O.GOkhan Antalya. Do9. Dr., Marmara Dniversitesi Hukuk Fabiltesi. For the summary in English, see the end page of the article.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "O.GOkhan Antalya. Do9. Dr., Marmara Dniversitesi Hukuk Fabiltesi. For the summary in English, see the end page of the article."

Transkript

1 AVRUPA ARA$TRMALAR DERG\Sl Ci1110 Say1~ AVRUPA NSAN HAKLAR MAHKEMESi'NN T. VE 60/1996/679/869 NUMARAL "AKKU~ V. TilRKiYE" KARAR KAR~SNDA KAMULA~TRMA BE DE LiNDE TEMERRilT FAZ LE KAR~LANAMAYAN MUNZAM ZARARN TAZMiNi O.GOkhan Antalya 6:zet"" jjareye kar$1 ar;:tlan kamula$tlrmaya daya!t bedel artmmz davas1 sonucunda, Mahkemeler kamu[a tirma bedelinin arttmlmasma ve bu kamula l1rma bedelinin e[ koyma tarihinden itibaren yasal faiziyle tahsiline karar vennektedirler. Kesinle~ mi karara ragmen davalz idare ilama baglz bu alacag1 ger;: olarak ortalama 5 yzl sonra Odemektedir. Bu ger;: Odemeden dolay1 da, arttmlan kamula$fzrma bedeline uygulanan yasal temerriit faizinin, kamula tmlan ta mmazm Odeme tarihinde ula tlgl deger goz OnUne almdtgmda davacznzn ger;: Odemeden dogan zaranm kar zlamada imkanstz kaldzgmdan hareketle, yasal faiz oranm muvekkilinin ugt"ad1g1 zaran kar:;llamadtgm.dan munzam zaranmn tazmini dava edilmektedir. Bu konuda verilen Avrupa insan Haklan Mahkemesi'nin T. ve 60/1996/679/869 no 'lu "Akku - Tiirkiye" karan c;err;:evesinde mahkeme karan ile hukmedilen yasal temerriit faiziyle kar:;1lanamayan zararlarm BK m.j05 hukmune gore tavnini gerekmektedir. Bu c;erc;evede Alman, isvic;re ve Tiirk ogretisinde hakim alan giirii:;e gore, temerriit esnasmda meydana gel en ve paramn ahm giiciiniin azalmasl eklinde ortaya c;tkan deger kay1planntn belirli c;erc;evede a ktn zarar olarak degerlendirilebilecegi ydniindedir. Tiirk hukukunda Yarg1tay da, kural olarak paramn ahm giiciinun azalmast eklinde ortaya ~!lean deger kaytplanmn munzam zarar olarak deierlendirilebilecegi giirii iindedir. Do9. Dr., Marmara Dniversitesi Hukuk Fabiltesi. For the summary in English, see the end page of the article.

2 2 TE~ERROT FAil: LE KAR$1LANAMAYA~ MUNZAM ZARARN TAZMN! Ancak bu noktada ikinci iem<>l sunm, soz konusu mw:zam zararm ispatl noktasmda kendisini gosterir, Yargttay 'm istikrarll olmamakla beraber kararlarma gore, ulm:aklt. para_yj zamamnda elde etlm$ olsayd1 onu deg<jr kaybmdan etkifenmeyecek bir;imde degerlendirece,{{ini ispat edebilirse, rmcak o ;,anum sdz konusu a:::.alma mun::am zamr olnrak bor<;luya yiiklent'bifir. Gdrii;iimiize gore, e.r;flasyom:n %5(} v.:> 60 'l11rdat1 asag1ya dii;medigi bir ii{ke olarak Tiirkiye 'de, salt temem7t faizinden yulsek t"j?flasyrm oranr sebebiy{e ortaya pkan para degen diirii$iinii, ahnakilnm paranm defj,er kayhertirmeyecek bh;imde degerlendfrecegi yiiniindekf jii/i karineyi varsayarok, mum.am zarar olarak kabul ederek tazmm etmek gerek1r, A. GENEL OLARAK Tafjmmaz1 kamula~tmlanlal kamula$bran idarcyc ulcyhme a~t1g1 kamula;;ttrma bedeli arl!rum dava1;1 sonucunda, kamula~tmna bedeh artmmma ve bu kamula9tmna bedclinc el koyma tarihinden itibaren yasal faiziylc tahsili imkanma kavt:$maktadir!ar 1 Kcslnlqmi~ mahkcmc karanns ragmen davah idare, ~ok uzun bir zaman 2 sonra, butqe olanaklan dah1 inde 1araya koyarak antmlan kamula1$urma, bedeli ile ilgili Odemede bulunmaktadtr. Bu sebeple uygulanan yasal temenilt faizi, kamul~ttnlan ta$mmaz1n ya da bunu:'l yerine belirlenen komula~tmna arttnm bedelinin Odeme tarihindc u!a~t1&1 deger goz Online ahndt~nda, davannm gey Odemeden do~an zaranm kar;;tlamada yetersiz kalmakta ve hilkilm altma alman kanuni faiz oram da ugramlan zaran kar~alamamaktadtr. Bu zarann tazminine yonelik olarak ta tcmerrilt faizi ilc kar11lanamayun munzam zararm tazrnini davnlan a~alm..1ktad1r. Hak sahiplerinin. kamul<4tjima bcde\inin artttlimast davas1 sonucu kendisine &denmesine hi:ikmedilen meblagt kra tukibiyle ge\ ( ;.:ygul:;~n:m goriildugu iizerc 2 veya 5 y1l sonra) elde etmesi sonucunda, bu ge~ Odemc silresi i~erislnde yiiksek cnfla.syon sebebiyle paramn degcrinin dil~mesine bag-t ahm gtictintin aza.lmasi nedeniyle zarar gon:liigti iddlas1 bu makalede de,erlend!rileceklir, Ka!:ula~tuma artmm bedelinin ge~ tahsil cdilmesi sebcb;yle, hak sahiplerinin soz konusu mahkemc karan il"' hiikmedilen ya~al temernlt faiziyle kar$t!anamay<m zararlann BK m. 05 hlikmilne gore tazmini talebinm miimktin ulup olmadrgt incelcnecektir.

3 AVRUPA ARA$TRMALAR DERG!S 3 B. HUKUKi DAY ANAK ilk temel sorun, enflasyon sebebiyle para degerinin temeniit faizi oramndan daha fazla dii~tiigiinii ileri siirmenin ba~h ba~ma bir munzam zarar olarak tazminata konu olup olamayacag1 olu$turur. Bu yeryevede Alman, isviyre ve Tiirk Ogretisinde hakim alan gi:irii$e gore, temeniit esnasmda meydana gelen ve paramn ahm giicilniin azalmas1 $Cklinde ortaya y1kan deger kay1planmn belirli yen;evede a$ktn zarar olarak degerlendirilebilecegi y6niindedir 3 Tiirk hukukunda Yargltay da, a$ag1daki deginilecek kararlannda oldugu gibi, kural olarak paramn ahm giiciiniin azalmast $Ck!inde ortaya ytlcan deger kay1planmn munzam zarar olarak degerlendirilebilecegi g6rii$ilndedir. Ancak bu noktada ikinci temel, fakat zorlayici sorun, s6z konusu munzam. zarann ispatl noktasmda kendisini g6sterir. Yargttay'm kararlannda uzun zaman ve ancak 1999 yilt sonlanna gelene kadar savundugu ve davalt tarafmdan sunulan kararlarda da izlerinin aytk olarak gozlemlendigi gorii~e gore alacakh, parayt zamamnda elde etmi~ olsaydt onu deger kaybmdan etkilenmeyecek biyimde degerlendirecegini ispat edebilirse, ancak o zaman si:iz konusu azalma munzam zarar olarak boryluya yilldenebilir. Alacakh ispat yiiktinii yerine getirirken her hangi bir ispat kolayhgmdan veya fiili karinelerden yararlanamaz; alacakh kendini enflasyona kar~t korumak iyin parayt bir i~e, mala veya tasarruf aracma yattracak oldugunu, en azmdan bunu planladtgmt gosteren biittin somut deli! ve unsurlan ispatlamak zorundadtr 4 Buna kar~thk Ogreti 5, Yargttay'm bu yontindeki kararlanna hakh olarak itiraz etmekte ve enflasyonun %50 ve 60'lardan a~ag1ya dti~medigi bir iilke olarak Tiirkiye'de, salt temeniit faizinden ytiksek enflasyon oram sebebiyle orta:ya ytkan para degeri dti~ii~iinii, alacaklmm paranm deger kaybettirmeyecek biyimde degerlendirecegi yonlindeki fiili karineyi varsayarak, munzam zarar olarak kabul etmekteydi. BARLAS'a gore,"... Tiirk hukukunda takmtlmast gereken tavtr, Alman ve isviyre hukuk sistemlerindekine oranla daha cesur olmah vc alacakhmn parayt deger kaybetmeyecek biyimde degerlendirecegine ili~kin karine baktmmdan bu sistemlerde egemen olan olumsuz tutum iilkemiz aytsmdan reddedilmelidir.

4 4 ""tmerkl:t PAfzi ili:: KA<'l;;illANAMAYAN MC'\Z!.M ZA"-ARlN TAZMNi Amkm ']]kdcrjc yrlllk.:ntla-.y.)!: h11:: %5 '! heme2 hemen hi~y a~mamaktu, o,o 1 ila ~'03 aras1 bir omnd,) kalmakta, hatta hazen Geflasyonla kar;;tla$j!maktadjt. B5ylcsinc elveri~h bir ekonomide a!acaki1larm elde cttlkleri p:~ralan hemen mal ve hizmct edi:nlcrinc yattrmalanna gerek bdunmadtg: i;;in, bu yolca bir kari;je de o:u$mamakladtr. Kald1 kl bir degcr kayb1 hus:.:le geldi!';inde bu kay1p :yogu zaman clde edilen ~.-;.5 (Almanya'da %.4} <)ramndaki tcmerrut fatzi i!e kar$1lanmaktadtc Buna kat~jltk Ti.irkiye'de seyreden red cnt1asyonun ydl!k hlzj %60 i!a u;i80 oranmda degi7mektcdir. BOyle bir ort.an:da, alacagul! nmanwda elde eden a!acaklmm bunu bir an Once deger knybmt On:eyici bicimd~.c dcgerkndir:nesi ve bir mal ve veya hizmet ejimiae y6nel1mesl Ulkcmizde gco;erli butunan r:ayat te.;:ri.ihelerine uygun vc normal bir davranr~ te~kil eder. Bu ncdcnlc, Ttirk hukukunda. ahm gucu ka;.-ht $Cklinde ortaya <;tka:; a';km zarann g1derilmesinde alacakl! lehine beiinilen dogrultuda bir tiili kannenin vari1~m1 bbul etmek dogru olur" 6. 'l ' $;; hddc, ;-;Jacakll y\ne a?km zaran is:pat yuku alunda olmakla birhkte, bu yt'l-lda bir karinedcn yarar:anqeak ve sadccc temerriidun geryeklc!itigi tarlh He Odemcnin yapilth. ;t tarih arastnda paramn ahm giid:nde Bnlmr, mcydana geldigini gostcrir delilleri (6rnegin, resrni istatistikleri, yetkib makamlardan a! man raporlar1... vb.) ibraz ctmesi ycterli otacaktjr TEKtNAY/AKMAN!'BURCLcGLt:/AlTOP'a. gore de "yargl'f. mum:am ' tek) ZJrann miktanm takdir ederkcn,..., bir cylemli karincnin var!jgma dayanmak Jurumundadtr- Dlkenin ya?adjhf! yuksek orantj enflasyon ne-deniyie alacakhmn, a}acag1 74mn::mda etde etseydi bunu vadeli hir banka hesabma veya benzeri gelir getiren yer!ere yanrarak yararlarunct~j beklenen bir davram!}tlr ve top!umun icinde bulundugu ekonomik-sosyal ya$anuya uygun dii~er" 7 Yarg1tay Hulc.:k Genet Kurulu T, & ve K.l999/929 say1h karan He bugfl.ne kadar gelen ve somut ispat ara;;-lan arayan goro.~iir:dec vazge~mi:;;tir. Artlk Yargltay' go-re: ".. munzam zarar davalannda alacakltntn (davacmm) ispat yuki.i:-n!ujugli <;ok s1k1 kurnlbra baglanmamall gcne1 is pat yontemtcrinde <)ldugu gib:i her olay:n kendi yapt;;l ve OzeHigi h;inde deger!endirmcye ~utulmahd1r. 6rnegin, ya~ayan hayat:r: gereklcn vc dcneyimlerinin zor-.:nlu k!ld1~p l:erkesyc bilinen norma; dc:mmlar ile ftili karineler, d!ger bir anlat!ml3 M.K6\la anlrumm bulcn_ gend kura!m isti.ma!an ~eklinde ispat yukilmtin~l ortadan kald1ran clg:.~lar, ispat hukuku a):nnndan alacakh yararma de-gerk:-nd~rilmc!i, bunlann ak~ini iddia eden ~on;-luya t;;:pat yii.ki.iniin du5tugu k;;.bul edilmel en 6ncm:isi

5 AVRUPA ARA9TlRMALAR! DERGts! 5 hukmedilecek zarar miktan ve kapsammm tespitinde BK.43/ htikmiinden yararlamlmaltdfr. Olkemizde siire gelen yoksek enfla.syonun yiizde yilzlerde seyrettigi, vadeli mevduatlann en az bu oranlarda gelir getirdigi, yabanc1 para degerinin (kurlarm) her zaman temerrut faiz oranlanm a~tlgt, banka kredilerinin bilyiik Ol'rtide azaldtgt tartj~mastz) ya~anan bir gen;ek oldugu ~tok a.;tktu. BOyle bir enflasyonist ortamda bireyin parasmm degerini sabit tutmak ve kazan9 sa~lamak ivin bir ~aba ve giri$imlerde bulurunas1 Omegin en azmdan vadeli mevduat veya kurlan devamh yfikselen doviz yatmmlannda degerlendirmesi, olaylarm normal aku,una, hayat tecriibe!erine uygun du~n bir karine olarak kabul ~ilmesi z:orunjudur, Gen;ekten de, anlaulan enflasyonist ortamda ya$ayan makul, normal bir ki~inin parasm1 anl biyimde elde tutmayacag1, gelir getirici bir yatmma donu~ttirecegi, imam yaptsmm ve menfaatlerini koruma i.,:gudiisiiniin de tabii bir sonucudur. Hal boyle olunca, enflasyonist ek:onominin olumsuz etki ve sonu~lan kamuca az veya 9ok h.erkesin bildigi, en Onemlisi gerekli oldugu takdirde bilinmesinin kolayca ge{\-ekfe~tirilebilecegi ve mahkemelerin bilgisi altmda olan vaklalar olarak kabul\i gerekir. Yasal deyimi ile maruf ve rn~hur vakmlardtr ve bunlarm ispatma gerek yoktur (H.UM.K md.238/2)". Hak sahiplerinin ugradtg't iddia ettikleri mtlnzam zarann ispatj baktmmdan, iil.kernjzin ya~adtgt yiiksek enflasyon sebebiyle alaca.klmm alacagm1 zamantnda ejde etseydi paramn deger kaybtm Onlemek i~yin bir yatmm aracmda degerlendirecegini ilk g&rtinii~ ispau ~eryevesinde ispadanmt~ varsaymak gerekmektedk tlk gorfinil~ ispatt, en basit ifudesiyle, 1\ayat tecrtibelerinden do~an ve maddi hukuka ilil}kin fihi bir karinedir. Bu kapsamda, ilk gorilnii;; ispatt ile temelde istenilmeyen bir vaktamn gen;ekle~esinden gene! hayat tecrubelerine gore, ba~ka bir sonucun {Ornegin, sozlel}menin ihlali) 91lcanlmasmdan ibarettir. Bu nedenle ilk gorunli~ ispatt her zaman ilfin belirh bir nedenc i~aret eden gene hayat' tecriibeierine gore, bir tipik ge~eklc~me su:recini ~art kilar. Diger bir deyi~le ger~ekle~e siirecinin tipikligi, ilk goriintiey ispatmm karakteristi tdir. ilk goriinii~ ispau bir "fiili karine" olarak; ispat ytikilnii ters yevirmez. Do[aytslyla, s6z konusu fiii:i karine,' katll taraf9a, "'kar$1 ispat" yoluyla qlirtitiilebili~. Bu nedenleclir kl, en azmdan yirmi y1ld1r yi.iksek enflasyonla ya~amlan ve gayri satl milli bastlast du~iik bir Ulkede ki~ilerin, paralanm

6 6 TEMERRJT FAiZi iu: KAk:;>LANAMAYAN MUNZAM ZARARN fazm]ni J.:gerini kurumak i~in yatmm nra.;:larmdrr dc_6crlcndinnclcrini, gene! bynt tccrlibelerine gore tipik gen;ekle~me siireci hakl! kdmaktadtr. 6ze\likle hak sahibinin parasnu alamadtgl donemin ckonomik krizine denk gelmesi ihtimali dii~iintiliirse, bu tipik stire~ daha belirg1ndir. Bu sebeple, takdiri Yiice Mahkcmcye ait olmak iizerc, arttk i~ bu dava konusu ihtilaf bakumndan davac1 i.;:in somut ispat ~artlan aranmaksmn, dosyada mevcut tcmcrrtit tarihi ilc Odeme tarih1 arasmda paranm a!jm giiclindeki azalmay1 g6stcrir deliller itibnriyle. karinc olarak ve somut isput gcrckmcksizin ispnt yiikii, davact taratlndan yerine gctirilmi~ saytlmaltdjr. bte yandan Yarg1tay'm BK m.l05~ kapsmmnda k:llnul<j;;ttrma bcc!clinin gc~ Odenmesimlen dogan tazmmat taleplerinc ili~kin munzam zarar talebini rcddcdcn Yarg1tay uygulamalanmn A vrupa insan - a klan SOzle;;mest ve ona baglt No.lu protokollin!. maddesine aykm olduguna Avrupa insan Haklan Mahkemesi 'nin, T. vc /679/869 numaral! "AKKU~ v. TDRKiYE'' karan i!e hi.ikmedilmesi kar;;smdah 1, yukanc!aki sonucun kabulii, hukuki bir zmunlulukrur. Zira bugi.in iyin ogretideki baskm g5rii;; Avrupa insan Haklan SOzle;;mcsini (AiHS) olagan kanun gi.ici.inde kabul ederkcn 11 ; Dant;;tav, Anayasa Mahkcmcsi kararlanna attf yaparak AiHS ne Yiiksek Mahkeme i~tihatlannda ''anayasal deger" tanmdtgl somjcuna vanm;;t1r 12. Herne kadar sozle;;meye aykmltga ncden olan i~lem bir mahkeme karan oldugu hallcrde, AiHM karann1n dogn.1dan dogruya soz konusu mahkeme karanm ortadan knldtrmast miimki.in degi!se de: aym konuda ycni bir yargtlama oldugu takdirde, mahkemelerin S6zle~meye ve Ozclliklc "AiHM'nin yorumuna'' uygun bir yorum yapma imkam ar;1khr 13. Bu nedenledir ki, bugi.in iqin demokratik A vrupa Ulkeleri olarak Fransa, ispanya, isviyre ve Avusturya gibi lilkclerdeki genel egilim AiHSnc gore karar veren A vrupa insan Huklan Mahkemesi kararlan do rultusunda mcvzuatta gerekl! deg1;;iklikleri yapmaya y6neliktir 14 DolaylS\yla, i;; bu dava bakimtndan da AiHM'nin i;;bu dosyada ibraz edilen karardaki yorumu y6nlindc yorum yapma imka111, Yikc Mahkcmc'nin takdirlerindedir. bte yandan Yargltay ibbgk'nun R.l T. E. 1997/li vc K.19991l no'lu karan, ay1kya, para dcgcrinin di.i;;mesinden kaynaklanan ckonomik kay1plann ispatma ili!;ikin Yarg1tny'm yc;;itli dairelerine ait kararlar arasmda ortaya ytkan yeli~ki bakumndan, somut olaym Ozclliklerine gore hak1min takdirindeki bir konu olarak zarann kamtlanmas1 olgusunun 1ytihatlan b1rle~tirmc olgusuyla tek bir 1spat vasjtasjna baglanamayacagma

7 AVRUPA ARA$TRMALARt DERGS 7 hlikmederek, hakimleri ispat konusunda takdir yetkileri ~en;evesinde serbest btrakmt~tir. C. ZARARN HESAPLANMAS Yukanda belirttigimiz Yargttay ibbgk'nun T., E. 1997/2 ve K.1999/l no'lu karan ile iytihatlann birle$tirilmesi talebinin reddi ile birlikte, Yargttay Hukuk Gene! Kurulu, 10.ll.l999 T, E. 1998/ ve K.1999/929 saytlt ilam1 ile Y.l3.HD'nin T., ve E ve K.1997/ sayth karanndaki gerekye ve hesaplama esaslan iizerinden, munzam zarann hesaplanmasmt yeni esaslara baglamt$tll Buna gore, "Bu durumda mahkemece yaptlacak i$,... temerriit tarihinden... Odeme tarihine kadar geyen zaman zarfmda, her ytl itibari ile gen;ekle$en yilhk enflasyon artl$ oramm, bu oramn e$ya fiyatlanna yanstma durumunu, mevduat ve devlet tahvillerine verilen faiz oranlanm, TL.kar~tsmda d6viz kurlanm g6steren listeyi davacjdan istemek, gerektiginde bunlan ilgili resmi kurul veya kurulu~lardan ara~tmnak, konusunda uzman bilirki.~i dti~iincesinden de yararlanmak suretiyle, bu sure i~inde para degerinin dii~mesi, alim giiciiniin azalmast nedeniyle alacakhmn maruz kaldtgt zarar miktanm, B.K.nun 43/2. maddesi htikmti de dikkate a1mmak suretiyle tespit etmek, sonradan bulunan zarar miktanndan alacakhnm tahsil ettigi temerriit faizini mahsup ederek, bakiyesine davacmm munzam zaran olarak hlikmetmekten ibarettir". Bu <;en;evede yukanda belirttigimiz HGK karan uyarmca hareket eden ll.hukuk Dairesi, T., E.l998/3338, K.1999/9339 saytli ilammda yukandaki karara paralel olarak ~u hesaplama y6ntemini ortaya koymaktad1r: "Buna gore, aynca ve daha yiiksegi kamtlanmadtkya, veyahut mal sigorta s6zle~melerinden kaynaklanan alacaklarda oldugu gibi tahsil edilecek paramn sarf edilecegi amay ve yer aytkya belli olmadtkya, mahkeme bu tiir davalarda munzam zararm tespit edilebilmesi iyin yapdacak i~ ~u olmahdtr. Borylunun temerriide dii~tiigii tarihten, Odemenin geryekle~tigi giine kadar geyen siire iyerisinde, her ytl itibari ile ger<;ekle~en ytlhk enflasyon artt~ oramm, bu oranm e~ya fiyatlarma yanstma durumu, mevduat ve devlet tahvillerine verilen faiz oranlan, TUrk Lirast kar~thgmda doviz kurlanna ili~kin dcgi~iklik listeleri davactdan istenmek, gerektiginde bunlan ilgili resmi kurul veya kurulu~lardan ara~tmnak, bu satbada uzman bilirki~i g6rii-$iinden de yararlanmak suretiyle, bu siire iyerisindeki para degerinin dii~mesi, ahm giicii azalmast nedeniyle alacakhmn maruz kaldtgt zarar miktarmt yukanda deginilen unsurlann toplamp ortalamalan bulunarak belirlenmek ve istenilen alacagtn temel hukuki yaptst nedeniyle

8 8 TEMERR0T FA!Z! il:o KAR$1lANAMAYAN MUNZAN' ZARARN TAZV!Ni bir tazminat al.acagj niteliginde oldugundan ve bu zararm olu mas;:nda lllkenin i~inde bulundugu ekonomik ve sosyal ortamm da etkili bulundugu ve bundan Ulkede ya$amtm siirdtiren gen;ek veya tuzel ki$llerin etkitenmemesinin ka~1mlmaz oldugu ve nihai miktann BK,nun m.42 ve 43'ncU maddesi 9en;evesinde mahkemece degerlendirmeye tabi tutularak belirlenmesi ve bundan sonra bu!unan b J zarar miktanndan davacm;n alacagmt tahsil ederken almas1 gerekcn temeniir faizi mikl<ln dil?tilerek, ha&jl olan sonu9 yer9evesinde hiikum kurmaktan it:ltlrettir". Bu ilkelerden har~kctle m::nzam zarar ~u ~ekijde hcsap!amlt'aktjr;! Hesaplama doneml mahkemenin kesinle~mi~ ilam1 uyanncil, arttmlan kamula~tlrma bedetine faize hak kazund1g! tarih ;Je artmmm bede!inin tahsil in yap1ldjgl ta::ih ararsmdaki d6nemdir..t\lacak tu:an isc artmm bedelid.ir. Bu bedelin d6viz 1 ~. dev!ct mhviii, mevduat fain 10 olarak yatmm ara9lanndan getirdi(ii gelir esas ahmr. Yarg1tay'rn OngOrdUgi.i hesaplama presed,jriinde bu a~;amada yukanda ulaj?!lan ii\' degerin ortalamcs1.:thmr. Bundan sonraki a~amada, Yarg1tay'a gore,",.. ve nihai miktan:1 BK 'm.n m.42 ve 43'ncU maddesi \'en;;evesinde mahkemece degcrtendirmeye tabi tutularak belirienmcsi ve bundan sonra bulunan bu zarar miktanndan davacmm alacagmt tahsil ederken almasj gereken tcmerrut fuizi mikta.n du~illerek. has1l olan sonu~ 9eryevesine fliik:um kurmak" gerek1r". Anc-ak Yargttay burada tazminatm hesaplanmas1 pmseduriinde hata yapmaktad1r. Zira, BK m.42 ve 43'Un uygulamast net zarar Uzerinden tazminatm bclirlenmesine yonel.ik olup, oncelikle net zararm bulur:.ma.t.t zorunludur. Bu ise, tahsil edilen temenut faizirdn yt<kanda buldugumuz ortalama t:.tardan dti$illmesi &uretiylc ger\ekle.;;ebilir. Diger bir dey1$le, Once davact tarafindan elde edilc-n temerriit fnizi, Yarg1tay'm i::il~ilt1erlne gore bclirlemm ortalama '.urard:m d(l$-:llcrek "net zarar'' bulunmah ve daha soma tazminatln beiirje:1mesi a;amasmda indirim sebepleri otarak BK ma3 vc 43, Yiice Mahkcmenin takdirine bagh olarak uygdama buimahd1r. llak sahibinin ~amula$bnna bedelinie1 artmmt dava:a sonras1 yap1lan icra tabbiyle davact rarafmdan Whs!l edjlen temerd~ fltizi tutan, bu!unan munzam zarar dcgerinden indirilir. Aynca, btl beddden Mahkemc BK. m.42 ve,;,3 e gore takdiren indirim yapma hakkma sahiptir.

9 AVRUPA ARA$TRMALAR DERGS 9 Summary At the outcome of the actions a~mmg at increasing the rate of expropriation, Courts judge that the expropriation rate must be increased and that it must be collected along with its legal interest beginning from the date of expropriation. Despite the verdict, the administration (defendant of the action) usually pays the amount concerned with an average delay of 5 years. Actions are brought to courts on grounds that the interest of delay does not cover the damages of the litigant which is caused by the delay. Accoding to the "Akku~ - TUrkiye" judgement of the ECHR dated , No 60/1996/679/869, the damages not covered by legal interest of delay must be compensated under Art. 105 of Code of Obligations. The dominant opinion in German, Swiss and Turkish doctrines is that losses originating from the devaluation of money may be considered as 'a~km 'damage. n TurkiSh law, the Court of Cassation is of the opinion that such losses may be accepted as additional damage. The second basic problem at this point concerns the proof of additional damage. According to judgements of the Court of Cassation which did not display consistency the loss may be demanded from the debtor only if the creditor can prove that he would invest the amount in away that would enable him to avoid the loss in case he received the amount in due time. Our view is that, in Turkey where the inflation rate is not below 50-60%, the devaluation of money due to inflation exceeding the interest of the delay must be compensated as additional damage on the assumption that the creditor would invest the money avoiding the loss.

10 J lo TE.\4::;RR0T r'aiz; LE KARS:.ANAMAYAN MiJ\ZAM ZARARN TAZMN ' Sonootlar 1 Kur:m!J$tlrma 3edeli::ti:t mahkem;occ' tcspiti ve idare ad:na tesc-il bedclin tcsp1ti esaskm 2942 s::y:l! Kamula.;.t1rma Kan:tnu'nun :o.maddesiru:!~ 4650 sayll1 Kanunla {RG.,s:a ) yap:lan def!:i7tklikle 7u $eki!0e dllzen!enml$tic ';<.bdde 10 (Dcgi$ik :nadde v~ bal}llfj:t: c!.cso Kar:ulal}tllmanm saw; alma.:su!ii ile ya:;:nlnmamas1 r"alince idarc, 7 1:d nmddeye gore toplad1r;1 bilgt vc bdgelerk S inci mnddc uyunr.,;;o yapt1rm:;; oldugu bcdd t::spiti ve bu h:.tstlstaki digcr bilgi ve bclgeleri bir ddek.;e:c ckleyerck :;;~mmaz r::ai:n bui'jr.dugu yer asliye r.ukuk n:a:1kemesine ml\racua\" eder ve ra~ltunal ::1altn b:nuln;;ttrmo bedehnin tesp:r:y!e. bu Xddin. pe~!p veya karn\llit:)ttnnri 3 t1ncl1 :-naddenin :k;nd tlkrasma g.otc yap11jm~ ise taksitie i'ldenmcsi kur~nh)1ll>dn. idare ~dun res.c:!me karar vc:-ilmesini is:er. Mnhhrw:..\ ida:e:1irt bu~w~h ~arih:nden itibfl>t:l en ge;; otuz g;in ;,onras1 i.;in oe:irledigi dun:s:na giiminli. dava dilek.;esi ve idare :arafmdan verilen belgelcrin birer Omegi de cklentrei. :a$!n111az r:;al!n w.a:ikine rnc?rullatl! davctiye ile vcya idarcce ynr1lan ara~itrmalar son~;canda adrc.slen bubne~mayan!ara, tarib!i n: 7201 say1l: Tebligat Ka:n.;nunun 28 \nci re3dd::si gereg:nce ilan yoluyla teblig:at suretiylc: ~i!dircrek 2uru~maya k?.hlmaya -yagmr. Duru$11hl gilmi idareye de!ehhg olunur. Mahkemece malikc dogrudar. ;,:tkan!acjk me}ruliat!t davr:!iyedc veya 1lof'_ yolu ile yapdacak t<:t:;\gatta; :lj Karr:da~t1nlacak ta~mmaz malm l<~puda kr:y:!h bvlm::1ug.u ycr, mevkii, pafta, ada, parse/ r:umaras:, Y:.Jsfk Yl1zl)!<,:tlmlL b) Malik veya m?.hklcrin ac \ C soyad:an, c) Kamula}tmnayl y.apan kbrenin ad1, clj 14 t:m:t! mddcde 6ng6ri'iien ;;iire io;ensincle. tt:bhgat vcya il;tn ta:-i)iirdcn i;itarcn!<amula.;;t1r:na J}l~ine Hlari ya:g::aa ;pta! veyu.1dli yjrg1da ;~addi hlltillara kar$1 dj.zeltim davast <:tt,:abilecekleri, e) A((l(acak davil:arda hnsjnet~n kime yor.eltll.::ce_;ti, fj i 4 line:! madded<> OngDrillen stire i9t'thinde, kar.ml.l.;;!mna i~h.:ntine kar~; idari yarg:ula ip!a! davas1 :-~-yanhmn, davn at,:t!kla.rml,c yiinitmer:in durdurulmas; karan ttl:::llklanm bdgelencli;m dik!eri takdmle, kamujast;nr.<:~ i{kminir. k~::sin1e$ 'cegi vc mahkcmece tespit ed:,e:-1 kamt1lil~tmna bedeli tm;:inden t<~$joma; ma!m kamuia;tmna yapan ica:e adtn~ tescil cdilc;;:egi, gj.\lihkemcce :eipll o;x~ikn kam1.ja$!mm oed.::inin hak sahibi adt:>a hangi bar,kaya yatmlaca@t, h) Konuya vc :a{mrrwz maim C~g;-;:mc tl:~kin H1m savunma vc ddillen, tcblig taribinden itibarer. on giin i;,:hde mahkcmeye yanh olarak b::d'rmderi ::'erektigi. BdittdiL Mank:::11ece, karjda~nn!:.cak tn~w.maz maim bulundui?,f yerde u~ahalli gazete ClktJOf Se, bn maha[[i gall;!derdcn \::iri's'iode VC rjrkjyc g:er.~jinde J~l)'CH!amm guze:elerin hir~s'nde kamu' a{tlrmm:w ve l:>elge:_erin (i7et! C:l 27 bii de fa yay1mlamr

11 AVRUPA ARA$TRMALAR DERGS 11 Mahkemece belirlenen giinde yapilacak duru~mada hakim, ta~anmaz maim bedeli konusunda taraflan anla~maya davet eder. Taraflann bedelde anla~mas1 halinde hakim, taraflarca anla~nlan bu bedeli kamula~tuma bedeli olarak kabul eder ve sekizinci flkramn ikinci ve devam1 ciimleleri uyannca i~lem yapar. Mahkemece yaplian duru:;;mada taraflann bedelde anla~;>amamalan halinde hakim, en ge~ on giin io;inde ke11if ve otuz giin sonras1 iyin de duru:;;ma giinii tayin ederek, 15 inci maddede say1lan bilirki:;;iler marifetiyle vc tiim ilgililerin huzurunda ta:;;mmaz maim de erini tespit io;in mahallinde ke~if yapar. Yaptlacak ke~ifte, ta:;;mmaz maim bulundugu yerin bagh oldugu koy veya mahalle muhtanmn da haz1r bulunmast amacjy!a, muhtara da davetiye y1karhhr ve ke!;>ifte haz1r bulunmasj temin cdilerek, muhtarm beyam da ahmr. Bilirki!;>iler, taraflar ve diger ilgililerin beyamm da dikkate alarak, inci maddedeki esaslar dogrultusunda ta!;'mmaz maim degerini belirten rapor\arm1 onbc~ giin iyinde mahkemeye verirler. Mahkeme bu raporu, duru!;>ma gunu beklenmeksizin taraflara teblig eder. Yap1lacak duru!;>maya hakim, taraflar veya vekillerini ve bilirki!;>ileri yagmr. Bu duru!;>mada taraflarm bilirki!;>i raporlanna varsa itirazlan dinlenir ve bilirki~ilerin bu itirazlara kar!;>l beyanlan ahmr. Taraflann bedelde anla~amamalan halinde gerektiginde hakim tarafmdan onbe~ giin iyinde sonuylandmlmak iizere yeni bir bilirki!;>i kurulu tayin edilir ve hakim, taraflann ve bilirki~ilerin rapor veya raporlan ile beyanlanndan yararlanarak adil ve hakkaniyete nygun bir kamula!;>hrma bedeli tespit eder. Mahkemece tespit edilen bu bedel, ta~ilnmaz mal, kaynak veya irtifak hakkmm kamula~tmlma bedelidir. Taraflann anla~ttg1 veya taraflann anla~amamas1 halinde hakim tarafmdan kamula~tuma bedeli olarak tespit edilen miktann, pe!;>in ve nakit olarak veya kamula~tuma bu Kanunun 3 iincii maddesinin ikinci flkrasma gore yaplim1~ ise, ilk taksitin yine pe~in ve nakit olarak hak sahibi adma, hak sabibi tespit edilcmcmi~ ise ileride ortaya y1kacak hak sahibine verilmek Uzere 10 uncu maddeye gore mahkemece yapliacak davetiye ve ilanda belirtilen bankaya yatmlmas1 ve yatmld1gma dair makbuzun ibraz edilmesi iyin idareye onbe~ gun siire verilir. Gereken hallerde bu sure bir defaya mahsus olmak iizere mahkemece uzatliabilir. idarece, kamula~hrma bedelinin hak sahibi adma yatmld1gma veya hak sahibinin tespit edilemedigi durumlarda, ileride ortaya yilcacak hak sahibine verilmek iizere bloke edildigine dair makbuzun ibraz1 halinde mahkemece, ta!;'mmaz maim idare adma tesciline ve kamula~hrma bedelinin hak sahibine Odenmesine karar verilir ve bu karar, tapu dairesine ve paramn yatmldigl bankaya bi\dirilir. Tescil hiikmii kesin o\up taraflarm bedele ili~kin temyiz haklan sakhd1r. Bu maddede OngOriilen i~lemler, mahkemenin davetine uymayanlar oldugu takdirde ilgilinin yoklugunda yap1l1r. Hak sahibinin tespit edilemedigi durumlarda mahkemece, kamula!;>hrma bedelinin iiyer ayhk vadeli hesaba donii~turiilerek nemalandmlmasj amac1yla gerekli tedbirler ahmr., Kamula~tmlmas1 yap1lan ta!;'mmaz mal, tahsis edildigi kamu hizmeti itibariyle sicik kayd1 gerekmeyen bir nitelige donu!;>mii~ ise, istek halinde mahkemece sicil kaydmm terkinine karar verilir.

12 12 TEMERR(!T FAlZi LL ><.AR!S :.ANAMAYAN MUNZAM ZARARN TAZMN! Bu lescll ve- tcrldn i~lemi strasmda mal sahiplen:.m bt: t<t?mmaz mal nedeniylc verg: ili$ktsl aranmaz. Ancak, tapu dairesi durumu ;lg:li vergi d.alres:ne bildirir. J. iincu maddede belirtilen silre i:;:i:!ce, knmt:!a~tmna :~leobe kar71 hak sahipleri tarnfmd.an idari yarghia i?tai davast a ;>!masl ve idari yarg! mahkemelerince de yiiriitmenm durdumbr.as1 karar: ve~i!mesi halinde mahkeme..;c, ijari yarg1da a;;:t!ar. dava be~ietici mcsele :<.abul odil rek bunun sonucuna gore i~le-m yaptbr. Kamula~t:rm<1 i:}le.mine kar.<;1 idari yargtda iptal veya maddi hat:dara ~aqt adli mahkemderde,h;jlacak dnzeltim davalannda hang: idareye husumet yondtiicceginin d:wetiye Ye i!anda a<;1k;;a beli~tilmemi;; veya y;mh~ gbsteolmi~ olmast nedeniyle d11vada husmnct ya:ths y&neltilr:ji;;. i~, gcryd< ha'im:j tebhg:.tt yapdmak suretiyle davaya dem!:l olum.r" 2 Uygutamada ida~e en oz i::.i y:l, ortalama bes y1l soma kamttla~tmna becelini artmm:ua iliskb kesin!e:;.n:i;; mahkeme brarlan ytwine geiimtcktedic 3 Almar \'C t:svi>;re hukulw i~in: BARLAS, N; Para B~lanmn ifusmda Borylu~n:n Teme;r:iCU ve Bu TemeniH A~~<<>mdan Oiizen!enen Genel Sonw;:ar, lsta.'lbu!!992, >..210 dpn.6l9 ve :>.211 dn.620\leki yazarlnr, BGE JO!J 436. 'Eirk hukuku icin: BARJ..AS, s.2l2, AKMAN, S.: Kars:la$lnmah Olarak Alman ve isvi!1re Tiirk Hukaklannda Yi.iksek 0::-anh En!lasyo:nm Para Bon;lanna Etkisi ve Bu Konudaki Y dlgt;ai Karariar, idd, C.63, S.10-li-l2, 1989, s.633-6l5: OCVZ~vli1,N,!\1.K.i(lZ, T; Bon; tar Hukub Genel Hiikiii:der, 1.8, istanbul s.383; TEKlJ'.iA Y, S.S./AKMAK, SJBURCLOCLU, HJALTOP, A. Tckinay Bon;la: Hubku Gend H-:.ikUmier. 7.B., istanbul 1993, s.943; ALBA$, H,: Para.11:1 Deger Kaybmdan Dogan Zarann Tazmin Edilebilirligi (BK m.l05), Yaymlanmmm;; Doktora Tezi, tzmir 1999, s.122 vd. ve s.l20 dn.376'daki yal!l~lu; 4 YHGK. :u T., E.l99S!ll-34, Kt999l909, Yargt Di\nyast, 5.50, $ubat 2000, s.48 vd., YHGK. T.l9,6.J996. E.i996/5!44, K.! , YKD. C23, S.2, $ubat t997, s.t68 vd.: Y.l5. HD, T.27.L995, E S5, KJ995!363, YKD, C.22, S.l. Ocuk 1996, s.62 vd.; Y.O.HD, 26,4.19/\4 T, E.2506, K357. L'YGUR, Ao;tklar:1a::- i~tihath B~;nylar Kanunu Gene! HlikUmler, C. H. Ankara :990, J:t.l05. s. n7 328 ve bh.odljzman/oz, :>.383 dpr:.56.'rdcl<i kar?rlar. Aks1 fikirdeki l1j-d kararlan it;in bkz: Y.l3 HD, TL!L9Y9, E l99b/9711, K.l , Yarg1 Dimya~1, S.SO. ::?ub:tt 2000, s.!03 vc.; Y.13 HD. T L , E.l999/9945, KJ999!7812, Yaqp DUnyas1. S.Sl, X1a:t 2000, &.115 vd.: Y.l3.HD, T.l E.l9%/9985. K.l997i810, Yarg1 Di.it.ya.>t, S 35, Kasun 1998-, s 9! vd Aynca bkz_ Y..! HD, T.4.3.: 986, E.6S5, K.2012, UYGUR, s.32j~32j.. ~ Bkz. yukanda bdirtikn vc ALBA$. s.225 dp 696'daki yazar~ar '"BARLAS,!>21?-213 'TEKtNAY/Afu\1AN/BURCU0LU.:ALTOP, s.9.:t4 ' GOMl:S, A.: TUrk-b.. io;:r;:; Bon;lnr Jlu,ukunda Vekilir, ()un Bon:u, istanbul di\4 Hl 9 Kr$. BGB. 2SS (3}

13 AVRUPAARA$TRMALAR OERG]S] 13 1 Karann 30 ve 31. Parng:rufillii gore,: "Bu davada ek. tazminat art1 ydda %30 faiz davactya $ubat 1992'de, yani Yargttay karanndan onyedi. ay wnra Odenm~ir, o donemde TU.rldye'de y1lhk enfla:.yon oram %70 idi. Yarg1tay tarafindan kesin olarak bclirlenen tazminat ile fii!en Odenen tutann degeri arasmda sadoce resmi mak.amlarm gecikmesi nedeniyle meydana gelen bu fark, BR Akku~'un arsasmm ist:lmlak edilmesinden Otfirii ul}rad1g; zarara ek olarak aynca z:arar etmesine yol a;;mi~tjr. Resm1 makamlar tazmmaij Odemekte onyedj ay gecikmi~, boylece taz:minatm yetersiz kalmasma yol aym1~t:r, bunun soncunda da miilklyet hakktmn korunmas1 ile gene] kamumenfaatinin korurnnas1 arasmdaki denge bozulmu~tur. Bu nedenle tno.l~.< ProtokoH.in L maddesi ih!al edihni~tir." (bk:z. ~eviri, s. 4-15). 1 : Bkz. KABOCLU, f. G.: Ozgiirlilkler Hukuku, 4.B.. i:stanbull998, s.l34 Z D.5.D, E.l986f1723, K.l99l/ BATllM, S.: Avrupa insan Haklan SOzle~mesi ve Tiirk anayasal Sistemine Etkileri, is.canbul 1993, ~t Bkz. KABOCiLU, s dekl Omekler. 15 Cygulamada, Tiirkiye'deki temel d5viz yatmm araylan olan Alman mark1 (Euro) ve Amerikan dolanmn!!etirilerinin ortalarna~1 esas ahnmaktadtr. 16 Uygulamada, Yarg~tay ll.hukuk Dairesinin, l8.1l.l999 T., E.l998/3338, Kl999/9339 say1h ilammdan belirtildigi iizere, Ui;Ct ayhk mevduat he$ahmda paramn degerlendirilmesinden harcke:tle yapdan hesaplamayj dolfj bulmamaswdan hareketle, karmjla~tlrma artmm parastm 3 ay degil, bir y1 vadeli olarak, yatud1gl faraziyesi kabul edilir. Bu ~c~evede yaptlan hesaplamada bir dev!er bankalanmn mevcut faiz oranlart esas almrr.

'.. ~ 'i. AVRUPA ARA$TIRMALARI DERGiSi JOURNAL OF EUROPEAN STUDIES. .-)~.-,- :_ -~ Trlo.nt...J. twu. Igor T&bakov. St!vgi C7?n.p:y bwci.

'.. ~ 'i. AVRUPA ARA$TIRMALARI DERGiSi JOURNAL OF EUROPEAN STUDIES. .-)~.-,- :_ -~ Trlo.nt...J. twu. Igor T&bakov. St!vgi C7?n.p:y bwci. AVRUPA ARA$TIRMALARI DERGiSi JOURNAL OF EUROPEAN STUDIES :I.-)~.-,- :_ -~ Trlo.nt....J. twu '.. ~ 'i Igor T&bakov I I ' '' -,, NadirDcvkt St!vgi C7?n.p:y bwci SunaOksay M. Serluln OksaJ Orlum $erter MARMARA

Detaylı

Say : 67496438/915/3745694

Say : 67496438/915/3745694 MU~ V ALiLiGi ii Milli Egitim Miidiirliigii Say : 67496438/915/3745694 Konu: Kuvayi Milliye Egitim Sendikasmm Kapatllma Karan 07/04/2015... KA YMAKAMLIGINA ) (ilr;e Milli Egitim MUdiirltigU) MU~... MUDURLUGUNE

Detaylı

İsviçre Federal Temyiz Mahkemesi 1. Hukuk Dairesi nin Tarihli Kararı

İsviçre Federal Temyiz Mahkemesi 1. Hukuk Dairesi nin Tarihli Kararı İsviçre Federal Temyiz Mahkemesi 1. Hukuk Dairesi nin 01.09.2011 Tarihli Kararı Dr. Levent BÖRÜ* The Decision of The 1. Civil Chamber of The Swiss Federal Court of Appeal Dated 01.09.2011 * Ankara Üniversitesi

Detaylı

1- GENEL OLARAK 2- MUHAKEMAT BİRİMLERİ

1- GENEL OLARAK 2- MUHAKEMAT BİRİMLERİ MUHAKEMAT İŞLEMLERİ 1- GENEL OLARAK Bakanlığımız ana hizmet birimlerinin birinci sırasında yer alan Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğü, 4353 sayılı Kanun ve 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararname

Detaylı

1- GENEL OLARAK 2- MUHAKEMAT BİRİMLERİ

1- GENEL OLARAK 2- MUHAKEMAT BİRİMLERİ 1 GENEL OLARAK Bakanlığımız ana hizmet birimlerinin birinci sırasında yer alan Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğü, 4353 sayılı Kanun ve 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca Devlet

Detaylı

HUKUK T.C. YARGITAY 9. HUKUK DAÝRESÝ

HUKUK T.C. YARGITAY 9. HUKUK DAÝRESÝ ESAS NO : 2001/3922 KARAR NO : 2001/7383 KARAR TARÝHÝ : 30.04.2001 HUKUK KARAR ÖZETÝ : TEÞMÝL Davalýya ait Basýn iþkoluna giren iþyeri için teþmil kararý, 21.12.1995 tarihli Resmi Gazete'de yayýnlanmýþ

Detaylı

İDARİ YARGILAMA USULÜ HUKUKU 3-B K. Burak ÖZTÜRK İDARİ YARGI KARARLARININ UYGULANMASI

İDARİ YARGILAMA USULÜ HUKUKU 3-B K. Burak ÖZTÜRK İDARİ YARGI KARARLARININ UYGULANMASI İDARİ YARGILAMA USULÜ HUKUKU İDARİ YARGILAMA AÇIK DERS MATERYALİ USULÜ HUKUKU 3-B K. Burak ÖZTÜRK İDARİ YARGI KARARLARININ UYGULANMASI ANAYASAL DÜZENLEME Anayasa, m. 138/4: Yasama ve yürütme organları

Detaylı

BAZI VARLIKLARIN MÝLLÝ EKONOMÝYE KAZANDIRILMASI HAKKINDA KANUNA ÝLÝÞKÝN GENEL TEBLÝÐ Çarþamba, 17 Aralýk 2008

BAZI VARLIKLARIN MÝLLÝ EKONOMÝYE KAZANDIRILMASI HAKKINDA KANUNA ÝLÝÞKÝN GENEL TEBLÝÐ Çarþamba, 17 Aralýk 2008 BAZI VARLIKLARIN MÝLLÝ EKONOMÝYE KAZANDIRILMASI HAKKINDA KANUNA ÝLÝÞKÝN GENEL TEBLÝÐ Çarþamba, 17 Aralýk 2008 1 SERÝ NOLU 5811 SAYILI BAZI VARLIKLARIN MÝLLÝ EKONOMÝYE KAZANDIRILMASI HAKKINDA KANUNA ÝLÝÞKÝN

Detaylı

Çek Kanunu neleri getiriyor? Gönderen : abana - 21/03/2010 15:39

Çek Kanunu neleri getiriyor? Gönderen : abana - 21/03/2010 15:39 Çek Kanunu neleri getiriyor? Gönderen : abana - 21/03/2010 15:39 Çek Kanunu'nun hangi yenilikleri getirdiðini biliyormuyuz 1- KANUNUN AMAÇ VE KAPSAM Çek kanununun amaç ve kapsamý 1. maddesinde Bu Kanunun

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 2821 S. SK/45

İlgili Kanun / Madde 2821 S. SK/45 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2014/841 Karar No. 2014/834 Tarihi: 24.01.2014 İlgili Kanun / Madde 2821 S. SK/45 PROFOSYONEL SENDİKA YÖNETİCİSİNİN HİZMET ÖDENEĞİ HUKUKA AYKIRI BULUNARAK İPTAL

Detaylı

EK-1. bu Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi şartıyla bu alacaklara bağlı faizlerin tahsilinden vazgeçilir.

EK-1. bu Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi şartıyla bu alacaklara bağlı faizlerin tahsilinden vazgeçilir. EK-1 Madde 17 fıkra 9: a) 12/4/1990 tarihli ve 3624 sayılı Kanun kapsamında, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından 31/12/2010 tarihinden önce

Detaylı

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ DAİRE MEHMET SELÇUK - TÜRKİYE DAVASI. (Başvuru no: 13090/04 ) KARARIN ÖZET ÇEVİRİSİ STRAZBURG.

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ DAİRE MEHMET SELÇUK - TÜRKİYE DAVASI. (Başvuru no: 13090/04 ) KARARIN ÖZET ÇEVİRİSİ STRAZBURG. CONSEIL DE L'EUROPE AVRUPA KONSEYİ AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ DAİRE MEHMET SELÇUK - TÜRKİYE DAVASI (Başvuru no: 13090/04 ) KARARIN ÖZET ÇEVİRİSİ STRAZBURG 10 Haziran 2008 İşbu karar AİHS nin

Detaylı

6736 Sayılı Kanunun Bazı Alacakların Yapılandırılmasına İlişkin Hükümleri

6736 Sayılı Kanunun Bazı Alacakların Yapılandırılmasına İlişkin Hükümleri Altay AKKAY, SMMM Bağımsız Denetçi 6736 Sayılı Kanunun Bazı Alacakların Yapılandırılmasına İlişkin Hükümleri 30/06/2016 tarihinden (bu tarih dâhil) önceki dönemlere, beyana dayanan vergilerde bu tarihe

Detaylı

ALACAK OCAK 2011 (TL)

ALACAK OCAK 2011 (TL) ELEKTRİK ENDÜSTRİSİ a) İlgili ayda (211 yılı Şubat ayında) alınan ve ödenen krediler ile ilgili ay sonu kısa ve uzun vadeli kredi bakiyeleri OCAK 211 ŞUBAT 211 ÖDENEN TUTAR AY İÇİNDE ALINAN T.İş Bankası

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ BİRİNCİ BÖLÜM KARAR NURAN CEYLAN ÖZBUDAK BAŞVURUSU. (Başvuru Numarası: 2014/2890)

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ BİRİNCİ BÖLÜM KARAR NURAN CEYLAN ÖZBUDAK BAŞVURUSU. (Başvuru Numarası: 2014/2890) TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ BİRİNCİ BÖLÜM KARAR NURAN CEYLAN ÖZBUDAK BAŞVURUSU (Başvuru Numarası: 2014/2890) Karar Tarihi: 16/2/2017 BİRİNCİ BÖLÜM KARAR Başkan ler Raportör Yrd. Başvurucu Vekili

Detaylı

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ MEHMET ÖZEL ve diğerleri - TÜRKİYE DAVASI (Başvuru no: 50913/99) KARARIN ÖZET ÇEVİRİSİ STRASBOURG.

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ MEHMET ÖZEL ve diğerleri - TÜRKİYE DAVASI (Başvuru no: 50913/99) KARARIN ÖZET ÇEVİRİSİ STRASBOURG. CONSEIL DE L'EUROPE AVRUPA KONSEYĐ AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ MEHMET ÖZEL ve diğerleri - TÜRKİYE DAVASI (Başvuru no: 50913/99) KARARIN ÖZET ÇEVİRİSİ STRASBOURG 26 Nisan 2005 Türkiye Cumhuriyeti Devleti

Detaylı

ALACAK ARALIK 2010 (TL)

ALACAK ARALIK 2010 (TL) ELEKTRİK ENDÜSTRİSİ a) İlgili ayda (211 yılı Ocak ayında) alınan ve ödenen krediler ile ilgili ay sonu kısa ve uzun vadeli kredi bakiyeleri ARALIK 21 OCAK 211 ÖDENEN TUTAR AY İÇİNDE ALINAN Tİş Bankası

Detaylı

T.C. YARGITAY HUKUK GENEL KURULU E. 2013/6-2249 K. 2015/1362 T. 15.5.2015

T.C. YARGITAY HUKUK GENEL KURULU E. 2013/6-2249 K. 2015/1362 T. 15.5.2015 T.C. YARGITAY HUKUK GENEL KURULU E. 2013/6-2249 K. 2015/1362 T. 15.5.2015 * KİRA SÖZLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN ALACAĞA AYLIK %10 GECİKME FAİZİ UYGULANABİLECEĞİ (3095 S.K.'nun Akdi Faiz Oranı Yönünden Bir

Detaylı

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ DAİRE. MEHMET YILDIZ vd.-türkiye DAVASI (Basvuru no:14155/02) KARARIN ÖZET ÇEVİRİSİ

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ DAİRE. MEHMET YILDIZ vd.-türkiye DAVASI (Basvuru no:14155/02) KARARIN ÖZET ÇEVİRİSİ AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ DAİRE MEHMET YILDIZ vd.-türkiye DAVASI (Basvuru no:14155/02) Hazırlayan: Mustafa Volkan ULUÇAY Danıştay Tetkik Hakimi KARARIN ÖZET ÇEVİRİSİ İşbu karar AİHS nin 44/2

Detaylı

Davacı Dava lı Konu Açıklama/Son Durum Ankara 2.Fikri Sınai Haklar Hukuk 2012/196 E. İpek Kağıt San. ve Tic.A. Ş. I-Türk Patent 2- Enstitüsü ("TPE") Ak Gıda Tasarım işlem iptali davası (emici kağıt ürünler

Detaylı

EUROPEAN COURT OF HUMAN RIGHTS AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ

EUROPEAN COURT OF HUMAN RIGHTS AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ COUNCIL OF EUROPE AVRUPA KONSEYİ EUROPEAN COURT OF HUMAN RIGHTS AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ DAİRE CELAL ÇAĞLAR TÜRKİYE DAVASI (Başvuru no. 11181/04) KARAR STRAZBURG 20 Ekim 2009 İşbu karar AİHS

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 1475 S. İşK. /14 T.C YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ. Esas No. 2015/2861 Karar No. 2015/1523 Tarihi: 16.02.2015

İlgili Kanun / Madde 1475 S. İşK. /14 T.C YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ. Esas No. 2015/2861 Karar No. 2015/1523 Tarihi: 16.02.2015 İlgili Kanun / Madde 1475 S. İşK. /14 T.C YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/2861 Karar No. 2015/1523 Tarihi: 16.02.2015 KIDEM TAZMİNATINA ESAS SON ÜCRETİN HESAPLANMA ESASLARI ÖZETİ Kıdem tazminatı

Detaylı

TİCARİ TEMERRÜT FAİZİ UYGULAMASINDA REESK()NT FAIZI

TİCARİ TEMERRÜT FAİZİ UYGULAMASINDA REESK()NT FAIZI TİCARİ TEMERRÜT FAİZİ UYGULAMASINDA REESK()NT FAIZI Av; Dr. Osman R. GÜNVER (*) Faiz, bir para alaca ğının vadeye bağlanmas ı ya da ödenmesindeki gecikme nedeniyle ve bir oran dahilinde olmak üzere alacaklıya

Detaylı

272 SERİ NO LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI

272 SERİ NO LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI 13.08.2009/127 272 SERİ NO LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI ÖZET : 5904 sayılı Gelir Vergisi Kanunu Ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla 193 sayılı Gelir Vergisi Yasasının

Detaylı

T.C. D A N I Ş T A Y Dördüncü Daire. Anahtar Kelimeler: Abonelik Sözleşmesi, Gecikme Faizi, Tahsil Edilince Beyanname Verilmesi

T.C. D A N I Ş T A Y Dördüncü Daire. Anahtar Kelimeler: Abonelik Sözleşmesi, Gecikme Faizi, Tahsil Edilince Beyanname Verilmesi T.C. D A N I Ş T A Y Dördüncü Daire Esas No : 2013/7569 Karar No : 2016/853 Anahtar Kelimeler: Abonelik Sözleşmesi, Gecikme Faizi, Tahsil Edilince Beyanname Verilmesi Özeti: Abonelik sözleşmeleri uyarınca

Detaylı

HUMK, HMK VE İİK PARASAL SINIRLARI

HUMK, HMK VE İİK PARASAL SINIRLARI HUMK, HMK VE İİK I KONU 01.01.2015-31.12.2015 Tanıkla İspat Sınırı 2500 TL. (6100 S. K. m. 200) Temyiz Sınırı 2080 TL. (6100 S. K. Geç. m. 3) Temyizde Duruşma Sınırı 21.220 TL. (6100 S. K. Geç. m. 3) Karar

Detaylı

CEZAİ ŞARTIN TEK YANLI KARARLAŞTIRILAMAYACAĞI

CEZAİ ŞARTIN TEK YANLI KARARLAŞTIRILAMAYACAĞI İlgili Kanun / Madde 818 S.BK/158-161 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2009/17762 Karar No. 2011/19801 Tarihi: 30.06.2011 CEZAİ ŞARTIN TEK YANLI KARARLAŞTIRILAMAYACAĞI ÖZETİ Cezai şart öğretide,

Detaylı

HUMK, HMK VE İİK PARASAL SINIRLARI

HUMK, HMK VE İİK PARASAL SINIRLARI HUMK, HMK VE İİK I KONU 01.01.2015-31.12.2015 Tanıkla İspat Sınırı 2500 TL. (6100 S. K. m. 200) Temyiz Sınırı 200 TL. (6100 S. K. Geç. m. 3) Temyizde Duruşma Sınırı 21.220 TL. (6100 S. K. Geç. m. 3) Karar

Detaylı

MAYIS 2010 HAZİRAN 2010 ÖDENEN TUTAR

MAYIS 2010 HAZİRAN 2010 ÖDENEN TUTAR EMEK ELEKTRİK ENDÜSTRİSİ a) İlgili ayda (21 yılı Haziran ayında) alınan ve ödenen krediler ile ilgili ay sonu kısa ve uzun vadeli kredi bakiyeleri MAYIS 21 HAZİRAN 21 ÖDENEN TUTAR AY İÇİNDE ALINAN T.İş

Detaylı

Sirküler Rapor /70-1 ANAYASA MAHKEMESİNİN ÖZEL USULSUZLUK CEZASIYLA İLGİLİ BAŞVURUYA İLİŞKİN KARARI

Sirküler Rapor /70-1 ANAYASA MAHKEMESİNİN ÖZEL USULSUZLUK CEZASIYLA İLGİLİ BAŞVURUYA İLİŞKİN KARARI Sirküler Rapor 18.02.2014/70-1 ANAYASA MAHKEMESİNİN ÖZEL USULSUZLUK CEZASIYLA İLGİLİ BAŞVURUYA İLİŞKİN KARARI ÖZET : Anayasa Mahkemesi 14/1/2014 tarihli ve 2013/5028 Başvuru Numaralı kararında, 2010 yılının

Detaylı

YARGITAY 18. HUKUK DA RES

YARGITAY 18. HUKUK DA RES YARGITAY 18. HUKUK DA RES 2792 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 81 Say : 6 Y l 2007 YARGITAY 18. HUKUK DA RES E: 2007/6261 K: 2007/6898 T: 12.07.2007 KAT MÜLK YET HUKUKU ORTAK YERLER KAT MAL KLER N N VE YÖNET

Detaylı

NİSAN 2010 MAYIS 2010 ÖDENEN TUTAR

NİSAN 2010 MAYIS 2010 ÖDENEN TUTAR EMEK ELEKTRİK ENDÜSTRİSİ a) İlgili ayda (21 yılı Mayıs ayında) alınan ve ödenen krediler ile ilgili ay sonu kısa ve uzun vadeli kredi bakiyeleri NİSAN 21 MAYIS 21 ÖDENEN TUTAR AY İÇİNDE ALINAN T.İş Bankası

Detaylı

yargýtay kararlarý T.C. YARGITAY 9. HUKUK DAÝRESÝ YARGITAY ÝLAMI ESAS NO : 2002/6042 KARAR NO : 2002/6339 KARAR TARÝHÝ : 17.04.

yargýtay kararlarý T.C. YARGITAY 9. HUKUK DAÝRESÝ YARGITAY ÝLAMI ESAS NO : 2002/6042 KARAR NO : 2002/6339 KARAR TARÝHÝ : 17.04. yargýtay kararlarý ESAS NO : 2002/6042 KARAR NO : 2002/6339 KARAR TARÝHÝ : 17.04.2002 : ÝÞVERENÝN HÝZMET AKDÝNÝ HAKLI NEDENLE FESHÝ Grev devam ettiði sýrada davacýnýn iþyerine gelen servis aracýna girerek,

Detaylı

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ DAİRE. ZEYTİNLİ/TÜRKİYE (Başvuru no. 42952/04) KARAR STRAZBURG. 26 Ocak 2010

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ DAİRE. ZEYTİNLİ/TÜRKİYE (Başvuru no. 42952/04) KARAR STRAZBURG. 26 Ocak 2010 COUNCIL OF EUROPE AVRUPA KONSEYİ AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ DAİRE ZEYTİNLİ/TÜRKİYE (Başvuru no. 42952/04) KARAR STRAZBURG 26 Ocak 2010 İşbu karar AİHS nin 44/2 maddesinde belirtilen koşullar

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/32 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ. Esas No. 2008/14944 Karar No. 2010/2311 Tarihi:

İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/32 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ. Esas No. 2008/14944 Karar No. 2010/2311 Tarihi: İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/32 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2008/14944 Karar No. 2010/2311 Tarihi: 05.02.2010 ÜCRET BORDROSUNUN GERÇEĞİ YANSITMAMASI ÜCRET ARAŞTIRMASININ GEREKMESİ ÖZETİ:

Detaylı

EUROPEAN COURT OF HUMAN RIGHTS AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ

EUROPEAN COURT OF HUMAN RIGHTS AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ COUNCIL OF EUROPE AVRUPA KONSEYİ EUROPEAN COURT OF HUMAN RIGHTS AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ DAİRE KARAARSLAN TÜRKİYE DAVASI (Başvuru no. 4027/05) KARAR STRAZBURG 27 Temmuz 2010 İşbu karar AİHS

Detaylı

TASARRUFUN İPTALİ DAVALARI

TASARRUFUN İPTALİ DAVALARI TASARRUFUN İPTALİ DAVALARI İİK. nun 277. vd maddelerinde düzenlenmiştir. Her ne kadar İİK. nun 277/1 maddesinde İptal davasından maksat 278, 279 ve 280. maddelerde yazılı tasarrufların butlanına hükmetmektir.

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 5510 S. SGK. /81

İlgili Kanun / Madde 5510 S. SGK. /81 T.C YARGITAY 21. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2017/4295 Karar No. 2017/6697 Tarihi: 21.09.2017 İlgili Kanun / Madde 5510 S. SGK. /81 SGK PRİMLERİNDEN İŞVEREN HİSSESİNİN HAZİNECE KARŞILANMASININ KOŞULLARI ÖZETİ:

Detaylı

SAMSUN : AV. ISMAIL M6TIN TA^KIN- Use Cad No:44 Alacam/Sarnsun : Tuketicinin Hakcm Kurulu JCaranna itirazi

SAMSUN : AV. ISMAIL M6TIN TA^KIN- Use Cad No:44 Alacam/Sarnsun : Tuketicinin Hakcm Kurulu JCaranna itirazi T.C. AJLACAM ASUYE HUKOK MAHKEMESI (TUKETICI MAHKEMESISIFATIYLA) ESAS NO KARAR NO HAKIM KATIP DAVACl VEKILI DAVALI VEKJLI DAVA ;20lO/279Esas : 2011/16 GEREK

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ BİRİNCİ BÖLÜM KARAR BARIŞ DERİN BAŞVURUSU. (Başvuru Numarası: 2014/13462)

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ BİRİNCİ BÖLÜM KARAR BARIŞ DERİN BAŞVURUSU. (Başvuru Numarası: 2014/13462) TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ BİRİNCİ BÖLÜM KARAR BARIŞ DERİN BAŞVURUSU (Başvuru Numarası: 2014/13462) Karar Tarihi: 22/12/2016 BİRİNCİ BÖLÜM KARAR Başkan ler Raportör Yrd. Başvurucu : Burhan ÜSTÜN

Detaylı

Anahtar Kelimeler : Türkiye İş Bankası Anonim Şirketi, bireysel başvuru, Anayasa Mahkemesi, ücret

Anahtar Kelimeler : Türkiye İş Bankası Anonim Şirketi, bireysel başvuru, Anayasa Mahkemesi, ücret Anahtar Kelimeler : Türkiye İş Bankası Anonim Şirketi, bireysel başvuru, Anayasa Mahkemesi, ücret Özet : Türkiye İş Bankası Anonim Şirketi tarafından yapılan bireysel başvuru sonucunda Anayasa Mahkemesince

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ. (Seri No:30) Sirküler Tarihi: 02.05.2008 Sirküler No: 2008/58

SİRKÜLER RAPOR MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ. (Seri No:30) Sirküler Tarihi: 02.05.2008 Sirküler No: 2008/58 SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi: 02.05.2008 Sirküler No: 2008/58 MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ (Seri No:30) 02.05.2008 tarih ve 26864 Sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 30 Seri No.lu Motorlu

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 5510 S. SGK. /88

İlgili Kanun / Madde 5510 S. SGK. /88 T.C YARGITAY 10. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/6153 Karar No. 2017/5875 Tarihi: 19.09.2017 İlgili Kanun / Madde 5510 S. SGK. /88 ÜST DÜZEY YÖNETİCİNİN PRİM BORÇ- LARINDAN SORUMLULUĞU İÇİN HAKLI NEDEN OLMADAN

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/ 2 ALT İŞVEREN MUVAZAA

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/ 2 ALT İŞVEREN MUVAZAA T.C YARGITAY 22.HUKUK DAİRESİ Esas No. 2012/28980 Karar No. 2013/435 Tarihi: 23.01.2013 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2013/2 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/ 2 ALT İŞVEREN MUVAZAA ÖZETİ 4857 sayılı

Detaylı

VERGİ DAVALARINDA İDARE LEHİNE HÜKMEDİLEN KARŞI VEKALET ÜCRETİNİN TAHSİLİNDE ZAMANAŞIMI SÜRESİNİN BELİRLENMESİ 1

VERGİ DAVALARINDA İDARE LEHİNE HÜKMEDİLEN KARŞI VEKALET ÜCRETİNİN TAHSİLİNDE ZAMANAŞIMI SÜRESİNİN BELİRLENMESİ 1 VERGİ DAVALARINDA İDARE LEHİNE HÜKMEDİLEN KARŞI VEKALET ÜCRETİNİN TAHSİLİNDE ZAMANAŞIMI SÜRESİNİN BELİRLENMESİ 1 Av. Hüseyin KARAKOÇ ÖZET Vergi Davaları idare lehine sonuçlandığı zaman davacı aleyhine

Detaylı

T.C. DANIŞTAY Yedinci Daire. Anahtar Kelimeler : Katma Değer Vergisi, Müteselsil Sorumluluk, Ek Tahakkuk, İdari İşlemin İcrailiği

T.C. DANIŞTAY Yedinci Daire. Anahtar Kelimeler : Katma Değer Vergisi, Müteselsil Sorumluluk, Ek Tahakkuk, İdari İşlemin İcrailiği T.C. DANIŞTAY Yedinci Daire Esas No : 2009/1602 Karar No :2013/6426 Anahtar Kelimeler : Katma Değer Vergisi, Müteselsil Sorumluluk, Ek Tahakkuk, İdari İşlemin İcrailiği Özeti : Müteselsil sorumlulardan

Detaylı

- 429 - 04.05.2011 gün, Esas:2011/9-193 Karar:2011/269

- 429 - 04.05.2011 gün, Esas:2011/9-193 Karar:2011/269 - 429-04.05.2011 gün, Esas:2011/9-193 Karar:2011/269 Fazla çalışmanın ispatı Temyiz talebinde hukuki yarar Özet: Fazla çalışmayı ispat yükü, fazla çalışma yaptığını iddia eden işçiye ait olup, fazla çalışma

Detaylı

T.C. D A N I Ş T A Y İdari Dava Daireleri Kurulu. Esas No:2005/374 Karar No:2007/103

T.C. D A N I Ş T A Y İdari Dava Daireleri Kurulu. Esas No:2005/374 Karar No:2007/103 T.C. D A N I Ş T A Y İdari Dava Daireleri Kurulu Esas No:2005/374 Karar No:2007/103 Özeti : Disiplin cezası vermeye yetkili amir ve kurulların; öncelikle, ilgililerin geçmiş hizmetleri ile sicil durumlarına

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 818 S.BK /125 İŞ KAZASI ZAMAN AŞIMININ BAŞLANGICININ MALULİYET ORANIN KESİN OLARAK TESPİT EDİLDİĞİ TARİH OLDUĞU

İlgili Kanun / Madde 818 S.BK /125 İŞ KAZASI ZAMAN AŞIMININ BAŞLANGICININ MALULİYET ORANIN KESİN OLARAK TESPİT EDİLDİĞİ TARİH OLDUĞU T.C YARGITAY HUKUK GENEL KURULU Esas No. 2013/21-2216 Karar No. 2015/1349 Tarihi: 15.05.2015 İlgili Kanun / Madde 818 S.BK /125 İŞ KAZASI ZAMAN AŞIMININ BAŞLANGICININ MALULİYET ORANIN KESİN OLARAK TESPİT

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 1475.S.İşK/14 4857 S.İşK/57 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ. Esas No. 2009/17310 Karar No. 2011/19792 Tarihi: 30.06.

İlgili Kanun / Madde 1475.S.İşK/14 4857 S.İşK/57 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ. Esas No. 2009/17310 Karar No. 2011/19792 Tarihi: 30.06. İlgili Kanun / Madde 1475.S.İşK/14 4857 S.İşK/57 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2009/17310 Karar No. 2011/19792 Tarihi: 30.06.2011 KIDEM TAZMİNATI HESABINA ESAS ÜCRET YILLIK İZİN ÜCRETİ HESABINDA

Detaylı

ÝÞE ÝADE EDÝLEN ÝÞYERÝ SENDÝKA TEMSÝLCÝSÝNÝN ÝÞE BAÞLADIÐI TARÝHE KADAR BOÞTA GEÇEN DÖNEMÝ SÝGORTALILIK SÜRESÝ OLARAK DEÐERLENDÝRÝLEBÝLÝR MÝ?

ÝÞE ÝADE EDÝLEN ÝÞYERÝ SENDÝKA TEMSÝLCÝSÝNÝN ÝÞE BAÞLADIÐI TARÝHE KADAR BOÞTA GEÇEN DÖNEMÝ SÝGORTALILIK SÜRESÝ OLARAK DEÐERLENDÝRÝLEBÝLÝR MÝ? Doç. Dr. Haluk Hadi SÜMER 1963 yýlýnda Konya da doðmuþtur. 1984 yýlýnda Ýstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi nden mezun olmuþtur. Ayný yýl Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi nde Araþtýrma Görevlisi olarak

Detaylı

EMEK ELEKTRİK ENDÜSTRİSİ A.Ş. a) İlgili ayda (2010 yılı Mart ayında) alınan ve ödenen krediler ile ilgili ay sonu kısa ve uzun vadeli kredi bakiyeleri

EMEK ELEKTRİK ENDÜSTRİSİ A.Ş. a) İlgili ayda (2010 yılı Mart ayında) alınan ve ödenen krediler ile ilgili ay sonu kısa ve uzun vadeli kredi bakiyeleri EMEK ELEKTRİK ENDÜSTRİSİ a) İlgili ayda (21 yılı Mart ayında) alınan ve ödenen krediler ile ilgili ay sonu kısa ve uzun vadeli kredi bakiyeleri ŞUBAT 21 ÖDENEN AY İÇİNDE TUTAR ALINAN T.İş Bankası Şirket

Detaylı

Ek-1 T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

Ek-1 T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Ek-1 T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI.. Sayı : Konu :Ek Tahakkuk Kararı EK TAHAKKUK KARARI KARAR NO : KARAR TARİHİ : GÜMRÜĞÜN ADI : YÜKÜMLÜNÜN ADI SOYADI/UNVANI/ADRESİ : T.C. KİMLİK NO/ VERGİ NUMARASI

Detaylı

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTILARI 29.11.2013 01.12.2013 MALATYA

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTILARI 29.11.2013 01.12.2013 MALATYA HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTILARI 29.11.2013 01.12.2013 MALATYA Grup Adı : 9.GRUP Grup Konusu : KAMULAŞTIRMA ve KAMULAŞTIRMASIZ EL ATMA DAVALARI Grup Başkanı : Ramazan BOZTEPE

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ BİRİNCİ BÖLÜM KARAR ŞEHRİBAN COŞKUN VE DİĞERLERİ BAŞVURUSU. (Başvuru Numarası:2014/11376)

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ BİRİNCİ BÖLÜM KARAR ŞEHRİBAN COŞKUN VE DİĞERLERİ BAŞVURUSU. (Başvuru Numarası:2014/11376) TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ BİRİNCİ BÖLÜM KARAR ŞEHRİBAN COŞKUN VE DİĞERLERİ BAŞVURUSU (Başvuru Numarası:2014/11376) Karar Tarihi: 20/7/2017 BİRİNCİ BÖLÜM KARAR Başkan ler Raportör Yrd. Başvurucular

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM TÜRK HUKUKUNDA FAİZ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM TÜRK HUKUKUNDA FAİZ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM TÜRK HUKUKUNDA FAİZ A- FAİZ KAVRAMI VE HUKUKİ NİTELİĞİ...15 [- Faiz Kavramı...15 II- Faizin Hukuki Niteliği...15 1- Faizin Asıl Alacağa Bağlı Olması... 16 2- Faizin Asıl Alacaktan

Detaylı

EUROPEAN COURT OF HUMAN RIGHTS AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ

EUROPEAN COURT OF HUMAN RIGHTS AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ COUNCIL OF EUROPE AVRUPA KONSEYİ EUROPEAN COURT OF HUMAN RIGHTS AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ DAİRE KARYAĞDI TÜRKİYE DAVASI (Başvuru no. 22956/04) KARAR STRAZBURG 8 Ocak 2008 İşbu karar AİHS nin

Detaylı

TAŞINMAZ MAL SATIŞ ŞARTNAMESİ

TAŞINMAZ MAL SATIŞ ŞARTNAMESİ TAŞINMAZ MAL SATIŞ ŞARTNAMESİ I-GENEL ŞARTLAR MADDE 1. İHALE KONUSU ve ŞEKLİ Antalya İli, Muratpaşa İlçesi, Şirinyalı Mahallesinde bulunan gayrimenkul (Günübirlik Tesis Alanı ) 2886 sayılı Devlet İhale

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4853 S.TTHK/8

İlgili Kanun / Madde 4853 S.TTHK/8 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2009/28927 Karar No. 2012/577 Tarihi: 17.01.2012 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2012/3 İlgili Kanun / Madde 4853 S.TTHK/8 NEMA ALACAĞI ZORUNLU TASARRUFLARDAN

Detaylı

Avrupa Adelet Divanı

Avrupa Adelet Divanı Avrupa Adelet Divanı Avrupa Adalet Divanı Çev: Alpay HEKİMLER * Karar Tarihi : 22.11.2012 Sayısı : C-385/12 Kısmi süreli çalışan işçilerin diğer işçilere oranla daha uzun süreli emeklilik sigortasına prim

Detaylı

DANIŞTAY İDARİ ve VERGİ DAVA DAİRELERİNE İLİŞKİN TEMEL UYUŞMAZLIKLAR İLE UYUŞMAZLIKLARIN YOĞUNLAŞTIĞI BÖLGELER ;

DANIŞTAY İDARİ ve VERGİ DAVA DAİRELERİNE İLİŞKİN TEMEL UYUŞMAZLIKLAR İLE UYUŞMAZLIKLARIN YOĞUNLAŞTIĞI BÖLGELER ; DANIŞTAY İDARİ ve VERGİ DAVA DAİRELERİNE İLİŞKİN TEMEL UYUŞMAZLIKLAR İLE UYUŞMAZLIKLARIN YOĞUNLAŞTIĞI BÖLGELER ; A- İDARİ DAVA DAİRELERİNE İLİŞKİN UYUŞMAZLIKLAR: İKİNCİ DAİRENİN GÖREV ALANINA GİREN UYUŞMAZLIKLAR;

Detaylı

A. SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR

A. SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR Avukatlık Ücreti Peşin Ödenir. K.D.V. ayrıca eklenir. A. SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Mirasçılık Belgesinin Alınması 900,00 TL. 2 Tahliye Davaları 3 Kat Mülkiyeti Kanunundan Kaynaklanan

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş.K. /47

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş.K. /47 T.C YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2013/26389 Karar No. 2014/2398 Tarihi: 05.02.2014 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2014/3 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş.K. /47 GENEL TATİLLERDE ÇALIŞILAN HER

Detaylı

ÇUBUK BELEDİYE BAŞKANLIĞINDAN KİRA İHALE İLANI

ÇUBUK BELEDİYE BAŞKANLIĞINDAN KİRA İHALE İLANI KİRA İHALE İLANI ÇUBUK BELEDİYE BAŞKANLIĞINDAN KİRA İHALE İLANI 1- Çubuk İlçesi Mahallelerinde bulunan 28 (Yirmi Sekiz) adet gayrimenkul 3 yıllığına Encümen kararı ile 2886 sayılı D.İ.K. nun 45,46 ve 47

Detaylı

BÖLGE ADLİYE MAHKEMELERİ VE GEÇİCİ HUKUKİ KORUMA KARARLARI. DR. ADEM ASLAN Yargıtay 11.HD. Üyesi

BÖLGE ADLİYE MAHKEMELERİ VE GEÇİCİ HUKUKİ KORUMA KARARLARI. DR. ADEM ASLAN Yargıtay 11.HD. Üyesi BÖLGE ADLİYE MAHKEMELERİ VE GEÇİCİ HUKUKİ KORUMA KARARLARI DR. ADEM ASLAN Yargıtay 11.HD. Üyesi GEÇİCİ HUKUKİ KORUMA KARARLARI TEMEL AMAÇ: Yargılama öncesinde veya yargılamanın devamı sırasında alınan

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/57 TARİH:

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/57 TARİH: VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/57 TARİH: 19.08.2009 KONU 272 no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği Bilindiği üzere Maliye Bakanlığı nın 16.06.2009 tarihinde yayınladığı 5904 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda

Detaylı

KAMULAŞTIRMA KANUNU. Yürürlük Tarihi 08.11.1983 BİRİNCİ KISIM GENEL HÜKÜMLER BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM VE TANIMLAR

KAMULAŞTIRMA KANUNU. Yürürlük Tarihi 08.11.1983 BİRİNCİ KISIM GENEL HÜKÜMLER BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM VE TANIMLAR KAMULAŞTIRMA KANUNU Kabul Tarihi 04.11.1983 Kanun No 2942 Yürürlük Tarihi 08.11.1983 Yayın Tarihi 08.11.1983 RG Sayısı 18215 BİRİNCİ KISIM GENEL HÜKÜMLER BİRİNCİ BÖLÜM MADDE 1 - AMAÇ VE KAPSAM AMAÇ, KAPSAM

Detaylı

OCAK 2010 ŞUBAT 2010

OCAK 2010 ŞUBAT 2010 EMEK ELEKTRİK ENDÜSTRİSİ a) İlgili ayda (21 yılı Şubat ayında) alınan ve ödenen krediler ile ilgili ay sonu kısa ve uzun vadeli kredi bakiyeleri OCAK 21 ÖDENEN AY İÇİNDE TUTAR ALINAN T.İş Bankası Şirket

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/ S. BK/100

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/ S. BK/100 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/25068 Karar No. 2018/17398 Tarihi: 03.10.2018 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/25 818 S. BK/100 İŞÇİLERİN İŞVERENİN GÖREVLENDİR- MESİYLE GİTTİKLERİ BİR BAŞKA

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/53,57

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/53,57 T.C YARGITAY 22.HUKUK DAİRESİ Esas No. 2012/13098 Karar No. 2013/6371 Tarihi: 26.03.2013 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/53,57 İŞÇİNİN TANIK OLDUĞU DOSYADA KENDİ DURUMUNA İLİŞKİN VERMİŞ OLDUĞU BEYANIN

Detaylı

DÜŞÜK TUTARLARDA ÖDENEN EMEKLİ İKRAMİYELERİ

DÜŞÜK TUTARLARDA ÖDENEN EMEKLİ İKRAMİYELERİ DÜŞÜK TUTARLARDA ÖDENEN EMEKLİ İKRAMİYELERİ Gülay ORTA Kamu Denetçiliği Uzmanı ŞİKAYET KONUSU Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından düşük miktarlarda (10 kuruş, 1,20 TL gibi) emekli ikramiyesi ödenmesidir.

Detaylı

KESİN SÜRE VERİLİRKEN GİDERLERİN KALEM KALEM AÇIKLANMASI GEREKTİĞİ

KESİN SÜRE VERİLİRKEN GİDERLERİN KALEM KALEM AÇIKLANMASI GEREKTİĞİ İDER AVANSI, GİDERLERİN KALEM KALEM AÇIKLANMASI GEREKTİĞİ YARGITAY 17. Hukuk Dairesi ESAS NO : 2012/13494 KARAR NO : 2013/12373 GİDER AVANSI VE DELİL AVANSI ARASINDAKİ FARKLAR KESİN SÜRE VERİLİRKEN GİDERLERİN

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/18-21

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/18-21 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2017/24063 Karar No. 2018/8966 Tarihi: 18.04.2018 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2018/4 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/18-21 İŞÇİNİN DAVRANIŞLARINDAN KAYNAK-

Detaylı

Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Bankalar Kanunu Hükümlerine İstinaden Bankacılık İşlemleri Yap

Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Bankalar Kanunu Hükümlerine İstinaden Bankacılık İşlemleri Yap Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Bankalar Kanunu Hükümlerine İstinaden Bankacılık İşlemleri Yapma ve Mevduat Kabul Etme İzni Kaldırılan Türkiye İmar Bankası Türk Anonim Şirketi Hakkında Tesis Edilecek

Detaylı

Mali Tatil uygulaması, bu yıl 1 Temmuz 2017 günü başlayıp - 20 Temmuz 2017 Perşembe günü sona erecektir

Mali Tatil uygulaması, bu yıl 1 Temmuz 2017 günü başlayıp - 20 Temmuz 2017 Perşembe günü sona erecektir Tarih : 30.06.2017 Sayı : 2017-45 Konu : 2017 Yılı Mali Tatil Uygulaması Mali tatili düzenleyen 5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun 28.03.2007 tarih ve 26476 sayılı Resmi Gazete`de yayımlanarak

Detaylı

CONSEIL DE L'EUROPE AVRUPA KONSEYİ AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ KARAMAN VE BEYAZIT - TÜRKİYE DAVASI. (Başvuru no: 73739/01) KARAR STRAZBURG

CONSEIL DE L'EUROPE AVRUPA KONSEYİ AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ KARAMAN VE BEYAZIT - TÜRKİYE DAVASI. (Başvuru no: 73739/01) KARAR STRAZBURG CONSEIL DE L'EUROPE AVRUPA KONSEYİ AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ KARAMAN VE BEYAZIT - TÜRKİYE DAVASI (Başvuru no: 73739/01) KARAR STRAZBURG 4 Temmuz 2006 İşbu karar AİHS nin 44 2 maddesinde belirtilen

Detaylı

2- Dâvanın, her biri hakkında aynı sebepten neşet etmesi. hükmü öngörülmüş. iken,

2- Dâvanın, her biri hakkında aynı sebepten neşet etmesi. hükmü öngörülmüş. iken, A- 01/10/2011 yürürlük tarihli 6100 sayılı Hukuk Mahkemeleri Kanunu ndan önce yürürlükte bulunan 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu nun 43. maddesinde düzenlenen İHTİYARİ DAVA ARKADAŞLIĞI müessesesi

Detaylı

AİHS İN 41. MADDESİ UYARINCA YAPILACAK TAZMİNAT TALEPLERİNE DAİR YÖNERGE *

AİHS İN 41. MADDESİ UYARINCA YAPILACAK TAZMİNAT TALEPLERİNE DAİR YÖNERGE * AİHM Karaları Serkan Cengiz AİHS İN 41. MADDESİ UYARINCA YAPILACAK TAZMİNAT TALEPLERİNE DAİR YÖNERGE * Çev.: Serkan Cengiz *** I. Giriş 1. Tazminata hükmedilmesi Mahkemenin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi

Detaylı

YASAL FA Z UYGULAMASI VE B R YARGITAY KARARI

YASAL FA Z UYGULAMASI VE B R YARGITAY KARARI KARAR ELEfiT R S YASAL FA Z UYGULAMASI VE B R YARGITAY KARARI KARAR ELEfiT R S Av. MEHMET BAYRAKTAR* I- G R fi 2003, 2004 ve 2005 Mali Y l Bütçe Kanunlar ile; 3095 say l Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine

Detaylı

İDARİ PARA CEZALARINDA UYGULAMA

İDARİ PARA CEZALARINDA UYGULAMA İDARİ PARA CEZALARINDA UYGULAMA Dr. Ahmet OZANSOY 1. Giriş İdari para cezaları, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu na 1 göre uygulanmaktadır. Belediyelerde uygulayıcılar arasında genellikle encümen para cezası

Detaylı

ÝÞ SÖZLEÞMESÝNÝN ÝÞÇÝNÝN DAVRANIÞLARINDAN KAYNAKLANAN GEÇERLÝ NEDENLE FESHÝ

ÝÞ SÖZLEÞMESÝNÝN ÝÞÇÝNÝN DAVRANIÞLARINDAN KAYNAKLANAN GEÇERLÝ NEDENLE FESHÝ Karar Ýncelemesi ÝÞ SÖZLEÞMESÝNÝN ÝÞÇÝNÝN DAVRANIÞLARINDAN KAYNAKLANAN GEÇERLÝ NEDENLE FESHÝ (T.C. Yargýtay 9. H.D.nin 02.05.2005 tarih ve E: 2005/12359 - K: 2005/15192 sayýlý kararý) Öðr. Gör. Seçkin

Detaylı

YARGITAY 19. HUKUK DA RES

YARGITAY 19. HUKUK DA RES YARGITAY 19. HUKUK DA RES 432 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 82 Say : 1 Y l 2008 YARGITAY 19. HUKUK DA RES E: 2007/2009 K: 2007/5577 T: 31.05.2007 HUKUK YARAR KOfiULU SIRA CETVEL SIRA CETVEL NE T RAZ TEDB

Detaylı

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A İ S T İ N A F K A R A R I

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A İ S T İ N A F K A R A R I ÖZET : -SAĞLIK YARDIMLARI : 5434 sayılı Kanunun sağlık yardımlarına ilişkin hükümleri 5510 sayılı Kanunun 106/8'inci maddesiyle yürürlükten kaldırılmıştır. Ancak, 5510 sayılı Kanunun Geçici 4'üncü maddesinde,

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş.K. /18-21 DAVACI YARARINA KAZANILMIŞ HAK

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş.K. /18-21 DAVACI YARARINA KAZANILMIŞ HAK T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2014/648 Karar No. 2014/1121 Tarihi: 30.01.2014 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş.K. /18-21 DAVACI YARARINA KAZANILMIŞ HAK ÖZETİ: Mahkemenin 30.12.2010 tarihli kararı

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/8

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/8 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2010/7939 Karar No. 2012/15559 Tarihi: 03.05.2012 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2012/4 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/8 İŞ SÖZLEŞMESİ VEKALET VE ESER

Detaylı

EUROPEAN COURT OF HUMAN RIGHTS AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ

EUROPEAN COURT OF HUMAN RIGHTS AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ COUNCIL OF EUROPE AVRUPA KONSEYİ EUROPEAN COURT OF HUMAN RIGHTS AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ ÜÇÜNCÜ DAİRE Cemile BOZOĞLU (AKARSU) ve Diğerleri Türkiye (Başvuru no. 787/03) Kabuledilebilirliğe İlişkin

Detaylı

2016 Yılı Mali Takvim Uygulamaları

2016 Yılı Mali Takvim Uygulamaları 2016 Yılı Mali Takvim Uygulamaları Duyuru No: 2016/52 İstanbul, 01.07.2016 1. Mali tatilin uygulanacağı tarihler 5604 sayılı Kanunun 1. maddesinin (1) numaralı fıkrasında, Her yıl temmuz ayının birinden

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 6100 S. HMK/27

İlgili Kanun / Madde 6100 S. HMK/27 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2016/5846 Karar No. 2016/6871 Tarihi: 22.03.2016 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2017/1 İlgili Kanun / Madde 6100 S. HMK/27 HUKUKİ DİNLENİLME HAKKININ KAPSAMI

Detaylı

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ APOSTOLİDİ VE DİĞERLERİ- TÜRKİYE DAVASI. (Başvuru no:45628/99) KARARIN ÖZET ÇEVİRİSİ (ADİL TATMİN) STRAZBURG

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ APOSTOLİDİ VE DİĞERLERİ- TÜRKİYE DAVASI. (Başvuru no:45628/99) KARARIN ÖZET ÇEVİRİSİ (ADİL TATMİN) STRAZBURG CONSEIL DE L'EUROPE AVRUPA KONSEYİ AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ APOSTOLİDİ VE DİĞERLERİ- TÜRKİYE DAVASI (Başvuru no:45628/99) KARARIN ÖZET ÇEVİRİSİ (ADİL TATMİN) STRAZBURG 24 Haziran 2008 İşbu karar

Detaylı

Munzam Sandıklara İşverenlerce Yapılan Katkı Payı Ödemelerine İlişkin Anayasa Mahkemesi Kararı

Munzam Sandıklara İşverenlerce Yapılan Katkı Payı Ödemelerine İlişkin Anayasa Mahkemesi Kararı www.pwc.com.tr Munzam Sandıklara İşverenlerce Yapılan Katkı Payı Ödemelerine İlişkin Anayasa Mahkemesi Kararı Vergi ve Hukuk Bülteni 20 Mart 2015 Finansal Sektör Anayasa Mahkemesi kararı ve vergilendirmeye

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /32,46

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /32,46 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2017/34893 Karar No. 2017/14190 Tarihi: 15.06.2017 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /32,46 DERS SAATİ KARŞILIĞI ÇALIŞMA BİR AYDA ÇALIŞTIĞI TOPLAM DERS SAATİNİN

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/88

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/88 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/88 KONU: Sigorta ve Reasürans ile Emeklilik Şirketlerinin Teknik Karşılıklarına ve Bu Karşılıkların Yatırılacağı Varlıklara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapıldı. 17 Temmuz 2012

Detaylı

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ DAİRE GÜNGİL TÜRKİYE. (Başvuru no. 28388/03 ) KARARIN ÖZET ÇEVİRİSİ STRAZBURG. 10 Mart 2009

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ DAİRE GÜNGİL TÜRKİYE. (Başvuru no. 28388/03 ) KARARIN ÖZET ÇEVİRİSİ STRAZBURG. 10 Mart 2009 COUNCIL OF EUROPE AVRUPA KONSEYİ AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ DAİRE GÜNGİL TÜRKİYE (Başvuru no. 28388/03 ) KARARIN ÖZET ÇEVİRİSİ STRAZBURG 10 Mart 2009 İşbu karar AİHS nin 44/2 maddesinde belirtilen

Detaylı

İŞLETME İLE ORTAKLARI ARASINDAKİ PARASAL TRAFİĞİN BANKALAR ARACILIĞIYLA TEVSİKİ ZORUNLU MU?

İŞLETME İLE ORTAKLARI ARASINDAKİ PARASAL TRAFİĞİN BANKALAR ARACILIĞIYLA TEVSİKİ ZORUNLU MU? İŞLETME İLE ORTAKLARI ARASINDAKİ PARASAL TRAFİĞİN BANKALAR ARACILIĞIYLA TEVSİKİ ZORUNLU MU? Yrd. Doç. Dr. Yusuf İLERİ 19 * * 1.GİRİŞ Vergi Usul Kanunu nun Mükerrer 257 maddesinin birinci fıkrasının (2)

Detaylı

YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 7 Eylül 2016 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29824 Sermaye Piyasası Kurulundan: YÖNETMELİK 6362 SAYILI SERMAYE PİYASASI KANUNUNUN 13 ÜNCÜ MADDESİNİN DÖRDÜNCÜ FIKRASININ KISMEN İPTALİ ÜZERİNE YATIRIMCI TAZMİN

Detaylı

Sayı : 2014/S-56 Ankara,15.05.2014 Konu : SGK İdari Para Cezaları Konusunda Anayasa Mahkemesinin Verdiği İptal Kararı SİRKÜLER 2014/56

Sayı : 2014/S-56 Ankara,15.05.2014 Konu : SGK İdari Para Cezaları Konusunda Anayasa Mahkemesinin Verdiği İptal Kararı SİRKÜLER 2014/56 ALİ YERLİ YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. Adres : Ehlibeyt Mahallesi Ceyhun Atuf Kansu Caddesi Cevat Muratal İş Merkezi Kat:6 No:112/33 Balgat - Çankaya / ANKARA Telefon : 0 312 472 02

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi:7/2/2001 Resmi Gazete Sayısı:24311 24311 MĠLLĠ EMLAK GENEL TEBLĠĞĠ (SIRA NO:)

Resmi Gazete Tarihi:7/2/2001 Resmi Gazete Sayısı:24311 24311 MĠLLĠ EMLAK GENEL TEBLĠĞĠ (SIRA NO:) Resmi Gazete Tarihi:7/2/2001 Resmi Gazete Sayısı:24311 24311 MĠLLĠ EMLAK GENEL TEBLĠĞĠ (SIRA NO:) Bulgaristan dan zorunlu göçe tabi tutulan ve daha sonra Türk vatandaşlığına kabul edilenleri konut sahibi

Detaylı

Tablo 1: KESİNLEŞMEMİŞ VEYA DAVA SAFHASINDA BULUNAN ALACAKLAR (1) (2) (3) (12) (15) (17) (18)

Tablo 1: KESİNLEŞMEMİŞ VEYA DAVA SAFHASINDA BULUNAN ALACAKLAR (1) (2) (3) (12) (15) (17) (18) Tablo 1: KESİNLEŞMEMİŞ VEYA DAVA SAFHASINDA BULUNAN ALACAKLAR (1) (2) (3) (12) (15) (17) (18) VERGİ MAHKEMESİNDE DAVA AÇILMIŞ YA DA DAVA AÇMA SÜRESİ HENÜZ GEÇMEMİŞ OLAN İKMALEN RE SEN VEYA İDARECE YAPILMIŞ

Detaylı

İCRA İNKAR TAZMİNATI LİKİT ALACAK KAVRAMI MAL İADESİ YIPRANMA PAYI

İCRA İNKAR TAZMİNATI LİKİT ALACAK KAVRAMI MAL İADESİ YIPRANMA PAYI İCRA İNKAR TAZMİNATI LİKİT ALACAK KAVRAMI MAL İADESİ YIPRANMA PAYI ÖZET: Likit bir alacaktan söz edilebilmesi için alacağın gerçek miktarının bedeli ve sabit olması veya borçlu tarafından alacağın tüm

Detaylı

VERGİ SORUMLUSUNUN İDARİ DAVA AÇMA HAKKININ BULUNDUĞUNA İLİŞKİN KANUN YARARINA BOZULMASINA İLİŞKİN KARAR YAYIMLANDI

VERGİ SORUMLUSUNUN İDARİ DAVA AÇMA HAKKININ BULUNDUĞUNA İLİŞKİN KANUN YARARINA BOZULMASINA İLİŞKİN KARAR YAYIMLANDI Sirküler Rapor 20.12.2011/ 149-1 VERGİ SORUMLUSUNUN İDARİ DAVA AÇMA HAKKININ BULUNDUĞUNA İLİŞKİN KANUN YARARINA BOZULMASINA İLİŞKİN KARAR YAYIMLANDI ÖZET : Danıştay Üçüncü Daire Başkanlığının 17.10.2011

Detaylı