Sıfır kristal molekülerinin 600 kez büyütülmüş görünümü yandaki resimde verilmiştir.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Sıfır kristal molekülerinin 600 kez büyütülmüş görünümü yandaki resimde verilmiştir."

Transkript

1 LCD Panel Teknolojileri Farklı nesillerin cam taban ve boyut durumu arasındaki ilişkiler Nesil teknolojisindeki farklılık hakkında duymuş veya merak edenler için bu gerçekten çok basittir. Asıl fark üretim sürecinin en başında kullanılan ana camın boyutudur. 1990'lı yılların başında endüstrinin doğuşundan itibaren Japon üretici nesil bir (G1) teknoloji işlemeyle başlamıştır. G1'de kullanılan ana cam yaklaşık 30cm x 40cm boyutlarındadır ve bir açık dergi boyutuna yakındır yılında 60cm x 72cm ana cam boyutuyla G3.5'e geçmiştir. Ayrıca G7.5 fab'ının büyük ana camının boyutu 195cm x 225cm'dir. Bunun büyük ölçeği üretim süreci başına sekiz 42" veya altı 47" düz panele kadar kesilebilir. G8.5'de kullanılan ana cam yaklaşık 220x250 cm boyutlarındadır ve bu bir bilardo masası boyutlarına eşdeğerdir ancak cam kalınlığı 1 mm'den daha azdır. Bu yüzden yeni nesil fab daha yüksek proses teknolojisine ihtiyaç duyar. G8.5 fab'ın ana camı üretim süreci başına altı 55" veya sekiz 46" düz panele kadar kesilebilir. Genellikle 46" veya daha büyük ölçekli paneli oluşturmak için kullanılır. Sıfır kristal molekülerinin 600 kez büyütülmüş görünümü yandaki resimde verilmiştir. TFT-LCD Teknolojisi TFT-LCD Nedir

2 Şekil 1a (Ekran prensibi ve TFT-LCD'nin yapısı)'da görüldüğü gibi 3~4um sıvı kristal LCD'lerin üst ve alt saydam elektrotları arasına enjekte edilmiştir. Harici elektrik alanı olmadığı zaman sıvı kristal molekülleri katmanda 90 derecelik dönüş yapacaktır ve dalga kılavuzu fenomeni tarafından sıvı kristallerin uzun ekseni boyunca 90 derecelik dönüş ile komşu ışık polarizasyonuna neden olur ve bu dikey polarizör boyunca aktarılarak parlak bir ekran oluşturur. Diğer taraftan, sıfır olmayan harici elektrik alanı bulunduğunda sıvı kristallerin uzun ekseni minimum statik potansiyelin korunması adına alan yönüne paralel olacaktır. Bu durumda ışık polarizasyonu değişmeden kalır ve polarizör ile iletilmeyeceği için daha koyu renkli bir ekrana neden olur. Ayrıca sıvı kristal katman boyunca elektrik alanın kuvveti piksel elektrotuna uygulanan gerilimleri değiştirerek kontrol edilebilir. Bu durum komşu ışığın kuvvetini daha fazla modüle edebilir ve tamamen parlak ve tamamen koyu renk arasında gri seviyede ekran oluşturur. Şu anki temel LCD tasarımı ve üretim tekniği Active matrix (AM) LCD'dir ve bu Renk filtresi (CF), TFT Dizilim tabanı, Arka ışık modülünden (Şekil a'da görülen) oluşur. Bir TFT-LCD ekranın her bir pikselinin gerilimi kontrol etmek için bir TFT setine ihtiyacı vardır. Arka ışık modülü tarafından oluşturulan ışıklarda farklı renkler oluşturmak için ve sıvı kristali aktarmak için kırmızı, mavi, ve yeşil renk direncinin CF camında kaplanarak grilik seviyesinde kombine edilmiş tam renkli efekti oluşturması gerekir. TFT dizisi ve CF tabanı tamamen ayrıldığında sıvı kristal CF üst plakasına ve TFT alt plakası arasına enjekte edilir ve ardından çift yapıştırma uygulanıp polarizör eklenerek tamamlanır. Sürecin bu kısmına LCD süreci adı verilir. Son LCM süreci IC ve PCBA sürücüsünün cam tabana bağlantısını (JI prosesi), ardından arka ışık modülüyle bir araya getirilmesini (MA süreci) içerir ve aydınlatma testi ile (Şekil 1b - TFT-LCD modülünün tam mühendisliği) tamamlanır.

3 TFT-LCD Süreci ve Teknolojisinin Avantajları G8.5 cam tabanın boyutları Dinamik Bir Şekilde Uygulanan Yeşil Üretim Teknolojisi Ön uç TFT dizisi ve CF prosesleri için ekipman yatırımındaki maliyet TFT LCD ekranın tüm bedelinin 60% 'ından daha fazlasını oluşturur. Bu yüzden ön uç süreç geliştirme süreç basitleştirme üzerinde odaklanır ve ham maddelerin kullanım yüzdesini arttırır. Bir örnek basitleştirilmiş dört maske teknolojisidir (Şekil 8(a)) ve ışınlama veya dağlama işlemine gerek duymayan örüntü tanımlamasıdır. Ayrıca daha ince cam tabanların kullanımı ile malzeme tüketimi azaltılır ve daha hafif ve ince gövde avantajı ortaya çıkar. Bu arada paketleme malzemesi kullanımını azaltır, ulaştırma verimliliğini arttırır ve oluşturulan atıkları azaltarak daha fazla enerji tasarrufu sağlar. LCM'ye gelince Şekil 3 (b) de görüldüğü gibi dizide (GOA) geçit sürücüsünün ve yarım kaynak çalıştırma (HSD) teknolojilerinin önemli geliştirmeleri sağlanır. Bunlar sadece geleneksel panellerde olduğu gibi malzemenin IC' sürücülerinin büyük miktarına bağlılığını en aza indirgemenin yanı sıra LCM üretim kapasitesinin geliştirilmesine de yardımcı olur. Arka ışık modülü için geleneksel soğuk katot floresan lambalarının (CCFL) ışık yayan diyotlar (LED) ile değiştirilmesi cıva buharlarından kaynaklanan çevresel hasarın ortaya çıkmasından kaçınılır ve son ürünler daha iyi emisyon verimliliğine sahip olarak daha fazla enerjiyi muhafaza eder. Yeşil üretim teknolojisi

4 TFT-LCD proses teknolojisinde yer etmiş ve process technology and brave the panel blue sea 3D ve dokunmatik kontrol gibi yeni panel uygulamalarının ortaya çıkışı Şu anki LCD endüstrisi temel değişiklikler ile karşılaşmıştır. Burada odak üretim ölçeğinin izlenmesinden ticari ana rekabetçiliğin arttırılması ve ürünlerin katma değerlerinin geliştirilmesine kaymıştır. Yeni trende bakarak büyük boyutlu TFT- LCD'lerin ön uç üretim akışında edinilen deneyim ve arka uç sürücü elektriksel kontrol, opto-mekanik tasarım ve montajdaki üstün performans ile şu anki TFT-LCD proses teknolojisine dayanarak panel endüstrisinde önümüzdeki on yıl için plan yapılmaktadır. Panel devrimindeki bu dalga 3D (Şekil 9(a)), dokunmatik panel (Şekil 9(b)) vb alanlarda yeni uygulamalara sahiptir. Yeni teknolojinin planında OLED, FED ve E-kağıt gibi yeni ekran teknolojileri dahil edilmiştir. MVA Teknolojisi MVA (Çoklu Alan Dikey Hizalama) Dikey hizalama (VA) teknolojisinin karakteristikleri polyimide yüzeye dikey olarak ayarlanmış olan kendi sıvı kristal moleküllerine bağlıdır. Elektrik alanı uygulanmadığı zaman faz farkı yoktur ve mükemmel koyuluk durumuna ulaşılır. Bir elektrik alanı uygulandığında sıvı kristal molekülleri eğilecektir ve bu da bir faz farkının oluşturulmasına ve parlak durum oluşturulmasına neden olacaktır. Ek olarak piksel yapısı tasarımı ve elektrik alanı dağıtımı çoklu alan oluşturur. Burada sıvı kristal molekülleri birden fazla yönde eğilerek daha geniş görüş açısı ve gelişmiş optik performans sağlar. MVA (Çoklu Alan Dikey Hizalama) mükemmel koyuluk durumu performansına sahip geniş görüş açısı teknolojisidir.

5 Çıkıntı CF tabanı üzerinde yerleşmiştir ve ITO yarığı da dizi tabanı üzerinde yerleşerek dört alan oluşturulur. Bu çıkıntı tasarımı sıvı kristal moleküllerinde daha iyi kontrol sunarken koyu durumda sıvı kristal moleküllerinin küçük eğilmelerinden dolayı daha az miktarda sızıntılara katlanır. Üst ve alt tabanlar arasında gerilim bulunmadığı zaman ITO yarığının yanındaki sıvı kristal molekülleri neredeyse dikey oryantasyona sahiptirler ve böylece koyu durumda harika performans sağlarlar.

6 LTPS Teknolojisi LTPS Nedir LTPS (Düşük Sıcaklıklı Poli-Silikon) birkaç mikrona kadar çok sayıda 0.3 kristalsi silikon kümelerinden oluşan Si-bazlı malzemedir. Yarı iletken imalat endüstrilerinde genellikle 900 C üzerindeki bir sıcaklıkta sertleşen poli-silikon katı fazlı kristalleştirme (SPC) ile biçimlendirilir. Fakat, camın deformasyon sıcaklığı sadece 650 C olduğu için SPC metodu düz panel ekran imalat endüstrilerinde kullanım için uygun değildir. Sonuç olarak LTPS teknolojisi düz panel ekranların uygulamalarına tahsis edilmiş olan bir poli-silikon teknolojisidir.

7 Örnek silikon yapıları ve hareketlilik şematiği LTPS Teknolojisinin Avantajları LTPS'nin prosesi bir a-si'den çok daha karmaşıktır. Diğer taraftan LTPS TFT'deki taşıyıcı hareketliliği bir a-si FTF'ye göre 100 kez (>100 cm2/v sn) daha fazladır. Ek olarak LTPS, CMOS proseslerinin doğrudan cam taban üzerinde olmasına izin verir. p- Si'nin a-si'ye göre daha üstün olduğu birkaç bakış açısı: İnce kenar: Geleneksel şekilsiz silikon ekran yapısı IC sürücüsünü yerleştirmek için çerçeve üzerinde iki veya üç kenara ihtiyaç duyar ve bu ince kenarı daha zor hale getirir. Diğer taraftan LTPS sürücü devrelerini doğrudan cam taban üzerinde bütünleştirebilir ve böylece panel için ince kenar ve yüksek resim kalitesi elde edilir. Ayrıca LTPS'nin entegrasyon devresi daha az sayıda harici sinyal bağlantısı gerektirir. Bu modül bileşenlerini 40% kadar azaltır ve maliyeti düşürür. Kompakt modül: Sürücü devresinin bir kısmı cam taban üzerinde yapılabileceği için PCB devresi nispeten daha basit olabilir ve daha fazla PCB alanı ayırır. Yüksek açıklık oranı ve yüksek çözünürlük: Yüksek hareketlilik transistörlerin daha küçük geometrisinin yeterli şarj gücü sağlayabilme becerisine sahip olduğu ve geleneksel biçimsiz silikondan daha yüksek kapasitansa sahip olduğu anlamına gelir. Arka ışık LED'lerinin sayısı azaltılabilir, maliyet düşürme ve enerji tasarrufu sağlanabilir ve bu yüzden cep telefonları veya mobil cihazlarda kullanılan uygulamalar için uygundur. OLED için araç: Organik Işık Yayan Cihaz (OLED) hızlı cevap süresi, ışık ağırlığı, düşük güç ve geniş görüş açısı gibi bazı avantajlara sahiptir. Geleneksel bir LCD ekran ile karşılaştırıldığında OLED'in sürücü metodu özel bir sürücü yapısıdır.

8 Ayrıca gri skalasının üstesinde gelmek için kompanzasyon devresi tasarlanmış ve bir pikselde 2 ila 6 TFT kullanımını gerektiren panel tekdüzeliğine ulaşılmıştır. LTPS'nin yüksek yoğunluklu yerleşim karakteristiği ile yüksek parlaklık ve yüksek resim kalitesine sahip bir OLED ekran paneline kolaylıkla ulaşılabilir. Bu arada OLED'in kullanım ömrü uzatılabilir. Yüksek hareketlilik OLED cihazına daha fazla akım sağlanabileceği anlamına gelir ve bu da aktif OLED ekranının tabanı olarak kullanıma çok daha uygun olduğunu belirtir. LTPS Teknolojisinin Uygulamaları Tüketici elektronikleri ürünlerinin hızlı gelişmesi sonucu LTPS ekranları ışık ağırlığı, incelik, düşük güç tüketimi, yüksek çözünürlük ve yüksek performans gibi özellikleri ile akıllı telefonlar, PDA, navigasyon sistemleri, dijital sabit kamera (DSC) vb çeşitli ürünlerde yaygın biçimde kullanılmıştır. Şu anda popüler olan yüksek uç LTPS ürünleri 270ppi kadar çözünürlüğü ile öne çıkar. Kontrast oranı PSA (polimer stabil hizalama) teknolojisi ile birleştirildiği zaman 1000:1 e ulaşabilir. Ayrıca dokunmatik panel teknolojisiyle uyumludur ve akıllı telefon veya yüksek uçlu DSC gibi uygulamalar için de uygundur.

9 Sonuç Düşük sıcaklıklı poli-silikon (LTPS) için tasarım kuralları geleneksel biçimsiz TFT için var olan kurallara göre daha az taviz vermektedir ve yüksek açıklık oranı ve yüksek çözünürlük avantajlarına sahiptir. Arka ışık sistemindeki yük iletimini arttırarak rahatlatılabilir. Bu LTPS panelinin hizmet ömrünü uzatır. Fakat, LTPS TFT tanecik sınırı sayısı ve LTP ölçeklemesinden gelen yerleşim ile kayma ve tekdüze olmamaya maruz kalmaktadır. Poli-silikonun tanecik sınırının taşıyıcı hareketliliğini olumsuz etkilemesini önlemek amacıyla yeni nesil LTPS de yapılan geliştirmelerin tanecik sınırı sayısının nasıl kontrol edileceğine, kristalsi oryantasyonların ve pozisyonların nasıl olacağına ve silikon TFT kanalında tanecik sınırı olmamasına ulaşmaya odaklanması gerekir. Bu çalışmada birçok ilişkili kristalleştirme teknikleri geliştirilmiştir. Bunlar sürekli silikon

10 tanecik sınırını, ardışık yanal katılaşmayı, sürekli dalga lazer yanal kristalleşmeyi ve seçmeli yükseltilmiş lazer kristalleştirmeyi içerir. Bunun dışında LTPS'nin tasarımı araştırılması ve geliştirilmesi ve değerlendirilmesi için daha fazla kaynak gerekir. Yüksek çözünürlüklü panellere ek olarak entegrasyon devresi fonksiyonlarının uygun şekilde tasarımı da önemlidir. Sonuç olarak LTPS'nin gelecekteki geliştirmeleri paneller ve yeni icatlar için sürekli olarak katma değer arayışının nasıl olacağına odaklanmalıdır. OLED Teknolojisi OLED Nedir Organik ışık yayan diyot (OLED) organik yarı iletken malzemeye sürücü akımı uygulandığı zaman kendinden aydınlatma yapabilen bir araçtır. Elektriksel ışıma (EL) etkisi ilk olarak 1963 yılında Profesör Pope tarafından keşfedilmiştir. Burada 5nm kalınlığında tek katmanlı antrasen kristale gerilim uygulandığında bir mavi ışık yayılır. O dönemlerde çok fazla ilgi çekmemişti. 100 volttan daha fazla gerilim gerekliydi ayrıca yayılan ışık şiddeti çok zayıftı 1987 yılında Dr. Ching W.Tang, Steve Van Slyke ve Kodak Şirketinden bazı araştırmacılar 1% e kadar dış kuantum verimliliğiyle yeşil bir ışık yaymak için küçük organik moleküllerden oluşan çok katmanlı yapıda 10 volttan daha küçük bir gerilimi başarıyla uyguladıkları zaman insanlar bu teknolojiye dikkat etmeye başladılar. OLED Prensibi ve Yapısı Aşağıdaki şekle baktığımızda OLED yapısına ön gerilim voltajı uygulandığını görebiliriz. Taşıyıcı enerjisi arayüz enerji bariyerini kıracak düzeyde yeterince yüksek olduğunda anottaki delikler delik taşıma katmanının HOMO enerji seviyesine enjekte edilmiş olacaktır. Bu arada katottaki elektronlar elektron taşıma katmanının LUMO enerji seviyesine enjekte edilmiş olacaktır. Daha sonradan bir harici elektrik alanı uygulandığında taşıyıcılar ışık yayan katmana doğru ilerleyecektir. Delikler ve elektronlar ışık yayan organik katmanda kombine edildiğinde stabil olmayan uyarımlar oluşturulur. Uyarımlar ışık şeklinde temel duruma geri düştüğü zaman bir elektroışıma efekti görünür.

11 OLED'in elektriksel ışıması OLED Teknolojisinin Özellikleri OLED ekranı renk filtrelerine veya siyah ışık modüllerine gerek duymaz çünkü bu kendinden aydınlatma özelliğine sahiptir. Sonuç olarak OLED ekranı düşük güç tüketimi, daha kompakt ses ve daha az ağırlık, ultra yüksek kontrast ve esnek tabanlarda daha kolay yapım sağlar. NTSC renk aralığı görüş açısı veya cevap verme hızı gibi sorunlarla karşılaşmadan yapısal tasarım vasıtasıyla kolaylıkla 100% e ulaşabilir. OLED ekranın böyle bir avantajı çok sayıdaki ekran teknolojilerinde muazzam bir potansiyel oluşturur. 3d, esnek, saydam ve genel ekran gibi ekran uygulamalarına ek olarak OLED ayrıca aydınlatmada da bazı avantajlara sahiptir. Yüksek verimliliğe ve güç tüketime ulaşmaya ek olarak OLED aydınlatması floresan lambalardaki gibi cıva kirliliği olmaksızın gerçekleşir ve bu yeni nesil için aydınlatma seçimi haline gelir. OLED daha sıcak ve yumuşak düzlemsel ışık kaynağı olduğu için hafif, ince, esnek ve geniş alan özelliklerine sahiptir ve lüks tasarımlar için sanatsal aydınlatma ve fonksiyonel aydınlatmada uygulamaya hazırdır. OLED'in Teknik Avantajı Aktif ve büyük boyutlu modellerin geliştirilmesi OLED ekranların kaçınılmaz trendi haline gelmiştir yılında dünyanın ilk AMOLED cep telefonu ekranı üretilmiştir. Ayrıca dokunmatik ekran teknolojisi geçen yıllar boyunca daha çok olgunlaştığı için dokunmatik kontrol cihazlarını ekran ile birleştiren dokunmatik cep teknolojisi LCD'ler ile birlikte toplu üretime alınmıştır. Dokunmatik cep teknolojisi ve OLED ekranının

12 birleştirilmesi ayrıca hafiflik ve güç tasarrufu hedeflerine ulaşmak amacıyla geleceğin trendi olacaktır. BenQ-Siemens S88 Fosforesan OLED teknolojisi düşük güç uygulaması talebinden ayrı tutulamaz. e-kağıt Teknolojisi E-Kağıt Nedir E-Kağıt yeni tip ekrandır ve bunun çalışma prensibi partikülleri özel bir filmde üst ve alt harici elektrik alanlarının farkıyla hareket ettirmektir. Bunlar okuyucu veya kullanıcı tarafından metinler ya da dokümanlar gibi görüntülenebilir. Şu anki ince film teknolojileri şunlardır: (1) Microcup Elektroforetik, (2) Micro Elektroforetik (MEP) (3) Gyricon Bead ve (4) Cholesteric Sıvı Kristal.

13

14 e-kağıt Microcup Teknolojisi Microcup Elektroforetik E-kağıt ince film döküm sıvısıyla saydam iletkene sahi olan plastik ince filmi kaplayarak ve ardından microcup dizilerini oluşturmak için sürekli mikro pres sürecini takip ederek yapılır. Elektroforetik sıvı enjekte edildikten sonra mühürleme sıvısı uygulanır ve sertleştirilir. Aşağıdaki resim microcup elektroforetik e- kağıt modülünün yapısının şematik resmidir. Yukarıdan aşağıya doğru yapılar şöyledir: PET Plastik, Saydam İletken, Elektroforetik sıvı ile dolmuş microcup dizileri, Kapatma Katmanı, Yapışkan Katman ve e-kağıt ile birlikte yapışan kalıplanmış iletken.

15 Pozitif yüklü beyaz partikülleri taşımak ve insan gözünün görebileceği örüntüyü oluşturmak için alt iletken ve saydam iletkene voltaj uygulanarak pozitif ve negatif elektrik alanları oluşturulur. Yukarıdaki örnek resimde negatif elektrot sol tarafta alt plakada oluşturulur ve bu partikülleri aşağı doğru çekerek siyah rengin insan gözüyle görünmesini sağlar. Diğer taraftan sağ tarafta alt plakada pozitif elektrot oluşturulur ve bu beyaz partikülleri saydam iletken tarafına doğru ilerleterek insan gözünün siyah rengi görebilmesi sağlanır. Güç kapalı olduğu zaman partiküller kendi fiziksel özelliklerinden dolayı geçerli konumlarında kalacaklardır ve güç açıldığı zaman tekrar devam edeceklerdir. Buna çifte stabilite deniyor. Ekran görüntüsünü korumak için güç gerekmediğinden dolayı ve bunun yansıtıcı ekran özelliği arka ışık modülü için daha fazla tasarruf sağladığından dolayı E-kağıt düşük güç tüketimi avantajlarına sahiptir. Şu anki teknoloji zaten on altı gri skalasına sahip ekrana ulaşmış durumda. Ekran görüntüsü ve Microcup yapısının yapısal kuvveti bunun şeklini ve boyutunu değiştirerek ayarlanabilir. Uygulamalara bağlı olarak farklı microcup şekillerine sahip yapılardaki E-kağıtlar seçilir. Daha küçük doldurma faktörüne sahip olan dörtgen microcup daha iyi yapısal kuvvet sağlar ve E-kağıdın basınç direncini geliştirir. Ekran akıllı kartı gibi daha yüksek yapısal kuvvetin gerektiği uygulamalar için uygundur. Altıgen microcup daha geniş doldurma faktörüne sahiptir ve daha yüksek beyaz derecesi ile daha yüksek kontrast sağlamaktadır. E-kitaplar ve elektron bültenleri gibi uygulamalar için uygundur. E-kağıt çözünürlüğü arka ışık plakasının kapasitesini destekleyerek belirlenir. Resim görüntüsünün microcup'ın şeklinden veya boyutundan bağımsız olduğu aşağıdaki şekilde açıkça gösterilmektedir. Bu arka plaka elektrotlarının yerleşimiyle belirlenir. Bir başka deyişle farklı elektrotlardan alınan veriler aynı microcup'da gösterilebilir. Sonuç olarak e-kağıt ve matris arka plakasının yapıştırılmasında hizalamaya gerek yoktur.

16 Sonuç Çevresel, sağlık, enerji tasarrufu ve karbon ayak izinin düşürülmesi gereksinimlerini karşılamak amacıyla E-kağıt hiç şüphesiz ki geleceğin başlıca ekranıdır. Sipix Microcup-elektroforetik kullanarak, TFT dizisindeki engin tecrübesiyle sunduğu All in One Driver IC'yi birleştirerek e-kağıt şunlara sahiptir. (1) düşük maliyet: Sipix film rulodan ruloya sürecini kullanır. Bu süreç üretimi önemli ölçüde arttırabilir ve All in One Driver IC ile birlikte kullanıldığında maliyeti önemli ölçüde düşürebilir. (2) düşük güç tüketimi: E-paper'da All in One Driver IC'yi uygulamıştır ve bu hala bağımsız Kaynak Sürücüsü IC ve Geçit Sürücüsü IC'yi kullanan üreticilere kıyasla çok daha fazla güç tasarrufu sağlar. 3D Teknolojisi 3D Görüntü Teknolojisi Nedir 3D görüntüyü mükemmel yapan nedir Birbirinden bağımsız görüntüleri her bir göze kesin olarak aktarabilme becerisidir. Bu iki bağımsız görüntü arasındaki örtüşme veya müdahale (karışma olarak bilinir) gözle görülen stereo görüntüleri bozacak ve izleyicide baş dönmelerine neden olacaktır. Birbirinden bağımsız sol ve sağ göz görüntüleri efektini oluşturan teknolojiler genellikle gözlük kullananlar veya sadece çıplak gözle görmeye ihtiyaç duyanlardan herhangi birisi için sınıflandırılır. Gözlük tipi 3D görüntü teknolojisi sol ve sağ göze aktarıla n görüntüleri filtrelemek için gözlük kullanımını gerektirir. Farklı dalga boylarındaki görüntüleri yakalayan anaglif gözlükler, farklı dikey polarizasyon durumlarını kullanarak filtreleme sağlayan polarizör gözlükler ve farklı zamana çerçeveleriyle birlikte çalışan örtücü gözlükler

17 örnek olarak verilebilir. Diğer taraftan gözlüksüz 3D görüntü genellikle paralaks bariyerler, mercek dizileri veya farklı görüntüleri farklı yönlerde göndermek için yönsel arka ışık gibi özel olarak tasarlanmış optik araçları kullanır. Farklı yönlerden gelen bu görüntüler göze ulaştığı zaman izleyici stereo görüş deneyimini yaşayacaktır. Yukarıdaki teknolojiler zaten üretime ve kullanıma hazır haldeyken diğer birçok gelişmiş 3D teknolojisi örneğin holografik, yarı holografik ve volumetrik (hacimsel) teknolojiler geliştirme aşamasındadır. Bu gelişmiş 3D teknolojiler geleceğin 3D dünyası için sonsuz bir potansiyel sunmaktadır. Gözlük tipi 3D Görüntü Teknolojisi Örüntü Geciktirici Dikey polarizasyon durumlarıyla iki resim oluşturmak için bir ilave optik cihaz gereklidir. Böyle bir cihaz oluşturmak için tüm pikselleri tek ve çift sıralarda ayırarak başlayacağız ve ardından çıkış ışıklarında dikey polarizasyonlar (faz farkı = 90 ) oluşturmak için ekranın dışında ilgili pozisyonlarda örüntülü faz geciktirmenin yansıtılmasını yapacağız. Bu polarizör gözlükler bir göze gelen görüntünün tek veya çift olarak polarize edilirken diğer gözün aynı polarize edilmiş görüntüyü almasını engelleyecek şekilde tasarlanır (Şekil 1'de gösterilen bir şematik). İzleyici stereo içeriği izlerken başını hareket ettireceğinden dolayı bir doğrusal polarizasyon tasarımı herhangi bir baş eğme gerçekleştiğinde sol ve sağ göz arasındaki karışıklığa neden olacaktır. Bu problemin üstesinden gelmek için genellikle bir dairesel polarizasyon tasarımı devreye sokulur. Bir başka deyişle dikey polarizasyonlar saatin tersi yönde veya saat yönünde ayarlanır ve böylece stereo görüntü başın eğilmesiyle etkilenmemiş olur. Şekil 1. Polarizör Stereo Teknolojisinin Şematiği Çift Dışbükey Mercekler

18 Çift Dışbükey mercek teknolojisi çift dışbükey merceklerin periyodik dizisini bir genel görüntünün dışına eklemeyi içerir. Tasarım farklı yönlerde aktarılabilen görüntüleri oluşturmak amacıyla görüş noktalarına ve piksel boyutuna göre en uygun hale getirilmek zorundadır. Her alt piksel farklı bir pozisyonu meşgul ettiğinden dolayı bunun çift dışbükey merceklere eksen dışı uzaklığı farklı olacaktır. Düzgün tasarım ile alt piksellerin parçaları belirgin görüş noktalarında görülebilir. 3D görüntü daha sonra bu farklı görüş noktalarında alınan resimleri veya görüntüleri kullanarak oluşturulabilir (Şekil 2'de görünmektedir). Bu teknoloji çok yüksek optik verimlilik sağlayan mercek optikleriyle paralaks oluşturduğu için, sadece arayüz yansımasından, mercek malzemesi iletimi ve ışık saçılımından gelen parlaklık kaybını sağlar. Şekil 2. Görüntüleme prensibi ve çift dışbükey mercek teknolojisindeki görüş noktaları ve alt pikseller arasındaki ilişki. 3D Görüntü Teknolojisinin Avantajları Gözlük tipi 3D: o o o o Pasif polarizör gözlükleri hafif, kullanıcı dostu, pilsiz, EMI'siz ve uzun süreli kullanım için uygundur. Tümleşik dahili süreç düşük maliyet ve eksiksiz ürün zinciri sunar. Özel piksel tasarımı benzer 3D teknolojileriyle karşılaştırıldığında daha büyük dikey görüş açısı sunar. Düşük çapraz karışım tasarımı yüksek derinlik ile stereo görüntüleri görüntüleyebilir. Gözlüksüz 3D:

19 o o o o Yüksek parlaklıklı mercek matris tasarımı geleneksel teknolojiler ile kıyaslandığı zaman parlaklığın 300% den daha fazla geliştirilmesini sağlar. Özel optik tasarım uygulayarak haresizliğe ulaşılabilir. Düşük çapraz karışım tasarımı yüksek derinlik ile stereo görüntüleri görüntüleyebilir. Eksiksiz toplam çözüm müşterilere "tak ve çalıştır" deneyimi sunuyor; ilave sistemlere veya yazılıma ihtiyaç yoktur. Touch Teknolojisi Optik Görüntü Dokunmatik Kontrol Teknolojisi Optik görüntü dokunmatik kontrol teknolojisinin çalışma prensibi iki köşedeki CCD veya CMOS kamera ile dokunmatik nesne tarafından oluşturulan gölgenin tespit edilmesiyle başlar ve ardından dokunma noktasının konumunu belirlemek amacıyla nirengi oluşturularak devam edilir. Kameranın yakalama zamanıyla koordineli olarak ışık kaynağı, genellikle kızılötesi (IR) PWM moduyla optik sensör ucuna yayılır ve fan biçimindeki tüm etkinlik bölgesini kaplar. Aynı düzlemde farklı açılarda olan bu ışıklar bu üç kenardaki geriye yönelik reflektör ile orijinal emisyon konumuna yani kameranın içerisine yansıtılır veya kılavuz ışık şeritleri tarafından ulaşılabilir. Bu yüzden her ışık önemli bir rol oynar. Bazı ışıkların yolunu engelleyen harici bir nesne (örneğin el, kalem vb) var ise engellenen ışıklar kameraya geri dönemeyecektir ve kameranın açı seçimi özelliğini kullanarak ve ardından trigonometri hesabıyla düzlem üzerindeki koordinatları hesaplayarak bunları elde edebiliriz. Geri yansıtıcı 3N tarafından patenti alınmış bir üründür ve genellikle trafik ışıklarında ve araçlarda gece görüşünü arttırabilmek için kullanılmaktadır. Şimdi optik görüntü dokunmatik kontrol teknolojisinde önemli hale gelmektedir.

20

21 Optik Görüntü Dokunmatik Kontrol Teknolojisinin Avantajları ve Özellikleri Dirençli ve kapasitif modlar ile karşılaştırıldığında optik görüntü dokunmatik kontrol teknolojisi birkaç faydaya sahiptir. Örneğin kesinlik, yüksek aktarım, esneklik, güvenilirlik, düşük hasar oranı, düşük maliyet ve çoklu dokunma hareketlerinin desteklenmesi. Bu yapı tarafından daha geniş alan gerekir ancak bunun küçük ölçekli uygulamalarda belirli bir yararı yoktur. Diğer taraftan piyasadaki orta ve büyük ölçekli uygulamalarda kendi yerini kolaylıkla edinebilir.

22 Piyasadaki tüm mevcut optik görüntü dokunmatik ekranlar kalın modüllerin, ağırlığın, dokunmatik ekran ve sistem kasası arasındaki adım yüksekliğinin, geniş montaj varyasyonunun ve yüksek maliyetlerin sıkıntısını çekmektedir. Yukarıdaki problemlere ilişkin çözümler bulunmuştur. Bu çözümlere göre dokunmatik modülün kalınlığı yapı ve optiklerdeki birleşik tasarım sayesinde 2mm den daha az artmaktadır. Montaj varyasyonu da ayrıca düşürülmüş ve verimlilik arttırılmıştır. Hatta ağırlık desteği ve dayanıklı gözlükler olmadan da orijinal işlevsellik korunabilir. Kalınlığın ve ağırlığın azaltılması, buna bağlı maliyetin düşürülmesi ile müşteriler bu ürüne daha fazla ilgi duymaya başlamıştır. Bu arada Windows 7'ye geçiş popüler olduğu için ortamın ve standart özellik olarak dokunma fonksiyonuna sahip büyük boyutlu ürünlerin kullanılabilirliği sadece zamanla ilgilidir. Sonuç Bilim ve teknolojideki sürekli gelişmeler ile makineler ve insanlar birbirlerine daha çok yaklaşıyorlar. Bu durum makinelerin yenilikçi kontrolünü belirtiyor. Burada tüm değişiklikler makineler içindir, insanlar için değil. İlişkili bağlantı sadece insan makine arayüzü ile tamamlanabilir. Bu insanların her şeyi elleri ile kontrol etmeleri için en doğal yoldur. Bu yüzden dokunmatik kontrol teknolojisi nispeten daha önemli bir konu haline geliyor. Her geçen gün bu görüntülere dokunduktan ve renkleri aldıktan sonra insanların hayatları daha zenginleşiyor ve renkleniyor. Bizim cep telefonlarını, NB, PC ve TV'leri kullanışımız bilginin alınıp sezgisel yoldan iletimi için iki yönlü iletişime göre geliştirilmiştir. Bu uygulamaların arasında optik görüntü dokunmatik kontrol en üst düzeyde görüşün sağlanmasıyla önemli teknolojik pozisyona ayarlanabilen orta ve büyük boyutlu ürünlerde birçok avantaja sahiptir. Hedeflenen Kapasitif Dokunmatik Teknolojisi Kapasitans dokunmatik teknolojisi yüzey ve hedeflenen tipleri içerir. Panel yüzeyi üzerinde bir nesneyle (örneğin parmakla) dokunulduğunda kapasitans uygun şekilde değişecektir ve ölçüm dokunma noktasını belirlemek için kullanılacaktır. Yüzey tipi sadece tek nokta dokunuşunu tespit edebilir ve genellikle endüstriyel kontrol panelleri gibi basit giriş cihazlarında kullanılır. Hedeflenen tip dokunma noktasının koordinatlarını tespit etmek ve belirlemek için X ve Y yönlerinde elektrot ızgaralarını kullanır. Sonuç olarak çoklu dokunuşu destekleyebilir ve daha çok tüketici elektronikleri pazarında kullanılır. Aşağıdaki açıklamalar hedeflenen kapasitif dokunmatik teknolojisine odaklanacaktır.

23 Hedeflenen kapasitif dokunmatik teknolojisi asitle oyulmuş saydam elektrodlar (örneğin ITO) tarafından yapılan iki ayrı elektrotu oluşturur. X ve Y yönleri boyunca iki tip elektrot uzanır ve bir yalıtkan (örneğin cam) ile kaplanan elektrot ızgaralarının parçalarını oluşturur. Bir nesne yalıtkan yüzeye dokunduğu ve kapsitans değişimine neden olduğu zaman dokunuş tespit edilebilir ve bunun yeri kapasitans değişikliklerini ölçerek ve dokunma noktası üzerinde tarama yaparak belirlenebilir. Hedeflenen kapasitans öz kapasitansı ve ortak kapasitansı içerir. Aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi öz kapasitans ve ortak kapasitans dokunmatik panellerine dokunmadan önce ve dokunduktan sonraki farkları açıklar.

24 Öz kapasitans dokunmatik teknolojisi bir parmak yalıtkan yüzeye dokunduğunda bu dokunulunca elektrotun orijinal kapasitansını etkilenir ve yeni bir kapasitans oluşturarak dokunuşu tespit eder. Sinyal toplaması elektrotları X ve Y yönlerinde tarayarak yapılır. Burada bir dokunma noktası olduğunda X yönünde kapasitans değişikliğine sahip olan elektrot tespit edilecektir ve Y yönünde diğer elektrot tespit edilecektir. Dokunma koordinatları daha sonra X ve Y yönlerinde elektrot kombinasyonu ile belirlenebilir. Çoklu dokunma durumunda ise burada birden fazla X ve Y elektrotu olacağından yanlış bir kombinasyon oluşturulduğunda dokunulmayan noktaların yanlış tanımlanarak dokunulmuş noktalar olarak belirlenmesine neden olur ve bunlara hayalet noktalar denir. Daha fazla dokunma noktası olduğunda daha fazla hayalet nokta oluşturulur. Öz kapasitans tipi ölçülen kapasitans açısından ortak kapasitanstan ayrılır. Yukarıdaki şekilde de gösterildiği gibi bir parmak panele dokunduğu zaman ortak kapasitans tipi iki elektrot arasındaki ortak kapasitans değişimini ölçerek dokunma noktasını tespit eder. Bu bir X ve bir Y elektrotu arasındaki ortak kapasitansı tarayarak ölçer. Bu yüzden belirli bir ortak kapasitansta değişiklikler tespit edildiği zaman bunun koordinatı hayalet nokta oluşturulmadan doğrudan belirlenebilir ve gerçek çoklu nokta dokunuşuna ulaşılabilir. Sonuç olarak ortak kapasitans tipi çoklu nokta dokunuşu uygulamasında daha iyi bir seçimdir.

25 Telefon İçi Dokunmatik Teknolojisi Şarj Algılama ve Voltaj Algılama Telefon içi dokunmatiği iki tip teknolojiye sahiptir bunlar voltaj algılama (Şekil 1) ve şarj algılamadır (Şekil 2). Voltaj Algılama basınç algılama aygıtlarının TFT işlemede bütünleştirilmesini içerir. LC panele basınç uygulandığında ve deformasyona sebep olduğunda farklı

VESTEL VIDEOWALL, İHTİYACINIZA GÖRE ŞEKİLLENEN LED EKRAN TEKNOLOJİSİ

VESTEL VIDEOWALL, İHTİYACINIZA GÖRE ŞEKİLLENEN LED EKRAN TEKNOLOJİSİ VESTEL VIDEOWALL VESTEL VIDEOWALL, İHTİYACINIZA GÖRE ŞEKİLLENEN LED EKRAN TEKNOLOJİSİ Vestel Videowall ile ister ekranları birleştirerek aynı anda birden fazla yayını izleyin, ister tek bir yayını yüksek

Detaylı

Ekran, görüntü sergilemek için kullanılan elektronik araçların genel adıdır.

Ekran, görüntü sergilemek için kullanılan elektronik araçların genel adıdır. Ekran Ekran, görüntü sergilemek için kullanılan elektronik araçların genel adıdır. Ekrandaki tüm görüntüler noktalardan olusur. Ekrandaki en küçük noktaya pixel adı verilir. Pixel sayısı ne kadar fazlaysa

Detaylı

TİP GENİŞLİK (mm) Güç (W/m²) Uzunluk (m) Toplam Güç Toplam Aktif. (W) Eset 60-1,5/50

TİP GENİŞLİK (mm) Güç (W/m²) Uzunluk (m) Toplam Güç Toplam Aktif. (W) Eset 60-1,5/50 ECOFILM Isıtma Folyoları En yeni teknolojilerden yararlanılarak üretilen Ecofilm ısıtma folyoları, özellikle büyük yüzeylerin ısıtılmasında kullanılıyor. Bu ısıtma sistemleri; grafit kaplamalı polyester

Detaylı

ÜRÜN BROŞÜRÜ PRECITEC LR. Ultra hassasiyet gerektiren yüzeyler için optik sensör

ÜRÜN BROŞÜRÜ PRECITEC LR. Ultra hassasiyet gerektiren yüzeyler için optik sensör ÜRÜN BROŞÜRÜ PRECITEC LR Ultra hassasiyet gerektiren yüzeyler için optik sensör 2 PRECITEC LR Ultra hassasiyet gerektiren yüzeyler için optik sensör ÖNE ÇIKAN ÖZELLİKLERİ OPTİK ÖLÇÜMLE SINIRLARI ZORLAYIN

Detaylı

6. Osiloskop. Periyodik ve periyodik olmayan elektriksel işaretlerin gözlenmesi ve ölçülmesini sağlayan elektronik bir cihazdır.

6. Osiloskop. Periyodik ve periyodik olmayan elektriksel işaretlerin gözlenmesi ve ölçülmesini sağlayan elektronik bir cihazdır. 6. Osiloskop Periyodik ve periyodik olmayan elektriksel işaretlerin gözlenmesi ve ölçülmesini sağlayan elektronik bir cihazdır. Osiloskoplar üç gruba ayrılabilir; 1. Analog osiloskoplar 2. Dijital osiloskoplar

Detaylı

22" FHD LED Monitör, VGA, DVI Girişleri ve Üstün Ergonomik Tasarım

22 FHD LED Monitör, VGA, DVI Girişleri ve Üstün Ergonomik Tasarım 22" FHD LED Monitör, VGA, DVI Girişleri ve Üstün Ergonomik Tasarım VG2233-LED ViewSonic VG2233-LED, yüksek talepleri olan iş profesyonelleri için ideal olan 21,5 inç'lik bir ekrandır. 1920x1080 Full HD

Detaylı

Hızlı, Kolay ve Ekonomik Dijital Panoramik X-ray Cihazı

Hızlı, Kolay ve Ekonomik Dijital Panoramik X-ray Cihazı Hızlı, Kolay ve Ekonomik Dijital Panoramik X-ray Cihazı XMIND NOVUS Kolay görüntüleme için iyi bir seçim XMIND NOVUS Hızlı ve kullanımı kolay dijital X-ray sistemidir. Uygun fiyata, birinci sınıf panoramik

Detaylı

Kasım 2014 VSE CCQ V4.0

Kasım 2014 VSE CCQ V4.0 VIEWSONIC EUROPE PİKSEL POLİTİKASI ISO 13406-302 bir ISO standardıdır ve tam başlığı "Düz panelli dayalı görsel ekranla çalışma için ergonomik gereksinimler Bölüm 2: Düz panel ekranlar için ergonomik gereksinimler"dir.

Detaylı

Kasım 2016 VSE CCQ V4.1

Kasım 2016 VSE CCQ V4.1 VIEWSONIC EUROPE SINIRLI PİKSEL POLİTİKASI Kasım 2016 VSE CCQ V4.1 ISO 9241 International Organization for Standardization (ISO) tarafından belirlenen bir çok parçalı standarttır ve insan-bilgisayar etkileşimi

Detaylı

Kasım 2016 VSE CCQ V4.1

Kasım 2016 VSE CCQ V4.1 VIEWSONIC EUROPE SINIRLI PİKSEL POLİTİKASI ISO 9241 International Organization for Standardization (ISO) tarafından belirlenen bir çok parçalı standarttır ve insan-bilgisayar etkileşimi ergonomisini kapsar.

Detaylı

Çıktı ve Çıkış Aygıtları

Çıktı ve Çıkış Aygıtları Çıktı ve Çıkış Aygıtları 1 Çıktı nedir? Çıktı, kullanıma uygun hale getirilecek şekilde işlenmiş veridir. 2 Çıktı nedir? Çıkış aygıtı, bilgiyi bir veya daha fazla insana aktaran donanım bileşeni tipidir.

Detaylı

Lachenmeier Stretch Hood T1. Küçük ve güçlü

Lachenmeier Stretch Hood T1. Küçük ve güçlü Lachenmeier Stretch Hood T1 Küçük ve güçlü Lachenmeier Stretch Hood Stretch hood teknolojisi palet sarma yöntemlerinin diğer türlerine göre önemli avantajlar sunmaktadır. Film ve enerji tüketiminde tasarruf

Detaylı

Dell UltraSharp U2412M 61 cm (24") Geniş Ekran Monitör

Dell UltraSharp U2412M 61 cm (24) Geniş Ekran Monitör Dell UltraSharp U2412M 61 cm (24") Geniş Ekran Monitör Her açıdan müthiş bir performans Geniş ekran performansından istediğiniz şekilde yararlanın. 24" 16:10 paneli, IPS teknolojisi ve LED arkadan aydınlatmasıyla

Detaylı

VOLÜMETRİK DEBİMETRE KDDM 2

VOLÜMETRİK DEBİMETRE KDDM 2 VOLÜMETRİK DEBİMETRE KDDM 2 Volümetrik debimetre nedir?? Fark basınç ölçümü ile hava akış verimini kontrol etmenizi sağlayan, bakım gerektirmeyen, yenilikçi bir Pnömatik otomasyon kontrol sistemidir, bu

Detaylı

Çıkış Birimleri. Çıkış Birimleri. Giriş Birimleri. İşlem Birimi. Bellek Birimleri

Çıkış Birimleri. Çıkış Birimleri. Giriş Birimleri. İşlem Birimi. Bellek Birimleri Çıkış Birimleri Giriş Birimleri İşlem Birimi Çıkış Birimleri Bellek Birimleri Çıkış Birimleri Çıkış birimleri; bilgisayardaki işlemlerin sonucunda elde edilen ve kullanıcıya ses ya da görüntü olarak aktarılacak

Detaylı

19" Geniş Ekran LED Monitör

19 Geniş Ekran LED Monitör Genel Bakış ViewSonic VA1917a, evde veya ofiste kullanım için ideal LED arka aydınlatmalı, parlak ve ince ön çerçeve tasarımına sahip, 18,5 inç geniş ekran monitördür. 1366 x 768 çözünürlük ve 5 ms tepki

Detaylı

24" FHD LED Monitör, VGA, DVI Girişleri ve Üstün Ergonomik Tasarım

24 FHD LED Monitör, VGA, DVI Girişleri ve Üstün Ergonomik Tasarım 24" FHD LED Monitör, VGA, DVI Girişleri ve Üstün Ergonomik Tasarım VG2433-LED ViewSonic VG2433-LED, yüksek talepleri olan iş profesyonelleri için ideal olan 23,6 inç'lik bir ekrandır. 1920x1080 FullHD

Detaylı

Mitsubishi Electric Endüstriyel Uygulama için Projeksiyonlu Kapasitif Dokunmatik Paneller İçeren Renkli TFT-LCD Modülleri Serisini Genişletecek

Mitsubishi Electric Endüstriyel Uygulama için Projeksiyonlu Kapasitif Dokunmatik Paneller İçeren Renkli TFT-LCD Modülleri Serisini Genişletecek DERHAL YAYINLANACAKTIR No. 3035 MITSUBISHI ELECTRIC CORPORATION HALKLA İLİŞKİLER DEPARTMANI 7-3, Marunouchi 2-chome, Chiyoda-ku, Tokyo, 100-8310 Japonya Müşteri İlişkileri LCD Pazarlama Dept. Mitsubishi

Detaylı

24" FHD LED Monitör, VGA ve DVI Girişleri VA2445-LED Öne Çıkan Özellikler

24 FHD LED Monitör, VGA ve DVI Girişleri VA2445-LED Öne Çıkan Özellikler 24" FHD LED Monitör, VGA ve DVI Girişleri VA2445-LED ViewSonic VA2445-LED, evde veya ofiste kullanım için ideal LED arka aydınlatmalı, parlak, ince ön çerçeve tasarımına sahip, 24 inç (23,6 Vis) geniş

Detaylı

ASUS Eye Care Teknolojisi Tanıtım Bilgileri

ASUS Eye Care Teknolojisi Tanıtım Bilgileri OCAK 2015 ASUS Eye Care Teknolojisi Tanıtım Bilgileri ASUS EyeCare Teknolojisi, Bilgisayar İlintili Görsel Sendrom (CVS)'nin önlenmesine yardımcı olan iki temel teknolojiye dayanır; Flicker-Free ve Düşük

Detaylı

Dolaylı Adyabatik Soğutma Sistemi

Dolaylı Adyabatik Soğutma Sistemi Soğutma 400 kw a kadar Kapasitesi 50-400kW EC ADYABATİK EC FAN Canovate Dolaylı Adyabatik Soğutma Sistemi -IAC Serisi Canovate Veri Merkezi Klima Santrali Çözümleri Canovate IAC serisi İndirekt Adyabatik

Detaylı

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 5. HAFTA

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 5. HAFTA A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 5. HAFTA İçindekiler 3. Nesil Güneş Pilleri Çok eklemli (tandem) güneş pilleri Kuantum parçacık güneş pilleri Organik Güneş

Detaylı

MEDİKAL LAMBALAR. En zorlu tedavilere ışık tutuyoruz. Birlikte daha iyiyiz. MEDİKAL LAMBALAR

MEDİKAL LAMBALAR. En zorlu tedavilere ışık tutuyoruz. Birlikte daha iyiyiz. MEDİKAL LAMBALAR MEDİKAL LAMBALAR MEDİKAL LAMBALAR Birlikte daha iyiyiz. En zorlu tedavilere ışık tutuyoruz. AMELİYATHANE TAVAN LAMBALARI IP 5 4 < DUO LED CC DUO LED X1 DUO LED X2 DUO LED X3 S.K.: 22.1001 S.K.: 22.1002

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI

EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER SEVİYENİN ÖLÇÜLMESİ Seviye Algılayıcılar Şamandıra Seviye Anahtarları Şamandıralar sıvı seviyesi ile yukarı ve aşağı doğru hareket

Detaylı

Leica DISTO D3a / BT Çok fonksiyonel, hassas ölçüm imkanı

Leica DISTO D3a / BT Çok fonksiyonel, hassas ölçüm imkanı Leica DISTO Da / BT Çok fonksiyonel, hassas ölçüm imkanı Leica DISTO Bu kadar hassas ölçüm yapabilir mi? ±.0 mm ölçüm hassasiyetle; Leica DISTO Da tek tuşa basarak hassas ölçüm yapabilmenize olanak sağlar.

Detaylı

27" 10 nokta dokunmatik interaktif ekran

27 10 nokta dokunmatik interaktif ekran 27" 10 nokta dokunmatik interaktif ekran IFP2710 ViewSonic IFP2710, sunum yapanların ekran üzerine kolayca çizim yapmasını, yazı yazmasını ve not almasını sağlayan parmak ve kalem ile dokunma özelliklerine

Detaylı

Bosch'tan AEGIS Aydınlatıcılar Güvenlik Aydınlatması

Bosch'tan AEGIS Aydınlatıcılar Güvenlik Aydınlatması Bosch'tan AEGIS Aydınlatıcılar Güvenlik Aydınlatması 2 AEGIS Aydınlatıcılar AEGIS Aydınlatıcılar Güvenlik Aydınlatması Patent bekleyen Constant Light teknolojisi, LED verim kaybını dengeler. Black Diamond

Detaylı

Canon XEED SX800. Özellikler

Canon XEED SX800. Özellikler Canon XEED SX800 Projektörler LCOS teknolojisi ve doğal SXGA+ çözünürlükle, XEED SX800 mükemmel görüntüleri rekabetçi bir fiyatla sunar. Canon un 1,5x zoom lensi esnek yerleşim ve kusursuz görüntü geometrisi

Detaylı

AC Devrelerde Ölçme OSİLOSKOP Elektriksel gerilimlerin zamana ve birbirlerine göre değişimlerini grafik olarak gösteren cihaza osiloskop denilmektedir. Osiloskopta tek gerilim şekli

Detaylı

Girdi ve Giriş Aygıtları

Girdi ve Giriş Aygıtları Girdi ve Giriş Aygıtları 1 Girdi nedir? Girdi, bilgisayarın belleğine girilen veri ve talimatlardır. 2 Giriş Aygıtları Nelerdir? Giriş aygıtı, kullanıcıların bir bilgisayara veri ve talimatları girmelerine

Detaylı

Security Geçiş Sistemleri. Döner Kapılar. Hastane Kapıları. 90 Derece. Kayar Kapılar. Kapılar METAXDOOR MS30. Otomatik Yana Açılır

Security Geçiş Sistemleri. Döner Kapılar. Hastane Kapıları. 90 Derece. Kayar Kapılar. Kapılar METAXDOOR MS30. Otomatik Yana Açılır Döner Kapılar Kayar Kapılar Hastane Kapıları 90 Derece Kapılar Security Geçiş Sistemleri METAXDOOR MS30 Otomatik Yana Açılır Kayar Kapılar METAXDOOR MS30 Otomatİk Kayar Kapılar MS30/SLD Otomatik Kayar

Detaylı

MIRA INFRA NANO ENDÜSTRİYEL

MIRA INFRA NANO ENDÜSTRİYEL MIRA INFRA NANO ENDÜSTRİYEL ELEKTRİKLİ RADYANT ISITICI Yanı başınızdaki güneş YENİ NANO TEKNOLOJİ, ÜSTÜN PERFORMANS MİRA INFRA Nano Elektrikli radyant ısıtıcılar, paslanmaz çelik boru içerisindeki yüksek

Detaylı

Ekin SAFE TRAFFIC Plaka Tanıma Sistemi

Ekin SAFE TRAFFIC Plaka Tanıma Sistemi Ekin SAFE TRAFFIC Plaka Tanıma Sistemi Leader in Safe City Technologies Ekin Plaka Tanıma Sistemi, yüksek çözünürlüklü video tabanlı plaka tanıma teknolojisini kullanarak görüş alanındaki tüm araçların

Detaylı

Ethernet üzerinden Güç ile tek kabloyla kolay kurulum

Ethernet üzerinden Güç ile tek kabloyla kolay kurulum 10" (10,1" izlenebilir) All-in-One Dokunmatik Dijital E-Poster EP1042T Konferans ve toplantı düzenleme çözümü olarak tasarlanan 10" (10,11 izlenebilir) all-in-one interaktif dijital e-poster ViewSonic

Detaylı

İçerik. Ürün no.: RSL410-M/CU405-2M12 Güvenlik lazer alan tarayıcı

İçerik. Ürün no.: RSL410-M/CU405-2M12 Güvenlik lazer alan tarayıcı Ürün no.: 53800206 RSL410-M/CU405-2 Güvenlik lazer alan tarayıcı Şekil farklılık gösterebilir İçerik Teknik veriler Boyutlandırılmış çizimler Elektrik bağlantısı Kumanda ve gösterge Aksesuarlar Uyarılar

Detaylı

Harici Fotoelektrik etki ve Planck sabiti deney seti

Harici Fotoelektrik etki ve Planck sabiti deney seti Deneyin Temeli Harici Fotoelektrik etki ve Planck sabiti deney seti Fotoelektrik etki modern fiziğin gelişimindeki anahtar deneylerden birisidir. Filaman lambadan çıkan beyaz ışık ızgaralı spektrometre

Detaylı

Hazırlayan: Tugay ARSLAN

Hazırlayan: Tugay ARSLAN Hazırlayan: Tugay ARSLAN ELEKTRİKSEL TERİMLER Nikola Tesla Thomas Edison KONULAR VOLTAJ AKIM DİRENÇ GÜÇ KISA DEVRE AÇIK DEVRE AC DC VOLTAJ Gerilim ya da voltaj (elektrik potansiyeli farkı) elektronları

Detaylı

Teknik İş Raporu. HP Sure View. Tek tuşla iş cihazı ekranı gizliliği. Mayıs Teknik İş Raporu HP Sure View 01

Teknik İş Raporu. HP Sure View. Tek tuşla iş cihazı ekranı gizliliği. Mayıs Teknik İş Raporu HP Sure View 01 Teknik İş Raporu HP Sure View Tek tuşla iş cihazı ekranı gizliliği Mayıs 2018 Teknik İş Raporu HP Sure View 01 İçindekiler Giriş... 03 HP EliteBook LCD nizde gizlilik nasıl ayarlanır, etkinleştirilir ve

Detaylı

Elektronik Termostat TE-1

Elektronik Termostat TE-1 Delivery address:mackenrodtstraße 14, Postal address: JUMO Adres: Instrument Co. Baraj Ltd. Yolu Cad. JUMO Ataşehir Process M Yanyol, Control, Inc. Veri Sayfası 6.551 Sayfa 1/5 Elektronik Termostat -1

Detaylı

Yarıiletken devre elemanlarında en çok kullanılan maddeler;

Yarıiletken devre elemanlarında en çok kullanılan maddeler; 1.. Bölüm: Diyotlar Doç.. Dr. Ersan KABALCI 1 Yarı iletken Maddeler Yarıiletken devre elemanlarında en çok kullanılan maddeler; Silisyum (Si) Germanyum (Ge) dur. 2 Katkı Oluşturma Silisyum ve Germanyumun

Detaylı

Dell UltraSharp U2913WM 73,7 cm (29 ) Ultra geniş monitör

Dell UltraSharp U2913WM 73,7 cm (29 ) Ultra geniş monitör Dell UltraSharp U2913WM 73,7 cm (29 ) Ultra geniş monitör Olağanüstü verimlilik özellikleriyle panoramik bir görünüm. 2560 x 1080 Tam HD, çok yönlü bağlantı ve ileri düzey verimlilik özelliklerine sahip

Detaylı

ÜRÜN BROŞÜRÜ 7.10.7 SF. Atölye Ortamı Koordinat Ölçüm Cihazı

ÜRÜN BROŞÜRÜ 7.10.7 SF. Atölye Ortamı Koordinat Ölçüm Cihazı ÜRÜN BROŞÜRÜ 7.10.7 SF Atölye Ortamı Koordinat Ölçüm Cihazı Hexagon Metrology 7.10.7 SF Üretim Noktasında Kaliteye Bakış Hexagon Metrology 7.10.7 SF, kalite kontrolü için başka hiçbir CMM in zorlu atölye

Detaylı

Dairesel Olarak Hareket Eden Dinamik Bir Lineer Motor

Dairesel Olarak Hareket Eden Dinamik Bir Lineer Motor Dairesel Olarak Hareket Eden Dinamik Bir Lineer Motor Beckhoff un ürettiği yeni XTS sürücü sistemi (extended Transport System) makine mühendisliğine yeni bir özgürlük yelpazesi sunuyor. Denenmiş ve test

Detaylı

Döner Kapılar. Hastane Kapıları. Dairesel Kayar Kapılar. 90 Derece METAXDOOR MS30. Kapılar. Kayar Kapılar. Otomatik Yana Açılır

Döner Kapılar. Hastane Kapıları. Dairesel Kayar Kapılar. 90 Derece METAXDOOR MS30. Kapılar. Kayar Kapılar. Otomatik Yana Açılır Döner Kapılar Kayar Kapılar Hastane Kapıları 90 Derece Kapılar Dairesel Kayar Kapılar METAXDOOR MS30 Otomatik Yana Açılır Kayar Kapılar METAXDOOR MS30 Otomatİk Kayar Kapılar MS30/SLD Otomatik Kayar Kapı

Detaylı

AKE GAZLI DÖNER TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU

AKE GAZLI DÖNER TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU AKE.370.502.01.02 GAZLI DÖNER TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU AKE.370.502.01.02 GAZLI DÖNER TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU 1 1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ

Detaylı

Endüstriyel Sensörler ve Uygulama Alanları Kalite kontrol amaçlı ölçme sistemleri, üretim ve montaj hatlarında imalat sürecinin en önemli aşamalarındandır. Günümüz teknolojisi mükemmelliği ve üretimdeki

Detaylı

EnerjiÖlçümü MINOMETER M7 RADIO 3. Elektronik Isı Pay Ölçer

EnerjiÖlçümü MINOMETER M7 RADIO 3. Elektronik Isı Pay Ölçer EnerjiÖlçümü MINOMETER M7 RADIO 3 Elektronik Isı Pay Ölçer Çevrenin Korunması Avantaj ve Özellikleri İklim koruma için enerji tüketiminin ölçümü Kaynakların ve çevrenin korunması Günümüzde; çevremiz, korunmaya

Detaylı

Evde ya da ofisinizde, günde ortalama 6 saat süre ile 10 adet akkor lamba kullandığınızda; LED NEDİR? LED Aydınlatma Sistemleri Nasıl Çalışır?

Evde ya da ofisinizde, günde ortalama 6 saat süre ile 10 adet akkor lamba kullandığınızda; LED NEDİR? LED Aydınlatma Sistemleri Nasıl Çalışır? LED NEDİR? LED Aydınlatma Teknolojisi,enerji tasarruflu aydınlatmada en son teknolojidir. LED 'Işık Yayan Diyot', elektriği ışığa dönüştüren yarı iletken cihaz anlamına gelir.led aydınlatmanın düşük enerji

Detaylı

Teknik Katalog [Spektrometre]

Teknik Katalog [Spektrometre] Teknik Katalog [Spektrometre] [SpectroPlate] PCE Teknik Cihazlar Paz. Tic. Ltd.Şti. Halkalı Merkez Mah. Pehlivan Sok. No 6/C 34303 Küçükçekmece/ İstanbul Türkiye Mail: info@pce-cihazlari.com.tr Telefon:

Detaylı

24" FHD 2 Parmak Optik Dokunmatik LED Monitör, VGA, DVI, HDMI Girişleri, Hoparlör ve İnteraktif Dokunmatik Kalem TD2420

24 FHD 2 Parmak Optik Dokunmatik LED Monitör, VGA, DVI, HDMI Girişleri, Hoparlör ve İnteraktif Dokunmatik Kalem TD2420 24" FHD 2 Parmak Optik Dokunmatik LED Monitör, VGA, DVI, HDMI Girişleri, Hoparlör ve İnteraktif Dokunmatik Kalem TD2420 ViewSonic TD2420, hem ticari hem de tüketici tipi dokunmatik ekran uygulamaları için

Detaylı

Yoğuşmalı gaz yakıtlı kazan Kapasite: kw TRIGON XL. Kompakt tasarım, yüksek performans

Yoğuşmalı gaz yakıtlı kazan Kapasite: kw TRIGON XL. Kompakt tasarım, yüksek performans Yoğuşmalı gaz yakıtlı kazan Kapasite: 15-57 kw TRIGON XL Kompakt tasarım, yüksek performans TRIGON XL İhtiyaçlarınıza özel esnek tasarımlar Yeni nesil çözümler TRIGON XL üstün teknolojiyi yenilikçi tasarımla

Detaylı

FOTOYORUMLAMA UZAKTAN ALGILAMA

FOTOYORUMLAMA UZAKTAN ALGILAMA FOTOYORUMLAMA VE UZAKTAN ALGILAMA (Photointerpretation and Remote Sensing) 1 Ders İçeriği Hava fotoğrafının tanımı Fotogrametrinin geometrik ilkeleri Fotogrametride fotoğrafik temel ilkeler Stereoskopik

Detaylı

MMT 106 Teknik Fotoğrafçılık 3 Digital Görüntüleme

MMT 106 Teknik Fotoğrafçılık 3 Digital Görüntüleme MMT 106 Teknik Fotoğrafçılık 3 Digital Görüntüleme 2010-2011 Bahar Yarıyılı Ar. Gör. Dr. Ersoy Erişir 1 Konvansiyonel Görüntüleme (Fotografi) 2 Görüntü Tasarımı 3 Digital Görüntüleme 3.1 Renkler 3.2.1

Detaylı

VA951S. 19 5:4 LED SuperClear Teknolojisi. Genel Bakış. SuperClear Teknolojisi ile Daha Kaliteli ve Geniş Görüş Açışı

VA951S. 19 5:4 LED SuperClear Teknolojisi. Genel Bakış. SuperClear Teknolojisi ile Daha Kaliteli ve Geniş Görüş Açışı VA951S 19 5:4 LED SuperClear Teknolojisi 19 5:4 LED SuperClear Teknolojisi Genel Bakış "ViewSonic VA951S monitör, 19" LED ekranı ve 5:4 görüntü oranı ile kurumsal, hükümet, eğitim ve diğer alanlarda en

Detaylı

Termal Görüntüleme Kameraları

Termal Görüntüleme Kameraları Dräger UCF 6000 Termal Görüntüleme Kameraları Kolay kullanımı ve tek elle kullanılabilen kontrolleriyle bu kamera, en zor koşullarda bile mükemmel görüntü kalitesi sağlar. Kullanıcı dostu termal görüntüleme

Detaylı

Online teknik sayfa VICOTEC450 TÜNEL SENSÖRLERI

Online teknik sayfa VICOTEC450 TÜNEL SENSÖRLERI Online teknik sayfa VICOTEC450 A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Sipariş bilgileri Tip VICOTEC450 Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda kullanılacak cihazın özellikleri

Detaylı

Teknik sistem kataloğu Tutamaklı kumanda panelleri

Teknik sistem kataloğu Tutamaklı kumanda panelleri Teknik sistem kataloğu Tutamaklı kumanda panelleri Tutamaklı kumanda panelleri yüksek ergonomileri, montaj kolaylığı ve cazip tasarımları ile öne çıkar ve stoklarımızda bulunur. Çeşitli boyutlar ve montaj

Detaylı

Karşınızda AutoDome Easy Küçük ve orta ölçekli uygulamalar için mükemmel çözüm

Karşınızda AutoDome Easy Küçük ve orta ölçekli uygulamalar için mükemmel çözüm Karşınızda AutoDome Easy Küçük ve orta ölçekli uygulamalar için mükemmel çözüm Ortama uyum sağlamak üzere tasarlanmış PTZ kamera Klasik PTZ Dome kameralar bütçeniz için çok pahalı geliyorsa ve sabit Dome

Detaylı

We measure it. testo 835 Isıtma-soğutma ve endüstri sektörleri için hızlı, güvenilir infrared ölçüm cihazı. www.testo.com.tr

We measure it. testo 835 Isıtma-soğutma ve endüstri sektörleri için hızlı, güvenilir infrared ölçüm cihazı. www.testo.com.tr İnfrared termometre testo 835 Isıtma-soğutma ve endüstri sektörleri için hızlı, güvenilir infrared ölçüm cihazı Yüksek sıcaklıklarda da güvenilir ve doğru ölçümler 4-nokta lazer işaretleme özelliği ile

Detaylı

MIC 550 Serisi Sağlam, dış mekan hareketli pan-tilt-zoom kamera

MIC 550 Serisi Sağlam, dış mekan hareketli pan-tilt-zoom kamera MIC 550 Serisi Sağlam, dış mekan hareketli pan-tilt-zoom kamera 2 MIC 550 Serisi Video güvenlik sektöründe standartları belirler Video güvenlik sistemleri içerisinde bulunduğu ortamla uyumlu görünümde

Detaylı

İçerik. Ürün no.: ET5I.3/4P Enerjik ışık sensörleri

İçerik. Ürün no.: ET5I.3/4P Enerjik ışık sensörleri Ürün no.: 50127902 ET5I.3/4P Enerjik ışık sensörleri Şekil farklılık gösterebilir İçerik Teknik veriler Boyutlandırılmış çizimler Elektrik bağlantısı Diyagramlar Kumanda ve gösterge Aksesuarlar Uyarılar

Detaylı

Yüksek kapasiteli boyler Modul-plus

Yüksek kapasiteli boyler Modul-plus Yüksek kapasiteli boyler Modul-plus Temiz kullanım sıcak suyu için doğru seçim 1 Neden Modul-plus? Modul Plus, tüm dünyada otel renovasyonları için temiz sıcak su üretiminde ilk tercihtir. Spor tesislerinde,

Detaylı

DUPONT CYREL PERFORMANS PLAKALARI

DUPONT CYREL PERFORMANS PLAKALARI DUPONT CYREL PERFORMANS PLAKALARI Yüksek hızda, en iyi kalite baskı için tasarlanmış dijital plakalar DuPont Packaging Graphics www.cyrel.com.tr Daha Fazla Bilgi DuPont Cyrel Üzerine DSP Tasarım DuPont

Detaylı

SlimBlend Rectangular - Yüksek performans, gelişmiş kontrol

SlimBlend Rectangular - Yüksek performans, gelişmiş kontrol Lighting SlimBlend Rectangular - Yüksek performans, gelişmiş kontrol SlimBlend Dikdörtgen, gömülü İyi bir ışık kalitesine sahip ofis normlarına uygun aydınlatma talep edilmektedir. Dahası, homojen aydınlatma

Detaylı

Broşür Yapı iskelesi ve destekleme sistemi DURALOK DURALOK. Yapı iskelesi ve destekleme sistemi. v2014/01tr

Broşür Yapı iskelesi ve destekleme sistemi DURALOK DURALOK. Yapı iskelesi ve destekleme sistemi. v2014/01tr Broşür Yapı iskelesi ve destekleme sistemi DURALOK DURALOK Yapı iskelesi ve destekleme sistemi v2014/01tr Dayanıklı, pratik ve güvenli 02 Scafom-rux duralok, modüler yapı iskelesi ve kalıp sistemi Duralok,

Detaylı

BERTOUR Destekleme sistemi Broşürü BERTOUR. Destekleme sistemi. v2014/01tr

BERTOUR Destekleme sistemi Broşürü BERTOUR. Destekleme sistemi. v2014/01tr BERTOUR Destekleme sistemi Broşürü BERTOUR Destekleme sistemi v2014/01tr Güçlü ve esnek 02 Güvenilir Sadeliği ve Uluslararası Kalite Standardı İle Sınıfının En İyisi Bertour destekleme sistemi, inşaat

Detaylı

GÜNEŞ PİLLERİ (FOTOVOLTAİK PİLLER) I. BÖLÜM

GÜNEŞ PİLLERİ (FOTOVOLTAİK PİLLER) I. BÖLÜM GÜNEŞ PİLLERİ (FOTOVOLTAİK PİLLER) I. BÖLÜM Prof. Dr. Olcay KINCAY Y. Doç. Dr. Nur BEKİROĞLU Y. Doç. Dr. Zehra YUMURTACI İ ç e r i k Genel bilgi ve çalışma ilkesi Güneş pili tipleri Güneş pilinin elektriksel

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ EĞİTİM SETİ

YENİLENEBİLİR ENERJİ EĞİTİM SETİ YENİLENEBİLİR ENERJİ EĞİTİM SETİ Yenilenebilir enerji sistemleri eğitim seti temel olarak rüzgar türbini ve güneş panelleri ile elektrik üretimini uygulamalı eğitime taşımak amacıyla tasarlanmış, kapalı

Detaylı

Universal Design Spot S100 / S102 / S104

Universal Design Spot S100 / S102 / S104 LED sokak İÇ AYDINLATMA aydınlatması Universal Design Spot S100 / S102 / S104 Özgün Tasarım Harici ambiyans fonksiyonu Ölçek: 1 : 1 AMBİYANS FONKSİYONLU SPOTLAR Dahili ambiyans fonksiyonu Ölçek: 1 : 2

Detaylı

Dräger UCF 6000 Termal Görüntüleme Kameraları

Dräger UCF 6000 Termal Görüntüleme Kameraları Dräger UCF 6000 Termal Görüntüleme Kameraları Kolay kullanımı ve tek elle kullanılabilen kontrolleriyle bu kamera, en zor koşullarda bile mükemmel görüntü kalitesi sağlar. Kullanıcı dostu termal görüntüleme

Detaylı

1. Diyot Çeşitleri ve Yapıları 1.1 Giriş 1.2 Zener Diyotlar 1.3 Işık Yayan Diyotlar (LED) 1.4 Fotodiyotlar. Konunun Özeti

1. Diyot Çeşitleri ve Yapıları 1.1 Giriş 1.2 Zener Diyotlar 1.3 Işık Yayan Diyotlar (LED) 1.4 Fotodiyotlar. Konunun Özeti Elektronik Devreler 1. Diyot Çeşitleri ve Yapıları 1.1 Giriş 1.2 Zener Diyotlar 1.3 Işık Yayan Diyotlar (LED) 1.4 Fotodiyotlar Konunun Özeti * Diyotlar yapım tekniğine bağlı olarak; Nokta temaslı diyotlar,

Detaylı

1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 1.RÖLE KARTI VE ÖLÇÜLERİ

1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 1.RÖLE KARTI VE ÖLÇÜLERİ 1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 1.RÖLE KARTI VE ÖLÇÜLERİ 3.CİHAZ BAĞLANTI ŞEMASI 4.UYARILAR Cihazı kullanmaya başlamadan önce mutlaka kullanma kılavuzu okunmalıdır ve cihaz kullanımında kılavuzdaki talimat ve uyarılara

Detaylı

DT-9881 Parçacık Sayacı

DT-9881 Parçacık Sayacı DT-9881 Parçacık Sayacı HCHO ve CO yoğunluğunu ve havadaki CO parçacıklarını ölçmek için Parçacık Sayacı / hafıza ile / parçacıkların altı boyutu: 0.3, 0.5, 1.0, 2.5, 5.0 ve 10 μm / sıcaklık ve bağıl nem

Detaylı

AKE ELEKTRİKLİ DÖNER TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU

AKE ELEKTRİKLİ DÖNER TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU AKE.370.502.01.01 ELEKTRİKLİ DÖNER TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU AKE.370.502.01.01 ELEKTRİKLİ DÖNER TABANLI FIRIN KONTROL KARTI KULLANIM KILAVUZU 1 1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 2.RÖLE

Detaylı

Geri dönüşsüz damperler

Geri dönüşsüz damperler X X testregistrierung Geri dönüşsüz damperler Tipi Ayarlanabilir durdurucu Ağır iş uygulamalarına yönelik Geri dönüşsüz damperler, sistem çalışır durumda değilken istenilen hava akış yönüne karşı istenmeyen

Detaylı

22" 10 Parmak Dokunmatik SuperClear VA Panel Full HD Monitör. Genel Bakış. En sevdiğiniz uygulamalara erişim sunarak Windows 8 Uyumluluğu

22 10 Parmak Dokunmatik SuperClear VA Panel Full HD Monitör. Genel Bakış. En sevdiğiniz uygulamalara erişim sunarak Windows 8 Uyumluluğu 22" 10 Parmak Dokunmatik, MHL sertifikalı Full HD Ekran 22" 10 Parmak Dokunmatik SuperClear VA Panel Full HD Monitör Genel Bakış ViewSonic TD2240 10 parmak dokunmatik ekran 1920 x 1080 Full HD çözünürlük

Detaylı

Kasetin arka yüzeyi filmin yerleştirildiği kapaktır. Bu kapakların farklı farklı kapanma mekanizmaları vardır. Bu taraf ön yüzeyin tersine atom

Kasetin arka yüzeyi filmin yerleştirildiği kapaktır. Bu kapakların farklı farklı kapanma mekanizmaları vardır. Bu taraf ön yüzeyin tersine atom KASET Röntgen filmi kasetleri; radyografi işlemi sırasında filmin ışık almasını önleyen ve ranforsatör-film temasını sağlayan metal kutulardır. Özel kilitli kapakları vardır. Kasetin röntgen tüpüne bakan

Detaylı

MİKROYAPISAL GÖRÜNTÜLEME & TANI

MİKROYAPISAL GÖRÜNTÜLEME & TANI MİKROYAPISAL GÖRÜNTÜLEME & TANI III-Hafta KOÜ METALURJİ & MALZEME MÜHENDİSLİĞİ Fotografik Emulsiyon & Renk Duyarlılığı Şekil 1.9. Göz eğrisi ile değişik film malzemelerinin karşılaştırılması. Fotografik

Detaylı

20 (19.5 Görüntülenebilir) SuperClear MVA Panel Teknolojisine ile Full HD LED Monitör

20 (19.5 Görüntülenebilir) SuperClear MVA Panel Teknolojisine ile Full HD LED Monitör 20 (19.5 Görüntülenebilir) SuperClear MVA Panel Teknolojisine ile Full HD LED Monitör VA2055Sa 20 (19.5 Görüntülenebilir) 1920x1080 Full HD çözünürlüğü ve SuperClear MVA Panel teknolojisine sahip paneli

Detaylı

LED Teknolojisi, Akıllı Aydınlatma ve Enerji Tasarrufu. Emre Yılmaz

LED Teknolojisi, Akıllı Aydınlatma ve Enerji Tasarrufu. Emre Yılmaz LED Teknolojisi, Akıllı Aydınlatma ve Enerji Tasarrufu Emre Yılmaz LED Nedir? Light Emitting Diode (Işık Yayan Diyot) 1920 lerde Rusya da İcat Edildi 1962 de Amerika da Elektronik Bileşen Haline Geldi

Detaylı

Online teknik sayfa. FLOWSIC150 Carflow HACIMSEL DEBI ÖLÇÜM CIHAZLARI

Online teknik sayfa. FLOWSIC150 Carflow HACIMSEL DEBI ÖLÇÜM CIHAZLARI Online teknik sayfa FLOWSIC150 Carflow A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Sipariş bilgileri Tip FLOWSIC150 Carflow Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda kullanılacak

Detaylı

90 kw kw YENİ SERİ EKO PLUS

90 kw kw YENİ SERİ EKO PLUS 90 kw - 315 kw YENİ SERİ EKO PLUS www.ekomak.com.tr _2 3_ 90-160 Üstün vida elementi maksimum serbest hava dağıtımı ve düşük enerji tüketiminin optimum kombinasyonunu sağlamaktadır. En son teknolojiye

Detaylı

SORULAR (1-36) SORU -2 Aşağıdakilerden hangisi klavye ve farenin takıldığı portlardan biridir?

SORULAR (1-36) SORU -2 Aşağıdakilerden hangisi klavye ve farenin takıldığı portlardan biridir? SORULAR (-36) SORU - Aşağıdakilerden hangisi sadece giriş donanımıdır? A) Ses kartı B) Klavye C) Yazıcı D) Ekran SORU -2 Aşağıdakilerden hangisi klavye ve farenin takıldığı portlardan biridir? A) Paralel

Detaylı

NITRON MG SERİSİ MEMBRAN AZOT JENERATÖRLERİ

NITRON MG SERİSİ MEMBRAN AZOT JENERATÖRLERİ Verimli membran teknolojisi Dünyanın en iyi geçirgenlik (permeability) özelliğine sahip membranları % 95 - % 99.5 arasında azot safiyeti Az sayıda hareketli parça NITRON MG SERİSİ MEMBRAN AZOT JENERATÖRLERİ

Detaylı

Canon XEED SX60. Özellikler

Canon XEED SX60. Özellikler Canon XEED SX60 Projektörler Arşiv Ürünleri XEED SX60 pırıl pırıl sunum ve filmler için parlak, yüksek kontrastlı projeksiyon sağlar. SXGA+, sessize yakın kullanım ve Ev Sineması moduyla, hem evde hem

Detaylı

Sistem Donanım Metal : Başlıca Faliyet / Üretim Konuları. Çelik Izgara

Sistem Donanım Metal : Başlıca Faliyet / Üretim Konuları. Çelik Izgara Sistem Donanım Metal : Başlıca Faliyet / Üretim Konuları Çelik Izgara Sistem Donanım Ltd. Şti.,ızgara döşeme, geçit ızgara, kanal ızgara, hendek ızgara, platform ızgara ve çelik yapılar, inşaat metal kalas,

Detaylı

LED TRAFIK IŞARETLERI

LED TRAFIK IŞARETLERI TRAFIK IŞARETLERI Ledtra markalı güneş enerjisi ile çalışan ürünlerimiz, trafik ve yol güvenliği standartlarına uygun olarak üretilmektedir. Türkiye de 81 şehirde ve Dünya da 50 den fazla ülkede Ledtra

Detaylı

G E N E L K A T A L O G w w w. s p t. t c 1

G E N E L K A T A L O G w w w. s p t. t c 1 G E N E L K A T A L O G www.spt.tc 1 İNDEX KATLI FIRIN RESİN HATTI 4 TEK KULE DİKEY KURUTMA FIRINI 6 ÇİFT KULE DİKEY KATALİZE FIRINI 7 BEKLETME ÜNİTESİ 10 PLAKA ÇEVİRİCİ 11 OTOMATİK SPREYLEME ÜNİTESİ 11

Detaylı

MIC400 Sualtı PTZ Kamera

MIC400 Sualtı PTZ Kamera Kapalı Devre TV MIC400 Sualtı PTZ Kamera MIC400 Sualtı PTZ Kamera 25 metreye kadar tamamen suya batırılabilir Fırçasız motor teknolojisi Birçok montaj ve görüntüleme seçeneği Çoklu protokol çalıştırma

Detaylı

Orijinal OSSBERGER Türbin

Orijinal OSSBERGER Türbin Orijinal OSSBERGER Türbin Kendinizi boşa akan giden sudan elektrik üretmeye mi adadınız? Çevre dostu, yenilenebilir, doğal bir kaynaktan enerji elde ederek kullanmak mı istiyorsunuz? Bizim işimiz yüzyıldır

Detaylı

AKE GAZLI SABİT TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU

AKE GAZLI SABİT TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU AKE.370.502.01.03 GAZLI SABİT TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU AKE.370.502.01.03 GAZLI SABİT TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU 1 AKE.370.502.01.03

Detaylı

Markalama Sistemi FlyMarker PRO. Mark like a Professional

Markalama Sistemi FlyMarker PRO. Mark like a Professional Markalama Sistemi FlyMarker PRO Mark like a Professional Mark like a Professional FlyMarker PRO MOBIL Versiyon Taşınabilir FlyMarker PRO CNC markalama sistemi hantal, ağır ve sabit cihazların markalanmasını

Detaylı

ModulA. Daha da fazlasını ister misiniz? Pompadan daha fazlası www.masgrup.com

ModulA. Daha da fazlasını ister misiniz? Pompadan daha fazlası www.masgrup.com ModulA Daha da fazlasını ister misiniz? Pompadan daha fazlası www.masgrup.com Yeni Biral ModulA: Konu enerji verimliliği ise, pompa teknolojisi modüller halinde yapılandırılabilen bu üstün çözüm hiç bu

Detaylı

SİVİL DENİZCİLİK İÇİN ENERJİ ÇÖZÜMLERİ

SİVİL DENİZCİLİK İÇİN ENERJİ ÇÖZÜMLERİ SİVİL DENİZCİLİK İÇİN ENERJİ ÇÖZÜMLERİ Çevre dostu, düşük maliyetli ve güvenli! Bugün, denizcilik endüstrisinin pil için gereksinimleri bunlar. Sıkı düzenlemeler ve artan performans beklentileri, üreticileri

Detaylı

DNC PRES CHEMICAL & EQUIPMENT

DNC PRES CHEMICAL & EQUIPMENT 2 İÇİNDEKİLER 3 PROSESİN AVANTAJLARI 4 TASARIM VE SÜREÇ 5 UYGULAMALAR 6 KURULUM / MONTAJ 7 BOYUTLAR / KAPASİTE 8 OTOMASYON SÜRECİ 9 ŞİRKET PROFİLİ 10 3 DNC Presler bağlayıcılar ile Ana Uygulamalar İşleme

Detaylı

Enjeksiyon Kalıplama Prosesi için Statik Mikserler

Enjeksiyon Kalıplama Prosesi için Statik Mikserler Enjeksiyon Kalıplama Prosesi için Statik Mikserler Karıştırıcılı enjeksiyon memeleri ve statik mikserler Prosesinizi geliştirin! Yaşadığınız sorunların birçoğunu, üretiminizi kesintiye uğratmadan, hızlı

Detaylı

Modüler Yangın Paneli 5000 Serisi Planlarınız kadar esnek

Modüler Yangın Paneli 5000 Serisi Planlarınız kadar esnek Modüler Yangın Paneli 5000 Serisi Planlarınız kadar esnek 2 Modüler Yangın Paneli 5000 Serisi ile endişelerinizden kurtulun Sistemi ihtiyaçlarınız belirler sadece size gereken için ödeme yaparsınız Uzak

Detaylı

AYDINLATMA SİSTEMLERİ. İbrahim Kolancı Enerji Yöneticisi

AYDINLATMA SİSTEMLERİ. İbrahim Kolancı Enerji Yöneticisi AYDINLATMA SİSTEMLERİ İbrahim Kolancı Enerji Yöneticisi Işık Göze etki eden özel bir enerji şekli olup dalga veya foton şeklinde yayıldığı kabul edilir. Elektromanyetik dalgalar dalga uzunluklarına göre

Detaylı

Online teknik sayfa MCS300P HW PROSES ÇÖZÜMLERI

Online teknik sayfa MCS300P HW PROSES ÇÖZÜMLERI Online teknik sayfa MCS300P HW A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Sipariş bilgileri Tip MCS300P HW Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda kullanılacak cihazın özellikleri

Detaylı

PATATES SOYMA MAKİNASI KONTROL KARTI (2,4 TFT DOKUNMATİK DİKEY TİP) KULLANIM KILAVUZU AKE-PSM-301

PATATES SOYMA MAKİNASI KONTROL KARTI (2,4 TFT DOKUNMATİK DİKEY TİP) KULLANIM KILAVUZU AKE-PSM-301 PATATES SOYMA MAKİNASI KONTROL KARTI (2,4 TFT DOKUNMATİK DİKEY TİP) KULLANIM KILAVUZU AKE-PSM-301 1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 2.CİHAZ BAĞLANTI ŞEMASI 3.UYARILAR Cihazı kullanmaya başlamadan önce mutlaka kullanma

Detaylı