SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İLTERİ TEKNOLOJİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ ( SELÇUK-İLTEK )

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İLTERİ TEKNOLOJİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ ( SELÇUK-İLTEK )"

Transkript

1 SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İLTERİ TEKNOLOJİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ ( SELÇUK-İLTEK ) İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi, Yönetmeliği tarih sayılı Resmi gazete de yayınlanarak kurulmuş, Merkezin altyapısı, 2009 yılında, Devlet Planlama Teşkilatı tarafından desteklenen Selçuk Üniversitesi, Ar-Ge Merkezi Altyapısının Kurulması projesi ile faaliyete geçmiş, merkezin altyapısının, 2013 yılında tamamlanması planlanmıştır. İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (İLTEK) Malzeme teknolojileri ve Biyoteknoloji birimleri alanlarında hizmet vermektedir. Merkezin hedefleri; Üniversitedeki bilimsel-teknolojik araştırmalara hizmet vermek, üniversitedeki Ar-Ge koordinasyonu ve bütünlüğünü sağlamak Sanayideki Ar-Ge çalışmalarına hizmet vermek Multidisiplinler arası proje üretme ilişkilerini geliştirmek, Üniversite-Sanayi işbirliği çerçevesinde çalışmalar yapmak, Sanayinin ihtiyacı olan konularda ortak projeler üretmek. Ülke ve bölgesel (TR-52) bilimsel ve teknolojik araştırmaları planlamak, Bilimsel/teknolojik araştırmalar için rekabete dayalı, etkin ve verimli araştırma imkânları ve ortamı oluşturmak Üniversite-Sanayi işbirliği kapsamında bölgemizde bilimsel, teknolojik ve toplumsal açıdan katma değer sağlayan projeler üretmek ve bu tür projelere destek vermek, Merkezimizin en temel görevidir.

2 İNDÜKTİFLENME İLE ÇİFTLENMİŞ PLAZMA KÜTLE SPEKTROSKOPİSİ, LAZER ABLASYON ( ICPMS-LA ) ICP-MS katı ve sıvı örneklerde çok sayıda elementin hızlı, hassas ve doğru biçimde ölçülmesine olanak sağlayan bir analiz tekniğidir. ICP-MS teknolojisi sayesinde katı veya sıvı örneklerde 76 element aynı anda ve çok düşük derişimlerde (nanogram-pikogram/l) hassas ve hızlı bir şekilde analiz edilebilmektedir. Lazer ablasyon ünitesi sayesinde doğrudan katı malzeme üzerinden elementel analiz yapılabilmektedir. Ayrıca cihazı HPLC ve GPC ile paralel olarak çalışabilmekte bu sayede türleştirme analizlerine olanak sağlamaktadır. ULTRA HIZLI (YÜKSEK BASINÇLI) SIVI KROMOTOGRAFİSİ VE GPC (UFLC-GPC) Sistem yüksek basınçlı sıvı kromotografisi ile UV-Vis dedektör yardımı ile çok hassas ayrıma işlemleri yanında üzerindeki Refraktif index dedektör sayesinde polimerlerin molekül ağırlığı tayininde kullanılmaktadır. Sistem ICP ile paralel çalışma özelliğinden dolayı türleştirme analizlerine olanak sağlamaktadır.

3 TARAMALI ELEKTRON MİKROSKOBU (SEM) Elektrooptik prensipler çerçevesinde tasarlanmış taramalı elektron mikroskobu (Scanning Electron Microscope-SEM), çok küçük bir alana odaklanan yüksek enerjili elektronlarla yüzeyin taranması prensibiyle çalışmaktadır. Taramalı Elektron Mikroskobu, birçok dalda araştırma-geliştirme çalışmalarında kullanımı yanında, mikro elektronikte yonga üretiminde, sanayinin değişik kollarında hata analizlerinde, biyolojik bilimlerde, tıp ve kriminal uygulamalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Uygun örnekler ile 3 nanometre çözünürlüğe kadar inelebilmektedir. Gerek yüzey görüntüsü gerekse belli noktaların elementel analizine olanak sağlamaktadır. CİHAZDA BULUNAN DEDEKTÖRLER SE: Sekonder elektron dedektörü, yüksek vakumda, yüksek büyütme ve çözünürlükte görüntü alınması VPSE : Düşük Vakum Sekonder Elektron dedektörü, düşük vakumda biyolojik numunelerin yapısını ve dokusunu bozmadan, altın kaplama yapmaksızın analiz yapmamızı sağlar. BSD : Malzemenin yüzey topolojisi hakkında bilgi verir, molekül ağırlığı hakkında bilgi verir EDX : X ışınları Difraksiyon sistemine göre, malzeme yüzeyinde bulunan elementleri % olarak verir. Malzemenin 200 nm yüzeyinden soğurma yapar ve Be elementine kadar analiz yapılabilir. STEM : Taramalı Transmisyon Elektron Mikroskobu, Biyolojik TEM olarak kullanılabilir

4 X IŞINI KIRINIM CİHAZI (XRD) X ışını kırınım yöntemi (XRD), her bir kristalin fazın kendine özgü atomik dizilimlerine bağlı olarak X-ışınlarının karakteristik bir düzen içerisinde kırılması esasına dayanır. XRD ile kalitatif ve yarı kantitatif olarak, Malzeme, Makine, Kimya, Fizik, Ziraat, Jeoloji, Arkeoloji, Diş Hekimliği, Tıp alanlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Cihaz üzerinde 1800 C ye kadar ısıtma özelliğine sahip parçalar yanında SAXS analizlerine olanak sağlayan ekipmanları da içermektedir. Bazı Uygulamalar Jeolojide minerallerin ve kayaçların tanımlanmasında Metal ve alaşım analizlerinde Seramik ve çimento sanayisinde İnce film kompozisyonu tayininde Polimerlerin analizinde İlaç endüstrisinde belli bir malzeme içindeki polimorfların ve safsızlıkların tespitinde Arkeolojide, tarihi yapıları oluşturan malzemelerin tayininde Sentezlenen malzemelerin yapısının aydınlatılmasında Malzeme Biliminde Malzemelerin Boyut Analizinde

5 ATOMİK KUVVET MİKROSKOBU-YAKIN ALAN TARAMALI OPTİK MİKROSKOP ( AFM SNOM ) Bir materyal yüzeyinin nanoölçekte topografik, optik, elektriksel veya manyetik incelenmesinde kullanılan sistem üzerinde, 440 nm dalgaboyunda lazere sahip SNOM ünitesi yanında biyolojik örnekler için sıvı içinde tarama yapabilen tarayıcı içermektedir. Öte yandan topoğrafik analizler için sırasıyla 1, 10 ve 100 mikrmetrelik tarayıcılar mevcuttur. AFM sistemi üzerindetaramalı Tünelleme Mikrskobu (STM), Manyetik Güç Mikroskobu (MFM), Kelvin Probe, Spreading Resistance, Latteral Force ve Yakın Alan taramalı Optik Mikroskop (SNOM) tekniklerine dayalı görüntü ve analizlere olanak sağlamaktadır.

6 ELEKTRON SPİN REZONANS (ESR). ESR, radikal tespitinde kullanılan tek yöntem olup, Elektromanyetik spektrumun mikrodalga bölgesini kullanan, çiftlenmemiş elektrona sahip kuantum sistemlerini tanımamıza yardımcı olan spektroskopik bir tekniktir. ESR, Malzeme, Biyoloji, Fizik, Kimya, Ziraat, Arkeoloji ve Jeoloji bilimleri alanında, son yıllarda Tıp ve Biyoteknoloji alanında da yaygın olarak kullanılmaktadır., Tek kristal, toz ve sıvı örneklerde, Işınlamanın oluşturduğu kusurların (radikal) tespiti, Arkeolojik ve jeolojik örneklerin yaş tayini, Tıbbı örneklerde dozimetri tayini, Gıdalarda ışınlama tayini, Geçiş metal komplekslerinin simetri özelliklerinin belirlenmesi, Kendiliğinden paramanyetik olan maddelerin manyetik özelliklerinin incelenmesi Spin etiketleme (spin-labeling) tekniği ile biyolojik örneklerin incelenmesi (kan, süt, gıda vb.), Antioksidan maddelerin radikal söndürme etkinliğinin tespiti Spin tuzaklama (spin-trapping) tekniği ile Oksidatif Strese neden olan Reaktif Oksijen Türlerinin (ROS) Tespiti gibi çalışmalar yapılmaktadır.

7 SELÇUK AR-GE LAZER OLANAKLARI LAZER SİSTEMLERİ Laser sistemi, 800 nm sabit dalgaboyunda 3.5mJ yüksek laser enerjisi nm dalgaboyu bölgesinde TW güç sağlamaktadır. Üretilen laser pulsları 90 fs süreye sahiptir. Bu laser olanakları spektroskopik çalışmalar, yeni ve ileri malzeme üretiminin yanı sıra mikro-işleme tekniği, laser ablasyon, aser mikrodelme, l ince film uzaklaştırma, laser mikro kesme, laser mikro markalama, laser direk ışınlama ve diğer birçok uygulama olanağı sağlamaktadır. Laser sistemi arzulandığı halde 80 MHz ve 1kHz laser pulsları kullanma olanağı sağlamaktadır. Diğer taraftan, 5 ns ve 10Hz laser pulslarında 850 mj@1064 nm, mj@532 nm ve mJ@355nm sabit dalganoyu olanaklarıyla birlikte, nm dalgaboylarında laser demeti saglama olanağı mevcuttur. Kullanıcılar mevcut sistemle çalışmakla birlikte, kendi sistemlerini laser odasına taşıyarak laser sistemini kendi sistemleriyle birlikte kullanma olanağını da yakalayabilmektedirler. LİNEER UÇUŞ ZAMANLI KÜTLE SPEKTROKETRE (LTOF) Yerli sanayi altyapısı kullanılarak yerli olarak üretilmiş olan bir kütle spektrometre sistemi laser ile birlikte kullanıma sunulmakta ve spektroskopik çalışma altyapısı sunmaktadır. Üretilmiş olan bu sistemle uluslararsı yayın üretilmiş olup, kalibrasyonu yapılmıştır. Farklı dalgaboyları kullanılarak yapılan çalışmada yan taraftaki spektrum n- ve i-bütan moleküllerinin izomerlerinin ayırdedilmesi görülmektedir. MİKRO-İŞLEME SİSTEMİ Mikro-işleme sistemi, laser kontrollü bir sistem olarak çalışmaktadır ve eşdeğerleri arasında üstün ve hızlı işleme kabiliyetine sahiptir. Tamamen bilgisayar kontrollü olarak çalışan sistem, bilgisayara tanıtılan bir resmi iki boyutlu olarak arzulanan yüzeye işlenmektedir. Mikro-işleme sistemi ile sert, kırılgan, hassas ve yüksek erime/buharlaşma derecelerine sahip ileri teknolojik malzemeleri hassas ve düzgün işleme olanağı sunmaktadır. Dişçilikte kullanılan zirkonyum numunesinde tutuculuğu artırmak amacıyla yapılmış bir örnek pürüzlendirme çalışması örnek olarak sunulmuştur. (işlenen şekil boyutları, 75µm genişlik, µm derinliktedir)

8 PLAZMA DESTEKLİ KİMYASAL BUHAR BİRİKTİRME (PECVD) SİSTEMİ Plazma Destekli Kimyasal Buhar Biriktirme Sistemi 200 Watt gücünde RF plazma kaynağına sahip olup, organik ya da inorganik ince filmlerin plazma ortamında düşük sıcaklıklarda farklı yüzeylere kaplanmasına olanak vermektedir. Sistemin etkin basınç, sıcaklık ve gaz akış hızı kontrollerine olanak veren donanımları neticesinde birden çok parametrenin büyütülen filmlerin yapısal özelliklerine ve büyütme hızlarına etkileri incelenebilmektedir. Film kaplamanın yanı sıra, farklı gaz plazma ortamlarında yüzey temizleme işlemleri ve ara-yüzey hazırlama işlemleri de yapılabilmektedir. Yüksek vakum ortamı sayesinde, yapılan kaplama ve diğer yüzey işlemleri son derece temiz koşullarda gerçekleşmektedir. PECVD yöntemi ile yapılabilen kaplamalara örnek olarak; SiO2, TiO2, GaAs, PANİ, çeşitli akrilik/metakrilik fonksiyonel ince filmler verilebilir.

9 İNERT ORTAM VE İNCE FİLM AYGIT LABORATUVARI İnce film aygıt laboratuarı, entegre glove box sistemleri ile diğer elektriksel-fiziksel ölçüm cihazları içermektedir. Laboratuvarda Glove box içine entegre edilmiş çift termal kaynaklı PVD, solar simulatör, döngüsel kaplama sistemleri yanında laboratuar içinde, plazma (saçtırma)-ısıl buharlaştırma kaplama sistemleri, impedans analizörü, renk ölçüm sistemleri, fiber optik spektrometre, monokromatik ışık kaynakları ve güç kaynakları bulunmaktadır. Glove box sistemlerimiz oksijen ve nemin 1 ppm altında olduğu tamamen inert ve temiz bir ortam sağlamakta olup, araştırmacılarımızın kendi enstrumanlarını entegre edebilecekleri giriş portları ve aparatları ihtiva etmektedir. İsteyen araştırmacının kendi cihazını sisteme entegre ederek kullanıabileceği şeklide tasarlanmıştır. Laboratuvardan görüntüleri PVD Ünitesi

10 PARÇACIK GÖRÜNTÜLEMELİ HIZ ÖLÇME METODU Yüksek Hızlı Kamera Lazer Işını Üreteci Senkronize Edici Veri İşleme Sistemi } Anlık Vektör Zaman Ortalamalı Vektör Alanı Akım Çizgileri Girdap Reynolds Gerilme Hız Çalkantıları Türbülans Kinetik Enerji Bütün Akış ALanı Deney Düzeneği ÇALIŞMA ALANLARI Küre üç boyutlu akışlar için ideal bir geometri olup, bir küt cisimdir. Küt cisimler genellikle yoğun akış ayrılmalarına, daimi olmayan akışlara ve karmaşık girdap kopmalarına neden olurlar. Bu tür akışlara genellikle; Spor toplarında, Tarımsal ürünlerin pnömatik naklinde, Bombalar, Deniz radarı, Yağ depolama tankları, Su kuleleri, Yağmur damlaları, Pnömatik taşımada, Yanma, Silikon ve polimer vb. Maddelerin taşınmasında, Nehirdeki kirletici maddelerin taşınmasında, Küre formunda ürünlerin kurutulmasında veya soğutulmasında, Küreye benzer geometriye sahip aerodinamik yapılarda, Suda yüzen cisimlerde, Deniz altındaki insanlı veya insansız araştırma araçlarında, Balon ve gemilerin çektiği küresel cisimlerin akışkanla etkileşimi gibi endüstriyel veya pratik uygulamalarda sıkça rastlanmaktadır.

11 ÇEKME YORULMA UNİVERSAL TEST CİHAZI 100 kn yük kapasi 150 mm strok mesafesi Farklı malzemelerin (Metal, plastik kompozit) dinamik ve statik deneyleri yapılabilinir. Çekme deneyleri ile malzemelerin mekanik özelliklerinin tayini Yorulma deneyleri ile malzeme ömrü tayini Malzemelerinin eğilme davranışlarının belirlenmesi Farklı türlerdeki malzemelerin çatlak büyüme ve kırılma tokluğu çalışmalarına uygun bağlama ve ölçüm alma ekipmanlarına sahiptir. Çekme-Yorulma cihazına ilave edilen ısıtma-soğutma kabini sayesinde +200 oc ile -50 oc sıcaklık aralığında malzemelerin mekanik özellikleri belirlenebilmektedir. Sistemin sahip olduğu yazılım sayesinde standartlara uygun olarak yapılan deneylerden elde edilen sonuçlar istenilen formatta kolaylıkla raporlanabilinir.

12 SERVO KONTROLLU HİDROLİK PRESS SİSTEMİ Hidrolik pres sistemi aşağıda belirtilen bölümlerden oluşmaktadır; 1.Düşey eksende çekme yönünde 600 kn kuvvet uygulayabilen hidrolik pres gövdesi ve servo kontrollü elektronik yükleme ünitesi Düşey eksende basma yönünde 3000 kn kuvvet uygulayabilen hidrolik pres gövdesi ve servo kontrollü elektronik yükleme ünitesi 2.Düşey eksende basma yönünde 600 kn kuvvet uygulayabilen hidrolik pres gövdesi ve servo kontrollü elektronik yükleme ünitesi 3.Üç eksenli yükleme koşulu için yanal eksende 250 kn kuvvet uygulayabilen servo kontrollü elektronik yanal yükleme ünitesi Hidrolik pres sisteminin sağladığı olanaklar; 1.Yükleme hızı deney öncesi deney standartlarına uygun (TSE, ISRM, ASTM) ayarlanabilmektedir 2.Deney esnasında yükleme hızı istenilen anda değiştirilebilmektedir. Bu yeni hız değeri deney esnasında deneyi durdurmadan uygulanabildiği gibi deney öncesinde komut olarak tanımlanabilmektedir. 3.Deneyde örnek üzerinde yükleme ve boşaltma eylemlerinde bulunabilmektedir. 4.Örnek üzerine yük değeri istenilen zaman aralığında sabit tutulabilmektedir. 5.Demir çubuk örnekleri üzerinde istenilen zaman aralıklarında ve frekans değerlerinde yükleme-boşaltma ile yorulma yapılabilmektedir. Demir çubuk örnekleri üzerinde istenilen zaman aralıklarında ve frekans değerlerinde yükleme-boşaltma ile yorulma yapılabilmektedir. 6.Kaya örnekleri üzerinde istenilen zaman aralıklarında ve frekans değerlerinde yükleme-boşaltma ile yorulma yapılabilmektedir. 7.Kaya örnekleri üzerinde sabit yanal yükleme yapılabilmektedir. A. Kaya karot örnekleri üzerinde yapılabilecek deneyler A.1Tek eksenli basma dayanımı (σc, MPa) A.2Dolaylı çekme dayanımı (σt, MPa) A.3Direkt çekme dayanımı (σt, MPa) A.4Üç eksenli basma dayanımı (σ1 ve σ3, MPa) A.5Tek eksenli deformabilite (yatay ve düşey eksende) (E (MPa) ve Poisson Oranı) A.6Üç eksenli deformabilite (Hoek hücresinde değişik yanal basınçlarda Elastisite modülü) (E, MPa) A.7Tek eksenli sünme (creep) davranışı (ɛ, σ (MPa), t (dk)) A.8Üç eksenli sünme (creep) davranışı (ɛ, σ (MPa), t (dk)) A.9Tek eksenli aşamalı yükleme deneyi (σc (MPa), ɛ ve Poisson Oranı) A.10Tek eksenli frekanslı yükleme boşaltma ile yorulma dayanımı deneyi(σc (MPa), ɛ ve Poisson Oranı) A.11Eğilme dayanımı (σc, MPa) B. Beton örnekler (sislindir ve küp) üzerinde yapılabilecek deneyler B.1Tek eksenli basma dayanımı silindir ve küp örnekler üzerinde (σc, MPa) B.2Eğilme dayanımı (σc, MPa) B.3Tek eksenli deformabilite (yatay ve düşey eksende) (E (MPa) ve Poisson Oranı) B.4Tek eksenli sünme (creep) davranışı (ɛ, σ (MPa), t (dk)) C. Demir çubuk örnekleri üzerinde yapılabilecek deneyler C.1Tek eksenli çekme dayanımı oda sıcaklığında (σt, MPa) C.2Tek eksenli basma dayanımı oda sıcaklığında (σc, MPa) C.3Eğme dayanımı deneyi oda sıcaklığında (MPa) C.4Yorulma deneyi oda sıcaklığında D. Yapı malzeme örnekleri (tuğla, gaz beton, parke vb) üzerinde yapılabilecek deneyler D.1Parke yarma dayanımı

13 HÜCRE KÜLTÜRÜ LABORATUVARI Hücre Akım sitometresi (hücre saflaştırmalı) Hücre yüzeyinde bulunan antijenlere özgü, spesifik monoklonal antikorlar kullanılarak hücrelerin belirlenmesi, ayrıca sorting özelliği nedeni ile hücre subgruplarının ayırımı ve heterojen hücre popülasyonlarının saflaştırılmasını sağlayan, tıp / veterinerlik, ziraat, biyoloji alanlarında uygulama bulan üstün özellikte hücre akım sistemidir. CO2 Inkübatörler Hücre doku kültürü çalışmalarında örneğin uygun sıcaklık, nem ve ph ortamında inkübasyonu amacıyla tasarlanmış inkübatördür. Steril Kabinler Mikrobiyoloji, bitki doku kültürü ve hayvan hücre kültürü çalışmalarının steril bir ortamda yapılmasına elverişlidir. Otomatik Hücre Sayma Cihazı Hücre kültürü çalışmalarında kullanılmaktadır. Ölü, canlı ve toplam hücre sayısını tespit etmektedir. Invert Mikroskop Normal ışık mikroskoplarından farklı olarak hücre kültürü çalışmalarında besiyeri içindeki hücrelerin gözlenmesine imkân vermek üzere tasarlanmıştır.

14 MOLEKÜLER GENETİK LABORATUVARI Mikroarray Gen Analiz Sistemi RNA ve DNA miktar ve mutasyon tayinini her türlü organizmada yapmaya imkan sağlayan, yüksek verili gen analiz sistemidir. Real Time PCR Real time PCR, DNA da gerçek zamanlı amplifikasyon, erime noktası tayini, genotipleme yaparak, ürünlerin kalitatif ve kantitatif analizlerini yapmaya olanak sağlayan sistemle 96 örneğin aynı anda floresan tayini yapılır. Biyoanalizör DNA, RNA ve proteinin kalite kontrolü ve miktar tayini için kullanılan bir platformdur. Gradient PCR Cihazı (Thermal cycler) Polimeraz Zincir Reaksiyonu yöntemi ile nükleik asitlerin miktarlarının artırılma işleminin otomatik olarak gerçekleştirilmesi için tasarlanmış sistemdir.

15 MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI Fermentör Mikrobiyoloji çalışmaları için kullanılmaktadır. 5 L kültürde aerobik / anaerobik çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Liyofilizatör Isıya dayanıksız ve hassas maddelerin dondurularak kurutulması sonucu liyofilize halinde uzun süre stabilitesini koruyan ve tekrar çözündüğünde eski halini alabilen liyofilizatların elde edildiği yöntemdir. Inkübatörler (ısıtmalı, soğutmalı, çalkalamalı tiplerde) Kuru hava sıcaklığı ile oluşturulan inkübasyon sıcaklıklarının süreli veya süresiz temininde ve her türlü ısıtma ve kurutma amaçlı işlemlerde kullanılmaktadır. Aynı zamanda soğutmalı inkübatör sayesinde Kuru hava sıcaklığı ile oluşturulan, soğuk muhafaza, kuluçka, ısıtma ve kurutma sıcaklıklarının temininde kullanılmaktır. Gaz kromatografi sistemi Gaz karışımında bulunan Hidrojen gazı miktarını belirleyen TCD dedektörlü gaz analiz sistemidir. Uygun standartlar kullanıldığı taktirde istenilen gazların karışımdaki yüzdesini belirleyebilmek amacıyla kullanılmaktadır.

16 BİYOKİMYA LABORATUVARI Jel Görüntüleme Analiz Sistemi RNA/DNA görüntülerini yüksek kalitede kaydederek, gen ve protein ekspresyonu analizlerini yapabilen, kemilüminesans jel görüntüleri elde edebilen görüntüleme sistemidir. Elektroforez Sistemleri Bu sistemlerde nükleik asit ve protein ayrıştırılması işlemi gerçekleştirilmektedir Nanodrop 0,5 2 µl örnekte nükleik asit, protein miktar tayini yapmak amacıyla kullanılmaktadır. Elisa Okuyucu UV-Vis dalga boyu ( nm, 1 nm artışla) okuma özelliği olan kuyulu mikroplakaları okuma özelliği bulunan spektrofotometredir. Gen5 data analiz programı ile spektrofotometrik analizler yapılabilir. İklimlendirme kabini Bitki doku kültür çalışmalarında bitki büyütmek amaçlı sıcaklık, ışık ve nem kontrollü inkübatördür.

17 SPEKTROSKOPİ VE MİKROSKOPİ LABORATUVARI Floresan Spektrofotometre Floresan özellikteki maddelerin (sıvı,katı) miktar tayini yapılmaktadır. Kinetik çalışmalar için sıcaklık ayarı mevcuttur (küvet ve ELISA okuyuculudur). Polarize ışık mikroskobu Polarize mikroskop hem alttan hem de üstten aydınlatma yapabilir, jeoloji, petro kimya, medikal uygulamalarda, metalurji- malzeme alanlarında kullanılmaya uygundur. Ultrasantrifüj Örneklerin etkili, ultra hızda ( g / g ; 8 ml/ 32 ml ) ayrımlarını sağlamaktadır. Floresan-Işık Mikroskop Işık mikroskobu olması ile birlikte, floresan maddelerle spesifik olarak boyanmış hücre ve doku preparatlarının karanlıkta görüntülenmesini de sağlayan özelliğe sahip bir mikroskoptur. FTIR spektroskopisi Kızılötesi spektroskopisi bir molekül veya bileşik yapısında kimyasal değişimler hakkında tanımlayıcı bilgiler verir. Özellikle ATR tekniği polimer, köpük, tekstil, boya, sır gibi kaplama maddelerin analizlerinde oldukça etkindir. 15cm cm-1 için tüm spektral aralığı kapsayacak aralıkta tarama yapmaktadır. Spektrofotometre (UV-vis-NIR) 175 nm nm arasında endüstriyel, biyolojik, zirai, kimyasal maddelerin spektrofotometrik ölçümlerinin yapılması, sonuçların kantitatif ve kalitatif analizleri için uygundur. Katı ve sıvı numune ölçüm sistemi mevcuttur.

18 SIVI AZOT ÜRETİM SİSTEMİ Merkezimizde bulunan Sıvı Azot Üretim sistemi saatte 7 Lt üretim kapasitesine sahiptir. Üretilen Sıvı Azot ile Konya sanayisinin ve Selçuk Üniversitenin sıvı azot ihtiyacı karşılanmaktadır. Üniversitelerin ; Veterinerlik, Dermatoloji, Diş Hekimliği, Fen (Kimya, Biyoloji), Ziraat ve Mühendislik Fakültelerinin yanı sıra, birçok Bölüm, Kurum ve Kuruluşun Sıvı Azot ihtiyacı tedarik edilmektedir. Ayrıca NMR, ESR gibi ciddi sıvı azot tüketimine sahip cihazların ihtiyacını karşılamaktadır. KULLANIM ALANLARI Gıda ürünlerinin daldırılarak dondurulması ve taşınımı, Canlı dokuların, üreme hücrelerinin, ve diğer biyolojik örnek ve malzemelerin korunması, Bilim eğitimindeki görsel deneylerde, Yüksek hassasiyetteki algılayıcılar ve düşük gürültü seviyeli amplifikatörlerde soğutucu olarak, Dermatolojide. nahoş görünümlü siğil veya potansiyel kanser riski taşıyan cilt yaralarının tedavisinde, CPU veya GPU gibi bilgisayar donanımlarının soğutma sistemlerinde soğutucu olarak. Paketlenmiş gıdaların tazeliğinin korunması, Geçirgeç (transistör), diyot ve tümleşik devre gibi elektronik bileşenlerin üretiminde, Paslanmaz çelik üretiminde, İnert, nemsiz ve oksitleyici olmayan özelliklerinden dolayı otomobil ve uçak tekerleklerinin dolumunda.

19 AKADEMİK KADRO YENİ İLTEK BİNAMIZ MÜDÜR Prof. Dr. Mustafa ERSÖZ MÜDÜR YARDIMCISI Doç.Dr. Mahmut KUŞ GENEL KOORDİNATÖR Sami BÜYÜKÇELEBİ YÖNETİM KURULU Prof. Dr. Erol PEHLİVAN Prof. Dr. Hasan ACAR Prof. Dr. Ramazan TOPAK Prof. Dr. Faruk ÜNSACAR Prof. Dr. Ülfet ATAV Doç. Dr. Ercan KURAR UZMANLAR Faruk ÖZEL Fatih ÖZCAN Tuğbahan YILMAZ ALIÇ Meryem BOZKURT Hande YÖNDEMLİ Reyhan KARA Emine YAVUZ Levent ATEŞ Öğr.Gr. Ayşe Esra PEKER Arş.Gr. Halit ÇAVUŞOĞLU AKADEMİK PERSONEL Prof. Dr. Ayhan ÖZMEN Prof. Dr. Hamdi Şükrü KILIÇ Prof. Dr. Ahmet AVCI Doç. Dr. M. Selman YAVUZ Doç. Dr. Aydın GÜZELOĞLU Doç. Dr. H. Serdar GERGERLİOĞLU Doç. Dr. Emine ARSLAN Doç. Dr. Muammer ÖZGÖREN Doç. Dr. İhsan ÖZKAN Yrd. Doç. Dr. Meltem DEMİREL KARS Yrd. Doç. Dr. Mustafa KARAMAN Yrd. Doç. Dr. Özcan KÖYSÜREN Yrd. Doç. Dr. Gökhan KARS Yrd. Doç. Dr. Hasibe VURAL Yrd. Doç. Dr. Meryem KARA Dr. Saliha DİNÇ Dr. Erol ÖZER Dr. Ülkü SAYIN Dr. Pembegül UYAR Dr. Ahmet AYGUN ARAŞTIRMACILAR Hasan KÜÇÜKAŞCI Mahmut GENÇ İDARİ PERSONEL Kazım İYİOPRUK Ahmet KARA İLETİŞİM : SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İLERİ TEKNOLOJİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ Tel : Fax: ileriarge@selcuk.edu.tr info@selcukiltek.com

2017 YILI ANALİZ FİYAT LİSTESİ

2017 YILI ANALİZ FİYAT LİSTESİ GAZ KROMATOGRAFİSİ ANALİZLERİ (GC/FID) GAZ KROMATOGRAFİSİ KÜTLE SPEKTROMETRESİ ANALİZLERİ (GC/MS) GC/MS Kalitatif 50 TL 100 TL GC/MS Kantitatif 100 TL 200 TL GC/MS Kantitatif ilave bileşen başına 30 TL

Detaylı

2017 YILI ANALİZ FİYAT LİSTESİ MEÜ PERSONELİ (KDV DAHİL)

2017 YILI ANALİZ FİYAT LİSTESİ MEÜ PERSONELİ (KDV DAHİL) (GC/FID) GAZ KROMATOGRAFİSİ KÜTLE SPEKTROMETRESİ ANALİZLERİ (GC/MS) GC/MS Kalitatif 30 TL 50 TL 100 TL GC/MS Kantitatif 60 TL 100 TL 200 TL GC/MS Kantitatif ilave bileşen başına 20 TL 30 TL 60 TL (GC/TCD)

Detaylı

Ege Üniversitesi Merkezi Araştırma Test ve Analiz Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi Fiyat Listesi GÖRÜNTÜLEME VE İÇ YAPI ANALİZ LABORATUVARI

Ege Üniversitesi Merkezi Araştırma Test ve Analiz Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi Fiyat Listesi GÖRÜNTÜLEME VE İÇ YAPI ANALİZ LABORATUVARI GÖRÜNTÜLEME VE İÇ YAPI ANALİZ LABORATUVARI Cihaz Adı Analiz Fiyat Bilgisayarlı Mikro Tomografi (Micro-CT) * Tarama 3 Boyutlu Model Oluşturma 2 ve/veya 3 Boyutlu Analiz 400 TL/Saat 100 TL/Saat 100 TL/Saat

Detaylı

2017 YILI GÜNCEL ANALİZ ÜCRETLERİ

2017 YILI GÜNCEL ANALİZ ÜCRETLERİ T.C ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ TEMEL BİLİMLER UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ EÜTAM Erzincan Üniversitesi Yalnızbağ Yerleşkesi 24100 Erzincan/TÜRKİYE Tel: +90 ( 446 ) 2243097 / 40363 e-posta: eutam@erzincan.edu.tr

Detaylı

GÖRÜNTÜLEME VE İÇ YAPI ANALİZ LABORATUVARI. Bilgisayarlı Mikro Tomografi (Micro-CT) *

GÖRÜNTÜLEME VE İÇ YAPI ANALİZ LABORATUVARI. Bilgisayarlı Mikro Tomografi (Micro-CT) * GÖRÜNTÜLEME VE İÇ YAPI ANALİZ LABORATUVARI Cihaz Adı Analiz Fiyat Bilgisayarlı Mikro Tomografi (Micro-CT) * Taramalı Uç Mikroskobu (SPM) [Atomik Kuvvet Mikroskobu (AFM) + Taramalı Tünelleme Mikroskobu

Detaylı

GÖRÜNTÜLEME VE İÇ YAPI ANALİZ LABORATUVARI. Bilgisayarlı Mikro Tomografi (Micro-CT) *

GÖRÜNTÜLEME VE İÇ YAPI ANALİZ LABORATUVARI. Bilgisayarlı Mikro Tomografi (Micro-CT) * GÖRÜNTÜLEME VE İÇ YAPI ANALİZ LABORATUVARI Cihaz Adı Analiz Fiyat Bilgisayarlı Mikro Tomografi (Micro-CT) * Taramalı Uç Mikroskobu (SPM) [Atomik Kuvvet Mikroskobu (AFM) + Taramalı Tünelleme Mikroskobu

Detaylı

* İleri Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi, Önceden Haber Vermeksizin Ücretleri ve/veya Ücretlendirme Sistemini Değiştirme Hakkına Sahiptir.

* İleri Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi, Önceden Haber Vermeksizin Ücretleri ve/veya Ücretlendirme Sistemini Değiştirme Hakkına Sahiptir. Cumhuriyet Üniversitesi İleri Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (CÜTAM) 2017 Yılında Döner Sermaye Kapsamında Gerçekleştirilecek Analizler için Fiyat Listesi Başvuru Yapan Kuruma Bağlı Olarak Analiz

Detaylı

Çentik Açma (Charpy Test Numunesi) 5 TL / Numune 1 gün DİNAMİK LABORATUVARI * TS EN ISO 148-1:2011 TS EN ISO 148-1:2011 TS EN ISO 9016:2012:2013

Çentik Açma (Charpy Test Numunesi) 5 TL / Numune 1 gün DİNAMİK LABORATUVARI * TS EN ISO 148-1:2011 TS EN ISO 148-1:2011 TS EN ISO 9016:2012:2013 Sayfa No Sayfa 1 / 5 STATİK LABORATUVARI Yöntem Birim Fiyat Deney Süresi Çekme deneyi (Oda sıcaklığında) TS EN ISO 6892-1:2011 80 TL / Numune Çekme deneyi (1000 C ye kadar) TS EN ISO 6892-2:2011 160 TL

Detaylı

2018 YILI ANALİZ FİYAT LİSTESİ

2018 YILI ANALİZ FİYAT LİSTESİ GAZ KROMATOGRAFİSİ ANALİZLERİ (GC/FID) GC Kalitatif 35 TL 60 TL 70 TL 120 TL GC Kantitatif 70 TL 120 TL 140 TL 240 TL GC Kantitatif ilave bileşen 25TL 40 TL 45 TL 70 TL hazırlama ( ) 25TL 40 TL 45 TL 70

Detaylı

EN 13674-1 madde 8.2 Fracture toughness (Klc) EN 13674-1 madde 8.4 Fatique Test

EN 13674-1 madde 8.2 Fracture toughness (Klc) EN 13674-1 madde 8.4 Fatique Test Sayfa No Sayfa 1 / 5 STATİK LABORATUVARI * Yöntem Birim Fiyat Deney Süresi Çekme deneyi (Oda sıcaklığında) TS EN ISO 6892-1 80 TL / Numune Çekme deneyi (1000 C ye kadar) TS EN ISO 6892-2 160 TL / Numune

Detaylı

Amasya Üniversitesi Merkezi Araştırma Uygulama Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi 2017 Yılı Analiz Fiyat Listesi

Amasya Üniversitesi Merkezi Araştırma Uygulama Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi 2017 Yılı Analiz Fiyat Listesi Amasya Üniversitesi Merkezi Araştırma Uygulama Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi 2017 Yılı Analiz Fiyat Listesi GAZ KROMATOGRAFİSİ ANALİZLERİ (GC/FID) GC Kalitatif 50 TL 75 TL 100 TL GC Kantitatif

Detaylı

Çukurova Üniversitesi MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI ÇÜMERLAB

Çukurova Üniversitesi MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI ÇÜMERLAB Çukurova Üniversitesi MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI ÇÜMERLAB Değerli Araştırmacılar, Çukurova Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı (ÇÜMERLAB) hem üniversitemiz hem de diğer kamu ve özel sektör

Detaylı

Laboratuarımız. Ankara Üniversitesi. Mühendislik Fakültesi Manyetik Malzemeler Araştırma Grubu. Ankara Üniversitesi

Laboratuarımız. Ankara Üniversitesi. Mühendislik Fakültesi Manyetik Malzemeler Araştırma Grubu. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Manyetik Malzemeler Araştırma Grubu Laboratuarımız Örnek Hazırlama Ark Fırınları Isıl İşlem Fırınları Mekanik Alaşımlama Sistemleri Şerit Üretim Sistemi (Melt Spinner) Yapısal Karakterizasyon

Detaylı

Nanomalzemelerin Karakterizasyonu. Yapısal Karakterizasyon Kimyasal Karakterizasyon

Nanomalzemelerin Karakterizasyonu. Yapısal Karakterizasyon Kimyasal Karakterizasyon Nanomalzemelerin Karakterizasyonu Yapısal Karakterizasyon Kimyasal Karakterizasyon 1 Nanomalzemlerin Yapısal Karakterizasyonu X ışını difraksiyonu (XRD) Çeşitli elektronik mikroskoplar(sem, TEM) Atomik

Detaylı

BÖLÜM 7. ENSTRÜMENTAL ANALİZ YÖNTEMLERİ Doç.Dr. Ebru Şenel

BÖLÜM 7. ENSTRÜMENTAL ANALİZ YÖNTEMLERİ Doç.Dr. Ebru Şenel BÖLÜM 7. ENSTRÜMENTAL ANALİZ YÖNTEMLERİ 1. SPEKTROSKOPİ Bir örnekteki atom, molekül veya iyonların bir enerji düzeyinden diğerine geçişleri sırasında absorplanan veya yayılan elektromanyetik ışımanın,

Detaylı

Örnek hazırlama birimi

Örnek hazırlama birimi DEFAM Örnek hazırlama birimi CİHAZLAR Cihaz Adı : Mikro dalga örnek bozundurma Cihaz Markası: (CEM Mars6) Analizler : Atıksu, gıda, toprak, petrol, maden, cevher, boya, alaşım, metal örneklerin ICP-OES

Detaylı

2019 YILI ANALİZ FİYAT LİSTESİ. MEÜ TEKNOPARK FİRMALARI (KDV DAHİL) GC Kalitatif 35 TL 60 TL 85 TL 120 TL ÜNİVERSİTE / KAMU (KDV DAHİL)

2019 YILI ANALİZ FİYAT LİSTESİ. MEÜ TEKNOPARK FİRMALARI (KDV DAHİL) GC Kalitatif 35 TL 60 TL 85 TL 120 TL ÜNİVERSİTE / KAMU (KDV DAHİL) GAZ ANALİZLERİ (GC/FID)* GC Kalitatif 35 TL 60 TL 85 TL 120 TL GC Kantitatif 70 TL 120 TL 165 TL 240 TL GC Kantitatif İlave Bileşen Başına 25TL 40 TL 50 TL 80 TL 25TL 40 TL 50 TL 80 TL GAZ KÜTLE SPEKTROMETRESİ

Detaylı

STATİK LABORATUVARI Yöntem Akredite Durumu Birim Fiyat Deney Süresi TS EN ISO :2011. Basma deneyi TS 206: TL / Numune 1 gün

STATİK LABORATUVARI Yöntem Akredite Durumu Birim Fiyat Deney Süresi TS EN ISO :2011. Basma deneyi TS 206: TL / Numune 1 gün Sayfa No Sayfa 1 / 10 STATİK LABORATUVARI Yöntem Durumu Birim Fiyat Deney Süresi TS EN ISO 6892-1:2011 Çekme deneyi (Oda sıcaklığında) TS EN ISO 4136 100 TL / Numune 1 gün ASTM A370 TS EN ISO 6892-2:2011

Detaylı

ANALİZ LİSTESİ. 150*150*150 ebatlarında 7 veya 28 Günlük Kürü Tamamlanmış Küp Beton Numune

ANALİZ LİSTESİ. 150*150*150 ebatlarında 7 veya 28 Günlük Kürü Tamamlanmış Küp Beton Numune Sayfa 1 / 10 Laboratuvar Birimi : İnşaat Mühendisliği Laboratuvarı 1 Beton Basınç Dayanımı Beton Pres Test Cihazı 150*150*150 ebatlarında 7 veya 28 Günlük Kürü Tamamlanmış Küp Beton Numune TS EN 12390-3

Detaylı

BESMAK MARKA BCO 113 SERİSİ TAM OTOMATİK BİLGİSAYAR KONTROLLÜ HİDROLİK BETON TEST PRESİ VE EĞİLME TEST SİSTEMİ

BESMAK MARKA BCO 113 SERİSİ TAM OTOMATİK BİLGİSAYAR KONTROLLÜ HİDROLİK BETON TEST PRESİ VE EĞİLME TEST SİSTEMİ BESMAK MARKA BCO 113 SERİSİ TAM OTOMATİK BİLGİSAYAR KONTROLLÜ HİDROLİK BETON TEST PRESİ VE EĞİLME TEST SİSTEMİ Resim 1- Beton Basınç Dayanımı Test Presi Resim 2 - Eğilme Test Sistemi BETON TEST PRESİ GENEL

Detaylı

STATİK LABORATUVARI Yöntem Akredite Durumu Birim Fiyat Deney Süresi TS EN ISO :2011. Basma deneyi TS 206: TL / Numune 1 gün

STATİK LABORATUVARI Yöntem Akredite Durumu Birim Fiyat Deney Süresi TS EN ISO :2011. Basma deneyi TS 206: TL / Numune 1 gün Sayfa No Sayfa 1 / 11 STATİK LABORATUVARI Yöntem Durumu Birim Fiyat Deney Süresi TS EN ISO 6892-1:2011 Çekme deneyi (Oda sıcaklığında) TS EN ISO 4136 100 TL / Numune 1 gün ASTM A370 TS EN ISO 6892-2:2011

Detaylı

TARAMA ELEKTRON MİKROSKOBU SCANNING ELECTRON MICROSCOPE (SEM)

TARAMA ELEKTRON MİKROSKOBU SCANNING ELECTRON MICROSCOPE (SEM) GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MEM-317 MALZEME KARAKTERİZASYONU TARAMA ELEKTRON MİKROSKOBU SCANNING ELECTRON MICROSCOPE (SEM) Yrd. Doç. Dr. Volkan KILIÇLI Arş.

Detaylı

FİZİK ANABİLİM DALI. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı ANS Kampüsü, Afyonkarahisar

FİZİK ANABİLİM DALI. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı ANS Kampüsü, Afyonkarahisar FİZİK ANABİLİM DALI Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı ANS Kampüsü, Afyonkarahisar Telefon (272) 228 14 23 Faks (272) 228 14 22 1992 yılında kurulmuş olan Fizik Anabilim

Detaylı

2016 YILI GÜNCEL ANALİZ ÜCRETLERİ

2016 YILI GÜNCEL ANALİZ ÜCRETLERİ T.C ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ TEMEL BİLİMLER UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ EÜTAM Yalnızbağ Yerleşkesi 24100 Erzincan/TÜRKİYE Tel: +90 ( 446 ) 2243032 / 40362 e-posta: eutam@erzincan.edu.tr İnt.:

Detaylı

Mühendislik Birimleri Laboratuarları 1. İnşaat Mühendisliği Birimi Laboratuarları Yapı Malzemeleri ve Mekanik Laboratuarı

Mühendislik Birimleri Laboratuarları 1. İnşaat Mühendisliği Birimi Laboratuarları Yapı Malzemeleri ve Mekanik Laboratuarı Mühendislik Birimleri Laboratuarları 1. İnşaat Mühendisliği Birimi Laboratuarları Mühendislik Birimleri bünyesinde yer alan İnşaat Mühendisliği Birimi Laboratuarları: Yapı Malzemeleri ve Mekanik Laboratuarı,

Detaylı

TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU MARMARA ARAŞTIRMA MERKEZİ ENDÜSTRİYEL HİZMET İŞLERİ HİZMET STANDARTLARI

TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU MARMARA ARAŞTIRMA MERKEZİ ENDÜSTRİYEL HİZMET İŞLERİ HİZMET STANDARTLARI SIRA 3 4 5 6 MARMARA ARAŞTIRMA MERKEZİ ENDÜSTRİYEL HİZMET İŞLERİ HİZMET STANDARTLARI ADI Marmara Araştırma Merkezin Bünyesinde Çevre ve Temiz Üretim, Enerji, Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji, Gıda, Kimya,

Detaylı

X-IŞINI FLORESANS SPEKTROSKOPİSİ. X-ışınları spektrometresi ile numunelerin yarı kantitatif olarak içeriğinin belirlenmesi.

X-IŞINI FLORESANS SPEKTROSKOPİSİ. X-ışınları spektrometresi ile numunelerin yarı kantitatif olarak içeriğinin belirlenmesi. X-IŞINI FLORESANS SPEKTROSKOPİSİ 1. DENEYİN AMACI X-ışınları spektrometresi ile numunelerin yarı kantitatif olarak içeriğinin belirlenmesi. 2. TEORİK BİLGİ X-ışınları, yüksek enerjiye sahip elektronların

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI Dersin Kodu FIZ508 Spektroskopik Analiz Yöntemleri (II) Kredisi (T P K) (3 0 3) 2-Bahar Atomik spektroskopi, infrared absorpsiyon spektroskopisi, raman spektroskopisi, nükleer magnetik rezonans spektroskopisi,

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) MÜHENDİSLİK EĞİTİM SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. Laboratuvarı Adresi : Kayabaşı Mah. 6364. Sok. No :43 KocaSinan KAYSERİ/TÜRKİYE Tel : 0352 2244490 Faks : 0352 2244499

Detaylı

Akredite Durumu TS EN ISO :2011. Basma deneyi (Oda sıcaklığı) TS 206: TL / Numune 1 gün

Akredite Durumu TS EN ISO :2011. Basma deneyi (Oda sıcaklığı) TS 206: TL / Numune 1 gün Sayfa No Sayfa 1 / 12 STATİK LABORATUVARI TS EN ISO 6892-1:2011 Çekme deneyi (Oda sıcaklığında) TS EN ISO 4136 100 TL / Numune 1 gün ASTM A370 TS EN ISO 6892-2:2011 Çekme deneyi (1000 C ye kadar) TS EN

Detaylı

MAK 401 MAKİNA PROJE DERSİ KONULARI. Prof. Dr. Erdem KOÇ. Doç. Dr. Hakan ÖZCAN

MAK 401 MAKİNA PROJE DERSİ KONULARI. Prof. Dr. Erdem KOÇ. Doç. Dr. Hakan ÖZCAN MAK 401 MAKİNA PROJE DERSİ KONULARI Not: Ders konuları seçilirken aşağıda belirtilen formun doldurulup bölüm sekreterliğine verilmesi gerekmektedir. Prof. Dr. Erdem KOÇ Konu Rüzgar Türbinlerinde Kanat

Detaylı

UTS TRIBOMETER T10/20 TURQUOISE 2.0

UTS TRIBOMETER T10/20 TURQUOISE 2.0 UTS TRIBOMETER T10/20 TURQUOISE 2.0 TURQUOISE 2.0 UTS Tribometer T10/20 Yüksek kalite, hassas ölçüm Esnek Tasarım Akademik bakış açısı Hassas ve güvenilir ölçüm TRIBOMETER T10/20 UTS Mühendislik firması

Detaylı

AMASYA ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA UYGULAMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ANALİZ FİYAT LİSTESİ

AMASYA ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA UYGULAMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ANALİZ FİYAT LİSTESİ GC Kalitatif GAZ KROMATOGRAFİSİ KÜTLE SPEKTROMETRESİ ANALİZLERİ (GC/MS) GC/MS Kalitatif 55 TL 80 TL 110 TL GC/MS Kantitatif 80 TL 110 TL 140 TL GC/MS Kantitatif İlave Bileşen Başına 25 TL 25 TL 25 TL GC-MS

Detaylı

HİDROKSİAPATİT NANOPARÇACIKLARININ SENTEZİ

HİDROKSİAPATİT NANOPARÇACIKLARININ SENTEZİ HİDROKSİAPATİT NANOPARÇACIKLARININ SENTEZİ 26.09.2007 2 Giriş İnsan kemiği kendini yenileyebilme özeliğine sahiptir Kemikler kırıldığında iyileşmenin sağlanabilmesi için ilave desteğe gereksinim duyarlar

Detaylı

2/13/2018 MALZEMELERİN GRUPLANDIRILMASI

2/13/2018 MALZEMELERİN GRUPLANDIRILMASI a) Kullanış yeri ve amacına göre gruplandırma: 1) Taşıyıcı malzemeler: İnşaat mühendisliğinde kullanılan taşıyıcı malzemeler, genellikle betonarme, çelik, ahşap ve zemindir. Beton, çelik ve ahşap malzemeler

Detaylı

1. Sınıf I. YARIYIL Dersin Kodu Dersin Adı Kredisi AKTS. 1. Sınıf II. Yarıyıl Dersin Kodu Dersin Adı Kredisi AKTS

1. Sınıf I. YARIYIL Dersin Kodu Dersin Adı Kredisi AKTS. 1. Sınıf II. Yarıyıl Dersin Kodu Dersin Adı Kredisi AKTS T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Fen Fakültesi Dekanlığı Fizik Bölümü 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı I&II. Öğretim Güz Ve Bahar Yarıyıllarda Okutulacak Dersler 1. Sınıf I. YARIYIL 2703151/270151 MEKANİK

Detaylı

Hücre Biyoloji Laboratuarı Güz dönemi Alıştırma Soruları (Dr.Selcen Çelik)

Hücre Biyoloji Laboratuarı Güz dönemi Alıştırma Soruları (Dr.Selcen Çelik) Hücre Biyoloji Laboratuarı 2014-2015 Güz dönemi Alıştırma Soruları (Dr.Selcen Çelik Konular: ph ve tamponlar, hücre kültür tekniği, mikrometrik ölçüm ph ve Tamponlar 1. ph sı 8.2 olan 500 ml. 20mM Tris/HCl

Detaylı

AMASYA ÜNİVERSİTESİ. GAZ KROMATOGRAFİSİ ANALİZLERİ (GC/FID) GC Kalitatif 50 TL 75 TL 100 TL

AMASYA ÜNİVERSİTESİ. GAZ KROMATOGRAFİSİ ANALİZLERİ (GC/FID) GC Kalitatif 50 TL 75 TL 100 TL GAZ KROMATOGRAFİSİ ANALİZLERİ (GC/FID) GC Kalitatif GC Kantitatif 75 TL 100 TL 125 TL GC Kantitatif İlave Bileşen Başına GAZ KROMATOGRAFİSİ KÜTLE SPEKTROMETRESİ ANALİZLERİ (GC/MS) GC/MS Kalitatif GC/MS

Detaylı

AR-GE DAİRESİ BAŞKANLIĞI VE AR-GE BAŞMÜHENDİSLİKLERİ LABORATUVARLARI

AR-GE DAİRESİ BAŞKANLIĞI VE AR-GE BAŞMÜHENDİSLİKLERİ LABORATUVARLARI AR-GE DAİRESİ BAŞKANLIĞI VE AR-GE BAŞMÜHENDİSLİKLERİ LABORATUVARLARI AR-GE DAİRESİ BAŞKANLIĞI AR-GE DAİRESİ BAŞKANLIĞI LABORATUVARLARI BETON LABORATUVARI MEKANİK LABORATUVARI FİZİK LABORATUVARI KİMYA LABORATUVARI

Detaylı

METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ. Bursa Teknik Üniversitesi BURSA / TÜRKİYE

METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ. Bursa Teknik Üniversitesi BURSA / TÜRKİYE METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BURSA / TÜRKİYE Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü malzeme tasarım, sentez, üretim ve karakterizasyonu alanlarında yetkin birer

Detaylı

LABORATUVARDA YAPILAN ANALİZLER

LABORATUVARDA YAPILAN ANALİZLER Laboratuvar Adı: Yapı Malzemesi ve Beton Laboratuvarı Bağlı Olduğu Kurum: Mühendislik Fakültesi- İnşaat Mühendisliği Bölümü Laboratuvar Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. M. Haluk Saraçoğlu E-Posta: mhsaracoglu@dpu.edu.tr

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNĠVERSĠTESĠ FEN EDEBĠYAT FAKÜLTESĠ FĠZĠK BÖLÜMÜ

ÇUKUROVA ÜNĠVERSĠTESĠ FEN EDEBĠYAT FAKÜLTESĠ FĠZĠK BÖLÜMÜ ÇUKUROVA ÜNĠVERSĠTESĠ FEN EDEBĠYAT FAKÜLTESĠ FĠZĠK BÖLÜMÜ Çukurova Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Fizik Bölümü Lisans Öğrenci Laboratuvarları Temel Mekanik Laboratuvarı Elektrik ve Manyetizma Laboratuvarı

Detaylı

ALUM DA TOPLAMDA 11 ADET LABORATUVAR BULUNMAKTADIR.

ALUM DA TOPLAMDA 11 ADET LABORATUVAR BULUNMAKTADIR. Iğdır Üniversitesi Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi (ALUM) binası DPT(Devlet Planlama Teşkilatı) projesi bünyesinde kurulmuştur. Kullanılabilir alanı yaklaşık 1529 m² olup, idari ve

Detaylı

HPLC (Yüksek Basınçlı Sıvı Kromotografisi)

HPLC (Yüksek Basınçlı Sıvı Kromotografisi) HPLC (Yüksek Basınçlı Sıvı Kromotografisi) HPLC yöntemi bir sıvıda çözünmüş bileşenlerin, bir kolon içerisinde bulunan genellikle katı bir destek üzerindeki sabit faz ile değişik etkileşimlere girmesi,

Detaylı

1.Sınıf / Güz Dönemi

1.Sınıf / Güz Dönemi SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI (BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM) 2012 %25 V4 DERS PLANI (2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI NDAN İTİBAREN) 1.Sınıf / Güz

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1: ADLİ KİMYA...

İÇİNDEKİLER 1: ADLİ KİMYA... İÇİNDEKİLER Bölüm 1: ADLİ KİMYA... 1 1.1. Adli Kimya Tanımı... 1 1.2. Adli Kimyanın Kapsamı... 2 1.3. Adli Düşünce Yapısı... 2 1.4. İş Tanımı... 3 1.5. Kişisel Özellikler... 3 1.6. Adli Kimyanın Tarihi...

Detaylı

ÜNİVERSAL TEST CİHAZLARI

ÜNİVERSAL TEST CİHAZLARI UTEST MARKA UTC-5740 MODEL 3000 kn Kapasiteli Servo Hidrolik Kontrollü Elektronik LCD Ekranlı FulI Otomatik Bilgisayardan Kumandalı Beton Basınç Dayanım Deney Presi Cihaz blokları, kolonları ve bütün yüzeyleri

Detaylı

Hazırlık Sınıfı. 1.Sınıf / Güz Dönemi

Hazırlık Sınıfı. 1.Sınıf / Güz Dönemi SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI (BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM) BOLOGNA DERS PLANI (2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN) Hazırlık Sınıfı HAZ-001

Detaylı

1.Sınıf / Güz Dönemi

1.Sınıf / Güz Dönemi SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI (BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM) 2012 %25 V5 DERS PLANI (2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI İKİNCİ ve ÜST SINIFLAR) Açıklama:

Detaylı

STATİK LABORATUVARI Yöntem Akredite Durumu Birim Fiyat Deney Süresi TS EN ISO :2011

STATİK LABORATUVARI Yöntem Akredite Durumu Birim Fiyat Deney Süresi TS EN ISO :2011 Sayfa No Sayfa 1 / 13 STATİK LABORATUVARI Yöntem Durumu Birim Fiyat Deney Süresi TS EN ISO 6892-1:2011 Çekme deneyi (Oda sıcaklığında) TS EN ISO 4136 100 TL / Numune 1 gün ASTM A370 TS EN ISO 6892-2:2011

Detaylı

STATİK LABORATUVARI Yöntem Akredite Durumu Birim Fiyat Deney Süresi TS EN ISO :2011

STATİK LABORATUVARI Yöntem Akredite Durumu Birim Fiyat Deney Süresi TS EN ISO :2011 Sayfa No Sayfa 1 / 13 STATİK LABORATUVARI Yöntem Durumu Birim Fiyat Deney Süresi TS EN ISO 6892-1:2011 Çekme deneyi (Oda sıcaklığında) TS EN ISO 4136 100 TL / Numune 1 gün ASTM A370 TS EN ISO 6892-2:2011

Detaylı

1.Sınıf / Güz Dönemi

1.Sınıf / Güz Dönemi SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI (BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM) 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI NDAN İTİBAREN 1.Sınıf / Güz Dönemi FIZ-137 KIM-607 Fizik

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ DERS 8 DR. FATİH AY. www.fatihay.net fatihay@fatihay.net

MALZEME BİLGİSİ DERS 8 DR. FATİH AY. www.fatihay.net fatihay@fatihay.net MALZEME BİLGİSİ DERS 8 DR. FATİH AY www.fatihay.net fatihay@fatihay.net BÖLÜM IV METALLERİN MEKANİK ÖZELLİKLERİ GERİLME VE BİRİM ŞEKİL DEĞİŞİMİ ANELASTİKLİK MALZEMELERİN ELASTİK ÖZELLİKLERİ ÇEKME ÖZELLİKLERİ

Detaylı

ENDİREKT (DOLAYLI) ÇEKME DAYANIMI (BRAZILIAN) DENEYİ

ENDİREKT (DOLAYLI) ÇEKME DAYANIMI (BRAZILIAN) DENEYİ ENDİREKT (DOLAYLI) ÇEKME DAYANIMI (BRAZILIAN) DENEYİ GENEL BİLGİLER Aynı doğrultuda birbirlerinden uzaklaşan zıt yönlerdeki kuvvetlerin oluşturduğu gerilmeye Çekme Gerilmesi denir. Çekme gerilmesi kayaçların

Detaylı

1.Sınıf / Güz Dönemi

1.Sınıf / Güz Dönemi SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI (BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM) 2015 %25 V1 DERS PLANI (2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 1. SINIFTAN İTİBAREN) Açıklama:

Detaylı

BÖLÜMÜMÜZDE 2 Profesör 1 Doçent 5 Yardımcı Doçent 3 Araştırma Görevlisi bulunmaktadır.

BÖLÜMÜMÜZDE 2 Profesör 1 Doçent 5 Yardımcı Doçent 3 Araştırma Görevlisi bulunmaktadır. 1 BÖLÜMÜMÜZDE 2 Profesör 1 Doçent 5 Yardımcı Doçent 3 Araştırma Görevlisi bulunmaktadır. 43+20(İ.Ö) lisans, 69 yüksek lisans ve 17 doktora olmak üzere toplam 149 öğrenci fizik bölümünde öğrenim görmektedir.

Detaylı

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Doç. Dr. Işın N. Geren Yrd. Doç. Dr. Turgay Çakmak Yrd. Doç. Dr. Filiz Kısaayak Çollak Uzman Zeynep N. Koytak Araş. Gör. Fatma Sağır Araş. Gör. Kuaybe Yücebilgili (ÖYP)

Detaylı

Biyo-Teknoloji Ünitesi Biotechnology Laboratory

Biyo-Teknoloji Ünitesi Biotechnology Laboratory Biyo-Teknoloji Ünitesi Biotechnology Laboratory Ünitemiz moleküler biyoloji, genom bilimi ve biyoteknoloji alanındaki en son teknolojik cihazlarla donatılmış olup, amacı ulusal ve uluslararası alanda kişisel

Detaylı

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ. X-Işını Spektroskopisi Yrd. Doç. Dr. Gökçe MEREY

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ. X-Işını Spektroskopisi Yrd. Doç. Dr. Gökçe MEREY ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ X-Işını Spektroskopisi Yrd. Doç. Dr. Gökçe MEREY X-IŞINI SPEKTROSKOPİSİ X-ışını spektroskopisi, X-ışınlarının emisyonu, absorbsiyonu ve difraksiyonuna (saçılması) dayanır. Kalitatif

Detaylı

2009 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ. Ders Kodu Dersin Adı T P K ECTS Ders Tipi

2009 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ. Ders Kodu Dersin Adı T P K ECTS Ders Tipi 2009 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ Aİ 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I 2 0 2 2 ZORUNLU MM 101 GENEL MATEMATİK-I 3 0 3 5 ZORUNLU MM 103 LİNEER

Detaylı

ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ MADEN VE CEVHER HAZIRLAMA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MİNERAL KARAKTERİZASYONU LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU

ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ MADEN VE CEVHER HAZIRLAMA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MİNERAL KARAKTERİZASYONU LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ MADEN VE CEVHER HAZIRLAMA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MİNERAL KARAKTERİZASYONU LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU 1 CİHAZLAR XRD (X Ray Diffraction) Cihazı (Rigaku MiniFlex 600)...

Detaylı

YAPI MALZEMESİ Anabilim Dalı

YAPI MALZEMESİ Anabilim Dalı T.C. ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ Anabilim Dalı Dr. Türkay KOTAN ERZURUM 2016 İÇERİK 1. Malzemenin Önemi 2. Malzeme Özelliklerinin

Detaylı

MŞMM METAL ŞEKİLLENDİRME MÜKEMMELİYET MERKEZİ METAL ŞEKILLENDIRMEDE TÜRKIYE NIN TEK MÜKEMMELIYET MERKEZI

MŞMM METAL ŞEKİLLENDİRME MÜKEMMELİYET MERKEZİ METAL ŞEKILLENDIRMEDE TÜRKIYE NIN TEK MÜKEMMELIYET MERKEZI MŞMM METAL ŞEKİLLENDİRME MÜKEMMELİYET MERKEZİ METAL ŞEKILLENDIRMEDE TÜRKIYE NIN TEK MÜKEMMELIYET MERKEZI MŞMM`NIN SUNDUĞU OLANAKLARIN BAZILARI Malzemeler için Mekanik Testler (Çekme, Basma, Sertlik, Sac

Detaylı

STATİK LABORATUVARI Yöntem Akredite Durumu Birim Fiyat Deney Süresi BS 4449:2005+A2:2009

STATİK LABORATUVARI Yöntem Akredite Durumu Birim Fiyat Deney Süresi BS 4449:2005+A2:2009 Sayfa No Sayfa 1 / 15 STATİK LABORATUVARI Yöntem Durumu Birim Fiyat Deney Süresi TS 708:2016 TS EN ISO 15630-1:2012 Donatı (Yapı) Çeliklerinde Yorulma Deneyi TS EN ISO 15630-2:2013 TS EN ISO 15630-3:2013

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Kalibrasyon Laboratuvarı Adresi : Nilüfer Ticaret Merkezi 2.kısım 635 sokak Otomasyon plaza No:7 Nilüfer 16120 BURSA / TÜRKİYE Tel : 0 224 441 55 77 Faks : 0 224

Detaylı

SİNOP ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ANALİZ-METOT ÜCRET LİSTESİ X-Işınları Tek Kristal Analizi (XRD)

SİNOP ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ANALİZ-METOT ÜCRET LİSTESİ X-Işınları Tek Kristal Analizi (XRD) XRD-1 Ön İnceleme 50 TL 60 TL 75 TL XRD-2 Data Toplama 100 TL 150 TL 200 TL SİNOP ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ANALİZ-METOT ÜCRET LİSTESİ X-Işınları Tek

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ İLERİ TEKNOLOJİLER UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (HÜNİTEK) HİZMET BEDELLERİ

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ İLERİ TEKNOLOJİLER UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (HÜNİTEK) HİZMET BEDELLERİ İLERİ TEKNOLOJİLER UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (HÜNİTEK) HİZMET BEDELLERİ Başvuru Yapan Kuruma Bağlı Olarak Analiz Bedellerine Uygulanan İndirim Oranları Hacettepe Üniversitesi %60 Devlet Üniversiteleri

Detaylı

YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI

YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI YAPI MALZEMELERİ Herhangi bir yapının projelendirmesi ve inşaatı aşamasında amaç aşağıda belirtilen üç koşulu bir arada gerçekleştirmektir: a) Yapı istenilen işlevi yapabilmelidir,

Detaylı

LABORATUVAR HİZMETLERİ

LABORATUVAR HİZMETLERİ LABORATUVAR HİZMETLERİ İSBAK A.Ş. Optik ve Çevre Şartları Laboratuvarlarımız, çeşitli ürün standartlarının öngördüğü performans kriterleri, ürün belgelendirme amaçlı test ve ölçümler, AR-GE amaçlı çalışmaların

Detaylı

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (DÜBİT)

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (DÜBİT) DÜZCE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (DÜBİT) DÜBİT DÜBİT 2010 Yılında Kalkınma Bakanlığının 5,6 milyon liralık desteği ile kurulmuş ve 2013 yılında tam olarak

Detaylı

= σ ε = Elastiklik sınırı: Elastik şekil değişiminin görüldüğü en yüksek gerilme değerine denir.

= σ ε = Elastiklik sınırı: Elastik şekil değişiminin görüldüğü en yüksek gerilme değerine denir. ÇEKME DENEYİ Genel Bilgi Çekme deneyi, malzemelerin statik yük altındaki mekanik özelliklerini belirlemek ve malzemelerin özelliklerine göre sınıflandırılmasını sağlamak amacıyla uygulanan, mühendislik

Detaylı

T.C. ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜGÜ. Yönetim Kurulu Kararı. OTURUM SAYıSı

T.C. ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜGÜ. Yönetim Kurulu Kararı. OTURUM SAYıSı ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜGÜ Müdürlüğü Yönetim Kurulu Kararı OTURUM TARİHİ 25.03.2015 OTURUM SAYıSı KARAR SAYıSı 02 2015/02-01 Yönetim Kurulu, Müdür Doç. Dr. Cumhur Kllcll.Mlô başkanlığında gündemmaddelerini

Detaylı

KİMYA ANABİLİM DALI PROGRAMI PROGRAMI Der sin Kodu

KİMYA ANABİLİM DALI PROGRAMI PROGRAMI Der sin Kodu KİMYA ANABİLİM DALI PROGRAMI PROGRAMI Der sin Kodu Dersin Adı H.S Ders Sorumlusu Yer P.Tesi Salı Çarş. Perş. Cuma KMY 5302 Atomik Spektroskopi 3 Prof. Dr. Oktay TORUL ÖÜO 14-17 UAD 8000 Uzmanlık Alan Dersi-I

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DOKTORA PROGRAMI

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DOKTORA PROGRAMI DOKTORA PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL KIM-6501 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 KIM-6601 TEZ HAZIRLIK ÇALIŞMASI Z 0 1 1 0 1 20 1 21 12 30 İKİNCİ YARIYIL KIM-6502 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 KIM-6602

Detaylı

2. HAFTA MİKROSKOPLAR

2. HAFTA MİKROSKOPLAR 2. HAFTA MİKROSKOPLAR MİKROSKOPLAR Hücreler çok küçük olduğundan (3-200 µm) mikroskop kullanılması zorunludur. Soğan zarı, parmak arası zarlar gibi çok ince yapılar, kesit almadan ve mikroskopsuz incelenebilir.

Detaylı

FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ

FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK MÜHENDİSLİĞİ FİZİK MÜHENDİSLİĞİ KİMYA MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK İSTANBULTEKNİKÜNİVERSİTESİ www.itu.edu.tr FEN - EDEBİYAT FAKÜLTESİ Fakültemiz, kurulduğu günden bugüne

Detaylı

I. YARIYIL (1. SINIF GÜZ DÖNEMİ) 2012 %25 DERS PLANI. Ders Saati İle İlgili Komisyon Görüşü Uygun Uygun Değil

I. YARIYIL (1. SINIF GÜZ DÖNEMİ) 2012 %25 DERS PLANI. Ders Saati İle İlgili Komisyon Görüşü Uygun Uygun Değil EK-1 Muafiyet Formu Açıklama: un ders saatini muafiyet için uygun görmemesi durumunda dersin içeriğinin uygunluk kontrolüne gerek bulunmamaktadır. Öğrenci No: Sayfa 1/4 I. YARIYIL (1. SINIF GÜZ DÖNEMİ)

Detaylı

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Biyoloji Bölümü Araştırma Laboratuarları ve Üniteleri

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Biyoloji Bölümü Araştırma Laboratuarları ve Üniteleri Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Biyoloji Bölümü Araştırma Laboratuarları ve Üniteleri Biyoloji Bölümünde Merkezi Araştırma Laboratuarlarının Kurulumu Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Biyoloji Bölümü

Detaylı

T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÖĞRETİM YILINDAN BAŞLAYARAK GEÇERLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI ZORUNLU DERSLERİ

T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÖĞRETİM YILINDAN BAŞLAYARAK GEÇERLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI ZORUNLU DERSLERİ FEN BİLİMLERİENSTİTÜSÜ 2007-2008Öğretim YılındanİtibarenGeçerli YüksekLisansveDoktoraZorunluDersleri T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2007-2008 ÖĞRETİM YILINDAN BAŞLAYARAK GEÇERLİ YÜKSEK

Detaylı

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI YARIYIL İÇİ SINAV PROGRAMI

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI YARIYIL İÇİ SINAV PROGRAMI 11-İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PROGRAMI 1. SINIF SINAV PROGRAMI 07.04.14 Pazartesi 10.30 D3-D4 1 Matematik II 07.04.14 Pazartesi 15.30 OD1 1 Mukavemet 08.04.14 Salı 15.30 OD1 1 Beton Teknolojisi 09.04.14 Çarşamba

Detaylı

2: MALZEME ÖZELLİKLERİ

2: MALZEME ÖZELLİKLERİ İÇİNDEKİLER Önsöz III Bölüm 1: TEMEL KAVRAMLAR 11 1.1.Mekanik, Tanımlar 12 1.1.1.Madde ve Özellikleri 12 1.2.Sayılar, Çevirmeler 13 1.2.1.Üslü Sayılarla İşlemler 13 1.2.2.Köklü Sayılarla İşlemler 16 1.2.3.İkinci

Detaylı

Ön Söz vii Kitabın Türkçe Çevirisine Ön Söz Çevirenin Ön Sözü 1 Sinterleme Bilimine Giriş 2 Sinterleme Ölçüm Teknikleri xiii

Ön Söz vii Kitabın Türkçe Çevirisine Ön Söz Çevirenin Ön Sözü 1 Sinterleme Bilimine Giriş 2 Sinterleme Ölçüm Teknikleri xiii Ön Söz vii Kitabın Türkçe Çevirisine Ön Söz ix Çevirenin Ön Sözü xi 1 Sinterleme Bilimine Giriş 1 Genel bakış / 1 Sinterleme tarihçesi / 3 Sinterleme işlemleri / 4 Tanımlar ve isimlendirme / 8 Sinterleme

Detaylı

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği nden Beklentiler

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği nden Beklentiler Metalurji ve Malzeme Mühendisliği nden Beklentiler 1. Kaleseramik Ar-Ge Merkezi 2. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Nedir? 3. Ülkemizde durum 4. Dünyada durum 5. Metalurji ve Malzeme Mühendisliğinin geleceği

Detaylı

RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ TOPLANTI TUTANAĞI

RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ TOPLANTI TUTANAĞI RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ TOPLANTI TUTANAĞI Toplantı Tarihi : 29.11.2013 Toplantı Sayısı: 2013/1 TOPLANTIYA KATILANLAR Doç. Dr. Cemal

Detaylı

Geometriden kaynaklanan etkileri en aza indirmek için yük ve uzama, sırasıyla mühendislik gerilmesi ve mühendislik birim şekil değişimi parametreleri elde etmek üzere normalize edilir. Mühendislik gerilmesi

Detaylı

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (DÜBİT)

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (DÜBİT) DÜZCE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (DÜBİT) DÜBİT DÜBİT 2010 Yılında Kalkınma Bakanlığının 5,6 milyon liralık desteği ile kurulmuş ve 2013 yılında tam olarak

Detaylı

EYETECH PARTİKÜL TAYİN CİHAZI

EYETECH PARTİKÜL TAYİN CİHAZI EYETECH PARTİKÜL TAYİN CİHAZI Ambivalue şirketinin yeni nesil üretmiş olduğu Eyetech model partikül tayin cihazı ile parçacık boyut analizlerinde ve şekil çözümleyicilerin de yeni nesil cihaz üretimi gerçekleştirmiştir.

Detaylı

Hazırlık Sınıfı. 1.Sınıf / Güz Dönemi

Hazırlık Sınıfı. 1.Sınıf / Güz Dönemi SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI (BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM) 2012 %25 V3 DERS PLANI (2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN) Hazırlık Sınıfı

Detaylı

X-IŞINLARI KIRINIM CİHAZI (XRD) ve KIRINIM YASASI SİNEM ÖZMEN HAKTAN TİMOÇİN

X-IŞINLARI KIRINIM CİHAZI (XRD) ve KIRINIM YASASI SİNEM ÖZMEN HAKTAN TİMOÇİN X-IŞINLARI KIRINIM CİHAZI (XRD) ve KIRINIM YASASI SİNEM ÖZMEN HAKTAN TİMOÇİN 2012 İÇERİK X-IŞINI KIRINIM CİHAZI (XRD) X-RAY DİFFRACTİON XRD CİHAZI NEDİR? XRD CİHAZININ OPTİK MEKANİZMASI XRD CİHAZINDA ÖRNEK

Detaylı

IDC Savunma Sanayii. Antikor tabanlı tanımlama sistemleri birçok üstün özellikler sahiptir. Yüksek hassasiyette ve kısa sürede hızlı sonuç üretme.

IDC Savunma Sanayii. Antikor tabanlı tanımlama sistemleri birçok üstün özellikler sahiptir. Yüksek hassasiyette ve kısa sürede hızlı sonuç üretme. IDC Savunma Sanayii Biyolojik Tabanlı Tanımlama Sistemleri Antikor tabanlı tanımlama sistemleri, biyolojik madde ve mikroorganizmaların tespitinde sayısal ve ayırt edici sonuçlar ile ortamda bulunan biyolojik

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DOKTORA PROGRAMI

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DOKTORA PROGRAMI DOKTORA PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL KIM-6501 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 KIM-6601 TEZ HAZIRLIK ÇALIŞMASI Z 0 1 1 0 1 20 1 21 12 30 İKİNCİ YARIYIL KIM-6502 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 KIM-6602

Detaylı

Elektron Nanoskopi Laboratuvarı Hizmet Bedeli ( ) (Fiyatlara KDV dahil değildir) Dumlupınar Üniversitesi Pers. ve Öğrencisi

Elektron Nanoskopi Laboratuvarı Hizmet Bedeli ( ) (Fiyatlara KDV dahil değildir) Dumlupınar Üniversitesi Pers. ve Öğrencisi Elektron Nanoskopi Laboratuvarı Dumlupınar Üniversitesi Pers. ve Öğrencisi Diğer Üniversiteler ve Kamu Kurumları Standart Fiyat Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) SEM-01 FE-SEM, Her 60 dk (ETD, TLD, DBS,

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Laboratuvarı Akreditasyon No: Adresi : Fevzi Çakmak Mah. 10564 Sok. No:44 42050 KONYA / TÜRKİYE Tel : 0 332 342 70 20 Faks : 0 332 342 70 23 E-Posta : ukm@ukm.com.tr

Detaylı

YAPI MEKANİĞİ LABORATUVARI

YAPI MEKANİĞİ LABORATUVARI YAPI MEKANİĞİ LABORATUVARI Manisa Celal Bayar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Mekaniği Laboratuvarında, lisans ve lisansüstü çalışmaların yanında uygulamada yaşanan sorunlara çözüm bulunabilmesi

Detaylı

Üzerinde kontrollü kopya kaşesi bulunmayan basılı kopyalar kontrolsüz dokümandır.

Üzerinde kontrollü kopya kaşesi bulunmayan basılı kopyalar kontrolsüz dokümandır. . /. /2015 Sayın....Üniversitesi MKÜ MARGEM bünyesinde bulunan cihaz ve analiz yöntemleri için EK te belirtilmiştir. Saygılarımla. MARGEM Md. Sayfa: 1 / 9 TOPRAK ANALİZLERİ ph Analizi Toprak 30 50 g İletkenlik

Detaylı

FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI 1. YARIYIL:

FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI 1. YARIYIL: 1. YARIYIL: ALINABİLMESİ İÇİN ADI T+U+L KREDİ 0010090001 Makine Mühendisliğine Giriş 2+0+0 2 2 0010090002 Bilgisayar Destekli Teknik Resim 1 3+1+0 3,5 6 0010090003 Temel Bilgi Teknolojisi 2+0+0 2 4 0010090004

Detaylı

ICHET LABORATUVARLARI

ICHET LABORATUVARLARI ICHET LABORATUVARLARI UNIDO-ICHET hidrojen enerjisi araştırma laboratuvarlarına bir bakış ULUSLARARASI HİDROJEN ENERJİ TEKNOLOJİLERİ MERKEZİ Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından desteklenen bir

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) TRK-TÜRKKAL İç Ve Dış Ticaret Eğitim San. Ve Tic. Ltd. Laboratuvarı Adresi : Kemeraltı Mah. Çifteönü Cad. Somtaş Konağı Apt. No:10/ B Melikgazi 38040 KAYSERİ /

Detaylı

DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I HÜCRE BİLİMLERİ 2 KOMİTESİ MİKROSKOP ÇEŞİTLERİ ÇALIŞMA PRENSİPLERİ. Doç.Dr. Engin DEVECİ MİKROSKOP KULLANIMI

DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I HÜCRE BİLİMLERİ 2 KOMİTESİ MİKROSKOP ÇEŞİTLERİ ÇALIŞMA PRENSİPLERİ. Doç.Dr. Engin DEVECİ MİKROSKOP KULLANIMI DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I HÜCRE BİLİMLERİ 2 KOMİTESİ MİKROSKOP ÇEŞİTLERİ ÇALIŞMA PRENSİPLERİ Doç.Dr. Engin DEVECİ MİKROSKOP KULLANIMI Histoloji: Dokuların yapısını inceleyen bilim dalı olduğu

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MALZEME BİLİMİ VE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DOKTORA PROGRAMI

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MALZEME BİLİMİ VE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DOKTORA PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL MLZ-6501 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 MLZ-6601 TEZ HAZIRLIK ÇALIŞMASI Z 0 1 1 0 1 MLZ-6001 MÜHENDİSLİK MATEMATİĞİ *** Z 3 0 3 3 5 20 1 21 12 30 ***: Yüksek Lisansta Mühendislik

Detaylı