TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI ( SODEP Sosyal Demokrat Parti Anayasa TASLAGI ) BİRİNCİ BÖLÜM Genel İlkeler

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI ( SODEP Sosyal Demokrat Parti Anayasa TASLAGI 01.07.2011) BİRİNCİ BÖLÜM Genel İlkeler"

Transkript

1 TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI ( SODEP Sosyal Demokrat Parti Anayasa TASLAGI ) Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları olarak, özgürlük, eşitlik, adalet, barış, refah ve huzur içinde kardeşçe kaliteli bir yaşam sürmek; bütün dünya ulusları ve insanlarıyla karşılıklı saygıya ve dostluğa dayalı yoğun ilişkiler kurmak isteği ve iradesiyle bu Anayasa yı benimsiyor ve ilan ediyoruz. BİRİNCİ BÖLÜM Genel İlkeler Devletin Şekli ve Niteliği Madde 1. Türkiye Cumhuriyeti, insan haklarına dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Egemenlik Madde 2. Egemenlik milletindir. Millet egemenliğini Anayasada belirtilen kurallara göre yetkili organları eliyle; uluslararası topluluk ve kuruluşlara katılma halinde, diğer uluslarla birlikte ve bu topluluk veya kuruluşların yetkili organları yoluyla kullanır. Devlet Organları Madde 3. Yasama yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından; Yargı yetkisi millet adına bağımsız mahkemelerce; Yürütme yetkisi ve görevi Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu nca kullanılır ve yerine getirilir. Devletin Tarafsızlığı Madde 4. Devlet cinsiyet, ırk, milliyet, soy; din, inanç veya inançsızlık; siyasal ve felsefi düşünce ve görüşler ve bireysel yaşam tercihleri karşısında tarafsızdır. Devlet dini kural koyamaz. Bir din kuralını yasa haline getiremez. Yasama, yargı ve yürütme işleri ve kanunlar din esasına dayandırılamaz. Devlet işleri din işlerinden ayrı yürütülür. Anayasanın Bağlayıcılığı Madde 5. Anayasa hükümleri yasama, yürütme ve yargı organları ile idareyi, özel ve kamusal kuruluşları ve kişileri bağlar. Kanunlar hukuka ve Anayasaya aykırı olamaz. İKİNCİ BÖLÜM Hak ve Özgürlükler Hak ve Özgürlükler Madde 6. Herkes, cinsiyet, ırk, soy, köken, dil, din, siyasal veya felsefi inanç ve görüş ayrımı gözetilmeksizin kanun önünde eşittir; kişiliğine bağlı dokunulmaz, devredilmez, vazgeçilmez hak ve özgürlüklere sahiptir. Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa ayrıcalık tanınamaz.

2 Bundan önceki Türkiye Cumhuriyeti Anayasalarında, İnsan Hakları Evrensel Bildirisi nde, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi nde, Paris Şartı nda ve Türkiye nin taraf olduğu öteki insan hakları belgelerinde sayılan temel hak ve özgürlükler, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları ve Türkiye de yerleşik veya geçici olarak bulunan kişiler için kazanılmış haktır. İnsanlığın tarih boyunca zorlu mücadeleler sonucu elde ettiği ve bu anayasaca da tanınan üç kuşak hak ve özgürlüklerin başlıcaları aşağıda gösterilmiştir: - Temel Hak ve Özgürlükler: * Yaşama, maddi ve manevi varlığını geliştirme hakkı * İnsan onuruyla bağdaşmayan işlemlerden korunma hakkı * Korkudan uzak yaşama ve adil yargılanma hakkı * Mülkiyet ve miras hakkı * Serbest girişim özgürlüğü, * Özel hayatın gizliliği * Konut dokunulmazlığı * Din, vicdan ve ibadet özgürlüğü * Düşünce ve ifade; basın ve yayın özgürlüğü * Toplantı ve gösteri özgürlüğü * Örgütlenme özgürlüğü * İletişim özgürlüğü * Yerleşim ve seyahat özgürlüğü * Hak arama özgürlüğü * Seçme, seçilme, oy bildirme hakkı * Kamu yönetimine katılma hakkı * Kamu hizmetlerine girme hakkı * Siyaset hak ve özgürlüğü, vb.. - Sosyal Hak ve özgürlükler: * Açlık, yoksulluk ve yoksunluk sınırının üzerinde geçim hakkı * Serbest toplu pazarlık, toplu sözleşme, grev ve lokavt hakkı * Emeklilik hakkı * Ücretli izin hakkı * İşsizlik sigortası * Temel sağlık hizmetlerinden parasız yararlanma hakkı * Parasız temel eğitim hakkı * Sağlıklı bir konutta barınma hakkı, vb.. - Üçüncü kuşak haklar * Kadının sosyal eşitliği * Çocuk hakları * Engelli hakları * Yaşam tercihini yaşama hakkı

3 * Barış hakkı * Sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı * Kent Hakları, * Yerel yönetimlerin özerkliği, * Azınlık hakları; kendi dilini ve kültürünü özgürce yaşama ve kullanma hakkı * Kamusal ve özel bütün kurum ve kuruluşlarda yönetime katılma hakkı * İnsanlık gelişmesinden yararlanma hakkı * Kalkınmadan pay alma hakkı, vb Bir hakkın veya özgürlüğün bu anayasada belirtilmemiş olması, o hakkın veya özgürlüğün bu anayasaca tanınmadığı anlamına gelmez. Bu anayasadaki hak ve özgürlükler, ülkenin bütünlüğünü zedeleyecek, toplumun dirliğini ve barış içinde bir arada yaşama ortamını bozacak ve insan haklarına dayalı demokratik hukuk devletini sarsacak şekilde kullanılamaz. Hak ve Özgürlüklerin Sınırlanması Madde 7. Hak ve özgürlükler ancak kanunla sınırlanır. Hak ve özgürlüklerin özünü yok edici veya zedeleyici sınırlamalar konamaz. Hak ve özgürlükler, bu anayasaya, İnsan Hakları Evrensel Bildirisi ne, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi ne, Türkiye nin taraf olduğu uluslararası insan hakları belgelerine ve evrensel hukuka aykırı olarak sınırlanamaz. Temel Hak ve Özgürlüklerin Korunması ve Kötüye Kullanılması Madde 8. Devletin varlık nedeni ve asıl görevi kişilerin en ileri evrensel hak ve özgürlükleri kullanabileceği koşulları ve ortamı sağlamak ve güvence altına almaktır. Bu anayasada yazılı hak ve özgürlüklerin, bu anayasa ile tanınan hakları ve demokratik hukuk devletini ortadan kaldırmak amacıyla kötüye kullanılmasını önlemek de devletin görevidir. Kamu kurumları ve görevlileri tarafından hak ve özgürlükleri zedelenen kişinin uğradığı zarar devletçe ödenir. ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Siyasal Haklar Yurttaşlık Madde 9. Türkiye Cumhuriyeti uyruğu anababanın veya ananın veya babanın çocuğu olan kimseler ile T.C. sınırları içinde doğan çocuklar Türkiye Cumhuriyeti Yurttaşıdır. Yurttaşlığın sonradan kazanılması veya yurttaşlıktan çıkarılma ile ilgili kurallar kanunla düzenlenir. Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlığını doğuştan kazanmış olan bir kimse yurttaşlıktan çıkarılamaz.

4 Siyaset Hakkı ve Siyasal Partiler Madde 10. Yurttaşlar siyaset yapma, siyasal parti ve örgütler kurma ve usulüne göre siyasal partilere girme hakkına sahiptir. Siyasal partiler önceden izin almadan kurulurlar. Siyasal partilerin örgütlenmeleri ile iç işleyişleri, demokratik kurallara uygun olarak, kendi tüzüklerinde düzenlenir. Partiler tüzük ve programlarında ve çalışmalarında cinsiyet, ırk, soy, din veya mezhep ayrımcılığı gözetemezler. Siyasal partiler şiddeti içeren örgütlenmeler ile şiddeti savunan veya öneren programlar yapamaz ve görüşler ileri süremezler. Silahlı kuvvetler ve kolluk kuvvetleri mensupları ile hakimler ve savcılar siyasal partilere üye olamazlar. Siyasal partilerin ve adayların gelirleri ve harcamaları saydam olur; bağımsız denetçilerce denetlenir ve açıklanırlar. Siyasal partilere, en son genel seçimlerde aldıkları oy oranına göre hazineden yardım yapılır. Seçme ve Seçilme Hakkı Madde yaşını dolduran her Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı seçme, referandum ve plebisitlere katılma; 25 yaşını geçen her yurttaş ulusal ve yerel yönetimlere seçilme hakkına sahiptir. Ulusal ve yerel meclislerde, cinsiyetlerden birinin enaz üçte bir oranında temsili gereklidir. Kısıtlılar, kamu hizmetinden yasaklılar, yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymiş olanlar seçimlerde aday olamazlar ve seçilemezler. Seçimler Madde 12. Seçimler, genel, gizli, eşit, tek dereceli oy ve açık sayım esasına göre yapılır. Seçimlere bağımsız adaylar, partiler ve siyasi parti koalisyonları katılabilirler. Milletvekili seçimlerinde seçim çevreleri 7 ila 10 milletvekilinden oluşur. Seçim çevrelerinde, seçilecek milletvekili sayısı ile seçmen sayısının dengeli olması, oy eşitliği ilkesi gözetilir. Milletvekili genel seçimleri ile yerel yönetim genel seçimleri dört yılda bir, iki yıl arayla ve sırayla yapılır. İki yılda bir, Ekim ayının üçüncü Pazar günü seçim günüdür. Savaş hali hariç seçimler ertelenemez. Seçimlerin yürütülmesi ile ilgili yasalarda yarışma adaleti gözetilir. Milletvekili seçimi sonuçlarının değerlendirilmesinde temsilde adalet ve yönetimde istikrar ilkeleri bağdaştırılır. Milletvekili seçimlerinde, seçim barajı Avrupa Birliği ortalamasını aşamaz.

5 Yerel seçimlerde, her yerel yönetim birimi bir seçim çevresidir. Yerel yönetim başkanı, tek dereceli seçimle seçilir. Yerel meclis seçimlerinde barajsız tam oranlı temsil sistemi uygulanır. Seçimlerin Yenilenmesi, Ara Seçimler Madde 13. Seçimler, Bakanlar Kurulu nun güvenoyu alamaması durumunda veya Başbakan ın istemi ve Cumhurbaşkanı nın onayı ile veya Meclis in kararı ile iki ay içinde yenilenir. TBMM üye tam sayısının yüzde beşinden fazlasının veya bir seçim çevresinin tüm üyeliklerinin boşalması halinde boşalan yerler için, iki ay içinde ara seçim yapılır. Ara seçimde seçilenler, ilk olağan seçim gününe kadar görev yaparlar. Seçimlerin Yönetimi ve Denetimi Madde 14. Seçimler, hakim yönetimi ve gözetimi altında yapılır. Bu iş, Yüksek Seçim Kurulu tarafından örgütlenir ve yerine getirilir. Yüksek Seçim Kurulu, beş Yargıtay, dört Danıştay üyesinden oluşur. Bu üyeleri ve ikişer yedeğini Yargıtay ve Danıştay Genel kurulları gizli oyla ve salt çoğunlukla seçerler. DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Devletin Temel Kuruluşu, Organları ve Görevleri YASAMA Yasama Yetkisi ve TBMM Madde 15. Yasama yetkisini Millet adına Türkiye Büyük Millet Meclisi kullanır. TBMM, beşyüz milletvekilinden oluşur. Milletvekilleri seçildikten sonra şu yemini ederek göreve başlarlar: Milletvekilliği görevimi, tam bir dürüstlükle yürüteceğime, demokratik hukuk devleti ilkelerine bağlı kalacağıma, halkın mutluluğu için çalışacağıma söz veririm. Üyelikle Bağdaşmayan İşler ve Milletvekilliğinin Düşmesi Madde 16. Milletvekilleri ile bakanlar, konumlarını kendilerine, yakınlarına veya başkalarına özel çıkar sağlayacak şekilde değerlendiremezler; kişisel çalışmalarına bağlı mesleki faaliyette bulunamazlar; özel işlerini kayyuma devrederler; milletvekilliği aylık ve ödenekleri dışında, bir kamusal kaynaktan veya danışmanlık, yöneticilik gibi kişisel çalışmaya bağlı hizmetlerden gelir sağlayamazlar; simgesel ve onursal önemi olanlar dışında armağan kabul edemezler.

6 İstifa eden üyenin üyeliği istifa dilekçesinin Meclis te oylanıp kabul edilmesiyle; seçilmeye engel bir suçtan hüküm giyen üyenin üyeliği, hakkındaki kesin hükmün Meclis Başkanlığı na ulaşması ile düşer. Miletvekili Sorumsuzluğu ve Dokunulmazlık Madde 17. Milletvekilleri, TBMM çalışmalarındaki söz ve oylarından, Meclis te ileri sürdükleri düşüncelerden ve bunları Meclis dışında tekrarlamak ve açığa vurmaktan sorumlu tutulamazlar. Şiddeti savunma, önerme ve özendirme ile hakaret hali milletvekili sorumsuzluğu kapsamına girmez. Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen üye, ağır cezayı gerektiren suçüstü durumu dışında tutulamaz ve tutuklanamaz. Suç atılan milletvekilleri veya dışardan atanan bakanlar hakkındaki hazırlık soruşturmasını Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı yürütür; yargılamayı Yargıtay Başkanınca daha önceden belirlenmiş Ceza Dairesi yapar. Ödenek ve Yolluk Madde 18. TBMM üyelerine ve Meclis dışından atanan bakanlara her ay yeterli miktarda ödenek ve yolluk ödenir. Bu ödenek en yüksek devlet memurunun aldığı aylığı; yolluk ise ödeneğin yarısını aşamaz. Bu ödenek ve yolluğun kesin tutarı her yıl bütçede belirlenir. TBMM nin Yetki ve Görevleri Madde 19. TBMM, yasaları yapar, değiştirir ve kaldırır; Bakanlar Kurulu nu ve bakanları denetler, af çıkarır, vergi koyar, bütçe ve kesin hesap tasarılarını görüşür ve oylar, uluslararası anlaşmaları onaylar, para basılmasına ve hükümetin teklifi ile savaş ilanına, yurtdışına silahlı kuvvet gönderilmesine karar verir. Yasa önerisi yapmaya, Bakanlar Kurulu ve Milletvekilleri yetkilidir. Bu önerilerin görüşülmesi ve kabulü ile ilgili yöntem ve kurallar iç tüzükte düzenlenir. Bakanlar Kurulu temel hak ve özgürlükler dışındaki konularda Kanun Hükmünde Kararname çıkarabilir. Yayınlanışından itibaren altmış gün içinde Meclis te görüşülüp kabul edilmeyen Kanun Hükmündeki Kararname yürürlükten kalkar. Meclis Denetimi Madde 20. TBMM, soru, Meclis araştırması, genel görüşme, gensoru ve Meclis soruşturması yollarıyla denetleme yetkisini kullanır. Gensoru önergesi, Bakanlar Kurulu veya Bakanlar hakkında, grubu bulunan siyasal partilerce veya en az 20 milletvekili tarafından verilir. Verilişinden itibaren en çok bir hafta içinde gündeme alınması hususu görüşülür ve oylanır. Gündeme alınması halinde, ancak bir tam gün geçtikten sonra görüşülebilir. Görüşülmesi yedi tam günden sonraya ertelenemez.

7 Görüşmelerden sonra verilen güvensizlik önergeleri de bir tam gün geçtikten sonra ve en çok yedi gün içinde görüşülür. Bakanlar Kurulu nun veya bir bakanın gensoru ile düşürülmesi için, Meclis üye tam sayısının yarıdan bir fazlasının oyu gereklidir. Başbakan veya bakanlar hakkında, Meclis üye tam sayısının en az onda biri tarafından verilen önerge sonucu soruşturma açılması istenebilir. Meclis bu istemi en geç bir ay içinde görüşür ve karara bağlar. Soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde, siyasal partilerin güçleri oranında üye verdikleri bir komisyon kurulur. Bu komisyon raporunu iki ay içinde Meclis Başkanı na verir. Meclis, raporu öncelikle görüşür ve karara bağlar. Yüce Divana sevk kararı salt çoğunlukla verilir. TBMM Çalışmaları Madde 21. TBMM, her yıl Ekim ayının ikinci Salı günü toplanır. Genel Seçimlerden sonraki ilk toplantı günü, Yüksek Seçim Kurulu nun kesin seçim sonuçlarını açıklamasını izleyen ilk Salı dır. Meclis Başkanlık Divanı, Meclisteki grupların gücü dikkate alınarak, Meclis üyeleri arasından seçilen Meclis Başkanı, Başkanvekilleri, Yazman Üyeler ve Yöneticilerden oluşur. Mecliste bir grup oluşturmak için enaz 20 milletvekili gerekir. Meclis in toplantı yeter sayısı 165, karar yeter sayısı ise hazır bulunanların yarıdan bir fazlasıdır. Meclis görüşmeleri açıktır ve tutanak dergisinde tam olarak yayımlanır. Gizlilik kararı alınan görüşmeler, üzerinden 20 yıl geçmeden yayımlanamaz. Meclis tatili sırasında, Meclis Başkanı, üyelerin beşte biri, Cumhurbaşkanı ya da Bakanlar Kurulu Meclisi toplantıya çağırabilir. Meclis, çalışmalarını İçtüzük e göre yürütür. YÜRÜTME Yürütme Yetkisi ve Görevi Madde 22. Yürütme yetkisi ve görevi, Cumhurbaşkanı ile Bakanlar Kurulu ve belediyeler tarafından kullanılır ve yerine getirilir. Yürütme erkinin örgütlenmesinde yerinden yönetim ve yerel yönetimlerde yetki genişliği ilkeleri gözetilir. Cumhurbaşkanı Seçimi, Süresi, Yemini Madde 23. Cumhurbaşkanı, TBMM tarafından ve 40 yaşını doldurmuş üyeleri arasından seçilir. Cumhurbaşkanı nın görev süresi iki yerel genel seçim arasını kapsar ve dört yıldır. Bir kimse ençok iki dönem Cumhurbaşkanı seçilebilir.

8 Cumhurbaşkanı seçilmek için ilk iki turda Meclis üye tam sayısının yarıdan bir fazlasının oyu gereklidir. İlk iki turda bu sayıya ulaşılamamışsa, oylamalara iki gün ara verilir. Üçüncü tura ikinci turda en çok oy alan iki aday katılır ve oyların çoğunu alan Cumhurbaşkanı olur. Cumhurbaşkanı seçilen kişinin parti üyeliği ve milletvekilliği düşer. Cumhurbaşkanı, siyasal partiler karşısında tarafsızdır. Cumhurbaşkanı, Meclis te yemin ederek göreve başlar. Cumhurbaşkanı nın yemin metni şöyledir: Cumhurbaşkanlığı görevimi tarafsızlıkla ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası na uygun olarak yerine getireceğime söz veririm. Cumhurbaşkanı nın Görev ve Yetkileri Madde 24. Cumhurbaşkanı devletin başıdır; Türkiye Cumhuriyeti ni ve ulusun birliğini temsil eder. Cumhurbaşkanı, Meclis te kabul edilen yasaları onbeş gün içinde yayımlar; uygun bulmadığı kanunu gerekçe göstererek bir daha görüşülmek üzere Meclis e geri gönderir. TBMM geri gönderilen yasayı tekrar aynen kabul ederse, yasa Cumhurbaşkanı nca yayımlanır. Cumhurbaşkanı, TBMM üyeleri arasından Başbakanı atar ve istifasını kabul eder. Cumhurbaşkanı, gerekli gördükçe Bakanlar Kurulu na başkanlık eder, yabancı devletlere elçiler gönderir, yabancı devletlerin temsilcilerini kabul eder; uluslararası anlaşmaları onaylar ve yayımlar; sürekli hastalık, sakatlık ve kocama nedeniyle belirli kişilerin cezalarını hafifletebilir veya kaldırabilir. Cumhurbaşkanı, görevleriyle ilgili işlerden sorumlu değildir. Vatan hainliği hali bunun dışındadır. Cumhurbaşkanı nın bütün kararları, Başbakan ve ilgili Bakanlarca imzalanır. Bu kararlardan Başbakan ve ilgili Bakanlar sorumludur. Cumhurbaşkanı nın görev süresinin dolmasına 15 gün kalınca veya Cumhurbaşkanlığı makamı herhangi bir nedenle süre tamamlanmadan boşalınca, Meclis yeni Cumhurbaşkanı nı seçer. Boşalma dolayısıyla seçilen Cumhurbaşkanı öncekinin görev süresini tamamlar. Cumhurbaşkanı nın hastalığı veya yurtdışına çıkması gibi nedenlerle görevinin başında bulunmaması halinde, kendisine Meclis Başkanı vekȃlet eder.

9 Bakanlar Kurulu / Kuruluş Madde 25. Bakanlar Kurulu, Başbakan ve bakanlardan oluşur. Başbakan dahil Bakanlar Kurulu üye sayısı TBMM üye tam sayısının yirmide birini geçemez. Bakanları, Meclis içinden veya dışından Başbakan seçer. Meclis dışından seçilenlerin Milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olmaları şarttır. Başbakan, Bakanlar Kurulu listesini Cumhurbaşkanı na sunar. Cumhurbaşkanı nca onanan Bakanlar Kurulu listesi Meclis te okunur. Bakanlar Kurulu, Hükümet Programını en geç bir hafta içinde Meclis Başkanlığı na verir. Program, Meclis te okunmasından iki tam gün geçtikten sonra, Meclis te görüşülür. Görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra, güven oylaması yapılır. Güvenoyu, oylamaya katılanların yarıdan bir fazlasıdır. Güvensizlik için Meclis üye tam sayısının salt çoğunluğu gerekir. Hükümet güvenoyu alamazsa, üç ay içinde Genel Seçimlere gidilir. Cumhurbaşkanı nca atanmış olan hükümet, seçimlere kadar ülkeyi yönetir. Görev ve Siyasi Sorumluluk Madde 26. Bakanlar Kurulu, Meclis ve millet karşısında bir bütün olarak sorumludur. Meclis dışından bakan olarak atananlar milletvekili yemini ile göreve başlarlar. Milletvekilleri gibi ödenek ve yolluk alırlar. Başbakan, bakanlıklar arası eşgüdümü ve işbirliğini sağlar ve Hükümet işlerinin yürütülmesini gözetir. Bakanlar Kurulu, işlerin yürütülmesinden birlikte sorumludur. Bakanlar, kendi bakanlıklarındaki iş ve işlemlerden ayrıca sorumludurlar. Bakanlıkların Kurulması Madde 27. Bakanlıklar kanunla veya başbakanın önerisi ve Cumhurbaşkanı nın onayı ile kurulur. Herhangi bir nedenle boşalan bakanlığa onbeş gün içinde atama yapılır. Boş bakanlık onbeş gün içinde doldurulmadığı takdirde Bakanlar Kurulu ortak karar alamaz. Bir bakanın izin, hastalık, yurtdışı gezi vb... nedenlerle görevinin başında bulunmaması halinde, kendisine, Başbakan ın belirlediği bir başka bakan vekalet eder. Ancak, bir bakan birden fazla bakana vekalet edemez. İdare Madde 28. İdare, kuruluş ve görevleriyle bir bütündür. İdarenin her türlü eylem ve işlemine karşı yargı yolu açıktır. Merkezi ve Yerel yönetimlerin kuruluş, işleyiş, görev ve yetkileri kanunla düzenlenir. Bu düzenlemede, yerinden yönetim ve yerel yönetim ilkeleri gözetilir. Kamu tüzel kişiliği kanunla veya kanunun açıkça verdiği yetkiye dayanılarak kurulur.

10 Silahlı Kuvvetler ve Ulusal Savunma Madde 29. Silahlı Kuvvetler Başkomutanlığı, Meclis in tüzel kişiliğinde içkindir ve Cumhurbaşkanı tarafından temsil olunur; Hükümetin sorumluluğu altında görev yapar. Ulusal güvenliğin sağlanmasından ve silahlı kuvvetlerin yurt savunmasına hazırlanmasından Meclis e karşı Bakanlar Kurulu sorumludur. Silahlı Kuvvetlerin Komutanı Genelkurmay Başkanı dır. Genelkurmay Başkanı, Milli Savunma Bakanı nın önereceği adaylar arasından Bakanlar Kurulu nun önerisi üzerine Cumhurbaşkanı nca atanır; görev ve yetkilerinden dolayı Milli Savunma Bakanı na karşı sorumludur. Eğitim ve Öğretim Madde 30. Eğitim ve öğretim serbesttir. Devlet bütün yurttaşların ve Türkiye de yerleşik kişilerin, dünyanın her yerinde iş bulabilecek bilgi ve beceriyle donanması ve insanlık kültürünün soy ürünlerinden haberli olmasını sağlayacak eğitimi alması için gerekli önlemleri almak ve düzenlemeleri yapmakla sorumludur. Zorunlu öğretim en az 13 yıldır. Devlet zorunlu öğretim çağındaki her çocuğa bu eğitimi parasız sağlamakla yükümlüdür. Üniversiteler, Üniversitelerarası Kurul un koyduğu kural ve vakıflar veya özel şirketler tarafından kurulurlar. standartlara göre, devlet, Devlet Üniversiteleri özerktir, yönetimlerini kendileri belirler. Üniversitelerin ortak standartlarını, seçimle gelen Üniversitelerarası Kurul belirler, yürütür ve denetler. Devlet Radyo ve Televizyonu Madde 31. Devlet Radyo ve Televizyonu özerktir. Yayınlarını tarafsızlık ilkesine göre yapar. YARGI Yargı Yetkisi Madde 32. Yargı Yetkisi, Millet adına, bağımsız mahkemelerce kullanılır. Yargı Erkinin örgütlenmesinde Yargı Birliği ilkesi gözetilir. Mahkemelerin Kuruluşu ve Bağımsızlığı Madde 33. Mahkemelerin kuruluşu, görev ve yetkileri, işleyişi ve yargılama usulleri, yargı bağımsızlığı ve doğal yargıç ilkelerine uygun olarak kanunla düzenlenir.

11 Hakimler, anayasaya, kanuna, hukuka ve vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler; görevlerinde bağımsızdırlar. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde ve yargıyı etkileyecek davranışta bulunamaz. Yasama ve yürütme organları ile İdare, Mahkeme kararlarına uymak zorundadır. Hakimlik ve Savcılık Güvencesi Madde 34. Hakimler ve Savcılar azlolunamaz; kendileri istemedikçe, 65 yaşından önce emekli edilemez ve aylıklarından yoksun bırakılamaz. Meslekten çıkarılmayı gerektiren bir suçtan hüküm giyenler ile meslekte kalmalarının uygun olmadığına karar verilenler ve görevlerini sağlık bakımından yerine getiremeyecek olanlar hakkındaki yasal istisnalar saklıdır. Duruşmaların Açıklığı ve Karar Gerekçesi Madde 35. Mahkemelerde duruşmalar herkese açıktır. Genel ahlakın ve kamu güvenliğinin gerekli kıldığı hallerde ve küçüklerin yargılanmasında hakim kararıyla duruşmalar kapalı yapılabilir. Mahkeme kararları gerekçesiyle birlikte açıklanır. Doğal Yargıç Madde 36. Hiç kimse doğal yargıcından başka bir merci önüne çıkarılamaz. Bir kimseyi doğal yargıcından başka bir merci önüne çıkarma sonucu doğuran yargı yetkisine sahip olağanüstü mahkemeler kurulamaz. Anayasa Mahkemesi Madde 37. Anayasa Mahkemesi, birinci sınıf hakimler veya üst düzey devlet görevlileri veya hukuk ve yönetim bilimleri öğretim üyeleri arasından Cumhurbaşkanı ve TBMM tarafından seçilen üçer asıl birer yedek üye ile Yargıtay ve Danıştay dan kendi Genel Kurulları tarafından ve kendi üyeleri arasından seçilen üç er asıl birer yedek üye ve en az onbeş yıllık Avukatlar arasından Barolar Birliği Genel Kurulu nca seçilen üç asıl ve bir yedek üye olmak üzere 15 asıl 5 yedek üyeden oluşur. TBMM, Yargıtay, Danıştay ve Barolar Birliği Genel Kurullarında üye seçimi için salt çoğunluk aranır. Üyelerin görev süresi 15 yıldır. Bu süre sonunda yeniden seçilemezler. Anayasa Mahkemesi, kanunların, kanun hükmündeki kararnamelerin ve Meclis İçtüzüğü nün, Anayasa ya ve Türkiye nin taraf olduğu uluslararası insan hakları belgelerine ve hukuka uygunluğunu şekil ve esas bakımlarından denetler; ancak yerindelik denetimi yapamaz. Anayasa değişikliklerini ise, sadece şekil bakımından denetleyebilir. Anayasa Mahkemesi kararları kesindir.

12 Yargıtay Madde 38. Yargıtay, adli mahkemelerce verilen ve kanunun başka bir adli yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme yeridir. Yargıtay üyeleri, birinci sınıfa ayrılmış hakim ve Cumhuriyet Savcıları ile bu mesleklerden sayılanlar arasından Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından salt çoğunlukla seçilir. Danıştay Madde 39. Danıştay, kanunların başka idari yargı mercilerine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merciidir. Ayrıca, Bakanlar Kurulu nca gönderilen kanun tasarıları hakkında görüşlerini bildirir, tüzük tasarılarını inceler ve yasayla verilen başka işleri yapar. Danıştay üyeleri, birinci sınıfa ayrılmış hakimler ve savcılar ile yüksek kamu görevlileri arasından HSYK nca salt çoğunlukla seçilir. Yüce Divan Madde 40. Yüce Divan, Yargıtay Başkanı ile Yargıtay Ceza Daireleri Başkan ve Üyelerinin en kıdemli sekiz hakiminden oluşur. Yüce Divan TBMM kararıyla Cumhurbaşkanını, Başbakanı ile Bakanlar Kurulu Üyelerini ve kendi genel kurulları kararıyla Yüksek Yargı Organı Başkan ve Üyelerini ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısını görevleriyle ilgili suçlardan dolayı yargılar. Yüce Divan kararlarına karşı Yargıtay Ceza Daireleri Genel Kurulu na başvurulabilir. Sayıştay Madde 41. Sayıştay, genel ve katma bütçeli dairelerin bütün gelir giderleri ile mallarını Meclis adına denetlemek ve sorumluların hesap ve işlemlerini kesin hükme bağlamak ve kanunlarla verilen inceleme, denetleme ve hükme bağlama işlerini yapmakla görevlidir. Uyuşmazlık Mahkemesi Madde 42. Uyuşmazlık Mahkemesi, Adli ve İdari Yargı Mercileri arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmeye yetkili ve görevlidir. Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu Madde 43. Adli ve İdari hakim ve savcıların özlük işleri, onyedi üyeden oluşan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından yürütülür. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, birinci sınıf hakimler veya üst düzey devlet görevlileri veya hukuk ve yönetim bilimleri öğretim üyeleri arasından Cumhurbaşkanı ve TBMM tarafından seçilen üçer asıl birer yedek üye ile Yargıtay ve Danıştay dan kendi Genel Kurulları tarafından ve kendi üyeleri arasından seçilen üç er asıl birer yedek üye, en az onbeş yıllık Avukatlar arasından Barolar Birliği Genel Kurulu nca seçilen üç asıl ve bir yedek üye

13 ile Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı ndan oluşur. TBMM, Yargıtay, Danıştay ve Barolar Birliği Genel Kurullarında üyelerin seçilmesi için salt çoğunluk aranır. Üyelerin görev süresi 15 yıldır. Bu süre sonunda yeniden seçilemezler. Hakim ve Savcıların Denetimi Madde 44. Hakim ve Savcıların denetimi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu na bağlı denetçi yargıçlar tarafından yerine getirilir. BEŞİNCİ BÖLÜM Olağanüstü Yönetimler Olağanüstü Hal Madde 45. Tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bulanım gibi durumlarda; veya Anayasal demokratik düzeni veya temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları nedeniyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması hallerinde, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde, süresi dört ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilan edebilir. Sıkıyönetim Madde 46. Anayasa nın tanımladığı düzene veya temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldırmaya yönelen ve olağanüstü hal ilanı gerektiren hallerden daha vahim şiddet hareketlerinin yaygınlaşması veya savaş hali, savaşı gerektirecek bir durumun baş göstermesi, ayaklanma olması veya vatan veya Cumhuriyet e karşı eylemli bir kalkışmanın veya ülkenin bölünmezliğini tehlikeye düşüren şiddet hareketlerinin yaygınlaşması sebepleriyle, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, süresi dört ayı aşmamak üzere yurdun bir kısmında veya bütününde sıkıyönetim ilan edebilir. Olağanüstü hal ve sıkıyönetim kararları derhal T.C. Resmi Gazete de yayımlanır ve Türkiye Büyük Millet Meclisi ne sunulur. Türkiye Büyük Millet Meclisi toplantı halinde değilse hemen toplantıya çağrılır. Türkiye Büyük Millet Meclisi olağanüstü hal ve sıkıyönetim ilan kararını kaldırabilir, süresini kısaltabilir veya hükümetin teklifi üzerine, her defasında iki ayı geçmemek üzere süreleri uzatabilir. ALTINCI BÖLÜM Son Hükümler Kanunlar Madde 47. Bu anayasada düzenlenmeyen veya ana hatları ile düzenlenen konular, bu anayasaya uygun olarak kanunlarla düzenlenir.

14 Anayasanın Değiştirilmesi Madde 48. Anayasanın değiştirilmesi Meclis üye tam sayısının en az dörtte biri tarafından yazıyla önerilebilir. Anayasanın değiştirilmesine ilişkin öneriler ivedilikle görüşülemez. Anayasa değişikliklerinin gerçekleşebilmesi için, Meclisin üye tam sayısının enaz üçte ikisinin oyu gereklidir. Başlangıç ve Madde Başlıkları Madde 49. Başlangıç kısmı ve madde başlıkları anayasa metnine dahildir. Yürürlük Madde 50. Meclis tarafından usulüne göre görüşülüp benimsenen bu metin, halk oyuna sunularak kabul edilip

TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA. Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR

TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA. Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR ANAYASANıN TEMEL ILKELERI 2 1. madde Türkiye devleti bir cumhuriyettir. 2. Madde Cumhuriyetin nitelikleri Cumhuriyetçilik Başlangıç ilkeleri Atatürk

Detaylı

İÇİNDEKİLER TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI. Madde Sayfa BAŞLANGIÇ...17 BİRİNCİ KISIM. Genel Esaslar. I. Devletin şekli... 1...19

İÇİNDEKİLER TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI. Madde Sayfa BAŞLANGIÇ...17 BİRİNCİ KISIM. Genel Esaslar. I. Devletin şekli... 1...19 İÇİNDEKİLER TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI Madde Sayfa BAŞLANGIÇ...17 BİRİNCİ KISIM Genel Esaslar I. Devletin şekli... 1...19 II. Cumhuriyetin nitelikleri... 2...19 III. Devletin bütünlüğü, resmî dili,

Detaylı

ÖZETLE. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem

ÖZETLE. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem ÖZETLE Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem MiLLETiN ONAYIYLA Mevcut Anayasa da Cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti nin başıdır. Sistemin işleyişi, devletin bekası ve vatanın bütünlüğü, Türkiye

Detaylı

Cumhurbaşkanı. Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu

Cumhurbaşkanı. Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu Cumhurbaşkanı Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu 2 3 Cumhurbaşkanı bir ülkede yönetim hakkının kalıtımsal, soya dayalı, kişisel olmadığını Kanyanğının dinsel kaynaklardan ilahi tanrısal

Detaylı

1-Hâkim ve Savcılar idari görevleri dolayısıyla aşağıdaki kurumlardan hangisine bağlıdır?

1-Hâkim ve Savcılar idari görevleri dolayısıyla aşağıdaki kurumlardan hangisine bağlıdır? 1-Hâkim ve Savcılar idari görevleri dolayısıyla aşağıdaki kurumlardan hangisine bağlıdır? A) Cumhurbaşkanlığı B) Başbakanlık C) Adalet Bakanlığı D) Halk E) HSYK 3-Aşağıdakilerden hangisi adli yargının

Detaylı

En İyisi İçin. I. Kanun-u Esasi gerçek anlamda anayasa bir monarşi öngörmemektedir. (x)

En İyisi İçin. I. Kanun-u Esasi gerçek anlamda anayasa bir monarşi öngörmemektedir. (x) Ne x t Le v e l Ka r i y e r 250ADET TAMAMIÖZGÜN ÇÖZÜMLÜAÇI KUÇLU SORU Kaymakaml ı k Sı navı nahazı r l ı k Anayasa Açı kuçl usor u Bankası En İ yi si İ çi n.. Necat i beycd.50.yı li şhanı Apt.no: 19/

Detaylı

LAW 104: TÜRK ANAYASA HUKUKU 14 HAFTALIK AYRINTILI DERS PLANI Doç. Dr. Kemal Gözler Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi

LAW 104: TÜRK ANAYASA HUKUKU 14 HAFTALIK AYRINTILI DERS PLANI Doç. Dr. Kemal Gözler Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi LAW 104: TÜRK ANAYASA HUKUKU 14 HAFTALIK AYRINTILI DERS PLANI Doç. Dr. Kemal Gözler Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1. HAFTA: OSMANLI ANAYASAL GELİŞMELERİ [Türk Anayasa Hukukukun Bilgi Kaynaklarının Tanıtımı:

Detaylı

1982 ANAYASASI, ANAYASANIN HAZIRLANMASI, KABUL EDİLMESİ VE TEMEL İLKELERİ

1982 ANAYASASI, ANAYASANIN HAZIRLANMASI, KABUL EDİLMESİ VE TEMEL İLKELERİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...V İÇİNDEKİLER...VII BİRİNCİ BÖLÜM 1982 ANAYASASI, ANAYASANIN HAZIRLANMASI, KABUL EDİLMESİ VE TEMEL İLKELERİ I. 1982 ANAYASASI NIN HAZIRLANMASI VE KABUL EDİLMESİ...1 II. 1982 ANAYASASI

Detaylı

3.Meclisin faaliyetlerine ara vermemesi şeklinde olan meclisin her zaman açık olması yasamanın hangi ilkesi ile ilgilidir?

3.Meclisin faaliyetlerine ara vermemesi şeklinde olan meclisin her zaman açık olması yasamanın hangi ilkesi ile ilgilidir? 1.Aşağıdakilerden hangisi Anayasa Mahkemesinin sadece şekil olarak incelediği bir konudur? A) Anayasa değişiklikleri B) İç Tüzükler C) KHK D) Kanunlar E) Tüzükler 3.Meclisin faaliyetlerine ara vermemesi

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ DERS TARİHİ 1. DERS SAATİ 2.

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ DERS TARİHİ 1. DERS SAATİ 2. KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ 2015-2016 ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ DERS TARİHİ 1. DERS SAATİ 2. DERS SAATİ 15.02.2016 Türk Hukukunun Bilgi Kaynakları - Mevzuat, Yargı

Detaylı

KAMU YÖNETİMİ. 5.Ders. Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER

KAMU YÖNETİMİ. 5.Ders. Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER KAMU YÖNETİMİ 5.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER 1 TÜRK KAMU YÖNETİMİNİN YAPISI (MERKEZ ÖRGÜTÜ) DEVLETİN TEMEL ORGANLARI KAMU YÖNETİMİNİN YAPISI MERKEZ (BAŞKENT) ÖRGÜTÜ Cumhurbaşkanı Bakanlar kurulu Başbakan

Detaylı

Başkentteki Yardımcı Kuruluşlar. Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu

Başkentteki Yardımcı Kuruluşlar. Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu Başkentteki Yardımcı Kuruluşlar Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu Yardımcı Kuruluşlar Hükümete veya bakanlıklara görevlerinde yardımcı olmak, belirli konularda görüş bildirmek, bir idari

Detaylı

KPSS 2007 GK (50) DENEME 3 / 52. SORU 50. Aşağıdakilerden hangisi hukuk devleti ilkesinin gereklerinden biri değildir? A) Yasal idare B) Devlet faaliyetlerinin belirliliği C) İdarenin mali sorumluluğu

Detaylı

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO HBYS Programı. Yargı Örgütü Dersleri

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO HBYS Programı. Yargı Örgütü Dersleri Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO HBYS Programı Yargı Örgütü Dersleri Türk yargı teşkilatının genel görünümü ve bunu oluşturan çeşitli yargı kolları ANAYASA YARGISI Anayasa Yargısı-1 Anayasa

Detaylı

YENİ ANAYASA MADDELERİ NELER GETİRİYOR?

YENİ ANAYASA MADDELERİ NELER GETİRİYOR? HABER YENİ ANAYASA MADDELERİ NELER GETİRİYOR? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan 18 maddelik Anayasa değişiklik paketi için 16 Nisan Pazar günü referanduma gidilecek. Biz de Resmi

Detaylı

Mülga (KALDIRILAN) Hükümler

Mülga (KALDIRILAN) Hükümler Mülga (KALDIRILAN) Hükümler Madde 91 E. Kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi verme Madde 91 Türkiye Büyük Millet Meclisi, Bakanlar Kuruluna kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi verebilir. Ancak

Detaylı

10. Herhangi bir sebeple boşalan bakanlığa en geç kaç gün içinde yeni bakan atanır? A) 5 gün B) 10 gün C) 15 gün D) 20 gün E) 25 gün

10. Herhangi bir sebeple boşalan bakanlığa en geç kaç gün içinde yeni bakan atanır? A) 5 gün B) 10 gün C) 15 gün D) 20 gün E) 25 gün 1. 1982 Anayasasına göre aşağıdaki organlardan hangisinin iptal davası açma yetkisi yoktur? A) Cumhurbaşkanı B) İktidar partisi meclis grubu C) Anamuhalefet partisi meclis grubu D) TBMM üye tamsayısının

Detaylı

Kanun No Tarihi:21/01/2017

Kanun No Tarihi:21/01/2017 TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASINDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Kanun No. 6771 Kabul Tarihi:21/01/2017 MADDE 1 7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 9 uncu maddesine bağımsız

Detaylı

Anayasası na göre, TBMM aşağıdakilerden hangisini bir parlamento kararıyla gerçekleştirir? Anayasası na göre ara seçim ne demektir?

Anayasası na göre, TBMM aşağıdakilerden hangisini bir parlamento kararıyla gerçekleştirir? Anayasası na göre ara seçim ne demektir? 1. 1982 Anayasası na göre, TBMM aşağıdakilerden hangisini bir parlamento kararıyla gerçekleştirir? A) Genel ve özel af ilanına karar vermek B) Bir kanun hükmünde kararnamenin değiştirilerek kabulüne karar

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: 25540

Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: 25540 Resmi Gazete Tarihi: 01.08.2004 Resmi Gazete Sayısı: 25540 ASGARİ ÜCRET YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, asgari ücretin tespiti sırasında

Detaylı

KAMU YÖNETİMİ KAMU YÖNETİMİ YRD.DOÇ.DR. BİLAL ŞİNİK

KAMU YÖNETİMİ KAMU YÖNETİMİ YRD.DOÇ.DR. BİLAL ŞİNİK İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ KAMU YÖNETİMİ YRD.DOÇ.DR. BİLAL ŞİNİK BAKANLAR KURULU Bakanlar Kurulu, Başbakan ve bakanlardan kurulur. Cumhurbaşkanı bakanlar kurulunun

Detaylı

2-) Türkiye de tek dereceli seçim ilk kez hangi seçimlerde uygulanmıştır? A) 1942 B) 1946 C) 1950 D) 1962 E) 1966

2-) Türkiye de tek dereceli seçim ilk kez hangi seçimlerde uygulanmıştır? A) 1942 B) 1946 C) 1950 D) 1962 E) 1966 1-) 1921 Anayasası ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Milli egemenlik ilkesi benimsenmiştir B) İl ve nahiyelerde yerinden yönetim ilkesi kabul edilmiştir. C) Yasama ve yürütme kuvvetleri

Detaylı

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. Adalet Programı. Yargı Örgütü Dersleri

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. Adalet Programı. Yargı Örgütü Dersleri Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO Adalet Programı Yargı Örgütü Dersleri ÜNİTE IV TÜRK YARGI TEŞKİLATININ GENEL GÖRÜNÜMÜ VE BUNU OLUŞTURAN ÇEŞİTLİ YARGI KOLLARI TÜRK YARGI TEŞKİLATININ GENEL

Detaylı

Yasamanın koyduğu kanunlar çerçevesinde ve kendine özgü düzenleyici işlemler ( KHK, Tüzük ve Yönetmelik) vasıtasıyla devletin genel işleyişini

Yasamanın koyduğu kanunlar çerçevesinde ve kendine özgü düzenleyici işlemler ( KHK, Tüzük ve Yönetmelik) vasıtasıyla devletin genel işleyişini YÜRÜTME Yasamanın koyduğu kanunlar çerçevesinde ve kendine özgü düzenleyici işlemler ( KHK, Tüzük ve Yönetmelik) vasıtasıyla devletin genel işleyişini belirleyen ve parlamenter sistemde yürütme, bir kişi

Detaylı

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ PAKETİ Ne getiriyor, Ne götürüyor? Onur Bakır Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Uzmanı

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ PAKETİ Ne getiriyor, Ne götürüyor? Onur Bakır Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Uzmanı ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ PAKETİ Ne getiriyor, Ne götürüyor? Onur Bakır Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Uzmanı TOPLUM BİR NOKTADA HEM FİKİR PEKİ AMA NASIL: ÜÇ TEMEL SORU Toplumun görüşleri alındı mı? Katılımcı

Detaylı

Kanun No. 5982 Kabul Tarihi: 7/5/2010

Kanun No. 5982 Kabul Tarihi: 7/5/2010 Page 1 of 12 TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASININ BAZI MADDELERİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN Kanun No. 5982 Kabul Tarihi: 7/5/2010 MADDE 1-7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının

Detaylı

Bölüm 6 DEVL ET ŞEKİLL ERİ I : MONARŞİ VE CUMHURİYET

Bölüm 6 DEVL ET ŞEKİLL ERİ I : MONARŞİ VE CUMHURİYET Birinci Kısım ANAYASA HUKUKUNUN GENEL ESASLARI Bölüm 1 ANAYASA HUKUKUNUN BİLGİ KAYNAKLARI I. Anayasalar II. Anayasa Mahkemesi Kararları III. Bilimsel Eserler IV. Kaynak Tarama Bölüm 2 ANAYASA HUKUKU KAVRAMI

Detaylı

DEMOKRASİ VE SAYDAMLIK ENSTİTÜSÜ www.dse.org.tr

DEMOKRASİ VE SAYDAMLIK ENSTİTÜSÜ www.dse.org.tr DEMOKRASİ VE SAYDAMLIK ENSTİTÜSÜ www.dse.org.tr YENİ ANAYASA DEĞİŞİKLİK ÖNERİLERİMİZ (TCBMM Başkanlığı na iletilmek üzere hazırlanmıştır) 31.12.2011 İletişim: I. Anafartalar Mah. Vakıf İş Hanı Kat:3 No:

Detaylı

1.Cumhurbaşkanının Meclise geri gönderemediği ve kabule etmek zorunda olduğu tek kanun aşağıdakilerden hangisidir? I. Cumhurbaşkanı. II.

1.Cumhurbaşkanının Meclise geri gönderemediği ve kabule etmek zorunda olduğu tek kanun aşağıdakilerden hangisidir? I. Cumhurbaşkanı. II. 1.Cumhurbaşkanının Meclise geri gönderemediği ve kabule etmek zorunda olduğu tek kanun aşağıdakilerden hangisidir? A) Bütçe Kanunu B) Türk Medeni Kanunu C) Milletlerarası Anlaşmalar D) Seçim Kanunundaki

Detaylı

TÜRK YARGI SİSTEMİ DERS NOTLARI

TÜRK YARGI SİSTEMİ DERS NOTLARI TÜRK YARGI SİSTEMİ DERS NOTLARI Hazırlayan : Tacettin ÇALIK Mail : tcttnhoca@gmail.com İnternet Sitesi : Facebook adresi : https://www.facebook.com/anahtarkelimelerlevatandaslik/ YARGI Yargıya İlişkin

Detaylı

KARAR 1 (672 sayılı KHK ile kamu görevinden çıkarılmaya dair) Davalı : Başbakanlık /ANKARA

KARAR 1 (672 sayılı KHK ile kamu görevinden çıkarılmaya dair) Davalı : Başbakanlık /ANKARA KARAR 1 (672 sayılı KHK ile kamu görevinden çıkarılmaya dair) Davalı : Başbakanlık /ANKARA Davanın Konusu : Uyuşmazlık, davacının 672 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Kamu Personeline İlişkin Alınan Tedbirlere

Detaylı

Cumhurbaşkanı nın Anayasal Görev, Yetki ve Sorumlulukları

Cumhurbaşkanı nın Anayasal Görev, Yetki ve Sorumlulukları Cumhurbaşkanı nın Anayasal Görev, Yetki ve Sorumlulukları Yürütme Yetkisi ve Görevi - Madde 5 Yürütme yetkisi ve görevi, Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu tarafından Anayasa ve yasalara uygun olarak kullanılır

Detaylı

KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU KURULMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI. HAKKINDA KANUN ileti5176

KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU KURULMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI. HAKKINDA KANUN ileti5176 KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU KURULMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN ileti5176 Kanun Numarası : 5176 Kabul Tarihi : 25/5/2004 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 8/6/2004 Sayı :25486

Detaylı

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO HBYS Programı. Yargı Örgütü Dersleri

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO HBYS Programı. Yargı Örgütü Dersleri Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO HBYS Programı Yargı Örgütü Dersleri Türk yargı teşkilatının genel görünümü ve bunu oluşturan çeşitli yargı kolları Diğer Yargı Kolları Ülkemizdeki diğer yargı

Detaylı

TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİ GENEL KURULUNUN TOPLANTI, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİ GENEL KURULUNUN TOPLANTI, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİ GENEL KURULUNUN TOPLANTI, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Türkiye Adalet Akademisi

Detaylı

SERKAN KÜÇÜK ANAYASA VE SON DEĞİŞİKLİKLER

SERKAN KÜÇÜK ANAYASA VE SON DEĞİŞİKLİKLER SERKAN KÜÇÜK ANAYASA VE SON DEĞİŞİKLİKLER 15.07.2018 HUKUKUK KAYNAKLARI YAZILI KAYNAKLAR Anayasa Kanun Milletlerarası Antlaşmalar Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Yönetmelik Genelge YAZISIZ KAYNAKLAR Örf ve

Detaylı

Sosyal Düzen Kuralları

Sosyal Düzen Kuralları TEMEL HUKUK Sosyal Düzen Kuralları Toplum halinde yaşayan insanların yerine getirmek zorunda oldukları ödevleri ve kullanacakları yetkileri belirten kurallara, sosyal düzen kuralları veya sadece sosyal

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASININ BAZI MADDELERİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA TASLAK METİN

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASININ BAZI MADDELERİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA TASLAK METİN TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASININ BAZI MADDELERİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA TASLAK METİN MADDE 1-7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasının

Detaylı

KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU KURULMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN ileti5176

KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU KURULMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN ileti5176 8831 KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU KURULMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN ileti5176 Kanun Numarası : 5176 Kabul Tarihi : 25/5/2004 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 8/6/2004 Sayı

Detaylı

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ DANIŞMA VE İZLEME KONSEYİ NİN OLUŞUMU, TOPLANMASI VE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI TÜZÜĞÜ

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ DANIŞMA VE İZLEME KONSEYİ NİN OLUŞUMU, TOPLANMASI VE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI TÜZÜĞÜ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ DANIŞMA VE İZLEME KONSEYİ NİN OLUŞUMU, TOPLANMASI VE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI TÜZÜĞÜ (3.2.2015 - R.G. 20 - EK III - A.E. 107 Sayılı Tüzük) TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ DAİRESİ

Detaylı

BİRİNCİ KISIM İDARE HUKUKUNUN TEMEL KAVRAMLARI

BİRİNCİ KISIM İDARE HUKUKUNUN TEMEL KAVRAMLARI İÇİNDEKİLER BİRİNCİ KISIM İDARE HUKUKUNUN TEMEL KAVRAMLARI Birinci Bölüm: İdare Hukukunun Tanımı I. İdare... 3 II. İdari Fonksiyon... 4 A. Toplumun Genel ve Sürekli İhtiyaçlarının Karşılanmasına Yönelik

Detaylı

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMA MECLİSİ TOPLANTISI İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI YÖNETMELİĞİ

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMA MECLİSİ TOPLANTISI İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI YÖNETMELİĞİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMA MECLİSİ TOPLANTISI İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI YÖNETMELİĞİ (15.12.2011 - R.G. 213 - EK III - A.E. 652 Sayılı Yönetmelik) ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMA MECLİSİNİN

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI SORULARI

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI SORULARI 1. Kuvvetler ayrılığı ilkesi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? a) 1921 Anayasası yla kuvvetler birliği ilkesi benimsenmiştir. b) 1924 Anayasası yla fonksiyonlar ayrılığı ile biraz yumuşatılmışsa

Detaylı

İnsanların birbirleriyle ve devletle olan ilişkilerini düzenleyen kurallara hukuk denir. Hukuk kurallarını koyan, uygulanıp uygulanmadığını

İnsanların birbirleriyle ve devletle olan ilişkilerini düzenleyen kurallara hukuk denir. Hukuk kurallarını koyan, uygulanıp uygulanmadığını İnsanların birbirleriyle ve devletle olan ilişkilerini düzenleyen kurallara hukuk denir. Hukuk kurallarını koyan, uygulanıp uygulanmadığını denetleyen en yüksek organ ise devlettir. Hukuk alanında birlik

Detaylı

ANAYASA HUKUKU 2016 Bahar dönemi Yılsonu sınavı CEVAP ANAHTARI

ANAYASA HUKUKU 2016 Bahar dönemi Yılsonu sınavı CEVAP ANAHTARI HİTİT ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ ANAYASA HUKUKU 2016 Bahar dönemi Yılsonu sınavı CEVAP ANAHTARI 1. Bir idari işlemin anayasa ve yasalarca yargı denetimi dışına çıkarılması

Detaylı

Public Sector Budget in Turkey Türkiye de Kamu Kesimi Bütçesi

Public Sector Budget in Turkey Türkiye de Kamu Kesimi Bütçesi Public Sector Budget in Turkey Türkiye de Kamu Kesimi Bütçesi Doç. Dr. Sezgin Polat Public Economics Course Political Science Department Galatasaray University Fall, 2017 Outline Yasama Yürütme Yargı -

Detaylı

Kültür. Konu Özetli Gün Gün

Kültür. Konu Özetli Gün Gün 30 Kültür Konu Özetli Özetli Konu Gün Gün Gün Gün LÜK ÇALIŞMA PLANI 1. 2. 3. 4. 5. ÜN KONUSU TEMEL HUKUK BİLGİLERİ TEMEL HUKUK BİLGİLERİ TEMEL HUKUK BİLGİLERİ TEMEL HUKUK BİLGİLERİ TEMEL HUKUK BİLGİLERİ

Detaylı

KARŞILAŞTIRMALI OLARAK 2017 ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİ

KARŞILAŞTIRMALI OLARAK 2017 ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİ KARŞILAŞTIRMALI OLARAK 2017 ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİ Hazırlayan : Tacettin ÇALIK Mail : tcttnhoca@gmail.com İnternet Sitesi : www.kpssvatandaslik.com Facebook adresi : https://www.facebook.com/anahtarkelimelerlevatandaslik/

Detaylı

Sosyal Düzen Kuralları. Toplumsal Düzen Kuralları. Hukuk Kuralları Din Kuralları Ahlak Kuralları Görgü Kuralları Örf ve Adet Kuralları

Sosyal Düzen Kuralları. Toplumsal Düzen Kuralları. Hukuk Kuralları Din Kuralları Ahlak Kuralları Görgü Kuralları Örf ve Adet Kuralları TEMEL HUKUK Sosyal Düzen Kuralları Toplum halinde yaşayan insanların yerine getirmek zorunda oldukları ödevleri ve kullanacakları yetkileri belirten kurallara, sosyal düzen kuralları veya sadece sosyal

Detaylı

TEST-3 ANAYASA YÜRÜTME-YARGI 7)Anayasaya göre Cumhurbaşkanı aşağıdaki kurullardan hangisine üye seçemez? A) Yargıtay

TEST-3 ANAYASA YÜRÜTME-YARGI 7)Anayasaya göre Cumhurbaşkanı aşağıdaki kurullardan hangisine üye seçemez? A) Yargıtay 1) Aşağıdakilerden hangisi Cumhurbaşkanının görevlerinden biri değildir? A) Üniversite rektörlerini seçmek B) Genelkurmay Başkanını atamak C) Başbakanın teklifi üzerine bir bakanı görevden almak D) Yabancı

Detaylı

TÜRK YARGI SİSTEMİ YARGITAY Öğr. Gör. Ertan Cem GÜL MYO Hukuk Bölümü Adalet Programı

TÜRK YARGI SİSTEMİ YARGITAY Öğr. Gör. Ertan Cem GÜL MYO Hukuk Bölümü Adalet Programı TÜRK YARGI SİSTEMİ YARGITAY Öğr. Gör. Ertan Cem GÜL MYO Hukuk Bölümü Adalet Programı Yargıtay, tanımı Anayasa ile yapılan, işlevleri, mensupları ve bunların seçimi ve diğer kuruluş esasları, Anayasa'da

Detaylı

Yargı ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler

Yargı ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler Yargı ÜNİTE 9 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Yargı bağımsızlığı kavramını tanımlayabilecek, Yargı içinde yer alan farklı mahkemeleri ve bunların görevlerini öğreneceksiniz. İçindekiler Yargı Yetkisi

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASININ BAZI MADDELE RİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN. (Resmi Gazete ile yayımı: 16.6.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASININ BAZI MADDELE RİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN. (Resmi Gazete ile yayımı: 16.6. 95 TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASININ BAZI MADDELE RİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN (Resmi Gazete ile yayımı: 6.6.007 Sayı: 6554) Kanun No Tarihi MADDE - 7//98 tarihli ve 709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti

Detaylı

HAZİRAN 2017 TARİH BASKILI TÜRK ANAYASA HUKUKU DERS KİTABINA İLİŞKİN DÜZELTME CETVELİ

HAZİRAN 2017 TARİH BASKILI TÜRK ANAYASA HUKUKU DERS KİTABINA İLİŞKİN DÜZELTME CETVELİ HAZİRAN 2017 TARİH BASKILI TÜRK ANAYASA HUKUKU DERS KİTABINA İLİŞKİN DÜZELTME CETVELİ Düzeltmeler daire ( ) içinde gösterilmiştir. 1- Bölüm 2, 37. sayfada Parti Kapatma Davalarında Yargılama Usulü başlığı

Detaylı

Bir ülkede yürürlükte olan yasa, tüzük, yönetmelik vb. bütünü.

Bir ülkede yürürlükte olan yasa, tüzük, yönetmelik vb. bütünü. MEVZUAT Bir ülkede yürürlükte olan yasa, tüzük, yönetmelik vb. bütünü. NORMLAR HİYERARŞİSİ ANAYASALAR Dünya daki ilk Anayasa: 1787 ABD Anayasası İkincisi: 1791 Fransız Anayasası Türkiye'de anayasal hareketler

Detaylı

MİLLİ GÜVENLİK KURULU VE MİLLİ GÜVENLİK KURULU GENEL SEKRETERLİĞİ KANUNU

MİLLİ GÜVENLİK KURULU VE MİLLİ GÜVENLİK KURULU GENEL SEKRETERLİĞİ KANUNU 6219 MİLLİ GÜVENLİK KURULU VE MİLLİ GÜVENLİK KURULU GENEL SEKRETERLİĞİ KANUNU Kanun Numarası : 2945 Kabul Tarihi : 9/11/1983 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 11/11/1983 Sayı : 18218 Yayımlandığı Düstur

Detaylı

A. Kuruluşu: C. Kanunların Cumhurbaşkanınca yayımlanması C. Kanunların Cumhurbaşkanınca yayımlanması -1-

A. Kuruluşu: C. Kanunların Cumhurbaşkanınca yayımlanması C. Kanunların Cumhurbaşkanınca yayımlanması -1- IX. Yargı yetkisi Madde 9 Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır. I. Türkiye Büyük Millet Meclisi A. Kuruluşu: Madde 75 (Değişik: 23/7/1995-4121/8 md.) Türkiye Büyük Millet

Detaylı

TEMEL HUKUK. Sosyal Düzen Kuralları

TEMEL HUKUK. Sosyal Düzen Kuralları Sosyal Düzen Kuralları TEMEL HUKUK Toplum halinde yaşayan insanların yerine getirmek zorunda oldukları ödevleri ve kullanacakları yetkileri belirten kurallara, sosyal düzen kuralları veya sadece sosyal

Detaylı

MEHMET UTKU ÖZTÜRK 1961 KURUCU MECLİSİ

MEHMET UTKU ÖZTÜRK 1961 KURUCU MECLİSİ MEHMET UTKU ÖZTÜRK 1961 KURUCU MECLİSİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR... XIX GİRİŞ...1 1. DEMOKR AT PARTI İKTIDARININ SONUNA DOĞRU...9 1.1. DP nin Muhalefete Karşı Tutumu...9 1.1.1.

Detaylı

ANAYASASININ BAZI MADDELER

ANAYASASININ BAZI MADDELER 13 Mayıs 2010 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 27580 KANUN TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASININ BAZI MADDELERİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN Kanun No. 5982 Kabul Tarihi: 7/5/2010 MADDE 1 7/11/1982 tarihli

Detaylı

GENEL OLARAK DEVLET TEŞKİLATI SORULARI

GENEL OLARAK DEVLET TEŞKİLATI SORULARI 1.... ilkesi, Devlet organları arasında üstünlük sıralaması anlamına gelmez. Belli devlet yetki ve görevlerinin kullanılmasından ibaret olup bununla sınırlı medeni bir iş bölümü ve işbirliği olduğunu anlatır.

Detaylı

Kanun, üniversitelerin ülke sathına dengeli bir biçimde yayılmasını gözetir.

Kanun, üniversitelerin ülke sathına dengeli bir biçimde yayılmasını gözetir. TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI T.C ANAYASASI'NIN İLGİLİ HÜKÜMLERİ (*) Kanun No.: 2709 Kabul Tarihi: 7.11.1982 Yükseköğretim kurumları ve üst kuruluşları 1. Yükseköğretim kurumları MADDE 130- Çağdaş eğitim-öğretim

Detaylı

DEVLETİN YASAMA GÖREVİ

DEVLETİN YASAMA GÖREVİ DEVLETİN YASAMA GÖREVİ TBMM'ye verilmiştir. TBMM bu görevini yerine getirmek için Anayasanın kendisine verdiği yasama yetkisini kullanır. TBMM'nin Kuruluşu Genel oyla seçilen 550 millet vekilinden oluşur.

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX BIRINCI BÖLÜM ANAYASA HUKUKUNUN KISA KONULARI 1. 1961 Anayasası ile 1982 Anayasası nın Hazırlanış ve Kabul Ediliş Süreçlerindeki Farklılıklar...1 2. Üniter, Federal ve Bölgeli

Detaylı

CUMHURBASKANININ YETKİ VE SORUMLULUKLARI

CUMHURBASKANININ YETKİ VE SORUMLULUKLARI CUMHURBASKANININ YETKİ VE SORUMLULUKLARI CİFT BASLILIK BİTİYOR Cumhurbaşkanı ile Başbakanın yetkileri birleştiriliyor. Cumhurbaşkanı yürütmenin başı oluyor. Yönetimde çift başlılık ortadan kalkıyor. Cumhurbaşkanları

Detaylı

6360 sayılı Kanun un 1 inci maddesine göre büyükşehir belediyesi bulunan illerdeki il özel idarelerinin tüzel kişiliği kaldırılmıştır.

6360 sayılı Kanun un 1 inci maddesine göre büyükşehir belediyesi bulunan illerdeki il özel idarelerinin tüzel kişiliği kaldırılmıştır. 1 2 6360 sayılı Kanun un 1 inci maddesine göre büyükşehir belediyesi bulunan illerdeki il özel idarelerinin tüzel kişiliği kaldırılmıştır. 3 İl çevre düzeni plânı; valinin koordinasyonunda, büyükşehirlerde

Detaylı

TÜRK HUKUK DÜZENİNİN YÜRÜRLÜK KAYNAKLARI (2) Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi

TÜRK HUKUK DÜZENİNİN YÜRÜRLÜK KAYNAKLARI (2) Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi TÜRK HUKUK DÜZENİNİN YÜRÜRLÜK KAYNAKLARI (2) Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi KANUN (YASA) Kanun Geniş anlamda Dar/Gerçek anlamda Kanun, hukuk kaynaklarından sadece birisidir.

Detaylı

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN BU DERSTE NELER ÖĞRENECEĞİZ? İdare nedir? Organik anlamda idare-fonksiyonel Anlamda İdare Hukuk devleti İdare teşkilatı İdari davalar İDARE HUKUKU Devletin 3 fonksiyonu vardır:

Detaylı

ULUSAL ÇALIŞTAY SONUÇLARI

ULUSAL ÇALIŞTAY SONUÇLARI ULUSAL ÇALIŞTAY SONUÇLARI 1 Nasıl bir anayasa yapım süreci? Maddeleri değil ilkeleri temel alan Ayırıcı değil birleştirici Uzlaşmaya zorlamayan Uzlaşmazlık alanlarını ihmal etmeyen Mutabakatı değil ortak

Detaylı

MİLLÎ EĞİTİM ŞÛRASI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

MİLLÎ EĞİTİM ŞÛRASI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YÖNETMELİK MİLLÎ EĞİTİM ŞÛRASI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Millî Eğitim Şûrasının teşkili ile çalışma esas ve usullerini belirlemektir.

Detaylı

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ ANA YÖNETMELİĞİ

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ ANA YÖNETMELİĞİ 30 Mayıs 2011 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 27949 YÖNETMELİK İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ ANA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; İstanbul

Detaylı

Public Sector Budget in Turkey Türkiye de Kamu Kesimi Bütçesi

Public Sector Budget in Turkey Türkiye de Kamu Kesimi Bütçesi Public Sector Budget in Turkey Türkiye de Kamu Kesimi Bütçesi Doç. Dr. Sezgin Polat Political Economy Course Political Science Department Galatasaray University Fall, 2016 Outline Kamu Kesimi Yasama Yürütme

Detaylı

MİLLİ FİKİR OLARAK HER ZAMAN YAPTIĞIMIZ GİBİ İŞİN TÜRKÇESİ Nİ SİZ DEĞERLİ TAKİPÇİLERİMİZE AKTARMAYA DEVAM EDİYORUZ.

MİLLİ FİKİR OLARAK HER ZAMAN YAPTIĞIMIZ GİBİ İŞİN TÜRKÇESİ Nİ SİZ DEĞERLİ TAKİPÇİLERİMİZE AKTARMAYA DEVAM EDİYORUZ. MİLLİ FİKİR OLARAK HER ZAMAN YAPTIĞIMIZ GİBİ İŞİN TÜRKÇESİ Nİ SİZ DEĞERLİ TAKİPÇİLERİMİZE AKTARMAYA DEVAM EDİYORUZ. BU BAĞLAMDA MEVCUT ANAYASANIN NELER İÇERDİĞİNİ YENİ ANAYASA TEKLİFİ DEĞİŞİKLİĞİNİN NELER

Detaylı

T.C. YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI Basın Bürosu Sayı: 19

T.C. YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI Basın Bürosu Sayı: 19 09/04/2010 BASIN BİLDİRİSİ Anayasa değişikliğinin Cumhuriyetin ve demokrasinin geleceği yönüyle neler getireceği neler götüreceği dikkatlice ve hassas bir şekilde toplumsal uzlaşmayla değerlendirilmelidir.

Detaylı

CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ, KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMESİ, YÖNETMELİK ve KARARI

CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ, KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMESİ, YÖNETMELİK ve KARARI CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ, KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMESİ, YÖNETMELİK ve KARARI (Kavramlara Dair Bir Bilgilendirme) Akın Gencer ŞENTÜRK, Avukat İzmir, 16.11.2018 Anayasamız, Yürütme yetkisi ve görevi, Cumhurbaşkanı

Detaylı

İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ KANUNU

İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ KANUNU 12265 İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ KANUNU Kanun Numarası : 6570 Kabul Tarihi : 20/11/2014 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 29/11/2014 Sayı : 29190 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 55 Amaç ve kapsam MADDE

Detaylı

ODTÜ BİLGİSAYAR TOPLULUĞU

ODTÜ BİLGİSAYAR TOPLULUĞU ODTÜ BİLGİSAYAR TOPLULUĞU TÜZÜK 1. Kuruluş: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Bilgisayar Topluluğu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Ankara yerleşkesinde, Kültür İşleri Müdürlüğünün denetiminde çalışmak üzere

Detaylı

MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi

MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi ÖĞRENME HEDEFLERİMİZ - ADLİYE MAHKEMELERİ, YARGITAY - İDARE MAHKEMELERİ, DANIŞTAY - UYUŞMAZLIK MAHKEMESİ - ANAYASA MAHKEMESİ

Detaylı

Aşağıdakilerden hangisi parlamenter sistem ile ilgili doğru bir bilgi değildir? A) Yasama organı, güvensizlik oyu ile Bakanlar Kurulunu düşürebilir.

Aşağıdakilerden hangisi parlamenter sistem ile ilgili doğru bir bilgi değildir? A) Yasama organı, güvensizlik oyu ile Bakanlar Kurulunu düşürebilir. SORU 1 Aşağıdakilerden hangisi parlamenter sistem ile ilgili doğru bir bilgi değildir? A) Yasama organı, güvensizlik oyu ile Bakanlar Kurulunu düşürebilir. B) Yürütmenin yasama ile yasamanın yürütme ile

Detaylı

Turizm Şurası Yönetmeliği

Turizm Şurası Yönetmeliği TURİZM ŞURASI YÖNETMELİĞİ Turizm Şurası Yönetmeliği Kültür ve Turizm Bakanlığı Resmi Gazete Tarihi: 13/10/1998 Resmi Gazete Sayısı: 23492 BİRİNCİ BÖLÜM : Genel Hükümler Amaç Madde 1 -Bu Yönetmeliğin amacı;

Detaylı

MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi

MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi ÖĞRENME HEDEFLERİMİZ - ADLÎ YARGI MAHKEMELERİ, BÖLGE ADLİYE MAHKEMELERİ, YARGITAY - İDARE MAHKEMELERİ, BÖLGE İDARE MAHKEMELERİ,

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI 6 1 TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI Kavramlar Türk Bayrağı Kanunu İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (11. Protokol ile Düzenlenen Metin) Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (11.

Detaylı

HAKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ HAKKINDA BİLGİ NOTU

HAKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ HAKKINDA BİLGİ NOTU HAKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ HAKKINDA BİLGİ NOTU HSYK Teklifi Teklif; 2797 sayılı Yargıtay Kanunu, 6087 sayılı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu, 4954 sayılı Türkiye Adalet

Detaylı

Adalet Bakanlığı. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü. Personeli Görevde Yükselme GYS. Soru Bankası. Sınavlarına Hazırlık El Kitabı

Adalet Bakanlığı. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü. Personeli Görevde Yükselme GYS. Soru Bankası. Sınavlarına Hazırlık El Kitabı 28 Ekim 2005 Tarihli ve 25980 Sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Personeli Görvede Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği ne uygun olarak hazırlanmıştır. GYS 2016

Detaylı

2017 Türkiye Anayasa Değişikliği 2017 ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ. Madde 9 Bağımsız olduğu zaten belirtilen mahkemeler için ayrıca tarafsız ibaresi eklendi.

2017 Türkiye Anayasa Değişikliği 2017 ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ. Madde 9 Bağımsız olduğu zaten belirtilen mahkemeler için ayrıca tarafsız ibaresi eklendi. 2017 Türkiye Anayasa Değişikliği 2017 ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ Madde 9 Bağımsız olduğu zaten belirtilen mahkemeler için ayrıca tarafsız ibaresi eklendi. Madde 75 Türkiye Büyük Millet Meclisindeki koltuk sayısı

Detaylı

Hazırlayan: TACETTİN ÇALIK. Tacettin Hoca İle KPSS Vatandaşlık

Hazırlayan: TACETTİN ÇALIK. Tacettin Hoca İle KPSS Vatandaşlık Kamu Hakları Negatif Statü Hakları (Kişi Hakları Koruyucu Haklar) Pozitif Statü Hakları (Sosyal ve Ekonomik Haklar/İsteme Hakları) Hazırlayan: TACETTİN ÇALIK - Bireyleri devlete karşı koruyan - Devlete,

Detaylı

ANTALYA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI ODA İÇ YÖNETMELİĞİ

ANTALYA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI ODA İÇ YÖNETMELİĞİ Amaç ANTALYA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI ODA İÇ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ VE KAVRAMLAR Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı; Antalya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası nın, Yönetim Kuruluna

Detaylı

Anayasa Teklifi GİRİŞ. 2 Fevzi Bilgin

Anayasa Teklifi GİRİŞ. 2 Fevzi Bilgin ÖZET Türkiye yeni anayasını yapmak üzere harekete geçti. Bu sürece yol açan birden çok neden var. Öncelikle, 2007 yılında yaşanan anayasal krizle birlikte 1982 Anayasası siyasetin merkezine oturmuştur.

Detaylı

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN BU DERSTE NELER ÖĞRENECEĞİZ? Hukukun kaynakları Normlar hiyerarşisi Hukukun Kaynakları Hukukta kaynak kavramı, hukukun varlık kazanabilmek ve yürürlüğe geçebilmek için hangi

Detaylı

KARŞILAŞTIRMALI ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

KARŞILAŞTIRMALI ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ KARŞILAŞTIRMALI ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ Madde 9 IX. Yargı yetkisi Madde 9 Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır. Madde 75 I. Türkiye Büyük Millet Meclisi A. Kuruluşu: Madde 75

Detaylı

AK Parti nin başkanlık sistemi teklifi

AK Parti nin başkanlık sistemi teklifi AK Parti nin başkanlık sistemi teklifi AK Parti nin Kasım 2012 de TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu na sunduğu başkanlık sistemine ilişkin önerileri de içeren teklifin tam metni ÜÇÜNCÜ KISIM Devletin Temel

Detaylı

BANKACILIK KANUNU. Kanun Numarası : 5411

BANKACILIK KANUNU. Kanun Numarası : 5411 BANKACILIK KANUNU Kanun Numarası : 5411 Etik ilkeler Madde 75 Bankalar ile bunların mensupları; bu Kanuna, ilgili düzenlemelere, kuruluş amaç ve politikalarına uygun olarak faaliyetlerin icra edilmesini

Detaylı

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN TEMEL HUKUK BU DERSTE NELER ÖĞRENECEĞİZ? Yargı nedir? Türk hukukunda yargının bölümleri Anayasa Yargısı İdari Yargı Adli Yargı TEMEL HUKUK YARGI Yargı, devletin hukuk

Detaylı

HAZIRLAYAN: TACETTİN ÇALIK SORU-CEVAPLARLA ANAYASA HUKUKU DENEME SINAVI

HAZIRLAYAN: TACETTİN ÇALIK SORU-CEVAPLARLA ANAYASA HUKUKU DENEME SINAVI SORU-CEVAPLARLA ANAYASA HUKUKU DENEME SINAVI 1) Aşağıdaki kamu hakları kişi, sosyal ve ekonomik ve siyasi haklar olmak üzere sınıflandırınız!!! Konut dokunulmazlığı Kişi Hakları Özel hayatın gizliliği

Detaylı

HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI

HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI 3.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER HUKUKUN KAYNAKLARI Yargı organları kararlarını, hukuka dayanan, hukuktan kaynaklanan, hukukun gerektirdiği kararlar olarak sunarlar. Bu açıdan yargı

Detaylı

1: İNSAN VE TOPLUM...

1: İNSAN VE TOPLUM... İÇİNDEKİLER Bölüm 1: İNSAN VE TOPLUM... 1 1.1. BİREYİN TOPLUMSAL HAYATI... 1 1.2. KÜLTÜR... 3 1.2.1. Gerçek Kültür ve İdeal Kültür... 5 1.2.2. Yüksek Kültür ve Yaygın Kültür... 5 1.2.3. Alt Kültür ve Karşıt

Detaylı

KKTC YÜKSEK YÖNETİM DENETÇİSİ OMBUDSMAN. 5. Ombudsman ın görev ve yetkileri ile yetki devri. 6. Ombudsman ın yetkisi dışında olan konular

KKTC YÜKSEK YÖNETİM DENETÇİSİ OMBUDSMAN. 5. Ombudsman ın görev ve yetkileri ile yetki devri. 6. Ombudsman ın yetkisi dışında olan konular KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ YÜKSEK YÖNETİM DENETÇİSİ (OMBUDSMAN) Adres: 143, Bedrettin Demirel Caddesi, Kat: 4 Lefkoşa Telefon: 22 75 814-22 75 954 Fax: 22 88 907 1. Anayasa nın 114. Maddesi 2. Ombudsman

Detaylı

Milli Savunma Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme

Milli Savunma Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme GYS 2015 Milli Savunma Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık Soru Bankası Komisyon Milli Savunma Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık Soru Bankası ISBN 978-605-318-070-8

Detaylı

GENÇLİK KOLLARI YÖNETMELİĞİ

GENÇLİK KOLLARI YÖNETMELİĞİ GENÇLİK KOLLARI YÖNETMELİĞİ 195 BÖLÜM I GENEL HÜKÜMLER KURULUŞ Madde 1 - Cumhuriyet Halk Partisi Tüzüğü nde ifadesini bulan amac a yönelik olarak, Genel Merkez, il, ilçe ve gerek görülen beldelerde örgüt

Detaylı