı. Tablo 2 da 78 metre (agl) yüksekliğindeki Enercon 82 E2 2 MW türbinlerle ilgili genel bilgilerle birlikte WAsP yazılım programı tarafından hesaplanan ana parametre tahminleri

7 verilmiştir. Buna göre en yüksek net yıllık enerji potansiyeli GWh değeri ile T03 türbinine ait iken en düşük yıllık enerji potansiyeli GWh değeri ile T01 türbinine aittir (Tablo 2). Tablo 2: Türbinlerin Ana Parametrelerinin Tahmini. Site Konum [m] İrtifa (asl) [m] Net AEP [GWh] A [m/s] k U [m/s ] E [W/m²] T01 (610272, ) 227 5,977 7,8 2,47 6, ,2 4,2 2,92 T02 (610414, ) 322 7,458 8,7 2,57 7, ,2 4,2 3,0 T03 (610666, ) 350 7,679 8,8 2,57 7, ,1 5,1 2,31 T04 (610855, ) 311 7,031 8,4 2,52 7, ,0 3,0 2,76 T05 (612556, ) 265 6,773 8,2 2,54 7, ,7 2,8 1,39 T06 (610209, ) 219 6,858 8,3 2,52 7, ,8 4,8 1,13 T07 (612099, ) 301 6,800 8,3 2,52 7, ,2 1,3 2,2 T08 (612714, ) 333 7,645 8,8 2,40 7, ,5 0,5 1,46 T09 (612856, ) 270 6,107 7,9 2,58 7, ,0 2,1 3,18 T10 (613060, ) 322 7,077 7,8 2,47 6, ,2 4,2 1,57 RIX [%] drix [%] Wake loss [%] RETScreen Analizi WAsP yazılım programından elde edilen bilgilere göre hub yüksekliğindeki ortalama rüzgâr şiddeti değeri (10 Türbinin) 7.4 ms -1 olacak şekilde RETScreen yazılımında rüzgâr kesmesi kuvveti 0.02, Weibull dağılımı şekil faktörü de 2.0 olarak alınmıştır. RETScreen rüzgâr kesmesi kuvvetinin bulunmasında güç kanunu eşitliğinden yararlanmaktadır (Gipe,1995). ÇMRİ nda WAsP tarafından hesaplanan ortalama rüzgâr şiddeti de 7.1 m/s dir. 78 metre hub yüksekliğindeki ortalama rüzgâr şiddeti 7.4 m/s dir. Dolayısıyla ölçüm yerinden ölçülen ortalama rüzgâr şiddeti RETScreen ve HOMER da 78 metreye 0.02 güç katsayısı değeri kullanılarak hesaplama yapılmıştır. ÇMRİ 375 m yüksekliğinde hâkim tepe üzerine kurulmuş olup, 10 m yüksekliğindeki anemometrede radar kurulu alanından belirli bir mesafededir. Dizilim kayıpları değeri olan % 2.1 WAsP yazılım programı tarafından hesaplanmıştır. Yapılan dizilim, kanat ve çeşitli kullanım kayıplarının sonucunda RETScreen in hesapladığı Kapasite Faktörü % 35.1 ve şebekeye verilen elektrik değeri de MWh dır. HOMER da ise bu değerler sırasıyla % 39.1 ve MWh dir. HOMER da üretilen elektriğin yüksek çıkmasının sebebi ise çeşitli kayıpların girilemiyor olmasıdır. Fizibilite Analizi Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun (EPDK) 18/12/2012 tarihli toplantısında alınan karara göre; 2013 yılında geçerli olmak üzere, Türkiye Ortalama Elektrik Toptan Satış Fiyatının Krş/kWh esas alınmasına karar verilmiştir. Buna göre rüzgâr enerjisi santrallerinde üretilen elektriğin satış fiyatı yaklaşık Euro/MWh olarak hesaplanmıştır (11/01/2013 tarihli TC Merkez Bankası verilerine göre 1 Euro, 2.32 TL alınmıştır). Elektrik satış fiyatının 2012 yılındaki fiyatıyla karşılaştırma yapmak için; Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi (PMUM) nin tarihinde alınan 2012 yılına ait PMUM değerleri kullanılmıştır Buna göre rüzgâr enerjisi santrallerinde üretilen elektriğin elektrik satış fiyatı 2012 yılında yaklaşık Euro/MWh olarak hesaplanmıştır yılında geçen yıla göre 1.4 Euro/MWh artış

8 gerçekleşecektir. Türkiye de 500 kw tan daha büyük kapasiteli türbin satan firmalar türbin fiyatlarını ancak projelendirilmiş olan projelere anahtar teslim fiyatı üzerinden teklif vermektedirler. Bundan dolayı türbin fiyatı olarak Bloomberg New Energy Finance Wind Turbine Price Index (WTPI) (BNEF, 2013) in hazırladığı 6 Mart 2012 tarihli rapora göre maliyet her bir türbin için fiyat Euro 0.91 m/mw ($1.21/ MW) olarak raporlanmıştır. Bu çalışma kapsamında enflasyon oranı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB, 2013) yayınladığı 2012 yılına ait aylık enflasyon miktarlarının ortalaması olan yıllık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) 6.17 ve Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) 8.94 değerlerinin ortalaması olan 7.55 değeri enflasyon oranı olarak belirlenmiştir. Toplam ilk maliyetlerin %88.9 unu elektrik sistemi maliyetleri oluşturmaktadır. Elektrik sistemi maliyetlerini 10 adet Türbin (10x2 MW), yol yapımı, iletim hattı, trafo merkezi ve enerji verimliliği önlemleri maliyetleri içermektedir. Toplam 20 MW kurulu güce sahip RES in toplam ilk maliyetleri 22,500,000 olmaktadır Proje ömrü 25 yıl olarak planlanmış ve %10 öz sermaye %90 banka kredisi olarak kabul edilerek banka kredisi %7 (Euro olarak) olarak kabul edilmiştir. Yıllık gelir vergisi oranı %35, elektrik satış fiyatı eskalasyon oranı %2.5 alınmıştır. Buna göre birikimli nakit akışlar grafiği Şekil 6 de gösterilmiştir. Şekil 6 e göre birikimli nakit akışı 25. yılda değerini bulmaktadır. Şekil 6: Toplam Nakit Akışları Grafiği. HOMER da bankadan kredi alıp modelleme yapmak gibi bir özellik olmadığı için yatırımın tamamı öz sermaye ile yapılıyormuş gibi ekonomik analiz yapılmaktadır. Sadece yıllık enflasyon oranı girilmektedir. Netice olarak sistemin hem nominal hem de iskontolu nakit akışı Şekil 7 ve Şekil 8 te görülmektedir. Şekil 7 ve Şekil 8 e baktığımızda sistemin nominal olarak 7. yılda, iskontolu olarak da 9. yılda kâra geçtiği söylenebilir. Sistemin ay bazında ürettiği elektrik miktarını en düşük Haziran ayında olmaktadır. Netice olarak sistemde üretilen elektriğin maliyeti (COE) /kwh dır. İlk 9 yıllık süreçte sistemin kendini hem nominal hem de iskontolu olarak amorti ettiği görülmektedir. Sistem 25. Yıl sonunda toplamda nominal olarak 81.8 milyon avro kazanırken iskontolu olarak ise 23.8 milyon avro kazanmaktadır.

9 Şekil 7: HOMER da sistemin nominal nakit akış grafiği Şekil 8: HOMER da sistemin iskontolu nakit akış grafiği RES kurulumu YEK nın kullanımında büyük önem taşımaktadır. Sera gazı azaltımına büyük katkı sağlayarak küresel ısınmaya negatif etki etmektedirler. RETScreen de net yıllık sera gazı salımı azalması tco 2 eşdeğeri kullanılmayan araba ve kamyonetlere veya tüketilmeyen ham petrol variline denk gelmektedir. SONUÇ VE TARTIŞMA İstanbul için enerji ihtiyacını kendi şehir sınırları içindeki yenilenebilir enerji sistemlerinden karşılamak için yapılan bu çalışma İstanbul daki potansiyelin değerlendirilmesini kapsamaktadır. Elde edilen bilgiler doğrultusunda Çatalca Meteoroloji Radarı çevresine yapılacak RES iyi bir yatırım seçeneğidir ve İstanbul un elektrik ihtiyacına yenilenebilir enerji sistemleri açısından çok olumlu bir katkı sağlayacaktır. RETScreen de Çatalca Meteoroloji Radar çevresine kurulabilecek 2 MW lık 10 türbinin toplam ilk maliyetleri olmaktadır. 78 metre hub yüksekliğinde ortalama rüzgâr

10 şiddeti (10 Türbin İçin) 7.4 ms -1, kapasite faktörü % 35.1 ve şebekeye verilen elektrik değeri de yıllık MWh dır. Yaklaşık evin 1 yıllık tüketimine denk gelmektedir. Toplam nakit akışının artı değere geçme süresi 9 ila 10 yıl arasıdır. HOMER da sistem 25. Yıl sonunda toplamda nominal olarak 81.8 milyon avro kazanırken iskontolu olarak ise 23.8 milyon avro kazanmaktadır. Buna bağlı olarak nominal olarak 7. Yılda, iskontolu olarak 9. yılda kâra geçmektedir. Sistemimiz atmosfere yılda tco 2, 187 tso 2 ve 91 tno x salınmasına engel olmuştur. RETScreen de net yıllık sera gazı salımı azalması 30,533 tco 2 ve 25 yılda net sera gazı azaltımı 763,319 tco 2 dir. Çatalca Meteoroloji Radar çevresine kurulacak (Daha fazla sayıda türbin kurma imkânı bulunmaktadır) RES İstanbul un enerji ihtiyacına katkı sağlayacaktır. Çözüm önerimiz Çatalca Meteoroloji Radar çevresindeki rüzgâr potansiyelinden yararlanmak için radar kulesini yükseltmek veya bunun teknik olarak mümkün olmaması halinde radarın çalışmasını etkilemeyecek mesafede bulunan rüzgâr potansiyeli yüksek alanlara RES kurmaktır. KAYNAKLAR BNEF. (2012). BNEF Web Site. Retrieved 01 02, 2012, from ENERCON. (2012). Enercon Web Site. Retrieved 01 02, 2012, from EWEA. (2012). European Wind Energy Association. Retrieved 12 31, 2012, from uropean_statistics.pdf Gipe, P. (1995). Wind Energy Comes of Age. NY, USA: John Wiley & Sons, Inc. GWEC. (2012). Global Wind Energy Council. Retrieved 12 30, 2012, from Malkoç, Y. (2008). Rüzgar Enerji Kaynaklarımız. MGM. (2012). Meteoroloji Genel Müdürlüğü. Retrieved 10 21, 2012, from Retscreen. (2012). RETScreen Web Site. Retrieved 01 02, 2012, from Sezer Uzol, N., & Uzol, O. (2009). Effect of Steady and Transient Wind Shear on the Wake Structure and Performance of a Horizontal Axis Wind Turbine Rotor. 47th AIAA Aerospace Sciences Meeting. Orlando, Florida. TCMB. (2013). Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası. Retrieved 01 03, 2013, from TÜREB. (2012). Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği. Retrieved 12 31, 2012, from Uzol, S. N. (2009). Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği ile Üç-boyutlu Karmaşık Akış Problemlerinin Yüksek Başarımlı Hesaplamaları. WAsP. (2012). Wind Atlas Analysis and Application Program. Retrieved 21 31, 2012, from

RETScreen International ve ALWIN Yazılımları Kullanılarak Rüzgar Enerji Santrali Proje Analizi

RETScreen International ve ALWIN Yazılımları Kullanılarak Rüzgar Enerji Santrali Proje Analizi RETScreen International ve ALWIN Yazılımları Kullanılarak Rüzgar Enerji Santrali Proje Analizi Egemen SULUKAN, Tanay Sıdkı UYAR Marmara Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Ana Bilim Dalı Göztepe,

Detaylı

RÜZGAR ENERJİSİ VE SİVAS ŞARTLARINDA RÜZGAR SANTRALİ TASARIMI

RÜZGAR ENERJİSİ VE SİVAS ŞARTLARINDA RÜZGAR SANTRALİ TASARIMI RÜZGAR ENERJİSİ VE SİVAS ŞARTLARINDA RÜZGAR SANTRALİ TASARIMI Cumhuriyet Üniversitesi Elektrik - Elektronik Mühendisliği Bölümü Sunan Yrd.Doç. Dr. Mustafa HOŞTUT Nisan-2007 1/53 RÜZGAR ENERJİSİ VE SİVAS

Detaylı

ORTALAMA RÜZGAR VERİLERİ ÜZERİNDEN RÜZGAR ENERJİSİ SANTRALLERİ İÇİN ÖN FİZİBİLİTE YAPILMASI: GEDİZ ÜNİVERSİTESİ 100 kw RES UYGULAMASI

ORTALAMA RÜZGAR VERİLERİ ÜZERİNDEN RÜZGAR ENERJİSİ SANTRALLERİ İÇİN ÖN FİZİBİLİTE YAPILMASI: GEDİZ ÜNİVERSİTESİ 100 kw RES UYGULAMASI ORTALAMA RÜZGAR VERİLERİ ÜZERİNDEN RÜZGAR ENERJİSİ SANTRALLERİ İÇİN ÖN FİZİBİLİTE YAPILMASI: GEDİZ ÜNİVERSİTESİ 100 kw RES UYGULAMASI Doç. Dr. Selim SOLMAZ Gediz Üniversitesi Makine Müh. Bölümü selim.solmaz@gediz.edu.tr

Detaylı

Abs tract: Key Words: Onur ERDEM Barbaros BATUR Z. Düriye BİLGE Galip TEMİR

Abs tract: Key Words: Onur ERDEM Barbaros BATUR Z. Düriye BİLGE Galip TEMİR 3galip temir:sablon 20.08.2015 11:11 Page 22 Onur ERDEM Barbaros BATUR Z. Düriye BİLGE Galip TEMİR Bozcaada da Kurulacak Olan Bir Rüzgâr Enerjisi Santralinin Ekonomik Analizi Abs tract: In this study the

Detaylı

GEDİZ ÜNİVERSİTESİ HİBRİT ENERJİ SANTRALİ ve 100 kw RÜZGAR TÜRBİNİ UYGULAMASI

GEDİZ ÜNİVERSİTESİ HİBRİT ENERJİ SANTRALİ ve 100 kw RÜZGAR TÜRBİNİ UYGULAMASI GEDİZ ÜNİVERSİTESİ HİBRİT ENERJİ SANTRALİ ve 100 kw RÜZGAR TÜRBİNİ UYGULAMASI Doç. Dr. Selim SOLMAZ Gediz Üniversitesi Makine Müh. Bölümü selim.solmaz@gediz.edu.tr SUNUM PLANI Motivasyon Proje Geçmişi

Detaylı

UNLICENSED ELECTRICITY GENERATION FROM PV IN TURKEY AND A CASE STUDY IN ISTANBUL TECHNICAL UNIVERSITY

UNLICENSED ELECTRICITY GENERATION FROM PV IN TURKEY AND A CASE STUDY IN ISTANBUL TECHNICAL UNIVERSITY UNLICENSED ELECTRICITY GENERATION FROM PV IN TURKEY AND A CASE STUDY IN ISTANBUL TECHNICAL UNIVERSITY Bihter YERLİ 1, E. Tuncay ÖZDEMİR 2, Mustafa K. KAYMAK 3, İsmail SEZEN 2, Bahtiyar EFE 1, Kostas EFTİMİYADİS

Detaylı

Küçük Ölçekli Rüzgar Türbinlerinin İzmir Bölgesindeki Yıllık Üretimlerinin Belirlenmesi

Küçük Ölçekli Rüzgar Türbinlerinin İzmir Bölgesindeki Yıllık Üretimlerinin Belirlenmesi Küçük Ölçekli Rüzgar Türbinlerinin İzmir Bölgesindeki Yıllık Üretimlerinin Belirlenmesi Levent BİLİR, Nurdan YILDIRIM ÖZCAN Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Yenilenebilir Enerjinin Önemi

Detaylı

Türkiye de Rüzgar Enerjisi. Hakan Şener AKATA ETK Uzm. Yard.

Türkiye de Rüzgar Enerjisi. Hakan Şener AKATA ETK Uzm. Yard. Türkiye de Rüzgar Enerjisi Hakan Şener AKATA ETK Uzm. Yard. Akış Ülkemizde rüzgar enerjisi Destekleme Mekanizmaları Lisanslı Elektrik Üretim Tesisleri Lisanssız Elektrik Üretim Tesisleri Ülkemizde Rüzgar

Detaylı

TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ POTANSİYELİ. Mustafa ÇALIŞKAN EİE - Yenilenebilir Enerji Kaynakları Şubesi Müdür Vekili

TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ POTANSİYELİ. Mustafa ÇALIŞKAN EİE - Yenilenebilir Enerji Kaynakları Şubesi Müdür Vekili TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ POTANSİYELİ Mustafa ÇALIŞKAN EİE - Yenilenebilir Enerji Kaynakları Şubesi Müdür Vekili Dünya nüfusunun, kentleşmenin ve sosyal hayattaki refah düzeyinin hızla artması, Sanayileşmenin

Detaylı

Kırıkkale Üniversitesi ne Kurulacak Olan Rüzgar Türbini İçin Enerji ve Maliyet Analizinin Yapılması

Kırıkkale Üniversitesi ne Kurulacak Olan Rüzgar Türbini İçin Enerji ve Maliyet Analizinin Yapılması 1 Kırıkkale Üniversitesi ne Kurulacak Olan Rüzgar Türbini İçin Enerji ve Maliyet Analizinin Yapılması Özge Pınar ARSLAN, Yağmur ARIKAN, Mustafa Y. ERTEN, Ertuğrul ÇAM Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

Küçük ve Mikro Ölçekli Enerji Yatırımları için Hibrit Enerji Modeli

Küçük ve Mikro Ölçekli Enerji Yatırımları için Hibrit Enerji Modeli Küçük ve Mikro Ölçekli Enerji Yatırımları için Hibrit Enerji Modeli Mustafa Yıldız Enerji Mühendisliği Yüksek Lisans Programı Bitirme Tezi Danışman: Yard. Doç. Dr. Ferhat Bingöl 4. İzmir Rüzgar Sempozyumu

Detaylı

ÜLKEMİZDE RÜZGAR ENERJİ BAŞVURULARI GEREKÇE, USUL VE BAZI GERÇEKLER. Burak Tevfik DOĞAN, Uğur AKBULUT, Olcay KINCAY

ÜLKEMİZDE RÜZGAR ENERJİ BAŞVURULARI GEREKÇE, USUL VE BAZI GERÇEKLER. Burak Tevfik DOĞAN, Uğur AKBULUT, Olcay KINCAY ÜLKEMİZDE RÜZGAR ENERJİ BAŞVURULARI GEREKÇE, USUL VE BAZI GERÇEKLER Burak Tevfik DOĞAN, Uğur AKBULUT, Olcay KINCAY RÜZGAR Rüzgar nedir? Rüzgarı etkileyen faktörler Türbülans Tepe etkisi Tünel etkisi Rüzgar

Detaylı

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi TÜRKİYE 1. ENERJİ KONGRESİ ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİ İÇİN DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ RÜZGAR ENERJİ POTANSİYELİNİN ANALİZİ M.Arif ÖZGÜR Osmangazi Üniversitesi Müh.

Detaylı

YELİ VE MEVCUT YATIRIMLAR

YELİ VE MEVCUT YATIRIMLAR TÜRKİYE RÜZGAR R ENERJİSİ POTANSİYEL YELİ VE MEVCUT YATIRIMLAR RÜZGAR ENERJİSİ VE SANTRALLERİ SEMİNERİ Rahmi Koç Müzesi Konferans Salonu - İstanbul (27 MAYIS 2011) MUSTAFA ÇALIŞKAN Makine Yüksek Mühendisi

Detaylı

YELİ EMO SAMSUN ŞUBESİ-04-05 EYLÜL 2007. MUSTAFA ÇALIŞKAN Makine Yüksek Mühendisi EİE - Yenilenebilir Enerji Kaynakları Şube Müdür V.

YELİ EMO SAMSUN ŞUBESİ-04-05 EYLÜL 2007. MUSTAFA ÇALIŞKAN Makine Yüksek Mühendisi EİE - Yenilenebilir Enerji Kaynakları Şube Müdür V. ORTA KARADENİZ Z BÖLGESB LGESİ RÜZGAR ENERJİSİ POTANSİYEL YELİ EMO SAMSUN ŞUBESİ-04-05 EYLÜL 2007 MUSTAFA ÇALIŞKAN Makine Yüksek Mühendisi EİE - Yenilenebilir Enerji Kaynakları Şube Müdür V. TÜRKİYE RÜZGAR

Detaylı

ENERJĐ ELDESĐNDE ORTALAMA RÜZGAR HIZI ÖLÇÜM ARALIĞI ve HELLMANN KATSAYISININ ÖNEMĐ: SÖKE ÖRNEĞĐ

ENERJĐ ELDESĐNDE ORTALAMA RÜZGAR HIZI ÖLÇÜM ARALIĞI ve HELLMANN KATSAYISININ ÖNEMĐ: SÖKE ÖRNEĞĐ ENERJĐ ELDESĐNDE ORTALAMA RÜZGAR HIZI ÖLÇÜM ARALIĞI ve HELLMANN KATSAYISININ ÖNEMĐ: SÖKE ÖRNEĞĐ Mete ÇUBUKÇU1 mecubuk@hotmail.com Doç. Dr. Aydoğan ÖZDAMAR2 aozdamar@bornova.ege.edu.tr ÖZET 1 Ege Üniversitesi

Detaylı

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarımız ve Mevzuat. Hulusi KARA Grup Başkanı

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarımız ve Mevzuat. Hulusi KARA Grup Başkanı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarımız ve Mevzuat Hulusi KARA Grup Başkanı Sunum Planı Yenilenebilir Enerji Kaynakları Potansiyelimiz ve Mevcut Durum İzmir ve Rüzgar Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına İlişkin

Detaylı

TÜRKİYE NİN YENİLENEBİLİR ENERJİ STRATEJİSİ VE POLİTİKALARI. Ramazan USTA Genel Müdür Yardımcısı

TÜRKİYE NİN YENİLENEBİLİR ENERJİ STRATEJİSİ VE POLİTİKALARI. Ramazan USTA Genel Müdür Yardımcısı TÜRKİYE NİN YENİLENEBİLİR ENERJİ STRATEJİSİ VE POLİTİKALARI Ramazan USTA Genel Müdür Yardımcısı 27-03-2015 1 Sunum İçeriği YEGM Sorumlulukları ve Enerji Politikalarımız YENİLENEBİLİR ENERJİ POTANSİYELİ

Detaylı

TUREK 2015 RES lerde Üretim Tahminleri ve Elektrik Satışı. Fatih Yazıtaş 05.11.2015

TUREK 2015 RES lerde Üretim Tahminleri ve Elektrik Satışı. Fatih Yazıtaş 05.11.2015 TUREK 2015 RES lerde Üretim Tahminleri ve Elektrik Satışı Fatih Yazıtaş 05.11.2015 Gündem Elektrik Piyasası & EPİAŞ Gün Öncesi Piyasası ve Tahminleme (RES ler) Gün İçi Piyasası YEKDEM 2 Enerji Piyasaları

Detaylı

BAZI İLLER İÇİN GÜNEŞ IŞINIM ŞİDDETİ, GÜNEŞLENME SÜRESİ VE BERRAKLIK İNDEKSİNİN YENİ ÖLÇÜMLER IŞIĞINDA ANALİZİ

BAZI İLLER İÇİN GÜNEŞ IŞINIM ŞİDDETİ, GÜNEŞLENME SÜRESİ VE BERRAKLIK İNDEKSİNİN YENİ ÖLÇÜMLER IŞIĞINDA ANALİZİ Güneş Günü Sempozyumu 99-28 Kayseri, 2-27 Haziran 1999 BAZI İLLER İÇİN GÜNEŞ IŞINIM ŞİDDETİ, GÜNEŞLENME SÜRESİ VE BERRAKLIK İNDEKSİNİN YENİ ÖLÇÜMLER IŞIĞINDA ANALİZİ Hüsamettin BULUT Çukurova Üni. Müh.

Detaylı

TÜRKİYE NİN RÜZGAR ENERJİSİ POLİTİKASI ZEYNEP GÜNAYDIN ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI ENERJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TÜRKİYE NİN RÜZGAR ENERJİSİ POLİTİKASI ZEYNEP GÜNAYDIN ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI ENERJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE NİN RÜZGAR ENERJİSİ POLİTİKASI ZEYNEP GÜNAYDIN ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI ENERJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GİRİŞ POTANSİYEL MEVZUAT VE DESTEK MEKANİZMALARI MEVCUT DURUM SONUÇ Türkiye Enerji

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI RÜZGAR ENERJİSİ. UĞUR BİCAN Elektrik Mühendisi EMO Ankara Şubesi Enerji Komisyonu

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI RÜZGAR ENERJİSİ. UĞUR BİCAN Elektrik Mühendisi EMO Ankara Şubesi Enerji Komisyonu YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI RÜZGAR ENERJİSİ UĞUR BİCAN Elektrik Mühendisi EMO Ankara Şubesi Enerji Komisyonu Çevre dostu olan yenilenebilir enerji kaynakları NEDEN ÖNEMLİDİR? Enerjiye olan büyük ihtiyaç

Detaylı

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ GÖKÇEADA NIN ELEKTRİK ENERJİSİ İHTİYACININ RÜZGAR ENERJİSİ İLE KARŞILANMASI

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ GÖKÇEADA NIN ELEKTRİK ENERJİSİ İHTİYACININ RÜZGAR ENERJİSİ İLE KARŞILANMASI Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ GÖKÇEADA NIN ELEKTRİK ENERJİSİ İHTİYACININ RÜZGAR ENERJİSİ İLE KARŞILANMASI İsmail Hakkı TAVMAN Dokuz Eylül Üniversitesi 35100 Bornova

Detaylı

ENERJİ. KÜTAHYA www.zafer.org.tr

ENERJİ. KÜTAHYA www.zafer.org.tr ENERJİ 2011 yılı sonu itibarıyla dünyadaki toplam enerji kaynak tüketimi 12.274,6 milyon ton eşdeğeri olarak gerçekleşmiştir. 2011 yılı itibarıyla dünyada enerji tüketiminde en yüksek pay %33,1 ile petrol,

Detaylı

ÖZET AĞAOĞLU ENERJİ GRUBU TÜRKİYE ENERJİ SEKTÖRÜ YENİLENEBİLİR ENERJİ RÜZGAR ENERJİSİ STATÜ FIRSATLAR ZORLUKLAR/PROBLEMLER TAVSİYELER

ÖZET AĞAOĞLU ENERJİ GRUBU TÜRKİYE ENERJİ SEKTÖRÜ YENİLENEBİLİR ENERJİ RÜZGAR ENERJİSİ STATÜ FIRSATLAR ZORLUKLAR/PROBLEMLER TAVSİYELER 1 ÖZET AĞAOĞLU ENERJİ GRUBU TÜRKİYE ENERJİ SEKTÖRÜ YENİLENEBİLİR ENERJİ RÜZGAR ENERJİSİ STATÜ FIRSATLAR ZORLUKLAR/PROBLEMLER TAVSİYELER 2 PORTFÖY ÖZETİ Kapasite Dağılımı Üretim Dağılımı Rüzgar 65,3% Rüzgar

Detaylı

MANİSA / KIRKAĞAÇ RÜZGÂR POTANSİYELİNİN İNCELENMESİ. N. Sinan KÖKSAL

MANİSA / KIRKAĞAÇ RÜZGÂR POTANSİYELİNİN İNCELENMESİ. N. Sinan KÖKSAL MANİSA / KIRKAĞAÇ RÜZGÂR POTANSİYELİNİN İNCELENMESİ N. Sinan KÖKSAL Celal Bayar Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü, MANİSA Özet Kullanılabilir fosil kaynakların azalması ve

Detaylı

RÜZGAR ENERJİSİ. Cihan DÜNDAR. Tel: Faks :

RÜZGAR ENERJİSİ. Cihan DÜNDAR. Tel: Faks : RÜZGAR ENERJİSİ Cihan DÜNDAR Tel: 312 302 26 88 Faks : 312 361 20 40 e-mail :cdundar@meteor.gov.tr Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü A r a ş t ı r m a Ş u b e M ü d ü r l ü ğ ü Enerji Kullanımının

Detaylı

Elektrik Üretiminde Enerji Verimliliği için KOJENERASYON VE TRİJENERASYON

Elektrik Üretiminde Enerji Verimliliği için KOJENERASYON VE TRİJENERASYON Elektrik Üretiminde Enerji Verimliliği için KOJENERASYON VE TRİJENERASYON 27 MAYIS 2015 - İZMİR Yavuz Aydın Başkan TÜRKOTED KÜRESEL ENERJİ PİYASALARINDA GELİŞMELER VE BEKLENTİLER 2 02.06.2015 The future

Detaylı

Örneğin bir önceki soruda verilen rüzgâr santralinin kapasite faktörünü bulmak istersek

Örneğin bir önceki soruda verilen rüzgâr santralinin kapasite faktörünü bulmak istersek KAPASİTE FAKTÖRÜ VE ENERJİ TAHMİNİ Kapasite faktörü (KF) bir santralin ne kadar verimli kullanıldığını gösteren bir parametredir. Santralin nominal gücü ile yıllık sağladığı enerji miktarı arasında ilişki

Detaylı

Şekil.1 - Dünyanın Teknik RÜZGAR POTANSİYEL Dağılımı. [ Dünya Toplamı 53,000 TWh / yıl ] 10.600 10.600 5.400 4.800 4.600 3.000 3.000.

Şekil.1 - Dünyanın Teknik RÜZGAR POTANSİYEL Dağılımı. [ Dünya Toplamı 53,000 TWh / yıl ] 10.600 10.600 5.400 4.800 4.600 3.000 3.000. DÜNYA DA RÜZGAR ENERJİSİ KAYNAK POTANSİYELİ [ Derleyen - Dr.Atillâ AKALIN ] 1. Dünya da Rüzgar Potansiyeli Bu çalışma içinde yer almamasına rağmen, Rüzgar potansiyeli tespitinde, teknolojik - tarihsel

Detaylı

SERBEST ELEKTRİK PİYASASINDA SON GELİŞMELER VE OSB LERİN DURUMU ALİ ERMAN AYTAC 23 KASIM 2012 VI. OSB ENERJİ ZİRVESİ / KAYSERİ

SERBEST ELEKTRİK PİYASASINDA SON GELİŞMELER VE OSB LERİN DURUMU ALİ ERMAN AYTAC 23 KASIM 2012 VI. OSB ENERJİ ZİRVESİ / KAYSERİ SERBEST ELEKTRİK PİYASASINDA SON GELİŞMELER VE OSB LERİN DURUMU ALİ ERMAN AYTAC 23 KASIM 2012 VI. OSB ENERJİ ZİRVESİ / KAYSERİ 1 OSB ler için SERBEST TÜKETİCİLİK Elektrik Piyasası Kanunu 2. Madde «g» Fıkrası

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINDAN 500 kw A KADAR LİSANSSIZ ENERJİ ÜRETİMİ VE FİZİBİLİTE ANALİZİ

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINDAN 500 kw A KADAR LİSANSSIZ ENERJİ ÜRETİMİ VE FİZİBİLİTE ANALİZİ YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINDAN 500 kw A KADAR LİSANSSIZ ENERJİ ÜRETİMİ VE FİZİBİLİTE ANALİZİ Ali Erduman 1, Bedri Kekezoğlu 1, Ali Durusu 1, Muğdeşem Tanrıöven 1 1 Elektrik Mühendisliği Bölümü Yıldız

Detaylı

RÜZGAR TÜRBİNİ KANAT BAĞLANTI NOKTALARINDA ŞEKİL HAFIZALI ALAŞIMLARIN KULLANILMASI

RÜZGAR TÜRBİNİ KANAT BAĞLANTI NOKTALARINDA ŞEKİL HAFIZALI ALAŞIMLARIN KULLANILMASI RÜZGAR TÜRBİNİ KANAT BAĞLANTI NOKTALARINDA ŞEKİL HAFIZALI ALAŞIMLARIN KULLANILMASI Doç Dr. Numan Sabit ÇETİN Yrd. Doç. Dr. Cem EMEKSİZ Yrd. Doç. Dr. Zafer DOĞAN Rüzgar enerjisi eski çağlardan günümüze

Detaylı

Abs tract: Key Words: Fırat SALMANOĞLU Numan S. ÇETİN

Abs tract: Key Words: Fırat SALMANOĞLU Numan S. ÇETİN firat salmanoglu:sablon 02.11.2012 15:19 Page 53 İzmir İlinin DMİ ve REPA Kaynaklı Rüzgâr Hızı Verilerinin İlçeler Bazında Karşılaştırılması Fırat SALMANOĞLU Numan S. ÇETİN Abs tract: ÖZET Bu çalışma kapsamında

Detaylı

TÜRKİYE RÜZGAR VE GÜNEŞ ENERJİSİ POTANSİYELİ. Mustafa ÇALIŞKAN EİE - Yenilenebilir Enerji Kaynakları Şubesi Müdür Vekili

TÜRKİYE RÜZGAR VE GÜNEŞ ENERJİSİ POTANSİYELİ. Mustafa ÇALIŞKAN EİE - Yenilenebilir Enerji Kaynakları Şubesi Müdür Vekili TÜRKİYE RÜZGAR VE GÜNEŞ ENERJİSİ POTANSİYELİ Mustafa ÇALIŞKAN EİE - Yenilenebilir Enerji Kaynakları Şubesi Müdür Vekili Dünya nüfusunun, kentleşmenin ve sosyal hayattaki refah düzeyinin hızla artması,

Detaylı

ICCI 2015. 2015 RES Müracaatları ve Türkiye Rüzgar Sektörüne Etkileri. İsmail KURİŞ, EKSİM Yatırım Holding

ICCI 2015. 2015 RES Müracaatları ve Türkiye Rüzgar Sektörüne Etkileri. İsmail KURİŞ, EKSİM Yatırım Holding ICCI 215 215 RES Müracaatları ve Türkiye Rüzgar Sektörüne Etkileri İsmail KURİŞ, EKSİM Yatırım Holding Misyon & Vizyon 1986 yılında kurulan Eksim Yatırım Holding A.Ş., Türkiye nin önde gelen grupları arasında

Detaylı

KÜTAHYA DA YAŞAYAN İLKOKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARIN HAVA KİRLETİCİLERİNE KİŞİSEL MARUZ KALIMLARININ ÖN DEĞERLENDİRME ÇALIŞMASI

KÜTAHYA DA YAŞAYAN İLKOKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARIN HAVA KİRLETİCİLERİNE KİŞİSEL MARUZ KALIMLARININ ÖN DEĞERLENDİRME ÇALIŞMASI KÜTAHYA DA YAŞAYAN İLKOKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARIN HAVA KİRLETİCİLERİNE KİŞİSEL MARUZ KALIMLARININ ÖN DEĞERLENDİRME ÇALIŞMASI Hicran ALTUĞ, Ayşe Özlem YILMAZ, Ozan Devrim YAY, Özlem ÖZDEN ÜZMEZ, Sevim Burçin

Detaylı

TPIS Değerlendirme Raporu

TPIS Değerlendirme Raporu TPIS Değerlendirme Raporu Fiyat neden «0» çıktı? 2 Temmuz 2012 Fiyat Neden «0» çıktı? 18 Haziran 2012 günü 05 ve 06 saatlerinde Gün Öncesi Piyasasında elektriğin fiyatı 0 olarak gerçekleşmiştir. 1 ve 2

Detaylı

ONDOKUZ MAYIS ÜNĐVERSĐTESĐ YERLEŞKESĐ RÜZGAR ENERJĐSĐ POTANSĐYELĐNĐN DÖNEMSEL DEĞERLENDĐRĐLMESĐ

ONDOKUZ MAYIS ÜNĐVERSĐTESĐ YERLEŞKESĐ RÜZGAR ENERJĐSĐ POTANSĐYELĐNĐN DÖNEMSEL DEĞERLENDĐRĐLMESĐ ONDOKUZ MAYIS ÜNĐVERSĐTESĐ YERLEŞKESĐ RÜZGAR ENERJĐSĐ POTANSĐYELĐNĐN DÖNEMSEL DEĞERLENDĐRĐLMESĐ Erkan DEMĐRCĐ 1 Đrfan ŞENLĐK 2 1 Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun MYO Elektrik Programı, 55139, Samsun

Detaylı

T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü. Rüzgar Enerjisi Tahmin Sistemi RETS

T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü. Rüzgar Enerjisi Tahmin Sistemi RETS T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Rüzgar Enerjisi Tahmin Sistemi RETS Rüzgar Enerjisi Tahmin Sistemi, RETS DMİ, 2010, Ankara Bu yayının herhangi bir bölümü kaynak

Detaylı

KahramanmaraĢ Sütçü Ġmam Üniversitesi Ana Kampüste Rüzgar Enerji Potansiyeli AraĢtırması ve Değerlendirmesi

KahramanmaraĢ Sütçü Ġmam Üniversitesi Ana Kampüste Rüzgar Enerji Potansiyeli AraĢtırması ve Değerlendirmesi KSU Mühendislik Bilimleri Dergisi, 15(2),2012 11 KSU. Journal of Engineering Sciences, 15(2),2012 KahramanmaraĢ Sütçü Ġmam Üniversitesi Ana Kampüste Rüzgar Enerji Potansiyeli AraĢtırması ve Değerlendirmesi

Detaylı

ORTALAMA GEÇMİŞ RÜZGAR VERİLERİ ÜZERİNDEN RÜZGAR ENERJİSİ SANTRALLERİ İÇİN ÖN FİZİBİLİTE YAPILMASI : GEDİZ ÜNİVERSİTESİ

ORTALAMA GEÇMİŞ RÜZGAR VERİLERİ ÜZERİNDEN RÜZGAR ENERJİSİ SANTRALLERİ İÇİN ÖN FİZİBİLİTE YAPILMASI : GEDİZ ÜNİVERSİTESİ 3. İzmir Rüzgâr Sempozyumu // 8-10 Ekim 2015 // İzmir 71 ORTALAMA GEÇMİŞ RÜZGAR VERİLERİ ÜZERİNDEN RÜZGAR ENERJİSİ SANTRALLERİ İÇİN ÖN FİZİBİLİTE YAPILMASI : GEDİZ ÜNİVERSİTESİ 100 kw RÜZGAR ENERJİSİ UYGULAMASI

Detaylı

RÜZGAR ENERJİSİ YATIRIMI PROJE FİZİBİLİTESİ

RÜZGAR ENERJİSİ YATIRIMI PROJE FİZİBİLİTESİ 2011 RÜZGAR ENERJİSİ YATIRIMI PROJE FİZİBİLİTESİ mdn Finansal Danışmanlık RÜZGAR ENERJİSİ YATIRIMI- PROJE FİZİBİLİTESİ Yenilenebilir enerji kaynaklarından, rüzgar enerjisi dışa bağımlılıktan uzak, temiz

Detaylı

RÜZGAR ENERJİSİ KAYNAĞI VE BELİRSİZLİK

RÜZGAR ENERJİSİ KAYNAĞI VE BELİRSİZLİK 4. İzmir Rüzgâr Sempozyumu // 28-30 Eylül 2017 // İzmir RÜZGAR ENERJİSİ KAYNAĞI VE BELİRSİZLİK Prof. Dr. Barış Özerdem İzmir Ekonomi Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü baris.ozerdem@ieu.edu.tr

Detaylı

ELEKTRİK PİYASASI KAPASİTE MEKANİZMASI YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ELEKTRİK PİYASASI KAPASİTE MEKANİZMASI YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ELEKTRİK PİYASASI KAPASİTE MEKANİZMASI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, elektrik piyasasında arz güvenliğinin temini için gerekli yedek

Detaylı

Rüzgar Enerjisinin Türkiye deki Yeri YEK Kanunu Rüzgar Enerjisinin Ticaret İmkanları YEKDEM DUY Öneriler

Rüzgar Enerjisinin Türkiye deki Yeri YEK Kanunu Rüzgar Enerjisinin Ticaret İmkanları YEKDEM DUY Öneriler RÜZGAR SANTRALARINDA ÜRETİLEN ELEKTRİK ENERJİSİNİN PİYASALARDA SATILMASI HULUSİ KARA TÜREB DENETİM KURULU BAŞKANI TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ KONGRESİ TURKISH WIND ENERGY CONGRESS 7-8 KASIM 2012 İSTANBUL İÇERİKİ

Detaylı

İÇİNDEKİLER TABLO VE ŞEKİLLER...

İÇİNDEKİLER TABLO VE ŞEKİLLER... İÇİNDEKİLER TABLO VE ŞEKİLLER...4 1.Yönetici Özeti... 11 2.Giriş... 12 3.Sektörel Analiz... 13 3.1 Birincil Enerji Kaynaklarına Bakış...13 3.1.1 Kömür... 13 3.1.1.1 Dünya da Kömür... 14 3.1.1.1.1 Dünya

Detaylı

Türkiye nin Enerji Politikalarına ve Planlamasına Genel Bakış

Türkiye nin Enerji Politikalarına ve Planlamasına Genel Bakış Türkiye nin Enerji Politikalarına ve Planlamasına Genel Bakış Yrd. Doç. Dr. Vedat GÜN Enerji Piyasası İzleme ve Arz Güvenliği Daire Başkanı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 28-29-30 Haziran 2007, EMO-İÇEF,

Detaylı

ENERJİDE SÜRDÜRÜLEBİLİR YATIRIMLAR VE TSKB HALİL EROĞLU GENEL MÜDÜR TSKB

ENERJİDE SÜRDÜRÜLEBİLİR YATIRIMLAR VE TSKB HALİL EROĞLU GENEL MÜDÜR TSKB ENERJİDE SÜRDÜRÜLEBİLİR YATIRIMLAR VE TSKB HALİL EROĞLU GENEL MÜDÜR TSKB 21/5/2010 İSTANBUL Kısaca TSKB... Kısaca TSKB Sermaye Yapısı 1950 yılında Dünya Bankası ve TC Merkez Bankası desteğiyle kurulmuş

Detaylı

T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü. Rüzgar Enerjisi Tahmin Sistemi RETS. 5 Mart 2010

T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü. Rüzgar Enerjisi Tahmin Sistemi RETS. 5 Mart 2010 T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Rüzgar Enerjisi Tahmin Sistemi RETS 5 Mart 2010 Cihan DÜNDAR Çevre Yüksek Mühendisi Araştırma rma ve Bilgi İşlem Dairesi Başkanl

Detaylı

RÜZGAR ÇİFTLİĞİ POTANSİYELİNİN GÜVENİLİRLİĞE DAYALI TEORİK DAĞILIMI

RÜZGAR ÇİFTLİĞİ POTANSİYELİNİN GÜVENİLİRLİĞE DAYALI TEORİK DAĞILIMI RÜZGAR ÇİFTLİĞİ POTANSİYELİNİN GÜVENİLİRLİĞE DAYALI TEORİK DAĞILIMI Serkan Eryılmaz 1 ve Femin Yalçın 2 1 Atılım Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü, serkan.eryilmaz@atilim.edu.tr 2 İzmir Katip

Detaylı

ENERJİ AMAÇLI RÜZGAR ÖLÇÜMÜNDE İZLENECEK YOL

ENERJİ AMAÇLI RÜZGAR ÖLÇÜMÜNDE İZLENECEK YOL ENERJİ AMAÇLI RÜZGAR ÖLÇÜMÜNDE İZLENECEK YOL 1.Optimum ölçüm yerinin tespit edilmesi 2.Ölçüm yüksekliğinin belirlenmesi 3.Direk tipi ve kalitesinin seçilmesi 4.Ölçülecek parametrelerin ve cihaz sayılarının

Detaylı

Bozcaada'da CFD Programı Kullanarak Bir Rüzgâr Enerji Santralinin Potansiyelinin Belirlenmesi

Bozcaada'da CFD Programı Kullanarak Bir Rüzgâr Enerji Santralinin Potansiyelinin Belirlenmesi 2Onur Erdem:Sablon 10.06.2015 14:37 Page 20 Onur ERDEM Bozcaada'da CFD Programı Kullanarak Bir Rüzgâr Enerji Santralinin Potansiyelinin Belirlenmesi Abstract: To be economical with a wind turbine power

Detaylı

YÖNETMELİK ELEKTRİK PİYASASI KAPASİTE MEKANİZMASI YÖNETMELİĞİ

YÖNETMELİK ELEKTRİK PİYASASI KAPASİTE MEKANİZMASI YÖNETMELİĞİ 20 Ocak 2018 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 30307 Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan: YÖNETMELİK ELEKTRİK PİYASASI KAPASİTE MEKANİZMASI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

Detaylı

Abs tract: Key Words: Burak Tevfik DOĞAN Ali ÇOLAKOĞLU, Olcay KINCAY

Abs tract: Key Words: Burak Tevfik DOĞAN Ali ÇOLAKOĞLU, Olcay KINCAY olcay kincay:sablon 02.11.2012 15:26 Page 22 Burak Tevfik DOĞAN Ali ÇOLAKOĞLU, Olcay KINCAY RETScreen Analiz Programı ile Hatay da Rüzgar Enerji Santrali Fizibilite Analizi Abs tract: Our country is in

Detaylı

Sağlık, Turizm ve Yerleşkelerde Kojenerasyon Uygulamaları

Sağlık, Turizm ve Yerleşkelerde Kojenerasyon Uygulamaları Sağlık, Turizm ve Yerleşkelerde Kojenerasyon Uygulamaları GÖKMEN YILMAZ 04.05.2017 Dünden Bugüne Enerji Üretimi Önceden Merkezi Üretim Günümüzde Temiz ve Yerinde Üretim Solar PV Üretim Tesisi İletim Hattı

Detaylı

VORTEX Rüzgar Enerjisi Değerlendirme Ürünleri

VORTEX Rüzgar Enerjisi Değerlendirme Ürünleri VORTEX Rüzgar Enerjisi Değerlendirme Ürünleri ŞİRKET Vortex, orta ölçekli (meso-scale) rüzgar/güneş enerjisi verisi sağlama konusunda dünya lideri olan bir yenilenebilir enerji şirketidir. Şirket merkezi

Detaylı

05 Kasım 2015. Mustafa GÜNİNDİ Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Proje sorumlusu. 05 Kasım 2015 1

05 Kasım 2015. Mustafa GÜNİNDİ Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Proje sorumlusu. 05 Kasım 2015 1 Mustafa GÜNİNDİ Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Proje sorumlusu 1 PROJE ORGANİZASYONU Proje Sahibi : Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Proje Yürütücüsü : TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü Paydaş : Meteoroloji

Detaylı

RÜZGÂR TÜRBİNLERİNDE MİL MOMENTİ VE GÜÇ

RÜZGÂR TÜRBİNLERİNDE MİL MOMENTİ VE GÜÇ 1 RÜZGÂR TÜRBİNLERİNDE MİL MOMENTİ VE GÜÇ Rüzgâr türbin kanatları elektrik generatörüne ya doğrudan bağlıdır veya bir dişli ünitesi üzerinden bağlıdır. Burada dönen milin momenti gücün açısal hıza bölümüne

Detaylı

22/02/2012 tarihli ve 28212 sayılı Resmî Gazete de yayımlanmıştır

22/02/2012 tarihli ve 28212 sayılı Resmî Gazete de yayımlanmıştır RÜZGAR VE GÜNEŞ ENERJİSİNE DAYALI LİSANS BAŞVURULARINA İLİŞKİN ÖLÇÜM STANDARDI TEBLİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 - (1) Bu Tebliğ; Rüzgâr ve Güneş enerjisine

Detaylı

Rüzgar Enerjisi Potansiyelinin Belirlenmesi: Tınaztepe Yerleşkesi Örneği. Determination of the Wind Energy Potential: Tinaztepe Campus Case Study

Rüzgar Enerjisi Potansiyelinin Belirlenmesi: Tınaztepe Yerleşkesi Örneği. Determination of the Wind Energy Potential: Tinaztepe Campus Case Study Makine Teknolojileri Elektronik Dergisi Cilt: 11, No: 4, 2014 (11-20) Electronic Journal of Machine Technologies Vol: 11, No: 4, 2014 (11-20) TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com e-issn:1304-4141

Detaylı

T.C. Konya Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü. Dr. Muharrem H. Aksoy. Rüzgar Enerjisi

T.C. Konya Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü. Dr. Muharrem H. Aksoy. Rüzgar Enerjisi T.C. Konya Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Dr. Muharrem H. Aksoy Rüzgar Enerjisi 1 Ders İçeriği 1 GİRİŞ VE TANIMLAR 2 HİDROLİK ENERJİ 3 RÜZGAR ENERJİSİ 4 GÜNEŞ ENERJİSİ 5 BİYOKÜTLE ENERJİSİ

Detaylı

RÜZGÂR ENERJİSİ VE KONYA İLİ RÜZGAR ENERJİSİ POTANSİYELİ FEYZULLAH ALTAY

RÜZGÂR ENERJİSİ VE KONYA İLİ RÜZGAR ENERJİSİ POTANSİYELİ FEYZULLAH ALTAY İçerik: -Rüzgâr Enerjisi Nedir? -Rüzgâr Tribünleri Nasıl Çalışır? RÜZGÂR ENERJİSİ VE KONYA İLİ RÜZGAR ENERJİSİ -Türkiye Rüzgâr Enerjisi Santralleri Haritası -Konya İli Rüzgâr Enerjisi Potansiyeli RÜZGÂR

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ M E H M E T A Ş K E R, 2 5. 0 9. 2 0 1 3 I S T A N B U L TÜRKİYE'NİN YENİLENEBİLİR ENERJİ POLİTİKALARI : Elektrik enerjisi üretmek için yenilenebilir kaynakların kullanımını

Detaylı

ÇEŞME YARIMADASI RÜZGÂR SANTRALLERİNİN İLETİM SİSTEMİNE BAĞLANTISI

ÇEŞME YARIMADASI RÜZGÂR SANTRALLERİNİN İLETİM SİSTEMİNE BAĞLANTISI 1 ÇEŞME YARIMADASI RÜZGÂR SANTRALLERİNİN İLETİM SİSTEMİNE BAĞLANTISI İ. Kürşat BÜLBÜL 1 ÖZET Bu çalışmada; rüzgâr santrallerinin güç sistemlerine entegrasyonu, iletim sistemi operatörünün bakış açısından

Detaylı

Emisyon Envanteri ve Modelleme. İsmail ULUSOY Çevre Mühendisi Ennotes Mühendislik

Emisyon Envanteri ve Modelleme. İsmail ULUSOY Çevre Mühendisi Ennotes Mühendislik Emisyon Envanteri ve Modelleme İsmail ULUSOY Çevre Mühendisi Ennotes Mühendislik İçerik Emisyon Envanteri Emisyon Kaynaklarına Göre Bilgiler Emisyon Faktörleri ve Hesaplamalar Modelleme Emisyon Envanteri

Detaylı

Rüzgâr Enerji Santrallerinin İnsan Kaynakları ve İstihdam Açısından Önemi

Rüzgâr Enerji Santrallerinin İnsan Kaynakları ve İstihdam Açısından Önemi ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ Rüzgâr Enerji Santrallerinin İnsan Kaynakları ve İstihdam Açısından Önemi Prof. Dr. Okan ÖZGÖNENEL okanoz@omu.edu.tr 1

Detaylı

Türkiye, Avrupa ve dünyada rüzgâr enerjisi kullanımı, potansiyeli ve 2013 sonrası hedefler

Türkiye, Avrupa ve dünyada rüzgâr enerjisi kullanımı, potansiyeli ve 2013 sonrası hedefler Araştırma Makalesi Mühendislik Bilimleri Dergisi (2014) 1 (1) 23-30 Türkiye, Avrupa ve dünyada rüzgâr enerjisi kullanımı, potansiyeli ve 2013 sonrası hedefler Hacı SOĞUKPINAR 1 * ve İsmail BOZKURT 2 1

Detaylı

TÜRKİYE'DE YENİLENEBİLİR ENERJİ

TÜRKİYE'DE YENİLENEBİLİR ENERJİ TÜRKİYE'DE YENİLENEBİLİR ENERJİ Enerji İşleri Genel Müdürlüğü 18 Haziran 2009, Ankara YEK Potensiyeli Yenilenebilir Enerji Üretimi Yenilenebilir Kurulu Güç Kapasitesi YEK Hedefleri YEK Mevzuatı YEK Teşvik

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ ve TASARRUFU

ENERJİ VERİMLİLİĞİ ve TASARRUFU ENERJİ VERİMLİLİĞİ ve TASARRUFU Nuh Enerji Elk.Ürt.A.Ş _ Kocaeli EMO Hazırlayan : Erol YILDIRIM TÜRKİYE DE ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİ Türkiye Elektrik Üretiminin Özelleşmesi Özel sektör tarafından enerji

Detaylı

RÜZGÂR ENERJİSİNE DAYALI LİSANS BAŞVURULARININ TEKNİK DEĞERLENDİRİLMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK

RÜZGÂR ENERJİSİNE DAYALI LİSANS BAŞVURULARININ TEKNİK DEĞERLENDİRİLMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi: 09.11.2008 Resmi Gazete Sayısı: 27049 RÜZGÂR ENERJİSİNE DAYALI LİSANS BAŞVURULARININ TEKNİK DEĞERLENDİRİLMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Türkiye Güneş Enerjisi Geleceği Solar TR2016, 06 Aralık

YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Türkiye Güneş Enerjisi Geleceği Solar TR2016, 06 Aralık YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Türkiye Güneş Enerjisi Geleceği Solar TR2016, 06 Aralık 1 YE ve EV Politika,Mevzuat İzin süreçleri Enerji Verimliliği Yenilenebilir Enerji YEGM Teknik Etki Analizleri

Detaylı

Doç. Dr. Mehmet Azmi AKTACİR HARRAN ÜNİVERSİTESİ GAP-YENEV MERKEZİ OSMANBEY KAMPÜSÜ ŞANLIURFA. Yenilenebilir Enerji Kaynakları

Doç. Dr. Mehmet Azmi AKTACİR HARRAN ÜNİVERSİTESİ GAP-YENEV MERKEZİ OSMANBEY KAMPÜSÜ ŞANLIURFA. Yenilenebilir Enerji Kaynakları Doç. Dr. Mehmet Azmi AKTACİR HARRAN ÜNİVERSİTESİ GAP-YENEV MERKEZİ OSMANBEY KAMPÜSÜ ŞANLIURFA 2018 Yenilenebilir Enerji Kaynakları SUNU İÇERİĞİ 1-DÜNYADA ENERJİ KAYNAK KULLANIMI 2-TÜRKİYEDE ENERJİ KAYNAK

Detaylı

ILISU (HASANKEYF) BARAJINA ALTERNATİF OLARAK GÜNEŞ ENERJİSİ

ILISU (HASANKEYF) BARAJINA ALTERNATİF OLARAK GÜNEŞ ENERJİSİ ILISU (HASANKEYF) BARAJINA ALTERNATİF OLARAK GÜNEŞ ENERJİSİ Ülkemiz, coğrafi konumu nedeniyle sahip olduğu güneş enerjisi potansiyeli açısından birçok ülkeye göre şanslı durumdadır. Devlet Meteoroloji

Detaylı

ANTAKYA KÖRFEZİ DENİZ ÜSTÜ RÜZGÂR ENERJİSİ POTANSİYEL ARAŞTIRILMASI

ANTAKYA KÖRFEZİ DENİZ ÜSTÜ RÜZGÂR ENERJİSİ POTANSİYEL ARAŞTIRILMASI SUJEST, c.4, s.1, 2016 SUJEST, v.4, n.1, 2016 ISSN: 2147-9364 (Elektronik) ANTAKYA KÖRFEZİ DENİZ ÜSTÜ RÜZGÂR ENERJİSİ POTANSİYEL ARAŞTIRILMASI 1 Cem ÖKSEL, 2 Ali KOÇ, 3 Yıldız KOÇ, 4 Hüseyin YAĞLI 1,2,3,4

Detaylı

22/02/2012 tarihli ve 28212 sayılı Resmî Gazete de yayımlanmıştır

22/02/2012 tarihli ve 28212 sayılı Resmî Gazete de yayımlanmıştır RÜZGAR VE GÜNEŞ ENERJĐSĐNE DAYALI LĐSANS BAŞVURULARINA ĐLĐŞKĐN ÖLÇÜM STANDARDI TEBLĐĞĐ BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 - (1) Bu Tebliğ; Rüzgâr ve Güneş enerjisine

Detaylı

İZMİR VE RÜZGAR ENERJİSİ

İZMİR VE RÜZGAR ENERJİSİ TMMOB 2. İzmir Kent Sempozyumu / 28-30 Kasım 2013 393 İZMİR VE RÜZGAR ENERJİSİ Alper KALAYCI Makina Mühendisleri Odas alper@alperkalayci.com Dr. Cenk SEVİM cenk.sevim@aerowind.com ÖZET Yenilenebilir enerji

Detaylı

ODTÜ-MD Elk.Müh.Olgun Sakarya 02 Mart 2019

ODTÜ-MD Elk.Müh.Olgun Sakarya 02 Mart 2019 1 ODTÜ-MD Elk.Müh.Olgun Sakarya 02 Mart 2019 SUNUM -Enerji ve Dağıtım Tarife Yapısı -Güncel Üretim ve Tüketim -Üretimde Yerli ve İthal Kaynak Katkısı -Üretim, İletim ve Dağıtım Kayıpları -Kapasite Mekanizması

Detaylı

RÜZGAR ENERJİSİ TEKNOLOJİSİ

RÜZGAR ENERJİSİ TEKNOLOJİSİ RÜZGAR ENERJİSİ TEKNOLOJİSİ RÜZGAR ENERJİSİ DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ Günümüzde kullanımı ve teknolojisi en hızlı gelişme gösteren yenilenebilir enerji kaynağı rüzgar enerjisidir. Rüzgar türbin teknolojisindeki

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (YEGM)

YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (YEGM) 1 ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI 03.02.2013 YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (YEGM) E.Emel Dilaver, 22 Ocak 2013 Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü 2 03.02.2013 TÜRKİYENİN ENERJİ KONUSUNDAKİ

Detaylı

Burr Dağılımı Kullanılarak Rüzgar Enerjisi Potansiyeli Tahmini

Burr Dağılımı Kullanılarak Rüzgar Enerjisi Potansiyeli Tahmini Burr Dağılımı Kullanılarak Rüzgar Enerjisi Potansiyeli Tahmini 1 İlker Mert and * 2 Cuma Karakuş 1 Denizcilik Meslek Yüksekokulu Mustafa Kemal University, Turkey * 2 Faculty of Engineering, Department

Detaylı

TÜRKİYE DE RÜZGAR ENERJİSİNDE MEVCUT DURUM 1

TÜRKİYE DE RÜZGAR ENERJİSİNDE MEVCUT DURUM 1 TÜRKİYE DE RÜZGAR ENERJİSİNDE MEVCUT DURUM 1 Fatih KARIK Gazi Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü, Ankara, fkarik@yegm.gov.tr Adnan SÖZEN Gazi Üniversitesi, Teknoloji

Detaylı

Fatih YAZITAŞ Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Yeni Teknolojiler ve Destek Daire Başkanı

Fatih YAZITAŞ Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Yeni Teknolojiler ve Destek Daire Başkanı Fatih YAZITAŞ Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Yeni Teknolojiler ve Destek Daire Başkanı İstanbul, Kasım 2014 Son 10 Yılda Gelinen Nokta(2003-2013) Elektrik tüketimi yaklaşık 2 kat artışla 245 milyar

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARININ BELGELENDİRİLMESİ VE DESTEKLENMESİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK YEKDEM UZLAŞTIRMA HESAPLAMALARI

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARININ BELGELENDİRİLMESİ VE DESTEKLENMESİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK YEKDEM UZLAŞTIRMA HESAPLAMALARI YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARININ BELGELENDİRİLMESİ VE DESTEKLENMESİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK YEKDEM UZLAŞTIRMA HESAPLAMALARI 10 Ekim 2011, Ankara Ş.Kadir AYDEMİR Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi YEKDEM Yenilenebilir

Detaylı

ENERJİ ÜRETİMİ VE SULAMA KRİTERLERİNE GÖRE REZERVUAR KAPASİTE OPTİMİZASYONU

ENERJİ ÜRETİMİ VE SULAMA KRİTERLERİNE GÖRE REZERVUAR KAPASİTE OPTİMİZASYONU ENERJİ ÜRETİMİ VE SULAMA KRİTERLERİNE GÖRE REZERVUAR KAPASİTE OPTİMİZASYONU II. Su Yapıları Konferansı, Diyarbakır, 16 18.9.211 Hazırlayanlar; Burcu Ersoy (FICHTNER, Türkiye) Ronald Haselsteiner (ENERJISA,

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ GAMA MESLEK YÜKSEKOKULU ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ RÜZGAR GÜCÜ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 1. HAFTA 1 İçindekiler Rüzgar Enerji Sistemlerine Giriş Rüzgar

Detaylı

KAPIDAĞ 34 MW Rüzgar Enerji Santrali

KAPIDAĞ 34 MW Rüzgar Enerji Santrali KAPIDAĞ 34 MW Rüzgar Enerji Santrali Bu doküman, Kapıdağ Rüzgar Enerji Santralinin Gold Standard prosedürlerine uygun şekilde sertifikalandırılması sürecinin bir parçası olarak hazırlanmıştır ve projeye

Detaylı

Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015

Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015 Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015 Dünya Enerji Genel Görünümü Genel Görünüm Dünya Birincil Enerji Tüketimi 2013-2035 2013 2035F Doğalgaz %24 Nükleer %4 %7 Hidro %2 Yenilenebilir Petrol %33 Kömür

Detaylı

ALMANYA KASIM 2012 SONUÇ BİLDİRGESİ RAPORU

ALMANYA KASIM 2012 SONUÇ BİLDİRGESİ RAPORU ALMANYA 7-8 TEKNiK KASIM 2012 GEZiSi SONUÇ BİLDİRGESİ RAPORU 26-30 Ekim 2013 ALMANYA TEKNiK GEZiSi RAPORU Almanya ya RES Teknik Gezisi Düzenlendi 26 Ekim 2013 de ENERCON sponsorluğunda Türkiye Rüzgar Enerjisi

Detaylı

TÜRKİYE DE GÜNEŞ ENERJİSİ

TÜRKİYE DE GÜNEŞ ENERJİSİ TÜRKİYE DE GÜNEŞ ENERJİSİ ALİ BÜLENT KAPCI Elektrik-Elektronik Mühendisi ETKB - Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (YEGM) Muhtelif sektör/alanlarda gelişimin takip

Detaylı

1 MW Lisanssız GES Projeleri

1 MW Lisanssız GES Projeleri 1 MW Lisanssız GES Projeleri Projelendirme aşamaları müşterinin talebiyle başlayan Güneş Enerjisinden elektrik üretmek için Güneş Enerjisi Santrali kurmaktadır. Projenin uygulanabileceği bir yer belirleyen

Detaylı

TEBLİĞ RÜZGÂR VE GÜNEŞ ENERJİSİNE DAYALI LİSANS BAŞVURULARINA İLİŞKİN ÖLÇÜM STANDARDI TEBLİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TEBLİĞ RÜZGÂR VE GÜNEŞ ENERJİSİNE DAYALI LİSANS BAŞVURULARINA İLİŞKİN ÖLÇÜM STANDARDI TEBLİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 22 Şubat 2012 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28212 Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan: TEBLİĞ RÜZGÂR VE GÜNEŞ ENERJİSİNE DAYALI LİSANS BAŞVURULARINA İLİŞKİN ÖLÇÜM STANDARDI TEBLİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç,

Detaylı

TARIM YILI KURAKLIK ANALİZİ VE BUĞDAYIN VERİM TAHMİNİ

TARIM YILI KURAKLIK ANALİZİ VE BUĞDAYIN VERİM TAHMİNİ METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARIM YILI KURAKLIK ANALİZİ VE BUĞDAYIN VERİM TAHMİNİ Dr. Osman ŞİMŞEK ANTALYA 7-10 MART 2013 TARIM YILI KURAKLIK ANALİZİ Tarım atmosfer şartlarında çalışan bir fabrikadır.

Detaylı

ÇEVRE DOSTU BİR ENERJİ KAYNAĞI OLARAK RÜZGAR ENERJİSİ VE ISPARTA İLİ İÇİN BİR UYGULAMA

ÇEVRE DOSTU BİR ENERJİ KAYNAĞI OLARAK RÜZGAR ENERJİSİ VE ISPARTA İLİ İÇİN BİR UYGULAMA Niğde Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, Cilt 6 Sayı1-2, (2002), 37-44 ÇEVRE DOSTU BİR ENERJİ KAYNAĞI OLARAK RÜZGAR ENERJİSİ VE ISPARTA İLİ İÇİN BİR UYGULAMA Ali Şükrü ONURAL*, Bülent CERİT*,

Detaylı

Genel Bakış. Dünyanın yalnızca 30 dakika boyunca aldığı güneş ışınımı, dünya üzerinde harcanan toplam yıllık enerjinin tamamını karşılayabilir.

Genel Bakış. Dünyanın yalnızca 30 dakika boyunca aldığı güneş ışınımı, dünya üzerinde harcanan toplam yıllık enerjinin tamamını karşılayabilir. Genel Bakış Dünyanın yalnızca 30 dakika boyunca aldığı güneş ışınımı, dünya üzerinde harcanan toplam yıllık enerjinin tamamını karşılayabilir. Giriş Fotovoltaik Güç Sistemleri Tasarımı kolay Kurulumu kolay

Detaylı

ANALİTİK HİYERARŞİ PROSES YÖNTEMİ İLE RÜZGAR TÜRBİN SEÇİMİ. Selçuk Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü, KONYA

ANALİTİK HİYERARŞİ PROSES YÖNTEMİ İLE RÜZGAR TÜRBİN SEÇİMİ. Selçuk Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü, KONYA S.Ü. Müh. Mim. Fak. Derg., c.25, s.1, 2010 J. Fac.Eng.Arch. Selcuk Univ., v.25, n.1, 2010 ANALİTİK HİYERARŞİ PROSES YÖNTEMİ İLE RÜZGAR TÜRBİN SEÇİMİ Ahmet SARUCAN 1, Mehmet Cabir AKKOYUNLU 2, Aydoğan BAŞ

Detaylı

Makina Mühendisliği Anabilim Dalı 35100 Bornova ĐZMĐR 35100 Bornova ĐZMĐR

Makina Mühendisliği Anabilim Dalı 35100 Bornova ĐZMĐR 35100 Bornova ĐZMĐR ÇEŞME DE BĐR OTELĐN KULLANIM SUYU ISITMASININ RÜZGAR ENERJĐSĐNDEN SAĞLANMASI Doç. Dr. Aydoğan ÖZDAMAR Mak. Müh. Çağın ŞEN Ege Üniversitesi Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Detaylı

Karadeniz ve Ortadoğu Bölgesel Ani Taşkın Erken Uyarı Projesi

Karadeniz ve Ortadoğu Bölgesel Ani Taşkın Erken Uyarı Projesi Karadeniz ve Ortadoğu Bölgesel Ani Taşkın Erken Uyarı Projesi Hayreddin BACANLI Araştırma Dairesi Başkanı 1/44 İçindekiler Karadeniz ve Ortadoğu Ani Taşkın Erken Uyarı Projesi. Gayesi. Model Genel Yapısı.

Detaylı

Türbin modeli : LARUS45. Güç: 45 kw. (Maksimum) Kanat çapı: 15,6 m., 3 kanat.

Türbin modeli : LARUS45. Güç: 45 kw. (Maksimum) Kanat çapı: 15,6 m., 3 kanat. TEKNİK BİLGİLER Türbin modeli : LARUS45 Güç: 45 kw. (Maksimum) Kanat çapı: 15,6 m., 3 kanat. Kule : Bakım ve kurulum eğilmesi yapılabilen, hidrolik piston monte edilebilen, galvanizli çelik kule. Yükseklik

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ & ELEKTRİK TARİFELERİ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ & ELEKTRİK TARİFELERİ 1954 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI ENERJİ VERİMLİLİĞİ & ELEKTRİK TARİFELERİ 19-20 Ocak 2017 YAŞAR ÜNİVERSİTESİ / İZMİR OLGUN SAKARYA EMO ENERJİ BİRİM KOORDİNATÖRÜ 25 Şubat 2012 CUMARTESİ Resmî Gazete

Detaylı