7 HAZİRAN 2015 MİLLETVEKİLİ SEÇİMİ DEĞERLENDİRME RAPORU ANKARA, TEMMUZ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "7 HAZİRAN 2015 MİLLETVEKİLİ SEÇİMİ DEĞERLENDİRME RAPORU ANKARA, TEMMUZ 2015. www.ankaraninoylari.com"

Transkript

1 7 HAZİRAN 2015 MİLLETVEKİLİ SEÇİMİ DEĞERLENDİRME RAPORU ANKARA, TEMMUZ 2015

2 GİRİŞ Ankara nın Oyları, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinden 1,5 ay önce Ankara da sosyal medya üzerinde bağımsız bireylerce kurulmuş bir gönüllü sandık gözetmenliği hareketidir. Hiyerarşik bir yapıya veya lidere sahip olmayan Ankara nın Oyları, seçim tecrübesi diğer gönüllülere göre fazla olan bir ekip tarafından koordine edilir. Demokratik, adil ve temiz seçim için bir araya gelmiş olan gönüllülerin ortak amacı, herhangi bir bağımsız aday veya siyasi parti gözetmeksizin, seçimlerin kanun ve yönetmeliklerde belirtilen usullere uygun şekilde yürütülmesini temin etmektir. Bu ortak amaç doğrultusunda, Ankara nın Oyları gönüllüleri her seçim öncesinde, kendi olanaklarıyla temin ettikleri salonlarda ve medya/ sosyal medya kanalıyla seçim güvenliği eğitimleri verir. Söz konusu eğitimler ücretsiz olup, seçim güvenliğini önemseyen bütün seçmenlerin, sandık görevlilerinin ve müşahit/gözetmenlerin katılımına açıktır. avukatlarca rehberlik edilir. İleri düzey sorunlarda siyasi partiler ve resmi merciler bilgilendirilerek gerekli destek sağlanır. Seçim günü sonrasında, sandıklardan gönüllülerin temin ettiği ıslak imzalı sandık sonuç tutanakları ile YSK nın yayınladığı tutanaklar itiraz süresi içerisinde karşılaştırılarak hatalı tutanaklar ilgili mercilere bildirilir. Ayrıca, sandık sonuç tutanakları, usullere uygunluk açısından da incelenir ve elde edilen sonuçlar doğrultusunda hazırlanan rapor kamuoyu ile paylaşılır. Bu paylaşımdaki amaç, sonraki seçimlerde benzer problemlerin tekrarlanmaması için gerekli tedbirlerin alınması açısından bir farkındalık yaratmaktır. Seçim günü öncesinde, gönüllülerin sandık görevlendirmeleri, mümkün olduğunca fazla sayıda okulu kapsayacak şekilde yapılır. Öncelik, daha önceki seçimlerde tespit edilmiş sorunlu okullara verilir. İçinde bir gönüllü avukat bulunan gezici ekipler aracılığıyla, sandık başındaki gönüllülere hukuki destek sağlanır ve gönüllü sayısının az olduğu çevre ilçelerdeki okullara ulaşılır. Seçim günü oluşturulan kriz masasında, gün boyunca gönüllülerin soruları yanıtlanır. İtiraz etme durumlarında gönüllülere

3 SEÇİM HAZIRLIKLARI Ankara nın Oyları 7 Haziran 2015 Milletvekili Seçimi için önceki seçimlerde gönüllü olmuş ve bu seçimde aktif görev almayı talep etmiş bireylerden oluşan bir çalışma grubu kurdu. Seçime hazırlık süreci bu grup tarafından koordine edildi. Grup içerisinden seçilen sözcüler yazılı ve görsel basın aracılığıyla tanıtım ve bilgilendirmeler yaptı. Facebook ve Twitter üzerinden gönüllülük çağrıları ve bilgilendirme mesajları paylaşıldı. Ankara da gerçekleştirilen toplu etkinliklere katılınarak gönüllü kayıtları alındı. Oluşturulan bir ekip tarafından önceki seçimde Ankara nın Oyları ile sandık başına giden gönüllüler tek tek arandı. Sivil toplum kuruluşları ile temasa geçilerek toplantılarda tanıtımlar yapıldı. sandıkların bulunduğu 600 okula öncelik verildi. Akıllı telefonlardan hem sorun hem de tutanak iletmek üzere, gönüllülerce STS isimli bir mobil gönüllülerce kodlandı, test edildi ve seçim günü Ankara nın Oyları Siyasi partilerle genel merkez ve il teşkilatları nezdinde görüşmeler yapıldı. Gönüllülere dağıtılmak üzere müşahit/gözetmen kartları temin edildi. Oluşturulan teknik ekip tarafından gönüllülerin okul ve sandık görevlendirmeleri yapıldı. Bu görevlendirme yapılırken daha önceki seçimlerde sorun tespit edilen gönüllüleri tarafından akıllı telefonlar aracılığı ile hem anlık sorun bildirme hem de tutanak görseli iletme amaçlı kullanıma hazılandı. Hem seçmenlerin hem de sandık görevlileri ile gönüllü sandık gözetmenlerinin katılımına açık olacak şekilde Ankara nın çeşitli ilçelerinde toplam 38 adet seçim güvenliği eğitimi gerçekleştirildi. Ücretsiz gerçekleştirilen eğitimlerde gönüllülere oy verme ve oy sayımı işlemleri esnasında dikkat edilmesi gereken hususlar anlatıldı. Televizyon kanallarında canlı yayında seçim güvenliği eğitimleri verildi. İnternet üzerinden bir kez çevrimiçi eğitim gerçekleştirildi. Eğitim videosu da hazırlanarak sosyal medya hesaplarından paylaşıldı.

4 OMUZ OMUZA... Haziran 2015 Genel Seçimlerinin 7 sandık güvenliği konusundaki önemini, bizlerle beraber aynı hassasiyet ve tarafsızlık çerçevesinde değerlendiren Oy ve Ötesi Platformu ile ortak hareket etme ve Ankara nın sandıklarına birlikte sahip çıkma kararı alındı. Bu birliktelik seçim günü iki grubun gönüllülerinin aynı okullarda ve sandıklarda çakışmaması, dengeli dağıtılması ile başladı. Her iki grubun düzenlediği seçim güvenliği eğitimleri gönüllülerle paylaşıldı ve eğitimlerin daha geniş kitlelere ulaşması sağlandı. Seçim günü Ankara nın Oyları nın gezici ekiplerinde ve okullarda görevlendirilmek üzere ortak bir gönüllü avukat havuzu oluşturuldu ve hukuki destek her iki grubun gönüllülerine sağlandı. Gün boyunca okullardaki gönüllüler güzel bir dayanışma örneği sergileyerek Ankara nın bütün sandıklarına birlikte sahip çıktılar. Seçim sonrasında gönüllülerden toplanan ıslak imzalı sandık sonuç tutanakları Oy ve Ötesi nin T3 yazılımına aktarıldı. YSK nın yayınladığı tutanaklar ile ıslak imzalı tutanaklar üzerinde oy toplamlarının rakamsal karşılaştırması T3 üzerinden yapıldı. Usullere uygunluk karşılaştırması Ankara nın Oyları tarafından ayrıca gerçekleştirildi.

5 SEÇİM GÜNÜ... Haziran 2015 Pazar günü 794 ü 7 ATO daki yurtdışı oylarının sayımında, 1643 ü kendilerini yakın hissettikleri siyasi partilerden veya YSK dan atanarak sandık kurullarında, 2346 sı sandık gözetmeni olarak okullarda ve 282si oluşturulan gezici ekiplerde olmak üzere toplam 5065 Ankara nın Oyları gönüllüsü sandık başında görev aldı. Güzel bir işbirliği örneği sergilediğimiz Oy ve Ötesi gönüllüleri ile birlikte, Ankara nın sandığının toplamda %87 sinin başında bilinçli gönüllülerin bulunması sağlandı. Seçim günü sabah 6.00 itibariyle sandık başına giden gönüllüler, halkın yoğun ilgisiyle karşılaştı. Duyarlı Ankaralılar, oy vermeye giderken evlerinden getirdikleri, elleriyle yaptıkları kekleri, börekleri gönüllülere ikram ettiler. Gönüllülerin gün boyunca sorularını yanıtlayabilmek, amacıyla 10 kişilik bir kriz masası oluşturuldu. Kriz masasında görevli gönüllüler, daha önce seçim güvenliği eğitimi veren gönüllülerden seçildi. Yine kriz masasında görevli bir avukat, telefonla destek olunabilecek hususlarda gönüllülere hukuki destek sağladı. Kriz masasının uzaktan telefon yardımıyla çözemeyeceği konular için gezici ekipler ve gezici ekiplerde yer alan avukatlar gönüllülerin bulunduğu okullara yönlendirildi. Gerekli hallerde siyasi partilerin çevre ilçelerdeki teşkilatlarından da destek talep edildi.

6 Gerek kriz masasına doğrudan iletilerek destek alınmak suretiyle, gerekse gezici ekipler yardımıyla veya sandık başında bizzat gönüllülerce müdahale edilen muhtelif hususlar şunlardır: Sandık gözetmenlerinin sandık kurulunca sınıflara alınmaması: Başta Pursaklar, Sincan, Akyurt, Çubuk, Kızılcahamam, Keçiören, Etimesgut olmak üzere Ankara nın pek çok ilçesinde sabah bir siyasi parti veya bağımsız adayın müşahitlik kartıyla sandık başına giden gönüllüler, sandık kurulu üyelerince sınıflara alınmadılar. Gönüllülerin ilgili kanun maddelerini hatırlatarak düzeltebildiği haller dışındaki durumlara gönüllü avukatlarca müdahale edilerek gözetmenlerin sandık başında durmaları sağlandı. Aslen ikamet etmediği adreste görünerek oy kullanan seçmenler: Keçiören, Altındağ, Etimesgut ilçelerindekiler başta olmak üzere çoğu sandıkta kayıtlı olduğu adreste ikamet etmediği, söz konusu adreste ikamet edenlerce beyan edilen seçmenlerin oy kullanmaları söz konusu oldu. Tespit edilen beyanlar, hane sakinlerinin de imzaladığı tutanaklar ile tespit edildi ve kayıt altına alındı.

7 Oyların sayımı esnasında mevzuata aykırı olarak gerçekleştirilen ihlaller: Oy sayımı esnasında iki sandık kurulu üyesinin sandık başkanının iki yanında, birbirlerinin tuttuğu çeteleyi görmeyecek şekilde oy sayılarını kaydetmesi gerekliliği mevzuatta açıkça belirtilmiş olmasına rağmen, bu usullere uyulmadığı tespit edilerek gönüllülerce tutanak altına alındı. Oy kullanılırken mevzuatta yer alan refakat usullerinin uygulanmaması: Seçime dair mevzuatta yalnızca görme engelli ve elini kullanamayacak derecede fiziksel engeli olan vatandaşlara yakınlarınca veya mevcut bir seçmen tarafından refakat edilmesine izin verilmesine rağmen, bu refakat usulüne uyulmayan haller tespit edildi. Zihinsel engeli olan, Alzheimer gibi hastalıkları olan seçmenlere, tek başlarına oy kullanmaları mümkün olmasına rağmen refakat edilmesine izin verildi. Ayrıca, Keçiören ilçesinde görme engelli olmadıkları halde, güneş gözlüğü takmak suretiyle kabine refakatçi eşliğinde girmeye çalışan seçmenlere engel olundu. Tespit edilen usulsüzlüklerle ilgili olarak tutulan tutanakların birer nüshası gönüllülerce Ankara nın Oyları kriz masasına iletildi. bu tutanaklar, kriz masasında tasnif edilerek ilgili itirazlarda kullanılmak üzere siyasi parti yetkilileri ile paylaşıldı.

8 TUTANAKLAR Seçim güvenliği denince, seçim günü sandık başına giderek oylara sahip çıkmak kadar, tutanakların usullere uygunluğunun önemine de inanan Ankara nın Oyları gönüllüleri, seçimi takip eden bir hafta içerisinde Ankara sandıklarının tutanağını incelemek üzere analizlere başladı. 30 Mart 2014 tarihinde gerçekleştirilen yerel seçimler sonrasında sandık sonuç tutanaklarını incelemeye alan Ankara nın Oyları gönüllülerinin tespitleri, söz konusu dönemde YSK ya yapılan itirazlar için gerekçe teşkil etmişti. İlgili itirazın 48 saatlik itiraz süresi içerisinde yapılmaması nedeniyle reddedilen bu itirazlar, kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı. Bu tecrübenin ışığında 7 Haziran 2015 Milletvekili Seçimi sandık sonuç tutanakları üzerinde 48 saatlik itiraz süresi içinde Ankara nın e yakın sandığından %30 una ilişkin sandık inceleme sonucunu seçim verisi ve tutanak imajlarını ilgili parti ve adaylara teslim etti. Ankara özelinde gerçekleştirilen çalışmada Ankara sandıkların %100 ünün analizleri de yoğun bir çalışmayla tamamlandı. 13 ülkede yaşayan 224 gönüllü 10 gün içinde, kişi başı ortalama 3 saat 45 dakika ayırarak sonuç tutanağının incelenmesini tamamladı. Tutanaklar üzerindeki inceleme seçim kanunu ve ilgili genelgelerdeki hükümlerin sandık sonuç tutanağına ne ölçüde yansıdığına ilişkin gerçekleştirildi. Seçim güvenliğinin tam olarak sağlanabilmesi için mevcut kuralların doğru ve eşit şekilde uygulanması gereğinden yla çıkılarak yapılan incelemelerde sandık kurulu başkanları seçim sürecinde, kasıtlı olmadığını düşünmek istediğimiz, kurala bağlanmamış, inisiyatifler kullandıkları ve bu durumun ne yazık ki seçim güvenliğini riske attığı görüldü.bu durumun sandık kurulu başkan ve kamu görevlisi üyelerinin bilgi düzeyinin artırılması, kuralların basit ama etkili olacak şekilde gözden geçirilmesi sonucunu ortaya koydu. B ununla birlikte, Mahalli İdareler ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ki tespitlerle karşılaştırıldığında yapılan hataların azaldığının görülmesi seçim güvenliğini amaçlayan gönüllü bir inisiyatif olarak Ankara nın Oyları gönüllülerini mutlu etmekle birlikte, çabaların karşılık bulduğunun görülmesini sağladı.

9 SONUÇLAR: 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun un 1) 110.Maddesine göre tutanakların sandık kurulu başkanı ve üyeleri tarafından imzalanacağı ve mühürleneceği hüküm altına alınmış olmasına rağmen tutanakların %5 inin mühürsüz olduğu tespit edildi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Türkiye genelinde örneklemle yapılan analizde ve 30 Mart 2014 seçimlerinde Ankara Büyükşehir Belediyesi seçimi için yapılan analizde bu oranın %21 olarak gerçekleştiği tarafımızca tespit edilmiş olup, Genel Seçimlerde Ankara için bu sayıdaki düşüş elbette umut vericidir. Bununla birlikte, bir sandık sonuç tutanağının mühür taşımasının anlamı, tutanağın söz konusu sandıkta görevlendirilmiş kişilerce hazırlandığının doğrulanmasıdır. Dolayısıyla, mührün okunur olması, üzerindeki ilçe ve sandık numarası bilgilerinin sandık bilgileri ile tutarlı olması gerekmektedir. Ne yazık ki, mühürlerin %64 ünde ilçe isimleri, %84 ünde sandık numaraları okunamamaktadır. Bu sebeple, mevcut boyut ve kalitesiyle mühür kullanmak fiilen lüzumsuz hale gelmektedir. Tutanağı inceleyenlerce mührün okunamaması, mührün aidiyeti konusunda da soru işaretini de beraberinde getirmektedir. Okunaklı mühürler içinde tespit ettiğimiz 15 sandık tutanağındaki mühürde farklı bir ilçe seçim kurulunun ismi, 362 sinde ise farklı bir sandık numarası yer almaktadır. Ankara genelinde %5 lik mühürsüz tutanak bulunması, oy kullanan seçmen sayısı ile bir sandıkta oy kullanan seçmen sayılarının ortalamaları alınarak bakıldığında yaklaşık 145 bin adet oyun kanun hükümleri nezdinde sakatlanmasına sebep olmaktadır, ki bu sayı, seçime giren siyasi partilerin bazı bölgelerde çıkartacakları milletvekili sayılarını etkileyecek niteliktedir. Yüksek Seçim Kurulunun 2015 Milletvekilliği Genel Seçimleri için yayınladığı 2) Sandık Kurullarının Görev ve Yetkilerini Gösterir 135 sayılı Genelgenin 11. Maddesinin son paragrafı gereği başkan dahil dört üyenin varlığı halinde sandık kurulları oluşur. Dört kişinin imzası bir tutanağın geçerliliği için yeterli olmaktadır. Bu hükme göre yapılan inceleme neticesinde; başkan dahil 4 üyenin imzası bulunan tutanak oranı %7.8, 5 üyenin imzası bulunan tutanak oranı %54.4, 6 üyenin imzası bulunan tutanak oranı %32.7 ve 7 üyenin imzası bulunan tutanak oranı %4.8 olarak tespit edilmiştir. Bununla birlikte, 12 tutanağın 2; 17 tutanağın ise 3 üyenin imzasını taşıdığı görülmüştür. Buna göre, toplam 29 sandıkta, sandık kurullarının ikisi siyasi parti temsilcisi olmak üzere en az 4 kişiyle oluşması gerektiğine ilişkin genelge hükmünün ihlal edildiği tespit edilmiştir.

10 Tutanakların üçte birine yakınında (%29) düzeltme yapılmıştır. Düzeltme 3) yapılan tutanakların yarısından fazlasında düzeltmeler paraflanmamıştır. Bu durum, yapılan değişikliklerin bütün kurul üyelerince onaylandığı hususunda ciddi soru işaretlerini de beraberinde getirmektedir. 4) Tutanakların %11 inde, sandıkta oy kullanan seçmenlerin toplam sayısına eşit olması gereken sandık seçmen listesinde yazılı olup oy kullanan seçmenler ile sandık seçmen listesine kayıtlı olmayan ancak kanun gereği oy kullanan seçmen sayısı toplamında hata bulunmuştur. Saat 17:00 itibariyle oy verme işlemi sona erer. Bunu takiben, sandıklar açılmadan önce, ilgili sandıkta oy kullanmış olan seçmen sayısının tespit edilmesi amacıyla, sandığa kayıtlı seçmen listesinde atılan imzalar sayılır. Tutanakta (3) sıra numarasıyla yer alan, oy kullanan seçmenlerin toplam sayısı; sandık seçmen listesinde yazılı olup oy kullanan seçmenler (1) ile sandık seçmen listesine kayıtlı olmayan ancak kanun gereği YSK dan temin edilen belge ibraz edilerek oy kullanan seçmen sayısından (2) oluşmaktadır. Yaptığımız analize göre, tutanakların %11 inde bu hesap tutmamaktadır. Burada ya toplamlarda işlem hatası yapılmış ya da bu alan boş bırakılmıştır.

11 5) Sandık seçmen listesinde kayıtlı olup oy kullanan seçmen sayısı ile sandık seçmen listesine kayıtlı olmayan ancak kanun gereği oy kullanan seçmen sayısı toplamı, sandıktan çıkan zarf sayısına eşit olmalıdır. Tutanakların %11 inde bu hususa dair hatalar tespit edilmiştir. O y kullanan seçmenlerin toplam sayısı (3) ile sandıktan çıkan toplam zarf sayısı (4) aynı olmalıdır. Bununla birlikte, tutanakların %11 inde imza sayısını ifade eden oy kullanan seçmenlerin toplam sayısı (3) ile sandığın boşaltılmasının ardından yazılan zarf sayısı (4) tutanağa farklı geçirilmiştir. Bu farklılık kurallara göre zarf sayısının seçmen sayısından fazla olduğu durumlarda fazla sayıdaki zarfın rastgele seçilerek imha edilmesini gerektirmekte ve bu durumun da yine tutanaktaki (5) nolu bölümde yazılması gerektirmektedir. (3) ve (4) nolu bölümlerin toplamlarının tutmadığı tutanaklarda (5) nolu bölümün doldurulduğu da görülememiştir. Sandık kurulları, ilçe seçim kurulundan teslim alınan zarf ve oy pusulalarını 6) sayar. Oy kullanma işlemi bittiğinde kullanılmayarak artan ve kullanılan zarf ve oy pusulası sayıları tutanağa kaydedilir. Tutanakların %14 ünde artan zarf, %15 inde artan oy pusulası sayıları hatalıdır. Oy verme işlemi başlamadan önce gerçekleştirilen hazırlık aşamasında, sandık kurulları ilçe seçim kurulundan teslim alınan zarf ve oy pusulalarını sayarak kayıt altına alır. Sabah sandık kurulu oluşturulduktan sonra ilçe seçim kurulu tarafından kurul başkanlarına verilen torba içerisinden çıkan toplam zarf ve pusula sayıları ile 17:00 itibariyle oy kullanma işlemi bittikten sonra kullanılmayan zarf ve pusula sayıları arasındaki fark oy kullanan seçmen sayısı kadar olmalıdır. Buna rağmen tutanaklarda yer alan sayılara bakıldığında tutanakların %14 ünde artan zarf sayıları ile oy kullanan seçmen sayısı arasında; %15 inde ise artan pusula sayıları ile oy kullanan seçmen sayısı arasında tutarsızlık bulunmaktadır.

12 Tutanakların %14 ünde geçerli oy pusulalarının toplamı (9) itiraz edilmeksizin 7) geçerli sayılan (7) ve itiraz üzerine geçerli sayılan veya hesaba katılan (8)oy pusulalarının sayısından oluşan toplamlar tutarsızdır ya da eksik doldurularak boş bırakılmıştır. Yüksek Seçim Kurulunun 2015 Milletvekilliği Genel Seçimleri için yayınladığı Sandık Kurullarının Görev ve Yetkilerini Gösterir 135 sayılı Genelgenin 42.maddesi gereği oylar sayılırken itiraz edilen pusulalar sayım bittikten sonra değerlendirilmek üzere bir kenara ayrılır ve itiraz edilen pusulaların geçersizlikleri mevzuatta yer alan hükümlere göre değerlendirilir. Geçerli oy pusulalarının toplamı (9) itiraz edilmeksizin geçerli sayılan (7) ve itiraz üzerine geçerli sayılan veya hesaba katılan (8)oy pusulalarının sayısından oluşur. Tutanakların %14 ünde toplamlar tutarsızdır ya da eksik doldurularak boş bırakılmıştır. Tutanakların %5 inde geçerli oy pusulalarının toplamı ile siyasi parti ve 8) bağımsız adayların aldıkları oy toplamları birbirini tutmamaktadır. Ve bu tutarsızlığın gerekçesinin anlaşılabilmesi ilgili tutanaklarda yer aln verilerden de anlaşılamamaktadır. Tutanak düzenlenirken en çok dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de kullanılan oy pusulaları ile adayların aldıkları oylar toplamının birbirine eşit olması gerekmektedir. Tutanakların %5 inde geçerli oy pusulalarının toplamı ile siyasi parti ve bağımsız adayların aldıkları oy toplamları birbirini tutmamaktadır. Ve bu tutarsızlığın gerekçesinin anlaşılabilmesi ilgili tutanaklarda yer aln verilerden de anlaşılamamaktadır. Bu durumun oy pusulası sayısında mı yoksa adayların aldığı oylarda mı oluşan hatadan gerçekleştiği yönünde tespit yapılamadığından da hatrı sayılır sayıda oyu içeren tutanağın sayısal anlamda şaibeli hale gelmesine sebep olmaktadır. Sandık sonuç tutanaklarının %23 ünde, sandıktan çıkan geçerli zarf sayısı 9) ile geçersiz zarf sayısının toplamı, oy kullanan seçmen sayısı ile tutarsızlık göstermektedir. Tutanak üzerindeki ilgili bölümlerde farklı sayılar yazılmış, ya da boş bırakılmış olması nedeniyle gerekçeler tespit edilememektedir Sayılı Kanunun 98.Maddesine göre; sandıktan çıkan geçerli zarf sayısı (6) ile geçersiz zarf sayısının (10) toplamının oy kullanan seçmen sayısı ile aynı olması, sandıktan oy kullanan seçmen sayısından fazla zarf çıkması halinde bu farkın geçerli olan zarf sayısından rastgele çekilme yöntemi ile düşülmesi ve bu fazla zarfın yakılarak imha edilmesi gerekmektedir. %23 oranındaki sandık sonuç tutanağında farklı sayıların yazımı ya da ilgili bölümün boş bırakılması nedeniyle eşitlik sağlanamamakta, dolayısıyla bu işlemin yapılıp yapılmadığı ya da bu toplamların birbirini sağlayıp sağlamadığı konusunda bilgi bulunmamaktadır.

13 Tutanakların %23 ünde geçersiz zarflarla ilgili gerekçeler ve toplamlar 10) tutmamaktadır veya ilgili bölüm doldurulmamıştır. İlgili bölümün doldurulması, geçersiz oylara ilişkin mevzuat hükümlerine uygun işlem yapıldığının kontrolü açısından büyük önem arz eder. Tutanakta yer alan açıklamalar ışığında; geçersiz sayılan veya hesaba katılmayan oy sayısı toplamının (14), geçersiz oyları oluşturan, geçersiz sayılan zarf sayısı (10), içinden oy pusulası çıkmayan zarf sayısı (11), geçersiz sayılan (12) ve hesaba katılmayan (13) oy pusulası sayısına eşit olması gerekmektedir. Tutanakların %23 ünde ya bu toplamlar tutmamaktadır ya da tutanağın ilgili bölümü doldurulmamıştır. Geçersiz oyların eksiksiz doldurulması, geçersiz sayılan oylara ilişkin mevzuat hükümlerine uygun işlem yapıldığının kontrolü açısından büyük önem arz etmektedir yılında yapılan Mahalli İdarelere Gerel Seçimlerinde Yalova ve Ağrı da seçimlerin tekrarı bu sütundaki eksikler sebebiyle yapıldığını hatırlatmak gerekir. Tutanakların %6 sında geçersiz oy pusulaları ilgili gerekçeler ve toplamlar 11) tutmamaktadır veya tilgili bölüm doldurulmamıştır. İlgili bölümün doldurulması, geçersiz oylara ilişkin mevzuat hükümlerine uygun işlem yapıldığının kontrolü açısından büyük önem arz eder. Geçerli oy pusulası sayısının toplamı (9) ile geçersiz sayılan veya hesaba katılmayan oy pusulası sayılarının toplamının (14) oy kullanan seçmen sayısına (3) eşit olması gerekmektedir.. Ancak sandıkların %6 sında bu eşitlik tutarsız toplamlar ya da ilgili bölümün boş bırakılması nedeniyle sağlanamamaktadır. 12) Geçersiz zarf kaydı bulunan %25 oranındaki tutanağın %52 sinde geçersizlik gerekçeleri uygun yazılmamış, %15 inde geçersiz zarf kaydı olduğu halde gerekçe yazılmamıştır. %15 inde geçersiz zarf kaydı olduğu halde gerekçe yazılmamıştır. Tutanakların %25 inde en az 1 geçersiz zarf kaydı yapılmıştır. Geçersiz zarf kaydı yapılan tutanakların %52 sinde geçersizlik gerekçeleri uygun yazılmamıştır. %15 inde geçersiz zarf kaydı olduğu halde gerekçe yazılmamıştır. %22 sinde gerekçe yanlış yere yazılmıştır. Örneğin oy pusulası geçersizliği ile ilgili gerekçeler, sayının altında yer alandan başka bir yere yazılmış,. %13 ünün de gerekçeleri belirsizdir. Örneğin hatalı kullanım gibi gerekçenin hukuken bir ifade taşımadığı kayıtlar vardır. %6 sının gerekçeleri de ayrıştırılamamakta, hangi sebepten kaç zarfın geçersiz kılındığı anlaşılamamaktadır. Geçersiz zarflara ilişkin bu duruma bakıldığında düzenlenen tüm tutanakların %10 undan fazlasında usullere uymayan, bir başka deyişle mevzuata aykırı şekilde düzenleme yapılmıştır. Burada kilit husus; bu geçersizlik sebepleri doğru yazılmayan zarf kayıtlarına ilişkin rakamlardır ki bu durum bir önceki mahalli seçimlerde seçimlerin yenilenmesine dahi sebep olmuştur.

14 Tutanakların %93 ünde en az 1 geçersiz oy pusulası kaydı yapılmıştır. 13) Geçersiz oy pusulası kaydı yapılan tutanakların %46 sında geçersizlik gerekçeleri uygun yazılmamıştır. %14 ünde geçersiz oy pusulası kaydı olduğu halde gerekçe yazılmamıştır. Geçersiz oy pusulası kaydı (en az 1 olacak şekilde) tutanakların %93 ünde yapılmıştır. Geçersiz oy pusulası kaydı yapılan tutanakların %46 sında geçersizlik gerekçeleri uygun yazılmamıştır. %14 ünde geçersiz oy pusulası kaydı olduğu halde gerekçe yazılmamıştır. %1 sinde bu kısma yazılmaması gereken yanlış kayıtlar vardır. %12 sinin gerekçeleri belirsizdir. Örneğin yanlış kullanım gibi gerekçenin hukuken bir ifade taşımadığı kayıtlar vardır. %21 inin gerekçeleri de ayrıştırılamamakta, hangi sebepten kaç oy pusulasının geçersiz kılındığı anlaşılamamaktadır.2 Geçersiz pusulaların kayıt altına alındığı durumlarda ise veriler incelendiğinde neredeyse her iki tutanaktan birisinde bu kayıtların mevzuata uygun şekilde tutulmadığı sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu durum sandık kurullarının geçersiz oy pusulası değerlendirmelerinde veya yapılan tespiti tutanağa geçirmede ciddi eksiklikleri olduğu sonucunu ortaya çıkartmaktadır. Oy geçersiz kılınan seçmenin hangi gerekçeler ile oyların geçersiz kılındığına dair ciddi kaygıları oluşmaktadır. 14) Hesaba katılmayan oy pusulası kaydı tutanakların %17 sinde yapılmıştır. Hesaba katılmayan oy pusulası kaydı yapılan tutanakların %81 inde geçersizlik gerekçeleri uygun yazılmamıştır. %11 inde hesaba katılmayan oy pusulası kaydı olduğu halde gerekçe yazılmamıştır. Hesaba katılmayan oy pusulası kaydı tutanakların %17 sinde yapılmıştır. Oy pusulasında herhangi bir kusur olmadığı halde zarfın içinden ilgili seçime ait pusula dışında herhangi başka madde çıkması halinde bu oylar hesaba katılmaz. Hesaba katılmayan oy pusulası kaydı yapılan tutanakların %81 inde geçersizlik gerekçeleri uygun yazılmamıştır. %11 inde hesaba katılmayan oy pusulası kaydı olduğu halde gerekçe yazılmamıştır. %56 sında bu kısma yazılmaması gereken yanlış kayıtlar vardır. %13 ünün gerekçeleri belirsizdir. %5 inin gerekçeleri ayrıştırılamamakta, hangi sebepten kaç oy pusulasının hesaba katılmadığı anlaşılamamaktadır. Bu sütundaki husus; çok standart bir şekilde zarftan oy pusulası haricinde başkaca bir maddenin çıkması ile değerlendirilmesi gereken bir tespitken, bu bölümde dahi çok yüksek oranda yapılan hatalar/eksiklikler seçim sisteminin, uygulanan yöntemlerin ve görevlendirilen kişilerin ve bu kişilere verilen eğitimlerin tekrar gözden geçirilmesi gerçeğini bir kez daha gözler önüne sermektedir.

15 Tutanaklar ile YSK verilerinin karşılaştırmasında da tutarsızlıklar 15) bulunmaktadır. tutanakların %2 sinde oy kullanan seçmen sayılarının; %4 ünde geçerli ve geçersiz oy sayılarının tutarsız olduğu tespit edilmiştir. Yukarıdaki tespitlerimize ek olarak, tutanaklar ile YSK verilerinin karşılaştırması yapılmış ve bunun sonucunda da tutarsızlıklar bulunmuştur. Analiz için edindiğimiz sandık sonuç verilerinin henüz sandık bazında yayınlanmamış sandık sonuç paylaşım sistemi verileri olması ihtiyatıyla; tutanakların %2 sinde oy kullanan seçmen sayılarının; %4 ünde geçerli ve geçersiz oy sayılarının tutarsız olduğu tespit edilmiştir. Toplam sandık sonuç tutanağı arasında, 9 sandık için farklı tutanak 16) görsellerinin olduğu tespit edilmiştir. Bu sandıklarda, sandık numaraları aynı olduğu halde görsellerde imza, zarf sayısı gibi hususlarda farklılıklar bulunmaktadır. Gönüllülerimizce incelenen toplam sandık sonuç tutanağı arasında, 9 sandık için farklı tutanak imajlarının olduğu tespit edilmiştir. Bu sandıklarda sandık numaraları aynı olduğu halde görsellerde farklılıklar bulunmaktadır. Farklılıklar üye imzalarının eksikliği, oy dağılımındaki farklar/eksiklikler, oy pusulası ve zarf sayımına ilişkin hanelerdeki sayı farklılıklarından oluşmaktadır. Eğer bir kasıt yok ise aynı sandığa ait birden fazla görsel bulunmasının tek açıklaması oy sayımı sonrası oylar ve evrakların konulduğu çuvala birden fazla tutanak kopyasının konması olmalıdır. 17) lçe Seçim Kurulundan teslim alınan oy pusulası ve zarflarla kayıtlı seçmen sayıları arasında tutarsızlıklar vardır. 136 sandıkta ilçe seçim kurulundan teslim alınan oy pusulası sayısı kayıtlı seçmen sayısından azken 1298 sandıkta ise kayıtlı seçmen sayısının %20 sinden fazladır Bir başka tespite göre ise, İlçe Seçim Kurulundan teslim alınan oy pusulası ve zarflarla kayıtlı seçmen sayıları arasında gözle görülür farklılılar bulunmaktadır. 136 sandıkta ilçe seçim kurulundan teslim alınan oy pusulası sayısı kayıtlı seçmen sayısından azken 1298 sandıkta ise kayıtlı seçmen sayısının %20 sinden fazla, 698 sandıkta iki katından fazladır. Hatta, oy pusulası sayısı Nallıhan 1009 no lu sandıkta kayıtlı seçmen sayısının 43 katına kadar çıkmaktadır. 200 sandıkta ise teslim alınan zarf sayısı kayıtlı seçmen sayısından azdır. Bu denli orantısız tutarsızlıklar, fazla basılan zarf ve oy pusulalarına ilişkin oluşan tereddütleri de beraberinde getirmektedir. Oy kullanma kabininde hata yapılması halinde ikinci bir oy pusulasının verilmesinin mevzuat gereği yasak olduğu bir durumda, bu denli yüksek oranlarda fazla zarf ve oy pusulası basılmasının gerek uygulama gerekse hukuk açısından açıklanabilir bir yanı bulunmamaktadır. Oy kullanmanın gizliliği bahane edilerek görme engelli seçmenler için Braille Alfabesi ile oy pusulası basılmayışı ise, mevcut yöntemlerle kabine bir akrabası yada başka bir seçmenle girmek zorunda olan görme engelli seçmenlerin en demokratik haklardan olan seçme hakkını kullanması aşamasında oldukça zor durumda bırakmakta, iradelerinin doğru şekilde sandığa yansıdığı konusunda ciddi soru işaretlerini barındırmaktadır.

16 İNFOGRAFİK:

17 Bu aşamada yapmış olduğumuz tutanak analizlerine ilişkin bir sonuca varmak gerekirse; tutanağın sadece 4 ünde incelediğimiz kural hatası ya da tutarsızlıkların hiçbirinin olmadığını tespit ettik. Bu durum, var olan seçim mevzuatının uygulanması aşamasında çok büyük sorunların olduğunu açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Bizler sivil toplum inisiyatifleri olarak var olan sorunların en iyi şekilde çözüme ulaştırılması adına bu çalışmaları yürüttüğümüzün kamuoyu ve yetkililer tarafından bilinmesini önemle rica ediyoruz. Amacımız sayısal ve somut olarak yapmış olduğumuz bu tespitlerin ışığında, dava verimli, şeffaf, seçmenin oyunun sonuçlara daha düzgün yansıdığı, sandık kurullarının en az hatayla çalıştığı, insan hatasının en aza indirgenebildiği bir seçim sisteminin hayata geçirilmesine katkı verebilmektir. Y apmış olduğumuz tüm bu tespitlerle birlikte hatasız bir şekilde düzenlenmiş olan Çankaya 2230, Çankaya 3236, Çankaya 4215 ve Etimesgut 1526 no lu sandıkların başkan ve kurul üyelerini tebrik ediyor, bundan sonraki seçimlerde bu bilincin daha artarak hatalı tutanak sayısının minimuma inmesini temenni ediyoruz. Son olarak, Ankara nın Oyları ile özdeşleşmiş sloganımızı bir kez daha hatırlatıyoruz: Düzgün olsun tutanaklar, Ankara nın Oyları yakalar!

18 SONUÇ ve ÖNERİLER Ankara nın Oyları koordinasyon ekibinin, seçim öncesinde bir araya geldiği gönüllülerle yaptığı sohbetler, eğitimler sırasında yapılan paylaşımlar, seçim dönemince medyada yer alan haberler hep bir noktaya odaklanmış durumdaydı: seçim güvenliği. Her ne kadar önceki seçimlere kıyasla daha az sorunun yaşandığı ve iletildiği, daha fazla gönüllünün sandık başına geçtiği ve siyasi partilerin daha hassasiyetle yaklaştığı bir seçim yaşanmış olsa da, gerek seçim günü, gerekse sonrasında gerçekleştirilen tutanak analizi sırasında yapılan tespitler, bu kaygının ne kadar yerinde olduğunu fazlasıyla ortaya koydu. Raporumuzun 7 Haziran Pazar başlığı altında yer alan bölümünde yer alan ve tutanak altına alınan tespitlerin yanı sıra, tutanak altına alınmamış olmakla birlikte sandık başında tecrübe edilen hususları değerlendirdik. Gönüllülerimizden aldığımız geribildirimler ve tespitlerimiz ışığında bundan sonraki seçimlerde benzer kaygıların yaşanmaması, bilinçsizce yapılan hataların tekrarlanmaması, kural ihlallerine olanak tanınmaması ve sonuçlarının akıllarda soru işareti bırakmadığı seçimlerin yaşanması için siyasi partilere ve seçimle ilgili resmi mercilere önerilerimiz şunlardır: Seçim günü sandık kurullarında görev alacak üyelerin, siyasi parti/bağımsız aday 1) temsilcilerinin ve müşahitlerin teorik bilgiler kadar uygulamaya dair hususları da içeren eğitimlere tabi tutulmaları; Engelli veya yaşlı vatandaşlarımızın da eşit koşullarda oy kullanabilmeleri için, 2) Braille alfabeli, büyütülmüş veya duruma özel olarak hazırlanmış oy pusulalarının bastırılması; Fiziksel engelli ve yaşlı seçmenlerin önceden tespit edilerek, rahatça oy 3) kullanabilmelerine olanak tanıyacak şekilde sandıklarının okul içerisinde yerleştirmesinin yapılması; Sandık sonuç tutanaklarının kolayca doldurulabilir ve anlaşılır şekilde 4) düzenlenmesi, gerekli yönergeleri içermesi ve konunun detaylı bir şekilde sandık kurulu eğitimlerine dahil edilmesi; 5) Seçimlerin şeffaf ve demokratik bir ortamda gerçekleştirilebilmesi için siyasi parti/bağımsız aday temsilcisi olması gözetilmeksizin ilgili bağımsız kuruluşlara onaya tabi seçimi izleme hakkı tanınması; Seçmen listelerinde tespit edilen hataların giderilebilmesi için nüfus 6) sayımı gibi önlemlerin alınarak bir sonraki seçimden en az bir yıl önce gerçekleştirilmesinin sağlanması;

19 Sandık kurulu başkanına teslim edilen mühür ve diğer belgelerin okunaklı 7) olması ve sorulduğunda sandık çevresinde bulunan kişilere itiraz edilmeden gösterilmesi; Seçim günü bütün vatandaşların oy kullanacakları okullara ve sandıklara rahat 8) ulaşımını sağlamak için, bayramlar ve resmi tatillerde uygulanan ücretsiz toplu taşıma sisteminin uygulanması; Mükerrer oy kullanımının engellenebilmesi için eskiden kullanılan parmak 9) boyası uygulamasının geri getirilmesi veya alternatif olabilecek çözümlerin getirilmesi; Sandık Kurulu Üyelerine en az lise veya dengi okul mezunu olma şartının 10) getirilmesi suretiyle sandık başında seçimi yürütecek kişilerin belirli yeterlik düzeyinde olmalarının sağlanması; Seçimde kullanılacak her türlü belge ve evrakın seçimden en az bir ay önce 11) YSK sitesinden yayınlanarak kamuoyunun bilgilendirilmesi, seçmenlerin ve sandık kurulu üyelerinin ilgili evraklara aşina olmalarının sağlanması; Okul listelerinin Milli Eğitim Bakanlığı nın okul isimlerinde yaptığı değişiklikler 12) göz önünde bulundurularak güncellenmesi ve YSK sistesinde harita üzerindeki yerleri belirtilerek yayınlanması suretiyle seçmenlere kolaylık sağlanması; Sandık seçmen listesinde ismi bulunup oy kullanmayan kişilerin isimlerinin 13) tespit edilmesi, gerekli yaptırımların uygulanması ve bütün vatandaşların oy kullanmaya teşvik edilmesi; İl ve ilçe seçim kurullarında her sandıktan en az bir müşahitin girmesine, 14) oyların SEÇSİS sistemine işlenmesine tanıklık etmesine ve bu esnada müşahit/gözetmen haklarının devam ettirilmesine olanak tanınması; Seçim günü bitiminde başlayan ve 48 saat ile sınırlı olan itiraz süresinin 15) uzatılması veya YSK nın bütün sandıklara ait sonuç verilerini yayınlamasını takiben başlatılması; Sandık sonuç tutanaklarının, birleştirme tutanaklarının ve seçimle ilgili ilçe 16) seçim kurullarına teslim edilen evrakların siyasi partilerin yanı sıra kamuoyuna ve/veya seçim güvenliği ile ilgili sivil girişimlere açık olmasının sağlanması; 17) Seçim evrakları üzerine basılan mühürlerin üzerindeki bilgi içeren yazıların büyütülerek hem oy sayımı esnasında hem de daha sonra tutanaklar üzerinde okunaklı olmasının sağlanması ve mühür doğrulama işlemine olanak tanınması;

20 Seçim evrakları üzerine basılan mühürleri için kullanılan mürekkeplerin ilçelere 18) göre renkelndirilmesi suretiyle hem oy sayımı esnasında hem de daha sonra tutanaklar üzerinde kolay ayırt edilmesinin sağlanması; 19) Bir sonraki seçimde yürürlüğe girmek üzere seçim kanunları ve yönetmeliklerde düzenlemeler yapılırken, seçim güvenliği konusunda inisiyatif alan sivil girişimlerin görüşlerinin alınması. Ankara nın Oyları gönüllüleri olarak kamuoyu, sivil toplum kuruluşları ve basın mensupları ile paylaştığımız bu raporun, siyasi partiler ve ilgili mercilerce dikkate alınacağını ümit ediyor, bundan sonra bizlere gerek duyulmayacak derecede demokratik, adil ve şeffaf seçim süreçleri geçirmeyi temenni ediyoruz.

21 TEŞEKKÜRLER! Bizlere güven duyarak bu yolda bizlerle birlikte yürümeyi tercih eden, zaman ve olanak kısıtlılıkları nedeniyle bizden kaynaklanan eksiklikleri anlayışla karşılayan, inisiyatif alarak tanıtımımıza katkıda bulunan, yorulmadan gece gündüz telefonla gönüllüleri arayan, sabahın erken saatlerinden itibaren uzak-yakın demeden sandık başında duran ve milyonlarca seçmenin daha huzurlu bir seçim günü geçirmesini sağlayan binlerce Ankara nın Oyları gönüllüsüne; Pazar günü oy vermeye giderken sandık başında seçimin usullere uygun gerçekleşmesi için inisiyatif alan gönüllülere yiyecek ve içecek taşıyarak destek olan, seçim gününden sonra da övgü dolu sözleri ile yüreklendiren halkımıza; Seçim akşamı itibariyle 48 saatlik itiraz süresi içerisinde Ankara sandıklarına ait tutanakların %30 unu daha sonra da tamamını incelemek konusunda bizlere gece/gündüz yorulmak bilmeden destek veren bütün Ankara nın Oyları ve Gurbetin Oyları gönüllülerine; Seçim günü oluşturduğu Seçim Güvenliği Merkezinden sağladığı hukuki destek ile gezici ekiplerimizde gün boyu gönüllülerimizin yardımına koşan avukat desteği için Türkiye Barolar Birliği ne; Eğitimlerimiz için hafta içi - hafta sonu demeden bizlere kapılarını sayısız kez açan, teknolojik olanaklarını paylaşan Çayyolu Semt Meclisi ne ve gönüllü çalışanlarına; Yılmaz Güney Sahnesi ve Çağdaş Sanatlar Merkezi ni defaten seçim güvenliği eğitimlerimiz için kullanmamıza olanak tanıyan Çankaya Belediyesi ne; Gerek seçim güvenliği eğitimimizi yayınlamak, gerekse çalışmalarımıza yer vermek suretiyle sesimizi daha geniş kitlelere ulaştırmamızı sağlayan Başta Halk TV olmak üzere bütün değerli yazılı ve görsel basın mensuplarına; Bizlerle benzer duyarlılığa dahip olan, gerek üyelerini bilgilendirmek gerekse fiziki olanaklarını bizlerle paylaşmak suretiyle her türlü desteği esirgemeyen Ankara ve Türkiye nin seçkin sivil toplum kuruluşlarına; Tarafsız ve bağımsız duruşumuza saygı duyarak, koyduğumuz mesafeyi korumamıza olanak tanıyarak, müşahit kartlarını ve YSK nın yayınladığı sandık sonuç tutanaklarını bizlerle paylaşmak suretiyle desteklerini esirgemeyen siyasi parti yöneticilerine ve mensuplarına teşekkürü borç biliriz. Ankara nın Oyları Koordinasyon Ekibi 3 Temmuz 2015

ANKARA NIN OYLARI SEÇİM GÜNLÜĞÜ

ANKARA NIN OYLARI SEÇİM GÜNLÜĞÜ ANKARA NIN OYLARI SEÇİM GÜNLÜĞÜ Ortak Nokta Derneği ile Ankara Kent Forumu Derneğinin önderliğinde, sivil toplum kuruluşlarının desteği ve gönüllülerin katılımıyla bağımsız bir platform olan Ankara nın

Detaylı

Demokratik, adil ve temiz seçim için 7 Haziran da Ankara nın bütün sandıkları bize emanet!

Demokratik, adil ve temiz seçim için 7 Haziran da Ankara nın bütün sandıkları bize emanet! Demokratik, adil ve temiz seçim için 7 Haziran da Ankara nın bütün sandıkları bize emanet! Ankara nın Oyları nedir? Demokratik, adil ve temiz seçim için bir araya gelmiş bağımsız gönüllülerden oluşan bir

Detaylı

Sandık Güvenliği Eğitimi

Sandık Güvenliği Eğitimi Sandık Güvenliği Eğitimi Sandık Başındaki Kişiler 1. Sandık Memurları 2. Partilerin Sandık Görevlileri 3. Sandık Müşahitleri Bu sunum ağırlıklı olarak sandık müşahitliği eğitimi içindir. İletişim Zinciri

Detaylı

T.C YÜKSEK SEÇİM KURULU

T.C YÜKSEK SEÇİM KURULU T.C YÜKSEK SEÇİM KURULU CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ BİRİNCİ OYLAMA ve 27. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİ SANDIK KURULU TUTANAK DEFTERİ SANDIK NO:... 2018 NO: 1 23 Haziran 2018 Cumartesi Günü saat... de/da,.mahallesi/köyünde

Detaylı

Uygulama 298 sayılı Kanunun 82/3 ve 92.maddelerine ve 135 sayılı Genelgenin 19/2, 29 ve 30. maddelerine aykırıdır.

Uygulama 298 sayılı Kanunun 82/3 ve 92.maddelerine ve 135 sayılı Genelgenin 19/2, 29 ve 30. maddelerine aykırıdır. . TC No.lu.. ad-soyadlı vatandaşın herhangi bir bedensel engeli olmadığı halde yanında akrabasıyla birlikte kabine girerek oy kullanmasına izin verilmiştir. Uygulama 298 sayılı Kanunun 82/3 ve 92.maddelerine

Detaylı

P r a t i k. R e h b e r i

P r a t i k. R e h b e r i P r a t i k G ö n ü l l ü R e h b e r i 1 KASIM 2015 GENEL SEÇİMİ MÜŞAHİT REHBERİ I. BAZI GENEL KAVRAMLAR II. MÜŞAHİTLİK HAKKINDA GENEL BİLGİLER 1. Müşahit kime denir? 2. Müşahidin Yasal Hakları 1 III.

Detaylı

ALMANYA NIN OYLARI 25. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİ ANALİZ RAPORU

ALMANYA NIN OYLARI 25. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİ ANALİZ RAPORU ALMANYA NIN OYLARI 25. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİ ANALİZ RAPORU TEMMUZ 2015 ANALİZ YÖNTEMİ Gurbetin Oyları olarak yaptığımız Analizimizde çalışmak üzere gönüllüler arıyoruz! çağrımıza farklı ülkelerden

Detaylı

BASIN TOPLANTISI. 2014 Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı Seçimi. Usulsuzlükler, Hukuk- Dışı Uygulamalar. 6 Nisan 2014 - - Kent Oteli

BASIN TOPLANTISI. 2014 Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı Seçimi. Usulsuzlükler, Hukuk- Dışı Uygulamalar. 6 Nisan 2014 - - Kent Oteli BASIN TOPLANTISI 2014 Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı Seçimi Usulsuzlükler, Hukuk- Dışı Uygulamalar 6 Nisan 2014 - - Kent Oteli 30 Mart 2014 Ankara Büyükşehir Belediye 12334 sandıktan 6240 sandıkta

Detaylı

+ - Almanya da Seçim Genel Durum Değerlendirmesi II. İkinci 6 gün: Mayıs Mayıs 2015

+ - Almanya da Seçim Genel Durum Değerlendirmesi II. İkinci 6 gün: Mayıs Mayıs 2015 www.gurbetinoylari.com gurbetinoylari2015.blogspot.com facebook.com/gurbetinoylari @GurbetinOylari @AOylari Almanya da Seçim Genel Durum Değerlendirmesi II İkinci 6 gün: 14-19 Mayıs 2015 21. Mayıs 2015

Detaylı

136 SAYILI GENELGE 1 / 9

136 SAYILI GENELGE 1 / 9 136 SAYILI GENELGE İl Seçim Kurullarının Seçim Sonuçlarına İlişkin Görevleri ile Yurt Düzeyi Seçim Sonuçlarının Belirlenmesinde Uygulanacak Esas ve İlkeleri Amaç ve kapsam MADDE 1- Bu Genelge, 7 Haziran

Detaylı

TRT KURUMU PERSONELİ SAĞLIK VE SOSYAL YARDIMLAŞMA VAKFI DELEGE SEÇİM YÖNETMELİĞİ

TRT KURUMU PERSONELİ SAĞLIK VE SOSYAL YARDIMLAŞMA VAKFI DELEGE SEÇİM YÖNETMELİĞİ TRT KURUMU PERSONELİ SAĞLIK VE SOSYAL YARDIMLAŞMA VAKFI DELEGE SEÇİM YÖNETMELİĞİ BÖLÜM I GENEL HÜKÜMLER AMAÇ : Madde 1- Bu yönetmeliğin amacı; TRT Kurumu Personeli Sağlık ve Sosyal Yardımlaşma Vakıf Vakıf

Detaylı

TED İZMİR İLKOKULU ve ORTAOKULU OKUL MECLİSİ SEÇİMİ

TED İZMİR İLKOKULU ve ORTAOKULU OKUL MECLİSİ SEÇİMİ TED İZMİR İLKOKULU ve ORTAOKULU OKUL MECLİSİ SEÇİMİ Seçim, Tanıtım Serbestliği ve Süresi Sandık Kurulunun Oluşumu Okul - 20 Ekim 2014 Öğretmenler kurulunca seçilen bir öğretmenin başkanlığında öğrencilerden

Detaylı

SEÇİMLERİN TEMEL HÜKÜMLERİ VE SEÇMEN KÜTÜKLERİ HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN

SEÇİMLERİN TEMEL HÜKÜMLERİ VE SEÇMEN KÜTÜKLERİ HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN SEÇİMLERİN TEMEL HÜKÜMLERİ VE SEÇMEN KÜTÜKLERİ HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Kanun Numarası : 5749 Kanun Kabul Tarihi : 13/03/2008 Resmi Gazete Tarihi : 22/03/2008 Resmi Gazete Sayısı

Detaylı

( TRT VAKFI ) TÜRKİYE RADYO TELEVİZYON KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MENSUPLARI SOSYAL DAYANIŞMA, TEDAVİ, EĞİTİM YARDIMLAŞMASI VE EMEKLİLİK VAKFI

( TRT VAKFI ) TÜRKİYE RADYO TELEVİZYON KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MENSUPLARI SOSYAL DAYANIŞMA, TEDAVİ, EĞİTİM YARDIMLAŞMASI VE EMEKLİLİK VAKFI ( TRT VAKFI ) TÜRKİYE RADYO TELEVİZYON KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MENSUPLARI SOSYAL DAYANIŞMA, TEDAVİ, EĞİTİM YARDIMLAŞMASI VE EMEKLİLİK VAKFI DELEGE SEÇİMLERİ YÖNETMELİĞİ ( TRT VAKFI ) TÜRKİYE RADYO TELEVİZYON

Detaylı

Genelge No : Örnek: 136 sayılı Genelge Genelge Tarihi : 14/03/2011 ÖRNEK: 136 AMAÇ VE KAPSAM

Genelge No : Örnek: 136 sayılı Genelge Genelge Tarihi : 14/03/2011 ÖRNEK: 136 AMAÇ VE KAPSAM Genelge No : Örnek: 136 sayılı Genelge Genelge Tarihi : 14/03/2011 ÖRNEK: 136 AMAÇ VE KAPSAM Madde 1- Bu Genelge, 12/6/2011 Pazar günü yapılacak olan XXIV. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde; İl seçim

Detaylı

ÖRNEK DİLEKÇE (0) (.) NOLU SANDIK KURULU BAġKANLIĞINA. : (T.C.Kimlik No)Adı, Soyadı (..) numaralı Sandık Kurulu... müģahidi

ÖRNEK DİLEKÇE (0) (.) NOLU SANDIK KURULU BAġKANLIĞINA. : (T.C.Kimlik No)Adı, Soyadı (..) numaralı Sandık Kurulu... müģahidi ÖRNEK DİLEKÇE (0) (.) NOLU SANDIK KURULU BAġKANLIĞINA ġġkayet KONUSU : (T.C.Kimlik No)Adı, Soyadı (..) numaralı Sandık Kurulu... müģahidi : Saat 07.00 deki sandık hazırlık iģlemlerine iliģkin, yöntem talebidir.

Detaylı

SEÇİM TAKVİMİ. 2- Seçim çevreleri ve her seçim çevresinin çıkaracağı milletvekili sayısının belirlenmesi ve ilanı (2839/4, 5).

SEÇİM TAKVİMİ. 2- Seçim çevreleri ve her seçim çevresinin çıkaracağı milletvekili sayısının belirlenmesi ve ilanı (2839/4, 5). 22 TEMMUZ 2007 PAZAR GÜNÜ YAPILACAK OLAN XXIII. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİNDE UYGULANACAK SEÇİM TAKVİMİ NOT: 1- Seçimle ilgili kanunlarda öngörülen bazı süreler, 2839 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin

Detaylı

DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER KURULU İŞ KONSEYLERİ SEÇME VE SEÇİLME ESASLARI YÖNERGESİ

DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER KURULU İŞ KONSEYLERİ SEÇME VE SEÇİLME ESASLARI YÖNERGESİ DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER KURULU İŞ KONSEYLERİ SEÇME VE SEÇİLME ESASLARI YÖNERGESİ 1. MADDE : Amaç ve Kapsam Bu Yönergenin amacı; Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ve İş Konseyleri Çalışma Usul ve Esasları Hakkında

Detaylı

Mesleki Uyum Eğitimi İle Özel Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınavına İlişkin Usul ve Esaslar. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler

Mesleki Uyum Eğitimi İle Özel Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınavına İlişkin Usul ve Esaslar. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Mesleki Uyum Eğitimi İle Özel Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınavına İlişkin Usul ve Esaslar Amaç Madde 1 Bu düzenlemenin amacı; BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler a) Özel Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik

Detaylı

MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ Genel Merkezi

MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ Genel Merkezi MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ Genel Merkezi Tarih :06 / 06 / 2015 Sayı :2015 / 05-348 GENELGE-18 İL BAŞKANLIĞINA 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak 25.Dönem Milletvekili Genel Seçiminde: Yüksek Seçim Kurulu

Detaylı

OY VERME YERİ İZLEME FORMU

OY VERME YERİ İZLEME FORMU OY VERME YERİ İZLEME FORMU Ekip Numarası: Form Numarası: 1- Oy Verme Yeri (OVY): İl: Mahalle: İlçe: 2- Oy Verme Yeri: a. Okul adı: b. Kapalı Kurum Cezaevi Adı : Diğer: (Açıklayınız) 3- Oy Verme Yerinin

Detaylı

NOT: 16 ŞUBAT 2017 PERŞEMBE 18 ŞUBAT 2017 CUMARTESİ

NOT: 16 ŞUBAT 2017 PERŞEMBE 18 ŞUBAT 2017 CUMARTESİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASINDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR 6771 SAYILI KANUNUN 16 NİSAN 2017 TARİHİNDE HALKOYUNA SUNULMASINDA UYGULANACAK SEÇİM TAKVİMİ NOT: 1- İlgili kanunlarda öngörülen bazı süreler

Detaylı

CUMHURBAŞKANI SEÇİMİNDE UYGULANACAK S E Ç İ M T A K V İ M İ

CUMHURBAŞKANI SEÇİMİNDE UYGULANACAK S E Ç İ M T A K V İ M İ CUMHURBAŞKANI SEÇİMİNDE UYGULANACAK S E Ç İ M T A K V İ M İ I. 10 Ağustos 2014 Pazar Günü Yapılacak Olan Birinci Oylamaya İlişkin Takvim NOT: 29 HAZİRAN 2014 30 HAZİRAN 2014 2 TEMMUZ 2014 1- Bu Takvim,

Detaylı

Genelge No : Örnek: 136 Sayılı Genelge Genelge Tarihi : 09/05/2007. Karar No : K A R A R -

Genelge No : Örnek: 136 Sayılı Genelge Genelge Tarihi : 09/05/2007. Karar No : K A R A R - Genelge No : Örnek: 136 Sayılı Genelge Genelge Tarihi : 09/05/2007 Karar No : 249 - K A R A R - Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığından alınan 05/05/2007 günlü yazıda; 22 Temmuz 2007 Pazar günü yapılacak XXIII.

Detaylı

T.C. ÇANAKKALE BELEDİYESİ. BASIN, YAYIN ve HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM

T.C. ÇANAKKALE BELEDİYESİ. BASIN, YAYIN ve HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM T.C. ÇANAKKALE BELEDİYESİ BASIN, YAYIN ve HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu yönergenin amacı, Basın

Detaylı

+ - Almanya da Seçim Genel Durum Değerlendirmesi. İlk 6 gün: 8-13 Mayıs 2015. 14. Mayıs 2015

+ - Almanya da Seçim Genel Durum Değerlendirmesi. İlk 6 gün: 8-13 Mayıs 2015. 14. Mayıs 2015 www.gurbetinoylari.com gurbetinoylari2015.blogspot.com facebook.com/gurbetinoylari @GurbetinOylari @AOylari Almanya da Seçim Genel Durum Değerlendirmesi İlk 6 gün: 8-13 Mayıs 2015 14. Mayıs 2015 Almanya'daki

Detaylı

OY VERME İŞLEMİ İZLEME FORMU

OY VERME İŞLEMİ İZLEME FORMU OY VERME İŞLEMİ İZLEME FORMU Ekip numarası: Form numarası: Oy Verme Yeri (OVY) tanımlanması Seçim Yeri İl: İlçe: Mahalle: Okul: Sandık No. Oy verme yerinin özellikleri a. Kırsal ( ) Kentsel ( ) b. Normal

Detaylı

SEÇİM KURULU ASİL ve YEDEK ÜYELERİ İLE GÖZLEMCİ TEMSİLCİLER SEÇİM GÜNÜ ÇALIŞMALARI

SEÇİM KURULU ASİL ve YEDEK ÜYELERİ İLE GÖZLEMCİ TEMSİLCİLER SEÇİM GÜNÜ ÇALIŞMALARI SEÇİM KURULU ASİL ve YEDEK ÜYELERİ İLE GÖZLEMCİ TEMSİLCİLER SEÇİM GÜNÜ ÇALIŞMALARI AMAÇ Bu eğitimin amacı: İlçe Seçim Kurulu Asil ve Yedek Üyelerimiz ile, İl ve İlçe Seçim Kurulu Gözlemci ve Temsilcilerimizin

Detaylı

Demokrasinin tesis edilmesi için bireylerin, yöneticilerini özgür iradeleri ile seçebileceği koşullar sağlanmalıdır.

Demokrasinin tesis edilmesi için bireylerin, yöneticilerini özgür iradeleri ile seçebileceği koşullar sağlanmalıdır. 1 Demokrasinin tesis edilmesi için bireylerin, yöneticilerini özgür iradeleri ile seçebileceği koşullar sağlanmalıdır. Her parti kendi görüşünü seslendirebilmeli Seçim güvenliği devletin yetkili bütün

Detaylı

ADALET ALANI SANDIK KURULU GÖREVLİLERİNİN EĞİTİMİ KURS PROGRAMI

ADALET ALANI SANDIK KURULU GÖREVLİLERİNİN EĞİTİMİ KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ADALET ALANI SANDIK KURULU GÖREVLİLERİNİN EĞİTİMİ KURS PROGRAMI Ankara, 2017 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI... 1 PROGRAMA

Detaylı

Adaylar Seçim Takvimini Bekliyor

Adaylar Seçim Takvimini Bekliyor www.mevzuattakip.com.tr Adaylar Seçim Takvimini Bekliyor İl, ilçe ve beldelerde 1398 belediye başkanlığı için yarışacak binlerce aday seçim takviminin yayınlanmasını bekliyor. - 28.11.2018 Seçmenler, 5

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 08.10.2006 Resmi Gazete Sayısı: 26313

Resmi Gazete Tarihi: 08.10.2006 Resmi Gazete Sayısı: 26313 Resmi Gazete Tarihi: 08.10.2006 Resmi Gazete Sayısı: 26313 Amaç MADDE 1 KENT KONSEYİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar (1) Bu Yönetmeliğin amacı; kent yaşamında, kent vizyonunun

Detaylı

14- İHALE DOKÜMANINA İLİŞKİN YAZILI AÇIKLAMA TALEP EDİLMESİ

14- İHALE DOKÜMANINA İLİŞKİN YAZILI AÇIKLAMA TALEP EDİLMESİ 14- İHALE DOKÜMANINA İLİŞKİN YAZILI AÇIKLAMA TALEP EDİLMESİ İhale dokümanında açıklanmasına ihtiyaç duyulan hususlarla ilgili olarak ihale tarihi olan 03/11/2011 tarihinden 20 gün öncesi tarih olan 14/10/2011

Detaylı

S E Ç İ M T A K V İ M İ

S E Ç İ M T A K V İ M İ 12 HAZİRAN 2011 GÜNÜ YAPILACAK OLAN XXIV. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİNDE UYGULANACAK S E Ç İ M T A K V İ M İ 1- Seçimle ilgili kanunlarda öngörülen bazı süreler, 2839 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin

Detaylı

06:45-07:00 07:00-08:00

06:45-07:00 07:00-08:00 İZMİR İN SANDIKLARI- 16 NİSAN 2017 HALK OYLAMASI MÜŞAHİT KONTROL LİSTESİ Halk oylamasından önce Referandum gününden önce en az bir kez ilçe, varsa okul sorumlunuz ile yüz yüze görüşünüz. Bir siyasi parti

Detaylı

EŞİT HAKLAR İÇİN İZLEME DERNEĞİ

EŞİT HAKLAR İÇİN İZLEME DERNEĞİ EŞİT HAKLAR İÇİN İZLEME DERNEĞİ Özel Sayı: Bağımsız Seçim Gözlemi Temmuz 2011 1 2 46 sivil toplum örgütünden oluşan Bağımsız Seçim İzleme Platformu Türkiye de ilk kez, uluslararası standartlar çerçevesinde,

Detaylı

BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KONSEYİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KONSEYİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KONSEYİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1. Bu Yönergenin amacı; Bingöl Üniversitesine kayıtlı öğrencilerin eğitim, sağlık, spor ve kültürel

Detaylı

24 HAZİRAN 2018 GENEL SEÇİMİ MÜŞAHİT REHBERİ

24 HAZİRAN 2018 GENEL SEÇİMİ MÜŞAHİT REHBERİ 1 24 HAZİRAN 2018 GENEL SEÇİMİ MÜŞAHİT REHBERİ Müşahit kimdir? Gönüllü Sandık Müşahidi, seçim günü sandık kurulunun toplanmasından itibaren oy verme, sayım, döküm, tasnif ve tutanakların tutulması gibi

Detaylı

24 Haziran 2018 tarihli Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimleri ÖN DEĞERLENDİRME RAPORU

24 Haziran 2018 tarihli Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimleri ÖN DEĞERLENDİRME RAPORU 24 Haziran 2018 tarihli Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimleri ÖN DEĞERLENDİRME RAPORU GİRİŞ Oy ve Ötesi Derneği olarak, 2014 yılından bugüne dek, seçmen iradesinin sandığa en doğru ve güvenilir

Detaylı

BAĞIMSIZ DENETÇİLİK SINAV TEBLİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BAĞIMSIZ DENETÇİLİK SINAV TEBLİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Resmi Gazete Tarihi: 25.01.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28539 BAĞIMSIZ DENETÇİLİK SINAV TEBLİĞİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı bağımsız denetçilik sınavına

Detaylı

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un Ek 9. maddesinde;

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un Ek 9. maddesinde; Karar No : 1926 Karar Tarihi : 12/10/2015 Türkiye Cumhuriyeti Anayasası nın 104, 116 ve 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu nun 8. maddeleri uyarınca, Cumhurbaşkanınca Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel

Detaylı

Belediye ve İl Genel Meclisi seçimleri 2011

Belediye ve İl Genel Meclisi seçimleri 2011 Oy kullanacaklar için önemli bilgiler Belediye ve İl Genel Meclisi seçimleri 2011 Seçim tarihi 12 Eylül dür. Kimlik belgenizi unutmayın! Türkçe tyrkisk Belediye ve İl Genel Meclisi seçimleri 2011 Belediye

Detaylı

T.C. ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

T.C. ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK T.C. ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK Meclis Karar Numarası : 2017/188 Meclis Karar Tarihi : 10.08.2017 Yürürlüğe Girdiği Tarih :

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM/STAJ/GRUP ÖĞRENCİ TEMSİLCİLERİ SEÇİMİ VE GÖREVLERİNE DAİR USUL VE ESASLAR

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM/STAJ/GRUP ÖĞRENCİ TEMSİLCİLERİ SEÇİMİ VE GÖREVLERİNE DAİR USUL VE ESASLAR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM/STAJ/GRUP ÖĞRENCİ TEMSİLCİLERİ SEÇİMİ VE GÖREVLERİNE DAİR USUL VE ESASLAR BİRİNCİ BÖLÜM Amaç MADDE 1 (1) Bu yönergenin amacı, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı

ADRES BEYAN FORMUNUN VERİ GİRİŞİ SIRASINDA YAPILACAK KONTROLLER VE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

ADRES BEYAN FORMUNUN VERİ GİRİŞİ SIRASINDA YAPILACAK KONTROLLER VE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR T.C. BAŞBAKANLIK TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ MUHTARLIK ASKI SÜRECİ ADRES BEYAN FORMUNUN VERİ GİRİŞİ SIRASINDA YAPILACAK KONTROLLER VE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Kayıt bürosu

Detaylı

GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KONSEYİ YÖNERGESİ

GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KONSEYİ YÖNERGESİ Amaç GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KONSEYİ YÖNERGESİ Madde 1. Bu Yönergenin amacı; Gaziosmanpaşa Üniversitesi nin ön lisans, lisans ve lisansüstü programlarına kayıtlı öğrencilerin eğitim, araştırma,

Detaylı

Değerli PMOGenç üyeleri;

Değerli PMOGenç üyeleri; Değerli PMOGenç üyeleri; TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Genel Merkez ine PMOGenç üyeleri tarafından son günlerde PMOGenç in işleyişi hakkında sosyal medya üzerinden gerçekleşen tartışmalar sebebiyle iletilen

Detaylı

Karar No : 1888 Karar Tarihi : 07/10/2015

Karar No : 1888 Karar Tarihi : 07/10/2015 Karar No : 1888 Karar Tarihi : 07/10/2015 Adalet ve Kalkınma Partisi SKM Başkanı Yıldız SEFERİNOĞLU ve Adalet ve Kalkınma Partisi Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi Şeref MALKOÇ tarafından müştereken imzalanarak

Detaylı

Dayanak Madde 3- Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın tarih ve 4703/26903 sayılı yazısı esas alınarak hazırlanmıştır.

Dayanak Madde 3- Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın tarih ve 4703/26903 sayılı yazısı esas alınarak hazırlanmıştır. T.C. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ TEMSİLCİLİĞİ YÖNERGESİ Amaç, Kapsam, Dayanak Amaç Madde 1. Bu yönergenin amacı; Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi ndeki demokratik yönetim

Detaylı

ENGELLİ KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI (EKPSS) ÖN LİSANS ZİHİNSEL ENGELLİ 27 NİSAN 2014

ENGELLİ KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI (EKPSS) ÖN LİSANS ZİHİNSEL ENGELLİ 27 NİSAN 2014 T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ENGELLİ KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI (EKPSS) ÖN LİSANS ZİHİNSEL ENGELLİ 27 NİSAN 2014 Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının

Detaylı

T.C. YÜKSEK SEÇİM KURULU Karar No : 329

T.C. YÜKSEK SEÇİM KURULU Karar No : 329 - K A R A R - 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Geçici 21. maddesinin (A) fıkrasında; Türkiye Büyük Millet Meclisinin 27 nci Yasama Dönemi milletvekili genel seçimi ve Cumhurbaşkanlığı seçimi

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YAZILI SINAV YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam ve Tanımlar

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YAZILI SINAV YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam ve Tanımlar SELÇUK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YAZILI SINAV YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar Amaç MADDE 1: Hazırlanan bu yönerge, Selçuk Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, lisans eğitimi ile ilgili

Detaylı

P r a t i k G ö n ü l l ü R e h b e r i

P r a t i k G ö n ü l l ü R e h b e r i P r a t i k G ö n ü l l ü R e h b e r i 7 HAZİRAN 2015 GENEL SEÇİMİ MÜŞAHİT REHBERİ I. BAZI GENEL KAVRAMLAR Kanun: kanunda düzenlenmektedir. Genelge: Görev ve Yetkilerini düzenleyen genelgedir. Bu genelge

Detaylı

Madde 4- Bölüm/Program Öğrenci Kurulu, her Bölüm veya Program bünyesinde, Sınıf Öğrenci Temsilcilerinin bir araya gelmesinden oluşan bir kuruldur.

Madde 4- Bölüm/Program Öğrenci Kurulu, her Bölüm veya Program bünyesinde, Sınıf Öğrenci Temsilcilerinin bir araya gelmesinden oluşan bir kuruldur. IŞIK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KONSEYİ YÖNERGESİ Amaç Madde 1- Bu Yönergenin amacı, Işık Üniversitesi nin önlisans ve lisans düzeyindeki öğrencilerinin eğitim, sağlık, spor, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarının

Detaylı

YÖNETMELİK. d) Genel Müdür: Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürünü,

YÖNETMELİK. d) Genel Müdür: Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürünü, 24 Aralık 2014 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29215 Gümrük ve Ticaret Bakanlığından: YÖNETMELİK REKLAM KONSEYİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı;

Detaylı

Üye Üye Üye M. Zeki ÇELEBİOĞLU Muharrem COŞKUN Turan KARAKAYA

Üye Üye Üye M. Zeki ÇELEBİOĞLU Muharrem COŞKUN Turan KARAKAYA Karar No : 199 Karar Tarihi : 14/03/2011 Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Seçimlerinin yenilenmesine, seçimin 12 Haziran 2011 Pazar günü yapılmasına, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunun 03/03/2011

Detaylı

ODTÜ KKK Öğrenci Temsilcileri Konseyi Yönergesi

ODTÜ KKK Öğrenci Temsilcileri Konseyi Yönergesi ODTÜ KKK Öğrenci Temsilcileri Konseyi Yönergesi Birinci Bölüm Amaç, Kapsam, Dayanak Amaç MADDE 1 (1) Bu yönergenin amaçları aşağıda belirtilmiştir. a) Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu

Detaylı

Seçim sonuçları (İşte Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları 2018)

Seçim sonuçları (İşte Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları 2018) 1 / 5 2018/06/29 13:40 Seçim sonuçları (İşte Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları 2018) Seçim sonuçları gelmeye devam ediyor. Sandıkların yüzde 99.72'i açıldı. İstanbul, Ankara, İzmir seçim sonuçları belli

Detaylı

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ MATEMATİK (LİSE) ÖĞRETMENLİĞİ 20 TEMMUZ 2014 PAZAR

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ MATEMATİK (LİSE) ÖĞRETMENLİĞİ 20 TEMMUZ 2014 PAZAR T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ MATEMATİK (LİSE) ÖĞRETMENLİĞİ 20 TEMMUZ 2014 PAZAR Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa

Detaylı

ANKARA YEREL SEÇİM ARAŞTIRMASI RAPORU. ŞUBAT 2014

ANKARA YEREL SEÇİM ARAŞTIRMASI RAPORU. ŞUBAT 2014 ANKARA YEREL SEÇİM ARAŞTIRMASI RAPORU ŞUBAT 2014 SUNUŞ ARAŞTIRMANIN AMACI Bu araştırma 30 Mart 2014 yerel seçimleri öncesinde, Ankara Büyükşehir ve ilçe belediyelerinde seçmenlerin siyasi parti tercihlerini,

Detaylı

1 KASIM 2015 PAZAR GÜNÜ YAPILACAK OLAN 26. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİNDE UYGULANACAK SEÇİM TAKVİMİ

1 KASIM 2015 PAZAR GÜNÜ YAPILACAK OLAN 26. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİNDE UYGULANACAK SEÇİM TAKVİMİ 1 KASIM 2015 GÜNÜ YAPILACAK OLAN 26. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİNDE UYGULANACAK SEÇİM TAKVİMİ NOT: 31 AĞUSTOS 2015 TESİ 1 EYLÜL 2015 1- İlgili kanunlarda öngörülen bazı süreler 2839 sayılı Milletvekili

Detaylı

03-04 OCAK 2015 AÖL VE MAÖL BİRİNCİ DÖNEM SINAVLARINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

03-04 OCAK 2015 AÖL VE MAÖL BİRİNCİ DÖNEM SINAVLARINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR SINAV TARİH VE SAATLERİ 1.Oturum- 03 Ocak 2015 Cumartesi 09: 30 (180 dakika) 2.Oturum- 03 Ocak 2015 Cumartesi 14: 00 (180 dakika) 3.Oturum- 04 Ocak 2015 Pazar 09: 30 (180 dakika) GENEL I. Bina Sınav Komisyonunun

Detaylı

ODTÜ BİLGİSAYAR TOPLULUĞU

ODTÜ BİLGİSAYAR TOPLULUĞU ODTÜ BİLGİSAYAR TOPLULUĞU TÜZÜK 1. Kuruluş: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Bilgisayar Topluluğu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Ankara yerleşkesinde, Kültür İşleri Müdürlüğünün denetiminde çalışmak üzere

Detaylı

ÖĞRENCİ KONSEYİ SEÇİM KILAVUZU

ÖĞRENCİ KONSEYİ SEÇİM KILAVUZU ÖĞRENCİ KONSEYİ SEÇİM KILAVUZU 2017-2018 1) Her Altınbaş Üniversitesi öğrencisinin Öğrenci Konseyi Seçiminde oy kullanma hakkı vardır. 2) Seçilecek Öğrenci Konseyi Temsilcileri (Program Öğrenci Temsilcileri)

Detaylı

İKİNCİ BÖLÜM Öğrenci Konseyinin Seçimleri, Organları ve Çalışma Esasları

İKİNCİ BÖLÜM Öğrenci Konseyinin Seçimleri, Organları ve Çalışma Esasları GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KONSEYİ YÖNERGESİ (06/08/2009 tarih ve 14 Sayılı Senato kararıyla) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı Gümüşhane Üniversitesinin

Detaylı

OMÜ TOPLULUKLARI TÜZÜĞÜ

OMÜ TOPLULUKLARI TÜZÜĞÜ OMÜ TOPLULUKLARI TÜZÜĞÜ Tanım Madde 1- Omü... Topluluğu 2547sayılı yüksek öğretim kanununun 47 nci maddesi esas alınarak hazırlanan Ondokuz Mayıs üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı

Detaylı

485 SIRA NOLU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ

485 SIRA NOLU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ Genelge : 2017/22 21.12.2017 GENELGE (Sadece Müşterilerimiz içindir) Açıklama; 17/12/2017 tarihli ve 30273 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 485 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde; 5/12/2017

Detaylı

ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER MAHALLİ HEYETLERİNİN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER MAHALLİ HEYETLERİNİN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi: 04.04.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28608 ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER MAHALLİ HEYETLERİNİN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

Detaylı

Kamu Yönetimi 2. Kısm Ders Notları. Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR

Kamu Yönetimi 2. Kısm Ders Notları. Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR Kamu Yönetimi 2. Kısm Ders Notları Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR Türkiye de Seçim Türkiye de Seçimler, yargı organlarının yönetim ve denetimi altında yapılmaktadır. Seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin

Detaylı

T.C. YÜKSEK SEÇİM KURULU Karar No: 1123

T.C. YÜKSEK SEÇİM KURULU Karar No: 1123 - K A R A R - 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunun 8. maddesinin birinci fıkrasında yer alan; Mahalli idareler seçimleri beş yılda bir yapılır.

Detaylı

YÜKSEK SEÇİM KURULU BAŞKANLIĞINA ANKARA

YÜKSEK SEÇİM KURULU BAŞKANLIĞINA ANKARA YÜKSEK SEÇİM KURULU BAŞKANLIĞINA ANKARA İTİRAZ EDEN : Cumhuriyet Halk Partisi adına 1) Genel Başkan Yardımcısı Bülent TEZCAN 2) YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi YAKUPOĞLU Anadolu Bulvarı No: 12 Söğütözü ANKARA

Detaylı

YÜKSEK SEÇİM KURULU BAŞKANLIĞINA ANKARA. : 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan halkoylamasının tam kanunsuzluk nedeni ile iptali AÇIKLAMALAR

YÜKSEK SEÇİM KURULU BAŞKANLIĞINA ANKARA. : 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan halkoylamasının tam kanunsuzluk nedeni ile iptali AÇIKLAMALAR YÜKSEK SEÇİM KURULU BAŞKANLIĞINA ANKARA İTİRAZ EDEN : Cumhuriyet Halk Partisi adına 1) Genel Başkan Yardımcısı Bülent TEZCAN 2) YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi YAKUPOĞLU Anadolu Bulvarı No: 12 Söğütözü ANKARA

Detaylı

ADRES KAYIT SİSTEMİ. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü

ADRES KAYIT SİSTEMİ. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ADRES KAYIT SİSTEMİ Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Sunu Planı Adres Kayıt Sistemi Dayanak Adres Kayıt Sistemi Nedir? Kapsamı İşlevi ve Kullanıcı Grupları Adres Çeşitleri Adres Bildirimi ve

Detaylı

ZEYTİNBURNU KENT KONSEYİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ZEYTİNBURNU KENT KONSEYİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ZEYTİNBURNU KENT KONSEYİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI UYGULAMA YÖNERGESİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1: Zeytinburnu Kent Konseyi Yönergesi, kent yaşamında, kent vizyonunun ve

Detaylı

İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ KANUNU

İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ KANUNU 12265 İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ KANUNU Kanun Numarası : 6570 Kabul Tarihi : 20/11/2014 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 29/11/2014 Sayı : 29190 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 55 Amaç ve kapsam MADDE

Detaylı

YÜKSEK ÇEVRE KURULU VE MAHALLİ ÇEVRE KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

YÜKSEK ÇEVRE KURULU VE MAHALLİ ÇEVRE KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: YÜKSEK ÇEVRE KURULU VE MAHALLİ ÇEVRE KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1

Detaylı

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. 2017/80

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. 2017/80 19 Aralık 2017 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. 2017/80 Konu: 17 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 485 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliği ile gerçekleştirilen

Detaylı

3 Ağustos 2013 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28727

3 Ağustos 2013 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28727 3 Ağustos 2013 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28727 YÖNETMELİK Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: YÜKSEK ÇEVRE KURULU VE MAHALLİ ÇEVRE KURULLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ

Detaylı

1 KASIM 2015 PAZAR GÜNÜ YAPILACAK 26. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİNDE İL, İLÇE VE GEÇİCİ İLÇE SEÇİM KURULLARININ GÖREV VE YETKİLERİ

1 KASIM 2015 PAZAR GÜNÜ YAPILACAK 26. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİNDE İL, İLÇE VE GEÇİCİ İLÇE SEÇİM KURULLARININ GÖREV VE YETKİLERİ 139 SAYILI GENELGE 1 KASIM 2015 PAZAR GÜNÜ YAPILACAK 26. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİNDE İL, İLÇE VE GEÇİCİ İLÇE SEÇİM KURULLARININ GÖREV VE YETKİLERİ Amaç ve kapsam MADDE 1- Bu Genelge, 1 Kasım 2015

Detaylı

CUMHURİYET HALK PARTİSİ 31 MART 2019 MAHALLİ İDARELER SEÇİMİ EĞİLİM YOKLAMASI YÖNERGESİ

CUMHURİYET HALK PARTİSİ 31 MART 2019 MAHALLİ İDARELER SEÇİMİ EĞİLİM YOKLAMASI YÖNERGESİ CUMHURİYET HALK PARTİSİ 31 MART 2019 MAHALLİ İDARELER SEÇİMİ EĞİLİM YOKLAMASI YÖNERGESİ Amaç MADDE 1 Bu Yönergenin amacı, 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak olan Mahalli İdareler Seçiminde adayların Merkez

Detaylı

TEBLİĞ. MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı bağımsız denetçilik sınavına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

TEBLİĞ. MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı bağımsız denetçilik sınavına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir. 25 Ocak 2013 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28539 TEBLİĞ Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan: BAĞIMSIZ DENETÇİLİK SINAV TEBLİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

2. BÖLÜM Sinop Kent Konseyi Gençlik Meclisi Amacı, İlkeleri, Oluşumu ve Organları

2. BÖLÜM Sinop Kent Konseyi Gençlik Meclisi Amacı, İlkeleri, Oluşumu ve Organları Sinop Belediyesi Kent Konseyi Gençlik Meclisi Çalışma Yönergesi 1. BÖLÜM Amaç Kapsam Amaç: Madde - 1: Sinop Kent Konseyi Gençlik Meclisi nin oluşumunu, organlarını, görevlerini ve çalışma yöntemlerini

Detaylı

ANKARA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA iletilmek üzere İZMİR CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA

ANKARA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA iletilmek üzere İZMİR CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA İzmir; 19/04/2017 Sayı; 960/ ANKARA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA iletilmek üzere İZMİR CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA ŞİKAYETÇİ : İzmir Barosu Başkanlığı 1456 Sokak No:14 Alsancak-İzmir ŞÜPHELİLER :Yüksek Seçim

Detaylı

Karar No : 264 Karar Tarihi : 10/04/2010

Karar No : 264 Karar Tarihi : 10/04/2010 Karar No : 264 Karar Tarihi : 10/04/2010 Başkanlık Makamınca Kurulumuza sunulan 30/01/2010 tarihli, C.05.0.İMİ.0.88 sayılı yazıda aynen; 5749 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında

Detaylı

KONAK KENT KONSEYİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

KONAK KENT KONSEYİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç (13.04.2015 düzenlendi) KONAK KENT KONSEYİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1 (1) Bu Çalışma Yönergesi nin amacı; İzmir İli Konak İlçesi kent yaşamında, kent

Detaylı

Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi Yönergesi

Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi Yönergesi Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi Yönergesi v AMAÇ VE KAPSAM Madde 1: Bu Yönerge, Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi nin düzenli ve verimli bir ortamda gerçekleşmesi için Kongre öncesi ve Kongre nin açılışından

Detaylı

NİLÜFER KENT KONSEYİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ

NİLÜFER KENT KONSEYİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ NİLÜFER KENT KONSEYİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 - (1) Bu Çalışma Yönergesi nin amacı; Bursa İli Nilüfer İlçesi kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşehrilik

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KALİTE KURULU BİLGİ NOTU

YÜKSEKÖĞRETİM KALİTE KURULU BİLGİ NOTU YÜKSEKÖĞRETİM KALİTE KURULU BİLGİ NOTU Yükseköğretim Kalite Kurulunun Kurulma Nedeni Yükseköğretimde yapısal değişikliği gerçekleştirecek ilk husus Kalite Kuruludur. Yükseköğretim Kurulu girdi ile ilgili

Detaylı

BATMAN ÜNİVERSİTESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ İZLEME GÖZDEN GEÇİRME VE DEĞERLENDİRME YÖNERGESİ

BATMAN ÜNİVERSİTESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ İZLEME GÖZDEN GEÇİRME VE DEĞERLENDİRME YÖNERGESİ BATMAN ÜNİVERSİTESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ İZLEME GÖZDEN GEÇİRME VE DEĞERLENDİRME YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu yönergenin amacı, Batman Üniversitesi iç kontrol

Detaylı

Karar No : 1550 Karar Tarihi : 26/08/2015

Karar No : 1550 Karar Tarihi : 26/08/2015 Karar No : 1550 Karar Tarihi : 26/08/2015 Türkiye Cumhuriyeti Anayasası nın 104, 116 ve 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu nun 8. maddeleri uyarınca, Cumhurbaşkanınca Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı İÇ DENETİM PROSEDÜRÜ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı İÇ DENETİM PROSEDÜRÜ Sayfa No : 1/7 1.AMAÇ İstanbul Üniversitesinin çalışmalarına değer katmak ve geliştirmek için kaynakların ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarına göre yönetilip yönetilmediğini değerlendirmek ve

Detaylı

OLAĞAN GENEL KURULA ÇAĞRI

OLAĞAN GENEL KURULA ÇAĞRI ANTALYA İHRACATÇILAR BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ Sayı: TİM.AİB.GSK.TEŞ.2014/801 Antalya, 17/03/2014 Konu: Genel Kurula Çağrı Sayın Üyemiz, ANTALYA İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE ÜYELERİNE ÖZEL SİRKÜLER

Detaylı

Seçim süreci hakkında sorular ve cevaplar

Seçim süreci hakkında sorular ve cevaplar Hamburg Uyum Meclisi Genel bilgiler Seçim süreci hakkında sorular ve cevaplar 1. Uyum Meclisi ne için gereklidir? Entegrasyon; örneğin politika, ekonomi, iş piyasası, eğitim, sosyal işler, kültür, din,

Detaylı

ADALET VE KALKINMA PARTİSİ (AK PARTİ) TEŞKİLATINDA TUTULACAK DEFTERLER VE BUNLARIN TUTULMASINDA UYGULANACAK ESAS VE USULLERE İLİŞKİN YÖNETMELİK

ADALET VE KALKINMA PARTİSİ (AK PARTİ) TEŞKİLATINDA TUTULACAK DEFTERLER VE BUNLARIN TUTULMASINDA UYGULANACAK ESAS VE USULLERE İLİŞKİN YÖNETMELİK Defterler Yönetmeliği 207 ADALET VE KALKINMA PARTİSİ (AK PARTİ) TEŞKİLATINDA TUTULACAK DEFTERLER VE BUNLARIN TUTULMASINDA UYGULANACAK ESAS VE USULLERE İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar

Detaylı

GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ ÖĞRENCİ KONSEYİ YÖNERGESİ

GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ ÖĞRENCİ KONSEYİ YÖNERGESİ GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ ÖĞRENCİ KONSEYİ YÖNERGESİ BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu Yönergenin amacı, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü nde kayıtlı öğrencilerin öğrenci

Detaylı

Karar No : 290 Karar Tarihi : 04/03/2015

Karar No : 290 Karar Tarihi : 04/03/2015 Karar No : 290 Karar Tarihi : 04/03/2015 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası nın 77. maddesinin birinci fıkrasında ve 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 6. maddesinin birinci fıkrasında Türkiye

Detaylı

MEVLANA ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN ÖĞRETİM YÖNERGESİ

MEVLANA ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN ÖĞRETİM YÖNERGESİ MEVLANA ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN ÖĞRETİM YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Mevlana Üniversitesinde, bilgi ve iletişim teknolojilerine dayalı ön

Detaylı

SÖKE KENT KONSEYİ ÇOCUK MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SÖKE KENT KONSEYİ ÇOCUK MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar SÖKE KENT KONSEYİ ÇOCUK MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar AMAÇ Madde 1- Bu yönerge, Söke Kent Konseyi Çocuk Meclisi nin oluşumunu, organlarını, görevlerini ve çalışma

Detaylı

T.C. ANKARA VALİLİĞİ Milli Eğitim Müdürlüğü NORM FAZLASI ÖĞRETMENLERİN YER DEĞİŞTİRME KILAVUZU

T.C. ANKARA VALİLİĞİ Milli Eğitim Müdürlüğü NORM FAZLASI ÖĞRETMENLERİN YER DEĞİŞTİRME KILAVUZU T.C. ANKARA VALİLİĞİ Milli Eğitim Müdürlüğü NORM FAZLASI ÖĞRETMENLERİN YER DEĞİŞTİRME KILAVUZU 2014 NORM FAZLASI ÖĞRETMENLERİN YER DEĞİŞTİRME İŞLEMLERİ I. İLGİLİ MEVZUAT Bu kılavuz Ankara ilindeki norm

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TAHKİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ARABULUCULUK KURALLARI

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TAHKİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ARABULUCULUK KURALLARI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TAHKİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ARABULUCULUK KURALLARI GENEL HÜKÜMLER Amaç Madde 1 Bu Arabuluculuk Kuralları nın amacı, 26.11.2013 tarih ve 28833 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan

Detaylı