Münih'de Hartz IV ile ilgili sorular ve cevaplar

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Münih'de Hartz IV ile ilgili sorular ve cevaplar"

Transkript

1 Eyalet Başkenti Münih Sosyal İşler Bölümü Münih'de Hartz IV ile ilgili sorular ve cevaplar Eine Information in türkischer Sprache Teşvik ve talep: Hartz IV neden var? Hartz IV ile işsizlik yardımı ve sosyal yardım tek tip bir yardım olarak birleştirilmektedir. Tek bir elden yardım ilkesi ön plandadır. Belediye ve İş ve İşçi Bulma Kurumu, iş arayanlarla birlikte daha yoğun bir şekilde refakatçilik yapabilmek ve onlara iş bulabilmek için yardımlarını bir araya topluyorlar. Yardım almaya hak sahibi olan birçok kişinin artık iki ayrı daireye gitmelerine gerek yoktur. Medyada Hartz IV ağır eleştirilere maruz kalmıştır, çünkü varlıklar ve hatta çocukların banka tasarruf cüzdanları bile gereksinimleri karşılamak için kullanılmak zorundadır. Bu yeni bir olay değil, aksine şimdiye kadar sosyal yardım almaya hak sahibi olanlardan istenilenlerin aynısıdır. Gelecekteki işsizlik parası II (ALG II) alacakların üçte ikisi bu düzenlemeyi biliyorlar. Hartz IV, bu kişiler için birkaç hususta bir düzelme anlamına bile gelmektedir, çünkü sosyal yardımda olduğundan daha fazla varlıkları ellerinde tutabiliyorlar ve şimdi emeklilik, bakım ve sağlık sigortaları da olacaktır. Ayrıca şimdi otomobil de korunmuş varlıklar arasında sayılmaktadır. Teşvik ve talep reformun odak noktasını oluşturmaktadır. İş ve İşçi Bulma Kurumu ve Sosyal İşler Bölümü çalışabilir durumdaki yardım alanlara gelecekte yeni bir işyeri aramaya, vasıf kazanmaya, çocuk bakımını yapacak bakım yerlerinin aranmasına, dil kursları için aracılık yapmaya veya başka danışmanlıklarda destek olacaklardır. Yardım almaya hak sahibi olanla bir topluma kazandırma yardımı anlaşması yapılmaktadır. Bunda, insanların iş piyasasına tekrar kazandırılmaları için neler yapmaları gerektiği ve hangi ödemeleri alacakları tespit edilmektedir. Yardım alanın onuruna saygı gösterilmektedir. İşsizlik parası II / sosyal para ve dilekçe verilmesiyle ilgili genel sorularınızda İş ve İşçi Bulma Kurumu'nun danışma hattını arayınız: Tel: Şu an sosyal yardım alanlar, sosyal vatandaşlık dairesindeki (Sozialbürgerhaus), Sosyal Güvenlik Dairesi'nin (Amt für Soziale Sicherung) dış şubelerindeki veya Konut ve Göçmen Dairesi'ndeki (Amt für Wohnen und Migration) konutu olmayanlar merkezi birimdeki görevli memura başvurmalıdırlar. Aşağıda Hartz IV ile ilgili sık sorulan sorulara genel bir bakış bulunmaktadır. Bu yazı ve Hatz IV ile ilgili ayrıca bilgileri internet'de şu adresten bulabilirsiniz: veya www. muenchen.de/hartz

2 2 Kaç kişiye işsizlik parası II verilecektir? 2005 Ocak ayından itibaren Münih'de insan işsizlik parası II alacaklardır. Bu insanlar evde oturmaktadır. Bu evlerden şimdiye kadar neredeyse 'i sosyal yardım almışlardır. Kimler işsizlik parası II'yi alacaklar? İşsizlik parası II, yaşları 15 ile 64 arasında olan bütün kazanç getiren işlerde çalışabilen ve geçim ve kira masraflarını kendileri karşılayabilecek kadar gelirleri ve servetleri olmayan kişilere verilmektedir. Bu, işsizlik parası I'in sigorta ödemeleri bittiğinde veya çalışmadan elde edilen gelir yetersiz olduğunda olabilir. Çocuklar gibi evde kazanç getiren işlerde çalışmayan aile mensuplarına sosyal para verilmektedir. Günde en az üç saat kazanç getiren bir işte çalışabilen kişiler, çalışabilir durumdadır. Ödemelerin miktarı ne kadar? Ödemeler, geçimi sağlayan gereksinimi karşılamaktadır. Bu şimdiye kadar olan Münih sosyal yardım seviyesine eşittir. Gereksinim her aile mensubu için ayrı olarak belirlenmektedir: Yetişkin, tek başına yaşayan kişiler için kanuni yardım oranı: Birlikte yaşayan iki yetişkin insan için kanuni yardım oranı:...her biri için 311 Çocuk için kanuni yardım (0-14 yaş): Genç için kanuni yardım (15-18 yaş): artı uygun miktarda kira ve kalorifer parası. İstisna durumlarda, bir defaya mahsus ödemeler yapılır. İşsizlik parası I alındıktan sonra ayrıca sınırlı bir ek ödeme yapılmaktadır. Hesaplanan bu gereksinim - kişinin kendi geliriyle - hayat arkadaşının/eşinin geliriyle - çocuğun geliriyle (çocuk parası, nafaka) veya - ihtiyaç sahipleri topluluğunun servetiyle karşılanamıyorsa işsizlik parası II ödenmektedir. Eski sosyal yardımla karşılaştırıldığında, artık Noel ek yardımı ve bir bisiklet, çocuk koltuğu veya okul için bir defaya mahsus ek ödemeler ödenmeyecektir. Bunlar kanunen ödenmesi gereken yardımda göz önünde bulundurulmuştur. Münih Belediye 'nun da artık kanunen ödenmesi gereken yardımlar üzerinde bir etkisi yoktur Ocak ayından itibaren bu Federal bir ödeme olacaktır.

3 3 Hangi aile mensuplarının gelirleri hesaba eklenecektir? Aynı evde yaşayan hayat arkadaşının/eşin geliri hesaba eklenecektir. Nafakaya başvurma hakkı, boşanmış veya ayrı yaşanılan eşe karşı da mümkündür. Reşit olan çocukları uzun süre işsiz olanların anne ve babalarının gelirleri sadece istisna durumlarda hesaba eklenir. 25 yaşından küçük olan reşit olmayan yardım alanlara, ilk meslek eğitimi henüz tamamlanmamışsa, anne ve babaları destek olmalıdır. Anne ve babalar, kazanç getiren bir işte çalışan çocuklar tarafından aleyhlerine nafaka davası açıldığında da nafaka ödemekle yükümlüdürler. Anne ve babaları işsizlik parası II alan reşit olan çocuklar nafaka ödemekle yükümlü değillerdir. Kişinin ne kadar serveti olabilir? Servetin belirli bir sınıra kadar kullanılması gerekmektedir. Her bir yaş için 200 korunmuştur, en az ise kazanç getiren bir işte çalışan kişi başına 4.100, en fazla Ocak 1948 tarihine kadar doğmuş olan kişilerin, her bir yaş için 520 tutarında bir muaf meblağları vardır, en fazla ise Bundan fazlasına sahip olanlar yardıma muhtaç değillerdir. İhtiyaç sahipleri topluluğunda yaşayan her bir kişi için 750 korunmaktadır. Çocukların 'su olabilir. Servet olarak örn. nakit para, menkul kıymetler gibi tasarruf mevduatları, yapı tasarruf mevduatları, konut ve gayrimenkul mülkiyeti ve de sanat ürünleri gibi menkul servetler sayılmaktadır. Kişilerin kendileri tarafından kullanılan uygun bir konut mülkiyeti ve uygun bir otomobil servet olarak sayılmamaktadır ve bunlar muhafaza edilebilir. Servet sınırları, sosyal yardımda olduğundan daha yüksektir. Kazanç getiren bir işte çalışan ödeme almaya hak sahibi olanlar için muaf meblağlar şimdiye kadar olduğundan daha yüksektir. Otomobil de sosyal yardımda korunmamaktaydı. Kazanç getiren bir işte çalışıldığında muaf meblağ ne kadardır? Kazanç getiren işleri olmayanlar işsizlik parası II yanında para kazanabilirler. Net maaştan, işle ilgili olan örn. yol masrafları gibi masraflar kesilmektedir. Bu net gelirden kişiler aşağıdaki muaf meblağları ellerinde tutabilirler: 'ya kadar brüt maaşta % ve 900 arasında brüt maaşta % ve arasında brüt maaşta %15. - Çalışma kazancı 'yu aştığında muaf meblağlar kalmamaktadır.

4 4 Hayat sigortaları ve emeklilik ne olacak? Hayat sigortasının, iştira kıymeti yukarıda belirtilen servet sınırını (yılda 200, kişi başına en fazla ) aştığında prensip olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Hayat sigortası emeklilik olarak, hayat sigortasının değerlendirilmesi emekliliğin başlangıcından önce sözleşmeyle bir bloke kaydı ile hariç bırakıldığında, bu muaf servet meblağı dahilinde korunabilir. Henüz vadesi dolmamış sigortaların, ödenmiş meblağlarda %10'dan fazla bir kayıp oluştuğunda satılması gerekli değildir. Emeklilik için kullanılacak her bir yaş için 200 tutarındaki Riester emekliliği ve mallar da korunmaktdır. Federal Sosyal Yardım Kanunu'nda hayat sigortası sadece tutarındaki bir sınıra kadar korunmuştu. Zaruret halinde hayat sigortası korunmaktaydı, sosyal yardım sadece kredi temelinde verilmekteydi. Kira ne kadar yüksek olabilir? Kira ve kalorifer dahil yan giderler ihtiyacın hesaplanmasında, üst kira sınırları içinde oldukları ölçüde tam olarak göz önünde bulundurulmaktadır. Bu Münih için m 2 başına ortalama 10 'dur (8. sayfadaki üst kira sınırına bakınız). Buna göre dört kişilik bir aile en fazla 90 m 2 'lik bir evde oturabilir. Üst kira sınırı en fazla, yan giderler olmadan 837,50 Euro'dur. Kira masrafları üst kira sınırını aştığında, kiranın tamamı altı ay süreyle ödenir. Yardım almaya hak sahibi olan, masrafları aşan kısmı, örn. evini alt kiraya vererek düşürmek zorundadır. Bu sırada çalışma topluluğunun yardımını kullanabilir. Kişilerin kendileri tarafından kullanılan konut mülkiyetinde, hak sahibi olduklarında emlak vergisi, çöp parası, soğuk su ve borç faizleri gibi gerçekten oluşan mükellefiyetler üstlenilmektedir. İtfa taksitleri üstlenilmemektedir. Yardım ne zaman azalmaktadır? İşsizlik parası II örn. yardım almaya hak sahibi kişi, kendisinden yapması beklenilebilen bir işe veya meslek eğitimine başlamayı ve bunu devam ettirmeyi reddettiğinde kanuni yardımın %30'u tutarında kesilmektedir. Yardıma muhtaç kişi kaydını yenilemediğinde kanuni ödeme %10 miktarında kesilmektedir. Yükümlülüklerini tekrar ihlal ettiğinde, aynı yüzdelik oran tutarında bir kesinti yapılır. Kesintiler üç ay sürmektedir. Aynı ev içinde reşit olmayan çocuklar yaşadığında, %30'un üzerindeki kesintilerde gıda maddeleri mahsup fişleri gibi tamamlayıcı maddi edimler verilebilir.

5 5 İşsizlik parası II alanlar ve aile mensuplarına nerede refakatçilik yapılacak? İş ve İşçi Bulma Kurumu ve Münih Belediyesi bir çalışma ortaklığı şeklinde birlikte çalışmaktadırlar yılı sonunda bütün işsizlik parası II yardımı alanlara sosyal vatandaşlık dairelerinde (Sozialbürgerhäuser) refakatçilik yapılacaktır. Burada, insanların gereksinim duydukları bütün yardımlar bulunmaktadır. Her iki dairenin elemanları burada, para yardımlarını hesaplamaktadırlar, sosyal danışmanlık vermektedirler, doğrudan işyerleri bulmaya aracılık yapmaktadırlar veya vasıflandırma ve kurslar gibi faaliyetleri organize etmektedirler. Geçiş dönemi içinde şu an işsizlik yardımı alanlara Kapuzinerstrasse 26 adresindeki İş ve İşçi Bulma Kurumu'nda ve Thalkirchnerstrasse 54 adresindeki İşlem Servisi ALG II/Sosyal Para bürosunda refakatçilik yapılacaktır. Şu an sosyal yardım almaya hak sahibi olanlara eskisi gibi Sosyal Güvenlik İşleri Dairesi'nin dış şubelerinde ve sosyal vatandaşlık dairelerinde refakatçilik yapılacaktır. Bulunan işyerleri nerelerden gelmektedir? Belediye ve İş ve İşçi Bulma Kurumu, Münih'in en düşük işsizlik oranı olan büyük kent kalmasını istemektedirler. Sosyal İşler Bölümü ve Çalışma ve Ekonomi Bölümü, kurumlarla 2. iş piyasası için çok geniş kapsamlı istihdam olanakları olan bir ağ kurmuşlardır. Daha az vasıflı insanların da böylece, uzun vadeli olarak iş piyasasına entegre edilme şansları olmaktadır. Önümüzdeki yıl için Belediye 35 milyon hazırlamıştır. Böylece İş ve İşçi Bulma Kurumu'nun araçlarıyla birlikte Münih'in gelecek yıl, 2. iş piyasasındaki kişileri vasıflandırma, iş deneyimi veya başka önlemlere göndermek için 86 milyon 'su olacaktır. Sadece bu yeterli değildir. Belediyedeki işletmecilerin de sorumluluk üstlenmeleri ve işyerleri sağlamak zorundadırlar. Hangi işi yapmam gerekir? Her işin yapılması beklenmektedir: Sağlık bakımından çalışma kabiliyetine uygun olması ve şimdiye kadar yapılan işe geri dönüşü zorlaştırmamalıdır. Çocukların eğitimi tehlikeye düşürülmemelidir, çocuk 3. yaş gününden itibaren bir bakım kurumuna gönderilmelidir. İş, bir aile mensubunun bakımıyla da bağdaştırılabilmelidir.

6 6 Sosyal yardım ve işsizlik parası II (ALG II) karşılaştırılması Örnek 1: Dört kişilik aile, anne ve baba işsiz, çocuklar 7 ile 12 yaşlarında Sosyal yardım ALG II Ev reisi için kanuni oran 316,-- 311,-- Götürü meblağ 29,-- Kadın eş için kanuni oran 253,-- 311,-- Götürü meblağ 29,-- Çocuk için kanuni oran (7 yaşında) 205,-- 207,-- Götürü meblağ 30,-- Çocuk için kanuni oran (12 yaşında) 205,-- 207,-- Götürü meblağ 30,-- Ortalama kira + kalorifer 611,-- 611,-- Gereksinim 1.708, ,-- eksi çocuk parası 2) (2 x 154, ,50 ) 287,50 (2 x 154,-- ) 308,-- olası sosyal yardım /ALG II 1.420, ,-- Fark 81,50 Örnek 2: Tek başına çocuk büyüten, 14 yaşında kızı ve 14 yaşında oğlu Sosyal yardım ALG II Evin reisi için kanuni oran 316,-- 345,-- Götürü meblağ 29,-- Tek başına çocuk büyüten için fazla gereksinim 126,40 124,20 Kız için kanuni oran (14 yaşında) 174,-- 207,-- Götürü meblağ 28,-- Oğlan için kanuni oran (14 yaşında) 284,-- 276,-- Götürü meblağ 32,-- Ortalama kira + kalorifer 427,50-427,50,-- Gereksinim 1.416, ,70 eksi çocuk parası 1) (2 x 154, ,50 ) 287,50 (2 x 154,-- ) 308,-- olası sosyal yardım /ALG II 1.129, ,70 Fark 57,70 2 Sosyal yardımda en son çocuk parası artışı gelire eklenmemiştir. Çocuk parası önce doğrudan anne ve babanın banka hesabına ödenir ve sonra tekrar kesilir.

7 7 İşsizlik yardımı ve işsizlik parası II (ALG II ) karşılaştırılması Örnek 1: Erkek, Uzman Metal İşçisi, 45 yaşında, orta maaş grubunda, 10 yıldır çalışıyor; Kadın, Uzman satıcı, 32 yaşında, 10 yıldır çalışıyor. Her ikisi de şu an işsizlik yardımı alıyorlar. İşsizlik yardımı ALG II Erkek eş için kanuni ödeme 797,-- 311,-- Kadın eş için kanuni ödeme 710,-- 311,-- Kira, kalorifer dahil (üst kira sınırı) 692,-- Toplam 1.507, ,-- Fark 193,-- * Örnek 2: Erkek, Taşıma İşleri Taciri, 40 yaşında, orta maaş grubunda, 20 yıldır çalışıyor, işsizlik yardımı almaktadır; Kadın, az gelir getiren işte çalışmakta, net 400,-- kazanmakta; Çocuk,13 yaşında İşsizlik yardımı ALG II Erkek eş için kanuni ödeme 1.040,-- 311,-- Kadın eş için kanuni ödeme 311,-- Çocuk için kanuni ödeme 207,-- Kira, kalorifer dahil (üst kira sınırı) 816,-- Gereksinim 1.645,-- Muaf meblağ göz önünde bulundurulduktan sonra kadın eşin geliri kesilmekte 400,-- kadın eşin geliri 340,-- eksi çocuk parası 1 154,-- Toplam 1.440, ,-- Fark 289,-- * *Fark meblağı, geçiş döneminde sınırlı bir ek ödemeyle azaltılmaktadır. 1 Çocuk parası önceden doğrudan anne ve babanın banka hesabına ödenir ve gereksinim hesabında tekrar kesilir.

8 8 'deki Üst Kira Sınırları (Geçerli olduğu tarih ) Kişilerin sayısı Evin büyüklüğü ***) 1 Mobilyalı alt kiraya verilebilen oda *) 1 20 ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ 135 Üst kira sınırları Binanın yaş sınıfı **) maks. m 2 fiyatı ***) Üst kira sınırı Yan gidersiz kira artı yan giderler, kalorifer ve sıcak su m 2 ***) **) ***) 279,20'ye kadar 1 12,40 397, ,90 413, ,50 429, ,60 590, ,90 617, ,40 644, ,50 649, ,80 684, ,30 760, ,20 711, ,50 753, ,80 837, ,20 774, ,50 816, ,80 907, ,00 858, ,50 914, , ,00 1 9,70 949, , , , ,49 Ayrıca her bir şahıs için ev büyüklüğü 15 m 2 daha artar ve her bina yaş sınıfında 99,70 tutarında bir ek ödeme hesaba eklenir. *) mobilyalı alt kiraya verilen oda içinde yatak, dolap, masa, oturacak yer, perde, lamba bulunmalı, mutfak ve banyo kullanma imkanı olmalıdır **) Bina yaş sınıfı 1: 1966 dahil Bina yaş sınıfı 2: Bina yaş sınıfı 3: 1978'den itibaren ***) Konut büyüklüğü m 2 olarak: Bütün evin m 2 'si sayılmaktadır, mutfak ve banyo dahil. II. Hesaplama Tüzüğü'ne dayanılarak balkonlar ve terasların sadece yarısı hesaba katılmaktadır.

ALMANYA DA 2012 ARALIK AYI İTİBARİYLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ GELİŞMELER

ALMANYA DA 2012 ARALIK AYI İTİBARİYLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ GELİŞMELER ALMANYA DA 2012 ARALIK AYI İTİBARİYLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ GELİŞMELER 1. İstihdam Piyasası Çalışanların sayısı, Aralık 2012 de bir ay öncesine göre öenmli bir değişme

Detaylı

İhtiyaca bağlı asgari güvence hakkında bilgilendirme broşürü

İhtiyaca bağlı asgari güvence hakkında bilgilendirme broşürü İhtiyaca bağlı asgari güvence hakkında bilgilendirme broşürü İhtiyaca Bağlı Asgari Güvence (BMS),maddi anlamda zor duruma düşen ve kendi yaşam geçimini kendi imkanlarıyla (gelir, mal varlığı) sağlayamayan

Detaylı

Eyalet Başkenti Hannover Tarih: Ağustos 2008 Belediye Başkanı - Gençlik ve Aile Bölümü

Eyalet Başkenti Hannover Tarih: Ağustos 2008 Belediye Başkanı - Gençlik ve Aile Bölümü Eyalet Başkenti Hannover Tarih: Ağustos 2008 Belediye Başkanı - Gençlik ve Aile Bölümü Ebeveyn katkı payının hesaplanması ile ilgili bildiri Sayın Bay/Bayan! Sevgili Ebeveynler! Çocuğunuzun Hannover şehrine

Detaylı

Çocuk zammı kılavuzu. Aile Kasanızın bir bilgi kılavuzu

Çocuk zammı kılavuzu. Aile Kasanızın bir bilgi kılavuzu Çocuk zammı kılavuzu Aile Kasanızın bir bilgi kılavuzu İçindekiler Seite Bu kılavuz hakkında... 2 1. Kim çocuk zammı talep edebilir?... 3 1.1 Genel olarak... 3 1.2 Anne babanın taban gelir sınırı... 3

Detaylı

Çocuk zammı kılavuzu. Aile Kasanızın bir bilgi kılavuzu

Çocuk zammı kılavuzu. Aile Kasanızın bir bilgi kılavuzu Çocuk zammı kılavuzu Aile Kasanızın bir bilgi kılavuzu İçindekiler Seite Bu kılavuz hakkında... 2 1. Kim çocuk zammı talep edebilir?... 3 1.1 Genel olarak... 3 1.2 Anne babanın taban gelir sınırı... 3

Detaylı

OTOMATİK BİLGİ DEĞİŞİMİ YASASIYLA İLGİLİ TEMEL BİLGİLER

OTOMATİK BİLGİ DEĞİŞİMİ YASASIYLA İLGİLİ TEMEL BİLGİLER OTOMATİK BİLGİ DEĞİŞİMİ YASASIYLA İLGİLİ TEMEL BİLGİLER Künye / Impressum: CHP Berlin Birliği / CHP Bund in Berlin e.v. Osloerstr. 104, 13359 Berlin Tel. +49 (0) 174 800 1923 www.chpberlin.de info@chpberlin.de

Detaylı

GT 4c: Gelir Belgesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler ve Doğru Doldurulma Şekli

GT 4c: Gelir Belgesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler ve Doğru Doldurulma Şekli Stand: 27.11.2012 GT 4c: Gelir Belgesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler ve Doğru Doldurulma Şekli 1 Gelir Formunu Kimler Doldurmalı? Ücrete tabi programlara (saat 6 ila 8 ya da 16 ila 18 arası rehberlik, tatil

Detaylı

20 Soruda Kira Gelirlerinin Vergilendirilmesi

20 Soruda Kira Gelirlerinin Vergilendirilmesi İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Şubat / 2007 20 Soruda Kira Gelirlerinin Vergilendirilmesi Evimi bir aileye kiraya verdim ve 2006 yılında 7.200 YTL kira geliri elde ettim. Beyanname vermek zorunda mıyım?

Detaylı

İŞSİZLİK SİGORTASI HİZMETLERİ. İşsizlik Sigortası Ödemeleri

İŞSİZLİK SİGORTASI HİZMETLERİ. İşsizlik Sigortası Ödemeleri İŞSİZLİK SİGORTASI HİZMETLERİ Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalan sigortalılardan; hizmet akdinin sona erdiği tarihi izleyen günden itibaren 30 gün içinde İŞKUR birimlerine veya elektronik ortamda

Detaylı

Wohnungswechsel. Doğum tarihi. Sosyal sigorta no. Cinsiyeti Medeni durumu. Posta kodu. Sosyal sigorta no: Cinsiyeti Medeni durumu

Wohnungswechsel. Doğum tarihi. Sosyal sigorta no. Cinsiyeti Medeni durumu. Posta kodu. Sosyal sigorta no: Cinsiyeti Medeni durumu Wohn Bilgi notu: Lütfen bütün alanları eksizsiz ve doğru doldurun. Tarih girdişlerinde GG.AA.YYYY formatını kullanın. Formu internet üzerinden indirirseniz, doğrudan ekranda doldurup yazıcıdan çıkartabilirsiniz.

Detaylı

Çocuk Zammı. Aile Kasanızın bir Enformasyonu

Çocuk Zammı. Aile Kasanızın bir Enformasyonu Çocuk Zammı Aile Kasanızın bir Enformasyonu İçindekiler Sayfa 1. Kim çocuk zammı talep edebilir? 3 1.1 Genel olarak 3 1.2 Anne babanın gelir taban sınırı 3 1.3 Anne babanın gelirlerinin tavan sınırı 3

Detaylı

tarihinden itibaren geçerli olacak çocuk yuvasında bakım parasının tespiti için bilgilendirme

tarihinden itibaren geçerli olacak çocuk yuvasında bakım parasının tespiti için bilgilendirme Hannover Eyalet Başkenti Ocak 2017 Belediye Başkanı - Gençlik ve Aile Bölümü - 01.08.2017 tarihinden itibaren geçerli olacak çocuk yuvasında bakım parasının tespiti için bilgilendirme Hanımefendiler ve

Detaylı

Deutsche Bank Bankamız Konut Tasarrufu. Kendi evinize hoş geldiniz.

Deutsche Bank Bankamız Konut Tasarrufu. Kendi evinize hoş geldiniz. Deutsche Bank Bankamız Konut Tasarrufu Kendi evinize hoş geldiniz. Önce biriktirin, sonra karar verin. Hayatımızda okulu bitirmek, meslek sahibi olmak ve bir aile kurmak gibi büyük hedeflerimiz vardır.

Detaylı

İhtiyaca bağlı asgari güvence hakkında bilgilendirme broşürü

İhtiyaca bağlı asgari güvence hakkında bilgilendirme broşürü İhtiyaca bağlı asgari güvence hakkında bilgilendirme broşürü İhtiyaca Bağlı Asgari Güvence (BMS),maddi anlamda zor duruma düşen ve kendi yaşam geçimini kendi imkanlarıyla (gelir, mal varlığı) sağlayamayan

Detaylı

İŞSİZLİK SİGORTASI HİZMETLERİ

İŞSİZLİK SİGORTASI HİZMETLERİ İŞSİZLİK SİGORTASI HİZMETLERİ Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalan sigortalılardan; hizmet akdinin sona erdiği tarihi izleyen günden itibaren 30 gün içinde İŞKUR birimlerine veya elektronik ortamda

Detaylı

Hamilelik Doğum Aile Meslek İşsizlik parası II alan bayanlar için bilgi ve tavsiyeler

Hamilelik Doğum Aile Meslek İşsizlik parası II alan bayanlar için bilgi ve tavsiyeler Hamilelik Doğum Aile Meslek İşsizlik parası II alan bayanlar için bilgi ve tavsiyeler Hamilelik ve Doğum Kutlarız; Bebek bekliyorsunuz! Bu broşür ile Jobcenter in hizmetleri konusunda siz anne adaylarının

Detaylı

TÜRK VERGİ SİSTEMİ DERS NOTU 3.DERS

TÜRK VERGİ SİSTEMİ DERS NOTU 3.DERS TÜRK VERGİ SİSTEMİ DERS NOTU 3.DERS III. ÜCRETLER Ücret, işverene tabi ve belli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen

Detaylı

2015 YILINDA BELİRLENEN ASGARİ ÜCRET, SGK TAVANI, ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ VE MAAŞ HESAPLAMALARI

2015 YILINDA BELİRLENEN ASGARİ ÜCRET, SGK TAVANI, ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ VE MAAŞ HESAPLAMALARI 2015 YILINDA BELİRLENEN ASGARİ ÜCRET, SGK TAVANI, ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ VE MAAŞ HESAPLAMALARI 2015 yılında uygulanacak olan asgari ücret tutarları, 4857 sayılı İş Kanunu nun 39. maddesi gereğince, iş sözleşmesi

Detaylı

Sosyal Bakım Sigortası Bakımınız emin ellerde

Sosyal Bakım Sigortası Bakımınız emin ellerde Sağlığınız emin ellerde Bize sorun AOK Türkçe Çağrı Merkezi Servisimiz 0911 1329 4793 Pt.,Sa.,Ça.,Cu.günleri:Saat8.30 16.30, Pe.günleri:Saat8.30 18.00 Sosyal Bakım Sigortası Bakımınız emin ellerde AOK

Detaylı

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDEN İSTİSNA SINIRI

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDEN İSTİSNA SINIRI VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDEN İSTİSNA SINIRI Özet: 01.01.2015 30.06.2015 ile 01.07.2015 31.12.2015 tarihleri arasında geçerli olmak üzere uygulanacak

Detaylı

Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Uygulaması

Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Uygulaması Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Uygulaması 1 Sunum Planı 1) Genel Esaslar 2) Başvuru ve Ödeme Süreci a) Kısa Çalışma Başvurularının Kabulü b) Uygunluk Tespiti c) Sonucun Bildirimi d) Ödeme Süreci 3) Örnekler

Detaylı

SİRKÜLER NO: 2015 / 18

SİRKÜLER NO: 2015 / 18 DİPNOT YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ. SİRKÜLER NO: 2015 / 18 08.01.2015 KONU: Çalışanlarla ilgili 2015 yılına ilişkin bazı vergi ve sigorta bilgileri Hk. Çocuk zammı, aile yardımı, yemek yardımı ve özel

Detaylı

2017 YILINDA BELİRLENEN ASGARİ ÜCRET VE ASGARİ ÜCRETE İLİŞKİN HESAPLAMALAR

2017 YILINDA BELİRLENEN ASGARİ ÜCRET VE ASGARİ ÜCRETE İLİŞKİN HESAPLAMALAR 2017 YILINDA BELİRLENEN ASGARİ ÜCRET VE ASGARİ ÜCRETE İLİŞKİN HESAPLAMALAR 2017 yılında uygulanacak olan asgari ücret tutarları, 4857 sayılı İş Kanunu nun 39. maddesi gereğince, iş sözleşmesi ile çalışan

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat 07.07.2015/130-2 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

Sirküler Rapor Mevzuat 07.07.2015/130-2 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 1.7.2015-31.12.2015 tarihinden arasında geçerli olmak üzere uygulanacak Gelir Vergisinden istisna

Detaylı

İşsizlik Sigortası. Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İşsizlik Sigortası Dairesi Başkanlığı

İşsizlik Sigortası. Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İşsizlik Sigortası Dairesi Başkanlığı İşsizlik Sigortası Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İşsizlik Sigortası Dairesi Başkanlığı İşsizlik Sigortası Tanım İşsizlik sigortası kapsamında verilen hizmetler İşsizlik Ödeneğinden Yararlanma Koşulları

Detaylı

Öğretim araç ve gereçlerinin reformu

Öğretim araç ve gereçlerinin reformu Öğretim araç ve gereçlerinin reformu Hamburglu öğrenciler için daha çok yeni kitap Önemli sorulara yanıtlar burada! Freie und Hansestadt Hamburg Behörde für Bildung und Sport Hamburg Senatosu kararlaştırdı:

Detaylı

18 Gelecek Aylara Ait Giderler Uygulaması 19 Diğer Dönen Varlıkların Uygulaması GELECEK AYLARA AİT GİDERLER HESABI Peşin ödenen ve cari hesap dönemi

18 Gelecek Aylara Ait Giderler Uygulaması 19 Diğer Dönen Varlıkların Uygulaması GELECEK AYLARA AİT GİDERLER HESABI Peşin ödenen ve cari hesap dönemi 18 Gelecek Aylara Ait Giderler Uygulaması 19 Diğer Dönen Varlıkların Uygulaması GELECEK AYLARA AİT GİDERLER HESABI Peşin ödenen ve cari hesap dönemi içinde ilgili gider hesaplarına kaydedilmemesi gereken,

Detaylı

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI Sirküler Rapor 09.07.2010 / 90-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 01.07.2010 tarihinden geçerli olmak üzere uygulanacak Gelir

Detaylı

1. Gelir Vergisi Kanunu'nda Yer Alan Çeşitli Had ve Tutarlar 2015 Yılında Uygulanmak Üzere Belirlendi.

1. Gelir Vergisi Kanunu'nda Yer Alan Çeşitli Had ve Tutarlar 2015 Yılında Uygulanmak Üzere Belirlendi. No: 2015/19 Tarih: 09.01.2015 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Acıbadem Cd. Çamlıca Apt. No.77 K.4 34718 Acıbadem-Kadıköy/ISTANBUL Tel :0.216.340 00 86 Fax :0.216.340 00 87 E-posta:

Detaylı

SORULARLA MALULLÜK AYLIĞI

SORULARLA MALULLÜK AYLIĞI SORULARLA MALULLÜK AYLIĞI Sigortalıların maluliyetlerini nasıl tespit ettirecekleri, hangi şartlarda maluliyet aylığına hak kazanacakları, malullük aylığı için nasıl ve nereye başvuracakları ile malullük

Detaylı

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI 15.01.2019/31-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : Sirkülerde 1.1.2019-30.06.2019 tarihleri arasında geçerli olmak üzere uygulanacak

Detaylı

Çalışanlara yönelik bilgilendirme. Küçük çaplı işler (Minijob) hakkında bilgilendirme

Çalışanlara yönelik bilgilendirme. Küçük çaplı işler (Minijob) hakkında bilgilendirme Çalışanlara yönelik bilgilendirme Küçük çaplı işler (Minijob) hakkında bilgilendirme +++ Ücretsiz olarak evlerde iş ara ve bul +++ www.haushaltsjob-boerse.de +++ Minijobs (Küçük çaplı işler) Küçük çaplı

Detaylı

2016 GÜNCEL ORAN VE HADLER. Gelir Vergisi. Gelir Vergisi Tarifesi (Ücretler) Gelir dilimi. Vergi oranı TL'ye kadar % 15

2016 GÜNCEL ORAN VE HADLER. Gelir Vergisi. Gelir Vergisi Tarifesi (Ücretler) Gelir dilimi. Vergi oranı TL'ye kadar % 15 2016 GÜNCEL ORAN VE HADLER Gelir Vergisi Gelir Vergisi Tarifesi- 2016 (Ücretler) Gelir dilimi Vergi oranı 12.600 TL'ye kadar % 15 30.000 TL'nin 12.600 TL'si için 1.890 TL, fazlası % 20 110.000 TL'nin 30.000

Detaylı

Ücret Sistemleri Dersi Prof. Dr. Mustafa Yaşar TINAR

Ücret Sistemleri Dersi Prof. Dr. Mustafa Yaşar TINAR Ücret Sistemleri Dersi Prof. Dr. Mustafa Yaşar TINAR Ücret Hesaplama ve Bordrolama Sunum : Ümit KACAR 10 Aralık 2013, Salı Ücret Nedir? 2 Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara

Detaylı

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2019/4

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2019/4 Ö z e t B ü l t e n Tarih : 04.01.2019 Sayı : 2019/4 Değerli Müşterimiz; Son günlerde mevzuatımızda meydana gelen gelişmeler, konu başlıkları itibariyle aşağıdadır. A. Konu Başlıkları; -Gelir İdaresi Başkanlığı

Detaylı

VERGĐDEN ĐSTĐSNA KIDEM TAZMĐNATI, ÇOCUK VE AĐLE YARDIMI ĐLE ÖZEL SĐGORTALILARA YAPILAN ÖDEMELERDE ĐSTĐSNA SINIRI

VERGĐDEN ĐSTĐSNA KIDEM TAZMĐNATI, ÇOCUK VE AĐLE YARDIMI ĐLE ÖZEL SĐGORTALILARA YAPILAN ÖDEMELERDE ĐSTĐSNA SINIRI 14.01.2008/27 VERGĐDEN ĐSTĐSNA KIDEM TAZMĐNATI, ÇOCUK VE AĐLE YARDIMI ĐLE ÖZEL SĐGORTALILARA YAPILAN ÖDEMELERDE ĐSTĐSNA SINIRI ÖZET : 2008 yılında uygulanacak kıdem tazminatı, çocuk yardımı tutarları ve

Detaylı

SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR

SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR 1 Sirküler Tarihi: 05.03.2014 Sirküler No : 2014/11 SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR GERÇEK KİŞİLERCE 2013 YILINDA ELDE EDİLEN FAİZ, KAR PAYI, REPO VE BENZERİ GELİRLERİN BEYAN DURUMU Vergi uygulamasında aşağıda

Detaylı

GENEL MUHASEBE. KVYK-Mali Borçlar. Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

GENEL MUHASEBE. KVYK-Mali Borçlar. Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi GENEL MUHASEBE KVYK-Mali Borçlar Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi KAYNAK KAVRAMI Kaynaklar, işletme varlıklarının hangi yollarla sağlandığını göstermektedir. Varlıklar,

Detaylı

1. Veri Seti Yapısı, Hane, 2012 (Kesit Veri) (GYK12_H)

1. Veri Seti Yapısı, Hane, 2012 (Kesit Veri) (GYK12_H) BULTEN Her hane için verilen numara (Bülten numarası) 5 1...17562 HB010 Anket yılı 4 2012 HB020 Hanehalkının yaşadığı yer 1 1- Kır 2- Kent HB030 İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması, 1. Düzey 3 Kod-Coğrafi

Detaylı

7020 SAYILI KANUN İLE YENİDEN YAPILANDIRMA İMKANI E-BÜLTEN

7020 SAYILI KANUN İLE YENİDEN YAPILANDIRMA İMKANI E-BÜLTEN E-BÜLTEN İLE YENİDEN 7020 SAYILI KANUN YAPILANDIRMA İMKANI 2016 yılında yapılan taksitlendirmeler ile ilgili ödeme süreleri de dörder ay uzatılmış ve Mayıs 2017 sonuna kadar süre tanınmıştır. Söz konusu

Detaylı

2019 Yılı Asgari Ücreti Ve Bu Ücrete Göre Hesaplanan Hadler Belirlenmiştir

2019 Yılı Asgari Ücreti Ve Bu Ücrete Göre Hesaplanan Hadler Belirlenmiştir Tax WWW. ON ERYMM.COM.TR 13.ONUR YILIMIZ 2018 44 2019 Yılı Asgari Ücreti Ve Bu Ücrete Göre Hesaplanan Hadler Belirlenmiştir Özet 4857 sayılı İş Kanunu nun 39. maddesi gereğince, iş sözleşmesi ile çalışan

Detaylı

KATILIMCILARA DUYURU ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş. EMEKLİLİK YATIRIM FONLARI İÇTÜZÜK VE İZAHNAME DEĞİŞİKLİKLERİ

KATILIMCILARA DUYURU ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş. EMEKLİLİK YATIRIM FONLARI İÇTÜZÜK VE İZAHNAME DEĞİŞİKLİKLERİ KATILIMCILARA DUYURU ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş. EMEKLİLİK YATIRIM FONLARI İÇTÜZÜK VE İZAHNAME DEĞİŞİKLİKLERİ Fonu nun içtüzük, izahname ve tanıtım formunun ilgili bölümlerinde Sermaye Piyasası Kurulu

Detaylı

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Programı

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Programı KAYNAK HESAPLARI İşletmenin sahip olduğu varlıklar ya işletme sahipleri tarafından sağlanmıştır ya da üçüncü kişilere borçlanılarak elde edilmiştir. Bunları ise ayrılır. a)öz Kaynak (Öz sermaye), b)yabancı

Detaylı

2018 YILINA İLİŞKİN SOSYAL GÜVENLİK PRİMİNE ESAS KAZANÇLARIN ALT VE ÜST SINIRLARI, PRİMDEN MUAF OLAN AİLE YARDIMI VE YEMEK PARALARI

2018 YILINA İLİŞKİN SOSYAL GÜVENLİK PRİMİNE ESAS KAZANÇLARIN ALT VE ÜST SINIRLARI, PRİMDEN MUAF OLAN AİLE YARDIMI VE YEMEK PARALARI 2018 YILINA İLİŞKİN SOSYAL GÜVENLİK PRİMİNE ESAS KAZANÇLARIN ALT VE ÜST SINIRLARI, PRİMDEN MUAF OLAN AİLE YARDIMI VE YEMEK PARALARI Mülga 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu nun 4958 sayılı Kanunla değişik

Detaylı

6761 SAYILI KAMU MALÎ YÖNETİMİ VE KONTROL KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN HAKKINDA

6761 SAYILI KAMU MALÎ YÖNETİMİ VE KONTROL KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN HAKKINDA 6761 SAYILI KAMU MALÎ YÖNETİMİ VE KONTROL KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN HAKKINDA BİLGİ NOTU YUSUF ASLAN İLERİ ARAŞTIRMALAR KOORDİNATÖRLÜĞÜ MEVZUAT ANALİZ BİRİMİ KASIM 2016

Detaylı

2017 YILINA İLİŞKİN SOSYAL GÜVENLİK PRİMİNE ESAS KAZANÇLARIN ALT VE ÜST SINIRLARI, PRİMDEN MUAF OLAN AİLE YARDIMI VE YEMEK PARALARI

2017 YILINA İLİŞKİN SOSYAL GÜVENLİK PRİMİNE ESAS KAZANÇLARIN ALT VE ÜST SINIRLARI, PRİMDEN MUAF OLAN AİLE YARDIMI VE YEMEK PARALARI 2017 YILINA İLİŞKİN SOSYAL GÜVENLİK PRİMİNE ESAS KAZANÇLARIN ALT VE ÜST SINIRLARI, PRİMDEN MUAF OLAN AİLE YARDIMI VE YEMEK PARALARI Mülga 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu nun 4958 sayılı Kanunla değişik

Detaylı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2015 yılında uygulanacak olan asgari ücret tutarlarını açıkladı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2015 yılında uygulanacak olan asgari ücret tutarlarını açıkladı. 2015 Yılında Uygulanacak Asgari Ücret Açıklandı Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2015 yılında uygulanacak olan asgari ücret tutarlarını açıkladı. 2015 Yılında uygulanacak brüt asgari ücret tutarları Asgari

Detaylı

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI Sirküler Rapor Mevzuat 11.07.2016/86-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 1.7.2016-31.12.2016 tarihleri arasında geçerli olmak

Detaylı

ALMANYA DA 2012 MAYIS AYI İTİBARİYLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ GELİŞMELER. 1. İstihdam Piyasası

ALMANYA DA 2012 MAYIS AYI İTİBARİYLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ GELİŞMELER. 1. İstihdam Piyasası ALMANYA DA 2012 MAYIS AYI İTİBARİYLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ GELİŞMELER 1. İstihdam Piyasası Federal İstatistik Dairesi nin verilerine göre, çalışanların sayısı Nisan 2012

Detaylı

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI 08.01.2018/20-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 1.1.2018 / 30.06.2018 ile 1.7.2018 / 31.12.2018 tarihleri arasında geçerli

Detaylı

SİRKÜLER. Asgari Ücret Ve Bu Ücret Esas Alınarak Belirlenen Diğer Had ve Tutarlar

SİRKÜLER. Asgari Ücret Ve Bu Ücret Esas Alınarak Belirlenen Diğer Had ve Tutarlar WWW. O N E R Y M M.COM.TR 20 16 Tarih-Sıra No 31.12.2015 32 Başlık SİRKÜLER Asgari Ücret Ve Bu Ücret Esas Alınarak Belirlenen Diğer Had ve Tutarlar Özet 4857 sayılı İş Kanunu nun 39. maddesi gereğince,

Detaylı

GYK10111213_H Hane veri setinin kapsamı: Anket uygulanan hanehalklarından ankete cevap verenlerin bilgilerini içermektedir.

GYK10111213_H Hane veri setinin kapsamı: Anket uygulanan hanehalklarından ankete cevap verenlerin bilgilerini içermektedir. Kayıt HKIMLIK Hane kimlik numarası (Hane anahtar değişkeni) 7 Seçenekler HB010 Anket yılı 4 2010-2011-2012-2013 HB050 Hanehalkı tipi 2 5-Tek kişilik hanehalkı 1-64 yaşın altında* *: "1", "2", "3" ve "4"

Detaylı

TÜRKİYE ORTOPEDİK ENGELLİLER FEDERASYONU EĞİTİM BURSU BAŞVURU FORMU

TÜRKİYE ORTOPEDİK ENGELLİLER FEDERASYONU EĞİTİM BURSU BAŞVURU FORMU TÜRKİYE ORTOPEDİK ENGELLİLER FEDERASYONU EĞİTİM BURSU BAŞVURU FORMU * Bu form Üniversiteler ile Lisede okuyacak/okuyan engelilere yönelik olduğundan bu şartı haiz olmayan başvurular dikkate alınmaz. *

Detaylı

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2016/8

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2016/8 Ö z e t B ü l t e n Tarih : 08.03.2016 Sayı : 2016/8 Değerli Müşterimiz, 2015 yılında tam mükellef gerçek kişiler ve tam mükellef kurumlarca elde edilen bazı gelirlerin vergilendirilmesi ve beyanına ilişkin

Detaylı

BURS BAŞVURUSUNA EKLENECEK BELGELER: 1- Ailenizin ikamet ettiği yeri gösteren ikametgah belgesi. 2- TC Nolu nufus kimlik fotokopisi

BURS BAŞVURUSUNA EKLENECEK BELGELER: 1- Ailenizin ikamet ettiği yeri gösteren ikametgah belgesi. 2- TC Nolu nufus kimlik fotokopisi BURS BAŞVURUSUNA EKLENECEK BELGELER: 1- Ailenizin ikamet ettiği yeri gösteren ikametgah belgesi 2- TC Nolu nufus kimlik fotokopisi 3- Gelir Beyanı ile ilgili olarak: a- Aile reisinin (Anne veya Baba yada

Detaylı

26 milyar YTL'den işsize düşen 1.2 milyar YTL

26 milyar YTL'den işsize düşen 1.2 milyar YTL İSTANBUL SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI 07/06/2007 26 milyar YTL'den işsize düşen 1.2 milyar YTL İşsizlik Sigortası'nın uygulamaya başladığı Mart 2002 tarihinden 31 Mart 2007 tarihine kadar geçen

Detaylı

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. SABİT FAİZ ORANLI KONUT FİNANSMANI KREDİLERİ İÇİN SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. SABİT FAİZ ORANLI KONUT FİNANSMANI KREDİLERİ İÇİN SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. SABİT FAİZ ORANLI KONUT FİNANSMANI KREDİLERİ İÇİN SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU 1-Giriş İşbu Sözleşme Öncesi Bilgi Formunda yer alan bilgiler, işbu formun tüketiciye verildiği tarihten

Detaylı

ĠġSĠZLĠK SĠGORTASI HĠZMETLERĠ. ĠĢsizlik Sigortası Ödemeleri

ĠġSĠZLĠK SĠGORTASI HĠZMETLERĠ. ĠĢsizlik Sigortası Ödemeleri ĠġSĠZLĠK SĠGORTASI HĠZMETLERĠ Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalan sigortalılardan; hizmet akdinin sona erdiği tarihi izleyen günden itibaren 30 gün içinde İŞKUR birimlerine veya elektronik ortamda

Detaylı

01.01.2015 TARİHİ İTİBARİYLE VERGİ KANUNLARINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER VE GÜNCEL HATIRLATMALAR

01.01.2015 TARİHİ İTİBARİYLE VERGİ KANUNLARINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER VE GÜNCEL HATIRLATMALAR 2015-01 01.01.2015 TARİHİ İTİBARİYLE VERGİ KANUNLARINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER VE GÜNCEL HATIRLATMALAR 01.01.2015 tarihi itibariyle Vergi Kanunlarında yapılan değişiklikler ve güncel hatırlatmalar aşağıda

Detaylı

ALTINCI KISIM VERGİ ALACAĞININ KALKMASI ÖDEME

ALTINCI KISIM VERGİ ALACAĞININ KALKMASI ÖDEME ALTINCI KISIM VERGİ ALACAĞININ KALKMASI ÖDEME I-MADDE METNİ: Verginin Ödeneceği Daire: Madde 110-Vergi borcu, mükellefin bu bakımdan bağlı olduğu vergi dairesine ödenir. Mükellef vergi borcunu vergi dairesinin

Detaylı

1) Emlâk Vergisi Kanunu na göre, aşağıdakilerden. daimi olarak şartlı muaftır?

1) Emlâk Vergisi Kanunu na göre, aşağıdakilerden. daimi olarak şartlı muaftır? Vergi Mevzuatı 1) Emlâk Vergisi Kanunu na göre, aşağıdakilerden hangisi arazi vergisinden daimi olarak şartlı muaftır? a) Belediyeye ait yolcu taşıma işlerine ait arazi b) Özel bütçeli idarelere il özel

Detaylı

MENKUL SERMAYE İRATLARI İLE MENKUL KIYMET ALIM SATIM KAZANÇLARININ VERGİLENDİRİLMESİ

MENKUL SERMAYE İRATLARI İLE MENKUL KIYMET ALIM SATIM KAZANÇLARININ VERGİLENDİRİLMESİ MENKUL SERMAYE İRATLARI İLE MENKUL KIYMET ALIM SATIM KAZANÇLARININ VERGİLENDİRİLMESİ Mükellefiyete Konu Gelir GERÇEK KİŞİ VERGİYE TABİ TÜZEL KİŞİ (KURUM) Menkul Kıymet Yatırım Ortaklarının Hisse Senetlerinin

Detaylı

TABLO 2. 2011 YILINDA ELDE EDİLEN MENKUL SERMAYE GELİRLERİNİN BEYAN VE VERGİLEME ESASLARI. Tam Mükellef Sermaye Şirketi ve Yatırım Fonu (**)

TABLO 2. 2011 YILINDA ELDE EDİLEN MENKUL SERMAYE GELİRLERİNİN BEYAN VE VERGİLEME ESASLARI. Tam Mükellef Sermaye Şirketi ve Yatırım Fonu (**) TABLO 2. 2011 YILINDA ELDE EDİLEN MENKUL SERMAYE GELİRLERİNİN BEYAN VE VERGİLEME ESASLARI Mükellef Gelir GERÇEK KİŞİ Dar Mükellef (*) KURUM Dar Mükellef (*) Sermaye Şirketi ve Yatırım Fonu (**) Kurum Dar

Detaylı

UZUN VADELİ SİGORTALAR

UZUN VADELİ SİGORTALAR UZUN VADELİ SİGORTALAR Hedefler Sosyal Güvenlik Sistemindeki Uzun Vadeli Sigortalar ( Malullük, Yaşlılık, Ölüm ile Evlenme ve Cenaze Ödeneği) hakkında bilgi sahibi olacaksınız. 2 Adapazarı Meslek Yüksekokulu

Detaylı

2013 Yılında Geçerli Olacak Ücret Bordrosu Parametreleri

2013 Yılında Geçerli Olacak Ücret Bordrosu Parametreleri 2013 Yılında Geçerli Olacak Ücret Bordrosu Parametreleri Her yıl olduğu gibi, bu yıl da, ücret bordroların hesaplanmasına esas; gelir vergisi tarifesinden vergiden istisna kıdem tazminatı tavanına kadar

Detaylı

Ev yardımı geri ödenilmeyen, aylık alınan bir para yardımıdır ve bir yıl süreyle ödenir. Bu yardım ile ev giderlerinin azaltılması hesaplanmıştır.

Ev yardımı geri ödenilmeyen, aylık alınan bir para yardımıdır ve bir yıl süreyle ödenir. Bu yardım ile ev giderlerinin azaltılması hesaplanmıştır. EV YARDIMI Ev yardımı geri ödenilmeyen, aylık alınan bir para yardımıdır ve bir yıl süreyle ödenir. Bu yardım ile ev giderlerinin azaltılması hesaplanmıştır. Bu yardımdan kim yararlanabilir? Devlet kredisinden

Detaylı

ÜCRETİN BORDROLANMA SÜRECİ ÖMER İLKER GÜVEN

ÜCRETİN BORDROLANMA SÜRECİ ÖMER İLKER GÜVEN ÜCRETİN BORDROLANMA SÜRECİ ÖMER İLKER GÜVEN 1 ÜCRET BORDROSU Brüt Ücret Ödenecek Sosyal Güvenlik Kesintileri Ödenecek Vergi ve Fonlar 2 ÜCRET BORDROSU İşverenlerin bir iş karşılığında işçilere ödedikleri

Detaylı

SEDA ÇAYIR - FUNDA GÖREN

SEDA ÇAYIR - FUNDA GÖREN SEDA ÇAYIR - FUNDA GÖREN Sosyal güvenlik, Herkesin gerek kendisi gerekse ailesi için, yiyecek, giyim, konut, tıbbi bakım, gerekli toplumsal hizmetler dahil olmak üzere sağlık ve refahını teminat altına

Detaylı

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI 09.01.2017/15-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 1.1.2017-30.06.2017 tarihleri arasında geçerli olmak üzere uygulanacak gelir

Detaylı

2014 YILINDA ELDE EDİLEN BAZI GELİRLERİN BEYAN DURUMUNA İLİŞKİN ÖRNEKLER

2014 YILINDA ELDE EDİLEN BAZI GELİRLERİN BEYAN DURUMUNA İLİŞKİN ÖRNEKLER Sirküler Tarihi : 01.03.2015 Sirküler No : 2015/033 2014 YILINDA ELDE EDİLEN BAZI GELİRLERİN BEYAN DURUMUNA İLİŞKİN ÖRNEKLER Örnek 1 : Bay (A) nın 2014 yılı geliri tek bir işverenden alınmış ve tamamı

Detaylı

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Mart 2014 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Mart 2014 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir. Tarihi İtibarıyla Bilanço VARLIKLAR 31 Aralık 2013 I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 218.328.596 192.979.883 1- Kasa 14 788 203 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 211.055.473 186.395.687

Detaylı

MALİ BÜLTEN. Katsayılar Memur aylığı katsayısı 0, ,092473

MALİ BÜLTEN. Katsayılar Memur aylığı katsayısı 0, ,092473 MALİ BÜLTEN Bülten Tarihi : 02.02.2016 Bülten No : 2016/0001 Vergiden İstisna Kıdem Tazminatı, Çocuk Yardımı Ve Aile Bültenin Konusu : Yardımı İçin Yapılan Ödemelerde İstisna Sınırı Kamu görevlilerinin

Detaylı

Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Bankalar Kanunu Hükümlerine İstinaden Bankacılık İşlemleri Yap

Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Bankalar Kanunu Hükümlerine İstinaden Bankacılık İşlemleri Yap Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Bankalar Kanunu Hükümlerine İstinaden Bankacılık İşlemleri Yapma ve Mevduat Kabul Etme İzni Kaldırılan Türkiye İmar Bankası Türk Anonim Şirketi Hakkında Tesis Edilecek

Detaylı

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI 10.07.2017/92-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 1 Temmuz.2017 tarihinden itibaren, Gelir Vergisinden istisna edilecek kıdem

Detaylı

Desteklenen İkamet. Lebenshilfe Nordrhein-Westfalen. Beraber - Birlikte - Güçlü. Lebenshilfe Nordrhein-Westfalen. www.lebenshilfe-nrw.

Desteklenen İkamet. Lebenshilfe Nordrhein-Westfalen. Beraber - Birlikte - Güçlü. Lebenshilfe Nordrhein-Westfalen. www.lebenshilfe-nrw. Lebenshilfe www.lebenshilfe-nrw.de Desteklenen İkamet Lebenshilfe Gemeinsam Zusammen Stark 1 Taşınmak mı istiyorsunuz? Biz Lebenshilfe olarak zihinsel engelli insanların kendi yaşamları üzerinde tam hak

Detaylı

TÜRK TELEKOM BİRİKTİRME VE YARDIM SANDIĞI BORÇ VERME YÖNETMELİĞİ

TÜRK TELEKOM BİRİKTİRME VE YARDIM SANDIĞI  BORÇ VERME YÖNETMELİĞİ TÜRK TELEKOM BİRİKTİRME VE YARDIM SANDIĞI www.turktelekombys.com.tr BORÇ VERME YÖNETMELİĞİ Mayıs 2017 BORÇ VERME YÖNETMELİĞİ Konu Madde 1- Bu Yönetmeliğin konusu; Türk Telekom Biriktirme ve Yardım Sandığı

Detaylı

2 TEMMUZ 2011 TARİHİNDE YAPILAN 2011/2.DÖNEM A GRUBU STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ SORU VE CEVAPLARI

2 TEMMUZ 2011 TARİHİNDE YAPILAN 2011/2.DÖNEM A GRUBU STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ SORU VE CEVAPLARI 2 TEMMUZ 2011 TARİHİNDE YAPILAN 2011/2DÖNEM A GRUBU STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ SORU VE CEVAPLARI SORULAR SORU-1: 3568 Sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu na

Detaylı

Gebe ve Emzikli Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla, Emzirme Odaları ve Bakım Yurtlarına Dair Tüzük

Gebe ve Emzikli Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla, Emzirme Odaları ve Bakım Yurtlarına Dair Tüzük Hamilelik ve annellik süreci, çalışan kadınların kariyerlerinde kimi zaman bir dönüm noktası anlamına gelmekte. Bu yüzden de kadınlar, iş yaşamlarına bir süreliğine de olsa ara vermek istemediklerinden

Detaylı

2012 YILINDA ELDE EDİLEN MENKUL SERMAYE GELİRLERİNİN BEYAN VE VERGİLEME ESASLARI KURUM. Yatırım Fonu (**)

2012 YILINDA ELDE EDİLEN MENKUL SERMAYE GELİRLERİNİN BEYAN VE VERGİLEME ESASLARI KURUM. Yatırım Fonu (**) Mükellef Gelir GERÇEK KİŞİ Dar Mükellef (*) 2012 YILINDA ELDE EDİLEN MENKUL SERMAYE GELİRLERİNİN BEYAN VE VERGİLEME ESASLARI KURUM Dar Mükellef (*) Sermaye Şirketi ve Yatırım Fonu (**) Diğer Kurum Dar

Detaylı

21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 58 inci maddesinin üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 58 inci maddesinin üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır. Madde 1-21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 58 inci maddesinin üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır. Madde 2-6183 sayılı Kanunun geçici 8 inci maddesinin

Detaylı

SİRKÜLER. Brüt AÜ Brüt AÜ Net AÜ İşverene Toplam Maliyeti (Aylık) (*)

SİRKÜLER. Brüt AÜ Brüt AÜ Net AÜ İşverene Toplam Maliyeti (Aylık) (*) WWW. O N E R Y M M.COM.TR 20 14 Tarih-Sıra No 2.1.2014 2 Başlık SİRKÜLER Asgari Ücret Ve Bu Ücret Esas Alınarak Belirlenen Bazı Had ve Tutarlar Özet 4857 sayılı İş Kanunu nun 39. maddesi gereğince, iş

Detaylı

Bu tip yemek yardımı uygulamalarında Ayni olarak hesaplatılan tutar gelir vergisinden istisna tutulabilir. İstisna şartları şunlardır.

Bu tip yemek yardımı uygulamalarında Ayni olarak hesaplatılan tutar gelir vergisinden istisna tutulabilir. İstisna şartları şunlardır. AYNİ YEMEK YARDIMI UYGULAMASI Yemek yardımının ayni olarak verilmesi ; yemek bedellerinin personele değil, doğrudan veya yemek fişleri yoluyla yemek hizmeti verenlere ödenmesidir. Gelir vergisi açısından

Detaylı

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Mart 2015 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Mart 2015 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir. Tarihi İtibarıyla Bilanço VARLIKLAR 1 Denetimden Cari Dönem Denetimden Geçmiş 31 Aralık 2014 I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 399.876.679 329.752.725 1- Kasa 14 3.009 2.079 2- Alınan

Detaylı

ÖLÜM SİGORTASINDAN YAPILAN YARDIMLAR

ÖLÜM SİGORTASINDAN YAPILAN YARDIMLAR ÖLÜM SİGORTASINDAN YAPILAN YARDIMLAR Ölen sigortalının hak sahiplerine hangi yardımlar yapılır? Ölüm aylığı bağlanması, İş kazası ve meslek hastalığı sonucu yada sürekli iş göremezlik geliri almakta iken

Detaylı

Asgari Ücret Artırımın Etkileri Nelerdir?

Asgari Ücret Artırımın Etkileri Nelerdir? Asgari Ücret Artırımın Etkileri Nelerdir? Erhan Tarhan, SMMM Deloitte Vergi Müdür Yardımcısı Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2016 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere Aralık ayında toplanacak.

Detaylı

MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ HAKKINDA:

MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ HAKKINDA: MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ HAKKINDA: GENEL BİLGİ : Vergiye uyum maliyetinin azaltılması, gönüllü uyumun teşvik edilmesi ve kayıt dışı ekonomi ile mücadelede etkinliğin artırılması amacıyla; vergi

Detaylı

2012 YILINDA ELDE EDİLEN MENKUL SERMAYE GELİRLERİNİN BEYAN VE VERGİLEME ESASLARI GERÇEK KİŞİ. Yatırım Fonu (**)

2012 YILINDA ELDE EDİLEN MENKUL SERMAYE GELİRLERİNİN BEYAN VE VERGİLEME ESASLARI GERÇEK KİŞİ. Yatırım Fonu (**) Mükellef Gelir GERÇEK KİŞİ Tam Mükellef Dar Mükellef (*) 2012 YILINDA ELDE EDİLEN MENKUL SERMAYE GELİRLERİNİN BEYAN VE VERGİLEME ESASLARI KURUM Tam Mükellef Dar Mükellef (*) Tam Mükellef Sermaye Şirketi

Detaylı

Türkiye İş Kurumu nun adresinden alınmıştır.

Türkiye İş Kurumu nun   adresinden alınmıştır. Türkiye İş Kurumu nun http://www.iskur.gov.tr/tr-tr/isarayan/issizliksigortasi.aspx adresinden alınmıştır. İşsizlik sigortasının kapsamı 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun

Detaylı

DOĞUŞ GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. İLİŞKİLİ TARAF İŞLEMLERİ 2016 RAPORU

DOĞUŞ GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. İLİŞKİLİ TARAF İŞLEMLERİ 2016 RAPORU 2016 Yılında Gerçekleşen Ve 2017 Yılında Aynı Koşullarda Gerçekleşecek İlişkili Taraf İşlemleri Raporu Raporun Konusu ve Kapsamı Bu rapor Sermaye Piyasası Kurulu nun Kurumsal Yönetim Tebliği (II.17.1)

Detaylı

C) I-II-III D) IV-III

C) I-II-III D) IV-III 1. Verginin ödenmesi bakımından, alacaklı vergi dairesine karşı muhatap olan kişi aşağıdakilerden hangisidir? A) Mükellef B) Yüklenici C) Vergi sorumlusu D) Vasi E) Kayyum 2. Aşağıdakilerden hangisi Her

Detaylı

ASGARİ ÜCRET. 2014 yılında dönemler itibariyle uygulanacak asgari ücret tarifesi aşağıdaki gibidir.

ASGARİ ÜCRET. 2014 yılında dönemler itibariyle uygulanacak asgari ücret tarifesi aşağıdaki gibidir. ASGARİ ÜCRET 2014 yılında dönemler itibariyle uygulanacak asgari ücret tarifesi aşağıdaki gibidir. A- 2014 YILINDA UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET TUTARLARI 4857 sayılı İş Kanunu nun 39 uncu maddesi uyarınca,

Detaylı

Bağımsız Denetimden Geçmiş Önceki Dönem 31 Aralık 2016

Bağımsız Denetimden Geçmiş Önceki Dönem 31 Aralık 2016 Tarihi İtibarıyla Bilanço VARLIKLAR Cari Dönem Geçmiş Önceki Dönem 31 Aralık 2016 I Cari Varlıklar A Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 886,616,489 634,168,416 1 Kasa 14 204 204 2 Alınan Çekler 3 Bankalar

Detaylı

2020 yılı Aralık ayına kadar geçerli olan prim desteği kapsama giren sigortalılar için 12 ay süreyle uygulanacaktır.

2020 yılı Aralık ayına kadar geçerli olan prim desteği kapsama giren sigortalılar için 12 ay süreyle uygulanacaktır. Mehmet Fatih GELERİ İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Hükümetimiz, istihdamı artırmak ve işverenin prim yükünü hafifletmek için çeşitli teşvikler uygulamaktadır. Mecliste görüşülen 4447 sayılı kanuna Geçici

Detaylı

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI 12.08.2009/126 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 01.07.2009 tarihinden geçerli olmak üzere uygulanacak Gelir Vergisinden istisna

Detaylı

Cumartesi, 02 Temmuz :52 - Son Güncelleme Cumartesi, 01 Eylül :57

Cumartesi, 02 Temmuz :52 - Son Güncelleme Cumartesi, 01 Eylül :57 BAZI KAMU KURUM VE KURULUŞLARINA AİT SAĞLIK BİRİMLERİNİN SAĞLIK BAKANLIĞINA DEVREDİLMESİNE DAİR KANUN ÇERÇEVESİNDE SAĞLIK BAKANLIĞINA DEVREDİLEN SAĞLIK BİRİMLERİNDEKİ GEÇİCİ MAHİYETTE İŞLERİ YÜRÜTMEK ÜZERE

Detaylı

İŞ YATIRIM MENKUL DEĞERLER ANONİM ŞİRKETİ ve BAĞLI ORTAKLIKLARI

İŞ YATIRIM MENKUL DEĞERLER ANONİM ŞİRKETİ ve BAĞLI ORTAKLIKLARI 4. İLİŞKİLİ TARAF AÇIKLAMALARI Grup un ana ortağı ile esas kontrolü elinde tutan taraf; Türkiye de kurulmuş olan Türkiye İş Bankası AŞ dir. Şirket ile ilişkili tarafları olan bağlı ortaklıkları arasında

Detaylı

TAM GÜN SABİT ÖDEMESİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR VE HESAPLAMA ÖRNEKLERİ

TAM GÜN SABİT ÖDEMESİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR VE HESAPLAMA ÖRNEKLERİ TAM GÜN SABİT ÖDEMESİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR VE HESAPLAMA ÖRNEKLERİ Bakanlığımız Döner Sermaye Sabit Ödeme Uygulaması konulu 2010/53 nolu genelgesinin uygulanmasına ilişkin işlem süreci ve hesaplama örnekleri

Detaylı

USUL İNCELEMELERİ KİTABI (TEK DÜZEN HESAP PLANI ÇERCEVESİNDE) Doç. Dr. Özgür ÇATIKKAŞ 12.10.2015 1

USUL İNCELEMELERİ KİTABI (TEK DÜZEN HESAP PLANI ÇERCEVESİNDE) Doç. Dr. Özgür ÇATIKKAŞ 12.10.2015 1 USUL İNCELEMELERİ KİTABI (TEK DÜZEN HESAP PLANI ÇERCEVESİNDE) Doç. Dr. Özgür ÇATIKKAŞ 12.10.2015 1 KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLAR, UZUN VADELİ YABANCI KAYNAKLAR VE ÖZKAYNAKLAR 12.10.2015 2 Örnek 1 ABC Ltd

Detaylı

Kabul Tarihi: 31/12/2004 Resmi Gazete Tarihi : 31/12/2004

Kabul Tarihi: 31/12/2004 Resmi Gazete Tarihi : 31/12/2004 Kanun No : 5281 Resmi Gazete No : 25687 (3. Mük.) Kabul Tarihi: 31/12/2004 Resmi Gazete Tarihi : 31/12/2004 VERGİ KANUNLARININ YENİ TÜRK LİRASINA UYUMU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA

Detaylı

No :... Sınıfı :... Adı ve Soyadı :...

No :... Sınıfı :... Adı ve Soyadı :... ÖĞRENCİNİN No :... Sınıfı :... Adı ve Soyadı :... Babası nın Adı ve Soyadı :... Babası nın Öğrenim Durumu : O O O İlk Orta Yüksek İşi ve İş Ünvanı :... İş Adresi :... Ev Telefon No. :... Ev Adresi :...

Detaylı