Mehmet ASLAN *, Ahmet Hakan KURŞUN **, Burcu TEKİN*** İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü 2.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Mehmet ASLAN *, Ahmet Hakan KURŞUN **, Burcu TEKİN*** İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü 2."

Transkript

1 Mehmet ASLAN *, Ahmet Hakan KURŞUN **, Burcu TEKİN*** İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü 2. Sınıf Öğrencileri

2 PLAN Arka Plan Bilgisi ( Görme engellilere verilen kütüphane hizmetlerinde bilgi teknolojilerinin kullanılması: tanımlar, teknolojiler vd.) Yöntem Görüşme ile ilgili ilk bulgular ve değerlendirme Sonuç

3 AMAÇ ve YÖNTEM Bu çalışmanın temel amacı, görme engelli bireylere yönelik olarak sunulan bilgi hizmetlerinde kullanılan bilgi teknolojilerini incelemek olarak belirlenmiştir. İstanbul daki üniversite kütüphanelerinde bir ön çalışma yapılmış ve büyük çoğunluğunda görme engellilere yönelik bir birim olmadığı saptanınca araştırmanın mekan sınırı Boğaziçi Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi olarak belirlenmiştir. Uygulama verileri görüşme ve gözlem yoluyla elde edilmiştir ayrıca araştırmanın kuramsal kısmı için belgesel analizi yapılmıştır.

4 ÖNEM Bilgi çağının ve çağdaş toplumun gereksinimlerinden biri olan bilgiye erişim, bireylerin toplumla olan ilişkisini ve toplumsal yaşamla arasındaki bağı kurması için gerekli hizmetlere ulaşmasında etkin rol oynamaktadır. Görme engelli bireylerde diğer tüm bireyler gibi bilgiye erişimde kütüphaneleri aktif bir şekilde kullanabilmelidir. Bu bağlamda tüm kütüphane kullanıcılarının günümüz teknolojileri sayesinde eşit şartlarda hizmet almalarına yardımcı olan bilişim teknolojilerini tanıtacağız.

5 Engelli Kimdir? Literatürde birçok tanım ve sınıflandırma bulunmasına rağmen bir ya da daha fazla önemli hayat aktivitesini büyük oranda sınırlayan veya zihinsel engele sahip bireyler, engelli olarak tanımlanmaktadır. Engelli olarak tanımlanan bireyler, engellik durumlarına göre; iletişimsel, zihinsel ve fiziksel engelliler olarak üç farklı kategoriye ayrılırlar. Görme veya konuşma engeline sahip olanlar, iletişimsel engelliler olarak değerlendirilmektedir.

6 GÖRME ENGELLİ KİMDİR? Hem uluslararsı hem de ulusal kaynaklarda; mümkün olan bütün düzeltmelerden sonra kişinin görüşü 20/200 oranından daha düşük veya görüş alanı düzeltici merceklere rağmen 20 dereceden daha düşük ise kişi kör olarak tanımlanmaktadır.

7 ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİNİN GÖREVLERİ Üniversite kütüphaneleri, sundukları hizmetlerle üniversitedeki eğitim öğretim faaliyetlerini destekleyen kurumlar olarak değerlendirilirler. Sahip oldukları kaynaklar ve sundukları hizmetlerle bilgi gereksinimini karşılayan ve bilimsel üretimi destekleyen bu kütüphanelerin, hizmet verdikleri üniversitelere mensup tüm bireylerin ve tüm araştırmacıların bilgi gereksinimlerini karşılamaları beklenir. Üniversite kütüphaneleri, hizmet ve kaynaklarını, engelli ve engelsiz tüm bireylere sunmak durumundadır. Bundan dolayı Üniversite kütüphaneleri, görme engellilere yönelik nitelikli hizmet verebilmesi için çağın teknolojik donanım ve yazılımlarını yakından takip etmeli ve üniversite bünyesinde en kısa zamanda bulundurmalıdır.

8 GÖRME ENGELLİLERE YÖNELİK DONANIM VE YAZILIMLAR Engelli bireyler, tıpkı engelsiz bireyler gibi, diledikleri alanda ve kurumda eğitim alma hakkına sahip olmalıdır. Üniversite kütüphanelerinde engelli bireylerin, karşılaştıkları engelleri bir nebze azaltmak ve onların hayatını daha nitelikli hale getirmek için üretilen teknolojik araçlar kullanılmaktadır. Görme engellilere yönelik yapılan çalışmalarda da engellerin bir anlamda bilgi ve iletişim teknolojileri ile aşıldığını ve bilgiye erişimde yeni imkanların ortaya çıktığını görmekteyiz. Görme engellilerin bilgi ihtiyacının karşılanması için kullanılan kaynaklar, araçlar ve yöntemler kaçınılmaz olarak dokunma ve işitme duyusuna yönelik olarak geliştirilmektedir.

9 BRAİLLE ALFABESİ Görme engellilerin hayatında çok büyük kolaylıklar sağlayan Braille alfabesi, 1809 yılında Fransa da doğan ve kendisi de görme engelli olan Louis Braille tarafından, 1825 te bulunmuştur. Bu yazı sistemi 1918 yılında tüm dünyada kabul edilmiştir. Kabartılmış altı nokta-braille sistemi, yazılı materyali okuyamayacak kadar göremeyen kişiler için dokunarak okuma sistemidir.

10

11 BRAİLLE MONİTÖRLER Bilgisayar ekranındaki yazıları Braille alfabe olarak kullanıcıya gösterir. Görmeyenler ekrandaki yazıları parmaklarıyla takip edebilir. Sistem, ekran okuma programıyla uyumlu olarak çalışarak, sesle dinlenen yazıların aynı anda kabartma olarak elinin altından geçmesini sağlar. Özellikle sesli çözümlerle birlikte kullanıldığında bilgisayara son derece verimli bir hakimiyet sağlar.

12

13 BRAİLLE YAZICILAR Braille yazısında altı noktanın değişik konfigürasyonlarda dizilimiyle harfler oluşturulmuştur. Braille yazıcılar, elektronik ortamda bulunan metinleri bir tercüme programı yardımıyla Braille alfabesiyle basmaktadır. İster internet sitesinden, ister kendi hazırlayacakları her türlü düz yazıyı çok hızlı bir şekilde kabartma olarak bastırabilirler. Bugünkü teknoloji ile hiç kabartma yazı bilmeyen bir kimse, görmeyenler için okuma materyali basabilir.

14

15

16 BÜYÜTÜLMÜŞ KAYNAKLAR Yaygın olarak kullanılan yardımcı teknolojik araçlardan birisi de büyütücülerdir. Bu araçlar; kısmi görüş yardımcıları olarak adlandırılan, portatif olarak ya da gözlüğe veya ekrana iliştirilerek kullanılabilen büyüteçler, kapalı devre televizyon sistemleri veya video büyütücüler ve büyütücü yazılım

17 BÜYÜTÜLMÜŞ KAYNAKLAR Ekran büyütücüler aynı zamanda farklı renk kombinasyonları kullanarak renk körü kullanıcılara da yardımcı olur.

18 SESLİ KAYNAKLAR Görme engelliler tarafından kullanılan alternatif formatlardan diğeri ise sesli kaynaklardır. Bir kitabın yüksek sesle okunarak ses kaydının yapılmasıyla oluşan kitaplara sesli kitap ya da konuşan kitap adı verilmektedir. Günümüzde görme engellilerin yanı sıra gören okuyucuların kullanımı amacıyla da sesli kitap üretilmektedir. Braille alfabesini bilmeyen veya öğrenme imkanına sahip olmayan bireyler için bilgiye erişimdeki en popüler formattır.

19 KAMERALI KİTAP OKUMA MAKİNESİ Cihaz bilgisayara bağlı çalışır. Kameranın altına konan dokümanın fotoğrafını çeker ve 3-4 sn gibi bir süre içinde hemen okumaya başlar. Görme engelli bu sistemde kitabını hem sesli hem de Braille olarak anında okur İsterse Word, Excel gibi formatlarda kaydedebilirken aynı zamanda MP3 formatında kayıt yapabilir.

20 KİTAP OKUMA MAKİNESİ BİR ÖRNEK SARA-CE SARA okuma makinesi; dergi, kitap gazete, kartvizit vs. gibi değişik dillerdeki basılı dokumaları tarar ve ardından sesli ve az görenler için LCD ekranıyla kontrastlar yaparak aynı anda ekrandan akar şekilde gösterir. Görme engelli ya da az gören bir birey tek başına bu cihazı sesli olarak kullanabilir.

21

22 EKRAN OKUYUCU Görme engelli kullanıcılar, ekran okuyucu programlar aracılığıyla herkes gibi bilgisayar kullanabilmektedir. Ekran okuyucu program, görme engelliler için ekrandaki bilgileri sesli olarak okumaktadır. Görme engellilerin bilgisayar kullanımını sağlayan ekran okuyucular, bilgiye erişimi kolaylaştıran en önemli araçlardan biridir. Ekran okuyucu programlar sayesinde, görmeyenlerin bilgisayar kullanımı ve internet erişimleri son derece kolaylaşmıştır. Ekranda yer alan metin, grafik, kontrol düğmeleri ve menüler bilgisayarla oluşturulmuş bir ses tarafından okunur.

23 JAWS EKRAN OKUYUCU PROGRAM Bu programlar bilgisayar açıldığı anda devreye girer ve bilgisayarın kapatıldığı ana kadar görmeyene tüm ekranı okur, onlara detaylı bilgiler verir. Bilgisayarın her ortamında çalışarak görmeyenlerin bilgisayara tam hakim olmalarını sağlar. Klavyedeki tüm tuşlar ve faaliyetler seslendirilir. Görmeyenler bilgisayarı klavyeden kullanırlar.

24 WEB ORTAMI İnternet ile artan bilgi ve ortam çeşitliliği, kütüphanelerin çalışma/hizmet biçimlerini değiştirmektedir. Braille ve sesli kaynaklardan farklı olanaklara sahip bir alan olan Web ortamı, engellilerin mekandan bağımsız olarak ihtiyaç duydukları bilgiye erişebilmelerini sağlamakta ve diğer insanlara olan bağımlılıklarını da azaltmaktadır. Kurumların Web tasarımcısının sadece anasayfayı değil bütün sitenin erişilebilirliğini sağlaması hedeflenmelidir. Web sayfalarının ekran okuyucularla kullanılmasını sağlayacak sadece metin içerikli sayfaların oluşturulması kadar, bunların sayfanın aslı ile paralel bir şekilde güncellenmesi de önem taşımaktadır.

25 İstanbul'da Durum İstanbul daki üniversite kütüphanelerinde bir ön çalışma yapılmış ve büyük çoğunluğunda görme engellilere yönelik bir birim olmadığı saptanınca araştırmanın mekan sınırı Boğaziçi Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi olarak belirlenmiştir. Bu doğrultuda İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Engelsiz Bölümü ve, Boğaziçi Üniversitesi GETEM (Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Merkezi) yetkilileri ile görüşmeler yapılmıştır. Yaptığımız bu görüşmeler ve gözlem sonucunda edindiğimiz ilk verilere değinmek isteriz.

26 BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ - GETEM GETEM'de Dr.Engin YILMAZ ile bir görüşme yapılmıştır. Bu görüşmenin bulgularına göre GETEM Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi nden bağımsız bir yapıdır. GETEM in kuruluşu arasında büyük bir zaman farkı vardır. GETEM yenidir. Bütçe konusunda edindiğimiz bilgilere göre yıl içerisinde tl gibi bir bütçeye sahiptir. Bütçe yetkili tarafından yeterli görülmüş ve çok büyük harcamalara gerek olmadığı belirtilmiştir.

27 BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ - GETEM 2 GETEM, sesli kitap, ekran okuyucu, Braille yazıcı gibi bu sunumda da belirtilen ve her görme engelli biriminin sahip olması gereken tüm teknolojilere sahiptir. GETEM'de 4 memur çalışmaktadır. Bu memurlardan hiçbiri BBY mezunu değildir. Ayrıca personelin işe uygunluğu açısından belli bir işe alım prosedürünün olmadığını da eklenmelidir. GETEM dijital dermelerinde den fazla sesli kitap ve aktif olarak kullanıcı vardır.

28 BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ - GETEM 3 GETEM yalnızca Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine değil aynı zamanda tüm Türkiye'ye hizmet vermektedir. GETEM yalnızca Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine her dönemin başında sahip oldukları donanımların kullanımını öğrettiklerini eklediler. Sonuç olarak; Binaya ulaşım görme engelli bir öğrenci için çok zor hatta imkansız. Lakin verilen hizmet çoğunlukla elektronik ortam üzerinden olduğu için bu durum büyük bir önem arz etmiyor.

29 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ BİLGİ MERKEZİ İstanbul Üniversitesi Engelsiz Bilgi Merkezinde uzman kütüphaneci Mustafa ÖZYÜREK ile yaptığımız görüşme sonucunda elde ettiğimiz bulgular şöyledir: İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ BİLGİ MERKEZİ İÜ Merkez Kütüphanesine bağlıdır. Aynı GETEM'de olduğu gibi kütüphanenin kuruluşu ile engelsiz birimin açılması arasında büyük bir zaman farkı vardır. Engelsiz Birimi yenidir. Yaklaşık tl gibi bir bütçe ile kurulan birim kütüphane bütçesinden sınırsız yararlanabilmektedir. Her yıl teknoloji fuarlarını inceleyerek ellerindeki donanımın eksik yönleri kapatılmaktadır. Eldeki donanımım sadece görme engelliler için değil aynı zamanda ortopedik engellilere yöneliktir. Personel GETEM'den farklı olarak çoğunlukla BBY mezunlarındandır (5 kişinin 3 ü BBY mezunu ve asistan öğrencisi).

30 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ BİLGİ MERKEZİ İşe alım prosedürü olarak ise temel kütüphane hizmetleri dışında görme engelli biriyle empati yeteneği olacak kişiler yeğlenmektedir. Verilen hizmetlerin ise çoğunlukla mail aracılığıyla kendilerine ulaşan öğrencilere kitapları WORD ve PDF formatında ulaştırılmaktadır. Verilen hizmet sadece üniversite öğrencilerine yöneliktir. Donanımsal olarak herhangi bir eksikleri yoktu; üniversitelerin engelsiz birimlerine de danışmanlık hizmeti verilmektedir.

31 Değerlendirme Her iki üniversitede de engelli birimleri kütüphaneye göre yenidir. Her iki üniversite kütüphanesinde de konu ile ilgili ileri bilgi teknolojileri kullanılmakta ve literatürde belirtilen hizmetler verilmektedir. İÜ Engelsiz Bilgi Merkezi Kütüphanenin bir alt birimi iken GETEM Boğaziçi Üni. Kütüphanesinden bağımsızdır. İÜ nin konuyla ilgili bütçesi sınırsız iken Boğaziçi Üni. GETEM de yıllık TL dir. İÜ Engelsiz Bilgi Merkezi nde BBY mezunları çalışırken Boğaziçi Üni. Kütüphanesi GETEM de BBY mezunu yoktur.

32 SONUÇ VE ÖNERİLER 1 Görme sorunlarının günümüz teknolojilerinin sağladığı olanaklar bilgiye ulaşımdaki engelleri bir ölçüde ortadan kaldırmaktadır. İstanbul'da yaptığımız ön çalışma yaklaşık 50 üniversiteden görme engelliler birimi olan kütüphane sayısının bir elin parmağını geçmediği gösterdi. Boğaziçi ve İÜ bu konu da en tanınan ve en donanımlı birimlerdir. Buralar da bile nitelikli personel ve bütçe sorunları vardı. Üniversite kütüphanelerinin görme engellilere ait bir birim açması hem görme engelli öğrencilere eşit bir eğitim ortamı hem de bu birimlerde çalışacak kişilere ihtiyaç duyulacağı için Bilgi ve Belge Yönetimi mezunlarına yeni istihdam alanları sunacaktır. Ayrıca özellikle derme geliştirme açısından ortak çalışma/işbirliği olanaklarının değerlendirilmesi de önemlidir.

33 SONUÇ VE ÖNERİLER - 2 Görme engelli bireylerin kütüphane kaynaklarını kullanabilmesi için gereken yazılımları ve donanımları sağlamayarak tasarruf yaptığını veya gereksiz harcamalardan kaçtığını düşünen üniversite ve kütüphane yöneticilerine, akademik anlamda topluma kazandırılmış bir bireyin çok şeyi değiştirebileceğini hatırlatmak isteriz zira sorgulama ve araştırma yetisini kaybetmiş bir bireyden daha büyük bir israf olamaz. Son olarak bir kütüphanenin parasını kaybedince değil kullanıcılarını kaybedince zarar ettiğini de ekleyerek konuşmamızı sonlandırıyorum.

34 Bizi sabırla dinlediğiniz için teşekkür ederiz. İstanbul Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi,

Görüşler / Opinion Papers

Görüşler / Opinion Papers Türk Kütüphaneciliği 22, 2 (2008), 216-221 Görüşler / Opinion Papers Görme Engellilere Yönelik Kütüphanecilik Hizmetlerinde Türkiye deki Son Gelişmeler: Gazi Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Görme Engelliler

Detaylı

GÖRME ENGELLİLERİN KÜTÜPHANEDEN GÖRENLER GİBİ YARARLANMASINI SAĞLAYACAK ÇÖZÜMLER

GÖRME ENGELLİLERİN KÜTÜPHANEDEN GÖRENLER GİBİ YARARLANMASINI SAĞLAYACAK ÇÖZÜMLER GÖRME ENGELLİLERİN KÜTÜPHANEDEN GÖRENLER GİBİ YARARLANMASINI SAĞLAYACAK ÇÖZÜMLER Bilgisayarı Seslendiren JAWS for Windows Ekran Okuma Programı Görme engelliler için oluşturulacak bir bilgisayar laboratuvarında

Detaylı

Görme ve İşitme Engellilerin Üniversite İnternet Sayfalarına Erişebilirliği İshak Keskin İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü ishakkeskin@hotmail.com Esra G. Kaygısız

Detaylı

Görme Engelliler için Web Sayfalarında Erişilebilirliğin Sağlanması

Görme Engelliler için Web Sayfalarında Erişilebilirliğin Sağlanması Görme Engelliler için Web Sayfalarında Erişilebilirliğin Sağlanması Cihan Yıldırım Yücel - Cengiz Acartürk ODTÜ-BİDB Akademik Bilişim 2006 İçerik Erişilebilirlik nedir? Engellilik çeşitleri Görme engellilik

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÖĞRENCİLER İÇİN EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÖĞRENCİLER İÇİN EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÖĞRENCİLER İÇİN EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönerge; İstanbul Üniversitesi nde

Detaylı

ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANE HİZMETLERİ

ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANE HİZMETLERİ ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANE HİZMETLERİ Üniversitemiz, öğrenim ve öğretimin sürekliliğini sağlamak amacıyla, zaman ve mekân sınırlaması olmaksızın, akademik program ve bilimsel araştırmaları destekleyen, kullanıcılarının

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ARAŞTIRMACI/KULLANICI HİZMETLERİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ARAŞTIRMACI/KULLANICI HİZMETLERİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No : 1 / 5 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, Başkanlığa bağlı Merkez Kütüphane deki araştırmacı/kullanıcı hizmetleri işleyişine yönelik sistem oluşturmaktır. 2. KAPSAM Referans/Danışma ve Yararlandırma

Detaylı

KULLANICI REHBERİ. Sınırsız Bilgiye Kesintisiz Erişimin adresi

KULLANICI REHBERİ. Sınırsız Bilgiye Kesintisiz Erişimin adresi KULLANICI REHBERİ BTÜ Kütüphanesi Sınırsız Bilgiye Kesintisiz Erişimin adresi - Kütüphane web sayfası Hizmetler Kaynaklara Erişim Danışma/Formlar Bize Ulaşın Bu rehber; Bursa Teknik Kütüphanesinin fiziki

Detaylı

ENGELSİZ YAŞAM BİRİMİ

ENGELSİZ YAŞAM BİRİMİ ENGELSİZ YAŞAM BİRİMİ ÖĞRENCİ BİLGİ FORMU Bu form siz öğrencilerimize daha iyi destek olabilmemiz amacıyla düzenlenmiştir. Özellikle; görme, işitme ve fiziksel engeller, iletişim problemleri, kronik hastalıklar,

Detaylı

Güssün Güneş & İlkay Holt 9-11 Şubat 2006 Pamukkale Denizli

Güssün Güneş & İlkay Holt 9-11 Şubat 2006 Pamukkale Denizli Üniversitelerde Enformasyon Okuryazarlığı Becerilerinin Kazandırılmasında Kütüphane ve Bilgi Merkezlerinin Rolü: Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi Enformasyon Okuryazarlığı Programları Güssün Güneş

Detaylı

'MASALLARA DOKUN' KSS PROJESİ

'MASALLARA DOKUN' KSS PROJESİ 'MASALLARA DOKUN' KSS PROJESİ T E M M U Z 2 0 1 8 T U R G E D ÇOCUKLUĞUNUZU DÜŞÜNÜN... Arkadaşlarınızla oyun oynamak için sokağa çıkmak istediğiniz her an dev engelleri aşmak zorunda kaldığınızı, oyun

Detaylı

ODTÜ KÜTÜPHANESİ YENİ WEB SAYFASININ TASARIMI VE KULLANILABİLİRLİK ÇALIŞMASI

ODTÜ KÜTÜPHANESİ YENİ WEB SAYFASININ TASARIMI VE KULLANILABİLİRLİK ÇALIŞMASI ODTÜ KÜTÜPHANESİ YENİ WEB SAYFASININ TASARIMI VE KULLANILABİLİRLİK ÇALIŞMASI Mustafa DALCI *, Özge ALÇAM*, Yasemin Oran SAATÇİOĞLU*, Feride ERDAL* * Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Bilgi İşlem Daire Başkanlığı,

Detaylı

DOKÜMANTASYON VE ENFORMASYON ELEMANI

DOKÜMANTASYON VE ENFORMASYON ELEMANI TANIM Her türlü bilgiye en hızlı, en doğru ve en ekonomik şekilde ulaşabilen, bu bilgileri konularına göre sınıflayan, koruyan ve bu bilgileri, gereksinimi olan kişilerin hizmetine sunan kişidir. A-GÖREVLER

Detaylı

HARRAN ÜNİVERSİTESİ ERİŞİLEBİLİRLİK İZLEME RAPORU

HARRAN ÜNİVERSİTESİ ERİŞİLEBİLİRLİK İZLEME RAPORU HARRAN ÜNİVERSİTESİ ERİŞİLEBİLİRLİK İZLEME RAPORU (Bina incelemesi) Bu rapor Şanlıurfa Omurilik Felçlileri İstihdam Derneği tarafından; Engelli Hakları İzleme ve Savunuculuk Projesi kapsamında hazırlanmıştır.

Detaylı

ODTÜ Kütüphanesi Yeni Web Sayfasının Tasarımı ve Kullanılabilirlik Çalışması

ODTÜ Kütüphanesi Yeni Web Sayfasının Tasarımı ve Kullanılabilirlik Çalışması Akademik Bilişim 2008 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale, 30 Ocak - 01 Şubat 2008 ODTÜ Kütüphanesi Yeni Web Sayfasının Mustafa DALCI, Özge ALÇAM, Yasemin Oran SAATÇİOĞLU, Feride ERDAL Orta

Detaylı

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÖĞRENCİLER İÇİN EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÖĞRENCİLER İÇİN EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÖĞRENCİLER İÇİN EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönerge; Düzce Üniversitesi nde kayıtlı

Detaylı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İdari Personel Gelişim Programı Bağlamında ODTÜ Kütüphanesi Engelli Kullanıcı Hizmetlerinin İncelenmesi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İdari Personel Gelişim Programı Bağlamında ODTÜ Kütüphanesi Engelli Kullanıcı Hizmetlerinin İncelenmesi Türk Kütüphaneciliği 30, 3 (2016), 555-559 Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İdari Personel Gelişim Programı Bağlamında ODTÜ Kütüphanesi Engelli Kullanıcı Hizmetlerinin İncelenmesi In the Context of

Detaylı

Zeki Gülen Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gazetecilik Ana Bilim Dalı, Bilişim

Zeki Gülen Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gazetecilik Ana Bilim Dalı, Bilişim Zeki Gülen Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gazetecilik Ana Bilim Dalı, Bilişim Görme Engelli Görme engelli kime denir? Demografik yapıdaki yerleri ve veriler Dünyadaki durum Türkiye deki

Detaylı

Özürlülerin Bilgiye Erişimi. AB 2012 Özürlülerin Bilgiye Erişimi Abdülkadir ANAÇ

Özürlülerin Bilgiye Erişimi. AB 2012 Özürlülerin Bilgiye Erişimi Abdülkadir ANAÇ Özürlülerin Bilgiye Erişimi Abdülkadir ANAÇ Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı E-Mail : aanac@ozida.gov.tr eniyihoca@hotmail.com Telefon : 0 (533) 636 90 99 Judith Butler Hangi hayatlar korumaya, kollamaya,

Detaylı

STRATEJİK PLAN, AMAÇ, HEDEF VE FAALİYET TABLOSU

STRATEJİK PLAN, AMAÇ, HEDEF VE FAALİYET TABLOSU FAKÜLTE/BÖLÜM ADI: STRATEJİK PLAN, AMAÇ, HEDEF VE FAALİYET TABLOSU Stj. Amaç No Hedef No Faaliyet No Performans no Stratejik Amaç / Hedef / Faaliyet Tanımı 2008 mevcut durum 2009 2010 2011 2012 2013 Faaliyet

Detaylı

Bölüm 3. Donanım Dış Donanım NELER ÖĞRENECEĞİZ? Bilgisayar Donanımları: Komut Verenler. Dış Donanım Birimleri. Klavye Çeşitleri. Monitör Çeşitleri.

Bölüm 3. Donanım Dış Donanım NELER ÖĞRENECEĞİZ? Bilgisayar Donanımları: Komut Verenler. Dış Donanım Birimleri. Klavye Çeşitleri. Monitör Çeşitleri. Bölüm 3 Donanım Dış Donanım 2006 Prentice-Hall, Inc Slide 1 Dış Donanım Birimleri. NELER ÖĞRENECEĞİZ? Klavye Çeşitleri. Monitör Çeşitleri. Yazıcı Çeşitleri 2006 Prentice-Hall, Inc Slide 2 Bilgisayar Donanımları:

Detaylı

Editör İbrahim H. Diken ÜNİTE 8 GÖRME YETERSİZLİĞİ OLAN ÖĞRENCİLER. Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gürsel

Editör İbrahim H. Diken ÜNİTE 8 GÖRME YETERSİZLİĞİ OLAN ÖĞRENCİLER. Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gürsel Editör İbrahim H. Diken ÜNİTE 8 GÖRME YETERSİZLİĞİ OLAN ÖĞRENCİLER Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gürsel Hazırlayan: Gizem Yıldız YASAL TANIM Görme keskinliği; ayrıntıları ayırt etme, görme yeteneğidir. Görme alanı;

Detaylı

SMART Board EĞİTİMLERİ(sürüm:10) 5. Aşama

SMART Board EĞİTİMLERİ(sürüm:10) 5. Aşama SMART Board EĞİTİMLERİ(sürüm:10) 5. Aşama Bölüm 1:Kaydetme ve farklı formata dönüştürme Değişik sebeplerden dolayı Notebook ta hazırladığınız bir dosyayı farklı bir formata dönüştürmek isteyebilirsiniz.mesela

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ KÜTÜPHANESİ VE HİZMETLERİ

ÖZEL EGE LİSESİ KÜTÜPHANESİ VE HİZMETLERİ T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL EGE LİSESİ TÜRKÇE YILLIK PROJE ÇALIŞMASI ÖZEL EGE LİSESİ KÜTÜPHANESİ VE HİZMETLERİ HAZIRLAYANLAR Dilay BİÇER Engin YAZAR Aslı SAĞGÜL Sınıf/ Şube : 4/B Rehber Öğretmen :

Detaylı

Web Erişilebilirliği: Standartlar ve Kilavuzlar. Yeliz Yeşilada Bilgisayar Mühendisliği Programı Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu

Web Erişilebilirliği: Standartlar ve Kilavuzlar. Yeliz Yeşilada Bilgisayar Mühendisliği Programı Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu Web Erişilebilirliği: Standartlar ve Kilavuzlar Yeliz Yeşilada Bilgisayar Mühendisliği Programı Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu Hakkımda Assist. Prof., ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Fahri

Detaylı

KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞIMIZIN VERMİŞ OLDUĞU OKUYUCU HİZMETLERİ

KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞIMIZIN VERMİŞ OLDUĞU OKUYUCU HİZMETLERİ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞIMIZIN VERMİŞ OLDUĞU OKUYUCU HİZMETLERİ Kütüphane içi kullanım Kullanıcı eğitimi Ödünç verme Kitap siparişi Veri tabanları Uzaktan erişim Genel Bilgiler Dumlupınar

Detaylı

Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı. kutuphane@kocaeli.edu.tr - Güncelleme Eylül 2015 -

Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı. kutuphane@kocaeli.edu.tr - Güncelleme Eylül 2015 - Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı kutuphane@kocaeli.edu.tr - Güncelleme Eylül 2015 - KOÜ Merkez Kütüphaneden Kareler Sayılarla KOÜ Kütüphanesi - I Basılı kitap : 98.000+ E-kitap : 150.000+ Basılı

Detaylı

ORDU ÜNİVERSİTESİ AÇIK ERİŞİM SİSTEMİ YÖNERGESİ

ORDU ÜNİVERSİTESİ AÇIK ERİŞİM SİSTEMİ YÖNERGESİ ORDU ÜNİVERSİTESİ AÇIK ERİŞİM SİSTEMİ YÖNERGESİ Amaç Madde 1 - (1) Bu yönerge, Ordu Üniversitesi adresli bilimsel ve entelektüel çalışmaların, Ordu Üniversitesi Açık Erişim Sistemi nde depolanarak bilim

Detaylı

HİTİT ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİLER EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV UYGULAMALARI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

HİTİT ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİLER EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV UYGULAMALARI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar HİTİT ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİLER EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV UYGULAMALARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönerge nin amacı; Hitit Üniversitesi nde önlisans,

Detaylı

İBN HALDUN ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK ARŞİV SİSTEMİ YÖNERGESİ

İBN HALDUN ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK ARŞİV SİSTEMİ YÖNERGESİ İBN HALDUN ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK ARŞİV SİSTEMİ YÖNERGESİ Üniversite Senatosu nun / / 2017 tarih ve. sayılı toplantısında kabul edilerek, / /2017 tarih ve.. sayılı Mütevelli Heyeti toplantısında onaylanmıştır.

Detaylı

İSKENDERUN İLÇE HALK KÜTÜPHANESİ MÜDÜRLÜĞÜ

İSKENDERUN İLÇE HALK KÜTÜPHANESİ MÜDÜRLÜĞÜ İSKENDERUN İLÇE HALK KÜTÜPHANESİ MÜDÜRLÜĞÜ GENEL BİLGİLER: İskenderun Halk Kütüphanesi binası Türkiye ile Fransa arasında 23.06.1939 tarihinde imzalanan Hatay Anlaşması ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine

Detaylı

Engellilik Ölçümünün İyileştirilmesi ve Engelleyici Olmayan Bir Çevrenin Sağlanması: Uluslararası Deneyimlerden Çıkarılan Dersler

Engellilik Ölçümünün İyileştirilmesi ve Engelleyici Olmayan Bir Çevrenin Sağlanması: Uluslararası Deneyimlerden Çıkarılan Dersler Engellilik Ölçümünün İyileştirilmesi ve Engelleyici Olmayan Bir Çevrenin Sağlanması: Uluslararası Deneyimlerden Çıkarılan Dersler ICT (Bilgi ve İletişim Teknolojisi) Erişilebilirliği Axel Leblois, G3ict

Detaylı

Bilgi Çağında Kütüphane

Bilgi Çağında Kütüphane Bilgi Çağında Kütüphane Gürcan Banger 27 Mart 2006 Yunus Emre Kültür Merkezi Değişen Dünya 1950 li yıllara kadar üretim için sermaye, işgücü, enerji ve hammadde önemli girdiler olarak kabul ediliyordu.

Detaylı

Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı. - Güncelleme : Ekim 2017-

Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı. - Güncelleme : Ekim 2017- Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı kutuphane@kocaeli.edu.tr - Güncelleme : Ekim 2017- KOÜ Merkez Kütüphaneden Kareler Sayılarla KOÜ Kütüphanesi - I Basılı kitap : 109.700+ E-kitap : 295.000 +

Detaylı

SIRA NO SORUMLU BİRİM FAALİYET SORUMLU DURUM AÇIKLAMA

SIRA NO SORUMLU BİRİM FAALİYET SORUMLU DURUM AÇIKLAMA T.Ü. BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI İŞ PLANI FORMU Doküman No: BİDB-F-06 Yürürlük Tarihi: 01.01.2012 Revizyon No: 0 Tarihi: - TRAKYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI İŞ PLANI FORMU SIRA NO SORUMLU

Detaylı

Görüşler / Opinion Papers

Görüşler / Opinion Papers Türk Kütüphaneciliği 25, 4 (2011), 509-518 Görüşler / Opinion Papers Görme Engelli Kullanıcılar İçin Erişilebilir Kütüphaneler: Kütüphanecilere Yönelik Pratik Öneriler Making Libraries Accessible for Visually

Detaylı

Selçuk Üniversitesi Merkez Kütüphanesi ve Modern Kütüphanecilik Uygulamaları

Selçuk Üniversitesi Merkez Kütüphanesi ve Modern Kütüphanecilik Uygulamaları LOGO SELÇUK ÜNİVERSİTESİ Add your company slogan Selçuk Üniversitesi Merkez Kütüphanesi ve Modern Kütüphanecilik Uygulamaları BUGÜN Bilginin hızla üretildiği ve aynı hızla teknolojik buluşlara/icatlara

Detaylı

BEYKOZ ÜNİVERSİTESİ AÇIK ERİŞİM VE KURUMSAL AKADEMİK ARŞİV POLİTİKASI YÖNERGESİ

BEYKOZ ÜNİVERSİTESİ AÇIK ERİŞİM VE KURUMSAL AKADEMİK ARŞİV POLİTİKASI YÖNERGESİ BEYKOZ ÜNİVERSİTESİ AÇIK ERİŞİM VE KURUMSAL AKADEMİK ARŞİV POLİTİKASI YÖNERGESİ (Senato Toplantı Tarihi: 08.12.2016 Toplantı Sayısı: 2016/3) Amaç Madde 1 (1) Bu politika, Beykoz Üniversitesi bünyesinde

Detaylı

Araştırma Problemi. Görme Yetersizliği Olan Öğrencilere Madde ve Isı Ünitesindeki Kavramların Öğretimi.

Araştırma Problemi. Görme Yetersizliği Olan Öğrencilere Madde ve Isı Ünitesindeki Kavramların Öğretimi. Görme Yetersizliği Olan Öğrencilere Madde ve Isı Ünitesindeki Kavramların Öğretimi Görme engelli öğrenciler, görme duyusunu kullanamadıklarından ya da çok az kullanabildiklerinden dolayı öğrenme sürecinde

Detaylı

Bursa Teknik Üniversitesi Açık Erişim Sistemi Yönergesi

Bursa Teknik Üniversitesi Açık Erişim Sistemi Yönergesi Bursa Teknik Üniversitesi Açık Erişim Sistemi Yönergesi Amaç Madde 1- (1) Bu yönerge, Bursa Teknik Üniversitesi adresli bilimsel çalışmaların, Bursa Teknik Üniversitesi Açık Erişim Sistemi nde arşivlenerek

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANELERİ ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANELERİ ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANELERİ ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç: Madde 1: Bu Yönerge, Hacettepe Üniversitesi kütüphane hizmetlerinin sunumunda, görevli personel ve kullanıcıların görev

Detaylı

Masaüstü Bilgisayarlar

Masaüstü Bilgisayarlar Bilgisayar Nedir? Girilen bilgileri alan işleyen, istenildiği takdirde saklayan veya kullanıcıya sunan çok maksatlı programlanabilen elektronik bir makinedir. Bilgisayar Nedir? İnsan beyni bilgi toplama,

Detaylı

ATILIM ÜNİVERSİTESİ KADRİYE ZAİM KÜTÜPHANESİ KURULUŞ TARİHİ 1997

ATILIM ÜNİVERSİTESİ KADRİYE ZAİM KÜTÜPHANESİ KURULUŞ TARİHİ 1997 KURULUŞ TARİHİ 1998 ATILIM ÜNİVERSİTESİ KADRİYE ZAİM KÜTÜPHANESİ KURULUŞ TARİHİ 1997 1999 2001 ATILIM ÜNİVERSİTESİ KADRİYE ZAİM KÜTÜPHANESİ /2013 Kütüphanemiz Kendi içinde; ekip ruhu, hizmet, mükemmellik;

Detaylı

Şef PERSONEL BİRİM GÖREV VE YETKİLERİ

Şef PERSONEL BİRİM GÖREV VE YETKİLERİ Şef 1 PERSONEL BİRİM GÖREV VE YETKİLERİ Daire Başkanı 2 Oya ÖZBAY 0 (434) 222 0000-1201 oozbay@beu.edu.tr 124 sayılı Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumlarının İdari Teşkilatı Hakkında

Detaylı

MKÜ nün Bilgi Hazinesi

MKÜ nün Bilgi Hazinesi MKÜ nün Bilgi Hazinesi Büyük ve Donanımlı Bir Üniversit e Küt üphanesiyle Hiz met iniz de Mustafa Kemal Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Üniversitemizin eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini desteklemek

Detaylı

EMİN LOFT MANAGER PIGEON PEDIGREE PROGRAMI KULLANIM BİLGİLERİ

EMİN LOFT MANAGER PIGEON PEDIGREE PROGRAMI KULLANIM BİLGİLERİ EMİN LOFT MANAGER PIGEON PEDIGREE PROGRAMI KULLANIM BİLGİLERİ 1 Kuş Detayları (Kayıt, Silme vb.) 2 Soyağacı Görüntüleme 3 Yarış Ekleme 4 Raporlar 5 Irk, Renk vb. Sabit Bilgi Girişi 6 İletişim Bilgileri

Detaylı

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı; Düzce Üniversitesi nde öğrenim gören engelli öğrencilerin öğrenim

Detaylı

OverDrive Formatları. İçerik Genç erişkin ve çocuklar için heyecan verici yeni içerik

OverDrive Formatları. İçerik Genç erişkin ve çocuklar için heyecan verici yeni içerik OverDrive Nedir? OverDrive, 1.000.000 + fazla E-kitap,sesli kitap ve videoları sağlayan, milyonlarca son kullanıcıya hizmet eden 2.000+ fazla yayınevi (Penguen, Blackstone, Wiley,Taylor&Francis vb. önemli

Detaylı

Dr. Organizer Diş. Ver. 4.5. 1992 den beri. Program özellikleri, sistem gereksinimleri

Dr. Organizer Diş. Ver. 4.5. 1992 den beri. Program özellikleri, sistem gereksinimleri 1992 den beri Dr. Organizer Diş Ver. 4.5 Program özellikleri, sistem gereksinimleri Alp Bilişim&Danışmanlık Halitağa cad. 42/7Tınaz iş merkezi Kadıköy İstanbul (216) 418 60 44 (216) 418 60 37 (532) 246

Detaylı

Yalıtım ve Yalıtım Malzemeleri Konusuna Yönelik Hazırlanan Öğretim Tasarımının Görme Engelli Öğrencilerin Akademik Başarısına Etkisi

Yalıtım ve Yalıtım Malzemeleri Konusuna Yönelik Hazırlanan Öğretim Tasarımının Görme Engelli Öğrencilerin Akademik Başarısına Etkisi Yalıtım ve Yalıtım Malzemeleri Konusuna Yönelik Hazırlanan Öğretim Tasarımının Görme Engelli Öğrencilerin Akademik Başarısına Etkisi Bireyler görüş birliği, uzman görüşü ve mantık gibi farklı yöntemlerle

Detaylı

BANDIRMA ONYEDİ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

BANDIRMA ONYEDİ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar BANDIRMA ONYEDİ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi nde öğrenim gören

Detaylı

BİLGİYE ERİŞİM MERKEZİ

BİLGİYE ERİŞİM MERKEZİ 06 BİLGİYE ERİŞİM MERKEZİ 11111 110 BİLGİYE ERİŞİM MERKEZİ 06 BİLGİYE ERİŞİM MERKEZİ Özel araştırma kütüphanesi ya da bilgi merkezi, uluslararası kaynaklarda, dar bir konu alanında belirli bir kesimin

Detaylı

dikkat le oluşt u- rulmuştur. Osmanlı d ü n y a s ı v e

dikkat le oluşt u- rulmuştur. Osmanlı d ü n y a s ı v e www. TARİHÇE Robert Kolej 1863 yılında Dr. Cyrus Hamlin tarafından kurulduğunda, kütüphanenin ilk kitapları olan Harvard Üniversitesi'nin 200 kitaplık bağışı Bebek'te eski bir binaya yerleştirilerek Kütüphane'nin

Detaylı

BİLGİSAYAR KULLANMA KURSU

BİLGİSAYAR KULLANMA KURSU 1 2 KURS MODÜLLERİ 1. BİLGİSAYAR KULLANIMI 3 1. Bilişim (Bilgi ve İletişim) Kavramı Bilişim, bilgi ve iletişim kelimelerinin bir arada kullanılmasıyla meydana gelmiştir. Bilişim, bilginin teknolojik araçlar

Detaylı

[E-Katalog Tanıtım Sayfası] Ayser Bilgisayar. Cumhuriyet Meydanı No:41 Kat:2 0286 217 60 34

[E-Katalog Tanıtım Sayfası] Ayser Bilgisayar. Cumhuriyet Meydanı No:41 Kat:2 0286 217 60 34 [E-Katalog Tanıtım Sayfası] Ayser Bilgisayar Cumhuriyet Meydanı No:41 Kat:2 0286 217 60 34 Neden Ayser Bilgisayar? Bundan 10 yıl önce insanlar bir ürün almak için mağaza mağaza dolaşırlar ve farklı fiyatları

Detaylı

Kütüphane Web Sayfası ve Kataloğu Kullanım Rehberi

Kütüphane Web Sayfası ve Kataloğu Kullanım Rehberi Kütüphane Web Sayfası ve Kataloğu Kullanım Rehberi Bu rehber Sakarya Üniversitesi Kütüphanesi tarafından hazırlanmıştır. 1 WEB SAYFASI GENEL BİLGİLERİ BELGELER; Kitap Talepleri İle İlgili Belgeler Bulunmaktadır.

Detaylı

B i l g i l e n d i r m e

B i l g i l e n d i r m e B i l g i l e n d i r m e Kime : Banka Genel Müdürlükleri Kimden : T. Bankalar Birliği Genel Sekreterliği Konu : Engellilere yönelik bankacılık hizmetleri çalışma grubu Tarih : 20 Haziran 2012 Engelli

Detaylı

GÖRME ENGELLİ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİYE ERİŞİM SORUNLARI

GÖRME ENGELLİ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİYE ERİŞİM SORUNLARI Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Bilgi ve Belge Yönetimi Anabilim Dalı GÖRME ENGELLİ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİYE ERİŞİM SORUNLARI Emet Aynur AYDIN Yüksek Lisans Tezi Ankara, 2011

Detaylı

Öz-Değerlendirme Aracı: Kriterler

Öz-Değerlendirme Aracı: Kriterler Öz-Değerlendirme Aracı: Kriterler Öz-Değerlendirme Aracı teknolojik ve elektronik aletler ve yazılımlar ile ilgili sorular üzerine kuruludur. Bu belgede ileri yaştaki bireylerin nasıl temel veya ileri

Detaylı

Kütüphanelerin Geleceği: Eğilimler ve Bazı Tahminler

Kütüphanelerin Geleceği: Eğilimler ve Bazı Tahminler Kütüphanelerin Geleceği: Eğilimler ve Bazı Tahminler Prof. Dr. Bülent Yılmaz Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü byilmaz@hacettepe.edu.tr Neden? Geleceği Tahmin Etmek Hazırlıksız yakalanmamak

Detaylı

KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI

KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI PERSONEL BİRİM GÖREV VE YETKİLERİ Demet LAFÇI Şef 0 434 228 33 55 dlafci@beu.edu.tr Maaş işlemlerinin yapılması, Yolluk işlemlerinin yapılması, İhale işlemlerinin

Detaylı

TEMEL BĐLGĐ TEKNOLOJĐLERĐ KULLANIMI BÜLENT TURAN

TEMEL BĐLGĐ TEKNOLOJĐLERĐ KULLANIMI BÜLENT TURAN 1 Bilgi Teknolojileri nedir? 2 TEMEL BĐLGĐ TEKNOLOJĐLERĐ KULLANIMI BÜLENT TURAN Bilgi ve iletişim teknolojileri bilginin meydana getirilmesi, yönetilmesi, saklanması, yayılması için kullanılan çeşitli

Detaylı

Okullar ve Üniversiteler için Dijital Kütüphane

Okullar ve Üniversiteler için Dijital Kütüphane Okullar ve Üniversiteler için Dijital Kütüphane E-kitaplar Sesli Kitaplar Video OverDrive hakkında E-kitap avantajları Neden OverDrive? Eşsiz katalog Video filmler Çeşitli erişim kanalları Referanslar

Detaylı

BİLİŞİM İLE TANIŞIYORUM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN KULLANILDIĞI ALANLAR

BİLİŞİM İLE TANIŞIYORUM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN KULLANILDIĞI ALANLAR BİLİŞİM İLE TANIŞIYORUM Teknoloji: İnsanoğlunun tasarlayarak ürettiği ya da uygulamaya koyduğu faydalı, faydasız veya zararlı her türlü aletler ve araçlardır. Bir aracın teknolojik olması için elektronik

Detaylı

Ağınız üzerinde tarama yapmak için Web Hizmetleri'ni kullanma (Windows Vista SP2 veya üzeri, Windows 7 ve Windows 8)

Ağınız üzerinde tarama yapmak için Web Hizmetleri'ni kullanma (Windows Vista SP2 veya üzeri, Windows 7 ve Windows 8) Ağınız üzerinde tarama yapmak için Web Hizmetleri'ni kullanma (Windows Vista SP2 veya üzeri, Windows 7 ve Windows 8) Web Hizmetleri protokolü, Windows Vista (SP2 veya üstü), Windows 7 ve Windows 8 kullanıcılarının,

Detaylı

DÜNYA DA VE TÜRKİYE DE TOPLU KATALOGLAR: DURUM TESPİTİ

DÜNYA DA VE TÜRKİYE DE TOPLU KATALOGLAR: DURUM TESPİTİ DÜNYA DA VE TÜRKİYE DE TOPLU KATALOGLAR: DURUM TESPİTİ BAHAR BİÇEN ARAS MEF Üniversitesi Kütüphanesi Teknik Hizmetler Birim Sorumlusu Nâzım Hikmet Kültür Ve Sanat Vakfı Tarık Akan Toplantıları 1 Uluslararası

Detaylı

Intel Eğitim Çözümleri. En İleri Teknolojilerle, Dijital Eğitimde Yeni Bir Döneme Geçin

Intel Eğitim Çözümleri. En İleri Teknolojilerle, Dijital Eğitimde Yeni Bir Döneme Geçin Intel Eğitim Çözümleri En İleri Teknolojilerle, Dijital Eğitimde Yeni Bir Döneme Geçin Intel Eğitim Çözümleri Gelişmiş Öğrenci ve Öğretmen Sınıf Yönetim Yazılımı GELIŞMIŞ ÖĞRENCI VE ÖĞRETMEN ETKILEŞIMI

Detaylı

NOT: Bazı donanımlar giriş hemde çıkış donanımıdır. HEM GİRİŞ- HEM ÇIKIŞ BİRİMİ OLAN DONANIMLAR SABİT DİSK HAFIZA KARTLARI FLASH BELLEK

NOT: Bazı donanımlar giriş hemde çıkış donanımıdır. HEM GİRİŞ- HEM ÇIKIŞ BİRİMİ OLAN DONANIMLAR SABİT DİSK HAFIZA KARTLARI FLASH BELLEK ÇEVRE BİRİMLERİ Giriş ve çıkış donanımları Giriş donanımları Çıkış donanımları Klayve fare Tarayıcı HEM GİRİŞ- HEM ÇIKIŞ BİRİMİ OLAN DONANIMLAR SABİT DİSK HAFIZA KARTLARI FLASH BELLEK Monitör(ekran) Yazıcı

Detaylı

ENGELLİLERLE SPOR ETKİNLİKLERİ MAVİ KAPAK

ENGELLİLERLE SPOR ETKİNLİKLERİ MAVİ KAPAK ENGELSİZ MECLİS Engellilerle, milletvekilleri ve TBMM çalışanları birçok etkinlikte bir araya gelmektedir. ÖNSÖZ Bu kapsamda 3 Aralık 2012 Dünya Engelliler Günü nedeniyle Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme

Detaylı

Arnavutça (DİL-2) Boşnakça (DİL-2)

Arnavutça (DİL-2) Boşnakça (DİL-2) Arnavutça () Programın amacı, Arnavut dili, kültürü, tarihi ve edebiyatını tanıyan bu alanda çalışma yapacak nitelikte bireyler yetiştirmektir Metinlerinden yola çıkarak Arnavut dilinde metin okur ve yazar,

Detaylı

Üniversite Öğrenci İşleri Otomasyonu

Üniversite Öğrenci İşleri Otomasyonu Üniversite Öğrenci İşleri Otomasyonu Teknik Alt Yapı Microsoft Visual Studio Asp.Net C# Oracle Veritabanı Framework 2 Genel Özellikler Tamamen Web Tabanlı Modüler yapıya sahip Detaylı yetkilendirme yapılabiliyor

Detaylı

Görme Engelliler İçin Sesli Bilgisayar Klavyesi

Görme Engelliler İçin Sesli Bilgisayar Klavyesi Metin Kapıdere*, Onur Babür* Görme Engelliler İçin Sesli Bilgisayar Klavyesi *İnönü Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü, Malatya mkapidere@inonu.edu.tr, Özet:

Detaylı

Evren Yazılım Donanım Mühendislik Bilgisayar İthalat İhracat Turizm Tic. San. Ltd. Şti. Saray Mah. Huriler Sok. Demirağa Apt. No:23/B Alanya/Antalya

Evren Yazılım Donanım Mühendislik Bilgisayar İthalat İhracat Turizm Tic. San. Ltd. Şti. Saray Mah. Huriler Sok. Demirağa Apt. No:23/B Alanya/Antalya Evren Yazılım Donanım Mühendislik Bilgisayar İthalat İhracat Turizm Tic. San. Ltd. Şti. Saray Mah. Huriler Sok. Demirağa Apt. No:23/B Alanya/Antalya * RestPro ve RestPro logosu Evren Yazılım Ltd. Şti nin

Detaylı

T.C. MEVLANA ÜNİVERSİTESİ KURUMSAL AKADEMİK ARŞİV YÖNERGESİ

T.C. MEVLANA ÜNİVERSİTESİ KURUMSAL AKADEMİK ARŞİV YÖNERGESİ T.C. MEVLANA ÜNİVERSİTESİ KURUMSAL AKADEMİK ARŞİV YÖNERGESİ Amaç Madde 1- Bu yönerge, Mevlana Üniversitesi adresli bilimsel çalışmaların, Mevlana Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi nde arşivlenerek bilim

Detaylı

ZoomText 10 Ekran Büyütücü Program

ZoomText 10 Ekran Büyütücü Program ZoomText 10 Ekran Büyütücü Program ZoomText programı, az görenlerin bilgisayar kullanırken ekranı rahatlıkla görebilmeleri için kullanılan bir ekran büyütme programıdır.ve Artık bilgisayar kullanmak ZoomText

Detaylı

ORTAOKUL DÜZEYİNDEKİ GÖRME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİN OKULDAKİ ÖĞRENİM SÜRECİNDE KARŞILAŞTIKLARI SORUNLAR 1. GİRİŞ.

ORTAOKUL DÜZEYİNDEKİ GÖRME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİN OKULDAKİ ÖĞRENİM SÜRECİNDE KARŞILAŞTIKLARI SORUNLAR 1. GİRİŞ. ORTAOKUL DÜZEYİNDEKİ GÖRME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİN OKULDAKİ ÖĞRENİM SÜRECİNDE KARŞILAŞTIKLARI SORUNLAR 1. GİRİŞ Eğitim Özel eğitim Betül OKCU Fatih YAZICI Mustafa SÖZBİLİR Email: betul.okchu11@ogr.atauni.tr

Detaylı

DONANIM VE YAZILIM. Ahmet SOYARSLAN biltek.info

DONANIM VE YAZILIM. Ahmet SOYARSLAN biltek.info DONANIM VE YAZILIM Ahmet SOYARSLAN biltek.info Donanım Nedir? Bilgisayarın gözle görülebilen ve elle tutulabilen kısımlarına donanım denir. Örneğin, ekran, klavye, sabit disk, fare, yazıcı gibi.. Bilgisayar

Detaylı

Yazılım/Donanım Farkı

Yazılım/Donanım Farkı Yazılım Nedir? Bilgisayarın kullanılmasını sağlayan her türlü programa ise yazılım adı verilir. Örneğin resim yapmamızı sağlayan Paint, internete girmemizi sağlayan Chrome gibi.. Yazılım/Donanım Farkı

Detaylı

Hakan Kapucu FMV Işık Üniversitesi Kütüphanesi

Hakan Kapucu FMV Işık Üniversitesi Kütüphanesi Hakan Kapucu FMV Işık Üniversitesi Kütüphanesi hkapucu@isikun.edu.tr Yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik Avrupa Birliği tarafından desteklenen bir eğitim

Detaylı

Giriş Çıkış Birimleri:

Giriş Çıkış Birimleri: DONANIM VE YAZILIM Giriş Çıkış Birimleri: Bilgisayara dış ortamdan bilgi girilmesini sağlayan ve girilen bu bilgilerin bilgisayar tarafından işlendikten sonra, tekrar dış ortama çıkarılması için kullanılan

Detaylı

Masaüstü Bilgisayarlar

Masaüstü Bilgisayarlar Bilgisayar Nedir? Girilen bilgileri alan işleyen, istenildiği takdirde saklayan veya kullanıcıya sunan çok maksatlı programlanabilen elektronik bir makinedir. Bilgisayar Nedir? İnsan beyni bilgi toplama,

Detaylı

YENİ NESİL KÜTÜPHANECİLER

YENİ NESİL KÜTÜPHANECİLER KÜTÜPHANELERDE DÖNÜŞÜM SÜRECİNİN YENİ DEĞİŞKENLERİ: YENİ NESİL KÜTÜPHANECİLER SİNEM MANTAR Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü TEKNOLOJİ VE KÜTÜPHANELER Teknoloji,

Detaylı

Batman Üniversitesi MESLEK YÜKSEKOKULU 2015 MALİ YILI BİRİM FAALİYET RAPORU

Batman Üniversitesi MESLEK YÜKSEKOKULU 2015 MALİ YILI BİRİM FAALİYET RAPORU Batman Üniversitesi MESLEK YÜKSEKOKULU 2015 MALİ YILI BİRİM FAALİYET RAPORU Batman 2015 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ.....3 I GENEL BİLGİLER A MİSYON VE MİSYON... 4 B YETKİ GÖREV VE SORUMLULUKLAR.5 C İDAREYE İLİŞKİN

Detaylı

AÇIK ERİŞİM VE KURUMSAL ARŞİV YÖNERGESİ

AÇIK ERİŞİM VE KURUMSAL ARŞİV YÖNERGESİ Y02--004 Sayfa : 1 / 5 1. AMAÇ Bu yönerge, Koç Üniversitesi Mensuplarına ait bilimsel ve entelektüel çalışmaların, Koç Üniversitesi Kurumsal Arşivi nde depolanarak bilim dünyasının hizmetine sunulmasına

Detaylı

Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü İnternet Sitesinin Kamu Kurumları İnternet Siteleri Standartlarına Uygunluğu

Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü İnternet Sitesinin Kamu Kurumları İnternet Siteleri Standartlarına Uygunluğu Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü İnternet Sitesinin Kamu Kurumları İnternet Siteleri Standartlarına Uygunluğu Esra G. Kaygısız İshak Keskin Başlıklar e-dönüşüm Kamu Kurumları İnternet Siteleri Rehberi,

Detaylı

ProQuest DISSERTATIONS AND THESIS FULL TEXT

ProQuest DISSERTATIONS AND THESIS FULL TEXT ProQuest DISSERTTIONS ND THESIS FULL TEXT Kullanım Kılavuzu Kapsam Kendi alanındaki tek veritabanı olan bu veritabanı Mühendislik, Tıp Bilimleri, Fizik, Psikoloji, Eğitim, Edebiyat, Felsefe, Sosyal Bilimler,

Detaylı

GİRESUN ÜNİVERSİTESİ AÇIK ERİŞİM SİSTEMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

GİRESUN ÜNİVERSİTESİ AÇIK ERİŞİM SİSTEMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç GİRESUN ÜNİVERSİTESİ AÇIK ERİŞİM SİSTEMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Giresun Üniversitesi bünyesinde Açık Arşivler Girişimi Üst Veri

Detaylı

KURUMSAL WEB SAYFA STANDARTLARI

KURUMSAL WEB SAYFA STANDARTLARI BASIN YAYIN VE HALKLA İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ ------------------------------------------------------------------------------------------------ BİRİM WEB SAYFALARI / İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ KURUMSAL WEB

Detaylı

ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİNİN ÜNİVERSİTEDE KULLANIMINA YÖNELİK ALIŞKANLIKLAR ve BEKLENTİLER: BETİMLEYİCİ BİR ÇALIŞMA

ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİNİN ÜNİVERSİTEDE KULLANIMINA YÖNELİK ALIŞKANLIKLAR ve BEKLENTİLER: BETİMLEYİCİ BİR ÇALIŞMA ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİNİN ÜNİVERSİTEDE KULLANIMINA YÖNELİK ALIŞKANLIKLAR ve BEKLENTİLER: BETİMLEYİCİ BİR ÇALIŞMA Doç. Dr. Kürşat ÇAĞILTAY, Doç. Dr. Soner YILDIRIM, İsmahan ARSLAN, Ali GÖK, Gizem GÜREL,

Detaylı

Halk Kütüphaneleri BBY Mezunlarından Neler Bekliyor?

Halk Kütüphaneleri BBY Mezunlarından Neler Bekliyor? Halk Kütüphaneleri BBY Mezunlarından Neler Bekliyor? BBY Mezunları Halk Kütüphanelerinde Nelerle Karşılaşacak? SONU GELMEYECEK BİR SERÜVENE HAZIR MISINIZ? Asuman Nesibe GÖK Bornova İlçe Halk Kütüphanesi

Detaylı

T.C. MEVLANA ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. MEVLANA ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. MEVLANA ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı, Mevlana Üniversitesinde öğrenim gören engelli öğrencilerin

Detaylı

T.C. HİTİT ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Genel Sekreterlik

T.C. HİTİT ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Genel Sekreterlik T.C. HİTİT ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Genel Sekreterlik 2012 MALİ YILI FAALİYET RAPORU ( Mart 2013 ) GENEL BİLGİLER Yetki, Görev Ve Sorumluluklar 1. Genel Sekreterlik, bir Genel Sekreter ile en çok iki Genel

Detaylı

Prof Dr Hülya Kayıhan

Prof Dr Hülya Kayıhan Hacettepe Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi Prof Dr Sevil Gürgan Sorumlu Rektör Yardımcısı Koordinatör İşleyiş Engelli Öğrenci Birimi Fakülte, yüksek okul, enstitü / dekan yardımcısı, müdür yardımcı

Detaylı

Eğitsel Mobil Uygulama Projesi Raporu. SESLİ DÖRT İŞLEM Sinan Sefa GÜLER

Eğitsel Mobil Uygulama Projesi Raporu. SESLİ DÖRT İŞLEM Sinan Sefa GÜLER Eğitsel Mobil Uygulama Projesi Raporu SESLİ DÖRT İŞLEM Sinan Sefa GÜLER 120805004 Sinansefa19@hotmail.com 1. Özet Engelli çocuklara dört işlemi öğretme amaçlanmaktadır. Görme engelli çocuklar hedef kitle

Detaylı

KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI TÜBESS TEZ İSTEK FORMU

KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI TÜBESS TEZ İSTEK FORMU TÜBESS TEZ İSTEK FORMU FR. 001 1/2 YÖK Ulusal Tez Merkezi nde https://tez.yok.gov.tr/ulusaltezmerkezi/ sorgulama yaptığınızda Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma

Detaylı

BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa 1/5 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, Ahi Evran Üniversitesi bünyesinde yürütülen basın ve halkla ilişkiler faaliyetlerinin yürütülmesi ile ilgili esasları belirlemektir. 2. KAPSAM Bu prosedür, Ahi Evran

Detaylı

KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI

KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI KÜTÜPHANE HİZMETLERİ TANITIMI & KULLANICI EĞİTİMİ Genel Bilgi-Merkez Kütüphane Ordu Üniversitesi Emin Çetinceviz Merkez Kütüphanesi üniversitemiz Cumhuriyet

Detaylı

Madde 1. Bu Yönergenin amacı, Popüler Bilim Yayınları Müdürlüğünün görev, yetki ve sorumluluklarını belirlemek ve çalışma esaslarını düzenlemektir.

Madde 1. Bu Yönergenin amacı, Popüler Bilim Yayınları Müdürlüğünün görev, yetki ve sorumluluklarını belirlemek ve çalışma esaslarını düzenlemektir. TÜBİTAK POPÜLER BİLİM YAYINLARI MÜDÜRLÜĞÜ YÖNERGESİ (*) Amaç ve Kapsam Madde 1. Bu Yönergenin amacı, Popüler Bilim Yayınları Müdürlüğünün görev, yetki ve sorumluluklarını belirlemek ve çalışma esaslarını

Detaylı

idealonline Elektronik veri tabanı tanıtımı www.idealonline.com.tr

idealonline Elektronik veri tabanı tanıtımı www.idealonline.com.tr idealonline Elektronik veri tabanı tanıtımı www.idealonline.com.tr İdealonline Sosyal bilimler ve fen bilimleri alanlarında Türkçe dergilerden ve kitaplardan oluşan elektronik veritabanı platformu İdealonline

Detaylı

Hazırlayan: Cihan Aygül BT Rehber ÖĞRETMENİ

Hazırlayan: Cihan Aygül BT Rehber ÖĞRETMENİ Hazırlayan: Cihan Aygül BT Rehber ÖĞRETMENİ 1 Düşünelim? * Bilişim teknolojisi günlük hayatta hangi alanlarda kullanılabilir? * Günlük hayatta gözlemlediğiniz bilgisayar çeşitlerini söyleyiniz. 2 Bilgisayar

Detaylı