SIĞIR ATIKLARININ ANAEROBİK BOZUNDURMA PERFORMASININ FAZ AYRIMI İLE GELİŞTİRİLMESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SIĞIR ATIKLARININ ANAEROBİK BOZUNDURMA PERFORMASININ FAZ AYRIMI İLE GELİŞTİRİLMESİ"

Transkript

1 SIĞIR ATIKLARININ ANAEROBİK BOZUNDURMA PERFORMASININ FAZ AYRIMI İLE GELİŞTİRİLMESİ Vedat Yılmaz 1 *, Göksel N. Demirer 2 1 Akdeniz Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü, 758 Antalya 2 Orta Doğu Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü, 6531 Ankara *İletişim kurulucak yazar vedatyilmaz@akdeniz.edu.tr, Tel: , Faks: ABSTRACT This study was conducted to investigate the feasibility of a two-phase anaerobic treatment system for unscreened dairy manure. Solids/hydraulic retention time (SRT/HRT) and organic loading rate (OLR) in the hydrolytic reactor are varied in order to evaluate the effect of these factors. The results showed that an optimum HRT and OLR of 2 days and 15 g VS/L.day, respectively, yielded maximum acidification. Twophase configuration was determined more efficient than one-phase system. The biogas production in twophase system at a SRT of 1.6 days (2 days acidogenic and 8.6 days methanogenic) was calculated to be 42% higher at OLR of 3.5 g VS/L.day than that of the one-phase with SRT of 2 days. Keywords: Anaerobic digestion, dairy manure, two-phase, methane. ÖZET Bu çalışmada, elenmemiş sığır atığından iki fazlı anaerobik bozundurma (AB) ile biyogaz üretimi performansının artırılması araştırılmıştır. Öncelikle asidojenik faz bölümünde katı/hidrolik alıkonma süresi (KAS/HAS) ve organik yükleme hızının (OYH) asidifikasyon üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu reaktör için optimum KAS ve OYH sırasıyla 2 gün ve 15 g UKM/L.gün olarak seçilmiştir. İki-fazlı sistem tek-fazlı sisteme göre oldukça verimli bulunmuştur. 1.6 gün KAS (2 gün asidojenik ve 8.6 gün metanojenik) olan ikifazlı sistem 3.5 g UKM/L.gün yükleme oranında tek-fazlı sisteme göre %42 daha fazla biyogaz üretimi sağladığı hesaplanmıştır. Anahtar Kelimeler: Anaerobik bozundurma, sığır atığı, iki-faz, metan. 1. GİRİŞ Geleneksel enerji kaynaklarının hızla azalmasıyla birlikte alternatif yeni kaynakların tercihen de yenilenebilir kaynakların bulunması gerekmektedir. Hayvansal atıkları da içeren biyokütlenin AB yla kullanışlı enerji eldesi mümkündür (1). Biyogaz üretim tesisleri hayvansal atıkların çevresel zararlarını ve karbondioksit emisyonlarını azaltmada ve enerji kazanımı gibi faydaları ile etkili bir çözüm olmaktadır. Yeni reaktör dizaynları sayesinde reaktörlerin performasındaki iyileşmelerle organik maddelerin AB sı son zamanlarda daha bir önem kazanmıştır (2). Çalışmalar göstermiştir ki, doğru işletilmesi durumunda anaerobik arıtım kararlı bir işlemdir. Başarılı bir anaerobik arıtım için proses konfigürasyonu, sıcaklık, biyokütle, ph, ve besinler gibi parametreler dikkatlice incelenmelidir (3).

2 Hayvan atıklarının AB sı hem enerji hem de gübre değeri olması nedeniyle tercih edilir bir yöntem olmaktadır. Bu tür atıklar üzerine yapılan bilimsel çalışmalarda sıvı atıklar (toplam katı madde miktarı <1 g/l) üzerine olmuştur. Bununla birlikte dünyadaki özellikle pekçok küçük tarımsal işletmede katı atık üretilmektedir. Bozundurma işlemi tarımsal pratikler gibi oldukça basit uygulanabilir olmalıdır (4). AB işlemi iki faza ayrılabilir. İlk ya da asit fermentasyon fazda uçucu yağ asitlerinin çoğunlukta olduğu ara ürünler ortaya çıkarken, ikinci ya da metanojenik fazda ise bu ara ürünler metan ve karbondioksit gibi kalıcı ürünlere dönüşmektedir. Geleneksel AB da asidojen ve metanojen fazlar tek reaktörde gerçekleşmektedir. İki-fazlı reaktörde ise bu fazlar ayrı reaktörlerde gerçekleşerek her faz için optimum çevresel şartlar sunmaktadır (5). Özellikle yüksek katı içeriği olan (>%1) atıklar için tek fazlı sistemler etkili olamamaktadırlar. İki fazlı sistem ile asdifikasyonda yüksek katılı atıkların sıvılaşması sağlanmakta, böylece sisteme daha az sıvı eklenmesi, daha az enerji gereksinimi gibi avantajlar kazandırmaktadır. Bu çalışmada elenmemiş sığır atığının iki-fazlı anaerobik arıtımın uygulanabilirliği araştırılmıştır. Özel olarak da optimum asidifikasyon için uygun KAS ve OYH değerleri belirlenmiştir. 2. MATERYAL ve YÖNTEM Yaş sığır atığı Ankara, Gölbaşı yakınlarında bulunan özel süt üretim yerinden alınıp, 4 C de muhafaza edilmiştir. Çalışmada kullanılan sığır atığı kompozisyonu şu şekildedir; katı maddesi (KM) % 2.1±1.7, uçucu katı maddesi (UKM) % 67±4.6 (KM nin), yoğunluğu ise 142±4 g/l dir. Deneylerde kullanılmak üzere alınan bu atık belli oranlarda sulandırılarak 3.5, ve 15 g UKM/L olacak şekilde çözeltiler hazırlanmıştır. Kullanılan sığır atığının kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) ile UKM arasındaki oran 1.4 bulunmuştur. Ankara Merkezi Atık Su Arıtma Tesisi anaerobik aktif çamur arıtma reaktörlerinden alınan KAS 14 gün olan özümleyici aşı olarak kullanılmıştır. Reaktör sistemine alınmadan önce özümleyici aşı çöktürmeye alınmıştır. Konsantre edilmiş olan aşının askıda uçucu katı madde (AUKM) konsanstrasyonu 2393 ±3162 mg/l olarak bulunmuştur Reaktörlerin Kurulumu Çalışmanın ilk bölümünde maksimum asidifikasyon ve UKM azalımını sağlayacak optimum alıkonma süresi ve organik yükleme hızı araştırılmıştır. Bu amaçla, süreklikarıştırmalı-günlük beslemeli 9 çift asidojenik anaerobik reaktör işletmeye alınmıştır. Reaktörlerin toplam hacmi 25 ml dir. Günlük olarak besleme ve boşaltma yapılan sulandırılmış sığır atık miktarları Tablo 1 de verilmektedir. Geri dönüşümün olmadığı işletmede katı ve hidrolik alıkonma süreleri (KAS/HYS) birbirine eşit olmaktadır. Reaktörler başlangıçta 1 ml özümleyici aşı ile işletmeye alınmıştır. Reaktörler öncelikle N 2 /CO 2 gaz karışımından 3 dakika geçirilmişler ve dönme hızı 165 d/d olan çalkalayıcıda 35 ± 1 C de tutulmuşlardır. Belirlenen UKM miktarlarında besleme için 8 adet stok çözelti

3 hazırlanmıştır. Aşılar konulmuş reaktörlere ikinci gün sığır atıkları (reaktör 1-4 e 25 ml, 5-8 e 5 ml, ve 9-12 ye 8 ml) konulmaya başlanmıştır. Günlük yapılan besleme ve boşaltma miktarları Tablo 1 de görülmektedir. Tablo 1. Asidojenik reaktörlerin çalışma koşulları. Reaktör KAS (gün) OYH (g UKM/L gün) besleme/boşaltma (ml) Çalışmanın ikinci bölümünde klasik tek-fazlı reaktör (R1) iki-fazlı raektör (R2) için kontrol amacıyla çalıştırılmıştır. İki-fazlı sistemde asidojenik ve metanojenik bölümleri R21 ve R22 temsil etmektedir. R1, R21, ve R22 reaktörlerinin hacimleri sırasıyla, 4, ve ml olarak belirlenmiştir. R1, R21, R22, ve toplam iki-fazlı sistemin KAS leri 2, 2, 8.6, ve 1.6 gündür. Bütün reaktörler günde bir defa beslenmişlerdir. Reaktörlerdeki gaz üretim ölçümleri su değişimi olan bir araçla yapılmıştır. Bu reaktörlerden iki set kurulmuş, biri 25 C de diğeri de 35 C (±2) de işletilmiş, ve bütün reaktörler gaz ölçümleri sonrası günde bir kez elle çalkalanmışlardır. R1, R21, ve R22 raektörleri sırasıyla, 4, ve ml özümleyici aşı ile işletmeye alınmıştır. Beslemeleri yapmak üzere iki stok çözeltisi hazırlanmıştır. Reaktörlerin performansını izlemek üzere çkoi, UKM, uçucu yağ adisi (UYA), ph, ve gaz üretimleri ölçülmüştür. 2.2 Analitik Yöntemler Herbir reaktör için ph, günlük gaz üretimi, KM, UKM, metan yüzdesi, toplam uçucu yağ asidi (TUYA), ve çkoi parametleri izlenmiştir. ph, KM, ve UKM analizleri Standart Metodlara göre yapılmıştır (6). çkoi ölçümü Hach KOİ tüpleri kullanılarak EPA onaylı yönteme göre yapılmıştır. (7). TUYA ve biyogaz kompozisyonlarının gaz kromatographi kullanılarak yapılan ölçüm şartları (8) da verildiği üzere gerçekleştirilmiştir. 3. SONUÇLAR ve TARTIŞMA Maksimum asidifikasyon ve UKM giderimini sağlamak için 9 asidojenik anaerobik reaktör 57 gün optimum KAS ve OYH nı tespit için işletilmiştir. Üç farklı OYH ında (5, 1, ve 15 g UKM/L.gün) reaktörler çalıştırılmıştır. Herbir OYH için üç farklı KAS (1.25, 2, ve 4 gün) altında reaktörler işletilmiştir (Tablo 1). İşletme parametrelerinin (ph, TUYA, UKM, toplam gaz üretimi (TGÜ), metan yüzdesi, ve çkoi) OYH ve KAS değerlerine göre değişimleri Şekil 1 de verilmektedir. Buradaki verilerde kararlı duruma geçme zamanı olarak alınan 3xKAS kadar zaman (R1-R3 için 12 gün, R4-R6 için 6 gün, ve R7-R9 için 4 gün) veri olarak değerlendirmeye alınmamıştır. Şekil 1 de görüldüğü üzere ph daki düşme herbir OYH için KAS ile ters orantılıdır. Aynı şekilde, herbir KAS için OYH artıkça ph düşmektedir. ph daki düşme eğilimi OYH nin artması ile artma yönünde olup, en düşük 5 g UKM/L.gün olan OYH için en az olmuştur.

4 Bununla birlikte ph nın düşüşü KAS ile de ilişkilidir. Bütün OYH ları için KAS ın 1.25 den 2 güne artması ile ph daki düşme miktarı KAS ın 2 günden 4 güne artmasındakinden fazla olmuştur. Düşük alıkonma süresi ve yüksek yükleme hızları iki-fazlı sistemlerde asidifikasyonu artırdığı bilinmektedir. Fakat Şekil 1.a da görüldüğü üzere reaktörlerde ph aralığı arasında olup, evsel katı atıkların organik kısımlarında olduğu gibi yüksek organik içerikli maddelerin asidifikasyonunda ph azalımı düşük seviyelerde olmaktadır. MUSTAC (çok adımlı sıralı kesikli iki-fazlı anaerobik parçalanma) sisteminde yapılan çalışmada gıda atıklarından metan kazanımı çalışmalarında asidojenik fazda ph 6.5 ile 7. arasında olduğu gözlenmiştir (9). Diğer bir çalışmada katı atığın üç fazlı anaerobik parçalanmasında uygun ph 6.7 olarak bulunmuştur (1). Sebze katı atıklarının mesofilik ve termofilik şartlarda maksimum hidrolizi ve asidifikasyonu üzerine yapılan araştırmada ph 6.5 ta tutulmuştur (11). Bu çalışmada yüksek ph değerlerinin gözlenmesi ise sığır atıklarında bulunan azotlu organik bileşiklerin anaerobik parçalanması ile üretilen alkalinitenin varlığı ile açıklanabilir (12, 13). Benzer şekilde sığır atığının kendi kendine tamponlanma kapasitesi diğer asidifikasyon çalışmalarında gözlenmiştir (14, 15). 6,8 a 5 g VS/L.day 1 g VS/L.day 15 g VS/L.day 4 d ph 6,6 6,4 TGÜ (ml) 3 2 6,2 2 b 25 e TUYA (mg/l) 15 CH 4 (%) c 5 f çkoi (mg/l) UKM (g/l) KAS (gün) KAS (gün) Şekil 1. Asidifikasyon reaktörlerinde ph, TUYA, UKM, CH4 yüzdesi, biyogaz üretimi, ve çkoi değerleri. Beklenildiği üzere OYH nın artması TUYA nin artışına neden olmaktadır (Şekil 1.b). bununla birlikte KAS nin 1.25 den 2 ye artması ile oluşan TUYA miktarı KAS nin 2 den 4 e artmasından daha fazla olmaktadır. Bu TUYA üretim eğilimleri çkoi üretimleri ile örtüşmekte olup aynı şekilde KAS ve OYH nın artışı ile artmaktadır (Şekil 1.c).

5 KAS ve OYH nin değişimi benzer şekilde TGÜ ni etkilemekte, ve artışları ile TGÜ de artmaktadır (Şekil 1.d). Asidifikasyon aşamasında UYA ve alkolün yanısıra H 2 ve CO 2 de üretildiği oldukça iyi bilinmektedir. Fakat gaz ölçümleri beklenilmedik şekilde tüm reaktörlerde metan üretimini göstermektedir (Şekil 1.e). Biyogazdaki metan yüzdesi özellikle KAS ve OYH sırasıyla 1.25 günden ve 5 g UKM/L.gün den büyük olması durumunda %5 den %15-27 ye doğru artış göstermektedir. Yüksek organik atıklarda asidojenik koşullar için ph uygun aralıkta olurken, gün aralığındaki KAS leri çok hassas olan metanojenler için tercih edilir olmamaktadır. Bu düşük KAS lerinde bile metan üretiminin görülmesinde en önemli etken yüksek katı içerikleri nedeniyle reaktörlerden yapılan boşaltmalarda homejenitenin yetersiz olması ile mikroorganizmalar uzun süreli reaktörlerde kalabilmektedir. Bunun yanı sıra gaz ölçümlerinde önemli miktarlarda azot gazı tespit edilmiştir. Beklenildiği üzere yüksek oksidayson-redüksiyon potansiyalinde denitrifikasyon baskın olabilmektedir. Asidonejik fazda denitrifikasyon gerçekleşebileşirken, aynı zamanda UYA üretimi ve nitrat uzaklaştırılması olmakta, ve bu tür bir sistem atıklardan organik karbon ve azot giderimi için uygulanabilmektedir (16, 17). Asidifikasyon fazında hidrolizin iyi olması UKM giderimini artırmaktadır. Bundan dolayı ph ve TUYA üretiminin yanı sıra yüksek katı içeriği olan sığır atığının asidifikasyonunu değerlendirmede UKM önemli bir parametredir. Reaktörlerde farklı KAS ve OYH larına göre ortalama UKM değerleri Şekil 1.e de verilmektedir. Açıkça görülmektedir ki OYH ve KAS ın artışı ile UKM birikimi olmaktadır. Fakat sürekli besleme ve boşaltma nedeniyle UKM giderimini kolaylıkla görmek mümkün olmayabilir. Bu nedenle tam karıştırmalı reaktör (TKR) sistem modeli ile kararlı durumda reaktörde UKM değişimi gözlemlenebilir. Bu TKR modelinde herbir reaktörde boşaltım ve besleme olurken sistemde bir bozulma/parçalanma olmadığı kabul edilmektedir. Böylece herbir reaktörde daha iyi bir UKM giderim karşılaştırılması teorik ve deneysel UKM konsantrasyonları karşılaştırılarak yapılabilmektedir (Tablo 2). Tablo 2. Reaktörlerin seçilen parametrelerle karşılaştırılması. Reaktör UKM giderimi (%) TUYA (mg/l) ph 1 8,4 86 6, , , , , ,54 5 8, , ,8 13 6, , ,52 9 2, ,45 Tablo 2 den görüldüğü üzere en düşük ph nın, ikinci en yüksek UKM giderimi, ve üçüncü en yüksek TUYA üretiminin olduğu reaktör 6 da (KAS ve OYH değerleri sırasıyla 2 gün ve 15 gukm/l gün) asidifikasyon için optimum koşulların olduğu belirlenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde klasik tek-faz reaktör (R1) kontrol olarak işletilirken iki-fazlı reaktör sistemi (R2) incelenmiştir. Tüm reaktörler işletmeye alınmasını müteakip ilk haftada gaz üretimleri başlamıştır. Gaz hacimleri günlük olarak ölçülmüş ve sonuçları Şekil 2 de verilmektedir. R1(35), R22(35), R1(25), R22(25) reaktörlerinin ortalama biyogaz üretimleri sırasıyla 123±18, ±9, 77±7, 29±5 ml/gün olarak ölçülmüştür. Bunun yanısıra mesofilik-asidojenik reaktörde (R21(35)) kayde değer şekilde

6 13 ml/gün gaz üretimi gerçekleşmiştir. Şekil 2 de gaz üretiminde üç farklı eğilim olduğu görülmektedir. Bu farklılığa temelde farklı zamanlarda alınan atığın komposizyonunda oluşan farklılaşmadan kaynaklandığı düşünülmektedir. Böylece farklı atık zamanlarında farklı biyoparçalanabilirlik hızları oluşmaktadır. Diğer açıdan Şekil 2 de sıcaklığın biyogaz performasında önemli bir faktör olduğu görülmektedir. Sıcaklığın 25 C den 35 C ye çıkarılması ile %6 gaz üretiminde artış gerçekleşmektedir. Bu sonuçlar literatür ile oldukça benzerlik sunmaktadır (11, 18). 18 R1 (35) R21 (35) 16 R22 (35) Günlük gaz üretimi (ml) R1 (25) R21 (25) R22 (25) Günlük gaz üretimi (ml) Zaman (gün) Şekil ve 35 C de günlük gaz üretimleri. R1(35), R22(35), R1(25), R22(25) reaktörlerinin ortalama metan yüzdeleri sırasıyla 63, 65, 63, ve 43 olarak tespit edilmiştir (Şekil 3). Böylece metan üretimleri sırasıyla 221, 216, 132, ve 43 ml CH 4 /g.ukm olarak hesaplanmıştır. R22(25) dışında tüm reaktörlerde elde edilen biyogaz hızları literatürle karşılaştırlabilir düzeydedir (1, 11). Mezofilik şartlarda iki-fazlı sistemin metan üretimi (216 ml CH 4 /g.ukm) az da olsa tekfazlı sistemden (221 ml CH 4 /g UKM) düşük elde edilmiştir. Önceki literatür çalışmaları göstermiştir ki, sığır atığının metanojenik anaerobik parçalanması için sıcaklığın 35 C ve

7 KAS nin 2 gün olduğunda optimum verim sağlanırken, KAS nin 1 güne düşürülmesi ile önemli miktarda gaz üretiminde azalmaya neden olmaktadır (18 de verilen: Bousfield et al., 1979). Bir literatür çalışmasında, tek-fazlı klasik reaktörde elenmemiş sığır atığı 2 gün KAS nde 235 ml gaz/g.ukm üretirirken, KAS nin 1 güne düşürülmesinde ilk başlarda bir gaz üretim artışı gözlenmesine rağmen birkaç günde çok keskin bir azalma ile %9 gaz üretiminde azalma olduğu belirlenmiştir (15). Diğer bir çalışmada samanca zengin sığır atığının 2 gün KAS nde 27 ml/g.ukm değeri KAS nin 1 güne alınması durumunda 19 ml/g UKM olarak ölçülmüştür (19). 1 8 R1 (35) R21 (35) R22 (35) VS in (R1) VS in (R21) R1 (25) R21 (25) R22 (25) (a) UKM (g/l) (b) 6 çkoi (mg/l) (c) 15 TUYA (mg/l) Zaman (gün) Zaman (gün) Şekil 3. Reaktörlerdeki UKM, çkoi, ve TUYA dağılımları. Açıkça literatür çalışmalarından da görülmektedir ki KAS gaz üretimini doğrudan etkilemektedir. Basit bir mantıksal hesaplama ile hangi sistemin gaz üretiminde etkili

8 olduğu görülebilir. Deneysel çalışmalarda iki-fazlı sistemde metanojik fazda KAS nin 8.6 günden 2 güne çıkarılması durumunda literatür çalışmalarındaki verileri kullandığımızda 216 ml CH 4 /g.ukm yerine 37 ml CH 4 /g.ukm elde edilebilecektir (19, 2). Böylece ikifazlı sistemin (R22(35)) ürettiği gaz miktarı tek-fazlı sistemden (R1(35)) %42 fazla olacaktır. Bununla birlikte bu miktar üretilen gaza asidojenik fazda (R21(35)) oluşan gaz da R22 reaktörüne eklenmesi ile toplam olarak üretilen gaz miktarı daha fazla bir değere ulaşılmış olacaktır. Organik maddenin biyoparçalanabilirliğinin değerlendirilmesinde uçucu madde miktarı kullanılabilmektedir. Reaktörlere giren ve çıkan UKM değerleri Şekil 3a da gösterilmektedir. Özellikle mesofilik reaktörlerde çıkş UKM değerlerinin daha bir kararlı olduğu tespit edilmiştir. Bu kararlı eğilim aynı şekilde belli bir UKM gideriminin gerçekleştiğini ifade etmektedir. En fazla UKM giderimi 1. ve 1. günler arasında %35-4 ile R1(35) de olmakta iken, 1-2 günleri arasında R2(35) reaktöründe %3-35 arasında gerçekleşmektedir. R1(25) reaktöründe kararlı bir UKM giderimi gözlenmemiştir. R2(25) ve R21(35) reaktörlerinde ise UKM giderimi %2 nin altında olup gaz üretimleri ile paralellik göstermektedirler. UKM giderimleri göz önüne alındığında R22(35) reaktörünün giriş UKM konsatrasyonun R21 den gelmekte olduğu, ve buradaki %17 giderim nedeniyle 3.5 g UKM/L.gün yerine 2.9 g UKM/L.gün olarak gerçekleşmektedir. R22(25) reaktörünün performansının düşük olması ile R22(35) reaktöründen %1-5 arasında daha az bir giderim görülmektedir. R21(25) reaktöründe ise UKM giderimi hep %1 nun altında kalmıştır. UKM giderimin oranları gibi çkoi konsatrasyonları de benzerlik göstermekedir (Şekil 3.b). Biyogaz üretimi doğrudan organik maddenin parçalanmasından kaynaklı olması nedeniyle, UKM gibi KOİ de biyoparçalabilme özelliği olarak aynı şekilde değerlendirilmektedir. Dolayısyla UKM ve KOİ deki giderim eğilimleri benzeşmektedirler. Çözünmüş KOİ nin giderimi sıcaklığın azalmasıyla azalmaktadır. R1(35), R2(35), ve R1(25) deki çkoi giderimleri sırasıyla %45, 4, ve 55 olarak gerçekleşmiştir. R21(35), R21(25) ve R22(25) reaktörlerinde ise çkoi değerleri sırasıyla %65, 25, ve 35 olarak artmıştır. Bu safhada karmaşık maddelerin hidrolizi ve çözünebilirliği hız belirleyici mekanizmalar olup, R22(25) hariç diğer reaktörlerde çkoi miktarları artmıştır. Toplam uçucu yağ asitlerinin (asetik asit cinsinden) ölçülen değerleri Şekil 3.c de gösterilmektedir. Aseteik asit (Hac) miktarı UYA lerin içerisinde en fazlasını oluşturmaktadır. Yüksek dereceli yağ asitleri çok düşük konsatrasyonlarda ölçülürken, asetik asitten sonra propiyonik ve butrik asit yüksek konsantrasyonlarda görülmektedir. R21(35) ve R21(25) reakörlerinin TUYA çıkış konsantrasyonları sırasıyla %1 ve 6 artarak 17 ve 13 mg/l (Hac cinsinden) olarak ölçülmüştür. Mesofilik R22(35) reaktöründe ise TUYA konsantrasyonu 35 mg/l (Hac cinsinden) ye düşerken, düşük sıcaklıktaki reaktörde, R22(25), konsantrasyonunda beklendiği üzere değişim olmamıştır. R1(25) reaktörünün TUYA çıkış konsantrasyonu R22(25) den oldukça düşük çıkmıştır. R1(25) reaktöründe UYA tüketiminin fazla olmasına bağlı olarak gaz üretimi de iki katından fazla gerçekleşmiştir. Asetik asit UYA leri içerisnde en baskın olarak ölçülmüştür. Asidojenik aktivitenin sıcaklık ile arttığı gözlenirken, ph kontrolü ve karıştırmanın bir etkisinin olmadığı anlaşılmıştır (8).

9 Mesofilik şartlarda toplam UYA konsantrasyonu tek-fazlı reaktörde iki-fazlı reaktörden daha düşük elde edildiği tespit edilmiştir. Bununla birlikte R21(35) den R22(35) e daha fazla UYA transfer edilmesi nedeniyle ikinci faz reaktörde daha fazla UYA metana dönüşmektedir. Böylece iki-faz sistemin verimi tek-faz sistemden daha yüksek olduğu görülmektedir. Anaerobik bozundurma kanıtlanmış ve pekçok atık ve atıksu için uygulaması yapılmış olmasına rağmen hala dünyada enerji kaynağı olarak değerlendirilip geniş çaplı uygulamaları sınırlı kalmaktadır. Kararlılığın artırılması, alıkonma süresi azaltımı gibi pekçok açıdan iki-fazlı anaerobik bozundurma araştırmaları yapılıyor olmasına rağmen, AB altında hayvansal atıkların çalışılması ancak birkaç çalışma ile sınırlı kalmıştır. KAYNAKLAR 1. Mackie, R.I. and Bryant, M.P., (1995), Anaerobc digestion of cattle waste at mesophilic and thermophilic temperatures, App. Microbial. Biotechnol., 43: Verstraete, W. and Vandevivere, P., (1999), New and broader applications of anaerobic digestion, Environ. Sci. Technol., 28(2): Ke, S., Shi, Z. and Fang, H.H.P., 25. Applications of two-phase anaerobic degradation in industrial wastewater treatment, Int. J. Environment and Pollution, 23(1): El-mashad, H.M., Zeeman, G., Loon, W.K.P. van, Bot, G.P.A., Lettinga, G., (23), Anaerobic digestion of solid animal waste in an accumulation system at mesophilic and thermophilic conditions, start up, Water Sci. Technol., 48(4): Keshtkar, A., Meyssami, B., Abolhamd, G., Ghaforian, H., Asadi, M.K., (23), Mathematical modeling of non-ideal mixing continuous flow reactors for anaerobic digestion of cattle manure, Bioresour. Technol., 87: APHA (American Public Health Association), (1995), Standard methods for the examination of water and wastewater, 19th Ed., Washington, DC. 7. HACH, (1992), HACH Water Analysis Handbook, Loveland, HACH Company, second ed. 8. Yilmaz, V. and Demirer, G., (28), Improved anaerobic acidification of unscreened dairy manure, Environ. Eng. Sci., 25(3). 9. Han, S.K., Shin, S.H., Song, Y.C., Lee, C.Y., Kim, S.H., (22), Novel anaerobic process for the recovery of methane and compost from food waste, Water Sci. Technol., 45(1): Kubler, H., and Schertler, C., (1994), Three-phase anaerobic digestion of organic wastes, Water Sci. Technol., 3(12): Varel, V.H., Hashimoto, A.G., Chen, Y.R., (198), Effect of temperature and retention time on methane production from beef cattle waste, App. Environ. Microbiol., 4(2): Ghosh, S., (1987), Improved sludge gasification by two-phase anaerobic digestion, J. Env. Eng., 113(6): Wang, J.Y., Xu, H.L., Zhang, H., Tay, J.H., (23), Semi-continuous anaerobic digestion of food waste using a hybrid anaerobic solid liquid bioreactor, Water Sci. Technol., 48(4):

10 14. Demirer, G.N. and Chen, S., (24), Effect of retention time and organic loading rate on anaerobic acidification and biogasification of dairy manure, J. Chemical Technol. Biotechnol., 79 (12): Demirer, G.N. and Chen, S., (25), Two-phase anaerobic digestion of unscreened dairy manure, Process Biochemistry, 4(11): Rustrian, E., Delgenes, J.P., Bernet, N., Moletta, R., (1998), Simultaneous removal of carbon, nitrogen and phosphorus from wastewater by coupling two-step anaerobic digestion with a sequencing batch reactor, J. Chem. Technol. Biotechnol., 73: Vigneron V, Ponthieu M, Barina G, Audic JM, Duquennoi C, Mazéas L, Bernet N., Bouchez, T., (27), Nitrate and nitrite injection during municipal solid waste anaerobic biodegradation, Waste Manag., 27(6): Summers, R., Hobson, N., Harries, C.R., Richardson, A.J., (1987), Stirred-tank, mesophilic, anaerobic digestion of fattening-cattle wastes and of whole and separated dairy-cattle wastes Biological Wastes, 2(1): Wellinger, A., (1999), Process design of agricultural digesters. Nova Energie GmbH Elggerstrasse Ettenhausen, Switzerland, Erişim tarihi , 2. Hobson, P.N. and Wheatley, A.D., (1993), Anaerobic digestion: modern theory and practice, 256 pages. ISBN: Elsevier Applied Science, London.

YEMEK ATIKLARINDAN BİYOGAZ ÜRETİMİ

YEMEK ATIKLARINDAN BİYOGAZ ÜRETİMİ YEMEK ATIKLARINDAN BİYOGAZ ÜRETİMİ A. Pınar TÜZÜM DEMİR 1, S. Ferda MUTLU 1 Ege Üniversitesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 35100, Bornova, İzmir pinar.demir@ege.edu.tr Gazi Üniversitesi, Kimya Mühendisliği

Detaylı

Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi

Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi Research Article / Araştırma Makalesi ANAEROBIC DIGESTION OF CATTLE MANURE Sigma, -9, Tamer COŞKUN *, Neslihan MANAV, Eyüp

Detaylı

PEYNİR ALTI SUYU VE GÜBRE KARIŞIMINDAN BİYOGAZ ÜRETİMİ

PEYNİR ALTI SUYU VE GÜBRE KARIŞIMINDAN BİYOGAZ ÜRETİMİ 7. ULUSAL ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ KONGRESİ YAŞAM ÇEVRE TEKNOLOJİ 24-27 Ekim 2007 İZMİR TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI PEYNİR ALTI SUYU VE GÜBRE KARIŞIMINDAN BİYOGAZ ÜRETİMİ Berna KAVACIK, Bahattin TOPALOĞLU

Detaylı

ET TAVUĞU VE BÜYÜKBAŞ HAYVAN GÜBRESİNDEN BİYOGAZ ÜRETİM POTANSİYELİ. Gamze Güngör a, Göksel N. Demirer a,b. a ODTÜ, Çevre Mühendisliği Bölümü, Ankara

ET TAVUĞU VE BÜYÜKBAŞ HAYVAN GÜBRESİNDEN BİYOGAZ ÜRETİM POTANSİYELİ. Gamze Güngör a, Göksel N. Demirer a,b. a ODTÜ, Çevre Mühendisliği Bölümü, Ankara ET TAVUĞU VE BÜYÜKBAŞ HAYVAN GÜBRESİNDEN BİYOGAZ ÜRETİM POTANSİYELİ Gamze Güngör a, Göksel N. Demirer a,b a ODTÜ, Çevre Mühendisliği Bölümü, Ankara b Sorumlu yazar. Şu anki adresi: Washington Eyalet Üniversitesi,

Detaylı

1. Kıyı Bölgelerinde Çevre Kirliliği ve Kontrolü KÇKK

1. Kıyı Bölgelerinde Çevre Kirliliği ve Kontrolü KÇKK 1. Kıyı Bölgelerinde Çevre Kirliliği ve Kontrolü KÇKK Kentsel Atıksu Arıtım Tesislerinde Geliştirilmiş Biyolojik Fosfor Giderim Verimini Etkileyen Faktörler Tolga Tunçal, Ayşegül Pala, Orhan Uslu Namık

Detaylı

ÇAMUR YATAKLI ANAEROBİK FİLTRE REAKTÖRDE İŞLETMEYE ALMA FAZININ İNCELENMESİ

ÇAMUR YATAKLI ANAEROBİK FİLTRE REAKTÖRDE İŞLETMEYE ALMA FAZININ İNCELENMESİ ÇAMUR YATAKLI ANAEROBİK FİLTRE REAKTÖRDE İŞLETMEYE ALMA FAZININ İNCELENMESİ Nurdan BÜYÜKKAMACI, Ayşe FİLİBELİ, Azize AYOL Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Kaynaklar

Detaylı

TEKSTĐL ENDÜSTRĐSĐ ATIKSUYUNUN ARDIŞIK KESĐKLĐ BĐYOREAKTÖR (AKR) ĐLE ARITILMASINDA OPTĐMUM ŞARTLARININ BELĐRLENMESĐ

TEKSTĐL ENDÜSTRĐSĐ ATIKSUYUNUN ARDIŞIK KESĐKLĐ BĐYOREAKTÖR (AKR) ĐLE ARITILMASINDA OPTĐMUM ŞARTLARININ BELĐRLENMESĐ TEKSTĐL ENDÜSTRĐSĐ ATIKSUYUNUN ARDIŞIK KESĐKLĐ BĐYOREAKTÖR (AKR) ĐLE ARITILMASINDA OPTĐMUM ŞARTLARININ BELĐRLENMESĐ Yasemin DAMAR, Burcu KIZILTAŞ, Recep ĐLERĐ ÖZET Yapılan çalışmanın amacı; bir sentetik

Detaylı

ARDIŞIK KESİKLİ REAKTÖRDE AKTİF ÇAMURUN ÇÖKELEBİLİRLİĞİNE SICAKLIĞIN ETKİSİ. Engin GÜRTEKİN 1, *

ARDIŞIK KESİKLİ REAKTÖRDE AKTİF ÇAMURUN ÇÖKELEBİLİRLİĞİNE SICAKLIĞIN ETKİSİ. Engin GÜRTEKİN 1, * Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 25 (1-2) 99-17 (29) http://fbe.erciyes.edu.tr/ ISSN 112-2354 ARDIŞIK KESİKLİ REAKTÖRDE AKTİF ÇAMURUN ÇÖKELEBİLİRLİĞİNE SICAKLIĞIN ETKİSİ Engin GÜRTEKİN

Detaylı

ORGANİK YÜKLEME HIZININ (OYH) EVSEL KATI ATIĞIN ANAEROBİK ASİDİFİKASYONU ÜZERİNE ETKİSİ

ORGANİK YÜKLEME HIZININ (OYH) EVSEL KATI ATIĞIN ANAEROBİK ASİDİFİKASYONU ÜZERİNE ETKİSİ ORGANİK YÜKLEME HIZININ (OYH) EVSEL KATI ATIĞIN ANAEROBİK ASİDİFİKASYONU ÜZERİNE ETKİSİ Eylem DOĞAN 1, Göksel N. DEMİRER 1 * 1 Orta Doğu Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü, 6531 Ankara *İletişim

Detaylı

Pilot Ölçekli Mezofilik Kesikli Anaerobik Reaktörde Peynir Altı Suyu Arıtımı ve Biyogaz Üretimi

Pilot Ölçekli Mezofilik Kesikli Anaerobik Reaktörde Peynir Altı Suyu Arıtımı ve Biyogaz Üretimi KSU Mühendislik Bilimleri Dergisi, 14(3),2011 28 KSU. Journal of Engineering Sciences, 14(3),2011 Pilot Ölçekli Mezofilik Kesikli Anaerobik Reaktörde Peynir Altı Suyu Arıtımı ve Biyogaz Üretimi Emre YAZAR

Detaylı

ARDIŞIK KESİKLİ REAKTÖRDE SÜT ENDÜSTRİSİ ATIKSULARININ BİYOLOJİK ARITIMI

ARDIŞIK KESİKLİ REAKTÖRDE SÜT ENDÜSTRİSİ ATIKSULARININ BİYOLOJİK ARITIMI S.Ü. Müh. Mim. Fak. Derg., c.24, s.1, 2009 J. Fac.Eng.Arch. Selcuk Univ., v.24, n.1, 2009 ARDIŞIK KESİKLİ REAKTÖRDE SÜT ENDÜSTRİSİ ATIKSULARININ BİYOLOJİK ARITIMI Engin GÜRTEKİN Fırat Üniversitesi, Mühendislik

Detaylı

GIDA ENDÜSTRİSİ ATIKSULARININ ANAEROBİK ARITIM ADAPTASYONU ÇALIŞMASI

GIDA ENDÜSTRİSİ ATIKSULARININ ANAEROBİK ARITIM ADAPTASYONU ÇALIŞMASI GIDA ENDÜSTRİSİ ATIKSULARININ ANAEROBİK ARITIM ADAPTASYONU ÇALIŞMASI Merve Soğancıoğlu*, Dilek Erdirençelebi** *Selçuk Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, III. Sınıf Öğrencisi, Konya mervesoganci_42@hotmail.com

Detaylı

Marmara Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü Göztepe Kampüsü, 34722 Kadıköy, İstanbul. http://enve.eng.marmara.edu.tr

Marmara Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü Göztepe Kampüsü, 34722 Kadıköy, İstanbul. http://enve.eng.marmara.edu.tr ATIK YÖNETİMİ UYGULAMALARI BARIŞ ÇALLI Marmara Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü Göztepe Kampüsü, 34722 Kadıköy, İstanbul http://enve.eng.marmara.edu.tr Sunumun İçeriği 1. Tavuk/yumurta üretimi atıklarının

Detaylı

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN VE MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 10 Sayı: 2 sh. 1-11 Mayıs 2008

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN VE MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 10 Sayı: 2 sh. 1-11 Mayıs 2008 DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN VE MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 10 Sayı: 2 sh. 1-11 Mayıs 2008 FİLTRE MALZEMESİ ORANININ MELAS ATIKSUYUNU ARITAN ANAEROBİK FİLTRENİN VERİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ (EFFECTS OF FILTER

Detaylı

Investigation of Biogas Production from Solid Waste of Fruit Juice Concentrate Plant

Investigation of Biogas Production from Solid Waste of Fruit Juice Concentrate Plant Meyve Suyu Konsantresi İşletmesi Katı Atıklarından Biyogaz Üretim Veriminin Araştırılması * Habibe Elif Gülşen, Halil Kumbur, Nadir Dizge Mersin Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği

Detaylı

ADAPAZARI KENTSEL ATIKSU ARITMA TESĐSĐ ATIKSUYUNUN KARAKTERĐZASYONUNUN ĐNCELENMESĐ VE DEĞERLENDĐRĐLMESĐ

ADAPAZARI KENTSEL ATIKSU ARITMA TESĐSĐ ATIKSUYUNUN KARAKTERĐZASYONUNUN ĐNCELENMESĐ VE DEĞERLENDĐRĐLMESĐ ADAPAZARI KENTSEL ATIKSU ARITMA TESĐSĐ ATIKSUYUNUN KARAKTERĐZASYONUNUN ĐNCELENMESĐ VE DEĞERLENDĐRĐLMESĐ 1 Beytullah EREN, 1 Büşra SUROĞLU, 1 Asude ATEŞ, 1 Recep ĐLERĐ, 2 Rüstem Keleş ÖZET: Bu çalışmada,

Detaylı

EVALUATION OF THE POTENTIAL OF LIVESTOCK BREEDING IN THE CITY OF MUŞ FOR THE RESEARCH OF BIOGAS PRODUCTION

EVALUATION OF THE POTENTIAL OF LIVESTOCK BREEDING IN THE CITY OF MUŞ FOR THE RESEARCH OF BIOGAS PRODUCTION Muş Alparslan Üni versi tesi Fen Bilimleri Dergisi Muş Alparslan University Journal of Science ISSN:2147-7930 Cilt/Volume:2 Sayı/ Issue:1 Haziran/June: 2014 MUŞ İLİNDE HAYVAN POTANSİYELİNİN DEĞERLENDİRİLEREK

Detaylı

WASTEWATER TREATMENT PLANT DESIGN

WASTEWATER TREATMENT PLANT DESIGN WASTEWATER TREATMENT PLANT DESIGN Prof.Dr. Özer ÇINAR İstanbul, Turkey 1 2 Aktif Çamur Prosesi Kirleticilerin, mikroorganizmalar tarafından besin ve enerji kaynağı olarak kullanılmak suretiyle atıksudan

Detaylı

DİĞER ARITMA PROSESLERİ

DİĞER ARITMA PROSESLERİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DİĞER ARITMA PROSESLERİ Oksidasyon Havuzları Oksidasyon Havuzları Sürekli kanal tipinde tam karışımlı uzun havalandırmalı aktif çamur proseslerinin

Detaylı

Rumen Sıvısının Aşı Olarak Kullanıldığı Büyükbaş Hayvan Dışkısı İle İşletilen Anaerobik Çürütücülerde Asidifikasyon Veriminin İncelenmesi

Rumen Sıvısının Aşı Olarak Kullanıldığı Büyükbaş Hayvan Dışkısı İle İşletilen Anaerobik Çürütücülerde Asidifikasyon Veriminin İncelenmesi 2015:1, 27-38 Rumen Sıvısının Aşı Olarak Kullanıldığı Büyükbaş Hayvan Dışkısı İle İşletilen Anaerobik Çürütücülerde Asidifikasyon Veriminin İncelenmesi Gülşah Günel 1, Orhan İnce 2, E. Gözde Özbayram 2,

Detaylı

Organik Atıkların Değerlendirilmesi- BİYOGAZ: Üretimi ve Kullanımı ECS KĐMYA ĐNŞ. SAN. VE TĐC. LTD. ŞTĐ.

Organik Atıkların Değerlendirilmesi- BİYOGAZ: Üretimi ve Kullanımı ECS KĐMYA ĐNŞ. SAN. VE TĐC. LTD. ŞTĐ. Organik Atıkların Değerlendirilmesi- BİYOGAZ: Üretimi ve Kullanımı ECS KĐMYA ĐNŞ. SAN. VE TĐC. LTD. ŞTĐ. BİYOGAZ NEDİR? Anaerobik şartlarda, organik atıkların çeşitli mikroorganizmalarca çürütülmesi sonucu

Detaylı

ANAEROBİK ASİDİFİKASYON YÖNTEMİYLE ŞEKER ENDÜSTRİSİ ATIKLARINDAN UÇUCU YAĞ ASİDİ ÜRETİMİ

ANAEROBİK ASİDİFİKASYON YÖNTEMİYLE ŞEKER ENDÜSTRİSİ ATIKLARINDAN UÇUCU YAĞ ASİDİ ÜRETİMİ ANAEROBİK ASİDİFİKASYON YÖNTEMİYLE ŞEKER ENDÜSTRİSİ ATIKLARINDAN UÇUCU YAĞ ASİDİ ÜRETİMİ Emrah Alkaya*, Göksel N. Demirer Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, 6531 Ankara * İletisim

Detaylı

Çukurova Bölgesinde Oluşan Tarımsal ve Hayvansal Atıklardan Biyogaz Yoluyla Enerji Üretimi

Çukurova Bölgesinde Oluşan Tarımsal ve Hayvansal Atıklardan Biyogaz Yoluyla Enerji Üretimi Çukurova Bölgesinde Oluşan Tarımsal ve Hayvansal Atıklardan Biyogaz Yoluyla Enerji Üretimi Yrd.Doç.Dr. N.Altınay Perendeci Dr. Aslı Çığgın Akdeniz Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Hüseyin Karışlı Erka

Detaylı

Ardışık Kesikli Reaktörde (AKR) Organik Madde ve Azotun Birlikte Giderimine Aerobik ve Anoksik Faz Sürelerinin Etkisi

Ardışık Kesikli Reaktörde (AKR) Organik Madde ve Azotun Birlikte Giderimine Aerobik ve Anoksik Faz Sürelerinin Etkisi Ardışık Kesikli Reaktörde () Organik Madde ve Azotun Birlikte Giderimine Aerobik ve Anoksik Faz Sürelerinin Etkisi Engin GÜRTEKİN * Fırat Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

ANAEROBİK BİYOTEKNOLOJİ İLE ATIKLARDAN BİYO-ENERJİ VE BİYO-ÜRÜN ELDESİ: ŞEKER PANCARI İŞLEME ENDÜSTRİSİNDEN BİR ÖRNEK

ANAEROBİK BİYOTEKNOLOJİ İLE ATIKLARDAN BİYO-ENERJİ VE BİYO-ÜRÜN ELDESİ: ŞEKER PANCARI İŞLEME ENDÜSTRİSİNDEN BİR ÖRNEK ANAEROBİK BİYOTEKNOLOJİ İLE ATIKLARDAN BİYO-ENERJİ VE BİYO-ÜRÜN ELDESİ: ŞEKER PANCARI İŞLEME ENDÜSTRİSİNDEN BİR ÖRNEK Prof. Dr. Goksel N. Demirer Çevre Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Detaylı

On-line Oksijen Tüketiminin Ölçülmesiyle Havalandırma Prosesinde Enerji Optimizasyonu

On-line Oksijen Tüketiminin Ölçülmesiyle Havalandırma Prosesinde Enerji Optimizasyonu On-line Oksijen Tüketiminin Ölçülmesiyle Havalandırma Prosesinde Enerji Optimizasyonu Speaker: Ercan Basaran, Uwe Späth LAR Process Analysers AG 1 Genel İçerik 1. Giriş 2. Proses optimizasyonu 3. İki optimizasyon

Detaylı

Biyolojik Besi Maddesi Gideren Atıksu Arıtma Tesisi Geri Devir Çamurunda Farklı Dezentegrasyon Uygulamalarının İncelenmesi

Biyolojik Besi Maddesi Gideren Atıksu Arıtma Tesisi Geri Devir Çamurunda Farklı Dezentegrasyon Uygulamalarının İncelenmesi Biyolojik Besi Maddesi Gideren Atıksu Arıtma Tesisi Geri Devir Çamurunda Farklı Dezentegrasyon Uygulamalarının İncelenmesi Nevin Yağcı, Işıl Akpınar İstanbul Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi, Çevre

Detaylı

TEK FAZLI VE İKİ FAZLI SİSTEMLERDE PROPİLEN GLİKOLÜN HAVASIZ ARITILABİLİRLİĞİ

TEK FAZLI VE İKİ FAZLI SİSTEMLERDE PROPİLEN GLİKOLÜN HAVASIZ ARITILABİLİRLİĞİ Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Der. J. Fac. Eng. Arch. Gazi Univ. Cilt 19, No 1, 13-18, 2004 Vol 19, No 1, 13-18, 2004 TEK FAZLI VE İKİ FAZLI SİSTEMLERDE PROPİLEN GLİKOLÜN HAVASIZ ARITILABİLİRLİĞİ Gülseven

Detaylı

Mikroalgal ve anaerobik mikrobiyel kültürlerin kullanımı ile entegre atıksu arıtımı, sera gazı mitigasyonu ile biyo-enerji ve biyo-ürün eldesi

Mikroalgal ve anaerobik mikrobiyel kültürlerin kullanımı ile entegre atıksu arıtımı, sera gazı mitigasyonu ile biyo-enerji ve biyo-ürün eldesi Mikroalgal ve anaerobik mikrobiyel kültürlerin kullanımı ile entegre atıksu arıtımı, sera gazı mitigasyonu ile biyo-enerji ve biyo-ürün eldesi Prof.Dr. Göksel N. Demirer Orta Doğu Teknik Üniversitesi Çevre

Detaylı

Onuncu Ulusal Kimya Mühendisliği Kongresi, 3-6 Eylül 2012, Koç Üniversitesi, İstanbul

Onuncu Ulusal Kimya Mühendisliği Kongresi, 3-6 Eylül 2012, Koç Üniversitesi, İstanbul REACTİVE BLUE 160 BOYARMADDESİ İÇEREN TEKSTİL ENDÜSTRİSİ BOYAMA PROSESİ ATIKSUYUNUN ELEKTROKOAGÜLASYON YÖNTEMİ İLE ARITIMINDA İŞLETİM KOŞULLARININ ENERJİ TÜKETİMİNE ETKİSİ Bahadır K. KÖRBAHTİ, Gül Seren

Detaylı

Biyogaz Temel Eğitimi

Biyogaz Temel Eğitimi Biyogaz Temel Eğitimi Sunanlar: Dursun AYDÖNER Proje Müdürü Rasim ÜNER Is Gelistime ve Pazarlama Müdürü Biyogaz Temel Eğitimi 1.Biyogaz Nedir? 2.Biyogaz Nasıl Oluşur? 3.Biyogaz Tesisi - Biyogaz Tesis Çeşitleri

Detaylı

Biyogaz üretiminde kullanılan sistemler Kesikli (Batch) Fermantasyon

Biyogaz üretiminde kullanılan sistemler Kesikli (Batch) Fermantasyon Biyogaz Üretimi Biyogaz; organik maddelerin oksijensiz şartlarda biyolojik parçalanması (anaerobik fermantasyon) sonucu oluşan, ağırlıklı olarak metan ve karbondioksit gazıdır. Çeşitli organik maddelerin

Detaylı

Bir Anaerobik Çamur Çürütme Sisteminde Çeşitli Yük Parametrelerinin Sistem Verimine Etkileri

Bir Anaerobik Çamur Çürütme Sisteminde Çeşitli Yük Parametrelerinin Sistem Verimine Etkileri F. Ü. Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 15(3), 337-348, 23 Özet Bir Anaerobik Çamur Çürütme Sisteminde Çeşitli Yük Parametrelerinin Sistem Verimine Etkileri Yavuz DEMİRCİ ve Yusuf SAATÇİ *Fırat Üniversitesi,

Detaylı

Research Article / Araştırma Makalesi INVESTIGATION OF BIOGAS PRODUCTION POTENTIAL AND ADAPTATION TO CATTLE MANURE OF ANAEROBIC FLOCULAR SLUDGE SEED

Research Article / Araştırma Makalesi INVESTIGATION OF BIOGAS PRODUCTION POTENTIAL AND ADAPTATION TO CATTLE MANURE OF ANAEROBIC FLOCULAR SLUDGE SEED Sigma J Eng & Nat Sci 7 (2), 2016, 183-190 Papers Produced from Turkish Articles and PhD Theses Presented at Graduate School of Natural and Applied Sciences, Yıldız Technical University Yıldız Teknik Üniversitesi,

Detaylı

BURSA HAMİTLER SIZINTI SUYU ARITMA TESİSİNİN İNCELENMESİ

BURSA HAMİTLER SIZINTI SUYU ARITMA TESİSİNİN İNCELENMESİ BURSA HAMİTLER SIZINTI SUYU ARITMA TESİSİNİN İNCELENMESİ Korkut Kaşıkçı 1, Barış Çallı 2 1 Sistem Yapı İnşaat ve Ticaret A.Ş. 34805 Kavacık, İstanbul 2 Marmara Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

FENOLÜN SULU ÇÖZELTİSİNİN DAMLAMALI YATAKLI REAKTÖRDE KATALİTİK ISLAK HAVA OKSİDASYONU

FENOLÜN SULU ÇÖZELTİSİNİN DAMLAMALI YATAKLI REAKTÖRDE KATALİTİK ISLAK HAVA OKSİDASYONU FENOLÜN SULU ÇÖZELTİSİNİN DAMLAMALI YATAKLI REAKTÖRDE KATALİTİK ISLAK HAVA OKSİDASYONU Tamer BEKTAŞ, Ferhan S. ATALAY, Canan URAZ Ege Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü, İzmir ÖZET Bu çalışmada sulu

Detaylı

( PİRUVİK ASİT + SU + ALKOL ) ÜÇLÜ SIVI-SIVI SİSTEMLERİNİN DAĞILIM DENGESİNİN İNCELENMESİ

( PİRUVİK ASİT + SU + ALKOL ) ÜÇLÜ SIVI-SIVI SİSTEMLERİNİN DAĞILIM DENGESİNİN İNCELENMESİ TOA17 ( PİRUVİK ASİT + SU + ALKOL ) ÜÇLÜ SIVI-SIVI SİSTEMLERİNİN DAĞILIM DENGESİNİN İNCELENMESİ B. Başlıoğlu, A. Şenol İstanbul Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 34320, Avcılar

Detaylı

BT 42 TİROSİNAZ ENZİMİNİN EKSTRAKSİYONU, SAFLAŞTIRILMASI VE FENOLLERİN GİDERİMİNDE KULLANIMI

BT 42 TİROSİNAZ ENZİMİNİN EKSTRAKSİYONU, SAFLAŞTIRILMASI VE FENOLLERİN GİDERİMİNDE KULLANIMI BT 42 TİROSİNAZ ENZİMİNİN EKSTRAKSİYONU, SAFLAŞTIRILMASI VE FENOLLERİN GİDERİMİNDE KULLANIMI D.Öztan 1, U.Gündüz Zafer 2 1 Gazi Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN VE MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 5 Sayı: 1 sh. 9-16 Ocak 2003

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN VE MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 5 Sayı: 1 sh. 9-16 Ocak 2003 DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN VE MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 5 Sayı: 1 sh. 9-16 Ocak 23 ARDIŞIK KESİKLİ REAKTÖR İLE NUTRİENT GİDERİMİNDE FARKLI KARBON KAYNAKLARININ ETKİLERİ (EFFECTS OF DIFFERENT CARBON

Detaylı

PETROKİMYA KOMPLEKSİ ARITMA ÇAMURLARININ EKSTRAKSİYONU

PETROKİMYA KOMPLEKSİ ARITMA ÇAMURLARININ EKSTRAKSİYONU PETROKİMYA KOMPLEKSİ ARITMA ÇAMURLARININ EKSTRAKSİYONU T. GÜNGÖREN 1, H. MADENOĞLU 1, M. SERT 1, İ.H. METECAN 2, S. ERDEM 1, L. BALLİCE 1, M. YÜKSEL 1, M. SAĞLAM 1 1 Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi,

Detaylı

ŞEKER ENDÜSTRİSİ ATIKLARINDAN BİYO-HİDROJEN ÜRETİMİNDE KÜLTÜR TİPİNİN ETKİSİ

ŞEKER ENDÜSTRİSİ ATIKLARINDAN BİYO-HİDROJEN ÜRETİMİNDE KÜLTÜR TİPİNİN ETKİSİ ŞEKER ENDÜSTRİSİ ATIKLARINDAN BİYO-HİDROJEN ÜRETİMİNDE KÜLTÜR TİPİNİN ETKİSİ Leyla Özkan*, Göksel N. Demirer Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, 06531 Ankara * İletisim kurulacak

Detaylı

Ilıman bölgelerde düşük kirlilik yüküne sahip atıksuların havasız arıtımı

Ilıman bölgelerde düşük kirlilik yüküne sahip atıksuların havasız arıtımı itüdergisi/d mühendislik Cilt:5, Sayı:2, Kısım:2, 142-15 Nisan 26 Ilıman bölgelerde düşük kirlilik yüküne sahip atıksuların havasız arıtımı Çiğdem YANGIN GÖMEÇ *, Veysel EROĞLU İTÜ İnşaat Fakültesi, Çevre

Detaylı

ATIKSU ARITMA TESİSLERİNDE KAZANILAN ENERJİNİN KULLANILMASINDA ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ. Murat PİROĞLU ESKİ Genel Müdürlüğü Atıksu Arıtma Dairesi Başkanı

ATIKSU ARITMA TESİSLERİNDE KAZANILAN ENERJİNİN KULLANILMASINDA ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ. Murat PİROĞLU ESKİ Genel Müdürlüğü Atıksu Arıtma Dairesi Başkanı ATIKSU ARITMA TESİSLERİNDE KAZANILAN ENERJİNİN KULLANILMASINDA ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ Murat PİROĞLU ESKİ Genel Müdürlüğü Atıksu Arıtma Dairesi Başkanı ESKİŞEHİR MERKEZ ATIKSU ARITMA TESİSLERİ Eskişehir Atıksu

Detaylı

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN VE MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 6 Sayı: 3 s. 83-95 Ekim 2004

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN VE MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 6 Sayı: 3 s. 83-95 Ekim 2004 DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN VE MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 6 Sayı: 3 s. 83-95 Ekim 24 KATI ATIKLARIN SİMÜLE BİYOREAKTÖRLERDE AYRIŞMASINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER: KATI ATIKLARIN SIKIŞTIRILMASI VE PARÇALANMASI

Detaylı

BİR ALKOLLÜ İÇKİ ENDÜSTRİSİ ANAEROBİK ARITMA SİSTEMİ PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ VE BİYOLOJİK ÇAMURUN KARAKTERİZASYONU

BİR ALKOLLÜ İÇKİ ENDÜSTRİSİ ANAEROBİK ARITMA SİSTEMİ PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ VE BİYOLOJİK ÇAMURUN KARAKTERİZASYONU ARAŞTIRMA SKKD Cilt 13 Sayı 3 sh. 1-7, 23 BİR ALKOLLÜ İÇKİ ENDÜSTRİSİ ANAEROBİK ARITMA SİSTEMİ PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ VE BİYOLOJİK ÇAMURUN KARAKTERİZASYONU Orhan İNCE 1, Nilgün AYMAN ÖZ 2, Bahar

Detaylı

Anaerobik Arıtma ve Biyogaz Üretim Tesisi. Çağatay Arıkan-Ak Gıda Kalite Güvence Müdürü

Anaerobik Arıtma ve Biyogaz Üretim Tesisi. Çağatay Arıkan-Ak Gıda Kalite Güvence Müdürü Anaerobik Arıtma ve Biyogaz Üretim Tesisi Çağatay Arıkan-Ak Gıda Kalite Güvence Müdürü Ak Gıda yı Tanıyalım Ak Gıda bir Yıldız Holding kuruluşu 1996 da Sakarya Akyazı ilçesinde küçük bir tesisin alınması

Detaylı

BİR BİYOKÜTLE OLARAK ZEYTİN KARASUYUNUN SÜPERKRİTİK SU KOŞULLARINDA GAZLAŞTIRILMASI

BİR BİYOKÜTLE OLARAK ZEYTİN KARASUYUNUN SÜPERKRİTİK SU KOŞULLARINDA GAZLAŞTIRILMASI BİR BİYOKÜTLE OLARAK ZEYTİN KARASUYUNUN SÜPERKRİTİK SU KOŞULLARINDA GAZLAŞTIRILMASI Ekin YILDIRIM KIPÇAK, Mesut AKGÜN Yıldız Teknik Üniversitesi, Kimya-Metalürji Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 34210,

Detaylı

Proses Analizörleri ile Atıksu Arıtma Tesislerinde Enerji Verimli Kontrol Örnek Uygulamaları /

Proses Analizörleri ile Atıksu Arıtma Tesislerinde Enerji Verimli Kontrol Örnek Uygulamaları / October 2, 2009_HACH LANGE United for Water Quality_page 1 HACH LANGE United for Water Quality Proses Analizörleri ile Atıksu Arıtma Tesislerinde Enerji Verimli Kontrol Örnek Uygulamaları / Beispiele von

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI SÜREKLİ KARIŞTIRMALI REAKTÖR DENEYİ 2012 KONYA İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... ii SİMGELER VE

Detaylı

An İnvestıgation of Anaerobic Biodegradability of Sludge From Chemical Treatment of Vegetable Oil Refining Wastewater With Different Inoculum Sludge

An İnvestıgation of Anaerobic Biodegradability of Sludge From Chemical Treatment of Vegetable Oil Refining Wastewater With Different Inoculum Sludge BİTKİSEL YAĞ SANAYİ ATIKSULARININ ARITILMASINDAN OLUŞAN KOAGÜLASYON ÇAMURUNUN FARKLI AŞI ÇAMURLARI İLE ANAEROBİK PARÇALANABİLİRLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI An İnvestıgation of Anaerobic Biodegradability of

Detaylı

ATIKSU ARITIMINDA TESİS TASARIMI

ATIKSU ARITIMINDA TESİS TASARIMI ATIKSU ARITIMINDA TESİS TASARIMI Doç. Dr. Eyüp DEBİK 18.11.2013 BİYOLOJİK ARITMA ÜNİTELERİ AKTİF ÇAMUR Biyolojik arıtma, atıksuda bulunan organik kirleticilerin, mikroorganizmalar tarafından besin ve enerji

Detaylı

Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü 34342 Bebek İstanbul-Türkiye

Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü 34342 Bebek İstanbul-Türkiye Gökhan Türker Cirriculum Vitae TC Kimlik No 14492401948 Doğum Tarihi ve Yeri: YazıĢma Adresi : 30.03.1979 - İstanbul Telefon : 212-3594602 Cep Telefonu: 532-6044810 Faks : 212-2575033 Yabancı Dili: e-posta

Detaylı

Sigma 3, 75-81, 2011 Research Article / Araştırma Makalesi THE IMPORTANCE OF ph CONTROL DURING ANAEROBIC DIGESTION OF MUNICIPAL TREATMENT SLUDGES

Sigma 3, 75-81, 2011 Research Article / Araştırma Makalesi THE IMPORTANCE OF ph CONTROL DURING ANAEROBIC DIGESTION OF MUNICIPAL TREATMENT SLUDGES Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi Sigma 3, 75-81, 211 Research Article / Araştırma Makalesi THE IMPORTANCE OF ph CONTROL DURING ANAEROBIC DIGESTION OF MUNICIPAL

Detaylı

ATIKSU KARAKTERİZASYONU Genel. Dr. A. Saatçı

ATIKSU KARAKTERİZASYONU Genel. Dr. A. Saatçı ATIKSU KARAKTERİZASYONU Genel Dr. A. Saatçı Atıksu Arıtma Maksadı 1. Hangi kirleticiler arıtılmalı? 2. Çıkış su kalitesi ne olmalıdır? 3. Proses nasıl seçilmelidir? 4. Basit ve güvenli arıtma tesisleri

Detaylı

Katı Atık Yönetiminde Arıtma Çamuru. Enes KELEŞ Kasım / 2014

Katı Atık Yönetiminde Arıtma Çamuru. Enes KELEŞ Kasım / 2014 Katı Atık Yönetiminde Arıtma Çamuru Enes KELEŞ Kasım / 2014 İÇİNDEKİLER Arıtma Çamuru Nedir? Arıtma Çamuru Nerede Oluşur? Arıtma Çamuru Çeşitleri Arıtma Çamuru Nerelerde Değerlendirilebilir? 1. Açık Alanda

Detaylı

İLERİ ARITIM YÖNTEMLERİNDEN FENTON REAKTİFİ PROSESİ İLE ENDÜSTRİYEL BİR ATIK SUYUN ISLAK HAVA OKSİDASYONU

İLERİ ARITIM YÖNTEMLERİNDEN FENTON REAKTİFİ PROSESİ İLE ENDÜSTRİYEL BİR ATIK SUYUN ISLAK HAVA OKSİDASYONU İLERİ ARITIM YÖNTEMLERİNDEN FENTON REAKTİFİ PROSESİ İLE ENDÜSTRİYEL BİR ATIK SUYUN ISLAK HAVA OKSİDASYONU Gülin AYTİMUR, Süheyda ATALAY Ege Üniversitesi Müh. Fak. Kimya Müh. Bölümü 351-Bornova İzmir ÖZET

Detaylı

PEYNİR ALTI SUYUNDAN TEK KADEMELİ VE İKİ KADEMELİ AR-GE DENEY SİSTEMİNDE BİYOGAZ ÜRETİMİ

PEYNİR ALTI SUYUNDAN TEK KADEMELİ VE İKİ KADEMELİ AR-GE DENEY SİSTEMİNDE BİYOGAZ ÜRETİMİ 297 PEYNİR ALTI SUYUNDAN TEK KADEMELİ VE İKİ KADEMELİ AR-GE DENEY SİSTEMİNDE BİYOGAZ ÜRETİMİ E. TAŞDEMİRCİ 1, K.S. YİĞİT 1, M. GÜNDÜZ 2, G. ŞERİT 2 1 Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Bölümü

Detaylı

Lisans Kimya Çukurova Üniversitesi 1991. Yüksek Lisans Çevre Mühendisliği Çukurova Üniversitesi 1997

Lisans Kimya Çukurova Üniversitesi 1991. Yüksek Lisans Çevre Mühendisliği Çukurova Üniversitesi 1997 1. Adı Soyadı: Turan YILMAZ 2. Doğum Tarihi: 1964 3. Ünvanı: Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Kimya Çukurova Üniversitesi 1991 Yüksek Lisans Çevre Mühendisliği Çukurova

Detaylı

ATIK YÖNETİMİNDE BİYOMETANİZASYON TEKNOLOJİSİ

ATIK YÖNETİMİNDE BİYOMETANİZASYON TEKNOLOJİSİ ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ATIK YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI ATIK YÖNETİMİNDE BİYOMETANİZASYON TEKNOLOJİSİ Ufuk SAYIN Demet ERDOĞAN 17 Haziran 2011-ICCI-İstanbul Atık Yönetimi Hiyerarşisi EHCIP KAAP Atık

Detaylı

Çizelge 2.6. Farklı ph ve su sıcaklığı değerlerinde amonyak düzeyi (toplam amonyağın yüzdesi olarak) (Boyd 2008a)

Çizelge 2.6. Farklı ph ve su sıcaklığı değerlerinde amonyak düzeyi (toplam amonyağın yüzdesi olarak) (Boyd 2008a) - Azotlu bileşikler Su ürünleri yetiştiricilik sistemlerinde oksijen gereksinimi karşılandığı takdirde üretimi sınırlayan ikinci faktör azotlu bileşiklerin birikimidir. Ana azotlu bileşikler; azot gazı

Detaylı

BİYODİZEL BİYOETANOL BİYOGAZ

BİYODİZEL BİYOETANOL BİYOGAZ BİYODİZEL BİYOETANOL BİYOGAZ Prof. Dr. Bülent B KESKİNLER BİYODİZEL Biyodizel Üretim Prosesleri Kesikli (500-10000 ton/yıl) Yarı kesikli Sürekli (>30000 ton/yıl) 1. Homojen Kataliz a) Asit katalizör: H

Detaylı

Geri Dönüşüme Katıl,Dünyaya Sahip Çık İLERİ PİROLİZ

Geri Dönüşüme Katıl,Dünyaya Sahip Çık İLERİ PİROLİZ BİYO KÜTLE ENERJİ Geri Dönüşüme Katıl,Dünyaya Sahip Çık İLERİ PİROLİZ «Son balık tutulduğunda, Son kuş vurulduğunda, Son ağaç kesildiğinde, Son nehir kuruduğunda, Paranın yenilecek bir şey olmadığını anlayacaksınız!»

Detaylı

Atıksu Yönetimi. Prof. Dr. H. Güçlü İNSEL. İstanbul Teknik Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü (E-Posta: )

Atıksu Yönetimi. Prof. Dr. H. Güçlü İNSEL. İstanbul Teknik Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü (E-Posta: ) Atıksu Yönetimi Prof. Dr. H. Güçlü İNSEL İstanbul Teknik Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü (E-Posta: inselhay@itu.edu.tr ) İÇERİK Atıksu Üretimi ve Karakterizasyonu Konvansiyonel Arıtma Yaklaşımı

Detaylı

Elçin GÜNEŞ, Ezgi AYDOĞAR

Elçin GÜNEŞ, Ezgi AYDOĞAR Elçin GÜNEŞ, Ezgi AYDOĞAR AMAÇ Çorlu katı atık depolama sahası sızıntı sularının ön arıtma alternatifi olarak koagülasyon-flokülasyon yöntemi ile arıtılabilirliğinin değerlendirilmesi Arıtma alternatifleri

Detaylı

EVSEL NİTELİKLİ ATIKSULARIN AEROBİK VE ANAEROBİK ŞARTLAR ALTINDA, AZOT VE FOSFOR GİDERİM VERİMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

EVSEL NİTELİKLİ ATIKSULARIN AEROBİK VE ANAEROBİK ŞARTLAR ALTINDA, AZOT VE FOSFOR GİDERİM VERİMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI EVSEL NİTELİKLİ ATIKSULARIN AEROBİK VE ANAEROBİK ŞARTLAR ALTINDA, AZOT VE FOSFOR GİDERİM VERİMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI The Treatment of Nitrogen and Phosphorus Performance Comparison With Batch Flow Activated

Detaylı

NOHUT SAMANI HIZLI PİROLİZİNİN DENEY TASARIMI İLE MODELLENMESİ

NOHUT SAMANI HIZLI PİROLİZİNİN DENEY TASARIMI İLE MODELLENMESİ NOHUT SAMANI HIZLI PİROLİZİNİN DENEY TASARIMI İLE MODELLENMESİ Görkem Değirmen a, Ayşe E. Pütün a, Murat Kılıç a, Ersan Pütün b, * a Anadolu Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

MEZBAHA ENDÜSTRİSİ ATIKSULARINDA MAGNEZYUM AMONYUM FOSFAT ÇÖKTÜRMESİ İLE AZOT GİDERİMİ

MEZBAHA ENDÜSTRİSİ ATIKSULARINDA MAGNEZYUM AMONYUM FOSFAT ÇÖKTÜRMESİ İLE AZOT GİDERİMİ ARAŞTIRMA SKKD Cilt 13 Sayı 2 sh. 13-18, 2003 MEZBAHA ENDÜSTRİSİ ATIKSULARINDA MAGNEZYUM AMONYUM FOSFAT ÇÖKTÜRMESİ İLE AZOT GİDERİMİ Işık KABDAŞLI, Pelin ÖZCAN ve Olcay TÜNAY İstanbul Teknik Üniversitesi,

Detaylı

Tokat Atıksu Arıtma Tesisinde Biyogaz ve Elektrik Üretim Kapasitesinin Belirlenmesi

Tokat Atıksu Arıtma Tesisinde Biyogaz ve Elektrik Üretim Kapasitesinin Belirlenmesi Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi http://ziraatdergi.gop.edu.tr/ Research Article/Araştırma Makalesi JAFAG ISSN: 1300-2910

Detaylı

Çalışmalar sırasında yapılan analizler Standard metotlara(apha, AWWA, WPCF) uygun olarak, aşağıdaki ölçüm yöntemleri kullanılarak yapılmıştır :

Çalışmalar sırasında yapılan analizler Standard metotlara(apha, AWWA, WPCF) uygun olarak, aşağıdaki ölçüm yöntemleri kullanılarak yapılmıştır : ÇAMUR STABİLİZASYONU (İP 9) Projenin stabilizasyon iş paketi (İP 9) kapsamında gerçekleştirilen çalışmalarda aerobik, anaerobik ve alkali stabilizasyon çalışmalarına yönelik laboratuvar ölçekli sistemler

Detaylı

Beş Kademeli Modifiye Bardenpho Prosesi ile Atıksulardan Azot ve Fosfor Giderimi

Beş Kademeli Modifiye Bardenpho Prosesi ile Atıksulardan Azot ve Fosfor Giderimi KSU Mühendislik Bilimleri Dergisi, 19(1), 216 46 KSU. Journal of Engineering Sciences, 19(1), 216 Beş Kademeli Modifiye Bardenpho Prosesi ile Atıksulardan Azot ve Fosfor Giderimi Yağmur UYSAL 1*, Berkin

Detaylı

KONYA ATIKSU ARITMA TESİSİ ANAEROBİK ÇAMUR ÇÜRÜTÜCÜLERİNDE OPTİMUM BİYOGAZ VERİMİ İÇİN İŞLETME ŞARTLARININ VE TASARIM KRİTERLERİNİN BELİRLENMESİ

KONYA ATIKSU ARITMA TESİSİ ANAEROBİK ÇAMUR ÇÜRÜTÜCÜLERİNDE OPTİMUM BİYOGAZ VERİMİ İÇİN İŞLETME ŞARTLARININ VE TASARIM KRİTERLERİNİN BELİRLENMESİ T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KONYA ATIKSU ARITMA TESİSİ ANAEROBİK ÇAMUR ÇÜRÜTÜCÜLERİNDE OPTİMUM BİYOGAZ VERİMİ İÇİN İŞLETME ŞARTLARININ VE TASARIM KRİTERLERİNİN BELİRLENMESİ SERDAR

Detaylı

Endüstriyel Simbiyoz ve Ar-Ge

Endüstriyel Simbiyoz ve Ar-Ge Endüstriyel Simbiyoz ve Ar-Ge Prof.Dr. Göksel N. Demirer Orta Doğu Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ KONFERANSI 2014 19-20 Şubat 2014, Ankara ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ KAVRAMININ

Detaylı

TAVUK GÜBRESİNDEN BİYOGAZ ÜRETİMİ İÇİN EN UYGUN KOŞULLARIN BELİRLENMESİ

TAVUK GÜBRESİNDEN BİYOGAZ ÜRETİMİ İÇİN EN UYGUN KOŞULLARIN BELİRLENMESİ TAVUK GÜBRESİNDEN BİYOGAZ ÜRETİMİ İÇİN EN UYGUN KOŞULLARIN BELİRLENMESİ Mustafa Serhat EKİNCİ YÜKSEK LİSANS TEZİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HAZİRAN 2007 ANKARA Mustafa

Detaylı

KOMPOSTLAMADA VİNASIN ETKİSİ Sevgi FERSİZ a,*, Sevil VELİ b, Levent DAĞAŞAN c, Mustafa TÜRKER d

KOMPOSTLAMADA VİNASIN ETKİSİ Sevgi FERSİZ a,*, Sevil VELİ b, Levent DAĞAŞAN c, Mustafa TÜRKER d KOMPOSTLAMADA VİNASIN ETKİSİ Sevgi FERSİZ a,*, Sevil VELİ b, Levent DAĞAŞAN c, Mustafa TÜRKER d a,* Kocaeli Üniversitesi, Köseköy MYO, Kocaeli, e-posta: bozdemir@kocaeli.edu.tr b Kocaeli Üniversitesi Müh.

Detaylı

TARIM, HAYVANCILIK VE GIDA ATIKLARI İÇİN BİYOGAZ TESİSLERİ

TARIM, HAYVANCILIK VE GIDA ATIKLARI İÇİN BİYOGAZ TESİSLERİ TARIM, HAYVANCILIK VE GIDA ATIKLARI İÇİN BİYOGAZ TESİSLERİ Ahmet Musluoğlu BĠYOENERJĠ DERNEĞĠ Yönetim Kurulu II. BaĢkanı ahmet.musluoglu@biyoder.org.tr HOCHREITER BĠYOGAZ A.ġ.& BGA Enerji Yatırım A. ġ.

Detaylı

TEKSTİL SEKTÖRÜNDE ENTEGRE KİRLİLİK ÖNLEME VE KONTROL TEBLİĞİ

TEKSTİL SEKTÖRÜNDE ENTEGRE KİRLİLİK ÖNLEME VE KONTROL TEBLİĞİ TEKSTİL SEKTÖRÜNDE ENTEGRE KİRLİLİK ÖNLEME VE KONTROL TEBLİĞİ Tebliğ; 14 Aralık 2011 tarih ve 28142 sayılı R.G. EK 1. TESİS İÇİ MEVCUT EN İYİ TEKNİK (MET) UYGULAMALARI EK 2. TEKSTİL ENDÜSTRİSİ ATIKSULARI

Detaylı

Kesikli-Aerobik, Hibrit ve Anaerobik Arıtma Yöntemlerinin Atık Yönetiminde Kullanılması

Kesikli-Aerobik, Hibrit ve Anaerobik Arıtma Yöntemlerinin Atık Yönetiminde Kullanılması ISEM2016, 3 rd International Symposium on Environment and Morality, 4-6 November 2016, Alanya Turkey Kesikli-Aerobik, Hibrit ve Anaerobik Arıtma Yöntemlerinin Atık Yönetiminde Kullanılması Pınar Toptaş

Detaylı

DEMİR ELEKTROTLU REAKTÖRDE KOİ, FOSFAT, RENK VE BULANIKLIK GİDERİMİ Tuba ÖZTÜRK a, Sevil VELİ b, Anatoli DİMOĞLO c, M.

DEMİR ELEKTROTLU REAKTÖRDE KOİ, FOSFAT, RENK VE BULANIKLIK GİDERİMİ Tuba ÖZTÜRK a, Sevil VELİ b, Anatoli DİMOĞLO c, M. DEMİR ELEKTROTLU REAKTÖRDE KOİ, FOSFAT, RENK VE BULANIKLIK GİDERİMİ Tuba ÖZTÜRK a, Sevil VELİ b, Anatoli DİMOĞLO c, M. Adalet YILDIZ d,* a Namık Kemal Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Çorlu/Tekirdağ,

Detaylı

Evsel Atıksu Akımı. Katı Atık Akımı

Evsel Atıksu Akımı. Katı Atık Akımı Evsel Atıksu Akımı Katı Atık Akımı AB ye üyelik sürecindeki ülkemiz için de, halen tamama yakını düzenli depolama tesislerine gönderilen evsel katı atıklar içerisindeki biyolojik olarak bozunabilir (organik)

Detaylı

SU ARITMA TESİSLERİNDE HAVALANDIRMA

SU ARITMA TESİSLERİNDE HAVALANDIRMA YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SU ARITMA TESİSLERİNDE HAVALANDIRMA Dr. Tamer COŞKUN 13 Mart 2012 Havalandırma Gerekli gazları suya kazandırmak (gaz halinden çözünmüş forma dönüştürmek)

Detaylı

BİYOLOJİK YÖNTEMLE ARITILAN KENTSEL ATIK SULARIN YENİDEN KULLANIMI İÇİN NANOFİLTRASYON (NF) YÖNTEMİNİN UYGULANMASI

BİYOLOJİK YÖNTEMLE ARITILAN KENTSEL ATIK SULARIN YENİDEN KULLANIMI İÇİN NANOFİLTRASYON (NF) YÖNTEMİNİN UYGULANMASI BİYOLOJİK YÖNTEMLE ARITILAN KENTSEL ATIK SULARIN YENİDEN KULLANIMI İÇİN NANOFİLTRASYON (NF) YÖNTEMİNİN UYGULANMASI Samuel BUNANI a, Eren YÖRÜKOĞLU a, Gökhan SERT b, Ümran YÜKSEL a, Mithat YÜKSEL c, Nalan

Detaylı

AEROBİK BİYOFİLM PROSESLERİ

AEROBİK BİYOFİLM PROSESLERİ AEROBİK BİYOFİLM PROSESLERİ Doç. Dr. Eyüp DEBİK 03.12.2013 GENEL BİLGİ Arıtmadan sorumlu mikroorganizmalar, sabit bir yatak üzerinde gelişirler. Aerobik biyofilm prosesleri : (1) batmamış biyofilm prosesler,

Detaylı

TÜTÜN VE MISIR SAPLARINDAN KATALİTİK KRİTİKALTI/KRİTİKÜSTÜ SU GAZLAŞTIRMASI YÖNTEMİ İLE H 2 ÜRETİMİ

TÜTÜN VE MISIR SAPLARINDAN KATALİTİK KRİTİKALTI/KRİTİKÜSTÜ SU GAZLAŞTIRMASI YÖNTEMİ İLE H 2 ÜRETİMİ TÜTÜN VE MISIR SAPLARINDAN KATALİTİK KRİTİKALTI/KRİTİKÜSTÜ SU GAZLAŞTIRMASI YÖNTEMİ İLE H 2 ÜRETİMİ Tülay G. MADENOĞLU*, Mehmet SAĞLAM, Sinem KURT, Dilek GÖKKAYA, Levent BALLİCE, Mithat YÜKSEL Ege Üniversitesi,

Detaylı

KATI ATIKLARIN AEROBİK VE ANAEROBİK AYRIŞMASININ LABORATUAR ÖLÇEKLİ BİOREAKTÖRLERDE İZLENMESİ

KATI ATIKLARIN AEROBİK VE ANAEROBİK AYRIŞMASININ LABORATUAR ÖLÇEKLİ BİOREAKTÖRLERDE İZLENMESİ KATI ATIKLARIN AEROBİK VE ANAEROBİK AYRIŞMASININ LABORATUAR ÖLÇEKLİ BİOREAKTÖRLERDE İZLENMESİ INVESTIGATION OF AEROBIC AND ANAEROBIC DEGRADATION OF MUNICIPAL SOLID WASTES IN LAB-SCALE BIOREACTORS Elif

Detaylı

BİYOGAZ YAKITLI MİKRO KOJENERASYON UYGULAMALARI

BİYOGAZ YAKITLI MİKRO KOJENERASYON UYGULAMALARI BİYOGAZ YAKITLI MİKRO KOJENERASYON UYGULAMALARI Dünya nüfusunun hızlı bir şekilde artmaya devam etmesi, sanayileşmenin yeni boyutlar kazanması ve insanoğlunun geleneksel yaşam şartlarından kurtularak yaşama

Detaylı

EVSEL ORGANĠK ATIK VE ÇÖP SIZINTI SUYUNDAN ĠKĠ KADEMELĠ AR-GE TESĠSĠNDE BĠYOGAZ ÜRETĠMĠ

EVSEL ORGANĠK ATIK VE ÇÖP SIZINTI SUYUNDAN ĠKĠ KADEMELĠ AR-GE TESĠSĠNDE BĠYOGAZ ÜRETĠMĠ EVSEL ORGANĠK ATIK VE ÇÖP SIZINTI SUYUNDAN ĠKĠ KADEMELĠ AR-GE TESĠSĠNDE BĠYOGAZ ÜRETĠMĠ K Süleyman Yiğit *, Mustafa Gündüz **, Gülay Şerit **, Muhammet SARAÇ ** * Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi

Detaylı

Sığır, Bıldırcın ve Devekuşu Gübresi ile Mezbaha Atığı ve Ispanaktan Biyogaz Üretim Miktarlarının Belirlenmesi

Sığır, Bıldırcın ve Devekuşu Gübresi ile Mezbaha Atığı ve Ispanaktan Biyogaz Üretim Miktarlarının Belirlenmesi Sığır, Bıldırcın ve Devekuşu Gübresi ile Mezbaha Atığı ve tan Biyogaz Üretim Miktarlarının Belirlenmesi Emre CAN 1, Halil ÜNAL 2, İlknur ALİBAŞ 2, Ali VARDAR 2, Kamil ALİBAŞ 2 1 Sezer Tarım, Orman ve Endüstri

Detaylı

ÇEVKOR (Çevre Koruma Vakfı) Yayınları, 2008, İzmir.

ÇEVKOR (Çevre Koruma Vakfı) Yayınları, 2008, İzmir. ÇEVKOR (Çevre Koruma Vakfı) Yayınları, 2008, İzmir. İÇİNDEKİLER 1-Anaerobik Mikrobiyoloji ve Substratların Özellikleri 1.1. Giriş 1.2. Biyogaz Üretiminin Tarihsel Gelişimi 1.3. Mikrobiyoloji 1.4. Stokiyometri

Detaylı

Elazığ İlinde Bir Maden Sahasından Kaynaklanan Sızıntı Sularının Maden Çayına Etkisi: II. Diğer Parametreler

Elazığ İlinde Bir Maden Sahasından Kaynaklanan Sızıntı Sularının Maden Çayına Etkisi: II. Diğer Parametreler Karaelmas Science and Engineering Journal/Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi 2 (1): 15-21, 212 Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi Journal home page: www.fbd.karaelmas.edu.tr Araştırma Makalesi Elazığ

Detaylı

TUZ (NaCl) VE TOKSİK (Cr 6+ ) ŞOK YÜKLEMELERİN ARDIŞIK KESİKLİ REAKTÖRLERDE (AKR) OKSİJEN KULLANIMI VE KOİ GİDERİMİ ÜZERİNE ETKİSİ

TUZ (NaCl) VE TOKSİK (Cr 6+ ) ŞOK YÜKLEMELERİN ARDIŞIK KESİKLİ REAKTÖRLERDE (AKR) OKSİJEN KULLANIMI VE KOİ GİDERİMİ ÜZERİNE ETKİSİ S.Ü. Müh.-Mim. Fak. Derg., c., s.-, J. Fac.Eng.Arch. Selcuk Univ., v., n.-, TUZ (NaCl) VE TOKSİK (Cr + ) ŞOK YÜKLEMELERİN ARDIŞIK KESİKLİ REAKTÖRLERDE (AKR) OKSİJEN KULLANIMI VE KOİ GİDERİMİ ÜZERİNE ETKİSİ

Detaylı

Gönen Enerji Biyogaz, Sentetik Petrol, Organik Gübre ve Hümik Asit Tesisleri: Ar-Ge Odaklı Örnek Bir Simbiyoz Çalışması Hasan Alper Önoğlu

Gönen Enerji Biyogaz, Sentetik Petrol, Organik Gübre ve Hümik Asit Tesisleri: Ar-Ge Odaklı Örnek Bir Simbiyoz Çalışması Hasan Alper Önoğlu Gönen Enerji Biyogaz, Sentetik Petrol, Organik Gübre ve Hümik Asit Tesisleri: Ar-Ge Odaklı Örnek Bir Simbiyoz Çalışması Hasan Alper Önoğlu Altaca Çevre Teknolojileri ve Enerji Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu

Detaylı

Biyogaz Yakıtlı Kojenerasyon Uygulamaları

Biyogaz Yakıtlı Kojenerasyon Uygulamaları Biyogaz Yakıtlı Kojenerasyon Uygulamaları Sedat Akar Turkoted Yönetim Kurulu Üyesi Biyogaz Nedir? Biyogaz, mikrobiyolojik floranın etkisi altındaki organik maddelerin oksijensiz bir ortamda çürütülmesi

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Deney Laboratuvarının Adres : Davutpaşa Kampüsü Esenler 34210 İSTANBUL / TÜRKİYE Akreditasyon No: Tel Faks E-Posta Website : 0212 383 45 51 : 0212 383 45 57 : kimfkl@yildiz.edu.tr

Detaylı

YEMEKLİK YAĞ SANAYİ PROSES ATIKSULARININ KİMYASAL - BİYOLOJİK ARITIMI

YEMEKLİK YAĞ SANAYİ PROSES ATIKSULARININ KİMYASAL - BİYOLOJİK ARITIMI YEMEKLİK YAĞ SANAYİ PROSES ATIKSULARININ KİMYASAL - BİYOLOJİK ARITIMI İ.ÖZTÜRK*' t- Y.ÖZTAŞKENT**/ A.KEÇECİ*** * ÎTÜ İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü ** ARTAŞ A.Ş., Cihannuma Mah.Bostancıbaşı

Detaylı

Marmara Bölgesi ndeki Zeytin Atığı ve Zeytin Karasuyundan Anaerobik Fermentasyon ile Biyogaz Üretimi

Marmara Bölgesi ndeki Zeytin Atığı ve Zeytin Karasuyundan Anaerobik Fermentasyon ile Biyogaz Üretimi Marmara Bölgesi ndeki Zeytin Atığı ve Zeytin Karasuyundan Anaerobik Fermentasyon ile Biyogaz Üretimi Ayşe Hilal ULUKARDEŞLER a,*, Yahya ULUSOY a, Zeynal TÜMSAVAŞ b a Uludağ Üniversitesi, Teknik Bilimler

Detaylı

BİTKİSEL VE HAYVANSAL ATIKLARDAN BİYOGAZ VE ENERJİ ÜRETİM TESİSİ

BİTKİSEL VE HAYVANSAL ATIKLARDAN BİYOGAZ VE ENERJİ ÜRETİM TESİSİ BİTKİSEL VE HAYVANSAL ATIKLARDAN BİYOGAZ VE ENERJİ ÜRETİM TESİSİ Tesisin Amacı Organik yapıdaki hammaddelerin oksijensiz ortamda bakteriler yoluyla çürütülerek enerji potansiyeli olan biyogaza ve biyogazın

Detaylı

Araştırma Makalesi / Research Article

Araştırma Makalesi / Research Article BEÜ Fen Bilimleri Dergisi BEU Journal of Science 3(1), 53-64, 2014 3(1), 53-64, 2014 Araştırma Makalesi / Research Article Kentsel Atıksu Arıtma Tesisi Çıkış Sularının Kehli Deresi Su Kalitesi Üzerine

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ULTRASONİK (US) ÖN İŞLEMİN ANAEROBİK ÇAMUR ÇÜRÜTME REAKTÖRÜNÜN VERİMLİLİĞİNE ETKİSİ Serkan ŞAHİNKAYA DOKTORA TEZİ Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Ağustos

Detaylı

Akvaryum veya küçük havuzlarda amonyağın daha az zehirli olan nitrit ve nitrata dönüştürülmesi için gerekli olan bakteri populasyonunu (nitrifikasyon

Akvaryum veya küçük havuzlarda amonyağın daha az zehirli olan nitrit ve nitrata dönüştürülmesi için gerekli olan bakteri populasyonunu (nitrifikasyon Azotlu bileşikler Ticari balık havuzlarında iyonize olmuş veya iyonize olmamış amonyağın konsantrasyonlarını azaltmak için pratik bir yöntem yoktur. Balık havuzlarında stoklama ve yemleme oranlarının azaltılması

Detaylı

Municipal Wastewater Recovery by Aerobic Membrane Bioreactor (AMBR): Antalya Case Study

Municipal Wastewater Recovery by Aerobic Membrane Bioreactor (AMBR): Antalya Case Study Municipal Wastewater Recovery by Aerobic Membrane Bioreactor (AMBR): Antalya Case Study Aerobik Membran Biyoreaktör (AMBR) ile Atıksu Geri Kazanımı: Antalya Örneği Yılmaz F 1., Otuzaltı M. M 2 1 Akdeniz

Detaylı