ARI GRUBU MART AYI BÜLTENİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ARI GRUBU MART AYI BÜLTENİ"

Transkript

1 ÖZEL EFDAL ANAOKULU ARI GRUBU MART AYI BÜLTENİ

2 NELER ÖĞRENDİK? * Diş ipi tanıtıldı. Nasıl ve ne zaman kullanmalıyız? * Canlıların özellikleri nelerdir. * Cansızların özellikleri nelerdir. * Canlılar için neler gerekli *Canlılar ve büyüme aşamaları *Hava, su ve toprağın önemi *Rüzgâr ve rüzgâr çeşitleri *Atıklar hakkında sohbet ettik. *Dünyamız-Denizler-Göller-Akarsular (dereler, nehirler) *Suyun önemi *8 9 rakamlarını öğrendik. *Fotoğraf konusunda bilgilendirildik. Fotoğrafla ilgili kitaplar incelendi. *Kanadı olup uçabilen kuşlar. *Okyanuslar ve okyanuslarda yaşayan canlılar. *Geri dönüşüm.

3 AİLE KATILIMI Besin grupları Tatilde yaptıklarımız İlginç çoraplar Et ve et ürünleri yiyecekleri 100 gün etkinlikleri Velilerimize katılım ve desteklerinden dolayı teşekkür ederiz.

4 SINIFTA HAZIRLADIĞIMIZ KÖŞELER * Evcilik köşesi * Kitap köşesi *Blok köşesi *Masa oyuncakları köşesi *Kukla köşesi *8 legodan yaptığımız tasarımlardan köşe oluşturduk. *Canlı cansızlardan oluşan köşe hazırladık.

5 TÜRKÇE DİL ETKİNLİKLERİ Hikâyeler * Eşek'le tilki * Akıllı kaplumbağa * Sihirli fasulye *Dişini fırçalamak isteyen dev *Renklinin arkadaşları *Alay konulu kukla ile masal anlatıldı ve drama etkinliği gerçekleştirildi. *Hanımeli ve hanım böceği * Zürafalar, filler ve zebralar *Kaza geliyorum demez. *Yağmurlu bir gün. * Okula yolculuk *Çiftlikte *Denizler *Kuşlar

6 Parmak Oyunları-Tekerlemeler-Şiirler * Dişler tekerlemesi * Elma ağacı * Çal kapıyı * Çan çan çikolata * Ali- Ayşe * Yağlı börek *Uzun insanlar *Ben bir ağacım

7 Şarkılar * Ses açma çalışmaları * Sevgi çiçekleri * Çiçekler * Kış * Hamsi *Kitaplar * Mevsimler *Karşıtlar *Renkler * Öğrenilen şarkıların tekrarı yapıldı. * Hazırladığımız müzik aleti kullanılarak müzik oluşturuldu

8 OYUNLAR * Deve cüce * Parmak oyunları * Beni anlat * Bahçede oyun oynadık. * Müzik eşliğinde heykel ol oyunu * Tünel oyunu * Sandalye kapmaca * Doğayı keşfetme * Sınıfta kim yok. * Yuvarlak minderlerle sınıfta yürüme parkuru oluşturuldu. * Yönergeler verilerek yürüme, sıçrama, sekme yaptırıldı. * Mandal takma oyunu * Bahçede toplarla oyun oynatıldı. * Renkli müzikli halkalar *ip çekme yarış

9 KAVRAMLAR-AKILLI TAHTA ETKİNLİKLERİ * Ana renkler-ara renkler-geometrik şekiller *Canlı X cansız-tek X Çift-Dolu X Boş * Üstünde-Altında-Arkasında * ileri XGeri- Sağ X Sol- Az X Çok *Sayı kavramı * Sinema günü yapıldı. Çocuk yogası isimli CD izlendi. *Sunumlar izlendi. Meslekler-Hava-Su-Fotoğraf ve fotoğraf makineleri-isı-geri dönüşüm * Çanakkale sanal müzesi izletildi. *Çizgi alıştırmaları yapıldı. *Matematik CD' sinde alıştırmalar yaptırıldı.

10 SANAT ÇALIŞMALARI * Resim tamamlama çalışmaları * Dişini fırçalamak isteyen dev için diş fırçası tasarladık. * Oyun hamuru ile çalışmalar yaptık. * ipe sekiz boncuk dizerek kolye hazırladık. *Sulu boya ile resim yaptık. *Kâğıt üzerine canlı- cansız varlık resmi çizdik. *Dergilerden bulup kestiğimiz canlı, cansız resimlerle pano oluşturduk. *Hamurdan canlı, cansız varlık modelleri yaptık *Serbest resim çalışmaları yaptık. *Denizde yaşayan canlılarla ilgili çizme, boyama, kesme yapıştırma çalışması yaptık. *Suyun önemini öğrenirken origami kayık yaptık daha sonra kayıklarımızı suda yüzdürdük.

11 *Fasulyelerle masa üzerinde 9 sayısını yazdık. *Daire ve değişik uzunluktaki çubuklarla güneş oluşturduk. *Üç boyutlu akvaryum hazırladık. *Plastik fasulyeler kullanılarak ağaç, çiçek, hayvan resimleri yaptık. *Doğa konulu üç boyutlu proje çalışmaları yapıldı. *Meraklı penguenler oyununda beğendikleri bölüm veya karakterlerin resimlerini yaparak pano oluşturduk. *Geri dönüşüm konusunda atıklardan her çocuk yaratıcılığını kullanarak kendi ürününü oluşturdu. *Renkli kalem kullanarak insan, ağaç, ev, çiçek resmi yaptılar.

12 GRUP ETKİNLİKLERİ * Örüntü blokları ile örüntüler oluşturduk. * Sınıfımızın zeminine rakamını renkli bantlarla çizdik. Çizilen rakamların üzerinden yürüdük. Parmağımızla sayıların üzerinden çizdik. Daha sonra çalışma kâğıdı üzerinde aynı çalışmayı verilen yönergeye uyarak tamamladık. * Parmaklarımızı diş yaptık. Fındık ezmesi sürdük önce diş fırçası ile temizledik. Temizlenmeyen parmak aralarını da diş ipi kullanarak temizledik. * Mayra DİNAR' IN annesi okulumuza gelerek DİŞLER konusunda Mayra ile hazırladığı hikâyeyi kullanarak sunum yaptı. Desteğinden dolayı kendisine teşekkür ederiz.

13 * Montessori bebeği kullanılarak ilik- düğme gibi öz bakım becerilerini geliştirici çalışmalar yapıldı. * Fon kâğıdından değişik model ve renkte şapkalar hazırlayarak şapkalardan tasarım oluşturup şapkaların kenarlarından parmaklarımızla çizdik. Daha sonra çalışma kâğıtlarında verilen yönergeye uyularak çeşitli renklerde boya kalemi kullanarak şapkaları boyadık. *Doğa konulu YAP-BOZ günü yaptık. *Birinci sınıflar mesleklerle ilgili öğretmenleri Berna KANTÜRK rehberliğinde ingilizce sunum yaptılar. *Doğadaki seslerden DENİZLER CD' si dinletildi. *Arkadaşımız Ayşegül İLKİN' in sınıfımıza getirdiği KAPLUMBAĞAYI gözlemleyerek inceledik. *Elimizi sallayarak yüzümüzde havanın varlığını hissettik. Pencereleri açarak sıcak havanın dışarıya, soğuk havanın içeriye girmesini deneyerek fark ettik. * Jimnastik aletleri kullanılarak beden eğitimi yaptık. *Okulumuzun yanındaki parka giderek oyun oynadık. *Hep birlikte doğa resimlerini inceledik. *Montessori usulü doğum günü kutlamaları yaptık. *Kurbağa gibi sıçrayıp, yuvarlak yer minderlerini yan yana dizerek kurbağanın yürüyüşünü parmaklarımızla çizdik daha sonra aynı çalışmayı kâğıt üzerine çizdik.

14 *Hamur ve su kullanarak göl, ada, dere modelleri oluşturduk. *Canlılarla ilgili proje çalışması yapıldı. *Canlıların büyüme aşamaları ( bebek, çocuk, baba, dede) drama ile canlandırıldı. *9 noperle nesne yarattık sınıfımızda sergiledik. *Solucanların toprak için önemini konuşurken kakaolu pudingin içine saklanan solucan şekerleri bulup yedik. Yerken çok eğlendik. *Altunizade Kültür Merkezinde MERAKLI PENGUENLER isimli çocuk oyununu izledik. *Çocukların evden getirdikleri çöpler gruplandırıldı. (CAM, PLASTİK, KÂĞIT VE MUKAVVA) *Palyaço eşliğinde yarışmalı oyunlar oynayarak eğlenceli saatler geçirdik. *Arkadaşımız Eylül TÜRKOĞLU ve öğretmenimizin getirdiği çiçek tohumlarını sınıfımızı üç gruba ayırarak toprağa ektik. Büyümesi için her gün bir arkadaşımız su vererek çiçeklerimizin büyümesini sağladı. *Yumurta karton kutusunun içine fasulye, nohut koyarak salladık bölümlerdeki fasulye ve nohutların sayılarını tahmin ettik. Daha sonra kapağını açarak bölümlerdeki fasulye ve nohutları ritmik sayarak sayma çalışmaları yaptık.

15 *Tahta bloklardan ve renkli banttan oluşturulan labirentte başımızda ağırlık taşıyarak yürüyerek çıkışa gittik. *Suyu nasıl hareket ettiririz? Her çocuk fikrini söyledi. *35. yılında çocuk gözüyle EFDAL OKULLARI FOTOĞRAF SERGİSİ İÇİN öğrenciler kendi istedikleri bölüm ve kişilerin fotoğraflarını çekerek sergi için hazırlık yaptılar.

16 MÜZİK Öğretmenlerimiz Tutkum ALKAN ve Mesut AKTULGA rehberliğinde; Nefes çalışmaları yapıldı Diyafram ve ritm çalışmaları yaptırıldı. Güzel bir dünya, Haydi gel, Uzaylılar, Mini miniğim ve Örümcek şarkıları org ve gitar eşliğinde öğretildi. ORFF-RİTM Öğretmenimiz Tutkum ALKAN rehberliğinde, Masal ve Yavru kuş isimli parçalar çalışıldı. Daha önce öğrenilen parçaların tekrarı yapıldı. RİTM Öğretmenimiz Seçil AKBAŞ rehberliğinde, Notalar ritm aletleri ile çalındı. Enstrümanlar ile kompozisyon çalışmaları yapıldı.

17 FEN TEKNOLOJİLERİ Öğretmenimiz SELDA SAĞBAŞ rehberliğinde, Origami çalışmaları Erozyon nedir? Deneyi yapıldı. Elektrik deney setleri ile devre kuruldu. TÜRK HALK OYUNLARI Öğretmenimiz Ayhan UNCUOĞLU rehberliğinde Eş zamanlı figür çalışmaları yapıldı. Silifke yöresi ve Gerali oyunlarının figürleri çalıştırıldı.

18 SATRANÇ DRAMA Öğretmenimiz Gökmen MUŞ rehberliğinde; Akıllı tahta ile Lego Chess oyunu oynatıldı. Bahçe satrancı ile takım oyunları oynatıldı Öğretmenimiz Sertaç AYVAZ rehberliğinde; Draması yapılacak olan hikâye anlatıldı. Çocukların kendi istekleri doğrultusunda rol almaları sağlandı. Pinokyo Uykucu Çocuk Doğa sevgisi Geri dönüşüm Dünya Tiyatrolar Günü Konuları çalışıldı.

19 BİLGİSAYAR DANS Öğretmenimiz Tülay KIRAN rehberliğinde; Öğretmenimiz Pelin NAİPOĞLU Hazır paket rehberliğinde; programlar ile konu Müzik eşliğinde ritmik hareketler pekiştirici çalışmalar Sıçrama ve yürüyüşler yaptırıldı. yaptırıldı. Renkler, sayılar Şekiller, semboller Eşleştirme, gruplama Boyama, düzenleme

20 YOGA Öğretmenimiz Pelin NAİPOĞLU rehberliğinde; Volkanik patlama ve balon taşıma hareketleri Denge sağlama çalışmaları, Omurgayı esnetme çalışmaları yaptırıldı. Lotus oturuşu öğrenildi Kurbağa hareketi öğrenildi. Yerde bel-karın kaslarını çalıştıran hareketler yaptırıldı

21 EĞİTİM SORUMLUSU BERRAK ERİŞEN TARAFINDAN UYGULANAN ETKİNLİKLER * Serbest zaman oyunlarında gözlem yapıldı. * Balonlu hareketli oyun oynatıldı. Kitapta kavram çalışması ve sayma etkinliği yapıldı. * Üstünde-altında-arkasında kavramlarıyla ilgili bilişsel etkinlik ve kitap çalışması yapıldı. * Öğretmenimizin anlattığı hikâyeyi dinlerken içinde geçen sayılara uygun resimler çizerek bir dikkat çalışması gerçekleştirdik. Aynı zamanda zihinsel gelişimimizi ve el becerilerimizi destekledik. * Kitapta kavramlarla ilgili çalışmalar yaptık. * Güneş sistemi konulu drama yaptık. Bir yılın nasıl oluştuğunu ve yeni yıl ile eski yılın farklarını konuştuk.

22 REHBERLİK ÇALIŞMALARI PSİKOLOĞUMUZ ÖZGE AR REHBERLİĞİNDE; Felsefe tartışmaları yaptık. İnsan olma, düşünme, gerçeklik, rüyalar, iyilik ve kötülük, adalet gibi konuları tartıştık. Varsayım ve soyutlama becerilerimizi kullandık. Empati konusunda çalışmalar yaptık. Kendini başkalarının yerine koyarak düşünebilmenin ve insanları anlamanın önemini kavradık. Soru-cevap tarzında sohbet ettik, kendi yaşantılarımızdan örnekler verdik. Duygu kartları ile ağlama davranışını ve ilgili duyguları tartıştık. Çeşitli durumları düşünerek ve küçük gruplar oluşturarak duygularımızın fotoğrafını çektik. Düşünce becerilerinden yaratıcılığı destekleyen pasta tasarımı çalışması ve çizilmiş olarak verilen X işaretini kullanarak yaratıcı resim çalışması yaptık. Üç maddeli örüntü çalışması yaptık. Dairelerle yaratıcı resim çalışması yaptık. Karışık hayvan resimleri üzerinden ayrımlaştırma ve dikkat çalışması yaptık.