Komisyon EN GÜNCEL BİLGİLER VE SORULAR ISBN Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Komisyon EN GÜNCEL BİLGİLER VE SORULAR ISBN 978-605-364-502-3. Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir."

Transkript

1

2 Komisyon EN GÜNCEL BİLGİLER VE SORULAR ISBN Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. 2013, Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Pegem Akademi Yay. Eğt. Dan. Hizm. Tic. Ltd. Şti ye aittir. Anılan kuruluşun izni alınmadan kitabın tümü ya da bölümleri, kapak tasarımı, mekanik, elektronik, fotokopi, manyetik, kayıt ya da başka yöntemlerle çoğaltılamaz, basılamaz, dağıtılamaz. Bu kitap T.C. Kültür Bakanlığı bandrolü ile satılmaktadır. Okuyucularımızın bandrolü olmayan kitaplar hakkında yayınevimize bilgi vermesini ve bandrolsüz yayınları satın almamasını diliyoruz. Bu kitapta yer alan geçmiş yıllarda ÖSYM'nin yapmış olduğu sınavlardaki ÇIKMIŞ SORULAR'ın her hakkı ÖSYM'ye aittir. Hangi amaçla olursa olsun, tamamının veya bir kısmının kopya edilmesi, fotoğraflarının çekilmesi, herhangi bir yolla çoğaltılması ya da kullanılması, yayımlanması ÖSYM'nin yazılı izni olmadan yapılamaz. Pegem Akademi Yayıncılık telif ücreti ödeyerek bu izni almıştır. 1. Baskı: Haziran 2012, Ankara 4. Baskı: Haziran 2013, Ankara Yayın-Proje Yönetmeni: Ayşegül Eroğlu Dizgi-Grafik Tasarım: Selda Kılıç Kapak Tasarımı: Gürsel Avcı Baskı: Ayrıntı Basım Yayın ve Matbaacılık Ltd. Şti. İvedik Organize Sanayi 28. Cadde 770. Sokak No: 105/A Yenimahalle/ANKARA ( ) Yayıncı Sertifika No: Matbaa Sertifika No: İletişim Karanfil 2 Sokak No: 45 Kızılay / ANKARA Yayınevi Yayınevi Belgeç: Dağıtım: Dağıtım Belgeç: Hazırlık Kursları: E-ileti: pegem@pegem.net

3 Değerli Memur Adayları, Ön Söz KPSS nin yıllardır süregelen kapsamı içerisinde, ne gibi sorular sorulacağı en az bilinen bölümü, adından da anlaşılacağı gibi Güncel Olaylar bölümüdür. Yıl içerisinde Türkiye ve dünyadaki gelişmelerin sorulduğu bu bölümde, neler sorulabileceğini kestirmek öğrenciler için genelde sorun olmaktadır. Yoğun ders programı, sınavlar, sorular ile pek çok parçaya bölünmüş öğrencilerin, bir de ülke ve dünyadaki gelişmeleri sağlıklı bir şekilde takip etmesi elbette kolay değildir. Öğrencilerin bu konudaki açıklarını kapatmak için ülke ve dünyadaki gelişmeleri yakından izleyen Pegem Akademi öğretmenleri; güncel bilgileri, derlenmiş olarak En Güncel Bilgiler başlığıyla size sunmaktadır. Önceki yıllardaki ders notlarımızda Güncel Olaylar sorularının tamamını yakalayan öğretmenlerce hazırlanmış bu ders notuyla öğrencilerimizin başarılı olacağına inanıyor, Pegem Akademi Ailesi olarak başarılar diliyoruz.

4 İÇİNDEKİLER Ön Söz...iii 2013 KPSS de Sorulabilecek Güncel Konular...1 Spor Olayları...1 Sosyal, Kültürel, Ekonomik ve Politik Olaylar...6 Unesco Dünya Kültür Mirası Listesi - Türkiye...20 Yeni Kurulan Bakanlıklar...21 Ulusal Kuruluşların Başkanları...22 Ödüller...23 Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali...23 Nobel Ödülleri...23 Uluslararası Kuruluşlar...24 A. Avrupa Birliği...24 B. Birleşmiş Milletler...27 C. Nato (Kuzey Atlantik Savunma Paktı)...32 D. G 8 Ülkeleri...36 E. G 20 Ülkeleri...36 F. D 8 Ülkeleri...37 G. Şangay İş Birliği Örgütü...38 Ulusal Kuruluşlar En Güncel Sorular En Güncel Sorular En Güncel Sorular En Güncel Sorular

5 2013 KPSS'DE SORULABİLECEK EN GÜNCEL KONULAR SPOR OLAYLARI 2012 Avrupa Spor Başkenti olarak İstanbul seçilmiştir Yaz Olimpiyatları Londra'da yapılmıştır Dünya Salon Atletizm Şampiyonası İstanbul'da yapıldı Dünya Golf Şampiyonası Türkiye'de, Antalya- Belek'te yapılmıştır. UEFA Kongresi 2012 yılında İstanbul'da yapıldı Akdeniz oyunları Mersin'de yapılacaktır Avrupa Basketbol Şampiyonası Slovenya'da yapılacaktır. FİFA 2013 U20 Dünya Kupası Türkiye'de yapılacaktır Kış Olimpiyatları Rusya'nın Krasnodar Bölgesi'ndeki Sochi kentinde düzenlenecektir Dünya Futbol Şampiyonası Brezilya'da düzenlenecektir Avrupa Futbol Şampiyonası Fransa'da düzenlenecektir.

6 KPSS'de Sorulabilecek En Güncel Konular 2018 Dünya Futbol Şampiyonası Rusya'da düzenlenecektir Dünya Futbol Şampiyonası Katar'da düzenlenecektir. Türkiye Milli Futbol Takımının antrenörü Abdullah Avcı'dır. Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen 4. Dünya Kulüplerarası Bayanlar Voleybol Şampiyonası'nda Fenerbahçe Acıbadem, Türk spor tarihinde bir ilki başararak Brezilya temsilcisi Sollys Osasco'yu 3-0 yenerek dünya şampiyonu oldu. Dünya su altı dalış rekortmeni: Yasemin Dalkılıç Everest'e çıkan ilk Türk dağcısı: Nasuh Mahruki (1995) 2012 Londra Olimpiyatları'nda Türkiye iki altın, iki gümüş, bir bronz madalya kazanarak şampiyonayı 32. sırada tamamlamıştır. Altın Madalya Aslı Çakır Alptekin (Atletizm kadınlar 1500 metre), Servet Tazegül (Tekvando erkekler 68 kilo) Gümüş Madalya Gamze Bulut (Atletizm kadınlar 1500 metre) Nur Tatar (Tekvando kadınlar 67 kilo) Bronz Madalya Rıza Kayaalp (Grekoromen güreş 120 kilo)

7 2013 KPSS'de Sorulabilecek En Güncel Konular Avrupa Salon atletizm şampiyonası 1-3 Mart tarihinde İsveç in Göteborg kentinde düzenlenmiştir. Organizasyonda 12 türk sporcu yarışmıştır. Nevin Yanıt, Göteborg da düzenlenen 2013 Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası nda 60 metre engelli finalinde 7.89 ile Türkiye rekoru kırarak Avrupa Şampiyonu oldu. Avrupa takımlar şampiyonası Haziran 2013 tarihinde İngiltere'nin Gateshead kentinde düzenlenecektir. Dünya Yıldızlar Atletizm Şampiyonası Temmuz 2013 tarihinde Ukrayna'nın Donetsk kentinde düzenlenecektir. Avrupa 23 Yaşaltı Atletizm Şampiyonası Temmuz 2013 tarihinde Finlandiya nın Tampere kentinde düzenlenecektir. Avrupa Gençler Atletizm Şampiyonası Temmuz 2013 İtalya nın Rieti kentinde düzenlenecektir. Dünya Atletizm Şampiyonası Ağustos 2013 Rusya nın Moskova kentinde düzenlenecektir. FIFA U-20 Dünya Kupası 21 Haziran - 13 Temmuz 2013 tarihleri arasında Türkiye de düzenlenecektir Yaz Olimpiyat Oyunlarına İstanbul aday olmuştur. Sloganımız Birlikte Köprüler Kuralım olarak belirlenmiştir Yaz Olimpiyat Oyunlarının diğer adayları Madrid ve Tokyo dur.

8 KPSS'de Sorulabilecek En Güncel Konular 2013 Üniversiteler Arası Kış Olimpiyatları Slovenya nın Maribor şehrinde yapılacaktır Üniversitelerarası Yaz Olimpiyatları Rusya'nın Kazan şehrinde yapılacaktır FIBA Kadınlar Dünya Şampiyonası Türkiye de düzenlenecektir Dünya Kadınlar Futbol Şampiyonası Kanada da düzenlenecektir Kış olimpiyat Oyunları Güney Kore nin Pyeongchang kentinde düzenlenecektir Avrupa Güreş Şampiyonasında Taha Akgül ve Rıza Kayaalp altın madalya alarak avrupa şampiyonu olmuşlardır. Paralimpik Yaz Oyunları 2012 Londra da yapılmıştır Yaz Olimpiyatları 5-21 Ağustos tarihleri arasında Brezilya da düzenlenecektir Dünya Tekvando Şampiyonası KKTC de yapılacaktır Avrupa Bayanlar Voleybol Şampiyonu Vakıfbank Spor Klubü olmuştur. Dünya erkekler tenis sıralamasında bir numara Novak Djokovic tir.

9 2013 KPSS'de Sorulabilecek En Güncel Konular 5 Dünya bayanlar tenis sıralamasında bir numara Serena Williams tır Formula 1 şampiyonu Red Bull Racing - Renault takımıdır Yaz Olimpiyatları nda erkekler 100 metre finalinde olimpiyat rekorunu kıran Jamaikalı atlet Usain Bolt tur. Mersin de düzenlenecek Akdeniz Oyunları nın maskotu Karetta - Karetta olarak belirlenmiştir. UEFA Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Futbol şampiyonasında Türkiye yi temsil eden hakem Cüneyt Çakır dır. NBA 2012 yılı şampiyonu Miami Heat dır yılı Dünya Supersport Şampiyonasında şampiyonluğa ulaşan sporcu Kenan Sofuoğlu dur. Ali Gürbüz 651. Kırkpınar başpehlivanıdır. Güreş Federasyonu başkanı Hamza Yerlikaya dır Avrupa Erkekler CEV kupasında şampiyon olan voleybol takımımız Halkbank tır Avrupa Halter Şampiyonası Antalya da yapıldı.

10 KPSS'de Sorulabilecek En Güncel Konular SOSYAL, KÜLTÜREL, EKONOMİK VE POLİTİK OLAYLAR 2012 Yeşil Ekonomi (Enerji verimliliği) Zirvesi Türkiye'de yapılmıştır. Baba Beni Okula Gönder kampanyası BM Onur Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır Avrupa Kültür Başkentleri: Marsilya (Fransa), Kosic'dir (Slovakya). Dünyanın ilk demokratik meclis binası PATARA AN- TİK KENTİ'nde restore edilmektedir. AB dönem başkanlığını Ocak-Haziran 2013'de İrlanda, Temmuz-Aralık 2013'te ise Litvanya üstlenecektir. Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya arasında imzalanan ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya Hazar ve Orta Doğu doğal gazı taşınmasının planlandığı proje Nabucco Projesi'dir. Eğitimde sistemi Eğitim Kanunu olarak kabul edilmiştir. Hırvatistan 2013 yılında Avrupa Birliği'ne katılacak 28. tam üye ülkedir. Dünya Ekonomik Forumu'nun 2013 yılının ocak ayında İsviçre'nin Davos kentinde toplanmıştır. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı, Antalya milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu görevini Fransız parlamenter Jean Claude Mignon'a devretti.

11 2013 KPSS'de Sorulabilecek En Güncel Konular 7 İslam Konferansı Örgütü'nün Genel Sekreteri, Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu'dur. NATO Genel Sekreteri, Anders Fogh Rasmussen'dir. BM Genel Sekreteri Ban-Ki Moon'dur (Güney Koreli). KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimlerini Ulusal Birlik Partisi başkanı ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu kazandı. Türkiye nin en çok ithalat yaptığı ülke: Rusya'dır. Türkiye nin en fazla ihracat yaptığı ülke: Almanya'dır. Türkiye 247 milyar dolarlık dış borcu ile dünyada 23. sırada bulunmaktadır. Dünya mayınlarını yok etmeyi amaçlayan antlaşmanın adı Ottawa Sözleşmesi'dir. Dünyanın en tehlikeli kimyasal maddeleri sayılan Kalıcı Organik Kirleticilerin (KOK'lar) kısıtlanmasını öngören antlaşma Stockholm Antlaşması'dır. NATO Genel Sekreteri Yardımcısı Hüseyin Diriöz olmuştur. Medeniyetler İttifakı eş başkanları: Türkiye ve İspanya'dır. Türkiye'de ilk nükleer santralin kurulacağı bölgemiz: Mersin-Akkuyu'dur.

12 KPSS'de Sorulabilecek En Güncel Konular Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde Arap Baharı olarak anılan sivil ayaklanmalar neticesinde Tunus, Mısır ve Libya'da yeni hükümetler göreve gelmiştir. Fransa'da yapılşan seçimler sonucunda Cumhurbaşkanlığı görevine Francois Hollande seçilmiştir. EXPO 2015 Milano'da yapılacaktır. Almanya'da Yeşiller Partisinin eş başkanı olan ilk Türk parti lideri Cem Özdemir'dir. Alman Hristiyan Demokrat Birlik Partisinden Aygül Özkan Almanya'da bakanlık görevine getirilen ilk Türk oldu. 6. Dünya Su Forumu Fransa'nın Marsilya kentinde yapıldı. Dünyada en fazla döviz rezervine sahip ülke, Çin Halk Cumhuriyeti'dir. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansının ardından Kanada Kyoto Protokolünden çekildiğini açıkladı. 16 Nisan 2012'de Dünya Bankası başkanlığına Güney Kore doğumlu Amerikalı Jim Yong Kim seçildi. İlk yerli insansız hava aracının adı, ANKA'dır. İlk Türk savaş helikopteri, ATAK'tır. Eskişehir 2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak ilan edildi.

13 2013 KPSS'de Sorulabilecek En Güncel Konular 9 Almanya yeni Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'tur. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresi son yapılan düzenleme ile 7 yıla çıkarıldı. 13 Ocak 2012'de KKTC kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş vefat etmiştir. IMF'nin yeni başkanı 2011 itibarıyla Fransa Maliye Bakanı Christine Lagerde olmuştur. Son yılların en büyük sel felaketi Tayland'da 2012 yılında gerçekleşmiştir. Merkez Bankası tarafından düzenlenen TL simge yarışmasını Tülay Lale kazanmıştır. ( ) İngiltere, dünyanın en büyük ekonomisine sahip 8 ülkesinden oluşan G8 Grubu nun Dönem Başkanlığı nı üstlendi yılında G- 20 organizasyonlarına Rusya başkanlık yapacak. UNESCO, 2013 yılını Dünya Haritasının 500. yıldönümü olması münasebetiyle Piri Reis yılı ilan etti. Kyoto Protokolü 2020'ye kadar uzatıldı. Deprem Dede, Ahmet Mete Işıkara hayatını kaybetti. Usta gazeteci Mehmet Ali Birand hayatını kaybetti. Ukrayna 2013 yılında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) dönem başkanlığını yeni yılda devraldı.

14 KPSS'de Sorulabilecek En Güncel Konular Kabinede dört bakan değişti. İçişleri Bakanlığına Muammer Güler, Sağlık Bakanlığına Mehmet Müezzinoğlu, Kültür Bakanlığına Ömer Çelik, Milli Eğitim Bakanlığına ise Nabi Avcı atandı. 85. Oscar Ödülleri sahiplerini buldu. Argo, En İyi Film seçilirken En İyi Yönetmen ödülünü Ang Lee kazandı. Gecede En İyi Erkek Oyuncu Daniel-Day Lewis ve En İyi Kadın Oyuncu ise Jennifer Lawrence seçildi. Grammy ödülleri sahiplerini buldu. Yılın Albümü: Babel (Mumford & Sons) Yılın Kaydı: Somebody That I Used To Know (Gotye feat. Kimbra) Yılın Şarkısı: We Are Young (FUN.) Yılın En İyi Yeni Sanatçısı: FUN. Nuri Kantar rolüyle tanınan ünlü tiyatrocu Tekin Akmansoy (89) hayatını kaybetti. Türkiye nin en yüksek, dünyanın 3'üncü en yüksek çift eğrilikli beton kemer barajı olacak Yusufeli Barajı açıldı. Hatay ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı yakınlarında patlama meydana geldi. Forbes dünyanın en zenginlerini açıkladı. Listede ilk sırada Meksikalı Carlos Slim yer alırken, Bill Gates ikinci, İspanyol işadamı Amancio Ortega üçüncü oldu.

15 2013 KPSS'de Sorulabilecek En Güncel Konular 11 Uzun zamandan bu yana kanser tedavisi gören Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez 58 yaşında hayatını kaybetti. Sanatçı Müslüm Gürses uzun süredir tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. İrlanda, Avrupa Birliği dönem başkanlığını 1 Ocak 2013 ten itibaren altı ay süreyle Güney Kıbrıs tan devraldı. Usta tiyatro ve sinema sanatçısı Metin Serezli hayatını kaybetti. Vatikan, Katolik dünyasının yeni liderinin seçti Papa seçilen Arjantinli Kardinal Jorge Mario Bergoglio, Francis adını aldı. Tiyatro ve sinema oyuncusu Dinçer Çekmez hayatını kaybetti. Türkiye nin ilk yerli tasarım tanksavar füzesi UMTAS tır. Altın Bamya ödüllerinde Alper Çağlar ın Dağ filmi 3 Bamya kazanmıştır. Bu yıl 24'üncüsü düzenlenen Ankara Film Festivali nde, Tepenin Ardı en iyi film seçildi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor s, Türkiye nin uzun vadeli kredi notunu BB den BB+ ya yükseltti.

16 KPSS'de Sorulabilecek En Güncel Konular 2013 Altın Palmiye ödülleri dağıtıldı: Altın Palmiye: La Vie D Adele (Blue Is the Warmest Color) Büyük Jüri Ödülü: Inside Llewyn Davis En İyi Yönetmen: Amat Escalante Heli Jüri Özel Ödülü: Like Father Like Son En İyi Kadın Oyuncu: Berenice Bejo Le Passe En İyi Erkek Oyuncu: Bruce Dern Nebraska İngiltere nin ilk kadın Başbakanı, Demir Leydi lakaplı Margaret Thatcher hayatını kaybetti. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) adı Borsa İstanbul (BİST) olarak değiştirildi. Bu yıl 17 ncisi düzenlenen Yapı Kredi Afife Jale Tiyatro Ödülleri, Haliç Kongre Merkezi nde gerçekleştirilen görkemli bir törenle sahiplerini buldu. Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu ödülünü Kimsenin Ölmediği Bir Günün Ertesiydi oyunuyla Sumru Yavrucuk aldı. Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu ödülünü ise Babamın Cesetleri Krek oyunuyla Öner Erkan kazandı. Yılın En Başarılı Prodüksiyonu ödülünü İstanbul Devlet Tiyatrosu nun Sessizlik oyunu aldı.

17 2013 KPSS'de Sorulabilecek En Güncel Konular 13 Yılın En Başarılı Yönetmeni ödülü İstanbul Devlet Tiyatrosu nun Sessizlik oyununun yönetmeni Mehmet Birkiye aldı. BAFTA 2013 ödülleri sahiplerini buldu. En İyi Film: Argo En İyi Kadın Oyuncu: Emmanuelle Riva Amour En İyi Erkek Oyuncu: Daniel Day-Lewis Lincoln En İyi Yönetmen: Ben Affleck Argo 2013 Medeniyetler İttifakı Forumu Viyana da yapıldı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody s, Türkiye nin kredi notunu Ba1 den Baa3 e yükselterek yatırım yapılabilir ülkeler seviyesine yükseltti. Suriye Dostları Grubu Dışişleri Bakanları Toplantısı 21 Nisan 2013 tarihinde İstanbul da yapıldı. Avrupa Birliği Turizm Teşkilatı 2013 Arap Turizm Başkenti olarak Bursa yı ilan etti. 2. Dünya Türk Forumu 3-5 Nisan 2013 tarihleri arasında Türk Diasporası ve Türk Dünyası Vizyon 2023 başlığı ile İstanbul da gerçekleştirildi Avrupa Birliği Yeşil Başkent ödülü Kopenhag'a verildi. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, The Banker tarafından Avrupa da ve Dünyada Yılın Merkez Bankası Başkanı seçildi.

18 KPSS'de Sorulabilecek En Güncel Konular 2013 G-8 Zirvesi İngiltere ev sahipliğinde Kuzey İrlanda'da düzenlenmiştir. Asya'da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı 7-8 Mart 2013 tarihleri arasında Ankara da yapılmıştır yılı Çin'de Türkiye yılı olarak kutlanmaktadır. NATO nun Patriot Füzeleri şubat 2013 tarihinde Adana-Kahramanmaraş ve Gaziantep şehirlerine konuşlandırılmıştır. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanlığını Ukrayna devralmıştır. Birleşmiş Milletler 2013 yılını Su Dayanışması Yılı ilan etmiştir. Amerika'nın Boston eyaletinde düzenlenen Boston Maratonu'nda terörist saldırısı düzenlenmiştir yılı verilerine göre işsizliğin en çok görüldüğü ülke Yunanistan'dır. Dünya Sosyal Forumu 2013 yılında Tunus'ta yapılmıştır. Türkiye İMF ye olan borcunun son taksidini mayıs 2013 te ödemiştir. Kudüs Uluslararası Tahkim Merkezi Başkanlığına Rıfat Hisarcıklıoğlu seçilmiştir Dünya Bankası ve İMF Bahar Toplantısı Washington da yapılmıştır.

19 2013 KPSS'de Sorulabilecek En Güncel Konular 15 İlk yerli yapım deniz araştırma gemisi TÜBİTAK Marmara dır. Fransa tarafından Tarım Bakanı Mehdi Eker e tarım alanında Şövalye Liyakat Nişanı verilmiştir İslam Zirve Konferansı Mısır'ın Kahire kentinde düzenlenmiştir. Türkiye - Azerbaycan Trans Anadolu Boru Hattı Projesini imzalamıştır. Türkiye'nin yerli millî savaş gemisi TCG Heybeliada'dır Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir dir. Sinop ilinde kurulacak olan 2. nükleer santrali Japonya - Fransa ortaklığında yapılacaktır. Dünya Bankası Başkan Yardımcılığı görevini ocak 2013 tarihinden itibaren Hasan Tuluy devralmıştır. Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü Dönem Başkanı Ukrayna olmuştur. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu FİTCH Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir olarak yükseltmiştir. İslam İşbirliği Teşkilatı tarihleri arasında dönem başkanlığını Türkiye yapacaktır. İstanbul da yapılacak olan 3. boğaz köprüsünün adı Yavuz Sultan Selim olarak belirlendi.

20 KPSS'de Sorulabilecek En Güncel Konular Büyükşehir Belediyesi olan illerimiz. Adana Ankara Antalya Bursa Diyarbakır Eskişehir Erzurum Gaziantep İçel İstanbul İzmir Kayseri Kocaeli Konya Samsun Sakarya Aydın Balıkesir Denizli Hatay Malatya Manisa Kahramanmaraş Mardin Muğla Tekirdağ Trabzon Şanlıurfa Van Ordu Expo 2020 adayı İzmir dir Eurovision İsveç in Malmö şehrinde yapılmıştır. BM Güvenlik Konseyi nde, Suriye Tasarısı nı veto eden ülkeler Rusya ve Çin dir Antalya Altın Portakal en iyi film ödülüne Güzelliğin On Par etmez filmi layık görülmüştür yılı ABD ve Kanada yı vuran kasırga Sandy dir yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü edebiyat dalında Selim İleri ye verilmiştir.

21 2013 KPSS'de Sorulabilecek En Güncel Konular Frankfurt Türk Film Festivali kapsamında Vefa Ödülü Kemal Sunal a verilmiştir. 39 km den atlayarak dünya rekoru kıran Felix Baumgarther olmuştur. Türkiye 2023 yılı ihracat hedefi 500 milyar dolardır yılı OECD dönem başkanlığını Türkiye üstlenmiştir. Osmanlı hanedan defterine kaydı yapılan son kişi, nisan 2012 de hayatını kaybeden hanedan üyesi Neslihan Sultan dır. TCMB döviz rezervleri 2013 nisan ayı verilerine göre 132 milyar dolardır. 17. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali nde Onur Ödülü Haldun Dormen e verilmiştir. Türkiye nin ilk yerli üretim millî tankının adı Altay dır. Meddahlık geleneğinin son temsilcilerinden olan ve 2012 ekim ayında kaybettiğimiz sinema ve tiyatro sanatçısı Erol Günaydın dır. Samanyolu şarkısıyla geniş kitleler tarafından tanınan Berkant 2012 yılı ekim ayında, 74 yaşında aramızdan ayrılmıştır. TUİK verilerine göre 2012 enflasyon oranları TÜFE 6,16, ÜFE 2,45 artmıştır.

22 KPSS'de Sorulabilecek En Güncel Konular Maliye Bakanlığının 2013 yılı büyüme oranı hedefi % 4'tür. UNESCO Dünya Kitap Başkenti Bangkok'tur Dünya Satranç Olimpiyatları İstanbul da organize edildi. Avrupa Birliği ilk başkanı: Herman Van Rompuy dur verilerine göre Türkiye de kişi başına düşen millî gelir 10,327 $ dır. Türkiye ekonomisi 2012 yılında % 2,2 büyüme göstermiştir. MİT Müsteşarı, Hakan Fidan dır. İlk kez I. Abdülmecit için Dolmabahçe Sarayı nda anma töreni düzenlenmiştir yılında İtalya da 2. kez seçilen Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'dur. ABD yeni Dış İşleri Bakanı John Kerry dir. Sinop ta yapılacak olan ikinci nükleer santralin yapımını Fransa ve Japonya üstlenmiştir. Dünyada sadece Türkiye nin sahip olduğu zırhlı ve yüzme özellikleri bulunan istihkam aracının adı Azmim dir verilerine göre Türkiye deki işsizlik oranı % 9,2 dir.

23 2013 KPSS'de Sorulabilecek En Güncel Konular 19 Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi İstanbul a yapılacak 3. havalimanıdır kasım ve aralık aylarında Kuzey Yarımküre'den izlenebilecek olan kuyruklu yıldız ISON dur. NATO Güvenlik Zirvesi 2 Şubat 2013 te Almanya Münih'te gerçekleşmiştir. Türkiye, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) Azerbaycan la imzalanmıştır. İsrail e atanan ilk Türk Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar dır. Avrupa Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso dur Arap Birliği Zirvesi, Katar da yapılmıştır. Türkiye, 1 Mayıs 2013 tarihinde yürürlüğe girmiş olan serbest ticaret antlaşmasını Kore Cumhuriyeti ile yapmıştır OECD dönem başkanı Türkiye den Ali Babacan'dır. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz'dur. Türkiye'ye vize uygulamayan ülkeler: Antigua - Barbuda, Arjantin, Arnavutluk, Bahamalar, Barbados, Belize, Bolivya, Bosna-Hersek, Brezilya, Belarus (Beyaz Rusya), Ekvador, El Salvador, Fas, Fiji, Filipinler, Guatemala, Güney Afrika Cumhuriyeti, Gürcistan, Haiti,

24 KPSS'de Sorulabilecek En Güncel Konular Honduras, Hong Kong, İran, Jamaika, Japonya, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kolombiya, Kore Cumhuriyeti (Güney Kore), Kosova, Kosta Rika, Karayip, Libya, Lübnan, Makau Özel İdare Bölgesi, Makedonya, Maldivler, Malezya, Mauritus, Moldova, Moğolistan, Nikaragua, Pakistan, Palau Cumhuriyeti, Paraguay, Rusya, St. Vincent-Grenadines, Singapur, Solomon Adaları, Sri Lanka, Suriye, Svaziland, Şili, Tanzanya, Tayland, Trinidad-Tobago, Tunus, Tuvalu, Uruguay, Ürdün, Venezuela, Vatikan, Katar, Kamerun, Yemen, Yeni Zelanda, Ukrayna, Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 90 günü aşmamak kaydıyla, Hırvatistana yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır. Organik tarım merkezi seçilen ilimiz İzmir'dir. BRICS ülkeleri; Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika ekonomilerini ifade eder. MIST ülkeleri; Meksika, Endonezya, Güney Kore ve Türkiye ekonomilerini ifade eder. BM Güvenlik Konseyi geçici üyeleri; Azerbaycan, Pakistan, Fas, Togo, Guatemala'dır. AİHM'ye seçilen ilk Türk yargıç Ayşe Işıl Karakaş'tır. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi - Türkiye: İstanbul Tarihi Yarım Adası Kapadokya ve Göreme Milli Parkı Divriği Ulu Camii ve Darüşiffası Hattuşaş Nemrut Dağı

25 2013 KPSS'de Sorulabilecek En Güncel Konular 21 Xanthos Letoon Hiyerapolis Pamukkale Safranbolu Truva Antik Kenti Selimiye Camii'nin Külliyesi Neolitik Dönem Çatalhöyük kalıntıları 1 Ocak 2009 itibariyle tedavüle giren Türk liralarının ön yüzlerinde Atatürk resimleri yer alırken arka yüzlerinde şu isimlerin resimleri yer alıyor: 5 TL'nin arkasında Ordinaryus Prof. Dr. Aydın Sayılı vardır. 10 TL'nin arkasında Ordinaryus Prof. Dr. Cahit Arf vardır. 20 TL'nin arkasında Mimar Kemaleddin vardır. 50 TL'nin arkasında Fatma Aliye vardır. 100 TL'nin arkasında Itri adıyla bilinen Buhurizade Mustafa Efendi vardır. 200 TL'nin arkasında Yunus Emre vardır. YENİ KURULAN BAKANLIKLAR Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Avrupa Birliği Bakanlığı Ekonomi Bakanlığı Gençlik ve Spor Bakanlığı

26 KPSS'de Sorulabilecek En Güncel Konular Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kalkınma Bakanlığı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Orman ve Su İşleri Bakanlığı ULUSAL KURULUŞLARIN BAŞKANLARI Askeri Yargıtay Başkanı Tuğgeneral Hasan Deniz'dir. AYİM Başkanı Tuğgeneral Abdullah Arslan'dır. BDDK Başkanı Mukim Öztekin'dir. Danıştay Başkanı Hüseyin H. Karakullukçu'dur. Kamu Baş Denetçisi Mehmet Nihat Ömeroğlu'dur. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'dır. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir'dir. RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun'dur. Sayıştay Başkanı Doç. Dr. Recai Akyel'dir. SPK Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş'tır. TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz'dır. Müsiad Başkanı Nail Olpak'tır. Yargıtay Başkanı Ali Alkan'dır. YSK Başkanı Sadi Güven'dir. YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya'dır.

27 2013 KPSS'de Sorulabilecek En Güncel Konular 23 ÖDÜLLER UÇAN SÜPÜRGE ULUSLARARASI KADIN FİLMLERİ FESTİVALİ Uçan Süpürge, 1996 yılının Kasım ayında kurulmuştur. Temel amacı, kadın örgütleri arasındaki iletişim, eş güdüm ve iş birliğinin gelişmesi için çalışarak kadın örgütlerinin kadınların güçlenmesi yönünde daha verimli olabilmelerini sağlamaktır. Bu temel amaçla birlikte, toplumda kadın konusunda duyarlılık yaratmayı ve bilinci artırmayı; kadınların güçlenmesini etkileyecek kampanyalar ve etkinlikler organize etmeyi hedefler. NOBEL ÖDÜLLERİ Nobel Ödülü 1896 yılında Stockholm'de açıklanan vasiyetnamesiyle Alfred Nobel tarafından kurulan derneğin verdiği, insanlığa hizmet edenleri ödüllendirmek amacını taşıyan bir prestij ödülüdür yılında verilmeye başlanmıştır. 6 alanda ödül verilir: Fizik Serge Horacke - David I. Wireland Kimya Robert Lefkowitz - Brian Kubilka Fizyoloji veya Tıp Sir John B. Gurdan - Shinga Yamanaka Edebiyat Mo Yan Barış Avrupa Birliği İktisat Alvin E. Roth - Lloyd Shapley

28 KPSS'de Sorulabilecek En Güncel Konular ULUSLARARASI KURULUŞLAR A. AVRUPA BİRLİĞİ Avrupa Birliği, yirmi yedi üye ülkeden oluşan ve toprakları büyük ölçüde Avrupa kıtasında bulunan siyasi ve ekonomik bir örgütlenmedir yılında, Avrupa Birliği Antlaşması olarak da bilinen Maastricht Antlaşması'nın yürürlüğe girmesi sonucu, var olan Avrupa Ekonomik Topluluğu'na yeni görev ve sorumluluk alanları yüklenmesiyle kurulmuştur. Avrupa Ekonomik Topluluğu Maastricht Anlaşması ile Avrupa Birliği adını almıştır. Merkezi Brüksel'dir. Avrupa Birliği'nin temelleri 1951 yılında, altı ülkenin katılımıyla oluşturulan Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu'na ve 1957 Roma Antlaşması'na dayanmaktadır. Kurucu Üyeler: Fransa Almanya İtalya Belçika Hollanda Lüksemburg

29 2013 KPSS'de Sorulabilecek En Güncel Konular 'te imzalanan Schengen Antlaşması, üye devletlerin pek çoğu arasında sınırda pasaport kontrolü olmaksızın yolculuk edebilme olanağını sağladı. 1986'da Avrupa bayrağı kullanılmaya başlandı (İngiltere ve İrlanda imzalamadı). Avrupa Birliği ülkeleri Maastricht Anlaşması ile ortak para birimine geçme kararını almıştır. 1 Ocak 2002'de üye ülkelerde eski ulusal para birimleri tedavülden kalkmış ve avro, kullanılan tek ortak para olmuştur. 1 Ocak 2002'de on iki üye ülke avro adlı ortak bir para birimini benimsedi (İngiltere ve Danimarka avro kullanmıyor). Bulgaristan ve Romanya 2007'de birliğe en son üye olan iki üyedir. Avrupa Birliği yirmi yedi bağımsız devletten oluşur. Bunlar üye devletler olarak bilinen Almanya, Avusturya, Birleşik Krallık, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Kıbrıs, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya'dır. Birliğe katılmayı bekleyen üç adet aday ülke vardır. Bunlar: Hırvatistan, Makedonya Cumhuriyeti ve Türkiye'dir. Batı Balkan ülkeleri Arnavutluk, Bosna-Hersek, Karadağ ve Sırbistan ile İzlanda olası resmî adaylar olarak tanımlanmıştır. Son dönemde Kosova'ya da benzer bir statü verilmiştir.

30 KPSS'de Sorulabilecek En Güncel Konular Avrupa Birliği'ne katılabilmek için bir ülke, 1993 yılında Kopenhag Liderler Zirvesi'nde tanımlanan Kopenhag Kriterleri'ni tümüyle sağlamak durumundadır. Bu ölçütler, hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına saygı gösteren istikrarlı bir demokrasi, birlik üyeleri ile rekabet edebilecek düzeyde sağlam temelli bir ekonomi ve Avrupa Birliği yasalarını da içeren üyelik koşullarının kabul edilmesini gerektirir. Bir aday ülkenin bu ölçütlere uyup uymadığının değerlendirilmesinin yapılması konseyin görev alanıdır. Birliğe katılmamayı yeğleyen dört Avrupa ülkesi İsviçre, İzlanda, Lichtenstein ve Norveç'tir. Avrupa'nın siyasal olarak tanınmış beş küçük devleti olan Andorra, Lichtenstein, Monako, San Marino ve Vatikan ile yürütülen ilişkiler de avroyu ortak para birimi olarak kullanmaktan ve bazı diğer ekonomik iş birliği çalışmaları yapmaktan oluşur. YÜRÜTME ORGANI: Avrupa Komisyonu'dur. Yasa tasarısı sunar. Bütçeyi hazırlar. YASAMA ORGANI: Avrupa Birliği Konseyi ve Avrupa Parlamentosu'dur. Yasa ve iç işlerini düzenler. Uluslararası antlaşmaları imzalar. Komisyonu denetler.

31 2013 KPSS'de Sorulabilecek En Güncel Konular 27 YARGI ORGANI: Avrupa Adalet Divanı'dır. Temel hak ve özgürlüklerin korunmasını sağlar. SCHENGEN ANLAŞMASI Avrupa Topluluğu üyesi beş ülke arasında, sınır kapılarındaki polis ve gümrük kontrollerini bütünüyle ortadan kaldırmayı amaçlayan antlaşmadır. Schengen Anlaşması 14 Haziran 1985 tarihinde beş Avrupa ülkesi arasında imzalanmıştır. Bu ülkeler; Fransa, Batı Almanya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg'dur. 19 Haziran 1990 tarihinde imzalanan Schengen Anlaşması'nı Uygulama Konvansiyonu ise anlaşmayı uygulamaya koymuştur. Monako, Norveç ve İzlanda, Avrupa Birliği'ne üye olmamakla birlikte bu anlaşmaya dahil olmuştur. Aynı şekilde İsviçre de Aralık 2008'de Schengen Anlaşması kapsamına alınmıştır. Lichtenstein 2011 yılında katılmıştır. Bulgaristan ve Romanya'nın katılımı ileri bir tarihe ertelenmiştir. B. BİRLEŞMİŞ MİLLETLER Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ekim 1945'te kurulmuştur. Dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslararası ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüttür. Uluslararası ilişkilerde, kuvvet kullanılmasını evrensel düzeyde yasaklayan ilk antlaşma BM Sözleşmesi'dir. Örgütün, kurulduğu yıllarda 51 olan üye sayısı şu an itibarıyla, Vatikan, Karadağ ve Kosova dahil 193'e ulaşmıştır. Örgütün yönetimi New York'tadır.

32 KPSS'de Sorulabilecek En Güncel Konular BİRLEŞMİŞ MİLLETLERİN İDARİ YAPISI 1. Genel Kurul, 2. Güvenlik Konseyi, 3. Ekonomik ve Sosyal Konsey, 4. Yönetim Konseyi, 5. Genel Sekreterlik ve 6. Uluslararası Adalet Divanı. Genel Kurul: Genel kurul, üye devletlerden oluşur. Her üyenin genel kuruldaki temsilcileri 5 kişiden çok olamaz. Genel kurulun görevleri şunlardır: Silahsızlanma ve silah denetimi konusunda önerilerde bulunmak, Barış ve güvenliği etkileyecek görüşmeler yapmak ve her konuda önerilerde bulunmak, Ülkeler arasındaki iyi ilişkileri bozucu sorunların, barışcıl yollarla çözümü için önerilerde bulunmak. Güvenlik Konseyi: Siyasal alanda bir yürütme organıdır. Toplam 15 üyesi vardır. Konseyin 5 daimi üyesi olan ABD, Çin, İngiltere, Fransa, Rusya'nın veto hakkı vardır. 10 geçici üye ise iki yıllık bir süreç için seçilirler. Türkiye 2009 yılı itibarıyla iki yıllığına seçilen geçici üyelerden biridir. Kurulun görevleri: Birleşmiş Milletler'in amaç ve ilkelerine uygun biçimde barış ve güvenliği korumak, Uluslararası bir anlaşmazlığa yol açabilecek her türlü çekişmeli durumu soruşturmak,

Komisyon EN GÜNCEL BİLGİLER VE SORULAR ISBN 978-605-364-502-3. Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir.

Komisyon EN GÜNCEL BİLGİLER VE SORULAR ISBN 978-605-364-502-3. Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. Komisyon EN GÜNCEL BİLGİLER VE SORULAR ISBN 978-605-364-502-3 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. 2013, Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Pegem Akademi

Detaylı

KPSS VATANDAŞLIK TÜM ADAYLAR İÇİN GÜNCEL BİLGİLER & SORULAR

KPSS VATANDAŞLIK TÜM ADAYLAR İÇİN GÜNCEL BİLGİLER & SORULAR TÜM ADAYLAR İÇİN KPSS VATANDAŞLIK EN GÜNCEL BİLGİLER & SORULAR Ön Söz Değerli Memur Adayları, KPSS nin yıllardır süregelen kapsamı içerisinde, ne gibi sorular sorulacağı en az bilinen bölümü, adından da

Detaylı

TÜİK VERİLERİNE GÖRE ESKİŞEHİR'İN SON 5 YILDA YAPTIĞI İHRACATIN ÜLKELERE GÖRE DAĞILIMI (ABD DOLARI) Ülke

TÜİK VERİLERİNE GÖRE ESKİŞEHİR'İN SON 5 YILDA YAPTIĞI İHRACATIN ÜLKELERE GÖRE DAĞILIMI (ABD DOLARI) Ülke TÜİK VERİLERİNE GÖRE ESKİŞEHİR'İN SON 5 YILDA YAPTIĞI İHRACATIN ÜLKELERE GÖRE DAĞILIMI (ABD DOLARI) Ülke 2008 Yılı 2009 Yılı 2010 Yılı 2011 Yılı 2012 Yılı Sayısı Ulke adı İhracat Ulke adı İhracat Ulke

Detaylı

Güncel Bilgiler. y a y ı n l a r ı

Güncel Bilgiler. y a y ı n l a r ı DÜNYA - SİYASET 2012 yılının Şubat ayında Tunus ta yapılan Suriye nin Dostları Konferansı nın ikincisi Nisan 2012 de İstanbul da yapıldı. Konferansta Esad rejimi üstündeki uluslararası baskının artırılması,

Detaylı

TÜRKİYE DEKİ YABANCI ÜLKE TEMSİLCİLİKLERİ

TÜRKİYE DEKİ YABANCI ÜLKE TEMSİLCİLİKLERİ Ülke TÜRKİYE DEKİ YABANCI ÜLKE TEMSİLCİLİKLERİ Temsilcilik Türü Şehir Telefon Faks e-posta A.B.D. Başkonsolosluk Adana (0322) 346 62 62 (0322) 346 79 16 A.B.D. Büyükelçilik Ankara 455 55 55 467 00 19 A.B.D.

Detaylı

UMUMA HUSUSİ HİZMET DİPLOMATİK A.B.D Vize Var Vize Var Vize Var Vize Var. AFGANİSTAN Vize Var Vize Var Vize Var Vize Var

UMUMA HUSUSİ HİZMET DİPLOMATİK A.B.D Vize Var Vize Var Vize Var Vize Var. AFGANİSTAN Vize Var Vize Var Vize Var Vize Var VİZE TABLOSU Pasaport Vize Tablosu MAVİ YEŞİL GRİ KIRMIZI ÜLKE UMUMA HUSUSİ HİZMET DİPLOMATİK MAHSUS DAMGALI A.B.D Vize Var Vize Var Vize Var Vize Var AFGANİSTAN Vize Var Vize Var Vize Var Vize Var ALMANYA

Detaylı

Vize Rejim Tablosu YEŞİL (HUSUSİ) PASAPORT. Vize Yok (90 gün) Vize Yok (90 gün) Vize Yok (90 gün) Vize Yok (90 gün) Vize Yok (90 gün)

Vize Rejim Tablosu YEŞİL (HUSUSİ) PASAPORT. Vize Yok (90 gün) Vize Yok (90 gün) Vize Yok (90 gün) Vize Yok (90 gün) Vize Yok (90 gün) Vize Rejim Tablosu ÜLKE ÇİPLİ (UMUMA MAHSUS) PASAPORT YEŞİL (HUSUSİ) PASAPORT GRİ (HİZMET) PASAPORT LACİVERT (DİPLOMATİK) PASAPORT A.B.D AFGANİSTAN ALMANYA ANDORRA ANGOLA ANTİGUA-BARBUDA ANTİLLER ARJANTİN

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Ekim - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1.TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Eylül - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İçindekiler 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1. TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI Rapor tarihi:11/02/2016 Yıl 2015 YILI (OCAK-ARALIK) HS6 ve Ülkeye göre dış ticaret

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI Rapor tarihi:11/02/2016 Yıl 2015 YILI (OCAK-ARALIK) HS6 ve Ülkeye göre dış ticaret Rapor tarihi:11/02/2016 ABD 1.213.773 78.470 109 5 869.143 775.224 511 467 690810 ABD 2.411 139 100 5 2.074 1.841 3.205 2.844 ABD 153.405.707 7.747.676 77.068 3.951 52.525.397 47.327.904 75.673 67.506

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Mayıs - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1. TÜRKİYE YE GELEN YABANCI ZİYARETÇİLERİN

Detaylı

2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK İŞLENMİŞ MERMER VE TRAVERTEN DIŞ TİCARET VERİLERİ

2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK İŞLENMİŞ MERMER VE TRAVERTEN DIŞ TİCARET VERİLERİ 2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK İŞLENMİŞ MERMER VE TRAVERTEN DIŞ TİCARET VERİLERİ DÜNYA TUTARI DÜNYADAKİ 1.264.850 452.261 36% DÜNYA 1 1 Amerika Birleşik MEVCUT YE TUTARI NİN NİN DÜNYA MEVCUT DEKİ LAR TUTAR TUTAR

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Kasım - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1.TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Şubat - 2019 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1 TÜRKİYE YE GELEN YABANCI ZİYARETÇİLERİN

Detaylı

A.ERDAL SARGUTAN EK TABLOLAR. Ek 1. Ek 1: Ek Tablolar 3123

A.ERDAL SARGUTAN EK TABLOLAR. Ek 1. Ek 1: Ek Tablolar 3123 Ek 1: Ek Tablolar 3123 Ek 1 EK TABLOLAR Tablolar, - (129) Dünya Sağlık Örgütü: WHO Dünya Sağlık Raporu - (123) Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı: UNDP İnsani Gelişme Raporu - (128) Dünya Bankası: WB

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI 691010 ABD 0 463 0 0 9.273 7.644 691090 ABD 783.096 190 1.634.689 1.330.333 3.869 3.102 TOPLAM 783.096 653 1.634.689 1.330.333 13.142 10.746 691090 Afganistan 6.557 0 24.223 19.558 691010 Almanya 885 1.068

Detaylı

1/11. TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI Rapor tarih 30/03/2018 Yıl 01 Ocak - 28 Subat 2018

1/11. TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI Rapor tarih 30/03/2018 Yıl 01 Ocak - 28 Subat 2018 ve ye göre dış ticaret Miktar m2 Miktar m2 690721 ABD 29.636.682 1.428.016 0 0 8.481.569 6.912.337 690722 ABD 226.394 13.790 0 0 68.891 55.759 690723 ABD 826.034 61.902 0 0 349.614 285.071 690730 ABD 88.188

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI ve ye göre dış ticaret İhracat İhracat İhracat 690721 ABD 205.907.319 10.016.491 545.647 26.090 61.237.372 54.367.866 442.498 388.194 690722 ABD 3.805.776 224.607 67.890 3.140 1.177.009 1.052.756 82.674

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI ve Ülkeye göre dış ticaret İhracat Dolar İhracat Euro İthalat Dolar İthalat Euro 691010 ABD 0 2.595 0 0 100.977 91.002 ABD 5.202.084 16.444 10.298.622 9.300.856 138.768 126.892 TOPLAM 5.202.084 19.039

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI. İthalat Miktar Kg. İthalat Miktar m2

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI. İthalat Miktar Kg. İthalat Miktar m2 690721 ABD 121.201.978 5.919.468 183.351 9.561 36.358.373 33.291.590 60.931 55.611 690722 ABD 2.013.654 112.572 67.890 3.140 654.446 609.369 82.674 78.128 690723 ABD 2.805.625 204.888 17.952 1.700 1.092.601

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Haziran - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İçindekiler 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1. TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

YÜRÜRLÜKTE BULUNAN ÇİFTE VERGİLENDİRMEYİ ÖNLEME ANLAŞMALARI. ( tarihi İtibariyle) Yayımlandığı Resmi Gazete

YÜRÜRLÜKTE BULUNAN ÇİFTE VERGİLENDİRMEYİ ÖNLEME ANLAŞMALARI. ( tarihi İtibariyle) Yayımlandığı Resmi Gazete YÜRÜRLÜKTE BULUNAN ÇİFTE VERGİLENDİRMEYİ ÖNLEME ANLAŞMALARI (21.01.2016 tarihi İtibariyle) Taraf Devlet Anlaşmanın İmza Edildiği Tarih Yayımlandığı Resmi Gazete Tarih No Yürürlük Tarihi Vergiler Açısından

Detaylı

MÜCEVHER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ MAL GRUBU ÜLKE RAPORU (TÜRKİYE GENELİ) - (KÜMÜLATİF)

MÜCEVHER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ MAL GRUBU ÜLKE RAPORU (TÜRKİYE GENELİ) - (KÜMÜLATİF) ALTINDAN MAMUL MÜCEVHERCİ VE KUYUMCU EŞYASI 1 BİRLEŞİK ARAP EMİRLİ 269.665.223,68 305.580.419,69 13,32 ALTINDAN MAMUL MÜCEVHERCİ VE KUYUMCU EŞYASI 2 IRAK 155.240.675,64 92.044.938,69-40,71 ALTINDAN MAMUL

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU Rapor tarihi:10/02/2014 İhracat Miktar Miktar İhracat İhracat Euro 250610 Kuvars 3 Hollanda 0 490.700 0 0 180.149 136.413 4 Almanya 429.387 336.598 64.931 47.605 173.941 131.141 5 İtalya 18.984.512 23.250

Detaylı

Türkiye İle Yabancı Ülkeler Arasında Kültür, Eğitim, Bilim, Basın-Yayın, Gençlik Ve Spor Alanlarında Mevcut İşbirliği Anlaşmaları

Türkiye İle Yabancı Ülkeler Arasında Kültür, Eğitim, Bilim, Basın-Yayın, Gençlik Ve Spor Alanlarında Mevcut İşbirliği Anlaşmaları Türkiye İle Yabancı Ülkeler Arasında Kültür, Eğitim, Bilim, Basın-Yayın, Gençlik Ve Spor Alanlarında Mevcut İşbirliği Anlaşmaları - Türkiye ile Afganistan arasında 7 Kasım 1959 tarihinde Ankara'da "Kültür

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU Dolar Euro Dolar Euro 381600 400 ABD 7.173.384 508.337 2.238.359 2.028.858 1.031.457 930.108 681591 400 ABD 23.110 0 24.277 21.649 681599 400 ABD 4.378 60.671 50.504 45.428 219.208 197.245 690210 400 ABD

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI. İthalat İthalat Ulke adı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI. İthalat İthalat Ulke adı 691010 ABD 355 2.625 1.691 1.530 35.205 31.976 691090 ABD 2.525.971 116 5.177.455 4.765.696 491 465 TOPLAM 2.526.326 2.741 5.179.146 4.767.226 35.696 32.441 691090 Afganistan 1.230 0 2.570 2.376 691010

Detaylı

2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK BLOK MERMER TRAVERTEN DIŞ TİCARET VERİLERİ

2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK BLOK MERMER TRAVERTEN DIŞ TİCARET VERİLERİ 2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK BLOK MERMER TRAVERTEN DIŞ TİCARET VERİLERİ TUTAR 1000$ 'NİN DAKİ 1.203.101 466.269 38,756% YE 'NİN TUTAR BİRİM TUTAR 1 1 Çin 755.033 399.367 62,7572% Dünya 755.033 3.857.570 196

Detaylı

2019 MART DIŞ TİCARET RAPORU

2019 MART DIŞ TİCARET RAPORU 2019 MART DIŞ TİCARET RAPORU ATSO AR-GE VE DIŞ İLİŞKİLER BİRİMİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2019

Detaylı

İthalat Miktar Kg. İthalat Miktar m2

İthalat Miktar Kg. İthalat Miktar m2 ve ye göre dış ticaret Miktar Euro 690710 ABD 1.019 74 0 0 1.880 1.707 690790 ABD 3.197.164 190.462 0 0 1.422.439 1.299.514 Euro 690810 ABD 78.284 3.850 1.848 118 43.314 38.735 5.575 5.168 690890 ABD 178.045.692

Detaylı

Rapor tarihi:13/06/ HS6 ve Ülkeye göre dış ticaret. İhracat Miktar 1. İhracat Miktar 2. Yıl HS6 HS6 adı Ulke Ulke adı Ölçü adı

Rapor tarihi:13/06/ HS6 ve Ülkeye göre dış ticaret. İhracat Miktar 1. İhracat Miktar 2. Yıl HS6 HS6 adı Ulke Ulke adı Ölçü adı TÜRKİYE İSTATİ DIŞ TİCARET İSTATİST Rapor tarihi:13/06/ 2017 HS6 ve Ülkeye göre dış ticaret Yıl HS6 HS6 adı Ulke Ulke adı Ölçü adı İhracat Miktar 1 İhracat Miktar 2 2017 690721 Seramikten döşeme veya kaplama

Detaylı

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 12 17 Ocak 2016 İÇİNDEKİLER SAYFA 1. ARAŞTIRMANIN KONUSU 3 1.1. FUAR KÜNYESİ 3 1.2. ARAŞTIRMANIN AMACI 3 1.3. ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ VE ÖRNEK YAPISI 3 2. FUAR SONUÇ ÖZET

Detaylı

SORULAR. En GÜNCEL BİLGİLER ve SOMA. 4-6 Şubat tar hler arasında 17. Avrasya Ekonom Z rves İstanbul da yapılmıştır. ABD n n Flor da Eyalet Senatosu

SORULAR. En GÜNCEL BİLGİLER ve SOMA. 4-6 Şubat tar hler arasında 17. Avrasya Ekonom Z rves İstanbul da yapılmıştır. ABD n n Flor da Eyalet Senatosu SOMA Türkiye Cumhuriyeti nin yaşadığı en büyük maden faciasıdır. En GÜNCEL BİLGİLER ve SORULAR 221 Mart ı olarak lan 01 4-6 Şubat tar hler arasında 17. Avrasya Ekonom Z rves İstanbul da yapılmıştır. ABD

Detaylı

MÜCEVHER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ MAL GRUBU ÜLKE RAPORU (TÜRKİYE GENELİ) - (KÜMÜLATİF)

MÜCEVHER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ MAL GRUBU ÜLKE RAPORU (TÜRKİYE GENELİ) - (KÜMÜLATİF) ALTINDAN MAMUL MÜCEVHERCİ VE KUYUMCU EŞYASI 1 BİRLEŞİK ARAP EMİRLİ 521.361.708,54 519.945.727,22-0,27 ALTINDAN MAMUL MÜCEVHERCİ VE KUYUMCU EŞYASI 2 IRAK 308.690.215,23 226.634.279,98-26,58 ALTINDAN MAMUL

Detaylı

TR33 Bölgesi nin Üretim Yapısının ve Düzeyinin Tespiti ve Analizi. Ek 5: Uluslararası Koşulların Analizi

TR33 Bölgesi nin Üretim Yapısının ve Düzeyinin Tespiti ve Analizi. Ek 5: Uluslararası Koşulların Analizi TR33 Bölgesi nin Üretim Yapısının ve Düzeyinin Tespiti ve Analizi Ek 5: Uluslararası Koşulların Analizi Sektörün genel özellikleri Kümes hayvanlarının etleri ve yenilen sakatatı Ürünler dünyada ortalama

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI ve Ülkeye göre dış ticaret İhracat Dolar İhracat Euro İthalat Dolar İthalat Euro 691010 Antalya Serbest Bölgesi 152 0 246 233 Antalya Serbest Bölgesi 5.610 0 20.211 18.934 TOPLAM 5.762 0 20.457 19.167

Detaylı

UFRS 16 KİRALAMA STANDARDI, ŞİRKETİNİZE ETKİSİ

UFRS 16 KİRALAMA STANDARDI, ŞİRKETİNİZE ETKİSİ UFRS 16 KİRALAMA STANDARDI, ŞİRKETİNİZE ETKİSİ İÇİNDEKİLER NEDEN BU STANDARDA İHTİYAÇ VAR? 3 YENİ STANDART KİMLER İÇİN GEÇERLİ? 3 YENİ STANDART, KİRACI OLARAK SİZİN İÇİN NE ANLAMA GELİYOR? 4 ÖNEMLİ KAVRAMLARA

Detaylı

2014 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU

2014 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU 2014 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2014 EKİM / TÜRKİYE

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 1 2007-2008-2009-2010-2011 Yılları Yassı Ürünler İthalat Rakamları. 2 2007-2008-2009-2010-2011 Yılları Yassı Ürünler İhracat Rakamları

İÇİNDEKİLER. 1 2007-2008-2009-2010-2011 Yılları Yassı Ürünler İthalat Rakamları. 2 2007-2008-2009-2010-2011 Yılları Yassı Ürünler İhracat Rakamları İÇİNDEKİLER 1 2007-2008-2009-2010-2011 Yılları Yassı Ürünler İthalat Rakamları 2 2007-2008-2009-2010-2011 Yılları Yassı Ürünler İhracat Rakamları 3 2007-2008-2009-2010-2011 Yılları çelik borular İthalat-İhracat

Detaylı

International Cartographic Association-ICA

International Cartographic Association-ICA International Cartographic Association-ICA 1.AMAÇ: Uluslararası Kartografya Birliği (International Cartographic Association-ICA), 1959 yılında kurulmuştur. Hükümetler dışı bir kuruluş olan ICA nın ana

Detaylı

2015 YILI OCAK EYLÜL DÖNEMİ EV TEKSTİLİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ

2015 YILI OCAK EYLÜL DÖNEMİ EV TEKSTİLİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ 2015 YILI OCAK EYLÜL DÖNEMİ EV TEKSTİLİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ Ocak Eylül 2015 Dönemi Ev Tekstili Genel İhracatı 2015 Ocak - Eylül Dönemi KG M² USD EURO TL TOPLAM EV TEKSTİLİ İHRACATI 227.814.574 274.117.940

Detaylı

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 1 İÇİNDEKİLER SAYFA 1. ARAŞTIRMANIN KONUSU 3 1.1. FUAR KÜNYESİ 3 1.2. ARAŞTIRMANIN AMACI 3 1.3. ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ VE ÖRNEK YAPISI 3 2. FUAR SONUÇ ÖZET BİLGİLERİ

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Şubat - 2017 Hazırlayan: Sezin Ulusoy İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1. TÜRKİYE'YE GELEN ZİYARETÇİLERİN

Detaylı

2014 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU

2014 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU 2014 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2014 HAZİRAN

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2017 HALI SEKTÖRÜ Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2017 NİSAN AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılı Ocak-Nisan döneminde Türkiye nin toplam

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Haziran - 2017 Hazırlayan: Sezin Ulusoy İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1. TÜRKİYE'YE GELEN ZİYARETÇİLERİN

Detaylı

9. Uluslararası İlişkiler

9. Uluslararası İlişkiler 9. Uluslararası İlişkiler 9.1. Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmaları (ÇVÖA) Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmaları, 03.11.1970 tarihinde Avusturya ile imzalanarak başlamış olup, bugüne kadar 76 ülke

Detaylı

2014 TEMMUZ DIŞ TİCARET RAPORU

2014 TEMMUZ DIŞ TİCARET RAPORU 2014 TEMMUZ DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2014 TEMMUZ /

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2016 HALI SEKTÖRÜ Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2016 KASIM AYI İHRACAT PERFORMANSI 2016 yılı Ocak-Kasım döneminde Türkiye nin toplam

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Mart Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Mart Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2018 HALI SEKTÖRÜ Mart Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2018 MART AYI İHRACAT PERFORMANSI 2018 yılı Ocak-Mart döneminde Türkiye nin toplam ihracatı

Detaylı

Uludağ Hazır Giyim Ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği İhracat Raporu (Ağustos / Ocak-Ağustos 2017)

Uludağ Hazır Giyim Ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği İhracat Raporu (Ağustos / Ocak-Ağustos 2017) Uludağ Hazır Giyim Ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği İhracat Raporu (Ağustos / Ocak-Ağustos 2017) UİB Ar-Ge Şubesi 1 Eylül 2017 Sayfa 1 / 15 İÇİNDEKİLER AYLIK İHRACAT DEĞERLENDİRMESİ... AĞUSTOS 2017

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Ocak Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Ocak Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2018 HALI SEKTÖRÜ Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2018 OCAK AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılında Türkiye nin toplam ihracatı 2016 yılına kıyasla

Detaylı

2018 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU

2018 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU 2018 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU ATSO AR-GE VE DIŞ İLİŞKİLER BİRİMİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2018

Detaylı

2015 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU

2015 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU 2015 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2015 HAZİRAN

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Mayıs - 2017 Hazırlayan: Sezin Ulusoy İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1. TÜRKİYE'YE GELEN ZİYARETÇİLERİN

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Mart - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI.. Hata! Yer işareti tanımlanmamış. 1.1. TÜRKİYE'YE

Detaylı

2014 EYLÜL DIŞ TİCARET RAPORU

2014 EYLÜL DIŞ TİCARET RAPORU 2014 EYLÜL DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2014 EYLÜL / TÜRKİYE

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2017 HALI SEKTÖRÜ Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2017 MAYIS AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılı Ocak-Mayıs döneminde Türkiye nin toplam

Detaylı

2017 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU

2017 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU 2017 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2017 EKİM / TÜRKİYE

Detaylı

2015 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU

2015 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU 2015 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2015 AĞUSTOS

Detaylı

2016 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU

2016 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU 2016 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2016 HAZİRAN

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Mart Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Mart Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2017 HALI SEKTÖRÜ Mart Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2017 MART AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılı Ocak-Mart döneminde Türkiye nin toplam ihracatı

Detaylı

2015 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU

2015 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU 2015 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2015 EKİM / TÜRKİYE

Detaylı

2015 MAYIS DIŞ TİCARET RAPORU

2015 MAYIS DIŞ TİCARET RAPORU 2015 MAYIS DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2015 MAYIS / TÜRKİYE

Detaylı

2018 NİSAN DIŞ TİCARET RAPORU

2018 NİSAN DIŞ TİCARET RAPORU 2018 NİSAN DIŞ TİCARET RAPORU ATSO AR-GE VE DIŞ İLİŞKİLER BİRİMİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2018

Detaylı

ÖZET 1. 2015 yılı Ağustos Ayında 2014 yılı Ağustos Ayına Göre:

ÖZET 1. 2015 yılı Ağustos Ayında 2014 yılı Ağustos Ayına Göre: ÖZET 1 Toplam İthalat 2015 yılı Ocak-Ağustos Döneminde 2014 yılı Ocak-Ağustos Dönemine Göre: Ham petrol ithalatı %47,07 artarak 15.842.395 ton olarak gerçekleşmiştir. Motorin (biodizel ihtiva eden motorin

Detaylı

2014 ARALIK DIŞ TİCARET RAPORU

2014 ARALIK DIŞ TİCARET RAPORU 2014 ARALIK DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2014 ARALIK /

Detaylı

2018 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU

2018 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU 2018 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU ATSO AR-GE VE DIŞ İLİŞKİLER BİRİMİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2018

Detaylı

2016 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU

2016 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU 2016 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2016 ŞUBAT / TÜRKİYE

Detaylı

AVRUPA KONSEYİ İNSAN HAKLARININ KORUYUCUSU ÖZET

AVRUPA KONSEYİ İNSAN HAKLARININ KORUYUCUSU ÖZET AVRUPA KONSEYİ İNSAN HAKLARININ KORUYUCUSU ÖZET Avrupa Konseyi üyesi olmayan devlet (Belarus) ÜYE ÜLKELER KURULUŞUN MERKEZİ VE BÜROLARI BÜTÇE Almanya, Arnavutluk, Andorra, Avusturya, Azerbaycan, Belçika,

Detaylı

F. KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER

F. KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER F. KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER 20. yy.da meydana gelen I. ve II. Dünya Savaşlarında milyonlarca insan yaşamını yitirmiş ve telafisi imkânsız büyük maddi zararlar meydana gelmiştir. Bu olumsuz durumun

Detaylı

2016 KASIM DIŞ TİCARET RAPORU

2016 KASIM DIŞ TİCARET RAPORU 2016 KASIM DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2016 KASIM / TÜRKİYE

Detaylı

2016 ARALIK DIŞ TİCARET RAPORU

2016 ARALIK DIŞ TİCARET RAPORU 2016 ARALIK DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2016 ARALIK /

Detaylı

2018 MAYIS DIŞ TİCARET RAPORU

2018 MAYIS DIŞ TİCARET RAPORU 2018 MAYIS DIŞ TİCARET RAPORU ATSO AR-GE VE DIŞ İLİŞKİLER BİRİMİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2018

Detaylı

KURU MEYVE RAPOR (EGE)

KURU MEYVE RAPOR (EGE) Sayı : 73445262-TİM.EİB.GSK.15.1/6686 İzmir, 03/08/2015 Konu : Kuru Meyve Haftalık İhracat İstatistikleri SİRKÜLER EGE KURU MEYVE VE MAMULLERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ ÜYELERİNE Sayın Üyemiz, 2014/15 sezonu

Detaylı

2017 ARALIK DIŞ TİCARET RAPORU

2017 ARALIK DIŞ TİCARET RAPORU 2017 ARALIK DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2017 ARALIK /

Detaylı

2019 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU

2019 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU 2019 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU ATSO AR-GE VE DIŞ İLİŞKİLER BİRİMİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2019

Detaylı

2013 NİSAN DIŞ TİCARET RAPORU

2013 NİSAN DIŞ TİCARET RAPORU 2013 NİSAN DIŞ TİCARET RAPORU A.T.S.O DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2013 NİSAN

Detaylı

2018 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU

2018 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU 2018 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU ATSO AR-GE VE DIŞ İLİŞKİLER BİRİMİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2018

Detaylı

TÜRKİYE NİN İHTİYAÇ DUYDUĞU FUAR 3.ELECTRONIST FUARI

TÜRKİYE NİN İHTİYAÇ DUYDUĞU FUAR 3.ELECTRONIST FUARI TÜRKİYE NİN İHTİYAÇ DUYDUĞU FUAR 3.ELECTRONIST FUARI Sektörlerindeki ürünlerin, en son teknolojik gelişmelerin, dünyadaki trendlerin ve son uygulamaların sergilendiği, 25-28 Eylül 2014 tarihleri arasında

Detaylı

01/05/ /05/2016 TARİHLERİ ARASINDAKİ EŞYA TAŞIMA GEÇİŞLERİ

01/05/ /05/2016 TARİHLERİ ARASINDAKİ EŞYA TAŞIMA GEÇİŞLERİ 01/05/2016 31/05/2016 TARİHLERİ ARASINDAKİ EŞYA TAŞIMA GEÇİŞLERİ Geçici Plaka İzni Geçiş Abd Minor Outlying Adaları 03 08 03 Almanya 03 03 02 18 26 93 50 53 89 Arnavutluk 02 Avusturya 02 03 01 02 Belçika

Detaylı

2016 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU

2016 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU 2016 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2016 AĞUSTOS

Detaylı

2014 MART DIŞ TİCARET RAPORU

2014 MART DIŞ TİCARET RAPORU 2014 MART DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2014 MART / TÜRKİYE

Detaylı

2017 YILI TÜRKİYE İHRACAT RAKAMLARI ADANA İLİ ÖZET ÇALIŞMASI

2017 YILI TÜRKİYE İHRACAT RAKAMLARI ADANA İLİ ÖZET ÇALIŞMASI 2017 YILI TÜRKİYE İHRACAT RAKAMLARI 04.01.2018 ADANA İLİ ÖZET ÇALIŞMASI SEKTÖREL BAZDA TÜRKİYE İHRACAT RAKAMLARI -1.000 $ 1-31 ARALIK 1 OCAK - 31 ARALIK SON 12 AYLIK SEKTÖRLER 2016 2017 2016 2017 1 2015-2016

Detaylı

2017 TEMMUZ DIŞ TİCARET RAPORU

2017 TEMMUZ DIŞ TİCARET RAPORU 2017 TEMMUZ DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2017 TEMMUZ /

Detaylı

2014 MAYIS DIŞ TİCARET RAPORU

2014 MAYIS DIŞ TİCARET RAPORU 2014 MAYIS DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2014 MAYIS / TÜRKİYE

Detaylı

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 21 24 Nisan 2012

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 21 24 Nisan 2012 ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 21 24 Nisan 2012 29. Uluslararası Tekstil Makineleri Fuarı 4. İstanbul Teknik Tekstiller ve Nonwoven Fuarı 9. Uluslararası İstanbul İplik Fuarı Hazırlayan TEKNİK Fuarcılık

Detaylı

2014 YILI OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ ADANA DIŞ TİCARET RAPORU. HAZIRLAYAN : CENK KADEŞ Meslek Komitesi ve Kararlar Şefi

2014 YILI OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ ADANA DIŞ TİCARET RAPORU. HAZIRLAYAN : CENK KADEŞ Meslek Komitesi ve Kararlar Şefi 2014 YILI OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ ADANA DIŞ TİCARET RAPORU HAZIRLAYAN : CENK KADEŞ Meslek Komitesi ve Kararlar Şefi İhracat: 2014 YILI ADANA DIŞ TİCARET RAPORU Türkiye İstatistik Kurumu 2014 Haziran ayı sonu

Detaylı

2016 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU

2016 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU 2016 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2016 EKİM / TÜRKİYE

Detaylı

2015 NİSAN DIŞ TİCARET RAPORU

2015 NİSAN DIŞ TİCARET RAPORU 2015 NİSAN DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2015 NİSAN / TÜRKİYE

Detaylı

2015 KASIM DIŞ TİCARET RAPORU

2015 KASIM DIŞ TİCARET RAPORU 2015 KASIM DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2015 KASIM / TÜRKİYE

Detaylı

Bu nedenle çevre ve kalkınma konuları birlikte, dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde ele alınmalıdır.

Bu nedenle çevre ve kalkınma konuları birlikte, dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde ele alınmalıdır. 1992 yılına gelindiğinde çevresel endişelerin sürmekte olduğu ve daha geniş kapsamlı bir çalışma gereği ortaya çıkmıştır. En önemli tespit; Çevreye rağmen kalkınmanın sağlanamayacağı, kalkınmanın ihmal

Detaylı

KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER -BM(BİRLEŞMİŞ MİLLETLER) -NATO(KUZEY ANTLANTİK ANTLAŞMASI TEŞKİLATI) -OPEC(PETROL İHRAÇ EDEN ÜLKELER ÖRGÜTÜ)

KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER -BM(BİRLEŞMİŞ MİLLETLER) -NATO(KUZEY ANTLANTİK ANTLAŞMASI TEŞKİLATI) -OPEC(PETROL İHRAÇ EDEN ÜLKELER ÖRGÜTÜ) KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER -BM(BİRLEŞMİŞ MİLLETLER) -NATO(KUZEY ANTLANTİK ANTLAŞMASI TEŞKİLATI) -OPEC(PETROL İHRAÇ EDEN ÜLKELER ÖRGÜTÜ) -IMF(ULUSLARARASI PARA FONU) -OECD(EKONOMİK İŞ BİRLİĞİ VE KALKINMA

Detaylı

Türkiye den Vize İstemeyen Ülkeler - Vizesiz Ülkeler Haritası 2017

Türkiye den Vize İstemeyen Ülkeler - Vizesiz Ülkeler Haritası 2017 Son güncelleme: 07.03.2017 Türkiye den Vize İstemeyen ler - Vizesiz ler Haritası 2017 Bu sayfada Türkiye'den vize istemeyen, vizesiz ülkelerin 2017 yılı itibariyle güncel listesini ve haritasını bulabilirsiniz.

Detaylı

2016 MAYIS DIŞ TİCARET RAPORU

2016 MAYIS DIŞ TİCARET RAPORU 2016 MAYIS DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2016 MAYIS / TÜRKİYE

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI TÜRK TEKNİK MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ SEKTÖRÜ

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI TÜRK TEKNİK MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ SEKTÖRÜ TÜRK TEKNİK MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ SEKTÖRÜ TÜRK MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ SEKTÖRÜ YILLAR PROJE SAYISI PROJE BEDELİ ($) KÜMÜLATİF PROJE BEDELİ ($) ORTALAMA PROJE BEDELİ ($) 2002 ve Öncesi 2.425 49.709.990.160

Detaylı

2016 NİSAN DIŞ TİCARET RAPORU

2016 NİSAN DIŞ TİCARET RAPORU 2016 NİSAN DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2016 NİSAN / TÜRKİYE

Detaylı

2014 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU

2014 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU 2014 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2014 AĞUSTOS

Detaylı

ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 24-28 Mart 2015

ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 24-28 Mart 2015 ARAŞTIRMA ÖZET SONUÇLARI 24-28 Mart 2015 KTO Tüyap Konya Uluslararası Fuar Merkezi İÇİNDEKİLER SAYFA 1. ARAŞTIRMANIN KONUSU 3 1.1. FUAR KÜNYESİ 3 1.2. ARAŞTIRMANIN AMACI 3 1.3. ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ VE

Detaylı

PLASTİK POŞET ÜRETİCİLERİ İÇİN ALTERNATİF PAZARLAR ARAŞTIRMA RAPORU

PLASTİK POŞET ÜRETİCİLERİ İÇİN ALTERNATİF PAZARLAR ARAŞTIRMA RAPORU PLASTİK POŞET ÜRETİCİLERİ İÇİN ALTERNATİF PAZARLAR ARAŞTIRMA RAPORU 392321 GTİP kodlu (Etilen polimerlerinden torbalar ve çantalar) 22.02.2019 Seçilmiş Ürünü İthal eden Ülkeler Listesi Ürün: 392321 Etilen

Detaylı