İÇERİK. Genel bilgiler Çalışanların Sorumlulukları Solunum Koruma Baş Koruma El Koruma Ayak Koruma Göz Koruma İşitmenin Korunması Gövde Koruma

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İÇERİK. Genel bilgiler Çalışanların Sorumlulukları Solunum Koruma Baş Koruma El Koruma Ayak Koruma Göz Koruma İşitmenin Korunması Gövde Koruma"

Transkript

1

2 İÇERİK Genel bilgiler Çalışanların Sorumlulukları Solunum Koruma Baş Koruma El Koruma Ayak Koruma Göz Koruma İşitmenin Korunması Gövde Koruma

3 KKD Nedir? Kişisel Koruyucu Donanım bir veya birden fazla sağlık ve güvenlik tehlikesine karşı korunmak için kişilerce giyilmek, takılmak veya taşınmak amacıyla tasarlanmış herhangi bir cihaz, alet veya malzemeyi ifade eder

4 Kişisel Koruyucu Ekipmanların Amacı Nedir? İş sahasındaki mevcut ve potansiyel tehlikelerden çalışanların korunmasıdır. Tehlikeler Hareket eden nesneler, Yüksek ve düşük sıcaklıklar, Işık radyasyonu (kaynak, taşlama, ısıl işlem vb.) Düşen nesneler, Keskin, sivri kenarlı nesneler, Zemin Koşulları Kimyasal maddeler Toz, duman, buhar,...vb.

5 Kişisel Koruyucu Donanımın; Kendisi, Aksesuarları, Yedek parçaları, İşleve göre anlık değiştirilebilen parçaları, Başka koruyucularla birleşince oluşan cihaz, alet vb. Taşınan, takılan, giyilen her bir parça, Kişisel Koruyucu Donanım CE işareti ve Onaylanmış Kuruluş Kimlik Numarası taşımak zorundadır.

6 CE işareti CE işareti, Avrupa Birliğinin teknik mevzuat uyumu çerçevesinde geliştirilen ve ürünün asgari güvenlik koşullarına sahip olduğunu gösteren bir uygunluk işaretidir. Kalite güvencesine ilişkin değildir. CE işaret, bir ürün ya da ürün grubunun AB nin sağlık, güvenlik, çevre, tüketici korunması konusunda oluşturmuş olduğu "hayati düzenlemelere uygun olduğunu gösterir.

7 Avrupa Normlarına Uygunluk anlamına gelen Fransızca "Conformité Européenne«sözcüğünün kısaltmasıdır. CE işareti ürünün Avrupa da dolaşımını sağlayan ticari vizedir.

8 EN Standartları ; Avrupa daki Standart Otoritelerinin oluşturduğu komitelerin kabul ettiği teknik standartlardır. Bu teknik standartlar KKD dahil olmak üzere birçok çeşitli ürüne yönelik olarak minimum performans şartlarını ve test metotlarını belirler.

9 Kullanım kılavuzunda; a. İmalatçının veya yetkili temsilcisinin isim ve adresi, b. Depolama, kullanım, temizlik, bakım, onarım ve dezenfekte etmeye ilişkin bilgiler c. Söz konusu KKD nin sağladığı koruma düzeyi ve performans sonuçları, d. KKD veya belirli parçalarının kullanma ömrü veya son kullanma tarihi, e. Taşımaya uygun paketleme şekli, f. İdeogram ve piktogram gibi İşaretlerin anlamı, g. Eğer varsa standardın referans numarası, h. KKD lerin tasarımını yapan onaylanmış kuruluşun unvanı, adresi ve kimlik numarası gibi bilgiler yer almalıdır.

10 KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR 1. Baş Koruma 2. Göz ve Yüz Koruyucular 3. Kulak koruyucular 4. Solunum yolu koruyucular 5. Gövde Koruma 6. Ayak koruyucuları 7. El koruyucuları

11

12

13 Başa düşen nesnelerin çarpma ve darbelerinden, ve elektrik şoklarından korur, Fiberglas, plastik ve alüminyumdan yapılmıştır. Ağırlığı TSE de 450 gr. Avrupa da gr. dır. Sert dış kabı ve içliği vardır.

14 İçlik ile baret arasında 2 cm. ara olmalıdır. İçlik vurma kuvvetini emer ve baretin her noktasına eşit olarak dağıtır. Düşme noktasına göre kafayı kg ağırlıklardan koruyabilmelidir. İçlik her kafaya göre ayarlanabilir olmalıdır.

15 Her kullanım öncesi kabı ve içliği kontrol edilmelidir. Hasar gören (yırtılan, kopan) parçalar yenileri ile değiştirilmelidir. İçliğin başa uyum sağlamasına dikkat edilmelidir. İçlik iyi ayarlanmalıdır.

16 Temizliğine dikkat edilmeli. Belli sürelerde dezenfekte edilmeli. Kişiye özel olmalı. Kullanılmadığı zaman kişisel dolaplarda saklanmalı. Baretler 5 yıl ara ile yenilenmelidir.

17

18

19

20 Gözü kimyasalların, tozun ve yüksek ışık ve ısının yol açacağı tehlikelerden ve parça ve çapak sıçramalarından korumak üzere göz koruyucular kullanılır.

21 Kullanılmayan yüz siperleri ve koruyucu gözlükler, özel yerlerde saklanmalıdır. Polikarbonat tan yapılmış gözlük camlarının temizlenmesinde; gözlük lensini çizmeyecek malzeme kullanılmalıdır.

22 Gözleri koruyan gözlüğün durumu (bir uçağın motorunda asetilen kaynağı yaparken krank milinin yağlama yağının patlaması sonucu )

23 Sıcak yağ, yüzde ve alında birinci ve ikinci derecede yanıklara neden olmuş, fakat güvenlik gözlüğü gözlerini korumuş.

24 Yüz siperleri: Başa oturan tutucu bantları veya barete takılan mekanizması ile kullanıcının göz, yüz, boyun, çene ve kulaklarını korur. Uçuşan iri parçacıklara, aşındırıcı sıvılara, kıvılcım, parlak ışınlara ve erimiş metallere karşı kullanılır. Başlıklı koruyucular: Baş, yüz ve boyun bölgesini koruma altına alır. Kaynak, ısıl işleri ve kumlama tezgahlarında kullanılır. El siperleri: Kaynak işlerinde işi izlemek için kullanılır.

25

26 Başka yollarla önlenemeyen gürültünün sebep olacağı zararları önlemek üzere kullanılır.

27 AVANTAJ Küçük olmaları taşıma ve saklama kolaylığı sağlar. Başka amaçlı koruyucularla birlikte kullanımları kolaydır. Sıcak ortamlarda kullanımları manşonlara göre daha rahattır. İlk yatırım masrafları manşonlara göre daha azdır. DEZAVANTAJ Ses azaltmaları, manşonlara göre azdır. Kulağa uygun şekilde yerleştirilmeleri daha uzun süre ve daha çok uğraş gerektirir. Ses azaltmalarının, kullanıcının tıkacı kulağa yerleştirme şekline bağlı olarak değişimi, manşonlara göre daha fazladır.

28

29

30 AVANTAJ Kulak tıkaçlarına göre daha etkilidirler. Uzaktan rahatça görülmeleri denetimi kolaylaştırır. Kullanıcıların alışmaları daha kolaydır. Kulak kanalındaki rahatsızlıklar kullanımını engellemez. DEZAVANTAJ Sıcak ortamlarda kullanıcıyı rahatsız eder. Taşınmaları ve saklanmaları, tıkaçlara göre daha zordur. Tıkaçlara göre daha pahalıdır. Çalışma alanlarının dar olduğu yerlerde, kullanımları güçtür.

31

32 Kulak koruyucuları yıprandığında, sertleştiğinde veya şekilleri bozulduğunda değiştirilmelidir. Herhangi bir yerde unutulmuş veya kaybedilmiş ise mutlaka yeni bir koruyucu alınıp kullanılmalıdır. Kirli kulak tıkacı asla kullanılmamalıdır. Günde en az bir defa sabunlu su ile yıkanmalıdır. Uygun bir bakımla kulak tıkaçları aylarca, kulak kepçesini de kapsayan koruyucular yıllarca kullanılır.

33

34

35 Öncelikle kirleticiler belirlenmelidir Toz Sis Duman Buhar

36 Konsantrasyon düzeyi ve maruziyet miktarı belirlenmelidir Maskeler: Hava -Temizleyici Maskeler /Respiratörler - Toz / Partikül Maskeleri, Gaz Maskeleri, Değiştirilebilir Filtreli Maskeler. Hava - Sağlayan Maskeler, Tüplü ya da hortumla uzaktan temiz hava sağlayanlar.

37 Filtreli Maskeler Yeterli oranda (%19,5 üzerinde) oksijen içeren, fakat içerisinde toz, sis, gaz, buhar ve duman gibi zararlı maddeler bulunan ortamda yapılacak çalışmalarda kullanılır. a) Zerrecik filtreleri:toz, duman, sis. b) Gaz- buhar filtreleri: Gaz ve buhar. Temiz Hava Maskeleri Oksijen oranının %19,5 altında olduğu ve içerisinde filtreler tarafından süzülmeyen toz, sis, gaz, buhar ve duman gibi zararlı maddeler bulunan ortamlarda yapılacak çalışmalarda kullanılır. a) Hava beslemeli maskeler b) Hava tüplü maskeler

38 Bakım Gerektirmeyen Maskeler- Kağıt Maskeler (EN-149,ve 405) Yüze tam olarak uyum sağlamalı.. Sızdırmazlık özelliği bulunmalı (çift lastik veya burun bandı ile sağlanmakta) Tamamen zerrecik v.b. dolmamış olmalı... Zarar görmemiş olmalı...

39

40 1. YARIM YÜZ 2. TAM YÜZ Bakım Gerektiren Maskeler (EN-140 VE 136) Yüze tam olarak uyum sağlamalı. Sızdırmazlık özelliği bulunmalı, Ortamda bulunan zararlı maddeye uygun filtre seçilmiş olmalı, Belirli zaman aralıklarında bakımı ve onarımı yapılmalı, Oksijen yetersizliğinde, aşırı sıcak veya soğuk havaya veya filtrede yazılı olmayan maddelere karşı kullanılmaz.

41 CEKET VE PANTOLONLAR - TULUMLAR- ÖNLÜKLER İşçilerin kendi elbiselerine zarar verecek veya bunları sokakta giyilmez bir halde kirletecek işlerde çalışan işçilere, işin gerektirdiği şekil ve nitelikte...iş elbisesi giydirilmesi gerekmektedir. Koruyucu elbiseler vücuda uygun, çalışmada hareketi engellemeyecek nitelikte olacak ve bunların cep kapakları, saçak gibi sarkıntılı kısımları bulunmayacak ve cepleri az ve küçük olacaktır.

42

43 Tek parçalı, başlıklı veya başlıksız yapılır. Temizleme, boya, zirai ilaçlamada, Çok tozlu, zehirli ortamda Zararlı kimyasal maddelerin temizlenmesinde Kimyasal maddelerin taşınmasında, temizlenmesinde Gıda, ilaç v.b.yerlerde kullanılır.

44 Vücudun ön kısmını ısıya, kire, sıvılara, asitlere, kesilmelere ve kıvılcım sıçramalarına karşı korumak için yapılırlar. Kullanım alanlarına göre farklı maddelerden üretilirler. Bazı idari personel, lab.elemanları ve sağlık personeli önlük kullanmalıdır. Kaynak işlerinde çalışanlar deriden yapılmış önlükleri, Kesim işinde çalışanlar çelik örgü önlükleri, Kimyasal maddelerle çalışanlar PVC, Nitril veya Neopren den yapılanları kullanmalıdır.

45 Ağır veya yuvarlanabilen malzemelerin kaldırılıp taşındığı işlerde, işçilere çelik maskaratlı emniyet ayakkabısı, Asit veya kostikle çalışan işçilere, lastik veya benzeri malzemeden yapılmış ve bu maddelere dayanıklı, çizme veya ayakkabılar, Erimiş maden veya sıcak veya yıpratıcı, aşındırıcı ve kemirici v.b. maddelerle çalışan işçilere, tahta tabanlı uygun ayakkabı verilmelidir. Su ve çamur içinde çalışan işçilere çizmeler verilmelidir.

46

47 Emniyet ayakkabılarının burunlarındaki metal bombeler, 100 santimetreden düşecek 20 kg. ağırlığa dayanacak şekilde çelik veya başka bir maddeden yapılmış olmalıdır.

48 Eldivenlerin Kullanıldıkları Alanlara Göre Sınıflandırılması Kimyasal maddelere dayanıklı eldivenler: Butil, doğal kauçuk, neopren, nitril, PVA (poli vinil alkol), PVC, Viton. Genel amaçlı olanlar, Özel amaçlı eldivenler, Sıcağa ve soğuğa karşı eldivenler: Kevlar, Cryogenic, Cotton Terrycloth, Zatex, Zatex Plus, Kauçuk. Alçak ve yüksek gerilim eldivenleri; Gerilim değerine bağlı olarak 2500V-35000V arasında farklı çeşitleri vardır. (Lateks) Kesilmeye dirençli eldivenler: Deri, Metal ve elyafın (fabric) kombinasyonu, Metal örgü, Kevlar. Ürün Koruma eldivenleri: Vinil, Nitril, Lateks, Polietilen

49 Matkap, Pres vb. Diğer Tezgahlarda Çalışan İşçilere Eldiven Kullandırılmamalıdır.

50 Kesici veya aşındırıcı maddelerle çalışan işçilere verilecek eldivenler işe dayanıklı malzemeden yapılmış olmalıdır.

51 Neopren Eldiven PVC Kaplanmış Eldiven Nitril Eldiven Su ve Isıya Dirençli Eldiven

52

53

54

55

56 Emniyet kemerleri, kromlu kalın kösele kayışlarından veya keten, pamuk dokuma veya uygun diğer bir malzemeden yapılmış olmalıdır.

57 Emniyet kemerleri, en az 12 cm. genişliğinde ve 6 mm. kalınlığında uygun malzemeden yapılmalı ve taşıma yükü, en az 1150 kg. olmalıdır.

58 Emniyet kemerlerinin ve teçhizatının, kesik veya kusurlu bulunup bulunmadıkları, perçin veya dikişlerinin sağlam olup olmadıkları, periyodik olarak kontrol edilmeli ve arızalar giderilmeden ve kusurlar düzeltilmeden kemerler kullandırılmamalıdır.

59 Yüksekliği tabandan itibaren 3 metreden fazla olan ve döşeme veya kayma tehlikesi bulunan yerlerde çalışanlarla, kiremit döşeyicilerine, oluk ve her türlü dış boya işleri yapanlara, gırgır vinçlerini çalıştıranlara ve kuyu, lâğım, galeri ve benzeri derinliklerde çalışanlara güvenlik kemerleri verilmeli ve işçiler de verilen bu kemerleri kullanmalılardır.

60

61 KULLANILMAYAN KORUYUCULARIN HİÇBİR KORUNMA SAĞLAMAYACAĞI UNUTULMAMALIDIR

62

Kişisel Koruyucu Malzeme Seçimi ve Kullanımı

Kişisel Koruyucu Malzeme Seçimi ve Kullanımı Kişisel Koruyucu Malzeme Seçimi ve Kullanımı Sanayileşmeyle birlikte ortaya çıkan yeni makineler birçok riskleri de beraberinde getirmiştir. Bu riskleri azaltmak için de bazı koruyucu önlemler alınmıştır.

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR (KKE) EĞİTİMİ

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR (KKE) EĞİTİMİ KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR (KKE) EĞİTİMİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN GENEL PRENSİPLERİ İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ? ÇALIŞANI KORUMAK ÜRETİM GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK İŞLETME GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK. KİŞİSEL KORUYUCU

Detaylı

TEMEL İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ Kişisel Koruyucu Donanım Kullanımı

TEMEL İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ Kişisel Koruyucu Donanım Kullanımı YASAL DAYANAKLAR 1 6331 - İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU Ç a l ı ş a n l a r ı n Y ü k ü m l ü l ü k l e r i MADDE 19 (2) Çalışanların, işveren tarafından verilen eğitim ve talimatlar doğrultusunda yükümlülükleri

Detaylı

Kişisel Koruyucu Donanım. OSHA Office of Training and Education 1

Kişisel Koruyucu Donanım. OSHA Office of Training and Education 1 Kişisel Koruyucu Donanım OSHA Office of Training and Education 1 İşçileri işyeri tehlikelerinden koruma İşverenler çalışanları, makineler, tehlikeli maddeler ve yaralanmalara neden olabilecek tehlikeli

Detaylı

Çalışan Sağlığının Korunmasında Kişisel Koruyucu Donanımın Yeri ve Önemi. Prof. Dr. Nazmi Bilir Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi

Çalışan Sağlığının Korunmasında Kişisel Koruyucu Donanımın Yeri ve Önemi. Prof. Dr. Nazmi Bilir Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çalışan Sağlığının Korunmasında Kişisel Koruyucu Donanımın Yeri ve Önemi Prof. Dr. Nazmi Bilir Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Sunum planı İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) kavramı Çalışanların sağlığının

Detaylı

İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları:

İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları: İNSAN HATALARI İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları: Hataların Değerlendirilmesi Seçim: Eğitim: Tasarım: İŞ KAZALARI İnsan Hataları ve Kazalar Kazaların Oluşumu

Detaylı

Kaynak metalin lokal eritilmesi yoluyla metal parçaların birleştirilmesi işlemidir.

Kaynak metalin lokal eritilmesi yoluyla metal parçaların birleştirilmesi işlemidir. Kaynak metalin lokal eritilmesi yoluyla metal parçaların birleştirilmesi işlemidir. Kaynak işlemi sırasında oluşan metal parçalarının sıçraması, kaynak dumanı, radyan ışınları, gürültü, yüksek sıcaklığa

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN SEKTÖREL UYGULAMALARI

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN SEKTÖREL UYGULAMALARI T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN SEKTÖREL UYGULAMALARI Sakine OVACILLI Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kafa Koruma) İÇERİK Kafa Koruma

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kafa Koruma) İÇERİK Kafa Koruma KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kafa Koruma) İÇERİK Kafa Koruma 1 Amaç Her katılımcı, çimento fabrikalarında kafa koruma için kullanılan KKE hakkında bilgi sahibi olabilecek. Her katılımcı kendisine

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar)

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar) KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar) İÇERİK KKE LERİN GENEL ÖZELLİKLERİ KAFA KORUMA GÖZ KORUMA KULAK KORUMA SOLUNUM KORUMA EL KORUMA AYAK KORUMA DÜŞÜŞ ENGELLEYİCİLER VÜCUT KORUMA

Detaylı

KORUYUCU MALZEME SEÇİMİ VE KULLANIMI

KORUYUCU MALZEME SEÇİMİ VE KULLANIMI KORUYUCU MALZEME SEÇİMİ VE KULLANIMI Sanayileşmeyle birlikte ortaya çıkan yeni makineler birçok riskleri de beraberinde getirmiştir. Bu riskleri azaltmak için de bazı koruyucu önlemler alınmıştır. Üç ana

Detaylı

39-)KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR

39-)KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR 39-)KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR Çalışanı; yürütülen işten kaynaklanan, sağlık ve güvenliği etkileyen bir veya birden fazla riske karşı koruyan, çalışan tarafından giyilen, takılan veya tutulan, bu maksada

Detaylı

Kişisel Koruyucu Ekipman

Kişisel Koruyucu Ekipman STANDARD LME-12:001908 Utr Dzl. A İçindekiler 1 Giriş... 3 2 Tanımlar... 3 3 Gereksinimler... 4 3.1 Genel Gereksinimler... 4 3.2 Zorunlu PPE kullanımına genel bakış... 4 3.3 Düşme Önleyici Ekipman... 6

Detaylı

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN EĞİTİM SİSTEMİNE ENTEGRE EDİLMESİ PROJESİ

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN EĞİTİM SİSTEMİNE ENTEGRE EDİLMESİ PROJESİ T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN EĞİTİM SİSTEMİNE ENTEGRE EDİLMESİ PROJESİ Kişisel Koruyucu Donanım Tanıtım ve Eğitim Seti Ders

Detaylı

BİYOSİDAL ÜRÜNLER ve KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM SEÇİMİ. Dr. Murat Can Ocaktan ODTÜ FBE Yarı Zamanlı Öğretim Görevlisi Mart 2018, Antalya

BİYOSİDAL ÜRÜNLER ve KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM SEÇİMİ. Dr. Murat Can Ocaktan ODTÜ FBE Yarı Zamanlı Öğretim Görevlisi Mart 2018, Antalya BİYOSİDAL ÜRÜNLER ve KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM SEÇİMİ Dr. Murat Can Ocaktan ODTÜ FBE Yarı Zamanlı Öğretim Görevlisi Mart 2018, Antalya Kişisel Koruyucu Donanım Nedir? 29 Kasım 2006 tarih ve 26361 no lu

Detaylı

DOĞRU SEÇİMİ ETKİN KULLANIMI

DOĞRU SEÇİMİ ETKİN KULLANIMI İŞİS O C KİŞİSEL KORUYUCU DOĞRU SEÇİMİ ETKİN KULLANIMI Solunum Koruması Maske seçiminde mutlaka ortamda yeterli oksijen olup olmadığından emin olunmalıdır. Ortamdaki zararlı maddeye göre maske seçilmelidir.

Detaylı

Kişisel Koruyucu Donanımlar. EN Avrupa Baret Standartları Rehberi.

Kişisel Koruyucu Donanımlar. EN Avrupa Baret Standartları Rehberi. Kişisel Koruyucu Donanımlar EN Avrupa Baret Standartları Rehberi www.starlinesafety.com 1 INDEX. STARLINE KKD Rehber ve Yönetmelik Bilgileri... Sy: 3. AVRUPA ELDİVEN STANDARTLARI EN 397 Standardı Endüstriyel

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aytaç ÇINAR. 145148031 Hakan ÇALIŞKAN

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aytaç ÇINAR. 145148031 Hakan ÇALIŞKAN Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aytaç ÇINAR 145148031 Hakan ÇALIŞKAN Ekim 2014 İSG Yönetim Sistemi Şartları Riskin azaltılması düşünülürken aşağıdaki hiyerarşiye uygun olması sağlanmalıdır: 1-Ortadan kaldırma 2-Yerine

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN SEKTÖREL UYGULAMALARI

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN SEKTÖREL UYGULAMALARI T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN SEKTÖREL UYGULAMALARI Sakine OVACILLI Çalış a ve Sosyal Güve lik Baka lığı İş Sağlığı ve

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU Levha No Levha Temsili Resim Levha Boyutları (cm) Yükseklik x En UL-001 Makine, Alet ve Malzemelerinizi Özenli Kullanınız UL-002 Dikkat Tüpleri Bağlı Tut

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN ÖNEMİVE MOBİLYA SEKTÖRÜNDEKİKULLANIM UYGULAMALARI

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN ÖNEMİVE MOBİLYA SEKTÖRÜNDEKİKULLANIM UYGULAMALARI KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN ÖNEMİVE MOBİLYA SEKTÖRÜNDEKİKULLANIM UYGULAMALARI ZEKAİ DÜZGÜN - İSG UZMANI (ÇANKAYA İŞ GÜVENLİĞİ) İBRAHİM ERTAN - İSG UZMANI (ERSA ÜRETİM MÜDÜRÜ) FÜSUN ÇELEBİ - İSG UZMANI

Detaylı

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler DİŞ PROTEZ LABORATUVARI DEĞERLENDİRMESİ Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım ÖNCEKİ TEHLİKE ŞİDDET OLASILIK 1.1. İşyerinde acil çıkış yönlendirmesinin yapılmamış olması. 1.2. İşyerinde bulunan yangın

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR Kişisel Koruyucu Donanım Çalışanı, yürütülen işten kaynaklanan, sağlık ve güvenliği etkileyen bir veya birden fazla riske karşı koruyan, çalışan tarafından giyilen, takılan

Detaylı

Kişisel Koruyucu Donanımların Kategorizasyon Rehberine Dair Tebliğ

Kişisel Koruyucu Donanımların Kategorizasyon Rehberine Dair Tebliğ 04 Mayıs 2004 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 25452 Kişisel Koruyucu Donanımların Kategorizasyon Rehberine Dair Tebliğ Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı, 09/02/2004 tarihinde Resmi Gazete de yayımlanan ve 09/02/2005

Detaylı

T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı. Sayı : 35677068-934.99-09/02/2015 Konu : Teklife Davet

T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı. Sayı : 35677068-934.99-09/02/2015 Konu : Teklife Davet Evrak Tarih ve Sayısı: 09/02/2015-6337 T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Sayı : 35677068-934.99-09/02/2015 Konu : Teklife Davet Sayın : Üniversitemiz Bakım Onarım ve

Detaylı

ARAŞTIRMA VE DESTEK PROJESİ

ARAŞTIRMA VE DESTEK PROJESİ 30 TEKNİK YORUM İŞYERLERİNDE GÜVENLİ VE UYGUN KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMININ TEŞVİK EDİLMESİNE YÖNELİK ARAŞTIRMA VE DESTEK PROJESİ Projenin ilk aşamasında sektörlerin belirlenmesi amacıyla farklı

Detaylı

Bosch aksesuarları 11/12 Çalışma güvenliği Genel bakış 789. Unutmayın bir profesyonel kendi güvenliğini de düşünmelidir!

Bosch aksesuarları 11/12 Çalışma güvenliği Genel bakış 789. Unutmayın bir profesyonel kendi güvenliğini de düşünmelidir! Bosch aksesuarları 11/12 Çalışma güvenliği Genel bakış 789 İş güvenliği Unutmayın bir profesyonel kendi güvenliğini de düşünmelidir! Bosch kalitesi çalışma güvenliği ile de ilgili komple bir aksesuar programı

Detaylı

Hikmet Nurhan PARLAK Elektrik Mühendisi 9926 ISG_EĞT._R04

Hikmet Nurhan PARLAK Elektrik Mühendisi 9926 ISG_EĞT._R04 1 İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğinin birbirinden ayrılamaz iki kavramı Sağlık ve Güvenlik temel iki bilim dalının konularını içermektedir. 2 TEHLİKE : İnsanların yaralanması, hastalanması, malın veya malzemenin

Detaylı

DÖKÜM FIRINI (22 Lt.) ERC-01

DÖKÜM FIRINI (22 Lt.) ERC-01 Döküm Fırını Tamir ve İmalatı Sağlık Bakanlığı Onaylı Toz Maskeleri Toz ve Çapak Gözlükleri İş Güvenliği Malzemeleri Santrifüj Bakın ve Onarımı Her Türlü Kumlama Bakım ve Onarımı www.sertekniklab.com DÖKÜM

Detaylı

Kişisel koruyucu donanımlar

Kişisel koruyucu donanımlar Kişisel koruyucu donanımlar İşyerlerinde, çalışanların sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmalarını sağlamak için yapılacak korunma uygulamaları, iki ana başlık altında incelenebilir. Bunlar Toplu Korunma

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR Kaynak: Forum Media Yayınc ncılık; İş Sağlığı ve GüvenliG venliği i için i in Eğitim E Seti RİSKLERLE MÜCADELE İşyerlerinde sağlık ve güvenliğin korunması ile ilgili önlemlerin

Detaylı

BOYAHANE - CİLAHANE İŞLETME KRİTERLERİ

BOYAHANE - CİLAHANE İŞLETME KRİTERLERİ BOYAHANE - CİLAHANE İŞLETME KRİTERLERİ Murat EVLİCE ÇEVRE MÜHENDİSİ İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI TEL: 0507 179 80 98 0553 293 87 62 E- POSTA: murate@kayalarosgb.com muratevlice@gmail.com BOYAHANE - CİLAHANE İŞLETME

Detaylı

BIYOSIDAL ÜRÜN UYGULAYıCıLARıNDA IŞ SAĞLıĞı VE GÜVENLIĞI

BIYOSIDAL ÜRÜN UYGULAYıCıLARıNDA IŞ SAĞLıĞı VE GÜVENLIĞI BIYOSIDAL ÜRÜN UYGULAYıCıLARıNDA IŞ SAĞLıĞı VE GÜVENLIĞI Övsen ZÜMRE HASKOD Yönetim Kurulu Başkanı Ziraat Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı HASKOD HASKOD 2005 yılında kuruldu. Derneğimize sadece Biyosidal

Detaylı

TCDD. KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM ve EĞİTİM (KKD VE YÜKSEKTE ÇALIŞMA) TEKNİK ŞARTNAMESİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TCDD. KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM ve EĞİTİM (KKD VE YÜKSEKTE ÇALIŞMA) TEKNİK ŞARTNAMESİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TCDD TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEKNİK ŞARTNAME SİVAS BETON TRAVERS FABRİKASI MÜDÜRLÜĞÜ KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM ve EĞİTİM (KKD VE YÜKSEKTE ÇALIŞMA) TEKNİK ŞARTNAMESİ

Detaylı

İş Güvenliği, Çevre Ve Sağlık

İş Güvenliği, Çevre Ve Sağlık İş Güvenliği, Çevre Ve Sağlık KAZA Beklenmedik bir anda ortaya çıkan ve maddi manevi zarar veren olaydır. Bir kazanın iş kazası sayılabilmesi için gerekli olan koşullar yasayla belirlenmiştir. (506 sayılı

Detaylı

Kişisel koruyucu donanımlar

Kişisel koruyucu donanımlar Kişisel koruyucu donanımlar HAZIRLAYAN: İLKER KIYAK MAKİNA MÜHENDİSİ İSG UZMANI ( A SINIFI ) İşyerlerinde, çalışanların sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmalarını sağlamak için yapılacak korunma uygulamaları,

Detaylı

KişiSEL KORuYucu DOnanıMLaR

KişiSEL KORuYucu DOnanıMLaR BÖLÜM 45 KişiSEL KORuYucu DOnanıMLaR Prm. Serap Avcı BAlcı Kişisel Koruyucu Donanımlar (KKD) kişilerce giyilmek ve taşınmak amacıyla, bir veya birden fazla sağlık ve güvenlik tehlikesine karşı korunmak

Detaylı

MaxiFoam. classicrange. Dikişsiz Naylon Astar üzerinde Nitril Köpük Kaplama. Yağlı ve kirli koşullarda genel amaçlı işleme için tasarlanmıştır.

MaxiFoam. classicrange. Dikişsiz Naylon Astar üzerinde Nitril Köpük Kaplama. Yağlı ve kirli koşullarda genel amaçlı işleme için tasarlanmıştır. MaxiFoam Dikişsiz Naylon Astar üzerinde Nitril Köpük Kaplama. Yağlı ve kirli koşullarda genel amaçlı işleme için tasarlanmıştır. MaxiFoam : bir gerilmiş 15 gauge naylon dikişsiz astar üzerinde nitril köpük

Detaylı

Kaynak ve ilgili işlemlerde kullanılan koruyucu giyecekler için aranması gereken standart EN ISO 11611:2007 dir.

Kaynak ve ilgili işlemlerde kullanılan koruyucu giyecekler için aranması gereken standart EN ISO 11611:2007 dir. KAYNAK VE ERİMİŞ METAL SIÇRAMALARINA KARŞI KORUYUCU GİYSİLER Kaynak işlemi, birleştirilecek materyallerin dokunma yerlerinin ısı etkisiyle eritilerek birbirine kalıcı bir şekilde birleştirilmesi işlemidir.

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Solunum Koruma)

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Solunum Koruma) KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Solunum Koruma) Solunum sistemini burun, ağız, soluk borusu, hava yolları, akciğerler ve hava kesecikleri oluşturur. 1 Vücuttaki hücrelerin oksijene ihtiyacı vardır.

Detaylı

IV 100/40 M B1. Manüel filtre temizleme. Bakım gerektirmeyen doğrudan tahrik. Güvenli elektrikli süpürge sistemleri. Güvenlik

IV 100/40 M B1. Manüel filtre temizleme. Bakım gerektirmeyen doğrudan tahrik. Güvenli elektrikli süpürge sistemleri. Güvenlik IV 100/40 M B1, farklı hedef grupların ihtiyaçlarını karşılayan çok dayanıklı bir endüstriyel elektrikli süpürgedir. Bu elektrikli süpürge, özellikle Bölge 2 ST 1, ST 2 ve ST 3 toz patlama sınıflarında

Detaylı

Yayın Tarihi: 06.07.2010

Yayın Tarihi: 06.07.2010 1/5 26.12.2008 tarihinde 27092 sayılı mükerrer Resmi gazetede yayımlanan Güvenlik Bilgi Fomlarının hazırlanması 1. ÜRÜN VE FİRMA TANITIMI KİMYASAL ADI KAPALI LÜ TİCARİ ADI Hidroklorik Asit HCl 2. BİLEŞİMİ

Detaylı

Hasyiğit Isıcam Malzemeleri 2013 Katalogu

Hasyiğit Isıcam Malzemeleri 2013 Katalogu Hasyiğit Isıcam Malzemeleri 2013 Katalogu Adres: Doğu Sanayi Sitesi 83. Sokak No:88 Kocasinan Kayseri PRIMER MASTİK (BUTİL) Son derece düşük nem buhar geçiş hızına sahip olan ve cam, alüminyum, galvanize

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM EĞİTİMİ

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM EĞİTİMİ KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM EĞİTİMİ AHMET ERSOY İSG Uzmanı Makine Mühendisi İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi Müdürlüğü KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR İÇERİK Genel Bilgiler Çalışanların Sorumlulukları Solunum

Detaylı

* Bölünmüş flanşlı kaplin yüzeylerini korumak için tasarlanmıştır BRT Plastik Alın Kapağı LDPE

* Bölünmüş flanşlı kaplin yüzeylerini korumak için tasarlanmıştır BRT Plastik Alın Kapağı LDPE BRT 1152 Plastik Alın Kapağı LDPE * Bölünmüş flanşlı kaplin yüzeylerini korumak için tasarlanmıştır 3000psi Tip1 6000psi Tip1 Kod İç Çap d h Kod İç Çap d h 12127 1/2 30.0 9.0 12657 1/2 31.8 7.7 12128 3/4

Detaylı

SAĞLIK VE GÜVENLİK KORUMA UYGULAMALARI

SAĞLIK VE GÜVENLİK KORUMA UYGULAMALARI SAĞLIK VE GÜVENLİK KORUMA UYGULAMALARI Toplu Koruma Uygulamaları 1 Kişiye Yönelik Koruma Uygulamaları SAĞLIK VE GÜVENLİK KORUMA UYGULAMALARI Çalışanı, yürütülen işten kaynaklanan, sağlık ve güvenliği etkileyen

Detaylı

Kişisel Koruyucu Donanımlar(KKD)

Kişisel Koruyucu Donanımlar(KKD) KKD ın Tanımı: Kişisel Koruyucu Donanımlar(KKD) Çalışanı, işten kaynaklanan, Sağlık ve güvenliği etkileyen bir veya birden fazla riske karşı koruyan, çalışan tarafından giyilen, takılan veya tutulan, Bu

Detaylı

BRT 1152 BRT 6234 BRT 1250

BRT 1152 BRT 6234 BRT 1250 * Bölünmüş flanşlı kaplin yüzeylerini BRT 1152 korumak için tasarlanmıştır Plastik Alın Kapağı LDPE 3000psi Tip1 6000psi Tip1 Kod İç Çap d h Kod İç Çap d h 12004 1/2 30.0 9.0 12534 1/2 31.8 7.7 12005 3/4

Detaylı

Yüksekte Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği

Yüksekte Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği 1 Yüksekte Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği Konu; Yüksekte Çalışmalarda İş Sağlığıve Güvenliği Konunun genel amacı; Katılımcıların, yüksekte yapılan çalışmalarda oluşabilecek muhtemel riskler ve bunlara

Detaylı

AYTU YÜKSEK ISI VE TEKNİK TEKSTİL ÜRÜNLERİ SAN.TİC.LTD.ŞTİ.

AYTU YÜKSEK ISI VE TEKNİK TEKSTİL ÜRÜNLERİ SAN.TİC.LTD.ŞTİ. AYTU YÜKSEK ISI VE TEKNİK TEKSTİL ÜRÜNLERİ SAN.TİC.LTD.ŞTİ. HAKKIMIZDA Firmamız Yüksek Isı İzolasyon Ürünleri Ve Teknik Tekstil Ürünleri Üzerine Uzmanlaşmış Kadrosuyla Uzun Yıllardır Sektörde Hizmet Vermektedir.

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR TEHLİKELİ DURUMLAR TEHLİKELİ DURUM X TEHLİKELİ DAVRANIŞ=İŞ KAZASI (Meslek Hastalığı) Ortam puanı çalışanın puanı kazaya uğrama ihtimali 5 x 5 = %25 TEHLİKELİ DURUMLAR Uygun

Detaylı

Dräger Oxy 3000/6000 MK II Bağımsız Ferdi Kurtarıcı

Dräger Oxy 3000/6000 MK II Bağımsız Ferdi Kurtarıcı Dräger Oxy 3000/6000 MK II Bağımsız Ferdi Kurtarıcı Dayanıklı ve her zaman kontrol altında: oksijenli ferdi kurtarıcılar Dräger Oxy 3000 ve 6000 MK II, en zor koşulların üstesinden gelmek için tasarlanmıştır.

Detaylı

PROTEK PROSTAR İtfaiyeci Elbisesi

PROTEK PROSTAR İtfaiyeci Elbisesi PROTEK PROSTAR Üretim Model Numarası 832100 o Dış Katman: Nomex Outershell Tough o Nem Bariyeri: Örgü Kumaşa lamine edilmiş PU Membran o Isı Katmanı: %100 Aramid keçe o İç Astar: Aramid/Viscose FR 50/50,

Detaylı

ÜNİTE 14 KİMYASAL MADDELER VE TEHLİKELERİ İÇİNDEKİLER. Doç. Dr. Murat ALANYALIOĞLU HEDEFLER TEÇHİZATIN KULLANILMASI VE HAZIRLANMASI

ÜNİTE 14 KİMYASAL MADDELER VE TEHLİKELERİ İÇİNDEKİLER. Doç. Dr. Murat ALANYALIOĞLU HEDEFLER TEÇHİZATIN KULLANILMASI VE HAZIRLANMASI TEÇHİZATIN KULLANILMASI VE HAZIRLANMASI İÇİNDEKİLER Kişisel Koruyucu Donanımlarla İlgili Hususlar Kişisel Koruyucu Donanımların Kullanımı Ve Hazırlanması KİMYASAL MADDELER VE TEHLİKELERİ Doç. Dr. Murat

Detaylı

KORUNMA POLİTİKALARI II

KORUNMA POLİTİKALARI II Ünite 10 KORUNMA POLİTİKALARI II Öğr. Gör. Mustafa ÖCAL İşyeri havasında bulunan zararlı maddeler; metal tozları, çözücüler (solventler) çeşitli zehirlenmelere sebep olurlar. Silis, amyant, kömür tozları

Detaylı

MS 991 POLYÜREA BAZLI ESNEK MASTİK ÜRÜN AÇIKLAMASI

MS 991 POLYÜREA BAZLI ESNEK MASTİK ÜRÜN AÇIKLAMASI MS 991 POLYÜREA BAZLI ESNEK MASTİK ÜRÜN AÇIKLAMASI MS 991 yapısında solvent ve uçucu bileşen içermeyen 2 kompenantlı 3:1 oranında kullanılan derz, dilatasyon noktaları ve beton çatlakları için tasarlanmış

Detaylı

Kod: ISG_TGE_02 GENEL AÇIKLAMA Bu bilgilendirme notu İSG İş Güvenliği Temel Eğitim Seti nin bir parçası olan Kazaların Önlenmesi konulu eğitim kapsamında hazırlanmıştır. Eğitimin CD üzerinde kayıtlı ya

Detaylı

İçindekiler BÖLÜM 1.0 KAPAK 1 BÖLÜM 2.0 TELİF HAKKI 2 BÖLÜM 3.0 GİRİŞ 4 BÖLÜM 4.0 DOĞRU KULLANIM 6

İçindekiler BÖLÜM 1.0 KAPAK 1 BÖLÜM 2.0 TELİF HAKKI 2 BÖLÜM 3.0 GİRİŞ 4 BÖLÜM 4.0 DOĞRU KULLANIM 6 İçindekiler BÖLÜM 1.0 KAPAK 1 BÖLÜM 2.0 TELİF HAKKI 2 BÖLÜM 3.0 GİRİŞ 4 3.1 Sağlık Riskleri 5 3.2 Güvenlik Riskleri 5 3.3 Uygun Depolama Koşulları 6 BÖLÜM 4.0 DOĞRU KULLANIM 6 4.1 Kullanım Öncesi 7 4.2

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP AC Ürün Kodu

Detaylı

IV 100/55 M B1. Dirençli ve çok yönlü alanı. Aksesuarlar için makinenin şasisinde kullanışlı saklama. Çökertme mekanizmasına sahip atık konteyneri

IV 100/55 M B1. Dirençli ve çok yönlü alanı. Aksesuarlar için makinenin şasisinde kullanışlı saklama. Çökertme mekanizmasına sahip atık konteyneri IV 100/55 M B1, farklı hedef grupların ihtiyaçlarını karşılayan çok dayanıklı bir endüstriyel elektrik süpürgesidir. Özellikle 2 ST 1, ST 2 ve ST 3 patlama sınıflarında bulunan tozlar için geliştirilmiştir.

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM SEÇİMİ VE ÖNEMİ

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM SEÇİMİ VE ÖNEMİ KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM SEÇİMİ VE ÖNEMİ AB de SAĞLIK ve GÜVENLİK Ürünlerin tasarımında ve imalatında güvenli olmasını(imalatta risk değerlendirmesi), Güvenli imal edilmiş ürünlerin piyasa gözetim ve

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 11.03.2012 Resmi Gazete Sayısı: 28230

Resmi Gazete Tarihi: 11.03.2012 Resmi Gazete Sayısı: 28230 KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN KATEGORİZASYON REHBERİNE DAİR TEBLİĞ Resmi Gazete Tarihi: 11.03.2012 Resmi Gazete Sayısı: 28230 Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, 29/11/2006 tarihli ve 26361 sayılı Resmî

Detaylı

KAYNAK İŞLERİNDE GÜVENLİK. Kaynak genel anlamda iki metal parçayı birbirine birleştirmek için yapılan işlemdir.

KAYNAK İŞLERİNDE GÜVENLİK. Kaynak genel anlamda iki metal parçayı birbirine birleştirmek için yapılan işlemdir. KAYNAK İŞLERİNDE GÜVENLİK Kaynak genel anlamda iki metal parçayı birbirine birleştirmek için yapılan işlemdir. Pratik olarak bütün kaynak usulleri pek az istisnası ile, kaynak yerinin erime veya metalin

Detaylı

IV 100/75. Bakım gerektirmeyen doğrudan tahrik. Düşük işletme maliyeti için manüel filtre çırpma. Çökertme mekanizmasına sahip atık konteyneri

IV 100/75. Bakım gerektirmeyen doğrudan tahrik. Düşük işletme maliyeti için manüel filtre çırpma. Çökertme mekanizmasına sahip atık konteyneri IV 100/75, çok sağlam bir endüstriyel elektrikli süpürgedir. Çeşitli hedef gruplarda çok yönlü kullanılabilir. Son derece uzun ömürlü bir yan kanal üfleyici ile sürülmektedir. Güçlü motoru nedeniyle sürekli

Detaylı

Flanş Profili 20 mm x 4 mt - 0,60 mm 2,500 /mt 25 mm x 4 mt - 0,60 mm 3,000 /mt 30 mm x 4 mt - 0,70 mm 3,700 /mt 20 mm x 4 mt - Paslanmaz 25 mm x 4 mt - Paslanmaz Köşe Elemanı 20 mm Köşe Elemanı 0,250

Detaylı

Kaynak İşlerinde Güvenlik

Kaynak İşlerinde Güvenlik Kaynak İşlerinde Güvenlik 1 Kaynak İşleri İle İlgili Kazalar Kazanın oluş nedeni Kaza oranı Yangın ve patlama % 3 Gözde Yaralanma - Göze yabancı cisim kaçması - Kaynağın gözü alması Sıcak metal kıvılcım

Detaylı

Mebusevleri M. Anıt C. Şafak A. 8/11 06510 Tandoğan Ankara 1

Mebusevleri M. Anıt C. Şafak A. 8/11 06510 Tandoğan Ankara 1 Kod: ISG_TGE_15 KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM GENEL AÇIKLAMA Bu bilgilendirme notu İSG İş Güvenliği Temel Eğitim Seti nin bir parçası olan Kişisel Koruyucu Donanım konulu eğitim kapsamında hazırlanmıştır. Eğitimin

Detaylı

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Endüstriyel Havalandırma

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Endüstriyel Havalandırma T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Endüstriyel Havalandırma İçerik - Endüstriyel Havalandırma - Hava Tedarik/Tahliye Sistemleri - Genel Havalandırma - Lokal

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SAGLIK, KÜL TÜR VE SPOR DAİRE BAŞKAN LiGi TEMİZLİK MALZEMESİ ALiMi TEKNİK ŞARTNAMESİ

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SAGLIK, KÜL TÜR VE SPOR DAİRE BAŞKAN LiGi TEMİZLİK MALZEMESİ ALiMi TEKNİK ŞARTNAMESİ il HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SAGLIK, KÜL TÜR VE SPOR DAİRE BAŞKAN LiGi TEMİZLİK MALZEMESİ ALiMi TEKNİK ŞARTNAMESİ 1) Çamaşır suyu 1. ph değeri 12,5-14 arasında, sodyum hipoklorit oranı en az %5 olmalıdır.

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi

Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi ÖĞRENİM HEDEFLERİ Araç bakımının önemini ve gerekliliği öğrenmek, Aracın günlük, haftalık ve aylık kontrollerinin yapılmasının önemini öğrenmek, Periyodik

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR.

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR. KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR İLGİLİ MEVZUAT DAYANAK: 4703 Sayılı(Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun) Madde:4 1-29 Kasım 2006 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 26361 KiŞiSEL

Detaylı

daha iyi koruma daha iyi iş gücü

daha iyi koruma daha iyi iş gücü İŞ ELBİSELERİ & İŞ GÜVENLİĞİ daha iyi koruma ; daha iyi iş gücü daha iyi koruma daha iyi iş gücü Akşemsettin Mah.Sim Oto Sanayi Sitesi. 4.Sokak No:312/H - Sultanbeyli - İSTANBUL TEL : 0 216 487 20 20-0216

Detaylı

BİNA VE İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİ ARTIRMAK İÇİN TASARLANAN VE GELİŞTİRİLEN OTOMATİK KONTROL UYGULAMALARI

BİNA VE İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİ ARTIRMAK İÇİN TASARLANAN VE GELİŞTİRİLEN OTOMATİK KONTROL UYGULAMALARI BİNA VE İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİ ARTIRMAK İÇİN TASARLANAN VE GELİŞTİRİLEN OTOMATİK KONTROL UYGULAMALARI Mehmet ZİLE ÖZET İş sağlığı ve güvenliği genel olarak işyerlerindeki yapılan işlerle

Detaylı

İçindekiler. Sayfa. Uyarılar 1. Talimatlar 2. Açıklamalar 3. Ürün Bilgileri ve Tanıtımı 4. Dübel Özellikleri 5. Dübel ve Post Montajı 6

İçindekiler. Sayfa. Uyarılar 1. Talimatlar 2. Açıklamalar 3. Ürün Bilgileri ve Tanıtımı 4. Dübel Özellikleri 5. Dübel ve Post Montajı 6 KURULUM KILAVUZU İçindekiler Sayfa Uyarılar 1 Talimatlar 2 Açıklamalar 3 Ürün Bilgileri ve Tanıtımı 4 Dübel Özellikleri 5 Dübel ve Post Montajı 6 Bariyer Montajı 7-8 Montajın Resimli Anlatımı 9-10 Bariyer

Detaylı

Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri

Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana, Mersin 2014 Sunum Amacı Cephe iskelelerinin güvenli bir şekilde kurulum ve söküm işlerinin

Detaylı

nr gövde numarası I.F.T.H. Av. Guy de Collongue - F ECULLY CEDEX tarafından onaylanmıştır.

nr gövde numarası I.F.T.H. Av. Guy de Collongue - F ECULLY CEDEX tarafından onaylanmıştır. KATEGORĐ II SERTĐFĐKASI STC321E - REV 8 21.06.05 HARPON 321-325 CE-Sınıfı Đnceleme Sertifikaları HARPON 321 : 0072/014/162/09/94/0014 HARPON 325 : 0072/014/162/09/94/0014/EX 05 03 95 nr. 0072 gövde numarası

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMINA İLİŞKİN RİSK BELİRLEME TABLOSU ÖRNEĞİ R İ S K L E R F İ Z İ K S E L K İ M Y A S A L B İ Y O L O J İ K

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMINA İLİŞKİN RİSK BELİRLEME TABLOSU ÖRNEĞİ R İ S K L E R F İ Z İ K S E L K İ M Y A S A L B İ Y O L O J İ K KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMINA İLİŞKİN RİSK BELİRLEME TABLOSU ÖRNEĞİ R İ S K L E R F İ Z İ K S E L K İ M Y A S A L B İ Y O L O J İ K MEKANİK TERMAL ELEKTRİK RADYASYON GÜRÜLTÜ AEROSOLLAR-SIVILAR-

Detaylı

KSİLEN GÜVENLİK BİLGİ FORMU : TEKKİM KİMYA SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ 1.MAMÜL VE FİRMA TANITIMI. Formülü : C 8 H 10 Firma

KSİLEN GÜVENLİK BİLGİ FORMU : TEKKİM KİMYA SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ 1.MAMÜL VE FİRMA TANITIMI. Formülü : C 8 H 10 Firma EC NO : 215-535-7 GBF No :042 Sayfa No : 1/5 1.MAMÜL VE FİRMA TANITIMI Ürün Adı : Ksilen Formülü : C 8 H 10 Firma : TEKKİM KİMYA Organize Sanayi Bölgesi. Mavi Cad. 8 Sokak. No: 1 BURSA Telefon : 0 (224)

Detaylı

HİJYENİK SARF MALZEMELER

HİJYENİK SARF MALZEMELER AYG-04-7500 MASKE Nonwoven-spunbond kumaş. 2 ve 3 katlı. Filitreli. Beyaz, mavi ve yeşil renklerde. Hijyenik, anti-allerjik, allerjik, hava geçirgenli, burun teli ile yüze tam uyum sağlama. AYG-04-7501

Detaylı

BLB TİP MAKİNE GÜVENLİK ÇİTİ KULLANMA KILAVUZU VE MONTAJ TEKNİKLERİ

BLB TİP MAKİNE GÜVENLİK ÇİTİ KULLANMA KILAVUZU VE MONTAJ TEKNİKLERİ BLB TİP MAKİNE GÜVENLİK ÇİTİ KULLANMA KILAVUZU VE MONTAJ TEKNİKLERİ 1 İÇİNDEKİLER 1. ÜRÜN BİLGİSİ : 3 2. MONTAJ-SÖKME-TAŞIMA.. : 4 3. İŞLETİM VE KULLANIM. : 8 4. BAKIM. : 8 5. GÜVENLİK.. : 8 6. ÖNEMLİ

Detaylı

Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı

Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzar, Kimyasalın /Malzemenin Tanıtılması Ürün Adı : CAS No : 75-09-2 Kullanım alanları : Plastik sanayisinde, kimyasal ürünlerin

Detaylı

CAM KALDIRMA VE TAŞIMA ALETLERİ

CAM KALDIRMA VE TAŞIMA ALETLERİ CAM KALDIRMA VE TAŞIMA ALETLERİ HASAL Vakumlu taşıyıcıları Basit ve güçlü tasarımları ile en yüksek güvenliği sağlarlar. Bir yüzeye yapışabilmek için, Vantuzlar vakum gücünü (negatif atmosferik) kullanırlar.

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, işyerindeki risklerin önlenmesinin veya

Detaylı

MESLEK HASTALIKLARINDAN KORUNMA İLKELERİ

MESLEK HASTALIKLARINDAN KORUNMA İLKELERİ MESLEK HASTALIKLARINDAN KORUNMA İLKELERİ İşyerlerinde meslek hastalıklarına sebep olabilecek faktörleri her zaman tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir. Bu sebeple, meslek hastalıklarından korunmak

Detaylı

LABORATUVAR GÜVENLİK KURALLARI

LABORATUVAR GÜVENLİK KURALLARI LABORATUVAR GÜVENLİK KURALLARI Giriş Korunma ve güvenlik kuralları tehlikeyi azaltmak amacıyla oluşturulmuştur. Fakat bu kuralların izlenmesi ve uygulanması güvenliğinizi garanti etmez. Ancak, temel kurallara

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU MOIL BLUE

GÜVENLİK BİLGİ FORMU MOIL BLUE 1. MADDE / MÜSTAHZAR VE ŞİRKET / İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1.1 Madde/ Müstahzarın Tanıtılması Ürün adı 1.2 Madde / Müstahzarın Kullanımı Adblue 1.3 Firmanın Tanıtımı MİLAN PETROL SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 10013

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU ETİL ASETAT CAS NO: 141-78-6 EC NO :205-500-4

GÜVENLİK BİLGİ FORMU ETİL ASETAT CAS NO: 141-78-6 EC NO :205-500-4 TEKKİM KİMYA Sayfa No : 1/5 1. MAMÜL VE FİRMA TANITIMI Ürün Adı :Etil asetat Formülü :C 4H 8O 2 Firma : TEKKİM KİMYA. Organize Sanayi Bölgesi. Mavi Cad.8.Sokak. No: 1 BURSA Telefon : 0 (224) 243 21 71

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ

BASINÇLI KAPLARDA ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ 1 Basınçlı kaplarda temel prensip olarak hidrostatik test yapılması esastır. Bu testler, standartlarda aksi belirtilmediği sürece işletme basıncının 1,5 katı ile ve bir yılı aşmayan sürelerle yapılır.

Detaylı

Kalça koroyuculu pantolon

Kalça koroyuculu pantolon Kalça koroyuculu pantolon tr Kullanım Kılavuzu Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 81972AB5X6V 2015-05 Değerli Müşterimiz! Kayak ve Snowboard için kullanabileceğiniz yeni pantolonunuz hafif, anatomik şekilli kalça

Detaylı

ÜNİTE 13 KİMYASAL MADDELER VE TEHLİKELERİ İÇİNDEKİLER. Doç. Dr. Murat ALANYALIOĞLU HEDEFLER ARAÇ, GEREÇ, MALZEME, EKİPMAN VE KORUYUCU TEÇHİZAT SEÇİMİ

ÜNİTE 13 KİMYASAL MADDELER VE TEHLİKELERİ İÇİNDEKİLER. Doç. Dr. Murat ALANYALIOĞLU HEDEFLER ARAÇ, GEREÇ, MALZEME, EKİPMAN VE KORUYUCU TEÇHİZAT SEÇİMİ ARAÇ, GEREÇ, MALZEME, EKİPMAN VE KORUYUCU TEÇHİZAT SEÇİMİ İÇİNDEKİLER Tehlikelerden Korunma Toplu Korunma Uygulamaları Kişisel Korunma Uygulamaları Kişisel Koruyucu Donanımlar KİMYASAL MADDELER VE TEHLİKELERİ

Detaylı

İlk Yayın Tarihi Öğrenci Laboratuvarı Benç Sistemleri Teknik Şartnamesi

İlk Yayın Tarihi Öğrenci Laboratuvarı Benç Sistemleri Teknik Şartnamesi 1 / 7 A. Genel Özellikler: 1. Laboratuvar kurulumunda gerçekleştirilecek tüm yapım işlemleri ihale üzerinde kalan firmaya ait olmalıdır. Laboratuvara yapılacak tezgah, alt dolap, raf sistemi, çekmecelerin

Detaylı

IV 100 / 40. Bakım gerektirmeyen doğrudan tahrik. Düşük işletme maliyeti için manüel filtre çırpma. Çökertme mekanizmasına sahip atık konteyneri

IV 100 / 40. Bakım gerektirmeyen doğrudan tahrik. Düşük işletme maliyeti için manüel filtre çırpma. Çökertme mekanizmasına sahip atık konteyneri IV 100/40, farklı hedef grupların ihtiyaçlarını karşılayan çok dayanıklı bir endüstriyel elektrikli süpürgedir. Elektrikli süpürge düz yüzeylerde bir kişi tarafından, hiç yormadan kullanılabilir. Dayanıklı

Detaylı

HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ

HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ Hasta dosyalarına yönelik düzenleme yapılmalıdır. Hasta dosyaları için standart bir dosya içeriği belirlenmeli, o Dosyalarda bulunması gereken bilgi ve dokümanlar belirlenmeli,

Detaylı

TRAVMADAN KORUNMA. Doç Dr. Onur POLAT Acil Tıp Anabilim Dalı

TRAVMADAN KORUNMA. Doç Dr. Onur POLAT Acil Tıp Anabilim Dalı TRAVMADAN KORUNMA Doç Dr. Onur POLAT Acil Tıp Anabilim Dalı Travma önceden ve nereden geleceği bilinmeyen bir darbeye benzetilebileceği gibi, toplumun yeterli özeni göstermediği bir hastalığı olarak da

Detaylı

3M İŞ GÜVENLİĞİ BÖLÜMÜ FİYAT LİSTESİ tarihi itibari ile geçerli fiyat listesidir. KAYNAKTAN KORUNMA

3M İŞ GÜVENLİĞİ BÖLÜMÜ FİYAT LİSTESİ tarihi itibari ile geçerli fiyat listesidir. KAYNAKTAN KORUNMA 3M Numarası 3M Kısa Kodu Ürün Bilgisi SPEEDGLAS KAYNAK BAŞLIKLARI PREMIUM BARET ENTEGRE 52000192352 579025 Solunum tüplü ve 9100XX filtreli Speedglas 9100 MP kaynak başlığı Adet 749,48 749,48 749,48 18%

Detaylı

Sunullah DOĞMUŞ Makine Mühendisi, MBA A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı İGU ve İH Eğitmeni

Sunullah DOĞMUŞ Makine Mühendisi, MBA A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı İGU ve İH Eğitmeni Sunullah DOĞMUŞ Makine Mühendisi, MBA A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı İGU ve İH Eğitmeni Kişisel Koruyucu Donanım : Tanım :Çalışanı, yürütülen işten kaynaklanan, sağlık ve güvenliği etkileyen bir veya birden

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU DEMİR-3-KLORÜR SOLÜSYON GBF NO : 200-011 TARİH : EYLÜL 98 CAS NO: 7705-08-0 1-) KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANIMI

GÜVENLİK BİLGİ FORMU DEMİR-3-KLORÜR SOLÜSYON GBF NO : 200-011 TARİH : EYLÜL 98 CAS NO: 7705-08-0 1-) KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANIMI 1-) KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANIMI Ürün adı : Demir-3-Klorür Solüsyon Formulü : FeCl 3 2-) KİMYASAL BİLEŞİMİ Maddenin kimyasal adı : Demir-3-klorür (FeCl 3 ) Sinonimleri : Demir (III) Klorür

Detaylı

Halil CANTÜRK İbrahim Halil NURDAĞ. Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü

Halil CANTÜRK İbrahim Halil NURDAĞ. Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü Halil CANTÜRK İbrahim Halil NURDAĞ Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü Genel olarak kaynak teknolojisinden, bina kurulmasından, cihaz onarımlarına, ağır sanayiden

Detaylı

KALSİYUM KARBONAT (KALSİT)

KALSİYUM KARBONAT (KALSİT) 1. KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANITIMI Ürünün Adı : KALSİYUM KARBONAT Ürünün Kimyasal Formülü : CaCO 3 Yapı malzemelerinin üretiminde; kimyasal proseslerde; metalürji ve cam Kullanım Alanları : üretiminde;

Detaylı

İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ VE ÇOKKATLI OTOPARK PROJESİ. İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ve ÇEVRE ZİYARETÇİ SAHA GİRİŞ EĞİTİMİ

İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ VE ÇOKKATLI OTOPARK PROJESİ. İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ve ÇEVRE ZİYARETÇİ SAHA GİRİŞ EĞİTİMİ İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ VE ÇOKKATLI OTOPARK PROJESİ İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ve ÇEVRE ZİYARETÇİ SAHA GİRİŞ EĞİTİMİ HOŞGELDİNİZ İŞ KAZALARI Önlenebilir nedenlere bağlı olarak

Detaylı