41 İl den. arkadaşımıza, ş Onur Konuşmacılarımız,

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "41 İl den. arkadaşımıza, ş Onur Konuşmacılarımız,"

Transkript

1 HOŞ GELDİNİZ 41 İl den 170 laboratuvar Yöneticisi i i Uzman arkadaşımıza, ş Onur Konuşmacılarımız, Sağlık Bakanlığını temsilen Refik Saydam Hıfzıssıhha Başkanımız Sn. Doç. Dr. Mustafa ERTEK ve Başkent Üniversitesi Endokrin Bölümünden Sn.Prof Dr. İlhan Yetkin ee hoş geldiniz diyor, organizasyonda emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.

2 - B.M. Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliğine seçildi - Bütçe, Büyük Millet Meclisinde

3 Diyarbakır/Lice (9 Kasım 1989) Bitlis/Sütlüce (6 Ekim 1992) Mavi Çarşı Erzincan/Kemaliye/Başbağlar (6 Temmuz 1993) İstanbul/ Bakırköy (Mavi Çarşı 13 Mart 1999) Ulus/Ankara (22 Mayıs 2007 Anafartalar Çarşısı) Hakkari/Yüksekova/Dağlıca ğ Taburu (22 Ekim 2007) Adana (6 Eylül 2008) Balıkesir/Altınova (2 Ekim 2008) Hakkari/Şemdinli/Aktütün (3 Ekim 2008) Diyarbakır (9 Ekim 2008) Hakkari/Çukurca (16 Ekim 2008)

4

5 Cern/LHC Projesi Beklenen veriler: Uzayın oluşumu, ş uzayı bir arada tutan güçler ve uzayda mevcut muhteşem simetri, Maddenin kalbi. Kitle çekim gücü (gravite) ve elektromagnetizm dışında atomun görevini yapması için nüvede bulunan kuvvetli ve zayıf güçler. (Boson adı verilen güçle ilişkili, güç taşıyıcı ve diğer partiküllerin kitlesini oluşturduğu düşünülen partikülleriyle Ws ve Zs partikülleri). Diğer boyutların mevcudiyeti, (4 cu boyut ve maddedeki simetri. Bilinen her partikülü dengeleyen diğer bir partikül mevcudiyetinin kanıtlanması) Neticelerinin alınması: Yıllar sürecek bu deneme fiziğin, geleceğini belirleyecek, yanlış fikir ve teoriler temizlenecek, ruhsal ve maddesel yaşamımıza m a yön verecektir.

6 Nobel 2008 Tıp Ödülü Hepimizin HIV/AIDS ile ilgili araştırmalarından bildiği Luc A. Montagnier World Foundation for AIDS Research and Prevention Paris, France Françoise Barré-Sinoussi Regulation of Retroviral Infections Unit, Virology Department, Institut Pasteur Paris, France Çalışmaları ile HPV nin bazı tiplerinin serviks kanserinde rol oynayabileceğini gösterdi. Harald zur Hausen German Caner Research Center

7 Nobel 2008 Fizik Ödülü Temel partiküller üzerine çığır açan teorik çalışmalar. Makoto Kobayashi Marine Biological Laboratory (MBL) Woods Hole, MA, USA; Boston University Medical School Massachusetts, MA, USA Toshihide Maskawa Columbia University New York, NY, USA Yoichiro Nambu University of California San Diego, CA, USA Yoichiro Nambu atom altı parçacıkların spontan bozuk simetrisi mekanizmasının keşfi ile nobel ödülüne hak kazanırken ödülün diğer yarısı da bu bozuk simetri nin kaynağının bulunması ile ilgili çalışmalarıyla Makoto Kobayashi ve Toshihide Maskawa ya gidiyor. Bu teoriler doğanın 4temel kuvvetinden 3 ü olan zayıf, güçlü ve elektromanyetik kuvvetleri açıklıyor. Bunlardan dördüncüsü ise kütle çekimi. Günümüzde CERN de kurulan dünyanın en büyük fizik laboratuvarı olan LHC(Large Hadron Colloider)de ise bu çalışmaların ışığında yapılmakta, evrenin oluşumunu deneysel olarak simule ederek, ilk maddenin oluşumunu, kütleyi ve kütle çekimini oluşturan atom altı parçacıkların gözlenerek varlıklarının kanıtlanmasını hedeflenmektedir.

8 Nobel 2008 Kimya Ödülü Floresan Proteinin Keşfi Osamu Shimomura Marine Biological Laboratory (MBL) Woods Hole, MA, USA; Boston University Medical School Massachusetts, MA, USA Martin Chalfie Columbia University New York, NY, USA Roger Tsien University of California San Diego, CA, USA Bir tür deniz anasında bulunan floresan proteini, hücreleri dokuları ve hatta organları işaretlemede kullanılıyor. Bu protein kanser araştımalarında tümör hücrelerinin gözlemlenmesinde iyi bir araç olarak kullanılabiliyor. Protein ultraviyole ışık altında mavi renk vererek araştırmasıların ş kanser hücrelerini izlemelerine olanak tanıyor. Kanser araştırmalarının yanı sıra alzheimer ve milyonlarca insanı etkileyen diğer hastalıkların araştırmaların da da kullanılıyor.

9 Journal of Physiology and Pharmacologoy 2006, Vol 57, Supp 5 Kan Glukoz Kontrolü

10 1st World Congres on Int. Therapies Type 2 Diabetes, Eylül 2008 Newyork Roux-en-Y Gastric Bypass (RYGB) Neal Interposition (IT)

11 The brain image above shows the hippocampus (outlined in red), which is involved in learning and memory. new research suggests That repeated episodes of high or low blood sugar in people p with diabetes may lead To cogni tive impairments associated with this structure. Brain Briefings, Feb.2008, Society for Neuroscience

12 2.Numunelerin alındığı tarih ve saat ile aynı numunenin laboratuara kabul ediliş tarih ve saatinin kayıt altına alınması. 3. Laboratuarda çalışan tüm testler için internal kalite kontrol çalışmasının yapılıyor olması ve kayıtlarının tutulması. 4.Laboratuar hizmetleri için numunelerin alınması ve güvenli bir şekilde transferi ile ilgili ili tanımlanmış bir sürecin tanımlanması. ve bazı talimatlar/prosedürler

13 2.3. Sağlık hizmet sunumu bakımından basamaklandırılamayan sağlık kurumları/ kuruluşlarış a) Diyaliz merkezleri ve Sağlık Bakanlığından ruhsatlı diğer özelleşmiş tedavi merkezleri, b) Refik Saydam HıfzıssıhhaLaboratuvarları, c) Tanı, tetkik ve görüntüleme merkezleri ile laboratuvarlar, ç) Muayenehaneler. d) Kurumca yetkilendirilenişyeri işyeri hekimleri

14 Sabit fiyat üzerinden test neticesi satın (alınan testin hedefinin belirlenmeden) olası sakıncaları! Laboratuvar testi nedir? Nerden başlar? Nerede biter, (Physicians, who use the clinical laboratory services,need to be familiar with their role in ensuring quality test results through appropriate test selection,interpretation and clinical action.) Testin neden hangi ön tanıyla istendiğinin belirtilmesi gerekmediğinden, minimal getirisi olan testlerde fazla panel test istenmesi, Testlerin seçiminde insidans göz önüne alınmadığından (%1 insidans var ise PPR en az %90 olması lazımdır) HCV de kart test kullanılması başlangıç döneminin kaçırılmasına bu nedenle bilhassa diyalizlerde kontaminasyonun önünün alınamamasına Veya bakteri tiplendirilmesinde yalancı pozitifliklere ve dolayısıyla lüzumsuz antibiyotik tik kullanımlarına l sebep olabilmektedir.

15 Türkiye de İlaçTüketiminin i i GSMH ya Oranı Ülkeler (2000 Yılı) Üretici Fiyatlarıyla y İlaçTüketimi ç ($) / GSMH ($) Portekiz1.85 Kuzey Amerika (ABD+Kanada)1.49 Türkiye*1.37 Fransa1.22 Japonya1.21 İspanya1.20 Hollanda0.64 Danimarka0.60 Norveç0.51 Türkiye de Üretici Fiyatlarıyla İlaçTüketiminin GSMH yeoranı 1996'da 0.93 iken, 2001 yılında 1.69 a, 2005'te 1.93'e yükselmiştir. ş Kaynak: EFPIA ve OECD verileri

16 Yasanın Getirdiği Avantajlar Sağlık zinciri içinde yer alamadik. Kurumsallaşarak/organize olarak ama mutlak HASTA ODAKLI OLUP BİLGİLENDİRİCİ, YÖN GÖSTERİCİ VE DÜŞÜK KAR MARJI İLE ÇALIŞMAYI kabul ederek faaliyete devam edebilenlerimiz yasamaya devam edeceklerdir. Sebepleri: a. Sağlık hizmetleri şahsa yönelik olacaktır, b. Sağlık ğ hizmetleri hastalıkların kronikleşmesine ş engel olmaya yönelik olacaktır, c. Sağlık hizmetlerinden prediktif ve tedaviye yön verici olmasi beklenecekdir. d. Laboratuvar hizmetlerininde tolere edilebilir hata (TEa) kavramında hizmeti saglayacak merkezi oteritiye bagli denetim er geç gelecektir, e. Bağımsız Laboratuvar Hizmeti veren uzmanlar ihmal edilemez, sağlık sektörünün ihtiyaç duyduğu yetişmiş insan kaynağıdır, göz ardı edilmeleri alternatif kanallardan elde edilmekte olan hizmetin çok daha pahalıya mal olduğu ve olacağı özel ve resmi sağlık güvencesi kurumları tarafından görülecektir. f. Ülkemizde reel sektörün karşılaşması kaçınılmaz sıkıntılı dönemi, ozel laboratuvarlarin sahip oldugu alt yapi yatirimi ihmal edilemeyecek onemli madi degere sahipdir, bu alt yapiyi goz ardi edecek lukse sahip digiliz. g. Ayrıca hedefsiz ve bu hedefe uygun denetimsiz faaliyet serbest rekabet değildir (bugün ki serbest ekonominin durumunun önemli bir sebebidir). daha birçok sebepten bağımsız laboratuvarlar eğer EKONOMİK olmaktan ziyade ETKİN olurlarsa daha birçok sebepten bağımsız laboratuvarlar eğer EKONOMİK olmaktan ziyade ETKİN olurlarsa hele sistem etkin sistem içinde kurumlaşabilir, personel, altyapı güç birliğini aralarından kurup zincir oluştururlarsa aranılırlıkları ve kendilerinden hizmet alma talebi devam edecektir.

17 Mc Cain ve Obama nın Politikalarında Sağlık The McCain Plan Sen. McCain favors a market driven, privately funded approach to healthcare, although he too emphasizes basic tenets of reform, including: Accessto high quality care Choice of insurance coverage Affordability Portability "But the road to reform does not lead through Washington and a hugely expensive, bureaucratic, governmentcontrolledsystem,"hewrites. Sen. McCain calls for moving Medicare toward a system that favors coordinated care and "higher quality care" for seniors, but does not specify how this would be accomplished. The Arizona senator supports a greater emphasis on health maintenance, screening, prevention, and early intervention. "We need to create a next generation of efforts to prevent chronic disease, early intervention programs, new treatment models, and public health infrastructure," he writes. "We need to use technology to share information on 'best practices' in health care so that every physician is up to date. We need to adopt new treatment programs and financial incentives to promote healthy habits among Americans with the most common conditions, such as diabetes and obesity, in order to improve their quality of life and reduce the cost of their treatment.

18 Mc Cain ve Obama nın Politikalarında Sağlık The Obama Plan Sen. Obama, who favors a mix of public and private participation, p outlines 3 broad healthcare reform goals: Equal access to high-quality, affordable health care for all Americans. Elimination of wasteful spending, including "layers of bureaucracy that serve no purpose, duplicative tests and procedures that are performed because the right information is not readily available, and doctors providing unnecessary care for fear of being sued. Emphasis on disease prevention and health maintenance. According to Sen. Obama, patients who like their insurance will be able to retain it with g,p no changes, except for lower costs. Uninsured or underinsured patients would be offered a choice of affordable plans, and he calls for establishment of a national healthinsurance exchange

19 Klinik Laboratuvar bilimleri bir profesyonel daldır. Bu konuda hizmet veren bizlerde çalıştığımız yer neresi olursa olsun profesyonel kişileriz. Hizmetimizde bu gözle değerlendirilir.

20 Hizmetimizi mesleğin gerektirdiği kalite kapsamında sunmak profesyonelliktir. Ürettiğimiz ğ neticeye yönelik profesyonellik, Hizmet verdiğimiz müşterimize yönelik profesyonellik. Bu kavramların gelişmesinden profesyonel dernekler sorumludur. Ya denetiminden?

21 LABORATUVARI ETKİN KULLANABİLMEK İÇİN Testin tanısal değerini bilmek. Laboratuvar Ekonomisi etkin test seçimi ve bu testin beklenen özgüllük ve doğrulukta (Six Sigma) ve LEAN kavramları içinde yani az emek ve zaman harcayarak verimli bir şekilde yapılmasına bağlıdır. Etkin test seçimi de hekimle başlar, (hekimlerin doğru test seçimine i bizde yardımcı olabiliriz!) i Profesyonelliğimizin Dayanması gereken kavramlar. Müşteri memnuniyeti ni eti,pazarlama, arlama (Hedefler belirlemek), Bütçeleme, Son olarak bir birine karışmaması gereken bir unsur, Laboratuar Yöneticisi ve Laboratuar İşletim sistemleri,

22 LABORATUVARIN ETKİN KULLANIMI Klinik Laboratuvarın (Klinik kimya, Hematoloji, Mikrobiyoloji.. Hatta kan bankasının) tanı, tedavinin seçimi ve takibi yönünden etkin işletmecilik aşağıdaki kavramlarda profesyonellik gerektirir. A- İşletme. lt a. Müşteri memnuniyeti, b. Etik Eik kavramlara uygunluk, B- Analitik hizmetler. a. Test seçimi (seçici olacak khekime sundugumuz testler hakkında doğru ve etkin kullanım- bilgi geçmek, b. Test yorumlama- testin PPR ve NPR değelerini ğ i tanıma, c. Test uygulamada kavram geliştirme.

23 Profesyonelliğimiz ğ Neye Dayanıyor Tabii ki teknik bilgi, beceri, teknik eksperlik ama ayrıca İletişim Yönetim /Motivasyon Danışmanlık Satıcı, değerlendirici M l ği kti diği d ş t ih dili t d d Mesleğin gerektirdiği davranışı tercih edilir tarzda sunmamız da gerekiyor.

24 Pazar ve Geliştirilmesi Pazarlama: Müşterinin istediği servisi hizmeti beklentileri düzeyinde hatta fazlasıyla cevaplamak. Tanıtım ve reklamda tıbbi etiğe dikkat etmemiz lazım.

25 ETİK Etik 1: Bir işi yapmada moral değerlere ve standartlara uymaktır (sizlerin tanımınada açığım). Tıbda hizmet uygulamasi cercevesinde: A Standartlara göre uygulama ve değerlendirme yapacağız. Yazılı standartlar yok ise müşterimizin beklentisine uyacağız veya ne verdiğimizi (yanlılık tekrarlanabilirlik, özgüllük vs.) blil belirlememiz, i sunmamız lazımdır. B- Moral kavramlarla ilgili yanlış ve doğrularin(hasta haklarından- test değerlendirmeleri ğ di l i ne kadar ) bilinmesi. i

26 Etik 2: Samimi, bütünleştirici ve dürüst olup, güvenilebilir vasıfların sürdürülür olmasıdır. Sorumluğunuz; -Hastaya(müşterimize) - Cemiyete ve -Takımımıza Tk yöneliktir. Etik 3: Profesyonelliğe olan taahhüdümüzün sürdürülür olmasıdır. Mesleğinizin bilim ve sanatını uygulamada mükemmellik standartları tanıtmak ve devam ettirmek Hastanın haklarının korunması, Meslek onuruna koruma ve yüceltme Diğer meslek lk gruplarıyla l saygılı, uyumlu ve paylaşıcı lş çalışmak lş Cemiyetin sağlıklılığına, süreğenliğine katkıda bulunmak (deontolojik ve teknolojik etik)

27 Testin Karakteristikleri Gayesi, maliyeti ve pazarı Metod değerlendirme, e d e, a. Analitik yönden Gerçeklik-Yanlılık (Truness, Bias) Kesinlik, Precision / Hassasiyeti! Testin Tekrarlanabilirliği Doğruluk (accuracy) Analitik özgüllüğü (Robustness) b. Tanısal yönden PPR ve NPR Tanısal geçerliliği, etkinliği Sağlıklı toplumda referans aralığı

28 METOD PERFORMANS KARAKTERİSTİKLERİ* 1. Gerçeklik (truness), (yanlılık= bias) 2. Kesinlik (Precision) 3. Doğruluk (Accuracy ) Gerçek Değere Yakınlık 4. Özgüllük (Specificity) 4.1. Analitik özgüllük 4.2. Tanısal özgüllük 5. Hassasiyet (Sensitivity) 5.1. Analitik Hassasiyet 5.2. Tanısal Hassasiyet 6. Tespit ve Nicellik Sınırı (Limid of detection = LoD, Limid of Quantification=LoQ) 7. Ölçüm Sisteminin Doğrusallığı (Linearity of measuring system) 8. Ölçüm Belirsizliği (Uncertinity of measurement) 9. Tekrarlanabilirlik (Repeatability) 10. Yeniden yapılabilirlik (Reproducibility) 11. Çapraz duyarlılığa dayanıklılık (Robustness) *EN ISO/DIS dan alınmıştır.

29 ANALİTİK HATA KAVRAMI ve TOTAL HATA TE a = B A CV A Bias Precision %45 %49 Hakiki değer ğ Bulunan değer ğ Rast gele hata Örneğin ve kalibratörün ölçüm hatalarından, Sabit hata, yanlılık (Bias) kalibratöre verilen değer ve kalibrasyon modelinden, ayrıca reaktif ve analizör farklılıklarından oluşur. Total hata = Bias + Z* precision, %95 guven hududu icin, TEa= Bias x precision

30 Toplam Kabul Edilebilir Hata Şahsa ait biyolojik farklılık (CV I ) ve şahıslar arası biyolojik farklılık (CV G ) (toplam biyolojik değişim) TB =(CV I2 G2 1/2 V +CV ) Herkesin aynı referans aralığını kullanabilmesi, neticelerin i mukayese edilebilir olması ii için önerilen yanlılık ve kesinlik hata hududu ve Toplam Kabul Edilebilir Hata (TEa)! Yanlılık, B 2 2 A <0.25(CV I2 +CV G2 ) 1/2 kesinlik, CV A < 0.5 CV I TE a < 1.65 (0.5 CV I ) (CV I2 +CV G2 ) 1/2

31 Vak a 1: Hasta Laboratuvara geldi ve neticesini vaktinde alamadığı için bağırıyor. a. Siz sorumlusunuz. Profesyonelliğinizi nasıl gösterirsiniz? b. Yöneticisi durumundasınız konu size iletildi ne yaparsınız yp?

32 Yönetici / İşletim Sistemi Laboratuvar Yöneticisi Doğru işlerin yapılmasını sağlar. Lb Laboratuvar İşletim l i Sistemi, i İşlerin doğru yapılmasına yardımcı olur.

33 Müşteri ş Memnuniyeti İlişkileri Sözlü ve telefon görüşmelerinin ilk dak. Müşteri ş benimsendiğini ğ algılamak.

34 Vak a a 2: Yeni bir metod kurdunuz hatta kurmayı planladığınızda ne yapsanız, ne yapmasanız daha profesyonel olur?

35 Laboratuvar Bütçesi ve Planlaması A. Bütçeleme - Test tanımları B. Pazarlama/Faturalama - Yanlış pazarda musteri aramak,, etik olmayan yaklaşımlar ş C. Satın alma

36 Tıbbin Geleceğinde Aranılır Laboratuvar Olmak, Analitik hassasiyetin gerekli zaman araliginda biolojik variasyonu belirleyecek dogrulukda, hizmetin ise ferde yönelik olmasina, Doktorun dogru testi dogru zamanda istemesi saylayabilmesinde, y (hekimin hastaliga digil hastaya odakli olabilmesi icin; uyguladiginiz testde ferde aid degerlerin farkli olma olasiligi hakkinda,bilgilendirilmesinde) Mükemmel Servis Merkezleri oluşturulması ( kitlesel kalite kriterleri ve etkinlik)sina k baglidir. Toplumla ilişkimiz; hizmette müşteriyi tatminimiz, aranılırlığımızı sağlayacaktır.

37

38 Müşteri memnuniyeti ve Pazarlama, Hedefler belirlemek, Bütçeleme, Son olarak bir birine karışmaması gereken bir unsur, Laboratuar Yöneticisi ve Laboratuar İşletim sistemleri,

39

40

41 Kalite Kontrolü Doğruluk Tekrarlanabilirliği (tersi) Güvenilirliği ğ Dağılımı (Normal veya Gaussion) Biyolojik Varyasyon

42 SAĞLIK, Ğ BİLHASSA LABORATUVAR HİZMETLERİNİN PAHALI OLMASI NEDENİYLE DEVLET HİZMET TAMAMLANDIKTAN SONRA ONAYA BAĞLI TEST BAZLI ASGARİ ÜCRET UYGULAMASINI BAŞLATMIŞTIR. BUSİSTEMİ BASKI ALTINDA TUTAN UNSURLAR: KULLANIMDA OLAN VE YENİ GİREN BİRÇOK TESTİN MALİYETİNİN BİLE BU ASGARİ ÜCRETLER ÇERÇEVESİNDE OLMASI, GLOBAL ENFLASYON NEDENİYLE FİYATLARDAKİ ARTIŞ, HALKIN BİLİNÇ DÜZEYİNİN ARTMASINA BAĞLIOLARAKİSTEK MİKTARIVE ÇEŞİTLİLİĞİNDEKİ ARTIŞLAR OLMUŞTUR. TESTLERDEN BEKLENEN HASSASİYETTEİ VE DOĞRULUKTAĞ AYRICA MÜŞTERİ MEMNUNİYETİNİ SAĞLAYARAK HİZMET ÜRETMEK EN AZINDAN BİZİM, BELKİ HEPİMİZ İÇİN, MÜMKÜN OLAMAMAKTADIR. BU KISITLAMALAR TEYİD GAYESİYLE TESTLERİN LÜZUMSUZ TEKRARI, BİRDEN FAZLA AYNI GAYEYE HİZMET EDEN KİTLER İÇİNDE KENDİMİZ İÇİN EN ETKİNİNİNSEÇİMİ, (YALNIZ BURADA HASSASİYET VE ÖZGÜLLÜKTEN FEDAKARLIK EDİLİYOR, BUNUN MALİYETİ DAHA YÜKSEKTİR!) Laboratuvar içi çalışmanın etkin hale getirilmesi (Lean KAVRAMI), LÜZUMSUZ İŞ YAPMAMA, BİR KEREDE ETKİN YAPMA, TEYİT İÇİN TEKRAR MİKTARINI AZALTMA vs.) gibi kavramlarla bizi karşılaştırmıştır.

43 There is a growing gconcern that the majority of medical schools do not require instructions in laboratory medicine and in the correct use of laboratory tests.physicians,who use the clinical laboratory services,need to be familiar with their role in ensuring quality test results through appropriate test selection,interpretation and clinical action.this book gives guidelines for establishing a course to develop the knowledge and skills required for the appropriate use of laboratory tests and proper use of laboratory facilities.

44 Physicians, who use the clinical laboratory services,need to be familiar with their role in ensuring quality test results through appropriate test selection,interpretation and clinical action.this book gives guidelines for establishing a course to develop the knowledge and skills required for the appropriate use of laboratory ato tests and proper use of laboratory ato facilities.the guidelines are aimed at those interested in,and responsible for,undergraduate education in medical schools,especially in the developing countries,and who have established or intend to establish a programme at their medical schools to teach final year medical students effective use of clinical laboratory tests

45 gasterinemi!? In the Zollinger-Ellison syndrome, gastrin is produced at excessive levels, often by a gastrinoma (gastrin-producing tumor, mostly benign) of the pyloric antrum or the pancreas. To investigate for hypergastrinemia (high blood levels of gastrin), a "pentagastrin test" can be performed. In autoimmune gastritis, the immune system attacks the parietal cells leading to hypochlorhydria (low stomach acidity). This results in an elevated gastrin level in an attempt to compensate for low acidity. Eventually, all the parietal cells are lost and achlorhydria results leading to a loss of negative feedback on gastrin secretion.

46 Bugün XVIII sini yaptığımız ğ butoplantıların ilklerinde, 9 yıl önce sağlık sektöründe bugün yaşanacak durumun geleceğini bunun sebebinin kendi kendimizi denetleyemememiz olduğunu, maliyet unsurlarında verimlilik kavramına dikkat etmediğimizi, hizmetin kalitesini denetleyemediğimizden fiyat rekabeti

47

Klinik Mikrobiyoloji Testlerinde Doğrulama (verifikasyon) ve Geçerli Kılma (validasyon)

Klinik Mikrobiyoloji Testlerinde Doğrulama (verifikasyon) ve Geçerli Kılma (validasyon) Klinik Mikrobiyoloji Testlerinde Doğrulama (verifikasyon) ve Geçerli Kılma (validasyon) Kaynaklar Mikrobiyolojik prosedürleri doğrulama / geçerli kılmaya ilişkin aşağıdaki uluslararası kaynaklar önerilir

Detaylı

TANIMLAR. Dr. Neriman AYDIN. Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

TANIMLAR. Dr. Neriman AYDIN. Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı TANIMLAR Dr. Neriman AYDIN Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı In-vitro tanı Sürekli doğru sonuç Amaca uygun Zamanında Uygun maliyet In-vitro tanı elemanları Kitler

Detaylı

Klinik Mikrobiyoloji Laboratuarında Validasyon ve Verifikasyon Kursu 12 Kasım 2011 Cumartesi Salon C (BUNIN SALONU) Kursun Amacı:

Klinik Mikrobiyoloji Laboratuarında Validasyon ve Verifikasyon Kursu 12 Kasım 2011 Cumartesi Salon C (BUNIN SALONU) Kursun Amacı: Klinik Mikrobiyoloji Laboratuarında Validasyon ve Verifikasyon Kursu 12 Kasım 2011 Cumartesi Salon C (BUNIN SALONU) Kursun Amacı: Katılımcılara; klinik mikrobiyoloji laboratuarlarında doğru, geçerli ve

Detaylı

Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS

Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS 507004832007 KALİTE KONTROLÜ Seçmeli 4 7 3 Dersin Amacı Günümüz sanayisinin rekabet ortamında kalite kontrol gittikçe önem kazanan alanlardan birisi

Detaylı

Yöntem ve Test Seçimine Yaklaşım. Dr. Alpay Özbek Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji AD. Dokuz Eylül Üni. Tıp Fak. İZMİR

Yöntem ve Test Seçimine Yaklaşım. Dr. Alpay Özbek Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji AD. Dokuz Eylül Üni. Tıp Fak. İZMİR Yöntem ve Test Seçimine Yaklaşım Dr. Alpay Özbek Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji AD. Dokuz Eylül Üni. Tıp Fak. İZMİR Literatür Tanı Rehberleri Kongre İyileştirme Ğereksinimi Uzman Klinisyen İsteği

Detaylı

Moleküler Testlerde Yöntem Geçerliliğinin Sınanması. Dr. Arzu Sayıner Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD

Moleküler Testlerde Yöntem Geçerliliğinin Sınanması. Dr. Arzu Sayıner Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD Moleküler Testlerde Yöntem Geçerliliğinin Sınanması Dr. Arzu Sayıner Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD 8. Ulusal Moleküler ve Tanısal Mikrobiyoloji Kongresi 2014 Laboratuvarda

Detaylı

Nadir Hastalıklar-Yetim ilaçlar. bir sağlık sorunu. Uğur Özbek İstanbul Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü (DETAE) Orphanet-Türkiye

Nadir Hastalıklar-Yetim ilaçlar. bir sağlık sorunu. Uğur Özbek İstanbul Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü (DETAE) Orphanet-Türkiye Nadir Hastalıklar-Yetim ilaçlar bir sağlık sorunu Uğur Özbek İstanbul Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü (DETAE) Orphanet-Türkiye NADİR HASTALIK Prevalansı 1/2000 den az olan hastalıklar NADİR

Detaylı

NADİR HASTALIKLAR VE ORPHANET-TÜRKİYE. 2007- sonrası. Prof.Dr. Uğur Özbek Orphanet-Türkiye Koordinatörü İstanbul Üniversitesi, DETAE

NADİR HASTALIKLAR VE ORPHANET-TÜRKİYE. 2007- sonrası. Prof.Dr. Uğur Özbek Orphanet-Türkiye Koordinatörü İstanbul Üniversitesi, DETAE NADİR HASTALIKLAR VE ORPHANET-TÜRKİYE 2007- sonrası Prof.Dr. Uğur Özbek Orphanet-Türkiye Koordinatörü İstanbul Üniversitesi, DETAE Nadir hastalık ve yetim ilaç tanımı Ülkemizdeki durum Nadir hastalıkların

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı. Sayı : B.10.0.SGB / Konu: Laboratuar performans kriterleri hakkında

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı. Sayı : B.10.0.SGB / Konu: Laboratuar performans kriterleri hakkında T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı Sayı : B.10.0.SGB.0.82.00.02/11096 07.09.2007 Konu: Laboratuar performans kriterleri hakkında GENELGE 2007/80 12/05/2006 tarihli ve 26166 sayılı Resmi

Detaylı

KULLANICI TARAFINDAN TESTİN DOĞRULANMASI (VERİFİKASYON) Dr. Murat Öktem Düzen Laboratuvarlar Grubu

KULLANICI TARAFINDAN TESTİN DOĞRULANMASI (VERİFİKASYON) Dr. Murat Öktem Düzen Laboratuvarlar Grubu KULLANICI TARAFINDAN TESTİN DOĞRULANMASI (VERİFİKASYON) Dr. Murat Öktem Düzen Laboratuvarlar Grubu Kaynaklar CLSI EP5-A2: Evaluation of Precision Performance of Quantitative Measurement Methods (2004)

Detaylı

Dr. Yahya R. Laleli Düzen Laboratuvarlar Grubu 16 Aralık 2010 İzmir, TBD DKD Programına katılan varmı? DKD ne bekliyorsunuz? DKD ihtiyacı nereden doğmuştur? Bu beklenti size ne sağlayacak? Bu uygulamada

Detaylı

ANALİTİK YÖNTEMLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2004

ANALİTİK YÖNTEMLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2004 ANALİTİK YÖNTEMLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2004 1 Laboratuvarlarda yararlanılan analiz yöntemleri performans kalitelerine göre üç sınıfta toplanabilir: -Kesin yöntemler

Detaylı

Klinik Laboratuvarlarda Kalite Spesifikasyonlarının Yeniden Belirlenmesi ve Biyolojik Varyasyon

Klinik Laboratuvarlarda Kalite Spesifikasyonlarının Yeniden Belirlenmesi ve Biyolojik Varyasyon Klinik Laboratuvarlarda Kalite Spesifikasyonlarının Yeniden Belirlenmesi ve Biyolojik Varyasyon Abdurrahman Coşkun Acıbadem Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Sunum

Detaylı

BELGELER. Dr. A. Arzu Sayıner Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD

BELGELER. Dr. A. Arzu Sayıner Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD BELGELER Dr. A. Arzu Sayıner Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD Belgeler - 1 ISO 15189, 2003 (2009 da revizyon) Tıbbi laboratuvarlar için uluslar arası kalite standardı 4. bölüm

Detaylı

HEMŞİRELİK BÖLÜM DERS LİSTESİ

HEMŞİRELİK BÖLÜM DERS LİSTESİ S.N. Kodu Ders Adı TR Ders Adı EN K U L Kredi AKTS 1 ANA 151 Anatomi I Anatomy I 1 2 0 2 4 2 ANA 152 Anatomi II Anatomy II 1 2 0 2 5 3 ANA 153 Anatomi I Anatomy I 2 0 0 2 4 4 ANA 154 Anatomi II Anatomy

Detaylı

HEMŞİRELİK BÖLÜM DERS LİSTESİ

HEMŞİRELİK BÖLÜM DERS LİSTESİ S.N. Kodu Ders Adı TR Ders Adı EN K U L Kredi 1 ANA 11 Anatomi I Anatomy I 1 0 ANA 1 Anatomi II Anatomy II 1 0 ANA 1 Anatomi I Anatomy I ANA 1 Anatomi II Anatomy II ANA 1 Anatomi Anatomy 0 0 BES 11 Beslenme

Detaylı

d h k d t s a t

d h k d t s a t 1 t d h k d, t t s a t 2 TS EN ISO / IEC 17065 Uygunluk Değerlendirmesi standardına uygun olarak ve akreditasyon kapsamında gerçekleştirilen kalite yönetim sistemi ve ürün belgelendirme programına bağlı

Detaylı

Atıksu Arıtma Tesislerinde Hava Dağıtımının Optimize Edilmesi ve Enerji Tasarrufu

Atıksu Arıtma Tesislerinde Hava Dağıtımının Optimize Edilmesi ve Enerji Tasarrufu Optimization of Air Distribution in Waste Water Treatment Plants to Save Energy Atıksu Arıtma Tesislerinde Hava Dağıtımının Optimize Edilmesi ve Enerji Tasarrufu Jan Talkenberger, Binder Group, Ulm, Germany

Detaylı

LABORATUVAR AKREDİTASYON BAŞKANLIĞI

LABORATUVAR AKREDİTASYON BAŞKANLIĞI TÜRK AKREDİTASYON KURUMU LABORATUVAR AKREDİTASYON BAŞKANLIĞI Soner Karataş Standardı ve EA 2/17 Revizyon Değişiklikleri 08 Ekim 2015 İstanbul 1 Kapsam Akreditasyon ve Uluslararası Durum ISO 17025 Standardının

Detaylı

Hukuk ve Hukukçular için İngilizce/ English for Law and Lawyers

Hukuk ve Hukukçular için İngilizce/ English for Law and Lawyers Hukuk ve Hukukçular için İngilizce/ English for Law and Lawyers Size iş imkanı sağlayacak bir sertifikaya mı ihtiyacınız var? Dünyanın önde gelen İngilizce sınavı TOLES, Hukuk İngilizcesi becerilerinin

Detaylı

Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS

Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS 507004352007 PROJE YÖNETİMİ Seçmeli 4 7 3 Dersin Amacı Bu ders, öğrencilere, teknik ve idari kapsamdaki sorunlara yönelik işlevsel çözüm önerileri geliştirmeyi,

Detaylı

PROFESSIONAL DEVELOPMENT POLICY OPTIONS

PROFESSIONAL DEVELOPMENT POLICY OPTIONS PROFESSIONAL DEVELOPMENT POLICY OPTIONS INTRODUCTION AND POLICY EXPLORATION IN RELATION TO PROFESSIONAL DEVELOPMENT FOR VET TEACHERS AND TRAINERS IN TURKEY JULIAN STANLEY, ETF ISTANBUL, FEBRUARY 2016 INTRODUCE

Detaylı

NAT Yöntem onayı. Dr. A. Arzu Sayıner Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD

NAT Yöntem onayı. Dr. A. Arzu Sayıner Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD NAT Yöntem onayı Dr. A. Arzu Sayıner Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD Yöntem onayı (minimum) Doğruluk Ticari test (Verifikasyon) Tekrarlanabilirlik (intra-,inter-assay) Doğrusallık

Detaylı

Program Çıktıları. Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi

Program Çıktıları. Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Program Çıktıları Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi 2015 Program Çıktılarının telif hakları Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi ne aittir. 2015 Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi. Yeditepe Üniversitesi

Detaylı

BELGELER. Dr. A. Arzu Sayıner Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD

BELGELER. Dr. A. Arzu Sayıner Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD BELGELER Dr. A. Arzu Sayıner Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD Belgeler - 1 ISO 15189, 2003 (2009 da revizyon) A global quality standart for medical laboratories 4. bölüm -

Detaylı

Özgün Problem Çözme Becerileri

Özgün Problem Çözme Becerileri Özgün Problem Çözme Becerileri Research Agenda for General Practice / Family Medicine and Primary Health Care in Europe; Specific Problem Solving Skills ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ AİLE HEKİMLİĞİ

Detaylı

VERİFİKASYON (SEROLOJİ, MOLEKÜLER TESTLER)

VERİFİKASYON (SEROLOJİ, MOLEKÜLER TESTLER) VERİFİKASYON (SEROLOJİ, MOLEKÜLER TESTLER) Dr. Tijen ÖZACAR Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD - İZMİR TANIM Ticari veya laboratuvarda geliştirilmiş bir testin, laboratuvardaki performansının

Detaylı

METOT VALİDASYONU VE VERİFİKASYONU. Sedat Abuşoğlu Konya

METOT VALİDASYONU VE VERİFİKASYONU. Sedat Abuşoğlu Konya METOT VALİDASYONU VE VERİFİKASYONU Sedat Abuşoğlu Konya İki Tanım Validasyon (CLSI): Bir sistem veya yöntemin beklendiği şekilde çalıştığını kanıtlama eylemi veya sürecidir. Validasyon (WHO-BS/95.1793):

Detaylı

Erciyes Dağı. Rakım??? Tıbbi Laboratuvarlarda Ölçüm Belirsizliği

Erciyes Dağı. Rakım??? Tıbbi Laboratuvarlarda Ölçüm Belirsizliği Erciyes Dağı. Rakım??? 3916 m?????? Tıbbi Laboratuvarlarda Ölçüm Belirsizliği DOÇ. DR. CEVAT YAZICI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ BİYOKİMYA A. D. SUNUM PLANI Laboratuvar branşlarının işlevi ve değişimler

Detaylı

Üniversite Hastanelerinde Yönetişim. Prof. Dr. Haydar Sur İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi

Üniversite Hastanelerinde Yönetişim. Prof. Dr. Haydar Sur İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Üniversite Hastanelerinde Yönetişim Prof. Dr. Haydar Sur İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Yeni kavram ve yaklaģımlar her yanı sardı İletişim Standart koyma Hesap verebilirlik Haydar Sur

Detaylı

LABORATUVAR YÖNETİMİNİN TEMEL UNSURLARI

LABORATUVAR YÖNETİMİNİN TEMEL UNSURLARI LABORATUVAR YÖNETİMİNİN TEMEL UNSURLARI Dr. Tuncer ÖZEKİNCİ DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TIBBİ MİKROBİYOLOJİ A.D. 14 KASIM 2011 ANTALYA 1 İyi Laboratuvar Yönetimi İyi tanımlanmış, uluslararası kabul

Detaylı

Bilgisayarlı Muhasebe ve Uygulamaları (MGMT 418) Ders Detayları

Bilgisayarlı Muhasebe ve Uygulamaları (MGMT 418) Ders Detayları Bilgisayarlı Muhasebe ve Uygulamaları (MGMT 418) Ders Detayları Ders Adı Bilgisayarlı Muhasebe ve Uygulamaları Ders Kodu MGMT 418 Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Bahar 3 0

Detaylı

Eksternal Kalite Kontrol Programı. Doç. Dr. Mustafa ERTEK RSHMB

Eksternal Kalite Kontrol Programı. Doç. Dr. Mustafa ERTEK RSHMB Sağlık Bakanlığı Penceresinden Eksternal Kalite Kontrol Programı Doç. Dr. Mustafa ERTEK RSHMB Sunum Planı Laboratuarlarda kalite kavramı Dış kalite değerlendirme programına katılımda gerekli yasal düzenleme

Detaylı

A.Ş. ÖZEL / FASON ÜRETİM

A.Ş. ÖZEL / FASON ÜRETİM ÖZEL / FASON ÜRETİM Private Label www.jeomed.com Private / Contract Manufacturing How is it performed? 01 New Products Market Research 02 Product R & D 03 Ministry of Health Operations 04 GMP Norms Production

Detaylı

MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARLARININ STANDARDİZASYONU. Prof. Dr. Hüseyin BALOĞLU

MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARLARININ STANDARDİZASYONU. Prof. Dr. Hüseyin BALOĞLU MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARLARININ STANDARDİZASYONU Prof. Dr. Hüseyin BALOĞLU İYİ HABER Akciğer kanserinde yeni ilaç.. Meme kanserinin seyri artık biliniyor Tiroid kanserinde kesin tanı metodu.....

Detaylı

Mikrobiyolojide Kalite İndikatörü Örnekleri

Mikrobiyolojide Kalite İndikatörü Örnekleri Mikrobiyolojide Kalite İndikatörü Örnekleri Dr. Ü. Gül Erdem SB. DışkapıYıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Bölümü KLİMUD-2013 [idrar kültürü] * [lökosit/alan] * [CRP] [hastanın

Detaylı

P z o itif Nega g ti a f

P z o itif Nega g ti a f Platelia Aspergillus Ag, serum örneklerinde aspergillus galaktomannan antijenini saptayan bir enzyme immun assay testidir. Test invaziv aspergillozis tanısında kullanılmaktadır. Kit prospektüsünde kalibratör

Detaylı

Immigration Studying. Studying - University. Stating that you want to enroll. Stating that you want to apply for a course.

Immigration Studying. Studying - University. Stating that you want to enroll. Stating that you want to apply for a course. - University I would like to enroll at a university. Stating that you want to enroll I want to apply for course. Stating that you want to apply for a course an undergraduate a postgraduate a PhD a full-time

Detaylı

Ulusal Metroloji Enstitüsü GENEL METROLOJİ

Ulusal Metroloji Enstitüsü GENEL METROLOJİ Ulusal Metroloji Enstitüsü GENEL METROLOJİ METROLOJİNİN TANIMI Kelime olarak metreden türetilmiş olup anlamı ÖLÇME BİLİMİ dir. Metrolojinin Görevi : Bütün ölçme sistemlerinin temeli olan birimleri (SI

Detaylı

Dr. Berrin Berçik İnal İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Biyokimya 17 EKİM 2014

Dr. Berrin Berçik İnal İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Biyokimya 17 EKİM 2014 Dr. Berrin Berçik İnal İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Biyokimya 17 EKİM 2014 Kaliteli ve güvenilir bir laboratuvardan bahsetmek için laboratuvarı bir birim olarak değil bir süreç olarak değerlendirmek

Detaylı

Sağlıkta Maliyet. B.Burcu TANER Mayıs.2015

Sağlıkta Maliyet. B.Burcu TANER Mayıs.2015 Sağlıkta Maliyet B.Burcu TANER Mayıs.2015 14 Mayıs 2015 tarihinde Acıbadem Üniversitesi nde yapılan ASG XV. Hemşirelik Haftası Etkinliklerinde sunulmuştur. Hedef Daha geniş kitleler için daha iyi sağlık

Detaylı

MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİ Denizli Verimliliği Artırma Projesi

MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİ Denizli Verimliliği Artırma Projesi MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİ Denizli Verimliliği Artırma Projesi Verimlilik ve Toplam Kalite Yönetimi 10 Nisan 2010 Hatice EKSEN Uzman MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİ MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİ Ülke ekonomisinin

Detaylı

AKTS Başvurumuz. Bologna Süreci Uzmanlarının Değerlendirmesi

AKTS Başvurumuz. Bologna Süreci Uzmanlarının Değerlendirmesi AKTS Başvurumuz Bologna Süreci Uzmanlarının Değerlendirmesi Bologna Süreci Uzmanlarının Değerlendirme Sistemi Her bir bölüm için verilen skorlar Kabul edilebilir: 3 Çok iyi : 4 Örnek çalışma : 5 Part 1.

Detaylı

Post- Anali+k Evrede Hata Kaynakları ve Sonuçların Yorumlanması

Post- Anali+k Evrede Hata Kaynakları ve Sonuçların Yorumlanması Post- Anali+k Evrede Hata Kaynakları ve Sonuçların Yorumlanması Dr. Yahya Laleli Labtechmed Eurasia Expomed ve Türk Biyokimya Derneği 28 Mart 2015 TÜYAP, İstanbul SUNU KAPSAMI Laboratuvar Tıbbında Değişim

Detaylı

VERİFİKASYON. Dr. Tijen ÖZACAR. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD - İZMİR

VERİFİKASYON. Dr. Tijen ÖZACAR. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD - İZMİR VERİFİKASYON Dr. Tijen ÖZACAR Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD - İZMİR TANIM Ticari veya laboratuvarda geliştirilmiş bir testin, laboratuvardaki performansının ölçülerek dökümante

Detaylı

ığı? Dr.Yahya Laleli Düzen Laboratuvarlar Grubu Tarih : 8 Mart 2007 Perşembe Saat : 12:30-14:00 Yer : S.B. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi

ığı? Dr.Yahya Laleli Düzen Laboratuvarlar Grubu Tarih : 8 Mart 2007 Perşembe Saat : 12:30-14:00 Yer : S.B. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Yarar Açısından A Nasıl l Bir Test Duyarlılığı ığı? Dr.Yahya Laleli Düzen Laboratuvarlar Grubu Tarih : 8 Mart 2007 Perşembe Saat : 12:30-14:00 Yer : S.B. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Görev Kurum/Kuruluş Yıl Araştırma Görevlisi. Erzincan Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu. Maltepe Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu

ÖZGEÇMİŞ. Görev Kurum/Kuruluş Yıl Araştırma Görevlisi. Erzincan Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu. Maltepe Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Rabia SAĞLAM 2. Doğum Tarihi : 17. 10. 1984 3. Unvanı : Dr. Öğr. Üyesi 4. Öğrenim Durumu : Doktora Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Hemşirelik Atatürk Üniversitesi 2003-2007 Toplum

Detaylı

HAKKIMIZDA ABOUT US. kuruluşundan bugüne PVC granül sektöründe küresel ve etkin bir oyuncu olmaktır.

HAKKIMIZDA ABOUT US. kuruluşundan bugüne PVC granül sektöründe küresel ve etkin bir oyuncu olmaktır. ABOUT US HAKKIMIZDA FORPLAS ın temel amacı, kuruluşundan bugüne PVC granül sektöründe küresel ve etkin bir oyuncu olmaktır. 25 yılı aşkın üretim deneyimine sahip olan FORPLAS, geniş ve nitelikli ürün yelpazesiyle

Detaylı

THE SKILLS TRAINING RAN IN ENTERPRISES

THE SKILLS TRAINING RAN IN ENTERPRISES THE SKILLS TRAINING RAN IN ENTERPRISES Türkiye de işletmelerde beceri eğitimi uygulaması 3308 sayılı Mesleki ve Teknik Eğitim Kanunu ile yapılmaktadır. The skills training program offered in turkey are

Detaylı

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) TEMEL KİMYA I BES115 1.Güz Önkoşullar Yok

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) TEMEL KİMYA I BES115 1.Güz Önkoşullar Yok TEMEL KİMYA I Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori Laboratuar TEMEL KİMYA I BES115 1.Güz 2 2 0 3 Önkoşullar Yok Dersin dili Türkçe Dersin Türü Zorunlu Dersin öğrenme ve Anlatım, soru-yanıt, gösterme, uygulama

Detaylı

AÇIK DEVLET AÇIK VERİ

AÇIK DEVLET AÇIK VERİ AÇIK DEVLET AÇIK VERİ 20 Mart 2013 Eda YÜKSEL Araştırmacı 1 BİLGEM YTE Faaliyet Alanlarımız Yazılım Sistemleri Mühendisliği Yazılım Süreç Yönetimi Veri ve Bilgi Mühendisliği İş Zekası Uygulamaları e-dönüşüm

Detaylı

Basınç Ülserini Önlemek

Basınç Ülserini Önlemek Acıbadem Sağlık Grubu Hemşirelik Hizmetleri Direktörlüğü ve Mölnlycke Health Care işbirliği ile 16 Eylül 2015 tarihinde Acıbadem Üniversitesinde gerçekleşen Basınç Yarası ve Hemşirelik Bakımı konulu seminerde

Detaylı

MEDİKAL KALİBRASYON ÖLÇÜMLERİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

MEDİKAL KALİBRASYON ÖLÇÜMLERİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR İstanbul Üniversitesi Biyomedikal ve Klinik Mühendisliği Koordinatörlüğü MEDİKAL KALİBRASYON ÖLÇÜMLERİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Yrd.Doç.Dr. Manâ Sezdi Koordinatör Yardımcısı Medikal kalibrasyon ölçümünü

Detaylı

DENEY HAYVANLARI LABORATUVARLARINDA VETERİNER HEKİMİN ROLÜ. *Gülhane Askeri Tıp Akademisi Araştırma ve Geliştirme Merkezi Deney Hayvanları Kısmı

DENEY HAYVANLARI LABORATUVARLARINDA VETERİNER HEKİMİN ROLÜ. *Gülhane Askeri Tıp Akademisi Araştırma ve Geliştirme Merkezi Deney Hayvanları Kısmı DENEY HAYVANLARI LABORATUVARLARINDA VETERİNER HEKİMİN ROLÜ Uzm. Vet. Hekim Tayfun İDE* Uzm. Vet. Hekim A.Sarper BOZKURT* *Gülhane Askeri Tıp Akademisi Araştırma ve Geliştirme Merkezi Deney Hayvanları Kısmı

Detaylı

THE DESIGN AND USE OF CONTINUOUS GNSS REFERENCE NETWORKS. by Özgür Avcı B.S., Istanbul Technical University, 2003

THE DESIGN AND USE OF CONTINUOUS GNSS REFERENCE NETWORKS. by Özgür Avcı B.S., Istanbul Technical University, 2003 THE DESIGN AND USE OF CONTINUOUS GNSS REFERENCE NETWORKS by Özgür Avcı B.S., Istanbul Technical University, 2003 Submitted to the Kandilli Observatory and Earthquake Research Institute in partial fulfillment

Detaylı

Laboratuvar Akreditasyonu

Laboratuvar Akreditasyonu Akreditasyon Laboratuvar, muayene ve belgelendirme kuruluşlarının ulusal ve uluslararası kabul görmüş teknik kriterlere göre değerlendirilmesi, yeterliliğin onaylanması ve düzenli aralıklarla denetlenmesi

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Gonca Reyhan Akkartal Doğum Tarihi: 03/08/1984 Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Doktora Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Maltepe

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI THE INFORMATION TECHNOLOGIES DEPARTMENT

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI THE INFORMATION TECHNOLOGIES DEPARTMENT BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI THE INFORMATION TECHNOLOGIES DEPARTMENT Bilişim Teknolojileri Alanı THE INFORMATION TECHNOLOGIES DEPARTMENT Mesleki ortaöğretim kurumlarında eğitim verilen alanlardan birisidir.

Detaylı

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ISPARTA İLİ KİRAZ İHRACATININ ANALİZİ

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ISPARTA İLİ KİRAZ İHRACATININ ANALİZİ T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ISPARTA İLİ KİRAZ İHRACATININ ANALİZİ Danışman Doç. Dr. Tufan BAL YÜKSEK LİSANS TEZİ TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI ISPARTA - 2016 2016 [] TEZ

Detaylı

The past decade has been a time of significant change in international health. United Nations system aims to make organizations more responsive concerning the needs of nations for the achievement of International

Detaylı

Teori (saat/hafta) BES Yrd. Doç. Dr.Ayşe Ünlü, Araş.Gör.Saadet Özen

Teori (saat/hafta) BES Yrd. Doç. Dr.Ayşe Ünlü, Araş.Gör.Saadet Özen BESLENME ve DİYETETİK ALANINDA ETİK Dersin Adı Kodu Yarıyıl BESLENME ve DİYETETİK ALANINDA ETİK Önkoşullar Dersin dili Dersin Türü Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri Dersin sorumlusu(ları) Dersin amacı

Detaylı

17 Nisan 2019, Çarşamba CANCER CONTROL COURSE FOR ONCOLOGY PROFESSIONALS

17 Nisan 2019, Çarşamba CANCER CONTROL COURSE FOR ONCOLOGY PROFESSIONALS CANCER CONTROL COURSE FOR ONCOLOGY PROFESSIONALS SALON A 13:30-13:45 Welcome & Introduction to Cancer Control 13:45-14:15 Global Overview of Cancer Picture 14:15-14:45 The Elements of the Cancer Control

Detaylı

Dr. Semih Demir. Tez Danışmanı. Doç.Dr.Barış Önder Pamuk

Dr. Semih Demir. Tez Danışmanı. Doç.Dr.Barış Önder Pamuk T.C. İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ İÇ HASTALIKLARI KLİNİĞİ GEÇİRİLMİŞ GESTASYONEL DİYABETES MELLİTUS ÖYKÜSÜ OLAN BİREYLERDE ANJİOPOETİN BENZERİ PROTEİN-2 ( ANGPTL-2

Detaylı

Prevention and Control of Infection. Anadolu Medical Center. August, Departman Tarih

Prevention and Control of Infection. Anadolu Medical Center. August, Departman Tarih Prevention and Control of Infection Anadolu Medical Center August, 2014 Departman Tarih Prevention and Control of Infections (PCI) Infection Prevention and Control Program: Identify and reduce the risks

Detaylı

AB surecinde Turkiyede Ozel Guvenlik Hizmetleri Yapisi ve Uyum Sorunlari (Turkish Edition)

AB surecinde Turkiyede Ozel Guvenlik Hizmetleri Yapisi ve Uyum Sorunlari (Turkish Edition) AB surecinde Turkiyede Ozel Guvenlik Hizmetleri Yapisi ve Uyum Sorunlari (Turkish Edition) Hakan Cora Click here if your download doesn"t start automatically AB surecinde Turkiyede Ozel Guvenlik Hizmetleri

Detaylı

Islington da Pratisyen Hekimliğinizi ziyaret ettiğinizde bir tercüman istemek. Getting an interpreter when you visit your GP practice in Islington

Islington da Pratisyen Hekimliğinizi ziyaret ettiğinizde bir tercüman istemek. Getting an interpreter when you visit your GP practice in Islington Islington da Pratisyen Hekimliğinizi ziyaret ettiğinizde bir tercüman istemek Getting an interpreter when you visit your GP practice in Islington Islington daki tüm Pratisyen Hekimlikler (GP) tercümanlık

Detaylı

Madde Dünya. Molekül Atom. Atomlar Elektron. Kuark

Madde Dünya. Molekül Atom. Atomlar Elektron. Kuark PARÇACIK FĠZĠĞĠ ve CERN Aytül ADIGÜZEL (Çukurova Üniversitesi) Tayfun ĠNCE (University of Bonn) 1 PARÇACIK FĠZĠĞĠ Maddenin temel yapıtaģları nelerdir? Bu yapıtaģlarının davranıģlarını en temel düzeyde

Detaylı

Yöntemin Geçerliliği (Validasyon)

Yöntemin Geçerliliği (Validasyon) VALİDASYON Prof. Dr. A. Olcay Sağırlı Yöntemin Geçerliliği (Validasyon) Geçerlilik, (Validasyon) cihazın, metodun veya ölçüm prosedürünün belirlenen amaçlara uygunluğunun objektif olarak test edilerek

Detaylı

MESLEK KAVRAMI VE MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ

MESLEK KAVRAMI VE MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ AHMET ARSLAN MESLEK KAVRAMI VE MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ Meslek, kişilerin topluma yararlı mal ve hizmet üreterek geçimlerini temin etmek ve para kazanmak için yaptıkları, belli bir eğitimle kazanılan, sistemli

Detaylı

Sağlık Yönetiminde Etik

Sağlık Yönetiminde Etik SKY 408 Sağlık Yönetiminde Etik 2017-2018 Bahar Yarıyılı 1 Yararlanılan Kaynaklar Arslan, M. (2012). İş ve Meslek Ahlakı, Dünya ve Türkiye Örnekleri. Siyasal Kitabevi, 3. baskı, Ankara. Aydın, İ. (2012).

Detaylı

Kaynak: EURACHEM / CITAC Guide CG 4 Quantifying Uncertainty in Analytical Measurement Second Edition QUAM:2000.1

Kaynak: EURACHEM / CITAC Guide CG 4 Quantifying Uncertainty in Analytical Measurement Second Edition QUAM:2000.1 Metot Validasyonu HAKAN ÇELIK HIDROJ EOLOJ I YÜKSEK MÜHENDISI Kaynak: EURACHEM / CITAC Guide CG 4 Quantifying Uncertainty in Analytical Measurement Second Edition QUAM:2000.1 Metodun uygulanan laboratuvar

Detaylı

Topluluk Önünde Konuşma (İngilizce) (KAM 432) Ders Detayları

Topluluk Önünde Konuşma (İngilizce) (KAM 432) Ders Detayları Topluluk Önünde Konuşma (İngilizce) (KAM 432) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Topluluk Önünde Konuşma (İngilizce) KAM 432 Güz 4 0 0 4 5 Ön

Detaylı

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇEV181 TEKNİK İNGİLİZCE I

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇEV181 TEKNİK İNGİLİZCE I AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇEV181 TEKNİK İNGİLİZCE I Dr. Öğr. Üyesi Firdes YENİLMEZ KTS Kredisi 3 (Kurumsal Saat: 2 Uygulama Saat: 1) Ders Programı Pazartesi 09:30-12:20

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Adı Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Sağlık Kurumlarında Yönetim ve Organizasyon HST

DERS BİLGİLERİ. Ders Adı Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Sağlık Kurumlarında Yönetim ve Organizasyon HST DERS BİLGİLERİ Sağlık Kurumlarında Yönetim ve Organizasyon HST901 3+0 6.0 6.0 Öğrencilerin yönetim ve organizasyon kavramlarını anlamaları, sağlık hizmetleri ve sağlık kurumlarının değerlendirmeleri, sağlık

Detaylı

TEDAVİ PLANLARI CLINICAL CRITICAL PATHWAYS

TEDAVİ PLANLARI CLINICAL CRITICAL PATHWAYS SAĞLIK İŞLETMELERİ YÖNETİMİ TEDAVİ PLANLARI CLINICAL CRITICAL PATHWAYS B Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT *Tedavi planları,esas olarak mühendislik alanında geliştirilen ve kullanılan bir yöntemdir. * Sağlık hizmetlerinde

Detaylı

t d h k d, t t s a t

t d h k d, t t s a t t d h k d, t t s a t TS EN ISO / IEC 17065 Uygunluk Değerlendirmesi standardına uygun olarak ve akreditasyon kapsamında gerçekleştirilen kalite yönetim sistemi ve ürün belgelendirme programına bağlı olarak;.

Detaylı

F.Nesrin CAN DİALİFE Diyaliz Merkezleri Hemşirelik Hizmetleri Koordinatörü

F.Nesrin CAN DİALİFE Diyaliz Merkezleri Hemşirelik Hizmetleri Koordinatörü F.Nesrin CAN DİALİFE Diyaliz Merkezleri Hemşirelik Hizmetleri Koordinatörü Kalite, bir ürün veya hizmet ile ilgili özelliklerin, belirlenen veya olabilecek ihtiyaçları karşılama derecesidir. Sağlık Hizmetlerinde

Detaylı

Hakkımızda AR & GE. Anahtar Teslim Tesis Proje Çözümleri. Proses İyileştirme. Danışmanlık. Uluslararası Etkinlikler GMP - GDP.

Hakkımızda AR & GE. Anahtar Teslim Tesis Proje Çözümleri. Proses İyileştirme. Danışmanlık. Uluslararası Etkinlikler GMP - GDP. Hakkımızda Quality Academia kurulduğu 2007 yılından bugüne kadar İlaç, Biyoteknoloji, Gıda & İçecek, Tıbbi Cihaz, Hastane & Laboratuvar vb. alanlarındaki Ulusal ve Uluslararası pek çok kuruluşa sayısız

Detaylı

NOVAPAC Ambalaj San. Tic. A.Ş

NOVAPAC Ambalaj San. Tic. A.Ş Ambalaj San. Tic. A.Ş 2014 yılında İstanbul'da 5.000 m2 lik alanda kurulan tek kullanımlık plastik ürünleri araştırıp, geliştirip, tasarlayıp üretmektedir. Uzun yılların deneyimi ile pazara yenilikçi,

Detaylı

Dr. Yıldırım CESARETLİ. Akreditasyon ve Yeterlilik Testleri. Biyosidal Ürün Analiz Laboratuvarlarında

Dr. Yıldırım CESARETLİ. Akreditasyon ve Yeterlilik Testleri. Biyosidal Ürün Analiz Laboratuvarlarında Dr. Yıldırım CESARETLİ 1 Akreditasyon ve Yeterlilik Testleri Biyosidal Ürün Analiz Laboratuvarlarında Mevzuat 2 Biyosidal Ürünler Yönetmeliği 31.12.2009 tarih ve 27449 sayı 4. Mükerrer Bu Yönetmeliğin

Detaylı

$5$ù7,50$ (%(/ø. gö5(1&ø/(5ø1ø1 *g5(9 7$1,0/$5, 9( <(7(5/ø/ø. $/$1/$5,1$ *g5(.(1'ø/(5ø1ø '(ö(5/(1'ø50(/(5ø g]hq (VUD.$5$0$1 + O\D 2.

$5$ù7,50$ (%(/ø. gö5(1&ø/(5ø1ø1 *g5(9 7$1,0/$5, 9( <(7(5/ø/ø. $/$1/$5,1$ *g5(.(1'ø/(5ø1ø '(ö(5/(1'ø50(/(5ø g]hq (VUD.$5$0$1 + O\D 2. ÖZET Amaç: Bu araştırma, Sağlık Yüksekokulları Ebelik Bölümü son sınıf öğrencilerinin, ebelerin Sağlık Bakanlığı görev tanımları ve Uluslararası Ebeler Konfederasyonu yeterlilik alanlarına göre kendilerini

Detaylı

Doç.Dr.Yeşim Gürol Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji

Doç.Dr.Yeşim Gürol Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Doç.Dr.Yeşim Gürol Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Klinik Mikrobiyoloji Laboratuvarlarında kalite uygulamaları son yıllarda başta ISO 15189 kriterlerinin laboratuvarlarımıza girmesiyle

Detaylı

DETERMINING THE CURRENT AND FUTURE OPINIONS OF THE STUDENTS IN SECONDARY EDUCATION ON NANOBIOTECHNOLOGY *

DETERMINING THE CURRENT AND FUTURE OPINIONS OF THE STUDENTS IN SECONDARY EDUCATION ON NANOBIOTECHNOLOGY * * DETERMINING THE CURRENT AND FUTURE OPINIONS OF THE STUDENTS IN SECONDARY EDUCATION ON NANOBIOTECHNOLOGY * KARATAY yunussevis1907@hotmail.com, fatihdogan@comu.edu.tr, ramazankaratay@gmail.com ÖZET i (n=273)

Detaylı

HASTA BAKIMININ ORGANİZASYONU. Öğr. Gör. Sultan TÜRKMEN KESKİN

HASTA BAKIMININ ORGANİZASYONU. Öğr. Gör. Sultan TÜRKMEN KESKİN HASTA BAKIMININ ORGANİZASYONU Öğr. Gör. Sultan TÜRKMEN KESKİN İyi bir hasta bakım organizasyonu oluşturulması, - Hemşirelik bakım kalitesini arttırır, - Hasta bakım maliyetini azaltır. Bir serviste hasta

Detaylı

Özel Koşullar Requirements & Explanations Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği

Özel Koşullar Requirements & Explanations Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Faculty of Education Teacher Training in Sciences İlköğretim Matematik Öğretmenliği Teacher Training in Mathematics at Primary School Level Rehberlik ve Psikolojik

Detaylı

KALİTE PERSONELİ YETİŞTİRME PROGARMI 2014

KALİTE PERSONELİ YETİŞTİRME PROGARMI 2014 KALİTE PERSONELİ YETİŞTİRME PROGARMI 2014 GENEL BİLGİ Uludağ Üniversitesi ve KalDer Türkiye Kalite Derneği Bursa Şubesi işbirliğinde ilkini Eylül/Aralık 2006 döneminde gerçekleştirdiğimiz ve 50 öğrencinin

Detaylı

AKADEMİK ETKİNLİKLER

AKADEMİK ETKİNLİKLER TÜRKÇE ÖZEL EVRENSEL OKULLARI ANASINIFI EĞİTİM PROGRAMI Okul öncesi eğitim, eğitimin ilk basamağını oluşturur. Sağlıklı ve istenilen davranışlara sahip çocuklar yetiştirmek, onların gelişim özelliklerini

Detaylı

Jci Türkiye 2012 Genel Kurulu Ödül Programı JCI Adana Ruhu Herkesi Sarıyor projesi JCI TURKEY Best Local Growth & Development Program

Jci Türkiye 2012 Genel Kurulu Ödül Programı JCI Adana Ruhu Herkesi Sarıyor projesi JCI TURKEY Best Local Growth & Development Program Awards Entry Jci Türkiye 2012 Genel Kurulu Ödül Programı JCI Adana Ruhu Herkesi Sarıyor projesi JCI TURKEY Best Local Growth & Development Program http://www.jci.cc/eawards2n/print.php?lang_id=1&u=28810

Detaylı

AJANDA HAKKIMIZDA EĞİTİMLERİMİZ. Biz Kimiz? Vizyonumuz Misyonumuz Değerlerimiz. Eğitim Bölümlerimiz Eğitim İçeriklerimiz

AJANDA HAKKIMIZDA EĞİTİMLERİMİZ. Biz Kimiz? Vizyonumuz Misyonumuz Değerlerimiz. Eğitim Bölümlerimiz Eğitim İçeriklerimiz AJANDA HAKKIMIZDA Biz Kimiz? Vizyonumuz Misyonumuz Değerlerimiz EĞİTİMLERİMİZ Eğitim Bölümlerimiz Eğitim İçeriklerimiz BİZ KİMİZ? Eğitim Sektöründe 11 yıllık tecrübe ve bilgi birikimine sahip olarak yola

Detaylı

A.Ş. ÖZEL / FASON ÜRETİM

A.Ş. ÖZEL / FASON ÜRETİM ÖZEL / FASON ÜRETİM Private Label www.jeomed.com Özel / Fason Üretim Nasıl Yapılıyor? 01 Yeni Ürün Piyasa Araştırması 02 Ürün AR-GE si 03 Sağlık Bakanlığı İşlemleri 04 GMP Normlarında Üretim 05 Sertifikalandırma

Detaylı

SERVİKS KANSERİ TARAMA KALİTE KONTROL SÜREÇLERİ. Dr. Serdar Altınay Istanbul B.Eğitim Araştırma Hastanesi

SERVİKS KANSERİ TARAMA KALİTE KONTROL SÜREÇLERİ. Dr. Serdar Altınay Istanbul B.Eğitim Araştırma Hastanesi SERVİKS KANSERİ TARAMA KALİTE KONTROL SÜREÇLERİ Dr. Serdar Altınay Istanbul B.Eğitim Araştırma Hastanesi Organized Program (IARC) Features Screenin guidelines Initiatives to increase screening participation

Detaylı

Özel Sektörün Klinik Farmakolojiden Beklentileri

Özel Sektörün Klinik Farmakolojiden Beklentileri Özel Sektörün Klinik Farmakolojiden Beklentileri Türk Farmakoloji Derneği Kongresi 4.Kasım.2013 Sedat ALTUĞ MD PhD Medikal & Ruhsat Direktörü Lilly Türkiye Medical Fellow, Lilly Onkoloji Bölümü Tanım

Detaylı

Sağlıkta Maliyet Kavramı. Doç. Dr. Sedat ALTIN Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Sağlıkta Maliyet Kavramı. Doç. Dr. Sedat ALTIN Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlıkta Maliyet Kavramı Doç. Dr. Sedat ALTIN Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Sektörü (Piyasası) Sağlık sektörünü diğer sektörlerden ayıran temel farklılık,

Detaylı

Eğitim Yönetimi ve Denetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı (5 Zorunlu Ders+ 6 Seçmeli Ders)

Eğitim Yönetimi ve Denetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı (5 Zorunlu Ders+ 6 Seçmeli Ders) Eğitim Yönetimi ve Denetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı (5 Zorunlu Ders+ 6 Seçmeli Ders) Eğitim Yönetimi ve Denetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı Dersin Kodu Dersin Adı T U/L Kredi ECTS EYD-504 Eğitim

Detaylı

Nadir Hastalıklar-Yetim ilaçlar bir sağlık sorunu

Nadir Hastalıklar-Yetim ilaçlar bir sağlık sorunu I I. Sağlık Ekonomisi Kongresi Yeni Nesil Tedavilere Bakış : Kişiselleştirilmiş Tıp ve Yetim İlaçlar Oturumu Nadir Hastalıklar-Yetim ilaçlar bir sağlık sorunu Uğur Özbek İstanbul Üniversitesi Deneysel

Detaylı

Ders Programı Sağlık Yönetimi Bölümü

Ders Programı Sağlık Yönetimi Bölümü Ders Programı Sağlık Yönetimi Bölümü BİRİNCİ YIL 1. Dönem (Güz) 2. Dönem (Bahar) Dersin Adı T U Kredi Dersin Adı T U Kredi Akademik ve Sosyal Oryantasyon 1 0 1 Toplum ve Sağlık 0 Yönetim ve Organizasyon

Detaylı

I. Analitik duyarlılık ve özgüllük II. Klinik duyarlılık ve özgüllük III. Kesinlik tekrarlanabilirlik IV. Doğruluk V. Doğrusallık (lineerite)

I. Analitik duyarlılık ve özgüllük II. Klinik duyarlılık ve özgüllük III. Kesinlik tekrarlanabilirlik IV. Doğruluk V. Doğrusallık (lineerite) SORU 1 IVD/CE belgesi olan kantitatif HBV DNA PCR testi satın alma aşamasında yöntem doğrulama (verifikasyon) yapmak istiyorsunuz. Hangi parametreleri mutlaka kontrol etmek isterseniz? I. Analitik duyarlılık

Detaylı

XXVII. Ulusal Biyokimya Kongresi, 3-6 Kasım 2015. Slayt1/28

XXVII. Ulusal Biyokimya Kongresi, 3-6 Kasım 2015. Slayt1/28 Slayt1/28 Sağlık Harcamalarının GSYİH içindeki Oranı % (2013) Kaynak: OECD Sağlık İstatistikleri, Temmuz 2015 2 Slayt2/28 Yıllık Kişi Başı Sağlık Harcamaları Büyüme Hızı ( % ) 2010-2013 Sağlık sigortası

Detaylı

KLİNİK LABORATUVARLARDA PRATİK YAKLAŞIM PROGRAMI MART 2016 DÖNEMİ REFERANS ARALIKLARI

KLİNİK LABORATUVARLARDA PRATİK YAKLAŞIM PROGRAMI MART 2016 DÖNEMİ REFERANS ARALIKLARI KLİNİK LABORATUVARLARDA PRATİK YAKLAŞIM PROGRAMI MART 2016 DÖNEMİ REFERANS ARALIKLARI Klinik laboratuvarlarda test çalışmalarından elde edilen sonuçlar genelde bir referans aralık verisi ile birlikte değerlendirilmektedir.

Detaylı

UYGULAMALI SOSYAL PSİKOLOJİ (Baron, Byrne ve Suls, 1989; Bilgin, 1999) PSİ354 - Prof.Dr. Hacer HARLAK

UYGULAMALI SOSYAL PSİKOLOJİ (Baron, Byrne ve Suls, 1989; Bilgin, 1999) PSİ354 - Prof.Dr. Hacer HARLAK UYGULAMALI SOSYAL PSİKOLOJİ (Baron, Byrne ve Suls, 1989; Bilgin, 1999) Sosyal Psikoloji Uygulamaları HUKUK SAĞLIK DAVRANIŞI KLİNİK PSİKOLOJİ TÜKETİCİ DAVRANIŞI VE PAZARLAMA POLİTİKA ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ SOSYAL

Detaylı