Türkiye Petrolleri, 60 yıllık köklü geçmişi, bugünün başarıları, hedefleri ve yeniden yapılanma çalışmalarıyla geleceğe damgasını vuruyor!

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Türkiye Petrolleri, 60 yıllık köklü geçmişi, bugünün başarıları, hedefleri ve yeniden yapılanma çalışmalarıyla geleceğe damgasını vuruyor!"

Transkript

1

2 Türkiye Petrolleri, 60 yıllık köklü geçmişi, bugünün başarıları, hedefleri ve yeniden yapılanma çalışmalarıyla geleceğe damgasını vuruyor!

3 Kendiniz için değil, millet için elbirliği ile çalışınız. Çalışmaların en yükseği budur.

4 içindekiler hakkımızda 08 organizasyon yapısı 12 genel müdürün mesajı 14 yönetim kurulumuz 18 yöneticilerimiz 20 göstergeler 24 yurtiçi projelerimiz 28 bölge müdürlüklerimiz 40 dağıtım şirketimiz 42 yurtdışı projelerimiz 46 araştırma merkezi 66 iş güvenliği ve çevre koruma 70 insan kaynakları 74 bütünsel dönüşüm programı 76 finans yıl özel 97 iletişim 112

5 08 09 hakkımızda NERELERDE FAALİYET GÖSTERİRİZ? Türkiye Petrolleri, e yakın çalışanı ile Ankara da bulunan Genel Müdürlüğün yanı sıra yurtiçinde petrol ve doğal gaz arama ve üretim faaliyetlerinin yoğun olduğu Batman, Trakya ve Adıyaman da Bölge Müdürlükleri şeklinde teşkilatlanmıştır. Ülkemizin enerji arz güvenliğinin sağlanması adına yatırım ve faaliyetlerimizi yurtdışında da özellikle Hazar Bölgesi, Kuzey Afrika ve Ortadoğu da olmak üzere Azerbaycan, Kazakistan, Libya, Irak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Afganistan, Rusya Federasyonu ve Kırgızistan da arama üretim faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. NE YAPARIZ? l Ham Petrol ve Doğal Gaz Arama ve Üretim Faaliyetleri l Ankonvansiyonel Üretim Faaliyetleri l Doğal Gaz Depolama ve Satış Faaliyetleri l Dağıtım ve Pazarlama Faaliyetleri l Uluslararası Ham Petrol ve Doğal Gaz Boru Hattı Proje Ortaklıkları BİZ KİMİZ? Ülkemiz ekonomisinin önemli oyuncularından biri olan Türkiye Petrolleri, 1954 yılında kamu adına hidrokarbon arama, sondaj, üretim, rafineri ve pazarlama faaliyetlerinde bulunmak üzere kurulmuştur. 60 yıllık geçmişinde petrol sektörünün pek çok ilklerini gerçekleştirmiştir. PETKİM, TÜPRAŞ, PETROL OFİSİ gibi 17 büyük kuruluşu ülkemize kazandırmış olan Türkiye Petrolleri, bugün yurtiçinde ve yurtdışında birçok büyük proje ve konsorsiyumda yer alarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

6 10 Türkiye Petrolleri olarak, yetişmiş insan gücümüz, köklü şirket kültürümüz ve kendimize olan güvenimiz ile enerji bağımsızlığımızı sağlamak adına gelecek kuşaklara çok daha iyi bir Türkiye bırakmak arzusundayız. 11 değerlerimiz amaçlarımız Liyakat Emeğe ve yetkinliğe saygı ilkemiz, Etkinlik ve Verimlilik Doğru işe doğru zamanda yatırım temel amacımız, ekonomik üretim ve çalışan başına yüksek üretim katkısı başarı kriterimiz, Değişime Açıklık ve Yenilikçilik Dünden ders alarak yarını inşa etmek için gelişen teknolojinin uygulayıcısı olmak, yeni üretim tekniklerini etkin bir biçimde kullanmak ve vizyonumuzu değişen dünya dengelerine göre oluşturmak yolumuz, Çevreye Duyarlılık Doğayla dost, geleceğimize temiz bir çevre bırakmak arzumuz, Sorumluluk, Bilgi, Tecrübe ve Yetki Paylaşımı Bilginin deneyimle anlam kazandığı, paylaştıkça çoğaldığı kurum kültürümüz, Güvenilirlik ve Dürüstlük Çalışanlarımız arasındaki güven duygusunu kurumumuz dışına taşıyarak, yerli ve yabancı ortaklarımızla işbirliğini geliştirmek felsefemizdir. Büyümek Uluslararası portföyü geliştirmek ve bölgemizde etkin bir oyuncu konumuna gelmek, Ülkemizin hidrokarbon potansiyelini ortaya çıkarmak, Karadeniz den sonra Ege ve Akdeniz faaliyetleri ile denizlerdeki potansiyeli ortaya çıkarmak Büyük petrol şirketleri ile konsorsiyumlar kurarak riski paylaşmak, Verimlilik Operasyonel verimliliğimizi izlemek ve geliştirmek, Konsorsiyumlarla sağlanan teknolojik yenilikleri uygulamak, Entegrasyon Ankonvansiyonel yöntemlerle petrol aramacılığına yönelmek, Doğal Gaz Depolama ve Boru Hattı projelerinde etkin rol almak, Çalışan Gelişimi Artan rekabete, gelişen teknolojiye ayak uydurmak ve verimliliğimizi artırmak için en değerli sermayemiz olan insan gücümüzü yüksek performanslı bireyler haline getirmektir.

7 organizasyon yapısı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür (V.) Besim ŞİŞMAN Yönetim Kurulu Üyesi Selami İNCEDALCI Yönetim Kurulu Üyesi Cumali KINACI Yönetim Kurulu Üyesi Murat ALTIPARMAK Yönetim Kurulu Büro Müdürlüğü Özel Kalem Müdürlüğü 12 Genel Müdür Yardımcısı Murat ALTIPARMAK Genel Müdür Yardımcısı Ahmet ADANIR Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Sait KİRAZOĞLU Genel Müdür Yardımcısı Serdal AZARSIZ Genel Müdür Danışmanlığı 13 Teftiş Kurulu Başkanlığı Ahmet ASLAN Batman Bölge Müdürlüğü Gökhan AKIN Adıyaman Bölge Müdürlüğü Savaş BÜTÜN Mali İşler Daire Başkanlığı Alper YILDIRIM İş Geliştirme Daire Başkanlığı M. Fehmi KARCI Hukuk Müşavirliği Davut İYRAS Arama Daire Başkanlığı Erdal COŞKUN Trakya Bölge Müdürlüğü Murat HACIHALİLOĞLU Makine İkmal ve İnşaat Daire Başkanlığı Mehmet Talip BEKTAŞ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı Memet Ali KAYA İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı Şeref ASLAN Sondaj Daire Başkanlığı Recai GÜNGÖR Üretim Daire Başkanlığı Ali TİREK Bilişim Teknolojileri Daire Başkanlığı M. Abuzer OKUTAN İş Güvenliği ve Çevre Koruma Daire Başkanlığı İrfan MEMİŞOĞLU Araştırma Merkezi Daire Başkanlığı Süleyman ÇALIK Kuyu Tamamlama Hizmetleri Daire Başkanlığı Enver ÇETİNKAYA Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı Erkan İNCE Turkish Petroleum Overseas CO. (TPOC)

8 genel müdür'ün mesajı li yıllardan bu yana hidrokarbon arama ve üretim sektöründe geleneksel iş yapış biçiminden geleneksel olmayan/yenilikçi bir iş yapış biçimine doğru ciddi bir değişim, dönüşüm yaşandığı görülmektedir. Arama ve üretim şirketlerinin, yoğun rekabetin yaşandığı bu dönüşüm sürecini doğru okuyarak, proaktif iş geliştirme stratejileri belirlemeleri sektörde doğru konumlanmaları açısından büyük önem taşımaktadır. Petrol ve doğal gaz gibi stratejik bir alanda faaliyet gösteren Türkiye Petrolleri, ülkemizin enerji kaynağının çeşitlenmesi ve enerji arzı güvenliğinin sağlanması için var gücüyle çalışmakta; ülkemizin menfaatleri doğrultusunda dünyada etkin, bölgesinde lider bir enerji şirketi olmak adına üstlendiği bu ağır sorumluluğu layıkıyla yerine getirebilmek için gerekli bütün adımları atmaktadır. Büyüyen ve gelişen Türkiye yi daha ileriye taşımak için ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi sağlamak adına, Türkiye Petrolleri her yıl yatırımlarını bir önceki yıla göre daha da artırmaktadır. Türkiye nin son yıllarda yakaladığı yüksek performanslı büyümenin sürdürülebilir olmasını sağlamak, enerjide dışa bağımlılığın sona erdirilmesi ile mümkün olacaktır. Ancak, yurtiçinde yürüttüğümüz arama ve üretim faaliyetleri göstermektedir ki kısa vadede geleneksel yöntemlerle ülkemizin artan enerji ihtiyacını karşılamak olası değildir. Bu bilinçle, kara ve denizlerde daha çok arama faaliyetinde bulunan, tek başına veya ortaklarla dünyanın birçok yerinde geleneksel ve geleneksel olmayan yöntemlerle faaliyetler gösteren, rezervlerini sürekli arttıran, sektördeki gelişmeleri yakından takip ederek dünyanın her yerinde iş geliştirme fırsatlarını değerlendiren bir Türkiye Petrolleri vücuda getiriyoruz. Son yıllarda, ülkemizdeki kaya gazı potansiyelinin ortaya çıkarılması ve milli ekonomiye kazandırılması adına, geleneksel olmayan yöntemlerle hidrokarbon arama ve üretim faaliyetlerine hız verdik. Hem ülkemizin enerji faturasını önemli oranda azaltma potansiyeli olan hem de enerji bağımsızlığımıza büyük katkılar sunabilecek geleneksel olmayan faaliyetleri, gerek tek başımıza gerekse ortaklıklar yoluyla Trakya ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere yüksek potansiyeli olan bölgelerde sürdürmekteyiz. 15

9 Genel Müdür ün Mesajı 16 Ülkemizin enerji arz güvenliği için Ortaklığımız durmadan çalışmaktadır. Bu bağlamda, milli servetimiz sayılan petrol ve doğal gaz kaynaklarımızı ülke ekonomisine en yüksek katma değeri sağlayacak şekilde bir an evvel ortaya çıkarmanın gayreti içindeyiz. Ülkemizin artan petrol ve doğal gaz ihtiyacının karşılanması için son yıllarda derin deniz aramacılığına da ağırlık verdik. Karadeniz de elde ettiğimiz veriler, bölgenin doğusunda çalışan bir petrol sistemi, batısında ise çalışan bir gaz sisteminin varlığını kanıtlamıştır. Bölgenin yüksek potansiyelinin rezerve ve üretime dönüştürülebilmesi için gelecek dönemde de hem öz kaynaklarımızla hem de yabancı ortaklarla bölgede arama faaliyetlerine devam edeceğiz. Karadeniz de yürüttüğümüz yoğun çalışmaları Akdeniz e de taşıyarak denizlerimizde daha da etkin ve verimli çalışmalar yapmayı hedefliyoruz. Ayrıca, bulunduğumuz coğrafyada üretilen petrol ve doğal gazın uluslararası piyasaya taşınması konusunda da ciddi katkılarda bulunacağımıza inanıyoruz. Son 10 yılda yatırımlarımız sürekli artarken arzuladığımız rezerv ve üretim artışını yakalayamadığımız gerçeğinden hareketle, ciddi bir strateji değişikliğine ihtiyacımız olduğuna inandık. Bunun bir adımı olarak 60 yıllık tarihimizde ilk kez, Rusya da bir saha satın aldık ve faaliyete başladık. Yeni dönemde de yurtdışında agresif olmaya devam edeceğiz. Temel stratejimiz, değişen sektör şartları ve iş ortamı gereği yeniden konumlanarak, yabancı şirketlerle ortaklıklar kurmak ve yeni coğrafyalara açılmaktır. Artık eldeki mevcutlarla yetinmeyecek, bütçemiz imkânlarını zorlayarak, yeni satın almalar da gerçekleştireceğiz. Böylece hem Ortaklığımızın toplam rezervini ve üretimini hem de karlılığını artırmış olacağız. Hazar Denizi nin hidrokarbon potansiyelinin dünya pazarları ile buluşmasını sağlayan Şah Deniz Sahası nda TOTAL in %10 luk hissesini satın alarak projedeki toplam payımızı %19 a çıkardık ve BP den sonra konsorsiyumun en büyük ikinci ortağı olduk. Şah Deniz, Türkiye Petrolleri nin gelirlerinin büyük bir kısmının geldiği ve şirketimizin Hazar Bölgesi nde etkin bir oyuncu olmasını sağlayan önemli bir projedir. Devletimizin güçlü desteği sayesinde faaliyet gösterdiğimiz ülkelerdeki mevcudiyetimizi daha da güçlendirmek istiyoruz. Türkiye Petrolleri nin yeni dönemdeki hedefi, iş geliştirme faaliyetlerine daha fazla önem vererek ve devletimizin gücünü de arkasına alarak, yerli/ yabancı konsorsiyumlarla yeni projelere girmek ve yeni coğrafyalara açılmaktır. Mutlulukla belirtmek isterim ki dünya petrol ve doğal gaz üretim ve tüketiminin %95 ini karşılayan 65 ülkenin üye olduğu ve 5 binden fazla delege, 50 den fazla Devlet Başkanı/ Bakan, 500 den fazla CEO ve 10 binden fazla katılımcıyı ağırlayan Dünya Petrol Kongresi ne 2017 yılında İstanbul da ev sahipliği yapacak olmanın gururunu taşıyoruz. Böylesine aktif ve çok uluslu şirketlerin yer aldığı bu piyasada, Dünya Petrol Kongresi, know-how ve teknoloji transferi, bilgi ve tecrübe paylaşımı, karşılıklı yatırım kararlarının alınması gibi birçok konuda Ortaklığımıza büyük avantajlar sunacaktır. Türkiye Petrolleri olarak, enerjide dışa bağımlılığımızı sona erdirecek projeleri hayata geçirerek, Cumhuriyetimizin 100. yılında, Ortaklığımızı dünyadaki önemli oyunculardan biri haline getireceğiz. Bu amaçla, Türkiye Petrolleri ni 2023 yılında dünya markası olmuş 10 Türk şirketinden birisi yapacak çalışmaların tohumlarını bugünden atıyoruz. Ortaklığımızı ulusal ve uluslararası kamuoyunda dünyanın en beğenilen, en saygın şirketlerinden birisi haline getirecek marka çalışmalarını büyük bir titizlikle yürütüyoruz. Yenilikçi, teknolojik, insanı merkeze koyan, çevreye saygılı, çalışan memnuniyeti odaklı, değişime ve yeniliğe açık bir Türkiye Petrolleri algısı yaratmak için 60 yıl önce çıktığımız bu meşakkatli yolda, çalışanlarımızdan aldığımız güç ve vereceğimiz büyük emek ile hedeflerimizi yakalayacağımıza olan inancımız tamdır. Ülkemizin jeopolitik avantajını en iyi şekilde kullanarak, bölgesel ve küresel enerji arz güvenliğinin sağlanması ve istikrarın sürdürülmesi için var gücümüzle çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Dünyanın en büyük ekonomilerinden birisi olma hedefiyle yola çıkan yeni ve büyük Türkiye ye yakışır güçlü bir Türkiye Petrolleri için ülkemize olan tutkumuz, çalışanlarımıza olan güvenimiz, azmimiz ve başarıya olan inancımız en büyük motivasyon kaynağımızdır. Petrol ve doğalgaz neredeyse Türkiye Petrolleri orada olacaktır 17 Besim ŞİŞMAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür (V.)

10 Yönetim Kurulumuz Besim Şişman Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür (V.) Selami İncedalcı Yönetim Kurulu Üyesi Cumali Kınacı Yönetim Kurulu Üyesi Murat Altıparmak Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı 1988 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Petrol Mühendisliği Bölümünden mezun oldu yılında TP Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı olarak atanmış olup, 28 Şubat 2013 tarihinden itibaren Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlük görevlerini vekaleten yürütmektedir yılında Ankara Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünden mezun oldu yılında aynı bölümde Yüksek Lisans programını tamamladı. 23 Ocak 2013 tarihinden itibaren TP Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır yılında İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden mezun oldu yılında İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Bölümünde yüksek lisans ve 1987 yılında doktora programlarını tamamladı yılından itibaren TP Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Petrol Mühendisliği Bölümünden mezun oldu yılından itibaren TP Genel Müdür Yardımcılığı, 2010 yılından bu yana ise Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır

11 Yöneticilerimiz Besim Şişman Murat Altıparmak Ahmet Adanır Mehmet Sait Kirazoğlu Serdal Azarsız Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür (V.) Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Genel Müdür Yardımcısı Genel Müdür Yardımcısı Genel Müdür Yardımcısı 1988 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Petrol Mühendisliği Bölümünden mezun oldu yılında TP Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı olarak atanmış olup, 28 Şubat 2013 tarihinden itibaren Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlük görevlerini vekaleten yürütmektedir yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Petrol Mühendisliği Bölümünden mezun oldu yılından itibaren TP Genel Müdür Yardımcılığı, 2010 yılından bu yana ise Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümünden mezun oldu yılından itibaren TP Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürütmektedir yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun oldu yılında ABD de Syracuse Üniversitesinde (Maxwell School) Kamu Yönetimi dalında yüksek lisans yaptı yılından itibaren TP Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürütmektedir yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Petrol Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. 29 Temmuz 2013 tarihinden bu yana TP Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürütmektedir.

12 derinlere indikçe güçleniyoruz Aldığımız yol ve verdiğimiz emek ile önemli çalışmalara imza atıyoruz...

13 Göstergeler bin dolar faaliyetler satış gelirleri jeoloji (km²) dönem kârı dönen varlıklar duran varlıklar özkaynaklar sismik 2B 3B kara (km) deniz (km) kara (km²) deniz (km²) kısa vadeli yabancı kaynaklar uzun vadeli yabancı kaynaklar cari oran (çalışma sermayesi oranı) (%) , ,19 sondaj kara (bin m) deniz (bin m) 197,1-172,6 3,6 özkaynaklar / toplam kaynaklar (%) 0,78 0,87 üretim yurtiçi (milyon varil pe) 14,1 13,6 24 brüt satış kârı / net satışlar (%) 0,49 0,45 yurtdışı (milyon varil pe) 12,7 10,9 25 yurtiçi yatırım milyon dolar yurtdışı yatırım milyon dolar

14 Altmış yıla verilen emeğin değerini biliyor, geçmişin izleriyle geleceğe başarıyla ilerliyoruz...

15 yurtiçi projelerimiz yıldır sahip olduğu güçlü kadrosuyla yurtiçi ve yurtdışında önemli projeler üreten Türkiye Petrollerinin en büyük hedefi; ülkemizin enerji bağımsızlığıdır. Türkiye Petrolleri bugün, ham petrol ve doğal gaz aramacılığından, üretime, depolamadan, boru hatları ile taşımacılığa ve yenilenebilir enerji kaynaklarına kadar sektörün pek çok alanında faaliyet göstermektedir. Gelişen ekonomisi ile yoğun bir enerji talebi içinde bulunan ülkemiz, OECD ülkeleri arasında enerji talebi en yüksek artış oranı kaydeden ülkedir. Bu doğrultuda, Türkiye nin enerji arz güvenliği adına özellikle son 10 yılda büyük yatırımlara imza atan şirketimiz, bu yatırımlara paralel olarak faaliyetlerini de katlayarak artırmış, ülkemizin yeni petrol kaynaklarını ortaya çıkaracak büyük ve önemli çalışmaların içinde yer almıştır. Ortaklığımız, 2000 li yılların başından bu yana yurtiçi kara alanlarının yanı sıra, yoğun olarak denizlerimizdeki hidrokarbon aramacılığı ve üretimine de büyük önem vermektedir. Bu strateji doğrultusunda, Karadeniz ve Akdeniz başta olmak üzere kendi başına ve ayrıca yabancı şirketlerle ortaklaşa yürüttüğü arama projeleri kapsamında denizlerimizde yoğun bir sismik program gerçekleştirilmiştir yılları arasında denizlerimizde yaklaşık km 2B ve km 2 3B sismik veri toplama çalışması gerçekleştirilmiştir yılında ise denizlerimizde km 2B ve km 2 3B sismik program gerçekleştirilmiştir. Söz konusu sismik çalışmalar Ortaklığımıza ait Barbaros Hayreddin Paşa sismik arama gemisi ile yapılmış olup, bu kapsamda Karadeniz deniz alanlarında km 2B ve km 2 3B, Akdeniz deniz alanlarında ise km 2B ve km 2 3B sismik çalışma yapılmıştır.

16 Yurtiçi Projelerimiz Öte yandan, Türkiye Petrolleri ile Shell arasında Akdeniz Bölgesi Antalya deniz alanlarındaki 3 arama ruhsat alanını kapsayan bir Ortak İşletme Anlaşması imzalanmıştır. Antalya Körfezinden sonra Mersin ve İskenderun Körfezlerindeki ruhsatlarımızı kapsayan farm-out çalışmalarımızı da sürdürmekteyiz. Yine Shell ile ortak yürüttüğümüz ve ülkemizde bir ilk olan kaya gazı (shale gas) gibi geleneksel olmayan yöntemler ile petrol ve doğal gaz üretimi yapmaya yönelik çalışmalarımız da devam etmekte olup, Trakya ve Güney Doğu Anadolu Bölgelerimizde ankonvansiyonel kaynak potansiyelimizi ortaya çıkarmak adına önemli çalışmalar yapılmaktadır. Sismik veri toplama çalışmalarımız, Ortaklığımız bünyesinde bulunan 3 sismik ekip ve 1 sismik gemi ile yürütülmektedir. Ortaklığımız bünyesinde bulunan 1 adet gravite-manyetik ekibi ile de sismik dışı veri toplama çalışmaları yürütülmektedir yılında, Ortaklığımızca ülkemizin 16 ayrı petrol arama bölgesinde, jeoloji ekiplerince gerçekleştirilen arama faaliyetlerinde ise 28 13/30 adam/ay lık bir saha jeolojisi çalışması yapılarak, toplamda km 2 lik alanın jeolojisi değerlendirilmiştir. Bütün bu girişimlerimizin çatısı altında, sondaj faaliyetlerimizi yurtiçinde ve yurtdışında aralıksız olarak devam ettirme kararlılığındayız yılında 115 kuyuda m sondaj faaliyetinde bulunduk. Hizmet kalitesi adına operasyon tecrübesi yüksek personelimizle sürekli gelişen sondaj teknolojisini kullanarak, daha güvenli, düşük maliyetli ve kaliteli kuyular açılmaktadır. Bu kapsamda gerçekleştirilen faaliyetler; Adet Kuyuda Sondaj Tecrübesi, Derin Kuyu Tecrübesi, Yönlü ve Yatay Kuyular, Çok Yönlü Yatay Kuyu Sondajları, Uzun Açılımlı Kuyular, Ankonvansiyonel Kuyulardır. Bu çalışmalar neticesinde, 62 kuyu petrollü, 6 kuyu ise gazlı kuyu olarak sonuçlanmıştır. Petrol ve doğal gaz arama çalışmalarımızda uluslararası petrol şirketleriyle ortaklıklar kurarak, birçok ortak arama ve üretim anlaşmasına imza attık. Bu kapsamda; a) Kara Alanları TP-NVT PERENCO; TP-NVT Perenco arasındaki Ortak Girişim Anlaşması kapsamında, Ortaklığımız Operatörlüğünde, XI. Petrol Bölgesi nde jeolojik ve jeofizik değerlendirmelere devam edilmiştir. Miyadin-2 ve G.Kırtepe-14 Kuyularında üretime devam edilmektedir. Perenco Operatörlüğünde, X. bölgede jeolojik ve jeofizik değerlendirmelere devam edilmiştir. Kedil-1 Kuyusunda üretime devam edilmektedir. Ayrıca, ortaklık kapsamında, Kastel, Karaali, Yalankoz ve G. Kırtepe Sahalarında üretime devam edilmektedir. TP-TIWAY OIL; Cendere Sahasını Geliştirme Projesi kapsamında, Cendere-24 Kuyusunun sondajı gerçekleştirilmiş olup, 2014 yılı içerisinde Cendere-25 Kuyusu nun açılması planlanmaktadır. TP-AMITY OIL; Ortaklığımız ile Amity Oil arasındaki Trakya Baseni Ortak İşletme Anlaşması kapsamında; Göçerler, Adatepe, D.Adatepe, Reisdere, Eskitaşlı, Dikilitaş, Paşaköy, Kumdere, Yenibağ ve Pelit Sahalarından doğal gaz ve kondensat üretimine devam edilmektedir. Ortaklıkta bulunan arama ruhsatlarında ise arama çalışmaları sürdürülmektedir. TP-SHELL; Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, TP-Shell arasındaki farm-in ve Ortak İşletme Anlaşması kapsamında, jeolojik, jeofizik ve çevresel değerlendirme çalışmalarının tamamlanmasını takiben, Konacık-1 Kuyusunun sondaj faaliyetleri yürütülmüştür. 31

17 Yurtiçi Projelerimiz 32 b) Deniz Alanları 33 TP-PETROL OFİSİ E&P-TIWAY OIL-FOINAVON; Ortak ruhsatlarda bulunan Ayazlı, D.Ayazlı, Akkaya ve Akçakoca Sahalarından gaz üretimine devam edilmektedir. Proje ortaklarıyla 30 Mayıs 2013 tarihinde yapılan TCM ve OCM i takiben, Akçakoca-3 Kuyusunda perfore yapılmış, Çayağzı nda yapılması planlanan booster compressor revizyonu ihalesi çalışmaları yürütülmüştür. TP-EXXONMOBIL; Ortaklığımız tarafından Sinop-Ayancık-Çarşamba subblokları için Petrobras ile 17 Ağustos 2006 tarihinde imzalanan ve 11 Ocak 2010 tarihinde Exxonmobil in de ortak olarak dahil olduğu Ortak Arama ve İşletme Anlaşması 27 Mayıs 2013 tarihinde TP-Petrobras arasında imzalanan Settlement Protocol sonrasında, sona ermiştir. TP-SHELL BATI TOROS PROJESİ; TP ile Shell arasında imzalanan farm-in ve Ortak İşletme Anlaşması kapsamında, toplanan 2B sismik verilerin proses aşamaları tamamlanmış, muhtemel kuyu lokasyonu üzerinde çalışmalara başlanmıştır. Shell tarafından 2013 yılı Aralık ayı içerisinde projeye bir ortak bulabilmek amacıyla farm-out'a çıkılacağı bildirilmiş, bu çerçevede imzalanan I. değişiklik metni ile mükellefiyet kuyusunu açıp açmama kararı 2014 yılı Şubat ayından itibaren 6 ay süreyle uzatılmıştır. TP-SHELL KARADENİZ; AR/TPO/3920 bloğunda 21 Mayıs 2013 tarihinde yürürlüğe giren Karadeniz farm-in ve Ortak İşletme Anlaşması kapsamında, blokta Shell tarafından toplanması gereken km 2 ye kadar 3B sismik veri toplama çalışması tamamlanmıştır. Shell tarafından Istranca teknik çalışması tamamlanarak Ortaklığımız ile paylaşılmış olup, ruhsattaki diğer teknik değerlendirme çalışmaları devam etmektedir. TP-KKTC; KKTC kara alanlarında, yaklaşık noktayı kapsayan yorumlama çalışmalarına devam edilmiş olup, 690 km 2B sismik verinin prosesleri tamamlanarak yorumlarına başlanmıştır.

18 Yurtiçi Projelerimiz Ham Petrol ve Doğal Gaz Üretimimiz 2013 yılında yurtiçi ham petrol üretimimiz 12,3 milyon varil dir. Bu üretimin %74 ü Batman, %25 i Adıyaman ve %1 i ise Trakya Bölgesinden karşılanmıştır yılı sonunda aktif kuyu sayısı; 68 yeni, 14 eski kuyunun devreye girmesi ve 17 kuyunun da devreden çıkmasıyla olmuştur. Rezerv geliştirme ve üretim faaliyetlerine 2013 yılında da devam edilmiştir. Ağır petrol ihtiva eden sahalardaki üretim sorunları, özel teknik uygulamalar gerektirmekte olup, bu amaçla, üretimdeki düşüşe engel olmak ve var olan potansiyeli değerlendirmek üzere çeşitli rezervuar çalışmaları başlatılmıştır yılında, Ortaklığımız doğal gaz sahalarından ise toplam 307,6 milyon sm³ gaz üretilmiştir. Bu üretimin, %95 i Trakya, %4 ü Batman ve %1 i Adıyaman Bölgesinden karşılanmıştır. Üretilen doğal gazın ham petrol eşdeğeri 1,8 milyon varildir. TP operatörlüğünde, Petrol Ofisi Arama Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş., Tiway Turkey Ltd. ve Foinavon Energy Inc. Ortaklığında yürütülen Batı Karadeniz Ortak Arama ve Geliştirme Projesi kapsamında hâlihazırda 3 deniz üretim platformundan doğal gaz üretimine devam edilmektedir. Deniz üretim platformlarından üretime başlanılan 2007 yılı Nisan ayından itibaren yaklaşık olarak 985 milyon m³ (TP payı 502 milyon m³) doğal gaz üretimi gerçekleştirilmiş olup, bu kapsamda yıl boyunca Batı Karadeniz Sahalarından ortalama yaklaşık sm³/gün doğal gaz üretilmektedir. Batı Karadeniz de, günde 2,1 milyon sm 3 üretim kapasitesine sahip çift katlı Akçakoca Platformu devreye alınmıştır. Üretim katından günde ortalama 360 bin sm 3 doğal gaz üretimi yapmaktadır. Çayağzı Proses tesislerimizde Akçakoca Sahasından başka Batı Karadeniz deki Ayazlı, Akkaya Sahalarının gazı da proses edilmekte olup, bugüne kadar yaklaşık kümülatif üretim rakamı 1 milyar sm 3 seviyelerine ulaşmıştır. Türkiye Petrolleri sahalarından 2013 yılı içinde üretilen hidrokarbon miktarı 14,1 milyon varil petrol eşdeğeri olmuştur.

19 Yurtiçi Projelerimiz Üretimi Artırma Projeleri Petrol Sahalarını Geliştirme Projesi; Proje kapsamında, arama ve tespit amaçlı olarak açılan toplam 47 kuyudan 2013 yılında 488 bin varil ham petrol üretilmiştir. Ayrıca, Raman da 5, B. Raman da 1, G. Kayaköy de 1, Beykan da 2, Kurkan da 2, Yananköy de 1 olmak üzere toplam 12 adet eski kuyu tekrar üretime alınmıştır. Bu kuyulardan toplam varil petrol üretilmiştir. Üretimi artırmaya yönelik yapılan çalışmalar dahilinde 2013 yılı içerisinde Raman Sahasında toplam 10 kuyuda su gelişini engelleyici polimer jel enjeksiyonu yapılmıştır. Uygulama sonucunda 1 adet terk kuyu tekrar üretime alınırken, uygulama yapılan kuyulardan yıl sonuna kadar toplam 38 bin varil ilave petrol üretimi sağlanmıştır yılında üretilen toplam 129 milyon varil su ise çevreye zarar verilmesini önlemek amacıyla çeşitli sahalarımızdaki 106 atık su enjeksiyon kuyusundan emniyetli zonlara enjekte edilmiştir. Gaz Sahalarını Geliştirme Projesi; 2013 yılında yapılan çalışmalar sonucunda, Trakya Bölgesi nde Kavakdere de 1, Değirmenköy de 1, Karatepe de 2, Alacaoğlu nda 1, Müsellim de 1, Tulumba da 1, B. Pelit te 1, Ceylanköy de 1 olmak üzere toplamda 9 adet yeni doğal gaz kuyusu devreye girmiştir. Batı Raman Sahası Petrol Üretimini Yükseltme Projesi kapsamında, yıl içerisinde toplam 2,6 milyon varil ham petrol üretimi gerçekleşmiştir. CO 2 gazının etkinliğinin artırılmasına yönelik olarak yapılan su enjeksiyonuna devam edilmiş, belirli aralıklarla gaz ile dönüşümlü olarak 4 değişik kuyudan toplam 106 bin varil su enjeksiyonu gerçekleştirilmiştir. Garzan Su Enjeksiyonu Projesi kapsamında Garzan-B ve C Sahaları, toplam 300 milyon varil yerinde petrol rezervi ile Türkiye nin en büyük petrol sahaları arasındadır yılında, Garzan-B Sahasına 10 enjeksiyon kuyusundan toplam 1,8 milyon varil su enjeksiyonu yapılmıştır. Halen günde varil su enjeksiyonu yapılmakta olup, 21 kuyudan günde 505 varil petrol üretilmektedir. Garzan-C Sahasına ise 2013 yılında 4 enjeksiyon kuyusundan 820 bin varil su enjeksiyonu yapılmıştır. Günde varil su enjeksiyonu yapılmakta olup, 12 kuyudan günde 350 varil petrol üretilmektedir. Batı Kozluca WAG Projesinde; 2013 sonu itibariyle toplam MMscf (169 milyon sm 3 ) gaz ve varil su enjeksiyonu yapılmıştır.

20 Yurtiçi Projelerimiz 38 Kuzey Marmara ve Değirmenköy Sahaları Yeraltı Doğal Gaz Depolama Projesi İthalat kesintisi, boru hatlarının bakımı vb. sebeplerden dolayı muhtemel arz kısıtlamaları halinde, bu dönemlerde arz-talep dengesini sağlamak adına doğal gaz yeraltı depolama tesislerine sahip olmak, enerji stratejisi açısından da çok önemlidir. Türkiye Petrolleri, ülkemizin gelişmesi ve refahı için doğal gaz depolama tesislerine olan gereksinimi göz önünde bulundurarak, çalışmalarına 1996 yılında başladığı ve Türkiye nin ilk yeraltı doğal gaz depolama tesisi olan Kuzey Marmara ve Değirmenköy Sahaları Yeraltı Doğal Gaz Depolama Tesisleri ni ülke ekonomisi ve hizmetine kazandırmıştır. Bu proje ile Türkiye de bir ilk başarılmış ve tesisler 2007 yılı başlarında 1,6 milyar sm³ kapasite ile devreye alınmıştır. Üç fazda yürütülen doğal gaz depolama kapasite artırım projelerinin birinci fazında planlanan yatırımlar 2010 yılında tamamlanmış ve kapasite 2,66 milyar sm³ e çıkartılmıştır. Değirmenköy Tevsi ve Çevre Doğal Gaz Sahaları Depolama Projesi (Faz II) ve Kuzey Marmara Depolama Tevsi Projesi (Faz III) tamamlandığında toplam depolama kapasitesinin 4,29 milyar sm³ ve geri üretim kapasitesinin 75 milyon sm³ gün e, enjeksiyon kapasitesinin 40 milyon sm³ gün e çıkarılması hedeflenmektedir. 39

21 bölge müdürlüklerimiz 40 Bölge Müdürlüklerimiz faaliyetlerini gerçekleştirirken, bölgesinin ekonomik ve sosyal hayatının gelişiminde de önemli rol oynamaktadır. Ortaklığımız, Batman, Trakya ve Adıyaman olmak üzere üç Bölge Müdürlüğü şeklinde teşkilatlandırılmıştır. Batman Bölge Müdürlüğü Batman Bölge Müdürlüğümüz, ülke ekonomisi için önemi tartışılmaz olan yeraltı kaynaklarımızdan petrol ve doğal gazın arama, sondaj ve üretim faaliyetlerini 1954 yılından itibaren aralıksız olarak sürdürmektedir. Trakya Bölge Müdürlüğü TP, Trakya Havzasında arama ve sondaj çalışmalarına 1960 yılında açılan Uluman-1 Kuyusu ile başlamıştır. Trakya Bölgesinde yapılan çalışmalar sonucu ekonomik anlamda ilk doğal gaz keşfi 1970 yılında Hamitabat ve Kumrular Sahalarında, ilk petrol keşfi ise yıllarında K. Osmancık ve Deveçatak Sahalarında açılan kuyulardan yapılmıştır. Trakya Bölge Müdürlüğü nce 2013 yılında 294,3 milyon sm³ doğal gaz, 86,1 bin varil ham petrol üretilmiş olup, 5 adet arama-tespit kuyusu gazlı olarak tamamlanmıştır. Adıyaman Bölge Müdürlüğü 1954 yılında, 6326 sayılı Petrol Kanunu nun kabulünden sonra yabancı şirketler petrol aramak amacıyla Türkiye ye gelmiş ve 1958 yılında California Asiatic Oil ve Texaco Overseas Petroleum tarafından kazılan Kahta-1 Kuyusunda Adıyaman Bölgesindeki ilk petrol keşfi gerçekleştirilmiştir. Adıyaman Bölge Müdürlüğü'nce 2013 yılında bin varil ham petrol, 2,2 milyon sm 3 doğalgaz üretilmiş olup, 12 adet arama-tespit kuyusu petrollü olarak tamamlanmıştır. 41 Ülkemizdeki ilk petrol keşfi, 1945 yılında MTA tarafından Raman Sahasında yapılmış olup, Raman-8 Kuyusunun 1948 yılında devreye alınmasıyla birlikte ekonomik anlamda ilk üretim gerçekleştirilmiştir yılında TP nin kurulmasıyla birlikte ülkemizdeki arama, sondaj, üretim ve rafinaj faaliyetlerinin yürütülmesine Batman Bölge Müdürlüğü öncülük etmiştir. Batman Bölge Müdürlüğü nce 2013 yılında 11,1 milyon sm³ doğal gaz, 9,11 milyon varil ham petrol üretilmiş olup, 11 adet arama-tespit kuyusu petrollü olarak tamamlanmıştır.

22 42 dağıtım şirketimiz 2010 yılında kullanımına başlanan CrediTP kart ile müşterilerinin akaryakıt alımlarında pompada doğrudan %3 indirim yapılmaktadır. CrediTP kart, puan biriktirme zahmetinden kurtararak müşterilerine doğrudan indirim imkanı sağlamaktadır. 43 TP Petrol Dağıtım A.Ş. (TPPD) TPPD, TPIC tarafından 16 Ocak 2006 tarihinde kurulmuştur yılı Şubat ayında Bakanlar Kurulu Kararı ile TPIC ten TPOC a devredilmiştir. 16 Temmuz 2009 tarihinden itibaren TP Petrol Dağıtım A.Ş olarak faaliyetlerine devam eden TPPD nin amaçları, her bölgede bayi ağını genişletmek, sektörde regülasyonu sağlamak ve kamu yararına çalışmaktır. Kuruluşundan bu yana TPPD sektörde dengeleyici bir rol üstlenmekte, perakende pazarında ve büyük ölçekli ihalelere katılım ile rekabet tetiklenerek tüketiciye katkı sağlamaktadır. %100 kamu sermayesi ile kurulmuş olan TPPD, kalite ve güven ilkelerine son derece önem vermektedir. Paydaşlarına dürüst ve ilkeli bir çalışma ve devlet güvencesini sunmakta olan TPPD, 2013 yılı sonu itibariyle 231 bayi sayısına ulaşmıştır. Akaryakıt satışlarında en büyük işlem hacimli 6 şirket arasına girmiştir. TPPD, 2013 yılı sonuçlarına göre 73 adet lisanslı dağıtım firması arasında % 3,7 pazar payı ile 6. sıradadır. Tüketiciye güvenli, verimli, temiz ürün ve hizmetler sunan TPPD, yatırımları ve istihdamı ile ülkemizin kalkınma ve büyüme sürecine önemli katkıda bulunmaktadır. Bu çerçevede Dörtyol (Hatay), Kırıkkale ve Kocaeli (İzmit/Körfez) de akaryakıt terminalleri ile bayilerine ve nihai tüketicilere dünya standartlarında ürün sunmaktadır. TPPD nin diğer bir uygulaması olan oto yakıt sistemi, ülkemizin tamamında bayi bazlı taşıt tanıma sistemi olarak devreye alınmıştır. Kurumsal müşteri kazanımı ile satış hacmi her geçen gün artmaktadır. Akaryakıt sektöründe sürekli büyüyen TPPD 2013 yılı içinde madeni yağ sektöründeki yerini de almıştır. Petroleum 2013 Fuarı ile tanıtımı yapılan TP madeni yağları; gerek ürün gamı, gerek yenilikçi tasarımı ile sektörden büyük ilgi görmüştür. TPPD, kalite düzeyinin yükseltilmesi ve verimliliğin arttırılması amacıyla ISO 9001, ISO ve OHSAS standartlarının tüm gerekliliklerini sağlayarak kalite belgelerini almıştır. Çalışanlarının gelişimini bu standartlar doğrultusunda destekleyen TPPD, sağlığa, emniyete ve çevreye duyarlı olan, değerlerinden güç alarak kaliteli ürün ve müşteri odaklı hizmet sunan, sermayesi devletin, kazancı milletin sloganıyla sürekli büyüme içerisindedir. TPPD, 2013 yılı sonuçlarına göre 73 adet lisanslı dağıtım firması arasında % 3,7 pazar payı ile 6. sıradadır.

Doğal kaynaklar, uygarlığın gelişimi için sosyo-ekonomik açıdan büyük önem taşır ve sürdürülebilir kalkınma, ancak çevre değerleriyle birlikte

Doğal kaynaklar, uygarlığın gelişimi için sosyo-ekonomik açıdan büyük önem taşır ve sürdürülebilir kalkınma, ancak çevre değerleriyle birlikte Doğal kaynaklar, uygarlığın gelişimi için sosyo-ekonomik açıdan büyük önem taşır ve sürdürülebilir kalkınma, ancak çevre değerleriyle birlikte gerçekleşebilir. Bu değerlerin faaliyetlerimiz nedeniyle bozulmasının

Detaylı

TÜRKİYE PETROLLERİ ANONİM ORTAKLIĞI

TÜRKİYE PETROLLERİ ANONİM ORTAKLIĞI 2010 Y ll k Rapor TÜRKİYE PETROLLERİ ANONİM ORTAKLIĞI TPAO 2010 1 Giriştiğimiz büyük işlerde, milletimizin yüksek kabiliyet ve sağduyusu başlıca rehberimiz ve başarı kaynağımız olmuştur. M. Kemal ATATÜRK

Detaylı

2012 YILLIK RAPORU TÜRKİYE PETROLLERİ ANONİM ORTAKLIĞI TÜRKİYE PETROLLERİ ANONİM ORTAKLIĞI 2012 YILLIK RAPORU. tpao.gov.tr

2012 YILLIK RAPORU TÜRKİYE PETROLLERİ ANONİM ORTAKLIĞI TÜRKİYE PETROLLERİ ANONİM ORTAKLIĞI 2012 YILLIK RAPORU. tpao.gov.tr TÜRKİYE PETROLLERİ ANONİM ORTAKLIĞI 2012 YILLIK RAPORU TÜRKİYE PETROLLERİ ANONİM ORTAKLIĞI 2012 YILLIK RAPORU tpao.gov.tr TÜRKİYE PETROLLERİ ANONİM ORTAKLIĞI 2012 YILLIK RAPORU Hiç bir zafer amaç değildir.

Detaylı

2014 Yılı Petrol Arama - Üretim Faaliyetleri

2014 Yılı Petrol Arama - Üretim Faaliyetleri $/Varil 2014 Yılı Petrol Arama - Üretim Faaliyetleri? Petrol İşleri Genel Müdürlüğü Sunum Planı Ruhsatlandırma Faaliyetleri Arama ve Üretim Faaliyetleri Faaliyetlerin Ekonomik Boyutu 2 Ruhsatlandırma Faaliyetleri

Detaylı

T.C. ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI Petrol İşleri Genel Müdürlüğü GENEL GÖRÜNÜM. Selami İNCEDALCI Genel Müdür

T.C. ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI Petrol İşleri Genel Müdürlüğü GENEL GÖRÜNÜM. Selami İNCEDALCI Genel Müdür T.C. ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI Petrol İşleri Genel Müdürlüğü PETROL ARAMA - ÜRETİM SEKTÖRÜ GENEL GÖRÜNÜM PETROL ARAMA - ÜRETİM SEKTÖRÜ I. İSTİŞARE TOPLANTISI 10 Mart 2012 Selami İNCEDALCI Genel

Detaylı

TÜRKİYE NİN DOĞALGAZ POTANSİYELİ

TÜRKİYE NİN DOĞALGAZ POTANSİYELİ TÜRKİYE NİN DOĞALGAZ POTANSİYELİ Murat Sungur BURSA Enerji Grubu Başkanı Zorlu Holding (CEO Zorlu Holding Energy Group) 11 Ocak 2010 ANKARA SUNUM İÇERİĞİ 1. Türkiye nin doğalgaz üretim ve tüketim durumu

Detaylı

CEYHAN DA SANAYİ KURULUŞLARI BOTAŞ

CEYHAN DA SANAYİ KURULUŞLARI BOTAŞ CEYHAN DA SANAYİ KURULUŞLARI BOTAŞ AYLAR İTİBARIYLA TAŞINAN HAM PETROL MİKTARLARI (BİN VARİL) "Son 12 Ay" YIL AY IRAK- TÜRKİYE CEYHAN- KIRIKKALE BATMAN- DÖRTYOL 2011 Aralık 12.653 1.739 1.232 17.743 2011

Detaylı

Azerbaycan Enerji Görünümü GÖRÜNÜMÜ. Hazar Strateji Enstitüsü Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi. www.hazar.org

Azerbaycan Enerji Görünümü GÖRÜNÜMÜ. Hazar Strateji Enstitüsü Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi. www.hazar.org Azerbaycan Enerji GÖRÜNÜMÜ Hazar Strateji Enstitüsü Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi EKİM 214 www.hazar.org 1 HASEN Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi, Geniş Hazar Bölgesi ne yönelik enerji,

Detaylı

SOCAR TÜRKİYE Türkiye de Entegre Enerji

SOCAR TÜRKİYE Türkiye de Entegre Enerji SOCAR TÜRKİYE Türkiye de Entegre Enerji Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi: SOCAR Rakamlarla SOCAR: 51.000 Çalışan 11 ülkeden 21 uluslararası enerji şirketi ile anlaşmalar Dünyada 17 noktada faaliyet: 15

Detaylı

Basit rafineri niteliğindeki ATAŞ, 2004 yılı sonlarında dönüşüm ünitesine yönelik yatırımın maliyetini yüklenmeyerek,

Basit rafineri niteliğindeki ATAŞ, 2004 yılı sonlarında dönüşüm ünitesine yönelik yatırımın maliyetini yüklenmeyerek, Dosya Türkiye'nin ilk modern rafinerisi, 1955 yılında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından Batman'da kuruldu. 1972 yılında ham petrol işleme kapasitesi 1,1 milyon ton/yıla yükseldi. 1953

Detaylı

Şirketin kuruluşundan bugüne kadar geçirdiği evreler ve yurtdışı ve yurtiçinde gerçekleştirilen yatırımlar

Şirketin kuruluşundan bugüne kadar geçirdiği evreler ve yurtdışı ve yurtiçinde gerçekleştirilen yatırımlar Esen Bulca, Trakya Cam Pazarlama Müdürü Şirketin kuruluşundan bugüne kadar geçirdiği evreler ve yurtdışı ve yurtiçinde gerçekleştirilen yatırımlar Şişecam Grubu bünyesinde düzcam üretim ve pazarlama faaliyetleri,

Detaylı

TÜRKİYE PETROLLERİ ANONİM ORTAKLIĞI ARAŞTIRMA MERKEZİ DAİRE BAŞKANLIĞI. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TÜRKİYE PETROLLERİ ANONİM ORTAKLIĞI ARAŞTIRMA MERKEZİ DAİRE BAŞKANLIĞI. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAYFA NO : 1 Amaç TÜRKİYE PETROLLERİ ANONİM ORTAKLIĞI ARAŞTIRMA MERKEZİ DAİRE BAŞKANLIĞI GÖREV YETKİ VE SORUMLULUK YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1-(1)

Detaylı

5.5. BORU HATLARI 5.5-1

5.5. BORU HATLARI 5.5-1 5.5. BORU HATLARI Türkiye coğrafi ve jeopolitik açıdan çok önemli bir konumda yer almaktadır. Ülkemiz, dünyanın en büyük ham petrol ve doğal gaz rezervlerinin bulunduğu Ortadoğu ve Orta Asya ülkeleri ile

Detaylı

YURTDIŞI MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ

YURTDIŞI MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ 2014 OCAK SEKTÖREL YURTDIŞI MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ Nurel KILIÇ Yurtdışı müteahhitlik hizmetleri sektörü, ekonomiye döviz girdisi, yurt dışında istihdam imkanları, teknoloji transferi ve lojistikten ihracata

Detaylı

2008 Yılı. Petrol ve Doğalgaz. Sektör Raporu

2008 Yılı. Petrol ve Doğalgaz. Sektör Raporu Türkiye Petrolleri A.O. Genel Müdürlüğü 2008 Yılı Petrol ve Doğalgaz Sektör Raporu Mart 2008 İÇİNDEKİLER DÜNYADA PETROL ve DOĞALGAZ SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ... 3 Petrol Sektörü... 3 Petrol Tüketimi... 3 Petrol

Detaylı

PETFORM Üyesi 34 Enerji Şirketi

PETFORM Üyesi 34 Enerji Şirketi Nusret Cömert Yönetim Kurulu Başkanı PETFORM Üyesi 34 Enerji Şirketi AKSA ALADDIN MIDDLE EAST ARGM ATTİLA DOĞAN İNŞAAT AVRASYA GAZ BOSPHORUSGAZ BP ÇALIK ENERJİ EDISON EGEGAZ ENERCO ENERJİ ENERGY OPERATIONS

Detaylı

Türkiye nin Enerji Görünümü Işığında Doğalgaz Piyasasının Liberalizasyonu

Türkiye nin Enerji Görünümü Işığında Doğalgaz Piyasasının Liberalizasyonu Türkiye nin Enerji Görünümü Işığında Doğalgaz Piyasasının Liberalizasyonu Nusret Cömert Yönetim Kurulu Üyesi ve Eski Başkanı TUROGE 2011 16 Mart 2011 Ankara PETFORM Hakkında 2000 yılında kurulan PETFORM,

Detaylı

ÜNĠVERSiTESĠ ULAġTIRMA VE LOJĠSTĠK BÖLÜMÜ LOJĠSTĠK KULÜBÜ 7.LOJĠSTĠK ZĠRVESĠ. 10 Mayıs 2010. Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Nabucco Boru Hattı Projeleri

ÜNĠVERSiTESĠ ULAġTIRMA VE LOJĠSTĠK BÖLÜMÜ LOJĠSTĠK KULÜBÜ 7.LOJĠSTĠK ZĠRVESĠ. 10 Mayıs 2010. Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Nabucco Boru Hattı Projeleri ĠSTANBUL ÜNĠVERSiTESĠ ULAġTIRMA VE LOJĠSTĠK BÖLÜMÜ LOJĠSTĠK KULÜBÜ 7.LOJĠSTĠK ZĠRVESĠ 10 Mayıs 2010 Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Nabucco Boru Hattı Projeleri Osman Z. Göksel BOTAġ BTC Proje Direktörü Nabucco

Detaylı

Türkiye nin Enerji Görünümü Işığında Doğalgaz Piyasasının Liberalizasyonu

Türkiye nin Enerji Görünümü Işığında Doğalgaz Piyasasının Liberalizasyonu Türkiye nin Enerji Görünümü Işığında Doğalgaz Piyasasının Liberalizasyonu Nusret Cömert Yönetim Kurulu Başkanı 2030 Yılına Doğru Enerji Politikaları ve Enerji Düzenlemelerinin Geleceği Kongresi 26 Kasım

Detaylı

AVRUPA ENERJİ BORU HATLARI

AVRUPA ENERJİ BORU HATLARI AVRUPA ENERJİ BORU HATLARI GÜNEY GAZ KORİDORU PROJELERİ ÇELİK BORU İMALATÇILARI DERNEĞİ 2012 AVRUPA ENERJİ BORU HATLARI GÜNEY GAZ KORİDORU PROJELERİ 1. Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP)

Detaylı

İstanbul, Türkiye, 17 Mayıs 2013 Turcas Petrol A.Ş. (IMKB: TRCAS ) ( Turcas )

İstanbul, Türkiye, 17 Mayıs 2013 Turcas Petrol A.Ş. (IMKB: TRCAS ) ( Turcas ) İstanbul, Türkiye, 17 Mayıs 213 Turcas Petrol A.Ş. (IMKB: TRCAS ) ( Turcas ) Akaryakıt dağıtımı ve madeni yağlar, petrol rafinajı ve elektrik üretimi-ticareti alanlarında faaliyet gösteren Türkiye nin

Detaylı

Yatırımcı Sunumu 2014 Birinci Çeyrek Finansal Sonuçlar

Yatırımcı Sunumu 2014 Birinci Çeyrek Finansal Sonuçlar Yatırımcı Sunumu 2014 Birinci Çeyrek Finansal Sonuçlar M. Buğra Koyuncu İcra Kurulu Başkanı Gülnur Anlaş İcra Kurulu Başkan Yardımcısı, Hukuk ve Mali İşler 9 Mayıs 2014 Yasal Uyarı Bu sunum, Şirket hakkında

Detaylı

PETROL BORU HATLARININ ÇUKUROVA'YA KATKILARI VE ÇEVRESEL ETKİLERİ

PETROL BORU HATLARININ ÇUKUROVA'YA KATKILARI VE ÇEVRESEL ETKİLERİ Dosya PETROL BORU HATLARININ ÇUKUROVA'YA KATKILARI VE ÇEVRESEL ETKİLERİ Hüseyin ERKUL Yrd. Doç. Dr., İnönü Üniversitesi İ.İ.B.F. Kamu Yönetimi Bölümü herkul@inonu.edu.tr Yeliz AKTAŞ POLAT Arş. Gör., İnönü

Detaylı

BİLGİ NOTU. Konu: WesternZagros TEC KRG Bölgesinde İşbirliği Olanakları Toplantısı

BİLGİ NOTU. Konu: WesternZagros TEC KRG Bölgesinde İşbirliği Olanakları Toplantısı BİLGİ NOTU 2 Haziran 2016 Konu: WesternZagros TEC KRG Bölgesinde İşbirliği Olanakları Toplantısı WesternZagros şirketi ile TEC arasında 1-2 Haziran 2016 tarihlerinde TPIC Merkez Binasında yapılan toplantılarda

Detaylı

1 PETROTURK SUNUM 2 PETROTURK N-Pet Petrol Ürünleri Pazarlama Nakliye Sanayi Ticaret ve Dağıtım Limited Şirketi, 1991 yılında Mersin de kurulan Ağaoğlu Akaryakıt Sanayi Ticaret ve Limited Şirketi nin sektördeki

Detaylı

hedeflerimiz Optimum arama ve üretim sahası yatırım portföyü oluşturmak, Bölgemizde daha etkin bir petrol sahası servis şirketi olmak,

hedeflerimiz Optimum arama ve üretim sahası yatırım portföyü oluşturmak, Bölgemizde daha etkin bir petrol sahası servis şirketi olmak, tpic.com.tr 4 Turkish Petroleum International Company Turkish Petroleum International Company 5 hedeflerimiz Optimum arama ve üretim sahası yatırım portföyü oluşturmak, Bölgemizde daha etkin bir petrol

Detaylı

Türkiye nin Enerji Görünümü Işığında Doğalgaz Piyasasının Liberalizasyonu

Türkiye nin Enerji Görünümü Işığında Doğalgaz Piyasasının Liberalizasyonu Türkiye nin Enerji Görünümü Işığında Doğalgaz Piyasasının Liberalizasyonu Nusret Cömert Yönetim Kurulu Üyesi STEAM 13.Uluslararası Enerji Arenası 8 Eylül 2011 İstanbul PETFORM Hakkında 2000 yılında kurulan

Detaylı

Yatırımcı Sunumu Ağustos 2014

Yatırımcı Sunumu Ağustos 2014 Yatırımcı Sunumu Ağustos 2014 Yasal Uyarı İşbu Belge deki bilgilerin doğruluğu, güvenilirliği ve güncelliği hakkında (gerekli özen gösterilmiş olmakla birlikte) hiçbir garanti verilmemektedir. İlgili yasal

Detaylı

İstanbul, Türkiye, 12 Nisan 2013 Turcas Petrol A.Ş. (IMKB: TRCAS ) ( Turcas )

İstanbul, Türkiye, 12 Nisan 2013 Turcas Petrol A.Ş. (IMKB: TRCAS ) ( Turcas ) İstanbul, Türkiye, 12 Nisan 2013 Turcas Petrol A.Ş. (IMKB: TRCAS ) ( Turcas ) Akaryakıt dağıtımı ve madeni yağlar, petrol rafinajı ve elektrik üretimi-ticareti alanlarında faaliyet gösteren Türkiye nin

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI. Sürdürülebilirlik vizyonumuz

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI. Sürdürülebilirlik vizyonumuz SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI Sürdürülebilirlik vizyonumuz 150 yıllık bir süreçte inşa ettiğimiz rakipsiz deneyim ve bilgi birikimimizi; ekonomiye, çevreye, topluma katkı sağlamak üzere kullanmak, paydaşlarımız

Detaylı

ÜLKEMİZDE ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ VE ALINAN TEDBİRLER

ÜLKEMİZDE ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ VE ALINAN TEDBİRLER ÜLKEMİZDE ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ VE ALINAN TEDBİRLER TÜRKİYE BİRİNCİL ENERJİ TALEBİ Türkiye Birincil Enerji Talebi (Milyon TEP) 61% Son 13 yılda: Politik istikrar 77 124 İsikrarlı ekonomik büyüme İyileşen

Detaylı

TÜRKİYE PETROLLERİ ANONİM ORTAKLIĞI KUYU TAMAMLAMA HİZMETLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TÜRKİYE PETROLLERİ ANONİM ORTAKLIĞI KUYU TAMAMLAMA HİZMETLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç TÜRKİYE PETROLLERİ ANONİM ORTAKLIĞI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı Ortaklığımız tarafından yurt içinde ve yurt dışında açılan ve/veya açılacak olan

Detaylı

ABD Shale Gas Devrimi Işığında Türkiye İçin Politika Önerileri

ABD Shale Gas Devrimi Işığında Türkiye İçin Politika Önerileri ABD Shale Gas Devrimi Işığında Türkiye İçin Politika Önerileri EIF 2013 24 Ekim 2013 Ankara Orhan Duran Yönetim Kurulu Başkanı PETFORM Hakkında 2000 yılında kurulan PETFORM, geçtiğimiz 12 yılda arama üretim

Detaylı

TÜRKĐYE PETROL ARAMA ve ÜRETĐM M SEKTÖRÜNÜN GENEL GÖRÜNÜMÜG

TÜRKĐYE PETROL ARAMA ve ÜRETĐM M SEKTÖRÜNÜN GENEL GÖRÜNÜMÜG T.C. ENERJĐ VE TABĐĐ KAYNAKLAR BAKANLIĞI - PETROL ĐŞLERĐ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ - TÜRKĐYE PETROL ARAMA ve ÜRETĐM M SEKTÖRÜNÜN GENEL GÖRÜNÜMÜG 11 Ocak 2010 Sheraton Oteli / ANKARA A.Erdal GÜLDERENG Genel MüdürM

Detaylı

Türkiye Denizcilik ve Lojistik

Türkiye Denizcilik ve Lojistik Türkiye Denizcilik ve Lojistik Türkiye İki kıtayı buluşturan, coğrafi konumu ve jeopolitik yapısı sebebiyle denizcilik ve lojistik faaliyetlerinde tarihte de bugün olduğu gibi kilit öneme sahip bir ülke

Detaylı

HAZAR COĞRAFYASI RAPORU (İRAN AZERBAYCAN KAZAKİSTAN TÜRKMENİSTAN ÖZBEKİSTAN)

HAZAR COĞRAFYASI RAPORU (İRAN AZERBAYCAN KAZAKİSTAN TÜRKMENİSTAN ÖZBEKİSTAN) TESPAM AYLIK ÜLKE / BÖLGE RAPORLARI MAYIS 2016 HAZAR COĞRAFYASI RAPORU (İRAN AZERBAYCAN KAZAKİSTAN TÜRKMENİSTAN ÖZBEKİSTAN) OĞUZHAN AKYENER GİRİŞ Hazar Coğrafyasında düşen petrol fiyatları sektörü ve yeni

Detaylı

Düzce Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve ilgili mekanizmaların vizyonu, Bölgesel, ulusal ve

Düzce Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve ilgili mekanizmaların vizyonu, Bölgesel, ulusal ve Düzce Üniversitesi 2015-2019 stratejik planında Düzce Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) doğrudan yer almakta olup, bu plan kapsamında ortaya konulan hedeflere ulaşılmasında önemli bir işleve sahiptir. Bu

Detaylı

Türkiye nin Enerji Politikalarına ve Planlamasına Genel Bakış

Türkiye nin Enerji Politikalarına ve Planlamasına Genel Bakış Türkiye nin Enerji Politikalarına ve Planlamasına Genel Bakış Yrd. Doç. Dr. Vedat GÜN Enerji Piyasası İzleme ve Arz Güvenliği Daire Başkanı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 28-29-30 Haziran 2007, EMO-İÇEF,

Detaylı

Şişecam, Yenişehir de dünya genelinde tek lokasyonda kurulu en büyük Cam Kompleksi nin yeni yatırımlarını açtı.

Şişecam, Yenişehir de dünya genelinde tek lokasyonda kurulu en büyük Cam Kompleksi nin yeni yatırımlarını açtı. Basın Bülteni Şişecam, Yenişehir de dünya genelinde tek lokasyonda kurulu en büyük Cam Kompleksi nin yeni yatırımlarını açtı. Şişecam, Yenişehir Cam Kompleksi nde yer alan Anadolu Cam Fabrikası 4. Cam

Detaylı

BÜTÜNSEL DÖNÜŞÜM PROGRAMI BÖLGELERDE ANLATILDI

BÜTÜNSEL DÖNÜŞÜM PROGRAMI BÖLGELERDE ANLATILDI BÜTÜNSEL DÖNÜŞÜM PROGRAMI BÖLGELERDE ANLATILDI TP2023 Bütünsel Dönüşüm Programı bilgilendirme toplantıları Trakya, Adıyaman ve Batman Bölge Müdürlükleri nde gerçekleştirildi. Genel Müdür Besim Şişman yaptığı

Detaylı

Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Eylül 2013. Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş.

Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Eylül 2013. Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Eylül 2013 Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. 1 Yönetim Kurulu Başkanı nın Eylül 2013 Dönemi Değerlendirmeleri ve Beklentileri Bank of America Merrill Lynch, küresel stratejisinin

Detaylı

Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Mart 2011. Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş.

Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Mart 2011. Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Mart 2011 Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı nın Mart 2011 Dönemi Değerlendirmeleri ve Beklentileri Bank of America Merrill Lynch, küresel stratejisinin

Detaylı

İSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ERDAL BAHÇIVAN IN KONUŞMASI

İSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ERDAL BAHÇIVAN IN KONUŞMASI İSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ERDAL BAHÇIVAN IN KONUŞMASI 2023 e 10 Kala Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı nda konuya yönelik düşüncelerimi ifade etmeden önce sizleri, şahsım ve İstanbul

Detaylı

ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ ENERJİ TÜKETİMİ

ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ ENERJİ TÜKETİMİ ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ Enerji, modern kişisel yaşamın, üretim ve iletişim süreçlerinin en önemli aktörlerinden biri. Enerjinin tüketimi küresel düzeyde hızla artmaya devam ederken üç ana ihtiyaç baş gösteriyor:

Detaylı

Sizlere daima daha iyisini, daha kalitelisini sunmak için çalışıyoruz!

Sizlere daima daha iyisini, daha kalitelisini sunmak için çalışıyoruz! Sizlere daima daha iyisini, daha kalitelisini sunmak için çalışıyoruz! a) Dağıtım Güvencesi b) Tank Temizliği c) Gezici Kalite Kontrol Laboratuvarları d) Shell Kalite Kontrol Merkezleri e) Bilgisayar-Pompa

Detaylı

2018 Dokuz Aylık Finansal Sonuçlar Sunumu

2018 Dokuz Aylık Finansal Sonuçlar Sunumu 2018 Dokuz Aylık Finansal Sonuçlar Sunumu 2018 9 Aylık Finansal Sonuçlar- İlk Bakış Turcas Petrol UFRS Konsolide Net Kar / Zarar Etkenleri (9A18) 200 100 0-100 -200 23 56 44 18 18 18 289 TP Net Zarar -184

Detaylı

Körfez Petrol Ürünleri ve Sanayicileri Derneği (KPÜSD)

Körfez Petrol Ürünleri ve Sanayicileri Derneği (KPÜSD) Körfez Petrol Ürünleri ve Sanayicileri Derneği (KPÜSD) KPÜSD Hakkında Körfez Petrol Ürünleri ve Sanayicileri Derneği, Türkiye'nin petrol endüstrisi alanında en büyük üretim tesislerini barındıran, Kocaeli

Detaylı

AYGAZ ANALİST TOPLANTISI

AYGAZ ANALİST TOPLANTISI AYGAZ ANALİST TOPLANTISI Mart 2017 22 Mart 2017 Dünya LPG pazarı Son on yılda 64 milyon ton artışla 2015 yılında 2015 yılında Önceki yıla göre %4 lük artışla %44 LPG tüketiminin en büyük bölümü evsel %29

Detaylı

Sizin Seçiminiz HAKKIMIZDA. Bizim İşimiz. Neden Bizi Tercih Etmelisiniz? İşimizde Uzmanız. Kalite Politikamız. Yenilikçi ve Üretkeniz

Sizin Seçiminiz HAKKIMIZDA. Bizim İşimiz. Neden Bizi Tercih Etmelisiniz? İşimizde Uzmanız. Kalite Politikamız. Yenilikçi ve Üretkeniz Bizim İşimiz Sizin Seçiminiz Neden Bizi Tercih Etmelisiniz? İşimizde Uzmanız Mesleki yeterliliğini sağlamış insan kaynağına, teknik bilgiye ve donanıma sahibiz. HAKKIMIZDA Fonte Group 2016'da kurulmuş

Detaylı

MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ

MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ VİZYON BELGESİ (TASLAK) Türkiye 2053 Stratejik Lokomotif Sektörler MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ Millet Hafızası ve Devlet Aklının bize bıraktığı miras ve tarihî misyon, İstanbul un Fethinin

Detaylı

GENEL BİLGİ. KOBİ ler ve KOSGEB

GENEL BİLGİ. KOBİ ler ve KOSGEB GENEL BİLGİ KOBİ ler ve KOSGEB 1 Türkiye de KOBİ tanımı KOBİ tanımı 250 den az çalışan istihdam eden, Yıllık bilanço toplamı veya net satış hasılatı 40 milyon TL yi geçmeyen işletmeler Ölçek Çalışan Sayısı

Detaylı

Sizlere daima daha iyisini, daha kalitelisini sunmak için çalışıyoruz!

Sizlere daima daha iyisini, daha kalitelisini sunmak için çalışıyoruz! Sizlere daima daha iyisini, daha kalitelisini sunmak için çalışıyoruz! a) Shell Akaryakıt Ürünleri Kalite Zinciri b) Tank Temizliği c) Gezici Kalite Kontrol Laboratuvarları d) Shell Kalite Kontrol Merkezleri

Detaylı

2013/101 (Y) BTYK nın 25. Toplantısı. Üstün Yetenekli Bireyler Stratejisi nin İzlenmesi [2013/101] KARAR

2013/101 (Y) BTYK nın 25. Toplantısı. Üstün Yetenekli Bireyler Stratejisi nin İzlenmesi [2013/101] KARAR 2013/101 (Y) Üstün Yetenekli Bireyler Stratejisi nin İzlenmesi [2013/101] BTYK nın 2009/102 no.lu kararı kapsamında hazırlanan ve 25. toplantısında onaylanan Üstün Yetenekli Bireyler Stratejisi nin koordinasyonunun

Detaylı

SİLİVRİ DOĞAL GAZ DEPOLAMA TESİSİ ve GÜNCEL DURUM

SİLİVRİ DOĞAL GAZ DEPOLAMA TESİSİ ve GÜNCEL DURUM TÜRKİYE PETROLLERİ SİLİVRİ DOĞAL GAZ DEPOLAMA TESİSİ ve GÜNCEL DURUM SÜLEYMAN ABRAVCI DAİRE BAŞKAN YARDIMCISI TPAO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TUGS2014 Ankara, 30 Ekim 2014 Doğal Gaz Piyasası Kanunu (4646) İthalat

Detaylı

GELECEĞE YÖNELİK DEĞERLENDİRMELER

GELECEĞE YÖNELİK DEĞERLENDİRMELER GELECEĞE YÖNELİK DEĞERLENDİRMELER 1 1 2016 Yılına İlişkin Beklentiler ve Gerçekleşmeler Bilanço Göstergeleri (%) 2016 BEKLENTİLERİ 2016 GERÇEKLEŞMELERİ SONUÇ Net Borç / Toplam Aktif ~ %20 %31 x Özkaynak

Detaylı

Eylül 2013. Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. ve Bağlı Ortaklığı Merrill Lynch Menkul Değerler A.Ş.Bağlı 1

Eylül 2013. Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. ve Bağlı Ortaklığı Merrill Lynch Menkul Değerler A.Ş.Bağlı 1 Ara Dönem Özet Konsolide Faaliyet Raporu Eylül 2013 Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. ve Bağlı Ortaklığı Merrill Lynch Menkul Değerler A.Ş.Bağlı 1 Yönetim Kurulu Başkanı nın Eylül 2013 Dönemi Değerlendirmeleri

Detaylı

Bölgesel Güç Olma Yolunda Türkiye nin Enerji Görünümü ve Doğalgaz Piyasasının Liberalizasyonu

Bölgesel Güç Olma Yolunda Türkiye nin Enerji Görünümü ve Doğalgaz Piyasasının Liberalizasyonu Bölgesel Güç Olma Yolunda Türkiye nin Enerji Görünümü ve Doğalgaz Piyasasının Liberalizasyonu Nusret Cömert Yönetim Kurulu Başkanı World Energy Outlook 2010 Türkiye Tanıtımı 24 Kasım 2010 İstanbul PETFORM

Detaylı

2013 Dokuz Aylık Yatırımcı Sunumu

2013 Dokuz Aylık Yatırımcı Sunumu Türkiye nin Teknoloji Markası 2013 Dokuz Aylık Yatırımcı Sunumu M. Buğra Koyuncu İcra Kurulu Başkanı Gülnur Anlaş İcra Kurulu Başkan Yardımcısı, Hukuk ve Mali İşler 11 Kasım 2013 Yasal Uyarı Bu sunum,

Detaylı

2011 Yılı. Hampetrol ve Doğal Gaz. Sektör Raporu

2011 Yılı. Hampetrol ve Doğal Gaz. Sektör Raporu Türkiye Petrolleri A.O. Genel Müdürlüğü 2011 Yılı Hampetrol ve Doğal Gaz Sektör Raporu Mayıs 2012 İÇİNDEKİLER 1. DÜNYA DA PETROL VE DOĞAL GAZ SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ... 2 1.1.Petrol Sektörü....2 1.2.Doğal

Detaylı

RUSYA FEDERASYONU ÜLKE RAPORU 14.04.2015

RUSYA FEDERASYONU ÜLKE RAPORU 14.04.2015 RUSYA FEDERASYONU ÜLKE RAPORU 14.04.2015 RUSYA FEDERASYONU ÜLKE RAPORU 14.04.2015 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Rusya Federasyonu na ihracat yapan 623 firma

Detaylı

TÜRKĐYE NĐN ENERJĐ ARZ POLĐTĐKALARI

TÜRKĐYE NĐN ENERJĐ ARZ POLĐTĐKALARI TÜRKĐYE NĐN ENERJĐ ARZ POLĐTĐKALARI Selahattin HAKMAN TÜSĐAD Enerji Çalışma Grubu Üyesi Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Enerji Arz ve Talebi 6000 (Mtoe) 5000 4000 3000 2000 1000 0 1980 2000 2006 2015

Detaylı

Ara Dönem Özet Konsolide Faaliyet Raporu Eylül 2011. Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. ve Bağlı Ortaklığı Merrill Lynch Menkul Değerler A.Ş.

Ara Dönem Özet Konsolide Faaliyet Raporu Eylül 2011. Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. ve Bağlı Ortaklığı Merrill Lynch Menkul Değerler A.Ş. Ara Dönem Özet Konsolide Faaliyet Raporu Eylül 2011 Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. ve Bağlı Ortaklığı Merrill Lynch Menkul Değerler A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı nın Eylül 2011 Dönemi Değerlendirmeleri

Detaylı

1920 lerden... 1928: Türkiye nin ilk özel enerji girişimi

1920 lerden... 1928: Türkiye nin ilk özel enerji girişimi 1920 lerden... 1928: Türkiye nin ilk özel enerji girişimi 1928 yılında genç ve öngörülü bir işadamı Standart Oil (Mobil) Ankara temsilciliğini alarak enerji sektörüne ilk adımını attı. Enerji sektörünün

Detaylı

Nasdaq da Açılış Gongu, Borsa İstanbul Grubu ve Türkiye Varlık Fonu için çaldı

Nasdaq da Açılış Gongu, Borsa İstanbul Grubu ve Türkiye Varlık Fonu için çaldı Nasdaq da Açılış Gongu, Borsa İstanbul Grubu ve Türkiye Varlık Fonu için çaldı 25 Ocak 2017-09:16 Nasdaq ta seans, 24 Ocak Salı günü Borsa İstanbul Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Himmet Karadağ ve Nasdaq

Detaylı

Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek in Konuşma Metni

Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek in Konuşma Metni GSO-TOBB-TEPAV Girişimcilik Merkezinin Açılışı Kredi Garanti Fonu Gaziantep Şubesi nin Açılışı Proje Değerlendirme ve Eğitim Merkezi nin Açılışı Dünya Bankası Gaziantep Bilgi Merkezi Açılışı 23 Temmuz

Detaylı

Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri

Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri ÜLKE Dünya Seramik Kaplama Malzemeleri Üretiminde İlk 1 Ülke 29 21 211 212 212 Dünya /212 Üretiminden Aldığı Pay Değişim (%) (%) 1 ÇİN

Detaylı

REON Enerji, müşterilerine yenilikçi, kaliteli ve verimliliklerini arttıran hizmetler sunmayı misyon edinmiştir.

REON Enerji, müşterilerine yenilikçi, kaliteli ve verimliliklerini arttıran hizmetler sunmayı misyon edinmiştir. REON Enerji, müşterilerine yenilikçi, kaliteli ve verimliliklerini arttıran hizmetler sunmayı misyon edinmiştir. Reon Enerji, enerji tüketimini daha ekonomik ve fonksiyonel bir hale getirme misyonundan

Detaylı

Sizlere daima daha iyisini, daha kalitelisini sunmak için çalışıyoruz!

Sizlere daima daha iyisini, daha kalitelisini sunmak için çalışıyoruz! Sizlere daima daha iyisini, daha kalitelisini sunmak için çalışıyoruz! a) Dağıtım Güvencesi b) Tank Temizliği c) Gezici Kalite Kontrol Laboratuvarları d) Shell Kalite Kontrol Merkezleri e) Bilgisayar-Pompa

Detaylı

Confidence through Competence

Confidence through Competence Confidence through Competence Biz kimiz... Transmark Services, menşei Hollanda olan %100 Transmark Holding iştiraki bir şirkettir. Transmark, dünya çapında enerji pazarına çok çeşitli hizmetler sunmanın

Detaylı

193 ülkeye ihracat. Hurdadan çelik üretimi oranı % yılında 37,3 milyon ton ham çelik üretimi

193 ülkeye ihracat. Hurdadan çelik üretimi oranı % yılında 37,3 milyon ton ham çelik üretimi 2019 Dünyanın altıncı büyük çelik ihracatçısı 193 ülkeye ihracat Hurdadan çelik üretimi oranı % 69 2018 yılında 37,3 milyon ton ham çelik üretimi 2018 İhracat Değeri 31,6 milyar USD Toplam İhracattaki

Detaylı

YAPI FUARI TURKEYBUILD İSTANBUL FUARI ZİYARET ORGANİZASYONU SONUÇLARI

YAPI FUARI TURKEYBUILD İSTANBUL FUARI ZİYARET ORGANİZASYONU SONUÇLARI YAPI FUARI TURKEYBUILD İSTANBUL FUARI ZİYARET ORGANİZASYONU SONUÇLARI Övgü PINAR-Nurel KILIÇ Yapı fuarları; mal ve hizmet üreten kuruluşlar ile yine bu sektörde çalışan yöneticiler, mimarlar, mühendisler,

Detaylı

Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Haziran 2011. Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş.

Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Haziran 2011. Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Haziran 2011 Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı nın Haziran 2011 Dönemi Değerlendirmeleri ve Beklentileri Bank of America Merrill Lynch, küresel stratejisinin

Detaylı

MEVZUAT BİLGİLENDİRME SERVİSİ

MEVZUAT BİLGİLENDİRME SERVİSİ Türkiye lojistik sektörü, sektörün dinamiklerini değiştiren çok önemli bir satın almaya sahne oldu. Borusan Lojistik, Türkiye nin önde gelen lojistik şirketlerinden Balnak ın hisselerinin tamamını satın

Detaylı

Türkiye nin Enerji Görünümü Işığında Arama Üretim Sektörü & Doğalgaz Piyasasına İlişkin PETFORM Önerileri

Türkiye nin Enerji Görünümü Işığında Arama Üretim Sektörü & Doğalgaz Piyasasına İlişkin PETFORM Önerileri Türkiye nin Enerji Görünümü Işığında Arama Üretim Sektörü & Doğalgaz Piyasasına İlişkin PETFORM Önerileri Altan Kolbay Genel Sekreter EIF Uluslararası Elektrik Zirvesi 15 Eylül 2011 Ankara PETFORM Hakkında

Detaylı

PETROL ÜRÜNLERİ-PETROKİMYA SEKTÖRLERİ VE ÖZELLEŞTİRME UYGULAMALARI

PETROL ÜRÜNLERİ-PETROKİMYA SEKTÖRLERİ VE ÖZELLEŞTİRME UYGULAMALARI PETROL ÜRÜNLERİ-PETROKİMYA SEKTÖRLERİ VE ÖZELLEŞTİRME UYGULAMALARI 26 Mayıs 2005 Ankara TÜRK-İŞ/Petrol-İş TMMOB/Kimya Mühendisleri Odası KİGEM Dikey Entegrasyon Ham Petrol Üretimi Rafinaj Petrokimya Üretimi

Detaylı

İÇİNDEKİLER TABLO VE ŞEKİLLER...

İÇİNDEKİLER TABLO VE ŞEKİLLER... İÇİNDEKİLER TABLO VE ŞEKİLLER...4 1.Yönetici Özeti... 11 2.Giriş... 12 3.Sektörel Analiz... 13 3.1 Birincil Enerji Kaynaklarına Bakış...13 3.1.1 Kömür... 13 3.1.1.1 Dünya da Kömür... 14 3.1.1.1.1 Dünya

Detaylı

Özet Tanıtım Dokümanı

Özet Tanıtım Dokümanı Özet Tanıtım Dokümanı Istanbul, 2016 UME GLOBAL, kurumsal finansman / özel girişim sermayesi alanlarında danışmanlık hizmeti veren güvenilir bir ortaktır Geçmiş Deneyimler Toplamda 80 yılı aşkın endüstri,

Detaylı

Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Mart 2013. Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş.

Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Mart 2013. Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Mart 2013 Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. 1 Yönetim Kurulu Başkanı nın Mart 2013 Dönemi Değerlendirmeleri ve Beklentileri Bank of America Merrill Lynch, küresel stratejisinin

Detaylı

Çevreye Duyarlı Teknolojiler

Çevreye Duyarlı Teknolojiler Çevreye Duyarlı Teknolojiler ARD GRUP HOLDİNG bünyesinde bulunan ARD ENERJİ, Enerji Petrol ve Maden alanında faaliyet göstermektedir. ARD GRUP HOLDİNG şirketler grubunun diğer faaliyet alanları arasında

Detaylı

AKSA JENERİK MAYIS - HAZİRAN / 2014 AKSA JENERATÖR BAĞCILAR OFİSİ AÇILDI ANKOMAK 2014 FUARI AKSA JENERATÖR SAN. A.Ş. RESMİ HABER BÜLTENİ

AKSA JENERİK MAYIS - HAZİRAN / 2014 AKSA JENERATÖR BAĞCILAR OFİSİ AÇILDI ANKOMAK 2014 FUARI AKSA JENERATÖR SAN. A.Ş. RESMİ HABER BÜLTENİ AKSA JENERİK MAYIS - HAZİRAN / 2014 AKSA JENERATÖR SAN. A.Ş. RESMİ HABER BÜLTENİ AKSA JENERATÖR BAĞCILAR OFİSİ AÇILDI ANKOMAK 2014 FUARI KAMPANYA TÜRK LİRASI FİYAT, TÜRK LİRASI VADE! 1 PEŞİN 6 TAKSİT SEÇENEĞİYLE

Detaylı

SEKTÖRDEKİ GELİŞMELER VE PETROL OFİSİ FAALİYETLERİ 19 Eylül 2003

SEKTÖRDEKİ GELİŞMELER VE PETROL OFİSİ FAALİYETLERİ 19 Eylül 2003 SEKTÖRDEKİ GELİŞMELER VE PETROL OFİSİ FAALİYETLERİ 19 Eylül 2003 1 Bölgedeki Rafineri ve Boru Hatları 2 Akaryakıt Pazar Payları 90 80 70 74 77 68 71 71 Pazar Payı (%) 60 50 40 30 28 29 35 36 36 20 10 19

Detaylı

KİM400 PÜK DERS NOTLARI/DOÇ.DR.KAMRAN POLAT, ANKARA ÜNİV., FEN FAK., KİMYA BÖL.,

KİM400 PÜK DERS NOTLARI/DOÇ.DR.KAMRAN POLAT, ANKARA ÜNİV., FEN FAK., KİMYA BÖL., 1 2 3 4 5 6 Petroleum (Latin Petroleum f. Latin petra f. Greek πέτρα - rock + Latin oleum f. Greek έλαιον - oil) or crude oil is a naturally occurring, flammable liquid found in rock formations in the

Detaylı

TURKISH PETROLEUM INTERNATIONAL COMPANY

TURKISH PETROLEUM INTERNATIONAL COMPANY TURKISH PETROLEUM INTERNATIONAL COMPANY KİLOMETRE İç savaş dönemindeki Libya ya 30.000 ton motorin sevkiyatı yapılmıştır. Sermayesi 150 Milyon USD den 500 Milyon USD ye yükseltilen TPIC, BOTAŞ a bağlanmıştır.

Detaylı

Yenilenebilir olmayan enerji kaynakları (Birincil yahut Fosil) :

Yenilenebilir olmayan enerji kaynakları (Birincil yahut Fosil) : Günümüzde küresel olarak tüm ülkelerin ihtiyaç duyduğu enerji, tam anlamıyla geçerlilik kazanmış bir ölçüt olmamakla beraber, ülkelerin gelişmişlik düzeylerini gösteren önemli bir kriterdir. İktisadi olarak

Detaylı

TÜBİSAD Bilişim Çözümleri Platformu

TÜBİSAD Bilişim Çözümleri Platformu TÜBİSAD Bilişim Çözümleri Platformu Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan hızlı gelişmeler sektörde üretilen mal ve hizmetlerin hedef kitleye yeterli düzeyde ulaşmasını da zorlaştırıyor. Artık sadece

Detaylı

Title of Presentation. Hazar Havzası nda Enerji Mücadelesi Dr. Azime TELLİ 2015 ISTANBUL

Title of Presentation. Hazar Havzası nda Enerji Mücadelesi Dr. Azime TELLİ 2015 ISTANBUL Title of Presentation Hazar Havzası nda Enerji Mücadelesi Dr. Azime TELLİ 2015 ISTANBUL İçindekiler 1- Yeni Büyük Oyun 2- Coğrafyanın Mahkumları 3- Hazar ın Statüsü Sorunu 4- Boru Hatları Rekabeti 5- Hazar

Detaylı

LİBERTY SİGORTA TÜRKİYE DE BİRLİKTE BÜYÜYELİM

LİBERTY SİGORTA TÜRKİYE DE BİRLİKTE BÜYÜYELİM TÜRKİYE DE BİRLİKTE BÜYÜYELİM Liberty Mutual Insurance Group Amerika Boston merkezli Liberty Mutual Insurance Group, kurulduğu 1912 yılından bu yana insanların daha güvenli ve daha emniyetli hayatlar

Detaylı

Ara Dönem Özet Konsolide Faaliyet Raporu Mart Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. ve Bağlı Ortaklığı Merrill Lynch Menkul Değerler A.Ş.

Ara Dönem Özet Konsolide Faaliyet Raporu Mart Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. ve Bağlı Ortaklığı Merrill Lynch Menkul Değerler A.Ş. Ara Dönem Özet Konsolide Faaliyet Raporu Mart 2010 Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. ve Bağlı Ortaklığı Merrill Lynch Menkul Değerler A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür'ün Mart 2010 Dönemi Değerlendirmeleri

Detaylı

Kasım - 2014 Ankara / TÜRKİYE

Kasım - 2014 Ankara / TÜRKİYE Kasım - 2014 Ankara / TÜRKİYE 6491 SAYILI TÜRK PETROL KANUNU Kasım - 2014 Ankara / TÜRKİYE RUHSAT İŞLEMLERİ Deniz Offshore-2 Kara Deniz Ruhsat haritası uluslararası pafta sistemine göre düzenlendi. Türkiye

Detaylı

Kurumsal Mükemmellik Yolunda Deneyimler

Kurumsal Mükemmellik Yolunda Deneyimler Kurumsal Mükemmellik Yolunda Deneyimler Kazananlar Konferansı 26 Şubat 2015 Seyhun Araz Üretim Müdürü Coca-Cola İçecek Bursa Fabrika Coca-Cola İçecek Coca-Cola Sistemi içinde en büyük 6. şişeleyici Faaliyet

Detaylı

İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN DIŞ PİYASALARDAKİ DURUMU

İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN DIŞ PİYASALARDAKİ DURUMU İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN DIŞ PİYASALARDAKİ DURUMU Nurel KILIÇ Yurtdışı müteahhitlik hizmetleri, doğrudan hizmet ihracatını gerçekleştirmenin yanısıra, mal ve servis ihraç eden birçok sektörün yeni pazarlar bulmasına

Detaylı

Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Eylül 2012. Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş.

Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Eylül 2012. Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Eylül 2012 Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı nın Eylül 2012 Dönemi Değerlendirmeleri ve Beklentileri Bank of America Merrill Lynch, küresel stratejisinin

Detaylı

BASIN BÜLTENİ. ESİS Enerji 10.Yılını Kutladı

BASIN BÜLTENİ. ESİS Enerji 10.Yılını Kutladı BASIN BÜLTENİ ESİS Enerji 10.Yılını Kutladı İstanbul,23.12.2010; Ana faaliyet konusu Kesintisiz Güç kaynakları olan ESİS Enerji Elektronik A.Ş 10.kuruluş yılını 22 Aralık 2010 tarihinde düzenlediği etkinlikle

Detaylı

Aselsan l Halka Arz Profili

Aselsan l Halka Arz Profili Aselsan l Halka Arz Profili 25.05.2018 Yönetici Özeti Aselsan Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş. («Aselsan» veya «Şirket»), Türk silahlı Kuvvetleri nin haberleşme ihtiyaçlarının karşılanması için 1975 yılında

Detaylı

2012 Yılı. Hampetrol ve Doğal Gaz. Sektör Raporu

2012 Yılı. Hampetrol ve Doğal Gaz. Sektör Raporu Türkiye Petrolleri A.O. Genel Müdürlüğü 2012 Yılı Hampetrol ve Doğal Gaz Sektör Raporu Mayıs 2013 İÇİNDEKİLER 1. DÜNYA DA PETROL VE DOĞAL GAZ SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ... 2 1.1.Petrol Sektörü....3 1.2.Doğal

Detaylı

Enerji Ülkeleri.Rusya En Zengin..! 26 Ocak 2015

Enerji Ülkeleri.Rusya En Zengin..! 26 Ocak 2015 Enerji Ülkeleri.Rusya En Zengin..! 26 Ocak 2015 Dünyanın Enerji Kaynakları Konusunda En Zengin Ülkeleri A1 Capital Yorumu Coğrafya ve tarih kitaplarında ülkemiz için jeopolitik öneme sahip kilit ve kritik

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ T.C. Ekonomi Bakanlığı TEŞVİK UYGULAMA VE YABANCI SERMAYE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ Dr. Mehmet Yurdal ŞAHİN Genel Müdür Yardımcısı 11 Şubat 2016, ANKARA Sunum Planı 1. Yatırım Teşvik Sistemi

Detaylı

& ANALİZİ Direktör - Belgin Maviş +90 (212)

& ANALİZİ Direktör - Belgin Maviş +90 (212) TANITIM & ANALİZİ Halka Açıklık %42,24 Ödenmiş Sermaye 1.500.000.000 Fiili Dolaşımdaki Adet 633.601.341 F/K 8,77 PD/DD 2,57 Piyasa Değeri TANITIM 6.765.000.000 Halka Açıklık %49 Ödenmiş Sermaye 250.419.200

Detaylı

Hampetrol ve Doğal Gaz

Hampetrol ve Doğal Gaz Türkiye Petrolleri A.O. Genel Müdürlüğü Hampetrol ve Doğal Gaz Sektör Raporu Eylül 2012 İÇİNDEKİLER 4 6 16 24 26 34 40 43 1. DÜNYA DA PETROL VE DOĞAL GAZ SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ... 1.1. Petrol Sektörü......

Detaylı

Kemal LOKMAN. Petrol Dairesi, Ankara

Kemal LOKMAN. Petrol Dairesi, Ankara TÜRKİYE PETROL SONDAJLARI PETROL ARAMA AMACI İLE TÜRKİYE'DE YAPILAN SONDAJLAR VE BU HUSUSTA M.T.A. ENSTİTÜSÜNÜN YARARLI VE BAŞARILI ROLÜ Petrol Dairesi, Ankara Yurdumuzda petrol arama amacı ile 13 Ekim

Detaylı