YAZ! NASIL YAZILIR? (1)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YAZ! NASIL YAZILIR? (1)"

Transkript

1 YAZ! NASIL YAZILIR? (1) Daha evvel neşredilen seri makalelerde, eski san'at yazılarımızm vücude getirilmesi için lüzumlu malzemeden - bu sahifelerin imldnı nisbe tinde - bahsolunmuşdu. Unu, yağı ve şekeri olanın niçin helva yapıp yemediğini soran Nas-, reddin Hocamızı ralıınetle amp, biz de, san'at helvamızın yapılmasına, yani bu yazıların nasıl yazıl dığı hususuna gelelim. Ancak, mevzua intibak edebilmek i çin, evvel ce neşredi. len «Mürekkeb-Ka lem--kağıd» bahislerinin, meraklı okuyucularımızca tekra c gözden geçirilmesi, muhakkak ki yerinde olacaktır. «Kıt'a» ismini verdiğimiz normal eb' addaki yuzıları, eski üstadlar, alışilagelen şekliyle diz üstünde yazarlardı. (Resim I) de görüldiiğü vechile, yerde, sedir veya minder üstünde oturulduğ u vakıt, sol ayak kaidenin altında kalır, sağ bacak ise; diz, göğüs hizası- Resim: ı - Bir ilattat, tarz-ı kadim üzere, sağ dizi üstünna gelecek şekilde de yazı yazarken. Fotcğı afta görülen, Neomeddin Okyay dikilir. üst.adımızdu:.

2 506 Y AZI N ASIL YAZILIR? Iksim: Z -XIII. asrın yazı üstadlarından Yakut ül Musta'sami'nin bir min:} atürü (Topkapı Sarayı Kütüphanesi, Hazine , varak: 18) Yazının, diz üzerinde mükemmelen yazılabilmesi için, kağıdı düzgün bir halde tutmak ve yazdığım da, muntazam bir şekilde görmek lüzılmundan, bir altlığa ihtiyaç vardır ki, sağ el yazmakla meşgul olurken, yazı altlığı sayesinde, sol el de, kağıda istediği şekil ve istikameti verebilir. ''"'~ ~o...,, Bu, diz üzerinde yazma, dolayısiyle altlık kul lanma keyfiyetinin, asırlar evvelindenberi, usul it tihaz edildiğine misal olarak, XIII. asrın en büyük yazı üstadı Y 21kut ül M usta' sami'nin bir minya türünü gösterebiliriz. Burada, Yakut, sağ dizi üzerinde yazı tarif ederken, bir talebesi de bakmaktadır. (Resim 2) Resim : ~ - Diz üzerinde yazılırken, gözün yazıyı görüş zavi- :resi. Altlık yardımıyla, diz üzerinde yazarken hasıl olan bu tabii ve portatif masa, ayni zamanda görüş zaviyesine de uygun geldiğinden tercih edilmiştir. Zira, yazma esnasında, kağıdı tam dik açıdan (90 ) görmek, estetiği sağlamak cihetinden olduğu kadar, gözün sağlığı için dı> elzemdir. (Resim 3)

3 M. Uğur DERMAN 50L YAZI ALTLIGI Eskilerin «Zir-i meşk» ( =meşk altı) dedikleri yazı altlığı, mücellid ve müzehhibler tarafından, sülüs- nesih v.s. yazılar için ayrı, ta'lik kıt' alar için ayrı olmak üzere iki tarzda hazırlanırdı. Resim: 4 - Hattat Sami Efendi'nin sülüs- ıesib altlığı. İki yüzü, ebri (ebru) kağıdı kaplı olup, A) Birbirlerine yapıştınlmayan kağıt katları, B) Kağıtların dağ ılmada!j durmasını sağlayan deri band görülüyor. (26,5X18,3 cm eb'adında olup U. Derman Kolieksiyon un dadır.) Üzerine sülüs-nesih kıt'aların rahatlıkla sığabiieceği tahminen 18X 26 cm. eb'adında (bu ölçüler, her altlıkda ayni olmaz, birkaç cm. değ işeblir) kabaca ldğıd, 3-5 mm. kadar kalınlığı sağlay8cak şekilde, üstüste konanik, kenarları tesviye edi 1 ir. Bunların sadece iki uzun kenan. dey'iden ince bir band yardımıyle, köşelere: yakın yerinden birbirint tutturulmaklıi «altlık» ın esası hazırlanmış olur (Resim: 4) Kağitların böyle biribirine yapıştınlmadan üstüste tutturulmasının sebebi, onların yumuşaklığmdan ve istenilen şeklin verilıobilmesinden istifade etmek içindir. Altlığın iki yüzüne gelmek üzere, en alt ve en üste konan kağıdlar, elı rili, tezhibli yahut resimli olur, bazen deriden de yapılır. (Resim: 5,6,7, ve 8).

4 508 Y AZI N ASIL YAZILIR? Ta'lik kıt'aları, daha küçük formadaki (tahminen 21X12 cm. eb' adında) kağıdıara enine olarak yazıldığ ı için, altlığı da o nisbete uygundur. (Mesela: 14X23 cm.) Murakka' germek usulüyle (1) hazır lanan «Ta'llk altlığı» diğerinin aksine sert ve ince bir plaka halinde olur. İki yüzü umumiyetle deri kaplıdır. (Resim: 9). Tarz-ı kadim üzere, bez veya kadife kaplı olanı da görülmüşdür. Resim: 5 - Uzerinde esi"i bir Sarayburnu maıızarası olan bu yazı altlığı, 25,3Xl7, ı cm eb'adında olup Ord. Prof. D:r. SühPyl Ünver Rolleksiyonıındadır. Ta'lik kağıdının - enine ve bazen mail olarak yazılması sebebiyle- elin dokunmasıyla yağlanıp kirlenme ihtimali fazla olduğundan, ta'lik yazı altlığında, bu teması önlemek üzere, yandan merbut bir yarım kapak vardır (Resim: 9 A). Ta'lik kağıdı (2) altlıkla bu k;;ı_pak arasına minştırılır ve satır bittikçe yukarıy:ı çekilerek yazmağa devam edilir (Resim: 10). Meşhur ta'eknüvis Hulfısi Efendi ( ) gibi, kapaksız ta'lik altlığı kullananlar da vardır. (Resim 9 B). ( 1) N emlendlrilerek gev:ıemesi te' min edilen kağıdıarın üstüste y apı tırılması ve kuruduğunda gerilmesiyle ince ve sağlam bir mukavva husüle gelir. Kağıdıarın biri ötekinden, her tarafıyla bir kaç cm. büyük olduğu için, bu kenar fazlalıkları yapı tırıldığı yere merbut olur. Kuruyunca kavis yapmaz. Bu usule «murakka' germek» denir. (2) Ta'l1k kağıdı için lütfen İslam Dü::şiincesi, Sayı: 5, ;;al1ife 'H4-345'e bakınız.

5 Re'iim: 6 - iizerinde, Sultan H. l\iahmud ctevrindeki ilk buharlı geıwierdeıı birinin reıoımi olan bu yazı altlığı, 25,3Xl7,1 cm. eb'wlında olup, Ord. Prof. Dr. Süheyı Vnver Kolleksiyo:ııwı.darur. Re!>im; 7 - Üzerinde, geçen asrın «buket» resimlerinden olan bir altlığın iki yii.z\1. \25,3Xl7,1 cm. eb'adında olup, Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver Rolleksiyoııundadır.)

6 510 YAZI NASIL YAZILffi? San'at yazılarını bir mai:iada da yazmak kaabildir. Ancak, bu takdirde görüş açısını (90 ) bozmamak için üstü yazandan tarafa meyilli veya gözün tepeden - kuş bakışı - göre bileceği alçak irtifalı bir masa lazımdır. Nitekim, zamanımızın Hat Üstadı Hamid Bey, böyle bir ma s ada yazmaktadır. Celi yazıların, yukarıda bahsedilen normal altlıklarda yazılmasına imkan yoktur. Sığabilecek eb'ad da bir yazı için, büyükçe bir mukavva veya tahtadan, b ağdaş kurarak isti' fade edilebilir. Meşhur Sami Efendi'nin ( ) cell altlığı, böyle bir mukavva olup bizde mahfuzdur. Hatta üstünde de merhumun istif tecrübeleri vardır. Daha büyük celi'lerin, Resim: 8 - l\iüzehhib Aliyy ül üsküdari'nin, bordo geniş bir oda veya sofada zemine, nefis buket ve halkari ile işlediği, kullan- yazılmak zarureti vardır. maya kıyılanuyacak bir yazı altlığı ki (1171 H.-1758) Hatta geçen asrın celi hattatlarından Abdülfettah tarihlidir. (20,5X32,5 eb'adında olup Topkapı S. K. Efendi ( ) Sultan Abdülmecid devrinde 413 dedir.) Süleymaniye camiinin celilerini yenideı1 yazarken, bu büyük ;yazıların yazılmasında, yer cihetinden sıkıntı çektiğini padişaha arzetmiş, Rünkar d}c Abdülfettah Efendiye, rahatlıkla yazahileceği sof.aların bulunduğu bir konak - ki Veznecilerle Bozdoğan Kemeri arasında imiş ~ İhsanında bulunmuştur. Böyle bir hadise, daha eskiden de cereyan etmiştir: XVIII. asrın

7 M. Uğur DERMAN 511 Resim: 9 - A) Kapağı kaldırılmış deri bir ta'lik altlığı. Hattat M.acid Ayral'a ( ) aiddir. (14,7X22,2 cm. eb'adında olup U. Derman kolleksiyonundadır).. B) Hattat Hulfisi Efendi'nin kapa!{siz ve ebru yüzlü yazı altlığı. Üzerinde Hattat Halim Efendi'nin ( ) nefis ta'iikı ile şunlar yazılıdır: «Hocam merhum Hattat Hafız l\'iehmed Hulfisi Efendi'nin ta'lik yazı altlığıdır. TiLmiz üi merhum Mustafa Halim gufire lehuma, sene: 1361» (14,5X25,5 cm. eb'adında olup U. Derman >ı:oleksiyonmıdadır.) muteber hat üstadlarından Yahya Fahreddin Efendi (3) (vefatı: 1169 H ), Nuruosmaniye Camiinin celilerini hazırlarken «Vüs'atli celi yaz mak, humbara atmağı meşk eylemek gibidir ki, Kağıthanede meşk olunur. Kağıdın vüs'atı, bizim duahanelerimizin arsaları kadar ve belki daha vüs'atli olmağla, ana göre bir menzile muhtacız ki, hatta murad üzere yazıla» demesi üzerine, bu söz Yirmiı:ıekiz zade Mehmet Said Paşa ta- (3) Bu zihın, bir hattat kabrinde bulduğu kalemden aldığı şevkle yazıya merak sardığını okuyucularımiz hatırlayacaklardır. Bakınız: İslam DÜE~Jrıcesi, sayı: i, sahife: 259, Kalem.

8 512 YAZI N ASIL Y AZIL İR'! rafından duyulur ve beğenilir de sadrazam olunca, hemen böyle geniş bir ev alıp, Yahya li'ahreddin'e hediye edel'. Caminin yazılarından iki satırını bu yeni evde yazdığım «Tuhfe» kaydediyor. (sahife: 581) Bir memleketde, san'atm ileri gitmesi için, devlet ricali tarafından, san'atkarlara, ma'nen ve mad ' deten alaka gösterilmesinin şart A olduğu- u= -., e's'm:ı: 1 - 'l'a'hk - altlıgına, bir - kagıdı na şu ıkı hadıse, iyi misaldir. en t, ıırı.ıp, - yazı ta'lik sunş- ma -u ( - ') b" t 'l'k kıt' d'.. d 1 k egrı ır a ı a, ız uzerın e yazı n en. Kalemle yazılmasına imkan olmayan büyük celilerin önce küçük yazılıp, sonradan «Santraş= kareleme» u5ulü ile büyütüldüğünden, evvelce bahsolunmuştu. ( 4)./-tltlık bahsine şu hazin hadise yi naklederek son verelim: İran ta'llkine en mükemmel şiveyi veren ve bizim ta'lik hattatlarının şeceresinin kendisine kadar dayandığı meşhur İmad ül Haseni (vefatı: H.) nin «Buhara'lı Derviş Abdiyy-i Mevlevi» (vefatı: 1057 H ) namı ile ma'ruf bir talebesi vardır. Ta'lik hattını İsfahan'da, İmad'dan öğrenip İstanbul'a gelir ve Yenikapı Mevlevihanesine yerleşir. Bir zaman sonra, hocasını görmek a.rzusuna düşer ve İsfahan'a gittiğinde, onun şehid edildiğini öğrenir, evini bulur. Yakınları, bu vefakar talebesi için; merhum un bir yazı altlığı vasiyyeti olduğunu söyleyip, bunu kendisine verirler. Teberrüken saklamayı düşünürse de, altlığın fazlaca kaba oluşundan kuşkulanır ve iki yüzünü biribirinden ayırd edince görür ki, merhum üstadın en güzel ta'llk kıt'alarından on tanesi yazı altlıgınm arasına yerleştirilmişdir! ( 5) Hocasına büsbütün yanan Derviş Abdi, İstanbul'a döner. Bu kıt' alarm zamanında «Altlık kıt'alan» diye şöhret bulduğunu Necmeddin Okyay üstadımız nakletmişlerdir. Tabi!, bugün müzelerimizde ve kollek siyonlarda mevcud İmad kıt'alarından hangisinin, mezkur kıt'alar olduğunu tefrike imkan yoktur. (Resim: 11) (Devamı var) ( 4) Kalem, İslam Düşüncesi, Sayı: 3, sahife: (5) Tuhfe-i Hattatin, Müstakim zade Süleyman Sa'deddin Efendi, sahife 681.

Hüsn-i Hat yazı çeşitleri - İlyas Uçar - Ebû Rudeyha - Evvâh - Kişisel Bilgi Sitesi

Hüsn-i Hat yazı çeşitleri - İlyas Uçar - Ebû Rudeyha - Evvâh - Kişisel Bilgi Sitesi Hüsn-i Hat yazı çeşitleri başlıca altı kısımda toplanmış olup, buna Aklâm-ı sitte (altı kalem) denir. Aklam-ı sitte peyderpey icat olunarak, Bağdat da Yakut-ı Musta sami tarafından kesin şekli verilen

Detaylı

Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı. Yayın Kataloğu

Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı. Yayın Kataloğu Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Yayın Kataloğu 2013 2 TAHRÎRU USÛLİ L-HENDESE VE L-HİSÂB EUKLEIDES İN ELEMANLAR KİTABININ TAHRİRİ Nasîruddin Tûsî (ö. 1274) Meşhur Matematikçi Eukleides in (m.ö.

Detaylı

Koleksiyon Adı: İsmihan Sultan Koleksiyon Numarası: 327 Uygulamayı Yapan: M. AKPINAR

Koleksiyon Adı: İsmihan Sultan Koleksiyon Numarası: 327 Uygulamayı Yapan: M. AKPINAR SÜLEYMANİYE YAZMA ESER KÜTÜPHANESİ KONSERVASYON VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Koleksiyon Adı: İsmihan Sultan Koleksiyon Numarası: 327 Uygulamayı Yapan: M. AKPINAR İSMİHAN SULTAN 327 Eserin Tanımı Süleymaniye Yazma

Detaylı

Medresetü l Hattâtîn Yüz Yaşında M.Uğur Derman, İstanbul, Kubbealtı Neşriyat, Mayıs 2015, 224 sayfa, ISBN: 978-605-4750-15-3.

Medresetü l Hattâtîn Yüz Yaşında M.Uğur Derman, İstanbul, Kubbealtı Neşriyat, Mayıs 2015, 224 sayfa, ISBN: 978-605-4750-15-3. M.Uğur Derman, İstanbul, Kubbealtı Neşriyat, Mayıs 2015, 224 sayfa, ISBN: 978-605-4750-15-3. Fatih ERBAŞ Kitabın yazarı M.Uğur Derman (5 Şubat 1935 Bandırma), hattat Necmeddin Okyay a (1883-1976) 1955

Detaylı

Resim 170- Hattat Halim Bey in istifli celî sülüs besmelesi. Ýmza kýsmýnda Halim Bey, Hamid Bey in talebesi olduðunu belirtmiþtir. (Ýsmail Yazýcý Koleksiyonu) 133 Resim 171- Sivas Burûciye Medresesi nde

Detaylı

YAHYA SOFÎ NİN İSTANBUL FATİH CAMİİ PENCERE ALINLIKLARINDAKİ FATİHA SÛRESİ

YAHYA SOFÎ NİN İSTANBUL FATİH CAMİİ PENCERE ALINLIKLARINDAKİ FATİHA SÛRESİ YAHYA SOFÎ NİN İSTANBUL FATİH CAMİİ PENCERE ALINLIKLARINDAKİ FATİHA SÛRESİ Bilal SEZER Özet: Bu çalışmada, İstanbul Fatih Camii'nin dış yüzeyinde bulunan taşa mahkûk celi sülüs yazıların yazı ve istif

Detaylı

SÜHEYL ÜNVER ARAŞTIRMA MERKEZİ RESSAM HOCA ALİ RIZA BEY KOLEKSİYONU KONSERVASYONU

SÜHEYL ÜNVER ARAŞTIRMA MERKEZİ RESSAM HOCA ALİ RIZA BEY KOLEKSİYONU KONSERVASYONU SÜLEYMANİYE YAZMA ESER KÜTÜPHANESİ KONSERVASYON VE ARAŞTIRMA MERKEZİ SÜHEYL ÜNVER ARAŞTIRMA MERKEZİ RESSAM HOCA ALİ RIZA BEY KOLEKSİYONU KONSERVASYONU HOCA ALİ RIZA BEY KİMDİR? Üsküdarlı Hoca Ali Rıza

Detaylı

Olasılık Föyü KAZANIMLAR

Olasılık Föyü KAZANIMLAR Olasılık Föyü KAZANIMLAR Bir olaya ait olası durumları belirler. Daha fazla, eşit, daha az olasılıklı olayları ayırt eder, örnek verir. Eşit şansa sahip olan olaylarda her bir çıktının olasılık değerinin

Detaylı

ÜSKÜDAR ATİK VALİDE C YAZILARI. Zübeyde Cihan ÖZSAYINER Sanat Tarihi Uzmanı. Ana kubbede yer alan celi sülüs Fatır Süresi,

ÜSKÜDAR ATİK VALİDE C YAZILARI. Zübeyde Cihan ÖZSAYINER Sanat Tarihi Uzmanı. Ana kubbede yer alan celi sülüs Fatır Süresi, Ana kubbede yer alan celi sülüs Fatır Süresi, ÜSKÜDAR ATİK VALİDE C YAZILARI Zübeyde Cihan ÖZSAYINER Sanat Tarihi Uzmanı Minber kemeri üzerindeki celi Kelimç-i Tevhit. 8 Ü sküdar, Toptaşı'nda bulunan Atik

Detaylı

DEFTERDAR NAZLI MAHMUD CÂM N N M NARES NDEK KAYBOLAN HOKKA VE KALEM

DEFTERDAR NAZLI MAHMUD CÂM N N M NARES NDEK KAYBOLAN HOKKA VE KALEM T A R H K Ü L T Ü R Ü V E S A N A T I Y L A DEFTERDAR NAZLI MAHMUD CÂM N N M NARES NDEK KAYBOLAN HOKKA VE KALEM Z Prof. h.c. M. U ur DERMAN 1935 de Band rma da do du. Haydarpafla Lisesi nden sonra stanbul

Detaylı

6.. -. ılahiyat FAKÜLTESi .D RGİSİ. .ANKARA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESi TARAFINDAN ÜÇ AYDA BİR ÇlKARILIR \ I: .,,,_ :;... >.

6.. -. ılahiyat FAKÜLTESi .D RGİSİ. .ANKARA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESi TARAFINDAN ÜÇ AYDA BİR ÇlKARILIR \ I: .,,,_ :;... >. 6.. -. ılahiyat FAKÜLTESi.D RGİSİ..ANKARA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESi TARAFINDAN ÜÇ AYDA BİR ÇlKARILIR ' \ I: j /.,,,_ :;... >. 1953 X. ANK-ARA I 9 5 3 TÜRK KİTAP KApLARİ KEMAL ÇIG RESIM xxın XVIII

Detaylı

Resim 48- Hattat Sâmi Efendi nin Fallahu hayrun hâfizan levhasýnýn zýrnýkla yazýlmýþ kalýbý. Bu kalýpta tashih edilen yerler siyah boya ile belli olmaktadýr. Harflerin kenarý iðnelenmiþ durumdadýr. Görülen

Detaylı

Vakıflar Genel Müdürlüğüne Ait Camilerden Türk Vakfı Hat Sanatları Müzesine Gelen Hat Eserleri

Vakıflar Genel Müdürlüğüne Ait Camilerden Türk Vakfı Hat Sanatları Müzesine Gelen Hat Eserleri VAKIFLAR DERGİSİ ÖZEL SAYISI Dr. Zübeyde Cihan ÖZSAYINER Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi Müdürü Vakıflar Genel Müdürlüğüne Ait Camilerden Türk Vakfı Hat Sanatları Müzesine Gelen Hat Eserleri Ortada yer

Detaylı

OSMANLI TÜRKÇESİ. Hafta 1. Yrd. Doç. Dr. Mehmet MEMİŞ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ

OSMANLI TÜRKÇESİ. Hafta 1. Yrd. Doç. Dr. Mehmet MEMİŞ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ OSMANLI TÜRKÇESİ Hafta 1 Yrd. Doç. Dr. Mehmet MEMİŞ Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak hazırlanan

Detaylı

ġevkġ EFENDĠ ve HASAN RIZA EFENDĠ SÜLÜS-NESĠH MURAKKAʻLARININ MUKAYESESĠ

ġevkġ EFENDĠ ve HASAN RIZA EFENDĠ SÜLÜS-NESĠH MURAKKAʻLARININ MUKAYESESĠ T.C. FATĠH SULTAN MEHMET VAKIF ÜNĠVERSĠTESĠ GÜZEL SANATLAR ENSTĠTÜSÜ GELENEKSEL TÜRK SANATLARI ANASANAT DALI YÜKSEK LĠSANS TEZĠ ġevkġ EFENDĠ ve HASAN RIZA EFENDĠ SÜLÜS-NESĠH MURAKKAʻLARININ MUKAYESESĠ

Detaylı

Hattatlara Yeni Armağan: Müstakimzâde Süleyman Sa deddin Efendi nin Yeni Harflerle Basılan Tuhfe-i Hattâtîn Adlı Eseri Üzerine

Hattatlara Yeni Armağan: Müstakimzâde Süleyman Sa deddin Efendi nin Yeni Harflerle Basılan Tuhfe-i Hattâtîn Adlı Eseri Üzerine Hattatlara Yeni Armağan: Müstakimzâde Süleyman Sa deddin Efendi nin Yeni Harflerle Basılan Tuhfe-i Hattâtîn Adlı Eseri Üzerine Aziz Doğanay Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Hüsn-i hat fakire mal,

Detaylı

Teknik Resim Araç ve Gereçleri Ahmet SAN

Teknik Resim Araç ve Gereçleri Ahmet SAN Teknik Resim Araç ve Gereçleri Ahmet SAN 1-Resim Tahtaları ve Masaları Resim tahtaları üzerine resim kâğıdının bağlanarak çizimlerin yapılması amacıyla kullanılır. Üst yüzeyi ve kenarları düzgün ve pürüzsüz

Detaylı

Kurşun Kalemlerin Teknik ve Mesleki Resimde Kullanıldığı Yerler

Kurşun Kalemlerin Teknik ve Mesleki Resimde Kullanıldığı Yerler Bir önceki dersin tekrarı yapılır, anlaşılmayan konuların tekrarı özet şeklinde anlatılır ve verilen ödevden alınan sonuçların sınıfta anlattırılarak arkadaşlarıyla paylaşmaları istenir. BÖLÜM I Teknik

Detaylı

KONSERVASYON UYGULAMALARI

KONSERVASYON UYGULAMALARI KONSERVASYON UYGULAMALARI Kitap Şifahanesi ve Arşiv Dairesi Başkanlığı Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi -Yazma Bağışlar 720/1 EKİM 2013 OCAK 2014 Uygulama: Aysun CUMA KOLEKSİYON HAKKINDA Yazma Bağışlar

Detaylı

BİRİNCİ DERECEDEN BİR BİLİNMEYENLİ DENKLEMLER

BİRİNCİ DERECEDEN BİR BİLİNMEYENLİ DENKLEMLER YILLAR 00 00 00 00 00 00 007 008 009 00 ÖSS-YGS - - - - - - - - BİRİNCİ DERECEDEN BİR BİLİNMEYENLİ DENKLEMLER a,b R ve a 0 olmak üzere ab=0 şeklindeki denklemlere Birinci dereceden bir bilinmeyenli denklemler

Detaylı

MAKİNA TASARIMI 2 ÖDEVİ

MAKİNA TASARIMI 2 ÖDEVİ MAKİNA TASARIMI 2 ÖDEVİ Teknikte emniyet gereği değişik tipte bir çok kavrama kullanılmaktadır. Bu kavramalardan bir tanesi de momentin tek yönde iletilmesine izin veren aksi yönde boşta dönerek bağlantıyı

Detaylı

Hat sanatı nereye gidiyor mirim?

Hat sanatı nereye gidiyor mirim? On5yirmi5.com Hat sanatı nereye gidiyor mirim? Basmakalıp, bilgisayar ekranlarından aharlı kâğıtların üzerine düşen; usta hattatların istiflerinden kotarılarak oluşturulan ve yazıcılardan dökülen hat yazıları

Detaylı

T.C. İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanlığı Eğitim Müdürlüğü

T.C. İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanlığı Eğitim Müdürlüğü T.C. İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanlığı Eğitim Müdürlüğü İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SANAT VE MESLEK EĞİTİMİ KURSLARI (İSMEK) "BRANŞ YARIŞMALARI" ORGANİZASYONU

Detaylı

GİRİŞ. İstanbul Gençlik Festivali olarak,

GİRİŞ. İstanbul Gençlik Festivali olarak, İstanbul GENÇLİK FESTİVALİ Hattı Celi Sultanı Mustafa Rakım Efendi HAT VE TEZHİP YARIŞMASI ŞARTNAMESİ 2017 GİRİŞ İstanbul Gençlik Festivali olarak, Bizi biz yapan değerleri gençlerle birlikte yaşatmayı

Detaylı

III. MİLLETLER ARASI TÜRKOLOJİ KONGRESİ Y A Z M A ESERLERDE SERGİSİ. 24 Eylül - 5 Ekim 1979 SÜLEYMANİYE KÜTÜPHANESİ.

III. MİLLETLER ARASI TÜRKOLOJİ KONGRESİ Y A Z M A ESERLERDE SERGİSİ. 24 Eylül - 5 Ekim 1979 SÜLEYMANİYE KÜTÜPHANESİ. III. MİLLETLER ARASI TÜRKOLOJİ KONGRESİ Y A Z M A ESERLERDE V A K IF M Ü H Ü R L E R İ SERGİSİ 24 Eylül - 5 Ekim 1979 SÜLEYMANİYE KÜTÜPHANESİ H azırlayanlar : Dr. GÜNAY KUT NİM ET BAYRAKTAR Süleyman şâh

Detaylı

UŞAK'DA BIR KÖPRÜ KITABESI ÇANLı KÖPRÜ (H. 653. M. 1255)

UŞAK'DA BIR KÖPRÜ KITABESI ÇANLı KÖPRÜ (H. 653. M. 1255) »^o^y^^ (S)>-^ı>^-^ ûi^^ts^ Okunuşu : Essultanî UŞAK'DA BIR KÖPRÜ KITABESI ÇANLı KÖPRÜ (H. 653. M. 1255) )ena hazihi imara Emir Sipah Salar *Şücaeddin Kızıl bin Nuhbe (?) edamallahu sümuvvehu cemaziyelûlâ

Detaylı

Resim 114- Hattat Hâmid Aytaç hattýyla sülüs nesih bir kýt a. (Tezhib: Fatma Özçay) 108

Resim 114- Hattat Hâmid Aytaç hattýyla sülüs nesih bir kýt a. (Tezhib: Fatma Özçay) 108 VIII. BÖLÜM HAT SAN ATINDAN ÖRNEKLER 107 Resim 114- Hattat Hâmid Aytaç hattýyla sülüs nesih bir kýt a. (Tezhib: Fatma Özçay) 108 Resim 115- Hattat Halim Bey e ait Azapkapý Sokollu Camii kubbe yazýsý. Resim

Detaylı

Asker hemen komutanı süzerek cevap vermiş; 1,78! Komutan şaşırmış;

Asker hemen komutanı süzerek cevap vermiş; 1,78! Komutan şaşırmış; Yemek Temel, Almanya'dan gelen arkadaşı Dursun'u lokantaya götürür. Garsona: - Baa bi kuru fasulye, pilav, üstüne de et! der. Dursun: - Baa da aynısından... Ama üstüne etme!.. Ölçüm Bir asker herkesin

Detaylı

Kıymetli Müşterimiz, Sizlere her geçen gün daha güzel ve yeni hizmetler vermeyi gaye edinen şirketimiz 2015 yılında da, duvar, masa ve ciltli

Kıymetli Müşterimiz, Sizlere her geçen gün daha güzel ve yeni hizmetler vermeyi gaye edinen şirketimiz 2015 yılında da, duvar, masa ve ciltli 5 1 20 F T T E L AZİ K M İ AKV U Ğ O L ATA Kıymetli Müşterimiz, Sizlere her geçen gün daha güzel ve yeni hizmetler vermeyi gaye edinen şirketimiz 2015 yılında da, duvar, masa ve ciltli takvimleri, cep

Detaylı

-- \ SEMPOZYUMU BiLDİRİLERi ULUSLARARASI AHMET YESEVİ'DEN GÜNÜMÜZE İNSANLIGA YÖN VEREN TÜRK BÜYÜKLEIÜ ROMANYA-KÖSTENCE 03-07 EYLÜL 2008.

-- \ SEMPOZYUMU BiLDİRİLERi ULUSLARARASI AHMET YESEVİ'DEN GÜNÜMÜZE İNSANLIGA YÖN VEREN TÜRK BÜYÜKLEIÜ ROMANYA-KÖSTENCE 03-07 EYLÜL 2008. -- \ ULUSLARARASI AHMET YESEVİ'DEN GÜNÜMÜZE İNSANLIGA YÖN VEREN TÜRK BÜYÜKLEIÜ SEMPOZYUMU BiLDİRİLERi ROMANYA-KÖSTENCE 03-07 EYLÜL 2008 HAZlRLAYAN İRFAN ÜNVER NASRATTINOGLU ANKARA. 2009 TÜRK CİLT SANATININ

Detaylı

Server Dede. - Server baba şu Bektaşilerin bir sırrı varmış nedir? Diye takılır, sula sorarlardı.

Server Dede. - Server baba şu Bektaşilerin bir sırrı varmış nedir? Diye takılır, sula sorarlardı. Server Dede Sultanahmet Meydanı nda Tapu ve Kadastro Müdürlük binasının arka tarafına geçerseniz, bir incir ağacının altında 1748 tarihli enteresan bir mezar görürsünüz. Mezarın baş kitabede buradan yatan

Detaylı

Sultanım, müsaade buyurun, ben İstanbul'un çevresini dolaşıp, mevcut suları bir inceleyeyim!.

Sultanım, müsaade buyurun, ben İstanbul'un çevresini dolaşıp, mevcut suları bir inceleyeyim!. HEY GİDİ KOCA SİNAN.. MEKANIN CENNET OLSUN!.. Kanuni Sultan Süleyman devri.. O vakitler İstanbul da su sıkıntısı var.. Problemi çözmek için Sultan Süleyman, Mimar Sinan ı makama çağırır ve Mimarbaşı, milletin

Detaylı

KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ II. ULUSLARARASI İSLÂM SANATLARI YARIŞMASI

KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ II. ULUSLARARASI İSLÂM SANATLARI YARIŞMASI KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ II. ULUSLARARASI İSLÂM SANATLARI YARIŞMASI Yarışmanın Amacı Kadim bir medeniyet beşiği olan Konya nın 2016 İslâm Dünyası Turizm Başkenti olması sebebiyle başta kültür ve turizm

Detaylı

NURULLAH- Evet bu günlük bu kadar çocuklar, az sonra zil çalacak, yavaş yavaş toparlana bilirsiniz.

NURULLAH- Evet bu günlük bu kadar çocuklar, az sonra zil çalacak, yavaş yavaş toparlana bilirsiniz. Bozuk Paralar KISA FİLM Yaşar AKSU İLETİŞİM: (+90) 0533 499 0480 (+90) 0536 359 0793 (+90) 0212 244 3423 SAHNE 1. OKUL GENEL DIŞ/GÜN Okulun genel görüntüsünü görürüz. Belki dışarı çıkan birkaç öğrenci

Detaylı

Ilgın Sahip Ata Vakıf Hamamı. Lala Mustafa Paşa Külliyesi ve Cami. Ilgın Kaplıcaları. Buhar Banyosu

Ilgın Sahip Ata Vakıf Hamamı. Lala Mustafa Paşa Külliyesi ve Cami. Ilgın Kaplıcaları. Buhar Banyosu Ilgın Sahip Ata Vakıf Hamamı Konya'nın 90 km kuzeybatısında yer alan ve 349 km2 yüzölçüme sahip olan Ilgın, günümüzden 3500 yıl önce şimdiki iskan yerinin 25 km kuzeydoğusunda Hititler tarafından "Yalburt"

Detaylı

BOSNA-HERSEK TEKİ KÜLTÜR, BİLİM VE EĞİTİM ÜZERİNDEKİ OSMANLI ETKİSİ: MEVCUT DURUM

BOSNA-HERSEK TEKİ KÜLTÜR, BİLİM VE EĞİTİM ÜZERİNDEKİ OSMANLI ETKİSİ: MEVCUT DURUM Prof. Dr. Cazim HADZİMEJLİS* BOSNA-HERSEK TEKİ KÜLTÜR, BİLİM VE EĞİTİM ÜZERİNDEKİ OSMANLI ETKİSİ: MEVCUT DURUM Osmanlıların Balkanlarda çok büyük bir rolü var. Bosna Hersek te Osmanlıların çok büyük mirası

Detaylı

Montaj Resminin Tanımı, Önemi ve Kullanıldığı Yerler

Montaj Resminin Tanımı, Önemi ve Kullanıldığı Yerler Montaj Resminin Tanımı, Önemi ve Kullanıldığı Yerler Bir makineyi meydana getiren çeşitli parçaların nasıl bir araya getirileceğini gösteren toplu olarak görünüşleri ve çalışma sistemi hakkında bize bilgi

Detaylı

Edebiyat tarihimize haklı olarak damgasını vuran bu şaheser aynı zamanda benimde okumayı sevmeme vesile olmuştur.

Edebiyat tarihimize haklı olarak damgasını vuran bu şaheser aynı zamanda benimde okumayı sevmeme vesile olmuştur. İbrahim Efendi Konağından Saçlı Abdülkadir Haziresine Eyüpsultan da tarihin tozlu sayfaları arasında gezintiye devam ediyoruz. Bugünkü durağımız Saçlı Abdülkadir Efendi mescidi haziresi Saçlı Abdülkadir

Detaylı

Sakıp Sabancı Müzesi Sakıp Sabancı Cad. No:42 Emirgan 34467 İstanbul

Sakıp Sabancı Müzesi Sakıp Sabancı Cad. No:42 Emirgan 34467 İstanbul SAKIP SABANCI MÜZESİ TEKNİK GEZİ RAPORU Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Lisans Programı, MİM 103 Mimarlıkta Araştırma Yöntemleri dersi kapsamında, Sakıp Sabancı Müzesi teknik gezisi 20 Aralık 2012 tarihinde,

Detaylı

KONSERVASYON UYGULAMALARI

KONSERVASYON UYGULAMALARI KONSERVASYON UYGULAMALARI Kitap Şifahanesi ve Arşiv Dairesi Başkanlığı Yazma Bağışlar 720/3 EKİM 2013 OCAK 2014 Uygulama: Ümit DEMİRTAŞ KOLEKSİYON HAKKINDA Yazma Bağışlar 720/3 Eyüp ilçesi, Cami-i Kebir

Detaylı

17 ÞUBAT 2016 5. kontrol

17 ÞUBAT 2016 5. kontrol 17 ÞUBAT 2016 5. kontrol 3 puanlýk sorular 1. Tuna ve Coþkun un yaþlarý toplamý 23, Coþkun ve Ali nin yaþlarý toplamý 24 ve Tuna ve Ali nin yaþlarý toplamý 25 tir. En büyük olanýn yaþý kaçtýr? A) 10 B)

Detaylı

Revak Kitabevi, 2015 Tüm hakları Revak Kitabevi ne aittir. Sertifika No: 23108. Revak Kitabevi: 30 Bektaşîlik Serisi: 4. Fakrnâme Vîrânî Abdal

Revak Kitabevi, 2015 Tüm hakları Revak Kitabevi ne aittir. Sertifika No: 23108. Revak Kitabevi: 30 Bektaşîlik Serisi: 4. Fakrnâme Vîrânî Abdal Revak Kitabevi, 2015 Tüm hakları Revak Kitabevi ne aittir. Sertifika No: 23108 Revak Kitabevi: 30 Bektaşîlik Serisi: 4 Fakrnâme Vîrânî Abdal Yayına Hazırlayan Fatih Usluer ISBN: 978-605-64527-9-6 1. Baskı:

Detaylı

ÇİÇEKLER. Düzen Laboratuvarlar Grubu Uluslararası Kalite Güvencesi. ALİ ÜSKÜDÂRÎ Tezhip ve Ruganî Üstâdı, Çiçek Ressamı

ÇİÇEKLER. Düzen Laboratuvarlar Grubu Uluslararası Kalite Güvencesi. ALİ ÜSKÜDÂRÎ Tezhip ve Ruganî Üstâdı, Çiçek Ressamı Alİ ÜsküdârÎ nin çiçek resimlerinden derlediğimiz takvim organizasyonunun 2. yılındayız Mor Yalınkat Sümbül ve Hercâi Menekşe Bir sap üzerinde yer alan on iki tâne açmış, beş tâne gonca mor yalınkat sümbül

Detaylı

İMÜ1109 TEKNİK RESİM. Bingöl Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 2018

İMÜ1109 TEKNİK RESİM. Bingöl Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 2018 İMÜ1109 TEKNİK RESİM Bingöl Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 2018 ANTET Bütün teknik resim yapraklarında mutlaka uygun ölçülerde bir çerçeve ve antet (baslık) bulunmalıdır. Antet, çizim kâğıdının

Detaylı

Tombstone Inscrıptıon of Osman Hulûsi Pasha from Siverek

Tombstone Inscrıptıon of Osman Hulûsi Pasha from Siverek Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi Journal of the Fine Arts Institute (GSED), Sayı/Number 37, ERZURUM 2016, 52-59 SİVEREKLİ OSMAN HULÛSİ PAŞANIN MEZARTAŞI KİTÂBESİ Bilal SEZER Prof.

Detaylı

Mühendislik çiziminin tanımı

Mühendislik çiziminin tanımı Mühendislik Çizimi Mühendislik çiziminin tanımı Günümüzde resim; duygu, düşünce, şekil ve tasarımları serbest elle veya özel araç ve gereçlerle çizip anlatma sanatıdır. Mühendislik çizimi (teknik resim)

Detaylı

İSMEK İN USTALARI SANATA ADANMIŞ BİR ÖMÜR ETEM ÇALIŞKAN ETEM ÇALIŞKAN KALİGRAFİ SERGİSİ

İSMEK İN USTALARI SANATA ADANMIŞ BİR ÖMÜR ETEM ÇALIŞKAN ETEM ÇALIŞKAN KALİGRAFİ SERGİSİ İSMEK İN USTALARI ETEM ÇALIŞKAN KALİGRAFİ SERGİSİ SANATA ADANMIŞ BİR ÖMÜR ETEM ÇALIŞKAN ETEM ÇALIŞKAN KALİGRAFİ SERGİSİ 10-17 MART 2014 / Dolmabahçe Sanat Galerisi Başkan dan eserlerin hiçbiri zahmetsiz,

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ EGE BÖLGESİ OKULLAR ARASI 16. MATEMATİK YARIŞMASI 8. SINIF ELEME SINAVI TEST SORULARI

ÖZEL EGE LİSESİ EGE BÖLGESİ OKULLAR ARASI 16. MATEMATİK YARIŞMASI 8. SINIF ELEME SINAVI TEST SORULARI ., x x 0,,4 0,7 eşitliğinde x kaçtır? 4. a b b c 3 olduğuna göre a b c ifadesinin değeri kaçtır? A) 0, B) 0,5 C) 0, D) 0,5 A) 9 B) 8 C) D) 4 3. x.y 64, y.x 6 olduğuna göre, x.y ifadesinin değeri kaçtır?

Detaylı

tarih ve 06 sayılı Akademik Kurul tutanağının I nolu ekidir. İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM KILAVUZU

tarih ve 06 sayılı Akademik Kurul tutanağının I nolu ekidir. İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM KILAVUZU İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM KILAVUZU İSTANBUL 2017 1 GİRİŞ İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ne teslim edilecek Yüksek Lisans ve Doktora tezleri

Detaylı

8. SINIF MATEMATiK OLASILIK. Murat ÇAVDAR OLASILIK. Olasılık: Sonucu önceden kesin olarak bilinmeyen rastlantıya bağlı olaylara olasılık denir.

8. SINIF MATEMATiK OLASILIK. Murat ÇAVDAR OLASILIK. Olasılık: Sonucu önceden kesin olarak bilinmeyen rastlantıya bağlı olaylara olasılık denir. 04 8. SINIF MATEMATiK OLASILIK OLASILIK Olasılık: Sonucu önceden kesin olarak bilinmeyen rastlantıya bağlı olaylara olasılık denir. Bir zarın atılması, bir torbadan top çekilmesi, bir paranın yazı veya

Detaylı

11. HAFTA 2.ARAŞTIRMA İNCELEME YAZILARI

11. HAFTA 2.ARAŞTIRMA İNCELEME YAZILARI 11. HAFTA 2.ARAŞTIRMA İNCELEME YAZILARI A. RAPOR: Herhangi bir konuyu, olayı veya incelenmekle görevlendirilen kişi veya kişilerin, yaptıkları araştırmanın sonuçlarını ilgili yere bildirmek üzere yazdıkları

Detaylı

TÜRK BÜYÜKLERİ DİZİSİ: 86

TÜRK BÜYÜKLERİ DİZİSİ: 86 YILMAZ ÖZTUNA TÜRK BÜYÜKLERİ DİZİSİ: 86 KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YAYINLARI: 922 KEÇECİ-ZÂDE MEHMED FUAD PAŞA Yılmaz ÖZTUNA TURK BÜYÜKLERİ DİZİSİ: 86 Kapak Düzeni: Saim ONAN ISBN 975-1 7-0183 - X (5)

Detaylı

ÇİÇEKLER. Düzen Laboratuvarlar Grubu Uluslararası Kalite Güvencesi ALİ ÜSKÜDÂRÎ. Tezhip ve Ruganî Üstâdı, Çiçek Ressamı. Mor Yalınkat Sümbül ve

ÇİÇEKLER. Düzen Laboratuvarlar Grubu Uluslararası Kalite Güvencesi ALİ ÜSKÜDÂRÎ. Tezhip ve Ruganî Üstâdı, Çiçek Ressamı. Mor Yalınkat Sümbül ve Alİ Üsküdârî nin çiçek resimlerinden derlediğimiz takvim organizasyonunun 2. yılındayız Mor Yalınkat Sümbül ve Hercâi Menek şe Bir sap üzerinde yer alan on iki tâne açmış, beş tâne gonca mor yalınkat sümbül

Detaylı

> > ADAM - Yalnız... Şeyi anlamadım : ADAMIN ismi Ahmet değil ama biz şimdilik

> > ADAM - Yalnız... Şeyi anlamadım : ADAMIN ismi Ahmet değil ama biz şimdilik KISKANÇLIK KRİZİ > > ADAM - Kiminle konuşuyordun? > > KADIN - Tanımazsın. > > ADAM - Tanısam sormam zaten. > > KADIN - Tanımadığın birini neden soruyorsun? > > ADAM - Tanımak için. > > KADIN - Peki...

Detaylı

Yaptığım şey çok acayip bir sır da değildi aslında. Çok basit ama çoğu kişinin ihmal ettiği bir şeyi yaptım: Kitap okudum.

Yaptığım şey çok acayip bir sır da değildi aslında. Çok basit ama çoğu kişinin ihmal ettiği bir şeyi yaptım: Kitap okudum. Türkiye deki en büyük emek israflarından birisi İngilizce öğreniminde gerçekleşiyor. Çevremde çok insan biliyorum, yıllarca İngilizce öğrenmek için vakit harcamış, ama hep yanlış yerlerde harcamış. Bu

Detaylı

CS20-6. Fonksiyon. Seçenekler. Ana fırın. Küçük fırın KUZİNE OPERA - ÇELİK ENERJİ SINIFI A (ANA FIRIN) ENERJİ SINIFI A (KÜÇÜK FIRIN)

CS20-6. Fonksiyon. Seçenekler. Ana fırın. Küçük fırın KUZİNE OPERA - ÇELİK ENERJİ SINIFI A (ANA FIRIN) ENERJİ SINIFI A (KÜÇÜK FIRIN) CS20-6 KUZİNE OPERA - ÇELİK ENERJİ SINIFI A (ANA FIRIN) ENERJİ SINIFI A (KÜÇÜK FIRIN) EAN13: 8017709108656 Cihaz Ölçüsü (y x e x d) mm: 895+55 x 1000 x 600 78 litre toplam hacim, Analog LED elektronik

Detaylı

YANIT S ANIT S YF ARI

YANIT S ANIT S YF ARI FR anıt: 1 numara U GÖR 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 anda verilen kutunun içerisindeki boş dairenin yerine numaralandırılmış şekillerden hangisi gelmelidir? ulabilir misiniz? R PRÇ andaki şekli öyle dört parçaya

Detaylı

HAFTA-2 Norm Yazı Çizgi Tipleri ve Kullanım Yerleri Yıliçi Ödev Bilgileri AutoCad e Genel Bakış Tarihçe Diğer CAD yazılımları AutoCAD Menüleri

HAFTA-2 Norm Yazı Çizgi Tipleri ve Kullanım Yerleri Yıliçi Ödev Bilgileri AutoCad e Genel Bakış Tarihçe Diğer CAD yazılımları AutoCAD Menüleri HAFTA-2 Norm Yazı Çizgi Tipleri ve Kullanım Yerleri Yıliçi Ödev Bilgileri AutoCad e Genel Bakış Tarihçe Diğer CAD yazılımları AutoCAD Menüleri AutoCAD ile iletişim Çizimlerde Boyut Kavramı 0/09 2. Hafta

Detaylı

++ :8. SINIF. ÜNİTE Çarpanlar ve Katlar UYGULAMA BÖLÜMÜ. Anla-Uygula

++ :8. SINIF. ÜNİTE Çarpanlar ve Katlar UYGULAMA BÖLÜMÜ. Anla-Uygula ÜNİTE 1 8.1.1 Çarpanlar ve Katlar Anla-Uygula 1 A B ++ :8. SINIF C D UYGULAMA BÖLÜMÜ 8.1.1.2 İki doğal sayının en büyük ortak bölenini (EBOB) ve en küçük ortak katını (EKOK) hesaplar; ilgili problemleri

Detaylı

Edirne Camileri - Eski Cami. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Camileri - Eski Cami. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Camileri - Eski Cami Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Eski Cami (Cami-i Atik - Ulu Cami).............. 4 0.1.1 Eski Cami ve Hacı Bayram Veli Söylencesi.......

Detaylı

A2RW-6. Fonksiyon. Seçenekler. Ana fırın. Küçük fırın

A2RW-6. Fonksiyon. Seçenekler. Ana fırın. Küçük fırın A2RW-6 KUZİNE OPERA (PİROLİTİK)- ŞARAP KIRMIZISI ENERJİ SINIFI A (ANA FIRIN) ENERJİ SINIFI A (KÜÇÜK FIRIN) EAN13: 8017709108953 Cihaz Ölçüsü (y x e x d) mm: 895+55 x 1000 x 600 78 litre toplam hacim, Analog

Detaylı

20 Derste Eski Türkçe

20 Derste Eski Türkçe !! 20 Derste Eski Türkçe Ders Notları!!!!!! Cüneyt Ölçer! !!! ÖNSÖZ Türk Nümismatik Derneği olarak Osmanlı ve İslam paraları koleksiyoncularına faydalı olmak arzu ve isteği île bu özel sayımızı çıkartmış

Detaylı

"Barodinamik,, ve Madencilik II

Barodinamik,, ve Madencilik II "Barodinamik,, ve Madencilik II Yazan: Tacettin ATAMAN Elâstik Limitin Ötesinde Kayalar: Kilin mayi ve plâstik halleri istisna edilirse diğer sahreler aşağı yukarı birer elâstikî materyel olarak kabul

Detaylı

SlimFlex. New Generation Curtain Rail

SlimFlex. New Generation Curtain Rail SlimFlex Y e n i N e s i l K o r n i ş New Generation Curtain Rail Final Kapak YENİ NESİL Ek Konfor Kit Sayfa 18-19 Sayfa 20-21 Sayfa 12-13 KORNİŞ SİSTEMİ Final Korniş Köşe Dönüş 90 o Sayfa 16-17 Sayfa

Detaylı

info@ kucukdeveci.com.tr

info@ kucukdeveci.com.tr 1 Tek Parçalı Mahya 30+30x92 cm. boyutlarında, 7 kg. ağırlığında ve 6 mm. kalınlığında üretilmektedir. İstenilen tarafa çevrilip monte edilebilir. %10 'dan %70 'e kadar her eğim için üretilebilir. Sipariş

Detaylı

SURİYE Lİ HATTAT BEDEVÎ EL-DİRANÎ (1312-1387 H. /1894-1967) ADINA DÜZENLENEN VE ABU DHABİ KÜLTÜR VE MİRAS HEYETİ NİN MADDİ KATKILARIYLA HAZIRLANAN 8

SURİYE Lİ HATTAT BEDEVÎ EL-DİRANÎ (1312-1387 H. /1894-1967) ADINA DÜZENLENEN VE ABU DHABİ KÜLTÜR VE MİRAS HEYETİ NİN MADDİ KATKILARIYLA HAZIRLANAN 8 Basın Bülteni Lİ HATTAT BEDEVÎ EL-DİRANÎ (1312-1387 H. /1894-1967) ADINA DÜZENLENEN VE ABU DHABİ KÜLTÜR VE MİRAS HEYETİ NİN MADDİ KATKILARIYLA HAZIRLANAN 8. MİLLETLERARASI HAT YARIŞMASI SONUÇLARI Abu Dhabi,

Detaylı

SÜLEYMANİYE YAZMA ESER KÜTÜPHANESİ KONSERVASYON VE ARAŞTIRMA MERKEZİ. Koleksiyon Adı: Ayasofya Koleksiyon Numarası: 3284 Uygulamayı Yapan: M.

SÜLEYMANİYE YAZMA ESER KÜTÜPHANESİ KONSERVASYON VE ARAŞTIRMA MERKEZİ. Koleksiyon Adı: Ayasofya Koleksiyon Numarası: 3284 Uygulamayı Yapan: M. SÜLEYMANİYE YAZMA ESER KÜTÜPHANESİ KONSERVASYON VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Koleksiyon Adı: Ayasofya Koleksiyon Numarası: 3284 Uygulamayı Yapan: M. Akpınar AYASOFYA 3284 Eserin Tanımı Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi

Detaylı

Çin'den Osmanlıya Kaat'ı Sanatı...

Çin'den Osmanlıya Kaat'ı Sanatı... On5yirmi5.com Çin'den Osmanlıya Kaat'ı Sanatı... Geçmişten bugüne unutulmaya yüz tutan birçok el sanatımız var. Bunlardan biri de Kaat'ı. Peki Kaat'ı hakkında ne biliyorsunuz? Yayın Tarihi : 26 Ekim 2009

Detaylı

(a 5 Yukarıdaki özdeşlikte sayı kaçtır?

(a 5 Yukarıdaki özdeşlikte sayı kaçtır? a 5 saı a a 5 erine azılması gereken 18 7 ve erine azılması gereken tam saıların toplamı a 4a 1a k 3 k k boşluklara azılması gereken tamsaıların toplamı a 5 saı a a erine azılması gereken 3a 1 bulunuz.

Detaylı

PLASTİK KABARTMA HARİTA MONTAJI Plastik kabartma harita montajının nasıl yapılacağı aşağıdaki dokuz parçalı örnek ile açıklanmıştır.

PLASTİK KABARTMA HARİTA MONTAJI Plastik kabartma harita montajının nasıl yapılacağı aşağıdaki dokuz parçalı örnek ile açıklanmıştır. PLASTİK KABARTMA HARİTA MONTAJI Plastik kabartma harita montajının nasıl yapılacağı aşağıdaki dokuz parçalı örnek ile açıklanmıştır. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Burada öncelikle plastik kabartma haritaların kenar

Detaylı

Kur'an-ı Kerimde tevafuk mucizesi Kainatta tesadüf yok, tevafuk vardır

Kur'an-ı Kerimde tevafuk mucizesi Kainatta tesadüf yok, tevafuk vardır Kur'an-ı Kerimde tevafuk mucizesi Kainatta tesadüf yok, tevafuk vardır Tevafuk birbirine denk gelmek, birbiriyle uygun vaziyet almak demektir. Tevafuklu Kur anda tam 2806 Allah lafzı pek az müstesnalar

Detaylı

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI TAKDİR BELGESİ TEŞEKKÜR BELGESİ HİZMET TEŞEKKÜR BELGESİ VE ŞİLT VERİLMESİ HAKKINDA YÖNERGE ( * ) BİRİNCÌ BÕLUM GENEL ESASLAR

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI TAKDİR BELGESİ TEŞEKKÜR BELGESİ HİZMET TEŞEKKÜR BELGESİ VE ŞİLT VERİLMESİ HAKKINDA YÖNERGE ( * ) BİRİNCÌ BÕLUM GENEL ESASLAR DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI TAKDİR BELGESİ TEŞEKKÜR BELGESİ HİZMET TEŞEKKÜR BELGESİ VE ŞİLT VERİLMESİ HAKKINDA YÖNERGE ( * ) AMAÇ BİRİNCÌ BÕLUM GENEL ESASLAR Madde 1- Bu Yönergenin amacı, Diyanet İşleri

Detaylı

Koleksiyon Adı: Bağdatlı Vehbi Efendi. Koleksiyon Numarası: 858. Uygulamayı Yapan: Y. Eşiyok

Koleksiyon Adı: Bağdatlı Vehbi Efendi. Koleksiyon Numarası: 858. Uygulamayı Yapan: Y. Eşiyok SÜLEYMANİYE YAZMA ESER KÜTÜPHANESİ KONSERVASYON VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Koleksiyon Adı: Bağdatlı Vehbi Efendi Koleksiyon Numarası: 858 Uygulamayı Yapan: Y. Eşiyok BAĞDATLI VEHBİ EFENDİ 858 Eserin Tanımı Süleymaniye

Detaylı

AHMET YESEVİ ÜNİVERSİTESİ TÜRTEP DÖNER SERMAYE İŞLETMESİ TANITIM MALZEMELERİNE AİT TEKNİK ÖZELLİKLER

AHMET YESEVİ ÜNİVERSİTESİ TÜRTEP DÖNER SERMAYE İŞLETMESİ TANITIM MALZEMELERİNE AİT TEKNİK ÖZELLİKLER AHMET YESEVİ ÜNİVERSİTESİ TÜRTEP DÖNER SERMAYE İŞLETMESİ TANITIM MALZEMELERİNE AİT TEKNİK ÖZELLİKLER 1- AJANDA Madde 1: TEKNİK ÖZELLİKLER 1- Adı : Ahmet Yesevi Üniversitesi 2016 yılı Ajandası 2- Baskı

Detaylı

OSMANLI YAPILARINDA. Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik

OSMANLI YAPILARINDA. Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik OSMANLI YAPILARINDA İZNİK ÇİNİLERİ Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik Çinileri, KültK ltür r Bakanlığı Osmanlı Eserleri, Ankara 1999 Adana Ramazanoğlu Camii Caminin kitabelerinden yapımına 16. yy da Ramazanoğlu

Detaylı

Yetersiz Şifre Politikasının Sonuçları

Yetersiz Şifre Politikasının Sonuçları Yetersiz Şifre Politikasının Sonuçları Bünyamin Demir, Aralık 2009, WGT E-Dergi 3. Sayı Yazıya başlamadan önce değerli okura amacımı -iyi anlatmak- maksadıyla şu notları düşmek istiyorum; Aşağıda göreceğiniz

Detaylı

www.idealistyapi.com.tr Sadece ev sahibi olmak değil İstanbul un kalbinde yaşamak İstanbul, Geleneklerinden ödün vermeden Osmanlı dan bug ne tarihi yapısını kor yan, İstanbul un en eski semtlerinden olan

Detaylı

FMF PROJESI TANITILDI

FMF PROJESI TANITILDI FMF PROJESI TANITILDI Portal : www.anayurtgazetesi.com İçeriği : Gündem Tarih : 09.04.2014 Adres : http://www.anayurtgazetesi.com.tr/default.asp?page=haber&id=491566 FMF Projesi tanıtıldı EDES programı

Detaylı

770 LİTRE SICAK DALDIRMA GALVANİZLİ ÇÖP KONTEYNERİ 770 LITERS OF HOT GALVANIZED GARBAGE CONTAINER TEKNİK ÖZELLİKLER:

770 LİTRE SICAK DALDIRMA GALVANİZLİ ÇÖP KONTEYNERİ 770 LITERS OF HOT GALVANIZED GARBAGE CONTAINER TEKNİK ÖZELLİKLER: 770 LİTRE SICAK DALDIRMA GALVANİZLİ ÇÖP KONTEYNERİ 770 LITERS OF HOT GALVANIZED GARBAGE CONTAINER 1. Gövde 2 mm. tek parça saçtan kıvrılıp gövde ve yanlar preslenerek mukavemeti arttırılmıştır. Gövde yanı

Detaylı

MUHİTTİN SERİN PROFESÖR

MUHİTTİN SERİN PROFESÖR MUHİTTİN SERİN PROFESÖR ÖZGEÇMİŞ YÜKSEKÖĞRETİM KURULU 26.05.2014 Adres : İcadiye-Bağlarbaşı Caddesi, no: 40 34662 Üsküdar/İstanbul Telefon E-posta : : 0216474086-1235 Doğum Tarihi : 12.01.1945 Faks : muhittinserin@gmail.com

Detaylı

Nasıl Daha İyi Öğrenirim?

Nasıl Daha İyi Öğrenirim? Nasıl Daha İyi Öğrenirim? Farklı Öğrenme Yöntemleri Öğrenciler farklı yöntemlerle öğrenirler. Bunlardan bazıları aşağıda verilmiştir: okuyarak ve okuduğunu hatırlayarak, önemli bölümlerin altlarını çizerek,

Detaylı

2014 Ajanda Takvim KATALOĞU

2014 Ajanda Takvim KATALOĞU Ajanda Takvim KATALOĞU İçindekiler Collection Kodlama 3 Klişe Çeşitleri ve Kodları 4 İç Blok Tasarımları 17x24 Ajandalar 6 20x28 Ajandalar 9 9x14-13x21 Defter 11 2 Ajanda Kapak Modelleri Sipiralli Termo

Detaylı

CLIP-IN TAVAN MONTAJ TALİMATNAMESİ

CLIP-IN TAVAN MONTAJ TALİMATNAMESİ CLIP-IN TAVAN MONTAJ TALİMATNAMESİ I. Clip-In Sistem Profil ve Aksesuarları I. Montaj Öncesi ve Esnasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar 1. Uygulama yapılacak mekanın boş ve temiz olması gereklidir.

Detaylı

Ünite 1. Celâleyn Tefsiri. İlahiyat Lisans Tamamlama Programı TEFSİR METİNLERİ -I. Doç. Dr. Recep DEMİR

Ünite 1. Celâleyn Tefsiri. İlahiyat Lisans Tamamlama Programı TEFSİR METİNLERİ -I. Doç. Dr. Recep DEMİR Celâleyn Tefsiri Ünite 1 İlahiyat Lisans Tamamlama Programı TEFSİR METİNLERİ -I Doç. Dr. Recep DEMİR 1 Ünite 1 CELÂLEYN TEFSİRİ Doç. Dr. Recep DEMİR İçindekiler 1.1. CELÂLEYN TEFSİRİ... 3 1.2. CELALÜDDİN

Detaylı

Hat sanatında ekol olmuş hattatlar

Hat sanatında ekol olmuş hattatlar On5yirmi5.com Hat sanatında ekol olmuş hattatlar Hat Sanatında Üç Ekol: Hafız Osman, Şeyh Hamdullah, Şevki Efendi Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2012 Cuma (oluşturma : 10/28/2017) Hat sanatında güzeli arama gayreti

Detaylı

HACI ARİF BEY ( )

HACI ARİF BEY ( ) HACI ARİF BEY (1831-1885) Asıl adı Mehmet Arif olan Hacı Arif Bey 1831 yılında İstanbul un Eyüp sultan semtinde doğdu.ilkokul çağlarında sesinin güzelliği çevresinin dikkatini çekmiş,o zamanlar pek genç

Detaylı

ALBARAKA TÜRK. Faizsiz Kazanç

ALBARAKA TÜRK. Faizsiz Kazanç Faizsiz Kazanç OSMAN ÖZÇAY 1963 y l nda Trabzon un Çaykara ilçesinde do du. lk ve orta tahsilini a abeyi ile beraber Gerede de tamamlad. 1980 y l nda girdi i Erzurum Yüksek slam Enstitüsü nde iki y l kadar

Detaylı

Görme Yetersizliği Olan Bireyler: EK 3 GİK 4

Görme Yetersizliği Olan Bireyler: EK 3 GİK 4 Görme Yetersizliği Olan Bireyler: EK 3 ADI KOD ÖZELLİK BRAILLE YAZI TABLETİ -27 SATIRLIK BRAILLE PARMAK ARASI YAZI KALEMİ BRİSTOL YAZI KAĞIDI -160 GR. 100'LÜK BRAILLE İLK OKUMA VE YAZMA TABLETİ GİK 1 GİK

Detaylı

FETİH SONRASI OSMANLI MİMARLIĞINDA KLASİK DÖNEM

FETİH SONRASI OSMANLI MİMARLIĞINDA KLASİK DÖNEM FETİH SONRASI İstanbul 1453-1520 Fatih Camisi ve Külliyesi, 1463-70 Matrakçı Nasuh un minyatüründe Fatih Külliyesi Beyazıt taki Eski Saray Matrakçı Nasuh Eski Saray ve Yeni Saray Topkapı Sarayı II. Mehmed

Detaylı

1. BÖLÜM. MÜHENDİSLİK ÇİZİMİNDE KULLANILAN ARAÇLAR ve GEREÇLER

1. BÖLÜM. MÜHENDİSLİK ÇİZİMİNDE KULLANILAN ARAÇLAR ve GEREÇLER 1. BÖLÜM MÜHENDİSLİK ÇİZİMİNDE KULLANILAN ARAÇLAR ve GEREÇLER MHN 113 Mühendislik Çizimi 2 1. Giriş Mühendislik çizimi (teknik resim), mühendisler arasındaki iletişimi en kolay ve en doğru şekilde sağlaması

Detaylı

İSMEK İN USTALARI DURUŞ İSMEK USTA ÖĞRETİCİLERİ EBRU, MİNYATÜR VE TEZHİP SERGİSİ

İSMEK İN USTALARI DURUŞ İSMEK USTA ÖĞRETİCİLERİ EBRU, MİNYATÜR VE TEZHİP SERGİSİ İSMEK İN USTALARI İSMEK USTA ÖĞRETİCİLERİ EBRU, MİNYATÜR VE TEZHİP SERGİSİ İSMEK USTA ÖĞRETİCİLERİ EBRU, MİNYATÜR VE TEZHİP SERGİSİ 3-10 Haziran 2014 / CRR Konser Salonu Fuayesi Başkan dan ni tarihe yazdırmış

Detaylı

8. Sınıf II. Ünite Deneme Sınavı Farklılık Ayrıntılarda Gizlidir

8. Sınıf II. Ünite Deneme Sınavı Farklılık Ayrıntılarda Gizlidir 1. Bir öğrenci sıvının kaldırma kuvveti ile ilgili aşağıdaki deney düzeneğini kurarak K cismi bağlanmış dinamometrenin havada 100N, suda 60N gösterdiğini gözlemliyor. 3. Taşma seviyesine kadar su dolu

Detaylı

* Prof. Dr., İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Uluslararası İslam ve Din Bilimleri Fakültesi, İstanbul/Türkiye,

* Prof. Dr., İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Uluslararası İslam ve Din Bilimleri Fakültesi, İstanbul/Türkiye, FSM İlmî Araştırmalar İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi FSM Scholarly Studies Journal of Humanities and Social Sciences Sayı/Number 3 Yıl/Year 2014 Bahar/Spring 2014 Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi

Detaylı

12.06.2008 16:48 FİLİZ ESEN-BİROL BAŞARAN

12.06.2008 16:48 FİLİZ ESEN-BİROL BAŞARAN 12.06.2008 16:48 FİLİZ ESEN-İROL AŞARAN : Efendim : İyiyim sağol sen nasılsın : Çalışıyorum işte yaramaz birşey yok : Kim yazmış bunu : Kim yazmış bunu Milliyet te : Yani sen sen birşey yollamış mıydın

Detaylı

Estetik kurallara bağlı kalınarak ölçülü ve güzel yazı

Estetik kurallara bağlı kalınarak ölçülü ve güzel yazı - 7 7 k U isob Sadberk Hamm Müzesi, Azaryan Yalısı, dış cephe görünümü. ili ı sanatta çeyrek asır Bu yıl 25 yaşına basan Türkiye nin ilk özel müzesi Sadberk Hanım Müzesi daimi koleksiyonunda bulunan ve

Detaylı

EBRU YAPIMINDA KULLANILAN MALZEMELER VE EBRU TEKNİKLERİ Asiye Yaman

EBRU YAPIMINDA KULLANILAN MALZEMELER VE EBRU TEKNİKLERİ Asiye Yaman EBRU YAPIMINDA KULLANILAN MALZEMELER VE EBRU TEKNİKLERİ Asiye Yaman Tekne Su yüzeyinde yapılan bir sanat olan ebrûda kullanılan malzemelerden ilki içine kıvam arttırıcılı suyu koyacağımız ebru teknesidir.

Detaylı

ATATÜRK BU OKULDA HİÇ OKUMADI

ATATÜRK BU OKULDA HİÇ OKUMADI ATATÜRK BU OKULDA HİÇ OKUMADI BAKİ SARISAKAL MUSTAFA KEMAL BU OKULDA HİÇ OKUMADI Yadigârı Terakki Mektebi Binası 10 Kasım 2016 tarihli Hürriyet gazetesinde Ata nın Okuduğu Okul Hala Açık başlığı altında

Detaylı

Nasrettin Hoca ya sormuşlar: - Kimsin? - Hiç demiş Hoca, Hiç kimseyim. Dudak büküp önemsemediklerini görünce, sormuş Hoca: - Sen kimsin?

Nasrettin Hoca ya sormuşlar: - Kimsin? - Hiç demiş Hoca, Hiç kimseyim. Dudak büküp önemsemediklerini görünce, sormuş Hoca: - Sen kimsin? Nasrettin Hoca ya sormuşlar: - Kimsin? - Hiç demiş Hoca, Hiç kimseyim. Dudak büküp önemsemediklerini görünce, sormuş Hoca: - Sen kimsin? - Mutasarrıf demiş adam kabara kabara. - Sonra ne olacaksın? diye

Detaylı

can ofset

can ofset www.canofset.com 0242 243 60 81 canofset07@gmail.com can ofset Vip Ürünler VK - 5305 Lüks Kahve Takımı VK - 8309 Lüks Kahve Takımı Ebat: 37 x 37 cm Mehmet Efendi Türk Kahvesi Ebat: 25,5 x 24,5 cm Mehmet

Detaylı

TÜBİTAK TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNİK ARAŞTIRMA KURUMU BİLİM ADAMI YETİŞTİRME GRUBU ULUSA L İLKÖĞRETİM MA TEMATİK OLİMPİYADI DENEME SINAVI.

TÜBİTAK TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNİK ARAŞTIRMA KURUMU BİLİM ADAMI YETİŞTİRME GRUBU ULUSA L İLKÖĞRETİM MA TEMATİK OLİMPİYADI DENEME SINAVI. Bu sınav iki bölümden oluşmaktadır. TÜBİTAK TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNİK ARAŞTIRMA KURUMU BİLİM ADAMI YETİŞTİRME GRUBU ULUSA L İLKÖĞRETİM MA TEMATİK OLİMPİYADI DENEME SINAVI Birinci Bölüm DENEME-6 * Çoktan

Detaylı