DoS, DDoS ZOMBİ BİLGİSAYAR VE BOTNET NEDİR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DoS, DDoS ZOMBİ BİLGİSAYAR VE BOTNET NEDİR"

Transkript

1 DoS, DDoS ZOMBİ BİLGİSAYAR VE BOTNET NEDİR Son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte, işlenen suç tipleri de değişmekte ve bilişim yoluyla işlenen suçların sayısı günden güne artmaktadır. Geçtiğimiz ay içerisinde de ülkemizin yaşamış olduğu siber saldırı neticesinde böyle bir yazı paylaşmayı makul gördüm. Malumunuzdur, tr alan adlarına almış olduğumuz saldırı, tüm tr uzantılı internet sitelerini ve çoğu bankayı etkilemiş ve zaafa uğratmıştı. Peki bu saldırı nasıl bir saldırıdır, bu saldırının adı nedir, nasıl yapılır ve nasıl tüm ülkeyi mağdur eder? Tüm bu soruların cevabı bu yazıda DoS ve DDoS Saldırısı Nedir? Bilişim alanında en çok görülen siber saldırıların başında DoS (Denial of Service) ve DDoS (Distributed Denial of Service) saldırıları gelmektedir. DoS saldırısı, kısaca, belli bir sunucunun belli bir şekilde hizmet bekleyen kullanıcılara hizmet verememesini sağlamak amacıyla, o bilgisayarın işlem yapmasını engellemek, bir başka deyişle hedef bilgisayarı bilişim sisteminin içerisine girmeksizin kilitlemektir. DoS işlemi, birden çok sayıda bilgisayar üzerinden yapıldığında, yani dağıtılmış (distributed) bir şekilde gerçekleştirildiğinde ise ortaya DDoS saldırısı çıkmaktadır.

2 2. Zombi Bilgisayar Nedir? Saldırılan Sistem Nasıl İşlemez Hale Geliyor? DDoS saldırısında, saldırgan, hacking yoluyla daha önceden ele geçirmiş ve hazırlamış olduğu birçok makine üzerinden, seçmiş olduğu hedef sistemin trafiğini arttırarak, o sistemin işleyemez hale gelmesini sağlamaktadır. Saldırganın hacking yoluyla ele geçirmiş olduğu ve görünürde hedef bilgisayarların sistemlerine saldıran bu makinalara zombi adı verilir. Zombiler esasen saldırganın daha önce bir açığını bularak ele geçirdiği (hack ettiği) ve saldırı sırasında kullanmak üzere içlerine program yerleştirdiği bilgisayarlardır. Bir başka deyişle, zombiler saldırının merkezinde bulunan, ancak saldırı fiilinden haberdar dahi olmayan ve güvensiz olduğu için saldırgan tarafından ele geçirilmiş makinalardır. Zombi programları, genellikle güvenliği zayıf olan sistemlere yerleştirilir.

3 3. Binlerce Zombi Bilgisayar Farkında Olmadan Saldırıya Katılıyor. Saldırgan tarafından zombiler üzerinde kurulan programlar (daemon) belirli bir kaynaktan gelecek DDoS komutlarını dinlemekte ve bu yolla hedef sisteme saldırıları gerçekleştirmektedir. (bkz. üstteki grafik) Binlerce bilgisayara yerleştirilen bu programlar, bilgisayarlara uzaktan kontrol (remote) imkanı vermekte, böylece saldırganın bu bilgisayarlar üzerinden istediği server a istediği sayıda veri göndererek o server ı çalışamaz hale getirmesine olanak sağlamaktadır Bin Kişinin Girebileceği Bir Web Sitesine, Aynı Anda 20 Bin Kişi Girmeye Çalışıyor. İfade ettiğimiz gibi saldırgan, bu zombi bilgisayarları kullanarak hedef olarak belirlediği sisteme (bilgisayara ya da hosta) aynı anda giriş yapmaya çalışmakta ve bu yolla kapasitesinin çok üzerinde istek gelen sistem tamamen kilitlenerek çalışamaz hale gelmektedir. (Bkz. bant

4 genişliğini hedef alan üstteki grafik) Örneğin, barındırma hizmeti veren bir firmadan belirli bir bant genişliği edinen ve buna göre azami olarak aynı anda 2 bin kişinin girebileceği bir web sitesine, aynı anda 20 bin kişinin girmeye çalıştığı ve girmeye çalışırken bu 20 bin kişinin ayna anda komut yolladığı durumda, bu web sitesine ulaşılması mümkün olmamaktadır. İşte DDoS saldırısı, aynı anda binlerce kişinin belli bir sisteme sürekli giriş yapmaya çalışması gibi, bu işi otomatize eden bir yazılımla hedef sistemi kilitlemekte ve çalışamaz duruma getirmektedir. 5. Rakamlarla "DoS, DDoS" Saldırıları 1. DoS/DDoS (Servis Dışı Bırakma / Dağıtık Servis Dışı Bırakma) ataklarının sayısı her yıl yaklaşık ikiye katlanıyor, 2. Saldırıların 2/3 ü 1 Gbps bant genişliğine sahip (çoğu kurumun internet çıkışından daha yüksek), 3. DDoS saldırılarının genişliği bir ISP yi bile durdurabilecek 300 Gbps bant genişliğine sahip olabiliyor, 4. Slow Post, ReDoS ve Buffer OverFlow gibi saldırılar büyük bir web sitesini bir ev kullanıcısı tarafından dahi çökertilmesine imkan verebiliyor, 5. DoS saldırılarının toplam maliyeti milyarlarca dolardan fazlayı bulabiliyor.

5 6. "DoS, DDoS" Saldırıları Çoğu Askeri ve İstihbarat Kurumunun İlgisini Çekiyor: yılında İngiltere istihbarat biriminin bir parçası olan GCHQ, Anonymous ve LulzSec gibi hacker gruplarının iletişim kurmakta kullandığı chat odalarına DDoS saldırı düzenledi yılları arasında Esad yönetimine bağlı çalışan istihbarat birimleri GSD ve AFID ele geçiremediği elektronik servislere sayısız DoS saldırı düzenledi yılında Orta Doğu Ülkelerini hedef alan Flame virüsünün, altyapı sistemlerini servis dışı bırakmayı amaçlayan NSA & GCHQ yapımı bir kötücül yazılım olduğu iddia edildi yılında ortaya çıkan Stuxnet in de, İran nüklüeer satrallerindeki Siemens SCADA sistemlere saldırıp santrifüj sistemlerinin çalışmasını aksatmayı başaran ve servis dışı bırakan NSA & MOSSAD ortak yapımı bir kötücül yazılım olduğu iddia edilmişti.

6 7. Saldırılar Bir Ülkeyi Felç Edebilir. İstihbarat Birimleri Bu Yeni Silahı Kullanıyor... Henüz sıcak bir savaş bile yokken yapılan bu saldırıların gerçek bir savaş durumunda bir bölgenin elektriğinin kesilmesine, suların boşa akıtılmasına, savaş uçaklarının rotasından çıkarılmasına ve kurumların iletişim altyapısının çökertilmesine ulaşması oldukça muhtemel lü yıllarda yapılan savaşlarda elektrik santralleri hedef alınır, barajlar tahrip edilir ve tren ve kara yolları gibi altyapı sitemleri bombalanırdı. Bu tip saldırılar fiziksel DoS saldırları olarak kabul edilirdi. Günümüzde ise bu saldırılar daha az maliyetle ve daha anonim bir şekilde gerçekleştirilebilmekte. NSA, GCHQ, ASD, BND, CSIS, CSEC, DGSE, FSB, GCSB, MISRI, MSS, NRO, PLA ve RAW gibi birçok istihbarat birimi bu yeni silahı çoktan kullanmaya başladı.

7 8. Botnet Nedir? Bot terimi, robotun kısaltmasıdır. Suçlular, bilgisayarınızı bir bot a, yani zombiye çevirebilen kötü amaçlı yazılımları dağıtırlar. Böyle bir durumda bilgisayarınız, sizin haberiniz olmadan Internet üzerinden otomatik görevleri gerçekleştirebilir. Suçlular genelde çok sayıda bilgisayarı etkilemek için bot kullanırlar. Bu bilgisayarlar da botnet adı verilen bir ağ oluştururlar. Botnetler, istenmeyen e-posta mesajları göndermek, virüsleri yaymak, bilgisayar ve sunuculara saldırmak ve diğer türlerdeki suçları işlemek ve sahtekarlıklarda bulunmak amacıyla kullanılabilir. Bir botnetin parçası olması durumunda bilgisayarınız yavaşlayabilir ve istemeden suçlulara yardımcı olabilirsiniz. Kısa Başlıklarla: - Zombilerdan oluşan yıkım ordularıdır. - Her an emir almaya hazır sanal askerlerden oluşur. - Uzaktan yönetilebilirler. - Sahibi adına istenen bilgileri çalar, saldırı düzenler. - Hiyerarşik yapıda değildir. - Genelde tek bir yönetici/komutan olur. - İnternet üzerinde çeşitli amaçlar için satılmaktadır.

8 9. Yeraltı Marketlerinde, Zombi Ordusu Kiralamanın Bir Saatlik Maliyeti: Dolar BotNet (Zombi Bilgisayar Orduları) sahibi hacker lar, yeraltı marketlerinde saatliği dolar arasında DoS saldırısı satın alma imkanı sunuyor. Aynı şekilde reklam networklerini de DDoS saldırıları için kullanmak mümkün. Bu yöntemi kullanarak 2013 yılında BlackHat konferansında iki kişi 300 dolar maliyetle Akamai ye 300 Gbps saldırı düzenlemeyi başarması bu tür saldırılara uygun bir örnek olarak gösterilebilir.

9 Dolara Ömür Boyu "DDoS" Saldırı Paketi Xbox ve PSN servislerini günlerce devre dışı bırakarak tüm dünyada ses getiren hacker grubu Lizard Squad; Geçtiğimiz günlerde artık "DDoS" saldırılarını ücret dahilinde herkese vereceklerini açıkladı. Hatta bu anlamda detaylı bir çalışma çıkartmışlar. Hack hizmeti alacak kişilere yönelik çalışmada, sunulan hizmetlerin fiyat tarifesi de mevcut. 11. DoS/DDoS Hakkında Yanlış Bilinenler!

10 Başlıklarla: - Bizim Firewall tek başına DDoS u engeller. - Bizim IPS tek başına DOS/DDoS u engeller. - Linux DDoS a karşı dayanıklıdır. - Biz de DDoS engelleme ürünü var, korunuyoruz! - Donanım tabanlı firewallar DDoS u engeller. - Bizde antivirüs programı var. - DOS/DDOS Engellenemez. - DDoS saldırıları sizin trafiğinizden daha yüksek boyutta olduğu için engellenemez. - Yapılan çalışmalar DDoS saldırılarının çok küçük bir bölümünün bandwith şişirme yöntemiyle gerçekleştirdiğini ortaya koymaktadır. 12. Saldırılardan Korunma Yolları DDoS saldırısını önlemek güçtür, zira saldırılar çok çeşitli kaynaklardan gelmekte ve zombiler üzerinden yapıldığından kaynak saldırgan çoğu kez tespit edilememektedir. Ancak, DDoS saldırısını önlemeye yardımcı olacak yöntemler de vardır. - DDoS saldırısı farkedildiğinde, ilk yapılması gereken, saldırının geldiği IP adreslerinden gelen bağlantı isteklerini reddetmektir. Ancak, sistemin tümden kapatılması zaten saldırganların ana amacı olduğundan, DDoS saldırısından korunurken, sistemin mümkün olduğunca açık ve çalışır vaziyette kalmasını içerecek tekniklerin kullanılması gerekmektedir. - Rate Limit adı verilen teknik, bir hedef bakımından, belli bir zaman içerisindeki trafik miktarının sınırlandırılmasıdır. Bu yöntemle normal zamandaki trafik öğrenilir ve bu trafiğe uygun bir değer limit olarak kabul edilir. Böylece kabul edilen değerin üzerindeki trafik düşürülür ve DDoS saldırısının sistemi kilitlenmesinin önüne geçilmiş olunur.

11 - Çok sık uygulanmayan bir yöntem olmakla beraber IP engellenme de DDoS saldırılarından korunmak için kullanılan bir metottur. Hedef sistem, erişmesi gereken kaynakları belli bir aralıkta toplayabilme imkanına sahipse veya IP adresleri tek tek bilinebilecek durumdaysa, bunlar için bir liste oluşturulur ve bunlar dışındaki bütün IP ler engellenip tüm trafik durdurularak, sisteme bilinmeyen IP ler üzerinden saldırılmasının önüne geçilmiş olunur. - Saldırı sırasında kullanılan zombi bilgisayarların saldırıyı farkedip saldırganın önceden bilgisayarına kurduğu daemon ları ortadan kaldırması da saldırıyı keseceğinden, etkili bir yoldur. Ancak DDoS saldırılarında genelde çok sayıda ve birbirinden bağımsız zombiler kullanıldığından, birkaç zombinin uygulayacağı bu yöntem çoğu kez saldırının şiddetini engellemekte yeterli olmamaktadır.

12 13. Microsoft'un Bireysel Kullanıcılar İçin Tavsiye Ettiği Korunma Yöntemleri

13 Saldırganlar, bilgisayarınızı bir Botnet'e şu şekillerde kaydedebilir: - Kötü amaçlı yazılımı, resim veya film sandığınız yüklemelerle veya e-posta ya da anlık mesajlaşma (IM) ya da bir sosyal ağda tıkladığınız bağlantılarla ileterek. - Bilgisayarınızda virüs olduğuna dair sahte uyarılar veren bir düğmeye veya bağlantıya tıklamanız konusunda sizi korkutarak. 14. Botnet Kullanarak "DoS/DDoS" Saldırısı Gerçekleştirmek TCK'ya Göre Suçtur! DDoS saldırısı, bir bilişim sisteminin işleyişinin engellenmesi olarak düzenlenen TCK m. 244 uyarınca suçtur. Saldırı yaptığından şüphelenilen kişilerin bilgisayarlarına, CMK m. 134 uyarınca el konulduğunda ve bilgisayarların harddisklerinde inceleme yapıldığında, DDoS saldırısının yapıldığına dair teknik delil elde edilmesi mümkündür. DDoS saldırısı failinin ceza sorumluluğunun dayandığı TCK m. 244 ün taksirli hali ceza kanununda özel olarak düzenlenmediğinden, DDoS failinin manevi unsuru hiç şüphe yok ki kasıttır. Kast, TCK nun 21/1. maddesinde Suçun kanuni tanımındaki unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesi olarak tanımlanmıştır. Kaynak :

Web Uygulamarına Yönelik DoS DDoS Saldırıları ve Performans Testleri. Barkın Kılıç @barknkilic barkin@barkin.info

Web Uygulamarına Yönelik DoS DDoS Saldırıları ve Performans Testleri. Barkın Kılıç @barknkilic barkin@barkin.info Web Uygulamarına Yönelik DoS DDoS Saldırıları ve Performans Testleri Barkın Kılıç @barknkilic barkin@barkin.info localhost ~ $ id barkink Eski ve daimi sistem yöneticisi Linuxcu Pentester Eğitmen Aj(an)da

Detaylı

ERİŞİM ENGELLEME DOS VE DDOS:

ERİŞİM ENGELLEME DOS VE DDOS: DoS nedir? ERİŞİM ENGELLEME DOS VE DDOS: Denial of service türkçesi erişim engelleme saldırısı olarak anlaşılmaktadır. Hedef bilgisayar ağının kaynaklarını kullanamayacak şekilde erişilmez kılınmasını

Detaylı

Temel Kavramlar, DoS/DDoS Saldırıları ve Çeşitleri

Temel Kavramlar, DoS/DDoS Saldırıları ve Çeşitleri Temel Kavramlar, DoS/DDoS Saldırıları ve Çeşitleri Standart Güvenlik Bileşenleri Herşey gaz ve toz bulutuyken... (C.I.A) Confidentiality Confidentiality Integrity Integrity Availability Availability En

Detaylı

Sisteminiz Artık Daha Güvenli ve Sorunsuz...

Sisteminiz Artık Daha Güvenli ve Sorunsuz... Sisteminiz Artık Daha Güvenli ve Sorunsuz... Asistek Firewall kullanmanın pek çok yararı vardır: Asistek Firewall, tamamen web tabanlı ve esnek yapıya sahip Güvenlik Duvarı servislerini barındırarak çeşitli

Detaylı

DDoS Saldırıları ve Korunma Yolları. Huzeyfe ÖNAL Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ www.bga.com.tr

DDoS Saldırıları ve Korunma Yolları. Huzeyfe ÖNAL Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ www.bga.com.tr DDoS Saldırıları ve Korunma Yolları Huzeyfe ÖNAL Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ www.bga.com.tr Konuşmacı Hakkında Huzeyfe ÖNAL Bilgi Güvenliği Danışmanı (iş hayatı) Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ(www.bga.com.tr)

Detaylı

Internet / Network Güvenlik Sistemleri

Internet / Network Güvenlik Sistemleri Internet / Network Güvenlik Sistemleri v.5 11/2007 Internet den gelen tehditlerin ve Internet güvenliğinin önemini ve ciddiyetini vurgulamak maksadıyla, birkaç çarpıcı tesbit yapalım ; Internet artık Vahşi

Detaylı

Siber saldırıda ev aletleri de kullanılmış

Siber saldırıda ev aletleri de kullanılmış Siber saldırıda ev aletleri de kullanılmış Çok sayıda popüler internet sitesini etkileyen siber saldırıda korsanların kamera ve yazıcı gibi ev aletlerini kullandıkları iddia edildi. 24.10.2016 / 14:57

Detaylı

Siber Saldırı Aracı Olarak DDoS. Huzeyfe ÖNAL Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ www.bga.com.tr

Siber Saldırı Aracı Olarak DDoS. Huzeyfe ÖNAL Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ www.bga.com.tr Huzeyfe ÖNAL Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ www.bga.com.tr Konuşmacı Hakkında Huzeyfe ÖNAL Bilgi Güvenliği Danışmanı (iş hayatı) Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ(www.bga.com.tr) Ağ Güvenliği Araştırmacısı (gerçek

Detaylı

Alparslan KULOĞLU. Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü BEWARE SİBER TEHDİTLERE BE AWARE HAZIR MIYIZ? 1/19

Alparslan KULOĞLU. Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü BEWARE SİBER TEHDİTLERE BE AWARE HAZIR MIYIZ? 1/19 Alparslan KULOĞLU Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü BEWARE 01010010101010101010101010101010101010101010 010101010100101010101010101010101 01010101010101010100101010101010101010101010 1010101100101010

Detaylı

Linux Temelli Zararlı Yazılımların Bulaşma Teknikleri, Engellenmesi ve Temizlenmesi

Linux Temelli Zararlı Yazılımların Bulaşma Teknikleri, Engellenmesi ve Temizlenmesi Linux Temelli Zararlı Yazılımların Bulaşma Teknikleri, Engellenmesi ve Temizlenmesi Zararlı Yazılım Analiz ve Mücadele Merkezi TÜBİTAK BİLGEM Siber Güvenlik Enstitüsü Sunum İçeriği Zararlı Yazılım Bulaşma

Detaylı

nezih@dagdeviren.av.tr Merkezi İşletim Sistemi (CPU): Hafıza: Anakart: Güç Kaynağı: Hard disk: İşletim Sistemi: Entegre Elektronik Sürücü Kontrolleri (IDE): Ses Kartı: Grafik Kartı: Portlar: Çevresel

Detaylı

İletişim Ağlarında Güvenlik

İletişim Ağlarında Güvenlik İletişim Ağlarında Güvenlik Burak DAYIOĞLU 98 Hacettepe Üniversitesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı burak@hacettepe.edu.tr Sunum Planı Bilişim Güvenliği ve Kapsamı Bilişim Güvenliği nin Önemi Saldırganlar

Detaylı

Bugün. Ülke Güvenlik Analizi (DDoS, Botnetler, Spam vs.) Sosyal Ağ Güvenliği Büyük Veri ve Bulut Güvenliği. Siber Güvenlik ve Farkındalık Eğitimi

Bugün. Ülke Güvenlik Analizi (DDoS, Botnetler, Spam vs.) Sosyal Ağ Güvenliği Büyük Veri ve Bulut Güvenliği. Siber Güvenlik ve Farkındalık Eğitimi Bugün Ülke Güvenlik Analizi (DDoS, Botnetler, Spam vs.) Sosyal Ağ Güvenliği Büyük Veri ve Bulut Güvenliği Ramazan TERZİ Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği ISCTurkey 2014 İçindekiler Temel Kavramlar

Detaylı

Vpn nedir? VPN Nedir?

Vpn nedir? VPN Nedir? Vpn nedir? Özellikle twitter'ın da yasaklanmasıyla son günlerde internet kullanıcılarının büyük bir bölümünün yasaklara karşı kullanmak zorunda kaldığı "VPN nedir, nasıl çalışır, çeşitleri nelerdir, iyi

Detaylı

Siber Güvenlik Basın Buluşması. C.Müjdat Altay 15 Haziran 2015

Siber Güvenlik Basın Buluşması. C.Müjdat Altay 15 Haziran 2015 Siber Güvenlik Basın Buluşması C.Müjdat Altay 15 Haziran 2015 Kısaca Netaş Ülkemizin her türlü bilgi ve iletişim teknolojisi ihtiyacını karşılamak için çalışıyoruz. Bugüne kadar gerçekleştirilen birçok

Detaylı

Peki şirketler kendilerini bu tip ataklara karşı nasıl koruyabilir?

Peki şirketler kendilerini bu tip ataklara karşı nasıl koruyabilir? DDoS - Distributed Denial of Service (Dağıtık Hizmet Engelleme) saldırıları, tamamen bilgi güvenliği unsurlarından erişilebilirliği hedef almaktadır. Öncesinde sadece DoS (Denial of Service), yani tek

Detaylı

Dağıtık Servis Dışı Bırakma (DDoS) Saldırıları ve Korunma Yöntemleri

Dağıtık Servis Dışı Bırakma (DDoS) Saldırıları ve Korunma Yöntemleri Dağıtık Servis Dışı Bırakma (DDoS) Saldırıları ve Korunma Yöntemleri Bâkır EMRE Uzman Araştırmacı 6. Kamu Kurumları Bilgi Teknolojileri Güvenlik Konferansı TÜBİTAK, Feza Gürsey 8 Haziran 2011 Gündem Siber

Detaylı

Bilgisayar Güvenliği ve Internet

Bilgisayar Güvenliği ve Internet Bilgisayar Güvenliği ve Internet Temmuz 2009 Đçindekiler TÜBĐTAK-UEKAE: Bilgi güvenliği konusunda yapılanlar Siber savaş ve botnet nedir? Türkiye için riskler Dünya da ve Türkiye de yapılan ve yapılması

Detaylı

BİLGİSAYAR SİSTEMLERİNE YAPILAN SALDIRILAR

BİLGİSAYAR SİSTEMLERİNE YAPILAN SALDIRILAR BİLGİSAYAR SİSTEMLERİNE YAPILAN SALDIRILAR Saldırıların Sebepleri Kişisel tatmin Parasal kazanç Meşhur olmak Terörizm Casusluk Bilgisayar sistemlerine yapılan saldırılar Normal ve sistem tarafından olması

Detaylı

Labris LBR-S Labris LBR-S4-100A YILI DEVLET MALZEME OFİSİ ÜRÜN KATALOĞU Labris Güvenlik Programlar

Labris LBR-S Labris LBR-S4-100A YILI DEVLET MALZEME OFİSİ ÜRÜN KATALOĞU Labris Güvenlik Programlar 315.381115 Labris LBR-S4-500 LABRİS LBR-S4-500 FIREWALL GÜVENLİK AĞ GEÇİDİ S4000 YAZILIM PAKETİ (500 Kullanıcılı ); Yazılım Özellikleri: Firewall,VPN, SSL VPN, İçerik filitreleme, Antivirüs / Antispam

Detaylı

İstemci Tabanlı Saldırı Türleri. Ozan UÇAR ozan.ucar@bga.com.tr

İstemci Tabanlı Saldırı Türleri. Ozan UÇAR ozan.ucar@bga.com.tr İstemci Tabanlı Saldırı Türleri Ozan UÇAR ozan.ucar@bga.com.tr Kayseri 2012 Konuşmacı Hakkında Kıdemli Bilgi Güvenliği Danışmanı ve Eğitmen Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ () PenetraPon Tester Blog Yazarı blog.bga.com.tr

Detaylı

SİBER GÜVENLİK FARKINDALIĞI

SİBER GÜVENLİK FARKINDALIĞI SİBER GÜVENLİK FARKINDALIĞI BİR ZİNCİR EN ZAYIF HALKASI KADAR SAĞLAMDIR! GÜNÜMÜZDEKİ TEHDİT TRENDLERİ DDOS Saldırıları Phishing / Ransomware Saldırıları Bilgi Sızdırma / Bilgi Hırsızlığı Saldırıları DDOS

Detaylı

«Günümüzün Siber Saldırıları, Veri Sızıntıları ve Çözüm Yolları...»

«Günümüzün Siber Saldırıları, Veri Sızıntıları ve Çözüm Yolları...» «Günümüzün Siber Saldırıları, Veri Sızıntıları ve Çözüm Yolları...» Serkan Bilen Bilişim 112 Yazılım & ParSecure Siber Güvenlik Sistemleri Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü 26 Nisan 2018 Günümüz Siber Saldırıları

Detaylı

www.innoverabt.com 01 Şirket Profili

www.innoverabt.com 01 Şirket Profili EĞİTİM HİZMETLERİ www.innoverabt.com 01 Şirket Profili İşiniz Bilgi Teknolojilerine bağlıdır. BT, sizin için değerli olan müşteri veritabanı, ERP, CRM, e-ticaret gibi işinizin can damarı olan pek çok

Detaylı

Bilişim Suçlarında IP Adres Analizi

Bilişim Suçlarında IP Adres Analizi Bilişim Suçlarında IP Adres Analizi Adli Bilişim Açısından IP Adresleri Huzeyfe ÖNAL 5/13/2010 [Son zamanlarda medyada geniş yer bulan çeşitli haberlerin ana temasını IP adresleri

Detaylı

Sunum İçeriği. 1. Siber Savaş (Siber Terör) 2. Siber Savunma 3. USOM

Sunum İçeriği. 1. Siber Savaş (Siber Terör) 2. Siber Savunma 3. USOM Sunum İçeriği 1. Siber Savaş (Siber Terör) 2. Siber Savunma 3. USOM Siber Savaş Siber Savaş Siber Saldırı Casusluk Sabotaj Servis Dışı Bırakma (DDOS) Siber Savaş Estonya 2007: DDOS saldırılarıyla ülkenin

Detaylı

DOS, DDOS AtaklarıveKorunma Yöntemleri Huzeyfe ÖNAL huzeyfe@lifeoverip.net http://www.lifeoverip.net

DOS, DDOS AtaklarıveKorunma Yöntemleri Huzeyfe ÖNAL huzeyfe@lifeoverip.net http://www.lifeoverip.net DOS, DDOS AtaklarıveKorunma Yöntemleri Huzeyfe ÖNAL huzeyfe@lifeoverip.net http://www.lifeoverip.net Ben kimim? Kıdemli Ağ Güvenliği Araştırmacısı Pentester Güvenlik Eğitmeni http://www.guvenlikegitimleri.com

Detaylı

1 WEB GÜVENLIĞINE GIRIŞ

1 WEB GÜVENLIĞINE GIRIŞ İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 WEB GÜVENLIĞINE GIRIŞ 1 Hack & Hacker Kavramları 3 Siyah Şapkalı Hacker lar 4 Beyaz Şapkalı Hacker lar 4 Gri Şapkalı Hacker lar 4 CEH (Certified Ethical Hacking) 5 En Büyük

Detaylı

Web Sunuculara Yönelik DOS/DDOS Saldırıları

Web Sunuculara Yönelik DOS/DDOS Saldırıları Web Sunuculara Yönelik DOS/DDOS Saldırıları Giriş Web, siber dünyada bizleri temsil eden hayatımızın ayrılmaz bir parçası oldu. Çok kullanılıyor bu yüzden göz önünde ve hackerların dikkatini çekiyor. Sistemlerde

Detaylı

Avrupa hukuku referanslarıyla Alman bilişim suçları ceza hukuku

Avrupa hukuku referanslarıyla Alman bilişim suçları ceza hukuku Avrupa hukuku referanslarıyla Alman bilişim suçları ceza hukuku hazırlayan Dr. jur. Alexander Koch İnternet Ekonomileri, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Hukuku Enstitüsü 1 Sunum akışı Giriş: Neden yeni

Detaylı

www.kamusgd.org.tr Siber Güvenlikte Neler Oluyor? Hasan H. SUBAŞI KAMU SİBER GÜVENLİK DERNEĞİ GENEL SEKRETER

www.kamusgd.org.tr Siber Güvenlikte Neler Oluyor? Hasan H. SUBAŞI KAMU SİBER GÜVENLİK DERNEĞİ GENEL SEKRETER www.kamusgd.org.tr Siber Güvenlikte Neler Oluyor? Hasan H. SUBAŞI KAMU SİBER GÜVENLİK DERNEĞİ GENEL SEKRETER KAMU SİBER GÜVENLİK DERNEĞİ Kamu Siber Güvenlik Derneği 2013 yılından beri faaliyet gösteren

Detaylı

SÜRE BAŞLAMA TARİHİ : 19/12/2018 BİTİŞ TARİHİ : 20/02/2019 KURS SÜRESİ : 144 Saat KURS NO :

SÜRE BAŞLAMA TARİHİ : 19/12/2018 BİTİŞ TARİHİ : 20/02/2019 KURS SÜRESİ : 144 Saat KURS NO : 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı Konya / Hüyük Hüyük Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Bilişim Teknolojileri Alanı Siber Tehdit İstihbaratı (Cyber Threat Intelligence) Kurs Planı SÜRE BAŞLAMA TARİHİ : 19/12/2018

Detaylı

Ahmet Hamdi ATALAY Mayıs 2013 SİBER GÜVENLİK. SİBER SUÇLAR ve SİBER SAVAŞLAR

Ahmet Hamdi ATALAY Mayıs 2013 SİBER GÜVENLİK. SİBER SUÇLAR ve SİBER SAVAŞLAR Ahmet Hamdi ATALAY Mayıs 2013 SİBER GÜVENLİK SİBER SUÇLAR ve SİBER SAVAŞLAR Ahmet Hamdi ATALAY Mayıs 2013 Sunum Planı Siber Evren Siber Güvenlik Siber Suçlar Siber Savaşlar Siber Zararın Boyutu Ahmet Hamdi

Detaylı

(... GÜÇLÜ KORUMA, DÜŞÜK SİSTEM KAYNAĞI KULLANIMI...)

(... GÜÇLÜ KORUMA, DÜŞÜK SİSTEM KAYNAĞI KULLANIMI...) (... GÜÇLÜ KORUMA, DÜŞÜK SİSTEM KAYNAĞI KULLANIMI...) Programın Özellikleri; En son online tehditlere karşı korunun Endişelenmeden e-posta alıp gönderin, sohbet edin ve web'de gezinin - Norton İtibar Hizmeti:

Detaylı

Venatron Enterprise Security Services W: P: M:

Venatron Enterprise Security Services W:  P: M: VENATRON Enterprise Security Services Ltd. Şti. Danger is a click away. (Tehlike bir tık ötede ) sloganı ile 2011 de Siber Güvenlik sektöründe yerini alan Venatron Security güvenlik ihlallerini önlemek

Detaylı

Malware Analizi Yöntem ve Araçları. Huzeyfe ÖNAL Huzeyfe.onal@bga.com.tr Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ Twitter: @bgakademisi @huzeyfeonal

Malware Analizi Yöntem ve Araçları. Huzeyfe ÖNAL Huzeyfe.onal@bga.com.tr Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ Twitter: @bgakademisi @huzeyfeonal Malware Analizi Yöntem ve Araçları Huzeyfe ÖNAL Huzeyfe.onal@bga.com.tr Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ Twitter: @bgakademisi @huzeyfeonal Huzeyfe ÖNAL Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ Eğitmen, Pentester, Danışman,

Detaylı

Bilgisayar Güvenliği Etik ve Gizlilik

Bilgisayar Güvenliği Etik ve Gizlilik Bilgisayar Güvenliği Etik ve Gizlilik Bilgisayar Güvenliği Riskleri Bilgisayar güvenliği bilgi, donanım ve yazılım gibi kaynakların etkin şekilde korunmasıdır. Bilgisayar virüsleri, solucanlar, Truva atları,

Detaylı

HAZIRLAYAN BEDRİ SERTKAYA bedri@bedrisertkaya.com Sistem Uzmanı CEH EĞİTMENİ

HAZIRLAYAN BEDRİ SERTKAYA bedri@bedrisertkaya.com Sistem Uzmanı CEH EĞİTMENİ HAZIRLAYAN BEDRİ SERTKAYA bedri@bedrisertkaya.com Sistem Uzmanı CEH EĞİTMENİ BİLGİ GÜVENLİĞİNE GİRİŞ John Draper a göre hacking: Bütün bu tanımlar içinde bana en doğru geleni şu, hacking "programı değiştirmek"tir.

Detaylı

Bilişim Suçları D R. M U R A T G Ü N E Ş T A Ş E M N İ Y E T G E N E L M Ü D Ü R L Ü Ğ Ü

Bilişim Suçları D R. M U R A T G Ü N E Ş T A Ş E M N İ Y E T G E N E L M Ü D Ü R L Ü Ğ Ü Bilişim Suçları D R. M U R A T G Ü N E Ş T A Ş E M N İ Y E T A M İ R İ E M N İ Y E T G E N E L M Ü D Ü R L Ü Ğ Ü B İ L İ Ş İ M S U Ç L A R I Y L A M Ü C A D E L E D A İ R E B A Ş K A N L I Ğ I Sunu Planı

Detaylı

5651 ve 5070 Sayılı Kanun Tanımlar Yükümlülükler ve Sorumluluklar Logix v2.3 Firewall. Rekare Bilgi Teknolojileri

5651 ve 5070 Sayılı Kanun Tanımlar Yükümlülükler ve Sorumluluklar Logix v2.3 Firewall. Rekare Bilgi Teknolojileri 5651 ve 5070 Sayılı Kanun Tanımlar Yükümlülükler ve Sorumluluklar Logix v2.3 Firewall 5651 Sayılı Kanun Kanunun Tanımı : İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen

Detaylı

Hosting Firmalarına yönelik DDoS Saldırıları ve Çözüm Önerileri. Huzeyfe ÖNAL Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ honal@bga.com.tr www.bga.com.

Hosting Firmalarına yönelik DDoS Saldırıları ve Çözüm Önerileri. Huzeyfe ÖNAL Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ honal@bga.com.tr www.bga.com. Hosting Firmalarına yönelik DDoS Saldırıları ve Çözüm Önerileri Huzeyfe ÖNAL Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ honal@bga.com.tr www.bga.com.tr Konuşmacı Hakkında Huzeyfe ÖNAL Bilgi Güvenliği Danışmanı (iş hayatı)

Detaylı

BÖLÜM 8. Bilişim Sistemleri Güvenliği. Doç. Dr. Serkan ADA

BÖLÜM 8. Bilişim Sistemleri Güvenliği. Doç. Dr. Serkan ADA BÖLÜM 8 Bilişim Sistemleri Güvenliği Doç. Dr. Serkan ADA Bilişim Sistemleri Güvenlik Açıkları Güvenlik bilişim sistemlerine yönelik yetkisiz erişimi, değiştirmeyi, hırsızlığı veya fiziksel hasarları engellemek

Detaylı

İnternet te Bireysel Güvenliği Nasıl Sağlarız? Rauf Dilsiz Bilgi Güvenliği Uzmanı

İnternet te Bireysel Güvenliği Nasıl Sağlarız? Rauf Dilsiz Bilgi Güvenliği Uzmanı İnternet te Bireysel Güvenliği Nasıl Sağlarız? Rauf Dilsiz Bilgi Güvenliği Uzmanı İçerik Kişisel Bilgilerin Korunması İnternet üzerinden saldırganların kullandığı yöntemler Virüsler Trojan (Truva Atı)

Detaylı

aselsan Güvenli Bilgi Paylaşımı ve SAHAB aselsan Ali YAZICI Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı nın bir AZERBAYCAN-Temmuz kuruluşudur.

aselsan Güvenli Bilgi Paylaşımı ve SAHAB aselsan Ali YAZICI Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı nın bir AZERBAYCAN-Temmuz kuruluşudur. Güvenli Bilgi Paylaşımı ve SAHAB Ali YAZICI Ağ Destekli Yetenek (NEC) Tanımı Stratejik seviyeden taktik seviyeye kadar, bir bilgi ve ağ altyapısı kullanılarak, askeri / sivil harekat ortamının yönetilmesi

Detaylı

Ders İ zlencesi. Ders Başlığı. Dersin amacı. Önceden sahip olunması gereken beceri ve bilgiler. Önceden alınması gereken ders veya dersler

Ders İ zlencesi. Ders Başlığı. Dersin amacı. Önceden sahip olunması gereken beceri ve bilgiler. Önceden alınması gereken ders veya dersler Ders Başlığı İnternette Güvenliğinizi Arttırın Dersin amacı Ders İ zlencesi Bu dersin amacı, katılımcıların İnternet'te karşılaşılabilecek kullanıcı, donanım ve bilgisayar ağı kaynaklı tehditler ve bu

Detaylı

KURUMSAL TANITIM. Kasım 2017

KURUMSAL TANITIM. Kasım 2017 KURUMSAL TANITIM Kasım 2017 KISACA TESLAKOM... TESLAKOM KİMDİR? (*) Ref: Tubisad, Deloitte 2017 ELEKTRONİK HABERLEŞME 15 B USD İLETİŞİM TEK. DONANIM 6,4 B USD TÜRKİYE BİLGİ ve İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ SEKTÖRÜ

Detaylı

AĞ GÜVENLİĞİ DERSİ. Donanımsal ağ güvenliğini ve bakımını sağlamak Yazılımsal ağ güvenliğini ve bakımını sağlamak. Ağ Güvenliği (Donanım)

AĞ GÜVENLİĞİ DERSİ. Donanımsal ağ güvenliğini ve bakımını sağlamak Yazılımsal ağ güvenliğini ve bakımını sağlamak. Ağ Güvenliği (Donanım) AĞ GÜVENLİĞİ DERSİ Dersin Modülleri Ağ Güvenliği (Donanım) Ağ Güvenliği (Yazılım) Kazandırılan Yeterlikler Donanımsal ağ güvenliğini ve bakımını sağlamak Yazılımsal ağ güvenliğini ve bakımını sağlamak

Detaylı

Sibergüvenlik Faaliyetleri

Sibergüvenlik Faaliyetleri 1 Siber Güvenlik Sibergüvenlik Faaliyetleri Erdoğan OLCAY Bilişim Uzmanı Kasım 2018 BTK Görev ve Yetkileri 5809 sayılı Kanun 60/11 Kurum, kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerin siber saldırılara

Detaylı

VERİ GÜVENLİĞİ. Ağ Güvenliği. Özer Çelik Matematik-Bilgisayar Bölümü

VERİ GÜVENLİĞİ. Ağ Güvenliği. Özer Çelik Matematik-Bilgisayar Bölümü VERİ GÜVENLİĞİ Ağ Güvenliği Özer Çelik Matematik-Bilgisayar Bölümü Ağ Saldırı Riskleri İnternet üzerindeki bu tür güvenlik açıklıkları kullanıcıları İnternete karşı güvensizleştirebilir. Saldırıyı gerçekleştirenler,

Detaylı

Yeni Nesil Güvenlik Duvarlarında Olması Beklenen Özellikler ve Uygulama Bazlı Filtreleme

Yeni Nesil Güvenlik Duvarlarında Olması Beklenen Özellikler ve Uygulama Bazlı Filtreleme LOGO Yeni Nesil Güvenlik Duvarlarında Olması Beklenen Özellikler ve Uygulama Bazlı Filtreleme Mustafa COŞAR - İsmail ARIK Hitit Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Ağ Güvenliği ve Önemi Kurumsal

Detaylı

KURUM AĞLARINI ÖNEMLĠ ZARARLI YAZILIM SALDIRILARINDAN KORUMA. Osman PAMUK

KURUM AĞLARINI ÖNEMLĠ ZARARLI YAZILIM SALDIRILARINDAN KORUMA. Osman PAMUK KURUM AĞLARINI ÖNEMLĠ ZARARLI YAZILIM SALDIRILARINDAN KORUMA Osman PAMUK Ġçerik Giriş Örnek Zararlı Yazılımlar Conficker Stuxnet Önemli zararlı yazılım sızma noktaları ve korunma yöntemleri Taşınabilir

Detaylı

SİNERJİ SANAL SUNUCU BULUNDURMA HİZMETİ EKİ

SİNERJİ SANAL SUNUCU BULUNDURMA HİZMETİ EKİ SAYFA 1 SİNERJİ SANAL SUNUCU BULUNDURMA HİZMETİ EKİ 1. HİZMETİN TANIMI VE KAPSAMI 1.1. HİZMET İN TANIMI 1.1.1. SİNERJİ Sanal Sunucu Bulundurma Hizmeti ( Hizmet ); Müşteri ye ait müşteri ile mutabık kalınan

Detaylı

Siber Güvenlik Ülkemizde Neler Oluyor?

Siber Güvenlik Ülkemizde Neler Oluyor? SOME Siber Olaylara Müdahele Ekibi Siber Güvenlik Ülkemizde Neler Oluyor? Türkiye dünya genelinde siber saldırıya uğrayan ve siber saldırı başlatan ülkeler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Siber

Detaylı

AĞ ve SİSTEM GÜVENLİĞİ

AĞ ve SİSTEM GÜVENLİĞİ AĞ ve SİSTEM GÜVENLİĞİ Burak DAYIOĞLU ve Burç YILDIRIM {bd,by}@dikey8.com Bilişim Güvenliği ve Sorunlar Bilişim sistemlerine bağımlılığımız artıyor Güvenlik ihlalleri her yıl en azından ikiye katlanıyor

Detaylı

Şekilden daha iyi anlaşılacağı gibi kırmızı veriler zararlı olup ateşi ifade ediyorlar. Ortadaki ateş duvarı da zararlı içeriği tanımlayıp ateşin

Şekilden daha iyi anlaşılacağı gibi kırmızı veriler zararlı olup ateşi ifade ediyorlar. Ortadaki ateş duvarı da zararlı içeriği tanımlayıp ateşin GİRİŞ Temel olarak firewall ağ sistemlerini internet ortamından gelecek; kötü kodlar, virüsler, Hackerlar, zararlı web siteleri gibi birçok olumsuz içerikten korumak için tasarlanmış donanımlardır. Şekilden

Detaylı

Bilgi Güvenliği Farkındalık Eğitimi

Bilgi Güvenliği Farkındalık Eğitimi NECMETTİN ERBAKAN Ü N İ V E R S İ T E S İ Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Bilgi Güvenliği Farkındalık Eğitimi Ali ALAN Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Bilgi İşlem Merkezi 444

Detaylı

BİLGİSAYAR BİLİMLERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ BİLGİ GÜVENLİĞİ

BİLGİSAYAR BİLİMLERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ BİLGİ GÜVENLİĞİ BİLGİSAYAR BİLİMLERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ BİLGİ GÜVENLİĞİ Nisan 2017 BİLGİ GÜVENLİĞİ e-posta Güvenliği Bilinçli Internet Kullanımı Bilgisayarı Koruyacak Yardımcı Programlar Bilgi ve Destek için

Detaylı

Siber Güvenlik Risklerinin Tanımlanması / Siber Güvenlik Yönetişimi

Siber Güvenlik Risklerinin Tanımlanması / Siber Güvenlik Yönetişimi KURUMLAR İÇİN SİBER GÜVENLİK ÖNLEMLERİNİ ÖLÇME TESTİ DOKÜMANI Kurumlar İçin Siber Güvenlik Önlemlerini Ölçme Testi Dokümanı, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör temsilcilerinin siber güvenlik adına

Detaylı

HATAY KHB BILGI İŞLEM BİRİMİ

HATAY KHB BILGI İŞLEM BİRİMİ TANIMLAR HBYS: Hastane Bilgi Yönetim Sistemi. Hatay Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği ve diğer sağlık tesislerinde kullanılan hasta kayıtlanın saklanmasına ve erişimine imkân veren bilgi sistemidir.

Detaylı

GLOBAL SİBER ATAK GÖRSELLEŞTİRME SİSTEMLERİ

GLOBAL SİBER ATAK GÖRSELLEŞTİRME SİSTEMLERİ GLOBAL SİBER ATAK GÖRSELLEŞTİRME SİSTEMLERİ AĞ GÖRSELLEŞTİRME SİSTEMLERİNİN İNCELENMESİ Dr. Muhammet Baykara 3 İçindekiler Giriş Siber Atak Görselleştirme Sistemleri Sonuçlar Kaynaklar Giriş Siber Savaş,

Detaylı

Güvenlik Mühendisliği

Güvenlik Mühendisliği Güvenlik Mühendisliği Huzeyfe ÖNAL Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ honal@bga.com.tr www.bga.com.tr Sunum içeriği Güvenlik kavramı Türkiye de güvenliğe yaklaşım Güvenlik bileşenleri Güvenlik konusunda kariyer

Detaylı

Web Sunucularında DDOS-Botnet saldırılarını Minimize Etme

Web Sunucularında DDOS-Botnet saldırılarını Minimize Etme Web Sunucularında DDOS-Botnet saldırılarını Minimize Etme Merhaba arkadaşlar. Bu makalemizde web sunucularına yapılan DOS (Denial Of Service), DDOS (Distrubuted Denial Of Service) ve Botnet saldırılarının

Detaylı

Bilgi Ve İletişim Teknolojisi

Bilgi Ve İletişim Teknolojisi Bilgi Ve İletişim Teknolojisi Adı Soyadı : Doğukan Taşdemir Sınıfı No : 10-B 13123 Ders : Bilgi Ve İletişim Teknolojisi Konu : Bilgisayar Virüsleri ve Virüslerden Korunma Yolları. VİRÜS NEDİR? VİRÜS ÇEŞİTLERİ

Detaylı

1. AMAÇ Bu Prosedürün amacı, Aksaray Üniversitesi bünyesinde yürütülen bilgi işlem hizmetlerinin yürütülmesi ile ilgili esasları belirlemektir.

1. AMAÇ Bu Prosedürün amacı, Aksaray Üniversitesi bünyesinde yürütülen bilgi işlem hizmetlerinin yürütülmesi ile ilgili esasları belirlemektir. Sayfa No 1/5 1. AMAÇ Bu Prosedürün amacı, Aksaray Üniversitesi bünyesinde yürütülen bilgi işlem hizmetlerinin yürütülmesi ile ilgili esasları belirlemektir. 2. KAPSAM Bu Prosedür, Aksaray Üniversitesi

Detaylı

BİLİŞİM SUÇLARI Hazırlayan: Okt. Dr. Ebru SOLMAZ

BİLİŞİM SUÇLARI Hazırlayan: Okt. Dr. Ebru SOLMAZ BİLİŞİM SUÇLARI Hazırlayan: Okt. Dr. Ebru SOLMAZ Bilişim Suçu Nedir? Bilişim suçu - Siber suç - Elektronik suç - Dijital suç - Bilgisayar suçu Bir bilgisayar ve bilgisayar ağı kullanılarak işlenen herhangi

Detaylı

Firewall/IPS Güvenlik Testleri Eğitimi

Firewall/IPS Güvenlik Testleri Eğitimi 1 bilgisayarı (Laptop) Workstation,2GB ram Alacağınız güvenlik cihazını siz test etmek istemez misiniz? Eğitim Tanımı: FIPS Pentest eğitimi, günümüz bilgi güvenliği koruma katmanlarından Firewall/IPS/WAF

Detaylı

Siber Tehditler ve Savunma Yöntemleri. Ozan UÇAR Certified Ethical Hacker ozan.ucar@bga.com.tr

Siber Tehditler ve Savunma Yöntemleri. Ozan UÇAR Certified Ethical Hacker ozan.ucar@bga.com.tr Siber Tehditler ve Savunma Yöntemleri Ozan UÇAR Certified Ethical Hacker ozan.ucar@bga.com.tr Osmangazi Üniversitesi Eskişehir 2011 Ajanda Siber Dünya Siber Güvenlik Siber Tehditler Siber Savaş & Bileşenleri

Detaylı

Tarzan: A Peer-to-Peer Anonymizing Network Layer 1 EMRE YESĐRCĐ 2 KONULAR Giriş Anonimlik Nedir? Tasarım ve Hedefler Kural Tanımı Kodlama Sonuç 3 Giriş Tarzan her düğümünde bir karıştırıcı olan bir peer

Detaylı

ELEKTRONİK AĞ VE İNTERNET

ELEKTRONİK AĞ VE İNTERNET ELEKTRONİK AĞ VE İNTERNET DR. MEHMET İMAMOĞLU DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET İMAMOĞLU 1 Elektronik Ağ Nedir? Birden çok elektronik cihazın birbirine bağlanması ile oluşturulmuş bir bilgi aktarım ya da iletişim

Detaylı

Uluslararası İlişkilerde Güvenlik Çalışmaları Bahar 2018 X. Güncel Uluslararası Güvenlik Sorunları - I Siber Güvenlik

Uluslararası İlişkilerde Güvenlik Çalışmaları Bahar 2018 X. Güncel Uluslararası Güvenlik Sorunları - I Siber Güvenlik Uluslararası İlişkilerde Güvenlik Çalışmaları Bahar 2018 X. Güncel Uluslararası Güvenlik Sorunları - I Siber Güvenlik Siber Güvenlik 1980 lerde bilişim teknolojilerinde (Information and Communication Technologies

Detaylı

Siber Savaş ve Terörizm Dr. Muhammet Baykara

Siber Savaş ve Terörizm Dr. Muhammet Baykara SİBER GÜVENLİK Siber Savaş ve Terörizm Dr. Muhammet Baykara 1 3 İçindekiler Siber Uzay: Küresel Bir Alan Siber Uzaya Artan Bağımlılık Siber Tehditler, Siber Suçlar, Siber Terörizm Devlet Destekli Siber

Detaylı

E POSTA GÜVENLİĞİ E POSTA GÜVENLİĞİ HAZIRLAYAN: TEAM VOLTRAN BARTIN ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ

E POSTA GÜVENLİĞİ E POSTA GÜVENLİĞİ HAZIRLAYAN: TEAM VOLTRAN BARTIN ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ E POSTA GÜVENLİĞİ E POSTA GÜVENLİĞİ HAZIRLAYAN: TEAM VOLTRAN BARTIN ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ E POSTA GÜVENLİĞİ İÇİNDEKİLER 1. E POSTA GÜVENLİĞİ NEDİR? 2.

Detaylı

Siber Savunma. SG 507Siber Savaşlar Güz 2014 Yrd. Doç. Dr. Ferhat Dikbıyık

Siber Savunma. SG 507Siber Savaşlar Güz 2014 Yrd. Doç. Dr. Ferhat Dikbıyık Siber Savunma SG 507Siber Savaşlar Güz 2014 Siber Savunma Siber Caydırıcılık genel anlamda problemli olduğundan etkisi düşük olabilir. Bu durumda bir devletin kendisini siber tehditlere karşı savunabilmesi

Detaylı

NGN ve VoIP Ağları Güvenlik Denetimi

NGN ve VoIP Ağları Güvenlik Denetimi NGN ve VoIP Ağları Güvenlik Denetimi Fatih Özavcı Bilgi Güvenliği Araştırmacısı ve Danışmanı fatih.ozavci at viproy.com viproy.com/fozavci # whois Bilgi Güvenliği Danışmanı @ Viproy / Turkey 10+ Yıl Sistem

Detaylı

ProFTPD FTP Sunucusu. Devrim GÜNDÜZ. TR.NET Sistem Destek Uzmanı. devrim@gunduz.org

ProFTPD FTP Sunucusu. Devrim GÜNDÜZ. TR.NET Sistem Destek Uzmanı. devrim@gunduz.org Devrim GÜNDÜZ TR.NET Sistem Destek Uzmanı devrim@gunduz.org http://seminer.linux.org.tr http://belgeler.linux.org.tr http://lkd.belgeler.org http://www.linux.org.tr/belgeler.php http://www.gunduz.org/belgeler.php

Detaylı

ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI. Güvenlik ve Virüsler. ODTÜ BİDB İbrahim Çalışır, Ozan Tuğluk, Cengiz Acartürk 04.04.

ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI. Güvenlik ve Virüsler. ODTÜ BİDB İbrahim Çalışır, Ozan Tuğluk, Cengiz Acartürk 04.04. Güvenlik ve Virüsler ODTÜ BİDB İbrahim Çalışır, Ozan Tuğluk, Cengiz Acartürk 04.04.2005 Bilgi güvenliği neden gerekli? Kişisel bilgi kaybı Üniversiteye ait bilgilerin kaybı Bilgiye izinsiz erişim ve kötüye

Detaylı

IPv6 Saldırı Araçları ve IPv6-GO Uygulamaları. Emre YÜCE - TÜBİTAK ULAKBİM 6 Mayıs 2010

IPv6 Saldırı Araçları ve IPv6-GO Uygulamaları. Emre YÜCE - TÜBİTAK ULAKBİM 6 Mayıs 2010 IPv6 Saldırı Araçları ve IPv6-GO Uygulamaları Emre YÜCE - TÜBİTAK ULAKBİM 6 Mayıs 2010 Sunum İçeriği Kısaca IPv6 Ulusal IPv6 Protokol Altyapısı Tasarımı ve Geçişi Projesi IPv6 Geliştirme Ortamı (IPv6-GO)

Detaylı

Bilgi Güvenliği Nedir? Bilgi Güvenliğinde Saldırı Kavramı. Bilgi Güvenliğinde Saldırı Örneği : SPAM Mail

Bilgi Güvenliği Nedir? Bilgi Güvenliğinde Saldırı Kavramı. Bilgi Güvenliğinde Saldırı Örneği : SPAM Mail BİLGİ GÜVENLİĞİ Bilgi Güvenliği Nedir? Bilgi Güvenliği: Bilişim ürünleri/cihazları ile bu cihazlarda işlenmekte olan verilerin bütünlüğü ve sürekliliğini korumayı amaçlayan çalışma alanıdır. Bilgi Güvenliğinin

Detaylı

Siber Atak : Sorumlu, istihbarat örgütleri ve Microsoft; çözüm Linux!

Siber Atak : Sorumlu, istihbarat örgütleri ve Microsoft; çözüm Linux! Siber Atak : Sorumlu, istihbarat örgütleri ve Microsoft; çözüm Linux! Dünya panikte. Bilgisayar ekranlarında fidyeciden gelen dosyalarınız şifrelenmiş, onları geri almak için 300 Dolar ödeyin mesajları

Detaylı

BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015

BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015 BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015 Ders- 14 Bilgisayar Güvenliği Yrd. Doç. Dr. Burcu Can Buğlalılar Bilgisayar Mühendisliği Bölümü İçerik Bilgi güvenliği Tehdit türleri Dahili tehdit unsurları

Detaylı

SİBER SUÇLARA KARŞI SİBER ZEKA

SİBER SUÇLARA KARŞI SİBER ZEKA SİBER SUÇLARA KARŞI SİBER ZEKA Aytuğ Çelikbaş Sistem Mühendisi Copyright 2013 EMC Corporation. All rights reserved. 1 2 Ajanda Günümüz Tehditleri Güvenlikte Büyük Veri Yaklaşımları Siber İstihbarat Atak

Detaylı

www.labristeknoloji.com

www.labristeknoloji.com www.labristeknoloji.com İçerik Üretici Profili Bilişim Güvenlik Sektörü Hakkında Ürünler ve Hizmetler Rekabet Avantajları Şirket Performansı Hedeflerimiz 02.09.2009 www.labristeknoloji.com 2 İçerik Üretici

Detaylı

TURKCELL SIR BAŞLIK ALANI. Çağatay AYNUR Turkcell Kurumsal Satış Direktörü

TURKCELL SIR BAŞLIK ALANI. Çağatay AYNUR Turkcell Kurumsal Satış Direktörü BAŞLIK ALANI Çağatay AYNUR Turkcell Kurumsal Satış Direktörü Her Yerden Ulaşılabilir Servislerle Yeni Bir Dünya TARIM Mobil Cihazlar Başrolde (Milyon Adet) 1.500 1.000 500 Akıllı Telefonlar Tabletler Bilgisayar

Detaylı

INFORMATION & SECURITY TECHNOLOGIES. BOA - Trend Micro. Zararlı Yazılım Analizi ve APT. Yasin SÜRER yasin.surer@boateknoloji.com

INFORMATION & SECURITY TECHNOLOGIES. BOA - Trend Micro. Zararlı Yazılım Analizi ve APT. Yasin SÜRER yasin.surer@boateknoloji.com INFORMATION & SECURITY TECHNOLOGIES BOA - Trend Micro Zararlı Yazılım Analizi ve APT Yasin SÜRER yasin.surer@boateknoloji.com Zararlı Yazılımlar Virüsler Solucanlar Ransomware Bot Arka Kapılar Fork Bomb

Detaylı

Bilişim Uzayında Saldırılar. Prof. Dr. Eşref ADALI www. Adalı.net

Bilişim Uzayında Saldırılar. Prof. Dr. Eşref ADALI www. Adalı.net Bilişim Uzayında Saldırılar Prof. Dr. Eşref ADALI www. Adalı.net Saldırıların Sınıflandırılması Bilgisayar, bilişim uzayındaki saldırılarda hem hedef hem de saldırgan olabilmektedir. Etkin Saldırılar Amaç

Detaylı

Çalıştay DDoS Saldırıları Nasıl Gerçekleştirilir? Huzeyfe ÖNAL Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ www.bga.com.tr

Çalıştay DDoS Saldırıları Nasıl Gerçekleştirilir? Huzeyfe ÖNAL Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ www.bga.com.tr Çalıştay DDoS Saldırıları Nasıl Gerçekleştirilir? Huzeyfe ÖNAL Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ www.bga.com.tr Ajanda DDoS saldırılarını anlamak için gerekli temel bilgiler. DDoS ürünlerindeki sistematik hata

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı. Sayı : /703.03/ Konu: İnternet ve Bilgi Güvenliği

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı. Sayı : /703.03/ Konu: İnternet ve Bilgi Güvenliği T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı Sayı : 49473396/703.03/7180248 10.07.2015 Konu: İnternet ve Bilgi Güvenliği İlgi: a) Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığının 27/02/2014 tarihli ve 49473396/703.03/861980

Detaylı

KÖTÜ AMAÇLı YAZıLıMLAR VE GÜVENLIK

KÖTÜ AMAÇLı YAZıLıMLAR VE GÜVENLIK KÖTÜ AMAÇLı YAZıLıMLAR VE GÜVENLIK GIRIŞ Kötü amaçlı programlar bilgisayar kullanıcılarını en çok tedirgin eden günlük sorunların başında geliyor. Bu tür yazılımlar genellikle kullanıcının bilgisi olmadan

Detaylı

BİLGİ VE VERİ GÜVENLİĞİ VİRÜSLER VE DİĞER ZARARLI YAZILIMLAR KİŞİSEL MAHREMİYET VE TACİZ

BİLGİ VE VERİ GÜVENLİĞİ VİRÜSLER VE DİĞER ZARARLI YAZILIMLAR KİŞİSEL MAHREMİYET VE TACİZ BİLGİ VE VERİ GÜVENLİĞİ VİRÜSLER VE DİĞER ZARARLI YAZILIMLAR KİŞİSEL MAHREMİYET VE TACİZ VERİ: İşletme içinde oluşan olayları temsil eden belirli bir işe yarayan ya da yaramayan ham gerçekler, görüntüler,

Detaylı

BİLGİ GÜVENLİĞİ. İsmail BEZİRGANOĞLU İdari ve Mali İşler Müdürü Türkeli Devlet Hastanesi

BİLGİ GÜVENLİĞİ. İsmail BEZİRGANOĞLU İdari ve Mali İşler Müdürü Türkeli Devlet Hastanesi BİLGİ GÜVENLİĞİ İsmail BEZİRGANOĞLU İdari ve Mali İşler Müdürü Türkeli Devlet Hastanesi 2015 20.10.2012 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan Ulusal Siber Güvenlik Çalışmalarının Yürütülmesi, Yönetilmesi

Detaylı

Evrak Tarih ve Sayısı: 30/06/2014-12515

Evrak Tarih ve Sayısı: 30/06/2014-12515 Evrak Tarih ve Sayısı: 30/06/2014-12515 T.C. KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı *BEL9B1H4* Sayı : 82018567-612.01.01- Konu: Kamu İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem

Detaylı

Plus500 Ltd. Gizlilik Politikası

Plus500 Ltd. Gizlilik Politikası Plus500 Ltd Gizlilik Politikası Gizlilik Politikası Plus500 Gizlilik Beyanı Müşterilerimizin ve web sitemizdeki ziyaretçilerin kişisel ve mali bilgilerinin gizliliği ve korunması en büyük önceliğimizdir.

Detaylı

Linux İşletim Sistemi Tanıtımı

Linux İşletim Sistemi Tanıtımı Linux İşletim Sistemi Tanıtımı Burak DAYIOĞLU Hi-Tech World, Mart '98, Ankara İçerik Linux İşletim Sistemi nedir? Linux un benzer işletim sistemlerine göre avantajları nelerdir? Türkiye Linux Kullanıcıları

Detaylı

Sızma Testlerinde İleri Düzey Teknikler. Ozan UÇAR ozan.ucar@bga.com.tr

Sızma Testlerinde İleri Düzey Teknikler. Ozan UÇAR ozan.ucar@bga.com.tr Sızma Testlerinde İleri Düzey Teknikler Ozan UÇAR ozan.ucar@bga.com.tr Ankara 2012 Konuşmacı Hakkında Bilgi Güvenliği Danışmanı ve Eğitmen Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ (www.bga.com.tr) Penetration Tester

Detaylı

Uygulama Tabanlı Bilgisayar ve Ağ. Güvenliği Eğitimi: MSKÜ Deneyimi

Uygulama Tabanlı Bilgisayar ve Ağ. Güvenliği Eğitimi: MSKÜ Deneyimi Uygulama Tabanlı Bilgisayar ve Ağ Güvenliği Eğitimi: MSKÜ Deneyimi Yrd.Doç.Dr. Enis Karaarslan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Eylül Adıgüzel Muğla Sıtkı

Detaylı

2019 Siber Tehdit Beklentileri

2019 Siber Tehdit Beklentileri www.sparta.com.tr 1 Geleceği tanımlamak için geçmişi inceleyin - Konfüçyus Siber güvenlik bir açıdan satranç oynamaya benzetilebilir. Uzay boşluğunda hareket etmiyoruz ve güvenlik duruşumuzu mevcut ve

Detaylı

Ülkemizdeki Üniversite Web Sayfalarının Siber Güvenlik Açısından Hızlı Bir Değerlendirmesi

Ülkemizdeki Üniversite Web Sayfalarının Siber Güvenlik Açısından Hızlı Bir Değerlendirmesi Ülkemizdeki Üniversite Web Sayfalarının Siber Güvenlik Açısından Hızlı Bir Değerlendirmesi Kadriye HUYSAL ÖZGÖÇMEN kkhuysal[at]gmail.com Baran ÇELİK baran.celik[at]gmail.com Halil Özgür BAKTIR ozgur.baktir[at]gmail.com

Detaylı

Sistem Nasıl Çalışıyor: Araç İzleme ve Filo Yönetim Sistemi

Sistem Nasıl Çalışıyor: Araç İzleme ve Filo Yönetim Sistemi arvento Araç Takip ve Filo Yönetim Sistemleri ile araçlarınızı 7 gün 24 saat on-line ve geçmişe yönelik olarak izleyebilir, hızlarını, izlemiş oldukları güzergahı, duraklama yaptıkları yerleri uzaktan

Detaylı

Geleceğin güçlü Türkiye'si için Türkiye'nin Geleceğine Öneriler

Geleceğin güçlü Türkiye'si için Türkiye'nin Geleceğine Öneriler Geleceğin güçlü Türkiye'si için Türkiye'nin Geleceğine Öneriler Mustafa AFYONLUOĞLU Siber Güvenlik, e-yönetişim ve e-devlet Kıdemli Uzmanı www.afyonluoglu.org Yazılım ve Teknoloji Zirvesi 6-7 Aralık 2017

Detaylı