"Ġnsanın hayatı ile ilgili sorumluluğu eline alma cesaretini göstermesi ve Ģartları kontrol edebilmesi için çaba harcamasının önemi anlatılmıģtır.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download ""Ġnsanın hayatı ile ilgili sorumluluğu eline alma cesaretini göstermesi ve Ģartları kontrol edebilmesi için çaba harcamasının önemi anlatılmıģtır."

Transkript

1

2 STRES Stres kiģinin üzerinde hissettiği baskı,ve gerginlik Sıkıntı,üzüntü,problem,zorlanma,endiĢe,gerginli k,kaygı dert gibi kavramları ifade eder bunlara yol açar.günlük yaģamın bir parçasıdır.organizmanın bedensel ve ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi ve zorlanmalar ile ortay çıkan durumdur. Ġnsanı yakın duygusal iliģkilerden uzaklaģtıran ve gün içinde yaģamımızı,verimliliğimizi ve hayattan aldığı zevki azaltan bu gölge STRES tir.

3 "Ġnsanın hayatı ile ilgili sorumluluğu eline alma cesaretini göstermesi ve Ģartları kontrol edebilmesi için çaba harcamasının önemi anlatılmıģtır. "Hayatı doyumlu(sağlıklı)ve baģarılı yaģamanın ön Ģartı alternatif yaratabilmektedir. Alternatif yaratmak için zeka,bilgi,cesaret ve istek gerekir. "Hastanelerin dolma sebebi Hava kirliliği büyük Ģehirleri kararttığı için 20.Yüzyılın hastalıkları da insanı hemen öldürmeyip, hayatını karartan bir gölge gibi her an varlığını hissettirmektedir. "Ġnsanı yakın duygusal iliģkilerden uzaklaģtıran, verimlilğini düģüren ve en önemlisi hayattan aldığı zevki azaltan bu gölge, tıbbın çeģitli dallarında çalıģan bilim adamlarına göre "STRES" (adrenalin ve diğer hormonlar ) stres olarak adlandırılır. "Beynimiz çağın hızla değiģen ve tarihin içinden geliģtirip getirdiği tepki zincirini kullanmaya devam etmektedir. "(Farmako-terapi)

4 Kaygı ve gerginlikleri yenmek ve bozulan sağlığı düzeltmek için 3 imkan sunmuģtur. FARMAKO-TERAPĠ: Ġnsanların ruh dünyalarını ve davranıģlarını kan ve beden kimyalarını etkileyerek değiģtiren ilaç tedavisi. PSĠKOTERAPĠ:Aynı değiģikliği zihinsel düzenlemer ve yeni Ģartlanmalar yoluyla yapmayı amaçlayan BEDENĠ DÜZENLEMEYĠ AMAÇLAYAN FĠZĠK EGZERSĠZ VE DĠYETTĠR: Bütün kaygı ve gerginliklerle mücadele edecek aracın kendisini yani bedeni düzenler. NOT:Günümüz insanının yaģadığı stres ve baskının yarattığı sıkıntı ve sebep olduğu sonuçlar ne aile doktorları tarafından ne aile büyükleri tarafından,ne yakın arkadaģ ve dostlar tarafından ne de ilaçlarla kolayca çözülme ulaģmadığı gözlenmiģtir. ( yıllar)

5

6 "ÇalıĢmak için müsait gün ve saat bekleme! Bil ki her gün ve her saat çalıģmanın en müsait zamanıdır. " "ÇalıĢmak için müsait yer ve köģe arama. "Bil ki her yer çalıģmanın en müsait yeridir. "Bir zamanda yalnız tek bir iģ yap,yalnız bir ders,bir kitap üzerine çalıģ.dikkatin ve kuvvetin yayılıp dağılmasın. "BaĢladığın bir iģi (bir dersi,vazifeyi)yapıp bitirmeden baģka bir iģe baģlama,yarıda kalan iģ, baģlanmamıģ demektir. "ÇalıĢmaya oturduğun zaman tıpkı ateģ hattında düģmanı (bekleyen,gözetleyen)bir asker gibi uyanık ol ve dikkatini dağıtma.kendini bütün ruhi ve bedeni kuvvetinle iģine ver. "

7 "Devamlı ve düzenli çalıģmayı kendine görev bil,her gün aynı saatlerde (ne olursa olsun)çalıģmaya gayret et,çalıģmaya uzun ara verme! Ve kesip terk etme. " "Bir iģ üzerinde yorulursan,dinlenmek için o an iģini değiģtir,çalıģma hızını yavaģlat,hoģlandığın sosyal aktiviteler ile uğraģ ama dinlenme bahanesiyle boģ oturma. "Unutma ki düģünen bir insan,maden kuyularında kazma sallayan bir iģçiden daha çok çalıģıyordur. "Verimli çalıģmayı sakın iģ üzerinde geçirdiğin zamanla ölçüp Eh bugün bu kadar saat çalıģtım,yeter!,yetiģir deme!çalıģmanın neticesine ve öğrendiğine bak. "Bir iģe baģladığın,bir dersi öğrenmeye,bir kitabı okumaya koyulduğun zaman telaģ edip sabırsızlanma!sakin ol ve metin ol! Yol al,sebat et,genç dostum,sebat et! "

8 "Damlaya damlaya göl olur ve aynı noktaya düģen damlacıklar,zamanla mermeri bile deler. "Gece yatağına uzandığın zaman, o gün neler yaptığını ve yarın ne yapacağını kendine sormadan uyuma!amacını her zaman belirle. "Her Ģeyden evvel,ana dilini iyi konuģmayı ve iyi yazmayı öğren.ġnsan için en faydalı olanı kendi ana dilidir. "Dost kazanmak için cömert ol.bil ki cimrinin dostu yoktur. "Gençliğinde iyi arkadaģ kazan.yaģlılıkta kazanılan arkadaģlık sağlam olmaz.zira paslı teneke lehim tutmaz. "Dost ol,ta ki sana da dost olsunlar. "Ana baba ahı alma,ana baba ahının zehrini içen kurtulamaz. "

9 SINAV KAYGISI NEDĠR?BELIRTILERI NELERDIR?... Öğrencinin öğrendikleri verimli Ģekilde sınav sırasında kullanamması sonucunda ortay çıkan ve akademik baģarıyı olumsuz Ģekilde etkileyen yoğun KAYGI durumudur.öğrenci sınav karģısında baģarılı olamayacağını düģünererk gereksiz yere beynini meģgul ederek kendisini strese sokar,zihinsel olarak kendisni baģarısız hisseder ve bu olumsuz düsünce sonucu baģarı elde edemez.bunun yanısıra bu yapamayacağım korkusu aynı zamanda öğrenciyi fiziksel değiģim içine sürükler örneğin nefes alma güçlüğü,kalp atıģı hızlanması, terleme,kekeleme,baģ ağrısı,bulantı gibi olumsuz durumlar ortay çıkar.

10 Uyku düzeni bozulması,güne iyi baģlayamama. Konsantre bozukluğu.beslenme,iģtahsızlık gibi olumsuz sonuçlarla karģılaģır.(sinirsel tikler oluģması,ağız kuruluğu) Duygusal belirtiler ise:sınavdaki baģarısızlığı karģısında Aile,çevresi,yakın arkadaģları tarafından sevilmeyeceği dıģlanacağı düģüncesine kapılır,aģağılık duygusu geliģir,bunun sonucu hayal kırıklı karģısında Panik atak durumlarıyla karģılaģabilir.(kendini yetersiz hissetme güven duygusunu kaybetme,terkedilmiģ duygusuna kapılma)

11 ÖĞRENCĠLER ĠÇĠN STRESLĠ OLABĠLECEK YAġANTILAR.. Hem olumlu,hem olumsuz yaģam olayları strese neden olabilir.büyük yaģam değiģikleri ve bazı çevre faktörleri çoğu öğrencileri ve insanları çaresizlikler karģısında yardım aramaya yönlendiren Stres kaynaklarıdır.bunlar Ģöyle özetle sıralanabilir:1-yeni çevreye taģınma 2-Yeni üniversiteye baģlama(okul değiģtirme) 3-Yeni iģe baģlama(yaģam tarzını değiģtirme) 4-ĠĢten atılma 5-Kronik hastalıklar 6-Evlenme-BoĢanma-Ayrılık(Aile fertleri ile olan geçimsizlikler)

12 7-Ġflas durumları(buna bağlı maddi sorunlar )Tüm bunlar sadece Öğrenciler için değil genel olarak insanların yaģantısında Strese olabilecek durumlardır. Öğrenci olarak Üniversite yaģamında karģılaģılan stresli yaģantılar vardır bunları önceden bilerek yada hissederek kendimizi hazırlarsak stres nispeten azaltılmıģ olur.örneğin:tempoya uyum,sosyal etkinlikler, Zamanı Dengeleme,Ev özleme,arkadaģ grubu,yalnızlık,madde kullanımı,mükemmeliyetçilik,düģ kırklığı,ertelemecilik,mezuniyet,ġģ paniği gibi..

13 STRESĠ AZALTMA YOLLARI!... Öncelikle Stresin yaģamınızin hangi alanlarından kaynaklandığını ve o durumda belirgin olarak sizi neyin rahatsız,huzursuz ettiğini,o an hangi duyguları yaģadığınız ve bu duygularla hangi tepkilerin verildiğini tespit etmek gerekir ve bu durumların nasıl çözüme kavuģturabilineceği düģünürsek stres büyük ölçüde azaltılabilinir,değiģtirebilinir,hatta yok edilebilir. Bazı önemli Noktalar Ģöyle önerilebilinir: 1-Kendinizle ilgili olumlu yargıları güçlendirin ve iyi yönlerinizi,baģarılarınızla odaklanın ve kendinize olan güveni kaybetmeyin,baģarınızın farkında olun! Bu durumda baģa çıkabilirim Elimden gelenin en iyisini yapacağım ve baģaracağım diyerek öz güven telkinini geliģtirin. 2-ġimdiki anın önemli olduğunu,bunun yaģanması gerektiğini,gelecekle ilgili güzel,olumlu planlar yapılması gerektiğini kendinize inandırın. 3-ġimdiki anın yaģamanın önemli olduğunukesinlikle unutmayın!!!!!!!sürekli geçmiģi yada geleceği düģünmek içinde bulunduğunuz anı yaģamanızı ve yaģamdan zevk almanızı engeller.

14 STRESĠ AZALTMA YOLLARI!... 4-Kendinizi ve baģkalarının hakkını koru ve saygı duymalı,yeni davranıģlar geliģtirmeli gereken durumlarda HAYIR kelimesini yerinde kullanın.!!! 5- kendiniz için bir Hobi geliģtirn,rahatlayın, ve eğlenin,sevdiklerinize vakit ayırın,birlikte hoģ sosyal faaliyetlere katılarak yaģamınıza renk katın.!! 6-Kendinizi gergin,stresli.yorgun.hissettiğinizde hemen kısa ara verin.temiz havada yürüyüģ yapın.derin nefes alıp verin,ve en önemlisi sizi geren,üzen ortamlardan uzaklaģın!!!!!!! 7-Hayatı daha zengin ve doyumlu yaģamanın ön Ģartı ALTERNATĠF YARATABĠLMEKTĠR Kendinize Bu yaģtan sonra değiģebilirmiyim?öfkemizi,kötü alıģkanlıklardan vazgeçebilirmiyim? Gibi soruların esir olmamak!bu değiģimin nasıl olacağı konusunda bir deneyimli kiģilerden yol gösterenlerden iģbirliği yapma.. 8-Çevreyi değiģirmek rahatsız olduğunuz gürültülü ortamlardan,örneğin toplu yerlerde seyredilen maç ortamı,gösteri yapılan alanlar.müzik sesi yüksek olan yerler,gibi..

15 SINAV KAYGISINEDĠR? NEDENLERĠ!! KAYGI :insanlar için yaģamsal bir duygudur.stresli durumlarda yaģanan doğal bir duygudur.sınav öncesinde öğrenilen bilgilerin,sınav esnasında verimli Ģekilde kullanamaması sonucunda çıkan akademik baģarıyı olumsuz etkileyen yoğun genel kaygıdır. Nedenleri:Duygusal sorunlar,aile sorunları,öğrenme bozuklukları,dikkat eksikliği,hiperaktivite,motivasyon sorunları,konsantre bozukluğu,düzensiz,yetersiz çalıģma ve bilgiye sahip olma,hedefin belirsizliği,çalıģma metodlarını bilmemek,ders çalıģma tarzı,düģünsel yapı,(zihnini gereksiz doldurma),gibi sıralanbilir.

16 BAġARIYI NASIL ELDE EDERĠM?BAġARAMAMAKLA ĠLGĠLĠ GERÇEKLER!!!!!!!!!!!!!! -Düzenli çalıģma planı yapılmalı,yeterli bilgiyle sahip olmali -Olumsuz düģüncelerden arınmalı, -BaĢarısızlık sizin baģarısız olduğunuz anlamına gelmez henüz baģaramadığınız anlamına gelir. -GeçmiĢteki baģarısızlıklarınızı asla ve asla aklınıza getirmeyin.sürekli olumlu,pozitif düģünün! -BaĢaramamak utanmanızı gerektirmez!çabalamaya niyetli olduğunuz anlamına gelir. BaĢarılı olmak için önce kendinize ben bu iģi yapacağım,ve amacıma ulaģacağım diye öz güven oluģturun! -Amacınızı belirleyin,konu tekrarlarınız düzenli yapın. -zamanı doğru kullanın,etkili dinleyin ve ders notlarınız düzgün tutun tekrarlayın,,özet çıkarın,eksik hissettiğiniz konuları araģtırarak eksiği kapatın o dersin sizce verimli olduğuna kendinizi inandırın.bu sınavı baģaracağım,kendime güveniyorum diyerek güçlü olduğunuz bölümden soruları cevaplamaya çalıģın ve sürekli pozitiv davranmaya çalıģın!

17 -Müzik dinleyerek,yatarak ilgisiz konulara vakit harcayarak,ezberlemeye dayanarak konuyla ilgili soru çözmeden,tekrar olmadan konuyu iyi anlamadan baģarılı olman söz konusu olamaz! Unutma ki DüĢünen bir Ġnsan,maden kuyularında kazma sallayan bir iģciden daha çok çalıģıyor ve enerji sarfediyordur! -Bir iģe baģaladığın,bir dersi öğrenmeye,bir kitabı okumaya koyulduğun zaman telaģ edip sabırsızlanma, sebat et! Sabırlı ol!

18 -ÇalıĢmaya oturduğun zaman tıpkı ateģ hattında düģmanı bekleyen bir asker gibi uyanık ol,ve dikkatini dağıtma! -ÇalıĢmak için müsait gün ve saat bekleme!bilki her gün ve her saat çalıģmanın en müsait zamanıdır! -Devamlı ve düzenli çalıģmayı kendine görev bil,her gün aynı saatlerde çalıģmaya özen göster uzun ara verme ve çalıģma ortamını terketme,yorulduğunda dinlenmek için o an iģini değiģtir,hızını yavaģlat,hoģlandığın bir Ģeyle kısa süreli uğraģ ama yine dersine çalıģmaya devam et!

19 AĠLE VE GENÇLĠK ĠLĠġKĠLERĠ! GENÇLĠK GELECEĞĠN TOHUMUDUR Gençlerin gerek yaģadıkları geçiģ dönemi itibariyle,gerekse içinde bulundukları toplumun hızla değiģmesiyle pek çok problemlerle karģılaģtıkları gözlenmiģtir.bu problemleri özetle kısaca Ģöyle sıralayabiriz:yabancılaģma,kimlik bunalımı,değerlerdeki değiģmeler,psikolojik sorunlar,aile içimi kuģak çatıģmaları,çevreye uyum,kendini bulunduğu topluma ait olmam duygusuna kapılma,dıģlanma v.b gibi. -Ġyi bir geleceğin teminatı hiç Ģüphe yok ki iyi yetiģtirilmiģ,iyi hazırlanmıģ donanımlı bir Gençliktir.Gençliğini bu Ģekilde yetiģtiren milletler,geleceğe güvenle bakarlar-

20 AĠLE VE GENÇLIK!! Gençlere tepeden bakmamaya,onlarla hemen her konuda,yüz yüze,seviyelerine inerek Ģefkatli yaklaģımla yan yana omuz omzaymıģ gibi,davranmalı, BEN bilirim demek yerine,onlara danıģmanlık yaparak bir Anne Baba olarak her zaman yanlarında olduğunuz hissettirmeniz çocuğunuzun kiģilik geliģmesinde çok önmeli rol olacağını unutmayın-onların görüģlerini almak, söz hakkı vermek, onların varlığını hissettirmek,her zaman onere etmeniz,onların güvenlerini kazanmanız,hatalı olduklarında doğru yolu göstermeniz.3, kiģileri örneklerle anlatmanız,kendi geçmiģinizle değil bugünün gerçekleriyle yüzleģtirmeniz onları evlat olarak değer yargılarınızla kazanmıģ olacağınız unutmayın! -Bizler Aile büyükleri olarakonlara sevgi tohumlarını ekerek,saygı dolu olursak,her zaman desteğinizle onlara yl gösterici,geliģimleri için güzel ortam hazırlanırsa en büyük görevimizi yerine getirmiģ oluruz.

21 -Gençler her fırsatta kesinlikle bir idela ve hedefe yönlendirilmeli,aksi takdirde amaçsız,baģı boģ,kendini ifade edemeyen,amaçsız bir nesilin tohumları atılmıģ demektir.gençlerin bu süreçte toplumda yerini alabilmeleri için söz sahibi olabilmeleri için Biz Ailelerin rolü çok büyüktür.onları Güvenli ev ortamında yetiģmeleri,sevgi atmosferinde, karģılıklı sevgi saygı çemberinde, açık ve net iletiģim içinde,aile bireyi olduğunu,aile içinde söz hakkı olduğunu,sevilip sayıldığını,önemsendiğini hissettirmeliyiz. -sonuç olarak :Gençlerçağımızın teknolojik geliģmeleri içinde maalesef hazırcılığa ve kendilerinden fazla bir Ģey katmadan yararlı,araģtırmacı yönlerini teğet geçiyorlar.tavsiye yerine Aile olarak onlara Ģefkatli,destek olan,yol gösteren,katkısız sevgiyle saygı candan iletiģim kuralım.onların Bizim Çocuklarımız bizim parçamız oldukalrını unutmayalım! -GENÇLĠK SONUÇTA BĠZĠM ESERĠMĠZDĠR!!TÜRK MĠLLETĠNĠN VARLIĞININ DEVAMINI SAĞLAYAN BU GENÇLĠK ÇOK YÜCE BĠR GÜÇTÜR!!!!!!!!!

22 YAġANTIMIZLA ILGILI GÜZEL SÖZLER!!!NASIL MUTLU OLURUM?? -Olaylar karģısında soğukkanlı olun! Olabilecek olumsuz süprizlere karģı psikolojik olarak hazırlıklı olun! -Asla alıngan ve kırılgan olmayın! Sabırlı,hoĢgörülü ve geniģ rahat olun!- -Olayları doğal setrine bırakın. Kendinizi Olmazsa olmazlarla sınırlamayın!!!erken yatıp erken kalkmaya alıģın! -Ġyilik yapın,çevrenizdeki muhtaç insanlara yardım edin,bu durum sizi mutlu kılar! -Akraba,eĢ dost,yaģlı insanları her fırsatta ziyaret edin onlara yalnız olmadıklarını hissettirin! -EleĢtirilerden kaçinmayin,bazen onları kabul edin! -Çok dost yerine,az ve güvenilir,samimi dost edinmeye çalıģın! -Sıkıntılarınızı içinize atmayın!!! Sevdiğiniz,güvendiğiniz dostlarınızla sıkıntılarınız paylaģın! -Ufak Ģeylerle yetinmesini bilin ve mutlu olmaya çalıģın! -Psikolojim çok bozuk,nasıl düzeleceğim,çıkmazdayım,çaresizim gibi olumsuz düģüncelerden arının ve kendinizi gereksiz saplantı içine sokmayın! Ufak tefek Ģeyleri dert etmeyin uyku ve beslenme düzeniniz bozmayın! -Cahillerden ve kötü niyetli kiģilerden.sizi strese sokan arkadaģlıklardan uzak durun! -Sık sık yürüyüģler,spor yapın Her gün kendinize uygun sakin ortamlarda zaman ayırın!

23

24 KATILIMINIZ VE DĠNLEDĠĞĠNĠZ ĠÇĠN HEPĠNĠZE CANDAN TEġEKKÜR EDER,SAĞLIK SIHHAT,NEġE DOLU GÜNLER TEMENNĠ EDERĠM!!!!!!! STRESSĠZ MUTLU GÜNLER DĠLEĞĠYLE!!!!!!!! A.ARĠF DOĞAN

YAŞAM ÖYKÜSÜ. Doğum yeri: Doğum Tarihi: 1. Aile Bilgileri Baba: Adı: YaĢı:

YAŞAM ÖYKÜSÜ. Doğum yeri: Doğum Tarihi: 1. Aile Bilgileri Baba: Adı: YaĢı: YAŞAM ÖYKÜSÜ ADI: TARĠH: Doğum yeri: Doğum Tarihi: 1. Aile Bilgileri Baba: Adı: YaĢı: Mesleği: Sağlığı: Eğer vefat etmiģse ölüm yaģı: O zaman siz kaç yaģındaydınız: Ölüm Nedeni: Anne: Adı: YaĢı: Mesleği:

Detaylı

TEMAKTĠK YAKLAġIMDA FĠZĠKSEL ÇEVRE. Yrd. Doç. Dr. ġermin METĠN Hasan Kalyoncu Üniversitesi

TEMAKTĠK YAKLAġIMDA FĠZĠKSEL ÇEVRE. Yrd. Doç. Dr. ġermin METĠN Hasan Kalyoncu Üniversitesi TEMAKTĠK YAKLAġIMDA FĠZĠKSEL ÇEVRE Yrd. Doç. Dr. ġermin METĠN Hasan Kalyoncu Üniversitesi ÇOCUK ÇEVRE ĠLIġKISI Ġnsanı saran her Ģey olarak tanımlanan çevre insanı etkilerken, insanda çevreyi etkilemektedir.

Detaylı

PROSTAT KANSERİ HASTALARA BİYOPSİKOSOSYAL YAKLAŞIM GAZĠANTEP ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK HĠZMETLERĠ M.Y.O. ÖĞR. GÖR. ADĠLE NEġE (ÇAPARUġAĞI)

PROSTAT KANSERİ HASTALARA BİYOPSİKOSOSYAL YAKLAŞIM GAZĠANTEP ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK HĠZMETLERĠ M.Y.O. ÖĞR. GÖR. ADĠLE NEġE (ÇAPARUġAĞI) PROSTAT KANSERİ HASTALARA BİYOPSİKOSOSYAL YAKLAŞIM GAZĠANTEP ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK HĠZMETLERĠ M.Y.O ÖĞR. GÖR. ADĠLE NEġE (ÇAPARUġAĞI) Kanser hastalığının yol açtığı strese verilen yanıt, sergilenen uyum

Detaylı

Kaygı; kiģinin bir uyaranla karģı karģıya kaldığında bedensel ve ruhsal varlığını tehlikede hissetmesi halinde yaģadığı yoğun tedirginlik durumudur.

Kaygı; kiģinin bir uyaranla karģı karģıya kaldığında bedensel ve ruhsal varlığını tehlikede hissetmesi halinde yaģadığı yoğun tedirginlik durumudur. Kaygı; kiģinin bir uyaranla karģı karģıya kaldığında bedensel ve ruhsal varlığını tehlikede hissetmesi halinde yaģadığı yoğun tedirginlik durumudur. SINAV KAYGISI Sınav öncesinde öğrenilen bilgilerin sınav

Detaylı

: ARİF ÖZUTKU PSİKOLOJİK DANIŞMAN

: ARİF ÖZUTKU PSİKOLOJİK DANIŞMAN ,. Hazırlayan : ARİF ÖZUTKU PSİKOLOJİK DANIŞMAN Dünyada ergen olmaktan daha zor bir şey varsa o da ergenlik çağındaki bir gencin anne - babası olmaktır. ERGENLİK NEDİR? Ergenlik dönemi, biyolojik, psikolojik,

Detaylı

MOTĠVASYON SINAV KAYGISI STRES YÖNETĠMĠ

MOTĠVASYON SINAV KAYGISI STRES YÖNETĠMĠ MOTĠVASYON SINAV KAYGISI STRES YÖNETĠMĠ Evren ÖZDEN Psikolojik DanıĢman ve Rehber Öğretmen MOTĠVASYON MOTĠVASYON NEDĠR? İnsan davranışlarının temelinde ihtiyaç vardır. Bu ihtiyaçlar insanı harekete geçiren

Detaylı

KUPA TEKNĠK BĠLĠMLER MESLEK YÜKSEKOKULUNUN

KUPA TEKNĠK BĠLĠMLER MESLEK YÜKSEKOKULUNUN KUPA TEKNĠK BĠLĠMLER MESLEK YÜKSEKOKULUNUN 6.Spor ġenlikleri kapsamında gerçekleģtirilen Futbol Turnuvası Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunun zaferi ile sona erdi. Yapılan maçlar sonucunda Ünye ĠĠBF

Detaylı

www.binnuryesilyaprak.com

www.binnuryesilyaprak.com ÇOCUKLA VE ERGENLE ĠLETĠġĠM (Anababa eğitim semineri) Prof. Dr. Binnur YEġĠLYAPRAK Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Onursal Başkanı

Detaylı

T.C. BĠNGÖL ÜNĠVERSĠTESĠ REKTÖRLÜĞÜ Strateji GeliĢtirme Dairesi BaĢkanlığı. ÇALIġANLARIN MEMNUNĠYETĠNĠ ÖLÇÜM ANKET FORMU (KAPSAM ĠÇĠ ÇALIġANLAR ĠÇĠN)

T.C. BĠNGÖL ÜNĠVERSĠTESĠ REKTÖRLÜĞÜ Strateji GeliĢtirme Dairesi BaĢkanlığı. ÇALIġANLARIN MEMNUNĠYETĠNĠ ÖLÇÜM ANKET FORMU (KAPSAM ĠÇĠ ÇALIġANLAR ĠÇĠN) ÇALIġANLARIN MEMNUNĠYETĠNĠ ÖLÇÜM ANKET FORMU (KAPSAM ĠÇĠ ÇALIġANLAR ĠÇĠN) Düzenleme Tarihi: Bingöl Üniversitesi(BÜ) Ġç Kontrol Sistemi Kurulması çalıģmaları kapsamında, Ġç Kontrol Sistemi Proje Ekibimiz

Detaylı

SINAV BAġARISINDA AĠLENĠN ROLÜ ÖZEL GENÇLİK İLKÖĞRETİM OKULU REHBERLİK SERVİSİ

SINAV BAġARISINDA AĠLENĠN ROLÜ ÖZEL GENÇLİK İLKÖĞRETİM OKULU REHBERLİK SERVİSİ SINAV BAġARISINDA AĠLENĠN ROLÜ ÖZEL GENÇLİK İLKÖĞRETİM OKULU REHBERLİK SERVİSİ KAYGILISINIZ Çünkü anne-babasısınız ve çocuğunuzun baģarılı olmasını istiyorsunuz.ne var ki Ģunu da çok iyi biliyorsunuz ki

Detaylı

ANNE-BABA TUTUMLARI VE ÇOCUĞUN KiŞiLiK GELiŞiMiNE ETKiLERi

ANNE-BABA TUTUMLARI VE ÇOCUĞUN KiŞiLiK GELiŞiMiNE ETKiLERi ANNE-BABA TUTUMLARI VE ÇOCUĞUN KiŞiLiK GELiŞiMiNE ETKiLERi Çocuğunuzun Nasıl Birey Olmasını İstersiniz? ANNE-BABA-ÇOCUK İLİŞKİSİ Anne-baba-çocuk iliģkisi, temelde anne ve babanın tutumlarına bağlıdır.

Detaylı

GAZİANTEP LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ

GAZİANTEP LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ GAZİANTEP LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ Konsantrasyon Sorunu Ders çalışmak yerine başka şeyler yapmak istiyorum, Kitabı elime alıyorum fakat kapağını bir türlü açamıyorum diyorsanız konsantrasyon sorununuz

Detaylı

OKULLARDA GELİŞİMSEL ve ÖNLEYİCİ PDR-3. Prof. Dr. Serap NAZLI Ankara Üniversitesi

OKULLARDA GELİŞİMSEL ve ÖNLEYİCİ PDR-3. Prof. Dr. Serap NAZLI Ankara Üniversitesi OKULLARDA GELİŞİMSEL ve ÖNLEYİCİ PDR-3 Prof. Dr. Serap NAZLI Ankara Üniversitesi KGRP de 5 Ana Müdahale Doğrudan müdahaleler: 1. Psikolojik danıģma 2. Sınıf rehberliği Dolaylı müdahaleler: 3. Konsültasyon

Detaylı

SAĞLIK ORTAMINDA ÇALIġANLARDA GÜVENLĠĞĠ TEHDĠT EDEN STRES ETKENLERĠ VE BAġ ETME YÖNTEMLERĠ. MANĠSA ĠL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ HEMġĠRE AYLĠN AY

SAĞLIK ORTAMINDA ÇALIġANLARDA GÜVENLĠĞĠ TEHDĠT EDEN STRES ETKENLERĠ VE BAġ ETME YÖNTEMLERĠ. MANĠSA ĠL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ HEMġĠRE AYLĠN AY SAĞLIK ORTAMINDA ÇALIġANLARDA GÜVENLĠĞĠ TEHDĠT EDEN STRES ETKENLERĠ VE BAġ ETME YÖNTEMLERĠ MANĠSA ĠL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ HEMġĠRE AYLĠN AY GİRİŞ ÇalıĢmak yaģamın bir parçasıdır. YaĢamak nasıl bir insan hakkı

Detaylı

TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ

TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ FELSEFESİ,TEMEL İLKELERİ,VİZYONU MEHMET NURİ KAYNAR TÜRKIYE NIN GELECEK VIZYONU TÜRKĠYE NĠN GELECEK VĠZYONU GELECEĞIN MIMARLARı ÖĞRETMENLER Öğretmen, bugünle gelecek arasında

Detaylı

SINAV KAYGISI. Sınav Kaygısı, sınav öncesinde öğrenilen bilginin, sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan kaygıdır.

SINAV KAYGISI. Sınav Kaygısı, sınav öncesinde öğrenilen bilginin, sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan kaygıdır. SINAV KAYGISI Kaygı; farklı, önemli ve zor bir durumla karşılaştığında bireyin yaşadığı duygudur. Bedensel, duygusal ve zihinsel değişimlerle kendini gösteren aşırı uyarılmışlık durumudur. Sınav Kaygısı,

Detaylı

ANKARA ĠLĠ ÇAYYOLU MAHALLESĠNDE YÜKSEK GERĠLĠM HATTINA YAKIN OLAN EVLERDE SON DERECE

ANKARA ĠLĠ ÇAYYOLU MAHALLESĠNDE YÜKSEK GERĠLĠM HATTINA YAKIN OLAN EVLERDE SON DERECE ANKARA ĠLĠ ÇAYYOLU MAHALLESĠNDE YÜKSEK GERĠLĠM HATTINA YAKIN OLAN EVLERDE SON DERECE DÜġÜK FREKANSLI ELEKTRO MANYETĠK ALAN (SDF-EMA) DÜZEYLERĠNĠN VE BU EVLERDE YAġAYANLARDA OLASI SAĞLIK ETKĠLERĠNĠN BELĠRLENMESĠ

Detaylı

Türkçe dersinin amacı; Türk dilini sevdirmek, dilimizin kurallarını öğreterek,dili

Türkçe dersinin amacı; Türk dilini sevdirmek, dilimizin kurallarını öğreterek,dili Hangi Derse Nasıl Çalışmalıyız? Türkçe Dersine Nasıl Çalışmalıyız? Türkçe dersinin amacı; Türk dilini sevdirmek, dilimizin kurallarını öğreterek,dili doğru kullanmalarını sağlamaktır.türkçe derslerinde

Detaylı

ĠSHAKOL. Ġġ BAġVURU FORMU. Boya Sanayi A.ġ. En Son ÇekilmiĢ Fotoğrafınız. No:.. ÖNEMLĠ NOTLAR

ĠSHAKOL. Ġġ BAġVURU FORMU. Boya Sanayi A.ġ. En Son ÇekilmiĢ Fotoğrafınız. No:.. ÖNEMLĠ NOTLAR Ġġ BAġVURU FORMU ĠSHAKOL Boya Sanayi A.ġ. No:.. En Son ÇekilmiĢ Fotoğrafınız ÖNEMLĠ NOTLAR 1. BaĢvuru formunu kendi el yazınızla ve bütün soruları dikkatli ve eksiksiz olarak doldurup, imzalayınız. ĠĢ

Detaylı

ÖĞRENCİ TANIMA FORMU KİMLİK BİLGİLERİ I. ÇOCUĞUN ADI-SOYADI : DOĞUM YERĠ VE TARĠHĠ : CĠNSĠYETĠ : UYRUĞU : KAÇINCI ÇOCUK OLDUĞU : KAN GRUBU :

ÖĞRENCİ TANIMA FORMU KİMLİK BİLGİLERİ I. ÇOCUĞUN ADI-SOYADI : DOĞUM YERĠ VE TARĠHĠ : CĠNSĠYETĠ : UYRUĞU : KAÇINCI ÇOCUK OLDUĞU : KAN GRUBU : ÖĞRENCİ TANIMA FORMU KİMLİK BİLGİLERİ I. ÇOCUĞUN ADI-SOYADI : DOĞUM YERĠ VE TARĠHĠ : CĠNSĠYETĠ : UYRUĞU : KAÇINCI ÇOCUK OLDUĞU : KAN GRUBU : II. ANNENİN ADI-SOYADI : DOĞUM YERĠ VE TARĠHĠ : UYRUĞU : MEDENĠ

Detaylı

KAYGIMIZI YENİYORUZ. REHBER ÖĞRETMEN Mustafa KESTANE

KAYGIMIZI YENİYORUZ. REHBER ÖĞRETMEN Mustafa KESTANE KAYGIMIZI YENİYORUZ REHBER ÖĞRETMEN Mustafa KESTANE SEMİNER SÜRECİNDE Kaygı nedir? 1 Sınav kaygısı nedir? 2 3 Nasıl oluşur? Belirtileri ve nedenleri nelerdir? 4 5 Kaygıyla baş etme yolları nelerdir? Sınav

Detaylı

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU MART 2016

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU MART 2016 ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU MART 2016 AİLE İÇİ İLETİŞİM VE SINAV KAYGISI PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİK BÖLÜMÜ İçindekiler Motivasyonu Arttırma ve Hedef Belirleme Hedef Belirlerken Göz Önünde Bulundurulacak

Detaylı

Free, Open Access, Medical Education Serbest,Açık Erişimli Tıp Eğitimi Kısaca FOAM adı verilen ve Free, Open Acess, Medical Education manasına gelen

Free, Open Access, Medical Education Serbest,Açık Erişimli Tıp Eğitimi Kısaca FOAM adı verilen ve Free, Open Acess, Medical Education manasına gelen Free, Open Access, Medical Education Serbest,Açık Erişimli Tıp Eğitimi Kısaca FOAM adı verilen ve Free, Open Acess, Medical Education manasına gelen ve ICEM 2012 Konferansı esnasında Dublin de baģlayan

Detaylı

GeliĢimsel Rehberlikte 5 Ana Müdahale. Prof. Dr. Serap NAZLI

GeliĢimsel Rehberlikte 5 Ana Müdahale. Prof. Dr. Serap NAZLI GeliĢimsel Rehberlikte 5 Ana Müdahale Prof. Dr. Serap NAZLI Okul psikolojik danışmanları okullarda hangi PDR etkinliklerini uygular? PDR etkinliklerinin genel amacı nedir? Doğrudan-Dolaylı Müdahaleler

Detaylı

S. NO İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KİŞİ VE KURULUŞLAR

S. NO İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KİŞİ VE KURULUŞLAR 1 2 DR.FEVZİ-MÜRÜVET UĞUROĞLU ORTAOKULU 2016-2017 / 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILLARI EĞİTİM ORTAMLARINDA UYUŞTURUCU KULLANIMI VE BAĞIMLILIK İLE MÜCADELE EYLEM PLANI Eğitim ortamında ortamlarında uyuģturucu

Detaylı

Eğitim Öğretim Yılı şubat dönemi yarıyıl tatili Psikolojik Danışma Rehberlik ve Araştırma Şubesi BASIN bildirisi:

Eğitim Öğretim Yılı şubat dönemi yarıyıl tatili Psikolojik Danışma Rehberlik ve Araştırma Şubesi BASIN bildirisi: KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ MİLLİ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI EĞİTİM ORTAK HİZMETLER DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ PSİKOLOJİK DANIŞMA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA ŞUBESİ 2016-2017 Eğitim Öğretim Yılı şubat dönemi yarıyıl

Detaylı

SINAV KAYGISI KİTAPÇIĞI

SINAV KAYGISI KİTAPÇIĞI SINAV KAYGISI KİTAPÇIĞI HAZIRLAYAN MUHAMMED PAMUK DİĞER DÖKÜMANLARIMIZI REHBERLİK İÇİN YAPILMIŞ YAZILIMLARIMIZI GÖRMEK İÇİN FACEBOOK GRUBUMUZA BEKLERİZ. LİNK: https://www.facebook.com/groups/teknorehbe

Detaylı

AKDEM 2009 AĠLE EĞĠTĠM VE DANIġMANLIK BĠRĠMĠ. 1 OCAK- 30 Haziran FAALĠYETLERĠ

AKDEM 2009 AĠLE EĞĠTĠM VE DANIġMANLIK BĠRĠMĠ. 1 OCAK- 30 Haziran FAALĠYETLERĠ AKDEM 2009 AĠLE EĞĠTĠM VE DANIġMANLIK BĠRĠMĠ 1 OCAK- 30 Haziran FAALĠYETLERĠ 2009 1 Ocak-30 Haziran BAġVURU Başvuru Psikolog 1060 Hukuk 234 Eğitim 433 Psikiyatri 129 Toplam (BaĢvuru formu dolduran ) 1329

Detaylı

MESAJ SĠZSĠNĠZ ANNE BABALAR NE DĠYOR? ÇOCUKLAR NE DUYUYOR? MERAL

MESAJ SĠZSĠNĠZ ANNE BABALAR NE DĠYOR? ÇOCUKLAR NE DUYUYOR? MERAL ANNE BABALAR NE DĠYOR? ÇOCUKLAR NE DUYUYOR? MERAL ATEġOĞLU Aralık 2012 14.12.2012 1 -Beril Ģu kirli bardakları mutfağa götürür müsün? -Neden? Benim değil ki. -Senin olup olmadığı önemli değil. Sen de bu

Detaylı

Mal ve Hizmete Aç Fazla Beklentisi Olmayan Bulduğu Ürün veya Hizmetten Memnun Olan Fazla EleĢtirmeyen

Mal ve Hizmete Aç Fazla Beklentisi Olmayan Bulduğu Ürün veya Hizmetten Memnun Olan Fazla EleĢtirmeyen MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ MüĢteri iliģkileri kapsamında ele alacağımız konular: MüĢteri Kavramı MüĢteri Türleri MüĢteri Memnuniyeti Kavramı Etkili MüĢteri ĠliĢkileri Ġçin Temel Ġlkeler MüĢteri ġikayetlerini

Detaylı

Sınıfta İletişim. Dr. Adnan BOYACI

Sınıfta İletişim. Dr. Adnan BOYACI Sınıfta İletişim Dr. Adnan BOYACI Sözünü bilen kişinin Yüzünü ak ede bir söz Sözü pişirip diyenin İşini sağ ede bir söz Söz ola kese savaşı Söz ola kestire başı Söz ola ağulu aşı Bal ile yağ ede bir söz

Detaylı

PROF. DR.AYġE AVCI 4 MART 2014 II. BAHAR PEDĠATRĠ GÜNLERĠ ADANA

PROF. DR.AYġE AVCI 4 MART 2014 II. BAHAR PEDĠATRĠ GÜNLERĠ ADANA PROF. DR.AYġE AVCI 4 MART II. BAHAR PEDĠATRĠ GÜNLERĠ ADANA Prof.Dr.AyĢe Avcı DÜġERKEN NĠCK HORNBY VERONICA ÖLMEK ĠSTĠYOR PAULO COELHO ĠNTĠHAR JACK LONDON ĠNTĠHAR EMĠLE DURKHEĠM ÖLÜ OZANLAR DERNEĞĠ KLEINBOUM

Detaylı

TOPLUMSAL CĠNSĠYETLE ĠLGĠLĠ KURAMLAR. İlknur M. Gönenç

TOPLUMSAL CĠNSĠYETLE ĠLGĠLĠ KURAMLAR. İlknur M. Gönenç TOPLUMSAL CĠNSĠYETLE ĠLGĠLĠ KURAMLAR İlknur M. Gönenç Erkek diģi sorulmaz, muhabbetin dilinde, Hak kın yarattığı her Ģey yerli yerinde. Bizim nazarımızda, kadın erkek farkı yok, Noksanlıkla eksiklik, senin

Detaylı

SINIFTA ÖĞRETĠM LĠDERLĠĞĠ

SINIFTA ÖĞRETĠM LĠDERLĠĞĠ SINIFTA ÖĞRETĠM LĠDERLĠĞĠ Doç. Dr. Yücel GELĠġLĠ G.Ü.MEF. EĞĠTĠM BĠLĠMLERĠ BÖLÜMÜ Öğretimde Liderlik 1 Liderlik kavramı Liderlik kavramı yöneticiyle eģ tutulan kavram olmakla beraber aralarında ciddi fark

Detaylı

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ NASIL ÇALIŞILIR? NASIL BAŞARILI OLUNUR? NEDEN BAŞARISIZ OLDUM? Sadece,ilgimi çeken gelen konulara çalıştım Dersten derse konudan konuya atladım. Zaman zaman hayale dalıp

Detaylı

YAġAMSAL GEREKSĠNĠMLERĠMĠZ

YAġAMSAL GEREKSĠNĠMLERĠMĠZ YAġAMSAL GEREKSĠNĠMLERĠMĠZ YAġAMIMIZI DEVAM ETTĠREBĠLMEMĠZ ĠÇĠN OLMAZSA OLMAZ ĠHTĠYAÇLARIMIZ NELERDĠR? HAVA SU UYKU BESĠN Neden Olmazsa Olmaz? Bunlar Olmadan ne kadar yaģayabiliriz? HAVA SU UYKU BESĠN

Detaylı

Kendi sorumluluklarımızı taşımayı öğrendikçe de gelişiriz. Burada karşılıklı bir ilişki söz konusudur.

Kendi sorumluluklarımızı taşımayı öğrendikçe de gelişiriz. Burada karşılıklı bir ilişki söz konusudur. SAYIN VELİ; Okul olarak amacımız, ruhsal, duygusal, fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden sağlıklı, kendine güvenen, sorumluluk sahibi, milli ve manevi değerlere sahip başarılı bireyler yetiştirmektir. Bu

Detaylı

ĠġLETMELERDE ĠNSAN KAYNAĞININ ETKĠLĠ YÖNETĠMĠNDE KURUM ĠÇĠ HALKLA ĠLĠġKĠLER VE MOTĠVASYON

ĠġLETMELERDE ĠNSAN KAYNAĞININ ETKĠLĠ YÖNETĠMĠNDE KURUM ĠÇĠ HALKLA ĠLĠġKĠLER VE MOTĠVASYON ĠġLETMELERDE ĠNSAN KAYNAĞININ ETKĠLĠ YÖNETĠMĠNDE KURUM ĠÇĠ HALKLA ĠLĠġKĠLER VE MOTĠVASYON YRD.DOÇ.DR. NĠLAY BAġOK YURDAKUL E-MAĠL: yurdakul@iletisim.ege.edu.tr (BU NOTLAR SEMĠNERE AĠT ALT BAġLIKLARDAN

Detaylı

ĠNTERNETTEN ÖĞRETMEN BULMA OZEL DERS REHBERĠ. bizimozelders.com. özel ders danışmanınız

ĠNTERNETTEN ÖĞRETMEN BULMA OZEL DERS REHBERĠ. bizimozelders.com. özel ders danışmanınız ĠNTERNETTEN ÖĞRETMEN BULMA VE OZEL DERS REHBERĠ bizimozelders.com özel ders danışmanınız Boğaziçi Eğitim Danışmanlık http://www.bizimozelders.com un ücretsiz kitapçığıdır. Sayfa 1 ĠÇĠNDEKĠLER Önsöz...

Detaylı

SINAV KAYGISI. Sınav Kaygısının Belirtileri Nelerdir? * Fiziksel Belirtiler

SINAV KAYGISI. Sınav Kaygısının Belirtileri Nelerdir? * Fiziksel Belirtiler SINAV KAYGISI Kaygı, stresli bir durum karşısında hepimizin yaşadığı uyarılmışlık halidir. Ancak kaygının belli bir miktarda yaşanmasının olumlu işlevleri de vardır. Bir miktar kaygı günlük hayatta bizi

Detaylı

T.C ADALET BAKANLIĞI Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü

T.C ADALET BAKANLIĞI Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü T.C ADALET BAKANLIĞI Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Ceza Ġnfaz Kurumlarında Madde Bağımlılığı Tedavi Hizmetleri Serap GÖRÜCÜ Psikolog YetiĢkin ĠyileĢtirme Bürosu Madde bağımlılığını kontrol altında

Detaylı

ÖZEL GELĠġĠM KOLEJĠ REHBERLĠK BĠRĠMĠ

ÖZEL GELĠġĠM KOLEJĠ REHBERLĠK BĠRĠMĠ ÖZEL GELĠġĠM KOLEJĠ REHBERLĠK BĠRĠMĠ ASLINDA NEREDEYĠM? Hayatımız boyunca sorular sorarız. Çoğunun cevabını da biliyoruzdur aslında. Kimi zaman rahatça cevap verirken,kimi zaman da tadımız kaçar. NELER

Detaylı

ERGENİM BEN!!! Nereden Çıktı Bu Sınav?

ERGENİM BEN!!! Nereden Çıktı Bu Sınav? Uzm Psk. Nuray ÖZBEN AVŞAR ERGENİM BEN!!! Nereden Çıktı Bu Sınav? Çocuklar hızla büyüyor, çocukluk dönemini bitirip ilk erişkinlik olan ergenlik dönemine adımlarını atıyorlar. Ergenlik çağında fiziksel

Detaylı

G Ü Ç L E N İ N! Technical Assistance for Supporting Social Inclusion through Sports Education

G Ü Ç L E N İ N! Technical Assistance for Supporting Social Inclusion through Sports Education Technical Assistance for Supporting Social Inclusion through Sports Education Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortak finanse edilmektedir. Spor Eğitimi Yoluyla Sosyal Katılımın

Detaylı

DUYGUSAL ZEKA Prof Dr. Binnur YEġĠLYAPRAK ANKARA Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi (TÜRK PDR-DER BaĢkanı)

DUYGUSAL ZEKA Prof Dr. Binnur YEġĠLYAPRAK ANKARA Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi (TÜRK PDR-DER BaĢkanı) EQ DUYGUSAL ZEKA Prof Dr. Binnur YEġĠLYAPRAK ANKARA Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi (TÜRK PDR-DER BaĢkanı) DÜġÜNME VE TARTIġMA SORULARI Zeka duygusal olabilir mi? Duygular zeki olabilir mi? Duygusuz

Detaylı

Toplumsal Cinsiyet Kalıp Yargıları ve Cinsiyet Ayrımcılığı. Ġlknur M. Gönenç

Toplumsal Cinsiyet Kalıp Yargıları ve Cinsiyet Ayrımcılığı. Ġlknur M. Gönenç Toplumsal Cinsiyet Kalıp Yargıları ve Cinsiyet Ayrımcılığı Ġlknur M. Gönenç BİR PRENSES HAYAL EDELİM. SİZCE HANGİ MESLEK? KALIP YARGILAR Kalıpyargılar bir gruba iliģkin bilgi, inanç ve beklentilerimizi

Detaylı

BĠRĠNCĠ BASAMAK SAĞLIK ÇALIġANLARINDA YAġAM DOYUMU, Ġġ DOYUMU VE TÜKENMĠġLĠK DURUMU

BĠRĠNCĠ BASAMAK SAĞLIK ÇALIġANLARINDA YAġAM DOYUMU, Ġġ DOYUMU VE TÜKENMĠġLĠK DURUMU GOÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Tokat Halk Sağlığı Müdürlüğü BĠRĠNCĠ BASAMAK SAĞLIK ÇALIġANLARINDA YAġAM DOYUMU, Ġġ DOYUMU VE TÜKENMĠġLĠK DURUMU Yalçın Önder¹, Rıza Çıtıl¹, Mücahit Eğri¹,

Detaylı

Öğrencilerin Dikkate Alması Gereken 13 Verimli Ders Çalışma Yöntemi

Öğrencilerin Dikkate Alması Gereken 13 Verimli Ders Çalışma Yöntemi Öğrencilerin Dikkate Alması Gereken 13 Verimli Ders Çalışma Yöntemi 1. Amaçlarınızı belirleyin Başarılı olabilmek için mutlaka amacın açık ve net bir tanımının yapılmış olması, kişinin buna inanması gerekir.

Detaylı

AKDEM 2008. YAġAM BOYU EĞĠTĠM. PSĠKOLOJĠK DANIġMANLIK. HUKUKĠ DANIġMANLIK EVDE BAKIM SOSYAL FAALĠYETLER

AKDEM 2008. YAġAM BOYU EĞĠTĠM. PSĠKOLOJĠK DANIġMANLIK. HUKUKĠ DANIġMANLIK EVDE BAKIM SOSYAL FAALĠYETLER AKDEM 2008 YAġAM BOYU EĞĠTĠM PSĠKOLOJĠK DANIġMANLIK HUKUKĠ DANIġMANLIK EVDE BAKIM SOSYAL FAALĠYETLER AKDEM 2008 BAġVURULARI Başvuru Psikolog 505 Hukuk 112 Evde Bakım 91 Toplam 591 Not:1) Erkek baģvuru

Detaylı

TÜRKĠYE CUMHURĠYETĠ GĠRESUN ÜNĠVERSĠTESĠ Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü ĠLGĠLĠ MAKAMA

TÜRKĠYE CUMHURĠYETĠ GĠRESUN ÜNĠVERSĠTESĠ Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü ĠLGĠLĠ MAKAMA TÜRKĠYE CUMHURĠYETĠ GĠRESUN ÜNĠVERSĠTESĠ Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü Sayı/Ref. : 98001321/ 06012014-4 Konu/ Subj. : Öğrenci Staj hk ĠLGĠLĠ MAKAMA Yüksekokulumuz. Bölümü programı... sınıf...

Detaylı

SINAV BAġARISI ÇOK ÇALIġMAKLA OLMUYOR

SINAV BAġARISI ÇOK ÇALIġMAKLA OLMUYOR BUCA ANADOLU LĠSESĠ REHBERLĠK SERVĠSĠ SINAV BAġARISI ÇOK ÇALIġMAKLA OLMUYOR Doğal olarak "ÇALIġMAK" en temel koģul. Öğrenilenlerin zaman geçirmeden konu tekrarı yapmaları kuģkusuz önemli. Ancak, çok çalıģmak

Detaylı

Bilgilendirme Rehberi

Bilgilendirme Rehberi Bilgilendirme Rehberi Ankara 2015 Bilgilendirme Rehberi Sevgili mesi, rehberlik hizmetleri siz lilerle desteklen- gibi birden fazla Sizlerin akademik olarak kadar psikolojik olarak da kendinizi hissetmeniz,

Detaylı

Aile büyüklerinizi beş yıldızlı yaşam evimizde ağırlıyoruz. www.viphuzurevi.com

Aile büyüklerinizi beş yıldızlı yaşam evimizde ağırlıyoruz. www.viphuzurevi.com Aile büyüklerinizi beş yıldızlı yaşam evimizde ağırlıyoruz www.viphuzurevi.com Davetler, toplantılar Aile büyüklerinin özel ihtimam ve ilgiye ihtiyacı var. Ancak yaģadığımız yoğun iģ ve seyahat temposunda

Detaylı

Streslere karşı 7 etkin uygulama

Streslere karşı 7 etkin uygulama Streslere karşı 7 etkin uygulama Stres ve huzursuzluklarda, mide kazınmalarında korku ve kaygı durumlarında aşağıdaki uygulamalar size her zaman yardımcı olabilir: 1. Dikkati başka yere yönlendirmek Şarkı

Detaylı

ÇOK ÇALIŞMAK SINAV BAŞARISI GETİRMEZ!

ÇOK ÇALIŞMAK SINAV BAŞARISI GETİRMEZ! ÇOK ÇALIŞMAK SINAV BAŞARISI GETİRMEZ! Prof. Dr. Sabri Yurdakul, çok çalışmanın iyi çalışmak olmadığını söylüyor: Başarıya ulaşmak için ara vererek çalışmak şart!.. Sınav stresi, ergenlik dönemindeki birçok

Detaylı

Kimya Eğitiminde Okul Deneyimi Dersinde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri Burhan ACARSOY

Kimya Eğitiminde Okul Deneyimi Dersinde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri Burhan ACARSOY Kimya Eğitiminde Okul Deneyimi Dersinde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri Burhan ACARSOY ODTÜ GeliĢtirme Vakfı Özel Lisesi AMAÇ: Kimya öğretmeni yetiģtirme programı kapsamındaki okul deneyimi derslerinin

Detaylı

ÖĞRENCİDE MOTİVASYONU ARTTIRMA YOLLARI

ÖĞRENCİDE MOTİVASYONU ARTTIRMA YOLLARI ÖĞRENCİDE MOTİVASYONU ARTTIRMA YOLLARI ÖĞRENCĠLERĠ GÜDÜLEME YOLLARI insanın baģarılı olmasının ilk Ģartı, ben bunu yapmak istiyorum! diyebilmesidir. isteklenme olmadan ne öğrenci dersine çalıģır,ne futbolcu

Detaylı

SOSYAL BİLGİLER DERSİ ( SINIFLAR) ÖĞRETİM PROGRAMI ÖMER MURAT PAMUK REHBER ÖĞRETMEN REHBER ÖĞRETMEN

SOSYAL BİLGİLER DERSİ ( SINIFLAR) ÖĞRETİM PROGRAMI ÖMER MURAT PAMUK REHBER ÖĞRETMEN REHBER ÖĞRETMEN SOSYAL BİLGİLER DERSİ (4.5.6.7 SINIFLAR) ÖĞRETİM PROGRAMI 1 DERS AKIŞI 1.ÜNİTE: SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİM PROGRAMININ GENEL YAPISI, ARADİSİPLİN, TEMATİK YAKLAŞIM 2. ÜNİTE: ÖĞRENME ALANLARI 3. ÜNİTE: BECERİLER

Detaylı

Hem. Dr. SONGÜL KAMIŞLI Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü Prevantif Onkoloji A.B.D. Psikososyal Onkoloji Birimi

Hem. Dr. SONGÜL KAMIŞLI Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü Prevantif Onkoloji A.B.D. Psikososyal Onkoloji Birimi Kanserli Hastalar Tarafından Sık Sorulan Sorular Hem. Dr. SONGÜL KAMIŞLI Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü Prevantif Onkoloji A.B.D. Psikososyal Onkoloji Birimi Hastaların Soruları Tıbbi tedavi Otonomi

Detaylı

ETKĠLĠ ÇALIġMA. ÜMRANĠYE REHBERLĠK VE ARAġTIRMA MERKEZĠ

ETKĠLĠ ÇALIġMA. ÜMRANĠYE REHBERLĠK VE ARAġTIRMA MERKEZĠ ETKĠLĠ ÇALIġMA ÜMRANĠYE REHBERLĠK VE ARAġTIRMA MERKEZĠ Anne, baba ve öğretmenlerin öğrenciden genel beklentisi, onların Derslerine çok çalışıp, başarılı olmaları" yönündedir. Beklenti böyle olunca başarısızlığın

Detaylı

OLUMLU ÖĞRENME ORTAMI OLUġTURMA. Doç. Dr.Yücel Gelişli, Sınıf Yönetimi 1

OLUMLU ÖĞRENME ORTAMI OLUġTURMA. Doç. Dr.Yücel Gelişli, Sınıf Yönetimi 1 OLUMLU ÖĞRENME ORTAMI OLUġTURMA Doç. Dr.Yücel Gelişli, Sınıf Yönetimi 1 Eğitim; genel anlamda istendik davranıģ değiģtirme, oluģturma ya da bilgi ve becerilerin öğrenenlere kazandırılması sürecidir. Öğrenme

Detaylı

yukarıda olduğu psikolojik bir durumdur.

yukarıda olduğu psikolojik bir durumdur. Stress Yönetimi STRES NEDİR? Bireylerin, fiziksel ve ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi veya zorlanması ile ortaya çıkan psikolojik bir durumdur. Kişilerde meydana gelen ve onları normal faaliyetlerinden

Detaylı

HACETTEPE ÜNĠVERSĠTESĠ 4.ANTRENMAN BĠLĠMĠ KONGRESĠ Aykut Çelik ALTERNATĠF ANTRENMAN TAKVĠMĠ

HACETTEPE ÜNĠVERSĠTESĠ 4.ANTRENMAN BĠLĠMĠ KONGRESĠ Aykut Çelik ALTERNATĠF ANTRENMAN TAKVĠMĠ HACETTEPE ÜNĠVERSĠTESĠ 4.ANTRENMAN BĠLĠMĠ KONGRESĠ Aykut Çelik ALTERNATĠF ANTRENMAN TAKVĠMĠ YÜZME HAVUZLARI VE ĠġLETMECĠLERĠ Ülkemizde hizmet veren havuzların %90 ı kamu %10 u özel sektör tarafından iģletilmektedir.

Detaylı

www.binnuryesilyaprak.com

www.binnuryesilyaprak.com Türkiye de PDR Eğitimi ve İstihdamında Yeni Eğilimler Prof. Dr. Binnur YEŞİLYAPRAK Türk PDR-DER Başkanı 16 Kasım 2007 Adana Türkiye de Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetleri Başlangıcından günümüze

Detaylı

Sınava Hazırlanan Çocuğunuza Söylememeniz Gereken 8 Cümle - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Sınava Hazırlanan Çocuğunuza Söylememeniz Gereken 8 Cümle - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Psikolog Göksu Telmaç, anne babaların tüm iyi niyetlerine rağmen yaptıkları hataları ve sınavlara hazırlanan çocuklarına söylememeleri gereken 8 cümleyi anlatıyor. Anne babaların aşırı kaygısı sınav performansını

Detaylı

NASIL ÇALIŞILIR? NASIL BAŞARILI OLUNUR?

NASIL ÇALIŞILIR? NASIL BAŞARILI OLUNUR? NASIL ÇALIŞILIR? NASIL BAŞARILI OLUNUR? BEYNİ ÖĞRENMEYE HAZIRLAMAK 1. Fizyolojik Hazırlık Duruşunuzu Düzeltin İyi Beslenin Sağlığınıza Dikkat Edin Olumlu Yüz İfadesi Oluşturun Hareket Edin Gerginlikten

Detaylı

OKULÖNCESĠNDE TEMATĠK YAKLAġIM ve ETKĠN ÖĞRENME. Prof. Dr. Nilüfer DARICA Hasan Kalyoncu Üniversitesi

OKULÖNCESĠNDE TEMATĠK YAKLAġIM ve ETKĠN ÖĞRENME. Prof. Dr. Nilüfer DARICA Hasan Kalyoncu Üniversitesi OKULÖNCESĠNDE TEMATĠK YAKLAġIM ve ETKĠN ÖĞRENME Prof. Dr. Nilüfer DARICA Hasan Kalyoncu Üniversitesi Uzun yıllar öğretimde en kabul edilir görüģ, bilginin hiç bozulmadan öğretenin zihninden öğrenenin zihnine

Detaylı

Özgörkey Otomotiv Yetkili Satıcı ve Yetkili Servisi

Özgörkey Otomotiv Yetkili Satıcı ve Yetkili Servisi Özgörkey Otomotiv Yetkili Satıcı ve Yetkili Servisi Grup ÇekoL : Ebru Tokgöz Gizem Şimşek Özge Bozdemir Emel Sema Tarihçe Temelleri 1951 yılında, Gruba ismini veren Erdoğan Özgörkey tarafından atılan

Detaylı

www.binnuryesilyaprak.com

www.binnuryesilyaprak.com Duygusal Zeka Stresi Yener mi? Prof Dr. Binnur YEġĠLYAPRAK Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi TÜRK PDR-DER BaĢkanı Stres... Stres... Stres...! Stres Nedir? Dost mu? DüĢman mı? Yararlı mı? Zararlı

Detaylı

ĠLE MESLEKĠ ĠLGĠLERĠ ARASINDAKĠ

ĠLE MESLEKĠ ĠLGĠLERĠ ARASINDAKĠ M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi Yıl: 1995, Sayı: 7 Sayfa: 239-250 GĠRĠġ LĠSE SON SINIF ÖĞRENCĠLERĠNĠN KĠġĠLĠK ÖZELLĠKLERĠ ĠLE MESLEKĠ ĠLGĠLERĠ ARASINDAKĠ ĠLĠġKĠLER: PĠLOT BĠR ÇALIġMA

Detaylı

Prof. Dr. Binnur YEġĠLYAPRAK

Prof. Dr. Binnur YEġĠLYAPRAK REHBERLĠK VE PSĠKOLOJĠK DANIġMA-AĠLE REHBERLĠĞĠ VE AĠLE DANIġMANLIĞI Prof. Dr. Binnur YEġĠLYAPRAK Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fak. (Türk Psikolojik DanıĢma ve Rehberlik Derneği BaĢkanı) Hizmetiçi

Detaylı

BİLGİ EVLERİNDE UYGULANAN ÖĞRENCİ KOÇLUĞU ÇALIŞMALARI

BİLGİ EVLERİNDE UYGULANAN ÖĞRENCİ KOÇLUĞU ÇALIŞMALARI BİLGİ EVLERİNDE UYGULANAN ÖĞRENCİ KOÇLUĞU ÇALIŞMALARI BİLGİ EVLERİ ÖĞRENCİ KOÇLUĞU AMAÇ: Öğrencilerin kendilerini tanımalarını, güçlü yanlarını ve yeteneklerini keģfedebilmelerini, hedef koyabilmelerini

Detaylı

SINAV KAYGISI ÖLÇEĞİ

SINAV KAYGISI ÖLÇEĞİ SINAV KAYGISI ÖLÇEĞİ Adı, soyadı... : Sınıfı... : Tarih :.../.../2015 YÖNERGE: Okuduğunuz cümle sizin için her zaman veya genellikle geçerliyse sağdaki boşluğa " doğru " anlamına gelen D harfinin altına

Detaylı

Sağlık Psikolojisi-Ders 1 Psikoloji-Sağlık Psikolojisi

Sağlık Psikolojisi-Ders 1 Psikoloji-Sağlık Psikolojisi Sağlık Psikolojisi-Ders 1 Psikoloji-Sağlık Psikolojisi Öğr. Gör. Hüseyin ARI 1 Psikoloji Psikoloji: Gerek birey düzeyinde gerekse toplum düzeyinde davranıģ, tutum ve düģünce yaklaģımlarını belirleyen ruhsal

Detaylı

ĠNFERTĠL ÇĠFTLERĠN GEREKSĠNĠMLERĠ

ĠNFERTĠL ÇĠFTLERĠN GEREKSĠNĠMLERĠ ĠNFERTĠL ÇĠFTLERĠN GEREKSĠNĠMLERĠ BAKIM GEREKSĠNĠMĠ Bakım vericiler, tıbbi bilgileri doğrultusunda çiftlerin gereksinimlerini bütüncül bir yaklaşımla değerlendirerek, sorunları saptar, planlar, uygular

Detaylı

ÖZEL NESIBE AYDIN OKULLARI ĠNDĠRĠM, BURS VE ÜCRETSĠZ OKUYACAK ÖĞRENCĠLER YÖNETMELĠĞĠ Madde 1. Genel Hükümler 1.1 Amaç Bu Yönetmeliğin amacı; Özel

ÖZEL NESIBE AYDIN OKULLARI ĠNDĠRĠM, BURS VE ÜCRETSĠZ OKUYACAK ÖĞRENCĠLER YÖNETMELĠĞĠ Madde 1. Genel Hükümler 1.1 Amaç Bu Yönetmeliğin amacı; Özel ÖZEL NESIBE AYDIN OKULLARI ĠNDĠRĠM, BURS VE ÜCRETSĠZ OKUYACAK ÖĞRENCĠLER YÖNETMELĠĞĠ Madde 1. Genel Hükümler 1.1 Amaç Bu Yönetmeliğin amacı; Özel Nesibe Aydın Okulu öğrencilerine verilecek baģarı bursu,

Detaylı

Demodur Kırmızı yazılar sizin sipariş verirken yollamış olduğunuz yazılardır.

Demodur Kırmızı yazılar sizin sipariş verirken yollamış olduğunuz yazılardır. Demodur Kırmızı yazılar sizin sipariş verirken yollamış olduğunuz yazılardır. / /20 YAZI ARKASINDA SİZİN FOTOĞRAFINIZ KULLANILMAKTADIR En Kıymetlim, Sonsuz AĢkım Gözlerinde sevdayı bulduğum, ellerinde

Detaylı

UZ. DR. GÖNÜL ERDAL DAĞISTANLI

UZ. DR. GÖNÜL ERDAL DAĞISTANLI GÜRÜLTÜ = HOŞA GİTMEYEN SES GÜRÜLTÜNÜN SÜRESİ ŞİDDETİ ZAMANI TÜRÜ GÜRÜLTÜ FİZYOLOJİK TEPKİLER RUHSAL TEPKİLER FİZYOLOJİK TEPKİLER ANĠ GÜRÜLTÜDE KAS GERĠLMELERĠ BAġ DÖNMESĠ YORGUNLUK ĠġĠTME KAYIPLARI METOBALĠZMA

Detaylı

ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİ ÖĞRETMENİ

ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİ ÖĞRETMENİ TANIM ÇalıĢtığı eğitim kurumunda; öğrencilere eğitim ve öğretim teknikleri ile ilgili eğitim veren kiģidir. A- GÖREVLER Öğretmenlik meslek bilgisi dersleri ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranıģların,

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI SINAV KAYGISI

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI SINAV KAYGISI se Li ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI SINAV KAYGISI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ - OCAK 2015 KAYGI; Kaygı, kişinin bir uyaranla karşı karşıya kaldığında yaşadığı bedensel, duygusal ve zihinsel

Detaylı

ĠTÜ GELĠġTĠRME VAKFI BEYLERBEYĠ ÖZEL ANAOKULU VE ĠLKÖĞRETĠM OKULU 2011-2012 EĞĠTĠM ÖĞRETĠM YILI 1.VELĠ BÜLTENĠ

ĠTÜ GELĠġTĠRME VAKFI BEYLERBEYĠ ÖZEL ANAOKULU VE ĠLKÖĞRETĠM OKULU 2011-2012 EĞĠTĠM ÖĞRETĠM YILI 1.VELĠ BÜLTENĠ ĠTÜ GELĠġTĠRME VAKFI BEYLERBEYĠ ÖZEL ANAOKULU VE ĠLKÖĞRETĠM OKULU 2011-2012 EĞĠTĠM ÖĞRETĠM YILI 1.VELĠ BÜLTENĠ 1 Değerli Velimiz, 238 yıllık eğitim çınarı İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesindeki İTÜ

Detaylı

Küme Yönetimi URGE Proje Yönetimi. Kümelenme Bilgi Merkezi Deneyimleri

Küme Yönetimi URGE Proje Yönetimi. Kümelenme Bilgi Merkezi Deneyimleri Küme Yönetimi URGE Proje Yönetimi Kümelenme Bilgi Merkezi Deneyimleri Temel Ġlkeler Mevcut durumun değiģmesi kolay değildir, ZAMAN ve ÇABA gerektirir. DeğiĢimden ziyade DÖNÜġÜM, EVRĠM sürecidir. BaĢarı

Detaylı

ARDAHAN MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 2012/2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI EYLEM PLANI

ARDAHAN MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 2012/2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI EYLEM PLANI 1.1. Ġl genelindeki tüm ortaöğretim kurumlarımızda (O.Ö.D.K) oluģturulacak. Merkez ilçede bulunan okullarda bu kurullarda yer alacak olanların isimleri, Valilik Makam Onayına sunulmak üzere Ġl Milli Eğitim

Detaylı

T.C. GĠRESUN ÜNĠVERSĠTESĠ MESLEK YÜKSEKOKULLARI STAJ YÖNERGESĠ

T.C. GĠRESUN ÜNĠVERSĠTESĠ MESLEK YÜKSEKOKULLARI STAJ YÖNERGESĠ T.C. GĠRESUN ÜNĠVERSĠTESĠ MESLEK YÜKSEKOKULLARI STAJ YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç MADDE 1 Bu yönergenin amacı, Giresun Üniversitesi bünyesinde bulunan Meslek Yüksekokulları öğrencilerinin

Detaylı

SOSYAL BİLGİLER DERSİ ( SINIFLAR) ÖĞRETİM PROGRAMI ÖMER MURAT PAMUK REHBER ÖĞRETMEN REHBER ÖĞRETMEN

SOSYAL BİLGİLER DERSİ ( SINIFLAR) ÖĞRETİM PROGRAMI ÖMER MURAT PAMUK REHBER ÖĞRETMEN REHBER ÖĞRETMEN SOSYAL BİLGİLER DERSİ (4.5.6.7 SINIFLAR) ÖĞRETİM PROGRAMI 1 DERS AKIŞI 1.ÜNİTE: SOSYAL BĠLGĠLER ÖĞRETĠM PROGRAMININ GENEL YAPISI, ARADĠSĠPLĠN, TEMATĠK YAKLAġIM 2. ÜNİTE: ÖĞRENME ALANLARI 3. ÜNİTE: BECERĠLER

Detaylı

Ġspanya da üniversite Sistemi

Ġspanya da üniversite Sistemi Ġspanya da üniversite Sistemi NEDEN ĠSPANYA DA YURT DIġI EĞĠTĠM? Avrupa ile Afrika arasında önemli bir geçiģ yolu olan Ġspanya, günümüzde geleneksel ve modern yaģam tarzlarını bir arada bulunduran önemli

Detaylı

GİRESUN ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ STAJ DOSYASI

GİRESUN ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ STAJ DOSYASI : 2.Staj Ön Kapağı TÜRKİYE CUMHURİYETİ GİRESUN ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ STAJ DOSYASI ÖĞRENCİNİN Adı Soyadı :. Bölümü Programı Sınıfı Numarası :. : : : STAJ DÖNEMİ :./../.-.. /.. / : 3.Staj Arka Kapağı.hayata

Detaylı

Okul-Kütüphane ĠliĢkisinde Öğretmenin Yeri : Öğretmen Kütüphaneci ĠĢbirliği

Okul-Kütüphane ĠliĢkisinde Öğretmenin Yeri : Öğretmen Kütüphaneci ĠĢbirliği Okul-Kütüphane ĠliĢkisinde Öğretmenin Yeri : Öğretmen Kütüphaneci ĠĢbirliği 1 ÇağdaĢ Eğitim Nedir? Birey Bilgi Etkin DüĢünen Sorgulayan 2 Türk Milli Sisteminin Amacı Hür Bilimsel Yaratıcı Etik 3 ÇağdaĢ

Detaylı

Ek-1. Tablo 1. TYYÇ nin OluĢturulma AĢamaları ve Tamamlanma Tarihleri. 1 Süreci baģlatmak için karar alınması Nisan 2006

Ek-1. Tablo 1. TYYÇ nin OluĢturulma AĢamaları ve Tamamlanma Tarihleri. 1 Süreci baģlatmak için karar alınması Nisan 2006 Ek-1 Tablo 1. TYYÇ nin OluĢturulma AĢamaları ve Tamamlanma Tarihleri TYYÇ OluĢturma AĢamaları Tamamlama Tarihi 1 Süreci baģlatmak için karar alınması Nisan 2006 2 ÇalıĢma takviminin oluģturulması 2006

Detaylı

ALAN SEÇĠMĠ VE ALAN- ÜNĠVERSĠTE BAĞLANTISI. REHBERLĠK VE PSĠKOLOJĠK DANIġMANLIK SERVĠSĠ

ALAN SEÇĠMĠ VE ALAN- ÜNĠVERSĠTE BAĞLANTISI. REHBERLĠK VE PSĠKOLOJĠK DANIġMANLIK SERVĠSĠ ALAN SEÇĠMĠ VE ALAN- ÜNĠVERSĠTE BAĞLANTISI REHBERLĠK VE PSĠKOLOJĠK DANIġMANLIK SERVĠSĠ GENEL ĠLKELER Madde 5.c.: Öğrencilerin; ilgi, istek ve yetenekleriyle derslerdeki baģarısına göre, alana/dala yönelmesine

Detaylı

SON BASAMAK: II.TEOG

SON BASAMAK: II.TEOG SON BASAMAK: II.TEOG TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI NEDİR? (TEOG) Ortaokuldan liseye geçiş için yapılan sınavdır. Ortak sınavlardır ve 6 tane dersi kapsar. Yanlışlar doğru sayısını etkilemez.

Detaylı

Anne-Baba-Çocuk Üçlüsünün İletişimi Nasıl Olmalı?

Anne-Baba-Çocuk Üçlüsünün İletişimi Nasıl Olmalı? Anne-Baba-Çocuk Üçlüsünün İletişimi Nasıl Olmalı? Aile EV Gibidir. Baba = Bodrum Anne: 1. Kat. Çocuklar= Üst Katlar Baba ya evin temelidir, ya da içine girilmesi zor karanlık bir bodrum gibidir. Anne,

Detaylı

AĠLE EĞĠTĠMĠ. GiriĢ. II. AĢama

AĠLE EĞĠTĠMĠ. GiriĢ. II. AĢama AĠLE EĞĠTĠMĠ GiriĢ Her aile bir bebek beklerken o bebeğe iliģkin hayaller kurar ve engelli bir çocuğun dünyaya gelmesi ihtimali hiç düģünülmez. Yapılan tüm hazırlıklar normal bir bebek içindir. Ana-baba

Detaylı

ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANI (2012-2014) İSTİHDAM-SOSYAL KORUMA İLİŞKİSİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ

ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANI (2012-2014) İSTİHDAM-SOSYAL KORUMA İLİŞKİSİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ 1. Sosyal yardımlar hak temelli ve önceden belirlenen objektif kriterlere dayalı olarak sunulacaktır. 1.1 Sosyal Yardımların hak temelli yapılmasına yönelik, Avrupa Birliği ve geliģmiģ OECD ülkelerindeki

Detaylı

MUSTAFA KEMAL ÜNĠVERSĠTESĠ BĠLGĠSAYAR BĠLĠMLERĠ UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ YÖNETMELĠĞĠ

MUSTAFA KEMAL ÜNĠVERSĠTESĠ BĠLGĠSAYAR BĠLĠMLERĠ UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ YÖNETMELĠĞĠ MUSTAFA KEMAL ÜNĠVERSĠTESĠ BĠLGĠSAYAR BĠLĠMLERĠ UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Mustafa Kemal Üniversitesi

Detaylı

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem.

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. Onkoloji Okulu İstanbul /2014 SAĞLIK NEDİR? Sağlık insan vücudunda; Fiziksel, Ruhsal, Sosyal

Detaylı

SINAV ÖNCESİ SON 1 AY

SINAV ÖNCESİ SON 1 AY SINAV ÖNCESİ SON 1 AY Sık sık deneme sınavlarına katılın. Son 5 yılda çıkmış soruları çözün. Hatırlamakta güçlük çektiğiniz konuları tekrar edin. Ders aralarında düzenli olarak 10-15 dk. bedensel egzersizlere

Detaylı

ÇOCUK GELĠġĠMĠ VE EĞĠTĠMĠ

ÇOCUK GELĠġĠMĠ VE EĞĠTĠMĠ T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI ÇOCUK GELĠġĠMĠ VE EĞĠTĠMĠ ÇOCUK RUH SAĞLIĞI Ankara, 2013 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri

Detaylı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Pediatri Bölümü nde Tedavi Gören Çocuklarla HAYAT BĠR ARMAĞANDIR PROJESĠ

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Pediatri Bölümü nde Tedavi Gören Çocuklarla HAYAT BĠR ARMAĞANDIR PROJESĠ Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Pediatri Bölümü nde Tedavi Gören Çocuklarla HAYAT BĠR ARMAĞANDIR PROJESĠ Amaç ve Ġçerik Projenin temel amacı hastanede tedavi gören çocuklar ve bu dersi seçen öğrenciler

Detaylı

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠNE GĠRĠġ

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠNE GĠRĠġ ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠNE GĠRĠġ DERS NOTLARI Yrd.Doç.dr. Orhan CERĠT Mühendislik bilim ve matematiksel prensipleri, tecrübe, karar ve ortak fikirleri kullanarak insana faydalı ürünler ortaya koyma sanatıdır.

Detaylı