EYLEMSİLER (FİİLİMSİLER) Amacım, iyi bir bölümü kazanmaktı. yüklem Hayali, İstanbul u görmekmiş. yüklem

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "EYLEMSİLER (FİİLİMSİLER) Amacım, iyi bir bölümü kazanmaktı. yüklem Hayali, İstanbul u görmekmiş. yüklem"

Transkript

1 EYLEMSİLER (FİİLİMSİLER) Sevgili Arkadaşlar, Bu sayımızda cümlede eylem anlamını koruyan, fakat aldığı ekte değişik görevler üstlenen eylemsileri ve eylemlerin özneye ve nesneye göre kazandığı anlamı, yani eylem çatısı nı inceleyeceğiz. EYLEMSİLER (FİİLİMSİLER) Eylemden türeyip ad, sıfat ve belirteç görevinde kullanılan sözcüklere eylemsi denir. Adeylemler, bir ad tamlamasında hem tamlayan hem tamlanan olabilir. Şiir yazmanın zorluklarını bilirim. tamlayan Sabah yürüyüşü insanı dinç kılar. tamlanan Adeylemler ekeylem alarak cümlenin i olabilirler. Amacım, iyi bir bölümü kazanmaktı. Hayali, İstanbul u görmekmiş. Özellikleri Eylemsiler, cümlede eylem anlamını korurlar. Eylemler gibi kip, kişi eki olarak çekimlenmezler. Cümlede yan cümle görevinde bulunurlar ve temel cümlenin herhangi bir öğesi olurlar. Olumsuz yapılabilirler. Eylemlerin aldıkları ekler, eylemden ad türeten yapım ekleridir. Eylemsiler, ekeylem alarak cümlede görevini üstlenebilirler. -mek, -me, -iş eklerini alıp bir eylemin değil de bir varlığın, bir kavramın adı olan sözcükler adeylem almaz, ad olur. Bu sözcükler olumsuz yapılamaz ve yan cümle kuramaz. Sobayı çakmakla yaktı. Apartmanın girişinde bekledim. Akşamki yemek çok güzeldi. Görüşlerinizi toplantıda iletirim. Eylemsiler görevleri bakımından üçe ayrılır: 1. Adeylem (isimfiil, mastar) 2. Sıfateylem (sıfatfiil, ortaç) 3. Zarfeylem (bağeylem, ulaç) ADEYLEMLER (İSİMFİİLLER) Eylemden türeyip bir eylemin adı olan sözcüklerdir. Ekleri: -me, (-ma), -mek (-mak), -ış (-iş, -uş, -üş) Adeylemler, diğer adlar gibi durum (hal) ekleriyle çekimlenebilir. Ders çalışmaya gidiyorum. yönelme Okumayı kırk yaşında öğrendi. belirtme SIFATEYLEMLER (SIFATFİİL-ORTAÇ) Eylem anlamını yitirmeden aldığı eklerle sıfat türünden sözcüğe dönüşen eylemsilerdir. Ekleri: -en, -miş, -ecek, -eceği, -dik, -diği, -r, -mez, -esi Okuyan kişilerden korkmayın. Tanıdık insanlarla yolculuk zevklidir. Geleceğin günü önceden bildir. Onun dayanılmaz bir sesi vardı. Gidecek eşyaları çantaya yerleştirdim. Ortaçlar, çekim eki alırsa ya da tamlamadaki ad düşerse adlaşır. Öğrendiklerini not etmelisin. Gelen, gideni aratır. Matematiği sevenler başarılı olur.

2 Adlaşmış ortaçlar ekeylem alarak olabilirler. Beni yalnız bırakmayanlar, sevenlerimdi. Ahmet, bu işte en çok emek harcayandır. Ortaç ekleri ile eylem çekim eklerini (bildirme kiplerini) karıştırmamalıyız. Bildirme kipleri, eylemleri yapar; ortaç ekleri ise sıfat yapar. Bildirme (haber) kipi olduklarında Öğretmen bu konuyu anlatacak. çekimli eylem Her gün bu parkta koşar. çekimli eylem Kazağın iyice eskimiş. çekimli eylem Bu acıya dayanılmaz. çekimli eylem Ortaç olduklarında Derdini anlatacak bir dostu bile yok. ortaç Askerler koşar adım ilerliyordu. ortaç Eskimiş giysilerini yoksullara verdi. ortaç Dayanılmaz acılar çekti. ortaç BAĞEYLEM (ZARFFİİL - ULAÇ) Eylem anlamını yitirmeden aldığı eklerle belirteç olan sözcüklerdir. Ekleri: -ip, -erek, -ken, -ince, -dikçe, -eli, -e e, - r mez, -meden, -di mi Bağeylemlerle kurulan yan cümlecikler, cümlede belirteç tümleci görevinde bulunurlar. Eve gelince sana haber veririm. Bana sormadan işe girmiş. Bağeylemler cümlede kazandıkları anlamlara göre şöyle gruplandırılabilir. a) Bağlama Ulacı -ip ekiyle oluşan bağeylemlerdir. Bu ek genellikle ve bağlacının yerini tutar. Çantasını alıp okula gitti. Çantasını aldı ve okula gitti. -ip ekini alan ulaçlar bazen yanındaki eylemle kaynaşıp süreklilik anlamı katan bileşik eylem oluşturur. b) Durum Ulaçları Otobüsün arkasından bakıp durdu. Bu olaylar böyle sürüp gider. Cümlenin durumunu bildiren ulaçlardır. Yükleme sorulan nasıl sorusuna yanıt verirler. -erek, -meden, -meksizin, -a -a, -cesine ekleriyle durum anlamlı ulaçlar türetilir. Koşarak geldi. Soluk almaksızın konuşuyordu. Oraları gide gele tanıdım. Araba uçarcasına gidiyor. c) Zaman Ulaçları Cümlenin zamanını bildiren ulaçlardır. Yükleme sorulan ne zaman sorusuna yanıt verirler. -ince, -dikçe, -diğinde, -meden, -re mez ekleriyle zaman anlamlı eylemsiler türetilir. Bahar gelince köye gideriz. Orhan geldiğinde evrakları İçeri girer girmez masaya oturdu.

3 EYLEMİN ÇATISI Eylemlerin özneye ve nesneye göre kazandığı anlam özelliğine çatı denir. Ad cümlelerinde çatı özelliği aranmaz. Çiçekler dağların çocuklarıdır. Çiçeklerin en nazlısı nergistir. cümlelerinde çatı özelliği yoktur. Çatısına göre eylemler iki gruba ayrılır: Öznelerine göre Eylem Çatısı Nesnelerine göre a) etken a) geçişli b) edilgen b) geçişsiz c) dönüşlü c) ettirgen d) işteş d) oldurgan B) Edilgen Eylemler Edilgen çatılı eylemlerde işi gerçekleştiren varlık belli değildir. Ekleri: -( )l, -( )n Bütün camlar silindi. Kitap okundu. Edilgen çatılı eylemlerde sözde özne bulunabilir. Edilgen çatılı eylemlerde işten etkilenen varlık (nesne) özne olursa bu özneye sözde özne denir. Ağaçlar bir bir kesiliyor. sözde özne edilgen eylem Kesme işinden etkilenen ne? Ağaçlar. Bu cümlede kesme işini yapan belli değil, yani gerçek özne yok. Kesme işinden etkilenen ağaç, cümlede sözde özne görevinde kullanılmıştır. ÖZNESİNE GÖRE EYLEMLER Eylemlerin, özne- ilişkisine, yani özne alıp almamasına ve aldığı öznenin durumuna göre gösterdiği özellikleri içerir. A) Etken Eylemler Eylemlerde belirtilen işin yapıcısı, yani gerçek bir öznesi olan eylemlerdir. Kök durumundaki veya yalnızca çekim eki almış bütün eylemler etkendir. Esra, kütüphaneye gitti. gerçek özne etken eylem Çocuklar bahçede top oynuyorlar. gerçek özne etken eylem Aşağıdaki sözde özneyle ilgili örnekleri dikkatlice inceleyelim. Cumhuriyet Bayramı için okullar süslendi. sözde edilgen özne çatılı eylem Yağmur yağınca şemsiyeler açıldı. sözde edilgen özne çatılı eylem Evin bütün kapıları boyandı. sözde özne edilgen çatılı eylem Didem in ayakkabıları tamir edildi. sözde özne edilgen çatılı eylem Cenk, futbol takımına seçildi. sözde özne edilgen çatılı eylem Bu kitapları yukarı taşıyacağım. Ben etken eylem gizliözne (gerçek özne) Matematik öğretmeni, sınav sorunlarını çözdü. gerçek özne etken eylem Özne almayan bazı eylemlerde edilgen çatılıdır. Eve, hangi yoldan gidilecek. edilgen çatılı eylem Gidilecek olan kim, ne? sorularının yanıtı olmadığı için cümlede özne yoktur.

4 C) Dönüşlü Eylemler Öznenin yaptığı işten yine öznenin etkilendiği eylemlerdir. Ekleri: -( )l, -( )n Dönüşlü eylemlerin özneleri gerçek öznedir. Dönüşlü eylemlerde hem işi yapan hem de işten etkilenen aynı varlık olduğu için eylem nesne almaz. Çocuk etrafına bakındı. gerçek özne dönüşlü eylem Bakınma işini yapan kim? Çocuk. Bakınma işinden etkilenen kim? Çocuk. Yukarıdaki örnekte de görüldüğü gibi çocuk hem işi yapan hem de yapılan işten etkilenen varlıktır. Bu nedenle bakındı eylemi dönüşlüdür. Hem dönüşlü eylemler hem de edilgen eylemler -( )l, -( )n eklerini aldıkları için eylemin gerçek özne alıp almadığına dikkat etmek gerekir. Beşiktaş ligden çekildi. gerçek özne dönüşlü eylem İp, iki taraftan çekildi. sözde özne edilgen eylem Birinci cümlede çekilme eylemini gerçekleştiren ve bu eylemden etkilenen varlık, yani gerçek özne cümlede yer aldığı için eylem dönüşlüdür. İkinci cümlede ise eylemi gerçekleştiren varlık belli değil, fakat eylemin bildirdiği işten etkilenen varlık (sözde özne), yer aldığı için eylem edilgen çatılıdır. Şimdi bunlarla ilgili birkaç örnek daha görelim. Toplantıya ben de katıldım. gerçek dönüşlü özne eylem Yemeğe tuz katıldı. sözde edilgen özne eylem Annem, iki saat bize söylendi. gerçek dönüşlü özne eylem Bunlar o güne kadar hiç söylenmedi. sözde edilgen özne eylem Eylül ve Ekin kendi istekleriyle folklora yazıldı. gerçek dönüşlü özne eylem Bütün kitaplar tek tek dosyaya yazıldı. sözde edilgen özne eylem D) İşteş Eylemler Birden çok öznenin aynı işi karşılıklı ya da ortaklaşa yaptığını bildiren eylemlerdir. Eki: -( )ş Bu eki alan eşlemlerin cümleye işin karşılıklı ya da ortaklaşa yapıldığı anlamını vermesi gerekir. Karşılıklı Ortaklaşa buluş - mak bekleş - mek mektuplaş - mak ağlaş - mak bakış - mak uçuş - mak Çocuklar arkadaşları düşünce gülüştüler. işteş eylem Kediler, yaramaz çocuğu görünce kaçıştılar. işteş eylem Yukarıdaki örneklerde gülüşmek ve kaçışmak eylemlerinin belirttiği iş, birden çok varlık tarafından ve ortaklaşa yapılmaktadır. Bu olay üzerine yarım saat tartıştık. işteş eylem İki arkadaş özlemle kucaklaştık. işteş eylem Bu cümlelerdeki tartışmak ve kucaklaşmak eylemleri işin karşılıklı yapılması anlamını vermektedir. Bu nedenle eylemler işteş çatılıdır. Kökleri ayırt edilemeyen ve son harfi -ş olan bazı eylemler de işteş özellik gösterir. barış - mak savaş - mak güreş - mek

5 NESNELERİNE GÖRE EYLEMLER Eylemlerin nesne- ilişkisine yani nesne alıp almadığına göre gösterdiği özellikleri içerir. A) Geçişli Eylemler Nesne alabilen eylemlerdir. Bir eylemin geçişli olduğun anlamak için eyleme; neyi, kimi, nereyi sorularını sorabiliriz. Bu yıl okumayı öğrendi. Neyi öğrendi? Okumayı? Nesne Eski okulundaki arkadaşlarını özlüyor. Kimi özlüyor Eski okulundaki arkadaşlarını Bazı eylemler geçişli olduğu halde cümlede nesne bulunmayabilir. Bu tür eylemlere kendimiz nesne ekleyerek geçişli olup olmadığını bulabiliriz. Sinemanın önünde bekliyorum. Kimi bekliyorum? (Onu) Kütüphaneden aldım? Neyi aldım? (Bunu) B) Geçişsiz Eylemler Nesne alamayan eylemlerdir. Bu eylemler kimi, neyi sorularına yanıt vermez. Bugün okula kadar yürüdüm. Kimi / neyi yürüdüm? Saat 10 da uyudum. Kimi / neyi uyudum? Her anlattığıma gülüyor. Kimi / neyi gülüyor? Edilgen çatılı eylemlerde nesne bulunmaz. Bu cümlelerde işten etkilenen varlık öznedir. Ağaçtan elmalar toplandı. sözde özne edilgen eylem Kimi / neyi topladı? Geçişsiz eylemler edilgen çatılı olduğunda cümle özne de nesne de almaz. Öğlene doğru sinemaya gidildi. Kim / ne gidildi? Ettirgen Eylemler Nesne alabilen (geçişli) bir eylemken -( )t, -( )r, -dir eklerinden biriyle geçişlilik derecesi artırılmış eylemlerdir. Geçişli yaz - mak oku - mak iç - mek al - mak Ettirgen yaz - dır - mak oku - t - mak iç - ir - mek al - dır - mak Geçişli eylemlerin özneleri eylemin belirttiği işi yaparken ettirgen çatılı eylemlerin özneleri işi başkasına yaptırandır. Filiz Hoca şiir okudu. özne geçişli eylem ( okuma işini yapan) Filiz Hoca, şiir oku - t - tu. özne ettirgen eylem ( okuma işini yaptıran) Duygu, simit aldı. özne geçişli eylem ( alma işini yapan) Duygu, simit al - dır - dı. özne ettirgen eylem ( alma işini yaptıran)

6 Eylül, resim yaptı. özne geçişli eylem ( yapma işini gerçekleştiren) Eylül, resim yap - tır - dı. özne geçişli eylem (işi başkasına yaptıran) C) Oldurgan Eylemler Geçişsiz bir eylemken -( )t, -( )r, -dır eklerinden biriyle geçişli bir eyleme dönüştürülen eylemlerdir. Geçişsiz uyu - mak gül - mek ağla - mak gel - mek Oldurgan uyu - t - mak gül - dür - mek ağla - t - mak ge(l) - tir - mek Araba önümüzde durdu. geçişsiz eylem Kimi / neyi durdu? Arabayı dur - dur - du. nesne oldurgan eylem Neyi durdurdu? Arabayı Öğretmen gelince herkes sustu. geçişsiz eylem Kimi / neyi sustu? Öğretmen herkesi susturdu. Kimi susturdu? Herkesi NOT: Çatı ekleri -( )l, -( )n, -( )ş, -( )t, -( )r, -dır eylemden eylem yapan eklerdir. Bundan dolayı çatı eki alan eylemler türemiş eylem olur. Çatı ekleriyle türetilen bazı eylemler ak - ıt - mak yaz - ıl - mak oku - n - mak al - dır - ıl - dı LÜ TEST 1. Başarılı olmak için düzenli çalışmak gerektiğini hepimiz biliyoruz. Bu cümlede kaç tane eylemsi kullanılmıştır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 Eylemsiler eylem kök ya da gövdelerinden türeyen sözcüklerdir. Eylem anlamlarını yitirmeden ad, sıfat ya da bağlaç olarak görev yaparlar. Bu özellikleri dikkate aldığımızda cümledeki başarılı olmak için, bağeylem; çalışmak adeylem; gerektiğini, sıfateylem olarak kullanılmıştır. Yanıt: C 2. O, her şeyi ince eleyip sık dokuyan, duyarlı, çalışkan biriydi. 4 Yukarıdaki cümlede numaralanmış sözcüklerden hangileri eylemsidir? A) 1. ile 2. B) 1. ile 3. C) 2. ile 3. D) 3. ile 4. Eylemsiler, eylem anlamlarını yitirmemişlerdir. Eylemden türeyen sözcüklerin eylem anlamını yitirip yitirmediği, yani eylemsi olup olmadığı -me, -ma olumsuzluk eki alıp almadıklarına bakılarak kolayca anlaşılabilir. Duyarlı ve çalışkan sözcüklerini eylemler gibi olumsuz yapamıyoruz. Demek ki bunlar eylemsi değil. İnce eleyip elemeyip sık dokuyan dokumayan diyebildiğimiz için 1 ve 2 numaralı sözcükler eylemsidir. Yanıt: A 3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kullanılan eylemsi diğerlerinden farklıdır? A) İçinde kendimi bulduğum kitapları severim. B) Sanat, her şeyden önce yeni bir şey yaratmaktır. C) Yeni açmış güller bahçeye ayrı bir güzellik katmış. D) Geleceğin günü bildirirsen seni karşılarım.

7 Eylemsilerin adeylem, sıfateylem (ortaç) ve bağeylem (ulaç) olarak üçe ayrıldığını biliyoruz. A, C ve D deki Bulduğum, açmış, geleceğin sözcükleri sıfateylemdir. -diği, -miş, -eceği ekleri ile türetilmiş, kendilerinden sonra gelen sözcüklerin sıfatı olmuşlardır. B deki yaratmak ise adeylemdir. Yanıt: B 6. Dıştan bakanlar onu her şeye boş veren, kaba saba biri sanırdı. 4 Yukarıdaki cümlede numaralanmış sözcüklerden hangileri eylemsi değildir? A) 1. ile 2. B) 1. ile 3. C) 2. ile 3. D) 3. ile Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfateylem (ortaç) adlaşmıştır? A) Uzun zamandır aradığı yardımcıyı sonunda buldu. B) Geçen sonbaharda Altınoluk taydık. C) Ona vereceğim armağanı şimdiden hazırladım. D) Aldıklarımı nereye yerleştireyim? Sıfateylemler de aynen sıfatlar gibi adlaşabilir. A da aradığı, B de geçen, C de vereceğim ortaçları, kendilerinden sonra gelen yardımcı, sonbahar ve armağan sözcüklerinin sıfatı olarak kullanılmıştır. D deki aldıklarımı ise adın yerini de tutarak, adlaşarak kullanılmış bir ortaçtır. Yanıt: D 5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağeylem, cümleye koşul anlamı katmıştır? A) Akşam olunca çalışmayı bıraktık. B) Anlattıklarına gülüp geçtik. C) Bize danışmadan karar vermesin. D) İstanbul a gelmişken biraz gezelim. Bağeylem (ulaç-zarffiil) cümleye çeşitli anlamlar katabilir. Bu nedenle de zaman ulacı, durum ulacı diye adlandırılır. A daki akşam olunca, D deki gelmişken zaman; B deki gülüp durum ulaçlarıdır. C de ise karar vermek, danışma koşuluna bağlanmıştır. Yanıt: C Eylemden -en ekiyle türetilmiş bakanlar ve boş veren sözcükleri ortaçtır. Kaba saba sıfat, sanırdı çekimli eylem olarak kullanılmıştır. Yanıt: D 7. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin i, çatı bakımından incelenemez? A) Ekin, benim en iyi arkadaşımdır. B) Onu, kardeşim gibi severim. C) Olayın nedeni az sonra anlaşılır. D) Doğru söze kızılmaz. Çatı, eylemlerin öznesine ve nesnesine göre gösterdiği anlam özelliktir. Bir cümlede in çatı bakımından incelenebilmesi için onun eylem olması gerekir. B de severim, C de anlaşılır, D de kızılmaz leri eylem oldukları için çatı bakımından incelenebilir. Ancak A daki benim en iyi arkadaşımdır inin çatısına bakılamaz. Yanıt: A 8. Aşağıdaki cümlelerden hangisi, öznenin belli olması bakımından farklıdır? A) Yüzerken çok fazla açılmayın. B) Konuşmacı sonradan iyice açıldı. C) Arkadaşlarıyla dertleşir, onlara açılırdı. D) Çekmeceleri açılmış, içindekiler dağılmıştı.

8 Öznenin belli olması bakımından eylemler ya etkendir (öznesi belli) ya da edilgendir (öznesi belli değil). A da özne siz, B de konuşmacı, C de o cümlelerin gerçek özneleri, gerçek yapıcılarıdır. D deki çekmeceleri ve içindekiler ise gerçek değil, sözde öznelerdir. Yanıt: D Öznenin yaptığı iş yine özneye dönüyorsa, özne hem işi yapıyor, hem de yaptığı işten etkileniyorsa, böyle eylemlere dönüşlü çatılı eylem denir. A da yıkandı, B de yakındı, D de arandı, tarandı dönüşlü çatılı eylemlerdir. C de görevden alınmak başkası tarafından yapılmıştır. Yanıt: C 9. Çamaşırlar dün yıkandı. cümlesindeki eylemin, yapıcısına göre gösterdiği özelliğin aynısı, aşağıdaki cümlelerden hangisinin eyleminde de görülür? A) Okulun bahçesi duvarla çevrildi. B) Giysilerini kardeşine ütületti. C) İki kardeş sokak ortasında tartıştı. D) Bol su ile ellerini, yüzünü yıkadı. Verilen cümlede yıkandı eyleminin öznesi olan çamaşırlar, işi gerçekleştiren değil; işten etkilenendir. Çamaşırlar başkası tarafından yıkanmıştır ve gerçek yıkayıcı (özne) belli değildir. Böyle öznelere sözde özne dendiğini ve böyle eylemlere edilgen çatılı dendiğini anımsayalım. Aynı özelliği A da da görüyoruz. Okulun bahçesi sözde öznedir ve çevrildi yapıcısı belli olmayan, edilgen çatılı bir eylemdir. Yanıt: A 11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, bir işi karşılıklı yapma anlamı vardır? A) Yeni giysisi ona çok yakışmıştı. B) Salona girince önce benimle tokalaştı. C) Sonunda amacına ulaştı. D) Yemeği kardeşlerine eşit paylaştırdı. Yüklemin bildirdiği işin, birden çok özne tarafından birlikte ya da karşılıklı yapıldığını bildiren eylemlere işteş çatılı denir. Tokalaşmak eylemi de birden çok özne tarafından karşılıklı yapılır. Yanıt: B 12. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin i ettirgen bir eylemdir? A) Çocuğu güçlükle uyuttu. B) Anlattığı fıkralarla herkesi güldürdü. C) Yemeği özenle pişirdi. D) Kaldırılacak dosyaları tek tek saydırdı. 10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, öznenin yaptığı iş, özne üzerine dönmemiştir? A) Denizden çıkınca buz gibi suyla yıkandık. B) Arkadaşına, sorunlarla boğuştuğundan yakındı. C) Bir yıl olmadan görevden alındı. D) Arandı tarandı, cüzdanını bulamadı. Geçişli (nesne alabilen) bir eylemin, -r, -t, -dir eklerinden biriyle, geçişlilik derecesi artırılırsa ettirgen eylem oluşur. A da uyu geçişsiz, uyut oldurgan B de gül geçişsiz, güldür oldurgan C de piş geçişsiz, pişir oldurgan D de say geçişli, saydır ettirgen Yanıt: D

9 KONU TESTİ 1 1. Eylemsiler, eylem kök ya da gövdelerinden türetilen çift görevli sözcüklerdir. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemsi kullanılmamıştır? A) Yarın, sinemanın girişinde buluşalım. B) Söylediklerimi iyice düşün. C) Artık onunla görüşmek istemiyorum. D) Filmi izleyince bana hak vereceksin. 5. Bir eylemin adı olmanın yanı sıra yancümlecik kuran, çift görevli sözcüklere adeylem (isimfiil) denir. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde adeylem yoktur? A) İnsan her yaşta okumayı sevmeli. B) Ödevlerinizi yapmadan gelmeyin. C) Bu bekleyiş beni tedirgin ediyor. D) Biraz yürümek istiyorum. 2. Olaylar karşısında hemen paniğe kapılmayın. En 1 tatsız durumları bile, nedenlerini araştırarak, 2 3 anlayışla karşılamaya çalışın. 4 Yukarıdaki numaralanmış sözcüklerden hangisi eylemsidir? A) 1. B) 2. C) 3. D) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde adeylem yoktur? A) Seni hemen görmem gerekiyor. B) Ona, eve gelmesini söyledim. C) Evde oturmak hoşuma gitmiyor. D) İşlerini bitirince beni ara. 3. Kitap okumayı alışkanlık haline getirenlerde derin bir insan sevgisi vardır. Onlar herkese seve seve yardım eder, sorunları çözmede yardımcı olurlar. Yukarıdaki cümlede eylem anlamı yitirmeden; ad, sıfat ve belirteç olarak kullanılabilen kaç sözcük vardır? A) 2 B) 3 C) 4 D) 5 7. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili sözcükte -me, -ma eki, adeylem yapma görevinde kullanılmıştır? A) Başında çiçek desenli bir yazma vardı. B) Odasını yapma çiçeklerle süslemişti. C) Buraya gelme düşüncesi ona aitti. D) Eve geç gelme, tedirgin oluyoruz. 4. Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde, diğerlerinden farklı bir eylemsi vardır? A) Ağaran baş, ağlayan göz gizlenmez. B) Çıkmadık candan umut kesilmez. C) İyi olacak hastanın doktor ayağına gelir. D) Akıllı söylemeden düşünür, akılsız düşünmeden söyler. 8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfatfiil (ortaç) yoktur? A) Bu sıkıntılı günler geçecek, göreceksin. B) İzlenesi dizi değil, o söylediğin. C) Onulmaz dertlerin olduğunu sanıyorsun. D) Olmayacak işlere kalkışmamalısın.

10 9. Ortaçlar (sıfatfiiller), bir adı nitelemeden kullanılabilirler. Bu durumda aynen sıfatlarda olduğu gibi adlaşırlar. Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde bu duruma örnek vardır? A) Bakan göze yasak olmaz. B) Gölgesinde oturulacak ağacın dalı kesilmez. C) Gidilmeyen yer senin değildir. D) Değirmene gelen nöbet bekler. 13. Dedem, gün doğmadan kalkar, tarlaya gidermiş. Bu cümledeki altı çizili sözcüğün türü, aşağıdakilerin hangisinde verilmiştir? A) Adeylem B) Sıfateylem (ortaç) C) Bağeylem D) Eylem 10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağeylem (ulaç) kullanılmıştır? A) Bu konuyu iyice düşünmeniz gerekir. B) Yurdumuzun her bölgesinde görülesi yerler var. C) Okuduğum kitaplarda ilginç cümlelerin altını çizerim. D) Kitapları evden alıp geldim. 14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, bağeylem (ulaç) cümleye farklı bir anlam katmıştır? A) Kadın bağıra bağıra bir şeyler anlatıyordu. B) Soruları, düşünerek yanıtlayın. C) Kardeşin koşarak bize doğru geliyor. D) Geldiğini duyunca çok sevindim. 11. Herkesin birbirine saygılı davrandığı, çocuklarını da birey olarak gördüğü rahat bir aile ortamında yaşayan çocuk, birey olmanın bilinciyle yaratıcılığa yönelir. Bu cümledeki altı çizili eylemsilerin türleri, aşağıdakilerin hangisinde doğru sıralanmıştır? A) Bağeylem sıfateylem bağeylem B) Bağeylem sıfateylem adeylem C) Adeylem bağeylem sıfateylem D) Sıfateylem bağeylem adeylem 12. Adamcağız dinlene dinlene yokuşu çıktı. cümlesindeki eylemsinin özdeşi, aşağıdakilerin hangisinde vardır? A) Oraya varır varmaz sizi ararım. B) Emekle kazanılan her şey insana mutluluk verir. C) İnsan sevgiyle, zorluklara dayanma gücü kazanır. D) Şiir her okuyanda farklı tatlar bırakır. 15. Yemeğe oturacakken konuklar geldi. cümlesinde -ken ekinin kattığı anlam, aşağıdakilerin hangisiyle aynıdır? A) Doğayı koruyacakken, yok ediyoruz. B) Arabaya binecekken çantasını düşürdü. C) Bize yardım edecekken televizyon izliyorsun. D) Acele edecekken oyalanıp duruyoruz ip ekiyle yapılan bağeylemler, ve bağlacının yerini tuttukları gibi süreklilik anlamı da verebilirler. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde buna örnek olabilecek bir kullanım vardır? A) Onu, birlikte gidip görelim. B) Burada herkes sıraya girip bekler. C) Şu çocuk bize bakıp duruyor. D) Kısa sürede işimi bitirip döneceğim. 1-A 2-C 3-C 4-D 5-B 6-D 7-C 8-A 9-D 10-D 11-B 12-A 13-C 14-D 15-B 16-C

11 KONU TESTİ 2 1. Eylemlerin özne ve nesne alıp almamalarına göre gösterdikleri özelliğe eylem çatısı denir. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, eylemin çatısı, özne- ilişkisine göre diğerlerinden farklıdır? A) Kırlarda uzun bir yürüyüşe çıktı. B) Konunun ilginçliği öğrencileri etkiledi. C) Gelecekte neler olacağını düşünürdü sık sık. D) Taze bir bahar havası hissediliyor bugün. 5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, özne görevindeki sözcük hem işi yapan hem de etkilenen durumundadır? A) Oynarken üstünü başını kirletmiş. B) Çantasını kaybeden çocuk, çok üzülüyordu. C) Havalar soğuyunca yaz sıcakları unutuldu. D) Bebek yıkandı, beşiğine yatırıldı. 2. Haberi, öğrencilerden biri getirmişti. cümlesindeki özne- ilişkisi aşağıdakilerin hangisinde vardır? A) Hepsi erkenden evden çıkmıştı. B) Her yer iyice temizlenmişti. C) Toplantı bir gün önceden duyurulmuştu. D) Daireler bir yıl içinde satılmıştı. 6. Sınav yaklaşınca derslerine iyice sarıldı. cümlesinde görülen özne- ilişkisi, aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır? A) Gönderilecek kitaplar sayıldı. B) Haber, iki gün önce duyuldu. C) Hastanın yaraları hemen sarıldı. D) Köye yerleşmek üzere İstanbul dan ayrıldı. 3. Eylemin bildirdiği işten etkilenen varlık, cümlenin öznesi olduğunda buna sözde özne denir. Aşağıdakilerden hangisinde, sözde özne kullanılmıştır? A) Bugün de geç kaldık. B) Yine mi sen geldin? C) Otobüsü kaçırmayalım. D) Kapılar, pencereler kapatılsın. 7. Aşağıdakilerin hangisinde işteşlik anlamı ötekilerden farklıdır? A) Müdürün geldiğini görünce kaçıştılar. B) Akşama doğru rıhtımda buluştular. C) Yetkililer dün tekrar görüştüler. D) Toplantıda epeyce tartıştılar. 4. Eylemlerin bildirdiği işi yapan varlık (özne), aynı zamanda o eylemden etkilenen varlıksa, bu tür eylemlere dönüşlü eylem denir. Aşağıdakilerin hangisinde, dönüşlü eylem vardır? A) Son girdiği işten de atılmış. B) Yaşlı kadına yardım etmek için öne atılmış. C) Yenileri gelince eski eşyalar atılmış. D) Kutlamalarda üç pare top atılmış. 8. Aşağıdaki cümlelerden hangisi, özne- ilişkisi yönünden ötekilerden ayrı bir özellik gösterir? A) Askere giden oğullar, babalarıyla kuçaklaştı. B) Otobüs hareket etmek üzereyken herkes koşuştu. C) Ablamın bebeği gün geçtikçe gelişiyor. D) İki çocuk sokakta kıyasıya dövüşüyor.

12 9. Nesne alıp almadıklarına göre eylemler geçişli ve geçişsiz diye ikiye ayrılır. Ne, kim, neyi, kimi sorularına yanıt veren eylemler geçişli, bu sorulara yanıt vermeyenler geçişsizdir. Bu açıklamaya göre aşağıdaki cümlelerden hangisinin i, geçişli bir eylemdir? A) Yetkililer duruma el koymuş. B) Kısa sürede herkesle dost olmuş. C) Çiçek yetiştirmeyi annesinden öğrenmiş. D) Komşuları yerleşmesine yardım etmiş. 10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, öznenin yaptığı eylemden etkilenen varlık yoktur? A) Buraları çok seveceksin. B) Bu romanı çok beğeneceksin. C) Mutlu, huzurlu günler geçireceksin. D) Buradan ayrılırsan üzüleceksin. 11. Aşağıdakilerden hangisi, nesne- ilişkisi yönünden ötekilerden ayrı bir özellik gösterir? A) Bağırmaktan sesi kısılmış. B) Söylenenlerin hiçbirini anlamamış. C) Bahçedeki ağaçlar bir yıl önce dikmiş. D) Evin her yeri ilaçlanmış. 12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, geçişli olmasına karşın, nesne kullanılmamıştır? A) Dayım yıllarca yurtdışında kaldı. B) O gün durakta uzun süre bekledik. C) Bu kadar gecikeceğinizi söylememiştiniz. D) Kitapları masanın üzerine bıraktım. 13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, geçişsiz-edilgen çatılı bir eylemdir? A) Kardeşim mahallede çok sevilir. B) İstediğiniz kitaplar adresinize gönderilir. C) Bu soru başka bir yolla da çözülebilir. D) Ailede ona çok güvenilir. 14. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin i, etkin-geçişli bir eylemdir? A) Yolun kenarında beklendi. B) İki gün sonra dersler başlayacak. C) O kitabı burada bulamazsınız. D) Uzun süredir ortalıkta görünmüyor. 15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, çatı bakımından oldurgan bir eylem kullanılmıştır? A) Çocuğun yaramazlığı hepimizi bıktırdı. B) Arkadaşına bir kalem aldırdı. C) Yolculuk onu çok yordu. D) Saçını bu kuaföre kestirdi. 16. Geçişliyken ettirgen duruma getirilen eylemlerle kurulan cümlelerde eylem, özne tarafından başka bir özneye yaptırılır. Aşağıdakilerden hangisinin i bu açıklamaya örnektir? A) Öğretmen soruyu Eylül e çözdürdü. B) Çocuk ben de geleceğim diye tutturdu. C) Televizyondaki görüntüler gözlerimi yaşarttı. D) Tabaklara meyve doldurdu. 1-D 2-A 3-D 4-B 5-B 6-D 7-A 8-C 9-C 10-D 11-B 12-B 13-D 14-C 15-A 16-A

Fiil kök ya da gövdeleri üzerine birtakım türetme ekleri getirilerek fiillerin özne ve nesnelerine göre göstermiş oldukları durumlara fiillerde çatı

Fiil kök ya da gövdeleri üzerine birtakım türetme ekleri getirilerek fiillerin özne ve nesnelerine göre göstermiş oldukları durumlara fiillerde çatı Fiil kök ya da gövdeleri üzerine birtakım türetme ekleri getirilerek fiillerin özne ve nesnelerine göre göstermiş oldukları durumlara fiillerde çatı denir. ÖZNELERİNE GÖRE NESNELERİNE GÖRE A) Öznelerine

Detaylı

Fiilde Çatı (Eylemde Çatı)

Fiilde Çatı (Eylemde Çatı) Fiilde Çatı (Eylemde Çatı) Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Not: Yüklemi isim olan cümlelerde fiil

Detaylı

Fiiller nesne alıp almamalarına göre değişik şekillerde adlandırılır. Bunları dört grupta inceleyebiliriz.

Fiiller nesne alıp almamalarına göre değişik şekillerde adlandırılır. Bunları dört grupta inceleyebiliriz. FİİL ÇATISI Çekimli bir fiilden oluşan yüklemin nesne ve özneye göre gösterdiği durumlara çatı denir. Bundan hareketle, yüklemin isim soylu sözcüklerden oluştuğu cümlelerde çatının aranmayacağını söyleyebiliriz.

Detaylı

FİİLER(EYLEMLER) 2-TÜREMİŞ FİLLER:FİİL YA DA İSİM KÖK VE GÖVDELERİNDEN YAPIM EKİ ALARAK TÜREMİŞ FİİLERDİR. ÖRN:SU-LA(MAK),YAZ-DIR(MAK)...

FİİLER(EYLEMLER) 2-TÜREMİŞ FİLLER:FİİL YA DA İSİM KÖK VE GÖVDELERİNDEN YAPIM EKİ ALARAK TÜREMİŞ FİİLERDİR. ÖRN:SU-LA(MAK),YAZ-DIR(MAK)... FİİLER(EYLEMLER) İŞ,HAREKET,OLUŞ BİLDİREN KELİMELERE FİİL DENİR. YAPILARINA GÖRE FİİLER: 1-BASİT FİİLER:HİÇBİR YAPIM EKİ ALMAYAN FİLLERDİR. ÖRN:OKU-,GÖR-,GELDİLER... 2-TÜREMİŞ FİLLER:FİİL YA DA İSİM KÖK

Detaylı

Eylemlerin öznelerine ve nesnelerine göre gösterdikleri özelliklere, girdikleri biçime çatı

Eylemlerin öznelerine ve nesnelerine göre gösterdikleri özelliklere, girdikleri biçime çatı Çatılarına Göre Eylemler : denir. Eylemlerin öznelerine ve nesnelerine göre gösterdikleri özelliklere, girdikleri biçime çatı Çatı, eylem kök ya da gövdelerine getirilen çatı ekleri dediğimiz eylemden

Detaylı

FİİLİMSİLER. a)isim FİİL(MASTARLAR):Fiillere getirilen (MA y IŞ MAK) ekleriyle türetilen sözcüklere isim fiil denir.

FİİLİMSİLER. a)isim FİİL(MASTARLAR):Fiillere getirilen (MA y IŞ MAK) ekleriyle türetilen sözcüklere isim fiil denir. FİİLİMSİLER Fiillere getirilen, özel eklerle türetilen cümlede isim, sıfat, zarf görevinde kullanılan sözcüklere fiilimsi denir. Fiilimsiler üçe ayrılır. a)isim FİİL(MASTARLAR):Fiillere getirilen (MA y

Detaylı

CÜMLE ÇEŞİTLERİ. Buna yükleminin türüne göre de denebilir. Çünkü cümleyi yüklemine göre incelerken yüklemi oluşturan sözcüklerin türüne bakılır.

CÜMLE ÇEŞİTLERİ. Buna yükleminin türüne göre de denebilir. Çünkü cümleyi yüklemine göre incelerken yüklemi oluşturan sözcüklerin türüne bakılır. CÜMLE ÇEŞİTLERİ Cümleler, kendini oluşturan sözcüklerin anlamlarına, cümlede bulundukları yerlere, türlerine göre değişik özellikler gösterir. İşte bu özelliklere göre cümleler değişik gruplar altında

Detaylı

Fiillerin özne ve nesneye bağlı olarak kazandığı anlama ve girdiği biçime çatı denir.

Fiillerin özne ve nesneye bağlı olarak kazandığı anlama ve girdiği biçime çatı denir. Yazı İçerik Fiilde Çatı Öznelerine Göre Fiil Çatıları Etken Fiil Edilgen Fiil Dönüşlü Fiil İşteş Fiil Nesnelerine Göre Fiil Çatıları Geçişli Fiil Geçişsiz Fiil Oldurgan Fiil Ettirgen Fiil FİİLDE ÇATI Fiillerin

Detaylı

Konumuz CÜMLENİN ÖĞELERİ çocuklar.

Konumuz CÜMLENİN ÖĞELERİ çocuklar. Konumuz CÜMLENİN ÖĞELERİ çocuklar. Mustafa Öğretmenim, cümlenin asıl öğeleri Yüklem ve Özne dir. Öğretmenim, Zarf Tümleci, Dolaylı Tümleç ve Nesne (Belirtili Nesne Belirtisiz Nesne) de yardımcı öğeleridir.

Detaylı

TÜRK DİLİ I DERSİ UZAKTAN EĞİTİM DERS SUNULARI. 11.Hafta

TÜRK DİLİ I DERSİ UZAKTAN EĞİTİM DERS SUNULARI. 11.Hafta TÜRK DİLİ I DERSİ UZAKTAN EĞİTİM DERS SUNULARI 11.Hafta Yapım Ekleri ve Uygulaması Fiilden İsim Yapma Ekleri Sıfat Fiil Ekleri Fiilden Fiil Yapma Ekleri Zarf Fiil Ekleri Fiilden İsim Yapma Ekleri Fiil

Detaylı

EBRU GÜNAY

EBRU GÜNAY NURAY GEDİK BILGISAYAR DERSI 1 10.12.2012 FİİLİMSİLER 8.SINIF EBRU GÜNAY Türkçe Öğretmenliği 2. SINIF(İ.Ö) 10.12.2012 ÜNİTE HAKKINDA BİLGİ: 8.sınıfta ve lise3. sınıfta okutulmaktadır ve Yapım ve Çekim

Detaylı

Bir duygu, düşünce veya durumu tam olarak anlatan sözcük ya da söz öbeklerine cümle denir. Şimdi birbirini tamamlayan öğeleri inceleyeceğiz.

Bir duygu, düşünce veya durumu tam olarak anlatan sözcük ya da söz öbeklerine cümle denir. Şimdi birbirini tamamlayan öğeleri inceleyeceğiz. CÜMLENİN ÖĞELERİ Bir duygu, düşünce veya durumu tam olarak anlatan sözcük ya da söz öbeklerine cümle denir. Şimdi birbirini tamamlayan öğeleri inceleyeceğiz. Bir cümlenin oluşması için en önemli şart,

Detaylı

KURALLI VE DEVRİK CÜMLELER. --KURALLI CÜMLE: İş, hareket, oluş bildiren sözcükler cümlenin sonunda yer alıyorsa denir.

KURALLI VE DEVRİK CÜMLELER. --KURALLI CÜMLE: İş, hareket, oluş bildiren sözcükler cümlenin sonunda yer alıyorsa denir. --KURALLI CÜMLE: İş, hareket, oluş bildiren sözcükler cümlenin sonunda yer alıyorsa denir. Örnek: Mustafa okula erkenden geldi. ( Kurallı cümle ) --KURALSIZ (DEVRİK) CÜMLE: Eylemi cümle sonunda yer almayan

Detaylı

TÜRKÇE / Fiilimsiler (Eylemsiler) FİİLİMSİLER (EYLEMSİLER)

TÜRKÇE / Fiilimsiler (Eylemsiler) FİİLİMSİLER (EYLEMSİLER) FİİLİMSİLER (EYLEMSİLER) 1 Fiilden türer. Fiilimsi eki alır. Cümle içinde isim, sıfat, zarf görevinde kullanılır. Fiil + Fiilimsi eki : Fiilimsi 2 Örnek: Havaların iyi gidişine aldanıp çiçek açan ağaçlar

Detaylı

ADIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER. Bakkaldan. aldın?

ADIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER. Bakkaldan. aldın? 1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ismin yerini tutan bir sözcük kullanılmıştır? A) Onu bir yerde görmüş gibiyim. B) Bahçede, arkadaşımla birlikte oyun oynadık. C) Güneş gören bitkiler, çabuk büyüyor.

Detaylı

CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE. Fiil Cümlesi. *Yüklemi çekimli fiil olan cümlelere denir.

CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE. Fiil Cümlesi. *Yüklemi çekimli fiil olan cümlelere denir. CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE Fiil Cümlesi *Yüklemi çekimli fiil olan cümlelere denir. İnsan aklın sınırlarını zorlamadıkça hiçbir şeye erişemez. Seçilmiş birkaç kitaptan güzel ne olabilir. İsim

Detaylı

*Bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar, buraya, şuraya, oraya, burası, şurası, orası,

*Bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar, buraya, şuraya, oraya, burası, şurası, orası, ZAMİRLER Kişi (Şahıs) Zamirleri *ben, sen, o,biz, siz, onlar Not: Ek alabilirler: bana, sana, bize, ondan, onları İşaret Zamirleri *Bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar, buraya, şuraya, oraya, burası, şurası,

Detaylı

» Ben işlerimi zamanında yaparım. cümlesinde yapmak sözcüğü, bir yargı taşıdığı için yüklemdir.

» Ben işlerimi zamanında yaparım. cümlesinde yapmak sözcüğü, bir yargı taşıdığı için yüklemdir. CÜMLENİN ÖĞELERİ TEMEL ÖĞELER Yüklem (Fiil, Eylem) Cümledeki işi, hareketi, yargıyı bildiren çekimli unsura yüklem denir. Yükleme, cümlede yargı bildiren çekimli öge de diyebiliriz. Yüklem, yukarıda belirttiğimiz

Detaylı

Serap Çalışkan. mailto:akdenizsrpc@hotmail.com

Serap Çalışkan. mailto:akdenizsrpc@hotmail.com Bilgisayar 1 Dersi: Fiillerde Çatı Konulu Proje Ödevi Hazırlayanlar: Türkçe Öğretmenliği 2.Sınıf Örgün Öğretim 2.Grup Grup Blok Adresi: http://turkceegitimi.wordpress.com/ Grup Üyeleri: Serap Çalışkan

Detaylı

Cümle içinde isimlerin yerini tutan, onları hatırlatan sözcüklere zamir (adıl) denir.

Cümle içinde isimlerin yerini tutan, onları hatırlatan sözcüklere zamir (adıl) denir. ZAMİR (ADIL) Kitapları dolabın diğer rafına koyalım. Bunları dolabın diğer rafına koyalım. Yukarıdaki cümlelerde koyu yazılmış sözcükleri inceleyelim: ilk cümlede "kitap" sözcüğü bir varlığı kar şıladığından

Detaylı

FİİLDE ÇATI (EYLEMDE ÇATI) Fiilin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, fiilde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği

FİİLDE ÇATI (EYLEMDE ÇATI) Fiilin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, fiilde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği FİİLDE ÇATI (EYLEMDE ÇATI) Fiilin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, fiilde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Bu konunun en iyi şekilde yapılması için cümlenin

Detaylı

TÜRKÇE BİÇİM KISA ÖZET. www.kolayaof.com

TÜRKÇE BİÇİM KISA ÖZET. www.kolayaof.com DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. TÜRKÇE BİÇİM BİLGİSİ KISA ÖZET www.kolayaof.com

Detaylı

ZAMİR Varlıkların veya onların isimlerinin yerini geçici veya kalıcı olarak tutabilen, isim gibi kullanılabilen, isim soylu kelimelerle, bazı eklere zamir denir. Zamirlerin Özellikleri: İsim soyludur.

Detaylı

CÜMLENİN ÖGELERİ. YÜKLEM Cümlede anlatılan iş, olay, duygu, düşünce ya da yargıyı içeren temel öğeye yüklem denir.

CÜMLENİN ÖGELERİ. YÜKLEM Cümlede anlatılan iş, olay, duygu, düşünce ya da yargıyı içeren temel öğeye yüklem denir. CÜMLENİN LERİ YÜKLEM Cümlede anlatılan iş, olay, duygu, düşünce ya da yargıyı içeren temel öğeye yüklem denir. ÖZNE Yüklemin bildirmiş olduğu iş, oluş, hareket veya yargıyı gerçekleştiren, cümlede yargının

Detaylı

EK FİİLLER VE FİİLİMSİLER

EK FİİLLER VE FİİLİMSİLER 2012 EK FİİLLER VE FİİLİMSİLER Zafer KARAKABAK TÜRKÇE DERSİ 10.12.2012 İçindekiler EK FİİLLER... 1 2.3.2 Ek Fiiller Genel Olarak Dört Bölümde İncelenir:... 1 FİİLİMSİLER... 5 EK FİİLLER İsim soylu kelimelerin

Detaylı

yuvarlak masa yeşil erik üç kalem ihtiyar adam

yuvarlak masa yeşil erik üç kalem ihtiyar adam VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BELİRTEN KELİMELER yuvarlak masa yeşil erik üç kalem ihtiyar adam şu otobüs birkaç portakal Yuvarlak masa : Yuvarlak sözcüğü varlığın biçimini bildiriyor. Yeşil erik : Yeşil sözcüğü

Detaylı

ÜNİTE 14 ŞEKİL BİLGİSİ-II YAPIM EKLERİ. TÜRK DİLİ Okt. Aslıhan AYTAÇ İÇİNDEKİLER HEDEFLER. Çekim Ekleri İsim Çekim Ekleri Fiil Çekim Ekleri

ÜNİTE 14 ŞEKİL BİLGİSİ-II YAPIM EKLERİ. TÜRK DİLİ Okt. Aslıhan AYTAÇ İÇİNDEKİLER HEDEFLER. Çekim Ekleri İsim Çekim Ekleri Fiil Çekim Ekleri ŞEKİL BİLGİSİ-II YAPIM EKLERİ İÇİNDEKİLER BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Çekim Ekleri İsim Çekim Ekleri Fiil Çekim Ekleri HEDEFLER TÜRK DİLİ Okt. Aslıhan AYTAÇ Bu üniteyi çalıştıktan sonra;

Detaylı

EKLER VE SÖZCÜĞÜN YAPISI

EKLER VE SÖZCÜĞÜN YAPISI EKLER VE SÖZCÜĞÜN YAPISI *KÖK * YAPIM EKLERİ * ÇEKİM EKLERİ * YAPILARINA GÖRE SÖZCÜKLER K Ö K Sözcüğü oluşturan en küçük anlamlı dil birimine kök denir. Kök halinde bulunan sözcükler yapım eki almamıştır

Detaylı

ÖLÜM EYLEM (FİİL) Eylem: ÖR. ÖR EDİM: a)kılış Bildirenler: ÖR. b)oluş Bildirenler:

ÖLÜM EYLEM (FİİL) Eylem: ÖR. ÖR EDİM: a)kılış Bildirenler: ÖR. b)oluş Bildirenler: BÖLÜM 3 EYLEM (FİİL) Eylem: İş,hareket,oluş ve yargıları zamana ve kişiye bağlayarak anlatan sözcüklere eylem denir.eylem kök ve gövdelerinin -mek/-mak almış biçimine eylemlik(mastar) adı verilir.mastar

Detaylı

5. SINIF TÜRKÇE KELİME TÜRLERİ TESTİ. A) Ben ise yağmur yağmasını bekliyordum. Cümlesindeki isimlerin hepsi tekildir.

5. SINIF TÜRKÇE KELİME TÜRLERİ TESTİ. A) Ben ise yağmur yağmasını bekliyordum. Cümlesindeki isimlerin hepsi tekildir. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bilgi yanlışlığı vardır? A) Ben ise yağmur yağmasını bekliyordum. Cümlesindeki isimlerin hepsi tekildir. B) İyi bir aşçıydı. Cümlesinde özel isim kullanılmıştır. C) Tavuklar

Detaylı

CÜMLENİN ÖĞELERİ. Özne Yüklem Tümleç Nesne

CÜMLENİN ÖĞELERİ. Özne Yüklem Tümleç Nesne CÜMLENİN ÖĞELERİ Özne Yüklem Tümleç Nesne 1 Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına cümlenin öğeleri denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki grupta inceleyebiliriz.

Detaylı

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Τουρκικά Επίπεδο: Ε3 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Detaylı

Dal - mış - ım. Dal - mış - sın. Dal - mış. Dal - mış - ız. Dal - mış - sınız. Dal - mış - lar. Alış - (ı)yor - um. Alış - (ı)yor - sun.

Dal - mış - ım. Dal - mış - sın. Dal - mış. Dal - mış - ız. Dal - mış - sınız. Dal - mış - lar. Alış - (ı)yor - um. Alış - (ı)yor - sun. EYLEM ve EYLEMSİ FİİL (EYLEM) İsimler varlıkları, kavramları karşılayan sözcüklerdir. Fiiller ise hareketleri, oluşları, durumları karşılar. Fiiller genel olarak mastar hâlinde ifade edilir. Mastar hâlinde

Detaylı

EYLEMDE ÇATI TEST Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çatı özel liği aranmaz? A) Bilmezdim beni bu kadar sevdiğini. B) Onu hep yanımda buldum.

EYLEMDE ÇATI TEST Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çatı özel liği aranmaz? A) Bilmezdim beni bu kadar sevdiğini. B) Onu hep yanımda buldum. EYLEMDE ÇATI TEST 1. 1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çatı özel liği aranmaz? A) Bilmezdim beni bu kadar sevdiğini. B) Onu hep yanımda buldum. c) Çünkü o, benim her şeyimdi. D) Onun varlığı umutlandırıyordu.

Detaylı

İsim İsim İsimlerin Tamamlanmış Hali

İsim İsim İsimlerin Tamamlanmış Hali Aşağıda verilen isimleri örnekteki gibi tamamlayınız. Örnek: Ayakkabı--------uç : Ayakkabının ucu İsim İsim İsimlerin Tamamlanmış Hali Kalem sap Çanta renk Araba boya Masa kenar Deniz mavi Rüzgar şiddet

Detaylı

Yukarıdaki diyalogda kaçıncı cümlede diğerlerinden farklı türde bir fiilimsi kullanılmıştır?

Yukarıdaki diyalogda kaçıncı cümlede diğerlerinden farklı türde bir fiilimsi kullanılmıştır? 8. Sınıf Fiilimsiler Testi 1 1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat fiil vardır? A) Çocuklar, bahçedeki kırık kapıdan girip meyve ağaçlarına çıktılar. B) Arkadaşımın ailesi buradan taşınalı tam iki yıl

Detaylı

6. Sınıf sıfatlar testi testi 1

6. Sınıf sıfatlar testi testi 1 6. Sınıf sıfatlar testi testi 1 1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamını sağlayan kelime sıfat değildir? A) Kaç liralık fatura kesilecek? B) Oraya gidip de ne iş yapacaksın? C) Ne kadar güzel konuşuyor

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

Eylemlerin, eylemsilerin, sıfatların ve zarfların anlamlarını çeşitli yönden etkileyen sözcüklere zarf denir. Ör. Büyük lokma ye: büyük konuşma. Ör.

Eylemlerin, eylemsilerin, sıfatların ve zarfların anlamlarını çeşitli yönden etkileyen sözcüklere zarf denir. Ör. Büyük lokma ye: büyük konuşma. Ör. Eylemlerin, eylemsilerin, sıfatların ve zarfların anlamlarını çeşitli yönden etkileyen sözcüklere zarf denir. Eylem ve eylemsilerin anlamalarını durum yönünden tamamlayan zarflardır. Eylem ya da eylemsiye

Detaylı

SIFATLAR. 1.NİTELEME SIFATLARI:Varlıkların durumunu, biçimini, özelliklerini, renklerini belirten sözcüklerdir.

SIFATLAR. 1.NİTELEME SIFATLARI:Varlıkların durumunu, biçimini, özelliklerini, renklerini belirten sözcüklerdir. SIFATLAR 1.NİTELEME SIFATLARI 2.BELİRTME SIFATLARI a)işaret Sıfatları b)sayı Sıfatları * Asıl Sayı Sıfatları *Sıra Sayı Sıfatları *Üleştirme Sayı Sıfatları *Kesir Sayı Sıfatları c)belgisizsıfatlar d)soru

Detaylı

Cümlede Anlam TEST 38

Cümlede Anlam TEST 38 SABEDİN TÜRKER İÖO 5.SINIF TÜRKÇE Cümlede Anlam TEST 38 1) Çocukların öğütten çok, iyi bir. ihtiyaçları vardır. Tümcesinde boş bırakılan yere aşağıdaki sözcüklerden hangisi getirilebilir? A. ilgiye sevgiye

Detaylı

Teknik bir sıkıntıdan dolayı 7. hafta ödevlerinin 1. ve 2. günlerini paylaşabiliyorum günleri en geç salı günü yayınlamış olurum.

Teknik bir sıkıntıdan dolayı 7. hafta ödevlerinin 1. ve 2. günlerini paylaşabiliyorum günleri en geç salı günü yayınlamış olurum. Teknik bir sıkıntıdan dolayı 7. hafta ödevlerinin 1. ve 2. günlerini paylaşabiliyorum. 345. günleri en geç salı günü yayınlamış olurum. Gecikme için kusura bakmayın. Anlayışınız için şimdiden teşekkürler.

Detaylı

HAYAT BİLGİSİ HAFTA SONU ÖDEVİ ADI SOYADI:

HAYAT BİLGİSİ HAFTA SONU ÖDEVİ ADI SOYADI: HAYAT BİLGİSİ HAFTA SONU ÖDEVİ ADI SOYADI: 09.04.2010 1. Vücudumuzdaki şeker oranını aşağıdaki organlarımızdan hangisi ayarlar? A) Kalp B) Böbrek C) Karaciğer 2. Sağlıklı bir yaşam için en önemli seçenek

Detaylı

CÜMLENİN ÖGELERİ YÜKLEM / ÖZNE

CÜMLENİN ÖGELERİ YÜKLEM / ÖZNE CÜMLENİN ÖGELERİ YÜKLEM / ÖZNE YÜKLEM Cümlede işi, oluşu, durumu bildiren öğeye yüklem denir. Diğer öğeleri bulmak için bütün sorular yükleme yöneltilir. Dilimizde her türlü sözcük ve söz öbeği yüklem

Detaylı

1) Eğer tartı eksik gelmişse, bu benim hatam değil, onun hatasıdır.

1) Eğer tartı eksik gelmişse, bu benim hatam değil, onun hatasıdır. 1) Eğer tartı eksik gelmişse, bu benim hatam değil, onun hatasıdır. Cümlesinde altı çizili kelimenin zıt anlamlısı hangi cümlede vardır? 1. A. Bugün çok çalıştım. 2. B. Akşamları az yemek yemeliyiz. 3.

Detaylı

TATÍLDE. Biz, Ísveç`in Stockholm kentinde oturuyoruz. Yılın bir ayını Türkiye`de izin yaparak geçiririz.

TATÍLDE. Biz, Ísveç`in Stockholm kentinde oturuyoruz. Yılın bir ayını Türkiye`de izin yaparak geçiririz. TATÍLDE Biz, Ísveç`in Stockholm kentinde oturuyoruz. Yılın bir ayını Türkiye`de izin yaparak geçiririz. Ízin zamanı yaklaşırken içimizi bir sevinç kaplar.íşte bu yıl da hazırlıklarımızı tamamladık. Valizlerimizi

Detaylı

2. Sınıf Cümle Oluşturma Cümle Bilgisi

2. Sınıf Cümle Oluşturma Cümle Bilgisi Penguenler Güney Kutup Bölgesi'nde yaşayan penguenler çok soğuk ve dondurucu olan kutuplarda rahatlıkla yaşayabilirler. Bunu sağlayan, penguenlerin derisinin altında bulunan kalın yağ tabakasıdır. Bu tabaka,

Detaylı

Türkçe. Cümlede Anlam 19.02.2015. Cümlenin Yorumu. Metinde Kazandıkları Anlamlara Göre Cümleler

Türkçe. Cümlede Anlam 19.02.2015. Cümlenin Yorumu. Metinde Kazandıkları Anlamlara Göre Cümleler Metinde Kazandıkları Anlamlara Göre Cümleler 16-20 MART 3. HAFTA Cümledeki sözcük sayısı, anlatmak istediğimiz duygu ya da düşünceye göre değişir. Cümledeki sözcük sayısı arttıkça, anlatılmak istenen daha

Detaylı

DENİZ YILDIZLARI ANAOKULU. NİSAN AYI 1. ve 2. HAFTASINDA NELER YAPTIK?

DENİZ YILDIZLARI ANAOKULU. NİSAN AYI 1. ve 2. HAFTASINDA NELER YAPTIK? DENİZ YILDIZLARI ANAOKULU NİSAN AYI 1. ve 2. HAFTASINDA NELER SERBEST ZAMAN YAPTIK? Çocuklara sporun önemi anlatıldı ve her sabah spor yaptırıldı. Çocuklar ilgi köşelerinde öğretmen rehberliğinde serbest

Detaylı

(22 Aralık 2012, Cumartesi) GRUP A. 2012-2013 Türkçe Ortak Sınavı Lise Hazırlık Sınıfı

(22 Aralık 2012, Cumartesi) GRUP A. 2012-2013 Türkçe Ortak Sınavı Lise Hazırlık Sınıfı 2012-2013 Türkçe Ortak Sınavı Lise Hazırlık Sınıfı AÇIKLAMALAR 1. Soruların cevaplarını kitapçıkla birlikte verilecek optik forma işaretleyiniz. 2. Cevaplarınızı koyu siyah ve yumuşak bir kurşun kalemle

Detaylı

A1 DÜZEYİ B KİTAPÇIĞI NOT ADI SOYADI: OKUL NO:

A1 DÜZEYİ B KİTAPÇIĞI NOT ADI SOYADI: OKUL NO: A1 DÜZEYİ ADI SOYADI: OKUL NO: NOT OKUMA 1. Aşağıdaki metni -(y/n)a, -(n)da, -(n)dan, -(y/n)i ve -(I)yor ekleriyle tamamlayınız. (10 puan) Sevgili Ayşe, Nasılsın? Sana bu mektubu İstanbul dan yazıyorum.

Detaylı

FİİLLER(EYLEM) İş, oluş ve hareket bildiren sözcüklere fiil denir.

FİİLLER(EYLEM) İş, oluş ve hareket bildiren sözcüklere fiil denir. İş, oluş ve hareket bildiren sözcüklere fiil denir. Bir sözcüğün fiil (eylem) olup olmadığını anlamak için o sözcüğün hem cümledeki anlamına hem de mek, mak mastar ekini alıp alamadığına bakmak gerekir.

Detaylı

Zamir: İsmin yerini geçici olarak tutabilen, isim gibi kullanılabilen, isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir.

Zamir: İsmin yerini geçici olarak tutabilen, isim gibi kullanılabilen, isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. [adıllar] Dil ve Anlatım 10. sınıflar 5. Ünite Zamir: İsmin yerini geçici olarak tutabilen, isim gibi kullanılabilen, isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. >>> ÖR: Ahmet'ten öğrendim. > Ondan

Detaylı

.com. Faydalı Olması Dileğiyle... Emrah& Elvan PEKŞEN

.com. Faydalı Olması Dileğiyle... Emrah& Elvan PEKŞEN .com Faydalı Olması Dileğiyle... Emrah& Elvan PEKŞEN ilkok Adı-Soyadı:... Yukarıdaki resmi inceleyelim. Sonrasında aşağıdaki yönergelere göre, çocukları numaralandıralım ve soruları cevaplayalım. Deniz

Detaylı

.com. Faydalı Olması Dileğiyle... Emrah& Elvan PEKŞEN

.com. Faydalı Olması Dileğiyle... Emrah& Elvan PEKŞEN .com Faydalı Olması Dileğiyle... Emrah& Elvan PEKŞEN ilkok Adı-Soyadı:... Yukarıdaki resmi inceleyelim. Sonrasında aşağıdaki yönergelere göre, çocukları numaralandıralım ve soruları cevaplayalım. Deniz

Detaylı

Cümle, bir düşünceyi, bir dileği, bir haberi ya da duyguyu tam olarak anlatan, bir veya birden çok sözcükten oluşmuş anlatım birimidir.

Cümle, bir düşünceyi, bir dileği, bir haberi ya da duyguyu tam olarak anlatan, bir veya birden çok sözcükten oluşmuş anlatım birimidir. CÜMLENİN ÖĞELERİ Cümle, bir düşünceyi, bir dileği, bir haberi ya da duyguyu tam olarak anlatan, bir veya birden çok sözcükten oluşmuş anlatım birimidir. Cümle içindeki sözcüklerin tek başlarına ya da

Detaylı

TEST. 7. Dişer ne zaman fırçalanmalıdır? A. Yemeklerden sonra B. Okuldan gelince C. Evden çıkmadan önce

TEST. 7. Dişer ne zaman fırçalanmalıdır? A. Yemeklerden sonra B. Okuldan gelince C. Evden çıkmadan önce ÖDEV- 3 ADI SOYADI:.. HAYAT BİLGİSİ Tırnaklar, el ve ayak parmaklarının ucunda bulunur. Tırnaklar sürekli uzar. Uzayan tırnakların arasına kir ve mikroplar girer. Bu yüzden belli aralıklarla tırnaklar

Detaylı

A1 DÜZEYİ A KİTAPÇIĞI NOT ADI SOYADI: OKUL NO:

A1 DÜZEYİ A KİTAPÇIĞI NOT ADI SOYADI: OKUL NO: A1 DÜZEYİ ADI SOYADI: OKUL NO: NOT OKUMA 1. Aşağıdaki metni -(y/n)a, -(n)da, -(n)dan, -(y/n)i ve -(I)yor ekleriyle tamamlayınız. (10 puan) Sevgili Ayşe, Nasılsın? Sana bu mektubu İstanbul dan yazıyorum.

Detaylı

Canlı ve cansız varlıklara, çeşitli somut ve soyut kavramlara ad olan sözcük türüdür.

Canlı ve cansız varlıklara, çeşitli somut ve soyut kavramlara ad olan sözcük türüdür. SÖZCÜK TÜRLERİ İsimler (Adlar) Canlı ve cansız varlıklara, çeşitli somut ve soyut kavramlara ad olan sözcük türüdür. Özel İsimler Özel adlar, benzerleri bulunmayan, yaratılışta tek olan varlıklara verilen

Detaylı

3) Bir gün bu delikten bir tarla faresi çıktı. cümlesinde aşağıdaki sorulardan hangisi nin cevabı

3) Bir gün bu delikten bir tarla faresi çıktı. cümlesinde aşağıdaki sorulardan hangisi nin cevabı SABEDİN TÜRKER İÖO 5.SINIF TÜRKÇE Cümlede Anlam TEST 35 1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşılaştırma söz konusudur? 1. A. Seni bu başarından dolayı kutlarım. 2. B. Çalışıyorsunuz diye yanınıza girmedim.

Detaylı

[ fiilimsi, ek fiil] ÇEKİMLİ FİİL ( ÇEKİML EYLEM) Son yolculuğuna bugün uğurlanacak. DURUM FİİLLERİ

[ fiilimsi, ek fiil] ÇEKİMLİ FİİL ( ÇEKİML EYLEM) Son yolculuğuna bugün uğurlanacak. DURUM FİİLLERİ [ fiilimsi, ek fiil] Dil ve Anlatım 10. sınıflar 6. Ünite BU NOTTA 1 DE KİŞİ VE KİP 2 3 EK 4 İMSİLER 5 6 YAPI BAK. ER 7-8 DE ÇATI 9 DE ÇATI 10 V arlıkların yaptıkları işi, hareketi, oluşları ya da durumları

Detaylı

Kısa ve özlü sözle, çok şey anlatma sanatına icaz denir. Önemli olan etkiyi aşmak, kendine özgü bir şiire ulaşmaktır.

Kısa ve özlü sözle, çok şey anlatma sanatına icaz denir. Önemli olan etkiyi aşmak, kendine özgü bir şiire ulaşmaktır. Cümle Türleri Kuruluşlarına Göre Cümleler : Düz (Kurallı) Cümle : Yüklemi sonda olan cümlelere, kuruluşları yönünden, düz cümle denir. Ö rnek : Günler günleri, aylar ayları kovaladı. vermişlerdir. Sembolistler,

Detaylı

Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir? SABEDİN TÜRKER İÖO 5.SINIF TÜRKÇE Cümlede Anlam TEST 34 1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sebep sonuç ilişkisi vardır? 1. A. Sıcak havalar meyveleri kuruttu. 2. B. Taşlara basarak karşı kıyıya geçtik.

Detaylı

5.SINIF TÜRKÇE (GENEL DEĞERLENDİRME TESTİ) almıştır?

5.SINIF TÜRKÇE (GENEL DEĞERLENDİRME TESTİ) almıştır? 5.SINIF TÜRKÇE (GENEL DEĞERLENDİRME TESTİ) Öğle üstü bir cip gelip obanın çadırları önünde durdu. Çocuklar hemen çevresinde toplaştılar. Cipten önce veteriner, sonrada kaymakam indi. Obanın yaşlıları hemen

Detaylı

25. Aşağıdaki deyimlerle anlamca üçlü bir grup oluşturulduğunda hangisi dışta kalır? A) eli bol B) eli açık C) eli geniş D) eli kulağında

25. Aşağıdaki deyimlerle anlamca üçlü bir grup oluşturulduğunda hangisi dışta kalır? A) eli bol B) eli açık C) eli geniş D) eli kulağında 21. Hangi cümlede "mi" farklı anlamda kullanılmıştır? A) O bu resmi gördü mü? B) O buraya geldi mi bayram olur. C) Zil çaldı mı içeri girer. D) Yemeği pişirdi mi ocağı kapat. 22. "Boş boş oturmayı hiç

Detaylı

4. Demiryolu ile tren arasındaki ilşki vapur ile aşağıdakilerden hangisi arasında vardır? A) Karayolu B) Gökyüzü C) Denizyolu D) Yeraltı

4. Demiryolu ile tren arasındaki ilşki vapur ile aşağıdakilerden hangisi arasında vardır? A) Karayolu B) Gökyüzü C) Denizyolu D) Yeraltı 1. Aşağıdaki cümlelerin hangisi devrik cümledir? A) Bunu sen mi getirdin bana? B) Bütün olayların sorumlusu kim? C) Dersten önce öğretmeni görecekmişsin. D) Bu çocukların hangisi sizin öğrenciniz? 2. Aşağıdaki

Detaylı

Yukarıda numaralanmış cümlelerden hangisi kanıtlanabilirlik açısından farklıdır?

Yukarıda numaralanmış cümlelerden hangisi kanıtlanabilirlik açısından farklıdır? 1. (1) Şair yeni bir şiir kitabı yayınladı.(2) Kitap, şairin geleneksel şiir kalıplarını kullanarak yazdığı şiirlerden oluşuyor.(3) Bu şiirlerde kimi zaman, şairin insanı çok derinden etkileyen sesini

Detaylı

2. Sınıf Kazanım Değerlendirme Testi -1

2. Sınıf Kazanım Değerlendirme Testi -1 by Mehmet- omeruslu06 1 3. Bayrağımızdaki hangi renk daha fazladır? 1. Sınıfımızdaki arkadaşlarımızın her siyah A. B. kırmızı birinin farklı güçlü yanları var. Mesela, Elif. Çizdiği resimleri Ahmet beyaz

Detaylı

Evimi misafirlerim gidince temizlemek için saatlerce uğraşıyorsam birçok arkadaşım

Evimi misafirlerim gidince temizlemek için saatlerce uğraşıyorsam birçok arkadaşım Yeni evli bir çift vardı. Evliliklerinin daha ilk aylarında, bu işin hiç de hayal ettikleri gibi olmadığını anlayıvermişlerdi. Aslında birbirlerini sevmiyor değillerdi. Son zamanlarda o kadar sık olmasa

Detaylı

2. Sınıf Kazanım Değerlendirme Testi -2

2. Sınıf Kazanım Değerlendirme Testi -2 by Mehmet- omeruslu06 1 Göktürk Alfabemizde 8 tane ünlü harf vardır. 3. 1. Yukarıdaki tekerleme verilen gör_ sellerden hangisi için yazılmıştır? A. bal B. üzüm armut 2. Eğri büğrü dalı var, Şeker şerbet

Detaylı

TÜRKÇE DERSİ 1. DÖNEM 3. YAZILISI

TÜRKÇE DERSİ 1. DÖNEM 3. YAZILISI Adı - Soyadı Sınıf ve No..... TÜRKÇE DERSİ 1. DÖNEM 3. YAZILISI ÇOCUK DEMEK YARIN DEMEK Atatürk otomobille şehre gidiyordu. Küçük bir çocuk yol ortasında oyun oynuyordu. Otomobilin şoförü hem korna çalıyor

Detaylı

Test 6 TÜRKÇE. İSİMLER-İSİM TAMLAMALARI 1. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde topluluk adı yoktur?

Test 6 TÜRKÇE. İSİMLER-İSİM TAMLAMALARI 1. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde topluluk adı yoktur? İSİMLER-İSİM TAMLAMALARI 1. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde topluluk adı yoktur? A) Misafirlerimizi bahçe kapısına kadar uğurladık. B) Bu kümenin elemanları sembollerden oluşuyor. C) Komutan, taburu toplayıp

Detaylı

ADLAŞMIŞ SIFAT ZAMİR

ADLAŞMIŞ SIFAT ZAMİR ADLAŞMIŞ SIFAT ADLAŞMIŞ SIFAT ZAMİR ZAMİR Öğretmenler çalışkan öğrencileri sever. Öğretmenler çalışkanları sever. Öğretmenler bu öğrencileri sever. Öğretmenler bunları sever. Yaralı, olayı ilgililere tüm

Detaylı

ilkokul1.com YAPANIN YANINA KALMAZ Padişah, sarayının bahçesindeki ağacı çok seviyordu. Bahçıvana; Bu gül ağacına iyi bak! emrini verdi. Günün birinde bir bülbül bu ağaca musallat olup, gülleri yerlere

Detaylı

ZARFLAR(BELİRTEÇLER) FİİL ARAYIN!!! fiil arayın diye üzerinde duracağız. Yani zarf eşittir fiil diye aklınızda kalsın.

ZARFLAR(BELİRTEÇLER) FİİL ARAYIN!!! fiil arayın diye üzerinde duracağız. Yani zarf eşittir fiil diye aklınızda kalsın. ZARFLAR(BELİRTEÇLER) FİİL ARAYIN!!! Zarf sözcük türlerinden bir tanesidir. Sıfat çözerken isim arayın diye ifade etmiştik burada da fiil arayın diye üzerinde duracağız. Yani zarf eşittir fiil diye aklınızda

Detaylı

CÜMLE TÜRLERİ(TÜMCE ÇEŞİTLERİ) Cümle türleri diğer ismiyle tümce çeşitleri basit bir YGS konusudur. Kolaylıkla yapılabilir.

CÜMLE TÜRLERİ(TÜMCE ÇEŞİTLERİ) Cümle türleri diğer ismiyle tümce çeşitleri basit bir YGS konusudur. Kolaylıkla yapılabilir. CÜMLE TÜRLERİ(TÜMCE ÇEŞİTLERİ) Cümle türleri diğer ismiyle tümce çeşitleri basit bir YGS konusudur. Kolaylıkla yapılabilir. En önemli kısmı ise yapısına göre cümleler kısmıdır çünkü diğer kısımlara göre

Detaylı

ÇALIŞKAN ARILAR EKİM AYI EĞİTİM PROGRAMI 1.HAFTA NELER ÖĞRENECEĞİZ HAFTANIN KONUSU:OKULUMUZ

ÇALIŞKAN ARILAR EKİM AYI EĞİTİM PROGRAMI 1.HAFTA NELER ÖĞRENECEĞİZ HAFTANIN KONUSU:OKULUMUZ ÇALIŞKAN ARILAR EKİM AYI EĞİTİM PROGRAMI 1.HAFTA NELER ÖĞRENECEĞİZ HAFTANIN KONUSU:OKULUMUZ -Okul nedir? Okulumuzu tanıyoruz.okulumuzun bölümlerini tanıyoruz. -Okulda kimler çalışır ve ne iş yaparlar öğreniyoruz.

Detaylı

Satıcı burnu havada, kendini beğenmiş biri. Yaklaşık beş yıl kadar bu Edirne'de oturduk.

Satıcı burnu havada, kendini beğenmiş biri. Yaklaşık beş yıl kadar bu Edirne'de oturduk. ANLATIM BOZUKLUKLARI Her cümle belli bir düşünceyi, duyguyu aktarmak için kurulur. Bu cümlenin, ifade edeceği anlamı açık ve anlaşılır bir biçimde ortaya koyması gerekir. Ayrıca cümle mümkün olduğunca

Detaylı

4. ve 5. Değerlendirme Sınavları. Puanlama Aşağıda...

4. ve 5. Değerlendirme Sınavları. Puanlama Aşağıda... 4. ve 5. Değerlendirme Sınavları Puanlama Aşağıda... 4. Sınav Test Soruları 5 puan 6x5=30 Çetele tablosu 5 puan 10x5=50 Doğru-Yanlış 2 puan 5x2=10 Sayı örüntüsü 2 puan 5x2=10 5. Sınav Test Soruları 5 puan

Detaylı

1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmamıştır?

1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmamıştır? 1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmamıştır? 1. A. Şehirde yaşıyanlar bazı kurallara uymak zorunda. 2. B. Suriye, Türkiye nin güney komşusudur. 3. C. Kırlarda benbeyaz papatyalar vardı.

Detaylı

7.sınıf kazanımlara göre çalışma kâğıtları

7.sınıf kazanımlara göre çalışma kâğıtları 7.sınıf kazanımlara göre çalışma kâğıtları 1.Aşağıdaki fiilleri anlamlarına göre tabloda uygun yerlere yazınız. Kızmak Almak Bilmek Silmek Kalmak Sulamak İş fiili Oluş fiili Durum fiili 2.Aşağıdaki eylemlerle

Detaylı

Mavi Pupa Montessori Anaokulu nun Sevgili Anne ve Babaları,

Mavi Pupa Montessori Anaokulu nun Sevgili Anne ve Babaları, Mavi Pupa Montessori Anaokulu nun Sevgili Anne ve Babaları, Hep beraber başladığımız yolculuğun iki haftasını geride bırakmış bulunuyoruz. Zamanın Mavi Pupa içinde bizim için daha ayrıcalıklı aktığını

Detaylı

Bir sözcüğün zihinde uyandırdığı ilk anlama gerçek anlam denir. Kelimelerin sözlükteki ilk anlamıdır. Bu yüzden sözlük anlamı da denir.

Bir sözcüğün zihinde uyandırdığı ilk anlama gerçek anlam denir. Kelimelerin sözlükteki ilk anlamıdır. Bu yüzden sözlük anlamı da denir. A.SÖZCÜKTE ANLAM GERÇEK (TEMEL) ANLAM Bir sözcüğün zihinde uyandırdığı ilk anlama gerçek anlam denir. Kelimelerin sözlükteki ilk anlamıdır. Bu yüzden sözlük anlamı da denir.

Detaylı

ANLATIM BOZUKLUKLARI

ANLATIM BOZUKLUKLARI ANLATIM BOZUKLUKLARI 1. Dün beklenmedik bir sürprizle karşılaştık. Gereksiz Sözcük Kullanımı 2. Yoğun sis sayesinde kaza yapmışlar. Sözcüğü Yanlış Anlamda Kullanma 3. Trafik kazasında yaralananlara başınız

Detaylı

I. Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. ÖNEMLİ BİR DERS

I. Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. ÖNEMLİ BİR DERS I. Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. ÖNEMİ BİR DERS Genç adam evlendiğinden beri evinde kalan babası yüzünden eşiyle sürekli tartışıyordu. Eşi babasını istemiyordu. Tartışmalar bazen inanılmaz boyutlara

Detaylı

1 TEMA OKUMA KÜLTÜRÜ SÖZCÜKTE ANLAM

1 TEMA OKUMA KÜLTÜRÜ SÖZCÜKTE ANLAM 1 TEMA OKUMA KÜLTÜRÜ SÖZCÜKTE ANLAM 1. Konuşma kurallarını uygulama 6. Yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş kelimelerin yerine Türkçelerini kullanır. 4.Söz varlığını zenginleştirme 2.

Detaylı

Fiilde Kip / Kişi K O N U. Durum. Oluş ETKİNLİK 1

Fiilde Kip / Kişi K O N U. Durum. Oluş ETKİNLİK 1 Fiilde ip / işi ETİLİ İstanbul u dinliyorum, gözlerim kapalı Önce hafiften bir rüzgâr esiyor Yavaş yavaş sallanıyor Yapraklar, ağaçlarda; zaklarda çok uzaklarda Sucuların hiç durmayan çıngırakları İstanbul

Detaylı

Seçelim ve yerleştireli. Kutlu : Merhaba. Sophie : Kutlu :. Kutlu... e?

Seçelim ve yerleştireli. Kutlu : Merhaba. Sophie : Kutlu :. Kutlu... e? Seçelim ve yerleştireli. erelisi iz? e i adı e u oldu erha a Türk ü sizi adı ız erelisi iz? Kutlu : Merhaba. Sophie : Kutlu :. Kutlu.... e? Sophie : Be i adı Sophie. Kutlu : Memnun oldum. Sophie : Be de..

Detaylı

*Aynı anlama gelen sözcüklerin bir cümlede kullanılmasıdır. Duruluk ilkesi ile ilgilidir.

*Aynı anlama gelen sözcüklerin bir cümlede kullanılmasıdır. Duruluk ilkesi ile ilgilidir. ANLATIM BOZUKLUĞU ANLAMLA İLGİLİ YANLIŞLAR 1-Gereksiz Sözcük Kullanımı *Aynı anlama gelen sözcüklerin bir cümlede kullanılmasıdır. Duruluk ilkesi ile ilgilidir. Kadın makyajını tazelemek için dudak rujunu

Detaylı

BAĞLAÇ. Eş görevli sözcük ve sözcük gruplarını, anlamca ilgili cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere "bağlaç" denir.

BAĞLAÇ. Eş görevli sözcük ve sözcük gruplarını, anlamca ilgili cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir. BAĞLAÇ Eş görevli sözcük ve sözcük gruplarını, anlamca ilgili cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere "bağlaç" denir. Bağlaçlar da edatlar gibi tek başlarına anlamı olmayan sözcüklerdir. Bağlaçlar her

Detaylı

Şimdi Okullu Olduk İlkokul 1. Sınıf

Şimdi Okullu Olduk İlkokul 1. Sınıf Yrd. Doç. Dr. Özgül Polat Şimdi Okullu Olduk İlkokul 1. Sınıf 11 Adım ve Soyadım Eşleştirme yapalım. A Cümlelerin ilk harflerinin her zaman büyük olması gerektiğini biliyor muydunuz? e T t E l e E L L

Detaylı

1. Aşağıdakilerin hangisi eşsesli bir sözcüktür? A) felaket B) deprem C) biz D) bit

1. Aşağıdakilerin hangisi eşsesli bir sözcüktür? A) felaket B) deprem C) biz D) bit 1. Aşağıdakilerin hangisi eşsesli bir sözcüktür? A) felaket B) deprem C) biz D) bit 2. Onun...... sana ders olsun. Cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir? A) başına gelen B) baş

Detaylı

Sıfat Tamlaması Tanımı. Sıfat Tamlamalarının Özellikleri. Yazı Menu. - Sıfat Tamlaması Nedir. - Sıfat Tamlamalarının Özellikleri

Sıfat Tamlaması Tanımı. Sıfat Tamlamalarının Özellikleri. Yazı Menu. - Sıfat Tamlaması Nedir. - Sıfat Tamlamalarının Özellikleri Yazı Menu - Sıfat Tamlaması Nedir - Sıfat Tamlamalarının Özellikleri - Sıfat Tamlaması Örnekleri SIFAT TAMLAMASI: İsimlerin sıfatlarla oluşturdukları tamlamalara SIFAT TAMLAMASI denir. Bir sıfat tamlamasında

Detaylı

&[1 CİN ALİ'NİN HİKAYE KİTAPLAR! SERIS.INDEN BAZILARI. l O - Cin Ali Kır Gezisinde. Öğ. Rasim KAYGUSUZ

&[1 CİN ALİ'NİN HİKAYE KİTAPLAR! SERIS.INDEN BAZILARI. l O - Cin Ali Kır Gezisinde. Öğ. Rasim KAYGUSUZ CİN ALİ'NİN HİKAYE KİTAPLAR!.. SERIS.INDEN BAZILARI 1 - Cin Ali'nin Atı 2 - Cin Ali'nin Topu 3 - Cin Ali'nin Topacı 4 - Cin Ali'nin Karagözlü Kuzusu 5 - Cin Ali'nin Oyuncakları 6 - Cin Ali Okula Başlıyor

Detaylı

MUTLU HAFTALAR. Emrah&Elvan PEKŞEN

MUTLU HAFTALAR. Emrah&Elvan PEKŞEN MUTLU HAFTALAR Emrah&Elvan PEKŞEN ilkok BÜYÜK HARFLERIN KULLANIMI Emir Defne Özel isimlerin ilk harfleri büyük yazılır. Cesur Yumak Nevşehir Japon Azerbaycan Ağrı Dağı Anıtkabir Cümleler her zaman büyük

Detaylı

MUTLU HAFTALAR. Emrah&Elvan PEKŞEN

MUTLU HAFTALAR. Emrah&Elvan PEKŞEN MUTLU HAFTALAR Emrah&Elvan PEKŞEN ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkok BÜYÜK HARFLERIN KULLANIMI Emir Defne Özel isimlerin ilk harfleri

Detaylı

3 YAŞ AYIN TEMASI. Cinsiyetim, adım, özelliklerim, görünümümdeki değişiklikler nelerdir?

3 YAŞ AYIN TEMASI. Cinsiyetim, adım, özelliklerim, görünümümdeki değişiklikler nelerdir? 3 YAŞ AYIN TEMASI Cinsiyetim, adım, özelliklerim, görünümümdeki değişiklikler nelerdir? Vücudumuzun bölümleri ve iç organlarımız nelerdir? Ne işe yarar? İskelet sistemi nedir? Ne işe yarar? Aile ve aileyi

Detaylı

TÜRKÇE. NOT: 1. 2. 3. soruları yukarıdaki metne göre cevaplayınız. cümlesinin sonuna hangi noktalama işareti konmalıdır?

TÜRKÇE. NOT: 1. 2. 3. soruları yukarıdaki metne göre cevaplayınız. cümlesinin sonuna hangi noktalama işareti konmalıdır? TÜRKÇE Hiçbir zaman elinde sapan olan bir arkadaşım olmadı. Daha doğrusu, öyleleri ile arkadaşlık yapmadım. Çünkü minicik bir kuşun canına kıyarken acıma duygusu olmayan kişi, zor duruma düşene elini uzatmaz.

Detaylı

MÜSLÜM ERDOĞAN İLKOKULU 1B SINIFI

MÜSLÜM ERDOĞAN İLKOKULU 1B SINIFI MÜSLÜM ERDOĞAN İLKOKULU 1B SINIFI TOPLAMA VE ÇIKARMA İŞLEMLERİ PEKİŞTİRME KİTAPÇIĞI 1. SINIF TOPLAMA İŞLEMİ PROBLEMLERİ - 1 1 ) Mert in kalemi vardı. Babası ) Ali nin tane kitabı, Ayşe nin 4 tane kalem

Detaylı

Sevinç, imza günü geldiğinde erken kalktı. Kütüphanesinden o yazara ait bulunan tüm kitapları çıkarttı.

Sevinç, imza günü geldiğinde erken kalktı. Kütüphanesinden o yazara ait bulunan tüm kitapları çıkarttı. İMZA GÜNÜ Sevinç, imza günü geldiğinde erken kalktı. Kütüphanesinden o yazara ait bulunan tüm kitapları çıkarttı. Kitapları paket yapıp imza yerine gitti. Henüz yazar gelmemişti ama adını yazıp masaya

Detaylı