Optizen POP Kullanıcı Kılavuzu

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Optizen POP Kullanıcı Kılavuzu"

Transkript

1 Optizen Series Kullanıcı Kılavuzu Optizen POP Kullanıcı Kılavuzu Ekim 2009 (1. Baskı) Mecasys Co., Ltd. Dikkat: Optizen Spektrofotometre ve Software OptizenView Mecasys Co., Ltd. 'in markasıdır. Mecasys Co., Ltd.'in yazılı izni olmadan Optizen Series'in hiçbir yayını çoğaltılamaz ve üzerinde degisiklik yapılamaz. Optizen and OptizenView hakkında daha fazla bilgi icin bu kılavuzun son kısmındaki.teknik Destek. bölümüne bakabilir ya da asağıdaki web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Copyright 1999 Mecasys Co.,Ltd. All rights reserved. 1

2 Optizen Series Kullanıcı Kılavuzu Đçerik 1. Giris Ozellikler Kurulum ) Dıs Kurulum ) Küvet Acma... 7 Kisim 1 Optizen POP Kullanimi ATC Modu... 9 Dosya Acma/Kaydetme Dosya Acma Dosya Kaydetme ) Ayarlar ) Rapor ) ATC Kilavuzu (Basit absorbans olcum modu) ) ATC Kilavuzu (Standart egri modu ) STC Modu ) STC Yonetim Modu Import (Dosya Almak) Export (Dosya Vermek) ) Olcum ) Ayarlar Degisiklik Birimi ) Rapor ) STC Kilavuzu (Standart egri) SUR Modu ) Olcum Dosya Acma/Kaydetme Dosya Acma Dosya Kaydetme Degisiklikleri Goster ) Ayarlar Islem Modu ) Rapor ) SUR Kilavuzu KIN Modu ) Olcum Dosya Acma/Kaydetme Dosya Acma Dosya KAydetme Degisiklikleri Goster ) Ayarlar ) Rapor ) KIN Kilavuzu Son Kaydedilen Dosyalar POP (Hizli) Ayari ) Kullanim Ayari ) Cihaz Ayari ) Kalibrasyon Kisim 2. TEKNIK DESTEK

3 Giriş & Genel Bilgiler 1. Giriş Optizen POP UV-görünür spektrofotometresini satin aldiginiz icin tesekkur ederiz. Optizen Series basit bir ölçüm olan su kalite analizlerinden daha kompleks bir ölçüm olan biyokimyasal analizlere kadar çeşitli alanlarda kullanılabilir. Kullanıcılar uygun arabirim ve oto-fonksiyonla hızlı, kolay ve daha kesin ölçüm yapabilir. OPTIZEN POP 7 inç renkli LCD ve dokunmatik kolay çalışma ile zengin görsel içerik sağlar. 2 GB standart hafızaye sahip olan güçlü ve stabil Windows CE sistemi ise kullanıcı kolaylığı sağlayan, USB ile data alımına yardımcı, internet bağlantısı kurulabilen ve daha birçok özellikleri bulunan bir sistemdir. OPTIZEN POP ayrıca on-line çözümler bulmanıza ve internet bağlantısı ile ürünü yükseltmenize yardımcı olur. Kılavuzun Kullanımı Bu kılavuz sistem kurulumu, çalışması, deney ayarları, data işlemleri gibi birçok konuda açıklamalar içerir. Mecasys Co., Ltd. posta, internet ve yolu ile güncelleştirmeleri desteklemektedir. 2. Özellikler Fotometrik Sistem Spektral Bandgenişliği Dalgaboyu Aralığı Doğruluk Tekrarlanabilirlik Ayar Dönme oranı Tarama Hızı Fotometrik Aralığı Doğruluk Tekrarlanabilirlik Kaçak Işık Baseline Kararlılığı Baseline Doğruluğu Işık Kaynağı Lamba Değişiklik Dalgaboyu Monokromatör Standart Küvet Bağlantı Data Kapasitesi Yazıcı Dedektör Güç Kaynağı Boyut Ağırlık Tek Isın Tipi <1.8nm 190~1100nm <± 0.5nm (D2 Piki 656.1nm, 486.0nm'de) <± 0.1nm 0.1nm Yaklaşık 7,800nm/dk Maksimum 4,000nm/dk -3.0 ~ 3.0 ABS (Ayarlanabilir) ± ABS (1.0 ABS'de) ± ABS (1.0 ABS'de) < 0.05%T (220nm, 340nm) <± 0.001ABS/saat (550nm'de) <± ABS (200 ~ 1100nm) Tungsten-Halojen& Dötoryum Lambası 340~410nm (370nm varsayılan), otomatik pozisyon sistemi içerir 1200hat/mm blazed Grating ile değiştirilebilir Czerny-Turner tipi Rotary tipi 8 Çoklu Küvet 4 USB girişi / 3 RS-232C portu 2 Giga byte (8 Giga byte Opsiyonel) Netwotk ve USB portlu yazıcıyı destekler (PCL modu destekler) Silikon Fotodiyot Serbest Voltaj 433(Genişlik) 381(Derinlik) 180(Yükseklik)mm 8kg

4 3. Kurulum 1) Dış Kurulum Esas Seçilebilir akrilik kaplama 7 Inç LCD (Dokunmatik Ekran) Sağ Taraf 4 USB Portu Sol Taraf Tek-dokunma tipi örnek bölme kapağı 8-Posizyon Rotary Tipi Çoklu Küvet

5 Ön Taraf Çıkarılabilir kapak ön Arka Taraf Ana Güç Güç Bağlantısı Fan Aksesuar Portu Eternet 2) Küvet B 3 1 2

6 4. Açma Ekranda gösterilen CPU & ROM, Wavelength (Dalgaboyu), Cell (Küvet), Filter (Filtre), D2 Lamp(D2 Lambası), ve W Lamp( Tungsten Lambası) kontrolleri cihazın kendisi tarafından açılış sırasında yapılır. Sonuçlar işlemin tamamlandığını ya da bir hata oluştuğunu gösterir. Herhangi bir basamakta hata oluşursa kontrol durur. Diğer basamağı kontrol etmek isterseniz [ENTER] butonuna dokunun. Sadece işlemler tamamlandığında otomatik olarak Ana Menüye geçilir. Daha doğru sonuçlar elde edebilmek için sistemi açtıktan sonra ısınması için 30 dakika bekletin.

7 Kısım 1. Optizen POP Kullanımı 1.Esas ATC STC SUR KIN Đsim En Son Kaydedilen Dosyalar PC-Linki POP Set UV /Vis Tanımlama ATC modu ölçümü yapılan örneklerin absorbans, geçirgenlik, ve konsantrasyon değerlerini seçilen dalga boyunda ölçmek için kullanılır. STC modu bilinen konsantrasyon ile standart eğri çizmek için kullanılır. Seçilen standart eğri ATC Modunda konsantrasyon değeri bulmada kullanılabilir. Belirli dalgaboyu aralıklarında grafik çizimine olanak verir. Belirlenen Dalga boyu aralığında geçirgenlik ve absorpsiyon değerleri bulunabilir. Kinetic modu zaman farklılıklarıyla değişken elde etmeye yarar. En son kaydedilen dosyalar Optizen POP'u PC'ye bağlar Hızlı ayarlama Sadece görünür ışın aralığı gerekli olduğunda, ultraviole ışın için güç koruma modu ile lamba ömrünü korur, UV'yi belirten butonun rengi gri olacaktır. 2. ATC Modu ATC modu ölçümü yapılan örneklerin absorbans, geçirgenlik, ve konsantrasyon değerlerini seçilen dalga boyunda ölçmek için kullanılır.

8 1) Ölçüm ATC modu absorbans ve geçirgenlik ölçmede kullanılır. Name/Đsim Description/Tanımlama Details/Ayrıntılar Date/Tarih Tarih Time/Zaman Zaman #/Numara Küvet numarası veya Küvet Çeşidi Sample/Örnek Örnek ismi Wave/Dalga Dalga Boyu Temp/Sıcaklık Ölçüm süresince küvet sıcaklığı %T/Geçirgenlik% Geçirgenlik ABS/Absorbans Absorbans Conc./Konsantrasyon Konsantrasyon Girdi ismi Örnek ismini kutuya iki kre tıkladığınızda açılan dokunmatik klavyeye yazabilirsiniz Name/Đsim Description/Tanımlama Details/Ayrıntılar File/Belge Auto Zero/Otomatik Sıfırlama Measure/Ölçüm View Change/Değişikliği Görüntüle STC Seçimi Veriyi açar Blanki otomatik sıfır olarak ölçer. Ölçümü yapılacak örnek girdisi Gösterilecek grafiği tablo formunda ya da grafik olarak gösterir. STC yöneticisine git. Örneğin absorbans, geçirgenlik değerlerini ölçülen standart eğriye ya da yeni bir standart eğri oluşturarak kontrol eder.

9 Dosya Aç/Kaydet Dosya Aç 1. Dokun[file] 2. Đstenilen Belgeyi Bul ve Dokun 3. Eğer başka bir depolama aygıtına kaydedilmişse,

10 [\Hard disk\pop\data\]' ya dokun. Böylece diğer depolama aygıtlarını görebilirsiniz. Birini seçin ve [Apply]'a dokunun. 4. Dosyayı açmak için [load]'a dokunun. Dosya Kaydetme 1. [file]'a dokunun 2. Ölçülen veri ismi girişi 3. Diğer depolama aygıtlarında saklamak için [\Hard disk\pop\data\]'ya dokunun bu sayede diğer depolama aygıtlarını görebileceksiniz.

11 Birini seçin ve [Apply]'a dokunun. 4. Belgeyi kaydetmek için [Save]'e dokunun. 2) Ayarlar Ölçüm Koşulları Bu basamak ölçüm için kullanılacak etmenleri ayarlamaya yarar. Dosya adı (file name), küvet tipi (cell type), dalgaboyu (wavelength), etmen (factor), birim (unit) ve hatırlatıcı not (memo) ayarlama. Name/Đsim Description/Tanımlama Details/Ayrıntılar Name/Đsim Cell Type/Küvet Çeşidi Wavelength/ Dalgaboyu Factor/Etmen Unit/Birim Memo/Hatırlatıcı not Klavye butonuna dokunduktan sonra dosya adını klavye ile giriniz Küvet çeşidini seçtikten sonra etkinleştirme için [Apply]'a dokunun. Klavye ile çalışmak istediğiniz dalgaboyu aralığını yazın. : seyreltme numarası, konsantrasyon değeri gibi diğer etmenler belirtilebilir. Birimi seçin ya da yeni bir birim yazın. Ölçüm için kullanacağınız değeri seçmek için [Unit]'e dokunun. Ölçüm ile ilgili bilgi eklemek için klavye kutusuna dokununuz. Geçerli küvet çeşidi tek küvettir(single cell). Geçerli dalgaboyu 600nm, ve geçerli dalgaboyu aralığı 190~1100nm'dir.

12 Değişiklik Birimi Ana birim olarak kullanılmaya hazır 9 geçerli birim. Eğer kullanılacak başka birimler varsa, değişiklik yapılabilir. Birim değişikliği: 1. [Unit] butonuna dokunun 2. Eğer birimi değiştirmek isterseniz, ' a dokunun. 3. Değiştirilecek birim numarasını seçin, daha sonra iki kere tıkladığınızda klavye kutusu açılacaktır. 4. Klavye kutusu ile birimi yazın 5. Değişiklikleri uygulamak için [Apply]'a dokunun. 3) Rapor Öngösterim ölçülen veriyi görmeye ve yazdırmaya yarar. Yazdırılacak veriyi seçin.

13 Name/Đsim Description/Tanımlama Details/Ayrıntılar Report Option/Rapor Seçeneği Print/Yazdırma Yazdırılacak içeriği seçin. Yazdırın. Yazdırma adı, cihaz bilgisi, STC çizimi, STC bilgisi, STC verileri, bilgi ve veri. Name/Đsim Description/Tanımlama Details/Ayrıntılar Device Info/Cihaz Bilgisi ATC Info./ATC Bilgisi ATC Data/ATC Veri D2 & W lambasının kullanım zamanını ve teçhizat bilgisini kontrol et. ATC Ayarını kontrol et. ATC verisini kontrol et.

14 4) ATC Kullanımı (Basit absorbans ölçüm modu) 1. Ana moddaki [ATC] moduna dokun. 2. Etmenleri ayarlamak için [Setup]'a dokun. 3. Dosya adı (file name), küvet tipi (cell type), dalgaboyu (wavelength), etmen (factor), birim (unit) ve hatırlatıcı not (memo) ayarlamaları nı yaptıktan sonra [Apply]'a dokun.

15 4. Otomatik olarak [Measure] (ölçüm) kısmına geç. 5. Ayar için blank küvetine blank olarak kullanılacak örneği koy. Çalıştırmak için [Auto zero]'ya bas. 6. Otomatik sıfırlamadan (Auto zero) sonra, örnekleri küvete koy ve ölçüm almak için [Measure] (ölçüm) butonuna dokun. 7. Örnekleri küvete koyduktan sonra diğer örnekleri ölçmek için [measure]' a dokun. 8. Tablo ölçülen değerleri gösterir. Grafik standart eğriyi gösterir. 9. Ölçülen verileri rapor olarak kontrol etmek ya da yazdırmak için [Report]'a dokununuz.

16 10. Yazdırma içerikleri için [report option] (rapor seçenekleri)'ne dokun. Uygulamak için [Apply] butonuna dokununuz. 5) ATC Kullanımı (Standart eğri modu ) 1. Ana moddaki [ATC] moduna dokununuz. 2. Standart eğri seçmek için [STC selection] (STC Seçim) butonuna dokununuz.

17 3. Kullanılacak sdandart eğriyi seç, ATC modunda kullanmak için [Select] (Seç) Butonuna dokununuz. Yeni standart eğri için uygulamak için [New] (Yeni) butonuna veya varolan bir standart eğriyi değiştirmek için [Modify] (Değiştir) butonuna dokununuz. Daha sonra, uygulama için STC moduna geçiniz. 4. [Setup] (Ayar) kısmı ölçüm için fonksiyon & faktörleri ayarlamanızı sağlar. Dalgaboyu & birim kullanıcı tarafından standart eğri moduna ayarlanmış olarak uygulanabilir. Girdi adı, küvet çeşidi, STC çeşidi, zaman & not sayısı ayarlarından sonra uygulama için [Apply]'a dokunun.

18 5. Otomatik olarak [Measure] (ölçüm) kısmına geç. 6. Ayar için blank küvetine blank olarak kullanılacak örneği koy. Çalıştırmak için [Auto zero]'ya bas. 7. Otomatik sıfırlamadan (Auto zero) sonra, örnekleri küvete koy ve ölçüm almak için [Measure] (ölçüm) butonuna dokun.. 8. Örnekleri küvete koyduktan sonra diğer örnekleri ölçmek için [measure]' a dokun. 9. Ölçülen değerleri kontrol etmek için tablo formunda görebilirsiniz. 10. Ölçülen değerleri rapor formatında görmek ya da yazdırmak için [Report] kısmına gidin.

19 11. [Report option] (rapor seçeneğini] açın, yazdırılacak içeriği belirleyin. Uygulama için [Apply] butonuna dokunun. 3. STC Modu STC modu bilinen konsantrasyon değerlerinde standart eğri çizimine olanak sağlar. Seçilen standart eğri ATC modunda konsantrasyon değeri elde etmede kullanılabilir. 1) STC Yönetici Modu STC modunun yönetim sistemi olarak seçilecek standart eğri değiştirilebilir, silinebilir ya da başka bir STC belgesi alınabilir ya da dışarıya verilebilir. Standart eğriyi onaylamak için boş bir kutuya işaret koyun (Grafik, RSQ değerleri, Formül) ATC moduna bağlanırken [Export] (dışa verim), [Modify] (değiştirme), [Delete] (silme), ve [Select] (seçim) butonuna dokununuz. Name/Đsim Description/Tanımlama Details/Ayrıntılar Import/Dosya alımı Export/Dosya verimi New/Yeni Modify/Değiştirme Delete/Silme Close/Kapatma Select/Seçim STC yönetim listesine dışardan STC belgesi aç STC yönetim listesinden STC belgesini başka bir veri depolama aygıtına aktar Standart eğri oluştur Kaydedilen standart eğriyi doğrula ya da değişiklik yap Kaydedilen standart eğriler arasından seçilen standart eğriyi sil. STC yönetimini bitir ATC'ye uygulanacak standart eğri seç

20 Dosya Alımı 1. [Import]'a dokunun 2. Dosya seçimi 3.Başka dosya ya da cihazlardaki belgeyi açmak için [\Hard Disk\Pop\Data\]' a dokununuz. Cihazı seçtikten sonra, depolama aygıtındaki belgeyi onaylamak için [Apply]'a dokunun.

21 4. STC belgesini açmak için [import]'a dokunun. Dosya Verimi 1. STC belgesini seçin ve daha sonra [Export]'a dokununuz. 2. Girdi Đsmi 3. Diğer dosya ve cihazlardaki belgeyi açmak için [Touch \Hard Disk\Pop\Data\]'a dokununuz. Cihazı seçtikten sonra, depolama aygıtındaki belgeyi onaylamak için [Apply]'a dokunun. 4. STC belgesini kaydetmek için [Export]'a dokununuz.

22 2) Ölçüm Ölçümü yapılan konvensiyonel örneklerle standart eğri oluşturmak için, [Conc] (konsantrasyon) kısmına konvensiyonel örneğin konsantrasyon değeri sırasıyla, ölçülen değerlerle yazılır. Klavye kutusuna iki kere tıklayarak konsantrasyon değerini klavye ile yazabilirsiniz. Name/Đsim Description/Tanımlama Details/Ayrıntılar Auto Zero/Otomatik sıfırlama Measure/Ölçüm Make STC/STC Yapma Baseline olarak blank ölçülecektir. Ölçümü yapılacak olan örnekleri yerleştirin. Standart eğri oluşturmak için tamamını ölçün. Tek seferde en fazla 7 örneğin ölçümü alınabilir. 3) Ayarlama Etmenleri ve fonksiyonları ayarlama Name (isim), Cell type (küvet çeşidi), wavelength (dalgaboyu), STC type (STC tipi), times (tekrarlama), unit (birim) ve memo (not) ayarlama.

23 Name/Đsim Description/Tanımlama Details/Ayrıntılar Name/isim Cell type/küvet çeşidi Wavelength/Dalga boyu STC type/stc çeşidi Times/Tekrarlama Unit/Birim Memo/Not Değişiklik Birimi Belge adını yazmak için klavye kutusuna dokununuz. Konvensiyonel küvet çeşidi tekli küvet modudur. Küvet çeşidini seçin, ayarlama opsiyonları için [Apply]'a dokunun. Çalışmak istediğiniz dalgaboyu aralığını klavye yardımı ile yazınız. Standart eğri formunu seçtikten sonra uygulamak için [Apply]' a dokununuz. Her küvetin ölçüm numarasını yazınız. Birimi seçin ya da yazın. Not yazmak için klavye kutusunu kullanınız. Ana birim olarak kullanılmaya hazır 9 geçerli birim. Eğer kullanılacak başka birimler varsa, değişiklik yapılabilir. Birim değişikliği: 1. [Unit] butonuna dokunun Geçerli küvet tipi [Single Cell] tekli küvettir. Geçerli dalgaboyu 600nm, ve geçerli dalgaboyu aralığı 190~1100nm'dir. Düz çizgi ve eğri seçiniz. Klavye kutusuna dokunduktan sonra klavye ile veriyi yazın. 5 kere yazabilirsiniz. 2. Eğer birimi değiştirecekseniz ' a dokununuz. 3. Değiştirilecek birim numarasını seçin, daha sonra iki kere tıkladığınızda klavye kutusu açılacaktır. 4. Klavye kutusu ile birimi yazın 5. Değişiklikleri uygulamak için [Apply]'a dokunun.

24 4) Rapor Ölçülen verileri önizleme ile yazdırma. Seçilen veriyi yazdırır

25 Name/Đsim Description/Tanımlama Details/Ayrıntılar Report Option/Rapor Seçeneği Print/Yazdırma Yazdırılacak içeriği seç. Yazdırma işlemi Name/Đsim Description/Tanımlama Details/Ayrıntılar Device Info/Cihaz Bilgisi STC Chart/STC Çizelgesi STC Info./STC Bilgisi STC Data/STC Verisi D2 & W lambasının kullanım zamanını ve teçhizat bilgisini kontrol et. STC grafiğini kontrol et STC ayarını kontrol et STC verisini kontrol et 5) STC Kullanımı (Standart eğri) 1. Ana moddaki [STC] moduna dokununuz.

26 2. Yeni standart eğri çizmek için STC yöneticisindeki [New] (yeni) butonuna dokununuz. Standart eğriyi değiştirmek için [Modify] (değiştir)'e dokununuz. STC Moduna geçiniz 3. Etmenleri ayarlamak için [setup]'a dokununuz. 4. Name (isim), Cell type (küvet çeşidi), wavelength (dalgaboyu), factor (etmen), unit (birim) ve memo (not) ayarlamayı seçin ve uygulamak için [Apply]'a dokunun.

27 5. Otomatik olarak [Measure] (ölçüm) kısmına gidin. 6. Dokunmatik klavyeyi açmak için kare kutuya iki kere tıklayın, örneğin konsantrasyon değerini yazmak için klavyeyi kullanın. 7. Blank küvet taşıyıcısına blanki yerleştirin. [Auto zero] işlemini yapın. 8. Auto zero'nun tamamlanmasından sonra örnekleri küvetlere alın. Ölçmek için [Measure] (ölçüm) butonuna dokunun. 9. Küvetlere başka örnekler alın daha sonra [Measure] (ölçüm) butonuna dokunun. 10. Ölçülen veriyi tablo formunda kontrol edin. 11. [Make STC] (STC yap)'ı seçin, ve STC tipi standart eğri çizin. Daha sonra, standart eğri formülünü ve RSQ'yu doğrulayın. 12. Her satırda veri seçimi için işaret kutusu bulunur. Đşaret kutusunu veri seçmek için ya da seçilen veriyi silmek için kullanabilirsiniz.

28 13. Eğer ölçülen veriyi rapor formunda kontrol etmek ya da yazdırmak isterseniz [Report] (rapor) butonuna dokunun. 14. Đçeriği seçmek için rapor seçeneğini açın ve [Apply]'a dokunun. 15. Đçeriği doğrulayın ve [Print] (yazdırma] butonuna yazdırma işlemi için dokunun. 4. SUR Modu Belirli dalga boyu aralığında grafik çizimine olanak sağlar. Seçilen herbir dalgaboyu aralığında geçirgenlik ve absorbans değerleri elde edilir.

29 1) Ölçüm Seçilen küvetlerin spectrum değerleri seçilen dalga boyu noktalarında ölçülür. Name/Đsim Description/Tanımlama Details/Ayrıntılar File/Belge Baseline Measure/Ölçüm Delete/Sil View Change/Değişiklikleri Göster Kaydedilen belgeyi aç ya da ölçülen veriyi kaydet. Referans örneğiyle baseline oluştur. Spektrumları çiz. Ölçümden sonra seçili veriyi sil. Görüntüyü grafiğe, tabloya ya da grafik+tabloya dönüştür. Belge Aç/Kaydet Belge Aç 1. [file]'a dokun

30 2. Đstenilen belgeyi bulunuz ve dokununuz. 3. Eğer başka depolama aygıtlarına kayıt edilmişse, [\Hard disk\pop\data\]'a dokununuz. Böylece diğer depolama aygıtlarını görebilirsiniz. Birini seçin ve [Apply]'a dokunun. 4. Belgeyi açmak için [load]'a dokununuz. Belge Kaydetme 1. [file]'a dokunun

31 2. Ölçülen verinin ismini yazın 3. Diğer depolama aygıtlarına kaydedebilmek için, \Hard disk\pop\data\]'a dokunun böylece diğer depolama aygıtlarını görebilirsiniz. Birini seçin ve [Apply]'a dokunun. 4. Belgeyi kaydetmek için [Save] (kaydet) butonuna dokununuz. Değişiklikleri Görüntüle Fonksiyonları sadece grafiğe dönüştürebileceğiniz gibi yakınlaştırılmış, uzaklaştırılmış olarak görebilir, grafiği oynatabilir, %T/ABS seçimi gibi birçok işlem yapabilirsiniz.

32 No. Đsim Tanımlama 1 Yakınlaştırma Grafiği büyütür 2 Uzaklaştırma Grafiği küçültür (Orjinal boyuta geri döner) 3 Sol Grafiği sola kaydırır 4 Sağ Grafiği sağa kaydırır. 5 Yukarı Grafiği yukarı doğru kaydırır. 6 Aşağı Grafiği aşağıya doğru kaydırır. 7 %T Veri formatını geçirgenlik olarak değiştirir. 8 ABS Veri formatını absorbans olarak değiştirir. 9 Belirteç 10 Belirteç sola Belirteçi sola kaydırır. 11 Belirteç sağa Belirteçi sağa kaydırır. Grafik oluştuğunda belirteçe dokunarak absorbans, geçirgenlik ve dalgaboyu değerlerini kontrol edebilirsiniz. 12 Üst/Alt Grafiğin alt ve üst noktalarını gösterir 13 Üst/alt ayarı Üst/alt ayarını değiştirin 14 Görünümü değiştir Veriyi 3 şekilde kontrol edebilirsiniz (grafik+veri, grafik, veri) 2) Ayarlar Ölçüm koşullarını ayarlayın. Belge adını (file name), küvet çeşidini (cell type), ölçümün alınacağı dalgaboyu alt sınırı (start wave), ölçümün alınacağı dalgaboyu üst sınırı (end wave), aralık (Interval), not (memo) bilgilerini yazdıktan sonra modu kullanabilirsiniz.

33 Name/Đsim Description/Tanımlama Details/Ayrıntılar Name/isim Cell Type/Küvet çeşidi Start Wave/Başlangıç Dalgaboyu End Wave/Bitiş Dalgaboyu Interval/Aralık Memo/Not Đşlem modu Belge adını yazmak için [name] butonuna dokunun. Kullanılacak küvet çeşidini seçin ve [apply] butonuna dokunun. Dokunmatik klavyeyi kullanarak ölçümün alınacağı dalgaboyu başlangıç değerini yazın. Dokunmatik klavyeyi kullanarak ölçümün alınacağı dalgaboyu bitiş değerini yazın Dokunmatik klavyeyi kullanarak tarama basamaklarını ayarlayın. Ölçüm hakkında bilgi eklemek için dokunmatik klavyeyi kullanın. Tekli küvet (single Cell) geçerli küvet çeşididir. 190nm'den 1100 nm'ye kadar bir değer yazabileceğiniz başlangıç dalgaboyunda geçerli değer 600nm'dir. 190nm'den 1100 nm'ye kadar bir değer yazabileceğiniz bitiş dalgaboyunda geçerli değer 600nm'dir. Fakat bu değer başlangıç dalgaboyu değerinden daha fazla olmalıdır. Hızlı Mod : Proses Barının göstermeden ölçüm alır ve bütün veriyi tek seferde gösterir. Bu ölçüm süresince işlemi iptal etmek ya da kontrol etmek mümkün değildir. Gösterim Modu: Kullanıcılar işlemi proses barından kontrol edebilir. Ölçümü durdurmak için [Cancel] (ertele) butonuna dokunun. 3) Rapor Önizlemeden kontrol ettikten sonra ölçülen değeri yazdırabilirsiniz. Yazdırmak istediğiniz verileri seçip yazdırabilirsiniz.

34 Name/Đsim Description/Tanımlama Details/Ayrıntılar Report Option/Rapor Seçenekleri Print/Yazdırma Yazdırmak istediğiniz verileri seçip yazdırın Yazdırma işlemi Name/Đsim Description/Tanımlama Details/Ayrıntılar Device Info/Cihaz Bilgisi SUR Chart/SUR Grafiği SUR Info./SUR Bilgisi SUR Data/SUR Verisi D2 & W lambasının kullanım zamanını ve teçhizat bilgisini kontrol et. SUR Grafiğini kontrol et SUR ayarları bilgisini kontrol et SUR verisni kontrol et

35 4) SUR Kullanımı 1. Ana menüdeki [SUR] butonuna dokununuz. 2. Ölçüm ayarlarını yapmak için [set up] butonuna dokununuz. 3. Belge ismini seçin ya da yeni bir belge ismi yazın (Name), küvet çeşidini seçin (Cell Type), ölçüm alınacak başlangıç dalgaboyu değerini yazın (Start Wave), ölçüm alınacak bitiş dalgaboyu değerini yazın (End Wave), aralığı yazın (Interval), ve notlarınız varsa ekleyin (memo) daha sonra [Apply] butonuna dokunun.

36 4. Otomatik olarak ölçüm [Measure] moduna geçin. 5. Referans örneğini B numaralı küvete yerleştirin ve [Baseline]'a dokunun. 6. Baseline ölçümü yapıldıktan sonra spectrumları çizmek için örnekleri küvetlere yerleştirip [measure] butonuna dokununuz. 7. Eğer daha fazla örneğiniz varsa spectrumları çizmek için örnekleri küvetlere yerleştirip [measure] butonuna dokununuz. 8. Ölçülen veriyi grafik ya da tablo formunda görebilirsiniz. 9. Görüntüyü grafik+tablo, sadece grafik ve sadece tablo olarak görmek için [View Change] butonuna dokununuz.

37 10. Ölçülen datayı kontrol etmek ya da yazdırmak için [report] butonuna dokununuz. 11. Yazdırılacak kısmı seçmek için [report option]'a dokununuz daha sonra uygulama için [ Apply]'a dokununuz. 12. Önizlemeyi kontrol ettikten sonra [Print] butonuna dokununuz. 5. KIN Modu Kinetik mod zaman farklılıklarıyla değişken elde etmeye yarar.

38 1) Ölçüm Zaman tarama grafiği çizin. Name/Đsim Description/Tanımlama Details/Ayrıntılar File/Belge Auto Zero/Otomatik sıfırlama Measure/Ölçüm Delete/Silme View Change/Görünümü Değiştirme Kaydedilen dosyayı açın ya da ölçülen veriyi kaydedin. Referans örneği ile otomatik sıfırlama yapın. Örneklerin zaman tarama grafiklerini çizin. Seçilen veriyi ölçümden sonra silin. Görüntüyü grafik+tablo, sadece grafik ve sadece tablo olarak görebilmenize olanak sağlar. Belge Açma/Kaydetme Belge Açma 1. [file]'a dokununuz. 2. Đstenilen belgeyi bulup dokununuz

39 3. Eğer istenilen belge diğer depolama aygıtlarına kaydedilmişse, [\Hard disk\pop\data\]'a dokunun böylece diğer depolama aygıtlarını görebilirsiniz. Birini seçin ve [Apply]'a dokunun. 4. Belge açmak için [load]'a dokununuz. Belge kaydetme 1. [file]'a dokununuz

40 2. Ölçülen veri ismini yazın 3. Diğer depolama aygıtlarına kaydetmek için, [\Hard disk\pop\data\]'a dokununuz böylece diğer depolama aygıtlarını görebilirsiniz. Birini seçin ve [Apply]'a dokunun. 4. Belgeyi kaydetmek için [Save]'a dokununuz. Değişiklikleri Görüntüle Fonksiyonları sadece grafiğe dönüştürebileceğiniz gibi yakınlaştırılmış, uzaklaştırılmış olarak görebilir, grafiği oynatabilir, %T/ABS seçimi gibi birçok işlem yapabilirsiniz.

41 No. Name Description 1 Yakınlaştırma Grafiği büyütür 2 Uzaklaştırma Grafiği küçültür (Orjinal boyuta geri döner) 3 Sol Grafiği sola kaydırır 4 Sağ Grafiği sağa kaydırır. 5 Yukarı Grafiği yukarı doğru kaydırır. 6 Aşağı Grafiği aşağıya doğru kaydırır. 7 %T Veri formatını geçirgenlik olarak değiştirir. 8 ABS Veri formatını absorbans olarak değiştirir. 9 Belirteç 10 Belirteç sola Belirteçi sola kaydırır. 11 Belirteç sağa Belirteçi sağa kaydırır. Aktivite göründüğünde absorbans, geçirgenlik ve dalgaboyu değerlerini kontrol etmek için belirtece tıklayın. 12 Aktivite Ölçülen verinin aktivitesini herbir zaman aralığında gösterir 13 Aktivite ayarı Aktivite ayarlarını değiştirir 14 Görünümü değiştir Veriyi 3 şekilde kontrol edebilirsiniz (grafik+veri, grafik, veri) 2) Ayarlar Ölçüm koşullarını ayarlayın. Belge adı (file name), küvet çeşidi (cell type), dalgaboyu (wavelength), toplam zaman (total time), aralık (interval) ve alınacak notlarınızı (memo) yazınız. Name/Đsim Description/Tanımlama Details/Ayrıntılar Name/isim Cell Type/Küvet çeşidi Wavelength/ Dalgaboyu Total zaman Interval/Aralık Memo/Not Time/Toplam Belge adını yazmak için [name] butonuna dokunun. Kullanılacak küvet çeşidini seçin ve [apply] butonuna dokunun. Dokunmatik klavyeyi kullanarak ölçümün alınacağı dalgaboyu değerini yazın. Dokunmatik klavyeyi kullanarak toplam zamanı yazın. Dokunmatik klavyeyi kullanarak tarama basamaklarını ayarlayın. Ölçüm hakkında bilgi eklemek için dokunmatik klavyeyi kullanın. Tekli küvet (single Cell) geçerli küvet çeşididir. 190nm'den 1100 nm'ye kadar bir değer yazabileceğiniz dalgaboyunda geçerli değer 600nm'dir.

42 3) Rapor Önizlemeden kontrol ettikten sonra ölçülen değeri yazdırabilirsiniz. Yazdırmak istediğiniz verileri seçip yazdırabilirsiniz.

43 Name/Đsim Description/Tanımlama Details/Ayrıntılar Report Option/Rapor Seçenekleri Print/Yazdırma Yazdırmak istediğiniz verileri seçip yazdırın Yazdırma işlemi Name/Đsim Description/Tanımlama Details/Ayrıntılar Device Info/Cihaz Bilgisi KIN Chart/KIN Grafiği KIN Info./KIN Bilgisi KIN Data/KIN Verisi D2 & W lambasının kullanım zamanını ve teçhizat bilgisini kontrol et. KIN Grafiğini kontrol et KIN ayarları bilgisini kontrol et KIN verisni kontrol et 4) KIN Kullanımı 1. Ana menüdeki [KIN] butonuna dokununuz. 2. Ölçüm ayarlarını yapmak için [set up] butonuna dokununuz.

44 3. Yeni bir isim yazın ya da varolan bir ismi seçin (Name), küvet çeşidini seçin (Cell Type), dalgaboyunu seçin (Wavelength), toplam zamanı yazın (Total time), aralığı belirleyin (interval), ve varsa notlarınızı yazın (memo) daha sonra uygulama için [Apply]'a dokununuz. 4. Otomatik olarak ölçüm [Measure] moduna geçin. 5. Referans örneğini B numaralı küvete yerleştirin ve [Auto zero]'a dokunun. 6. Otomatik sıfırlama yapıldıktan sonra örnekleri küvetlere yerleştirip [measure] butonuna dokununuz. 7. Eğer daha fazla örneğiniz varsa örnekleri küvetlere yerleştirip [measure] butonuna dokununuz. 8. Ölçülen veriyi grafik ya da tablo formunda görebilirsiniz.

45 9. Görüntüyü grafik+tablo, sadece grafik ve sadece tablo olarak görmek için [View Change] butonuna dokununuz. 10. Ölçülen datayı kontrol etmek ya da yazdırmak için [report] butonuna dokununuz. 11. Yazdırılacak kısmı seçmek için [report option]'a dokununuz daha sonra uygulama için [ Apply]'a dokununuz. 13. Önizlemeyi kontrol ettikten sonra [Print] butonuna dokununuz.

46 6. En Son Kaydedilen Dosyalar [Recently Saved Files]'ı açın ve yapmak istediğiniz değişiklikleri yapın. Belge arama: [Recently Saved Files]'a dokunun. Kaydedilen dosyalar bölümünde (saved file list) belgeyi arayın. Belge seçimi: Đstenilen belgeyi seçin ve açmak için [Select]'a dokunun. Belge listesini gizleme: Belgeleri gizlemek için [Recently Saved Files]'a tekrar dokunun.

47 7. POP Ayarı OPTIZEN POP'un kullanım, cihaz ve kalibrasyon ayarlarını yapar. 1) Kullanım ayarı Kullanım ayarı. Name/Đsim Description/Tanımlama Details/Ayrıntılar Initial Wave/Başlangıç dalgaboyu Auto Zero/Otomatik sıfırlama Language/Dil Recently File List/En son kaydedilen dosyalar Shortcut/Kısayol Operator/Operatör Reset /Başlangıç ayarlarına dönme Başlangıç dalgaboyunu ayarla Otomatik sıfırlama çalışma tipini seçin Dil seçimi En son kaydedilen dosyaların gösterim formatını seçin Kısayol oluşturun. Kullanıcı adını değiştirme. Başlangıç ayarlarına dönün Otomatik [B] : POP 'B' küvetini ölçecek ve otomatik olarak atomatiksıfırı ayarlayacak.ölçümden önce [autozero]'a dokunmanıza gerek olmayacak. Manuel : Ölçümden önce [autozero]'a dokunmanız gerekir. POP'u açtığınızda direk olarak seçilen moda gider.

48 2) Cihaz Ayarı Ayarlama Name/Đsim Description/Tanımlama Details/Ayrıntılar Lamp Change Wave/Lamba Dalgaboyu Değiştirme Sipper D2 Power Save/D2 güç koruma Sound/Ses Volume/Ses şiddeti Printer/Yazıcı Printer Option/Yazıcı seçenekleri Interface/Arayüz Reset/Başlangıç ayarlarına dönme Lambanin değđştđrđlecek dalgaboyunu seçđn Sipper kullanımı D2 Lambası güç korumasını seçin Konuşan rehberi açın ve ses ayarını yapın Ses şiddetini ayarlayın Direk ya da internet yoluyla bağlanma Yazıcı seçenekleri görünümü seçin. Bilgisayara bağlanma yolu seçin Başlangıç ayarlarına dönün 340~410nm arasında seçim yapabilirsiniz D2 lambasının ömrünü uzatmak için UV aralığında çalışmadığınız zamanlarda D2 güç korumayı açın (ON). Uyarı: ON/OFF (açma/kapama) korumalı modu D2 lambasının ömrünün azalmasına neden olabilir. Eğer 'hide' ı işaretlerseniz, yazıcı seçeneklerini değiştirmeden yazdırma işlemi yapılacaktır.

49 3) Kalibrasyon Teçhizatı kalibre etme Name/Đsim Description/Tanımlama Details/Ayrıntılar WP LP CP D2 W Kalibrasyon faktörü Kalibrasyon faktörü Çoklu küvet taşıyıcısı kalibrasyon faktörü D2 lambasının kullanılan zamanı W lambasının kullanılan zamanı 1nm dalgaboyuna geçmek için hareket basamakları Çoklu küvet taşıyıcısındayken tek küvete geçmek için hareket basamakları. WP LP CP Name/Đsim Description/Tanımlama Details/Ayrıntılar Lamp Report/Lamba raporu Reset/Başlangıç ayarlarına dönme WP & LP'nin kalibrasyonuna başla CP'nin kalibrasyonuna başla D2 & W- lambasının kullanılan zamanını kontrol et ve yazdır. Başlangıç kalibrasyon değerlerine dönün Lambayı güvenli kullanmak için [Reset] işleminden sonra taçhizatı kalibre etmelisiniz. Kısım 2. TEKNĐK DESTEK 1.TEKNĐK DESTEK Optizen POP kullanirken herhangđ bđr zorlukla karşilaştiğinizda, lütfen bu kullanıcı kılavuzundan olası sebebi bulmaya çalışın. Eğer bu kılavuz problemi çözmede size yardımcı olamaz ve sorun devam ederse en yakın dağıtıcı ya da üretici firma ile temasa geçin. Uyarı: Servisle temasa geçildikten sonra sorunun sebebi rapor edilmelidir.

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Microsoft Excel 2013 önceki sürümlerden farklı görünüyor, bu nedenle öğrenmenizi kolaylaştırmak için bu kılavuzu oluşturduk. Hızlı Erişim Araç Çubuğu'na komutlar ekleme Şeridi

Detaylı

KOCAELİ TEKNİK LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK BÖLÜMÜ OTOMASYON ATÖLYESİ EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü ) DERS NOTU. Kaynak : www.veppa.

KOCAELİ TEKNİK LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK BÖLÜMÜ OTOMASYON ATÖLYESİ EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü ) DERS NOTU. Kaynak : www.veppa. KOCAELİ TEKNİK LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK BÖLÜMÜ OTOMASYON ATÖLYESİ EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü ) DERS NOTU Kaynak : www.veppa.com Hakkında EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü

Detaylı

Yazdır Menüsü. Yazdır menüsü resimli anlatım. Yazdır Menüsü. Baskı Önizleme Gerçekleştirmek

Yazdır Menüsü. Yazdır menüsü resimli anlatım. Yazdır Menüsü. Baskı Önizleme Gerçekleştirmek Yazdır Menüsü Yazdır menüsü resimli anlatım. Baskı Önizleme Gerçekleştirmek Yazıcıdan çıktı almadan önce, çıktısını aldığımız belgenin son bir kontrolünü yapmak için baskı önizleme yapmak bir alışkanlık

Detaylı

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile POWERPOINT PROGRAMI Powerpoint bir sunu hazırlama programıdır. Belirli bir konu hakkında bilgi vermek için, derslerle ilgili bir etkinlik hazırlamak için, dinleyicilere görsel ortamda sunum yapmak için

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ Bilgisayar ve elektronik tablolama yazılımı sağlandığında elektronik tablolama yazılımı çalışma alanı düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Güncel olarak

Detaylı

SPEKTROFOTOMETRE CM-5. Kullanım Kılavuzu

SPEKTROFOTOMETRE CM-5. Kullanım Kılavuzu SPEKTROFOTOMETRE CM-5 Kullanım Kılavuzu Ölçüme Hazırlık Sihirbaz Ayarlama Prosedür 1. Cihazı açın. ekranı ilk açılımda karşınıza çıkacaktır. 2. Aşağı ve yukarı tuşlarını

Detaylı

Google Cloud Print Kılavuzu

Google Cloud Print Kılavuzu Google Cloud Print Kılavuzu Sürüm 0 TUR ların açıklamaları Bu kullanıcı kılavuzunda aşağıdaki simgeyi kullanıyoruz: lar ortaya çıkabilecek durumu nasıl çözmeniz gerektiğini size bildirir veya işlemin diğer

Detaylı

AKINSOFT OtoPark. Yardım Dosyası

AKINSOFT OtoPark. Yardım Dosyası Yardım Dosyası Doküman Versiyon : 1.01.02 Tarih : 23.07.2012 1 1. ÇALIŞMA ŞEKLİ HAKKINDA KISA BİLGİ programı bütün kapalı ve açık otoparklar için geliştirdiği, araçların giriş-çıkış işlemleri, plaka tanıma

Detaylı

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU Üniversitemiz Webmail servisi yenilenmiş olup Roundcube webmail üzerinden servis vermeye başlamıştır. Daha önce kullanılan SquirrelMail servisi https://oldwebmail.cankaya.edu.tr/

Detaylı

AKILLI KÜRSÜ KULLANIM KILAVUZU

AKILLI KÜRSÜ KULLANIM KILAVUZU Sayfa 1/11 AKILLI KÜRSÜ KULLANIM KILAVUZU 26.01.2017 Sayfa 2/11 Akıllı Kürsüleri Çalıştırmak Akıllı kürsüleri çalıştırabilmek için her bir kürsünün hemen yan tarafında bulunan şifre giriş panelinden yararlanılır.

Detaylı

Ecat 8. Hakbim Bilgi İşlem A.Ş. Versiyon

Ecat 8. Hakbim Bilgi İşlem A.Ş. Versiyon Ecat 8 Hakbim Bilgi İşlem A.Ş. Versiyon 2015 01.01 1 Ecat8 Nedir? Firmaların elektronik yedek parça kataloğu ihtiyacını karşılamak için Hakbim Bilgi İşlem tarafından geliştirilmiş ve geliştirilmeye devam

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI Programın Açılışı: Başlat Tüm Programlar Microsoft Office Microsoft

Detaylı

Luca NET Kobi Ticari Yazılımında ilk yapılacaklar

Luca NET Kobi Ticari Yazılımında ilk yapılacaklar Luca NET Kobi Ticari Yazılımında ilk yapılacaklar Luca MMP (Mali Müşavir Paketi) bilgileri ile Luca Üye girişinden sisteme giriş yapıldıktan sonra Luca Net Kobi Ticari Giriş butonuna basarak programa giriş

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3

ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3 AMAÇ Bu öğrenme faaliyeti ile tasarım düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Tema ne demektir? Temayı oluşturan ögeler nelerdir? Araştırınız. Arka plan ne demektir?

Detaylı

İçindekiler. Akıllı Tahta Uygulaması (ATU) Kullanma Kılavuzu. İçindekiler. Bölüm 1: Uygulama Hakkında Genel bilgi 2

İçindekiler. Akıllı Tahta Uygulaması (ATU) Kullanma Kılavuzu. İçindekiler. Bölüm 1: Uygulama Hakkında Genel bilgi 2 İçindekiler 1 İçindekiler Bölüm 1: Uygulama Hakkında Genel bilgi 2 Bölüm 2: Akıllı Tahta Uygulamasının Yüklenmesi Akıllı Tahta Uygulaması nı yükleme 3 Akıllı Tahta Uygulaması nı kaldırma 3 Akıllı Tahta

Detaylı

Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. Microsoft Word 2010 programı hakkında temel bilgileri öğrenmek.

Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. Microsoft Word 2010 programı hakkında temel bilgileri öğrenmek. Amaçlarımız 2 Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. programı hakkında temel bilgileri öğrenmek. da metin biçimlendirmek. 1 Kelime İşlemcilerin İşlevleri 3 Kelime

Detaylı

MICROSOFT WORD 2002. Şekil 1

MICROSOFT WORD 2002. Şekil 1 MICROSOFT WORD 2002 Microsoft Word 2002, bir kelime işlem programı olup, Microsoft Office XP bileşenidir. Word 2002 programı kullanılarak, mektup, rapor, kitap gibi belgeler hazırlanabilir. Bu belgelere

Detaylı

Copyright 2017 HP Development Company, L.P.

Copyright 2017 HP Development Company, L.P. Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2017 HP Development Company, L.P. Bu belgede yer alan bilgiler önceden bildirilmeden değiştirilebilir. HP ürünleri ve hizmetlerine ilişkin garantiler, bu ürünler ve hizmetlerle

Detaylı

Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır.

Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır. Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır. Powerpoint ile toplantılar da veya herhangi bir konu üzerinde açıklama getirmek için sunu hazırlarız. Powerpoint2003

Detaylı

DS150E Kullanıcı El Kitabı. Dangerfield June. 2009 V3.0 Delphi PSS

DS150E Kullanıcı El Kitabı. Dangerfield June. 2009 V3.0 Delphi PSS DS150E Kullanıcı El Kitabı 1 Ana bileşen...3 Kurulum talimatları...5 Bluetooth Ayarları...26 Arıza Teşhis Programı...39 Dosya...41 Ayarlar...43 Belgeler...51 Yardım...53 OBD İletişimi...56 Yazdır ve Kaydet...66

Detaylı

KULLANIM KILAVUZU Ses Ölçüm Cihazı PCE-353

KULLANIM KILAVUZU Ses Ölçüm Cihazı PCE-353 KULLANIM KILAVUZU Ses Ölçüm Cihazı PCE-353 Versiyon 1.1 Oluşturma Tarihi: 13/02/2017 İçindekiler 1 Giriş... 3 2 Güvenlik notları... 3 3 Özellikler... 4 3.1 Teslimat İçeriği... 4 3.2 Opsiyonel aksesuarlar...

Detaylı

ML TFT 5 ARAYÜZ KULLANIM KILAVUZU

ML TFT 5 ARAYÜZ KULLANIM KILAVUZU ML TFT 5 ARAYÜZ KULLANIM KILAVUZU İçindekiler 1 ML TFT 5 Genel Özellikleri... 3 2 Arayüz... 3 2.1 Arayüz Hakkında... 3 2.2 Cihaz Haberleşmesi... 4 2.3 Kat Görselleri ve Ok Tipi Seçenekleri... 4 2.4 Tema

Detaylı

Kullanım Kılavuzu PCE-CT 65

Kullanım Kılavuzu PCE-CT 65 PCE-CT 65 Versiyon 1.0 21.03.2017 İçindekiler 1 Güvenlik notları... 3 2 Özellikler... 3 2.1 Teknik Özellikler... 3 2.2 Teslimat İçeriği... 4 3 Sistem yönergeleri... 5 3.1 Cihaz... 5 3.2 Ekran... 6 3.3

Detaylı

SAP DocuSign İmza Sahibi Kılavuzu

SAP DocuSign İmza Sahibi Kılavuzu SAP DocuSign İmza Sahibi Kılavuzu İçindekiler 1. SAP DocuSign İmza Sahibi Kılavuzu... 2 2. E-posta Bildirimi Alma... 2 3. Belgeyi İmzalama... 3 4. Diğer Seçenekler... 4 4.1 Sonra bitir... 4 4.2 Yazdır,

Detaylı

Doküman camı seçeneği

Doküman camı seçeneği Xerox WorkCentre 9/9 Çok İşlevli Yazıcı Kopyalama yapma. Dokümanlarınızı doküman besleyici giriş kasetine yüzleri yukarı dönük şekilde yükleyin. Kılavuzu dokümanlara dokunacak. Önceki tüm programlama seçimlerini

Detaylı

OTDR Testi Hızlı Referans Kılavuzu

OTDR Testi Hızlı Referans Kılavuzu Tuşlar OTDR Testi Hızlı Referans Kılavuzu Tuş Ad Tuş Fonksiyonu Güç OTDR'yi açmak veya kapatmak için basın ve basılı tutun (yaklaşık 1 san.) Test ve Muayene veya VFL Menu L ve R Sekme tuşları Ok tuşları

Detaylı

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI 1-) Word 2010 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir 2-) Microsoft Word 2007 programında

Detaylı

Google Cloud Print Kılavuzu

Google Cloud Print Kılavuzu Google Cloud Print Kılavuzu Sürüm A TUR Notların açıklamaları Bu kullanıcı kılavuzunda aşağıdaki not stilini kullanıyoruz: Notlar, ortaya çıkabilecek bir duruma nasıl yanıt vermeniz gerektiğini size söyler

Detaylı

KAÇAK AKIM RÖLESİ. www.ulusanelektrik.com.tr. Sayfa 1

KAÇAK AKIM RÖLESİ. www.ulusanelektrik.com.tr. Sayfa 1 DELAB TM-18C KAÇAK AKIM RÖLESİ İÇERİK GENEL / BUTON FONKSİYONLARI.2 PARAMETRE AYARLARI...2 PARAMETRE AÇIKLAMALARI 3 KAÇAK AKIM AYARLARI...3 AÇMA SÜRESİ AYARLARI.3 AŞIRI AKIM AYARLARI...4 ÇALIŞMA SÜRESİ..4

Detaylı

HT 300 SET LCD li Kablosuz Oda Termostatı Kontrolleri

HT 300 SET LCD li Kablosuz Oda Termostatı Kontrolleri HT 300 SET LCD li Kablosuz Oda Termostatı Kontrolleri HT 300 SET kablosuz oda termostatıdır. Kullanıcı oda termostatını ihtiyacı doğrultusunda ayarlayıp daha konforlu ve ekonomik bir ısınma sağlar. Dokunmatik

Detaylı

1. Kurulum. Tam ekranda iken MENU tuşuna. Başlat sekmesine gelin ve sonra [ / ] basın ve menüye girin. [ / ]

1. Kurulum. Tam ekranda iken MENU tuşuna. Başlat sekmesine gelin ve sonra [ / ] basın ve menüye girin. [ / ] 1. Kurulum Tam ekranda iken MENU tuşuna basın ve menüye girin. [ / ] tuşlarına basarak Kurulum, Kanal Düzenleme, Sistem Ayarları ve Medya Merkezi menülerine geçiş yapabilirsiniz. Kurulum menüsü altından

Detaylı

Google Cloud Print Kılavuzu

Google Cloud Print Kılavuzu Google Cloud Print Kılavuzu Sürüm 0 TUR Notların tanımı Bu kullanım kılavuzunda aşağıdaki not stilini kullanıyoruz: Notlar ortaya çıkabilecek durumu nasıl çözmeniz gerektiğini size bildirir veya işlemin

Detaylı

Yazdırma Yayınlama Ayarları Kılavuzu

Yazdırma Yayınlama Ayarları Kılavuzu Yazdırma Yayınlama Ayarları Kılavuzu İÇİNDEKİLER BU KILAVUZ HAKKINDA............................................................................... 2 YAZDIRMA YAYINLAMA İŞLEVİ.........................................................................

Detaylı

4-20mA Döngü Kalibratörü

4-20mA Döngü Kalibratörü 4-20mA Döngü Kalibratörü Model 100 PROVA INSTRUMENTS INC. İçindekiler I. ÖN PANEL AÇIKLAMALARI... 1 II. ÇALIŞTIRMA TALİMATLARI... 6 1. ma ÇIKTISI... 6 1a. GENEL KULLANIM 4-20mA... 6 1b. 0-20mA veya 0-24mA

Detaylı

LASERJET ENTERPRISE M4555 MFP SERIES. Hızlı Başvuru Kılavuzu

LASERJET ENTERPRISE M4555 MFP SERIES. Hızlı Başvuru Kılavuzu LASERJET ENTERPRISE M4555 MFP SERIES Hızlı Başvuru Kılavuzu Bir kopyalama görüntüsünü küçültme veya büyütme 1. Ana ekrandan Kopyalama düğmesine dokunun. 2. Küçült/Büyüt düğmesine dokunun. 3. Önceden tanımlanmış

Detaylı

Spectroquant Prove 100

Spectroquant Prove 100 Spectroquant Prove 100 Teknik bilgi dökümanı www.merckmillipore.com/prove100 Merck Millipore is a business of Ölçüm teknolojisi Dalgaboyu aralığı Lamba tipi Ölçüm modları Spektral bant genişliği Dalgaboyu

Detaylı

Türkçe. Giriş. Özelliklere Genel Bakış

Türkçe. Giriş. Özelliklere Genel Bakış Özelliklere Genel Bakış Giriş 7-inç TFT LCD Görüntü çözünürlüğü: 480(En) x 234(Boy) Görüntü modu: 4:3 ve 16:9 Desteklenen dosya biçimleri: JPEG & Hareketli-JPEG (320x240 QVGA 15 fps; 640x480 VGA 6 fps.)

Detaylı

IOF Eventor için Sporcu Kılavuzu

IOF Eventor için Sporcu Kılavuzu IOF Eventor için Sporcu Kılavuzu İçindekiler Sporcu İçin Kullanıcı Hesabı Oluşturma Profilimi düzenle Herkese açık profilini görüntüle Profil metninizi düzenleyin Fotoğrafınızı değiştirme / Ekleme Yarışmalarımı

Detaylı

Kod Listeleri Genel Yapısı

Kod Listeleri Genel Yapısı Fiş Liste Ekranları sipariş, irsaliye, fatura, tahsilat, ödeme, cari hareket, hizmet vb. fiş kayıtları ile ilgili detay, izleme, değiştirme ve yeni giriş işlemlerinin yapılmasına imkan sağlayan liste ekranlarıdır.

Detaylı

Giriş. Kontrast ve Parlaklık. Seri Portlar

Giriş. Kontrast ve Parlaklık. Seri Portlar 1 GUI / İletişim Güncellemesi Giriş Bu ek bölüm 840 Ventilatör Sistemi Kullanım ve Teknik Referans Kılavuzu için bir ilavedir ve ventilatörün grafiksel kullanıcı arayüzü (GUI) ve iletişim işlevselliğiyle

Detaylı

HIZLI KULLANMA KLAVUZU

HIZLI KULLANMA KLAVUZU HIZLI KULLANMA KLAVUZU 7, 10 MODELLER : HOMEPRO vivimat PRO3 HOMEPRO vivimat COMFORT HOMEPRO vivimat PRIME HOMEPRO vivimat LITE SİSTEME GİRİŞ / LOGIN Ev içerisinden kullanmak için (LAN) iç IP kutusuna

Detaylı

www.wikispaces.com Kullanım Kılavuzu

www.wikispaces.com Kullanım Kılavuzu www.wikispaces.com Kullanım Kılavuzu İnternet tarayıcınıza(internet Explorer vb.) www.wikispaces.com adresini yazıp enter tuşuna bastığınızda yukarıdaki ekranla karşılaşacaksınız. Önceden oluşturmuş olduğunuz

Detaylı

Fiery Driver Configurator

Fiery Driver Configurator 2015 Electronics For Imaging, Inc. Bu yayın içerisinde yer alan tüm bilgiler, bu ürüne ilişkin Yasal Bildirimler kapsamında korunmaktadır. 16 Kasım 2015 İçindekiler 3 İçindekiler Fiery Driver Configurator...5

Detaylı

M20R PH Kullanma Talimatı

M20R PH Kullanma Talimatı M20R PH Kullanma Talimatı 10.2010.R01 Kutunun içeriği Ölçüm cihazı, kullanma talimatı, montaj aksesuarları, sigorta. Genel özellikler Ölçüm aralığı 0-14 ph İşlevler Ölçüm, kontrol ve ph regülasyonu Çözünürlük

Detaylı

Ayarları Kaydet: Barkod tasarımı bölümünde yapmış olduğunuz ayarlamalarınızın kaydedilmesini sağlar.

Ayarları Kaydet: Barkod tasarımı bölümünde yapmış olduğunuz ayarlamalarınızın kaydedilmesini sağlar. Kitap barkodu formu ile pogramınızda kayıtlı kitapların barkodlarını barkod yazıcıya ihtiyaç duymadan klasik A4 yazıcınızdan yazdırabilmenizi sağlar. {mooblock=kitap Barkod Araç Çubuğu} Ayarları Kaydet:

Detaylı

JLR EPC. Hızlı Başlangıç Kılavuzu. İçidekiler. Turkish Version 2.0. Adım Adım Kılavuz Ekran Kılavuzu

JLR EPC. Hızlı Başlangıç Kılavuzu. İçidekiler. Turkish Version 2.0. Adım Adım Kılavuz Ekran Kılavuzu JLR EPC Hızlı Başlangıç Kılavuzu İçidekiler Adım Adım Kılavuz......2-7 Ekran Kılavuzu.....8-11 Turkish Version 2.0 JLR EPC Hızlı Başlangıç Kılavuzu 1. Uygulamaya Giriş İnternet tarayıcınızı açıp https://epc.jlr-apps.com/

Detaylı

Kullanıcı Kılavuzu. support.ebsco.com

Kullanıcı Kılavuzu. support.ebsco.com Kullanıcı Kılavuzu support.ebsco.com EBSCOhost lider bilgi sağlayıcılarından derlenmiş çeşitli tam metin ve popüler veri tabanları sunan güçlü bir danışma aracıdır. Bu kullanıcı kılavuzunda, EBSCOhost

Detaylı

MİCROSOFT WORD. Araç çubukları: menü çubuğundan yapabileceğimiz işlemleri daha kısa zamanda araç çubukları ile yapabiliriz.

MİCROSOFT WORD. Araç çubukları: menü çubuğundan yapabileceğimiz işlemleri daha kısa zamanda araç çubukları ile yapabiliriz. MİCROSOFT WORD Office programlarının içersinde genelde yazı yazmak amaçlı kullanılan bir programdır Microsoft Word. Aşıdaki şekilde çalışma sayfası görülür. Şimdi Word çalışma sayfasını inceleyelim. Microsoft

Detaylı

FİŞ NUMARASI DÜZENLEMESİ

FİŞ NUMARASI DÜZENLEMESİ FİŞ NUMARASI DÜZENLEMESİ Önbilgi : Yapılan düzenlemenin devreye alınması neticesinde Distribütör Sistem Sorumluları tarafından öncelikli olarak, yeni modüle uygun fiş numaraları tanımlamaları yapılmalıdır.

Detaylı

Xerox WorkCentre 3655 Çok İşlevli Yazıcı Kontrol Paneli

Xerox WorkCentre 3655 Çok İşlevli Yazıcı Kontrol Paneli Kontrol Paneli Kullanabileceğiniz hizmetler yazıcınızın ayarlarına bağlı olarak değişebilir. Hizmetler ve ayarlar hakkında ayrıntılı bilgi için Kullanım Kılavuzu'na bakın. 3 4 5 Dokunmatik ekran Menüler

Detaylı

AirPrint Kılavuzu. Bu Kullanıcı Kılavuzu şu modeller içindir:

AirPrint Kılavuzu. Bu Kullanıcı Kılavuzu şu modeller içindir: AirPrint Kılavuzu Bu Kullanıcı Kılavuzu şu modeller içindir: HL-L340DW/L360DN/L360DW/L36DN/L365DW/ L366DW/L380DW DCP-L50DW/L540DN/L540DW/L54DW/L560DW MFC-L700DW/L70DW/L703DW/L70DW/L740DW Sürüm A TUR Not

Detaylı

DENEME SINAVI. ECDL BAŞLANGIÇ Hesap Tablosu

DENEME SINAVI. ECDL BAŞLANGIÇ Hesap Tablosu DENEME SINAVI ECDL BAŞLANGIÇ Hesap Tablosu 1. Hesap Çizelgesi (Microsoft Office - Excel) uygulamasını açınız. Başlat > Programlar > Microsoft Office > Microsoft Office Excel 2003 yolu izlenerek Excel programı

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri

Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri Hesap Tabloları(Excel 2007) HAFTA 1 1. Hesap Tablolarına Giriş 1.1. Hesap tablosu tanımı, kullanım amacı ve yerleri 1.2. MS Excel Uygulamasına giriş

Detaylı

ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ ZİMBRA E-POSTA SİSTEMİ KULLANICI DOKÜMANI

ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ ZİMBRA E-POSTA SİSTEMİ KULLANICI DOKÜMANI ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ ZİMBRA E-POSTA SİSTEMİ KULLANICI DOKÜMANI İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 EPOSTA SİSTEMİNE BAĞLANMA... 3 ESKİ E-POSTLAR... 5 YENİ KİŞİ VEYA GÖREV OLUŞTURMA... 6 MESAJ YAZMA... 6 KİŞİLER...

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 4 ÖĞRENME FAALİYETİ 4

ÖĞRENME FAALİYETİ 4 ÖĞRENME FAALİYETİ 4 ÖĞRENME FAALİYETİ 4 ÖĞRENME FAALİYETİ 4 AMAÇ Bilgisayar ve elektronik tablolama yazılımı sağlandığında çalışma sayfasının özelliğine göre estetiğe uygun sayfa ayarlarını hatasız yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA

Detaylı

Temel Bilgisayar Dersi

Temel Bilgisayar Dersi ENFORMATİK BÖLÜM BAŞKANLIĞI Temel Bilgisayar Dersi Bölüm 10-11: Microsoft PowePoint Genel Bilgiler Microsoft PowerPoint 2010, güçlü bir sunu programıdır. PowerPoint ile herhangi bir konu hakkında etkili

Detaylı

Kullanım kılavuzu. AirPrint

Kullanım kılavuzu. AirPrint Kullanım kılavuzu AirPrint BAŞLANGIÇ Bu belgedeki bilgilerin tam, doğru ve güncel olmasını sağlamak için her türlü çalışma yapılmıştır. Üretici, kontrolü dışındaki hataların sonuçları için sorumluluk kabul

Detaylı

SHERIFF PROTEK V7.37

SHERIFF PROTEK V7.37 SHERIFF PROTEK V7.37 KURULUM: Güvenlik koruma yazılımının kurulumu çift aşamalıdır. Birincisi DOS ortamında BOOT edilebilir CD den ikinci aşama ise Windows üzerindeki programın çalıştırılması ile. A DOS

Detaylı

Google Cloud Print Kılavuzu

Google Cloud Print Kılavuzu Google Cloud Print Kılavuzu Google Cloud Print hakkında bilgi Google Cloud Print ile yazdırma Appendix İçindekiler Kılavuzlar Hakkında Bilgi... 2 Kılavuzlarda Kullanılan Semboller... 2 Feragatname...

Detaylı

P-touch Transfer Manager Kullanmı

P-touch Transfer Manager Kullanmı P-touch Transfer Manager Kullanmı Sürüm 0 TUR Giriş Önemli Not Bu belgenin içindekiler ve bu ürünün özellikleri önceden bildirilmeksizin değişikliğe tabidir. Brother, burada bulunan teknik özellikler ve

Detaylı

IV. Ünite A. BAŞLANGIÇ B. TEMEL İŞLEMLER C. FORMÜLLER VE FONKSİYONLAR D. BİÇİMLEME E. İLERİ ÖZELLİKLER ELEKTRONİK TABLOLAMA

IV. Ünite A. BAŞLANGIÇ B. TEMEL İŞLEMLER C. FORMÜLLER VE FONKSİYONLAR D. BİÇİMLEME E. İLERİ ÖZELLİKLER ELEKTRONİK TABLOLAMA IV. ELEKTRONİK TABLOLAMA Ünite A. BAŞLANGIÇ B. TEMEL İŞLEMLER C. FORMÜLLER VE FONKSİYONLAR D. BİÇİMLEME E. İLERİ ÖZELLİKLER 99 A BAŞLANGIÇ Konuya Hazırlık 1. Excel le Word ün farklılıkları neler olabilir?

Detaylı

AKINSOFT WOLVOX Beyanname

AKINSOFT WOLVOX Beyanname AKINSOFT Yardım Dosyası Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 17.01.2011 Sayfa-1 1- ÇALIŞMA ŞEKLİ HAKKINDA KISA BİLGİ programı, ticari işletmelerin periyodik sürelerde resmi olarak vergi dairelerine vermesi

Detaylı

T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi. ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU

T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi. ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU 1 1. Sisteme Giriş Nokta Üniversite Otomasyonu sistemini kullanabilmek için öncelikle Windows işletim sisteminde bulunan

Detaylı

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar Bilgi Teknolojileri ve Uygulamalarına Giriş Dersin Konusu ve Amaçları: Bu dersin amacı daha önce bilgisayar ve bilgi teknolojileri alanında herhangi bir bilgi ve/veya deneyime sahip olmayan öğrenciye bilgi

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Microsoft Access 2013 önceki sürümlerden farklı görünmektedir, dolayısıyla öğrenme eğrisini en aza indirmenize yardımcı olmak üzere bu kılavuzu hazırladık. Ekran boyutunu değiştirme

Detaylı

Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları

Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları Microsoft Office Word Kelime işlemci, görsel nesnelerin veya çizimlerin resim ya da arka plan olarak kullanıldığı metinler oluşturabilen, harita ve tablo gibi şekiller

Detaylı

8.Sayfa ve 9.Yazım 10.Belge Görünüm 11.Ekran Yakınlaştırma Sözcük Sayısı Denetimi Düğmeleri ve Uzaklaştırma

8.Sayfa ve 9.Yazım 10.Belge Görünüm 11.Ekran Yakınlaştırma Sözcük Sayısı Denetimi Düğmeleri ve Uzaklaştırma Genel Ekran Görünümü 1.Ofis Düğmesi 2.Hızlı Erişim Araç Çubuğu 3.Belge Başlığı 4.Menüler 5.Menü Şeridi 6.Kaydırma Çubuğu 7.Cetveller 8.Sayfa ve 9.Yazım 10.Belge Görünüm 11.Ekran Yakınlaştırma Sözcük Sayısı

Detaylı

Elektra Raporlama Sistemi Sunumu

Elektra Raporlama Sistemi Sunumu Elektra Raporlama Sistemi Sunumu Raporlama Araçları Açıklamaları: 1-Seçilen nesneyi raporlar. 2-Yeni boş bir rapor eklemeyi sağlar. 3-Seçilen raporları düzenlemeyi sağlar. 4-Seçilen raporu siler. 5-Seçilen

Detaylı

POWER POINT SUNU PROGRAMI

POWER POINT SUNU PROGRAMI POWER POINT SUNU PROGRAMI Power Point bir Sunu (Slayt) programıdır. MS-Office uygulamasıdır ve Office CD sinden yüklenir. Programı çalıştırabilmek için; Başlat/Programlar/Microsoft Office/Microsoft Office

Detaylı

Temel Bilgisayar Dersi

Temel Bilgisayar Dersi ENFORMATİK BÖLÜM BAŞKANLIĞI Temel Bilgisayar Dersi Bölüm 10-11: Microsoft PowePoint PowerPoint Sekmelerinin Tanıtımı Dosya Sekmesi Giriş Sekmesi Ekle Sekmesi Tasarım Sekmesi Geçişler Sekmesi Animasyonlar

Detaylı

Işık Ölçer. Kullanım Kılavuzu. Kullanmadan önce bu kılavuzu tamamen

Işık Ölçer. Kullanım Kılavuzu. Kullanmadan önce bu kılavuzu tamamen Işık Ölçer Kullanım Kılavuzu Kullanmadan önce bu kılavuzu tamamen okuyunuz 2243 GİRİŞ Sayaç floresan, metal halojenür, yüksek basınçlı sodyum veya akkor kaynaklardan gelen görünür ışığı ölçer. Bir LUX

Detaylı

.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken sürümlerinde.doc tur.) 1.Belge Başlığı

.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken sürümlerinde.doc tur.) 1.Belge Başlığı MİCROSOFT WORD (KELİME İŞLEMCİ) Dosya Uzantısı.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken 1997 2003 sürümlerinde.doc tur.) Genel Ekran Görünümü 1.Belge Başlığı 2.Sekmeler 3.Sekme Şeridi 5.Cetveller

Detaylı

KULLANIM KILAVUZU Infrared Termometre PCE-890U

KULLANIM KILAVUZU Infrared Termometre PCE-890U KULLANIM KILAVUZU Infrared Termometre PCE-890U Versiyon 1.1 Oluşturma Tarihi: 20/02/2017 İçindekiler 1 Giriş... 3 2 Güvenlik Talimatları... 3 3 Özellikler... 3 4 Sistem Açıklaması... 4 4.1 Ana cihaz açıklaması...

Detaylı

ITEC186. Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-I

ITEC186. Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-I ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-I CAD yazılımı nedir? CAD ya da CADD (computer-aided design and drafting) bilgisayar teknolojileri yardımı ile dijital ortamda tasarım yapılabilmesini

Detaylı

Rezistivite Cihazı Kullanım Klavuzu

Rezistivite Cihazı Kullanım Klavuzu Rezistivite Cihazı Kullanım Klavuzu Açılış ekranı açıklamaları: 1 - Son çalışma aç : Cizhazda en son çalışma yaptığınız dosyayı açar. 2 - Dosya aç : İstediğiniz dosyayı açmanızı sağlar. 3 Yeni çalışma

Detaylı

SQL Uyarı Programı Kurulum ve Kullanımı

SQL Uyarı Programı Kurulum ve Kullanımı SQL Uyarı Programı Kurulum ve Kullanımı Kurulum 1. SQL Uyarı.zip dosyası açılır. 2. SQL Uyarı.exe programı çalıştırılır. 3. Üstteki ekran açılır ok. Butonuna basılır. 4. Ayarlar ekranı seçilir. 4.1 Server

Detaylı

Ağınız üzerinde tarama yapmak için Web Hizmetleri'ni kullanma (Windows Vista SP2 veya üzeri, Windows 7 ve Windows 8)

Ağınız üzerinde tarama yapmak için Web Hizmetleri'ni kullanma (Windows Vista SP2 veya üzeri, Windows 7 ve Windows 8) Ağınız üzerinde tarama yapmak için Web Hizmetleri'ni kullanma (Windows Vista SP2 veya üzeri, Windows 7 ve Windows 8) Web Hizmetleri protokolü, Windows Vista (SP2 veya üstü), Windows 7 ve Windows 8 kullanıcılarının,

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA Pencerenin ortasında bulunan beyaz sayfa, slayt tasarımında kullanacağımız sayfamızdır. Sol panelde bu slayt sayfasının küçültülmüş halde bir

Detaylı

LASERJET ENTERPRISE M4555 MFP SERIES. Yazılım Yükleme Kılavuzu

LASERJET ENTERPRISE M4555 MFP SERIES. Yazılım Yükleme Kılavuzu LASERJET ENTERPRISE M4555 MFP SERIES Yazılım Yükleme Kılavuzu HP LaserJet Enterprise M4555 MFP Series Yazılım Yükleme Kılavuzu Telif Hakkı ve Lisans 2011 Copyright Hewlett-Packard Development Company,

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI İşletim Sisteminde Yapılan Uygulamalar Bir Bilgisayarda Hangi İşletim Sistemi Yüklü Olduğunu

Detaylı

ArahWeave Dobby Hızlı Başlangıç

ArahWeave Dobby Hızlı Başlangıç ArahWeave Dobby Hızlı Başlangıç I ÇI N D EKI LER NASIL YAPILACAĞINI ÖĞRENECEKSİNİZ: ARAH WEAVE' D E KU M AŞ G Ö RÜ N Ü M Ü BİR ÖRGÜ ÇİZİN Çİ FT KATLI B İ R Ö RG Ü O LU ŞTU RU N İ PLİ KLERİ N REN G İ N

Detaylı

Açılan penceren gerekli ayarlamalar yapılarak sayfa numaraları görüntülenir.

Açılan penceren gerekli ayarlamalar yapılarak sayfa numaraları görüntülenir. Sayfa numarası ekleme: Ekle menüsünden sayfa numaraları seçeneğine tıklandığında Açılan penceren gerekli ayarlamalar yapılarak sayfa numaraları görüntülenir. Tarih ve saat ekleme: Ekle menüsünden Tarih

Detaylı

Usta Aritmetik Bayi Kontrol Programı Kullanım Kılavuzu (V.1.3.0)

Usta Aritmetik Bayi Kontrol Programı Kullanım Kılavuzu (V.1.3.0) Usta Aritmetik Bayi Kontrol Programı Kullanım Kılavuzu (V.1.3.0) A. Öğretmen Girişi a b c d B. Ana Menü a. Kullanıcı bilgisi : Bu alana yazılacak bilgiyi size Usta Aritmetik firması sağlamaktadır. b. Şifre

Detaylı

Magic Pass 12150 Parmak İzi & RFID Kart Okuyucu

Magic Pass 12150 Parmak İzi & RFID Kart Okuyucu Magic Pass 12150 Parmak İzi & RFID Kart Okuyucu Kullanım Kılavuzu Bu kılavuz Magic Pass cihaz cihaz bağlantı ve kullanıma yönelik doğru çalışma alışkanlıkları konusunda bilgiler vermektedir. Daha detaylı

Detaylı

Connect with ICT E-öğrenme sistemi kullanıcı el kitabı

Connect with ICT E-öğrenme sistemi kullanıcı el kitabı Connect with ICT E-öğrenme sistemi kullanıcı el kitabı Proje Adı: Connect with ICT Proje kısa ismi: Co-ICT Proje numarası: 2011-1-TR1-LEO04-24538 El kitapçığı Amalgama Bilgi Yönetimi Ltd tarafından hazırlandı

Detaylı

T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI EĞĠTĠM TEKNOLOJĠLERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BĠLĠġĠM HĠZMETLERĠ DAĠRESĠ MEZUN ÖĞRENCĠ SORGULAMA MODÜLÜ KULLANIM KILAVUZU

T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI EĞĠTĠM TEKNOLOJĠLERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BĠLĠġĠM HĠZMETLERĠ DAĠRESĠ MEZUN ÖĞRENCĠ SORGULAMA MODÜLÜ KULLANIM KILAVUZU T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI EĞĠTĠM TEKNOLOJĠLERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BĠLĠġĠM HĠZMETLERĠ DAĠRESĠ MEZUN ÖĞRENCĠ SORGULAMA MODÜLÜ KULLANIM KILAVUZU TERME-2015 1. GĠRĠġ MOS modülü 6111 Sayılı Kanun Teşviki kanunu

Detaylı

NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu. Yedekleme İşlemi

NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu. Yedekleme İşlemi NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu Herhangi bir neden ile bilgisayarınızı formatlamadan önce NPratik Yazılım Verilerinizi yedeklemeniz gerekmektedir. Programı ilk defa kuruyorsanız NPratik Yazılım Kurulum

Detaylı

MÜ DAD ONLİ NE Ü YELİ K

MÜ DAD ONLİ NE Ü YELİ K MÜ DAD ONLİ NE Ü YELİ K MÜDAD (Mümessil Dayanışma Derneği) resmi sitesi www.mudad.org, 20 Temmuz 2015 tarihinde yeni yüzüyle yayına başlamıştır. Yeni tasarımı ile birçok yeni özelliği de beraberinde getiren

Detaylı

CLR-OPM-T20 @ Profesyonel Tip Çok Fonksiyonlu Fiber Optik Power Metre

CLR-OPM-T20 @ Profesyonel Tip Çok Fonksiyonlu Fiber Optik Power Metre Telkolink Kurumsal Bilgi Teknolojileri www.telkolink.com CLR-OPM-T20 @ Profesyonel Tip Çok Fonksiyonlu Fiber Optik Power Metre CLR Networks CLR-OPM-T20 Fiber optik güçmetre fiber optik altyapı kurulum,

Detaylı

AirPrint Kılavuzu. Bu Kullanıcı Kılavuzu şu modeller içindir:

AirPrint Kılavuzu. Bu Kullanıcı Kılavuzu şu modeller içindir: AirPrint Kılavuzu Bu Kullanıcı Kılavuzu şu modeller içindir: HL-L850CDN/L8350CDW/L8350CDWT/L900CDW/L900CDWT DCP-L8400CDN/L8450CDW MFC-L8600CDW/L8650CDW/L8850CDW/L9550CDW Sürüm 0 TUR Not tanımları Bu kullanıcı

Detaylı

Kullanım Kılavuzu Ultrasonik Kalınlık Ölçüm Cihazı PCE-TG 50

Kullanım Kılavuzu Ultrasonik Kalınlık Ölçüm Cihazı PCE-TG 50 Ultrasonik Kalınlık Ölçüm Cihazı PCE-TG 50 Versiyon 1.1 29/06/2016 İçindekiler 1 Özellikler... 3 2 Teknik Özellikler... 3 3 Ön panel hakkında... 4 4 Materyal Seçimi... 4 5 Kalibrasyon... 5 6 Ölçüm işlemi...

Detaylı

PALET TEYİT EKRANI EĞİTİM NOTU

PALET TEYİT EKRANI EĞİTİM NOTU PALET TEYİT EKRANI EĞİTİM NOTU 1. Adım: Oturumu aç Butonunun üzerini tıklayın. 2. Adım: Kullanıcı adı ve parolanızı ilgili kutucuklara yazın ve Enter tuşuna basın. 3. Adım: 1 Kullanıcı adı ve şifrenizi

Detaylı

III. Ünite A. BAŞLANGIÇ B. TEMEL İŞLEMLER C. BİÇİMLEME D. SAYFA BİÇİMLEME E. YAZDIRMA F. İLERİ ÖZELLİKLER KELİME İŞLEM PROGRAMI

III. Ünite A. BAŞLANGIÇ B. TEMEL İŞLEMLER C. BİÇİMLEME D. SAYFA BİÇİMLEME E. YAZDIRMA F. İLERİ ÖZELLİKLER KELİME İŞLEM PROGRAMI III. KELİME İŞLEM PROGRAMI Ünite A. BAŞLANGIÇ B. TEMEL İŞLEMLER C. BİÇİMLEME D. SAYFA BİÇİMLEME E. YAZDIRMA F. İLERİ ÖZELLİKLER 71 A BAŞLANGIÇ Konuya Hazırlık 1. Bildiğiniz kelime işlemci programlarını

Detaylı

Kontrol Paneli. Xerox AltaLink C8030/C8035/C8045/C8055/C8070 Renkli Çok İşlevli Yazıcı

Kontrol Paneli. Xerox AltaLink C8030/C8035/C8045/C8055/C8070 Renkli Çok İşlevli Yazıcı Kontrol Paneli Kullanılabilir uygulamalar yazıcı kurulumunuza göre değişebilir. Uygulamalar ve özellikler hakkındaki ayrıntılar için bkz. Kullanım Kılavuzu. 5 9 8 7 6 0 5 6 7 8 9 0 Giriş Sayfası ana uygulama

Detaylı

Web sayfalarında yapılan her çalışma ve düzenleme tablolar aracılığı ile yapılır. Dolayısıyla çoğu web sayfalarında tablo kullanmak zorunluluktur.

Web sayfalarında yapılan her çalışma ve düzenleme tablolar aracılığı ile yapılır. Dolayısıyla çoğu web sayfalarında tablo kullanmak zorunluluktur. Yazı Tipi Stili HTML kodları 47 Kalın İtalik Altı Çizili 9.2.6 Metin yükseltme veya alçaltma 1. Sayfa görünümünde, belge penceresinin altındaki Tasarla düğmesini tıklatın. 2.

Detaylı

YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI

YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI Kurulum 1..zip dosyasını açınız. 2. Açılan dosyanın içindeki Yedekleme klasörünü açınız. 3. Yedekleme.exe dosyasını açınız. 4. Üst pencerede ki ekran gözükecektir.

Detaylı

LASERJET PRO 200 COLOR MFP. Hızlı Başvuru Kılavuzu M276

LASERJET PRO 200 COLOR MFP. Hızlı Başvuru Kılavuzu M276 LASERJET PRO 200 COLOR MFP Hızlı Başvuru Kılavuzu M276 Kopya kalitesini en iyi duruma getirme Aşağıdaki renk kalitesi ayarları kullanılabilir. Otomatik Seç: Kopyalama kalitesi sizin için önemli olmadığında

Detaylı

ÜNİTE 1: KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI

ÜNİTE 1: KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI ÜNİTE 1: KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI Kelime İşlemci Nedir? Bilgisayarda yazıların(metinlerin) yazılmasını ve düzenlenebildiği, resimlerin ve tabloların eklenebildiği yazılımların(programların) genel adıdır.

Detaylı

Gerekli bağlantıları yapıp, ACS420 V3.03 programını çalıştırınız. Program açıldığında, LMS14 ün içindeki parametrelerin okunmasını bekleyiniz.

Gerekli bağlantıları yapıp, ACS420 V3.03 programını çalıştırınız. Program açıldığında, LMS14 ün içindeki parametrelerin okunmasını bekleyiniz. Gerekli bağlantıları yapıp, ACS420 V3.03 programını çalıştırınız. Program açıldığında, LMS14 ün içindeki parametrelerin okunmasını bekleyiniz. Aşağıdaki pencereyi gördükten sonra cihazınız parametre ayarı

Detaylı