TARIM İŞLETMELERİNİN YILLIK FAALİYET SONUÇLARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TARIM İŞLETMELERİNİN YILLIK FAALİYET SONUÇLARI"

Transkript

1 4 TARIM TARIM İŞLETMELERİNİN YILLIK FAALİYET SONUÇLARI Tarım işletmeleri her yıl birçok girdi kullanarak masraflarını karşılar ve çeşitli üretim faaliyetlerini yürütürler. Bu faaliyetler sonucunda elde edilen gelirlerle işletmelerini geliştirmeye çalışırlar. Yapılan giderler yanında elde edilen gelirler işletmelerin ve yürüttükleri üretim faaliyetlerinin başarı derecelerini ortaya koyar. Üretim faaliyetlerinin birbirine üstünlükleri yanında, işletmelerin başarı derecelerinin de karşılaştırılması bu sayede mümkün olur. Bu bölümde, öncelikle işletme sonuçlarının ölçülmesinde kullanılan bazı kavramlar açıklanacaktır. Bölümde nakdî (parasal) ve aynî giderler, itibari giderler, amortisman, fırsat maliyeti, satın alma maliyeti, değişken masraflar ile sabit masraflar açıklandıktan sonra işletme sonuçları; gayri safi üretim değeri, gayri safi hasıla, saf hasıla, tarım geliri, brüt kâr, safi kâr başlıkları altında ele alınacaktır.

2 # 4. Tarım İşletmelerinin Yıllık Faaliyet Sonuçları İşletme Masrafları İşletme giderlerinin bir kısmı çiftçi tarafından ödenmekte, bir kısmı ise ödendi var sayılarak kâğıt üzerinde hesaplanmaktadır. Bunlardan birinci gruptakilere gerçek (nakdi) giderler, diğerlerine aynî giderler adı verilmektedir. Yabancı işçi ücretleri, üretimde kullanılan girdilerin masrafları (tohum, gübre, akaryakıt, ilaç v.b.), kiralanan arazinin kira karşılığı, borç faizleri nakdî giderlerdendir. İşçi ücretleri nakdî olabileceği gibi aynî veya her ikisinin karması şeklinde de olabilir. Ayda 500 TL ve günde üç öğün yemek ile barınacak yer verilen bir işçinin giderleri buna bir örnek olup yemek ve barınma yeri karşılığı gibi aynî giderler paraya çevrilerek nakdî giderlere dahil edilmelidir. Mal karşılığı girdi temin edilmesi de nakit gibi kabul edilmelidir ki buna takas denilmektedir (Aras, S: ). Ekonomik anlamda üretim masrafları hesaplanırken bazı giderler aslında yapılmadığı halde yapılmış gibi düşünülerek masraflara dahil edilmektedir. Bunlara itibari giderler denilir. Çiftçi ailesinin iş gücü ve yönetim karşılığı, mülk arazinin kira karşılığı ve öz sermayenin faizi bu tip giderlerdir Amortisman Amortisman, kullanımı birden fazla yıla dağılan bina, makine, hayvan, uzun ömürlü malzeme ve plântasyonlar gibi sermaye unsurlarının her yıl için hesaplanan yıllık değer kaybını ifade eder. Muhasebe yönünden amortisman konusu, bir masraf dağıtım işleminden ibarettir. Uzun ömürlü olan, yıpranmaya ve aşınmaya tabi demirbaşın bu yüzden meydana gelecek değer eksilişleri, üretim yılları arasında amortisman yoluyla dağıtılmış olmaktadır. Amortisman hesaplanmamış olsaydı, demirbaş masrafının tamamı alındığı yıl içinde görülecek, diğer yıllara bir masraf dağıtılmayacaktı. Bu durumda demirbaşın alındığı yılda üretim masrafları çok yüksek, diğer yıllarda az gibi görülecek, işletmenin masraf yapısı çarpıtılmış olacaktı. Çok ömürlü girdilere amortisman ayrılması bu yanlışlığı gidermektedir. Diğer yandan her yıl amortisman payı kadar tasarruf yapan veya malzemesini yenileyen işletmeler, belli bir müddet sonra tamamen yıpranmış makine ve malzeme ile yüz yüze kalmamış olurlar.

3 Tarım Ekonomisi 56 Amortisman itibari giderden farklıdır, gerçek bir giderdir ama cari dönem için nakdî değildir. Gider önceden nakden yapılmış, cari dönem başına düşen miktarı hesaplanmıştır. Arazi açma, topraktan ibaret su ve drenaj kanalları, toprak ıslahı tesis masrafları (teraslama gibi) bir sermaye artışı kabul edilerek toprağın değerine ilave edilir. Toprak ve toprağın değerini artırıcı uzun ömürlü arazi ıslahı (meliyorasyon) uygulamaları için amortisman hesaplanmaz (Aras, 1988, s. 68). Amortisman hesaplama yöntemleri. Amortisman çeşitli şekillerde hesaplanabilir. Burada bunlardan üçü üzerinde durulacaktır. Tarımda amortisman genellikle demirbaşın satın alma değeri üzerinden: A=(D-H)/n eşitliğine göre hesaplanmaktadır. Eşitlikte A, yıllık amortisman payını; D, demirbaşın mal oluş değerini; H, demirbaşın hurda değerini; n ise ekonomik ömrünü göstermektedir. Bu metoda doğru hat metodu denilmesinin sebebi, her yıla aynı yıpranma payının düşmesidir. Bu yolla hesaplanan amortisman oranı sabittir. Çoğu zaman demirbaşın hurda değeri çok küçük olduğundan dikkate alınmaz, bu takdirde formül A=D/n olarak ifade edilir (Aras,1988. S: 67-75). Azalan bilanço metodunda da amortisman oranı sabittir. Ancak sabit olan bu amortisman oranı doğru hat yöntemindeki gibi satın alma değerine değil, demirbaşın her yılki yıpranma değeri düşüldükten sonra geri kalan kıymetine tatbik edilir. Bu yolla amortisman hesaplanırken, amortisman oranının %20 den fazla olması arzu edilmez. Çünkü bu takdirde makinenin ekonomik ömrü sonucunda hesaplanan hurda değeri, gerçek değerinden çok yüksek görülebilir (Aras, 1988, s. 74). Satın alma değeri 10 bin olan bir makinenin doğru hat metoduna göre hesaplanan yıllık amortisman payı, makinenin ekonomik ömrü 5 yıl ve hurda değeri 0 olduğundan 2000 liradır (=10/5). Aynı makinenin azalan bilanço yöntemine göre yıllık amortisman payları aşağıda gösterilmiştir (yıllık amortisman oranı %20): Hizmet yılı Yıllık amortisman Yıl sonu değeri (defter değeri)

4 # 4. Tarım İşletmelerinin Yıllık Faaliyet Sonuçları 57 Görüldüğü gibi bu yolla demirbaşın satın alma değerinin tamamı amorti edilmemektedir. Beş yıl sonunda amorti edilemeyen değer ( TL), makinenin hurda değeri olarak kabul edilmektedir. Amortisman hesaplanmasında bir diğer yöntem yıllar toplamı yöntemidir. Bu yöntem de azalan bilanço yöntemine benzer, bir farkla ki bu yöntemde, doğru hat yönteminde olduğu gibi, aletin ekonomik ömrü sonunda kalan değeri sıfır dır. Aynı örneğe yıllar toplamı yöntemine göre amortisman hesabını uygulayalım. Aletin ekonomik ömrü 5 yıl olduğuna göre, yıllar toplamı 15 dir ( = 15). Bu rakam amortismanın dağıtılacağı toplam pay kabul edilerek buna göre bir paya düşen amortisman miktarı hesaplanır. Örneğimizde bir payın karşılığı TL dir (=10000/15). Yıllara düşen amortisman miktarlarını bulmak için, bu rakamı sırasıyla 5,4,3,2 ve 1 le çarpmalıyız: Birinci yıla ait amortisman miktarı: (5)(666.67)= TL İkinci yıla ait amortisman miktarı: (4)(666.67)= TL Üçüncü yıla ait amortisman miktarı: (3)(666.67)= TL Dördüncü yıla ait amortisman miktarı: (2)(666.67)= TL Beşinci yıla ait amortisman miktarı: (1)(666.67)= TL Yıllar toplamı yöntemine göre, herhangi bir yılın amortisman miktarı, aşağıdaki eşitlik yardımı ile hesaplanabilir: A y = 2D(n y + 1) n(n + 1) Eşitlikte, A y yıllık amortisman miktarını; D, aletin satın alma maliyetini; n, aletin ekonomik ömrünü, y amortismanın hesaplandığı yılı göstermektedir. Eşitliği kullanarak birinci yılda makinenin yıpranma payını hesaplayalım: (2)(10000)( ) A 1 = = TL 5(5 + 1) edilir. Diğer yıllara düşen amortisman miktarları da aynı eşitliğin kullanılması ile elde

5 Tarım Ekonomisi Değişken masraflar İşletme masrafları, işletmeye yatırılan aktif sermayenin faizi hariç, üretim masraflarının toplamıdır. Üretim miktarına bağlı olarak artan veya azalan masraflara, değişken masraflar denir. Değişken masraflar ne kadar yüksekse, işletmede entansite o kadar fazladır. Bitkisel üretimde değişken masraflara örnek olarak; tohum, gübre, akaryakıt ve yağ, tarımsal ilaçlar, sulama suyu, pazarlama, nakliye ve geçici işçilik masraflarını gösterebiliriz. Hayvansal üretimin değişken masrafları ise; yem, veteriner, ilaç, pazarlama, nakliye, sürü yenileme ve geçici işçi masraflarıdır Sabit masraflar Sabit masraflar, işletmedeki üretim miktarına bağlı olmaksızın yapılan masraflardır. Sabit masraflara örnek olarak amortisman, bina tamir bakımı, vergi, sigorta, daimi iş gücü ve aile iş gücü karşılığını gösterebiliriz. Makine masrafı amortisman eşiğine kadar sabit masraf, bu eşiğin ötesinde ise değişken masraf karakterini taşır. Örneğin bir traktörün yıllık çalıştırılma süresinin 1000 saat olduğunu kabul edelim. Eğer bu traktör yılda 1000 saat veya daha az çalıştırılıyorsa yıllık amortismanı sabit masraf, 1000 saatten daha fazla çalıştırılıyorsa değişken masraf olarak değerlendirilir (Erkuş ve Demirci 1985, s. 33). 4.2 Satın Alma Maliyeti ve Fırsat Maliyeti Üretimde kullanılan her girdinin bir satın alma maliyeti yanında bir de fırsat maliyeti vardır. Bir girdinin fırsat maliyeti, o girdinin kullanıldığı amaç dışında kullanılabileceği en elverişli amacın getirebileceği gelirdir. Bir başka tarife göre; feda edilen en kârlı faaliyetin geliri, üretime alınan faaliyetin fırsat maliyetidir (İnan, s. 57). Bunu bir örnekle açıklayalım. Bir çiftçinin ambarında 100 kg. kimyasal gübre olduğunu düşünelim. Çiftçi bu gübreyi buğday arazisinde kullandığı takdirde, elde edeceği verim artışına bağlı olarak gelirinin 100 TL, arpa için kullandığı takdirde 90 TL artacağını varsayalım. Çiftçi buğday arazisini gübrelemeyi tercih ederse fırsat maliyeti 90 TL olacaktır. Eğer çiftçi bu gübreyi arpa üretiminde kullanırsa fırsat maliyeti bu kez 100 TL olacaktır.

6 # 4. Tarım İşletmelerinin Yıllık Faaliyet Sonuçları 59 Bir birim girdiden azami gelirin sağlanması için o girdinin mevcut kullanımından elde edilen gelirin, fırsat maliyetine eşit veya ondan fazla olması lâzımdır. 4.3 İşletme Başarısının Ölçülmesi İşletmelerin bir üretim dönemi sonucunda elde ettikleri başarı çeşitli şekillerde ifade edilebilir. Bu başarı ölçüleri işletmeleri çeşitli açılardan tanımamıza yardımcı olduğu gibi onların üretim yapısını, girdi kullanım özelliklerini, masraf yapılarını, üretim faaliyetlerinin birbirlerine nispi üstünlüklerini, kredi kullanabilme imkânlarını, risk yüklenme kapasitelerini göstermektedir. Şimdi sırasıyla bu ölçüleri tanıyalım Gayri safî üretim değeri İşletmenin bir üretim dönemi içinde ürettiği bitkisel ve hayvansal ürünlerin değeri ile prodüktif kıymet artışları gayri safî üretim değerini oluşturur. Normal büyüme ve artma sayesinde işletmenin yıl sonu envanter kıymetinde (meyveli, meyvesiz ağaçlar, iş ve irat hayvanları vb.) meydana gelen kıymet artışları, prodüktif kıymet artışları olarak adlandırılmaktadır Gayri safî hasıla Tarım işletmelerinde bir çalışma yılı zarfında, ekonomik faaliyetler sonucunda yeni üretilen mallar yanında ürün işleme, mübadele ve yeniden değerlendirme yoluyla sermaye kısımlarında meydana gelen artışların kıymetçe ifadesi gayri safî hasılayı vermektedir (Laur 1962, s. 367). Gayri safî hasılanın hesaplanması büyük özen ister. Bu hesaplamada yapılabilecek hataları ortadan kaldırmak veya azaltmak için gayri saf hasılaya dahil olan ve olmayan unsurlar aşağıdaki şekilde sınıflandırılabilir. Öncelikle gayri saf hasılaya dahil edilmesi gereken unsurları sıralayalım:

7 Tarım Ekonomisi 60 (1) Bitkisel ve hayvansal kaynaklı bütün ürünlerin değeri (2) Prodüktif kıymet artışları (3) İşletmedeki iş gücü ve makinenin diğer işletmelerde tarımsal faaliyetlerde çalıştırılması ile elde edilen gelirler.(bazı ekonomistler bu şekilde elde edilen gelirin, yan gelir olması, işletmenin var oluş sebebini oluşturan faaliyetlerin gelirlerine oranla daha az olması görüşünü ileri sürmektedirler.) (4) İşletmecinin sahip olduğu ikametgâhın kira karşılığı (5) İşletmenin, işçilere veya diğer işletmelere aynî olarak verdiği ürünlerin değeri (6) İşletmeden temin edilen odun, çalı ve benzerlerinin kıymetleri Gayri saf hasılaya dahil edilmemesi gereken unsurlar aşağıdaki gibi özetlenebilir: (1) İşletmede üretilmeyen malların ve arazi, alet-makine sermayesinin satışından elde edilen gelirler (2) Pazar kıymetinin değişmesinden (konjonktürel) dolayı işletme sermayesinde meydana gelen kıymet artışları (3) Tarım dışı faaliyetlerden elde edilen gelirler (4) Satın alma yoluyla; toprak, makine ve diğer demirbaşlarda meydana gelen kıymet artışları (aynı zamanda üretim masraflarında da gösterilmez) (5) İşletmenin bir şubesinden diğerine devredilen; ot, gübre, tohumluk, damızlık vb. çiftlik ürünleri (bu gibi ara ürünler, üretim masraflarında da yer almazlar). Hataya yol açmamak için gayri saf hasıla kıymeti hesaplanırken, yıl sonunda demirbaşın değerleme işi, yıl başında esas alınan değer biçme yöntemi ile yapılmalıdır (Erkuş vd s. 176). Bu sayede gayri safî hasıla, fiyat değişmelerinden etkilenmemiş olur. İşletmelerin gayrı safî hasılalarının karşılaştırılmasında genellikle tarıma elverişli arazi veya tarla arazisinin 1 dekarına isabet eden değerleri dikkate alınmaktadır. Ayrıca gayri safî hasılanın aktif sermayeye, 1 TL lık işletme masrafına, 1 TL lık işçilik masrafına ve işletmede kullanılan erkek iş gücü birimi başına düşen miktarları da hesaplanmaktadır.

8 # 4. Tarım İşletmelerinin Yıllık Faaliyet Sonuçları Saf hasıla Tarım işletmelerinin başarısını ölçmeyi ve işletmeler arası karşılaştırmalar yapmayı sağlayan bir ölçü olan saf hasıla, gayri saf hasıladan toplam masrafların (değişken + sabit masraflar ) çıkarılması ile elde edilir. Borçsuz ve kira ile arazi işletmeyen bir işletmede saf hasıla, aktif sermayenin getirdiği faizdir. Buna aktif sermayenin rantı da denilebilir. (Saf hasıla hesaplanırken, kiracılık-ortakçılık payları, borç faizleri ve öz sermayenin faizi masraflara dahil edilmez.) Tarımsal gelir Saf hasıladan borç faizleri ile kiracılık ve ortakçılık için ödenen paylar çıkarılır ve aile iş gücü ve yönetim karşılığı ilave edilirse tarımsal gelir elde edilir Brüt kâr Gerek işletmede yürütülen faaliyetlerin birbirleriyle ve gerekse işletmenin diğer işletmelerle karşılaştırılmasında en çok kullanılan ölçü brüt kârdır. Brüt kâr, gayri safî üretim değerinden, değişken masrafların çıkarılması ile elde edilir. Brüt kâr, işletmelerin plânlanmasında yaygın olarak kullanılan bir ölçüdür Safî kâr Tarımsal gelirden, aile iş gücü karşılığı ve öz sermayenin faizi çıkarılırsa, işletmenin elde ettiği safî kâra ulaşılmış olur (Doll, Rhodes and West, 1968, s: 28-29). Ekonomide kâr hesaplanırken, işletmeye yatırılan aktif sermayenin başka sahalarda kullanılması halinde elde edilecek gelirin de dikkate alınması gerekmektedir. Çiftçinin üretime tahsis ettiği arazi, alet-makine ile ekipmanı, bina v.s. gibi sermaye unsurlarına her yıl ödeme yapılmasa bile bunların da bir fırsat maliyeti vardır. Bu maliyet öz sermayenin faizi olarak ifade edilmektedir. Bunun gibi işletmede kullanılan aile iş gücü

9 Tarım Ekonomisi 62 karşılığının da hesaplanıp net işletme gelirinden çıkarılması sonucunda işletmenin safi kârı bulunmuş olur *. Kâr, üretime katılan bütün girdilerin masrafları çıkarıldıktan sonra geriye kalan toplamdır. Bu durumda işletmeci sıfır kâr elde etse bile kaynaklarını bir başka sahaya transfer etmeyi düşünmeyebilir. Zira kârın sıfır olması, bütün girdilerin (arazi kira karşılığı, aile iş gücü ve öz sermayenin faizi dahil) masraflarının karşılandığını göstermektedir. Safî kârın sıfırdan büyük olması, işletmecinin taşıdığı risklerin fazlalığından veya üretim faktörlerinin nisbî kıtlığından kaynaklanabilir (Doll, Rhodes and West, 1968 s. 29) Örnek problem Çarşamba Ovasındaki bir işletmenin, üretim dönemine ait işletme sonuçları aşağıda verilmiştir. İşletmenin mülkiyetinde bulunan arazi miktarı 29 dekardır, 1 dekar arazi de 60 TL ye kiralanmıştır. Belirtilen dönemde işletmenin hayvan ürünleri satışından elde ettiği gelir 800 TL, prodüktif demirbaş kıymet artışı 750 TL dir. Bitkisel üretime ait değerler aşağıdaki gibidir: Ekim/dikim alanı Verim Ortalama satış Yetiştirilen ürünler (dekar) (kg/da) fiyatı (TL/kg) Mısır Şeker pancarı Domates Fındık Kavaklık İşletmecinin oturduğu evinin yıllık kira karşılığının 300 TL, öz sermayesinin faiz karşılığının da 1600 TL olduğu tahmin edilmektedir. Dönem esnasında işletme dışında elde edilen tarımsal gelir 200 TL dir. İşletmenin değişken masraflarının faiz karşılığı 220 TL dir. İşletme için hesaplanan amortisman toplamı 620 TL olup dönem esnasında aile bireylerinin iş gücü karşılığının 900 TL olduğu varsayılmaktadır. İşletme için hesaplanan diğer giderler; tohum (840 TL), gübre (690 TL), tarımsal mücadele (370 TL), sulama masrafı (340 TL), akaryakıt ve yağ (2200 TL), geçici işler için çalıştırılan işçilere yapılan ödemeler (400 TL), diğer makine değişken masrafları (180 TL), yem (365 TL), veteriner ücreti (45 TL), binaların tamir-bakım masrafları (35 TL), vergi ve * Ülkemiz şartlarında aktif sermayenin faizinin %8-10, aile iş gücü karşılığının ise, aynı işler için çevrede yabancı işçilere ödenen ücretlere eşit olması önerilmektedir (Erkuş vd. 1995, s ).

10 # 4. Tarım İşletmelerinin Yıllık Faaliyet Sonuçları 63 sigorta (40 TL) dır. Bu verileri kullanmak suretiyle işletmenin üretim dönemine ait başarı ölçülerini sırasıyla hesaplayalım: (a) Gayri safî üretim değeri (GSÜD) Tarla ürünleri, sebze ve fındık için hesaplanan bitkisel üretim değeri toplamı 9150 TL dir: (10)(500)(0.5) + (3)(5000)(0.15) + (2)(2000)(0.2) + (12)(100)(3) = 9150 TL Bulunan bu değere, hayvancılıktan ve prodüktif demirbaş kıymet artışından elde edilen gelirler ilave edilirse, GSÜD= TL bulunur. (b) Gayri saf hasıla (GSH) Gayri safî üretim değerine, işletme dışı tarımsal gelir (200) ve zati ikametgâh kira karşılığı (300) eklendiğinde GSH değeri TL elde edilir. (c) Saf hasıla (SH) Gayri saf hasıla değerinden, değişken masrafların faiz karşılığı ile öz sermayenin faizi ve kiralanan arazinin kira bedeli hariç diğer masraflar çıkartılırsa, geri kalan değer saf hasıladır ( = 4175 TL). (d) Tarımsal gelir (TG) Saf hasıladan değişken masrafların faiz karşılığı (220) ve kiralanan arazinin kira bedeli (60) düşülüp, kalan değere aile iş gücü ve yönetim karşılığı (900) ilâve edilirse tarımsal gelir rakamı bulunmuş olur: (220+60)+900 = 4795 TL (e) Brüt kâr (BK) Brüt kâr, GSÜD ile değişken masraflar (5650) arasındaki farktır: 5050 TL (f) Safi kâr (SK) Tarımsal gelirden, aile iş gücü karşılığı ve öz sermayenin faizi çıkarılınca safi kâra ulaşılmış olur: ( ) = 2295 TL. İşletme başarı ölçüleri ve hesaplanma yöntemleri toplu olarak Tablo 4.1 de gösterilmiştir.

11 Tarım Ekonomisi 64 İşletme başarı ölçüleri Tablo 4.1 Tarım İşletmeleri Başarı Ölçülerinin Hesaplanması Sabit masraflar GSÜD GSH SH TG İDTG İKK DM AİK Diğer KOP BF ÖSF GSH SH TG BK + - SK GSÜD = gayri safi üretim değeri; GSH = gayri safi hasıla; SH = saf hasıla; TG = tarımsal gelir;bk = Brüt kâr; SK = safi kâr; İDTG = işletme dışı tarımsal gelir; İKK = ikametgah kira karşılığı; DM = değişken masraflar; AİK = aile iş gücü karşılığı; KOP = kiracılık ortakçılık payları; BF = borç faizleri; ÖSF = öz sermaye faizi. Tarım ekonomisi konularını bu bölümle kapatıp bundan sonraki bölümlerde tarımsal üretim ekonomisi konularına geçeceğiz. Her ne kadar tarım ekonomisi konuları burada değinilenler ile sınırlı değilse de diğer ekonomi dersleri kapsamında detaylı olarak verildiklerinden burada ayrıca incelenmemişlerdir. Tarım ürünlerinin pazarlanması, tarımda örgütlenme, tarım politikası ve tarımla ilgili diğer disiplinler tarım ekonomisi kapsamı çerçevesinde ele alınmaktadır *. * E.Rehber, B. Çetin, Tarım Ekonomisi, Vipaş A.Ş., Bursa, Z. Dinler, Tarım Ekonomisi, Bursa, F. Açıl, R. Demirci, Tarım Ekonomisi Dersleri, AÜ Ziraat Fakültesi Yayın no: 880, Ankara, 1984.

Bölüm 10.Tarım İşletmelerinde Performans Analizi

Bölüm 10.Tarım İşletmelerinde Performans Analizi Bölüm 10.Tarım İşletmelerinde Performans Analizi İşletme Analizinin Amacı ve Kapsamı Envanter Değerleme Amortisman Gayrisafi (Brüt) Üretim Değeri İşletme Masrafları Brüt Kar Kar ve Zarar Hesabı Gelirlere

Detaylı

12.Hafta: Tarımsal Faaliyet sonuçları, Gelir/Gider Yapısı ve Finansal Oran Analizleri

12.Hafta: Tarımsal Faaliyet sonuçları, Gelir/Gider Yapısı ve Finansal Oran Analizleri 12.Hafta: Tarımsal Faaliyet sonuçları, Gelir/Gider Yapısı ve Finansal Oran Analizleri Tarım İşletmelerinde Tutulan Kayıtlar: 1. Fiziki Kayıtlar - Çiftlik haritası - Üretim kayıtları (Bitkisel ve Hayvansal)

Detaylı

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Doç.Dr.Tufan BAL 9.Bölüm İşletme Analizi Not: Bu sunuların hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.İ.Hakkı İnan ın Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Kitabından Faydalanılmıştır.

Detaylı

Bölüm 4 Tarım İşletmelerinin Yıllık Faaliyet Sonuçları

Bölüm 4 Tarım İşletmelerinin Yıllık Faaliyet Sonuçları Bölüm 4 Tarım İşletmelerinin Yıllık Faaliyet Sonuçları İçerik 1. Tarım İşletmelerinde Kayıt Tutma 2. Fiziki Kayıtlar ve Analizi 3. Finansal Kayıtlar ve Analizi 4. Tarımsal Ürünlerin Maliyet Hesabı 1 TARIM

Detaylı

TAŞINMAZ DEĞERLEME İLKE VE UYGULAMALARI

TAŞINMAZ DEĞERLEME İLKE VE UYGULAMALARI TAŞINMAZ GELİŞTİRME TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI TAŞINMAZ DEĞERLEME İLKE VE UYGULAMALARI Doç. Dr. Osman KILIÇ 1 Ünite: 4 TARIMSAL ÜRÜNLERDE MALİYET Doç. Dr. Osman KILIÇ İçindekiler 4.1. Tek Yıllık Bitkisel...

Detaylı

TAŞINMAZ DEĞERLEME İLKE VE UYGULAMALARI

TAŞINMAZ DEĞERLEME İLKE VE UYGULAMALARI TAŞINMAZ GELİŞTİRME TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI TAŞINMAZ DEĞERLEME İLKE VE UYGULAMALARI Doç. Dr. Osman KILIÇ 1 Ünite: 3 TARIMSAL ÜRÜNLERDE MALİYET Doç. Dr. Osman KILIÇ İçindekiler 3.1. Tarımda Hesaplamasında

Detaylı

Bölüm 7. Tarımsal Üretim Faktörleri. Üretim Faktörleri Toprak Sermaye Emek (iş) Girişimcilik (yönetim yeteneği)

Bölüm 7. Tarımsal Üretim Faktörleri. Üretim Faktörleri Toprak Sermaye Emek (iş) Girişimcilik (yönetim yeteneği) Bölüm 7. Tarımsal Üretim Faktörleri Üretim Faktörleri Toprak Sermaye Emek (iş) Girişimcilik (yönetim yeteneği) Tarımsal yapı, toprak (doğa), sermaye, emek ve girişimcilik gibi temel üretim araçlarının

Detaylı

Bölüm 11.Tüm İşletme Analizi

Bölüm 11.Tüm İşletme Analizi Bölüm 11.Tüm İşletme Analizi Analizde Kullanılan Etkinlik Standartları Karlılık (Rantabilite) Oranları Finansal Kaldıraç Oranı Gayrisafi Üretim Değeri Sermaye Devir Oranı Masraflar Üretim Değerleri Masraflar

Detaylı

BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN 2014 YILI MALİYETLERİ

BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN 2014 YILI MALİYETLERİ T.C. TOKAT VALİLİĞİ Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK İL MÜDÜRLÜĞÜ (NİKSAR İLÇESİ) BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN 2014 YILI MALİYETLERİ TOKAT-2015 İÇİNDEKİLER ÜRÜN ADI SAYFA NO

Detaylı

Ders içeriği (11. Hafta)

Ders içeriği (11. Hafta) 11. Milli Gelir 11.1. Gayri Safi Milli Hasıla 11.2. Gayri safi Yurtiçi Hasıla 11.3. Safi Milli Hasıla 11.4. Milli Gelir 11.5. Nominal ve Reel Milli Gelir 11.6. Şahsi Gelir ve Kullanılabilir Gelir Ders

Detaylı

Samsun İli Bafra İlçesinde Domates Yetiştiren İşletmelerin Ekonomik Analizi * Ş. Şili 1, O. Gündüz

Samsun İli Bafra İlçesinde Domates Yetiştiren İşletmelerin Ekonomik Analizi * Ş. Şili 1, O. Gündüz Tarım İşletmeciliği Samsun İli Bafra İlçesinde Domates Yetiştiren İşletmelerin Ekonomik Analizi * Ş. Şili 1, O. Gündüz 1 Zir.Yük.Müh., Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, 22000,Edirne E-posta:

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEĞİYLE TARIM İŞLETMELERİNİN EKONOMİK ANALİZİ

BİLGİSAYAR DESTEĞİYLE TARIM İŞLETMELERİNİN EKONOMİK ANALİZİ BİLGİSAYAR DESTEĞİYLE TARIM İŞLETMELERİNİN EKONOMİK ANALİZİ Ar.Gör. Gökhan UNAKITAN 1 Prof.Dr. İ. Hakkı İNAN 1 1. GİRİŞ İşletme analizinde temel amaç, işletmenin bütününe ve işletme faaliyetlerine ilişkin

Detaylı

Tarımsal İşletmecilik ve Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yönetimi

Tarımsal İşletmecilik ve Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yönetimi Tarımsal İşletmecilik ve Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yönetimi Prof. Dr. İbrahim YILMAZ Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü, Antalya iyilmaz@akdeniz.edu.tr İÇERİK 1. Giriş (Konunun

Detaylı

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Doç.Dr.Tufan BAL I.Bölüm Tarım Ekonomisi ve Politikası Not: Bu sunuların hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.İ.Hakkı İnan ın Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Kitabından

Detaylı

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Doç.Dr.Tufan BAL 7.Bölüm Tarımsal Finansman ve Kredi Not: Bu sunuların hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.İ.Hakkı İnan ın Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Kitabından

Detaylı

BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN 2015 YILI MALİYETLERİ

BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN 2015 YILI MALİYETLERİ T.C. TOKAT VALİLİĞİ Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK İL MÜDÜRLÜĞÜ (ZİLE İLÇESİ) BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN 2015 YILI MALİYETLERİ TOKAT-2015 İÇİNDEKİLER ÜRÜN ADI SAYFA NO BUĞDAY

Detaylı

ERZURUM İLİ TARIM İŞLETMELERİNDE PATATES ÜRETİMMALİYETİNİN HESAPLANMASI* Avni BİRİNCİ, Nevzat KÜÇÜK

ERZURUM İLİ TARIM İŞLETMELERİNDE PATATES ÜRETİMMALİYETİNİN HESAPLANMASI* Avni BİRİNCİ, Nevzat KÜÇÜK Tarım Ekonomisi Dergisi 006; 1() : 31-37 ERZURUM İLİ TARIM İŞLETMELERİNDE PATATES ÜRETİMMALİYETİNİN HESAPLANMASI* Avni BİRİNCİ, Nevzat KÜÇÜK 1 ÖZET: Bu araştırmada Erzurum ili tarım işletmelerinde yapılan

Detaylı

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Doç.Dr.Tufan BAL 6.Bölüm Tarımsal Üretim Faktörleri Not: Bu sunuların hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.İ.Hakkı İnan ın Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Kitabından Faydalanılmıştır.

Detaylı

Niğde İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Ekonomik Analizi

Niğde İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Ekonomik Analizi Niğde İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Ekonomik Analizi Tansel Tokmak 1, Adnan Ünalan 1, Recep Çiçek 2 1 Niğde Üniversitesi, Ulukışla Meslek Yüksekokulu, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü, 51900 Ulukışla

Detaylı

AKTİF AKADEMİ EĞİTİM MERKEZİ

AKTİF AKADEMİ EĞİTİM MERKEZİ GAYRİMENKUL DEĞERLEME UZMANLIĞI SINAV SORULARI 24.12.2016 CUMARTESİ GAYRİMENKUL DEĞERLEME ESASLARI 1. Aşağıdakilerden hangisi gayrimenkulün piyasa değerindeki pazarlama süresinden çok daha kısa sürede

Detaylı

Samsun ili Dikbıyık beldesindeki tarım işletmelerinin karşılaştırmalı ekonomik analizi *

Samsun ili Dikbıyık beldesindeki tarım işletmelerinin karşılaştırmalı ekonomik analizi * Akademik Ziraat Dergisi 1(1): 1-10 (2012) ISSN: 2147-6403 http://azd.odu.edu.tr Araştırma (Research) Samsun ili Dikbıyık beldesindeki tarım işletmelerinin karşılaştırmalı ekonomik analizi * Osman UYSAL

Detaylı

Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı

Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı Nüfus ve İşgücü Katkısı Üretim ve Verim Katkısı Toplum Beslenmesine Katkı Sanayi Sektörüne Katkı Milli Gelire Katkı Dış Ticaret Katkısı Nüfus ve İşgücü Katkısı

Detaylı

İŞLETMENİN GELİR- GİDER VE KÂR HEDEFLERİ

İŞLETMENİN GELİR- GİDER VE KÂR HEDEFLERİ İŞLETMENİN GELİR- GİDER VE KÂR HEDEFLERİ İşletme yöneticileri belli bir dönem sonunda belli miktarda kâr elde etmeyi hedeflerler. Kâr = Gelirler - Giderler Olduğuna göre, kârı yönetmek aslında gelirler

Detaylı

Amortisman (Asset Depreciation)

Amortisman (Asset Depreciation) Amortisman (Asset Depreciation) Amortisman Ülkemizde amortisman mevzuu Vergi Usul Kanunumuzun (V.U.K.) 313. maddesinde açıklanmıştır. Vergi Usul Kanununun 313. maddesine göre amortismanın konusunu; İşletmede

Detaylı

AMORTİSMAN ve TÜKENME AMORTİSMANI

AMORTİSMAN ve TÜKENME AMORTİSMANI Yatırım kararlarının değerlendirilmesinde göz önünde tutulmasıgereken hususlardan biri de, sabit varlıklara uygulanacak amortisman yöntemidir. Arsa ve arazi dışındaki sabit varlıklar kullanıma bağlıolarak

Detaylı

GENEL MUHASEBE. Dönen Varlıklar-Hazır Değerler. Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

GENEL MUHASEBE. Dönen Varlıklar-Hazır Değerler. Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi GENEL MUHASEBE Dönen Varlıklar-Hazır Değerler Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi DÖNEN VARLIKLAR Dönen varlıklar; işletmelerin bir yıl veya daha kısa sürede nakde dönüştürmeyi

Detaylı

Anket Bilgileri Anket No Tarih İlçe Köy. Üretim. 1. Mısır...

Anket Bilgileri Anket No Tarih İlçe Köy. Üretim. 1. Mısır... Tarımsal Desteklerin İşletme Düzeyinde Üretime Etkisi: Mısır Örneği Başlıklı Doktora Tezi Üretici Anketi Bu çalışma Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü nde Alper Demirdöğen tarafından

Detaylı

İçindekiler. Birinci Bölüm GENEL AÇIKLAMALAR

İçindekiler. Birinci Bölüm GENEL AÇIKLAMALAR İçindekiler Birinci Bölüm GENEL AÇIKLAMALAR 1. Muhasebenin Tanımı... 3 2. Muhasebenin Temel Kavramları... 4 2.1. Sosyal Sorumluluk Kavramı:... 4 2. 2. Kişilik Kavramı... 5 2.3. İşletmenin Sürekliliği Kavramı...

Detaylı

Dolaysız ölçme. Dolaylı ölçme. Toplam üretim yaklaşımı. Toplam harcama yaklaşımı Toplam gelir yaklaşımı

Dolaysız ölçme. Dolaylı ölçme. Toplam üretim yaklaşımı. Toplam harcama yaklaşımı Toplam gelir yaklaşımı Dolaysız ölçme Toplam üretim yaklaşımı Dolaylı ölçme Toplam harcama yaklaşımı Toplam gelir yaklaşımı DOLAYSIZ ÖLÇME: Toplam Üretim Yaklaşımı Bir ülkenin sınırları içinde belirli bir yılda üretilen nihai

Detaylı

Erzurum İli Tarım İşletmelerinde Buğday Üretim Maliyetinin Hesaplanması

Erzurum İli Tarım İşletmelerinde Buğday Üretim Maliyetinin Hesaplanması Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 35 (3-4), 177-181, 004 Erzurum İli Tarım İşletmelerinde Buğday Üretim Maliyetinin Hesaplanması Avni Birinci Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... XVII BİRİNCİ BÖLÜM MUHASEBE

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... XVII BİRİNCİ BÖLÜM MUHASEBE İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... XVII BİRİNCİ BÖLÜM MUHASEBE 1.1. Muhasebenin Sorumluluk Alanı...3 1.2. Muhasebenin Ülke ve Dünya Ekonomisindeki Yeri...4 1.3. Muhasebe Verilerinin İlgi Çevreleri...7 1.4. Muhasebenin

Detaylı

TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI 2007 YILI KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU

TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI 2007 YILI KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI 2007 YILI KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanununun 30 uncu maddesinde, Genel Yönetim kapsamındaki idarelerin, ilk altı aylık

Detaylı

İZMİR İLİ 2012 YILI ARPA MALİYETİ

İZMİR İLİ 2012 YILI ARPA MALİYETİ İZMİR İLİ 2012 YILI ARPA MALİYETİ GİDERLER TUTARI (TL/Da) DAĞILIM ( % ) Tarla Kirası 65,00 26,37 GİRDİ GİDERLERİ 43,50 17,65 Gübre Bedeli 22,00 Tohum bedeli 15,00 Zir.Müc.İlaç Bedeli 6,50 Su Bedeli 0,00

Detaylı

PROJENİN TAHMİNİ FİNANSAL TABLOLARININ HAZIRLANMASI Kubilay Kavak Mart-2012 A) BAŞLANGIÇ YATIRIM HARCAMALARI Proje fikrinin geliştirilebilmesi için gerekli tüm yatırım özellikleri belirlenir. Tüm yatırım

Detaylı

BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN 2015 YILI MALİYETLERİ

BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN 2015 YILI MALİYETLERİ T.C. TOKAT VALİLİĞİ Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK İL MÜDÜRLÜĞÜ (PAZAR İLÇESİ) BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN 2015 YILI MALİYETLERİ TOKAT-2016 İÇİNDEKİLER ÜRÜN ADI SAYFA NO

Detaylı

İstenilen mal/hizmetin özellikleri : Ödeneği Yazan Yetkilinin İsmi ve İmzası

İstenilen mal/hizmetin özellikleri : Ödeneği Yazan Yetkilinin İsmi ve İmzası Ek-1 Tarih:.../... /... Sipariş No Ambar Grup No. Siparişi Veren Birim İhtiyacın Cinsi: İHTİYAÇ PUSULASI No :... Gelmesi İstenen Müddet Mevcudu Asg. mevcut Azami mevcut Geçen yıl Sarfiyatı Ambar Memuru

Detaylı

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın Ölçülmesi Dolaysız ölçme Toplam üretim yaklaşımı Dolaylı ölçme Toplam harcama yaklaşımı Toplam gelir yaklaşımı Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın Ölçülmesi

Detaylı

GENEL MUHASEBE. Duran Varlıklar-Maddi Olmayan Duran Varlıklar. Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

GENEL MUHASEBE. Duran Varlıklar-Maddi Olmayan Duran Varlıklar. Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi GENEL MUHASEBE Duran Varlıklar-Maddi Olmayan Duran Varlıklar Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi MADDİ OLMAYAN DURAN VARLIKLAR Herhangi bir fiziksel varlığı bulunmayan ve işletmenin

Detaylı

TRAKYA BÖLGESİNDE YONCA ÜRETİM MEKANİZASYONUNA AİT ÜRETİM GİRDİLERİNİN BELİRLENMESİ

TRAKYA BÖLGESİNDE YONCA ÜRETİM MEKANİZASYONUNA AİT ÜRETİM GİRDİLERİNİN BELİRLENMESİ TRAKYA BÖLGESİNDE YONCA ÜRETİM MEKANİZASYONUNA AİT ÜRETİM GİRDİLERİNİN BELİRLENMESİ Yrd.Doç.Dr.Fulya TORUK 1 Prof.Dr.Poyraz ÜLGER 2 Yrd.Doç.Dr. Ahmet KUBAŞ 3 ÖZET Tarımsal işletmelerde mekanizasyon planlanmasının

Detaylı

Sığır İşletmelerini Planlama İlkeleri

Sığır İşletmelerini Planlama İlkeleri Sığır İşletmelerini Planlama İlkeleri Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Tanım İşletme, gerek duyulan ekonomik mal ve hizmetleri üretmek ve/veya pazarlamak,

Detaylı

4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ

4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ 4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ Ekonomi: İnsanların geçimlerini sürdürmek için yaptıkları her türlü üretim, dağıtım, pazarlama ve tüketim faaliyetlerinin ilke ve yöntemlerini inceleyen bilim dalına ekonomi denir.

Detaylı

ATATÜRK BARAJ GÖLÜNDE ALABALIK YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPAN İŞLETMELERİN YAPISAL VE EKONOMİK ANALİZİ. Doç. Dr. Bahri KARLI 1

ATATÜRK BARAJ GÖLÜNDE ALABALIK YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPAN İŞLETMELERİN YAPISAL VE EKONOMİK ANALİZİ. Doç. Dr. Bahri KARLI 1 ATATÜRK BARAJ GÖLÜNDE ALABALIK YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPAN İŞLETMELERİN YAPISAL VE EKONOMİK ANALİZİ Doç. Dr. Bahri KARLI 1 1. GİRİŞ Su ürünlerinin proteince zengin bir besin kaynağı olması, insan sağlığı için

Detaylı

A Research on the Determination of and Economic Analysis of the Farms in the Plain of Erbaa-Tokat Province

A Research on the Determination of and Economic Analysis of the Farms in the Plain of Erbaa-Tokat Province GOÜ. Ziraat Fakültesi Dergisi, 2007, 24 (2), 33-42 Tokat İli Erbaa Ovasında Tarım İşletmelerinin Ekonomik Analizi ve İşletmelerin Başarısını Etkileyen Faktörlerin Ortaya Konulması* Gülçin Altıntaş 1 Yaşar

Detaylı

TEBLİĞ. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından: ZORUNLU KARŞILIKLAR HAKKINDA TEBLİĞ (SAYI: 2013/15)

TEBLİĞ. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından: ZORUNLU KARŞILIKLAR HAKKINDA TEBLİĞ (SAYI: 2013/15) 25 Aralık 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28862 TEBLİĞ Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından: ZORUNLU KARŞILIKLAR HAKKINDA TEBLİĞ (SAYI: 2013/15) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç MADDE 1 (1)

Detaylı

- Mali analizin Tanımı - Türlerine göre mali analiz - Değerlendirme Kuruluşları

- Mali analizin Tanımı - Türlerine göre mali analiz - Değerlendirme Kuruluşları - Mali analizin Tanımı - Türlerine göre mali analiz - Değerlendirme Kuruluşları Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Oran analizi: Finansal tablo kalemleri arasındaki

Detaylı

Finans Yönetimi İçin Bilgi Sistemi Tasarımı

Finans Yönetimi İçin Bilgi Sistemi Tasarımı Finans Yönetimi İçin Bilgi Sistemi Tasarımı Finans ve Muhasebe Kavramları Finans, kişilerin veya kurumların maddi gelir elde etmeleri, yatırım yapmaları ve zaman içinde bu yatırımları değerlendirmeleriyle

Detaylı

Tarım Sayımı Sonuçları

Tarım Sayımı Sonuçları Tarım Sayımı Sonuçları 2011 DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ İstatistik ve Araştırma Dairesi Ocak 2015 TARIM SAYIMININ AMACI Tarım Sayımı ile işletmenin yasal durumu, arazi kullanımı, ürün bazında ekili alan, sulama

Detaylı

2011 Yılı Tarımsal İşletmelerde Ücret Yapısı İstatistikleri

2011 Yılı Tarımsal İşletmelerde Ücret Yapısı İstatistikleri Yılı Tarımsal İşletmelerde Ücret Yapısı İstatistikleri Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 02/05/2012 tarihinde açıklanan, yılı Tarımsal İşletmelerde Ücret Yapısı haber bültenine göre; Hanehalkı

Detaylı

"A" CETVELİ ÖDENEKLER (Madde 2) KURUM ADI : TOPRAK ÜRÜNLERİ KURUMU

A CETVELİ ÖDENEKLER (Madde 2) KURUM ADI : TOPRAK ÜRÜNLERİ KURUMU "A" CETVELİ ÖDENEKLER (Madde 2) KURUM ADI : TOPRAK ÜRÜNLERİ KURUMU KURUMSAL 38 TOPRAK ÜRÜNLERİ KURUMU 95.344.986,70 92.437.851,01 161.230.000,00 68.792.148,99 04 İŞLER VE HİZMETLER 95.344.986,70 92.437.851,01

Detaylı

Gazi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. ENM 307 Mühendislik Ekonomisi. Ders Sorumlusu: Prof. Dr. Zülal GÜNGÖR

Gazi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. ENM 307 Mühendislik Ekonomisi. Ders Sorumlusu: Prof. Dr. Zülal GÜNGÖR Gazi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü ENM 307 Mühendislik Ekonomisi Ders Sorumlusu: Prof. Dr. Zülal GÜNGÖR Oda No:850 Telefon: 231 74 00/2850 E-mail: zulal@mmf.gazi.edu.tr Gazi Üniversitesi Endüstri

Detaylı

MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı

MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı Kârlılık Durumu Oranları İşletmenin değişik ölçütlere göre kârlılık düzeylerini

Detaylı

12/27/2011. Yenileme kararları. Bu dersin amacı

12/27/2011. Yenileme kararları. Bu dersin amacı Yenileme kararları Bu dersin amacı Elimizdeki varlığı serviste tutmalı mıyız yoksa yeni bir makine ile değiştirmeli miyiz sorusuna cevap vermektir. Bu alternatifler birbirini dışlayan alternatiflerdir,

Detaylı

1'87. Ergün Kip (l) düzeyde olduğu halde tarımsal bazı problemleri anlamak ve takip etmekte yardımcı olabilir.

1'87. Ergün Kip (l) düzeyde olduğu halde tarımsal bazı problemleri anlamak ve takip etmekte yardımcı olabilir. -. FİYAT İNDEKSLERİNİN- FİYAT İLİşKİLERİNE AİT BAZI ÖLÇÜLERİN HESAPLANMASıNDA KULLANILMASI Ergün Kip (l) ÖZET Fiyat indeksleri fiyat değişmelerinin bir ölçüsü olarak kullaruldığı gibi, "çiftçüıin satınalma

Detaylı

ÜRETİM VE MALİYETLER

ÜRETİM VE MALİYETLER ÜRETİM VE MALİYETLER FİRMALARIN TEMEL AMACI Mal ve hizmet üretimi firmalar tarafından gerçekleştirilir. Ekonomi teorisine göre, firmaların mal ve hizmet üretimindeki temel amacı kar maksimizasyonu (en

Detaylı

Fındık Yetiştiriciliği Yapan İşletmelerin Ekonomik Analizi (Samsun ili Çarşamba ve Terme Ovası Örneği)*

Fındık Yetiştiriciliği Yapan İşletmelerin Ekonomik Analizi (Samsun ili Çarşamba ve Terme Ovası Örneği)* GOÜ, Ziraat Fakültesi Dergisi, 2011, 28(2), 73-83 Fındık Yetiştiriciliği Yapan İşletmelerin Ekonomik Analizi (Samsun ili Çarşamba ve Örneği)* Derya ÖZTÜRK 1 Yaşar AKÇAY 2 1 Ordu Üniversitesi, Ünye İktisadi

Detaylı

TRA1 DÜZEY2 BÖLGESİNDE DEVLET TEŞVİK VE DESTEKLERİNDEN FAYDALANAN SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNİN SERMAYE DURUMUNUN İNCELENMESİ

TRA1 DÜZEY2 BÖLGESİNDE DEVLET TEŞVİK VE DESTEKLERİNDEN FAYDALANAN SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNİN SERMAYE DURUMUNUN İNCELENMESİ TRA1 DÜZEY2 BÖLGESİNDE DEVLET TEŞVİK VE DESTEKLERİNDEN FAYDALANAN SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNİN SERMAYE DURUMUNUN İNCELENMESİ Emine AŞKAN emine_askan@hotmail.com Vedat DAĞDEMİR dagdemir@atauni.edu.tr

Detaylı

1- Aşağıdakilerden hangisi bilançonun aktif kısmında yer almaz(orhan Sevilengül Muhasebe Kitabı Problem 1. Soru)?

1- Aşağıdakilerden hangisi bilançonun aktif kısmında yer almaz(orhan Sevilengül Muhasebe Kitabı Problem 1. Soru)? 1- Aşağıdakilerden hangisi bilançonun aktif kısmında yer almaz(orhan Sevilengül Muhasebe Kitabı 100.01 Problem 1. a) Gelir tahakkukları b) hisse senetleri c) gelecek aylara ait giderler d) özel fonlar

Detaylı

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20 (40): (2006) 43-52

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20 (40): (2006) 43-52 www.ziraat.selcuk.edu.tr/dergi Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20 (40): (2006) 43-52 KONYA İLİ MERKEZ İLÇELERİNDEKİ SIĞIR BESİCİLİĞİNE YER VEREN TARIM İŞLETMELERİNİN EKONOMİK ANALİZİ Arzu

Detaylı

MAKROEKONOMİK ANALİZİN ALTYAPISI: TEMEL MAKROEKONOMİK İLİŞKİLER

MAKROEKONOMİK ANALİZİN ALTYAPISI: TEMEL MAKROEKONOMİK İLİŞKİLER MAKROEKONOMİK ANALİZİN ALTYAPISI: TEMEL MAKROEKONOMİK İLİŞKİLER Bu ünite tamamlandığında; o Ekonomik karar birimlerini ve faaliyetlerini ortaya koyabileceğiz o Ekonomik faaliyetlerin bileşenlerini sıralayabileceğiz

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Orhan Alpan. Seminer No: 2

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Orhan Alpan. Seminer No: 2 ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Orhan Alpan Seminer No: 2 ANKARA BÖLGESİ ŞARTLARINDA SÜT SIĞIRI SÜRÜSÜ İŞLETMELERİNDE SÜT MALİYETİ VE MALİYETİ

Detaylı

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Mart 2017 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Mart 2017 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir. 31 Mart 2017 Tarihi İtibarıyla Bilanço VARLIKLAR I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 701.787.908 634.168.416 1- Kasa 14 204 204 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 670.263.584 606.968.203

Detaylı

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Aralık 2016 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Aralık 2016 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir. 31 Aralık 2016 Tarihi İtibarıyla Bilanço VARLIKLAR I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 634.168.416 400.623.476 1- Kasa 14 204 46 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 606.968.203 376.688.815

Detaylı

7. HAFTA MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ. Yrd. Doç. Dr. Tahir AKGÜL Değerleme Yöntemleri I

7. HAFTA MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ. Yrd. Doç. Dr. Tahir AKGÜL Değerleme Yöntemleri I 7. HAFTA MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ Yrd. Doç. Dr. Tahir AKGÜL Değerleme Yöntemleri I Değerleme ve Değer nedir? Bir gayrimenkul projesinin veya gayrimenkule bağlı hak ve faydaların belli bir tarihteki değerinin

Detaylı

SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNDE KAYIT TUTMANIN ÖNEMİ

SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNDE KAYIT TUTMANIN ÖNEMİ SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNDE KAYIT TUTMANIN ÖNEMİ Prof. Dr. Göksel Armağan Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Kadın Yetiştirici

Detaylı

Maliyet Muhasebesi GENEL BİLGİLER

Maliyet Muhasebesi GENEL BİLGİLER Maliyet Muhasebesi GENEL BİLGİLER Kürşat ÖZDEMİR Genel Bilgiler Temel Kavramlar İşletme Bilgi Sistemi Maliyet Muhasebesi - Tanımı - Amacı MALİYET NEDİR? Bir malı veya hizmeti yapmak ve satmak için, doğrudan

Detaylı

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Mart 2018 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Mart 2018 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir. 31 Mart 2018 Tarihi İtibarıyla Bilanço VARLIKLAR 1 Ocak- 31 Aralık 2017 I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 1,046,857,838 948.408.737 1- Kasa 14 204 204 2- Alınan Çekler 3- Bankalar

Detaylı

KIRSAL YAPIDA SOSYAL TABAKALAŞMA LÜTFİ SUNAR

KIRSAL YAPIDA SOSYAL TABAKALAŞMA LÜTFİ SUNAR KIRSAL YAPIDA SOSYAL TABAKALAŞMA LÜTFİ SUNAR Kırsal Alanda Sosyal Yapı Hanehalkı büyüklüğü fazladır... Geniş aile Kaba doğum oranı fazladır Kadın nüfus erkek nüfustan fazladır Genç erkek nüfus kentlere

Detaylı

TÜRKİYE DE TARIM İŞLETMELERİNDE FARKLI MUHASEBE SİSTEMLERİNE GÖRE MASRAF VE GELİR HESAPLAMA YÖNTEMLERİ

TÜRKİYE DE TARIM İŞLETMELERİNDE FARKLI MUHASEBE SİSTEMLERİNE GÖRE MASRAF VE GELİR HESAPLAMA YÖNTEMLERİ Tarım Ekonomisi Dergisi 2014; 20(1): 4152 TÜRKİYE DE TARIM İŞLETMELERİNDE FARKLI MUHASEBE SİSTEMLERİNE GÖRE MASRAF VE GELİR HESAPLAMA YÖNTEMLERİ Yusuf ÇELİK 1 ÖZET Bu çalışmanın amacı, tarım işletmelerinin

Detaylı

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Aralık 2017 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Aralık 2017 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir. 31 Aralık 2017 Tarihi İtibarıyla Bilanço VARLIKLAR 1 Ocak 31 Aralık 2017 1 Ocak 31 Aralık 2016 I Cari Varlıklar A Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 948.408.737 634.168.416 1 Kasa 14 204 204 2 Alınan

Detaylı

FİNANSAL HESAPLAMALAR

FİNANSAL HESAPLAMALAR FİNANSAL HESAPLAMALAR Finansal değerlendirmelerin tutarlı ve karşılaştırmalı olabilmesinin yanı sıra kullanılan kaynakların maliyet, yapılan yatırımların alternatif getiri analizlerini yapabilmek amacıyla;

Detaylı

Giresun İli Merkez İlçede Fındık Yetiştiren İşletmelerin Ekonomik Analizi, Üretim ve Pazarlama Sorunlarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma*

Giresun İli Merkez İlçede Fındık Yetiştiren İşletmelerin Ekonomik Analizi, Üretim ve Pazarlama Sorunlarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma* GOÜ. Ziraat Fakültesi Dergisi, 2010, 27(1), 43-56 Giresun İli Merkez İlçede Fındık Yetiştiren İşletmelerin Ekonomik Analizi, Üretim ve Pazarlama Sorunlarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma* Erdal Sıray

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİNİN HAYMANA İLÇESİNDE TAHIL YETİŞTİREN TARIM İŞLETMELERİNE EKONOMİK ETKİLERİ SÜLEYMAN ODABAŞI TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM

Detaylı

Eskişehir İli Tarım İşletmelerinin Sermaye Yapısının İncelenmesi. Mehmet ÜNLÜER 1 *

Eskişehir İli Tarım İşletmelerinin Sermaye Yapısının İncelenmesi. Mehmet ÜNLÜER 1 * Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Journal of AgriculturalFaculty of GaziosmanpasaUniversity http://ziraatdergi.gop.edu.tr/ Araştırma Makalesi/ResearchArticle JAFAG ISSN: 1300-2910 E-ISSN:

Detaylı

2017 YILI BÖLGESEL ÜRÜN RAPORU MALİYET, ÜRETİM, FARK ÖDEME DESTEĞİ

2017 YILI BÖLGESEL ÜRÜN RAPORU MALİYET, ÜRETİM, FARK ÖDEME DESTEĞİ 217 YILI BÖLGESEL ÜRÜN RAPORU MALİYET, ÜRETİM, FARK ÖDEME DESTEĞİ Üreticilerimizin bereketli ve bol kazançlı bir yıl geçirmelerini dileriz. TARSUS TİCARET BORSASI 217 YILI BÖLGESEL ÜRÜN RAPORU Tarsus Ticaret

Detaylı

Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Cilt 3 Sayı:4 Yıl:2000

Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Cilt 3 Sayı:4 Yıl:2000 GAP KAPSAMINDA SULAMAYA AÇILAN HARRAN OVASINDAKİ TARIM İŞLETMELERİNİN EKONOMİK ANALİZİ* Yrd. Doç. Dr. Sadettin PAKSOY** Doç. Dr. Bahri KARLI*** ÖZET Bu çalışmada, GAP kapsamında sulamaya açılan Harran

Detaylı

18 Gelecek Aylara Ait Giderler Uygulaması 19 Diğer Dönen Varlıkların Uygulaması GELECEK AYLARA AİT GİDERLER HESABI Peşin ödenen ve cari hesap dönemi

18 Gelecek Aylara Ait Giderler Uygulaması 19 Diğer Dönen Varlıkların Uygulaması GELECEK AYLARA AİT GİDERLER HESABI Peşin ödenen ve cari hesap dönemi 18 Gelecek Aylara Ait Giderler Uygulaması 19 Diğer Dönen Varlıkların Uygulaması GELECEK AYLARA AİT GİDERLER HESABI Peşin ödenen ve cari hesap dönemi içinde ilgili gider hesaplarına kaydedilmemesi gereken,

Detaylı

Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi FİNANSMANI İŞLETME Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Hesaplamaları Paranın zaman değerini belirleyen

Detaylı

KONU: ATİK KDV SİNİN İADE HESABINDAKİ YERİ;

KONU: ATİK KDV SİNİN İADE HESABINDAKİ YERİ; Altınova Mah. Yeni Yalova Yolu Cad. Buttim Plaza No: 424-4 / 1702 16250 Osmangazi / BURSA T: +90 (0224) 211 42 24 F: +90 (0224) 211 42 49 www.saymmas.com.tr Sirküler No: 1815 Sirküler Tarihi: 18.03.2016

Detaylı

TÜRKİYE DE TARIM ve HAYVANCILIK: SORUNLAR VE ÖNERİLER DOÇ.DR.BERRİN FİLİZÖZ

TÜRKİYE DE TARIM ve HAYVANCILIK: SORUNLAR VE ÖNERİLER DOÇ.DR.BERRİN FİLİZÖZ TÜRKİYE DE TARIM ve HAYVANCILIK: SORUNLAR VE ÖNERİLER DOÇ.DR.BERRİN FİLİZÖZ Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetidir. Türkiye nüfusunun yaklaşık %48.4

Detaylı

YENİLEME / MUHAFAZA ETME (REPLACEMENT / RETENTION)

YENİLEME / MUHAFAZA ETME (REPLACEMENT / RETENTION) SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ -10 / MUHAFAZA ETME (REPLACEMENT / RETENTION) Haz.: Doç. Dr. Ahmet DEMİRER KAYNAKLAR: 1-Mustafa KUTANİŞ, SAÜ. İnşaat Müh. Ders notları, 2014.

Detaylı

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Doç.Dr.Tufan BAL 2.Bölüm Tarım Ekonomisi ve Politikası II Not: Bu sunuların hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.İ.Hakkı İnan ın Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Kitabından

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak. İKİNCİ BÖLÜM Zorunlu Karşılığa Tabi Yükümlülükler

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak. İKİNCİ BÖLÜM Zorunlu Karşılığa Tabi Yükümlülükler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından: ZORUNLU KARŞILIKLAR HAKKINDA TEBLİĞ (Sayı: 2013/15) (12/3/2015 tarihli ve 29293 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan 2015/2 sayılı Tebliğ ile güncellenen hali) Amaç

Detaylı

MMC GAYRİMENKUL VE MADENCİLİK SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ DEĞERLEME RAPORU

MMC GAYRİMENKUL VE MADENCİLİK SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ DEĞERLEME RAPORU MMC GAYRİMENKUL VE MADENCİLİK SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ DEĞERLEME RAPORU Hazırlayan: Uluslararası Bağımsız Denetim Anonim Şirketi Halk Sokak Ada İş Merkezi No:46 Kat:4 D:9 Sahrayıcedit, Kadıköy

Detaylı

FİNANS. işinizi kurmak için gereken parasal kaynakları bulmak, ve bunları işinizin gerektirdiği şekilde kullanmaktır.

FİNANS. işinizi kurmak için gereken parasal kaynakları bulmak, ve bunları işinizin gerektirdiği şekilde kullanmaktır. FİNANS 1 Finans nedir? En basit haliyle finans; işinizi kurmak için gereken parasal kaynakları bulmak, ve bunları işinizin gerektirdiği şekilde kullanmaktır. temel kural, kendi cebinizle işletmenin kasasını

Detaylı

Hüsamettin GÜLHAN T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı

Hüsamettin GÜLHAN T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Hüsamettin GÜLHAN T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı 1 Kredilerde Son 8 Yılda 54 Kat Artış 2 Tarımsal Kredilerin Sektörel Dağılımı (%) 3 Son 7 Yılda 3,8 Milyon Çiftçiye 39 Milyar TL Kredi

Detaylı

MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı

MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı Oran Analizi Tekniği Oran analizi tekniği, finansal tablolarda yer alan ve aralarında

Detaylı

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Aralık 2015 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Aralık 2015 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir. Tarihi İtibarıyla Bilanço VARLIKLAR 1 I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 400.623.476 329.752.725 1- Kasa 14 46 2.079 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 376.688.815 316.697.160 4- Verilen

Detaylı

MALİYETE GÖRE FİYATLANDIRMA

MALİYETE GÖRE FİYATLANDIRMA MALİYETE GÖRE FİYATLANDIRMA Ürün fiyatlama kararlarında ilk adım fiyat belirleme olduğuna göre öncelikle fiyatın belirlenmesi gerekmektedir. Maliyete göre fiyatlandırma yapılırken ürünün maliyeti dikkate

Detaylı

Capital Structure of Farms in Samsun Province of Turkey

Capital Structure of Farms in Samsun Province of Turkey Samsun İli Tarım İşletmelerinin Sermaye Yapısı Ahmet Yulafcı Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Samsun Özet: Bu araştırmada, Samsun ilindeki 102 tarım işletmesinin sermaye yapısı incelenmiştir.

Detaylı

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Aralık 2014 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Aralık 2014 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir. 31 Aralık 2014 Tarihi İtibarıyla Bilanço VARLIKLAR 31 Aralık 2014 I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 329.752.725 192.979.883 1- Kasa 14 2.079 203 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 316.697.160

Detaylı

Ekteki dipnotlar bu finansal tabloların tamamlayıcısıdır. 1

Ekteki dipnotlar bu finansal tabloların tamamlayıcısıdır. 1 Ekteki dipnotlar bu finansal tabloların tamamlayıcısıdır. 1 FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. AYRINTILI BİLANÇO VARLIKLAR I- CARİ VARLIKLAR Dipnot (31/12/2009) (31/12/2008) A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar

Detaylı

Tarım Ekonomisi. viii

Tarım Ekonomisi. viii İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER iii v BİRİNCİ BÖLÜM 1. TARIM EKONOMİSİNE GİRİŞ 1 1.1. Ekonomik Faaliyetler 2 1.1.1. Üretim 2 1.1.2. Mübadele 3 1.1.3. Tüketim 4 1.2. Tarım Ekonomisi ve Kapsamı 4 1.2.1. Tanımı

Detaylı

KOBİ LEASING PAKETLERİ

KOBİ LEASING PAKETLERİ KOBİ LEASING PAKETLERİ LEASING NEDİR? Özellikle büyümekte olan şirketlerin, tüm sektörlerde her türlü sıfır veya 2. el makine, ekipman yatırımlarını gerçekleştirmesine yönelik olarak orta veya uzun vadeli

Detaylı

Yapı Kredi Sigorta A.Ş. 1 Ocak - 30 Eylül 2013 ara hesap dönemine ait konsolide olmayan finansal tablolar

Yapı Kredi Sigorta A.Ş. 1 Ocak - 30 Eylül 2013 ara hesap dönemine ait konsolide olmayan finansal tablolar 1 Ocak - 30 Eylül 2013 ara hesap dönemine ait konsolide olmayan finansal tablolar İçindekiler Sayfa Konsolide Olmayan Bilançolar... 1-5 Konsolide Olmayan Gelir Tabloları... 6-7 Konsolide Olmayan Nakit

Detaylı

AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. AYRINTILI BİLANÇO (Bağımsız Denetimden Geçmiş) YTL VARLIKLAR

AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. AYRINTILI BİLANÇO (Bağımsız Denetimden Geçmiş) YTL VARLIKLAR AYRINTILI BİLANÇO VARLIKLAR I CARİ VARLIKLAR (31/12/2008) A Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 22.641.606 1 Kasa 2.356 2 Alınan Çekler 3 Bankalar 14 20.777.618 4 Verilen Çekler Ve Ödeme Emirleri () 5 Diğer

Detaylı

SÖZLEŞMELİ TAVUK YETİŞTİRİCİLİĞİNİN TARIM İŞLETMELERİNİN TARIMSAL YAPILARINA OLAN ETKİSİNİN EKONOMİK ANALİZİ

SÖZLEŞMELİ TAVUK YETİŞTİRİCİLİĞİNİN TARIM İŞLETMELERİNİN TARIMSAL YAPILARINA OLAN ETKİSİNİN EKONOMİK ANALİZİ SÖZLEŞMELİ TAVUK YETİŞTİRİCİLİĞİNİN TARIM İŞLETMELERİNİN TARIMSAL YAPILARINA OLAN ETKİSİNİN EKONOMİK ANALİZİ (ERZURUM ÖRNEĞİ) Semiha KIZILOĞLU 1 Avni BİRİNCİ 2 Yavuz TOPCU 3 1.GİRİŞ Sözleşmeli üretim,

Detaylı

SÖZLEŞMELİ TAVUK YETİŞTİRİCİLİĞİNİN TARIM İŞLETMELERİNİN TARIMSAL YAPILARINA OLAN ETKİSİNİN EKONOMİK ANALİZİ (ERZURUM ÖRNEĞİ)

SÖZLEŞMELİ TAVUK YETİŞTİRİCİLİĞİNİN TARIM İŞLETMELERİNİN TARIMSAL YAPILARINA OLAN ETKİSİNİN EKONOMİK ANALİZİ (ERZURUM ÖRNEĞİ) SÖZLEŞMELİ TAVUK YETİŞTİRİCİLİĞİNİN TARIM İŞLETMELERİNİN TARIMSAL YAPILARINA OLAN ETKİSİNİN EKONOMİK ANALİZİ (ERZURUM ÖRNEĞİ) Semiha KIZILOĞLU 1 Avni BİRİNCİ 2 Yavuz TOPCU 3 1.GİRİŞ Sözleşmeli üretim,

Detaylı

Gayrimenkul Değerleme Esasları 2018/2. Dönem Deneme Sınavı -1-

Gayrimenkul Değerleme Esasları 2018/2. Dönem Deneme Sınavı -1- Özellikler Yapının özelliği Değerler ve oranlar Alış veriş merkezi (AVM) Arsa yüzölçümü (m 2 ) 4.000 m 2 Arsa değeri 8.000 TL/m 2 İmar özellikleri Emsal (E) = 2,2 Yapı maliyet bedeli 2.700 TL/m 2 Yapının

Detaylı

3) I- Yapılan işle ilgili katlanılan sözleşme maliyetlerinin öngörülen toplam inşaat maliyetlerine

3) I- Yapılan işle ilgili katlanılan sözleşme maliyetlerinin öngörülen toplam inşaat maliyetlerine 1) Bir inşaat taahhüt işletmesi, taahhüt etmiş olduğu bina inşaatında çalıştırdığı iş makineleri için aldığı yakıtlara 500TL+KDV tutarında ödemede bulunmuştur. Ödemede yakıt bedeli 7/A sisteminde, hangi

Detaylı

2013 / 2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI 30 HAZİRAN 2013

2013 / 2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI 30 HAZİRAN 2013 2013 / 2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI 30 HAZİRAN 2013 SORULAR Kuzey Batı Ticaret İşletmesi'nin 31/11/2012 tarihli mizanı aşağıdaki gibidir: No Hesabın

Detaylı